Rapport och utvärdering av projektet: En interreligiös resa till Etiopien för ökad fred och förståelse bland unga.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Rapport och utvärdering av projektet: En interreligiös resa till Etiopien för ökad fred och förståelse bland unga."

Transkript

1 Rapport och utvärdering av projektet: En interreligiös resa till Etiopien för ökad fred och förståelse bland unga. Bakgrund Projektets grundidé var att samla 20 ungdomar i åldern år med olika bakgrund, kön och religiös tillhörighet, från innerstad och förort för en gemensam interreligiös pilgrimsresa till Etiopien. Utifrån de tre abrahamitiska religionerna planerade vi att besöka olika religiösa platser, delta i olika gudstjänster/ riter, och samtala med människor som berättar om hur de arbetar med religionsdialog men också ta del av hur olika hjälporganisationer arbetar i Etiopien. Genom att skapa förutsättningar för såväl en inre och yttre resa hade vi som mål att: 1) ungdomar genom sina erfarenheter av hur tron kommer till uttryck i Etiopien ska kunna berika sina organisationer/församlingar med nya perspektiv och långvarigt engagemang för internationellt arbete och bli ambassadörer för fred. 2) vara en del i ett integrationsprojekt, där ungdomar och vuxna från olika sociala projekt, som har olika kulturell bakgrund och religion möts och delar erfarenheter. 3) stärka ungas självkänsla kring sin religiösa identitet och skapa grunder för ett gemensamt teologiskt språk som underlättar kommunikationen mellan olika grupper. 4) ge möjligheter att fördjupa relationer till andra människor av annan tro såväl inom Sverige som internationellt, och på så sätt bygga en plattform för samarbete i framtiden. 5) nå massmedial uppmärksamhet om fred och religionsmöten och därigenom vara en motkraft till den bild som för det mesta visar på hur olika religioner ligger i konflikt med varandra. Genom vår film och vårt studiematerial vill vi väcka debatt och samtal i olika sammanhang.

2 Ekonomiska förutsättningar och redovisning: Vi beräknade att vi skulle behöva en budget på ca för att täcka alla kostnader. Genom olika stiftelser, fonder och församlingar hade vi följande intäkter: Lunds Missionssällskap Folke Bernadotte Ung och global Fryshuskyrkan Lagervallska stift Makarna Malmqvist Nacka förs S-holms stift diakoni och mis Deltagaravgifter Maria Magdalena förs Summa Utgifter: Resa med flyg utrikes och inrikes: Hotell Mat Guide/föreläsare i Etiopien Buss, transporter Förarbete, helgläger och seminarium Vaccinationer, övriga kostnader Summa Utöver detta kostnader för dokumentärfilm:

3 Genomförande Förberedelser I slutet av februari tog vi ett beslut om hur många och vilka som utifrån inkomna medel skulle beredas plats att följa med. Vi utsåg 18 unga: 6 från Fryshusprojektet Elektra, 3 från judiska församlingen, 2 från Fredsagenterna/ Sensus, 4 från Sofia församling, 2 från Nacka församling/ Guds hus i Fisksätra och 1 från Fryshusprojektet Brobyggarna. Till denna grupp utsågs 9 ledare från de olika projekten: 2 präster från Fryshuset/ Sofia församling, 1 imam, 1 ledare från Judiska museet, 2 ledare från Elektra, 2 ledare från Fredsagenterna/ Sensus och 1 från Brobyggarna. Dessutom bereddes plats för en filmare. Sammanlagt var vi en grupp på 29 deltagare från Sverige. I Etiopien skulle vår guide Israel Dajene sluta upp till gruppen samt också Micha Feldmann från Israel som skulle hjälpa oss med kontakterna med den judiska kommuniteten i Gondar. Under våren genomfördes fyra förträffar och ett helgläger på Kärsögården. Under dessa träffar försökte vi lära känna varandra bättre, informera om planering och upplägg av resan samt lära oss mer om Etiopien och om de tre Abrahamitiska religionerna. Utvärdering av förberedelserna några tankar från de unga: - Bra information inför resan - Jättebra med genomgång om landet och att vi fick vaccinet betalt - Bra att vi fick information i pappersform Mindre bra: - Alla var inte närvarande vid alla träffarna och det märktes under resan - Var lite osäkert kring vissa saker - Vi borde ha lärt mer om varandras tro och de olika religionerna - Att inte alla kom till träffarna (något som inte kan påverkas, ändock mindre bra!) Resan Alla deltagare fick med sig häften med frågor som följde dagsprogrammet. Här följer en redovisning av resan utifrån deltagarnas berättelser med efterföljande kommentarer och reflektioner. 14 juni 2010 Åker vi ifrån Arlanda med Turkish Airlines från Stockholm via Istanbul till Addis Abeba. Vi landar vid midnatt och får problem i tullen med filmutrustningen och med en av deltagarna som har medborgarskap i Eritrea. Efter någon timmes krångel har alla kommit igenom spärrarna. Då upptäcker vi att vår etiopiske guide som skulle möta oss har tagit fel på tiden. Efter ytterligare väntan dyker han upp och tar oss till ett hotell. Där utbryter kaos när vi förstår att vår budget kommer att spräckas rejält genom att alla måste sova i enkelrum. Hotellets regler tillåter endast gifta par och familjer i dubbelrum. (Senare upptäcker några av oss att regelverket dock inte verkar gälla de asiatiska gästarbetarna som kommer till hotellet med unga etiopiska kvinnor och hyr rum per timme.)

4 15 juni i Addis Efter lunch har vi genom Svenska kyrkans kontakt person Torbjörn Toll bjudit in företrädare från ortodoxa kyrkan, Mekande Jesus kyrkan och en professor i religionsvetenskap för att berätta om Etiopiens religiösa historia och nutid. Genom Yassin Ahmeds kontakter inbjuds också en muslimsk företrädare. Föreläsning och samtal pågår i flera timmar. De religiösa företrädarna, gubbarna som föreläste var inte bra! 16 juni i Addis Denna dag delade vi in oss i olika grupper för att göra olika studiebesök. Några valde att besöka projektet Hope for Children och tog del av arbete med gatubarn, kvinnohärbärgen där före detta prostituerade fick en möjlighet att lära sig ett yrke. Man besökte också en skola och spelade fotboll med barnen. Andra besökte en muslimsk friskola och lär de sig mer om universitet. De gick också på National museet för att se kopian av Lucy världens äldsta människa som levde för 3.2 miljoner år sedan. En tredje grupp åkte till Fistula sjukhuset, där de fick en inblick i frågor som rör kvinnor, omskärelse och graviditets komplikationer. 17 juni - flyger vi ifrån Addis till Mekele och med buss vidare till Wikro Axum Många var trötta när vi denna tidiga morgon gav oss iväg till Flygplatsen. Efter att ha landat i Mekele åkte vi igenom många byar och bergslandskap för att på eftermiddagen komma fram till Wikro. Hit kom Muhammeds första lärjungar för att söka skydd undan förföljelse och de välkomnades av den kristne kungen Ahmed Negashi som lät dem slå sig ner där och bygga en moské. Vi blev varmt mottagna av imamen och flera av de äldste i byn. Eftersom det i vår grupp fanns språkkunskaper i arabiska och tigrinja fick vi bra kontakt och alla kunde ställa frågor. Vi fick del av deras historia, deras syn på islam och hur de fortfarande i byn lever sida vid sida med de kristna. Våra muslimska deltagare inbjöds till gemensam bön. Vi andra satt med i moskén eller passade på att prata med alla barn som samlats utanför moskén. För många var detta en av resans höjdpunkter. Sent på kvällen kom vi fram till Axum. En deltagare hade blivit matförgiftad och fick föras till sjukhus för dropp och medicinering. Enligt planeringen skulle vi nästa dag flyga till Lalibela. För att hinna fram innan sabbaten (under vilken de judiska deltagarna är förbjudna att resa) var vi tvungna att ge oss iväg på morgonen och därför föreslog ledarna att vi skulle avstå från att besöka Maria kyrkan i Axum. Men en av de muslimska deltagarna protesterade och fick hela gruppen med på att kliva upp tidigare för att besöka kyrkan. Besöket i moskén var jättebra och de långa bussresorna.

5 18 juni Axum till Lailibela Trots att många var trötta och några sjuka, kom vi iväg på morgonen så att vi hann besöka Maria kyrkan. I denna kyrka berättas det att den heliga förbundsarken med stentavlorna förvaras. Enligt etiopisk tradition reste drottningen av Saba från Etiopien till kung Salomo i Jerusalem och där blev hon gravid. Tillbaka i Etiopien födde hon sonen Menelik. När Menelik blev vuxen reste han tillbaka till Jerusalem och lärde sig om judendomen av sin far. Med sig därifrån fick han förbundsarken och flera överstepräster. Så kom judendomen till Etiopien på ett mycket tidigt stadium. När kristendomen sedan kom till Etiopien, växte den fram i nära samverkan med judendomen. Axum är ännu idag centrum för den etiopisk ortodoxa kyrkan som är unik genom sina starka judiska inslag och traditioner. När vi denna morgon samlades utanför kyrkan var det en av våra judiska ungdomar som fick berätta för oss om arken och den judiska traditionen. Det visade sig sedan att arken inte förvarades i kyrkan, utan vaktades av en munk i en annan byggnad. Ingen fick gå in men männen fick komma så nära att de kunde se var arken förvarades. Detta ledde fram till intressanta samtal om kvinnors och mäns betydelse i olika religioner och om vad religion egentligen är och hur den uppkommer. Vi kom fram till Lailibela och bekantade oss med byn på egen hand. På kvällen inbjöd de judiska deltagarna oss att fira sabbat. De berättade och förklarade varför de gjorde vissa moment och vad deras sånger betyder. Vi fick reda på att man i byn denna kväll inledde firandet av kung Lalibelas födelse. Människor från hela Etiopien vallfärdade till Lailibela för att delta under natten i ceremonier vid klippkyrkorna. Eftersom firandet skulle nå sin höjdpunkt och avslutas tidigt nästa morgon bestämde vi att de i gruppen som ville och orkade skulle mötas för gemensam promenad ner till kyrkorna som låg i byn. Det bästa var att besöka Mariakyrkan med förbundsarken och att någon från vår egen grupp berättade om detta och inte en guide. Det bästa var Mariakyrkan se hur religionerna flätas samman! Tiden i Maria kyrkan blev för kort.

6 19 juni Lailibela Vi var ett tiotal som gav oss iväg vid 5-tiden på morgonen till området där klippkyrkorna låg. Vi möttes av flera tusen människor insvepta i vita sjalar som samlats till bön utanför och inne i kyrkorna. Ifrån högtalare hördes hur prästerna ledde bönen på det gamla språket gehiska. Vi slog oss ner och lyssnade tillsammans med alla andra. För många av oss var det en mäktig upplevelse att sitta bland så många och invaggas i sång och bön men vi förstod också att det tillfälle när prästerna skulle komma ut ur kyrkorna och det skulle bli dans och fest skulle dröja. Vi gick tillbaka till vårt hotell och hämtade resten av gruppen. Dagen ägnades sedan åt att med hjälp av en guide utforska de många mäktiga kyrkorna som var huggna direkt ur berget uppifrån och ner. Vi fick också vara med om upplösningen av själva firandet och se hur stora fat med bröd delades ut till alla som kommit till platsen. Här finns tid och utrymme för diskussioner och möten mellan gruppdeltagarna Vad var bra? Morgonmässan i korskyrkan - Klippkyrkorna och pingpong med alla barnen!!! - Besök i kyrkorna och vandra runt i byn med barnen. - Bäst var kanske samtalen på kvällarna och delandet av sabbat och fredagsbön 20 juni med buss från Lailibela till Gondor Trots att busschauffören som skulle komma från Addis för att köra oss till Gondor lämnade återbud kvällen innan, lyckades vår guide ordna fram en förare från en av de intill liggande städerna. Vi hade förberetts på att detta skulle bli en lång resa på dåliga vägar. Vi fick betala extra för att det skulle slita på bussen. Men både vi och chauffören överraskade av att man redan efter några mil hade byggt en helt ny asfalterad autostrada hela vägen till Gondor. Vi förvånades över hur dålig kommunikationen tycks vara i Etiopien men gladdes över att vara framme flera timmar tidigare än beräknat. Vi firar gudstjänst/ andakt på hotellets innergård. De som vill i gruppen är medbjudna att delta. Vid hotellet möttes vi också av Micha Feldmann som på projektets bekostnad flugit från Israel för att hjälpa oss att få kontakt med den judiska kommuniteten som lever i flyktingläger i väntan på att förhoppningsvis få resa vidare till Israel. Vid middagen berättade Micha för oss om den judisk, etiopiska gruppen som av många kallas för falasha (utstötta eller främlingar). På grund av de levt isolerade utvecklade de egna riter och betraktades inte som judar av de flesta andra judiska grupper. Efter att Israel erkände dem i lag 1950 har över (omkring 85 %) av dem utvandrat till Israel. Micha har fram till sin pension varit ansvarig för att koordinera arbetet med att flytta över denna grupp till Israel. Kommer att minnas alla glada barn vi spelade pingis med i byn.

7 21 juni möte med judendom i Gondor På morgon tog Micha med oss till morgonbön i en synagoga som låg i det judiska flyktinglägret. Det väckte uppståndelse. Synagogan hade aldrig haft besök av kristna och muslimer. Men Micha förklarade vilka vi var och vi släpptes alla in. Lika märkliga som vi tycktes vara i deras ögon, lika ovant var det för oss att mötas av så många svarta judar, med kalott och bönesjalar men flera av våra judiska deltagare kunde delta och följa med i textläsningen. Efteråt följde samtal och frågestund som mycket handlade om hur kristna, judar och muslimer ser på varandra i byn. Vi fick klart för oss att detta nästan var de enda judar som finns kvar i Etiopien idag. De lever i väntan på att eventuellt få emigrera till Israel. Dessa judar är sådana som tvingats konvertera till kristendom och de måste kunna bevisa att de har judiska släktingar och förfäder. I väntan på att få återvända till det heliga landet lär de sig den judendom som praktiseras i Israel. På så sätt kommer den etiopisk judiska traditionen och språket helt dö ut. På eftermiddagen besökte vi en by, som tidigare varit judisk men som nu övertagits av kristna etiopier. De sålde judiskt hantverk. Vi besökte också en judisk kyrkogård och en minnesplats som uppförts till minne av alla etiopiska judar som en gång bröt upp från Etiopien, men drabbades av hungersnöd och gick under för sin tros skull. Vad var bra? Att få vara med och se den judiska gruppens gudstjänst Jättekul att få se etiopiska judar också. Misha var jätteduktig! - Bra att försöka förstå den judiska historien i Etiopien och den speciella relationen till Israel och Jerusalem Vad var mindre bra? Stressigt! Man skulle vilja se mer av staden eftersom den har så mycket historia. 22 juni buss från Gondor till Bahir Dar På vägen stannar vi till vid ett kollektiv Awra Amba,som beskrivs som ett jämställt samhälle där både kvinnor och män har lika stor betydelse och delar makt emellan sig. Kollektivet följer inte någon särskild religion utan vill genom hårt arbete och utbildning förbättra villkoren för byns invånare. Det blev ett intressant studiebesök där många ville stanna längre än planerat. Trötta och hungriga åkte vi tillslut därifrån. Framme i Bahir Dar fick alla som ville vila sig. Övriga bekantade sig med staden

8 23 juni - Bahir Dar De som ville gav sig iväg på en båttur på Lake Tana. De såg flodhästar och besökte ett kloster med vackra målningar och ikoner från talet. Övriga vilade och hämtade krafter vid hotellet. Några blev statister i en Etiopisk film som spelades in. På kvällen hade vi gemensam samling och reflexion kring allt vi varit med om hittills. 24 -juni Bahir Dar Alla får en dag av vila och reflektion. På kvällen har vi gemensam samling med fortsatt utvärdering och reflektion kring hur resan har varit och hur ledarna har skött sig. - Skönt med en ledig dag och äntligen en chans att sola, bada och slappa en dag - Lake Tana! - Trött! Och Mycket att fundera på! 25 juni bussresa från Bahir Dar till Addis Abeba Denna fredag gav vi oss iväg mycket tidigt. Vi hoppades att det skulle vara tillräckligt för att både hinna stanna vid vägen och förrätta fredagsbön någonstans, samt hinna fram till Addis innan Sabbaten. Det visade sig snart att bussresan tog längre tid än beräknat. Frågan uppstod om det var viktigast med muslimers fredagsbön, judarnas sabbat eller rökpauser. Vi fick äta lunch i bussen, röka hängande genom bussen och ändå kom vi inte fram innan mörkrets inbrott vilket tvingade de judiska deltagarna att bryta mot Sabbaten. 26 juni i Addis Abeba De som ville och kunde (judarna var ej tillåtna att resa med buss) hade denna dag möjlighet att åka till ett slags ungdomens hus eller Fryshus i Addis som staten och flera olika organisationer samarbete kring. Det låg i de allra fattigaste kvarteren. Där spelades basket och pingis och de hade förberett ett slags cirkus föreställning för vår skull med eldslukning, akrobatik och dans. Flera av ungdomarna blev intresserade av att komma tillbaka och arbeta som volontärer där. De som valde att stanna kvar på hotellet hade ett samtal omkring religionens betydelse utifrån de olika deltagarnas erfarenheter. Samtalet varade i flera timmar och var mycket uppskattat. Eftermiddagen ägnades åt vilka frågor utifrån resan och våra religiösa erfarenheter vill vi ställa till politikerna i Almedalen. På kvällen hade de som ville möjlighet att följa med projektet Hope for Children på gatorna för at möta och samtala med uteliggare, gatubarn och prostituerade. Flera av oss kom tillbaka med starka upplevelser och nya perspektiv på vad det är att ha det svårt. Det var bra att göra Hope for Children-nattvandringen! Oerhört viktigt att se på, även om det var tungt.

9 27 juni i Addis Abeba De som ville fick följa med på gudstjänst. Det var en slags evangelikal gudstjänst som många av oss inte är vana vid. Det väckte många känslor och tankar som sedan diskuterades. Eftermiddagen åkte de som ville till den stora Marknaden Merkato. Kvällen gemensam festmiddag och hopsamling. Det som var mindre bra var gudstjänsten, speciellt att sitta där med sina judiska vänner. Det kändes obekvämt och stor trötthet. 28 juni från Addis tillbaka till Sverige. Efter resan uppföljnings arbeten. Alla deltagare har skrivit ett kontrakt där de förbinder sig att på olika sätt dela med sig av sina erfarenheter och kunskaper från resan. Detta har hittills gjorts genom: Almedalen redan efter en vecka deltog tre representanter från olika religioner på ett seminarium i Fryshusets regi på Almedalen: Religion som ett redskap för växtkraft och fred. Ungdomarna hade förberett frågor som de riktade mot politikerna Stefan Attefall (kd) och Mehmet Kaplan (mp) KHS sommarmöte här visades den 10 minuter långa provfilmen från resan och Maria kjellsdotter Rydinger berättade om erfarenheter från resan. Vox Pacis i en interreligiös bön i Sofia församling deltog tre ungdomar som berättade om sina erfarenheter från resan. Guds hus/ Fisksätra 21/9 Religionsmöte i Etiopien erfarenheter från en ungdomsresa Kommande åtaganden: Eldsjälsmässan på Fryshuset den 6-8 /10 en interreligiös bön. Klubb Manifest en scen för rättvisa den 7/9 på en krogscen på Södermalm kommer några av unga berätta om sina erfarenheter och varför interreligiösa möten är viktiga. Besök från Rinkeby i Fryshuset -12/10 om interreligiöst arbete. Inbjudan från Örebro kommun att berätta om vårtungdomsprojekt och interreligiösa arbete. SENSUS salonger 27/9 Religion som växtkraft för fred och förståelse fem ungdomar deltar.

10 Kulturhuset i maj 2011 Många religioner en andlighet i samarbete med Stockholms stift och projektet Ung och global Utvärdering/ lärdomar Denna del bygger på de utvärderingar som gjordes vid återsamlingen i september samt ungdomarnas kommentarer i de egna reseanteckningarna. - Min bild av Etiopien har förändrats, vad jag trodde att jag skulle se (landet) stämde inte överens med vad jag såg. Ett mycket modernt land och mycket trevligt folk. Landet berörde mig på ett djupt plan. Känner att jag vill åka tillbaka igen. - Jag har upplevt vissa saker som man aldrig kan leva sig in i. - Jag har börjat uppskatta det som jag ser som självklart hemma. - Jag har lärt mig mer om hur jag funkar som person och hur andra uppfattar mig. - Jag har lärt mig mer om judendom och islam. Att alla religioner är viktiga. - Man måste respektera varandras olikheter, trots att det kan vara irriterande. - Såg mycket av det jag själv växte upp i, alla barn som tog hand om boskap. - Man ska inte döma andra människor innan man lärt känna dem. - Både min förståelse och kunskap om andra religioner har blivit större. - De jag trodde att jag skulle umgås minst med i gruppen umgicks jag mest med. - Jag har lärt mig mycket om vad ett mål mat om dagen kan göra för ett barn. - Jag har fått ännu mer tankar kring att verkligen vill arbeta med barn och ungdomar. - Jag skäms över att jag är vit och rik tjej som klagar så jäkla mycket. - Upptäckt att den syn jag fått av andra troende i andra religioner inte stämmer. Det är så ensidig undervisning i skolan människan är mer. - Har lärt mig att man kanske inte behöver stressa upp sig jämt. - Mötet med de prostituerade tjejerna, som var yngre än jag kommer jag alltid att bära med mig. - Jag har fått en judisk vän som jag lärt mig mycket av. - Intressant att få umgås med framförallt judar, vilket jag annars aldrig träffat. Fått en annan bild av min religion - Jag har belägg för att argumentera emot en fördomsfull person med konkreta exempel Oerhört viktigt. Det som varit jobbigt/ kunde bli bättre: Jobbigt att se fattigdom Jag skulle velat att vi hade gått igenom grunderna i varandras religioner bättre innan resan så att vi haft en gemensam grund. min hemlängtan och saknad efter flickvännen. ibland blev det onödigt tjafsigt i gruppen men det kan också bero på trötthet.

Mitt arbetshäfte om religion.

Mitt arbetshäfte om religion. Mitt arbetshäfte om religion. Centralt innehåll: Några högtider, symboler och berättelser ur kristendom, islam och judendom. Några berättelser ur Bibeln och deras innebörd samt några av de vanligaste psalmerna.

Läs mer

Historia. Judendom. Vem är jude? Historia. Kungariket Israel Kung David och kung Salomo Judarnas tempel, gudstjänster, offer, högtider.

Historia. Judendom. Vem är jude? Historia. Kungariket Israel Kung David och kung Salomo Judarnas tempel, gudstjänster, offer, högtider. Historia Abraham - förbund om att tro på den enda guden och judarna visar detta genom omskärelse av pojkar. Abraham är också viktig inom kristendom och islam Gud lovar människorna ett land vid namn Kanaan

Läs mer

Judendom introduktion

Judendom introduktion Judendom introduktion Film! Judendomen Judendomen är en monoteistisk, abrahamitisk religion och räknas som en av världens äldsta religioner. Judendomen ligger som grund för både kristendomen och islam.

Läs mer

Religion VT 2015: Judendom, kristendom och islam Historia VT 2015: Medeltiden KORT SAMMANFATTNING

Religion VT 2015: Judendom, kristendom och islam Historia VT 2015: Medeltiden KORT SAMMANFATTNING Religion VT 2015: Judendom, kristendom och islam Historia VT 2015: Medeltiden KORT SAMMANFATTNING Vad 4b ska kunna i religion och historia torsdagen den 12 mars Kort sammanfattning Det ser nog ändå mycket

Läs mer

Abrahams barn. Syskonreligionerna Judendom, Kristendom och Islam

Abrahams barn. Syskonreligionerna Judendom, Kristendom och Islam Abrahams barn Syskonreligionerna Judendom, Kristendom och Islam Abrahamitiska religioner Mose grundade judendom. Jesus grundade kristendom. Muhammed grundade islam. Abraham Abraham är stamfader till de

Läs mer

De abrahamitiska religionerna. Kristendom, Judendom, Islam.

De abrahamitiska religionerna. Kristendom, Judendom, Islam. De abrahamitiska religionerna Kristendom, Judendom, Islam. Tre religioner som hör ihop Judendom, Kristendom och Islam kallas för de abrahamitiska religioner. Det är för att religionernas grundare (personer

Läs mer

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Maria bodde i en liten stad som hette Nasaret. Den låg i Israel. En ängel kom till Maria och sa: Maria, du ska få ett barn. Barnet

Läs mer

Kristendom. Vad tror kristna på? Hur utövar de sin religion? Vilka olika inriktningar finns det?

Kristendom. Vad tror kristna på? Hur utövar de sin religion? Vilka olika inriktningar finns det? Kristendom Vad tror kristna på? Hur utövar de sin religion? Vilka olika inriktningar finns det? Kristendom De Centrala tankegångarna i kristendom Kristendomens historia; hur religionen började och hur

Läs mer

Tunadalskyrkan Friheten i Kristus Mark 2:23-28

Tunadalskyrkan Friheten i Kristus Mark 2:23-28 1 Tunadalskyrkan 14 09 07 Friheten i Kristus Mark 2:23-28 I en av våra psalmer sjunger vi om att Friheten sträcker ut sin hand, Och för att beskriva friheten används många olika ord: kärlek, att komma

Läs mer

Att samtala om: Vad krävs för att vara muslim?

Att samtala om: Vad krävs för att vara muslim? Islam Film! Att samtala om: Vilka fördomar hade tjejen i filmen möts av? Vilka fördelar såg flickan i filmen med att vara muslim? Vad krävs för att vara muslim? Islam är en monoteistisk, abrahamitisk religion.

Läs mer

Religion Judendom Kristendom Islam

Religion Judendom Kristendom Islam Religion Judendom Kristendom Islam Tror på Jahve (Gud) Väntar på Messias Gud Treenigheten Gud, Jesus och den helige Ande Helig bok/skrift Bibeln: Gamla testamentet Bibeln: Gamla testamentet och Nya testamentet

Läs mer

Syfte Genom undervisningen i ämnet religionskunskap ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att

Syfte Genom undervisningen i ämnet religionskunskap ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att Uppsala universitet VT17, grundlärarprogrammet f-3, religion. Lektionsplanering Ämne: Religion Årskurs: 3 Lgr 11 Syfte Genom undervisningen i ämnet religionskunskap ska eleverna sammanfattningsvis ges

Läs mer

Fakta om kristendomen

Fakta om kristendomen Kristendomen Jesus Fakta om kristendomen Kristendomen är världens största religion med fler än 2 miljarder anhängare. Kristendomen utgår från Jesus från Nasarets liv och lära som återges i Nya testamentet.

Läs mer

Islam i världen den näst största religionen Ca 1,5 miljard är muslimer, nästan 25 % av jordens befolkning.

Islam i världen den näst största religionen Ca 1,5 miljard är muslimer, nästan 25 % av jordens befolkning. Islam Islam i världen den näst största religionen Ca 1,5 miljard är muslimer, nästan 25 % av jordens befolkning. Ju mörkare blå färg, ju större andel muslimer Länder med många muslimer Grundare och helig

Läs mer

Emigration betyder att man flyttar från sitt land. Vi säger, att man emigrerar från sitt land. Man kan också säga, att man utvandrar från sitt land.

Emigration betyder att man flyttar från sitt land. Vi säger, att man emigrerar från sitt land. Man kan också säga, att man utvandrar från sitt land. Människor har flyttat i alla tider För två miljoner år sedan uppkom de första människorna i Afrika. Allt sedan dess har människor spritt sig över hela jorden. I alla tider har människor också flyttat från

Läs mer

KRISTENDOMEN. Grundare: Jesus

KRISTENDOMEN. Grundare: Jesus KRISTENDOMEN Grundare: Jesus Världens största religion med minst 2 miljarder troende. Utvecklades som en egen religion ur judendomen ungefär mellan åren 40-100 e Kr. I länderna som lyser lila är mer än

Läs mer

SÅ MYCKET MER. Det finns många uppfattningar om konfirmation, men det är bara en sak som vi törs säga med säkerhet: Konfirmation är så mycket mer.

SÅ MYCKET MER. Det finns många uppfattningar om konfirmation, men det är bara en sak som vi törs säga med säkerhet: Konfirmation är så mycket mer. R I F T A M N IO N 0 O 2 K 5 1 0 2 6 1 SÅ MYCKET MER. Det finns många uppfattningar om konfirmation, men det är bara en sak som vi törs säga med säkerhet: Konfirmation är så mycket mer. Så mycket mer än

Läs mer

Till religionsprovet fredag vecka 50

Till religionsprovet fredag vecka 50 Till religionsprovet fredag vecka 50 Provet kommer vara precis som vanligt, där det finns fakta, ord och resonemangsdel. Allt detta har vi gått igenom i klassen! Islam betyder att lyda Gud. En person som

Läs mer

KRISTENDOMEN. Grundare: Jesus

KRISTENDOMEN. Grundare: Jesus KRISTENDOMEN Grundare: Jesus Världens största religion med minst 2 miljarder troende. Utvecklades som en egen religion ur judendomen ungefär mellan åren 40-100 e Kr. I länderna som lyser lila är mer än

Läs mer

Tillsammans med Birger, Maria, Helena och Annika fick jag en god kopp kaffe.

Tillsammans med Birger, Maria, Helena och Annika fick jag en god kopp kaffe. Måndag den 9 november 2009 Hej kära dagbok. Jag började min resa tidigt den här dagen. Redan klockan 5.30 blev jag hämtad av Birger och damerna. Birger körde oss så lugnt och säkert till Arlanda. På Arlanda

Läs mer

Se, jag gör allting nytt.

Se, jag gör allting nytt. Se, jag gör allting nytt. I bibelns sista bok, uppenbarelseboken, kan man i ett av de sista kapitlen läsa hur Gud säger Se jag gör allting nytt (Upp 21:5). Jag har burit med mig de orden under en tid.

Läs mer

Bedömningsfrågor. Abrahamitiska religioner

Bedömningsfrågor. Abrahamitiska religioner Bedömningsfrågor Abrahamitiska religioner Frågor som främst bedömer kunskapskravet kring kunskaper om de centrala tankegångarna och urkunderna kopplade till konkreta handlingar och uttryck i de olika religionerna.

Läs mer

Kristendomen. Inför provet

Kristendomen. Inför provet Kristendomen Inför provet Kristendomen Allt började med Jesus. Från Jesus första lärjungar spreds läran. Kristna tror på en Gud. Kristna tror att Jesus vad Guds son. Gud kan visa sig på tre olika sätt:

Läs mer

Nu gör jag något nytt

Nu gör jag något nytt Nu gör jag något nytt Linda Alexandersson fredag 15 maj Det började med att två tjejer i min församling i Arvika, åkte ner hit till Göteborgsområdet för att träffa en präst. De hade bekymmer på ett område

Läs mer

Lärjungaskap / Följ mig

Lärjungaskap / Följ mig Lärjungaskap / Följ mig Dela in gruppen i par och bind för ögonen på en av de två i paret. Låt den andra personen leda den med förbundna ögon runt i huset och utomhus, genom trädgården, till exempel, och

Läs mer

Kristna försöker leva som Jesus lärde ut genom att bland annat hjälpa människor som har det svårt, samt sprida tron ut i världen.

Kristna försöker leva som Jesus lärde ut genom att bland annat hjälpa människor som har det svårt, samt sprida tron ut i världen. DE FEM VÄRLDSRELIGIONERNA KRISTENDOMEN Kristendomen är en av de stora världsreligionerna. Kristna tror på en Gud. Men de tror också att Gud kan visa sig så som Fadern, Sonen och den heliga Anden. De tror

Läs mer

Safiyas Blogg. Jag växte upp med min mormor och stora bröder i Somalia/Etiopien.

Safiyas Blogg. Jag växte upp med min mormor och stora bröder i Somalia/Etiopien. Safiyas Blogg Jag heter Safiya, Och bor i Sverige Har varit i Somalia I Somras. Jag kommer att skriva hur det var i mitt hemland. Mitt liv Jag föddes i Mogadisho, Somalia, 2002. Jag var där tills jag blev

Läs mer

Mikael C. Svensson KRISTENDOMEN

Mikael C. Svensson KRISTENDOMEN Mikael C. Svensson KRISTENDOMEN JESUS Jesus föräldrar är Maria & Josef från staden Nasaret. Ängel sa att Maria skulle föda Guds son. Jesus föddes i ett stall i staden Betlehem. 3 vise män kom med gåvor

Läs mer

Judendomen. Judendomen är den näst äldsta av världsreligionerna. Den har funnits sedan ungefär 1200 år före Kristus. Judendomen har en grundare, Mose.

Judendomen. Judendomen är den näst äldsta av världsreligionerna. Den har funnits sedan ungefär 1200 år före Kristus. Judendomen har en grundare, Mose. Judendomen Judendomen är den näst äldsta av världsreligionerna. Den har funnits sedan ungefär 1200 år före Kristus. Judendomen har en grundare, Mose. Abraham, judarnas stamfader, vandrade ut från dagens

Läs mer

KRISTENDOM. Introducera ämnet - 6 lektioner

KRISTENDOM. Introducera ämnet - 6 lektioner KRISTENDOM KRISTENDOM Introducera ämnet - 6 lektioner 1: Jesus kristendomens centralperson 2:Treenigheten 3: Påsken 4: Kristen livsstil, nattvarden, dopet 5: Kristendomens historia, de olika kyrkorna 6:

Läs mer

Muslim. Den som tillhör islam kallas för muslim.

Muslim. Den som tillhör islam kallas för muslim. ISLAM Historia Muslim Den som tillhör islam kallas för muslim. Koranen Helig bok inom islam. Ordet Koran kommer från det arabiska ordet al-ouran som betyder läsning. Koranens kapitel kallas suror. Det

Läs mer

Här finner du fakta om fyra av dem. Den femte är som ni redan vet, kristendomen.

Här finner du fakta om fyra av dem. Den femte är som ni redan vet, kristendomen. DE FEM VÄRLDSRELIGIONERNA Här finner du fakta om fyra av dem. Den femte är som ni redan vet, kristendomen. Syfte Undervisningen i ämnet religionskunskap ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper

Läs mer

Barnvälsignelse Anvisningar Ordning

Barnvälsignelse Anvisningar Ordning Barnvälsignelse Anvisningar Den teologiska grunden för barnvälsignelsen grundar sig i att Jesus tog barnen i famnen och välsignade dem. Jesus visade att Guds rike hör barnen till. Det är en del av Guds

Läs mer

Extramaterial till Boken om SO 1-3

Extramaterial till Boken om SO 1-3 EXTRAMATERIAL Extramaterial till Boken om SO 1-3 Det här extramaterialet innehåller korsord som tränar samhällsvetenskapliga begrepp. Materialet består av korsord med begrepp kopplade till kapitlen i grundboken

Läs mer

Samtalsguide till Kristet vittnesbörd i en mångreligiös värld

Samtalsguide till Kristet vittnesbörd i en mångreligiös värld Samtalsguide till Kristet vittnesbörd i en mångreligiös värld Kyrkornas världsråd Påvliga rådet för interreligiös dialog Evangeliska världsalliansen Samtalsguiden är framtagen av Sensus studieförbund på

Läs mer

Judendomen. Judendomen är den näst äldsta av världsreligionerna. Den har funnits sedan ungefär 1200 år före Kristus. Judendomen har en grundare, Mose.

Judendomen. Judendomen är den näst äldsta av världsreligionerna. Den har funnits sedan ungefär 1200 år före Kristus. Judendomen har en grundare, Mose. Judendomen Judendomen är den näst äldsta av världsreligionerna. Den har funnits sedan ungefär 1200 år före Kristus. Judendomen har en grundare, Mose. Abraham, judarnas stamfader, vandrade ut från dagens

Läs mer

Om livet, Jesus och gemenskap

Om livet, Jesus och gemenskap #Lärjunge Om livet, Jesus och gemenskap Barnhäfte Frälsningsarméns Programkontor 2018 #Lärjunge En lärjunge är en person som tror på Jesus och vill ha honom som sin förebild. Du kan vara en lärjunge till

Läs mer

Kristendomen. Kristendomens tidiga historia

Kristendomen. Kristendomens tidiga historia Jesus tog på sig alla människors misslyckanden och synder när han dog på korset. På så sätt befriade Jesus människorna till att kunna leva ett liv nära Gud och beroende av Gud. Kristendomen uppstod i det

Läs mer

KRISTENDOM. Introducera ämnet - 6 lektioner

KRISTENDOM. Introducera ämnet - 6 lektioner KRISTENDOM KRISTENDOM Introducera ämnet - 6 lektioner 1: Jesus kristendomens centralperson 2:Treenigheten 3: Påsken 4: Uppståndelsen, nattvarden, dopet 5: Kristendomens historia, de olika kyrkorna 6: Reformationen

Läs mer

! Namn: Det finns ungefär 1,3 miljarder muslimer i världen. I Sverige bor det ungefär

! Namn: Det finns ungefär 1,3 miljarder muslimer i världen. I Sverige bor det ungefär Islam Det finns ungefär 1,3 miljarder muslimer i världen. I Sverige bor det ungefär 350 000 muslimer. Islam betyder att lyda Gud. En person som tror på islam kallas muslim. Tro Gud (Allah) skapade världen.

Läs mer

Första söndagen i Advent Lars B Stenström

Första söndagen i Advent Lars B Stenström 111127 Första söndagen i Advent Lars B Stenström Predikotexter: Matteusevangeliet 21:1-9 och Lukasevangeliet 4:16-22 Jag har varit på studiebesök på Kvinnerstaskolan i veckan och sett miniåsnan Lilleman!

Läs mer

Judar och muslimer. bygger tro och tillit i Malmö. årsbok 2018 myndigheten för stöd till trossamfund

Judar och muslimer. bygger tro och tillit i Malmö. årsbok 2018 myndigheten för stöd till trossamfund Judar och muslimer bygger tro och tillit i Malmö 7 Judar och muslimer bygger tro och tillit i Malmö Det finns mycket som förenar judar och muslimer, såväl religiöst som kulturellt. År 2017 bildades den

Läs mer

Spår Första samlingen Lärjungar

Spår Första samlingen Lärjungar Inledande bön Gud, vår Fader, vi tackar dig för att du alltid söker efter oss. I skapelsen ser vi spår av din kärlek; kom och befria oss från allt som hindrar vårt gensvar på din godhet. Herre Jesus Kristus,

Läs mer

Den kristna kyrkans inriktningar

Den kristna kyrkans inriktningar Den kristna kyrkans inriktningar Läran växte fram Budskapet att alla människor var lika mycket värda tilltalade många människor, fattiga och rika, kvinnor och män. De första gudstjänsterna innehöll sång,

Läs mer

Tänket bakom filmen. Lärarhandledning: Judendom, Heliga rum

Tänket bakom filmen. Lärarhandledning: Judendom, Heliga rum L Ä R A R H A N D L E D N I N G Lärarhandledning: Judendom, Heliga rum Tänket bakom filmen Fördomar bekämpas genom kunskap! Syftet bakom filmerna är att vi vill öka kunskapen om våra världsreligioner och

Läs mer

Varje fråga ger upp till fem poäng. För godkänt krävs hälften av detta, alltså 15 poäng.

Varje fråga ger upp till fem poäng. För godkänt krävs hälften av detta, alltså 15 poäng. Religionshistoria I Abrahamitiska religioner, 7,5 hp Skriv namn och personnummer på omslaget! På alla papper som innehåller svar skall du skriva den siffra du tilldelats, men inte något annat som gör att

Läs mer

Om Koranen. Ordet Koran kommer från det arabiska ordet al-auran som betyder läsning.

Om Koranen. Ordet Koran kommer från det arabiska ordet al-auran som betyder läsning. 108 Koranen är den heliga boken inom islam. Den som tillhör religionen islam kallas för muslim. I Koranen kan man läsa om den muslimska tron och om de regler som muslimer ska följa. För en muslim är orden

Läs mer

VÅR RESA TILL BOSNIEN 2008

VÅR RESA TILL BOSNIEN 2008 VÅR RESA TILL BOSNIEN 2008 MÅNDAG 15/9 Vi träffades tidigt på morgonen, för att ta tåget till Kastrup. Därifrån flög vi till Budapest, sen vidare till Sarajevo. Kärt återseende med regn. Vi tog taxi till

Läs mer

Kristendomen...2 Kristendomen ut i världen...2. Kristendomen kommer till Sverige...5. Proteströrelser i kyrkan...7

Kristendomen...2 Kristendomen ut i världen...2. Kristendomen kommer till Sverige...5. Proteströrelser i kyrkan...7 Kristendomen...2 Kristendomen ut i världen...2 De kristna förföljs...2 Kristendomen blir mäktig...3 Vem ska bestämma?...3 Den apostoliska trosbekännelsen...3 Kristendomen kommer till Sverige...5 Sverige

Läs mer

Världsreligionerna i sammanfattning

Världsreligionerna i sammanfattning Världsreligionerna i sammanfattning Gud Kristendom, judendom och islam är monoteistiska religioner, det vill säga det finns bara en gud. (Mono betyder en, och tei betyder ungefär gud.) Buddhismen har egentligen

Läs mer

Från Död till Liv, Joh 11, BK, i trädgården, 17e juli -16

Från Död till Liv, Joh 11, BK, i trädgården, 17e juli -16 Från Död till Liv, Joh 11, BK, i trädgården, 17e juli -16 Needbuilder: Kanske är du som jag och kämpar med din tro ibland på olika sätt. - Kanske du är överlåten till församlingen och lever livet för Gud,

Läs mer

Om etiken i samband med engagemang

Om etiken i samband med engagemang Om etiken i samband med engagemang Lilla Kung Jay C. I. Svensk version www.littlekingjci.com Hjälp oss att dela med oss vår lilla berättelse på så många språk som möjligt. Översätt texten till din dialekt

Läs mer

längtan, relationer, bön, Ande, tro, Kyrka, Jesus, hopp, identitet, 2014-2015 längtan, relationer, bön, Ande, tro, Kyrka, Jesus, hopp, identitet,

längtan, relationer, bön, Ande, tro, Kyrka, Jesus, hopp, identitet, 2014-2015 längtan, relationer, bön, Ande, tro, Kyrka, Jesus, hopp, identitet, längtan, relationer, bön, Ande, tro, Kyrka, Jesus, hopp, identitet, livsviktigt, Gud, smärta,framtid.. längtan, relationer, bön, Ande, tro, Kyrka, Jesus, hopp, identitet, livsviktigt, Gud, smärta,framtid..

Läs mer

Pilgrimsfärd för tillit Taizéhelg för unga vuxna april TAIZÉ. Jönköping april

Pilgrimsfärd för tillit Taizéhelg för unga vuxna april TAIZÉ.  Jönköping april Pilgrimsfärd för tillit Taizéhelg för unga vuxna 20-22 april www.taize2018.se TAIZÉ Jönköping 20 20-22 april 18 Lämna vardagen ett slag. Gör ett avsteg från krav och stress. Träffa människor med olika

Läs mer

Diversa kompetensutveckling för lika möjligheter

Diversa kompetensutveckling för lika möjligheter Utvärdering - sammanställning Språk, flerspråkighet och språkinlärning, Kjell Kampe 26 mars 2012 1. Vilka förväntningar hade du på den här dagen? - Jag förväntade mig nya kunskaper kring språk och språkinlärning

Läs mer

Föreläsning 7 och 8. Föreläsning 8. Högtider och Familjeliv.( Groth 229-260+ Donin s 52-101))

Föreläsning 7 och 8. Föreläsning 8. Högtider och Familjeliv.( Groth 229-260+ Donin s 52-101)) Föreläsning 7 och 8 Föreläsning 7 Staten Israel efter 1 VK och fram till nutid. Jerusalem som helig stad och Israel som det heliga landet. Judarnas historia i Sverige. Messiasföreställningar i judendomen.

Läs mer

Kulturell vistelse i BERLIN 17-22.4.2016 Presentation och utvärdering

Kulturell vistelse i BERLIN 17-22.4.2016 Presentation och utvärdering Kulturell vistelse i BERLIN 17-22.4.2016 Presentation och utvärdering - Film >> - Presentationer - Utvärdering - Kommentarer 18 frågor 11 frågor 5.3.2013 A. RESAN a. utveckla min kommunikationsförmåga

Läs mer

världsreligioner och livsfrågor En introduktion

världsreligioner och livsfrågor En introduktion världsreligioner och livsfrågor En introduktion Detta vet vi om världsreligioner och livsfrågor Listan finns i klassrummet:) DETTA VILL ÅK 4 LÄRA SIG MER OM + DETTA SÄGER LGR 11: Det här vill åk 4 lära

Läs mer

Flykten från Sverige. Avdelningsmöte. Samling -Vem är här och vad ska vi göra idag? Innehåll. Material

Flykten från Sverige. Avdelningsmöte. Samling -Vem är här och vad ska vi göra idag? Innehåll. Material Avdelningsmöte Flykten från Sverige Under detta möte får scouterna fundera på hur det kan kännas att vara på flykt och ha olika förutsättningar i livet. Mötet avslutas med en saga som berättar om ett Sverige

Läs mer

Tänket bakom filmen. Lärarhandledning: Islam, Högtider

Tänket bakom filmen. Lärarhandledning: Islam, Högtider L Ä R A R H A N D L E D N I N G Tänket bakom filmen Fördomar bekämpas genom kunskap! Syftet bakom filmerna är att vi vill öka kunskapen om våra världsreligioner och därmed minska klyftor mellan oss människor,

Läs mer

Tillägg till redovisning av uppdraget att stärka det interreligiösa arbetet samt genomföra en kompetensinsats för trossamfundsledare KU2016/00712/D

Tillägg till redovisning av uppdraget att stärka det interreligiösa arbetet samt genomföra en kompetensinsats för trossamfundsledare KU2016/00712/D Sid 1 (1) Dnr: 1.1/0069 (16) Datum: 2018-06-07 Till Kulturdepartementet Tillägg till redovisning av uppdraget att stärka det interreligiösa arbetet samt genomföra en kompetensinsats för trossamfundsledare

Läs mer

~~:~,~:,:::h :~.: bm"

~~:~,~:,:::h :~.: bm Innehåll Bra på att vara människa ~~:~,~:,:::h :~.: bm" Tjuv och hjälte 14 79 Gott hjärta och totalt ouppfostrad 15 Heliga krig och andra krig 84 Människor är både och 16 På låtsas och på riktigt 89 Önska

Läs mer

Samtal med Hussein en lärare berättar:

Samtal med Hussein en lärare berättar: Samtal med Hussein en lärare berättar: Under en håltimme ser jag Hussein sitta och läsa Stjärnlösa nätter. Jag hälsar som vanligt och frågar om han tycker att boken är bra. Han ler och svarar ja. Jag frågar

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen,

Läs mer

Stall Flitige Lise. Resan. Boende

Stall Flitige Lise. Resan. Boende Stall Flitige Lise Jag hade min praktik med Klara Winkler, vi åkte ner till Holland, till stall Flitige Lise. Stall Flitige Lise är ett försäljnings och tillridningsstall. De flesta av hästarna ägs av

Läs mer

Tallbohovskolan besökte Frankrike

Tallbohovskolan besökte Frankrike Tallbohovskolan besökte Frankrike En grupp elever från Tallbohovskolan och Kulturskola i Järfälla har besökt Frankrike i slutet av november 2012. Syftet är att ungdomar med olika bakgrund möts i en skapande

Läs mer

Religionskunskap. Ämnesprov, läsår 2012/2013. Delprov B. Årskurs. Elevens namn och klass/grupp

Religionskunskap. Ämnesprov, läsår 2012/2013. Delprov B. Årskurs. Elevens namn och klass/grupp Ämnesprov, läsår 2012/2013 Religionskunskap Delprov B Årskurs 6 Elevens namn och klass/grupp Prov som återanvänds omfattas av sekretess enligt 17 kap. 4 offentlighets- och sekretesslagen. Detta prov återanvänds

Läs mer

Tillsammans. Studiehäfte av Henrik Steen

Tillsammans. Studiehäfte av Henrik Steen Tillsammans Studiehäfte av Henrik Steen Innehåll Introduktion 5 Samling 1 Varför tillsammans? 6 1. Att ha gudstjänst tillsammans Samling 2 Varför samlas till gudstjänst? 8 Samling 3 Varför lovsjunga Gud

Läs mer

En helande Gud! Av: Johannes Djerf

En helande Gud! Av: Johannes Djerf En helande Gud! Av: Johannes Djerf Jag tänkte att vi idag skulle läsa ifrån Mark.7:31 32. Vi läser Det här är en fantastisk berättelse tycker jag om en man, vars öron fick nytt liv. Vi vet inte riktigt,

Läs mer

Ett smakprov ur Näsdukar Argument Förlag och Catharina Segerbank. Du hittar fl er smakprov på www.argument.se

Ett smakprov ur Näsdukar Argument Förlag och Catharina Segerbank. Du hittar fl er smakprov på www.argument.se 10 Den första näsduken 11 Det är den 31 oktober 1988. Jag och en väninna sitter i soffan, hemma i mitt vardagsrum. Vi skrattar och har roligt. Plötsligt går vattnet! Jag ska föda mitt första barn. Det

Läs mer

JULI 2012. Storsjöyran. den 28 juli 2012

JULI 2012. Storsjöyran. den 28 juli 2012 JULI 2012 Storsjöyran den 28 juli 2012 Nu har det gått några dagar sen sist och jag har haft en vecka med lugnare träning, vilket har varit ganska skönt då det är Yran-vecka i stan och fullt med folk.

Läs mer

Julvandring 1. Julvandring 1 ur Jul- och påskvandringar Lotta Sundberg och Argument Förlag, 2010

Julvandring 1. Julvandring 1 ur Jul- och påskvandringar Lotta Sundberg och Argument Förlag, 2010 Julvandring 1 8 Roller Guide... Station 1: Maria... Ängel... Station 2: Josef... INTRODUKTION Guiden kan introducera vandringen ungefär så här: Välkomna! Nu ska vi göra en speciell resa en tidsresa! Vi

Läs mer

16 sönd e Tref 1 årg Sorgens ansikten och Jesus

16 sönd e Tref 1 årg Sorgens ansikten och Jesus 16 sönd e Tref 1 årg Sorgens ansikten och Jesus 19Dina döda skall få liv igen, deras kroppar skall uppstå. Vakna och jubla, ni som vilar i mullen! Ty din dagg är en ljusets dagg, du låter den falla över

Läs mer

Min APU i Slovenien. Carl Bjärkse V09S 9/6 2010

Min APU i Slovenien. Carl Bjärkse V09S 9/6 2010 Min APU i Slovenien Carl Bjärkse V09S 9/6 2010 Jag heter Carl Bjärkse och går i V09S. Jag går skoglig inriktning på Vretagymnasiet, den 1 Maj 2010 åkte jag och Magnus Pettersson till Slovenien på utlands

Läs mer

Dramatisering kristendomen

Dramatisering kristendomen Dramatisering kristendomen Ni ska, i indelade grupper, dramatisera olika viktiga händelser under kristendomens utveckling. Er uppgift består av att sätta upp en dramatisering i två till flera akter där

Läs mer

Judendomen. Abraham judarnas stamfader

Judendomen. Abraham judarnas stamfader Klagomuren eller Västra muren i Jerusalem är judendomens viktigaste plats. Muren är det enda som återstår av det gamla templet som förstördes av romarna 70.e.Kr. Abraham judarnas stamfader Judarnas historia

Läs mer

Tänket bakom filmen. Lärarhandledning: Islam, Heliga rum

Tänket bakom filmen. Lärarhandledning: Islam, Heliga rum L Ä R A R H A N D L E D N I N G Lärarhandledning: Islam, Heliga rum Tänket bakom filmen Fördomar bekämpas genom kunskap! Syftet bakom filmerna är att vi vill öka kunskapen om våra världsreligioner och

Läs mer

Tänket bakom filmen. Lärarhandledning: Islam, Andliga ledare

Tänket bakom filmen. Lärarhandledning: Islam, Andliga ledare L Ä R A R H A N D L E D N I N G Lärarhandledning: Islam, Andliga ledare Tänket bakom filmen Fördomar bekämpas genom kunskap! Syftet bakom filmerna är att vi vill öka kunskapen om våra världsreligioner

Läs mer

Tre viktiga händelser och skeenden i kristendomens historia

Tre viktiga händelser och skeenden i kristendomens historia Tre viktiga händelser och skeenden i kristendomens historia Från förföljd jesusrörelse till romersk statsreligion Den stora schismen: delningen mellan kyrkan i väst och öst Splittringen av den katolska

Läs mer

MBT 2011 Att vara global nomad Undervisning av Ulrika Ernvik

MBT 2011 Att vara global nomad Undervisning av Ulrika Ernvik MBT 2011 Att vara global nomad Undervisning av Ulrika Ernvik Var är jag från? Att vara Global Nomad. Vi har alla en historia. Men ibland känns det som att ingen förstår min berättelse. Det finns en anledning

Läs mer

Islams trosbekännelse

Islams trosbekännelse Islam Islams trosbekännelse Det finns ingen gud utom Gud (=Allah på arabiska) och Muhammed är hans profet (sändebud) Laa ilaaha illal-lah Muhammadun Rasoolullaah Profeter Adam första människan och profeten

Läs mer

KEA FIRAR LIVET D et var en spänd stämning i skolan den där dagen när resgruppen skulle utses. De hade jobbat så länge med projektet, och nu skulle till slut resan bli av. Fyra elever i fyran och två lärare,

Läs mer

Söndagen efter nyår årg

Söndagen efter nyår årg Söndagen efter nyår 2014-01-05 3 årg Och Herren lät sitt ord gå i fullbordan: jag efterträdde min far David på Israels tron, så som Herren hade lovat, och jag byggde huset åt Herrens, Israels Guds, namn.

Läs mer

Islam -DEN YNGSTA AV DE ABRAHAMITISKA RELIGIONERNA

Islam -DEN YNGSTA AV DE ABRAHAMITISKA RELIGIONERNA Islam -DEN YNGSTA AV DE ABRAHAMITISKA RELIGIONERNA Var och hur uppstår Islam? Islam uppstår på den Arabiska halvön Enligt Koranen får Muhammed uppdraget av Gud att sprida ett budskap till alla människor

Läs mer

Välkomnande av nya medlemmar

Välkomnande av nya medlemmar Välkomnande av nya medlemmar Anvisningar Församlingen välkomnar som medlem var och en som bekänner Jesus Kristus som Frälsare och Herre samt är döpt. Församlingen kan ge möjlighet till medlemskap i väntan

Läs mer

Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010

Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010 Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010 Innehållsförteckning Innehållsförteckning 1 Bakrund.2 Syfte,frågeställning,metod...3 Min frågeställning..3 Avhandling.4,

Läs mer

Religion. Judendomen. Kristendomen. Islam. Judendomen. Namn: Madelen Gustavsson, Norrtullskolan, Eksjö www.lektion.se

Religion. Judendomen. Kristendomen. Islam. Judendomen. Namn: Madelen Gustavsson, Norrtullskolan, Eksjö www.lektion.se Religion Judendomen Kristendomen Islam Namn: Judendomen Judendom räknas som en av de äldsta religionerna i världen. Det finns 18-20 miljoner judar i världen och ca 4,5 miljoner bor i Israel. Jude Den som

Läs mer

Boken om SO 1 3. Fettisdagen en av många traditioner. Elevens första grundbok i historia, samhällskunskap, geografi och religion.

Boken om SO 1 3. Fettisdagen en av många traditioner. Elevens första grundbok i historia, samhällskunskap, geografi och religion. Boken om SO 1 3 Elevens första grundbok i historia, samhällskunskap, geografi och religion Provlektion: Fettisdagen en av många traditioner Följande provlektion är ett utdrag ur Boken om SO 1 3 och tillhörande

Läs mer

Vänersborg Samlevnadskurs 2001-10-04

Vänersborg Samlevnadskurs 2001-10-04 Detta var bra 1 Precis allting! Det har verkligen varit två perfekta dagar 2 Bra övningar. Trevliga och berikande diskussioner. 4 Allting. Bra med möte ungdomar och vuxna. 5 Både föreläsningarna och de

Läs mer

Världens största religion

Världens största religion Kristendomen Film Världens största religion Kristendomen är världens största religion med omkring två miljarder anhängare. Kristendomen uppstod i det lilla landet Palestina (dagens Israel) för cirka två

Läs mer

Buddhismen, lä xä till fredäg 6 feb

Buddhismen, lä xä till fredäg 6 feb Buddhismen, lä xä till fredäg 6 feb Buddhismen är den viktigaste religionen i Sydostasien, på Sri Lanka och i Tibet. Det finns också många buddhister i Kina och Japan. Hindusimen och buddhismen har mycket

Läs mer

Vision. Pingstkyrkan Alingsås Landskyrkoallén 4

Vision. Pingstkyrkan Alingsås Landskyrkoallén 4 Pingstkyrkans Vision Vi vill forma Alingsås framtid genom att vara en stor kyrka som har avgörande betydelse i stan. I vardagen vill vi lyssna, höras och vara en given tillgång. Söndagens gudstjänst och

Läs mer

Grunden till kristendomen. Kristendomen. Vad Jesus ville förmedla. Vad Jesus ville förmedla

Grunden till kristendomen. Kristendomen. Vad Jesus ville förmedla. Vad Jesus ville förmedla Kristendomen Grunden till kristendomen Fyra evangelier (budskap, goda nyheter ) som berättar Jesu liv och lära. Traditionellt säger man att tre av författarna (Markus, Matteus och Johannes) kände Jesus

Läs mer

De Abrahamitiska religionerna. Patriarken Abraham och de tre religionerna som uppstod i hans område

De Abrahamitiska religionerna. Patriarken Abraham och de tre religionerna som uppstod i hans område De Abrahamitiska religionerna Patriarken Abraham och de tre religionerna som uppstod i hans område Rötter Judendom, kristendom och islam har samma rötter, både vad det gäller idéer och deras geografiska

Läs mer

Dags för ramadan Özlem Sara Cekic

Dags för ramadan Özlem Sara Cekic SIDAN 1 Boken handlar om: Det är dags för ramadan. Detta år ska Ayse också få prova på, att fasta. Mamma säger, att Ayse får fasta några timmar varje dag, men hon bestämmer sig för att fasta hela dagarna.

Läs mer

Gud rör vid oss. Dop och nattvard. Nr 8 i serien Kristusvägen

Gud rör vid oss. Dop och nattvard. Nr 8 i serien Kristusvägen Gud rör vid oss Dop och nattvard Nr 8 i serien Kristusvägen 1 Det kristna livet Dop och nattvard är heliga handlingar och synliga tecken på att Gud kommer oss till mötes och rör vid oss. DOPET Både barn

Läs mer

Studieresa Till EU-parlamentet

Studieresa Till EU-parlamentet Studieresa Till EU-parlamentet När våren fortfarande var i full blom gjorde DHR i Borås en studieresa till Bryssel. Man fick träffa politiker och på plats studera hur man arbetar för tillgänglighet. Med

Läs mer

Helges resa till Holland i mars 2010 Onsdag den 24 mars.

Helges resa till Holland i mars 2010 Onsdag den 24 mars. Helges resa till Holland i mars 2010 Onsdag den 24 mars. Nu är jag på väg till Holland. Här står flygplanet som jag ska åka med till Schiphol i Amsterdam. Jag tycker att planet ser väldigt säkert ut. Sådär

Läs mer

Lärarrummet för lättläst lattlast.se/larare

Lärarrummet för lättläst lattlast.se/larare Kampen mot klockan - funderingsfrågor, diskussion om tid och skrivövning Ämne: Svenska, SVA, Årskurs: 7-9 Lektionstyp: reflektion, diskussion, skrivövning Lektionsåtgång: 2-5 Upp och hoppa! hojtar mamma.

Läs mer