Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare Södermanland 1 Ulla Jordán

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare. 2014-12-29 2015-01-12 Södermanland 1 Ulla Jordán"

Transkript

1 Årsrapport Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare Södermanland 1 Ulla Jordán Årsrapport Innehåll 1. Sammanfattning Måluppföljning Effekt Goda exempel Risker Förbättringsområden Övrigt Sammanfattning Supervalår 2014 var verkligen ett år där de större frågorna hamnade i fokus. Att utöva sin demokratiska rättighet har alltid varit viktigt, men i år kändes det extra viktigt eftersom klimatet runt om i Europa såväl som i Sverige har hårdnat och människors lika värde inte ses som självklart. Vårdförbundet är en politisk organisation, dvs. vi har format en vårdpolitik som vi försöker påverka makthavare att anamma. Det som bestäms i EU-val, våra riksdags-, kommunoch landstingsval får faktiskt inverkan på ditt dagliga arbete. Vi träffar politiska partier, men vi har ingen parlamentarisk skyldighet. Vi väljer själva vilka vi bjuder in. Under året och speciellt precis innan höstens val bjöd vi in de lokala politikerna. Däremot valde vi att inte bjuda in SD till våra träffar eftersom de inte delar våra värderingar. 1 (8)

2 Vårdförbundets kongress Detta är de prioriterade områdena fram till kongressen Alla människor har rätt till hälsa och helhet. Därför prioriterar vi att utveckla vården och göra den säker. 2. Alla människor har rätt till hälsa och helhet. Därför prioriterar vi att arbeta för personcentrerad vård. 3. Förutsättningen för vår insats är ett hållbart yrkesliv. Därför prioriterar vi att arbeta för en bättre arbetsmiljö med hälsosamma arbetstider. 4. Vår kunskap ska värderas rätt. Därför prioriterar vi att arbeta för högre löner och bättre karriärmöjligheter. Jag hoppas att du som medlem kommer att kunna känna igen den röda tråden från våra prioriterade områden i de aktiviteter vi anordnar under denna kongressperiod. Lokalt i Södermanland Lite av ett mellanår kan man nog kalla Om vi förra året fick ett bra lönepåslag i landstinget Sörmland, så får man nog säga att årets löneöversyn såväl i landstinget som i kommunerna inte bjöd på några större satsningar. Med den brist på personal som finns i länet borde arbetsgivaren anstränga sig mer. Bristen har gjort att arbetsmiljön på flera håll är under all kritik. Att minska på verksamheten, att stänga vårdplatser t.ex., är ett sätt att arbeta med arbetsmiljön. Tyvärr så leder detta ofta till att arbetsmiljön istället försämras någon annanstans istället. För att vi ska komma till rätta med de arbetsmiljöproblem vi har idag, måste arbetsgivarna lyckas rekrytera fler och samtidigt behålla de anställda som idag finns. Arbetstider, lön, delaktighet, möjlighet till kunskapsutveckling är några av de villkorsfrågor som Vårdförbundet ständigt arbetar med. Tack för i år! Ulla Jordán avdelningsordförande. 2 (8)

3 2. Måluppföljning Vårdförbundets medlemsstöd skapar medlemsvärde och möter medlemmens behov genom professionalitet och tillgänglighet. I avdelning Södermanland har vi under Medlemsstöd fortsatt med målsättningen att de medlemmar som enskilt behöver Vårdförbundets stöd ska bli nöjda med vår insats. Nöjda med stödet även om vi inte alltid kan få till den lösning som medlemmen helst sett. I styrelsen har vi bl.a. valt att ha en rehabgrupp där de som stöttar medlemmar utifrån sjukskrivning och rehabilitering har en djupare kunskap om arbetsgivarens ansvar vid rehabilitering. Det enskilda stöd som Vårdförbundet erbjuder vid rehabilitering eller när arbetsgivaren vill ta till arbetsrättsliga åtgärder, är en viktig del av medlemskapets värde. Mycket information hittar du som medlem idag på Vårdförbundets hemsida. Vi försöker också hålla vår lokala hemsida uppdaterad även om vi inte riktigt nådde målet om en ny uppdatering var 14:e dag. Vårdförbundet driver utvecklingen av vården, professionerna och villkoren med fokus på människan, hälsa, helhet, öppenhet och kunskap. Att påverka beslutsfattare är ytterligare en av Vårdförbundets uppgifter. Under 2014 har styrelsen påverkat de lokala politikerna med valdebatter inför valet, och mer informella träffar senare under hösten. Genom att delta i Springpride i Eskilstuna så tydliggjorde vi också Vårdförbundets ståndpunkt i HBTQ frågan. Vi väckte en genusdebatt om välfärdens kunskapsområden såväl genom att på Årsmötet bjuda in Edna Eriksson som gav en väldigt gripande föreläsning om mångfald, som att anordna en kompetensutvecklingsdag om genus för förtroendevalda på arbetsplatsen. De senare har också fått mer information om Vårdförbundets idé om akademisk specialisttjänstgöring samt en dag om Arbetsmiljö och Patientsäkerhet där Vårdförbundets jurist Carita Fallström och personer från Landstinget Sörmlands personal och patientsäkerhetsenheter deltog. Vårdförbundet är inte avdelningsstyrelsen utan Vårdförbundet är alla dess medlemmar. Det är när vi är många som vi kan vara med och påverka på arbetsplatserna. För att underlätta detta påverkansarbete har avdelningsstyrelsen avsatt pengar i budgeten för att medlemmar på egen hand ska kunna anordna möten under lite trevliga former. Denna medlemspeng har använts av 21 arbetsplatser under året. 3 (8)

4 Vårdförbundet är mötesplatsen för medlemmarnas engagemang, kunskap och yrkesutveckling. Många kollegiala mötesplatser har funnits. Studenterna på Mälardalens Högskola har vi träffat vid flera tillfällen. Vi har också haft speciella träffar för de som är nya i yrket, de som är anställda hos en privat arbetsgivare samt för chefsmedlemmar. Nytt för i år är de lunchmöten vi bjudit in till där du som medlem har kunnat komma och diskutera helt förutsättningslöst. Under Vårdförbundsveckan tittade vi på film, men samtalade också om framtidens vård. Vårdförbundet är en öppen och tillgänglig organisation med tydliga demokratiska processer och en aktiv dialog med medlemmarna. Som medlem har du under året haft möjlighet att utöva demokratin i Vårdförbundet. Kanske har du valt en förtroendevald på arbetsplatsen, eller deltagit på årsmötet och där valt styrelseledamot eller kongressombud? Kanske var du med på den kongressförberedande aktiviteten, eller kanske lämnade du synpunkter på verksamhetsplan 2015 då vi grillade politiker inför valet? Vårdförbundet är en demokratisk organisation och du har stora möjligheter att vara med och påverka. 3. Effekt Vad uppnådde vi då 2014? Vi har ägnat mycket tid åt att återskapa rutiner tillsammans med landstingets personalenhet. Rutiner för hur vi hanterar övertid över 200 tim/år är något som vi fick arbeta idogt med att få till. Mycket av det påverkansarbete vi utför ger inte omedelbara resultat. Inför valet 2010 började vi för första gången prata lön med våra lokala politiker, det gav resultat först Under året har vi pratat arbetstider med politiker och ser nu att de börjar avsätta medel för som t.ex. i landstinget arbeta för tjänstgöring två helger av fem. Vi påverkar också genom media och har under året synts och hörts i länets tidningar, Radio Sörmland och Östnytt. Vi har utbildat ca 20 st nya förtroendevalda på arbetsplatsen som nu med full kraft påverkar vården och våra villkor på deras arbetsplatser. 4 (8)

5 Medlemsutveckling under året Alla medlemmar Yrkesverksamma Studenter Pensionärer Yrkesverksam (annat avtalsområde) Ej yrkesverksam Det är roligt att se att vi har blivit fler. Vi vet att vi står inför stora pensionsavgångar och det är inte längre självklart för unga att vara fackligt organiserade. Även om antalet studerandemedlemmar har ökat så har vi där långt fler att informera om medlemskapets värde. Naturligtvis gäller detta även för de som idag är yrkesverksamma. 4. Goda exempel Nedan ser du bilder från grillningen av politikerna inför höstens val. Vid dessa tillfällen passade vi också på att presentera resultatet från årets lokala sommarenkät, där sommaren beskrevs som den värsta på 34 år. Många medlemmar passade på att ställa frågor till politikerna. Bland annat kom frågan upp om varför så många väljer att sluta inom landstinget. 5 (8)

6 Här kan du läsa ett utdrag från ett medlemsmöte där man använt medlemspengen: Minnesanteckningar Medlemsmöte Mötets öppnande och välkomnande av medlemmarna. Medlemmarna informeras om nytt avtal- AB, Allmänna bestämmelser med SKL/PACTA. -Vi pratade om kvoten som används relaterat till 5 veckors- schema när det skall vara 9 fridagar på 4 veckor, frågan har lyfts på BAS enhetsrådet om Kullbergska har 2.2 eller Vi pratade om bemötande personalen emellan när det har blivit omorganiseringar och brist på personal, det har i vissa fall varit tämligen ilsken ton. -Nu har vi fått direktiv om att varje avdelning ska ta emot upp till tre överbeläggningar. -Vi pratade om att avdelning ett kommer dra ner platser från och med december. -Funderingar om UVA/OP kunde börja tidigare och hjälpa till med KAD sättningar om de får arbetsbrist på eftermiddagarna. -Även om planeringssköterskan kan ta emot en OP patient på morgonen. Önskemål om EKG genomgång med Ssk på 2B. -Förtroendevald ber medlemmarna tänka över att de avstår rast på kvällspassen då det är en avtalad rättighet. -Återigen som på alla medlemsmöten diskuteras svårigheten att få ut sina semesterdagar på annan tid än sommarsemestern. -Medlemmarna tycker det borde utgå kvalificerad övertid på vardagarna när medlemmarna tar extrapass även för deltidsanställda då de är Ssk-brist. -Tippbara och välfungerande sängar nödvändigt. -Nästa möte planeras till våren. 6 (8)

7 5. Risker Även om vi i år har utbildat ca 20 nya förtroendevalda på arbetsplatsen så ser vi att antalet förtroendevalda minskar. Detta är oroväckande. Vi har sett problemet komma smygande. Bristen på främst sjuksköterskor har lett till att många tycker att de har svårt att lämna kollegorna för det fackliga arbetet. Det är förståeligt, speciellt om man bara tittar på vården här och nu. Att vara förtroendevald i Vårdförbundet handlar om att förbättra vården här och nu men också om att skapa en bättre vård framöver. Vi måste också kräva av arbetsgivaren att de gör mer för att lösa bristen som uppkommit. Vi ser också att det har blivit svårare för valberedningen att hitta kandidater till avdelningsstyrelsen. Förmodligen av samma anledning som ovan. Det är också oroväckande eftersom styrelseledamöterna finns med och påverkar vården i andra forum än de förtroendevalda på arbetsplatsen. I Vårdförbundets stadga står det att vi ska: Utveckla och stärka yrket samt främja den enskilde individens utveckling i sin yrkesroll. Förbättra individens och kollektivets villkor och förutsättningar för yrket och möjligheter till utveckling i arbetslivet. Påverka utvecklingen av hälso- och sjukvården på arbetsplatsen, lokalt, regionalt, nationellt och internationellt. Påverka utvecklingen i samhällsfrågor. Vi har inte varit fulltaliga i styrelsen under året. Trots detta har vi lyckats genomföra alla aktiviteter i verksamhetsplanen. För att engagemanget och viljan ska bestå bör vi dock bli fler. 6. Förbättringsområden Även om vi blivit fler medlemmar i avdelning Södermanland behöver vi fortsätta arbeta för att behålla och rekrytera nya medlemmar. Detta arbete kommer vi fortsätta med under På Vårdförbundets kongress i höstas beslutade vi att alla årsmöten runt om i Sverige ska hållas på hösten. I avdelning Södermanland är det 2015 dags att välja en helt ny styrelse, denna gång med en mandatperiod på endast två år. Detta för att 2017 komma i fas med mandatperioderna i hela Sverige. Har du förslag på kandidater eller kanske själv är sugen på ett styrelseuppdrag så hör av dig till valberedningen. 7 (8)

8 7. Övrigt Vi är stolta över att vi under 2014 i avdelning Södermanland har utbildat 6st Fairtrade ambassadörer. Vårdförbundet är en Fair Union. Detta betyder bland annat att vi så långt det går köper Fairtrade produkter till alla våra sammankomster, vilket naturligtvis även gäller då medlemspengen används. Vardagen för oss alla är idag full av måsten. Vi har full förståelse för att du inte vill eller kan komma på alla de träffar vi anordnar. Genom att gilla oss på Facebook kan du ändå ta del av det vi gör. Vi har under 2014 ökat andelen gillare och är nu uppe i siffran 319. Vi vill gärna bli ännu fler nästa år. 8 (8)

Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare Gävleborg 1 Anna Bergström

Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare Gävleborg 1 Anna Bergström Årsrapport Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare 2016-01-04 2016-04-07 Gävleborg 1 Anna Bergström Årsrapport Innehåll 1. Sammanfattning... 1 2. Måluppföljning... 3 3. Effekt... 5 4.

Läs mer

Ledamot i avdelningsstyrelse

Ledamot i avdelningsstyrelse Ledamot i avdelningsstyrelse Inledning Du som är avdelningsstyrelseledamot är en idéburen ledare och demokratiskt vald av medlemmar vid ett årsmöte. Tillsammans med de andra i styrelsen leder, samordnar

Läs mer

VÅRDFÖRBUNDET Årsmöteshandlingar

VÅRDFÖRBUNDET Årsmöteshandlingar VÅRDFÖRBUNDET Årsmöteshandlingar Avdelning Södermanland Söndag 24 september kl.18:00 Pelles Lusthus, Nyköping Förslag till föredragningslista årsmöte 2017 1. Mötets öppnande 2. Prövning att mötet utlysts

Läs mer

VÅRDFÖRBUNDET Årsmöteshandlingar

VÅRDFÖRBUNDET Årsmöteshandlingar VÅRDFÖRBUNDET Årsmöteshandlingar Avdelning Södermanland Onsdag 28 september 2016 kl. 18.00 Hedenlunda Slott, Flen Förslag till föredragningslista årsmöte 2016 1 Årsmötets öppnande 2 Årsmötets sammankallande

Läs mer

Välkommen till avdelningsråd December 2018, Ronneby Brunn

Välkommen till avdelningsråd December 2018, Ronneby Brunn Välkommen till avdelningsråd December 2018, Ronneby Brunn 2018-12-05 1 Dagens innehåll Vad gör vi här? Nationellt i Vårdförbundet och omvärlden Summering av året 2019 tänk och mötesplan 12.15 LUNCH 13.00

Läs mer

Vårdförbundet, avdelning Kalmar läns. Verksamhetsinriktning för 2012. kopplat till. kongressens strategier 2011 2014. Budget 2012

Vårdförbundet, avdelning Kalmar läns. Verksamhetsinriktning för 2012. kopplat till. kongressens strategier 2011 2014. Budget 2012 Vårdförbundet, avdelning Kalmar läns Verksamhetsinriktning för 2012 kopplat till kongressens strategier 2011 2014 Budget 2012 1 Vi väcker en genusdebatt om värderingen av välfärdens kunskapsområden Omvärldsspaning

Läs mer

Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare Västmanland Jani` Stjernström

Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare Västmanland Jani` Stjernström Årsrapport Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare 2016-01-12 2019-01-17 Västmanland Jani` Stjernström Årsrapport Innehåll 1. Sammanfattning... 2 2. Måluppföljning... 3 3. Effekt... 7

Läs mer

Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare Jämtland 1 Roger Bergebo

Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare Jämtland 1 Roger Bergebo IL RDFÖRBUNDET Årsrapport Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare 2016-01-12 2017-01-19 Jämtland 1 Roger Bergebo Årsrapport Innehåll Innehåll 1 1. Sammanfattning 2 2. Måluppföljning 2

Läs mer

VÅRDFÖRBUNDET Årsmöteshandlingar

VÅRDFÖRBUNDET Årsmöteshandlingar VÅRDFÖRBUNDET Årsmöteshandlingar Avdelning Södermanland onsdag 3 oktober kl.18.00 Best Western Plaza Hotel, Eskilstuna Förslag till föredragningslista årsmöte 2018 1. Mötets öppnande 2. Prövning att mötet

Läs mer

Vårdförbundet. Årsmöteshandlingar. Avdelning Södermanland Torsdagen 3 oktober kl Hotell Best Western Statt, Katrineholm

Vårdförbundet. Årsmöteshandlingar. Avdelning Södermanland Torsdagen 3 oktober kl Hotell Best Western Statt, Katrineholm Vårdförbundet Årsmöteshandlingar Avdelning Södermanland Torsdagen 3 oktober kl. 18.00 Hotell Best Western Statt, Katrineholm Förslag till föredragningslista årsmöte 2019 1. Mötets öppnande 2. Prövning

Läs mer

Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare A. Bergström

Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare A. Bergström Årsrapport Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare 2016-01-12 2019-01-21 1 A. Bergström Årsrapport Innehåll 1. Sammanfattning... 1 2. Måluppföljning... 3 3. Effekt... 3 4. Goda exempel...

Läs mer

Kommunikationsstrategi för Vårdförbundet

Kommunikationsstrategi för Vårdförbundet Kommunikationsstrategi för Vårdförbundet 2014-2018 Beslutad av förbundsstyrelsen i november 2014. Kommunikationsstrategin gäller förtroendevalda och medarbetare i Vårdförbundet. Kommunikationsstrategin

Läs mer

Grundutbildning för förtroendevalda.

Grundutbildning för förtroendevalda. förtroendevalda. Nyvalda förtroendevalda Styrelseledamöter 3 + 3 + 2 dagar (8 dagar) Antal deltagare: ca 20 Ge kunskap som vägledning i vårt gemensamma uppdrag, utveckla och stärka yrket samt främja den

Läs mer

Stadgar antagna vid kongressen 2014

Stadgar antagna vid kongressen 2014 Stadgar antagna vid kongressen 2014 1. Vårdförbundets grundläggande värderingar och ändamål Vårdförbundet är ett yrkesförbund som tillvaratar medlemmarnas fackliga intressen och utvecklingen av professionerna.

Läs mer

Vårdförbundet avdelning Blekinge

Vårdförbundet avdelning Blekinge Vårdförbundet avdelning Blekinge Verksamhetsberättelse 20140101-20140507 Ledning och organisation Avdelningsstyrelse Avdelningsordförande Vice ordförande Styrelseledamot Styrelseledamot Styrelseledamot

Läs mer

Årsrapport. Årsrapport. Innehåll. Jämtland Roger Bergebo. 1. Sammanfattning 2. Måluppföljning...

Årsrapport. Årsrapport. Innehåll. Jämtland Roger Bergebo. 1. Sammanfattning 2. Måluppföljning... Årsrapport VÅRDFÖRBUNDET Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare 2018-01-19 Jämtland 1 Roger Bergebo Årsrapport Innehåll 1. Sammanfattning 2. Måluppföljning......1... 2 2.1 Hälsa och

Läs mer

Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare

Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare Årsrapport Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare 2016-01-12 2018-01-24 Årsrapport Innehåll 1. Sammanfattning... 1 2. Måluppföljning... 2 3. Effekt... 3 4. Goda exempel... 5 5. Risker...

Läs mer

den professionella identiteten och förändra värderingen av yrket i samhället.

den professionella identiteten och förändra värderingen av yrket i samhället. Redo för framtiden Grattis, snart tar du examen och lämnar livet som student för att arbeta i ditt nya yrke. Du har ett spännande arbetsliv framför dig inom ett fantastiskt yrke som är självständigt, ansvarsfullt

Läs mer

DIK:S STADGA. Antagen av DIK:s kongress 25 november 2012 DIK

DIK:S STADGA. Antagen av DIK:s kongress 25 november 2012 DIK DIK:S STADGA Antagen av DIK:s kongress 25 november 2012 DIK DIK organiserar akademiker utbildade inom dokumentation, information, kommunikation och kultur. Verksamheten utgår från DIK:s professioner. DIK

Läs mer

Guide till medlemsrekrytering

Guide till medlemsrekrytering Guide till medlemsrekrytering Vi är många medlemmar i Vårdförbundet idag, men vi kunde vara fler! Ju fler medlemmar vi är desto större möjlighet har vi att påverka och föra fram våra åsikter kring såväl

Läs mer

Delta i valet av förtroendevald En självklar rättighet!

Delta i valet av förtroendevald En självklar rättighet! Delta i valet av förtroendevald En självklar rättighet! Möten mellan medlemmar är en viktig del av Vårdförbundets organisation. Som medlem med stort inflytande medverkar du i en demokratisk process som

Läs mer

DIK:s stadga. Antagen av DIK:s kongress 21 november 2015

DIK:s stadga. Antagen av DIK:s kongress 21 november 2015 DIK:s stadga Antagen av DIK:s kongress 21 november 2015 DIK DIK är facket för akademiker som arbetar eller studerar inom kultur, medier och kommunikation. Förbundet driver lön- och arbetsrättsliga frågor

Läs mer

Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare. 2015-11-12 2016-02-29 Skåne 1.0 Mats Runsten

Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare. 2015-11-12 2016-02-29 Skåne 1.0 Mats Runsten Årsrapport Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare 2015-11-12 2016-02-29 Skåne 1.0 Mats Runsten Årsrapport Innehåll 1. Sammanfattning... 1 2. Måluppföljning... 2 3. Effekt... 3 4. Goda

Läs mer

Val av förtroendevald på arbetsplatsen Delta i valet av förtroendevald en självklar rättighet!

Val av förtroendevald på arbetsplatsen Delta i valet av förtroendevald en självklar rättighet! Avdelning Östergötland Sid 1 (6) Val av förtroendevald på arbetsplatsen Möten mellan medlemmar är en viktig del av Vårdförbundets organisation. Som medlem med stort inflytande medverkar du i en demokratisk

Läs mer

Vi är Vision. mål och hjärtefrågor. Förutsättningar för chefs och ledarskap. Hållbart arbetsliv mer arbetsglädje.

Vi är Vision. mål och hjärtefrågor. Förutsättningar för chefs och ledarskap. Hållbart arbetsliv mer arbetsglädje. Beslut, förbundsmötet 2016 Vi är Vision mål och hjärtefrågor Förutsättningar för chefs och ledarskap Hållbart arbetsliv mer arbetsglädje Löner och villkor Framtidens arbetsliv Fair Union Vi är Vision är

Läs mer

Förslag för en bättre hälso- och sjukvård i hela Sverige! Framtaget av Moderaternas sjukvårdnätverk 2017

Förslag för en bättre hälso- och sjukvård i hela Sverige! Framtaget av Moderaternas sjukvårdnätverk 2017 Förslag för en bättre hälso- och sjukvård i hela Sverige! Framtaget av Moderaternas sjukvårdnätverk 2017 Brett arbete och lång process Hösten 2014 gjorde moderaterna sjukvårdsnätverk en analys av de olika

Läs mer

Det var en fröjd att läsa din inlämningsuppgift! Jag har nu godkänt den med A i betyg.

Det var en fröjd att läsa din inlämningsuppgift! Jag har nu godkänt den med A i betyg. Inlämningsuppgift Allmän kommentar: Hej Emilie! Det var en fröjd att läsa din inlämningsuppgift! Jag har nu godkänt den med A i betyg. Hoppas att du har anmält dig till steg 2 och 3, om inte så är det

Läs mer

Kongress mot Vision 2018 för Hälsa och Helhet

Kongress mot Vision 2018 för Hälsa och Helhet Kongress 2011..mot Vision 2018 för Hälsa och Helhet Vår vision 2018 för hälsa och helhet Introduktion Vision för hälsa och helhet Samtal vid borden; Presentation ; Vem är jag? Reflektion kring Visionen

Läs mer

SAMMANSTÄLLNING VERKSAMHETSBERÄTTELSE

SAMMANSTÄLLNING VERKSAMHETSBERÄTTELSE SAMMANSTÄLLNING VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2008-2010 AVDELNING ÖREBR 1 PROFESSION Vi ska gemensamt påverka och utveckla våra yrken. Därför ska vi också vara med och påverka och utveckla utbildningarna. Utifrån

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2016

VERKSAMHETSPLAN 2016 VERKSAMHETSPLAN 2016 INRIKTNING AV VISIONS VERKSAMHET fastställd av förbundsmötet 2014 Vision driver rätten till kollektivavtal som medel för ett starkt inflytande över villkoren för våra medlemmar. Vision

Läs mer

En styrelse som gör skillnad

En styrelse som gör skillnad Upplaga 5 Upplaga 1 Vision utbildningar En styrelse som gör skillnad *Förslag på utbildningsmaterial* Ett arbetsliv där alla får plats och behövs och som ger möjlighet till gemenskap och utveckling. (Visions

Läs mer

Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare. 2014-12-29 2015-01-12 Värmland 0,5 ES/EA

Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare. 2014-12-29 2015-01-12 Värmland 0,5 ES/EA Årsrapport Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare 2014-12-29 2015-01-12 Värmland 0,5 ES/EA Årsrapport Avdelning Värmland Innehåll 1. Sammanfattning... 1 2. Måluppföljning... 2 3. Effekt...

Läs mer

Vision Stockholms stads avdelningsstyrelse är motpart till arbetsgivaren på kommunövergripande

Vision Stockholms stads avdelningsstyrelse är motpart till arbetsgivaren på kommunövergripande / Sektion 01/ Rinkeby-Kista Verksamhetsberättelse 2016 Vision Rinkeby-Kista Avdelning 300 sektion 01 Vision är en vertikal fackförening som i första hand organiserar tjänstemän på alla nivåer i stadens

Läs mer

Uppdragsbeskrivning för avdelning Blekinge

Uppdragsbeskrivning för avdelning Blekinge Uppdragsbeskrivning för avdelning Blekinge Styrelseuppdraget innebär: Styrelsen är avdelningens politiska och verkställande ledning och ansvarar för verksamheten mellan årsmötena och att verksamheten bedrivs

Läs mer

Årsmöte Vårdförbundet avdelning Stockholm. Onsdagen den 9 oktober kl

Årsmöte Vårdförbundet avdelning Stockholm. Onsdagen den 9 oktober kl Årsmöte 2019 Vårdförbundet avdelning Stockholm Onsdagen den 9 oktober kl. 16.30 20.30 på Norra Latin, Drottninggatan 71 B Avprickning kl. 16.30, mingel och buffé kl. 17.00 Mötet pågår mellan kl. 18.00

Läs mer

Samtal om framtiden mot ny vision för Vårdförbundet

Samtal om framtiden mot ny vision för Vårdförbundet VÅRDFÖRBUNDET Samtal om framtiden mot ny vision för Vårdförbundet Förslag på frågor för dialog med medlemmar Hej förtroendevald! I Vårdförbundet arbetar vi tillsammans för att påverka hur våra yrken, vården

Läs mer

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande För att du ska trivas på jobbet och känna att du gör ett bra arbete behöver du kunna påverka din arbetssituation

Läs mer

Verksamhetsplan 2017 sektion 37 idrottsförvaltningen

Verksamhetsplan 2017 sektion 37 idrottsförvaltningen Stockholms stad Sekt: idrottsförvaltningen Verksamhetsplan 2017 sektion 37 idrottsförvaltningen INLEDNING Sektion 37 inom Vision Stockholmsavdelningen verkar för att öka medlemmarnas själv- och medbestämmande

Läs mer

Förtroendevald i avdelningsstyrelser och på arbetsplatser

Förtroendevald i avdelningsstyrelser och på arbetsplatser Förtroendevald i avdelningsstyrelser och på arbetsplatser Fastställd av förbundsstyrelsen 12 november 2015 2 [11] Innehållsförteckning Förtroendevald i avdelningsstyrelser och på arbetsplatser... 3 I Lärarförbundets

Läs mer

Vi är Vision! Juni 2016

Vi är Vision! Juni 2016 Vi är Vision! Juni 2016 2 Inledning Under några år har vi tillsammans byggt Vision och vi har varit framgångsrika. Allt fler väljer att bli medlemmar i Vision. Vi växer för varje dag som går. Bilden och

Läs mer

Val av förtroendevald på arbetsplatsen

Val av förtroendevald på arbetsplatsen Val av förtroendevald på arbetsplatsen Delta i valet av förtroendevald en självklar rättighet! Valet av förtroendevald på arbetsplats ska vara en demokratisk process och den/de som ska företräda gruppen

Läs mer

SOMMAREN 2013 En undersökning om bemanningssituationen inom vård och omsorg och dess konsekvenser

SOMMAREN 2013 En undersökning om bemanningssituationen inom vård och omsorg och dess konsekvenser SOMMAREN 2013 En undersökning om bemanningssituationen inom vård och omsorg och dess konsekvenser 2013-06-03 Jonas Vallgårda 2 (12) Innehåll 1 Sammanfattning... 4 2 Metod och genomförande... 5 3 Bemanningssituationen

Läs mer

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande För att du ska trivas på jobbet och känna att du gör ett bra arbete behöver du kunna påverka din arbetssituation

Läs mer

Demokratihandbok. Augusti Version 8. Del 4. Medlem. Skillnaden i förhållande till version 7:

Demokratihandbok. Augusti Version 8. Del 4. Medlem. Skillnaden i förhållande till version 7: Demokratihandbok Augusti 2016 - Version 8 Skillnaden i förhållande till version 7: Förbundsstyrelsen har, efter beslut vid mötet 7-9 juni gjort en uppföljning av de lokala årsmötena och som en konsekvens

Läs mer

Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare. 2015-01-05 2015-01-09 Uppsala 1 Monhed

Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare. 2015-01-05 2015-01-09 Uppsala 1 Monhed Årsrapport Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare 2015-01-05 2015-01-09 Uppsala 1 Monhed Årsrapport Innehåll 1. Sammanfattning... 1 2. Måluppföljning... 3 3. Effekt... 4 4. Goda exempel...

Läs mer

Lönsamt Inför lönesamtalet

Lönsamt Inför lönesamtalet Lönsamt Inför lönesamtalet Vårdförbundets lönestrategi är individuell löne sättning och lokal lönebildning. Det innebär att din lön ska vara individuell och baseras på din kunskap, kompetens, erfarenhet

Läs mer

Lönesamtalet. Att tänka på

Lönesamtalet. Att tänka på Lönesamtalet Att tänka på Bakgrund Sedan slutet av 1980-talet är individuell lönesättning Vårdförbundets lönestrategi. Individuell lönesättning och utvecklingssamtal stämmer bättre med vår syn på kunskap

Läs mer

Demokratihandbok. Version Del 4. Medlem UPPDATERINGSDATUM

Demokratihandbok. Version Del 4. Medlem UPPDATERINGSDATUM Demokratihandbok Version 6.2-2015 Del 4 Medlem 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 3. Medlem... 3 3.1 Rätt till medlemskap... 3 3.2 Medlems inträde och tillhörighet... 5 3.3 Medlems rättigheter... 6 3.4 Medlems åtaganden...

Läs mer

Din lön och din utveckling

Din lön och din utveckling Din lön och din utveckling Din lön och din utveckling Du ska få ut så mycket som möjligt av ditt arbetsliv. Det handlar om dina förutsättningar, din utveckling och din lön. Du ska ha möjlighet att få en

Läs mer

I propositionen till kongressen 2014 beskrevs:

I propositionen till kongressen 2014 beskrevs: Vårdförbundets idé om en hälsosam vårdmiljö antogs av kongressen 2011 med stort och brett engagemang. Idén om en hälsosam vårdmiljö samlade och ersatte då tidigare program och idéer inom området hälsosam

Läs mer

Motion 2017:5 av Håkan Jörnehed (V) m.fl. om kortare arbetstid i vården

Motion 2017:5 av Håkan Jörnehed (V) m.fl. om kortare arbetstid i vården TJÄNSTEUTLÅTANDE Stockholms låns landsting g o k t o b e r 2 0 1 7 s förvaltning LSF Kansli Lena Halvardson Rensfelt s personalutskott Motion 2017:5 av Håkan Jörnehed (V) m.fl. om kortare arbetstid i vården

Läs mer

Dagordningens punkt 18 Vår organisation. Utlåtande Medlemskapets värde motionerna B1 B6

Dagordningens punkt 18 Vår organisation. Utlåtande Medlemskapets värde motionerna B1 B6 Utlåtande Medlemskapets värde motionerna B1 B6 IF Metalls styrka bygger på att vi är många och kunniga, både när vi driver frågor på arbetsplatserna och i samhället i stort. Organisering handlar inte enbart

Läs mer

Bromma sdf Verksamhetsplan 2012

Bromma sdf Verksamhetsplan 2012 Vision INLEDNING Vision är det ledande fackförbundet för offentligt anställda i Sverige och Vision är en del av Vision Stockholms Stad som är avdelningen för alla som arbetar med välfärdstjänster eller

Läs mer

Nationell handlingsplan för Vårdförbundets chefs- och ledarmedlemmar Förbundsstyrelsen december 2015 F.1.1 Utvecklingsområde

Nationell handlingsplan för Vårdförbundets chefs- och ledarmedlemmar Förbundsstyrelsen december 2015 F.1.1 Utvecklingsområde Nationell handlingsplan för Vårdförbundets chefs- och ledarmedlemmar 2016 Förbundsstyrelsen 17-18 december 2015 F.1.1 Utvecklingsområde Nationell handlingsplan för Vårdförbundets chefs- och ledarmedlemmar

Läs mer

Välkomna till vårinternatet Avdelningsråd, Blekinge 1

Välkomna till vårinternatet Avdelningsråd, Blekinge 1 Välkomna till vårinternatet 2017 2017-01-31 Avdelningsråd, Blekinge 1 Vad kommer vi att samtala kring, få kunskap och information om och öva på under dagarna 08.30 Reflektion från gårdagen 09.00 Incheckning

Läs mer

EXPERTER PÅ LÄKEMEDEL

EXPERTER PÅ LÄKEMEDEL EXPERTER PÅ LÄKEMEDEL Sveriges Farmaceuter 2013 Grafisk form: Erika Jonés Foto: Ola Hedin Tryck: Vitt Grafiska OMVÄRLDEN FÖRÄNDRAS OCH VI MED DEN. Det innebär nya roller, nya uppgifter och nya utmaningar

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2017 FÖR VISION GÖTEBORG

VERKSAMHETSPLAN 2017 FÖR VISION GÖTEBORG VERKSAMHETSPLAN 2017 FÖR VISION GÖTEBORG INLEDNING OCH ÖVERGRIPANDE MÅL Vår verksamhetsplan för 2017 grundar sig i rapporten Vi är Vision och de hjärtefrågor som förbundsmötet 2016 beslutade om. Vi har

Läs mer

Förhandlingsordning. Dina befogenheter som förtroendevald på arbetsplatsen. - landsting och kommun

Förhandlingsordning. Dina befogenheter som förtroendevald på arbetsplatsen. - landsting och kommun Förhandlingsordning Dina befogenheter som förtroendevald på arbetsplatsen - landsting och kommun Vårdförbundet avdelning Norrbotten Storgatan 30, 972 32 Luleå Telefon Vårdförbundet Direkt 0771-420420 info.norrbotten@vardforbundet.se

Läs mer

Bromma sdf Verksamhetsplan 2014

Bromma sdf Verksamhetsplan 2014 Vision Bromma sdf INLEDNING Vision är det ledande fackförbundet för offentligt anställda i Sverige och Vision Stockholms Stad är avdelningen för alla som arbetar med välfärdstjänster eller till stöd för

Läs mer

Demokratihandboken. Förbundsvalberedning och avdelningsvalberedningar. Beslutad av förbundsstyrelsen i april 2015.

Demokratihandboken. Förbundsvalberedning och avdelningsvalberedningar. Beslutad av förbundsstyrelsen i april 2015. Demokratihandboken Förbundsvalberedning och avdelningsvalberedningar Beslutad av förbundsstyrelsen i april 2015. 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Inledning... 3 Så ser förbundsstyrelsens och avdelningsstyrelsens

Läs mer

Verksamhetsplan & Budget

Verksamhetsplan & Budget Förslag till: Verksamhetsplan & Budget 2018 IF Metall avd 27 Östra Skaraborg Avdelningens verksamhet ska bygga på följande ledord: Delaktighet Alla ger utav sitt engagemang i avdelningens verksamhet och

Läs mer

FÖRHANDLINGSORDNING För förtroendevalda inom Privat/Statlig verksamhet samt Kyrkans avtalsområde

FÖRHANDLINGSORDNING För förtroendevalda inom Privat/Statlig verksamhet samt Kyrkans avtalsområde FÖRHANDLINGSORDNING För förtroendevalda inom Privat/Statlig verksamhet samt Kyrkans avtalsområde Vårdförbundet avdelning Halland Antagen av styrelsen Sida 1 av 5 Inledning Vårdförbundet avdelning Halland

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2009-10-26

Verksamhetsberättelse 2009-10-26 Verksamhetsberättelse 2009-10-26 Avdelning Västerbotten Innehållsförteckning Avdelningens Mål 2009 sid 1 Verksamhetsplan 2009 sid 2 Ordförande har ordet sid 3 Medlemsutveckling sid 4 Kalendarium sid 5-8

Läs mer

Kongressprotokoll 5 maj 27 28 september 2011 Medlemsundersökning 2011 - tabellbilaga

Kongressprotokoll 5 maj 27 28 september 2011 Medlemsundersökning 2011 - tabellbilaga Kongressprotokoll maj september Medlemsundersökning - tabellbilaga ( Bilaga. Medlemsundersökning antal (%) antal (%) Biomedicinsk analytiker antal (%) Röntgen sjuksköterska antal (%) antal (%) Anställning

Läs mer

Kommunal och Vision tillsammans för ett bättre arbetsliv

Kommunal och Vision tillsammans för ett bättre arbetsliv Kommunal och Vision tillsammans för ett bättre arbetsliv Annelie Nordström, förbundsordförande Kommunal: Tanken med det här samarbetsavtalet är att vi tillsammans kan nå bättre resultat för våra medlemmar

Läs mer

Policy för personalpolitik i Flens kommun - tillsammans är vi Flens kommun

Policy för personalpolitik i Flens kommun - tillsammans är vi Flens kommun KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING 2016:13-020 Policy för personalpolitik i Flens kommun - tillsammans är vi Flens kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2016-06-16 91 2 Inledning Det arbete som görs i verksamheterna

Läs mer

Opinionsbildning och kommunikation

Opinionsbildning och kommunikation Verksamhetsplan 2019 Det är en ynnest att vara en del av Linköpings arbetarekommun och att ha förtroendet att leda den. Det åligger oss i styrelsen att se till att Socialdemokraterna i Linköping lever

Läs mer

Arbetsplatsbesök med syfte att rekrytera förtroendevalda

Arbetsplatsbesök med syfte att rekrytera förtroendevalda Arbetsplatsbesök med syfte att rekrytera förtroendevalda På arbetsplatser där det finns förtroendevalda har Vårdförbundet fler medlemmar. Genom att utse förtroendevalda på arbetsplatsen skapar vi bättre

Läs mer

Av 500 genomförda medborgardialoger var 126 svar från den specifikt utvalda målgruppen, dvs. unga värmlänningar i åldersgruppen 18-29 år.

Av 500 genomförda medborgardialoger var 126 svar från den specifikt utvalda målgruppen, dvs. unga värmlänningar i åldersgruppen 18-29 år. Medborgardialog 2013 Putte i Parken Innehåll 1. Sammanfattning... 2 2. Bakgrund... 3 2.1 Principer för medborgardialog... 4 2.2 Medborgardialogens aktiviteter under 2013... 4 3. Genomförande... 5 3.1 Medborgardialog

Läs mer

Protokoll Årsmöte Vårdförbundet Student 2015-05-10. 1. Årsmötet öppnas Vårdförbundet students ordförande Daniel Larsson öppnade årsmötet.

Protokoll Årsmöte Vårdförbundet Student 2015-05-10. 1. Årsmötet öppnas Vårdförbundet students ordförande Daniel Larsson öppnade årsmötet. liur VÄRDFÖRBUNDET Protokoll Årsmöte Vårdförbundet Student 2015-05-10 1. Årsmötet öppnas Vårdförbundet students ordförande Daniel Larsson öppnade årsmötet. 2. Val av mötesordförande Årsmötet valde Gunilla

Läs mer

Budget 2015 2018. Förbundsstyrelsens förslag

Budget 2015 2018. Förbundsstyrelsens förslag Förbundsstyrelsens förslag Budget 2015 2018 Verksamhetsinriktningen 2015 2018 är på samma gång en riktningsgivare och en inspiration för hur vi tillsammans ska nå visionen om Den skola vi vill skapa. Verksamhetsinriktningen

Läs mer

Hög tid för jämställda och hälsosamma villkor i vården!

Hög tid för jämställda och hälsosamma villkor i vården! Hög tid för jämställda och hälsosamma villkor i vården! Avtalsrörelse 2019 Det här vill Vårdförbundet med avtalsrörelsen 2019 Vårdförbundet förhandlar just nu om det centrala kollektivavtalet med Sveriges

Läs mer

arbetslivet. Vi är övertygade om att ju fler vi är, desto starkare är

arbetslivet. Vi är övertygade om att ju fler vi är, desto starkare är Vi är Unionen! Vem är du? Du vet bäst vad som är viktigt i ditt arbetsliv. Men det är tillsammans vi ser till att din tid på jobbet blir som du vill ha den. Vi är våra medlemmar och därför är våra viktigaste

Läs mer

Inlämningsuppgift. Allmän kommentar: Hej Ksenija,

Inlämningsuppgift. Allmän kommentar: Hej Ksenija, Inlämningsuppgift Allmän kommentar: Hej Ksenija, Genomgående mycket bra svar. Väl genomtänkta resonemang kring fackliga grundtankar såväl som bra koll på regelverket. Du hade bara ett par smärre missar

Läs mer

Helheten. Ja! Kanske lite för lite om hur vi kan arbeta med hälsosam arbetsmiljö, en tydligare röd tråd mellan vår hälsa och patientens hälsa.

Helheten. Ja! Kanske lite för lite om hur vi kan arbeta med hälsosam arbetsmiljö, en tydligare röd tråd mellan vår hälsa och patientens hälsa. Helheten Kan ni ställa er bakom den föreslagna politiken? Ja! Medlemstilltal Om vi inte arbetar mycket med detta och själva är engagerade och är ledare kommer det vara svårt att implementera. Vi måste

Läs mer

En styrelse som gör skillnad

En styrelse som gör skillnad Upplaga 1 En styrelse som gör skillnad Vision utbildningar Upplaga 1 En styrelse som gör skillnad 1 Innehåll: Schyst måltid 3 Uppdragshandling för 4 ledamot i avdelningsstyrelse Uppdragshandling för 5

Läs mer

Anställningsförmåner i landstinget

Anställningsförmåner i landstinget 1(5) Anställningsförmåner i landstinget Vi erbjuder dig ett meningsfullt och utvecklande arbete Landstingets vision är att Norrbottningen ska leva ett rikt och utvecklande liv i en region med livskraft

Läs mer

FSAstuds verksamhetsplan för verksamhetsåret 2015

FSAstuds verksamhetsplan för verksamhetsåret 2015 FSAstuds verksamhetsplan för verksamhetsåret 2015 FSAstuds ska under verksamhetsåret 2015 koncentrera verksamheten till tre fokusområden: En starkare studentorganisation En yrkesidentitet redan under studietiden

Läs mer

FÖRHANDLINGSORDNING För förtroendevalda inom SKL/Pactas avtalsområde

FÖRHANDLINGSORDNING För förtroendevalda inom SKL/Pactas avtalsområde FÖRHANDLINGSORDNING För förtroendevalda inom SKL/Pactas avtalsområde Vårdförbundet avdelning Halland Antagen av styrelsen Sida 1 av 5 Inledning Vårdförbundet avdelning Halland har ansvaret för den lokala

Läs mer

Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare Skåne Styrelsen

Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare Skåne Styrelsen Årsrapport Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare 2018-01-01 2018-01-19 Skåne Styrelsen Årsrapport Innehåll 1. Sammanfattning... 1 2. Måluppföljning... 2 3. Effekt... 3 4. Goda exempel...

Läs mer

Prioriterade områden och huvudaktiviteter 2018

Prioriterade områden och huvudaktiviteter 2018 Prioriterade områden och huvudaktiviteter 2018 Inledning Kongressen 2017 beslutade om att fastställa en verksamhetsplan för hela kongressperioden. Inför varje verksamhetsår beslutar sedan förbundsstyrelsen

Läs mer

Bättre på jobbet med intresseförhandlingar

Bättre på jobbet med intresseförhandlingar oktober aug 2011 2013 Bättre på jobbet med intresseförhandlingar vision.se/intresseforhandling Påverka med framgång. Ett bra förhandlingsarbete kan leda till nya medlemmar. Och lokala intresseförhandlingar

Läs mer

Samlingsbild. Medarbetarindex 5 78 80 69 68. Attraktiv arbetsgivare 4 75 75 73 71. Drivande medarbetare 4 83 79 69 68

Samlingsbild. Medarbetarindex 5 78 80 69 68. Attraktiv arbetsgivare 4 75 75 73 71. Drivande medarbetare 4 83 79 69 68 kommun Samlingsbild 09 08 09 09 Medarbetarindex 5 78 69 68 Attraktiv arbetsgivare 4 75 75 73 71 Drivande medarbetare 4 83 79 69 68 Personlig arbetssituation 15 72 78 73 73 Arbetsförutsättningar 5 74 81

Läs mer

Vårdförbundet. Digital strategi. Antagen av förbundsstyrelsen april 2015

Vårdförbundet. Digital strategi. Antagen av förbundsstyrelsen april 2015 Vårdförbundet Digital strategi Antagen av förbundsstyrelsen april 2015 Innehållsförteckning Digital strategi vad är det och varför behöver vi en sådan?... 2 Digitala strategin utgår från kommunikationsplattform

Läs mer

Vår organisation. Kongress 2014. Hur ska vi jobba framöver?

Vår organisation. Kongress 2014. Hur ska vi jobba framöver? 1 Vår organisation Kongress 2014 2 Hur ska vi jobba framöver? Fackliga studier. Information och opinionsbildning. Kultur. Medlemsförsäkringar. Ekonomi och avgiftsfrågor. Medlemsutveckling. Klubbar, avdelningar

Läs mer

Artikelnummer: 502007-6. Foto: Nordic Photos. Tryck: 08-tryck, juni 2009 (första upplagan) Layout: Form & Funktion i Sverige AB

Artikelnummer: 502007-6. Foto: Nordic Photos. Tryck: 08-tryck, juni 2009 (första upplagan) Layout: Form & Funktion i Sverige AB Nya tider Artikelnummer: 502007-6 Foto: Nordic Photos Tryck: 08-tryck, juni 2009 (första upplagan) Layout: Form & Funktion i Sverige AB Nya tider Dygnets alla timmar antogs på kongressen 1999. 2005 prövades

Läs mer

Nedan är MSL:s synpunkter på Förslag Sveriges Läkarförbunds strategi 2020.

Nedan är MSL:s synpunkter på Förslag Sveriges Läkarförbunds strategi 2020. Remissvar "Förslag Sveriges Läkarförbunds strategi 2020 (Gem 2016/0068) Mellersta Skånes läkareförening (MSL) inger följande remissvar. MSL anser att Sveriges Läkarförbund (SLF) som fackförening för den

Läs mer

Förhandlingsordning. Dina befogenheter som förtroendevald på arbetsplatsen. - landsting och kommun

Förhandlingsordning. Dina befogenheter som förtroendevald på arbetsplatsen. - landsting och kommun Förhandlingsordning Dina befogenheter som förtroendevald på arbetsplatsen - landsting och kommun Vårdförbundet avdelning Norrbotten Storgatan 30, 972 32 Luleå Telefon 0771-420420 info.norrbotten@vardforbundet.se

Läs mer

Vårdförbundets idé om en hälsosam vårdmiljö

Vårdförbundets idé om en hälsosam vårdmiljö Vårdförbundets idé om en hälsosam vårdmiljö 2 En hälsosam vårdmiljö är en god arbetsmiljö där hälsa samt god och säker vård uppnås. Vårdförbundets idé om en hälsosam vårdmiljö Idén om en hälsosam vårdmiljö

Läs mer

Vård i världsklass för alla

Vård i världsklass för alla Vård i världsklass för alla Vård i världsklass för alla Det här är Vårdförbundets valmanifest med konkreta reformförslag riktat till landets politiker. Vi är ett växande yrkesförbund som samlar över 114

Läs mer

Punkt 12 Medlemsberättelser Medlemmar i Vårdförbundet 6 personligheter

Punkt 12 Medlemsberättelser Medlemmar i Vårdförbundet 6 personligheter Punkt 12 Medlemsberättelser Medlemmar i Vårdförbundet 6 personligheter 12. Medlemsberättelser Kongress 2011 1 (7) Lena, Sjuksköterska öppenvård Jobbet är utvecklande men stressigt. Den viktigaste orsaken

Läs mer

Planeringsförutsättningar 2018

Planeringsförutsättningar 2018 Planeringsförutsättningar 2018 1 Planeringsförutsättningarna ut i februari Verksamhetsplan kick-off Avdelningarna antar och skickar in VP till förbundet senast den 31 augusti Distriktsmöte på hösten Studiekonferens

Läs mer

Vårdförbundets idé om en hälsosam vårdmiljö

Vårdförbundets idé om en hälsosam vårdmiljö Vårdförbundets idé om en hälsosam vårdmiljö Helheten Kan ni ställa er bakom den föreslagna politiken? Medlemstilltal Balans mellan arbetsmiljö och vårdmiljö Saknas någon politik? Vilken? Övriga medskick

Läs mer

Ingenjör och högskoleanställd

Ingenjör och högskoleanställd Ingenjör och högskoleanställd Välkommen till Sveriges Ingenjörer Ingenjörernas visioner leder oss steg för steg mot ett bättre samhälle. Det är er innovationskraft som löser våra gemensamma problem, höjer

Läs mer

I landsting, kommuner och hos privata vårdgivare

I landsting, kommuner och hos privata vårdgivare AKADEMISK SPECIALISTTJÄNSTGÖRING FÖR SJUKSKÖTERSKOR I landsting, kommuner och hos privata vårdgivare 2015-02-26 Lisbeth Löpare Johansson Sandra Zetterman Innehållsförteckning 1 Brist på specialist... 3

Läs mer

7. HUR FUNGERAR DEMOKRATIN?

7. HUR FUNGERAR DEMOKRATIN? 7. HUR FUNGERAR DEMOKRATIN? MEDLEM Allt startar med medlemmen i föreningen. FÖRENING Medlemmen påverkar föreningen på årsmötet i februari. DISTRIKT Medlemmen tillsammans med föreningen påverkar distriktet

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2015 Alingsåsavdelningen

Verksamhetsberättelse 2015 Alingsåsavdelningen Verksamhetsberättelse 2015 Alingsåsavdelningen Vision 2015 Avdelning 094 Avdelningens förtroendevalda arbetade under året med att förnya och förbättra det lokala fackliga arbetet. Styrelsen har tagit fram

Läs mer

Verksamhetsplan Vision Farsta-Skarpnäck Farsta Skarpnäck Sektion 15 INLEDNING

Verksamhetsplan Vision Farsta-Skarpnäck Farsta Skarpnäck Sektion 15 INLEDNING Verksamhetsplan 2013 Vision Farsta-Skarpnäck INLEDNING Vision är det ledande fackförbundet för offentligt anställda i Sverige och Vision Stockholms Stad är avdelningen för alla som arbetar med välfärdstjänster

Läs mer

HANDIKAPPFÖRENINGARNA SÖRMLAND VERKSAMHETSPLAN. 2015 och framåt

HANDIKAPPFÖRENINGARNA SÖRMLAND VERKSAMHETSPLAN. 2015 och framåt HANDIKAPPFÖRENINGARNA SÖRMLAND VERKSAMHETSPLAN 2015 och framåt Handikappföreningarna Sörmland är en demokratiskt, politiskt och religiös obunden ideell samarbetsorganisation bestående av läns- och regiontäckande

Läs mer

Din lön och din utveckling

Din lön och din utveckling Din lön och din utveckling Lönepolitik? Statistik för ditt yrke? Hjärtefråga lön? På vision.se/lon hittar du till allt som rör din lön. Din lön och din utveckling Du ska få ut så mycket som möjligt av

Läs mer