STORFORS KOMMUN KALLELSE. Datum Ersättare FÖR KÄNNEDOM. Ledamöterna i Kommunstyrelsens ledningsutskott kallas till sammanträde.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "STORFORS KOMMUN KALLELSE. Datum 2015-03-03. Ersättare FÖR KÄNNEDOM. Ledamöterna i Kommunstyrelsens ledningsutskott kallas till sammanträde."

Transkript

1 STORFORS KOMMUN Datum Ersättare FÖR KÄNNEDOM KALLELSE Ledamöterna i Kommunstyrelsens ledningsutskott kallas till sammanträde. Tid: Måndagen den 9 mars 2015 kl Plats: Sammanträdesrum Kerimäki, Kommunhuset Storfors. Ärenden Sid Paragraf 1 Företagsbesök. - 2 Val av protokollsjusterare samt tid och plats för justering. - 3 Godkännande/komplettering av föredragningslistan. - 4 Meddelanden. 5 Verksamhetens anmälningsärenden. 6 Årsredovisning, bokslut Budget Handlingar redovisas på sammanträdet Handlingar redovisas på sammanträdet Ingela Bergare Ingela Bergare 8 Rehabiliteringspolicy. Daniel Bekking 9 Överenskommelse om Bestämmelser för studentmedarbetare. Daniel Bekking

2 Ärenden Sid Paragraf 10 Ändrade öppettider på biblioteket. Olle Rodéhn 11 Öppethållande på biblioteket sommaren Rapport ESF-projekt Mobilisering för ungas etablering. KS 192/14 Patricia Henriksson Mårten Axnér 13 Instruktion till bolagsstämma Storfors Mark och Industri AB. Mikael Jareke 14 Medborgarförslag: Kvälls- och nattöppet inom barnomsorgen i Storfors kommun. 15 Nytt särskilt boende. 16 Placering av nytt särskilt boende. 17 Detaljplaneändring för Koltorp 1: Köp av aktier i Renhållningsbolaget i Mellansverige AB. 19 Bolagsordning Renhållningsbolaget i Mellansverige AB. 20 Val av styrelseledamöter i Renhållningsbolaget i Mellansverige AB. 21 Förslag på åtgärdsprogram för Västerhavets vattendistrikt Tjänstgöring vid ordinarie befattningshavares korttidsfrånvaro. 23 Utökning av tjänst inom teknisk drift, fastighetsskötare, 25%, till HVBhemmet.

3 Ärenden Sid Paragraf 24 Anställning av biblioteksassistent, 75%, tillsvidareanställning. 25 Anställning av sjuksköterska, 100%, vikariat. 26 Anställning av feriehandledare, 100%, tidsbestämd. 27 Utökning av tjänst som lokalvårdare sysselsättningsgrad från 28% till 30,5%, tidsbestämd anställning. 28 Anställning av undersköterska, 100%, tillsvidareanställning, boende. 29 Anställning av undersköterska, 100%, vikariat inom hemtjänst. 30 Anställning av 2 undersköterskor, 100% och 80%, tillsvidareanställning, hemtjänst. 31 Anställning av assistent, 80%, tillsvidareanställning. 32 Anställning av 1:e socialsekreterare, 100%, tillsvidareanställning. 33 Anställning av enhetschef för LSSverksamheten, 100%, tillsvidareanställning. 34 Anställning av enhetschef för särskilda boenden, 100%, tillsvidareanställning. 35 Anställning av enhetschef för hemtjänst, 100%, vikariat. 36 Anställning av socialsekreterare, 100%, tillsvidareanställning.

4 Ärenden Sid Paragraf 37 Aktuella frågor. - Hans Jildesten ordförande

5

6

7 STORFORS KOMMUN TJÄNSTEUTLÅTANDE Handläggare: Daniel Bekking Dnr: KSLU, KS Antagande av rehabiliteringspolicy Storfors kommun Bakgrund Arbetsgivaren och de fackliga organisationerna har i samverkan utarbetat förslag till rehabiliteringspolicy för Storfors kommun. Förslag till beslut KSLU och KS föreslås besluta att anta bifogat förslag till rehabiliteringspolicy för Storfors kommun. Daniel Bekking Personalchef

8 Rehabiliteringspolicy Storfors kommun DEFINITIONER Rehabilitering är ett samlingsbegrepp för alla medicinska, psykologiska, sociala och arbetslivsinriktade åtgärder som syftar till att en medarbetare som har drabbats av sjukdom ska få tillbaka sin arbetsförmåga. Med arbetslivsinriktad rehabilitering avses de insatser som görs för att den sjukskrivne skall kunna återgå i arbete. MÅL Storfors kommuns rehabiliteringspolicy syftar till att anställda skall återvinna sin arbetsförmåga och kunna återvända och om möjligt stanna inom sitt ursprungliga yrkesområde. GRUNDLÄGGANDE REGLER Arbetsmiljölagstiftningen och Arbetsmiljöverkets föreskrifter ålägger arbetsgivaren ansvaret för att en organiserad anpassnings- och rehabiliteringsverksamhet bedrivs på arbetsplatsen. Detta innebär bland annat att arbetsgivaren skall uppmärksamma ohälsa bland de anställda och vidta åtgärder i förebyggande och rehabiliterande syfte. Anpassningar av arbetsförhållanden regleras i AFS 1994:1. I vissa fall kan det vara nödvändigt att försöka bereda en anställd andra och mer lämpliga arbetsuppgifter, i första hand inom ramen för anställningen, enligt SKL Cirkulär; 14:44. FÖRHÅLLNINGSSÄTT I Storfors kommun tar vi ansvar för rehabilitering av våra anställda på ett tydligt och medmänskligt sätt. Vår ambition är att ta tillvara den anställdes kunskaper och förutsättningar att utföra olika arbetsuppgifter inom verksamheten. Detta gör vi genom att: aktivt arbeta för att minska sjukfrånvaro ge alla medarbetare en identitet i arbetslivet där balansen i tillvaron behålls, trots sjukdom och sjukskrivning genom tidigare insatser undvika sjukskrivningar/hjälpa sjukskrivna tillbaka till arbete verka för ett bra samarbete med berörda myndigheter arbeta tillsammans med individen och ha ett bra samarbete med alla berörda parter 1(3)

9 Rehabiliteringsarbetet påbörjas under sjukskrivningstiden genom att arbetsledning och arbetskamrater håller kontakt med den som är sjuk och förbereder hennes/ hans återkomst till arbetet. Anställda som är sjukskrivna bör själva bidra till att kontakten med arbetsgivaren upprätthålls. Exempel på rehabiliteringsinsatser kan vara omfördelning av arbetsuppgifter (tillfälligt eller permanent), förändring av arbetsorganisationen, anpassad arbetstid eller inköp av speciell utrustning. ANSVAR Chefen Närmaste chef är nyckelperson i rehabiliteringsarbetet. Hon/han ansvarar för att aktivt följa upp tidiga tecken på ohälsa och vidta nödvändiga åtgärder inom ramen för arbetsgivaren ansvar. Chefen skall även informera medarbetaren om dennes rätt att ha med facklig representant eller annan stödperson vid möten i rehabiliteringsprocessen. Närmaste chef ansvarar för att göra kommunens rehabiliteringspolicy känd hos medarbetarna samt ansvarar för att rehabiliteringsinsatser aktualiseras. Den anställde Den anställde är skyldig att efter bästa förmåga delta aktivt i rehabiliteringsarbetet och så långt det är möjligt hålla kontakt med arbetsplatsen. Den anställde ansvarar för att lämna sjukanmälan och uppvisa läkarintyg. Arbetsledningen behöver t.ex. få veta hur sjukdomstillståndet påverkar arbetsförmågan. Det innebär att den anställde skall lämna de upplysningar som behövs till sin arbetsgivare för att klarlägga den anställdes behov av rehabilitering Om medarbetaren inte aktivt deltar i anpassningen/ rehabiliteringen, kan det i förlängningen utgöra saklig grund för uppsägning på grund av personliga skäl. Personalavdelningen Följer utvecklingen inom rehabiliteringsområdet - externt och internt - och bistår med råd och stöd. Samordnar även eventuella omplaceringar och arbetsträning. Svarar för information och utbildning. Företagshälsovården Medverkar vid behov för tidig diagnostik av sjukdomstillstånd och för upprättande av behandlingsplan samt förebyggande åtgärder inriktade mot yrkesanpassad rehabilitering. Vid bedömning av arbetsförmåga krävs en arbetsförmågebedömning, ett läkarintyg är inte tillräckligt underlag. Fackliga organisationer Skall aktivt verka enligt intentionerna i rehabiliteringspolicyn. Skyddskommittén Skyddskommittén är ansvarig för att denna rehabiliteringspolicy årligen följs upp. Befogenheter 2(3)

10 Delegeras från högre chef. Om befogenhet saknas i viss fråga förs denna till närmast högre chef. TYSTNADSPLIKT Tystnadsplikt enligt arbetsmiljölagen Enligt arbetsmiljölagen gäller tystnadsplikt för anställdas hälsotillstånd och för uppgifter om anställdas personliga förhållanden som rör ärende om omplacering. Tystnadsplikt enligt sjuklönelagen En personalhandläggare, lönekontorist eller någon annan som i sitt arbete har information om en arbetstagares hälsotillstånd eller personliga förhållanden har tystnadsplikt tom detta. Tystnadsplikt enligt socialtjänstlagen Tystnadsplikt enligt socialtjänstlagen innebär att den som är anställd vid t.ex. en förskola eller inom äldreomsorg eller på annat sätt är verksam inom dessa är skyldig att följa socialtjänstlagens bestämmelser om tystnadsplikt. Tystnadsplikt enligt Offentlighets- och sekretesslagen I Offentlighets- och sekretesslagen finns bestämmelser om sekretess med hänsyn till enskildas personliga förhållanden. ATT TÄNKA PÅ Stöd en snabb återgång till arbetet Ta tidigt initiativ till rehabiliteringsutredning Var angelägen om att rehabiliterings har hög kvalitet Samverka med berörda parter Sätt upp mål och delmål för rehabiliterande insatser Klargör vem som ansvarar för vad Följ upp och utvärdera genomförda planer/åtgärder Dokumentera insatserna Chefen ska erbjuda den sjukskrivne att ta del av aptprotokoll, bjudas in till arbetsplatsträffar samt delta på julbord etc. 3(3)

11 STORFORS KOMMUN TJÄNSTEUTLÅTANDE Handläggare: Daniel Bekking Dnr: KSLU, KS Antagande av Överenskommelse om Bestämmelser för studentmedarbetare Bakgrund Avtalet syftar till att stärka övergången från studier till arbete och stimulera för framtida kompetensförsörjning. Avtalet kan tillämpas för personer som studerar vid universitet, högskola eller eftergymnasial utbildning. Avtalet löper tillsvidare med fem månaders ömsesidig uppsägningstid. Anställning som studentmedarbetare utgör en terminsvis tidsbegränsad anställning med i genomsnitt högst 15 timmars arbetstid per vecka och studentmedarbetaren ska tilldelas en mentor. Beslutsunderlag Sveriges Kommuner och Landsting cirkulär 14:60 Överenskommelse om Bestämmelser för studentmedarbetare. Tjänsteutlåtande från personalchef Daniel Bekking, Förslag till beslut KSLU och KS föreslås besluta: att anta Lokalt kollektivavtal Bestämmelser för studentmedarbetaravtal som lokalt kollektivavtal med den utformning och det innehåll som framgår av bilaga 2 i Överenskommelse om Bestämmelser för studentmedarbetare som centrala parter träffat den 11 december 2014, och att lämna protokollsutdrag över beslutet till de berörda arbetstagarorganisationer som begär det. Daniel Bekking Personalchef

12 Sveriges Kommuner och Landsting PACTA STORFORS KOMMUN l 3 1 (2) CIRKULÄR 14:60 Diarienr:... ~{:>._~Q.i.?.~..?..3J.... Avdelningen för arbetsgivarpolitik Phia Moberg Sandra Bergendorff Kommunstyrelsen Landstingsstyrelsen Regionstyrelsen Medlem i Pacta Arbetsgivarpolitik Överenskommelse om Bestämmelser för studentmedarbetare Detta cirkulär innehåller rekommendation till beslut Sveriges Kommuner och Landsting och Arbetsgivarrorbundet Pacta träffade den 11 december 2014 överenskommelse om bestämmelser får studentmedarbetare med OFRs fårbundsområde Allmän kommunal verksamhet jämte i fårbundsområdet ingående organisationer och AkademikerAlliansen och till AkademikerAlliansen anslutna riksorganisationer. Överenskommelsen innehåller fårhandlingsprotokoll och tillhörande bilagor. I den bifogade redogörelsetexten till detta cirkulär finns en fylligare redovisning av överenskommelsens innehåll. Nedan fåljer en kort redovisning i punktform av överenskommelsen. Avtalet löper tillsvidare med fem månaders ömsesidig uppsägningstid. Avtalet kan enbart sägas upp med verkan från l april varj e år. Avtalet syftar till att stärka övergången från studier till arbete och stimulera får framtida kompetensfårsöijning. Avtalet kan tillämpas får personer som studerar vid universitet, högskola eller eftergymnasial utbildning. Anställning som studentmedarbetare utgör en terminsvis tidsbegränsad anställning med i genomsnitt högst 15 timmars arbetstid per vecka. Studentmedarbetaren ska tilldelas en mentor. Sveriges Kommuner och Landsting Post: Stockholm, Besllk: Hornsgatan 20 Tfn: växel , Fax: Org nr , info@skl.se.

13 Sveriges Kommuner och Landsting CIRKULÄR 14: (2) Rekommendation till beslut om Bestämmelser för studentmedarbetaravtal Sveriges Kommuner och Landsting och Arbestgivarförbundet Pactas respektive styrelser rekommenderar med anledning av Överenskormnelse om Bestämmelser för studentmedarbetare, träffad den 11 december 2014, var och en av sina respektive medlermnar - kormnunenjlandstinget/regionenlkommunalfdrbundet - besluta att anta Lokalt kollektivavtal Bestämmelser för studentmedarbetaravtal som lokalt kollektivavtal med den utformning och det innehåll som framgår av bilaga 2 i Överenskormnelse om Bestämmelser för studentmedarbetare som centrala parter träffat den 11 december 2014, och att lämna protokollsutdrag över beslutet till de berörda arbetstagarorganisationer som begär det. Protokollsutdrag bifogas lämpligen det lokala kollektivavtalet så att antagandedatum framgår. Lokalt kollektivavtal utan beslut För en arbetsgivare som är medlem i Arbetsgivarförbundet Pacta, men inte är ett kommunalförbund som omfattas av ovan angivna rekormnendation, gäller Lokalt kollektivavtal om Bestämmelser för studentmedarbetare enligt bilaga 2 a utan att lokalt beslut behöver fattas. Frågor Frågor besvaras i första hand av Phia Moberg och Sandra Bergendorff, SKL. Sveriges Kommuner och Landsting Avdelningen för arbetsgivarpolitik Maria Dahlberg PhiaMoberg Bilagor: Överenskommelse Bestämmelser om studentmedarbetaravtal Redogörelse avseende avtalets innehåll

14 Redogörelsetext för Bestämmelser för studentmedarbetare Redogörelsen omfattar Överenskommelse om Bestämmelser för studentmedarbetare. Parter är Sveriges Kommuner och Landsting, Arbetsgivarförbundet Pacta samt OFRs förbundsområde Allmän kommunal verksamhet jämte i förbundsområdet ingående organisationer och AkademikerAlliansen och till AkademikerAlliansen anslutna riksorganisationer. Överenskommelsen innehåller förhandlingsprotokoll och bilagor. Bilaga 1 innehåller Bestämmelser för studentmedarbetare. Nedan redogörs för innehåll i förhandlingsprotokoll och Bilaga 1. Bilaga 2 och 2 a innehåller lokalt kollektivavtal om Bestämmelser för studentmedarbetare. Förhandlingsprotokoll Parternas avsikt Vi står inför ett framtida stort behov av nya medarbetare med högre utbildning inom kommun- och landstingssektorn. Parternas avsikt är att stärka övergången från studier till arbete genom att studentmedarbetaren får praktisk erfarenhet med en ökad arbetslivsanknytning inom området för studierna samt att entusiasmera, stimulera och motivera studerande att efter slutförda studier välja ett arbete i samma yrkesområde inom kommun, landsting, region, kommunalförbund eller Pactaföretag. Avtalet bygger på att studentmedarbetaren bedriver studier parallellt med arbetet. Det är därför centralt att arbetstiden är begränsad och förläggs i samråd med studentmedarbetaren så att arbetet inte inverkar menligt på studierna. Avtalet medger därför endast en arbetstid motsvarande högst 15 timmar i genomsnitt per vecka under en termin och det är också anledningen till att arbetsgivaren inte kan begära övertid eller mertid enligt avtalet. Allt för att möjliggöra kombination av väl fungerande studier med arbete som stödjer, och inte hindrar, goda studieresultat och slutförandet av högre studier. 1

15 Det framgår även att det ska utses en mentor till stöd för studentmedarbetaren och att denna mentor måste ges goda förutsättningar för att kunna fullfölja det uppdraget. I detta ligger att det är en mentor som har kunskap och erfarenhet, engagemang och tid till sitt förfogande. Uppföljning En central partsgemensam uppföljning kommer att göras och ska vara genomförd senast den 31 december Som centrala parter ser vi att vår gemensamma uppföljning kan komma att ta upp sådant som i vilken omfattning avtalet har tillämpats, inom vilka verksamheter studentmedarbetare har anställts och hur avtalet har tagits emot av såväl arbetsgivare som studentmedarbetare och lokala fackliga parter. Vi är också överens om att löpande och vid utvärderingen särskilt följa upp eventuella lokala avvikelser och hur dessa förhåller sig till avtalets intentioner. Det är värdefullt att uppföljning och dialog kring frågor som är kopplade till studentmedarbetaravtalet även sker löpande mellan arbetsgivaren och lokala arbetstagarorganisationer. Bestämmelser för studentmedarbetare 1 Inledning Avtalet syftar bland annat till att öka intresset bland de som idag studerar för ett kvalificerat arbete inom yrken i kommuner, landsting, region, kommunalförbund och Pactaföretag. Avtalet är tänkt att möjliggöra och underlätta för studerande vid högre utbildningar att kombinera sina studier med arbete för att på så sätt få en ökad arbetslivsanknytning. Samtidigt stärks övergången mellan slutförda studier och arbete. Parternas anser att det är väsentligt med en begränsad arbetstid för studentmedarbetare för att syftet att stärka övergången mellan slutförda studier och arbete ska kunna uppnås. 2 Tillämpningsområde Det är personer som studerar vid universitet, högskolor eller eftergymnasial utbildning som kan anställas på detta studentmedarbetaravtal. Utgångspunkten är att studentmedarbetaren bedriver heltidsstudier även om det inte är ett formellt krav för avtalets tillämpning. Det är möjligt att anställa studentmedarbetare även om det finns personer med företrädesrätt på arbetsplatsen. Tanken är dock inte att studentmedarbetare ska konkurrera i egentlig mening med personer som har företrädesrätt. Ett grundläggande syfte med anställning av studentmedarbetare är att förmedla intresse 2

16 för att ur ett långsiktigt perspektiv kunna rekrytera till och utveckla akademiker inom kommun- och landstingssektorn. 3 Befintliga lokala kollektivavtal De kollektivavtal om studentmedarbetare som redan har träffats på lokal nivå påverkas inte av detta avtal. Lokala parter som föredrar att tillämpa befintligt avtal kan fortsätta att göra det utan förändring. Skulle lokala parter som redan har träffat lokalt studentmedarbetaravtal komma fram till att de hellre vill tillämpa detta avtal kan endera part säga upp det lokala avtalet och arbetsgivaren istället anta detta avtal. 4 Anställningen m.m. Tidsbegränsad anställning Anställningen som studentmedarbetare är tidsbegränsad. Det innebär att 5 lagen om anställningsskydd (LAS) är undantagen enligt detta avtal. Notera att det är viktigt att det framgår av det enskilda anställningsavtalet att detta rör sig om en tidsbegränsad anställning med särskilda villkor som alltså vare sig är ett vikariat eller en allmän visstidsanställning. Rör det sig exempelvis om sommarvikariat är det anställningsvillkor enligt Allmänna bestämmelser (AB) eller annat tillämpligt avtal som ska användas. Anställningstid Den tidsbegränsade anställningen avser en termin i taget. Terminstiden kan variera. Mentor Arbetsgivaren ska utse en mentor för respektive studentmedarbetare. Mentors uppdrag är att förmedla sina yrkeserfarenheter och ge studentmedarbetaren bra stöd och skapa förutsättningar för ett bra inträde i arbetet. Uppdraget som mentor är viktigt och ansvarsfullt för att anställningen som studentmedarbetare ska uppfylla sitt syfte. Det finns inga formella krav på att mentorn ska ha viss erfarenhet eller särskild handledarutbildning men det är naturligtvis viktigt att personen har förutsättningar och intresse för att pedagogiskt förmedla sitt yrkeskunnande. 3

17 Avbruten tidsbegränsad anställning Anställningen som studentmedarbetare kan avslutas med 1 månads ömsesidig uppsägningstid av såväl arbetsgivaren som studentmedarbetaren utan att det behöver föreligga saklig grund. Även om det inte finns formell skyldighet att ge besked, underrättelse och varsel kan det var till fördel för studentmedarbetaren att arbetsgivaren anger varför denne vill avsluta den tidsbegränsade anställningen i förtid. Det är en del av arbetsgivarens ansvar för verksamheten och ska även ses som ett stöd för den berörde arbetstagaren i dennes fortsatta arbetsliv. Tillgodoräknande av anställningstid Anställningen tillgodoräknas inte tidsmässigt för övergång till en tillsvidareanställning enligt LAS och AB. Detta med anledning av att anställningen som studentmedarbetare är en tidsbegränsad anställning, avsteg från 5 LAS, och vare sig ett vikariat eller en allmän visstidsanställning. Tid som studentmedarbetare ger inte och tillgodoräknas inte heller tidsmässigt för företrädesrätt till återanställning som avses i 25 LAS. 5 Arbetstid Det är möjligt att variera arbetstiden över terminen exempelvis beroende på hur studierna är förlagda. Till exempel kan arbetstiden en vecka där studentmedarbetaren har tentamen uppgå till 5 timmar och en annan vecka istället upp gå till 25 timmar. Det är värdefullt att förläggningen sker i dialog med arbetstagaren och att den genomsnittliga tiden uppgår till högst 15 timmer per vecka. 6 Lön m.m. Studentmedarbetaren ersätts med timlön för sitt uppdrag. Lönen överenskommes individuellt och differentierat och ska som för övriga medarbetare stimulera till förbättringar av verksamhetens effektivitet, produktivitet och kvalitet. Arbetsgivaren kan även bestämma att lönen utges som månadslön. 7 Särskilda ersättningar Arbetsgivaren kan inte begära att studentmedarbetaren vare sig ska arbeta mereller övertid. I normalfallet bör inte heller resa ingå i arbetet. Om så ändå skulle vara fallet ersätts studentmedarbetaren enligt AB 20, 21, 23 och 24. När det gäller mer- respektive övertid så sker beräkningen på motsvarande sätt som för deltidsanställda. 4

18 Jour och beredskap kan inte bli aktuellt för studentmedarbetaren enligt detta avtal. 8 Semester Semesterlagens regler är tillämpliga för studentmedarbetare. 9 Sjukdom Studentmedarbetaren har rätt till sjuklön enligt reglerna i sjuklönelagen. 10 Enskilda angelägenheter Bestämmelsen om enskilda angelägenheter har samma innebörd som motsvarande bestämmelse i AB. Se vidare i Enskilda angelägenheter kommentaren till AB. 11 Avtalsförsäkringar m.m. Studentmedarbetaren omfattas av avtalsförsäkringar på samma sätt som övriga arbetstagare. Se vidare i Avtalsförsäkringar m.m. kommentaren till AB. 12 Pension Studentmedarbetaren omfattas av pension på samma sätt som övriga arbetstagare. 13 Intyg Då studentmedarbetarens anställning avslutas ska arbetsgivaren utfärda ett tjänstgöringsintyg med uppgift om de arbetsuppgifter som medarbetaren utfört. Om arbetsgivaren och studentmedarbetaren gjort en överenskommelse om förnyad studentmedarbetaranställning för nästkommande termin kan intyget komma att utfärdas efter det att den senare anställningen avslutas, förutsatt att arbetsgivaren och studentmedarbetaren är överens om det. Intyget ska innefatta ett omdöme om inte studentmedarbetaren särskilt undanber sig det. 5

19 14 Möjlighet till lokal avvikelse Avvikelse från bestämmelserna i detta avtal kan göras genom att berörd arbetstagarorganisation och arbetsgivaren tecknar ett lokalt kollektivavtal om annat. Öppningen syftar till att skapa möjlighet till verksamhetsanpassade lösningar, inte att förändra grunden för själva avtalet, dvs. att det avser studentmedarbetare som utför arbete i samband med, och som även i sin omfattning är förenligt med, pågående studier. Exempel på situationer som skulle kunna motivera till lokal avvikelse är om parterna vill att fler bestämmelser enligt AB ska tillämpas på studentmedarbetaren, om det finns behov att ha en anställning som från början avser ett år, dvs. två terminer (även om arbetet som avses ska utföras terminstid), om studierna är förlagda och bedrivs under sommaren. En annan situation kan vara om lokala parter finner det lämpligt att ytterligare begränsa den genomsnittliga arbetstiden till mindre än 15 timmar per termin. 6

20 STORFORS KOMMUN TJÄNSTEUTLÅTANDE Handläggare: Annica Arvidsson Dnr: KS Ändrade öppettider på biblioteket Bakgrund Bibliotekets öppettider behöver ses över utifrån den verklighet vi befinner oss i och den målsättning som finns i styrdokumentet Biblioteksplan för Storfors kommun För att uppnå målen behöver tiden omfördelas och resurser lösgöras för att möjliggöra ett förändrat arbetssätt där arbetet med kommunens alla förskolebarn kan prioriteras. I nya bibliotekslagen från 1 januari 2015 står tydligt att ett av bibliotekens viktigaste uppdrag är att ägna särskild uppmärksamhet åt barn och ungdomar för att främja språkutveckling och stimulera till läsning. Eftersom lästraditionen generellt är låg hos kommunens invånare så behöver biblioteket i ett tidigt skede, i samarbete med andra aktörer inom kommunen, jobba än mer aktivt och utåtriktat gentemot de yngre barnen för att nå upp till målen. Genom att reglera öppettiderna och öppna biblioteket klockan varje dag, ges möjlighet för förskolebarnen att besöka biblioteket innan det öppnar för allmänheten. Det ger också bibliotekspersonalen möjlighet att jobba mer uppsökande genom att tid skapas till att besöka förskolebarnen där de befinner sig; på förskolorna, Öppna Förskolan eller på BVC. Biblioteksverksamheten har under ett flertal år använt sig av besöksräknare. Under det senaste halvåret har personalen gjort en än mer specifik redovisning då det har upplevts som att det är mycket få besökare på biblioteket efter klockan Siffrorna visar tydligt att så är fallet och speciellt en av kvällarna har mycket låga besökssiffror då det i snitt är cirka sju personer som kommer till biblioteket mellan klockan och Att ha kvällsöppet endast en dag i veckan kan därför ses som relevant. Det blir också lättare för låntagarna att komma ihåg öppettiderna om biblioteket öppnar och stänger samma tid varje dag (+ långöppet till en kväll).

21 Förslag till beslut Att ändra huvudbibliotekets öppettider från 1 april 2015 enligt följande: Biblioteket öppnar klockan varje dag, har öppet till klockan fyra dagar i veckan och kvällsöppet till klockan en dag i veckan. Annica Arvidsson Biblioteksansvarig Beslutet ska skickas till: Annica Arvidsson Olle Rodéhn

22 STORFORS KOMMUN TJÄNSTEUTLÅTANDE Handläggare: Annica Arvidsson Datum: Dnr: Öppethållande på biblioteket sommaren 2015 För att klara bemanningen under bibliotekspersonalens sommarsemestrar har biblioteket under tidigare år varit stängt i 2-3 veckor. Man har dessutom haft begränsat öppethållande någon/några veckor (sommaröppettider) vissa år. Förslag för sommaren 2015 Sommaren 2015 behöver biblioteket vara stängt vecka och under perioden vecka ha följande sommaröppettider; mån-fre Sommaröppettiderna innebär inte färre öppettimmar. Annica Arvidsson Biblioteksansvarig Beslutet skickas till: Annica Arvidsson Olle Rodéhn

23

24

25 STORFORS KOMMUN TJÄNSTEUTLÅTANDE Handläggare: Mikael Jareke Dnr: Instruktion till ombud i Storfors Mark och Industri AB Kommunens ombud ska företräda kommunen vid bolagsstämma i Storfors Mark och Industri AB. Beslutsunderlag Instruktion till ombud i Storfors Mark och Industri AB (bilaga) Förslag till beslut Kommunstyrelsens ledningsutskott och Kommunstyrelsen föreslås besluta att: Uppdra till ombud att vid stämma för Storfors Mark och Industri AB företräda kommunen enligt bilagd instruktion Mikael Jareke Kommunchef

26

27 STORFORS KOMMUN TJÄNSTEUTLÅTANDE Handläggare:Ingmarie Thyr Datum: Dnr: Kommunstyrelsen Medborgarförslag: Kvälls och nattöppet inom barnomsorgen i Storfors kommun Efter undersökning om de behov som finns av kvälls och nattöppen verksamhet har det framkommit att behovet av kvällsomsorg är ca.20 barn (varav 3 finns i Bjurtjärnsområdet) som vid olika tillfällen har behov av omsorg fram till kl på vardagar. Behovet av nattomsorg samt helgomsorg är 5 respektive 4 barn oregelbundet. Det är totalt ca 20 barn som vid olika tillfällen har behov av kvällsöppen verksamhet, från Kommunen kan söka bidrag från Skolverket. Bidraget ersätter kommunens kostnad för omsorg som erbjuds under obekväm tid och som erbjuds i minst 30 timmar per barn och månad. Med obekväm tid avses vardagar mellan och samt helger. Ersättningen per barn bestäms utifrån antalet sökande. Kommunen kan söka bidrag för ett år i taget under Kostnaden för kommunen är en barnskötartjänst på ca 50 % ca 230 tkr. Kostnaden kan minska beroende på hur stort bidraget blir. I 2015 års budget finns inte medel för kostnaden att utöka öppethållandet. Beslutsunderlag Kommunfullmäktige Tjänsteutlåtande från verksamhetschef Ingmarie Thyr, Välfärdsnämndens arbetsutskott Enkätsammanställning Tjänsteutlåtande från verksamhetschef Ingmarie Thyr, Välfärdsnämndens arbetsutskott Tjänsteutlåtande från verksamhetschef Ingmarie Thyr, Välfärdsnämndens arbetsutskott Välfärdsnämnden Välfärdsnämndens arbetsutskott Välfärdsnämnden

28 Förslag till beslut Avslå medborgarförslaget. Ingmarie Thyr verksamhetschef Beslutet ska skickas till: Ingmarie Thyr Gunnel Eriksson

29

30 STORFORS KOMMUN TJÄNSTEUTLÅTANDE Handläggare: Patricia Henriksson Datum: Dnr: Kommunstyrelsen Projektgruppens förslag till nytt särskilt boende Ett boende för 40 kunder Den demografiska utvecklingen tyder på att andelen äldre kommer att öka något i Storfors inom en 15- årsperiod. Orsaken är att befolkningen lever allt längre. Läget innebär att befolkningen dels är friskare, men andelen de mest sjuka äldre ökar, som också är den frekventaste målgruppen för särskilt boende. Enligt SCB (m.fl.) kommer äldre vilja bo kvar i hemmet i större utsträckning, detta dämpar även behovet av vårdboendeplats. Däremot är förebyggande insatser i form av korttidsvistelse ett identifierat behov som påverkar platsantalet uppåt. Projektgruppen föreslår utifrån ovanstående, i korthet redovisade faktorer; ett nytt boende om 40 platser. Byggs det nya boendet enligt förslag finns det ytterligare fyra till sju platser att tillgå i Storfors kommun. Resonemanget bygger på att Smeden (16 platser) avvecklas och att Hammargården (17 platser) eller Kroppvägen 5 (20 platser) är kvar i beståndet. Åtta boende per avdelning Kommuner har ett generellt ansvar för bostadsplanering för äldre och funktionsnedsatta och detta regleras bland annat i Socialtjänstlagen (2000:453). För att möta lagkraven kan bostadens utformning och innehåll formas efter framtida behovsutveckling. Projektgruppen har således tagit reda på målgruppen och dess behov samt ekonomi-och kvalitetseffekter, kopplat till lokalutformning: Målgrupp: Andelen som drabbats en demenssjukdom har ökat med 40 % under de senaste fem åren. Fortsätter utvecklingen progressivt har varannan person över 85 år en demenssjukdom Ett framtida äldreboende bör utformas för demenssjuka, en sådan utformning utesluter givetvis inte en god vård av somatiskt sjuka. 1 Olsson, Anders, publicerad Demenssjukdom ökar när fler överlever andra svåra sjukdomar hämtad 2014,

31 Behov: Enligt Socialstyrelsens riktlinjer skall ett boende för demenssjuka vara småskaligt. Länsstyrelsen i Stockholms län anser att ett demensboende bör ha maximalt åtta boende, men att det i undantagsfall kan vara nio, när alla omständigheter som lokaler, kompetens mm är särskilt gynnsamma 2. Ekonomi och kvalitet: Vård-och omsorgspersonal och enhetschefer ger uttryck för att åtta kunder per avdelning ger bäst utfall gällande ekonomi och kvalitet. Inom projektgruppen finns även erfarenhet av schemaläggning, och där bedömningen är att åtta boende per avdelningen ger ett bra utgångsläge för bemanningsplanering. Styrgruppsmöte, Synpunkten som framkom från styrgruppen var att föreslagen utformning, 5 x 8 skall specificeras, genom exempelvis ritningar och kostnadskalkyler, i övrigt inga synpunkter på förslaget. Projektgruppens förslag är ett hus i två våningsplan, emellertid kan ritningar och kostnadsförslag vara obundet av nämnda etagefördelning. Beslutsunderlag KF , 115, inriktningsbeslut , tilldelningsbeslut till Riksbyggen, undertecknad Mikael Jareke KS , 228, beslut om att utse styrgrupp för projektering av särskilt boende. KSU , Förstudierapport, nytt särskilt boende KS , Beslutsunderlag, styrgruppen Förslag till beslut Att Gå vidare med projektgruppens förslag; särskilt boende fördelat på fem avdelningar om åtta platser genom att ta fram ritningar och kostnadskalkyler. Förslaget ryms inom ramen av samverkansprojektet mellan Riksbyggen och Storfors kommun. Patricia Henriksson Utvecklingsstrateg 2 hämtad:

32 Beslutet ska skickas till: Mikael Jareke Annika Nilsson Patricia Henriksson Hans-Bertil Hermansson Ingela Bergare Henrietta Hagman Anette Eriksson Eva Turunen

33

34

35 STORFORS KOMMUN TJÄNSTEUTLÅTANDE Handläggare: Patricia Henriksson Datum: Dnr: Kommunstyrelsen Projektgruppens förslag, placera nytt särskilt boende mittemot Kroppavägen 5 Placering mitt emot Kroppavägen 5 är en fördelaktig plats att bygga ett särskilt boende på (se bilaga Kroppav alt 1, 2). Närhet till vatten och natur är vetenskapligt bevisat att ha en hälsofrämjande inverkan på människor. Förslaget har jämförts med en central placering i Storfors, alternativen har diskuterats med intressenter, medarbetare och chefer inom verksamhetsområdet. Resultatet är samanställt i en förstudierapport som färdigställdes hösten Fyra andra platser har också studerats av projektgruppen utifrån ett planområdesperspektiv (se bilaga 1-5), dessa platser saknar närhet till vatten/sjö och delvis natur. Vidare finns praktiska omständigheter såsom, begränsad markyta och olämpligt markunderlag. Förordad plats har goda förutsättningar storleks-och underlagsmässigt. Riksbyggen med erfarenhet av liknade projektering ser möjligheter i område mittemot Kroppvägen 5: Tillbyggnation är möjligt Möjligheter till en attraktiv trädgård/utemiljö är goda Närhet till skola ger stimulans och känsla av liv och rörelse Beslutsunderlag KF , 115, inriktningsbeslut , tilldelningsbeslut till Riksbyggen, undertecknad Mikael Jareke.

36 KS , 228, beslut om att utse styrgrupp för projektering av särskilt boende. KSU , förstudierapport, nytt särskilt boende. Förslag till beslut Att byggnation av särskilt boende blir vid angiven plats mittemot Kroppvägen 5. Beslutet som sådant medför inga ökade kostnader, utan ryms inom projektavtal mellan Riksbyggen och Storfors kommun. Patricia Henriksson Kommunledning, utvecklingsstrateg Beslutet ska skickas till: Mikael Jareke Annika Nilsson Patricia Henriksson Hans-Bertil Hermansson Ingela Bergare Henrietta Hagman Anette Eriksson Eva Turunen

37

38

39

40

41

42

43

44

45

46

47

48

49

50 STORFORS KOMMUN TJÄNSTEUTLÅTANDE Handläggare: Patricia Henriksson Datum: Dnr: Kommunstyrelsen Projektgruppens förslag, initiera detaljplaneändring för Koltorp 1:18 Storfors kommun vill initiera en detaljplaneändring som avser angett område i detaljplanen, Koltorp 1:18 (bilaga Kroppav alt 1, 2 ). Området är beläget mittemot Kroppavägen 5. Syftet är att sedan pröva detaljplaneändring och slutligen pröva möjligheten till uppförande av särskilt boende via bygglovsansökan. Marken ägs av Storfors kommun och anges som parkmark i planbestämmelsen. Området Det föreslagna område som omfattas av detaljplaneändring är beläget 1,5 km norr om Storfors centrum. Det föreslagna området ligger öster om sjön Mögsjön. Närmast Mögsjön finns gräs- och lövträdsvegetation och anges som naturområde i planen. Två skolbyggnader, bostadshus, idrottshall och snickeriverksamhet är bebyggelser inom planområdet. Syftet Parkmark som i dag redovisas i planbestämmelsen medger inte bostadsbyggnation. En detaljplaneprocess behövs till, därefter en bygglovsansökan och slutligen kan ett särskilt boende uppföras. Behov av denna typ av kommunal verksamhet är föranlett av identifierad demografisk utveckling för målgruppen, säkerställa att lagrum efterlevs inom verksamhetsområdet för kund och personal, samt kvalitetssäkra ändamålsenliga lokaler. Syftet är att ge en övergripande uppfattning av området, och vilken del av planen som avses ingå i ett detaljplanearbete. Avgränsat område redovisas i två versioner (bilaga Kroppav alt 1, 2), en eventuell detaljplaneprocess och dess beslut preciserar en exaktare yta.

51 Beslutsunderlag KF , 115, inriktningsbeslut , tilldelningsbeslut till Riksbyggen, undertecknad Mikael Jareke. KS , 228, beslut om att utse styrgrupp för projektering av särskilt boende. KSU , förstudierapport, nytt särskilt boende. Förslag till beslut Att initiera en detaljplaneändring för angivet område (bilaga Kroppav alt 1, 2) i planområdet Koltorp 1:18, i syfte att möjliggöra byggnation av särskilt boende. Patricia Henriksson Kommunledning, utvecklingsstrateg Beslutet ska skickas till: Mikael Jareke Annika Nilsson Patricia Henriksson Hans-Bertil Hermansson Ingela Bergare Henrietta Hagman Anette Eriksson Eva Turunen

52

53

54 STORFORS KOMMUN TJÄNSTEUTLÅTANDE Handläggare: Mikael Jareke Dnr: Köp av aktier i Renhållningsbolaget i Mellansverige AB Bakgrund Storfors kommun önskar köpa 9 % av Renhållningsbolaget i Mellansverige AB i syfte att utveckla avfallshanteringen i kommunen tillsammans med Karlskoga Miljö AB. Storfors kommun ser möjligheten till samarbete utanför kommungränsen i syfte att utveckla avfallshanteringen. Regionala samarbeten behövs för att öka den ekonomiska och miljömässiga nyttan samt tillgodose målen i kommunens avfallsplan. Den 1 januari 2015 bildades Renhållningsbolaget i Mellansverige AB genom en delning av Karlskoga Miljö AB. Nuvarande verksamhet är i huvudsak insamling och hantering av avfall i Karlskoga kommun. Karlskoga Energi & Miljö AB föreslås minska ägandet i Renhållningsbolaget genom att sälja 9 % till Storfors kommun den 1 juni Energi & Miljö har kvar resterande 91 % av ägandet. Ett aktieägaravtal tecknas mellan parterna. Renhållningsbolaget erbjuder två medarbetare från Storfors anställning. Bolagets intäkter följer av en enhetlig renhållningstaxa för båda kommunerna. Taxan kommer att justeras via ett vedertaget branschindex. Insamlingen kommer att kunna samordnas och därmed skapas kostnadsfördelar och bättre kapacitetsutnyttjande för befintliga sopbilar. Detta bidrar till låga kostnader och därigenom en låg renhållningstaxa. Storfors köper 9 % av aktierna för kronor. Storfors kommun finansierar sin andel av bolagets kapitalbehov. Storfors kommun svarar även för samtliga kostnader för omställningen till matavfallssortering i Storfors.

55 Beslutsunderlag Aktieägaravtal Förslag till beslut Kommunstyrelsens ledningsutskott, Kommunstyrelsen samt Kommunfullmäktige föreslås besluta att: Godkänna köp av 9 % av aktierna i Renhållningsbolaget i Mellansverige AB för ett belopp på kronor. Godkänna aktieägaravtalet. Mikael Jareke Kommunchef

56 _ AVTAL avseende ägande av Renhållningsbolaget i Mellansverige AB org nr PARTER Mellan Karlskoga Energi & Miljö AB, org. nr , med adress Box 42, Karlskoga ( Karlskoga ) och Storfors Kommun, org. nr , med adress Box 1001, Storfors ( Storfors ) Karlskoga och Storfors benämns nedan Part eller Parterna. Parterna har idag den [ ( Avtalet ). ] 2015 ( Avtalsdagen ) träffat följande avtal 2 BAKGRUND Parterna har enats om att bedriva renhållningsverksamhet i ett gemensamt bolag med namnet Renhållningsbolaget i Mellansverige AB ( Bolaget ). Bolagsordningen ska ha den lydelse som framgår av bilaga 1. Om bolagsordningens bestämmelser inte stämmer överens med bestämmelserna i Avtalet ska Avtalets bestämmelser, Parterna emellan, ges företräde om inte detta skulle strida mot tvingande lag. 3 AKTIEÄGARNAS FÖRBINDELSE Parterna förbinder sig att, i enlighet med Avtalet, bilagd bolagsordning och de vid var tid meddelade ägardirektiven, lojalt verka för Bolagets bästa. Parterna förbinder sig genom Avtalet att utöva sin rösträtt på bolagsstämma och vid styrelsemöten så att syftet för Bolagets verksamhet uppfylls.

57 _ 4 BOLAGET 4.1 Bolagets syfte och föremål Avsikten med Bolaget är att åstadkomma en legal form för samverkan mellan Karlskoga och Storfors kommuner och i förekommande fall deras renhållningsbolag. Samverkan syftar till att Karlskoga och Storfors kommuner ska kunna arrangera insamling av hushållsopor och annat avfall mer kostnadseffektivt än om varje kommun gör det för sig. Förutom att skapa ekonomiska fördelar syftar Bolaget till att skapa kvalitetsvinster. Bolagets verksamhet ska bedrivas åt eller på uppdrag av Karlskoga och Storfors kommuner. Verksamheten i Bolaget ska bedrivas utifrån sakliga och långsiktigt ekonomiskt hållbara principer. Bolaget ska ha som ekonomiskt mål för sin verksamhet att ge värdebeständighet för insatt aktiekapital. Om Bolaget bedriver verksamhet som enligt lag, ägardirektiv eller praxis ska bedrivas på affärsmässig grund ska kommunallagens självkostnadsprincip inte tillämpas i den delen. 4.2 Ägande, aktieförvärv och köpeskilling Parterna ska med förbehåll för vad som i övrigt stadgas i Avtalet äga samtliga aktier i Bolaget. Bolagets aktiekapital ska uppgå till kronor, fördelat på aktier med en röst per aktie. Karlskogas ägarandel i Bolaget skall utgöra 910 aktier och Storfors ägarandel skall utgöra 90 aktier med förbehåll för vad i Avtalet stadgas om överlåtelse, förköp och inlösen av aktier. Storfors skall förvärva sina aktier från Karlskoga till en köpeskilling uppgående till kronor. Köpeskillingen skall återspegla Storfors andel av marknadsvärdet av Bolagets tillgångar, minskat med marknadsvärdet av de tillgångar som Storfors skall överlåta till Bolaget enligt bestämmelserna i Bilaga Bolagets verksamhet Bolaget ska från och med 1 maj 2015, eller från den senare tidpunkt som Parterna enas om, överta ansvaret för insamling av hushållsopor i kommunerna Karlskoga och Storfors enligt särskilda avtal bilaga 2 och 3. Förutom insamling av hushållsavfall (taxefinansierad verksamhet), ska Bolaget på affärsmässiga villkor erbjuda tjänster såsom hämtning av utsorterat

58 _ material för återvinning, fastighetsnära insamling av farligt avfall/elektronik avfall samt grovavfall från externa verksamheter. Bolaget ska administreras av koncernen Karlskoga Energi & Miljö AB. 4.4 Ägardirektiv Bolaget ska följa av Karlskoga och Storfors kommuner gemensamt utfärdade ägardirektiv. Det tillkommer Bolaget att inom ramen för ägardirektivens samrådsförfarande hålla respektive kommuners ansvariga organ fortlöpande informerade om viktiga förändringar i Bolagets verksamhet. Till grund för debitering av taxefinansierade tjänster ska ligga en av Karlskoga och Storfors kommuner gemensamt fastställd taxa, utarbetad på så sätt att inkomster och utgifter i princip balanserar med hänsyn tagen till för Bolaget erforderliga investeringar. Det tillkommer Bolaget att årsvis justera taxan utifrån Avfallsindex A 12:1MD. För slamtömning ska istället index A 12:3 MD användas. Parterna ska regelbundet och minst vart tredje år genomföra en uppföljning av att taxan, med beaktande av gällande självkostnadsprincip, minst täcker bolagets kostnader. 4.5 Bolagets firma Bolaget ska låta registrera firman Renhållningsbolaget i Mellansverige AB. 5 STYRELSE, VERKSTÄLLANDE DIREKTÖR OCH REVISOR 5.1 Styrelsens säte Styrelsen ska ha sitt säte i Karlskoga. 5.2 Styrelsens sammansättning Bolagets styrelse ska, såvida inte annat överenskoms mellan Parterna, bestå av fem ordinarie styrelseledamöter och två styrelsesuppleanter varav tre ordinarie ledamöter och en suppleant skall utses av Karlskoga samt två ordinarie ledamöter och en suppleant skall utses av Storfors. Styrelsesuppleant har rätt att närvara och yttra sig vid samtliga styrelsemöten. Detta gäller även om samtliga ordinarie styrelseledamöter är närvarande. Styrelsesuppleant ska på samma sätt som en ordinarie styrelseledamot erhålla dokumentation och bakgrundsmaterial inför varje styrelsemöte.

59 _ Parterna förbinder sig att tillse att av respektive Parter utsedda styrelseledamöter informeras om villkoren i Avtalet och att sådana styrelseledamöter förbinder sig att agera i enlighet med Avtalet i sina uppdrag för Bolaget. 5.3 Styrelsemöten Styrelsen ska på kallelse av ordföranden sammanträda minst fyra gånger per räkenskapsår. Kallelse till styrelsemöte med angivande av plats och dagordning ska skickas till samtliga styrelseledamöter minst en vecka före varje styrelsemöte om inte Parterna har överenskommit om en kortare tid eller ärendets brådskande natur så kräver. Dagordningen ska förberedas av ordföranden tillsammans med verkställande direktören. Till kallelsen ska biläggas dokumentation och bakgrundsmaterial inför styrelsemötet. Om inte annat beslutas av ordföranden, eller en styrelseledamot så begär, kan styrelsemötena hållas per capsulam varefter samtliga styrelseledamöter ska underteckna protokollet. Om inte annat följer av Avtalet ska styrelsens beslut fattas med enkel majoritet. Om inte styrelsen beslutar annorlunda ska Bolaget teckna en VD- och styrelseansvarsförsäkring hos ett väletablerat och välrenommerat försäkringsbolag enligt vid var tid gällande branschpraxis. 5.4 Ordförande Styrelsens ordförande ska med beaktande av vad som stadgas i Avtalets 5.2 utses av styrelsen. Det tillkommer styrelsen att vid behov utse vice ordförande. Ordföranden ska ha utslagsröst vid lika röstetal. 5.5 Verkställande direktör Bolagets verkställande direktör ska utses av styrelsen. Verkställande direktören ska vara föredragande på styrelsemöten. 5.6 Arbetsordning och instruktioner Parterna ska tillse att Bolagets styrelse omgående antar (i) en intern arbetsordning för styrelsen, (ii) en instruktion avseende ekonomisk rapportering samt (iii) en instruktion avseende arbetsfördelning mellan styrelsen och verkställande direktören. Arbetsordningen och instruktionerna ska upprättas i enlighet med aktiebolagslagen och med beaktande av vad som överenskommits i Avtalet.

60 _ 5.7 Revisorer Bolaget ska ha en av bolagsstämman utsedd auktoriserad revisor med en suppleant. Parterna är överens om att Karlskoga Energi & Miljö AB:s revisorer och revisorssuppleanter vid var tid också ska utses till revisorer i Bolaget. Parterna ska utse en lekmannarevisor vardera samt en lekmannarevisorssuppleant vardera. 6 BOLAGSSTÄMMA Bolagsstämma ska hållas då så erfordras enligt lag eller enligt Bolagsordningen. Extra bolagsstämma ska hållas i Bolaget om någon av Parterna begär det. Parterna ska senast vid kallelsen till ordinarie bolagsstämma av Bolaget erhålla underlag avseende de frågor som ska behandlas på bolagsstämman och, senast tre veckor efter stämman, avskrift av bolagsstämmoprotokollet. 6.1 Ordförande vid bolagsstämma I omedelbar anslutning till att Avtalet trätt i kraft ska Bolaget hålla en extra bolagsstämma, varvid Karlskoga äger rätt att utse bolagsstämmans ordförande. Vid efterföljande bolagsstämmor ska styrelsens ordförande vara stämmoordförande. 6.2 Enighet kring vissa beslut För giltigt beslut i följande frågor rörande Bolaget ska beslut ha biträtts av samtliga Parter eller i fråga om styrelsebeslut av styrelsens samtliga ledamöter. Ändring av Bolagets bolagsordning; Ändring av Bolagets aktiekapital och ägarstruktur; Vinstutdelning; Beslut om att Bolaget ska träda i likvidation i annat fall än då så ska ske enligt lag; Beslut rörande väsentlig förändring av Bolagets verksamet; Investeringar i fastigheter, byggnader eller fordon överstigande kronor vardera; Bolagets upptagande av lån eller utställande av säkerhet för lån till belopp som överstiger belopp motsvarande kronor; Tillsättandet av Verkställande Direktör;

61 _ Avtal eller förändring av avtal mellan Bolaget och Part eller mellan Bolaget och tredje man, om avtalet i väsentlig mån påverkar Bolagets verksamhet. 7 INSYN I BOLAGETS VERKSAMHET Part har, under förutsättning att tillämpliga regler om sekretess respekteras, rätt att få del av alla handlingar rörande Bolaget som innehas av Bolaget eller av Part. 8 FIRMATECKNING Firman tecknas, förutom av styrelsen, av två styrelseledamöter i förening, varav en från vardera Parten. Därutöver har den verkställande direktören rätt att teckna Bolagets firma i samband med löpande förvaltning. 9 FINANSIERING Bolagets verksamhet ska finansieras av eget kapital och av medel som skapas av Bolagets verksamhet samt genom upplåning. Parterna är överens om att på Bolagets begäran gemensamt pröva möjligheten att i förhållande till parternas respektive ägarandelar med likvärdiga villkor bevilja Bolaget lån eller att tillskjuta medel genom aktieägartillskott och/eller genom driftsbidrag. 10 SEKRETESS Part förbinder sig att, med de begränsningar som följer av kommunallagen, offentlighets- och sekretesslagen och Bolagets bolagsordning, inte utan andra Partens skriftliga samtycke publicera eller på annat sätt delge tredje man finansiell information, företagshemligheter eller annan information som Part kan komma att motta vid ingående av Avtalet eller i övrigt inom ramen för detta avtalsförhållande, rörande Bolaget, Part eller Parts företag och som inte är offentliggjord. Sekretessförbindelsen ovan gäller inte om Part är skyldig att delge informationen till följd av: a) lag eller beslut av domstol eller annan myndighet; eller b) informationen har delgivits professionella rådgivare som är bundna av sekretessplikt avseende all information de delgivits.

62 _ Om Part är skyldig enligt a) b) att offentliggöra information, ska offentliggörande Part i största möjliga utsträckning samråda med den andra Parten innan informationen offentliggörs. 11 ÖVERLÅTELSE AV AKTIER Part äger inte rätt att till tredje man helt eller delvis överlåta eller pantsätta sina aktier i Bolaget, utan övriga aktieägares skriftliga samtycke. Om komplettering av ägarstrukturen i Bolaget med hänsyn till Bolagets verksamhet anses lämplig, äger Part rätt att avyttra del av sin aktiepost i Bolaget till kommuner eller kommunala bolag i närområdet som förbinder sig att tillträda Avtalet i dess aktuella lydelse med nödvändiga formella justeringar samt inträda i samtliga de förpliktelser som på grund av Avtalet åvilar Part gentemot Bolaget eller dess långivare, allt i syfte att öka kostnadseffektiviteten i Bolagets verksamhet och erbjuda kunderna konkurrenskraftiga avgifter. Parterna är eniga om att i samma syfte inta en positiv attityd till breddning av det kommunala ägandet i bolaget genom nyemission av aktier och är beredda att i samband därmed inleda förhandlingar om Bolagets framtida ägarstruktur Förköp Parterna förbinder sig att följa bolagsordningens bestämmelser om förköp. 12 INLÖSEN AV AKTIER Bryter Part mot bestämmelse i Avtalet och är avtalsbrottet av väsentlig betydelse för annan Part och vidtar inte den avtalsbrytande Parten rättelse inom trettio dagar efter mottagande av anmaning därom, har förfördelad Part rätt att såväl säga upp Avtalet som att lösa in avtalsbrytande Parts aktier. Inlösen av aktier begränsar inte Parts möjlighet att göra gällande andra påföljder i anledning av avtalsbrottet. Inlösen av aktier ska ske genom att förfördelad Part påkallar inlösen inom sextio dagar från avtalsbrytande Parts mottagande av rättelseanmaning. När fristen löpt ut ska avtalsbrytande Part, i förekommande fall, till inlösande Part överlämna aktiebreven vederbörligen transporterade och inlösande Part ska antecknas som ägare till aktierna i Bolagets aktiebok. Priset för aktierna ska motsvara 75 % av akties andel av Bolagets substansvärde. Med substansvärde avses i detta fall Bolagets justerade egna kapital enligt Bolagets senaste avgivna årsredovisning varvid hänsyn ska tas till

Redogörelsetext för Bestämmelser för studentmedarbetare

Redogörelsetext för Bestämmelser för studentmedarbetare 2014-12-17 Redogörelsetext för Bestämmelser för studentmedarbetare Redogörelsen omfattar Överenskommelse om Bestämmelser för studentmedarbetare. Parter är Sveriges Kommuner och Landsting, Arbetsgivarförbundet

Läs mer

Bilaga 7 Kommunstyrelsen 2015-03-30 47 AVTAL. avseende ägande av. Diarienr. ts.2d 15 -"1'1 RenhåIIningsbolaget i Mellansverige AB. org nr 556991-1356

Bilaga 7 Kommunstyrelsen 2015-03-30 47 AVTAL. avseende ägande av. Diarienr. ts.2d 15 -1'1 RenhåIIningsbolaget i Mellansverige AB. org nr 556991-1356 Bilaga 7 Kommunstyrelsen 2015-03-30 47 AVTAL avseende ägande av STORFORS KOMMUN 2015-03- O l Diarienr. ts.2d 15 -"1'1 RenhåIIningsbolaget i Mellansverige AB org nr 556991-1356 1 PARTER Mellan KarIskoga

Läs mer

Överenskommelse om Bestämmelser för studentmedarbetare

Överenskommelse om Bestämmelser för studentmedarbetare Förhandlingsprotokoll 2014-12-11 Överenskommelse om Bestämmelser för studentmedarbetare Parter Sveriges Kommuner och Landsting och Arbetsgivarförbundet Pacta å ena sidan, samt OFRs förbundsområde Allmän

Läs mer

REGION KRONOBERG LANDSTINGET I KALMAR LÄN REGION BLEKINGE REGION SKÅNE REGION HALLAND OCH VÄSTTRAFIK AB AKTIEÄGARAVTAL AVSEENDE ÖRESUNDSTÅG AB

REGION KRONOBERG LANDSTINGET I KALMAR LÄN REGION BLEKINGE REGION SKÅNE REGION HALLAND OCH VÄSTTRAFIK AB AKTIEÄGARAVTAL AVSEENDE ÖRESUNDSTÅG AB REGION KRONOBERG LANDSTINGET I KALMAR LÄN REGION BLEKINGE REGION SKÅNE REGION HALLAND OCH VÄSTTRAFIK AB AKTIEÄGARAVTAL AVSEENDE ÖRESUNDSTÅG AB 2017-10-27 AKTIEÄGARAVTAL AVSEENDE ÖRESUNDSTÅG AB Detta avtal

Läs mer

Förhandlingsprotokoll om praktikanställning, Tekniksprånget

Förhandlingsprotokoll om praktikanställning, Tekniksprånget Förhandlingsprotokoll 2013-09-26 Förhandlingsprotokoll om praktikanställning, Parter: Sveriges Kommuner och Landsting och Arbetsgivarförbundet Pacta å ena sidan, samt AkademikerAlliansen och till AkademikerAlliansen

Läs mer

Bilaga 3. AKTIEÄGARAVTAL avseende INERA AB

Bilaga 3. AKTIEÄGARAVTAL avseende INERA AB Bilaga 3 AKTIEÄGARAVTAL avseende INERA AB Bilaga 3 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Avsnitt Sida 1. PARTER... 1 2. BAKGRUND... 1 3. PARTERNAS MÅLSÄTTNING med bolaget... 1 4. FINANSIERING OCH VINSTUTDELNING... 2 5.

Läs mer

Riktlinje för bolagsstyrning i Region Kronoberg

Riktlinje för bolagsstyrning i Region Kronoberg Beslutsunderlag Diarienr: 14LTK1256 Handläggare: Åsa Lupton, Datum: 2015-01-26.. Riktlinje för bolagsstyrning i Region Kronoberg Fastställd av Landstingsfullmäktige 2014-04-29 Reviderad av Regionfullmäktige

Läs mer

Redogörelsetext för Bestämmelser för arbetstagare i. i arbetslivsintroduktionsanställning BAL 13.

Redogörelsetext för Bestämmelser för arbetstagare i. i arbetslivsintroduktionsanställning BAL 13. Redogörelsetext för Bestämmelser för arbetstagare i arbetslivsintroduktionsanställning BAL 13 Redogörelsen omfattar Bestämmelser för arbetstagare i arbetslivsintroduktionsanställning BAL 13 och gäller

Läs mer

AKTIEÄGARAVTAL. avseende aktierna i. [Bolaget] [Datum]

AKTIEÄGARAVTAL. avseende aktierna i. [Bolaget] [Datum] AKTIEÄGARAVTAL avseende aktierna i [Bolaget] [Datum] Aktieägaravtal 1 (6) Aktieägaravtal 1 Bakgrund 1. [namn på aktieägare], pers.nr./reg.nr [ ], [adress], [postadress]; 2. [namn på aktieägare], pers.nr./reg.nr

Läs mer

Huddinge kommuns ombud på 2015 års bolagsstämmor i SRV återvinning AB innefattande direktiv till ombudet

Huddinge kommuns ombud på 2015 års bolagsstämmor i SRV återvinning AB innefattande direktiv till ombudet 2014-12-23 KS-2014/1679.109 1 (5) HANDLÄGGARE Björkbacka, Per-Erik Kommunstyrelsen Per-Erik.Bjorkbacka@huddinge.se Huddinge kommuns ombud på 2015 års bolagsstämmor i SRV återvinning AB innefattande direktiv

Läs mer

Aktieägaravtal. för Öresundståg AB, org nr

Aktieägaravtal. för Öresundståg AB, org nr Aktieägaravtal för Öresundståg AB, org nr 556794-3492 Detta avtal har denna dag träffats mellan Region Kronoberg (LTK), org.nr 232100-0065, Landstinget i Kalmar län (KLT), org.nr 232100-0073, Region Blekinge

Läs mer

Överenskommelse om Bestämmelser för traineejobb

Överenskommelse om Bestämmelser för traineejobb Förhandlingsprotokoll 206-04-29 Överenskommelse om Bestämmelser för traineejobb Parter Sveriges Kommuner och Landsting och Arbetsgivarförbundet Pacta å ena sidan, samt Svenska Kommunalarbetareförbundet

Läs mer

Godkännande av ändring i bolagsordning för Eskilstuna Energi och Miljö Försäljning AB

Godkännande av ändring i bolagsordning för Eskilstuna Energi och Miljö Försäljning AB KF 22:1 KF 22:2 KF 22:3 TJÄNSTEUTLÅTANDE Stabsavdelningen Handläggare Ulf Broström 0152-29 106 Kommunstyrelsen Dnr KS/2017:169-107 2017-03-10 1/2 Godkännande av ändring i bolagsordning för Eskilstuna Energi

Läs mer

g SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2015-03-03 1 (9) Personalutskottet Yoomi Renström (S), ordförande Mikael Jonsson (M) Björn Mårtensson (C) Jennie Forsblom (KD)

g SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2015-03-03 1 (9) Personalutskottet Yoomi Renström (S), ordförande Mikael Jonsson (M) Björn Mårtensson (C) Jennie Forsblom (KD) 2015-03-03 1 (9) Plats och tid Kommunkontoret, sammanträdesrum B, tisdag 3 mars 2015, kl. 13.00-15.00. Ledamöter Tjänstgörandeersättare Övriga närvarande Yoomi Renström (S), ordförande Mikael Jonsson (M)

Läs mer

KONSORTIALAVTAL. Bilaga 3

KONSORTIALAVTAL. Bilaga 3 KONSORTIALAVTAL Bilaga 3 1. Parter Mellan Stockholms kommun genom dess kommunstyrelse ( Stockholms stad ), org nr 212000-0142, Stockholms läns landsting, ( SLL ), 232100-0016 och Kommunförbundet Stockholms

Läs mer

Aktieägaravtal för Öresundståg AB, org nr

Aktieägaravtal för Öresundståg AB, org nr Aktieägaravtal för Öresundståg AB, org nr 556794-3492 Detta avtal har denna dag träffats mellan Region Kronoberg (LTK), org.nr 232100-0065, Landstinget i Kalmar län (KLT), org.nr 232100-0073, Region Blekinge

Läs mer

NYKÖPING-ÖSTGÖTALÄNKEN AB Antagen 2007-11-16 Org.nr 556612-6636

NYKÖPING-ÖSTGÖTALÄNKEN AB Antagen 2007-11-16 Org.nr 556612-6636 Mellan Regionförbundet Östsam, Regionförbundet Sörmland, Linköpings kommun, Norrköpings kommun, Nyköpings kommun, Oxelösunds kommun, Trosa kommun, Mjölby kommun och Botkyrka kommun (nedan kallade Parterna

Läs mer

Kommunstyrelsen TJÄNSTEUTLÅTANDE. Per-Erik.Bjorkbacka@huddinge.se 141 85 HUDDINGE KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING

Kommunstyrelsen TJÄNSTEUTLÅTANDE. Per-Erik.Bjorkbacka@huddinge.se 141 85 HUDDINGE KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING 2013-01-28 KS-2013/171.109 1 (7) HANDLÄGGARE Per-Erik Björkbacka Kommunstyrelsen Per-Erik.Bjorkbacka@huddinge.se Huddinge kommuns ombud på 2013 års bolagsstämmor i Stockholmsregionens Försäkring AB, AB

Läs mer

PLUGGJOBB Kvalificerat arbete för akademiker under studietiden

PLUGGJOBB Kvalificerat arbete för akademiker under studietiden REKRYTERA FRAMTIDA MEDARBETARE REDAN UNDER STUDIETIDEN Studenter behöver relevana extrajobb på schyssta vilkor under studietiden Kommuner och landsting behöver rekrytera en halv miljon medarbetare inom

Läs mer

KONSORTIALAVTAL. Mässfastigheter i Stockholm AB & Stockholmsmässan AB

KONSORTIALAVTAL. Mässfastigheter i Stockholm AB & Stockholmsmässan AB KONSORTIALAVTAL mellan Stockholms Stadshus AB och Stockholms Handelskammares Serviceaktiebolag avseende Mässfastigheter i Stockholm AB & Stockholmsmässan AB 1. Parter Mellan Stockholms Stadshus AB, org

Läs mer

Styrelsen lämnar följande motiverade yttrande enligt 18 kap. 4 aktiebolagslagen avseende vinstutdelningsförslaget:

Styrelsen lämnar följande motiverade yttrande enligt 18 kap. 4 aktiebolagslagen avseende vinstutdelningsförslaget: Punkt 8(c) s i, org. nr. 556313-4583, fullständiga förslag till beslut om utdelning för år 2010, inklusive motiverat yttrande enligt 18 kap. 4 aktiebolagslagen (2005:551) föreslår att utdelning för 2010

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING 1 Ägardirektiv för Sollentuna Energi AB Antagna av Sollentuna kommunfullmäktige 2010-06-09, 44 Fastställda av bolagsstämman 2010-06-22 att gälla från och med 2011-01-01 Antagna av Sollentuna kommunfullmäktige

Läs mer

Slutande av Avtal om Rådet för partsgemensamt stöd inom det statliga avtalsområdet

Slutande av Avtal om Rådet för partsgemensamt stöd inom det statliga avtalsområdet Förhandlingsprotokoll 2008-05-23 Parter Arbetsgivarsidan: Arbetsgivarverket Arbetstagarsidan: OFR:s förbundsområden inom det statliga förhandlingsområdet sammantagna Saco-S Facket för Service och Kommunikation

Läs mer

2. Anslutning fler kommuner eller kommunägda bolag

2. Anslutning fler kommuner eller kommunägda bolag Aktieägaravtal Sörmland Vatten och Avfall AB, org.nr. 556742-9302- Fastställd av Vingåkers kommunfullmäktige 33, 2015-04-20 Mellan 1. Katrineholms kommun och Katrineholm Vatten och Avfall AB, 2. Flens

Läs mer

Denna arbetsordning fastställs av styrelsen för ett år i sänder, första gången den 21 maj 2014, och ska revideras när det behövs.

Denna arbetsordning fastställs av styrelsen för ett år i sänder, första gången den 21 maj 2014, och ska revideras när det behövs. ARBETSORDNING FÖR STIFTELSEN RADIOHJÄLPENS STYRELSE Detta dokument innehåller styrelsens arbetsordning och instruktion för arbetsfördelning mellan styrelsen och generalsekreteraren. Denna arbetsordning

Läs mer

1 Bolaget som en del av Brf Kronolotsen 1 och Brf Kronolotsen 2

1 Bolaget som en del av Brf Kronolotsen 1 och Brf Kronolotsen 2 Ägardirektiv Kronolotsen Parkerings AB Detta ägardirektiv avser Kronolotsen Parkering AB, (556704-9481), nedan kallat bolaget. Ägare är Brf Kronolotsen 1 (50 %)och Brf Kronolotsen 2 (50 %) Detta ägardirektiv

Läs mer

Arbetsfördelning mellan styrelsen och verkställande direktören för Möja Konsumtionsförening

Arbetsfördelning mellan styrelsen och verkställande direktören för Möja Konsumtionsförening Arbetsfördelning mellan styrelsen och verkställande direktören för Möja Konsumtionsförening Denna arbetsordning gäller för styrelsearbetet i Möja Konsumtionsförening. Arbetsordningen skall bli föremål

Läs mer

Avdelningen för arbetsgivarpolitik

Avdelningen för arbetsgivarpolitik Cirkulärnr: 2005:51 Diarienr: 2005/1279 P-cirknr: 2005-2:25 Nyckelord: BEA 01 Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet: Phia Moberg Datum: 2005-05-26 Mottagare: Kommunstyrelsen Landstingsstyrelsen Regionstyrelsen

Läs mer

AKTIEÄGARAVTAL Bakgrund 1 Aktieägarnas förbindelse 2 Bolagets syfte

AKTIEÄGARAVTAL Bakgrund 1 Aktieägarnas förbindelse 2 Bolagets syfte AKTIEÄGARAVTAL Mellan Lysekils, Sotenäs, Tanums och Munkedals kommuner rörande Regional avfallsanläggning i mellersta Bohuslän Aktiebolag (RAMBO), 556211-9007. Bakgrund Lysekils, Sotenäs, Tanums och Munkedals

Läs mer

Bolagsordning för Kalmar Science Park AB

Bolagsordning för Kalmar Science Park AB Bolagsordning för Kalmar Science Park AB Godkänd av kommunfullmäktige den 28 januari 2008, 11 och registrerad av Bolagsverket den 22 april 2008. Ändringar beslutade av kommunfullmäktige den 29 april 2013,

Läs mer

REHABILITERINGS- POLICY

REHABILITERINGS- POLICY REHABILITERINGS- POLICY Fastställt av: HR-avdelningen För revidering ansvarar: HR-avdelningen Dokumentet gäller för: chefer och medarbetare 3 (5) 1 INLEDNING I Höganäs kommun är arbetet med förebyggande

Läs mer

Kommunfullmäktige. Ärende 7

Kommunfullmäktige. Ärende 7 Kommunfullmäktige Ärende 7 Bolagsordning för Teknik i Väst AB 1 Bolagets firma Bolagets firma är Teknik i Väst AB. 2 Säte Styrelsen har sitt säte i Arvika, Värmlands län. 3 Föremål för bolagets verksamhet

Läs mer

UPPGIFTER FÖR CIRKULÄRDATABASEN. Cirkulärnr: 17:26 Diarienr: 17/02921 P-cirknr: 17-2:15 Nyckelord: Handläggare: Avdelning: Datum: Mottagare

UPPGIFTER FÖR CIRKULÄRDATABASEN. Cirkulärnr: 17:26 Diarienr: 17/02921 P-cirknr: 17-2:15 Nyckelord: Handläggare: Avdelning: Datum: Mottagare UPPGIFTER FÖR CIRKULÄRDATABASEN Cirkulärnr: 17:26 Diarienr: 17/02921 P-cirknr: 17-2:15 Nyckelord: Handläggare: Avdelning: Datum: 2017-05-22 Mottagare Rubrik: Bilagor: Arbetsmarknadsavtal, BEA, BUI, BAL

Läs mer

Riktlinjer för Hälsoprocessen, Arbetsanpassning och Rehabilitering

Riktlinjer för Hälsoprocessen, Arbetsanpassning och Rehabilitering Riktlinjer gällande rehabilitering och arbetsanpassning kommunfullmäktige 2003-09-11 rev. 2016-04-14 Sid 1/7 Riktlinjer för Hälsoprocessen, Arbetsanpassning och Rehabilitering INLEDNING Arbetsgivaren har

Läs mer

FÖRSLAG TILL DAGORDNING VID ÅRSSTÄMMA I GUIDELINE GEO AB (PUBL)

FÖRSLAG TILL DAGORDNING VID ÅRSSTÄMMA I GUIDELINE GEO AB (PUBL) FÖRSLAG TILL DAGORDNING VID ÅRSSTÄMMA I GUIDELINE GEO AB (PUBL) TISDAGEN DEN 27 MAJ 2014 1. Bolagsstämmans öppnande 2. Val av stämmoordförande 3. Upprättande och godkännande av röstlängd 4. Val av en eller

Läs mer

Bolagsordning för Tjörns Kommunala Förvaltnings AB

Bolagsordning för Tjörns Kommunala Förvaltnings AB Bolagsordning för Tjörns Kommunala Förvaltnings AB Reviderat senast: Kommunfullmäktige 2014-01-30 (KF 4) Bolagsstämma 2014-04-24 (TFAB 15) Tjörn Möjligheternas ö 1 Firma Bolagets firma är Tjörns Kommunala

Läs mer

Aktieägaravtal. Oslo-Stockholm 2.55 AB

Aktieägaravtal. Oslo-Stockholm 2.55 AB 1 Aktieägaravtal mellan Örebro Rådhus AB, Region Värmland, Karlstads kommun, Region Örebro läns förvaltning AB, Västerås kommun och Region Västmanland avseende ägandet i Oslo-Stockholm 2.55 AB 2 Innehållsförteckning

Läs mer

Rehabiliteringspolicy

Rehabiliteringspolicy FÖRFATTNINGSSAMLING (8.1.10) Rehabiliteringspolicy Dokumenttyp Policy Ämnesområde Rehabilitering Ägare/ansvarig Eva M Olofsson Antagen av KS 2004-10-06 124 Revisions datum Januari 2013 Förvaltning Kommunstyrelsen

Läs mer

Rehabilitering och arbetsanpassning - rutin

Rehabilitering och arbetsanpassning - rutin 1 Antagen KS 110315 61 1 (5) Rehabilitering och arbetsanpassning - rutin Enhet Personalavdelningen Giltigt från 2011-03-15 Utarbetad av Margita Westring Fastställd av Kommunstyrelsen 2009-04-07 38, Kommunstyrelsen

Läs mer

Bolagsordning. för. Stockholmregionens Försäkring AB

Bolagsordning. för. Stockholmregionens Försäkring AB Bilaga 1 1(5) till Aktieägaravtal Dnr: 2004/0056 för 1 Firma Bolagets firma är. 2 Styrelsens säte Styrelsen skall ha sitt säte i Stockholm. 3 Mål och verksamhet Bolagets syfte är att erbjuda ägarna ett

Läs mer

Om inte huvudreglerna i e-f-avtalet kan tillämpas kan anställning för ambulerandeanställning användas.

Om inte huvudreglerna i e-f-avtalet kan tillämpas kan anställning för ambulerandeanställning användas. Avtal med Läkarförbundet Detta kollektivavtal tillämpas på medlemmar i Sveriges läkarförbund anställda i företag som är medlemmar i Bemanningsföretagen. Avtalet reglerar anställningsvillkor för läkare

Läs mer

Bolagsordning för Kungälv Energi AB

Bolagsordning för Kungälv Energi AB Bolagsordning för Kungälv Energi AB Bolagsordning Ingår i Kungälvs kommuns författningssamling enligt beslut 2015-12-10 KF 315/2015 KS2015/1382 Diarienummer: Dokumentansvarig: Beredande politiskt organ:

Läs mer

Riktlinjer för Malmö högskolas anpassnings- och rehabiliteringsverksamhet

Riktlinjer för Malmö högskolas anpassnings- och rehabiliteringsverksamhet MAH / Förvaltning Personalavdelningen 1(6) 2009-03-19 Dnr Mahr 49-09/180 Riktlinjer för Malmö högskolas anpassnings- och rehabiliteringsverksamhet Mål Medarbetare med nedsatt arbetsförmåga ska få stöd

Läs mer

Bolagsordning för Kungälv Närenergi AB. Bolagsordning

Bolagsordning för Kungälv Närenergi AB. Bolagsordning Bolagsordning för Kungälv Närenergi AB Bolagsordning Diarie-/dokumentnummer: Dokumentansvarig: Beredande politiskt organ: Beslutad av: Handläggare: KS2015/2068 Chefsekonom Ekonomiberedningen Kommunfullmäktige

Läs mer

Ägardirektiv för Vadstena turism och näringsliv AB

Ägardirektiv för Vadstena turism och näringsliv AB Ägardirektiv för Vadstena turism och näringsliv AB Dessa ägardirektiv gäller för verksamheten i Vadstena turism och näringsliv AB, (organisationsnummer 559098-4208), nedan kallad bolaget, och är antagna

Läs mer

Bolagsordning för Tjörns Hamnar AB

Bolagsordning för Tjörns Hamnar AB Bolagsordning för Tjörns Hamnar AB Reviderat senast: Kommunfullmäktige 2014-01-30 (KF 4) Bolagsstämma 2014-04-24 (THAB 15) Tjörn Möjligheternas ö 1 Firma Bolagets firma är Tjörns Hamnar AB. 2 Styrelsens

Läs mer

UPPGIFTER FÖR CIRKULÄRDATABASEN. Cirkulärnr: 17:28 Diarienr: 17/03064 P-cirknr: 17-2:17 Nyckelord: Handläggare:

UPPGIFTER FÖR CIRKULÄRDATABASEN. Cirkulärnr: 17:28 Diarienr: 17/03064 P-cirknr: 17-2:17 Nyckelord: Handläggare: UPPGIFTER FÖR CIRKULÄRDATABASEN Cirkulärnr: 17:28 Diarienr: 17/03064 P-cirknr: 17-2:17 Nyckelord: Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet: HÖK 17, OFRs förbundsområde Läkare Ann-Sophie Svedhem Jeanette Hedberg

Läs mer

Stadgar. för. Montessoriförskolan Lekloftet föräldraförening ekonomisk förening. Giltiga fr.o.m

Stadgar. för. Montessoriförskolan Lekloftet föräldraförening ekonomisk förening. Giltiga fr.o.m Stadgar för Montessoriförskolan Lekloftet föräldraförening ekonomisk förening Giltiga fr.o.m. 2015-03-18. Registrerade av Bolagsverket 2015-06-09 (diarienummer 170854/15). Lekloftets stadgar Tagna 2015-03-18

Läs mer

Bolagsordning för Kommunassurans Försäkrings AB

Bolagsordning för Kommunassurans Försäkrings AB FÖRFATTNING 2.7 Fastställda av konstituerande stämman 2005-04-26 Bolagsordning för Kommunassurans Försäkrings AB 1 Firma Bolagets firma är Kommunassurans Syd Försäkrings AB 2 Styrelsens säte Styrelsen

Läs mer

Riktlinjer för Hälsoprocessen, Arbetsanpassning och Rehabilitering

Riktlinjer för Hälsoprocessen, Arbetsanpassning och Rehabilitering Reviderad: 2016-04-14. Kontrollerad: 2017-06-13 Sid 1/7 Riktlinjer för Hälsoprocessen, Arbetsanpassning och Rehabilitering INLEDNING Arbetsgivaren har enligt arbetsmiljölagen och lagen om allmän försäkring

Läs mer

Ägardirektiv för AB Västerås lokaltrafik (under namnändring till Sveatrafiken AB)

Ägardirektiv för AB Västerås lokaltrafik (under namnändring till Sveatrafiken AB) Ägardirektiv för AB Västerås lokaltrafik (under namnändring till Sveatrafiken AB) Organisationsnummer 556555-3350 fastställt på bolagsstämma den, efter beslut hos respektive ägare den XX och XX. 1. Bolagets

Läs mer

Bolagsordning för Nykvarns Kommunkoncern AB KS/2015:169

Bolagsordning för Nykvarns Kommunkoncern AB KS/2015:169 TJÄNSTESKRIVELSE 2015-05-06 Kommunstyrelsen Anders Sloma Utredare Telefon 08 555 010 10 anders.sloma@nykvarn.se Bolagsordning för Nykvarns Kommunkoncern AB KS/2015:169 Förvaltningens förslag till beslut

Läs mer

REHABILITERINGSPOLICY

REHABILITERINGSPOLICY REHABILITERINGSPOLICY GULLSPÅNG KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige 2004-08-30, 46 Reviderad 2018-11-28, 167 Dnr KS 2018/606 Revideras 2020-01 Kommunledningskontoret Torggatan 19, Box 80 548 22 HOVA Tel:

Läs mer

Bolagsordning för Kommunassurans Syd Försäkrings AB

Bolagsordning för Kommunassurans Syd Försäkrings AB Kommunal författningssamling C 9 Dnr 2011/143/107 Bolagsordning för Kommunassurans Syd Försäkrings AB Antagen: kommunstyrelsen 2011-05-04 127 Fastställd av kommunassurans på årsstämman 2011-05-05 1 Firma

Läs mer

Institutet Mot Mutor. Org. nr. 802001 5882

Institutet Mot Mutor. Org. nr. 802001 5882 Institutet Mot Mutor Org. nr. 802001 5882 I. Styrelsens arbetsordning II. Instruktion för generalsekreteraren III. Instruktion för ekonomisk rapportering 1(10) I. STYRELSENS ARBETSORDNING Styrelsen för

Läs mer

Rutiner och vägledning i rehabiliteringsprocessen

Rutiner och vägledning i rehabiliteringsprocessen Inledning Arbetsgivaren har enligt lagen om allmän försäkring (AFL) och arbetsmiljölagen (AML) ett ansvar för att en arbetstagare som drabbats av skada eller sjukdom får del av de rehabiliterings- och

Läs mer

Ägardirektiv Kronolotsen Parkering AB

Ägardirektiv Kronolotsen Parkering AB Ägardirektiv Kronolotsen Parkering AB Detta ägardirektiv avser Kronolotsen Parkering AB, (556704-9481), nedan kallat bolaget. Ägare är Brf Kronolotsen 1 (50 %)och Brf Kronolotsen 2 (50 %) Detta ägardirektiv

Läs mer

Kallelse till årsstämma i InfraCom Group AB (publ)

Kallelse till årsstämma i InfraCom Group AB (publ) Kallelse till årsstämma i InfraCom Group AB (publ) 559111-0787 Aktieägarna i InfraCom Group AB (publ), 559111-0787, kallas härmed till årsstämma torsdagen den 25 oktober 2018, kl. 17.00, i bolagets lokaler

Läs mer

UPPGIFTER FÖR CIRKULÄRDATABASEN. Cirkulärnr: 18:33 Diarienr: 18/04269 P-cirknr: 17-2:17 Nyckelord:

UPPGIFTER FÖR CIRKULÄRDATABASEN. Cirkulärnr: 18:33 Diarienr: 18/04269 P-cirknr: 17-2:17 Nyckelord: UPPGIFTER FÖR CIRKULÄRDATABASEN Cirkulärnr: 18:33 Diarienr: 18/04269 P-cirknr: 17-2:17 Nyckelord: Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet: HÖK 18, Lärarförbundets och Lärarnas Riksförbunds Samverkansråd

Läs mer

GEMENSAMT ÄGARDIREKTIV FÖR SAMTLIGA KOMMUNÄGDA BOLAG I KONCERNEN VELLINGE KONCERN AB PRINCIPER FÖR STYRNING AV BOLAGEN

GEMENSAMT ÄGARDIREKTIV FÖR SAMTLIGA KOMMUNÄGDA BOLAG I KONCERNEN VELLINGE KONCERN AB PRINCIPER FÖR STYRNING AV BOLAGEN 2016-12-01 1 (6) GEMENSAMT ÄGARDIREKTIV FÖR SAMTLIGA KOMMUNÄGDA BOLAG I KONCERNEN VELLINGE KONCERN AB Detta ägardirektiv fastställdes av kommunfullmäktige i Vellinge kommun den 28 september 2016 131. Bolagen

Läs mer

Företagspolicy för Ulricehamns kommun och dess bolag

Företagspolicy för Ulricehamns kommun och dess bolag 1 Företagspolicy för Ulricehamns kommun och dess bolag 1 Bakgrund Kommunallagen ställer krav på kommunalt inflytande och kontroll över all kommunal verksamhet, även den som ägs och bedrivs i bolagsform.

Läs mer

Ägardirektiv för Sörmland Vatten och Avfall AB

Ägardirektiv för Sörmland Vatten och Avfall AB Styrdokument Ägardirektiv för Sörmland Vatten och Avfall AB Katrineholms kommuns författningssamling (KFS nr 5.20) Senast reviderad av kommunfullmäktige, 142 Beslutshistorik 2 (7) Utfärdade och fastställda

Läs mer

Kommunfullmäktiges presidiums förslag till beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen besluta

Kommunfullmäktiges presidiums förslag till beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen besluta STRÖMSTADS KOMMUN Ärenden Sida 29 (38) Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum 2013-10-24 KS/2013 0412 KF Revidering av bolagsordning för Strömstadsgaragen Kommunfullmäktiges presidiums förslag till beslut

Läs mer

Bolagsordning för Kalmar Vatten AB

Bolagsordning för Kalmar Vatten AB Bolagsordning för Kalmar Vatten AB Godkänd av kommunfullmäktige den 28 januari 2008, 11 och registrerad av Bolagsverket den 22 april 2008. Ändringar beslutade av kommunfullmäktige den 29 april 2013, 76,

Läs mer

Stadgar för Det Nya Förbundet DNF. Bilaga 1A

Stadgar för Det Nya Förbundet DNF. Bilaga 1A Stadgar för Det Nya Förbundet DNF Bilaga 1A Stadgar för DNF 1 Ändamål Föreningens firma är DNF. DNF är en arbetsgivarorganisation för bolag, stiftelser, föreningar samt kommunalförbund som bedriver verksamhet

Läs mer

1 Firma. Bolagets firma är Kalmar Öland Airport AB. 2 Säte. Styrelsen ska ha sitt säte i Kalmar, Kalmar län. 3 Verksamhetsföremål

1 Firma. Bolagets firma är Kalmar Öland Airport AB. 2 Säte. Styrelsen ska ha sitt säte i Kalmar, Kalmar län. 3 Verksamhetsföremål Bolagsordning för Kalmar Öland Airport AB Godkänd av kommunfullmäktige den 28 januari 2008, 11. Ändringar beslutade av kommunfullmäktige den 27 februari 2012, 42, den 29 april 2013, 76 och den 25 november

Läs mer

Bolagsordning för Tjörns Bostads AB

Bolagsordning för Tjörns Bostads AB Bolagsordning för Tjörns Bostads AB Reviderat senast: Kommunfullmäktige 2014-01-30 (KF 4) Bolagsstämma 2014-04-24 (TBAB 15) Tjörn Möjligheternas ö 1 Bolagets firma Bolagets firma är Tjörns Bostads Aktiebolag.

Läs mer

Dokumentnamn Ägardirektiv Gällivare Energi AB

Dokumentnamn Ägardirektiv Gällivare Energi AB Dokumentnamn Ägardirektiv Gällivare Energi AB Dokumenttyp Diarienummer Ägardirektiv KS/2012:525 107 Beslutad av Framtagen av Gällivare Kommunfullmäktige Nämnd- och utredningsenheten Beslutad Giltighetstid

Läs mer

Bolagsordning för Norrfab i Piteå AB

Bolagsordning för Norrfab i Piteå AB Bolagsordning för Norrfab i Piteå AB Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Bolagsordning för Norrfab i Piteå AB Bolagsordning 2008-06-23, 154 Kommunfullmäktige Dokumentansvarig/processägare

Läs mer

Bolagsordning Ludvika Kommunfastigheter AB

Bolagsordning Ludvika Kommunfastigheter AB Kanslienheten BOLAGSORDNING 1(5) Ludvika Kommunfastigheter AB Org. nr 556049-7140 Dokumentnamn Ludvika Kommunfastigheter AB Dokumentägare Dokumentansvarig Kommunchef Ekonomichef Författningsstöd Kommunallag

Läs mer

Kallelse till extra bolagsstämma i Moberg Derma AB

Kallelse till extra bolagsstämma i Moberg Derma AB Kallelse till extra bolagsstämma i Moberg Derma AB Aktieägarna i Moberg Derma AB, 556697-7426 ( Bolaget ) kallas härmed till extra bolagsstämma fredagen den 3 september 2010 kl. 10.00, i Bolagets lokaler,

Läs mer

KONSORTIALAVTAL, SYDVÄSTRA SKÅNES AVFALLS AB

KONSORTIALAVTAL, SYDVÄSTRA SKÅNES AVFALLS AB 1 KONSORTIALAVTAL, SYDVÄSTRA SKÅNES AVFALLS AB Godkänt av kommunfullmäktige den 17 februari 2000, 40. 1 Avtalsslutande parter Sydvästra Skånes avfallsaktiebolag, SYSAV, ägs av kommunerna Burlöv, Kävlinge,

Läs mer

Ändringar av AB Svenska Bostäders bolagsordning avseende bolagskategori

Ändringar av AB Svenska Bostäders bolagsordning avseende bolagskategori Utlåtande 2004: RI (Dnr 023-4102/2004) Ändringar av AB Svenska Bostäders bolagsordning avseende bolagskategori Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande 1. AB Svenska Bostäders bolagsordning

Läs mer

Principöverenskommelse Lokala omställningsmedel och ändrad turordningsbestämmelse i Allmänna bestämmelser

Principöverenskommelse Lokala omställningsmedel och ändrad turordningsbestämmelse i Allmänna bestämmelser 2017-05-02 Principöverenskommelse Lokala omställningsmedel och ändrad turordningsbestämmelse i Allmänna bestämmelser Parter Sveriges Kommuner och Landsting samt Arbetsgivarförbundet Pacta å ena sidan,

Läs mer

TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr C 10:1

TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr C 10:1 TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr C 10:1 Kf 109/2003 Dnr Ks 2012/155 Med stöd av kommunfullmäktiges i Simrishamns kommun beslut den 22 september 2003, kommunfullmäktiges i Sjöbo kommun beslut

Läs mer

14 januari, 13 februari, 27 mars, 29 april, 15 och 26 maj, 12 juni samt den 5 september Fastigo, Fastighetsbranschens Arbetsgivarorganisation

14 januari, 13 februari, 27 mars, 29 april, 15 och 26 maj, 12 juni samt den 5 september Fastigo, Fastighetsbranschens Arbetsgivarorganisation Protokoll Arbetsgivarpart Arbetstagarpart Ärende Plats 14 januari, 13 februari, 27 mars, 29 april, 15 och 26 maj, 12 juni samt den 5 september 2014 Fastigo, Fastighetsbranschens Arbetsgivarorganisation

Läs mer

SATSA PÅ ETT UTBYTE MED MÅNGA VINNARE PLUGGJOBB. Kvalificerat arbete för akademiker under studietiden

SATSA PÅ ETT UTBYTE MED MÅNGA VINNARE PLUGGJOBB. Kvalificerat arbete för akademiker under studietiden SATSA PÅ ETT UTBYTE MED MÅNGA VINNARE Studenter behöver relevanta extrajobb på schyssta villkor under studietiden Kommuner och landsting behöver rekrytera en halv miljon medarbetare inom 10 år PLUGGJOBB

Läs mer

Bolagsordning. för Tranemo Forum AB. Tranemo kommun. Organisationsnummer: Antagen av kommunfullmäktige

Bolagsordning. för Tranemo Forum AB. Tranemo kommun. Organisationsnummer: Antagen av kommunfullmäktige Dnr: KS/2016:172 Bolagsordning för Tranemo Forum AB Organisationsnummer: 559058-4511 Tranemo kommun Antagen av kommunfullmäktige 2016-03-21 27 1 (6) 1 Firma Bolagets firma är Tranemo Forum AB. 2 Säte Styrelsen

Läs mer

Nyemission Älvdalens Utbildningscentrum AB

Nyemission Älvdalens Utbildningscentrum AB BESLUTSUNDERLAG Landstingsstyrelsen Central förvaltning Datum 2013-01-28 Sida 1 (2) Ekonomienhet Dnr LD12/02899 Uppdnr 356 2013-01-14 Landstingsstyrelsens arbetsutskott 2013-01-28 Landstingsstyrelsen 2013-02-18

Läs mer

ÄGARDIREKTIV FÖR MORAVATTEN AB

ÄGARDIREKTIV FÖR MORAVATTEN AB ÄGARDIREKTIV FÖR MORAVATTEN AB Ägardirektiv för Moravatten AB (gäller även för ev. dotterbolag) Fastställd Kommunfullmäktige 2013-05-27, 38 Bolagsstämma 2013-10-02 Daterad 2013-04-11 Reviderad - Produktion

Läs mer

93 Extra ärende - Reviderad bolagsordning för Eskilstuna Energi och Miljö Försäljning AB (KSKF/2017:272)

93 Extra ärende - Reviderad bolagsordning för Eskilstuna Energi och Miljö Försäljning AB (KSKF/2017:272) Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2017-04-11 Sida 1(1) 93 Extra ärende - Reviderad bolagsordning för Eskilstuna Energi och Miljö Försäljning AB (KSKF/2017:272) Beslut Förslag till kommunfullmäktige

Läs mer

Ändring av bolagsordning för Locum AB

Ändring av bolagsordning för Locum AB Landstingsstyrelsen TJÄNSTEUTLÅTANDE LS 2018-1206 Landstingsstyrelsens förvaltning 2018-11-26 SLL Styrning och ekonomi Charlotta Dahlby 1 (2) Landstingsstyrelsen Ändring av bolagsordning för Locum AB Ärendebeskrivning

Läs mer

Rutiner och vägledning. i rehabiliteringsprocessen

Rutiner och vägledning. i rehabiliteringsprocessen Rutiner och vägledning i rehabiliteringsprocessen Innehållsförteckning Rutiner och vägledning i rehabiliteringsprocessen Rutiner för kontakt och dialog vid sjukskrivning Försäkringskassans anvisningar

Läs mer

Ägardirektiv för Årjängs nät AB

Ägardirektiv för Årjängs nät AB Ägardirektiv för Årjängs nät AB Antaget av Årjängs kommunfullmäktige 2015-09-28 112. Fastställt på bolagsstämma 2016-01-13. 1. Bolaget som en del av den kommunala organisationen Bolaget ägs av Årjängs

Läs mer

REHABILITERINGSPOLICY

REHABILITERINGSPOLICY REHABILITERINGSPOLICY GULLSPÅNG KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige 2004-08-30, 46 Dnr: KS 2014/621 Reviderad: 2008 Reviderad: 2015-01-26, 13 Revideras 2020-01 Kommunledningskontoret Torggatan 19, Box

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING Ägardirektiv för AB Sollentunahem Antagna av Sollentuna kommunfullmäktige 2003-02-17, 15 Reviderade av kommunfullmäktige 2004-03-29, 42 Fastställda av bolagsstämman 2004-05-06 Reviderade av kommunfullmäktige

Läs mer

BOLAGSORDNING FÖR MORAVATTEN AB

BOLAGSORDNING FÖR MORAVATTEN AB BOLAGSORDNING FÖR MORAVATTEN AB Bolagsordning för Moravatten AB Fastställd Kommunfullmäktige 2013-05-27, 38 Bolagsstämman 2013-10-02 Daterad 2013-04-11 Reviderad 2014-12-01, 165 Produktion Kommunledningskontoret

Läs mer

178: Revidering av riktlinje för anpassning och arbetslivsinriktad rehabilitering Delges:

178: Revidering av riktlinje för anpassning och arbetslivsinriktad rehabilitering Delges: Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum 2018-09-18 178: Revidering av riktlinje för anpassning och arbetslivsinriktad rehabilitering Delges: HR inom kommunens förvaltningar. Dnr 18KS370 Beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Kommunstyrelsens granskningsrätt och bolagets informationsskyldighet omfattar ej handling eller förhållande, för vilket gäller sekretess enligt lag.

Kommunstyrelsens granskningsrätt och bolagets informationsskyldighet omfattar ej handling eller förhållande, för vilket gäller sekretess enligt lag. Sida 1 av 5 Ägardirektiv För verksamheten i Invest in Landskrona AB nedan kallad bolaget, antaget av kommunfullmäktige i Landskrona stad 2014-03-31 50 fastställda av bolagsstämma den 2014-04-24. Bolaget

Läs mer

Midsona AB:s tillämpning av Svensk kod för bolagsstyrning (april 2015)

Midsona AB:s tillämpning av Svensk kod för bolagsstyrning (april 2015) Midsona AB:s tillämpning av Svensk kod för bolagsstyrning (april 2015) 1. BOLAGSSTÄMMA Kodens innehåll Följs Kommentar 1.1 Tidpunkt och ort för stämman samt ärende på stämman 1.2 Kallelse och övrigt underlag

Läs mer

STYRELSENS FÖRSLAG TILL RIKTLINJER FÖR ERSÄTTNING TILL LEDANDE BEFATTNINGSHAVARE Styrelsen i AAK AB (publ.) föreslår att årsstämman 2018 beslutar om riktlinjer för ersättning till ledande befattningshavare

Läs mer

AKTIEÄGAREAVTAL. med separat avtal om aktieöverlåtelse

AKTIEÄGAREAVTAL. med separat avtal om aktieöverlåtelse Mellan Region Västmanland (232100-0172), Regionhuset, 721 89 Västerås, och Region Örebro län (232100-0164), Box 1613, 701 16 Örebro, nedan benämnda part eller parterna, har denna dag träffats följande

Läs mer

Lokalt kollektivavtal om förnyelse, arbetsmiljö och samverkan - ramavtal

Lokalt kollektivavtal om förnyelse, arbetsmiljö och samverkan - ramavtal 1 Lokalt kollektivavtal om förnyelse, arbetsmiljö och samverkan - ramavtal De centrala parterna har ett gemensamt synsätt om samverkan och kompetens inom hälso- och arbetsmiljöområdet i kommuner och landsting.

Läs mer

Bolagsordning för Destination Kalmar AB

Bolagsordning för Destination Kalmar AB Bolagsordning för Destination Kalmar AB Godkänd av kommunfullmäktige den 27 december 2007, 223 och registrerad av Bolagsverket den 25 mars 2008. Ändringar beslutade av kommunfullmäktige den 29 april 2013,

Läs mer

Bolagsordning för Piteå Renhållning och Vatten AB

Bolagsordning för Piteå Renhållning och Vatten AB Bolagsordning för Piteå Renhållning och Vatten AB Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Bolagsordning för Piteå Renhållning och Vatten AB Bolagsordning 2015-02-16, 22 Kommunfullmäktige

Läs mer

Redogörelse för överenskommelse om personlig assistent och anhörigvårdare PAN 12

Redogörelse för överenskommelse om personlig assistent och anhörigvårdare PAN 12 Redogörelse för överenskommelse om personlig assistent och anhörigvårdare PAN 12 Inledning Denna redogörelse omfattar Överenskommelse om Lön och anställningsvillkor för personlig assistent och anhörigvårdare.

Läs mer

Ägarpolicy för de kommunala bolagen

Ägarpolicy för de kommunala bolagen Ägarpolicy för de kommunala bolagen 1 Bakgrund Kommunallagen ställer krav på kommunalt inflytande och kontroll över all kommunal verksamhet, även den som ägs och bedrivs i bolagsform. De kommunalt ägda

Läs mer

Bolagsordning för AFA Trygghetsförsäkringsaktiebolag (516401-8615) beslutad vid extra bolagsstämma den 23 november 2011

Bolagsordning för AFA Trygghetsförsäkringsaktiebolag (516401-8615) beslutad vid extra bolagsstämma den 23 november 2011 Bolagsordning för AFA Trygghetsförsäkringsaktiebolag (516401-8615) beslutad vid extra bolagsstämma den 23 november 2011 1 Bolagets firma Bolagets firma är AFA Trygghetsförsäkringsaktiebolag. 2 Styrelsens

Läs mer

Bolagsordning för BagaHus aktiebolag

Bolagsordning för BagaHus aktiebolag Bolagsordning för BagaHus aktiebolag Bolagsordning Ingår i Kungälvs kommuns författningssamling enligt beslut 2015-12-10 KF 315/2015 KS2015/1382 Diarienummer: Dokumentansvarig: Beredande politiskt organ:

Läs mer