Detaljplan för dubbelspår Roslagsbanan Roslags-Näsby - Tibble, del av Roslags-Näsby 2:1 m.fl.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Detaljplan för dubbelspår Roslagsbanan Roslags-Näsby - Tibble, del av Roslags-Näsby 2:1 m.fl."

Transkript

1 STADSBYGGNADSKONTORET Planarkitekt Christine Forsberg Exploateringsingenjör Elisabet Lundgren Samrådshandling Detaljplan för dubbelspår Roslagsbanan Roslags-Näsby - Tibble, del av Roslags-Näsby 2:1 m.fl. HANDLINGAR Detaljplanekarta med bestämmelser, skala 1:1000, Planbeskrivning Illustrationsplan, skala 1:2000, Fastighetsförteckning PLANENS SYFTE OCH HUVUDDRAG Detaljplanens syfte är att möjliggöra för en utbyggnad till dubbelspår på Roslagsbanan mellan Roslags-Näsby och Tibble station samt att möjliggöra för säker passage över järnvägen. Planen syftar även till att möjliggöra för en ny infartsparkering i anslutning till stationen. Detaljplanen ersätter delar av gällande stads- och byggnadsplaner. Stora delar av Roslagsbanan är idag enkelspårig vilket innebär begränsningar i kapaciteten. Tidtabellen är oregelbunden och tågmöten vid stationer tar mycket tid och för med sig att trafiken blir känslig för störningar. AB SL tillsammans med Täby kommun genomför nu ett arbete med att bygga ut Roslagsbanan för att skapa förutsättningar för förbättrad trafikering i form av jämna tidtabeller och ökat trafikutbud samt uppnå en bättre tillgänglighet för resenärerna. Vid en utbyggnad av järnvägen planeras för bullerdämpande åtgärder som bullerskyddsskärmar m.m. längs med sträckan. Utbyggnaden medför att en befintlig plankorsning stängs och ersätts av ny planskild, säkrare korsning. En utbyggnad till dubbelspår innebär vidare att järnvägsområdet behöver breddas för att rymma ytterligare ett spår, öster om befintligt spår. Detta sker huvudsakligen inom befintlig järnvägsfastighet (SLLs mark). I viss utsträckning berörs även annan mark (främst kommunägd mark) för anläggandet av slänter, bullerskärmar och planskildheter för gång- och cykeltrafik m.m.

2 2(28) FÖRENLIGT MED 3, 4 OCH 5 KAP. MB Roslagsbanan är av riksintresse för järnväg 3 kap 8 MB vilket innebär att den ska skyddas mot åtgärder som påtagligt kan försvåra tillkomsten eller utnyttjandet av anläggningen. Inom området finns inga riksintressen enligt 3 och 4 kap. miljöbalken (MB) som bedöms påverkas negativt av genomförandet av planen. Detaljplanen bedöms vara förenligt med 3, 4 och 5 kap. MB då vare sig riksintressen eller miljökvalitetsnormer bedöms påverkas negativt. PLANPROCESS Kommunen och AB SL planerar tillsammans en ombyggnad av Roslagsbanan inom Täby kommun. Planeringen drivs som två parallella planeringsprocesser där AB SL tar fram järnvägsplan enligt lagen om byggande av järnväg (LBJ) (1995:1649) och kommunen tar fram detaljplan enligt plan-och bygglagen (PBL) (2010:900). Kommunens detaljplan omfattar till stora delar järnvägsplanens utbredning samt område för ny infartsparkering söder om stationsområdet. De delar av järnvägsplanen som inte detaljplaneläggs har stöd i gällande planer. Järnvägsplanen beskriver i detalj hur utbyggnaden ska utföras samt direkta och indirekta effekter och konsekvenser utifrån olika aspekter. Med järnvägsplanen som underlag löses frågor om hur marken ska göras tillgänglig och hur eventuella intrång ska regleras. Detaljplanen reglerar användningen av mark- och vattenområden i kommunen. LBJ föreskriver att byggande av järnväg inom detaljplanelagda områden inte får strida mot gällande detaljplaner. Ombyggnaden av Roslagsbanan stämmer inte helt med de detaljplaner som finns för området varför en utbyggnad kräver att en ny detaljplan upprättas för sträckan. Detaljplanen tas fram med normalt planförfarande. De två planerna samordnas och järnvägsplanens utställning sker under samma period som detaljplanens samråd. Mer detaljerad information om planprocessen finns på kommunens hemsida,

3 3(28) Bild 1. Planprocessen för detaljplan och järnvägsplan enligt lagen om byggande av järnväg (överst) och plan- och bygglagen (nederst). PLANDATA Lägesbestämning Planområdet omfattar till största del avgränsningen för järnvägsplanen vilket avser sträckan från kommungränsen mellan Danderyd och Täby i söder och förbi den korsande Centralvägen norrut. I norr avgränsas detaljplanen på Kårstagrenen strax norr om förgreningen medan järnvägsplanen sträcker sig längre norrut mot Tibble station. Även på Österskärsgrenen avgränsas detaljplanen strax norr om förgreningen medan järnvägsplanen fortsätter till längre norrut mot skateparken framför Åva gymnasium. För de delar av järnvägsplanen som inte tas med i detaljplanen överensstämmer de föreslagna åtgärderna inom befintliga detaljplaner för området och någon ny detaljplan behöver därmed inte tas fram. För att anpassa till befintliga angränsande planer samt möjliggöra för de förändringar i området som ligger utanför järnvägens intressen tillkommer även vissa delar till planområdet som ligger utanför järnvägsplanens avgränsning. Detta gäller för några mindre ytor väster om järnvägsområdet för park, huvudgata, lokalgata, torg och parkeringen. Likaså området för ny infartsparkering söder om stationsområdet på järnvägens östra sida avviker från järnvägsplanen samt ett mindre område för huvudgata som ligger norr om parkeringen på östra sidan.

4 4(28) Bild 2. Planområdets läge i Roslags-Näsby Areal Den aktuella sträckan som omfattas av järnvägsplan är cirka 1192 meter lång, varav cirka 900 meter ingår i detaljplanen. Planområdet omfattar cirka 3,28 hektar, varav 2,78 hektar för järnvägstrafik. Markägoförhållanden Inom planområdet finns både mark som ägs av Täby kommun, privatägd mark och mark som ägs av Stockholms läns landsting (SLL). Utbyggnaden av järnvägen sker till största del inom befintlig järnvägsfastighet. Järnvägsfastigheten behöver dock i viss utsträckning breddas och gör då intrång på kommunala och privata fastigheter. Berörda fastigheter redovisas på sid 21. Järnvägsutbyggnaden har utformats så att markintrång har begränsats till ett minimum.

5 5(28) Bild 3. Kartan visar de delar av järnvägsplanen som inte omfattas av denna detaljplan (blå) samt de delar av detaljplanen som ligger utanför järnvägsplanen (grön)

6 6(28) TIDIGARE STÄLLNINGSTAGANDEN Översiktliga planer Regional utvecklingsplan för Stockholms län - RUFS 2010 Täby centrum Arninge är utpekat som en yttre regional stadskärna i RUFS Täby centrum Arninge är tänkt att bli ett betydande centrum för nordostsektorn och goda kommunikationer till och från området är viktigt för utvecklingen mot en stadskärna. Det nya Täby - Översiktsplan I kommunens översiktsplan, som vann laga kraft 2012, anges bland annat att Täby kommun ska verka för en förbättrad kollektivtrafikförsörjning då detta är en viktig förutsättning för kommunens och nordostsektorns tillväxt. För att kunna hantera tillväxten och samtidigt klara regionens miljömål behöver antalet spårbundna kollektivtrafikresor öka. Detta innebär bl.a. att kapaciteten på Roslagsbanan behöver ökas genom att bygga ut till dubbelspår. Målet är att en ny spårbunden kollektivtrafiklösning ska vara i drift till år Täby kommuns miljöplan Miljöplanen, som antogs 2010, lyfter fram fyra prioriterade inriktningsmål: klimatpåverkan, vattenmiljö, halva Täby grönt och god bebyggd miljö. Under dessa mål finns ett antal effektmål och utpekade åtgärder. Följande mål är särskilt relevanta för denna detaljplan: Täby ska aktivt arbeta för att minska de klimatpåverkande utsläppen. Grundvattnets kvalitet får inte försämras genom mänskliga aktiviteter som markanvändning, tillförsel av föroreningar, klorider m.m. Naturen ska förvaltas så att rekreations- och kulturhistoriska värdena och den biologiska mångfalden gynnas. Antal boende som är störda av trafikbuller ska minska. Handlingsplan Regionala stadskärnan Täby centrum Arninge Roslags-Näsby är en del av den regionala stadskärnan Täby centrum Arninge. Handlingsplanen som antogs 2012 innehåller kommunens målformulering kring den regionala stadskärnan. Som ett övergripande mål, kopplat till RUFS 2010, anges Tillgänglighet genom väl fungerande infrastruktur lokalt, regionalt, nationellt och internationellt; utbyggda stråk med gång- och cykelvägar, utbyggd spårburen kapacitetsstark kollektivtrafik och goda förutsättningar för biltrafik.

7 7(28) Detaljplaner, områdesbestämmelse och förordnanden Planområdet för Roslagsbanan omfattas av stadsplan och byggnadsplan. Följande planer berörs av denna detaljplan: S2 Stadsplan för centrala delen av Roslags-Näsby anger en utbyggnad med bostäder, handel m.m. samt Roslagsbanan. Mark som idag är planlagd för transformatorstation ligger idag till viss del inom järnvägens fastighet. Detaljplanen för dubbelspår Roslagsbanan Roslags Näsby - Tibble ersätter en mindre del av stadsplan S2 med anledning av att ytterligare mark behövs för järnvägens anläggning. Det område som berörs ersätts med användningen järnvägstrafik. S31 Stadsplan för Näsbydal inom stadsdelen Roslagsnäsby i Täby köping. Detaljplanen för dubbelspår Roslagsbanan Roslags Näsby - Tibble ersätter en mindre del av stadsplan S31 i anslutning till järnvägen med anledning av ianspråktagande av mark som i stadsplanen är planlagd som gata. S57 Stadsplan i anslutning till kommunhuset. Detaljplanen för dubbelspår Roslagsbanan Roslags Näsby - Tibble ersätter en mindre del av stadsplan S57 med anledning av ianspråktagande av mark för lokalgata och torg. I stadsplanen är marken planlagd som gata, park och järnvägstrafik. S59 Stadsplan för Täby storcentrum med syfte att skapa ett regionalt centrum med ytor för bl.a. butik, bostäder, skola, daghem, lek och grönyta samt industriändamål. Detaljplanen för dubbelspår Roslagsbanan Roslags Näsby - Tibble ersätter en mindre del av stadsplan S59 i anslutning till järnvägen med anledning av ianspråktagande av mark som i stadsplanen är planlagd som parkmark. D095 Detaljplan för Roslagsbanan, delen Roslags Näsby-Galoppfältet. Planens huvudsakliga syfte är att möjliggöra dubbelspårsutbyggnad på sträckan. Den berörda delen är idag i huvudsak planlagd för järnvägstrafik samt till viss del även huvudgata, parkeringsplats och parkmark. Planen omfattar en stor del av nu aktuellt detaljplaneområde och mark som behövs för järnvägens anläggning detaljplaneläggs för järnvägstrafik. Delar av den befintliga detaljplanen tas med i

8 8(28) detaljplanen för dubbelspår Roslagsbanan Roslags Näsby - Tibble med bibehållen användning. Området för den nya parkeringen planläggs som kvartersmark, markparkering. S164 Stadsplan för Kv. Sågtorp med syfte att skapa arbetsområde främst för kontorsverksamhet. Den berörda delen är idag planlagd för trafikändamål. Detaljplanen för dubbelspår Roslagsbanan Roslags Näsby - Tibble ersätter en mindre del av stadsplanen i anslutning till järnvägen med anledning av ianspråktagande av mark för järnvägens utbyggnad. Miljökonsekvensbeskrivning Detaljplanen bedöms inte medföra risk för betydande miljöpåverkan. Någon miljökonsekvensbeskrivning (MKB) har därför inte upprättats för detaljplanen. För järnvägsplaner är MKB obligatoriskt och AB SL har upprättat en MKB för den aktuella järnvägssträckan. MKB-rapporten har varit underlag för redovisningen av miljöaspekterna i denna planbeskrivning. Bedömning av miljöpåverkan Buller från tågtrafiken är Roslagsbanans mest betydande miljöaspekt. Andra aspekter som bedöms påverkas i och med ett genomförande av planen är bland annat klimatpåverkan och risken för markföroreningar. Utbyggnaden till dubbelspår kommer att medföra fler tåg men eftersom utbyggnaden också omfattar bullerskyddsåtgärder kommer ljudnivåerna från tågen att bli väsentligt lägre i den omgivande bebyggelsen jämfört med idag. Utbyggnaden av kollektivtrafiken underlättar för fler att åka tåg vilket kan medföra att bilresandet och därmed koldioxid utsläppen minskar. Identifierade föroreningar från utförda samt eventuellt kommande miljötekniska markundersökningar avlägsnas och ersätts med rena massor, vilket innebär ett något renare spårområde efter utbyggnad. Utbyggnadens samlade miljöpåverkan bedöms som övervägande positiv. AB SL redovisar järnvägsplanens miljökonsekvenser utförligare i en separat miljökonsekvensbeskrivning (MKB). Detaljplanen omfattar i princip enbart den

9 9(28) planändring som behövs för järnvägsplanen samt den nya infartsparkeringen söder om stationsområdet. Därför är bedömningen att någon särskild MKB inte behövs för den nu aktuella detaljplanen. Detaljplanen i sig bedöms inte medföra betydande miljöpåverkan i lagens mening. Kommunala beslut i övrigt Täby kommun och AB SL skrev den 24 oktober 2011 under en avsiktförklaring för utbyggnaden av dubbelspår för samtliga sträckor i etapp 2 Roslagsbanan. Avsiktsförklaringen ligger till grund för arbetet och syftar till att parterna ska ha en gemensam syn på utbyggnaden. Pågående och kommande planering i området Detaljplan för Västra Roslags-Näsby Väster om Roslags-Näsby station, i direkt anslutning till planområdet, pågår planarbete för Västra Roslags-Näsby. Planen möjliggör för en stadsutveckling med bland annat 800 nya bostäder, med inslag av service och verksamheter. Utformningen av Roslagsbanans utbyggnad enligt järnvägsplanen för det aktuella området förhåller sig till detaljplanen för Västra Roslags Näsby som om den vore genomförd. Det innebär att järnvägsanläggningen har projekterats och utformats utifrån detaljplanens placering av byggnader, gator, ledningar m.m. Detaljplan för dubbelspår Roslagsbanan Tibble-Visinge Mellan Tibble och Visinge station, i direkt anslutning norr om planområdet, pågår planarbete för dubbelspår för Roslagsbanan på sträckan. Planen möjliggör för dubbelspår samt nya säkrare passager över Roslagsbanan. FÖRUTSÄTTNINGAR, FÖRÄNDRINGAR OCH KONSEKVENSER Järnväg och bebyggelseområden Befintlig järnväg och bebyggelse Roslagsbanans gren mellan Stockholm och Kårsta öppnade år 1885 och bebyggelsen har till stor del formats som stationssamhällen utmed Roslagsbanan vilket innebär att många fastigheter ligger nära den befintliga banan. Upplevelsen av området är starkt påverkat av infrastruktur och är till stor del präglat av Roslags Näsby station inklusive Roslags Näsbys centrumbildning.

10 10(28) Bebyggelsen i området varierar mellan villa- och verksamhetsområden samt områden där flerfamiljshus och verksamheter ligger blandat. Söder om Roslags Näsby station utgörs befintlig bebyggelse främst av bostäder med villaområden där de närmaste husen, framförallt på den västra sidan, ligger mycket nära spårområdet. Området kring Roslags Näsby station präglas av mer variation med såväl enstaka stadsvillor som höga flerfamiljshus, centrumfunktioner samt verksamheter. Norr om Roslags Näsby station förändras bebyggelsen till att bli än mer storskalig med öppna ytor bestående av parkering och grönytor kring befintlig infrastruktur. Bild 4 och 5. Bebyggelse kring Roslags Näsby station (t.v.) Småskalig bebyggelse söder om Roslags Näsby station. (t.h.) Bilder från järnvägsplanens MKB. Söder om Roslags Näsby station är befintlig bana utformad med dubbelspår som ansluter mot nuvarande sidoplattform och mittplattform. Spåranläggningen i stationsområdet består av fem spår i bredd. Tre spår är plattformsspår och övriga är uppställningsspår. Norr om stationsområdet passerar spåren under en vägbro, Centralvägen och därefter delar sig banan i de två grenarna, Kårstagrenen och Österskärgrenen. Befintlig bana är signalreglerad och medger en maxhastighet på 80 km/h, vilket också är högsta hastighet för dagens fordon. Föreslagen järnvägsutbyggnad Projektet avser en utbyggnad till dubbelspår på en sträcka av ca 950 meter på sträckan mellan Roslags Näsby - Tibble på Kårstagrenen, se bild 5 nedan. De tillkommande spåren förläggs öster om befintligt spår fram till Roslags-Näsby och på Kårstagrenen samt väster om befintligt spår på Österskärgrenen. Banan dimensioneras spårmässigt för en största tillåtna hastighet (sth) av 120 km/h och signalmässigt för sth 80 km/h. Signalmässig dimensionering för sth 80 km/h

11 11(28) innebär att tågen inte kommer att kunna köra snabbare än 80 km/h på sträckan förrän man byter signalsystem. Hastigheten begränsas till 70 km/h utmed plattformarna. Signal- och elkraftsystemet anpassas till utbyggnaden. Roslags Näsby station flyttas något norrut och får nya mittplattformar. Möjligheten att passera över järnvägen i plan tas bort och en ny gång- och cykelbro anläggs istället över stationen med anslutningar till plattformarna med hiss och trappor. Brolängden över Roslagsbanan uppgår till ca 65 m. För det nya spåret på Kårstagrenen byggs en ytterligare en järnvägsbro vid gångoch cykeltunneln söder om Åva gymnasium. Det nya spåret anläggs ca 15 m öster om befintligt spår. Total brolängd uppgår till ca 11 m och den nya järnvägsbron kommer att anläggas över befintlig gång- och cykelväg och anpassas till befintlig miljö. Ett antal stödmurar anläggs på båda sidor om spåret, främst på den västra sidan, för att möjliggöra dubbelspårsutbyggnad inom planområdet. På den östra sidan anläggs stödmurar för att minimera intrånget på befintlig gata (se lägen för stödmurar på illustrationskartan på nästa sida). Någon ny bebyggelse tillkommer inte inom planområdet bortsett från ett teknikhus öster om spåret i anslutning till den nya parkeringsplatsen som ersätter befintligt teknikhus på den västra sidan. En mindre teknikbyggnad kommer att anläggas i förgreningen där spåren delar sig.

12 12(28) Bild 6. Illustration som visar föreslagna förändringar inom planområdet.

13 13(28) Tillgänglighet Utbyggnaden till dubbelspår möjliggör för en stabil och tät tågtrafik vilket innebär kortare restider och en mer tillgänglig kollektivtrafik. AB SL har i sina tekniska riktlinjer för den nya anläggningen bl.a. angett att vid utformning av anslutande vägar och gång- och cykelvägar skall största möjliga tillgänglighet eftersträvas. Den nytillkomna gång- och cykelbron över stationen bedöms framför allt öka säkerheten för gående och cyklister. Den upplevda framkomligheten förbättras inte då det både blir längre och besvärligare att ta sig över spåret. En positiv konsekvens är dock att eventuell väntetid vid järnvägsbommar uteblir. Totalt sett anses de positiva effekterna med ökad tillgänglighet till kollektivtrafik samt ökat säkerhet för oskyddade trafikanter övervägande. Bild 7. Principskiss föreslagen gång- och cykelbro, sedd söderifrån Byggnadskultur och gestaltning Ett övergripande gestaltningsmål för utbyggnaden av hela Roslagsbanan är att tågresenären ska uppleva en sammanhållen identitet längs Roslagsbanan och att barriäreffekterna som dubbelspårsutbyggnaden medför kan minskas. För Roslagsbanans utbyggnad har AB SL tagit fram ett gestaltningsprogram för sträckan Roslags Näsby - Tibble som beskriver gestaltningsriktlinjer för den aktuella sträckan. Utbyggnadsförslaget kommer att påverka befintlig landskapsbild och det är främst vid Roslags Näsby station där nya element tillkommer och befintliga anläggningar rivs.

14 14(28) Syftet med gestaltningsprogrammet för sträckan är att motverka utbyggnadens negativa påverkan genom konkreta gestaltningsåtgärder. Åtgärder som bidrar till att göra järnvägens element och omgivning mer attraktiva är exempelvis genomtänkt utformning av bullerskyddsskärmar, staket och planskilda korsningar. Kommunen kommer att ta fram ett kompletterande gestaltningsprogram som behandlar vissa platser/objekt längs Roslagsbanans sträckning. Längs med den nu aktuella sträckan åtgärdas bullerstörningar med två typer av bullerskyddsskärmar: höga bullerskyddsskärmar och mittskärmar. De höga skärmarna anläggs längs banan, främst på den östra sidan. En mindre sträcka i sydväst förses också med höga skärmar. De höga skärmarna anläggs 3,86 m från spårmitt och höjden är ca 2,0 m ö RÖK (över rälsöverkant). På de sträckor stödmurarna är 2,0 meter ö RÖK fungerar de som bullerskydd. På de sträckor stödmurarna ej uppnår 2,0 meter ö RÖK kompletteras de med bullerskyddsskärm så att tillräcklig höjd uppnås. Mittskärmarna placeras mellan plattformarna och är ca 1,2 m ö RÖK. Anläggandet av bullerskydd inryms inom användningen järnvägstrafik på detaljplanekartan. Bild 8. Exempel på hög bullerskyddsskärm i trä, målad med en grön slamfärg vid Viggbyholms station. Foto: Staffan Tapper, Täby kommun.

15 15(28) Den nya gång- och cykelbron över järnvägen medför stor lokal förändring i landskapsbilden. I befintlig omgivning kommer bron att bli ett framträdande element. Förändringen kan vara positivt, då det nya elementet dels förstärker hela stationsområdet och dels gör passagen över järnvägen tydlig från långt håll. Genomförs Täby kommuns exploateringsplaner av västra Roslags Näsby hamnar bron i ett annat sammanhang. Den planerade bebyggelsen, i nära anslutning till stationen, föreslås vara höga bebyggelsevolymer vilket för landskapsbilden betyder att bron inte längre kommer kontrastera lika mycket mot omgivningen. Natur Mark och vegetation Naturparkerna och övrig närnatur, står för en viktig del av det uttalade målet Halva Täby Grönt. De utgör viktiga miljöer för den lokala rekreationen och friluftslivet (Täby kommuns miljöplan , 2008). Gröna stråk är del av det nätverk av grönytor som är tillgängliga för allmänheten och har till syfte att bl.a. förstärka och bibehålla ett rikt växt- och djurliv i Täby kommuns tätbebyggda områden. Det är viktigt att bevara befintliga väl fungerande stråk och utveckla svaga eller önskvärda nya stråk. Inom planområdet finns en rad med björkar, som står mellan befintligt spår och Östra Banvägen vid Roslags Näsbys centrum. Den trädbevuxna ytan är enligt Grönplan för Täby kommun (2005) utpekat som ett önskvärt grönt stråk och träden kommer så långt möjligt att sparas vid ett genomförande av föreslagna åtgärder även om många träd kommer att behöva tas bort. Se illustration bild 8. I MKB:n tillhörande järnvägsplanen anges att återplantering av träd kan vara aktuellt. Då träden inom den nu aktuella sträckan inte är av högre skyddsvärde föreslås ingen återplantering då lövträd i direkt anslutning till spårområdet kan medföra risk för lövhalka. Övrig vegetation i form av gräsytor och enstaka träd i spårområdets närhet kommer till följd av utbyggnaden av spår och bullerskyddsskärmar att behöva avverkas och grönytan minskar lokalt.

16 16(28) Bild 9. Träd som påverkas inom det önskvärda gröna stråket. Träd som kommer att behöva tas bort är markerade med rött. Markbeskaffenhet och geotekniska förhållanden Befintliga spår, inklusive Roslags Näsby station, går huvudsakligen i nivå med omgivande mark eller på bank. Markförhållandena längs banan består av fyllning ovan lera på friktionsjord eller berg. Längs vissa delar av sträckningen är lerlagren mycket tunna. Lermäktigheterna är som störst vid befintlig järnvägsbro

17 17(28) på Kårstagrenen. Grundvattenytans nivåer varierar längs sträckan, men ligger huvudsakligen mellan 0,5 till 2 m under markytan. Åtgärder i form av schaktning, fyllning, pålning, dagvattenhantering mm har dimensionerats och anpassats för att minimera miljöpåverkan men samtidigt behålla nödvändig funktion. Förorenad mark Inför ombyggnad av Roslagsbanan vid Roslags Näsby station har en översiktlig miljöteknisk markundersökning genomförts. Vid provtagning har markföroreningar påträffats inom nuvarande spårområde. I områden där det planeras för att schakta bort fyllningsjord ansvarar AB SL för att kompletterande provtagningar görs i bygghandlingsskedet för att säkerställa korrekt hantering. Hanteringen av massor ska stämmas av med Södra Roslagens miljö- och hälsoskyddskontor (SRMH) som är tillsynsmyndighet. En skriftlig upplysning ska alltid lämnas till tillsynsmyndigheten så snart en markförorening påträffas. Schakt i förorenad jord är anmälningspliktig verksamhet enligt miljöbalkens regler. Vattenområden Inga sjöar eller större vattendrag finns i direkt anslutning till detaljplaneområdet. En stor del av dagvattnet från järnvägen infiltreras i banvallen och kommer att ledas vidare via nya dräneringsledningar till befintligt dagvattennät. Där spåren går i skärning anläggs dräneringsledning för att hålla konstruktionen torr. Ledningarnas placering kommer att anpassas efter kända grundvattenförhållanden. Gator och trafik Gatunät och korsningar Vid Roslags Näsby station finn idag en plankorsning för gång- och cykeltrafik. Den är lokaliserad norr om plattformarna. Vid ett genomförande av planen kommer den befintliga plankorsningen att stängas och ersättas av en ny gång- och cykelbro över stationen med anslutning till plattformarna genom hiss, trappor och en ramp på östra sidan. Brolängden över Roslagsbanan uppgår till ca 65 m.

18 18(28) I övrigt finns det två planskilda korsningar inom planområdet: 1) en bro över järnvägen för biltrafik och gång och cykeltrafik (Centralvägen) och 2) en gångoch cykeltunnel söder om Åva gymnasium. De befintliga planskilda korsningarna kommer att finnas kvar vid ett genomförande av planen. På Kårstagrenen kommer anläggande av dubbelspår att medföra att en ny tågbro tillkommer öster om befintlig tågbro. Detta medför att gc-tunneln kommer att bli något längre. Stort fokus läggs på gestaltningen av bron och i och med avståndet mellan broarna kommer tunneln att få goda möjligheter till en ljus utformning på grund av dagsljusinsläppet som uppstår mellan de två tågbroarna. Anläggande av den nya järnvägsbron ska planeras så att framkomligheten för gång- och cykeltrafik inte påverkas under byggtiden. Gång- och cykelvägar På båda sidor om spåren löper idag gång- och cykelvägar längs hela sträckan. Det regionala cykelstråket Täbystråket ligger väster om spåren. Gång- och cykelvägarna kommer även fortsättningsvis att finnas kvar i samma sträckning, dock med vissa förskjutningar och anpassningar med anledning av dubbelspårsutbyggnaden. I samband med övrig utveckling av området kommer vissa förbättringsåtgärder att genomföras, vilket sker utanför denna planprocess. Bland annat kommer gång- och cykelbanan öster om stationsområdet att förbättras. En cykelstrada (dvs en regional snabbcykelväg) planeras att anläggas på östra sidan av spåren. Planer finns även på att anordna separat gång- och cykelbana parallellt med Centralbron för att uppnå ökad säkerhet för fotgängare och cyklister. Befintlig gång- och cykelväg väster om spåret i höjd med Centralvägen med tillhörande stödmur rivs delvis för att järnvägsspåret behöver flyttas. Ny stödmur kommer att anläggas och gång- och cykelvägen kommer istället ledas ovanpå stödmuren efter att järnvägsåtgärderna är genomförda. Plankorsningen vid stationsområdet i Roslags Näsby stängs när stationen byggs om och den nya bron över spåren anläggs. Under byggtiden hänvisas gång- och cykeltrafiken till gångbana på Centralbron. Den nås via Ytterby grindväg på östra sidan och befintliga gångvägar på västra sidan av bron.

19 19(28) Service- och räddningsväg De enda anslutningarna till plattformarna är via trappor, hiss och ramper från den nya gång- och cykelbron. Det finns ett behov av service- och räddningsväg i marknivå. Därför anläggs en ny service- och räddningsväg från de södra ändarna av plattformarna och dras på den östra sidan om spåren för att ansluta till Östra Banvägen, strax norr om den nya infartsparkeringen. Fornlämningar och kulturmiljö Genom Roslagsbanans framväxt har nya järnvägsrelaterade kulturmiljövärden skapats, så som stationshus som idag ingår i områdets historia. Kulturhistoriskt värdefulla byggnader, miljöer och anläggningar kan skyddas som byggnadsminnen enligt kulturminneslagen (SFS 1988:950). Vid Roslags Näsby station finns två stationshus väster om spåret. Stationshusen har inget utpekat värde med avseende på kulturmiljö. Öster om planområdet ligger Ytterbystugan, vid korsningen Östra Banvägen och Näsbylundsvägen, som en kulturhistoriskt intressant miljö, samt ett antal fornlämningar. De kända fornlämningarna och kulturhistoriska lämningarna längs sträckan kommer inte att påverkas av dubbelspårsutbyggnaden. Nya spår norr om Roslags Näsby station kommer att placeras inom det befintliga järnvägsområdet, i utrymmet mellan Kårsta- och Österskärsgrenarna där några kända fornlämningar inte finns. De nya spåren och plattformarna på och i anslutning till Roslags Näsby station tar inte i anspråk områden som är registrerade som platser med fornlämningar. Friytor Lek och rekreation Inom utredningsområdet finns inga grönytor av högt rekreativt värde. Längs Österskärsgrenen och förbi Roslags Näsby station, öster om spåret, finns ett önskvärt grönt stråk utpekat i översiktsplanen som skulle sammanbinda de stora rekreationsområdena vid Rönningesjön med grönområdet i söder. I närheten av Österskärsgrenen finns aktivitetsytor i form av en nyligen anlagd skatepark och flera idrottsanläggningar vid Åva gymnasium, samt fotbollsplaner söder om Näsbydalsskolan på östra sidan om järnvägen.

20 20(28) Delar av de regionala och kommunala cykelnäten finns inom området. Dessa löper längs med spåret på båda sidor av Roslagsbanan. Roslagsbanan, till följd av dubbelspårsutbyggnaden, kommer i stort att utgöra en än mer påtaglig barriär för de gröna nätverken i Täby kommun. Sammanlagt bedöms utbyggnadsförslaget innebära små negativa konsekvenser på befintliga friytor jämfört med nuläget. Störningar och risker Buller Utmed Roslagsbanan kommer åtgärder genomföras för att klara riktvärdena för buller vid bostäder i spårområdets närhet. En bullerutredning har genomförts i samband med framtagandet av järnvägsplanen. Riktvärdet för ekvivalent ljudnivå 55 db(a) överskrids i dag vid ca 7 bostadshus. Den utökade trafiken i samband med utbyggnaden till dubbelspår medför att den ekvivalenta ljudnivån ökar med 2-3 db(a). Antalet bostadshus med över 55 db(a) ekvivalentnivå blir då, utan åtgärder, ca 16. Riktvärdet för maximal ljudnivå 70 db(a) på uteplats överskrids i dag vid ca 20 bostadshus. Den utökade trafiken i samband med utbyggnaden till dubbelspår medför ingen ökning av maximalnivån. Sträckan kommer att utrustas med både höga bullerskyddsskärmar och mittskärmar för att förbättra ljudnivån (se placering på illustration sid 10). Fönsteråtgärder kommer att utföras på fastigheten Höstfibblan 8. Med de bullerskyddsskärmar som planeras sänks bullernivåerna väsentligt i hela området jämfört med idag. Inga bostadshus kommer efter ett genomförande av de bullerdämpande åtgärderna att få ekvivalenta ljudnivåer över 55 db(a) och alla bostadshus kommer dessutom att ha uteplatser med högst 70 db(a) maximal ljudnivå. Bullerskyddsåtgärderna ingår i järnvägsplanen och AB SL svarar för genomförandet.

21 21(28) Vibrationer Vibrationer från järnvägstrafik kan påverka boende i järnvägens närhet genom störningar och obehag. I anslutning till aktuellt planområdet bedöms enligt järnvägsplanen ingen förändring ske mot nuläget, då fordon som kommer att trafikera Roslagsbanan i framtiden inte kommer att ge upphov till större vibrationer än dagens fordon. Ljusstörningar Sammantaget bedöms utbyggnadsförslaget innebära positiva konsekvenser för uppkomsten av ljusstörningar, då höga bullerskyddsskärmar till en viss grad skärmar av strålkastarljuset från tågen. Riskbedömning En övergripande risk- och säkerhetsbedömning har utrett vad dubbelspårsutbyggnaden medför för förändring med avseende på risk och säkerhet. Risk- och säkerhetsutredningen i sin helhet finns som bilaga till järnvägsplanens MKB. Utbyggnadsförslaget medför att plankorsningen vid Roslags Näsby station byggs bort och görs om till en gång- och cykelbro. Detta minskar sannolikheten för påkörning. Det finns inga plankorsningar där motordrivna fordon kan passera vilket även medför att risk för kollision mellan tåg och vägfordon är obefintlig. Risken för kollision mellan två mötande tåg försvinner med utbyggnadsförslaget då dubbelspårsutbyggnaden innebär att tåg i olika riktning färdas på egna spår. En ökad trafikmängd i och med utbyggnaden till dubbelspår leder generellt till en större sannolikhet för olyckor, förutom påkörningsolyckor vid Roslags Näsby station. Utöver risker med att korsa spår, finns det en risk i att uppehålla sig på perrongen när det är många resande och tåg passerar eller ankommer stationen. Då trafikmängden förväntas öka, blir risken sammanlagt större i utbyggnadsförslaget än i nuläget. Risk för urspårning ökar i och med ökade antalet tåg som trafikerar sträckan. Den breddning av spårområdet med 5-6 m som dubbelspårsutbyggnaden innebär på den aktuella sträckan bedöms endast medföra en liten förändring i konsekvens med avseende på urspårning. Konsekvensen av sabotage bedöms bli de samma som för urspårning.

22 22(28) Fler tåg i trafik till följd av dubbelspårsutbyggnaden ger högre sannolikhet för brand i tåg och sannolikheten bedöms därför till trolig för utbyggnadsförslaget. Konsekvenserna för personer som uppehåller sig i den brinnande vagnen kan bli mycket stora, medan påverkan på omgivning bedöms vara lindrig. En olycka med farligt gods, vilka transporteras på bron över järnvägen där Centralvägen passerar, bedöms få lindriga konsekvenser. Att konsekvenserna stannar vid lindriga beror på att resenärer befinner sig skyddade inne i tåget samt att tåget är i rörelse när det passerar under vägbron. Sannolikheten för att Roslagsbanan påverkas av höga flöden bedöms som liten i utbyggnadsförslaget. Längs med Roslagsbanan kommer höga bullerskyddsskärmar att införas på båda sidor om spårområdet, från plangränsen i söder upp till Centralvägen. Vid stationsområdet kommer även en mittskärm att uppföras mellan plattformarna. Bullerskyddsskärmarna bedöms även medföra en positiv effekt med avseende på spårspring då det skapar tät barriär kring spåren. Utbyggnadsförslaget bedöms totalt sett medföra positiva konsekvenser jämfört med nuläget, främst då plankorsningen vid Roslags Näsby station ersätts av en gång- och cykelbro. För att reducera identifierade risker redovisar risk- och säkerhetsutredningen förslag på åtgärder samt förslag på hanteringsstrategier i form av fortsatt riskhantering som bör genomföras inom ramen för det fortsatta arbetet med spåranläggningen. Byggskedet Byggandet av järnväg för delen Roslags Näsby-Tibble planeras att pågå under åren Under denna tid kommer påverkan ske på trafiken och möjligheten att röra sig i området. Det kommer även att förekomma tillfälliga upplag och det kommer att föreligga risk för olyckor och störningar i samband med sprängning, byggtrafik och schaktgropar samt i samband med lansering av broar. Genomförandet kan också medföra risk för spridning av markförorening under anläggningsarbete, risk för felaktig hantering av massor samt risk för förorening av grundvattnet under anläggningsarbeten.

23 23(28) Samtliga riskområden som identifierats samt de skyddsåtgärder som kommer att vidtas för att förhindra samt minska risker och störningar redovisas i järnvägsplanen. Teknisk försörjning Järnvägsutbyggnaden medför inget ökat behov av teknisk försörjning men innebär att befintliga ledningar för vatten, spillvatten, dagvatten, el, tele samt bredband påverkas. Nya ledningar dras i möjligaste mån inom allmän plats. Där det inte är möjligt och där ledningar behöver korsa banvallen läggs de på järnvägens kvartersmark. Vatten och avlopp De flesta VA-ledningar i anslutning till spårområdet tillhör framförallt Täby kommun med undantag av en större längsgående vattenledning ingående i Norrvattens ledningssystem. Denna ledning går söderifrån längs östra sidan av stationsområdet och korsar Österskärsgrenen norr om Centralvägen och fortsätter sedan norrut mot Tibble öster om befintligt spår. Ledningen innehas med ledningsrätt. Vattenledningen kommer att behöva läggas om, både vid korsningen med Österskärsgrenen och norrut längs Kårstagrenen. Skyddsröret vid korsningen behöver förlängas och ny banvall hamnar inom ledningsrätten på sträckan norrut. Ledningen behöver även läggas om förbi den nya gångbron vid stationen. Inga trummor eller öppna dagvattendiken finns längs sträckan. En större dagvattenledning som tidigare ingått i ett torrläggningsföretag korsar spårområdet norr om stationen och viker söderut på östra sidan. Torrläggningsföretaget är idag inte aktivt och ansvaret för ledningen har tagits över av VA-enheten på Täby kommun. Täby kommuns tunnel för dag- och spillvatten korsar området på ett relativt stort djup strax söder om Centralbron. El Korsande el-, tele, och optokablar tillhör Fortum, Tele2, Transit Bredband, Stokab, Vattenfall och Skanova. Viss omläggning av dessa kommer att ske.

24 24(28) ORGANISATORISKA FRÅGOR Tidplan Detaljplanen upprättas med normalt förfarande. Detaljplanen bedöms kunna tas upp för godkännande i stadsbyggnadsnämnden i december Genomförandetid Detaljplanen har en genomförandetid på 10 år från det datum beslut om antagande vunnit laga kraft. Ansvarsfördelning Ägare till Roslags-Näsby 2:1, AB SL, ansvarar för genomförandet av utbyggnaden och åtgärder kring dubbelspårsutbyggnaden av Roslagsbanan och därmed för att lösa in mark för järnvägsanläggningen i nödvändig omfattning. Täby kommun ansvarar för att lösa in mark där kommunala anläggningar påverkar. Huvudmannaskap Detaljplanen omfattar allmän platsmark huvudgata öster om föreslagen ny parkering söder om stationsområdet, områden för torg och lokalgata samt områden för park och huvudgata väster om spårområdet i höjd med Centralvägen. Kommunen är huvudman för allmän platsmark samt vatten- och avloppsledningar inom planområdet. Avtal En avsiktsförklaring har tecknats mellan AB SL och Täby kommun vilken ligger till grund för arbetet med systemhandling, järnvägsplan och detaljplan och syftar till att parterna ska ha en gemensam syn på utbyggnaden av dubbelspår för samtliga sträckor i etapp 2. Ett genomförandeavtal samt ett markavtal ska tecknas mellan AB SL och Täby kommun. Genomförandeavtalet reglerar utbyggnaden av Roslagsbanan, ingående kommunaltekniska anläggningar samt ansvars- och kostnadsfördelning mellan parterna. Markavtalet reglerar fastighetsrättsliga frågor som fastighetsreglering, tillfälligt nyttjande av mark och säkerställande av rättigheter

25 25(28) mellan AB SL och Täby kommun. Genomförandeavtalet och markavtalet ska tecknas före detaljplanens antagande. AB SL skall även teckna avtal med berörda privata fastighetsägare det vill säga nyttjanderättsavtal för tillfällig nyttjanderätt och överenskommelse om fastighetsreglering i de fall det rör sig om ett permanent intrång. Täby kommun ska teckna avtal med berörda fastighetsägare där man behöver lösa in mark för kommunala anläggningar FASTIGHETSRÄTTSLIGA FRÅGOR, KONSEKVENSER Berörda fastigheter De fastigheter som berörs förutom AB SLs järnvägsfastighet Roslags-Näsby 2:1 redovisas i tabell nedan. Fastighetsbeteckning Bävern 1 Tibble 8:15 Tibble 10:33 Markanspråk (ca m 2 ) 8 m m m 2 Förändring av mark Mark tas i anspråk för slänter inom järnvägsområde. Mark tas i anspråk för slänter inom järnvägsområde. Mark tas i anspråk för ny infartsparkering. Roslags Näsby 28: m 2 Mark tas i anspråk för järnvägstrafik samt anordningar för ny gång- och cykelbro och torgyta med garage under mark. Fastighetsbildning Planen föranleder flertalet mindre fastighetsförändringar för järnvägens utbyggnad och genomförande. Ombildning av berörda fastigheter sker enligt detaljplanen. Planen medger dubbel användning i ett område med allmän platsmark TORG över [P 2 ] (parkeringsgarage under mark). I anslutning till den nya gång- och

26 26(28) cykelbron, på västra sidan av järnvägen, finns ett område som planläggs för järnvägstrafik (T 1 ) där servitut för allmän gång- och cykeltrafik blir aktuella dels i nord-sydlig riktning innanför planerat brostöd (område markerat med x 1 ) och dels i öst-västlig riktning för gång- och cykeltrafik på bro över järnväg (område markerat med x 2 ). Detta servitut fortsätter sedan österut till andra sidan av järnvägen. Se förklarande illustration på plankartan. Vidare ska servitut finnas för allmän körtrafik på bro över järnväg (område markerat med z). Längre norrut ska servitut finnas för allmän gång- och cykeltrafik under järnväg (område markerat med x 3 ). Ledningsrätt, servitut Vid passager för allmän körtrafik och gång- och cykeltrafik på sträckan upprättas avtalsservitut mellan AB SL och Täby kommun. I den mån någon ledning behöver flyttas kommer rättighet för det nya läget, efter prövning att bli upplåten genom lantmäteribeslut (ledningsrätt eller servitut). AB SL behöver få servitut för åtkomst och anläggande av stödmurar (L-stöd) då stödmurens fot hamnar utanför järnvägsområdet. Allmänt Fastighetsbildnings-, ledningsrätts- och anläggningsåtgärder kan ske efter det att beslut om antagande av detaljplanen vunnit laga kraft. Förrättningskostnaderna debiteras efter en av staten fastställd taxa. Ansökan ställs skriftligen till Lantmäterimyndigheten i Täby kommun, Täby. EKONOMISKA FRÅGOR Plan- och genomförandeekonomi De kostnader som uppstår för planläggning och genomförande regleras genom avsiktsförklaring och plankostnadsavtal mellan AB SL och Täby kommun. Inlösen, ersättning AB SL och Täby kommun kommer att söka lantmäteriförrättning för att lösa in den mark som behövs permanent för järnvägen och kommunala anläggningar. AB SL och Täby kommun avser att i första hand träffa frivilliga

27 27(28) överenskommelser om markförvärv. De frivilliga överenskommelserna ligger till grund för lantmäterimyndighetens beslut om marköverföringar och servitutsupplåtelser. De ersättningsprinciper som tillämpas är desamma som vid expropriation. I de fall en frivillig överenskommelse inte kan träffas med en fastighetsägare eller rättighetshavare kan AB SL eller Täby kommun få frågan prövad vid lantmäterimyndigheten om tvångsvis inlösen av mark eller upplåtelse av servitut. Lantmäterimyndigheten låter även värdera marken och de intrång som sker i samband med marköverföringen och upplåtelse av servitut. Lantmäterimyndighetens värdering ligger till grund för bestämmande av ersättningen. Lantmäterimyndigheten har vidare möjlighet att besluta om ersättning för byggskador. TEKNISKA FRÅGOR Tekniska utredningar Tekniska utredningar för buller, miljöteknisk markundersökning, riskanalys och miljökonsekvensbeskrivning har tagits fram i samband med järnvägsplanen Roslags Näsby Tibble. Ledningar Järnvägsplanens genomförande medför flytt eller omläggning av ledningar. Detta beskrivs närmare i järnvägsplanen. I samband med omläggningar bör befintliga avtal och ledningsrätter ses över med respektive ledningsägare.

28 28(28) MEDVERKANDE TJÄNSTEMÄN Planen är framtagen av Stadsbyggnadskontorets planavdelning genom Christine Forsberg. Plankonsult har varit Mikael Bäckman och Anna Nilsson, Sweco Architects AB. Karttekniker för detaljplanen är Anna Kask och Annelie Mellin, frågor rörande genomförande har formulerats i samråd med Elisabet Lundgren. STADSBYGGNADSKONTORET Christine Forsberg Planarkitekt Elisabet Lundgren Exploateringsingenjör

Detaljplan för dubbelspår Roslagsbanan Täby kyrkby till kommungräns mot Vallentuna, del av Roslags Näsby 2:1

Detaljplan för dubbelspår Roslagsbanan Täby kyrkby till kommungräns mot Vallentuna, del av Roslags Näsby 2:1 STADSBYGGNADSKONTORET Planarkitekt Christine Forsberg Exploateringsingenjör Theréze Myhrén Samrådshandling Detaljplan för dubbelspår Roslagsbanan Täby kyrkby till kommungräns mot Vallentuna, del av Roslags

Läs mer

Ny framsida ska komma Marco! Inbjudan till samråd 22 februari Järnvägsplan utbyggnad till dubbelspår på Roslagsbanan sträckan Tibble Visinge

Ny framsida ska komma Marco! Inbjudan till samråd 22 februari Järnvägsplan utbyggnad till dubbelspår på Roslagsbanan sträckan Tibble Visinge Ny framsida ska komma Marco! Inbjudan till samråd 22 februari 2012 Järnvägsplan utbyggnad till dubbelspår på Roslagsbanan sträckan Tibble Visinge Bakgrund Roslagsbanan är en smalspårig järnväg för persontrafik

Läs mer

Ny framsida ska komma Marco! Inbjudan till samråd 7 mars Järnvägsplan utbyggnad till dubbelspår på Roslagsbanan sträckan Täby kyrkby Kragstalund

Ny framsida ska komma Marco! Inbjudan till samråd 7 mars Järnvägsplan utbyggnad till dubbelspår på Roslagsbanan sträckan Täby kyrkby Kragstalund Ny framsida ska komma Marco! Inbjudan till samråd 7 mars 2012 Järnvägsplan utbyggnad till dubbelspår på Roslagsbanan sträckan Täby kyrkby Kragstalund Bakgrund Roslagsbanan är en smalspårig järnväg för

Läs mer

Detaljplan för Kv. Indien 1 FASTIGHETEN Indien 1 och del av Sölvesborg 4:5 Sölvesborgs kommun, Blekinge län

Detaljplan för Kv. Indien 1 FASTIGHETEN Indien 1 och del av Sölvesborg 4:5 Sölvesborgs kommun, Blekinge län 1(9) Samrådshandling PLANBESKRIVNING Detaljplan för Kv. Indien 1 FASTIGHETEN Indien 1 och del av Sölvesborg 4:5 Sölvesborgs kommun, Blekinge län 1 (9) 2(9) ALLMÄNT Detaljplanens syfte Planens syfte är

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för Del av Gamla stan 2:26 (Hollendergatan/Lönnerbladsgatan) Falköpings stad

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för Del av Gamla stan 2:26 (Hollendergatan/Lönnerbladsgatan) Falköpings stad PLANBESKRIVNING Detaljplan för Del av Gamla stan 2:26 (Hollendergatan/Lönnerbladsgatan) Falköpings stad Antagandehandling Stadsbyggnadsavdelningen 2013-02-27 HANDLINGAR Planförslaget består av plankarta

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för infart till del av fastigheten Lästen 4 Katrineholms kommun. Dnr Plan.2014.1. tillhörande

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för infart till del av fastigheten Lästen 4 Katrineholms kommun. Dnr Plan.2014.1. tillhörande Dnr Plan.2014.1 PLANBESKRIVNING tillhörande Detaljplan för infart till del av fastigheten Lästen 4 Katrineholms kommun SAMRÅDSSHANDLING Upprättad på Samhällsbyggnadsförvaltningen i Katrineholm 2014-02-06

Läs mer

Upphävande och ändring av detaljplan för del av Söderköping 2:1, Slussporten, Söderköpings kommun, Östergötlands län Samrådshandling

Upphävande och ändring av detaljplan för del av Söderköping 2:1, Slussporten, Söderköpings kommun, Östergötlands län Samrådshandling 2017-03-06 1(8) PLANBESKRIVNING DP XX Upphävande och ändring av detaljplan för del av Söderköping 2:1, Slussporten, Söderköpings kommun, Östergötlands län Samrådshandling Upprättad: 2017-03-06 Godkänd

Läs mer

Genomförandetid Genomförandetiden är tio år räknat från det datum då planen vunnit laga kraft.

Genomförandetid Genomförandetiden är tio år räknat från det datum då planen vunnit laga kraft. Datum Diarienummer Sida 2013-05-15 1/5 Samrådshandling Detaljplan för Ulvesunds Marina Ulvesund 1:206 m fl i Ljungskile Uddevalla kommun, Västra Götalands län GENOMFÖRANDEBESKRIVNING INLEDNING En genomförandebeskrivning

Läs mer

Planens syfte och huvuddrag

Planens syfte och huvuddrag PLANBESKRIVNING Samrådshandling 1(5) Avdelning/Handläggare Datum Ärendebeteckning Plan-, bygg- och trafikavdelningen 2012-04-11 2012-0128 Sara Norlin Detaljplan för del av Djurängen 2:4 m.fl. (cirkulationsplats

Läs mer

Detaljplan för Hoby 1:23 m.fl. Ronneby kommun, Blekinge län

Detaljplan för Hoby 1:23 m.fl. Ronneby kommun, Blekinge län Ronneby kommun, Blekinge län PLANBESKRIVNING Orienteringskarta 1(8) Innehållsförteckning PLANHANDLINGAR... 4 SYFTE OCH HUVUDDRAG... 4 PLANDATA... 4 Lägesbestämning/ Areal... 4 Markägoförhållanden... 4

Läs mer

Upphävande av del av detaljplan för del av Mariehov 5:26 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län

Upphävande av del av detaljplan för del av Mariehov 5:26 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län 1(8) PLANBESKRIVNING DP XX Upphävande av del av detaljplan för del av Mariehov 5:26 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län Samrådshandling Upprättad: 2017-09-27 Godkänd för samråd: SBN 2016-11-29

Läs mer

Upphävande av del av detaljplan för del av stadsäga 26 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län. 1(8) Dnr: SBF PLANBESKRIVNING DP XX

Upphävande av del av detaljplan för del av stadsäga 26 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län. 1(8) Dnr: SBF PLANBESKRIVNING DP XX 1(8) PLANBESKRIVNING DP XX Upphävande av del av detaljplan för del av stadsäga 26 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län Granskningshandling Upprättad: 2017-09-27 Reviderad: 2018-02-22 Godkänd för

Läs mer

Antagandehandling upprättad 2004-12-21

Antagandehandling upprättad 2004-12-21 Detaljplan för Åkarp 19:1 m.fl., Burlövs kommun, Skåne län. 209 PLANBESKRIVNING HANDLINGAR I handlingarna ingår denna beskrivning, genomförandebeskrivning, plankarta med planbestämmelser och illustrationsplan

Läs mer

Detaljplan för del av Knislinge 43:1 FREJAGATAN

Detaljplan för del av Knislinge 43:1 FREJAGATAN Upprättad 2016-02-17 Dnr: KS 2015/00884 Samrådshandling Planbeskrivning Detaljplan för del av Knislinge 43:1 FREJAGATAN Utskrift från Tekis-GI Knislinge, Östra Göinge kommun, Skåne län www.ostragoinge.se

Läs mer

Upphävande av del av stadsplan för stadsäga 27 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län. 1(8) Dnr: SBF PLANBESKRIVNING DP XX

Upphävande av del av stadsplan för stadsäga 27 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län. 1(8) Dnr: SBF PLANBESKRIVNING DP XX 1(8) PLANBESKRIVNING DP XX Upphävande av del av stadsplan för stadsäga 27 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län Samrådshandling Upprättad: 2017-09-27 Godkänd för samråd: SBN 2016-11-29 109 Samrådstid:

Läs mer

Planbeskrivning. Detaljplan för kidet 3, plan nr Granskningshandling. Sbf/2016: 381 PLANBESKRIVNING 1 [9]

Planbeskrivning. Detaljplan för kidet 3, plan nr Granskningshandling. Sbf/2016: 381 PLANBESKRIVNING 1 [9] 1 [9] Sbf/2016: 381 Planbeskrivning Detaljplan för kidet 3, plan nr. 10-54 Granskningshandling SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Post Botkyrka kommun, 147 85 TUMBA Besök Munkhättevägen 45 Kontaktcenter 08-530

Läs mer

Upphävande av del av detaljplan för Drothems-Broby 1:65 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län

Upphävande av del av detaljplan för Drothems-Broby 1:65 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län 2017-03-06 1(8) PLANBESKRIVNING DP XX Upphävande av del av detaljplan för Drothems-Broby 1:65 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län Samrådshandling Upprättad: 2017-03-06 Godkänd för samråd: SBN

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för fastigheten Kalkonen 8 Katrineholms kommun

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för fastigheten Kalkonen 8 Katrineholms kommun 1(6) Dnr.PLAN.2010.5 PLANBESKRIVNING tillhörande Detaljplan för fastigheten Kalkonen 8 Katrineholms kommun SAMRÅDSHANDLING Upprättad på Samhällsbyggnadsförvaltningen i Katrineholm 2013-09-26 2(6) HANDLINGAR

Läs mer

Upphävande av del av detaljplan för del av Mariehov 5:26 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län

Upphävande av del av detaljplan för del av Mariehov 5:26 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län 1(8) PLANBESKRIVNING DP XX Upphävande av del av detaljplan för del av Mariehov 5:26 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län Granskningshandling Upprättad: 2017-09-27 Reviderad: 2018-02-23 Godkänd

Läs mer

Upphävande av del av detaljplan för del av Drothems-Broby 1:65 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län

Upphävande av del av detaljplan för del av Drothems-Broby 1:65 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län 1(8) PLANBESKRIVNING DP XX Upphävande av del av detaljplan för del av Drothems-Broby 1:65 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län Granskningshandling Upprättad: 2017-03-06 Reviderad: 2018-03-02 Godkänd

Läs mer

DEL AV ÖSTER-SKÄSTRA 24:5 M.FL. JÄRNVÄGSSTATIONEN I JÄRVSÖ

DEL AV ÖSTER-SKÄSTRA 24:5 M.FL. JÄRNVÄGSSTATIONEN I JÄRVSÖ Datum 2009-05-26 Dnr SN 66/08 Samhällsbyggnadsförvaltningen SAMRÅD ANTAGANDE LAGA KRAFT DETALJPLAN FÖR DEL AV ÖSTER-SKÄSTRA 24:5 M.FL. JÄRNVÄGSSTATIONEN I JÄRVSÖ LJUSDALS KOMMUN GÄVLEBORGS LÄN Järnvägsstationen

Läs mer

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Antaget förslag Dnr 2005.248.214 PLANHANDLINGAR Plankarta med planbestämmelser Planbeskrivning Genomförandebeskrivning Samrådsredogörelse Detaljplan för Del av Örnen 7 i Klippans kommun, Skåne län Upprättad

Läs mer

Detaljplan för dubbelspår Roslagsbanan Tibble-Visinge, del av Roslags-Näsby 2:1 och Ensta 2:2 m.fl.

Detaljplan för dubbelspår Roslagsbanan Tibble-Visinge, del av Roslags-Näsby 2:1 och Ensta 2:2 m.fl. STADSBYGGNADSKONTORET Planarkitekt Christine Forsberg Exploateringsingenjör Jenny Lindgren Antagandehandling Detaljplan för dubbelspår Roslagsbanan Tibble-Visinge, del av Roslags-Näsby 2:1 och Ensta 2:2

Läs mer

Detaljplan för Del av LÖBERÖD 1:123 Eslövs kommun, Skåne län

Detaljplan för Del av LÖBERÖD 1:123 Eslövs kommun, Skåne län PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING 1 (6) Detaljplan för Del av LÖBERÖD 1:123 Eslövs kommun, Skåne län ANTAGANDEHANDLING PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING 2 (6) PLANBESKRIVNING

Läs mer

Planprocessen. Christine Forsberg Planarkitekt Täby kommun Epost: Tfn direkt:

Planprocessen. Christine Forsberg Planarkitekt Täby kommun Epost: Tfn direkt: Planprocessen Christine Forsberg Planarkitekt Täby kommun Epost: christine.forsberg@taby.se Tfn direkt: 08-5555 9208 Planeringen för ombyggnaden av Roslagsbanan sker i två parallella processer där kommunen

Läs mer

395 Antagandehandling. Detaljplan för Granen 5 Ronneby kommun, Blekinge län PLANBESKRIVNING. HANDLINGAR Planen består av följande handlingar:

395 Antagandehandling. Detaljplan för Granen 5 Ronneby kommun, Blekinge län PLANBESKRIVNING. HANDLINGAR Planen består av följande handlingar: Ronneby kommun, Blekinge län Idrottsplats Gymnasieskola/ sporthall Blekan Fotbollsplan/ Brunnsparken Översiktskarta, planområdet markerat med rött PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Planen består av följande handlingar:

Läs mer

detaljplan för Pentagonen 1 m.fl.

detaljplan för Pentagonen 1 m.fl. MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN SBN PL 2011-109 Antagandehandling Tillägg till plankarta med bestämmelser Tillägg till planbeskrivning Särskilt utlåtande efter samråd och granskning Ändring av

Läs mer

Planbeskrivning. Brunn 44:4 m.fl., Torget i Hedesunda mm Detaljplan för torg (allmän plats) samt upphävande av detaljplan Gävle kommun, Gävleborgs län

Planbeskrivning. Brunn 44:4 m.fl., Torget i Hedesunda mm Detaljplan för torg (allmän plats) samt upphävande av detaljplan Gävle kommun, Gävleborgs län SAMHÄLLSBYGGNAD GÄVLE GRANSKNINGSHANDLING 2013-06-03 DNR: 13BMN3 HANDLÄGGARE: LOUISE GRANÉR Planbeskrivning Brunn 44:4 m.fl., Torget i Hedesunda mm Detaljplan för torg (allmän plats) samt upphävande av

Läs mer

Samrådshandling oktober 2013

Samrådshandling oktober 2013 Samrådshandling oktober 2013 Sektorn för samhällsbyggnad Ändring av detaljplan för del av Djupedalsäng 1:14 Återvinningsstation vid Råstensvägen Härryda kommun Planbeskrivning Planbeskrivningens uppgift

Läs mer

Detaljplan för del av Svedala 306:16 m fl Nya Stationsområdet etapp 1, i Svedala, Svedala kommun, Skåne län

Detaljplan för del av Svedala 306:16 m fl Nya Stationsområdet etapp 1, i Svedala, Svedala kommun, Skåne län 2011-01-20 Dnr: 08.806 Projektnummer: D7250 Detaljplan för del av Svedala 306:16 m fl Nya Stationsområdet etapp 1, i Svedala, Svedala kommun, Skåne län GENOMFÖRANDEBESKRIVNING SYFTE Syftet med planen är

Läs mer

PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN AXET 1

PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN AXET 1 PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN AXET 1 VALDEMARSVIKS KOMMUN Östergötlands län 2015-05-27 PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Till planförslaget har följande handlingar upprättats: Planbeskrivning Plankarta

Läs mer

Detaljplan- Samrådshandling För del av Götene 3:3, Götene tätort, Götene kommun, nov 2018

Detaljplan- Samrådshandling För del av Götene 3:3, Götene tätort, Götene kommun, nov 2018 Detaljplan- Samrådshandling För del av Götene 3:3, Götene tätort, Götene kommun, nov 2018 Ola Andreasson Stadsarkitekt 2018-11-27 Handlingar Planbeskrivning med genomförandebeskrivning Plankarta Bilagor

Läs mer

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING 1 [7] Plannummer: 10-38x Referens Åsa Hansson LAGA KRAFT den 2015-07-16 Botkyrka kommun Stadsbyggnadsenheten DETALJPLAN FÖR Yrkesskolan 2 och del av 3 m.fl. Tumba, Botkyrka kommun... GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

Läs mer

Tillägget till planbeskrivningen tar inte upp frågor som utretts i gällande detaljplan.

Tillägget till planbeskrivningen tar inte upp frågor som utretts i gällande detaljplan. Samrådshandling Oktober 2013 Sektorn för samhällsbyggnad Ändring av detaljplan för del av Hindås 1:539 Återvinningsstation vid Hindås station Härryda kommun Planbeskrivning Planbeskrivningens uppgift är

Läs mer

Detaljplan för korsning av järnvägen via Norregatan. del av Eslöv 51:4, del av Eslöv 51:5 och del av Eslöv 53:4 Eslövs kommun, Skåne län

Detaljplan för korsning av järnvägen via Norregatan. del av Eslöv 51:4, del av Eslöv 51:5 och del av Eslöv 53:4 Eslövs kommun, Skåne län PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING UTSTÄLLNINGSHANDL1NG 1 (7) Detaljplan för korsning av järnvägen via Norregatan del av Eslöv 51:4, del av Eslöv 51:5 och del av Eslöv 53:4 Eslövs kommun, Skåne län Norregatan,

Läs mer

Detaljplan för del av Hågesta 3:115 KOMMUNALT ÖVERTAGANDE AV GATOR. Hågesta Trafikplats SOLLEFTEÅ KOMMUN. Standardförfarande 1 (6) Antagandehandling

Detaljplan för del av Hågesta 3:115 KOMMUNALT ÖVERTAGANDE AV GATOR. Hågesta Trafikplats SOLLEFTEÅ KOMMUN. Standardförfarande 1 (6) Antagandehandling Antagandehandling Datum Dnr 2017-02-02 2016-0222 1 (6) Detaljplan för del av Hågesta 3:115 KOMMUNALT ÖVERTAGANDE AV GATOR Hågesta Trafikplats SOLLEFTEÅ KOMMUN Standardförfarande 2 (6) PLANBESKRIVNING Handlingar

Läs mer

SAMRÅD GRANSKNING ANTAGANDE LAGA KRAFT PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR HEDENLUNDSVÄGEN OCH DEL AV STATIONSGATAN I JÄRVSÖ. Planområdet i Järvsö

SAMRÅD GRANSKNING ANTAGANDE LAGA KRAFT PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR HEDENLUNDSVÄGEN OCH DEL AV STATIONSGATAN I JÄRVSÖ. Planområdet i Järvsö SAMRÅD GRANSKNING ANTAGANDE LAGA KRAFT PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR HEDENLUNDSVÄGEN OCH DEL AV STATIONSGATAN I JÄRVSÖ Planområdet i Järvsö LJUSDALS KOMMUN GÄVLEBORGS LÄN Datum 2016-02-26 Dnr 0370/13

Läs mer

Detaljplan- Samrådshandling. För del av Björken 4, Götene tätort, Götene kommun, april 2018

Detaljplan- Samrådshandling. För del av Björken 4, Götene tätort, Götene kommun, april 2018 Detaljplan- Samrådshandling För del av Björken 4, Götene tätort, Götene kommun, april 2018 Handlingar Planbeskrivning med genomförandebeskrivning Plankarta Bilagor Fasighetsförteckning Grundkarta Genomförandetid

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för Nejlikan 19 och 20, del av Klippan 3:145 samt del av Klippan 3:117 i Klippans kommun, Skåne län.

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för Nejlikan 19 och 20, del av Klippan 3:145 samt del av Klippan 3:117 i Klippans kommun, Skåne län. Dnr Detaljplan för Nejlikan 19 och 20, del av Klippan 3:145 samt del av Klippan 3:117 i Klippans kommun, Skåne län. SAMRÅDSHANDLING PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Plankarta med bestämmelser Planbeskrivning

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för fastigheten Kalkonen 8 Katrineholms kommun

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för fastigheten Kalkonen 8 Katrineholms kommun 1(6) Dnr.PLAN.2010.5 PLANBESKRIVNING tillhörande Detaljplan för fastigheten Kalkonen 8 Katrineholms kommun ANTAGANDEHANDLING Upprättad på Samhällsbyggnadsförvaltningen i Katrineholm 2013-12-10 2(6) HANDLINGAR

Läs mer

Genomförandebeskrivning

Genomförandebeskrivning Planhandling Samråd Datum: 2015-08-26 FN Diarienummer: 5615/10 Exploateringsavdelningen Viktor Dalbert Telefon: 031-368 10 98 E-post: viktor.dalbert@fastighet.goteborg.se Detaljplan för bostäder vid kvarteret

Läs mer

Planbeskrivning Detaljplan för E20 förbi Vårgårda

Planbeskrivning Detaljplan för E20 förbi Vårgårda Datum 2017-08-30 Diarienummer 2017-000326 1(8) Planbeskrivning Detaljplan för E20 förbi Vårgårda Postadress: 447 80 Vårgårda Besöksadress: Kungsgatan 45 Vx: 0322-60 06 00 Fax: 0322-60 09 60 Org.nr: 212000-1454

Läs mer

MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN SBN PL 2011/79.318 NBN 2015-220 0126K-16017

MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN SBN PL 2011/79.318 NBN 2015-220 0126K-16017 MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN SBN PL 2011/79.318 NBN 2015-220 0126K-16017 ANTAGANDEHANDLING Tillägg till planbeskrivning Tillägg till genomförandebeskrivning Enkelt planförfarande Kartan visar

Läs mer

Detaljplan för Värby 44:1, del av, i Bara, Svedala kommun, Skåne län

Detaljplan för Värby 44:1, del av, i Bara, Svedala kommun, Skåne län Dnr: 16.171 Projektnummer: D7276 Detaljplan för Värby 44:1, del av, i Bara, Svedala kommun, Skåne län PLANBESKRIVNING Handlingar: 1 Handling som finns på bygg och miljö Fastighetsförteckning 1 Planbeskrivning

Läs mer

Bagaren 10 m.fl. PLANBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR. Inom Tyresö kommun, Stockholms län. PLANOMRÅDE

Bagaren 10 m.fl. PLANBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR. Inom Tyresö kommun, Stockholms län. PLANOMRÅDE Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen Sara Kopparberg, Ansvarig planarkitekt PLANBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Bagaren 10 m.fl. Inom Tyresö kommun, Stockholms län. PLANOMRÅDE PLANBESKRIVNING 2

Läs mer

Upphävande av tillägg till stadsplan för Söderköping stad, Söderköpings kommun, Östergötlands län

Upphävande av tillägg till stadsplan för Söderköping stad, Söderköpings kommun, Östergötlands län 1(8) PLANBESKRIVNING DP XX Upphävande av tillägg till stadsplan för Söderköping stad, Söderköpings kommun, Östergötlands län Granskningshandling Upprättad: 2017-09-27 Reviderad: 2018-02-22 Godkänd för

Läs mer

Planbeskrivning. Södertull 13:11 mfl, Kv Samariten. Detaljplan för utökning av fastighet Gävle kommun, Gävleborgslän SAMHÄLLSBYGGNAD GÄVLE

Planbeskrivning. Södertull 13:11 mfl, Kv Samariten. Detaljplan för utökning av fastighet Gävle kommun, Gävleborgslän SAMHÄLLSBYGGNAD GÄVLE SAMHÄLLSBYGGNAD GÄVLE 2012-11-30 ANTAGEN AV BMN: 2013-12-11 DNR: 12BMN90 LAGA KRAFT: 2014-01-10 HANDLÄGGARE: HENRY GREW Planbeskrivning Södertull 13:11 mfl, Kv Samariten Detaljplan för utökning av fastighet

Läs mer

G ENOMFÖRANDE- BESKRIVNING. Detaljplan för ROSLAGSBANAN, ETAPP 1. Omfattande sträckan Kragstalund-Vallentuna i Vallentuna kommun, Stockholms län

G ENOMFÖRANDE- BESKRIVNING. Detaljplan för ROSLAGSBANAN, ETAPP 1. Omfattande sträckan Kragstalund-Vallentuna i Vallentuna kommun, Stockholms län ANTAGANDEHANDLING 2012-03-01 KS 2011.003 G ENOMFÖRANDE- BESKRIVNING Detaljplan för ROSLAGSBANAN, ETAPP 1 Omfattande sträckan Kragstalund-Vallentuna i Vallentuna kommun, Stockholms län Innehåll 1. Allmänt...

Läs mer

Detaljplan för dubbelspår Roslagsbanan Tibble-Visinge, del av Roslags-Näsby 2:1 och Ensta 2:2 m.fl.

Detaljplan för dubbelspår Roslagsbanan Tibble-Visinge, del av Roslags-Näsby 2:1 och Ensta 2:2 m.fl. STADSBYGGNADSKONTORET Planarkitekt Christine Forsberg Exploateringsingenjör Elisabet Lundgren Granskningshandling Detaljplan för dubbelspår Roslagsbanan Tibble-Visinge, del av Roslags-Näsby 2:1 och Ensta

Läs mer

Söder 27:18 mfl, Kv Åldermannen

Söder 27:18 mfl, Kv Åldermannen PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING 2010-09-01, reviderad 2010-10-19 Dnr: 10BMN299 Handläggare: Henry Grew Antagen av BMN: 2010-12-14 Laga kraft: 2011-01-07 Söder 27:18 mfl, Kv Åldermannen Detaljplan för

Läs mer

Detaljplan för del av kv. Aktören m. fl.

Detaljplan för del av kv. Aktören m. fl. Detaljplan för del av kv. Aktören m. fl. Antagen SBN 2011-05-24, 94 Laga kraft 2011-06-24 SAMHÄLLSBYGGNAD Plan-Bygg Detaljplan för del av Kv. Aktören m. fl., Lidköpings kommun Detaljplan för del av kv.

Läs mer

Detaljplan för Gäddan 10 12, Götene kommun

Detaljplan för Gäddan 10 12, Götene kommun Detaljplan för Gäddan 10 12, Götene kommun Stadsarkitekt Ola Andreasson 2018-05-29 Detaljplan för Gäddan 10-12, Götene kommun Handlingsförteckning Detaljplanen består av följande handlingar: Plankarta

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för del av kv. LÄSTEN 4 Katrineholms kommun ANTAGANDEHANDLING. Antagandehandling. tillhörande

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för del av kv. LÄSTEN 4 Katrineholms kommun ANTAGANDEHANDLING. Antagandehandling. tillhörande PLANBESKRIVNING tillhörande Detaljplan för del av kv. LÄSTEN 4 Katrineholms kommun ANTAGANDEHANDLING Upprättad på Samhällsbyggnadsförvaltningen i Katrineholm 2012-09-25 2(10) HANDLINGAR Plankarta med bestämmelser

Läs mer

Detaljplan för del av Skummeslöv 19:1 Skottorp Laholms kommun

Detaljplan för del av Skummeslöv 19:1 Skottorp Laholms kommun Växthus Skummeslöv M LL L LL Lo Skummeslövs kyrka Detaljplan för del av Skummeslöv 19:1 Skottorp Laholms kommun INNEHÅLLSFÖRTECKNING HANDLINGAR 3 PLANENS SFTE OCH HUVUDDRAG 3 PLANDATA 3 Lägesbestämning

Läs mer

Detaljplan för del av Kartåsen 2:3, Lidköpings kommun

Detaljplan för del av Kartåsen 2:3, Lidköpings kommun Detaljplan för del av Kartåsen 2:3, Lidköpings kommun Wennerbergsvägen SAMHÄLLSBYGGNAD PLAN-BYGG Detaljplan för del av Kartåsen 2:3, Lidköpings kommun Handlingsförteckning Detaljplanen består av följande

Läs mer

Planprocessen 3 Planbeskrivning... 3 Handlingar... 3. Planens syfte 3. Plandata 3. Förenligt med miljöbalkens 3, 4 och 5 kapitel 4

Planprocessen 3 Planbeskrivning... 3 Handlingar... 3. Planens syfte 3. Plandata 3. Förenligt med miljöbalkens 3, 4 och 5 kapitel 4 KS11.1017 Tillägg 1 (SLD 217) Ändring av detaljplan för del av fastigheten Hjällsnäs 36:1 och del av Lundby Prästgård 1:1, Bostäder vid Lundbyvägen (Ekdungen) i Gråbo tätort, Lerums kommun. Planbeskrivning

Läs mer

PLANBESKRIVNING SAMRÅDSHANDLING. 1 Dnr:KS-SA.2013.66. Detaljplan för fastigheten köpmannen 3 och del av Valdemarsvik 3:1

PLANBESKRIVNING SAMRÅDSHANDLING. 1 Dnr:KS-SA.2013.66. Detaljplan för fastigheten köpmannen 3 och del av Valdemarsvik 3:1 1 Detaljplan för fastigheten köpmannen 3 och del av Valdemarsvik 3:1 Valdemarsviks kommun, Östergötlands län. PLANBESKRIVNING 2 Innehållsförteckning 1 HANDLINGAR 3 2 PLANPROCESSEN- EN ÖVERSIKT AV NORMALT

Läs mer

i Olofströms samhälle, Olofströms kommun Röd text - förslag på ändringar Överstruken text text från gamla planbeskrivningen som föreslås tas bort

i Olofströms samhälle, Olofströms kommun Röd text - förslag på ändringar Överstruken text text från gamla planbeskrivningen som föreslås tas bort Ändring av detaljplan för del av Holje 204:5 m. fl, i Olofströms samhälle, Olofströms kommun Ändring av P L A N - O C H G E N O M F Ö R A N D E B E S K R I V N I N G Läsanvisning Röd text - förslag på

Läs mer

Genomförandebeskrivning

Genomförandebeskrivning Planhandling Utställning Datum: 2018-08-28 FN Diarienummer: 5615/10 Exploateringsavdelningen Fredrik Olsson Telefon: 031-368 09 52 E-post: fredrik.olsson@fastighet.goteborg.se Detaljplan för bostäder vid

Läs mer

Spinetten 2 och 6 Inom kommundel Trångsund ANTAGANDEHANDLING. Detaljplan för. Plankarta med bestämmelser Planbeskrivning PBL 2010:900

Spinetten 2 och 6 Inom kommundel Trångsund ANTAGANDEHANDLING. Detaljplan för. Plankarta med bestämmelser Planbeskrivning PBL 2010:900 MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN SBN PL 2011/71.318 0126K-15642 ANTAGANDEHANDLING Plankarta med bestämmelser Planbeskrivning Detaljplan för Spinetten 2 och 6 Inom kommundel Trångsund PBL 2010:900

Läs mer

Detaljplan för Långtradaren 6 inom arbetsplatsområdet Islingby i Borlänge kommun, Dalarnas län. Planbeskrivning. upprättad i januari 2016

Detaljplan för Långtradaren 6 inom arbetsplatsområdet Islingby i Borlänge kommun, Dalarnas län. Planbeskrivning. upprättad i januari 2016 Diarienr Plan nr 2915/37019 582 Antagande 2016-08-29 BN Laga kraft 2016-09-23 inom arbetsplatsområdet Islingby i Borlänge kommun, Dalarnas län upprättad i januari 2016 HANDLINGAR Planhandlingarna består

Läs mer

Detaljplan för KÖPMANNEN 11 Eslövs kommun, Skåne län

Detaljplan för KÖPMANNEN 11 Eslövs kommun, Skåne län PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING 1 (5) Detaljplan för KÖPMANNEN 11 Eslövs kommun, Skåne län PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING 2 (5) PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Plankarta

Läs mer

Detaljplan för Kroksdal 1:170 Tennistomten

Detaljplan för Kroksdal 1:170 Tennistomten TENNISTOMTEN GENOMFÖRANDEBESKRIVNING 2010-03-29 ENKELT PLANFÖRFARANDE (SAMRÅDSHANDLING) Detaljplan för Kroksdal 1:170 Tennistomten Tjörns Kommun, Västra Götaland 1. INLEDNING Genomförandebeskrivningen

Läs mer

DETALJPLAN FÖR RAVINEN 7, ROTEBRO. Laga kraft 2013-10-04 Dnr 2011/535 KS.203 Nr 633

DETALJPLAN FÖR RAVINEN 7, ROTEBRO. Laga kraft 2013-10-04 Dnr 2011/535 KS.203 Nr 633 DETALJPLAN FÖR RAVINEN 7, ROTEBRO Laga kraft 2013-10-04 Dnr 2011/535 KS.203 Nr 633 INNEHÅLL: PLANBESKRIVNING: Handlingar 3 Syfte 3 Planområdet 3 Bakgrund 4 GÄLLANDE PLANER OCH BESLUT 4 Översiktsplaner

Läs mer

Detaljplan för LÖBERÖD 1:119 m.fl. Eslövs kommun, Skåne län

Detaljplan för LÖBERÖD 1:119 m.fl. Eslövs kommun, Skåne län PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING 1 (5) Detaljplan för LÖBERÖD 1:119 m.fl. Eslövs kommun, Skåne län PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING 2 (5) PLANBESKRIVNING HANDLINGAR

Läs mer

Genomförandebeskrivning. Detaljplan för skola, kontor och bostad, Stenung 106:7, 3:84 och 105:7. Antagandehandling Stenungsunds kommun

Genomförandebeskrivning. Detaljplan för skola, kontor och bostad, Stenung 106:7, 3:84 och 105:7. Antagandehandling Stenungsunds kommun STENUNGSUNDS KOMMUN Dnr: 0324/09 Genomförandebeskrivning Detaljplan för skola, kontor och bostad, Stenung 106:7, 3:84 och 105:7 Tillhör kommunfullmäktiges i Stenungsunds kommun beslut 2012-11-19 200...

Läs mer

DEL AV NORRKÄMSTA TILLHÖRANDE FASTIGHETERNA NORRKÄMSTA 9:10, 9:11, 9:12

DEL AV NORRKÄMSTA TILLHÖRANDE FASTIGHETERNA NORRKÄMSTA 9:10, 9:11, 9:12 SAMRÅD GRANSKNING ANTAGANDE LAGA KRAFT DETALJPLAN FÖR DEL AV NORRKÄMSTA TILLHÖRANDE FASTIGHETERNA NORRKÄMSTA 9:10, 9:11, 9:12 PLANBESKRIVNING LJUSDALS KOMMUN GÄVLEBORGS LÄN Datum 2017-05-31 Dnr 00016/2016

Läs mer

Enbacka skola (Enbacka 13:1 mm), Gustafs

Enbacka skola (Enbacka 13:1 mm), Gustafs Detaljplan för Enbacka skola (Enbacka 13:1 mm), Gustafs i Säters kommun, Dalarnas län ANTAGANDEHANDLING Laga kraft 2010-12-07 PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Detaljplanen består av en plankarta i skala 1:1000,

Läs mer

Detaljplan för Bjälklaget 1 m.fl. fastigheter Vetlanda, Vetlanda kommun Planbeskrivning

Detaljplan för Bjälklaget 1 m.fl. fastigheter Vetlanda, Vetlanda kommun Planbeskrivning Dp 616 2016-09-01 2015TK010.56 Detaljplan för Bjälklaget 1 m.fl. fastigheter Vetlanda, Vetlanda kommun Planbeskrivning Handlingar Planhandlingarna utgörs av denna beskrivning med tillhörande plankarta

Läs mer

ANTAGANDEHANDLING Dnr:

ANTAGANDEHANDLING Dnr: ANTAGANDEHANDLING Dnr: 2006-1013-211 PLANBESKRIVNING Ändring av detaljplan för del av KV ÖRJAN Tingsryds samhälle, Tingsryds kommun, Kronobergs län. HANDLINGAR SYFTE OCH HUVUDDRAG Plankarta med bestämmelser,

Läs mer

Genomförandeavtal med SLL - Planskild korsning Enebybergs station

Genomförandeavtal med SLL - Planskild korsning Enebybergs station DANDERYDS KOMMUN Tjänsteutlåtande 1 (5) Klicka här för att ange text. Genomförandeavtal med SLL - Planskild korsning Enebybergs station Ärende Trafikförvaltningen på Stockholms läns landsting, SLL, har

Läs mer

SAMHÄLLSBYGGNAD GÄVLE

SAMHÄLLSBYGGNAD GÄVLE SAMHÄLLSBYGGNAD GÄVLE ANTAGEN BMN: 2014-04-23 LAGA KRAFT: 2014-05-23 2013-11-06, REV. 2014-01-07 HANDLÄGGARE: EMMA OLOFSSON Planbeskrivning Mackmyra 20:18 mfl, Nya köpis Detaljplan för handel Gävle kommun,

Läs mer

SAMHÄLLSBYGGNADSNÄMNDEN Upphävandet antagen av SBN laga kraft PLANBESKRIVNING

SAMHÄLLSBYGGNADSNÄMNDEN Upphävandet antagen av SBN laga kraft PLANBESKRIVNING Upphävandet antagen av SBN 2016-12-19 133 laga kraft 2017 01-12 Tillhörande upphävande av del av detaljplan för Ludvika by 2:10 m.fl. i Ludvika Upprättad i augusti 2016, reviderad oktober 2016 Postadress

Läs mer

Förstudierapport detaljplan för ny förskola inom Täljö 2:8

Förstudierapport detaljplan för ny förskola inom Täljö 2:8 Förstudierapport detaljplan för ny förskola inom Täljö 2:8 Projektbeställare Projektledare Fredrik Nestor Camilla Bennet Datum 2016-11-23 Version 1 Projekt-, ärendenr. KS 2016/0360 Innehållsförteckning

Läs mer

PLANBESKRIVNING Detaljplan för kv Oljan m m vid Gröndalsvägen i Södertälje Upprättad GRANSKNINGSHANDLING

PLANBESKRIVNING Detaljplan för kv Oljan m m vid Gröndalsvägen i Södertälje Upprättad GRANSKNINGSHANDLING Samhällsbyggnadskontoret PLANBESKRIVNING Detaljplan för kv Oljan m m vid Gröndalsvägen i Södertälje 2015-00193-214 Upprättad 2016-11-17 GRANSKNINGSHANDLING Planen hanteras enligt PBL 2010:900, i dess lydelse

Läs mer

SAMRÅDSHANDLING JANUARI 2014. DETALJPLAN FÖR DEL AV JUNOSUANDO 7:14 Bostäder och kontor Pajala kommun Norrbottens län PLANBESKRIVNING

SAMRÅDSHANDLING JANUARI 2014. DETALJPLAN FÖR DEL AV JUNOSUANDO 7:14 Bostäder och kontor Pajala kommun Norrbottens län PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR DEL AV JUNOSUANDO 7:14 Bostäder och kontor Pajala kommun Norrbottens län PLANBESKRIVNING HANDLINGAR I SAMRÅDSSKEDET Planbeskrivning Plankarta med illustrationsskiss Fastighetsförteckning

Läs mer

OLOF MARKUSGÅRDEN. Detaljplan för. Del av fastigheten Mark Näktergalen 1. Kinna, Marks kommun, Västra Götalands län. Diarienummer BN 2005/

OLOF MARKUSGÅRDEN. Detaljplan för. Del av fastigheten Mark Näktergalen 1. Kinna, Marks kommun, Västra Götalands län. Diarienummer BN 2005/ Diarienummer BN 2005/0279 214 Detaljplan för OLOF MARKUSGÅRDEN Del av fastigheten Mark Näktergalen 1 Kinna, Marks kommun, Västra Götalands län Upprättad 2005-06-03 LAGA KRAFT 2005-10-21 1 (8) ANTAGNA PLANHANDLINGAR

Läs mer

Tillägg till plan- och genomförandebeskrivning. Detaljplan för Del av Västra Industriområdet del av kv. Skrapan

Tillägg till plan- och genomförandebeskrivning. Detaljplan för Del av Västra Industriområdet del av kv. Skrapan Samhällsbyggnadskontoret Tillägg till plan- och genomförandebeskrivning Detaljplan för Del av Västra Industriområdet del av kv. Skrapan Småindustri, Handel Kiruna kommun Norrbottens län Upprättad i december

Läs mer

P L A N B E S K R I V N I N G G E N O M F ÖR A N D E B E S K R I V N I N G

P L A N B E S K R I V N I N G G E N O M F ÖR A N D E B E S K R I V N I N G DP 453 Dnr MSN 2007/30 214 (tidigare ONS 2003/88 214) P L A N B E S K R I V N I N G G E N O M F ÖR A N D E B E S K R I V N I N G Detaljplan för del av Sicklaön 118:2, vid Nysätravägen på Sicklaön, Nacka

Läs mer

Underlag för planuppdrag

Underlag för planuppdrag Detaljplan för fastigheterna Centern 2 och 3 Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med detaljplanen är att pröva möjligheten till förtätning med nya bostäder

Läs mer

ANTAGANDEHANDLING SAMRÅDSFÖRSLAG , rev

ANTAGANDEHANDLING SAMRÅDSFÖRSLAG , rev ANTAGANDEHANDLING SAMRÅDSFÖRSLAG 2015-05-25, rev. 2016-01-12 ENKELT PLANFÖRFARANDE enligt PBL 5:7 Upphävande av del av byggnadsplan för Håtö 2:4 berörande Håtö 2:1, 2:4, 2:79, 2:80, 2:81, 2:85 och 2:86

Läs mer

TILLÄGG TILL PLANBESKRIVNINGAR ÄNDRING AV DETALJPLANER I VERKSAMHETSOMRÅDET BRÄNNERIET I HÖGANÄS, HÖGANÄS KOMMUN SKÅNE LÄN

TILLÄGG TILL PLANBESKRIVNINGAR ÄNDRING AV DETALJPLANER I VERKSAMHETSOMRÅDET BRÄNNERIET I HÖGANÄS, HÖGANÄS KOMMUN SKÅNE LÄN KS/2011/653 ÄNDRING AV DETALJPLANER I VERKSAMHETSOMRÅDET BRÄNNERIET 1. Stadsplan för område vid Brännerigatan (12-HÖS-311, 32/74) 2. Stadsplan för del av Plöninge 1:17 m.fl. (12-HÖS-486, 1/80) 3. Detaljplan

Läs mer

DNR: 13BMN32 HANDLÄGGARE: EMMA OLOFSSON. Planbeskrivning. Mackmyra 20:18 mfl, Nya köpis Detaljplan för handel Gävle kommun, Gävleborgs län

DNR: 13BMN32 HANDLÄGGARE: EMMA OLOFSSON. Planbeskrivning. Mackmyra 20:18 mfl, Nya köpis Detaljplan för handel Gävle kommun, Gävleborgs län SAMHÄLLSBYGGNAD GÄVLE SAMRÅDS- /UNDERRÄTTELSEHANDLING 2013-11-06 HANDLÄGGARE: EMMA OLOFSSON Planbeskrivning Mackmyra 20:18 mfl, Nya köpis Detaljplan för handel Gävle kommun, Gävleborgs län Samråds- /underrättelsetid:

Läs mer

Bygginformation: Det här bygger vi på Kårstalinjen

Bygginformation: Det här bygger vi på Kårstalinjen Bygginformation: Det här bygger vi på Kårstalinjen Planerade arbeten Under våren 2016 har SL påbörjat förberedande arbeten med ombyggnad av stationen i Roslags Näsby och utbyggnad av dubbelspår på sträckan

Läs mer

- MARK OCH PLANERING - 3 JUNI 2015 Dnr 2015/33 DP/ä 225/351

- MARK OCH PLANERING - 3 JUNI 2015 Dnr 2015/33 DP/ä 225/351 ANTAGANDEHANDLING 1 (9) - MARK OCH PLANERING - SAMRÅDSTID 7 april 2015 28 april 2015 ANTAGANDE 11 maj 2015 LAGA KRAFT 3 juni 2015 ÄNDRING AV DETALJPLAN FÖR Diken 1:51 och 1:52 Harbo tätort Heby kommun,

Läs mer

(Norrboda-Brunna handels- och verksamhetsområde) Genomförandebeskrivning. Organisatoriska frågor. Fastighetsrättsliga frågor

(Norrboda-Brunna handels- och verksamhetsområde) Genomförandebeskrivning. Organisatoriska frågor. Fastighetsrättsliga frågor Tillväxtkontoret 2014-02-12 2010-000133 UTSTÄLLNINGSHANDLING Detaljplan för Kungsängens-Tibble 1:331 m.fl. nr 1301 (Norrboda-Brunna handels- och verksamhetsområde) Kungsängen Upplands-Bro kommun Normalt

Läs mer

Detaljplan för del av fastigheterna Viggbyholm 43:14 och 74:1, Viggbyholm

Detaljplan för del av fastigheterna Viggbyholm 43:14 och 74:1, Viggbyholm Detaljplan för del av fastigheterna Viggbyholm 43:14 och 74:1, Viggbyholm START-PM Uppdrag Författare Dnr Datum Sida Viggbyholm 43:14 och 74:1 Annelie Mellin SBN 2017/134-20 2018-05-21 Sida 1 av 8 Innehåll

Läs mer

Detaljplan för Kalix veterinärstation (Kalix 9:47 m.fl.)

Detaljplan för Kalix veterinärstation (Kalix 9:47 m.fl.) SAMRÅDSHANDLING Detaljplan för Kalix veterinärstation (Kalix 9:47 m.fl.) Kalix kommun, Norrbottens län PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Planförslaget redovisas på följande handlingar: Plankarta med bestämmelser

Läs mer

Detaljplan för del av fastigheten Lessebo 9:1

Detaljplan för del av fastigheten Lessebo 9:1 1(10) 2018-05-03 Samrådshandling Planbesked Beslut Samråd Granskning Antagande Laga kraft Detaljplan för del av fastigheten Lessebo 9:1 Åkerhultsvägen/Riksväg 25 Lessebo samhälle Lessebo kommun Kronobergs

Läs mer

Detaljplan för fastigheten Syrsan 1

Detaljplan för fastigheten Syrsan 1 Dnr TPN 2012/25 Enkelt planförfarande Detaljplan för fastigheten Syrsan 1 i Hallsberg, Hallsbergs kommun, Örebro län Upprättad: 2012-03-16 Antagen: 2012-06-12 Laga kraft: 2012-07-19 2 (11) Dnr TPN 2012/25

Läs mer

PLANBESKRIVNING Tillhörande detaljplan för

PLANBESKRIVNING Tillhörande detaljplan för PLANBESKRIVNING Tillhörande detaljplan för del av Sådden 4 och 7, Halmstad HALMSTADS KOMMUN Plan E309K Enkelt förfarande, KS 2014/0475 Kommunstyrelsen, 2015-08-18 Laga kraft 2015-09-14 Samhällsbyggnadskontoret

Läs mer

TILLÄGG TILL PLANBESKRIVNING OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

TILLÄGG TILL PLANBESKRIVNING OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Ändring av detaljplan för Sydöstra delen av Gertrudsviks Sjöstad (C309) Västerviks kommun Kalmar län KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING Enheten för samhällsbyggnad 2014-04-17 Antagen: 2014-04-28 Laga Kraft:

Läs mer

KOMMUNALT ÖVERTAGANDE AV GATOR

KOMMUNALT ÖVERTAGANDE AV GATOR Granskningshandling Datum 2016-12-17 2016-0222 1 (7) Detaljplan för del av Hågesta 3:115 KOMMUNALT ÖVERTAGANDE AV GATOR Hågesta Trafikplats SOLLEFTEÅ KOMMUN Standardförfarande 2 (7) PLANBESKRIVNING Handlingar

Läs mer

Bygginformation: Det här bygger vi på Kårstalinjen

Bygginformation: Det här bygger vi på Kårstalinjen Bygginformation: Det här bygger vi på Kårstalinjen Planerade arbeten Under våren 2016 har SL påbörjat förberedande arbeten med ombyggnad av stationen i Roslags Näsby och utbyggnad av dubbelspår på sträckan

Läs mer

Detaljplan för fastigheten Söderby 6:67 Inom stadsdelen Vendelsömalm Haninge kommun. Planbeskrivning. Samrådshandling Enkelt planförfarande

Detaljplan för fastigheten Söderby 6:67 Inom stadsdelen Vendelsömalm Haninge kommun. Planbeskrivning. Samrådshandling Enkelt planförfarande 2013-01-24 Dnr PLAN.2011.33 Detaljplan för fastigheten Söderby 6:67 Inom stadsdelen Vendelsömalm Haninge kommun Planbeskrivning Samrådshandling Enkelt planförfarande Planbeskrivning 1 INLEDNING Detaljplanens

Läs mer

i Olofströms samhälle, Olofströms kommun

i Olofströms samhälle, Olofströms kommun Ändring av detaljplan för del av Holje 204:5 m. fl, i Olofströms samhälle, Olofströms kommun Ändring av P L A N - O C H G E N O M F Ö R A N D E B E S K R I V N I N G HANDLINGAR Till detta planförslaget

Läs mer

Detaljplan för del av fastigheterna Tälje 2:48 och Stenbocken 3 i Norrtälje stad Dnr: Ks: PLANBESKRIVNING

Detaljplan för del av fastigheterna Tälje 2:48 och Stenbocken 3 i Norrtälje stad Dnr: Ks: PLANBESKRIVNING SAMRÅDSFÖRSLAG 2010-06-04 ENKELT PLANFÖRFARANDE enligt PBL 5:28 Detaljplan för del av fastigheterna Tälje 2:48 och Stenbocken 3 i Norrtälje stad Dnr: 10-10059.214 Ks: 10-509 PLANBESKRIVNING Röd markering

Läs mer

Planhandlingarna består av plankarta med bestämmelser, genomförandebeskrivning och denna planbeskrivning.

Planhandlingarna består av plankarta med bestämmelser, genomförandebeskrivning och denna planbeskrivning. 1(6) PLANBESKRIVNING Planavdelningen Inge Almqvist Tfn 08-508 273 82 2009-12-17 Förslag Detaljplan för område vid kv Granholmen i stadsdelen Skärholmen i Stockholm HANDLINGAR Planhandlingarna består av

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten Triglyfen 1 mm i stadsdelen Hässelby Strand (50 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten Triglyfen 1 mm i stadsdelen Hässelby Strand (50 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2010-09-24 Handläggare: Erik Isacsson Tfn 08-508 273 41 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten Triglyfen 1 mm i

Läs mer

PLANENS SYFTE OCH HUVUDDRAG

PLANENS SYFTE OCH HUVUDDRAG Detaljplan för TÖRESTORP 2:52, DEL AV HangOn AB, Gnosjö kommun, Jönköpings län PLANBESKRIVNING HANDLINGAR - Plankarta med bestämmelser - Plan- och genomförandebeskrivning - Behovsbedömning Bakgrund HangOn

Läs mer