3. Hur företaget blir konkurrenskraftigt och effektivt

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "3. Hur företaget blir konkurrenskraftigt och effektivt"

Transkript

1 Affärsplanen din kommunikation med omvärlden Affärsplaner kan utformas på lite olika sätt men syftar alla i grunden till att du och dina omvärldskontakter ska få ett bra beslutsunderlag. Den affärsplan som finns som exempel i det här materialet stämmer överens med den minimimall för affärsplan som Jordbruksverket har tagit fram för de som tänker söka startstöd eller investeringsstöd. Det innebär att alla punkter i affärsplanen måste fyllas i om du söker något av dessa stöd. Gör ett ordentligt försök att arbete dig igenom materialet på egen hand! Om du sedan behöver hjälp med vissa delar eller bara vill stämma av dina funderingar så är du naturligtvis välkommen till någon av oss rådgivare. Det här materialet är framtaget av John-Arne Sandström, LRF Konsult, i samarbete med Taurus. Hur ser det ut idag och vilka möjligheter har jag och mitt företag? Du själv som företagare Att driva eget företag är spännande och en stor utmaning för många är det ett sätt att leva. Att vara egen företagare innebär frihet, men också personligt ansvar för alla beslut som rör företaget. Misstag drabbar inte bara dig själv utan också din familj, dina anställda, leverantörer och bank. Livskvalitet och tillfredställelse Företagandets mjuka frågor kommer allt för ofta i skymundan men har ofta stor betydelse för upplevelsen av tillfredställelse i vardagen och känslan av livskvalitet över en längre tidsperiod. Vi vill därför understryka vikten av du sätter upp mjuka mål i företaget: Hur många lediga dagar per vecka / månad / år vill jag och min familj ha? Hur många arbetstimmar per dag / vecka / månad är jag beredd att jobba? Vilka fritidsintressen vill jag kunna hålla på med? När vill jag kunna trappa ner på mitt eget arbete i företaget? De mjuka mål som du och din familj kommer fram till ska hela tiden finnas med när du går in i arbetet med att utforma företagets affärsplan. På så sätt blir de styrande för hur företaget organiseras och vilka krav som kommer att ställas på tillgång till medarbetare/avbytare för att driva ett företag av den storlek som du funderar på och ändå uppnå de mjuka målen. Lagårdar bygger man efter ritning företag efter affärsplaner! En affärsplan är ett dokument som beskriver företagets verksamhet, dess omvärld och de ekonomiska förutsättningar som gäller. Den tar också upp hur du tänkt gå vidare och vilka resurser detta kräver. Detta är en vägledning i konsten att skriva affärsplaner. Vi vill visa att man kan göra sina förberedelser i en viss ordning för att få fokus på det som är väsentligt. På så sätt får du fram den information som banker och andra granskare kommer att fråga efter. Följ punkterna nedan! Vägledningen vänder sig till både dig som för första gången ska starta ett eget företag och till dig redan är företagare och som står inför en förändring i ditt företagande. Vägledningen täcker även in olika säljkanaler (föreningsslakt, privatslakt, gårdsslakt, andra 1(8)

2 lantbrukare, m.m.) och olika produkter (livdjur, slaktdjur, egen förädling, naturvård och landskapsskötsel, m.m.). 1. Företagsidé / affärsidé Den är grunden i företagandet och beskriver företagets verksamhet, vad du ska sälja och till vem. Om du ska sälja direkt till konsument bör du även ange vad som är just ditt företags styrka i konkurrensen om kunderna. 2. Företagets omvärld Nu skall din företagsidé undersökas närmare. Finns det verkligen förutsättningar att genomföra idén? Har du tillräcklig spridningsareal, hur ser konkurrensen om mark ut, finns det tillgång till mer åker- och betesmark inom rimligt avstånd och med rationell arrondering? Vilka är dina kunder, vad har de för behov, krav, värderingar, köpkraft m.m.? Hur ser marknaden, dvs det samlade antalet tänkbara kunder och deras köpkraft, ut? Finns det stora säsongsvariationer? Omvärlden är sällan stabil, vad kan förändras? Teknik? Politiska beslut? Är du beroende av speciella regler och tillstånd? Finns möjlighet till samverkan och stordriftsfördelar? 3. Hur företaget blir konkurrenskraftigt och effektivt Ju mer du vet om företagets omvärld, desto bättre förutsättningar har du att skapa ett framgångsrikt företag. Hur skall produkten utformas så att den tilltalar kunden? Vilka priser ska du ha kan du överhuvudtaget påverka priset på din produkt? Hur tillhandahåller du produkten? Måste du marknadsföra dig och i så fall hur? Hur är det med din och dina medarbetares kompetens och framtoning? Passar du själv och dina personliga egenskaper för företagsidén? Hur ger du kunden en så positiv känsla av ditt företag och dina produkter att kunden vill köpa av dig igen? Naturligtvis måste själva produktionen vara tillräckligt effektiv för att företaget skall kunna konkurrera. Känner du till kollegornas produktionskostnader och branschens nyckeltal? Har du redan etablerat kontakt med tänkbara kunder? Har du bra leverantörskontakter? Kommer du att samarbeta med andra företag för att få konkurrensfördelar? Vilken betydelse har företagets geografiska läge och stallbyggnadernas utformning för konkurrensförmågan? 4. Ekonomi räkna och gör budget! Det här avsnittet kan hanteras på en mängd olika sätt, allt från att räkna själv med penna och papper till att ta hjälp från en rådgivare för att få en fullständig driftsplan. Beskrivningen nedan är i första hand tänkt för penna och papper och kan användas oavsett säljkanal och slutkund. 2(8)

3 Börja med att göra en Försäljningsbudget. Eftersom du tagit reda på en del om marknadens storlek, säsongsvariationer i pris och efterfrågan m.m. kan du bedöma hur mycket du kan sälja under ett år. Givetvis har du också koll på kostnaderna för varor och material, främmande tjänster m.m. som står i direkt relation till det antal produkter som du säljer. Kan du dela upp i försäljningsområden (dikalv, ungtjur, slaktkviga, utslagskor, köttlådor, naturvård m.m.) får du en bättre möjlighet att komma nära verkligheten. Kombinationen av marknadsstorlek och marknadsmöjligheter, fysiska förutsättningar och dina mål och visioner leder fram till företagets storlek och därmed behov av djurstallar, biutrymmen, gödselvårdsanläggning, maskiner, lager, mark m.m. Det leder oss fram till nästa steg, Kapitalbehov / Finansiering. Du måste tänka igenom vad du behöver pengar till (se ovan) och var de skall komma ifrån. Glöm inte bort att det kommer att behövas extra rörelsekapital under start-/uppbyggnadsfasen för alla de betalningar, inklusive egen lön, som måste göras innan pengar kommer in från kunderna. Kom även ihåg att du blir tvungen att ligga ute med moms på inköpen, även om det är under en kortare tid. Var skall pengarna komma ifrån? Sätter du in egna pengar? Hur mycket måste du låna? Nu kan Resultatbudgeten göras färdig. Försäljningsbudgeten är redan klar och skall nu kompletteras med övriga intäkter (i första hand olika EU-stöd), övriga kostnader och fasta kostnader, i tur och ordning i arbetsmaterialets resultatbudget. Till slut får du fram det budgeterade resultatet. I resultatbudgeten skall inte finnas någon moms. En viktig del i det ekonomiska underlaget som återstår att sammanställa är Likviditetsbudgeten. Den visar hur pengar kommer att röra sig ut och in i företaget löpande under året och talar om för dig om det finns risk för pengabrist under vissa perioder. Tänk på att många EU-stöd betalas ut sent på året. Hur tillgången till pengar, likviditeten, kommer att bli under start-/expansionsfasen är ofta avgörande för företagssatsningen. Brist på pengar när de behövs omedelbart är som en snara runt halsen, planera därför för en god likviditet redan innan du drar igång din satsning på nötköttsproduktion. 5. Håller företagsidén? Starka och svaga sidor. Har företagsidén förutsättningar att uppfylla dina mjuka mål? Klarar resultatet dina ekonomiska krav på företaget? Blev det stor förlust i resultatbudgeten? Kanske måste du ompröva företagsidén, i vissa fall räcker det att gå igenom punkterna en gång till och fundera på marknad, produkter, produktionskostnader samt behov av och kostnad för investeringar. 3(8)

4 AFFÄRSPLANEN ETT EXEMPEL A - Beskrivning av företagets utgångsläge 1. Affärsidé Ange företagets affärside. Min affärsidé är att med dikor av köttraskorsning producera februarifödda halvfabrikat som säljs vidare i månadsskiftet aug sept till vidareuppfödning hos andra lantbrukare via mellangårdsavtal. Dikorna ska dessutom producera landskapsvård i form av att hävda 35 ha naturbetesmark och 15 ha åkermark. Förutom detta bedriver företaget även skogsvård i egen skog och säljer avverkningsuppdrag till X-skog. Företaget ska ge ägaren ca 40% sysselsättning, en marknadsmässig timlön och utrymme för 65 lediga dagar / år. 2. Ägande Ange hur ägarstrukturen ser ut i företaget. Ägare: Bonde Bondesson 100% Adress: Torpet 1, Bondeby 3. Företagets historia och utveckling Gör en kortfattad beskrivning av företagets historia och utveckling fram till dagens datum. Jag köpte gården av mina föräldrar I samband med köpet avvecklades mjölkproduktionen och jag köpte 20 dikor som jag har skött om vid sidan av mitt jobb som skogsmaskinförare. Kalvarna har sålts som halvfabrikat på hösten via mellangårdsavtal. Jag har brukat ca 35 ha naturbeten och 15 ha vall. Produktionen har varit konventionell. Till gården hör även 78 ha produktiv skogsmark där jag framförallt sköter plantering och röjning själv. Årsomsättningen är i dagsläget ca 335 SEK och ger drygt 40 % sysselsättning åt mig själv. 4. Nuvarande verksamhetsgrenar i företaget Ange de olika verksamhetsgrenar som finns i företaget: ex hästturism, jordbruk, verkstad, entreprenad, etc. Ange även deras ungefärliga omfattning. Jordbruk med dikor och grovfoderproduktion samt skogsskötsel i egen skog. Totalt arbetsbehov ca 840 timmar. 5. Specificering av primärproduktionens omfattning och innehåll Ange utförligt hur jordbruksverksamheten ser ut beträffande vilka grödor som odlas, vilka djur som hålls, arealer, djurantal, arbetsbehov, etc. Dikor 20 st 18 tim/st 360 tim/år Rekrytering 4 st 13 tim 52 tim Avelstjur 1 st 15 tim 15 tim Naturbete 35 ha 2 tim 70 tim Vallodling 15 ha 6 tim 90 tim (varav inhyrd maskinstation 75 tim) Skog 78 ha 1 tim 78 tim Adm. 75 tim Underhåll 100 tim Summa 840 tim/år 4(8)

5 6. Sysselsättning Ange antalet arbetade timmar i företaget (inkl. ev. familjemedlemmar). Uppdelning ska ske mellan män och kvinnor. Om du söker startstöd, specificera din egen andel av företagets totala sysselsättning. Totalt 765 arbetstimmar / år varav män 765 tim och kvinnor 0 tim. 7. Marknad, produkter/tjänster, kunder, försäljning Beskrivningen ska göras utifrån den verksamhetsgren inom vilken satsningen görs. Om företaget har tagit fram en marknadsanalys ska denna bifogas. a) Vilka produkter/tjänster producerar företaget? Arbetar företaget med någon särskilt produktprofilering/några egna varumärken? b) Vilka kunder vänder sig företaget till? Vilka kundbehov tillgodoser företaget? Stämmer produkterna/tjänsterna med kundbehoven? c) På vilken marknad säljs produkterna/tjänsterna? Hur stor är marknadsandelen? Hur bearbetas marknaden? d) Hur ser säljorganisationen ut? Hur säljs företagets produkter/tjänster? Företaget producerar halvfabrikat av köttraskorsning. Företaget producerar även naturvård genom att hävda 35 ha naturbetesmark och 15 ha åkermark. Företaget vänder sig till lantbrukare som vidareuppföder slaktnöt samt till samhället (Jordbruksverket) genom naturvård och bevarande av kulturlandskapet i Bondeby socken. Halvfabrikaten som säljs tillgodoser ett behov av nötkreatur för vidareuppfödning till slakt. Människors behov av och önskan att vistas ute i skog och mark förutsätter ett aktivt bruk av kulturlandskapet och här gör företaget en lokal insats. Det ger även upphov till attraktiva boendemiljöer. Marknaden för halvfabrikat är lokal (Bondestads kommun) och bearbetas via personliga kontakter med lantbrukare löpande under året. Det är ägaren själv som säljer företagets produkter via mellangårdsavtal med lantbrukare (halvfabrikat) och miljöstödsåtaganden med Jordbruksverket (hävd av kulturlandskapet). 8. Ekonomi Bifoga de två senaste årsredovisningarna, alternativt två senaste årsboksluten Ange för de fem senaste åren företagets omsättning, soliditet, likviditet och resultat (vid aktiebolag och före ägarlön vid enskild firma och handelsbolag) före bokslutsdispositioner. År 2005 År 2004 År 2003 År 2002 År 2001 Omsättning kr kr kr kr kr Soliditet 48 % 43 % 40 % 39 % 41 % Likviditet 250 % 223 % 218 % 201 % 208 % Resultat kr kr kr kr kr 5(8)

6 B - Utvecklingsplan 1. Nu aktuell stödansökan a) Beskriv utförligt vad det är du planerar att göra (eller har gjort för startstöd) b) Varför vill du genomföra satsningen? c) Beskriv vilket resultat företaget förväntas få av satsningen. d) Ange hur du med satsningen avser att uppnå ökad lönsamhet, konkurrenskraft och tillväxt? e) Beskriv om din satsning innebär att en ny produkt eller en ny teknik kommer att introduceras. Om så är fallet, ange om produkten är ny för marknaden eller bara för företaget. f) Hur kommer satsningen att påverka naturvård, miljön, djurmiljön, arbetsmiljön och hygienen? g) Om du söker startstöd: ange den totala investeringsvolymen du kommer att ha i samband med etableringen. h) (Om du avser att restaurera byggnader av kulturhistoriskt värde, beskriv hur insatsen kommer att bidra till de mål som finns för kulturvård.) i) Beskriv vilken betydelse satsningen får för bygdens utveckling (avseende boende, sysselsättning, företagande och ett hållbart resursutnyttjande (t.ex. bevarande av ett rikt odlingslandskap, minska växtnäringsförluster, minskad kemikalieanvändning). Jag planerar att riva den gamla ladugårdsbyggnaden för att sedan bygga ett nytt lösdriftsstall för 75 dikor samt att sätta upp en ny gödselbrunn på 1000 m³. Bakgrunden till denna satsning är att det har kommit loss mera betes- och åkermark i närområdet. Detta ger mig utrymme att dels utöka min egen dikobesättning samt lägga om till ekologisk, certifierad, produktion. Investeringen kommer att ge bättre djur- och arbetsmiljö samt ökad sysselsättning och lönsamhet i företaget. Företagets konkurrensförmåga förbättras avsevärt. Övergången från fastgödsel till flytgödsel innebär lägre ammoniakavgång och högre kväveutnyttjande. För bygden innebär satsningen framförallt fortsatt landskapsskötsel av 65 ha naturbetesmark och hävd av 15 ha åkermark och därmed bevarandet av den biologiska mångfalden och en attraktiv landskapsbild. 2. Planerade satsningar de kommande 3 åren Ange vilka planerade insatser du har tänkt genomföra de kommande tre åren (utöver det du nu söker stöd för) rörande investeringar, kompetensutveckling, produktlanseringar, etc. Ange även en grov tidsplan och en grov uppskattning av kostnaderna för respektive satsning. Kurs i ekologisk växtodling SEK Plansilo 600 m³ SEK 6(8)

7 C - Beskrivning av företaget då insatsen som du söker stöd för har uppnått full effekt 1. Affärsidé Om företagets affärsidé kommer att ändras, ange på vilket sätt. Min affärsidé är att med dikor producera februarifödda halvfabrikat som säljs vidare i månadsskiftet aug sept till vidareuppfödning hos andra lantbrukare via mellangårdsavtal. Dikorna ska dessutom producera landskapsvård i form av att hävda 100 ha naturbetesmark och 30 ha åkermark. Förutom detta bedriver företaget även skogsvård i egen skog och säljer avverkningsuppdrag till X-skog. All jordbruksproduktion kommer att vara certifierad och godkänd enligt EU:s regler för ekologisk produktion. Halvfabrikat kommer, via mellangårdsavtal, att säljas till vidareuppfödning hos ekologiskt certifierade lantbruksföretag. Detta ska, tillsammans med arbetet i egen skog ge ägaren ca 80% sysselsättning i företaget, marknadsmässig timlön och utrymme för 65 lediga dagar / år. Genom att löpande kompetensutveckla mig själv, fokusera på produktionens ekonomiska nyckeltal och producera det marknaden betalar tillräckligt bra för samt expandera när rätt tillfälle dyker upp, ska företaget nå ökad lönsamhet, konkurrenskraft och tillväxt. 2. Ägande Om företagets ägandestruktur kommer att ändras, ange på vilket sätt. Ingen förändring. 3. Planerade verksamhetsgrenar i företaget Om företagets sammansättning av olika verksamhetsgrenar kommer att ändras, ange på vilket sätt. Ingen förändring. 4. Specificering av primärproduktionens omfattning och innehåll Om företagets jordbruks-, trädgårds- och renskötselverksamhet kommer att ändras, ange på vilket sätt, exempelvis beträffande vilka grödor som odlas, vilka djur som hålls, arealer, djurantal, arbetsbehov, etc. Dikor 75 st 10 tim/st 750 tim/år Rekrytering 15 st 8 tim 120 tim Avelstjur 2 st 9 tim 18 tim Naturbete 100 ha 2 tim 200 tim Vallodling 22,5 ha 9 tim 202 tim (varav inhyrd maskinstation 135 tim) Helsäd 7,5 ha 7 tim 52 tim (vara inhyrd maskinstation 43 tim) Skog 78 ha 1 tim 78 tim Adm. 100 tim Underhåll 150 tim Summa 1670 tim/år 5. Sysselsättning Om företagets antal anställda eller antal arbetade timmar kommer att ändras, ange på vilket sätt. Uppdelning ska ske mellan män och kvinnor. Totalt 1492 tim / år varav män 1487 tim och kvinnor 0 tim. 7(8)

8 6. Marknad, produkter/tjänster, kunder, försäljning Om företagets marknad, produkter, tjänster, kunder eller försäljning kommer att ändras, ange på vilket sätt utifrån nedanstående fyra punkter. Beskrivningen ska göras utifrån den verksamhetsgren inom vilken satsningen görs. a) Produkter/tjänster som produceras, produktprofilering/egna varumärken, etc. b) Kunder som företaget vänder sig till, kundbehov, produkternas/tjänsternas matchning gentemot kundbehoven, etc. c) Marknad, marknadsandelar, marknadsbearbetning, etc. d) Säljorganisationen i företaget. Produkterna, dvs halvfabrikaten, kommer att vara ekologiskt certifierade och säljas till lantbrukare vars produktion också är ekologiskt certifierad. På så sätt bidrar företaget till att tillgodose ett behov av och efterfrågan på ekologiskt certifierat nötkött i konsumentled. 7. Ekonomi Uppskatta hur företagets intäkter, rörliga kostnader, bruttovinst, lön och sociala avgifter för anställda, övriga kostnader, avskrivningar och räntekostnader samt resultat (vid aktiebolag och resultat före ägarlön vid enskild firma och handelsbolag) före bokslutsdispositioner kommer att se ut år för år. Ange även företagets förväntade likviditet och soliditet. För investeringar ska du upprätta en investeringsbudget så att investeringens avbetalningstid tydligt framgår. Avbetalningstiden för stallbyggnaden (tak, väggar och plant golv) är 25 år och för gödselbrunnen och stallinventarier 10 år. För fullständig kalkyl, se bifogad driftsplan och likviditetsbudget. Bilagor kopplade till punkterna ovan 2 senaste årens årsredovisningar/årsbokslut Marknadsanalys (om sådan finns) Budgetering av investeringen i fråga (redovisning för pay-off tid) 8(8)

Affärsplanen din kommunikation med omvärlden

Affärsplanen din kommunikation med omvärlden Affärsplanen din kommunikation med omvärlden Affärsplaner kan utformas på lite olika sätt men syftar alla i grunden till att du och dina omvärldskontakter ska få ett bra beslutsunderlag. Nedanstående affärsplan

Läs mer

Anvisning till blanketten Företagsstöd affärsplan

Anvisning till blanketten Företagsstöd affärsplan Anvisning till blanketten Företagsstöd affärsplan Ett stöd inom landsbygdsprogrammet 2007 2013 www.jordbruksverket.se Vem ska använda blanketten Företagsstöd - affärsplan? Söker du tagsstöd måste du i

Läs mer

Affärsplan. En första skiss. Almi Företagspartner AB. Mångfaldigande får ske om denna textrad bibehålls. 2011-10-15

Affärsplan. En första skiss. Almi Företagspartner AB. Mångfaldigande får ske om denna textrad bibehålls. 2011-10-15 Affärsplan En första skiss 1 Förbereda eget företag en utvecklingsprocess Du själv som företagare Att driva eget företag är spännande och en stor utmaning det är ett sätt att leva. Att vara egen företagare

Läs mer

Anvisning till blanketten Ansökan företagsstöd

Anvisning till blanketten Ansökan företagsstöd Anvisning till blanketten Ansökan företagsstöd VEM SKA ANVÄNDA BLANKETTEN? Den här blanketten är till för dig som har startat ett jordbruks-, trädgårds- eller renskötselföretag eller etablerat dig som

Läs mer

Affärsplan. Företaget. Verksamhet. Affärsplanen färdigställd datum. Företagsnamn. Adress. Besöksadress. E-post. Företagsform.

Affärsplan. Företaget. Verksamhet. Affärsplanen färdigställd datum. Företagsnamn. Adress. Besöksadress. E-post. Företagsform. Affärsplan Affärsplanen färdigställd datum Företaget Företagsnamn Adress Postnr Ort Besöksadress Telefon Organisationsnr E-post Kontaktperson Tel kontaktperson Företagsform Webbsida Bankförbindelse och

Läs mer

Affärsplan en första skiss

Affärsplan en första skiss Affärsplan en första skiss Affärsplanen färdigställd datum Företaget Företagsnamn Adress Postnr Ort Besöksadress Telefon Organisationsnr E-post Kontaktperson Tel kontaktperson Företagsform Webbsida Bankförbindelse

Läs mer

Startkapital med finansiering, likviditetsbudget och resultatbudget

Startkapital med finansiering, likviditetsbudget och resultatbudget EKONOMI Startkapital med finansiering, likviditetsbudget och resultatbudget Att göra en budget kan kännas som en ren gissningslek. Det är dock väldigt viktigt att tänka igenom den ekonomiskadelen i sitt

Läs mer

AFFÄRSPLAN. En ungdomssatsning av NyföretagarCentrum för dig som är 18 35 år. Från idé till Eget Företag. Vi hjälper dig på vägen.

AFFÄRSPLAN. En ungdomssatsning av NyföretagarCentrum för dig som är 18 35 år. Från idé till Eget Företag. Vi hjälper dig på vägen. AFFÄRSPLAN En ungdomssatsning av NyföretagarCentrum för dig som är 18 35 år. Från idé till Eget Företag. Vi hjälper dig på vägen. INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Jag/vi och idén 2 Företagsägare och affärsidé 3

Läs mer

Affärsplan för Starta eget

Affärsplan för Starta eget Affärsplan för Starta eget Innan du skickar in affärsplanen måste du vara registrerad i Trygghetsfonden, det vill säga anmäld av din arbetsgivare och din registrering/enskilda ansökan vara insänd till

Läs mer

Affärsplan en första skiss

Affärsplan en första skiss Affärsplan en första skiss Affärsplan datum Kontaktuppgifter: Företagsnamn Postadress Organisationsnu mmer Företagsform Kontaktperson Mobiltelefon Webbadress E- post Verksamhet: Beskriv verksamheten med

Läs mer

AFFÄRSPLAN. Namn. Företag. Adress. Telefon. E-post. Hemsida. Affärsplan. Sara Isaksson Pär Olofsson 2010.08.24

AFFÄRSPLAN. Namn. Företag. Adress. Telefon. E-post. Hemsida. Affärsplan. Sara Isaksson Pär Olofsson 2010.08.24 Namn Företag AFFÄRSPLAN Adress Telefon E-post Hemsida Affärsplan 2010.08.24 1 Sara Isaksson Pär Olofsson Innehåll AFFÄRSIDÉ 3 VISION, MÅL OCH STRATEGI 5 VERKSAMHET 7 KUND 8 KONKURRENTER 9 MARKNADSFÖRING

Läs mer

ATT FÖRBEREDA EGET FÖRETAG

ATT FÖRBEREDA EGET FÖRETAG ATT FÖRBEREDA EGET FÖRETAG Arbetsmaterial Har du fått detta arbetsmaterial i din hand så funderar du förstås på att starta eget företag. Vi på ALMI Företagspartner ser som vår uppgift att ge dig verktygen

Läs mer

Testa och utveckla din företagsidé

Testa och utveckla din företagsidé Testa och utveckla din företagsidé TESTA OCH UTVECKLA DIN FÖRETAGSIDÉ Ännu har du inte bestämt dig för att starta, men du har en tydlig bild av vilken verksamhet du skulle ha i ditt företag om det blev

Läs mer

Uppgifter till Efterkalkyl Nöt Övningsexempel

Uppgifter till Efterkalkyl Nöt Övningsexempel Uppgifter till Efterkalkyl Nöt Övningsexempel Gården Efterkalkyler ska beräknas för en gård som ligger utanför kompensationsområde och bedriver ekologisk dikalvsproduktion där betesdriften huvudsakligen

Läs mer

Formulera din affärsidé så att den är enkel att förstå! Ta hjälp av vår mall för affärsplan som beskriver vad, hur och varför du ska starta företag.

Formulera din affärsidé så att den är enkel att förstå! Ta hjälp av vår mall för affärsplan som beskriver vad, hur och varför du ska starta företag. Affärsplan Formulera din affärsidé så att den är enkel att förstå! Ta hjälp av vår mall för affärsplan som beskriver vad, hur och varför du ska starta företag. Tidpunkt Ha koll på hur förutsättningarna

Läs mer

Har du gjort en affärsplan för ditt företag har du ett underlag för presentation och diskussion även i den.

Har du gjort en affärsplan för ditt företag har du ett underlag för presentation och diskussion även i den. Egenbedömning inför presentation Som företagare är du alltid fullt upptagen men alla väntar sig ändå att du är den som kan ditt företag bäst och kan beskriva det. Denna checklista tar dig igenom frågeställningar

Läs mer

ABC Ekonomiska termer

ABC Ekonomiska termer Ekonomiska begrepp I den ekonomiska redovisningen finns det ett antal termer som är viktiga att känna till som egen företagare. Drivhuset hjälper dig att reda ut begreppen på de allra vanligaste och beskriver

Läs mer

RUBRIKER/MALL FÖR AFFÄRSPLAN FÖR VERKSAMHETER I SOCIALA FÖRETAG

RUBRIKER/MALL FÖR AFFÄRSPLAN FÖR VERKSAMHETER I SOCIALA FÖRETAG RUBRIKER/MALL FÖR AFFÄRSPLAN FÖR VERKSAMHETER I SOCIALA FÖRETAG Arbetsmaterial för framtagande av Affärsplan. Arbetsmaterialet är gjort för att användas i Värmlandskooperativens Utbildning för utveckling

Läs mer

Är du ett med din företagsidé?

Är du ett med din företagsidé? Är du ett med din företagsidé? Är du ett med din företagsidé? Testa Dig själv 1 Varför vill Du starta företag? 2 Är det rätt tillfälle för dig? 3 Har du lämpliga erfarenheter och kunskaper? DINA SLUTSATSER

Läs mer

Projektplan. Sjuhäradskött ut på marknaden

Projektplan. Sjuhäradskött ut på marknaden Projektplan Sjuhäradskött ut på marknaden Projektplan Sjuhäradskött ut på marknaden Projektnamn Sjuhäradskött ut på marknaden Projektidé Vi är ett nätverk sedan flera år tillbaka. Nätverket består av 8

Läs mer

Sveriges största aktör inom nyföretagarrådgivning!

Sveriges största aktör inom nyföretagarrådgivning! Sveriges största aktör inom nyföretagarrådgivning! STIFTELSEN Genomförde 9 343 rådgivningar under 2010 Medverkar till att 2 000 företag startar per år 11 000 klienter i vår databas 65 rådgivare 10 anställda

Läs mer

Nya stöd. år 2015. Stöd till landsbygden

Nya stöd. år 2015. Stöd till landsbygden Nya stöd år 2015 Stöd till landsbygden Innehåll Nya stöd år 2015... 3 Gårdsstödet finns kvar år 2015... 4 Sverige ska välja om du får behålla dina stödrätter eller om du ska få nya... 4 Stödrätternas värde

Läs mer

Stockholms NyföretagarCentrum. Stockholms NyföretagarCentrum är stängt mellan 23/12 och 9/1 Kostnadsfria seminarier Kurser

Stockholms NyföretagarCentrum. Stockholms NyföretagarCentrum är stängt mellan 23/12 och 9/1 Kostnadsfria seminarier Kurser Nyhetsbrev från Stockholms NyföretagarCentrum Nyhetsbrev Vecka 51 December 2010 till V2 Januari 2011 Stockholms NyföretagarCentrum är stängt mellan 23/12 och 9/1 Kostnadsfria seminarier Kurser Kostnadsfria

Läs mer

RUBRIKER/MALL FÖR AFFÄRSPLAN FÖR VERKSAMHETER I ARBETSKOOPERATIV FORM

RUBRIKER/MALL FÖR AFFÄRSPLAN FÖR VERKSAMHETER I ARBETSKOOPERATIV FORM RUBRIKER/MALL FÖR AFFÄRSPLAN FÖR VERKSAMHETER I ARBETSKOOPERATIV FORM Arbetsmaterial för framtagande av Affärsplan. Mallen skall ses som ett arbetsmaterial, vilket betyder att andra kompletterande delar

Läs mer

Delägare Namn på alla delägare, deras ägarandel och deras arbetsuppgift och arbetstid i företaget.

Delägare Namn på alla delägare, deras ägarandel och deras arbetsuppgift och arbetstid i företaget. AFFÄRSPLAN 1 Innehållsförteckning Sid. 3 Affärsplan 4 Affärsidé 6 Vision, mål och strategi 7 Verksamhet 8 Företagets omvärld - kunder och marknad 9 Konkurrenter 10 Nätverk och samarbete 11 Marknadsföring

Läs mer

VISION AFFÄRSIDÈ STRATEGIER & ÖVERGRIPANDE MÅL FOKUSOMRÅDEN

VISION AFFÄRSIDÈ STRATEGIER & ÖVERGRIPANDE MÅL FOKUSOMRÅDEN Frågeställningar Detta material är tänkt att finnas som ett hjälpmedel eller stöd kring vilka frågeställningar som kan vara relevanta att ta upp inom olika områden som berör ett företag. VISION AFFÄRSIDÈ

Läs mer

Hej! Kul att du vill starta företag! Vännäs kommun erbjuder råd och hjälp som hjälper dig på traven. Här finns en enkel checklista som du kan följa.

Hej! Kul att du vill starta företag! Vännäs kommun erbjuder råd och hjälp som hjälper dig på traven. Här finns en enkel checklista som du kan följa. Hej! Kul att du vill starta företag! Vännäs kommun erbjuder råd och hjälp som hjälper dig på traven. Här finns en enkel checklista som du kan följa. Affärsplan Formulera din affärsidé så att den är enkel

Läs mer

Startsto d till jordbruks- och tra dga rdsfo retagare

Startsto d till jordbruks- och tra dga rdsfo retagare Version 170101 Obs! det kan ske justeringar i detta dokument om förutsättningar för bedömningen ändras. Startsto d till jordbruks- och tra dga rdsfo retagare Din ansökan kommer att bedömas utifrån nedanstående

Läs mer

Guide. Starta eget företag

Guide. Starta eget företag Guide Starta eget företag Trygghetsrådet TRS Rehnsgatan 11, 7 trappor, 113 57 Stockholm Växel 08-442 97 40, trygghetsradet.trs@trs.se www.trs.se Trygghetsrådet TRS 2019 Starta eget första steget Den här

Läs mer

MARKNADSPLAN. Nuläge. Affärsidén Skriv ner innehållet i din affärsidé genom att mycket kortfattat svara på frågeorden nedan.

MARKNADSPLAN. Nuläge. Affärsidén Skriv ner innehållet i din affärsidé genom att mycket kortfattat svara på frågeorden nedan. MARKNADSPLAN Vill du ha instruktioner för detta arbetsmaterial? Läs kapitlet Marknad i Företagarskolan! Datum Org.nr Företagsnamn Adress Tel Mobil E-post Hemsida Kontaktperson Tel Nuläge Affärsidén Skriv

Läs mer

All rådgivning på ett ställe. Vi gör det lättare att vara företagare. Lantbrukare

All rådgivning på ett ställe. Vi gör det lättare att vara företagare. Lantbrukare All rådgivning på ett ställe Vi gör det lättare att vara företagare Lantbrukare Vi hjälper dig att tjäna pengar på ditt lantbruk I snart 100 år har vi på LRF Konsult hjälpt lantbruksföretagare i hela

Läs mer

AFFÄRSPLAN UF-företagande

AFFÄRSPLAN UF-företagande Verksamhetsår: Skola: VD:ns namn: Adress: E-post: AFFÄRSPLAN UF-företagande FÖRETAGSNAMN: UF Innehåll 1. ORGANISATION OCH PERSONAL... 3 Förklara vad som ingår i de olika ansvarsområdena... 3 2. NÄTVERK...

Läs mer

Bedo mningsgrund: startsto d till jordbruks- och tra dga rdsfo retagare

Bedo mningsgrund: startsto d till jordbruks- och tra dga rdsfo retagare Version 160304 Gäller för ansökningar inskickade efter 27 augusti 2015. Obs! det kan ske justeringar i detta dokument om förutsättningar för bedömningen ändras. Bedo mningsgrund: startsto d till jordbruks-

Läs mer

Att starta företag. Innan du startar. Affärsidé 2011-09-07. Idé Pepp Talang. Vad? Varför? Hur?

Att starta företag. Innan du startar. Affärsidé 2011-09-07. Idé Pepp Talang. Vad? Varför? Hur? Att starta företag Idé Pepp Talang Innan du startar Vad? Varför? Hur? Affärsidé Enkel och kort Fördel om den är ny Behöver utvecklas med tiden Exempel på affärsidé: Att med ansvar och bästa service sälja

Läs mer

Nominering - Årets miljösatsning Med checklista

Nominering - Årets miljösatsning Med checklista Nominering - Årets miljösatsning Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets miljösatsning på landsbygden. Namn på förslaget: Naturvårdande jordbruk/utvald miljö i Ammarnäs Journalnummer:

Läs mer

LJK loredana jelmini kommunikation Malmö 4 mars 2014 www.ljk.se

LJK loredana jelmini kommunikation Malmö 4 mars 2014 www.ljk.se 2014 LJK loredana jelmini kommunikation Malmö 4 mars 2014 Omvärldsbevakning Vision var vill du vara om xx år Strategi hur kommer du dit Ditt varumärke Mission vad brinner du för Mål och delmåll Mål och

Läs mer

"Utveckling av landsbygden och de gröna näringarna i Karlsborgs kommun

Utveckling av landsbygden och de gröna näringarna i Karlsborgs kommun "Utveckling av landsbygden och de gröna näringarna i Karlsborgs kommun 1.1 De gröna näringarna i Karlsborg 2012 Jordbruket sysselsätter 50 personer och omsätter 60 miljoner kronor Skogsbruket sysselsätter

Läs mer

Affärsplan för 2013- - - 2014- -.

Affärsplan för 2013- - - 2014- -. Affärsplan för UF för perioden: 2013- - - 2014- -. Skola: Ort: UF-region: Dalarna Rådgivare: Företag: UF-lärare: Affärsidén (Formulera en affärsidé som svarar på vad ni ska göra, vem ni ska sälja till

Läs mer

Nominering - Årets miljösatsning Med checklista

Nominering - Årets miljösatsning Med checklista Nominering - Årets miljösatsning Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets miljösatsning på landsbygden. Namn på förslaget: Ogrässkäraren CombCut hjälper dig och din ekologiska växtodling.

Läs mer

Från mjölk till kött Från mjölk till kött - vad bör jag tänka på?

Från mjölk till kött Från mjölk till kött - vad bör jag tänka på? Sida 1 av 6 Från mjölk till kött En omställning från mjölk till kött innebär i många fall en stor omställning i företaget. Man går från något till något annat vilket i dessa situationer handlar om att

Läs mer

När nötköttsföretaget växer 5. Produktion Sida 1 av 5

När nötköttsföretaget växer 5. Produktion Sida 1 av 5 Sida 1 av 5 Att snabbt få igång en fungerande produktion i de nya byggnaderna är A och O för lönsamheten. Det är därför viktigt att redan från start skapa rutiner för att följa upp produktionen och att

Läs mer

Hur kan hävden av det rika odlingslandskapet bli ekonomiskt hållbar? Karl-Ivar Kumm, SLU Skara

Hur kan hävden av det rika odlingslandskapet bli ekonomiskt hållbar? Karl-Ivar Kumm, SLU Skara Hur kan hävden av det rika odlingslandskapet bli ekonomiskt hållbar? Karl-Ivar Kumm, SLU Skara Föredraget avgränsas till Hävd av betesmark Öppet variationsrikt landskap i skogsbygder Variation i slättbygdslandskapet

Läs mer

Skriv ner innehållet i din affärsidé genom att mycket kortfattat svara på frågeorden nedan.

Skriv ner innehållet i din affärsidé genom att mycket kortfattat svara på frågeorden nedan. 1 Marknadsplan Datum: Vill du ha instruktioner för detta arbetsmaterial? Läs kapitlet Marknad i Företagarskolan! Företagsnamn: Adress: E-post: Hemsida: Kontaktperson: Org.nr: Tel.nr: Mobiltel: Faxnr: Direkttel:

Läs mer

Skogsägande på nya sätt

Skogsägande på nya sätt Skogsägande på nya sätt Sätt guldkant på arbete och ledighet I din egen skog har du plats för såväl fritidsintressen som ett stabilt sparande åt kommande generationer. Nu har du som privatperson chans

Läs mer

Jordbruksinformation Starta eko. ungnöt

Jordbruksinformation Starta eko. ungnöt Jordbruksinformation 2 2016 Starta eko ungnöt Foto: Mats Pettersson Börja med ekologisk produktion av ungnöt Text: Dan-Axel Danielsson, Jordbruksverket Allt fler vill köpa ekologiskt nötkött. I Sverige

Läs mer

Från skifte till skifte av Södergård Torsten Thuresson, Löderup

Från skifte till skifte av Södergård Torsten Thuresson, Löderup Från skifte till skifte av Södergård 1986-2018 Torsten Thuresson, Löderup Södergård 1977 https://www.youtube.com/watch?v=ekvkrrlkkok Lantmästare 1973 Ekon konsult 19 år Sambruk 1977 Skifte 1986 två systrar

Läs mer

Nominering - Årets landsbygdsföretagare Med checklista

Nominering - Årets landsbygdsföretagare Med checklista Nominering - Årets landsbygdsföretagare Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets landsbygdsföretagare. Namn på nominerad företagare eller grupp av företagare: Ola Petersson ägare till

Läs mer

Aktiebolagstjänst. Leif Malmborg. Aktiebolagstjänst www.ab.se leif@ab.se

Aktiebolagstjänst. Leif Malmborg. Aktiebolagstjänst www.ab.se leif@ab.se Leif Malmborg Aktiebolagstjänst www.ab.se leif@ab.se 1 Leif Malmborg Rådgivare Nyföretagarcentrum Personlig rådgivning, vanligtvis måndagskvällar ojämna veckor Allmän rådgivning Val av företagsform Ekonomi

Läs mer

» Industriell ekonomi

» Industriell ekonomi » Industriell ekonomi FÖ4 Företagandet Norrköping 2013-01-21 Magnus Moberg Magnus Moberg 1 » Välkommen» Syfte och tidsplan» Annat material FÖ4 Företagandet http://www.skatteverket.se/foretagorganisationer/blanketterbroschyrer/broschyrer/info/462.4.39f16f103821c58f680007865.html»

Läs mer

Trädgårdsgrödor som affärsmöjlighet - arbetsbok

Trädgårdsgrödor som affärsmöjlighet - arbetsbok Trädgårdsgrödor som affärsmöjlighet - arbetsbok Checklista för lantbruksföretag som planerar för grönsaks-/bärodling Se checklistan som ett stöd i processen att komma igång med grönsaks- och bärodling.

Läs mer

Grundläggande företagsekonomi 7,5p

Grundläggande företagsekonomi 7,5p Grundläggande företagsekonomi 7,5p Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: TE02 11FE00 OPUS2 Namn: Personnummer: Tentamensdatum: 2012-08-15 Tid: 09:00 12:00 Hjälpmedel: Årsredovisningslagen och Bokföringslagen

Läs mer

Nya planer för gården?

Nya planer för gården? Nya planer för gården? Tio steg för att lyckas med ett generationsskifte För ett rikare liv på landet Gör en smidig växling till nästa generation Att genomgå en generationsväxling innebär mycket att tänka

Läs mer

... ... Produkt & Idé

... ... Produkt & Idé ... Produkt & Idé Företaget styrs av enbart en medlem Tillverkar ljusyktor i marin stil gjorda av glasburkar, rep, snäckor, stenar, dekaler m.m. Glasburkar & snäckor köps från lopptorg om möjligt (ekologiskt

Läs mer

Slutrapport för projektet

Slutrapport för projektet (7) Slutrapport för projektet GÄSENE KÖTT Datum: 204-2-23... Journalnummer: Projekttid: Juli December 204. Kontaktpersoner i projektet: (Uppgifter på personer som kan svara på frågor om projektet och som

Läs mer

Nominering - Årets ungdomssatsning Med checklista

Nominering - Årets ungdomssatsning Med checklista Nominering - Årets ungdomssatsning Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets ungdomssatsning på landsbygden. Namn på förslaget: s entertainmentcenter Journalnummer: 2011-4719 Namn på

Läs mer

Ingår i landsbygdsprogrammet. Vem ska använda blanketten?

Ingår i landsbygdsprogrammet. Vem ska använda blanketten? Anvisning till blanketten Åtagande för utvald miljö miljöersättning för naturfrämjande insatser på åkermark Ingår i landsbygdsprogrammet 1. På länsstyrelsens webbplats www.lansstyrelsen.se kan du läsa

Läs mer

Affärsplan tips och råd till UF-företag och lärare 2013-14

Affärsplan tips och råd till UF-företag och lärare 2013-14 Affärsplan tips och råd till UF-företag och lärare 2013-14 Vad är en affärsplan? Affärsplanen är en beskrivning över vad ni ska göra i ert UF-företag under hela UF-året, dvs från starten fram till avvecklingen.

Läs mer

Nominering - Årets Ungdomssatsning Med checklista

Nominering - Årets Ungdomssatsning Med checklista Nominering - Årets Ungdomssatsning Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets Ungdomssatsning på Landsbygden. Namn på förslaget: Startande av gårdsbutik Journalnummer: 2009-2821 Kontaktperson,

Läs mer

OLIKA SÄTT ATT RÄKNA

OLIKA SÄTT ATT RÄKNA OLIKA SÄTT ATT RÄKNA Man brukar utgå från en s k fullkostnadskalkyl där alla kostnader (både direkta och indirekta) och en viss vinst är medräknad. En sådan modell tar inte hänsyn till marknadspris och

Läs mer

Affärsplanen har inom Tillväxtprogrammet två huvudsakliga användningsområden:

Affärsplanen har inom Tillväxtprogrammet två huvudsakliga användningsområden: 2013-10- 03 Mall för Affärsplan - Science Park Halmstad Följande dokument är ett exempel på en affärsplanemall för nystartade företag. Dokumentet ska ses som en mall och man använder de delar som anses

Läs mer

Vad säger boksluten om ekoproduktion? Jan Lagerroth, LRF Konsult

Vad säger boksluten om ekoproduktion? Jan Lagerroth, LRF Konsult Vad säger boksluten om ekoproduktion? Jan Lagerroth, LRF Konsult MATERIAL FRAMTAGET AV : Jan Lagerroth LRF Konsult Telefon 0511-345845 Mail: jan.lagerroth@lrfkonsult.se Stefan Nypelius LRF Konsult 0498-206764

Läs mer

Affärsplan. Produkten. Affärsidén. Marknaden. Kunder. Konkurrenter

Affärsplan. Produkten. Affärsidén. Marknaden. Kunder. Konkurrenter Affärsplan En affärsplan är en strategisk plan för hur ett företag ska förverkliga sin affärsidé. Detta är ett bra verktyg för att planera framåt. Den hjälper dig också att tänka långsiktigt när du stöter

Läs mer

Hej! Kul att du vill starta företag! Vindelns kommun erbjuder råd och stöd som hjälper dig på traven. Här finns en enkel checklista som du kan följa.

Hej! Kul att du vill starta företag! Vindelns kommun erbjuder råd och stöd som hjälper dig på traven. Här finns en enkel checklista som du kan följa. Hej! Kul att du vill starta företag! Vindelns kommun erbjuder råd och stöd som hjälper dig på traven. Här finns en enkel checklista som du kan följa. Affärsplan Formulera din affärsidé så att den är enkel

Läs mer

Ansökan om uppehållstillstånd för egna företagare

Ansökan om uppehållstillstånd för egna företagare 124011 Inkom utlandsmyndighet Inkom Migrationsverket Ansökan om uppehållstillstånd för egna företagare Myndighetens anteckningar Dossiernummer Signatur Denna blankett ska användas av dig som planerar att

Läs mer

Spelregler för. hästföretagare - beskattning

Spelregler för. hästföretagare - beskattning Spelregler för hästföretagare - beskattning Spelregler för hästföretagare - beskattning Hästintresset ökar i Sverige. Det tycker vi är jätteroligt, samtidigt får vi fler och fler frågor från hästföretagare

Läs mer

Bra att veta innan du börjar använda SAM Internet

Bra att veta innan du börjar använda SAM Internet Lättläst svenska www.jordbruksverket.se/saminternet SAM Internet är en tjänst på Jordbruksverkets webbplats där du söker jordbrukarstöd. I SAM Internet kan du också söka nya åtaganden för miljöersättningar

Läs mer

Ekologisk mjölkproduktion = ekonomisk produktion? Bra att veta! Torbjörn Lundborg Växa Sverige Per Larsson Kårtorp

Ekologisk mjölkproduktion = ekonomisk produktion? Bra att veta! Torbjörn Lundborg Växa Sverige Per Larsson Kårtorp Ekologisk mjölkproduktion = ekonomisk produktion? Bra att veta! Torbjörn Lundborg Växa Sverige Per Larsson Kårtorp Var vi befinner oss i Landet Ekologisk mjölkproduktion I Västra Götaland och här ligger

Läs mer

Ta steget till eget. Vi hjälper dig att förverkliga din dröm!

Ta steget till eget. Vi hjälper dig att förverkliga din dröm! Ta steget till eget. Vi hjälper dig att förverkliga din dröm! Kan din idé bli till ett företag? Hos NyföretagarCentrum i Carlshamn får du kostnadsfri, konfidentiell och personlig rådgivning när du vill

Läs mer

Vad säger boksluten om ekoproduktion? Stefan Nypelius, LRF Konsult

Vad säger boksluten om ekoproduktion? Stefan Nypelius, LRF Konsult Vad säger boksluten om ekoproduktion? Stefan Nypelius, LRF Konsult MATERIAL FRAMTAGET AV : Jan Lagerroth LRF Konsult Telefon 0511-345845 Mail: jan.lagerroth@lrfkonsult.se Stefan Nypelius LRF Konsult 0498-206764

Läs mer

Årets Affärsplan 2014 - Bra information

Årets Affärsplan 2014 - Bra information Årets Affärsplan 2014 - Bra information DEADLINE 10 NOVEMBER VIKTIG INFORMATION Först och främst, att skriva en affärsplan är ett obligatoriskt moment i UF-kursen. Men det är helt och hållet frivilligt

Läs mer

Om din ansökan om slututbetalning kommer in till oss senare än tre månader efter klardatum kan det hända att du inte får några pengar alls.

Om din ansökan om slututbetalning kommer in till oss senare än tre månader efter klardatum kan det hända att du inte får några pengar alls. Allmänna villkor för företagsstöd Här finns de viktigaste villkoren som gäller alla företagsstöd. Du ska följa de allmänna villkoren. Om du inte gör det kan du få avdrag på ditt företagsstöd. Bilaga 1

Läs mer

Lönsamhetsaspekter inom ekologisk produktion. Ekotankesmedjan Anders Norrback

Lönsamhetsaspekter inom ekologisk produktion. Ekotankesmedjan Anders Norrback Lönsamhetsaspekter inom ekologisk produktion Ekotankesmedjan 1.4.2016 Anders Norrback Bakgrund Lönsamhet är ett relativt begrepp som bör sättas i relation till våra förväntningar Riskplacerare förväntar

Läs mer

Stockholms NyföretagarCentrum December 2008 Vecka 49

Stockholms NyföretagarCentrum December 2008 Vecka 49 Nyhetsbrev från Stockholms NyföretagarCentrum December 2008 Vecka 49 Kostnadsfria seminarier under månaden Minikurser Tullverket informerar Björn Lundén Information: Soloföretag Nutek: Inspiration - hur

Läs mer

Nominering - Årets landsbygdsföretagare Med checklista

Nominering - Årets landsbygdsföretagare Med checklista Nominering - Årets landsbygdsföretagare Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets landsbygdsföretagare. Namn på nominerad företagare eller grupp av företagare: Annie Johansson Kyllesjö

Läs mer

Grundläggande företagsekonomi 4p

Grundläggande företagsekonomi 4p Grundläggande företagsekonomi 4p Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: TE02 11FE00 OPUS2 Namn: Personnummer: Tentamensdatum: 2015-04-30 Tid: 09:00 12:00 Hjälpmedel: Årsredovisningslagen och Bokföringslagen

Läs mer

Moment 4 Projektmetodik. Daniel Nordström

Moment 4 Projektmetodik. Daniel Nordström Moment 4 Projektmetodik Daniel Nordström Presentationens innehåll Projekt Projektmetodik Projektets olika faser Dokumentation av projektet Nätverk och nätverkande Förstudie (Affärsplan del 1) Länkar Projekt

Läs mer

Annan utvecklingsinsats

Annan utvecklingsinsats ANSÖKAN SÖKANDE GRUPP/FÖRENING/ORGANISATION * Telefon Utvecklingsstöd Postadress E-post Postnr Ort Webbplats Org.nr** Kontaktperson E-post kontaktperson Plusgiro/bankgiro eller kontonummer Telefon kontaktperson

Läs mer

Investeringsstöd för ökad konkurrenskraft inom jordbruks-, trädgårds- och rennäringsföretag (delåtgärd 4.1 fokusområde 2a)

Investeringsstöd för ökad konkurrenskraft inom jordbruks-, trädgårds- och rennäringsföretag (delåtgärd 4.1 fokusområde 2a) Investeringsstöd för ökad konkurrenskraft inom jordbruks-, trädgårds- och rennäringsföretag (delåtgärd 4.1 fokusområde 2a) Nationella urvalskriterier Nationella urvalskriterier 1. Investeringen bidrar

Läs mer

REGIONSIFFROR 19 MARS 2015

REGIONSIFFROR 19 MARS 2015 REGIONSIFFROR 19 MARS 2015 Lantbruksbarometern 2015: Variation mellan regioner Årets barometer visar att synen på lönsamhet, investeringar och finansiering och många andra frågor skiljer sig mellan regionerna.

Läs mer

Nominering - årets landsbygdsföretagare Med checklista

Nominering - årets landsbygdsföretagare Med checklista Nominering - årets landsbygdsföretagare Med checklista Härmed nomineras följande förslag till årets landsbygdsföretagare. Namn på nominerad företagare eller grupp av företagare: Christian Bauer Journalnummer:

Läs mer

Seminarium: Nyheter inom Foder

Seminarium: Nyheter inom Foder Sida 1 av 7 Börja med ekologisk produktion? För er som är intresserade av ekologisk produkon är det bra om man börja med a läsa in sig på området. En början är a läsa KRAVs Regler, man kan också hia informaon

Läs mer

Del 1 Praktikfall. Sven Tullgren och Studentlitteratur Praktikfall 1 5

Del 1 Praktikfall. Sven Tullgren och Studentlitteratur Praktikfall 1 5 1 Del 1 Praktikfall I denna första del av arbetsboken ska du arbeta med redovisning i olika företag. Det finns fem praktikfall av olika omfattning som du kan arbeta med. I det första får du lite tips och

Läs mer

Kostnadsfria seminarier under månaden

Kostnadsfria seminarier under månaden Nyhetsbrev från Stockholms NyföretagarCentrum November 2008 Vecka 48 Kostnadsfria seminarier under månaden Minikurser: - Att utveckla en hemsida - Sökmotoroptimering - Tips på hur du får massor av nya

Läs mer

Så hanterar jag den pressade lönsamheten

Så hanterar jag den pressade lönsamheten Så hanterar jag den pressade lönsamheten Kerstin Persson, Sörgården Arbelunda Annica Hansson, Hansa Husdjur Svensk Mjölks Mjölkföretagardag Kalmar 3:e februari 2010 Kerstin Persson och mjölkföretaget Mjölkföretaget

Läs mer

Coompanions affärsplan

Coompanions affärsplan Coompanions affärsplan Innehållsförteckning affärsplan: 1 Vår idé Affärsidé 2 Vi som företagare Kontaktinfo Medlemmar och kompetenser Medlemmarnas kontaktuppgifter Styrelse Värdegrund Rådgivare/Nätverk

Läs mer

grovfoderverktyget.se

grovfoderverktyget.se grovfoderverktyget.se Hans Hedström Linda af Geijersstam Växjö möte 4 dec 2014 grovfoderverktyget.se kostnad för grovfoderproduktion dokumentera grovfoderproduktion information och kunskap samlad på ett

Läs mer

Lantbrukscertifierade: logga in och rapportera produktionsuppgifter i Mitt KRAV

Lantbrukscertifierade: logga in och rapportera produktionsuppgifter i Mitt KRAV Lantbrukscertifierade: logga in och rapportera produktionsuppgifter i Mitt KRAV Du ska årligen lämna uppgifter om din produktion till KRAV och säkerställa att de är aktuella och korrekta. Det kan göras

Läs mer

Nominering - Årets Landsbygdsföretagare Med checklista

Nominering - Årets Landsbygdsföretagare Med checklista Nominering - Årets Landsbygdsföretagare Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets Landsbygdsföretagare. Namn på nominerad företagare eller grupp av företagare: Bioenergi i Böta-Kvarn

Läs mer

Ekonomi och UF-företagande Välkomna!

Ekonomi och UF-företagande Välkomna! Ekonomi och UF-företagande Välkomna! Hanna & Sara Dagens fokus: Från budget till bokslut - ett UFföretags ekonomiska delar Vilka ekonomiska delar ingår i UF-företagandet? 1. Starta Budgetering (ingår i

Läs mer

Analys och eftertanke vid företagsköp. Kunskaps- och arbetsmaterial inför köp av företag

Analys och eftertanke vid företagsköp. Kunskaps- och arbetsmaterial inför köp av företag Analys och eftertanke vid företagsköp Kunskaps- och arbetsmaterial inför köp av företag Skicka gärna synpunkter på detta arbetsmaterial till ake.olsson@almi.se Innehåll Analys och eftertanke vid företagsköp

Läs mer

Nominering - årets landsbygdsföretagare Med checklista

Nominering - årets landsbygdsföretagare Med checklista Nominering - årets landsbygdsföretagare Med checklista Härmed nomineras följande förslag till årets landsbygdsföretagare. Namn på nominerad företagare eller grupp av företagare: Wallby Gård, Eva och Johan

Läs mer

God Jul och Gott Nytt År

God Jul och Gott Nytt År Nyhetsbrev från Stockholms NyföretagarCentrum December 2008 Vecka 52 Januari 2009 Vecka 3 2008 var återigen ett rekordår! Kostnadsfria seminarier Kurser Minikurser Solskenshistoria Starten av företaget

Läs mer

Så här gör du SAM-ansökan

Så här gör du SAM-ansökan Den här informationen hittar du också i broschyren Nyheter och översikt 2014 på sidorna 17 25 Så här gör du SAM-ansökan Du gör din SAM-ansökan i SAM Internet. SAM Internet är en tjänst på Jordbruksverkets

Läs mer

Nominering - Årets Landsbygdsföretagare Med checklista

Nominering - Årets Landsbygdsföretagare Med checklista Nominering - Årets Landsbygdsföretagare Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets Landsbygdsföretagare. Namn på nominerad företagare eller grupp av företagare: Höglunds Blommor AB Journalnummer:

Läs mer

Jordbruksinformation Starta eko. dikor

Jordbruksinformation Starta eko. dikor Jordbruksinformation 1 2016 Starta eko dikor Foto: Urban Wigert Börja med ekologisk dikoproduktion Text: Dan-Axel Danielsson, Jordbruksverket Allt fler vill köpa ekologiskt kött. Därför ökar efterfrågan

Läs mer

Tillsammans är vi starka

Tillsammans är vi starka Tillsammans är vi starka Välkommen! Sättet vi lever vår vision och vår affärsidé på är vad som bland annat skiljer oss från våra konkurrenter. Det handlar om HUR vår omgivning upplever samarbetet med oss

Läs mer

Skötsel av våtmarker och dammar 2017

Skötsel av våtmarker och dammar 2017 2017-07-18 Skötsel av våtmarker och dammar 2017 Du kan få miljöersättning för skötsel av våtmarker och dammar. Syftet är att förbättra våtmarker och dammar som redan finns. Våtmarker och dammar kan vara

Läs mer

LABORATION 1 - Skapa ett fiktivt medieproducerande företag Medieproduktion och entreprenörskap 7,5 hp

LABORATION 1 - Skapa ett fiktivt medieproducerande företag Medieproduktion och entreprenörskap 7,5 hp LABORATION 1 - Skapa ett fiktivt medieproducerande företag Medieproduktion och entreprenörskap 7,5 hp Målsättning Målet med laborationen är att studenten ska få kännedom om hur det går till att starta

Läs mer

Urvalskriterier Urvalskriterier används för att värdera ansökan och kunna jämföra den med andra ansökningar.

Urvalskriterier Urvalskriterier används för att värdera ansökan och kunna jämföra den med andra ansökningar. Investeringsstöd för att skapa nya jobb (delåtgärd 6.4 fokusområde 6a) Urvalskriterier Urvalskriterier används för att värdera ansökan och kunna jämföra den med andra ansökningar. Nationella och regionala

Läs mer

Nominering - Årets Miljösatsning Med checklista

Nominering - Årets Miljösatsning Med checklista Nominering - Årets Miljösatsning Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets Miljösatsning på Landsbygden. Namn på förslaget: Marcus Söderlind och Dan Waldemarsson Biogas och spillvärme,

Läs mer