VÄGLEDNING Hur man fyller i Excel-bladet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "VÄGLEDNING Hur man fyller i Excel-bladet"

Transkript

1 Europeiska kommissionen GENERALDIREKTORAT GD MILJÖ GD KLIMATPOLITIK VÄGLEDNING Hur man fyller i Excel-bladet Europeiska kommissionen, B-1049 Bryssel Belgien, tfn:

2 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Inledning Syftet med denna vägledning Hur får jag tillgång till Excel-bladet? Skriva in data i Excel-bladet Datainmatning allmänt Förbereda data Enkel datainmatning (vågrät riktning) Datainmatning med hjälp av dataformuläret Kontrollera data i Excel-bladet Fylla i kontaktuppgifter....23

3 2 Inledning Den här manualen riktar sig till dig som ska lämna information om användning av djur för vetenskapliga ändamål. Krav för inlämning av statistiska data om användning av djur för vetenskapliga ändamål är fastställda i svensk lagstiftning och EU-lagstiftning 1,2,3. Kraven har ändrats i och med de nya reglerna som kommit i samband med införlivandet av direktivet i svensk lagstiftning. För att underlätta inlämningen av data har ett särskilt Microsoft Excel-blad skapats. Excel-bladet är utformat för att göra det lättare att föra in uppgifter på ett effektivt sätt och minimera felen. Excel-bladet är gemensamt för hela EU, men anpassat efter svenska krav. 3 Syftet med denna vägledning Vägledningen förklarar steg för steg hur du använder Excel-bladet och vad du ska fylla i. Det är viktigt att du förstår vad kolumnerna i Excel-bladet står för och vilka värden du kan skriva in för varje kolumn (text, siffror, "Ja", "Nej"). Denna vägledning baseras på Excel 2007 för registrering av data. 4 Hur får jag tillgång till Excel-bladet? Du laddar ned Excel-bladet från 5 Skriva in data i Excel-bladet När du har laddat ned Excel-bladet är det dags att skriva in djurdatan i bladet. När du är färdig ska du maila in bladet till Jordbruksverket på forsoksdjursstatistik@jordbruksverket.se

4 5.1 Datainmatning allmänt Du behöver ha Microsoft Office 2003, 2007 eller 2010 för att kunna använda Excel-bladet. Bladet är låst och kan därför inte ändras. Bladets struktur får inte ändras, eftersom det kan leda till att inlämningen inte godkänns på grund av en ogiltig post. Excel-bladet innehåller makron som ger ytterligare hjälp när du matar in din information. Makron måste vara aktiverade i din version av Microsoft Excel. Här ser du ett exempel på hur makron kan hjälpa dig. Återanvändning kan inte vara en siffra, utan måste vara ett Ja eller ett Nej. Om du skriver in en siffra kommer ett felmeddelande.

5 Nu öppnar du Excel-arbetsboken i din dator. Så här ser en tom Excel-arbetsbok ut: Du ser namnet på bladet längst ned. Vi är nu i bladet "List". Arbetsboken innehåller tre blad: "Kontaktuppgifter", "List" och "Validera". Längst upp ser du bokstäverna A, B, C, osv. Varje bokstav anger en kolumn. Till vänster ser du numren 1, 2, 3 osv. Varje nummer anger en rad. VIKTIGT: Toppraden 3 är alltid avsedd för namnen på dataelementen. Varför är det så viktigt? När du skickar in filen kommer programvaran att läsa den här raden som namnen på dataelementen och allt annat i följande rader kommer att läsas som data.

6 Det finns sammanlagt 22 fält (som representeras av kolumner i ditt Excel-blad) som du kan skriva in dina uppgifter i. De fält som måste fyllas i har en asterisk (*). När du väljer ett värde från en rullgardinsmeny som innehåller ordet "övriga" kommer du att märka att det fältet är markerat i mörkgult. Excel-bladet markerar dessa värden för att påminna dig om att du måste fylla i fältet "Specificera övrig" som finns bredvid. Här är ett exempel: 5.2 Förbereda data Först av allt måste du förbereda dina data för inmatning i Excel-bladet. Resultat från vissa försök behöver du dela upp på flera rader. Det gäller till exempel om djuren har haft olika svårhetsgrad i försöket. Om du rapporterar tio möss från samma studie som har utsatts för tre olika svårhetsgrader (t.ex. 2 i ringa svårhet, 3 i måttlig svårhet och 5 i avsevärd svårhet) måste du använda tre separata rader en för ringa, en för måttlig och en för avsevärd. Du kan dock kopiera raderna och på så sätt underlätta inmatningen av nästan identiska registreringar. Det finns två möjliga alternativ för datainmatningen: a) Enkel datainmatning (vågrät riktning) se 5.3. b) Datainmatning med hjälp av dataformuläret se 5.4.

7 5.3 Enkel datainmatning (vågrät riktning) Standardinställningen i Excel är att du trycker på TAB för att flytta den aktiva cellen en cell till höger och sedan trycker du på ENTER för att flytta ned din aktiva cell en cell. Om du vill mata in data i rader följer du bara dessa steg. 1. Flytta till den första cellen i din rad cell A4. 2. Välj ett värde från "EU-statistik"-listan. 3. Tryck på TAB för att flytta din aktiva cell till höger. 4. Skriv in din referenstext för Region_Sektor-fältet; 5. Tryck på TAB för att flytta din aktiva cell till höger. 6. upprepa tills du kommer till den sista kolumnen. 7. Tryck på ENTER för att flytta din aktiva cell till nästa rad (Excel kommer ihåg vilken kolumn du började med och hoppar automatiskt ned en rad och hela vägen tillbaka till den första kolumnen). Lämna inga rader tomma. Det är viktigt att du matar in data från vänster till höger eftersom det finns flera underordnade fält i bladet. Nedan ser du ett exempel på ett Excel-blad med ifyllda data: Glöm inte att spara - "Spara"/"Spara som" - när du är klar med datainmatningen. Vi rekommenderar dig att använda rapporteringsår-anläggning som filnamn. Exempel: djur som använts under 2013 på företaget XYZ blir då 2013-XYZ. Tips: Hur man använder kortkommandon för att datainmatningen ska gå snabbare. Visa rullgardinsmenyn genom att använda pilarna ALT + ned. Fyll i uppifrån och ned genom att använda kommandot CTRL + D (kopiera innehållet och formatet i cellen högst upp i ett valt område till cellerna nedanför). Det går att kopiera och klistra in celler från ett Excel-blad till ett annat.

8 5.4 Datainmatning med hjälp av dataformuläret Ett dataformulär är en dialogruta med fälten för en enda rad. Formuläret finns högst upp i Excel-bladet under knappen Lägg in data och låter dig mata in data per rad. Dina kolumnrubriker blir formulärets fältetiketter. När du har kommit längst ned i formuläret trycker du på "Nästa" för att börja på en ny rad.

9 Steg 1: Navigera till bladet "List" Steg 2: Klicka på cellen A4 Steg 3: Klicka på "Lägg in data" Steg 4: Välj ett värde från listan "EU-statistik" Klicka på nedåtpilen. En rullgardinsmeny visas med två val: Ja och Nej. Här väljer du om din information ska behandlas för EU-statistik eller inte. EU-statistiken räknar de djur som utsatts för lidande. Sverige har en vidare försöksdjursdefinition än EU och räknar fler djur i statistiken. Om du har rapporterat in statistik tidigare år så gjorde du dessa val i fälten 1.1 A respektive 1.1 B i den dåvarande blanketten. Välj Ja för djur som utsatts för någon form av ingrepp. Välj Nej för djur som - avlivats enbart för uttagande av organ och/eller vävnad, - använts i beteendeförsök utan tvångsanordningar, - använts i andra försök, t.ex. utveckling av utfordrings-, inhysnings-, eller skötselsystem. Du som provfiskar ska också kryssa i Nej.

10 Steg 5: Fyll i dina referenser i fälten Region_Sektor, Föreståndare, Institution eller motsvarande. Under Region_Sektor ska du välja tillhörighet. Du har fasta värden du får välja mellan: Stockholm_Läkemedelsindustri Stockholm_Universitet, högskola och landsting Stockholm_Övriga företag och myndigheter Uppsala_Läkemedelsindustri Uppsala_Universitet, högskola och landsting Uppsala_Övriga företag och myndigheter Linköping_Läkemedelsindustri Linköping_Universitet, högskola och landsting Linköping_Övriga företag och myndigheter MalmöLund_Läkemedelsindustri MalmöLund_Universitet, högskola och landsting MalmöLund_Övriga företag och myndigheter

11 Göteborg_Läkemedelsindustri Göteborg_Universitet, högskola och landsting Göteborg_Övriga företag och myndigheter Umeå_Läkemedelsindustri Umeå_Universitet, högskola och landsting Umeå_Övriga företag och myndigheter I dataformuläret måste du än så länge skriva in detta i fritext. Om du fyller i data horisontellt i Excelbladet finns de olika alternativen som en rullgardinsmeny. Under Föreståndare skriver du i fritext namnet på din godkända föreståndare Under Institution eller motsvarande skriver du i fritext din institution, ditt företag eller motsvarande. Steg 6: Välj "Djurslag" Klicka på nedåtpilen. En rullgardinsmeny visas med olika val. Välj djurslag. Om du väljer " övrig ", måste du i fältet "Specificera övrig" ange vilka andra arter som användes.

12 Steg 7: Skriv in "Antal djur". Steg 8: Ange om djuret har återanvänts eller inte. Klicka på nedåtpilen. En rullgardinsmeny visas med två val: Ja och Nej.

13 Steg 9: Välj "Födelseplats (ursprung)" Klicka på nedåtpilen. En rullgardinsmeny visas med olika val. Välj relevant födelseplats. NYTT! Om du valde en icke-mänsklig primat i Djurslag ska du inte fylla i "Födelseplats (ursprung)", utan fyller i stället i "Icke-mänskliga primater (källa)" och " Ickemänskliga primater (generation)"

14 Steg 10: Välj "Genetisk status" NYTT! Klicka på nedåtpilen. En rullgardinsmeny visas med olika val. Välj genetisk status. Steg 11: Välj "Framställande av en ny genetiskt modifierad stam" NYTT! Klicka på nedåtpilen. En rullgardinsmeny visas med två val: Ja och Nej. Steg 12: Ange "Syfte" Klicka på nedåtpilen. En rullgardinsmeny visas med olika val. Välj syfte.

15 Bredvid fältet "Syfte" ser du en "Leta"-knapp. Klicka på den. En popup-meny visas. Här kan du också välja syfte. Nivå 1 utgör den övre nivån för syftet. I nivå 2 delas det upp ytterligare i nivå 3 och därefter nivå 4. I stället för att välja syfte från rullgardinsmenyn kan du alltså använda popup-fönstret för att välja syfte.

16 Om du väljer " övriga ", måste du i fältet "Specificera övrig" ange vilket annat ändamål du avser. Här har du ett antal fasta värden som du kan välja bland: Uttagande av organ / vävnad Beteendeförsök utan tvångsanordningar, Andra försök (t.ex. utveckling av utfordrings-, inhysnings-, eller skötselsystem) Provfiske I dataformuläret måste du än så länge skriva in detta i fritext. Om du fyller i data horisontellt i Excelbladet finns de olika alternativen som en rullgardinsmeny. Du kan också skriva in ett annat syfte, men då får du en fråga från systemet om du är säker på att du vill ange ett syfte som ligger utanför de fasta värdena. Om du har ett syfte som inte går in under NÅGOT av syftena på nivå 1 OCH det samtidigt är Icke-EU statistik kan du använda [PN107] Icke-EU syfte. Steg 13: Ange lagstiftningsskäl "Testning enligt lagstiftning" Klicka på nedåtpilen. En rullgardinsmeny visas med olika val. Välj lagstiftning.

17 Om du väljer " övriga ", måste du i fältet "Specificera övrig" ange vilken lagstiftning som krävdes för användningen. Steg 14: Välj ursprungslagstiftning "Lagstadgade krav" Klicka på nedåtpilen. En rullgardinsmeny visas med olika val. Välj ursprungslagstiftning. Steg 15: Ange "Svårhetsgrad" NYTT! Klicka på nedåtpilen. En rullgardinsmeny visas med olika val. Välj svårhetsgrad.

18 Anpassad svårhetsgrad Om du har avlivat djur för uttagande av organ och/eller vävnad utan föregående ingrepp ska svårhetsgraden räknas som Terminal - organ. Då fyller du först i Terminal under Svårhetsgrad och sedan går du in i fältet Anpassad svårhetsgrad och fyller i Terminal organ. I dataformuläret måste du än så länge skriva in detta i fritext. Om du fyller i data horisontellt i Excelbladet ligger det under en rullgardinsmeny. Steg 16: Fyll i fälten " Kommentar 1/Förklaring av varningar" och "Kommentar 2" Det finns två sätt att testa om de data du lämnar in är korrekta. Det ena ligger inbyggt i Excelbladet som en validering på sista sidan i arbetsboken, under Validera se 6. Det andra är en funktion i EUs databas - se 6. När vi har byggt systemet har vi identifierat ett antal mer eller mindre troliga inmatningar. Om du fyller i sådana värden kommer du att få en varning tillbaka när du testar dina data mot databasen. Om du får en varning men dina data är korrekta ska du tala om att de är det i Kommentar 1/Förklaringar av varningar. Exempelvis: I detta projekt användes ett ytterst högt antal godkänt.

19 Steg 17: Klicka på Spara för att spara den datarad som du just matat in eller Spara och Duplicera för att spara dataraden och skapa en ny rad under. Tips: Spara och Duplicera underlättar inmatning av rader som innehåller mycket liknande data, till exempel data som endast varierar i antalet djur eller svårhetsgrad.

20 Steg 18: Klicka på Nästa > för att gå till nästa rad, nummer 5. Tips: Om du vill hoppa till en särskild rad behöver du bara skriva in radnumret i fältet "Nuvarande rad" och sedan klicka på "Kör!".

21 6 Kontrollera data i Excel-mallen Det finns två sätt att testa om de data du lämnar in är korrekta. Det ena ligger inbyggt i Excelbladet som en validering på sista sidan i arbetsboken, under Validera. Det andra är en funktion i EUs databas, Testfilskvalitet. Validera Innan du sparar Excel-bladet rekommenderar vi starkt att du använder funktionen "Validera" för att kontrollera din inmatade data. Om du har avslutat datainmatningen eller om du i något skede vill kontrollera om den data du matat in är korrekt kan du gå till bladet "Validera" och klicka på "Validera". Klicka Validera om du vill kontrollera din data. Rätta till eventuella fel och klicka på Validera igen. Fel som upptäcks i valideringen markeras genom att den aktuella cellen färgas röd. Klicka på Rensa validering om du vill ta bort den röda färgen. Validera Rensa validering Excel talar om för dig om din datastruktur är korrekt eller inte och vilka rader som har fel.

22 Dessutom rödmarkeras alla fält som innehåller fel. Om bladet innehåller fel måste du korrigera dina uppgifter. Inmatning av ett värde som inte finns med på listorna ger också ett felmeddelande: När du har rättat till felen i raderna kan du klicka på "Validera" igen. Valideringsprocessen startar om och alla celler som hade fel och som har korrigerats återgår till normalt format. Om du inte vill kontrollera din data igen men vill återställa cellformatet till normalt format klickar du på "Rensa validering" och alla celler återställs till normalt format. Valideringsalternativet i Excel-filen är endast till för att bekräfta att den ursprungliga strukturen är komplett.

23 Testfilskvalitet Med Testfilskvalitet kan du kontrollera din data mot EUs databas. När du går in där utför systemet en ytterligare validering där även eventuella varningar anges. Gå in på och skicka in din fil. Du laddar upp din fil mot systemet genom att söka fram den under Browse, fylla i en captcha och sedan trycka på test. En captcha är ett robotfilter som förhindrar att automatiska program missbrukar tjänsten. Om du fyller i fel bokstäver får du ett nytt försök.

24 Så här ser det ut om du får tillbaka varningar på din data: Du kan nu gå tillbaka till ditt Excel blad och ändra om systemet har hittat faktiska fel i din rapport. Om systemet har varnat för data som är korrekta ska du gå in i i "Kommentar 1/Förklaring av varningar" (steg 16) och skriva en förklaring till varför varningen för den posten kan ignoreras.

25 Så här ser det ut om din data är korrekt: Nu har du testat klart dina data. Fyll i kontaktuppgifterna på första bladet i arbetsboken (punkt 7) och skicka in ditt Excel-blad till forsoksdjursstatistik@jordbruksverket.se.

26 7 Fylla i kontaktuppgifter På första bladet i arbetsboken fyller du i kontaktuppgifter. Det är viktigt för att Jordbruksverket ska kunna kontakta dig om vi har frågor. Land Namn Telefon Arbetsplats Rapporteringsår

27 EGNA NOTERINGAR:

Försöksdjursstatistik

Försöksdjursstatistik Europeiska kommissionen GENERALDIREKTORAT GD MILJÖ GD KLIMATPOLITIK VÄGLEDNING Hur man fyller i Excel-bladet med: Försöksdjursstatistik Europeiska kommissionen, B-1049 Bryssel Belgien, tfn: 32 22991111

Läs mer

Årlig rapportering av försöksdjursanvändning

Årlig rapportering av försöksdjursanvändning Europeiska kommissionen GENERALDIREKTORAT GD MILJÖ GD KLIMATPOLITIK VÄGLEDNING Årlig rapportering av försöksdjursanvändning Europeiska kommissionen, B-1049 Bryssel Belgien, tfn: 32 22991111 1 Tänk särskilt

Läs mer

Årlig rapportering av försöksdjursanvändning

Årlig rapportering av försöksdjursanvändning Europeiska kommissionen GENERALDIREKTORAT GD MILJÖ GD KLIMATPOLITIK VÄGLEDNING Årlig rapportering av försöksdjursanvändning Europeiska kommissionen, B-1049 Bryssel Belgien, tfn: 32 22991111 1 1 INNEHÅLL

Läs mer

med Office 365 i Dynamics NAV 2015

med Office 365 i Dynamics NAV 2015 Arbeta Arbeta med med Office 365 i Dynamics NAV 2015 Office 365 i Dynamics NAV 2015. - En guide för att enkelt komma igång Innehåll Kom igång med Office 365 i Dynamics NAV 2015... 1 Använd Word i Dynamics

Läs mer

VÄGLEDNING Hur man fyller i Excel-bladet

VÄGLEDNING Hur man fyller i Excel-bladet Europeiska kommissionen GENERALDIREKTORAT GD MILJÖ GD KLIMATPOLITIK VÄGLEDNING Hur man fyller i Excel-bladet Europeiska kommissionen, B-1049 Bryssel Belgien, tfn: 32 22991111 1 S i d a 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Information efter genomgång av Microsoft Excel 2010

Information efter genomgång av Microsoft Excel 2010 Information efter genomgång av Microsoft Excel 2010 Här följer lite information om vad vi gick igenom på en datastuga på biblioteket i Åkersberga. Excel är ett kalkylprogram. Förutom rena kalkyler kan

Läs mer

Excel kortkommando. Infoga rad, kolumn eller cell Ta bort rad, kolumn eller cell

Excel kortkommando. Infoga rad, kolumn eller cell Ta bort rad, kolumn eller cell Excel kortkommando Kommando Allmänt F10 Ctrl + B eller Skift + F5 Ctrl + G Ctrl + H Ctrl + i F1 Ctrl + N Ctrl + O Ctrl + P Ctrl + S F12 eller Alt + F2 Ctrl + W eller Alt + F4 Skift + F1 Skift + F10 Ctrl

Läs mer

KALKYL OCH DIAGRAM. Kalkylbladet. 170 Datorkunskap Kalkyl och diagram

KALKYL OCH DIAGRAM. Kalkylbladet. 170 Datorkunskap Kalkyl och diagram 170 Datorkunskap Kalkyl och diagram KALKYL OCH DIAGRAM När du behöver göra beräkningar, diagram eller sammanställa större mängder data använder du Excel. Kalkylbladet Ett Excel-dokument kallas även för

Läs mer

Manual för BPSD-registret. Version 7 / juni 2014

Manual för BPSD-registret. Version 7 / juni 2014 Manual för BPSD-registret Version 7 / juni 2014 Logga in Logga in till registret överst till höger på hemsidan. (Observera att du hittar testdatabasen längre ner på hemsidan) Fyll i ditt personliga användarnamn

Läs mer

ANVÄNDARMANUAL. Inrapportering av utförda vaccinationer får/get. för

ANVÄNDARMANUAL. Inrapportering av utförda vaccinationer får/get. för ANVÄNDARMANUAL för Inrapportering av utförda vaccinationer får/get Version 2009-06-25 Systemägare: Peter Krause Systemförvaltare: Registerenheten SJV, Mia Modén Ändringshantering Användarmanual för inrapportering

Läs mer

Gör så här för att rapportera:

Gör så här för att rapportera: Cykla och gå till jobbet 2012 Gör så här för att rapportera: OBS! Se till att du har anmält dig innan du gör detta. Om du inte vet hur man gör, klicka här. Steg 1: Skriv ut redovisningspapperet Gå till

Läs mer

Använda Office 365 på en iphone eller en ipad

Använda Office 365 på en iphone eller en ipad Använda Office 365 på en iphone eller en ipad Snabbstartsguide Kontrollera e-post Konfigurera din iphone eller ipad så att du kan skicka och ta emot e-post från ditt Office 365-konto. Kontrollera din kalender

Läs mer

Administration av landstingsstatistik. Statistiktjänsten

Administration av landstingsstatistik. Statistiktjänsten Administration av landstingsstatistik Statistiktjänsten Versionshistorik Version Författare Kommentar 1.0 Zara Sarén Första versionen för Statistiktjänsten 3.0 1.1 Zara Sarén I avsnittet Om landstingsstatistik,

Läs mer

0tid Transport Användarmanual Personal. Rev 1.0

0tid Transport Användarmanual Personal. Rev 1.0 0tid Transport Användarmanual Personal Rev 1.0 Innehållsförteckning 1.1.Inloggning 1.2.Snabbmenyn 1.3.Byta lösenord 1.4.Lämna in tidrapport 1.5.Mina uppdrag 1.5.Lämna in traktamenten 1.6.Översikt 1.1 Inloggning

Läs mer

Så fungerar Diskutera i Ping Pong

Så fungerar Diskutera i Ping Pong Dokumentnamn lathund_diskussionsforum Datum Sida 21 juli 2011 1 / 5 Så fungerar Diskutera i Ping Pong Diskutera är aktivitetens forum för kommunikation mellan flera personer i utvalda grupper. Kommunikationen

Läs mer

Registrera formulär 2014 mars

Registrera formulär 2014 mars Ikmdok.se Registrera formulär 2014 mars Logga in Gå till www.ikmdok.se och klicka på länken IKMDOK-programmet för att komma till inloggningssidan för dataprogrammet. Skriv in ditt användarnamn och lösenord.

Läs mer

Manual - rekryterare

Manual - rekryterare Manual - rekryterare Version 1.0 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 1 Skapa annons & Hantera kandidater/cv:n... 2 Ditt skrivbord - förstasidan... 2 Snabbsökning av CV eller rekrytering... 3 Skapa

Läs mer

Manual för ADDIS-net. Innehåll

Manual för ADDIS-net. Innehåll Manual för ADDIS-net Innehåll Inloggning... 2-3 Söksidan... 3 Registrera en ny intervju... 4 Födelsedatum/UNO-kod... 4 Lås/Lås upp intervju... 4 Redigera intervju-information... 4 Mata in svar i en intervju...

Läs mer

Frontermanual för Rektorsprogrammet

Frontermanual för Rektorsprogrammet Frontermanual för Rektorsprogrammet Denna manual beskriver övergripande vad Fronter är och hur det kan användas. Skapad: 2010-04-27 Version: 1.0 1 Innehållsförteckning Vad är Fronter?... 3 Vilka behörigheter

Läs mer

Aon Hewitt. Användarmanual. Risk. Reinsurance. Human Resources.

Aon Hewitt. Användarmanual. Risk. Reinsurance. Human Resources. Användarmanual Risk. Reinsurance. Human Resources. Innehåll Inloggning 3 Glömt lösenord 3 Bli kund 4 Registrering företag 6 Registrering anställda 6 Manualer 7 Allmän information om tjänsten 7 Rapport

Läs mer

Grundkurs 1 IKT Filhantering

Grundkurs 1 IKT Filhantering Filhantering Dan Haldin Ålands lyceum I N N E H Å L L S F Ö R T E C K N I N G Innehållsförteckning... 2 Filhantering med Windows... 3 Skapa Mappar... 4 Spara rätt... 5 Öppna sparade filer... 7 Flytta och

Läs mer

Import och export av persondata i VAKA 3.6x

Import och export av persondata i VAKA 3.6x Manual Uppdaterad 2018-10-25 Import och export av persondata i VAKA 3.6x Axema Access Control AB Box 90215 120 23 Stockholm, Sweden 08-722 34 40 info@axema.se www.axema.se Import och export av persondata

Läs mer

Switch Driver 4. Programvara för Radio Switch, JoyBox och JoyCable. Sensory Software

Switch Driver 4. Programvara för Radio Switch, JoyBox och JoyCable. Sensory Software Switch Driver 4 Programvara för Radio Switch, JoyBox och JoyCable. Sensory Software Innehåll ATT ANVÄNDA PROGRAMVARAN SWITCH DRIVER... 3 SWITCH DRIVER ANSLUTNING... 4 USB JOYSTICK KALIBRERING... 4 TESTFUNKTION...

Läs mer

Kopplingar via datalänk från Winbas till Excel samt Pivottabell 1 (13)

Kopplingar via datalänk från Winbas till Excel samt Pivottabell 1 (13) Kopplingar via datalänk från Winbas till Excel samt Pivottabell 1 (13) Skapa datakälla Första gången man gör en koppling till databasen måste man skapa en ny datakälla, denna källa kan sedan användas till

Läs mer

en stor bokstav och en siffra. Lösenordet får inte innehålla några tecken (!,,#,%,&)

en stor bokstav och en siffra. Lösenordet får inte innehålla några tecken (!,,#,%,&) Gå in på www.lernia.se Klicka på rubriken Registrera CV 1. Fyll i dina användaruppgifter. - Skriv in din e-postadress, glöm inte att upprepa e-postadressen - Skriv in ett önskat lösenord och upprepa detta.

Läs mer

Användarmanual för Lagledning.se

Användarmanual för Lagledning.se Användarmanual för Lagledning.se Denna manual är avsedd för dig som en av TEM:s lagkunder och ska fungera som ett stöd när du använder vår tjänst. Innehåll Innehåll... 1 Logga in... 2 Första sidan... 3

Läs mer

Excelfiler läggs till i ArcMap på samma sätt som annan data, genom Lägg till Dataknappen.

Excelfiler läggs till i ArcMap på samma sätt som annan data, genom Lägg till Dataknappen. Jobba med Microsoft Exceldata i ArcGIS När du jobbar i ArcMap behöver du ofta använda dig av Excel-tabeller. Du kan öppna Microsoft Office Excel-tabeller direkt i ArcGIS och arbeta med dem som andra datakällor.

Läs mer

1. Gå till redigeringsläge i Episerver, klicka på den sida som du vill ha ett formulär på. 2. Klicka på fliken Formulär.

1. Gå till redigeringsläge i Episerver, klicka på den sida som du vill ha ett formulär på. 2. Klicka på fliken Formulär. Formulär - lathund Du kan skapa formulär på sidmallen skolornas webbsida 1. Gå till redigeringsläge i Episerver, klicka på den sida som du vill ha ett formulär på. 2. Klicka på fliken Formulär. 3. Klicka

Läs mer

1. DEFINIERADE TABELLER. 1.1 Definiera en Excel-tabell

1. DEFINIERADE TABELLER. 1.1 Definiera en Excel-tabell 1. DEFINIERADE TABELLER Det finns ingen enskild funktionalitet i Excel som är så underutnyttjad som Tabellverktyget. Trots att möjligheten att definiera tabeller funnits sedan 2006 då Excel 2007 introducerades,

Läs mer

STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN. Aktivitetsstöd. Behörigheten Föreningsadministratör. Datum: 2015-09-22 Version 2. Sidan 1 (30)

STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN. Aktivitetsstöd. Behörigheten Föreningsadministratör. Datum: 2015-09-22 Version 2. Sidan 1 (30) Aktivitetsstöd Behörigheten Föreningsadministratör Datum: 2015-09-22 Version 2 Sidan 1 (30) Innehållsförteckning 1. Aktivitetsstöd - Inledning... 3 1.1 Användare - Webbadress tillre Aktivitetsstöd... 3

Läs mer

Excelfiler läggs till i ArcMap på samma sätt som annan data, genom Lägg till Data-knappen.

Excelfiler läggs till i ArcMap på samma sätt som annan data, genom Lägg till Data-knappen. Jobba med Exceldata i ArcGis oktober 2009 När du jobbar i ArcMap behöver du ofta använda dig av Excel-tabeller. Du kan öppna Microsoft Office Excel-tabeller direkt i ArcGis och arbeta med dem som andra

Läs mer

Användarmanual för Artportalen.se

Användarmanual för Artportalen.se Användarmanual för Artportalen.se Alla Sveriges arter på Internet Artportalen är en databas på Internet som är till för alla och innehåller observationer av djur, växter och svampar i Sverige. Från början

Läs mer

Återrapportering Ledsagarservice och avlösning i hemmet

Återrapportering Ledsagarservice och avlösning i hemmet Återrapportering Ledsagarservice och avlösning i hemmet Viktigt att veta innan du börjar: Grovplanera alla insatserna! Endast grovplanerade insatser dyker upp i återrapporteringen. Det innebär att du bör

Läs mer

Lisa kortmanual. Version 8.12 2013-05-08. Miljödata AB Ronnebygatan 46 Tel. 0455-33 35 30 371 87 Karlskrona Org. nr 556324-4036 www.miljodata.

Lisa kortmanual. Version 8.12 2013-05-08. Miljödata AB Ronnebygatan 46 Tel. 0455-33 35 30 371 87 Karlskrona Org. nr 556324-4036 www.miljodata. Lisa kortmanual Version 8.12 2013-05-08 Miljödata AB Ronnebygatan 46 Tel. 0455-33 35 30 371 87 Karlskrona Org. nr 556324-4036 www.miljodata.se Systematisk uppföljning av arbetsmiljön Lisa är en förkortning

Läs mer

Manual Gemensamt CRM-system Umeå universitet

Manual Gemensamt CRM-system Umeå universitet 1 Manual Gemensamt CRM-system Umeå universitet 2 Startsidan På startsidan kan du se: Studentuppdragsansökningar för LinkedStudent, ENS personal tar hand om detta. Påminnelser om uppföljningsmejl för LinkedStudent,

Läs mer

Manual - Symfoni - Kommunanvändare

Manual - Symfoni - Kommunanvändare Sidan 1 av 32 1. Symfoni för kommunanställda........................................................................... 2 1.1 Boendeenheter..................................................................................

Läs mer

Importera och använda en textdatabas i Excel

Importera och använda en textdatabas i Excel Importera och använda en textdatabas i Excel I denna beskrivning tänkte jag visa hur man kan hantera information från en databas, som är sparad som en semikolonseparerad textfil. Textfilen kommer att behandlas

Läs mer

Garantianspråk. Manual

Garantianspråk. Manual 2014 Garantianspråk Manual Innehåll Åtkomst till systemet... 2 Inloggning... 2 Glömt lösenordet... 3 Registrering... 4 Garantianspråk... 6 Startsida... 6 Navigering... 6 Garantianspråk konsument... 7 Mina

Läs mer

> Guide till Min webmail

> Guide till Min webmail > Guide till Min webmail Skriv och skicka e-post. Klicka på ikonen Skicka nytt meddelande.. Fältet Avsändare : Här visas vilken e-postadress som kommer att stå som avsändare i ditt mail.. Fältet Mottagare

Läs mer

ANVÄNDARMANUAL FÖR KURRE

ANVÄNDARMANUAL FÖR KURRE Uppdaterad.0.0 Sida / ANVÄNDARMANUAL FÖR KURRE KURRE är Svenska studiecentralens webbtjänst där du enkelt och snabbt kan göra kursanmälan och -redovisning elektroniskt. Uppdaterad.0.0 Svenska studiecentralen

Läs mer

Histogram, pivottabeller och tabell med beskrivande statistik i Excel

Histogram, pivottabeller och tabell med beskrivande statistik i Excel Histogram, pivottabeller och tabell med beskrivande statistik i Excel 1 Histogram är bra för att dem på ett visuellt sätt ger oss mycket information. Att göra ett histogram i Excel är dock rätt så bökigt.

Läs mer

Guide till IceTest. Före tävling. Före, under och efter tävling

Guide till IceTest. Före tävling. Före, under och efter tävling Guide till IceTest... 1 Före, under och efter tävling... 1 Före tävling... 1 Lottningen... 1 Dags att skapa databas för tävlingen... 2 Skapa ny gren... 2 Färger m. m.... 3 Importering i IceTest... 3 Kontroll

Läs mer

ANVÄNDARMANUAL SKÖVDE GRAVYR BESTÄLLNINGSPROGRAM. Gustav Adolfs g. 46 541 45 Skövde Tel: 0500-484555 Fax: 0500-484547 Mail: info@skovdegravyr

ANVÄNDARMANUAL SKÖVDE GRAVYR BESTÄLLNINGSPROGRAM. Gustav Adolfs g. 46 541 45 Skövde Tel: 0500-484555 Fax: 0500-484547 Mail: info@skovdegravyr ANVÄNDARMANUAL SKÖVDE GRAVYR BESTÄLLNINGSPROGRAM Gustav Adolfs g. 46 541 45 Skövde Tel: 0500-484555 Fax: 0500-484547 Mail: info@skovdegravyr Innehåll Starta programmet... 2 Flikarna...2 Fliken Material...

Läs mer

Microsoft. Excel 2010. Migrera till Excel 2001. från Excel 2003

Microsoft. Excel 2010. Migrera till Excel 2001. från Excel 2003 I den här guiden Migrera till Excel 2001 Microsoft skiljer sig rent utseendemässigt mycket, så vi har skapat den här guiden för att hjälpa dig att snabbare lära dig programmet. Här kan du läsa om de viktigaste

Läs mer

Omsorgen Användarhandledning

Omsorgen Användarhandledning Omsorgen Användarhandledning 2012-12-13 Steg 1: Logga in Om ditt boende/kommun är ansluten till Omsorgen har du troligtvis fått inloggningsuppgifter. Om inte, skicka ett mail till info@omsorgen.se så kontaktar

Läs mer

Din guide till. Digitala assistenten

Din guide till. Digitala assistenten Din guide till Digitala assistenten Dec 2012 Innehåll SÅ HÄR SÄTTER DU DIGITALA ASSISTENTEN I ARBETE... 3 Steg 1 Skapa en ny kalenderhändelse... 3 Steg 2 Välj vad du vill att Digitala assistenten ska göra...

Läs mer

Grunderna i Excel. Identifiera gränssnittsobjekt som du kan använda för att utföra vanliga uppgifter.

Grunderna i Excel. Identifiera gränssnittsobjekt som du kan använda för att utföra vanliga uppgifter. Grunderna i Excel Excel är ett effektivt program för kalkylblad och dataanalys, men för att kunna använda det på bästa sätt måste du först förstå grunderna. I de här självstudierna beskrivs vissa av de

Läs mer

SportAdmin i GF Nikegymnasterna

SportAdmin i GF Nikegymnasterna SportAdmin i använder SportAdmin som system för medlemshantering, fakturering och hemsida. Här nedan kommer du att kunna läsa om de funktioner som du som ledare behöver ha koll på i systemet. För att logga

Läs mer

Klicka på Skapa Kontakter. Välj sedan om du vill skapa en organisation eller endast en fristående kontakt.

Klicka på Skapa Kontakter. Välj sedan om du vill skapa en organisation eller endast en fristående kontakt. Vi vill underlätta så mycket som möjligt för dig i ditt PR-arbete. Här har vi samlat de vanligaste frågorna som vår kundsupport får angående Plan och Connect. Har du andra frågor eller behöver hjälp med

Läs mer

Hantera dokument i arkivet

Hantera dokument i arkivet Hantera dokument i arkivet 2 Innehållsförteckning 1. SÖK EFTER DOKUMENT... 4 2. ÖPPNA ETT DOKUMENT... 5 3. BLÄDDRA MELLAN DOKUMENT... 6 4. STÄNG ETT ÖPPNAT DOKUMENT... 6 5. SPARA EN SÖKNING... 7 6. VÄLJ

Läs mer

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt. Kom igång Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.se/login Nu dyker en ruta upp på skärmen. Fyll i ditt användarnamn och lösenord och klicka på "logga in". Nu

Läs mer

Önska arbetstider- Manual

Önska arbetstider- Manual Önska arbetstider- Medarbetare Manual Version 2015.01 Medvind Informationsteknik AB Innehåll Innehåll... 2 Logga in... 3 Ange lösen... 3 Lägga in tider... 4 Välj period... 4 Välja arbetspass... 4 Snabbinmatning...

Läs mer

batklubben.eu s hemsida

batklubben.eu s hemsida batklubben.eu s hemsida redigera din sida av webbplatsen 1. Skriv in http://www.din_doman.se/admin i browserns adressfält. 2. Skriv in ditt användarnamn och lösenord i inloggningsrutan, och tryck OK. 3.

Läs mer

Uppdaterad 2010-05-11. Lathund Synpunkten för handläggare och ansvarig chef

Uppdaterad 2010-05-11. Lathund Synpunkten för handläggare och ansvarig chef Uppdaterad 2010-05-11 Lathund Synpunkten för handläggare och ansvarig chef 1 Innehållsförteckning Handläggarens roll och ansvarsuppgifter... 3 Närmaste chefs roll och ansvarsuppgifter... 3 Praktisk handläggning

Läs mer

Manual för upprättande av MB Brounderhåll

Manual för upprättande av MB Brounderhåll Innehållsförteckning 1 INLEDNING... 1 2 REVIDERING PROGRAM MARS 2011... 1 3 INSTALLATION... 1 4 FUNKTIONER I MB BROUNDERHÅLL... 2 5 SKAPA MÄNGDBESKRIVNING... 3 6 SPARA OCH SKRIV UT... 6 1 INLEDNING I detta

Läs mer

Installera din WordPress med 9 enkla steg

Installera din WordPress med 9 enkla steg Installera din WordPress med 9 enkla steg Den här artikeln förutsätter att du har satt upp en webbserver eller har köpt ett webbhotell där du kan placera din nya WordPress hemsida. Om du inte har det,

Läs mer

4 Kolumn Kalkylbladet är uppdelat i rader (horisontellt) och kolumner (vertikalt). Där dessa möts finns alltid en cell.

4 Kolumn Kalkylbladet är uppdelat i rader (horisontellt) och kolumner (vertikalt). Där dessa möts finns alltid en cell. Lathund för Microsoft Excel 1 2 9 4 Kolumn Kalkylbladet är uppdelat i rader (horisontellt) och kolumner (vertikalt). Där dessa möts finns alltid en cell. Innehåll Autofyll Celler Diagram Ändra diagramtyp

Läs mer

Doktorander vid Handelshögskolan

Doktorander vid Handelshögskolan Maj 2017 Doktorander vid Handelshögskolan våren 2017 Instruktion för webbrapportering Innehåll 1. Allmänt... 2 2. Lämna uppgifter... 2 3. Studerande på forskarnivå vid Handelshögskolan i Stockholm... 3

Läs mer

Introduktion till Winbas. excel till Winbas

Introduktion till Winbas. excel till Winbas Introduktion till Winbas excel till Winbas Skapa datakälla Första gången man gör en koppling till databasen måste man skapa en ny datakälla, denna källa kan sedan användas till flera olika kopplingar.

Läs mer

Excel Övning 1 ELEV: Datorkunskap Sida 1 Niklas Schilke

Excel Övning 1 ELEV: Datorkunskap Sida 1 Niklas Schilke Datorkunskap Sida 1 Niklas Schilke Excel Inledning Microsoft Excel är ett kalkylprogram som ingår i Microsoft Office. Kalkyl betyder här beräkning så vi kan säga att Excel är ett program som används för

Läs mer

ADAD-net. Användarmanual INDIVIDEN. Råbe och Kobberstad Februari 2010

ADAD-net. Användarmanual INDIVIDEN. Råbe och Kobberstad Februari 2010 ADAD-net Användarmanual INDIVIDEN Råbe och Kobberstad Februari 2010 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 1 INLOGGNING OCH BEHÖRIGHETER... 2 STARTA PROGRAMMET OCH LOGGA IN... 2 BEHÖRIGHETSSYSTEM...

Läs mer

Gymnasieskola Användarhandbok

Gymnasieskola Användarhandbok Gymnasieskola Användarhandbok för rapportering i tjänsten Studeranderapportering Augusti 2016 1.1 Skicka egen fil med elevrapport Den här sidan används av skolor som rapporterar elever genom att skicka

Läs mer

Lathund. Joint Collaboration AB Korta Gatan 7 171 54 Stockholm Tel. 08 28 20 30. www.interaxo.se interaxo@joint.se. Org.nr.

Lathund. Joint Collaboration AB Korta Gatan 7 171 54 Stockholm Tel. 08 28 20 30. www.interaxo.se interaxo@joint.se. Org.nr. Lathund Joint Collaboration AB Korta Gatan 7 171 54 Stockholm Tel. 08 28 20 30 www.interaxo.se interaxo@joint.se Org.nr. 556565-2590 SE INNEHÅLL LATHUND, INTERAXO... 2 1 Varför är det olika färg och utseende

Läs mer

Särskild information om personalliggare Fröbergs RFID / Fingerprint (TM-600 Serien)

Särskild information om personalliggare Fröbergs RFID / Fingerprint (TM-600 Serien) Särskild information om personalliggare Fröbergs RFID / Fingerprint (TM-600 Serien) Särskilt om personalliggare Version 2.0 2019-05-22 Innehållsförteckning 1 - VIKTIGT ATT TÄNKA PÅ... 3 2 - SÄRSKILT UPPLÄGG

Läs mer

Användarmanual för felanmälan och beställning i Weblord

Användarmanual för felanmälan och beställning i Weblord Användarmanual för felanmälan och beställning i Weblord Användarmanual Weblord 2015-09-02 1 Inledning Anmälan görs i Weblord som arbetar direkt mot Västfastigheters fastighetssystem Landlord. I Weblord

Läs mer

Skicka SMS/e-post påminnelser från Microsoft Excel

Skicka SMS/e-post påminnelser från Microsoft Excel SMS REMINDER Skicka SMS/e-post påminnelser från Microsoft Excel Idag har det blivit alltmer populärt att tillhandahålla tjänsten att påminna kunder och medlemmar om kommande möten eller besök via SMS eller

Läs mer

ANVISNING FÖR DJURHÅLLARE

ANVISNING FÖR DJURHÅLLARE 1 (20) ANVISNING FÖR DJURHÅLLARE Utarbetad av: 7.3.2011 Piia Kauppi Evira Granskad av: 10.8.2011, 28.9.2011 Pia Vilen Evira Godkänd av: 29.9.2011 Matti Huttunen Evira 2 (20) DOKUMENTETS ÄNDRINGSHISTORIK

Läs mer

Manual för tidsredovisning och fakturering Kommunal Dagverksamhet

Manual för tidsredovisning och fakturering Kommunal Dagverksamhet Manual för tidsredovisning och fakturering Kommunal Dagverksamhet Innehåll 1. Att komma igång s. 2 Det här behöver du Ändra inställningar i Excel Ladda ner mallen Spara mallen Mallens flikar 2. Att redovisa

Läs mer

Registrera i DiVA. en lathund för rapportering inom Miljöövervakningen till Naturvårdsverket

Registrera i DiVA. en lathund för rapportering inom Miljöövervakningen till Naturvårdsverket Registrera i DiVA en lathund för rapportering inom Miljöövervakningen till Naturvårdsverket Detta är en manual kring vilka uppgifter vi vill att du som utförare ska registrera i DiVA-konsortiets gemensamma

Läs mer

ANVÄNDARMANUAL, INTERAXO

ANVÄNDARMANUAL, INTERAXO ANVÄNDARMANUAL, INTERAXO 1 VARFÖR ÄR DET OLIKA FÄRG OCH UTSEENDE PÅ MAPPARNA? Gula mappar Blå mappar Blårandiga mappar Enkla mappar som man känner igen från Utforskaren. En gul mapp kan innehålla undermappar

Läs mer

Manual Administration digitala läromedel

Manual Administration digitala läromedel Manual Administration digitala läromedel I SAMARBETE MED DIG Manual för Gleerups digitala läromedel På www.gleerupsportal.se finns alla Gleerups digitala läromedel. Här kan du begära nytt lösenord, logga

Läs mer

Collection Service Min första fordran

Collection Service Min första fordran Motsvarande vägledningar för vänstermeny hittar du längre ner i dokumentet Allmänt Nedan ges en kort beskrivning om hur du skapar och godkänner en fordran i Collection Service. 1. Skapa fordran/mappar

Läs mer

Uppgifter på forskarnivå från Handelshögskolan

Uppgifter på forskarnivå från Handelshögskolan Juni 2016 Uppgifter på forskarnivå från Handelshögskolan Instruktion för webbrapportering Innehåll 1. Allmänt... 2 2. Lämna uppgifter... 2 3. Studerande på forskarnivå vid Handelshögskolan i Stockholm...

Läs mer

a) Skapa en ny arbetsbok. b) Skriv in text och värden och ändra kolumnbredd enligt nedan.

a) Skapa en ny arbetsbok. b) Skriv in text och värden och ändra kolumnbredd enligt nedan. 102 Datorkunskap Kalkyl och diagram, övningar Kalkylbladet 1 Skriva in text och värden 170 172 a) Skapa en ny arbetsbok. b) Skriv in text och värden och ändra kolumnbredd enligt nedan. c) Ändra Torget

Läs mer

NRS Excelrapporter. Välj Export av data. Gör dina val.

NRS Excelrapporter. Välj Export av data. Gör dina val. NRS Excelrapporter Välj Export av data Gör dina val. När du fått fram din rapport i Excel, så väljer du Spara som och ger filen ett tydligt namn, t.ex. Initialt, Avslut respektive Uppföljning Välj sedan

Läs mer

1 Ändra kolumnbredd och radhöjd

1 Ändra kolumnbredd och radhöjd 330 1 Ändra kolumnbredd och radhöjd När en cell innehåller mycket data så är det lämpligt att öka kolumnbredden eller radhöjden för att informationen ska bli lättare att läsa. Det finns också tillfällen

Läs mer

Snabbguide om slakt- och förmedlingsanmälan för får och getter. Eviras anvisning

Snabbguide om slakt- och förmedlingsanmälan för får och getter. Eviras anvisning Snabbguide om slakt- och förmedlingsanmälan för får och getter Eviras anvisning Eviras anvisning Tas i bruk 10/2009 TIHY Godkänd av Föredragande Mera information Matti Huttunen Pia Vilen Dataadministrationsenheten

Läs mer

Fältnamn /Rubrik Fältnamn /Rubrik Fältnamn /Rubrik Fältnamn /Rubrik Data Data Data Data Data Data Data Data

Fältnamn /Rubrik Fältnamn /Rubrik Fältnamn /Rubrik Fältnamn /Rubrik Data Data Data Data Data Data Data Data Datahantering i Excel Grundbegrepp I alla typer av databaser finns alltid en tabell där informationen i databasen fysiskt finns lagrad. Tabellen har samma enkla uppbyggnad som en tabell i ordbehandlingsprogrammet

Läs mer

Lathund Fritidshem 2014-10-03

Lathund Fritidshem 2014-10-03 Lathund Fritidshem 2014-10-03 1 Innehåll Logga in... 3 Behörighet... 3 Inloggning till systemet, Hypernet... 3 Glömt lösenord... 3 Uppdatera lösenordet... 3 Vyer anpassa det du vill se... 4 Kolumner...

Läs mer

Användarmanual Jobb i Stan. CV-Handboken. Registrering, jobbsökning mm. Copyright Aditro. All rights reserved.

Användarmanual Jobb i Stan. CV-Handboken. Registrering, jobbsökning mm. Copyright Aditro. All rights reserved. Användarmanual Jobb i Stan CV-Handboken Registrering, jobbsökning mm. Innehållsförteckning: 2 Registrering 5-16 2.1 Skapa ett konto 5-6 2.2 Skapa ett CV 6 2.2.1 CV-profil (steg 1) 7-8 2.2.2 Arbetslivserfarenhet

Läs mer

Beställning till Husfoto. Handledning

Beställning till Husfoto. Handledning Beställning till Husfoto Handledning Datum: 13 mars 2012 Innehåll Inställningar... 2 Så här gör du en beställning... 4 Så här hämtar du materialet... 7 Hur sparas filerna?... 8 Support...11 Kortkommandon

Läs mer

Synergi Användarhandbok för att söka rapporter

Synergi Användarhandbok för att söka rapporter 2008-12-09 Synergi Användarhandbok för att söka rapporter 1 Innehållsförteckning Inledning... 3 Enkel sökning av rapporter i Synergi... 4 Fliken sökparametrar... 5 Fliken Avancerat... 6 Fliken Rapportutformning...

Läs mer

Manual Betongindustris kundportal

Manual Betongindustris kundportal Manual Betongindustris kundportal Betongindustri har utvecklat en portal där du som kund, åkare eller chaufför kan hitta de följesedlar som är relaterade till dig. Du hittar portalen på följande adress:

Läs mer

Introduktion till MySQL

Introduktion till MySQL Introduktion till MySQL Vad är MySQL? MySQL är ett programmerings- och frågespråk för databaser. Med programmeringsspråk menas att du kan skapa och administrera databaser med hjälp av MySQL, och med frågespråk

Läs mer

Skapa Aktiviteter, Möten, Affärsmöjligheter, Offert-/Orderrader samt Leveranser (utöver Företag och Kontaktpersonsdata).

Skapa Aktiviteter, Möten, Affärsmöjligheter, Offert-/Orderrader samt Leveranser (utöver Företag och Kontaktpersonsdata). Dataimport Introduktion Funktionen Dataimport i webcrm är anpassad för att: Importera data från en befintlig databas eller ny datafil. Uppdatera/skriva över befintlig data med ny data. Skapa Aktiviteter,

Läs mer

Revu Handledning: Markeringslista

Revu Handledning: Markeringslista Revu Handledning: Markeringslista Markeringslistan är en specialanpassad flik med horisontell layout som ger dig kraftfulla funktioner för att hantera, komma åt, granska och summera markeringar i en PDF-fil.

Läs mer

Programmets startmeny ser ut så här. För att få fram menyerna Avsluta, Inställningar och Användare måste du föra markören upp till det blåa fältet.

Programmets startmeny ser ut så här. För att få fram menyerna Avsluta, Inställningar och Användare måste du föra markören upp till det blåa fältet. Programmets startmeny ser ut så här. För att få fram menyerna Avsluta, Inställningar och Användare måste du föra markören upp till det blåa fältet. Då du klickar på Användare öppnas denna bläddringslista.

Läs mer

Liten lathund för RFS lokala redaktörer av föreningssidor

Liten lathund för RFS lokala redaktörer av föreningssidor Liten lathund för RFS lokala redaktörer av föreningssidor Logga in i Episerver 6: Logga in genom att skriva http://rfs.se/gui i webbläsaren. Skriv ditt användarnamn och lösenord i inloggningsrutan. Klicka

Läs mer

Arbetssätt i Skola24 Schema

Arbetssätt i Skola24 Schema Arbetssättet i Skola24 Schema liknar till allra största delen arbetssättet i Novaschem 2013, med den skillnaden att flera användare samtidigt kan göra ändringar i samma schema. I det här dokumentet beskrivs

Läs mer

Tävl-adm 3.0. Tävlingsadministrativt system www.braincurrent.se 1

Tävl-adm 3.0. Tävlingsadministrativt system www.braincurrent.se 1 Tävl-adm 3.0 Innehåll Introduktion... 3 Systemkrav... 3 Mjukvara... 3 Grunder... 4 Symboler... 4 Knappar... 4 Kontroller... 4 Tips... 4 Huvudmeny... 5 Flytta data mellan datorer... 5 Tävlingsdata... 5

Läs mer

Användarhandbok för MOA Processen basala hygienrutiner och klädregler

Användarhandbok för MOA Processen basala hygienrutiner och klädregler 1 Skapad 2011-10-21 Reviderad 2013-10-02 Användarhandbok för MOA Processen basala hygienrutiner och klädregler Innehållsförteckning 1 REGISTRERA 1.1 Användarkonto 3 1.2 Öppna MOA 3 1.3 Välj rätt process

Läs mer

KOMMUNALT AKTIVITETSMEDLEMSBIDRAG

KOMMUNALT AKTIVITETSMEDLEMSBIDRAG Sida 1 av 15 Förening Närvarokort ID KOMMUNALT AKTIVITETSMEDLEMSBIDRAG Verksamhet Anläggning/Lokal ANSÖKAN AVSER PERIODEN 2011 Riktigheten av lämnade uppgifter intygas: Ledarens namnteckning NAMN PÅ DELTAGARE

Läs mer

INSTRUKTION FÖR ATT FYLLA I MALL KVARTALSUPPFÖLJNING (VERKS. 11, 21 OCH 24) /OCH ANDRA BUDGET UTFALLS MALLAR.

INSTRUKTION FÖR ATT FYLLA I MALL KVARTALSUPPFÖLJNING (VERKS. 11, 21 OCH 24) /OCH ANDRA BUDGET UTFALLS MALLAR. INSTRUKTION FÖR ATT FYLLA I MALL KVARTALSUPPFÖLJNING (VERKS. 11, 21 OCH 24) /OCH ANDRA BUDGET UTFALLS MALLAR. Budgetvärden: Öppna dokumentet Mall Kvartalsuppföljning. Fyll i budgetvärden i BUDGETmallen

Läs mer

Användarhandbok StepStones Recruiters Space

Användarhandbok StepStones Recruiters Space Användarhandbok StepStones Recruiters Space CV-Sökningar I denna del av Recruiters Space kan du söka efter passande kandidater i StepStones CV-databas. Du kan också registrera CV-agenter som automatiskt

Läs mer

Kapitel 4 Arkivmenyn Innehåll

Kapitel 4 Arkivmenyn Innehåll Kapitel 4 Arkivmenyn Innehåll ARKIVMENYN...2 Byt aktuell användare...2 Utskrift till skärm eller skrivare...3 SQL verktyget...4 Ny SQL...4 Hämta SQL...5 Spara SQL...5 Kör SQL...5 Visa som...5 Avsluta...5

Läs mer

Komma igång med 3L Pro 2014. Komma igång med 3L. Copyright VITEC FASTIGHETSSYSTEM AB

Komma igång med 3L Pro 2014. Komma igång med 3L. Copyright VITEC FASTIGHETSSYSTEM AB Komma igång med 3L Innehåll LOGGA IN I 3L... 3 Verktyg och kortkommandon... 6 Övriga tangenter... 9 RAPPORTUTSKRIFT I 3L... 10 Instruktioner för att skriva till fil:... 11 Logga in i 3L Ikonen för 3L Pro

Läs mer

Information: Elektronisk rapportering

Information: Elektronisk rapportering 1(6) 2011-02-17 Information: Elektronisk rapportering Du kan rapportera in statistik över 2010 års försöksdjursanvändning fram till och med den 1 april 2011. 1. Så här når du sidan där du rapporterar statistiken

Läs mer

Självbetjäning för arbetsgivare. Användarhandledning Arbetsgivartjänsten Lämna uppgifter

Självbetjäning för arbetsgivare. Användarhandledning Arbetsgivartjänsten Lämna uppgifter Självbetjäning för arbetsgivare Användarhandledning Arbetsgivartjänsten Lämna uppgifter Innehåll 1 DOKUMENTINFORMATION... 3 1.1 SYFTE... 3 1.2 AVGRÄNSNINGAR... 3 1.3 STÖD VID LÄSNING... 3 1.4 GENERELLA

Läs mer

LUVIT Resource Centre 1.4. Användarmanual

LUVIT Resource Centre 1.4. Användarmanual LUVIT Resource Centre 1.4 Användarmanual INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 1 PORTALEN... 2 LOGGA IN... 2 SJÄLVREGISTRERING... 2 ÖPPNA KURSER... 3 NYHETER... 4 DEN PERSONLIGA MENYN... 4 MENYN...

Läs mer