Eskilstuna kommun Datum 1 (20) Kommunledningskontoret Delår Eskilstuna kommun

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Eskilstuna kommun Datum 1 (20) Kommunledningskontoret 2015-06-09. Delår 1-2015. Eskilstuna kommun"

Transkript

1 Eskilstuna kommun Datum 1 (20) Kommunledningskontoret Delår Eskilstuna kommun

2 Sammanfattning av måluppfyllelsen i delår 1, januari- mars (20) Kommunkoncernen planerar, leder, följer upp och bedömer verksamheten utifrån de två perspektiven hållbar utveckling och effektiv organisation. Hållbar utveckling beskriver vad kommunen ska åstadkomma för invånare, brukare och kunder. Inom hållbar utveckling har vi sju övergripande processer (demokrati, utbildning, kultur och fritid, vård och sociala tjänster, miljö och samhällsbyggnad, näringsliv och arbete, samhällsskydd och beredskap). Effektiv organisation beskriver hur de inre perspektiven (medarbetare, processkvalitet och ekonomi) utförs och med vilka resurser. Vi använder styrkort för att visa den samlade bedömningen av de övergripande processerna inom hållbar utveckling och de inre perspektiven inom effektiv organisation. Bedömningen utgår från de fyråriga processmålen som nämnderna och bolagen har fastställt och de indikatorer som fastställts av kommunfullmäktig Inom hållbar utvekling har ingen förändring gjorts av måluppfyllelsen jämför med den i årsredovisning Det finns dock några positiva signaler. Bl.a har bostadsbyggandet tagit fart, 176 ny bostäder har påbörjats under januari och februari. Antal hushåll med försörjningsstöd fortsätter att minska och därmed även kostnaderna. Detta förklaras i huvudsak av traineesatsningen där 272 personer under mars hade arbete i kommunen. Ekonomin har däremot försämrats jämfört med föregående år. Det beror på att skatteintäkterna inte ökar i samma takt som planerat och att kostnaderna för vård och sociala tjänster fortsatter att öka och varit mycket höga under första kvartalet.

3 Hållbar utveckling 3 (20) Att värna demokrati Måluppfyllelse Invånarnas upplevelse av trygghet är låg. Index 41*(kvinnor 40 och män 42) är lägre än målet 45 och rikets index 61*. Invånarnas upplevelse av inflytande är låg. Nöjd inflytandeindex är 37* (kvinnor 39 och män 34), vilket är lägre än målet 44 och riket 40*. Förutsättningarna för att kunna påverka finns, delaktighetsindex är 57*, vilket är över rikets index 53*. 176 synpunkter (kvinnor 93, män 83) och 15 medborgarförslag (8 kvinnor, 9 män) kom in från medborgarna, målet är 770 för hela året. Eskilstuna är fyra i kategorin storstäder med högst medborgarkontakt i Kommunen på facebook. Förtroendet för kommunens verksamheter får ett index på 52* (kvinnor 55 och män 49), vilket är sämre än målet index 56 och i nivå med riket. *medborgarundersökning 2014 Verksamhetsprocess Måluppfyllelse och förändring mot föregående år Skapa möjligheter till insyn, inflytande och dialog Tillhandahålla stöd till förtroendevalda Skapa förutsättningar för trygghet Genomföra granskning och tillsyn av verksamhet Resultat och händelser under perioden Trygghet i stadsdelar Kommunfullmäktige antog 2014 en plan för att öka invånarnas upplevelse av trygghet. Arbetet drivs främst genom Trygga Eskilstuna och Torshälla. Exempelvis ska insatser göras för att öka tryggheten i stadsdelar där det är högre upplevelse av otrygghet. Insyn, dialog och inflytande Sätten att ha insyn, dialog och inflytande utvecklas löpande. eskilstuna.se har blivit responsiv, vilket innebär att man kan ta del av innehållet oavsett om man har dator, mobiltelefon eller surfplatta. Vår stad 2030 genomfördes i samarbete med Världsnaturfonden och gymnasieskolor i Eskilstuna. Efter en kickoff arbetade eleverna med ett studiematerial på skolorna och

4 4 (20) redovisade sina förslag om det hållbara Eskilstuna vid ett event i stadshuset i mars. Eventet innehöll också ett rådslag med elever, politiker, tjänstemän, representanter för näringsliv och intresseorganisationer, samt ett panelsamtal. Ett hundratal elever och vuxna deltog. Eskilstuna kommun strävar efter att invånare ska kunna vara delaktiga och engagerade och idéer och synpunkter välkomnas. Det har kommit in 176 synpunkter och 15 medborgarförslag har lämnats till kommunfullmäktige. Under första delåret har 13 medborgarförslag slutbehandlats varav förslaget om att skapa en hinderbana i Eskilstuna som komplement till de utegym som finns i staden bifallits. Ett arbete pågår med att bygga en hinderbana vid Årby raststuga. Ny mandatperiod Två nya nämnder har bildats, arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnd samt socialnämnd. Nya förtroendevalda har introducerats och utbildats. Alla nämnder har numera digitala handlingar. Flyktingguider uppmärksammas Arbetet med flyktingguider är en nationell förebild, ett projekt som ska pågå till 2016 och är en av aktiviteterna i den interkulturella strategin som antogs av kommunfullmäktige I Eskilstuna är ca 500 personer engagerade för att underlätta vardagen för lika många nyanlända. Frivilligarbetet Eskilstuna kommun var under några dagar i mars värdkommun för Rikskonferensen för frivilligorganisationerna i Sverige. Detta också som ett led i att i samverkan ytterligare förbättra det lokala frivilligarbetet. Utbildning Måluppfyllelse Barn i förskolan upplever trygghet i hög grad. Barnenkäten visar ett värde på 2,83 på en 3-gradig skala på frågan om barnen tycker det är roligt att lära sig nya saker. (2014) Resultaten i årskurs 9 höstterminen 2014 visar att fler elever är behöriga till gymnasieskolan, meritvärdet har ökat och andelen elever med högsta betyg A och B är högre. (2014) Den genomsnittliga betygspoängen för elever som läst yrkesprogram på gymnasieskolan är 13,2 poäng (riket 13,0) och högskoleförberedande program 14,2 poäng (riket 14,6). (2014) Av eleverna i den kommunala gymnasieskolan fick 85,8 procent yrkesexamen (riket 84,4). I de högskoleförberedande programmen fick 93,4 procent examen (riket 91). (2014) Andelen vuxenstuderande som avslutade en gymnasial kurs med minst betyget godkänt uppgick till 76 procent (76 procent kvinnor och 77 procent män).(2014)

5 5 (20) Verksamhetsprocess Måluppfyllelse och förändring mot föregående år Utveckla lärande, omsorg, normer och värden i förskola Utveckla lärande, omsorg, normer och värden i grundskola Utveckla lärande, omsorg, normer och värden i gymnasieskola Utveckla lärande, omsorg, normer och värden i vuxenutbildning Resultat och händelser under perioden Samtliga verksamheter inom utbildning, från förskola till vuxenutbildning, växer. Det är stora behov av både lokaler och pedagogisk personal. Förskolan Antalet barn i förskoleåldern fortsätter att öka, både till följd av fler som föds och fler nyanlända, och planering för fler förskoleplatser pågår intensivt. Barn och föräldraenkäterna visar att barn och föräldrar är fortsatt mycket nöjda med förskolans verksamhet. Grundskolan Det pågående systematiska kvalitetsarbetet börjar visa positiva effekter. Det är idag bättre kontroll på elevernas kunskapsutveckling. Nya rutiner för mottagandet av nyanlända elever innebär att elevernas tid i IN-klass förkortas och individuellt stöd istället ges inom ramen för ordinarie undervisning Läxhjälp och stöd utöver timplanen erbjuds idag på alla skolor. Från hösten kommer alla föräldrar som vill får ett sms vid barnets frånvaro. Gymnasieskolan Gymnasieskolan i Eskilstuna växer snabbare än vad tidigare elevprognoser visat. Det beror framförallt på ökad inflyttningen samt ökad inpendling till gymnasieskolan. Den 1 januari 2015 blev det en skärpning i skollagen gällande det kommunala aktivitetsansvaret som innebär att kommunen ska inhämta information och föreslå åtgärder för ungdomar mellan år som inte går eller gått i gymnasieskolan och erhållit gymnasieexamen. Vuxenutbildning Behovet av vuxenutbildning är fortsatt högt. Antalet årsstudieplatser och antalet elever ökar på alla utbildningsnivåer, men i synnerhet på sfi och på grundläggande kurser i svenska som andraspråk. Under perioden har nämnden gjort en ny upphandling och därmed bytt extern leverantör av sfi och svenska som andra språk.

6 Vård och sociala tjänster 6 (20) Måluppfyllelse Antalet besökare på mötesplatser för äldre har under delår 1 varit 7200/månad, en ökning med 200 besök per månad jämfört med Antalet vårddygn för barn och unga på institution har minskat med 5 procent jämfört med samma period i snitt 1280 dygn/mån, sämre än målet drygt 800 dygn/mån. Antalet vårddygn för vuxna på institution för barn och unga har ökat med 10 procent jämfört med samma period i snitt 1068 dygn/mån, sämre än målet 800 dygn/mån. Antalet hemtjänsttimmar ökar med 9491 fler timmar jämfört med samma period Kö till boenden. Verksamhetsprocess Måluppfyllelse och förändring mot föregående år Ge stöd och vård till barn och unga Ge stöd och vård till vuxna Ge stöd och vård till äldre Resultat och händelser under perioden Förebyggande arbete Medel ur social investeringsfond har fördelats till metodutveckling i arbetet med barn och unga i Eskilstuna (Fristadshuset) och Torshälla. Den viktigaste friskfaktorn är att barn fullföljer sin skolgång. Bland annat på Gökstens-, Fröslunda- och Björktorpsskolan finns projekt för att fler ska fullfölja skolgången. Antalet besökare på mötesplatser ökade och även antalet frivilliga uppdragstagare fortsatte att öka. Fler behöver vård och omsorg Fler utreds och med begränsade resurser försenas uppföljningar av beslutade insatser. Behovet av vård för barn och unga med missbruksproblematik och komplexa behov har lett till placeringar och ökade kostnader. Bristen på familjehem och boendelösningar försvårar möjligheterna för lösningar på hemmaplan. Antalet ensamkommande flyktingbarn ökar och därför planeras ytterligare boenden. Behovet av hemtjänst fortsätter att öka och fler avancerade hemsjukvårdsinsatser utförs i hemmet. En del av den ökningen beror på att Landstinget har dragit ned på slutenvårdsplatser. En annan orsak är brist på boendelösningar. Arbetssättet med intensiva rehabiliteringsinsatser för brukare som beviljats fler än 100 hemtjänsttimmar har utvecklats. En ny enhet planeras för brukare som beviljats hemtjänst för första gången. Målsättningen är att individerna ska behöva mindre stöd och hjälp.

7 Nya platser på gång 7 (20) Det är brist på vård- och omsorgsplatser. Torshälla öppnade i februari en ny tillfällig korttidsenhet, i syfte att erbjuda vård och omsorg efter sjukhusvistelse. Några korttidsplatser har också omvandlats till permanent boende. Under våren kommer 15 platser inrättas på Djurgårdens vård- och omsorgsboende. Under hösten kommer Vårdoch omsorgsnämnden att upphandla ytterligare 50 platser. Ny teknik och kultur för äldre En plan för införande av välfärdsteknologi under 2015 är framtagen. För att öka kulturutbudet för äldre har programmet Seniorkultur 2015tagits fram. Behov av kompetens Kompetensförsörjningen inom hela vård- och omsorgsområdet är problematisk. Insatser behöver göras inom många yrkesgrupper. Kultur och berikande fritid Måluppfyllelse Eskilstuna Musikskola har fortsatt erbjuda barn med nedsatt funktionsförmåga möjlighet att spela instrument. (2014) Fler besökte Parken Zoo jämfört med förra året, men besöksmålet nåddes inte. (2014) 87 procent av föreningarna svarar i en enkät att föreningsbidraget fungerar bra eller mycket bra. (2014) Medborgarundersökningen visar att invånare är mindre nöjda med kommunens insatser för kultur jämfört med tidigare år. Index är 64 och målet är 70. Minskningen är större bland män. Kvinnor är mer nöjda än män. (2014) Betygsindexet för idrotts- och motionsanläggningar minskar jämfört med förra året. Index är 58 och målet är 65. Minskningen är större bland män. Kvinnor är mer nöjda än män. (2014) Verksamhetsprocess Måluppfyllelse och förändring mot föregående år Skapa förutsättning för kultur och berikande fritid Samla och tillgängliggöra konst och kulturhistoriskt material Resultat och händelser under perioden Besökssiffrorna på kommunens kulturinstitutioner visar generellt starka siffror för första kvartalet. EM i friidrott för juniorer genomförs i Eskilstuna i sommar. Arbetet med utvärdering och revidering av de idrotts- och kulturpolitiska handlingsplanerna har påbörjats. En stor medborgardialog ska genomföras och startade under mässan Eskilstuna inspirerar.

8 8 (20) Planeringen av junior-em i friidrott i sommar går in på upploppet. Tävlingsarenan finjusteras för att klara certifieringen, sökning efter volontärer pågår, bemanningsplaner utarbetas och marknadsföringsinsatserna intensifieras. I april började biljetterna säljas. Just nu arbetar många från kommunkoncernen, friidrottsförbundet och föreningarna hårt för att genomföra folkfesten med tävlingarna på arenan och aktiviteter på Fristadstorget. För att arbeta gränsöverskridande mellan idrott och kultur integreras kultur i evenemanget. Vuxen- och omsorgsförvaltningen, kultur- och fritidsförvaltingen och Torshälla stads förvaltning har gjort en gemensam planering för kulturaktiviteter för seniorer. En aktivitet är ett bidrag till Smedbälgarna inför Dragspelsåret Vecka 9 hölls en körfestival i Eskilstuna för första gången med cirka besökare. Det hölls konserter både på Fristadstorget, i Stadshuset, Kloster kyrka och Munktellstaden. I år öppnar idrottsbibliotek på olika platser i Eskilstuna. Där kan barn och ungdomar låna sport- och friluftsutrustning när de vill testa olika idrotter eller andra fritidsaktiviteter i samband med Öppen Idrott och Ung Fritids verksamhet. På så sätt får fler tjejer och killar möjlighet att vara fysiskt aktiva, hitta nya intressen och och ha roligt på fritiden. Det första idrottsbiblioteket öppnar i maj i Skiftingehus. Ung Fritid Eskilstuna och Torshälla arbetar för att ta fram en gemensam verksamhetsidé för Ung Fritid i Eskilstuna kommun. Under våren kommer Lässatsningens lästeam, i samarbete med lärare, att erbjuda läsfrämjande insatser till skolorna i kommunen. Under våren 2015 vänder sig lästeamet främst till särskilt utvalda områden, Lagersberg, Fröslunda, Nyfors, Skiftinge och Årby. Miljö - och samhällsbyggnadsarbete Måluppfyllelse Under de två första månaderna har det tillkommit 176 nya bostäder. Under hela förra året tillkom 105 bostäder. Målet för året är 300 nya bostäder. Antalet som reser med stadstrafiken har ökat med 2,5% jämfört med föregående år samma period. Verksamhetsprocess Måluppfyllelse och förändring mot föregående år Planering av markanvändning Bygga bostäder, lokaler och stadsmiljö Drift och underhåll av byggnader och stadsmiljö Tillhandahålla kollektivtrafik

9 Verksamhetsprocess Leverera energi och stadsnät Måluppfyllelse och förändring mot föregående år 9 (20) Möjliggöra insamling och återvinning Tillhandahålla vatten och avlopp Miljö och naturvård Resultat och händelser under perioden Eskilstuna fortsätter att växa och utvecklas och invånarantalet ökar med drygt 1000 personer per år. Behovet av nya bostäder är mycket stort. En strategi för nya bostäder har tagits fram till Det pågår ett omfattande arbete för att främja bostadsbyggandet. Strategin för nya bostäder innebär bland annat att skapa en mer sammanhållen och tätare stad. Vidare fortsätter arbetet med att omvandla befintliga lokaler i centrala lägen till bostäder och identifiera tomter med byggrätt. Bostadsbyggandet har tagit fart i början Under de två första månaderna har det tillkommit 176 nya bostäder. Under hela föregående år tillkom 105 bostäder. Kommunfastigheter har i början av året påbörjat sitt första flerfamiljshus i Munktellstaden med 24 nya bostäder. Planen är att bygga ytterligare 200 bostäder i området fram till Sedan hösten 2014 bygger Eskilstuna Energi och Miljö AB en plats för återanvändning/återbruk i Eskilstuna. ReTuna ligger på Folkestaleden 5. Området som fått namnet ReTuna kommer dels att ha en hållbarhetssgalleria och dels en modern återvinningscentral med avlämningsplats för saker som kan återanvändas. I början av året har en ny centrumledare anställts för att utveckla hållbarhetsgallerian. I och med detta har utvecklingen i området tagit fart ordentligt. Kollektivtrafiken har också fortsatt att utvecklas i en positiv riktning. Antal resenärer i stadstrafiken har ökat med 2,5 procent under första kvartalet jämfört med föregående år för samma period. Den första elbussen som till 100 procent drivs av el har testats i stadstrafiken under mars. Bussen har testats hur den fungerar i daglig trafik med avseende på laddning, räckvidd och vinteregenskaper. Under vintern har Världsnaturfonden (WWF) och elever från Rekarnegymnasiet, Rinmangymnasiet och Faktoriskolan tagit fram idéer för ett ekologisk och socialt hållbart Eskilstuna I mars presenterade eleverna sina idéer för politiker, tjänstemän, organisationer och näringslivsrepresentanter.

10 Samhällsskydd och säkerhetsarbete 10 (20) Måluppfyllelse Färre bränder i byggnader jämfört med föregående år. Tillsyn och kontroll sker enligt plan. Beredskapsarbetet pågår i enlighet med upprättade planer. Verksamhetsprocess Måluppfyllelse och förändring mot föregående år Förebygga och minska konsekvenser av olyckor Bedriva tillsyn och kontoroll Upprätthålla krisberedskap Resultat och händelser under perioden Tillsyn och kontroll sker i enlighet med planerna, antalet allvarliga avvikelser vid miljökontorets tillsyn är lägre än förväntat. Avloppssanering fortsätter och har fått ökade resurser genom omprioritering från andra område. Uppföljning sker av kvarstående ärenden i tidigare saneringsområden sker och vitesförlägganden har utfärdats för några ärenden. Antalet bränder i byggnader har minskat jämfört med föregående år men det är något fler än budgeterat. Ingen har skadats eller omkommit vid bränder i byggnader. Vid prio 1 larm var räddningstjänst på plats inom 10 minuter vid 82 % av larmen och inom 20 minuter var man på plats i 100 % av larmen. Utbildningar i brandskydd sker i normal omfattning och målet att utbilda 6300 personer under året kommer att nås. Handlingsplan för trygghet, säkerhet och beredskap i Eskilstuna kommun beslutades av kommunfullmäktige i februari. Beredskapsprocessen har kartlagts och arbete pågår med att ta fram alla dokument. Utbildningsmaterial om krisberedskap finns med olika filmer som tagits fram i samarbete med MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap).

11 Näringsliv och arbete 11 (20) Måluppfyllelse Antalet hushåll i behov av försörjningsstöd fortsätter att minska. Trenden från 2014 har fortsatt under årets första månader. Arbetslösheten ligger på samma nivå som vid årsskiftet. För unga har situationen ljusnat, medan utrikesfödda personer har svårare att komma in på arbetsmarknaden. Under mars hade 272 arbete i kommunen som trainee. Näringslivsenhetens arbete med fördjupat stöd och kontakter med näringslivet innebär en högre närvaro Till och med mars har 9 företag etablerat sig i Eskilstuna med 63 arbetstillfällen som följd. Verksamhetsprocess Måluppfyllelse och förändring mot föregående år Stimulera nyföretagande Främja etableringar Främja befintliga företag och organisationer Tillhandahålla yrkesutbildningar Tillhandahålla arbetsmarknadsåtgärder Tillhandahålla försörjningsstöd Resultat och händelser under perioden I syfte att främja befintligt företagande har cirka 50 företagsbesök gjorts. Ett antal aktiviteter i syfte att stärka näringslivets position har genomförts. Exempel på detta är styrelseutbildning, finansdag, seminarier, kartläggningsaktiviteter, med mera som genomförts under årets första månader. Under kvartalet har nio företag etablerat sig vilket givit 63 arbetstillfällen. Den höga arbetslösheten har sjunkit något och var i mars 13,7 procent. Arbetslösheten är fortfarande högst bland utlandsfödda. Kommunens traineesatsning innebär att 272 kvinnor och män med försörjningsstöd varje månad har haft traineejobb i kommunens verksamheter. Personlig och språklig utveckling samt ökad medvetenhet, trygghet och ökat självförtroende är positiva sociala effekter som kan ses bland deltagare i projektet. För närvarande har därmed drygt 400 barn en förälder som går till ett dagligt arbete. Som ett led i att erbjuda jobb till personer med fysisk och psykisk funktionsnedsättning, har xx personer anställts.

12 12 (20) Tack vare jobbsatsningarna har behovet av försörjningsstöd dämpats. Färre hushåll har erhållit försörjningsstöd, och kostnaderna har minskat. Förändra radikalt är ett exempel på utvecklingsarbete som pågår för att stärka det enskilda mötet mellan brukare och verksamhet och öka möjligheterna för brukare att delta och påverka för att ta stegen mot sina mål och egen försörjning. Under första kvartalet var antalet hushåll med stöd Den totala kostnaden uppgår till 57,4 miljoner kronor, vilket är sex procent lägre än motsvarande period föregående år. Lägre arbetslöshet, kommunens satsning på traineeprojektet Fler jobb, och nämndens förändrade arbetssätt med exempelvis rättssäker myndighetsutövning, fokus på mötet och det sociala arbetet har påverkat utvecklingen i positiv riktning. Under januari och februari har yrkesutbildningar anordnats inom yrkesområdena truck, omvårdnad, butik och handel, bygg, yrkesförare, storkök, industri svets, CNC, bageri och barnskötare, samt till lärlingsutbildningar.

13 Effektiv organisation 13 (20) Processkvalitet Måluppfyllelse Alla verksamhetsprocesser och nästan alla stödprocesser har definierat syfte och mål. De verksamhetsprocesser som leverarar tjänster till många brukare eller kunder har servicedeklarationer eller andra löften. Vi har 67 e-tjänster på eskilstuna.se. Allt fler invånare, 56 procent, de vill sköta sina ärenden via internet (2014). En serviceundersökning visar bättre resultat men telefonservicen och svarskvaliteten behöver förbättras ytterligare (2014). eskilstuna.se kom på plats 17 bland kommunala webbplatser i Sveriges Kommuner och Landstings undersökning om hur lätt det är att hitta information (2014). 36 modiga idéer från medarbetare och 176rak synpunkter från invånare har lämnats in. Målet är 400 modiga idéer och 770 synpunkter för helåret. Indikator Måluppfyllelse och förändring mot föregående år Mål för indikatorn Utfall för indikatorn Formulär/tjänster 190 Utvecklad e-tjänst 67 Andel som få svar på e-post inom 2 dagar Andel som få kontakt med handläggare vid telefonkontakt Andel som uppfattar gott bemötande vid telefonkontakt Andel som uppger att det är lätt att hitta på eskilstuna.se Andel av verksamhetsprocesserna som har syfte och mål formulerade Andel ekologska livsmedel Resultat och händelser under perioden Processarbete och styrkort En visuell bild är framtagen för Eskilstuna kommuns processtyrning för att på ett enkelt sätt kunna kommunicera hur olika delar av styrningen hänger ihop. Styrkort med de viktigaste resultatdrivande nyckeltalen på enhetsnivå har börjat tas fram. Syftet är att fokusera på och kommunicera resultat.

14 14 (20) Fler processer har kartlagts, exempelvis ansöknings- och placeringsprocessen inom förskoleverksamheten. Ambitionen är att prioritera de processer som kan förbättras och som påverkar många. Fler modiga Inom innovationssatsningen har 16 innovationsledare samt 68 chefer och idéstödjare påbörjat sin utbildning. Idéstödjarna ska tillsammans med arbetskamraterna hitta nya lösningar på enhetens utmaningar. Medarbetare har första kvartalet lämnat in 36 idéer via internportalen. Invånare har lämnat in 176 synpunkter, förslag och idéer bland annat via eskilstuna.se. Förutsättningarna för tillgängligare och bättre service Arbetet med en väg in, där så många som möjligt ska kunna slutföra sitt ärende genom en enda kontakt med kommunen är, är igångsatt. Allt fler vill sköta ärenden via internet och vi har 67 e-tjänster på eskilstuna.se. eskilstuna.se är responsiv design, vilket gör det möjligt att ta del av webbplatsen via mobiltelefoner och surfplattor. Ny internportal och varumärkesplattform I mars lanserades den nya mer användarvänliga internportalen. Eskilstunas varumärkesplattform Eskilstuna Evolution har lanserats och synliggörs nu bland annat i en varumärkesbok, Fristadssalen i stadshuset och på affischer i Eskilstuna. Det finns en verktygslåda med texter och bilder som är fria att använda för alla. Parallellt pågår arbete med att ta fram en plattform för kommunkoncernens varumärke. Eskilstuna kommun nominerade till Sveriges IT kommun Eskilstuna kommun är en av 10 kommuner som nominerats till att bli Sveriges IT kommun. Eskilstuna aspirerar också på att bli Sveriges kvalitetskommun och projektet SAMBO inom vård-och omsorg är nominerade till Götapriset. I november på den nationella kvalitetsmässan avgörs vilka som vinner de olika priserna.

15 Medarbetare 15 (20) Måluppfyllelse Medarbetarområdet mäter indikatorerna via medarbetarenkäten och inga nya resultat finns sedan årsskiftet. Ett arbete pågår på samtliga förvaltningar för att förbättra resultatet för de identifierade områdena. Arbetet med Rätt kompetens, RÖS och Modigt medarbetarskap löper enligt plan. Sjukfrånvaron fortsätter att stiga men olika insatser pågår inom förvaltningarna. Indikator Måluppfyllelse och förändring mot föregående år Mål för indikatorn Utfall för indikatorn Utfall män Utfall kvinnor Ledarskapsinex 69,7% 69,6% 69,8% Medarbetarinex 77,3% 77,5% 77,4% Födda utanför Norden Stolta över at jobba i Eskilstuna kommun Önskad syssesättningsgrad Andel medarbetare som upplever god hälsa 9,5 8,8% 10,4%% 8,4%% 90,0 81,1% 79,7 % 81,5 % 86,7% 89,0 % 86,2 % 94,0 86,2% 90,2% 85,2% Resultat och händelser under perioden Inga nya värden finns för indikatorerna sedan årsskiftet då de hämtas från medarbetarenkäten. Samtiliga förvaltningar har uppdraget att ta fram handlingsplaner utifrån enkätresultatet. Sjukfrånvaron har ökat något sedan årsskiftet från 7,1 till 7,2 % och ett arbete pågår på olika nivåer för att hitta relevanta insatser och åtgärder. Genomförandet av RÖS går enligt plan. Projektet Rätt kompetens har ett mål på att 50% av medarbetarna ska har registrerat sin kompetens under 2015 och arbetet fortskrider enligt plan. För att klara kompetensförsörjningen framåt i kommunen pågår flera olika insatser för att hitta relevanta åtgärder. Bland annat har ett projekt startat med Socialförvaltningen, Torshälla och Barn-och utbildningsförvaltingen som riktar sig mot socialsekreterar- och lärargrupperna och som leds av Annika Tjernström.

16 Ekonomi 16 (20) Måluppfyllelse Prognostiserat resultat för helåret är 13 miljoner kronor vilket är 123 miljoner sämre än budgeterat resultat. Skatteintäkterna prognostiseras bli 33 miljoner lägre på grund av lägre tillväxt i samhället Fyra av tio nämnderna och fem av sju bolag har en ekonomi i balans. Kostnaderna för vård och omsorg är fortsatt mycket höga Försörjningsstödskostnaderna är lägre än budget under det tre första månaderna Resultat för perioden januari -mars Belopp i mnkr Jan-mars 2015 Jan-mars 2014 Förändring Verksamhetens nettokostnader (exkl jämförelsestörande poster) ,3% Finansnetto -6-5 Skatteintäkter och generella statsbidrag ,1% Resultat Reavinster Återbetalning AFA -37 Resultat exkl. jämförelsestörande poster En förutsättning för att uppnå och behålla en god ekonomisk hushållning är att följsamheten mellan löpande intäkter och kostnader är god. Under början av 2015 har kostnaderna ökat med 10,3 % medan intäkterna ökat 5,1%. Det som förorsakar de ökade kostnaderna är främst större omsorgsbehov och fler barn i skolan. Resultatet efter tre månader är minus nio miljoner. Om engångsintäkterna för reavinster och återbetalning av AFA-pengar räknas bort så är resultatet minus 66 muljoner kronor.

17 Prognos och avvikelse mot budget för helåret 17 (20) Belopp i mnkr Budget helår Prognos helår Avvikelse mot budget Skatteintäkter och generella statsbidrag Finansnetto Nämnderna Övriga kommungemensamma kostnader Summa Reavinster -20 AFA-pengar -37 Resultat enligt balanskravet Prognosen för helåret är minus 13 miljoner. Detta är 123 miljoner sämre än budget. Skatteintäkterna prognostiseras bli 33 miljoner lägre än budget vilket beror på en sämre konjunkturutveckling än vad som förutsågs i november 2014 när budgeten beslutades. Det totala underskottet för nämnderna prognostiseras till minus 78 miljoner mot budget. Underskottet är i huvudsak inom vård och omsorgsprocessen. En stor del av underskottet förklaras av att äldre som vårdas inom landstinget skrivs ut i större omfattning så att ansvaret flyttas över till kommunen. Detta tillsammans med att kommunen inte har tillräckligt med platser för särskilt boende gör att hemtjänstkostnaderna har ökat kraftigt under de senaste nio månaderna. Även kostnaderna för vård av barn- och ungdomar har fortsatt öka och är höga under de tre första månaderna. För de kommungemensamma kostnaderna prognostiseras ett överskott mot budget med 45 miljoner. De största avvikelser mot budget är följande:. Tilläggsbeloppet inom utbildningsområdet prognostiseras bli 20 miljoner högre än budget. Fler barn i skolan medför ett underskott med 15 miljoner. De nya lönerna för 2015 beräknas bli 10 miljoner lägre än budget. Nya AFA pengar (engångspengar) under 2015 förstärker resultatet med 37 miljoner. Reavinster som inte får räknas in i balanskravsresultatet prognostiseras till 20 miljoner.

18 Nämndernas budgetavvikelser för helåret 18 (20) Belopp i mnkr Budget 2015 Prognos 2015 Avvikelse mot budget Kommunstyrelsen 317,2 310,5 6,7 Arbetsmarknads- och vuxennämnden Barn- och utbildningsnämnden Kultur- och fritidsnämnden Miljö- och räddningstjänstnämnden 347,8 347, ,6 1709,6 10,0 246,4 246,4 0 71,0 71,3-0,3 Stadsbyggnadsnämnden 336,8 339,3-2,5 Socialnämnden 344,4 371,7-27,3 Torshälla stadsnämnd 333,7 347,6-13,9 Vård och omsorgsnämnden 1305, ,3 Överförmyndarnämnden 8,6 9,4-0,8 Summa 5001,5 5079,1-77,6 Kommunstyrelsen prognostiserar ett överskott på 6,7 mnkr för helåret Till detta bidrar Konsult och uppdrag med 2,0 mnkr och Kommunledningskontoret med 4,7 mnkr. Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden uppvisar ett överskott på 4,1 miljoner kronor mot budget. Huvuddelen av överskottet beror på lägre kostnader för försörjningsstöd, vakanta tjänster samt mer intäkter än budgeterat inom Vuxenutbildningen. Försörjningsstöd har ett överskott på 2,0 miljoner kronor jämfört med periodens budget. Jämfört med utfallet 2014 har kostnaderna minskat med 5,4 miljoner kronor för perioden. Största anledningen till minskade kostnader beror på lägre arbetslöshet, Traineesatsningen, färre hushåll samt effekt av områdets förändrade arbetssätt. Vuxenutbildningen har ett överskott på 0,6 miljoner kronor jämfört med periodens budget. Totalt för perioden har vuxenutbildningen köpt utbildning från externa utbildningssamordnare för 7,5 miljoner kronor, varav 3,1 miljoner kronor är yrkesutbildning. Prognosen 2015 beräknar arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden att ha en budget i balans. Barn- och utbildningsnämnden Nämnden redovisar ett överskott på 10 miljoner i sin prognos för Överskottet beror på överfört resultat från 2014 med 10 miljoner. Inom förskolan redovisas en ökning med 90 barn för helåret. Den ekonomiska prognosen för verksamhetsområdet är -1,1 miljoner. Underskottet finns inom den pedagogiska omsorgen. Grundskolornas prognos är plus 4,7 miljoner. Antalet elever beräknas öka med 147 för helåret. Gymnasieskolan prognostiserar ett underskott före helåret med 2,5 miljoner. Elevantalet beräknas öka med drygt 100 för Omsorgsverskamheten och särskolan har en budget i balans för 2015 men har med sig ett underskott från tidigare år.

19 Kultur- och fritidsnämndens prognos visar på ett nollresultat för helåret. Miljö- och räddningstjänstnämnden prognostiserar ett underskott på 0,3 mnkr för helåret, vilket förklaras av kostnader för den utökade nämnden. 19 (20) Socialnämnden redovisar ett underskott på 12,2 miljoner kronor mot budget. Huvuddelen av underskottet beror på ökade kostnader för extern vård för vuxna, barn och unga. Avvikelsen för vård blev -12,8 miljoner kronor jämfört med periodens budget. Jämfört med periodens utfall 2014 har kostnaderna ökat med 25 % vilket motsvarar 10,0 miljoner kronor. Periodens kostnader för vård av barn och unga har ökat med 8,4 miljoner kronor och för vuxna har ökat med 4,4 miljoner kronor jämfört med budget. Kostnadsökningen för vård av barn och unga samt vård av vuxna beror till stor del på ökade kostnader för boendestöd och konsulentstödda familjehem samt en tillströmning av nya ärenden. Tolkverksamheten och Fordonsenheten har ett överskott på 0,4 miljoner kronor för perioden. Stadsbyggnadsnämnden prognostiserar ett underskott för helåret på 2,5 mnkr. Reultatet inkluderar ett i anspråktaget överskott från tidigare år på 1,6 mnkr. Underskottet uppstår främst pga höga kostnader för vinterväghållning under årets inledning samt det nedlagda projektet Östra gatan där en obudgeterad nedskrivning kommer att belasta nämndens resultatet. Torshälla stads nämnd prognostiserar ett underskott för helåret med 13,9 mnkr. Underskottet beror på ökade kostnader för vård och omsorg. Antalet äldre med behov av stöd och hjälp ökar, underskottet för detta område beräknas bli 8,9 mnkr. Vård av barn och unga samt missbruksvård beräknas ge ett underskott på 5,0 mnkr. Vård- och omsorgsnämndens verksamhet visar ett underskott om 10,1 miljoner kronor för första kvartalet. Kostnaderna för hemtjänst och korttidsboende ökar på grund av brist på boenden. Planering av utbyggnad pågår. Med anledning av det ekonomiska läget genomför vård- och omsorgsförvaltningen i budgetarbetet inför 2015 en generell effektivisering utöver den kommungemensamma effektiviseringen Kostverksamheten genomför ytterligare effektivisering på 1,2 miljoner kronor. En effektiviseringsplan som förväntas ge en ekonomisk effekt på 16,4 miljoner kronor för 2015 med en helårseffekt på 24,9 miljoner kronor. Nämnden lägger en prognos på - 50,3 miljoner kronor för helår Investeringar Investeringar 2015, mnkr Budget helår Prognos helår Prognos avvikelse helår Gator och vägar 77,2 77,2 0 Fastigheter Affärsverksamhet 42,5 42,5 0 Exploatering 25,1 25,1 0 Inventarier 59,4 53,9 5,5 Övrigt 86,3 78,8 7,5 Summa 606,5 457,5 149 På fastighetssidan är ambitionerna höga även i år. Det kan dock konstateras att prognosen är betydligt lägre än budget. En väsentlig faktor som påverkar prognosen är

20 att det f n är brist på projektledare att genomföra de olika investeringsprojekten. 20 (20) Större investeringsobjekt På fastighetssidan pågår f n följande större investeringsprojekt: Skolor - nya paviljonger på Kjula samt Hållsta skola. Dessutom pågår sedan förra året byggnation på Rinman hus 2 samt Gillberga skola. Förskolor - Krongatans fsk, Djurgårdens fsk samt Snickarvägens fsk. Övrigt - Brandstationen i Torshälla, äldreboendet Skogsgläntan samt växthus på kvarteret Navaren. Under perioden har byggnadsprojektet Skiftingegård slutförts. Bland Övriga anläggningsinvesteringar pågår följande större investeringar: Upprustning av Järntorget samt gatorna intill torget Årummets vattenspel Utveckling av hamnen i Torshälla Utveckla och försköna Storgatan i Torshälla Kommunens helägda bolag Resultat i mnkr Budget helår Prognos helår Avvikelse mot budget Kommunföretag AB -29,8-29,8 0 Eskilstuna Energi och Miljö AB 140, Kommunfastigheter 26,7 26,7 0 Parken Zoo i Eskilstuna AB -15, Eskilstuna Bad AB -9,9-9,9 0 Eskilstuna Jernmanufaktur AB -5,0-5,0 0 Destination Eskilstuna -1,8-1,8 0 Summa Det prognostiserade underskottet inom Eskilstuna Energi och Miljö AB beror dels på en varm vinter samtidigt som elpriserna är mycket låga.

Granskning av delårsrapport 2016

Granskning av delårsrapport 2016 Granskningsrapport Richard Vahul Jenny Nyholm Granskning av delårsrapport 2016 Nynäshamns kommun Granskning av delårsrapport 2016 Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund

Läs mer

Granskning av delårs- rapport 2012

Granskning av delårs- rapport 2012 Revisionsrapport Granskning av delårs- rapport 2012 Karlstads kommun Daniel Brandt Stefan Fredriksson Lars Dahlin Maria Jäger Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund

Läs mer

Delårsrapport 1 år 2012 för Eskilstuna kommun

Delårsrapport 1 år 2012 för Eskilstuna kommun Kommunstyrelsen 2012-05-18 1 (5) Kommunledningskontoret Ekonomi och kvalitet KSKF/2012:182 Anders Rehnman 016-710 14 67 Kommunstyrelsen Delårsrapport 1 år 2012 för Eskilstuna kommun Förslag till beslut

Läs mer

Nämndsplan Barn- och utbildningsnämnden

Nämndsplan Barn- och utbildningsnämnden Nämndsplan Barn- och utbildningsnämnden 1 Inledning Barn- och utbildningsnämnden ansvarar för förskola, pedagogisk omsorg, öppen förskola, förskoleklass, grundskola, grundsärskola, fritidshem, gymnasieskola,

Läs mer

Vision, mål och budget i korthet ViVVfdfdsa

Vision, mål och budget i korthet ViVVfdfdsa Vision, mål och budget i korthet ViVVfdfdsa Vision, mål och budget i korthet Arboga kommuns mål- och budgetdokument för år 2015 heter Strategisk- och ekonomisk plan 2015-2017 och antogs av kommunfullmäktige

Läs mer

Kvartalsrapport september med prognos 4. Barn- och utbildningsnämnd

Kvartalsrapport september med prognos 4. Barn- och utbildningsnämnd Kvartalsrapport september med prognos 4 Barn- och utbildningsnämnd 1 Inledning Nämnderna ska enligt kommunstyrelsens anvisningar redovisa fyra budgetuppföljningar och prognoser under året. Uppföljningen

Läs mer

Boksluts- kommuniké 2007

Boksluts- kommuniké 2007 s- kommuniké Sammantaget blev det ekonomiska resultatet i Södertälje kommun och Telgekoncernen positivt, enligt det preliminära bokslutet. År var målet för god ekonomisk hushållning i kommunen ett positivt

Läs mer

241 Svar på revisionsrapport - Granskning av delårsrapport 2018 Eskilstuna kommun (KSKF/2018:390)

241 Svar på revisionsrapport - Granskning av delårsrapport 2018 Eskilstuna kommun (KSKF/2018:390) Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2018-11-06 Sida 1(1) 241 Svar på revisionsrapport - Granskning av delårsrapport 2018 (KSKF/2018:390) Beslut Förslag till kommunfullmäktige Revisionsrapporten

Läs mer

1 September

1 September September 2019 2019 1 1 Sammanfattning Befolkningen uppgick efter vecka 39 till 162 728 vilket är 1 694 fler jämfört med årsskiftet. För september månad görs nu en helårsprognos och det är små förändringar

Läs mer

31 AUGUSTI 2014 VILHELMINA KOMMUN

31 AUGUSTI 2014 VILHELMINA KOMMUN 31 AUGUSTI 2014 VILHELMINA KOMMUN Kommunstyrelsen, 912 81 VILHELMINA Besöksadress: Förvaltningshuset, Torget 6 Växel: 0940-14 000 e-post: vilhelmina.kommun@vilhelmina.se KS 2014-10-01 KOMMUNINFORMATION

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2014

Granskning av delårsrapport 2014 Granskningsrapport Granskning av delårsrapport 2014 Höörs kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte, revisionsfrågor och avgränsning 2 2.3 Revisionskriterier

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2016

Granskning av delårsrapport 2016 Granskningsrapport Anna Carlénius Revisionskonsult Conny Erkheikki Auktoriserad revisor Granskning av delårsrapport 2016 Pajala kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1

Läs mer

Nämndsplan Barn- och utbildningsnämnden

Nämndsplan Barn- och utbildningsnämnden Nämndsplan Barn- och utbildningsnämnden 1 Inledning Barn- och utbildningsnämnden ansvarar för förskola, barnomsorg på obekväm arbetstid, pedagogisk omsorg, öppen förskola, förskoleklass, grundskola, grundsärskola,

Läs mer

VERKSAMHETSUPPFÖLJNING JANUARI SEPTEMBER 2009 EKONOMI och FINANS

VERKSAMHETSUPPFÖLJNING JANUARI SEPTEMBER 2009 EKONOMI och FINANS Datum 2009-10-19 VERKSAMHETSUPPFÖLJNING JANUARI SEPTEMBER 2009 EKONOMI och FINANS SAMMANFATTNING Prognosen för helåret visar på ett överskott med 59,4 mnkr gentemot balanskravet. Det är en förbättring

Läs mer

Strategiska utvecklingsuppdrag Budget 2018 med plan för

Strategiska utvecklingsuppdrag Budget 2018 med plan för 1 (5) Kommunledningsförvaltningen Jenny Bolander 2017-04-26 Bilaga 3 Strategiska utvecklingsuppdrag Budget 2018 med plan för 2019-2021 Uppdrag nr Uppdrag text Strategiska utvecklingsuppdrag Kommungemensamma

Läs mer

REVISIONSRAPPORT Granskning av delårsrapport per 31 augusti Eskilstuna Kommun. Utförd av Katarina Nygren Maria Junkrans Andreas Pettersson

REVISIONSRAPPORT Granskning av delårsrapport per 31 augusti Eskilstuna Kommun. Utförd av Katarina Nygren Maria Junkrans Andreas Pettersson REVISIONSRAPPORT Granskning av delårsrapport per 31 augusti 2010 Eskilstuna Kommun Utförd av Katarina Nygren Maria Junkrans Andreas Pettersson Innehållsförteckning 1 SAMMANFATTNING... 3 2 INLEDNING...

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport Granskning av delårsrapport Staffanstorps kommun Carl-Gustaf Folkeson Emelie Lönnblad Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte, revisionsfrågor

Läs mer

Dina pengar. Fakta ur Munkedals kommuns Årsredovisning

Dina pengar. Fakta ur Munkedals kommuns Årsredovisning Dina pengar Fakta ur Munkedals kommuns Årsredovisning 2015 Kommunstyrelsens ordförande Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet har lett kommunen under 2015. Årets resultat landar på ett litet

Läs mer

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning Kommunstyrelsen 2016-11-02 Kommunledningskontoret Ekonomi och kvalitet KSKF/2016:583 Lars-Göran Hellquist 016-710 27 79 1 (2) Kommunstyrelsen Riktlinjer för god ekonomisk hushållning Förslag till beslut

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2014

Granskning av delårsrapport 2014 Granskningsrapport Caroline Liljebjörn Granskning av delårsrapport 2014 Vimmerby kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte, revisionsfrågor och avgränsning

Läs mer

Månadsrapport Ekonomi och Personal. Nybro kommun Okt 2014

Månadsrapport Ekonomi och Personal. Nybro kommun Okt 2014 Månadsrapport Ekonomi och Personal Nybro kommun Okt 2014 Innehållsförteckning Ekonomi... 3 Driftsredovisning... 3 Driftsredovisning per område/förvaltning... 4 Investeringsredovisning... 6 Avtalstrohet...

Läs mer

Delårsrapport 2019 FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET

Delårsrapport 2019 FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET Delårsrapport 2019 FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET Innehållsförteckning 1 Delårsrapport 2019... 3 1.1 Driftredovisning... 3 1.2 Sammanfattning... 3 1.3 Perioden - Analys ekonomi/verksamhet... 3 1.4 Helårsprognos...

Läs mer

Bokslutsprognos 2013-10-31

Bokslutsprognos 2013-10-31 1(4) Kommunstyrelsens förvaltning Handläggare Chris Tevell/Maria Åhström Tfn 0142-850 22 Kommunstyrelsen Bokslutsprognos 2013-10-31 Sammanfattning Budgeterat resultat enligt mål och budget för år 2013

Läs mer

Socialnämnden Verksamhetsplan Gemenskap - inte utanförskap

Socialnämnden Verksamhetsplan Gemenskap - inte utanförskap Socialnämnden Verksamhetsplan 2017 Gemenskap - inte utanförskap Verksamhetsplan Socialt ansvar för våra medmänniskor Det medmänskliga ansvaret i Eskilstuna ska vara starkt. De viktigaste förpliktelserna

Läs mer

Befolkningsutveckling

Befolkningsutveckling Månadsrapport statistik december 218 Dnr KS 218/758 219-3-11 Befolkningsutveckling 155 15 145 14 135 13 147 42 145 218 143 72 142 131 14 499 138 79 137 27 135 936 134 684 132 92 133 728 131 934 15 134

Läs mer

Så gick det. för Håbo 2010. Håbo kommun sammanfattning av årsredovisningen 2010. Hur mycket kostade kommunens verksamheter? Har Håbo en bra ekonomi?

Så gick det. för Håbo 2010. Håbo kommun sammanfattning av årsredovisningen 2010. Hur mycket kostade kommunens verksamheter? Har Håbo en bra ekonomi? Så gick det för Håbo 2010 Håbo kommun sammanfattning av årsredovisningen 2010 Hur mycket kostade kommunens verksamheter? Har Håbo en bra ekonomi? Uppfyllde kommunen sina mål? Detta är en sammanfattning

Läs mer

Ekonomisk rapport april 2019

Ekonomisk rapport april 2019 TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2019-04-24 Kommunstyrelseförvaltningen 1 (3) Torstein Tysklind Ekonomichef 08-578 29730 torstein.tysklind@tyreso.se Diarienummer 2019/KS 0022 001 Kommunledningsutskottet

Läs mer

Delårsrapport Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden

Delårsrapport Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden Delårsrapport 2019 Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden 2019-09-27 Översikt nämndsmål Målområde Målområde 1 En ung, global och modern stad Målområde 2 En stad för näringsliv och arbete Målområde 3 En

Läs mer

Månadsrapport Piteå kommun januari september 2009

Månadsrapport Piteå kommun januari september 2009 Datum -1-12 Sida 1 (8) Handläggare MÅNADSRAPPORT Version 1. Månadsrapport Piteå kommun januari september 2 Resultaträkning kommunen (TKR) jan-sep jan-aug Prognos jan-dec Budget jan-dec 28 Intäkter 273

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2012-08-31 Smedjebackens kommun Malin Liljeblad Godkänd revisor Fredrik Winter Revisor Oktober 2012 Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning

Läs mer

Månadsrapport Piteå kommun januari maj 2010

Månadsrapport Piteå kommun januari maj 2010 Datum -06-04 Sida 1 (8) Handläggare MÅNADSRAPPORT Version 1.0 Månadsrapport Piteå kommun januari maj 2 Resultaträkning kommunen (TKR) jan-maj jan-apr jan-mar Budget jan-dec 2009 Intäkter 163 507 133 508

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2014

Granskning av delårsrapport 2014 Granskningsrapport Hanna Holmberg Richard Vahul Granskning av delårsrapport 2014 Nynäshamns kommun Granskning av delårsrapport 2014 Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund

Läs mer

Delårsrapport 31 augusti 2011

Delårsrapport 31 augusti 2011 Datum 29 september 2011 Till Revisionen Från Susanne Svensson Angående Granskning av delårsrapport 31 augusti 2011 1 Inledning 1.1 Syfte På uppdrag av de förtroendevalda revisorerna har vi översiktligt

Läs mer

Delårsrapport 2015 FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET

Delårsrapport 2015 FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET Delårsrapport 2015 FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET Delårsrapport 2015 Sammanfattning För perioden januari till och med augusti visar för- och grundskola sammantaget en positiv budgetavvikelse om 2,0 mnkr

Läs mer

Revisionsrapport 2011 Genomförd på uppdrag av revisorerna. Eskilstuna kommun. Granskning av delårsrapport per 31 aug 2011

Revisionsrapport 2011 Genomförd på uppdrag av revisorerna. Eskilstuna kommun. Granskning av delårsrapport per 31 aug 2011 Revisionsrapport 2011 Genomförd på uppdrag av revisorerna Eskilstuna kommun Granskning av delårsrapport per 31 aug 2011 Innehåll 1 SAMMANFATTNING... 2 2 INLEDNING... 3 2.1 Bakgrund... 3 2.2 Uppdrag och

Läs mer

1 Effektmål och indikatorer. 2 Inriktningsmål:

1 Effektmål och indikatorer. 2 Inriktningsmål: BILAGA: 3 Årsredovisning 2014 Måluppfyllelse 1 (5) Datum 1 Effektmål och indikatorer 2 Inriktningsmål: 2.1 Trelleborgs kommun ska verka för att alla barn och ungdomar stimuleras och erbjuds rätt förutsättningar

Läs mer

DANDERYDS KOMMUN Kommunledningskontoret Datum Diarienummer KS 2018/0015 Joakim Nygren

DANDERYDS KOMMUN Kommunledningskontoret Datum Diarienummer KS 2018/0015 Joakim Nygren Tjänsteutlåtande 1 (5) Delårsbokslut och prognos 2-2018 Ärende Kommunledningskontoret har upprättat förslag till delårsbokslut för första halvåret samt helårsprognos för 2018. Resultatet efter första halvåret

Läs mer

Översiktlig granskning av delårsrapport 2014

Översiktlig granskning av delårsrapport 2014 Revisionsrapport Caroline Liljebjörn 29 augusti 2014 Översiktlig granskning av delårsrapport 2014 Torsås kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte,

Läs mer

Konkretisering av de övergripande målen med tillhörande indikatorer

Konkretisering av de övergripande målen med tillhörande indikatorer Konkretisering av de övergripande målen med tillhörande indikatorer Samhällstjänster av högsta kvalitet Det är människorna i Hudiksvalls kommun som är i fokus för de samhällstjänster som kommunen erbjuder.

Läs mer

Revisionsrapport. Delårsrapport Smedjebackens kommun. Oktober Robert Heed

Revisionsrapport. Delårsrapport Smedjebackens kommun. Oktober Robert Heed Revisionsrapport Delårsrapport 2009 Smedjebackens kommun Oktober 2009 Robert Heed Innehållsförteckning 1 Sammanfattning...2 2 Inledning...3 2.1 Bakgrund...3 2.2 Syfte, revisionsfråga och avgränsning...3

Läs mer

30 APRIL 2015 VILHELMINA KOMMUN

30 APRIL 2015 VILHELMINA KOMMUN 30 APRIL 2015 VILHELMINA KOMMUN VILHELMINA KOMMUN Kommunstyrelsen, 912 81 VILHELMINA Besöksadress: Förvaltningshuset, Torget 6 Växel: 0940-14 000 e-post: vilhelmina.kommun@vilhelmina.se KOMMUNINFORMATION

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2014

Granskning av delårsrapport 2014 Granskningsrapport Caroline Liljebjörn Granskning av delårsrapport 2014 Emmaboda kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte, revisionsfrågor och avgränsning

Läs mer

Lunds kommun. Översiktlig granskning av delårsrapport per Oktober 2014

Lunds kommun. Översiktlig granskning av delårsrapport per Oktober 2014 Lunds kommun Översiktlig granskning av delårsrapport per 2014-08-31 Oktober 2014 Magnus Helmfrid Auktoriserad revisor / Certifierad kommunal yrkesrevisor Alexander Carlsson Auktoriserad revisor / Certifierad

Läs mer

Månadsrapport Piteå kommun januari mars 2010

Månadsrapport Piteå kommun januari mars 2010 Datum -04-16 Sida 1 (8) Handläggare MÅNADSRAPPORT Version 1.0 Månadsrapport Piteå kommun januari mars 2 Resultaträkning kommunen (TKR) jan-mar jan-feb Prognos helår Budget jan-dec 2009 Intäkter 101 851

Läs mer

Månadsrapport september 2015

Månadsrapport september 2015 Månadsrapport september 215 Befolkning Staden växer kraftigt. Redan per sista augusti är ökningen över 1 2 personer. Arbetsmarknad Arbetslösheten har ökat något de senaste veckorna. Positivt är dock att

Läs mer

ÅRsReDOVisNiNG 2011 Kortversion kil.se

ÅRsReDOVisNiNG 2011 Kortversion kil.se ÅRSREDOVISNING 2011 Kortversion kil.se Så gick det för 2011 Så använde vi skattepengarna 2011 Vi fick mycket pengar över i år igen Så ser vi på framtiden för Kil Sammanfattning av s årsredovisning 2011

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2016

Granskning av delårsrapport 2016 Granskningsrapport Sofia Nylund Jenny Nyholm Granskning av delårsrapport 2016 Tyresö kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte, revisionsfrågor och

Läs mer

Ekonomisk månadsrapport april 2014

Ekonomisk månadsrapport april 2014 Kommunstyrelsens kontor 2014-05-19 Ekonomisk månadsrapport april 2014 Månadsrapportens syfte är att ge en snabb bild av det ekonomiska läget och hur viktiga poster i kommunens ekonomi utvecklas. Rapporten

Läs mer

Oktoberrapport Årsprognos för Fastställd av kommunstyrelsen

Oktoberrapport Årsprognos för Fastställd av kommunstyrelsen Oktoberrapport 2017 Årsprognos för 2017 Fastställd av kommunstyrelsen 2017-11-29 Innehållsförteckning Inledning och sammanfattning...3 Verksamhetsuppföljning...4 Ekonomisk redovisning...5 Driftprognos...

Läs mer

Månadsrapport augusti 2016

Månadsrapport augusti 2016 Månadsrapport augusti 216 Dnr 216/354-Ks Befolkning Befolkningsökningen ökar. Till och med juli är ökningen drygt 1 personer. Invandringsöverskottet är fortsatt största ökningsfaktorn. Arbetsmarknad Antalet

Läs mer

Periodrapport Ekonomisk sammanfattning April

Periodrapport Ekonomisk sammanfattning April Periodrapport Ekonomisk sammanfattning April 2015 Ekonomi l Resultat januari april 37 mnkr (67mnkr) l Nettokostnadsökning 8,1 % (1,8 %) l Skatter och statsbidrag 4,7 % (4,9 %) l Helårsprognos 170 mnkr

Läs mer

31 AUGUSTI 2015 VILHELMINA KOMMUN

31 AUGUSTI 2015 VILHELMINA KOMMUN 31 AUGUSTI 2015 VILHELMINA KOMMUN VILHELMINA KOMMUN Kommunstyrelsen, 912 81 VILHELMINA Besöksadress: Förvaltningshuset, Torget 6 Växel: 0940-14 000 e-post: vilhelmina.kommun@vilhelmina.se KOMMUNINFORMATION

Läs mer

upptäcks och stöd ges direkt. Samtidigt vill vi ge skolor möjlighet att bygga ut ett tvålärarsystem.

upptäcks och stöd ges direkt. Samtidigt vill vi ge skolor möjlighet att bygga ut ett tvålärarsystem. I juni 2018 lade Socialdemokraterna fram sitt förslag till budget till kommunfullmäktige. Den lägger en grund för att ta tag i Linköpings utmaningar och är en budget vi står bakom. I denna budget redogör

Läs mer

Remiss av färdplan för ett Stockholm för alla - en rapport från kommissionen för ett socialt hållbart Stockholm, Dnr KS 2018/911

Remiss av färdplan för ett Stockholm för alla - en rapport från kommissionen för ett socialt hållbart Stockholm, Dnr KS 2018/911 Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning Strategi och internservice Dnr 1.5.1-738-2018 Sida 1 (6) 2018-10-22 Handläggare Sofia Kántor Telefon: 08-508 042 45 Till Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd 2018-11-15

Läs mer

Apr 2019 MÅNADSRAPPORT APRIL. Barn- och skolnämnden

Apr 2019 MÅNADSRAPPORT APRIL. Barn- och skolnämnden Apr 2019 MÅNADSRAPPORT APRIL Barn- och skolnämnden Innehållsförteckning Sammanfattning...3 Förvaltningsberättelse...4 Ekonomi...4 Resultat...4 Investeringar...5 Personal...6 Antal anställda...6 Hälsa och

Läs mer

Ekonomi. Bildning- och omsorgsförvaltningen. Bildnings- och omsorgsnämnden. tkr 2017 Utfall. Uppföljningsrapport oktober 2017

Ekonomi. Bildning- och omsorgsförvaltningen. Bildnings- och omsorgsnämnden. tkr 2017 Utfall. Uppföljningsrapport oktober 2017 Uppföljningsrapport oktober 1 (5) Bildning- och omsorgsförvaltningen -11-10 Uppföljningsrapport oktober Bildning- och omsorgsförvaltningen Ekonomi Bildnings- och omsorgsnämnden tkr Budget** Prognos* Verksamhet

Läs mer

Maj 2019 MÅNADSRAPPORT MAJ. Barn- och skolnämnden

Maj 2019 MÅNADSRAPPORT MAJ. Barn- och skolnämnden Maj 2019 MÅNADSRAPPORT MAJ Barn- och skolnämnden Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Förvaltningsberättelse... 4 Ekonomi... 4 Resultat... 4 Investeringar... 5 Personal... 6 Antal anställda... 6 Hälsa

Läs mer

Uppföljning per 2006-03-31

Uppföljning per 2006-03-31 Uppföljning per -03-31 Ekonomisk rapport Det budgeterade resultatet för år uppgår till +20 849. Uppföljningen per den 31 mars prognostiserar ett helårsresultat på +32 677. Nämnderna rapporterar totalt

Läs mer

Trollhättan så användes dina pengar

Trollhättan så användes dina pengar Trollhättan 2016 så användes dina pengar Trollhättan fortsätter att växa Under 2016 ökade invånarantalet i Trollhättan för trettonde året i rad med 661 personer till 57 753 invånare. Det är positivt att

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2014

Granskning av delårsrapport 2014 Granskningsrapport Caroline Liljebjörn 8 september 2014 Granskning av delårsrapport 2014 Borgholms kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte, revisionsfrågor

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2012 Bollnäs kommun Pär Månsson Hanna Franck Larsson Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte, revisionsfrågor

Läs mer

En stark majoritet som tar långsiktigt ansvar för hela Eskilstuna

En stark majoritet som tar långsiktigt ansvar för hela Eskilstuna En stark majoritet som tar långsiktigt ansvar för hela Eskilstuna Så inleds vår samverkansöverenskommelse för mandatperioden. Kraftsamling kring Eskilstunas budget för 2016 - Vi gasar och bromsar samtidigt

Läs mer

En sammanfattning av årsredovisningen för 2014

En sammanfattning av årsredovisningen för 2014 Kortversion av Gislaveds kommuns årsredovisning 2014: En sammanfattning av årsredovisningen för 2014 Den kommunala verksamheten i Gislaved kostar 1443 miljoner kronor och utförs av 2530 medarbetare (vilket

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2013

Granskning av delårsrapport 2013 Revisionsrapport Caroline Liljebjörn Kristina Lindhe 21 oktober 2013 Granskning av delårsrapport 2013 Emmaboda kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2

Läs mer

Verksamhetsplan 2015-2017. Förslag från Socialdemokraterna

Verksamhetsplan 2015-2017. Förslag från Socialdemokraterna Färgelanda kommun Verksamhetsplan 2015-2017 Förslag från Socialdemokraterna INNEHÅLLSFÖRTECKNING - ÖVERGRIPANDE MÅL SID 3-7 - EKONOMISKA FÖRUTSÄTTNINGAR, MÅL OCH KOMMUNBIDRAG SID 8-10 2 Vision, mål och

Läs mer

Månadsrapport augusti 2017

Månadsrapport augusti 2017 Månadsrapport augusti 217 Dnr KS 217/295 Befolkning Bostäder Flyktingmottagning Förskola Särskilt boende Hemtjänst Hemsjukvård Medarbetare Befolkningstillväxten har varit relativt stor under halvår 2 216

Läs mer

Kommunens Kvalitet i Korthet syftar till att synliggöra kommunens prestationer inom fem områden tillgänglighet, trygghetsaspekter, effektivitet,

Kommunens Kvalitet i Korthet syftar till att synliggöra kommunens prestationer inom fem områden tillgänglighet, trygghetsaspekter, effektivitet, Kommunens Kvalitet i Korthet syftar till att synliggöra kommunens prestationer inom fem områden tillgänglighet, trygghetsaspekter, effektivitet, samhällsutveckling liksom delaktighet och information. kommun

Läs mer

Verksamhetsplan Skolna mnden

Verksamhetsplan Skolna mnden Verksamhetsplan 2018-2020 Skolna mnden 3 (10) INNEHÅLL SKOLNÄMNDEN... 4 Verksamhetsansvar... 4 Uppdrag... 4 Organisation... 4 Verksamhet 2018-2020... 5 Ekonomi... 5 Mål och indikatorer... 6 Perspektiv

Läs mer

Strategiska planen

Strategiska planen Strategiska planen 2015 2020 Strategisk plan Datum för beslut: 2015-04-08 Kommunledningskontoret Reviderad: Beslutsinstans: Giltig till: 2020 Innehållsförteckning 1. Så styrs Vännäs kommun... 4 2. Vad

Läs mer

Ekonomisk prognos Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden

Ekonomisk prognos Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden Ekonomisk prognos 2019 Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden Innehållsförteckning Sammanfattning...3 Ekonomisk utveckling under året...4 Budgetavvikelse...4 Verksamhetsmått...4 Analys av avvikelse i förhållande

Läs mer

Delårsrapport 1 år 2016 för Eskilstuna kommun

Delårsrapport 1 år 2016 för Eskilstuna kommun Kommunstyrelsen 2016-05-03 Kommunledningskontoret Ekonomi och kvalitet KSKF/2016:286 Anders Rehnman 016-710 14 67 1 (1) Kommunstyrelsen Delårsrapport 1 år 2016 för Eskilstuna kommun Förslag till beslut

Läs mer

EN SAMMANFATTNING AV ÅRSREDOVISNINGEN FÖR 2013

EN SAMMANFATTNING AV ÅRSREDOVISNINGEN FÖR 2013 EN SAMMANFATTNING AV ÅRSREDOVISNINGEN FÖR 2013 Den kommunala verksamheten i Gislaved kostar 1 406 miljoner kronor och utförs av 2 525 medarbetare (vilket motsvarar 2 295 årsanställda), som på olika sätt

Läs mer

Årsredovisning 2015 för Täby kommun

Årsredovisning 2015 för Täby kommun 1(117) Årsredovisning 2015 för Täby kommun Kommunfullmäktige 2016-04-25 2(117) Innehållsförteckning Förvaltningsberättelse... 4 Resultat och utveckling... 4 Befolkningen i Täby... 6 God ekonomisk hushållning...

Läs mer

Ekonomisk månadsrapport januari mars 2017

Ekonomisk månadsrapport januari mars 2017 1 (5) Kommunstyrelsens kontor 24.04.17 Ekonomisk månadsrapport januari mars 2017 Månadsrapportens syfte är att ge en översiktlig och kortfattad bild av kommunens ekonomiska situation och utveckling löpande

Läs mer

Kvartalsrapport september med prognos

Kvartalsrapport september med prognos Kvartalsrapport september med prognos Innehållsförteckning 1 Utbildningsnämnd...3 1.1 Förvaltningsberättelse...3 1.2 Periodens resultat...3 2 Nämnd och förvaltning...4 2.1 Periodens resultat...4 3 Förskola

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2015

Granskning av delårsrapport 2015 Granskningsrapport Fredrik Ottosson Bengt-Åke Hägg Lotten Lasson Granskning av delårsrapport 2015 Höörs kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte,

Läs mer

Tertialbokslut 1 jan-apr 2014 för utbildningsnämnden

Tertialbokslut 1 jan-apr 2014 för utbildningsnämnden 2014-04-17 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr UBN 2014/133-049 Utbildningsnämnden Tertialbokslut 1 jan-apr 2014 för utbildningsnämnden Förslag till beslut Utbildningsnämnden beslutar fastställa tertialbokslut

Läs mer

Månadsrapport juli 2018 Innehåller månatlig statistik från verksamheterna i Västerås stad

Månadsrapport juli 2018 Innehåller månatlig statistik från verksamheterna i Västerås stad Dnr KS 218/758 217-8-21 Månadsrapport juli 218 Innehåller månatlig statistik från verksamheterna i Västerås stad Nuläge Befolkning Antalet invånare var sista juni 151 77. Det har fötts 896 barn det första

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2012 Emmaboda kommun Caroline Liljebjörn Kristina Lindhe 3 oktober 2012 Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte,

Läs mer

Vad har dina skattepengar använts till?

Vad har dina skattepengar använts till? Vad har dina skattepengar använts till? Jan Bohman (s) kommunstyrelsens ordförande Åsa Granat kommundirektör Kommunens organisation Kommunfullmäktige Värdegrundsberedning Barn och bildningsnämnd Fritidsnämnd

Läs mer

Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden

Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden Ordförande: Catharina Malmborg Förvaltningschef: Kerstin Melén-Gyllensten Uppdrag Gymnasie- och vuxenutbildningsnämndens uppdrag är att fullgöra kommunens uppgifter

Läs mer

Tertialbokslut 2 år 2016, utbildningsnämnden

Tertialbokslut 2 år 2016, utbildningsnämnden 2016-09-02 1 (11) TJÄNSTESKRIVELSE UBN 2016/129 Utbildningsnämnden Tertialbokslut 2 år 2016, utbildningsnämnden Förslag till beslut Utbildningsnämnden beslutar fastslå tertialbokslut 2, januari-augusti

Läs mer

Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden Ordförande: Catharina Malmborg Förvaltningschef: Kerstin Melén-Gyllensten

Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden Ordförande: Catharina Malmborg Förvaltningschef: Kerstin Melén-Gyllensten Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden Ordförande: Catharina Malmborg Förvaltningschef: Kerstin Melén-Gyllensten Uppdrag Gymnasie- och vuxenutbildningsnämndens uppdrag är att fullgöra kommunens uppgifter

Läs mer

Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämndens behov och prioriteringar 2018

Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämndens behov och prioriteringar 2018 Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden Datum Diarienummer 1 (7) Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämndens behov och prioriteringar 2018 Sammanfattning

Läs mer

Månadsrapport per april 2016 med årsprognos för Täby kommun

Månadsrapport per april 2016 med årsprognos för Täby kommun KOMMUNLEDNINGSKONTORET Gunvor Lindberg Kommunstyrelsen 2016-06-07 Månadsrapport per april 2016 med årsprognos för Täby kommun Det prognostiserat resultat för år 2016 som baseras på utfallet per april uppgår

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2013 Alvesta kommun Kristina Lindhe Caroline Liljebjörn 10 september 2013 Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2

Läs mer

Ekonomisk uppföljning år 2010 för Norrköpings kommun

Ekonomisk uppföljning år 2010 för Norrköpings kommun RAPPORT 1(7) 2010-05-04 KS-118/2010 Handläggare, titel, telefon Claes-Göran Magnell, ekonomidirektör 011-15 34 41 Kommunfullmäktige Ekonomisk uppföljning år 2010 för Norrköpings kommun Förslag till beslut

Läs mer

Året som gått. Katrineholms kommuns årsredovisning 2016

Året som gått. Katrineholms kommuns årsredovisning 2016 Året som gått Katrineholms kommuns årsredovisning 2016 DE STORA BESLUTENS ÅR Tolvslaget den 31 december 2016 markerade startskottet för Katrineholms nästa århundrade och vilken nyårsafton det blev! Uppslutningen

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2012 Kalix kommun Conny Erkheikki Auktoriserad revisor Anna Carlénius Revisionskonsult 12 november 2012 Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2.1

Läs mer

Månadsrapport. Utgåva: Månadsrapport. Rapportperiod: Organisation: Barn och skolnämnd

Månadsrapport. Utgåva: Månadsrapport. Rapportperiod: Organisation: Barn och skolnämnd Månadsrapport Utgåva: Månadsrapport Rapportperiod: 2019-02-28 Organisation: Barn och skolnämnd Könsfördelning År: 2019 2 God ekonomisk hushållning År: 2019 Nyckeltal Kön Målvärde 2019 Prognos Helår 2019

Läs mer

Budget 2018 samt plan för ekonomin åren FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET

Budget 2018 samt plan för ekonomin åren FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET Budget 2018 samt plan för ekonomin åren 2019-2020 FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET Innehållsförteckning VERKSAMHETERNA... 3 Driftbudget... 3 Verksamhetsbeskrivning... 3 Förändringar i verksamheten... 3 Framtid...

Läs mer

Månadsrapport augusti 2018 Innehåller månatlig statistik från verksamheterna i Västerås stad

Månadsrapport augusti 2018 Innehåller månatlig statistik från verksamheterna i Västerås stad Dnr KS 218/758 217-9-18 Månadsrapport augusti 218 Innehåller månatlig statistik från verksamheterna i Västerås stad Nuläge Befolkning Antalet invånare var sista juli 151 282. Det har fötts 1 7 barn i år.

Läs mer

Tillsammans skapar vi vår framtid

Tillsammans skapar vi vår framtid Mål för Köpings kommun 2013-2019 Här presenteras de mål som Köpings kommunfullmäktige fastställt för perioden 2013-2019. De senaste mandatperioderna har kommunfullmäktige i politisk enighet beslutat om

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2014

Granskning av delårsrapport 2014 Revisionsrapport Dennis Hedberg Hanna Franck-Larsson Micaela Hedin Granskning av delårsrapport 2014 Bollnäs kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 3 2.1 Bakgrund 3 2.2 Syfte,

Läs mer

VERKSAMHETSUPPFÖLJNING

VERKSAMHETSUPPFÖLJNING Socialnämnden Datum Vår beteckning VERKSAMHETSUPPFÖLJNING JANUARI-SEPTEMBER 2017 Innehåll 1 SAMMANFATTNING... 3 2 VÅRD OCH SOCIALA TJÄNSTER... 4 2.1 TOTALA VÅRDKOSTNADER... 5 2.2 KOSTNADER FÖR VÅRD AV

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2013 Ekerö kommun Anders Hägg Marlene Bernfalk Samir Sandberg Oktober 2013 Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 3 2 Inledning 4 2.1 Bakgrund 4 2.2

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2014

Granskning av delårsrapport 2014 Granskningsrapport Malin Kronmar Caroline Liljebjörn Pär Sturesson Granskning av delårsrapport 2014 Kalmar kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte,

Läs mer

Skriftliga rapporter till nämnden i juni 2017

Skriftliga rapporter till nämnden i juni 2017 Överförmyndarnämnden Eskilstuna Strängnäs Socialförvaltningen Ledning Edit Asvelius 016-710 80 30 2017-06-07 1 (1) ÖFNES/2017:15 Överförmyndarnämnden Eskilstuna Strängnäs Skriftliga rapporter till nämnden

Läs mer

Budget Finansborgarrådets förslag The Capital of Scandinavia

Budget Finansborgarrådets förslag The Capital of Scandinavia Budget 2015-2017 Finansborgarrådets förslag The Capital of Scandinavia Konjunkturen Beräknad BNP-tillväxt på 1,8 procent 2014 och 3 procent under 2015 Svag efterfrågan i omvärlden dämpar exporten Återhämtningen

Läs mer

Nämndsplan BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN. - Preliminär nämndsplan år 2020

Nämndsplan BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN. - Preliminär nämndsplan år 2020 Nämndsplan - BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN - Preliminär nämndsplan år Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 1.1 Mål- och resultatstyrning i Lomma kommun... 3 1.2 Nämndsplan och målkedja... 3 1.3 Nämndens

Läs mer