Kompostera ditt köks- och trädgårdsavfall

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kompostera ditt köks- och trädgårdsavfall"

Transkript

1 Kompostera ditt köks- och trädgårdsavfall Information från miljöenheten om den enkla konsten att ta hand om ditt organiska avfall och göra något nyttigt av det!

2 INNAN DU BÖRJAR KOMPOSTERA I den här broschyren har vi samlat några råd och tips om hur man kan sköta sin egen kompostering. När vi sorterar och komposterar den organiska delen av avfallet återför vi resurser till naturen. För att lyckas med komposteringen behövs en del kunskap, erfarenhet och lite sunt förnuft. Innan du börjar kompostera ditt organiska hushållsavfall måste du, enligt miljöbalken, anmäla din kompost till miljöenheten. Anmälningsblanketten kan du skriva ut från vår hemsida, där du också kan hitta övrig information om renhållning. Om du bara ska kompostera trädgårdsavfall, behöver du inte göra någon anmälan. Komposten måste alltid skötas på ett bra sätt så att din omgivning inte påverkas negativt av den. VARFÖR KOMPOSTERA? Varje person producerar ca 500 kg sopor på ett år. En del av det kan sorteras för återvinning och en del kan komposteras för att komma till nytta. Man brukar räkna med att ungefär hälften av vårt hushållsavfall går att kompostera. Det här behöver du en kompostbehållare, täckmaterial/strömaterial diverse trädgårdsredskap, t.ex. en grep, en liten plasthink eller liknande i köket för att samla hushållsavfallet i innan du lägger det i komposten När du komposterar ditt hushållsavfall använder du naturens eget kretslopp. Köksavfallet omvandlas till kompostjord och du får ett jordförbättrings- och gödningsmedel som ger näring åt nya växter. Du bidrar också till att antalet transporter med avfall minskar när du komposterar själv. Dessutom kan du få längre hämtningsintervall av brännbart avfall (var 4:e vecka), vilket innebär lägre renhållningsavgift.

3 VAL AV BEHÅLLARE Om du vill kompostera ditt hushållsavfall är ett mycket viktigt krav att din kompostbehållare är skadedjurssäker så att sniglar, råttor, möss och fåglar inte kan ta sig in i den. Behållare för hushållskompost Den måste alltså vara skadedjurssäker, med både lock och botten. En botten av rostfritt nät är att föredra framför en tät botten, eftersom det bara är en fördel om maskar kan gå upp i komposten den vägen, och komma ut om det blir för hett. Springor, och hål i behållaren bör vara högst några millimeter breda för att utesluta råttor och möss. En mittvägg i behållaren kan vara en fördel. Då kan man först fylla den ena halvan, och sedan låta den efterkompostera medan man fyller den andra halvan. Man kan också välja att ha två behållare att alternera mellan, eller i alla fall två bottenplattor. Då kan själva behållaren flyttas och den halvfärdiga komposten kan ligga kvar och brytas ner färdigt med en enkel täckning. För att komposteringsprocessen ska hålla igång under vintern, ska kompostbehållaren vara värmeisolerad. Behållaren måste också vara ventilerad så att det kan komma in luft. Det ska vara lätt att lägga i avfallet och lätt att ta ut den färdiga kompostjorden. Enklast är om man kan ta bort en hel sida eller, som på en del roterande behållare, tömma innehållet rakt ner i t.ex. en skottkärra. Räkna med att behållaren behöver rymma ungefär 50 liter hushållsavfall per person. Ska du kompostera ditt trädgårdsavfall i samma behållare som hushållsavfallet behöver man förstås en större behållare. Man brukar räkna med ca 100 liter per 100 m2 tomtyta Behållare för trädgårdskompost Vid kompostering av enbart trädgårdsavfall finns inga krav på speciella behållare men komposten ska skötas så att den inte påverkar din omgivning negativt.

4 En öppen trädgårdskompost bör hållas täckt med en fiberduk, presenning eller liknande för att hindra att den blir för blöt och framförallt för att hindra ogräsfrön att spridas till komposten. En kompost ska vara välordnad, det är sällan lyckat att slänga materialet i ett hörn i trädgården, en sådan hög blir lätt en skräphög. En behållare rekommenderas därför och den kan se ut på många sätt. De finns färdiga att köpa i plast eller metall, de kan fås mer eller mindre isolerade. Man kan med fördel bygga sin egen kompost också. En träram på 1 x 2 m med sidor av trä och med en luftspalt på 1-2 cm mellan spjälorna är ett bra alternativ. Dela in den i två fack och bygg den cm hög. Den fungerar utmärkt för trädgårds- avfall men måste vattnas då den lätt torkar ut. I en öppen behållare går nedbrytningen långsammare än i en behållare med lock. Har man ont om plats i trädgården är det därför bra att antingen köpa eller tillverka behållare med lock. Utställningar På byggvaruhus, stormarknader och trädgårdsbutiker finns i allmänhet olika modeller av kompostbehållare i varierande prislägen. Jämför de olika modellerna, provöppna dem och fundera på hur de passar för just dina behov, eller samla idéer och bygg sedan din egen kompostbehållare.

5 VAR SKA JAG PLACERA BEHÅLLAREN? Det ska vara lätt att nå behållaren, även när det regnar och är mörkt eller snön ligger djup. Placera kompostbehållaren i halvskugga om det är möjligt. Vid sidan om behållaren måste det finnas plats för korttidslagring eller eftermognad av komposten. Har man hushållskompost behöver man också en behållare vid sidan om med strö, flis eller torv, som man varvar hushållsavfallet med. Komposter luktar normalt inte illa men då och då kan de göra det, t ex om man lägger i för mycket matavfall och för lite strömaterial. Tänk därför på att inte placera komposten för nära dina grannar. Eftersom varmkomposten skall eftermogna rekommenderas antingen att man använder två kompostbehållare växelvis eller att man har en inhägnad och övertäckt plats för eftermognad av komposten. Tips Om du bor i ett område med små tomter kan det vara en bra idé att gå samman med några grannar om en gemensam kompost.

6 VAD KAN JAG LÄGGA I MIN HUSHÅLLSKOMPOST? Man kan kompostera praktiskt taget allt som kommer från växtoch djurriket. För att snabba på förmultningsprocessen bör man dela på stora avfallsstycken som kålhuvuden, bröd etc. Ju mindre bitar desto snabbare nedbrytning. Man kan även lägga i köttben, men de förmultnar långsamt. Exempel på vad som kan komposteras matrester skal och rester från frukter, grönsaker och rotfrukter te- och kaffesump, även påsarna och filtren äggskal bör krossas hushållspapper om det inte sugit upp något skadligt ämne trädgårdsavfall nedsmutsade kartonger burströ från smådjur Det här ska du inte lägga i komposten kemikalier, läkemedel städdamm/dammsugarpåsar cigarettfimpar, tobaksaska aska, kalk kan ge för högt ph plast, glas, metall läder, gummi papper som är vaxat, plastat eller färgat blöjor VAD KAN JAG LÄGGA I MIN TRÄDGÅRDSKOMPOST? Som namnet antyder ska bara material från trädgården läggas i din trädgårdskompost. Det som växt i trädgården ska tillbaka och ge ny näring. Lägg i växtavfall och smågrenar, löv, gräsklipp och rensavfall från grönsaksoch blomlandet. För att undvika att sprida ogräs med kompostjorden bör du inte lägga i ogräsplantor som gått i blom eller i frö. Kvickrot och tistel m.fl. skall man också vara försiktig med. Undvik att lägga sjuka växtdelar i komposten, särskilt om du använder kompostjorden i ett växthus.

7 HUR FUNGERAR KOMPOSTEN? Vid kompostering bryts det organiska materialet ned av bakterier, svampar, maskar och andra smådjur. Under nedbrytningsprocessen alstrar bakterierna värme. Det kan bli upp till 60-70ºC i en kompost. Syre För att processen ska fungera behövs syre. Det är därför viktigt att kompostmaterialet inte blir för hårt packat. Det är bra att blanda i något strömaterial som ger struktur, t.ex. flisade kvistar och grenar eller kutterspån. Genom att blanda om i komposten då och då luckrar du upp i kompostmaterialet. En kompost med mycket mask behöver inte röras om. Här klarar maskarna omrörningen och luftningen. Näring Det fodras balans mellan kol- och kväverikt material i komposten. Hushållsavfall innehåller mycket kväve och inte så mycket kol. I hushållskomposten behöver du därför blanda i kolrikt material, som tex flisat trädgårdsavfall, sågspån, kutterspån eller hushållspapper. Är det för lite kol i komposten blir det överskott av kväve, som stiger upp i luften i form av ammoniak. Komposten börjar då lukta illa och du förlorar växtnäring. I trädgårdskomposten kan du behöva blanda i kväverikt material för att nedbrytningsprocessen inte ska avstanna. Fukt Komposten ska vara lagom fuktig som en urkramad svamp ungefär. Om komposten blir för blöt täpps lufthålen igen och det blir för lite syre och komposten börjar lukta. Om den blir för torr avstannar processen. Ett tecken på det kan vara att man får myror i komposten. Värme Nedbrytningen kräver en temperatur över10-12ºc. Därför är det viktigt med en isolerad behållare om komposten ska användas året runt. En plastflaska med varmvatten kan sätta fart på processen.

8 Tid Nedbrytningen tar tid. Man kan räkna med att det tar upp till ett år att få färdig jord. Därför är det viktigt att man väljer en tillräckligt stor behållare eller har två behållare att skifta mellan. Kolrikt material kvistar och grenar sågspån halm bark hushållspapper Kväverikt material köksavfall kogödsel hönsgödsel färskt växtavfall färskt gräsklipp MASKKOMPOST Maskkompostering är ytterligare en möjlighet att ta hand om köksresterna. Fördelen med maskkomposteringen är att den sker fort och att komposten, om den sköts rätt, till och med kan ske inomhus eftersom den är luktfri. Resultatet av kompostmaskens arbete blir en maskhumus som bl.a. innehåller mer totalkväve och nitratkväve, mer organiskt material och mer växtfosfat än normal komposthumus. Maskhumusen är alltså mycket mer koncentrerad näring än vanlig kompost. Vill du ha mer utförlig information om maskkompost så finns bra tips både i litteratur på biblioteket och på internet.

9 SÅ HÄR SKÖTER DU DIN HUSHÅLLSKOMPOST Smådjur, svampar och bakterier vill ha näring, tillgång till syre och vatten för att trivas. Därför är det viktigt att anlägga sin kompost så att den inte blir för tät, att den hålls fuktig (ungefär som en urkramad tvättsvamp) och har en sammansättning som innehåller den näring som de nedbrytande organismerna efterfrågar. Lägg ett lager strö i botten när du startar. Lägg sedan i lite strö varje gång du lägger i matavfall. Hur mycket strö som behövs får man prova sig fram till, räkna med en del strö till tre, fyra delar matavfall. Blanda ner avfallet en liten bit i det gamla materialet innan du täcker med strö. Var extra noga med att täcka avfall från kött, fisk och skaldjur annars börjar komposten lukta illa, eller det blir flugor. Fruktskal och fruktrester måste också täckas annars får man fruktflugor i komposten. Täckmaterial/strö: kompostjord flisade kvistar och grenar löv, barr hö, hackad halm torrt gräs kutterspån från obehandlat trä barkmull, torvmull (var försiktig ph påverkas) tidningspapper Klarar man att få en bra balans, med rätt fukt och näringssammansättning, kommer temperaturen i komposten att öka upp emot 70 grader av sig själv. Temperaturen kommer sedan att variera mellan grader och det sprids en svag, frisk kompostlukt. Allt eftersom färskt avfall fylls på, flyttas den varma zonen uppåt i behållaren.

10 SÅ HÄR SKÖTER DU DIN TRÄDGÅRDSKOMPOST I en ren trädgårdskompost uppstår det lätt kvävebrist. Detta undviker du enklast genom att tillföra kväverika material som exempelvis färskt gräsklipp eller färdig kompost. Vått material skall läggas löst och luftigt och gärna blandas med ett torrare material. Torra trädgårdsrester bör vattnas. Se till att kompostmaterialet har jordkontakt. I botten bör man lägga ett grövre material (kvistar och mindre grenar) för att underlätta luftcirkulationen. Bygg sedan lager på lager av ömsom trädgårdsrester (15-20 cm) och humusrik jord eller kompost (5 cm). Sönderdela trädgårdsresterna så mycket du kan, antingen för hand eller med hjälp av en kompostkvarn. Ju större den sammanlagda angreppsytan är ju snabbare bryts komposten ner. Omalda grenar, kvistar och annat grovt material bör inte ingå i komposten. I en vanlig trädgårdskompost, antingen den är med eller utan lock och täta sidor (utan isolering), kan det vara svårt att få upp temperaturen särskilt högt. Temperaturen kommer sällan upp till mer än 40 grader i centrum och ute i kanterna blir den knappast varm. Det är bara i en isolerad behållare som man kan få upp temperaturen till över 60 grader. I en trädgårdskompost går därför nedbrytningen relativt långsamt. Ogräs i komposten? Ogräs hör hemma i komposten, men håll lite koll! Ogräs som sprids med frön kan vara besvärliga, undvik därför stora mängder ogräs som har gått i frö. Fröna dör i regel inte, inte ens i en varmkompost. Får de stor spridning med kompostjord bäddar du för ett elände i rabatterna. Till fröogräs hör till exempel hönsarv (nate), lomme, penningört och alla mållor.

11 OM DET BLIR PROBLEM De flesta problem som uppstår beror på obalans mellan kompostprocessens grundelement luft, vatten, värme och näring. Flugor Materialet har täckts för dåligt blanda om ytskiktet och täck med strö. Lukt För lite kolrikt material har lagts i komposten blanda i strö och rör om. Komposten har blivit för kompakt lufta genom att röra om, blanda i något strö som ger struktur, t ex flisade kvistar och grenar. Komposten är för blöt blanda i något strö som har god uppsugningsförmåga t ex sågspån och gärna även något strö som ger struktur, rör om. Fisk-, kött- eller skaldjursrester har täckts för dåligt blanda i strö och täck ordentligt med strö. Ingenting händer Komposten har blivit för kompakt eller för blöt blanda i strö, rör om. För lite material har lagts i komposten lägg i mer. Om behållaren är för stor i förhållande till mängden komposterbart material, kan den avdelas i fack, ev. kan man ha ett flytande innerlock i behållaren. Tillsätt kväverikt material och vattna försiktigt. Myror Komposten är för torr (vanligare i trädgårdskompost) vattna och rör om. Lakvatten Komposten är för blöt blanda i strö.

12 NÄR ÄR KOMPOSTEN FÄRDIG? I en väl fungerande varmkompost tar hela processen från avfall till kompostjord upp till ett år. Halvfärdig kompost Efter den första häftiga nedbrytningsprocessen, som tar omkring tre månader, finns ett grovt material som inte är färdignedbrutet. Denna, halvfärdiga kompost, kan användas för gödsling av fruktträd, bärbuskar och rosor. Den ska inte användas till odlingar, då den fortsatta nedbrytningen konkurrerar med växternas rötter om både syre och kväve och därmed hämmar tillväxten. Efterkompostering Först när materialet har efterkomposterats under några månader är kompostjorden klar att användas. Det är en fördel om kompostjorden sedan får ligga ytterligare några månader innan den används. Den färdiga kompostjorden har mörk färg, en kornig konsistens och luktar jord. Temperaturen är densamma som för omgivningen. Om du inte har plats för efterkompostering i varmkompostbehållaren, bör komposten vara täckt, så att den skyddas mot urlakning och uttorkning. Testa För att kontrollera om kompostjorden är färdig gör man ett s.k. krassetest. Så smörgåskrasse i ren kompostjord. Om fröna inte grott efter fem dagar, eller om de gror men krassen sedan gulnar, är kompostjorden fortfarande omogen.

13 VAD KAN KOMPOSTJORDEN ANVÄNDAS TILL? Innan du använder kompostjorden är det bra att sålla den genom ett metallnät. Sållningsresterna lägger man tillbaka i kompostbehållaren för fortsatt nedbrytning. Kompostjorden kan användas både som jordförbättringsmedel och som gödningsmedel. Den luckrar jorden och mikrolivet gynnas. Näringsinnehållet är beroende av vad som lagts i komposten och hur den har skötts. När man använder den till blomkrukor ska den blandas ut med minst två delar vanlig jord. Även vid övrig plantering eller sådd bör den blandas med vanlig jord, eftersom kompostjorden är mycket näringsrik. Komposten ska inte användas till surjordsväxter som t ex rhododendron. Avfallet från ett genomsnittshushåll blir ca 25 liter kompostjord per år, vilket räcker till 5-10 m2 trädgårdsland.

14

15

16 Miljöenheten Partille kommun, januari 2014 Teckningar: Hans Grönlund, EFEM m.fl. Postadress: Partille kommun, Partille Besöksadress: Gamla Kronvägen 34 E-post: Telefon: Webbplats:

Råd för kompostering av hushållsavfall

Råd för kompostering av hushållsavfall Råd för kompostering av hushållsavfall Ta naturen till hjälp 2 När vi sorterar och komposterar den organiska delen av avfallet återför vi resurser till naturen. För att lyckas med komposteringen behövs

Läs mer

Råd för kompostering av hushållsavfall

Råd för kompostering av hushållsavfall Råd för kompostering av hushållsavfall 1 Innehåll Tag naturen till hjälp... 3 Hur fungerar komposten?... 4 Vilken behållare ska jag välja?... 5 Var ska jag placera behållaren?... 6 Vad kan jag lägga i

Läs mer

Kompostering Hushålls- och trädgårdsavfall

Kompostering Hushålls- och trädgårdsavfall Kompostering Hushålls- och trädgårdsavfall Ta chansen och ta hand om ditt avfall samtidigt som du gör något nyttigt av det! Genom att kompostera ditt eget köks- och trädgårdsavfall skapar du själv ett

Läs mer

Kompostering av matavfall. Information till dig som tänker kompostera matavfall.

Kompostering av matavfall. Information till dig som tänker kompostera matavfall. Kompostering av matavfall Information till dig som tänker kompostera matavfall. Kompostering är en naturlig nedbrytning av organiskt material Kompostering är en gammal metod att ta tillvara mat- och trädgårdsavfall.

Läs mer

Förord. Innehåll. Förord 3. Regler för kompostering 4. Komposteringens grunder 5. Villkor för kompostering 5-6. Det här behövs 7-8

Förord. Innehåll. Förord 3. Regler för kompostering 4. Komposteringens grunder 5. Villkor för kompostering 5-6. Det här behövs 7-8 Innehåll Förord 3 Regler för kompostering 4 Komposteringens grunder 5 Villkor för kompostering 5-6 Det här behövs 7-8 Olika sorters kompostbehållare 9 Så här gör man 10 Det här kan komposteras 11 Det här

Läs mer

Låt komposten vara din vän!

Låt komposten vara din vän! Låt komposten vara din vän! Det finns många fördelar med att kompostera! Mängden avfall från ditt hushåll minskar med 30-50%! Näringsämnen och mullbildande ämnen återvinns och du får ett utmärkt jordförbättringsmedel

Läs mer

KOMPOSTERINGS- GUIDEN

KOMPOSTERINGS- GUIDEN KOMPOSTERINGS- GUIDEN Kompostera mera din insats för miljön INNEHÅLLSFÖRTECKNING Hur funkar komposten? 3 Hushållsavfall 4 Var lägger man vad? 5 När komposten inte fungerar Felsökningstabell 5 Vad gör man

Läs mer

Vad händer i komposten

Vad händer i komposten Ungefär hälften av avfallet i en vanlig soppåse är komposterbart. Med en kompost kan man alltså halvera mängden avfall som annars måste skickas med sopbilen. Belastningen på våra soptippar och sopförbränningsanläggningar

Läs mer

Råd och anvisningar för kompostering av trädgårdsavfall. Kretslopp

Råd och anvisningar för kompostering av trädgårdsavfall. Kretslopp MEDDELANDE 1 (5) Miljöskyddsenheten Råd och anvisningar för kompostering av trädgårdsavfall Kompostering av trädgårdsavfall och liknande, så kallad kallkompostering, får ske utan anmälan till miljö och

Läs mer

Miljö- och Hälsoskyddskontoret. Ekerö kommun informerar om kompostering

Miljö- och Hälsoskyddskontoret. Ekerö kommun informerar om kompostering Miljö- och Hälsoskyddskontoret Ekerö kommun informerar om kompostering Kompostera är miljövård Allt fler innevånare i Ekerö kommun vill idag kompostera sitt organiska avfall från hushållet. Det är en stor

Läs mer

EGEN MATKOMPOST. www.rekosundsvall.se

EGEN MATKOMPOST. www.rekosundsvall.se EGEN MATKOMPOST + www.rekosundsvall.se FÖRBEREDELSER Med en matkompost kan du minska vikten på hushållsavfallet som skickas med sopbilen och på så sätt göra sophämtningen billigare för dig själv. Regler

Läs mer

TROLLHÄTTAN ENERGI. Egen kompost så gör du!

TROLLHÄTTAN ENERGI. Egen kompost så gör du! TROLLHÄTTAN ENERGI Egen kompost så gör du! Det här gäller i vår kommun I Trollhättan är det tillåtet att kompostera både trädgårdsavfall och hushållsavfall. Om du ska kompostera hushållsavfall måste din

Läs mer

TROLLHÄTTAN ENERGI. Egen kompost så gör du!

TROLLHÄTTAN ENERGI. Egen kompost så gör du! TROLLHÄTTAN ENERGI Egen kompost så gör du! Det här gäller i vår kommun I Trollhättan är det tillåtet att kompostera både trädgårdsavfall och hushållsavfall. Om du ska kompostera hushållsavfall måste din

Läs mer

Kompostera mera. Komposten. Trädgårdskomposten... 1. Kompostbehållaren... 1. Kompostera så här... 1. Livet i komposten... 2

Kompostera mera. Komposten. Trädgårdskomposten... 1. Kompostbehållaren... 1. Kompostera så här... 1. Livet i komposten... 2 Komposten Innehåll Trädgårdskomposten... 1 Kompostbehållaren... 1 Kompostera så här... 1 Livet i komposten... 2 När det inte fungerar... 2 Hushållskomposten... 2 Problem med hushållskomposten... 4 Varmbänk

Läs mer

Gör din egen jord - komposteramera

Gör din egen jord - komposteramera Gör din egen jord - komposteramera Slut trädgårdens kretslopp genom att göra mylla Varför ska man kompostera? För att få bästa jordförbättringsmaterialet Miljöinsats naturligt kretslopp Spara pengar Slippa

Läs mer

Anmälan om kompostering av matavfall

Anmälan om kompostering av matavfall Anmälan om kompostering av matavfall Sökande Namn Utdelningsadress (gata, box etc) Postnummer och Postort Tel bostad Tel arbete Organisationsnummer/personnummer Fastighetsägare (om annan än sökanden) Namn

Läs mer

Hemkompostering av hushållsavfall är ett krav om man vill ha ett förlängt hämtningsintervall på sin sophämtning.

Hemkompostering av hushållsavfall är ett krav om man vill ha ett förlängt hämtningsintervall på sin sophämtning. Kompostering Tillstånd och taxa I Bromölla kommun går det bra att hemkompostera hushållsavfall men det måste göras en anmälan till Miljökontoret. Blanketter finns på hemsidan, www.bromolla.se. Hemkompostering

Läs mer

Komposteringsguide. Hur du komposterar hemma. Matavfall - Trädgårdsavfall - Latrin

Komposteringsguide. Hur du komposterar hemma. Matavfall - Trädgårdsavfall - Latrin Komposteringsguide Hur du komposterar hemma Matavfall - Trädgårdsavfall - Latrin Låt naturen göra jobbet! Innehåll Låt naturen göra jobbet 2 Att tänka på innan du börjar 3 Regler för kompostering av matavfall

Läs mer

KOMPOSTERINGSGUIDE MATAVFALL - TRÄDGÅRDSAVFALL - LATRIN

KOMPOSTERINGSGUIDE MATAVFALL - TRÄDGÅRDSAVFALL - LATRIN KOMPOSTERINGSGUIDE MATAVFALL - TRÄDGÅRDSAVFALL - LATRIN INNEHÅLL Låt naturen göra jobbet Att tänka på innan du börjar Regler för kompostering av matavfall Val av kompostbehållare för matavfall - storlek

Läs mer

Komposteringsguide. Hur du komposterar hemma. Matavfall - Trädgårdsavfall - Latrin

Komposteringsguide. Hur du komposterar hemma. Matavfall - Trädgårdsavfall - Latrin Komposteringsguide Hur du komposterar hemma Matavfall - Trädgårdsavfall - Latrin Innehåll Låt naturen göra jobbet Att tänka på innan du börjar Regler för kompostering av matavfall Val av kompostbehållare

Läs mer

Johannas Lilla Gröna. En handbok i konsten att kompostera.

Johannas Lilla Gröna. En handbok i konsten att kompostera. Johannas Lilla Gröna En handbok i konsten att kompostera. Innehåll: Det uthålliga kretsloppssamhället...3 Detta är Gröna Johanna...4 Varför kompostera?...6 Källsorteringen börjar under diskbänken...7 Så

Läs mer

Jorakomposten Ert eget ekologiska kretslopp

Jorakomposten Ert eget ekologiska kretslopp Jorakomposten Ert eget ekologiska kretslopp +46 72 361 44 53 info@joraform.se Index 1, Introduktion 2, Vad kan jag kompostera? 3, Tre enkla steg för att starta upp din kompost 4, Vad ska man inte göra?

Läs mer

Ett informationshäfte om kompostering av hushållsavfall

Ett informationshäfte om kompostering av hushållsavfall Ett informationshäfte om kompostering av hushållsavfall 2017-12-04 Miljöavdelningen 08-581 690 00 www.upplands-bro.se Innehåll Varför ska jag kompostera? 3 Hur fungerar en kompost? 3 Vad behöver jag för

Läs mer

Om det är möjligt anlägger man komposten i skuggan av ett träd eller några större buskar. Den ska ligga i lä från vindar som annars riskerar att

Om det är möjligt anlägger man komposten i skuggan av ett träd eller några större buskar. Den ska ligga i lä från vindar som annars riskerar att Om det är möjligt anlägger man komposten i skuggan av ett träd eller några större buskar. Den ska ligga i lä från vindar som annars riskerar att torka ut komposten. Om du väljer att köpa en behållare så

Läs mer

Östra Nylands Avfallservice Ab. Kompostera!

Östra Nylands Avfallservice Ab. Kompostera! Östra Nylands Avfallservice Ab Kompostera! Innehållsförteckning: Det lönar sig att kompostera! 3 Vad händer i komposten? 4 Kompostbehållare för olika ändamål 6 Bananskalet till komposten 7 Strömaterial

Läs mer

Att kompostera själv

Att kompostera själv Att kompostera själv Egen kompost enklare än du tror Ingenting försvinner som bekant. Det enda vettiga sättet är därför att kompostera hushålls- och trädgårdsavfallet och låta det ingå i ett naturligt

Läs mer

Johannas Lilla Gröna. En handbok i konsten att kompostera.

Johannas Lilla Gröna. En handbok i konsten att kompostera. Johannas Lilla Gröna En handbok i konsten att kompostera. Innehåll: Det uthålliga kretsloppssamhället...3 Detta är Gröna Johanna...4 Varför kompostera?...6 Källsorteringen börjar under diskbänken...7 Så

Läs mer

Mars 2016 KOMPOSTERINGSGUIDE

Mars 2016 KOMPOSTERINGSGUIDE Mars 2016 KOMPOSTERINGSGUIDE MÅNGA SKÄL ATT KOMPOSTERA En tredjedel av hushållsavfallet är bio- och trädgårdsavfall. När du komposterar bryter naturens mikroorganismer ner bioavfallet så att det blir näringsämnen

Läs mer

Bruksanvisning. Gröna Hinken Bokashi kökskompostering. www.bokashi.se

Bruksanvisning. Gröna Hinken Bokashi kökskompostering. www.bokashi.se Bruksanvisning Gröna Hinken Bokashi kökskompostering Bruksanvisning Rev 2c. Bokashi kökskompost levereras av: ME Gård & Teknik AB Säffle. Reg. Nr. 556216-0167 Webb: E- post: info@bokashi.se Sida 2 Gratulerar!

Läs mer

Villahushåll. Insamling av matavfall en insats för miljön

Villahushåll. Insamling av matavfall en insats för miljön Villahushåll Insamling av matavfall en insats för miljön Hållbart samhälle Det avfall som uppkommer ska vara en resurs och inte ett miljöproblem. Det har Upplands Väsby och åtta andra norrortskommuner

Läs mer

HALLSBERGS KOMMUN. Information om latrinhantering. HALLSBERGS KOMMUN Sören Miljö- Larsson och teknikförvaltningen Kommunalråd

HALLSBERGS KOMMUN. Information om latrinhantering. HALLSBERGS KOMMUN Sören Miljö- Larsson och teknikförvaltningen Kommunalråd HALLSBERGS KOMMUN Information om latrinhantering HALLSBERGS KOMMUN Sören Miljö- Larsson och teknikförvaltningen Kommunalråd Tekniska avdelningen Avfallsenheten WC I kommunens fritidshusområden är det tillåtet

Läs mer

Kretslopp i din trädgård

Kretslopp i din trädgård Kretslopp i din trädgård Text och kartor: Sven-Erik Johansson. Illustrationer: Nils Forshed. Logotyp och grafisk idé: A. M. Thagaard. Layout och produktion: Svante Hultengren, Naturcentrum AB. Utgivare:

Läs mer

Varför ska vi kompostera?

Varför ska vi kompostera? Varför ska vi kompostera? Vi står idag inför ett stort gemensamt avfallsproblem - det växande sopberget. Avfallsmängden måste minska och återvinningen öka. Farligt avfall får inte blandas med övrigt avfall

Läs mer

SORTERA DINA MATRESTER MED GRÖNA PÅSEN.

SORTERA DINA MATRESTER MED GRÖNA PÅSEN. SORTERA DINA MATRESTER MED GRÖNA PÅSEN. MED GRÖNA PÅSEN BLIR DINA MATRESTER BIOGAS SÅ HÄR GÅR DET TILL 2. Visste du att nästan hälften av alla sopor du slänger i soptunnan är matrester? Det kan vara matrester

Läs mer

SORTERA DINA MATRESTER MED GRÖNA PÅSEN.

SORTERA DINA MATRESTER MED GRÖNA PÅSEN. SORTERA DINA MATRESTER MED GRÖNA PÅSEN. MED GRÖNA PÅSEN BLIR DINA MATRESTER BIOGAS Visste du att nästan hälften av alla sopor du slänger i soptunnan är matrester? Det kan vara matrester som blivit kvar

Läs mer

I ÖREBRO SORTERAR VI! #jagsorterar. Matavfall. Sortering och hämtning av matavfall i villor och fritidshus. orebro.se/avfall

I ÖREBRO SORTERAR VI! #jagsorterar. Matavfall. Sortering och hämtning av matavfall i villor och fritidshus. orebro.se/avfall I ÖREBRO SORTERAR VI! #jagsorterar Matavfall. Sortering och hämtning av matavfall i villor och fritidshus orebro.se/avfall Sortering i köket 1. Vik ut påsen, platta till den i botten och placera den i

Läs mer

Bra Skräp! Hur du sorterar rätt med Gröna påsen TRANÅS KOMMUN

Bra Skräp! Hur du sorterar rätt med Gröna påsen TRANÅS KOMMUN Bra Skräp! Hur du sorterar rätt med Gröna påsen TRANÅS KOMMUN Grönt ljus för gröna påsen Tranås kommun inför nu ett delvis nytt sätt att hantera och insamla matrester. Mat som av någon anledning blir över

Läs mer

VARMKOMPOSTER Handbok i kompostering

VARMKOMPOSTER Handbok i kompostering VARMKOMPOSTER Handbok i kompostering Monteringsanvisning 1. Sätt två sidor mot varandra. Alla fyra delarna är lika - det spelar ingen roll vilken Du börjar med. Se till att de står helt ihop. För ner en

Läs mer

Större kompostbehållare för t.ex. förskolor, skolor, flerbostadshus & verksamheter.

Större kompostbehållare för t.ex. förskolor, skolor, flerbostadshus & verksamheter. Större kompostbehållare för t.ex. förskolor, skolor, flerbostadshus & verksamheter. 20-25 liter/vecka 100 liter/vecka 500-1000 liter/vecka Mullbanken 2 x 200 Volym: 2 x 200 l. Yttermått (l x b x h): 100

Läs mer

Torra toalettsystem och latrinkompostering

Torra toalettsystem och latrinkompostering Torra toalettsystem och latrinkompostering Informationsmaterial från Miljö- och hälsoskyddsavdelningen November 2013 Innehållsförteckning 1. ANMÄLAN... 3 2. ANVÄNDNINGSOMRÅDE... 3 3. INSTALLATION OCH PLACERING...

Läs mer

Nitor Natur är de perfekta produkterna för bl.a. sommarstället, husvagnen och den egna komposten. Utedasset blir trivsammare, kattlådan

Nitor Natur är de perfekta produkterna för bl.a. sommarstället, husvagnen och den egna komposten. Utedasset blir trivsammare, kattlådan Att vi ska vara rädda om vår miljö blir allt mer självklart. Vi kan alla bidra till att förbättra miljön genom att köpa rätt produkter där miljötanken står i fokus. Natur är en produktserie som värnar

Läs mer

Information om torra toalettsystem och latrinkompostering

Information om torra toalettsystem och latrinkompostering Information om torra toalettsystem och latrinkompostering Latrinkompost och toalettavfall Toalettsystem som rekommenderas av miljö- och hälsoskyddsenheten Allt sedan vattentoaletten gjorde sitt intåg i

Läs mer

Innehåll. 1. Varför kompostera?...3. 2. Kompostorn...4. 3. Innan du börjar...5. 4. Kom igång...8. 5. Komposteringen...9. 6. Problemsituationer...

Innehåll. 1. Varför kompostera?...3. 2. Kompostorn...4. 3. Innan du börjar...5. 4. Kom igång...8. 5. Komposteringen...9. 6. Problemsituationer... Innehåll 1. Varför kompostera?...3 2. Kompostorn...4 3. Innan du börjar...5 4. Kom igång...8 5. Komposteringen...9 6. Problemsituationer...11 7. Inomhuskompostor...13 8. Kompostering av trädgårdsavfall...14

Läs mer

Nu ska du sortera matavfall i Gröna Påsen!

Nu ska du sortera matavfall i Gröna Påsen! Nu ska du sortera matavfall i Gröna Påsen! Dina matrester blir biogas och biogödsel Av alla sopor du slänger är nästan hälften matrester, det kan vara till exempel potatisskal, fiskben eller kaffesump.

Läs mer

KOMPOSTPRODUKTER. Handbok i kompostering

KOMPOSTPRODUKTER. Handbok i kompostering KOMPOSTPRODUKTER Handbok i kompostering Monteringsanvisning 2 Monteringsanvisning 1 2 JUNIOR 3 4 3 Monteringsanvisning VARMKOMPOSTER 1. Sätt två sidor mot varandra. Alla fyra delarna är lika - det spelar

Läs mer

Anvisningar om utsortering av matavfall

Anvisningar om utsortering av matavfall Anvisningar om utsortering av matavfall Gäller från den 10 juni 2008 Kommunalförbundet Avfallshantering Östra Skaraborg Falköping, Hjo, Karlsborg, Skövde, Tibro, Töreboda Matavfallsanvisningar till föreskrifter

Läs mer

Bokashi. Kökskompostering med Bokashi. bokashi.se

Bokashi. Kökskompostering med Bokashi. bokashi.se Bokashi Kökskompostering med Bokashi bokashi.se Gör jord av ditt matavfall Matjord istället för sopor Jord är något vi tar för givet, något som bara finns. Men egentligen har vi inte så mycket odlingsjord

Läs mer

Så här fungerar maskkompostering med MULLBÄNKEN KOMPOSTBUTIKEN. Utgåva 4.0 September -09

Så här fungerar maskkompostering med MULLBÄNKEN KOMPOSTBUTIKEN. Utgåva 4.0 September -09 1 Så här fungerar maskkompostering med MULLBÄNKEN KOMPOSTBUTIKEN Utgåva 4.0 September -09 2 FÖRORD Alla som beslutar sig för att börja kompostera, kommer att göra sin egen lilla men betydelsefulla miljögärning.

Läs mer

Torra toalettsystem och latrinkompostering

Torra toalettsystem och latrinkompostering Torra toalettsystem och latrinkompostering Informationsmaterial från Miljö- och hållbarhetsenheten Februari 2016 Innehållsförteckning 1. ANMÄLAN... 3 2. ANVÄNDNINGSOMRÅDE... 3 3. INSTALLATION OCH PLACERING...

Läs mer

Bruksanvisning. EM Bokashi hinken kökskompostering

Bruksanvisning. EM Bokashi hinken kökskompostering Bruksanvisning EM Bokashi hinken kökskompostering Bruksanvisning Rev 2d. Bokashi kökskompost levereras av: ME Gård & Teknik AB Säffle Webb: E- post: info@bokashi.se Sida 2 Gratulerar! Du har nu börjat

Läs mer

Nu börjar Upplands-Bro kommun sortera ut matavfall. Kasta inte bort vår framtid! Ge ditt matavfall nytt liv.

Nu börjar Upplands-Bro kommun sortera ut matavfall. Kasta inte bort vår framtid! Ge ditt matavfall nytt liv. Nu börjar Upplands-Bro kommun sortera ut matavfall Kasta inte bort vår framtid! Ge ditt matavfall nytt liv. Dags att sortera ut matavfallet Varje bananskal spelar roll! För varje kilo matavfall som rötas

Läs mer

Hushållskomposter av Leca murblock

Hushållskomposter av Leca murblock Hushållskomposter av Leca murblock Allmänt Leca murblock är gjorda av brända lerkulor omgjutna och cement. Materialet är miljövänligt, isolerar, ventilerar och ruttnar inte. Det tål frukt och frost. Ska

Läs mer

Låt matresterna få nytt liv. Med din hjälp blir matavfallet till biogas och ny näring.

Låt matresterna få nytt liv. Med din hjälp blir matavfallet till biogas och ny näring. För boende i flerfamiljshus Låt matresterna få nytt liv Med din hjälp blir matavfallet till biogas och ny näring. Matavfallet blir till biogas och ny näring Närmare 40% av det som hamnar i soppåsen är

Läs mer

Upplands Väsby kommun Teknik & Fastighet 194 80 Upplands Väsby tfn 08-590 970 00 www.upplandsvasby.se

Upplands Väsby kommun Teknik & Fastighet 194 80 Upplands Väsby tfn 08-590 970 00 www.upplandsvasby.se Upplands Väsby kommun, Teknik & Fastighet, december 2009. Första upplagan 3 000 exemplar. Tryck: Nässjö Tryckeri AB Upplands Väsby kommun Teknik & Fastighet 194 80 Upplands Väsby tfn 08-590 970 00 www.upplandsvasby.se

Läs mer

KOMPOSTERINGSGUIDE. Rosk n Roll Oy Ab. www.rosknroll.fi

KOMPOSTERINGSGUIDE. Rosk n Roll Oy Ab. www.rosknroll.fi KOMPOSTERINGSGUIDE Rosk n Roll Oy Ab www.rosknroll.fi Illustrationer: Tuija Tamminen, Rosk n Roll Oy Ab Fotografier: Hannu Kaasalainen, Anna-Leena Mäkelä, Rosk n Roll Oy Ab:s bildarkiv Ombrytning: Pinja

Läs mer

Nu kör vi igång. Ditt matavfall blir biogas

Nu kör vi igång. Ditt matavfall blir biogas Nu kör vi igång Ditt matavfall blir biogas Skräp eller en råvara med möjligheter? Det finns två sätt att se på matavfall: som rent skräp eller som en resurs. Partille kommun väljer att se matavfallet som

Läs mer

Handbok för kompostering av organiska hushållssopor med Ag Bag-systemet

Handbok för kompostering av organiska hushållssopor med Ag Bag-systemet Handbok för kompostering av organiska hushållssopor med Ag Bag-systemet Handbok för kompostering med Ag Bag-systemet! En lyckad kompostering kräver att ingående material är anpassat för kompostering innan

Läs mer

Bygg- och Miljönämnden. ANMÄLAN om kompostering och spridning av latrin och/eller lagring och spridning av urin enligt 38 Avfallsförordning 2001:1063

Bygg- och Miljönämnden. ANMÄLAN om kompostering och spridning av latrin och/eller lagring och spridning av urin enligt 38 Avfallsförordning 2001:1063 Bygg- och Miljönämnden ANMÄLAN om kompostering och spridning av latrin och/eller lagring och spridning av urin enligt 38 Avfallsförordning 2001:1063 Kompostering och spridning av latrin Lagring och spridning

Läs mer

Låt matresterna få nytt liv

Låt matresterna få nytt liv FÖR BOENDE I LÄGENHET Låt matresterna få nytt liv Med din hjälp blir matavfallet till biogas och ny näring 35 % av alla matrester kastas i onödan. Matavfall blir till biogas och ny näring Närmare 40 procent

Läs mer

Skötselinstruktioner och monteringsanvisning

Skötselinstruktioner och monteringsanvisning Skötselinstruktioner och monteringsanvisning Rostfria Plåtarbeten Luxgatan 1 3 112 62 Stockholm Tel/fax 08-656 28 30 info@rostfriaarbeten.se 1 2 Markera toalettstolens plats i toalettutrymmet, i förhållande

Läs mer

När jag odlade i skolträdgården i Göteborgs botaniska trädgård

När jag odlade i skolträdgården i Göteborgs botaniska trädgård När jag odlade i skolträdgården i Göteborgs botaniska trädgård Mitt arbetshäfte namn klass Träff 1 Datum Idag har vi träffats för första gången. Vi har rensat ogräs, grävt, gödslat jorden, satt lök och

Läs mer

Då vår förening i flera år arbetat miljöinriktat med i första hand sopsortering har vi nu en miljöstation vi kan vara stolta över.

Då vår förening i flera år arbetat miljöinriktat med i första hand sopsortering har vi nu en miljöstation vi kan vara stolta över. 1 Inledning Koloniträdgårdsförbundet uppmuntrar koloniföreningarnas miljöarbete. Förbundet har utarbetat kriterier på fyra olika nivåer av vilka miljökrav som skall uppfyllas. Det är grundnivå, brons,

Läs mer

LÅT MATRESTERNA FÅ NYTT LIV

LÅT MATRESTERNA FÅ NYTT LIV FÖR BOENDE I FLERFAMILJSHUS LÅT MATRESTERNA FÅ NYTT LIV Med din hjälp blir matavfallet till biogas och ny näring. MATAVFALLET BLIR TILL BIOGAS OCH NY NÄRING Närmare 40 procent av vårt hushållsavfall består

Läs mer

Torra toalettsystem och latrinkompostering

Torra toalettsystem och latrinkompostering Torra toalettsystem och latrinkompostering Informationsmaterial från Miljö- och hållbarhetsenheten April 2016 Innehållsförteckning 1. ANMÄLAN... 3 2. ANVÄNDNINGSOMRÅDE... 3 4. MILJÖ... 3 5. TORRA TOALETTSYSTEM...

Läs mer

Våren och försommaren är bästa tiden att göra en vild sallad. Då är växterna späda och goda.

Våren och försommaren är bästa tiden att göra en vild sallad. Då är växterna späda och goda. Syfte: Skapa förståelse för odlingens grundprinciper och ge en känsla av att kunna bidra till en hållbar utveckling genom egna handlingar, samt väcka ett intresse för odling hos barnen Mål: Att jämföra

Läs mer

DU KAN GÖRA VÄRLDEN RENARE. en informationsbroschyr om vatten och avfall

DU KAN GÖRA VÄRLDEN RENARE. en informationsbroschyr om vatten och avfall DU KAN GÖRA VÄRLDEN RENARE en informationsbroschyr om vatten och avfall I vattenverket gör vi vattnet rent. VATTENVERKET Svampen är vårt vatten torn som gör att vattnet kan tryckas ut i kranarna. I avloppsreningsverket

Läs mer

Inbyggd behandling så fungerar det

Inbyggd behandling så fungerar det Välj rätt toalett Välj rätt och spara pengar Vid fritidshus förekommer det fortfarande torrdass med latrinbehållare som kommunen hämtar. Systemet med insamling och behandling av latrin är dock varken miljömässigt

Läs mer

Låt matresterna få nytt liv

Låt matresterna få nytt liv FÖR BOENDE I VILLA OCH VILLASAMFÄLLIGHET Låt matresterna få nytt liv Med din hjälp blir matavfallet till biogas och ny näring 35 % av alla matrester kastas i onödan. Matavfall blir till biogas och ny näring

Läs mer

abonnemang för ditt hushållsavfall För dig i Falkenbergs kommun som bor i villa eller fritidshus. 1

abonnemang för ditt hushållsavfall För dig i Falkenbergs kommun som bor i villa eller fritidshus. 1 abonnemang för ditt hushållsavfall För dig i Falkenbergs kommun som bor i villa eller fritidshus. 1 Matavfall en värdefull resurs För en tid sedan fick du information i din brevlåda om det nya sättet att

Läs mer

ANVÄNDAR- MANUAL.

ANVÄNDAR- MANUAL. ANVÄNDAR- MANUAL www.pacto.se Innehållsförteckning Spolfolie till Pacto-toaletten 3 Installation 4 Uppstart 6 Tömning 8 Att tänka på 9 Felsökning toalett 10 För dig som väljer att kompostera 11 - Att kolla

Läs mer

Information till stugområden i Falkenbergs kommun. - nu kan vi ta hand om ert matavfall. Dina matrester - gott för miljön

Information till stugområden i Falkenbergs kommun. - nu kan vi ta hand om ert matavfall. Dina matrester - gott för miljön Information till stugområden i Falkenbergs kommun - nu kan vi ta hand om ert matavfall Dina matrester - gott för miljön 1 Matrester blir till biogas Mycket av det avfall som hushållen slänger är matavfall

Läs mer

Låt matresterna få nytt liv

Låt matresterna få nytt liv FÖR BOENDE I LÄGENHET Låt matresterna få nytt liv Med din hjälp blir matavfallet till biogas och ny näring 35% AV ALLA MATRESTER KASTAS I ONÖDAN Matavfallet blir till biogas och ny näring Närmare 40 procent

Läs mer

Ordning på matresterna

Ordning på matresterna Spara gärna detta häfte! Sorteringsanvisningar Ordning på matresterna tips på hur du sorterar matavfall 2 Tack! Du bidrar till en bättre miljö Matavfall kan rötas till energirik biogas och användas som

Läs mer

Kretsloppskomposten

Kretsloppskomposten Kretsloppskomposten www.fobo.se 1 Hösten, vintern o vårens avfall. Avfall och jord blandat 50:50. 25 maj 2011 Täckt med jord ca 5 cm. Förodlade plantor av jordärtskockan Lola klara för plantering. Fyra

Läs mer

SOPSORTERINGS SKOLAN

SOPSORTERINGS SKOLAN SOPSORTERINGS SKOLAN Spara gärna denna sorteringsguide för ökad trevnad i våra miljöhus. REGLER OM SOPSORTERING Kostnadseffektivt Sopsortering är inte bara bra för miljön utan också för plånboken. Genom

Läs mer

Nu kör vi igång. Ditt matavfall blir biogas

Nu kör vi igång. Ditt matavfall blir biogas Nu kör vi igång Ditt matavfall blir biogas 1 Skräp eller en råvara med möjligheter? Det finns två sätt att se på matavfall: som rent skräp eller en råvara med möjligheter. Lerums kommun väljer att satsa

Läs mer

Din sortering bidrar till en bättre miljö. Så här sorterar du ditt avfall. orebro.se

Din sortering bidrar till en bättre miljö. Så här sorterar du ditt avfall. orebro.se Din sortering bidrar till en bättre miljö. Så här sorterar du ditt avfall orebro.se Matavfall Det här sorterar du ut, lägger i matavfallspåsen och sedan i det bruna kärlet som finns i anslutning till fastigheten

Läs mer

Sidorna 4-5 Sidorna 2-3

Sidorna 4-5 Sidorna 2-3 KOMPOSTERING: Roterande komposter för hotell, kurscentra och små tätorter Komposter för fritidsbostäder, småhus och radhuslängor Sexansvägen 25 01380 Vanda tfn 09 857 1187 fax 09 857 1258 Sidorna 4-5 Sidorna

Läs mer

Funktionstest av varmkompostbehållare

Funktionstest av varmkompostbehållare Sid 1 (8) Funktionstest av varmkompostbehållare Enheten för Kemi och Materialteknik Borås 2002 Sid 2 (8) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Orientering 3 2 Syfte 3 3 Kriterier 3 4 Princip 4 5 Utrustning 4 6 Organiskt

Läs mer

Låt matresterna få nytt liv

Låt matresterna få nytt liv FÖR BOENDE I FLERFAMILJSHUS Låt matresterna få nytt liv Med din hjälp blir matavfallet till biogas och ny näring 35% AV ALLA MATRESTER KASTAS I ONÖDAN Matavfallet blir till biogas och ny näring Närmare

Läs mer

Ta hand om resten! Nu inför vi återvinning av matavfall. Umeå återvinner matavfall

Ta hand om resten! Nu inför vi återvinning av matavfall. Umeå återvinner matavfall Ta hand om resten! Nu inför vi återvinning av matavfall. Umeå återvinner matavfall Matavfallsåtervinning Rester, rens och skal är inte värdelöst skräp! Det innehåller näring och energi som vi kan ta tillvara.

Läs mer

Ditt matavfall blir biogas

Ditt matavfall blir biogas Ditt matavfall blir biogas Läs om hur du kan påverka miljön och dina kostnader Snart startar insamlingen av matavfall i Hylte kommun Vi gör bränsle av ditt matavfall Snart startar vi insamlingen av matavfall

Läs mer

Återvinningsguiden Så här fungerar återvinning i Falun. fev.se/atervinning

Återvinningsguiden Så här fungerar återvinning i Falun. fev.se/atervinning Återvinningsguiden Så här fungerar återvinning i Falun fev.se/atervinning Det finns mycket att tjäna på att återvinna och återanvända. Falun är en av Sveriges bästa kommuner när det gäller återvinning

Läs mer

LÅT MATRESTERNA FÅ NYTT LIV

LÅT MATRESTERNA FÅ NYTT LIV FÖR BOENDE I FLERFAMILJSHUS, BRUNA PÅSEN LÅT MATRESTERNA FÅ NYTT LIV Med din hjälp blir matavfallet till biogas och ny näring. MATAVFALLET BLIR BIOGAS OCH NÄRING Närmare 40 procent av vårt hushålls avfall

Läs mer

bokashi Kökskompostering med bokashi bokashi.se

bokashi Kökskompostering med bokashi bokashi.se bokashi Kökskompostering med bokashi bokashi.se Gör jord av ditt matavfall Matjord istället för sopor Jord är något vi tar för givet, något som bara finns. Men egentligen har vi inte så mycket odlingsjord

Läs mer

Klimatsmart kretsloppsnäring för odlare & lantbruk

Klimatsmart kretsloppsnäring för odlare & lantbruk Klimatsmart kretsloppsnäring för odlare & lantbruk Tänk om man kunde ta hand om det organiska avfall vi människor skapar i produktionen av vår mat och omvandla det till en flytande och effektiv växtnäring.

Läs mer

Då införs viktdebiteringen i din stadsdel

Då införs viktdebiteringen i din stadsdel Småhus Nu kan du gå ner i vikt Stegvist införande av viktbaserad avfallstaxa 2010 2012 mycket du Du betala Vi inför successivt viktbaserad avfallstaxa i Göteborg. Schemat här nedan visar när systemet införs

Läs mer

Grön flagg Rapport Svanängens förskola

Grön flagg Rapport Svanängens förskola Svanängens förskola 080808 179 75 Skå Grön flagg Rapport Svanängens förskola Av: Anette Bergström Sara Jonsson Maria Laveson Birthe Nyman Innehållsförteckning Syfte... 3 Grön flagg... 3 Organisation...

Läs mer

Maten i retur bra för vår natur! Insamling av matavfall för verksamheter

Maten i retur bra för vår natur! Insamling av matavfall för verksamheter Maten i retur bra för vår natur! Insamling av matavfall för verksamheter Lämna ditt matavfall till oss Sverige har som mål att samla in 35 procent av matavfallet och behandla det biologiskt. Nacka kommun

Läs mer

Matavfallsinsamling i Borgholms kommun startar i januari 2015

Matavfallsinsamling i Borgholms kommun startar i januari 2015 Matavfallsinsamling i Borgholms kommun startar i januari 2015 BORGHOLM ENERGI Nu inför vi gröna påsen i Borgholms kommun! Matavfall innehåller näring och energi som vi vill ta tillvara. Mer än hälften

Läs mer

Mat separat. 20 frågor och svar om matavfall och kampanjen Mat separat.

Mat separat. 20 frågor och svar om matavfall och kampanjen Mat separat. Mat separat 20 frågor och svar om matavfall och kampanjen Mat separat. Nu halverar vi Karlskronas matavfall i det brännbara. Mer än 20 procent matavfall och ungefär lika mycket pappersförpackningar, well

Läs mer

Avfall och miljö 2012

Avfall och miljö 2012 Avfall och miljö 2012 I denna broschyr hittar du information om: Sortering av avfall Kompostering Återvinningsstationer Renhållningsavgifter Öppettider på Återvinningscentralen 1 Nya mål i sikte! Efter

Läs mer

Miljöhandbok. Årstafältets koloniområde

Miljöhandbok. Årstafältets koloniområde Miljöhandbok Årstafältets koloniområde 2017 Vårt miljöarbete Årstafältets koloniområde I vår förening har vi beslutat att vi ska miljödiplomera oss enligt Koloniträdgårdsförbundets regelverk. Genom att

Läs mer

Mini-kompost. Vi skall här ge förslag på en mindre, riktigt lättskött variant passande för en eller två elevers dagliga fruktrester:

Mini-kompost. Vi skall här ge förslag på en mindre, riktigt lättskött variant passande för en eller två elevers dagliga fruktrester: Mini-kompost För att lära sig om hur nedbrytning fungerar kan det vara bra att arbeta med en liten kompost i modellform lämplig för inomhusbruk. Då kan man hålla igång den året om på ett ställe där det

Läs mer

Språkstart NO Facit. NO för nyanlända. Hans Persson

Språkstart NO Facit. NO för nyanlända. Hans Persson Språkstart NO Facit NO för nyanlända Hans Persson Levande eller inte? s. 6-7 3. Sortera orden. VÄXTER en ros gräs en ormbunke en mossa ett träd DJUR en katt en ödla en björn en fisk en mask Olika material

Läs mer

Vad är jord och vad är substrat?

Vad är jord och vad är substrat? Vad är jord och vad är substrat? I dagligt tal säger de flesta människor jord om allt som växtens rötter kan växa i. Det är inte fel, men inte tillräckligt bra för en växtskötare. Jord är något vi går

Läs mer

Dags att välja avfallsabonnemang. Du kan välja mellan tre alternativ!

Dags att välja avfallsabonnemang. Du kan välja mellan tre alternativ! Dags att välja avfallsabonnemang Du kan välja mellan tre alternativ! t nas e s al 13! v t t 0 r di ari 2 ö u G S! 1 jan B O en 3 d Avfallshantering valbroschyr.indd 1 2012-12-19 10:41:53 Nu är det dags

Läs mer

Klimatsmart kretsloppsnäring för din odling

Klimatsmart kretsloppsnäring för din odling Klimatsmart kretsloppsnäring för din odling Tänk om man kunde ta hand om det organiska avfall vi människor skapar i produktionen av vår mat och omvandla det till näring åt matjorden. Tänk om man dessutom

Läs mer

Rita ett vackert höstlöv till din text. Om du vill kan du gå ut och plocka ett.

Rita ett vackert höstlöv till din text. Om du vill kan du gå ut och plocka ett. Naturen på hösten!!!! Namn: Svara på följande frågor i ditt kladdhäfte: 1. Varför har vi olika årstider? 2. Varför har träden blad/löv? 3. Vad är fotosyntes? 4. Skriv så många hösttecken du kan! 5. Varför

Läs mer

Avfallsplan för Upplands-Bro kommun 2007 2012

Avfallsplan för Upplands-Bro kommun 2007 2012 Avfallsplan för Upplands-Bro kommun 2007 2012 Det lilla barnets fundering är något som angår oss alla. Hur vi tar hand om vårt avfall är en avgörande fråga när det gäller vår miljö. Upplands-Bro kommun

Läs mer