Professionell instruktion. Proffstips och vägledning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Professionell instruktion. Proffstips och vägledning"

Transkript

1 Professionell instruktion Proffstips och vägledning

2 Sex steg för att bli kvitt möss och råttor Välj rätt produkt för jobbet. Ditt val av produkt beror på flera faktorer, däribland: är det en mus eller är den råtta som härjar. hur allvarligt problemet är ett stort angrepp, litet problem, enstaka angrepp. förhållanden inomhus eller utomhus, förekomsten av barn och husdjur, sanitära förhållanden, villor eller lägenheter. hur du föredrar att bli av med skadedjuren hur bekväm du är med att använda vissa produkter. Placera produkten där gnagare rör sig. En inspektion av lokalerna avgör problemområden och de berörda arterna möss eller råttor. Placera bete och fällor där råttor eller möss lätt kan finna det, oftast längs väggar eller där du har sett spillning, bomaterial, gnagmärken, hålor eller andra tecken på gnagare. Tanken är att placera bete eller fälla mellan gnagarnas färd från sina bon till födokällan. Mössens avstånd från sitt bo till sina födokällor är för det mesta mellan 3 meter och 10 meter. Råttors avstånd från sina bon till sina födokällor är mellan 10 m och 30 m där de gräver ner sin föda. Kom ihåg, gnagare är klättrare och kan ta sig fram på rör, balkar, innertak när de rör sig mellan sina bon och utfodringsområden. Placera alltid fällor och gift utom räckhåll för barn och husdjur. Copyright 2009 SKADEDJURSFRI.se 2(15)

3 Placera ut tillräckligt med fällor. Ett vanligt fel som man gör när man bekämpar råttor och möss är att man underskattar antalet gnagare som man har problem med och lägger ut för lite fällor eller bete. Placera tillräckligt med bete eller fällor för att bli av med alla. Annars kommer de att föröka sig och man får börja om igen. Hur ska man placera bete och fällor inomhus? Det beror på vilka gnagare du har att göra med. Nedan finns några riktlinjer, man placerar fler enheter närmare varandra om problemet är alltför stort. För möss: placera ut med mellanrum på från 2,5 m till 4 m, beroende på hur omfattande problemet är. För råttor: placera ut med mellanrum på från 4 m till 10 m, beroende på hur allvarligt angreppet är. Byt bete ofta för att inte det ska torka. Ta bort eventuellt bete som blivit dåligt, eller fortsatt att placera ut nya fällor tills gnagarna är borta. Flytta på fällorna om du det inte verkar bli något resultat. Läs bruksanvisningen innan du använder produkten. Innan du använder någon produkt, läs instruktionerna noga. Med bete finns vissa lagar som ska följas. Instruktionerna ger dig användbar information om ur du placerar ut bete eller fällor. Använd alltid betesstationer om det finns anledning att oroa sig för säkerheten. När du använder bete och fällor, placera dem i åverkanssäkra betesstationer om barn, husdjur och andra djur är närvarande. Dessa betesstationer är tillängliga i olika storlekar för att rymma råttor och möss. Liksom andra enheter, placera betesstationer med ingången på stationen bredvid väggen där gnagare tar sig fram. Gnagarna följer väggen och leder sig in i stationen. Copyright 2009 SKADEDJURSFRI.se 3(15)

4 Ta bort gnagarnas mat, vatten och gömställen, där du kan. Minska chanserna att få allvarliga eller bestående problem med gnagare genom att säkra mot gnagare, exempel plugga igen hål där gnagare bygger bon. Ta bort gnagarnas mat och vatten, när så är möjligt. Förvara mat i behållare; i glas eller metall ej plast. Städa upp och flytta på bråte där gnagarna håller till. Att störa gnagarens miljö stressar dem och kan få dem och flytta. Försök att placera ved några decimeter ovan marken, helst på en konstruktion där gnagarna har svårt att ta sig upp. Bra resultat inleds med en inspektion Att göra en grundlig inspektion är ingen bortkastad tid. Ta fram en ficklampa och inspektera mörka områden där gnagare vanligtvis gillar att gömma sig. Kolla noga upp, ner och runt efter tecken som visar var gnagare håller till. Med en bra ficklampa, leta efter tecken på gnagare där de har tillgång till mat, vatten och skydd. En bra kontroll hjälper dig att avgöra: arten: husmus, svartråtta eller brunråtta. allvaret eller problemets storlek. aktiva områden där gnagare äter, håller till och har sitt bo. förhållanden som främjar en gnagare dålig sanitet, mat, vatten. sätt att skydda och säkra dina utrymmen inomhus och utomhus. vilka produkter du bör använda och var du ska placera dem för att lyckas. Copyright 2009 SKADEDJURSFRI.se 4(15)

5 Tecken på möss och råttor är: Spillning Spillning är ett säkert tecken på att råttor eller möss är närvarande. Genom att leka detektiv och ta reda på vem spillning tillhör kommer du att avslöja en hel del om vilken gnagare du har att göra med. Spillning berättar Gnagare: (bilden från vänster till höger) brunråtta, husmus, svartråtta. Ålder av spillning: Ny spillning är blank och liknar vax i strukturen. Gammal spillning är hård och smulig. Detta hjälper dig att avgöra hur länge problemet har funnits och om gnagare fortfarande är ett problem. Storlek och angrepp: Varierande storlekar på spillning betyder att både unga och vuxna gnagare är närvarande. Mycket spillning betyder stort angrepp. Aktivitetsnivå: Spillning utmärker aktiva områden där du ska placera bete eller fällor. Urinlukt Den kemiska sammansättningen som finns i gnagares urin, har en mycket tydlig lukt. Känner du lukten av det har du ett stort angrepp. Gnagda hål Gnagde mus hål är små, distinkta och ungefär lika stor som en liten femtioöring. Hål som råttor gnagt är ungefär i storleken av en enkrona med grovt slitna kanter. Märken mot väggar När smuts i området kombineras med oljor i gnagare hud, är gnuggmärken kvar när gnagare rör sig längs väggarna. Om fläckar från pälsen syns, vet du att de är färska. Copyright 2009 SKADEDJURSFRI.se 5(15)

6 Gnagarbon Brunråttor bor i hålor utomhus, vanligtvis 1,5 m i marken i områden där det finns massor av skyddande vegetation. tråttor bor vanligtvis ovanför marken på vindar, i träd eller i tät vegetation. Möss strimlar papper, snören och andra formbara material till sina bon inomhus. Gnagarnas vägar Gnagarnas vägar är längs innerväggar, husgrunder, tröskellister, rör, elektriska ledningar, kulvertar, trädgrenar och längs reglar på staket m.m. Möss färdas cirka 3-10 m från sitt bo till sin huvudsakliga föda medan råttor håller sig inom cirka m. Ljud Gnagare är aktiva på natten. De hörs ofta som ett skrapande ljud när de springer i väggar och längs golven. Copyright 2009 SKADEDJURSFRI.se 6(15)

7 er om råttor och möss Möss Ost är det bästa en mus vet! Denna myt är full av hål, precis som osten! En mus typiska föda består av frön och frukter. Möss gillar inte riktigt ost - även om de äter det om det är deras enda föda som finns. Perfekta beten är jordnötssmör, choklad och kött som bacon. En mus saknar urinblåsa! Möss och råttor urinerar ganska titt och tätt jämfört med några av de större däggdjuren. Men de har blåsor. Katter och hundar kan klara möss! Katter kan döda enstaka unga eller gamla gnagare, men de kan inte hålla schack på större invasioner. Möss växer till sig och blir råttor! Trots att de är närbesläktade, är råttor och möss olika arter. Jag har bara en mus! Troligtvis finns det fler än en i ditt hus. Möss fortplantar snabbt. Om mössen har tillräckligt med mat, vatten och tak över huvudet går det ännu fortare. I själva verket kan en enda mushona producera upp till 60 barn per år. Möss behöver vatten för att överleva! Vatten är inte avgörande för överlevandet. De kan fylla sina vattenbehov från de livsmedel de konsumerar, även torrt spannmål! Möss förflyttar sig över hela huset på jakt efter mat! Möss utforskar endast ett begränsat område i hemmet cirka 10 m utanför deras bon. Detta är ytterligare en anledning till att nyckeln för att effektivt bli av med problemen är var du placerar fällor och gift. Copyright 2009 SKADEDJURSFRI.se 7(15)

8 Möss äter gift och går sedan utomhus för att dö! För det finns inga bevis och det har heller inte någonsin varit så att gnagare skulle försvinna från byggnader för att söka vatten och sedan dö utanför, även om detta skulle vara mycket bekvämt. Dessutom ett bete aldrig existerat som skulle förhindra ruttnande lukt om de skulle dö inomhus. Ofta avlider gnagare av giftet i sina egna bon. Råttor Så många råttor per person finns det. Ingen vet hur många råttor per capita som existerar i varje stad. Det varierar nog från noll till flera dussin råttor per person i ett visst område. Det är endast säkert att säga att vi vet att det kan finnas tiotals eller miljontals råttor i en stad, beroende på stadens miljö, storlek m.m. Det är skillnad på svartråtta och takråtta! En del människor tror felaktigt att det är olika sorters råttor på grund av de olika namnen. Faktum är att det är samma råtta och två olika namn. Råttor måste gnaga annars kommer deras tänder att fortsätta växa! Råttor behåller de vassa framtänderna genom att skrapa/vässa de lägre tänderna mot de övre. De behöver inte gnaga, även om de kompletterar tandvässandet med att gnaga på saker (t.ex. dina elledningar ) Råttor stora som kloakråttor! tråttor som lever i kloaker (kloakråttor) är inte nödvändigtvis större än andra råttor som lever i parker eller i en gränd. I själva verket kunde de lika gärna vara mindre. Den tyngsta råtta som man fångat vägde 425 g. Men större råttor har dokumenterats i och runt lantbruk. Den tyngsta svartråttan som rapporterats någonsin vägde 800 g. Råttor har blivit motståndskraftiga mot de flesta gifter! Det är sant att många råttor och möss är nu resistenta mot den första generationens antikoagulerande råttgift. Som tur är dock att de flesta råttor fortfarandes är sårbara för andra generationens antikoagulerande. Copyright 2009 SKADEDJURSFRI.se 8(15)

9 Mamma Råtta lär sina barn att undvika fällor och gift! Unga gnagare undviker föremål och mat bara genom att följa sin mor runt när de är unga. Om mamman kan passera en fälla eller ett bete kan en ung råtta också passera fällan eller betet. Mamma Råtta passerar sannolikt agnade fällor på grund av att det finns mer attraktiv mat vidare längs den väg som hon går på. En annan anledning kan vara att hon helt enkelt är rädd och varsam för nya objekt. Råttor är aggressiva och attackerar barn och husdjur! Vissa råttor, om de provoceras och blir upptryckta i ett hörn kommer att kämpa för att komma därifrån. Detta är en mycket vanlig reaktion bland alla vilda djur, en slags försvarsmekanism kan vi säga. Dock attackerar inte de flesta råttor människor. Spädbarn, äldre sängliggande och hemlösa som sover i dörröppningar och gränder, blir dock ibland biten oprovocerat av råttor. Mest sannolikt har dessa individer somnat med matrester på sina händer eller ansikten, och råttor som söker föda försöker att slicka eller tugga matrester av den sovande personen. Kloakråttor är muterade, blinda och ovanligt stora! Brunråttor (alltså kloakråttor) är varken blinda eller ovanligt stora. Vägarbeten och byggen får råttor att lämna kloakerna! Det stämmer inte, för det mesta bryr sig inte råttorna om att det är en byggplats ovanför kloakerna. Faktum är att de inte kommer att lämna en fin kloak att bo i tills någon river ner den eller den blir utgrävd. Råttor överför rabies! tråttan och husmusen anses inte vara bärare av rabiesvirus i Norden. Råttbett kräver ingen behandlas för rabies. Copyright 2009 SKADEDJURSFRI.se 9(15)

10 Ofta ställda frågor Fällor Vilken typ av beten ska jag använda i min mus-/råttfälla? För att fånga möss, använd jordnötssmör, choklad, havre eller bomaterial såsom bomull eller snöre. För råttor; använd jordnötssmör, bacon, frukt, grönsaker, spannmål eller kött. Speciellt lockmedel finns att köpa om du föredrar det. Det betyder inte att det är mer effektivt, möjligen bekvämare. Var ska jag placera min mus fälla? Placera fällor vinkelrätt mot väggen där du misstänker aktivitet. För råttor; placera ut fällor med bete, men gillra inte, under några dagar så att de kan bekanta sig med fällan. Jag fångade en mus! Vad gör jag nu? Var noga med att kontrollera fällorna dagligen. Gillra och förse med bete vid behov. Använd handskar vid avlägsnande av gnagare. Du kan också desinficera området med rengöringsmedel om du är orolig för din hälsa. Se på vår hemsida under Rengöring och desinfektionsmedel. Hur gillrar jag en traditionell träfälla? Beta fällan på pedalen som avlossar fällans slagkontroll. Använd handskar för att skydda fingrarna från slag. Håll fast ordentligt i fällan och böj tillbaka slagbågen. Lägg över stålpinnen och lyft pedalen så att stålpinnen hakar fast i öglan på pedalen. Släpp försiktigt fällan och låt stå på lämplig plats. Betet äts upp men gnagarna fastnar inte i fällan. Vad är det för fel? Försök att minska betets storlek. Ju mer bete du använder, desto lättare är det för gnagare att ta bort det utan att störa fällan. Målet är att få dem att använda extra kraft på avtryckarpedalen med sin nos eller tunga för att ta bort bete. För att göra detta, fäst en liten mängd bete på pedalen. Dessutom, genom att använda bomaterial som en sträng, måste möss rycka på det material som sitter på fällan. Var noga med att placera fällan så att betet är riktad mot väggen vinkelrätt mot väggen. Det är vanligt att gnagarna springer längs väggar för att skydda sig. Det kan vara nödvändigt att ställa fram en råttfälla utan att gillra och låta gnagarna äta av betet ett par gånger. Gillra sedan fällan och lägg på bete Copyright 2009 SKADEDJURSFRI.se 10(15)

11 igen. Råttor tenderar att bli skrämda av nya objekt så denna metod få dem att vänja sig vid fällan. Möss är mer nyfikna än råttor och fastnar oftast första gången i fällan. Jag har problem med att fånga gnagare. Vad kan jag göra? Gnagare springer på samma område om och om igen. Dessa vägar är alltid längs golvet vid väggen eller liknande vertikala ytor. Fällor ska alltid placeras på vägarna där gnagarna springer. Par av fällor kan användas eftersom möss ofta hoppar över hinder i deras normala väg. Om du använder två fällor vid varandra som par, kan du antingen ställa båda vinkelrätt mot väggen eller ställa dem längs med vänster med avtryckarpedalerna i motsatt riktning. På så sätt springer gnagaren in i fällan oavsett varifrån den kommer. Hur håller jag mina husdjur borta från mus- och råttfällor? Du kan placera fällan i våra större betesstationer men du kan också använda en liten papplåda som har tillräcklig höjd så att fällan kan knäppa. Skär en 10 x 10 cm med öppning på två motsatta sidor av lådan. Placera lådan med en betad fälla på en känd gnagarstig. Hur många möss föds åt gången? Hur vet jag att jag fångade dem alla? Det är praktiskt omöjligt att säga när du fångade dem alla. Du bör fortsätta att använda fällor så länge du ser möss eller tecken på aktivitet. Det mest uppenbara tecknet på angrepp är färsk spillning. Vad är det vanligaste misstaget när jag gillrar fällor? Det verkliga antalet gnagare närvarande är underskattat. Som ett resultat, används inte tillräckligt med fällor. Även om du har dödat några gnagare, fortsätter resten av beståndet att föröka sig. Fungerar slagfällor för sorkar också? Normalt kommer sorkar inte in på denna typ av levande fångst fälla. Vi har faktiskt haft bönder som fångat sorkar med stor framgång genom att ställa vår stora kraftiga slagfälla för råttor framför sorkingången och täckt avtryckarpedalen med lite gräs. Generellt påstår en del att det inte fungerar men vi har sett motsatsen. Vi rekommenderar dock våra produkter avsedda för sorkar. Copyright 2009 SKADEDJURSFRI.se 11(15)

12 Bete Är det viktigt att betet ska förvaras åtskilt från kemisk lukt som insektsbekämpningsmedel, rengöringsmedel, etc.? I vissa fall kan det vara avgörande. Råttor kan känna smaken av kemikalier i mat i extremt små doser, de är väldigt känsliga. I situationer där gnagare har lättillgänglig mat till dem, har de möjlighet att avvisa livsmedel som har kemisk smak. Betets smak kan alltså påverkas negativt om det bevaras nära kemikalier. Hur många pellets av andra generationens antikoagulerande gift tar det att döda en gnagare? Vanligtvis bara ett fåtal pellets dödar en mus. För råttor krävs oftast 6-30 pellets. Både möss och råttor kommer att fortsätta att äta flera dagar tills de avlider p.g.a. giftets effekt. Vad betyder det om jag ser färg i spillning som har samma färg som betets. Färgat spillning visar att en gnagare har ätit av bete och smält det och fått den aktiva ingrediensen som dödar gnagaren. Det tar flera dagar för de flesta beten för att döda en gnagare. Möss producerar uppemot 50 eller fler spillning varje dag, råttor Således passerar vissa spillningar genom kroppen som innehåller betets färg. Hur ofta bör jag ersätta betet. De flesta rekommendationer är var fjärde eller sjätte vecka. Mycket mögliga eller skämda beten är oattraktivt för gnagare, och är därför inte bättre än att inte använda något bete alls. Lämnar gnagarna huset för att dö eller stannar de kvar? Förgiftade gnagare kan dö överallt, även i vissa mycket obekväma och svårtåtkomliga områden. Det finns inga bevis på att gnagarna går ut ur byggnaderna för att söka vatten och sedan där ute dö. Oftast dör förgiftade gnagare i sina bon. Copyright 2009 SKADEDJURSFRI.se 12(15)

13 Skadas mina husdjur om de äter mus- eller råttgift? Gift kan vara skadligt om det förtärs av husdjur eller vilda djur. För att förhindra detta använd följande försiktighetsåtgärder: Förvara produkten som inte används på en plats utom räckhåll för djur. Använd betesstationer för bete eller använd gift endast på platser som är utom räckhåll för sällskapsdjur eller andra vilda djur som inte ska bekämpas. Samla upp och omhänderta snarast döda gnagare och beten som blivit kvar. Vad ska jag göra om mitt husdjur råkat få i sig mus- eller råttgift? Kontakta en giftcentral och veterinär omgående. Ska jag strö ut betesgranulaten? Nej, du ska inte strö ut dem. Lägg betet i högar eller i betesstationer. om gnagarna Husmus (Mus musculus) Färg: Vikt: Längd inkl. svans: Kropp: Könsmognad: Dräktighetstid: Kullstorlek: Antal kullar: Matvanor: Kost: Dagligt intag: Vattenkonsumtion: Längd vuxenliv: Spillning: Bon: Visste du? på bara 90 dagar! t, dammgrå ca 23 g cm Litet huvud och kropp 1 månad 19 dagar 5-6 st Ungefär 8 st/år Mumsar nyfiket på det mesta Korn, spannmål, kött, fisk ca 3 g 0,01 dl månader 0,7 cm, svart med spetsiga ändar. I avskilda områden: 3-10 m, från mat och vatten. En familj på 6 möss kan växa upp till stycken Copyright 2009 SKADEDJURSFRI.se 13(15)

14 Brunråtta (Rattus Norvegicus) Färg: Vikt: Längd inkl. svans: Kropp: Könsmognad: Dräktighet: Kullstorlek: Antal kullar: Matvanor: Kost: Dagligt intag: Vattenkonsumtion: Längd vuxenliv: Spillning: Bon: Visste du? Brunaktigt röd g cm Tjock kropp, trubbig näsa och relativt korta öron 2-3 månader 23 dagar 6-12 st 4-7 st/år Äter stadigt men är mycket vaksam för nya saker Kött, fisk, spannmål, nästan vad som helst. ca 28 g 0,30 dl 18 månader Genomsnitt 1,9 cm lång, svart med trubbiga ändar Hålor i marken, avlopp, under strukturer, m från mat och vatten En brunråtta kan gnaga igenom ledningsrör. Blanda inte ihop unga råttor med möss. Unga råttor har relativt stora baktassar och stora huvuden i förhållande till resten av kroppen tråtta (Rattus rattus) Färg: Vikt: Längd inkl. svans: Kropp: Könsmognad: Dräktighet: Kullstorlek: Antal kullar: Matvanor: Kost: Dagligt intag: Längd vuxenliv: Spillning: Bon: Mörkgrå, nästan svart 230 g 33 cm-44 cm Tunn elegant kropp med spetsig näsa, relativt stora öron och lång svans 2-3 månader 22 dagar 6-8 st 4-6/år Äter stadigt men är mycket vaksam för nya saker Frukt, grönsaker, spannmål, nötter ca 28 g 18 månader Genomsnitt 1,3 cm lång, svart med trubbiga ändar Träd, tak, vind Copyright 2009 SKADEDJURSFRI.se 14(15)

15 Visste du att? Tack vare sina extra kuddar på svartråttors långa tassar gör det till en utmärkt klättrare. Copyright 2009 SKADEDJURSFRI.se 15(15)

Professionell instruktion

Professionell instruktion Professionell instruktion Proffstips och vägledning, gnagare Sex steg för att bli kvitt möss och råttor Välj rätt produkt för jobbet. Ditt val av produkt beror på flera faktorer, däribland: är det en mus

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

Musproblem? SKADEDJUR BRANDRISK SMITTSPRIDARE HÄLSOFARA

Musproblem? SKADEDJUR BRANDRISK SMITTSPRIDARE HÄLSOFARA Musproblem? SKADEDJUR BRANDRISK SMITTSPRIDARE HÄLSOFARA Möss trivs bäst i vår närmiljö. Musen är en av de viktigaste skadedjuren i världen. De är ett hot mot vår hälsa och trivsel men kan också orsaka

Läs mer

RÄVEN TECKEN SOM STÖD FAKTA OM RÄVEN

RÄVEN TECKEN SOM STÖD FAKTA OM RÄVEN VÅRA VILDA DJUR RÄVEN TECKEN SOM STÖD FAKTA OM RÄVEN Rävens ungar föds på våren. Det blir mellan 3-6 ungar och ibland ända upp till 12 ungar i grytet. Rävar bor i skogen i ett hål i marken som kallas gryt.

Läs mer

Biocider i jordbruket

Biocider i jordbruket Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Anna-Maija Hämäläinen 14.2.2018 Biocider i jordbruket Foton: Hannu T. Mattila och Saara Sivonen Vad är biocider och varför måste de identifieras? Biocider är kemiska eller

Läs mer

Ormar. Malmö Naturskola

Ormar. Malmö Naturskola Ormar Ormarna är kräldjur och alltså släktingar till dinosaurierna som levde på jorden förr. Andra kräldjurssläktingar är ödlor, sköldpaddor och krokodiler. De är växelvarma liksom till exempel grodor

Läs mer

Våra möss. Bra att veta om möss. Hur vet jag att jag har möss? Lagstiftning. Mus eller råtta. Ansvar

Våra möss. Bra att veta om möss. Hur vet jag att jag har möss? Lagstiftning. Mus eller råtta. Ansvar Problem med möss? Möss trivs bäst i vår närmiljö. Musen är en av de viktigaste skadedjuren i världen. De är ett hot mot vår hälsa och trivsel men kan också orsaka stora skador på livsmedel, textilier,

Läs mer

Lill-Skansens djur. (Så fort alla djuren fotats fyller vi på) www.skansen.se

Lill-Skansens djur. (Så fort alla djuren fotats fyller vi på) www.skansen.se Lill-Skansens djur. Här presenterar vi de djur som finns inne på Lill- Skansen. För att besöket ska bli så bra som möjligt är det bra om du lär dig känna igen så många djur som möjligt. Foton: Anders Bouvin

Läs mer

Studsmatta 512x305 cm

Studsmatta 512x305 cm SÄKERHETSANVISNINGAR OCH MONTERINGSANVISNINGAR Art. 9053595 Studsmatta 512x305 cm Studsmatta, fyrkantig - Art. 9053595 Beskrivning: Fyrkantig studsmatta med nät, matta och stege. Innehåll Inledning...

Läs mer

FÖRKORTA DIN VÄG PÅ BANAN

FÖRKORTA DIN VÄG PÅ BANAN FÖRKORTA DIN VÄG PÅ BANAN Av Marie Hansson - Känns hunden för snabb? - Har du svårt att hinna dit du vill på banan? Själva kärnan i lösningen på problemet borde väl vara att förkorta din väg? Ju svårare

Läs mer

Välkommen till vår skog!!!

Välkommen till vår skog!!! Välkommen till vår skog!!! Lär Dig mer om den svenska vildmarken och de stora rovdjuren!! Du kan hälsa på de olika rovdjurens hem och se vad de gör och äter!!!! Ha det så kul!! Lodjur Lynx lynx Hej!! Vill

Läs mer

Skadedjursbekämpning. Hösten 2010. Betesstation RBS-08 (Råtta) Betesstation Tunnel (Råtta) Betesstation Atom (Råtta) Rått väder ute = råttor inne?

Skadedjursbekämpning. Hösten 2010. Betesstation RBS-08 (Råtta) Betesstation Tunnel (Råtta) Betesstation Atom (Råtta) Rått väder ute = råttor inne? Skadedjursbekämpning Hösten 2010 Rått väder ute = råttor inne? Foto: Anticimex, Lennart Falk Betesstation RBS-08 (Råtta) Tillverkad i plast. Gångjärn i locket. Två lås med fjäder för specialnyckel som

Läs mer

För valpköpare. Prägel. Valpen

För valpköpare. Prägel. Valpen För valpköpare Prägel Det är viktigt att ta reda på både mammans och pappans mentalitet; hur de är till sitt temperament. Båda föräldrarna präglar sina avkommor, mamman mycket mer eftersom hon tillbringar

Läs mer

Skitfiske på dig önskar. Fiskeresurs i Eda

Skitfiske på dig önskar. Fiskeresurs i Eda Hej Här får du ett litet häfte med information om våra fyra vanligaste fiskar som finns i våra vatten. Här kan du få lite tips om var fiskarna tycker om att simma, hur de lever och varför det är bra att

Läs mer

Filip i djurparken. Kapitel 1. Vad är rätt och vad är fel? Sätt kryss på rätt streck. rätt fel vet inte. Hajar är farliga.

Filip i djurparken. Kapitel 1. Vad är rätt och vad är fel? Sätt kryss på rätt streck. rätt fel vet inte. Hajar är farliga. Kapitel 1 Vad är rätt och vad är fel? Sätt kryss på rätt streck. rätt fel vet inte Hajar är farliga. Ju vassare tänder hajen har desto farligare är den. Filip har fotograferat en haj. Filip tycker om att

Läs mer

Kapitel 2 Jag vaknar och ser ut som en stor skog fast mycket coolare. Det är mycket träd och lianer överallt sen ser jag apor som klättrar och

Kapitel 2 Jag vaknar och ser ut som en stor skog fast mycket coolare. Det är mycket träd och lianer överallt sen ser jag apor som klättrar och Ön Teodor Kapitel 1 Jag sitter på planet och är väldigt trött. Sen 10 minuter senare så hör jag att planet skakar lite. Det luktar bränt och alla på planet är oroliga. Därefter tittar jag ut och jag tror

Läs mer

Kommandon för klickerträning

Kommandon för klickerträning Kommandon för klickerträning Klickerträna din valp Klickerträningen utvecklades på 1940-talet av tränare av marina däggdjur som upptäckte att de kunde ge delfiner och valar signaler som uppmuntrade korrekt

Läs mer

MITT LEENDE STRÅLAR FORTFARANDE...

MITT LEENDE STRÅLAR FORTFARANDE... Coregas sortiment finns på Apoteket och i dagligvaruhandeln. Corega finns också genom din tandvårdsklinik. MITT LEENDE STRÅLAR FORTFARANDE... is a registered trademark of the GlaxoSmithKline Group of Companies.

Läs mer

Frågor och svar om fladdermusrabies

Frågor och svar om fladdermusrabies Frågor och svar om fladdermusrabies Djur - Smitta 1. Vad är fladdermusrabies? Fladdermusrabies är en virussjukdom som angriper centrala nervsystemet hos fladdermöss. Trots att sjukdomen varit känd i Europa

Läs mer

Kapitel 1 Jag sitter på min plats och tänker att nu ska jag åka till Los Angeles, vad spännande. Kvinnan som sitter bredvid mig börja pratar med mig.

Kapitel 1 Jag sitter på min plats och tänker att nu ska jag åka till Los Angeles, vad spännande. Kvinnan som sitter bredvid mig börja pratar med mig. Av: Minhua Wu Ön Kapitel 1 Jag sitter på min plats och tänker att nu ska jag åka till Los Angeles, vad spännande. Kvinnan som sitter bredvid mig börja pratar med mig. Vi pratar med varandra, efter en lång

Läs mer

Pälsvård och klippning av Curly Coated Retriever

Pälsvård och klippning av Curly Coated Retriever Pälsvård och klippning av Curly Coated Retriever av Hannie Warendorf (översättning Millan Ericsson) Hur ska de se ut? För Curly Coated Retriever är pälsen en mycket viktig del. Pälsen är ju t.o.m. omnämnd

Läs mer

Svar till spelkorten

Svar till spelkorten Svar till spelkorten Svaren står i ordning efter siffran överst på varje kort 1. Var får du elda? På säkra platser och färdiga grillplatser. Du får inte tända eld på en klippa eller om det är förbud mot

Läs mer

Av Lukas.Ullström klass 5 svettpärlan.

Av Lukas.Ullström klass 5 svettpärlan. Jorden Bildas Av Lukas.Ullström klass 5 svettpärlan. Det var en gång en måne som kallades gubben i månen för han var typ en levande måne som åkte omkring i rymden och skapade saker. Han var gud över allting

Läs mer

Emma K. Jalamo som upptäckte Sandvargen på Mallorca 1988

Emma K. Jalamo som upptäckte Sandvargen på Mallorca 1988 Emma K. Jalamo som upptäckte Sandvargen på Mallorca 1988 Zackarina bodde i ett hus vid havet tillsammans med sin mamma och sin pappa. Huset var litet men havet var stort, och i havet kan man bada i alla

Läs mer

Skogssork (Clethrionomys glareolus)

Skogssork (Clethrionomys glareolus) Skogssork (Clethrionomys glareolus) Är vanlig i hela Sverige. Kroppslängden är 8-13,5 cm med ett smalt huvud. Har en ± tydligt rödbrun rygg, sidor ljusa/gulaktiga och vitaktig buk. Svansen är 3-6 cm och

Läs mer

Tomcat är ett varumärke som tillhör Bell Laboratories Inc, USA. Photos courtesy of Bell Laboratories, all rights reserved.

Tomcat är ett varumärke som tillhör Bell Laboratories Inc, USA. Photos courtesy of Bell Laboratories, all rights reserved. Detta är en skrift om möss och råttor som skade - djur samt vad som kan göras för att bli av med dem. Den innehåller tips både för dig som är villa- eller sommarstugeägare och för dig som är lantbrukare

Läs mer

Den kidnappade hunden

Den kidnappade hunden Den kidnappade hunden Lisa, Milly och Kajsa gick ner på stan med Lisas hund Blixten. Blixten var det finaste och bästa Lisa ägde och visste om. När de var på stan gick de in i en klädaffär för att kolla

Läs mer

Nr 1 2013. Viktigt att id-märka sin katt! PYSSEL! LÄSARFOTON

Nr 1 2013. Viktigt att id-märka sin katt! PYSSEL! LÄSARFOTON N KLUBBE Nr 1 2013 Viktigt att id-märka sin katt! PYSSEL! LÄSARFOTON 1 H ej! brevlådan Så roligt att just du är medlem i REDEklubben! Det här är det första numret av vår fina medlemstidning och vi på Djurskyddet

Läs mer

FULL SPÅRBARHET NATT SOM DAG. Harmonix Monitoring Paste är första steget i Integrated Pest Management.

FULL SPÅRBARHET NATT SOM DAG. Harmonix Monitoring Paste är första steget i Integrated Pest Management. FULL SPÅRBARHET NATT SOM DAG Harmonix Monitoring Paste är första steget i Integrated Pest Management. Harmonix Monitoring Paste är det första hållbara steget i Integrated Pest Management Över hela världen

Läs mer

De är snart Om 7 dagar är de sommarlov i Sverige och alla barn får sommarlov ha ett härligt sommarlov. PS, titta inte på baksidan!

De är snart Om 7 dagar är de sommarlov i Sverige och alla barn får sommarlov ha ett härligt sommarlov. PS, titta inte på baksidan! Kapitel 1 Ljuden Arga Johanna spände ögonen i både Erik och Karl. -Sluta upp med det där genast. -Men, sa Erik och Karl, vi gör ju ingenting. -Hör du det där ljudet, säger Erik till Karl. Det låter som

Läs mer

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen.

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen. En ko i garderoben j! är jag här igen, Malin från Rukubacka. Det har hänt He Det en hel del sedan sist och isynnerhet den här sommaren då vi lärde känna en pianotant. Ingenting av det här skulle ha hänt

Läs mer

Riesenschnauzern har en lättskött päls och fäller inte så mycket men det krävs lite skötsel för att den ska hålla sig så.

Riesenschnauzern har en lättskött päls och fäller inte så mycket men det krävs lite skötsel för att den ska hålla sig så. Riesenschnauzern har en lättskött päls och fäller inte så mycket men det krävs lite skötsel för att den ska hålla sig så. Uppfödarna brukar ha många goda råd och hjälper gärna sina valpköpare att komma

Läs mer

DEN RUNDA TUNNELN EN UNDERSKATTAD FIENDE

DEN RUNDA TUNNELN EN UNDERSKATTAD FIENDE DEN RUNDA TUNNELN EN UNDERSKATTAD FIENDE Av Marie Hansson När man är nybörjare i agility, eller ser sporten utifrån, är det lätt att tro att just den runda tunneln är det allra lättaste hindret! Och det

Läs mer

Personspår. Enkla grunder av Mikael Wilmarsgård

Personspår. Enkla grunder av Mikael Wilmarsgård Personspår Enkla grunder av Mikael Wilmarsgård Vad är personspåret för hunden? Innan vi tränat hunden till något så kan vi konstatera att hunden har ett välutvecklat luktsinne. Om hunden inte hittar ett

Läs mer

Frågor. Noa gör upp eld. av Kirsten Ahlburg. 1. Varför gör Noa upp eld? 2. Vad händer när Noa häller bensin på veden? 3. Varför hämtar Noa vatten?

Frågor. Noa gör upp eld. av Kirsten Ahlburg. 1. Varför gör Noa upp eld? 2. Vad händer när Noa häller bensin på veden? 3. Varför hämtar Noa vatten? Frågor Noa gör upp eld av gör upp eld 1. Varför gör Noa upp eld? 2. Vad händer när Noa häller bensin på veden? 3. Varför hämtar Noa vatten? 4. Vem hör när Noa ropar Hjälp!? 5. Vem släcker elden? FRÅGOR

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL EN RENARE VÄRLD.

VÄLKOMMEN TILL EN RENARE VÄRLD. VÄLKOMMEN TILL EN RENARE VÄRLD. 2 VI TROR PÅ EN RENARE VÄRLD. Med Pure Effect gör du rent på riktigt, på naturens egna villkor. Vi låter nämligen det första livet på jorden - mikroorganismer - göra jobbet.

Läs mer

INNAN DU BÖRJAR

INNAN DU BÖRJAR INNAN DU BÖRJAR Tack för att du har valt FOLDING TRAMPOLINE. Vi är stolta över att producera denna kvalitetsprodukt och vi hoppas att den kommer att ge många timmars bra träning för att. Det är bevisat

Läs mer

Detaljerade anvisningar för 3D Target Reparations

Detaljerade anvisningar för 3D Target Reparations Detaljerade anvisningar för 3D Target Reparations LÄS IGENOM HELA INSTRUKTIONEN INNAN MATERIALET ANVÄNDS. ANVÄND EN DIGITALVÅG AV KVALITET FÖR ATT KORREKT MÄTA KOMPONENTERNA. KEMIKALIER: Förvara och använd

Läs mer

Handledning: Tvångsmata en sjuk kanin med Critical Care(version 1) Författare: HenricLuijten@hotmail.com. Index:

Handledning: Tvångsmata en sjuk kanin med Critical Care(version 1) Författare: HenricLuijten@hotmail.com. Index: Handledning: Tvångsmata en sjuk kanin med Critical Care(version 1) Författare: HenricLuijten@hotmail.com Index: 1.0 Vad är det här för handledning? 1.1 När tvångsmata? 1.2 Är det svårt att tvångsmata en

Läs mer

Låt oss hållas starka!

Låt oss hållas starka! Låt oss hållas starka! Dagens informationsflöde ger inte nödvändigtvis en bra bild av hur man äter hälsosamt. Vi kan i stället känna oss förvirrade och föreställa oss att det är svårt och dyrt att äta

Läs mer

Ålder: speciellt för de yngre, 1-3 år, även om många äldre barn säkert också tycker om att titta på bilderna och prata om dem.

Ålder: speciellt för de yngre, 1-3 år, även om många äldre barn säkert också tycker om att titta på bilderna och prata om dem. Övning - Hur känner djuret - hur känner jag? Övning Hur känner djuret - hur känner jag? Ålder: speciellt för de yngre, - år, även om många äldre barn säkert också tycker om att titta på bilderna och prata

Läs mer

Kapitel 1 - Hörde du ljudet? sa Laura. - Vad för ljud? Alla pratar ju sa Minna. - Ljudet från golvet, sa Laura. Arga Agneta blängde på Laura och

Kapitel 1 - Hörde du ljudet? sa Laura. - Vad för ljud? Alla pratar ju sa Minna. - Ljudet från golvet, sa Laura. Arga Agneta blängde på Laura och Monstret Av Amanda Kapitel 1 - Hörde du ljudet? sa Laura. - Vad för ljud? Alla pratar ju sa Minna. - Ljudet från golvet, sa Laura. Arga Agneta blängde på Laura och Minna. Det hade gått ett rykte om att

Läs mer

Språkstart NO Facit. NO för nyanlända. Hans Persson

Språkstart NO Facit. NO för nyanlända. Hans Persson Språkstart NO Facit NO för nyanlända Hans Persson Levande eller inte? s. 6-7 3. Sortera orden. VÄXTER en ros gräs en ormbunke en mossa ett träd DJUR en katt en ödla en björn en fisk en mask Olika material

Läs mer

Noa går på taket. Han leker att han flyger. En takpanna lossnar. Noa ramlar. Hjälp! ropar Noa. ISBN 978-91-86651-97-8. HEGAS www.hegas.

Noa går på taket. Han leker att han flyger. En takpanna lossnar. Noa ramlar. Hjälp! ropar Noa. ISBN 978-91-86651-97-8. HEGAS www.hegas. Frågor Noa på taket av Noa går på taket. Han leker att han flyger. En takpanna lossnar. Noa ramlar. Hjälp! ropar Noa. NOA PÅ TAKET på taket ISBN 978-91-86651-97-8 www.hegas.se noa_paa_taket_oms.indd 1

Läs mer

Minifakta om hamstrar

Minifakta om hamstrar LIZZIE HØYSHOLDT SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? I den här boken får vi lära oss mycket om hamstrar. Vi får bland annat lära oss om vad de äter, hur de bor och hur många ungar de föder varje

Läs mer

På besök i rovdjurens land

På besök i rovdjurens land På besök i rovdjurens land Björn, järv, varg och lodjur är stora rovdjur som finns i Sverige. Det sägs att de är starka, listiga och farliga och att de bor i skogen. Vill du veta sanningen? Följ med hem

Läs mer

IFK NORRKÖPING UNGDOM KOST OCH PRESTATION

IFK NORRKÖPING UNGDOM KOST OCH PRESTATION IFK NORRKÖPING UNGDOM KOST OCH PRESTATION ANSVARSOMRÅDEN FÖR ATT UTVECKLAS OCH BLI EN BÄTTRE FOTBOLLSSPELARE Faktorer som du kan påverka -Träning -Kost -Sömn -Vila - Skola Faktorer som du inte kan påverka

Läs mer

GRON-FRI ENKEL LÖSNING PÅ VÄXANDE PROBLEM GARANTERAD EFFEKT

GRON-FRI ENKEL LÖSNING PÅ VÄXANDE PROBLEM GARANTERAD EFFEKT ENKEL LÖSNING PÅ VÄXANDE PROBLEM GRON-FRI Effektivt mot alger och lav. För alla ytor utomhus. Fasader, tak, staket, marksten, trätrall, murar, markiser m.m. GARANTERAD EFFEKT Upptäck fördelarna med Grön-Fri.

Läs mer

Vattnet finns överallt även inuti varje människa.

Vattnet finns överallt även inuti varje människa. Bygg en karusell tillsammans. Ställ er i en ring och kroka fast i varandras armar. När karusellen inte får energi står den still. En av er låtsas sätta i kontakten. Karusellen börjar snurra. Dra ut kontakten.

Läs mer

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Huset på gränsen Roller Linda Hanna Petra Dinkanish Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Scen 1 Linda, Hanna och Petra kommer in och plockar svamp som dom lägger i sina korgar - Kolla! Minst

Läs mer

Hemliga Clowndocka Yara Alsayed

Hemliga Clowndocka Yara Alsayed Hemliga Clowndocka Yara Alsayed - Olivia vakna! Du kommer för sent till skolan, ropade mamma. - Ja jag kommer. Olivia tog på sig sina kläder och åt frukosten snabbt. När hon var klar med allt och står

Läs mer

QUIKPOINT FOGSPRUTA BRUKSANSVISNING

QUIKPOINT FOGSPRUTA BRUKSANSVISNING QUIKPOINT FOGSPRUTA BRUKSANSVISNING Fogsprutan med påmonterad borrmaskin 1 INNEHÅLLFÖRTECKNING * Säkerhetsföreskrifter Sida 3 * Tillbehör 4 * Montering av munstycke 4 * Montering av matarskruv 5 * Montering

Läs mer

ZAR Oljebaserad Träbets

ZAR Oljebaserad Träbets Produktbeskrivning ZAR Oljebaserad Träbets är en oljebaserad bets som tillför trä en skyddande och enhetligt betston. ZAR Oljebaserad Träbets appliceras enkelt med en ren tygtrasa och kan användas på all

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Lgrs 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Lgrs 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Vad handlar boken om? Boken handlar om Mimmi. Hennes hund, Bonita, rymmer efter att ha blivit rädd när en polisbil kör förbi, med sirenerna på. Polisbilen jagar en motorcykel. Mimmis mamma berättar,

Läs mer

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5 Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5 Hur mår du? Anledningen till att vi gör den här undersökningen är att vi vill få kunskap om ungas hälsa och levnadsvanor. Alla elever i årskurserna 5,

Läs mer

gipsavgjutning av magen

gipsavgjutning av magen BELLYCASTING gipsavgjutning av magen Mot slutet av graviditeten, någon gång i vecka 37-38 - om du inte vet att du ska föda tidigare förstås, kan det vara roligt att göra en avgjutning av magen. Det blir

Läs mer

Rödluvan. Med bilder av Mati Lepp

Rödluvan. Med bilder av Mati Lepp Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Det var en gång en liten flicka som var så söt och rar att alla människor tyckte om henne. Den som älskade henne allra mest var hennes gamla mormor. Alltid när hon kom

Läs mer

SKYDDA NATUREN MED ATT ÄTA

SKYDDA NATUREN MED ATT ÄTA SKYDDA NATUREN MED ATT ÄTA Det vi äter påverkar miljön. Livsmedelsproduktionen kräver oerhört mycket åkrar, vatten, näringsämnen och energi. Det finns redan så mycket åkrar att det är svårt att öka antalet

Läs mer

Rödluvan Med bilder av Mati Lepp

Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Det var en gång en liten flicka som var så söt och rar att alla människor tyckte om henne. Den som älskade henne allra mest var hennes gamla mormor. Alltid när hon kom

Läs mer

Kapitel 1 Kapitel 2 Jag nickar och ler mot flygvärdinnan som

Kapitel 1 Kapitel 2 Jag nickar och ler mot flygvärdinnan som Ön Av Darin Kapitel 1 Jag nickar och ler mot flygvärdinnan som passerar. Bredvid mig sitter en gammal dam. Vi småpratar och jag får reda på att hon är rädd för att flyga. Jag försöker lugna henne. Jag

Läs mer

Störningar i ureacykeln och organiska acidurier För barn och ungdomar

Störningar i ureacykeln och organiska acidurier För barn och ungdomar Störningar i ureacykeln och organiska acidurier För barn och ungdomar www.e-imd.org Vad är störningar i ureacykeln/organisk aciduri? Maten vi äter bryts ned av kroppen med hjälp av tusentals kemiska reaktioner

Läs mer

Petrus Dahlin & Sofia Falkenhem. Mirjas guldhalsband

Petrus Dahlin & Sofia Falkenhem. Mirjas guldhalsband Petrus Dahlin & Sofia Falkenhem Mirjas guldhalsband www.kalleskavank.se www.rabensjogren.se Det har gått en vecka sedan Dilsa och jag löste fallet. Nu är det helg och jag cyklar bort till Mirja. Solen

Läs mer

Buslus. 1. Buslus flyttar inomhus

Buslus. 1. Buslus flyttar inomhus Buslus 1. Buslus flyttar inomhus Det var en gång en liten lus som hette Buslus. Hon bodde i ett träd med sin storebror och sin lillasyster. Deras mamma och pappa fanns inte längre, de hade hoppat upp på

Läs mer

Europeiska unionens officiella tidning BESLUT

Europeiska unionens officiella tidning BESLUT 8.9.2017 L 232/11 BESLUT KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEBESLUT (EU) 2017/1532 av den 7 september 2017 om behandling av frågor rörande den jämförande bedömningen av antikoagulerande rodenticider, i enlighet

Läs mer

Ön Av Benjamin

Ön Av Benjamin Ön Av Benjamin Flygkraschen Kapitel 1 Jag hör åskan i luften och flygplanet skakar. Bredvid mig ser jag en person som frågar mig vad jag heter jag säger att jag heter. Oskar jag är 15 år och är med mina

Läs mer

WUB5511 Elektrisk Värmefilt

WUB5511 Elektrisk Värmefilt WUB5511 Elektrisk Värmefilt Svensk Bruksanvisning Läs alltid först igenom bruksanvisningen och spara den för framtida hänvisningar Sid 2 VIKTIGA anvisningar! Spara för framtida bruk! VARNING: EJ avsedd

Läs mer

Centralt innehåll och förmågor som tränas enligt Lgr 11:

Centralt innehåll och förmågor som tränas enligt Lgr 11: SIDAN 1 Författare: Kirsten Ahlburg Vad handlar boken om? Boken handlar om Noa som är ute med sin pappa i skogen. Noa får syn på en död hjort, och plötsligt upptäcker de en varg mellan träden. Vargen ser

Läs mer

Centralt innehåll och förmågor som tränas enligt Lgr 11:

Centralt innehåll och förmågor som tränas enligt Lgr 11: SIDAN 1 Författare: Marie Duedahl Vad handlar boken om? Klara och hennes gris, Bullen, sitter vid vägen och säljer blommor. Plötsligt stannar en bil och Klara tror att de ska köpa blommor. Men de öppnar

Läs mer

Steg 2 Lägg ner den stora tärningen i lådan. Vad noga med att öppningen på den stora tärningen är neråt.

Steg 2 Lägg ner den stora tärningen i lådan. Vad noga med att öppningen på den stora tärningen är neråt. Exploderande tärning En tärning inuti lådan blir till flera små träningar. Steg 1 Lägg det åtta små tärningarna i den stora tärningen. Steg 2 Lägg ner den stora tärningen i lådan. Vad noga med att öppningen

Läs mer

Publicerat med tillstånd Blink Blink med stjärnan Text Ingrid Olsson Gilla böcker 2012

Publicerat med tillstånd Blink Blink med stjärnan Text Ingrid Olsson Gilla böcker 2012 En flicka kisar mot den ljusa strimman. Runt strimman är det svart. Svart som under sängen, svart som rullgardinen med julstjärnan där bakom. Svart som hela golvet fram till den ljusa dörrstrimman. 69

Läs mer

Hus utan lus. Tips och råd om både ohyra och bekämpningsmedel. www.kemikalieinspektionen.se

Hus utan lus. Tips och råd om både ohyra och bekämpningsmedel. www.kemikalieinspektionen.se Hus utan lus Tips och råd om både ohyra och bekämpningsmedel www.kemikalieinspektionen.se Skadedjuren ökar i samhället Skadedjur blir ett allt större problem i Sverige. Det kan leda till ökad användning

Läs mer

19688 Rödluvan/Hans och Greta/Tre små grisar

19688 Rödluvan/Hans och Greta/Tre små grisar 19688 Rödluvan/Hans och Greta/Tre små grisar Rödluvan Det var en gång, en vacker solig dag, en liten flicka som hette Rödluvan. Hon lekte utomhus i sin trädgård. Hon kallades Rödluvan för hon hade en röd

Läs mer

Leroy är en lilamaskad snart 6 årig herre, vår första siames och den mest underbara katten som finns.

Leroy är en lilamaskad snart 6 årig herre, vår första siames och den mest underbara katten som finns. Leroy är en lilamaskad snart 6 årig herre, vår första siames och den mest underbara katten som finns. Han har gått upp i vikt en del varje gång vi haft kattungar hemma, men gick tillbaka rätt fort till

Läs mer

Insektshotell - guide

Insektshotell - guide Insektshotell - guide Vill du bidra mer? gå till: villbidra.wordpress.com Insektshotellets konstruktion Konstruktionen bör ha en bakvägg, sidoväggar och ett skyddande tak. En bra idé är att bygga hotellet

Läs mer

En bra kompis. - sagan om den goda förpackningen

En bra kompis. - sagan om den goda förpackningen En bra kompis - sagan om den goda förpackningen FRUKT 1 Det här är William och Ellen. Idag är de med sin farmor och farfar i affären. I affären är det fullt av människor och många hyllor med varor. Det

Läs mer

Hur kan vi förvänta oss att kon uppträder i samband med kalvning? Vad kan hända? Säker djurhantering vid kalvning i dikobesättningar

Hur kan vi förvänta oss att kon uppträder i samband med kalvning? Vad kan hända? Säker djurhantering vid kalvning i dikobesättningar Säker djurhantering vid kalvning i dikobesättningar Sofie Johansson 2016-11-11 Maria Torsein Hur kan vi förvänta oss att kon uppträder i samband med kalvning? Vad kan hända? Gömmer kalven om kalvning utomhus

Läs mer

Kapitel 1 I planet. Jag har varit flygrädd hela mitt liv. Men min mormor blev sjuk,

Kapitel 1 I planet. Jag har varit flygrädd hela mitt liv. Men min mormor blev sjuk, Ön Meriel shahid Kapitel 1 I planet Jag har varit flygrädd hela mitt liv. Men min mormor blev sjuk, Så jag måste åka till Frankrike. Jag är i flygplanet nu och jag börjar få panik. Jag hör att mitt hjärta

Läs mer

MANUAL BORDSMASSAGESET. Tarsus - Myrängsvägen 8-891 50 Örnsköldsvik SWEDEN - Tel 0660 84251 www.tarsus.se. Uppdaterad 2006-09-15

MANUAL BORDSMASSAGESET. Tarsus - Myrängsvägen 8-891 50 Örnsköldsvik SWEDEN - Tel 0660 84251 www.tarsus.se. Uppdaterad 2006-09-15 MANUAL BORDSMASSAGESET VÄLKOMMEN SOM ÄGARE TILL ETT TARSUS BORDSMASSAGESET! Vårt mål är att du som användare ska uppleva att Tarsus produkter underlättar ditt arbete och främjar en god arbetsmiljö. Om

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål och förmågor som tränas: Eleverna tränar på följande förmågor: Författare: Berit Härd

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål och förmågor som tränas: Eleverna tränar på följande förmågor: Författare: Berit Härd SIDAN 1 Författare: Berit Härd Vad handlar boken om? Boken handlar om Saga som går på ridskola. Hon ska äntligen få galoppera med hästen Billy. Mamma och lillebror Noel är också där och tittar på. De börjar

Läs mer

Frågor och svar angående vildsvin

Frågor och svar angående vildsvin Frågor och svar angående vildsvin Finns det vildsvin på Göteborgs Stads marker? Svar: Ja, det gör det. Hur många finns det? Svar: Det är svårt att uppskatta men vi tror att det finns runt 75 stycken. Var

Läs mer

Apotekets råd om. Mask hos hund

Apotekets råd om. Mask hos hund Apotekets råd om Mask hos hund I Sverige är de vanligaste inälvsmaskarna spolmask och bandmask. Hakmask finns hos enstaka hundar medan piskmask kan finnas hos importerade hundar. Rävens dvärgbandmask har

Läs mer

Minifakta om djurungar vid vatten

Minifakta om djurungar vid vatten SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? I boken presenteras några djurungar som har sina bon i närheten av vatten. Vi lär oss bland annat att tumlaren är en liten val och att bävern bygger hyddor av

Läs mer

Bon kan hittas i ek, bok, en, gran, kaprifol, björk, brakved, hassel, örnbräken, vide, björnbär, hallon, bredbladiga gräs m.m.

Bon kan hittas i ek, bok, en, gran, kaprifol, björk, brakved, hassel, örnbräken, vide, björnbär, hallon, bredbladiga gräs m.m. Hasselmus i Sjuhärad Hasselmusen är en anonym och lite okänd art som är allmänt spridd i Sjuhärad. Den finns i buskrika områden som t.ex. granplanteringar och ledningsgator. När man röjer eller gallrar

Läs mer

KÄLLUNDAGRISENS LIV MAMMA GRIS PÅ SEMESTER SMÅGRISARNA FÖDS MAMMA & PAPPA GRIS GRISFAMILJEN FLYTTAR UT GRISARNA SOM SKA BLI MAT RULLANDE GRISHUS

KÄLLUNDAGRISENS LIV MAMMA GRIS PÅ SEMESTER SMÅGRISARNA FÖDS MAMMA & PAPPA GRIS GRISFAMILJEN FLYTTAR UT GRISARNA SOM SKA BLI MAT RULLANDE GRISHUS I den här utställningen får du lära dig om hur grisarna har det här på Källunda. Följ tavlorna runt för att få veta hur grisarnas liv ser ut. MAMMA GRIS PÅ SEMESTER SMÅGRISARNA FÖDS MAMMA & PAPPA GRIS

Läs mer

Curly Coated Retriever Undersökning

Curly Coated Retriever Undersökning Curly Coated Retriever Undersökning Läs noga igenom instruktionerna innan ni fyller i enkäten Fyll i en enkät för varje Curly Coated Retreiver du äger som visar eller har visat hårlöshet/ tunn päls Introduktion

Läs mer

Om en jordbävning skulle ske..... är du beredd?

Om en jordbävning skulle ske..... är du beredd? Om en jordbävning skulle ske..... är du beredd? Hej, jag heter Doug Copp. Du känner mig inte men jag har varit inne i 875 kollapsade byggnader och arbetat i räddningsgrupper i mer än 60 länder; jag har

Läs mer

Ett säkert hem för spädbarn

Ett säkert hem för spädbarn Ett säkert hem för spädbarn GUIDE FÖR ATT FÖREBYGGA FAROR OCH OLYCKOR I SPÄDBARNSFAMILJER Vardagen med ett spädbarn innebär en mängd helt nya saker och samtidigt bekymmer för olika slag av faromoment som

Läs mer

Innehållsförteckning. Introduktion. Kapitel 1Introduktion. sid 1. Kapitel 2Bilhandlarn. sid 3. Kapitel 3Döskallemasken. sid 5

Innehållsförteckning. Introduktion. Kapitel 1Introduktion. sid 1. Kapitel 2Bilhandlarn. sid 3. Kapitel 3Döskallemasken. sid 5 Innehållsförteckning Kapitel 1Introduktion. sid 1 Kapitel 2Bilhandlarn. sid 3 Kapitel 3Döskallemasken. sid 5 Kapitel 4 De misstänkta. sid 7 Kapitel 5 Förhöret. sida 9 Kapitel 6 Den splitternya bilen. sida

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Martina Ericson Boken handlar om: Robin och hans bror Ante är olika. Ante tycker om att skjuta och jaga tillsammans med pappa i skogen. Robin tycker inte alls om att skjuta,

Läs mer

Förvandlingen. Jag vågade inte släppa in honom utan frågade vad han ville. Jag trodde att du behövde mig, sa gubben och log snett.

Förvandlingen. Jag vågade inte släppa in honom utan frågade vad han ville. Jag trodde att du behövde mig, sa gubben och log snett. Förvandlingen Det var sent på kvällen och jag var ensam hemma. Jag måste upp på vinden och leta efter något kul och läskigt att ha på mig på festen hos Henke. Det skulle bli maskerad. Jag vet att jag inte

Läs mer

Kissarna tillväxt är fortsatt normal (vikt i gram).

Kissarna tillväxt är fortsatt normal (vikt i gram). Sabby, Sabriel och Sacco trivs bra. Vi tycker att kissarna är underbara. Förra söndagen insjuknade occikatten Kosken mitt i natten. Eva åkte till akuten på Strömsholm. Efter en mängd undersökningar konstaterades

Läs mer

Stenåldern. De första människorna i Norden bodde i enkla hus/tält för att de flyttade ofta då de följde maten det vill säga de vilda djuren.

Stenåldern. De första människorna i Norden bodde i enkla hus/tält för att de flyttade ofta då de följde maten det vill säga de vilda djuren. Stenåldern Innan det blev stenålder var hela Norden täckt av tjock is. Isen kunde bli upp till 3 km tjock. När isen smälte kom de första människorna till det som nu är Sverige. De första som kom var jägare

Läs mer

Boris flyttar in ULF SINDT

Boris flyttar in ULF SINDT SIDAN 1 Läsförståelse Ett litet djur 1. Var har ekorren byggt bo? 2. Vilkens sorts fågel, tar en ekorrunge? 3. Vad heter Linas och Rickis barn? 4. Vem hittar ekorrungen? 5. Hur ska de göra, för att rädda

Läs mer

Läsnyckel Skot på barnhem av Oscar K. illustrationer av Dorte Karrebæk översättning av Marie Helleday Ekwurtzel

Läsnyckel Skot på barnhem av Oscar K. illustrationer av Dorte Karrebæk översättning av Marie Helleday Ekwurtzel Läsnyckel Skot på barnhem av Oscar K. illustrationer av Dorte Karrebæk översättning av Marie Helleday Ekwurtzel Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning än

Läs mer

Hästar, buller och vindkraft. My Helin 15/3-19/3 2010 vid PRAO årkurs 8 på ÅF-Ingemansson Handledare Martin Almgren

Hästar, buller och vindkraft. My Helin 15/3-19/3 2010 vid PRAO årkurs 8 på ÅF-Ingemansson Handledare Martin Almgren Hästar, buller och vindkraft My Helin 15/3-19/3 2010 vid PRAO årkurs 8 på ÅF-Ingemansson Handledare Martin Almgren Hur hästen påverkas av ljud? Hästen är ett väldigt känsligt djur när det gäller ljud och

Läs mer

Donny Bergsten. Skifte. vintern anlände i natt den har andats över rosor och spindelnät en tunn hinna av vit rost

Donny Bergsten. Skifte. vintern anlände i natt den har andats över rosor och spindelnät en tunn hinna av vit rost Donny Bergsten Skifte vintern anlände i natt den har andats över rosor och spindelnät en tunn hinna av vit rost bäcken syr sitt täcke igelkotten luktar på vinden ute på havet seglar ett skepp mot horisonten

Läs mer

Tilläggsfrågor i ULF 2007

Tilläggsfrågor i ULF 2007 Tilläggsfrågor i ULF 2007 1 2 Tilläggsfrågor i ULF 2007 2007 års datainsamling utgör ett så kallat dubbelår med år 2006. Det innebär att samma frågor ställs under båda åren. I februari 2007 tillkom dock

Läs mer

Mullvadsfälla Art. 90 15 797 24 00 (30,-)

Mullvadsfälla Art. 90 15 797 24 00 (30,-) ullvad ullvad Mullvadsfälla Art. 90 15 797 24 00 (30,-) 2 Sorkstav Skyddar din tomt och din trädgård mot grävande gnagare för all framtid. En vibrerande ton i stavens inre producerar i intervaller om 15

Läs mer

Pälsvård En guide för trimning av Norfolkterrier

Pälsvård En guide för trimning av Norfolkterrier Pälsvård En guide för trimning av Norfolkterrier Norfolkterrier med överblommad päls, redo för trimning Mycket bekvämare och tillfreds med sig själv. PÄLSVÅRD Handtrimning av Norfolkterrierns päls Norfolkterrierns

Läs mer

En bra start i livet. fantasi som kommer att utveckla vår värld. Låt oss ge dem en bra start! www.brio.net. www.brio.net

En bra start i livet. fantasi som kommer att utveckla vår värld. Låt oss ge dem en bra start! www.brio.net. www.brio.net BRIO nyheter för de yngsta 2015 För barn i åldern 0-3 år En bra start i livet Sedan 1884 har vi tillverkat leksaker för att inspirera unga sinnen och låta barn få upptäcka världen på ett säkert och lekfullt

Läs mer