Hälsouniversitetet i Linköping, Läkarutbildningen termin 11, Pediatrik, Obstetrik & Gynekologi och Akuta verksamheter. Tentamen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Hälsouniversitetet i Linköping, Läkarutbildningen termin 11, Pediatrik, Obstetrik & Gynekologi och Akuta verksamheter. Tentamen 2013-01-07."

Transkript

1 SKRIFTLIG TENTAMEN 7 januari 2013 T11 Skrivningen består av följande fall Fall Totalt Delpoäng Viktor, 8 år 19 p Sandra, 18 år 20 p Eva, 47 år 18 p Alva, 62 år 23 p Maria, 3 år 20 p Totalt 100 p Det här är en instruktion som Du får ha framme under hela provet. Din kod skriver Du på alla provsidor. Provet ska ligga till vänster om Dig, upp och ned (med texten nedåt) under hela provtiden. När Du får tillstånd att börja skriva river Du av det översta bladet och vänder det rätt. Besvara frågorna på sidan och lägg den i kuvertet till höger om Dig. Först nu får Du riva av nästa ark i provet till vänster om Dig och vända det rätt, skriva Ditt AID-nr, svara på frågorna och lägga i kuvertet på höger sida. Var noga med att bara riva av ett blad åt gången! Om Du har svårt att få plats med det Du skriver använd papprets baksida. Du kan också få ett nytt tomt blad ihophäftat med det andra pappret vid behov av tentamensvakten. Räck upp handen för att få ett nytt blad. Inga hjälpmedel är tillåtna! Inte heller EKG-linjal. Mobiltelefon får ej ligga kvar i fickan lägg den i väskan! Avvikelser från dessa anvisningar, inklusive att ha mer än ett skrivningsblad på skrivytan samtidigt, betraktas som fuskförsök. LYCKA TILL! Ulf Samuelsson Terminsansvarig Maria Rundberg Terminssekreterare 1(48)

2 Viktor, 8 år (Max 19 poäng) Du har precis påbörjat ditt första vikariat efter AT på Barnkliniken i A-köping. Du arbetar nu på barnakuten. Det är i mitten av september och det är alldeles fullt i väntrummet av barn. Infektionssäsongen verkar ha börjat. Det är sent på kvällen och Du börjar bli lite trött. Nästa patient, som Du skall gå in till heter Viktor och är 8 år gammal. På lappen från sköterskan står att han söker för feber av och till sen ett par veckor. När Du kommer in i rummet sitter Viktor i mammas knä, dricker saft och ser rätt pigg ut. Mamma berättar att Viktor sen ett par veckor tillbaka inte är sig lik. Han har haft feber, som växlar mellan 38-38,5, någon dag var den till och med 39 grader, men han har också varit feberfri någon dag då och då. Han är trött och hängig och klagar över huvudvärk då och då. Han har ingen matlust och mamma tror att han har gått ner något kilo i vikt. Viktor har haft glesa attacker med huvudvärk tidigare, men inte huvudvärk på det här sättet. Annars är Viktor en frisk pojke, som brukar tycka om att vara ute och leka med familjens hund. Fråga 1. (1 poäng): Vad blir nu din nästa åtgärd? 2(48)

3 Du har precis påbörjat ditt första vikariat efter AT på Barnkliniken i A-köping. Du arbetar nu på barnakuten. Det är i mitten av september och det är alldeles fullt i väntrummet av barn. Infektionssäsongen verkar ha börjat. Det är sent på kvällen och Du börjar bli lite trött. Nästa patient, som Du skall gå in till heter Viktor och är 8 år gammal. På lappen från sköterskan står att han söker för feber av och till sen ett par veckor. När Du kommer in i rummet sitter Viktor i mammas knä, dricker saft och ser rätt pigg ut. Mamma berättar att Viktor sen ett par veckor tillbaka inte är sig lik. Han har haft feber, som växlar mellan 38-38,5, någon dag var den till och med 39 grader, men han har också varit feberfri någon dag då och då. Han är trött och hängig och klagar över huvudvärk då och då. Han har ingen matlust och mamma tror att han har gått ner något kilo i vikt. Viktor har haft glesa attacker med huvudvärk tidigare, men inte huvudvärk på det här sättet. Annars är Viktor en frisk pojke, som brukar tycka om att vara ute och leka med familjens hund. Viktor är lättundersökt och medverkar gärna. Du tycker att han verkar lite sned i munnen, när han skrattar och Du frågar mamma om det har varit så tidigare. Mamma berättar att hon också tyckte att han verkade sned i munnen i morse, när han vaknade. När Du undersöker honom närmare ser Du också att han inte riktigt kan stänga ögonlocket på samma sida som mungipan hänger ner. Annars hittar Du inget avvikande i status. Viktor är inte nackstyv. Fråga 2. (2 poäng): Vilken diagnos tänker Du på i första hand nu? Skall Du ta några prover eller göra någon röntgenundersökning? 3(48)

4 Du har precis påbörjat ditt första vikariat efter AT på Barnkliniken i A-köping. Du arbetar nu på barnakuten. Det är i mitten av september och det är alldeles fullt i väntrummet av barn. Infektionssäsongen verkar ha börjat. Det är sent på kvällen och Du börjar bli lite trött. Nästa patient, som Du skall gå in till heter Viktor och är 8 år gammal. På lappen från sköterskan står att han söker för feber av och till sen ett par veckor. När Du kommer in i rummet sitter Viktor i mammas knä, dricker saft och ser rätt pigg ut. Mamma berättar att Viktor sen ett par veckor tillbaka inte är sig lik. Han har haft feber, som växlar mellan 38-38,5, någon dag var den till och med 39 grader, men han har också varit feberfri någon dag då och då. Han är trött och hängig och klagar över huvudvärk då och då. Han har ingen matlust och mamma tror att han har gått ner något kilo i vikt. Viktor har haft glesa attacker med huvudvärk tidigare, men inte huvudvärk på det här sättet. Annars är Viktor en frisk pojke, som brukar tycka om att vara ute och leka med familjens hund. Viktor är lättundersökt och medverkar gärna. Du tycker att han verkar lite sned i munnen, när han skrattar och Du frågar mamma om det har varit så tidigare. Mamma berättar att hon också tyckte att han verkade sned i munnen i morse, när han vaknade. När Du undersöker honom närmare ser Du också att han inte riktigt kan stänga ögonlocket på samma sida som mungipan hänger ner. Annars hittar Du inget avvikande i status. Viktor är inte nackstyv. Du berättar för Viktors mamma om Dina misstankar om neuroborrelios och föreslår att man skall ta prover på Viktor. Hon tycker det låter konstigt att Viktor skulle ha borreliainfektion, eftersom hon inte vet om att han blivit fästingbiten under sommaren. Fråga 3. (1 poäng): Ändrar den här upplysningen din preliminära bedömning? Motivera! 4(48)

5 Du har precis påbörjat ditt första vikariat efter AT på Barnkliniken i A-köping. Du arbetar nu på barnakuten. Det är i mitten av september och det är alldeles fullt i väntrummet av barn. Infektionssäsongen verkar ha börjat. Det är sent på kvällen och Du börjar bli lite trött. Nästa patient, som Du skall gå in till heter Viktor och är 8 år gammal. På lappen från sköterskan står att han söker för feber av och till sen ett par veckor. När Du kommer in i rummet sitter Viktor i mammas knä, dricker saft och ser rätt pigg ut. Mamma berättar att Viktor sen ett par veckor tillbaka inte är sig lik. Han har haft feber, som växlar mellan 38-38,5, någon dag var den till och med 39 grader, men han har också varit feberfri någon dag då och då. Han är trött och hängig och klagar över huvudvärk då och då. Han har ingen matlust och mamma tror att han har gått ner något kilo i vikt. Viktor har haft glesa attacker med huvudvärk tidigare, men inte huvudvärk på det här sättet. Annars är Viktor en frisk pojke, som brukar tycka om att vara ute och leka med familjens hund. Viktor är lättundersökt och medverkar gärna. Du tycker att han verkar lite sned i munnen, när han skrattar och Du frågar mamma om det har varit så tidigare. Mamma berättar att hon också tyckte att han verkade sned i munnen i morse, när han vaknade. När Du undersöker honom närmare ser Du också att han inte riktigt kan stänga ögonlocket på samma sida som mungipan hänger ner. Annars hittar Du inget avvikande i status. Viktor är inte nackstyv. Du berättar för Viktors mamma om Dina misstankar om neuroborrelios och föreslår att man skall ta prover på Viktor. Hon tycker det låter konstigt att Viktor skulle ha borreliainfektion, eftersom hon inte vet om att han blivit fästingbiten under sommaren. Det är rätt sent på kvällen och Du har aldrig gjort LP ensam tidigare. Du funderar över om Du måste ringa in bakjouren för att få hjälp nu eller om det kan vänta tills imorgon. Fråga 4. (1 poäng): Vad bestämmer Du dig för? Motivera! 5(48)

6 Du har precis påbörjat ditt första vikariat efter AT på Barnkliniken i A-köping. Du arbetar nu på barnakuten. Det är i mitten av september och det är alldeles fullt i väntrummet av barn. Infektionssäsongen verkar ha börjat. Det är sent på kvällen och Du börjar bli lite trött. Nästa patient, som Du skall gå in till heter Viktor och är 8 år gammal. På lappen från sköterskan står att han söker för feber av och till sen ett par veckor. När Du kommer in i rummet sitter Viktor i mammas knä, dricker saft och ser rätt pigg ut. Mamma berättar att Viktor sen ett par veckor tillbaka inte är sig lik. Han har haft feber, som växlar mellan 38-38,5, någon dag var den till och med 39 grader, men han har också varit feberfri någon dag då och då. Han är trött och hängig och klagar över huvudvärk då och då. Han har ingen matlust och mamma tror att han har gått ner något kilo i vikt. Viktor har haft glesa attacker med huvudvärk tidigare, men inte huvudvärk på det här sättet. Annars är Viktor en frisk pojke, som brukar tycka om att vara ute och leka med familjens hund. Viktor är lättundersökt och medverkar gärna. Du tycker att han verkar lite sned i munnen, när han skrattar och Du frågar mamma om det har varit så tidigare. Mamma berättar att hon också tyckte att han verkade sned i munnen i morse, när han vaknade. När Du undersöker honom närmare ser Du också att han inte riktigt kan stänga ögonlocket på samma sida som mungipan hänger ner. Annars hittar Du inget avvikande i status. Viktor är inte nackstyv. Du berättar för Viktors mamma om Dina misstankar om neuroborrelios och föreslår att man skall ta prover på Viktor. Hon tycker det låter konstigt att Viktor skulle ha borreliainfektion, eftersom hon inte vet om att han blivit fästingbiten under sommaren. Det är rätt sent på kvällen och Du har aldrig gjort LP ensam tidigare. Du funderar över om Du måste ringa in bakjouren för att få hjälp nu eller om det kan vänta tills imorgon. Viktor går hem och får ha fuktande ögondroppar under natten för att det inte ska bli irriterat när han sover, eftersom han inte kan stänga ögat riktigt. Han kommer tillbaka dagen därpå och med hjälp av sedering med lustgas klarar Du galant att genomföra lumbalpunktionen med bakjouren stående i bakgrunden. Det rinner klar liquor. Efter någon timme får Du följande lab-svar: Erytrocyter 2 * 10*6/L(ref < 0,01) Leukocyter 250 *10*6/L(ref < 5) Leukocyter, mono 240* 10*6/L(< 5) Leukocyter, poly 10,0* 10*6/L(0,1) Laktat 1,6 mmol/l (< 2,1 ) Albumin 216 mg/l ( 150) Fråga 5a. (1 poäng): Hur tolkar du svaret och vilken blir Din sannolikhetsdiagnos? Motivera! Fråga 5b. (1 poäng): Nämn fyra olika agens, som kan ge meningit med pleocytos i liquor och mono-övervikt? 6(48)

7 Du har precis påbörjat ditt första vikariat efter AT på Barnkliniken i A-köping. Du arbetar nu på barnakuten. Det är i mitten av september och det är alldeles fullt i väntrummet av barn. Infektionssäsongen verkar ha börjat. Det är sent på kvällen och Du börjar bli lite trött. Nästa patient, som Du skall gå in till heter Viktor och är 8 år gammal. På lappen från sköterskan står att han söker för feber av och till sen ett par veckor. När Du kommer in i rummet sitter Viktor i mammas knä, dricker saft och ser rätt pigg ut. Mamma berättar att Viktor sen ett par veckor tillbaka inte är sig lik. Han har haft feber, som växlar mellan 38-38,5, någon dag var den till och med 39 grader, men han har också varit feberfri någon dag då och då. Han är trött och hängig och klagar över huvudvärk då och då. Han har ingen matlust och mamma tror att han har gått ner något kilo i vikt. Viktor har haft glesa attacker med huvudvärk tidigare, men inte huvudvärk på det här sättet. Annars är Viktor en frisk pojke, som brukar tycka om att vara ute och leka med familjens hund. Viktor är lättundersökt och medverkar gärna. Du tycker att han verkar lite sned i munnen, när han skrattar och Du frågar mamma om det har varit så tidigare. Mamma berättar att hon också tyckte att han verkade sned i munnen i morse, när han vaknade. När Du undersöker honom närmare ser Du också att han inte riktigt kan stänga ögonlocket på samma sida som mungipan hänger ner. Annars hittar Du inget avvikande i status. Viktor är inte nackstyv. Du berättar för Viktors mamma om Dina misstankar om neuroborrelios och föreslår att man skall ta prover på Viktor. Hon tycker det låter konstigt att Viktor skulle ha borreliainfektion, eftersom hon inte vet om att han blivit fästingbiten under sommaren. Det är rätt sent på kvällen och Du har aldrig gjort LP ensam tidigare. Du funderar över om Du måste ringa in bakjouren för att få hjälp nu eller om det kan vänta tills imorgon. Viktor går hem och får ha fuktande ögondroppar under natten för att det inte ska bli irriterat när han sover, eftersom han inte kan stänga ögat riktigt. Han kommer tillbaka dagen därpå och med hjälp av sedering med lustgas klarar Du galant att genomföra lumbalpunktionen med bakjouren stående i bakgrunden. Det rinner klar liquor. Eftersom allt talar för att Viktor har neuroborrelios vill Du sätta in behandling utan att vänta på övriga provsvar. Fråga 6a. (1 poäng): Vilket antibiotikum väljer Du och hur länge skall Viktor ha behandling? Fråga 6b. (1 poäng): Om Viktor bara hade varit 4 år gammal, vad hade Du valt då i första hand? Motivera! 7(48)

8 Du har precis påbörjat ditt första vikariat efter AT på Barnkliniken i A-köping. Du arbetar nu på barnakuten. Det är i mitten av september och det är alldeles fullt i väntrummet av barn. Infektionssäsongen verkar ha börjat. Det är sent på kvällen och Du börjar bli lite trött. Nästa patient, som Du skall gå in till heter Viktor och är 8 år gammal. På lappen från sköterskan står att han söker för feber av och till sen ett par veckor. När Du kommer in i rummet sitter Viktor i mammas knä, dricker saft och ser rätt pigg ut. Mamma berättar att Viktor sen ett par veckor tillbaka inte är sig lik. Han har haft feber, som växlar mellan 38-38,5, någon dag var den till och med 39 grader, men han har också varit feberfri någon dag då och då. Han är trött och hängig och klagar över huvudvärk då och då. Han har ingen matlust och mamma tror att han har gått ner något kilo i vikt. Viktor har haft glesa attacker med huvudvärk tidigare, men inte huvudvärk på det här sättet. Annars är Viktor en frisk pojke, som brukar tycka om att vara ute och leka med familjens hund. Viktor är lättundersökt och medverkar gärna. Du tycker att han verkar lite sned i munnen, när han skrattar och Du frågar mamma om det har varit så tidigare. Mamma berättar att hon också tyckte att han verkade sned i munnen i morse, när han vaknade. När Du undersöker honom närmare ser Du också att han inte riktigt kan stänga ögonlocket på samma sida som mungipan hänger ner. Annars hittar Du inget avvikande i status. Viktor är inte nackstyv. Du berättar för Viktors mamma om Dina misstankar om neuroborrelios och föreslår att man skall ta prover på Viktor. Hon tycker det låter konstigt att Viktor skulle ha borreliainfektion, eftersom hon inte vet om att han blivit fästingbiten under sommaren. Det är rätt sent på kvällen och Du har aldrig gjort LP ensam tidigare. Du funderar över om Du måste ringa in bakjouren för att få hjälp nu eller om det kan vänta tills imorgon. Viktor går hem och får ha fuktande ögondroppar under natten för att det inte ska bli irriterat när han sover, eftersom han inte kan stänga ögat riktigt. Han kommer tillbaka dagen därpå och med hjälp av sedering med lustgas klarar Du galant att genomföra lumbalpunktionen med bakjouren stående i bakgrunden. Det rinner klar liquor. Eftersom allt talar för att Viktor har neuroborrelios vill Du sätta in behandling utan att vänta på övriga provsvar. Redan efter ett par dagar mår Viktor mycket bättre. Han har inte längre feber och klagar inte över huvudvärk. Mungipan hänger fortfarande, men Viktor är inte så besvärad av det. Det kommer nu svar på antikroppsanalys i serum och liquor. Intrathekal antikroppsproduktion IgM lätt förhöjt, IgG neg. Serumantikroppar IgM neg, IgG neg. Fråga 7. (1 poäng): Hur tolkar Du svaret? 8(48)

9 Du har precis påbörjat ditt första vikariat efter AT på Barnkliniken i A-köping. Du arbetar nu på barnakuten. Det är i mitten av september och det är alldeles fullt i väntrummet av barn. Infektionssäsongen verkar ha börjat. Det är sent på kvällen och Du börjar bli lite trött. Nästa patient, som Du skall gå in till heter Viktor och är 8 år gammal. På lappen från sköterskan står att han söker för feber av och till sen ett par veckor. När Du kommer in i rummet sitter Viktor i mammas knä, dricker saft och ser rätt pigg ut. Mamma berättar att Viktor sen ett par veckor tillbaka inte är sig lik. Han har haft feber, som växlar mellan 38-38,5, någon dag var den till och med 39 grader, men han har också varit feberfri någon dag då och då. Han är trött och hängig och klagar över huvudvärk då och då. Han har ingen matlust och mamma tror att han har gått ner något kilo i vikt. Viktor har haft glesa attacker med huvudvärk tidigare, men inte huvudvärk på det här sättet. Annars är Viktor en frisk pojke, som brukar tycka om att vara ute och leka med familjens hund. Viktor är lättundersökt och medverkar gärna. Du tycker att han verkar lite sned i munnen, när han skrattar och Du frågar mamma om det har varit så tidigare. Mamma berättar att hon också tyckte att han verkade sned i munnen i morse, när han vaknade. När Du undersöker honom närmare ser Du också att han inte riktigt kan stänga ögonlocket på samma sida som mungipan hänger ner. Annars hittar Du inget avvikande i status. Viktor är inte nackstyv. Du berättar för Viktors mamma om Dina misstankar om neuroborrelios och föreslår att man skall ta prover på Viktor. Hon tycker det låter konstigt att Viktor skulle ha borreliainfektion, eftersom hon inte vet om att han blivit fästingbiten under sommaren. Det är rätt sent på kvällen och Du har aldrig gjort LP ensam tidigare. Du funderar över om Du måste ringa in bakjouren för att få hjälp nu eller om det kan vänta tills imorgon. Viktor går hem och får ha fuktande ögondroppar under natten för att det inte ska bli irriterat när han sover, eftersom han inte kan stänga ögat riktigt. Han kommer tillbaka dagen därpå och med hjälp av sedering med lustgas klarar Du galant att genomföra lumbalpunktionen med bakjouren stående i bakgrunden. Det rinner klar liquor. Eftersom allt talar för att Viktor har neuroborrelios vill Du sätta in behandling utan att vänta på övriga provsvar. Redan efter ett par dagar mår Viktor mycket bättre. Han har inte längre feber och klagar inte över huvudvärk. Mungipan hänger fortfarande, men Viktor är inte så besvärad av det. Det kommer nu svar på antikroppsanalys i serum och liquor. Intrathekal antikroppsproduktion IgM lätt förhöjt, IgG neg. Serumantikroppar IgM neg, IgG neg. Fråga 8. (2 poäng): Det är viktigt att kunna tolka serumantikroppssvaren på rätt sätt i relation till duration av sjukdomsymtom. Hur skulle Du tolka nedanstående svar, ev behov av ytterligare provtagning? a.) Sjukdomsymtom 12 veckor + IgM pos (medelhög titer), IgG neg b.) Sjukdomsymtom 5 veckor+ IgM pos och IgG pos (höga titrar) c.) Sjukdomssymtom1 vecka+ IgM neg, IgG pos (medelhög titer) d.) Sjukdomsymtom 2vecka + IgM pos(medelhög titer), IgG neg 9(48)

10 Du har precis påbörjat ditt första vikariat efter AT på Barnkliniken i A-köping. Du arbetar nu på barnakuten. Det är i mitten av september och det är alldeles fullt i väntrummet av barn. Infektionssäsongen verkar ha börjat. Det är sent på kvällen och Du börjar bli lite trött. Nästa patient, som Du skall gå in till heter Viktor och är 8 år gammal. På lappen från sköterskan står att han söker för feber av och till sen ett par veckor. När Du kommer in i rummet sitter Viktor i mammas knä, dricker saft och ser rätt pigg ut. Mamma berättar att Viktor sen ett par veckor tillbaka inte är sig lik. Han har haft feber, som växlar mellan 38-38,5, någon dag var den till och med 39 grader, men han har också varit feberfri någon dag då och då. Han är trött och hängig och klagar över huvudvärk då och då. Han har ingen matlust och mamma tror att han har gått ner något kilo i vikt. Viktor har haft glesa attacker med huvudvärk tidigare, men inte huvudvärk på det här sättet. Annars är Viktor en frisk pojke, som brukar tycka om att vara ute och leka med familjens hund. Viktor är lättundersökt och medverkar gärna. Du tycker att han verkar lite sned i munnen, när han skrattar och Du frågar mamma om det har varit så tidigare. Mamma berättar att hon också tyckte att han verkade sned i munnen i morse, när han vaknade. När Du undersöker honom närmare ser Du också att han inte riktigt kan stänga ögonlocket på samma sida som mungipan hänger ner. Annars hittar Du inget avvikande i status. Viktor är inte nackstyv. Du berättar för Viktors mamma om Dina misstankar om neuroborrelios och föreslår att man skall ta prover på Viktor. Hon tycker det låter konstigt att Viktor skulle ha borreliainfektion, eftersom hon inte vet om att han blivit fästingbiten under sommaren. Det är rätt sent på kvällen och Du har aldrig gjort LP ensam tidigare. Du funderar över om Du måste ringa in bakjouren för att få hjälp nu eller om det kan vänta tills imorgon. Viktor går hem och får ha fuktande ögondroppar under natten för att det inte ska bli irriterat när han sover, eftersom han inte kan stänga ögat riktigt. Han kommer tillbaka dagen därpå och med hjälp av sedering med lustgas klarar Du galant att genomföra lumbalpunktionen med bakjouren stående i bakgrunden. Det rinner klar liquor. Eftersom allt talar för att Viktor har neuroborrelios vill Du sätta in behandling utan att vänta på övriga provsvar. Redan efter ett par dagar mår Viktor mycket bättre. Han har inte längre feber och klagar inte över huvudvärk. Mungipan hänger fortfarande, men Viktor är inte så besvärad av det. Det kommer nu svar på antikroppsanalys i serum och liquor. Intrathekal antikroppsproduktion IgM lätt förhöjt, IgG neg. Serumantikroppar IgM neg, IgG neg. 2 månader senare kommer Viktor tillbaka på Din mottagning för återbesök. Han är pigg igen och mamma tycker att han mår som vanligt utom att han har haft huvudvärksattacker lite oftare än tidigare. Facialisparesen är nästan helt borta. Det gick bra att ta medicinen hela kuren. Mamma har några frågor om Viktors borreliainfektion. Dels undrar hon om Viktor nu är immun mot borrelia eller om han kan bli sjuk igen. Sen har hon hört att man kan vaccinera sig mot fästinginfektion och undrar om det hade hindrat Viktor från att bli sjuk eller om det är något, som han borde göra nu. Familjen har sommarstuga i Omberg. Fråga 9. (1 poäng): Vad svarar Du mamma? 10(48)

11 Du har precis påbörjat ditt första vikariat efter AT på Barnkliniken i A-köping. Du arbetar nu på barnakuten. Det är i mitten av september och det är alldeles fullt i väntrummet av barn. Infektionssäsongen verkar ha börjat. Det är sent på kvällen och Du börjar bli lite trött. Nästa patient, som Du skall gå in till heter Viktor och är 8 år gammal. På lappen från sköterskan står att han söker för feber av och till sen ett par veckor. När Du kommer in i rummet sitter Viktor i mammas knä, dricker saft och ser rätt pigg ut. Mamma berättar att Viktor sen ett par veckor tillbaka inte är sig lik. Han har haft feber, som växlar mellan 38-38,5, någon dag var den till och med 39 grader, men han har också varit feberfri någon dag då och då. Han är trött och hängig och klagar över huvudvärk då och då. Han har ingen matlust och mamma tror att han har gått ner något kilo i vikt. Viktor har haft glesa attacker med huvudvärk tidigare, men inte huvudvärk på det här sättet. Annars är Viktor en frisk pojke, som brukar tycka om att vara ute och leka med familjens hund. Viktor är lättundersökt och medverkar gärna. Du tycker att han verkar lite sned i munnen, när han skrattar och Du frågar mamma om det har varit så tidigare. Mamma berättar att hon också tyckte att han verkade sned i munnen i morse, när han vaknade. När Du undersöker honom närmare ser Du också att han inte riktigt kan stänga ögonlocket på samma sida som mungipan hänger ner. Annars hittar Du inget avvikande i status. Viktor är inte nackstyv. Du berättar för Viktors mamma om Dina misstankar om neuroborrelios och föreslår att man skall ta prover på Viktor. Hon tycker det låter konstigt att Viktor skulle ha borreliainfektion, eftersom hon inte vet om att han blivit fästingbiten under sommaren. Det är rätt sent på kvällen och Du har aldrig gjort LP ensam tidigare. Du funderar över om Du måste ringa in bakjouren för att få hjälp nu eller om det kan vänta tills imorgon. Viktor går hem och får ha fuktande ögondroppar under natten för att det inte ska bli irriterat när han sover, eftersom han inte kan stänga ögat riktigt. Han kommer tillbaka dagen därpå och med hjälp av sedering med lustgas klarar Du galant att genomföra lumbalpunktionen med bakjouren stående i bakgrunden. Det rinner klar liquor. Eftersom allt talar för att Viktor har neuroborrelios vill Du sätta in behandling utan att vänta på övriga provsvar. Redan efter ett par dagar mår Viktor mycket bättre. Han har inte längre feber och klagar inte över huvudvärk. Mungipan hänger fortfarande, men Viktor är inte så besvärad av det. Det kommer nu svar på antikroppsanalys i serum och liquor. Intrathekal antikroppsproduktion IgM lätt förhöjt, IgG neg. Serumantikroppar IgM neg, IgG neg. 2 månader senare kommer Viktor tillbaka på Din mottagning för återbesök. Han är pigg igen och mamma tycker att han mår som vanligt utom att han har haft huvudvärksattacker lite oftare än tidigare. Facialisparesen är nästan helt borta. Det gick bra att ta medicinen hela kuren. Mamma har några frågor om Viktors borreliainfektion. Dels undrar hon om Viktor nu är immun mot borrelia eller om han kan bli sjuk igen. Sen har hon hört att man kan vaccinera sig mot fästinginfektion och undrar om det hade hindrat Viktor från att bli sjuk eller om det är något, som han borde göra nu. Familjen har sommarstuga i Omberg. Mamma har också frågor om Viktors huvudvärk, som faktiskt kommit lite oftare nu sen han fått behandling mot neuroborrelios. Han har sen 6-årsåldern åtminstone 5-6 ggr per år plötsligt fått jätteont i huvudet. Han tar sig över hela huvudet, ser blek ut och har några gånger också kräkts. När han får så där ont i huvudet vill han helst vara ifred och går och lägger sig att sova. Han vill absolut inte titta på TV. När han vaknar brukar huvudvärken vara borta. Mor undrar vad det är för fel och om man inte behöver ta några prover nu när huvudvärken blivit värre? Kan det vara så att borreliainfektion trots allt är kvar och Viktor behöver ytterligare en antibiotikakur? Fråga 10. (2 poäng): Vad svarar Du mamma? Utredning? Blodprover eller andra undersökningar såsom rtg/mr? Läkemedel? Råd? 11(48)

12 Du bedömer att Viktor har en typisk anamnes på migrän och att det inte behövs någon ytterligare utredning av detta, eftersom beskrivningen av huvudvärken är så typisk. I första hand är behandlingen att gå och lägga sig och vila/sova, men man om det är besvärligt kan man ge paracetamol/asa/nsaidpreparat, som brukar vara tillräckligt hos så här små barn. För att undvika huvudvärk är det bra med regelbundna mat- och sovvanor. Om man har fått adekvat antibiotikaterapi mot borreliainfektion behöver man inte räkna med terapisvikt, så Du lugnar mamma med att borreliainfektionen nu är helt borta. Eftersom Viktor nu mår bra förutom sin migrän, så behöver han inte komma tillbaka till mottagningen, men han är välkommen att höra av sig om huvudvärken blir värre framöver. Under din AT-tid, innan du började vikariatet på barnkliniken, arbetade du en period på en vårdcentral där ber en granne till en familj där du har den 1,5 åriga dottern på BVC om att få prata med dig för att berätta att grannen i helgen hörde att det var en spritfest i den lägenheten där den 1,5 åriga flickan bor. Det hördes skrik och bråk enlig grannen som också tyckte sig även höra att flickan skrek och grät otröstligt. Grannen är nu orolig för att flickan far illa. Du har själv vid dina kontakter med flickan och hennes familj inte noterat någonting anmärkningsvärt. Fråga 11. (2 poäng): Hur hanterar Du denna situation? 12(48)

13 På samma vårdcentral finns en 16-årig flicka med en besvärlig astma som går hos dig för kontroll och behandling. Hon ska nu åka som utbytesstudent till USA och vill att du skriver ett intyg som beskriver hennes sjukdom, behandling och den vård hon har erhållit hos dig på engelska för att kunna visa upp på den skola hon ska gå på i USA. Fråga 12. (2 poäng): Vad svarar Du flickan och vilka skyldigheter har du att utfärda det intyg hon önskar? 13(48)

14 Sandra Johansson, 18 år (Max 20 poäng) Du vikarierar som underläkare på Kvinnokliniken och har idag mödravård. Först på dagens lista finns Sandra Johansson, en 18-årig kvinna som enligt anteckningen i mödravårdsjournalen idag borde vara i vecka 14 men osäkerheten är stor. Hon bor på ett ungdoms/behandlingshem och personal därifrån kontaktade mottagningen för två veckor sedan. Sandra fick omgående en tid till barnmorska och dagens läkarbesök bokades men hon uteblev från det planerade besöket hos barnmorskan för en dryg vecka sedan. Hon har inte haft någon kontakt med kvinnosjukvården eller mödravården. Sandra kommer nu tillsammans med en stödperson. Fråga 1. (4 poäng): Du behöver få en adekvat anamnes. Vilka frågor ställer du till Sandra? Motivera! 14(48)

15 Du vikarierar som underläkare på Kvinnokliniken och har idag mödravård. Först på dagens lista finns Sandra Johansson, en 18-årig kvinna som enligt anteckningen i mödravårds-journalen idag borde vara i vecka 14 men osäkerheten är stor. Hon bor på ett ungdoms/behandlingshem och personal därifrån kontaktade mottagningen för två veckor sedan. Sandra fick omgående en tid till barnmorska och dagens läkarbesök bokades men hon uteblev från det planerade besöket hos barnmorskan för en dryg vecka sedan. Hon har inte haft någon kontakt med kvinnosjukvården eller mödravården. Sandra kommer nu tillsammans med en stödperson. Sandra vet inte riktigt när hon hade sin senaste mens. Det var väl någon gång i slutet av sommaren. Hon har vanligtvis haft relativt regelbunden mens. Hon har varit gravid två gånger tidigare och gjort abort. Hon har fått olika p-piller utskrivna tidigare men har ofta glömt att hämta ut preparaten eller att ta tabletterna. Sandra har periodvis haft kontakt med BUP p g a ett självdestruktivt beteende. Hon använder Citalopram men glömmer ofta tabletterna. Hon har inte haft några allvarliga somatiska sjukdomar. Hon har bott i olika familjehem sedan 10 års ålder men ofta rymt. Bor nu på behandlingshem sedan 3 månader. Hon röker ca ett paket cigaretter dagligen och har tidigare haft ett blandmissbruk med alkohol/hasch och periodvis amfetamin. Hon har ingen kontakt med sina föräldrar och vet inget om ärftlighet. Båda söp så mycket att jag blev omhändertagen säger hon med ett snett leende. Hon vet inte vem den förmodade barnafadern är. Fråga 2. (3 poäng): Nu när anamnesen är avklarad hur går du vidare med undersökning? Vad gör du? 15(48)

16 Du vikarierar som underläkare på Kvinnokliniken och har idag mödravård. Först på dagens lista finns Sandra Johansson, en 18-årig kvinna som enligt anteckningen i mödravårds-journalen idag borde vara i vecka 14 men osäkerheten är stor. Hon bor på ett ungdoms/behandlingshem och personal därifrån kontaktade mottagningen för två veckor sedan. Sandra fick omgående en tid till barnmorska och dagens läkarbesök bokades men hon uteblev från det planerade besöket hos barnmorskan för en dryg vecka sedan. Hon har inte haft någon kontakt med kvinnosjukvården eller mödravården. Sandra kommer nu tillsammans med en stödperson. Sandra vet inte riktigt när hon hade sin senaste mens. Det var väl någon gång i slutet av sommaren. Hon har vanligtvis haft relativt regelbunden mens. Hon har varit gravid två gånger tidigare och gjort abort. Hon har fått olika p-piller utskrivna tidigare men har ofta glömt att hämta ut preparaten eller att ta tabletterna. Sandra har periodvis haft kontakt med BUP p g a ett självdestruktivt beteende. Hon använder Citalopram men glömmer ofta tabletterna. Hon har inte haft några allvarliga somatiska sjukdomar. Hon har bott i olika familjehem sedan 10 års ålder men ofta rymt. Bor nu på behandlingshem sedan 3 månader. Hon röker ca ett paket cigaretter dagligen och har tidigare haft ett blandmissbruk med alkohol/hasch och periodvis amfetamin. Hon har ingen kontakt med sina föräldrar och vet inget om ärftlighet. Båda söp så mycket att jag blev omhändertagen säger hon med ett snett leende. Hon vet inte vem den förmodade barnafadern är. Sandra väger 78 kg och har ett BMI på 31. Hennes bltr är 110/70. Hon ger en bra såväl formell som emotionell kontakt. Hennes Hb är 125 g/l. Urinstickan är blank. Du gyn.undersöker och tar ett klamydiaprov. Uterus är mjuk och fundus drygt halvvägs tillnavelplanet. Fråga 3. (1 poäng): Ungefär vilken graviditetsvecka motsvarar palpationsfyndet? 16(48)

17 Du vikarierar som underläkare på Kvinnokliniken och har idag mödravård. Först på dagens lista finns Sandra Johansson, en 18-årig kvinna som enligt anteckningen i mödravårds-journalen idag borde vara i vecka 14 men osäkerheten är stor. Hon bor på ett ungdoms/behandlingshem och personal därifrån kontaktade mottagningen för två veckor sedan. Sandra fick omgående en tid till barnmorska och dagens läkarbesök bokades men hon uteblev från det planerade besöket hos barnmorskan för en dryg vecka sedan. Hon har inte haft någon kontakt med kvinnosjukvården eller mödravården. Sandra kommer nu tillsammans med en stödperson. Sandra vet inte riktigt när hon hade sin senaste mens. Det var väl någon gång i slutet av sommaren. Hon har vanligtvis haft relativt regelbunden mens. Hon har varit gravid två gånger tidigare och gjort abort. Hon har fått olika p-piller utskrivna tidigare men har ofta glömt att hämta ut preparaten eller att ta tabletterna. Sandra har periodvis haft kontakt med BUP p g a ett självdestruktivt beteende. Hon använder Citalopram men glömmer ofta tabletterna. Hon har inte haft några allvarliga somatiska sjukdomar. Hon har bott i olika familjehem sedan 10 års ålder men ofta rymt. Bor nu på behandlingshem sedan 3 månader. Hon röker ca ett paket cigaretter dagligen och har tidigare haft ett blandmissbruk med alkohol/hasch och periodvis amfetamin. Hon har ingen kontakt med sina föräldrar och vet inget om ärftlighet. Båda söp så mycket att jag blev omhändertagen säger hon med ett snett leende. Hon vet inte vem den förmodade barnafadern är. Sandra väger 78 kg och har ett BMI på 31. Hennes bltr är 110/70. Hon ger en bra såväl formell som emotionell kontakt. Hennes Hb är 125 g/l. Urinstickan är blank. Du gyn.undersöker och tar ett klamydiaprov. Uterus är mjuk och fundus drygt halvvägs tillnavelplanet. Palpationsfyndet motsvarar ungefär dryga 15 v grav. Du ordnar så att Sandra omgående kan få en tid för ultraljud och träffar Sandra igen senare samma dag. Ultraljudsundersökningen visade att Sandra är längre gången än vad du förmodade - v Normal fosteranatomi. Hon är 90% säker att hon vill fullfölja graviditeten men vill ändå att du informerar henne om abort. Fråga 4. (2 poäng): Vad säger abortlagen om graviditetsavbrytande i denna tidpunkt? Vilka är gränserna och vad gör man om dessa överskridits? 17(48)

18 Du vikarierar som underläkare på Kvinnokliniken och har idag mödravård. Först på dagens lista finns Sandra Johansson, en 18-årig kvinna som enligt anteckningen i mödravårds-journalen idag borde vara i vecka 14 men osäkerheten är stor. Hon bor på ett ungdoms/behandlingshem och personal därifrån kontaktade mottagningen för två veckor sedan. Sandra fick omgående en tid till barnmorska och dagens läkarbesök bokades men hon uteblev från det planerade besöket hos barnmorskan för en dryg vecka sedan. Hon har inte haft någon kontakt med kvinnosjukvården eller mödravården. Sandra kommer nu tillsammans med en stödperson. Sandra vet inte riktigt när hon hade sin senaste mens. Det var väl någon gång i slutet av sommaren. Hon har vanligtvis haft relativt regelbunden mens. Hon har varit gravid två gånger tidigare och gjort abort. Hon har fått olika p-piller utskrivna tidigare men har ofta glömt att hämta ut preparaten eller att ta tabletterna. Sandra har periodvis haft kontakt med BUP p g a ett självdestruktivt beteende. Hon använder Citalopram men glömmer ofta tabletterna. Hon har inte haft några allvarliga somatiska sjukdomar. Hon har bott i olika familjehem sedan 10 års ålder men ofta rymt. Bor nu på behandlingshem sedan 3 månader. Hon röker ca ett paket cigaretter dagligen och har tidigare haft ett blandmissbruk med alkohol/hasch och periodvis amfetamin. Hon har ingen kontakt med sina föräldrar och vet inget om ärftlighet. Båda söp så mycket att jag blev omhändertagen säger hon med ett snett leende. Hon vet inte vem den förmodade barnafadern är. Sandra väger 78 kg och har ett BMI på 31. Hennes bltr är 110/70. Hon ger en bra såväl formell som emotionell kontakt. Hennes Hb är 125 g/l. Urinstickan är blank. Du gyn.undersöker och tar ett klamydiaprov. Uterus är mjuk och fundus drygt halvvägs tillnavelplanet. Palpationsfyndet motsvarar ungefär dryga 15 v grav. Du ordnar så att Sandra omgående kan få en tid för ultraljud och träffar Sandra igen senare samma dag. Ultraljudsundersökningen visade att Sandra är längre gången än vad du förmodade - v Normal fosteranatomi. Hon är 90% säker att hon vill fullfölja graviditeten men vill ändå att du informerar henne om abort. Fråga 5. (2 poäng): Hur går man tillväga för att genomföra en ev. abort vid denna graviditetslängd? 18(48)

19 Du vikarierar som underläkare på Kvinnokliniken och har idag mödravård. Först på dagens lista finns Sandra Johansson, en 18-årig kvinna som enligt anteckningen i mödravårds-journalen idag borde vara i vecka 14 men osäkerheten är stor. Hon bor på ett ungdoms/behandlingshem och personal därifrån kontaktade mottagningen för två veckor sedan. Sandra fick omgående en tid till barnmorska och dagens läkarbesök bokades men hon uteblev från det planerade besöket hos barnmorskan för en dryg vecka sedan. Hon har inte haft någon kontakt med kvinnosjukvården eller mödravården. Sandra kommer nu tillsammans med en stödperson. Sandra vet inte riktigt när hon hade sin senaste mens. Det var väl någon gång i slutet av sommaren. Hon har vanligtvis haft relativt regelbunden mens. Hon har varit gravid två gånger tidigare och gjort abort. Hon har fått olika p-piller utskrivna tidigare men har ofta glömt att hämta ut preparaten eller att ta tabletterna. Sandra har periodvis haft kontakt med BUP p g a ett självdestruktivt beteende. Hon använder Citalopram men glömmer ofta tabletterna. Hon har inte haft några allvarliga somatiska sjukdomar. Hon har bott i olika familjehem sedan 10 års ålder men ofta rymt. Bor nu på behandlingshem sedan 3 månader. Hon röker ca ett paket cigaretter dagligen och har tidigare haft ett blandmissbruk med alkohol/hasch och periodvis amfetamin. Hon har ingen kontakt med sina föräldrar och vet inget om ärftlighet. Båda söp så mycket att jag blev omhändertagen säger hon med ett snett leende. Hon vet inte vem den förmodade barnafadern är. Sandra väger 78 kg och har ett BMI på 31. Hennes bltr är 110/70. Hon ger en bra såväl formell som emotionell kontakt. Hennes Hb är 125 g/l. Urinstickan är blank. Du gyn.undersöker och tar ett klamydiaprov. Uterus är mjuk och fundus drygt halvvägs tillnavelplanet. Palpationsfyndet motsvarar ungefär dryga 15 v grav. Du ordnar så att Sandra omgående kan få en tid för ultraljud och träffar Sandra igen senare samma dag. Ultraljudsundersökningen visade att Sandra är längre gången än vad du förmodade - v Normal fosteranatomi. Hon är 90% säker att hon vill fullfölja graviditeten men vill ändå att du informerar henne om abort. Du berättar att vi har fri abort fram tom v Härefter kan det finnas möjlighet att få tillstånd från socialstyrelsen fram tom v Du redogör för hur sen medicinsk abort utförs. Sandra bestämmer sig ändå för att fullfölja graviditeten. Det är nu dags att lägga upp mödravårdsprogrammet för Sandra. Du inser att du behöver stämma av med en äldre kollega men vill förbereda ett förslag. Fråga 6. (4 poäng): Beskriv ett upplägg för kontroller med bas i mödrahälsovårdens basprogram. 19(48)

20 Du vikarierar som underläkare på Kvinnokliniken och har idag mödravård. Först på dagens lista finns Sandra Johansson, en 18-årig kvinna som enligt anteckningen i mödravårds-journalen idag borde vara i vecka 14 men osäkerheten är stor. Hon bor på ett ungdoms/behandlingshem och personal därifrån kontaktade mottagningen för två veckor sedan. Sandra fick omgående en tid till barnmorska och dagens läkarbesök bokades men hon uteblev från det planerade besöket hos barnmorskan för en dryg vecka sedan. Hon har inte haft någon kontakt med kvinnosjukvården eller mödravården. Sandra kommer nu tillsammans med en stödperson. Sandra vet inte riktigt när hon hade sin senaste mens. Det var väl någon gång i slutet av sommaren. Hon har vanligtvis haft relativt regelbunden mens. Hon har varit gravid två gånger tidigare och gjort abort. Hon har fått olika p-piller utskrivna tidigare men har ofta glömt att hämta ut preparaten eller att ta tabletterna. Sandra har periodvis haft kontakt med BUP p g a ett självdestruktivt beteende. Hon använder Citalopram men glömmer ofta tabletterna. Hon har inte haft några allvarliga somatiska sjukdomar. Hon har bott i olika familjehem sedan 10 års ålder men ofta rymt. Bor nu på behandlingshem sedan 3 månader. Hon röker ca ett paket cigaretter dagligen och har tidigare haft ett blandmissbruk med alkohol/hasch och periodvis amfetamin. Hon har ingen kontakt med sina föräldrar och vet inget om ärftlighet. Båda söp så mycket att jag blev omhändertagen säger hon med ett snett leende. Hon vet inte vem den förmodade barnafadern är. Sandra väger 78 kg och har ett BMI på 31. Hennes bltr är 110/70. Hon ger en bra såväl formell som emotionell kontakt. Hennes Hb är 125 g/l. Urinstickan är blank. Du gyn.undersöker och tar ett klamydiaprov. Uterus är mjuk och fundus drygt halvvägs tillnavelplanet. Palpationsfyndet motsvarar ungefär dryga 15 v grav. Du ordnar så att Sandra omgående kan få en tid för ultraljud och träffar Sandra igen senare samma dag. Ultraljudsundersökningen visade att Sandra är längre gången än vad du förmodade - v Normal fosteranatomi. Hon är 90% säker att hon vill fullfölja graviditeten men vill ändå att du informerar henne om abort. Sandra får ett upplägg med tätare BM kontroller, ffa med inriktning på psykosoc stöd. Du planerar in läkarkontroll senare under grav. Somatiska kontroller enl basprogram. Kuratorskontakt. Kontakt med sociala myndigheter för planering. Sandra är på barnmorskekontroller varannan vecka och allt fortlöper till en början fint. En kväll några månader senare är du jour. Det visar sig då att Sandra kommit in till förlossningen under dagen då barnmorskan reagerat på att Sandras mage inte har vuxit samt att hon fått uppfattningen att Sandra återfallit i missbruk. Sandra är nu i graviditetsvecka 31. Ultraljud har genomförts och visar ett påtagligt tillväxthämmat foster och påverkat flöde i aa umbillicalis. Sandra har blivit inlagd men du blir nu kallad till BB då hon håller på att packa sin väska och gå. När du möter Sandra har hon precis varit ute och rökt. Hon är ångestfylld, inte uppenbart påverkad men påtagligt abstinent. Hon säger att hon inte står ut med att vara på sjukhuset. Du pratar lugnt med henne om farorna för barnet men det skiter hon i hon står inte ut. Du funderar över vilka möjligheter du har att agera. Fråga 7. (4 poäng): Vad kan du göra? Finns det något juridiskt stöd för någon form av tvångsomhändertagande av Sandra för att skydda fostret? 20(48)

21 Avslutning Du kan till slut motivera Sandra att stanna kvar på sjukhuset. CTG-registreringarna blir under det kommande dygnet patologiska och Sandra förlöses med kejsarsnitt. En pigg men kanske lite lättirriterad (abstinent?) liten kille omhändertas direkt av barnläkare och tas till neonatalavdelningen. 21(48)

22 Eva Larsson, 47 år, (Max 18 poäng) Eva Larsson, 47 år, frisk II-para, söker dig idag då hon har fått problem med sin mens. Den har alltid varit regelbunden tidigare, men det sista halvåret har den varit lite hoppig och stundtals även riklig. Den sista mensen kom 3 veckor senare än väntat och sedan blödde hon i sammanlagt 2 veckor. Typiskt nog har blödningen nästan upphört idag när hon fått tid till läkarbesök hos Dig, men hon känner sig ganska trött och tagen. Fråga 1. (3 poäng): Nämn minst två orsaker till rikliga menstruationsblödningar. Är det några prover som kan vara av värde att ta? Vilken typ av blödningsrubbning tror du att Eva har? Motivera varför Du tror just att hon har den typ av mensblödning som Du föreslår! 22(48)

23 Eva Larsson, 47 år, frisk II-para, söker dig idag då hon har fått problem med sin mens. Den har alltid varit regelbunden tidigare, men det sista halvåret har den varit lite hoppig och stundtals även riklig. Den sista mensen kom 3 veckor för sent och sedan blödde hon i sammanlagt 2 veckor. Typiskt nog har blödningen nästan upphört idag när hon fått tid till läkarbesök hos Dig, men hon känner sig ganska trött och tagen. Du uppfattar att Eva troligen har en anovulatorisk blödningsrubbning. Du tar ett Hb eftersom hon känner sig trött. Fråga 2. (3 poäng): Vad är den fysiologiska bakgrunden till att en anovulatorisk blödning uppstår? Vid vilka ungefärliga tidsperioder under en kvinnas liv är anovulatoriska blödningar vanligt förekommande? 23(48)

24 Eva Larsson, 47 år, frisk II-para, söker dig idag då hon har fått problem med sin mens. Den har alltid varit regelbunden tidigare, men det sista halvåret har den varit lite hoppig och stundtals även riklig. Den sista mensen kom 3 veckor för sent och sedan blödde hon i sammanlagt 2 veckor. Typiskt nog har blödningen nästan upphört idag när hon fått tid till läkarbesök hos Dig, men hon känner sig ganska trött och tagen. Eva har troligen en anovulatorisk blödningsrubbning. Anovulatoriska blödningsrubbningar är vanliga åren efter menarche och åren före menopaus. Du undersöker Eva och ser en normal, jämn slemhinna i uterus och noterar samtidigt en myomatöst förstorad uterus. Myom är en ju en tumör och Eva blir mycket orolig när hon får höra om detta. Hennes mamma opererade bort livmodern i 30-årsåldern på grund av en tumör i livmoderhalsen. Fråga 3. (3 poäng): Eva undrar nu om hennes myom är farligt och om hennes mammas cancer är ärftlig. Förklara för Eva vad ett myom är, vilka symptom myom kan ge och om det är ett farligt tillstånd!? Finns ett samband med mammans livmodertumör? 24(48)

25 Eva Larsson, 47 år, frisk II-para, söker dig idag då hon har fått problem med sin mens. Den har alltid varit regelbunden tidigare, men det sista halvåret har den varit lite hoppig och stundtals även riklig. Den sista mensen kom 3 veckor för sent och sedan blödde hon i sammanlagt 2 veckor. Typiskt nog har blödningen nästan upphört idag när hon fått tid till läkarbesök hos Dig, men hon känner sig ganska trött och tagen. Eva har troligen en anovulatorisk blödningsrubbning. Anovulatoriska blödningsrubbningar är vanliga åren efter menarche och åren före menopaus. Du förklarar för Eva att ett myom är en mycket vanlig godartad tumör som kan uppstå i livmoderns muskelvävnad. Knutan består av muskelceller och bindväv. Myomen brukar krympa eller försvinna helt efter klimakteriet. Det kan vara rimligt att göra en kontroll efter ca ett halvår för att se att det inte är någon snabbväxande förändring. Myom kan ge rikliga långvariga och smärtsamma menstruationer, liksom tyngdkänsla i nedre delen av buken och ibland tryck på urinblåsan. Eva blir lugnad av svaret och berättar att hennes mamma hade mycket klimakteriebesvär. Hon vet inte riktigt vad det innebär men kommer ihåg att hennes mamma ofta var nedstämd, sov dåligt och hade mycket ångest under den perioden. Hon funderar även över sina egna förutsättningar. Fråga 4. (2 poäng): Det finns många symptom som beskrivs kunna förekomma under en kvinnas klimakterium, men vilka symptom kan vetenskapligt knytas till låga östrogen-nivåer? Är klimakteriesymptomen ärftliga? 25(48)

26 Eva Larsson, 47 år, frisk II-para, söker dig idag då hon har fått problem med sin mens. Den har alltid varit regelbunden tidigare, men det sista halvåret har den varit lite hoppig och stundtals även riklig. Den sista mensen kom 3 veckor för sent och sedan blödde hon i sammanlagt 2 veckor. Typiskt nog har blödningen nästan upphört idag när hon fått tid till läkarbesök hos Dig, men hon känner sig ganska trött och tagen. Eva har troligen en anovulatorisk blödningsrubbning. Vetenskapligt kan svettningar och värmevallningar, torra, sköra slemhinnor i underlivet och sömnstörningar orsakade av svettningar och värmevallningar knytas till östrogenbristen i klimakteriet. Det finns en viss ärftlig benägenhet för att utveckla dessa symptom. Det framkommer att Eva känt sig mycket stressad det senaste året eftersom hon haft svårt att sova då hon får gå upp flera gånger varje natt och byta lakanen som är sjö-blöta. Även dagtid är det jobbigt att plötsligt bli varm och svettig, speciellt på arbetet då hon sitter i möten och inte kan gå ifrån. Hon undrar nu om det finns någon behandling att få. Fråga 5a. (2 poäng): Vilken är den i särklass mest effektiva behandlingen för att lindra svettningar och värme-vallningar? Ange också några alternativa behandlingar? Både läkemedel och andra alternativ. Fråga 5b. (2 poäng): Vad vill du veta om Eva mer för att kunna överväga behandling? Finns några kontraindikationer? 26(48)

27 Eva Larsson, 47 år, frisk II-para, söker dig idag då hon har fått problem med sin mens. Den har alltid varit regelbunden tidigare, men det sista halvåret har den varit lite hoppig och stundtals även riklig. Den sista mensen kom 3 veckor för sent och sedan blödde hon i sammanlagt 2 veckor. Typiskt nog har blödningen nästan upphört idag när hon fått tid till läkarbesök hos Dig, men hon känner sig ganska trött och tagen. Eva har troligen en anovulatorisk blödningsrubbning. Vetenskapligt kan svettningar och värmevallningar, torra, sköra slemhinnor i underlivet och sömnstörningar orsakade av svettningar och värmevallningar knytas till östrogenbristen i klimakteriet. Det finns en viss ärftlig benägen het för att utveckla dessa symptom. Det framkommer att Eva känt sig mycket stressad det senaste året eftersom hon haft svårt att sova då hon får gå upp flera gånger varje natt och byta lakanen som är sjö-blöta. Även dagtid är det jobbigt att plötsligt bli varm och svettig, speciellt på arbetet då hon sitter i möten och inte kan gå ifrån. Östrogen är den behandling som ger bäst reduktion av svettningar och värmevallningar. Kontraindikationer är tidigare DVT och bröstcancer. Det är inte heller lämpligt att ge östrogen om man har en förstagradssläkting med bröstcancer eller DVT. Alternativa behandlingar är bland annat SSRI, akupunktur, hälsokost. Fråga 6. (3 poäng): Hormonell behandling av övergångsbesvär består vanligtvis av två komponenter. Förklara vilka två komponenter som ingår och också varför denna kombination vanligtvis är nödvändig. För vilka kvinnor behövs inte båda komponenterna? Varför behövs inte båda komponenterna för dessa kvinnor? 27(48)

Hälsouniversitetet i Linköping, Läkarutbildningen termin 11, Pediatrik, Obstetrik & Gynekologi och Akuta verksamheter. Omtentamen 2013-08-20.

Hälsouniversitetet i Linköping, Läkarutbildningen termin 11, Pediatrik, Obstetrik & Gynekologi och Akuta verksamheter. Omtentamen 2013-08-20. SKRIFTLIG OMTENTAMEN 20 augusti 2013 T11 Skrivningen består av följande fall Fall Totalt Delpoäng Pelle och Lisa 19 p 1+1+2+1+1+1+1+2+1+1+2+1+1+1+1+1 Olof, 8 år 22 p 1+2+2+2+1+3+3+3+3+2 Sven, 62 år 25

Läs mer

VÄLKOMMEN till SKRIFTLIG TENTAMEN I REPRODUKTION OCH UTVECKLING MOMENT: REPRODUKTION Tisdag den 2 december 2014 Skrivtid: Lycka till!!

VÄLKOMMEN till SKRIFTLIG TENTAMEN I REPRODUKTION OCH UTVECKLING MOMENT: REPRODUKTION Tisdag den 2 december 2014 Skrivtid: Lycka till!! VÄLKOMMEN till SKRIFTLIG TENTAMEN I REPRODUKTION OCH UTVECKLING MOMENT: REPRODUKTION Tisdag den 2 december 2014 Skrivtid: 09.00 11.30 Lycka till!! Namn:... Sjukhus: Max: 57 poäng Godkänt: 38 poäng Resultat:...

Läs mer

Skriftlig omtentamen i obstetrik och gynekologi, torsdagen den 26 maj, 2011 kl 08.30-13.00

Skriftlig omtentamen i obstetrik och gynekologi, torsdagen den 26 maj, 2011 kl 08.30-13.00 LUNDS UNIVERSITET Obstetrik och gynekologi, Lund Grundkursen inom läkarutbildningen, termin 10 Skriftlig omtentamen i obstetrik och gynekologi, torsdagen den 26 maj, 2011 kl 08.30-13.00 Kod:. Fråga 1 Max

Läs mer

Välkommen till den Gynekologiska enheten på Östra sjukhuset. Viktig information att läsa i samband med sen medicinsk abort.

Välkommen till den Gynekologiska enheten på Östra sjukhuset. Viktig information att läsa i samband med sen medicinsk abort. Välkommen till den Gynekologiska enheten på Östra sjukhuset Viktig information att läsa i samband med sen medicinsk abort. Välkommen till den Gynekologiska enheten på Östra sjukhuset - Viktig information

Läs mer

MEQ Gynekologi T 8 2002-05-23

MEQ Gynekologi T 8 2002-05-23 MEQ Gynekologi T 8 2002-05-23 Du har fått drömjobbet och blivit läkarassistent på KK under sommarlovet. Efter introduktionen på kliniken får du naturligtvis börja jobba på akuten, där du således befinner

Läs mer

Livial. För dig som har fått Livial förskrivet

Livial. För dig som har fått Livial förskrivet Livial För dig som har fått Livial förskrivet Till dig som har fått Livial förskrivet Om en ny fas i livet... 4 Vad är Livial?... 5 Vem kan få hjälp med Livial?.... 5 När kan du börja med Livial?... 6

Läs mer

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5 Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5 Hur mår du? Anledningen till att vi gör den här undersökningen är att vi vill få kunskap om ungas hälsa och levnadsvanor. Alla elever i årskurserna 5,

Läs mer

Skrivning i obstetrik & gynekologi i Lund och Malmö onsdagen den 30 april 2008,

Skrivning i obstetrik & gynekologi i Lund och Malmö onsdagen den 30 april 2008, Kod: 1 Skrivning i obstetrik & gynekologi i Lund och Malmö onsdagen den 30 april 2008, 08.30-13.00 Obstetrik (20 poäng) Fråga 1 En 24-årig förstföderska, gravid i v 34 + 5, inremitteras från MVC till KK:

Läs mer

Hälsouniversitetet i Linköping, Läkarutbildningen termin 11, Pediatrik, Obstetrik & Gynekologi och Akuta verksamheter. Tentamen 110608.

Hälsouniversitetet i Linköping, Läkarutbildningen termin 11, Pediatrik, Obstetrik & Gynekologi och Akuta verksamheter. Tentamen 110608. SKRIFTLIG TENTAMEN 8 juni 2011 T11 Skrivningen består av följande fall Fall Totalt Delpoäng Tage, 4 mån 18 p 2+2+2+2+4+2+2+2 Kvinna, 34 år 22 p 2+1+2+2+1+2+2+2+2+2+1+1+2 Gunnar 25 p 2+2+5+2+2+4+5+2+1 Karin,

Läs mer

Tentamensskrivning 2004-10-26 Pediatrik Del I - MEQ-frågor

Tentamensskrivning 2004-10-26 Pediatrik Del I - MEQ-frågor Tentamensskrivning 2004-10-26 Pediatrik Del I - MEQ-frågor. När skrivningen börjar tar Du det första (översta bladet) och vänder det rätt.. Fyll i Din kod högst upp.. Besvara frågan och lägg bladet i kuvertet.

Läs mer

GRAVIDITETSTESTET VISAR POSITIVT

GRAVIDITETSTESTET VISAR POSITIVT GRAVIDITETSTESTET VISAR POSITIVT - SÅ HÄR GÖR DU NU VERKSAMHETSOMRÅDE KVINNOKLINIKEN 1 Graviditetstestet visar positivt - så här gör du nu Grattis och välkommen till oss! Med den här foldern vill vi ge

Läs mer

Lyssna på personerna som berättar varför de kommer försent. Du får höra texten två gånger. Sätt kryss för rätt alternativ.

Lyssna på personerna som berättar varför de kommer försent. Du får höra texten två gånger. Sätt kryss för rätt alternativ. Höra 1 Varför kommer de för sent? Lyssna på personerna som berättar varför de kommer försent. Du får höra texten två gånger. Sätt kryss för rätt alternativ. A Ursäkta mig, jag skyndade mig så mycket jag

Läs mer

VÄLKOMMEN till SKRIFTLIG TENTAMEN I REPRODUKTION OCH UTVECKLING MOMENT: REPRODUKTION Onsdag 30 november 2016 Skrivtid: 09:00-11:30. Lycka till!!

VÄLKOMMEN till SKRIFTLIG TENTAMEN I REPRODUKTION OCH UTVECKLING MOMENT: REPRODUKTION Onsdag 30 november 2016 Skrivtid: 09:00-11:30. Lycka till!! Kod: VÄLKOMMEN till SKRIFTLIG TENTAMEN I REPRODUKTION OCH UTVECKLING MOMENT: REPRODUKTION Onsdag 30 november 2016 Skrivtid: 09:00-11:30 Lycka till!! Namn:... Sjukhus: Max: 52 poäng Godkänt: 35 poäng Resultat:...

Läs mer

Neuropediatrik. ALB, Huddinge. Hanna Westergren

Neuropediatrik. ALB, Huddinge. Hanna Westergren Neuropediatrik ALB, Huddinge Katarina Wide Åsa Eriksson Katarina Lindström Marie Sallamba Hanna Westergren Maud Eriksson Sofia Sergel Suzanne Marcus Sara Dahl Fall 1 3½ årig pojke kommer till BVC för utvecklingsbedömning:

Läs mer

Skrivning i obstetrik & gynekologi termin 9 i Lund tisdagen den 3 januari 2012

Skrivning i obstetrik & gynekologi termin 9 i Lund tisdagen den 3 januari 2012 Kodnummer.. Maxpoäng 53. Godkänt 35 Skrivning i obstetrik & gynekologi termin 9 i Lund tisdagen den 3 januari 2012 Obstetrik Fråga 1 En kvinna gravid i 36:e graviditetsveckan går på en MVC-kontroll. Fosterljuden

Läs mer

VÄNTA OCH FÖDA BARN. en broschyr inför förlossningen

VÄNTA OCH FÖDA BARN. en broschyr inför förlossningen VÄNTA OCH FÖDA BARN en broschyr inför förlossningen 1 Den här broschyren Vänta och föda barn innehåller information för dig som är gravid och så småningom föder barn. Vi rekommenderar att du och din barnmorska

Läs mer

Hälsouniversitetet i Linköping, Läkarutbildningen termin 11, Pediatrik, Obstetrik & Gynekologi och Akuta verksamheter. Tentamen 2012-06-04.

Hälsouniversitetet i Linköping, Läkarutbildningen termin 11, Pediatrik, Obstetrik & Gynekologi och Akuta verksamheter. Tentamen 2012-06-04. SKRIFTLIG TENTAMEN 4 juni 2012 T11 Skrivningen består av följande fall Fall Totalt Delpoäng Pelle, 6 mån 18 p 3+1+2+3+3+2+4 Nyfött barn 23 p 2+1+3+1+3+1+3+1+1+2+2+3 Inga, 82 år 25 p 3+6+2+2+1+2+2+3+2+2

Läs mer

Förvandlingen. Jag vågade inte släppa in honom utan frågade vad han ville. Jag trodde att du behövde mig, sa gubben och log snett.

Förvandlingen. Jag vågade inte släppa in honom utan frågade vad han ville. Jag trodde att du behövde mig, sa gubben och log snett. Förvandlingen Det var sent på kvällen och jag var ensam hemma. Jag måste upp på vinden och leta efter något kul och läskigt att ha på mig på festen hos Henke. Det skulle bli maskerad. Jag vet att jag inte

Läs mer

Reportage: Att leva med ärftlig risk för bröstcancer

Reportage: Att leva med ärftlig risk för bröstcancer Information och tjänster för din hälsa och vård. Besök 1177.se eller ring 1177 för sjukvårdsrådgivning. Öppet dygnet runt. Reportage: Att leva med ärftlig risk för bröstcancer Vissa former av cancer kan

Läs mer

Apotekets råd om. Klimakteriet Inkontinens hos kvinnor

Apotekets råd om. Klimakteriet Inkontinens hos kvinnor Apotekets råd om Klimakteriet Inkontinens hos kvinnor Något år innan menstruation upphör går kvinnor in i en övergångsperiod, klimakteriet. Äggstockarna producerar mindre av det kvinnliga könshormonet

Läs mer

DUGGA kull 1. Utveckling. Fredagen den 29/ Skrivtid: kl Max: 48p. Godkänt: 32p. Resultat.. Lycka till!!

DUGGA kull 1. Utveckling. Fredagen den 29/ Skrivtid: kl Max: 48p. Godkänt: 32p. Resultat.. Lycka till!! DUGGA kull 1 Utveckling Fredagen den 29/1 2016 Skrivtid: kl. 15-16 Max: 48p Godkänt: 32p Namn Resultat.. Lycka till!! 1. Nämn 3 principiellt olika orsaker för sen språkutveckling. (2p) 2. Vilka 3 olika

Läs mer

En av tio kvinnor har det men många vet inte ens om att diagnosen finns.

En av tio kvinnor har det men många vet inte ens om att diagnosen finns. 15 år av smärta I 15 år gick Ella Granbom med fruktansvärd menssvärk. För ett år sedan kom diagnosen Ella har endometrios. Tillsammans med AnnaCarin Sandberg håller hon nu på att starta en lokal stödgrupp

Läs mer

1 Är du flicka eller pojke? Flicka. Vilken månad är du född? 3 Vilket år är du född? 1993 eller tidigare. 4 I vilket land är du född?

1 Är du flicka eller pojke? Flicka. Vilken månad är du född? 3 Vilket år är du född? 1993 eller tidigare. 4 I vilket land är du född? 1 Är du flicka eller pojke? Flicka Pojke 2 Vilken månad är du född? Januari Februari Mars April Maj Juni Juli Augusti September Oktober November December 3 Vilket år är du född? 1993 eller tidigare 1994

Läs mer

Cleosensa och Cleosensa 28

Cleosensa och Cleosensa 28 Cleosensa och Cleosensa 28 Du har fått p-pillret Cleosensa eller Cleosensa 28 från Actavis utskrivet åt dig. I den här broschyren hittar du information om hur preparaten fungerar och hur du ska ta dem.

Läs mer

Att leva med schizofreni - möt Marcus

Att leva med schizofreni - möt Marcus Artikel publicerad på Doktorn.com 2011-01-13 Att leva med schizofreni - möt Marcus Att ha en psykisk sjukdom kan vara mycket påfrestande för individen liksom för hela familjen. Ofta behöver man få medicinsk

Läs mer

Totalt antal poäng på tentamen: Max: 59p För att få respektive betyg krävs: 70% =G: 41p 85% = VG:50p

Totalt antal poäng på tentamen: Max: 59p För att få respektive betyg krävs: 70% =G: 41p 85% = VG:50p Klinisk medicin: Psykisk ohälsa och sjukdom Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: Skriftlig tentamen 61SÄ01 Ssk 07b 3 högskolepoäng TentamensKod: Tentamensdatum: 2012-10-25 Tid: 17:00-21.00 Hjälpmedel:

Läs mer

rom Levosert? Levonorgestrel 20ug/24 tim

rom Levosert? Levonorgestrel 20ug/24 tim W at Information can expect rom Levosert? Levonorgestrel 20ug/24 tim Levosert ingår i högkostnadsskyddet W at s Levosert och kan därmed delbetalas. and ow does t ork? Innehåll Om Levosert... 4 Så får du

Läs mer

NEUROPEDIATRIK - FALL SEMINARIUM

NEUROPEDIATRIK - FALL SEMINARIUM NEUROPEDIATRIK - FALL SEMINARIUM 4 oktober 2013 Marie Lindefeldt Läs igenom och svara på frågorna till de fem fallen innan seminariet. Vi diskuterar sedan igenom fallen tillsammans. Välkomna! Fall 1 En

Läs mer

MEQ-FRÅGA ANNA. 1. Vilken/vilka diagnoser borde man misstänka? (1p)

MEQ-FRÅGA ANNA. 1. Vilken/vilka diagnoser borde man misstänka? (1p) MEQ-FRÅGA ANNA Anna är 32 år. Hon är socionom, gift sedan 1 år, inga barn. Hennes mor har ledvärk utan någon klar diagnos. Hon har haft Raynaudbesvär sedan barndomen. I övre tonåren tillkom diffusa ledbesvär.

Läs mer

Hälsouniversitetet i Linköping, Läkarutbildningen termin 11, Pediatrik, Obstetrik & Gynekologi och Akuta verksamheter. Tentamen 070604.

Hälsouniversitetet i Linköping, Läkarutbildningen termin 11, Pediatrik, Obstetrik & Gynekologi och Akuta verksamheter. Tentamen 070604. SKRIFTLIG TENTAMEN 4 juni 2007 T11 Skrivningen består av följande fall Fall Totalt Delpoäng Amanda, 16 år 27 p 2+1+3+3+2+3+2+3+6+2 Birgitta, 22 år 21 p 2+2+1+3+4+3+2+4 Emma, 14 år 18 p 4+2+2+2+2+2+2+2

Läs mer

Välkommen till barnoperation

Välkommen till barnoperation Välkommen till barnoperation Välkommen till barnoperation Före När något i kroppen inte fungerar som det ska så måste det lagas. Det kallas för operation och görs på ett sjukhus. Det är en doktor som opererar,

Läs mer

Lenas mamma får en depression

Lenas mamma får en depression Lenas mamma får en depression Text och illustrationer: Elisabet Alphonce Lena bor med sin mamma och lillebror Johan på Tallstigen. Lena går i första klass och Johan går på förskolan om dagarna. Lena och

Läs mer

Läkarprogrammet stad III 2013-05-20 KOD: Hälsouniversitetet i Linköping Bildtentamen

Läkarprogrammet stad III 2013-05-20 KOD: Hälsouniversitetet i Linköping Bildtentamen 1(12) Du är jour på akuten. Dit kommer Ingela Esitis 38 år som är född och uppvuxen i Estland. Hon hade reumatisk feber vid 15 års ålder och opererades med en mitralisklaffprotes vid 32 års ålder i Estland.

Läs mer

Först vill vi förklara några ord och förkortningar. i broschyren: impulsiv för en del personer kan det vara som att

Först vill vi förklara några ord och förkortningar. i broschyren: impulsiv för en del personer kan det vara som att Hej! Du som har fått den här broschyren har antagligen ett syskon som har ADHD eller så känner du någon annan som har det. Vi har tagit fram den här broschyren för att vi vet att det inte alltid är så

Läs mer

SVK-seminarium Larm på barnakuten K. Hildebrand Rev Fall 1.

SVK-seminarium Larm på barnakuten K. Hildebrand Rev Fall 1. SVK-seminarium Larm på barnakuten K. Hildebrand 161108. Rev 170407 Notera att det kan vara svårt att fatta välgrundade beslut gällande vilken behandling som är mest aktuell att ge i det akuta skedet då

Läs mer

HÄLSOFRÅGOR TILL DIG SOM GÅR I GYMNASIET

HÄLSOFRÅGOR TILL DIG SOM GÅR I GYMNASIET HÄLSOFRÅGOR TILL DIG SOM GÅR I GYMNASIET I den här enkäten ställer vi frågor om mat och sovvanor, fysisk aktivitet och fritid, skola och arbetsmiljö, trivsel och relationer och din hälsa som sen utgör

Läs mer

Cleonita. Så här verkar Cleonita. Vad är Cleonita? Drospirenon/Etinylestradiol, 3 mg/0,02 mg

Cleonita. Så här verkar Cleonita. Vad är Cleonita? Drospirenon/Etinylestradiol, 3 mg/0,02 mg Du har fått denna broschyr eftersom du har fått p-pillret Cleonita från Actavis utskrivet åt dig. I den hittar du information om hur Cleonita fungerar och hur du ska ta det. Här finns också fakta om biverkningar

Läs mer

Förfrågan angående sömnvanor!

Förfrågan angående sömnvanor! Förfrågan angående sömnvanor! Vi ber dig svara på följande frågor eller ringa in det lämpliga alternativet angående dina sömnvanor. Skriv tydligt, gärna med kulspetspenna. Alla uppgifter är konfidentiella.

Läs mer

Erbjudande om fosterdiagnostik

Erbjudande om fosterdiagnostik Erbjudande om fosterdiagnostik Landstingen i norra regionen det vill säga Jämtland, Västernorrland, Västerbotten samt Norrbotten har fattat beslut om ett enhetligt erbjudande till blivande föräldrar som

Läs mer

Medicin, avancerad nivå, Sjukdomstillstånd, farmakologi och funktionshinder, 15hp

Medicin, avancerad nivå, Sjukdomstillstånd, farmakologi och funktionshinder, 15hp Tentamen Medicin, avancerad nivå, Sjukdomstillstånd, farmakologi och funktionshinder, 15hp Kurskod: MC2036 Kursansvarig: Reidun Stenberg Datum: 2011 05 09 Skrivtid: 5 timmar Totalpoäng: 62 poäng Godkänd

Läs mer

Seminariefall- Det lilla barnet (student) MHVjournal bifogas

Seminariefall- Det lilla barnet (student) MHVjournal bifogas Seminariefall- Det lilla barnet (student) MHVjournal bifogas Fall 1 Mabobeh 20-årig I-g. Enligt UL Grav vecka 32+1. Kommer ursprungligen från Uganda och arbetar nu på ett äldreboende i Stockholm. Pga ryggsmärtor

Läs mer

GENERELLA INDIKATIONER

GENERELLA INDIKATIONER Gäller för: Gäller from: 2012-06-01 Berör: Gäller tom: 2013-09-30 Dokumenttyp: Riktlinjer Version: 2.0 Kap/Dnr: Generella indikationer för remittering/hänvisning av gravida kvinnor från basmödrahälsovården

Läs mer

Skrivningsnummer:.. Rest delexamination 1, VT 2011 2011-03-18. Klinisk medicin. MEQ-fråga 1. Totalt 19 poäng. Anvisning:

Skrivningsnummer:.. Rest delexamination 1, VT 2011 2011-03-18. Klinisk medicin. MEQ-fråga 1. Totalt 19 poäng. Anvisning: Rest delexamination 1, VT 2011 2011-03-18 Klinisk medicin MEQ-fråga 1 Totalt 19 poäng Anvisning: All nödvändig information finns tillgänglig på varje sida När en sida är färdigbesvarad läggs den sidan

Läs mer

En del besvär i övergångsåldern kan enkelt undvikas eller lindras

En del besvär i övergångsåldern kan enkelt undvikas eller lindras En del besvär i övergångsåldern kan enkelt undvikas eller lindras Ovesterin receptfri behandling vid smärta, klåda och torrhet i underlivet orsakat av östrogenbrist PATIENTINFORMATION Behandla med Ovesterin

Läs mer

Apotekets råd om. Mensbesvär

Apotekets råd om. Mensbesvär Apotekets råd om Mensbesvär Många kvinnor har någon form av problem i samband med mens. Det kan vara allt från huvudvärk, svullnad i kroppen och humörsvängningar till mensvärk och riklig mens. Det finns

Läs mer

ALEXANDRA BIZI. Flabelino. och flickan som inte ville sova. Illustrationer av Katalin Szegedi. Översatt av Carolin Nilsson

ALEXANDRA BIZI. Flabelino. och flickan som inte ville sova. Illustrationer av Katalin Szegedi. Översatt av Carolin Nilsson ALEXANDRA BIZI Flabelino och flickan som inte ville sova Illustrationer av Katalin Szegedi Översatt av Carolin Nilsson Lindskog Förlag et var en gång en flicka som drömde mardrömmar. Varje natt vaknade

Läs mer

DX Klinisk Medicin. 20 poäng MEQ 1

DX Klinisk Medicin. 20 poäng MEQ 1 DX3 2015-04-17 Klinisk Medicin 20 poäng MEQ 1 All nödvändig information finns tillgänglig på varje sida. När en sida är färdigbesvarad läggs den sidan på golvet eller i bifogat kuvert. Därefter rättvändes

Läs mer

MEQ 1 HTI 2013 Ditt tentamensnummer

MEQ 1 HTI 2013 Ditt tentamensnummer Du vikarierar på vårdcentral i Töreboda. En 23-årig kvinna söker med en knapp veckas anamnes på miktionssveda, urinträngningar och flytning utan feber. Hon har tidigare inte haft några urinvägsbesvär och

Läs mer

Information till dig som ska operera bort dina halsmandlar, tonsiller

Information till dig som ska operera bort dina halsmandlar, tonsiller Information till dig som ska operera bort dina halsmandlar, tonsiller Vad har halsmandlarna för funktion? Halsmandlarna (tonsillerna) är en del av kroppens immunförsvar. Störst betydelse har halsmandlarna

Läs mer

Fosterdiagnostik - information till gravida

Fosterdiagnostik - information till gravida Fosterdiagnostik - information till gravida I detta häfte hittar du det man behöver veta för att kunna ta ställning till om du vill nyttja vårt erbjudande om fosterdiagnostik eller inte. Fosterdiagnostik

Läs mer

Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen.

Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Material: Bilder med frågor (se nedan) Tejp/häftmassa Tomma A4-papper (1-2 st/grupp) Pennor (1-2 st/grupp) 1) Förbered övningen genom att klippa

Läs mer

Molly brukade vara en så glad och sprallig tjej, men idag förändrades allt. Molly stirrade på lappen någon hade lagt i hennes skåp.

Molly brukade vara en så glad och sprallig tjej, men idag förändrades allt. Molly stirrade på lappen någon hade lagt i hennes skåp. Förföljaren Molly brukade vara en så glad och sprallig tjej, men idag förändrades allt Molly stirrade på lappen någon hade lagt i hennes skåp. Var på din vakt och håll ögonen öppna, med sylvassa naglar

Läs mer

Övning: Föräldrapanelen

Övning: Föräldrapanelen Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Material: Bilder med frågor (se nedan) Tejp/häftmassa Tomma A4-papper (1-2 st/grupp) Pennor (1-2 st/grupp) 1) Förbered övningen genom att klippa

Läs mer

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om?

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om? sidan 1 Böckerna om Sara och Anna Författare: Catrin Ankh Vilka handlar böckerna om? Böckerna handlar om två tjejer i 15-årsåldern som heter Sara och Anna. De är bästa vänner och går i samma klass. Tjejerna

Läs mer

Minskade fosterrörelser

Minskade fosterrörelser Lokalt Kvinnokliniken US Bakgrund kan vara ett tecken på att moderkakan fungerar bristfälligt och att fostret får för lite näring och syre. Fostret prioriterar då cirkulationen till hjärnan och minskar

Läs mer

VÄLKOMMEN. till SKRIFTLIG TENTAMEN I REPRODUKTION OCH UTVECKLING MOMENT: REPRODUKTION. Måndag den 4 maj Skrivtid: Lycka till!!

VÄLKOMMEN. till SKRIFTLIG TENTAMEN I REPRODUKTION OCH UTVECKLING MOMENT: REPRODUKTION. Måndag den 4 maj Skrivtid: Lycka till!! VÄLKOMMEN till SKRIFTLIG TENTAMEN I REPRODUKTION OCH UTVECKLING MOMENT: REPRODUKTION Måndag den 4 maj 2015 Skrivtid:13.30 16.00 Lycka till!! Namn:... Sjukhus: Max: 54 poäng Godkänt: 36 poäng Resultat:...

Läs mer

Del 1. 3. Under vårdtiden på sjukhuset upptäcker läkaren ett misstänkt bukaortaaneurysm. Vad menas med ett aneurysm? (2)

Del 1. 3. Under vårdtiden på sjukhuset upptäcker läkaren ett misstänkt bukaortaaneurysm. Vad menas med ett aneurysm? (2) Klinisk medicin somatisk ohälsa och sjukdom Provmoment: Tentamen 1 Ladokkod: Tentamen ges för: SSK 09 7,5 högskolepoäng Kod: (Ifylles av student) Tentamensdatum: 12 10 12 Tid: Hjälpmedel: Inga hjälpmedel

Läs mer

MOMENT REPRODUKTION Max: 49 poäng Resultat: poäng

MOMENT REPRODUKTION Max: 49 poäng Resultat: poäng MOMENT REPRODUKTION Max: 49 poäng Resultat: poäng 1. Barnmorskan frågar dig om en kvinna på 27 år som söker asyl och nyligen kommit från Syrien. Hon väntar sitt första första barn. Du möter henne på MVC.

Läs mer

Hälsovård, sjukvård och tandvård för dig som söker asyl

Hälsovård, sjukvård och tandvård för dig som söker asyl Hälsovård, sjukvård och tandvård för dig som söker asyl Om du är sjuk Ring vårdcentralen om du är sjuk och behöver vård. Ring vårdcentralen även när ditt barn är sjukt. Du kan ringa dygnet runt. Har det

Läs mer

Svåra närståendemöten i palliativ vård

Svåra närståendemöten i palliativ vård Svåra närståendemöten i palliativ vård Professor Peter Strang Karolinska Institutet, Stockholm Överläkare vid Stockholms Sjukhems palliativa sekt. Hur påverkas närstående? psykisk stress fysisk utmattning

Läs mer

Barn. Vinjett SIP Vera

Barn. Vinjett SIP Vera Vera Vera är 15 år. Hennes storasyster är orolig för Vera då hon verkar ledsen, haft mycket huvudvärk och svårt att sova på nätterna. Systern har uppmärksammat att Vera senaste tiden gått ner i vikt och

Läs mer

Hypofys, binjure och gonader Falldiskussionsseminarium T6 2014

Hypofys, binjure och gonader Falldiskussionsseminarium T6 2014 Hypofys, binjure och gonader Falldiskussionsseminarium T6 2014 STUDENT Fall 1. Akutmottagning Yr och ont i magen 37-årig man inkommer akut efter ett par dagars tilltagande trötthet, illamående och feber.

Läs mer

Till dig som använder kombinerade p-piller

Till dig som använder kombinerade p-piller Till dig som använder kombinerade p-piller 2013 P-piller ett säkert val Kombinerade p-piller är en av de säkraste metoderna att skydda sig mot oönskad graviditet om du använder dem på rätt sätt. Till hjälp

Läs mer

hittills inhämtade anamnesen

hittills inhämtade anamnesen Du jobbar som AT-läkare på vårdcentralen i Vivalla när Ferenc, 55 år, kommer till dig på öppna mottagningen. Han söker för återkommande smärtor i vänster fot, på stortåns ovansida och fotsulan, sedan cirka

Läs mer

En del besvär i övergångsåldern kan enkelt undvikas eller lindras

En del besvär i övergångsåldern kan enkelt undvikas eller lindras En del besvär i övergångsåldern kan enkelt undvikas eller lindras Ovesterin receptfri behandling vid smärta, klåda och torrhet i underlivet orsakat av östrogenbrist PATIENTINFORMATION Behandla med Ovesterin

Läs mer

Tentamensskrivning Pediatrik. Del I - MEQ-frågor

Tentamensskrivning Pediatrik. Del I - MEQ-frågor Tentamensskrivning 2007-10-23 Pediatrik Del I - MEQ-frågor! När skrivningen börjar tar Du det första (översta bladet) och vänder det rätt.! Fyll i Din kod högst upp.! Besvara frågan och lägg bladet i kuvertet.

Läs mer

Min bok. När mamma, pappa eller ett syskon är sjuk

Min bok. När mamma, pappa eller ett syskon är sjuk Min bok När mamma, pappa eller ett syskon är sjuk Förord Tanken med Min bok är att den ska delas ut till alla barn som har en mamma, pappa eller ett syskon som ligger på sjukhus men kan även användas om

Läs mer

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Huset på gränsen Roller Linda Hanna Petra Dinkanish Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Scen 1 Linda, Hanna och Petra kommer in och plockar svamp som dom lägger i sina korgar - Kolla! Minst

Läs mer

Seminariefall 1 10-årig flicka som kommer med mor och morfar till akuten med intervallsmärtor i buken som hon har haft sedan 4 dagar tillbaka.

Seminariefall 1 10-årig flicka som kommer med mor och morfar till akuten med intervallsmärtor i buken som hon har haft sedan 4 dagar tillbaka. Seminarie fall 1-4 Seminariefall 1 10-årig flicka som kommer med mor och morfar till akuten med intervallsmärtor i buken som hon har haft sedan 4 dagar tillbaka. Smärtorna sitter mest under revbensbågen

Läs mer

Lättläst om Läkemedelsverket och läkemedel

Lättläst om Läkemedelsverket och läkemedel Lättläst om Läkemedelsverket och läkemedel Här finns inga svåra ord eller långa meningar. Här kan du läsa om läkemedel och om Läkemedelsverket. Denna information finns också på www.lakemedelsverket.se/lattlast

Läs mer

Information till dig som ska påbörja behandling med Pegasys och Copegus mot din hepatit C-infektion.

Information till dig som ska påbörja behandling med Pegasys och Copegus mot din hepatit C-infektion. Information till dig som ska påbörja behandling med Pegasys och Copegus mot din hepatit C-infektion. Pegasys_patientbrosch_105x148_071 1 07-08-28 15.10.27 Pegasys_patientbrosch_105x148_072 2 07-08-28 15.10.29

Läs mer

information till barn/ungdomar/närstående Inför sövning den / 20 på dagoperation, centralsjukhuset Kristianstad

information till barn/ungdomar/närstående Inför sövning den / 20 på dagoperation, centralsjukhuset Kristianstad information till barn/ungdomar/närstående Inför sövning den / 20 på dagoperation, centralsjukhuset Kristianstad Förberedelser inför operation För information inför operation besök eller ring oss några

Läs mer

MEQ-fråga 2. Försättsblad. Tentamen i medicin 2007-09-14. Max 10p.

MEQ-fråga 2. Försättsblad. Tentamen i medicin 2007-09-14. Max 10p. MEQ-fråga 2 Försättsblad Tentamen i medicin 2007-09-14 Max 10p. Tentamenskod:.. Sida 2 Du tjänstgör på medicin akutmottagningen på ett länssjukhus. Du träffar en 27 årig tidigare frisk kvinna som är civilekonom

Läs mer

Till dig som fått Cerazette förskrivet

Till dig som fått Cerazette förskrivet Till dig som fått Cerazette förskrivet 1 2 Cerazette är ett preventivmedel som bl a kan användas av dig som inte vill eller bör använda p-piller som innehåller östrogen. Cerazette ger ett bra skydd mot

Läs mer

Var inte rädd LÄSFÖRSTÅELSE BRITT ENGDAL ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Var inte rädd LÄSFÖRSTÅELSE BRITT ENGDAL ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN BRITT ENGDAL LÄSFÖRSTÅELSE KAPITEL 1 sliten (sida 5, rad 10), väl använd, inte ny längre steg hörs (sida 6, rad 5), man hör att någon går växlar en hastig blick (sida 6, rad

Läs mer

Rättningstiden är i normalfall tre veckor, annars är det detta datum som gäller:

Rättningstiden är i normalfall tre veckor, annars är det detta datum som gäller: Allmän omvårdnad 25,5 Hp Provmoment: Allmän omvårdnad vuxna, barn och äldre. Ladokkod: 61SA01 Tentamen ges för: SSK11, 12, 13 TentamensKod: Tentamensdatum: 2015-04-24 Tid: Hjälpmedel: inga tillåtna Totalt

Läs mer

VÄLKOMMEN till SKRIFTLIG OMTENTAMEN I REPRODUKTION OCH UTVECKLING Tisdag den 18 december, 2012 Skrivtid: 09.00 13.30. Lycka till!!

VÄLKOMMEN till SKRIFTLIG OMTENTAMEN I REPRODUKTION OCH UTVECKLING Tisdag den 18 december, 2012 Skrivtid: 09.00 13.30. Lycka till!! VÄLKOMMEN till SKRIFTLIG OMTENTAMEN I REPRODUKTION OCH UTVECKLING Tisdag den 18 december, 2012 Skrivtid: 09.00 13.30 Lycka till!! Namn:... Sjukhus: Max: 105,5 poäng Godkänt: 70 poäng Resultat:... poäng

Läs mer

MEQ gynekologi T8 VT 2001

MEQ gynekologi T8 VT 2001 MEQ gynekologi T8 VT 2001 Du arbetar som ST-läkare på en kvinnoklinik vid ett centralsjukhus i södra Sverige och har precis gått på ett kvällsjourpass. Gunilla Gunnarsson är en 26-årig kvinna som söker

Läs mer

Delexamination 2. Klinisk medicin Ht2011 MEQ1. 20 poäng

Delexamination 2. Klinisk medicin Ht2011 MEQ1. 20 poäng Delexamination 2 Klinisk medicin Ht2011 MEQ1 20 poäng All nödvändig information finns tillgänglig på varje sida. När en sida är färdigbesvarad läggs den sidan i bifogat kuvert. Därefter rättvändes nästa

Läs mer

Medicinska riktlinjer för Inducerad abort, FARG 2009

Medicinska riktlinjer för Inducerad abort, FARG 2009 Medicinska riktlinjer för Inducerad abort, FARG 2009 ALLMÄNT Organisationen av abortverksamheten ser olika ut på olika sjukhus/sjukvårdsinrättningar. I de flesta fall består verksamheten av ett teamwork

Läs mer

Drogad. AHHH! skrek Tim. Vad har hänt! skrek jag. Det är någon som har kört av vägen och krockat med ett träd! Men ring 112! Ge mig min mobil da!

Drogad. AHHH! skrek Tim. Vad har hänt! skrek jag. Det är någon som har kört av vägen och krockat med ett träd! Men ring 112! Ge mig min mobil da! Drogad Det var en helt vanlig lördags morgon, klockan var 4:33 det var kallt och snöade ute. Idag skulle jag och min pojkvän åka på skidresa i en vecka i Lindvallen, det är första gången för min pojkvän

Läs mer

Kvinnosjukvård Dalarna KUB KOMBINERAT ULTRALJUD OCH BIOKEMISKT BLODPROV

Kvinnosjukvård Dalarna KUB KOMBINERAT ULTRALJUD OCH BIOKEMISKT BLODPROV Kvinnosjukvård Dalarna KUB KOMBINERAT ULTRALJUD OCH BIOKEMISKT BLODPROV Fosterdiagnostik du väljer själv! De allra flesta barn föds friska, men alla kvinnor har - oavsett ålder en viss risk att föda ett

Läs mer

meddelanden från bangladesh 2012

meddelanden från bangladesh 2012 meddelanden från bangladesh 2012 Vi tycker om fabriken. Det är bra ljus och luft där. Vi skulle vilja att det ser ut så hemma. Fast lönen är för liten. Och vi jobbar för långa dagar! Vi vill bli befordrade

Läs mer

I samband med barnets vistelse på neonatalavdelningen

I samband med barnets vistelse på neonatalavdelningen I Till Mammor I samband med barnets vistelse på neonatalavdelningen Här kommer det första frågeformuläret i studien om kängurumetoden. Det innehåller flera olika delar, med bland annat frågor om din bakgrund

Läs mer

Hälsouniversitetet i Linköping, Läkarutbildningen termin 11, Pediatrik, Obstetrik & Gynekologi och Akuta verksamheter. Tentamen 110111.

Hälsouniversitetet i Linköping, Läkarutbildningen termin 11, Pediatrik, Obstetrik & Gynekologi och Akuta verksamheter. Tentamen 110111. SKRIFTLIG TENTAMEN 11 januari 2011 T11 Skrivningen består av följande fall Fall Totalt Delpoäng Anna, 15 år 26 p 3+2+3+5+3+3+4+3 Emelie, 29 år 17 p 3+2+1+2+3+4+2 Birgitta, 34 år 16 p 3+3+2+2+2+1+3 Jonathan,

Läs mer

definitioner Menopaus (MP): Kvinnans sista menstruation, år, Median är år i Sverige

definitioner Menopaus (MP): Kvinnans sista menstruation, år, Median är år i Sverige Klimakteriet definitioner Menopaus (MP): Kvinnans sista menstruation, 40-55 år, Median är 50-51 år i Sverige Klimakterium: Period kring MP (+/- 2-5år). Förändring och reduktion av ovarialfunktionen Det

Läs mer

PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO EN JULIASAGA

PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO EN JULIASAGA PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO EN JULIASAGA Daniel Lehto 2011 daniellehto@yahoo.se Till Julia PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO Pappa jobbar på ett boende för gamla människor. Det är ett roligt

Läs mer

Hon går till sitt jobb. Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då

Hon går till sitt jobb. Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då Hon går till sitt jobb Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då mer än att älska henne så, som jag gör Hon går på café och sätter sig ner men ingenting

Läs mer

Prov: Möte i korridor, Medicin Svar elev A.

Prov: Möte i korridor, Medicin Svar elev A. Prov: Möte i korridor, Medicin Svar elev A. Uppgift 1. Vad gör du och hur bemöter du kvinnan? Svar. Jag går framtill henne och säger att jag är undersköterska och säger mitt namn, och frågar vad det är,

Läs mer

Min hälsa Frågor till dig som går i 4:an

Min hälsa Frågor till dig som går i 4:an Namn: Klass: Mejladress: Mobilnr: Datum: Min hälsa Frågor till dig som går i 4:an Hej! I det här häftet finns frågor som förberedelse inför det hälsosamtal du kommer att ha med din skolsköterska. De flesta

Läs mer

Delexamination 3 VT 2013. Klinisk Medicin. 20 poäng MEQ 2

Delexamination 3 VT 2013. Klinisk Medicin. 20 poäng MEQ 2 Delexamination 3 VT 2013 Klinisk Medicin 20 poäng MEQ 2 All nödvändig information finns tillgänglig på varje sida. När en sida är färdigbesvarad läggs den sidan på golvet eller i bifogat kuvert. Därefter

Läs mer

När du behöver frysa in dina ägg. Information om hur det går till att ta ut en bit av en äggstock och frysa in.

När du behöver frysa in dina ägg. Information om hur det går till att ta ut en bit av en äggstock och frysa in. När du behöver frysa in dina ägg Information om hur det går till att ta ut en bit av en äggstock och frysa in. Innehållsförteckning Varför ska jag frysa in mina ägg? Hur går det till? Hur tas en bit av

Läs mer

Hälsofrämjande och rehabiliterande insatser i praktisk samverkan

Hälsofrämjande och rehabiliterande insatser i praktisk samverkan Hälsofrämjande och rehabiliterande insatser i praktisk samverkan 1. Bordsmoderator stödjer att diskussionen följer de olika perspektiven 2. För en diskussion/ reflektion om vad hälsofrämjande insatser

Läs mer

Göm Enya! Kärleken är starkare än alla gränser i världen.

Göm Enya! Kärleken är starkare än alla gränser i världen. Göm Enya! Text: Anette Skåhlberg Bild: Katarina Dahlquist Anette Skåhlberg och Katarina Dahlquist 2011 Sagolikt Bokförlag 2011 Formgivning: Katarina Dahlquist www.sagoliktbokforlag.se sagolikt@sagoliktbokforlag.se

Läs mer

Del 4_5 sidor_13 poäng

Del 4_5 sidor_13 poäng Del 4_5 sidor_13 poäng Linda är 23 år. Hon söker dig på vårdcentralen pga magbesvär. Linda arbetar som försäljare på Guldfynd. Hon feströker och tar p-piller. Ibland ibuprofen mot mensvärk. Hon är för

Läs mer

Gynekologisk och allmän hälsodeklaration inför ev. operation Dr Östen Överst

Gynekologisk och allmän hälsodeklaration inför ev. operation Dr Östen Överst Gynekologisk och allmän hälsodeklaration inför ev. operation Dr Östen Överst 19520202-0202 Inkontinens Och Prolaps 58 år Personnummer:......... -... Namn... Adress... Postnummer...Ort... Tel. bost... Tel.

Läs mer

Klinisk basgrupp/typfall Infektionsmedicin, Termin 7

Klinisk basgrupp/typfall Infektionsmedicin, Termin 7 Fall 2: Karin, 45 år Du är jourhavande på infektionsakuten 090830. Du tar emot patient Karin 45 år. Patienten är tidigare frisk, ingen kronisk medicinering, inga allergier. Patienten insjuknade initialt

Läs mer

Till dig som använder. Vinelle (desogestrel)

Till dig som använder. Vinelle (desogestrel) Till dig som använder Vinelle (desogestrel) Vinelle är ett preventivmedel som förhindrar att du blir gravid förutsatt att du använder det på rätt sätt. Vinelle innehåller små mängder av kvinnligt könshormon,

Läs mer

Frågor och svar om sängvätning

Frågor och svar om sängvätning Frågor och svar om sängvätning Broschyren är utgiven av Svenska Enures Akademien Hur vanligt är det med sängvätning? De flesta barn blir torra i 2-3 års åldern, i regel tidigare på dagen än på natten.

Läs mer

VÄLKOMMEN till SKRIFTLIG TENTAMEN I REPRODUKTION OCH UTVECKLING MOMENT: REPRODUKTION Måndag den 2 maj 2016 Skrivtid:13:30-16:00. Lycka till!!

VÄLKOMMEN till SKRIFTLIG TENTAMEN I REPRODUKTION OCH UTVECKLING MOMENT: REPRODUKTION Måndag den 2 maj 2016 Skrivtid:13:30-16:00. Lycka till!! Kod: VÄLKOMMEN till SKRIFTLIG TENTAMEN I REPRODUKTION OCH UTVECKLING MOMENT: REPRODUKTION Måndag den 2 maj 2016 Skrivtid:13:30-16:00 Lycka till!! Namn:... Sjukhus: Max: 50 poäng Godkänt: 34 poäng Resultat:...

Läs mer