EGET OMHÄNDERTAGANDE AV TOALETTAVFALL

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "EGET OMHÄNDERTAGANDE AV TOALETTAVFALL"

Transkript

1 EGET OMHÄNDERTAGANDE AV TOALETTAVFALL Torr toalettlösning/latrinkompost vid fritidsboende Miljö- och byggkontoret

2 Tillstånd krävs för eget omhändertagande av toalettavfall 1 Planerar ni torr toalettlösning vid nybyggnation eller idag har kommunal hämtning av toalettavfallet (latrinhämtning), kan ni söka tillstånd att själv ta hand om avfallet på fastigheten. Vid egen hantering av avfallet är det viktigt att omhändertagandet sker på ett sådant sätt att olägenhet för människors hälsa eller miljön inte uppkommer. Informationen i denna folder avser eget omhändertagande av toalettavfall vid ett fritidsboende. Kontakta miljö- och byggkontoret om du önskar information om vilka krav som gäller vid ett permanentboende. Ansökan Enligt miljöbalken och Härjedalens kommuns lokala föreskrifter för att skydda människors hälsa och miljön, krävs tillstånd från miljö- och byggnämnden för att själv ta hand om toalettavfallet som uppkommer på fastigheten. Att själv ta hand om avfallet innebär att man inrättar/anordnar någon typ av torr toalettlösning och/eller latrinkompost. Ansökan skall göras på särskild blankett som finna att hämta på Tillstånd/beslut Invänta alltid ett skriftligt beslut om tillstånd från miljö- och byggnämnden innan torr-toalett införskaffas och/eller latrinkompost anordnas. Avgift för handläggning Miljö- och byggnämnden tar ut en avgift, fastställd av kommunfullmäktige, för handläggning av ärendet. Torr toalettlösning I handeln finns ett flertal olika konstruktioner på torrtoaletter att välja mellan. Mer information om olika modeller och vilka krav som gäller i Härjedalens kommun, finns att läsa om på sidorna 4-6. Information om torra toalettlösningar finns också på avloppsguidens webbplats. Latrinkompost I en latrinkompost komposteras toalettavfallet från utedasset eller torrtoaletten (undantag förbränningstoalett). Avfallet från toalettens avfallstunna/behållare töms i komposten där det ska brytas ner (komposteras) till färdig mull. Latrinkompostering Att kompostera är inte svårt men det krävs intresse och lite tid för att lyckas med sin kompostering. Att kompostera toalettavfallet som uppkommer på fastigheten är det bästa alternativet både ur ekologiskt och ekonomiskt perspektiv. Dessutom bidrar komposten med billig och näringsrik mull till trädgården. Kompostens konstruktion För att en latrinkompost ska godkännas av miljö- och byggnämnden ska den uppfylla nedanstående konstruktions- och volymkrav. Om toalettavfallet och allt nedbrytbart hushållsavfall ska komposteras tillsammans, det vill säga samkomposteras, ska komposten ha en större volym än om enbart toalettavfallet ska komposteras. Även om samkompostering inte skulle vara aktuellt vid ansökningstillfället rekommenderas att redan vid införskaffande av kompost välja/bygga en med volym godkänd för samkompostering, för eventuellt framtida önskemål. Vissa torrtoaletter måste kompletteras med en latrinkompost för nedbrytningen av avfallet till mull.

3 2 Konstruktionskrav Komposten ska vara utförd i tåligt material (undvik impregnerat virke då det kan påverka komposteringsprocessen). Komposten ska vara ventilerad. Ventilationen ska förses med insektsnät samt vara placerad på behållaren så att inte regn- eller smältvatten kommer in i behållaren. Komposten ska vara tät så att fåglar, råttor/möss eller flugor ej kan ta sig in eller att läckage uppstår. Det är viktigt att botten är helt tät för att förhindra förorening av grundvatten och eventuella vattentäkter. Komposten ska bestå av två behållare eller vara tvådelad. Är den tvådelad ska även skiljeväggen vara tät. Volymkrav Vid beräkning av kompostens volym utgår man ifrån behållarens innermått. (Anges i liter) Fritidsboende Permanentboende LATRINKOMPOSTERING 2 st behållare/fack rymmande 350 L per behållare/fack = sammanlagd volym minst 700 L 2 st behållare/fack rymmande 680 L per behållare/fack = sammanlagd volym minst 1360 L (eller exempelvis 3 st behållare á 500 liter/styck = 1500 L ) SAMKOMPOSTERING 2 st behållare/fack rymmande 500 L per behållare/fack = sammanlagd volym minst L 2 st behållare/fack rymmande 750 L per behållare/fack = sammanlagd volym minst L (eller exempelvis 3 st behållare á 500 liter/styck = 1500 L) Placering av komposten Ovan mark på den egna tomten (komposten ska inte grävas ner). I bekvämt avstånd till toalettutrymmet. Lättåtkomlig vintertid. Ej närmare tomtgräns än 4,5 meter. Ej för nära vattentäkter. Avståndet bör vara minst 20 meter. Om vattentäkten ligger nedströms kan avståndet behöva vara längre. Tänk på att kompostering kräver mer plats än vad behållaren/arna tar. Ett kärl/torrt förvaringsutrymme för strömedel är bra att ha nära till hands samt att det krävs lite extra svängrum då behållarna ska tömmas. Olika konstruktioner av latrinkompost En latrinkompost kan köpas i handeln. De säljs i bland annat välsorterade varuhus och vitvaruhus, byggmarknader och VVS-butiker. Förväxla inte en latrinkompost med en hushållskompost som inte alla gånger har en helt tät botten. Man kan bygga en kompost själv utifrån volym- och konstruktionskraven på föregående sida. Man kan även omarbeta ett lämpligt och ändamålsenligt kärl så att det uppfyller konstruktions- och volymkraven ovan. På nästa sida finns förslag på egen konstruktion av latrinkompost.

4 3 Bild 1 Bild 2 Exempel i betong Betongringar finns att köpa både med och utan botten. Exempel i trä (Undvik impregnerat trä). Botten kläs med tätt och tåligt material, exempelvis armerad plast eller tjock gummiduk, så att två kar bildas som är ca 20 cm djupa. Bild 3 Exempel på kärl/behållare som omarbetats Gemensamt gäller: Komposten ska ha ventilation med insektsnät. En perforerad slang, som tillför syre till kompostmassan, kan med fördel placeras i komposten (ej krav). Se bild 1 ovan. Behållaren/kärlet ska vara tåligt och stadigt. Undvik för höga behållare/kärl då det kan försvåra hanteringen vid omrörning och tömning. Tättslutande lock av plast, plåt eller annat tätt material. Locket skall vara större än behållaren så att en droppkant erhålls. Konstruktions- och volymkraven på föregående sida. Skötsel av latrinkomposten Hur komposten ska skötas beror på hur mycket urin det finns i det material som läggs i komposten. Om det finns mycket urin i materialet Då gäller det att se till att det inte blir för blött och näringsrikt i komposten Lägg ett tjockt lager, cm, med sugande strömaterial, t ex torvmull eller sågspån, i botten på komposten för att suga upp och ta hand om överskottsfukten. Torvmullen ska vara naturell/okalkad och ogödslad. Sågspån i form av bränslepellets har en mycket stor förmåga att suga upp fukt. Blanda i så mycket av torrt och näringsfattigt strömaterial att det inte blir för blött i komposten, men å andra sidan inte heller så mycket att det blir för torrt (se kravet ovan). Lagom mycket strö är det i materialet när det inte tenderar att kladda samman. Lämpligt strömaterial för latrinkomposter är sågspån eller material som bygger på finmalen bark. Torvmull fungerar sämre eftersom den tenderar att hålla fukt kvar i kompostmassan så att den trots iblandningen av mull ändå kan bli för blöt och kladdig. Tänk på att matavfall alstrar mycket vatten när det komposteras. Samkompostering med matavfall kräver därför riklig strötillsats. Blanda om materialet över bottenlagret då och då för att få ner lite mer luft i materialet.

5 4 Om det inte finns urin i materialet Då gäller det i stället att tillföra fukt och näring för att det ska bli fart på processen Lägg gärna i ett lager med strömaterial även i det här fallet, även om det inte är lika viktigt som i det fall då det finns mycket urin med i bilden. Tillför fukt och näring antingen genom att slå på lite urin eller genom att lägga i matrester. När de bryts ner frigörs den fukt och näring som behövs för att bryta ner fekalierna. Blanda om materialet över bottenlagret då och då för att få ner lite mer luft i materialet. Torr toalettlösning I handeln finns olika konstruktioner på torrtoaletter. De säljs i bland annat välsorterade varuhus, vitvaruhus och VVS-butiker. Exempelvis finns förmultningstoalett, förbränningstoalett, urinseparerande toalett etc. Vissa toaletter måste kompletteras med en latrinkompost för nedbrytning av avfallet till mull. Information om torra toalettlösningar finns också på avloppsguidens webbplats. Att tänka på vid val av toalett Vilka ingrepp är möjliga att göra i huset. Ska toaletten kompletteras med en latrinkompost. Toaletten får ej anslutas till vatten. Hur mycket intresse och arbete är man beredd att lägga ner på toalettens skötsel. Placering av toaletten Enligt Boverkets författningssamling 1998:38, 3:333 torrklosett o.d. står: Utrymme för behållare till klosett får inte placeras så att fekalier eller urin måste transporteras genom utrymmen där personer vistas mer än tillfälligt eller där livsmedel hanteras. Utrymme för behållare till klosett skall placeras och utformas så att bortforsling av behållare underlättas samt så att säkerhet, god hygien och god arbetsmiljö erhålls. Miljömärkt toalett En miljömärkt produkt blir både en miljötest och en kvalitetskontroll på produkten. En toalett som är Svanengodkänd uppfyller de nordiska kriterierna för miljömärkning av avloppsfria toaletter. Kriterierna har fastslagits av Naturvårdsverket, Socialstyrelsen och Konsumentverket. Vid test kontrolleras kvalitet, lukt, skötsel, miljö, kapacitet, installation och skötselanvisningar samt ekonomi. På webbplatsen finns upplysning om svanenmärkta produkter. Följ installationsbeskrivningen för bästa resultat Ventilationen är viktig för att undvika luktproblem. Ventilationsskorstenen ska vara tillräckligt hög, det vill säga över taknock, så att dålig lukt inte slår ner i anslutning till huset. Det är viktigt att ventilationsskorstenen isoleras så att inte kondensvatten belastar toaletten. Om ventilationsröret från toaletten avses att avledas till befintlig skorsten bör kontakt tas med skorstensfejarmästaren. Var noga med att följa tillverkarens installationsbeskrivning. Hantering av avfallet skall ske enligt kommunens krav.

6 5 Olika konstruktioner på torrtoaletter Urinseparerande förtorkningstoalett En urinseparerande förtorkningstoalett är utformad så att urinen och fekalierna separeras i toaletten. Det fasta avfallet samlas upp i toalettens behållare och urinen avleds från toaletten till separat behållare (dunk eller dylikt). Det fasta avfallet från toaletten skall komposteras i en godkänd latrinkompost. Toaletten måste därför kompletteras med en latrinkompost för kompostering av avfallet till mull (se sidan 3). Hantering av urin Urin från en urinseparerande toaletten kan vid ett fritidsboende omhändertas på följande sätt: Urinen kan komposteras tillsammans med det fasta avfallet i latrinkomposten. (Urinen skall inte spädas med vatten). Urinen kan, under nedanstående förutsättningar, spridas i trädgården. Vid lämpliga förhållanden kan urinen avledas till bad-, disk och tvättavlopp efter tillstånd från miljö och byggnämnden. Rekommendationer för spridning av mindre mängd urin För privatpersoner med lämpliga tomter kan urin användas som gödningsmedel i trädgården. Spridning av urin kan också vara ett bra komplement till kompostering då stora mängder urin kan göra latrinkomposten för blöt. För enskilt bruk är det inte nödvändigt att mellanlagra eller späda urinen med vatten innan den används i trädgården men det kan vara nödvändigt att eftervattna eller mylla ner urinen för att undvika dålig lukt. Ur vattenbesparingssynpunkt bör eftervattning ske med regnvatten. Med fördel sprids urinen innan regnväder. Urin kan endast spridas i trädgården under växtsäsongen. Övrig tid på året ska urinen mellanlagras i slutet kärl eller komposteras i godkänd latrinkompost. Stora mängder urin som sprids på en liten yta eller på områden utan lämplig växtlighet, kan ge negativa effekter på växtlighet och grundvatten samt bidra till övergödning. Magra skogs-, bergs- och stenområden är ej lämpliga för spridning av urin. Liten förmultningstoalett En liten förmultningstoalett är el-ansluten och har hela toalettanläggningen placerad i toalettutrymmet. Avfallet bryts ner (komposteras) till mull redan i toaletten med hjälp av syre, värme och rätt fukthalt. (En toalett som har ett värmeelement i toaletten, för avdunstning av urinen, är inte en förmultningstoalett utan en förtorkningstoalett, se nästa sida för mer information). Avfallet ska efterkomposteras Innan mullen är färdig att användas i trädgården måste den efterkomposteras (hygieniseras) i minst sex månader. Efterkomposteringen sker utomhus, antingen i de behållare som medföljer toaletten, eller i annan tät behållare som försetts med tättslutande lock och ventilation med insektsnät. Denna toalett har begränsad kapacitet. Miljö- och byggnämnden kräver inte, men rekommenderar att man kompletterar toaletten med en latrinkompost godkänd för samkompostering (se sidan 3). Man kan då efterkompostera toalettavfallet i komposten tillsammans med hushållets allt nedbrytbart avfall, d.v.s. samkompostera.

7 6 Stor förmultningstoalett, s.k. Multrum En stor förmultningstoalett har avfallsbehållaren placerad under eller utanför toalettutrymmet. Avfallet bryts ner (komposteras) till mull i avfallsbehållaren med hjälp av syre, värme och rätt fukthalt. Dessa toaletter rekommenderas till permanentboende och fritidsboende med mer än fyra hushållsmedlemmar, då de är mindre känsliga för överbelastning. Om önskemålet är att komposteringsprocessen ska fortgå året runt måste behållaren vara eluppvärmd, eller placeras i ett uppvärmt utrymme. Avfallsbehållaren finns i olika utföranden. Kontakta återförsäljaren/tillverkaren för information om en modell som passar just ditt hus. Avfallsbehållarens volym Toalettens avfallsbehållare finns i olika storlekar. Avfallsbehållarens storlek, antal personer som skall nyttja anläggningen samt om utrymmet för behållaren är uppvärmt eller inte, är avgörande om toaletten: kan godkännas för samkompostering av toalett- och hushållsavfall, måste kompletteras med en latrinkompost (se sidan 1). Med urinseparering Toaletten finns även med urinseparering/uppsamling av kompostvätska. För hantering av urin från toaletten gäller samma regler som för en urinseparerande toalett, se föregående sida under rubriken Hantering av urin. Förtorkningstoalett En förtorkningstoalett är i princip utseendemässigt en modernare variant av ett utedass. Toaletten måste kompletteras med en godkänd latrinkompost för kompostering av avfallet till mull (se sidan 1). Frystoalett Frystoaletten fungerar i princip som en frysbox, det vill säga, avfallet fryses ner i en behållare i toaletten. Toaletten måste kompletteras med en godkänd latrinkompost för kompostering av avfallet till mull (se sidan 1). Paketeringstoalett Paketeringstoaletten paketerar automatiskt avfallet i påsar i toaletten. Påsarna ska vara av biologiskt nedbrytbart material. Toaletten måste kompletteras med en godkänd latrinkompost för kompostering av avfallet till mull (se sidan 1). Förbränningstoalett I en förbränningstoalett förbränns toalettavfallet vid hög temperatur. Askan behöver inte komposteras utan kan spridas direkt i trädgården. Hybridtoalett I en hybridtoalett spolas avfallet bort med hjälp av vatten i varierad mängd. En sådan toalett klassas inte som en torrtoalett utan måste prövas som en konventionell vattentoalett.

8 7 För ytterligare information Önskar ni ytterligare information om eget omhändertagande av toalettavfall är ni välkommen att kontakta Miljö- och byggkontoret, telefon vxl , E-post: Önskar ni ytterligare information om renhållningstaxan eller kommunal hämtning av latrin är ni välkommen att kontakta Tekniska kontoret, telefon vxl , E-post: Härjedalens kommun Medborgarhuset Sveg

Faktablad Eget omhändertagande av toalettavfall Torr toalettlösning latrinkompostering - samkompostering

Faktablad Eget omhändertagande av toalettavfall Torr toalettlösning latrinkompostering - samkompostering Torr toalettlösning latrinkompostering - samkompostering Ta hand om avfallet själv och få fin mull till din trädgård Om du själv vill ta hand om toalettavfallet genom att installera någon typ av torr toalettlösning

Läs mer

Ta hand. Tips. och få fin mull till din trädgård. på torrtoaletter och latrinkompostering. För en värld som räcker längre

Ta hand. Tips. och få fin mull till din trädgård. på torrtoaletter och latrinkompostering. För en värld som räcker längre Ta hand om toalettavfallet själv och få fin mull till din trädgård Tips på torrtoaletter och latrinkompostering För en värld som räcker längre 1 2 Om du själv vill ta hand om toalettavfallet genom att

Läs mer

Eget omhändertagande av toalettavfall Torr toalettlösning latrinkompostering - samkompostering

Eget omhändertagande av toalettavfall Torr toalettlösning latrinkompostering - samkompostering Torr toalettlösning latrinkompostering - samkompostering Ta hand om avfallet själv och få fin mull till din trädgård Om du själv vill ta hand om toalettavfallet genom att installera någon typ av torrtoalett

Läs mer

LATRIN 2013. Har du ett hus med dass? - Tips & råd för att ta hand toalettavfallet själv. www.rambo.se 0523-66 77 00.

LATRIN 2013. Har du ett hus med dass? - Tips & råd för att ta hand toalettavfallet själv. www.rambo.se 0523-66 77 00. LATRIN 2013 Har du ett hus med dass? - Tips & råd för att ta hand toalettavfallet själv. Version Juni 2013 www.rambo.se 0523-66 77 00 Tips och Råd När du själv ska ta hand om toalettavfallet I denna folder

Läs mer

HALLSBERGS KOMMUN. Information om latrinhantering. HALLSBERGS KOMMUN Sören Miljö- Larsson och teknikförvaltningen Kommunalråd

HALLSBERGS KOMMUN. Information om latrinhantering. HALLSBERGS KOMMUN Sören Miljö- Larsson och teknikförvaltningen Kommunalråd HALLSBERGS KOMMUN Information om latrinhantering HALLSBERGS KOMMUN Sören Miljö- Larsson och teknikförvaltningen Kommunalråd Tekniska avdelningen Avfallsenheten WC I kommunens fritidshusområden är det tillåtet

Läs mer

Torra toalettsystem och latrinkompostering

Torra toalettsystem och latrinkompostering Torra toalettsystem och latrinkompostering Informationsmaterial från Miljö- och hälsoskyddsavdelningen November 2013 Innehållsförteckning 1. ANMÄLAN... 3 2. ANVÄNDNINGSOMRÅDE... 3 3. INSTALLATION OCH PLACERING...

Läs mer

Torra toalettsystem och latrinkompostering

Torra toalettsystem och latrinkompostering Torra toalettsystem och latrinkompostering Informationsmaterial från Miljö- och hållbarhetsenheten April 2016 Innehållsförteckning 1. ANMÄLAN... 3 2. ANVÄNDNINGSOMRÅDE... 3 4. MILJÖ... 3 5. TORRA TOALETTSYSTEM...

Läs mer

Torra toalettsystem och latrinkompostering

Torra toalettsystem och latrinkompostering Torra toalettsystem och latrinkompostering Informationsmaterial från Miljö- och hållbarhetsenheten Februari 2016 Innehållsförteckning 1. ANMÄLAN... 3 2. ANVÄNDNINGSOMRÅDE... 3 3. INSTALLATION OCH PLACERING...

Läs mer

Information om torra toalettsystem och latrinkompostering

Information om torra toalettsystem och latrinkompostering Information om torra toalettsystem och latrinkompostering Latrinkompost och toalettavfall Toalettsystem som rekommenderas av miljö- och hälsoskyddsenheten Allt sedan vattentoaletten gjorde sitt intåg i

Läs mer

Inbyggd behandling så fungerar det

Inbyggd behandling så fungerar det Välj rätt toalett Välj rätt och spara pengar Vid fritidshus förekommer det fortfarande torrdass med latrinbehållare som kommunen hämtar. Systemet med insamling och behandling av latrin är dock varken miljömässigt

Läs mer

Information om torra lösningar och eget omhändertagande av latrin och urin

Information om torra lösningar och eget omhändertagande av latrin och urin Information om torra lösningar och eget omhändertagande av latrin och urin Bakgrund Tingsryds Kommun startade 2009 upp ett projekt med inventeringar av kommunens samtliga enskilda avlopp. I kommunen finns

Läs mer

Antal personer: Vid fritidshus, hur många dagar per år används huset?

Antal personer: Vid fritidshus, hur många dagar per år används huset? Förnamn: Org.-/personnummer: Efternamn: Telefonnummer: Utdelningsadress: Postnummer: Postort: Fastighetsbeteckning: Fastigheten används som: Permanentbostad Storlek på tomten: Fritidsbostad Fastighetens

Läs mer

Tillsyn av enskilda avlopp, Holmön Ylva Lestander Erik Nilsson Hans Sandberg

Tillsyn av enskilda avlopp, Holmön Ylva Lestander Erik Nilsson Hans Sandberg Tillsyn av enskilda avlopp, Holmön 2019 Ylva Lestander Erik Nilsson Hans Sandberg Miljö- och hälsoskydds tidigare inventeringar Bjännsjön Österlångslädan Själafjärden Piparböle Tavlefjärden Holmsjön Tavelsjö

Läs mer

En miljösnäll bok för dig som ska välja ny toalett

En miljösnäll bok för dig som ska välja ny toalett En miljösnäll bok för dig som ska välja ny toalett Innehåll 5 Så här säger lagen 6 Olika sätt att hantera latrinavfall 7 Torrdass med latrinkompost 8 Mulltoa 9 Paketeringstoalett 10 Latrinkompost 12 WC

Läs mer

ANMÄLAN/ANSÖKAN OM INRÄTTANDE AV FÖRMULTNINGSTOALETT/TORRTOALETT SAMT EGET OMHÄNDERTAGANDE AV LATRIN OCH URIN

ANMÄLAN/ANSÖKAN OM INRÄTTANDE AV FÖRMULTNINGSTOALETT/TORRTOALETT SAMT EGET OMHÄNDERTAGANDE AV LATRIN OCH URIN 1(5) Bygg- och miljönämnden 592 80 Vadstena ANMÄLAN/ANSÖKAN OM INRÄTTANDE AV FÖRMULTNINGSTOALETT/TORRTOALETT SAMT EGET OMHÄNDERTAGANDE AV LATRIN OCH URIN Sökande Förnamn: Org.-/personnummer: Efternamn:

Läs mer

Anmälan om inrättande av förmultningstoalett eller torrtoalett med latrinkompostering

Anmälan om inrättande av förmultningstoalett eller torrtoalett med latrinkompostering Information Viktig information Kompostering och nyttjandet av kompostprodukt ska ske på sådant sätt att risk för olägenhet för människors hälsa och miljö inte uppkommer. Komposten ska placeras på den egna

Läs mer

KVALITETSTESTAD MILJÖGODKÄND PATENTERAD. FOTO: Per Magnus Persson/Johnér. Framtidens toalett är här! Den enda miljömärkta för din och miljöns skull.

KVALITETSTESTAD MILJÖGODKÄND PATENTERAD. FOTO: Per Magnus Persson/Johnér. Framtidens toalett är här! Den enda miljömärkta för din och miljöns skull. KVALITETSTESTAD MILJÖGODKÄND PATENTERAD FOTO: Per Magnus Persson/Johnér Framtidens toalett är här! Den enda miljömärkta för din och miljöns skull. TESTAD OCH MILJÖGODKÄND. Mulltoa är den enda testade och

Läs mer

Skötselinstruktioner och monteringsanvisning

Skötselinstruktioner och monteringsanvisning Skötselinstruktioner och monteringsanvisning Rostfria Plåtarbeten Luxgatan 1 3 112 62 Stockholm Tel/fax 08-656 28 30 info@rostfriaarbeten.se 1 2 Markera toalettstolens plats i toalettutrymmet, i förhållande

Läs mer

Avfallsföreskrifter. för Järfälla kommun

Avfallsföreskrifter. för Järfälla kommun Avfallsföreskrifter för Järfälla kommun Antagna av kommunfullmäktige den 10 december 2007 att gälla från och med den 1 januari 2008 8 (12) Batterier 43 Kasserade batterier ska sorteras ut och hållas åtskilt

Läs mer

Lokala föreskrifter för att skydda människors hälsa och miljön

Lokala föreskrifter för att skydda människors hälsa och miljön Lokala föreskrifter för att skydda människors hälsa och miljön Dessa föreskrifter meddelas med stöd av 2 kap. 2, 3 och 5, 3 kap. 1 och 9 kap. 7-8 och 10-13 miljöbalken (1998:808), samt 13, 14, 17, 39-40

Läs mer

Avloppsfrågor - Green Island. Karin Palmqvist Larsson, Miljö- och hälsoskyddsenheten 2013-11-30

Avloppsfrågor - Green Island. Karin Palmqvist Larsson, Miljö- och hälsoskyddsenheten 2013-11-30 Avloppsfrågor - Green Island Karin Palmqvist Larsson, Miljö- och hälsoskyddsenheten 2013-11-30 Ingmarsö & Brottö Enskilt vatten och avlopp 80% torr toalett och BDT-avlopp Gemensamt avlopp i Ingmarsöbyn.

Läs mer

Kompostering av matavfall. Information till dig som tänker kompostera matavfall.

Kompostering av matavfall. Information till dig som tänker kompostera matavfall. Kompostering av matavfall Information till dig som tänker kompostera matavfall. Kompostering är en naturlig nedbrytning av organiskt material Kompostering är en gammal metod att ta tillvara mat- och trädgårdsavfall.

Läs mer

AVFALL FRÅN ENSKILDA AVLOPPSANLÄGGNINGAR OCH FETTAVSKILJARE

AVFALL FRÅN ENSKILDA AVLOPPSANLÄGGNINGAR OCH FETTAVSKILJARE RÅD OCH REKOMMENDATIONER AVFALL FRÅN ENSKILDA AVLOPPSANLÄGGNINGAR OCH FETTAVSKILJARE För varje kommun ska det enligt 15 kap 11 Miljöbalken finnas en renhållningsordning som ska innehålla de föreskrifter

Läs mer

Lokala föreskrifter för att skydda människors hälsa och miljön

Lokala föreskrifter för att skydda människors hälsa och miljön Datum Dnr 2013-11-05 BMK.2013.3449 Bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämnden Lokala föreskrifter för att skydda människors hälsa och miljön Lokala föreskrifter för att skydda människors hälsa och miljön för

Läs mer

Bygg- och Miljönämnden. ANMÄLAN om kompostering och spridning av latrin och/eller lagring och spridning av urin enligt 38 Avfallsförordning 2001:1063

Bygg- och Miljönämnden. ANMÄLAN om kompostering och spridning av latrin och/eller lagring och spridning av urin enligt 38 Avfallsförordning 2001:1063 Bygg- och Miljönämnden ANMÄLAN om kompostering och spridning av latrin och/eller lagring och spridning av urin enligt 38 Avfallsförordning 2001:1063 Kompostering och spridning av latrin Lagring och spridning

Läs mer

RÅD OCH REKOMMENDATIONER AVFALL FRÅN ENSKILDA AVLOPPSANLÄGGNINGAR 2014-04-28

RÅD OCH REKOMMENDATIONER AVFALL FRÅN ENSKILDA AVLOPPSANLÄGGNINGAR 2014-04-28 RÅD OCH REKOMMENDATIONER AVFALL FRÅN ENSKILDA AVLOPPSANLÄGGNINGAR 2014-04-28 FÖRORD För varje kommun ska det enligt 15 kap 11 Miljöbalken finnas en renhållningsordning som ska innehålla de föreskrifter

Läs mer

Kompostera mera. Komposten. Trädgårdskomposten... 1. Kompostbehållaren... 1. Kompostera så här... 1. Livet i komposten... 2

Kompostera mera. Komposten. Trädgårdskomposten... 1. Kompostbehållaren... 1. Kompostera så här... 1. Livet i komposten... 2 Komposten Innehåll Trädgårdskomposten... 1 Kompostbehållaren... 1 Kompostera så här... 1 Livet i komposten... 2 När det inte fungerar... 2 Hushållskomposten... 2 Problem med hushållskomposten... 4 Varmbänk

Läs mer

Monterings- och skötselanvisningar för Mullis biologiska toaletter

Monterings- och skötselanvisningar för Mullis biologiska toaletter Monterings- och skötselanvisningar för Mullis biologiska toaletter Läs igenom anvisningarna innan ni börjar monteringsarbetet och följ skötselinstruktionen. Den bästa temperaturen för processen är +18

Läs mer

RÅD OCH REKOMMENDATIONER AVFALL FRÅN ENSKILDA AVLOPPSANLÄGGNINGAR OCH FETTAVSKILJARE 2014-12-09

RÅD OCH REKOMMENDATIONER AVFALL FRÅN ENSKILDA AVLOPPSANLÄGGNINGAR OCH FETTAVSKILJARE 2014-12-09 RÅD OCH REKOMMENDATIONER AVFALL FRÅN ENSKILDA AVLOPPSANLÄGGNINGAR OCH FETTAVSKILJARE 2014-12-09 FÖRORD För varje kommun ska det enligt 15 kap 11 Miljöbalken finnas en renhållningsordning som ska innehålla

Läs mer

Låt komposten vara din vän!

Låt komposten vara din vän! Låt komposten vara din vän! Det finns många fördelar med att kompostera! Mängden avfall från ditt hushåll minskar med 30-50%! Näringsämnen och mullbildande ämnen återvinns och du får ett utmärkt jordförbättringsmedel

Läs mer

Om konsten att identifiera en MullToa. En riktig MullToa är märkt med den välkända symbolen MullToa. Övriga torrtoaletter är något annat.

Om konsten att identifiera en MullToa. En riktig MullToa är märkt med den välkända symbolen MullToa. Övriga torrtoaletter är något annat. Om konsten att identifiera en MullToa. En riktig MullToa är märkt med den välkända symbolen MullToa. Övriga torrtoaletter är något annat. En riktig MullToa är den enda biologiska toaletten som producerar

Läs mer

Taxa för hämtning av latrin

Taxa för hämtning av latrin Taxa för hämtning av latrin Gäller fr.o.m. 1 april 2006 Uppsala kommuns taxa för hämtning av latrin Nuvarande hantering av latrin inom Uppsala kommun genomgår under 2006 en förändring av tre skäl: Arbetsmiljöverket

Läs mer

TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr E 00:3

TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr E 00:3 TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr E 00:3 Kf 50/2000 Ks/K 2000.10128 LOKALA FÖRESKRIFTER FÖR ATT SKYDDA MÄNNISKORS HÄLSA OCH MILJÖN Lokala föreskrifter för att skydda människors hälsa och

Läs mer

Komposteringsguide. Hur du komposterar hemma. Matavfall - Trädgårdsavfall - Latrin

Komposteringsguide. Hur du komposterar hemma. Matavfall - Trädgårdsavfall - Latrin Komposteringsguide Hur du komposterar hemma Matavfall - Trädgårdsavfall - Latrin Låt naturen göra jobbet! Innehåll Låt naturen göra jobbet 2 Att tänka på innan du börjar 3 Regler för kompostering av matavfall

Läs mer

KOMPOSTERINGSGUIDE MATAVFALL - TRÄDGÅRDSAVFALL - LATRIN

KOMPOSTERINGSGUIDE MATAVFALL - TRÄDGÅRDSAVFALL - LATRIN KOMPOSTERINGSGUIDE MATAVFALL - TRÄDGÅRDSAVFALL - LATRIN INNEHÅLL Låt naturen göra jobbet Att tänka på innan du börjar Regler för kompostering av matavfall Val av kompostbehållare för matavfall - storlek

Läs mer

Lokala föreskrifter för att skydda människors hälsa och miljön

Lokala föreskrifter för att skydda människors hälsa och miljön Lokala föreskrifter för att skydda människors hälsa och miljön Dessa föreskrifter meddelas med stöd av 9 kap. 7-8 och 10-13 miljöbalk (1998:808) samt 13, 14, 17, 37, 39-40 och 42-43 förordning (1998:899)

Läs mer

Så funkar EcoDry MANUAL. Fakta EcoDry: OBS. Läs igenom hela manualen innan montering påbörjas.

Så funkar EcoDry MANUAL. Fakta EcoDry: OBS. Läs igenom hela manualen innan montering påbörjas. MANUAL OBS. Läs igenom hela manualen innan montering påbörjas. Så funkar EcoDry Porslin Porslin är mycket mer hygieniskt och lättare att hålla rent än andra material som plast eller liknande. Urinslang

Läs mer

Råd och anvisningar för kompostering av trädgårdsavfall. Kretslopp

Råd och anvisningar för kompostering av trädgårdsavfall. Kretslopp MEDDELANDE 1 (5) Miljöskyddsenheten Råd och anvisningar för kompostering av trädgårdsavfall Kompostering av trädgårdsavfall och liknande, så kallad kallkompostering, får ske utan anmälan till miljö och

Läs mer

ecoteco - det kompletta utedasset

ecoteco - det kompletta utedasset Komposterande utedass Utvecklad i Finland för finska förhållanden. Ett utedass vars element är lätta att bygga upp tillsammans med en sammanhörande komposterande toalett. Dasset behövar varken vatten eller

Läs mer

Lokala hälsoskyddsföreskrifter

Lokala hälsoskyddsföreskrifter Lokala hälsoskyddsföreskrifter Lokala föreskrifter för att skydda människors hälsa och miljön för Götene kommun meddelade av kommunfullmäktige 2014-12-15, 150. Med stöd av 9 kap. 7-8 och 10-13 miljöbalken

Läs mer

Anmälan om kompostering av matavfall

Anmälan om kompostering av matavfall Anmälan om kompostering av matavfall Sökande Namn Utdelningsadress (gata, box etc) Postnummer och Postort Tel bostad Tel arbete Organisationsnummer/personnummer Fastighetsägare (om annan än sökanden) Namn

Läs mer

RÅD OCH REKOMMENDATIONER AVFALL FRÅN ENSKILDA AVLOPPSANLÄGGNINGAR OCH FETTAVSKILJARE 2015-01-01

RÅD OCH REKOMMENDATIONER AVFALL FRÅN ENSKILDA AVLOPPSANLÄGGNINGAR OCH FETTAVSKILJARE 2015-01-01 RÅD OCH REKOMMENDATIONER AVFALL FRÅN ENSKILDA AVLOPPSANLÄGGNINGAR OCH FETTAVSKILJARE 2015-01-01 FÖRORD För varje kommun ska det enligt 15 kap 11 Miljöbalken finnas en renhållningsordning som ska innehålla

Läs mer

Miljö- och Hälsoskyddskontoret. Ekerö kommun informerar om kompostering

Miljö- och Hälsoskyddskontoret. Ekerö kommun informerar om kompostering Miljö- och Hälsoskyddskontoret Ekerö kommun informerar om kompostering Kompostera är miljövård Allt fler innevånare i Ekerö kommun vill idag kompostera sitt organiska avfall från hushållet. Det är en stor

Läs mer

PRODUKTKATALOG KOMPOSTORER

PRODUKTKATALOG KOMPOSTORER PRODUKTKATALOG KOMPOSTORER Återförsäljare: Biolan Oy PB 2, FI-27501 Kauttua Tel: 02-5491600 Den nya eco-modellen av Biolan Snabbkompostor 220 tillverkas på en fabrik, där energin produceras med vindkraft.

Läs mer

NYA. Fritidshus toaletter. Art nr. 1095

NYA. Fritidshus toaletter. Art nr. 1095 NYA Fritidshus toaletter Art nr. 1095 Förbränningstoalett 26.495 SEK Toamoa Förbränning Art nr 1002-02 Svensktillverkad Hygienisk Avloppsfri Två förbränningsprogram Säker Lätt installerad Toamoa är en

Läs mer

ÅSTORPS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING

ÅSTORPS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING ÅSTORPS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING Kommunfullmäktige KFS 212 1993-03-29, 39 1999-12-20, 111 2008-11-24, 129 LOKALA FÖRESKRIFTER FÖR ATT SKYDDA MÄNNISKORS HÄLSA OCH MILJÖN Föreskrifterna meddelades av

Läs mer

Nya. Fritidshus toaletter. Art nr. 1095

Nya. Fritidshus toaletter. Art nr. 1095 Nya Fritidshus toaletter Art nr. 1095 Förbränningstoalett 26.495 SEK Toamoa Förbränning Art nr 1002-02 Svensktillverkad Hygienisk Avloppsfri Två förbränningsprogram Säker Lätt installerad Toamoa är en

Läs mer

Hasselfors Garden kompostbehållare och ekotoaletter

Hasselfors Garden kompostbehållare och ekotoaletter kompostbehållare och ekotoaletter Med Hasselfors Gardens kompostbehållare och ekotoaletter hanterar du smidigt och hygieniskt nedbrytbart avfall från hem, trädgård och fritidshus. Med våra snygga och praktiska

Läs mer

Lokala föreskrifter för att skydda människors hälsa och miljön.

Lokala föreskrifter för att skydda människors hälsa och miljön. 1 (10) 2005-06-13 31. Lokala föreskrifter för att skydda människors hälsa och miljön. Inledande bestämmelser 1 Utöver bestämmelserna i miljöbalken (1998:808) och förordningen (1998:899) om miljöfarlig

Läs mer

ANSÖKAN / ANMÄLAN enskild avloppsanläggning för 1-5 hushåll

ANSÖKAN / ANMÄLAN enskild avloppsanläggning för 1-5 hushåll Miljö- och byggnadsnämnden ANSÖKAN / ANMÄLAN enskild avloppsanläggning för 1-5 hushåll Datum Ansökan/anmälan skickas till Skara kommun Miljö- och byggnadsnämnden Sökande Namn Person- eller organisationsnummer

Läs mer

KFS 412. Lokala föreskrifter för Ängelholms kommun för att skydda människors hälsa och miljön.

KFS 412. Lokala föreskrifter för Ängelholms kommun för att skydda människors hälsa och miljön. KFS 412 Antagen i KF 2002-08-26 92, Reviderad KF 2009-06-22, 113 Gäller fr om 2009-05-25 Lokala föreskrifter för Ängelholms kommun för att skydda människors hälsa och miljön. Med stöd av 9 kap. 7-8 och

Läs mer

Levande kust (2011-2017) 2013-04-29. Torrtoaletter ger också utsläpp - så förbättrar du din latrinhantering. Motverka övergödning och dess effekter

Levande kust (2011-2017) 2013-04-29. Torrtoaletter ger också utsläpp - så förbättrar du din latrinhantering. Motverka övergödning och dess effekter Torrtoaletter ger också utsläpp - så förbättrar du din latrinhantering Marika Palmér Rivera WRS Uppsala AB marika@wrs.se Levande kust (2011-2017) Motverka övergödning och dess effekter Åtgärder på land

Läs mer

Vattenanslutning: Vattenspolning: Ström vattenspoln: Mått: Urinavlopp: Montering: Nedfallsrör: Toalettsits:

Vattenanslutning: Vattenspolning: Ström vattenspoln: Mått: Urinavlopp: Montering: Nedfallsrör: Toalettsits: MANUAL OBS. Läs igenom hela manualen innan montering påbörjas. Så funkar EcoDry Porslin Porslin är mycket mer hygieniskt och lättare att hålla rent än andra material som plast eller liknande. Urinslang

Läs mer

Stockholms läns författningssamling

Stockholms läns författningssamling Stockholms läns författningssamling Upplands Väsby kommun Upplands Väsby kommuns föreskrifter om lokala föreskrifter för att skydda människors hälsa för Upplands Väsby kommun; beslutade den 22 maj 2006

Läs mer

Information om avfallshantering

Information om avfallshantering Information om avfallshantering För kommunerna Eslöv, Hörby och Höör har gemensamma föreskrifter om avfallshantering tagits fram i samarbete med Merab (Mellanskånes Renhållningsaktiebolag). Föreskrifterna

Läs mer

Förord. Innehåll. Förord 3. Regler för kompostering 4. Komposteringens grunder 5. Villkor för kompostering 5-6. Det här behövs 7-8

Förord. Innehåll. Förord 3. Regler för kompostering 4. Komposteringens grunder 5. Villkor för kompostering 5-6. Det här behövs 7-8 Innehåll Förord 3 Regler för kompostering 4 Komposteringens grunder 5 Villkor för kompostering 5-6 Det här behövs 7-8 Olika sorters kompostbehållare 9 Så här gör man 10 Det här kan komposteras 11 Det här

Läs mer

abonnemang för ditt hushållsavfall För dig i Falkenbergs kommun som bor i villa eller fritidshus. 1

abonnemang för ditt hushållsavfall För dig i Falkenbergs kommun som bor i villa eller fritidshus. 1 abonnemang för ditt hushållsavfall För dig i Falkenbergs kommun som bor i villa eller fritidshus. 1 Matavfall en värdefull resurs För en tid sedan fick du information i din brevlåda om det nya sättet att

Läs mer

Lokala föreskrifter för att skydda människors hälsa

Lokala föreskrifter för att skydda människors hälsa Lokala föreskrifter för att skydda människors hälsa 820:1 Lokala föreskrifter för att skydda människors hälsa Antagna av kommunfullmäktige 1986-09-18 ändrade 1988-06-16 och 2003-01-16 Gäller fr o m 2003-01-16

Läs mer

Kommunal författningssamling

Kommunal författningssamling Kommunal författningssamling Reglemente 2015 nr 2 LOKALA FÖRESKRIFTER FÖR ATT SKYDDA MÄNNISKORS HÄLSA OCH MILJÖN Antaget av kommunfullmäktige 2015-03-12 Gäller from den 2015-04-01 Ersätter KFS 2000/10

Läs mer

Sala kommun Kommunal författningssamling

Sala kommun Kommunal författningssamling Sala kommun Kommunal författningssamling Lokala föreskrifter för att skydda människors hälsa och miljön KFS 032 revision 01 REGLEMENTE ANTAGEN: 2011-08-29 GÄLLER FRÅN OCH MED: 2011-09-01 ERSÄTTER: 342/2001,

Läs mer

Manual för handläggning av avfallsföreskrifter

Manual för handläggning av avfallsföreskrifter Manual för handläggning av avfallsföreskrifter SÄTERS KOMMUN FÖRORD För varje kommun skall det enligt 15 kap 11 Miljöbalken finnas en renhållningsordning som skall innehålla de föreskrifter om hantering

Läs mer

RENHÅLLNINGSFÖRESKRIFTER

RENHÅLLNINGSFÖRESKRIFTER RENHÅLLNINGSFÖRESKRIFTER Fastställd av kommunfullmäktige den 20 mars 2006, 17 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Föreskrifter om avfallshantering för Osby kommun 1 Inledande bestämmelser sid. 3 2 Ansvar för avfallshanteringen

Läs mer

LOKALA FÖRESKRIFTER FÖR ATT SKYDDA MÄNNISKORS HÄLSA OCH MILJÖ

LOKALA FÖRESKRIFTER FÖR ATT SKYDDA MÄNNISKORS HÄLSA OCH MILJÖ LOKALA FÖRESKRIFTER FÖR ATT SKYDDA MÄNNISKORS HÄLSA OCH MILJÖ antagen av kommunfullmäktige 1984-02-23, 60, ändring i kommunfullmäktige 1990-10-25, 202, 2004-06-17, 84 och den 16 juni 2005, 95 Med stöd

Läs mer

Lite rundare. Lite vänligare.

Lite rundare. Lite vänligare. Lite rundare. Lite vänligare. En toa med mull... Är toaletten en hjärtesak i fritidshuset? Med MullToa får ni en snygg och lättskött biologisk toalett till fritidshuset, med slutet system, utan avlopp.

Läs mer

Om konsten att identifiera en MullToa. En riktig MullToa är märkt med det välkända namnet MullToa. Övriga toaletter är något annat.

Om konsten att identifiera en MullToa. En riktig MullToa är märkt med det välkända namnet MullToa. Övriga toaletter är något annat. Lite rundare. Lite vänligare. Om konsten att identifiera en MullToa. En riktig MullToa är märkt med det välkända namnet MullToa. Övriga toaletter är något annat. En riktig MullToa är den enda biologiska

Läs mer

Hemkompostering av hushållsavfall är ett krav om man vill ha ett förlängt hämtningsintervall på sin sophämtning.

Hemkompostering av hushållsavfall är ett krav om man vill ha ett förlängt hämtningsintervall på sin sophämtning. Kompostering Tillstånd och taxa I Bromölla kommun går det bra att hemkompostera hushållsavfall men det måste göras en anmälan till Miljökontoret. Blanketter finns på hemsidan, www.bromolla.se. Hemkompostering

Läs mer

Ekologiskt toalettsystem utan el och vatten

Ekologiskt toalettsystem utan el och vatten Ekologiskt toalettsystem utan el och vatten Hur funkar det? Pacto fungerar som en vanlig toalett fast utan vatten. Spolningen sker istället med hjälp av en tunn folie som täcker toalettskålen. Vid varje

Läs mer

Taxebilaga 1 Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt övrig tillsyn

Taxebilaga 1 Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt övrig tillsyn Taxebilaga 1 Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt övrig tillsyn Timavgift (kronor): 758 ALLMÄNNA HÄNSYNSREGLER M.M. ENL. 2 KAP. Avgift Typ av avgift i övrigt över att miljöbalkens

Läs mer

regel modell plan policy program regel riktlinje rutin strategi taxa lokala föreskrifter för att skydda människors hälsa och miljön ...

regel modell plan policy program regel riktlinje rutin strategi taxa lokala föreskrifter för att skydda människors hälsa och miljön ... modell plan policy regel lokala föreskrifter för att skydda människors hälsa och miljön program regel riktlinje rutin strategi taxa............................ Beslutat av: Kommunfullmäktige Beslutandedatum:

Läs mer

LOKALA FÖRESKRIFTER FÖR ATT SKYDDA MÄNNISKORS HÄLSA. Gäller från Antagna av kommunfullmäktige

LOKALA FÖRESKRIFTER FÖR ATT SKYDDA MÄNNISKORS HÄLSA. Gäller från Antagna av kommunfullmäktige LOKALA FÖRESKRIFTER FÖR ATT SKYDDA MÄNNISKORS HÄLSA Gäller från 2004-11-01 Antagna av kommunfullmäktige 2004-09-27 45 1 Lokala föreskrifter för att skydda människors hälsa I underlaget nedan benämns miljö-

Läs mer

KALMAR KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING

KALMAR KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING KALMAR KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven från Kommunledningskontoret SAKNUMMER C 80 Kansliet 2006 nr 2 Ersätter 1991 nr 4 (Lokala hälsoskyddsföreskrifter) Lokala föreskrifter för att skydda människors

Läs mer

KOMPOSTERINGS- GUIDEN

KOMPOSTERINGS- GUIDEN KOMPOSTERINGS- GUIDEN Kompostera mera din insats för miljön INNEHÅLLSFÖRTECKNING Hur funkar komposten? 3 Hushållsavfall 4 Var lägger man vad? 5 När komposten inte fungerar Felsökningstabell 5 Vad gör man

Läs mer

Lokala föreskrifter för Ängelholms kommun för att skydda människors hälsa och miljön.

Lokala föreskrifter för Ängelholms kommun för att skydda människors hälsa och miljön. 1(5) Gäller fr.o.m. 2013-10-01 Lokala föreskrifter för Ängelholms kommun för att skydda människors hälsa och miljön. Antagen i KF 2013-09-30, 206/2013 Med stöd av 9 kap. 7-8 och 10-13 miljöbalken (1998:808),

Läs mer

Kompostering Hushålls- och trädgårdsavfall

Kompostering Hushålls- och trädgårdsavfall Kompostering Hushålls- och trädgårdsavfall Ta chansen och ta hand om ditt avfall samtidigt som du gör något nyttigt av det! Genom att kompostera ditt eget köks- och trädgårdsavfall skapar du själv ett

Läs mer

Om det är möjligt anlägger man komposten i skuggan av ett träd eller några större buskar. Den ska ligga i lä från vindar som annars riskerar att

Om det är möjligt anlägger man komposten i skuggan av ett träd eller några större buskar. Den ska ligga i lä från vindar som annars riskerar att Om det är möjligt anlägger man komposten i skuggan av ett träd eller några större buskar. Den ska ligga i lä från vindar som annars riskerar att torka ut komposten. Om du väljer att köpa en behållare så

Läs mer

Lokala föreskrifter för att skydda människors hälsa och miljön i Gävle kommun

Lokala föreskrifter för att skydda människors hälsa och miljön i Gävle kommun L O K AL A H ÄL S O S K Y D D S F Ö R E S K R I F T E R F Ö R G ÄV L E K O M M U N 2011-05-24 Kommunfullmäktige Sid 1 (4) Dnr: 11KS236 Lokala föreskrifter för att skydda människors hälsa och miljön i Gävle

Läs mer

MANUAL FÖR HANDLÄGGNING

MANUAL FÖR HANDLÄGGNING RIKTLINJER MANUAL FÖR HANDLÄGGNING AVFALLSFÖRESKRIFTER Fastställd av Vatten och Avfall i Malung-Sälen AB den 2014-xx-xx och Miljönämnden den 2014-xx-xx FÖRORD För varje kommun skall det enligt 15 kap 11

Läs mer

EGEN MATKOMPOST. www.rekosundsvall.se

EGEN MATKOMPOST. www.rekosundsvall.se EGEN MATKOMPOST + www.rekosundsvall.se FÖRBEREDELSER Med en matkompost kan du minska vikten på hushållsavfallet som skickas med sopbilen och på så sätt göra sophämtningen billigare för dig själv. Regler

Läs mer

Taxebilaga 1 Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt övrig tillsyn

Taxebilaga 1 Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt övrig tillsyn Taxebilaga 1 Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt övrig tillsyn Timavgift (kronor): 741 ALLMÄNNA HÄNSYNSREGLER M.M. ENL. 2 KAP. Avgift Typ av avgift i övrigt över att miljöbalkens

Läs mer

LOKALA FÖRESKRIFTER FÖR ATT SKYDDA MÄNNISKORS HÄLSA OCH MILJÖ FÖR VÄSTERVIKS KOMMUN

LOKALA FÖRESKRIFTER FÖR ATT SKYDDA MÄNNISKORS HÄLSA OCH MILJÖ FÖR VÄSTERVIKS KOMMUN VÄSTERVIKS KOMMUN FÖRFATTNINGSSAMLING LOKALA FÖRESKRIFTER FÖR ATT SKYDDA MÄNNISKORS HÄLSA OCH MILJÖ FÖR VÄSTERVIKS KOMMUN ANTAGNA AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2012-10-29, 175 ATT GÄLLA FRÅN 2012-11-15 Med stöd

Läs mer

Ett informationshäfte om kompostering av hushållsavfall

Ett informationshäfte om kompostering av hushållsavfall Ett informationshäfte om kompostering av hushållsavfall 2017-12-04 Miljöavdelningen 08-581 690 00 www.upplands-bro.se Innehåll Varför ska jag kompostera? 3 Hur fungerar en kompost? 3 Vad behöver jag för

Läs mer

Hur en slambrunn/slamavskiljare fungerar

Hur en slambrunn/slamavskiljare fungerar Hur en slambrunn/slamavskiljare fungerar Avloppsslam Slam bildas vid all rening av avloppsvatten. Beroende på typ av avlopp indelas avloppsvattnet upp i svartvatten (toaletter, bad-, disk- och tvättvatten)

Läs mer

Slam från slamavskiljare med inkopplad WC tömning vart annat år Ange skäl för dispens

Slam från slamavskiljare med inkopplad WC tömning vart annat år Ange skäl för dispens Blanketten skickas till: Västerviks kommun Miljö och byggnadskontoret 593 80 Västervik FÖRLÄNGT HÄMTNINGSINTERVALL FÖR SLAMBRUNN OCH/ELLER WC-TANK Ansökan om dispens gällande hushållsavfall Enligt 15 kap

Läs mer

Lokala hälsoskyddsföreskrifter för Jönköpings kommun

Lokala hälsoskyddsföreskrifter för Jönköpings kommun Lokala hälsoskyddsföreskrifter för Jönköpings kommun Ks/2014:238 kommunfullmäktige kommunstyrelsen övriga nämnder förvaltning Lokala hälsoskyddsföreskrifter för Jönköpings kommun Fastställt av kommunfullmäktige

Läs mer

Lokala föreskrifter för att skydda människors hälsa och miljön

Lokala föreskrifter för att skydda människors hälsa och miljön Titel: Lokala föreskrifter för att skydda människors hälsa och miljön 1 (4) Id nr: 8:0 Typ: Föreskrifter Giltighetstid: Tills vidare Version: 1.0 Fastställd: KF 2005-09-14 Uppdateras: Lokala föreskrifter

Läs mer

Stockholms läns författningssamling

Stockholms läns författningssamling Stockholms läns författningssamling Botkyrka kommun Lokala föreskrifter för att skydda människors hälsa och miljön för Botkyrka kommun, meddelade av kommunfullmäktige 2008-12-18, 257; beslutade den 12

Läs mer

Tillstånd för avloppsanläggning

Tillstånd för avloppsanläggning Miljönämnden Handläggare på miljökontoret Anna Ericsson Miljöinspektör Per Lindberg Linga Gård 153 95 JÄRNA Tillstånd för avloppsanläggning Tillståndet gäller följande anläggning: Fastighetsägare: Fastighetsbeteckning:

Läs mer

Dags att välja. abonnemang för ditt hushållsavfall. För dig i Varbergs kommun som bor i villa eller fritidshus. 1

Dags att välja. abonnemang för ditt hushållsavfall. För dig i Varbergs kommun som bor i villa eller fritidshus. 1 Dags att välja abonnemang för ditt hushållsavfall För dig i Varbergs kommun som bor i villa eller fritidshus. 1 Matavfall en värdefull resurs För en tid sedan fick du information i din brevlåda om det

Läs mer

Fritidshus toaletter N-2014:1

Fritidshus toaletter N-2014:1 Fritidshus toaletter N-2014:1 Förbränningstoaett Toamoa Förbränning Svensktillverkad Hygienisk Avloppsfri Energisnål Två program Säker Lätt installerad Miljövänlig Toamoa är en elektrisk förbränningstoalett

Läs mer

POSTADRESS BESÖKSADRESS TELEFON E-POST/WEBB ORGANISATIONSNR GIRO

POSTADRESS BESÖKSADRESS TELEFON E-POST/WEBB ORGANISATIONSNR GIRO ANMÄLAN Information om personuppgiftsbehandling Sökande Gislaveds kommun kommer att spara och behandla de personuppgifter du lämnar in till kommunen via denna blankett och eventuella bifogade handlingar,

Läs mer

L OKALA FÖRESKRIFTER FÖR ATT SKYDDA MÄNNISKORS HÄLSA OCH MILJÖN VALLENTUNA KOMMUN

L OKALA FÖRESKRIFTER FÖR ATT SKYDDA MÄNNISKORS HÄLSA OCH MILJÖN VALLENTUNA KOMMUN L OKALA FÖRESKRIFTER FÖR ATT SKYDDA MÄNNISKORS HÄLSA OCH MILJÖN VALLENTUNA KOMMUN Fastställd av kommunfullmäktige 2018-08-27 115 Avdelning/enhet med ansvar för revidering: Kart- och mätavdelningen Lokala

Läs mer

Levande kust (2011-2017) Utsläpp från vattentoalett vad är problemet och hur får du en bra anläggning?

Levande kust (2011-2017) Utsläpp från vattentoalett vad är problemet och hur får du en bra anläggning? Utsläpp från vattentoalett vad är problemet och hur får du en bra anläggning? Mats Johansson Ecoloop AB Mats.johansson@ecoloop.se avlopp@balticsea2020.org Levande kust (2011-2017) Motverka övergödning

Läs mer

Lokala föreskrifter enligt miljöbalken antagna

Lokala föreskrifter enligt miljöbalken antagna 2003-07-08 2002-872.420 Lokala föreskrifter enligt miljöbalken antagna 2003-06-16 Lokala föreskrifter för att skydda människors hälsa och miljön för Sundsvalls kommun, meddelade av kommunfullmäktige den

Läs mer

TROLLHÄTTAN ENERGI. Egen kompost så gör du!

TROLLHÄTTAN ENERGI. Egen kompost så gör du! TROLLHÄTTAN ENERGI Egen kompost så gör du! Det här gäller i vår kommun I Trollhättan är det tillåtet att kompostera både trädgårdsavfall och hushållsavfall. Om du ska kompostera hushållsavfall måste din

Läs mer

TROLLHÄTTAN ENERGI. Egen kompost så gör du!

TROLLHÄTTAN ENERGI. Egen kompost så gör du! TROLLHÄTTAN ENERGI Egen kompost så gör du! Det här gäller i vår kommun I Trollhättan är det tillåtet att kompostera både trädgårdsavfall och hushållsavfall. Om du ska kompostera hushållsavfall måste din

Läs mer

Lokala föreskrifter för att skydda människors hälsa och miljön

Lokala föreskrifter för att skydda människors hälsa och miljön Lokala föreskrifter för att skydda människors hälsa och miljön Lokala föreskrifter för att skydda människors hälsa och miljön för Sandvikens kommun, meddelade av kommunfullmäktige den 2 februari 2003.

Läs mer

LOKALA FÖRESKRIFTER FÖR ATT SKYDDA MÄNNISKORS HÄLSA OCH MILJÖN FÖR HÖÖRS KOMMUN

LOKALA FÖRESKRIFTER FÖR ATT SKYDDA MÄNNISKORS HÄLSA OCH MILJÖN FÖR HÖÖRS KOMMUN LOKALA FÖRESKRIFTER FÖR ATT SKYDDA MÄNNISKORS HÄLSA OCH MILJÖN FÖR HÖÖRS KOMMUN Antagna av kommunfullmäktige den 26 mars 2008, 23. Föreskrifterna gäller fr.o.m. 2008-03-26. Med stöd av 9 kap. 7-8 och 10-13

Läs mer

Råd för kompostering av hushållsavfall

Råd för kompostering av hushållsavfall Råd för kompostering av hushållsavfall 1 Innehåll Tag naturen till hjälp... 3 Hur fungerar komposten?... 4 Vilken behållare ska jag välja?... 5 Var ska jag placera behållaren?... 6 Vad kan jag lägga i

Läs mer

Lokala föreskrifter för att skydda människors hälsa och miljö

Lokala föreskrifter för att skydda människors hälsa och miljö Lokala föreskrifter för att skydda människors hälsa och miljö Antagen av kommunfullmäktige 2017-06-12 61 Innehållsförteckning Inledande bestämmelser... 2 Avloppsanordning... 2 Annan toalett än WC... 2

Läs mer

Taxebilaga 1 Ärendetyper, Lysekils kommun

Taxebilaga 1 Ärendetyper, Lysekils kommun Taxebilaga 1 Ärendetyper, Lysekils kommun AVGIFT SKYDD AV NATUREN ENL. 7 KAP MILJÖBALKEN av ansökan om dispens från strandskyddsförbud enligt 7 kap. 18b miljöbalken. av ansökan om tillstånd samt dispens

Läs mer