Aktivitetsredovisning för 2008

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Aktivitetsredovisning för 2008"

Transkript

1 Lennart Axelsson Projektledare Aktivitetsredovisning för 2008 Årets aktiviteter finns beskrivna på vår webbsida, Nedan följer en sammanfattning av den viktigaste informationen. Aktiviteter Sedan vår webbplats uppgraderats under våren 2008 har drygt 30 nyhetsreportage publicerats. I nedanstående bild visas några exempel. För fördjupad läsning hänvisas till följande länk: Projektblogg På webbplatsens förstasida finns länk till projektbloggen, som med ca 100 inlägg under året både beskrivit aktiviteterna i projektet och kommenterat aktuella frågor.

2 Publikationer Publikationer i form av rapporter, uppsatser, artiklar finns samlade under följande länk: Den första rapporten inom ramen för Ung Kommunikations rapportserie har publicerats. Den bygger på den omfattande slutrapporten från temagruppen ByBoo, skriven av Jessica Linde och Ida Qvarnström med titeln Sociala relationer på nya digitala arenor om mobbning, kunskapsdelning och en bygemenskap på nätet. Inom ramen för temagruppen Amulets har två internationella artiklar publicerats med titlarna Exploring How Pervasive Technologies Can Support Situated Learning och Exploring novel learning practices through co-designing mobile games co-design. Under året har en lic-avhandling med utgångspunkt bl.a. i temagruppen Amulets lagts fram: Daniel Spikol, Playing and Learning Across Locations, Identifying Factors for the Design of Collaborative Mobile learning. Temagrupper Fortsatt aktivitet i flera temagrupper. Amulets Gruppens arbete har sedan starten kontinuerligt fördjupats och under verksamhetsåret har koncentration skett mot matematik och mobil teknik. Gruppens arbete har letts av Daniel Spikol och Katrin Lindwall. Artiklar om Amulets Utforska naturen med mobilen (webbartikel) IT, fysisk aktivitet och lärande hänger ihop (webbartikel på sajten "IT för pedagoger") Mobil teknologi öppnar nya vägar för skolan (artikeln i KK-stiftelsens nyhetsbrev IT och lärande) Länkar finns på Där finns även länk till Amulets blogg,. IKT i engelska Temagruppen har upphört med arbetet men Maria Estling Vannestål, lektor i engelska vid Högskolan i Kalmar och Växjö universitet arbetar vidare med Språklänkportalen och hur nätet kan användas i engelskundervisningen. Maria har under året gjort ett flertal presentationer: Öppet hus, Växjö universitet LR Forum för moderna språk, Göteborg Forskningsseminarium inom miljön Språk och litteratur, Växjö universitet Tumba gymnasium LMS Språkdag Författarkväll, Studentlitteratur, Lund Njudungsgymnasiet, Vetlanda Svenska skolan i London Skolforum, Malmö LMS Trestad, Uddevalla Dackeskolan i Tingsryd Öppen föreläsning, Växjö universitet Omfattande totalt ca 600 lärare.

3 IKT i engelskan har också fått genomslag i kursverksamheten: Deltagande i lärarlyftskurs vid Uppsala universitets fortbildningsavdelning för skolans internationalisering Kursen IKT i engelskundervisningen, 6 hp, VT resp. HT, Högskolan i Kalmar Delkursen Informations- och kommunikationsteknik (IKT) i språkundervisningen, 3 hp, HT inom kursen Engelska, språk, kultur och internationalisering i skolans tidiga år I, Växjö universitet Delkursen IKT i engelskundervisningen, 7,5 hp, HT inom Lärarlyftskursen Språkläraren i tiden - språk, litteratur och samhälle i didaktisk belysning Omfattande drygt 90 studenter. Övriga aktiviteter. Inspelad Skype-intervju för en språkdidaktisk kurs vid Karlstads universitet (finns tillgänglig på UR Access) Forskningsansökan till VR-u (med bl.a. Solveig Granath, Karlstads universitet): Språkdidaktik i en digital värld 13 intervjuer med verksamma lärare genomförda Artikeln IT i språkundervisningen i teori och praktik. I Fönster mot språk och litteratur (med Solveig Granath, Karlstads universitet, fulltextversion på Boken Lära engelska på internet (Studentlitteratur), utkom vt Läs mer: IKT i ung kommunikation Temagruppen leds av Idor Svensson vid institutionen för pedagogik. Syftet har varit att utveckla ett kursinnehåll i en kurs som riktar sig till lärare och behandlingsassistenter. Fokus ligger på frågan vad är ung kommunikation? och vad ska fokus i kursen vara?. Under hösten 2008 genomfördes kursen (7.5 hp) som har handlat om att erfara nya medier på Internet, hur barn och ungdomar använder dessa medier samt vilken betydelse det får för skola och behandling. I kursen ingick tre huvudmoment 1) att deltagarna skulle blogga om olika communityn, dvs. vilket klimat som rådde, genus, typ av diskussioner och åldersgruppen. 2) Blogga om kurslitteratur, kommentera varandras bloggar mm. 3) Iscensätta och genomföra en uppgift med hjälp av digitala medier i sitt arbete som lärare och behandlare. Det var 7 studenter som fullföljde kursen. På kursens egen blogg kan diskussionen följas: Gruppens arbete fortsätter under 2009 med ny kurs och en utvidgad forskningsansats. Etik och moral på den unga digitala arenan Ansvariga för temagruppen är Ragnar Olsson och Lise-Lott Eek vid Högskolan Kalmar. Gruppens arbete har syftat till att i en bred upplagt enkätstudie till elever i olika åldrar att skapa kunskaper kring hur etiska och moraliska frågor formuleras på den arena som skapas genom den unga kommunikationen. Resultatet av gruppens arbete kommer att redovisas under I allmänt utbildningsområde 2 vid Högskolan i Kalmar har genomförts kursförändringar i enlighet med temagruppens erfarenheter i form av föreläsningar och diskussioner.

4 Den moderna tekniken som länk mellan lärare och elever Ansvariga för temagruppen är Daniel Sylén, och Markus Nilsson. Ytterligare fem lärare från Kalmar kommun, Bergaviksskolan har deltagit. Lärarstudenter i verksamhetsförlagd utbildning har också deltagit. Katarina Herrlin arbetar vid Högskolan i Kalmar och har ansvaret för att koppla utvecklingsarbetet på Bergaviksskolan till lärarutbildningen. Utvecklingsarbetet har fokuserats på användning av bloggar, MSN och YouTube i skolarbetet. Slutrapport finns med dels lärarnas redovisade erfarenheter och dels reflektioner av temagruppens arbete från lärarutbildningen vid Högskolan i Kalmar. Läs på Film och medier i lärarutbildning och lokal skolutveckling Projektledare för temagruppen är Mathias Ahrn, lärare på Teleborg Centrum, en högstadieskola i Växjö. (Mathias har under en period även arbetat som IT-pedagog på AV-Media). Temagruppen består av ytterligare tre lärare från Teleborg Centrum, 4 lärare på Kungsmadskolan, en gymnasieskola i Växjö och två lärarutbildare från Växjö universitet. Syftet med temagruppens arbete är att utveckla former för film i undervisningen, att med filmen som nytt medium överbrygga avståndet mellan grundskola och gymnasium, mellan skolverksamhet och lärarutbildning. Slutrapport finns. Gruppens arbete kommer att delas upp i två parallella utvecklingsspår. Teleborg Centrum bygger vidare på en IT-strategi där hela skolan involveras i arbetet med IKT, film och media. Bloggar från arbetet finns på Ung Kommunikation, se Kungsmadskolan kommer att ta fasta på idén från temagruppen om samarbete mellan medielärare och ämneslärare där lärarstudenter kommer att ingå som aktiva medarbetare i arbetslagen. Rörlig bild och andra medier som kunskapsform Ansvarig för temagruppen är Maria Stam, Högskolan i Kalmar och Magnus Engvall, Reaktor Sydost. Lärare från skolor i Växjö, Kalmar och Mörbylånga ingår i temagruppen, totalt 8 lärare, AV-Media Kalmar finns också representerad i temagruppen. Lärarstudenter vid Högskolan i Kalmar har också deltagit inom ramen för bildämnet. För att det vidgade textbegreppet skall bli verklighet behöver lärare och elever kunskaper om olika medieringsformer och deras möjligheter och begränsningar. Temagruppen undersöker hur digital rölig bild och andra medier kan fungera som en kunskapsform på ett integrerat sätt i undervisningen. Hur påverkar detta sätt att arbeta bedömningen av elevers arbete. Syftet med temagruppens arbete t är att problematisera och precisera frågor kring lärande, bedömning, kvalitet och analys. Rapport finns där intressanta erfarenheter redovisas. Läs mer på Diskussioner förs om att utveckla temagruppens arbete under ht 2009.

5 IKT i specialpedagogiken Ansvarig för temagruppen är Christer Jacobsson. Övriga medlemmar i temagruppen är specilapedagoger vid Växjö universitet, hittills en grundskola i Växjö kommun. Samarbete finns med IT-pedagog vid AV-Media. Syftet med temagruppens arbete är att undersöka, bearbeta och introducera kompensatoriska hjälpmedel för en bredare krets av lärare. Nyligen har webbportalen öppnat. Temagruppens arbete kommer i fortsättningsvis att kanaliseras till webbportalen. Barns tidiga språk- och matematikutveckling med bilden som utgångspunkt Temagruppens tanke är att utveckla arbetet med barns tidiga språkutveckling. Barnen är i åldrarna 4-5 år. Idén är att använda bilden som utgångspunkt och att barnen ska vara aktörer. Även matematik kommer att kopplas till arbetet. Projekttid februari juni Tretton personer deltar. Temagruppens egen beskrivning och länk till blogg finns på följande adress: Skolan, Hemmet och Nätet Med temagruppen "Skolan, Hemmet och Nätet" ska år 6 på Oxhagsskolan i Kalmar under läsåret undersöka om den kvalitativa närvaron och insynen från föräldrar kan förstärkas via Internet. Närvaron och insynen tar sig uttryck i att barnen under skoltid använder PC som portfolio och materialet skickas till en server, som Högskolan i Kalmar administrerar, och som föräldrarna kommer åt hemifrån. På detta sätt kan föräldrarna följa sina barns arbete i skolan. Vidare kan skolinformation skickas ut via denna kontakt. Från skolan ska det finnas ett rum som är öppet för alla föräldrar, men varje elev och förälder ska också ha ett eget rum för samtal med skolan. Information om gruppens arbete finns att läsa på följande adress: Slutrapport kommer under hösten Gender Awareness in ICT with focus on Education Temagruppen har genomfört en pilotstudie med 50 elever i åldrarna år där utgångspunkten var att undersöka könsskillnader i datoranvändning. Därefter har en större studie gjorts där man fått ca 1000 svar. Dessa data är ännu inte fullt bearbetade. Rapport kommer under ht Arbetet i temagruppen uppmärksammades av OECD och gruppen blev inbjuden till konferens i Norge i juni Förändrat kursinnehåll AU och inriktnigar vid HiK I AU1 genomförs nya former för examination kopplat till digital berättande via podcast. Uppgiften studenterna har fått är att redovisa sina reflektioner från sin första VFU i form av en digital berättelse. Tidigare har detta genomförts som en skriftlig inlämningsuppgift. I inriktning mot tidiga år där barns språk och begrepp varit central, del 1 och 2 (SP100L och SB200L) ingår sagor som ett tema. I kursen SB100L gjorde studenterna bearbetningar av folksagor och detta presenterades i form av en digital berättelse. I SB200L var uppgiften för studenterna att under VFU-perioden låta barnen/eleverna skapa digitala berättelser. Exempel på student- och elevarbeten finns på

6 Föreläsningar och presentationer av projektet 16 januari Institutionen för pedagogik, bildavdelningen, presentation av projektet 23 januari Öppet Hus Växjö universitet, 3 föreläsningar, skattjakt, workshop 31 januar Växjökonferensen, nationell gymnasiekonferens, föreläsning tillsammans med Christina Olin-Scheller 6 februari Studievägledare, Småland, Blekinge, presentation av projektet 12 februari Regionmöte AV-Media, uppföljning av BETT 13 februari Presentation för Lärarnas Riksförbund. Delegation från centrala kansliet mars Presentation av projektet för kommunrepresentanter Ronneby, Karlshamn, Olofström, Sölvesborg mars Nationell konferens, lärarutbildningar, KK-stiftelsen 2 april Öppet seminarium, UR Stockholm. Läsa och skriva i en vidgad textvärld 11 april Presentation av projektet Rotary Växjö 16 april Medverkan i TV4, nyhetsmorgon. Diskussion om IT i skolan 17 april Föreläsning, Ann-Britt Enochsson, lärare och lärarutbildare 28 april Föreläsning med lärare i region Kalmar i arr av AV-Media Kalmar. Samarbete med Reaktor Sydost. 6 maj Presentation av projektet, Lärarutbildningsnämnden Växjö universitet 7 maj Regional konferens, IT-pedagoger i Kronobergs län, A-Media Växjö. Presentation av projektet 7-8 maj Informationsspridning NU-konferens i Kalmar 26 maj Föreläsning BTH Innovativt lärande Tomas Kroksmark i samarbete med Ung Kommunikation 7 juni Seminarium, Myndigheten för skolutveckling. Läs-, skriv och språkutveckling. 16 juni Skolbibliotekarier, gymnasieskolor i södra Sverige. Presentation av projektet. 17 juni Föreläsning om projektet, web 2.0 för gymnasielärare i Tällberg. Region Dalarna. 12 augusti Föreläsning, Ung Kommunikation, Lärarutbildningen Mittuniversitetet 18 augusti Föreläsning, Ung Kommunikation, Institutionen för ekonomi och IT, Högskolan i Väst, 26 augusti Inledande presentation, lärarstudenter i Växjö 3 september Föreläsning yrkeslärare HiK o VXU, ung kommunikation, web september Föreläsning, allmänt utbildningsområde 1 lärarstudenter vid VXU 11 september Föreläsning, mediestudenter vid VXU 12 september Participatory Academi, konferens cross media, VXU, SVT, Delta Garden, Interactive Institute, Ung Kommunikation 15 september Föreläsning studenter, AU1 distans HiK 17 september Föreläsning studenter, AU1 campus HiK 23 september Föreläsning, Johan Elmfeldt, Skrift i rörelse, lärarutbildare och verksamma lärare 1 oktober Diskussioner med och information om UK till kommunsamverkansprojektet KORt (Karlshamn, Olofström, Ronneby) 1 oktober Föreläsning, lärarstudenter, Högskolan i Borås 3 oktober Föreläsning, Växjö kommuns skolmässa för förskola och grundskola 8 oktober Mötesplats Södra Småland. Regionförbundets konferensdagar. Föreläsning digital kompetens, ung kommunikation och lärande 23 oktober Föreläsning, lärarstudenter inriktade mot förskola och fritidshem, Växjö universitet

7 27 oktober Föreläsning, digital kompetens, ung kommunikation och lärande gymnasielärare i Kalmar län i arrangemang av HiK 28 oktober Fördjupad föreläsning allmänt utbildningsområde 1, lärarstudenter vid VXU 10 november Temadag Bergavikskolan, Kalmar. Temagruppen Den moderna tekniken som länk mellan lärare och elev och skolan värdar för arrangemanget 7 nov NetPort, information och diskussion om gemensamt arbete 17 november Föreläsning, vidgade textbegreppet och ung kommunikation, bildlärarstudenter VXU 18 november St Sigfrids folkhögskola, presentation av Ung Kommunikation i lärarutbildningen november Nationell mediepedagogisk konferens i samarbete med Reaktor Sydost och Sv Filminstitutet 9 december Inspelning på UR, I Love Språk. Sänd i februari december Medieteknikens dag, Växjö universitet, presentation av podcast-projekt genomfört av lärarstudenter i allmänt utbildningsområde vid HiK 16 december Folkbibliotekarier i Jönköpings, Kalmars Kronobergs och Blekinge län, Föreläsning om ung kommunikation och web 2.0. Ledningsmöten Under året har ledningsgruppen haft 7 protokollförda möten inklusive en inledande tvådagars konferens i september med ledningsgrupp och dekaner i lärarutbildningsnämnderna. Utvärdering och kartläggning Under året har det genomförts en intern kartläggning av lärarstudenters förväntningar på digital kompetens och digitala medier i utbildningen. De berörda studenterna påbörjade sin utbildning 2008 vid lärarutbildningen i Växjö. Kartläggningen var en del av en större enkät som gjordes till lärarstudenter som började Under 2009 kommer en liknande kartläggning att göras av lärarstudenternas syn på digital kompetens och digitala medier. Då finns data från tre år av nya studenters uppfattningar. Avsikten är att under senare delen av 2009 göra en analys av samtliga enkäter. Under 2008 har centrala utvärderingar gjorts tillsammans med KK-stiftelsen och Apel. Ett första möte genomfördes med KK-stiftelsen. Kommenteras i följande blogginlägg: Den 15 april genomfördes ett möte tillsammans med KK-stiftelsen och Apel. Kommenteras i blogginlägg: Den 14 april genomfördes ett gemensamt utvärderingsmöte på KK-stiftelsen tillsammans med LIKA och KompLIT. Även Apel deltog. Kommenteras i blogginlägg: Den 21 oktober genomfördes ett utvärderingsmöte med KK-stiftelsen och Apel där också rektorerna från Växjö universitet och Högskolan i Kalmar deltog. Kommenteras i blogginlägg:

8 Ekonomisk redovisning 2008 Utfall 2008 Aktivitet Proj.med. KK-stiftelsen Medfinans Internt Medfinans Externt TOTALT TOTALT Diff projektet Budget Utfall Budget Utfall Budget Utfall Budget Utfall Budg-Utfall IB Årets (08) medel Sa Tema/Analys Summa utfall Stöd till fördjupning Summa utfall Utrustning Summa utfall Resor Summa utfall Erfarenhetsutbyte Summa utfall Utvärdering Summa utfall Kompetensutveckling Summa utfall OVERHEAD Summa utfall Summa budget TOTALT UTFALL AKTIVITETER PROJEKTADMINISTRATION Ledningsgruppen Summa utfall Info Summa utfall Teknik Summa utfall Budget Summa utfall Lokaler Summa utfall Summa budget TOTALT UTFALL ADMIN Total budget Budgeterat resultat 98 Totalsumma utfall Resultat, UB -08, projektmedel Kvar temagrupper, 2008, VXU Kvar temagrupper 2008, HIK Kvar temagrupper 2008, BTH

Aktivitetsredovisning 2007

Aktivitetsredovisning 2007 Lennart Axelsson Projektledare Aktivitetsredovisning 2007 Årets löpande aktiviteter finns i huvudsak beskrivna på http://ungkommunikation.bloggg.se. På vår webbsida, www.ungkommunikation.se, finns övergripande

Läs mer

Aktivitetsredovisning för 2009

Aktivitetsredovisning för 2009 Aktivitetsredovisning för 2009 Projektledargruppen består av Susanna Nordmark, Linnéuniversitetet Växjö, Anne-Marie Folkesson, Linneuniversitetet, Kalmar, Tom Gagner Linnéuniversitetet, Kalmar, Rose-Marie

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK OCH SPECIALPEDAGOGIK

INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK OCH SPECIALPEDAGOGIK INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK OCH SPECIALPEDAGOGIK LLEN00 Engelska för lärare i åk 1-3, 15 högskolepoäng English for teachers in years 1-3, 15 credits Fastställande Kursplanen är fastställd av Lärarutbildningsnämnden

Läs mer

LAU275, Allmänt utbildningsområde 2, Vetenskaplighet i teori och praktik, avancerad nivå, 15 högskolepoäng

LAU275, Allmänt utbildningsområde 2, Vetenskaplighet i teori och praktik, avancerad nivå, 15 högskolepoäng 1 Kursplan LAU 275 Gäller från och med vt 16 LAU275, Allmänt utbildningsområde 2, Vetenskaplighet i teori och praktik, avancerad nivå, 15 högskolepoäng General Education Field 2, Scholarly and Scientific

Läs mer

LAU270, Allmänt utbildningsområde 2, Vetenskapligt tänkande, vetenskapligt arbete och vetenskapligt förhållningssätt, 15 högskolepoäng

LAU270, Allmänt utbildningsområde 2, Vetenskapligt tänkande, vetenskapligt arbete och vetenskapligt förhållningssätt, 15 högskolepoäng Kursplan LAU270 Gäller från och med vt 16 LAU270, Allmänt utbildningsområde 2, Vetenskapligt tänkande, vetenskapligt arbete och vetenskapligt förhållningssätt, 15 högskolepoäng General Education Field

Läs mer

LSU160, Hinder för lärande och pedagogiska konsekvenser, 15 högskolepoäng

LSU160, Hinder för lärande och pedagogiska konsekvenser, 15 högskolepoäng Gäller fr.o.m. vt 11 LSU160, Hinder för lärande och pedagogiska konsekvenser, 15 högskolepoäng Impediments for Learning and Pedagogical Consequences, 15 higher education credits Grundnivå/First Cycle 1.

Läs mer

LSU210, Specialpedagogiskt perspektiv på skriftspråksutveckling och matematisk begreppsutveckling pedagogiska konsekvenser, 15 högskolepoäng.

LSU210, Specialpedagogiskt perspektiv på skriftspråksutveckling och matematisk begreppsutveckling pedagogiska konsekvenser, 15 högskolepoäng. = Gäller fr.o.m. vt 10 LSU210, Specialpedagogiskt perspektiv på skriftspråksutveckling och matematisk begreppsutveckling pedagogiska konsekvenser, 15 högskolepoäng. Becoming Litterate and Numerate in a

Läs mer

Film och medier i lärarutbildningen och lokal skolutveckling Ett samarbete mellan Kungsmadskolan, lärarutbildningen och Teleborg centrum

Film och medier i lärarutbildningen och lokal skolutveckling Ett samarbete mellan Kungsmadskolan, lärarutbildningen och Teleborg centrum Film och medier i lärarutbildningen och lokal skolutveckling Ett samarbete mellan Kungsmadskolan, lärarutbildningen och Teleborg centrum En delrapport som kort beskriver de tankar som genomsyrat uppbyggnaden

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER

INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER LG20FR Verksamhetsförlagd utbildning 2 för gymnasielärare i franska, 7,5 högskolepoäng Teaching Practice 2 for Teachers of French in Upper Secondary School, 7.5

Läs mer

Möte, Ung Kommunikation i halvtid med KK-stiftelsen den 21 oktober på Växjö universitet Minnesanteckningar

Möte, Ung Kommunikation i halvtid med KK-stiftelsen den 21 oktober på Växjö universitet Minnesanteckningar 1 Möte, Ung Kommunikation i halvtid med KK-stiftelsen den 21 oktober på Växjö universitet Minnesanteckningar Program Gemensam diskussion: KK-stiftelsen, Apel, universitets- och högskoleledning, dekaner,

Läs mer

L6EN20, Engelska 2 för lärare åk 4-6, 15,0 högskolepoäng English 2 for Teachers, 4th-6th grade, 15.0 higher education credits

L6EN20, Engelska 2 för lärare åk 4-6, 15,0 högskolepoäng English 2 for Teachers, 4th-6th grade, 15.0 higher education credits UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETSNÄMNDEN L6EN20, Engelska 2 för lärare åk 4-6, 15,0 högskolepoäng English 2 for Teachers, 4th-6th grade, 15.0 higher education credits Grundnivå/First Cycle 1. Fastställande

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER

INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER L920SP Verksamhetsförlagd utbildning 2 för ämneslärare i spanska åk 7-9, 7,5 högskolepoäng Teaching Practice 2 for Teachers in Secondary School Year 7-9, 7.5 higher

Läs mer

Skapande och lärande med medier och it i skolan

Skapande och lärande med medier och it i skolan Skapande och lärande med medier och it i skolan Tisdag den 2 november 2004 på Skolforum, Älvsjömässan Program vid Skolforum 2 november 2004 9.30-12.30 Visioner om skapande och lärande med it och medier

Läs mer

Avhandling: Tillämpning av

Avhandling: Tillämpning av Avhandling: Tillämpning av video i distanskurser i högre utbildning Lena Dafgård Doktorand i tillämpad informationsteknologi med inriktning mot utbildningsvetenskap Chalmers Göteborgs universitet Högskolepedagogisk

Läs mer

Övningsskoleprojektet

Övningsskoleprojektet Övningsskoleprojektet Med start ht-14 kommer Grundlärarprogrammets studenter på campus att ingå i en försöksverksamhet med övningsskolor för verksamhetsförlagd utbildning (VFU) Projektledare Annelie Bodén

Läs mer

Kursplan. Engelska för ämneslärare II, årskurs 7-9 och gymnasiet. Lärarutbildningsnämnden Engelska

Kursplan. Engelska för ämneslärare II, årskurs 7-9 och gymnasiet. Lärarutbildningsnämnden Engelska Dnr: ENGL02/20161 Lärarutbildningsnämnden Engelska Kursplan Engelska för ämneslärare II, årskurs 7-9 och gymnasiet Kurskod: Kursens benämning: Högskolepoäng: 30 Utbildningsnivå: Grundnivå Successiv fördjupning:

Läs mer

LMS210, Människa, natur och samhälle för lärare 2, 30 högskolepoäng

LMS210, Människa, natur och samhälle för lärare 2, 30 högskolepoäng LMS210, Människa, natur och samhälle för lärare 2, 30 högskolepoäng Man, Nature and Society 2 for Teachers in Primary School, 30 higher education credits Grundnivå/First Cycle 1. Fastställande Kursplanen

Läs mer

== Utbildningsvetenskapliga fakulteten

== Utbildningsvetenskapliga fakulteten Utbildningsvetenskapliga fakulteten PDG527 Förskolebarns språkutveckling och lärande i matematik, 15 högskolepoäng Young children s language development and learning in mathematics, 15 higher education

Läs mer

IT och. lärarstuderande. Attityder, tillgång och användning EN RAPPORT FRÅN KK-STIFTELSEN

IT och. lärarstuderande. Attityder, tillgång och användning EN RAPPORT FRÅN KK-STIFTELSEN 2005 Pressmaterial 2005-10-30 IT och lärarstuderande Attityder, tillgång och användning EN RAPPORT FRÅN KK-STIFTELSEN KK-stiftelsen arbetar för att stärka Sveriges konkurrenskraft genom att stödja: forskning

Läs mer

Guide för Självständigt Arbete på lärarprogrammet Idrott och fysisk bildning, grundnivå

Guide för Självständigt Arbete på lärarprogrammet Idrott och fysisk bildning, grundnivå Idrottsvetenskap 2008-01-08 Guide för Självständigt Arbete på lärarprogrammet Idrott och fysisk bildning, grundnivå Frans Oddner Katarina Schenker 1 Innehåll Innehåll... 2 Introduktion... 3 Syfte... 3

Läs mer

Handlingsplan ht 2011-vt 2012 Regionalt utvecklingscentrum (RUC)

Handlingsplan ht 2011-vt 2012 Regionalt utvecklingscentrum (RUC) Sida 1 (6) Bilaga till RUC:s verksamhetsplan 2010-2013 Fastställd av RUC-styrelsen 2011-06-22 Handlingsplan ht 2011-vt 2012 Regionalt utvecklingscentrum (RUC) Inledning Handlingsplanen baseras på mål i

Läs mer

Pedagogik GR (A), Läs- och skrivinlärning, 15 hp

Pedagogik GR (A), Läs- och skrivinlärning, 15 hp 1 (5) Kursplan för: Pedagogik GR (A), Läs- och skrivinlärning, 15 hp Education Ba (A), Learning reading and writing Allmänna data om kursen Kurskod Ämne/huvudområde Nivå Progression Inriktning (namn) Högskolepoäng

Läs mer

Slutrapport i projektet Utveckling av bedömningskompetenser med stöd av digitala scenarier inom Future Learn

Slutrapport i projektet Utveckling av bedömningskompetenser med stöd av digitala scenarier inom Future Learn 1(5) 2013-05-27 Slutrapport i projektet Utveckling av bedömningskompetenser med stöd av digitala scenarier inom Future Learn Projektbeskrivning Utveckling av bedömningskompetenser med stöd av digitala

Läs mer

LYK70G, Bedömning och betygsättning för yrkeslärare, 7,5 högskolepoäng Assessment and grading in VET, 7.5 higher education credits

LYK70G, Bedömning och betygsättning för yrkeslärare, 7,5 högskolepoäng Assessment and grading in VET, 7.5 higher education credits UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETSNÄMNDEN LYK70G, Bedömning och betygsättning för yrkeslärare, 7,5 högskolepoäng Assessment and grading in VET, 7.5 higher education credits Grundnivå/First Cycle 1. Fastställande

Läs mer

Film och medier i undervisningen och lokal skolutveckling Slutrapport

Film och medier i undervisningen och lokal skolutveckling Slutrapport Film och medier i undervisningen och lokal skolutveckling Slutrapport AV-Media Kronoberg Mathias Ahrn Kungsmad Eva-Maria Johnsson Susanna Henningsson Iréne Wirdelöv Per-Håkan Jonestrand Teleborgs Centrum

Läs mer

Institutionen för individ och samhälle Kurskod MAG200. Mathematics, Primary Education School Years 4-6: Part I, 15 HE credits

Institutionen för individ och samhälle Kurskod MAG200. Mathematics, Primary Education School Years 4-6: Part I, 15 HE credits KURSPLAN Kursens mål Kursen syftar till att utveckla och fördjupa studentens förmåga att tillämpa didaktiska teorier och matematiska begrepp så att han/hon utifrån gällande styrdokument kan planera, genomföra

Läs mer

Utbildningsvetenskap, 20 poäng (21-40 p) Science education, Intermediate level, 30 ECTS

Utbildningsvetenskap, 20 poäng (21-40 p) Science education, Intermediate level, 30 ECTS HÖGSKOLAN I HALMSTAD KURSPLAN Enheten för lärarutbildning Dnr 512-2003-4151 Utbildningsvetenskap, 20 poäng (21-40 p) Science education, Intermediate level, 30 ECTS Kurskod: LNY Kursplanen är godkänd och

Läs mer

Studenter som inte slutför lärarutbildningen vart tar de vägen?

Studenter som inte slutför lärarutbildningen vart tar de vägen? Statistisk analys Ingeborg Amnéus Avdelningen för statistik och analys 08-563 088 09 ingeborg.amneus@hsv.se www.hsv.se Nummer: 2007/3 Studenter som inte slutför lärarutbildningen vart tar de vägen? En

Läs mer

L3EN10, Engelska för lärare F-3, 15,0 högskolepoäng English for teachers grades 0-3, 15.0 higher education credits

L3EN10, Engelska för lärare F-3, 15,0 högskolepoäng English for teachers grades 0-3, 15.0 higher education credits UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETSNÄMNDEN L3EN10, Engelska för lärare F-3, 15,0 högskolepoäng English for teachers grades 0-3, 15.0 higher education credits Grundnivå/First Cycle 1. Fastställande Kursplanen

Läs mer

Till dig som funderar på VFU. i Upplands Väsby

Till dig som funderar på VFU. i Upplands Väsby Till dig som funderar på VFU i Upplands Väsby Marie Asmar utbildar sig till lärare för grundskolans tidigare skolår: - På VFU* möter vi eleverna och får se hur flexibla vi måste vara som lärare. Ett kort

Läs mer

Studiehandledning. Kursens syfte. Kursinnehåll

Studiehandledning. Kursens syfte. Kursinnehåll 1 (6) Institutionen för pedagogik och didaktik Kursansvarig: Åsa Broberg, asa.broberg@edu.su.se Kursadministratör: Emmi-Lotta Fagerlund, emmi.fagerlund@edu.su.se Studiehandledning VPG01F Hälsopedagogik

Läs mer

Institutionen för individ och samhälle Kurskod EGS201. Engelska för grundlärare F-3: Språkfärdighet och ämnesdidaktik, 15 högskolepoäng

Institutionen för individ och samhälle Kurskod EGS201. Engelska för grundlärare F-3: Språkfärdighet och ämnesdidaktik, 15 högskolepoäng KURSPLAN Kursens mål Kursen syftar dels till att utveckla studentens språkliga förståelse och språkfärdighet, dels till att, utifrån allmändidaktiska teorier som behandlats tidigare i utbildningen, utveckla

Läs mer

Ung Kommunikation. Bergaviksskolan UK UTVÄRDERING 2007-2008 -

Ung Kommunikation. Bergaviksskolan UK UTVÄRDERING 2007-2008 - 2008 Ung Kommunikation Bergaviksskolan UK UTVÄRDERING 2007-2008 - En kort beskrivning av vårt projekt. Temagruppens grundläggande vision är att inom ramen för KK-stiftelsens projekt "Ung Kommunikation"

Läs mer

Försöksverksamhet med övningsförskolor i Göteborgs Stad per stadsdel

Försöksverksamhet med övningsförskolor i Göteborgs Stad per stadsdel Försöksverksamhet med övningsförskolor i Göteborgs Stad per stadsdel Askim Frölunda Högsbo Centrum Lundby Majorna Linné Norra Hisingen Västra Göteborg Västra Hisingen Örgryte Härlanda Östra Göteborg Askim

Läs mer

Pedagogik GR (A), Läs- och skrivinlärning, 15 hp

Pedagogik GR (A), Läs- och skrivinlärning, 15 hp 1 (5) Kursplan för: Pedagogik GR (A), Läs- och skrivinlärning, 15 hp Education Ba (A), Learning reading and writing Allmänna data om kursen Kurskod Ämne/huvudområde Nivå Progression Inriktning (namn) Högskolepoäng

Läs mer

Vision Kompetensutvecklingsplan Ro 3. Fortbildningståget Att minska den digitala klyftan Läsåret 2013-2014

Vision Kompetensutvecklingsplan Ro 3. Fortbildningståget Att minska den digitala klyftan Läsåret 2013-2014 Vision Kompetensutvecklingsplan Ro 3 Fortbildningståget Att minska den digitala klyftan Läsåret 2013-2014 Tierp den 12 augusti 2013 Vision 2013-2014 Varje elev ska kunna använda det svenska språket på

Läs mer

Övningsskoleprojektet

Övningsskoleprojektet Övningsskoleprojektet Projektledare Annelie Bodén Med start ht-14 kommer Grundlärarprogrammets studenter på campus att ingå i en försöksverksamhet med övningsskolor för verksamhetsförlagdutbildning (VFU).

Läs mer

LVS210, Skapande verksamhet för tidigare åldrar 2, 30 högskolepoäng

LVS210, Skapande verksamhet för tidigare åldrar 2, 30 högskolepoäng Gäller fr.o.m. V11 LVS210, Skapande verksamhet för tidigare åldrar 2, 30 högskolepoäng Creative Activity for Early Ages 2, 30 higher education credits Grundnivå/First Cycle 1. Fastställande Kursplanen

Läs mer

KURSPLAN Matematik för gymnasielärare, 61-90 hp, 30 högskolepoäng

KURSPLAN Matematik för gymnasielärare, 61-90 hp, 30 högskolepoäng 1(5) KURSPLAN Matematik för gymnasielärare, 61-90 hp, 30 högskolepoäng Mathematics för Teachers, 61-90 credits, 30 credits Kurskod: LMGN12 Fastställd av: Utbildningsledare 2012-06-15 Gäller fr.o.m.: HT

Läs mer

LMS110, Människa, natur och samhälle för lärare 1 30 högskolepoäng

LMS110, Människa, natur och samhälle för lärare 1 30 högskolepoäng LMS110, Människa, natur och samhälle för lärare 1 30 högskolepoäng Man, Nature and Society 1 for Teachers in Primary School, 30 higher education credits Grundnivå/First cycle 1. Fastställande Kursplanen

Läs mer

Vt-14 VFU-DOKUMENTATION GRUNDLÄRARE F-3

Vt-14 VFU-DOKUMENTATION GRUNDLÄRARE F-3 Vt-14 Namn: Program: VFU-DOKUMENTATION GRUNDLÄRARE F-3 Namn: Personnummer: Telefonnummer: E-mail (studentmail): Startår: ht vt Individuell studieplan: Tilldelat VFU-område: VFU-DOKUMENTATION: Denna handbok

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK OCH SPECIALPEDAGOGIK

INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK OCH SPECIALPEDAGOGIK INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK OCH SPECIALPEDAGOGIK SPP200 Specialpedagogik - samverkan och individers utveckling, 15 högskolepoäng Special Needs Education: Co-operation and Individual Development, 15 higher

Läs mer

Kursplan. Svenska med didaktisk inriktning 2. Lärarutbildningsnämnden Litteraturvetenskap

Kursplan. Svenska med didaktisk inriktning 2. Lärarutbildningsnämnden Litteraturvetenskap Dnr: SVGL02/20161 Lärarutbildningsnämnden Litteraturvetenskap Kursplan Svenska med didaktisk inriktning 2 Kurskod: SVGL02 Kursens benämning: Svenska med didaktisk inriktning 2 Swedish and Swedish Teaching

Läs mer

Studiehandledning Pedagogisk dokumentation med IT-stöd, 7.5 hp, 2013.

Studiehandledning Pedagogisk dokumentation med IT-stöd, 7.5 hp, 2013. Studiehandledning Pedagogisk dokumentation med IT-stöd, 7.5 hp, 2013. En kurs i samarbete med Umeå Universitet. Designad för pedagoger i Mölndals stad. 2 Välkommen till kursen Kursen behandlar pedagogisk

Läs mer

Ny lärarutbildning inlifjal

Ny lärarutbildning inlifjal Ny lärarutbildning 2011 Förskola Yrkeslärare Fritidshem grundskola 1-3 Grundskola 4-6 Ämneslärare 7-9 Ämneslärare Gymn Göteborgs universitet JA JA JA JA JA JA JA Högskolan i Borås JA JA JA JA JA JA Högskolan

Läs mer

LAU630, Allmänt utbildningsområde 1, Lärarprofessionens samhällsuppdrag, 30 högskolepoäng

LAU630, Allmänt utbildningsområde 1, Lärarprofessionens samhällsuppdrag, 30 högskolepoäng Gäller fr.o.m. ht 08 LAU630, Allmänt utbildningsområde 1, Lärarprofessionens samhällsuppdrag, 30 högskolepoäng General Education Field 1, The Teaching Profession and Society, 30 higher education credits

Läs mer

Kursdokument Värdegrund och likabehandling i teori och praktik 7.5 hp

Kursdokument Värdegrund och likabehandling i teori och praktik 7.5 hp Kursdokument Värdegrund och likabehandling i teori och praktik 7.5 hp Kursens syfte är att fördjupa deltagarnas kunskaper inom området värdegrund med speciellt fokus på diskriminering, kränkning och mobbning

Läs mer

Engelska för ämneslärare III, årskurs 7-9 och gymnasiet

Engelska för ämneslärare III, årskurs 7-9 och gymnasiet Dnr: ENGL13/20172 Lärarutbildningsnämnden Engelska Kursplan Engelska för ämneslärare III, årskurs 7-9 och gymnasiet Kurskod: Kursens benämning: ENGL13 Engelska för ämneslärare III, årskurs 7-9 och gymnasiet

Läs mer

LSA220, Samhällskunskap för lärare 3: Samhälle och individ, 15 högskolepoäng

LSA220, Samhällskunskap för lärare 3: Samhälle och individ, 15 högskolepoäng Gäller fr.o.m. vt 10 LSA220, Samhällskunskap för lärare 3: Samhälle och individ, 15 högskolepoäng Civics for Teachers in Secondary Schools, Unit 3: Society and Individual, 15 higher education credits credits

Läs mer

Bild GR (A), Bild, 30 hp

Bild GR (A), Bild, 30 hp 1 (5) Kursplan för: Bild GR (A), Bild, 30 hp Art A, Art, 30 Credits Allmänna data om kursen Kurskod Ämne/huvudområde Nivå Progression Inriktning (namn) Högskolepoäng BD002G Bild Grundnivå (A) Bild 30.0

Läs mer

Högskoleutbildning i regional utveckling. Presentation Reglabs styrelse 24 augusti 2016

Högskoleutbildning i regional utveckling. Presentation Reglabs styrelse 24 augusti 2016 Högskoleutbildning i regional utveckling Presentation Reglabs styrelse 24 augusti 2016 Innehåll presentation Sammanfattning av arbetet hittills Akademi för Regional utveckling Förslag på pilot Nästa steg

Läs mer

Engelska. Programkurs 15 hp English 972A01 Gäller från: Fastställd av. Fastställandedatum. Styrelsen för utbildningsvetenskap

Engelska. Programkurs 15 hp English 972A01 Gäller från: Fastställd av. Fastställandedatum. Styrelsen för utbildningsvetenskap DNR LIU 2012-00259 1(6) Engelska Programkurs 15 hp English 972A01 Gäller från: Fastställd av Styrelsen för utbildningsvetenskap Fastställandedatum 2014-04-15 2(6) Huvudområde Engelska, Didaktik Utbildningsnivå

Läs mer

Mediekompetens och digital kompetens samhälle och skola utvecklas med IT och medier

Mediekompetens och digital kompetens samhälle och skola utvecklas med IT och medier Mediekompetens och digital kompetens samhälle och skola utvecklas med IT och medier når bättre uppfyllelse av kunskapsmålen. Dagens ungdomar lever i en värld där kommunikation och samspel med digital teknik

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE

INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE LÖVU40 Verksamhetsförlagd utbildning 4 för förskollärare, 7,5 högskolepoäng Teaching Practice 4 in Pre- Fastställande Kursplanen är fastställd av

Läs mer

Lära digitalt. #lärdig. En föreläsningsserie med forskande kollegor

Lära digitalt. #lärdig. En föreläsningsserie med forskande kollegor Center för Skolutveckling i samarbete med #lärdig Lära digitalt En föreläsningsserie med forskande kollegor Fem forskande kollegor presenterar sina avhandlingar med fokus på hur vi designar vår undervisning

Läs mer

Högskolan Kristianstad Kristianstad Tfn Fax

Högskolan Kristianstad Kristianstad Tfn Fax Sidan 1 av 5 Dnr; 715/333-05 Enheten för lärarutbildning Bilaga 4 IKT-plan IKT-plan Lärarutbildningscentrum, Högskolan Kristianstad Inledning: Tre grundläggande utgångspunkter ligger bakom skrivandet av

Läs mer

IT som pedagogisk resurs när förskola/skola möter högskoleutbildning

IT som pedagogisk resurs när förskola/skola möter högskoleutbildning IT som pedagogisk resurs när förskola/skola möter högskoleutbildning En studie om ett utvecklingsarbete med syfte att stärka IT i lärarutbildningen Susanne Gustavsson Elisabeth Insulander susanne.gustavsson@his.se

Läs mer

Sammanfattning SWOT-analys. SWOT analys styrkor. 1. Flexibilitet och lyhördhet för förändringar. 2. Tänka strategiskt framåt vara före

Sammanfattning SWOT-analys. SWOT analys styrkor. 1. Flexibilitet och lyhördhet för förändringar. 2. Tänka strategiskt framåt vara före Sammanfattning SWOT-analys Nedanstående är ett försök till rangordning av de punkter som lyftes fram i analysseminarium med KK-stiftelsen, Apel och ledningsgruppen för Ung Kommunikation den 6 april 2009.

Läs mer

Utbildningsvetenskap, 20 poäng (21-40 p) Education Sciences, Intermediate level, (30 ECTS- credits)

Utbildningsvetenskap, 20 poäng (21-40 p) Education Sciences, Intermediate level, (30 ECTS- credits) HÖGSKOLAN I HALMSTAD Sektionen för Lärarutbildning KURSPLAN Dnr Utbildningsvetenskap, 20 poäng (21-40 p) Education Sciences, Intermediate level, (30 ECTS- credits) Kurskod: LNY204 Kursplanen är godkänd

Läs mer

Handlingsplan ht 2012-vt 2013 Regionalt utvecklingscentrum (RUC)

Handlingsplan ht 2012-vt 2013 Regionalt utvecklingscentrum (RUC) Sida 1 (6) Bilaga till RUC:s verksamhetsplan 2010-2013 Dnr: FAK 2011-366 Fastställd av RUC-styrelsen 2012-06-18 Handlingsplan ht 2012-vt 2013 Regionalt utvecklingscentrum (RUC) Inledning Handlingsplanen

Läs mer

ÄMNESGUIDE FÖR ÄMNESLÄRARPROGRAMMET MED INRIKTNING MOT ARBETE I GRUNDSKOLANS ÅRSKURS 7-9 INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER

ÄMNESGUIDE FÖR ÄMNESLÄRARPROGRAMMET MED INRIKTNING MOT ARBETE I GRUNDSKOLANS ÅRSKURS 7-9 INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER ÄMNESGUIDE FÖR ÄMNESLÄRARPROGRAMMET MED INRIKTNING MOT ARBETE I GRUNDSKOLANS ÅRSKURS 7-9 INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER 2 ÄMNESLÄRARUTBILDNING INNEHÅLL Språklärarutbildning vid Göteborgs universitet

Läs mer

Framtidens lärande. En arena för skolutveckling: http://www.diu.se/framlar/ http://www.diu.se/ http://www.skolverket.se/ http://www.kks.

Framtidens lärande. En arena för skolutveckling: http://www.diu.se/framlar/ http://www.diu.se/ http://www.skolverket.se/ http://www.kks. Framtidens lärande En arena för skolutveckling: http://www.diu.se/framlar/ Konferens arrangerad av: DIU Skolverket SKL KK-stiftelsen m.fl http://www.diu.se/ http://www.skolverket.se/ http://www.skl.se/

Läs mer

Barns tidiga språk- och matematikutveckling med bilden som utgångspunkt.

Barns tidiga språk- och matematikutveckling med bilden som utgångspunkt. Barns tidiga språk- och matematikutveckling med bilden som utgångspunkt. Rapport från Förskolan Regnbågen, Emmaboda. Emmaboda 2008-2009 1 Slutrapport/utvärdering: Barns tidiga språk- och matematikutveckling

Läs mer

Lärarprofessionens samhällsuppdrag, 20 poäng The Teaching Profession and Society

Lärarprofessionens samhällsuppdrag, 20 poäng The Teaching Profession and Society Lärarprofessionens samhällsuppdrag, 20 poäng The Teaching Profession and Society Kursnivå: Grundnivå, 1-20p, Introductory level KURSENS FASTSTÄLLANDE Kursplanen gäller interimistiskt fr.o.m. höstterminen

Läs mer

Pedagogik GR (A), Specialpedagogik i förskola och skola, 15 hp

Pedagogik GR (A), Specialpedagogik i förskola och skola, 15 hp 1 (5) Kursplan för: Pedagogik GR (A), Specialpedagogik i förskola och skola, 15 hp Education A, Special Education Allmänna data om kursen Kurskod Ämne/huvudområde Nivå Progression Inriktning (namn) Högskolepoäng

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER

INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER LGEN40 Engelska 4 för gymnasielärare, 15 högskolepoäng English 4 for Teachers in Upper Secondary Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionen för språk

Läs mer

PDA107, Kvalitetsarbetet genom aktionsforskning, 7,5 högskolepoäng Action Research for Quality Improvement, 7.5 higher education credits

PDA107, Kvalitetsarbetet genom aktionsforskning, 7,5 högskolepoäng Action Research for Quality Improvement, 7.5 higher education credits UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETSNÄMNDEN PDA107, Kvalitetsarbetet genom aktionsforskning, 7,5 högskolepoäng Action Research for Quality Improvement, 7.5 higher education credits Avancerad nivå/second

Läs mer

Färre nybörjare på lärarutbildningen hösten 2007

Färre nybörjare på lärarutbildningen hösten 2007 Statistisk analys Ingeborg Amnéus Avdelningen för statistik och analys 08-563 088 09 ingeborg.amneus@hsv.se www.hsv.se 2008-06-03 2008/6 Färre nybörjare på lärarutbildningen hösten 2007 Höstterminen 2007

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2010, Regionalt utvecklingscentrum

Verksamhetsberättelse 2010, Regionalt utvecklingscentrum Sida 1 (8) Version 2011-01-25 Verksamhetsberättelse 2010, Regionalt utvecklingscentrum Verksamhetsberättelsen beskriver händelser och aktiviteter inom Regionalt utvecklingscentrum, RUC, under 2010. Utgångspunkt

Läs mer

Matematikutvecklarna

Matematikutvecklarna En idé om hur Regionalt Utvecklingscentrum vid Högskolan i Halmstad kan stödja matematikutvecklarna i Halmstad, Ängelholm, Varberg, Hylte, Båstad, Laholm och Falkenberg Vi samverkar med Kommunerna utvecklingsledare/kvalitetsutvecklare

Läs mer

LNM110, Matematik i barnens värld 30 högskolepoäng

LNM110, Matematik i barnens värld 30 högskolepoäng Gäller fr.o.m. vt 10 LNM110, Matematik i barnens värld 30 högskolepoäng Mathematics for Teachers in Preeschool and Primary school, 30 higher education credits Grundnivå/First Cycle 1. Fastställande Kursplanen

Läs mer

Synliggör ditt eget och elevernas arbete Digital kompetensdag 28 oktober 2014 AV-Media Kronoberg Elisabeth Jönsson

Synliggör ditt eget och elevernas arbete Digital kompetensdag 28 oktober 2014 AV-Media Kronoberg Elisabeth Jönsson Synliggör ditt eget och elevernas arbete Digital kompetensdag 28 oktober 2014 AV-Media Kronoberg Elisabeth Jönsson Synliggör ditt eget och elevernas arbete Vi står just nu mitt i en omvälvande samhällsutveckling.

Läs mer

LNM110, Matematik i barnens värld 30 högskolepoäng

LNM110, Matematik i barnens värld 30 högskolepoäng Gäller fr.o.m. vt 11 LNM110, Matematik i barnens värld 30 högskolepoäng Mathematics for Teachers in Preeschool and Primary school, 30 higher education credits Grundnivå/First Cycle 1. Fastställande Kursplanen

Läs mer

LMN120, Matematik för lärare, tidigare åldrar 30 högskolepoäng

LMN120, Matematik för lärare, tidigare åldrar 30 högskolepoäng Gäller fr.o.m. vt 10 LMN120, Matematik för lärare, tidigare åldrar 30 högskolepoäng Mathematics for teachers in Primary School, 30 higher education credits Grundnivå/First Cycle 1. Fastställande Kursplanen

Läs mer

LÄRARUTBILDNINGSNÄMNDEN

LÄRARUTBILDNINGSNÄMNDEN LÄRARUTBILDNINGSNÄMNDEN SPP400, Specialpedagogik - lärares och organisationers lärande, 15,0 högskolepoäng Special Needs Education: Teachers Competence and Organizational Development, 15.0 higher education

Läs mer

US152U - Engelska för lärare åk 4-6, 30 hp (1-30 hp) - ingår i Lärarlyftet II, 30 hp

US152U - Engelska för lärare åk 4-6, 30 hp (1-30 hp) - ingår i Lärarlyftet II, 30 hp 1 (5) US152U - ngelska för lärare åk 4-6, 30 hp (1-30 hp) - ingår i Lärarlyftet II, 30 hp elkurs 1: Muntlig språkfärdighet, 1,5 hp Provkod: UTT elkursen utgörs av ett diagnostiskt uttalsprov med individuell

Läs mer

Engelska. Programkurs 15 hp English 972A01 Gäller från: Fastställd av. Fastställandedatum. Styrelsen för utbildningsvetenskap

Engelska. Programkurs 15 hp English 972A01 Gäller från: Fastställd av. Fastställandedatum. Styrelsen för utbildningsvetenskap DNR LIU 2012-00259 1(5) Engelska Programkurs 15 hp English 972A01 Gäller från: Fastställd av Styrelsen för utbildningsvetenskap Fastställandedatum 2014-04-15 2(5) Huvudområde Engelska, Didaktik Utbildningsnivå

Läs mer

Välkommen till information om examensarbete i AU3 Hösten 2013

Välkommen till information om examensarbete i AU3 Hösten 2013 Välkommen till information om examensarbete i AU3 Hösten 2013 Allmänt utbildningsområde 3 En skola för alla i en värld för alla 15 högskolepoäng (4 veckor VFU) Examensarbete inom valt kunskapsområde 15

Läs mer

IT och lärarstuderande. Attityder, tillgång och användning EN RAPPORT FRÅN KK-STIFTELSEN

IT och lärarstuderande. Attityder, tillgång och användning EN RAPPORT FRÅN KK-STIFTELSEN 005 IT och lärarstuderande Attityder, tillgång och användning EN RAPPORT FRÅN KK-STIFTELSEN KK-stiftelsen arbetar för att stärka Sveriges konkurrenskraft genom att stödja: forskning vid nya universitet

Läs mer

Slutrapport Future Learn-Projekt Utveckling av bedömningskompetenser med stöd av digitala scenarier

Slutrapport Future Learn-Projekt Utveckling av bedömningskompetenser med stöd av digitala scenarier Slutrapport Future Learn-Projekt Utveckling av bedömningskompetenser med stöd av digitala scenarier Projektbeskrivning Utveckling av bedömningskompetenser med stöd av digitala scenarier är ett projekt

Läs mer

Kursen ingår i Kompletterande pedagogisk utbildning (KPU) vid Lunds Universitet. Kursen omfattar andra terminen av sammanlagt tre.

Kursen ingår i Kompletterande pedagogisk utbildning (KPU) vid Lunds Universitet. Kursen omfattar andra terminen av sammanlagt tre. Humanistiska och teologiska fakulteterna ÄKPN02, Ämnesläraren som reflekterande praktiker, 30 högskolepoäng The Subject Teacher as a Reflective Practitioner, 30 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande

Läs mer

LBD220, Bild och visuell kultur 2, Visuell kommunikation och estetiska läroprocesser, 30 högskolepoäng

LBD220, Bild och visuell kultur 2, Visuell kommunikation och estetiska läroprocesser, 30 högskolepoäng Gäller fr.o.m. vt 11 LBD220, Bild och visuell kultur 2, Visuell kommunikation och estetiska läroprocesser, 30 högskolepoäng Visual Communication and Aesthetical Learning Processes, 30 higher education

Läs mer

Riktlinjer (till kursledare) fo r VFUdokument

Riktlinjer (till kursledare) fo r VFUdokument Riktlinjer (till kursledare) fo r VFUdokument info r VFU-kurs. Grundla rarprogrammet 4-6 Introduktion I samband med införandet av ny lärarutbildning beslöt lärarutbildningsnämnden att utveckla generella

Läs mer

Riktlinjer (till kursledare) fo r VFUdokument

Riktlinjer (till kursledare) fo r VFUdokument Riktlinjer (till kursledare) fo r VFUdokument info r VFU-kurs. Fo rskolla rarprogrammet Introduktion I samband med införandet av ny lärarutbildning beslöt lärarutbildningsnämnden att utveckla generella

Läs mer

LMN120, Matematik för lärare, tidigare åldrar 30 högskolepoäng

LMN120, Matematik för lärare, tidigare åldrar 30 högskolepoäng Gäller fr.o.m. vt 11 LMN120, Matematik för lärare, tidigare åldrar 30 högskolepoäng Mathematics for teachers in Primary School, 30 higher education credits Grundnivå/First Cycle 1. Fastställande Kursplanen

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR MATEMATISKA VETENSKAPER

INSTITUTIONEN FÖR MATEMATISKA VETENSKAPER INSTITUTIONEN FÖR MATEMATISKA VETENSKAPER L921MA Verksamhetsförlagd utbildning 2 för lärare åk 7-9 i matematik, 7,5 högskolepoäng Teaching Practice 2 for Teachers in Secondary School Year 7-9 in Mathematics,

Läs mer

LBD220, Bild och visuell kultur 2, Visuell kommunikation och estetiska läroprocesser, 30 högskolepoäng

LBD220, Bild och visuell kultur 2, Visuell kommunikation och estetiska läroprocesser, 30 högskolepoäng Gäller fr.o.m. vt 11 LBD220, Bild och visuell kultur 2, Visuell kommunikation och estetiska läroprocesser, 30 högskolepoäng Visual Communication and Aesthetical Learning Processes, 30 Higher Education

Läs mer

Riktlinjer för VFU- verksamhetsförlagdutbildning

Riktlinjer för VFU- verksamhetsförlagdutbildning Riktlinjer för VFU- verksamhetsförlagdutbildning Kurs: Estetiska lärprocesser och samspel Kurskod: UV6015 Vfu-period: v. 15-17 Vfuansvarig: Mia Paulsson Examinator: Monica Frick LHS Akademin för lärande

Läs mer

Förskollärarprogrammet LGFOR

Förskollärarprogrammet LGFOR Förskollärarprogrammet LGFOR Lärarutbildningen Förskollärare Grundlärare Fritidshem Förskoleklass och årskurs 1-3 Årskurs 4-6 Ämneslärare Årskurs 7-9 (startar ej 2013) Gymnasieskola Yrkeslärare Kompletterande

Läs mer

SPP300, Specialpedagogik som social praktik, 15,0 högskolepoäng Special Needs Education as a Social Practice, 15.0 higher education credits

SPP300, Specialpedagogik som social praktik, 15,0 högskolepoäng Special Needs Education as a Social Practice, 15.0 higher education credits LÄRARUTBILDNINGSNÄMNDEN SPP300, Specialpedagogik som social praktik, 15,0 högskolepoäng Special Needs Education as a Social Practice, 15.0 higher education credits Avancerad nivå/second Cycle 1. Fastställande

Läs mer

Plan för VFU i Älmhults kommun

Plan för VFU i Älmhults kommun Utbildningsförvaltningen 2015-05-25 Plan för VFU i Älmhults kommun Syfte och uppdrag för den verksamhetsförlagda utbildningen (VFU) I Linnéuniversitetets Handbok för Verksamhetsförlagd utbildning (VFU)

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK OCH SPECIALPEDAGOGIK

INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK OCH SPECIALPEDAGOGIK INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK OCH SPECIALPEDAGOGIK LAU935 Professionell förändring i läraryrket, 30 högskolepoäng Professional Development in the Teacher Fastställande Kursplanen är fastställd av Lärarutbildningsnämnden

Läs mer

ÄFRD04, Franska 3, 30 högskolepoäng French 3, 30 credits Grundnivå / First Cycle

ÄFRD04, Franska 3, 30 högskolepoäng French 3, 30 credits Grundnivå / First Cycle Humanistiska och teologiska fakulteterna ÄFRD04, Franska 3, 30 högskolepoäng French 3, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Prodekanen med ansvar för grundutbildning

Läs mer

Regionala matematikutvecklare + Högskolan Dalarna = SANT

Regionala matematikutvecklare + Högskolan Dalarna = SANT Regionala matematikutvecklare + Högskolan Dalarna = SANT Örebro 14 februari 2007 Presentation: 1. Sammanfattning av planeringsmöte med regionala matematikutvecklare, 31/1 HDa 2. Redovisning av ansökan

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR MATEMATISKA VETENSKAPER

INSTITUTIONEN FÖR MATEMATISKA VETENSKAPER INSTITUTIONEN FÖR MATEMATISKA VETENSKAPER L920MA Verksamhetsförlagd utbildning 2 för lärare åk 7-9 i matematik, 7,5 högskolepoäng Teaching Practice 2 for Teachers in Secondary School Year 7-9, 7.5 higher

Läs mer

Institutionen för individ och samhälle Kurskod REL100. Reggio Emilia, estetiska lärprocesser och pedagogisk dokumentation, 15 högskolepoäng

Institutionen för individ och samhälle Kurskod REL100. Reggio Emilia, estetiska lärprocesser och pedagogisk dokumentation, 15 högskolepoäng KURSPLAN Kursens mål Kursen syftar till att studenten ska erhålla grundläggande kunskaper om Reggio Emilias pedagogiska grundsyn och utveckla en kompetens att tillämpa delar av denna pedagogiska grundsyn

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE

INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE LÖVU30 Verksamhetsförlagd utbildning 3 för förskollärare, 7,5 högskolepoäng Teaching Practice 3 in Pre- Fastställande Kursplanen är fastställd av

Läs mer

Progression av IKT inom inriktningen Svenska som andraspråk

Progression av IKT inom inriktningen Svenska som andraspråk Progression av IKT inom inriktningen Svenska som andraspråk Margit Nelson Wareborn Sören Andersson Tore Otterup Institutionen för svenska språket Institutet för svenska som andraspråk - ISA Syfte: att

Läs mer

Vt-15 VFU-DOKUMENTATION FÖRSKOLLÄRARE

Vt-15 VFU-DOKUMENTATION FÖRSKOLLÄRARE Vt-15 Namn: Program: VFU-DOKUMENTATION FÖRSKOLLÄRARE Namn: Personnummer: Telefonnummer: E-mail (studentmail): Startår: ht vt Individuell studieplan: Tilldelat VFU-område: VFU-DOKUMENTATION: Denna handbok

Läs mer

Digitala verktyg vid examination av lärare Annelie Bodén Karlstads universitet

Digitala verktyg vid examination av lärare Annelie Bodén Karlstads universitet Digitala verktyg vid examination av lärare Annelie Bodén Karlstads universitet Användningen av bloggar och video i lärplattformen, svårigheter och möjligheter Annelie Bodén, universitetsadjunkt och programledare

Läs mer