Paraply Företag startgas stimulans

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Paraply Företag startgas stimulans"

Transkript

1 Paraply Företag startgas stimulans Projektnamn: Paraply Företag startgas stimulans Journalnummer: Projektägare: Leader Skånes Ess Projektperiod: Kort sammanfattning Projektidén var att inom ramen för ett paraplyprojekt skapa förutsättningar för entreprenörer och bärare av företagsidéer att prova sina idéer inför en eventuell företagsstart. Stimulansstödet skulle kunna användas för att få möjlighet att undersöka värdet av affärsidén innan företag startades. Leader Skånes Ess hade målsättningen att dela ut 20 stimulansstöd under projektperioden. Totalt har sju delprojekt genomförts. Inom delprojekten har aktiviteter med syfte att undersöka bärigheten i det eventuella företaget genomförts. Detta omfattar konsultering eller specialisthjälp, marknadsundersökningar, marknadsföring, studiebesök samt resekostnader i samband med dessa. Investeringar eller material har ej varit bidragsberättigat. Av sju genomförda delprojekt har fem resulterat i faktiska företag. Inom de två sista delprojekten nådde man slutsatsen att bärighet ej kunde uppnås. Stödet för företagsstart har fungerat som ett verktyg i en större verktygslåda för att få fler personer i leaderområdet att ta steget till att starta eget. Genom att skapa paraplyprojektet hade Leader Skånes Ess möjligheten att ge stöd till enskilda, vilket ej är möjligt annars. En svårighet har varit att personerna inte får ha ett registrerat företag sedan tidigare (då räknas stödet som företagsstöd vilket Leader ej får fördela). Genom att fördela stöd till landsbygdsutveckling via paraplyprojekt med en förenklad process har Leader Skånes Ess sett att likviditetsproblem för sökande kunnat undvikas

2 och den flexibla hanteringen har inneburit att stödmottagarna snabbare kunnat sätta igång med sitt delprojekt. Om projektet Bakgrund Leadermetoden används för lokal utveckling och kännetecknas av gränsöverskridande samarbete är en del i det svenska Landsbygdsprogrammet Leader erbjuder både ekonomiskt stöd, processtöd, nätverk och har alltid de lokala behoven som utgångspunkt. Det är de boende och verksamma i bygden som bäst vet vad bygden behöver! Genom att särskilt ta till vara på de ideella krafterna underlättar leadermetoden för människor att bo och verka tillsammans. I Sverige fanns under programperioden totalt 63 leaderområden i Sverige. Leader Skånes Ess är ett av dem och omfattar kommunerna Bromölla, Osby, Östra Göinge och Kristianstad (centralorten Kristianstad frånräknad) - ett variationsrikt område som förfogar över många olika resurser. Redan i början av verksamhetsperioden såg Leader Skånes Ess fördelar med att erbjuda medel och verktyg för företagsstöd. Jordbruksverket hade presenterat möjligheten att genom ett paraplyprojekt fördela mindre summor stöd till delprojekt med ett förenklat ansökningsförfarande, där delprojekten tillsammans uppfyllde mål inom ett ramverk. Leader Skånes Ess tog den möjligheten och ansökte april 2009 om fyra olika paraplyprojekt (förstudier, byutvecklingsplaner, ungdom och startgas). Vad projektet skulle uppnå Ett delprojekt i Paraply företag startgas stimulans syftar till att skapa förutsättningar för entreprenörer och bärare av företagsidéer att prova sina idéer inför en eventuell företagsstart. Stimulansstödet skulle kunna användas för att få möjlighet att undersöka värdet av affärsidén innan företag startades. Målet var att 20 stimulansstöd skulle fördelas under projektperioden och resultera i färdiga affärsplaner samt att 50 % av dessa skulle ha lett till nystartade företag. Målgruppen var blivande företagare eller innehavare av företagsidéer i behov av stöd för att utreda och undersöka bärigheten i idén. Det kunde vara en mindre aktör såsom enskild person, förening eller sammanslutning av idéer om ett diversifierat näringsliv inom leaderområdet. Med ett maximalt stimulansstöd på kr och en ideell eller privat medfinansiering om samma belopp kunde delprojektägaren bekosta konsultering eller specialisthjälp, marknadsundersökningar, studiebesök samt resekostnader i samband med dessa. Investeringar eller material har ej varit bidragsberättigat. Dessutom ställdes kravet att stödet skulle nyttjas inom 6 månader.

3 Organisering Ansökan om stöd inom Paraply företag startgas stimulans gjordes via en förenklad ansökningsblankett som tillgängliggjordes på Leader Skånes Ess hemsida, skickades till sökanden på begäran eller delades ut vid informationsmöten. Även beslutsprocessen förenklades jämfört med ordinarie leaderprojekt då beslut om delprojekt inom paraplyerna delegerats till verksamhetsledaren och en referensgrupp utsedd bland ledamöter i LAG. Projekturval baserades på att delprojekten passade inom paraplyprojektet och att inget företag fanns registrerat sedan tidigare. Vidare skulle ett delprojekt inom paraplyet ta hänsyn till de horisontella teman som finns inom Leader (hållbar utveckling, jämställdhet, integration, ungdomar, kompetensutveckling och stärkt konkurrenskraft) och inte diskriminera någon. LAG ställde som krav att stödet skulle nyttjas inom sex månader. Kostnader inom delprojekten redovisades direkt efter utlägg till leaderkontoret som också kunde betala ut stödet omedelbart efter godkänd redovisning. I vissa fall betalade även leaderkontoret kostnaden direkt. Den snabba, flexibla hanteringen innebar att delprojektägarna slapp ligga ute med pengar en längre tid i väntan på stödet och likviditetsproblem i samband med detta kunde undvikas. Att hela processen från ansökan via genomförande till utbetalning förenklats och snabbats upp har varit positivt för stödmottagarna som snabbare kunnat sätta igång. Resultat Ansökan Information om Paraply företag startgas stimulans har lämnats vid presentationer av Leader och Leader Skånes Ess på exempelvis informationsmöten, byastämmor och projektträffar. Vidare har LAG fungerat som förmedlare av stödmöjligheten. Det har också gått att hitta information om projektet via hemsidan där även den förenklade ansökningsblanketten för paraplydelprojekt har funnits publicerad. Den första ansökan om stöd till delprojekt inom Paraply företag startgas stimulans ankom En majoritet av ansökningarna inkom under , vilket kan härledas till att verksamhetskontoret informerade aktivt om Leader Skånes Ess och stödmöjligheterna i olika sammanhang. I de fall ansökan lämnats in och delprojektet legat inom paraplyprojektets ramverk samt att inga hinder förelåg har också delprojekten blivit beviljade. Ett yttrande om idén har även getts av nyföretagarcentrum eller annan rådgivare såsom Göinge Näringsliv som legat som grund för bedömningen av beviljande. Aktiviteter I delprojekten inom Paraply företag startgas stimulans har olika aktiviteter genomförts för att utreda bärigheten i företagsidéer. Det har handlat om konsultering eller specialisthjälp, marknadsundersökningar, marknadsföring, studiebesök samt resekostnader i samband med dessa.

4 Måluppfyllelse Målet för paraplyprojektet var att fördela 20 stimulansstöd som resulterade i färdiga affärsplaner samt att 50 % skulle leda till nystartade företag. När projektet avslutades i mars 2015 hade sju delprojekt genomförts. Av dessa resulterade fem i nya företag (71,5 %). Inom de två sista delprojekten nådde man slutsatsen att bärighet ej kunde uppnås. Resultat Sju delprojekt genomförts. Av dessa resulterade fem i nya företag (71,5 %). Det första beviljade delprojektet nådde inte fram till företagsstöd direkt efter utredning av förutsättningarna utan lät idén vila och växa. Därefter startades företag efter den förfinade idén. Företagen som startats är bed & breakfast, hotell och konferens, lanthandel, samåkningssystem och hästverksamhet. Inom de två sista delprojekten, som handlade om att ta över och driva en kiosk som kooperativ, nådde man slutsatsen att bärighet ej kunde uppnås. En person som sökt stöd men förhindrats att genomföra delprojektet har åter hört av sig för att höra om möjligheten finns kvar. Geografisk spridning Leader Skånes Ess strävar efter att samtliga delar av leaderområdet ska ges samma möjligheter till landsbygdutveckling. Möjligheten att söka stöd från Paraply företag startgas stimulans har funnits för och informerats om i leaderområdets samtliga fyra kommuner. Delprojekt inom paraplyet har genomförts i tre av kommunerna med hög koncentration till orten Vånga. Totalkostnad & ideell tid Totalkostnaden för projektet blev kr. Den inrapporterade ideella tiden var i kr vilket motsvarar timmars ideellt arbete. Den administrativa kostnaden för ekonomisk redovisning av Paraply företag startgas stimulans blev kr. Den löpande hanteringen och kontakt med delprojekten är inte inräknad i beloppet. Effekter Stödet för företagsstart har fungerat som ett verktyg i en större verktygslåda för att få fler personer i leaderområdet att ta steget till att starta eget. Paraplyprojektet har varit ett komplement till möjligheter som erbjuds av andra aktörer såsom Almi och Coompanion. Sysselsättning är högt prioriterat inom Landsbygdsprogrammet och en förutsättning för utveckling. De nystartade företagen gör också bygden mer attraktiv för andra företagare, boende och besökande.

5 Ytterligare en effekt var att leaderbegreppet etablerades ytterligare genom projektet vilket gav ökad kännedom om de möjligheter som erbjudits under verksamhetsperioden. Lärdomar och rekommendationer Det förenklade arbetsförfarandet har varit gynnsamt för sökanden. Leader Skånes Ess ser även att modellen skulle vara användbar för att locka till riktade insatser inom olika områden, tex miljö/klimat, innovationer, kreativa idéprocesser. Då det administrativa förfarandet förenklats för stödmottagaren blir redovisning för verksamhetskontoret tyngre. Det är något man bör ha med i beräkningen. Vi rekommenderar kortare paraplyprojekt för en bättre överblickbar redovisning. Projektperioden för Paraplyföretag startgas stimulans spände över nästan 6 år vilket skulle gjort redovisningen svår att överblicka om delprojekten varit fler. Delar av regelverket har under tiden förändrats, vilket gjort att tidigare inhämtat underlag inte varit tillräckligt. Leader Skånes Ess konstaterar att trots kontinuerlig information om att stimulansstöd för företagsstart fanns lyckades inte målsättningen om 20 delprojekt nås. För att få igång fler delprojekt bör särskild arbetstid vara avsatt för att nå sökande. I ungdomsparaplyprojektet anställdes en projektledare. Att göra liknande i ett företagsparaplyprojekt skulle med största sannolikhet innebära fler delprojekt. Ytterligare ett hinder har varit om personen som ansökt haft ett registrerat företag men exempelvis vill byta inriktning eller testa något nytt. Leader Skånes Ess har då inte fått lov att bevilja stöd då det tolkas som företagsstöd. En idé är att inom ett framtida liknande paraplyprojekt skapa en kompetenspool att nyttja av sökanden samt att jobba praktiskt tillsammans med andra aktörer inom arbetsområdet. Konklusion Med ett maximalt stimulansstöd på kr och en ideell eller privat medfinansiering om samma belopp genomfördes delprojekt för att skapa förutsättningar för entreprenörer och bärare av företagsidéer att prova sina idéer inför en eventuell företagsstart. Stimulansstödet skulle kunna användas för att få möjlighet att undersöka värdet av affärsidén innan företag startades. Hela processen från ansökan via genomförande till utbetalning förenklades och snabbades upp, vilket var positivt för stödmottagarna som tidigt kunnat sätta igång med processen efter att idén uppstod. Dock blev redovisningen tyngre för verksamhetskontoret vilket bör tas med i beräkningen. Målet för paraplyprojektet var att bevilja 20 stimulansstöd där 50 % ledde till företagsstart. Totalt genomfördes sju delprojekt och fem företag startades. Stödet för företagsstart har fungerat som ett verktyg i en större verktygslåda för att få fler personer i leaderområdet att ta steget till att starta eget. Paraplyprojektet har varit ett komplement till möjligheter andra aktörer erbjuder. De nystartade företagen skapar sysselsättning och gör också bygden mer attraktiv för andra företagare, boende och besökande.

6 En svårighet har varit att personerna inte får ha ett registrerat företag, då räknas stödet som företagsstöd vilket Leader ej får fördela. Sammanfattningsvis anser Leader Skånes Ess att det varit värdefullt att kunna erbjuda sökanden möjligheten att undersöka sin företagsidés bärighet. Vi ser även att modellen skulle vara användbar för att locka till riktade insatser inom olika områden, tex miljö/klimat, innovationer, kreativa idéprocesser. Den här slutrapporten tillgängliggörs via Leader Skånes Ess hemsida. Resultaten kommer också att spridas i Leader Skånes Ess nätverk. Vår förhoppning är att lärdomarna från Paraply företag startgas stimulans används i nästa programperiod. Författare: Johanna Grundström, Leader Skånes Ess,

7 Bilaga 1: Delprojekt inom Paraply företag startgas stimulans Rekreation i Degeberga - Bodil Solheim Göthner Skapa ett rekreationshotell i Degeberga med hög komfort och lyxkänsla, men ändå nära naturen och tystnaden. Bed and breakfast i Bivaröd - Kerstin Olvegård Öppna en mindre b&b-verksamhet i jordbrukarfastighet, samt utvärdera möjligheten kring paketlösningar inom ex fiske. Killebergs lanthandel - Annette Bjursgård Skaffa ett affärskoncept som tillgodoser ortens befolknings behov, och som kan drivas med bättre lönsamhet. Djurrödsgården - Louise Vetterlöv Utreda möjligheten att driva en näringsverksamhet med god bärighet som följer alla lagar och regler vad gäller ekonomisk redovisning och miljökrav. Svaren som ges utgör underlag för beslut om att starta verksamheten. Vånga tillsammans samåkning - Linda Sjunnesson man vill utreda förutsättningarna för ett system med mobilsamåkning i Vånga med omnejd samt dess ekonomiska förutsättningar för långsiktig hållbarhet. Kiosken i Vånga del 1 - Vånga kiosk kooperativ Man vill utreda förutsättningar för gamla kioskbyggnaden att användas och utvecklas till matbutik, kiosk och lokal mötesplats samt utreda dess ekonomiska förutsättningar för långsiktig hållbarhet. Kiosken i Vånga del 2 - Vånga kiosk kooperativ Man vill få fram en affärsplan som visar affärsmodeller som är anpassade till ett kooperativt ägande samt sammanställning över kapitalbehov för drift och verksamhet.

KUL, Kreativa Unga Ledare Leader journalnr: 2009 7324 Sälenvägen 2 780 67 Sälen

KUL, Kreativa Unga Ledare Leader journalnr: 2009 7324 Sälenvägen 2 780 67 Sälen Leader DalÄlvarna Slutrapport 1. Projekt Journalnr: 2009 7324 Projektnamn: Ledarskapsutbildning för ungdomar, förstudie Stödmottagare: Föreningen KUL, Kreativa Unga Ledare 2. Kontaktperson Jonas Wikström,

Läs mer

Paraplyprojekt Lokal mat

Paraplyprojekt Lokal mat Paraplyprojekt Lokal mat Namn på ansökan: Information till dig som vill söka check ur paraplyprojektet Lokal mat - Checkarna inom Lokal mat är främst riktade mot enskilda företag. Då insatserna i första

Läs mer

SLUTRAPPORT UNGA ESS PROJEKTLEDARE VERONIKA EKSTRAND. Projektnamn: Unga Ess. Projektägare: Leader Skånes Ess. Projektledare:Veronika Ekstrand

SLUTRAPPORT UNGA ESS PROJEKTLEDARE VERONIKA EKSTRAND. Projektnamn: Unga Ess. Projektägare: Leader Skånes Ess. Projektledare:Veronika Ekstrand SLUTRAPPORT UNGA ESS PROJEKTLEDARE VERONIKA EKSTRAND Projektnamn: Unga Ess Projektägare: Leader Skånes Ess Projektledare:Veronika Ekstrand Journalnummer:SJV 2009-4452 Innehållsförteckning Projektidé och

Läs mer

Projektidé? Leader kan hjälpa till att förverkliga den! www.leadertimra.se

Projektidé? Leader kan hjälpa till att förverkliga den! www.leadertimra.se Projektidé? Leader kan hjälpa till att förverkliga den! Leader - ett sätt att utvecklas Leader är en metod för att arbeta med landsbygdsutveckling Vi fördelar stöd till projekt som utvecklar landsbygdens

Läs mer

Vad är Leader? Liane Persson. Verksamhetsledare Leader Kustbygd Halland Leader Landsbygd Halland

Vad är Leader? Liane Persson. Verksamhetsledare Leader Kustbygd Halland Leader Landsbygd Halland Vad är Leader? Liane Persson Verksamhetsledare Leader Kustbygd Halland Leader Landsbygd Halland EU:s Landsbygdsprogram 2007-2013 Tre insatsområden Förbättrad konkurrenskraft inom jord- och skogsbruket

Läs mer

VÄGLEDNING UT I NATUREN

VÄGLEDNING UT I NATUREN Skånes Ess VÄGLEDNING UT I NATUREN Vandringsleder, cykelled, kanotled och ridslinga där olika naturtyper öppnas upp för att stimulera upplevelser i landsbygden kring Bromölla. Samverkan kommun, ideella

Läs mer

ATT SÖKA PROJEKT HOS OSS PRELIMINÄR PRESENTATION

ATT SÖKA PROJEKT HOS OSS PRELIMINÄR PRESENTATION ATT SÖKA PROJEKT HOS OSS PRELIMINÄR PRESENTATION Det lyser i fler fönster vi har blivit fler som väljer att leva här i hållbar mångfald och med starka lokala kretslopp inom social ekonomi. Inom Landsbygdsfonden,

Läs mer

Paraplyprojekt Digitalisering för företag

Paraplyprojekt Digitalisering för företag Paraplyprojekt Digitalisering för företag Information till dig som vill söka check ur paraplyprojektet digitalisering för företag - Checkarna inom Digitalisering för företag är främst riktade mot enskilda

Läs mer

Projektplansguide Vi vill starta ett leaderprojekt! Hur gör vi?

Projektplansguide Vi vill starta ett leaderprojekt! Hur gör vi? Projektplansguide Vi vill starta ett leaderprojekt! Hur gör vi? PROJEKTPLANSGUIDE Att planera och arbeta metodiskt har man mycket att vinna på! Projektplanen är ett viktigt styrinstrument som visar riktningen

Läs mer

Privat. Övrigt offentligt stöd. Svenskt stöd (statlig del) EU-stöd

Privat. Övrigt offentligt stöd. Svenskt stöd (statlig del) EU-stöd Leaderguiden 2016-04-26 Till skillnad från programperioden 2007-2013 kommer inte ideella resurser att ingå som en privat medfinansiering i projektens budget. Under programperioden 2014-2020 kommer det

Läs mer

PROJEKTPLAN LEADER. Ankomstdatum / diarienummer (fylls i av leaderkontoret)

PROJEKTPLAN LEADER. Ankomstdatum / diarienummer (fylls i av leaderkontoret) Leader DalÄlvarna PROJEKTPLAN LEADER PROJEKTPLANEN SKA ALLTID BIFOGAS TILL JORDBRUKSVERKETS ANSÖKNINGS- BLANKETT OM PROJEKTSTÖD INOM LEADER Ankomstdatum / diarienummer (fylls i av leaderkontoret) ANVÄND

Läs mer

Uppföljningen bygger på svar från en enkät som skickades ut i november 2018 samt en gruppintervju den 24 april

Uppföljningen bygger på svar från en enkät som skickades ut i november 2018 samt en gruppintervju den 24 april Ändringar i administrationen av lokalt ledd utveckling en uppföljning inom landsbygdsprogrammet, havs- och fiskeriprogrammet samt regional- och socialfondsprogrammet för lokalt ledd utveckling Uppföljningen

Läs mer

Anvisning till slutrapport för projektstöd

Anvisning till slutrapport för projektstöd Anvisning till slutrapport för projektstöd När du har avslutat ditt projekt ska du skriva en slutrapport som beskriver genomförandet och resultatet av projektet. Jordbruksverket kommer att publicera rapporten

Läs mer

Urvalskriterier och poängbedömning

Urvalskriterier och poängbedömning Urvalskriterier och poängbedömning Bilaga 13.9 till Lokal utvecklingsstrategi Leader Nordvästra Skåne med Öresund 1 Innehåll Inledning... 3 Absoluta villkor för ansökningar till LEADER Nordvästra Skåne

Läs mer

Slutrapport för projekt

Slutrapport för projekt Slutrapport för projekt Vänligen notera att slutrapporten och godkännande för att publicera kontaktuppgifterna (sista sidan) ska sändas i original till Länsstyrelsen, dessutom slutrapporten sändas i digital

Läs mer

LAG:s bedömning av projektansökningar

LAG:s bedömning av projektansökningar Bilaga 6 LAG:s bedömning av projektansökningar inom LEADER Mellansjölandet Urvalskriterier och poängbedömning Inledning Denna bilaga beskriver LAG:s system för granskning av inkomna ansökningar och efter

Läs mer

LEADER STOCKHOLMSBYGD

LEADER STOCKHOLMSBYGD LEADER STOCKHOLMSBYGD Lokalt ledd utveckling genom leadermetoden 2014-2020 Lokalt ledd utveckling genom leadermetoden 1991 Nytt verktyg inom EU för att skapa lokalt engagemang och inflytande samt för att

Läs mer

Guide till slutrapport

Guide till slutrapport Guide till slutrapport Tips inför projektets avslut www.lansstyrelsen.se/skane Projektstödet inom landsbygdsprogrammet syftar till att stärka utvecklingen och konkurrenskraften på den skånska landsbygden

Läs mer

Slutrapport för projekt

Slutrapport för projekt Slutrapport för projekt Vänligen notera att slutrapporten och godkännande för att publicera kontaktuppgifterna (sista sidan) ska sändas i original till Länsstyrelsen, dessutom slutrapporten sändas i digital

Läs mer

Leader Timråbygd. Org nr 802441-9189. får härmed avge. Årsbokslut. för räkenskapsåret 1 januari 2009 31 december 2009

Leader Timråbygd. Org nr 802441-9189. får härmed avge. Årsbokslut. för räkenskapsåret 1 januari 2009 31 december 2009 Org nr 802441-9189 får härmed avge Årsbokslut för räkenskapsåret 1 januari 2009 31 december 2009 Innehåll: sida Verksamhetsberättelse 1-3 Resultaträkning 4 Balansräkning 5 Underskrifter styrelse/lag 6

Läs mer

Välkommen! Utbildningskväll om att söka leaderprojekt. Älmhult och Rydaholm Annika Nilsson och Eva Jacobsson Börjesson

Välkommen! Utbildningskväll om att söka leaderprojekt. Älmhult och Rydaholm Annika Nilsson och Eva Jacobsson Börjesson Välkommen! Utbildningskväll om att söka leaderprojekt Älmhult 161017 och Rydaholm 161019 Annika Nilsson och Eva Jacobsson Börjesson Planering för kvällen Presentationsrunda Leader Linné Småland och leadermetoden

Läs mer

Framtidens lokalt ledda utveckling mo te i Arkelstorp den 23 oktober 2014

Framtidens lokalt ledda utveckling mo te i Arkelstorp den 23 oktober 2014 Framtidens lokalt ledda utveckling mo te i Arkelstorp den 23 oktober 2014 För att kunna bilda ett utvecklingsområde för Lokalt ledd utveckling med leadermetoden och få medel till framtida projekt skrivs

Läs mer

Framtidens lokalt ledda utveckling mo te i Na sum den 14 oktober 2014

Framtidens lokalt ledda utveckling mo te i Na sum den 14 oktober 2014 Framtidens lokalt ledda utveckling mo te i Na sum den 14 oktober 2014 För att kunna bilda ett utvecklingsområde för Lokalt ledd utveckling med leadermetoden och få medel till framtida projekt skrivs en

Läs mer

Ansökan om delaktivitet inom paraplyprojektet Startgas Leader KalmarÖland. Bankkontonr.

Ansökan om delaktivitet inom paraplyprojektet Startgas Leader KalmarÖland. Bankkontonr. 1(5) Ansökan om delaktivitet inom paraplyprojektet Startgas. Sökande Bankgiro Bankgironr Bankkonto Clearingnr Bankkontonr. Är du medlem i någon producentorganisation för frukt och grönt? (Ringa in ett

Läs mer

Har du en idé som kan utveckla området där du bor och verkar?

Har du en idé som kan utveckla området där du bor och verkar? 2014-2020 Har du en idé som kan utveckla området där du bor och verkar? Då kan du söka stöd för att förverkliga den genom LEADER Längs Göta älv Ale Lilla Edet Trollhättan Vänersborg Norra Hisingen Angered

Läs mer

Verksamhetsberättelse med årsbokslut 2013 för räkenskapsåret 1 januari 2013 31 december 2013

Verksamhetsberättelse med årsbokslut 2013 för räkenskapsåret 1 januari 2013 31 december 2013 Ideella föreningen Timråbygd Org nr 802441-9189 får härmed avge Verksamhetsberättelse med årsbokslut 2013 för räkenskapsåret 1 januari 2013 31 december 2013 Innehåll Sid Verksamhetsberättelse 2 Balansräkning

Läs mer

Verksamhetsplan 2015

Verksamhetsplan 2015 Verksamhetsplan 2015 Vision Gotlands landsbygd är 2015 ett hållbart samhälle med ett starkt lokalt engagemang. Verksamhetsidé Leader Gotland stöder nytänkande tillsammans med andra och med nytta för många.

Läs mer

Paraplyprojekt Events

Paraplyprojekt Events Paraplyprojekt Events Information till dig som vill söka check ur ett paraplyprojekt - Tänk på att stödet syftar till att utveckla befintliga evenemang eller skapa nya. Detta måste tydligt framgå i ansökan.

Läs mer

LAG:s bedömning av projektansökningar

LAG:s bedömning av projektansökningar Bilaga 6 LAG:s bedömning av projektansökningar inom LEADER Mellansjölandet Urvalskriterier och poängbedömning Inledning Denna bilaga beskriver LAG:s system för granskning av inkomna ansökningar och efter

Läs mer

Hur jobbar vi med paraplyprojekt?

Hur jobbar vi med paraplyprojekt? Hur jobbar vi med paraplyprojekt? Marie Nordström och Sara Spaak Vad är ett paraplyprojekt? LAG är alltid projektägare Innehåller delaktiviteter som inte kända vid ansökan om stöd Delaktiviteten utförs

Läs mer

Alla projekt som bedrivs inom Leader Sjuhärad skall vara allmännyttiga och en tillgång för Sjuhärads landsbygd.

Alla projekt som bedrivs inom Leader Sjuhärad skall vara allmännyttiga och en tillgång för Sjuhärads landsbygd. 2015-06-15 2014-149 AS Leadercheck Alla projekt som bedrivs inom Leader Sjuhärad skall vara allmännyttiga och en tillgång för Sjuhärads landsbygd. Du kan söka för att komma igång med nytt företag samverkan

Läs mer

Slutrapport för projekt

Slutrapport för projekt Slutrapport för projekt Vänligen notera att slutrapporten och godkännande för att publicera kontaktuppgifterna (sista sidan) ska sändas i original till Länsstyrelsen, dessutom slutrapporten sändas i digital

Läs mer

Alla projekt som bedrivs inom Leader Sjuhärad skall vara allmännyttiga och en tillgång för Sjuhärads landsbygd.

Alla projekt som bedrivs inom Leader Sjuhärad skall vara allmännyttiga och en tillgång för Sjuhärads landsbygd. 2015-03-25 2014-149 AH Leadercheck Alla projekt som bedrivs inom Leader Sjuhärad skall vara allmännyttiga och en tillgång för Sjuhärads landsbygd. Du kan söka för att komma igång med nytt företag samverkan

Läs mer

Verksamhetsberättelse med årsbokslut 2012 för räkenskapsåret 1 januari 2012 31 december 2012

Verksamhetsberättelse med årsbokslut 2012 för räkenskapsåret 1 januari 2012 31 december 2012 Ideella föreningen Timråbygd Org nr 802441-9189 får härmed avge Verksamhetsberättelse med årsbokslut 2012 för räkenskapsåret 1 januari 2012 31 december 2012 Innehåll Sid Verksamhetsberättelse 2 Balansräkning

Läs mer

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet PROJEKTSTÖD - Slutrapport Du ska använda blanketten för att skriva en slutrapport som beskriver genomförandet och resultatet av projektet. Jordbruksverket kommer att publicera rapporten i databasen för

Läs mer

Slutrapport. 1. Allmänna uppgifter vilket projekt redovisas? 2. Vilka personer kan svara på frågor om projektet? Förstudie Integration

Slutrapport. 1. Allmänna uppgifter vilket projekt redovisas? 2. Vilka personer kan svara på frågor om projektet? Förstudie Integration Slutrapport 1. Allmänna uppgifter vilket projekt redovisas? Datum (ÅÅÅÅ-MM-DD) 2011-10-31 Projektnamn Förstudie Integration Journalnummer 2010-7716 Diarienummer TM080 Stödmottagare/projektägare Leader

Läs mer

Redovisning projekt Rekreation i Degeberga

Redovisning projekt Rekreation i Degeberga Redovisning projekt Rekreation i Degeberga Paraplyprojektets namn: Paraply Startgas - stimulans Projektnummer 2009-4450 A Bodil Solheim Göthner 620907-4860 Norrliavägen 35 297 95 Degeberga Projektidé Rekreation

Läs mer

Vikmanshyttan. Villkorad finansiering gjorde det möjligt att driva lanthandeln vidare. 780 011 kr

Vikmanshyttan. Villkorad finansiering gjorde det möjligt att driva lanthandeln vidare. 780 011 kr Vikmanshyttan Villkorad finansiering gjorde det möjligt att driva lanthandeln vidare. Foto: Berit Zöllner Projektägare: Hedemora Näringsliv AB Projektledare: Inger Wilstrand Kommun: Hedemora Dnr: 84 Jnr:

Läs mer

Paraplyprojekt Digitalisering för föreningar

Paraplyprojekt Digitalisering för föreningar Paraplyprojekt Digitalisering för föreningar Information till dig som vill söka check ur paraplyprojektet digitalisering för föreningar - Du som söker är en förening, minst tre företag i samarbete eller

Läs mer

Slutrapport för projekt

Slutrapport för projekt Slutrapport för projekt Allmänna uppgifter Datum: 2010-03-31 Projekttid: 2009-10-01-2010-04-01 Journalnummer: 2009-5974 LAG diarienr: LVS-050 Projektnamn: HÄSTNÄRA BOENDE I GÖTENE, förstudie Sammanställning

Läs mer

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet A. Uppgifter om stödmottagare Namn och adress Leader Inlandet Ideell förening Munktellstorget 2 633 43 Eskilstuna Journalnummer 2012-3536 E-postadress info@leaderinlandet.se B. Uppgifter om kontaktpersonen

Läs mer

Tillsammans utvecklar vi framtidens Söderslätt!

Tillsammans utvecklar vi framtidens Söderslätt! Leader Söderslätt Tillsammans utvecklar vi framtidens Söderslätt! www.soderslatt.com Vad är LEADER? Leader* är ett EU initiativ och en del av Sveriges Landsbygdsprogram. Målet är att stödja en hållbar

Läs mer

Att ansöka om projekt hos Leader Nordvästra Skaraborg

Att ansöka om projekt hos Leader Nordvästra Skaraborg Senast uppdaterad: 2016-12-01 Lovisa Johansson Hollsten: 070-25 770 39 lovisa@leadernvskaraborg.se Emma Häggberg: 070-25 770 93 emma@leadernvskaraborg.se info@leadernvskaraborg.se Att ansöka om projekt

Läs mer

Hur blir vi startklara leaderområden?

Hur blir vi startklara leaderområden? Hur blir vi startklara leaderområden? Utbildning starta leaderområde 12 och 13 maj 2015 Carin.alfredsson@jordbruksverket.se Lokalt ledd utveckling optimalt genomförande Möta potential och utmaningar som

Läs mer

Lokalt ledd utveckling gör skillnad

Lokalt ledd utveckling gör skillnad Lokalt ledd utveckling gör skillnad Bakgrund Lokalt ledd utveckling stammar ur de erfarenheter man har av flera programperioder med Leadermetoden inom EU. Leader var från början ett gemenskapsinitiativ

Läs mer

Slutrapport för projektstöd.

Slutrapport för projektstöd. Sida 1 av 5 enligt Jordbruksverkets anvisningar 1. Vilket projekt redovisar du? Ange -journalnummer 2009-1377, -projektnamn Ballesta -stödmottagare Stallarholmens Vikingar 2. Vilka personer kan svara på

Läs mer

Tillsammans gör vi landsbygden attraktiv LEADER I LANDSBYGDSPROGRAMMET

Tillsammans gör vi landsbygden attraktiv LEADER I LANDSBYGDSPROGRAMMET Tillsammans gör vi landsbygden attraktiv LEADER I LANDSBYGDSPROGRAMMET 2 Det behövs företagsamma människor för att skapa en konkurrenskraftig och attraktiv landsbygd. Leadermetoden är ett sätt att lyfta

Läs mer

Program för Lokalt ledd utveckling genom Leadermetoden i Lundaland

Program för Lokalt ledd utveckling genom Leadermetoden i Lundaland Program för Lokalt ledd utveckling genom Leadermetoden i Lundaland 2016-2020 Utlysning 3 Uppdatering:Genomförandeprojekt 2018-01-01 Version 3 publicerad 2018-04-26 Ändring Tillägg av projektstöd genomförandeprojekt,

Läs mer

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet PROJEKTSTÖD - Slutrapport Du ska använda blanketten för att skriva en slutrapport som beskriver genomförandet och resultatet av projektet. Jordbruksverket kommer att publicera rapporten i databasen för

Läs mer

Beskriv kort och konkret ditt projekt genom att svara på följande frågor

Beskriv kort och konkret ditt projekt genom att svara på följande frågor Anvisning till slutrapport för projektstöd När du har avslutat ditt projekt ska du skriva en slutrapport som beskriver genomförandet och resultatet av projektet. Jordbruksverket kommer att publicera rapporten

Läs mer

Program för Lokalt ledd utveckling genom Leadermetoden i Lundaland

Program för Lokalt ledd utveckling genom Leadermetoden i Lundaland Program för Lokalt ledd utveckling genom Leadermetoden i Lundaland 2016-2020 Utlysning 2 Genomförandeprojekt 2016-10-31 Välkommen att skicka in ansökan I Lundaland genomförs ett program för Lokalt ledd

Läs mer

AKTIVITETSPLAN PROJEKTET SKUR (Samverkan och kompetensutveckling i Umeåregionen) Verksamhetsår 2017

AKTIVITETSPLAN PROJEKTET SKUR (Samverkan och kompetensutveckling i Umeåregionen) Verksamhetsår 2017 Aktivitetsplan SKUR 1(5) AKTIVITETSPLAN PROJEKTET SKUR (Samverkan och kompetensutveckling i Umeåregionen) Verksamhetsår 2017 Aktivitetsplan SKUR 2(5) Bakgrund har fått stöd av Länsstyrelsen i Västerbotten

Läs mer

Anvisning till slutrapport för projektstöd och Leader inom landsbygdsprogrammet

Anvisning till slutrapport för projektstöd och Leader inom landsbygdsprogrammet www.jordbruksverket.se Anvisning till slutrapport för projektstöd och Leader inom landsbygdsprogrammet Så här fyller du i blanketten Ange det projektnamn som du har angivit i projektplanen och som även

Läs mer

Övervakningskommittén 11 maj 2016

Övervakningskommittén 11 maj 2016 Övervakningskommittén 11 maj 2016 Grundläggande om lokalt ledd utveckling Regelverk Vad innebär Leadermetoden? Budget Urvalskriterier En ansökans väg genom systemen Vad går det att söka stöd för? Jordbruksverket

Läs mer

Guide för att bilda Leaderområden Version 1

Guide för att bilda Leaderområden Version 1 EUROPEISKA UNIONEN Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling Guide för att bilda Leaderområden Version 1 Använd Jordbruksverkets dokument Leader inom landsbygdsprogrammet som bakgrundsmaterial

Läs mer

Gör såhär! Bilaga intressanmälan

Gör såhär! Bilaga intressanmälan LOKALT LEDD UTVECKLING LEADER NÄRHETEN Hållbar landsbygdsutveckling och ökad livskvalitet - för alla Gör såhär! Bilaga intressanmälan Innan du börjar med Intresseanmälan - Lokal bilaga ska du läsa igenom

Läs mer

Verksamhetsberättelse med årsbokslut 2015 för räkenskapsåret 1 januari 2015 30 november 2015

Verksamhetsberättelse med årsbokslut 2015 för räkenskapsåret 1 januari 2015 30 november 2015 Ideella föreningen Timråbygd Org nr 802441-9189 får härmed avge Verksamhetsberättelse med årsbokslut 2015 för räkenskapsåret 1 januari 2015 30 november 2015 Innehåll Sid Verksamhetsberättelse 2 Bokslut

Läs mer

Västra Götalandsregionens Kultur- och Regionutvecklingsnämnder Inbjudan

Västra Götalandsregionens Kultur- och Regionutvecklingsnämnder Inbjudan Västra Götalandsregionens Kultur- och Regionutvecklingsnämnder Inbjudan Inbjudan Västra Götalandsregionen bjuder in enskilda kulturaktörer, föreningar och nätverk som arbetar med att stärka den lokala

Läs mer

Ansökan för Leader Sjuhärads Företagscheck

Ansökan för Leader Sjuhärads Företagscheck Leader-kontorets anteckningar Ankomstdatum: Diarienummer: Ansökan för Leader Sjuhärads Företagscheck KAVAI Företagscheckens namn Namn Sökande (Namn/Förening) 0706933944 Person-/Organisationsnummer Telefon

Läs mer

Framtidens lokalt ledda utveckling mo te i Skepparslo v den 20 oktober 2014

Framtidens lokalt ledda utveckling mo te i Skepparslo v den 20 oktober 2014 Framtidens lokalt ledda utveckling mo te i Skepparslo v den 20 oktober 2014 För att kunna bilda ett utvecklingsområde för Lokalt ledd utveckling med leadermetoden och få medel till framtida projekt skrivs

Läs mer

Program för Lokalt ledd utveckling genom Leadermetoden i Lundaland

Program för Lokalt ledd utveckling genom Leadermetoden i Lundaland Program för Lokalt ledd utveckling genom Leadermetoden i Lundaland 2016-2020 Utlysning 1 - Initiering av programmet, juli 2016 Välkommen att skicka in ansökan I Lundaland genomförs ett program för Lokalt

Läs mer

Nytt från Jordbruksverket

Nytt från Jordbruksverket Nytt från Jordbruksverket Andreas Mattisson Johan Magnusson, Karolina Dahlberg Carin Alfredsson, 2016-09-28 Lägesrapport ansökningar 191 st LAG-klara ansökningar inkomna till Jordbruksverket varav 40 antal

Läs mer

Ansökan Starthjälpen: Diarienr: 132-A1

Ansökan Starthjälpen: Diarienr: 132-A1 Ansökan Starthjälpen: Diarienr: 132-A1 1. Namn på projektet: Entreprenörsgruppen Frösön 2. Kontaktperson för projektet (projektledare): Namn: Ulla Landenmark Adress: Bergsgatan 110 Postadress: 542 31 Mariestad

Läs mer

Leader Skåne. Projektplansguide. Vi vill starta ett Leaderprojekt! Hur gör vi då?

Leader Skåne. Projektplansguide. Vi vill starta ett Leaderprojekt! Hur gör vi då? Leader Skåne Projektplansguide Vi vill starta ett Leaderprojekt! Hur gör vi då? www.leaderskane.se Vad är LEADER? Projektstödet inom Leader syftar till att stärka utvecklingen och konkurrenskraften på

Läs mer

Termer kring lokalt ledd utveckling och Leader

Termer kring lokalt ledd utveckling och Leader 2016-05-17 Termer kring och Leader I tabellen hittar du termer som ska användas kring lokal ledd utveckling och Leader i extern kommunikation. Termerna är sorterade i alfabetisk ordning. Använd listan

Läs mer

Mikrostöd för mindre investeringar i nystartade företag

Mikrostöd för mindre investeringar i nystartade företag Mikrostöd för mindre investeringar i nystartade företag Vad är mikrostöd? Mikro betyder liten och mikrostöd är ett ekonomiskt bidrag (inte ett lån) som små och nystartade företag kan söka, när de behöver

Läs mer

Trekom Leader, ideell förening. Föreningsstämma 2014-03-13

Trekom Leader, ideell förening. Föreningsstämma 2014-03-13 Trekom Leader, ideell förening Föreningsstämma 2014-03-13 VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2013 Föreningens styrelse, som även är beslutsgrupp för leaderområdet Trekom Leader, har följande sammansättning: Roland

Läs mer

Ansökan om projektstöd - lokalt ledd utveckling Steg 2

Ansökan om projektstöd - lokalt ledd utveckling Steg 2 Ansökan om projektstöd - lokalt ledd utveckling Steg 2 Du kan bara få stöd för godkända utgifter som uppstår efter att din ansökan om stöd kommit in till oss. Spara alla underlag för utgifterna i original

Läs mer

Slutrapport Bilaga 4. Projekt Journalnummer 2011-3220, Lärsemester Osby Lärsemesterförening

Slutrapport Bilaga 4. Projekt Journalnummer 2011-3220, Lärsemester Osby Lärsemesterförening Slutrapport Bilaga 4 Projekt Journalnummer 2011-3220, Lärsemester Osby Lärsemesterförening Kontaktpersoner Anders Nilsson OsbyNova AB Box 171 283 23 Osby 0479-528 120, 0709-31 81 20 osbynova@osby.se Lars-Åke

Läs mer

CHECKLISTA STEG 1 FÖR LÄNSSTYRELSEN INOM LEADER FÖR - GODKÄNNANDE AV LAG - INRÄTTANDE AV LEADEROMRÅDEN - GODKÄNNANDE AV LOKALA UTVECKLINGSSTRATEGIER

CHECKLISTA STEG 1 FÖR LÄNSSTYRELSEN INOM LEADER FÖR - GODKÄNNANDE AV LAG - INRÄTTANDE AV LEADEROMRÅDEN - GODKÄNNANDE AV LOKALA UTVECKLINGSSTRATEGIER 1 Företags- och landsbygdsutvecklingsenheten CHECKLISTA STEG 1 FÖR LÄNSSTYRELSEN INOM LEADER FÖR - GODKÄNNANDE AV LAG - INRÄTTANDE AV LEADEROMRÅDEN - GODKÄNNANDE AV LOKALA UTVECKLINGSSTRATEGIER Granskningsdatum

Läs mer

Leader Skånes Ess 10 www.leaderskane.se/skanesess

Leader Skånes Ess 10 www.leaderskane.se/skanesess Leader Skånes Ess 10 www.leaderskane.se/skanesess Protokoll styrelsemöte 10 Datum 090528 Klockslag 18.30 Plats: Församlingshemmet i Djurröd Närvarande: Bo Widell, Börje Emilsson (från punkt 8), Kimmo Rumpunen,

Läs mer

Slutrapport för FerieFöretagarna

Slutrapport för FerieFöretagarna 1. Projektfakta Projektnamn: FerieFöretagarna Leaderområde: Leader Skånes Ess Projektägare: C4 Idéforum Journalnummer: 2012-1301 Kontaktperson: Jessica Hellberg, telefon: 044-21 18 99, mobil: 0703-16 59

Läs mer

Startstöd till unga jordbruksföretagare en uppföljning inom landsbygdsprogrammet

Startstöd till unga jordbruksföretagare en uppföljning inom landsbygdsprogrammet Startstöd till unga jordbruksföretagare en uppföljning inom landsbygdsprogrammet Uppgifterna gäller stöd inom landsbygdsprogrammet 2014 2020 fram till och med den 2 april 2018 Uppföljningen är gjord av

Läs mer

Ansökningsomgång. Medel till utveckling av sociala innovationer eller affärsutveckling i arbetsintegrerande sociala företag

Ansökningsomgång. Medel till utveckling av sociala innovationer eller affärsutveckling i arbetsintegrerande sociala företag sista ansökningsdag 31 oktober 2012 Ansökningsomgång Medel till utveckling av sociala innovationer eller affärsutveckling i arbetsintegrerande sociala företag Bakgrund Tillväxtverket arbetar på många olika

Läs mer

3. Projektägare (en förening eller någon annan med organisationsnummer):

3. Projektägare (en förening eller någon annan med organisationsnummer): Ansökan Starthjälpen 1. Namn på projektet: Skoterpatrullutbildning 2010 2. Kontaktperson för projektet (projektledare): Namn: Mårten Suorra Adress: Offerdalsvägen 8 Postadress: 835 80 KROKOM Telefon: 0640-163

Läs mer

Välkomna till Grundkurs i uppstart och genomförande!

Välkomna till Grundkurs i uppstart och genomförande! Välkomna till Grundkurs i uppstart och genomförande! Grundläggande om Leader Vi kommer bland annat att prata om: metoden budget urvalskriterier Ulrika Holmgren, Anna Lööv, Annelie Ström, Vad kännetecknar

Läs mer

Föregående mötesprotokoll från extra LAG-möte och konstituerande LAG-möte lades till handlingarna.

Föregående mötesprotokoll från extra LAG-möte och konstituerande LAG-möte lades till handlingarna. Möte: kl. 17.30-18.00 Plats: Tryde 1303, Tomelilla Närvarande: Andrea Nowag (offentlig/ystad), Carina Almedal (privat/tomelilla), Daniel Jonsgården (offentlig/tomelilla), Hanna Axelsson (ideell/sjöbo),

Läs mer

Utvärdering av Leader Linnés verksamhet fram till och med april 2013

Utvärdering av Leader Linnés verksamhet fram till och med april 2013 Utvärdering av Leader Linnés verksamhet fram till och med april 13 Innehållsförteckning Sida Inledning.3 Ny teknik.4 Näringslivs och företagsutveckling..4 Bygdeutveckling 4 Social och ekologisk hållbarhet..4

Läs mer

Avser förutsättningar som måste vara uppfyllda för att en ansökan ska kunna få stöd

Avser förutsättningar som måste vara uppfyllda för att en ansökan ska kunna få stöd Villkor för projekturval Leaderområde: Leader Polaris Insatsområde: Samtliga Fond: Samtliga Avser förutsättningar som måste vara uppfyllda för att en ansökan ska kunna få stöd JA/NEJ 1 En tydlig* projektplan

Läs mer

FÅNGA VINDEN RONNEBY KOMMUN. Slutrapport av Leader+ Blekinge. Foto: Ingegerd Lindén

FÅNGA VINDEN RONNEBY KOMMUN. Slutrapport av Leader+ Blekinge. Foto: Ingegerd Lindén FÅNGA VINDEN Slutrapport av Leader+ Blekinge Foto: Ingegerd Lindén Vi har nu arbetat med Leader+ i Blekinge i sex år och nuvarande programperiod håller på att avslutas. Nu riggar vi seglen inför nästa

Läs mer

Ansökan om projektstöd - lokalt ledd utveckling Steg 2

Ansökan om projektstöd - lokalt ledd utveckling Steg 2 Ansökan om projektstöd - lokalt ledd utveckling Steg 2 Du kan bara få stöd för godkända utgifter som uppstår efter att din ansökan om stöd kommit in till oss. Spara alla underlag för utgifterna i original

Läs mer

Föregående mötesprotokoll från och godkändes och lades till handlingarna.

Föregående mötesprotokoll från och godkändes och lades till handlingarna. Möte: kl. 16:00-22.30 (till 16.30 presentation av avslutade projektet Must SM, 16.30-17.15 presentation av projektsökande Livet på gården Daglig verksamhet på Bölvasahus) Plats: Tobaksgatan 11, Ystad Närvarande

Läs mer

Ansökan om projektstöd - lokalt ledd utveckling Steg 2

Ansökan om projektstöd - lokalt ledd utveckling Steg 2 Ansökan om projektstöd - lokalt ledd utveckling Steg 2 Din ansökan är inte fullständigt ifylld. Du behöver komplettera din ansökan. Du kan bara få stöd för godkända utgifter som uppstår efter att din ansökan

Läs mer

Utlysningstext socialt entreprenörskap 2015

Utlysningstext socialt entreprenörskap 2015 Utlysningstext socialt entreprenörskap 2015 - projektmedel för utvecklingsinsatser inom social ekonomi Utlysning av projektmedel 2015 Dnr RUN 614-0186-13 1. Inbjudan socialt entreprenörskap i Västra Götaland

Läs mer

Leader samordnade aktiviteter för ekonomisk utveckling

Leader samordnade aktiviteter för ekonomisk utveckling Leader samordnade aktiviteter för ekonomisk utveckling på landsbygden. Stockholm den 6 oktober 2017 www.leaderlinne.se Leader Linné Småland Förening verksam i åtta kommuner EU-medel för landsbygdsutveckling

Läs mer

Avsiktsförklaring 1 (2) 2010-01-18

Avsiktsförklaring 1 (2) 2010-01-18 1 (2) 2010-01-18 Avsiktsförklaring Erbjudande till LAG Att teckna ett Anordnaravtal FAS 3 / FAS 2 med Arbetsförmedlingen samt snarast ta emot en person FAS 2, i syfte att utveckla metoder för sysselsättning

Läs mer

Information om LEADER Sydöstra Skåne

Information om LEADER Sydöstra Skåne Information om LEADER Sydöstra Skåne LEADER Sydöstra Skåne Kristin Persson Verksamhetsledare, Leader Y-Ö lag@ystad-osterlenregionen.se Innehållsförteckning Leadermetoden Sammanfattning av den lokala utvecklingsstrategin

Läs mer

Ansökan om projektstöd - lokalt ledd utveckling Steg 2

Ansökan om projektstöd - lokalt ledd utveckling Steg 2 Ansökan om projektstöd - lokalt ledd utveckling Steg 2 Din ansökan är inte fullständigt ifylld. Du behöver komplettera din ansökan. Du kan bara få stöd för godkända utgifter som uppstår efter att din ansökan

Läs mer

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet PROJEKTSTÖD - Slutrapport Du ska använda blanketten för att skriva en slutrapport som beskriver genomförandet och resultatet av projektet. Jordbruksverket kommer att publicera rapporten i databasen för

Läs mer

Ansökan om projektstöd - lokalt ledd utveckling Steg 2

Ansökan om projektstöd - lokalt ledd utveckling Steg 2 Ansökan om projektstöd - lokalt ledd utveckling Steg 2 Du kan bara få stöd för godkända utgifter som uppstår efter att din ansökan om stöd kommit in till oss. Spara alla underlag för utgifterna i original

Läs mer

Ansökan om projektstöd - lokalt ledd utveckling Steg 2

Ansökan om projektstöd - lokalt ledd utveckling Steg 2 Ansökan om projektstöd - lokalt ledd utveckling Steg 2 Du kan bara få stöd för godkända utgifter som uppstår efter att din ansökan om stöd kommit in till oss. Spara alla underlag för utgifterna i original

Läs mer

Ansökan om projektstöd - lokalt ledd utveckling Steg 2

Ansökan om projektstöd - lokalt ledd utveckling Steg 2 Ansökan om projektstöd - lokalt ledd utveckling Steg 2 Din ansökan är inte fullständigt ifylld. Du behöver komplettera din ansökan. Du kan bara få stöd för godkända utgifter som uppstår efter att din ansökan

Läs mer

KORTVERSIONEN AV VÅR LEADERSTRATEGI 2014-2020

KORTVERSIONEN AV VÅR LEADERSTRATEGI 2014-2020 KORTVERSIONEN AV VÅR LEADERSTRATEGI 2014-2020 Välkommen till kortversionen av vår strategi Syftet med denna kortversion är att snabbt ge dig en idé om vad Leader är, hur du kan söka Leaderpengar och för

Läs mer

Ansökan projektstöd. Delprojekt inom Leaders Paraplyprojekt

Ansökan projektstöd. Delprojekt inom Leaders Paraplyprojekt Ansökan projektstöd Delprojekt inom Leaders Paraplyprojekt Paraplyprojekt 1 - FÖRSTUDIE Har Du/Ni idéer för ett lite större projekt? Genom en förstudie har Du/Ni möjlighet att utröna möjligheterna, grundligare,

Läs mer

Datum: 20091123. Naturbruksgymnasiet Dingle hemsida: www.tillvaxtbohuslan.se

Datum: 20091123. Naturbruksgymnasiet Dingle hemsida: www.tillvaxtbohuslan.se Datum: 20091123 Diarienummer: SLUTRAPPORT Journalnr: 2008-4651 När du avslutat ditt projekt ska du lämna en rapport där du redovisar projektets genomförande och resultat. Utgå från din projektplan och

Läs mer

Projektbeskrivning. Projektets namn. Sammanfattande projektbeskrivning. Bakgrundsbeskrivning. Lokala servicepunkter på skånska landsbygden

Projektbeskrivning. Projektets namn. Sammanfattande projektbeskrivning. Bakgrundsbeskrivning. Lokala servicepunkter på skånska landsbygden Projektbeskrivning Projektets namn Lokala servicepunkter på skånska landsbygden Sammanfattande projektbeskrivning Syftet med projektet är att genom innovativa metoder och samverkansformer mellan ideell,

Läs mer

PROJEKTPLANSGUIDE. Vi vill starta ett leaderprojekt! Hur gör vi det?

PROJEKTPLANSGUIDE. Vi vill starta ett leaderprojekt! Hur gör vi det? PROJEKTPLANSGUIDE Vi vill starta ett leaderprojekt! Hur gör vi det? Vad är ett leaderprojekt? Projekt är en målinriktad arbetsform. Precis som alla projekt är leaderprojekt begränsade i tid, omfattning

Läs mer

Tilltänkt projektnamn. Beskrivning av tidig projektidé

Tilltänkt projektnamn. Beskrivning av tidig projektidé Sida 1(6) Tilltänkt projektnamn Beskrivning av tidig projektidé Idé- och företagsfabriken Nybro Nybro Företagsgrupp Kontaktperson Carolina Thaysen Telefonnummer E-postadress 0481-175 85 carolina@nfg.se

Läs mer

Ekonomiska stöd till företag 2013

Ekonomiska stöd till företag 2013 Ekonomiska stöd till företag 2013 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Ekonomiska stöd till företag s. 2 Stöd beviljade av Länsstyrelsen s. 3 Regionala företagsstöd s. 3 Kommersiell service s. 8 Landsbygdsprogrammet s.

Läs mer

Vad säger utvärderingen av Leader ? Preliminära resultat. Cecilia Waldenström

Vad säger utvärderingen av Leader ? Preliminära resultat. Cecilia Waldenström Vad säger utvärderingen av Leader 2007-2013? Preliminära resultat Cecilia Waldenström 2015-10-07 Utvärderingen av Leader 2007-2013 1. Frågorna och hur vi jobbat 2. Leadermetoden - tillämpas den? 3. Projektens

Läs mer