prognos arbetsmarknad Halland

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "prognos arbetsmarknad Halland 2008 2009"

Transkript

1 prognos arbetsmarknad Halland

2 2 Arbetsmarknadsutsikter förhallands län Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Efterfrågan på arbetskraft och sysselsättningsutveckling... 4 Ekonomisk översikt... 4 Nyanmälda platser... 4 Varselutvecklingen... 5 Sysselsättningsutvecklingen... 6 Näringsgrenar och yrken... 7 Industrin... 7 Bygg & anläggningssektorn... 7 Privata tjänstesektorn... 7 Offentlig verksamhet... 8 Utbudet av arbetskraft... 9 Befolkningsutveckling... 9 Arbetskraftens förändring Rörlighet 10 Utvecklingen av sjuk- och aktivitetsersättning Arbetslöshet och programinsatser Arbetsmarknadspolitiska program...10 Utmaningar och utveckling i regionen Tillväxt Utbildningsnivå Generationsväxling Fakta om prognosen Arbetsförmedlingen gör två prognoser per år. De arbetsställen som intervjuas utgör ett slumpmässigt urval från SCB:s företagsregister och avser arbetsställen med minst en anställd. Urvalet är stratifierat utifrån bransch, arbetsställenas storlek samt län. Resultatet av den genomförda intervjuundersökningen utgör basen för prognosbedömningarna. En sannolikhetsbedömning och analys av svaren görs dock på grundval av annan statistik och kriterier som påverkar arbetsmarknaden. De prognossiffror som presenteras är således Arbetsförmedlingens egna slutsatser angående den förväntade utvecklingen på arbetsmarknaden.

3 Sammanfattning Arbetsmarknadsutsikter för Hallands län 3 Höstens arbetsmarknads- och sysselsättningsprognos utgår från ett läge där konjunkturen fram till sommaren 2008 utvecklats positivt under drygt tio år. Konjunkturen hösten 2008 avmattades mycket snabbare än man tidigare förutsett. Prognosen anger att antalet sysselsatta minskar med 700 eller ca 0,5 procent under år Arbetskraften, det vill säga antalet personer som kan sysselsättas, ökar samtidigt med endast 500 eller 0,4 procent. Den öppna arbetslösheten bedöms därmed öka med ca personer. Antalet personer i program med aktivitetsstöd och arbete med stöd ligger kvar på i stort sett samma nivå. Tillskottet till arbetskraften består främst i inflyttningsöverskott och demografiska förändringar i form av fler yngre som går in på arbetsmarknaden än äldre som lämnar den. Enligt arbetsförmedlingens undersökning bedömer 85 procent av de tillfrågade företagen att efterfrågan på deras varor och tjänster kommer att öka eller vara oförändrad om ett år. Till och med november i år har personer varslats om uppsägning främst inom Tillverkningsindustrin och handeln. Under samma period i fjol varslades 600 personer. Bedömningen är att antalet varsel under nästa år kommer att ligga på Under den senaste tolvmånadersperioden har antalet lediga platser anmälda hos arbetsförmedlingen varit nästan lika många som under samma period året innan. Eftersom konjunkturuppgången har tvärstannat och trots att vi bara ser svaga tecken på nergång bedömer vi att antalet platser kommer att minska under prognosperioden. En fjärdedel av företagen och offentliga arbetsgivarna i undersökningen har upplevt att det varit brist på lämplig arbetskraft vid rekrytering det senaste halvåret. Det är ungefär lika många som vid den förra prognosen hösten Sysselsättningen beräknas minska med drygt 700 personer till och med slutet av Den genomsnittliga arbetslösheten för fjärde kvartalet 2009 bedöms öka med personer till 2,9 procent av befolkningen år. Andelen i program bedöms bli 1,2 procent eller personer. Under årets tre första kvartal 2008 hade länet som vanligt ett positivt flyttnetto, men detta år enbart med personer. Det är en liten minskning jämfört med år 2007 och en naturlig utveckling med tanke på konjunkturen och de höga boendekostnaderna i länet p.g.a. bostadsbristen. Det råder brist på sökande i länet till en mängd offentliga yrken med högskole-utbildning. För läkare är situationen så allvarlig att yrket räknas som flaskhalsyrke, det vill säga bristen på arbetskraft skapar svårigheter och stopp i tjänsteproduktionen och förhindrar en ökad sysselsättning vid arbetsstället.

4 4 Arbetsmarknadsutsikter förhallands län Ekonomisk översikt Den globala ekonomin har försvagats kraftigt och allt fler länder har gått in i en recession, vilket innebär minskad tillväxt av BNP i minst två kvartal i rad. Detta omfattar exempelvis stora ekonomier som USA, Japan och flera länder inom eurozonen. Den finansiella krisen har därmed satt tydliga avtryck på den reala ekonomin. Det betyder att den globala ekonomin bedöms växa med knappt tre procent 2009, vilket definieras av IMF som en global recession. Den svenska ekonomin har drabbats hårt av detta genom en betydligt försvagad exportkonjunktur. Främst har transportmedelsindustrin drabbats men nedgången har även spritt sig till mer eller mindre hela industrisektorn. Detta har i sin tur påverkat företag som säljer tjänster till andra företag varefter deras konjunktur har försvagats tydligt. Vidare har byggkonjunkturen försvagats och företagen är pessimistiska för det närmaste året. Dessutom har hushållens förtroende till sin egen ekonomi och landets ekonomi som helhet försvagats kraftigt. Det i sin tur leder till att hushållens köplust kommer att minska vilket drabbar detaljhandeln samt hotell och restaurangnäringen framöver. Sammantaget leder detta till att även den svenska ekonomin går in i en recession och BNP-tillväxten minskar Detta medför en kraftigt försvagad arbetsmarknad i landet med påtagligt minskad sysselsättning och ökad arbetslöshet som följd. Efterfrågan på arbetskraft och sysselsättningsutveckling Som nämndes i inledningen har konjunkturen stor betydelse för efterfrågan på arbetskraft. Detta kan mycket enkelt förklaras genom att en högkonjunktur ökar ofta efterfrågan på varor och tjänster vilket i sin tur kan leda till att företagen behöver rekrytera arbetskraft. I det här avsnittet kommer vi att diskutera konjunkturen, framtida rekryteringar och dess problem samt bristyrken. Utvecklingen på arbetsmarknaden Konjunkturen hösten 2008 avmattades, mycket snabbare än man tidigare förutsett. Företag inom Finans- och uppdragsverksamhet är mest positiva. Dessutom ser handeln fortfarande ljust på framtiden. Både de offentliga arbetsgivarna och hotell- /restaurangbranschen tror på en oförändrad efterfrågan. I bygg och anläggningsbranschen tror hälften av företagen på en minskad efterfrågan och allt detta ifrån en mycket hög nivå. Nyanmälda platser Efterfrågan på arbetskraft i Hallands län har minskat jämfört med föregående år. Platsantalet är färre än jämfört med för ett år sedan. År 2007 var ett exceptionellt bra år med över nyanmälda lediga platser. Årets antal nyanmälda platser (13 000) ligger över år 2006 års helårssiffror (12 500), som historiskt ser var ett starkt år. Länet har inte tappat jämförelsevis inte lika mycket som riket gjort. Prognosen för år 2009 är att de nyanmälda lediga platserna i Hallands län fortsätter att minska med ca 15 procent till strax över år 2004 och 2005 års nivåer.

5 Arbetsmarknadsutsikter för Hallands län 5 Ackumelerade nyanmälda platser på arbetsförmedlingen i Halland Antal platser Vecka Vecka Prognosföretagen aviserar fortfarande behov av ersättningsrekryteringar för ökande pensionsavgångar, men också en fortsatt vikande efterfrågan och minskning av antalet anställda med nästan en halv procent. Minskningen drabbar framförallt industrisektorn, men i viss mån också transportoch handelssektorn. Ledig personalkapacitet vid arbetsställena, våren 2008 Bransch 0 procent 1-10 procent procent procent Över 30 procent Byggnadsverksamhet 37% 38% 15% 10% 0% Industri 18% 51% 23% 5% 4% Finans/uppdragsverks 16% 40% 9% 16% 20% Transport/restaurang m.m. 16% 44% 9% 2% 29% Handel 15% 44% 7% 13% 21% Totalt 20% 43% 14% 9% 14% Källa: Arbetsförmedlingens intervjuundersökning hösten Varsel Under år 2008 har ca personer varslats om uppsägning i länet till och med november månad. Inte sedan 1993 har länet haft så många varslade. Det är främst tillverkningsindustrin och handeln som varslat under året. Eftersom länet tidigare legat efter riket vad gäller konjunktur, väntas varseltalen öka framöver också i Halland. Prognosen för år 2009 är att personer kommer att varslas i länet.

6 6 Arbetsmarknadsutsikter förhallands län Varslade Antal varslade personer i Halland per år sedan år t.o.m nov Källa: Arbetsförmedlingen Hittills i år dominerar varslen inom tillverkningsindustrin och handeln. antalet varsel inom inom byggverksamheten är fortfarande färre än förra året. Av de personer som företagen under år 2007 uppgett att de tänkt varsla, blev ungefär två tredjedelar uppsagda medan en tredjedel fick behålla jobbet. Detta gäller naturligtvis när arbetsmarknaden växer, vilket prognosen inte förutspår. Bedömningen är att antalet varsel under nästa år kommer att ligga på en något högre nivå och att antalet varsel inom industri- och byggbranschen ökar. Sysselsättningsutvecklingen Hallands län ligger fortsatt bland länen med högst sysselsättningsnivå och lägst arbetslöshet i landet. Sysselsättningen har under många år ökat i länet med i genomsnitt personer om året. Men antalet sysselsatta har nu planat ut och arbetslösheten ökar successivt under hösten. Varslen om uppsägning pekar på en minskad sysselsättning hos länets arbetsgivare och förväntas minska med 700 personer eller en halv procent kommande år. Bedömning om sysselsättningsutvecklingen i olika näringsgrenar. Förändringstal mellan fjärde kvartalet 2008 och Näringsgren Antal sysselsatta 4 kvartalet 2008 Förändringstal jämfört med 4 kvartalet 2007 Tillverkningsindustri därav verkstadsindustri ( ) Byggnadsverksamhet Handel och kommunikation Finans och företagstjänster Restaurang och privata tjänster Offentlig verksamhet Totalt - 700

7 Arbetsmarknadsutsikter för Hallands län 7 Näringsgrenar och yrken Industrin Verkstadsindustrins goda tillväxt, investeringar, ökad export och hög orderbeläggning har tidigare resulterat i fler anställningar trots rationaliseringar. Utifrån enkätmaterialet minskar nu sysselsättningen inom övrig tillverkningsindustri i länet med ca 300 personer det kommande året medan verkstadsindustrin minskar antalet sysselsatta med ca 200. Sammantaget bedömer vi alltså att antalet sysselsatta inom industrisektorn under 2009 minskar med cirka 500 personer. Prognossvaren tyder på en något mindre gynnsam utveckling av efterfrågan det senaste halvåret jämfört med motsvarande svar i prognosenkäten hösten På ett års sikt (6-12 månader) förväntar man sig en fortsatt svagare utveckling än förra våren. Även här är det verskstadsindustrin som är mest negativ. Efterfrågeutvecklingen har gjort att bristen på kompetent arbetskraft fortfarande är hög. Vi bedömer att intensiteten i rationaliseringar och intresset att flytta ut enklare produktion till andra regioner eller länder har mattats av. Närhet till underleverantörer spelar en allt större roll för att snabbt och flexibelt kunna leverera produkter med kvalitet. En tredjedel av industriföretagen svarar efter sommaren att de upplever brist på arbetskraft. Yrkeskategorier där industriföretagen upplever brist är bl.a. CNCoperatörer, verktygsmakare, svetsare, maskiningenjörer, verkstadsmekaniker, maskinsnickare, industrilackerare, konstruktörer, produktionsingenjörer, tekniker och kvalificerade säljare. I en allt mer automatiserad och krävande produktion efterfrågas fler kvalificerade medarbetare. Bygg- och anläggningssektorn Näringsgrenen sysselsatte i genomsnitt ca personer under Branschen befinner sig också i en dalande konjunktur vad gäller bostads-byggande. De stora byggföretagen minskar sina anställda snabbt medan övriga behåller sina anställda i större utsträckning kommande prognos-period. Sammantaget bedömer vi att byggverksamheten minskar men inte i lika stor utsträckning som riket. Sysselsättningen minskar med cirka 200 personer på ett års sikt. I enkätmaterialet trodde de tillfrågade företagen på en fortsatt ökad efterfrågan kommande 6 månader medan efterfrågan kommande 6-12 månader inte ökar lika stark. Flerfamiljsbostäder är det som byggs och byggandet är koncentrerat till kustområdet. Efter slopandet av räntesubvention för byggande av hyreslägenheter vid årsskiftet har denna typ av byggnation stannat av. Detta späds på av den finansiella oron som råder. Huvuddelen av det bostadsbyggande som byggs och planeras framöver är bostadsrätter och villor. Antalet sysselsatta med anknytning till andra delar av Sverige eller utländsk anställning har ökat. Byggföretagen uppger att detta bidragit till att minska bristen på kompetenta byggarbetare. Kommunernas verksamhet med att bereda mark för nyetableringar har ökat och kommer att fortsätta, speciellt på strategiskt bra platser i länet. Privata tjänstesektorn Den privata tjänstesektorn har haft en stark tillväxt de senaste 15 åren och detta till stor del p.g.a. länets kraftiga befolkningsökning. Sammantaget tror vi på en oförändrad sysselsättning under kommande tolv månader. Parti- och detaljhandeln har haft en positiv utveckling under de senaste åren, och ser fortsatt optimistiskt på marknadsutvecklingen, särskilt inom

8 8 Arbetsmarknadsutsikter förhallands län detaljhandel och i synnerhet dagligvaruhandel. Detta trots att den är utsatt för hård konkurrens från utländska daglivarukjedjor. Branschen bedömer att efterfrågan fortsätter öka eller förblir oförändrad kommande tolv månader. Sällanköpshandeln (elektronik, fordon, byggvaror, viss heminredning och kläder) förväntar sig en minskad efterfrågan. Nyetableringen inom handeln i flera kommuner i länet fortsätter även under kommande prognosperiod. En ökad disponibel inkomst borde generera större omsättning men kan också öka sparandet. Effekterna för sysselsättningen är svagt positiv även om många består av tillfälliga anställningar och deltidsarbete i denna bransch. De företag som ingår i prognosunderlaget planerar att rekrytera ett hundratal fler medarbetare under det kommande året. Viss brist noteras men det handlar mer om lokala krav än generell kompetensbrist. Hotell- och restaurangbranschen präglas av en livaktig marknad, ett stort utbud och ett tufft konkurrensläge. Länet har en mycket stark sommarsemesterprägel. Sommarhalvåret är bristen på kvalificerade restaurangpersonal stor. De flesta företag som medverkar i prognosen gör bedömningen om en oförändrad efterfrågan och något fler anställda kommande år. Branschen signalerar viss brist på kockar med speciella inriktningar. Minskad aktivitet inom handel, byggnation och industri gör att även transportoch logistikföretagen har mindre att göra. Fler lager- och distributionscentraler etableras i länet. De flesta prognosföretagen räknar med oförändrad eller minskad efterfrågan kommande tolv månader. Transportsektorn kommer att ha oförändrad aktivitet men i vilken grad det gynnar regional arbetsmarknad och sysselsättning är svårt att bedöma. Lokala åkerier räknar med oförändrad hög efterfrågan och något färre anställda. Företag som sysslar med persontrafik uppger också i det stora hela oförändrad efterfrågan. Prognosföretagen anger störst brist på lastbilsförare. Viss brist finns även på bussförare. Bilbranschen inkl. fordonsverkstäderna har god beläggning på verkstäderna och är bl.a. i behov av erfarna reparatörer. Enligt enkäterna råder det brist på lastbilmekaniker. Konsultverksamhet, bl.a. inom data/it har haft en positiv utveckling under senare år och företagen räknar med oförändrad efterfrågan. Investeringarna minskar men detta genererar mer underhåll och service i stället. Övriga aktörer inom privata tjänstesektorn signalerar också en minskad efterfrågan. Offentlig verksamhet Det bedöms fortsätta bli brist på yrkesarbetare i många offentliga yrken med högskoleutbildning. Det är läkare, tandläkare, sjuksköterskor (alla inriktningar), och förskollärare samt specialpedagoger. I höstens prognos har däremot IT-yrkena på högskolenivå, exempelvis systemutvecklare och programmerare, övergått till balans i tillgången på sökande från att ha varit bristyrken. Prognosintervjuerna hos länets offentliga arbetsgivare visar att dessa tillsammans kommer att minska antalet sysselsatta med ca 100 på ett års sikt. 40 procent av de intervjuade arbetsgivarna upplever brist på arbetskraft. Det är enbart fem procentenheter lägre än i förra höstprognosen. Enligt prognosunderlaget det senaste året har personalstyrkan ökat med ca 100. Flertalet av dessa finns inom vård och omsorg samt barnomsorgen. En viss minskning har skett inom grundskolan. Under det kommande året planerar kommunerna att minska personalstyrkan med ca 100 personer. Inbördes blir det små personalförändringar inom alla utbildningsområden samt inom övrig kommunal verksamhet medan barnomsorg fortsätter öka. Enbart kommunernas ersättningsrekryterings-behov det kommande året ligger på ca 900

9 Arbetsmarknadsutsikter för Hallands län 9 personer. Det är nästan 250 färre än under den senaste tolvmånadersperioden. Även kommunerna har svårigheter att rekrytera viss arbetskraft. Enligt Landstingets prognossvar har antalet tillsvidareanställda varit oförändrat det senaste året och kommer så att vara under prognosperioden. Tandvården räknar med något ökat antal anställda kommande år. Trots rekryteringsinsatser i Europa är det svårt att hitta tandläkare. Rekryteringarna i Landstinget under kommande tolv månader, som uteslutande är ersättningsrekryteringar, beräknas bli ca 300. Det är drygt 100 fler än under den senaste tolvmånadersperioden. De statliga arbetsgivare som intervjuats sysselsätter ca anställda i länet. Under prognosperioden tror hälften av arbetsgivarna på oförändrad eller minskande verksamhet, medan andra halvan anger ökad efterfrågan inom verksamheten. Antalet anställda har varit oförändrat hos de intervjuade arbetsgivarna under de senaste tolv månaderna. Enligt enkäterna bedöms en svag ökning av antalet anställda kommande tolv månader. Här finns en osäkerhet p.g.a. sjunkande medelstilldelning från staten. Under kommande tolv månader uppger de intervjuade arbetsgivarna att ca 150 personer kommer att rekryteras, varav mer än 100 är ersättningsrekryteringar. Flest rekryteringar avser bland annat handläggare och poliser. Utbudet av arbetskraft Till arbetskraften räknas alla som är sysselsatta eller arbetslösa. Personer som är i utbildning eller i arbetsmarknadspolitiska program räknas inte in i arbetskraften. I avsnittet som följer redovisar vi arbetskraftsutvecklingen i länet, antal arbetslösa och i program samt utbildningsnivån bland länets befolkning. Antalet syselsatta i Hallands län sedan 1997 och prognos Befolkningsutveckling Halland är en attraktiv region och folkmängden ökar stadigt. Det bodde personer i Halland den 1/ Det är cirka fler jämfört med 1/ Kustnära områden och bra kommunikationer både norrut och söderut lockar människor att flytta till länet. Det största tillskottet till folkmängden består av människor som flyttar hit från andra delar av Sverige. Den klart största delen av migrationen (både in- och utflyttning) sker med Västra Götalands län. Hallands län

10 10 Arbetsmarknadsutsikter förhallands län har det näst högsta genomsnittliga födelsetalet under de senaste femton åren i riket. Endast i Jönköpings län har det fötts fler barn per kvinna i åldern år. Arbetskraftens förändring I Halland fanns en befolkning på personer mellan 16 och 64 år den 1/1 2008, vilket är fler än för ett år sedan. Kommande årsskifte räknar Arbetsförmedlingen med en befolkning (16-64 år) på Åldersstrukturen i Halland skiljer sig från genomsnittet för riket. Andelen 0-20 år är större i Halland medan andelen är mindre. I genomsnitt är medelåldern något lägre i Halland. Generationsväxlingen väntas inte bli lika påtaglig som på många andra håll och den inträffar senare. Mellan år 2008 och år 2013 nås toppen av pensionsavgångarna. Utbildningsnivån bland befolkningen har ökat kraftigt de senaste tio åren. Från att knappt 19 procent haft högskoleutbildning 1994 var det 26 procent som hade det En orsak är inflyttningen. De som flyttar till Halland har i större utsträckning eftergymnasial utbildning. Antaganden om sysselsättningen fjärde kvartalet 2008 Arbetskraft förändring Sysselsatta förändring Arbetslösa förändring Period jämförelse ett år tillbaka jämförelse ett år tillbaka jämförelse ett år tillbaka 2008kv kv Rörlighet Ca 20 procent av de boende i Halland arbetar i ett annat län. Den största delen av dem bor i Kungsbacka och pendlar norrut för att arbeta. Det är bara Uppsala som har en högre andel som pendlar till arbete i ett annat län. Drygt hälften av Kungsbackas befolkning arbetar i en annan kommun. Förutsättningarna för att pendla mellan orter i Halland och till de större arbetsmarknaderna norr- och söderut är goda. Men för att kunna nyttja de goda kollektiva kommunikationsmöjligheterna krävs dock att man bor i någon av huvudorterna längs kusten och att järnvägens dubbelspår byggs ut längs hela kusten. Studenter, förtidspensionärer och långtidssjukskrivna är grupper som inte ingår i arbetskraften. Dessa gruppers förändringar påverkar således arbetskraftsutbudet. Antalet platser vid högskolan i Halmstad kommer att vara oförändrat. Till Halmstad högskola rekryteras en tredjedel från Hallands län och två tredjedelar från andra län. I denna grupp finns också ett antal som studerar under tiden de söker arbete (s.k. latent arbetssökande). När arbetsmarknaden försämras och färre får jobb minskar inflödet till arbetskraften från denna grupp. Antal långtidssjukskrivna liksom antalet förtidspensionärer minskar i länet. Minskat ohälsotal tyder på ett tillskott till arbetskraften. Halland har ett relativt lågt ohälsotal jämfört med riket. Arbetsförmedlingens samarbete med försäkringskassan ökar för att effektivare kunna identifiera den del av de sjukskrivna som helt eller delvis har resurser att arbeta. Statsbidragen till vuxenutbildningen i kommunerna har ökat vilket innebär att antalet elever i Komvux på sikt blir fler. Detta medför i sin tur att arbetskraften minskar i motsvarande grad. Arbetsförmedlingen räknar därför med en ökning av arbetskraften på grund av detta med endast 500 personer under år 2009.

11 Arbetsmarknadsutsikter för Hallands län 11 Arbetsmarknadspolitiska program Det genomsnittliga antalet personer i arbetsmarknadspolitiska program har legat på i snitt ca 1350 under 2007 och på personer hittills under Under sista kvartalet i år beräknas antalet personer i program öka något så att snittantalet för 2008 blir personer. Arbetslösa, i arbete med stöd och i program med aktivitetsstöd Arbetslösa, i arbete med stöd och i program med aktivitetsstöd Skattning av antalet arbetslösa, personer i arbete med stöd och antalet i program med aktivitetsstöd som kvartalsgenomsnitt samt procentuell förändring ett år bakåt. A r b e t s l ö s a Program med aktivitetsstöd I arbete med stöd Period Antal Diff. % Antal Diff. % Antal Diff. % 2006kv kv kv kv kv % % % 2007kv % % % 2007kv % % % 2007kv % % % 2008kv % % % 2008kv % % % 2008kv % % % Prognos 2008kv % % % 2009kv % % % 2009kv % % % 2009kv % % % 2009kv % % % Tredje kvartalet 2008 var personer eller 2,0 procent av befolkningen år arbetslösa. Under våren 2009 kommer en stor del av de lagda varslen om uppsägning att börja falla ut och efterfrågan på arbetskraft minskar enligt prognosundersökningen. Arbetslösheten beräknas fram till sista kvartalet 2009 ha ökat med personer eller 28 procent till genomsnittligt personer eller 2,9 procent av befolkningen år. Antalet personer som då deltar i Arbetsförmedlingens programverksamhet beräknas samtidigt uppgå till 2100 personer eller 1,2 procent av befolkningen år. Utmaningar och utveckling i länet Tillväxt Halland hör till de regioner i Sverige som har den största tillväxten både ekonomiskt och befolkningsmässigt. Företagandet i Halland har utvecklas mycket positivt. Antal aktiebolag har ökat med 2,3 procent vilket är över riksgenomsnittet. 1 1 Resultat från undersökningen Årets företagarkommun genomförd av Företagarna tillsammans med UC affärs- och kreditupplysningsföretaget, 2005.

12 12 Arbetsmarknadsutsikter förhallands län Kungsbacka, med sin närhet till Göteborg, har en stor del av sin arbetsmarknad i och omkring Göteborg. Stigande huspriser i Göteborg och attraktivt boende tillsammans med goda pendlingsmöjligheter lockar människor som arbetar i Göteborg att bosätta sig i Halland. Även Varberg och Falkenberg märker av en stor inflyttning och pendlingen norrut. Idag tyder det mesta på att utvecklingen för de norra delarna av länet kommer att vara fortsatt god. Kommunikationen mellan städerna längs kusten är bra i Halland men fortfarande kan det innebära långa transporttider om man bor längre in i landet och vill åka kollektivt. Även om pendlingsförutsättningarna söderut också är goda är pendlingen i den riktningen betydligt blygsammare. Den kraftiga ökningen av folkmängden innebär också större krav på den offentliga servicen. Fler invånare söker bostad och plats inom skola och barnomsorg. Hallands län har ökat sitt totala bostadsbestånd sedan 1990 med 17,5 procent 2. När företag vill expandera är det också viktigt att de lokala förutsättningarna är de bästa för att inte förlora företag och arbetstillfällen till andra regioner. Kommunernas och andra myndigheters utmaning blir att utveckla den offentliga servicen och upprätthålla goda boendeförutsättningar för att tillfredsställa den växande befolkningen. Antalet arbetslösa, personer i program med aktivitesstöd samt i arbete med stöd i Hallands län sedan 1996 och prognos till år Arbetslösa Program med aktivitetsstöd Arbete med stöd Prognos Utbildningsnivå I den södra delen av Halland är det Halmstad som står för befolkningsökningen, där Högskolan lockar till sig många ungdomar. En utmaning för Halland och dess näringsliv när utbildningsnivån ökar är att ta till vara på kompetensen och att antalet arbetstillfällen för högutbildad arbetskraft blir fler. Risken finns annars att de som en gång flyttat hit för att studera flyttar vidare för att söka jobb. Generationsväxling Hela Halland står liksom de flesta andra regioner i Sverige inför en generationsväxling. För att klara denna övergång utan att förlora för mycket kompetens gäller det att bättre utnyttja den resurs ungdomar och invandrare utgör. Ungdomsarbetslösheten i Halland är i fokus och ett kontinuerligt arbete pågår för att ge ungdomar bättre förutsättningar att etablera sig på arbetsmarknaden. Mycket 2 Resultat från undersökningen Kalkylerat bostadsbestånd av SCB.

13 Arbetsmarknadsutsikter för Hallands län 13 finns ännu kvar att göra för att på ett så tidigt stadium som möjligt integrera personer med invandrarbakgrund på den svenska arbetsmarknaden och på ett bättre sätt utnyttja deras kompetens.

Innehållsförteckning. Författare: Peter Nofors Ansvarig utgivare: Clas Olsson

Innehållsförteckning. Författare: Peter Nofors Ansvarig utgivare: Clas Olsson Innehållsförteckning Sammanfattning... 2 Ekonomisk översikt...3 Omvärldsbild...3 Arbetskraften minskar...3 Arbetslösheten ökar under 2009-2010...3 Efterfrågan på arbetskraft och sysselsättningsutveckling...4

Läs mer

PROGNOS ARBETSMARKNAD HALLAND

PROGNOS ARBETSMARKNAD HALLAND PROGNOS ARBETSMARKNAD HALLAND 008 009 Innehållsförteckning Sammanfattning Fakta om prognosen Efterfrågan på arbetskraft och sysselsättningsutveckling Utvecklingen av arbetsmarknaden Sysselsättningsutvecklingen

Läs mer

prognos arbetsmarknad Uppsala län 2009/2010

prognos arbetsmarknad Uppsala län 2009/2010 prognos arbetsmarknad Uppsala län 2009/2010 Kortversion av arbetsmarknadsprognos för Uppsala län 2009/2010 Prognosen i sin helhet finns att läsa på arbetsformedlingen.se/rapporter PROGNOSEN KRAFTIGT MINSKANDE

Läs mer

Arbetsmarknad Stockholms län

Arbetsmarknad Stockholms län PROGNOS 2012 Arbetsmarknad Stockholms län PROGNOS FÖR LÄNET LÄNETS UTMANINGAR BRANSCHUTVECKLING YRKESKOMPASSEN Arbetsmarknadsutsikter 2012 för Stockholms län 1 Antalet som arbetar i länet ökar med 10 000

Läs mer

Prognos våren 2011 Jobbmöjligheter i Stockholms län 2011-2012

Prognos våren 2011 Jobbmöjligheter i Stockholms län 2011-2012 Prognos våren 2011 Jobbmöjligheter i Stockholms län 2011-2012 Det här är en kort version av Arbetsförmedlingens prognos för arbetsmarknaden i Stockholms län 2011-2012. Hela prognosen för länet, andra län

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Blekinge län i slutet av december 2012

Mer information om arbetsmarknadsläget i Blekinge län i slutet av december 2012 Blekinge, 13 januari 2013 Mer information om arbetsmarknadsläget i Blekinge län i slutet av december 2012 Färre varsel på en svag arbetsmarknad Arbetsmarknaden i Blekingen påverkas kraftigt av den ekonomiska

Läs mer

De senaste årens utveckling

De senaste årens utveckling Arbetsmarknaden Sedan 1997 har antalet sysselsatta ökat med 22 personer, om man jämför de tre första kvartalen respektive år. Antalet sysselsatta är dock fortfarande cirka 8 procent lägre än 199. Huvuddelen

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Blekinge län i slutet av februari 2013

Mer information om arbetsmarknadsläget i Blekinge län i slutet av februari 2013 Blekinge, 8 mars 2013 Mer information om arbetsmarknadsläget i Blekinge län i slutet av februari 2013 Vissa ljuspunkter på en mörk arbetsmarknad Arbetsmarknaden i Blekingen påverkas i hög grad av den ekonomiska

Läs mer

PROGNOS 2013-2014. Arbetsmarknad Örebro län

PROGNOS 2013-2014. Arbetsmarknad Örebro län PROGNOS 2013-2014 Arbetsmarknad Örebro län 1 PROGNOSEN Arbetsmarknaden blir ljusare Under slutet av 2012 rådde ett kärvt klimat i världsekonomin och sista kvartalet präglades av en hastig försämring i

Läs mer

prognos arbetsmarknad

prognos arbetsmarknad prognos arbetsmarknad JÖNKÖPINGS LÄN 2009 2 Arbetsmarknadsutsikter för Jönköpings län Innehållsförteckning Sammanfattning...4 Efterfrågan på arbetskraft och sysselsättningsutveckling...5 Lediga platser...5

Läs mer

9 683 (6,5%) Mer information om arbetsmarknadsläget i Hallands län i slutet av september 2012

9 683 (6,5%) Mer information om arbetsmarknadsläget i Hallands län i slutet av september 2012 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Halmstad, 12 oktober 2012 Andreas Mångs, Arbetsförmedlingen Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Hallands län september 2012 9 683 (6,5%) 4 816 kvinnor

Läs mer

Prognos våren 2011 Sammanfattning av Arbetsmarknadsutsikter Västernorrlands län

Prognos våren 2011 Sammanfattning av Arbetsmarknadsutsikter Västernorrlands län Prognos våren 2011 Sammanfattning av Arbetsmarknadsutsikter Västernorrlands län 2012 Konjunkturförbättringen starkare än väntat Resultatet av Arbetsförmedlingens samlade intervjuer med 12 500 arbetsgivare

Läs mer

Arbetsmarknad Värmlands län

Arbetsmarknad Värmlands län PROGNOS 2012 Arbetsmarknad Värmlands län PROGNOS FÖR LÄNET BRANSCHUTVECKLING LÄNETS UTMANINGAR YRKESKOMPASSEN DÄMPAD EFTERFRÅGAN PÅ VAROR OCH TJÄNSTER Konjunkturuppgången som började i slutet av 2009 pågick

Läs mer

PROGNOS 2011-2012 Arbetsmarknad Hallands län

PROGNOS 2011-2012 Arbetsmarknad Hallands län PROGNOS 2011-2012 Arbetsmarknad Hallands län Detta här är en kortare version av Arbetsförmedlingens prognos för arbetsmarknaden i Hallands län 2011-2012. Hela prognosen för länet, andra län och för hela

Läs mer

Arbetsmarknadsutsikterna hösten 2014 Prognos för arbetsmarknaden i Stockholms län Erik Huldt & Julia Asplund Analysavdelningen

Arbetsmarknadsutsikterna hösten 2014 Prognos för arbetsmarknaden i Stockholms län Erik Huldt & Julia Asplund Analysavdelningen Arbetsmarknadsutsikterna hösten 2014 Prognos för arbetsmarknaden i Stockholms län 2015 Erik uldt & Julia Asplund Analysavdelningen 2014-12-09 Arbetsförmedlingens intervjuundersökning hösten 2014 I Stockholms

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Blekinge län september månad 2014

Arbetsmarknadsläget i Blekinge län september månad 2014 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Victor Tanaka Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Blekinge län september månad 2014 Fått arbete Under september påbörjade 890 av alla som var inskrivna vid Arbetsförmedlingen

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Hallands län i slutet av april månad 2012

Mer information om arbetsmarknadsläget i Hallands län i slutet av april månad 2012 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Halmstad, 11 maj 2012 Sara Andersson, Arbetsförmedlingen Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Hallands län april 2012 9 493 (6,3%) 4 718 kvinnor (6,4%)

Läs mer

MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET

MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Victor Tanaka Analysavdelningen Fått arbete Under oktober påbörjade 720 av alla som var inskrivna vid Arbetsförmedlingen i Blekinge någon form av arbete, det vill

Läs mer

PROGNOS 2010 Jämtlands län Östersund Arbetsmarknadsområdeschef: Christina Storm Wiklander Utredare: Timo Mulk-Pesonen

PROGNOS 2010 Jämtlands län Östersund Arbetsmarknadsområdeschef: Christina Storm Wiklander Utredare: Timo Mulk-Pesonen PROGNOS 2010 Östersund 2009-12-09 Arbetsmarknadsområdeschef: Christina Storm Wiklander Utredare: Timo Mulk-Pesonen Nyanmälda platser (med mer än 10 dagars varaktighet) januari 1992 - oktober 2009 1 200

Läs mer

(6,7 %) Mer information om arbetsmarknadsläget i Hallands län i slutet av oktober 2012

(6,7 %) Mer information om arbetsmarknadsläget i Hallands län i slutet av oktober 2012 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Halmstad, 14 november 2012 Andreas Mångs, Arbetsförmedlingen Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Hallands län, oktober 2012 10 052 (6,7 %) 4 925 kvinnor

Läs mer

ANTALET SYSSELSATTA ÖKADE MEN MINSKAR

ANTALET SYSSELSATTA ÖKADE MEN MINSKAR Prognos 2012 Västmanlands län: Återhämtningen bryts - arbetsmarknaden försämras Efter en god utveckling på arbetsmarknaden under 2010 och första hälften av 2011 väntas återhämtningen på arbetsmarknaden

Läs mer

PROGNOS Arbetsmarknad Kalmar län

PROGNOS Arbetsmarknad Kalmar län PROGNOS 2014 2015 Arbetsmarknad Kalmar län 1 PROGNOSEN Konjunkturen i länet förbättras under 2014 och 2015 Den globala tillväxten 2014-2015 får kraft från USA, Japan och Storbritannien. USA leder återhämtningen.

Läs mer

PROGNOS Arbetsmarknad Gävleborgs län

PROGNOS Arbetsmarknad Gävleborgs län PROGNOS 2013 Arbetsmarknad Gävleborgs län 1 PROGNOSEN VAD HÄNDER I LÄNET? Vi befinner oss i en konjunkturnedgång vilket stora delar av det privata näringslivet har fått känna av. De har kunnat konstatera

Läs mer

PROGNOS 2011-2012 Arbetsmarknad Västra Götalands län

PROGNOS 2011-2012 Arbetsmarknad Västra Götalands län PROGNOS 2011-2012 Arbetsmarknad Västra Götalands län Detta här är en kortare version av Arbetsförmedlingens prognos för arbetsmarknaden i Västra Götalands län 2011-2012. Hela prognosen för länet, andra

Läs mer

En sammanfattning av Arbetsmarknadsutsikterna hösten 2016 Norrbottens län

En sammanfattning av Arbetsmarknadsutsikterna hösten 2016 Norrbottens län En sammanfattning av Arbetsmarknadsutsikterna hösten 2016 Norrbottens län PROGNOS FÖR ARBETSMARKNADEN 2017 Omslagsbild: Johnér bildbyrå Sammanfattning Arbetsmarknadsutsikterna hösten 2016 BD län 2 Sammanfattning

Läs mer

prognos arbetsmarknad jönköpings län

prognos arbetsmarknad jönköpings län prognos arbetsmarknad jönköpings län 2010 Innehållsförteckning Sammanfattning...3 Omvärldsbild...4 Utvecklingen på arbetsmarknaden...4 Nya platser...4 Varselutvecklingen...6 Sysselsättningsutvecklingen...6

Läs mer

PROGNOS 2014 2015 Arbetsmarknad Gotlands län

PROGNOS 2014 2015 Arbetsmarknad Gotlands län PROGNOS 2014 2015 Arbetsmarknad Gotlands län 1 PROGNOSEN Ökad framtidstro bland gotländska företagare Efterfrågan på arbetskraft har ökat under senare delen av 2013 och bedöms fortsätta öka under både

Läs mer

Prognos 2012 Södermanlands län: Försvagad arbetsmarknad under år 2012

Prognos 2012 Södermanlands län: Försvagad arbetsmarknad under år 2012 Prognos 2012 Södermanlands län: Försvagad arbetsmarknad under år 2012 På mycket kort tid vände en stark optimism om en fortsatt ökad efterfrågan på varor och tjänster till lågt ställda förväntningar på

Läs mer

PROGNOS våren 2011 Arbetsmarknadsutsikter Västmanlands län

PROGNOS våren 2011 Arbetsmarknadsutsikter Västmanlands län PROGNOS våren 211 Arbetsmarknadsutsikter Västmanlands län 212 2 Arbetsmarknadsutsikter 211-212 för Västmanlands län Innehållsförteckning Sid SAMMANFATTNING...3 EFTERFRÅGAN PÅ ARBETSKRAFT OCH SYSSELSÄTTNINGSUTVECKLING...4

Läs mer

MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET

MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Victor Tanaka Analysavdelningen Fått arbete Under januari påbörjade 875 1 av alla som var inskrivna vid Arbetsförmedlingen i Blekinge någon form av arbete, det vill

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Skåne län i slutet av mars månad 2013

Mer information om arbetsmarknadsläget i Skåne län i slutet av mars månad 2013 Mer information om arbetsmarknadsläget i Skåne län i slutet av mars månad 2013 Den svenska ekonomin präglas fortfarande av en stor osäkerhet. Arbetsgivarnas varsel om kommande personaluppsägningar har

Läs mer

Arbetsmarknadsutsikter 2011 Jämtlands län

Arbetsmarknadsutsikter 2011 Jämtlands län Arbetsmarknadsutsikter 211 Jämtlands län Välkomna! Johan Tegnhed, arbetsförmedlingschef Östersund, 1-487 2 37 Maria Salomonsson, utredare, 1-487 67 19 Fler nyanmälda platser Antalet varsel minskar Ökad

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Dalarnas län i slutet av maj 2013

Mer information om arbetsmarknadsläget i Dalarnas län i slutet av maj 2013 2013-06-14 Mer information om arbetsmarknadsläget i Dalarnas län i slutet av maj 2013 Ökning av omsättning till arbete i maj Under maj påbörjade drygt 2 300 av alla som var inskrivna vid Arbetsförmedlingen

Läs mer

Prognos våren 2011 Arbetsmarknadsutsikter Blekinge län 2011-2012

Prognos våren 2011 Arbetsmarknadsutsikter Blekinge län 2011-2012 Prognos våren 2011 Arbetsmarknadsutsikter Blekinge län 2011-2012 Stark ökning av efterfrågan inom tjänstesektorn KONJUNKTUREN PEKAR UPPÅT Efter förra årets kraftiga återhämtning fortsätter Blekinges arbetsmarknad

Läs mer

Arbetsmarknadsutsikter

Arbetsmarknadsutsikter Arbetsmarknadsutsikter Dalarnas län, våren 2018 2018-06-13 Jan Sundqvist öjdpunkterna i vårens prognos ögkonjunkturen biter sig fast o men allt fler tecken på avmattning. Stark global handel gynnar tillväxten

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Hallands län i slutet av januari 2012

Mer information om arbetsmarknadsläget i Hallands län i slutet av januari 2012 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Göteborg, 14 februari 2012 Jens Sandahl, Arbetsförmedlingen Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Hallands län januari 2012 10 533 (7,0%) 5 231 män (6,8%)

Läs mer

Arbetsmarknad Gotlands län

Arbetsmarknad Gotlands län PROGNOS 2012 Arbetsmarknad Gotlands län PROGNOS FÖR LÄNET BRANSCHUTVECKLING YRKESKOMPASSEN Arbetsmarknadsutsikter 2012 för Gotlands län 1 Försiktiga framtisbedömningar Efterfrågan på arbetskraft har ökat

Läs mer

9 651 (6,3 %) Arbetsmarknadsläget i Hallands län - mars 2015

9 651 (6,3 %) Arbetsmarknadsläget i Hallands län - mars 2015 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Halmstad, 14 april 2015 Sara Andersson, Arbetsförmedlingen Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Hallands län, mars 2015 9 651 (6,3 %) 4 263 kvinnor (5,8

Läs mer

ARBETSLÖSHETEN MINSKAR 2011 MEN ÖKAR NÅGOT

ARBETSLÖSHETEN MINSKAR 2011 MEN ÖKAR NÅGOT Prognos 2012 Gävleborgs län: Länets arbetsmarknad försvagas Våren 2011 trodde företagen att deras varor och tjänster skulle efterfrågas väsentligt mer än tidigare. Hösten 2011 ser de att efterfrågan i

Läs mer

PROGNOS Arbetsmarknad Dalarnas län

PROGNOS Arbetsmarknad Dalarnas län PROGNOS 2013-2014 Arbetsmarknad Dalarnas län 1 PROGNOSEN Starkare arbetsmarknad Dalarna, liksom en stor del av resten av världen, dras med efterverkningarna av en seg lågkonjunktur. Ekonomin i USA och

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Blekinge län i slutet av augusti 2014

Mer information om arbetsmarknadsläget i Blekinge län i slutet av augusti 2014 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Malmö 11 september 2014 Victor Tanaka Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Blekinge län Augusti 2014 7 650 (10,4 %) 3 330 kvinnor (9,6 %) 4 300 män (11,2

Läs mer

Arbetsmarknadsutsikterna våren Prognos för arbetsmarknaden Kalmar län

Arbetsmarknadsutsikterna våren Prognos för arbetsmarknaden Kalmar län Arbetsmarknadsutsikterna våren 2013 Prognos för arbetsmarknaden 2013-2014 Kalmar län Arbetsmarknadsprognosen 2 gånger per år (riksprognos + 21 länsprognoser) Intervjuundersökning 11 mars-17 april Prognosen

Läs mer

Arbetsmarknadsutsikterna hösten Prognos för arbetsmarknaden Kalmar län

Arbetsmarknadsutsikterna hösten Prognos för arbetsmarknaden Kalmar län Arbetsmarknadsutsikterna hösten 2012 Prognos för arbetsmarknaden 2012-2013 Kalmar län Arbetsmarknadsprognosen 2 gånger per år (riksprognos + 21 länsprognoser) Intervjuundersökning 17 sep-19 okt Prognosen

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Uppsala län juli 2014

Arbetsmarknadsläget i Uppsala län juli 2014 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Stockholm, juli månad 2014 Therese Landerholm Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Uppsala län juli 2014 Inskrivna arbetslösa i Uppsala län juli 2014 9 285 (5,5

Läs mer

PROGNOS Arbetsmarknad Västernorrlands län

PROGNOS Arbetsmarknad Västernorrlands län PROGNOS 2013 Arbetsmarknad Västernorrlands län 1 PROGNOSEN Fortsatt försvagning på länets arbetsmarknad Arbetsförmedlingens konjunkturbarometer visar en tydlig fortsatt nedgång på arbetsmarknaden i Västernorrlands

Läs mer

Stockholmskonjunkturen hösten 2004

Stockholmskonjunkturen hösten 2004 Stockholmskonjunkturen hösten 2004 Förord Syftet med följande sidor är att ge en beskrivning av konjunkturläget i Stockholms län hösten 2004. Läget i Stockholmsregionen jämförs med situationen i riket.

Läs mer

Dämpad arbetsmarknad - minskande sysselsättning

Dämpad arbetsmarknad - minskande sysselsättning PROGNOS 2012: Arbetsmarknad Blekinge Län Dämpad arbetsmarknad - minskande sysselsättning ÅTERHÄMTNINGEN PÅ LÄNETS ARBETSMARKNAD HAR STANNAT AV 2010 års sysselsättningstillväxt har fortsatt under 2011 men

Läs mer

PROGNOS hösten Arbetsmarknadsutsikter Gävleborgs län

PROGNOS hösten Arbetsmarknadsutsikter Gävleborgs län PROGNOS hösten 2012 Arbetsmarknadsutsikter Gävleborgs län Uppföljning av efterfrågan på varor och tjänster Källa: Arbetsförmedlingens intervjuundersökning *Arbetsförmedlingens konjunkturindex: Beskriver

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Dalarnas län i slutet av augusti 2013

Mer information om arbetsmarknadsläget i Dalarnas län i slutet av augusti 2013 2013-09-11 Mer information om arbetsmarknadsläget i Dalarnas län i slutet av augusti 2013 Något minskad omsättning till arbete i augusti men fortfarande högre nivå än i riket Under augusti påbörjade drygt

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Hallands län i slutet av maj månad 2012

Mer information om arbetsmarknadsläget i Hallands län i slutet av maj månad 2012 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Halmstad, 15 juni 2012 Sara Andersson, Arbetsförmedlingen Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Hallands län maj 2012 8 964 (6,0%) 4 502 kvinnor (6,2%)

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Hallands län februari månad 2016

Arbetsmarknadsläget i Hallands län februari månad 2016 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Peter Nofors Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Hallands län februari månad 2016 Svagt minskad arbetslöshet i februari Arbetslösheten har varit oförändrad i

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Västernorrlands län i slutet av december månad 2012

Mer information om arbetsmarknadsläget i Västernorrlands län i slutet av december månad 2012 2013-01-11 Mer information om arbetsmarknadsläget i Västernorrlands län i slutet av december månad 2012 Lediga platser Antalet nyanmälda lediga platser i Västernorrlands län har sedan april 2012 minskat

Läs mer

Arbetsmarknadsutsikter Jämtlands län

Arbetsmarknadsutsikter Jämtlands län Arbetsmarknadsutsikter 2012-2013 Jämtlands län Välkomna! Johan Tegnhed, arbetsförmedlingschef Östersund, 010-487 02 37 Maria Salomonsson, utredare, 010-487 67 19 Något fler nyanmälda platser senaste månaderna

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Hallands län i juli månad 2016

Arbetsmarknadsläget i Hallands län i juli månad 2016 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Peter Nofors Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Hallands län i juli månad 2016 Arbetslöshet fortsätter öka i Halland Sedan drygt ett år tillbaka ökar arbetslösheten

Läs mer

PROGNOS Arbetsmarknad Hallands län

PROGNOS Arbetsmarknad Hallands län PROGNOS 2013 Arbetsmarknad Hallands län 1 prognosen Svag utveckling på den halländska arbetsmarknaden 2013 Den svenska ekonomin har under en lång period varit starkare än de flesta andra europeiska länders

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Hallands län i september månad 2015

Arbetsmarknadsläget i Hallands län i september månad 2015 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Peter Nofors Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Hallands län i september månad 2015 Arbetslöshet fortsätter öka i mellersta Halland Kungsbacka har fortfarande

Läs mer

Arbetsmarknadsläget september 2014 Skåne län

Arbetsmarknadsläget september 2014 Skåne län INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Malmö, 10 oktober 2014 Thomas Behrens Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget september 2014 Skåne län De senaste beräkningarna av nationalräkenskaperna som publicerades

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Hallands län januari månad 2017

Arbetsmarknadsläget i Hallands län januari månad 2017 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Peter Nofors Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Hallands län januari månad 2017 Arbetslösheten ökar sedan ett år tillbaka Arbetslösheten har ökat i stort sett

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Uppsala län augusti 2014

Arbetsmarknadsläget i Uppsala län augusti 2014 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Stockholm, september månad 2014 Therese Landerholm Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Uppsala län augusti 2014 Inskrivna arbetslösa i Uppsala län augusti 2014

Läs mer

för PROGNOS våren 2011 Sammanfattning av Arbetsmarknadsutsikterna för Jönköpings län 2011-2012

för PROGNOS våren 2011 Sammanfattning av Arbetsmarknadsutsikterna för Jönköpings län 2011-2012 för PROGNOS våren 2011 Sammanfattning av Arbetsmarknadsutsikterna för Jönköpings län 2011-2012 Arbetsmarknadsutsikterna för Jönköpings län är en del av Arbetsförmedlingens prognosarbete. På vår webbplats

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Hallands län april månad 2015

Arbetsmarknadsläget i Hallands län april månad 2015 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Peter Nofors Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Hallands län april månad 2015 Arbetslöshet minskar inte längre Arbetslösheten har minskat sedan början av 2014.

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning 2 Arbetsmarknadsutsikter för Kalmar län Innehållsförteckning SAMMANFATTNING...3 SVAGARE ARBETSMARKNAD MED STIGANDE ARBETSLÖSHET...3 MINSKAD EFTERFRÅGAN PÅ VAROR OCH TJÄNSTER...3 Arbetslösheten ökar...3

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Hallands län i september månad 2016

Arbetsmarknadsläget i Hallands län i september månad 2016 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Peter Nofors Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Hallands län i september månad 2016 Arbetslösheten fortsätter att öka i Halland Kungsbacka har fortfarande den

Läs mer

Arbetsmarknadsutsikter 2012 Jämtlands län

Arbetsmarknadsutsikter 2012 Jämtlands län Arbetsmarknadsutsikter 2012 Jämtlands län Välkomna! Johan Tegnhed, arbetsförmedlingschef Östersund, 010-487 02 37 Maria Salomonsson, utredare, 010-487 67 19 Något färre nyanmälda platser senaste månaderna

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Hallands län i oktober månad 2016

Arbetsmarknadsläget i Hallands län i oktober månad 2016 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Peter Nofors Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Hallands län i oktober månad 2016 Arbetslösheten fortsätter att öka i Halland Arbetslösheten i länet ökar sedan

Läs mer

Småföretagsbarometern

Småföretagsbarometern Småföretagsbarometern Sveriges äldsta och största undersökning av småföretagarnas uppfattningar och förväntningar om konjunkturen Våren 2012 GÄVLEBORGS LÄN Swedbank och sparbankerna i samarbete med Företagarna

Läs mer

PROGNOS 2014 2015 Arbetsmarknad Jönköpings län

PROGNOS 2014 2015 Arbetsmarknad Jönköpings län PROGNOS 2014 2015 Arbetsmarknad Jönköpings län 1 PROGNOSEN Länets arbetsmarknad återhämtar sig En god utveckling av den inhemska efterfrågan, tillsammans med en global konjunktur som långsamt återhämtar

Läs mer

Småföretagsbarometern

Småföretagsbarometern Småföretagsbarometern Sveriges äldsta och största undersökning av småföretagarnas uppfattningar och förväntningar om konjunkturen Hösten 2012 VÄRMLANDS LÄN Swedbank och sparbankerna i samarbete med Företagarna

Läs mer

Sammanfattning av arbetsmarknadsåret 2012 i Jämtlands län och arbetsmarknadsläget december 2012

Sammanfattning av arbetsmarknadsåret 2012 i Jämtlands län och arbetsmarknadsläget december 2012 2013-01-11 Sammanfattning av arbetsmarknadsåret 2012 i Jämtlands län och arbetsmarknadsläget december 2012 Färre av de sökande fick jobb under 2012 Under 2012 påbörjade ca 11 120 av samtliga inskrivna

Läs mer

Prognos 2012 Uppsala län: Återhämtningen på arbetsmarknaden upphör

Prognos 2012 Uppsala län: Återhämtningen på arbetsmarknaden upphör Prognos 2012 Uppsala län: Återhämtningen på arbetsmarknaden upphör Omsvängningen i ekonomin har gått snabbt. Under våren 2011 var tillväxten i Sverige stark och företagens framtidsförväntningar mycket

Läs mer

Arbetsmarknadsläget november 2014 Skåne län

Arbetsmarknadsläget november 2014 Skåne län INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Malmö, 12 december 2014 Thomas Behrens Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget november 2014 Skåne län Arbetsmarknadsläget i Skåne har förbättrats under de senaste månaderna

Läs mer

Sara Andersson, Analysavdelningen. av utvecklingen. indikerar tillväxt. nedgångar år. historiska snittet. Arbetsförmedlingen

Sara Andersson, Analysavdelningen. av utvecklingen. indikerar tillväxt. nedgångar år. historiska snittet. Arbetsförmedlingen MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Halmstad, 8 november 2013 Sara Andersson, Arbetsförmedlingen Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Hallands län, oktober 2013 10 217 (6, 7%) 4 748 kvinnor

Läs mer

Arbetsmarknadsläget september 2013 Skåne län

Arbetsmarknadsläget september 2013 Skåne län INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Malmö, 11 oktober 2013 Thomas Behrens Analysavdelningen Inskrivna arbetslösa i Skåne län september 2013 62 020 (10,4 %) 28 112 kvinnor (9,7 %) 33 908 män (11,0 %) 14

Läs mer

Tillväxt och utveckling i Göteborgsregionen

Tillväxt och utveckling i Göteborgsregionen Rapport 2014:10 Regionutvecklingssekretariatet Tillväxt och utveckling i Göteborgsregionen Tillväxt och utveckling i Göteborgsregionen ingår i en serie rapporter som beskriver förutsättningar för tillväxt

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Hallands län i juli månad 2015

Arbetsmarknadsläget i Hallands län i juli månad 2015 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Peter Nofors Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Hallands län i juli månad 2015 Arbetslöshet fortsätter öka men bara i södra Halland Arbetslösheten ökar för tredje

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Örebro län oktober månad 2016

Arbetsmarknadsläget i Örebro län oktober månad 2016 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Fredrik Mörtberg Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Örebro län oktober månad 2016 Utrikes födda kommer ut i arbete Av samtliga personer som var inskrivna på

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Västra Götalands län i slutet av december månad 2010

Mer information om arbetsmarknadsläget i Västra Götalands län i slutet av december månad 2010 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Göteborg, 17 januari 2011 Jens Sandahl, Arbetsförmedlingen Analysavdelningen Mer information om arbetsmarknadsläget i Västra Götalands län i slutet av december månad

Läs mer

Sara Andersson, Analysavdelningen. konjunkturin. ndex. Både. industrins. inköpscheferna. det historiska. Arbetsförmedlingen

Sara Andersson, Analysavdelningen. konjunkturin. ndex. Både. industrins. inköpscheferna. det historiska. Arbetsförmedlingen MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Halmstad, 111 oktober 2013 Sara Andersson, Arbetsförmedlingen Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Hallands län, september 2013 10 102 (6, 7%) 4 785 kvinnor

Läs mer

PROGNOS 2013-2014 Arbetsmarknad Hallands län

PROGNOS 2013-2014 Arbetsmarknad Hallands län PROGNOS 2013-2014 Arbetsmarknad Hallands län 1 Kortprognosen_2013_Halland.indd 1 2013-06-24 09:28:16 prognosen Ljusare tider i sikte på länets arbetsmarknad Utsikterna för länets arbetsmarknad ser ljusare

Läs mer

Arbetsmarknadsläget maj 2015 Skåne län

Arbetsmarknadsläget maj 2015 Skåne län INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Malmö, 15 juni 2015 Thomas Behrens Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget maj 2015 Skåne län Arbetsmarknadsläget i Skåne har förbättrats under de senaste månaderna och

Läs mer

Sara Andersson, Analysavdelningen. återhämtningen. näringslivet. att. län minskade. det historiska. Arbetsförmedlingen

Sara Andersson, Analysavdelningen. återhämtningen. näringslivet. att. län minskade. det historiska. Arbetsförmedlingen MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Halmstad, 111 september 2013 Sara Andersson, Arbetsförmedlingen Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Hallands län, augusti 2013 9 995 (6,66 %) 4 749 kvinnor

Läs mer

Småföretagsbarometern

Småföretagsbarometern Småföretagsbarometern Sveriges äldsta och största undersökning av småföretagarnas uppfattningar och förväntningar om konjunkturen Hösten 2012 JÄMTLANDS LÄN Swedbank och sparbankerna i samarbete med Företagarna

Läs mer

Dämpas sysselsättningen av brist på arbetskraft?

Dämpas sysselsättningen av brist på arbetskraft? Konjunkturläget december 2 87 FÖRDJUPNING Dämpas sysselsättningen av brist på arbetskraft? Diagram 14 Brist på arbetskraft i näringslivet Andel ja-svar, säsongsrensade kvartalsvärden 5 5 Sysselsättningen

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Örebro län augusti månad 2016

Arbetsmarknadsläget i Örebro län augusti månad 2016 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Fredrik Mörtberg Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Örebro län augusti månad 2016 Färre fick arbete i augusti Av samtliga personer som var inskrivna på Arbetsförmedlingen

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Dalarnas län i december 2014

Arbetsmarknadsläget i Dalarnas län i december 2014 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Jan Sundqvist Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Dalarnas län i december 2014 Fått arbete I december fick 1 026 inskrivna vid Arbetsförmedlingen arbete. 642

Läs mer

Totalt inskrivna arbetslösa i Jönköpings län, april 2014 11 734 (6,9 %) 5 398 kvinnor (6,7 %) 6 336 män (7,0 %) 2 865 ungdomar 18-24 år (12,8 %)

Totalt inskrivna arbetslösa i Jönköpings län, april 2014 11 734 (6,9 %) 5 398 kvinnor (6,7 %) 6 336 män (7,0 %) 2 865 ungdomar 18-24 år (12,8 %) MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET 9 maj 2014 Andreas Mångs, Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Jönköpings län, april 2014 11 734 (6,9 %) 5 398 kvinnor (6,7 %) 6 336 män (7,0 %) 2 865

Läs mer

prognos arbetsmarknad

prognos arbetsmarknad prognos arbetsmarknad gotland 2010 Innehållsförteckning Sammanfattning...2 Arbetsmarknadspolitiska utmaningar...2 Fakta om prognosen...3 Definitioner...3 Sysselsättning och efterfrågan på arbetskraft...4

Läs mer

Aktuellt på Malmös bostadsmarknad

Aktuellt på Malmös bostadsmarknad Aktuellt på Malmös bostadsmarknad Stadskontoret Upprättad Datum: Version: Ansvarig: Förvaltning: Enhet: 2008.09.02 1.0 Anna Bjärenlöv Stadskontoret Strategisk utveckling Detta PM avser att kortfattat redogöra

Läs mer

Prognos Arbetsmarknad Halland 2010 och 2011

Prognos Arbetsmarknad Halland 2010 och 2011 Prognos Arbetsmarknad Halland 2010 och 2011 Prognos ARBETSMARKNAD HALLANDS LÄN ÅR 2010 OCH 2011 ÖKAD SYSSELSÄTTNING MEN FORTSATT HÖG ARBETSLÖSHET Länets gynnsamma läge mellan Göteborg och Skåne och med

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Hallands län december månad 2016

Arbetsmarknadsläget i Hallands län december månad 2016 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Peter Nofors Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Hallands län december månad 2016 Fler arbetslösa Arbetslösheten har ökat sedan våren 2015. Ökningen beror till

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Dalarnas län i slutet av november 2013

Mer information om arbetsmarknadsläget i Dalarnas län i slutet av november 2013 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Falun 18 december 2013 Jan Sundqvist Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Dalarnas i län november 2013 10 028 (7,5 %) 4 453 kvinnor (7,0 %) 5 575 män (8,0

Läs mer

PROGNOS våren Arbetsmarknadsutsikter Gävleborgs län

PROGNOS våren Arbetsmarknadsutsikter Gävleborgs län PROGNOS våren 2012 Arbetsmarknadsutsikter Gävleborgs län 60 Efterfrågan på varor och tjänster Andel av arbetsställen som bedömer ökning av efterfrågan på varor och tjänster minus andel av arbetsställen

Läs mer

MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET

MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Victor Tanaka Analysavdelningen Fått arbete Under december påbörjade 550 1 av alla som var inskrivna vid Arbetsförmedlingen i Blekinge någon form av arbete, det vill

Läs mer

Arbetsmarknad Dalarnas län

Arbetsmarknad Dalarnas län PROGNOS 2014 Arbetsmarknad Dalarnas län 1 Dalarnas län.indd 1 2014-01-08 17:16:07 prognosen Svag tillväxt, men stor efterfrågan på arbetskraft Arbetsmarknaden i Dalarna kännetecknas av en svag tillväxt,

Läs mer

PROGNOS 2014 2015 Arbetsmarknad Dalarnas län

PROGNOS 2014 2015 Arbetsmarknad Dalarnas län PROGNOS 2014 2015 Arbetsmarknad Dalarnas län 1 PROGNOSEN Många lediga jobb och lägre arbetslöshet Trots en mycket svag eller till och med negativ sysselsättningsutveckling de senaste åren har efterfrågan

Läs mer

KOMMENTARER TILL ARBETSMARKNADS- STATISTIKEN FÖR STOCKHOLM STAD SAMT INFORMATION FRÅN ARBETSFÖRMEDLINGEN AVSEENDE ARBETSMARKNADSLÄGET I STOCKHOLMS LÄN

KOMMENTARER TILL ARBETSMARKNADS- STATISTIKEN FÖR STOCKHOLM STAD SAMT INFORMATION FRÅN ARBETSFÖRMEDLINGEN AVSEENDE ARBETSMARKNADSLÄGET I STOCKHOLMS LÄN SOCIALTJÄNST- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN ARBETSMARKNADSAVDELN INGEN SID 1 (5) 2010-01-20 KOMMENTARER TILL ARBETSMARKNADS- STATISTIKEN FÖR STOCKHOLM STAD SAMT INFORMATION FRÅN ARBETSFÖRMEDLINGEN AVSEENDE

Läs mer

MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET

MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET 10 oktober 2014 Josef Lannemyr Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Jönköpings län september 2014 11 400 (6,7 %) 5 300 kvinnor (6,6 %) 6 100 män (6,8 %)

Läs mer

Arbetsmarknadsläge 2017 och utveckling inför 2018

Arbetsmarknadsläge 2017 och utveckling inför 2018 Arbetsmarknadsläge 2017 och utveckling inför 2018 Inledning Sverige har haft en period av uppåtgående och stabil tillväxt efter senaste nedgången efter greklands- och eurokrisen. Även om BNP-prognosen

Läs mer

Arbetslösheten minskar 2013 och fortsätter att minska 2014

Arbetslösheten minskar 2013 och fortsätter att minska 2014 Sammanfattning Sida: 1 av 7 Arbetsmarknadsutsikterna hösten 2013 Jämtlands län Prognos för arbetsmarknaden 2013-2014 Sammanfattning I Jämtlands län har arbetsmarknaden fortsatt att återhämta sig under

Läs mer

MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET

MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Victor Tanaka Analysavdelningen Antalet som fått arbete minskar kraftigt Under september påbörjade 700 1 av alla som var inskrivna hos Arbetsförmedlingen i Blekinge

Läs mer