Sammanställning remissvar som berör förslaget Regler för restaurang och storhushåll 2016

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Sammanställning remissvar som berör förslaget Regler för restaurang och storhushåll 2016"

Transkript

1 Sammanställning remissvar som berör förslaget Regler för restaurang och storhushåll 2016 Bakgrund Reglerna för restaurang och storhushåll började ses över i december Ett förslag till nya regler togs fram och det har remitterats från 1 februari till 31 mars 2015, tillsammans med regler för djurhållning och import. Nedan följer de remissvar som kommit in till KRAV. Vissa remissvar är omfattande och vi har därför länkat till dokument där hela remissvaret finns. 1. Abdul Sabor Kadiri (Seyhmus vegetariska restaurang) Hej jag heter Sabor från Seyhmus vegetariska restaurang. Jag har några förslag att förbättras restaurangs miljö. 1- Att alla måste använda hand sprit, handdesifektionsmedel, det är bra för gäster och restaurangs miljö. 2- Att alla använda dryck kylare i stället för burk och flaskor. 3- Att alla använda miljö vänliga förpackningar och rengöring medel. 4- Att alla ha matavfall sortering. 5- Att alla köpa varor i säckar men INTE i plåt burkar. Med vänlig hälsningar Sabor och lycka till, 2. Björn Pettersson (Lövsta kök och restaurang) Har läst igenom de nya reglerna, och har inget att invända. 3. Caroline Strindmar (Yasuragi) Generellt är ändringarna bra och vettiga. Men jag har en fråga angående punkt i Förslag till nya regler restaurang och storhushåll, kapitel 15. Varför får man inte skriva ut märkningar på MSC och EU-ekologiskt om dessa dessutom är godkända? Vad har det med de KRAV-märkta produkterna att göra? Handlar det om att vi inte ska marknadsföra andra certifieringar än KRAV? Hur fungerar det i så fall om vi är MSC-certifierade?

2 4. Catharina Hedblom (Ur och Skur Lysmasken) Jag förstår er ståndpunkt att små aktörers synpunkter är mindre viktiga än störres och som en liten, KRAV-certifierad förskola har jag inte mycket att säga om de föreslagna ändringarna annat än att de verkar vettiga. 5. Eva Fröman (Ekomatcentrum) Vad menas med basvaror? Kräver en tydlig förklaring. Restaurangen ska öka antalet registrerade produkter med 2 per år till de registrerade produkternas inköpsvärde når 25% av det totala inköpsvärdet. Skulle hellre se att det står inom 2 år. Annars kan det ta alldeles för lång tid. Det föreslås ingen ändring av märkningsreglerna för restaurang. Jag tror att det behövs en ändring. Det är alldeles för enkelt att ligga på kvar på 15 produkter eller 25 %. Det är viktigt att dra åt tumskruvarna så att trovärdigheten inte ifrågasätts. Dessutom tycker jag att grunden till ert beslut som är en undersökning bland 25 restauranger inte är tillräcklig. Viktigare att veta är vad mastgästerna tycker? Finns ingen undersökning bland matgästerna? Det borde ochså frågats ut/intervjuats. Restaurangerna tycker säkert det är bra med ett märke som kan uppfattas som att det utlovar mer än vad det kanske verkligen gör. Dessutom synd om de restauranger som faktiskt kämpar mot högre mål och har två eller tre märken. Förslag är att möjligheten att gå in i en tillfällig certifiering kommer att tas bort. Den här certifieringen används idag av bland annat festivaler och event. Regelförslaget innebär att arrangörer av festivaler och event inte längre kan gå in i en certifiering och marknadsföra att tillställningen har KRAV-certifierade kök. Det är synd att denna möjlighet försvinner. Finns det inget annat sätt att lösa problemet. MEN bra att forsera restaurangerna till en mer långsiktig KRAV-certifiering, dvs inte bara på eventet. Vi föreslår att restauranger inte får använda KRAVs märke på färdigförpackade matlådor och inte skriva ut vad som är KRAV-märkt i innehållsförteckningen. För att få göra detta krävs en certifiering enligt kapitel 9, livsmedelsförädling. BRA! 6. Göran Hoas (Lilla Bjers) Tycker det ser bra ut:) En fundering är i reklamen som KRAV framför rätt ofta står det att man tex har minst 90 % KRAV godkända råvaror. Såg nu att det stod godkända råvaror. Blir det ändringar i reklamen också inte bara i regelverket?

3 Det är svårt att förklara så folk fattar som det varit tror att denna skrivning blir enklare även om reglerna inte har ändrats:)) 7. Karin och Mats (Hornudden) Efter att ha lyssnat på representanten från Waynes coffee vid Marknadsseminariumet ställer vi oss frågan om det verkligen är förtroendegivande att en kaffekedja kan vara KRAV-certifierat utan att man serverar KRAV-kaffe??? Sedan i onsdags har vi testat frågan på flera i vår omgivning och får samma reaktion som vi själva fick. Ett förslag är att reglerna ändras så att caféer som är KRAV-certifierade måste servera KRAVkaffe. Oavsett hur många KRAV-märken man väljer att certifiera sig med. De allra flesta konsumenten förutsätter att kaffet är KRAV när de väljer ett KRAVcertifierat café - ngt annat kommer att bidra negativt till KRAVs förtroende kapital. 8. HS Certifiering Tillfällig certifiering måste förtydligas eller tas bort helt Regeln stramas åt - finns de en införande tid? Bör gälla från 2017 så att kunderna hinner hitta nya produkter under Vad är definitionen av drickmjölk? Är standarmjölk som används till matlagning är det drickmjölk? Exemplen ska självklart stå i reglerna, tänk på att kunder och konsumenten lätt skall förstå hur de kan tänka. Ge exempele på hur specialkost skall tolkas. Som t.ex laktosfri mjölk, glutenfritt. Kan laktrosfri eller låglaktos mjölk räkas som en produkt eller inkluderat i drickmjölk Regel (inte 10) alternativt i regel För niva 1, 15 livsmedel behövs förtydligas att de utbytta produkterna skall finnas på certifikatet Om KRAV vill att kunder ska certifiera sig efter denna regel så måste KRAV fånga upp dessa företag, typ alla kaffeföretag som gör storpack till restauranger och har egna förtryckta infomaterial om att kaffet är KRAV. Det ligger inte i ngn annans tillsyn som lägger fokus på frågan. Många små Caféer marknadsför att de har KRAV-märkt kaffe med färdigtryckt material från kaffeleverantören Det behövs ett förtydligande om hur certifikaten skall se ut.

4 9. Jens Johansson (U&We) I projektet Hållbara Restauranger har vi identifierat att kommunikationen är ett stort problem för restaurangerna och att det är ett hinder i att driva intresset för ekologiskt i restaurangsegmentet. Ser ett behov av att Kravs regler anpassas så att även restauranger med en låg andel eko kan komma igång med kommunikation utifrån certifiering av enskilda produkter/varor. Detta blir ett insteg i kännedom kring Krav och alla fördelarna. Innebär alltså inte att Restauranger blir Kravcertifierad. Finns en del som tar upp bensinmackar etc, som kanske kan användas för att möjliggöra detta. 10. Jens Vikingsson (Karlshamns kommun) Har läst igenom regelförslag och hittar inga stora konstigheter: Funderar på denna: KRAVs märkning för restauranger Du får enbart använda KRAVs märke tillsammans med information om hur stor andel av dina livsmedel som är godkända livsmedel när du marknadsför restaurangen. Detta komplement utgör ett undantag från regeln om friyta (regel ) Jag har precis delat ut en radda dekaler som används. Får vi då inte ha dem uppsatta i verksamheten längre utan info om grad av EKO, på hemsida? Annars bra med förtydligande om hur man skall räkna de femton, m.m. 11. Ki Sandholm (East West - Sushi, Grill, Lounge) Kravet på antalet basvaror bland de godkända livsmedlen ökar från 2 till 5. Synpunkt: Viktigt att detta anpassas även efter nischade restauranger. I vårt fall kan vi ex. nå stora volymer i KRAV-lax, men det kan ibland vara svårt att hitta japanska basvaror som är märkta med just KRAV. Det känns som denna regler anpassas väldigt mycket efter en vanlig krog med vanliga rätter. Färdigförpackade matlådor Allt fler KRAV-certifierade restauranger levererar färdigförpackade maträtter. Trots att restaurangen är certifierad innebär det att en matlåda kan vara helt utan KRAV-märkta ingredienser. Vi föreslår att restauranger inte får använda KRAVs märke på färdigförpackade matlådor och inte skriva ut vad som är KRAV-märkt i innehållsförteckningen Synpunkt: Det är en stor marknadsföringsfördel att kunna använda KRAVs märke för marknadsföring på ex. Take-Away-kartonger. Jag antar att denna förändring avser fördigförpackade livsmedel, inte Take-Away som tillagas på beställning som bör jämställas med mat som tillagas i restaurangen. Jag antar att det med färdigförpackade maträtter menas ex. färdiga salladsboxar som säljs på ex. bensinmackar osv.

5 12. Kiwa Sverige AB Avsnittet innehåller ett antal förtydliganden och förbättringar som bland annat varit föremål för kalibrering. Kiwa ser positivt på de förslag som presenteras. 13. Lyndon McLeod (Gisle Skolrestaurang) Reglernas innehåll leder de till att syftet med översynen nås, är kraven rimliga, går reglerna att uppfylla? Jag tror att reglerna går att uppfylla. Köket har idag 5 basvaror som når kravet, så jag tycker att öka från 2 till 5 basvaror är rimligt. 15 produkter är kanske för låg. Om vi ständigt som konsumenter öka efterfrågan och inköp av ekologiska livsmedel kan vi påverka utbudet så det bli ännu större och stimulera marknaden så flera producera ekologiska livsmedel, nya företag bildas och kanske till och med stimulera konventionella producenter att ändra till ekologiska. Så JA det är rimligt. Språk går det att förstå vad vi menar? Yes Går reglerna att kontrollera? Jag tyvärr är inte insätt i hur ni kontrollera. 14. Mathias Schneider (Gimo Herrgård) Jag har inga invändningar mot detta. 15. Mikael Berglund Hveem (Pulsen Konferens AB) Jag tycker ändringsförslaget i stort ser bra ut. Framförallt regeln om att sätta ett utvecklingskrav på de som väljer att gå in med 15 basråvaror. Jag har själv valt den ingången och tycker att ett krav på att restaurangen inom två år ska vara att ta sig över 25% gränsen. Redan efter ett år bör man närma sig 18-20%. Att bara öka sin lista med produkter ser jag som ett väldigt svagt krav, eftersom man då kan dra ut på procentökningen under väldigt många år. 16. Mimi Eriksson Dekker (Ekomatcentrum) Här kommer några synpunkter på reglerna från mig:

6 1. Ett KRAV märke: Mycket bra att de som gått in i en certifiering ålägger sig att varje år öka den ekologiska andelen upp till 25 %. Jag har fått kommentaren från flertalet restauranger att ett KRAV-märke inte är intressant eftersom nivån är så låg (utgår då ifrån 15 produkter). 2. Matkassarna: jättebra att även certifiera dessa! 3. Tillfällig certifiering: Bra att det tas bort. Jag håller med om att trovärdigheten brister när kontrollen av ex festivaler sker i efterhand. Bättre att redan certifierade restauranger istället ansvarar för maten. 4. Matlådor: Även här mycket bra eftersom trovärdigheten blir bristfällig. 17. Mårten Tolander (Föräldrakooperativet Kulan) Hej, jag tycker ändringarna känns vettiga och rimliga. Inga övriga synpunkter. 18. Cathrine Dehli (Nordic Choice Hotels) Jeg vet at dette svaret kommer sent, men du får ta det med dersom det er mulig. Hvis ikke, får du la det være. Jeg har kommentar til kun ett av punktene, nemlig følgende: Restaurangen ska öka antalet registrerade produkter med 2 per år till de registrerade produkternas inköpsvärde når 25% av det totala inköpsvärdet. Jeg tror ikke vi kommer til å sertifisere oss for all servering dersom kravet blir 25% av to årsaker: Stor økning på pris som vi rett og slett ikke får igjen i økt markedsverdi og redusert kontrollmulighet. Vi har fire ulike kjeder som har ulike konsepter og dertil en del frittstående hoteller som alle har ulike serveringskonsepter. Med et krav på 25% vil vi ikke kunne angi type varer, men vil måtte si at hotellene beslutter sortiment selv.. Med så mange ulike konsepter vil vi da ikke ha kontrollmulighet. 19. Anders Johansson (Quality Hotel Globe) Vårt fösta intryck av förändringarna är mycket bra. Lättare att förstå reglerna och mycket mer tydligt hur man skall förhålla sig till användning av Krav märkningen Användning av råvaror, ingredienser och livsmedel. Mycket bättre än förut. Lättare för köket att följa. Även lättare för oss när vi skall skriva menyer med krav symbolen, mer ärligt mot gästen som vill/uppskattar Krav

7 Lättare att anpassa oss till inköpsvärdet för att kunna använda Krav. Ex. frukost. 20. Inger Matsson (Scandic Hotels) Generellt. Bra. Tydligt och lättbegripligt! :) Du ska vid den inledande kontrollen kunna visa upp för revisorn att du klarar köpa in godkända livsmedel enligt den nivå du vill bli certifierad för. Hur visar man det? Minst 50% av dina årliga inköp av godkända livsmedel ska vara KRAV-certifierade. Detta verifieras vid den årliga kontrollen genom att antal KRAV-certifierade livsmedel räknas i restaurangen vid just det kontrolltillfället. Borde inte detta kontrolleras på samma sätt som totalen, alltså genom inköpsstatistik? Minst 15 av de produkter som du använder ska vara helt utbytta till godkända livsmedel. Förtydliga gärna vad "helt" utbytt betyder. Rimlig nivå är t ex: all lättmjölk och inte all mjölk, allt rågbröd och inte allt bröd... Egentligen är det kanske ordet Produkter som ska förtydligas. Minst fem av de valda produkterna ska utgöras av basprodukter i menyn på den certifierade delen av verksamheten. Det krävs ett förtydligande av vad basvaror är. Är det volym, värde, "typiska produkter". Det borde vara en sådan produkt som gästerna skulle klaga om den saknas. Hur man nu beskriver en sådan definition... Smör och marmelad kan vara basprodukter på en frukostbuffé trots att de inte är de största produkterna. Antalet registrerade produkter ska öka med minst två per år tills restaurangen når 25% godkända livsmedel, enligt regel Som tidigare påpekat: Vad händer om man inte klarar kravet? Om man blir av med licensen, kan man söka på nytt på 15 produktersnivån och "börja om". för hotellför hotell 2. Anser att detta är ett för tufft krav för t ex hotellverksamhet där frukost ingår i priset. Så länge ekologiska produkter kostar mer, så tas kostnadsökningen från marginalen, alternativt måste hotellrummet bli dyrare. Gästen kan inte välja bort kostnadsökningen som hen kan i restaurang, där hen kan välja konventionell billigare mat. Kanske är lösningen en separat regel för mat som ingår som del i ett paket, där gästen inte kan välja eller välja bort maten. Förtydligande av begreppet produkter som du köper. Exempel på produkter: Bra att exemplen finns i reglerna och inte bara på hemsidan.

8 Anser dock att mjölk av olika fetthalt är olika produkter. Kan också appliceras på t ex smör/bordsmargarin (t ex tveksam om t ex Becel finns som eko) eller ost (stark, mild et c) eller marmelad (vanlig vs light/osötad). eller youghurt (olika fetthalt, olika smaker) och flera andra produkter. Om du har restauranger som ingår i en kedja som är certifierad enligt kapitel 19 behöver du inte anmäla förändringar i urvalet av registrerade livsmedel enligt regel , punkt fyra. Kedjan får istället upprätta egna interna rutiner som säkerställer att minimiantalet godkända livsmedel alltid finns i utbudet och att gästerna alltid får korrekt information om vilka livsmedel som är KRAVcertifierade. Kedjan ska ha central dokumentation om vilka livsmedel som är registrerade på varje enhet. Anser att det istället borde vara "godkända livsmedel", då det är lika intressant för gästen att veta vad som är ekologiskt respektive MSC. Information om rutiner för särhållning av KRAV-certifierade produkter i restaurangen. Bordet inte detta även omfatta eko och msc? Du ska sätta upp certifikatet som visar att restaurangen är KRAV-certifierad på en för gästerna väl synlig plats. Ev. förtydliga vad som avses med certifikat, att det inte är KRAV-diplomet utan revisorns certifikat. Dock anser vi att det skulle vara KRAVs diplom som ska sitta uppe och att revisorns certifikat räcker om det sitter i en pärm. Det är lättare för gästen att ta till sig KRAV-diplomet. På somliga restauranger kan man ha båda uppe, men ibland finns inte plats eller blir svårt att hantera (i en frukostmatsal som omvandlas till restaurang måste man kunna plocka bort och sätta dit info). Du får enbart använda KRAVs märke tillsammans med information om hur stor andel av dina livsmedel som är godkända livsmedel när du marknadsför restaurangen. Detta komplement utgör ett undantag från regeln om friyta (regel ) Betyder detta att följande text på webben skulle vara fel?: Vi erbjuder KRAV-certifierad frukost. Och så en bild med KRAV-märket. Det viktiga borde vara att inte påskina att större andel är ekologisk än vad det är. Det finns en risk att man avstår ekologiskt om man inte får berätta om det. Du får markera dagens KRAV-märkta ingredienser och produkter med KRAVs märke (enligt regel ) på menyn. Känner till Livsmedelsverkets begränsningar, måste ändå påpeka att man vill kunna skriva "ekologisk". Hur hanterar man engelska, får man skriva organic? Det kan behövas ett förtydligande i reglerna, som beskriver att man inte får använda dessa ord. Om man inte får skriva ut finns risk att man avstår produkten.

9 Trots detta får du inte skriva ut att ingredienser och produkter är MSC eller EU-ekologiskt certifierade. Du får bara märka upp dessa med till exempel stjärna eller asterisk som godkända livsmedel. Otydligt. Om man i menyn endast får skriva Godkända livsmedel, så får ju gästen uppfattningen att det handlar om mat som inte är farlig. Antar att det också hänger ihop med Livsmedelsverkets regler... Du får märka ut KRAV-märkta produkter med KRAVs märke vid självservering, till exempel buffé. Samma förtydliganden som ovan: ekologisk/organic SMAK Certifiering Dessa regler är tydliga och går både att uppfylla samt att kontrollera Bra och tydligt med rutan som sammanfattar vad som får räknas in i kvoten. I dagsläget står denna info i textform så företagarna missar detta ibland. Förslag: - ändra till KRAV-märkt eller KRAV-certifierad istället för KRAVcertifiering och göra likadant för ekologiskt och MSC. - lägga till att produkter utan tillsatser eller med tillsatser enligt KRAVs regler, se bilaga 2 och regel 9.3.1, kan tillgodoräknas Bra att det har lagts till ett stycke om nivåbedömning vid inledande kontroll Tydligt och går både att uppfylla samt att kontrollera Borde ändras till kan verifieras eftersom det kan vara lite/inga varor på lager vid revision och det finns då andra sätt att verifiera denna regel på Dessa regler är tydliga och går både att uppfylla samt att kontrollera Denna regel hör ihop med och bör inte ligga separat från denna Listan för exempel på produkter är bra och tydlig, det räcker med något enstaka exempel i regelboken, resten kan stå på hemsidan. Förslag: - bra att det införs att de måste öka andelen godkända livsmedel men det måste finnas en tidsbegränsning (t.ex. max 2 år) för hur länge man får ha nivå 1 med minst 15 varor. Annars kan det uppfattas som oseriöst och verksamheterna kan lägga till två varor om året hur länge som helst utan att det blir 25 % av omsättningen. - det borde vara obligatoriskt att de har produktlistan vid serveringen/synlig för kunderna, där det framgår vilka godkända livsmedel de har när det är nivå 1 med minst 15 produkter Tydligt och går både att uppfylla samt att kontrollera.

10 Om det är ett krav att de ska genomgå en kurs så som det står i remissen, så behöver man vara tydlig med vilken utbildning man avser. Utbildning ska finnas tillgänglig för alla, i alla delar av landet och till rimlig kostnad. Hur långt efter ett inträde måste kontaktpersonen uppfylla denna regel? Många upplever det redan idag svårt att hitta en bra utbildning. Måste utbildning ske via KRAV eller kan det vara andra företag som håller i kursen? Är en nät-kurs ok? Gäller inte längre det skriftliga infodokumentet på KRAV:s hemsida som de läser igenom och signerar som ett intyg på genomgången utbildning? Förslag: KRAV tar fram en nät-kurs som kontaktperson/personal måste ha genomgått innan CO kan göra revision hos företaget Denna regel behöver förtydligas. Hur stor andel ska vara ekologisk KRAV-märkt för att man ska få märka kassen t ex? Gäller även här begreppet godkända livsmedel? 15.5 Detta blir väl en helt ny typ av certifiering? Detta bör tydliggöras genom att lägga reglerna i ett separat kapitel. Lätt att tro att det hör ihop med restaurangcertifieringen om det ligger i samma kapitel. Alternativt skriva tydligt att detta inte förutsätter en restaurang certifiering utan är en annan certifiering skild från restaurang-certifieringen Dessa regler är tydliga och går både att uppfylla samt kontrollera Vad säger begreppet godkända livsmedel kunderna egentligen? Det kan verka något förvirrande med ett sådant begrepp för en kund som inte är insatt i KRAV:s regler. Det framgår inte om företagen får märka ut godkända livsmedel vid självplock/buffé, t.ex kan/får företaget märka ut det en skylt med godkänt livsmedel bredvid ekologiskcertifierat kaffe? Begreppet bör formuleras om så att företagarna inte använder det utan att det är begripligt för kunderna. Förslag: Istället för godkända livsmedel så behöver ett annat begrepp tas fram, t.ex. KRAV-godtaget livsmedel eller liknande Oklart vad som ska finnas i kassen. En KRAV-certifierad restaurang med 25% ekologiskt kan ju packa en kasse med 0% eko och ändå få märka den med KRAV? Eller ska kassens nivå vara densamma - i så fall måste det skrivas ut Inga synpunkter 22. Anna Svartsjö (Kostenheten, Södertälje Kommun) Andel KRAV-certifierade råvaror (% nivå regel) Minst 50% av dina årliga inköp av godkända livsmedel ska vara KRAV-certifierade. Detta verifieras vid den årliga kontrollen genom att antal KRAV-certifierade livsmedel räknas i restaurangen vid just det kontrolltillfället. Varför ska produkterna räknas när det är den årliga procenten som ska vara med i certifieringen? På en liten enhet så kan det vara så att man inte har några lager. Det innebär att precis innan leverans.

11 22. Weronica Lampinen (Föräldrakooperativet Skogsmusen) Vi på Föräldrakooperativet Skogsmusen har fått info. om KRAVS nya regler och ni vill ha in något form av svar från oss? De flesta frågeställningarna känner vi inte angår oss riktigt och vet därför inte vad vi ska svara. Vi är en väldigt liten enhet på 19 barn och fem anställda. Vi beställer 50% KRAV-märkt mat och tillagar den i vårat egna kök. 23. Anna Richert (WWF) Världsnaturfonden WWF tackar för möjligheten att bidra till KRAVs regelremiss för nya för regler restaurang och storhushåll, kapitel 15. Vi på Världsnaturfonden WWF arbetar under parollen Hållbar mat för alla med frågor som rör vad vi äter för att minska negativ påverkan på den biologiska mångfalden och våra möjligheter att leva inom ramarna för en planet. Följande tre synpunkter vill vi dela med oss av: 1) Rött ljus för fiskar Inga rödlistade fiskar eller GMO-märkta livsmedel Du får inte servera: arter rödlistade enligt Världsnaturfondens fiskguide, se Vi ser helst att formuleringen ändras till arter med rött ljus enligt Världsnaturfondens fiskguide, se Att en art får rött ljus i WWFs fiskguide är inte samma sak som att den blir rödlistad av ArtDatabanken. I den nationella rödlistan som ArtDatabanken tar fram bedöms risknivån för om en art kommer att dö ut eller inte, baserat på populationsförändringar. WWFs röda ljus är en rådgivande konsumentupplysning som baserar sig på flera faktorer som beståndens status, fångstområde, fångstmetod, ekosystemspåverkan som kan orsaka ekologiska konsekvenser, utöver riktat fiske. För ArtDatabankens egen definition se länken: och för WWFs fiskguide se 2) Köttguiden WWF lanserar under maj 2015 en köttguide som bygger på Vi föreslår att KRAV inkluderar Köttguiden i kriterierna för KRAV-certifierade restauranger. Köttguiden kommer få stort genomslag i branschen och Svenska Kockars förening ställer sig bakom guiden. Exakt hur Köttguiden kan ges utrymme i regelverket kan diskuteras, och vi står gärna till tjänst för specifika formuleringar. Utbildning i Köttguiden, tillämpning av Köttguiden vid inköp samt tillgängliggörand

Förslag till nya regler restaurang och storhushåll, kapitel 15

Förslag till nya regler restaurang och storhushåll, kapitel 15 Förslag till nya regler restaurang och storhushåll, kapitel 15 Läsanvisning I regeltexten nedan har strukturen och numreringen på reglerna ändrats för att bättre stämma överens med KRAVs skrivregler för

Läs mer

Restauranger och storhushåll

Restauranger och storhushåll Restauranger och storhushåll Socker Honung Mjölk Bröd Müsli Gurka Ägg Smör Du som är certifierad för restaurang och storhushåll ska också följa de allmänna reglerna i kapitel 2 och 3, samt reglerna i kapitel

Läs mer

CHECKLISTA FÖR KRAV-CERTIFIERADE RESTAURANGER OCH STORHUSHÅLL

CHECKLISTA FÖR KRAV-CERTIFIERADE RESTAURANGER OCH STORHUSHÅLL CHECKLISTA FÖR KRAV-CERTIFIERADE RESTAURANGER OCH STORHUSHÅLL Denna checklista är tänkt som ett hjälpmedel för dig vars restaurang eller storhushåll redan är KRAV-certifierad eller på väg in i en certifiering.

Läs mer

Utvärdering av KRAVs märkningsregler för restaurang och storhushåll Enkätsammanställning

Utvärdering av KRAVs märkningsregler för restaurang och storhushåll Enkätsammanställning Växjö 2014-05-30 Utvärdering av KRAVs märkningsregler för restaurang och storhushåll Enkätsammanställning Idag finns det mer än 800 KRAV-certifierade restauranger, caféer och storhushållskök i Sverige.

Läs mer

Välj godare råvaror till ditt kök

Välj godare råvaror till ditt kök KRAV-CERTIFIERA DIN RESTAURANG Välj godare råvaror till ditt kök Receptet på godare mat VASA ALLÉ GÖTEBORG Restaurang Wasa Allé ligger mitt i Vasastaden i Göteborg. Här är ambitionsnivån skyhög, inte minst

Läs mer

22.3 Rutin för internrevision i kök

22.3 Rutin för internrevision i kök Kommunstyrelsen Datum 1 (6) Kommunledningskontoret Miljö och samhällsbyggnad Karin Lundell, 016-710 23 54 22.3 Rutin för i kök Datum för : Kökets besöksadress: Kökets telefonnummer: Kökets KRAV-ansvarig:

Läs mer

Förutom reglerna i detta kapitel gäller KRAVs övriga regler kring märkning i kapitel 1 och allmänna regler i kapitel 2.

Förutom reglerna i detta kapitel gäller KRAVs övriga regler kring märkning i kapitel 1 och allmänna regler i kapitel 2. 14 Butik Kapitlet handlar om hur du som butiksägare och din personal ska hantera KRAV-märkta produkter. Här finns bland annat beskrivningar av butikens övergripande åtaganden, hur du ska exponera och marknadsföra

Läs mer

Yttrande över Livsmedelsverkets förslag till föreskrifter om ekologisk produktion i storhushåll

Yttrande över Livsmedelsverkets förslag till föreskrifter om ekologisk produktion i storhushåll Miljöförvaltningen Livsmedelskontrollen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-08-30 Handläggare Lena Björklund-Stoehr Telefon: 08-508 28 187 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2016-09-20 p. 12 Yttrande över

Läs mer

Certifiering av kedjor

Certifiering av kedjor Certifiering av kedjor Regler för ber Bokföring KONTROLLMATERIAL Reglerna för certifiering av kedjor ska du tillämpa tillsammans med reglerna för Butik, kapitel 14, eller reglerna för Restauranger och

Läs mer

Besvara nedanstående frågor. Redovisa sedan era svar på webben wwf.se/matphv. Namn på butiken: Kommun:

Besvara nedanstående frågor. Redovisa sedan era svar på webben wwf.se/matphv. Namn på butiken: Kommun: Besvara nedanstående frågor. Redovisa sedan era svar på webben wwf.se/matphv UTBILDNINGS- MATERIAL Butik på hållbar väg OM BUTIKEN Bra mat för hälsa och miljö! Namn på butiken: Kommun: Tillhör butiken

Läs mer

Prioritering vid kontroll av information och märkning Stödjande instruktion för livsmedelskontrollen

Prioritering vid kontroll av information och märkning Stödjande instruktion för livsmedelskontrollen Prioritering vid kontroll av information och märkning Stödjande instruktion för livsmedelskontrollen Kontroll av livsmedelsinformation ska liksom övrig kontroll vara riskbaserad, ändamålsenlig och effektiv.

Läs mer

Checklista. lista. Ja Nej Allmänt Vi serverar inga rödlistade fiskar eller skaldjur.

Checklista. lista. Ja Nej Allmänt Vi serverar inga rödlistade fiskar eller skaldjur. lista Version 2016-04-01 Enhetsnamn: Revisor: Ja Nej 15.1.4 Allmänt Vi serverar inga rödlistade fiskar eller skaldjur. Vi använder WWF:s fiskguide Vi serverar inga livsmedel som är märkta att de är framställda

Läs mer

HÅLLBAR MAT I KOMMUNER & LANDSTING

HÅLLBAR MAT I KOMMUNER & LANDSTING HÅLLBAR MAT I KOMMUNER & LANDSTING KURSPROGRAM 2014 Kursprogrammet Hållbar mat i kommuner och landsting bygger på lång och gedigen erfarenhet av utbildningar för personal i offentlig sektor. Våra utbildningar

Läs mer

Genomgång av Ekomatsedeln. Praktiska övningar som ger inblick i Ekomatsedelns

Genomgång av Ekomatsedeln. Praktiska övningar som ger inblick i Ekomatsedelns Kursprogrammet Hållbar mat i kommuner och landsting bygger på lång och gedigen erfarenhet av utbildningar för personal i offentlig sektor. Våra utbildningar ger utomordentligt goda resultat. Det visar

Läs mer

14.1 Övergripande åtaganden

14.1 Övergripande åtaganden Butik Butik 209 Du som är certifierad för butik ska också följa de allmänna reglerna i kapitel 2 och 3, samt reglerna i kapitel 20. Detta kapitel innehåller: 14.1 Övergripande åtaganden 14.2 Hantering

Läs mer

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Styrdokument RIKTLINJER FÖR MÅLTIDER ANTAGET AV: Kommunstyrelsen DATUM: 2017-11-30, 277 GÄLLER FRÅN OCH MED:2017-11-30 ANSVAR UPPFÖLJNING/UPPDATERING: Servicechef

Läs mer

MANUALEN. Så använder ni SkolmatSveriges verktyg!

MANUALEN. Så använder ni SkolmatSveriges verktyg! MANUALEN Så använder ni SkolmatSveriges verktyg! Denna manual innehåller instruktioner om hur man använder SkolmatSveriges verktyg för dig som behöver hjälp eller vill lära dig mer. På vår hemsida finns

Läs mer

Ledningssystem för KRAV-certifierade skolrestauranger i Örebro kommun

Ledningssystem för KRAV-certifierade skolrestauranger i Örebro kommun Ledningssystem för KRAV-certifierade skolrestauranger i Örebro kommun 1. Kedja översikt Kedjans namn: Skolrestauranger Ansvarig och kontaktperson för KRAV-certifiering: Madelene Lagerlöf Internrevisorer:

Läs mer

De 10 mest basala avslutsteknikerna. Direkt avslutet: - Ska vi köra på det här då? Ja. - Om du gillar den, varför inte slå till? Ja, varför inte?

De 10 mest basala avslutsteknikerna. Direkt avslutet: - Ska vi köra på det här då? Ja. - Om du gillar den, varför inte slå till? Ja, varför inte? 20 vanliga avslutstekniker att använda för att öka din försäljning Du kanske blir förvirrad när du läser det här, men det är alldeles för många säljare som tror och hoppas, att bara för att de kan allt

Läs mer

Egenkontroll för KRAV-certifierad Butik

Egenkontroll för KRAV-certifierad Butik Egenkontroll för KRAV-certifierad Butik Denna lathund är tänkt som ett hjälpmedel för dig vars butik är på väg in i en butikscertifiering. Lathunden kan även användas av butiker som redan är KRAV-certifierade.

Läs mer

Allergikost i skolor. Kontroll av allergikosthantering i Stockholms skolor. Maj stockholm.se

Allergikost i skolor. Kontroll av allergikosthantering i Stockholms skolor. Maj stockholm.se Kontroll av allergikosthantering i Stockholms skolor Maj 2017 stockholm.se Maj 2017 Dnr 2017-3432 Utgivningsdatum 2017-05-16 Utgivare: Miljöförvaltningen i Stockholms stad Kontaktperson: Helena Rosén och

Läs mer

På Garant tänker vi varje sekund på miljön, vare sig det handlar om våra butiker eller de varor vi säljer.

På Garant tänker vi varje sekund på miljön, vare sig det handlar om våra butiker eller de varor vi säljer. Garant = Sant! Ekologiskt På Garant tänker vi varje sekund på miljön, vare sig det handlar om våra butiker eller de varor vi säljer. Idag har vi cirka 90 ekologiska, smaktestade och noga utvalda produkter

Läs mer

Får du det du betalar för?

Får du det du betalar för? Får du det du betalar för? Under två dagar i mars besökte länets miljökontor över 300 kaféer och restauranger på temat Får du det du betalar för? 220 av serveringarna kunde intyga att de verkligen serverade

Läs mer

Måltidspolicy. Dokumentansvarig Kostchef Diarienummer KS/2016:821

Måltidspolicy. Dokumentansvarig Kostchef Diarienummer KS/2016:821 Policy Beslutad av kommunfullmäktige, 104 Framtagen av kostcheferna Susanna Bengtsson och Jens Modéer Uppdaterad: Dokumentansvarig Kostchef Diarienummer KS/2016:821 Ett utskrivet exemplar är alltid en

Läs mer

Sju frågor och lika många svar om miljöförvaltningens avgifter INFORMATION TILL FÖRETAG SOM HANTERAR LIVSMEDEL. Miljöförvaltningen

Sju frågor och lika många svar om miljöförvaltningens avgifter INFORMATION TILL FÖRETAG SOM HANTERAR LIVSMEDEL. Miljöförvaltningen Sju frågor och lika många svar om miljöförvaltningens avgifter INFORMATION TILL FÖRETAG SOM HANTERAR LIVSMEDEL Miljöförvaltningen Sju vanliga frågor och svar Funderar du ibland på hur vi på miljöförvaltningen

Läs mer

Ekologiska påståenden på serveringar och i butiker

Ekologiska påståenden på serveringar och i butiker Miljöförvaltningen Tillverkningsenheten Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-04-19 Handläggare Petter Jonsson Telefon: 08-50829745 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2016-06-14 p. 9 Ekologiska påståenden på

Läs mer

CHECKLISTA FÖR KRAV-CERTIFIERAD BUTIK

CHECKLISTA FÖR KRAV-CERTIFIERAD BUTIK CHECKLISTA FÖR KRAV-CERTIFIERAD BUTIK Denna checklista är tänkt som ett hjälpmedel för dig vars butik är på väg in i en butikscertifiering. Checklistan kan även användas av butiker som redan är KRAV-certifierade.

Läs mer

Utbildning om KRAV och ekologisk produktion

Utbildning om KRAV och ekologisk produktion Välkomna till Utbildning om KRAV och ekologisk produktion Norrbottens Läns Landsting 17 september 2014 Staffan Carlberg KRAV Ekologisk grundkurs KRAV som organisation, mervärden Märkningar Ekologisk produktion

Läs mer

KOSTPOLICY. Antagen av kommunfullmäktige den 7 mars Ändringar införda till och med KF

KOSTPOLICY. Antagen av kommunfullmäktige den 7 mars Ändringar införda till och med KF KOST Antagen av kommunfullmäktige den 7 mars 2019 Ändringar införda till och med KF Innehållsförteckning GOD OCH AV BRA KVALITET... 2 INFLYTANDE... 2 NÄRINGSRIKTIG... 3 MILJÖ OCH HÅLLBARHET... 3 SÄKER...

Läs mer

Allergener i oförpackade livsmedel

Allergener i oförpackade livsmedel Allergener i oförpackade livsmedel Kontrollprojekt 2016 Kommunerna i Jönköpings län Innehåll Sammanfattning... 3 Bakgrund... 4 Krav på allergiinformation... 4 Syfte... 5 Projektets genomförande och omfattning...

Läs mer

HANDBOK Riktlinjer för marknadsföring av Äkta varas Ä- märke

HANDBOK Riktlinjer för marknadsföring av Äkta varas Ä- märke HANDBOK Riktlinjer för marknadsföring av Äkta varas Ä- märke Dok version: 4.0 (2015-03- 03) Innehåll Om detta dokument:... 3 Generella regler:... 3 Vilka produkter avses?... 3 Hur ska man skriva?... 3

Läs mer

Identifiera dina kompetenser

Identifiera dina kompetenser Sida: 1 av 7 Identifiera dina kompetenser Har du erfarenheter från ett yrke och vill veta hur du kan använda dina erfarenheter från ditt yrkesliv i Sverige? Genom att göra en självskattning får du en bild

Läs mer

Framtidens Mat. Sammanfattning sid 2 Inledning Enkät sid 4 Intervjuer sid 10 Slutsatser sid 13. Ekologisk mat i restauranger Attitydundersökning 2010

Framtidens Mat. Sammanfattning sid 2 Inledning Enkät sid 4 Intervjuer sid 10 Slutsatser sid 13. Ekologisk mat i restauranger Attitydundersökning 2010 Framtidens Mat Ekologisk mat i restauranger - Attitydundersökning 2010 Sammanfattning sid 2 Inledning sid Enkät sid 4 Intervjuer sid 10 Slutsatser sid 13 1 Sammanfattning Attitydundersökningen gjordes

Läs mer

Ekologiska påståenden på serveringar och i butiker 2015

Ekologiska påståenden på serveringar och i butiker 2015 Ekologiska påståenden på serveringar och i butiker 2015 2015 Dnr:2015-3102 Utgivningsdatum: 2016-06-14 Utgivare: Miljöförvaltning Kontaktperson: Anne Jungar, Kristine Fornander 3 (14) Sammanfattning Livsmedelskontrollen

Läs mer

Interpellationssvar KSKF/2019:58 1 (2)

Interpellationssvar KSKF/2019:58 1 (2) KSKF/2019:58 1 (2) Interpellationssvar Marielle Lahti (MP) har till Servicenämndens ordförande Arne Jonsson (C) ställt en interpellation angående KRAV-mat. Är du missnöjd med hur KRAV fungerat i Eskilstuna

Läs mer

Ekologiska livsmedel hur lyckades vi? Annika Christensson Miljöchef 2014-10-29

Ekologiska livsmedel hur lyckades vi? Annika Christensson Miljöchef 2014-10-29 Ekologiska livsmedel hur lyckades vi? Annika Christensson Miljöchef 2014-10-29 Hur mycket handlar vi per vecka? 1500 liter mjölk 700 kg potatis 180 kg morötter 100+ kg frukt 110+ kg blandfärs för att servera

Läs mer

Beställ varor när du vill Dygnet runt 7 dagar i veckan året om

Beställ varor när du vill Dygnet runt 7 dagar i veckan året om Beställ varor när du vill Dygnet runt 7 dagar i veckan året om Med Mårdskog & Lindkvist Matgrossistens webbshop kan du beställa varor precis när det passar dig. Den är enkel att använda och hjälper dig

Läs mer

12 Tillverkning av produktionshjälpmedel

12 Tillverkning av produktionshjälpmedel 12 Tillverkning av produktionshjälpmedel KRAVs regler för produktionshjälpmedel talar om vilka typer av produktionshjälpmedel för växtodling (inklusive trädgårdsodling) som kan KRAV-märkas och vilka kriterier

Läs mer

ÅRETS HÅLLBARA SKOLMATSKOMMUN

ÅRETS HÅLLBARA SKOLMATSKOMMUN ÅRETS HÅLLBARA SKOLMATSKOMMUN Kommun Kontaktperson E-post Telefonnummer Skicka ifylld enkät till ulrika@bergkvistpublishing.se WWF och White Guide Junior letar efter Sveriges mest hållbara skolmatskommun

Läs mer

Organisation Kvalitet

Organisation Kvalitet 1(6) 2(6) I Svedala kommun är maten alltid viktig. Mat tillhör livets glädjeämnen och angår oss alla, den har stor betydelse ur många aspekter. Den är helt nödvändig, i rätt mängd och rätt sammansättning,

Läs mer

Inspirationsseminarium med Paul Svensson

Inspirationsseminarium med Paul Svensson Inspirationsseminarium med Paul Svensson 16 oktober 2015, Piperska muren i Stockholm Tid och plats Datum: 16 oktober Tid: 9.30 16.30 Plats: Piperska muren, Scheelegatan 14, Stockholm Kontakt: EkoMatCentrum,

Läs mer

VARFÖR VÄLJER KONSUMENTER EKOLOGISKA PRODUKTER?

VARFÖR VÄLJER KONSUMENTER EKOLOGISKA PRODUKTER? VARFÖR VÄLJER KONSUMENTER EKOLOGISKA PRODUKTER? Solweig Wall Ellström, KRAV, E-post: konsument@krav.se Attityder till ekologiska livsmedel Det är bra, det är viktigt och det är klokt att köpa ekologiskt.

Läs mer

2004 Mäklarsamfundets rekommendation om prissättning för att motverka lockpriser.

2004 Mäklarsamfundets rekommendation om prissättning för att motverka lockpriser. ett år senare! 2004 Mäklarsamfundets rekommendation om prissättning för att motverka lockpriser. 2011 "Av säljaren accepterat pris - en frivillig överenskommelse mellan fastighetsmäklarna i Stockholms

Läs mer

Ekomat i Malmö stad så funkar det

Ekomat i Malmö stad så funkar det Ekomat i Malmö stad så funkar det Det handlar om omsorg! Därför ska vi köpa ekologiskt och rättvisemärkt. Det handlar om omsorg om barnen, eftersom ekologiskt och rättvisemärkt bland mycket annat innebär

Läs mer

KOSTPOLICY. För Kostenheten inom Förvaltningen för Barn och Ungdom i Alvesta kommun. Antagen av Nämnden för Barn och Ungdom 110914 Reviderad 120509

KOSTPOLICY. För Kostenheten inom Förvaltningen för Barn och Ungdom i Alvesta kommun. Antagen av Nämnden för Barn och Ungdom 110914 Reviderad 120509 KOSTPOLICY För Kostenheten inom Förvaltningen för Barn och Ungdom i Alvesta kommun. Antagen av Nämnden för Barn och Ungdom 110914 Reviderad 120509 Bakgrund och syfte Kostenheten inom Förvaltningen för

Läs mer

Rådgivning inom livsmedelskontrollen

Rådgivning inom livsmedelskontrollen Rådgivning inom livsmedelskontrollen FÖR KONTROLLMYNDIGHETER 2 Inledning I våra möten med livsmedelsföretagare ser vi att det finns en efterfrågan på mer rådgivning och information från kontrollmyndigheterna.

Läs mer

1 Märkning och marknadsföring

1 Märkning och marknadsföring Publicerad på KRAV (http://www.krav.se) Hem > Utskriftsvänlig > 1 Märkning och marknadsföring Reglerna i det här kapitlet syftar till att öka och underlätta försäljningen av KRAV-certifierade produkter

Läs mer

Nyblivna föräldrar om ekologiska livsmedel

Nyblivna föräldrar om ekologiska livsmedel Hållbar utveckling Nyblivna föräldrar om ekologiska livsmedel Tekla Mattsson.9c Gunnesboskolan 2010-05- 21 Innehållsförteckning: Inledning...3 Bakgrund...3 Syfte/ frågeställning...4 Metod...4 Hypotes...4

Läs mer

Visa vad din butik står för. KRAV-certifiera! Receptet på godare mat

Visa vad din butik står för. KRAV-certifiera! Receptet på godare mat Visa vad din butik står för KRAV-certifiera! Receptet på godare mat Visa vad din butik står för KRAV är en symbol för positiv utveckling. Nästan alla konsumenter, 98 procent*, känner till KRAV-märket.

Läs mer

RIKTLINJER FÖR SPECIALKOSTER I SKOLAN

RIKTLINJER FÖR SPECIALKOSTER I SKOLAN STYRDOKUMENT 1 (12) RIKTLINJER FÖR SPECIALKOSTER I SKOLAN Samarbetsprojekt mellan Folkhälso- och Kostförvaltningen, Barn- och utbildningsförvaltningen i Karlskoga kommun samt Kultur- och utbildningsförvaltningen

Läs mer

Hemlagade middagar till dörren

Hemlagade middagar till dörren Hemlagade middagar till dörren Det nystartade företaget Ellens gryta erbjuder vällagade middagar med fokus på traditionellt långkok, inspirerade av mormor Ellens goda grytor. Vi träffade grundaren Ann-Louise

Läs mer

Matsvinnsmyter och matglädje

Matsvinnsmyter och matglädje Matsvinnsmyter och matglädje SKL:s nya branschriktlinje för säker mat inom vård, skola och omsorg Dillboken ersätts av en webbplats Mål är att förenkla! Vad är nytt? Informationsförordningens nya krav

Läs mer

BESTÄLLARSKOLAN #4: VEM SKA GÖRA MIN FILM?

BESTÄLLARSKOLAN #4: VEM SKA GÖRA MIN FILM? Sida 1/5 BESTÄLLARSKOLAN #4: VEM SKA GÖRA MIN FILM? I detta avsnitt kommer du upptäcka bland annat: Hur du bäst väljer produktionsbolag Hur du bedömer ett bolags kompetens Hur du undviker att bli lurad

Läs mer

MATFÖRSÄLJNING PÅ GÖTEBORGS KULTURKALAS

MATFÖRSÄLJNING PÅ GÖTEBORGS KULTURKALAS MATFÖRSÄLJNING PÅ GÖTEBORGS KULTURKALAS 11-16 AUGUSTI 2015 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Introduktion...4... Varför delta?...7 Vilka regler gäller?...8 (Grundförutsättningar för att sälja livsmedel och miljökrav)

Läs mer

KLIMATSMARTA MATTIPS

KLIMATSMARTA MATTIPS KLIMATSMARTA MATTIPS RÄDDA RÅVARAN För de allra flesta livsmedelsprodukter så sker det största bidraget till miljöpåverkan tidigt i produktionskedjan (i odling, djurhållning och fiske). Därför är det extra

Läs mer

MSC:s miljömärkning på skolmatsedeln information för kommuner som vill certifiera sig

MSC:s miljömärkning på skolmatsedeln information för kommuner som vill certifiera sig MSC:s miljömärkning på skolmatsedeln information för kommuner som vill certifiera sig Skäl till att använda MSC:s miljömärkning på skolmatsedeln? Marine Stewardship Council (MSC) är en oberoende, icke-vinstdrivande

Läs mer

Samlad fakta från KRAVs webbutbildning 2015 - för restaurangpersonal

Samlad fakta från KRAVs webbutbildning 2015 - för restaurangpersonal Samlad fakta från KRAVs webbutbildning 2015 - för restaurangpersonal 1. Vad är KRAV? En ekonomisk förening och Sveriges mest kända miljömärkning för mat. KRAV-märket visar att en vara är producerad på

Läs mer

Måltider i förskolan i Huddinge kommun

Måltider i förskolan i Huddinge kommun Måltider i förskolan i Huddinge kommun Våra kök I Huddinge kommun finns ca 75 kommunala förskolor där vi serverar mat till ca 5200 barn varje dag. På de flesta förskolor finns en kock som lagar maten i

Läs mer

Bra konvertering Grunden till en lönsam affär för alla parter. A. Lägg grunden: Prioritera Strukturera - Fokusera

Bra konvertering Grunden till en lönsam affär för alla parter. A. Lägg grunden: Prioritera Strukturera - Fokusera Bra konvertering Grunden till en lönsam affär för alla parter. Bra konverteringsgrad är det superlim som binder ihop alla parter i en lönsam affär. Annonsörer som kan räkna hem sina kampanjer, återförsäljare

Läs mer

Miljöpåverkan från mat. Elin Röös

Miljöpåverkan från mat. Elin Röös Miljöpåverkan från mat Elin Röös Jordbruk är väl naturligt? De svenska miljömålen Växthuseffekten Källa: Wikipedia Klimatpåverkan Klimatpåverkan från olika sektorer Källa: Naturvårdsverket, 2008, Konsumtionens

Läs mer

ASC-, MSC- & KRAV-märkta fiskar och skaldjur

ASC-, MSC- & KRAV-märkta fiskar och skaldjur ASC-, MSC- & KRAV-märkta fiskar och skaldjur Martin & Servera erbjuder fiskar och skaldjur märkta med certifieringarna ASC, MSC och KRAV. Genom att välja certifierade fiskar och skaldjur bidrar du till

Läs mer

Livsmedelskontroll och kontrolltid

Livsmedelskontroll och kontrolltid Livsmedelskontroll och kontrolltid Så räknar vi ut din kontrolltid/avgift Här får ni en stegvis vägledning för att se hur er verksamhet kommer att klassas. Observera att det bara är exempel och att vi

Läs mer

MINSKA SERVERINGSTILLSTÅNDEN OCH ALKOHOLHANDLÄGGARNA ALKO- VÅLDET!

MINSKA SERVERINGSTILLSTÅNDEN OCH ALKOHOLHANDLÄGGARNA ALKO- VÅLDET! SERVERINGSTILLSTÅNDEN OCH ALKOHOLHANDLÄGGARNA En rapport FRÅN IOGT-NTO MINSKA ALKO- VÅLDET! Det ska vara kul att gå ut. Man ska inte behöva känna obehag ute på krogen eller på stan. Överservering, slapp

Läs mer

ERBJUD HÅLLBART FÅNGAT OCH BIDRA TILL LEVANDE HAV Med MSC-certifiering kan du göra nytta för världshaven.

ERBJUD HÅLLBART FÅNGAT OCH BIDRA TILL LEVANDE HAV Med MSC-certifiering kan du göra nytta för världshaven. Miljömärket som gör skillnad under ytan FOTO: ULF BERGLUND ERBJUD HÅLLBART FÅNGAT OCH BIDRA TILL LEVANDE HAV Med MSC-certifiering kan du göra nytta för världshaven. VARFÖR MSC-CERTIFIERING? FOTO: EDOUARD

Läs mer

ursprungsmärkning av livsmedel

ursprungsmärkning av livsmedel Frivillig ursprungsmärkning av livsmedel Martin & Servera arbetar, tillsammans med restaurang- och storköksbranschen, för att initiera en frivillig ursprungsmärkning för livsmedel, något som många kunder

Läs mer

Livsmedelsverksamhet anmälan om registrering

Livsmedelsverksamhet anmälan om registrering Livsmedelsverksamhet anmälan om registrering Vanliga frågor och svar Fråga 1: Behövs verkligen en registrering? Företaget säljer ju så lite. Svar: Ibland är det svårt att avgöra om en verksamhet är ett

Läs mer

Österåkers kommuns styrdokument

Österåkers kommuns styrdokument Österåkers kommuns styrdokument Kostpolicy för Österåkers kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2017-10-23, 7:11 Dnr: KS 2015/0034 Kommentar: Ersätter tidigare Kostpolicy antagen 2009-06-15, 76 Kostpolicy

Läs mer

Komma igång med AivoBeställning Äldreomsorg

Komma igång med AivoBeställning Äldreomsorg Komma igång med AivoBeställning Äldreomsorg Logga in För att kunna beställa måste du först logga in i systemet med de inloggningsuppgifter som du fått från köket/din leverantör. 1. Fyll i Användarnamn

Läs mer

Nyttig och inspirerande mat i skolan och förskolan

Nyttig och inspirerande mat i skolan och förskolan Så arbetar vi för att grundlägga goda och hälsosamma matvanor hos ditt barn Nyttig och inspirerande mat i skolan och förskolan Matglädje Mat är glädje, inspiration och njutning. Goda måltider, näringsriktig

Läs mer

Kostpolicy FÖRFATTNING En sund och god kost präglad av närhet, kvalitet och skånsk matkultur

Kostpolicy FÖRFATTNING En sund och god kost präglad av närhet, kvalitet och skånsk matkultur FÖRFATTNING 7.10 Antagen av kommunfullmäktige 7, 2017 Reviderad av kommunfullmäktige 99, 2019 Kostpolicy En sund och god kost präglad av närhet, kvalitet och skånsk matkultur 2019-02-15 KOSTPOLICY Om detta

Läs mer

Visionen för maten i Kiruna kommun

Visionen för maten i Kiruna kommun Mat & måltider Vision och riktlinjer för servering i förskola, skola, vård och omsorg, sportanläggningar, fritidsgårdar samt övrig servering i kommunens lokaler. Visionen för maten i Kiruna kommun Måltiden

Läs mer

Kostpolicy. Lessebo kommun. Antagen av kommunfullmäktige 2015-10-26 68

Kostpolicy. Lessebo kommun. Antagen av kommunfullmäktige 2015-10-26 68 Kostpolicy Lessebo kommun Antagen av kommunfullmäktige 2015-10-26 68 Innehåll 1. Inledning... 3 2. Syfte... 3 3. Vision... 3 4. Kommunens övergripande policy/riktlinjer är:... 3 5. Inriktningsmål/områden...

Läs mer

Marknadsför er certifiering. Kundinstruktioner för Bureau Veritas Certification certifieringslogotyper

Marknadsför er certifiering. Kundinstruktioner för Bureau Veritas Certification certifieringslogotyper Marknadsför er certifiering Kundinstruktioner för Bureau Veritas certifieringslogotyper CERTIFICTION INNEHÅLL 1. INTRODUKTION 1.1 GRATTIS s 2 1.2 CERTIFICATION POLICY s 3 2. INTRODUKTION AV CERTIFIERINGS

Läs mer

Riktlinjer för måltider på Förskolan Blåklinten

Riktlinjer för måltider på Förskolan Blåklinten Riktlinjer för måltider på Förskolan Blåklinten Riktlinjerna är framtagna av Blåklintens styrelse i samråd med förskolechef, kostansvarig, föräldrar och pedagoger. Mat är viktigt. Mat och måltider är centrala

Läs mer

ICA-kundernas syn på hållbarhet

ICA-kundernas syn på hållbarhet ICA-kundernas syn på hållbarhet Om ICAs kundpanel ICAs Kundpanel rekryterades under sommaren 2011 och innehöll vid undersökningstillfället cirka 2300 kunder. Kunderna rekryteras slumpmässigt via telefon.

Läs mer

UPPHANDLINGSMYNDIGHETENS FISKLISTA BILAGA TILL UPPHANDLINGSMYNDIGHETENS HÅLLBARHETSKRITERIER FÖR FISK OCH SKALDJUR

UPPHANDLINGSMYNDIGHETENS FISKLISTA BILAGA TILL UPPHANDLINGSMYNDIGHETENS HÅLLBARHETSKRITERIER FÖR FISK OCH SKALDJUR UPPHANDLINGSMYNDIGHETEN GÄLLER FR.O.M.2017-XX-XX 1 (5) UPPHANDLINGSMYNDIGHETENS FISKLISTA BILAGA TILL UPPHANDLINGSMYNDIGHETENS HÅLLBARHETSKRITERIER FÖR FISK Upphandlingsmyndighetens stöd syftar till att

Läs mer

Inspirationsguide för restauranger. I samarbete med Hållbara Restauranger

Inspirationsguide för restauranger. I samarbete med Hållbara Restauranger Inspirationsguide för restauranger I samarbete med Hållbara Restauranger Världens största klimatmanifestation! Under Earth Hour samlas vi och agerar tillsammans i en uppmaning till makthavarna att ta krafttag

Läs mer

BESTÄLLARSKOLAN #4: VAD KOSTAR DET ATT GÖRA FILM?

BESTÄLLARSKOLAN #4: VAD KOSTAR DET ATT GÖRA FILM? Sida 1/7 BESTÄLLARSKOLAN #4: VAD KOSTAR DET ATT GÖRA FILM? I detta avsnitt kommer du upptäcka bland annat: Hur du sparar halva reklamfilmskostnaden Vad det är som kostar i en film Vad du måste berätta

Läs mer

ÅRETS HÅLLBARA SKOLMATSKOMMUN

ÅRETS HÅLLBARA SKOLMATSKOMMUN ÅRETS HÅLLBARA SKOLMATSKOMMUN Kommun Kontaktperson E-post Telefonnummer Skicka ifylld enkät till malin@bergkvistpublishing.se WWF och White Guide Junior letar efter Sveriges mest hållbara skolmatskommun

Läs mer

Presentationsanalys av XXX på XXX i XXX

Presentationsanalys av XXX på XXX i XXX Presentationsanalys av XXX på XXX i XXX Feedback Nedan finner du din feedback på presentationen som du levererade på XXX i XXX. Det kan upplevas som mycket och många saker i den detaljerade feedbacken

Läs mer

Välkommen!

Välkommen! 2017-02-16 Välkommen! Vår affärsidé Vi förser den professionella måltidsbranschen med varor, tjänster och kunskap som förenklar våra kunders vardag och förbättrar deras affär. Vår vision Där mat och dryck

Läs mer

Rådgivning inom livsmedelskontrollen

Rådgivning inom livsmedelskontrollen Rådgivning inom livsmedelskontrollen FÖR FÖRETAGARE 2 Inledning I våra möten med er livsmedelsföretagare ser vi att det finns efterfrågan på mer rådgivning och information från kontrollmyndigheterna. Samtidigt

Läs mer

Varför handla ekologiskt?

Varför handla ekologiskt? 100519 Varför handla ekologiskt? Ida Wreifält, 9B Handledare: Fredrik Alven Innehållsförteckning: Inledning sid 1 Bakgrund sid 1-2 Syfte sid 2 Metod sid 2 Resultat sid 2-4 Slutsats sid 4 Felkällor sid

Läs mer

LEKTIONSTIPS. Lektionstips 2:4. Skribenten vill antingen uttrycka en åsikt för att få andra att reagera, eller

LEKTIONSTIPS. Lektionstips 2:4. Skribenten vill antingen uttrycka en åsikt för att få andra att reagera, eller Lektionen är skriven av Theres Farcher lärare i svenska och svenska som andraspråk. Hon har kopplat lektionen till Svenska Direkt 7 grundbok och studiebok. Svenska Direkt är skriven av Cecilia Peña, Lisa

Läs mer

Restaurang Example. (http://www.example.se) Analys av nuvarande hemsida. Av Kharma Concept

Restaurang Example. (http://www.example.se) Analys av nuvarande hemsida. Av Kharma Concept Restaurang Example (http://www.example.se) Analys av nuvarande hemsida Av Kharma Concept 1.Översikt: Restaurang XXX har en kreativ hemsida med modern design. Navigering till de olika delarna av hemsidan

Läs mer

WWF Finlands Fiskkampanj frågor och svar. Kampanjen och dess mål. Varför för WWF en kampanj för ett hållbart fiske?

WWF Finlands Fiskkampanj frågor och svar. Kampanjen och dess mål. Varför för WWF en kampanj för ett hållbart fiske? WWF Finlands Fiskkampanj frågor och svar Kampanjen och dess mål Varför för WWF en kampanj för ett hållbart fiske? WWF arbetar för att stoppa minskningen av naturens mångfald. De 26 000 fiskarter som finns

Läs mer

Här får du veta mer om portionsmaten

Här får du veta mer om portionsmaten Här får du veta mer om portionsmaten Håll dig frisk med bra mat Känner du dig fortfarande ganska pigg och aktiv och gillar att laga mat? Kanske märker du samtidigt att det ibland är svårt att få orken

Läs mer

av jämställdhet, inflytande och hållbarhet. Kvalitén på erbjuder ska präglas Alla ska få rätt bemötande och verksamheten ska ha en

av jämställdhet, inflytande och hållbarhet. Kvalitén på erbjuder ska präglas Alla ska få rätt bemötande och verksamheten ska ha en Mat & måltider Vision och riktlinjer för servering i förskola, skola, vård och omsorg, sportanläggningar, fritidsgårdar samt övrig servering i kommunens lokaler. Visionen för maten i Kiruna kommun Måltiden

Läs mer

Mål & Åtgärder för 2013 års Smaka på Stockholm

Mål & Åtgärder för 2013 års Smaka på Stockholm Mål & Åtgärder för 2013 års Smaka på Stockholm Ur vår miljöpolicy: "Miljöfrågorna är en självklar och viktig del av evenemanget och för våra samarbetspartners". Vårt miljöarbete tar sin utgångspunkt i

Läs mer

Svar på motion om att servera ekologisk frukt i förskolan

Svar på motion om att servera ekologisk frukt i förskolan l. SALA KOMMUN oilaga KS 2015/65/1 1 (2) 2015 03 19 D!AR!ENR: 2014/823 ~. KOMMUNSTYRELSEN Carola Gunnarsson Svar på motion om att servera ekologisk frukt i förskolan Erik Åberg (MP) inkom den 18 juni 2014

Läs mer

Medlemspanelen - om naturkosmetik, hudvård och märkning

Medlemspanelen - om naturkosmetik, hudvård och märkning Medlemspanelen - om naturkosmetik, hudvård och märkning Mars 2009 Konsumentföreningen Stockholm 1 Sammanfattning Konsumentföreningen Stockholm har genomfört en undersökning i den egna Medlemspanelen om

Läs mer

Kostpolicy för Falköpings kommun. Mat och måltider

Kostpolicy för Falköpings kommun. Mat och måltider Kostpolicy för Falköpings kommun Mat och måltider Falköpings kommun och maten Här i Falköpings kommun är maten ett medel för att nå god och jämlik hälsa för kommunens invånare. Detta är i enlighet med

Läs mer

Utbildningar inom vård, skola, omsorg Utbildningar från Hushållningssällskapet

Utbildningar inom vård, skola, omsorg Utbildningar från Hushållningssällskapet KUNSKAP FÖR LANDETS FRAMTID Utbildningar inom vård, skola, omsorg Utbildningar från Hushållningssällskapet Mat är det bästa som finns! Mat är ett stort och roligt ämne! Kanske behöver ni veta vad som gäller

Läs mer

Medborgarförslag om maten i Sala kommun

Medborgarförslag om maten i Sala kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOMMUNSTVRtcSEJir 24 (39) Sammanträdesdatum 2013-05-13 135 Medborgarförslag om maten i Sala kommun Dnr 2012/406 INLEDNING Medborgarförslag från Sarah Svensson. Förslagsställaren tar

Läs mer

Restaurang Stekoteket Målgrupp att kommunicera med: Lunchgäster Ton: Personlig, lättsam med lite humor

Restaurang Stekoteket Målgrupp att kommunicera med: Lunchgäster Ton: Personlig, lättsam med lite humor Övningsuppgift v.43 - Copyrighting för sociala medier och webb Restaurang Stekoteket Målgrupp att kommunicera med: Lunchgäster Ton: Personlig, lättsam med lite humor Facebookstatusar: 1. Hos oss på Stekoteket

Läs mer

Kostpolitiskt program

Kostpolitiskt program Kostpolitiskt program i Kumla kommun Vision Program Policy Regler Handlingsplan Riktlinjer Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen Nämnd Innehållsförteckning Syfte 3 Vision 3 Uppföljning och revidering 3 Inledning

Läs mer

GRANSKNING MARKNADSFÖRING

GRANSKNING MARKNADSFÖRING GRANSKNING MARKNADSFÖRING Vi kommer att granska alla de stora livsmedelskedjorna och deras olika insatser för påverkan av marknaden och reklamjippon, men det kommer successivt och detta dokument kommer

Läs mer

RIKTLINJER FÖR ÄLDREOMSORGEN

RIKTLINJER FÖR ÄLDREOMSORGEN Bilaga till kostpolicyn RIKTLINJER FÖR ÄLDREOMSORGEN NÄRING MÅLTIDEN Måltiderna ska vara utformade enligt de svenska näringsrekommendationerna för äldre. Måltidernas närings- och energiinnehåll är viktigt

Läs mer

Handlingsplan för att nå målen i Malmös stads policy för hållbar utveckling och mat GRF

Handlingsplan för att nå målen i Malmös stads policy för hållbar utveckling och mat GRF Malmö stad Grundskoleförvaltningen 1 (5) Datum 2019-05-06 Vår referens Kimmo Räihä Controller kimmo.raiha@malmo.se Tjänsteskrivelse Handlingsplan för att nå målen i Malmös stads policy för hållbar utveckling

Läs mer

1.3.3 Mängden osorterat (brännbart) avfall i butik är mer än 820 kg/miljon/omsättning SEK mindre än 600 kg/miljon omsättning SEK

1.3.3 Mängden osorterat (brännbart) avfall i butik är mer än 820 kg/miljon/omsättning SEK mindre än 600 kg/miljon omsättning SEK Sveriges mest hållbara matbutiker 2018 1. BAS Vilja, kunskap, övertygelse och handlingskraft krävs för ett genuint och framgångsrikt hållbarhetsarbete. I den första bedömningsdelen BAS ser vi till butikens

Läs mer