Kunskapssyn och etik. Sven Sjöqvist. Professionskurs 2008 Examinationsuppgift

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kunskapssyn och etik. Sven Sjöqvist. Professionskurs 2008 Examinationsuppgift"

Transkript

1 1 Kunskapssyn och etik Sven Sjöqvist Professionskurs 2008 Examinationsuppgift

2 2 Psykologprofessionen har mycket förenklat styrts av två förhållningssätt till kunskap. Dels en mer teoretiskt, forskningsinriktad och instrumentellt förhållande, dels ett mer praktiskt, hermeneutiskt och förståelseinriktad, vilket huvudsakligen bygger på tolkande och utforskande; men framförallt en slags hantverksskicklighet som tillägnas genom arbetspraktik i form av psykoterapi och annan psykologisk behandling, egenterapi och olika typer av handledningar. Det har därför funnits en åtskillnad mellan klinikern och forskaren, mellan den praktiskt utövande psykologen och läraren. 1 Särskilt psykologyrkets införlivande av en psykodynamisk förståelsemodell från 60-talet och framåt gjorde att denna skillnad framträdde tydligare. 2 Eftersom synen och förhållandet till kunskap ständigt förändrar sig, förändras även den utövande psykologens praxis. Idag går praxis mot ett mer instrumentellt och åtgärdsorienterat förhållningssätt, jämfört med ett tidigare mer förståelseinriktat. Idag efterfrågas exempelvis beteendeförändrande kognitiv beteendeterapi, en modell vilken kan betraktas som hörande till en tradition av en huvudsakligen instrumentell kunskapssyn. Men denna förändring mot ett mer instrumentellt förhållande till kunskap påverkar också hur psykologen förhåller sig till sitt kunskapsobjekt. Är kunskapsobjektet huvudsakligen ett subjekt eller ett objekt. Är kunskapsobjektet någon man ska stå i dialog med och försöka förstå (utan att egentligen ha några förändringsambitioner) eller är psykologens uppgift att utöva påverkan i en viss önskvärd riktning. Hur psykologen utövar sin praktik beror i vilket sammanhang detta sker. Om psykologen har en privat praktik kan han eller hon sannolikt i större utsträckning bestämma hur hon ska lägga upp sitt arbete och närma sig det problem som psykologen ska hantera, än om psykologen är anställd. Hon kan med andra ord i högre utsträckning bestämma sig för vilken syn på kunskap hon erkänner, det sätt hon förhåller sig till kunskap och de arbetsinstrument hon använder i sin praktik. 1 I denna framställning avser jag inte den mer smala uppdelningen i en kvalitativ respektive kvantitativ forskningsansats (jfr Allwood, 1999). 2 Rigne (2002:47) som diskuterat utvecklingen av psykologprofessionen under sjutto- och åttiotalet, framhåller hur psykologprofessionens tillägnande av den psykodynamiska psykoterapins förståelsemodell medförde att gapet mellan kliniker och praktiker ökade: Already in 1970, leading academic psychologists voiced their concern about the gap between research and practice. This became stronger as the orientation of the professional role towards that of a psychotherapist practicing from a psychodynamic theory base increased, and clinical psychotherapy emerged as the major area of professional work.

3 3 En anställd psykolog är i högre grad styrd av målsättningar, styrdokument och vårdpolitiska diskurser som influerar verksamheten. Diskurser som sällan är särskilt explicit formulerade utan mer underliggande, mer i termer av den tidsanda som verkar. En hermeneutiskt inriktad psykolog kan följaktligen få det svårt att hävda sitt arbetssätt i en landstingspsykiatri som alltmer dragits åt ett instrumentellt diagnostänkande, vilken dessutom är beroende av arbetsprestationer som i allt högre utsträckning mäts i kvantitet: antal terapibesök under en arbetsvecka, antal utförda tester etc. Med tanke på psykologprofessionens långa utbildningstid - särskilt när den dessutom kompletteras med flerårig påbyggnadsutbildning i psykoterapi -, kan det vara svårt för professionsutövarna att följa med i de olika utvecklingstendenser som påverkar praxis. Det finns alltså ett problem i den långa sammanhängande utbildningslängden och de ständiga förändringarna på behandlingsmarknaden. Ständiga modeväxlingar, ständiga krav på vidareutbildningar; en professionsutveckling som inte är linjär, utan där en psykolog kan hamna i ett läge att för att kunna fortsätta verka måste om-utbilda sig under lång tid i den terapiinriktning som för tillfället är på modet. I det följande kommer jag att kortfattat åskådliggöra två skilda kunskapsformer, exemplifiera med ett par kortfattade fallbeskrivningar och visa på hur man kan tillämpa skilda förhållningssätt på dessa. Jag kommer vidare att framhålla att det inte är självklart att det ena förhållningsättet är att föredra framför det andra. Jag hoppas även visa att de etiska principer som styr psykologprofessionen inte har särskilt mycket att anföra när det gäller synen på kunskap. Jag menar dock att denna skillnad i kunskapssyn tydligare bör kunna åskådliggöras. Detta för att den enskilda psykologen annars helt lämnas ensam med dessa frågeställningar. På den etiska agendan bör åtminstone betydelsen av en ständig reflektion om förhållandet till kunskap och dess behandlingsmässiga konsekvenser framhållas. Eftersom jag varit verksam inom den allmänpsykiatriska öppenvårdspsykiatrin under det senaste decenniet kommer min utsiktspunkt att vara de förhållanden som råder för den kliniska psykologen inom detta område. Jag vill även framhålla att min egen kunskapssyn mer lutar mot en hermeneutiskt-förståelseinriktat sådan.

4 4 Kunskapssyn Om man gör en grov förenkling skulle man kunna urskilja två värderingsmönster eller synsätt på kunskap. Dessa mönster har påverkat och styrt den psykologiska praxisen. Å ena sidan har vi det naturvetenskapliga förhållningssättet som haft till mål att kartlägga, mäta och predicera. Dels har vi ett mer förståelseinriktat humanistiskt förhållningssätt som går ut på att söka mening och innebörder i de livssituationer och livsförlopp som möter den kliniske psykologen. Vi kan kalla det första förhållningssättet "Det naturvetenskapliga" och det andra "Det humanistiska". Dessa båda kunskapsmässiga förhållningssätten har utförligt diskuterats i vetenskapsteoretisk litteratur (t.ex. Molander, 1992), och jag kommer följdaktligen endast mycket summariskt skissera dessa skilda sätt att förhålla sig till kunskap och kunskapsinhämtning. 3 För att förenkla framställningen kommer jag använda beteckningarna Typ I, för den förstnämnda kunskapsformen och Typ II för det andra. I praktiken är dock dessa förhållningssätt sammanblandade och man kan svåreligen föreställa sig att enbart det ena förhållningssättet tillämpas. Det jag vill komma åt är den kunskapssyn som huvudsakligen betonas. Men för enkelhetens skull kommer jag alltså i denna framställning göra en åtskillnad mellan två tänkta kunskapsformer. 4 Typ I-kunskap Det renodlat naturvetenskapliga förhållningssättet strävar efter prediktion, neutralitet och kontroll. Det styrs av principer som exakthet, mätbarhet och noggrannhet. Inom denna kunskapstyp är Experimentet den naturliga basen, och bestämmer hur kunskapen framträder och generas. Genom att ställa upp en hypotes om ett förväntat skeende används experimentet för att bekräfta denna och därigenom ge stöd för den hypotetiska utsagan. Typ I utgår från utvärderingsmetoder där kontrollgrupper och olika former av kvantifiering, används för att mäta skillnaderna mellan grupperna eller på andra sätt fastställa avvikelser. Detta naturvetenskapliga förhållningssätt har rönt stora framgångar i Västerlandet och skulle kunna sägas vara grunden för de senaste århundradenas civilisationsutveckling. Samtidigt som det i 3 För en utförligare framställning om dessa skilda kunskapsformer och några av dess praktiska konsekvenser i psykiatrisk verksamhet, hänvisar jag till läkaren Anders Torolds (1976) utmärkta arbete Mot en kritisk psykiatri. 4 Jag är medveten om att jag genom att göra denna konstgjorda åtskillnad skapar en mängd epistemologiska problem som jag inte kommer att undersöka vidare här. Dessa problem har diskuterats utförligt i en mängd arbeten av professorn i sociologi Kaj Håkansson (2003).

5 5 denna modernistiska anda skapats en mängd svårlösliga problem, som miljöförstöring och utmjölkning av tredje världens ekonomi (Loewenthal & Snell, 2003). Inte minst det medicinska området, där många psykologer är verksamma, har haft många framgångar när det gäller metoder att komma tillrätta med livshotande sjukdomer. Medicinen styrs dock av en modell som stundom kan vara svår att tillämpa på psykologiska problem och störningar (Leifer, 1990). 5 Inom denna kunskapsform finns en strävan efter en värdeneutral kunskap och kunskapens maktimplikationer framhålls inte i samma utsträckning som inom Typ II. Psykologisk kunskap har i stor utsträckning genererats ur Typ I-kunskap. 6 Rader av experiments har gjorts för att utforska olika områden av mänskligt beteende. Det finns följdaktligen en underliggande ideologisk drivkraft mot förutsägbarhet och därmed prediktion av mänskligt beteende inom denna kunskapsform. Det finns med andra ord en strävan efter att hitta en så exakt modell av verkligheten så att mänskligt beteende kan kontrolleras, beskrivas och förutsägas. Det är därför inte utan anledning som psykologin och i synnerhet psykiatrin har beskrivits som själva modernismens fokuspunkt, dvs. drömmen om att via rationalismen skapa en människans lyckorike på jorden. Psychiatry, as a subspecialty of modern western medicine, is a quintessentially modernist project and paradigmatic application of Enlightenment aspirations. There is no better example than psychiatry of the Enlightenment dream for human improvement and perfectibility thought the twin priorities of science and reason (Lewis, 2000:72). Detta har betydelse för synen på människan, den fria viljan och möjligheterna att ta ansvar för sina handlingar. En syn på människan som föremål för manipulation via yttre åtgärder reducerar henne till ett objekt. 7 Denna underliggande strävan efter kontroll och makt redovisas dock sällan inom Typ I, utan istället framhålls en antagen värdeneutralitet. 5 I Läkartidningen har under en debatt förts där man diskuterat vilka kunskapsformer och modeller som ska styra psykiatrin. En del har föreslagit ett strikt tillämpande av en biologiskt-medicinsk modell, medan andra framhållit att psykiatriskt arbete inte kan bedrivas utan psykologisk kunskap och hermeneutisk förståelse. Se ex Ottosson, J-O. (2008). Uppblossande skolstrider i medierna gagnar inte psykiatrin : dags att sluta leden. Läkartidningen nr 32/33, sida Det ska dock framhållas att det bedrivs en intensiv forskning på det psykologiska området med postkoloniala förtecken, t.ex. studier som syftar till att lyfta fram de etniska särdragen i vissa forskningsmiljöer (Allwood, 2005). 7 Frågan om den fria viljan har diskuterats ingående och från många olika synvinklar (se t.ex. Adrianson, 1985; Smail, 2005).

6 6 Typ II-kunskap Mot den ovan beskrivna kunskapsform står alltså Typ II-kunskap. Denna kunskapsform, som via Frankfurtskolan på 30-talet och fram mot den sociala konstruktionismen på 1990-talet, har betonat förståelsen och tolkandet som det centrala (Krogh, 1992; Gergen, 2006). Kunskapen ska leda till frigörelse; man intresserar sig för meningssammanhang och bakgrunder, man strävar efter förståelse och innebördstolkning; man visar på språkets makt och strävar efter att avtäcka implicita och explicita maktstrukturer (Smail, 2005). Typ II-kunskap syftar mer till att beskriva kunskapen och förstå vad som styr den, än att göra regelrätta empiriska studier. I den mån forskning bedrivs inom Typ II betonas uttolkning, hermenutik, aktionsforsning och kvalitativa studier (Torold, 1976). Inom Typ II-kunskapen framhålls det att det inte är möjligt att bedriva värdeneutral forskning på det sätt som renodlade företrädare för Typ I-kunskap hävdar. All kunskap är makt, eller de kunskapsmodeller som forskaren utgår alltid innebär ett värderade, ett ställningstagande, ett sätt att strukturera verkligheten. Man tar fasta på vissa aspekter och betraktar inte andra. Att bedriva forskning är alltså att ta ställning för vissa synsätt (Gergen, 2006). Inom postmodernismen har man intresserat sig för och undersökt hur maktfaktorer styr över kunskapen; hur makten är intimt sammanvävd med kunskapen. Man har framhållit att den Västerländska vetenskapsmodellen utgår från den vite, akademiske mannen som måttstock och därmed åsidosatt etniska minorieter, kvinnor, barn och socialt underpriviligerade. Som motkraft till detta har man försökt bedriva forskning som betonar även minoritetsaspekter, man talar om ett det postkoloniala synsättet (Lowwenthal & Snell, 2003). Typ II-kunskap syftar alltså huvudsakligen till att förstå och tolka. När det gäller psykologiskt behandlingsarbete har uttolkningen och förståelsen varit det centrala och behandlingseffekter sekundära, särskilt under 70-talet då den psykodynamiska psykoterapin närmast hade hegemoniställning (Lesche, 1971). Inom Typ II-kunskapstradition framhålls att psykiatriska symtom i själva verket kan vara uttryck för en ordlöst protest, något som ska respekteras, förstås och ges mening och inte i första hand åtgärdas i syfte att bli av med. Att oreflekterat anamma en symtomreduktionistiskt tänkande, enligt Typ-I, kan följdaktligen i själva verket vara uttryck för ett maktförtryck (Gergen, 2006). Liksom att även psykoterapi generellt sett kan betraktas som ett uttryck för kontroll och repression. I synnerhet framhålls ofta det faktum

7 7 att psykoterapi medför att en individualiserande epistemolgi förmedlas, vilken i sin tur har till effekt att den enskilde görs ansvarig för sitt eget lidande: eftersom det är du som lider, är det också du som ska gå i psykoterapi och därmed komma tillrätta med dina svårigheter (underförstått att varken omgivande samhälle eller politiker har något ansvar för de svårigheter som den enskilde brottas med, alldeles oavsett vilka socio-ekonomiska förhållanden de generats ur). Ett sådant individualiserande av svårigheter kan följdaktligen maskera andra komplicerade ekonomiska, politiska och juridiska etiologiska maktfaktorer (Smail, 1996; Epstein, 2006). Psykologin och kunskapsformerna Historiskt sett betonades i psykologprofessionens inledningsskede i Sverige under 1950-talet huvudsakligen Typ I-kunskap. Psykologen sysslade alltså med mätning, testning och diagnostik (Göransson, 1997). Kring 60-talet inleddes dock en era som förde fram psykoterapin som det centrala inom professionen. Psykologen skulle syssla med psykoterapi, frigörelse och förståelse, inte med testning och diagnostik. Den psykodynamiska psykoterapin användes som central förståelsemodell och psykiatriska mottagningar byggdes upp med denna ideologiska plattform som en motor. 8 Psykologerna vidareutbildade sig i psykoterapi och kom att syssla med huvudsakligen psykoterapi och handledning i psykoterapeutiskt arbete (Crafoord, 1988). Definitionen på psykologprofessionen hade under kommande decennier följdaktligen en betoning på psykoterapeutiskt arbete enligt den tolkning av den psykodynamiska traditionen som förhärskade i Skandinavien. Här kom kunskap av Typ II-karaktär att stå i centrum (Rigné, 2002). Det var alltså inte så mycket utredning, diagnostik och testning som stod i första ledet. 9 Snarare var psykologens huvuduppgift att fungera som psykoterapeut, som uttolkare och meningsskapare. Här låg betoningen mer på att förstå än att komma tillrätta med svårigheter, mer på insikt än på behandling. Symtomlindring betraktades bland de mest renläriga snarare som något sekundärt, som en möjlig bieffekt av en psykoterapi och defintivt inte något mål (Leche, 1971). 8 Rigné (2002:62) framhåller: It has been shown that one of the traditions in psychology which is spectacularly rich in metaphors and reliant on discursive action, is psychodynamics and psychoanalysis. Thus, with a re-orientation to claiming psychodynamics as the special professional practice of psychologists, and psychoanalytical and - dynamic theories as the rhetoric develop accordingly. 9 Enligt neuropsykolog dr. Håkan Nyman (pers. kom., 2008) utfördes neuropsykiatrisk utredning, i avsevärt mer begränsad utsträckning under 70-talet jämfört med idag

8 8 Under senaste decenniet har dock en omsvängning åter skett mot Typ I-kunskap. Utredning, diagnostik och neuropsykologi har kommit till heders igen och utbildning och testning utförs på ett sätt som skulle vara otänkbart för ett par decennier sedan. Terapiformer som betonar insikt, självkännedom och frigörelse får ett allt mer begränsat utrymme och utbildningar med denna inriktning läggs ned. 10 Istället har metoder som koncetrerar sig på beteendeförändring och symtomlindring åter kommit på modet - även om skillanaderna mellan de olika metoderna inte är så stora som de var under 50-talet. Inom det psykoterapeutiska området drar evidensdebatten mot Typ-I kunskap. Idag är det inte existentiella frågor som mening, sammanhang och innebörd som står i fokus, utan effektivitet och symtomlindring. Helst ska denna ske på kortast möjliga tid. Återigen har en betoning på mätning och kontroll skett. Åtminstone om man får tro evidensretorikens evangelium (Ekeland, 2001). Men vi har också den situationen att bägge dessa förhållningssätt finns jämbördes. Psykologer har utbildats under olika tidsperioder och haft skilda betoningar på förhållandet till de bägge kunskapstyperna. Förenklat uttryck skulle man å ena sidan kunna urskilja en psykologpraxis med huvudbetoning i den psykodynamsiska traditionen med psykoterapi som sitt främsta professionskriterium. Och å andra en grupp psykologer som erhållit utbildning i beteendeterapeutisk behandlingsmetodik. Den grupp som betonat utredning, testning och diagnostik får i det här sammanhanget dock anses höra till den senare gruppen. Två fall, två förhållningssätt För att illustrera på vilket sätt de olika sätten att förhålla sig till kunskap påverkar praxis vill jag anföra två kliniska fall som kan tjäna som en utgångspunkt i denna diskussion. Här visar jag även att det inte nödvändigtvis finns ett sätt som är bättre, utan att det handlar om två olika förhållningssätt till kunskap och som i sin förlängning även påverkar den människosyn man bekänner sig till. Fallen har verklighetsbakgrund, men fakta har skalats bort så att de inte kan knytas till någon specifik individ. 10 Nyligen meddelas exempelvis att den dynamiska psykoterapiutbildningen vid Psykoterapiinstitutet läggs ned och att enbart KBT-utbildning ska bedrivas.

9 9 Fall1. Orolig gravid kvinna. En tjugofemårig gravid kvinna söker hjälp för oro vid en vårdcentral. Hon erhåller diagnosen GAD, dvs generaliserat ångestsyndrom och sätts in på milda anxiolytika och antidepressiva. Tillståndet förvärras dock och kvinnan skickas efter en tid till en verksamhet för föräldrar och spädbarn där hon erhåller psykologhjälp. Kvinnan har dock redan så starkt identifierat sig med sig med den diagnos hon erhållit att det inte längre är tillräckligt med psykologsamtal. Hon har alltså redan börjat identifera sig själv med den diagnos hon erhållit, börjat reflektera över sig själv i denna psykiatriska terminologi att det inte längre är möjligt att hjälpa henne se att detta som hon upplever inte är uttryck för en patologi (Typ I). Det är inte längre möjligt att återgå till ett förhållningssätt som fanns innan. Experterna i spädbarnsverksamheten för ett resoneramang i termer av att om denna kvinna inledningsvis erhållit en kortare psykoterapi eller fått normaliserade interventioner, skulle detta sannolikt ha lett till att kvinnan skulle ha kunnat hantera svårigheterna på egen hand. Det bemötande hon får leder dock istället till att tillståndet stigmatiserats och reifierats (objektifierats), vilket i sin tur medför i en kostsam och huvudsakligen onödig medikalisering. Dessutom har det konsekvenser för kvinnans självuppfattning som ett objekt för medicinska manipulationer, över att inte ha kontroll över sitt eget upplevande. Fall 2. Nedstämd spädbarnsmamma Orolig ung mamma inkommer med oro och depressiva känslor efter att hon fått sitt första barn. Kvinnan erhåller en depressionsdiagnos och insätts på SSRI-preparat. Hon tillfrisknar snabbt från sin depression och kontakten kan avslutas. Kvinnan kan efter denna medikamentella behandling knyta väl an till sitt nyfödda barn. Här kan anföras att om denna kvinna inte diagnostiserats i en psykiatrisk taxonomi och därefter erbjudits läkemedelsbehandling, utan man exempelvis inlett en insiktsorienterad långtidspsykoterapi, kanske detta lett till andra problem. Här hade med andra ord Typ IIkunskap kanske varit mindre adekvat. Det har i psykiatriskt arbete följdaktligen betydelse vilket förhållningssätt till kunskap man har. Det har således konsekvenser både för den behandlande och i sin förlängning den människosyn man står för. En smula tillspetsat uttryckt: skall objektet åtgärdas med hjälp av yttre påverkan, metodik och teknik i förhållande till en given normativ modell, eller bör vi

10 10 förhålla oss mer relationellt, mer i dialog och mer betrakta de upplevelser som vi möter som uttryck för allmänmänskliga erfarenheter och inte sjukdomar eller störningar som ska åtgärdas. En annan reflektion är att det är svårt att säga att en behandlingsmässig utgångspunkt i en av de bägge kunskapstyperna är att föredra. Istället skulle man kunna säga att ibland är det ena förhållningssättet bättre och ibland det andra. Etik och människosyn I de yrkesetiska principerna diskuteras inte psykologens kunskapssyn, trots att denna kan ha stora konsekvenser för psykologens professionspraxis. Det tas i de etiska reglerna följdaktligen ingen hänsyn till skillnaderna mellan Typ I och Typ II-kunskap. Psykologen arbetar utifrån vetenskap och beprövad erfarenhet. Psykologin och psykologyrket befinner sig i en kontinuerlig utvecklingsprocess, där det fortlöpande tillförs nya och mer komplexa kunskaper och metoder. Detta sker i ett samhälle i förändring och där det ständigt uppstår nya problemställnigar. Det är därför viktigt att psykolger håller sig à jour med utvecklingen och kontinuerligt integrerar nya kunskaper i yrkesutövningen. 11 I de etiska principerna finns heller inte den epistemologiska skepsis som är utmärkande för Typ II-traditionen. Psykologen arbetar i enlighet med vetenskap och beprövad erfarenhet och eftersträvar en kontinuerlig professionell utveckling genom att inhämta mer och ny kunskap om den vetenskapliga utvecklingen. 12 Likaledes saknas en diskussion om makt och hur olika styrdiskurser påverkar praxis (Ekleland, 2001). 13 Den enskilde praktiserande psykologen är följaktligen hänvisad till att själv ta ställning i dessa frågor. 11 Yrkesetiska principer för psykologer i Norden, Psykologförbundets hemsida, Yrkesetiska principer för psykologer i Norden, Psykologförbundets hemsida, Psykologen David Smail (2005) har i boken Power, interest and Psychology påvisat hur makt och olika intressen styr den psykologiska kunskapen. Smail framhåller betydelsen av att även den kliniske psykologen ständigt måste vara medveten om att kunskap också är makt och att den bestäms av olika politiska, juridiska och ekonomiska intressen.

11 11 Många av psykologernas yrkesmässiga relationer och arbetsuppgifter är dock av en sådan art att det inte är möjligt att reglera dem formellt. Det avgörande blir därför den enskildes psykologens yrkesetiska medvetenhet, ansvarskänsla och yrkesmässiga kompetens. 14 Men med tanke på att det innebär en ganska stor skillnad att möta en psykolog som huvudsakligen bekänner sig till Typ I- kunskap alternativt Typ II, kan man undra om det inte att även detta mer borde återspeglas i de etiska reglerna. Eller är det så att etiken inte kan säga något om förhållandet till kunskap. Den kanske bara kan framhålla betydelsen av en ständig reflexion över vilken betydelse kunskapsteoretiska frågor har i det praktiska arbetet; att vi ständigt borde vara medvetna om de konsekvenser vårt förhållningssätt har. Det går följdakligen kanske inte att deklarera kunskapssynen i något officiellt dokument. Det är med andra ord upp till var och en att ta ansvar för detta. Det kanske är som den radikale läkaren och debattören Anders Torold (1976: 25) för mer än trettio år sedan försökte formulera det moraliska dilemma den psykiatriska behandlingsarbetaren ständigt måste kämpa med: En slags oupphörlig inre kamp, en slags oavbruten etisk reflexion som inbegriper kunskapssyn och människosyn, samt de konsekvenser ens arbete har för de man möter: I själva verket måste nog var och en arbeta sig fram med sig själv, i sin grupp, till någon sorts [...] ständigt vaksam kritik och självkritik levande. Den basala frågan, är nu som förr, liksom i framtiden, vad är människovärdigt mänskligt liv och hur skall jag själv, vi, alla andra, och hela samhället gestalta sig för att befordra detta. Bara en sak är säker, vi kommer alltid att fråga, vi tvingas att söka svar, vi kommer ideligen att bli bedragna av oss själva, av andra. Samhällsutvecklingen är allas vår angelägenhet och människor i maktpositioner, experter, kommer alltid att försöka tvinga på oss sina svar. 14 Yrkesetiska principer för psykologer i Norden, Psykologförbundets hemsida, 2008.

12 12 Referenser Adrianson, J. (1985). Bortom arv och miljö. Kritik av den sociala determinismen. Stockholm: Akademilitteratur. Allwood, C-M. (1999). Vetenskapsfilosofi och psykologisk forskning. I Allwood, C-M. & Eriksson, M.G. (Eds.) Vetenskapsteori för psykologi och andra samhällsvetenskaper. Lund: Studentlitteratur, Chap 13, pp Allwood, C-M. (2005). Indigenous psychologies - global or local? The Psychologist 18(6): Crafoord, C. (1988). Den möjliga och omöjliga psykiatrin. Utveckling och erfarenheter av sektoriserad psykiatri. Stockholm: Natur och kulur. Ekeland, T-J. (2001). Den biomedisinske arkitekturen som maktdiskurs. Fokus på Familjen 29: Epstein, W.M. (2006). Psychotherapy as religion: The civil divine in America. Las Vegas: University of Nevada Press. Gergen, K.J. (2006). Therapeutic Realities: Collaboration, Oppression and Relational Flow. Chagrin Falls, Ohio: Taos Institute Publishing. Göransson, B. (1997). Profession på väg. Lund: Wallin & Dahlholm. Håkansson, K. (2003). Särskiljandet och urskiljande. Om dekonstruktion, kronofobi och mystik. Häften för kritiska studier 36: Krogh, T. (1992). Frankfurtskolan en introduktion. Göteborg: Daidalos. Leifer, R. (1990).The medical model as the ideology of the therapeutic state. The Journal of Mind and Behavior 11: Lesche, C. (1971). Om psykoanalysens vetenskapsteori. Häften för kritiska studier 5: Lewis, B. (2000). Psychiatry and postmodern theory. Journal of Medical Humanities 21: Loewenthal, D. & Snell, R. (2003). Post-modernism for psychotherapists. A critical reader. New York: Brunner-Routledge. Molander, B (1992). Vetenskapsfilosofi. Stockholm: Bokförlaget Thales. Rigné, E.M. (2002). Profession, science and state: psychology in Sweden Göteborg: Sociologiska institutionen. Smail, D. (1996). How to survive without psychotherapy. London: Constable. Smail, D. (2005). Power, interest and psychology. Ross-on-Wye: PCCS Books. Torold, A. (1976). Mot en kritisk psykiatri vetenskapsteori, människosyn, samhällssyn. Psykisk Hälsa Årg 17, hft 4:

Fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT. Utbildningsplan. Masterprogram i vård- och stödsamordning med inriktning kognitiv beteendeterapi

Fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT. Utbildningsplan. Masterprogram i vård- och stödsamordning med inriktning kognitiv beteendeterapi Dnr FAK1 2011/154 Fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT Utbildningsplan Masterprogram i vård- och stödsamordning med inriktning kognitiv beteendeterapi (KBT) Programkod: Programmets benämning: Beslut

Läs mer

Mot en gemensam definition av systemiskt tänkande - i dag och inför framtiden.

Mot en gemensam definition av systemiskt tänkande - i dag och inför framtiden. Mot en gemensam definition av systemiskt tänkande - i dag och inför framtiden. Det har nu gått ungefär 25 år sedan det blev möjligt att bli legitimerad psykoterapeut på familjeterapeutisk grund och då

Läs mer

GRUNDLÄGGANDE PSYKOTERAPIUTBILDNING I LÅNG- OCH KORTTIDSPSYKOTERAPI

GRUNDLÄGGANDE PSYKOTERAPIUTBILDNING I LÅNG- OCH KORTTIDSPSYKOTERAPI GRUNDLÄGGANDE PSYKOTERAPIUTBILDNING I LÅNG- OCH KORTTIDSPSYKOTERAPI Behörighet och antagning Utbildningen vänder sig till personer som har utbildning i människovårdande yrken och ett arbete där individualsamtal

Läs mer

sfkbt:s policydokument i utbildningsfrågor 2008

sfkbt:s policydokument i utbildningsfrågor 2008 sfkbt:s policydokument i utbildningsfrågor 2008 Grundutbildning i kognitiv och beteendeinriktad terapi (KBT) En av föreningens viktigaste uppgifter är att: - främja forskning, utbildning och behandling

Läs mer

Förstasamtal på BUP en källa som grumlas i onödan?

Förstasamtal på BUP en källa som grumlas i onödan? Förstasamtal på BUP en källa som grumlas i onödan? Familjeterapikongressen i Ystad 17-18 oktober 2013 Monica Hartzell, leg psykolog, leg psykoterapeut, specialist i klinisk psykologi, dr i medicinsk vetenskap

Läs mer

Utvärdering av psykologprogrammets examensmål höstterminen 2011

Utvärdering av psykologprogrammets examensmål höstterminen 2011 Bilaga Kallelse 1:2012, 4 a Utvärdering av psykologprogrammets examensmål höstterminen 2011 Hur väl har psykologprogrammet gett dig förutsättningar att uppfylla följande examensmål? Svar ges i form av

Läs mer

KURSPLAN. Skandinaviens Akademi för Psykoterapiutveckling AB

KURSPLAN. Skandinaviens Akademi för Psykoterapiutveckling AB KURSPLAN Basutbildning i Psykoterapi med speciellt fokus på psykoterapeutiskt arbete med ungdomar och Unga Vuxna 2016-2017. Start 21 januari 2016 Den psykiska ohälsan hos ungdomar och unga vuxna ökar tillsammans

Läs mer

Skandinaviens Akademi för Psykoterapiutveckling AB

Skandinaviens Akademi för Psykoterapiutveckling AB KURSPLAN Grundläggande (Bas) utbildningi Psykoterapi 2017-2018 Kursstart 24 augusti 2017. Motsvarande 45 hp ÖVERGRIPANDE MÅL Studenten skall efter avslutad utbildning kunna: Bedriva evidensbaserad psykoterapi

Läs mer

Betygskriterierna på denna utbildning är godkänd eller icke godkänd.

Betygskriterierna på denna utbildning är godkänd eller icke godkänd. KURSINFORMATION Skandinaviens Akademi för Psykoterapiutveckling AB Basutbildning i psykoterapi 2016-2017 Allmän information Utbildningen börjar i augusti 2016 och pågår till december 2017, sammanlagt tre

Läs mer

LOKAL EXAMENSBESKRIVNING

LOKAL EXAMENSBESKRIVNING LOKAL EXAMENSBESKRIVNING Psykoterapeutexamen Postgraduate Diploma in Psychotherapy 1. Fastställande Examensbeskrivning för psykoterapeutexamen vid Göteborgs universitet är fastställd av samhällsvetenskapliga

Läs mer

Psykologprogrammet, Göteborgs universitet, examensmål visa kunskap om områdets vetenskapliga grund och insikt i aktuellt forsknings- och

Psykologprogrammet, Göteborgs universitet, examensmål visa kunskap om områdets vetenskapliga grund och insikt i aktuellt forsknings- och Psykologprogrammet, Göteborgs universitet, examensmål visa kunskap om områdets vetenskapliga grund och insikt i aktuellt forsknings- och utvecklingsarbete samt kunskap om sambandet mellan vetenskap och

Läs mer

SAPSP, Psykologprogrammet, 300 högskolepoäng Master of Science Programme in Psychology, 300 credits

SAPSP, Psykologprogrammet, 300 högskolepoäng Master of Science Programme in Psychology, 300 credits U 2018/345 Samhällsvetenskapliga fakulteten SAPSP, Psykologprogrammet, 300 högskolepoäng Master of Science Programme in Psychology, 300 credits Program utan akademiska förkunskapskrav och med slutlig examen

Läs mer

Socionomen i sitt sammanhang. Praktikens mål påverkas av: Socialt arbete. Institutionella sammanhanget

Socionomen i sitt sammanhang. Praktikens mål påverkas av: Socialt arbete. Institutionella sammanhanget Socionomen i sitt skilda förutsättningar och varierande Förstå och känna igen förutsättningar, underbyggande idéer och dess påverkan på yrkesutövandet. Att förstå förutsättningarna, möjliggör att arbeta

Läs mer

Utbildningsplan för psykoterapeutprogrammet

Utbildningsplan för psykoterapeutprogrammet Utbildningsplan för psykoterapeutprogrammet 2PT09 Inrättad av Styrelsen för utbildning 2006-11-22 Fastställd av Styrelsen för utbildning 2008-02-06 Senast reviderad av Styrelsen för utbildning 2008-12-08

Läs mer

Hur ska vår kompetens se ut - och hur når vi den?

Hur ska vår kompetens se ut - och hur når vi den? Hur ska vår kompetens se ut - och hur når vi den? Gunnar Bohman Med. Dr. Univ. lektor Leg psykolog/leg psykoterapeut Stockholms universitet gbn@psychology.su.se Vad menar vi med en kompetent psykoterapeut?

Läs mer

INFORMATION OCH KURSPLAN

INFORMATION OCH KURSPLAN INFORMATION OCH KURSPLAN Skandinaviens Akademi för Psykoterapiutveckling AB KBT för psykodynamiker Höstterminen 2015 vårterminen 2016 INFORMATION SAPU inbjuder härmed för sjätte gången till en utbildning

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN FÖR PSYKOTERAPEUTPROGRAMMET MED INRIKTNING FAMILJETERAPI 90 HÖGSKOLEPOÄNG

UTBILDNINGSPLAN FÖR PSYKOTERAPEUTPROGRAMMET MED INRIKTNING FAMILJETERAPI 90 HÖGSKOLEPOÄNG UTBILDNINGSPLAN FÖR PSYKOTERAPEUTPROGRAMMET MED INRIKTNING FAMILJETERAPI 90 HÖGSKOLEPOÄNG PROGRAMME IN PSYCHOTHERAPY, SPECIALIZATION FAMILY THERAPY 90 CREDITS Fastställd av fakultetsstyrelsen för medicinska

Läs mer

Utbildningsplan för Psykoterapeutprogrammet. Par-och familjeterapi med systemisk och relationell inriktning, 90 hp, Avancerad nivå

Utbildningsplan för Psykoterapeutprogrammet. Par-och familjeterapi med systemisk och relationell inriktning, 90 hp, Avancerad nivå 1 (5) Utbildningsplan för Psykoterapeutprogrammet Par-och familjeterapi med systemisk och relationell inriktning, 90 hp, Avancerad nivå Postgraduate Diploma in Psychotherapy - couple and family therapy

Läs mer

Dnr S2010/39. Utbildningsplan för psykologprogrammet (Master of Science Programme in Psychology) Samhällsvetenskapliga fakulteten

Dnr S2010/39. Utbildningsplan för psykologprogrammet (Master of Science Programme in Psychology) Samhällsvetenskapliga fakulteten Dnr S2010/39 Samhällsvetenskapliga fakulteten Utbildningsplan för psykologprogrammet (Master of Science Programme in Psychology) Omfattning: 300 högskolepoäng Nivå: Avancerad Programkod: SAPSY Utbildningsplanen

Läs mer

Komplexiologi löser de accelererande problemen med psykisk ohälsa!

Komplexiologi löser de accelererande problemen med psykisk ohälsa! Komplexiologi löser de accelererande problemen med psykisk ohälsa! En psykolog kan inte lösa flertalet av psykets problem eftersom de är komplexa, och då gäller givetvis samma sak för coacher, forskare

Läs mer

det psykologiska perspektivet

det psykologiska perspektivet För den som lider av psykisk ohälsa finns en rad behandlingsmetoder, främst olika former av samtalsoch läkemedelsbehandling. Ofta används en kombination. Grundläggande är att man har med sig både det medicinska,

Läs mer

- Psykoterapi; ordets etiologi; från latin psyko själ, terapi att behandla, att vårda.

- Psykoterapi; ordets etiologi; från latin psyko själ, terapi att behandla, att vårda. 1 PSYKOTERAPI ALA PETRI - Psykoterapi; ordets etiologi; från latin psyko själ, terapi att behandla, att vårda. - Definition av psykoterapi: Psykoterapi är en behandlingsmetod väl förankrad i psykologisk

Läs mer

Humanistisk socialpedagog Väddö Folkhögskola. Start augusti 2017

Humanistisk socialpedagog Väddö Folkhögskola. Start augusti 2017 Humanistisk socialpedagog Väddö Folkhögskola Start augusti 2017 Förhållningssätt Vårt förhållningssätt är hämtat ifrån den humanistiska psykologins tro på varje människas förmåga och inneboende kraft till

Läs mer

Handledarutbildning i psykoterapi och psykologisk behandling 2015-2016

Handledarutbildning i psykoterapi och psykologisk behandling 2015-2016 KURSPLAN Handledarutbildning i psykoterapi och psykologisk behandling 2015-2016 ÖVERGRIPANDE MÅL Studenten skall efter avslutad utbildning kunna: Handleda studenter som studerar till psykoterapeuter samt

Läs mer

KAPITEL 5 etiska och sociala aspekter

KAPITEL 5 etiska och sociala aspekter 5. Etiska och sociala aspekter En etisk utgångspunkt i all vård är att vårdpersonal ska göra gott. Normalt gestaltas denna etiska hållning genom att vårdaren med god evidensbaserad kunskap och inom rimliga

Läs mer

Psykologi GR (C), Klinisk psykologi för psykologprogrammet, 12 hp

Psykologi GR (C), Klinisk psykologi för psykologprogrammet, 12 hp 1 (6) Kursplan för: Psykologi GR (C), Klinisk psykologi för psykologprogrammet, 12 hp Psychology BA (C), Clinical Psychology, 12 credits Allmänna data om kursen Kurskod Ämne/huvudområde Nivå Progression

Läs mer

Psykologen som ledare

Psykologen som ledare Mindmatter AB Surbrunnsgatan 6 411 19 Göteborg Tel. 01-711 52 10 www.mindmatter.se Psykologen som ledare Kursbeskrivning INNEHÅLL Kursbeskrivning Teori Praktisk tillämpning av teori Lärare Examination

Läs mer

STOCKHOLMS UNIVERSITET Psykologiska institutionen Psykoterapeutprogrammet, 90 hp

STOCKHOLMS UNIVERSITET Psykologiska institutionen Psykoterapeutprogrammet, 90 hp STOCKHOLMS UNIVERSITET Psykologiska institutionen Psykoterapeutprogrammet, 90 hp Anvisningar och schema till kursen Vetenskapsteori och forskningsmetodik i psykoterapi, 10 hp Vårterminen 2011 Kursansvariga

Läs mer

PC2276, Grundläggande psykoterapiutbildning med inriktning kognitiv beteendeterapi, 45 högskolepoäng

PC2276, Grundläggande psykoterapiutbildning med inriktning kognitiv beteendeterapi, 45 högskolepoäng Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden PC2276, Grundläggande psykoterapiutbildning med inriktning kognitiv beteendeterapi, 45 högskolepoäng Avancerad nivå Cognitive behaviour therapy, 45 credits, Second

Läs mer

Utbildningsplan för psykoterapeutprogrammet

Utbildningsplan för psykoterapeutprogrammet Utbildningsplan för psykoterapeutprogrammet 2PT07 Inrättad av Styrelsen för utbildning 2006-11-22 Fastställd av Styrelsen för utbildning 2006-11-22 Senast reviderad av Styrelsen för utbildning 2008-12-08

Läs mer

Utbildningsplan för psykoterapeutprogrammet, 60 poäng (90 högskolepoäng)

Utbildningsplan för psykoterapeutprogrammet, 60 poäng (90 högskolepoäng) Utbildningsplan för psykoterapeutprogrammet, 60 poäng (90 högskolepoäng) Psychotherapy Training Programme, 60 credits (=90 ECTS credits) Fastställd av Styrelsen för utbildning 1999-02-23 Reviderad av Styrelsen

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR SOCIALT ARBETE

INSTITUTIONEN FÖR SOCIALT ARBETE INSTITUTIONEN FÖR SOCIALT ARBETE SW2263 Psykoterapeutisk teori och metod, 30 högskolepoäng Psychoterapeutic Theory and Method, 30 Fastställande Kursplanen är fastställd, fastställd av Institutionen för

Läs mer

Utbildningsplan för psykoterapeutprogrammet

Utbildningsplan för psykoterapeutprogrammet Utbildningsplan för psykoterapeutprogrammet 2PT11 Inrättad av Styrelsen för utbildning 2006-11-22 Fastställd av Styrelsen för utbildning 2010-12-16 Reviderad av Styrelsen för utbildning 2013-12-13 Sidan

Läs mer

Utbildning Humanistisk behandlingspedagog. Genomförs av Umano AB Utbildningsledare Solveig Gudmundsdóttir och Bragi Olafsson

Utbildning Humanistisk behandlingspedagog. Genomförs av Umano AB Utbildningsledare Solveig Gudmundsdóttir och Bragi Olafsson Utbildning Humanistisk behandlingspedagog Distansutbildning. Individuellt upplägg där vi validerar förvärvad kunskap hos de studerande och därefter skräddarsyr en utbildning på 40-80 veckor. Vid fullföljd

Läs mer

Psykologprogrammet, 300 hp

Psykologprogrammet, 300 hp 1 (6) Utbildningsplan för: Psykologprogrammet, 300 hp Master in Psychology, 300 Credits Allmänna data om programmet Programkod Tillträdesnivå Diarienummer SPYGA Grundnivå Miun 2014/1708 Högskolepoäng 300

Läs mer

Empirisk positivism/behaviorism ----------------------------------------postmoderna teorier. metod. Lärande/kunskap. Människosyn

Empirisk positivism/behaviorism ----------------------------------------postmoderna teorier. metod. Lärande/kunskap. Människosyn Lärandeteorier och specialpedagogisk verksamhet Föreläsningen finns på kursportalen. Ann-Charlotte Lindgren Vad är en teori? En provisorisk, obekräftad förklaring Tankemässig förklaring, i motsats till

Läs mer

Utbildningsplan för psykoterapeutprogrammet

Utbildningsplan för psykoterapeutprogrammet Utbildningsplan för psykoterapeutprogrammet 2PT16 Inrättad av Styrelsen för utbildning 2006-11-22 Fastställd av Styrelsen för utbildning 2015-10-06 Sidan 2(10) 1. Basdata 1.1. Programkod 2PT16 1.2. Programmets

Läs mer

Kurskrav Obligatorisk närvaro, aktivt deltagande på lektioner och i kontinuerliga mindre grupper, inlämnande av skriftlig examinationsuppgift.

Kurskrav Obligatorisk närvaro, aktivt deltagande på lektioner och i kontinuerliga mindre grupper, inlämnande av skriftlig examinationsuppgift. KURSPLAN Psykoterapeutprogrammet, HT 2014 VT 2017 Start 15 september 2014 Antaget av SAPU:s styrelse 2013-10-23 Psykoterapeutisk metod - Introduktion: Theories and Methods of Psychotherapy. An introduction

Läs mer

Tema: Didaktiska undersökningar

Tema: Didaktiska undersökningar Utbildning & Demokrati 2008, vol 17, nr 3, 5 10 Tema: Didaktiska undersökningar Tema: Didaktiska undersökningar Generella frågor som rör undervisningens val brukas sägas tillhöra didaktikens område. Den

Läs mer

Den startar den 10 oktober 2015 och pågår till den 30 september 2016.

Den startar den 10 oktober 2015 och pågår till den 30 september 2016. Distansutbildning till humanistisk behandlingspedagog på halvfart, 50 % Pedagogiska metoder och upplägg Förhållningssätt Vårt förhållningssätt är hämtat ifrån den humanistiska psykologins tro på varje

Läs mer

Psykolog ett uppdrag med stor spännvidd

Psykolog ett uppdrag med stor spännvidd kriser depressioner förlossningstrauma kognitiva svårigheter konflikter oro ångest stress relationsproblem katastrofer fobier tvång psykoser sömnproblem missbruksproblem Psykolog ett uppdrag med stor spännvidd

Läs mer

Kursplanen är fastställd av Socialhögskolans institutionsstyrelse att gälla från och med , höstterminen 2014.

Kursplanen är fastställd av Socialhögskolans institutionsstyrelse att gälla från och med , höstterminen 2014. Samhällsvetenskapliga fakulteten SOAP02, Grundläggande psykoterapiutbildning på psykodynamisk grund, 45 högskolepoäng Basic Course in Psychodynamic Psychotherapy, 45 credits Avancerad nivå / Second Cycle

Läs mer

Kursen ingår som obligatorisk kurs på psykologprogrammet under terminerna 7 till 10.

Kursen ingår som obligatorisk kurs på psykologprogrammet under terminerna 7 till 10. Samhällsvetenskapliga fakulteten PSPR09, Kurs 9: Psykoterapi - metoder och tillämpning, 18 högskolepoäng Course 9: Psychotherapy - Methods and Application, 18 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande

Läs mer

Etiska riktlinjer för. Utarbetade av Etikrådet och fastställda av Förbundsstyrelsen i Sveriges Farmaceuter

Etiska riktlinjer för. Utarbetade av Etikrådet och fastställda av Förbundsstyrelsen i Sveriges Farmaceuter Etiska riktlinjer för farmaceuter Utarbetade av Etikrådet och fastställda av Förbundsstyrelsen i Sveriges Farmaceuter Sveriges Farmaceuter 2013 Grafisk form: Erika Jonés Foto: Ola Hedin Tryck: Vitt Grafiska

Läs mer

GEOGRAFI HISTORIA RELIGION och SAMHÄLLS- KUNSKAP

GEOGRAFI HISTORIA RELIGION och SAMHÄLLS- KUNSKAP FRÅN TÄBY UT I VÄRLDEN FÖRR I TIDEN GEOGRAFI HISTORIA RELIGION och SAMHÄLLS- KUNSKAP LIVSFRÅGOR I SAMHÄLLET Kursplan för de samhällsorienterande ämnena År 1-5 Rösjöskolan TÄBY KOMMUN Kursplan i geografi

Läs mer

Utbildningsplan för Psykoterapeutprogrammet, 60 poäng

Utbildningsplan för Psykoterapeutprogrammet, 60 poäng Utbildningsplan för Psykoterapeutprogrammet, 60 poäng Psychotherapy Training Programme, 60 credits (=90 ECTS credits) Fastställd av Styrelsen för utbildning 1999-02-23 Senast reviderad 2004-03-12 1 Utbildningsplan

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i högskoleförordningen (1993:100); SFS 2017:857 Utkom från trycket den 29 augusti 2017 utfärdad den 17 augusti 2017. Regeringen föreskriver att bilaga 2

Läs mer

PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN

PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN PM2635 Utredning och psykologisk behandling av individer I, 30 högskolepoäng Assessment and psychological treatment of individuals I, 30 higher education credits Fastställande

Läs mer

Religionskunskap. Ämnets syfte

Religionskunskap. Ämnets syfte Religionskunskap REL Religionskunskap Ämnet religionskunskap har sin vetenskapliga förankring främst i religionsvetenskapen men är till sin karaktär tvärvetenskapligt. Det behandlar hur religioner och

Läs mer

Yrkesetiska principer för psykologer i Norden. Antagna av Sveriges Psykologförbunds kongress 1998

Yrkesetiska principer för psykologer i Norden. Antagna av Sveriges Psykologförbunds kongress 1998 Yrkesetiska principer för psykologer i Norden Antagna av Sveriges Psykologförbunds kongress 1998 Innehåll Förord...3 1 Inledning...5 2 Yrkesetiska principer...6 2.1 Rättigheter och värdighet...6 2.2 Yrkesmässig

Läs mer

Utbildningsplan för Psykoterapeutprogrammet Psykodynamisk individualpsykoterapi, 90 hp, Avancerad nivå

Utbildningsplan för Psykoterapeutprogrammet Psykodynamisk individualpsykoterapi, 90 hp, Avancerad nivå 1 (6) Utbildningsplan för Psykoterapeutprogrammet Psykodynamisk individualpsykoterapi, 90 hp, Avancerad nivå Postgraduate Diploma in Psychotherapy Psychodynamic Individual Psychotherapy, 90 ECTS, second

Läs mer

KBT för legitimerade psykoterapeuter och psykologer med annan legitimationsgrundande inriktning.

KBT för legitimerade psykoterapeuter och psykologer med annan legitimationsgrundande inriktning. KBT för legitimerade psykoterapeuter och psykologer med annan legitimationsgrundande inriktning. Höstterminen 2017 Vårterminen 2018 INFORMATION SAPU inbjuder härmed för sjunde gången till en utbildning

Läs mer

KURSPLAN Psykoterapeutprogrammet, 2016 2019 Poäng: 90 hp Avancerad Nivå

KURSPLAN Psykoterapeutprogrammet, 2016 2019 Poäng: 90 hp Avancerad Nivå KURSPLAN Psykoterapeutprogrammet, 2016 2019 90 hp Start 25 26 augusti 2015. Beslutat av SAPU:s styrelse 2015-11-25 Psykoterapeutisk metod - Introduktion: Theories and Methods of Psychotherapy An introduction.

Läs mer

Behandling av nedstämdhet Hur ser dagens praxis ut?

Behandling av nedstämdhet Hur ser dagens praxis ut? Behandling av nedstämdhet Hur ser dagens praxis ut? Ingvar Krakau 2007-03-22 Praxisstudiens uppläggning Oro och nedstämdhet som samhällsproblem Hur uppmärksammas de som insjuknar Primär kontakt och diagnostik

Läs mer

Kognitiv beteendeterapi

Kognitiv beteendeterapi Kognitiv beteendeterapi Vad är det? KBT-praktiken Introduktion i kognitiv beteendeterapi Kognitiv beteendeterapi (KBT) är en inriktning inom kunskapsfältet psykoterapi. Med psykoterapi menas behandling

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR SOCIOLOGI OCH ARBETSVETENSKAP

INSTITUTIONEN FÖR SOCIOLOGI OCH ARBETSVETENSKAP INSTITUTIONEN FÖR SOCIOLOGI OCH ARBETSVETENSKAP SC1111 Sociologi: Introduktion till studier av samhället, 30 högskolepoäng Sociology: Introduction to studies Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionen

Läs mer

INFORMATION OM BASUTBILDNINGEN I PSYKOTERAPI

INFORMATION OM BASUTBILDNINGEN I PSYKOTERAPI INFORMATION OM BASUTBILDNINGEN I PSYKOTERAPI 2015 2017 Allmän information Utbildningen börjar i augusti 2015 och pågår till februari 2017, sammanlagt tre terminer. Det första tillfället är i form av ett

Läs mer

Kursplanen är fastställd av Styrelsen vid institutionen för psykologi att gälla från och med , höstterminen 2018.

Kursplanen är fastställd av Styrelsen vid institutionen för psykologi att gälla från och med , höstterminen 2018. Samhällsvetenskapliga fakulteten PSPB21, Kurs 1: Introduktion till psykologin och psykologyrket, 22,5 högskolepoäng Course 1: Introduction to Psychology and the Profession, 22.5 credits Grundnivå / First

Läs mer

INFORMATION OCH KURSPLAN

INFORMATION OCH KURSPLAN INFORMATION OCH KURSPLAN Introduktionsutbildning i affektfokuserad psykodynamisk terapi ht 2018 INFORMATION Inledande utbildning i affektfokuserad psykodynamisk terapi omfattande sex heldagar (kl 9.00-11.30

Läs mer

Kursen ingår som obligatorisk kurs inom psykologprogrammet under terminerna 3 till 10.

Kursen ingår som obligatorisk kurs inom psykologprogrammet under terminerna 3 till 10. Samhällsvetenskapliga fakulteten PSPR07, Kurs 7: Psykoterapi - psykoterapeutisk teori, 20 högskolepoäng Course 7: Psychotherapy Practice and Theory, 20 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande

Läs mer

PC2275, Kognitiv beteendeterapi, 30 högskolepoäng

PC2275, Kognitiv beteendeterapi, 30 högskolepoäng Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden PC2275, Kognitiv beteendeterapi, 30 högskolepoäng Avancerad nivå Cognitive behaviour therapy, 30 credits, Second Cycle 1. Fastställande Kursplanen har fastställts

Läs mer

INTRODUKTION Sjukgymnastutbildningen KI, T2. Aila Collins Department of Clinical Neuroscience Karolinska Institute Stockholm, Sweden

INTRODUKTION Sjukgymnastutbildningen KI, T2. Aila Collins Department of Clinical Neuroscience Karolinska Institute Stockholm, Sweden INTRODUKTION Sjukgymnastutbildningen KI, T2 Aila Collins Department of Clinical Neuroscience Karolinska Institute Stockholm, Sweden Psykologins bakgrund Både filosofi och biologi har påverkat. Grekiska

Läs mer

För den som lider av psykisk ohälsa finns en rad behandlingsmetoder, främst olika former av samtalsoch läkemedelsbehandling.

För den som lider av psykisk ohälsa finns en rad behandlingsmetoder, främst olika former av samtalsoch läkemedelsbehandling. Om behandling För den som lider av psykisk ohälsa finns en rad behandlingsmetoder, främst olika former av samtalsoch läkemedelsbehandling. Ofta används en kombination. Grundläggande är att man har med

Läs mer

Verktyg för att överbrygga hinder för transkulturella vårdrelationer

Verktyg för att överbrygga hinder för transkulturella vårdrelationer Verktyg för att överbrygga hinder för transkulturella vårdrelationer Erfarenheter från hälso- och sjukvårdspersonal inom barncancervården Pernilla Pergert, Leg. sjuksköterska, Med Dr. Barncancerforskningsenheten,

Läs mer

Några tankar om mentalisering i bedömningssamtal

Några tankar om mentalisering i bedömningssamtal ERICASTIFTELSEN Mentalisering i psykiatriskt arbete med barn, ungdomar och föräldrar, 15 hp. HT2011 Examinationsuppgift - Sofie Alzén Några tankar om mentalisering i bedömningssamtal Inledning Barn- och

Läs mer

Samhällsvetenskapsprogrammet (SA)

Samhällsvetenskapsprogrammet (SA) Samhällsvetenskapsprogrammet (SA) Samhällsvetenskapsprogrammet (SA) ska utveckla elevernas kunskaper om samhällsförhållanden i Sverige och världen i övrigt, om samspelet mellan individ och samhälle samt

Läs mer

Undervisningen i ämnet psykologi ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:

Undervisningen i ämnet psykologi ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: PSYKOLOGI Ämnet psykologi behandlar olika sätt att förstå och förklara mänskliga beteenden, känslor och tankar utifrån olika psykologiska perspektiv. Ämnets syfte Undervisningen i ämnet psykologi ska syfta

Läs mer

Kursbeskrivning utbud grundläggande kurser hösten Engelska

Kursbeskrivning utbud grundläggande kurser hösten Engelska Kursbeskrivning utbud grundläggande kurser hösten 2016 E Engelska Undervisningen i kursen engelska inom kommunal vuxenutbildning på grundläggande nivå syftar till att eleven utvecklar kunskaper i engelska,

Läs mer

Professionsetik i vårdens vardag ANNA FORSBERG- PROFESSOR

Professionsetik i vårdens vardag ANNA FORSBERG- PROFESSOR Professionsetik i vårdens vardag ANNA FORSBERG- PROFESSOR Professionskriterier Samhällsnytta och offentligt erkännande Vetenskaplig kunskap och lång teoretisk utbildning Etisk kod Autonomi Klassiska professioner:

Läs mer

Kvalitativa metoder II

Kvalitativa metoder II Kvalitativa metoder II Forskningsansatser Gunilla Eklund Rum F 625, e-mail: geklund@abo.fi/tel. 3247354 http://www.vasa.abo.fi/users/geklund Disposition för ett vetenskapligt arbete Abstrakt Inledning

Läs mer

PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN

PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN PT2212 Handledning och metodkurs i barn- och ungdomspsykoterapi med kognitiv beteendeterapeutisk inriktning samt utbildn terapi, 20 högskolepoäng Individual Child and Adolescent

Läs mer

AXX, Avancerad nivå, kurs/er som inte kan klassificeras

AXX, Avancerad nivå, kurs/er som inte kan klassificeras Samhällsvetenskapliga fakulteten SOAP12, Grundläggande psykoterapiutbildning på psykodynamisk grund, 45 högskolepoäng Basic Course in Psychodynamic Psychotherapy, 45 credits Avancerad nivå / Second Cycle

Läs mer

Målmedveten satsning på aktionsforskning i Varberg

Målmedveten satsning på aktionsforskning i Varberg Målmedveten satsning på aktionsforskning i Varberg 1 Målmedveten satsning på aktionsforskning i Varberg I Varberg finns sedan länge en ambition att sprida aktionsforskning som en metod för kvalitetsarbete

Läs mer

Kursplanen är fastställd av Styrelsen vid institutionen för psykologi att gälla från och med , höstterminen 2015.

Kursplanen är fastställd av Styrelsen vid institutionen för psykologi att gälla från och med , höstterminen 2015. Samhällsvetenskapliga fakulteten PSPR12, Kurs 12: Vetenskapsteori, forskningsmetod och statistik, 15 högskolepoäng Course 12: Scientific Theory, Research Methods and Statistics, 15 credits Avancerad nivå

Läs mer

Utbildningsplan för Påbyggnadsutbildning i Psykoterapi, (Post-graduate diploma in Psychotherapy)

Utbildningsplan för Påbyggnadsutbildning i Psykoterapi, (Post-graduate diploma in Psychotherapy) Utbildningsplan för Påbyggnadsutbildning i Psykoterapi, (Post-graduate diploma in Psychotherapy) 90 högskolepoäng Allmänt Påbyggnadsutbildningen i psykoterapi, Psykoterapeutprogrammet, läses med två olika

Läs mer

Vad är psykologiskt ledningsansvar? SPK 2019

Vad är psykologiskt ledningsansvar? SPK 2019 Vad är psykologiskt ledningsansvar? SPK 2019 Martin Björklind, Professionsstrateg, Sveriges Psykologförbund Christine Bedinger, PLA Psykiatri 1 Nordväst Stockholm Kompetensområdet Psykologin som kompetensområde

Läs mer

Utbildningsplan för Påbyggnadsutbildning i Psykoterapi, (Post-graduate diploma in Psychotherapy)

Utbildningsplan för Påbyggnadsutbildning i Psykoterapi, (Post-graduate diploma in Psychotherapy) Utbildningsplan för Påbyggnadsutbildning i Psykoterapi, (Post-graduate diploma in Psychotherapy) 90 högskolepoäng Allmänt Psykoterapi som metod för behandling av psykiska problem har fått en ökad betydelse

Läs mer

Utbildningsplan för magisterprogrammet i försäkringsmedicin

Utbildningsplan för magisterprogrammet i försäkringsmedicin Utbildningsplan för magisterprogrammet i försäkringsmedicin Inrättad av Styrelsen för utbildning 2006-11-22 Fastställd av Styrelsen för utbildning 2007-04-04 Sid 2 (5) 1. Basdata 1.1. Programkod 3FO07

Läs mer

Humanistiska programmet (HU)

Humanistiska programmet (HU) Humanistiska programmet (HU) Humanistiska programmet (HU) ska utveckla elevernas kunskaper om människan i samtiden och historien utifrån kulturella och språkliga perspektiv, lokalt och globalt, nationellt

Läs mer

Motion av Raymond Wigg och Helene Sigfridsson (MP) om resurser för att utveckla en hälsofrämjande psykiatri

Motion av Raymond Wigg och Helene Sigfridsson (MP) om resurser för att utveckla en hälsofrämjande psykiatri MOTION 2010-08-23 Motion av Raymond Wigg och Helene Sigfridsson (MP) om resurser för att utveckla en hälsofrämjande psykiatri I Sverige gör vi i allmänhet stor skillnad mellan psykisk och fysisk ohälsa.

Läs mer

Kompetensutveckling på Nova Högskolecentrum För personal inom kommunpsykiatrin Hösten 2011

Kompetensutveckling på Nova Högskolecentrum För personal inom kommunpsykiatrin Hösten 2011 Kompetensutveckling på För personal inom kommunpsykiatrin Hösten 2011 "Socialförvaltningen i Mönsterås har fått statsbidrag i syfte att bland annat förbereda och fortsätta att utveckla sociala insatser

Läs mer

AXX, Avancerad nivå, kurs/er som inte kan klassificeras

AXX, Avancerad nivå, kurs/er som inte kan klassificeras Samhällsvetenskapliga fakulteten SOAP05, Grundläggande psykoterapiutbildning i familjeterapi på systemteoretisk/interaktionistisk grund, 45 högskolepoäng Basic Course in Family Psychotherapy, 45 credits

Läs mer

LOKAL EXAMENSBESKRIVNING. Medicine masterexamen med huvudområdet fysioterapi

LOKAL EXAMENSBESKRIVNING. Medicine masterexamen med huvudområdet fysioterapi Sahlgrenska akademin Dnr G 2012/523 LOKAL EXAMENSBESKRIVNING Medicine masterexamen med huvudområdet fysioterapi Degree of Master of Medical Science (Two Years) with a major in Physiotherapy 1. Fastställande

Läs mer

Mindmatter AB Surbrunnsgatan 6 411 19 Göteborg Tel. 031-711 52 10 www.mindmatter.se. KBT Vidare. Kursbeskrivning

Mindmatter AB Surbrunnsgatan 6 411 19 Göteborg Tel. 031-711 52 10 www.mindmatter.se. KBT Vidare. Kursbeskrivning Mindmatter AB Surbrunnsgatan 6 11 19 Göteborg Tel. 01-711 52 10 www.mindmatter.se KBT Vidare Kursbeskrivning INNEHÅLL Kursbeskrivning Teori Praktisk tillämpning av teori Struktur Lärare Examination Omfattning

Läs mer

INFORMATION OCH KURSPLAN

INFORMATION OCH KURSPLAN INFORMATION OCH KURSPLAN Introduktionsutbildning i affektfokuserad psykodynamisk terapi HT 2016 INFORMATION Inledande utbildning i affektfokuserad psykodynamisk terapi omfattande sex heldagar (kl 9-12

Läs mer

Fråga 1: Diskutera för- och nackdelar med grupparbete i inlärningen i skolan.

Fråga 1: Diskutera för- och nackdelar med grupparbete i inlärningen i skolan. Psykologi 19.9.2011 Fråga 1: Diskutera för- och nackdelar med grupparbete i inlärningen i skolan. I svaret har skribenten behandlat både för- och nackdelar. Svaret är avgränsat till inlärning i skolan.

Läs mer

HUR HANTERAR VI ÖKNINGEN AV LIVSPROBLEM

HUR HANTERAR VI ÖKNINGEN AV LIVSPROBLEM HUR HANTERAR VI ÖKNINGEN AV LIVSPROBLEM -vad skall egentligen höra till psykiatrin och vad är vardagsproblem? Kersti Jormfeldt 11 maj 2011 www.psykologkersti.se kersti.jormfeldt@telia.com Tre problemområden

Läs mer

Etik, försiktighet och hållbar utveckling

Etik, försiktighet och hållbar utveckling Etik, försiktighet och hållbar utveckling med havet i särskilt beaktande Christian Munthe Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori flov.gu.se Etik, forskning, miljö- och havspolitik Varför

Läs mer

Masterprogram i beteende- och samhällsvetenskap, 120 hp

Masterprogram i beteende- och samhällsvetenskap, 120 hp 1 (7) Utbildningsplan för: Masterprogram i beteende- och samhällsvetenskap, 120 hp Master in behavioural- and social sciences, 120 higher education credits Allmänna data om programmet Programkod SBETA

Läs mer

Programförklaring, Läkarprogrammet Lunds universitet

Programförklaring, Läkarprogrammet Lunds universitet Programförklaring, Läkarprogrammet Lunds universitet Läkarprogrammets vision är : Se hela människan och programmets uppdrag är: Att utbilda studenter till medicinskt kompetenta läkare med ett humanistiskt

Läs mer

Kursen ingår som obligatorisk kurs inom psykologprogrammet under terminerna 3 till 9. Moment på engelska kan förekomma.

Kursen ingår som obligatorisk kurs inom psykologprogrammet under terminerna 3 till 9. Moment på engelska kan förekomma. Samhällsvetenskapliga fakulteten PSPR07, Kurs 7: Psykoterapi - psykoterapeutisk teori, 20 högskolepoäng Course 7: Psychotherapy Practice and Theory, 20 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande

Läs mer

Diskussionen om evidensbaserad socialtjänst en deja-vu upplevelse.

Diskussionen om evidensbaserad socialtjänst en deja-vu upplevelse. Diskussionen om evidensbaserad socialtjänst en deja-vu upplevelse. bengt-åke armelius Går det att utvärdera en sådan verksamhet som psykoterapi och hur skall man kunna göra det? I artikeln reflekterar

Läs mer

1) Introduktion. Jonas Aspelin

1) Introduktion. Jonas Aspelin 1) Introduktion Jonas Aspelin Uttrycket relationell förekommer i många sammanhang. Man talar till exempel om relationell psykoterapi, relationell estetik, relationell sociologi och relationell psykologi.

Läs mer

Lärandemål för PTP inom vuxenpsykiatri

Lärandemål för PTP inom vuxenpsykiatri Lärandemål för PTP inom vuxenpsykiatri Lärandemålen eftersträvas under PTP-året och kan anpassas/revideras för att bättre passa dig och din tjänstgöring. De ska inte användas som en checklista. Definiera

Läs mer

RELIGIONSKUNSKAP. Ämnets syfte och roll i utbildningen

RELIGIONSKUNSKAP. Ämnets syfte och roll i utbildningen RELIGIONSKUNSKAP Ämnets syfte och roll i utbildningen Religionskunskap bidrar till att utveckla förmågan att förstå och reflektera över sig själv, sitt liv och sin omgivning och utveckla en beredskap att

Läs mer

KURSPLAN Grundläggande psykoterapiutbildning i familjeterapi på systemteoretisk/interaktionistisk grund (motsvarande 45 högskolepoäng)

KURSPLAN Grundläggande psykoterapiutbildning i familjeterapi på systemteoretisk/interaktionistisk grund (motsvarande 45 högskolepoäng) KURSPLAN Grundläggande psykoterapiutbildning i familjeterapi på systemteoretisk/interaktionistisk grund (motsvarande 45 högskolepoäng) Mål Efter avslutad utbildning skall den studerande visa sådan kunskap

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR SOCIOLOGI OCH ARBETSVETENSKAP

INSTITUTIONEN FÖR SOCIOLOGI OCH ARBETSVETENSKAP INSTITUTIONEN FÖR SOCIOLOGI OCH ARBETSVETENSKAP SC1111 Sociologi: Introduktion till studier av samhället, 30 högskolepoäng Sociology: Introduction to studies Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionen

Läs mer

Christine Andersson /Sokraten 2/99/

Christine Andersson /Sokraten 2/99/ 1 av 5 2009 09 17 20:59 Christine Andersson /Sokraten 2/99/ Två artiklar har i vår publicerats i tidningen Insikten (nr 1 och nr 2 1999) kring ämnet " Integration av psykoterapi ".Conny Thorsson har tidigare

Läs mer

PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN

PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN PT2410 Handledarutbildning i psykoterapi med inriktning kognitiv beteendeterapi, 45 högskolepoäng Psychotherapy Supervision, focusing on cognitive behavioural therapy, 45 higher

Läs mer

Sahlgrenska akademin

Sahlgrenska akademin Sahlgrenska akademin Dnr G 2012/524 LOKAL EXAMENSBESKRIVNING Medicine magisterexamen med huvudområdet fysioterapi Degree of Master of Medical Science (One Year) with a major in Physiotherapy 1. Fastställande

Läs mer