JUSTITIA 2 - HATBROTT

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "JUSTITIA 2 - HATBROTT"

Transkript

1 ARBETSBLAD PROJEKTLEDARE: SOFIA ERIKSSON BESTÄLLNINGSNUMMER: TV 1 JUSTITIA 2 - HATBROTT Om programmet Vad är egentligen ett hatbrott och vad krävs för att ett brott ska klassas som det? Programledaren Dona Hariri diskuterar med panelen och de berättar om sina egna erfarenheter av hatbrott. Vi följer ett autentiskt rättsfall där ett gäng ungdomar utsatts för hatbrott av nazister och träffar Alice som blivit utsatt för hatbrott på grund av sin sexuella läggning. Hon berättar att det är många som blivit utsatta, men att få anmäler. Och så träffar vi den före detta nazistledaren Johnny Höglin, som berättar om sitt destruktiva tidigare liv inom vit makt-rörelsen. nazist hatbrott hets mot folkgrupp våld mot tjänsteman trakasserier diskriminering rättegång misshandel skyddstillsyn skadestånd böter sluten ungdomsvård samhällstjänst vapenbrott Kommer du ihåg? 1. Vad är ett hatbrott? 2. Egentligen finns det ingen brottsrubricering som heter hatbrott, ändå så används begreppet ofta. Hur förklarar Dona det i programmet? 3. Hur kan ett hatbrott se ut? 4. I scenen från bussen i programmet urartar ett bråk till ett hatbrott som rubricerades hets mot folkgrupp. Vid vilken tidpunkt gick situationen från att vara ett bråk till att bli ett brott? 5. Det finns många historiska exempel på det vi kallar hatbrott. Ge några exempel. 6. Vilka grupper är extra utsatta för hatbrott? 7. Varför kan man inte hänvisa till grundlagen om yttrandefrihet när det gäller kränkningar och hatbrott? 1(3)

2 8. Vilka straff fick förövarna i fallet i programmet? 9. Vad är det som avgör om en handling är ett hatbrott eller inte? 10. Vad var det som var speciellt med rättegången? Hur kan det ha påverkat hur målsägarna kände sig? 11. Johnny Höglin är en f.d. nazistledare som berättar om sina livsval i programmet. Vad var det som fick honom att bli nazist och vad var det som fick honom att sluta vara det? Diskutera och tänk vidare 1. Varför anmäls inte hatbrott i så stor utsträckning, tror du? 2. Varför finns det mer hat online än off-line, tror du? 3. Tycker du att straffet de två förövarna fick var rättvist? Förklara hur du tänker. 4. Vad är syftet med ett straff egentligen? Kan det finnas olika syften? 5. Man brukar prata om att samhällets normer formar samhällets straff. Vad tror du man menar med det? 6. Har du eller någon du känner stött på något hatbrott? Hur tog det sig uttryck? 7. Tror du att vi har vant oss vid mer hat och hårdare språk på nätet? Har vi ändrat synen på vad som är normalt? 8. Många kända människor, till exempel artister eller politiker, får ofta ta emot hat på nätet. Varför är det så, tror du? 9. Vad tror du kan leda fram till att man utför ett hatbrott? Vilka känslor, åsikter och händelser skulle kunna ligga bakom? Ta reda på mer Använd till exempel följande hemsidor och ta reda på mer om hatbrott. Polisen Brottsrummet Brå No hate speech movement Barn- och elevombudsmannen Välj en av följande uppgifter. 1. Skriv en text där du förklara vad hatbrott är för en elev som går i femman eller sexan. Det är bra om du har med vad det är, vilka motiv som finns, vilka som är mest utsatta, den vanligaste brottstypen, var hatbrott oftast begås, vilka straff hatbrott kan ge samt lite statistik. Berätta också hur du ska göra och vart du kan vända dig om du eller någon du känner blivit utsatt för hatbrott. Tänk på att skriva kort men ändå tydligt så att någon yngre kan förstå. 2. Förbered en muntlig redovisning för klassen om hatbrott där du berättar om vad hatbrott är, vilka motiv som finns, vilka som är mest utsatta, den vanligaste brottstypen, var hatbrott oftast begås, vilka straff hatbrott kan ge samt lite statistik. Berätta också hur du ska göra och vart du kan vända dig om du eller någon du känner blivit utsatt för hatbrott. 2(3)

3 Använd det du lärt dig A. Hur kan ni i gruppen bidra till ett samhälle och ett internet med mindre hat och kränkningar? Försök hitta och enas om fem regler som alla skulle kunna följa och som skulle minska hat, hot och våld. Skapa affischer med dessa fem regler. Fråga rektorn om det är ok att sätta upp planscherna runt om i skolan. B. När hatet tar över - fördjupningsuppgift Det här är en lite svårare uppgift. Idag sker många hatbrott runt om i världen. Men som Christopher O Reagan berättar i programmet är hat inte någon ny företeelse. Hat har alltid funnits. Ibland har det tagit över i ett samhälle och systematiskt riktats mot vissa grupper. Då har några av historiens värsta katastrofer skett. Det dessa händelser har gemensamt är att hatet och våldet trappades upp gradvis, det började inte med totalitärt våld. Välj en historisk händelse och försök beskriva hur utvecklingen såg ut på väg mot katastrofen. Förföljelsen och förintelsen i Nazityskland på och 40-talen. Folkmordet i Rwanda Röda Khmererna i Kambodja på 1970-talet. Armeniska folkmordet i nuvarande Turkiet under Första världskriget. 3(3)

4 ARBETSBLAD PROJEKTLEDARE: SOFIA ERIKSSON BESTÄLLNINGSNUMMER: TV 2 JUSTITIA 2 - FÖRTAL Om programmet Vad händer egentligen om man förtalar någon i sociala medier? Vi får följa ett autentiskt rättsfall, Instagramupploppet. där flera unga blev uthängda på Instagram. Vi följer händelsen från början fram till den rättsliga upplösningen. Några unga kvinnliga bloggare berättar om hur de har utsatts för hot och förtal på nätet. Programledaren Dona Hariri diskuterar med panelen om hämnd och förtal. Historikern Christopher O Reagan reflekterar kring kränkningar och heder. Ord och begrepp som tas upp i programmet Instagram upplopp kränkning fällande dom förtal förolämpning uthängd misshandel hämnd skadestånd målsägare åtal fällande dom ungdomstjänst ungdomsvård Kommer du ihåg? 1. Vad betyder förtal? 2. Vad är det för skillnad mellan en förolämpning och förtal? 3. Spelar det någon roll hur förtalet gått till, rent juridiskt? Alltså om det skett på nätet, i skolan, skriftligt eller muntligt till exempel. 4. Vilken grupp är mest utsatt för kränkningar på internet? 5. Vart ska man vända sig om man blir utsatt för ett förtalsbrott på internet? 6. Vilka tips gav polisen i programmet på vad man ska göra om man blir utsatt för förtal på internet? 7. Det kommer in många förtalsanmälningar i Sverige per år, men bara några få klaras upp. Varför är det så? 8. Får man hämnas, enligt lagen? 1(3)

5 9. Spelar det någon roll om förtalet är sant eller inte? 10. Vad innebär ungdomstjänst och ungdomsvård? 11. Vad är BBS-lagen? 12. Vi har en yttrandefrihetsgrundlag i Sverige. Samtidigt är förtal och andra kränkningar förbjudna enligt lag. Hur hänger det ihop? Diskutera och tänk vidare 1. Vad är värst förtal på nätet eller irl (in real life)? Förklara hur du tänker. 2. Varför tror du att man väljer att inte anmäla om man blivit utsatt för förtal? 3. Ibland väljer den som blivit utsatt för förtal att hämnas. Hur kan man göra det? Fundera! 4. Tycker du att straffet som tjejerna i Instagrammålet fick var rättvist och bra? Varför/varför inte? 5. När en av de allra första dokusåporna Robinson - sändes 1997 ledde det till kraftiga reaktioner och en livlig debatt eftersom man kunde bli utröstad. Många menade att det var som mobbning på tv. Ibland brukar människor prata om att vi skjutit på vad som är normen för ett ok beteende, både på nätet och annars. Det här kallas för normalitetsförskjutning. Håller du med om det? Hur tror du att det kommer att vara om tio år? Hur kommer vi då att behandla varandra på nätet? 6. Har de sociala sajterna ett ansvar för vad som händer där? Borde till exempel Instagram ha tagit ett större ansvar i det här målet? Vad tycker du? 7. Vem har störst ansvar för att försöka stoppa förtal mot en person på nätet? Är det den utpekade, skolan, själva sajten, polisen eller någon helt annan? Vad tycker du? 8. Borde unga berätta mer för sina föräldrar om vad som sker på nätet? Ta reda på mer 1. Hur gick det sedan i Instagrammålet? Vilka konsekvenser fick det för de inblandade, såväl offer som förövare? Vilka konsekvenser fick det i samhället? För lagstiftningen? 2. Leta efter andra förtalsmål. Hittar du något som lett till en fällande dom? Skriv en resumé om ett av fallen du hittat. Använd det du lärt dig Här är en påhittad händelse om förtal. Mirjam har sökt jobb på banken. Det har hon berättat för John, sin kurskamrat från ekonomprogrammet på Lunds Universitetet. Men John vill också ha jobbet och eftersom han vet att arbetsgivare brukar titta på de sökandes Facebookprofil. så lägger han under en påhittad egen profil ut kommentarer på Mirjams vägg. Han skriver att hon fuskade på universitetet och att hon egentligen inte förstår ekonomi alls. Dessutom skriver han att hon har sms-lån och stora skulder till sina föräldrar. Det här ser personerna på banken och Mirjam blir inte ens kallad till intervju. John bli kallad, men får inte jobbet. Vad gör Mirjam nu? 2(3)

6 1. Skriv ett brev till banken. Du är Mirjam. Du förklarar exakt vad som hänt och vilka åtgärder du vidtagit efter Johns påhopp. Försök få med flera av orden i rutan ovan. Skriv även bankens svar på Mirjams brev. 2. Några i klassen kan välja att spela in en film utifrån förtalsmålet ovan. Låt filmen sluta innan vi vet hur det gick med jobbet. Spela upp filmen för klassen och diskutera olika troliga sätt som händelsen kan sluta på. 3(3)

7 ARBETSBLAD PROJEKTLEDARE: SOFIA ERIKSSON BESTÄLLNINGSNUMMER: TV 3 JUSTITIA 2 - ARBETSRÄTT Om programmet Vad har man för rättigheter på arbetsmarknaden? För långa arbetspass, för låg lön eller utsatt för sexuella trakasserier. Unga med tillfälliga jobb är speciellt utsatta. Dona Hariri träffar juristen Sofie Rehnström som är expert på arbetsrätt. Hon berättar om vilka rättigheter man har och hur man ska gå tillväga om man blir utnyttjad. Vi får även tips på vad man ska tänka på innan man börjar jobba. Panelen pratar om svartjobb och var gränsen går mellan sexuella trakasserier och ett dåligt skämt. Ord och begrepp som tas upp i programmet övertid lönespecifikation arbetstid lön arbetsmiljö arbetsrätt Arbetsmiljöverket facket/fackförening arbetstagare arbetsgivare kollektivavtal. anställningsavtal provision ob a-kassa pensionsavsättning försäkringar sexuella trakasserier Kommer du ihåg? 1. Vilken regel är det som arbetsgivare oftast bryter? 2. På vilket sätt blir ofta ungdomar utnyttjade i arbetslivet? 3. Hur kan man bevisa att man blivit felaktigt behandlad på jobbet? Vad är viktigt att tänka på? 4. Vad innebär det att provjobba? Är det lagligt? 5. Vilka regler kring arbetstid finns det för unga mellan 15 och 18 år? 6. Vad är ob för någonting? Vad är det en förkortning för? 1(3)

8 7. Vad är kollektivavtal? 8. Vad innebär det att man jobbar svart? Vilka risker finns det med det? 9. Vad berättade Christopher O Reagan om hur var det på 1700-talet vad det gäller arbetsrätt? 10. Hur kan sexuella trakasserier ta sig uttryck? Vart vänder man sig för att anmäla det? Diskutera och tänk vidare 1. Varför kan det vara känsligt att prata lön med folk på jobbet, tror du? 2. Varför är unga extra utsatta på arbetsmarknaden, tror du? 3. Varför jobbar en del svart, tror du? Försök komma på tre orsaker. Vilka konsekvenser kan det få för samhället och individen? 4. Hur avgör man om något är sexuella trakasserier eller inte? Varför tror du inte att alla trakasserier blir anmälda? 5. Att få lön för sitt arbete är självklart. Men finns det fler anledningar till varför man arbetar? Lista så många anledningar du kommer på och rangordna dem från viktigast till minst viktig. 6. Hur tror du att konjunkturen kan påverka arbetslivet? 7. Hur tror du att arbetslivet i Sverige kommer att se ut om fem år? Tio år? 25 år? 8. Ungdomsarbetslösheten är hög i många länder. Försök komma på några förslag på hur ett samhälle skulle kunna göra för att minska den. Ta reda på mer 1. Läs jobbannonser. Vad frågar arbetsgivarna efter? Vad verkar vara viktigt - kunskaper, egenskaper, utbildning, erfarenhet..? Hittar du några företag som inte verkar ha kollektivavtal? 2. Gå in på Arbetsmiljöverkets hemsida. Sök efter vilka råd och tips det finns där till ungdomar som just börjat jobba. Läs även pdf-tidningen Knäcket som finns där. Vilka råd fick du i programmet Justitia? Skriv ihop en lista med några korta råd till dig själv utifrån dessa källor. Vad ska du tänka på när du får ett jobb? Jämför din lista med en kompis. Använd det du lärt dig Utgå ifrån något av dessa fall. Pelle har jobbat övertid en hel månad men inte fått betalt för det. Juan blir sexuellt trakasserad av sin chef. Anna vet att chefen ser allt hon gör på jobbet genom kameraövervakningen som finns överallt i hela butiken. Aischa provjobbar i en vecka för att chefen ska se om hon passar för jobbet. Då får hon inte betalt. Välj en av följande uppgifter. Skriv en novell om något av fallen. Använd så många ord som möjligt av begreppen i rutan ovan. Skriv två olika alternativa slut på novellen ett bra slut och ett dåligt. Vilka faktorer påverkar hur det går? 2(3)

9 Jobba ihop 2-3 stycken. Gör ett rollspel om någon/några av de olika situationerna ovan. Pröva att göra olika slut på rollspelen. 3(3)

10 ARBETSBLAD PROJEKTLEDARE: SOFIA ERIKSSON BESTÄLLNINGSNUMMER: TV 4 JUSTITIA 2 - FÖRSKINGRING Om programmet Vi träffar Fredrik som lovar att fixa sin gymnasieklass studentskiva. Det är bara det att han festar upp pengarna han får av sina klasskompisar. Det blir rättegång och Fredrik döms för förskingring. Det visar sig att han, efter att hans pappa har gått bort. har alkoholproblem Dona och panelen pratar om att förlåta brott: finns det förmildrande omständigheter och i kan det i så fall påverka straffet man får? Dona träffar en polis som jobbar med ekonomisk brottslighet och han berättar att förskingring till skillnad från i stort sett all annan brottslighet är ett brott som nästan lika ofta begås av kvinnor som av män. Ord och begrepp som tas upp i programmet Förskingring Ekobrott Bedrägeri Skadestånd Straff Brott Villkorlig dom Böter Straffskala Förövare Återfall Stöld Kommer du ihåg? 1. Vad är förskingring? 2. Vad är skillnaden mellan förskingring och stöld? 3. Vad är förmildrande omständigheter? Nämn något som kan vara en förmildrande omständighet. Hur kan det påverka straffet? 4. Vad är straffrabatt/ungdomsrabatt? 5. Om man förskingrar en enda krona, är det fortfarande ett brott? 6. Vad krävs för att ett brott ska räknas som grov förskingring? 7. Vad är det strängaste straffet för förskingring? 8. Vad betyder det att man har en prick i belastningsregistret? 9. Vad är skadestånd? 10. Nämn några straff för stöld och förskingring som var vanliga förr i tiden. 1(2)

11 11. Tingsrätten, vad är det? 12. Förklara straffen villkorlig dom och böter. Diskutera och tänk vidare 1. Hade det varit någon skillnad om Filip varit äldre, eller om summan varit mindre? Vilka graverande och förmildrande omständigheter skulle det kunna finnas i ett sådant här fall? 2. Rangordna följande brott från det brott du tycker är minst allvarligt till det som är allvarligast, förutsatt att det handlar om lika mycket pengar. Förklara hur du tänker. Inbrott Rån Förskingring Stöld 3. Vad kan få en människa att förskingra något? Vilka drivkrafter kan du komma på? 4. Vilket straff fick Filip i programmet? Vad tycker du om det? Var det rättvist? 5. Om den dömde inte kan betala skadestånd, tycker du att staten ska gå in och betala målsägarna istället? Vilka konsekvenser skulle det få? Vilka fördelar/nackdelar ser du? 6. Skulle du kunna förlåta någon som förskingrat dina pengar? Ta reda på mer 1. I rättegångsscenen i programmet är det många människor närvarande. Alla har olika roller. Försök lista ut vilka. Vem är; målsägare, tilltalad, försvarsadvokat, åklagare, domare, nämndeman? 2. Googla efter andra förskingringsbrott och återge vad som hänt. Vem förskingrade vems pengar? Hur gick det till? 3. BRÅ, Brottsförebyggande rådet, har en bra hemsida där du kan lära dig om olika brott och straff. Ta reda på mer om just förskingringsbrott; antal anmälda brott, typiska tillvägagångssätt, de vanligaste summorna, hur datorer och teknik har påverkat brotten och vilken uppklaringsprocent dessa brott har. Använd det du lärt dig Välj en av följande uppgifter: Skriv en tidningsartikel om brottet i programmet. Använd så många ord som möjligt av begreppen i rutan ovan. Tänk på att ha med rubrik, ingress och brödtext. Artikeln kan gärna ha med en bild med bildtext också. Gör även en faktaruta om förskingring. Jobba ihop 4-5 stycken. Gör ett rollspel om brottet i programmet tillsammans. Använd så många ord som möjligt av begreppen i rutan ovan. 2(2)

Lag & Rätt. Rättssamhället Rättegången Straffskalan. Straff eller vård? Vilka brott begås? Statistik. Vem blir brottsling?

Lag & Rätt. Rättssamhället Rättegången Straffskalan. Straff eller vård? Vilka brott begås? Statistik. Vem blir brottsling? Lag & Rätt Rättssamhället Rättegången Straffskalan. Straff eller vård? Vilka brott begås? Statistik. Vem blir brottsling? Sverige ett rättssamhälle inget straff utan lag Alla är lika inför lagen ingen

Läs mer

Lag och Rätt åk 7, samhällskunskap

Lag och Rätt åk 7, samhällskunskap Lag och Rätt åk 7, samhällskunskap Vi ska under några veckor arbeta med rättssystemet i Sverige och principer för rättssäkerhet. Hur normuppfattning och lagstiftning påverkar varandra. Kriminalitet, våld

Läs mer

Rättigheter och Rättsskipning

Rättigheter och Rättsskipning Rättigheter och Rättsskipning Syfte: Lag och Rätt Att eleverna förstår delar av det svenska rättssystemet och sambandet mellan lagar och de skyldigheter vi medborgare har i vårt demokratiska samhälle.

Läs mer

Lag och rätt. Vecka 34-38

Lag och rätt. Vecka 34-38 Lag och rätt Vecka 34-38 Brottet Ett brott begås Ungdomsgänget klottrar på skolans väggar och fönster krossas. Paret som är ute på sin kvällspromenad ser vad som händer Anmälan och förundersökning Paret

Läs mer

Om nätmobbning 2 av 2. Lektionen handlar om kränkningar och trakasserier på nätet. Om nätmobbning 2 av 2. Lektionsförfattare: Filippa Mannerheim

Om nätmobbning 2 av 2. Lektionen handlar om kränkningar och trakasserier på nätet. Om nätmobbning 2 av 2. Lektionsförfattare: Filippa Mannerheim Lektionen handlar om kränkningar och trakasserier på nätet. Lektionsförfattare: Filippa Mannerheim Till läraren 1. Trakasserad på internet 2. Läs artikel om ändrad lagstiftning En digital lektion från

Läs mer

Eva och Claes en berättelse om våld och brott i nära relationer

Eva och Claes en berättelse om våld och brott i nära relationer HANDLEDNING Eva och Claes en berättelse om våld och brott i nära relationer Utgiven mars 2014 av Polisen. Materialet är framtaget av Polisen i samarbete med Brottsförebyggande rådet, Brå. HANDLEDNING Eva

Läs mer

Lag och rätt. Normer, regler och lagar.

Lag och rätt. Normer, regler och lagar. Lag och rätt Normer, regler och lagar. Sverige en är rättsstat Rättssäkerhet: Innebär bl. a. att en människa inte kan dömas till något utan att ha genomgått en rättegång. Den anklagade är alltså oskyldig

Läs mer

Etik, normer & lagar. OM allt från språkets betydelse till socialamedier, näthat och hur man lever ett gott liv!

Etik, normer & lagar. OM allt från språkets betydelse till socialamedier, näthat och hur man lever ett gott liv! Etik, normer & lagar OM allt från språkets betydelse till socialamedier, näthat och hur man lever ett gott liv! LPP Samhällskunskap: => Förklara vad som menas med kränkning och mobbning. => Ge exempel

Läs mer

6. Rättegång: Under rättegången ska ska domstolen bestämma om den åtalade är skyldig eller oskyldig.

6. Rättegång: Under rättegången ska ska domstolen bestämma om den åtalade är skyldig eller oskyldig. Lag & rätt När ett brott begås. 1. Brott. T.ex. inbrott, rån eller misshandel. 2. Gripande: Om poliserna misstänker att du har begått ett brott så får de gripa dig. De betyder att de får ha dig kvar på

Läs mer

Lag och rätt. 22 Civilrätt 23 Äktenskap Giftorätt Skilsmässa Bodelning 24 Arv Bouppteckning Dödsboet 25 Testamente * Juridik

Lag och rätt. 22 Civilrätt 23 Äktenskap Giftorätt Skilsmässa Bodelning 24 Arv Bouppteckning Dödsboet 25 Testamente * Juridik Lag och rätt sid Ord och Begrepp att kunna: 8 Regler Lagar Sveriges Rikes Lag Stifta Riksdagen Polisen Domstolarna 9 Brottsbalken Snatteri Stöld Förtal Rån Våld mot tjänsteman Häleri Olovligt förfogande

Läs mer

Ett filter i huvet. är bättre än ett i datorn! Hur pratar jag med unga om sexuell utsatthet på internet?

Ett filter i huvet. är bättre än ett i datorn! Hur pratar jag med unga om sexuell utsatthet på internet? Ett filter i huvet är bättre än ett i datorn! Hur pratar jag med unga om sexuell utsatthet på internet? Hur ser ungas nätvardag ut? Internet är en naturlig del av ungas vardag. Användarna blir yngre och

Läs mer

Vad som kan vara ett brott hänger alltså nära samman med hur samhället utvecklas. Det uppkommer nya brott, som inte kunde finnas för länge sedan.

Vad som kan vara ett brott hänger alltså nära samman med hur samhället utvecklas. Det uppkommer nya brott, som inte kunde finnas för länge sedan. LAG & RÄTT VAD ÄR ETT BROTT? För att något ska vara ett brott måste det finnas en lag som beskriver den brottsliga handlingen. I lagen ska det också stå vilket straff man kan få om det bevisas i domstol

Läs mer

En liten bok om #NÄTKÄRLEK

En liten bok om #NÄTKÄRLEK En liten bok om #NÄTKÄRLEK Vi behöver mer nätkärlek! Kommentarer som smärtar. En bild som sprids. En grupp du inte får vara med i. Eller meddelanden fyllda med hat och hot. Kränkningar på nätet tar många

Läs mer

På Stockholmspolisens hatbrottssida www.polisen.se/stockholm/hatbrott hittar du en längre definition och förklaring av vad hatbrott är.

På Stockholmspolisens hatbrottssida www.polisen.se/stockholm/hatbrott hittar du en längre definition och förklaring av vad hatbrott är. Att känna sig trygg och bli respekterad för den man är. Det borde vara alla människors grundläggande rättighet. Tyvärr är verkligheten ofta en annan om du har en hudfärg, religion eller sexuell läggning

Läs mer

Våra lagar. Riksdagen stiftar lagar, alla skrivs i Svensk Författningssamling

Våra lagar. Riksdagen stiftar lagar, alla skrivs i Svensk Författningssamling Lag och rätt Historik Brott förr självmord, otrohet, annan religiös tro även samma som idag som mord, stöld Straff förr fredslös, även kroppsliga som spöstraff, dödstraff och som idag fängelse Sista avrättningen

Läs mer

Trakasserier och kränkande särbehandling

Trakasserier och kränkande särbehandling Trakasserier och kränkande särbehandling Alla medarbetare i Lunds kommun ska erbjudas en trygg arbetsmiljö där alla möts av respekt. I detta ingår att inte utsättas för kränkande särbehandling, sexuella

Läs mer

Sex på internet. Kristian Daneback. www.gu.se

Sex på internet. Kristian Daneback. www.gu.se Sex på internet Kristian Daneback Aktiviteter man ägnar sig åt på internet, fördelat efter kön i åldersgruppen 18-24 år (2009) Kvinnor (%) Män (%) Läser erotiska texter 41 42 Tittar på pornografi 35 88

Läs mer

Att göra en polisanmälan vad händer sen?

Att göra en polisanmälan vad händer sen? Att göra en polisanmälan vad händer sen? Sammanfattning av seminarium om rättsprocessen Plats: Scandic Crown i Göteborg, 7 november 2014 Arrangör: Social Resursförvaltning, Göteborgs Stad, i samarbete

Läs mer

Koncernkontoret Personalstrategiska avdelningen

Koncernkontoret Personalstrategiska avdelningen Personalstrategiska avdelningen Charlotta Lundberg likabehandlingsstrateg 044-309 33 13 charlotta.lundberg@skane.se BESLUT 2011-03-22 1 (2) Handlingsplan mot trakasserier och kränkande särbehandling Beskrivning

Läs mer

BRA information till alla ledare/anställda i KSS

BRA information till alla ledare/anställda i KSS KSS handlingsplan för akuta situationer som kan uppkomma under våra aktiviteter: En akut situation kan innebära många olika saker. Det kan vara en kränkning som sker mellan unga under pågående aktivitet

Läs mer

Inledning. Några ord som kan vara bra att veta vad det är.

Inledning. Några ord som kan vara bra att veta vad det är. Sociala medier Inledning OBS! Hela föreläsningen ska hålla på i 45 minuter. Samla gruppen och sitt gärna i en ring så att alla hör och ser dig som föreläsare. Första gången du träffar gruppen: Föreläsaren

Läs mer

Handledning. Är fyra filmer om ungdomars utsatthet för brott i sin vardag. Filmerna handlar om Ida, Adam, Sofia och Martin.

Handledning. Är fyra filmer om ungdomars utsatthet för brott i sin vardag. Filmerna handlar om Ida, Adam, Sofia och Martin. Handledning En vanlig dag Är fyra filmer om ungdomars utsatthet för brott i sin vardag. Filmerna handlar om Ida, Adam, Sofia och Martin. SOFIA går på fest och hoppas att få träffa Gustav men det blir inte

Läs mer

- Hur länge finns han kvar i det registret? - I fem år från dagen för domen.

- Hur länge finns han kvar i det registret? - I fem år från dagen för domen. När klassen arbetar med fallet om hot och våld i kärleksrelationen mellan Claes och Eva, kanske ni funderar kring det straff som Claes dömdes till. Vi har talat med Johan Ström, som är specialist på relationsvåld

Läs mer

HAR DU BLIVIT UTSATT FÖR SEXUALBROTT?

HAR DU BLIVIT UTSATT FÖR SEXUALBROTT? HAR DU BLIVIT UTSATT FÖR SEXUALBROTT? Kan någon hjälpa mig? Hur lång tid tar en rättegång? När preskriberas brottet? Kan jag åtalas för förtal? Det här dokumentet är framtaget för att guida dig om du har

Läs mer

Rädslan kom efteråt. Fokus på arbetsmiljö & säkerhet för GY2011. Hot och våld. Fokus på arbetsmiljö & säkerhet är ett läromedel

Rädslan kom efteråt. Fokus på arbetsmiljö & säkerhet för GY2011. Hot och våld. Fokus på arbetsmiljö & säkerhet är ett läromedel Hot och våld Rädslan kom efteråt Fyra maskerade rånare höll omgivningen i schack med pistol, yxa och kofot. Den som hade en pistol siktade på Andreas Gill. Det var en dag på jobbet i köpcentrumet där han

Läs mer

talarmanus för skolinformatör i åk 1 vilka är vi?

talarmanus för skolinformatör i åk 1 vilka är vi? talarmanus för skolinformatör i åk 1-3 2011 talarmanus för skolinformatör i åk 1 vilka är vi? JOBBA Värt att veta inför sommar- och extrajobb. Bild 2 Berätta vem du är och varför du är engagerad i facket

Läs mer

2013-02-23. Gammalt vin i en ny flaska. Nätmobbing. Nätmobbning -Vad gör barn och ungdomar på internet? Nätmobbing Typer

2013-02-23. Gammalt vin i en ny flaska. Nätmobbing. Nätmobbning -Vad gör barn och ungdomar på internet? Nätmobbing Typer Nätmobbing Nätmobbning -Vad gör barn och ungdomar på internet? Leg. Psykolog & Doktorand Sofia Berne Definition: En person är nätmobbad när han eller hon, flera gånger blir utsatt för elaka handlingar

Läs mer

>>HANDLEDNINGSMATERIAL DET DÄR MAN INTE PRATAR OM HELA HAVET STORMAR

>>HANDLEDNINGSMATERIAL DET DÄR MAN INTE PRATAR OM HELA HAVET STORMAR >>HANDLEDNINGSMATERIAL DET DÄR MAN INTE PRATAR OM HELA HAVET STORMAR Den här föreställningen är skapad av vår ungdomsensemble. Gruppen består av ungdomar i åldern 15-20 år varav en del aldrig spelat teater

Läs mer

mucf.se Pratstartare Diskussionsfrågor om sexuella övergrepp www.granser.nu

mucf.se Pratstartare Diskussionsfrågor om sexuella övergrepp www.granser.nu mucf.se Pratstartare Diskussionsfrågor om sexuella övergrepp Att diskutera i din organisation Till dig som är ledare eller aktiv i styrelsen Det händer att barn och unga utsätts för sexuella kränkningar

Läs mer

AVmedia dagen 20151027. Ses offline. Milla Skoglund Stina Nilsson

AVmedia dagen 20151027. Ses offline. Milla Skoglund Stina Nilsson AVmedia dagen 20151027 Ses offline Milla Skoglund Stina Nilsson Varför "ses offline"? AVmedia utbildning Många kränkningar på nätet, Trygghets gruppen Lektion 1 Kontrakt Kontrakt Kontrakt SES OFFLINE?

Läs mer

Ett samarbete mot utanförskap och mobbning

Ett samarbete mot utanförskap och mobbning Lärarhandledning Ett samarbete mot utanförskap och mobbning Gilla: Hata Horan har kommit till genom ett samarbete mellan Johanna Nilsson, Pocketförlaget och Friends. Vi vill att du som läser ska bli berörd,

Läs mer

LAG OCH RÄTT SAMHÄLLSKUNSKAP

LAG OCH RÄTT SAMHÄLLSKUNSKAP LAG OCH RÄTT SAMHÄLLSKUNSKAP MÅL - Du kommer få en inblick i de lagar och regler som vår demokrati vilar på. - Du kommer efter arbetsområdet ha insikt i hur Sveriges rättsväsende fungerar. LAGAR OCH REGLER

Läs mer

Varför slog du mig, Peter?

Varför slog du mig, Peter? Studiehäfte Varför slog du mig, Peter? En film om ett brottmål i tingsrätt 1 Filmen handlar om Peter och Maria. Åklagaren och ett vittne påstår att Peter slagit Maria och dragit henne i håret då hon fallit

Läs mer

Barnens Internet. Rädda Barnen på Åland Maria Söreskog. http://www.raddabarnen.ax/barnensinternet

Barnens Internet. Rädda Barnen på Åland Maria Söreskog. http://www.raddabarnen.ax/barnensinternet Barnens Internet Rädda Barnen på Åland Maria Söreskog http://www.raddabarnen.ax/barnensinternet Barnens Internet Medarrangör av skolfred Förebyggande När något hänt Kvällens innehåll Tv- och dataspel Sociala

Läs mer

Här ger vi läsförståelsefrågor och fördjupningsuppgifter till två av avsnitten i Sverige bit för bit.

Här ger vi läsförståelsefrågor och fördjupningsuppgifter till två av avsnitten i Sverige bit för bit. Här ger vi läsförståelsefrågor och fördjupningsuppgifter till två av avsnitten i Sverige bit för bit. Riksdag och regering Rättsväsendet. 8 SIDORS SVERIGE - BIT FÖR BIT Sverige är ett stort land. Och det

Läs mer

Bilaga 1: Styrdokument

Bilaga 1: Styrdokument 1 : 1 Bilaga 1: Styrdokument Läroplan för grundskolan, Lgr11 Människolivets okränkbarhet, individens frihet och integritet, alla människors lika värde, jämställdhet mellan kvinnor och män samt solidaritet

Läs mer

Till dig som har anmält ett brott

Till dig som har anmält ett brott 6 Till dig som har anmält ett brott Du har anmält ett brott till Polisen. Genom din information är det möjligt för oss att utreda och förhoppningsvis klara upp brottet. Informationen kan också bidra till

Läs mer

Lärarmaterial MAFFIANS Ö. Vad handlar boken om? Mål och förmågor från Lgr 11: Eleverna tränar på följande förmågor: Författare: Benni Bödker

Lärarmaterial MAFFIANS Ö. Vad handlar boken om? Mål och förmågor från Lgr 11: Eleverna tränar på följande förmågor: Författare: Benni Bödker SIDAN 1 Författare: Benni Bödker Vad handlar boken om? Boken handlar om den föräldralöse pojken Marko. Han bor tillsammans med gruppen Gamma som jagar brottslingar. När Markos föräldrar dödades av bankrånare

Läs mer

På Stockholmspolisens hatbrottssida www.polisen. se/stockholm/hatbrott hittar du en längre definition och förklaring av vad hatbrott är.

På Stockholmspolisens hatbrottssida www.polisen. se/stockholm/hatbrott hittar du en längre definition och förklaring av vad hatbrott är. Att känna sig trygg och bli respekterad för den man är. Det borde vara alla människors grundläggande rättighet. Tyvärr är verkligheten ofta en annan om du har en hudfärg, religion eller sexuell läggning

Läs mer

Om nätmobbning. En digital lektion från Sida 1 av 9

Om nätmobbning. En digital lektion från   Sida 1 av 9 Om nätmobbning Lektionen är en samtalslektion kring frågor som rör hur man agerar ansvarsfullt vid användning av digitala medier utifrån sociala, etiska och rättsliga aspekter. Fokus ligger på nättrakasserier.

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN. Med nätglasögon

LIKABEHANDLINGSPLAN. Med nätglasögon LIKABEHANDLINGSPLAN Med nätglasögon HUR LEVLAR VI? Kan vi som lärare/pedagoger möta och hjälpa en elev som blivit utsatt för kränkningar och trakasserier via internet? Vet vi vad vi ska göra om vi hittar

Läs mer

Ungdomar och sociala medier!

Ungdomar och sociala medier! Ungdomar och sociala medier! 1 Jag har blivit retad för mig kroppsform. Folk skriver anonymt till mig att jag är ful och jag är inte värdig. Har blivit mobbad från dagis till 4-5 och då kom det på nätet

Läs mer

Vad säger lagen om #metoo?

Vad säger lagen om #metoo? Vad säger lagen om #metoo? Kartläggning av lagstiftning för sexuella trakasserier i Norden I alla nordiska länder har arbetsgivare skyldigheter att förbygga och agera vid sexuella trakasserier. Trots detta

Läs mer

Lag och Rätt. Brott och straff (digilär) De mänskliga rättigheterna, Barnens rättigheter och Diskrimineringsgrunderna i svensk lag

Lag och Rätt. Brott och straff (digilär) De mänskliga rättigheterna, Barnens rättigheter och Diskrimineringsgrunderna i svensk lag Lag och Rätt 7E I alla samhällen har det funnits lagar och regler om hur vi ska förhålla oss till varandra. De första skriva lagarna kom för minst 4000 år sedan hos Sumererna i dagens Irak. För att samhällen

Läs mer

Det handlar om kärlek

Det handlar om kärlek Det handlar om kärlek Inför besöket i klassrum: Finns det några särskilda behov i klassen ni ska träffa? Utifrån exempelvis fysiska och psykiska funktionshinder, språkkunskaper mm. Vilka övningar väljer

Läs mer

Policy: mot sexuella trakasserier

Policy: mot sexuella trakasserier Policy: mot sexuella trakasserier Reviderad 2012-06-06 Bakgrund Vi vill att alla aktiva, anställda och ideellt engagerade personer ska känna sig trygga och välkomna i vår förening. Det ligger i linje med

Läs mer

Vänner och näthatare

Vänner och näthatare 5 Vänner och näthatare Om näthat Sammanfattning av filmen: 1. I Wilhelms rum Wilhelm sitter på sin säng och spelar gitarr. Simon kommer in och tutar, det är dags att dra till fotbollsmatchen. 2. I hallen

Läs mer

Lag och rätt. Varför begår man brott? Kostnader - ett exempel. Vägen från brott till straff.

Lag och rätt. Varför begår man brott? Kostnader - ett exempel. Vägen från brott till straff. Lag och rätt. Varför begår man brott? Kostnader - ett exempel. Vägen från brott till straff. Förövaren. Det finns flera teorier om varför någon blir kriminell. Två vanliga teorier är arv och miljö. Arv

Läs mer

Information om diskriminering, trakasserier och kränkningar

Information om diskriminering, trakasserier och kränkningar Information om diskriminering, trakasserier och kränkningar Diskriminering, trakasserier och kränkningar 1. Bakgrund Vid UFL tolereras inte någon form av diskriminering, trakasserier eller kränkningar.

Läs mer

Varför slog du mig, Peter?

Varför slog du mig, Peter? Varför slog du mig, Peter? En film om ett brottmål i tingsrätten Inledning Den film du strax ska se har tagits fram av Domstolsverket (DV) för att informera om hur en rättegång i svensk domstol går till.

Läs mer

Lgr 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Författare: Christina Wahldén Vad handlar boken om? Boken handlar om Jojo, som är tillsammans med Ivar. Ivar gillar att ta bilder av Jojo, när hon är lättklädd eller naken. Han lovar Jojo, att

Läs mer

HANDLEDNING TILL WEBBUTSTÄLLNINGEN HEM, LJUVA HEM - OM BROTT I NÄRA RELATIONER

HANDLEDNING TILL WEBBUTSTÄLLNINGEN HEM, LJUVA HEM - OM BROTT I NÄRA RELATIONER HANDLEDNING TILL WEBBUTSTÄLLNINGEN HEM, LJUVA HEM - OM BROTT I NÄRA RELATIONER HANDLEDNING TILL WEBBUTSTÄLLNINGEN HEM, LJUVA HEM - OM BROTT I NÄRA RELATIONER Den här handledningen är till för dig som vill

Läs mer

Massmedier. Inledning

Massmedier. Inledning Massmedier Inledning Ordet medium kommer från latin och betyder mitten, centrum eller förmedlare. I plural (när det är flera) säger man media eller medier. Medier är egentligen bara olika kanaler eller

Läs mer

Djävulen i Vallentuna Den Onda Satan. Pedofiljournalisterna

Djävulen i Vallentuna Den Onda Satan. Pedofiljournalisterna Djävulen i Vallentuna Den Onda Satan Pedofiljournalisterna Monica Annika Annika Antonsson Tiger Sundbaum Melin Denna bok avslöjar tre svenska kvinnliga journalister som under många år har trakasserat och

Läs mer

Riktlinje kring polisanmälningar i Lekebergs kommun

Riktlinje kring polisanmälningar i Lekebergs kommun Riktlinje kring polisanmälningar i Lekebergs kommun Fastställd av: Kommunstyrelsen Datum: 2017-05-30 Ansvarig för revidering: Säkerhetsstrateg Diarienummer: KS 17-209 Policy Program Plan >Riktlinje Regler

Läs mer

Riktlinjer och vägledning för medie- och IT-etik

Riktlinjer och vägledning för medie- och IT-etik Riktlinjer och vägledning för medie- och IT-etik Riktlinjerna gäller för elever. Vägledningen är tänkt att vara ett stöd i det förebyggande arbetet mot kränkande behandling via digitala medier. Vägledningen

Läs mer

Erik står i mål Lärarmaterial

Erik står i mål Lärarmaterial sidan 1 Författare: Torsten Bengtsson Vad handlar boken om? Boken handlar om Erik som är fotbollsmålvakt. Idag ska de spela match. Hans pappa är tränare och vill gärna att laget ska vinna. I bilen dit

Läs mer

Policy: mot sexuella trakasserier

Policy: mot sexuella trakasserier Policy: mot sexuella trakasserier Bakgrund Vi vill att alla aktiva, anställda och ideellt engagerade personer ska känna sig trygga och välkomna i vår förening. Det ligger i linje med HS och Riksidrottsförbundets

Läs mer

Åtgärder mot näthat.

Åtgärder mot näthat. Åtgärder mot näthat 1 www.kristdemokraterna.se Inledning Den tekniska utvecklingen i stort, och internet specifikt, har inneburit stora förändringar för yttrandefriheten och den demokratiska debatten,

Läs mer

Förslag till handlingsplan vid misstanke om övergrepp mot barn och ungdomar

Förslag till handlingsplan vid misstanke om övergrepp mot barn och ungdomar Förslag till handlingsplan vid misstanke om övergrepp mot barn och ungdomar För att barn och ungdomar i Sverige ska ges möjlighet att växa upp under trygga och gynnsamma förhållanden är det av största

Läs mer

Om barns och ungas rättigheter

Om barns och ungas rättigheter Om barns och ungas rättigheter Att barn och unga har egna rättigheter har du kanske hört. Men vad betyder det att man har en rättighet? Sverige och nästan alla andra länder i världen har lovat att följa

Läs mer

Vilka tycker du är de bästa valen?

Vilka tycker du är de bästa valen? Vilka tycker du är de bästa valen? På vår webbplats www.respect4me.org kan du titta på berättelserna om våra liv och de situationer vi råkar ut för. Varje berättelse börjar på samma sätt med en kort film,

Läs mer

Villig av Christina Wahldén

Villig av Christina Wahldén 1 Villig av Christina Wahldén Som ett slutord till boken skriver Christina Wahldén så här: "Min första bok Kort kjol kom ut för sexton år sedan. Den är fortfarande den av mina böcker som är mest utlånad,

Läs mer

Samhällskunskap Civics

Samhällskunskap Civics 1 Ämnesprov, läsår 2012/2013 Ersättningsprov Samhällskunskap Civics Delprov A1 Årskurs 6 Elevens namn och klass/grupp Prov som återanvänds omfattas av sekretess enligt 17 kap. 4 offentlighets- och sekretesslagen.

Läs mer

Digitala mötesplatser! En fördjupning Innehåll för 1-2 lektioner/mentorstider. Åk 3-4 vissa anpassade delar Åk 5-9

Digitala mötesplatser! En fördjupning Innehåll för 1-2 lektioner/mentorstider. Åk 3-4 vissa anpassade delar Åk 5-9 Digitala mötesplatser! En fördjupning Innehåll för 1-2 lektioner/mentorstider Åk 3-4 vissa anpassade delar Åk 5-9 Digitala mötesplatser - Möjligheterna & riskerna/fallgroparna! Vad är digitala mötesplatser?

Läs mer

Tilla ggsrapport fo r barn och unga

Tilla ggsrapport fo r barn och unga Tilla ggsrapport fo r barn och unga 25 mars 2014 Vad berättar barn för Bris om hur de mår? Hur har barn det i Sverige? Jag har skilda föräldrar och vill så gärna bo hos min pappa. Mamma har ensam vårdnad

Läs mer

Utvärdering av Navets Brandtema för år 5 och 6

Utvärdering av Navets Brandtema för år 5 och 6 Utvärdering av Navets Brandtema för år 5 och 6 Slutsatser utifrån elevenkäterna 82 elever som gjort Brandtemat och 82 elever som inte gjort Brandtemat, samt 58 elever som gjort Brandtemat för ett år sedan,

Läs mer

Frågor & svar om nya PuL

Frågor & svar om nya PuL Frågor & svar om nya PuL Fråga 1: Varför ändras PuL? PuL ändras för att underlätta vardaglig behandling av personuppgifter som normalt inte medför några risker för att de registrerades personliga integritet

Läs mer

Anmälan av en arbetsgivare för diskriminering eller missgynnande

Anmälan av en arbetsgivare för diskriminering eller missgynnande Anmälningsblankett Sida 1 (9) Anmälan av en arbetsgivare för diskriminering eller missgynnande Den här blanketten kan du använda om du upplever att du själv eller någon annan har blivit diskriminerad,

Läs mer

Fem förslag för ett bättre Sverige. så bekämpar vi ungdomsbrottslighet och människohandel.

Fem förslag för ett bättre Sverige. så bekämpar vi ungdomsbrottslighet och människohandel. Fem förslag för ett bättre Sverige så bekämpar vi ungdomsbrottslighet och människohandel. Fredrik Reinfeldts jultal 16 december 2013 Fem förslag för ett bättre Sverige så bekämpar vi ungdomsbrottslighet

Läs mer

Lärarhandledning. Friends ambassadörsfilmer

Lärarhandledning. Friends ambassadörsfilmer Lärarhandledning Friends ambassadörsfilmer Friends är en icke-vinstdrivande organisation vars uppdrag är att stoppa mobbning. Vi utbildar och stödjer skolor, förskolor och idrottsföreningar i hela landet.

Läs mer

TIPS OCH IDÉER FÖR DIG SOM VILL INTERVJUA

TIPS OCH IDÉER FÖR DIG SOM VILL INTERVJUA TIPS OCH IDÉER FÖR DIG SOM VILL INTERVJUA Här kommer några intervjutips till dig som gör skoltidning eller vill pröva på att arbeta som reporter. Bra ord att känna till: Journalisten kan ha olika uppgifter:

Läs mer

Om det händer Stöd vid trakasserier och kränkande särbehandling

Om det händer Stöd vid trakasserier och kränkande särbehandling Om det händer Stöd vid trakasserier och kränkande särbehandling Den här broschyren vänder sig till dig som är ansvarig för att utreda ett ärende och till alla som är medarbetare, prövande till utbildning

Läs mer

www.kvinnofrid.nu 4:E JÄMSTÄLLDHETSMÅLET - MÄNS VÅLD MOT KVINNOR SKA UPPHÖRA KERSTIN KRISTENSEN

www.kvinnofrid.nu 4:E JÄMSTÄLLDHETSMÅLET - MÄNS VÅLD MOT KVINNOR SKA UPPHÖRA KERSTIN KRISTENSEN www.kvinnofrid.nu 4:E JÄMSTÄLLDHETSMÅLET - MÄNS VÅLD MOT KVINNOR SKA UPPHÖRA KERSTIN KRISTENSEN Jämställdhetsmålen En jämn fördelning av makt och inflytande. Kvinnor och män ska ha samma rätt och möjlighet

Läs mer

Frågor och svar kring kränkande behandling

Frågor och svar kring kränkande behandling Frågor och svar kring kränkande behandling Vad är en kränkning? Kränkning är ett paraplybegrepp där mobbning, trakasserier och övrig kränkande behandling ingår. Här ryms alla typer av handlingar som gör

Läs mer

HANDLINGSPLAN MOT KRÄNKANDE SÄRBEHANDLING OCH SEXUELLA TRAKASSERIER

HANDLINGSPLAN MOT KRÄNKANDE SÄRBEHANDLING OCH SEXUELLA TRAKASSERIER Antagen av kommunfullmäktige 2006-05-22 27 HANDLINGSPLAN MOT KRÄNKANDE SÄRBEHANDLING OCH SEXUELLA TRAKASSERIER INLEDNING Ånge kommun har som arbetsgivare ansvar för arbetsmiljön. Kränkande särbehandling

Läs mer

Svenska. Förmågan: Att skriva. utvecklad. välutvecklad

Svenska. Förmågan: Att skriva. utvecklad. välutvecklad Svenska åk 9 Krönika (resonerande text) Svenska Förmågan: Att skriva Skriva en text med enkel språklig variation och textbindning samt i huvudsak fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och

Läs mer

CARINA BÄCK. Trygga idrottsmiljöer TILLSAMMANS ÄR VI SKATE SWEDEN. Utvecklare Trygga Idrottsmiljöer, Riksidrottsförbundet

CARINA BÄCK. Trygga idrottsmiljöer TILLSAMMANS ÄR VI SKATE SWEDEN. Utvecklare Trygga Idrottsmiljöer, Riksidrottsförbundet CARINA BÄCK Utvecklare Trygga Idrottsmiljöer, Riksidrottsförbundet Trygga idrottsmiljöer TILLSAMMANS ÄR VI SKATE SWEDEN Hur skapar vi Trygg Idrott och varför är det viktigt? Carina Bäck Utvecklingsresor

Läs mer

Kriminalpolitik. Rättssäkerhet

Kriminalpolitik. Rättssäkerhet 3 Leva i Sverige Kriminalpolitik Kriminalpolitik är alla de åtgärder som samhället sätter in för att begränsa brottsligheten. I regel tänker vi på rättsväsendet och på det arbete som utförs av polis, åklagare,

Läs mer

TOLERANS 4 FÅR MAN SÄGA VAD MAN VILL?

TOLERANS 4 FÅR MAN SÄGA VAD MAN VILL? SIDA 1/7 WORKSHOP I KLASSRUMMET TEMA: TOLERANS LÄRARMANUAL I det här dokumentet finns allt du behöver veta för att hålla workshopen. Här ser du också tydligt i vilka moment du använder det arbets- och

Läs mer

Rätten att få vara privat på nätet

Rätten att få vara privat på nätet Rätten att få vara privat på nätet Lektionen handlar om att ge eleverna kunskaper i hur man agerar ansvarsfullt vid användning av digitala och andra medier utifrån sociala, etiska och rättsliga aspekter.

Läs mer

Policy mot kränkande särbehandling, sexuella trakasserier och trakasserier på grund av kön

Policy mot kränkande särbehandling, sexuella trakasserier och trakasserier på grund av kön 1 Författningssamling Antagen av kommunstyrelsen: 5 december 2006 Reviderad: Policy mot kränkande särbehandling, sexuella trakasserier och trakasserier på grund av kön Inledning Denna policy med handlingsplan

Läs mer

Läsnyckel. Spelar roll? Författare: Camilla Jönsson. Innan du läser. Medan du läser

Läsnyckel. Spelar roll? Författare: Camilla Jönsson. Innan du läser. Medan du läser Läsnyckel Spelar roll? Författare: Camilla Jönsson Spelar roll? är en fristående fortsättning på boken Vem bryr sig? Här får vi lära känna förövaren, Sigge, han som mobbade och misshandlade. Nu har Sigge

Läs mer

Att skriva... Artikel. En tidningsartikel består av många olika delar. Alla artiklar behöver inte nödvändigtvis innehålla alla delar.

Att skriva... Artikel. En tidningsartikel består av många olika delar. Alla artiklar behöver inte nödvändigtvis innehålla alla delar. Göra tidning Att skriva... Artikel En tidningsartikel består av många olika delar. Alla artiklar behöver inte nödvändigtvis innehålla alla delar. Rubrik Rubriken skall berätta åt läsaren vad artikeln handlar

Läs mer

Internet - en trygg plats för alla? Vem kan man lita på? Göteborgs Stad, Social Resursförvaltning Länsstyrelsen, Västra Götaland 28 januari 2015

Internet - en trygg plats för alla? Vem kan man lita på? Göteborgs Stad, Social Resursförvaltning Länsstyrelsen, Västra Götaland 28 januari 2015 Internet - en trygg plats för alla? Vem kan man lita på? Göteborgs Stad, Social Resursförvaltning Länsstyrelsen, Västra Götaland 28 januari 2015 Karin Torgny journalist kulturvetare + vårdarinna vård och

Läs mer

rättegången hur blir den?

rättegången hur blir den? Jag vill veta rättegången hur blir den? www.jagvillveta.se 14 17 år 1 2 Brottsoffermyndigheten, 2015 Illustrationer Maria Wall Produktion Plakat Åströms Tryckeri AB, Umeå 2015 Vad är en rättegång? 6 Vägen

Läs mer

Straff i proportion till brottets allvar

Straff i proportion till brottets allvar Straff i proportion till brottets allvar Slutbetänkande av Straffiiivåutredningen Stockholm 2008 STATENS OFFENTLIGA UTREDNINGAR SOU 2008:85 Innehåll Förkortningar 13 Sammanfattning 15 Författningsförslag

Läs mer

Motion till riksdagen 2015/16:2649 av Beatrice Ask m.fl. (M, C, FP, KD) Brott som begås på internet

Motion till riksdagen 2015/16:2649 av Beatrice Ask m.fl. (M, C, FP, KD) Brott som begås på internet Kommittémotion Motion till riksdagen 2015/16:2649 av Beatrice Ask m.fl. (M, C, FP, KD) Brott som begås på internet Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om

Läs mer

Talmanus till presentation om nätvardag 2015

Talmanus till presentation om nätvardag 2015 Talmanus till presentation om nätvardag 2015 Bild 1: Här kommer det finnas ett stolpmanus för föreläsningen. Du kan även ladda hem manuset på www.surfalugnt.se om du vill ha manuset separat. Om du inte

Läs mer

Fortsättning.. Forskning visar också att en uppväxt i fattiga bostadsområden, med hög arbetslöshet och låga inkomster ökar risken för kriminalitet.

Fortsättning.. Forskning visar också att en uppväxt i fattiga bostadsområden, med hög arbetslöshet och låga inkomster ökar risken för kriminalitet. Fortsättning.. Forskning visar också att en uppväxt i fattiga bostadsområden, med hög arbetslöshet och låga inkomster ökar risken för kriminalitet. mm Detsamma gäller umgänge; om du umgås med kompisar

Läs mer

Om nätmobbning 1 av 2. Lektionen handlar om nättrakasserier. Om nätmobbning 1 av 2. Lektionsförfattare: Filippa Mannerheim.

Om nätmobbning 1 av 2. Lektionen handlar om nättrakasserier. Om nätmobbning 1 av 2. Lektionsförfattare: Filippa Mannerheim. Lektionen handlar om nättrakasserier. Lektionsförfattare: Filippa Mannerheim Till läraren 1. Diskutera en kortfilm om facerape 2. En helt vanlig vecka på nätet 3. Om du själv råkar ut för något 4. Nästa

Läs mer

Rätten att få vara privat på nätet

Rätten att få vara privat på nätet Lektionen handlar om integritet och olaga integritetsintrång på nätet. Lektionsförfattare: Karin Nygårds Till läraren 1. Vad gör dig ledsen, sårad eller arg? 2. Vad är integritet? En digital lektion från

Läs mer

FN:s konvention om barnets rättigheter

FN:s konvention om barnets rättigheter 1 Stina Forsberg FN:s konvention om barnets rättigheter Barnets rättigheter gäller alla barn (0-18 år) (artikel 1) Inget barn får diskrimineras p.g.a. egna eller vårdnadshavares egenskaper, åsikter eller

Läs mer

Statistik 2013 - Äldre hjälpsökande hos Brottsofferjouren

Statistik 2013 - Äldre hjälpsökande hos Brottsofferjouren Statistik 2013 - Äldre hjälpsökande hos Brottsofferjouren En rapport från Brottsofferjourens förbundskansli Sofia Barlind statistik@boj.se Innehåll Brottsofferjourens statistikföring... 2 Ärendemängd...

Läs mer

Jämställdhetsutskottet

Jämställdhetsutskottet Jämställdhetsutskottet MOTION GÄLLANDE: Hur ska Stockholms kommun arbeta för att förhindra sexuella trakasserier. Problemformulering Sexuella trakasserier är ett grovt brott, där någon gör eller uttrycker

Läs mer

Ett filter i huvet! är bättre än ett i datorn!! Hur pratar jag med unga om sexuell utsatthet på Internet?!

Ett filter i huvet! är bättre än ett i datorn!! Hur pratar jag med unga om sexuell utsatthet på Internet?! Ett filter i huvet! är bättre än ett i datorn!! Hur pratar jag med unga om sexuell utsatthet på Internet?! Unikt samarbete mellan företag, myndigheter & ideella organisationer! Hur ser ungas nätvardag

Läs mer

3. I Simons lägenhet Isabella tackar Simon för hjälpen, sedan pratar de om vem som kan ha gjort den fejkade sidan. Isabella tror hon vet vem det är.

3. I Simons lägenhet Isabella tackar Simon för hjälpen, sedan pratar de om vem som kan ha gjort den fejkade sidan. Isabella tror hon vet vem det är. Fejksidan Om kränkningar Sammanfattning av filmen: 1. Utanför Simons lägenhet Isabella frågar Wilhelm: - Är du säker på om han kan fixa det här? Wilhelm lugnar henne och säger att det kommer att ordna

Läs mer

LÄRARMATERIAL LEKTION 1: SEXUALBROTT & LAGEN

LÄRARMATERIAL LEKTION 1: SEXUALBROTT & LAGEN 01 LÄRARMATERIAL LEKTION 1: SEXUALBROTT & LAGEN MÅLGRUPP: ÅRSKURS 7-9 LÄRANDEMÅL Utveckla förmågan att använda en historisk referensram om frågor förknippade med sexualitet, samt resonera kring orsaker

Läs mer

Lägg upp på Snap LÄRARMATERIAL OKEJ?

Lägg upp på Snap LÄRARMATERIAL OKEJ? 3 Lägg upp på Snap Adam Bastian Film 3: Lägg upp på Snap Sociala medier är en självklar del av ungas vardag, och är därför viktigt att inkludera i samtal om relationer, sex och ömsesidighet. Ibland kan

Läs mer