SEX SAKER DU KAN GÖRA FÖR ATT RÄDDA VÄRLDEN!

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SEX SAKER DU KAN GÖRA FÖR ATT RÄDDA VÄRLDEN!"

Transkript

1 SEX SAKER DU KAN GÖRA FÖR ATT RÄDDA VÄRLDEN!

2 Det gick snabbt från att Navid Modiri startade bloggen den 1:a januari 2009 till att det skapades systerbloggar och aktiviteter i andra städer i Sverige och världen. Nu finns det ett 40-tal 365-bloggar, både geografiska som 365 Jönköping, likväl som ämnesspecifika som 365 saker du kan slöjda. 365 saker har också varit delaktiga i projekten Idépedia, Sharea, Tankeboksprojektet, Sweetart och Brevrevolutionen - och fick på vägen ett par stora bloggpriser*. 365 saker har också synts på musikfestivaler, bokmässor och arrangemang för unga. Framförallt unga har inspirerats till att bli görare, att våga prova saker de inte gjort tidigare, att starta egna projekt, att skapa egna arbetstillfällen, att utbyta idéer med varandra och helt enkelt att bli mer handlingskraftiga. Det är roligt att göra saker, både själv och tillsammans och ju mer saker du gör desto fler förstår du att du kan göra. Genom att blogga om det på nätet inspirerar du fler människor att göra saker. Ju fler människor som gör saker desto flera nya saker kan uppstå. Det tror vi är början på en generation av görare. --- * Under 2009 vann 365 saker du kan göra Stora Bloggpriset och Kulturbloggpriset. facebook.com/365saker

3 Just det, du håller nu det fjärde av fem häften som 365 saker du kan göra har producerat under Vi har gjutit ihop de sex bästa inläggen från vår blogg 365saker.se om hur man som ung kan rädda världen. --- Det tar inte mer än en timme att utföra någon av de 365 saker du kan göra för att rädda världen. Tänk om alla människor gjorde en sak för att göra världen till en bättre plats. Det skulle vara sex miljarder världsräddartimmar. 365 saker du kan göra uppstod som idé i Navid Modiris huvud när han satt på en flygplats och hyperventilerade över att han hade blivit en usel människa. Men så tittade han upp mellan ickeandningarna och såg Johan Tells bok 100 sätt att rädda världen. Det var så 365 saker började. Det här är ett sätt att rehylla Johan Tell och planeten. Det här är Sex saker du kan göra för att rädda världen.

4 #180 Lär dig rädda liv Om någon skulle börja blöda, få andnöd eller falla ihop så vet jag inte rent medicinskt hur jag ska hantera det. Jag kan improvisera. Lägga ihop kunskap jag har tagit till mig genom att titta på Grey s Anatomy, Cityakuten och House. Men jag kommer att vara sjukt nervös. Sjukt svettig. Är det huvudsida framläge eller framsida stupaläge? Det pinsamma är att jag redan levt en fjärdedel av mitt liv utan att veta hur man ska hantera en nödsituation. Ifall någon börjar brinna, svimmar eller får en hjärtattack. Jag har varit med om en del kaosartade situationer. Jag vet att jag beter mig väldigt lugnt och sansat. Jag ringer 112. Jag hjälper till, virar filtar om personen, kollar så att de andas men är svettig och nervös och väntar varje sekund på att räddningspersonal ska dyka upp. Men tänk om man är på en plats där det tar tid innan ambulansen kommer? Om den ens dyker upp. Det är läge att ta sig i kragen och kamma sig och gå en kurs i första hjälpen. Bonus - Första hjälpen-kurser finns att beställa på hemsidan, redcross.se Text: Navid Modiri 1 dag eller mindre Färre än 10 Kr _ + Under 500 kr Speciell plats Jag kan inte komma på några nackdelar. Det kanske kan upplevas som lite obehagligt för vissa? Du kan hantera nödsituationer om de drabbar dig eller någon du känner eller en komplett främling på gatan. Du blir inte den handfallne som står och ser på utan kan hjälpa människor och rädda liv.

5 #10 Ge bort dina kroppsdelar Snåla inte, ge bort dina organ. När jag lånar ut en bok eller film till min kompis Markus vet jag att jag aldrig kommer att få tillbaka den. På så sätt är det samma sak att ge bort ett organ. Jag vet att någon annan har det gött med något som en gång var ens eget och det är helt okej. Jag behöver det ju inte längre. Om jag ändå är död så behöver jag knappast ha med mig ögon eller lungor. Och detsamma gäller om jag har läst en bok. Låt Markus behålla den. Det kan förstås vara läskigt att tänka på det faktum att jag ska dö. Och det är kanske därför många inte går med i donationsregistret. Det är som en post-it-lapp tatuerad med vår egen dödlighet. Inte för att det är någon nyhet direkt men vi vill ändå inte lyssna, vi håller för öronen med skakiga händer och skriksjunger ABBA s Waterloo. Eller så är det bara att skjuta bort tanken och göra det. Jag satte mig vid datorn och gick in på På sidan läste jag om en sexårig pojke som hade gått bort. Men hans organ hade gett liv åt sex andra personer. Det är som om Markus hade lånat ut min bok till ytterligare sex personer som hade fått läsa den. Då hade åtta personer fått läsa en bok och bara en hade betalat för den. Det måste ju vara en vinst. Text: Navid Modiri 1 timme eller mindre Själv Kr _ + Gratis Inga jag kan komma på Varsomhelst Andra människor kan leva vidare. Du lämnar ett starkt intryck och minne efter dig när du dör. Det är en solidarisk, osjälvisk och medmänsklig handling som också kan inspirera andra till att göra det.

6 #305 Vägra plastpåsar Konflikter är som bloggar. Det finns stora konflikter som den mellan Palestina och Israel precis som det finns stora bloggar som uppdateras med en massa text varje dag, där meningar broderas ut som gyllene fält av blommor en glittrande sommardag. Och så finns det mindre konflikter precis som det finns mikrobloggar. Mikrokonflikter. Varje gång jag och min flickvän är och handlar utsätter jag henne för en mikrokonflikt. En minut efteråt har hon glömt att den överhuvudtaget har ägt rum. Men under några sekunder gör jag henne obekväm och under en millisekund av kosmiskt rymdtid så mikrohatar hon mig. Men det är det värt. Jag kan inte förstå plastpåsar. Jag har börjat känna en avsky gentemot plastpåsar. Jag vet inte om det är någon antiplastlobbyist som har infiltrerat min hjärna med ett chip medan jag sov eller om det är något psykologiskt subtilt budskap i en dokumentär jag sett men plötsligt är jag där. Jag mår illa när jag tänker på alla plastpåsar. Jag har lägenheten full av tygpåsar i olika färger för att jag ska slippa få plastpåsar. Trots det kommer det perversa erbjudanden varje dag. Flera gånger om dagen agerar butiksbiträdena hallickar åt horpåsarna. Fläker ut stora eller små påsar framför mig. Jag tackar och säger att jag kan ta drycken, plagget eller boken i handen eller i min tygpåse. Så här går mikrokonflikten till: när butiksbiträdena erbjuder mig en påse så avböjer jag. Detta resulterar i en orolig och stel flickvän eftersom hon vet att jag därefter kommer att förklara varför jag inte vill ha någon påse: - Så sparar vi på naturens resurser och ger påsen till någon som verkligen behöver den. Jag känner mikrohatet i ryggen och butiksbiträdets besvikna blick framför mig. Men det är värt det. Även om jag låter som en brådmogen småbarnspappa med snusförnuftet som vapen mot världens fjanterier. Det är så värt det. Text: Navid Modiri

7 1 timme eller mindre Själv Kr Gratis Speciell plats _ + Du blir platspåsetillverkarnas största fiende. De kanske kommer hem till dig och kastar plastpellets på dig när du sover. Du sparar på naturens resurser. Du slipper göra gratis reklam för företaget genom att springa runt med deras logga i handen på stan.

8 #65 Låna ut pengar till folk Det globaliseras hej vilt och det pratas om global uppvärmning, ett globalt medieklimat och en global ekonomi. Det sistnämnda blev väldigt tydligt under den senaste finanskrisen där osäkra bolån från USA spreds som ett ekonomiskt virus över hela världen. Och sedan dess har det konstant tjatats om tråkiga saker som kris och depression. Därför tänkte jag tipsa om en kul aktivitet som i mina ögon plockar russinen ur den globala kakan: att via internet låna ut pengar till fattiga drömmare i tredje världen genom så kallade mikrolån. Mikrolån innebär att man ger folk utan säkerhet en chans till ett lån och därmed ett bättre liv. Det handlar om människor som inte kan få ett vanligt banklån. Det jag gillar är att det inte är bidrag, utan helt enkelt att man låter lite fattigare entreprenörer leka med ens pengar till noll ränta. En brilliant liten idé som bland annat belönats med Nobels fredspris. Och ännu bättre blir det alltså när man kombinerar mikrolån och internet. Själv föll jag pladask för tjänsten Kiva.org som skulle kunna beskrivas som en korsbefruktning av Facebook, peer-to-peer, sms-lån och biståndsarbete. På Kiva.org presenteras alla som ansöker om lån med bild och anledning till att de ansöker om ett lån. Du väljer själv vem du vill låna ut till, ner på individnivå. Kanske grips du av någons livshistoria eller så lånar du helt enkelt ut pengar för din egen skull. Undersökningar har visat att vi mår bra av att göra goda gärningar och att samma njutningscentra som går igång på mat, sex och droger aktiveras i hjärnan.

9 Jag rekommenderar att du skippar drogerna och mikrolånar istället. Och oroa dig inte för att du ska starta en ny finanskris genom dina lån. Till skillnad från amerikanerna är världens fattiga otroligt duktiga på att betala tillbaka sina lån. Alla jag har lånat ut till har betalat tillbaka, och globalt sett är återbetalningsgraden hos alla miljoner låntagare över 90 procent. Det är smått fantastiskt. Så registrera dig på Kiva.org och gör en god gärning som får dig och världen att må lite bättre. Text: Jesper Larsson, är bland annat är Göteborgsambassadör för presentationsevenemanget Pecha Kucha. På hans Kiva. org-sida, kan du se vilka drömmare han själv valt att låna ut pengar till. 1 dag eller mindre Fler än 10 Kr Under 500 kr Speciell plats _ + Jag ser inga direkta nackdelar med att låna ut pengar till fattiga entreprenörer, men man bör tänka på att denna typ inte ersätter andra sorters bistånd. Det kommer alltid finnas människor som är så pass utsatta att det inte räcker med ett lån, utan där det krävs andra former av hjälpinsatser. Så om du i dagsläget stödjer andra organisationer bör du inte sluta med det. Du gör en klassisk god gärning där du själv väljer vem du ska låna ut till. Du får tillbaka dina pengar när lånet betalas tillbaka. Det är enklare än att springa runt med bössor eller pärmar på stan.

10 #141 Gör en osjälvisk gärning för en främling Det finns en historia som jag aldrig blir trött på att höra. Den utspelar sig i en miljonstad i Mellanöstern. Höghusen är i olika bruna nyanser och det ligger ett tunt lager av sand mellan träden i alléerna. Vid det stora universitetet i staden ligger ett litet kafé med ett stort fönster som vetter ut mot en hårt trafikerad gata. Just den här dagen är det inte många bilar som kör på gatan eftersom den är avstängd lite längre upp på grund av en demonstration. Polisen har gjort en razzia mot en studenttidning och studenterna protesterar mot nedläggningen. På kaféet händer det inte mycket. En ung man i tjugoårsåldern håller på att plocka ner en stor termos med skållhett vatten från en hylla högt upp på väggen. Han står på en vinglig stol och under den står hans vän. Några hundra meter bort på gatan står tre unga kvinnor som också är runt tjugo. De häftar upp stora röda affischer på en vägg. En av kvinnorna har ett stort gips runt benet. Inuti gipset har hon gömt en häftpistol och en rulle med affischer. Allt händer väldigt snabbt. Plötsligt sprider sig en stank av tårgas och det hörs skrik och skott. Några hundra meter bort syns rök och sirener. På kaféet välter den unge mannen på stolen termosen med varmt vatten över sin kompis som skriker och svär åt honom. Den unge mannen går ner och letar efter något att svalka sin brända vän med. När han gör det råkar han titta ut genom det stora fönstret. Synen som möter honom är två unga kvinnor som panikslaget försöker ta sig fram med sin haltande vän i släptåg. Bakom dem är det ett stort moln av kravallpoliser, batonger, automatgevär, skällande hundar, flygande tegelstenar, rök och sirener. Den unge mannen låter tankarna fylla honom i ungefär en sekund. Sen drar han ner alla persienner. Öppnar dörren och visslar på kvinnorna. De vänder sig om och han vinkar med handen in mot kaféet. De två kvinnorna vänder om och springer in med sin gipsade väninna mellan sig. Dörren stängs mot allt oväsen utanför. Fem par ögon tittar ut genom varsin glipa i persiennerna.

11 Den unga kvinnan med gipset vänder sig om och tittar in i kaféet. Den unga mannen tittar på henne och ler. Hon suckar och tittar på sina vänner precis som hon gjort alla de tusen andra gånger småpojkar har lett mot henne. Han bara fortsätter le. Det tog ett par år innan hon lärde känna honom och hittade en plats i sitt hjärta för honom. Sen tog det ett år till innan jag föddes. Och varje gång jag frågar min mamma om hon kan berätta historien igen så suckar hon djupt. Pappa bara ler. Bonus gå in på payitforwardmovement.org/index.html Text: Navid Modiri 1 timme eller mindre Färre än 10 Kr Gratis Varsomhelst _ + Du kan komma fem minter för sent till ett möte Karma. Kärlek. Du mår bra av att göra gott för andra.

12 #593 Handla lokalt Varför ska man äta lokalt? Jo för att: 1. Känna skillnaden i smak Vid en bondens marknad, har de flesta lokala råvaror hämtats inom 24 timmar. De kommer till dig mogna, friska och med sin fulla smak, till skillnad från snabbköpets livsmedel som kan ha tagit veckor eller månader innan de kommer fram till din tallrik. 2. Du vet du vad du äter Att köpa mat idag är komplicerat. Vilka bekämpningsmedel har använts? Är majsen genetiskt modifierad? Var det en frigående kyckling eller fick den växa upp i en trång liten bur? För personer som äter lokalt är det lättare att få svar. 3. Träffa dina grannar Att äta lokalt är socialt. Träffa bonden som odlat din potatis. Människor som handlar på ekologiska marknader samtalar oftare med varandra än deras motsvarigheter som handlar sin mat i snabbköpet. Börja odla själv på en kolonilott och träffa dina grannar! 4. Ta kontakt med årstiderna När du äter lokalt, äter du vad som finns i säsong. Du minns att körsbär och jordgubbar är smaken av sommar. Även under vintern, kan klassisk tröstmat som potatismos och pannkakor göra större sinnliga intryck än bär från andra sidan jorden. 5. Upptäcka nya smaker Vilka är de lokala specialiteter där du bor just nu? Har du någonsin provat att göra pesto på grönkål? Vad sägs om älgleverpastej? Vilket mejeri ligger närmast ditt hem? Hur många sorters päron finns i din mataffär? Kanske tre olika? På små gårdar bevaras hundratals andra sorter, medan tusentals har gått förlorade i vår kapplöpning till enformighet. 1 vecka eller mer Fler än 10 Kr _ + Under 100 kr Man måste tänka efter lite Alla blir glada, nu och i framtiden. Varsomhelst

13 6. Utforska din omgivning Att besöka lokala gårdar är ett sätt att vara turist på hemmaplan, med trevliga mellanmålsstopp. 7. Rädda världen En amerikansk studie visar att regionala livsmedel konsumerar 17 gånger mindre olja och gas än en de som levereras över hela landet. Vi kan ändra våra vanor eller fortsätta bränna fossila bränslen och lära oss leva med den globala klimatförändringen, häftiga naturkatastrofer och krig om resurserna 8. Stödja små gårdar Många människor från alla samhällsskikt drömmer om att arbeta med lantbruk, kanske du också gör det? I områden med starka lokala marknader är familjejordbruken återupplivade. Det är mycket bättre än de jobb på stormarknader och snabbmatsställen som den globaliserade ekonomin erbjuder i västerländska städer. 9. Ge tillbaka till den lokala ekonomin En brittisk studie spårade hur mycket av de pengar som används på lokala livsmedelsföretag stannade i den lokala ekonomin, och hur många gånger de var återinvesterade. Det totala värdet var nästan dubbelt mot motsvarande summa som spenderats på en stormarknadskedja. Investera i glada grannar och behåll helt enkelt pengarna i närheten. 10. Hålla dig frisk Ät mer grönsaker, ät färre bearbetade produkter fullproppade med tillsatser och ät färskare mat. 11. Skapa minnen Vet du hur det luktar när man röker fisk? Ta med familjen och åk för att se när dina lokala mjölkkor släpps ut på våren. Baka era egna piroger istället för att träffas på snabbmatsrestaurangen. Koka sylt med de du tycker om. 12. Ha roligare när du reser När du är beroende av lokal mat, så kommer du vilja fortsätta att utforska. Vad äter man för bär i Norrland? Vad äter bönderna i Portugal? Hur smakar ost i Estland? Text/översättning/bild: Hanna Hallén, som är en permakulturintresserad konstnär/ formgivare/miljöaktivist som med myrsteg försöker förändra världen. Här har hon försvenskat ett inlägg från 100 Mile Diet för att få oss att stödja lokalt producerade varor.

14 Texterna är smakprov från sex av våra till dags dato 900 inlägg skrivna av 365 saker och av deltagare på bloggen med samma namn.

15

16 Hjälp någon du inte känner, vägra plastpåsar, låna ut pengar i ett mikrolån, åk tåg, handla lokalt. Det finns minst 365 saker du kan göra för att rädda världen och som inte tar mer än en timme att genomföra. I det här häftet berättar vi om sex utav dem. --- Det har nu gått tre år sedan göteborgaren Navid Modiri startade bloggen 365 saker du kan göra. Idag har vi utvecklats till ett rikstäckande nätverk som främst inspirerar unga till att bli görare, att våga prova saker de inte tidigare gjort, starta egna projekt, skapa egna arbetstillfällen, utbyta idéer med varandra och helt enkelt bli mer handlingskraftiga.

André 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

André 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej, Jag heter Aragon. Jag och min far bor i en liten stuga i en liten stad kallas sed Wood. Här bor det inte många men vi odlar mat så det räcker till alla. Men vi har inte mycket

Läs mer

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Felicia och är tio år. Jag bor på en gård i södra Sverige och jag har ett syskon som heter Anna. Hon är ett år äldre än mig. Jag har även en bror som är ett år, han

Läs mer

Hjälp min planet Coco håller på att dö ut. Korvgubbarna har startat krig Kom så fort du kan från Tekla

Hjälp min planet Coco håller på att dö ut. Korvgubbarna har startat krig Kom så fort du kan från Tekla Kapitel 1 Hej jag heter Albert och är 8 år. Jag går på Albertskolan i Göteborg. Min fröken heter Inga hon är sträng. Men jag gillar henne ändå. Mina nya klasskompisar sa att det finns en magisk dörr på

Läs mer

Pojke + vän = pojkvän

Pojke + vän = pojkvän Pojke + vän = pojkvän Min supercoola kusin Ella är två år äldre än jag. Det är svårt att tro att det bara är ett par år mellan oss. Hon är så himla mycket smartare och vuxnare än jag. Man skulle kunna

Läs mer

Författare: Filippa Adolfsson

Författare: Filippa Adolfsson ÖN Författare: Filippa Adolfsson Kapitel 1. Jag ler mot flygvärdinnan som passerar mig. Min kompis Belle sitter bredvid mig. Vi sitter och småpratar och jag får reda på att hon är rädd för att flyga. Det

Läs mer

Det sista slaget. www.viljaforlag.se. Arbetsmaterial LÄSARE. Författare: Tomas Dömstedt

Det sista slaget. www.viljaforlag.se. Arbetsmaterial LÄSARE. Författare: Tomas Dömstedt Arbetsmaterial LÄSARE Det sista slaget Författare: Tomas Dömstedt Bakgrund Det här materialet hör till boken Det sista slaget som är skriven av Tomas Dömstedt. Materialet är tänkt som ett stöd för dig

Läs mer

Kap,1. De nyinflyttade

Kap,1. De nyinflyttade Kap,1 De nyinflyttade Det är mitt i sommaren och Clara sitter i fönstret och tittar ut, hon ser dem nyinflyttade bära in flyttkartonger. Mamma hade sagt att dom hade en tjej som är lika gammal som Clara.

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

NYANS FILM 2015-04-26. EN UPPSTIGNING Ett kortfilmsmanus av Marcus Berguv. Tredje versionen. Kontakt: nyansfilm@marcusberguv.se +46 702 92 03 36

NYANS FILM 2015-04-26. EN UPPSTIGNING Ett kortfilmsmanus av Marcus Berguv. Tredje versionen. Kontakt: nyansfilm@marcusberguv.se +46 702 92 03 36 NYANS FILM 2015-04-26 EN UPPSTIGNING Ett kortfilmsmanus av Marcus Berguv Tredje versionen Kontakt: nyansfilm@marcusberguv.se +46 702 92 03 36 1. EXT. BALKONGEN- DAG, 70 år, står på balkongen, rökandes

Läs mer

INSPIRATIONSMATERIAL TILL HIMMEL OCH PANNKAKA

INSPIRATIONSMATERIAL TILL HIMMEL OCH PANNKAKA PREMIÄR PÅ TEATER SAGOHUSET 6 MARS 2011 INSPIRATIONSMATERIAL TILL HIMMEL OCH PANNKAKA AV ISA SCHÖIER Regi och kostym Scenografi Ljusdesign Stalle Ahrreman Marta Cicionesi Ilkka Häikiö I rollerna Ulf Katten

Läs mer

Hur visar du andra att du tycker om dom? Vad märker du att andra människor blir glada av?

Hur visar du andra att du tycker om dom? Vad märker du att andra människor blir glada av? MBT 2013 Undervisning av Ulrika Ernvik Guds dröm om mej! Gud har en dröm! Ps 139:13-18 Gud har en dröm för varenda liten människa även mej. Drömmen handlar mest om vem han vill att jag ska VARA mer än

Läs mer

Nu är pappa hemma Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11 och förmågor som tränas. Eleverna tränar på följande förmågor

Nu är pappa hemma Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11 och förmågor som tränas. Eleverna tränar på följande förmågor sidan 1 Författare: Christina Wahldén Vad handlar boken om? Boken handlar om en tjej som alltid är rädd när pappa kommer hem. Hon lyssnar alltid om pappa är arg, skriker eller är glad. Om han är glad kan

Läs mer

Hej snygging Hej. Skicka en bild ;) Vaddå för bild? :) Naket!! Nä känner inte dig.

Hej snygging Hej. Skicka en bild ;) Vaddå för bild? :) Naket!! Nä känner inte dig. Hej snygging Hej Skicka en bild ;) Vaddå för bild? :) Naket!! Nä känner inte dig. Lyssna din lilla hora! Jag känner folk som gillar att spöa på tjejer, de tvekar inte att hoppa på ditt huvud. Vill du det???

Läs mer

En bra kompis. - sagan om den goda förpackningen

En bra kompis. - sagan om den goda förpackningen En bra kompis - sagan om den goda förpackningen FRUKT 1 Det här är William och Ellen. Idag är de med sin farmor och farfar i affären. I affären är det fullt av människor och många hyllor med varor. Det

Läs mer

Innehållsförteckning Kap 1 sida 2 Kap 2 sida 3 Kap 3 sida 4 Kap 4 sida 5 Kap 5 sida 6

Innehållsförteckning Kap 1 sida 2 Kap 2 sida 3 Kap 3 sida 4 Kap 4 sida 5 Kap 5 sida 6 Innehållsförteckning Kap 1 sida 2 Kap 2 sida 3 Kap 3 sida 4 Kap 4 sida 5 Kap 5 sida 6 Kapitel 1 David Drake är 28 år och bor i Frankrike.Han bor i en liten lägenhet långt bort från solljus.under sommaren

Läs mer

Kapitel 1 Kapitel 2 Jag nickar och ler mot flygvärdinnan som

Kapitel 1 Kapitel 2 Jag nickar och ler mot flygvärdinnan som Ön Av Darin Kapitel 1 Jag nickar och ler mot flygvärdinnan som passerar. Bredvid mig sitter en gammal dam. Vi småpratar och jag får reda på att hon är rädd för att flyga. Jag försöker lugna henne. Jag

Läs mer

Jojo 5B Ht-15. Draken

Jojo 5B Ht-15. Draken 1 Draken Kapitel 1 drakägget - Jojo kan du gå ut och plocka lite ved till brasan frågade mamma - Okej jag kommer sa jag Å föresten jag heter Jojo och jag är 11 år jag bor i ett rike som kallas älvänka

Läs mer

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå.

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. ALBUM: NÄR JAG DÖR TEXT & MUSIK: ERICA SKOGEN 1. NÄR JAG DÖR Erica Skogen När jag dör minns mig som bra. Glöm bort gången då jag somna på en fotbollsplan. När jag dör minns mig som glad inte sommaren då

Läs mer

Inledning (Problemlösning 1.)

Inledning (Problemlösning 1.) Media Inledning (Problemlösning 1.) I median spelar våra könsroller väldigt stor roll. Kvinnorna och männen har olika roller i sitt liv och det skall inte vara så eftersom man ska dela upp det lika. Jag

Läs mer

Annie & Pernilla. Made by: Hossai Jeddi

Annie & Pernilla. Made by: Hossai Jeddi Ön Annie & Pernilla Made by: Hossai Jeddi Kapitel 1 Alla passagerare har kommit ombord nu. Jag är väldigt spänd över att åka flygplan med folk för första gången. Allting går som planerat, men det börjar

Läs mer

Max, var är du? LÄSFÖRSTÅELSE MARIA FRENSBORG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Max, var är du? LÄSFÖRSTÅELSE MARIA FRENSBORG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN MARIA FRENSBORG LÄSFÖRSTÅELSE kapitel 1 scouterna(sid 3, rad 8), grupp för ungdomar som tycker om naturen försvunnen (sid 3, rad10), borta parkeringen (sid 4, rad 1), där man

Läs mer

Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida.

Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida. Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida. Min bästa kompis heter Frida. Frida och jag brukar leka ridlektion

Läs mer

Kapitel 1 Kapitel 2 Hej Brevet

Kapitel 1 Kapitel 2 Hej Brevet Den magiska dörren Kapitel 1 Hej Hej! Jag heter Jonatann. Jag är åtta år. Jag går på Kyrkmons skola. Jag gillar dinosaurier, att läsa och att spela på plattan.jag tycker om min mamma. Jag är rädd för rektorn

Läs mer

Insekternas värld Jorden i fara, del 1. KG Johansson

Insekternas värld Jorden i fara, del 1. KG Johansson Insekternas värld Jorden i fara, del 1 KG Johansson SMAKPROV Publicerad av Molnfritt Förlag Copyright 2014 Molnfritt Förlag Den fulla boken har ISBN 978-91-87317-31-6 Boken kan laddas ned från nätbutiker

Läs mer

Pedagogens manus till BILDSPEL 1 Åk 6 KROPPEN VI BOR I

Pedagogens manus till BILDSPEL 1 Åk 6 KROPPEN VI BOR I Pedagogens manus till BILDSPEL 1 Åk 6 KROPPEN VI BOR I 1. 2. Manus: Det första bildspelet i serien på fyra handlar om kroppen, hur den växer och vad kroppen och hjärnan behöver för att du ska må bra. Manus:

Läs mer

Ja jag la bort den sa mamma. Den ligger i mitt rum sa mamma. Kan du vara kvar i luren? En liten stund sa mamma. Men pappa är ju borta i en månad och

Ja jag la bort den sa mamma. Den ligger i mitt rum sa mamma. Kan du vara kvar i luren? En liten stund sa mamma. Men pappa är ju borta i en månad och Jag och min morbror. Jag var hemma själv och satt i soffan. Jag har inget och göra. Vart är tv kontrollen någonstans? Har mamma tagit bort kontrollen? Jag får väl leta sa jag med en suck. Ring ring, är

Läs mer

Drogad. AHHH! skrek Tim. Vad har hänt! skrek jag. Det är någon som har kört av vägen och krockat med ett träd! Men ring 112! Ge mig min mobil da!

Drogad. AHHH! skrek Tim. Vad har hänt! skrek jag. Det är någon som har kört av vägen och krockat med ett träd! Men ring 112! Ge mig min mobil da! Drogad Det var en helt vanlig lördags morgon, klockan var 4:33 det var kallt och snöade ute. Idag skulle jag och min pojkvän åka på skidresa i en vecka i Lindvallen, det är första gången för min pojkvän

Läs mer

Facit Spra kva gen B tester

Facit Spra kva gen B tester Facit Spra kva gen B tester En stressig dag B 1 Pappan (mannen) låser dörren. 2 Han handlar mat efter jobbet. 3 Barnen gråter i affären. 4 Han diskar och tvättar efter maten. 5 Han somnar i soffan. C 1

Läs mer

Halvmånsformade ärr. Något osynligt trycker mot mitt bröst. Jag vänder mitt ansikte mot fläkten, blundar åt den

Halvmånsformade ärr. Något osynligt trycker mot mitt bröst. Jag vänder mitt ansikte mot fläkten, blundar åt den Halvmånsformade ärr Något osynligt trycker mot mitt bröst. Jag vänder mitt ansikte mot fläkten, blundar åt den kalla luften. Det är inte så varmt längre. Dagen har börjat sjunka in i natten. Mamma talar

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Lgrs 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Lgrs 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Vad handlar boken om? Boken handlar om Mimmi. Hennes hund, Bonita, rymmer efter att ha blivit rädd när en polisbil kör förbi, med sirenerna på. Polisbilen jagar en motorcykel. Mimmis mamma berättar,

Läs mer

JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS

JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS Christoffer Mellgren Roller: 3 kvinnor, 3 män Helsingfors 060401 1. MOTELLET. (Ett fönster står öppet mot natten. Man hör kvinnan dra igen det, och sedan dra

Läs mer

Kompis med kroppen. 5. Bra för mig bra för miljön

Kompis med kroppen. 5. Bra för mig bra för miljön Kompis med kroppen 5. Bra för mig bra för miljön 5 om dan gör kroppen glad Intervjua kompisen, skolsköterskan, föräldern, syskon, tränare eller någon annan du känner om varför de tycker att man ska äta

Läs mer

I dag arbetar hela klassen med skogens djur. Siri ritar en grävling. Lova ritar en räv.

I dag arbetar hela klassen med skogens djur. Siri ritar en grävling. Lova ritar en räv. I dag arbetar hela klassen med skogens djur. Siri ritar en grävling. Lova ritar en räv. 6 7 Siri tycker att grävlingen blir fin. Lova är inte nöjd med räven. Hon letar efter sitt sudd, men kan inte hitta

Läs mer

>>HANDLEDNINGSMATERIAL DET DÄR MAN INTE PRATAR OM HELA HAVET STORMAR

>>HANDLEDNINGSMATERIAL DET DÄR MAN INTE PRATAR OM HELA HAVET STORMAR >>HANDLEDNINGSMATERIAL DET DÄR MAN INTE PRATAR OM HELA HAVET STORMAR Den här föreställningen är skapad av vår ungdomsensemble. Gruppen består av ungdomar i åldern 15-20 år varav en del aldrig spelat teater

Läs mer

kapitel 1 Publicerat med tillstånd Dilsa och den falska förälskelsen Text Petrus Dahlin Bild Sofia Falkenem Rabén & Sjögren 2013

kapitel 1 Publicerat med tillstånd Dilsa och den falska förälskelsen Text Petrus Dahlin Bild Sofia Falkenem Rabén & Sjögren 2013 kapitel 1 I morgon börjar sommarlovet och vi ska åka till Gröna Lund. Om sommaren fortsätter på det här sättet kommer det att bli den bästa i mitt liv. Jag sitter hemma på rummet och har just berättat

Läs mer

Innehållsförteckning. Kapitel 1

Innehållsförteckning. Kapitel 1 Innehållsförteckning kapitel 1 s.1 kapitel 3 s.3 kapitel 5 s.5 kapitel 2 s.2 kapitel 4 s.4 kapitel 6 s.6 Kapitel 1 Abdullah? Abdullah Alshori vaknade klockan 6.00 med tårta på sängen. Han fyller 18 år

Läs mer

Kärleken gör dig hel

Kärleken gör dig hel Kärleken gör dig hel Jag frågade den där kallaste torsdagen i februari, vad är kärlek? Det hade bildats rimfrost på mina fönsterrutor den här morgonen och jag tittade inte ens på termometern innan jag

Läs mer

Allan Zongo. Lärarmaterial. Allan Zongo. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11: Författare: Henrik Einspor

Allan Zongo. Lärarmaterial. Allan Zongo. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11: Författare: Henrik Einspor sidan 1 Författare: Henrik Einspor Vad handlar boken om? Max är en kille som bor ute på landet med sin mamma och pappa. En kväll störtar ett rymdskepp nära deras hus. I rymdskeppet finns en Alien. Max

Läs mer

Ta vara på tiden, du är snabbt "för gammal" för att inte behöva ta ansvar.

Ta vara på tiden, du är snabbt för gammal för att inte behöva ta ansvar. Några ord till min Tips och råd från IHL1A, 16 januari 2015 Lev livet medan du kan Tänk ej för mycket på framtiden, ej heller på det förflutna Var snäll mot dem som är snälla mot dig; det lönar sig. Gör

Läs mer

Hemliga Clowndocka Yara Alsayed

Hemliga Clowndocka Yara Alsayed Hemliga Clowndocka Yara Alsayed - Olivia vakna! Du kommer för sent till skolan, ropade mamma. - Ja jag kommer. Olivia tog på sig sina kläder och åt frukosten snabbt. När hon var klar med allt och står

Läs mer

Erik står i mål Lärarmaterial

Erik står i mål Lärarmaterial sidan 1 Författare: Torsten Bengtsson Vad handlar boken om? Boken handlar om Erik som är fotbollsmålvakt. Idag ska de spela match. Hans pappa är tränare och vill gärna att laget ska vinna. I bilen dit

Läs mer

Den magiska dörren. Av: Daniela Marjasin.

Den magiska dörren. Av: Daniela Marjasin. Den magiska dörren. Av: Daniela Marjasin. Hej! Hej! Jag heter Lisa och jag är 11 år. Jag går på Valnötsskolan i Malmö. Min bästa kompis heter Vera. Hon är den bästa kompis man kan ha. Hon är så snäll och

Läs mer

AYYN. Några dagar tidigare

AYYN. Några dagar tidigare AYYN Ayyn satt vid frukostbordet med sin familj. Hon tittade ut genom fönstret på vädret utanför, som var disigt. För några dagar sedan hade det hänt en underlig sak. Hon hade tänkt på det ett tag men

Läs mer

ÖN Av ANTON AXELSSON

ÖN Av ANTON AXELSSON ÖN Av ANTON AXELSSON Kapitel 1 Jag nickar och ler mot flygvärdinnan som passerar. Bredvid mig sitter en gammal dam. Vi småpratar lite och jag får reda på att hon är rädd för att flyga. Jag försöker att

Läs mer

Har du saknat mig? Prolog Nu är det 12 år sedan och jag tänker fortfarande på det. Hur mamma skriker på pappa att han ska gå medan han skriker tillbaka, det var då han lämnade oss och tillbaka kom han

Läs mer

Publicerat med tillstånd Hjälp! Jag gjorde illa Linn Text Jo Salmson Bild Veronica Isaksson Bonnier Carlsen 2012

Publicerat med tillstånd Hjälp! Jag gjorde illa Linn Text Jo Salmson Bild Veronica Isaksson Bonnier Carlsen 2012 Hjälp! Jag Linn gjorde illa hjälp! jag gjorde illa linn Text: Jo Salmson 2012 Bild: Veronica Isaksson 2012 Formgivare: Sandra Bergström Redaktör: Stina Zethraeus Repro: Allmedia Öresund AB, Malmö Typsnitt:

Läs mer

Den försvunna diamanten

Den försvunna diamanten Den försvunna diamanten Jag sitter utanför museet i London, jag ser en man gå lite misstänksamt ut genom dörren. Jag går in på museet och hör att personalen skriker och säger att diamanten är borta. Diamanten

Läs mer

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5 Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5 Hur mår du? Anledningen till att vi gör den här undersökningen är att vi vill få kunskap om ungas hälsa och levnadsvanor. Alla elever i årskurserna 5,

Läs mer

JAG MÅLAR MIN HIMMEL ORANGE

JAG MÅLAR MIN HIMMEL ORANGE JAG MÅLAR MIN HIMMEL ORANGE Sofia Fredén Slutversion December 2012januari 2013 8 år MAMMA KOMPIS 8 år LÄRARE TVÅ ORANGUTANGER I en skola, hemma, i en djungel. Pjäsen är tänkt för 3 skådespelare. 2 1. Leo

Läs mer

Han var på våg till sin flicka, och klockan kvart i sju skulle hon stå utanfor biografen Saga.

Han var på våg till sin flicka, och klockan kvart i sju skulle hon stå utanfor biografen Saga. Slå folje Stig Claesson Han var på våg till sin flicka, och klockan kvart i sju skulle hon stå utanfor biografen Saga. Hon hette Karin det mindes han tydligt. Han skulle hinna precis. Klockan var bara

Läs mer

Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass.

Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass. Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass. Jag har en kompis i min klass han är skit snäll mot

Läs mer

Får jag lov? LÄSFÖRSTÅELSE KIRSTEN AHLBURG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Får jag lov? LÄSFÖRSTÅELSE KIRSTEN AHLBURG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN LÄSFÖRSTÅELSE STORA SÄCKAR väckarklocka (sida 3, rad 1), alarm när man måste vakna brevbärare (sida 3, rad 9), den som delar ut post sorterar (sida 4, rad 7), lägger på rätt

Läs mer

Kapitel 1 I planet. Jag har varit flygrädd hela mitt liv. Men min mormor blev sjuk,

Kapitel 1 I planet. Jag har varit flygrädd hela mitt liv. Men min mormor blev sjuk, Ön Meriel shahid Kapitel 1 I planet Jag har varit flygrädd hela mitt liv. Men min mormor blev sjuk, Så jag måste åka till Frankrike. Jag är i flygplanet nu och jag börjar få panik. Jag hör att mitt hjärta

Läs mer

PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO EN JULIASAGA

PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO EN JULIASAGA PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO EN JULIASAGA Daniel Lehto 2011 daniellehto@yahoo.se Till Julia PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO Pappa jobbar på ett boende för gamla människor. Det är ett roligt

Läs mer

Hörmanus. 1 Ett meddelande. A Varför kommer hon för sent? B Vem ska hon träffa?

Hörmanus. 1 Ett meddelande. A Varför kommer hon för sent? B Vem ska hon träffa? 1 Ett meddelande Lyssna på meddelandet. Sätt kryss för rätt svar. Du får lyssna två gånger. Hej Peter! Jag är lite försenad. Jag hinner inte komma till klockan sex. Jag måste köra mamma till ögonläkaren.

Läs mer

Den kidnappade hunden

Den kidnappade hunden Den kidnappade hunden Lisa, Milly och Kajsa gick ner på stan med Lisas hund Blixten. Blixten var det finaste och bästa Lisa ägde och visste om. När de var på stan gick de in i en klädaffär för att kolla

Läs mer

Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5

Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5 Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5 Kapitel 2 - Brevet 6-7 Kapitel 3 - Nycklarna 8-9 Kapitel 4 - En annan värld 10-11 Albin Kapitel 5 - En annorlunda vän 12-13 Kapitel 6 - Mitt uppdrag 14-15 Kapitel 7 -

Läs mer

Din RelationsBlueprint - Källan till smärta eller framgång i din intima relation

Din RelationsBlueprint - Källan till smärta eller framgång i din intima relation Din RelationsBlueprint - Källan till smärta eller framgång i din intima relation Lyssna, jag känner mig enormt glad och hedrad att jag får spendera den här tiden med dig just nu och att du tar dig tid

Läs mer

istället, och reser än hit och än dit i tankarna. På en halv sekund kan han flyga iväg som en korp, bort från

istället, och reser än hit och än dit i tankarna. På en halv sekund kan han flyga iväg som en korp, bort från Reslust Tulugaq tycker att det är tråkigt att öva bokstäverna på tavlan. De gör det så ofta. Varje dag faktiskt! Så han ser ut genom fönstret istället, och reser än hit och än dit i tankarna. På en halv

Läs mer

Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen.

Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Material: Bilder med frågor (se nedan) Tejp/häftmassa Tomma A4-papper (1-2 st/grupp) Pennor (1-2 st/grupp) 1) Förbered övningen genom att klippa

Läs mer

Övning: Föräldrapanelen

Övning: Föräldrapanelen Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Material: Bilder med frågor (se nedan) Tejp/häftmassa Tomma A4-papper (1-2 st/grupp) Pennor (1-2 st/grupp) 1) Förbered övningen genom att klippa

Läs mer

Du har bara en kropp - ta hand om den! av Elin Häggström

Du har bara en kropp - ta hand om den! av Elin Häggström Du har bara en kropp - ta hand om den! av Elin Häggström Du är värdefull! Det är viktigt att få höra att man är värdefull och att man är duktig på något. Så kom ihåg, beröm dina kompisar och personer i

Läs mer

BOK➑. IB8_SWE.indd 1 27.5.2015 01:28:41

BOK➑. IB8_SWE.indd 1 27.5.2015 01:28:41 BOK➑ IB8_SWE.indd 1 27.5.2015 01:28:41 Till Margo, som gillar både ost och vax A. B. Till Bea och Bea, lika kreativa med vax som med allting annat S. B. Copyright Svensk utgåva, 2015 Twinsy www.twinsy.se

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina!

Du är klok som en bok, Lina! Du är klok som en bok, Lina! Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen, men på

Läs mer

1 december B Kära dagbok!

1 december B Kära dagbok! 1 december B Kära dagbok! (Fast egentligen är det ju ingen dagbok, utan en blå svenskaskrivbok från skolan. Jag bad fröken om en ny och sa att jag hade tappat bort den andra. Sen kan jag bara säga att

Läs mer

Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip

Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip Kapitel: 1 hej! Sid: 5 Kapitel: 2 brevet Sid: 6 Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip Kapitel: 3 nycklarna Sid: 7 Kapitel: 4 en annan värld Sid: 9 Kapitel: 5 en annorlunda vän Sid: 10

Läs mer

Idag ska jag till djurparken! Wow vad kul det ska bli. Det var 2 år sedan jag var där sisst? Hur gammal var Rut då?

Idag ska jag till djurparken! Wow vad kul det ska bli. Det var 2 år sedan jag var där sisst? Hur gammal var Rut då? MATTE PÅ ZOO HEJSAN! Jag heter Mattias och jag är 8 år. Jag kallas Matte, det har jag gjort sedan jag var väldigt liten. Jag har tre syskon. Elin, Matilda och Rut. Elin är två år mindre än mig. Matilda

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen,

Läs mer

1 Börja samtalet med tjejerna idag! EnRigtigMand.dk. Äger alla rättigheter

1 Börja samtalet med tjejerna idag! EnRigtigMand.dk. Äger alla rättigheter 1 Börja samtalet med tjejerna idag! Starta samtalet en kort introduktion Denna bok är skrivit med ett syfte. Syftet är att ge dig de redskapen som krävs, för att träffa människor. Varken mer eller mindre.

Läs mer

Likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling!

Likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling! Likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling! Under våren 2015 gjordes en enkät på som handlade om trivsel, trygghet och barnens delaktighet. Enkäten riktades mot er som föräldrar,

Läs mer

enkelt superläskigt. Jag ska, Publicerat med tillstånd Fråga chans Text Marie Oskarsson Bild Helena Bergendahl Bonnier Carlsen 2011

enkelt superläskigt. Jag ska, Publicerat med tillstånd Fråga chans Text Marie Oskarsson Bild Helena Bergendahl Bonnier Carlsen 2011 Kapitel 1 Det var alldeles tyst i klass 2 B. Jack satt med blicken envist fäst i skrivboken framför sig. Veckans Ord var ju så roligt Han behövde inte kolla för att veta var i klassrummet Emilia satt.

Läs mer

Ali & Eva KAPITEL 8 LÄSFÖRSTÅELSE

Ali & Eva KAPITEL 8 LÄSFÖRSTÅELSE KAPITEL 8 LÄSFÖRSTÅELSE Rätt eller fel? rätt fel det kan man inte veta 1. har bytt till en annan förskola. 2. Emmas föräldrar tror att har mycket kontakt med Malin. 3. s pappa är ingenjör. 4. trivs bra

Läs mer

Tom var på väg till klassrummet, i korridoren såg han en affisch det stod så här:

Tom var på väg till klassrummet, i korridoren såg han en affisch det stod så här: -Hörde du ljudet? -Var inte dum nu Tom sa Tobias! Klockan ringde. Rasten var slut, dom hade sv efter. När de kom in sa sura Margareta idag ska vi skriva en bok med åtta kapitel och du Tom får hemläxa.

Läs mer

Ljuden Kap 1. -Vad var det där, sa Moa?

Ljuden Kap 1. -Vad var det där, sa Moa? Baksidan Moa och Alex hör konstiga ljud på vinden. Ska dom våga kolla? Den elaka klasskamraten ställer till det för dom hela tiden. Moa går och kollar och sen. Hur ska det gå? Om du vill veta så får du

Läs mer

Marie Oskarsson Helena Bergendahl

Marie Oskarsson Helena Bergendahl Marie Oskarsson Helena Bergendahl Kapitel 1 Det var alldeles tyst i klass 2 B. Jack satt med blicken envist fäst i skrivboken framför sig. Veckans Ord var ju så roligt Han behövde inte kolla för att veta

Läs mer

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Huset på gränsen Roller Linda Hanna Petra Dinkanish Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Scen 1 Linda, Hanna och Petra kommer in och plockar svamp som dom lägger i sina korgar - Kolla! Minst

Läs mer

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner.

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Veronicas Diktbok Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Vi gör roliga saker tillsammans. Jag kommer alltid

Läs mer

Min försvunna lillebror

Min försvunna lillebror 3S Ida Norberg Sa1a Min försvunna lillebror Vi hade precis sålt vårt hus och flyttat in i världens finaste hus, det var stort, väldigt stort, det fanns nästan allt där, pool, stor trädgård och stort garage.

Läs mer

Martin Widmark Christina Alvner

Martin Widmark Christina Alvner Nelly Rapp monsteragent: Martin Widmark Christina Alvner Kapitel 1 På hotell Fjällvidden Nej, sa mamma. Jo, sa pappa. Nej, sa mamma. Du är finare utan. Det blir som jag har sagt, sa pappa. Det är jag

Läs mer

Kapitel 1 Jag sitter på min plats och tänker att nu ska jag åka till Los Angeles, vad spännande. Kvinnan som sitter bredvid mig börja pratar med mig.

Kapitel 1 Jag sitter på min plats och tänker att nu ska jag åka till Los Angeles, vad spännande. Kvinnan som sitter bredvid mig börja pratar med mig. Av: Minhua Wu Ön Kapitel 1 Jag sitter på min plats och tänker att nu ska jag åka till Los Angeles, vad spännande. Kvinnan som sitter bredvid mig börja pratar med mig. Vi pratar med varandra, efter en lång

Läs mer

ANTON SVENSSON. Mitt kommunikationspass. Läs här om mig!

ANTON SVENSSON. Mitt kommunikationspass. Läs här om mig! ANTON SVENSSON Mitt kommunikationspass Läs här om mig! Innehåll Om mig 1 Min familj 2 Om autism 3 Så här pratar jag 4 Jag förstår bättre om du.. 5 Jag gillar 6 Jag gillar inte 7 Jag kan 8 Jag behöver hjälp

Läs mer

Samtal med Hussein en lärare berättar:

Samtal med Hussein en lärare berättar: Samtal med Hussein en lärare berättar: Under en håltimme ser jag Hussein sitta och läsa Stjärnlösa nätter. Jag hälsar som vanligt och frågar om han tycker att boken är bra. Han ler och svarar ja. Jag frågar

Läs mer

PASCALE VALLIN JOHANSSON & EDITH HELSNER

PASCALE VALLIN JOHANSSON & EDITH HELSNER PASCALE VALLIN JOHANSSON & EDITH HELSNER Malte är en clown Av Pascale Vallin Johansson & Edith Helsner ISBN 978-91-637-3863-0 Copyright 2013 Text: Pascale Vallin Johansson Copyright 2013 Bild: Edith Helsner

Läs mer

Ön, en äventyrs berättelse. By Zion

Ön, en äventyrs berättelse. By Zion Ön, en äventyrs berättelse By Zion Kapitel 1 Jag nickar och ler mot flygvärdinnan som passerar. Bredvid mig sitter en gammal dam. Vi småpratar och jag får reda på att hon är rädd för att flyga. Jag försöker

Läs mer

Den magiska dörren. Kasper Lindström

Den magiska dörren. Kasper Lindström Den magiska dörren Kasper Lindström Kapitel 1. Hej Hej! Jag heter Marcus berg och jag är 12 år jag går i Centralskolan i Sundsvall. Min klass är ganska stökig. Min bästis heter Johan och vi har känt varandra

Läs mer

Ellie och Jonas lär sig om eld

Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Textbearbetning: Boel Werner och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Grafisk form: Per

Läs mer

Förvandlingen. Jag vågade inte släppa in honom utan frågade vad han ville. Jag trodde att du behövde mig, sa gubben och log snett.

Förvandlingen. Jag vågade inte släppa in honom utan frågade vad han ville. Jag trodde att du behövde mig, sa gubben och log snett. Förvandlingen Det var sent på kvällen och jag var ensam hemma. Jag måste upp på vinden och leta efter något kul och läskigt att ha på mig på festen hos Henke. Det skulle bli maskerad. Jag vet att jag inte

Läs mer

Kapitel 1. Jag gillar inte honom sa jag, inte jag heller svarade Emil. När vi hade rast gick vi till dörren

Kapitel 1. Jag gillar inte honom sa jag, inte jag heller svarade Emil. När vi hade rast gick vi till dörren Kapitel 1 Hej jag heter Matteo Lindgren. Jag går på elevskolan. Jag är 10 år. Min bästa kompis heter Emil Hanson. Vaktmästaren är läskig. Han är alltid arg skriker så högt så att man blir rädd. Första

Läs mer

3. Hur vet Max att Allan redan har tjuvstartat med de nybakta bullarna?

3. Hur vet Max att Allan redan har tjuvstartat med de nybakta bullarna? SIDAN 1 Läsförståelse God morgon 1. Vem kommer och sjunger för Max på hans födelsedag? 2. Allan sjöng fel. Vad sjöng Allan som var fel? 3. Hur vet Max att Allan redan har tjuvstartat med de nybakta bullarna?

Läs mer

Vad har du gjort på semestern?

Vad har du gjort på semestern? Vad har du gjort på semestern? Joanna, vad har du gjort på din semester? Min semester har varit lite ovanlig för vi hade inte så mycket tid att planera den. Vi visste inte riktigt hur det skulle bli med

Läs mer

Vattnet finns överallt även inuti varje människa.

Vattnet finns överallt även inuti varje människa. Bygg en karusell tillsammans. Ställ er i en ring och kroka fast i varandras armar. När karusellen inte får energi står den still. En av er låtsas sätta i kontakten. Karusellen börjar snurra. Dra ut kontakten.

Läs mer

- Vad önskar du dig då? Säger mamma och smeker handen mot min kind. - Ehhmm..

- Vad önskar du dig då? Säger mamma och smeker handen mot min kind. - Ehhmm.. Lucia - Vad önskar du dig då? Säger mamma och smeker handen mot min kind. - Ehhmm.. Jag funderar, jag har liksom inte riktigt kommit på vad jag vill ha jag menar, det finns ju så mycket saker nu för tiden.

Läs mer

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Maria bodde i en liten stad som hette Nasaret. Den låg i Israel. En ängel kom till Maria och sa: Maria, du ska få ett barn. Barnet

Läs mer

Vad handlar boken om? Mål ur Lgr 11. Bort från dig Lärarmaterial. Författare: Tomas Dömstedt

Vad handlar boken om? Mål ur Lgr 11. Bort från dig Lärarmaterial. Författare: Tomas Dömstedt sidan 1 Författare: Tomas Dömstedt Vad handlar boken om? Lukas är orolig för att Jonna är på fest utan honom. Han skickar ett antal sms till henne men får bara ett enda svar. Lukas kan inte slappna av

Läs mer

När Jim går i polisskolan

När Jim går i polisskolan kapitel 1 När Jim går i polisskolan Hej jag heter Jim. Jag vill bli en polis. Jag är 18 år.jag måste gå på poliskola för att bli polis. Jag bor i Stockholm på ett hotell vid T centralen. Hotellet är fint.

Läs mer

Linnea Björck 9c Handledare Senait Bohlin 100521

Linnea Björck 9c Handledare Senait Bohlin 100521 Linnea Björck 9c Handledare Senait Bohlin 100521 1 Innehållsförteckning Inledning...S.2 Bakgrund...S.2 Syfte/frågeställning...S.3 Metod...S.3 Resultat...S3,4 Slutsats...S.4 Felkällor...S. 4 Avslutning...S.4

Läs mer

Billie: Avgång 9:42 till nya livet (del 1)

Billie: Avgång 9:42 till nya livet (del 1) LEKTIONER KRING LÄSNING Lektionsövningarna till textutdragen ur Sara Kadefors nya bok är gjorda av ZickZack Läsrummets författare, Pernilla Lundenmark och Anna Modigh. Billie: Avgång 9:42 till nya livet

Läs mer

Erik på fest Lärarmaterial

Erik på fest Lärarmaterial sidan 1 Författare: Torsten Bengtsson Vad handlar boken om? Erik ska på fest hos Lea. Erik längtar för han är lite kär i henne. Erik ger en vampyrmask till Lea i present. De äter tårta, glass och godis.

Läs mer

Den magiska dörren. Kapitel 1 Hej. Jag vaknar av att mamma skriker: - Benny dags att gå upp!

Den magiska dörren. Kapitel 1 Hej. Jag vaknar av att mamma skriker: - Benny dags att gå upp! Den magiska dörren Kapitel 1 Hej Jag vaknar av att mamma skriker: - Benny dags att gå upp! Jag sträcker på mig och går upp. Det är kallt i huset. Vi kom precis hem från en resa från Turkiet. Min kompis

Läs mer