Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Årsredovisningar 2010 för Samordningsförbunden

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Årsredovisningar 2010 för Samordningsförbunden"

Transkript

1 FÖRSLAG 2011:98 LS Landstingsstyrelsens förslag till beslut Årsredovisningar 2010 för Samordningsförbunden Botkyrka, Huddinge, Nacka, Södertälje, Värmdö och Östra Södertörn Föredragande landstingsråd: Filippa Reinfeldt Ärendet Hälso- och sjukvårdsnämnden har redovisat årsredovisningar och revisionsberättelser för 2010 för Samordningsförbunden Botkyrka, Huddinge, Nacka, Södertälje, Värmdö och Östra Södertörn. Förslag till beslut Landstingsstyrelsen föreslår landstingsfullmäktige besluta att godkänna årsredovisningarna för år 2010 från Samordningsförbunden Botkyrka, Huddinge, Nacka, Södertälje, Värmdö och Östra Södertörn att bevilja ansvarsfrihet för styrelserna för Samordningsförbunden Botkyrka, Huddinge, Nacka, Södertälje, Värmdö och Östra Södertörn år Behandling i landstingsstyrelsen Landstingsrådsberedningen behandlade ärendet den 9 november Landstingsstyrelsen behandlade ärendet den 22 november Bilagor Hälso- och sjukvårdsförvaltningens tjänsteutlåtande

2 FÖRSLAG 2011:98 2 LS Ärendet och dess beredning Hälso- och sjukvårdsnämnden har den 22 oktober 2011, enligt förvaltningens förslag, föreslagit landstingsstyrelsen föreslå landstingsfullmäktige besluta att godkänna årsredovisningarna för år 2010 från Samordningsförbunden Botkyrka, Huddinge, Nacka, Södertälje, Värmdö och Östra Södertörn, att bevilja styrelserna för Samordningsförbunden Botkyrka, Huddinge, Nacka, Södertälje, Värmdö och Östra Södertörn ansvarsfrihet för år Hälso- och sjukvårdsförvaltningens tjänsteutlåtande den 1 september 2011 bifogas (bilaga).

3 IIII Hälso- och sjukvårdsnämnden STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Hälso- och sjukvårdsförvaltningen HÄLSO- OCH 1(8) SJUKVÅRDSNÄMNDEN p 14 TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN Handläggare: Barbro Hansson Årsredovisningar 2010 för Samordningsförbunden Botkyrka, Huddinge, Nacka, Södertälje, Värmdö och Östra Södertörn Ärendebeskrivning Årsredovisningar 2010 för Samordningsförbunden Botkyrka, Huddinge, Nacka, Södertälje, Värmdö och Östra Södertörn för godkännande och beviljande av ansvarsfrihet. Beslutsunderlag Förvaltningens tjänsteutlåtande, Årsredovisning 2010 Samordningsförbundet Botkyrka Granskning av årsredovisning Samordningsförbundet Botkyrka Ernst & Young Revisionsberättelse för år 2010 Botkyrka Revisionsberättelse år 2010 för Samordningsförbundet Huddinge inklusive Årsredovisning och granskning av årsredovisning, april 2011 Revisionsberättelse för år 2010 Samordningsförbundet Välfärd Nacka, inklusive årsredovisning Granskning av årsbokslut i Samordningsförbundet Välfärd i Nacka, Årsredovisning 2010 Samordningsförbundet i Södertälje, inklusive revisionsberättelse och granskning av årsredovisningen av Ernst&Young, april 2011 Årsredovisning 2010 Samordningsförbundet i Värmdö Granskning av årsredovisningen Ernst & Young Revisionsberättelse för år 2010 Värmdö Årsredovisning 2010 Samordningsförbundet Östra Södertörn Granskning av Årsredovisning 2010, PwC Revisionsberättelse för år Ärendets beredning Ärendet har beretts i Sjukvårdsstyrelse Söder.

4 Jill Hälso- och sjukvårdsnämnden S f V s STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING 2(8) TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN Förslag till beslut Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutar att föreslå Landstingsstyrelsen att föreslå Landstingsfullmäktige att att godkänna årsredovisningarna för 2010 från Samordningsförbunden Botkyrka, Huddinge, Nacka, Södertälje, Värmdö och Östra Södertörn bevilja styrelserna för Samordningsförbunden för Botkyrka, Huddinge, Nacka, Södertälje, Värmdö och Östra Södertörn ansvarsfrihet för år Förvaltningens motivering till förslaget Samordningsförbund som är en samverkan mellan Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, kommun och landsting, finns i kommunerna Botkyrka, Huddinge, Nacka, Södertälje och Värmdö samt från och med 1 april 2010 i ett gemensamt förbund Östra Södertörn för kommunerna Haninge, Nynäshamn och Tyresö. Samordningsförbundet Östra Södertörn är en ombildning av Samordningsförbundet Haninge som avslutade sin verksamhet den 31 mars Staten genom Försäkringskassan bidrar med hälften av medlen, landsting och kommun med en fjärdedel vardera av medlen till samordningsförbunden. Stockholms läns landsting har under 2010 deltagit med följande medel i länets samordningsförbund Botkyrka Huddinge Nacka Södertälje Värmdö Östra Södertörn Haninge MKr 2,50 2,15 o,75 3,50 0,50 3,85 0,875 (1/1-31/3 2010) Förbunden ska årligen upprätta årsbokslut och årsredovisning inom tre månader från räkenskapsårets slut.

5 Jill Hälso- och sjukvårdsnämnden ST^CI STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING 3(8) TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN Insatser och bokslut för respektive förbund Botkyrka Samordningsförbundet har under 2010 finansierat fem projekt/insatser. Förbundet här även genomfört en förstudie/kartläggning kring språkhinder, ohälsa och arbetslöshet, samt seminarier kring Rehabkedjan, och tagit fram en informationsbroschyr om förbundet och dess verksamhet med mera. Prioriterade målgrupper för insatserna under 2010 har varit unga som riskerar arbetslöshet och utanförskap, personer med psykiska funktionshinder som behöver anpassat stöd för att ( komma vidare till praktik och arbete, individer med långvarig offentlig försörjning och som riskerar falla mellan myndigheternas ansvar, personer som på grund av bristande kunskaper i svenska är arbetslösa eller riskerar långvarig arbetslöshet och ohälsa samt ( individer med missbruksproblematik i kombination med psykisk ohälsa. Insatser och projekt har specifika nyttomål och kvantitativa projektmål som utgår från förbundets övergripande mål. Måluppfyllelsen följs löpande. Samordningsförbundet har haft 575 deltagare i insatserna. Det ekonomiska resultatet för 2010 är ett överskott på cirka 3,1 mkr. Sammanlagt redovisar förbundet ett ackumulerat överskott på cirka 7,3 mkr. Avvikelserna från planerad budget 2010 beror främst på att projekten startat senare än beräknat. Överskottet ska användas för nya insatser under ^ ( Revisionsbyrån Ernst & Young har granskat förbundets årsredovisning och bedömer att medlen används på ett för uppdraget ändamålsenligt sätt. Balansen mellan direkta insatser mot målgruppen, stöttande insatser mot parterna och verkställande insatser förefaller vara god. Uppföljning och utvärdering av pågående projekt bedöms som god. Däremot menar Ernst & Young att förekomsten av eget kapital är ett uttryck för att förbundet inte genomfört de aktiviteter som det förbundit sig att göra i relation till medlemmarna. Positivt är att förbundet budgeterat för nya insatser 2011 och därigenom kommer att utnyttja en större del av överskottet. Huddinge HUSAM (Samordningsförbundet Huddinge) har under 2010 finansierat 15 projekt, varav sju var Kugghjulsprojekt. Förbundet har genomfört insatser för att stödja utvecklingen av strukturen i samordningsförbundet, bland annat gemensamma utbildningar.

6 Jill Hälso- och sjukvårdsnämnden SS^VS STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING 4(8) TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN Prioriterade målgrupper i insatserna under 2010 har varit individer som nyligen blivit aktuella eller varit aktuella länge hos någon av parterna och har en svårbedömd eller komplex problematik individer mellan år i behov av stödinsatser, framför allt på grund av psykisk ohälsa samt individer i behov av stödinsatser och som har bristande kunskaper i svenska språket. Cirka 780 personer har omfattats av insatserna. Uppföljning av projekten sker i uppföljningssystemet SUS, deltagarenkäter och frågor till respektive projektansvariga och utfallet mäts i förhållande till uppsatta projektmål. Det ekonomiska resultatet för 2010 är ett överskott på cirka 0,8 mkr Sammanlagt redovisar förbundet ett ackumulerat överskott på cirka 5,6 mkr. Revisionsbyrån Ernst & Young har granskat förbundets årsredovisning och bedömer att projekten ligger i linje med förbundets syfte och ändamål samt inom de samlade ansvarsområdena. Positivt är att förbundet genomfört förstudier för att ge bättre förutsättningar för ändamålsenliga insatser. Styrelsen bör se till att alla framtida projektmål har stark koppling till förbundets övergripande mål. Förbundet bör formulera mål som anger förbundets viljeinriktning vad gäller insatser med syfte att utveckla samverkan mellan parterna. En framtida utmaning för styrelsen är att identifiera relevanta insatser i tillräcklig omfattning. Nacka Samordningsförbundet Välfärd i Nacka har under 2010 arbetat med fem aktiviteter/projekt. Ett projekt, Harmonia, som riktade sig till sjukskrivna kvinnor startade inte utan Välfärd i Nacka fick i stället möjlighet att delta i motsvarande projekt som anordnas av Samordningsförbundet Östra Södertörn. Arbetsmodellen, som Välfärd i Nacka arbetar med, riktar sig till personer som söker sysselsättning men omfattar även att ge stöd till och uppmuntra arbetsgivare att ta steget till att anställa. Under 2010 har cirka 250 personer fått stöd genom det professionella bordet eller genom en personlig vägledare i aktiviteten "En gemensam ingång".

7 JUL Hälso- och sjukvårdsnämnden 5f VS STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING 5(8) TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN En prioriterad aktivitet framöver är att hitta former för uppföljning och utvärdering av projekt och mål. Det ekonomiska resultatet för 2010 är ett överskott på 1,5 mkr. Sammanlagt redovisar förbundet ett ackumulerat överskott på drygt 3,7 mkr. Revisionsbyrån Ernst & Young har granskat förbundets Årsredovisning 2010 och konstaterar att Välfärd i Nacka saknar tydliga mål för hur samverkan mellan parterna ska utvecklas. Det är även viktigt att förbundet tydliggör hur respektive projekt skapar nytta för samtliga samverkande parter. Välfärd i Nacka bör också ta fram en policy/riktlinjer för hur projekten ska följas upp. ( Södertälje Samordningsförbundet Södertälje har under 2010 finansierat tio insatser, varav en insats handlat om kartläggning av kvinnor i utanförskap. Några av insatserna har startat sent på året, varför det har varit svårt att nå upp till målen. ( Projektens målgrupper har under 2010 varit personer som under lång tid har varit utan egen försörjning, personer med komplex/diffus situation som riskerar att bli långtidssjukskrivna, personer som har språksvaghet därför att det svenska språket inte är modersmålet och ungdomar som inte har avslutat sina studier och därför inte kommit in på arbetsmarknaden. Totalt har 484 personer deltagit i insatserna. Insatser följs upp gentemot fastställda effektmål och registreras i uppföljningssystemet SUS. En av förbundets insatser har utvärderats under året. ^ Samordningsförbundet Södertälje redovisar för 2010 ett positivt resultat på cirka 0,8 mkr. Sammanlagt redovisar förbundet ett ackumulerat överskott på drygt 22 mkr för För 2011 har förbundet endast tilldelats 2 mkr från ägarna och överskottet på 22 mkr ska användas för insatser ( Revisionsbyrån Ernst & Young har granskat förbundets årsredovisning och konstaterar att förbunden finansierar projekt som ligger inom de samverkande parternas ansvarsområde och att de mål som formulerats för förbundet och för de enskilt finansierade insatserna ligger i linje med de krav som framgår av lagstiftningen. Förbundet bör dock formulera mål som anger förbundets viljeinriktning vad gäller insatser med syfte att utveckla samverkan mellan

8 JUL Hälso- och sjukvårdsnämnden ZZ* ^CS STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING 6(8) TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN parterna samt tydligare i budget ange hur mycket av medlen som kommer att användas till samverkansutvecklande insatser. Det är även positivt att förbundet under 2011 planerar att förbruka det egna kapitalet. Förbundet har verktyg för uppföljning men styrelsen bör se till att projekten återrapporterar till förbundet enligt avtal och säkerställa att projekten rapporterar relevant information så att bedömningar om effektmålen kan göras. Värmdö VärmSam (Samordningsförbundet Värmdö) har finansierat två insatser/projekt under Målgrupper har varit arbetslösa och/eller långtidssjukskrivna som står långt från arbetsmarknaden och som är i behov av vägledning, råd och stöd för att komma vidare unga vuxna mellan år som har problem med sysselsättning, ekonomi och social samvaro samt har svårt att hitta en fungerande struktur i vardagen. Totalt har insatserna haft 44 deltagare. Specifika mål finns för varje insats/projekt. Insatserna har inte nått upp till målen för projekten. Projektet för arbetslösa och/eller långtidssjukskrivna avslutades den 30 november VärmSam redovisar för 2010 ett negativt resultat på drygt 0,1 mkr. Sammanlagt redovisar förbundet ett ackumulerat överskott på drygt 0,4 mkr. Revisionsbyrån Ernst & Young har granskat förbundets årsredovisning och konstaterar i sin bedömning att VärmSam har beslutat om mål och riktlinjer för de insatser som finansieras, men det saknas förbundsövergripande mål som ligger i linje med de krav som framgår av lagstiftningen. Positivt är att förbundet agerar för att identifiera nya samverkansprojekt. Ernst & Youngs rekommenderar att VärmSam utvecklar sina rutiner för uppföljning och utvärdering av kommande rehabiliteringsinsatser. Östra Södertöm Samordningsförbundet Östra Södertörn startade den 1 april 2010 då Samordningsförbundet Haninge ombildades och kommunerna Nynäshamn och Tyresö anslöt sig. Förbundet har under 2010 finansierat åtta insatser/projekt. En insats, Ungdomsteamet i Haninge (ingår i Grenverket Södertörn), delfinansieras av medel från Europeiska social fonden (ESF) och kvinnoprojektet Signe finansieras av medel från Försäkringskassan. Förbundet har även bland annat arbetat med att förbättra informationen om

9 JUL Hälso- och sjukvårdsnämnden >S STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING 7(8) TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN förbundets insatser till olika målgrupper, och med kunskapsutveckling genom att handläggare medverkat i seminarier och utbildningar. Prioriterade grupper 2010 har varit ungdomar och unga vuxna som varken arbetar eller studerar, personer som är, eller riskerar att bli, utförsäkrade från sjukpenning eller tidsbegränsad sjuk-/aktivitetsersättning samt arbetslösa och/eller sjukskrivna med psykisk ohälsa, smärtproblematik, stressrelaterade besvär. Sammanlagt har Samordningsförbundets haft 1354 deltagare i insatserna under Förbundet har under året genomfört tio uppföljningar av insatser, varav fyra har gjorts av externa utvärderare. Den ekonomiska redovisningen omfattar hela året, medan redovisningen av verksamheten avser 1 april till och med den 31 december Samordningsförbundet Haninge avrapporterade sin verksamhet i april Landstingsfullmäktige godkände den 3 maj 2011 avslutande delårsrapport från Samordningsförbundet Haninge. Det ackumulerade överskottet cirka 1,2 mkr skulle enligt beslut från förbundets medlemmar användas för insatsen Ungdomsteamet i Haninge. Det ekonomiska resultatet för 2010 är positivt cirka 8,1 mkr och det ackumulerade överskottet är cirka 8,8 mkr. Orsaker till överskottet är att flera insatser kom igång senare än planerat och hade färre deltagare. Överskottet kommer att användas för insatser under 2011, bland annat insatser inom socialt företagande och inför arbetslivsintroduktion. Revisionsbyrån PwC har granskat Årsredovisning PwC bedömer att årsredovisningen i all väsentlighet redogör för utfallet av verksamhetens finansiering och den ekonomiska ställningen samt att den uppfyller kraven på rättvisande räkenskaper och är upprättad enligt god redovisningssed. Förbundet har antagit mål/kriterier för finansiering av projekten och målgruppen är förenlig med lagstiftningen. Det saknas instruktioner till projektansvariga om redovisning och återrapportering, dock upprättas en verksamhetsplan för projekten där projektledaren ska återrapportera verksamheten.

10 JUL H^lso- och sjukvårdsnämnden S X ^ S STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING 8(8) TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN Övrigt Samordningsförbunden i Botkyrka, Huddinge, Södertälje och Östra Södertörn får tillsammans för ESF medel för en verksamhet som syftat till att finna vägar till arbetet och/eller studier för unga vuxna med komplex problematik (Grenverket Södertörn). Under 2010 har Samordningsförbunden i Nacka och Värmdö börjat att diskutera ett samgående. ( Samordningsförbunden Botkyrka och Huddinge har en överenskommelse om att förbunden kan remittera till varandras insatser. Under 2011 blir samordningsförbunden momspliktiga. Ekonomiska konsekvenser Samtliga samordningsförbund har ett ackumulerat överskott som balanseras - in i budget 2011 för respektive förbund. Konsekvenser för patientsäkerhet Samverkan i samordningsförbunden innebär att fler personer får tillgång till en samordnad rehabilitering. Det minskar risken för att personer "hamnar mellan stolarna". Förslaget innebär inte några negativa konsekvenser avseende patientsäkerheten. Konsekvenser för jämställd och jämlik vård Samordningsförbund finns endast i södra länet. I övrigt inga konsekvenser för jämställd och jämlik vård. Miljökonsekvenser Ingen ytterligare påverkan på miljön. ( Catarina Andersson Forsman Hälso- och sjukvårdsdirektör ( Olle Olofsson Avdelningschef

11 v o id * Samordningsförbundet Botkyrka Årsredovisning 2010 Samordningsförbundet Botkyrka Samordningsförbundet Botkyrka Postadress: c/o Botkyrka kommun, socialförvaltningen, Tumba Organisationsnummer , Bankgiro , hemsida:

12 a\ U 0 I INNEHÅLL SIDA 1. SAMMANFATTNING 3 2. FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE INLEDNING MAL, BUDGET OCH VERKSAMHETSPLAN FÖR ORGANISATION OCH SAMORDNINGSFÖRBUNDETS ARBETE PROJEKTVERKSAMHET OCH RESULTAT SAMORDNINGSFÖRBUNDETS RESULTAT EKONOMISK REDOVISNING SAMMANFATTNING RESULTAT- OCH BALANSRÄKNING NOTER KASSAFLÖDESANALYS SAMMANSTÄLLNING UTFALL - BUDGET REDOVISNINGSPRINCIPER UNDERSKRIFTER 17 BILAGOR KUGGHJULET PARAPLYPROJEKTET SAMBORÅDET S-E PROJEKTET 23

13 a\ ö B * 3 1. SAMMANFATTNING Samordningsförbundet Botkyrka ägs av Arbetsförmedlingen, Botkyrka kommun, Försäkringskassan och Stockholms Läns Landsting i syfte att skapa möjligheter för samverkan i rehabiliteringsfrågor. Organisationen består av en styrelse som utses av ägarparterna. Till sin hjälp har styrelsen ett kansli och en ledningsgrupp bestående av tjänstemän från de ingående myndigheterna. Verksamheten syftar till att stödja samverkan och erbjuda möjligheter till finansiell samordning, d.v.s. gemensam finansiering av rehabiliteringsinsatser. Nedan sammanfattas de viktigaste resultaten för samordningsförbundet Den allmänna utvecklingen avseende hälsa och försörjningsförmåga har förbättrats under Totalt har Samordningsförbundet haft 575 deltagare i fyra insatser under året. t Projektsamarbetet "Grenverket Södertöm" har pågått under året och innebär bland annat utökad samarbete och erfarenhetsutbyte med 3 andra samordningsförbund samt att Samordningsförbunden erhåller ekonomiskt stöd från ESF-rådet. Kugghjulsmodellen har möjliggjort ett välfungerande samarbete mellan Vårdcentralerna, Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och Botkyrka kommuns socialtjänst. S-E Projektet har visat goda resultat för en målgrupp som befinner sig långt från arbetsmarknaden, 36 % som genomgått projektet erhåller arbete/studier. Paraplyprojektet och SamBorådet redovisar goda resultat som visar på att de utvecklat myndighetsövergripande arbetssätt för att erbjuda Botkyrkabor med stora rehabiliteringsbehov effektivt stöd för att återfå hälsan, En insats med KBT-inriktning för stöd till individer som ej kan ta del av befintliga rehabiliteringsinsatser har kommit igång under En förstudie kring individer med bristande kunskaper i svenska språket har pågått under En informationsfolder och löpande nyhetsbrev har tagits fram av Samordningsförbundets kansli. Samordningsförbundet har anordnat ett välbesökt seminarium kring nya rehabiliteringskedjan med deltagare från Arbetsförmedling, Försäkringskassa, kommunens socialtjänst och primärvården. Ett samarbetsavtal med Samordningsförbundet Huddinge har undertecknats. Det ekonomiska resultatet blev plus 3 mkr. Sammantaget har förbundet ett ackumulerat överskott på drygt 7 mkr.

14 dfc. O 0 JIL 4 2. FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE 2.1 Inledning Samordningsförbundet Botkyrka har som uppdrag att stödja samverkan mellan Arbetsförmedlingen, Botkyrka kommun, Försäkringskassan samt Hälso- och sjukvården i Stockholms läns landsting, Genom finansiell samordningen skapar Samordningsförbundet förutsättningar att stödja samordnade rehabiliteringsinsatser och andra åtgärder i syfte att ge Botkyrkabor ett bra och effektivt stöd for att återfå hälsan och kunna återgå i arbete eller studier. Verksamheten somfinansierasär ett komplement till ordinarie rehabiliteringsinsatser och sker dels genom utvecklingsprojekt och insatser som erbjuder stöd till enskilda individer, dels genom att skapa förutsättningar för att myndigheterna ska kunna samarbeta bättre, t.ex. genom kartläggningar, kompetensutveckling, kunskapsutbyte, processtöd etc. Samordningsförbundet är dessutom en arena för att lösa löpande samverkansfrågor på chefs och handläggarnivå. Härutöver ska samordningsförbunden ansvara för att följa upp och utvärdera om dessa insatser är effektiva. Samordningsförbundet Botkyrka bildades den 1 januari 2006 i enlighet med Lag för finansiell samordning av rehabiliteringsinsatser (2003:1210). Samordningsförbundet lyder även under lag om kommunal redovisning (1997:614) och kommunallagen (1991:900) i tillämpliga delar. Lagen anger att samordningsförbundet ska upprätta en verksamhetsplan samt en årsredovisning för verksamheten. Samordningsförbundet har under 2010 även avlämnat en delårsredovisning per den 31 augusti som granskats av revisorerna, Samordningsförbundets resultatredovisning inleds med en sammanfattning av mål, budget och verksamhetsplan Därpå följer styrelsens arbete som redovisas under en egen rubrik. Särskilt fokus riktas på redovisning av de projekt som samordningsförbundet finansierar. Respektive insats redovisas och kommenteras utifrån de av styrelsen fastställda verksamhetsmålen. En utförligare redovisning av projektens verksamheter och resultat redovisas i medföljande bilagor Mål, budget och verksamhetsplan för 2010 Samordningsförbundet tilldelades under året 10 miljoner kr från ägarna, där vardera part ingår med en lika stor andel. Försäkringskassan bidrar med statens samlade andel, dvs. hälften av medlen. Landstinget och kommunen bidrar med var sin fjärdedel. Utöver detta hade samordningsförbundet ett överskott från 2009 års verksamhet motsvarande ca 4,2 miljoner kronor som överförts till 2010 års budget, vilket gör att de samlade tillgångarna 2010 uppgår till drygt 14 miljoner kronor. Verksamhetsplan för samordningsförbundet 2010 fastställdes av styrelsen i november verksamhetsplanen betonas att samordningsförbundets insatser ska främja samverkan i syfte att erbjuda ett effektivt stöd till individer så att de återfår hälsan och kommer i arbete eller studier. Samverkan ska således leda till egen försörjning för fler individer och bättre folkhälsa. Vidare ska verksamheten stimulera utveckling av myndighetsövergripande arbetssätt inom rehabiliteringsområdet och verka förebyggande för att möta problem innan de har blivit för stora.

15 a\ 0 0 I 5 I verksamhetsplanen framgår att samordningsförbundets insatser ska bidra till att; 1) underlätta återgång till arbete och/eller studier och egen försörjning, 2) motverka arbetslöshet hos unga mellan år, 3) underlätta för personer med psykiskt ohälsa att etablera sig på arbetsmarknaden, 4) utveckla myndighetsövergripande arbetssätt för att erbjuda Botkyrkabor med stora rehabiliteringsbehov effektivt stöd för att återfå hälsan. I budgeten för 2010 har Samordningsförbundet valt att satsa på följande projektinsatser: 1. Kugghjulet för tidig och myndighetsgemensam bedömning av diffusa patientärenden, 2. Paraplyprojektet för att förbättra samverkan kring, och erbjuda stöd till unga. 3. Samborådet för att nå personer med långvarig och/eller komplex ohälsoproblematik och som behöver samordnad rehabilitering för att återvinna sin hälsa och arbetsförmåga. 4. SE-projektet för arbetsmarknadsinriktat stöd till personer med psykiska funktionshinder. Vidare har Samordningsförbundet valt att under 2010 särskilt prioritera följande målgrupper i utvecklingen av nya samverkansinsatser: Unga som riskerar arbetslöshet och utanförskap och är i behov av samordnade rehabiliteringsinsatser. Personer med psykiska funktionshinder som behöver anpassat stöd för att komma vidare till praktik och arbete. Individer med långvarig offentlig försörjning och som riskerar falla mellan myndighetemas ansvar, t.ex. individer som utförsäkras från Försäkringskassan. Personer som pga. bristande kunskaper i svenska språket är arbetslösa och/eller riskerar långvarig arbetslöshet och ohälsa. Individer med missbruksproblematik i kombination med psykisk ohälsa och som är i behov av samordnad rehabilitering. Verksamhetsplanen anger att Samordningsförbundet under året, utöver ovan angivna verksamheter även ska arbeta för att: - utveckla former för uppföljning och utvärdering av projekt och av mål som samordningsförbundet beslutat om. Från 2010 ska alla insatser registreras i SUS, - utveckla nyckeltal till stöd för samordningsförbundet Botkyrka, - förstärka myndighetssamverkan och utgöra forum för kunskapsöverföring och information. T.ex. anordna kontinuerliga seminarier/utbildningar för handläggare/personal som arbetar med samordningsförbundet målgrupper, - Utreda frågan om att gå samman och bilda ett gemensamt förbund med Huddinge och Salem Organisation och Samordningsförbundets arbete Samordningsförbundet Botkyrka ägs av Arbetsförmedlingen, Botkyrka kommun, Försäkringskassan och Stockholms Läns Landsting och består av en styrelse som utses av ägarparterna. Till sin hjälp har styrelsen ett kansli och en ledningsgrupp bestående av tjänstemän från de ingående myndigheterna.

16 0 UI A 6 A 0 JL Förbundsstyrelse Kansli Samordnare Ekonomladmlnislration Ledningsgrupp Representanter från AF, FK, kommun, SLL V Beredningsgrupp Represenlantsr från AF, FK, kornmun, SLL Insats Styrelsen Styrelse består av fyra ledamöter och fyra ersättare som är utsedda av respektive huvudman. Styrelsen hade vid årets böljan följande sammansättning: Ordinarie ledamöter - Jean-Pierre Zune (S), ordförande, Botkyrka kommun - Christina Lindahl-Nilsson (M), vice ordförande, Stockholms läns landsting - Soili Mårtensson, Arbetsförmedlingen Huddinge Botkyrka - Annika Andersson, Försäkringskassan, LFC Huddinge Ersättare - Stig Bjernerup (FP), Botkyrka kommun - Mattias Gökinan (S), Stockholms läns landsting - Kent Almqvist, Arbetsförmedlingen - Anna Martinmäki, Försäkringskassan, Lokalt försäkringseenter Huddinge Den 2 april 2010 har Arbetsförmedlingen utsett ny ersättare i styrelsen då Ingela Andersson efterträdde Kent Almqvist. Revision Samordningsförbundets verksamhet granskas av revisorer, Till stöd för sitt arbete har revisorerna anlitat revisionsbiträden från Ernst & Young. Under 2010 har följande revisorer utsetts av huvudmännen. - Lennart Lindström (M), förtroendevald revisor, Botkyrka kommun. - Hans Nord (KD), förtroendevald revisor, Stockliolms läns landsting. - Peter Alm, revisor PwC, för Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen. Ledningsgrupp och beredningsgrupp Till sin hjälp har styrelsen en ledningsgmpp bestående av verksamhetschefer eller motsvarande från de fyra olika myndigheterna. Ledningsgruppen fungerar som beredande organ för samordningsförbundets styrelse och har också utgjort styrgrupp för de projekt som finansieras av samordningsförbundet. I ledningsgruppen ingår: Ann Andersson Hellström, enlietschef, Lokalt försäkringscenter Huddinge Kjell Bertilsson, chef Arbetsförmedlingen Botkyrka/Salem Lotta Persson, socialchef, Botkyrka kommun Arne Stade, förvaltningschef utbildning och arbetsmarknad, Botkyrka kommun Lotta Strömelius, beställare närsjukvård, Stocldiolms läns landsting. Karin Tomson, Chef Tumba Vårdcentral

17 a\ ö 0 å 7 Som stöd för sitt arbete har ledningsgruppen en beredningsgrupp som har i uppdrag att synliggöra utvecklingsbehov för aktuella eller nya målgrupper, förädla projektidéer till genomförbara projekt samt färdigställa ansökningar om medel och lyfta dessa vidare till ledningsgruppen. Beredningsgruppen har ett verksamhetsnära perspektiv vilket bl.a. innefattar att föra ut samverkansperspektivet inom verksamheter för de fyra samverkande myndigheterna. Kansli Till stöd för det sammantagna samverkansarbetet fmns en samordnare. Denne samordnar förbundets planering, uppföljning, budgetarbete, styrelseadministration, projektplanering, projektstöd, kommunikation etc. Under 2010 har Elin Asplund innehaft tjänsten som samordnare. Under hennes föräldraledighet februari-oktober har Stefan Martinelle vikarierat som samordnare. Styrelsen arbete Styrelsen har under året haft sammanlagt tio ordinarie protokollförda sammanträden. Utöver detta har styrelsens ordförande planerat och deltagit i ett ägarmöte. Vice ordförande har deltagit i det uppföljande arbetet kring projektet Kugghjulet och Grenverket samt deltagit i nationell nätverkskonferens och ett samverkansmöte med övriga presidier i Samordningsförbundet i Stockholms län. Beslut och andra viktiga punkter per sammanträde redovisas nedan. 29 januari Beslut om medel till SE-projektet. Beslut om medel till Kugghjulet. Beslut om medel till Samborådet. Beslut om medel till Paraplyprojektet. Beslut om avtal med FoU-Södertörn om förstudie. 25 februari Uppföljning av remiss angående utvidgning av samordningsförbundet samt diskussion kring samarbetsavtal med samordningsförbundet i Huddinge. Muntlig redovisning från uppföljningsseminarium om Kugghjulet. 25 mars Beslut om årsbokslut för år Beslut om svar på remiss från Finansdepartementet. Beslut om att avbryta utredningen om ett utvidgat samordningsförbund. I stället beslutas att möjligheterna för ett samarbete med HUSAM bör utredas vidare. 30 april Beslut om att föreslå medlemmarna ny förbundsordning. Beslut om inrättandet av styrgrupper enligt projektmodell för Botkyrka kommun. Muntlig redogörelse från nationell nätverkskonferens i Malmö. 3 juni (gemensamt möte mellan styrelsen och Ledningsgruppen) Muntlig rapport från förstudien om "språksvaga". Muntlig redovisning av SE-projektet. Beslut om utvidgning av projekt Kugghjulet. Tertialuppföljning.

18 Q\ ö 0 * 8 Budgetäskande augusti Beslut om medel till KBT-insats. Beslut om ny ersättningsmodell och extra medelstilldelning till projekt Kugghjulet. Beslut om behörighet för ekonomisystemet. 24 september Muntlig redovisning av projekt Grenverket Muntlig redovisning av delårsuppföljning Uppföljning av samarbetet med Huddinge Uppföljning av förslag till ny förbundsordning 29 oktober Muntlig redogörelse av SE-projektets slutrapport ( Beslut om SE-projektets framtid Muntlig redogörelse av förstudien om "språksvaga". Godkännande av delårsbokslut 2010 Val av representation vid NNS medlemsmötet ^ 26 november Beslut om verksamhetsplan och budget 2011 Beslut om samarbetsavtal med HUSAM Arvodesreglemente 2011 Uppföljning av ny Förbundsordning 17 december (gemensamt möte mellan styrelsen och Ledningsgruppen) Anmälan av revisorernas granskningsrapport av delårsbokslut Beslut inför verksamhetsåret Mötesordning - Val av interimsordförande - Avtal samordnare/kansli och ekonomi - Behörighetsadministratör avseende ekonomitjänster - Attestordning - Direktupphandling Sven Rosén (Kugghjulen) ^ Gemensam diskussion och reflektion kring Samordningsförbundet verksamhet. Övrigt arbete Seminarium Den 9 mars hölls ett seminarium kring Rehabkedjan. Syftet var kunskapsspridning, ( erfarenhetsutbyte samt att sätta fokus på samverkan mellan myndigheterna. Seminariet vände sig till handläggare, projektpersonal, vårdgivare samt andra intresserade. Ägarmöte Den 18 maj 2010 bjöd samordningsförbunden Botkyrka, Östra Södertöm, Huddinge och Södertälje in samtliga ägarrepresentanter på central ledningsnivå till ett ägarmöte. Syftet med mötet var att berätta vad samordningsförbunden gör och hur det går, efterhöra ägarnas synpunkter och kunna hitta lösningar på frågor av övergripande och principiell betydelse. Vid mötet deltog samordningsförbundets ordförande och samordnande tjänsteman.

19 <SL e ^1 * 9 Samarbete med Samordningsförbundet Huddinge (HUSAM) Under hösten år 2008 påböljades en utredning om ett eventuellt samgående mellan samordningsförbundet Botkyrka och Huddinge. Samordningsförbundet Botkyrka sände året däipå ut en remiss till sina ägare för att efterhöra deras tankar och åsikter kring utvidgning till Salem och Huddinge. Under mars månad bestämde sig styrelsen för att avbryta arbetet för ett utvidgat förbund och istället helt och hållet rikta in sig på ett samarbete med HUSAM. Under april fortsatte detta arbete då ledningsgrupperna för de båda förbunden träffades. Samarbetsavtalet skrev under av ordförande i respektive förbund i december 2010 och träder i kraft 1 januari Fortsatt utveckling av samordningsförbundets organisation Samordningsförbundet Botkyrka har under våren 2010 fortsatt sitt arbete i syfte att utveckla sin organisation och det interna arbetet. Bland annat har gemensamma möten mellan styrelse och ledningsgrupp anordnats liksom möten mellan ledningsgmpp och beredningsgrupp i syfte att tydliggöra roller och uppdrag inom samordningsförbundet samt skapa ökad samsyn kring mål och samverkansformer för ett mer effektivt utvecklingsarbete Projektverksamhet och resultat Kärnan i samordningsförbundets verksamhet är dess projektinsatser. Finansierade insatser under 2010 syftar till att uppnå de mål som anges i verksamhetsplanen. Följande verksamheter har beviljats medel och bedrivit verksamhet 2010: Kugghjulet SE-projektet Samborådet Paraplyprojektet Medarbetare från några avförbundetsprojekt KBT-insats Förstudie/Kartläggning kring "Språkhinder, ohälsa och arbetslöshet" Paraplyprojektet har som mål att fler unga ska återgå i studier, få arbete eller praktik. Insatsen riktar sig till de mellan år som pga arbetslöshet, ohälsa och/eller social problematik riskerar att hamna i utanförskap. Projektet verkar för ökad samverkan mellan myndigheter samt erbjuder individuellt stöd till de ungdomar som behöver hjälp på sin väg till arbete eller studier. SE-projektet vänder sig till individer med långvarig psykisk ohälsa och syftar till att öka målgruppens möjligheter till arbete, sysselsättning och egen försörjning. Insatsen består av en arbetsterapeutisk kartläggning av individens funktionsförmåga och ett däipå följande stöd till arbete utifrån metoden "Supported Employment" Kugghjulet samt Samborådet syftar till att öka samverkan inom rehabiliteringsområdet för att minska ohälsan och möjliggöra återgång/inträde på arbetsmarknaden bland Botkyrkabor med diffus och/eller komplex hälsoproblematik. Båda insatserna vänder sig till individer i behov av samordnad rehabilitering och möter målet om att utveckla sektorsövergripande arbetssätt för att korta sjukskrivningstiden och möjliggöra återgång

20 i arbete. Typen av insats skiljer sig dock åt då Kugghjulet inriktar sig på en tidig och snabb myndighetsgemensam bedömning av en individs rehabiliteringsbehov medan SamBorådet riktar sig till personer med långvarig ohälsa och även erbjuder individuellt stöd under längre tid. KBT-insatsen som startade under senhösten 2010 är kopplad till SamBorådet och erbjuder individuellt utformad kognitiv beteende terapi till individer som av psykosociala omständigheter har svårt att ta sig utanför hemmet och därmed har svårt att ta del i den arbetslivsinriktade rehabiliteringen. KBT-insatsen ses som en förberedande åtgärd med inslag av både behandling som förrehabilitering i en vidare bemärkelse. Insatsen är fristående från Samborådet då den bekostas direkt av Samordningsförbundet Botkyrka men där ändå klara kopplingar finns till Samborådet då insatsen tillhandahåller kompletterande åtgärder för dess deltagare. Förstudien kring "Språkhinder, ohälsa och arbetslöshet" syftar till att ge ökad kunskap kring individer som pga. bristande kunskaper i svenska språket riskerar ett långvarigt utanförskap. Förstudien upphandlades via avtal med FOU-Södertörn och beräknades vara färdigställd under sommaren Målet med förstudien var att ta fram underlag för ett genomförandeprojekt som i sin tur ska syfta till ett mer effektivt stöd till individer där språket utgör ett hinder för inträde/återgång till arbetsmarknaden. Den färdiga rapporten har dock försenats och beräknas vara helt färdigställd i januari Projektinsatsemas respektive verksamhetsinriktning och syfte samt mål, resultat och ekonomiskt utfall redovisas nedan. För utförligare beskrivning av verksamhet och resultat för Kugghjulet, Paraplyprojektet, SamBorådet, S-E projektet hänvisas till Bilaga Samordningsförbundets resultat 2010 Den allmänna utvecklingen avseende hälsa och försörjningsförmåga i Botkyrka Ett sätt att mäta förändringar i hälsa är att titta på det s.k. ohälsotalet, dvs. utbetalda dagar (per person och år) från socialförsäkringen. Med ett snitt på knappt 32 dagar ligger Botkyrka högre än både riksgenomsnittet på 29,5 dagar och genomsnittet i länet på knappt 25 dagar. Men i Botkyrka har ohälsotalet sjunkit relativt sett mer än riket som helhet. Mellan december 2009 och december 2010 sjönk ohälsotalet med 14 % (5,2 dagar) att jämföra med rikets 10 % (3,3 dagar). Också i en jämförelse med de kommuner i länet som 2009 hade ett ohälsotal som översteg 35 dagar (Norrtälje, Nynäshamn, Upplands Bro och Haninge sjönk ohäisotalet mer i Botkyrka än genomsnittet på 10 % (3,8 dagar). (Källa: Försäkringskassan) Försörjningsmåttet ger en sammanställning av den sammanlagda offentliga försörjningen från Försäkringskassan (sjuk- och rehabiliteringspenning, sjuk- och aktivitetsersättning), Arbetsförmedlingen (A-kassa och aktivitetsstöd) samt kommuner (försörj ningsstöd). I Botkyrka har den samlade utbetalningen av offentlig försörjning minskat från att ha legat på kr/individ/år 2009 tiu kr/individ/år Sett till det totala utbetalade beloppet för offentlig försörjning inkl. flyktingersättning har kostnaderna i Botkyrka sjunkit med 2 % att jämföra med länet där kostnaderna under 1 Avser mätning under kvartal 3, då statistik från hela 2010 saknas i nuläget.

21 <3t ö td Ä 11 senaste året varit ungefär detsamma och i riket där kostnaderna totalt sett ökat med 2 % Mest sjunker kostnaderna inom sjukförsäkringen. (Källa Försäkringskassan) Den rådande lågkonjunkturen har givetvis påverkat möjligheten att stödja människor tillbaka till arbete. I Botkyrka ligger antalet öppet arbetslösa relativt konstant runt personer i en jämförelse mellan december 2009 och december länet och riket har arbetslösheten sjunkit jämfört med december Andelen arbetslösa ungdomar har sjunkit något i Botkyrka, men mindre än i länet och landet som helhet. (Källa: Arbetsförmedlingen) Utifrån ovanstående statistik kan man alltså se att ohälsan och behovet av offentlig försörjning sjunkit i Botkyrka, medan arbetslösheten legat på en relativt konstant nivå. Många faktorer påverkar givetvis utfall avseende ohälsotalet, försörjningsmåttet och arbetslöshetssiffror, men avseende hälsa och offentlig försörjning ser vi en positiv utveckling som följer Samordningsförbundets övergripande mål om att stötta Botkyrkaborna till bättre hälsa och fler i egen försörjning. Samordningsförbundets resultatredovisning Som ett led i att mäta effekten av Samordningsförbundets insatser har en enkätundersökning genomförts där handläggare och vårdgivare tillfrågats hur de upplever projekten Kugghjulet, Samborådet och Paraplyprojektet. Undersökningen avsåg att mäta hur välkända projekten är samt hur de uppfattas och bedöms bidra till samverkan och förbättrad rehabilitering för individen. Resultatet visar att 80 % av de handläggare som varit i kontakt med projekten upplever att insatserna både bidrar till en en positiv utveckling och/eller förbättrad rehabilitering för de enskilda deltagarna och till en bättre samverkan mellan myndigheterna. Projekten bidrar till bättre rehabiliteringfördeltagarna. Kännedomen om projekten varierade, där alla svarande kände till Kugghjulet, som pågått Ja S0 % sedan 2008, medan kännedomen om Paraplyprojektet och SamBorådet låg på drygt 70 %. SNoJ 6 V. Vet ej 14 % Dessa projekt har dock bedrivit verksamhet betydligt kortare tid. För att nå de övergripande målen om samverkan och fler Botkyrkabor i arbete och självförsörjning har Samordningsförbundet beslutat bevilja medel till sex utvecklingsprojekt, vars måluppfyllelse redovisas nedan, Totalt har 575 Botkyrkabor omfattats av Samordningsförbundets insatser, som fördelar sig enligt följande: Projekt Antal ärenden/deltagare Kugghjulet 405 Paraplyprojektet 74 SamBorådet 61 S-E projektet 35 De insatser och projekt som Samordningsförbundet finansierar har specifika nyttomål och kvantitativa projektmål som anges i projektansökan och avtal. Dessa utgår från Samordningsförbundets övergripande mål om förbättrad samverkan och fler Botkyrkabor i arbete och egen försörjning. Samordningsförbundet följer löpande projektens måluppfyllelse avseende deltagarflöden och nyttan av insatsen, I följande tabell redovisas en schematisk översikt av insatsernas måluppfyllelse 2010.

22 0 0 JIL 12 Projekt/Insats Mål Måluppfyllelse Kartläggning "Språkhinder, ohälsa och arbetslöshet" KBT-insats Kugghjulet En förstudie ska överlämnas till samordningsförbundet i juni Förbättra utgångsläget för brukarna för att kunna närma sig arbetsmarknaden. Förbättrade samarbetsformer mellan myndigheter. Delvis uppfylld Förstudierapporten färdigställdes i januari Ej mätbart Pilotgruppen pågår även januari 2011 varför ingen utvärdering ännu är genomförd. Uppfyllt 86 % av handläggarna och vårdgivarna upplever att projektet bidrar till förbättrad samverkan Minskade sjukskrivningstider för Botkyrkaborna. Minskat beroende av offentlig försörjning bland Botkyrkaborna. Paraplyprojektet 75 % av handläggarna till de ungdomar som varit aktuella i projektet upplever att projektet bidragit till effektivare arbetssätt för att få ungdomar vidare till arbete eller studier. S-E projektet 40 % av de som deltagit i projektet ska efter avslut studera eller arbeta. 20 % har efter avslutad medverkan fått lönearbete 4 eller självfinansierade studier. Uppfyllt Ohälsotalet har sjunkit med 14 %, vilket är mer än övriga landet 2 Uppfyllt Den samlade utbetalningen av offentlig försörjning 3 har minskat med 2 % i Botkyrka. Ej uppfylld 72 % upplever att projektet bidrar till bättre utveckling för deltagarna. Bedömningen är att målet kommer att uppnås för projektet som helhet, dvs. för perioden Uppfyllt 45 % har avslutats till arbete/studier Uppfyllt 36 % avslutades till arbete/studier. SamBorådet 80 % av brukania som deltagit i projektet bedömer att de har fått en ökad grad av välmående 40 % upplever att deras hälsotillstånd har förbättrats vid avslut i projektet. 40 % upplever att förutsättningarna att bli självförsörjande har förbättrats. Ej uppfyllt 72 % upplever ökat välmående vid mätning oktober Nya resultat kommer att Ej mätbart redovisas i slutrapporten som färdigställs Då endast 9 personer avslutats under första under våren projektåret kan projektet ej redovisa uppfyllda resultat vad gäller de tre första nyttomålen. 25 % har fått arbete/påbörjat studier vid avslut i projektet. Samtliga deltagare har fått en Myndighetsgemensam handlingsplan. Uppfyllt 2 Mellan och sjönk ohälsotalet med 14% (5,2 dagar) att jämföra med rikets 10 % (3,3 dagar). Också i en jämförelse med de kommuner i länet som 2009 hade ett ohälsotal som översteg 35 dagar (Norrtälje, Nynäshamn, Upplands-Bro och Haninge sjönk ohälsoialet mer i Botkyrka än genomsnittet på 10 % (3,8 dagar). Källa: Försäkringskassan } Försörjningsmåttet är en sammanställning av data om offentlig försörjning från Försäkringskassan (sjuk- och rehabilileringspenning, sjukoch aktivitetsersättning), Arbetsförmedlingen (A-kassa och aklivitetsstöd) samt kommuner (försörjningsstöd). Källa Försäkringskassan. 4 Med lönearbele kan även menas någon form av anställningsstöd.

23 13 Utöver finansiering av insatser har Samordningsförbundet även antagit ett antal utvecklingsområden som man valt att satsa särskilt på under Dess har till syfte att skapa en välfungerande organisation som möter målet om bättre samverkan inom rehabiliteringsområdet. Nedan följer en sammanfattning av hur man arbetat med detta under året. Uppdrag Syfte Status Utreda samgående mellan samordningsförbunden i Botkyrka och Huddinge Undersöka möjlighetenia till en ändamålsenlig och effektiv organisation, Förstärkning av myndighetssamverkan Informationsarbete Utveckla ett bra system for uppföljning och utvärdering Öka förutsättningarna för samverkan mellan myndigheterna samt möjliggöra kunskapsspridning och utbildning i samverkan och rehabilitering. Utgöra forumför kunskapsöverföring och information. Förbättrad extem kommunikation och ökad kännedom om Samordningsförbundet. Tillhandahålla ändamålsenlig resultatredovisning som motsvarar huvudmännens och statens krav. Ta fram nyckeltal till stöd för samordningsförbundet Botkyrka. Möjliggöra en bra behovsanalys. Uppfyllt. Beslut om att inte samgå utan istället upprätta ett samarbetsavtal har tagits av styrelsen under 2010, Delvis uppfyllt. Ett seminarium för handläggare och anställda hos de fyra myndigheterna kring nya rehabiliteringskedjan hölls i mars Uppfyllt. En infonnationsbroschyr om Samordningsförbundet har tagits fram. Under 2010 har 3 nyhetsbrev distribuerats, Hemsidan har utvecklats och uppdaterats, Delvis uppfyllt. Under hösten 2010 har arbetet med att införa nya SUS pågått. Under 2010 har ett dokument för redovisning av nyckeltal avseende måluppföljning i projekten till styrelsen tagits fram. Ohälsotalet och Försörjningsmåttet följs av kansliet vid arbetet med verksamhetsplanering och uppföljning. 3, EKONOMISK REDOVISNING 3.1 Sammanfattning Inför år 2010 hade förbundet en budget om 10 miljoner kronor avseende bidrag från ingående myndigheter och ett ingående balanserat överskott från 2009 om ca 4,2 miljoner kronor. Detta gör att disponibla medel 2010 sammantaget uppgått till ca 14,2 miljoner kronor. Kostnadernaförverksamhet under 2010 uppgick totalt till ca 7,8 miljoner, vilket innebär att samordningsförbundet vid årsskiftet redovisar ett överskott om ca 3,1 miljoner kronor. Tillsammans med det från 2009 balanserade överskottet innebär det ett eget kapital på 7,3 miljoner kronor vid årets slut. Avvikelserna från planerad budget för år 2010 beror främst på avvikelser i kostnader för planerad uppstart av ny projektverksamheten.

24 e s JIL Resultat- och balansräkning Resultaträkning per den 31 december 2010 Verksamhetens intäkter Varav Medlemsbidrag Övriga bidrag/esf-medel Notl Verksamhetens kostnader Varav Administrativa kostnader Insatser/utvecklingsarbete Not 2 Not Verksamhetens resultat Finansiella poster Varav Ränteintäkter Räntekostnader Årets resultat Balansräkning per den 31 december TILLGÅNGAR Omsättningstillgångar övriga fordringar Förutbetalda kostnader och upplupna intäkter Bank Summa omsättningstillgångar Not 4 Not Summa tillgångar EGET KAPITAL OCH SKULDER Eget kapital Balanserat resultat Årets resultat Summa eget kapital Not Kortfristiga skulder Leverantörsskulder övriga kortfristiga skulder Upplupna kostnader och förutbetalda intäkter Summa skulder Not 7 Not Summa eget kapital och skulder

25 ö 0 I Noter Resultaträkning Not 1 Medlemsbidrag Bidrag Försäkringskassan/Arbetsförmedlingen Bidrag Botkyrka kommun Bidrag Stockholms läns landsting Not 2 Administrativa kostnader Styrelse Revision Tjänsteman/kansli Ekonomistöd Övrigt Not 3 Insatser/utvecklingsarbete Förstudier/karläggning Kompetensutveckling S-E Projektet Kugghjulet Paraplyprojektet Grenverket SamBorådet Tillkornmande/utökade projekt Balansräkning Not 4 Övriga fordringar Kundfordringar Avräkning skattekonto Moms avseende okt-dec 2010 Not 5 Förutbetalda kostnader och upplupna intäkter SF Östra Södertörn, avräkning avs. proj. Grenverket ESF, upplupen intäkt avs. proj. Grenverket Not 6 Eget kapital ( Ingående balans eget kapital Årets resultat Utgående balans eget kapital Not 7 Övriga skulder ( Källskatt avs december Sociala avgifter avs december Momsjustering att avräkna 2011 Not 8 Upplupna kostnader och förutbetalda intäkter Ernst & Young, upplupen kostnad avs. revision AF Botkyrka, upplupen kostnad avs. lön proj. Grenverket Botkyrka kommun, upplupen kostnad avs. AKC utredn. SF Östra Södertörn, nettoavräkning II

26 tf^ O 0 JIL Kassaflödesanalys Den löpande verksamheten Årets resultat Kassaflöde från den löpande verksamheten före förändringar av rörelsekapital Ökning/minskning kortfristiga fordringar ökning/minskning kortfristiga skulder Kassaflöde från den löpande verksamheten Arets kassaflöde Likvida medel vid årets början Likvida medel vid årets slut j Sammanställning Utfall - Budget 2010 Utfall 2010 (tkr) Budget 2010 (tkr) Avvikelse (tkr) Intäkter Kostnader Administration Tjänsteman/kansli Styrelsen Revision Ekonomistöd Kommunikation Utbildning/Konferens Övriga kostnader Övriga externa tjänster Insatser SE-projektet Kugghjulet Paraplyprojektet inkl Grenverket Samborådet Språksvaga Tillkommande/utökade projekt Förstudier Kompetensutveckling Utvärdering Summa administration Summa insatser Summa kostnader totalt

Årsredovisningar 2010 för Samordningsförbunden Botkyrka, Huddinge, Nacka, Södertälje, Värmdö och Östra Södertörn

Årsredovisningar 2010 för Samordningsförbunden Botkyrka, Huddinge, Nacka, Södertälje, Värmdö och Östra Södertörn Hälso- och sjukvårdsförvaltningen HÄLSO- OCH 1 (8) SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2011-10-25 p 14 Handläggare: Barbro Hansson Årsredovisningar 2010 för Samordningsförbunden Botkyrka, Huddinge, Nacka, Södertälje, Värmdö

Läs mer

Årsredovisning 2012 för Samordningsförbunden Botkyrka, Huddinge, Välfärd Nacka, Södertälje, VärmSam och Östra Södertörn

Årsredovisning 2012 för Samordningsförbunden Botkyrka, Huddinge, Välfärd Nacka, Södertälje, VärmSam och Östra Södertörn Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2013-06-19 1 (3) HSN 1303-0385 Handläggare: Barbro Hansson Hälso- och sjukvårdsnämnden 2013-09-03, p 3 Årsredovisning 2012 för Samordningsförbunden Botkyrka,

Läs mer

Botkyrka, Huddinge, Nacka, Södertälje, Värmdö och Östra Södertörn

Botkyrka, Huddinge, Nacka, Södertälje, Värmdö och Östra Södertörn Hälso- och sjukvårdsförvaltningen HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2012-10-16 p 7 1 (10) Handläggare: Barbro Hansson Årsredovisningar 2011 för Samordningsförbunden Botkyrka, Huddinge, Nacka, Södertälje, Värmdö

Läs mer

Årsredovisning 2015 för samordningsförbundet Östra Södertörn

Årsredovisning 2015 för samordningsförbundet Östra Södertörn Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-05-17 1 (4) HSN 1512-1461 Handläggare: Lena Byttner Hälso- och sjukvårdsnämnden 2016-08-30, p 13 Årsredovisning 2015 för samordningsförbundet Östra

Läs mer

Årsredovisning 2016 för samordningsförbundet VärNa

Årsredovisning 2016 för samordningsförbundet VärNa Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-06-13 1 (4) HSN 1510-1203 Handläggare: Lena Byttner Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-10-24 Årsredovisning 2016 för samordningsförbundet VärNa Ärendebeskrivning

Läs mer

Förslag till beslut Hälso- och sjukvårdsnämnden föreslår landstingsstyrelsen att föreslå Landstingsfullmäktige

Förslag till beslut Hälso- och sjukvårdsnämnden föreslår landstingsstyrelsen att föreslå Landstingsfullmäktige Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2015-06-01 1 (3) HSN 1501-0188 Handläggare: Barbro Hansson Hälso- och sjukvårdsnämnden 2015-09-01, p 4 Årsredovisning 2014 för samordningsförbunden Huddinge,

Läs mer

19 Årsredovisning 2017 för samordningsförbundet Sollentuna, Upplands Väsby, Sigtuna HSN

19 Årsredovisning 2017 för samordningsförbundet Sollentuna, Upplands Väsby, Sigtuna HSN 19 Årsredovisning 2017 för samordningsförbundet Sollentuna, Upplands Väsby, Sigtuna HSN 2016-4742 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2016-4742 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen 2018-10-11

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2009:23 1 (149) LS 0810-0994 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Årsredovisningar och revisionsberättelser 2006 för Samordningsförbunden i Södertälje och Botkyrka samt årsredovisningar och

Läs mer

Årsredovisningar 2013 för samordningsförbunden Huddinge, Botkyrka och Salem (HBS), Välfärd Nacka, Södertälje, VärmSam och Östra Södertörn

Årsredovisningar 2013 för samordningsförbunden Huddinge, Botkyrka och Salem (HBS), Välfärd Nacka, Södertälje, VärmSam och Östra Södertörn Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2014-06-16 1 (9) HSN 1405-0623 Handläggare: Barbro Hansson Hälso- och sjukvårdsnämnden 2014-09-30, p 5 Årsredovisningar 2013 för samordningsförbunden

Läs mer

18 Årsredovisning 2017 för Samordningsförbundet VärNa HSN

18 Årsredovisning 2017 för Samordningsförbundet VärNa HSN 18 Årsredovisning 2017 för Samordningsförbundet VärNa HSN 1510-1203 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 1510-1203 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen 2018-10-16 Samverkan och stöd Emilie Engbo

Läs mer

Verksamhetsplanering och budget 2012

Verksamhetsplanering och budget 2012 Verksamhetsplanering och budget 2012 Samordningsförbundet Botkyrka Samordningsförbundet Botkyrka Org.nr 222000-2006 Bankgiro 5020-5368 Postadress: c/o Botkyrka kommun, socialförvaltningen, 147 85 Tumba

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2015 med budget 2015-2017

VERKSAMHETSPLAN 2015 med budget 2015-2017 VERKSAMHETSPLAN 2015 med budget 2015-2017 för Samordningsförbundet Södra Vätterbygden (dnr 2014:11 / 1) Vår gemensamma vision: LIVSKVALITET OCH EGENFÖRSÖRJNING FÖR ALLA! 1 1. Inledning Samordningsförbund

Läs mer

godkänna årsredovisningar och revisionsberättelser för 2008 från Samordningsförbunden i Botkyrka, Haninge, Huddinge och Södertälje

godkänna årsredovisningar och revisionsberättelser för 2008 från Samordningsförbunden i Botkyrka, Haninge, Huddinge och Södertälje HSN 2009-10-22 P 5 1 (6) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning Handläggare: Barbro Hansson Årsredovisningar 2008 för Samordningsförbunden i Södertälje, Botkyrka, Huddinge och Haninge Ärendet Finansiell

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2014 med budget 2014-2015

VERKSAMHETSPLAN 2014 med budget 2014-2015 VERKSAMHETSPLAN 2014 med budget 2014-2015 för Samordningsförbundet Södra Vätterbygden (dnr 2013:12 / 1) Vår gemensamma vision: LIVSKVALITET OCH EGENFÖRSÖRJNING FÖR ALLA! 1 1. Inledning Samordningsförbund

Läs mer

Verksamhetsplan och budget för. Samordningsförbundet Härnösand/Timrå 2012-2014

Verksamhetsplan och budget för. Samordningsförbundet Härnösand/Timrå 2012-2014 Verksamhetsplan och budget för Samordningsförbundet Härnösand/Timrå 2012-2014 Detaljplan för verksamhetsåret 2012 och en översikt för perioden 2013-2014 Fastställd av Samordningsförbundets styrelse den

Läs mer

LOGGA. Dnr. Årsredovisning 20XX. Beslutad av styrelsen 20xx-xx-xx. Sida 1. Signering av justerare på varje sida

LOGGA. Dnr. Årsredovisning 20XX. Beslutad av styrelsen 20xx-xx-xx. Sida 1. Signering av justerare på varje sida LOGGA Dnr Årsredovisning 20XX Beslutad av styrelsen 20xx-xx-xx Sida 1 Ordförande har ordet Sida 2 Innehållsförteckning sida 1. FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE... 4 1.1 Sammanfattning av verksamhetsåret... 4 1.2

Läs mer

Redovisning av uppdrag avseende samordningsförbund Dnr SN16/

Redovisning av uppdrag avseende samordningsförbund Dnr SN16/ 2017-08-29 Karolina Nygren Utvecklingsledare 08 124 57 236 Karolina.Nygren@ekero.se Redovisning av uppdrag avseende samordningsförbund Dnr SN16/135-701 Bakgrund I december 2016 beslutade Socialnämnden

Läs mer

Stockholms läns landsting Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1(3)

Stockholms läns landsting Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1(3) Stockholms läns landsting Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1(3) 2011-11-09 LS 1110-1405 Landstingsstyrelsen Förslag till reviderad förbundsordning för Samordningsförbundet Östra Södertörn Föredragande

Läs mer

Samordningsförbundet Ale, Kungälv, Stenungsund och Tjörn

Samordningsförbundet Ale, Kungälv, Stenungsund och Tjörn Ale Kommun Diarienr: 2010/013-001 Kungälvs Kommun Stenungsunds Kommun Tjörns Kommun Arbetsförmedlingen Försäkringskassan Västra Götalandsregionen Samordningsförbundet Ale, Kungälv, Stenungsund och Tjörn

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN (dnr 2011:29 / 1) 1. Inledning

VERKSAMHETSPLAN (dnr 2011:29 / 1) 1. Inledning VERKSAMHETSPLAN 212 (dnr 211:29 / 1) 1. Inledning Samordningsförbund har ett unikt uppdrag att stödja samordnade insatser för personer som behöver hjälp av flera huvudmän för att komma tillbaka till arbete.

Läs mer

Delårsrapport. för Samordningsförbundet Södra Vätterbygden första halvåret (Dnr 2018:03 / 7) Vår gemensamma vision:

Delårsrapport. för Samordningsförbundet Södra Vätterbygden första halvåret (Dnr 2018:03 / 7) Vår gemensamma vision: Delårsrapport för Samordningsförbundet Södra Vätterbygden första halvåret 2018 (Dnr 2018:03 / 7) Vår gemensamma vision: LIVSKVALITET OCH EGEN FÖRSÖRJNING FÖR ALLA! 1 (7) Delårsrapport 2018 1. Sammanfattning

Läs mer

16 Årsredovisning 2017 för samordningsförbundet i Stockholms stad HSN

16 Årsredovisning 2017 för samordningsförbundet i Stockholms stad HSN 16 Årsredovisning 2017 för samordningsförbundet i Stockholms stad HSN 2017-0430 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2017-0430 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen 2018-10-11 Samverkan och stöd

Läs mer

Delårsrapport. för Samordningsförbundet Södra Vätterbygden första halvåret (Dnr 2016:03 / 6) Vår gemensamma vision:

Delårsrapport. för Samordningsförbundet Södra Vätterbygden första halvåret (Dnr 2016:03 / 6) Vår gemensamma vision: Delårsrapport för Samordningsförbundet Södra Vätterbygden första halvåret 2016 (Dnr 2016:03 / 6) Vår gemensamma vision: LIVSKVALITET OCH EGENFÖRSÖRJNING FÖR ALLA! 1 (7) Delårsrapport 2016 1. Sammanfattning

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2011:8 1 (13) LS 1010-0813 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Ändring av förbundsordning för Samordningsförbundet Botkyrka Föredragande landstingsråd: Filippa Reinfeldt Ärendet Samordningsförbundet

Läs mer

Samordningsförbundet Ale, Kungälv, Stenungsund och Tjörn

Samordningsförbundet Ale, Kungälv, Stenungsund och Tjörn Ale Kommun Diarienr: 2011/013-001 Kungälvs Kommun Stenungsunds Kommun Tjörns Kommun Arbetsförmedlingen Försäkringskassan Västra Götalandsregionen Samordningsförbundet Ale, Kungälv, Stenungsund och Tjörn

Läs mer

Samordningsförbundet Ale, Kungälv, Stenungsund och Tjörn

Samordningsförbundet Ale, Kungälv, Stenungsund och Tjörn Ales Kommun Diarienr: 2009/013-001 Kungälvs Kommun Stenungsunds Kommun Tjörns Kommun Arbetsförmedlingen Försäkringskassan Västra Götalandsregionen Samordningsförbundet Ale, Kungälv, Stenungsund och Tjörn

Läs mer

Årsredovisningar 2013 för samordningsförbunden Huddinge, Botkyrka och Salem, Välfärd Nacka, Södertälje, VärmSam samt Östra Södertörn

Årsredovisningar 2013 för samordningsförbunden Huddinge, Botkyrka och Salem, Välfärd Nacka, Södertälje, VärmSam samt Östra Södertörn Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2014-10-22 LS 1409-1003 Landstingsstyrelsen Årsredovisningar 2013 för samordningsförbunden Huddinge, Botkyrka och Salem, Välfärd Nacka,

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2017 med budget

VERKSAMHETSPLAN 2017 med budget VERKSAMHETSPLAN 2017 med budget 2017-2019 för Samordningsförbundet Södra Vätterbygden (dnr 2016:12/7) Vår gemensamma vision: LIVSKVALITET OCH EGENFÖRSÖRJNING FÖR ALLA! 1 1. Inledning Samordningsförbund

Läs mer

Samordningsförbundet Vänersborg/Mellerud. Samordningsförbundet Vänersborg/Mellerud Årsredovisning/Årsberättelse 2006

Samordningsförbundet Vänersborg/Mellerud. Samordningsförbundet Vänersborg/Mellerud Årsredovisning/Årsberättelse 2006 Samordningsförbundet Vänersborg/Mellerud Årsredovisning/Årsberättelse 2006 Samordningsförbundet Vänersborg/Mellerud Årsredovisning/Årsberättelse 2006 1 Förvaltningsberättelse 1.1 Uppstart och bildande

Läs mer

Samordningsförbundet Ale, Kungälv, Stenungsund och Tjörn

Samordningsförbundet Ale, Kungälv, Stenungsund och Tjörn Ale Kommun Diarienr: 2012/013-001 Kungälvs Kommun Stenungsunds Kommun Tjörns Kommun Arbetsförmedlingen Försäkringskassan Västra Götalandsregionen Samordningsförbundet Ale, Kungälv, Stenungsund och Tjörn

Läs mer

Samordningsförbundet Ale, Kungälv, Stenungsund och Tjörn

Samordningsförbundet Ale, Kungälv, Stenungsund och Tjörn Ale Kommun Diarienr: 2013/013-001 Kungälvs Kommun Stenungsunds Kommun Tjörns Kommun Arbetsförmedlingen Försäkringskassan Västra Götalandsregionen Samordningsförbundet Ale, Kungälv, Stenungsund och Tjörn

Läs mer

Samordningsförbundet Ale, Kungälv, Stenungsund och Tjörn

Samordningsförbundet Ale, Kungälv, Stenungsund och Tjörn Ales Kommun Diarienr: 2008/013-004 Kungälvs kommun Stenungsunds Kommun Tjörns Kommun Arbetsförmedlingen Försäkringskassan Västra Götalandsregionen Samordningsförbundet Ale, Kungälv, Stenungsund och Tjörn

Läs mer

Utvidgning av Samordningsförbundet i Värmdö med Nacka kommun och namnändring till Samordningsförbundet VärNa

Utvidgning av Samordningsförbundet i Värmdö med Nacka kommun och namnändring till Samordningsförbundet VärNa 1 (3) Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2015-10-26 HSN 1510-1203 Handläggare: Barbro Hansson Hälso- och sjukvårdsnämnden 2016-01-26, P 5 Utvidgning av Samordningsförbundet i Värmdö med

Läs mer

Samordningsförbundet Norra Dalsland. Revisionsrapport Styrelsens ansvar KPMG AB. Antal sidor: 6. FörvrevRapport08.doc

Samordningsförbundet Norra Dalsland. Revisionsrapport Styrelsens ansvar KPMG AB. Antal sidor: 6. FörvrevRapport08.doc ABCD Samordningsförbundet Norra Dalsland Styrelsens ansvar KPMG AB Antal sidor: 6 FörvrevRapport08.doc 2009 KPMG AB, a Swedish limited liability company and a member firm of the KPMG network of independent

Läs mer

Samordningsförbundet Ale, Kungälv, Stenungsund och Tjörn

Samordningsförbundet Ale, Kungälv, Stenungsund och Tjörn Ale Kommun Diarienr: 2011/013-003 Kungälvs Kommun Stenungsunds Kommun Tjörns Kommun Arbetsförmedlingen Försäkringskassan Västra Götalandsregionen Samordningsförbundet Ale, Kungälv, Stenungsund och Tjörn

Läs mer

Delårsrapport. för Samordningsförbundet Södra Vätterbygden första halvåret (Dnr 2017:03 / 5) Vår gemensamma vision:

Delårsrapport. för Samordningsförbundet Södra Vätterbygden första halvåret (Dnr 2017:03 / 5) Vår gemensamma vision: Delårsrapport för Samordningsförbundet Södra Vätterbygden första halvåret 2017 (Dnr 2017:03 / 5) Vår gemensamma vision: LIVSKVALITET OCH EGENFÖRSÖRJNING FÖR ALLA! 1 (7) Delårsrapport 2017 1. Sammanfattning

Läs mer

Samordningsförbundet Umeå

Samordningsförbundet Umeå Samordningsförbundet Umeå Umeå kommun, Västerbottens läns landsting, Försäkringskassan i Umeå, Länsarbetsnämnden i Umeå Verksamhetsplan Budget 2006 Innehållsförteckning 1. Samordningsförbundet Umeå...

Läs mer

Verksamhetsplan och budget 2016 med preliminär budget för Samordningsförbundet Stockholms stad

Verksamhetsplan och budget 2016 med preliminär budget för Samordningsförbundet Stockholms stad Dnr: Finsam 2016/24 Verksamhetsplan och budget 2016 med preliminär budget för 2017-2018 Samordningsförbundet Stockholms stad Samordningsförbundet Stockholms stad Sid 1 (6) Inledning När lagen om finansiell

Läs mer

Samordningsförbundet Ale, Kungälv, Stenungsund och Tjörn

Samordningsförbundet Ale, Kungälv, Stenungsund och Tjörn Diarienummer 2014/013-001 Samordningsförbundet Ale, Kungälv, Stenungsund och Tjörn Förbundschef Per Liljebäck HAR GODKÄNTS AV SAMORDNINGSFÖRBUNDET ALE, KUNGÄLV, STENUNGSUND OCH TJÖRN 2014-02-21 EKONOMISK

Läs mer

Innehållsförteckning. Inledning 1. Övergripande mål och syfte 1. Målgrupper 1. Verksamhet under Uppföljning och utvärdering 5.

Innehållsförteckning. Inledning 1. Övergripande mål och syfte 1. Målgrupper 1. Verksamhet under Uppföljning och utvärdering 5. VERKSAMHETSPLAN 2011 Innehållsförteckning Inledning 1 Övergripande mål och syfte 1 Målgrupper 1 Organisation Styrelsens uppgifter Beredningsgruppens uppgifter Tjänstemannens uppgifter Revisorer 2 Verksamhet

Läs mer

Granskning av årsredovisning 2012

Granskning av årsredovisning 2012 www.pwc.se Revisionsrapport Bert Hedberg Cert. kommunal revisor Granskning av årsredovisning 2012 Västra Mälardalens Samordningsförbund Innehållsförteckning Sammanfattning... 1 1. Inledning...2 1.1. Bakgrund...2

Läs mer

Samordningsförbundet Consensus

Samordningsförbundet Consensus www.pwc.se Revisionsrapport Revision 2017 Per Stålberg Certifierad kommunal revisor Samordningsförbundet Consensus April 2018 Innehåll 1. Sammanfattning... 2 2. Inledning... 3 2.1. Bakgrund... 3 2.2. Revisionsfrågor...

Läs mer

Revisionsrapport. Revision Samordningsförbundet Pyramis. Per Ståhlberg Cert. kommunal revisor. Robert Bergman Revisionskonsult

Revisionsrapport. Revision Samordningsförbundet Pyramis. Per Ståhlberg Cert. kommunal revisor. Robert Bergman Revisionskonsult Revisionsrapport Revision 2011 Per Ståhlberg Cert. kommunal revisor Samordningsförbundet Pyramis Robert Bergman Revisionskonsult April 2012 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 1 2. Inledning... 2

Läs mer

Verksamhetsplan och budget 2017 Samordningsförbund Ånge

Verksamhetsplan och budget 2017 Samordningsförbund Ånge Verksamhetsplan och budget 2017 Samordningsförbund Ånge SAMORDNINGSFÖRBUNDET ÅNGE Beslutat av förbundsstyrelsen 2016-11-25 Innehållsförteckning Inledning... 3 Syfte... 3 Uppgifter... 3 Organisation...

Läs mer

Granskning av årsredovisning 2016

Granskning av årsredovisning 2016 www.pwc.se Revisionsrapport Anders Rabb Auktoriserad revisor Cert. kommunal revisor 15 mars 2017 Granskning av årsredovisning 2016 Samordningsförbundet Östra Södertörn Innehållsförteckning Sammanfattning...

Läs mer

Granskning av årsbokslut och årsredovisning i Samordningsförbundet

Granskning av årsbokslut och årsredovisning i Samordningsförbundet Granskning av årsbokslut och årsredovisning i Samordningsförbundet i Sundsvall Avrapportering av granskning per 31 december 2016 Innehåll 1. Inledning...2 1.1. Bakgrund...2 1.2. Syfte och avgränsning...2

Läs mer

Innehållsförteckning. 1. 2011 i korthet 3. 2. Mål och budget för 2011 4. 3. Resultatet sett i ett omvärldsperspektiv 5

Innehållsförteckning. 1. 2011 i korthet 3. 2. Mål och budget för 2011 4. 3. Resultatet sett i ett omvärldsperspektiv 5 Årsredovisning 2011 Samordningsförbundet Botkyrka, c/o Botkyrka kommun, socialförvaltningen, 147 85 Tumba TFN 073-421 85 08 www.samordningsforbundetbotkyrka.se 1 Innehållsförteckning 1. 2011 i korthet

Läs mer

Mottganingsteamets uppdrag

Mottganingsteamets uppdrag Överenskommelse mellan kommunerna i Sydnärke, Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och Örebro läns landsting om inrättandet av mottagningsteam en modell för flerpartssamverkan Inledning Denna överenskommelse

Läs mer

Samordningsförbundet Pyramis

Samordningsförbundet Pyramis www.pwc.se Revisionsrapport Revision 2016 Samordningsförbundet Pyramis Per Ståhlberg Certifierad kommunal revisor April 2017 Innehåll 1. Sammanfattning...2 2. Inledning...3 2.1. Bakgrund...3 2.2. Syfte

Läs mer

Delårsrapport. för Finnvedens samordningsförbund första halvåret Förbundets vision: DELAKTIGHET SOM GER LIVSKVALITET OCH EGENFÖRSÖRJNING

Delårsrapport. för Finnvedens samordningsförbund första halvåret Förbundets vision: DELAKTIGHET SOM GER LIVSKVALITET OCH EGENFÖRSÖRJNING Delårsrapport för Finnvedens samordningsförbund första halvåret 2015 Förbundets vision: DELAKTIGHET SOM GER LIVSKVALITET OCH EGENFÖRSÖRJNING 1 (7) Delårsrapport 2015 1. Sammanfattning Finnvedens samordningsförbund

Läs mer

Samordningsförbundet Norra Skaraborg

Samordningsförbundet Norra Skaraborg 2014 Samordningsförbundet Verksamhetsplan Finansiell samordning inom rehabiliteringsområdet 2 Mål- och ramdokument Mål, syfte, principer och centrala begrepp för samordningsförbundet Övergripande mål Det

Läs mer

ÅRSREDOVISNING AVSEENDE 2009 ÅRS VERKSAMHET

ÅRSREDOVISNING AVSEENDE 2009 ÅRS VERKSAMHET Samordningsförbundet Göteborg Hisingen (DELTA) Finansiell samordning mellan FÖRSÄKRINGSKASSAN KOMMUNEN ARBETSFÖRMEDLINGEN REGIONEN Ola Andersson Tjänsteutlåtande Dnr: 0007/10 2010-02-11 Ärende nr 3 SAMORDNINGSFÖRBUNDET

Läs mer

Stockholms läns landsting

Stockholms läns landsting Stockholms läns landsting Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2012-10-24 i(d LS 1210-1368 LANDSTINGSSTYRELSEN Landstingsstyrelsen 1 2 *11-1 3 0 0 0 2 4 Årsredovisningar 2011 för Samordningsförbunden Botkyrka,

Läs mer

Samordningsförbundet Kungälv

Samordningsförbundet Kungälv Försäkringskassan Västra Götaland Diarienr: 2008:013.1 Kungälvs kommun Länsarbetsnämnden i Västra Götalands län Västra Götalandsregionen Samordningsförbundet Kungälv Ansvarig tjänsteman Per Liljebäck HAR

Läs mer

Revisionsrapport Samordningsförbundet Consensus Älvsbyn

Revisionsrapport Samordningsförbundet Consensus Älvsbyn Revisionsrapport Revision 2010 Per Ståhlberg, certifierad kommunal revisor Samordningsförbundet Consensus Älvsbyn Bo Rehnberg, certifierad kommunal revisor 2011-05-03 Per Ståhlberg, projektledare Samordningsförbundet

Läs mer

Samordningsförbundet Kungälv

Samordningsförbundet Kungälv Försäkringskassan Västra Götaland Kungälvs kommun Diarienr: 2007:013.1 BIL 1 Länsarbetsnämnden i Västra Götalands län Västra Götalandsregionen Samordningsförbundet Kungälv Ansvarig tjänsteman Per Liljebäck

Läs mer

Våga se framåt, där har du framtiden!

Våga se framåt, där har du framtiden! Våga se framåt, där har du framtiden! Det finansiella Samordningsförbundet Västerås Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Landstinget Västmanland samt Västerås stad har den 1 maj 2010 gemensamt bildat

Läs mer

Samordningsförbundet Activus

Samordningsförbundet Activus www.pwc.se Revisionsrapport Revision 2016 Per Ståhlberg Certifierad kommunal revisor Samordningsförbundet Activus April 2017 Innehåll 1. Sammanfattning...2 2. Inledning...3 2.1. Bakgrund...3 2.2. Syfte

Läs mer

Förslag till inrättande av Samordningsförbundet Södra Roslagen

Förslag till inrättande av Samordningsförbundet Södra Roslagen Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2013-12-13 1 (4) HSN 1311-1278 Handläggare: Barbro Hansson Hälso- och sjukvårdsnämnden 2014-02-13, p 4 Förslag till inrättande av Samordningsförbundet

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2016 med budget 2016-2018

VERKSAMHETSPLAN 2016 med budget 2016-2018 VERKSAMHETSPLAN 2016 med budget 2016-2018 för Samordningsförbundet Södra Vätterbygden (dnr 2015:14 / 7) Vår gemensamma vision: LIVSKVALITET OCH EGENFÖRSÖRJNING FÖR ALLA! 1 1. Inledning Samordningsförbund

Läs mer

Avsiktsförklaring för finansiell samordning inom rehabiliteringsområdet i Huddinge år

Avsiktsförklaring för finansiell samordning inom rehabiliteringsområdet i Huddinge år 1 Bilaga 6 Avsiktsförklaring för finansiell samordning inom rehabiliteringsområdet i Huddinge år 2007-2011 Förslag till beslut Huddinges ledningsgrupp beslutar ställa sig bakom denna promemoria och föreslår

Läs mer

Verksamhetsplan 2015

Verksamhetsplan 2015 Verksamhetsplan 2015 med budget 2015-2017 för Finnvedens Samordningsförbund Förbundets vision: DELAKTIGHET SOM GER BÄTTRE EGENUPPLEVD HÄLSA, ÖKAD ARBETSFÖRMÅGA OCH HÖGRE GRAD AV SJÄLVFÖRSÖRJNING 1 1. Inledning

Läs mer

Delårsrapport. för Finnvedens samordningsförbund första halvåret 2017

Delårsrapport. för Finnvedens samordningsförbund första halvåret 2017 Delårsrapport för Finnvedens samordningsförbund första halvåret 2017 Förbundets vision: DELAKTIGHET SOM GER BÄTTRE EGENUPPLEVD HÄLSA, ÖKAD ARBETSFÖRMÅGA OCH HÖGRE GRAD AV EGENFÖRSÖRJNING 1 (7) Delårsrapport

Läs mer

Granskning av årsbokslut och årsredovisning i Samordningsförbundet

Granskning av årsbokslut och årsredovisning i Samordningsförbundet Granskning av årsbokslut och årsredovisning i Samordningsförbundet i Sollefteå Avrapportering av granskning per 31 december 2016 Innehåll 1. Inledning...2 1.1. Bakgrund...2 1.2. Syfte och avgränsning...2

Läs mer

Samordningsförbundet Vänersborg/Mellerud Dnr ÅRSREDOVISNING AVSEENDE 2007 ÅRS VERKSAMHET

Samordningsförbundet Vänersborg/Mellerud Dnr ÅRSREDOVISNING AVSEENDE 2007 ÅRS VERKSAMHET Samordningsförbundet Vänersborg/Mellerud Dnr 2008.002.013 1 ÅRSREDOVISNING AVSEENDE 2007 ÅRS VERKSAMHET Samordningsförbundet Vänersborg/Mellerud Dnr 2008.002.013 2 Årsredovisning I detta dokument lämnas

Läs mer

Stockholms läns landsting 1 (2)

Stockholms läns landsting 1 (2) Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2014-08-14 LS 1406-0798 Landstingsstyrelsen Förslag till revidering av förbundsordning för Samordningsförbundet Södertälje Föredragande

Läs mer

Inrättande av samordningsförbund för Sundbybergs stad

Inrättande av samordningsförbund för Sundbybergs stad Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-09-11 1 (5) HSN 2017-1509 Handläggare: Lena Franzén Byttner Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-10-24 Inrättande av samordningsförbund för Sundbybergs

Läs mer

Samordningsförbundet Activus i Piteå Dnr Årsredovisning 2018 Beslutad av styrelsen

Samordningsförbundet Activus i Piteå Dnr Årsredovisning 2018 Beslutad av styrelsen Samordningsförbundet Activus i Piteå Dnr Årsredovisning 2018 Beslutad av styrelsen 2019-02-22 Sida 1 Ordförande har ordet Efter omstarten inom Activus har äntligen nya insatser som finansieras av Activus

Läs mer

Verksamhetsplan 2015 Budget Samordningsförbundet Botkyrka, Huddinge och Salem

Verksamhetsplan 2015 Budget Samordningsförbundet Botkyrka, Huddinge och Salem Verksamhetsplan 2015 Budget 2015-2017 Samordningsförbundet Botkyrka, Huddinge och Salem 1 Verksamhetsplanen för 2015 grundar sig på diskussioner och förslag som arbetats fram i styrelse och beredningsgrupp.

Läs mer

Revisionsrapport Revision 2014 Samordningsförbundet Activus Linda Marklund Per Ståhlberg, Cert. kommunal revisor

Revisionsrapport Revision 2014 Samordningsförbundet Activus Linda Marklund Per Ståhlberg, Cert. kommunal revisor www.pwc.se Revisionsrapport Linda Marklund Per Ståhlberg, Cert. kommunal revisor Revision 2014 Samordningsförbundet Activus Innehållsförteckning 1. Sammanfattning och revisionell bedömning... 1 2. Inledning...

Läs mer

F A L K Ö P I N G T I D A H O L M

F A L K Ö P I N G T I D A H O L M Verksamhetsberättelse 2012 Falköping/Tidaholm Ordförande: Hasse Andersson Förbunds chef: Margaretha Eriksson SAMMANFATTNING Finansiella samordningsförbund har sin grund i de strukturella faktorer som gör

Läs mer

Verksamhetsplan och budget 2014

Verksamhetsplan och budget 2014 Verksamhetsplan och budget 2014 Om Lunds samordningsförbund Lunds Samordningsförbund startade sin verksamhet i juni 2009 och är en fristående juridisk person. Medlemmar i Lunds Samordningsförbund är Försäkringskassan,

Läs mer

Verksamhetsplan och budget 2012

Verksamhetsplan och budget 2012 Om Lunds samordningsförbund startade sin verksamhet i juni 2009 och är en fristående juridisk person. Medlemmar i är Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, Region Skåne och Lunds kommun. Samordningsförbundets

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2009:80 1 (12) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Bildande av samordningsförbund för rehabilitering i Nacka Föredragande landstingsråd: Filippa Reinfeldt Ärendet Hälso- och sjukvårdsnämnden

Läs mer

Samordningsförbundet Pyramis

Samordningsförbundet Pyramis www.pwc.se Revisionsrapport Samordningsförbundet Pyramis Per Stålberg Certifierad kommunal revisor Moa Wuotila Revisionskonsult April 2019 Innehåll 1. Sammanfattning... 2 2. Inledning... 3 2.1. Bakgrund...

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN BUDGET

VERKSAMHETSPLAN BUDGET 1(9) VERKSAMHETSPLAN BUDGET 2018 Innehåll: 1 Inledning 2 Övergripande mål, syfte och centrala begrepp 3 Samordningsförbundets uppgifter 4 Synsätt 5 Inriktning i samverkansarbetet 5.1 Stöd till en förbättrad

Läs mer

2006-11-16. Samordningsförbundet Göteborg Centrum Verksamhetsplan med budget 2007-2009

2006-11-16. Samordningsförbundet Göteborg Centrum Verksamhetsplan med budget 2007-2009 1 Samordningsförbundet Göteborg Centrum Verksamhetsplan med budget 2007-2009 1 2 Verksamhetsplan - budget Samordningsförbundet Göteborg Centrum 2007 2009 Övergripande mål Förbundets ändamål är att inom

Läs mer

Verksamhetsplan och budget 2011

Verksamhetsplan och budget 2011 Om Lunds samordningsförbund Lunds Samordningsförbund startade sin verksamhet i juni 2009 och är en fristående juridisk person. Medlemmar i Lunds Samordningsförbund är Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen,

Läs mer

Samordningsförbundet Pyramis

Samordningsförbundet Pyramis www.pwc.se Revisionsrapport Revision 2017 Samordningsförbundet Pyramis Per Stålberg Certifierad kommunal revisor April 2018 Innehåll 1. Sammanfattning... 2 2. Inledning... 3 2.1. Bakgrund... 3 2.2. Revisionsfrågor...

Läs mer

Verksamhetsplan 2017 Samordningsförbund Gävleborg

Verksamhetsplan 2017 Samordningsförbund Gävleborg Verksamhetsplan 2017 Samordningsförbund Gävleborg Bollnäs kommun Gävle kommun Hofors kommun Hudiksvalls kommun Ljusdals kommun Nordanstigs kommun Ockelbo kommun Ovanåkers kommun Sandvikens kommun Söderhamns

Läs mer

Innehållsförteckning 2. Inledning 3. Övergripande mål och syfte 3. Målgrupper 3

Innehållsförteckning 2. Inledning 3. Övergripande mål och syfte 3. Målgrupper 3 VERKSAMHETSPLAN 2010 Innehållsförteckning 2 Inledning 3 Övergripande mål och syfte 3 Målgrupper 3 Organisation 4 Styrelsens uppgifter 4 Beredningsgruppens uppgifter 4 Tjänstemannens uppgifter 4 Revisorer

Läs mer

Överenskommelse om finansiell samordning inom rehabiliteringsområdet, Samordningsförbundet i Karlskoga/Degerfors i Örebro län

Överenskommelse om finansiell samordning inom rehabiliteringsområdet, Samordningsförbundet i Karlskoga/Degerfors i Örebro län Handläggare: Jukka Tekonen, Socialkansliet Överenskommelse om finansiell samordning inom rehabiliteringsområdet, Samordningsförbundet i Karlskoga/Degerfors i Örebro län BAKGRUND Ny lag Riksdagen fattade

Läs mer

Delårsrapport per den 31 augusti 2013

Delårsrapport per den 31 augusti 2013 Samordningsförbundet Östra Östergötland Delårsrapport per den 31 augusti 2013 2013-10-01 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Verksamheter... 3 2.1 Kansli... 4 2.2 Kartläggning och analys av behov

Läs mer

Ansökan om bidrag för 2016

Ansökan om bidrag för 2016 2015-06-18 Till Göteborgs Stad SDN Askim-Frölunda-Högsbo samt SDN Västra Göteborg Ansökan om bidrag för 2016 Bakgrund Samordningsförbundet Göteborg Väster ansvarar för samordnad rehabilitering enligt lag

Läs mer

Samordningsförbundet Activus

Samordningsförbundet Activus www.pwc.se Revisionsrapport Revision 2015 Per Ståhlberg Cert. kommunal revisor Samordningsförbundet Activus Mars 2016 Innehåll 1. Sammanfattning... 2 2. Inledning... 3 2.1. Bakgrund... 3 2.2. Syfte och

Läs mer

SOFINT Mari Grönlund STYRELSEN VERKSAMHETSPLAN 2014

SOFINT Mari Grönlund STYRELSEN VERKSAMHETSPLAN 2014 SOFINT Mari Grönlund STYRELSEN VERKSAMHETSPLAN 2014 1 Verksamhet 1.1 Ändamål Samordningsförbundet SOFINT, i Norra Örebro län, bildades med syfte att främja samverkan mellan samhälleliga organisationer

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2018:77 LS 2017 1511 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Utökning av Samordningsförbundet Södra Roslagen och namnändring till Samordningsförbundet Roslagen 26 (30) Stockholms läns landsting

Läs mer

Granskning av årsredovisning och intern kontroll 2017

Granskning av årsredovisning och intern kontroll 2017 www.pwc.se Anette Fagerholm Certifierad kommunal revisor Mars 2018 Granskning av årsredovisning och intern kontroll 2017 Samordningsförbundet i Östra Skaraborg Innehållsförteckning 1. Uppdraget... 1 2.

Läs mer

Delårsrapport. för Finnvedens samordningsförbund första halvåret 2018

Delårsrapport. för Finnvedens samordningsförbund första halvåret 2018 Delårsrapport för Finnvedens samordningsförbund första halvåret 2018 Förbundets vision: DELAKTIGHET SOM GER BÄTTRE EGENUPPLEVD HÄLSA, ÖKAD ARBETSFÖRMÅGA OCH HÖGRE GRAD AV EGENFÖRSÖRJNING 1 (7) Delårsrapport

Läs mer

Dokument för Intern kontroll av löpande rutiner

Dokument för Intern kontroll av löpande rutiner Dokument för Intern kontroll av löpande rutiner Antagen av styrelsen 2015-03-06 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING SID 1 Ansökan om medel... 2 2 Genomförande av aktivitet... 2 3 Redovisning av medel beviljade av styrelsen...

Läs mer

Consensus i Älvsbyn Samordningsförbund ÅRSREDOVISNING 2014. 2014-01-01----2014-12-31 Samordningsförbundet Consensus Organisationsnummer: 222000-2261

Consensus i Älvsbyn Samordningsförbund ÅRSREDOVISNING 2014. 2014-01-01----2014-12-31 Samordningsförbundet Consensus Organisationsnummer: 222000-2261 Consensus i Älvsbyn Samordningsförbund ÅRSREDOVISNING 2014 2014-01-01----2014-12-31 Samordningsförbundet Consensus Organisationsnummer: 222000-2261 Styrelsen för Samordningsförbundet Consensus i Älvsbyn,

Läs mer

Inrättande av Samordningsförbundet Sundbybergs stad 16 LS

Inrättande av Samordningsförbundet Sundbybergs stad 16 LS Inrättande av Samordningsförbundet Sundbybergs stad 16 LS 2017-0879 1 (2) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2018-01-17 LS 2017-0879 Landstingsstyrelsen Inrättande av samordningsförbund med Sundbybergs

Läs mer

Norra Västmanlands Samordningsförbund. Norbergsvägen FAGERSTA ÅRSREDOVISNING. September December 2005

Norra Västmanlands Samordningsförbund. Norbergsvägen FAGERSTA ÅRSREDOVISNING. September December 2005 Norra Västmanlands Samordningsförbund Norbergsvägen 21 737 80 FAGERSTA ÅRSREDOVISNING September December 2005 Innehållsförteckning Organisation...2 Förbundets ledning 3 Verksamhetsberättelse.5 Resultaträkning..8

Läs mer

Löpande rutiner. Antagen av styrelsen

Löpande rutiner. Antagen av styrelsen Löpande rutiner Antagen av styrelsen 2016-11-18 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING SID Innehåll 1 Ansökan om medel... 2 2 Genomförande av aktivitet... 2 3 Redovisning av medel beviljade av styrelsen... 3 4 Redovisning

Läs mer

Revisionsrapport. Revision Samordningsförbundet Consensus. Per Ståhlberg Cert. kommunal revisor. Robert Bergman Revisionskonsult

Revisionsrapport. Revision Samordningsförbundet Consensus. Per Ståhlberg Cert. kommunal revisor. Robert Bergman Revisionskonsult Revisionsrapport Revision 2011 Per Ståhlberg Cert. kommunal revisor Samordningsförbundet Consensus Robert Bergman Revisionskonsult Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 1 2. Inledning... 2 2.1. Bakgrund...

Läs mer

Granskning av årsbokslut och årsredovisning i Samordningsförbundet

Granskning av årsbokslut och årsredovisning i Samordningsförbundet Granskning av årsbokslut och årsredovisning i Samordningsförbundet i Ånge Avrapportering av granskning per 31 december 2016 Innehåll 1. Inledning...2 1.1. Bakgrund...2 1.2. Syfte och avgränsning...2 1.3.

Läs mer

Förslag till ombildning av Samordningsförbundet Haninge för rehabilitering till Samordningsförbundet Östra Södertörn

Förslag till ombildning av Samordningsförbundet Haninge för rehabilitering till Samordningsförbundet Östra Södertörn HSN 2010-01-26 P 7 1 (4) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning TJÄNSTEUTLÅTANDE 2009-12-04 HSN 0912-1573 Handläggare: Barbro Hansson Förslag till ombildning av Samordningsförbundet Haninge för rehabilitering

Läs mer

Revisionsrapport. Revision Samordningsförbundet Activus Piteå. Per Ståhlberg Cert. kommunal revisor. Robert Bergman Revisionskonsult

Revisionsrapport. Revision Samordningsförbundet Activus Piteå. Per Ståhlberg Cert. kommunal revisor. Robert Bergman Revisionskonsult Revisionsrapport Revision 2011 Per Ståhlberg Cert. kommunal revisor Samordningsförbundet Activus Piteå Robert Bergman Revisionskonsult Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 1 2. Inledning... 2 2.1.

Läs mer

Samordningsförbundet Ale, Kungälv, Stenungsunds och Tjörn

Samordningsförbundet Ale, Kungälv, Stenungsunds och Tjörn Ales Kommun Diarienr: 28/8-2 Kungälvs kommun Stenungsunds Kommun Tjörns Kommun Arbetsförmedlingen Försäkringskassan Västra Götalandsregionen Samordningsförbundet Ale, Kungälv, Stenungsunds och Tjörn Ansvarig

Läs mer

Avsiktsförklaring för finansiell samordning inom rehabiliteringsområdet för Samordningsförbundet Vänersborg och Mellerud

Avsiktsförklaring för finansiell samordning inom rehabiliteringsområdet för Samordningsförbundet Vänersborg och Mellerud 1 BIL 2 Avsiktsförklaring för finansiell samordning inom rehabiliteringsområdet för Samordningsförbundet Vänersborg och Mellerud Förslag till beslut Beredningsgruppen beslutar ställa sig bakom denna promemoria

Läs mer