Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare"

Transkript

1 Årsrapport Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare Halland 1 Årsrapport Innehåll 1. Sammanfattning Måluppföljning Effekt Goda exempel Risker Förbättringsområden Övrigt Sammanfattning Vi har skapat nya förutsättningar med möten genom arbetsplatsbesök, chefsmedlemsträffar och en ökad förutsättning att mötas i små grupper i den stora gruppen. Exempel på det sistnämnda är upplägget på träffar/utbildningar för förtroendevalda och på årsmöte. Vi träffar politiker, tjänstemän, personalchefer, förvaltningschefer, enhetschefer och sjukhuschef kontinuerligt i olika mötes forum. Med dessa förändringar genom kontinuerliga möten med beslutsfattare på olika nivåer är vi en självklar part i vårdens alla korridorer. Vi finns där för att kunna påverka i hälsoarbetet, värderingsarbetet och arbetsmiljöarbetet. Vi är självklara i sakfrågor där arbetsgivare i länet behöver ta del av vår kunskap innan beslut. Vi är inlyssnande, lyhörda, trovärdiga och förändringsbenägna om det är i förbättringssyften. Vi syns i alla verksamheter och har börjat vår resa till att skapa mer öppenhet, tillgänglighet och vi är ärliga. Vi har ökat i medlemsantal och satt oss som organisation i fokus. Vi kommer fortsätta arbetet med att bli ännu fler och synliggöra våra olika professioner genom olika fokus och arbetssätt. 1 (9)

2 2. Måluppföljning Medlemsstöd Vårdförbundet verkar för att utveckla och stärka yrket samt främja den enskilde individens utveckling i sin yrkesroll. Vid flertalet tillfällen under året träffade vi medlemmar och stöttade dem i olika frågor som handlade om enskilda ärenden som t ex arbetsskade- och rehabiliteringsärenden. Vi fanns tillhands genom att synas i länet. Vi fanns tillgängliga genom Vårdförbundet direkt, webben och på sociala medier. Vi fanns lokalt även tillgängliga via mail och telefon. Aktiviteter som genomfördes var följande: Uppdraget som regionalt skyddsombud utvecklades. Chefsluncher genomfördes vid flera tillfällen under året. Det gav möjligheten att träffas som chef och ledare under trivsamma och lugna förhållanden. En del valde att mötas en och en, andra valde att i olika grupper träffas för att kunna ha dialoger i någon sorts av gemensamhet. De träffade ordförande och mötena upplevdes som chefernas guldkantsmöten. Samarbete med Sensus medlemsföreläsningar subventionerades i ämnena kommunikation, retorik, krishantering samt inriktning mot nästa steg i livet. Hallandsbloggen behövde utvecklas, därför försökte vi locka medlemmar att beskriva en dag på deras arbetsplats, några inlägg fick vi som direkta inlägg eller som beskrivningar som vi i styrelsen använde för att skriva blogginlägg. Bristande bemanning och dålig arbetsmiljö är en situation som blir allt vanligare i den halländska vården. Vi har på olika sätt arbetat med dessa viktiga frågeställningar, dels genom skrivelse till inspektionen för vård och omsorg, IVO och dels genom framställan till arbetsgivare och arbetsmiljöverket. Vi har genom påverkan i bland annat två kommuner och inom regionen fått arbetsmiljön på agendan. Därmed har vi också kunnat få igenom vissa ställda krav för att vi ska ha den arbetsmiljön vi har rätt till. En del av dessa arbeten pågår fortfarande och arbetsmiljön kommer alltid att vara på agendan. Det beslutades i styrelsen att vi aktivt skulle arbeta för att se över om provanställningarna som ökat i antal följde kollektivavtalet. Det togs fram faktaunderlag om provanställningar och intervjuer av de medlemmar som blivit anställda på den anställningsformen. Medlemsinformation om vad anställningsformen står för och det resulterade i medlemsrekrytering av en del som inte var medlemmar tidigare. Ett aktivt arbete med medlemsrekrytering och att behålla våra medlemmar. Målet var att ingen skulle lämna förbundet utan ett samtal kring medlemskapet eller lämna sitt förtroendeuppdrag utan ett samtal. Studenter och Högskolan Med syftet att rekrytera och att stärka våra professioner träffade vi studenter och högskolans lärare vid olika tillfällen under året. 2 (9)

3 Studenterna i T1 och T5 träffade vi på lunchmöten och även i samband med nollningen. Mötena har varit uppskattade och fyllda av givande diskussioner framför allt i T5 där mycket handlade om arbetsmiljö och lön, vilket ledde fram till ett reportage om nyblivna sjuksköterskors syn på vårdsommaren i Hallands Nyheter! Medlemsvärdet lyftes i alla sammanhang. Vi har även haft lunchträff med lärarna på Högskolan Halmstad där vi framförde vår oro kring indragningar av specialistutbildningar, vi lyfte Vårdförbundets visioner och diskuterade samarbete kring både AST och hur vi kan locka yrkesverksamma att forska och vidareutveckla vården i Halland. Studentambassadör finns i Halland sedan i januari. Då hon är samordnare för våra studerandemedlemmar har hon varit delaktig på styrelseträffar/möten och hon har även haft besök av Vårdförbundets studenthandläggare Erik Westberg. Hon har också deltagit i andra aktiviteter, både nationellt och lokalt. Vidare under 2014 så hade vi utdelning av C-stipendie för följande examensarbeten: Ta emot mig när jag faller. Partnervåldsutsatta kvinnors erfarenheter av mötet med hälso- och sjukvården. och Effekter av motiverande samtal vid prevention av hjärt- och kärlsjukdom D-stipendie delades under hösten ut till Äldres sexualitet och samliv ett samtalsämne äldre önskar att sjuksköterskan initierar. Vi syns Vårt motto i avdelning Halland har varit, och är: VI SYNS! Vi har utövat påtryckningar på kommunikations- och marknadsavdelningarna för att få fram enhetliga kläder i Vårdförbundets blå färg, profilprodukter och som visar vilka vi är. Vid alla arbetsplatsbesök, årsmöte, utbildningar, träffar med studenter och lärare har vi använt våra lila tröjor, svarta eller blå västar samt namnskyltar för att tydliggöra vilka vi är och att vi är styrelseledamöter. Vi skrev även en motion till kongressen om ämnet. Målet var att skapa en tillhörighet, delaktighet och igenkänning för medlemmar och att marknadsföra varumärket Vårdförbundet och stärka vi-känslan. Kollegial mötesplats Möjlighet till mötesplatser är en viktig tillgång för att skapa gemenskap och att stärka medlemmar i sin yrkesutövning och ta plats i den pressade arbetssituationen som finns. Vi har vid alla tillfällen som givits arbetat aktivt med att få till en vi-känsla i Vårdförbundet och att stärka medlemmarna i deras medlemskap. Aktiviteter som genomfördes var följande: Olika mötesplatser runt om i länet arrangerades. Det var biokvällar under Vårdförbundsveckan v.47 i Kungsbacka, 3 (9)

4 Halmstad och Varberg där syftet var just en kollegial mötesplats och vi passade även på att informera och visa bilder över vad som varit fokus under året. I mars månad var det lunchmöten i två av våra sex kommuner. Vi besökte Hylte och Laholm. Ämnen som diskuterades var arbetsmiljö, arbetssituation och lön. Under kongressen i maj ordnade de styrelseledamöter som var kvar på hemmaplan i Halland kongresshappening för medlemmarna. Det bokades bord på Harrys i Kungsbacka, Varberg och Halmstad där det informerades om kongressen, aktuella frågor, motioner och beslut. Samtidigt hjälptes de halländska kongressombud som deltog på kongressen åt att uppdatera vår facebook-sida under hela kongressen. Genom en medlemsresa till Lisebergs julmarknad i början av december skapades förutsättningar i arbetet att föra ut och förankra vår politik och även få in idéer och tankar till verksamheten. På bussen anordnades en quiz med frågor från allmänna bestämmelser och i hälso-tänket. Inför kalenderåret 2014 hade vi som målsättning att göra 20 stycken arbetsplatsbesök runt om i Halland och när vi nu summerar året blev det 60 stycken! Det har varit oerhört inspirerande och lärorikt att träffa alla dessa medlemmar på deras hemmaplan. Vilket arbete som utförs, och så många medborgare som berörs av våra medlemmars kunnande. Det skapade också en utveckling i vi känslan. Allt från vårdcentraler i Särö och Onsala i norr till Laholms kommun i söder, ambulans och vårdcentraler i Hylte och Ullared i öster, till sjukhusen i Halmstad, Varberg och Kungsbacka. Psykiatrin med mottagningar, slutenvård och öppenvårdsteam. Klinisk diagnostik, laboratorieverksamheten klinisk kemi, patologen, mikrobiologen och blodcentralerna, blandat med kollegorna inom röntgen, nuklearmedicin, ultraljud och klinisk fysiologi. Ja, detta var bara för att nämna några av alla de arbetsplatser som vi har haft privilegiet att besöka. Demokrati Rätten till möjligheten till delaktighet och medskapande stärker Vårdförbundet och dess medlemmar. Vi är en öppen och tillgänglig organisation med tydliga demokratiska processer. Förutom årsmötet genomfördes verksamhetsplaneringar, möten och politiska träffar i styrelsen. På flera av de politiska träffarna var samordnarna med och i syfte att stärka oss som ett gemensamt och tydligt förbund. Aktiviteter som genomfördes var följande: Möten med TCO-förbunden i Halland under året. Styrelsen hade grundutbildning för nya förtroendevalda. Som tidigare har vi grundutbildning på 6 dagar. 4 (9)

5 Kompetensutvecklingsdagar för alla förtroendevalda innehöll kongressförberedelser och djupdykning i olika motioner, mötesteknik, sociala medier, arbetsmiljö, försäkringsinformation, Lhbtq-föreläsare, temadag om lön med mera. Inför varje utbildningsdag har vi planerat utifrån vad som är aktuella frågor och vad som har efterlysts från förtroendevalda. Specifik utbildning för förtroendevalda med uppdrag på förvaltningsnivå eller motsvarande skräddarsyddes efter aktuella frågor och deras roll var kongressår och vi hade kongressförberedelser med möte i Malmö med Skånes kongressombud samt ett lunch-lunchmöte i Växjö med kongressombud från Blekinge, Kronoberg, Kalmar, Jönköping och Halland. Förutom detta träffades Hallands kongressombud vid ett par tillfällen. Målet var att ge alla kongressombud, ersättare och styrelse de bästa förutsättningarna inför kongressen. Efter kongressen förankrade vi de beslut som tagits och skapade den lokala plattformen vid de olika utbildningstillfällena/mötesplatserna som fanns. Årsmötet var i början av mars i Falkenberg. Vi ville förändra årsmötet till en trevlig mötesstund där vi kunde hämta kraft och känna att det är VI som vill, vågar och kan genom bland annat runda bordsplacering och fokus framåt. Nytänk i huret och vi syns och dessutom att få alla delaktiga och prata kring hur vi ska arbeta framöver. 15:53 handlade om jämställda löner och hos oss om ett tvärfackligt arbete att lyfta att vi som arbetar inom kvinnodominerande yrken inte får betalt längre än till 15:53 om arbetstiden sträcker sig till I Halland hade vi inne en debattartikel och vi formade ett mänskligt 15:53 i samband med detta. Påverkan Vårdförbundet ska verka för att påverka utvecklingen av hälso- och sjukvården och påverka utvecklingen i samhällsfrågor. Aktiviteter som genomfördes var: Målet vi hade var att uppmärksamma yrkesdagarna och utveckla samarbetet med yrkesföreningarna. Det blev uppmärksammande av yrkesdagarna i form av utlottning av tårtor och de som vann fick tårta levererad av styrelseledamöter. Fokus på biomedicinska analytiker under september och oktober innebar att det kunde läsas debattartiklar och reportage i halländska tidningar under den tiden. Vi hade även en bloggtävling där biomedicinsk analytiker hade möjlighet att berätta om sin dag eller skicka in en befintlig arbetsbeskrivning från sin arbetsplats och få den publicerad. 5 (9)

6 Fokus på röntgensjuksköterskor under november och december innebar debattartiklar som publicerades och det fanns en webbtävling med frågor som handlade om röntgentemat. Anordnade politikerträffar med frukost där samtliga partier (utom SD) bjudits in och valt att komma. En paneldebatt med politiker från de olika partierna ordnades på en utbildningsdag för förtroendevalda under våren. Medlemmarna hade möjlighet att maila frågor till denna dag. Ett av målen med mötena var att få igenom en viljeinriktning för AST. Men vi pratade även om arbetsmiljö och lön. Vi vidareutvecklade löneprocessen i att det är vårt avtal med arbetsgivaren. Vi hade fokus på att genom samordnarens medverkan stärka förtroendevald och chef på arbetsplatsen i att äga avtalet. Tryckte på gemensamma utbildningar och träffar för att lyfta processen ett steg till. Detta gjordes på Hallands sjukhus samtidigt som vi tryckte på förändringar inom andra förvaltningar och arbetsplatser också. Psykiatriförvaltningen och Närsjukvården är på väg in i en ny utvecklande process. Konceptet guldkantsmöten fortsatte under hela året som tidigare. Dialogen med förtroendevalda och medlemmar är en viktig del i styrelseuppdraget och har betydelse i medlemsrekryteringen. Vi hade som mätbart mål att mäta dessa möten i antalet medlemmar och antalet möten under året. Vi hade 27 guldkantsmöten med sammanlagt 375 medlemmar som samlades vid dessa tillfällen. 3. Effekt Studentträffarna är en viktig del i medlemsrekrytering och som arena att knyta ihop högskolevärlden med vårdvärlden. Kongressförberedelserna och framför allt lunch-lunchmötet i Växjö där upplägget var en minikongress underlättade för dem som åkte till kongressen. När man vet vad som ska ske kan tid och energi läggas på det som kongressen handlar om. Minikongressen var värdefull även för ersättarna som stannade på hemmaplan. Alla blev väl förberedda på vad som skulle hända under kongressen, och kände stor delaktighet. Vi syns-konceptet har vi lyckats väl med och fått det bekräftat genom mycket positiv feedback från medlemmar. Genom att vi verkligen SYNS på många olika arenor är vi en part/förbund att räkna med och stoltheten som vi känner över att vara vårdförbundare gynnar medlemsvärdet. Medlemsantalet har ökat från 3396 medlemmar 1/1-14 till /1-15, vilket innebär att vi blivit 110 fler vårdförbundare i Halland under detta år. 6 (9)

7 Föreläsning om Lhbtq och med innehållet hur bemötandet i vården ser ut och hur vi ser på det. Är vi så öppna som vi tror? Reflektion och fördjupning i dessa frågor är en viktig del och högaktuell fråga i vårt samhälle. Alla utbildningarna har mer eller mindre uppnått effekten att föra ut information och kunskap kring dels avtalsrätt, Vårdförbundets politik och våra förtroendevaldsuppdrag. Temadagen om lön som alltid är ett aktuellt ämne och viktigt att samtala kring löneprocessen och vår lönepolitiska idé, vilket också ger en fördjupad kunskap och att vi bär vår politik i löneöversynerna framöver. I Halland och inom Region Halland visar sig effekten genom att vi har kommit en bit i det partsgemensamma arbetet med löneprocessen och nu handlar det om att gå vidare till fler förvaltningar i detta arbete. Medlemsresans utveckling Tidigare år har det varit attraktivare att anmäla sig till medlemsresan som gått till Köpenhamn. I år ändrades konceptet till Liseberg och platserna tog inte lika fort slut som tidigare och färre anmälningar. Vi mötte medlemmar från en annan del av Halland än tidigare och även studerandemedlemmar, vilket var positivt. När en medlemsresa planeras så måste vi tänka på målet med resan och en viss tid ska vara restid så vi kan förmedla Vårdförbundets politik. 4. Goda exempel Kongresshappening gav ett mervärde för de medlemmar som deltog. De fick en inblick och djupare kunskap i vad Vårdförbundets politik står för. Arbetsplatsturnéer/besök Vi hade många under kort tid vilket upplevdes positivt, att vi finns och är för medlemmarna. För oss i styrelsen var det oerhört inspirerande och lärorikt att träffa alla dessa medlemmar på deras hemmaplan och få mer detaljkunskap kring deras arbetsuppgifter. Utbildningarna i löneprocessen Dessa utbildningstillfällen gjordes partsgemensamt och gav en rejäl skjuts i samarbetet kring lön! Vårdförbundet Hallands ledord är positiv, tillit, respekt, vilja och lyhörd. Långsiktigt mål för hela mandatperioden med att vara ett känt varumärke och korta delmål i det arbetet för styrelsen. Ett tydligt sätt att visa vad vi vill och där ingår konceptet vi syns som vi beskrivit tidigare och vilken effekt det har i ett lagtänk. 5. Risker Det finns en risk i att vi har bara en studentambassadör. För att skapa en bra grund och utvecklingsmöjlighet behöver vi en till som tar på sig detta uppdrag. Ju fler vi är i utföranden, desto mer styrka blir det i vår organisation. 7 (9)

8 En stor risk är att de flesta arbetsplatser har ett högt arbetstempo och brister i arbetsmiljön vilket medför att de fackliga mötena/utbildningarna prioriteras bort och vid arbetsplatsbesöken har det varierat om de haft tid eller inte. 6. Förbättringsområden Deltagandet i nollningen kan vi utveckla till nästa år då det var många studenter där som visade intresse för Vårdförbundet och ville bli medlemmar. Samarbetet med studentambassadören i Halland/studenthandläggaren för Vårdförbundet behöver utökas med gemensamma aktiviteter. Skapa förutsättningar för att ha minst två studentambassadörer som knyts nära styrelsen. Fortsatt samverkan med högskolans lärare är identifierat som ett viktigt forum kring många viktiga områden, både vad gäller studentmedlemmar, yrkesverksamma medlemmar och för att lyfta Vårdförbundets idéer och visioner. Vi har en viktig roll som kontaktväg och bollplank och denna behöver utökas. Arbetsplatsbesöken hos privata arbetsgivare behöver bli fler och genom att de blir fler så ökar vi även chanserna att kunna rekrytera fler förtroendevalda inom det området. Arbetsplatsturnéer/besöken fortsätter och huret utvecklas vidare genom att koncentrera arbetsplatsbesöken under en period istället för att sprida ut det under hela året. Under 2014 hade vi en paneldebatt med halländska politiker. Inför detta hade vi samlat ihop frågor vilket var uppskattat både från de som var delaktiga och från våra lokala politiker då det kom upp mycket bra förslag till förbättringar som våra politiker kunde ha förståelse för och kunna använda sig av i sitt beslutsfattande. Vi planerar att göra om detta under 2015 men utveckla huret till en mer samtalsmodell. Tema för året 2015 med fokus hälsa i balans i det vi gör. Istället för tårta så blir det frukt, vi kommer att handla varor som är fairtrade-märkta när vi har möjlighet och ett annat exempel på temat är förändringen från kongresshappening som after work till promenader med grillning/picknick istället. Fortsatt arbete med löneprocessen i Halland och få med någon kommun i detta arbete är nästa steg. Det pågår ett arbete med en nationell grundutbildning men fram till den är klar så förbättrar vi i Halland våra utbildningar. Planeringar och genomförande i upplägg och vem som är kursledare vid de olika tillfällena beroende på ämnet för utbildningen. Detta är en kvalitetssäkring av utbildningarna till våra förtroendevalda. 8 (9)

9 15:53 blir 15:5x Vi kommer att fortsätta värderingen av våra yrken högt upp på agendan. Tillsammans med de som vill samarbeta med oss kommer vi synliggöra att kvinnor och män som arbetar inom kvinnodominerande yrken tjänar alldeles för lite och det är dags för en förändring. 7. Övrigt Resekortet är billigare att använda sig av inom Halland än att boka via Tranås resebyrå. Fler nationella mötesplatser är av största vikt för att nå en ännu större vi känsla och skapad förståelse och inlevelse i vår organisation men också i vår politik. 9 (9)

Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare Gävleborg 1 Anna Bergström

Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare Gävleborg 1 Anna Bergström Årsrapport Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare 2016-01-04 2016-04-07 Gävleborg 1 Anna Bergström Årsrapport Innehåll 1. Sammanfattning... 1 2. Måluppföljning... 3 3. Effekt... 5 4.

Läs mer

Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare. 2014-12-29 2015-01-12 Värmland 0,5 ES/EA

Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare. 2014-12-29 2015-01-12 Värmland 0,5 ES/EA Årsrapport Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare 2014-12-29 2015-01-12 Värmland 0,5 ES/EA Årsrapport Avdelning Värmland Innehåll 1. Sammanfattning... 1 2. Måluppföljning... 2 3. Effekt...

Läs mer

Ledamot i avdelningsstyrelse

Ledamot i avdelningsstyrelse Ledamot i avdelningsstyrelse Inledning Du som är avdelningsstyrelseledamot är en idéburen ledare och demokratiskt vald av medlemmar vid ett årsmöte. Tillsammans med de andra i styrelsen leder, samordnar

Läs mer

Välkommen till avdelningsråd December 2018, Ronneby Brunn

Välkommen till avdelningsråd December 2018, Ronneby Brunn Välkommen till avdelningsråd December 2018, Ronneby Brunn 2018-12-05 1 Dagens innehåll Vad gör vi här? Nationellt i Vårdförbundet och omvärlden Summering av året 2019 tänk och mötesplan 12.15 LUNCH 13.00

Läs mer

Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare Jämtland 1 Roger Bergebo

Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare Jämtland 1 Roger Bergebo IL RDFÖRBUNDET Årsrapport Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare 2016-01-12 2017-01-19 Jämtland 1 Roger Bergebo Årsrapport Innehåll Innehåll 1 1. Sammanfattning 2 2. Måluppföljning 2

Läs mer

Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare

Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare Årsrapport Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare 2016-01-12 2018-01-24 Årsrapport Innehåll 1. Sammanfattning... 1 2. Måluppföljning... 2 3. Effekt... 3 4. Goda exempel... 5 5. Risker...

Läs mer

Årsrapport. Årsrapport. Innehåll. Jämtland Roger Bergebo. 1. Sammanfattning 2. Måluppföljning...

Årsrapport. Årsrapport. Innehåll. Jämtland Roger Bergebo. 1. Sammanfattning 2. Måluppföljning... Årsrapport VÅRDFÖRBUNDET Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare 2018-01-19 Jämtland 1 Roger Bergebo Årsrapport Innehåll 1. Sammanfattning 2. Måluppföljning......1... 2 2.1 Hälsa och

Läs mer

Vårdförbundet, avdelning Kalmar läns. Verksamhetsinriktning för 2012. kopplat till. kongressens strategier 2011 2014. Budget 2012

Vårdförbundet, avdelning Kalmar läns. Verksamhetsinriktning för 2012. kopplat till. kongressens strategier 2011 2014. Budget 2012 Vårdförbundet, avdelning Kalmar läns Verksamhetsinriktning för 2012 kopplat till kongressens strategier 2011 2014 Budget 2012 1 Vi väcker en genusdebatt om värderingen av välfärdens kunskapsområden Omvärldsspaning

Läs mer

Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare. 2015-01-05 2015-01-09 Uppsala 1 Monhed

Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare. 2015-01-05 2015-01-09 Uppsala 1 Monhed Årsrapport Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare 2015-01-05 2015-01-09 Uppsala 1 Monhed Årsrapport Innehåll 1. Sammanfattning... 1 2. Måluppföljning... 3 3. Effekt... 4 4. Goda exempel...

Läs mer

Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare A. Bergström

Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare A. Bergström Årsrapport Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare 2016-01-12 2019-01-21 1 A. Bergström Årsrapport Innehåll 1. Sammanfattning... 1 2. Måluppföljning... 3 3. Effekt... 3 4. Goda exempel...

Läs mer

Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare Västmanland Jani` Stjernström

Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare Västmanland Jani` Stjernström Årsrapport Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare 2016-01-12 2019-01-17 Västmanland Jani` Stjernström Årsrapport Innehåll 1. Sammanfattning... 2 2. Måluppföljning... 3 3. Effekt... 7

Läs mer

den professionella identiteten och förändra värderingen av yrket i samhället.

den professionella identiteten och förändra värderingen av yrket i samhället. Redo för framtiden Grattis, snart tar du examen och lämnar livet som student för att arbeta i ditt nya yrke. Du har ett spännande arbetsliv framför dig inom ett fantastiskt yrke som är självständigt, ansvarsfullt

Läs mer

Arbetsplatsbesök med syfte att rekrytera förtroendevalda

Arbetsplatsbesök med syfte att rekrytera förtroendevalda Arbetsplatsbesök med syfte att rekrytera förtroendevalda På arbetsplatser där det finns förtroendevalda har Vårdförbundet fler medlemmar. Genom att utse förtroendevalda på arbetsplatsen skapar vi bättre

Läs mer

Kommunikationsstrategi för Vårdförbundet

Kommunikationsstrategi för Vårdförbundet Kommunikationsstrategi för Vårdförbundet 2014-2018 Beslutad av förbundsstyrelsen i november 2014. Kommunikationsstrategin gäller förtroendevalda och medarbetare i Vårdförbundet. Kommunikationsstrategin

Läs mer

Delta i valet av förtroendevald En självklar rättighet!

Delta i valet av förtroendevald En självklar rättighet! Delta i valet av förtroendevald En självklar rättighet! Möten mellan medlemmar är en viktig del av Vårdförbundets organisation. Som medlem med stort inflytande medverkar du i en demokratisk process som

Läs mer

Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare. 2014-12-29 2015-01-12 Södermanland 1 Ulla Jordán

Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare. 2014-12-29 2015-01-12 Södermanland 1 Ulla Jordán Årsrapport Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare 2014-12-29 2015-01-12 Södermanland 1 Ulla Jordán Årsrapport Innehåll 1. Sammanfattning... 1 2. Måluppföljning... 3 3. Effekt... 4 4.

Läs mer

Vi är Vision. mål och hjärtefrågor. Förutsättningar för chefs och ledarskap. Hållbart arbetsliv mer arbetsglädje.

Vi är Vision. mål och hjärtefrågor. Förutsättningar för chefs och ledarskap. Hållbart arbetsliv mer arbetsglädje. Beslut, förbundsmötet 2016 Vi är Vision mål och hjärtefrågor Förutsättningar för chefs och ledarskap Hållbart arbetsliv mer arbetsglädje Löner och villkor Framtidens arbetsliv Fair Union Vi är Vision är

Läs mer

Protokoll Årsmöte Vårdförbundet Student 2015-05-10. 1. Årsmötet öppnas Vårdförbundet students ordförande Daniel Larsson öppnade årsmötet.

Protokoll Årsmöte Vårdförbundet Student 2015-05-10. 1. Årsmötet öppnas Vårdförbundet students ordförande Daniel Larsson öppnade årsmötet. liur VÄRDFÖRBUNDET Protokoll Årsmöte Vårdförbundet Student 2015-05-10 1. Årsmötet öppnas Vårdförbundet students ordförande Daniel Larsson öppnade årsmötet. 2. Val av mötesordförande Årsmötet valde Gunilla

Läs mer

Verksamhetsplan för RFSU Halland 2015

Verksamhetsplan för RFSU Halland 2015 Verksamhetsplan för RFSU Halland 2015 Organisation RFSU Halland är en religiöst och partipolitiskt obunden ideell förening för sexualupplysning och sexualpolitik som verkar i Hallands län. Lokalföreningen

Läs mer

arbetslivet. Vi är övertygade om att ju fler vi är, desto starkare är

arbetslivet. Vi är övertygade om att ju fler vi är, desto starkare är Vi är Unionen! Vem är du? Du vet bäst vad som är viktigt i ditt arbetsliv. Men det är tillsammans vi ser till att din tid på jobbet blir som du vill ha den. Vi är våra medlemmar och därför är våra viktigaste

Läs mer

Din lön och din utveckling

Din lön och din utveckling Din lön och din utveckling Din lön och din utveckling Du ska få ut så mycket som möjligt av ditt arbetsliv. Det handlar om dina förutsättningar, din utveckling och din lön. Du ska ha möjlighet att få en

Läs mer

VÅRDFÖRBUNDET Årsmöteshandlingar

VÅRDFÖRBUNDET Årsmöteshandlingar VÅRDFÖRBUNDET Årsmöteshandlingar Avdelning Södermanland Onsdag 28 september 2016 kl. 18.00 Hedenlunda Slott, Flen Förslag till föredragningslista årsmöte 2016 1 Årsmötets öppnande 2 Årsmötets sammankallande

Läs mer

Grundutbildning för förtroendevalda.

Grundutbildning för förtroendevalda. förtroendevalda. Nyvalda förtroendevalda Styrelseledamöter 3 + 3 + 2 dagar (8 dagar) Antal deltagare: ca 20 Ge kunskap som vägledning i vårt gemensamma uppdrag, utveckla och stärka yrket samt främja den

Läs mer

Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare. 2015-11-12 2016-02-29 Skåne 1.0 Mats Runsten

Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare. 2015-11-12 2016-02-29 Skåne 1.0 Mats Runsten Årsrapport Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare 2015-11-12 2016-02-29 Skåne 1.0 Mats Runsten Årsrapport Innehåll 1. Sammanfattning... 1 2. Måluppföljning... 2 3. Effekt... 3 4. Goda

Läs mer

Vi är Vision! Juni 2016

Vi är Vision! Juni 2016 Vi är Vision! Juni 2016 2 Inledning Under några år har vi tillsammans byggt Vision och vi har varit framgångsrika. Allt fler väljer att bli medlemmar i Vision. Vi växer för varje dag som går. Bilden och

Läs mer

Stadgar antagna vid kongressen 2014

Stadgar antagna vid kongressen 2014 Stadgar antagna vid kongressen 2014 1. Vårdförbundets grundläggande värderingar och ändamål Vårdförbundet är ett yrkesförbund som tillvaratar medlemmarnas fackliga intressen och utvecklingen av professionerna.

Läs mer

Medarbetar- och ledarskapsprogram

Medarbetar- och ledarskapsprogram Medarbetar- och ledarskapsprogram Antagen av kommunfullmäktige 2018-01-29 Ansvarig förvaltning: Kommunledningskontoret Ansvarig tjänsteman: Personalchef Innehåll Välkommen till Vaggeryds kommun... 3 Vision

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE

VERKSAMHETSBERÄTTELSE VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2009 AVDELNING GOTLAND Senast ändrad 2010-09-14 VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2009.docx liekl 1 (13) Ordförande har ordet Verksamhetsåret 2009 har varit utmanande och samtidigt utvecklande

Läs mer

Vårdförbundet avdelning Blekinge

Vårdförbundet avdelning Blekinge Vårdförbundet avdelning Blekinge Verksamhetsberättelse 20140101-20140507 Ledning och organisation Avdelningsstyrelse Avdelningsordförande Vice ordförande Styrelseledamot Styrelseledamot Styrelseledamot

Läs mer

Samtal om framtiden mot ny vision för Vårdförbundet

Samtal om framtiden mot ny vision för Vårdförbundet VÅRDFÖRBUNDET Samtal om framtiden mot ny vision för Vårdförbundet Förslag på frågor för dialog med medlemmar Hej förtroendevald! I Vårdförbundet arbetar vi tillsammans för att påverka hur våra yrken, vården

Läs mer

Punkt 12 Medlemsberättelser Medlemmar i Vårdförbundet 6 personligheter

Punkt 12 Medlemsberättelser Medlemmar i Vårdförbundet 6 personligheter Punkt 12 Medlemsberättelser Medlemmar i Vårdförbundet 6 personligheter 12. Medlemsberättelser Kongress 2011 1 (7) Lena, Sjuksköterska öppenvård Jobbet är utvecklande men stressigt. Den viktigaste orsaken

Läs mer

SAMMANSTÄLLNING VERKSAMHETSBERÄTTELSE

SAMMANSTÄLLNING VERKSAMHETSBERÄTTELSE SAMMANSTÄLLNING VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2008-2010 AVDELNING ÖREBR 1 PROFESSION Vi ska gemensamt påverka och utveckla våra yrken. Därför ska vi också vara med och påverka och utveckla utbildningarna. Utifrån

Läs mer

Guide till medlemsrekrytering

Guide till medlemsrekrytering Guide till medlemsrekrytering Vi är många medlemmar i Vårdförbundet idag, men vi kunde vara fler! Ju fler medlemmar vi är desto större möjlighet har vi att påverka och föra fram våra åsikter kring såväl

Läs mer

Det var en fröjd att läsa din inlämningsuppgift! Jag har nu godkänt den med A i betyg.

Det var en fröjd att läsa din inlämningsuppgift! Jag har nu godkänt den med A i betyg. Inlämningsuppgift Allmän kommentar: Hej Emilie! Det var en fröjd att läsa din inlämningsuppgift! Jag har nu godkänt den med A i betyg. Hoppas att du har anmält dig till steg 2 och 3, om inte så är det

Läs mer

Kongress mot Vision 2018 för Hälsa och Helhet

Kongress mot Vision 2018 för Hälsa och Helhet Kongress 2011..mot Vision 2018 för Hälsa och Helhet Vår vision 2018 för hälsa och helhet Introduktion Vision för hälsa och helhet Samtal vid borden; Presentation ; Vem är jag? Reflektion kring Visionen

Läs mer

VÅRDFÖRBUNDET Årsmöteshandlingar

VÅRDFÖRBUNDET Årsmöteshandlingar VÅRDFÖRBUNDET Årsmöteshandlingar Avdelning Södermanland Söndag 24 september kl.18:00 Pelles Lusthus, Nyköping Förslag till föredragningslista årsmöte 2017 1. Mötets öppnande 2. Prövning att mötet utlysts

Läs mer

För dig som läser till världens bästa yrke: läkare.

För dig som läser till världens bästa yrke: läkare. För dig som läser till världens bästa yrke: läkare. Medicine Studerandes Förbund är studentförbundet inom Sveriges läkarförbund Bli medlem och påverka din framtid nu Vi vet att det är tufft när det känns

Läs mer

Utmaningar med att införa ett uppgiftsoch medarbetarstyrt intranät. Martina Törnell, intranätansvarig martina.tornell@regionhalland.

Utmaningar med att införa ett uppgiftsoch medarbetarstyrt intranät. Martina Törnell, intranätansvarig martina.tornell@regionhalland. Utmaningar med att införa ett uppgiftsoch medarbetarstyrt intranät Martina Törnell, intranätansvarig martina.tornell@regionhalland.se Halland Alingsås Göteborg Borås Jönköping Kungsbacka Varberg Falkenberg

Läs mer

VÅRDFÖRBUNDET Årsmöteshandlingar

VÅRDFÖRBUNDET Årsmöteshandlingar VÅRDFÖRBUNDET Årsmöteshandlingar Avdelning Södermanland onsdag 3 oktober kl.18.00 Best Western Plaza Hotel, Eskilstuna Förslag till föredragningslista årsmöte 2018 1. Mötets öppnande 2. Prövning att mötet

Läs mer

Vår organisation. Kongress 2014. Hur ska vi jobba framöver?

Vår organisation. Kongress 2014. Hur ska vi jobba framöver? 1 Vår organisation Kongress 2014 2 Hur ska vi jobba framöver? Fackliga studier. Information och opinionsbildning. Kultur. Medlemsförsäkringar. Ekonomi och avgiftsfrågor. Medlemsutveckling. Klubbar, avdelningar

Läs mer

Kommunal och Vision tillsammans för ett bättre arbetsliv

Kommunal och Vision tillsammans för ett bättre arbetsliv Kommunal och Vision tillsammans för ett bättre arbetsliv Annelie Nordström, förbundsordförande Kommunal: Tanken med det här samarbetsavtalet är att vi tillsammans kan nå bättre resultat för våra medlemmar

Läs mer

Din lön och din utveckling

Din lön och din utveckling Din lön och din utveckling Lönepolitik? Statistik för ditt yrke? Hjärtefråga lön? På vision.se/lon hittar du till allt som rör din lön. Din lön och din utveckling Du ska få ut så mycket som möjligt av

Läs mer

Nationell handlingsplan för Vårdförbundets chefs- och ledarmedlemmar Förbundsstyrelsen december 2015 F.1.1 Utvecklingsområde

Nationell handlingsplan för Vårdförbundets chefs- och ledarmedlemmar Förbundsstyrelsen december 2015 F.1.1 Utvecklingsområde Nationell handlingsplan för Vårdförbundets chefs- och ledarmedlemmar 2016 Förbundsstyrelsen 17-18 december 2015 F.1.1 Utvecklingsområde Nationell handlingsplan för Vårdförbundets chefs- och ledarmedlemmar

Läs mer

Lönsamt Inför lönesamtalet

Lönsamt Inför lönesamtalet Lönsamt Inför lönesamtalet Vårdförbundets lönestrategi är individuell löne sättning och lokal lönebildning. Det innebär att din lön ska vara individuell och baseras på din kunskap, kompetens, erfarenhet

Läs mer

DIK:S STADGA. Antagen av DIK:s kongress 25 november 2012 DIK

DIK:S STADGA. Antagen av DIK:s kongress 25 november 2012 DIK DIK:S STADGA Antagen av DIK:s kongress 25 november 2012 DIK DIK organiserar akademiker utbildade inom dokumentation, information, kommunikation och kultur. Verksamheten utgår från DIK:s professioner. DIK

Läs mer

När tänkte du på dig själv senast?

När tänkte du på dig själv senast? Bli medlem du också! 8 av 10 läkare är redan med. När tänkte du på dig själv senast? Vi tänker på dig under hela din karriär 1 Vi tänker på dig under hela din karriär Som läkare har du ett viktigt och

Läs mer

Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare Halland 1 Margot Kamruddin

Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare Halland 1 Margot Kamruddin Årsrapport Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare 2018-12-21 2019-01-18 Halland 1 Margot Kamruddin Årsrapport 2018 Innehåll 1. Sammanfattning... 1 2. Måluppföljning... 3 3. Effekt...

Läs mer

Kongressprotokoll 5 maj 27 28 september 2011 Medlemsundersökning 2011 - tabellbilaga

Kongressprotokoll 5 maj 27 28 september 2011 Medlemsundersökning 2011 - tabellbilaga Kongressprotokoll maj september Medlemsundersökning - tabellbilaga ( Bilaga. Medlemsundersökning antal (%) antal (%) Biomedicinsk analytiker antal (%) Röntgen sjuksköterska antal (%) antal (%) Anställning

Läs mer

Högskolor, studenter mm

Högskolor, studenter mm Högskolor, studenter mm Bakgrund Inom ramen för projektet Tillsynsutveckling i Väst (TuV) var tyngpunkten utbildning i kommunikation och bemötande. I samband med att projektet avslutades togs en aktivitetsplan

Läs mer

MEDARBETARSKAP I REGION KRONOBERG VI SOM ÄR MEDARBETARE I REGION KRONOBERG SER VARANDRA OCH VÅR DEL I HELHETEN

MEDARBETARSKAP I REGION KRONOBERG VI SOM ÄR MEDARBETARE I REGION KRONOBERG SER VARANDRA OCH VÅR DEL I HELHETEN MEDARBETARSKAP I REGION KRONOBERG VI SOM ÄR MEDARBETARE I REGION KRONOBERG SER VARANDRA OCH VÅR DEL I HELHETEN ansvar engagemang respekt VÅRT GEMENSAMMA UPPDRAG: KRONOBERGARNAS BÄSTA Alla vi som är medarbetare

Läs mer

MedarBetarskap MÅngfald KompetenS ArbeTsmiljö Lön & Anställning Delaktighet LedarSkap Personalpolitiska program

MedarBetarskap MÅngfald KompetenS ArbeTsmiljö Lön & Anställning Delaktighet LedarSkap Personalpolitiska program MedarBetarskap MÅngfald KompetenS ArbeTsmiljö Lön & Anställning Delaktighet LedarSkap Personalpolitiska program Ett övergripande dokument för kommunens samtliga arbetsplatser i syfte med att skapa en ändamålsenlig

Läs mer

Vårdförbundet. Årsmöteshandlingar. Avdelning Södermanland Torsdagen 3 oktober kl Hotell Best Western Statt, Katrineholm

Vårdförbundet. Årsmöteshandlingar. Avdelning Södermanland Torsdagen 3 oktober kl Hotell Best Western Statt, Katrineholm Vårdförbundet Årsmöteshandlingar Avdelning Södermanland Torsdagen 3 oktober kl. 18.00 Hotell Best Western Statt, Katrineholm Förslag till föredragningslista årsmöte 2019 1. Mötets öppnande 2. Prövning

Läs mer

Enkät angående FoUiS aktiviteter år 2017 Hans Eriksson och Õie Umb Carlsson

Enkät angående FoUiS aktiviteter år 2017 Hans Eriksson och Õie Umb Carlsson Enkät angående FoUiS aktiviteter år 2017 Hans Eriksson och Õie Umb Carlsson I början av 2018 gjordes utskick av en webbaserad enkät till 1494 personer som deltagit vid en del av de aktiviteter som anordnades

Läs mer

När tänkte du på dig själv senast?

När tänkte du på dig själv senast? Bli medlem du också! 8 av 10 läkare är redan med. När tänkte du på dig själv senast? Vi tänker på dig under hela din karriär 1 Vi tänker på dig under hela din karriär Som läkare har du ett viktigt och

Läs mer

Handen på hjärtat självbestämmande, delaktighet och inflytande. Bara ord, eller?

Handen på hjärtat självbestämmande, delaktighet och inflytande. Bara ord, eller? Handen på hjärtat självbestämmande, delaktighet och inflytande. Bara ord, eller? Handen på hjärtat Kan metoden reflekterande samtal medverka till en högre grad av brukarnas upplevelse av självbestämmande,

Läs mer

Lönesamtalet. Att tänka på

Lönesamtalet. Att tänka på Lönesamtalet Att tänka på Bakgrund Sedan slutet av 1980-talet är individuell lönesättning Vårdförbundets lönestrategi. Individuell lönesättning och utvecklingssamtal stämmer bättre med vår syn på kunskap

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE för verksamhetsåret 2013

VERKSAMHETSBERÄTTELSE för verksamhetsåret 2013 002 Lundaavdelningen 1(5) VERKSAMHETSBERÄTTELSE för verksamhetsåret 2013 Till grund för Lundaavdelningens verksamhetsplanering finns förbundsmötets beslut och avdelningsstyrelsens tolkning av dessa. På

Läs mer

Karlsborgs kommun. Ledarskapspolicy. Bilaga 35 KF Diarienummer: Antagen:

Karlsborgs kommun. Ledarskapspolicy. Bilaga 35 KF Diarienummer: Antagen: Bilaga KF 7 201-0 - 0 Karlsborgs kommun Ledarskapspolicy Dokumenttyp: Policy Diarienummer: 66.201 Beslutande: Kommunfullmäktige Antagen: 201-0-0 Giltighetstid: Tillsvidare Dokumentet gäller för: Samtliga

Läs mer

Kompetenskriterier för ledare i Lunds kommun

Kompetenskriterier för ledare i Lunds kommun Kompetenskriterier för ledare i Lunds kommun Som ledare i Lunds kommun har du en avgörande betydelse för verksamhetens kvalitet. Du har stort inflytande på hur medarbetare presterar och trivs samt hur

Läs mer

Framtidens medlemskap i Vårdförbundet för studenter och nyexaminerade

Framtidens medlemskap i Vårdförbundet för studenter och nyexaminerade Framtidens medlemskap i Vårdförbundet för studenter och nyexaminerade Rapport från medlemmarna i Studentpanelen: Håkan Bäckman Ida Eriksson Miriam Isaksson Mettavainio Piaa Kinnunen Jenny Lindgren Gabriel

Läs mer

Vårdförbundet. Digital strategi. Antagen av förbundsstyrelsen april 2015

Vårdförbundet. Digital strategi. Antagen av förbundsstyrelsen april 2015 Vårdförbundet Digital strategi Antagen av förbundsstyrelsen april 2015 Innehållsförteckning Digital strategi vad är det och varför behöver vi en sådan?... 2 Digitala strategin utgår från kommunikationsplattform

Läs mer

En hållbar stad öppen för världen

En hållbar stad öppen för världen Medarbetar- och arbetsmiljöpolicy En hållbar stad öppen för världen Göteborg en stad för alla Vi som arbetar i Göteborgs Stad har ett gemensamt uppdrag, att tillgodose göteborgarnas behov och rättigheter.

Läs mer

Arbetsgivarrollen och kommunens uppdrag

Arbetsgivarrollen och kommunens uppdrag Arbetsgivarrollen och kommunens uppdrag Nya förskolan Kompetenta medarbetare med ett engagemang som känns och märks av de vi är till för! Agenda Vår personalpolitik, begreppet HR Halmstads kommuns HR-utmaningar

Läs mer

Demokratihandbok. Augusti Version 8. Del 4. Medlem. Skillnaden i förhållande till version 7:

Demokratihandbok. Augusti Version 8. Del 4. Medlem. Skillnaden i förhållande till version 7: Demokratihandbok Augusti 2016 - Version 8 Skillnaden i förhållande till version 7: Förbundsstyrelsen har, efter beslut vid mötet 7-9 juni gjort en uppföljning av de lokala årsmötena och som en konsekvens

Läs mer

FÖRHANDLINGSORDNING För förtroendevalda inom Privat/Statlig verksamhet samt Kyrkans avtalsområde

FÖRHANDLINGSORDNING För förtroendevalda inom Privat/Statlig verksamhet samt Kyrkans avtalsområde FÖRHANDLINGSORDNING För förtroendevalda inom Privat/Statlig verksamhet samt Kyrkans avtalsområde Vårdförbundet avdelning Halland Antagen av styrelsen Sida 1 av 5 Inledning Vårdförbundet avdelning Halland

Läs mer

Apotekare och receptarier samhällets läkemedelsexperter från forskning till hälsa. Mål för 2013

Apotekare och receptarier samhällets läkemedelsexperter från forskning till hälsa. Mål för 2013 Apotekare och receptarier samhällets läkemedelsexperter från forskning till hälsa Mål för 2013 1(5) Sveriges Farmacevtförbunds främsta uppgift är att utveckla och marknadsföra farmacevternas, apotekares

Läs mer

Tfn 0480-(4)5 02 20, Fax 0480-(4)5 02 25, November 2014

Tfn 0480-(4)5 02 20, Fax 0480-(4)5 02 25, November 2014 VISIONS-Nytt Vision kommunavdelning Kalmar, Skeppsbrogatan 55, Box 819, 391 28 Kalmar Ansvarig utgivare: Maj-Lis Lindberg Redaktör: Agneta Berg e-post agneta.berg@kalmar.se Tfn 0480-(4)5 02 20, Fax 0480-(4)5

Läs mer

Arbetsmiljöenkät 2011

Arbetsmiljöenkät 2011 Arbetsmiljöenkät 2011 SU total Kvalitetsområden Index Kvalitetsområden Diagrammet visar medarbetarnas omdöme på respektive kvalitets område. Bakom varje kvalitetsområde finns ett antal frågor som medarbetarna

Läs mer

Hållbar stad öppen för världen

Hållbar stad öppen för världen Medarbetar- och arbetsmiljöpolicy Hållbar stad öppen för världen Göteborg en stad för alla Vi som arbetar i Göteborgs Stad har ett gemensamt uppdrag, att tillgodose göteborgarnas behov och rättigheter.

Läs mer

Förtroendevald i avdelningsstyrelser och på arbetsplatser

Förtroendevald i avdelningsstyrelser och på arbetsplatser Förtroendevald i avdelningsstyrelser och på arbetsplatser Fastställd av förbundsstyrelsen 12 november 2015 2 [11] Innehållsförteckning Förtroendevald i avdelningsstyrelser och på arbetsplatser... 3 I Lärarförbundets

Läs mer

Vision Södertäljeavdelningen. Verksamhetsplan 2017

Vision Södertäljeavdelningen. Verksamhetsplan 2017 Vision Södertäljeavdelningen Verksamhetsplan 2017 Södertälje en del av världen I Södertälje kan vi verkligen känna av att vi är en del av världen på så många sätt. Södertälje har tagit ett stort ansvar

Läs mer

Med Tyresöborna i centrum

Med Tyresöborna i centrum Med Tyresöborna i centrum 2 Innehåll Vår arbetsgivare 4 Personalpolicyn 5 Delaktighet och samverkan 6 Hälsa och arbetsmiljö 7 Jämställdhet och mångfald 8 Förbättring och utveckling 9 Lön, lönebildning

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2017 FÖR VISION GÖTEBORG

VERKSAMHETSPLAN 2017 FÖR VISION GÖTEBORG VERKSAMHETSPLAN 2017 FÖR VISION GÖTEBORG INLEDNING OCH ÖVERGRIPANDE MÅL Vår verksamhetsplan för 2017 grundar sig i rapporten Vi är Vision och de hjärtefrågor som förbundsmötet 2016 beslutade om. Vi har

Läs mer

Kompetenskriterier för ledare i Lunds kommun

Kompetenskriterier för ledare i Lunds kommun LUNDS KOMMUN Box 41, 221 00 Lund kommunkontoret@lund.se www.lund.se Stortorget 7 Telefon (vx) 046-35 50 00 Produktion Personalavdelningen, Kommunkontoret Design www.mariannaprieto.com Foto Wirtén PR &

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2009-10-26

Verksamhetsberättelse 2009-10-26 Verksamhetsberättelse 2009-10-26 Avdelning Västerbotten Innehållsförteckning Avdelningens Mål 2009 sid 1 Verksamhetsplan 2009 sid 2 Ordförande har ordet sid 3 Medlemsutveckling sid 4 Kalendarium sid 5-8

Läs mer

FÖRHANDLINGSORDNING För förtroendevalda inom SKL/Pactas avtalsområde

FÖRHANDLINGSORDNING För förtroendevalda inom SKL/Pactas avtalsområde FÖRHANDLINGSORDNING För förtroendevalda inom SKL/Pactas avtalsområde Vårdförbundet avdelning Halland Antagen av styrelsen Sida 1 av 5 Inledning Vårdförbundet avdelning Halland har ansvaret för den lokala

Läs mer

Linköpings personalpolitiska program

Linköpings personalpolitiska program Linköpings personalpolitiska program Fastställd av kommunfullmäktige i april 2012 Linköping där idéer blir verklighet Linköpings kommun är en av regionens största arbetsgivare och har en bredd bland både

Läs mer

Bondegatan 21, 2 tr SE-116 33 Stockholm, Sweden Vxl +46 8 410 328 50 www.familjenpangea.se. Kommunikationsplattform 2012-2014

Bondegatan 21, 2 tr SE-116 33 Stockholm, Sweden Vxl +46 8 410 328 50 www.familjenpangea.se. Kommunikationsplattform 2012-2014 Bondegatan 21, 2 tr SE-116 33 Stockholm, Sweden Vxl +46 8 410 328 50 www.familjenpangea.se Kommunikationsplattform 2012-2014 Vårdförbundet 2 Innehåll Bakgrund Målgrupper Budskap Kommunikationsstrategi

Läs mer

En bransch att må bra i

En bransch att må bra i En sammanfattning av slutsatser och åtgärder 2012 2013 Lotta Linderson 2013-10-18 1 Bakgrund och syfte I december 2011 gjordes en medlemsundersökning med fokus på stress. Nära hälften av medlemmarna, 6019

Läs mer

Din lön en viktig fråga för Vårdförbundet

Din lön en viktig fråga för Vårdförbundet Vår lön Lönestatistik från 2016, baserad på uppgifter från Vårdförbundets egna medlemmar Fakta om löneprocessen Tips inför lönesamtal och löneförhandling Din lön en viktig fråga för Vårdförbundet Ett stort

Läs mer

Nu kraftsamlar hästnäringen för morgondagens hästjobb. Vår gemensamma målbild slår fast att vi vill ha en hästnäring som består av hållbara företag

Nu kraftsamlar hästnäringen för morgondagens hästjobb. Vår gemensamma målbild slår fast att vi vill ha en hästnäring som består av hållbara företag Nu kraftsamlar hästnäringen för morgondagens hästjobb. Vår gemensamma målbild slår fast att vi vill ha en hästnäring som består av hållbara företag och organisationer som bidrar till en trygg och attraktiv

Läs mer

Konkretisera kvalitetskriterierna göra dem möjliga att följa upp genom att föreslå ett antal mätbara nyckeltal, minst ett per kvalitetskriterium

Konkretisera kvalitetskriterierna göra dem möjliga att följa upp genom att föreslå ett antal mätbara nyckeltal, minst ett per kvalitetskriterium Kollegial mötesplats Mötesplatser ska entusiasmera, skapa tillhörighet, ge mod och kunskap för att inspirera och inspireras. Vårdförbundet skapar kollegiala mötesplatser, fysiskt och virtuellt, för våra

Läs mer

Tillsynsutveckling i Väst. kunskap, glädje, samverkan

Tillsynsutveckling i Väst. kunskap, glädje, samverkan Tillsynsutveckling i Väst kunskap, glädje, samverkan Detta var projektet 999 personer på 50 arbetsplatser Vi arbetar på Västsveriges miljömyndigheter Fokus på de mjuka frågorna Länsstyrelsen i Västra Götaland

Läs mer

DIK:s stadga. Antagen av DIK:s kongress 21 november 2015

DIK:s stadga. Antagen av DIK:s kongress 21 november 2015 DIK:s stadga Antagen av DIK:s kongress 21 november 2015 DIK DIK är facket för akademiker som arbetar eller studerar inom kultur, medier och kommunikation. Förbundet driver lön- och arbetsrättsliga frågor

Läs mer

Demokratihandbok. Version Del 4. Medlem UPPDATERINGSDATUM

Demokratihandbok. Version Del 4. Medlem UPPDATERINGSDATUM Demokratihandbok Version 6.2-2015 Del 4 Medlem 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 3. Medlem... 3 3.1 Rätt till medlemskap... 3 3.2 Medlems inträde och tillhörighet... 5 3.3 Medlems rättigheter... 6 3.4 Medlems åtaganden...

Läs mer

Kommunikationsstrategi för Tibro kommun

Kommunikationsstrategi för Tibro kommun Kommunikationsstrategi för Tibro kommun 1. Bakgrund, grundläggande begrepp 1.1 Vision Tibro 2017 Tibro kommun har tagit fram en framtidsvision, Vision Tibro 2017, samt ett antal program och aktiviteter

Läs mer

Välkomna till vårinternatet Avdelningsråd, Blekinge 1

Välkomna till vårinternatet Avdelningsråd, Blekinge 1 Välkomna till vårinternatet 2017 2017-01-31 Avdelningsråd, Blekinge 1 Vad kommer vi att samtala kring, få kunskap och information om och öva på under dagarna 08.30 Reflektion från gårdagen 09.00 Incheckning

Läs mer

Utvärderingen av samverkansarbetet bör ske på respektive samverkansnivå. Ansvarig för utvärderingen är centrala samverkansgruppen.

Utvärderingen av samverkansarbetet bör ske på respektive samverkansnivå. Ansvarig för utvärderingen är centrala samverkansgruppen. Mars 2019 Samverkan och arbetsmiljö Det centrala avtalet för samverkan och arbetsmiljö är utgångspunkten för de lokala avtal som tecknas. Som centrala parter uppmanar vi lokala parter att teckna samverkansavtal,

Läs mer

Linköpings personalpolitiska program

Linköpings personalpolitiska program Vårt engagemang gör idéer till verklighet Linköpings personalpolitiska program Fastställd av kommunfullmäktige i april 2012 Linköpings kommun linkoping.se Vårt engagemang gör idéer till verklighet Vår

Läs mer

Socialdemokraterna i Region Skåne tillsammans med Kommunal avdelning Skåne. Personalpolitik för Region Skåne 2010-2014

Socialdemokraterna i Region Skåne tillsammans med Kommunal avdelning Skåne. Personalpolitik för Region Skåne 2010-2014 Socialdemokraterna i Region Skåne tillsammans med Kommunal avdelning Skåne Personalpolitik för Region Skåne 2010-2014 Vår personal, verksamhetens viktigaste resurs Medarbetarna i Region Skåne gör varje

Läs mer

Kortfattad slutsummering, arbetsgrupp Kollegial Mötesplats Konkreta förslag på verksamhet, service och tjänster, kompetens och nyckeltal

Kortfattad slutsummering, arbetsgrupp Kollegial Mötesplats Konkreta förslag på verksamhet, service och tjänster, kompetens och nyckeltal FÖRUTSÄTTNINGAR Arbetsgruppen har nedan identifierat ett antal förutsättningar för att föreslagna aktiviteterna och struktur ska kunna genomföras och svara upp mot kvalitetskriterierna: Avstämning av medlemmens

Läs mer

Nu kraftsamlar hästnäringen för morgondagens hästjobb. Vår gemensamma målbild slår fast att vi vill ha en hästnäring som består av hållbara företag

Nu kraftsamlar hästnäringen för morgondagens hästjobb. Vår gemensamma målbild slår fast att vi vill ha en hästnäring som består av hållbara företag Nu kraftsamlar hästnäringen för morgondagens hästjobb. Vår gemensamma målbild slår fast att vi vill ha en hästnäring som består av hållbara företag och organisationer som bidrar till en trygg och attraktiv

Läs mer

FSAstuds verksamhetsplan för verksamhetsåret 2015

FSAstuds verksamhetsplan för verksamhetsåret 2015 FSAstuds verksamhetsplan för verksamhetsåret 2015 FSAstuds ska under verksamhetsåret 2015 koncentrera verksamheten till tre fokusområden: En starkare studentorganisation En yrkesidentitet redan under studietiden

Läs mer

Val av förtroendevald på arbetsplatsen

Val av förtroendevald på arbetsplatsen Val av förtroendevald på arbetsplatsen Delta i valet av förtroendevald en självklar rättighet! Valet av förtroendevald på arbetsplats ska vara en demokratisk process och den/de som ska företräda gruppen

Läs mer

ATT SYNAS PÅ ARBETSPLATSEN. Tips och råd hur du synliggör Försvarsförbundet på. din arbetsplats - guide för dig med fackligt uppdrag

ATT SYNAS PÅ ARBETSPLATSEN. Tips och råd hur du synliggör Försvarsförbundet på. din arbetsplats - guide för dig med fackligt uppdrag ATT SYNAS PÅ ARBETSPLATSEN Tips och råd hur du synliggör Försvarsförbundet på din arbetsplats - guide för dig med fackligt uppdrag foto: Thinkstock Om att synas Hur gör du för att ta kontakt med nyanställda

Läs mer

Behovsanpassad kompetensutveckling på vårdcentralen

Behovsanpassad kompetensutveckling på vårdcentralen Behovsanpassad kompetensutveckling på vårdcentralen Innehåll Förord Kap 1 Därför är kompetensutveckling viktig för verksamheten Så skapar du en bra arbetsmiljö Kap 2 Kap 3 Kap 4 Kap 5 Kap 6 Kap 7 Källor

Läs mer

VÄRDERINGAR VI STÅR FÖR!

VÄRDERINGAR VI STÅR FÖR! VÄRDERINGAR VI STÅR FÖR! I varje givet ögonblick gör varje människa så gott hon kan, efter sin bästa förmåga, just då. Inte nödvändigtvis det bästa hon vet, utan det bästa hon kan, efter sin bästa förmåga,

Läs mer

Medarbetar- och ledarpolicy

Medarbetar- och ledarpolicy www.hassleholm.se S Medarbetar- och ledarpolicy Policy Innehåll Medarbetar- och ledarpolicy 3 Tillsammans skapar vi Hässleholms kommun 3 Hässleholms kommun som arbetsgivare 3 Medarbetarskap 3 Ledarskap

Läs mer

Personalpolitisk plattform. för Landstinget i Värmland

Personalpolitisk plattform. för Landstinget i Värmland Personalpolitisk plattform för Landstinget i Värmland Den personalpolitiska plattformen ger stöd och vägledning för medarbetare, chefer och ledare i arbetet med att förverkliga den politiska visionen:

Läs mer

MEDARBETAR- OCH LEDARPOLICY. #mitthässleholm

MEDARBETAR- OCH LEDARPOLICY. #mitthässleholm #mitthässleholm Bilderna är hämtade från Hässleholms kommuns Instagram-konto. Medarbetare har fotograferat och publicerat bilder från sin arbetsvardag. Dela gärna dina historier, bilder och filmer och

Läs mer