Inkomna synpunkter till Trafikplanen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Inkomna synpunkter till Trafikplanen"

Transkript

1 1 Inkomna synpunkter till Trafikplanen Mitt förslag är en fortsättning av gång och cykelvägen längs med Stenskogsvägen ända ut till Backagården Jag bor med min familj i Yxnaholma vi och många med oss skulle vilja att cykelvägen som man har gjort på Maglasätevägen skulle fortsätta ut till Maglasäte. Det är många som går ut mot Maglasäte och fortsätter ut eller svänger av på Yxnaholmavägen för att sedan komma ut i Tjuvaröd. Det är 70 km på denna vägen och många kör betydligt fortare så det är inte så trivsamt att gå på denna vägen. Vi är ett antal barnfamiljer som har barn som går i skolan inne i Höör och skall behöva cykla på denna vägen och det känns inte bra. Eftersom det skall byggas ut mot Maglasäte i framtiden så slänger man inte pengarna i sjön för det blir bara fler och fler som kommer att använda denna cykelväg. Vägen är bred nog för att ta en bit till cykelväg typ det man har gjort på Industrigatan så behöver det inte bli så dyrt. Hoppas att ni förstår hur många det är som går, cyklar och går med barnvagn på denna vägen för vet man det så hade man nog tittat på detta och försökt komma fram till en lösning. Enligt mig är vägen mellan Höör och Bokeslund ej gång-och cykel säker för varken vuxna eller barn. Vägen är smal, trafikerad med hög hastighet och saknar belysning större del av vägen. Det bor en del vuxna och barn som använder sig av vägen för att komma till jobb, skola och fritidsaktiviteter. Dem senaste åren har inflyttningen till Bokeslund och Bokeshall ökat, framförallt barnfamiljer. Som boende på Åkersbergsområdet går jag längs Maglasätevägen varje dag till och från tåget. Gatan har en hastighetsbegränsning på 50 km, vilket inte många bilister håller. Det bor många barn i området. De flesta är fortfarande små, men åren går och snart kommer de att ge sig ut i trafiken. Att då behöva korsa vägen där flertalet bilister kör väldigt fort km/h är förenat med livsfara. Det verkar som de flesta bilister ser vägen som en startsträcka för att få upp en hög fart tills man kommer utanför Höör. Likadant åt andra hållet. Det finns ingen anledning att sakta ner förrän man kommer till kurvan vid Tjurasjö. Någon form av fartdämpande åtgärder behövs, så att folk begriper att det faktiskt är en tätortsgata och ingen landsväg. Vägen har blivit smalare, men bilisterna håller samma höga hastighet. Det var också undermålig snöröjning på gång/cykelbanan i vintras, vilket gjorde att man blev tvungen att ge sig ut i körbanan för att ta sig fram. Det var inte så trevligt när bilarna körde fort. För det första så har torget blivit fantastiskt fint! Vårt önskemål är att man satsar på 23:an mellan stora rondellen (idrottsplatsen) och rondellen med mackarna.

2 2 Problem: - det är få bilister som håller hastighetsbegränsningarna - vägen inbjuder mer till att köra 70 än 30/50 - när besökande kommer söderifrån är det pittoreskt och vackert fram till mackarna sen tar 70-talet vid an delar här effektivt av tätorten istället för att binda ihop den. Borde idag inte behöva vara den huvudväg som den varit tidigare, innan man byggde ut E 22an. Önskemål: - smalna av 23an mellan rondellerna. (alternativt fartkameror) - för en bättre image: gör sträckningen vackrare, sälj in Höör. Dölj eller snygga till vid Höörs plåt och ödetomten. Dessutom... Nu när E22an är utbyggd går det fortare att köra till Lund, Malmö via Hörby än mellan Ringsjöarna. Alltså finns det ingen anledning varför man inte ska leda in pendlartrafiken utåt Hörby-hållet till E22an. En avsmalning av 23an och skyltning av Malmö/E22an redan vid stora rondellen får fler att välja Hörbyvägen istället. Vilket innebär en minskad trafikbelastning för Ringsjöarna, Nyby, Gamla Bo etc. Jag ville bara lägga ytterliggare en röst på att utveckla cykelvägarna inom kommunen. Den som jag personligen skulle uppskatta att kommunen satsade på är S Rörumsvägen. Många barnfamiljer, hundägare och pensionärer bor längs med eller i områden som ligger längs med denna väg och det är alltid lika farligt att ta sig fram som fotgängare och cyklist på denna väg just för att vägen är väldigt smal. Jag personligen skulle också få möjlighet att pendla per cykel dagligen om S Rörumsvägen fick cykelväg. Jag är boende utefter Stenskogsvägen och upplever att den långa raka backen upp mot Tjuvaredsområdet allt för ofta utnyttjas som fartsträcka med avsevärt högre fart än tillåtet. Stundtals är det rena kapplöpningen mellan bilar och stora tunga motorcyklar, helt utan hänsyn tagen till korsningen Stenskogsvägen/ Kvarnstensvägen, som är mycket frekventerad. Barn passerar där ofta Stenskogsvägen både med cyklar och rullbrädor. Skolbussen brukar släppa av barn i korsningen. För att där få en säkrare korsning med lägre fart föreslår jag följande:

3 3 1. Vitmarkerad övergångsbana över Stenskogsvägen från busshållplatsen 2. Skylt för påminnelse om gällande fart, 50 km/tim. Detta är viktigt eftersom vägen inbjuder till hög fart 3. Alternativt farhinder med gupp Samtidigt vill jag påpeka att de allra flesta förare respekterar tillåten fart och kör försiktigt. Ytterligare en fråga man kan ställa sig är: Hur mycket väsen får en bil eller motorcykel göra vid gaspådrag? Många tycks njuta av att göra så mycket väsen som möjligt. Jag saknar en cykelväg mellan Ljungstorp och Jägersbo. Vi cyklar där dagligen med våra två barn till dagis och skola i Sätofta. Vägen är ganska smal, det kommer ofta bussar och det är i övrigt ganska mycket trafik. En cykelväg hade gjort det säkrare att cykla där och fler hade kanske vågat att göra det. Om cykelvägen sen hade fortsatt till närmsta affären i Ludvigsborg över Röinge hade det blivit ännu bättre. Nu ligger väl det mesta av den sträckan i Hörby kommun men man borde kunna cykla även över kommungränser. Som återinflyttad till Höör har jag önskemål om att ni arbetar för att fler tåg till Kastrup stannar i Höör och att det snarast installeras en hiss på Höörs station. Trappan i det gamla s k "toaletthuset" är farlig speciellt om man har tungt bagage. Skyltar en cykelväg till CityGross-området från t ex Hardy's eller Frosta Center och då menar jag hela vägen dit. När jag cyklar från CityGross-området finns en skylt i bostadsområdet - vid Hallonvägen tror jag - men inte fler för snabb cykelväg åter till centrum. Allvarligt begrundar och åtgärdar buskörningen. Nyanlagda gupp på t ex Storgatan är ine avskräckande, tyvärr. En hastighetsgräns på 30 km är mitt förslag. Önskar att ni påskyndar utbyggnaden av gång o cykelbanan mellan Jägersbo och Ljungstorp. Mycket tung trafik trängs dagligen med cyklister, joggare, hundrastare, barnvagnar mm på en smal trång väg utan gångbana! Varför gör ni i kommunen ingen cykelväg längs Thornbergsgatan vid skolorna så att barnen kan ta sig säkrare till skolan. Lärarna kan väl parkera sina bilar vid biblioteket istället för längs vägen där. Utanför XL längs med väg 13 borde det sättas upp avsmalningar så att trafiken sänker sin hastighet för den ligger oftast högre än 50 km/h.

4 4 Tack för att jag har fått lämna mina synpunkter. Enligt annons ser vi att trafikplan skall diskuteras Vi har tidigare påpekat att det finns ett stort behov av cykelväg till Maglasäte-Lillasäte området. Vägen är smal och åtminstone delen närmast Höör är ganska trafikerad. I Maglasäteområdet bor nu flera barn som är i skolåldern och ofta cyklar på denna väg. Vi ser ett stort behov av en speciell cykelväg för att öka säkerheten. Vi är en familj som bor i Maglasäte sedan ca 2 år och undrar varför man inte har byggt någon cykelväg hit? Vi finner detta lite konstigt då man har byggt cykelvägar till Sätofta, Ängsbyn och Frostavallen. Vi har barn som snart är i ålder att cykla till skolan själv, men vågar inte då man måste cykla på en väg med 70 km/h som hastighetsbegränsning. Ser framemot den dag vi här i Maglasäte också kan cykla till Höör bekymmersfritt. En annan fråga är varför man inte sänker hastigheten på Maglasätevägen? I jämförelse kan man säga att det skiljer 10 km/h på riksväg 13 och Maglasätevägen som går genom Maglasäte. Är detta rimligt? Vi hoppas att dessa frågor tas upp och ev besvaras. Angående trafikplanen för Höörs kommun: I och med utbyggnaden av Nya Sätoftavägen har korsningen Björkgatan Nya Sätoftavägen vid OKQ8 macken blivit mycket mer trafikfarlig. Vi som bor på Veterinärsområdet har ofta svårt att som gående/cyklister ta oss över till industriområdet (Lidl, Preem, Teba, Gelwel mm.). Jag skulle önska att man skapar ett tydligt övergångsställe i den här korsningen, annars blir man tvungen att gå ändå till rondellen för att korsa vägen. Kommer man med cykel på Björkgatan och ska över på cykelvägen på andra sidan, så är det inte lätt att se om det kommer bilar från rondellen eller Sätoftavägen, då de ofta svänger in med hög hastighet. Jag törs inte skicka mina barn ensamma till Lidl längre pga denna mycket osäkra korsning. Här behövs tydliga vägmarkeringar samt skyltar som upplyser bilisterna om eventuella gående och cyklister. Jag kan tyvärr inte komma till informationsmötet i kväll, men önskar att detta diskuteras under mötet. Jag saknar kommentarer och synpunkter angående gång och cykelvägar i området söder om Ängsbyn ner till Rolsberga. Vi som bor i detta område är helt avskurna från Höör om vi inte åker bil. På grund av att väg 23 inte alls är anpassad för den som vill gå eller cykla kan vi inte välja något annat sätt än bil att förflytta oss med. Det är synd eftersom det finns många vackra besöksmål (Bosjökloster,

5 5 Ringsjö Fisk, Klinta kryddor och grönt, Elisefarm m.fl.) och natursköna platser i området ( Pinedalen, Ringsjöns strand, Klinta skogen, Rövarkulan m.m.). Dessa platser går inte att nå med cykel eller till fots utan att riskera livet på väg 23. Söder om Snogeröd är det dessutom inte möjligt att åka buss till Höör utan att spendera flera timmar på resan. Det måste förbättras! Ser fram emot resultatet av alla kommunens planer! Jag/ vi cyklar ofta när vi har något ärende till Nya Torg i Höör. Jag upplever korsningen Centralgatan/ Södergatan som mycket obehaglig. Bilar som kommer på Centralgatan och ska upp Södergatan kommer i hög fart eftersom det är en brant backe i slutet av Centralgatan mot Södergatan. Sikten är dålig både för bilisten och för den som kommer cyklande på cykelbanan. Det finns ingen plan mark där bilar kan sänka hastigheten före korsningen med cykelbanan. Stenskogsvägen bör ses över i sin helhet. Hastighet, GC vägar, skolbussen m.m. när man planerar nya områden måste man försöka tänka på vilken/vilka ut och infartsvägar som blir naturliga för de boende. Flera personer vitnar om att enskilda vägar och oasfalterade småvägar används som ut/infart när det är svårt att komma ut på dom stora trafiklederna eller om man sparar tid genom att gena. flera röster höjs för att man inte skall "plåttra" med hastigheterna. Typ 50, 70, 50 igen osv. kommunen bör förbereda för alternativa bränslen och öppna för möjligheten för gas och el när marknadskrafterna är redo. mycket viktigt att förlänga Ringbussen till Rolsberga. GC-vägar från Ängsbyn och till /runt Rolsberga om möjligt förbereda för bredbandskablar vid all planering eller grävning. Vi är många längs med väg 23 som önskar en fortsatt cykelväg från (Höör) Ängsbyn bort till Rolsberga. Ligger en hel del affärer längs med vägen som man lättare och miljövänligare skulle kunna ta sig till. Skolan för alla barn utmed sträckan ligger nere i Gudmunstorp (ja även en förskola) och det skulle göra att fler föräldrar cyklar med sina barn till skolan. Tror nog att alla som cyklar RIngsjörunt skulle uppskatta att slippa cykla längs med väg 23 där de flesta kör långt över de tillåtna 90 km/h...

6 6 Jag är boende i Stanstorp och ser fram emot en separerad gång och cykelväg längs med stanstorpsvägen mellan Stanstorp och Nyby. Senaste åren har allt fler boenden omvandlats till permanentboende och därmed har även trafikbelastningen ökat. Andelen barnfamiljer har också ökat senaste åren vilket gör det önskvärt att kunna gå och cykla säkert när barnen besöker varandra. Idag är det otänkbart att ha med barn på egen cykel i samband med cykelutflykt eller låta barnen själva ta sig mellan kompisar i byn via cykel. För endast ett år sedan invalidiserades en äldre man när han gick längs med vägen. När kan vi förvänta att vi har en gång och cykelväg mellan Stanstorp och Nyby? Jag har läst att den finns med i översiktsplanen. Jag har läst om det mycket positiva i er översiktsplan för 2012 att det finns en plan att bygga en cykelväg mellan Höör och Hörby. När i tiden kommer denna att byggas? Det skulle göra att många av oss som bor i t.ex. Ludvigsborg kommer ta cykeln in till tågstationen i Höör för det är idag väldigt tung trafik på väg 13 ( 90 väg ) så man vågar inte cykla där. Tänk vad bra det vore för miljön om vi kunde cykla till tåget och slippa ta bilen eller hur? Boende längs Stenskogsvägen har vid flera tillfällen vädjat om att åtgärder vidtas för att skapa en lugnare trafikmiljö. Jag saknar emellertid just återkoppling och dialog när det gäller dessa åtgärder. Avsnittet mellan Åhusgatan och Ringvägen utgör en präktig, bred raksträcka, samtidigt som det är många barns väg till skolan och många bor längs med. Här behövs fartdämpande åtgärder! Trafiksituationen vid skolan i Tjörnarp har sedan länge varit uppe till diskussion. De ombyggnader som nu görs på Frostavägen har den fördelen att de skyddar gång och cykeltrafikanter men lämnar ändå en del att önska. Föreslår därför följande. 1. Frostavägen förses med parkeringsförbud. I dagsläget används gatan som parkeringsplats för somliga av de boende på gatan vilket hindrar trafiken. Speciellt med tanke på att gatan trafikeras av bussar flera gånger om dagen bör denna hållas så öppen som möjligt. 2. Området med parkeringsfickor längst ner på gatan, vid skolan, förses med en stark begränsning av parkeringstid. Förslagsvis max tio minuter. På så vis hålla platserna öppna för hämtning/ lämningstrafiken till skolan och det kaos som råder på morgnarna kan undvikas. 3. Den parkeringsplats som ligger mitt på gatan utökas med fler platser. Utrymmet finns och en utökning av platserna skulle möjliggöra för dels de boende att ställa sina bilar där istället för på gatan samt möta behovet av parkeringsplatser för skolans personal.

7 7 4. Saknas. 5. Avskärma utgångarna från skolgården mot gatan så att de ansluter direkt till den nya gång/cykelvägen. Stäng samtidigt möjligheten att gå ut från skolgården direkt ut på gatan/vändområdet så slipper vi ha barn springande och cyklande ute bland bilarna. 6. Ordna med fartbegränsande åtgärder på Landsvägen som går genom byn. I dagsläget förekommer mycket hög hastighet längs hela vägen. Speciellt känsligt är detta i korsningen med Frostavägen där enda övergångsstället finns för gångtrafiken från och till skolan. Efter djurparken och Bosjökloster är Höörs Mölla Höörs största besöksmål. Problemet är att möllan ligger i byn och har mycket trafik av bilar, lastbilar, mopeder etc. Något måste göras åt trafiken på Kvarngatan då möllan har sin utgång direkt ut mot gatan. Antingen bör gatan göras smalare (ej mötande trafik) alt. gupp som hindrar. De flesta kör betydligt fortare än 50 km här då gatan är rak. Många barnfamiljer bor utmed gatan numera vilket ökar risken för olyckor. Först och främst ber jag er att i n t e dra nya väg 23 genom Fogdarödsskogen! Det är en skog som används av många - såväl vandrare som joggare, skolklasser och svampplockare mm. En så fin 5-km slinga som ligger mycket nära samhället ska man vara rädd om! Jag hoppas att kommunen tänker satsa mer på cykelvägar! En längs väg 13 vore mer än önskvärt, liksom längs S:a Rörumsvägen (Jag skulle börjacykla istället för att köra bil om det fanns en där.) Överhuvudtaget känns vägarna söderut (Stanstorp, Sätofta) mer prioriterade än andra. Jag, som nyinflyttad i Bokehall, saknar, förutom cykelvägen, även ringbuss. Eftersom allt fler flyttar ut permanent till områdena längs S:a Rörumsvägen önskar jag att busstrafiken även skulle hitta dit. Förslag till trevlig cykling för hälsa och miljö Jag har tagit del av inkomna förslag. Mitt förslag är att utveckla cykelvägar som i första hand knyter ihop närliggande orter som ligger i kommunen. Många bor utanför Höör`s centrum och ska kunna ta sig framsäkert på cykel. Ett stort problem är att ta sig säkert på cykel från Höör till Norra Rörum och visa versa. Sedan stenkrossen och asfaltsverket blev förlagd mellan nämnda orter är det livsfarligt att cykla den vägen p.g.a. den stora ökningen av tung trafik.för att säkert kunna cykla den vägen bör cykelbana skapas. Det tunga trafiken är en fara för cyklisterna. Jag har cyklat mycket i södra Sverige, många av kommunerna har bra cykelvägar som knyter samman orterna i kommunen. Som boende längs Sätoftavägen har vi fått ett allt större problem med att kunna ta oss över Sätoftavägen utan att sätta vår och våra barns säkerhet på spel.

8 8 Sedan den Nya Sätoftavägen invigdes har fler och fler börjat köra för fort.(många håller ca.70 km/h och i vissa fall har vi sett bilar som håller över 100 km/h på kvällar.) Det händer minst ett par gånger i veckan att vi får skynda på för att inte riskera att bli påkörda. Sikten in mot Höör har blivit betydligt sämre då vägen går i en skarp kurva. Ett första steg kan vara att påminna bilisterna om gällande hastighet genom att sätta upp tydliga hastighetsskyltar. Många tror kanske att det är en 70-väg!?( Sedan 70-sträckan togs bort för några år sedan och ersattes med 50 km/h finns där ingen hastighetsskylt längs hela vägen som påminner om aktuell hastighet. Ett andra steg för att öka säkerheten för oss som måste korsa Sätoftavägen (i vårt fall flera gånger om dagen med små barn på cykel/ gående och när hunden rastas) är att göra chikaner med ett övergångs ställe vid den nya busshållplatsen. Detta fungerar utmärkt vid Jägersbo och längs Nybyvägen där man kan ta sig över vägen utan risk. Där vi bor ligger det 10 tomter till salu där säkert många kommer vara barnfamiljer som även de vill kunna korsa vägen lugnt och säkert. Vi hoppas ni fått en liten bild av det problem vi har med trafiken och sätter vår förhoppning till att ni tar detta på allvar, för vi vet att ni värnar om vår säkerhet! Ja, ni önskade åsikter ang. vägarna i kommunen. Här är våra ang. nya Sätoftavägen... Jag ska vara helt ärlig. Nya Sätoftavägen är enligt min/vår mening den sämsta och farligaste vägen i kommunen. Jag och min man har bott utmed vägen sedan 7år tillbaka och vi har med förskräckelse sett vilka idioter som färdas utmed vägen. När ni -06 sänkte hastigheten från 70km/h till nuvarande 50km/h trodde vi att situationen skulle bli bättre. Men icke då! Snarare har hastigheten ökat. Vi har påtalat detta tidigare och även pratat med våra kontakter inom Polisen. De har då sett till att stå utmed vägen mer frekvent. Det hjälper för en stund. Att inte det finns tydliga vägmarkeringar eller snarare felaktiga sådana bidrar inte heller till en lägre fart. Fortfarande 6år efter finns det 70- markeringar kvar på asfalten... Sedan ombyggnaden av vägen har det blivit än värre. Dagligen passerar bland annat flertalet skolbarn cykelvägen längsmed Sätoftavägen. Mellan infarten till Solistvägen och Ekbacken finns endast en smal betongklump som skiljer vägen och cykelvägen åt. Det känns oroväckande när dessa barn färdas här och bilar passerar i över 70km/h. Och tro mig, vi märker av när de kör för fort då hela trädgården fylls av vägdamm.. Mest skrämmande är det när lastbilar och bussar kör förbi i mycket höga hastigheter. Vi har själva barn och av oro för att det ska hända olyckor så vågar vi inte låta våra barn vistas ute på cykelvägen själva. Så att låta dem gå till lekplatsen en bit bort själva är uteslutet lika så att cykla till skolan utan vårt sällskap. Kan kanske verka nojigt men har man haft mopeder och annat inbrakande i staketet och häcken vid ett antal tillfällen så är det dumt att chansa. Har även varit med om avåkningar vintertid som drabbat oss fastighetsägare.

9 9 I och med busshållplatsens, den vid Solistvägen, tillkomst häromåret trodde vi att det skulle bli säkrare. Ett eventuellt farthinder, liknande det vid Jägersbo, hade önskats och framför allt ordentliga övergångsställen så att skolbarn och övriga bussresenärer säkert kan ta sig över vägen. Vägens utformning (bred vägbana och god sikt) lockar till höga hastigheter, buskörning och dumdristiga omkörningar av de fordon som håller hastigheterna (däribland jag själv). Ofta blir jag omkörd då jag enbart ska svänga in på min uppfart. Jag vet att fler boende i området har reagerat på de höga hastigheterna längsmed vägen och en del har även gjort skrivelser, anmälningar osv. Vi önskar: En trygg och säker väg med sänkt hastighet (alltså att folk håller det tillåtna 50km/h) och minskat trafikbuller och andra störningar. Farthinder av något slag, helst i anslutning av busshållplatsen, Solistvägen. Vilket är precis utan för vårt hus och den oskyddade cykelvägen. På så vis får bilisterna inte samma möjlighet att dra på utmed raksträckan mot Sätofta. Tydliga vägmarkeringar och hastighetsskyltar (t.ex saknas det 50-skyltar när man bl.a. svänger ut från Ekbacken där det är 30km/h). Säker cykel-/gångväg mellan Solistvägen och Ekbacken. Säkra övergångsställen. Jag och min familj har förhoppningen att kunna bo kvar längs vägen i många år till. Men då måste det till en lösning - framför allt med de höga hastigheterna. Vi hoppas och tror att ni tar till er våra åsikter och gör det bättre för alla som färdas längs nya Sätoftavägen. Majoriteten av fordonen som passerar vårt hus på Sätoftavägen, håller verkligen inte 50 km/h. Det varierar från 70 km/h och upp till extremerna när det bara tjuter till och någon far förbi i km/h. Vi bor längs Sätoftavägen och har följande synpunkter och önskemål kring vägen och trafiken på denna: 1. FARTHINDER Det behövs verkligen farthinder på flera ställen (i form av vägbulor och chikaner som på Guldkustvägen och vid Jägersbo)! Minimum vore Gupp/Chikan strax före Ekbacken (på väg mot Höör), vid busshållplatsen, samt där Nya Sätoftavägen möter den gamla Sätoftavägen, eftersom detta avsnitt är bebott på bägge sidor av vägen. Idealiskt vore att detta kombinerades med fartkameror i båda riktningar. 2. HASTIGHETSSÄNKNING TILL 30 km/h Sänkning av hastigheten till 30 km/h eller ännu hellre: gör om vägen till gårdsgata 30 km/h på avsnittet där det ligger hus på båda sidor (mellan Ekbacken och svängen där gamla Sätoftavägen möter den nya Sätoftavägen).

10 10 3. ÖVERGÅNGSSTÄLLE Utöver farthinder och sänkning av hastigheten till 30 km/h, behövs ett övergångsställe så att barn och vuxna på Dirigent-/Musikant-/den blivande Lergöksvägen kan gå över vägen säkrare och komma till busshållsplatsen. Som det är idag, är det med livet som insats man tar sig över vägen. Farthinder på Norrevärnsgatan önskas Vid utfart från Fogdarödsområdet måste sikten mot Hörby förbättras och 50-lapparna flyttas längre söderut Inför stoppförbud på delar av Järnvägsgatan och/eller flytta taxi till Bygglandsidan Jag har trädgård ut mot Industrigatan, vi vistas ganska mycket i trädgården.industrigatan är ju ganska hårt belastad med mycket trafik. Tunga lastbilar med släp, bussar, bilar, mc och mopeder.många av dessa trafikanter tror att Industrigatan är en motorväg och kör där efter, dvs fort, hastigheter upp mot hundra kilometer förekommer ganska ofta,alla tider på dygnet. Kan man göra något för att dämpa hastigheten, tex farthinder eller varför inte en fartkamera,innan något händer.höger regel gäller,men vid utfart från Violgatan finns vissa risker när du skall svänga vänster ner mot byn. Inför 30 km/h i alla bostadsområden. Enligt uppgift lär nio av tio fotgängare eller cyklister överleva om de blir påkörda i 30 km/h. Bara två av tio överlever en krock med ett fordon som kör 50 km/h. Var frikostlig med att bygga permanenta gupp i bostadsområdena om de boende så önskar. Reducera avståndet mellan blomlådor från dagens 50 meter till 30 meter och förläng säsongen. Biogasmack för oss som kör gasbil. De närmaste biogasmackarna i dagsläget är Eslöv och Hässleholm. Satsa mer på cykelleder och helst snabba A-B leder. Flaskhalsar/farliga korsningar: Rondellen Hörbyvägen Skolgatan: Cykling från Citygross längs väg 23 till Nya Sätoftarondellen går bra, förutom inför och direkt efter rondellen Hörbyvägen Skolgatan. Där försvinner helt sonika cykelbanan och man tvingas ut på körbanan. Järnvägsgatan Kungsgatan. En mardröm i om man kommer cyklandes från Tösernas. Som oftast kommer det upp bilister från vänster som kör ut med motorhuven över cykelbanan för att kunna se runt hörnan. -Enkelrikta vägen. Med förbjud för utfart från Kungsgatan till Järnvägsgatan. Ringvägen/Lärkgatan önskar att en asfaltskant läggs i anslutning till kantstenen så att det går lättare att cykla upp på cykelbanan.

11 11 Beröm! För de stolpar som sattes upp Mejerigatan/viadukten. Jag har varit nära att bli påkörd där åtskilliga gånger av bilister som velat gena över cykelbanan. Förslag på åtgärder: En biogasmack i stan för oss som tankar biogas Cykelväg hela Stenskogsvägens sträckning, även den sista biten över krönet Farlig korsning vid Tösernas (korsningen Järnvägsgatan-Kungsgatan) vid stationen bilister ser inte cyklister när de kommer upp för backen En samlad översyn av cykelvägarna så att barnen kan cykla säkert hela vägen till skolor och förskolor Sänkt hastighet och / eller permanenta hastighetsdämpande åtgärder i villakvarteren Många trottoarer är för smala för att barnvagnar/rullstolar/rullatorer ska kunna köra på dem överhuvudtaget, t ex längst Ringvägen bortanför polisstationen och behöver breddas. Jag anser, att kommunens satsning på gång- och cykeltrafik är bra, men lite tankar vill jag lämna: 1. Cykel- o gångvägar bör utvecklas, inte bara ut mot de yttre delarna av kommunen, utan även i centrum. 2. Konsekvent funktion o markering måste ske. Nu vet man inte från korsning till korsning vad som gäller på olika vägar gemensam för cykel o fotgängare eller separata för cykel- resp. gångvägar. Detta gäller de gamla banorna inne i centrum. 3. Onödiga hinder måste avlägsnas. Det finns tre punkter att nämna: prioritera snöröjning av cykel- o gångvägar, om det blir som i vintras, kan cyklister o rollatorer inte färdas på banorna, snön töar o fryser och vi får en knölig o isig väg, som tvingar ut oss på ännu smalare gator, snövallarna ligger ju kvar även där. Ska man stanna hemma under vintern när man är beroende av rollator? Ta bort alla onödiga reklamskyltar, som affärer o restauranger sätter ut och som placeras så, att de försvårar framkomligheten. Det gäller främst Höörs smalaste gata, nämligen Järnvägsgatan från Järnkällaren bort till Östergatan. Tidvis myckettrafikerat, övergångsställen vid stationen, kunder t Tösernas mm. Jernkällaren kan hänga sin reklamskylt på uteserveringsstaketet, Tösernas, Tre Änglar o Brödboden kan använda fönster o vägg för sin, ofta onödiga, reklam och höja väggflaggor o ev. skyltar till en lämplig höjd, så att man kan komma fram under dem. Det finns onödigheter även på andra håll, men de nämnda är värst, eftersom det är så trångt där från början. Håll efter fastighetsägare vad gäller buskar som sticker ut, träd som hänger ner och snö som ligger kvar. Be inte snällt om deras insats, i värsta fall kan ni väl låta Parkförvaltningen tukta växtligheten

12 12 4. Vi kommuninnevånare tror också, att människor inte bara ska kunna komma in till Centrum, utan även komma till Bibliotek, Friluftsanläggningar mm även utan bil. Det vore fint, om ringbussarna hade sådana sträckningar, att området kring Frosta Center vore tillgängligt med buss, detsamma gäller området kring Lidl och tillgången till deponin. En annars mycket nöjd kommuninnevånare. PS! Tack för Nya Torg, Höörs vardagsrum för utelivet. DS.

Inkomna synpunkter till Trafikplanen

Inkomna synpunkter till Trafikplanen Inkomna synpunkter till Trafikplanen Mitt förslag är en fortsättning av gång och cykelvägen längs med Stenskogsvägen ända ut till Backagården Jag bor med min familj i Yxnaholma vi och många med oss skulle

Läs mer

Inkomna synpunkter till Trafikplanen

Inkomna synpunkter till Trafikplanen 1 Inkomna synpunkter till Trafikplanen Mitt förslag är en fortsättning av gång och cykelvägen längs med Stenskogsvägen ända ut till Backagården Jag bor med min familj i Yxnaholma vi och många med oss skulle

Läs mer

DETTA HAR HÄNT FRÅN KOMMUNES OCH TRAFIKVERKETS SIDA. Markerat med rött.

DETTA HAR HÄNT FRÅN KOMMUNES OCH TRAFIKVERKETS SIDA. Markerat med rött. TRAFIKSITUATIONER I FIGEHOLM Arbetsgrupp: Disa Carlsson, Inger Nicklagård, Claes Zachrison DETTA HAR HÄNT FRÅN KOMMUNES OCH TRAFIKVERKETS SIDA. Markerat med rött. 1. Trafiksituationen vid in/utfarten till

Läs mer

Livsrumsindelning. Transportrum. Integrerat transportrum. Mjuktrafikrum. Integrerat frirum. Frirum. Integrerat transportrum.

Livsrumsindelning. Transportrum. Integrerat transportrum. Mjuktrafikrum. Integrerat frirum. Frirum. Integrerat transportrum. Björnlunda Livsrumsindelning Transportrum Integrerat transportrum Mjuktrafikrum Integrerat frirum Frirum Integrerat transportrum Mjuktrafikrum Integrerat frirum Gnesta Livsrumsindelning Transportrum Integrerat

Läs mer

Trafikverkets synpunkter. Trafikverkets synpunkter. Boende i Vibble

Trafikverkets synpunkter. Trafikverkets synpunkter. Boende i Vibble Sammanställning av inkomna synpunkter över förslag till vägplan för Väg 140/627 ny cirkulationsplats samt förlängning av gång- och cykelväg mot Nygårds Visby. TRV 2010/50466 Detta är en webbanpassad version

Läs mer

Trafikutredning, Hälle Lider, Ljungskile I samband med planering av nya seniorbostäder.

Trafikutredning, Hälle Lider, Ljungskile I samband med planering av nya seniorbostäder. Trafikutredning, Hälle Lider, Ljungskile Beställare: Konsult: Uppdragsledare Handläggare Hälle Lider AB Husåsvägen 2 459 30 Ljungskile Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Maria Young Uppdragsnr: 102

Läs mer

Länk till presentationen som hölls: content/väg Esarps- by.pdf. Kontaktpersoner Esarps Bygdelags väggrupp:

Länk till presentationen som hölls:  content/väg Esarps- by.pdf. Kontaktpersoner Esarps Bygdelags väggrupp: Väg 798 genom Esarp Denna rapport är framtagen av Esarps Bygdelags väggrupp baserat på det bymöte som hölls 2010-12- 14 i Esarps Skola med anledning av samrådshandlingen från Trafikverket daterad 2010-11-

Läs mer

Höga hastigheter på gång /cykelbana genom V Skurholmen

Höga hastigheter på gång /cykelbana genom V Skurholmen LULEÅ KOMMUN Tekniska nämnden 2009 08 27 89 261 Tekniska nämndens arbetsutskott 2009 08 13 153 373 Dnr 2007/257.511 Höga hastigheter på gång /cykelbana genom V Skurholmen Ärendebeskrivning Skurholmsgatans

Läs mer

Resultat enkätundersökning fartdämpande åtgärder. Heimdal-Skogsbackens samfällighetsförening, augusti 2014

Resultat enkätundersökning fartdämpande åtgärder. Heimdal-Skogsbackens samfällighetsförening, augusti 2014 Resultat enkätundersökning fartdämpande åtgärder Heimdal-Skogsbackens samfällighetsförening, augusti 2014 Bakgrund Under juli 2014 har en enkätundersökning genomförts. Tre frågor ställdes till medlemmarna;

Läs mer

Fö rbä tträd träfikmiljö Kvärnbergets rädhusömrä de

Fö rbä tträd träfikmiljö Kvärnbergets rädhusömrä de Fö rbä tträd träfikmiljö Kvärnbergets rädhusömrä de Bakgrund Trafiksituationen i Kvarnbergets radhusområde har försämrats markant de senaste åren. Under en rad år har flera faktorer samverkat och höjt

Läs mer

Medborgarmöte Förslag till Hastighetsplan för Bara, Klågerup och Holmeja i Svedala kommun

Medborgarmöte Förslag till Hastighetsplan för Bara, Klågerup och Holmeja i Svedala kommun 2013-10-03 MINNESANTECKNINGAR Medborgarmöte Förslag till Hastighetsplan för Bara, Klågerup och Holmeja i Svedala kommun Plats och tid: Klågerupskolans matsal, kl.18:30-21:00 Närvarande: Åhörare: 25-talet

Läs mer

ca 8 m Gatans bredd är ca 7 m. Om gatan är smalare ökas avståndet mellan lådorna. Om gatan är bredare kan avståndet minskas.

ca 8 m Gatans bredd är ca 7 m. Om gatan är smalare ökas avståndet mellan lådorna. Om gatan är bredare kan avståndet minskas. 2005 Till Er som vill ställa ut blomlådor för en bättre trafiksäkerhet Blomlådor för ökad trafiksäkerhet startade som ett projekt i Luleå 1992. Då det visat sig ha en mycket god effekt har modellen spritt

Läs mer

Svar på Solna Cykelplan etapp I med diarenummer SBN 2014:319

Svar på Solna Cykelplan etapp I med diarenummer SBN 2014:319 Svar på Solna Cykelplan etapp I med diarenummer SBN 2014:319 Sammanfattning Naturskyddsföreningen ser positivt på cykelplanen och ser med stor förväntan att cykeln som transportsätt får mycket större utrymme

Läs mer

RAPPORT. Mjällby centrum, Sölvesborgs kommun Trafikutredning Upprättad av: Milos Jovanovic

RAPPORT. Mjällby centrum, Sölvesborgs kommun Trafikutredning Upprättad av: Milos Jovanovic RAPPORT Mjällby centrum, Sölvesborgs kommun Trafikutredning 2016-06-08 Upprättad av: Milos Jovanovic 1 Innehåll BAKGRUND... 3 FÖRUTSÄTTNINGAR... 3 Trafik och trafikanter... 3 Trafiksäkerhet... 5 FÖRESLAGNA

Läs mer

När du ska korsa en gata

När du ska korsa en gata När du ska korsa en gata Information från Örebro kommun I den här broschyren finns exempel som beskriver hur du som går, cyklar eller kör ett fordon ska bete dig vid olika typer av korsningar enligt trafiklagstiftningen.

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Samyar Ravanbakhsh Utred och inför hastighetssänkare i Rinkabyholm

Handläggare Datum Ärendebeteckning Samyar Ravanbakhsh Utred och inför hastighetssänkare i Rinkabyholm Handläggare Datum Ärendebeteckning Samyar Ravanbakhsh 2018-08-06 2018-1070 Samhällsbyggnadsnämnden Medborgarförslag Ärende: Förslag till beslut Samhällsbyggnadsnämnden beslutar att Samhällsbyggnadskontorets

Läs mer

PitePanelen. Rapport 3. - Vad tycker panelen om gångfartsområden efter Storgatan

PitePanelen. Rapport 3. - Vad tycker panelen om gångfartsområden efter Storgatan PitePanelen Rapport 3 - Vad tycker panelen om gångfartsområden efter Storgatan April 2009 Anna Lena Pogulis Ekonomikontoret 1.0 Inledning I Storgatans ombyggnad har två etapper genomförts vilket innebär

Läs mer

Etikett och trafikvett

Etikett och trafikvett Etikett och trafikvett Etikett och trafikvett Huddinge ska växa i takt med Stockholms län. Det betyder att befolkningen ska öka från drygt 100 000 invånare till mellan 120 000 och 150 000 år 2030. Det

Läs mer

Planens syfte. Trafiksäkerhet. Planerade åtgärder. Bymiljöväg. Cykelpassage

Planens syfte. Trafiksäkerhet. Planerade åtgärder. Bymiljöväg. Cykelpassage Gång- och cykelplan för Ockelbo kommun... 2 Förklaringar.... 2 Planens syfte Gång- och cykelplanen ska användas som underlag för kommande översikts- och detaljplaneläggning samt infrastrukturplanering.

Läs mer

Var rädd om våra barn i trafiken!

Var rädd om våra barn i trafiken! Var rädd om våra barn i trafiken! Du är förälder till ett barn som just har börjat skolan Nacka kommun arbetar aktivt med trafiksäkerheten och tryggheten runt skolorna. Idag skjutsar många föräldrar sina

Läs mer

Nya hastigheter. i östra Mölndal. Rätt fart för en attraktiv stad

Nya hastigheter. i östra Mölndal. Rätt fart för en attraktiv stad Nya hastigheter i östra Mölndal Rätt fart för en attraktiv stad Mölndal skyltar om 2007 beslutade riksdagen att hastigheten på Sveriges vägar nu kunde sättas i steg om 10 km/tim. Syftet var att öka trafiksäkerheten,

Läs mer

Trygg i trafiken. Rapport från dialogmöte den 6:e september 2015

Trygg i trafiken. Rapport från dialogmöte den 6:e september 2015 Trygg i trafiken Rapport från dialogmöte den 6:e september 2015 Tr ygg i tra fiken? V i vi ll ve ta va d d u so m b o r i N o rr vi k tr a fi k m il jö e n ty c k e r o m n i d it t o m rå d e. 2/8 Innehåll

Läs mer

Sammanställning av inkomna synpunkter kring vägar i Södermöre kommundel.

Sammanställning av inkomna synpunkter kring vägar i Södermöre kommundel. TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Hanna Ivarsson 2018-03-09 SKDN 2018/0032 0480-45 29 00 Södermöre kommundelsnämnd Sammanställning av inkomna synpunkter kring vägar i Södermöre kommundel.

Läs mer

Några frågor om dig själv

Några frågor om dig själv Några frågor om dig själv B Vi ber dig besvara frågorna om din hemkommun, KOMMUN. Har du flyttat till en annan kommun efter den DATUM vill vi att du besvarar frågorna rörande din tidigare hemkommun. Fråga

Läs mer

Blomlådor för en bättre trafiksäkerhet!

Blomlådor för en bättre trafiksäkerhet! ! 2010-04-21 Sida 2(5) Information för dig som är intresserad av att ställa ut blomlådor på din gata för att minska bilarnas hastighet. Vilka regler som gäller kan du läsa mer om här. En grundförutsättning

Läs mer

...för fotgängare, cyklister och bilister. Så kan Hornsgatan bli säkrare, trevligare och vänligare...

...för fotgängare, cyklister och bilister. Så kan Hornsgatan bli säkrare, trevligare och vänligare... Så kan Hornsgatan bli säkrare, trevligare och vänligare......för fotgängare, cyklister och bilister. Hornsgatan är ett av Stockholms viktigaste trafikstråk. Den är också en livlig stadsgata med många butiker,

Läs mer

PM TRAFIKUTREDNING SKUTHAMNEN

PM TRAFIKUTREDNING SKUTHAMNEN PM TRAFIKUTREDNING SKUTHAMNEN 2014-06-10 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Nulägesbeskrivning... 3 2.1 Biltrafik... 4 2.2 Gång- och cykeltrafik... 5 2.3 Kollektivtrafik... 5 3 Planerad exploatering...

Läs mer

Åtgärdsvalsstudie väg 282 resultat övning 1 vad fungerar idag och dagens brister

Åtgärdsvalsstudie väg 282 resultat övning 1 vad fungerar idag och dagens brister Åtgärdsvalsstudie väg 282 resultat övning 1 vad fungerar idag och dagens brister Vad som fungerar idag Grupp 1 Grupp 2 Grupp 3 Grupp 4 Turtäthet för busstrafiken Effektiv busstrafik med mera genom att

Läs mer

Exempel på fysiska åtgärder. Bilaga 1

Exempel på fysiska åtgärder. Bilaga 1 Dnr Sida 1 (5) 2016-09-16 Handläggare Lotten Svedberg 08-508 262 15 Exempel på fysiska åtgärder. Bilaga 1 Kontoret föreslår att arbeta med ett antal typåtgärder längs sträckorna för att få bättre hastighetsefterlevnad

Läs mer

Bra platser Park/gräsytan mitt emot Rohman Haas är en bra mötesplats för mammor och barn.

Bra platser Park/gräsytan mitt emot Rohman Haas är en bra mötesplats för mammor och barn. 1(6) Teknik- och serviceförvaltningen Datum 2013-11-14 Handläggare Emilia Löfgren Er Referens Vår Referens Sammanfattning av inkomna synpunkter vid dialogmötet om Öster den 22 oktober 2013 Bra platser

Läs mer

PM Sammanställning av upplevda problem och brister

PM Sammanställning av upplevda problem och brister PM Sammanställning av upplevda problem och brister Åtgärdsvalsstudie Förbättra E18 genom Karlskoga Problembeskrivning Nedan följer en sammanfattning av de generella problem och brister som har identifierats

Läs mer

Särö Väg- & Villaägareföreningar

Särö Väg- & Villaägareföreningar Trafikverket trafikverket@trafikverket.se; karin.danielsson@trafikverket.se no2 gällande planerad GC-väg på Guntoftavägen Diarienummer TRV 2012/8805 Med anledning av det möte som hölls den 18/11 med Karin

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning Innehållsförteckning 1. Berga... 2 2. Broby... 4 3. Haga - Björkbacken... 6 4. Mogata... 8 5. Ramunder... 10 6. S:t Anna... 12 7. Skönberga... 14 8. Västra Husby... 16 9. Östra Ryd... 18 1. Berga Sammanställning

Läs mer

TRAFIKINVESTERINGSPROGRAM 2016-2018

TRAFIKINVESTERINGSPROGRAM 2016-2018 2015-11-30 TRAFIKINVESTERINGSPROGRAM 2016-2018 Trafikinvestering från 2015, ny beläggning och belysning på gång- och cykelbana utmed Henrik Palmes allé. INNEHÅLLSFÖRTECKNING Sida FÖRORD 2 1. TRAFIKINVESTERINGAR

Läs mer

Säkrare genom Strandbaden

Säkrare genom Strandbaden Säkrare genom Strandbaden Förslag på åtgärder för att höja trafiksäkerheten och förbättra miljön på och kring väg 111 genom Strandbaden Trafikgruppen, Strandbadens Byaförening, januari 2008 STRANDBADENS

Läs mer

Sammanställning av trafikåtgärder Riktlinjer för trafiksäkerhetsarbetet i Nacka 2013

Sammanställning av trafikåtgärder Riktlinjer för trafiksäkerhetsarbetet i Nacka 2013 2013-05-02 Sammanställning av trafikåtgärder Riktlinjer för trafiksäkerhetsarbetet i Nacka 2013 TN 2013/196-512 Förord Nacka kommuns Riktlinjer för trafiksäkerhetsarbetet består av två dokument: Riktlinjer

Läs mer

UTVECKLINGSPLAN KRISTDALABYGDEN

UTVECKLINGSPLAN KRISTDALABYGDEN UTVECKLINGSPLAN KRISTDALABYGDEN 2014-2020 ARBETSGRUPP INFRASTRUKTUR AKTIVITETER I UTVECKLINGSPLANEN VÄGAR VÄGSTANDARD CYKELSTIG TILL RÅSVIK 2015-05-30 1 Vägar & trafikmiljö Denna rapport innehåller ett

Läs mer

Blomlådor för en bättre trafiksäkerhet - information om blomlådor till intresserade boende

Blomlådor för en bättre trafiksäkerhet - information om blomlådor till intresserade boende 1(6) Service- och teknikförvaltningen Datum 1998-03-06 Handläggare Mats Rydell Tel. 0142-851 76 mats.rydell@mjolby.se Reviderad 2003-08-18, 2009-07-21, 2015-04-22 Blomlådor för en bättre trafiksäkerhet

Läs mer

LindhagaBladet September 2014

LindhagaBladet September 2014 LindhagaBladet September 2014 Ordförande Kaj Lautiainen Axgatan 131 27 09 62 V ordförande Leif Ahlberg Rågkornsgatan 126 87 5058 Kassör Sven Göran Palm Rågkornsgatan 56 87 14 43 Sekreterare Stefan Runevik

Läs mer

Oskyddade Trafikanter

Oskyddade Trafikanter Oskyddade Trafikanter Inledning I vårt arbete om gruppen oskyddade trafikanter det vill säga alla de som befinner sid vid eller på en väg som inte färdas eller tar sig fram i ett fordon som är stängt och

Läs mer

Rapport Valboskolan. - Resevaneundersökning elever i Årskurs 3-6

Rapport Valboskolan. - Resevaneundersökning elever i Årskurs 3-6 Rapport Valboskolan - Resevaneundersökning elever i Årskurs 3-6 Jenny Christensen & Lillemor Sanderberg Samordnare Kommunsamverkan Trafiksäkerhet & Miljö Dalslandskommunernas kommunalförbund Bakgrund Färgelanda

Läs mer

INFORMATION TILL BOENDE OM BLOMLÅDOR. Blomlådor för bättre trafiksäkerhet! Starta en ökad medvetenhet om trafiksäkerhet

INFORMATION TILL BOENDE OM BLOMLÅDOR. Blomlådor för bättre trafiksäkerhet! Starta en ökad medvetenhet om trafiksäkerhet 1 (6) INFORMATION TILL BOENDE OM BLOMLÅDOR Blomlådor för bättre trafiksäkerhet! Starta en ökad medvetenhet om trafiksäkerhet För att få en ökad trafiksäkerhet är det viktigt att vi alla börjar prata om

Läs mer

Trafiksäkerhetshöjande åtgärder Gustavsbergsvägen och Gamla Skärgårdsvägen

Trafiksäkerhetshöjande åtgärder Gustavsbergsvägen och Gamla Skärgårdsvägen Trafiksäkerhetshöjande åtgärder Gustavsbergsvägen och Gamla Skärgårdsvägen Utredare Linda Lundberg Therese Nyman STOCKHOLM 2014-05-19 Bildkälla: VTI (2009) Fokus på barn i trafiken. Bakgrund Skolelever

Läs mer

Barns skolväg 2009. Rapport från resevaneundersökning av grundskoleelevers trafiksituation i åk F-6 i Dals Eds kommun

Barns skolväg 2009. Rapport från resevaneundersökning av grundskoleelevers trafiksituation i åk F-6 i Dals Eds kommun Barns skolväg 2009 Rapport från resevaneundersökning av grundskoleelevers trafiksituation i åk F-6 i Dals Eds kommun Jenny Christensen & Lillemor Sanderberg Samordnare Kommunsamverkan Trafiksäkerhet &

Läs mer

Farthinder på Saltsjöbadsvägen, begäran inkommit som förslag från nämndledamot/medborgarförslag

Farthinder på Saltsjöbadsvägen, begäran inkommit som förslag från nämndledamot/medborgarförslag 2012-05-24 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE TN????/2012- Tekniska nämnden Farthinder på Saltsjöbadsvägen, begäran inkommit som förslag från nämndledamot/medborgarförslag Förslag till beslut Tekniska nämnden föreslår

Läs mer

Trafikutredning bostäder vid Färgens östra strand I samband med detaljplan, Alingsås kommun

Trafikutredning bostäder vid Färgens östra strand I samband med detaljplan, Alingsås kommun Trafikutredning bostäder vid Färgens östra strand Beställare: ALINGSÅS KOMMUN Beställarens representant: Job van Eldijk Konsult: Uppdragsledare Handläggare Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Maria

Läs mer

Till fots och med cykel

Till fots och med cykel Till fots och med cykel Innehåll: Innehåll... 1 Till fots och med cykel... 2 På egna banor... 3 Cykling på cykelbana... 4 Gågata och gårdsgata... 5 Att korsa en väg... 6 Till fots... 6 Med cykel... 7 Var

Läs mer

Sammanställning av trafikåtgärder Riktlinjer för trafiksäkerhetsarbetet i Nacka 2009

Sammanställning av trafikåtgärder Riktlinjer för trafiksäkerhetsarbetet i Nacka 2009 2009-01-26 Sammanställning av trafikåtgärder Riktlinjer för trafiksäkerhetsarbetet i Nacka 2009 Dnr TN 2007/355 Författare: Elenore Bjelke, Ivan Ericson, Christin Gimberger Förord Nacka kommuns Riktlinjer

Läs mer

Korsningsutredning Färjestadsskolan Karlstads kommun

Korsningsutredning Färjestadsskolan Karlstads kommun Korsningsutredning Färjestadsskolan Karlstads kommun Korsningsutredning Färjestadsskolan Ramböll Malmö Beställare: Karlstads kommun (Emma Rönnbäck) Uppdragsnummer: 1320038706 Datum: 2018-11-01 Utgåva:

Läs mer

Invånarnas uppfattning om hur gator och parker sköts i Lidingö kommun.

Invånarnas uppfattning om hur gator och parker sköts i Lidingö kommun. Invånarnas uppfattning om hur gator och parker sköts i Lidingö kommun. Sammanfattning av resultaten från en enkätundersökning våren 2007 Lidingö kommun Våren 2007 genomförde ett 80-tal kommuner undersökningar

Läs mer

Parkering, biltvätt, buller och trafik

Parkering, biltvätt, buller och trafik Parkering, biltvätt, buller och trafik Parkeringsfrågor Ta bort parkeringsförbudet på Brynjegränden och andra små gränder! Följande lokal trafikföreskrift gäller på Brynjegränd med flera gator: Inom ett

Läs mer

2014-06-12. LTF hastigheter i Långasand, Ugglarp, Skällentorp TN 2013/499

2014-06-12. LTF hastigheter i Långasand, Ugglarp, Skällentorp TN 2013/499 27 LTF hastigheter i Långasand, Ugglarp, Skällentorp TN 2013/499 Trafiknämnden beslutar enligt Stadsbyggnadskontorets förslag l. Vesslundavägen 40 km/h 2. Långasandsvägen 40 km/h från tbo till Hackspettsvägen.

Läs mer

Resultatet av trafikenkät Sturebyskolan

Resultatet av trafikenkät Sturebyskolan Resultatet av trafikenkät Sturebyskolan Trafikenkät vt 2012 Trafikenkäten fylldes i av elever och föräldrar 415 enkäter sammanställdes(av 950 elever totalt) Ganska jämt fördelat i ålder, men flest i åk

Läs mer

Projektförslag. Skolhastighetsmätningar

Projektförslag. Skolhastighetsmätningar Projektförslag Skolhastighetsmätningar Skolhastighetsmätningar Det är av yttersta vikt att hastigheten 30 km/h hålls utanför skolor. NTF Sörmland- Örebro län- Östergötland arbetar för att öka uppmärksamheten

Läs mer

Invånarnas uppfattning om hur gator och parker sköts i Varbergs kommun.

Invånarnas uppfattning om hur gator och parker sköts i Varbergs kommun. Invånarnas uppfattning om hur gator och parker sköts i Varbergs kommun. Sammanfattning av resultaten från en enkätundersökning våren 2013 Varbergs kommun Våren 2013 genomförde ett 90-tal kommuner undersökningar

Läs mer

Hastighetsdämpande åtgärder vid Bergsgatan/Almbacksgatan samt Bergsgatan/Monbijougatan TN

Hastighetsdämpande åtgärder vid Bergsgatan/Almbacksgatan samt Bergsgatan/Monbijougatan TN Malmö stad Fastighets- och gatukontoret 1 (7) 2019-04-15 Tjänsteskrivelse Vår referens Marie Lindeberg Sekreterare marie.lindeberg@malmo.se Hastighetsdämpande åtgärder vid Bergsgatan/Almbacksgatan samt

Läs mer

ÅTGÄRDSPROTOKOLL UPPFÖLJNADE TRYGGHETSVANDRING I FLODA (8)

ÅTGÄRDSPROTOKOLL UPPFÖLJNADE TRYGGHETSVANDRING I FLODA (8) ÅTGÄRDSPROTOKOLL UPPFÖLJNADE TRYGGHETSVANDRING I FLODA 100831 1(8) Stationen Klotter Klottersanering Banverket Västttrafik/Vägenhete Utfört April 2010 Arbetas för en kontinuerlig lösning på problemet.

Läs mer

Sammanställning av genomförda eller pågående åtgärder

Sammanställning av genomförda eller pågående åtgärder 1 (7) Sammanställning av genomförda eller pågående åtgärder Plats Problem 1. Generellt Fastighetsägare sköter inte sina uppgifter tillexempel klipper ner sina häckar till rätt längd, blir svårt att se

Läs mer

Röster från kvinnor 40-49 år

Röster från kvinnor 40-49 år OP 2010 Röster från kvinnor 40-49 år 1. Hur skulle du vilja förbättra miljön i Sandvikens kommuns olika centrum? Ta tillbaka hundskatten så vi slipper gå i hundskit i stadsparken och på trottoarerna. Då

Läs mer

Protokoll från samråd med boende på orten 2014-08-28

Protokoll från samråd med boende på orten 2014-08-28 PROTOKOLL 1 (8) Dokumenttitel Dokumentdatum Skapat av 2014-08-28 Mikael Soto, EQC Karlstad Ev. ärendenummer Ev. dokumentid Uppdragsnummer 3013028 Protokoll från samråd med boende på orten 2014-08-28 Projektnamn

Läs mer

Väg 919, Vadstena-Motala Gång- och cykelväg

Väg 919, Vadstena-Motala Gång- och cykelväg PM TRAFIK OCH VÄGUTFORMNING Väg 919, Vadstena-Motala Gång- och cykelväg Vadstena och Motala kommun, Östergötlands län Vägplan, 2018-01-29 GRANSKNINGSHANDLING Innehåll Beslutsunderlag för val av övergripande

Läs mer

Nykvarns Kommun. Gång- och cykelplan. Stockholm 2002-01-09 SCANDIACONSULT SVERIGE AB Mark. Antagen av Kommunfullmäktige 20 mars 2003 25

Nykvarns Kommun. Gång- och cykelplan. Stockholm 2002-01-09 SCANDIACONSULT SVERIGE AB Mark. Antagen av Kommunfullmäktige 20 mars 2003 25 Nykvarns Kommun Gång- och cykelplan Stockholm 2002-01-09 SCANDIACONSULT SVERIGE AB Mark Antagen av Kommunfullmäktige 20 mars 2003 25 Jörgen Bengtsson Gunilla Hellström 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Öresundstågen ger Höör direkt förbindelse med Köpenhamn, Humlebeck med konsthallen Louisiana och Helsingör

Öresundstågen ger Höör direkt förbindelse med Köpenhamn, Humlebeck med konsthallen Louisiana och Helsingör Mål och riktlinjer Ny bebyggelse ska lokaliseras så att kollektivtrafik och cykling främjas. Kommunen ska arbeta för att öka trafiksäkerheten med inriktning mot att nå nollvisionen. Ett sätt är att genomföra

Läs mer

28(65) 28(65) Fördjupad översiktsplan, Tanumshede

28(65) 28(65) Fördjupad översiktsplan, Tanumshede 28(65) 28(65) Fördjupad översiktsplan, Tanumshede Fördjupad översiktsplan, Tanumshede 29(65) TRAFIK Järnväg Cirka 2 km väster om Tanumshede ligger järnvägsstationen med tåg mot Strömstad samt Uddevalla/Göteborg.

Läs mer

Remissvar från Fotgängarnas förening på pilotprojekt Hastighetsplan Stockholm; Spånga-Tensta, Kungsholmen, Hägersten-Liljeholmen

Remissvar från Fotgängarnas förening på pilotprojekt Hastighetsplan Stockholm; Spånga-Tensta, Kungsholmen, Hägersten-Liljeholmen Remissvar från Fotgängarnas förening på pilotprojekt Hastighetsplan Stockholm; Spånga-Tensta, Kungsholmen, Hägersten-Liljeholmen Fotgängarnas förening (FOT) är positiva till att Stockholm stad tagit fram

Läs mer

FRÅGOR OM FARTKOLLAREN

FRÅGOR OM FARTKOLLAREN FRÅGOR OM FARTKOLLAREN Din bil förses med en fartkollare som informerar Dig om Du överskrider hastighetsgränsen på vissa sträckor. Besvara nedanstående frågor om hur Du tror att det kommer att fungerar

Läs mer

För ett bättre Håkanstorp och Johanneslust Skrivelse till Gatukontoret från Håkanstorp-Johanneslust egnahemsförening

För ett bättre Håkanstorp och Johanneslust Skrivelse till Gatukontoret från Håkanstorp-Johanneslust egnahemsförening För ett bättre Håkanstorp och Johanneslust Skrivelse till Gatukontoret från Håkanstorp-Johanneslust egnahemsförening 1 (13) Håkanstorp_Johanneslust.doc För ett bättre Håkanstorp och Johanneslust 1 Sammanfattning

Läs mer

Översiktsplan för Simrishamns kommun Dnr: 2010/74

Översiktsplan för Simrishamns kommun Dnr: 2010/74 1 (6) Datum: 12-11-12 Översiktsplan för Simrishamns kommun Dnr: 2010/74 Vad Gärsnäsborna tycker om Gärsnäs. Sammanställning av inkomna synpunkter 2012-10-24 - -2012-11-07. 1. Gärsnäs har många fördelar:

Läs mer

Fråga 2 Varför anser du att de i huvudsak är dåliga?

Fråga 2 Varför anser du att de i huvudsak är dåliga? Fråga 2 Varför anser du att de i huvudsak är dåliga? Asfalten är dålig på sträckorna med mitträcke. Att de har fler parkeringsfickor för att vila sig. De accelererar till 300 när de ska köra om och sedan

Läs mer

Satsa på cykeln i Norrtälje

Satsa på cykeln i Norrtälje Satsa på cykeln i Norrtälje Program för hur Norrtäljecentern vill satsa på cykeln C Man kan även cykla på vintern om det finns bra snöröjda och grusade cykelvägar Cykelleder genom staden Cykelfil Bergsgatan

Läs mer

Trafikutredning Fridhem, Tjörns kommun I samband med detaljplan Fridhem del av Hövik 5:1

Trafikutredning Fridhem, Tjörns kommun I samband med detaljplan Fridhem del av Hövik 5:1 Beställare: 471 80 SKÄRHAMN Beställarens representant: Kristina Stenström Konsult: Uppdragsledare Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Maria Young Uppdragsnr: 104 23 38 Innehållsförteckning 1 Inledning...

Läs mer

Frågor till Dig som kör bil

Frågor till Dig som kör bil Frågor till Dig som kör bil 1c. Vilken eller vilka behörigheter har Du nu? A: motorcykel B: personbil C: tung lastbil D: buss E: släpfordon Taxi 1d. Om Du tidigare har haft en högre behörighet, markera

Läs mer

NYA HASTIG- HETER I UPPSALA KOMMUN GENOMFÖRANDEPLAN

NYA HASTIG- HETER I UPPSALA KOMMUN GENOMFÖRANDEPLAN NYA HASTIG- HETER I UPPSALA KOMMUN GENOMFÖRANDEPLAN 1 NYA HASTIGHETER I UPPSALA KOMMUN 2013 beslutade Gatu- och samhällsmiljönämnden att påbörja en översyn av kommunens hastigheter i tättbebyggt område.

Läs mer

Den som ansvarar för blomlådorna måste bo på den gata där lådorna ställs ut.

Den som ansvarar för blomlådorna måste bo på den gata där lådorna ställs ut. 1 (6) SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN BLOMLÅDOR för en bättre trafiksäkerhet Information för dig som är intresserad av att ställa ut blomlådor på din gata för att minska bilarnas hastighet. Vilka regler

Läs mer

Nyhetsbrev Drottningplan Nr. 4

Nyhetsbrev Drottningplan Nr. 4 Det här är ett nyhetsbrev från Motala kommun, skickat den 9 oktober 2015. Nyhetsbrev Drottningplan Nr. 4 Drottningplan är återigen öppet! Vi har lämnat tre veckor av helt avstängd trafik bakom oss. I veckan

Läs mer

Sammanställning av samråd med boende i Njurunda den 25 april ÅVS resor Njurunda-Sundsvall

Sammanställning av samråd med boende i Njurunda den 25 april ÅVS resor Njurunda-Sundsvall Sammanställning av samråd med boende i Njurunda den 25 april ÅVS resor Njurunda-Sundsvall Med vilka färdmedel skulle du vilja resa sträckan Njurunda-Sundsvall? Pendeltåg Cykla, pendeltåg, buss Cykel och

Läs mer

BILAGA 1: FRÅGEFORMULÄR FÖREMÄTNINGEN MED SVARSFREKVENSER

BILAGA 1: FRÅGEFORMULÄR FÖREMÄTNINGEN MED SVARSFREKVENSER BILAGA 1: FRÅGEFORMULÄR FÖREMÄTNINGEN MED SVARSFREKVENSER Denna studie syftar till att undersöka hur andra trafikanter än bilister uppfattar trafikmiljön och trafiksäkerhetsfrågor. Därför vill vi att

Läs mer

TRAFIKUTREDNING BJÖRKLUNDA I HÄSSLEHOLM

TRAFIKUTREDNING BJÖRKLUNDA I HÄSSLEHOLM RAPPORT TRAFIKUTREDNING BJÖRKLUNDA I HÄSSLEHOLM SLUTRAPPORT 2017-07-07 UPPDRAG 277661, Björklunda trafikutredning Titel på rapport: Trafikutredning Björklunda i Hässleholm Status: Datum: 2017-07-07 MEDVERKANDE

Läs mer

Regional transportinfrastrukturplan med regional gång- och cykelstrategi för Västmanlands län

Regional transportinfrastrukturplan med regional gång- och cykelstrategi för Västmanlands län YTTRANDE 2017-102-7 Cykelfrämjandet Västerås Niklas Kihlén, vice ordförande Regional transportinfrastrukturplan 2018-2029 med regional gång- och cykelstrategi för Västmanlands län Sammanfattning Vi har

Läs mer

TRÄKVISTA - ÖVERSYN AV TRAFIKFRÅGOR INFÖR SAMRÅD

TRÄKVISTA - ÖVERSYN AV TRAFIKFRÅGOR INFÖR SAMRÅD PM TRÄKVISTA - ÖVERSYN AV TRAFIKFRÅGOR INFÖR SAMRÅD SAMRÅDSHANDLING 2017-03-22 Tyréns AB 118 86 Stockholm Besök: Peter Myndes Backe 16 Tel:010 452 20 00 www.tyrens.se Säte: Stockholm Org.nr: 556194-7986

Läs mer

Trafiksäkerhet och vintertrafik. Svevias trafikbarometer, januari 2011

Trafiksäkerhet och vintertrafik. Svevias trafikbarometer, januari 2011 Trafiksäkerhet och vintertrafik Svevias trafikbarometer, januari 2011 Innehållsförteckning Inledning... 3 Sammanfattning av huvudresultat... 4 1. Vintertrafik... 6 2. Köra för fort...10 3. Farliga trafiksituationer...14

Läs mer

Så här vill Stockholms politiker öka cykeltrafiken

Så här vill Stockholms politiker öka cykeltrafiken Så här vill Stockholms politiker öka cykeltrafiken Miljövänliga transporter Lastcyklar har idag en kapacitet på 300 kg och är ett alternativ till varutransporter i tätort. Bilfria gator Gator fri från

Läs mer

Förslag till utformning av cykelöverfart

Förslag till utformning av cykelöverfart INFORMATIONSMATERIAL 2015-06-16 1 (6) Tillväxt och samhällsbyggnad Erik Levander Förslag till utformning av cykelöverfart Cykelöverfart innebär en prioritering av cykeltrafikens framkomlighet. Cykelöverfarten

Läs mer

Sanningar & myter om. Snöröjningen TEKNISKSERVICE

Sanningar & myter om. Snöröjningen TEKNISKSERVICE Sanningar & myter om Snöröjningen TEKNISKSERVICE Vi på Avesta Kommun tycker att det är viktigt att du som bor i kommunen känner till vem som ansvarar för snöröjning och sandning just där du bor. Här nedan

Läs mer

Förslag på åtgärder för Vittraskolans parkeringsplats och Skältorpsvägens vändplan.

Förslag på åtgärder för Vittraskolans parkeringsplats och Skältorpsvägens vändplan. Sollentuna 2013-09-02 rev e Till kommunens politiker och berörda tjänstemän. Vittraskolan i Törnskogen Kommunen planerar vissa förändringar med större vändplan på Skältorpsvägen, gångväg mellan vändplan

Läs mer

Så här tycker Ö-viksborna hittills om hastighetsplanen och de föreslagna hastighetsgränserna

Så här tycker Ö-viksborna hittills om hastighetsplanen och de föreslagna hastighetsgränserna Juli 2013 Så här tycker Ö-viksborna hittills om hastighetsplanen och de föreslagna hastighetsgränserna I dagsläget har det kommit in ca.170 st synpunkter och en del frågor på hastighetsplanen. Här kommer

Läs mer

Förbättringsvandring i Smedby 18/9

Förbättringsvandring i Smedby 18/9 Handläggare Malin Vikman Sofie Nyström Datum 12 2013-09-25 Förbättringsvandring i Smedby 18/9 Drygt 40 Smedbybor hade samlats utanför ICA i Smedby för att delta på kvällens förbättringsvandring. Det var

Läs mer

Om cykelkartan. Liten smal väg med minimal trafik.

Om cykelkartan. Liten smal väg med minimal trafik. 1 Om cykelkartan Att cykla är hälsosamt, miljövänligt, ekonomiskt och ofta avkopplande. Runt tätorterna finns det gott om cykelvägar för alla typer av cyklande. Välkommen till vår karta för cyklister!

Läs mer

Trygghetsvandring tankar på vägen

Trygghetsvandring tankar på vägen Trygghetsvandring tankar på vägen 1 LÄTT SVENSKA Innehåll Sätt ner foten för ett tryggt, jämställt och mer demokratiskt samhälle... 3 Din kunskap behövs!... 4 Förmöte... 5 Andra mötet vandringen... 5 Avslutande

Läs mer

PM Val av trafiklösning för anslutning till fastighet Uddared 1:101 m.fl i Lerums Kommun

PM Val av trafiklösning för anslutning till fastighet Uddared 1:101 m.fl i Lerums Kommun PM Val av trafiklösning för anslutning till fastighet Uddared 1:101 m.fl i Lerums Kommun Uppdragsledare: Sophie Cronquist Sida: 1 av 17 Upprättad av: Sophie Cronquist Granskad av: Fredrik Johnson Datum:

Läs mer

Sida 1(8) Farthinder. Datum Diarienummer /512. Tekniska kontoret. Antagen av Myndighetsnämnden. Paragraf 48. Blommor i trafiken

Sida 1(8) Farthinder. Datum Diarienummer /512. Tekniska kontoret. Antagen av Myndighetsnämnden. Paragraf 48. Blommor i trafiken Tekniska kontoret Farthinder Antagen av Myndighetsnämnden 1(8) Diarienummer 2016-000157/512 48 Blommor i trafiken 2 Alla vill nog att det ska vara trafiksäkert i sitt bostadsområde. Vi på tekniska kontoret

Läs mer

Kundenkät gatumark hösten 2013

Kundenkät gatumark hösten 2013 Kundenkät gatumark hösten 2013 En kundenkät med totalt 13 frågor skickats under hösten 2013 ut till 500 slumpvis utvalda kommuninvånare. Syftet är att få en överblick av hur nöjda invånarna kunderna är

Läs mer

Cykelvett. Cykla lagligt och säkert Tips och råd

Cykelvett. Cykla lagligt och säkert Tips och råd Cykelvett Cykla lagligt och säkert Tips och råd Rätt utrustning Enligt lag måste en cykel ha: Ringklocka Broms I mörker måste cykeln också ha: Vit reflex och strålkastare med vitt eller gult ljus fram

Läs mer

Kv. Päronet 2. Kompletterande handling - Trafik. Utredare. Therese Nyman Ann Storkitt Olga Hanelis

Kv. Päronet 2. Kompletterande handling - Trafik. Utredare. Therese Nyman Ann Storkitt Olga Hanelis Kv. Päronet 2 Kompletterande handling - Trafik Utredare Therese Nyman Ann Storkitt Olga Hanelis 2016-01-13 Innehåll Kompletterande trafikutredning Kv. Päronet 2... 3 1. Bakgrund och syfte... 3 2. Kompletterande

Läs mer

Trygghetsvandring. Simlångsdalen den 5 maj 2015

Trygghetsvandring. Simlångsdalen den 5 maj 2015 Trygghetsvandring Simlångsdalen den 5 maj 2015 Tre olika grupper bestående av boende och tjänstemän vandrade i tre förutbestämda områden i Simlångsdalen och noterade iakttagelser, förslag på åtgärder samt

Läs mer

Som gående blir man luttrad

Som gående blir man luttrad HORNSTULL Det är stor skillnad mellan cykelbanor och cykelfält. Mellan Ansgariegatan och Hornstull fungerar det och känns säkert och bra. Viveka, cyklist Som gående blir man luttrad Annelie passerar över

Läs mer

20xx-xx-xx. Skolvägsplan för Malsta skolan

20xx-xx-xx. Skolvägsplan för Malsta skolan 20xx-xx-xx Skolvägsplan för Malsta skolan Innehåll 1. Fakta om skolan 3 2. Vi som tagit fram planen 3 3. Resvanor 3 4, Skolvägen 4 5. Trafikmiljön vid skolan 4 6. Mål 5 7. Övergripande syfte 5 8. Insatser

Läs mer

Ringsjöbandet i Höör Trafikutredning till planprogram. September 2008

Ringsjöbandet i Höör Trafikutredning till planprogram. September 2008 Höörs kommun Ringsjöbandet i Höör Trafikutredning till planprogram September 2008 Denna utredning har utförts under juni-september 2008 av följande projektorganisation: BESTÄLLARE Höörs kommun Box 53 243

Läs mer

Skolvägsplan. Näsviken skola

Skolvägsplan. Näsviken skola Skolvägsplan Näsviken skola 15-03-04 Beskrivning av skolan Om skolan Näsvikens skola ligger 1.5 mil från Hudiksvall vid Södra Dellens södra del. Området erbjuder vacker natur med närhet till både skog

Läs mer

Inledning. Bakgrund. Geografisk avgränsning. Figur: Utredningsområde för gestaltningsprogrammet

Inledning. Bakgrund. Geografisk avgränsning. Figur: Utredningsområde för gestaltningsprogrammet Inledning Bakgrund Leksands kommun önskar stärka Leksands Norets identitet och därmed stärka områdets roll som ett aktivt, levande centrum i tätorten, i kommunen och regionen. Detta gäller handel och verksamheter,

Läs mer