Förskolans förutsättningar

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Förskolans förutsättningar"

Transkript

1

2 Förskolans förutsättningar Kajutans förskola har arbetat fram en plan mot diskriminering och kränkande behandling. Utifrån planen är Kajutans vision att alla barn och vuxna ska känna sig välkomna och tycka att det är roligt att komma till Kajutans förskola. Alla ska känna sig trygga överallt med samtlig personal både ute och inne. Alla ska känna att de duger som de är. Vi arbetar därför med att öppna upp mellan avdelningarna i temaarbetet samtidigt som vi arbetar med hur vi är mot varandra. Kajutans förskola tillhör Nissans verksamhetsområde som ingår i Skolområde Centrum. Förskolan ligger i stadsdelen Söder i Halmstad, nära både till Aleskogen, stranden och centrum. På Kajutans förskola finns tre avdelningar. Jollen med 16 barn i åldrarna 1-4 år. Böljan med 16 barn i åldrarna 1-4 år. Vågen med 22 barn i åldrarna 3-6år.

3 Lärande Kunskap Nyfikenhet Spänning Förväntan Inbjudande L miljö Jämlikhet Förståelse Ansvar Tydlighet Glädje Roligt Positivt VÄRDEORD Kajutans förskola välkomnande Trygghet Acceptans Gemenskap Tillhörighet Värme Samspel Empati Kamratskap Harmoni Kärlek värdefull Sedd Unik Betydelsefull Respekterad Vänlig

4 Introduktion Utifrån fokusområdet i skolområde Centrum som är språk och kommunikation har vi valt att arbeta med språklig medvetenhet på olika sätt. Under hösten 2013 påbörjade vi därför ett temaarbete som vi valt att kalla: i böckernas värld. Detta har varit ett gemensamt tema för hela Kajutans förskola under läsåret Ett av våra syften med det gemensamma temat har varit att öka samarbetet mellan avdelningarna för att skapa trygghet och gemenskap bland både barn, föräldrar och pedagoger. Utifrån detta har vi även arbetat med att utveckla förmågor som till exempel hur man är en bra kamrat och att alla barn har lika värde. Vi arbetar kontinuerligt för att involvera föräldrarna genom bland annat föräldramöten och utvecklingssamtal för att bygga broar mellan hemmet och verksamheten och på bästa sätt kunna möta, ta tillvara på och utmana barnens olika kompetenser i förskolans verksamhet.

5 Utifrån vårt gemensamma Tema valde vi att tillsammans arbeta utifrån böckerna om Alfons Åberg. Detta då samtliga pedagoger upplever att böckerna innehåller bra budskap som till exempel hur man är en god kamrat, olika familjekonstellationer, sociokulturella dilemman och känslor. Förskolans värdegrund, samarbete och vänskap blir därför en naturlig del av vårt tema när vi arbetar utifrån böckerna om Alfons Åberg. Den gemensamma utgångspunkten för temat var att vi gemensamt gick till biblioteket för att låna böcker om Alfons Vi valde sedan att gå vidare med temat på olika sätt utifrån avdelningarnas förutsättningar samt för att utmana barnens intressen och erfarenheter. Detta synsätt är hämtat från den kostruktionistiska teorin och innebär att personalen i förhand inte kan bestämma vilken kunskap som ska uppstå i barnens utforskande (Skolverket,2012). Konstruktionistiska teorin belyser vikten av språkets betydelse för produktionen av kunskap (Skolverker, 2012)

6 Syfte och mål Förmåga att berätta, uttrycka sig på olika sätt med många uttrycksmedel, 100 språk Förmåga att lyssna, samtala, berätta, återberätta, reflektera och ta ställning utifrån egna erfarenheter Lust att läsa och lära sig bokmediet Få ett utökat ordförråd, ordförståelse, synonymer Berättelsers uppbyggnad början mitten slut, kunna följa en röd tråd, Att berätta och återberätta Att använda tecken som stöd i kommunikation Göra kopplingar till sig själv, till världen, till texter

7 I Lpfö 98 finner vi stöd för vårt projekt: Normer och värden 2:1 Utveckling och lärande 2:2 Barns inflytande 2:3 Öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar. Förmåga att ta hänsyn till och leva sig in i andra människors situation samt vilja att hjälp andra. Sin förmåga att upptäcka, reflektera över och ta ställning till olika etiska dilemman och livsfrågor i vardagen. Förståelse för att alla människor har lika värde oberoende av social bakgrund och oavsett kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, sexuell läggning eller funktionsnedsättning Utvecklar sin identitet och känner trygghet i den Utvecklar sin nyfikenhet och sin lust samt förmåga att leka och lära. Utvecklar självständighet och tillit till sin egen förmåga. Känner delaktighet i sin egen kultur och utvecklar känsla respekt för andra kulturer Utvecklar sin förmåga att enskilt och i grupp hantera konflikter och förstå rättigheter och skyldigheter samt att ta ansvar för gemensamma regler. Utvecklar sin förmåga att lyssna, reflektera och ge uttryck för egna uppfattningar och försöker förstå andras perspektiv. Utvecklar nyanserat talspråk, ordförråd och begrepp samt sin förmåga att leka med ord, berätta, uttrycka tankar, ställa frågor, argumentera och kommunicera med andra. Utvecklar intresse för skriftspråk samt förståelse för symboler och deras kommunikativa förmåga. Utvecklar intresse för bilder, texter och olika medier samt sin förmåga att använda sig av, tolka och samtala om dessa. Utvecklar sin förmåga att uttrycka sina tankar och åsikter och därmed få möjlighet att påverka sin situation. Utvecklar sin förmåga att ta ansvar för sina egna handlingar och för förskolans miljö och. Utvecklar sin förmåga att förstå och handla efter demokratiska principer genom att få delta i olika former av samarbete och beslutsfattande.

8 I Lpfö 98 finner vi stöd för vårt projekt: Normer och värden 2:1 Utveckling och lärande 2:2 Barns inflytande 2:3 Utvecklar sin skapande förmåga och sin förmåga att förmedla upplevelser, tankar och erfarenheter i många olika uttrycksformer som lek, bild, rörelse, sång och musik, dans och drama. Utvecklar intresse och förståelse för naturens olika kretslopp och för hur människor, natur och samhälle påverkar varandra.

9 Uppstart Samtliga avdelningar började med att läsa böckerna om Alfons Åberg med fokus på kamratbudskap och känslor, en av delarna i vår plan mot diskriminering och kränkande behandling. Vi ställde frågor till barnen om hur man är en god kamrat, utifrån barnens tankar och erfarenheter har de olika avdelningarna valt att fortsätta på olika sätt. Böljan med 1-4 åringar har valt att ta bilder på situationer där barnen agerar som goda kamrater, t ex kramar varandra och hjälper varandra. Jollen med 1-4 åringarna började med att sätta ihop en låda med saker som Alfons tycker om med t.ex. en hammare, såg, ballonger, Mållgan och tåg. Vi har även satt upp känslobilder från en av Alfonsböckerna.

10 Vågens avdelning med barn i åldrarna 3-6 år delade upp barnen i tre grupper. Vi frågade barnen hur vi skulle visa föräldrarna att vi jobbar med Alfons. Vi fick många olika förslag, rita en stor Alfonsbild som vi skulle sätta upp i hallen, teater, handdockor, göra en egen bok samt göra en stor Alfonsfigur. Efter demokratiska beslut i grupperna började två grupper med att rita stora Alfonsfigurer den tredje gruppen valde att arbeta med teater.

11 Skapande Jollen och Böljan skapade tillsammans en Alfons i papier mache. Syftet var att göra något tillsammans för att öka sammarbetet mellan både barn och vuxna. När Alfons väl blir färdig är det tänkt att han ska vara en återkommande figur i vårt fortsatta tema. Pedagogerna hjälptes åt att få ihop stommen och sedan hjälptes barnen åt att klä in honom i papper med tapetklister. Efter det målades han. Därefter skulle han ha kläder på sig. Barnen var helt med det klara med hur Alfons kläder skulle se ut. I samlingarna lekte vi och dramatiserade händelser i olika böcker.

12 Förskolan ska sträva efter att varje barn: Utvecklar sin förmåga att bygga, skapa och konstruera med hjälp av olika tekniker, material och redskap Lpfö98 reviderad 10

13 Barnen utmanas i att bygga Blixten McQueen Alfonsfilmen visas för kompisarna! Utforskande, nyfikenhet och lust att lära ska utgöra grunden för förskolans verksamhet. Den ska utgå från barnens erfarenheter, intressen, behov och åsikter. Flödet av barnens tankar och idéer ska tas tillvara för att skapa mångfald i lärandet Lpfö98 reviderad 10 Spiderman Lillmöte- William och Amy berättar vad deras grupp har arbetat med.

14 På Vågen har en grupp skapat Alfons karaktärerna i papier maché och sytt kläder till dockorna. Barnen spelade under våren upp en teater med dessa, där de även hade måla bakgrunder till teatern. På avdelningarna har vi arbetat med porträtt, barnen har fått måla Alfons med hjälp av olika tekniker bl.a. tittat i böckerna och använt ljusbordet. Vi har pratat om olikheter.

15 När vi målar med flaskfärg har vi sett att en del barn har börjat se att när två färger blandas blir det en ny färg. Detta är något vi har fångat upp och utmanat dem i. Genom att måla på olika material och med olika tekniker t.ex. papier maché, fingerfärg och vattenfärg. Vi har pratat om vad de tror händer om man blandar två olika färger. Prova att måla på både våta och torra material. Samtala och ställa hypoteser. På så vis har barnen en bredare förståelse för färgen som ett material för skapande.

16 Drama Samtliga avdelningar på Kajutans förskola har arbetat med teater och dramatisering på olika sätt, genom att bland annat: Pedagogerna har spelat upp Alfons berättelser för barngruppen för att ge dem inspiration för att själva kunna dramatisera och kunna uttrycka sig på flera olika sätt. Efter detta har pedagogerna kunnat se att barnen själva väver in berättelserna om Alfons i sina egna lekar.

17 Under den fria leken har de små barnen själva lekdramatiserat berättelser som t. ex. bockarna bruse och sagan om den lilla gumman. Vi har även gjort film som visats upp för kompisarna och använt oss av olika rekvisita för att barnen själva ska kunna berätta och återberätta det som intresserat dem utífrån temat. Barnen har t.ex använt träklossar där det fästs olika karaktärer från sagornas värld. Vi som pedagoger har varit lyhörda för barnens intressen och tagit med karaktärer från populärkulturen och sett att barnen spontant använder dessa i sina lekar och att de delar sina intressen med varandra.

18 En bit in i Vågens arbete med teatern bestämde vi att istället för att göra en teater skulle vi göra en film som vi kunde spela upp. Alla ville spela Alfons därför varierade vi i rollerna och hjälptes åt med dem. När filmen var klar tittade vi på den tillsammans och pratade om vad vi behöver när vi ska visa bion. Barnen kom på att vi ju måste ha biobiljetter som vi kan sälja! Någon måste vara den som klipper biljetter innan biogästerna får gå in och sätta sig. Dagen innan det är dags för bio har två barn varit i köket och bakat biobullar (chokladbullar) som säljs till kompisarna när det är biodags! Barnen intog olika roller i arbetet med biovisningen och vi kunde se att barnen växte i sina olika roller som de själva valt, tex. Biljettklippare, godisförsäljare och biljettförsäljare.

19 IKT Vi har arbetat med IKT för att erbjuda barnen olika sätt att uttrycka sig på. Vi har gjort berättelser om Alfons Åberg i tillexempel appen Puppet pals. Med hjälp av Lärplattan har barnen sett sekvenser av alfons film och sedan kunnat spela upp denna själva. Barnen har agerat utifrån filmerna och kunnat återberätta och använt erfarenheter utifrån filmerna och böckerna för att använda i sina lekar.

20 Språk Genom att vi erbjuder barnen olika sätt att möta skriftspråk har vi kunnat se att barnen, små som stora, har utvecklat ett intresse för skriftspråk och tecken som stöd. En avdelning har arbetat extra medvetet med tecken som stöd, vår vision är att alla avdelningarna ska utveckla detta. Vi har även arbetat med samtal kring böcker för att ge möjligheter till en ökad språkligmedvetenhet hos både barn och pedagoger. Vi kan se att barnen utvecklat en förmåga att återberätta en händelse utifrån en bok, med en röd tråd i berättandet. Även de yngre barnen intresserar sig för att lek-läsa själv, men även för- och med andra barn.

21 Förskolan ska sträva efter att varje barn: Utvecklar intresse för skriftspråk samt förståelse för symboler och deras kommunikativa funktioner Lpfö98 reviderad 10

22 Lärmiljöer På avdelningarna har vi arbetat med att utveckla våra lärmiljöer, syftet var att inspirera barnen med olika material. Vi har bl.a. utvecklat skrivhörnor på avdelningarna med bilder på alfabetet uppsatt och med bild på hur bokstaven görs med tecken. Barnen har börjat lek-skriva vi har sett ett ökat intresse för skriftspråket, barnen kan t.ex. se likheter på bokstäver vilka av kompisarna som börjar på samma bokstav och letar efter sin bokstav. Vi har även tänkt på att vi ska göra böckerna med tillgängliga för barnen, vi har skapat ett bibliotek där barnen själva får låna och lämna tillbaka böcker.

23 Projektgrupp För att skapa trygghet vid övergångar och sammarbete mellan avdelningarna, Jollen, Böljan och Vågen har vi på torsdagar haft en projektgrupp ute med alla barn födda Personalen har planerat, utvärderat och erbjudit olika aktiviteter både i Aleskogen och på stranden. Förskolan ska sträva efter att varje barn: Utvecklar sin förståelse för naturvetenskap och samband i naturen, liksom sitt kunnande om växter, djur [ ] Lpfö98 reviderad 10

24 Naturvetenskap På böljan har vi som ett sidoprojekt med de äldre barnen arbetat med densitet. Målet har varit att öka barnens förståelse för vad som flyter och sjunker genom att leka fram ett lärande. Barnen har haft baljor med vatten och sedan undersökt vad som flyter eller sjunker genom att släppa ner olika saker i vattnet..barnen har fått ha hypoteset om vad de trodde flöt eller sjönk. Till att börja med använde barnen begreppen som simma och drunkna när de förklarar vad som händer med sakerna. Allt eftersom vi arbetade med projektet började de använda begreppen flyta, sjunka, yta och botten. Barnen fick själva fotografera sina experiment. Vi märkte att när barnen själva fick fotografera visade de ett större intresse och ett ägande i sina bilder som min bild. En dag bjöd ett barn in sin förälder och visade de saker vi experimenterat med. Barnet tog upp en kotte och frågade sin mamma, flyter eller sjunker kotten tror du? Hon säger flyter. Kotten läggs ner i baljan och mycket riktigt, den flyter. Barnet säger vad bra, mamma den gjorde som du trodde. Barnet fortsätter att testa olika saker på sin mamma och använder nu korrekta begrepp som t ex den flyter på ytan och sjunker till botten. De yngre barnen har fått experimentera med vatten på sitt sätt genom att ösa, hälla, blåsa bubblor med hjälp av rör osv. Vissa barn kom på att använda en tratt för att underlätta att fylla olika kärl.

25 Matematik Vi har arbetat med matematik och använt oss av duplobyggklossar och tittat på kort med siffror och bild på staplar med olika antal klossar. Barnen har fått dra ett kort och räkna antal klossar och sedan bygga en likadan stapel med samma antal. Barnen hjälptes åt med att räkna och få rätt antal. Vi märkte att de har kommit olika långt i sitt lärande, några av barnen klarade att bygga rätt antal klossar till alla kort medan andra tyckte det var svårt om det handlade om mer än fem klossar. Vi gjorde övningen på två olika sätt, första gången räknade vi bara antal klossar och tittade inte på färgerna på bilden, andra gången både räknade vi, tittade på färgerna och byggde enligt mönstret. En del av barnen klarade båda sätten lika bra men det var speciellt ett barn som hade mycket lättare att räkna om hon fick bygga enligt mönstret.

26 Vi gjorde matte, det var jättelätt. Där skulle man mäta vem som var längst så skulle man stå på en rad Han visar att pinnarna är lika stora Vi skulle se vem som blev längst. Jag vet knappt, jag vet inte vem men båda är nog lika långa. Vi skulle göra en rad, störst, mittemellan och liten. Jag är längst bak Jag var större än Karl. Man skulle bli lång. Sen skulle man bli liten. Jag kröp ihop. Elias blev minst. Man skulle hitta pinnar som var i olika storlek. Förskolan ska sträva efter att varje barn: utvecklar sin förmåga att urskilja, uttrycka, undersöka och använda matematiska begrepp och samband mellan begrepp Lpfö98 reviderad 2010

27

28 Barns delaktighet och Inflytande Minikockarna För att öka samarbetet och skapa en gemenskap mellan både personal och barn på förskolan har Annette i köket erbjudit barnen på vågen att vara med i köket för att göra mellanmål och planera önskemat till sina kamrater på förskolan. Genom samarbetet med Annette har vi kunnat se att barnen känner sig stolta över sin egen förmåga när de får hjälpa till. Förskolan ska sträva efter att varje barn: utvecklar självständighet och tillit till sin egen förmåga Lpfö98 reviderad 10

29 Utvecklingsområden Fortsätta att arbeta över avdelningarnas gränser. Utveckla vårt arbete med att få in andra kulturer.

30 Analys För att involvera föräldrarna i temat hade vi olika frågeställningar till föräldrarna om deras relation till Alfons Åberg samt vilka böcker som läses hemma. Vi satte upp en varsin brevlåda i våra tamburer där föräldrarna fick lägga sitt svar. Vi fick inte det gensvar som vi hade hoppats på, vi hade önskat att fler föräldrar hade besvarat våra frågor. En bidragande faktor till detta kan vara att föräldrarna inte är vana vid att få vara delaktiga i verksamheten och vi behöver vara tydligare med informationen t.ex. vid föräldramötena och månadsbrev/veckobrev. Vi bör fundera på hur vi ska fånga föräldrarnas intressen, ett förslag kan vara att föräldrarna får göra något konkret på föräldramötet som har med vårt tema att göra. För att knyta ihop vårt tema har vi bjudit in föräldrar till drop-in fika för att kunna vara delaktiga i vad vi arbetat med under läsåret. Vi kommer under hösten att arbeta mer för att göra föräldrarna delaktiga. För att ytterligare involvera föräldrarna bjöd vi in Tove Carlsson barnbibliotekarie från Halmstad Stadsbibliotek som berättade om vikten av att läsa för sina barn samt gav boktips. Under föräldramötet, som låg i oktober 2013 fick föräldrarna frågor om vilka böcker som lästes hemma. För att föräldrarna ska ha mer inflytande och vara delaktiga i förskolans verksamhet skulle vi tidigarelagt mötet så att föräldrarna blir mer delaktiga och skulle kunna påverka verksamheten i större utsträckning.

31 Vi har upplevt att föräldrarna har lyft på bland annat utvecklingssamtalen att verksamheten har upplevts rörig då vi har haft mycket vikarier. Att involvera vikarier är ofta svårt då det sällan är samma person som vikarierar hos oss. Något som vi tar med oss till hösten är att uppmärksamma vikarier på att presentera sig och göra sig synliga för föräldrar samt försöka involvera och göra våra vikarier delaktiga i arbetet med vårt tema. Göra barnen mer delaktiga i bestämmandet kring projekten i vårt tema. Att vi pedagoger fortfarande ska vara lyhörda inför barnens intresse och utifrån dessa skapa olika projekt inom vårt tema. Till hösten vill vi öka samarbetet mellan avdelningarna (både mellan barn och pedagoger) genom att bjuda in barn till att delta i aktiviteter eller äta på en annan avdelning. Vi har också en tanke om att pedagogerna ska göra ett avdelningsbyte i en vecka för att lära känna alla barn och vuxna. Genom vårt tema har vi pedagoger fått en förändrad medvetenhet och syn på läsningens betydelse i förskolan. Vi upplever att läsningen inte är kopplat till en speciell tidpunkt på dagen och sker spontant i större utsträckning. Barnen är delaktiga genom att ställa frågor och berätta och samtala kring bilderna i boken.

32 Ett syfte med temat var att öka kamratskapen mellan barnen. Vi har uppmuntrat och utmanat barnen i att använda stopp-tecken när de inte vill något samt att ta hjälp av kompisar. Vi kan se att barnen i större utsträckning frågar och vågar be varandra om hjälp och respekterar när någon visar stopp-tecken. Vi kan se att barnen på Vågen kan lösa mindre konflikter själva. Pedagogerna ska kunna värdera situationen innan de ingriper i vissa situationer för att utmana barnen till att lösa konflikter själva. Pedagogerna kan se att barnen på Kajutans förskola har genom temat I böckernas värld fått ett större intresse för att själva hämta böcker, lek-skriva, lek-läsa. Barnen har fått möjlighet att uttrycka sig på flera olika sett bland annat genom att skapa med olika material och tekniker. För barnen var det viktigt att Alfons-dockan som skapades var identisk med hur Alfons ser ut i böckerna. Likheter-skillnader. Barnen använder sina erfarenheter från böckerna för att använda detta i sina egna lekar. De ändrar berättelserna utifrån sin egen erfarenhetsvärld.

33 Pedagogerna har spelat teater för barnen vid flera tillfällen. Efter det har barnen också fått prova på att spela upp God natt Alfons Åberg och händelsen när Alfons och Viktor blir vänner. Vi märkte att barnen hade mycket lättare att ta till sig berättelsen på det sättet jämfört med när vi hade högläsning. Vi såg att de kunde följa den röda tråden i händelsen och att även de barn som vi inte trodde hade tagit till sig berättelsen klarade av att agera och prata inför en publik. Det vi blev förvånade över var att de ändrade slutet på berättelsen när de fick agera själva, Alfons pappa somnade inte på golvet som i berättelsen utan gick in till Alfons och gav honom nallen. Vi tror att det är för att de relaterar till sin egen verklighet. Barnen har även spontant spelat teater under hela den fria leken. Eftersom detta var något som engagerade barnen vill vi fortsätta med detta. Vi skulle också vilja försöka locka de barn som inte har velat vara med att agera på annat sätt genom att tex göra handdockor att spela med, flanosaga och läsa andra berättelser som har liknande tema.

34 Referenslista Skolverket (2010). Läroplan för förskolan, Lpfö 98 (Rev. uppl.). Stockholm: Skolverket. Skolverket (2012). Uppföljning, utvärdering och utveckling i förskolan- pedagogisk dokumentation. Stockholm: Skolverket

Handlingsplan för Ulvsätersgårdens förskola, läsåret: 2016/2017.

Handlingsplan för Ulvsätersgårdens förskola, läsåret: 2016/2017. Handlingsplan för Ulvsätersgårdens förskola, läsåret: 2016/2017. 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet utvecklar: öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar, förmåga att ta hänsyn till och

Läs mer

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Kotten

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Kotten Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för Kotten 2016-2017 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund 3 2. Mål och riktlinjer 4 2.1 Normer och värden 4 2.2 Utveckling och lärande 5-6 2.3 Barns inflytande

Läs mer

Mål för Häcklinge Förskola / Leoparden Läsåret 2013/2014

Mål för Häcklinge Förskola / Leoparden Läsåret 2013/2014 2012-10-15 Sid 1 (7) Mål för Häcklinge Förskola / Leoparden Läsåret 2013/2014 V A L B O F Ö R S K O L E O M R Å D E Tfn 026-178000 (vx), www.gavle.se Sid 2 (7) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet

Läs mer

ARBETSPLAN NYCKELPIGAN HT-13

ARBETSPLAN NYCKELPIGAN HT-13 ARBETSPLAN NYCKELPIGAN HT-13 Normer och värden: MÅL VAD GÖRA HUR UTVÄRDERA HUR GICK DET Förskolan skall sträva efter att varje barn utvecklar: - öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar - förmåga att

Läs mer

Avdelning Blå. Handlingsplan för Markhedens Förskola 2015/ Sid 1 (17) V A L B O F Ö R S K O L E E N H E T. Tfn (vx),

Avdelning Blå. Handlingsplan för Markhedens Förskola 2015/ Sid 1 (17) V A L B O F Ö R S K O L E E N H E T. Tfn (vx), 2011-10-17 Sid 1 (17) Handlingsplan för Markhedens Förskola Avdelning Blå 2015/2016 V A L B O F Ö R S K O L E E N H E T Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (17) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål

Läs mer

Mål för Markhedens Förskola Läsåret 2013/2014

Mål för Markhedens Förskola Läsåret 2013/2014 2012-10-15 Sid 1 (7) Mål för Markhedens Förskola Läsåret 2013/2014 V A L B O F Ö R S K O L E O M R Å D E Tfn 026-178000 (vx), www.gavle.se Sid 2 (7) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet

Läs mer

Mål för Banvaktens Förskola Läsåret 2013/2014

Mål för Banvaktens Förskola Läsåret 2013/2014 2012-10-15 Sid 1 (7) Mål för Banvaktens Förskola Läsåret 2013/2014 V A L B O F Ö R S K O L E O M R Å D E Tfn 026-178000 (vx), www.gavle.se Sid 2 (7) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet

Läs mer

Handlingsplan. Storhagens förskola 2015/2016

Handlingsplan. Storhagens förskola 2015/2016 Handlingsplan Storhagens förskola 2015/2016 1 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar: öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar, förmåga

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN NORDINGRÅ FÖRSKOLA

VERKSAMHETSPLAN NORDINGRÅ FÖRSKOLA VERKSAMHETSPLAN NORDINGRÅ FÖRSKOLA 2014/2015 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet Mål Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar: Öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar. Förmåga

Läs mer

Handlingsplan för. Nya Lurbergsgården

Handlingsplan för. Nya Lurbergsgården Sid 1 (13) Handlingsplan för Nya Lurbergsgården X X X F Ö R S K O L E E N H E T Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (13) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet Mål Förskolan

Läs mer

Handlingsplan för. Valbo förskoleenhet. Förskola Markheden. Avdelning solen 2013/2014

Handlingsplan för. Valbo förskoleenhet. Förskola Markheden. Avdelning solen 2013/2014 2011-10-31 Sid 1 (11) Handlingsplan för Valbo förskoleenhet Förskola Markheden Avdelning solen 2013/2014 X X X F Ö R S K O L E E N H E T Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (11) 2.1 NORMER

Läs mer

Funktionell kvalitet VERKTYG FÖR BEDÖMNING AV FÖRSKOLANS MÅLUPPFYLLELSE OCH PEDAGOGISKA PROCESSER

Funktionell kvalitet VERKTYG FÖR BEDÖMNING AV FÖRSKOLANS MÅLUPPFYLLELSE OCH PEDAGOGISKA PROCESSER Funktionell kvalitet VERKTYG FÖR BEDÖMNING AV FÖRSKOLANS MÅLUPPFYLLELSE OCH PEDAGOGISKA PROCESSER GENERELL KARAKTÄR FÖRSKOLANS MÅLUPPFYLLELSE MÅL Målen anger inriktningen på förskolans arbete och därmed

Läs mer

Funktionell kvalitet V E R K T Y G F Ö R B E D Ö M N I N G A V F Ö R S K O L A N S M Å L U P P F Y L L E L S E

Funktionell kvalitet V E R K T Y G F Ö R B E D Ö M N I N G A V F Ö R S K O L A N S M Å L U P P F Y L L E L S E Børne- og Undervisningsudvalget 2014-15 BUU Alm.del Bilag 107 Offentligt Funktionell kvalitet V E R K T Y G F Ö R B E D Ö M N I N G A V F Ö R S K O L A N S M Å L U P P F Y L L E L S E Språk och kommunikation

Läs mer

Handlingsplan För Gröna. Markhedens förskola 2014/2015

Handlingsplan För Gröna. Markhedens förskola 2014/2015 2012-10-15 Sid 1 (12) Handlingsplan För Gröna Markhedens förskola 2014/2015 X X X X F Ö R S K O L E O M R Å D E Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (12) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet

Läs mer

Handlingsplan för. Trollgårdens förskola 2013/2014

Handlingsplan för. Trollgårdens förskola 2013/2014 2012-10-15 Sid 1 (12) Handlingsplan för Trollgårdens förskola 2013/2014 X X X X F Ö R S K O L E O M R Å D E Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (12) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet

Läs mer

Arbetsplan. KILSMYRANS förskola 2014/2015. Barn och utbildning

Arbetsplan. KILSMYRANS förskola 2014/2015. Barn och utbildning Arbetsplan KILSMYRANS förskola 2014/2015 Barn och utbildning 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar öppenhet, respekt, solidaritet och

Läs mer

Arbetsplan Violen Ht 2013

Arbetsplan Violen Ht 2013 Arbetsplan Violen Ht 2013 Normer och värden: MÅL VAD GÖRA HUR UTVÄRDERA HUR GICK DET Förskolan skall sträva efter att varje barn utvecklar: - öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar - förmåga att ta

Läs mer

Den lustfyllda resan. Systematisk kvalitetsredovisning 15/16

Den lustfyllda resan. Systematisk kvalitetsredovisning 15/16 Den lustfyllda resan Systematisk kvalitetsredovisning 15/16 Rälsen Är symbolen för vår värdegrund, den är grundpelaren för den lustfyllda resans början. Den är byggd på tanken att ständigt med barnen levandegöra

Läs mer

Arbetsplan. Lillbergets förskola avdelning /2016. Barn och utbildning

Arbetsplan. Lillbergets förskola avdelning /2016. Barn och utbildning Arbetsplan Lillbergets förskola avdelning 1 2015/2016 Barn och utbildning 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet utvecklar öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar, förmåga att ta hänsyn

Läs mer

Handlingsplan för. Tallåsgårdens förskola 2012/2013

Handlingsplan för. Tallåsgårdens förskola 2012/2013 2012-06-27 Sid 1 (10) Handlingsplan för Tallåsgårdens förskola 2012/2013 I detta dokument kan du som besökare eller vårdnadshavare läsa om hur hela Tallåsgården tillsammans arbetar för att säkerställa

Läs mer

Handlingsplan. Storhagens förskola. Ht16/Vt17

Handlingsplan. Storhagens förskola. Ht16/Vt17 Handlingsplan Storhagens förskola Ht16/Vt17 1 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet utvecklar: öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar, förmåga att ta hänsyn till och leva sig in i andra

Läs mer

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE Sankt Pauli förskola 2016-2017 Planering och genomförande: Genomgång av barngruppens sammansättning och behov Läroplanens mål grunden för planeringen av den pedagogiska verksamheten.

Läs mer

Handlingsplan för 2012/2013

Handlingsplan för 2012/2013 2012-06-27 Sid 1 (16) Handlingsplan för Östers förskola 2012/2013 X X X X F Ö R S K O L E E N H E T Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (16) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet

Läs mer

Arbetsplan. Lillbergetsförskola avd /2015. Barn och utbildning

Arbetsplan. Lillbergetsförskola avd /2015. Barn och utbildning Arbetsplan Lillbergetsförskola avd 5 2014/2015 Barn och utbildning 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar öppenhet, respekt, solidaritet

Läs mer

Lokal arbetsplan för Solstrålen 2013/2014. Vår vision

Lokal arbetsplan för Solstrålen 2013/2014. Vår vision Lokal arbetsplan för Solstrålen 2013/2014 Vår vision På förskolan Solstrålen ska vi arbeta för att få trygga barn som är glada, positiva, har upptäckarglädje och trivs tillsammans med varandra och oss

Läs mer

Handlingsplan för. Guldsmedens förskola 2014/2015. Lådbilen Grön

Handlingsplan för. Guldsmedens förskola 2014/2015. Lådbilen Grön 2014-06-05 Sid 1 (10) Handlingsplan för Guldsmedens förskola 2014/2015 Lådbilen Grön X X X X F Ö R S K O L E O M R Å D E Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (10) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN

Läs mer

Handlingsplan. 2013/2014 Glöden

Handlingsplan. 2013/2014 Glöden 2012-06-27 Sid 1 (8) Handlingsplan för Ängsulls förskola 2013/2014 Glöden S Ä T R A F Ö R S K O L E O M R Å DE Tfn 026-178000 (vx), 026-172349 Bitr.förskolechef Eva Levin Eva.g.levin@gavle.se www.gavle.se

Läs mer

Kultur- och utbildningsförvaltningen LOKAL ARBETSPLAN GÄLLANDE 2015/2016 HEDLUNDA FÖRSKOLA

Kultur- och utbildningsförvaltningen LOKAL ARBETSPLAN GÄLLANDE 2015/2016 HEDLUNDA FÖRSKOLA LOKAL ARBETSPLAN GÄLLANDE 2015/2016 HEDLUNDA FÖRSKOLA Innehållsförteckning Faktauppgifter 3 Normer och värden...4 Utveckling och lärande.5-6 Barns inflytande 7 Förskola och hem.8 Samverkan med förskoleklass...8

Läs mer

Verksamhetsplan för Malmens förskolor

Verksamhetsplan för Malmens förskolor Verksamhetsplan för Malmens förskolor 2015-2016 Enheter Smultron 1-3 år Hallon 1-3 år Jordgubben 3-5 år Lingon 3-5 år Nyponrosen 1-5 år Kullerbyttan 1-5 år Verksamheter Förskola för barn 1-5 år Förutsättningar

Läs mer

Verksamhetsplan. Myggans förskola. Verksamhetsåret 2013

Verksamhetsplan. Myggans förskola. Verksamhetsåret 2013 Verksamhetsplan Myggans förskola Verksamhetsåret 2013 Vår verksamhet bygger på Lpfö 98 som är förskolans egen läroplan. Läroplanen innefattar förskolans gemensamma värdegrund och de övergripande mål och

Läs mer

Sagor och berättande stimulerar språkutvecklingen och kan även få barnen att intressera sig för skriftspråket.

Sagor och berättande stimulerar språkutvecklingen och kan även få barnen att intressera sig för skriftspråket. Sagoberättande på Björken Sagoberättandet är en del av vårt kulturarv och ett viktigt inslag i avdelningens pedagogiska arbete. "Det var en gång..." skapar en förväntan att något spännande ska hända! Förutom

Läs mer

ARBETSPLAN FÖRSKOLAN EKBACKEN

ARBETSPLAN FÖRSKOLAN EKBACKEN ARBETSPLAN FÖRSKOLAN EKBACKEN Inledning Förskolan regleras i skollagen och har Skolverket som tillsynsmyndighet. Sedan 1 augusti, 1998, finns en läroplan för förskolan, Lpfö 98. Läroplanen är utformad

Läs mer

Handlingsplan för. Valbo förskoleenhet. Förskola Markheden Avdelning Gröna 2015/2016

Handlingsplan för. Valbo förskoleenhet. Förskola Markheden Avdelning Gröna 2015/2016 2011-05-30 Sid 1 (16) Handlingsplan för Valbo förskoleenhet Förskola Markheden Avdelning Gröna 2015/2016 X X X F Ö R S K O L E E N H E T Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (16) 2.1 NORMER

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN Vimpelns Förskola 2014/2015

VERKSAMHETSPLAN Vimpelns Förskola 2014/2015 VERKSAMHETSPLAN Vimpelns Förskola 2014/2015 2.1 NORMER OCH VÄRDEN 1 Mål för likabehandlingsarbetet Mål Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar Öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar Förmåga

Läs mer

Avdelningen Gula. Handlingsplan för Markhedens Förskola 2013/ Sid 1 (14) V A L B O F Ö R S K O L E E N H E T

Avdelningen Gula. Handlingsplan för Markhedens Förskola 2013/ Sid 1 (14) V A L B O F Ö R S K O L E E N H E T 2011-10-17 Sid 1 (14) Handlingsplan för Markhedens Förskola Avdelningen Gula 2013/2014 V A L B O F Ö R S K O L E E N H E T Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (14) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN

Läs mer

Handlingsplan för Ulvsätersgårdensförskola,

Handlingsplan för Ulvsätersgårdensförskola, Handlingsplan för Ulvsätersgårdensförskola, läsåret: 2015-2016 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet utvecklar: öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar, förmåga att ta hänsyn till och

Läs mer

Handlingsplan. 2013/2014 Gnistan

Handlingsplan. 2013/2014 Gnistan 2012-06-27 Sid 1 (9) Handlingsplan för Ängsulls förskola 2013/2014 Gnistan S Ä T R A F Ö R S K O L E O M R Å DE Tfn 026-178000 (vx), 026-172349 Bitr.förskolechef Eva Levin Eva.g.levin@gavle.se www.gavle.se

Läs mer

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Blåsippan 2014-2015

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Blåsippan 2014-2015 Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för Blåsippan 2014-2015 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund sida 3 2. Mål och riktlinjer sida 4 2.1 Normer och värden sida 4 2.2 Utveckling och lärande sida

Läs mer

Sida 1(7) Lokal arbetsplan. Lövåsens förskola

Sida 1(7) Lokal arbetsplan. Lövåsens förskola 1(7) Lokal arbetsplan Lövåsens förskola 2010/2011 2 Innehållsförteckning Inledning 3 2.1 Normer och värden 3 Mål 3 3 2.2 Utveckling och lärande 3 Mål 3 4 2.3 Barns inflytande 4 Mål 4 4 2.4 Förskola och

Läs mer

Arbetsplan. Ängen, Ljusne förskola 2014/2015. Barn och utbildning

Arbetsplan. Ängen, Ljusne förskola 2014/2015. Barn och utbildning Arbetsplan Ängen, Ljusne förskola 2014/2015 Barn och utbildning 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar öppenhet, respekt, solidaritet och

Läs mer

Lokal arbetsplan för Bensby förskola

Lokal arbetsplan för Bensby förskola Lokal arbetsplan för Bensby förskola 2013 2014 Lokal arbetsplan för Bensby förskola 2013 2014 Bensby förskola erbjuder ca 70 platser till barn i åldrarna 1-6 år. Verksamheten bedrivs i en huvudbyggnad

Läs mer

Vårt arbetssätt bygger på Läroplanen för förskolan (Lpfö98) och utbildningspolitiskt program för Lunds kommun. Här har vi brutit ner dessa mål till

Vårt arbetssätt bygger på Läroplanen för förskolan (Lpfö98) och utbildningspolitiskt program för Lunds kommun. Här har vi brutit ner dessa mål till Vårt arbetssätt bygger på Läroplanen för förskolan (Lpfö98) och utbildningspolitiskt program för Lunds kommun. Här har vi brutit ner dessa mål till våra lokala mål och beskrivit våra metoder. På förskolan

Läs mer

Sparvens & Skatans Utvecklingsplan

Sparvens & Skatans Utvecklingsplan Sparvens & Skatans Utvecklingsplan Utveckling och lärande Den pedagogiska verksamheten ska genomföras så att den stimulerar och utmanar barnets utveckling och lärande. Miljön ska vara öppen, innehållsrik

Läs mer

Handlingsplan för Markhedens Förskola GULA 2012/2013

Handlingsplan för Markhedens Förskola GULA 2012/2013 2011-10-17 Sid 1 (13) Handlingsplan för Markhedens Förskola GULA 2012/2013 X X X F Ö R S K O L E E N H E T Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (13) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet

Läs mer

Den lustfyllda resan. Systematisk kvalitetsredovisning 15/16

Den lustfyllda resan. Systematisk kvalitetsredovisning 15/16 Den lustfyllda resan Systematisk kvalitetsredovisning 15/16 Rälsen Är symbolen för vår värdegrund, den är grundpelaren för den lustfyllda resans början. Den är byggd på tanken att ständigt med barnen levandegöra

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14. Förskolan Bullerbyn. Ugglan

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14. Förskolan Bullerbyn. Ugglan Barn och Utbildning Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14 Förskolan Bullerbyn Ugglan Normer och värden Förskolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla

Läs mer

Våra tankar kring temat:

Våra tankar kring temat: HATTIFNATTARNA Läsår 2015/2016 Våra tankar kring temat: Nytt tema för kommande läsår är Barbapapa. Vi kommer att utgå ifrån boken "Barbapapas resa" Barbapapa växer upp i en trädgård och snart växer han

Läs mer

Handlingsplan GEM förskola

Handlingsplan GEM förskola 1 (12) Handlingsplan förskola Dokumenttyp: Handlingsplan Beslutad av: BU-förvaltningens ledningsgrupp (2013-08-29) Gäller för: Förskolorna i Vetlanda kommun Giltig fr.o.m.: 2013-08-29 Dokumentansvarig:

Läs mer

Arbetsplan. Lillbergetsförskola 2014/2015 Avd 7. Barn och utbildning

Arbetsplan. Lillbergetsförskola 2014/2015 Avd 7. Barn och utbildning Arbetsplan Lillbergetsförskola 2014/2015 Avd 7 Barn och utbildning 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar öppenhet, respekt, solidaritet

Läs mer

Dokumentera med ipad i förskolan

Dokumentera med ipad i förskolan Dokumentera med ipad i förskolan "Via pedagogisk dokumentation har vi möjlighet att se barnet på nytt - om och om igen - och vi gör oss synliga för oss själva." Monica Niemi Dokumentera med text och bild

Läs mer

Kvalitetsredovisning

Kvalitetsredovisning Förskoleavdelningen Kvalitetsredovisning 2016-2017 Organisation Avdelning: Sörgården Antal barn: 15 Åldersfördelning:1st född 2016, 9st född 2015, 2st född 2014, 3st född 2013 Antal pojkar: 9 Antal flickor:

Läs mer

Fjärilens Arbetsplan HT 2013-VT 2014

Fjärilens Arbetsplan HT 2013-VT 2014 Fjärilens Arbetsplan HT 2013-VT 2014 Arbetsplan Beskrivning av verksamheten Skogsgläntans förskola ingår i Nättraby rektorsområde och består av tre avdelningar Ekorren (1-2 år), Fjärilen (3-4 år) och Igelkotten

Läs mer

Vi arbetar också medvetet med de andra målen i förskolans läroplan som t.ex. barns inflytande, genus och hälsa och livsstil.

Vi arbetar också medvetet med de andra målen i förskolans läroplan som t.ex. barns inflytande, genus och hälsa och livsstil. Arbetsplan 2010/2011 Under läsåret arbetar vi med ett tema som i år är sagan Bockarna Bruse. Den följer med som en röd tråd genom de flesta av våra mål. Vår arbetsplan innefattar mål inom våra prioriterade

Läs mer

Arbetsplan 2013-2014. Med fokus på barns lärande

Arbetsplan 2013-2014. Med fokus på barns lärande Arbetsplan 2013-2014 Med fokus på barns lärande Postadress Besöks adress Telefon Fax E-mail Skolvägen 20, 952 70 Risögrund Skolvägen 20 0923-65838 0923-65838 rison1@edu.kalix.se Förord Förskolan ska lägga

Läs mer

Örkelljunga Kommun Utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten

Örkelljunga Kommun Utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Örkelljunga Kommun Utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten INNEHÅLLSFÖRTECKNING VERKSAMHETENS NAMN, SKOLFORMER, OCH TIDSPERIOD sid 2 VERKSAMHETSIDÉ sid 3 styrdokument sid 3 vision sid 4 FÖRSKOLANS

Läs mer

Arbetsplan för Ängen,

Arbetsplan för Ängen, Arbetsplan för Ängen, Mariebergs förskola 2010/2011 Arbetsplan för Ängen, läsåret 2010/2011 Arbetsplanen innehåller dels hur vi på Ängen kommer att arbeta under året 2010/2011 och dels hur vi alltid arbetar

Läs mer

Arbetsplan. Killingens förskola

Arbetsplan. Killingens förskola Arbetsplan Killingens förskola 2016-2017 Inledning Killingen är förskola med endast en avdelning som utgörs av 24 barn i åldrarna 1-5 och 5 pedagoger samt en kock som tillagar lunch och mellanmål. Förskolan

Läs mer

Arbetsplan. Lillbergets förskola. Avd /2016

Arbetsplan. Lillbergets förskola. Avd /2016 Arbetsplan Lillbergets förskola Avd 3 2015/2016 INLEDNING Vi har valt att arbeta med läroplansmålen Normer och värden samt Språk och kommunikation. I den aktuella barngruppen anser vi att det är viktigt

Läs mer

förskolan FÅGELSÅNGS VERKSAMHETSPLAN

förskolan FÅGELSÅNGS VERKSAMHETSPLAN förskolan FÅGELSÅNGS VERKSAMHETSPLAN LÄSÅRET 2012-2013 Läsårets nyfikenhetsfråga: Vad kan hållbarhet vara? Vision Barnens utveckling och lärande i fokus: i en verksamhet som utgår från barnens intresse,

Läs mer

Sida 1(8) Lokal arbetsplan. Skåpafors förskola

Sida 1(8) Lokal arbetsplan. Skåpafors förskola 1(8) Lokal arbetsplan Skåpafors förskola 2011/2012 2 Innehållsförteckning Inledning 3 2.1 Normer och värden 3 Mål 3 3 2.2 Utveckling och lärande 3 Mål 3 4 2.3 Barns inflytande 4 Mål 4 5 2.4 Förskola och

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete ht12/vt13 Rönnbäret

Systematiskt kvalitetsarbete ht12/vt13 Rönnbäret Läroplanens mål 1.1 Normer och värden. Förskolan skall aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla förståelse för vårt samhälles gemensamma demokratiska värderingar och efterhand omfatta

Läs mer

Borgens förskola. Verksamhetsplan 2014-15

Borgens förskola. Verksamhetsplan 2014-15 Borgens förskola Verksamhetsplan 2014-15 SOLNA STAD kontakt@solna.se Organisationssnummer Förvaltning Tel. 08-734 20 00 212000-0183 171 86 Solna Fax. 08-734 20 59 www.solna.se Besök. Stadshusgången 2 LEDNINGSDEKLARATION

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2015/16. Förskolan Villekulla. Avdelning Igelkotten

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2015/16. Förskolan Villekulla. Avdelning Igelkotten Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2015/16 Förskolan Villekulla Avdelning Igelkotten 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning sidan 4 Normer och värden

Läs mer

[FOKUSOMRÅDE NORMER & VÄRDEN]

[FOKUSOMRÅDE NORMER & VÄRDEN] Övergripande perspektiv: Historiskt perspektiv Miljöperspektiv Internationellt perspektiv Läroplansmål Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar, förmåga

Läs mer

Arbetsplan 2013 Lillbergets/Kilsmyrans förskolor Sydöstra området

Arbetsplan 2013 Lillbergets/Kilsmyrans förskolor Sydöstra området Arbetsplan 2013 Lillbergets/Kilsmyrans förskolor Sydöstra området NORMER OCH VÄRDEN Varje enhet har ett väl fungerande och förebyggande likabehandlingsarbete och en väl dokumenterad likabehandlingsplan

Läs mer

Arbetsbeskrivning för

Arbetsbeskrivning för Arbetsbeskrivning för HT 2011 VT 2012 Arbetsbeskrivning Mästerkatten HT-11 VT-12 Barn: 5 4 3 2 1 Pojkar Flickor 0 2010 2009 2008 2007 2006 Personal: Namn Arbetstid Utbildning Jonas 100 % Förskollärare

Läs mer

Lokal Arbetsplan för Grönmåla 2015-2016

Lokal Arbetsplan för Grönmåla 2015-2016 Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för Grönmåla 2015-2016 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund sida 3 2. Mål och riktlinjer sida 4 2.1 Normer och värden sida 4 2.2 Utveckling och lärande sida

Läs mer

Sida 1(8) Lokal arbetsplan. Mellangårdens förskola

Sida 1(8) Lokal arbetsplan. Mellangårdens förskola 1(8) Lokal arbetsplan Mellangårdens förskola 2011-2012 2 Innehållsförteckning Inledning 3 2.1 Normer och värden 3 Mål 3 3 2.2 Utveckling och lärande 4 Mål 4 4 2.3 Barns inflytande 5 Mål 5 5 2.4 Förskola

Läs mer

Jollens mål för vårterminen 2017, med fokus Natur och teknik

Jollens mål för vårterminen 2017, med fokus Natur och teknik Jollens mål för vårterminen 2017, med fokus Natur och teknik Normer och värden - Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin förmåga att upptäcka, reflektera över och ta ställning till olika

Läs mer

Verksamhetsplan 2017

Verksamhetsplan 2017 Verksamhetsplan. 2017 Drakens vision Draken är en plats för gemenskap, lärande, möten och vänskap. En plats där olikheter samspelar och värden skapas. Förskolans uppdrag och verksamhet Förskolans ska lägga

Läs mer

Förskolan Klockarängens Arbetsplan

Förskolan Klockarängens Arbetsplan Förskolan Klockarängens Arbetsplan 1. Inledning Förskolan regleras i skollagen och har Skolverket som tillsynsmyndighet. Sedan 1 augusti, 1998, finns en läroplan för förskolan, Lpfö 98. Läroplanen är utformad

Läs mer

Handlingsplan för. Brynäs-Nynäs förskoleenhet. Förskola Hammargården 2011/2012

Handlingsplan för. Brynäs-Nynäs förskoleenhet. Förskola Hammargården 2011/2012 2011-10-17 Sid 1 (19) Handlingsplan för Brynäs-Nynäs förskoleenhet Förskola Hammargården 2011/2012 X X X F Ö R S K O L E E N H E T Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (19) 2.1 NORMER OCH

Läs mer

Verksamhetsplan för Borgens förskola. avdelning Örnen 2015-2016

Verksamhetsplan för Borgens förskola. avdelning Örnen 2015-2016 Verksamhetsplan för Borgens förskola avdelning Örnen 2015-2016 September 2015 Verksamhetsplan för Borgens förskola, avdelning Örnen - 2015/2016 Enhet Örnen Förskoleverksamhet för 1-5 år Förutsättningar

Läs mer

Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering

Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering 2016 Barn och utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering Bullerbyns vision: Förskolan ska vara trygg, utvecklande och lärorik för alla! Förskoleverksamhetens

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/2014. Förskolan Villekulla. Avdelning Igelkotten

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/2014. Förskolan Villekulla. Avdelning Igelkotten BARN OCH UTBILDNING Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/2014 Förskolan Villekulla Avdelning Igelkotten Inledning: Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Igelkottens

Läs mer

Den lustfyllda resan. Systematisk kvalitetsredovisning 15/16

Den lustfyllda resan. Systematisk kvalitetsredovisning 15/16 Den lustfyllda resan Systematisk kvalitetsredovisning 15/16 Rälsen Är symbolen för vår värdegrund, den är grundpelaren för den lustfyllda resans början. Den är byggd på tanken att ständigt med barnen levandegöra

Läs mer

Kvalitetsredovisning

Kvalitetsredovisning Förskoleavdelningen Kvalitetsredovisning 2016-2017 Organisation Avdelning: Gullvivan Antal barn: 16 Åldersfördelning: 2014: 6. 2015: 8. 2016: 2 Antal pojkar: 10 Antal flickor: 6 Antal flerspråkiga barn:

Läs mer

Handlingsplan för XXX förskola, läsåret:

Handlingsplan för XXX förskola, läsåret: Handlingsplan för XXX förskola, läsåret: 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet utvecklar: öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar, förmåga att ta hänsyn till och leva sig in i andra människors

Läs mer

Handlingsplan för. Guldsmedens förskola 2014/2015. Lådbilen Blå

Handlingsplan för. Guldsmedens förskola 2014/2015. Lådbilen Blå 2014-06-05 Sid 1 (10) Handlingsplan för Guldsmedens förskola 2014/2015 Lådbilen Blå V A L B O F Ö R S K O L E O M R Å D E Tfn 026-178000 (vx), 026-178350 (dir) www.gavle.se Sid 2 (10) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN

Läs mer

Björnbärets Pedagogisk planering Läsåret 13-14

Björnbärets Pedagogisk planering Läsåret 13-14 Björnbärets Pedagogisk planering Läsåret 13-14 Skriven av Elisabeth Fors, Ulrika Söderström Normer och värden - Förskolan ska sträva efter att varje barn utveckla öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar.

Läs mer

Arbetsbeskrivning för Peter Lundhs förskola avd. Snövit ht-11/vt-12.

Arbetsbeskrivning för Peter Lundhs förskola avd. Snövit ht-11/vt-12. Arbetsbeskrivning för Peter Lundhs förskola avd. Snövit ht-11/vt-12. barn födda 2006-2010 Ur Lpfö-98, Förskolans uppdrag: Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten ska vara rolig,

Läs mer

Lokal arbetsplan. Mälarenhetens förskolor 2014/2015

Lokal arbetsplan. Mälarenhetens förskolor 2014/2015 Lokal arbetsplan Mälarenhetens förskolor 2014/2015 Naturvetenskap för små barn handlar om att observera och iaktta det barnen gör och är intresserade av i leken. Det gäller att för egen del som vuxen och

Läs mer

Verksamhetsplan för Skärets förskola ht.11- vt.12

Verksamhetsplan för Skärets förskola ht.11- vt.12 Verksamhetsplan för Skärets förskola ht.11- vt.12 Beskrivning av verksamheten Skärets förskola ligger på Hasslö och ingår i Nättraby rektorsområde. Förskolan startades år 2003 och består av tre avdelningar

Läs mer

Förslag till arbetsplan för Bodals förskolas arbetsplan 2014-2015

Förslag till arbetsplan för Bodals förskolas arbetsplan 2014-2015 Förslag till arbetsplan för Bodals förskolas arbetsplan 2014-2015 Verksamhetsidé: Bodals förskola är en förskola för alla barn där vi tillsammans värnar om att ha en trygg, rolig och lärorik verksamhet

Läs mer

Handlingsplan för. XXX förskoleenhet. FörskolanNyckelpigan 2011/2012

Handlingsplan för. XXX förskoleenhet. FörskolanNyckelpigan 2011/2012 2011-10-17 Sid 1 (13) Handlingsplan för XXX förskoleenhet FörskolanNyckelpigan 2011/2012 X X X F Ö R S K O L E E N H E T Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (13) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN

Läs mer

ATT UTVECKLA KOMPETENS I VAD SOM SKA BEDÖMAS OCH HUR DAGENS INNEHÅLL UPPFÖLJNING AV UPPGIFT. BEDÖMNING bakgrund och begrepp

ATT UTVECKLA KOMPETENS I VAD SOM SKA BEDÖMAS OCH HUR DAGENS INNEHÅLL UPPFÖLJNING AV UPPGIFT. BEDÖMNING bakgrund och begrepp ATT UTVECKLA KOMPETENS I VAD SOM SKA BEDÖMAS OCH HUR Martina Lundström universitetsadjunkt LTU och pedagogista i Piteå kommun DAGENS INNEHÅLL UPPFÖLJNING AV UPPGIFT BEDÖMNING bakgrund och begrepp VAD SKA

Läs mer

Blåbärets pedagogiska planering. ht- 2013/v t - 2014

Blåbärets pedagogiska planering. ht- 2013/v t - 2014 Blåbärets pedagogiska planering ht- 2013/v t - 2014 Normer och värden Mål från Läroplanen:. Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar.. Förskolan ska

Läs mer

Normer och värden. Mål (enligt Lpfö 98, reviderad 2010) Arbetssätt/metod. Arbetsplan 2012-2013

Normer och värden. Mål (enligt Lpfö 98, reviderad 2010) Arbetssätt/metod. Arbetsplan 2012-2013 Arbetsplan 2012-2013 Normer och värden Mål (enligt Lpfö 98, reviderad 2010) Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar, förmåga att ta hänsyn till och

Läs mer

Handlingsplan för Trollgårdens förskola, läsåret:

Handlingsplan för Trollgårdens förskola, läsåret: Handlingsplan för Trollgårdens förskola, läsåret: 2015-16 Inför året planerar vi ett gemensamt tema närmiljön/supermasken Vi vill på så sätt få ett helhetsperspektiv över läroplanens mål som också inkluderar

Läs mer

Innehåll. Innehåll. Lpfö98/rev10 och Spana på matavfall

Innehåll. Innehåll. Lpfö98/rev10 och Spana på matavfall Lpfö98/rev10 och Spana på matavfall Årets miljöspanaruppdrag Spana på matavfallet ger många olika möjligheter att arbeta mot förskolans mål och riktlinjer enligt Lpför98/rev10. Nedan följer citat och urklipp

Läs mer

Arbetsplan för Skogens förskola Avdelning Blåsippan

Arbetsplan för Skogens förskola Avdelning Blåsippan Arbetsplan för Skogens förskola Avdelning Blåsippan Hösten 2016 Syftet med detta dokument, Arbetsplanen är att synliggöra verksamheten. Ett sätt att skapa en gemensam bild av verksamheten och hur man arbetar

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2018-2019 Tra dga rdens fo rskola Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Reviderad: 2018-05-14 Gäller till: 2019-06-30

Läs mer

Datum för utvecklingssamtalet

Datum för utvecklingssamtalet Dokumentation för Datum för utvecklingssamtalet Normer och värden Förskolan skall sträva efter att varje barn utvecklar förmåga att ta hänsyn till och leva sig in i andra människors situation samt vilja

Läs mer

Verksamhetsplan Vasa Neon Förskola

Verksamhetsplan Vasa Neon Förskola Verksamhetsplan Vasa Neon Förskola Senast uppdaterad mars 2010 1. Verksamhetsplan för Vasa Neon Förskola 1.1 Normer och värden Förskolan skall aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla

Läs mer

Lokal Arbetsplan för VALEN

Lokal Arbetsplan för VALEN Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för VALEN 2016-2017 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund sida 3 2. Mål och riktlinjer sida 4 2.1 Normer och värden sida 4 2.2 Utveckling och lärande sida

Läs mer

Pedagogisk plan för Silvertallens förskola

Pedagogisk plan för Silvertallens förskola Pedagogisk plan för Silvertallens förskola År 2014-2015 Organisation BUN Barn- och utbildningsnämnden är politiskt sammansatt BARN- OCH UTBILDNINGSCHEF Skolchef Maarit Enbuske Tfn- 0927-72050 REKTORS OMRÅDE

Läs mer

Arbetsplan Förskolan Blåsippan

Arbetsplan Förskolan Blåsippan Arbetsplan Förskolan Blåsippan Vår vision: Barnen och deras föräldrar skall tycka att de är på världens bästa förskola och när barnen lämnar vår förskola skall de vara väl rustade för framtiden. 1. Inledning

Läs mer

Ringens förskola. Verksamhetsplan 2014-15

Ringens förskola. Verksamhetsplan 2014-15 Ringens förskola Verksamhetsplan 2014-15 SOLNA STAD kontakt@solna.se Organisationssnummer Förvaltning Tel. 08-734 20 00 212000-0183 171 86 Solna Fax. 08-734 20 59 www.solna.se Besök. Stadshusgången 2 LEDNINGSDEKLARATION

Läs mer

Arbetsplan för Bullerbyn Föräldrakooperativ i Gävle

Arbetsplan för Bullerbyn Föräldrakooperativ i Gävle Arbetsplan för Bullerbyn Föräldrakooperativ i Gävle 2016 1 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet Mål Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar öppenhet, respekt, solidaritet och

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2014

LOKAL ARBETSPLAN 2014 LOKAL ARBETSPLAN 2014 FÖRSKOLA: Västertorps förskola 1. UNDERLAG - Våga Visa-enkäten riktad till föräldrar - Självvärdering, riktad till pedagoger - TRAS och MIO - Handlingsplanen - Utvecklingssamtalshäftet

Läs mer