Grader av kränkning våldtäkt eller sexuellt tvång?

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Grader av kränkning våldtäkt eller sexuellt tvång?"

Transkript

1 RÄTTSFALL 75 Grader av kränkning våldtäkt eller sexuellt tvång? 1. Inledning 1. Frågor som rör grader av kränkning är ofta känsliga. Inom ramen för ett relativt system implicerar uppvärdering av det ena alltid att det andra i någon mening är värt mindre jämför t.ex. med betygssättning, lönesättning och liknande verksamheter. 1 Inom straffsystemet görs varje dag sådana värderande jämförelser mellan gärningar. Det låter sig till och med sägas att själva utgångspunkten för vårt nuvarande straffsystem är dels att gärningar (skador, kränkningar, faror och lidande) både kan och skall jämföras, dels att skillnader faktiskt skall komma till uttryck i olika avseenden; detta är just vad som ligger i tanken på relativ proportionalitet Förhållandet mellan särskilda deliktstyper (dvs. deliktstyper som inte endast utgör olika grader av samma brottstyp) är i regel sådant att skillnaderna och de bedömningar som skall göras är någorlunda typiserade, varför någon konkret jämförande värdering av straffvärde, skada, kränkning osv. sällan behöver göras vid bedömande av vilket brott som är förövat. 3. Svaret på frågan huruvida det bör dömas för förfalskning eller osant intygande (för förskingring eller olovligt förfogande, för stöld eller skadegörelse etc.) finner vi inte (och motiverar vi inte) i första hand genom en värdering av gärningen i relation till andra gärningar utan genom analys av och argumentation kring de rekvisit som uppställs i lagtexten. 3 1 Fråga kan antingen vara om omdömen som uttryckligen är relativa (A är bättre än B) eller om absoluta omdömen (A är bra) som, givet att vi håller oss inom ett system eller sammanhang, också kan implicera något om det andra (B är inte bra). Jfr, för ett stilsäkert (men naturligtvis inte desto mindre småelakt), utnyttjande av det sistnämnda, Lindskog, Sakrättsligt skydd och enkla fordringar en replik på två repliker, SvJT 1994, s Se härom t.ex. Ashworth & von Hirsch, Recognising Elephants: The Problem of the Custody Threshold, Criminal Law Review 1997, s. 192 f. och Asp & von Hirsch, Straffvärde, SvJT 1999, s Det sagda implicerar naturligtvis inte en tro på något slags värderingsfri subsumtion eller ett förnekande av att mer eller mindre renodlade straffvärdeöverväganden där den bedömda gärningens straffvärde relateras till typfall av gärningar inom deliktstypen ytterst kan bli av betydelse vid bedömande av huruvida en viss gärning utgör brott enligt en viss brottsbeskrivning.

2 76 RÄTTSFALL 4. Ibland förutsätts emellertid av domstolarna (och av andra rättstillämpare) att de skall ägna sig åt ett slags värderande jämförelseverksamhet. Detta gäller på ett mer allmänt plan när vi kommer till frågor om gradindelning och straffvärde. Såväl gradindelningsbedömningar som straffvärdebedömningar innebär jämförelser med andra gärningar som på något sätt tas som utgångspunkt för bedömningen, 4 låt vara att vi vad gäller gradindelning ibland på ett förrädiskt sätt närmar oss ett rekvisittänkande (som kan tyckas ge omdömen som grov en absolut karaktär). 5. Det finns också åtskilliga anvisningar om jämförelser på mer renodlad brottsbeskrivningsnivå. Ett exempel på detta är att många uppräkningar i brottsbalken avslutas med en annan sådan -klausul; dessa klausuler innebär att en jämförelse skall ske med övriga i lagtexten angivna typfall. Ibland förutsätter lagtexten på ett än mer explicit sätt att den gärning som är föremål för bedömning skall bedömas i relation till en annan (abstrakt) gärning som då fungerar som ett slags måttstock. 6. En av de absolut tydligaste anvisningarna om att tillämpligheten av en viss bestämmelse skall avgöras genom en sådan jämförelse är den som finns i 6 kap. 1 brottsbalken. Det anges där att rättstillämparen, för att avgöra huruvida sexualhandlingen är sådan att den kan föranleda ansvar för våldtäkt har att bedöma om gärningen, med hänsyn till kränkningens art och omständigheterna i övrigt, är jämförlig med samlag. Vid ett negativt resultat av denna prövning är gärningen givet att tvångs- eller utnyttjanderekvisiten är uppfyllda normalt att bedöma som sexuellt tvång enligt 6 kap. 2 brottsbalken. Här utpekas alltså samlag som den relevanta måttstocken mot vilken andra sexuella handlingar skall mätas och det klargörs också att jämförelsen åtminstone huvudsakligen skall avse kränkningens art. 7. Frågan om en gärning på ovan angivet sätt är jämförlig med samlag har under våren 2008 varit föremål för bedömning av Högsta domstolen i två prejudicerande avgöranden (NJA 2008 s. 482 I och II) som sedermera givits följande referatrubrik. Våldtäkt eller sexuellt tvång? (I och II) Även fråga om en gärning bedömd som våldtäkt är att anse som mindre grov (I) och om en gärning bedömd som sexuellt tvång är att anse som grovt brott (II). Som framgår av referatrubriken tar Högsta domstolen också ställning till gradindelningsfrågan, vilken, i linje med vad som ovan sagts, även kan sägas bygga på en värderande jämförelse mellan den aktuella gärningen och andra gärningar som tas som utgångspunkt för bedömningen. 4 Se Ulväng, Suum cuique om påföljdsbestämning och behovet av påföljdspraxis, SvJT 2006, s. 829 f.

3 RÄTTSFALL Avgörandena måste bedömas som intressanta på flera sätt, bl.a. såtillvida att: de behandlar centrala frågor om graden av kränkning vid sexualbrott, de sätter frågor om likhet och skillnad vad gäller manlig och kvinnlig intimitet och integritet på bordet, och de avgör frågan på ett sätt som implicerar skillnad (snarare än likhet). I det följande skall jag kortfattat redogöra för Högsta domstolens avgöranden och till det foga några korta kommentarer som framför allt fokuserar på den jämförelse med samlag som förutsätts i 6 kap. 1 brottsbalken. 2. Om avgörandena 1. Om man på några få rader skall beskriva de situationer som var föremål för bedömning kan sägas att gärningsmannen, i det ena målet (I), hade fört in ett par fingrar i underlivet på en sovande kvinna samt att handlandet hade avbrutits så snart kvinnan vaknat och klargjort att hon inte var intresserad av sexuellt umgänge. Kvinnan hade, enligt egen uppgift, ont i underlivet även dagen efter händelsen, men några fysiska skador kunde inte påvisas. Övergreppet skedde i kvinnans bostad dit den tilltalade och en kamrat kommit för att övernatta. I det andra målet (II) hade en man onanerat en annan 5 sovande man. Den sovande mannen var anställd i det företag som den tilltalade drev och övergreppet skedde på ett hotellrum under en resa som arrangerats av företaget. 2. Högsta domstolen fann att den sexuella gärningen i (I), men inte i (II), var att bedöma som jämförlig med samlag. Att föra in fingrar i underlivet på en kvinna kan alltså jämställas med samlag i här relevanta avseenden, medan detsamma inte gäller om att onanera en man. 3. Högsta domstolens avgöranden är i centrala delar närmast identiskt uppbyggda. Domstolen inleder med att konstatera att tillämpningsområdet för bestämmelsen i 6 kap. 1 utvidgats genom lagändringar år 2005 på så sätt att de i målet aktuella utnyttjandefallen kommit att omfattas av bestämmelsen samt att tillämpningsområdet också tidigare (1984 och 1998) utvidgats på olika sätt. 5 Högsta domstolen talar om att den tilltalade med sin hand har onanerat åt målsäganden ; jag har avstått från att använda detta uttryckssätt eftersom det närmast antyder att det är fråga om något slags hjälp eller tjänst (jfr det började regna, så jag tog in tvätten åt dig ; jag har köpt ut alkohol åt dig ).

4 78 RÄTTSFALL 4. Därefter övergår domstolen till att gå igenom vad som uttalats om vilka typer av sexualhandlingar som omfattas av bestämmelsen. I det sammanhanget uttalas bl.a. följande: Till begreppet annan sexuell handling som med hänsyn till kränkningens art och omständigheterna i övrigt är jämförlig med samlag räknas enligt regeringen bl.a. orala och anala samlag samt att föra in föremål, fingrar eller en knytnäve i en kvinnas underliv. Som ett exempel på en annan sexuell handling som inte kan anses jämförlig med samlag nämndes att onanera åt en annan person. (Prop. 2004/05:45 s. 46, 59 och 135 f.) Den jämförelse med påtvingat samlag som skall göras tar sikte på den sexuella kränkningens art och inte på sexualhandlingen som sådan. Domstolen skall göra en jämförelse mellan kränkningarna för att avgöra om kränkningen genom den sexuella handling som prövas i brottmålet är lika allvarlig som den som kan uppkomma vid ett påtvingat samlag; anknytningen till samlag som jämförelsenorm kvarstår alltså. Vid rubriceringen måste beaktas att bestämmelsen om våldtäkt även i fortsättningen skall vara reserverad för de mest allvarliga sexuella kränkningarna. (Se prop. 2004/ 05:45 s. 45 f. och rättsfallet NJA 2006 s. 221.) Att bestämmelsen om våldtäkt skall vara reserverad för de mest allvarliga sexuella kränkningarna innebär att åtskilliga allvarliga kränkningar av den sexuella integriteten inte bör medföra ansvar för våldtäkt. Bedömningen av om en kränkning är av sådant slag som avses i 6 kap. 1 andra stycket brottsbalken bör göras med utgångspunkt i att övergrepp genom påtvingat samlag eller annat inträngande i kroppen typiskt sett utgör de mest kränkande sexuella övergreppen. 5. När det gäller bedömningen konstaterar domstolen sedan, i båda målen, att målsäganden befunnit sig i ett hjälplöst tillstånd samt att det är uppenbart att den handling som utförts är en sexuell handling i den mening som avses i 6 kap. brottsbalken. Så långt är de båda avgörandena närmast identiska. 6. Härefter kommer emellertid bedömningen av om den sexuella handlingen med hänsyn till kränkningens art och omständigheterna i övrigt varit jämförlig med samlag, och här divergerar alltså bedömningen i (I) och (II): (I) LB har utsatts för en inte obetydlig penetrering av underlivet, vilket lett till viss smärta. Kränkningen av att utsättas för en sådan handling måste anses snarlik kränkningen av att utsättas för ett påtvingat samlag. Även i beaktande av att händelseförloppet varit kortvarigt måste den handling som DJ utfört med hänsyn till kränkningens art och övriga omständigheter anses jämförlig med samlag. Den gärning som hovrätten funnit styrkt skall alltså bedömas som våldtäkt. (II) Att en gärningsman onanerar åt en annan person torde i de flesta fall inte utgöra ett sådant övergrepp som innefattar kränkning jämförlig med den som uppstår vid påtvingat samlag (se prop. 2004/05:45 s. 59 och 141). Några skäl att bedöma den i målet aktuella handlingen på annat sätt har inte framkommit. Den gärning som hovrätten funnit styrkt skall således bedömas som sexuellt tvång enligt 6 kap. 2 brottsbalken.

5 RÄTTSFALL Underrätterna hade i båda fallen med dissens i hovrätten omvänt funnit att gärningen i fall (I) var att bedöma som sexuellt tvång (dvs. att gärningen inte var jämförlig med samlag), men att gärningen i fall (II) var att bedöma som våldtäkt (dvs. att gärningen var jämförlig med samlag). 8. Det bör slutligen vilket i någon mån minskar betydelsen av att Högsta domstolen fann att gärningen i (I) var att bedöma enligt 6 kap. 1 och gärningen i (II) enligt 6 kap. 2 brottsbalken nämnas att den förstnämnda gärningen var att bedöma som mindre grovt brott (vilket innebar att den tillämpliga straffskalan var fängelse i högst fyra år) och att den andra gärningen var att bedöma som brott av normalgraden (vilket innebar att den tillämpliga straffskalan var fängelse i högst två år). Någon slutlig straffvärdebedömning gjordes emellertid inte av domstolen eftersom målen i denna del återförvisades till hovrätten. 9. Exkursvis kan redan här finnas skäl att erinra om att relationen mellan bestämmelserna i 6 kap. 1 och 6 kap. 2 inte är sådan att gärningar som bedöms enligt 6 kap. 1 alltid och med nödvändighet är allvarligare än gärningar som bedöms enligt 6 kap. 2. En gärning som på grund av att sexualhandlingen inte uppfyller kraven i 6 kap. 1 är att bedöma enligt 2 kan ju t.ex. begås med användande av relativt allvarligt våld. Och en sådan gärning kan naturligtvis vara allvarligare än en gärning som visserligen är att hänföra till 1 men vad gäller sexualhandlingen precis når upp till gränsen för att vara jämförlig med samlag och dessutom genomförs med relativt lindrigt våld. 10. Att en gärning rubriceras som våldtäkt (av någon grad) och en annan som sexuellt tvång (av någon grad) implicerar alltså inte att den första är allvarligare än den andra (låt vara att den ofta kommer att vara det). Däremot måste regleringen anses implicera att en sexuell handling som vid den ovan diskuterade bedömningen anses jämförlig med samlag givet att alla andra omständigheter hålls konstanta är allvarligare och bygger upp straffvärde i större utsträckning än en sexuell handling som inte kan anses jämförlig med samlag. 3. Kommentarer om samlag, likhet, skillnad m.m. 1. Avgörandena kan naturligtvis kommenteras i ett otal olika perspektiv. Låt oss huvudsakligen uppehålla oss vid det centrala, dvs. vid det faktum att Högsta domstolen bedömer kränkningen i det första fallet, men inte i det andra, såsom jämförlig med samlag. 2. Utgångspunkten för bedömningen är alltså ett samlag. Ett samlag i juridisk mening är möjligt endast mellan en man och en kvinna homosexuella samlag

6 80 RÄTTSFALL är begreppsligt uteslutna och förutsätter inte mer än att mannens och kvinnans könsorgan kommer i beröring. 6 Penetration är alltså inget krav. Det finns åtskilligt att säga redan om denna utgångspunkt för bedömningen Inledningsvis bör noteras att lagtexten sedan år 2005 inte längre talar om påtvingat samlag, utan blott om samlag. Denna förändring av lagtexten som till synes bottnar i ett förslag från Lagrådet 8 är enligt förarbetena inte avsedd att innebära någon förändring i sak. 4. Det skulle emellertid möjligen kunna ifrågasättas om det är lämpligt att, såsom utgångspunkt för en bedömning av den grad av kränkning som en påtvingad sexualhandling innebär, föreskriva en jämförelse med ett samlag (rätt och slätt). Ifrågasättandet skulle bygga på tanken att ett samlag i normalfallet inte alls är kränkande (kränkningen förutsätter något slags tvång, eller utnyttjande) och att kränkningen därför inte kan kopplas enbart till sexualhandlingen som sådan. Man kan, med användning av Högsta domstolens ord, uttrycka det så att lagtexten i nuvarande utformning antyder att jämförelsen skall avse sexualhandlingen som sådan snarare än den sexuella kränkningen. 5. Även om jag i grunden menar att den valda utformningen är mindre lyckad kan den måhända försvaras med hänvisning till att samlagsjämförelsen rimligen måste läsas och förstås i den kontext den förekommer; det får helt enkelt förutsättas att man vid jämförelsen skall utgå ifrån att sexualhandlingen genomförs på ett sätt som i övrigt omfattas av bestämmelsen (genom tvång etc.). Man kan emellertid då fråga sig om man verkligen vunnit något annat än ökad otydlighet genom den ändring som genomfördes. 6. Att ändringen inte innebär någon förändring i sak bekräftas hur som helst av Högsta domstolens avgöranden där det av domskälen explicit framgår (jfr citatet ovan) att jämförelsen också fortsatt skall bygga på en jämförelse med påtvingat samlag I sammanhanget kan frågan väckas hur man vid jämförelseverksamheten skall förhålla sig till det faktum att samlagsbegreppet i brottsbalken är vidsträckt och därigenom omfattar högst olikartade gärningar (exempelvis omfattas såväl vad som nog i vardagsspråk skulle beskrivas som ett försök till samlag, där könsorganen kommer i blott kortvarig beröring, som ett långvarigt fullbordat Se t.ex. Holmqvist m.fl., Brottsbalken. En kommentar. Kap (suppl. 19), Stockholm , s. 6:7. Se här även Berglund, Straffrätt och kön, Uppsala 2007 t.ex. s. 73 f. och 373 ff. Se prop. 2004/05:45, En ny sexualbrottslagstiftning, s. 46, 135 och 209 f. Detta framgår för övrigt även av t.ex. författningskommentaren. Se prop. 2004/05:45, En ny sexualbrottslagstiftning, s. 135.

7 RÄTTSFALL 81 samlag). Det synes kunna hävdas att vad som från kränkningssynpunkt är jämförligt med samlag bör bli något annat, och mer omfattande, om man utgår blott från könsorgan i beröring än om man utgår ifrån fullbordad penetration. Utan att på något sätt ta slutlig ställning till frågan kan det naturligtvis diskuteras om det är möjligt att nå den slutsats som Högsta domstolen gjorde i fall II, om man vid samlagsjämförelsen utgår ifrån minimikraven för att samlag i rättslig mening skall föreligga. 8. Det förhållandet att man låter samlag stå som utgångspunkt för bedömningen i sig har vidare kritiserats, bl.a. därför att det sägs innebära att våldtäktsbrottet definieras utifrån en traditionell syn på manlig heterosexualitet. Andersson har sålunda i sin avhandling anfört följande: Det är anmärkningsvärt att dessa brott, som formellt sett rör den könsneutrala individens sexuella integritet, även idag definieras utifrån en traditionell syn på manlig heterosexualitet och inte i relation till offrets grad av kränkning Ett möjligt svar på denna kritik är att den förutsätter att man skall tillmäta själva regleringstekniken (med samlag som paradigmatiskt fall, kompletterat med ett slags ekvivalenskrav) större betydelse än bestämmelsens reella omfång. Det skulle med andra ord kunna påpekas att just det Andersson framhåller som det väsentliga nämligen kränkningen allt sedan år 1998 har framhållits som det centrala kriteriet vid ekvivalensbedömningen. 10. Att sätta samlag i rättslig mening i särställning vad gäller graden av kränkning genom att t.ex. låta våldtäktsbrottet uteslutande omfatta samlag är något som rimligen inte kan motiveras annat än (möjligen) genom hänvisning till tradition. Det är närmast uppenbart att man genom att utforma regleringen på detta sätt skulle utesluta andra gärningar som i kränkningshänseende kan vara minst lika allvarliga (jfr t.ex. anala samlag ). Det betyder emellertid inte med nödvändighet att samlag är en orimlig utgångspunkt för att dra gränsen mellan två olika brottstyper (där skiljelinjen i detta avseende bygger på kränkningsgraden); i allt väsentligt handlar det ju om att dela upp sexualhandlingarna i två kategorier de med hänsyn till kränkningen allvarligare och de med hänsyn till kränkningen mindre allvarliga. Man kan också uttrycka det så att det egentligen inte handlar om annat än att finna något slags verktyg för att dra en gränslinje på en kränkningsskala. 11. Man kan med andra ord medge att bestämmelsen särskilt med tanke på att den har en könsbunden definition av samlag är påtagligt heteronormativ, men samtidigt mena att detta inte nödvändigtvis innebär problem i annat hänseende. 10 Andersson, Hans (ord) eller hennes?, Lund 2004, s. 128.

8 82 RÄTTSFALL Kanske finns det trots allt från kränkningssynpunkt goda skäl att nyttja samlag som utgångspunkt? 12. Det sagda implicerar att det vid författande av lagtext finns olika, och delvis motstridiga intressen som gör sig gällande. Och det är inte nödvändigtvis så att intresset av en fungerande avgränsning (observera att jag inte säger att samlagsjämförelsen nödvändigtvis är en fungerande avgränsning) går hand i hand med exempelvis intresset av det goda berättandet (som kan ses som angeläget bl.a. därför att lagtexter kan ses som normerande också utöver frågan om rättsföljder osv.). 13. Finns det då några goda skäl att nyttja (påtvingat) samlag som ett slags normativ utgångspunkt för en bedömning av graden av kränkning? Frågan skall här inte besvaras slutligt (som om jag kunde), men det skulle i linje med vad jag tillsammans med Magnus Ulväng tidigare antytt i en uppsats om sexköp kunna hävdas att det finns goda skäl att ibland se på frågor om grader av sexuell kränkning från ett slags intimitetsperspektiv där man s.a.s. kan börja utifrån och gå inåt: [Det tycks] oss vara tydligt att det moderna samhället bygger på en relativt djupt förankrad uppfattning om kroppslig integritet som innefattar normer för både nakenhet och närhet (eller beröring), samt att dessa normer utgör en slags rustning för människan. Inom ramen för detta normsystem synes det stå klart att könsorgan och andra kroppsdelar (t.ex. kvinnobröst) kopplade till sexualitet sticker ut såsom varande särskilt integritetsnära. Vad gäller nakenhet kan t.ex. hänvisas till att vi till vardags bär kläder, till att vi har miniminormer för klädsel (t.ex. vid sol och bad) som är mer eller mindre direkt kopplade till sexuellt laddade kroppsdelar samt till att nakenhet klär av oss en del av det skal som skyddar oss till vardags. Man skulle litet tillspetsat kunna uttrycka det så att vi har ett slags integritets- och intimitetsgräns kopplad till gängse badmode (här kan nog bröst sägas inta något av en mellanställning, vilket återspeglas både på badstranden och vad gäller nakenhet på film). Motsvarande kan sägas beträffande beröring. Utgångspunkten för vardaglig samvaro är i princip icke-beröring. Vi rör ibland vid varandra (ofta för att uttrycka mild intimitet såsom vänskap, uppskattning osv.), men beröring av vissa delar av kroppen uppfattas som något högst integritetsnära. Och det synes vara otvetydigt att det som uppfattas som allra mest integritetsnära är kroppens insida (det är t.ex. tydligt att det är en sak att utbyta kindpussar och en annan att kyssas, en sak att hjälpa någon genom en omfamning och en annan att nyttja mun-mot-mun-metoden och än tydligare är att beröring av håligheter i underlivet är integritetsnära); huden skulle litet populärt uttryckt kunna sägas vara människans innersta klädlager. 11 I ett senare parti diskuterades sedan vad man vinner genom en analys som bygger på integritet och intimitet. Här framhölls bl.a. följande: För det andra öppnar tanken på det integritetsnära för den ytterligare tanken att det kan vara skillnad på sex och sex. Att onanera åt någon synes exempelvis, utifrån denna utgångspunkt, vara min- 11 Asp & Ulväng, Tvång, utnyttjande och kriminalisering av sexköp del I, Josefs resa, Uppsala 2007, s. 44 f.

9 RÄTTSFALL 83 dre långtgående från integritetssynpunkt än att genomföra fullbordade samlag. Kanske kan denna utgångspunkt också sägas implicera att sex är något mer intimt för kvinnor (jfr ovan om kroppens insida) än för män. På motsvarande sätt är det tydligt att modellen förklarar varför man gör skillnad på posering (som bara berör nakenhet) och sexuellt inriktade aktiviteter som innefattar beröring Denna förklaringsmodell är i stort förenlig med Högsta domstolens avgöranden. Utgångspunkten för bedömningen skulle alltså vara skillnad snarare än likhet. Om man godtar denna argumentation betyder det att Högsta domstolens dom inte innebär en omotiverad olikbehandling av två i grunden likvärdiga fall, utan ett särskiljande av två olika fall bakom vilket det finns goda skäl. 15. Det är naturligtvis också möjligt att närma sig Högsta domstolens avgörande från andra och närmast motsatta utgångspunkter. Det skulle sålunda kunna framhållas att Högsta domstolen på något sätt tar sin utgångspunkt i den mänskliga kroppen och låter skillnader i detta avseende skymma det väsentliga, nämligen frågor om kränkning och sexuellt självbestämmande. I samma andetag skulle sedan kunna påstås att såväl den bakomliggande regleringen som Högsta domstolens avgörande innebär ett slags strukturell diskriminering av män därigenom att deras sexuella självbestämmande inte skyddas på samma sätt som kvinnors. Reglerna kan förvisso sägas vara generella och neutrala, men eftersom de jämförelser som skall göras (jfr utgångspunkten i samlag) uppenbarligen bygger på att moment av penetration skall värderas högt, kommer övergrepp som bygger på ett utnyttjande av det manliga könsorganet i regel att bedömas som mindre allvarliga. 16. Dessa båda sätt att närma sig avgörandet illustrerar på ett närmast övertydligt sätt vikten av att diskutera likhet och skillnad och vad som är eller bör anses vara relevant likhet och/eller skillnad. 17. Ett ställningstagande till vad som är relevanta skillnader och likheter förutsätts exempelvis för att man skall kunna tala om enhetlighet och oenhetlighet i rättstillämpningen; en sådan diskussion kan föras bara mot bakgrund av en given (eller föregiven) måttstock där man har skilt på vad som är relevant och irrelevant Viktigare i detta sammanhang är att frågan om vad som är och bör anses vara relevanta skillnader och likheter ligger bakom all värdering av rättsliga regler. Kritiken mot Sexualbrottskommitténs förslag om att det skulle tas hän- 12 Asp & Ulväng, Tvång, utnyttjande och kriminalisering av sexköp del I, Josefs resa, Uppsala 2007, s Se t.ex. Jareborg, Introductory report, Disparities in Sentencing: Causes and Solutions, European Committee on Crime Problems, Strasbourg 1989, s. 8.

10 84 RÄTTSFALL syn till parternas beteende före övergreppet, 14 kan exempelvis sägas innebära en kritik av att man relevantgjorde vissa (enligt kritikerna irrelevanta) faktorer och därigenom gjorde skillnad på fall som borde bedömas som lika: ett övergrepp bör inte skiljas från det andra på den grunden att parterna betett sig på ett visst sätt före övergreppet. 19. Värt att notera är också att kritik mot att lagstiftning relevantgör en viss faktor inte nödvändigtvis behöver bygga på att man menar att den aktuella omständigheten alltid och med nödvändighet är irrelevant. Eftersom lagstiftningens berättelser alltid är mer eller mindre ofullständiga (det är förutsatt att vissa faktorer kan bli av betydelse även om det inte kommer till direkt uttryck i reglerna) kan det, inte utan fog, hävdas att det är olyckligt om omständigheter av andrahandsrelevans framhålls såsom centrala. 20. Innan jag lämnar frågan om samlag som ett slags måttstock för graden av kränkning kan det uppmärksammas att samlag också på ett annat sätt, intar något av en särställning vid tillämpning av 6 kap. brottsbalken, nämligen såtillvida att det inte i detta fall men däremot i övrigt behöver göras någon bedömning av huruvida gärningen är att bedöma som sexuell. Ett samlag tycks närmast automatiskt anses uppfylla det krav på sexualitet som ligger i bestämmelserna (och det finns samtidigt en mycket väl avgränsad och närmast teknisk definition av vad som utgör samlag). Det kan naturligtvis diskuteras vad som motiverar den särställning som i detta hänseende givits åt samlag, liksom det kan diskuteras om de skäl som kan anföras verkligen kan motivera ett särskiljande av just samlag. 21. Låt oss emellertid nu gå åter till utgångspunkten. Såväl bedömningen av om en gärning är att bedöma som grov (såsom mindre allvarlig etc.) som bedömningen av huruvida en sexuell handling (från kränkningssynpunkt) är jämförlig med samlag, handlar om att nå fram till ett relativt omdöme om gärningen: gärningen är/är inte grov (relativt den utgångspunkt som följer av vad som utgör brott av normalgraden), gärningen är/är inte från kränkningssynpunkt jämförlig med ett påtvingat samlag. 22. En självklar men central utgångspunkt för förståelse av vad relativa omdömen innebär är att de begreppsligt förutsätter en utgångspunkt. Vad som är att bedöma som en mindre allvarlig gärning (eller som en allvarligare gärning) är beroende av vad som tas som utgångspunkt för bedömningen. 23. Av detta följer vilket för förståelsen av det relativa omdömets innebörd är viktigt att hålla i minnet att man inte kan härleda absoluta omdömen från de 14 Se SOU 1976:9, Sexuella övergrepp, s. 135 f.

11 RÄTTSFALL 85 relativa. Att se och förmedla sådan förståelse är inte minst av vikt när något som i grunden (och i absoluta termer) är allvarligt riskerar att förminskas genom att det omtalas i relativa termer. Att något är mindre allvarligt betyder i straffrättsliga sammanhang sällan att det inte är allvarligt. 24. Det sagda betyder också att det förutsatt att bedömningarna har skilda utgångspunkter eller tar sin utgångspunkt i skilda normer inte är det minsta märkligt att man finner att något är av allvarligt slag samtidigt som det i annat hänseende, och givet en annan utgångspunkt, bedöms vara mindre allvarligt Avslutning 1. Mycket av det som har sagts ovan förtjänar att utvecklas och även de slutsatser som till äventyrs fått en någorlunda fast formulering måste betraktas som tentativa. Det beror inte bara på att denna rättsfallskommentar ingår som ett led i pågående forskning om sexualbrotten, utan också på att slutsatser och uppfattningar alltid bör betraktas som just tentativa vi har dem till dess att vi har funnit skäl att ändra oss. 2. Låt mig till sist avsluta med ett par kommentarer om det som jag egentligen inte alls har berört. 3. Jag har inte sagt särskilt mycket om Högsta domstolens domskäl. Det skulle sålunda kunna sägas att det hade varit önskvärt om Högsta domstolen inte bara hållit sig till lagstiftningshistorik och förarbetsuttalanden, utan också på ett tydligare sätt utvecklat skälen bakom den aktuella gränsdragningen. 4. Jag har inte heller sagt något om HD:s sammansättning. Skälet till detta är inte att jag inte varit uppmärksam nog att uppmärksamma den. Petter Asp 15 Jfr Leijonhufvud, HD prövar den nya regleringen av sexualbrott mot barn, JT s. 903.

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (10) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 13 maj 2008 B 1793-07 I KLAGANDE Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm MOTPART DJ Ombud och offentlig försvarare: Advokat KN II KLAGANDE

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 13 maj 2008 B 3954-07 KLAGANDE HE Ombud och offentlig försvarare: Advokat MB MOTPARTER 1. Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm 2. Sekretessbelagda

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (9) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 13 juni 2013 B 1195-13 KLAGANDE 1. Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm 2. CJ Ombud och målsägandebiträde: Advokat MJ MOTPART RZ Ombud

Läs mer

Våldtäkt mot barn eller sexuellt övergrepp mot barn? - en HD-dom i april Promemoria

Våldtäkt mot barn eller sexuellt övergrepp mot barn? - en HD-dom i april Promemoria Våldtäkt mot barn eller sexuellt övergrepp mot barn? - en HD-dom i april 2006 Promemoria RättsPM 2006:11 Brottmålsavdelningen Utvecklingscentrum Göteborg Maj 2006 HD:s dom den 11 april 2006 i mål B 154-06

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 26 november 2008 B 1891-08 KLAGANDE 1. Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm 2. Sekretessbelagda uppgifter Ombud och målsägandebiträde:

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (8) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 12 juni 2015 B 5680-14 KLAGANDE OCH MOTPART (Åklagare) Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm KLAGANDE OCH MOTPART (Tilltalad) JE Ombud

Läs mer

Överklagande av hovrättsdom våldtäkt

Överklagande av hovrättsdom våldtäkt ÖVERKLAGANDE Sida 1 (7) Chefsåklagaren Lars Persson Ert datum Er beteckning Högsta domstolen Box 2066 103 12 STOCKHOLM Överklagande av hovrättsdom våldtäkt mot barn Klagande Riksåklagaren Motpart A Ombud:

Läs mer

Överklagande av hovrättsdom våldtäkt m.m.

Överklagande av hovrättsdom våldtäkt m.m. Riksåklagarens kansli Rättsavdelningen Datum Sida 1 (6) Byråchefen My Hedström 2013-03-06 Högsta domstolen Box 2066 103 12 Stockholm Överklagande av hovrättsdom våldtäkt m.m. Klagande Riksåklagaren Box

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 11 april 2006 B 154-06 KLAGANDE YF Ombud och offentlig försvarare: Advokat KJ MOTPARTER 1. Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm 2. Sekretessbelagda

Läs mer

Överklagande av en hovrättsdom grov våldtäkt m.m.

Överklagande av en hovrättsdom grov våldtäkt m.m. Överklagande Sida 1 (6) Datum 2016-03-23 Byråchefen Hedvig Trost Högsta domstolen Box 2066 103 12 Stockholm Överklagande av en hovrättsdom grov våldtäkt m.m. Klagande Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm

Läs mer

PETTER ASP. Uppsåtstäckning vid aberratio ictus replik på en replik NR 3

PETTER ASP. Uppsåtstäckning vid aberratio ictus replik på en replik NR 3 PETTER ASP Uppsåtstäckning vid aberratio ictus replik på en replik 2002-03 NR 3 732 DEBATT Uppsåtstäckning vid aberratio ictus replik på en replik Peter Borgström och Samuel Cavallin har i en lång debattartikel

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (8) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 23 december 2014 B 1041-14 KLAGANDE M L Ombud och offentlig försvarare: Advokat P S MOTPART Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm SAKEN

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde En ny sexualbrottslagstiftning byggd på frivillighet

Utdrag ur protokoll vid sammanträde En ny sexualbrottslagstiftning byggd på frivillighet 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2018-01-23 Närvarande: F.d. justitieråden Karin Almgren och Ella Nyström samt justitierådet Dag Mattsson. En ny sexualbrottslagstiftning byggd på frivillighet

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde En skärpt sexualbrottslagstiftning. Förslaget föranleder följande yttrande av Lagrådet:

Utdrag ur protokoll vid sammanträde En skärpt sexualbrottslagstiftning. Förslaget föranleder följande yttrande av Lagrådet: 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2013-02-13 Närvarande: F.d. justitieråden Susanne Billum och Dag Victor samt justitierådet Annika Brickman. En skärpt sexualbrottslagstiftning Enligt en lagrådsremiss

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (5) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 22 december 2017 B 1776-17 PARTER Klagande Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm Målsägande AA Särskild företrädare: Jur.kand. SH Motpart

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 11 oktober 2016 B 1432-16 KLAGANDE OCH MOTPARTER 1. Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm 2. Sekretess A Ombud och målsägandebiträde:

Läs mer

Yttrande över betänkandet Sexualbrottslagstiftningen - utvärdering och reformförslag (SOU 2010:71)

Yttrande över betänkandet Sexualbrottslagstiftningen - utvärdering och reformförslag (SOU 2010:71) R2A YTTRANDE 1 (6) Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över betänkandet Sexualbrottslagstiftningen - utvärdering och reformförslag (SOU 2010:71) Frågan om tvång eller samtycke som grund för

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 14 juni 2013 T 1555-12 KLAGANDE X Målsägandebiträde: Advokat UK Ombud: Jur.kand. AW MOTPARTER 1. JB Ombud och biträde enligt rättshjälpslagen:

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 15 mars 2016 B 5692-14 KLAGANDE Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm MOTPART VD Offentlig försvarare: Advokat IN SAKEN Sexuellt ofredande

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till 2014 års sexualbrottskommitté (Ju 2014:21) Dir. 2015:5. Beslut vid regeringssammanträde den 29 januari 2015

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till 2014 års sexualbrottskommitté (Ju 2014:21) Dir. 2015:5. Beslut vid regeringssammanträde den 29 januari 2015 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till 2014 års sexualbrottskommitté (Ju 2014:21) Dir. 2015:5 Beslut vid regeringssammanträde den 29 januari 2015 Utvidgning av och förlängd tid för uppdraget Regeringen

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (8) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 5 april 2018 B 2027-17 PARTER Klagande RO Ombud och offentlig försvarare: Advokat AM Motpart Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm SAKEN

Läs mer

Överklagande av en hovrättsdom våldtäkt (rubricering och påföljd)

Överklagande av en hovrättsdom våldtäkt (rubricering och påföljd) Rättsavdelningen Sida 1 (6) Byråchefen My Hedström 2016-07-07 Datum Högsta domstolen Box 2066 103 12 Stockholm Överklagande av en hovrättsdom våldtäkt (rubricering och påföljd) Klagande Riksåklagaren Box

Läs mer

P./. riksåklagaren angående sexuellt övergrepp mot barn

P./. riksåklagaren angående sexuellt övergrepp mot barn SVARSSKRIVELSE Sida 1 (7) Brottmålsavdelningen 2007-08-30 ÅM 2007/3758 Ert datum Er beteckning Chefsåklagaren Lars Persson 2007-06-28 B 1599-07 Rotel 09 Högsta domstolen Box 2066 103 12 STOCKHOLM P./.

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2013-08-27. Ändringar i djurskyddslagen. Förslaget föranleder följande yttranden:

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2013-08-27. Ändringar i djurskyddslagen. Förslaget föranleder följande yttranden: 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2013-08-27 Närvarande: F.d. justitieråden Susanne Billum och Dag Victor samt justitierådet Annika Brickman. Ändringar i djurskyddslagen Enligt en lagrådsremiss

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (10) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 21 december 2018 B 1858-18 PARTER Klagande AR Ombud och offentlig försvarare: Advokat MN Motparter 1. Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm

Läs mer

Sex ska vara frivilligt

Sex ska vara frivilligt Sex ska vara frivilligt - en presentation av den nya sexualbrottslagstiftningen Louise Lundqvist, jurist louise.lundqvist@brottsoffermyndigheten.se Uppdrag och målgrupp Regeringsuppdrag att ta fram en

Läs mer

Dnr Justitiedepartementet Stockholm

Dnr Justitiedepartementet Stockholm MALMÖ TINGSRÄTT REMISSYTTRANDE 2017-02-17 Dnr 502-16 Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Remissyttrande avseende betänkande av 2014 års sexualbrottskommitté (SOU 2016:60) Ett starkare skydd för den

Läs mer

Ert datum. ML är född 1992 och var vid tiden för gärningarna 20 år fyllda.

Ert datum. ML är född 1992 och var vid tiden för gärningarna 20 år fyllda. Svarsskrivelse Sida 1 (8) Datum Rättsavdelningen 2014-09-24 ÅM 2014/5010 Ert datum Er beteckning Byråchefen Hedvig Trost 2014-07-03 B 1041-14 R 1 Högsta domstolen Box 2066 103 12 Stockholm ML./. riksåklagaren

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2010-02-26. Skärpta straff för allvarliga våldsbrott m.m. Förslaget föranleder följande yttrande av Lagrådet:

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2010-02-26. Skärpta straff för allvarliga våldsbrott m.m. Förslaget föranleder följande yttrande av Lagrådet: 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2010-02-26 Närvarande: F.d. regeringsrådet Rune Lavin, justitierådet Ella Nyström och f.d. justitieombudsmannen Nils-Olof Berggren. Skärpta straff för allvarliga

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (8) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 3 november 2008 B 4684-07 KLAGANDE Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm MOTPART T H Ombud och offentlig försvarare: Advokat J S SAKEN

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2009-02-13. Vuxnas kontakter med barn i sexuella syften. Förslaget föranleder följande yttrande av Lagrådet:

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2009-02-13. Vuxnas kontakter med barn i sexuella syften. Förslaget föranleder följande yttrande av Lagrådet: 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2009-02-13 Närvarande: F.d. justitierådet Nina Pripp, regeringsrådet Nils Dexe och f.d. justitieombudsmannen Nils-Olof Berggren. Vuxnas kontakter med barn

Läs mer

Överklagande av en hovrättsdom våldtäkt mot barn

Överklagande av en hovrättsdom våldtäkt mot barn Överklagande Sida 1 (6) Rättsavdelningen 2012-10-22 ÅM 2012/6701 Byråchefen Hedvig Trost Högsta domstolen Box 2066 103 12 Stockholm Överklagande av en hovrättsdom våldtäkt mot barn Klagande Riksåklagaren

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (8) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 30 mars 2007 B 415-07 I KLAGANDE Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm MOTPART PN Ombud och offentlig försvarare: Advokat GM II KLAGANDE

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2006-02-20. Nya regler om vårdnad m.m.

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2006-02-20. Nya regler om vårdnad m.m. 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2006-02-20 Närvarande: f.d. justitierådet Staffan Magnusson, justitierådet Leif Thorsson och f.d. regeringsrådet Karl-Ingvar Rundqvist. Nya regler om vårdnad

Läs mer

Juridisk Publikation

Juridisk Publikation Juridisk Publikation stockholm - uppsala - lund - göteborg - umeå Erik Svensson Fleras deltagande i sexualbrott som kvalifikationsgrund Särtryck ur häfte 1/2017 Nummer 1/2017 JURIDISK PUBLIKATION 1/2017

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 31 januari 2012 B 5566-11 KLAGANDE Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm MOTPART CLR SAKEN Snatteri ÖVERKLAGADE AVGÖRANDET Hovrätten för

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (5) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 22 oktober 2009 B 3265-08 KLAGANDE KÅ Ombud och offentlig försvarare: Advokat MN MOTPART Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm SAKEN Olaga

Läs mer

Yttrande av Centerkvinnorna över betänkandet Ett starkare skydd för den sexuella integriteten (SOU 2016:60)

Yttrande av Centerkvinnorna över betänkandet Ett starkare skydd för den sexuella integriteten (SOU 2016:60) Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Diarienummer: Ju2016/06811/L5 Yttrande av Centerkvinnorna över betänkandet Ett starkare skydd för den sexuella integriteten (SOU 2016:60) Sammanfattning Centerkvinnorna

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 26 september 2014 B 1296-14 KLAGANDE COC Ombud och offentlig försvarare: Advokat JR MOTPART Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm SAKEN

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (9) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 17 juni 2011 B 193-10 KLAGANDE TB Ombud och offentlig försvarare: Advokat PB MOTPART Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm SAKEN Barnpornografibrott

Läs mer

Överklagande av en hovrättsdom grov våldtäkt m.m.

Överklagande av en hovrättsdom grov våldtäkt m.m. Överklagande Sida 1 (7) Datum 2015-10-05 Byråchefen Hedvig Trost Högsta domstolen Box 2066 103 12 Stockholm Överklagande av en hovrättsdom grov våldtäkt m.m. Klagande Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 3 juni 2008 B 301-08 KLAGANDE FS Ombud och offentlig försvarare: Advokat JÅ MOTPART Riksåklagaren Box 5553 114 85 STOCKHOLM SAKEN Narkotikabrott

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 16 mars 2015 T 5670-13 KLAGANDE MH Ombud och målsägandebiträde: Advokat SL MOTPART SG Ombud: Advokat FH SAKEN Skadestånd ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE

Läs mer

Fattas informationskampanj. Throw Back Thursday (#tbt) med fokus på sexualbrottslagstiftningen

Fattas informationskampanj. Throw Back Thursday (#tbt) med fokus på sexualbrottslagstiftningen Fattas informationskampanj Throw Back Thursday (#tbt) med fokus på sexualbrottslagstiftningen Den svenska sexualbrottslagstiftningen genom tiderna Historiskt sett har våldtäkt inte betraktats som ett

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (11) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 5 december 2012 B 5579-11 KLAGANDE DA Ombud och offentlig försvarare: Advokat ES MOTPART Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm SAKEN

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 1 november 2016 B 3667-15 KLAGANDE ETK Ombud och offentlig försvarare: Advokat GF MOTPART Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm SAKEN

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (10) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 11 juni 2019 B 6195-18 PARTER Klagande R-MW Ombud och offentlig försvarare: Advokat SB Motpart Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (8) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 10 december 2007 B 4554-06 KLAGANDE DM Ombud och offentlig försvarare: Advokat CH MOTPART Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm SAKEN

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (12) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 12 maj 2017 B 2590-16 KLAGANDE 1. Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm 2. FL Företrädd av åklagaren MOTPART WBF Ombud och offentlig

Läs mer

Kommittédirektiv. En översyn av narkotikabrotten och narkotikasmugglingsbrotten. Dir. 2013:62. Beslut vid regeringssammanträde den 30 maj 2013

Kommittédirektiv. En översyn av narkotikabrotten och narkotikasmugglingsbrotten. Dir. 2013:62. Beslut vid regeringssammanträde den 30 maj 2013 Kommittédirektiv En översyn av narkotikabrotten och narkotikasmugglingsbrotten Dir. 2013:62 Beslut vid regeringssammanträde den 30 maj 2013 Sammanfattning En särskild utredare ska överväga och föreslå

Läs mer

N./. Riksåklagaren angående rån m.m.

N./. Riksåklagaren angående rån m.m. SVARSSKRIVELSE Sida 1 (10) Ert datum Er beteckning Byråchefen Stefan Johansson B 1857-08 Högsta domstolen Box 2066 103 12 STOCKHOLM N./. Riksåklagaren angående rån m.m. Högsta domstolen har förelagt mig

Läs mer

Överklagande av en hovrättsdom grov våldtäkt mot barn m.m. (påföljden)

Överklagande av en hovrättsdom grov våldtäkt mot barn m.m. (påföljden) Rättsavdelningen Sida 1 (6) Byråchefen My Hedström 2018-10-11 Datum Högsta domstolen Box 2066 103 12 Stockholm Överklagande av en hovrättsdom grov våldtäkt mot barn m.m. (påföljden) Klagande Riksåklagaren

Läs mer

AK./. riksåklagaren ang. grovt sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning m.m.

AK./. riksåklagaren ang. grovt sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning m.m. SVARSSKRIVELSE Sida 1 (6) Datum 2014-11-18 Ert datum Er beteckning Byråchefen My Hedström 2014-08-13 B 5810-13 Högsta domstolen Box 2066 103 12 STOCKHOLM AK./. riksåklagaren ang. grovt sexuellt utnyttjande

Läs mer

1 Utkast till lagtext

1 Utkast till lagtext 1 Utkast till lagtext Regeringen har följande förslag till lagtext. 1.1 Förslag till lag om ändring i brottsbalken Härigenom föreskrivs i fråga om brottsbalken 1 dels att 6 kap. 3 ska upphöra att gälla,

Läs mer

Överklagande av en hovrättsdom grov våldtäkt mot barn m.m.

Överklagande av en hovrättsdom grov våldtäkt mot barn m.m. Rättsavdelningen Sida 1 (9) Byråchefen My Hedström 2018-04-10 Datum Högsta domstolen Box 2066 103 12 Stockholm Överklagande av en hovrättsdom grov våldtäkt mot barn m.m. Klagande Riksåklagaren Box 5553

Läs mer

Förslag till ny bestämmelse om våldtäkt

Förslag till ny bestämmelse om våldtäkt Datum Dnr 2001-09-21 672-2001 Justitiedepartementet 103 33 STOCKHOLM Remissyttrande över Sexualbrotten - Ett ökat skydd för den sexuella integriteten och angränsande frågor (SOU 2001:14) Sammanfattning

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2003-01-28

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2003-01-28 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2003-01-28 Närvarande: justitierådet Nina Pripp, regeringsrådet Bengt-Åke Nilsson, f.d. kammarrättspresidenten Jan Francke. Enligt en lagrådsremiss den 19

Läs mer

Kommittédirektiv. Stärkt skydd för transpersoner och översyn av vissa termer. Dir. 2014:115. Beslut vid regeringssammanträde den 31 juli 2014

Kommittédirektiv. Stärkt skydd för transpersoner och översyn av vissa termer. Dir. 2014:115. Beslut vid regeringssammanträde den 31 juli 2014 Kommittédirektiv Stärkt skydd för transpersoner och översyn av vissa termer Dir. 2014:115 Beslut vid regeringssammanträde den 31 juli 2014 Sammanfattning En särskild utredare ska överväga om det straffrättsliga

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2017-06-15 Närvarande: F.d. justitieråden Severin Blomstrand och Annika Brickman samt justitierådet Svante O. Johansson. Ett starkt straffrättsligt skydd

Läs mer

Fattas informationskampanj. Throw Back Thursday (#tbt) med fokus på sexualbrottslagstiftningen

Fattas informationskampanj. Throw Back Thursday (#tbt) med fokus på sexualbrottslagstiftningen Fattas informationskampanj Throw Back Thursday (#tbt) med fokus på sexualbrottslagstiftningen Den svenska sexualbrottslagstiftningen genom tiderna Historiskt sett har våldtäkt inte betraktats som ett

Läs mer

JK./. riksåklagaren ang. sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning

JK./. riksåklagaren ang. sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning SVARSSKRIVELSE Sida 1 (5) Datum 2014-11-17 Ert datum Er beteckning Byråchefen My Hedström 2014-09-22 B 2648-14 Högsta domstolen Box 2066 103 12 STOCKHOLM JK./. riksåklagaren ang. sexuellt utnyttjande av

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2012-03-13. Närvarande: F.d. justitieråden Inger Nyström och Dag Victor samt justitierådet Lennart Hamberg.

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2012-03-13. Närvarande: F.d. justitieråden Inger Nyström och Dag Victor samt justitierådet Lennart Hamberg. 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2012-03-13 Närvarande: F.d. justitieråden Inger Nyström och Dag Victor samt justitierådet Lennart Hamberg. Kränkande fotografering Enligt en lagrådsremiss

Läs mer

Överklagande av en hovrättsdom köp av sexuell handling av barn m.m.

Överklagande av en hovrättsdom köp av sexuell handling av barn m.m. Rättsavdelningen Sida 1 (6) Byråchefen My Hedström 2015-06-16 Datum Högsta domstolen Box 2066 103 12 Stockholm Överklagande av en hovrättsdom köp av sexuell handling av barn m.m. Klagande Riksåklagaren

Läs mer

Överklagande av en hovrättsdom grov våldtäkt mot barn m.m.

Överklagande av en hovrättsdom grov våldtäkt mot barn m.m. Överklagande Sida 1 (9) Datum 2016-03-21 Byråchefen Hedvig Trost Högsta domstolen Box 2066 103 12 Stockholm Överklagande av en hovrättsdom grov våldtäkt mot barn m.m. Klagande Riksåklagaren Box 5553 114

Läs mer

Inledning. Integritetsskydd - utkast till lagtext och författningskommentar till en mer specificerad bestämmelse Promemorians innehåll

Inledning. Integritetsskydd - utkast till lagtext och författningskommentar till en mer specificerad bestämmelse Promemorians innehåll PM 71 2011-03-07 Yttrandefrihetskommittén Ju 2003:04 Göran Lambertz, ordförande goran.lambertz@dom.se 08 561 666 13 070 31 288 31 Integritetsskydd - utkast till lagtext och författningskommentar till en

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (13) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 11 juni 2018 B 3924-17 PARTER Klagande NEM Ombud och offentlig försvarare: Advokat BGH Motpart Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Närvarande: F.d. justitierådet Dag Victor samt justitieråden Lennart Hamberg och Per Virdesten.

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Närvarande: F.d. justitierådet Dag Victor samt justitieråden Lennart Hamberg och Per Virdesten. 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2012-06-08 Närvarande: F.d. justitierådet Dag Victor samt justitieråden Lennart Hamberg och Per Virdesten. Samverkan för att förebygga ungdomsbrottslighet

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (14) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 7 mars 2006 B 3998-05 KLAGANDE OCH MOTPARTER 1. Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm 2. NA Ombud och offentlig försvarare: Advokat GP

Läs mer

Överklagande av hovrättsdom rån m.m.

Överklagande av hovrättsdom rån m.m. ÖVERKLAGANDE Sida 1 (5) Byråchefen Stefan Johansson Ert datum Er beteckning Högsta domstolen Box 2066 103 12 STOCKHOLM Överklagande av hovrättsdom rån m.m. Klagande Riksåklagaren Box 5553 114 85 STOCKHOLM

Läs mer

Våldtäkt ett rättsligt perspektiv

Våldtäkt ett rättsligt perspektiv Utdrag ur NCK-rapport 2010:02 / ISSN 1654-7195 ANTOLOGI Sju perspektiv på våldtäkt Våldtäkt ett rättsligt perspektiv Petter Asp Våldtäkt ett rättsligt perspektiv Petter Asp Inledning Ingen annan brottstyp

Läs mer

Överklagande av en hovrättsdom sexuellt övergrepp mot barn m.m.

Överklagande av en hovrättsdom sexuellt övergrepp mot barn m.m. Överklagande Sida 1 (12) Datum 2014-11-24 Byråchefen Hedvig Trost Högsta domstolen Box 2066 103 12 Stockholm Överklagande av en hovrättsdom sexuellt övergrepp mot barn m.m. Klagande Riksåklagaren Box 5553

Läs mer

Stalkning ett allvarligt brott (SOU 2008:81)

Stalkning ett allvarligt brott (SOU 2008:81) SVEA HOVRÄTT YTTRANDE 2009-02-06 Stockholm Dnr 658-08 Justitiedepartementet Kriminalpolitiska enheten 103 33 Stockholm Stalkning ett allvarligt brott (SOU 2008:81) 1. Ny lag om kontaktförbud Behov av en

Läs mer

Integritetsskydd Dag Victors förslag till lagtext

Integritetsskydd Dag Victors förslag till lagtext PM 101 2011-12-12 Yttrandefrihetskommittén Ju 2003:04 Göran Lambertz, ordförande Integritetsskydd Dag Victors förslag till lagtext 1 Inledning Vid det senast kommittésammanträdet, den 23 november, diskuterades

Läs mer

Kvalificerad sexuell handling

Kvalificerad sexuell handling Örebro Universitet Institutionen för juridik, psykologi och socialt arbete Juristprogrammet Examensarbete 30 hp Kvalificerad sexuell handling - med samlag som jämförelsenorm Författare: Andrea Marunga

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (8) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 17 december 2015 B 2351-15 KLAGANDE DKN Ombud och offentlig försvarare: Advokat BÅ MOTPARTER 1. Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS. Ombud och offentlig försvarare: Advokat BN. ÖVERKLAGADE AVGÖRANDET Svea hovrätts dom i mål B

HÖGSTA DOMSTOLENS. Ombud och offentlig försvarare: Advokat BN. ÖVERKLAGADE AVGÖRANDET Svea hovrätts dom i mål B Sida 1 (5) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 11 juni 2010 B 5521-09 KLAGANDE SKYA Ombud och offentlig försvarare: Advokat BN MOTPART Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm SAKEN Brukande

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (8) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 9 mars 2012 B 4468-11 KLAGANDE KP Ombud och offentlig försvarare: Advokat PS MOTPART Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm SAKEN Grovt

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 5 juni 2013 B 1612-12 KLAGANDE LB Ombud och offentlig försvarare: Advokat PS MOTPART Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm SAKEN Olovlig

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM 1 Aktbilaga 27 HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 29 november 2010 B 1720-10 KLAGANDE Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm MOTPART Muhittin Tekeli, 621265-2413 Medborgare i Turkiet

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i brottsbalken; SFS 2005:90 Utkom från trycket den 15 mars 2005 utfärdad den 3 mars 2005. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om brottsbalken dels att

Läs mer

Rättelse/komplettering

Rättelse/komplettering HÖGSTA DOMSTOLEN Enhet 1 JS 04 Mål nr B 3480-14 Rättelse/komplettering Dom, 2015-12-14 Rättelse, 2015-12-16 Beslutat av: justitierådet Ella Nyström Högsta domstolen har rättat ordet straffminimum till

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (9) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 14 juni 2016 B 2095-15 KLAGANDE Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm MOTPART SS Ombud och offentlig försvarare: Advokat PA SAKEN Grovt

Läs mer

Klagande Riksåklagaren, Box 5557, STOCKHOLM. Motpart David B Ombud och offentlig försvarare: Advokaten Jan T Saken Våldtäkt mot barn

Klagande Riksåklagaren, Box 5557, STOCKHOLM. Motpart David B Ombud och offentlig försvarare: Advokaten Jan T Saken Våldtäkt mot barn Sida 1 (5) Överåklagare Nils Rekke Ert datum Er beteckning Högsta domstolen Box 2033 103 12 STOCKHOLM Klagande Riksåklagaren, Box 5557, 114 85 STOCKHOLM Motpart David B Ombud och offentlig försvarare:

Läs mer

SEX & SAMTYCKE ETT ÅTERBESÖK 1

SEX & SAMTYCKE ETT ÅTERBESÖK 1 SEX & SAMTYCKE ETT ÅTERBESÖK 1 Petter Asp Professor i straffrätt vid Stockholms universitet Åter kan vi se hur frågan om samtycke till sex debatteras i TV, radio, tidningar och inte minst på sociala medier.

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 11 juli 2017 T 3590-16 KLAGANDE Gjensidige Forsikring ASA Norge, svensk filial, 516407-0384 Box 3031 103 61 Stockholm Ombud: Advokat RS

Läs mer

Ett starkare skydd för den sexuella integriteten (SOU 2016:60)

Ett starkare skydd för den sexuella integriteten (SOU 2016:60) 1 DNR LiU-2017-00346 1(6) Justitiedepartementet 103 33 STOCKHOLM Remissvar Ett starkare skydd för den sexuella integriteten (SOU 2016:60) Betänkande av 2014 års sexualbrottskommitté (Dnr Ju2016/06811/L5)

Läs mer

Överklagande av en hovrättsdom sexuellt ofredande

Överklagande av en hovrättsdom sexuellt ofredande Överklagande Sida 1 (8) Datum 2016-05-26 Byråchefen Hedvig Trost Högsta domstolen Box 2066 103 12 Stockholm Överklagande av en hovrättsdom sexuellt ofredande Klagande Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2003-02-26 Närvarande: f.d. justitierådet Hans Danelius, regeringsrådet Gustaf Sandström, justitierådet Dag Victor. Enligt en lagrådsremiss den 13 februari

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 8 november 2017 B 6041-16 PARTER Klagande KA Ombud och offentlig försvarare: Advokat CO Motpart Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (11) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 14 december 2018 B 5253-17 PARTER Klagande ES Ombud och offentlig försvarare: Advokat AP Motpart Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm

Läs mer

Sida 1 (7) Riksåklagarens kansli Datum Dnr Rättsavdelningen 2012-09-03 ÅM-A 2012/1292. Ert datum

Sida 1 (7) Riksåklagarens kansli Datum Dnr Rättsavdelningen 2012-09-03 ÅM-A 2012/1292. Ert datum Sida 1 (7) Ert datum Straffmätning i narkotikamål rättsläget i september 2012 Högsta domstolen har i 12 under 2011 och 2012 meddelade domar gällande narkotikabrott gjort generella uttalanden i fråga om

Läs mer

Frivillighetens betydelse vid gränsdragningen mellan våldtäkt mot barn och sexuellt utnyttjande av barn Josefin Ajemark

Frivillighetens betydelse vid gränsdragningen mellan våldtäkt mot barn och sexuellt utnyttjande av barn Josefin Ajemark JURIDISKA INSTITUTIONEN Stockholms universitet Frivillighetens betydelse vid gränsdragningen mellan våldtäkt mot barn och sexuellt utnyttjande av barn Josefin Ajemark Examensarbete med praktik i straffrätt

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 25 juni 2013 B 2360-12 KLAGANDE MA Ombud och offentlig försvarare: Advokat KS MOTPART Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm SAKEN Häleri

Läs mer

BARNKONVENTIONENS GENOMSLAG I BROTTMÅLSPROCESSEN

BARNKONVENTIONENS GENOMSLAG I BROTTMÅLSPROCESSEN BARNKONVENTIONENS GENOMSLAG I BROTTMÅLSPROCESSEN Barn som utsatts för våld inom familjen Kartläggning av brottmålsavgöranden från tingsrätt. Malou Andersson och Anna Kaldal Juridiska institutionen, Stockholms

Läs mer

Överklagande av en hovrättsdom mord m.m.

Överklagande av en hovrättsdom mord m.m. Rättsavdelningen Sida 1 (5) Byråchefen My Hedström 2017-01-19 Datum Högsta domstolen Box 2066 103 12 Stockholm Överklagande av en hovrättsdom mord m.m. Klagande Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm

Läs mer

Min inställning Jag bestrider ändring av hovrättens dom.

Min inställning Jag bestrider ändring av hovrättens dom. Svarsskrivelse Sida 1 (7) Datum Rättsavdelningen 2013-01-10 ÅM 2012/8372 Ert datum Er beteckning Byråchefen Hedvig Trost (010-5625026) 2012-12-06 B 2360-12 Rotel 35 Högsta domstolen Box 2066 103 12 Stockholm

Läs mer

Stockholm den 19 oktober 2015

Stockholm den 19 oktober 2015 R-2015/1084 Stockholm den 19 oktober 2015 Till FAR Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 2 juli 2015 beretts tillfälle att avge yttrande över Nordiska Revisorsförbundets förslag till Nordisk standard

Läs mer

Remissyttrande avseende promemorian Livstidsstraff för mord (Ds 2017:38) Svårigheterna med att skriva en regel utifrån 2014 års riksdagsbeslut

Remissyttrande avseende promemorian Livstidsstraff för mord (Ds 2017:38) Svårigheterna med att skriva en regel utifrån 2014 års riksdagsbeslut Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Ju2017/06954/L5 Remissyttrande avseende promemorian Livstidsstraff för mord (Ds 2017:38) Malmö tingsrätt har anmodats att yttra sig över rubricerad promemoria och

Läs mer

Yttrande över betänkandet Vägen till självkörande fordon - introduktion (SOU 2018:16)

Yttrande över betänkandet Vägen till självkörande fordon - introduktion (SOU 2018:16) YTTRANDE 1 (5) Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över betänkandet Vägen till självkörande fordon - introduktion (SOU 2018:16) (N2018/01630/MRT) Svea hovrätt har beretts tillfälle att yttra

Läs mer

Överklagande av en hovrättsdom våldtäkt (påföljden)

Överklagande av en hovrättsdom våldtäkt (påföljden) Rättsavdelningen Sida 1 (5) Byråchefen My Hedström 2016-03-04 Datum Högsta domstolen Box 2066 103 12 Stockholm Överklagande av en hovrättsdom våldtäkt (påföljden) Klagande Riksåklagaren Box 5553 114 85

Läs mer