Rapport medborgardialog Nödinge 28 april 2015

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Rapport medborgardialog Nödinge 28 april 2015"

Transkript

1 Rapport medborgardialog Nödinge 28 april 2015 Andrea Christiansson och Anna-Karin Gmoser Projektutvecklare, Mark- och exploatering

2 Bakgrund Nödinge växer och målet är att Nödinges befolkning ska växa från cirka personer och bli minst dubbelt så många år Kommunens vision är att Nödinge ska utvecklas till en attraktiv småstad med ledorden närhet, trygghet och identitet. En viktig del i arbetet är hållbar utveckling vilket bland annat innebär att kompletterande bebyggelse ska koncentreras i stationsnära lägen. Gång- och cykelvägar ska utökas och förbättras så att fler nyttjar dessa och göra det möjligt att nyttja kollektivtrafiken på ett enklare sätt. Målsättningen är också att skapa en blandstad med bostäder, handel, service och kontor i samma områden för att skapa liv och rörelse dygnet runt och för att få korta avstånd mellan målpunkter. Arbetet med att ta fram en fördjupad översiktsplan för orten har precis påbörjats. Parallellt med detta startade sektor Kommunstyrelsen i början av året arbetet med att ta fram metoder för medborgardialoger. Arbetet med Nödinges utveckling blev ett pilotprojekt för kommande dialoger i kommunen. Denna rapport redovisar en sammanställning och resultat av medborgardialogsdagen den 28 april 2015 i Nödinge och kommer bland annat att vara en del av det fortsatta arbetet med framtagandet av en fördjupad översiktsplan för orten. Syfte Medborgardialogsdagen har genomförts i ett tidigt skede av utvecklingsprocessen med syftet att förankra utvecklingen av Nödinge, öka medborgarnas inflytande samt att skapa engagemang och nyfikenhet. Metod Projektgruppen Projektgruppen som planerade och genomförde medborgardialogen i Nödinge bestod av: Björn Järbur, kommunchef Anne Kolni, kommunikationschef Håkan Spång, administrativ chef Cecilia Stedt, utvecklings- och förvaltningssekreterare Andrea Christiansson, projektutvecklare, mark- och exploatering Anna-Karin Gmoser, projektutvecklare, mark- och exploatering Emely Lundahl, planarkitekt Emilie Widarsson, managementkonsult, Preera Hanna Skoog, managementkonsult, Preera Konsultbolaget Preera har haft uppdraget att stödja kommunen i planering, genomförande och utvärdering av dialogprocessen. De har bland annat planerat och lett interna dialogerna med politiker och tjänstemän samt externa dialoger med invånarna och de har tillsammans med kommunen arbetat med att hitta former för kommunikation och dialog samt hjälpt till i utvärderingsprocessen.

3 Frågor Projektgruppen tog tillsammans med planavdelningen på sektor samhällsbyggnad fram ett antal frågor för att få ett inspel från allmänheten till arbetet med framtagande av den fördjupade översiktsplanen i Nödinge. Frågorna var: Vad i dagens Nödinge vill du ha kvar? Vad i dagens Nödinge saknar du? Vad är positivt med den planerade befolkningsökningen? Finns det något som gör dig orolig med förändringen? Vad vill du att Nödinge ska förknippas med? Vad behöver du i Nödinge för att klara av din vardag utan att vara beroende av att köra bil varje dag? Hur tycker du att trafiklösningen ska se ut? Var ska man gå, cykla, köra bil och parkera? Dialogdagen 28 april Öppet hus Tisdagen den 28:e april anordnades öppet hus på Svensk fastighetsförmedling på Ale Torg mellan kl Lokalen var bemannad med tjänstemän och politiker. Besökarna fick tillgång till en modell av dagens Nödinge. Utifrån den kunde var och en diskutera Nödinges utveckling och visualisera sina egna idéer med klossar och band med mera direkt i modellen. Det fanns en vikvägg med information om kommunens planer och för de deltagare som ville var det möjligt att skriva fritt om sina tankar och åsikter om dagens ämne. Utanför utställningslokalen blev besökarna bjudna på kaffe och fick också möjlighet att genom att sätta röda pluppar på en tavla svara på frågan, - Nödinge är för mig mest Besök i skolorna Representanter från projektgruppen var under dagen på besök i låg, mellan- och högstadieskolorna för att ta del av deras åsikter om utvecklingen av Nödinge utifrån deras perspektiv.

4 Information vid pendelstationen och på torget På morgonen genomfördes en särskild informationssatsning vid Alependeln för att nå de som pendlar till Göteborg. Pendlarna informerades och hälsades välkomna till öppet hus inne hos Svensk Fastighetsförmedling. Talonger delades ut som man senare kunde lämna in till kommunhuset. Under hela dagen cirkulerade också tjänstemän och politiker på Ale Torg och vid pendeln för att fånga upp intresse och åsikter av de som valde att inte besöka öppet hus på Svensk Fastighetsförmedling. Park på parkering På Ale Torg anordnades även aktiviteten Park på parkering. Syftet med aktiviteten var att synliggöra hur mycket plats bilparkering tar i anspråk och väcka tankar kring vilka funktioner som vi vill ska få ta plats nära pendeln och centralt i Nödinge. Även föreningar och allmänheten bjöds in att anordna aktiviteter på parkeringsplatserna på torget. Kommunen använde några parkeringsplatser för att göra tillfällig park, lekplats och cykelparkering. NSK Fotboll anordnade sargfotboll och Ale Permobilklubb nyttjade en parkeringsplats för sina permobiler. Kommunikation och utvecklaale.se Inför den 28:e april skrevs två artiklar i Alekuriren som uppmärksammade dialogdagen. Talong med frågor fanns att klippa ut från tidningen. Talonger delades även ut på Ale Torg lördagen innan dialogdagen och fanns även att hämta i en del butiker på Ale torg. Information om medborgardialogsdagen skickades ut till föreningarna som hjälpte till att sprida den i sina nätverk. Information om dagen fanns också på kommunens hemsida och facebook. Inför dialogdagen lanserades dessutom hemsidan utvecklaale.se. Syftet med hemsidan är att allmänheten ska kunna ta del av Ale kommuns vision för utveckling av kommunens två centralorter, Nödinge och Älvängen. Här publiceras det senaste som är på gång inom projektet och det finns möjlighet att ställa frågor och föra dialog med ansvariga inom kommunen om vad som planeras. Under veckan då medborgardialogsdagen hölls var det även möjlighet att tycka till på utvecklaale.se.

5 Resultat Vi bedömer att vi pratat med över 500 personer under dagen som fått information om att Nödinge växer och blivit inbjudna till dialog. Cirka 100 personer besökte öppet hus på Svensk Fastighetsförmedling. Vi träffade cirka 200 låg- och mellanstadieelever samt högstadieelever. 159 ifyllda talonger har lämnats in och 30 svar har inkommit genom utvecklaale.se. God stämning, och positivt bemötande tycks vara den gemensamma känslan för alla som arbetade under dagen. Besökarna visade stort intresse för modellen och engagemanget var stort. Frågorna och åsikterna många. Intryck från samtal kring Nödingemodellen På Svensk Fastighetsförmedling har kommunen en modell som visar hur Nödinge ser ut idag. Under dialogdagen fanns det möjlighet att med hjälp av klossar, band, träpärlor och filtbitar illustrera var man önskade fler/högre hus, var vägar ska gå och var parker och träd ska finnas. Gult band illustrerar gångväg, orange band cykelväg och blått band bilväg. Många skrev även ner sina idéer på post-it lappar som klistrades på modellen. Vägar och hus byggdes och modellen fotades under hela dagen.

6 Från Ale Kulturum till pendelstationen och ner till älven Det fanns flera tankar kring utvecklingen av verksamheterna i Ale Kulturum. Det man önskade var: kommunhus, utveckling av fritidsgården, lunchrestauranger samt bio. Det fanns även tankar om miljön utanför byggnaden så som att göra ett släpp i byggnaden för gång- och cykelväg samt ordna gång- och cykelväg förbi Ale Kulturum från torget och fortsatt österut. Det önskades fler och trevligare gångvägar i naturen på höjden söder om Kulturum. Ett flertal höga hus önskades på höjden samtidigt som man ville bevara vitsipporna. Det fanns förslag på bostadshus med framförallt önskemål om hyresrätter samt hus med p-garage samt flera önskemål om kommunhus. Framför entrén till Kulturum fanns förslag på en park. På södra delan av Ale Torg fanns idéer om förlängning av stationsbyggnaden över Nödingvägen som ramades in av två höga hus. Det fanns även önskemål om kommunhus med affärer i bottenplan, simhall, fler affärer och galleria samt flerbostadshus. Det fanns även önskemål om nya lokaler för STC (träningscenter) och fler ställen för ungdomar samt förslag på en minipark. Kring pendelstationen fanns ideér om att bygga på överfarten och uppföra bullerskydd. I området söder om rondellen, där Börjessons Mekaniska AB ligger idag, fanns önskemål om kommunhus och fler lägenheter. Det fanns även tankar om hur man kan utveckla området kring älven med strandcafé, båthamn samt gång- och cykelvägar.

7 Ale Torg På Ale Torg önskades ett flervåningsaffärshus med p- garage på taket längs med motorvägen. Det efterfrågades grönare torg med sittplatser och träd. Det fanns tankar om utveckling av den befintliga handelslängan genom att komplettera med fler byggnader, bygga på den befintliga samt bryta upp och göra släpp för gångtrafik på två ställen. Det fanns förslag på att utveckla torget österut samt flytta befintliga bostäder. Gällande Klöverstigen önskas påbyggnad av husen och studentbostäder föreslogs också. För området öster om Fyrklövergatan finns delade meningar. En del förespråkar terrasshus, hyreshus, höga hus medan andra menar att man inte ska bygga där alls. Vid den idag befintliga grusplanen önskas en aktivitetspark/lekplats. Här fanns även förslag på simhall och annan bebyggelse.

8 Hållstammsbäcken och skolområdet Det fanns flera önskemål om att utveckla området längs Hållstamsbäcken med mötesplatser, gångvägar, gångbroar och belysning. Fler grönytor önskas vid skolan. Gatustrukturen Bättre strukturerat gatunät efterfrågas samt fler kilvägar. Det fanns idéer om att förlänga Rödklövergatan österut och koppla ihop med Fyrklövergatan, koppla ihop Gamla Kilandavägen med Fyrklövergatan samt förlänga Fyrklövergatan söderut och koppla ihop med Klockarevägen.

9 Sammanfattade tankar från modellen De fanns flera förslag på att komplettera befintlig byggnation, antingen genom ny byggelse eller genom att addera fler våningar på befintliga hus. Det fanns många önskemål om fler parker och grönytor i centrum samt om gångstråk, lekplatser, simhall och liknande aktivitets/gemenskapsytor på flera olika platser. Många önskemål fanns om utveckling av Ale torg med tankar kring ett grönare torg samt om bullerskydd. Det fanns även idéer kring hur man kan nyttja området vid älven samt ta vara på och utveckla området kring Hållstamsbäcken.

10 Svar från talonger och utvecklaale.se I sju diagram nedan återges de svar som inkommit från talonger samt hemsidan utvecklaale.se. Frågorna som besvarades är öppna frågor utan svarsalternativ eller andra begränsningar. Svaren har kategoriserats efter ämnen. För att ett ämne ska visas i diagrammet måste minst fem personer svarat inom ämnet. Eftersom man har haft möjlighet att ange flera olika svar kan svaret från en person finnas representerad i mer än en stapel i diagrammet. Fråga 1. Vad i dagens Nödinge vill du ha kvar? Av samtliga inlämnade svar svarade 76 % på fråga 1. Några av svaren har vi sammanställt i ett ämne även om svarsformuleringen skilt sig åt något, exempelvis redovisas lekplatser, skatepark, utomhusgym och ridvägar tillsammans i diagrammet. Fråga 1. Vad i dagens Nödinge vill du ha kvar? Torget, restauranger och butiker Skola och förskola Lekplatser, skatepark m.m Känsla, kultur och närhet Service och tjänster Natur och grönområden Golfbanan Vikingagården Fotbollsplanerna Ale kulturum (inkl teatern, biblioteket m.m) Klöverstigen STC - gymmet Pendeln Allt Det som absolut flest personer vill ha kvar i Nödinge är torget med butiker och restauranger. Även natur och grönområden är återkommande i svaren. Pendeln omnämns av flera att man vill ha kvar. Det finns även en grupp som är nöjda med allt som det är idag. Idag pågår det diskussioner kring golfbanan, Klöverstigen och Vikingagården. Att ett flertal personer svarar att man vill ha kvar dessa kan därför förklaras med att de är aktuella samtalsämnen som berör många.

11 Fråga 2. Vad i dagens Nödinge saknar du? Av samtliga inlämnade svar svarade 82 % på fråga 2. Fler butiker och restauranger Simhall Bättre utbildning, skolor och förskolor Fler/större lekplatser Polis Fler arbetstillfällen och aktiviteter Mötesplatser Fler/bättre gång- och cykelstråk (bl.a längs älven Större köpcentrum, galleria Torg Flerbostadhus/höga hus Mer park och grönområden Bättre dekoration, belysning och sittplatser Fråga 2. Vad i dagens Nödinge saknar du? Det människor saknar mest i Nödinge är fler butiker och restauranger. Man efterfrågar också en park, en större lekplats och mer grönt i centrum. Många hänvisar till lekplatsen Plikta i Göteborg. Simhall är en aktuell fråga i kommunen och var ett återkommande önskemål på talongerna. Fråga 3. Vad är positivt med den planerade befolkningsförändringen i Nödinge? Av samtliga inlämnade svar svarade 76 % på fråga 3. Fråga 3. Vad är positivt med den planerade befolkningsförändringen i Nödinge? Allmänt positiva Fler företag och aktiviteter Fler jobb Fler butiker/ökad handel och restauranger Fler invånare Ökad service Inget De allra flesta är positiva till befolkningsförändringen och ser att fler invånare i Nödinge bidrar till bättre underlag för mer handel och restauranger. Endast ett fåtal ser inget positivt med befolkningsförändringen.

12 Fråga 4. Finns det något som gör dig orolig med förändringen? Av samtliga inlämnade svar svarade 68 % på fråga 4. Fråga 4. Finns det något som gör dig orolig med förändringen? Nej Otydlighet/tröghet Grönområden försvinner För tät bebyggelse/höga hus Vård och omsorg inte hänger med Ökad kriminalitet Ökad invandring Almänn oro Otryggt De flesta är inte oroliga för förändringen men det finns ändå en allmän oro samt en oro kopplad till ökad kriminalitet. Ett flertal svarar även att man är orolig för att vård och omsorg inte kommer att hänga med i utvecklingen. Fråga 5. Vad vill du att Nödinge ska förknippas med? Av samtliga inlämnade svar svarade 65 % på fråga 5. Fråga 5. Vad vill du att Nödinge ska förknippas med? Trevlig småstad Bra boende Familjevänligt Framåtanda Bra skola Fint och vackert Lugn och ro Trygghet Natur och friluftsliv Nära Göteborg (storstad) Bra kommunikationer Närhet Bra service och handel Ale kommuns centrum De flesta vill att Nödinge ska förknippas med en trevlig småstad. Man vill framhäva natur och friluftslivet samt att Nödinge är/ska vara en tryggt med bra skolor, service och handel.

13 Fråga 6. Vad behöver du i Nödinge för att klara av din vardag utan att vara beroende av att köra bil varje dag? Av samtliga inlämnade svar svarade 51 % på fråga 6. Fråga 6. Vad behöver du i Nödinge för att klara vardagen utan att vara beroende av att köra bil? Bättre kollektivtrafik Cykel, vikcykel eller moped Bättre och tryggare gång- och cykelvägar Buss Pendeltåget Utökad service, restauranger och handel Inget, det fungerar bra som det är De flesta svarar att kollektivtrafiken behöver bli bättre för att inte vara beroende av att köra bil. En del svarar att de särskilt behöver buss eller pendeltåget för att klara det. Många efterfrågar utökad service, handel och restauranger. Ett flertal skriver att bättre och tryggare gång- och cykelvägar behövs. Fråga 7. Hur tycker du att trafiklösningen skall se ut? Var ska man gå, cykla, köra bil och parkera? Av samtliga inlämnade svar svarade 43 % på fråga 7. Fråga 7. Hur tycker du att trafiklösningen ska se ut? Var ska man gå, cykla, köra bil och parkera? Prioritera gång- och cykelvägar Förbättra trafiksituationen vid skolor och förskolor Mindre biltrafik i centrum Bättre genomfartsmöjlighet (slippa köra runt) Separera cykelbanor från gångbanor och bilväg Bra parkeringsmöjligheter i centrum Parkeringshus eller garage i centrum Det funkar bra som det är Mång tycker att man ska gå och cykla och att gång- och cykelvägar behöver bli tryggare och bättre samt att dessa vägar ska prioriteras. Många tycker att trafiksituationen är bra som den är. Flera efterfrågar bra parkeringsmöjligheter i centrum och många föreslår parkeringshus eller garage.

14 Intryck från skolorna Dialogen genomfördes på förmiddagen på Kyrkbyskolan för låg-och mellanstadiet, och på eftermiddagen på Da Vinciskolan för högstadiet. Totalt medverkade cirka 200 elever från låg-och mellanstadiet och cirka 40 elever från högstadiet i dialogen. I låg-och mellanstadiet fick eleverna i uppgift att antingen i bild (rita) eller i text beskriva vad som är bäst i Nödinge idag och hur Nödinge ser ut när jag är vuxen. Förutom rit-och skriv-stationer fanns även en station för information om processen, samt en vägg att sätta upp sina teckningar och berättelser på. I högstadiet fick eleverna i uppgift att skriva svar på post it-lappar till de frågor som fanns på talongen. Förutom en skrivstation fanns även en station för information om processen, en vägg att sätta upp post it-lapparna på, samt möjligheten att skicka in sina svar via verktyget Mentimeter. I låg- och mellanstadiet fokuserade de flesta barnen på att prata om hur utvecklingen av Nödinge kan möjliggöra fler fysiska aktiviteter exempelvis genom simhall och aktivitetspark. Många pratar även om att dom tycker att det är bra precis som det är och de vill inte att Nödinge ska bli större eller att man ska bygga här. I högstadiet blev fokus större på torget och utbudet av butiker, caféer och matställen.

15 Rekommendationer inför fortsatt arbete Resultatet från den här rapporten ska bland annat användas i framtagandet av fördjupad översiktsplan för Nödinge och vägs in tillsammans med ett flertal andra rapporter. Medskick till det fortsatta arbetet med fördjupad översiktsplan Nödinge blir: De allra flesta vill att Nödinge utvecklas till en småstad med utökad service och handel vilket styrker kommunen vision om att Nödinge ska utvecklas till en attraktiv småstad. Allmänheten värnar om naturen och vikten av att behålla närheten till denna. Många efterfrågar fler sociala mötesplatser såsom större allmän lekplats, ett torg och en park samt mer grönt i centrum. Flertalet vill se utbyggnad av gång- och cykelbanor och bra parkeringsplatser i centrum gärna i form av p-hus. Det finns, trots att de flesta är positiva till ett växande Nödinge, en viss oro att den sociala servicen, sjukvård och skolor, inte skall växa i samma takt. Även en viss oro för att fler invånare kan komma att innebära mer kriminalitet och skapa otrygghet. Det är viktigt att allmänna platser så som torg, gång- och cykelbanor samt lekplatser planeras så att de upplevs trygga. Viktigt är att i kommande processer ta hänsyn och hantera den oro som har framkommit i dialogsvaren. Avslutningsvis, det här vill allmänheten att Nödinge skall förknippas med: Figur 1. Ordmoln som visar de vanligast förekommande svaren på fråga 5.

Nödinge - Från förort > stationssamhälle > attraktiv småstad

Nödinge - Från förort > stationssamhälle > attraktiv småstad Ortsutvecklingsmöte NÖDINGE 20141016 Nödinge Från förort > stationssamhälle > attraktiv småstad SAMMANSTÄLLNING 2 1. Vad ska Nödinge erbjuda dig om 10 respektive 25 år? Hyresrätter nära pendelstation och

Läs mer

Uppföljning av nya bostadsområden Baserad på medborgardialoger om Norra Hallsås och Östra Stamsjön

Uppföljning av nya bostadsområden Baserad på medborgardialoger om Norra Hallsås och Östra Stamsjön Baserad på medborgardialoger om Norra Hallsås och Östra Stamsjön juni 2011 Beredningen för infrastruktur och boende Innehåll 1 Uppdrag 5 1.1 Bakgrund, syfte...5 1.2 Metod och genomförande...5 1.3 Resultat...5

Läs mer

SLUTRAPPORT MEDBORGARDIALOG NÖDINGE

SLUTRAPPORT MEDBORGARDIALOG NÖDINGE SLUTRAPPORT MEDBORGARDIALOG NÖDINGE Ale kommun, våren 2015 Hanna Skoog och Emilie Widarsson Innehåll Inledning sida 3-4 Projektplan och utfall sida 5-11 Analys och förslag på principer sida 12-15 2 INLEDNING

Läs mer

Synpunkter och förslag. till utvecklingen av Eriksberg och Ekebydalen

Synpunkter och förslag. till utvecklingen av Eriksberg och Ekebydalen Synpunkter och förslag till utvecklingen av Eriksberg och Ekebydalen Från öppet hus 24 september 2015 Så här tycker boende i Eriksberg om utvecklingen av området sammanfattning från öppet hus 24 september

Läs mer

Sammanställning från workshop 2013-10-05

Sammanställning från workshop 2013-10-05 2013-11-08 1 (5) Sammanställning från workshop 2013-10-05 Sammanfattning Inom ramen för arbetet med att ta fram ett planprogram för området kring Älta centrum genomfördes en tretimmars workshop den 5 oktober

Läs mer

PiteåPanelen. Samhällsbyggande. Rapport 22. Maj 2013 Anett Karlström Kommunledningskontoret

PiteåPanelen. Samhällsbyggande. Rapport 22. Maj 2013 Anett Karlström Kommunledningskontoret PiteåPanelen Rapport 22 Samhällsbyggande Maj 2013 Anett Karlström Kommunledningskontoret Samhällsbyggnad Piteå kommun har påbörjat arbetet med en ny Översiktsplan. En översiktsplans syfte är att ge vägledning

Läs mer

Kommundelsdialog om vision och utveckling av Rävlanda, Landvetter, Mölnlycke, Hällingsjö, Hindås och Härryda

Kommundelsdialog om vision och utveckling av Rävlanda, Landvetter, Mölnlycke, Hällingsjö, Hindås och Härryda Sektorn för administrativt stöd Emelie Ivarson Kommunstyrelsen Datum 2016-12-07 2015KS360 006 Dnr Kommundelsdialog om vision och utveckling av Rävlanda, Landvetter, Mölnlycke, Hällingsjö, Hindås och Härryda

Läs mer

SAMMANSTÄLLNING MEDBORGARDIALOG - KNIVSTA

SAMMANSTÄLLNING MEDBORGARDIALOG - KNIVSTA SAMMANSTÄLLNING MEDBORGARDIALOG - KNIVSTA 2018-05-31 1 AFFISCHERNA 2018-05-31 2 ORDMOLN ALLA KOMMENTARER 3 RESULTAT AV BILDER SMÅSTAD 4 RESULTAT DIALOG: Vi har sorterat och kategoriserat alla kommentarer

Läs mer

Godkänt dokument - Peter Lundevall, Stadsbyggnadskontoret Stockholm, , Dnr Vision utveckla Husby

Godkänt dokument - Peter Lundevall, Stadsbyggnadskontoret Stockholm, , Dnr Vision utveckla Husby Vision utveckla Husby Vision Husby Visionen om ett nytt Husby bygger på synpunkter från er som bor i Husby och andra, som jobbar med stadsdelen. Många gillar Husby, men nästan alla vill att det ska bli

Läs mer

Cultural Planning på Tjörn. Möjligheternas ö

Cultural Planning på Tjörn. Möjligheternas ö Cultural Planning på Tjörn Tjörns Kommun Ligger på en ö ca en timme norr om Göteborg 15 000 invånare vintertid, 40 000 invånare sommartid Åldrande befolkning Många företagare (1800 företag) Ca hälften

Läs mer

Dialog Tullinge - bildprotokoll, workshop

Dialog Tullinge - bildprotokoll, workshop ca 35 personer deltog i workshopen foto: Botkyrka kommun/tobias Fischer Hur ska framtida Tullinge se ut? Hur tätt ska det vara? Hur högt ska det vara? Hur grönt ska det vara? osv. Som utgångspunkt för

Läs mer

Västra Ingelstad Dialogworkshop. Sammanställning

Västra Ingelstad Dialogworkshop. Sammanställning Västra Ingelstad Dialogworkshop Sammanställning 19060 Bakgrund Bymiljöprogram Vellinge kommun har tagit fram stadsmiljöprogram och bymiljöprogram för flera orter i Vellinge. Syftet är att fånga upp karaktären

Läs mer

Medborgardialog Rådhustorget

Medborgardialog Rådhustorget Medborgardialog Rådhustorget Dialogen har genomförts i form av en webenkät och en synpunktskarta. Totalt har det kommit 106 svar. Sammanställning av enkätsvar Enkäten har funnits tillgänglig på Umeå kommuns

Läs mer

Vision centrumutveckling

Vision centrumutveckling Vision centrumutveckling Habo kommun Antagandehandling 2013-11-28 1. Bakgrund Bostadsförsörjningsplan blir en centrumutvecklingsplan År 2010 beslutade kommunstyrelsen i Habo att kommunen skulle ta fram

Läs mer

Dialog Tullinge - bildprotokoll, workshop Dialog Tullinge, bildprotokoll Idévecka 1

Dialog Tullinge - bildprotokoll, workshop Dialog Tullinge, bildprotokoll Idévecka 1 Grupp 1 ENSKILD ÖVNING - post it GRUPPDISKUSSION Gemensam framtidsspaning - så här vill vi utveckla centrala Tullinge! Rätt så lugnt centrum Mataffär Bra utbud av basvaror Pendeln Ny bebyggelse Offentliga

Läs mer

Översiktsplan för Ale kommun, fördjupad för Nödinge - Beslut om utställning

Översiktsplan för Ale kommun, fördjupad för Nödinge - Beslut om utställning KS 73 Dnr KS.2013.104 Översiktsplan för Ale kommun, fördjupad för Nödinge - Beslut om utställning Ärendet Kommunfullmäktige beslutade 2013-06-17 att uppdra till kommunstyrelsen att påbörja arbetet med

Läs mer

BORÅS NYA ÖVERSIKTSPLAN ÖP16. Medborgardialog SAMMANSTÄLLNING

BORÅS NYA ÖVERSIKTSPLAN ÖP16. Medborgardialog SAMMANSTÄLLNING BORÅS NYA ÖVERSIKTSPLAN ÖP16 Medborgardialog SAMMANSTÄLLNING Medborgardialog fördjupar demokratin genom medborgarnas synpunkter på aktuella frågor. Dialogen låter de förtroendevalda lyssna av opinioner

Läs mer

Program för Gråberget DAGORDNING. Välkomna till samrådsmöte! Inledning Politiska mål Planprocessen Bakgrund och förutsättningar

Program för Gråberget DAGORDNING. Välkomna till samrådsmöte! Inledning Politiska mål Planprocessen Bakgrund och förutsättningar DAGORDNING Välkomna till samrådsmöte! Inledning Politiska mål Planprocessen Bakgrund och förutsättningar 40 min Förslag till bebyggelse Fortsatt arbete Frågestund 50 min Medverkande: stadsbyggnadskontoret,

Läs mer

Stadsdelsanalys av Rosengård. Ali Hamed Ulf Liljankoski 4 november 2011

Stadsdelsanalys av Rosengård. Ali Hamed Ulf Liljankoski 4 november 2011 Stadsdelsanalys av Rosengård Ali Hamed Ulf Liljankoski 4 november 2011 Inledning Inför arbetet med att inventera och göra en nulägesanalys av Rosengård har vi valt att begränsa vårt område. Det område

Läs mer

Mölnlycke. 20 november 2018

Mölnlycke. 20 november 2018 Mölnlycke 20 november 2018 Kommundelsdialog 19:00-19:10 Per Vorberg hälsar välkomna 19:10-19:30 Vad är en översiktsplan? Fika 19:30 20:40 Workshop - Orten med ord: Övning 1: Vad karaktäriserar din ort?

Läs mer

Alkohol & droger. Vad är din bild av läget i Linköping?

Alkohol & droger. Vad är din bild av läget i Linköping? Vad är din bild av läget i Linköping? Alkohol & droger Även om man själv inte kommit i kontakt med droger eller alkohol, har de flesta någon anhörig, en kompis eller känner någon annan som har det. Vi

Läs mer

Landvetter. 18 december 2018

Landvetter. 18 december 2018 Landvetter 18 december 2018 Kommundelsdialog 19:00-19:10 Per Vorberg hälsar välkomna 19:10-19:30 Vad är en översiktsplan? Fika 19:30 20:40 Workshop - Orten med ord: Övning 1: Vad karaktäriserar din ort?

Läs mer

Resultat från webbenkät LINA

Resultat från webbenkät LINA Resultat från webbenkät LINA DELTAGARE RÖRELSE &VANOR UPPLEVELSER FÖRSLAG VAR BOR DU? Antal respondenter, totalt: 88 Jag är: Annat Man Kvinna 0 10 20 30 40 50 60 70 Vad är din ålder: 68-51-67 36-50 20-35

Läs mer

Framtidens Österåker. Sammanställning av tidig dialog underlag till översiktsplan Hösten 2015

Framtidens Österåker. Sammanställning av tidig dialog underlag till översiktsplan Hösten 2015 Framtidens Österåker Sammanställning av tidig dialog underlag till översiktsplan Hösten 2015 Österåker 2040 Österåkers kommun tar fram en ny översiktsplan som är en långsiktig plan för mark- och vattenanvändning

Läs mer

Fördjupad översiktsplan för norra kustområdet

Fördjupad översiktsplan för norra kustområdet Fördjupad översiktsplan för norra kustområdet Just nu arbetar Varbergs kommun med att ta fram en fördjupad översiktsplan för det norra kustområdet som sträcker sig från kommungränsen i norr till och med

Läs mer

WORKSHOP INFÖR PROGRAM FÖR KUNGSBERGA dnr PLAN.2013.16

WORKSHOP INFÖR PROGRAM FÖR KUNGSBERGA dnr PLAN.2013.16 Stadsarkitektkontoret WORKSHOP INFÖR PROGRAM FÖR KUNGSBERGA dnr PLAN.2013.16 Ekonomisk karta med det aktuella området markerat 2013-09-02 2(14) Bakgrund till workshopen Stadsarkitektkontoret har av kommunstyrelsens

Läs mer

Sida 1 1 Sida2 2 Sida 3 Som vi såg illustrerat i videon så är det ofta en huggsexa om vem som ska norpa en ledig parkering. Det beror på att dagens parkeringssystem bygger på den planekonomiska modellen,

Läs mer

Visionsarbete Bollebygd Arbetsgruppen för ungdomsdemokrati genomförde ett dialogcafé på 7-9 skolan den 19 mars 2012

Visionsarbete Bollebygd Arbetsgruppen för ungdomsdemokrati genomförde ett dialogcafé på 7-9 skolan den 19 mars 2012 Visionsarbete Bollebygd Arbetsgruppen för ungdomsdemokrati genomförde ett dialogcafé på 7-9 skolan den 19 mars 2012 I detta dokument presenteras resultatet! Arbetsgruppen för ungdomsdemokrati I Bollebygds

Läs mer

Sammanställning från medborgardialog 3 december Kulturpunkten, Gottsunda Centrum

Sammanställning från medborgardialog 3 december Kulturpunkten, Gottsunda Centrum Sammanställning från medborgardialog 3 december 2016. Kulturpunkten, Gottsunda Centrum Planprogram för Gottsundaområdet med fokus på social hållbarhet Fyra stationer Ansvariga politiker, polis, fastighetsägare

Läs mer

Planprogram för Södra Ryd oktober 2018

Planprogram för Södra Ryd oktober 2018 Kortversion av samrådsförslag Planprogram för Södra Ryd oktober 2018 Södra Ryds framtid i dina händer Södra Ryd är Skövdes största stadsdel och byggdes ut på 70-talet. Stadsdelen var en del av miljonprogrammet

Läs mer

DOKUMENTATION KOMMUNDELSDIALOG I LANDVETTER

DOKUMENTATION KOMMUNDELSDIALOG I LANDVETTER 1 (5) DOKUMENTATION KOMMUNDELSDIALOG I LANDVETTER Vad tycker du är viktigt för utvecklingen i Landvetter? Positivt och viktigt att det ska bli en idrottshall. Det är viktigt med polisiär närvaro för att

Läs mer

Fem förslag har blivit ett

Fem förslag har blivit ett Fem förslag har blivit ett Minskat geografiskt område Fokus på centrum med fördubblad handelsyta och fler arbetstillfällen Ingen tunnel, men överdäckning vid Torsviks torg Bullerdämpande åtgärder längs

Läs mer

Medborgardialog: målbilder för översiktsplan Sammanställning av medborgardialog

Medborgardialog: målbilder för översiktsplan Sammanställning av medborgardialog Sammanställning av medborgardialog 2012-10-31 Jörgen Ölund Innehåll 1 Inledning 5 2 Frågorna 7 2.1.1 Bygg på höjden...7 2.1.2 Utpendlingen....7 2.1.3 Utveckling främst i tätorterna....8 2.1.4 Fler arbetsplatsområden....8

Läs mer

Designdialog Pärlan & Granhyddan Workshop 1 2012-10-10

Designdialog Pärlan & Granhyddan Workshop 1 2012-10-10 1 (2) Designdialog Pärlan & Granhyddan Workshop 1 2012-10-10 Plats: Bedinge Golfklubb Tid: 18.00 20.00 Som en del i arbetet med utvecklingen av området kring Pärlan och Granhyddan arrangerar kommunen designdialogen.

Läs mer

Trygghetsvandring tankar på vägen

Trygghetsvandring tankar på vägen Trygghetsvandring tankar på vägen 1 LÄTT SVENSKA Innehåll Sätt ner foten för ett tryggt, jämställt och mer demokratiskt samhälle... 3 Din kunskap behövs!... 4 Förmöte... 5 Andra mötet vandringen... 5 Avslutande

Läs mer

DIALOG 2016 HERTSÖN/LERBÄCKEN

DIALOG 2016 HERTSÖN/LERBÄCKEN DIALOG 2016 HERTSÖN/LERBÄCKEN Arbete pågår med att ta fram en utvecklingsplan för Hertsön/ Lerbäcken. För att ta reda på vad de som bor i området tycker är viktigast har Luleå kommun bjudit in till ett

Läs mer

28(65) 28(65) Fördjupad översiktsplan, Tanumshede

28(65) 28(65) Fördjupad översiktsplan, Tanumshede 28(65) 28(65) Fördjupad översiktsplan, Tanumshede Fördjupad översiktsplan, Tanumshede 29(65) TRAFIK Järnväg Cirka 2 km väster om Tanumshede ligger järnvägsstationen med tåg mot Strömstad samt Uddevalla/Göteborg.

Läs mer

Ca.70 person. Ordförande Anitha Kristiansson hälsar alla välkomna och presenterar kvällens program.

Ca.70 person. Ordförande Anitha Kristiansson hälsar alla välkomna och presenterar kvällens program. Datum och tid 2014-04-22, 19:00-21:00 Plats Presidium Sekreterare Inbjudna Aroseniusskolan,Älvängen Anitha Kristiansson, ordförande Ingvar Arvidsson, 1:e vice ordförande Lars-Gunnar Wallin, 2:e vice ordförande

Läs mer

DIALOG SKÄGGETORP. Sammanfattning av workshop Stordialog

DIALOG SKÄGGETORP. Sammanfattning av workshop Stordialog DIALOG SKÄGGETORP Sammanfattning av workshop Workshop STORDIALOG SKÄGGETORP - GRUPPDISKUSSION 1. VAD TYCKER NI ÄR BRA OCH DÅLIGT I DE OLIKA ALTERNATIVEN? MER? MINDRE? HÖGT? GRÖNARE? LÅGT? BRA! DÅLIGT!

Läs mer

F Ö R S L A G 11 V I S I O N O C H Ö V E R G R I P A N D E S T R A T E G I E R Järna 2025 - En kreativ småstad i en ekologisk landsbygd År 2025 är Järna en ort med karaktär av småstad där närheten till

Läs mer

MEDBORGARDIALOG - DOKUMENTATION GENOMFÖRD

MEDBORGARDIALOG - DOKUMENTATION GENOMFÖRD MEDBORGARDIALOG - DOKUMENTATION GENOMFÖRD 2016-06-22 Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden har fått i uppdrag att ta fram detaljplan för Brunnsjöliden, viss angränsande mark samt hela det norra strandområdet

Läs mer

Fokus Skärholmen Projekt på samråd

Fokus Skärholmen Projekt på samråd Fokus Skärholmen Projekt på samråd 5 september - 17 oktober, 2017 stockholm.se/fokusskarholmen Fokus Skärholmen Stockholm växer snabbt och snart är vi en miljon invånare. Nu planeras framtidens Skärholmen!

Läs mer

Vuxna med barn under 15. Sammanställning workshop Bygg ditt Fagersjö

Vuxna med barn under 15. Sammanställning workshop Bygg ditt Fagersjö Vuxna med barn under 15 Sammanställning workshop Bygg ditt Fagersjö Positiva och negativa platser Lidl är bra, men parkeringen är inte för stor Jag har fått nya vänner i och med asylboendet Vitsippor och

Läs mer

Föreställ dig Svalövs kommun 2040

Föreställ dig Svalövs kommun 2040 Föreställ dig Svalövs kommun 2040 Summering av workshops med elever Bakgrund I november 2016 fattade kommunfullmäktige beslut om att en vision för Svalövs kommun skulle tas fram. Visionen ska ligga till

Läs mer

DIALOG SKÄGGETORP. Sammanfattning av gruppdiskussioner vid stordialog

DIALOG SKÄGGETORP. Sammanfattning av gruppdiskussioner vid stordialog DIALOG SKÄGGETORP Sammanfattning av gruppdiskussioner vid stordialog 160602 Workshop Stordialog 160602 STORDIALOG SKÄGGETORP - GRUPPDISKUSSION 1. VAD TYCKER NI ÄR BRA OCH DÅLIGT I DE OLIKA ALTERNATIVEN?

Läs mer

Arbetar i Fagersjö. Sammanställning workshop Bygg ditt Fagersjö

Arbetar i Fagersjö. Sammanställning workshop Bygg ditt Fagersjö Arbetar i Fagersjö Sammanställning workshop Bygg ditt Fagersjö Positiva och negativa platser Otrygga sluttningar Brist på besöksparkering Ungdomar tycker om Lidl Positiva och negativa platser Positivt

Läs mer

Trygghetsvandring i Nödinge, tisdagen den 28e november 2017.

Trygghetsvandring i Nödinge, tisdagen den 28e november 2017. Trygghetsvandring i Nödinge, tisdagen den 28e november 2017. Närvarande förutom Ales ungdomsråd var representanter från Ale kommun, Alebyggen och boende Nödinge, samt kommunpolis från Lokalposlisområde

Läs mer

DANDERYDS KOMMUN. Centrala Danderyd. Dialog om centrala Danderyd Bilaga 7: Sammanställning av referensgruppsträff 1 + 2

DANDERYDS KOMMUN. Centrala Danderyd. Dialog om centrala Danderyd Bilaga 7: Sammanställning av referensgruppsträff 1 + 2 DANDERYDS KOMMUN Centrala Danderyd Dialog om centrala Danderyd Bilaga 7: Sammanställning av referensgruppsträff 1 + 2 Tisdag 8 oktober träffades 32 engagerade Danderydsbor i Kevingeskolans matsal för att

Läs mer

DIALOG ENEBYBERGSVÄGEN. Sammanställning av inkomna synpunkter i samband med dialogmöte

DIALOG ENEBYBERGSVÄGEN. Sammanställning av inkomna synpunkter i samband med dialogmöte DIALOG ENEBYBERGSVÄGEN Sammanställning av inkomna synpunkter i samband med dialogmöte 2016-01-21 Kontaktpersoner Jonas Frejd, Projektledare, Danderyd kommun Martin Wernersson, Planarkitekt, Danderyd kommun

Läs mer

Sammanställning av workshop för Idéverkstaden 21 februari 2017, kl

Sammanställning av workshop för Idéverkstaden 21 februari 2017, kl Sammanställning av workshop för Idéverkstaden 21 februari 2017, kl 16-18 Deltagare: 16 personer, varav 9 killar, 7 tjejer Ålder: 15-19 år Workshopledare: Karin Andersson & Johanna Bratel, Disorder Deltagare

Läs mer

Så styrs Nyköping. NAMNDER PRODUKTION. 3. Ansvaret att beställa den verksamhet som motsvaras av målsättningar och budget delegeras till nämnderna.

Så styrs Nyköping. NAMNDER PRODUKTION. 3. Ansvaret att beställa den verksamhet som motsvaras av målsättningar och budget delegeras till nämnderna. Så styrs Nyköping. 1. 2. MEDBORGARE KF KS 3. 7. NAMNDER 4. PRIVATA FORETAG 5. DIVISIONER & verksamheter i kommunen 6. PRODUKTION 1. KF är kommunens»riksdag«och de 61 representanterna utses vart 4:e år

Läs mer

MEDBORGARDIALOG SÖDRA CENTRUM

MEDBORGARDIALOG SÖDRA CENTRUM MEDBORGARDIALOG SÖDRA CENTRUM Sammanställning till webbsidan Medborgardialog södra centrum Måndagen den 17 november 2014 genomförde Samhällsbyggnadsnämnden en medborgardialog om hur södra centrum ska utvecklas.

Läs mer

Fastställt av kommunstyrelsen 31 augusti 2016, 118 HANDLINGSPLAN CENTRALA LAXÅ

Fastställt av kommunstyrelsen 31 augusti 2016, 118 HANDLINGSPLAN CENTRALA LAXÅ Fastställt av kommunstyrelsen 31 augusti 2016, 118 HANDLINGSPLAN CENTRALA LAXÅ 1 Handlingsplan För att följa upp utvecklingsplanen för Centrala Laxå, har vi utvecklat en handlingsplan. Syftet med handlingsplanen

Läs mer

Förslag till ny ÖVERSIKTSPLAN FÖR GÖTEBORG. Presentation på Visioner för ett hållbart växande Västsverige , Ylva Löf

Förslag till ny ÖVERSIKTSPLAN FÖR GÖTEBORG. Presentation på Visioner för ett hållbart växande Västsverige , Ylva Löf Förslag till ny ÖVERSIKTSPLAN FÖR GÖTEBORG Process till antagande BN-beslut Samråd BN-beslut Utställning BN-beslut Godkänd Antagande KF STRATEGIER FÖR STADENS UTBYGGNAD Bygg och utveckla centralt! Komplettera

Läs mer

Designdialog Bagarmossen - Skarpnäck Workshop 2. Grupparbete workshop 2 BILDPROTOKOLL. Designdialog Bagarmossen - Skarpnäck Workshop 2 2015-03-05

Designdialog Bagarmossen - Skarpnäck Workshop 2. Grupparbete workshop 2 BILDPROTOKOLL. Designdialog Bagarmossen - Skarpnäck Workshop 2 2015-03-05 Designdialog Bagarmossen - Skarpnäck Workshop 2 Syftet med grupparbetet var att utifrån två framtidsbilder utveckla ett förslag. Framtidsbilderna visade två olika sätt att sammanfatta kunskap och idéer

Läs mer

Det är dags för. LINDOME nu!

Det är dags för. LINDOME nu! Det är dags för LINDOME nu! Det är dags för Lindome nu Socialdemokraterna i Mölndal har tagit fram idéer för utvecklingen av Lindome centrum. Lindome är ett gammalt stadsdelscentrum med identitet och charm.

Läs mer

Medborgarpanel 4 2015 Medborgardialog

Medborgarpanel 4 2015 Medborgardialog Medborgarpanel 4 2015 Medborgardialog Är du man eller kvinna? Man 26 46,4 Kvinna 30 53,6 Din ålder? 30 år eller yngre 1 1,8 31 50 18 32,1 51 65 23 41,1 66 år eller äldre 14 25 Vilka av följande möjligheter

Läs mer

Medborgarmöte för Centralskolans tomt, kv Neptunue, Svedala tätort, Svedala kommun

Medborgarmöte för Centralskolans tomt, kv Neptunue, Svedala tätort, Svedala kommun 2012-11-29 MINNESANTECKNINGAR Medborgarmöte för Centralskolans tomt, kv Neptunue, Svedala tätort, Svedala kommun Plats och tid: Naverlönnsalen, Kommunhuset, Svedala kl.19:00-21:00 Närvarande: Åhörare:

Läs mer

Sammanställning från tidig dialog för program för Hammarbyhöjden och Björkhagen

Sammanställning från tidig dialog för program för Hammarbyhöjden och Björkhagen Sammanställning från tidig dialog för program för Hammarbyhöjden och Björkhagen Datum: 2013-05-14 Plats: Markuskyrkan, Björkhagen Metod: Open Space Sammarnställning från tidig dialog för program för Hammarbyhöjden-Björkhagen

Läs mer

MINNESANTECKNINGAR. Ortsutvecklingsmöte i Västerlanda Våren 2013. Datum och tid 2013-10-17 kl. 19.00-20.40. Västerlanda bygdegård.

MINNESANTECKNINGAR. Ortsutvecklingsmöte i Västerlanda Våren 2013. Datum och tid 2013-10-17 kl. 19.00-20.40. Västerlanda bygdegård. MINNESANTECKNINGAR Ortsutvecklingsmöte i Västerlanda Våren 2013 Datum och tid 2013-10-17 kl. 19.00-20.40 Plats Västerlanda bygdegård Moderator Maria Wramsten Willmar Medverkande från kommunen Antal besökare

Läs mer

De nya kvarteren i Råsunda

De nya kvarteren i Råsunda De nya kvarteren i Råsunda Här är Råsundasom allra mest Råsunda Mitt i hjärtat av Solna Historia Tidigare fotbollsstadion invigd 1937. I oktober 2012 flyttade Svenska Fotbollsförbundet och AIK till en

Läs mer

Vad tycker ni är bra med Lomma i dag? Hur vill ni att Lomma ska se ut när ni är vuxna? Lugnt och tryggt

Vad tycker ni är bra med Lomma i dag? Hur vill ni att Lomma ska se ut när ni är vuxna? Lugnt och tryggt Lugnt och tryggt Vad tycker ni är bra med Lomma i dag? Hur vill ni att Lomma ska se ut när ni är vuxna? WORKSHOP Elevråden i Lomma kommun 2009-04-15 Naturen och omgivningarna Trafik och kommunikationer

Läs mer

Brandbergen tar klivet in i framtiden. En enkätstudie av ungdomars syn på Brandbergen, gjord på elever i 6-9 på Brandbergsskolan.

Brandbergen tar klivet in i framtiden. En enkätstudie av ungdomars syn på Brandbergen, gjord på elever i 6-9 på Brandbergsskolan. Brandbergen tar klivet in i framtiden En enkätstudie av ungdomars syn på Brandbergen, gjord på elever i 6-9 på Brandbergsskolan. Undersökningen gjordes i november 2014 av Arvsfondsprojektet Speak app.

Läs mer

VÄSTRA HAMNEN PILOTPROJEKT FULLRIGGAREN - ERFARENHETER AV FLEXIBLA PARKERINGSTAL

VÄSTRA HAMNEN PILOTPROJEKT FULLRIGGAREN - ERFARENHETER AV FLEXIBLA PARKERINGSTAL VÄSTRA HAMNEN PILOTPROJEKT FULLRIGGAREN - ERFARENHETER AV FLEXIBLA PARKERINGSTAL Anna Stjärnkvist Trafikplanerare Stadsbyggnadskontoret, Malmö December 2013 INFRASTRUKTUR Kv. Fullriggaren är lokaliserat

Läs mer

Medborgardialog Enkätsvar

Medborgardialog Enkätsvar Medborgardialog Enkätsvar 217-1-24 Medborgardialog Henån Bakgrund Under sommaren 217 fick boende, besökande samt verksamma i Henånområdet möjligheten att delta i en medborgardialog för att ge sina synpunkter

Läs mer

Skärhamns Samhällsförening

Skärhamns Samhällsförening Skärhamns Samhällsförening Prepared: Magnus Gustavsson Anna Karlsson Anders Sundling Marianne Sundling Berndt Axelsson Susanne Axelsson Date: 2014-11-15 Agenda Introduktion Bakgrund Samhällsförening Vision

Läs mer

Presentation av alternativen i enkäten

Presentation av alternativen i enkäten Vasa centrumstrategi Enkät till stadsborna om alternativ för strukturmodeller 2. 27.5.2012 Presentation av alternativen i enkäten 2.5.2012 Tre olika alternativ för centrumstrategins strukturmodeller för

Läs mer

Hur ser du på din kommun som en plats att bo och leva på?

Hur ser du på din kommun som en plats att bo och leva på? Hur ser du på din kommun som en plats att bo och leva på? Här nedan följer ett antal frågor där vi vill att du betygsätter din kommun som en plats att bo och leva på. Frågorna handlar bl. a. om arbetsmöjligheter,

Läs mer

Känn dig som. hemma. på Östra Lugnet

Känn dig som. hemma. på Östra Lugnet Känn dig som hemma på Östra Lugnet Välplanerade bostäder och Gott om gång- och cykelstråk genom området. lummig småstadskänsla Härliga lek- och mötesplatser för hela familjen. Nu finns drömboendet inom

Läs mer

SAMMANFATTNING. av Planprogram för Hallstahammars centrum. Framtidens. centrum Dnr: 241/15

SAMMANFATTNING. av Planprogram för Hallstahammars centrum. Framtidens. centrum Dnr: 241/15 SAMMAFATTIG av lanprogram för Hallstahammars centrum Framtidens centrum 07-0- Dnr: / Bakgrund Hallstahammar är en attraktiv boendeort där bostadsbristen blir allt mer tydlig och där kravet ständigt växer

Läs mer

Mobilitets- och parkeringsutredning för detaljplan för bostäder och verksamheter vid Gitarrgatan, inom stadsdelen Rud i Göteborg.

Mobilitets- och parkeringsutredning för detaljplan för bostäder och verksamheter vid Gitarrgatan, inom stadsdelen Rud i Göteborg. Mobilitets- och parkeringsutredning för detaljplan för bostäder och verksamheter vid Gitarrgatan, inom stadsdelen Rud i Göteborg. 180710 Göteborgs Stad Sammanfattning Planområdet ligger inom zon A för

Läs mer

En sammanställning av dialogmötet 9 januari 2018

En sammanställning av dialogmötet 9 januari 2018 Hur vill du resa i Sigtuna kommun? En sammanställning av dialogmötet 9 januari 2018 www.sigtuna.se Dialogmöte 9 januari 2018 Den 9 januari 2018 bjöd Sigtuna kommun in till ett dialogmöte för att diskutera

Läs mer

Bilaga 1, Medborgardialog 26 maj Kärnvärden och vision

Bilaga 1, Medborgardialog 26 maj Kärnvärden och vision Bilaga 1, Medborgardialog 26 maj 2016 Kärnvärden och vision Sammanställning kärnvärden och vision Nära till allt Definitioner av nära till allt Ja! Det är nära till allt. Inte nära till mörka platser.

Läs mer

SOCIAL KONSEKVENSANALYS FÖR GRÅBERGET Stadsbyggnadskontoret

SOCIAL KONSEKVENSANALYS FÖR GRÅBERGET Stadsbyggnadskontoret SOCIAL KONSEKVENSANALYS FÖR GRÅBERGET Stadsbyggnadskontoret 2011-02-11 SAMMANFATTNING Identitet Nivåskillnaden och de många grönytorna gör att Gråberget upplevs som en avskild del i Majorna och enligt

Läs mer

Bilaga 1; Bakgrund Innehåll

Bilaga 1; Bakgrund Innehåll Bilaga 1; Bakgrund Innehåll KOMMUNEN... 2 BEFINTLIGA G/C-VÄGAR... 2 ÖRESUND SOM CYKELREGION... 3 CENTRALORTEN... 4 BEFINTLIGA G/C-VÄGAR... 4 BRISTER... 5 MARKNADSFÖRING... 6 HISTORISKT ARV... 6 UNDERSÖKNINGAR...

Läs mer

Stockholm i mitt hjärta

Stockholm i mitt hjärta Stockholm i mitt hjärta - Stockholmarna om Stockholm 8 december 2010 Per Fernström Ida af Robson 2082 1 Nästan alla, 96 procent, har en positiv relation till Stockholm Om du skulle jämföra din relation

Läs mer

ANGEREDS CENTRUM PARKERINGSBEHOV

ANGEREDS CENTRUM PARKERINGSBEHOV ANGEREDS CENTRUM PARKERINGSBEHOV Stadsbyggnadskontoret Göteborg Viproj AB april 2010 rev juni 2010 1 Uppdraget Stadsbyggnadskontoret genom Johan Henriksson har givit Viproj AB i uppdrag att bedöma erforderligt

Läs mer

Dialog Tullinge - bildprotokoll, workshop

Dialog Tullinge - bildprotokoll, workshop ca 50 personer deltog i workshopen Hur ska framtida Tullinge se ut? Hur tätt ska det vara? Hur högt ska det vara? Hur grönt ska det vara? osv. Som utgångspunkt för dialogen under Idévecka 2 fanns tre olika

Läs mer

Tyck till om din framtid!

Tyck till om din framtid! Tyck till om din framtid! 16 000 Krokomsbor 2030 var ska alla bo? Var ska vi bygga? Under 2018 och 2019 ska Krokoms kommun bestämma hur tätorten Krokom med omnejd ska växa på lång sikt. I det arbetet vill

Läs mer

VALLKÄRRA STATIONSBY TAR FORM

VALLKÄRRA STATIONSBY TAR FORM VALLKÄRRA STATIONSBY TAR FORM I arbetet med Vallkärra Stationsby är det viktigt att finna områdets gränser och därmed dess form. Nedan följer en diskussion kring hur Vallkärra Stationsby bör växa. En av

Läs mer

1. Hur nöjd är du med din kommun i dess helhet som en plats att leva och bo på?

1. Hur nöjd är du med din kommun i dess helhet som en plats att leva och bo på? Enkätsvar från medborgarpanel Sammanfattning Idag ingår 43 personer i medborgarpanelen och av dessa har 32st svarat på utskickad enkät. Trots en relativt liten population så ger svaren en fingervisning

Läs mer

Förslag till utveckling 2030 Nynäshamns stad. Frukostmöte 23/ Heli Rosendahl, översiktsplanerare, Nynäshamns kommun

Förslag till utveckling 2030 Nynäshamns stad. Frukostmöte 23/ Heli Rosendahl, översiktsplanerare, Nynäshamns kommun Förslag till utveckling 2030 Nynäshamns stad Frukostmöte 23/9-2014 Heli Rosendahl, översiktsplanerare, Nynäshamns kommun Upplägg Uppdraget och processen Sammanfattning av planförslaget Större ställningstaganden

Läs mer

Parallella uppdrag för Selma Lagerlöfs torg. Sammanfattning

Parallella uppdrag för Selma Lagerlöfs torg. Sammanfattning Bakgrund Göteborg växer och många vill flytta hit. Därför behöver vi bygga fler bostäder, framför allt på platser där det redan finns kollektivtrafik, vägar, affärer, förskolor och parker. Selma Lagerlöfs

Läs mer

Social konsekvensanalys 1(6) Stadsbyggnadsförvaltningen Julia Halldin. Syltlöken 1. Detaljplan för bostäder mm. I Toltorpsdalen, Mölndal

Social konsekvensanalys 1(6) Stadsbyggnadsförvaltningen Julia Halldin. Syltlöken 1. Detaljplan för bostäder mm. I Toltorpsdalen, Mölndal Social konsekvensanalys 1(6) Stadsbyggnadsförvaltningen Julia Halldin Syltlöken 1 Detaljplan för bostäder mm. I Toltorpsdalen, Mölndal Social konsekvensanalys 2(6) I anslutning till detaljplan Syltlöken

Läs mer

Dokumentet är framtaget i syftet att ligga som underlag för utformning av bebyggelse och gaturum för Kärnekulla.

Dokumentet är framtaget i syftet att ligga som underlag för utformning av bebyggelse och gaturum för Kärnekulla. Dokumentet är framtaget i syftet att ligga som underlag för utformning av bebyggelse och gaturum för Kärnekulla. De öppna ytorna söder om Bränningeleden omvandlas till en helt ny stadsdel i Habo. Visionen

Läs mer

Rävlanda. 4 december 2018

Rävlanda. 4 december 2018 Rävlanda 4 december 2018 Kommundelsdialog 19:00-19:10 Per Vorberg hälsar välkomna 19:10-19:30 Vad är en översiktsplan? 19:30 20:20 Workshop - Orten med ord: Övning 1: Vad karaktäriserar din ort? Övning

Läs mer

Tusentals idéer för ett ännu bättre Akalla!

Tusentals idéer för ett ännu bättre Akalla! & nu då? Jag vill ha snyggare gårdar Det behövs fler affärer Bra att man tagit detta initiativ att förbättra Akalla Naturen i Akalla är helt fantastisk Tydligare trafikstruktur Det behövs en bank i Akalla

Läs mer

PLANFÖRSLAG STATIONSOMRÅDET

PLANFÖRSLAG STATIONSOMRÅDET PLANFÖRSLAG STATIONSOMRÅDET Nästa steg i detta examensarbete är en fördjupning av det föreslagna utbyggnadsområdet vid stationen, det så kallade Stationsområdet. I planområdets sydöstra hörn ligger den

Läs mer

Kommentarer till Nyköpings parkenkät 2012

Kommentarer till Nyköpings parkenkät 2012 Kommentarer till Nyköpings parkenkät 2012 Under sommaren 2012 gjordes en enkätundersökning bland Nyköpings befolkning angående stadens parker. Totalt fick man in 188 svar. Detta dokument är ett tillägg

Läs mer

Ide lista (konkreta fo rslag pa a tga rder)

Ide lista (konkreta fo rslag pa a tga rder) Ide lista (konkreta fo rslag pa a tga rder) Ej beslutade åtgärder, prioriteringar från höstmötet 2017. Övriga idéer är inte rangordnade. Förskola och skola Större skola, större matsal och bättre underhåll

Läs mer

Ale vision 2025 Lätt att leva

Ale vision 2025 Lätt att leva Ale vision 2025 Lätt att leva Resan mot Ale 2025 har börjat Varför ska Ale kommun ha en vision? Det var egentligen den första frågan vi ställde oss när vi påbörjade arbetet med Vision 2025. Vi vill att

Läs mer

Ale vision 2025 Lätt att leva

Ale vision 2025 Lätt att leva Ale vision 2025 Lätt att leva Resan mot Ale 2025 har börjat Varför ska Ale kommun ha en vision? Det var egentligen den första frågan vi ställde oss när vi påbörjade arbetet med Vision 2025. Vi vill att

Läs mer

DANDERYDS KOMMUN. Centrala Danderyd. Dialog om centrala Danderyd Bilaga 5: Enkät om centrala Danderyd

DANDERYDS KOMMUN. Centrala Danderyd. Dialog om centrala Danderyd Bilaga 5: Enkät om centrala Danderyd DANDERYDS KOMMUN Centrala Danderyd Dialog om centrala Danderyd Bilaga 5: Enkät om centrala Danderyd Innehåll Sammanfattning... 2 Redovisning av enkäten... 3 Vilka har svarat på enkäten? (fråga 1-6)...

Läs mer

Trafikutredning för ny förskola på Nyängsvägen

Trafikutredning för ny förskola på Nyängsvägen Trafikutredning för ny förskola på Nyängsvägen 0.9 2018-02-08 PM Externgranskning IL 0.7 2018-02-02 PM Interngranskning IL SK Version Datum Beskrivning Upprättat Granskat Godkänt Detta dokument är framtaget

Läs mer

Kv. Rosen. Trafik. Utredare. Iterio AB Östgötagatan 12 116 25 Stockholm 08 410 363 00 info@iterio.se www.iterio.se. Therese Nyman Linda Lundberg

Kv. Rosen. Trafik. Utredare. Iterio AB Östgötagatan 12 116 25 Stockholm 08 410 363 00 info@iterio.se www.iterio.se. Therese Nyman Linda Lundberg Kv. Rosen Trafik Utredare Therese Nyman Linda Lundberg STOCKHOLM 2015-01-23 Bakgrund befintliga vägrum Kvarteret Rosen angränsas av St. Göransgatan och Liljegatan. St. Göransgatan har en karaktär av en

Läs mer

Dokumentation från medborgardialog i Valsta 2018

Dokumentation från medborgardialog i Valsta 2018 Dokumentation från medborgardialog i Valsta 2018 Dialogmöte 2, 7 november 2018 www.sigtuna.se Detta bestämdes under dialogmöte 1, 10 oktober Grupperna bestämde att man ville fokusera samtalen kring boende,

Läs mer

Dialog med fokusgrupper

Dialog med fokusgrupper Dialog med fokusgrupper Vår 2016 Dialog med fokusgrupper Kopplat till arbetet med planprogram för Gottsundaområdet genomfördes våren 2016 ett antal dialoger med fokusgrupper. Fokusgrupperna valdes ut för

Läs mer

Socialstyrelsens rekommendation om införande av hepatit B i det allmänna vaccinationsprogrammet för barn Yttrande till Socialdepartementet

Socialstyrelsens rekommendation om införande av hepatit B i det allmänna vaccinationsprogrammet för barn Yttrande till Socialdepartementet TJÄNSTESKRIVELSE 1 (3) 2014-04-30 UTBILDNINGSKONTORET Dnr BOU 2014-171 Klas Lind Dnr KS 2014-345 Barn- och ungdomsnämnden Socialstyrelsens rekommendation om införande av hepatit B i det allmänna vaccinationsprogrammet

Läs mer

Parkeringsnorm för Eslövs kommun

Parkeringsnorm för Eslövs kommun December 2013 1 INNEHÅLL INLEDNING 3 NULÄGES BESKRIVNING 4 Ansvar Bilinnehav Zonindelning PARKERINGSNORM FÖR CYKEL 5 PARKERINGSNORM FÖR BIL 6 FÖRVÄNTADE KONSEKVENSER 7 PARKERINGSNORM: TABELLER 8 Parkeringsnorm

Läs mer

Minnesanteckningar från medborgardialog om Miljöstrategi samt elevhearing

Minnesanteckningar från medborgardialog om Miljöstrategi samt elevhearing MINNESANTECKNINGAR Robert Hagström robert.hagstrom@vargarda.se Minnesanteckningar från medborgardialog om Miljöstrategi samt elevhearing Medborgardialog Medborgardialogen genomföres den 4 november i hus.

Läs mer