Vecka för vecka. Graviditetskalender för medlemmar på 9månader månader

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Vecka för vecka. Graviditetskalender för medlemmar på 9månader. 2004 9månader"

Transkript

1 Vecka för vecka Graviditetskalender för medlemmar på 9månader

2 9månader, e-post: Illustrationer Maria och Jonas Tingvall Utskrift och kopiering endast tillåtet för privat bruk. Graviditetskalendern är inte avsedd att ersätta kontakt med barnmorska eller läkare. Vid frågor hänvisas till dessa yrkesgrupper för klargörande och aktuella rekommendationer.

3 Vecka 0 Ännu inget att rapportera. Eftersom det sker en blödning nu finns det förmodligen inget embryo inne i livmodern. Säker kan man aldrig vara trots allt och skulle det vara så att det finns något som växer där inne kan du glatt räkna med att du kommit fyra veckor på väg. Med ett graviditetstest ser du inom en vecka efter utebliven mens om du är gravid eftersom moderkakan börjar producera ett speciellt hormon som heter hcg. Nivåerna av hormonet ökar succesivt i början av graviditeten och minskar från och med andra tredjedelen av graviditeten. Upplever du och din partner att ni har svårt att bli gravida kan ni ta Du har nu mens och är lättad eller besviken, kanske hoppas du kontakt med barnmorskan på fortfarande att det gror ett litet frö inne i magen. Ett sätt att försöka MVC så kan hon ge remiss till för få till stånd en befruktning vid rätt tidpunkt är att ta tempen varje fertilitetsutredning. Oftast vill de dag vid samma tidpunkt en längre tid, vid ägglossningen höjs att paret försöker ett år på egen kroppstemperaturen med ungefär en halv grad. Ägget är hand, inom ett år har de flesta befruktningsdugligt ett halvt till ett dygn efter ägglossningen, fått till en graviditet. Har ni spermierna ungefär tre dygn efter ejakulation så det går bra att försökt på själva och fått hjälp börja tillverkningen någon dag innan den beräknade med IVF eller någon annan metod ägglossningen. utan att lyckas kan adoption vara ett alternativ.

4 Vecka 1 En glimt i pappas öga... I Kinesisk myt var det gudinnan Nu Wa som skapade de första människorna av lera, men arbetet blev henne övermäktigt: "Jag kan inte göra lerdockor för evigt. Bilda familjer och uppfyll världen!" Ur: Livsfrukt, s.12 Redan i fosterstadiet är flickans äggstockar fyllda med ägganlag. Ägget behöver mogna lite till innan det slungas ur follikeln, När hon föds har de flesta gulkroppen, och livmoderslemhinnan behöver byggas på lite till så förstörts men det finns ändå att ett befruktat ägg eventuellt ska kunna fästa. tillräckligt med anlag för att de ska räcka hela hennes fertila liv.

5 Vecka 2 kan en nygift Marockansk brud Så är det då dags, ägget kastas ur äggstocken och tar sig fram förklara för sina släktingar att genom äggledaren genom en kombination av slemflöde och hon är "nästan gravid". rörelser i äggledaren. Det är nu befruktningsdugligt i timmar. Ur: Livsfrukt, s.18 På fem minuter har de första spermierna nått fram till äggledaren. På vägen genom livmodern har spermierna fått hjälp att mogna ytterligare. Spermierna överlever tre dygn innan de tappar förmågan att befrukta ägget. Efter 3-4 dygn genomgår det befruktade ägget, zygoten, en kraftig celldelning, kallas blastocyst, samtidigt som den når livmodern. Vikt: 0 Längd: 0 Du är nu som mest fruktsam. Sedan ägget slungats ut är det befruktningsdugligt i timmar. Spermierna lever ungefär tre dygn, så även om man inte lyckas pricka samlaget vid ägglossningen så finns chansen ändå att ägget blir befruktat. För att hålla optimismen vid liv

6 Vecka 3 Något av det viktigaste man måste tänka på under denna På tjugonde till tjugotredje dagen efter senaste mens första dag känslomässiga berg-och-dalbanefärd (förutom att skjuta upp börjar implantationen, inbäddningen i livmoderns yttre skikt. Längst ner bildas det som kommer att bli moderkaka. I ena änden rengöringen av sina handeldvapen) är att man sannolikt själv sitter de celler som bildar embryot. Dessa celler delar upp sig i tre groddblad: ektoderm (bildar hud- och nervvävnad), mesoderm är fullkomligt omedveten om sitt (bildar ben, brosk, bindväv, kärl och muskler) och entoderm (bildar besynnerliga beteende. lever, bukspottkörtel, slemhinnan i luftvägarna och Ur Handbok för gravida s.30 matsmältningskanal). En del kvinnor upplever nu de första tecknen, t.ex. metallsmak i munnen, bröstförändringar, trötthet eller illamående. Under graviditeten förändras ofta sexlusten. En del får större sexlust medan den avtar för andra. Den som håller koll på sitt underliv kan se tydliga graviditetstecken när vävnaderna i underlivet ändrar färg mot mer blå-lila toner och svullnar upp.

7 Vecka 4 Vi som aldrig direkt varit några bystdrottningar tittar storögt på Nervsystemet börjar utvecklas och början till ryggrad och hjärnans dessa ljuvliga tuttar med en stilla båda lober bildas. bön om att de måtte förbli sådana för all framtid. Detsamma gäller de blivande fäderna, som nu börjar tycka att det där med att vänta barn kanske inte är så tokigt trots allt. Ur: Handbok för gravida s.53 Längd: 2 mm (full längd) Har du regelbundna cykler om ca 28 dagar börjar du kanske ana att det är något i görningen. Några vanliga tecken är förstorade och ömmande bröst och man kan få springa och kissa oftare än annars. Tankarna på en eventuell graviditet kan vara förvirrande även om den är efterlängtad. Den som har lite längre menscykler får förmodligen vänta lite längre innan hon kan vara säker på att hon är gravid. : Ingen märkbar förstoring ännu.

8 Vecka 5 Hallå, du man vars kvinna nyss blivit gravid! Kärlsystemet håller på att utvecklas. Hjärtat, som ännu är Ta inte åt dig ifall din kvinna rörformigt med två kamrar, börjar slå. Fostret har tydligt huvud och hellre vill ligga och sova än ligga bål och armar och ben börjar skönjas som små knoppar. Käken med dig! Hon kan faktiskt inte utvecklas och redan finns anlag för tio små tänder. hjälpa det och det är absolut ingen måttstock på din manlighet eller hur mycket hon älskar dig. Försök igen i morgon bitti när hon har fått sova. (Såvida hon inte lider av morgonillamående, förstås. Leta i så fall upp en TVkanal med erotiska filmer.) Ur: Handbok för gravida, s.24 Längd: 2 mm (full längd) Nu börjar illamåendet bli påtagligt för en stor del av de som över huvudtaget blir illamående under graviditeten. Slidan har ändrat färg och är blåaktig eller violett. Har du inte gjort det tidigare kan det vara dags för ett graviditetstest. Ingefära sägs ha en dämpande effekt på illamående. Prova dig fram med lite på filmjölken eller på en hård smörgås.

9 Vecka 6 Även människor bär anlag för svans, ett litet minne från fosterstadiet är svanskotan. Nu har den blivit synlig och sticker ut som en liten svans. Armar och ben börjar likna det de är. Jag tror nämligen att den kvinna som påstår att hennes havandeskap utan minsta undantag är den underbaraste och mest tillfredsställande tiden i hennes liv antingen ljuger eller är schizofren. Och jag kan slå vad om hur mycket som helst att till och med fotomodeller och filmstjärnor får hemorrojder när de är med barn. Ur: Handbok för gravida Vikt: 0 Längd: 13 mm (full längd) Många känner av yrsel nu. Du märker troligen av att du fått större bröst och vårtgården kan ha blivit mer framträdande.

10 Vecka 7 Alla organ finns men behöver förfinas lite innan förlossningen. Hela jäkla tiden är man ytterst förvirrad. Är man i sjätte månaden när man inte haft mens på tjugofyra veckor? Men det betyder ju att det är sexton veckor kvar alltså tio månader som jag sa. När man inte haft mens på tjugofyra veckor, är det då så att fostret är sex månader eller är man i sjunde månaden? Ur: Handbok för gravida Längd: 25 mm (full längd) Du börjar kanske bli kräsen i maten. En del får avsmak för sådant vi vet är onyttigt. Håret kan bli mer svårskött. En del får flytningar från slidan, något som är helt normalt så länge det inte irriterar eller gör ont. Det är dags för en första kontakt med mödravården. Antalet besök varierar mellan olika platser och är något färre om du redan fött barn tidigare. Brnmorskan tar: urinprov med äggvita, socker och bakterier stickprov, urinodling om du haft urinvägsinfektioner förut, hemoglobin, blodtryck, längd, vikt, blodgrupp med blodkroppsserologi, infektionsserologi samt gynekologisk undersökning, vid behov med cytologiskt prov och infektionsdiagnostik. Alkohol, tobak och kaffe är sådant som många får avsmak för. Samtidigt kan en del få ett stort sug efter såväl sådant som är nyttigt som sådant som är mer tveksamt.

11 Vecka 8 Fostret har fått lite muskler och börjar kunna röra lite på sig inne i livmodern. Det finns få saker som är så spännande som när barnmorskan tar fram sin lilla pappsnurra med siffror överallt för att försöka beräkna när nedkomsten ska äga rum. Detta datum präntas sedan in i medvetandet ungefär som om havandeskapet vore som att boka in en semester. Ur: Handbok för gravida, s.34 Hört talas om att det skimrar om gravida? Det är inte bara Många kvinnor märker förändringar i hyn som bl.a. blir mer rynkfri. vetskapen om magen som växer Tandköttet påverkas av hormonförändringarna och det kan vara som gör att det skimrar, bra att göra ett tandläkarbesök för att få råd om tandskötsel. Hos hormonomställningen påverkar en del kvinnor framträder sköldkörteln. huden och håret på ett positivt sätt och många upplever att håret Livmodern är nu gåsäggsstor. blir tjockare och mer glansigt under graviditeten.

12 Vecka 9 Embryot börjar anta mänskliga former. Ögonen är framåtriktade. Fingrar och tår har bildats liksom vrister och handleder. Svansen har försvunnit. Moderkakan börjar producera progesteron, om någon vecka finns så mycket progesteron att moderkakan kan ta över gulkroppens funktion. Aldrig i ens liv så här långt innan seniliteten sätter in drabbas man av sådan tankspriddhet och oförmåga att tänka logiskt. Ur: Handbok för gravida, s.83 Längd: 45 mm (full längd) Livmoderns växt syns ännu inte utanpå. Det börjar ändå bli tid att se sig om efter bra mammakläder. Brösten spänner och ökar i volym. En amnings-bh kan användas redan under graviditeten. En del lyckas gå hela graviditeten i sina vanliga kläder, särskilt första graviditeten, men oftast behövs något större fram emot slutet. Många köper mjukisbyxor och stora, sköna tröjor medan andra älskar att klä sig i speciella mammakläder. Oavsett vilket är det alltid bra att hålla ögonen öppna, för det är inte säkert att man orkar gå på stan i slutet.

13 Vecka 10 Embryot kallas numera för foster. När veckan är slut har de flesta organ bildats och risken för att medfödda missbildningar ska uppstå minskar. Så gott som varje mor minns att hon har suttit och lipat då hon väntade barn när det blev blöjeller vällingreklam på TV. Ur: Handbok för gravida, s.84 Vikt: 18 g Längd: 65 mm (full längd) Illamåendet börjar så sakteliga avta och är i de flesta fall över om ett par veckor. Blodmängden i kroppen ökar och gör så fram till vecka 31. Små och täta måltider, undvika sådant som ökar illamåendet, ingefära på maten är några tips som kan fungera mot illamående.

14 Vecka 11 Yttre könsorganen kan ses. Naglar har bildats. Fostret kan svälja och göra andningsrörelser. Själv var jag säkert i tionde veckan innan jag slutade gå omkring med binda varje dag ifall den där mensvärken verkligen var det den kändes som. Ur: Handbok för gravida, s92 Vikt: 30 g Längd: 50 mm (hjässa-stjärt) Denna period är relativt stabil, inga stora förändringar sker som kvinnan känner av. Andra trimestern, tredjedelen av graviditeten, som börjar efter vecka 13 brukar kunna vara en lite lugnare period då man mår ganska bra och ännu har förlossningen en bit framför sig. Nu kan det vara bra att ta tag i sådant som kanske blir jobbigare när magen är stor och känns av mer.

15 Vecka 12 Fostrets förmåga att känna beröring utvecklas. Fostret börjar vrida på huvudet, röra på armarna och byter hela tiden ställning tills det hittar ett läge att vila. En trivsam liten ritual som genomgås varenda gång man är på graviditetskontroll är blodtrycksmätningen. Viktigast vad gäller detta är att man håller klaffen så att sköterskan kan räkna rätt. Ur: Handbok för gravida, s.115 Illamåendet har förmodligen gått över vid det här laget. Har det inte gjort det kan det fungera att äta små måltider ofta. Att krydda med ingefära på maten är ett knep som kan fungera. Känner du att du inte får behålla någon mat är det bästa att kontakta barnmorskan för råd och hjälp. Livmodern är nu knytnävsstor (grapefruktsstor). Om du känner på din mage, någonstans mellan främre delen av bäckenet (symfysen eller blygdbenet) och naveln kan du kanske känna den lilla grapefruktsstora livmodern. Ännu känns det ingenting inifrån livmodern.

16 Vecka 13 Det jag undrar mest över är hur man ska veta att man tillhör Lanugohår (tunt och mjukt hår) täcker hela fostrets kropp. Anus är kategorin högriskgraviditeter identifierbar och det har bildats ryggmärg i kotpelaren. innan man anstränger sig så Fostret öppnar och sluter sina händer, det böjer och sträcker på mycket att det händer något, som armbågar och knän. Det dricker fostervatten och kissar ut. All när jag började blöda efter ett näring till fostret kommer nu från moderkakan. bänkpresspass? Ur: Handbok för gravida, s132 Längd: 85 mm Tröttheten från början av graviditeten börjar gå över och du känner dig förmodligen mer pigg och aktiv. En del kvinnor får en mörk strimma på magen, en s.k. linea nigra, den bleknar efter förlossningen.

17 Vecka 14 Angående underliga lustar: Denna lusten består inte allenast Fostret tycker om att suga på sina fingrar. Det händer allt oftare attuti magen, utan hon går vidare än fostret rycker till med kroppen. Pigmentcellerna i hårcellerna börjardet och får lust till många ting producera pigment och ge barnets hår lite färg. som inte har någon gagn eller nytta, såsom att bryta och slå sönder det som helt är, rota och riva i buskar och strån, ja vilja rycka skägget av mannens haka och mera sådana galenskaper Ur: Jordemor, s 91. Nu är det hög tid att köpa nya kläder, förmodligen börjar det bli svårt att komma i de vanliga kläderna och känna sig bekväm i dem. Ditt hjärta har ökat kapaciteten med 20%. Vad du väljer att köpa för mammakläder beror varierar beroende på hur mycket pengar du vill lägga ut på kläder som bara används några månader. Det kan vara bra att välja sådant som du kan tänka dig att använda även efter förlossningen, innan magen krympt tillbaka det kan ta ett bra tag.

18 Vecka 15 Om man skulle behöva göra en röntgenundersökning kan fostrets skelett skönjas. Alla organ finns där och forstret är färdigbildat. Tiden som är kvar fram till förlossningen ägnas åt att växa och utvecklas. I ena ögonblicket känner man sig sexig och pilsk som Jessica Rabbit, i nästa ful och frånstötande som en gammal disktrasa. Ur: Handbok för gravida, s. 142 Vikt: 125g Längd: 10 cm (sitthöjd) 16 cm (fullt) När du känner efter fosterrörelser inuti magen (de kan ännu inte Särskilt om du redan fött barn tidigare kan det hända att du kännerkännas utifrån), tänk på att inte fosterrörelser i form av fjärilsfladder. Ibland kan det vara svårt att förrän i vecka 20 når livmodern skilja fosterrörelser från tarmrörelser. Du börjar förlora din midja. upp till naveln, så det ska kännas någonstans nedom naveln. Hur långt nedom beror så klart på hur långt från vecka 20 du är.

19 Vecka 16 Fosterrörelserna börjar bli koordinerade. Fostret försöker klappa händerna och tar sig runt i livmodern med hjälp av dem. Fostret väger nu mer än moderkakan. Efter mina samtal med blivande fäder om det här har jag förstått att de föreställer sig det hela som om det stackars lilla barnet ligger mitt i vägen för en väldig, brutal stridsvagn eller så. Ganska typiskt karlar att överskatta storlek och verkan hos sitt organ, tycker jag. Ur: Handbok för gravida, s.145 Den ökade blodmängden gör att du har lättare att svettas. Många känner av nästäppa. Slidan kan utsöndra mer sekret. Livmoderns övre kant befinner sig mellan blygdbenet och naveln. Livmodern är nu lika stor som barnets huvud när det föds. Nässpray kan kännas lindrande vid nästäppa men hjälper sällan i längden. Eftersom det inte ska användas mer än högst 10 dagar i rad så ska man vara försiktig, många blir beroende av nässpray eftersom vävnaderna fortsätter att svullna under graviditeten.

20 Vecka 17 Fostret prövar sina reflexer och sparkar, griper och suger. Många börjar redan suga på tummen och fortsätter göra så i flera år. En annan tänkbar källa för tillfällighetsgarderoben mellan vanliga kläder och mammakläder är den blivande pappans garderob. Ur: Handbok för gravida, s.159 Längd: 20 cm (full längd) Om det börjar bli besvärligt att sova om nätterna kan man bädda Förstagångsgravida kan börja känna fosterrörelser och vara säkra med fler kuddar under huvudet på att det inte är andra rörelser i magen som spökar. eller under/mellan benen. Man försöker boka in ultraljud runt denna vecka. Ibland kan förlossningsdatumet flyttas så mycket som någon vecka fram eller tillbaka.

21 Vecka 18 Fostret har förfinat sin sväljteknik vid det här laget. Ryckiga rörelser förekommer nästan inte längre och du kan, om du redan märker fosterrörelserna, märka att fostret rör på sig om det stimuleras utifrån. Händerna undersöker den egna kroppen. Anlagen till de permanenta tänderna börjar bildas. Några synonymer till ordet gravid: att vara på det viset, att vara på tjocken, att vara på smällen, att vara på syten, att vara på trinten, att vara på ladden, att vara på groven, att vara på tjadden, att vänta en kil, att vara i omständigheter, att vara havande, att vara i grossess, att vara med barn. Ur: Föräldravisdom Förlossningen närmar sig med stormsteg även om det inte känns så. Det börjar bli dags att träna avspänning och rytmisk andning. En del kvinnor lägger på hullet. Gravidyoga, rytminsk dans och gravidgympa är några aktiviteter som riktar sig speciellt till gravida och som är anpassade för den gravida kroppen. Ofta ingår förlossningsförberedande moment.

22 Vecka 19 Fostrets luktsinne utvecklas. Talg från talgkörtlarna bildas och fostret täcks av vernix, fosterfett. Under den här perioden vågar ingen fälla någon kommentar om ens utseende eftersom de är osäkra på om man är med barn eller bara har hittat en kiosk med ständigt extrapris på godis. Ur: Handbok för gravida, s.160 Längd: 25 cm (full längd) Livmodern börjar trycka på lungorna. Naveln kan börja puta ut. Bröstkorgen blir större och BHn kanske behöver regleras. En bra amnings-bh, gärna storleken större än dina vanliga BHar kan det vara dags att köpa om du inte redan har gjort det. Dina bröst kommer att växa lite till och fortsätter någon tid efter förlossningen.

23 Vecka 20 Mellangärdet arbetar när fostret andas. Fostret, som fortfarande kan röra sig fritt inne i livmodern tränar på små, fina rörelser såsom att röra ögonlock, fingrar, fötter och mun. De ryckiga rörelserna är borta. Av ett pyttelitet ägg som har funnits i kroppen sedan man föddes plus en enda liten spermie som den blivande pappan har klämt fram i stundens hetta är det meningen att det ska bli en alldeles riktig person. Ur: Handbok för gravida, s.126 Vikt: 450 g Många har halsbränna och sura uppstötningar när de kommit så här långt i graviditeten. Nu räknar man med att fundus, övre delen av livmodern, befinner sig i navelplan. min-medel-max-måtten på sf-kurvan: cm Nu börjar barnmorskan mäta magmåttet, symfys-fundusmåttet (et). Det är egentligen inte särskilt exakt eftersom det är viktigt att magen mäts på samma sätt och helst av samma barnmorska hela tiden, men det kan ge en fingervisning om hur barnet mår om det växer bra eller om det växer för snabbt eller för långsamt.

24 Vecka 21 Fostrets syn- och hörselsinnen utvecklas. Fostret börjar få regelbundna vanor, ofta är det vaket när du vilar. Lagom till den dag då man kommit över skräcken för att barnet ska drabbas av Downs Syndrom eller någon annan genetisk skada brukar man ha funderat ut något annat att gruva sig över, till exempel att barnet ska bli skelögt eller ha lika utstående öron som prins Charles. Ur: Handbok för gravida, s.94 Hormonomställningen kan göra att tandköttet svullnar, det är viktigt att tänka på tandhygienen. min-medel-max-måtten på sf-kurvan: cm Var noga med tandborstningen men tänk även på vad du äter. Det allra viktigaste är att du får i dig den näring du behöver men det är ändå bäst om det också är nyttig näring.

25 Vecka 22 Fostret hickar. Det masseras av livmodersammandragningarna. Och när man är med barn är det inte fråga om några små diskreta pysningar den kvinnliga varianten av en rapning utan långa, genomträngliga läten som skulle göra en tonårskille grön av avund. Handbok för gravida, s.66 Nu kan pappa vara med och känna graviditeten. Fostrets kroppsdelar kan kännas utanpå. Livmodern börjar träna inför förlossningen vilket kan kännas som kramper utefter sidan på magen. Vila kan hjälpa livmodern att slappna av igen. min-medel-max-måtten på sf-kurvan: cm Ett bra sätt att se om det är riktiga födslovärkar på gång (inte än förhoppningsvis) är att sätta sig i duschen eller badkaret. Avtar sammandragningarna då så är det förmodligen bara förvärkar, födslovärkar känns fortfarande men är mindre intensiva.

26 Vecka 23 Fostrets hud är skrynklig och röd. Det har fått ögonbryn och ögonhår. Smaksinnet utvecklas. Det finns möjlighet att fostret kan överleva en förlossning och chanserna ökar med varje dag i moderlivet. Det man tar med till jobbet kan behöva märkas med texten Föda för havande kvinna rör ej, för det finns inget värre än att öppna kylen och upptäcka att någon annan käkat upp ens räddare i nöden. Ur: Handbok för gravida, s.87 Vikt: 600 g Längd: 30 cm Fosterrörelserna kan höras utifrån med stetoskop. Fundus (övre delen av livmodern) når strax ovanför naveln. min-medel-max-måtten på sf-kurvan: cm Att känna fosterrörelserna utanpå magen är en spännande upplevelse, barnet blir mer verkligt och pappan kan börja knyta kontakt med barnet på ett mer konkret plan.

27 Vecka 24 Men sätt samma karlar i en grupp och låt kvinnorna gå ut, så Huvudet rör sig om fostret stimuleras utifrån. Det tränar kommer anekdoterna om andningsrörelser. Benkärnorna hårdnar. Små, fina blodådror syns graviditetsgalenskapen att växa i fostrets hud. lavinartat. Ur: Handbok för gravida, s.88 Det är vanligt att man får kramper i benen vid den här tiden i graviditeten. De kan lindras genom stretchövningar och undvikas om man försöker låta bli att knipa med tårna. Fostret kan trycka på blåsan så att du får gå oftare på toaletten igen. På många håll försöker man boka in ett besök på mödravården där man gör en blodtrycksmätning och kontroll av fosterljud och av livmoderns tillväxt. Nu kan fundus kännas 1-2 cm ovan navelplan min-medel-max-måtten på sf-kurvan: cm

28 Vecka 25 Huden växer sig allt tjockare. Det enda råd jag kan med ledning av egna erfarenheter kan ge är att långa halsband och scarves inte längre hänger rakt ner när magen sticker ut för mycket, ungefär från sjätte månaden. Ur: Handbok för gravida, s.176 Vikt: 0 Längd: 0 Töjmärken i huden är inte ovanligt, en del av dem försvinner efter förlossningen medan andra kommer att finnas kvar om än i blekare form. min-medel-max-måtten på sf-kurvan: cm Töjmärkena går inte att få bort. En del använder oljor för att massera områdena med töjmärken och kanske kan det hända att de inte blir så utmärkande men helt försvinner de inte. Med tiden bleknar de och hos en del är det svårt att se att de någonsin haft märken.

29 Vecka 26 Fostret reagerar på höga ljud utifrån. Huden är skrynklig men skyddas av fosterfettet. Ute i hallen får man en skymt av sig själv i spegeln och hajar till. Vad är det där för amöba? När man inser vem amböban är blir man svimfärdig. Ur: Handbok för gravida, s.127 Du ökar stadigt i vikt fram till vecka 35. Det börjar bli dags att planera vad som ska inhandlas till barnets ankomst. min-medel-max-måtten på sf-kurvan: cm På 9månader finns en lista över alla upptänkliga bra-att-ha saker. Många gånger räcker det att man införskaffar sina babysaker när barnet kommit och behovet uppstår. Vagn och skötbord kommer att behövas medan tvålar och oljor kan vänta tills man sett och hört vad som används på BB.

30 Vecka 27 Mekonium (avföring) finns i tarmen, det kommer att finnas kvar till någon dag efter förlossningen när avföringen byter färg till mer gulaktigt. Naglarna börjar titta fram. Pojkens testiklar finns i inguinalkanalen och ska sakta börja vandra ner mot pungen. Chansen att överleva en förlossning är nu 85%. Vilken omöjlig situation: först super man till för att våga ta risken att bli med barn, sedan går man ända tills barnet föds och önskar att man var spiknykter den kvällen. Ur: Handbok för gravida, s.95 Vikt: 1 kg Längd: 35 cm Även om amningen känns avlägsen kan det vara bra att En del kvinnor märker att det läcker colostrum, råmjölk, ur brösten. börja fundera kring den. På mödravården ska detta tas upp min-medel-max-måtten på sf-kurvan: cm som en del i förlossningsförberedelsen. Många gånger styr ens egna tankar om amning under påverkan av andras attityder hur det kommer att gå för dig att amma. Tänk på att även adoptivmammor kan amma sina barn!

31 Vecka 28 Fostrets huvud börjar bli allt mer proportionerligt till kroppen. I många kulturer firar man att kvinnan varit gravid i sju månader. På en del håll gör man en rundtur med sitt barn och beskriver sin omgivningen, på andra håll ordnar man fest, oftast är siffran sju central. Man tänder sju ljus eller dylikt. Fostret trycker på altt mer på dina inre organ. Nu kan fundus kännas mitt emellan navel och bröstbensspets min-medel-max-måtten på sf-kurvan: cm

32 Vecka 29 Lanugohåren försvinner från fostrets kropp. Underhudsfett börjar lagras in som buffert inför födelsen. Man kan se delar av benkärnor i röntgenundersökningar. En gång såg jag på kvällsnyheterna att en känd TV-stjärna fått missfall sent under graviditeten, och då tvingade jag min man att omedelbart stiga upp och skjutsa mig till sjukhuset för att kolla att vårt barn levde och mådde bra i min mage. Ur: Handbok för gravida, s.85 Tyngden av fostret mot din rygg gör det lätt att tappa hållningen. Tänk på hur du står och går så orkar du mer. min-medel-max-måtten på sf-kurvan: cm Magen börjar bli stor och ingen kan undgå att du är gravid och inte bara lagt på hullet.

33 Vecka 30 Du märker kanske att fostret kan bli dåsigt om det är varmt eller om du ätit en rejäl måltid. Jag har inte den blekaste aning om var min bäckenbotten sitter, men jag vet att man genom att göra de här övningarna regelbundet bland annat kan få bättre kontroll äver urinblåsan och bättre sexliv. Ur: Hanbok för gravida, s.137 Vikt: 1,8 kg Det är viktigt att se till att få i sig ordentligt med näring, inte i Lungkapaciteten har ökat väsentligt men du blir ändå lätt andfådd. första hand för barnets skull Fostret får ändå alltid tillräckligt med syre. eftersom det fungerar så att barnet får vad det behöver, utan min-medel-max-måtten på sf-kurvan: cm för din egen skull. I slutändan drabbas även barnet men det är också viktigt att du mår bra så att du orkar hela vägen genom graviditeten.

34 Vecka 31 Underhudsfettet byggs långsamt upp. Barn som föds nu klarar sig i allmänhet bra men får oftast ligga i kuvös en tid. Men det bästa av allt är att man har så lite att välja på i klädväg att man helt enkelt är tvungen att klä sig i det som bjuds, vare sig man vill det eller ej. Ur: Handbok för gravida, s.162 Längd: 42 cm Ibland gör man ett extra ultraljud så här dags i graviditeten. min-medel-max-måtten på sf-kurvan: 26,5-29,5-32,5 cm Hur många ultraljud man gör kan variera mellan olika orter. Ibland kan det behövas extra ultraljud av speciella skäl, t.ex. om man misstänker att barnet växer för snabbt eller för långsamt.

35 Vecka 32 Många foster har lagt sig till rätta med huvudet neråt. Du kommer förmodligen också att känna att barnet sparkar eller bökar mer på ena sidan av magen. Nu ska vi tjejkompisar berätta en hemlis: DET DELAS INTE UT NÅGOT PRIS TILL MAMMAN EFTER FÖRLOSSNINGEN. Ingenting ropas ut i högtalarna. Ur: Handbok för gravida, s.104 Nu känns verkligen fosterdelarna utifrån, det börjar bli trångt där inne. Nu är det inte ovanligt att du kan känna dig yr om du ligger på rygg, försök hitta ett annat läge då eftersom fostret troligen trycker på stora kroppspulsådern då. min-medel-max-måtten på sf-kurvan: 27,5-30,5-33,5 cm Nu börjar du kunna knyta ytterligare kontakt med ditt barn. Du kan känna foten, huvudet eller stjärten på barnet utifrån. Ibland är det lättare för pappan att känna utifrån, är det svårt för dig att känna kanske han kan vägleda dig.

36 Vecka 33 Man kan bli alldeles knasig när man ligger där i en förlossningssäng med en livmoder som beter Fostret kan nu skilja mellan ljus och mörker, kanske märker du det i hans eller hennes beteende? sig som en rodeohäst, medan han sitter där och kollar på TV och stoppar i sig en macka som han köpt på kafeterian. Ibland är livet bra orättvist. Ur: Handbok för gravida, s.90 Magen fortsätter växa. min-medel-max-måtten på sf-kurvan: cm Just nu händer inte så mycket som kan uppfattas utifrån. Däremot händer mycket inuti. Du kommer allt närmare förlossningen och allt den för med sig. Om någon månad är livet helt annorlunda för er alla i familjen.

37 Vecka 34 Fostret börjar bli så stort att stjärten trycker mot ditt mellangärde. Det kan visserligen kännas sexuellt upphetsande när könsorganen blir mer blodfyllda än vanligt, men nästäppa är inte ett dugg sexigt fastän man flåsar likadant. Ur: Handbok för gravida, s.197 Vikt: 2,2 kg Längd: 44 cm Det är inte ovanligt med ryggont så här långt fram i graviditeten. Det beror på att ligament och muskler i bäckenregionen börjar mjukas upp inför förlossningen. min-medel-max-måtten på sf-kurvan: cm Det kan vara bökigt att hitta bekväma ställningar när barnet börjar trycka på uppåt mellangärdet. Det kan kännas jobbigt att andas och det kan kännas obekvämt att ha något som trycker på uppåt revbenen. Att det kan göra ont både här och där i kroppen gör inte saken lättare, samtidigt finns vetskapen att det börjar närma sig nu, det är bara korta biten kvar.

38 Vecka 35 Fostret är tillräckligt moget för att klara sig av egen kraft vid en förlossning. Inget stämmer så dåligt som den siffran, och det är faktiskt gement att kvinnor ska behöva gå omkring och tro att det är något fel på dem ifall de på en och en halv månad ska ha utplånat alla spår på kroppen som visar att de fött fram en alldeles riktig människa Ur: Handbok för gravida, s.134 Vikt: 2,5 kg Längd: 45 cm Att veta att barnet kan klara sig själv om det föds nu gör att Många barn fixeras med huvudet i bäckenet vid den här tiden. Det många känner att de kan släppa gör att magen sjunker ner och det blir lättare att andas men du den oron och börja koncentrera kanske måste kissa oftare igen. sig mer fram emot förlossningen. min-medel-max-måtten på sf-kurvan: 29,5-32,5-35,5 cm

39 Vecka 36 Fostret fortsätter träna andningsrörelser, sväljer ibland fostervatten och får hicka. Ofta har det på det här stadiet gått upp för en att en bebis i magen är mycket lättare att sköta än en i hemmet... Ur: Handbok för gravida, s.195 Livmodern står högt och trycker på uppåt mellangärdet. Nu kan fundus kännas vid bröstbensspetsen min-medel-max-värden på sf-kurvan: 30-33,5-36,5 cm

40 Vecka 37 Barnafödande och barnsäng är en blodig och sölig historia, men Fostret rör sig mindre än förut, det beror på att det börjar bli trångt på sjukhuset får man kläder som inne i livmodern. Fortfarande rör det lite på sig, ungefär med är funktionella. samma dygnsrytm som tidigare. Tycker du att du inte känner Ur: Handbok för gravida, s.212 några fosterrörelser ska du ta kontakt med din barnmorska så att ni får kontrollera att barnet mår bra. Du kan kanske känna att huvudet stöter till nedåt slidan ibland. min-medel-max-måtten på sf-kurvan: cm Förlossningen börjar närma sig och förmodligen börjar du se fram allt mer emot den med förväntan. Det finns ett visst mått av vemod i tanken att magen ska försvinna samtidigt som det kan kännas skönt att snart kunna röra sig lite lättare och att snart kunna ligga på rygg.

41 Vecka 38 Först hade jag tänkt skriva: Ta med penna och papper, men Nytt fostervatten bildas var tredje timme. Det innebär att det inte ärmina tjejkompisar påminde mig någon fara att det ska bli torrt i livmodern om fostervattnet skulle om att man knappast har tid att gå, däremot är det viktigt att det kontrolleras om så skulle vara dikta några epos medan man är fallet så att inte infektioner tränger in. Tarmarna är fyllda av fullt upptagen av att lära sig mekonium vilket blir fostrets första avföring efter förlossningen. amma, ta emot besökare, försöka sova eller gå på toaletten. Ur: Handbok för gravida, s.216 Livmoderhalsen mognar för varje dag. Många blir tröttare och känner av förvärkarna. min-medel-max-måtten på sf-kurvan: 31,5-34,5-38 cm Barnets första bajs är svart och segt. Det kommer att vara så någon dag, när mjölken kommit igång och gått igenom barnets tarmar ändras färgen och konsistensen. När barnet kissar första gångerna kan det komma en röd strimma, det är salter från fostervattnet som färgar urinen, även det ska gå över inom någon dag.

42 Vecka 39 Värkar är förvirrande eftersom de förekommer i alla upptänkliga Barnet är färdigt att födas i slutet av veckan. En del barn trivs bra i varianter och styrkor. mammas mage och väntar ytterligare några veckor. Ur: Handbok för gravida, s.262 Vikt: 3,5 kg Längd: 50 cm De flesta är innerligt trötta på att vara gravida och vill bara träffa sitt barn nu. Många får diarré inför förlossningen, andra får andra symtom. min-medel-max-måtten på sf-kurvan: ,5 cm Det är lätt att tröttna på alla som ringer och undrar hur det står till och om det kommit något barn än. Tala om att ni ringer när det är klart och ni landat i det nya. Dra ur telefonjacket om du vill vara ifred.

43 Vecka 40 Barnet verkar trivas i din mage... En del barn verkar behöva lite mer tid på sig. Till slut var spyduken så integrerad i min vanliga garderob att jag ofta gick ut utan att märka att jag hade en över axeln. Ur: Handbok för gravida, s.229 Du väntar... Fundus befinner sig 3-5 cm nedanför bröstbensspetsen min-medel-max-måtten på sf-kurvan: 32,5-35,5-39 cm Passa på att vila, ladda med kolhydrater. Packa väskan med saker du vill ha med till förlossningen. Prova om färdknäppen fungerar.

44 Vecka 41 De flesta klarar sig utan produkter som en elektrisk Vill barnet fortfarande inte ut? Det kommer nog att bli ett barn som värmare att svepa kring verkligen är redo att möta världen när det är dags. blöjpaketet för att blöjan inte ska kännas kall mot bebisens stjärt. Ur Handbok för gravida s.232 Vid överburenhetskontrollen kontrollerar man hur barnet mår, I slutet av veckan kommer det troligen bli dags att gå på kontroller man tittar på hur moderkakan på specialistmödravården för att se hur barnet har det där inne i fungerar, man kör en CTG-remsa magen. för att kontrollera barnets hjärtljud och livmoderns min-medel-max-måtten på sf-kurvan: ,5 cm sammandragningar. Verkar allt bra får du vänta några dagar till och sedan komma tillbaka på ytterligare kontroll.

45 Vecka 42 Barnet ligger där det ligger, om det inte kommit ut än förstås. Här vill jag passa på att påminna om ett av föräldraskapets budord: Väck aldrig det barn som sover, om det går att undvika. Ur Handbok för gravida s.241 Det börjar kanske bli aktuellt med igångsättning om inte barnet kommer innan slutet av veckan. Du kan bli igångsatt på olika sätt beroende på hur väl förberedd din kropp är för förlossning. Är livmoderhalsen omogen får du prostaglandin som ska mogna den, är den mogen tar barnmorskan på förlossningen hål på fosterhinnan. Behövs det sätts värkstimulerande dropp för att få igång värkarna.

46 Vecka 43 Barnet ligger där det ligger, om det inte kommit ut än förstås. Slutligen vill jag påpeka att barn går med blöja i flera år... Ur Handbok för gravida s.226 Det börjar kanske bli aktuellt med igångsättning om inte barnet kommer innan slutet av veckan. Har inte barnet kommit än så kommer det garanterat denna vecka. Äntligen!

47 Vecka 44 Barnet ligger där det ligger, om det inte kommit ut än förstås. Till och med den enorma lättnad det innebär att efter nio (tio) månaders konstant oro hålla en alldeles frisk och fin bebis i famnen är samtidigt startskottet för de verkliga bekymren Ur Handbok för gravida s.105 Det börjar kanske bli aktuellt med igångsättning om inte barnet kommer innan slutet av veckan. Det ska till något exeptionellt om man låter dig vänta så här länge på förlossningen eftersom riskerna framför allt för barnet ökar. Moderkakans funktion avtar med tiden och barnet riskerar att inte få i sig den näring det behöver.

48 Välkommen till världen! Jag föddes...dagen den.../ på.... Jag var... cm lång och vägde... g. Barnmorskan som hjälpte mig till världen hette.... Några minnen från födelsen: Längd och vikt när jag var 1 vecka:... cm... g när jag var 2 veckor:... cm... g när jag var 3 veckor:... cm... g när jag var 4 veckor:... cm... g när jag var 8 veckor:... cm... g när jag var 12 veckor:... cm... g när jag var 16 veckor:... cm... g när jag var 20 veckor:... cm... g

49 Källförteckning: Brudal, LF (1996) I väntans tider Stockholm: Universitetsförlaget Faxelid, E., Hogg, B., Kaplan, A., Nissen, E. (2001). Lärobok för barnmorskor. Lund: Studentlitteratur Grunfeld, N. (1991) Föräldravisdom Prisma Höjeberg, P. (1991) Barnmorskor och barnsängskvinnor i Sverige. Stockholm: Carlssons Iovine, V (2003) Handbok för gravida, allt din doktor inte berättar Richters Jackson, D (2000) Livsfrukt Bokförlaget Max Ström Kitzinger, S (1997) Att vänta och föda barn Stockholm: Albert Bonniers Förlag Weström, L, Åberg, A, Andersson, U-B, Jönsson, E (1997) Obstetrik och gynekologi. Klinik och vård Lund: Studentlitteratur. Litteraturförslag: Abascal, Gudrun (2002) Att föda - en barnmorskas tankar, råd och erfarenheter Alfvén, Malin Medförfattare: Elisabeth Henning, Viveka Holmertz (1996) Kejsarsnittsboken Förlagshuset Gothia AB Bylund, Nanna (2002) Att amma Albert Bonniers förlag AB Folkhälsoinstitutet (2001) Amning idag Förlagshuset Gothia AB Höjeberg, Pia (2000) Tröskelkvinnor - Barnafödande som kultur Carlsson bokförlag AB Lagercrantz, Hugo (2001) När livet börjar - Om fostret, förlossningen och den första tiden efter födelsen Natur och Kultur Milles, Karin (2001) Jag ska bli mamma - Dagbok från en graviditet Ordfront förlag AB Nilsson, Lennart (2003) Ett barn blir till - En hyllning till livets mirakel Albert Bonniers förlag AB Nordgren, M., Svensson, K. (2002) Amningsboken Bokförlaget Natur och Kultur Normelli, Anna (2000) Den lilla sorgen Wahlström & Widstrand Pehrsson, Anna-Lena (2002) Fler än en - att vänta tvillingar Förlagshuset Gothia AB Renfrew, Mary m.fl. (1998) Amning Studentlitteratur Sjögren, Berit (red.) (1998) Förlossningsrädsla Studentlitteratur Stjernqvist, Karin (1999) Född för tidigt - Hur går det sedan? Natur och Kultur Söderberg, Leni (2003) Mammapraktika - Graviditeten vecka för vecka B. Wahlströms bokförlag AB

Solidaritet med det ofödda barnets rätt till liv som en egen skyddsvärd individ

Solidaritet med det ofödda barnets rätt till liv som en egen skyddsvärd individ Kyrkomötet Kyrkomötet Motion 2013:47 av Lennart Sacrédeus och Margit Borgström Solidaritet med det ofödda barnets rätt till liv som en egen skyddsvärd individ Förslag till kyrkomötesbeslut Kyrkomötet beslutar

Läs mer

Behandla din barnlöshet

Behandla din barnlöshet Behandla din barnlöshet - med tre enkla punkter Hur du kan börja behandla din barnlöshet genom att massera tre zonterapipunkter på fötterna. Carin Hertnäs Hur du behandlar din barnlöshet genom att massera

Läs mer

VÄNTA OCH FÖDA BARN. en broschyr inför förlossningen

VÄNTA OCH FÖDA BARN. en broschyr inför förlossningen VÄNTA OCH FÖDA BARN en broschyr inför förlossningen 1 Den här broschyren Vänta och föda barn innehåller information för dig som är gravid och så småningom föder barn. Vi rekommenderar att du och din barnmorska

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

Avslappningslådans anvisningar för daghemspersonalen

Avslappningslådans anvisningar för daghemspersonalen Bilaga 1 1 Avslappningslådans anvisningar för daghemspersonalen Ida Malmström Avslappningslådan Lugna Lådan är ett redskap, som skall användas på daghem för att få barnen att slappna av. Lådan innehåller

Läs mer

Mammainformation. från BB-vårdavdelning. Lite tips från sjukgymnasten till dig som just fött barn. Södra Älvsborgs Sjukhus.

Mammainformation. från BB-vårdavdelning. Lite tips från sjukgymnasten till dig som just fött barn. Södra Älvsborgs Sjukhus. Mammainformation från BB-vårdavdelning Lite tips från sjukgymnasten till dig som just fött barn Södra Älvsborgs Sjukhus Kvinnoklinik Bäckenbotten Bäckenbotten är den muskulatur som bildar "golv" i bäckenet.

Läs mer

Cleonita. Så här verkar Cleonita. Vad är Cleonita? Drospirenon/Etinylestradiol, 3 mg/0,02 mg

Cleonita. Så här verkar Cleonita. Vad är Cleonita? Drospirenon/Etinylestradiol, 3 mg/0,02 mg Du har fått denna broschyr eftersom du har fått p-pillret Cleonita från Actavis utskrivet åt dig. I den hittar du information om hur Cleonita fungerar och hur du ska ta det. Här finns också fakta om biverkningar

Läs mer

Cleosensa och Cleosensa 28

Cleosensa och Cleosensa 28 Cleosensa och Cleosensa 28 Du har fått p-pillret Cleosensa eller Cleosensa 28 från Actavis utskrivet åt dig. I den här broschyren hittar du information om hur preparaten fungerar och hur du ska ta dem.

Läs mer

Skaraborgs Sjukhus Råd till dig som är nybliven mamma

Skaraborgs Sjukhus Råd till dig som är nybliven mamma Skaraborgs Sjukhus Råd till dig som är nybliven mamma Arbetsterapi/fysioterapi, Skaraborgs Sjukhus, 2015-06-10 TÄNK PÅ DIN HÅLLNING Du har säkert märkt att din hållning förändrats under graviditeten.

Läs mer

Historiskt Snoppar. Eunucker Kastratsångare Snoppstraff

Historiskt Snoppar. Eunucker Kastratsångare Snoppstraff SEX- och Samlevnad Historiskt Snoppar Eunucker Kastratsångare Snoppstraff Snoppar idag Testikelfestival Irezumi Allmänt om snoppen Hos de flesta är vänster testikel större än den högre och den hänger lite.

Läs mer

Danielle hängde av sig kläderna och satte på lite musik, gick in i badrummet och började fylla upp vatten i

Danielle hängde av sig kläderna och satte på lite musik, gick in i badrummet och började fylla upp vatten i Ensamhet Danielle hade precis slutat jobbet och var på väg hemåt för en lugn och stilla fredagskväll för sig själv. Hon hade förberett med lite vin och räkor, hade inhandlat doftljus och köpt några bra

Läs mer

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5 Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5 Hur mår du? Anledningen till att vi gör den här undersökningen är att vi vill få kunskap om ungas hälsa och levnadsvanor. Alla elever i årskurserna 5,

Läs mer

Kejsarsnitt. Kanthi Söder Rahm 76 Dagfolkhögskolan Höst 1997 Trollhättan

Kejsarsnitt. Kanthi Söder Rahm 76 Dagfolkhögskolan Höst 1997 Trollhättan Kejsarsnitt Kanthi Söder Rahm 76 Dagfolkhögskolan Höst 1997 Trollhättan Innehållsförteckning: 1 Inledning... 2 2 Varför ett kejsarsnitt?... 2 3 Planerat snitt... 3 4 Akut snitt... 3 5 Olika ärr... 3 6

Läs mer

Alkoholfri Lemon Squash 10 12 cl citronsour (pressad citron eller lime och sockerlag) Club Soda Garnering: citron

Alkoholfri Lemon Squash 10 12 cl citronsour (pressad citron eller lime och sockerlag) Club Soda Garnering: citron En bra start Med ett barn i magen blir vissa vanor plötsligt inte lika självklara. Den här foldern berättar varför det är bra att du väljer att leva alkoholfritt under graviditeten. Valet är ditt men nu

Läs mer

Vi kräver att få förutsättningar för att kunna ge trygg och säker vård!

Vi kräver att få förutsättningar för att kunna ge trygg och säker vård! Eva Nordlunds tal vid manifestationen 19 mars 2013 Det är nog nu! Stockholms barnmorskor har fått nog! Sveriges barnmorskor har fått nog! Vi kräver att få förutsättningar för att kunna ge trygg och säker

Läs mer

Pedagogens manus till BILDSPEL 1 Åk 6 KROPPEN VI BOR I

Pedagogens manus till BILDSPEL 1 Åk 6 KROPPEN VI BOR I Pedagogens manus till BILDSPEL 1 Åk 6 KROPPEN VI BOR I 1. 2. Manus: Det första bildspelet i serien på fyra handlar om kroppen, hur den växer och vad kroppen och hjärnan behöver för att du ska må bra. Manus:

Läs mer

Graviditet VT 2011 AÅ

Graviditet VT 2011 AÅ 9 maj 2011 Annika Åhman annika.ahman@kbh.uu.se Hälsoaspekter av graviditet på mor och barn Fosterdiagnostik Mödrahälsovård Det nyfödda barnets behov och omhändertagande Det nyfödda barnets vanliga sjukdomar

Läs mer

Information om preventivmedel

Information om preventivmedel Information om preventivmedel Vilket preventivmedel är bäst för mig? Jaså, du ska till barnmorskan. Är du gravid? Hi, hi, nej inte alls... jag går till barnmorskan för att jag inte ska bli gravid. 2 2

Läs mer

Preventivmedel till dig som fött barn

Preventivmedel till dig som fött barn Preventivmedel till dig som fött barn Tiden efter förlossningen Tiden efter förlossningen kallas puerperiet och omfattar sex till åtta veckor. Under denna period sker hormonella förändringar som bland

Läs mer

Information från sjukgymnasten BB-avdelningen Kvinnokliniken. Till dig som är nyförlöst

Information från sjukgymnasten BB-avdelningen Kvinnokliniken. Till dig som är nyförlöst Information från sjukgymnasten BB-avdelningen Kvinnokliniken Till dig som är nyförlöst Efter förlossningen Tanken med detta häfte är att du med hjälp av dessa övningar, råd och tips ska kunna få kroppen

Läs mer

Graviditeten vecka för vecka

Graviditeten vecka för vecka Graviditeten vecka för vecka Graviditetskalender - beräkna vecka Mycket händer under graviditeten I den här texten kan du bland annat läsa om hur kvinnans kropp påverkas, till exempel hur moderkakan och

Läs mer

GRAVIDITET OCH DIABETES

GRAVIDITET OCH DIABETES GRAVIDITET OCH DIABETES Vad är diabetes? Diabetes påverkar kroppens sätt att omvandla mat till energi. När du äter spjälkas maten till bl a glukos som är ett slags socker. Det är "bränslet" som din kropp

Läs mer

MENSUTMANINGEN.SE MENS OCH TRÄNING

MENSUTMANINGEN.SE MENS OCH TRÄNING MENSUTMANINGEN.SE MENS OCH TRÄNING VAD ÄR MENS? Mens beror på att slemhinnan i livmodern varje månad i samband med ägglossning blir tjockare för att kunna ta emot ett befruktat ägg. Det vanligaste är att

Läs mer

Förlossningsberättelse

Förlossningsberättelse Förlossningsberättelse Torsdag 17 oktober På kvällen börjar jag känna av mensvärkslika smärtor i nedre delen av magen. Jag antar att det är helt normalt och reflekterar inte mer över det. Jag sover oroligt

Läs mer

Råd till dig som är nybliven mamma Förlöst med kejsarsnitt

Råd till dig som är nybliven mamma Förlöst med kejsarsnitt Skaraborgs Sjukhus Råd till dig som är nybliven mamma Förlöst med kejsarsnitt Arbetsterapi/fysioterapi, Skaraborgs Sjukhus, 2015-06-10 CIRKULATIONSTRÄNING Det är bra om du kommer upp så snabbt som möjligt

Läs mer

PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO EN JULIASAGA

PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO EN JULIASAGA PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO EN JULIASAGA Daniel Lehto 2011 daniellehto@yahoo.se Till Julia PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO Pappa jobbar på ett boende för gamla människor. Det är ett roligt

Läs mer

Sexualkunskap. 1.Mannens könsorgan. Skriv in så mycket som möjligt på bilden. G. Sädesledare Urinledare. Urinblåsa

Sexualkunskap. 1.Mannens könsorgan. Skriv in så mycket som möjligt på bilden. G. Sädesledare Urinledare. Urinblåsa 1.Mannens könsorgan. Skriv in så mycket som möjligt på bilden. G Sädesledare Urinledare Urinblåsa Sädesblåsa Prostata Urinrör Bitestikel Svällkropp Testikel Ollon Förhud 1.Kvinnans könsorgan. Skriv in

Läs mer

Kursmaterial. ProfylaxGruppen i Sverige AB AnnasProfylax Webbkurs Sidan 1 av 16

Kursmaterial. ProfylaxGruppen i Sverige AB AnnasProfylax Webbkurs Sidan 1 av 16 Kursmaterial ProfylaxGruppen i Sverige AB AnnasProfylax Webbkurs Sidan 1 av 16 Avsnitten AVSLAPPNING, DJUP-, MELLAN- OCH LÄTTANDNING Att andas och slappna av är inte helt lätt när det gör ont. Hur vi andas

Läs mer

En samling övningar för att komma igång med samtal

En samling övningar för att komma igång med samtal En samling övningar för att komma igång med samtal Sammanställda av Karin Sjögren, Göteborg, 2010 Övning 1 Spegling - Enkel: säga samma sak tillbaka 2 personer en berättar och en speglar - Jag har en röd

Läs mer

Hjälp att lära känna och förstå ditt för tidigt födda barn. Information till föräldrar

Hjälp att lära känna och förstå ditt för tidigt födda barn. Information till föräldrar Neonatalavdelningen Hjälp att lära känna och förstå ditt för tidigt födda barn Information till föräldrar 2 Hjälp att lära känna och förstå ditt för tidigt födda barn Målet med den här foldern är att hjälpa

Läs mer

Babybojen. Bad i hemmet för små barn

Babybojen. Bad i hemmet för små barn Babybojen Bad i hemmet för små barn Att bada med små barn Fler tips: Att göra före badet 1. Vattenvana - övningar i badet för de minsta När kan min bebis bada Att tänka på Tips när ni badar 2. Övningar

Läs mer

Att kissa med kateter, en instruktionsbok.

Att kissa med kateter, en instruktionsbok. Att kissa med kateter, en instruktionsbok. Urologiprodukter DOLEMA AB Polygonvägen 73, 187 66 TÄBY Epost: info@dolema.com Telefon: www.dolema.com 08-446 15 06, Telefax: 08-446 15 07 Sid 1 inga är lika!

Läs mer

Nyttiga rörelser vid Parkinsons sjukdom

Nyttiga rörelser vid Parkinsons sjukdom Nyttiga rörelser vid Parkinsons sjukdom Gör övningarna i den takt som känns bäst för dig. Skippa övningar som inte känns bra eller som du får mer ont av. Du ska känna dig pigg efter programmet! 1. Övningar

Läs mer

Efter en förlossning 1

Efter en förlossning 1 Efter en förlossning 1 På bäddavdelningen för nyfödda får man träna hur det är att leva med en bebis Bebisen sköts av mamman under hela sjukhusvistelsen. För bebisen är den bästa platsen föräldrarnas famnar

Läs mer

SJUKGYMNASTEN, KVINNOKLINIKEN

SJUKGYMNASTEN, KVINNOKLINIKEN I Din hand håller Du ett informationshäfte, som utformats av sjukgymnaster på Kvinnokliniken. Häftet innehåller råd om hur Du skall träna Din bäckenbotten. Vi vill även ge Dig lite information om Din hållning,

Läs mer

DRAFT. Annat land. utanför europa

DRAFT. Annat land. utanför europa Mark as shown: Correction: Please use a ball-point pen or a thin felt tip. This form will be processed automatically. Please follow the examples shown on the left hand side to help optimize the reading

Läs mer

Fakta äggstockscancer

Fakta äggstockscancer Fakta äggstockscancer Varje år insjuknar drygt 800 kvinnor i Sverige i äggstockscancer (ovariecancer) och omkring 600 avlider i sjukdomen. De flesta som drabbas är över 60 år och före 40 år är det mycket

Läs mer

Blås- och bäckenbottenträning

Blås- och bäckenbottenträning URO7003SE 09.207 Blås- och bäckenbottenträning För kvinnor Blåsan.se Fakta om inkontinens Du behöver inte skämmas. Inkontinens är vanligare än du tror och det finns behandling för det. De allra flesta

Läs mer

DRAFT DRAFT. 1. Bakgrund. 2. Förberedelse inför förlossning och föräldraskap

DRAFT DRAFT. 1. Bakgrund. 2. Förberedelse inför förlossning och föräldraskap Mark as shown: Correction: Please use a ball-point pen or a thin felt tip. This form will be processed automatically. Please follow the examples shown on the left hand side to help optimize the reading

Läs mer

enkelt superläskigt. Jag ska, Publicerat med tillstånd Fråga chans Text Marie Oskarsson Bild Helena Bergendahl Bonnier Carlsen 2011

enkelt superläskigt. Jag ska, Publicerat med tillstånd Fråga chans Text Marie Oskarsson Bild Helena Bergendahl Bonnier Carlsen 2011 Kapitel 1 Det var alldeles tyst i klass 2 B. Jack satt med blicken envist fäst i skrivboken framför sig. Veckans Ord var ju så roligt Han behövde inte kolla för att veta var i klassrummet Emilia satt.

Läs mer

K Hur ser de t ut för dig?

K Hur ser de t ut för dig? Behandlingsguide K Hur ser de t ut för dig? arbetsbl ad (Kryssa för det som stämmer för dig) 1. Är du stressad eller orolig? Jag kan inte tänka klart ( Jag glömmer saker ( Jag har svårt att fokusera (

Läs mer

Att vara närstående vid livets slut

Att vara närstående vid livets slut Att vara närstående vid livets slut Kvinnosjukvården / Sunderby sjukhus Gynekologisk cancer Anna Pohjanen Anna Pohjanen 1 av 7 Den sista tiden. När livet går mot sitt slut blir den sjuka tröttare och sover

Läs mer

gipsavgjutning av magen

gipsavgjutning av magen BELLYCASTING gipsavgjutning av magen Mot slutet av graviditeten, någon gång i vecka 37-38 - om du inte vet att du ska föda tidigare förstås, kan det vara roligt att göra en avgjutning av magen. Det blir

Läs mer

Prov: Möte i korridor, Medicin Svar elev A.

Prov: Möte i korridor, Medicin Svar elev A. Prov: Möte i korridor, Medicin Svar elev A. Uppgift 1. Vad gör du och hur bemöter du kvinnan? Svar. Jag går framtill henne och säger att jag är undersköterska och säger mitt namn, och frågar vad det är,

Läs mer

VÄNTA OCH FÖDA BARN SAMT SKÖTA OM SITT BARN DEN FÖRSTA TIDEN. en broschyr om att bli förälder

VÄNTA OCH FÖDA BARN SAMT SKÖTA OM SITT BARN DEN FÖRSTA TIDEN. en broschyr om att bli förälder VÄNTA OCH FÖDA BARN SAMT SKÖTA OM SITT BARN DEN FÖRSTA TIDEN en broschyr om att bli förälder 1 Den här broschyren Vänta och föda barn samt sköta om sitt barn den första tiden innehåller information för

Läs mer

Göm Enya! Kärleken är starkare än alla gränser i världen.

Göm Enya! Kärleken är starkare än alla gränser i världen. Göm Enya! Text: Anette Skåhlberg Bild: Katarina Dahlquist Anette Skåhlberg och Katarina Dahlquist 2011 Sagolikt Bokförlag 2011 Formgivning: Katarina Dahlquist www.sagoliktbokforlag.se sagolikt@sagoliktbokforlag.se

Läs mer

Till dig som använder kombinerade p-piller

Till dig som använder kombinerade p-piller Till dig som använder kombinerade p-piller 2013 P-piller ett säkert val Kombinerade p-piller är en av de säkraste metoderna att skydda sig mot oönskad graviditet om du använder dem på rätt sätt. Till hjälp

Läs mer

Behandlingsguide Sov gott!

Behandlingsguide Sov gott! Behandlingsguide Sov gott! V älkommen till Primärvårdens gruppbehandling för sömnproblem! Denna behandling utgår från KBT kognitiv beteendeterapi, som är en behandlingsform som visat sig vara en effektiv

Läs mer

Tanketräning. Instruktioner

Tanketräning. Instruktioner Tanketräning Det här liknar närmast det som brukar kallas hypnos eller självhypnos. Eftersom de begreppen lätt leder tankarna fel har vi valt att istället kalla det för tanketräning. Det handlar om att

Läs mer

Lilla tandboken. Allt du behöver veta om barns tänder

Lilla tandboken. Allt du behöver veta om barns tänder Lilla tandboken Allt du behöver veta om barns tänder Innehåll Sida Min egen sida Min egen sida 3 Lång och bred erfarenhet 4 Bra vanor från början 5 Från 20 mjölktänder till permanenta tänder 6-9 Mat och

Läs mer

Pausa dig. Ett rörelsepausprogram från Friskvården KI

Pausa dig. Ett rörelsepausprogram från Friskvården KI Pausa dig Ett rörelsepausprogram från Friskvården KI Detta material är ett komplement till det webbaserade rörelsepausprogrammet och kan med fördel användas vid rörelsepaus i grupp eller som underlag för

Läs mer

Mamma information från BB-avdelningen

Mamma information från BB-avdelningen Mamma information från BB-avdelningen Lite tips från Sjukgymnasten till dig som just fött barn Kvinnokliniken Borås Materialet är utarbetat av Monika Olsén, leg.sjukgymnast Kvinnokliniken Sahlgrenska Sjukhuset

Läs mer

UPPVÄRMNINGSSTRETCH I DET HÄR KAPITLET FINNS DET 14 UPPVÄRMNINGSÖVNINGAR: Stående sidoböj (se sidan 22) Armsväng (se sidan 23)

UPPVÄRMNINGSSTRETCH I DET HÄR KAPITLET FINNS DET 14 UPPVÄRMNINGSÖVNINGAR: Stående sidoböj (se sidan 22) Armsväng (se sidan 23) UPPVÄRMNINGSSTRETCH Stretchövningarna i det här kapitlet värmer upp dina leder och muskler på minsta möjliga tid. Om du arbetar dig igenom programmet tillför du energi till kroppen och kommer igång på

Läs mer

SFI-KURS C OCH D. ALKOHOL I SVERIGE. Hälsa och alkohol. Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterial på lätt svenska.

SFI-KURS C OCH D. ALKOHOL I SVERIGE. Hälsa och alkohol. Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterial på lätt svenska. SFI-KURS C OCH D. ALKOHOL I SVERIGE Hälsa och alkohol Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterial på lätt svenska. Alkohol i Sverige Förr i tiden drack svenskarna mycket

Läs mer

En av tio kvinnor har det men många vet inte ens om att diagnosen finns.

En av tio kvinnor har det men många vet inte ens om att diagnosen finns. 15 år av smärta I 15 år gick Ella Granbom med fruktansvärd menssvärk. För ett år sedan kom diagnosen Ella har endometrios. Tillsammans med AnnaCarin Sandberg håller hon nu på att starta en lokal stödgrupp

Läs mer

SFI-KURS C OCH D. ALKOHOL I SVERIGE. Hälsa och alkohol. Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterialet på lätt svenska.

SFI-KURS C OCH D. ALKOHOL I SVERIGE. Hälsa och alkohol. Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterialet på lätt svenska. SFI-KURS C OCH D. ALKOHOL I SVERIGE Hälsa och alkohol Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterialet på lätt svenska. Hälsa och alkohol Alkohol i Sverige Förr i tiden drack

Läs mer

Bakgrund. Läsförståelse. Arbetsmaterial till Barnet Skriven av: Hans Peterson

Bakgrund. Läsförståelse. Arbetsmaterial till Barnet Skriven av: Hans Peterson Arbetsmaterial till Barnet Skriven av: Hans Peterson Bakgrund Det här materialet kompletterar boken Barnet. Det kan användas individuellt eller i grupp. Om rubriken följs av symbolen: (+) innebär det att

Läs mer

Upplevda besvär. SSP-UKU Självskattningsskala Perceived Distress Inventory OMR 6:1 BILAGA KVINNOR PATIENT 1 (11)

Upplevda besvär. SSP-UKU Självskattningsskala Perceived Distress Inventory OMR 6:1 BILAGA KVINNOR PATIENT 1 (11) PATIENT 1 (11) Upplevda besvär SSP-UKU Självskattningsskala Perceived Distress Inventory Vi önskar få veta direkt av Dig hur Du upplever den behandling som Du får. För varje besvär som anges nedan ber

Läs mer

Biologiprov den 18 dec

Biologiprov den 18 dec Biologiprov den 18 dec Cellerna Kroppen är uppbyggd av en mängd små delar som kallas celler. Varje cell är en egen levande enhet som kan föröka sig, ta emot olika typer av information. Även om cellerna

Läs mer

Nu bor du på en annan plats.

Nu bor du på en annan plats. 1. Nu bor du på en annan plats. Ibland tycker jag det känns lite svårt borta är det som en gång varit vårt Aldrig mer får jag hålla din hand Mor, döden fört dig till ett annat land refr: Så du tappade

Läs mer

Till dig som fått Cerazette förskrivet

Till dig som fått Cerazette förskrivet Till dig som fått Cerazette förskrivet 1 2 Cerazette är ett preventivmedel som bl a kan användas av dig som inte vill eller bör använda p-piller som innehåller östrogen. Cerazette ger ett bra skydd mot

Läs mer

GRAVIDITETSTESTET VISAR POSITIVT

GRAVIDITETSTESTET VISAR POSITIVT GRAVIDITETSTESTET VISAR POSITIVT - SÅ HÄR GÖR DU NU VERKSAMHETSOMRÅDE KVINNOKLINIKEN 1 Graviditetstestet visar positivt - så här gör du nu Grattis och välkommen till oss! Med den här foldern vill vi ge

Läs mer

Självkänsla. Här beskriver jag skillnaden på några begrepp som ofta blandas ihop.

Självkänsla. Här beskriver jag skillnaden på några begrepp som ofta blandas ihop. Självkänsla Självkänsla är lika med att bottna i sitt innerst. Självkänslan finns i varje människa och söker plats att få fäste i och växa ur. Vissa ger den utrymme medan vissa inte låter den gro. Det

Läs mer

Magbild gravid 19 veckor

Magbild gravid 19 veckor Magbild gravid 19 veckor Idag har det gått 19 veckor av graviditeten och jag går in i vecka 20, nästan hälften! Det här går i ett rasande tempo. Enligt gravidappen börjar nu kosten jag äter påverka barnets

Läs mer

Blås- och bäckenbottenträning

Blås- och bäckenbottenträning Blås- och bäckenbottenträning För män Blåsan.se Fakta om inkontinens Inkontinens är vanligare än du tror. Cirka 5 % av alla män har någon form av inkontinensbesvär. Inkontinens drabbar inte bara äldre

Läs mer

Människans möte med den mänskliga kroppen. Ett pedagogiskt studiematerial

Människans möte med den mänskliga kroppen. Ett pedagogiskt studiematerial Människans möte med den mänskliga kroppen Ett pedagogiskt studiematerial Inledning I dag så påverkas vi medvetet och omedvetet av yttre ideal. Ofta så glömmer vi bort att ställa frågan till oss själva

Läs mer

Temakväll - pausgympa

Temakväll - pausgympa Temakväll - pausgympa Pausgympa Ökad cirkulation/skakningar Spänn och andas in samtidigt som du spänner hela armen, andas ut och slappna av/skaka lätt på armen. Upprepa med andra armen och benen. Studsa

Läs mer

ANDNINGSÖVNINGAR. OBS! Vid menstruation eller om du är gravid ingen eldandning, inga rotlås.

ANDNINGSÖVNINGAR. OBS! Vid menstruation eller om du är gravid ingen eldandning, inga rotlås. ANDNINGSÖVNINGAR Andningen är grundläggande i yogan. Det medvetna djupa andetaget är den röda tråden, den centrala komponenten, runt vilken de olika övningarna byggs upp.vi börjar detta pass med två andningstekniker.

Läs mer

KONDOM. Kondom är det enda preventivmedel som skyddar både mot könssjukdomar och oönskade graviditeter.

KONDOM. Kondom är det enda preventivmedel som skyddar både mot könssjukdomar och oönskade graviditeter. PREVENTIVMEDEL 866 KONDOM Kondom är det enda preventivmedel som skyddar både mot könssjukdomar och oönskade graviditeter. Kondomfabriken https://www.youtube.com/watch?v=g53iia-gnkg P-PILLER KVINNLIGA KÖNSHORMONER

Läs mer

p-piller Cilest, Trinovum och Orthonett Novum samt p-plåstret Evra

p-piller Cilest, Trinovum och Orthonett Novum samt p-plåstret Evra Janssen-Cilag AB Box 7073 SE-192 07 Sollentuna Tel 08-626 50 00 Fax 08-626 51 00 www.janssen.se Praktisk guide om Janssens p-piller Cilest, Trinovum och Orthonett Novum samt p-plåstret Evra PHSWE/WHE/0114/0001

Läs mer

Marie Oskarsson Helena Bergendahl

Marie Oskarsson Helena Bergendahl Marie Oskarsson Helena Bergendahl Kapitel 1 Det var alldeles tyst i klass 2 B. Jack satt med blicken envist fäst i skrivboken framför sig. Veckans Ord var ju så roligt Han behövde inte kolla för att veta

Läs mer

Rödluvan Med bilder av Mati Lepp

Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Det var en gång en liten flicka som var så söt och rar att alla människor tyckte om henne. Den som älskade henne allra mest var hennes gamla mormor. Alltid när hon kom

Läs mer

Frysa dina äggceller?

Frysa dina äggceller? Frysa dina äggceller? Information om hur det går till att ta ut och frysa in ägg eller en bit av en äggstock. Bra att veta. Den här informationen riktar sig till unga flickor som på grund av behandling

Läs mer

Instruktioner för Sköldpaddan

Instruktioner för Sköldpaddan Instruktioner för Sköldpaddan Vaggställning Mage mot mage Den lätta och enkla bärselen! Massor av möjligheter passar alla storlekar vuxna och barn Det finns inget underbarare än att bära sitt barn! På

Läs mer

Framfall. Patientinformation om ett vanligt problem som kan avhjälpas

Framfall. Patientinformation om ett vanligt problem som kan avhjälpas Framfall Patientinformation om ett vanligt problem som kan avhjälpas 1 Text: Anette Jansson, uroterapeut, barnmorska, Kvinnokliniken SUS Faktagranskat av Pia Teleman, docent, överläkare, Kvinnokliniken

Läs mer

SEX OCH SAMLEVNAD VAD HANDL AR DET OM EGENTLIGEN? SKRIV NER ORD ELLER MENINGAR OM VAD DU TROR!

SEX OCH SAMLEVNAD VAD HANDL AR DET OM EGENTLIGEN? SKRIV NER ORD ELLER MENINGAR OM VAD DU TROR! V.2-8 SEX OCH SAMLEVNAD VAD HANDL AR DET OM EGENTLIGEN? SKRIV NER ORD ELLER MENINGAR OM VAD DU TROR! VÅR BIOLOGISKA KROPP KÄRLEK ATT BLI KÖNSMOGEN PUBERTETEN LIV ANSVAR IDENTITET JÄMSTÄLLDHET RELATIONER

Läs mer

Patientinformation. 1. Jaydess gör slemmet i livmoderhalsen tjockt så att spermiernas passage försvåras.

Patientinformation. 1. Jaydess gör slemmet i livmoderhalsen tjockt så att spermiernas passage försvåras. , Patientinformation Det här är Jaydess Vi hoppas att denna broschyr ska ge dig svar på dina frågor och funderingar kring Jaydess. Vad är Jaydess? Jaydess är ett inlägg som består av en hormonkapsel som

Läs mer

Ryggträna 1b. Bålrotation

Ryggträna 1b. Bålrotation Ryggträna Detta ska du tänka på när du gör programmet. Gör programmet två gånger. Håll på med varje övning tills du blir trött. (10 20 upprepningar per övning) Tänk på att göra övningarna med god teknik.

Läs mer

Det nyfödda barnet -amning & omvårdnad. Föräldrautbildning på mödravården

Det nyfödda barnet -amning & omvårdnad. Föräldrautbildning på mödravården Det nyfödda barnet -amning & omvårdnad Föräldrautbildning på mödravården Att diskutera Vilka behov har ett nyfött barn? Det nyfödda barnets behov Närhet, trygghet och tröst Välbekanta lukter och röster

Läs mer

Hemmaträningspass! 1. Uppvärmning. Hoppa runt i lägenheten/huset till två låtar och släpp loss ORDENTLIGT! Likt en afrikansk kvinna runt lägerelden.

Hemmaträningspass! 1. Uppvärmning. Hoppa runt i lägenheten/huset till två låtar och släpp loss ORDENTLIGT! Likt en afrikansk kvinna runt lägerelden. Hemmaträningspass! Här kommer det efterlängtade hemmaträningspasset! Du behöver en stabil stol, ett par hantlar (eller två vatten/stenfyllda PETflaskor), en matta eller ihopvikt handduk. En skivan som

Läs mer

Till dig som inte ammar

Till dig som inte ammar Kvinnokliniken MK 2 Obstetriksektionen Till dig som inte ammar Matningsstunden en möjlighet Vi vill med denna broschyr berätta om hur du kan gå till väga när du inte ammar. Matstunden är en unik möjlighet

Läs mer

Sune slutar första klass

Sune slutar första klass Bra vänner Idag berättar Sunes fröken en mycket spännande sak. Hon berättar att hela skolan ska ha ett TEMA under en hel vecka. Alla barnen blir oroliga och Sune är inte helt säker på att han får ha TEMA

Läs mer

Tove Andersson IT-Pedagoglinjen 09/10. hängande mot golvet, stå så några sekunder för att sträcka ut hela ryggen. Rulla sakta upp kota för kota.

Tove Andersson IT-Pedagoglinjen 09/10. hängande mot golvet, stå så några sekunder för att sträcka ut hela ryggen. Rulla sakta upp kota för kota. Pausgympa Rygg: Övning 1. Stå upp med fötterna en bit isär. Böj dig ner med armarna hängande mot golvet, stå så några sekunder för att sträcka ut hela ryggen. Rulla sakta upp kota för kota. Övning 2. Sträck

Läs mer

Intervjudatum: Intervjuar ID: Respondentens Initialer: "50+ i Europa" Skriftligt frågeformulär

Intervjudatum: Intervjuar ID: Respondentens Initialer: 50+ i Europa Skriftligt frågeformulär Household-ID 1 3 0 4 2 0 0 Person-ID Intervjudatum: Intervjuar ID: Respondentens Initialer: "50+ i Europa" Skriftligt frågeformulär A 1 Hur man besvarar detta frågeformulär: De flesta frågor på de följande

Läs mer

PIA. Publicerat med.llstånd Titel Text Bild Förlag

PIA. Publicerat med.llstånd Titel Text Bild Förlag PIA Jonatan är så glad att han nästan svävar in genom dörren till sporthallen. Han är barfota och har träningsbyxor och T-shirt på sig. Han ser fram emot att få flyga genom luften med ena benet framför

Läs mer

CORE 1 MEDICINSK YOGA FÖR DIN NEDRE TRIANGEL

CORE 1 MEDICINSK YOGA FÖR DIN NEDRE TRIANGEL CORE 1 MEDICINSK YOGA FÖR DIN NEDRE TRIANGEL IMY Medicinsk Yoga utgår från ett energitänkande som säger att de flesta obalanser, krämpor och sjukdomar vi drabbas av har sitt ursprung i präglingar och blockeringar

Läs mer

Elevhälsans medicinska insats PUBERTET. Killsnack

Elevhälsans medicinska insats PUBERTET. Killsnack Elevhälsans medicinska insats PUBERTET Killsnack KÖNSORGANENS ANATOMI Penis Penis är det manliga könsorganet som är uppbyggt av rot, skaft, ollon, sträng och förhud. En del killar oroar sig för om deras

Läs mer

Tre saker du behöver. Susanne Jönsson. www.sj-school.se

Tre saker du behöver. Susanne Jönsson. www.sj-school.se Steg 1 Grunden 0 Tre saker du behöver veta Susanne Jönsson www.sj-school.se 1 Steg 1 Grunden Kärleken till Dig. Vad har kärlek med saken att göra? De flesta har svårt att förstå varför det är viktigt att

Läs mer

med bidrag från Social- och hälsovårdsministeriet. Utgivare: Folkhälsans förbund rf 2015 Layout: Christian Willför/ADD Tryck: Fram, Vasa 2015

med bidrag från Social- och hälsovårdsministeriet. Utgivare: Folkhälsans förbund rf 2015 Layout: Christian Willför/ADD Tryck: Fram, Vasa 2015 Folkhälsans förbund rf., Helsingfors 2015 Arbetsgrupp: Marjukka Pajulo, Eeva Ekholm, Malin von Koskull, Outi Kallioinen, Gun Andersson, Saija Westerlund-Cook, Laura Kortekangas och Heidi Jussila Redaktör:

Läs mer

Testa dina kunskaper!

Testa dina kunskaper! Test för tjejer Testa dina kunskaper! 1. Var bildas könshormoner? m I livmodern m I äggstockarna m I levern 2. Vad är menstruation? m Ägg och slem från underlivet m Blod från blåsan m Slemhinna från livmodern

Läs mer

Livmodersvälsignelse med Miranda Gray

Livmodersvälsignelse med Miranda Gray Jag är mycket förtjust över att du vill vara delaktig i Livmodersvälsignelsen. Välsignelsen är till för att hela och förena dig med din egna livmoder och din kvinnlighet. Den är också skapad för att förankra

Läs mer

Första operationen september 2010

Första operationen september 2010 Första operationen september 2010 Oliver Vår son föddes med total dubbelsidig LKG-spalt. Första operationen som vi nu har genomfört gjordes när han var nästan 7 månader och då slöt de den mjuka gommen

Läs mer

Kap.1 Packning. - Ok, säger Elin nu måste vi sätta fart för båten går om fem timmar!

Kap.1 Packning. - Ok, säger Elin nu måste vi sätta fart för båten går om fem timmar! Kap.1 Packning Hej jag heter Elin. Jag och min pojkvän Jonathan ska till Gotland med våra kompisar Madde och Markus. Vi håller på att packa. Vi hade tänkt att vi skulle tälta och bada sedan ska vi hälsa

Läs mer

Lärarrummet för lättläst lattlast.se/larare

Lärarrummet för lättläst lattlast.se/larare Kampen mot klockan - funderingsfrågor, diskussion om tid och skrivövning Ämne: Svenska, SVA, Årskurs: 7-9 Lektionstyp: reflektion, diskussion, skrivövning Lektionsåtgång: 2-5 Upp och hoppa! hojtar mamma.

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina!

Du är klok som en bok, Lina! Du är klok som en bok, Lina! Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen, men på

Läs mer

Den allra första cellen bakteriecellen prokaryot cell

Den allra första cellen bakteriecellen prokaryot cell Celler- Byggstenar för allt levande Allt levande från de minsta bakterier till enorma växter och djur är uppbyggt av små byggstenar som kallas celler. Alltså allt som lever består av en eller flera celler.

Läs mer

Pojke + vän = pojkvän

Pojke + vän = pojkvän Pojke + vän = pojkvän Min supercoola kusin Ella är två år äldre än jag. Det är svårt att tro att det bara är ett par år mellan oss. Hon är så himla mycket smartare och vuxnare än jag. Man skulle kunna

Läs mer

Hon går till sitt jobb. Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då

Hon går till sitt jobb. Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då Hon går till sitt jobb Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då mer än att älska henne så, som jag gör Hon går på café och sätter sig ner men ingenting

Läs mer