regel modell plan policy program regel riktlinje rutin strategi taxa delegationsordning för samhällsbyggnadsnämnden ...

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "regel modell plan policy program regel riktlinje rutin strategi taxa delegationsordning för samhällsbyggnadsnämnden ..."

Transkript

1 modell plan policy regel delegationsordning för samhällsbyggnadsnämnden program regel riktlinje rutin strategi taxa Beslutat av: Samhällsbyggnadsnämnden Beslutandedatum: , reviderad och 37 Ansvarig: Samhällsbyggnadschef Revideras: Vid behov Följas upp: Årligen

2 Innehållsförteckning Allmänna regler vid delegation och verkställighet... 3 Ren verkställighet... 4 Delegationsordning med verkställighetsförteckning... 5 Allmänna ärenden... 5 Personalärenden... 6 Inköp och ekonomiärenden Kultur- och fritidsärenden Exploaterings- och driftsärenden Byggärenden Allmänna regler för byggärenden...17 Miljöärenden Allmänna regler för miljöärenden...25 Livsmedels-, alkohol- och tobaksärenden samt ärenden gällande handel med receptfria läkemedel Allmänna regler för livsmedels-, alkohol- och tobaksärenden samt ärenden gällande handel med receptfria läkemedel...35 Förkortningar Lagstiftningar mm Delegater (44)

3 Allmänna regler vid delegation och verkställighet 1) Ärenden av större vikt eller av principiell beskaffenhet får inte delegeras utan är förbehållna nämnden i sin helhet. 2) Delegationsbeslut fattas i nämndens namn. 3) Delegationsbeslut ska upptas på en förteckning som ska anmälas vid nämndens nästkommande sammanträde. 4) Besvärstid för delegationsbeslut börjar löpa från det datum då bevis om justering av protokoll där beslut har anmälts anslagits på kommunens anslagstavla. 5) Besvärstid för delegationsbeslut som innebär myndighetsutövning mot enskild börjar löpa från det datum då den berörda har tagit del av beslutet. 6) Delegat ska förvissa sig om att för ändamålet anslagna medel finns tillgängliga för de kostnader som kan föranledas av ett beslut. 7) Om ett inköp innebär en förbindelse, ett avtal, ett köp av en viss mängd varor/tjänster under en viss tidsperiod ska den uppskattade mängden över hela avtalsperioden, inklusive eventuell möjlighet till förlängning, ligga till grund för det belopp som delegationsordningen reglerar. 8) Delegat svarar för att gällande bestämmelser inklusive MBL - för beredning, beslutsfattande och verkställighet följs. 9) Beslut som är delegerat till nämndens ordförande får vid dennes frånvaro fattas av vice ordförande. 10) Då beslutanderätt delegerats till annan tjänsteman än förvaltningschef ankommer det på närmsta chef att vid förfall för sådan tjänsteman fatta beslut i berörda ärendegrupper, om ingen vikarie har utsetts eller annat anges i delegationsordningen. 11) Då vikarie utsetts för en tjänsteman under dennes frånvaro, övertar vikarien samtliga befogenheter som tillkommer den ordinarie tjänstemannen. 12) I de fall beslutanderätten i en viss ärendegrupp lagts på mer än en delegat gäller beslutanderätten inom respektive handläggares ansvarsområde. 13) Med handläggande tjänsteman avses den tjänsteman som har i sin tjänst att handlägga en viss typ av frågor eller ärenden inom ett visst ämnesområde. 14) När delegationsordningen eller verkställighetsförteckningen ger beslutanderätten till flera gäller beslutanderätten var och en för sig om inget annat har angivits. 15) När beslutanderätten gäller i samråd med en annan tjänsteman får inte beslut fattas på delegation om man är oense. Ärendet ska då hänskjutas till närmast högre nivå i delegationsordningen. 16) Om delegat anser det påkallat av särskilda skäl kan denne hänskjuta ärende till närmast högre nivå i delegationsordningen för avgörande. Turordningen är följande: den egna enhetschefen, förvaltningschef, arbetsutskottet och sist nämnden. Förvaltningschefen får inte fatta beslut i myndighetsfrågor inom miljö- och byggenhetens verksamhet. 3 (44)

4 ) Om minst två utskottsledamöter begär det ska ärende som delegerats till utskott hänskjutas till nämnden för avgörande. 18) Rätt att besluta i en viss ärendegrupp innefattar också rätt att: a) Besluta att överklaga beslut och domar som innefattar ändring av delegatens beslut. (verkställighet) b) Besluta om rättelse/omprövning av beslut som delegaten fattat enligt de förutsättningar som anges i 26 respektive 27 förvaltningslagen. c) Avge yttrande till högre instans med anledning av överklagande av beslut som delegaten själv fattat. När det gäller beslut som fattats av samhällsbyggnadsnämnden in pleno eller av arbetsutskottet är det ordföranden som skriver på yttrandet. (verkställighet) d) Avskriva ett ärende från vidare handläggning (om en ansökan har återkallats eller frågan förfallit av annan anledning). e) Avvisa en ansökan när förutsättningar inte finns för att ta upp ärendet till behandling i sak. f) Förelägga sökanden, när så är särskilt föreskrivet, att avhjälpa brist i ansökningshandlingarna vid äventyr att bristen anhjälps på sökandens bekostnad eller ansökan avvisas. Ren verkställighet Med ren verkställighet avses åtgärder som normalt vidtas i tjänstemannens dagliga arbete. Åtgärdsbeslut som är av förberedande karaktär, som inte kan överklagas, eller som grundar sig på lag och avtal och som inte har något utrymme för självständiga bedömningar är inte beslut i kommunallagens mening. Rena verkställighetsbeslut ska inte anmälas till samhällsbyggnadsnämnden. 4 (44)

5 Delegationsordning med verkställighetsförteckning Allmänna ärenden 1. Besluta på nämndens vägnar i ärenden som är så brådskande att nämndens avgörande inte kan avvaktas. Ordf. Med brådskande ärenden avses sådana ärenden, exempelvis yttranden, där det finns ett slutdatum för ärendets avgörande eller som av andra anledningar måste avgöras omgående och nämnden inte kan sammanträda innan ärendet måste avgöras. Delegationsbeslutet ska innehålla skäl för varför ärendet är så brådskande att nämndens avgörande inte kan avvaktas. 2. Omorganisation inom nämndens förvaltningsorganisation. 3. Själv eller genom fullmakt ge ombud rätt att föra kommunens talan inför domstol och andra myndigheter samt vid förrättningar av skilda slag i ärenden som rör nämndens verksamhetsområde. Ordf. 4. Avvisa överklagan som kommit in för sent enligt 24 FL. Sekr, Ec eller Fc 5. Överklaga beslut och domar som innefattar ändring av beslut fattade av nämnden eller arbetsutskottet in pleno. 6. Besluta att inte lämna ut allmänna handlingar eller besluta att lämna ut allmänna handlingar med förbehåll. Fc eller Ec 7. Framställningar till och yttranden över remisser från lantmäterimyndighet angående fastighetsbildning mm. 8. Besluta om avtal som inte ankommer på annan, såvitt avser nämndens verksamhetsområde. 9. Vid avtalsbrott häva avtal såvitt gäller nämndens verksamhetsområde. 10. Ta emot delgivning för samhällsbyggnadsnämnden. Reg, Sekr, Ec, Fc 5 (44)

6 11. Överklaga myndighetsbeslut mot den egna verksamheten. Ec 12. Söka nödvändiga tillstånd mm. för den egna verksamheten. Utsedd tjänsteman 13. Avskriva ärenden som återkallats. Handläggande tjänsteman 14. Avvisa en ansökan som är så ofullständig att den inte kan prövas i sak. Handläggande tjänsteman 15. Förelägga sökanden, när så är föreskrivet, att komplettera en ofullständig anmälan/ansökan inom viss tid vid äventyr att anmälan/ansökan kan komma att avvisas eller avgöras i befintligt skick. Handläggande tjänsteman 16. Svara på enkäter. Den det berör 17. Yttranden som ankommer på nämnden och som inte är av principiell betydelse. 18. Yttranden som ankommer på nämnden men som på grund av den korta remisstiden inte hinner behandlas av nämnden. 19. Mindre ändringar i tider för öppethållande på anläggningar inom nämndens verksamhetsområde (tillfälligt minskat öppethållande t ex vid sjukdom osv.). Ec 20. Besluta att delgivning i ett ärende ska ske genom kungörelsedelgivning. (47 DL) Delegaten i samråd med Ec Personalärenden 21. Förflyttning och omplaceringsärenden från en nämnd till en annan. Pc i samråd med berörda chefer 22. Kvarstå i anställning efter uppnådd pensionsålder. Ec i samråd med Pc 6 (44)

7 23. Beslut om tillsvidareanställning, visstidsanställning och projektanställning samt lönesättning. enhetschef övrig personal Fc i samråd med Pc Ec i samråd med Fc och Pc 24. Lönetillägg. Pc i samråd med Fc 25. Prövning av företrädesrätt och annonsering om ledig tjänst. (lokalt avtal) Ec eller av denne utsedd person i samråd med Pu 26. Prövning av intyg om arbetsförmåga och hälsa inför nyanställning. (AB) Ec 27. Besluta om traktamente, bilersättning Ec 28. Besluta om förändring av arbets- eller anställningsförhållanden för arbetstagare, samt eventuellt förhandla därom enligt 11 och 12 MBL. Ec eller, om det berör flera chefers ansvarsområden, Fc 29. Uppsägning av personal enligt lagen om anställningsskydd. på grund av arbetsbrist av personliga skäl Fc i samråd med Pc Ec i samråd med Pc 30. Avskedande av personal enligt lagen om anställningsskydd Pc i samråd med Fc 31. Avtal om att avgå med bibehållen lön. Fc i samråd med Pc 32. Besluta om avvikelse om uttag av övertid och mertid (ATL) Fc 33. Skriftlig erinran Ec i samråd med Pu 7 (44)

8 34. Disciplinpåföljd (skriftlig varning). enhetschefer övrig personal Fc i samråd med Pc Ec i samråd med Pc 35. Avstängning. enhetschefer övrig personal Fc i samråd med Pc Ec i samråd med Pc 36. Representation och uppvaktningar. Ec 37. Deltagande i kurser, konferenser, utbildning och andra tjänsteresor i anställningen. Ec eller av denne utsedd person 38. Medgivande att lämna biträde vid fullföljande av talan i högre instans då kommunen lämnat biträde åt arbetstagare i första instans i mål angående skadeståndsansvar. (AB) 39. Lönerevision. Pc i samråd med Fc 40. Sluta kollektivavtal. Pc i samråd med Fc 41. Undantag från samordningsavdrag. Fc 42. Semester såväl huvudsemester som enstaka dagar (Semesterlagen, AB) Ec eller av denne utsedd person 43. Ledighet vid värnpliktstjänstgöring, FN-tjänst, föräldraledighet, studieledighet (AB) Ec 8 (44)

9 44. Ledighet för förtroendemannauppdrag (AB) Ec 45. Lön eller del därav vid ledighet för förtroendemannauppdrag åt kommunen Ec 46. Ledighet för fackligt arbete (LFF) Ec 47. Ledighet för fackligt arbete med lön (LFF) Pc i samråd med Ec 48. Ledighet för läkar- och tandläkarbesök samt röntgen (AB) Ec 49. Ledighet och ersättning vid fritidsstudier (Riktlinjer för fritidsstudier ) Ec 50. Ledighet för enskilda angelägenheter med lön. (AB) Ec 51. Löneförskott Pc 52. Lön eller del därav vid ledighet för utbildning utanför tjänsten (AB) Fc i samråd med Pc 53. Minskning av avlöningsförmån. (AB) Pc 54. Tjänstledighet (AB) max 6 månader över 6 månader upp till 12 månader över 12 månader Ec Fc Pc i samråd med Fc 55. Beordra arbete på övertid, fyllnadstjänstgöring, förskjuten arbetstid samt bevilja kompensationsledigt. Ec eller av denne utsedd person 9 (44)

10 56. Användande av bil i tjänsten, så kallat bilavtal. Ec eller av denne utsedd person 57. Meddela varsel om upphörande av visstidsanställning. (LAS) Ec eller av denne utsedd person 58. Utfärda intyg eller betyg över tjänstgöring. Ec 59. Utfärda pensionsbesked och pensionsbrev. Pc 60. Besluta om krav på sjukintyg från första sjukdagen. (AB) Ec i samråd med Pu 61. Förbud mot tjänstgöring för förhindrande av att smitta sprids. Ec 62. Anvisa läkare för beordrad läkarundersökning. (AB) Pc 63. Förbjudande av bisysslor. (AB) Ec, eller av denne utsedd person, i samråd med Pc 64. Förhandla på kommunens vägnar enligt gällande lagstiftning om förhandlingsrätt, utom vad gäller 11 14, 19 och 38 MBL inom andra nämnders verksamhetsområde. Pc 65. Medge förkortning av uppsägningstiden enligt AB:s tidsregler. Ec Inköp och ekonomiärenden 66. Besluta i ärenden om att använda nämndens medel för oförutsedda händelser. 67. Avyttring av utrangerade inventarier och material inom samhällsbyggnadsförvaltningens verksamhetsområden upp till 1 PBB. Ec 10 (44)

11 68. Antagande av anbud på entreprenadarbeten, inventarier, material, varor och andra tjänster inom ramen för anslagna medel. över 4 prisbasbelopp upp till 10 PBB över 10 prisbasbelopp upp till 20 PBB över 20 PBB Ec Fc 69. Antagande av anbud på ramavtal enligt med Borås träffat uppdragsavtal om upphandlingstjänster inom ramen för anslagna medel. upp till 20 PBB över 20 PBB Fc 70. Antagande av anbud på konsultarbeten inom ramen för anslagna medel. över 4 PBB upp till 8 PBB över 8 PBB Fc 71. Beslut i inköpsfrågor som inte ankommer på någon annan att besluta, inom ramen för anslagna medel. upp till 20 PBB över 20 PBB Fc 72. Antagande av anbud på inventarier, material, böcker, övriga medier, varor och andra tjänster samt konsultarbeten och entreprenadarbeten inom ramen för anslagna medel, upp till 4 PBB. Ec eller av denne utsedd person 73. Avrop inom ramavtal inom ramen för anslagna medel. Ec eller av denne utsedd person 11 (44)

12 74. Beställarombud vid entreprenader och konsultuppdrag. Utsedd tjänsteman 75. Avskrivning av fordran enligt gällande regler. upp till ½ PBB över ½ till 1 PBB Utsedd tjänsteman Ec över 1 PBB 76. Anstånd av fordran enligt gällande regler. upp till ½ PBB över ½ till 1 PBB Utsedd tjänsteman Ec över 1 PBB 77. Tid för anstånd av fordran. upp till två månader över två månader för fordran upp till 1 PBB Utsedd tjänsteman Ec över två månader för fordran över 1 PBB 78. Avbetalagningsplan för fordran. upp till 2 PBB Ec över 2 PBB 79. Vid behov ta upp lån inom den beloppsram och de riktlinjer som fullmäktige fastställt med särskilt beaktande av de närmare föreskrifter om säkerheten som fullmäktige angivit. Ekc 12 (44)

13 80. Meddela avslag eller träffa överenskommelse om skadeståndskrav/ersättningskrav mot kommunen inom samhällsbyggnadsnämndens verksamhetsområden. upp till ¼ av kommunens självrisk över ¼ av kommunens självrisk men inte utanför i fråga om belopp över kommunens självrisk Ec Fc 81. Utse beslutsattestanter. Fc i samråd med Ek 82. Utse personal som har rätt att göra utbetalningar. Ekc 83. Placering av likvida medel enligt gällande regler. Ekc 84. Placering av donationsmedel enligt gällande regler. Ekc 85. Taxeringsärenden. Ekc 86. Prövning av ekonomiska säkerheter Ec i samråd med Ek 87. Sluta avtal efter beslut som inte har fattats av samhällsbyggnadsnämnden eller arbetsutskottet in pleno. Efter beslut som fattats beslutats av samhällsbyggnadsnämnden eller arbetsutskottet in pleno. Ec eller av denne utsedd tjänsteman Ordf. 13 (44)

14 Kultur- och fritidsärenden Lotterier 88. Besluta i fråga om tillstånd enligt 16 LoL. Fritidschef 89. Avge yttrande i ärenden om tillstånd enligt 16 LoL. Fritidschef 90. Avge yttrande i ärenden om tillstånd för värdeautomatspel enligt 27 LoL (44 LoL) Fritidschef 91. Godkännande av lotteriföreståndare eller beslut att medge undantag på krav om lotteriföreståndare (13 LoL) Fritidschef 92. Utse kontrollant för lotterier som avses i 16, 17 och 21 a samt fastställa arvodet för denne (49 LoL) Fritidschef 93. Meddela varning om föreskrifter, villkor eller bestämmelser enligt lotterilagen inte följs. (51 LoL) 94. Återkalla tillstånd om föreskrifter, villkor eller bestämmelser enligt lotterilagen inte följs. (51 LoL) 95. Ändra eller återkalla ett tillstånd om förutsättningarna för tillståndet inte längre finns eller har ändrats. (51 LoL) Fritidschef 96. Meddela föreläggande och förbud. (52 LoL) Fritidschef 97. Meddela föreläggande och förbud med vite om högst kronor i varje enskilt ärende eller löpande vite om högst kronor/överträdelse eller kronor/månad om föreläggandet inte åtlytts etc. (52 LoL) 98. Avge yttrande i ärenden om tillstånd för automatspel enligt 3 Lag (1982:636) om anordnande av visst automatspel. Fritidschef Föreningsbidrag mm 99. dragsansökningar som inte omfattas av dragsbestämmelser för föreningar i Svenljunga kommun, upp till ¼ prisbasbelopp. 14 (44)

15 100. drag till studieförbund enligt fastställda riktlinjer. Kultursekreterare 101. drag till föreningar som omfattas av dragsbestämmelser för föreningar i Svenljunga kommun. Av fritidschef utsedd tjänsteman 102. drag till kulturverksamhet efter särskild ansökan Ansökan om anläggningsstöd drag till byalagen för utgivning av tidning enligt antagna riktlinjer. Kultursekreterare Övrigt 105. I samråd med berörda förvaltningar, besluta om placering av verk som ingår i kommunens konstsamlingar. Kulturchef i samråd med kultursekreterare Exploaterings- och driftsärenden Mark och fastigheter 106. Tillförsäkra kommunen rätt att belasta annan tillhörig fastighet med servitut, ledningsrätt, nyttjanderätt samt gemensamhetsanläggningar enligt antagna riktlinjer samt att medverka till ändring eller upphävande av sådan rätt. Fc 107. Ersättning för mark eller intrång och dylikt vid exploatering. upp till 3 PBB över 3 PBB Fc 108. Upplåtelse av allmän plats för särskilda ändamål. Fc 15 (44)

16 109. Upplåtelse av kommunal mark för ledningsrätt i och ovan mark. Fc 110. Upplåtelse av kommunal mark för installation av jord- eller bergvärme, inrättande av enskild avloppsanläggning eller dricksvattentäkt. Fc 111. Upplåtelse av kommunal mark för åtgärder av ej bestående karaktär, t ex gräsklippning, staket mm Mei 112. Försäljning av småhustomter och industrimark inom planlagt område enligt gällande riktlinjer. Mei 113. Utarrendering av kommunens mark samt jaktarrenden och fiskerätter enligt gällande riktlinjer. Mei 114. Utsträckning, nedsättning, ändring, sammanföring, relaxation och dödande av inteckningar, byte av pantbrev, lagfartsansökan samt andra jämförliga åtgärder. Mei 115. Beslut om avgift för belastning av fastighet, t ex arrende, nyttjanderätt och servitut Beslut angående belägenhetsadresser, lägenhetsregister och lägenhetsnummer. VA-handl 117. Tillämpning av tomtpristaxa. Mei 118. Tillämpning av avgiftsnormer för platsupplåtelser inom kommunen. Mei 119. Lämna yttrande i egenskap av sakägare (granne) vid tillståndsprövning. Mei VA och avfall 120. Tillämpning av taxa och allmänna bestämmelser för brukande av kommunens vatten- och avloppsanläggningar. VA-chef 121. Tillämpning av taxa för renhållningsverksamheten. VA-chef 122. Anslutning till kommunens VA-anläggningar av fastigheter inom verksamhetsområde för VA. VA-chef 16 (44)

17 123. Beslut om avgift för VA utanför verksamhetsområde. VA-chef Gata 124. Avge yttrande till polismyndigheten angående lokala ordningsföreskrifter. Gatuchef 125. Avge yttrande till Länsstyrelsen, Trafikverket eller Transportstyrelsen gällande hastigheter eller transporter. Gatuchef 126. Besluta om tillfälliga dispenser för tungt och brett fordon. Gatuchef 127. Besluta i ärende om parkeringstillstånd för rörelsehindrade. Gatuchef 128. Beslut om lokala trafikföreskrifter och andra föreskrifter enligt trafikförordningen (1998:1276). Gatuchef 129. Beslut efter ansökan om grävningstillstånd i allmän mark eller utmed gator och vägar inom kommunens väghållningsområde. Gatuchef 130. Beslut om trafikanordningsplan vid arbete på kommunala gator. Gatuchef 131. Betala ut kommunalt bidrag till enskild väghållning enligt av fullmäktige antagna grunder. Gatuchef Byggärenden Allmänna regler för byggärenden Den som har rätt att besluta om förbud eller föreläggande enligt 11 kap och 33 1 PBL har även rätt att förena förelägganden eller förbud med vite om högst kronor i varje enskilt ärende eller löpande vite om högst kronor per överträdelse eller kronor per månad om föreläggandet inte åtlytts etc. Rätt att besluta i ett byggärende omfattar även rätt att: 17 (44)

18 Besluta om avgifter i enskilda ärenden enligt den av fullmäktige antagna Plan- och bygglovstaxa inkl. kart- och mättaxa. (Efterskänkning eller nedsättande av avgift sker i samråd med miljö- och byggchef.) Sända föreläggande eller förbud, som meddelats mot någon i egenskap av ägare till fastighet m.m., till inskrivningsmyndigheten för anteckning i inskrivningsregistret. (verkställighet) Begära hjälp/handräckning av polis- eller kronofogdemyndigheten för att få tillträde till fastigheter, byggnader, andra anläggningar samt transportmedel och att där utföra undersökningar och andra åtgärder. (verkställighet i samråd med miljö- och byggchef) B1. Plan- och bygglagen kap Beslut om planbesked i de fall stöd för den avsedda åtgärden finns i en aktuell eller aktualiserad översiktsplan. (5 kap. 2 och 5 PBL) 2. Lämna planuppdrag till förvaltningen efter förfrågan om planläggning. 3. Teckna planavtal. Mob-chef 4. Begära avsteg från översiktsplanen hos kommunfullmäktige vid detaljplanläggning. Plark, Mob-chef 5. Beslut om att sända planförslag på samråd eller granskning. (5 kap. 6 PBL) 6. Efterhöra kommunstyrelsens ställningstagande i strategiska miljö- och naturvårdsfrågor i planärenden. Plark i samråd med Mobchef B2. Plan- och bygglagen kap Beslut om bygglov inom ramen för de föreskrifter som anges i 9 kap PBL i följande ärenden: (9 kap. 2 första stycket 1 & 2 PBL) förutom nedan angivna delegationer Nybyggnad av en- eller tvåbostadshus utanför område med detaljplan, inom ramen för de villkor som bestämts i bindande förhandsbesked 18 (44)

19 Nybyggnad av en- eller tvåbostadshus inom detaljplan Tillbyggnad av en- eller tvåbostadshus. Nybyggnad av flerbostadshus inom detaljplan Tillbyggnad av flerbostadshus Nybyggnad av lokal för handel, kontor, hantverk, offentliga verksamhet eller industri/lager inom detaljplan Tillbyggnad av lokal för handel, kontor, hantverk, offentlig verksamhet eller industri/lager med högst m 2 bruttoarea Ny- eller tillbyggnad av komplementbyggnad Ny- eller tillbyggnad av kiosk, transformatorstation, avloppspumpstation eller därmed jämförliga byggnader med högst 100 m 2 bruttoarea 2. Beslut om bygglov för att anordna, inrätta, uppföra, flytta eller väsentligt ändra andra anläggningar än byggnader. (9 kap. 8 första stycket 1 och 16 kap. 7 PBL samt 6 kap. 1-2 PBF) upplag eller materialgårdar (p. 2), fasta cisterner med en största volym av 50 m 3 (p. 4), murar och plank (p. 7), parkeringsplatser utomhus (p. 8) samt transformatorstation (p. 10) förutom nedan angivna delegation 3. Besluta om lov även om den sökta åtgärden avviker från detaljplan eller områdesbestämmelser, inom ramen för de föreskrifter som anges i 9 kap. 31c respektive 9 kap. 35 andra stycket PBL. Delegat enligt ovan 4. Förhandsbesked i fråga om bygglovpliktig åtgärd kan tillåtas på den avsedda platsen (9 kap 17 PBL) 5. Besluta om lov för enklare byggnader (ekonomi- och lagerbyggnader) för återuppbyggnad efter t ex brand. 6. Ändring av gällande bygglov inom ramen för tidigare medgiven bruttoarea eller medgiven avvikelse från detaljplan eller områdesbestämmelser. (9 kap. 2 första stycket 1 och 2 PBL) 19 (44)

20 7. Besluta i fråga om lov för annan ändring av en byggnad än tillbyggnad (9 kap. 2 första stycket 3a-c PBL) Ta i anspråk eller inreda byggnad helt eller delvis för väsentligt annat ändamål Ta i anspråk eller inreda byggnad helt eller delvis för väsentligt annat ändamål inom område med detaljplan eller områdesbestämmelser. Inredande av någon ytterligare bostad eller någon ytterligare lokal för handel, hantverk, offentlig verksamhet eller industri. Byte av färg, fasadbeklädnad, taktäckningsmaterial eller andra åtgärder som avsevärt påverkar byggnadens yttre utseende. 8. Uppsättande eller väsentlig ändring av skyltar eller ljusanordningar (9 kap 8 första stycket 1 och 16 kap 7 PBL samt 6 kap 3-4 PBF) 9. Ärende om att i område av värdefull miljö underhålla ett byggnadsverk eller ett bebyggelseområde som avses i 8 kap 13 PBL i den utsträckning som framgår av detaljplan eller områdesbestämmelser. (9 kap 8 första stycket 2b PBL) 10. Beslut om rivningslov inom ramen för de föreskrifter som anges i 9 kap 34 PBL. Dock ej rivning av byggnad som ur historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt har större värde eller rivning som kräver beslut enligt annan författning. (9 kap 10 PBL) 11. Beslut om marklov inom ramen för föreskrifterna i 9 kap 35 PBL (9 kap PBL) 12. Bygglov för åtgärder som inte kräver lov (9 kap 14 PBL) 13. Beslut om villkorsbesked inom ramen för föreskrifterna i 9 kap 19 PBL 14. Om en ansökan eller anmälan är ofullständig, förelägga sökanden att avhjälpa bristerna inom viss tid vid äventyr att ansökan eller anmälan kan komma att avvisas eller avgöras i befintligt skick (9 kap 21 första stycket PBL samt 6 kap 10 PBF) 20 (44)

21 15. Avvisa en ansökan eller anmälan som trots föreläggande enligt 9 kap 21 första stycket PBL är så ofullständigt att den inte kan prövas i sak (9 kap 21 andra stycket PBL samt 6 kap 10 andra stycket PBF) 16. Beslut om att förlänga handläggningstiden för ärende om lov eller förhandsbesked i högst 10 veckor utöver de ursprungliga 10 veckorna. (9 kap 27 PBL) Mob-chef 17. Beslut om tidsbegränsat bygglov inom ramen för föreskrifterna i 9 kap 33 PBL i de fall åtgärden har stöd i en detaljplanebestämmelse om tillfällig användning av byggnad eller mark eller om åtgärden har ringa påverkan på omgivningen 18. Begära avsteg från översiktsplanen hos kommunfullmäktige Mob-chef B3. Plan- och bygglagen kap Beslut om att byggnadsverk får tas i bruk utan att slutbesked har lämnats. (10 kap 4 PBL) 2. Beslut att utse ny kontrollansvarig om en kontrollansvarig har lämnat sitt uppdrag. (10 kap 13 PBL) 3. Besluta att det för rivningsåtgärder inte behövs någon kontrollplan (10 kap 18 PBL) 4. Beslut att ge startbesked om det enligt 10 kap 14 PBL inte behövs något tekniskt samråd. (10 kap 22 första stycket 1 PBL) 5. Beslut att förelägga byggherren att ge in de ytterligare handlingar som behövs för prövningen av frågan om startbesked om det enligt 10 kap 14 PBL inte behövs något tekniskt samråd. (10 kap 22 första stycket 2 PBL) 6. Besluta att med startbesked godkänna att en åtgärd får påbörjas och att i startbeskedet fastställa den kontrollplan som ska gälla med uppgift om vem eller vilka som är sakkunniga eller kontrollansvariga, bestämma de villkor som behövs för att få påbörja åtgärden, bestämma villkor och ungefärlig tidpunkt för utstakning som behövs, bestämma de handlingar som ska lämnas inför beslut om slutbesked. ge de upplysningar om krav enligt annan lagstiftning som behövs. (10 kap PBL) 21 (44)

22 7. Beslut om kompletterande villkor för bygg- eller rivningsåtgärderna eller för kontrollen (10 kap 29 PBL) 8. Beslut om slutbesked eller interimistiskt slutbesked enligt föreskrifterna i 10 kap PBL B4. Plan- och bygglagen kap Avge ingripandebesked inom ramen för föreskrifterna i 11 kap 7 PBL 2. Lovföreläggande om lovpliktig åtgärd har vidtagits utan lov, om det är sannolikt att lov kan ges för åtgärden och delegaten har befogenhet att besluta i lovärendet. (11 kap 17 PBL), 3. Förelägga ägare av byggnadsverk att inom viss tid ge synpunkter på övervägt uppdrag åt sakkunnig att utreda behovet av underhållsåtgärder och vem som ska betala kostnaderna för uppdraget. (11 kap 18 PBL) 4. Förelägganden om underhållsutredning. (11 kap 18 PBL) 5. Beslut om åtgärdsföreläggande. (11 kap 19 PBL) 6. Beslut om rättelseföreläggande. (11 kap 20 PBL) 7. Beslut om rivningsföreläggande. (11 kap 21 PBL) 8. Besluta om förbud mot fortsatt arbete eller åtgärd, även förbud som förenas med vite. (11 kap PBL) 9. Beslut om förbud mot användning av byggnadsverk om det har säkerhetsbrister, även förbud som förenas med vite. (11 kap 33 1 PBL) 10. Beslut om förbud mot användning av byggnadsverk om det inte finns förutsättningar för att ge slutbesked. (11 kap 33 2 PBL) 11. Besluta att utse annan funktionskontrollant inom ramen för föreskrifterna i 11 kap 34 PBL 22 (44)

23 12. Besluta att entlediga kontrollansvarig inom ramen för föreskrifterna i 10 kap 11 och 11 kap 35 PBL och, efter förslag från byggherren, besluta om en nya kontrollansvarig. (11 kap 35 PBL) B5. Övrigt 1. Tillämpa den av fullmäktige antagna Plan- och bygglovstaxa inkl. kart- och mättaxa för tjänster. Avvikelser kan medges i samråd med miljö- och byggchef., Plark 2. Besluta om föreläggande eller förbud i tillsynsärenden enligt 8 kap 2 PBF. 3. Beslut att medge mindre avvikelse från BFS 2011:10, EKS8, om det finns särskilda skäl och byggnadsprojekt ändå kan bli tekniskt tillfredsställande och det inte finns någon avsevärd olägenhet från annan synpunkt. 4. Pröva behovet av en försäkring när ett småhus byggs till eller är föremål för en åtgärd som är anmälningspliktig enligt föreskrifter som har meddelats med stöd av 16 kap 8 PBL och det finns behov av en sådan försäkring. (1b första stycket LBF) 5. Pröva behovet av ett färdigställandeskydd när ett småhus byggs till eller är föremål för en åtgärd som är anmälningspliktig enligt föreskrifter som har meddelats med stöd av 16 kap 8 PBL samt att det finns behov av ett sådant skydd. (14 första stycket LBF) B6. Beslut enl GPBL (enligt övergångsregler) 1. Besluta om ändring i kontrollplan. (9 kap 9 tredje stycket GPBL) 2. Besluta om särskild avgift. (10 kap 6 GPBL) i samråd med mob-chef B7. Hissar och ventilation 1. Beslut om särskild besiktning av hissar och andra motordrivna anordningar. (8 kap 8 och 5 kap 9 PBF) 2. Beslut om mindre avsteg från Boverkets föreskrifter och allmänna råd om hissar och vissa andra motordrivna anordningar. (2 kap 2 BFS 2012:4, H 13) 23 (44)

24 3. Beslut om längre besiktningsintervall för hissar och andra motordrivna anordningar. (3 kap 16 BFS 2012:4, H 13) 4. Beslut om anstånd med besiktning av hissar och andra motordrivna anordningar. (3 kap 17 BFS 2012:4, H 13) 5. Besluta om föreläggande mot ägare till byggnader som inte fullgör sina skyldigheter ifråga om funktionskontroll av ventilationssystem. (3 kap och 5 kap 1-7 PBF, samt 11 kap PBL) 6. Godkänna funktionskontrollant (ventilation) för viss kontroll och besluta om en annan funktionskontrollant ska utses. (16-17 Lagen om tekniska egenskaper på byggnadsverk) 7. Beslut om senareläggning av besiktningstidpunkt. (4 BFS 1996:56, ÖVR 80). 8. Besluta i ärenden gällande ansökan om lokal behörighet att utföra funktionskontroll av ventilationssystem. (BFS 1996:56, ÖVR 80) B8. Lantmäterifrågor 1. Besluta att ansöka om fastighetsbestämning. (14 kap 1a första stycket 3-7 FBL) Plark 2. Godkännande av förrättning, förrättningsbeslut eller gränsutmärkning. (15 kap 11 FBL) Plark 3. Beslut att påkalla fastighetsreglering som behövs för att mark och vatten ska kunna användas på ändamålsenligt sätt. (5 kap 3 tredje stycket FBL) Plark 4. Framföra samhällsbyggnadsnämndens mening i samråd med lantmäterimyndigheten. (21 och 23 Anläggningslagen och 21 Ledningsrättslagen) Plark 5. Godkännande av beslut eller åtgärd (30 Anläggningslagen och 28 Ledningsrättslagen) Plark B9. Lagen med särskilda bestämmelser om gaturenhållning och skyltning 1. Avge yttrande i ärende enligt 6-8 LSBGF. 24 (44)

25 2. Tillstånd att sätta upp skyltar varigenom allmänheten avvisas från ett visst område som är av betydelse för friluftslivet. (5 LSBGF) Nvh Miljöärenden Allmänna regler för miljöärenden Rätt att besluta i en viss ärendegrupp innefattar rätt att: Besluta att bifalla eller avslå en ansökan. Besluta att förena tillstånd/godkännande/dispenser/undantag med villkor. Besluta vad som i övrigt ska gälla för beslut om tillstånd, godkännande, dispens eller undantag enligt vad som anges i särskilda bestämmelser. Det kan t ex handla om tidsbegränsning av tillstånd (16 kap 2 MB), om att tillstånd får tas i anspråk även om det inte har vunnit laga kraft (19 kap och 22 kap. 28 MB), om att avloppsanordning eller värmepump inte får tas i anspråk förrän den har besiktigats och godkänts (18 FMH) eller om att beslutet ska gälla även om det inte vunnit laga kraft (22 kap. 28 MB) etc. Meddela föreläggande eller förbud i tillsyns- och anmälningsärenden. Besluta att lämna anmälan som är gjord enligt lagstiftningens krav utan vidare åtgärd. (verkställighet) Besluta att lämna ett klagomål utan åtgärd. Tillämpa den av fullmäktige antagna Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område (Efterskänkning eller nedsättande av avgift sker i samråd med miljö- och byggchef) (verkställighet) Sända föreläggande eller förbud, som meddelats mot någon i egenskap av ägare till fastighet mm till inskrivningsmyndigheten för anteckning i inskrivningsregistret. (verkställighet) Bestämma att beslut i tillsynsärende ska gälla omedelbart även om det överklagas. Besluta att på ansökan av tillståndshavare upphäva eller ändra bestämmelser och villkor i ett tillståndsbeslut. 25 (44)

26 Efterhöra kommunstyrelsens ställningstagande i strategiska miljö- och naturvårdsfrågor. (verkställighet i samråd med miljö- och byggchef) M1. Allmänna hänsynsregler mm, 2 kap MB 1. Besluta. i tillsynsärende gällande tillämpningen av de allmänna hänsynsreglerna. (2 kap 2-9, 26 kap MB), Nvh 2. Beslut. efter ansökan om dispens från kraven om gödselspridning i jordbruksverkets föreskrifter. (SJVFS 2004:62) M2. Miljökonsekvensbeskrivningar och annat beslutsunderlag, 6 kap MB 1. Avge. yttrande till verksamhetsutövare inför eller i samrådsskedet om miljökonsekvensbedömning. (6 kap 4 MB), Nvh 2. Avge. yttrande i fråga om en verksamhet eller åtgärd som kan antas medföra betydande miljöpåverkan. (6 kap 4 MB), Nvh 3. Avge. yttrande till länsstyrelsen med anledning av utökat samråd om betydande miljöpåverkan. (6 kap 5 MB), Nvh 4. Avge. yttrande över MKB som inte kungörs tillsammans med ansökan i ett mål eller ärende. (6 kap 8 MB, 12 FMKB), Nvh 5. Avge 1 yttrande över MKB i samband med, eller med anledning av, att MKB för plan eller program upprättas. (6 kap 8 MB, 12. FMKB), Nvh M3. Skydd av områden, 7 kap MB 1. Besluta i ärende om dispens från strandskyddsbestämmelserna när det gäller kompletteringsåtgärder. (7 kap. 18 b och 18 c MB) Nvh, 2. Besluta i ärende om dispens från strandskyddsbestämmelserna för olika typer av anläggningar, t ex transformatorstationer, båtramper mm. (7 kap. 18 b och 18 c MB) Nvh, 3. Besluta i ärenden om tillstånd enligt föreskrifter i vattenskyddsföreskrifter som kommunen har meddelat eller om dispens från sådana vattenskyddsföreskrifter, om det finns särskilda skäl för det. (7 kap 22 första resp. andra styckena MB) 26 (44)

27 4. Besluta om undantag (tillstånd eller dispens) från vattenskyddsföreskrifter som länsstyrelsen har meddelat i den mån länsstyrelsen överlåtit sådan beslutanderätt på nämnden. (7 kap 22 tredje stycket första meningen MB) 5. Besluta i anmälningsärende om åtgärd inom vattenskyddsområde som länsstyrelsen överlåtit på kommunen. (7 kap 22 tredje stycket andra meningen MB) 6. Besluta i tillsynsärende angående skötsel av jordbruksmark enligt 7 kap MB. Nvh 7. Besluta i tillsynsärende gällande områden eller djur- eller växtart över vilka kommunen har tillsyn enligt 7 kap MB. (Kap 2 9 MTF) Nvh 8. Avge yttrande i ärende om dispens från strandskyddsbestämmelserna. (23 FOS) Nvh 9. Avge yttrande i ärende angående dispens från andra föreskrifter om områdesskydd. (23 FOS.) Nvh 10. Avge yttrande angående slutavverkning, skyddsdikning och/eller naturhänsyn, t ex naturvårdsavtal. (14 SKVL) Nvh 11. Avge yttrande i ärende om dispens från föreskrifter om biotopskydd. (5 NPF) Nvh M4. Särskilda bestämmelser om skydd för djur- och växtarter, 8 kap MB 1. Besluta i tillsynsärende angående åsidosättande av föreskrifter som gäller enligt 8 kap MB. Nvh 2. Besluta i tillsynsärende angående skötsel av jordbruksmark enligt 8 kap MB. Nvh M5. Miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd, 9 kap MB 1. Besluta i tillsyns- och anmälningsärenden angående miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd. (9 kap MB) 2. Besluta om årlig avgift för verksamhet enligt miljöbalken i enlighet med den av kommunfullmäktige fastställda taxan. (Efterskänkning eller nedsättande av avgift sker i samråd med miljö- och byggchef) 27 (44)

28 3. Avge yttrande till länsstyrelsen i anmälningsärende angående mindre ändring av tillståndspliktig miljöfarlig verksamhet. (21 3, 22 och 26 FMH), Nvh 4. Avge yttrande till mark- och miljödomstolen eller länsstyrelsen i den sk kompletteringsremissen vid prövning av ansökan om tillstånd till miljöfarlig verksamhet. (19 kap 4 MB, 9 FMH, respektive 22 kap 4 och 10 MB), Nvh 5. Avge yttrande till mark- och miljödomstolen eller Länsstyrelsen vid prövning av ansökan om tillstånd till miljöfarlig verksamhet., Nvh 6. Avge yttrande till mark- och miljödomstolen eller Länsstyrelsen vid prövning av ansökan om tillstånd till miljöfarlig verksamhet vid nyetablering eller väsentlig ändring 7. Förelägga den som bedriver miljöfarlig verksamhet att avge miljörapport. (2 NFS 2000:13) 8. Om särskilda skäl föreligger bevilja anstånd i högst tre månader med inlämnande av miljörapport. (6 NFS 2000:13) 9. Besluta i ärende om tillstånd att inrätta avloppsanordning med ansluten vattentoalett samt att ansluta vattentoalett till befintlig avloppsanordning. (13 första stycket 1 och 2 FMH), Nvh 10. Besluta i ärende om anmälan för att inrätta annan avloppsanordning än som kräver tillstånd. (13 andra stycket FMH), Nvh 11. Besluta i ärende om tillstånd att inrätta annan avloppsanordning än sådan till vilken vattentoalett är ansluten inom de delar av kommunen där tillstånd krävs enligt kommunens lokala föreskrifter. (13 fjärde stycket FMH), Nvh 12. Besluta i ärende om anmälan om ändring av sådana avloppsanordningar som avses i 13 FMH. (14 FMH), Nvh 13. Besluta i ärende om anmälan för att inrätta en värmepumpsanläggning för utvinning av värme ur mark, ytvatten eller grundvatten. (17 första stycket första meningen FMH) 14. Besluta i ärenden om tillstånd till värmepumpsanläggning för utvinning av värme ur mark, ytvatten eller grundvatten där tillstånd krävs enligt kommunens lokala föreskrifter. (17 första stycket andra meningen FMH) 28 (44)

29 15. Besluta i tillsynsärende om åtgärder för bekämpning av ohyra och andra skadedjur. (34 FMH) 16. Besluta i ärende om anmälan om gödselstad eller annan upplagsplats för djurspillning inom område med detaljplan eller, om kommunen så föreskrivit, annat tätbebyggt område. (37 FMH) 17. Besluta i ärende om anmälan om att driva eller arrangera viss verksamhet enligt 38 FMH. 18. Besluta i ärende om tillstånd att hålla vissa djur inom område med detaljplan eller områdesbestämmelser där tillstånd krävs enligt kommunens lokala föreskrifter. (39 FMH) 19. Besluta i ärende om tillstånd eller anmälan för att sprida naturlig gödsel, slam eller annan orenlighet inom eller intill område med detaljplan där tillstånd eller anmälan krävs enligt kommunens lokala föreskrifter. (9 kap 12 MB, 40 första stycket 2 FMH) 20. Besluta i ärende om tillstånd eller anmälan för att ordna ett upplag inom vissa områden för att skydda ytvattentäkter och enskilda grundvattentäkter där tillstånd eller anmälan krävs enligt kommunens lokala föreskrifter. (9 kap 12 MB, 40 första stycket 5 FMH) 21. Besluta i ärende om tillstånd eller anmälan för att inrätta annan slags toalett än vattentoalett där tillstånd eller anmälan krävs enligt kommunens lokala föreskrifter. (40 första stycket 3 FMH), Nvh 22. Besluta om att låta förstöra föremål av personlig natur eller låta avliva sällskapsdjur som innehas av privatpersoner för att förhindra spridning av smittsam sjukdom. (9 kap 15 MB) 23. Avge yttrande till länsstyrelsen i ärende rörande bidrag för åtgärder i bostäder. 24. Avge yttrande till polismyndighet i ärende om allmänna sammankomster, offentliga tillställningar, bullrande verksamheter och liknande verksamheter. 25. Avge yttrande till polismyndighet i ärende om tillstånd till hotell- och pensionatrörelse. 26. Avge yttrande i ärenden om auktorisation av bilskrotare. (8 BSF) 29 (44)

30 27. Avge yttrande till Länsstyrelsen i ärende om dispens för djurhållning och gödselhantering. (9 FMJ) 28. Avge yttrande angående flyttning av gravsatt stoft eller spridning av aska efter avliden. (6 kap 1 och 5 kap 5 BL) 29. Framställning till polismyndighet rörande beslut om flyttning av fordon i vissa fall. (3 andra stycket LFFVF) 30. Besluta i tillsynsärenden enligt strålskyddslagen (1988:220). 31. Begära upplysningar eller handlingar som behövs för sådan tillsyn enligt strålskyddslagen som nämnden ansvarar för. (31 SSL, 16 SSF) 32. Besluta i ärende om solarier inom nämndens ansvarsområde (32 SSL, 16 SSF, 8 och 13 SSMFS 2008:36) 33. Besluta i tillsynsärenden enligt 19 och 19 a TL vad gäller rökfria miljöer och lokaler. 34. Anlita den kommunala skytten för infångning och/eller avskjutning av störande vilda djur, Nvh M6. Verksamheter som orsakar miljöskador, 10 kap MB 1. Besluta i tillsynsärende angående vidtagande av åtgärder inom förorenade områden som avses i 10 kap. MB. 2. Beslut i tillsynsärende angående avhjälpande av föroreningsskada. 3. Besluta i tillsynsärende om ansvar för verksamhetsutövare eller den som annars är ansvarig för efterbehandling, att utföra och bekosta efterbehandlingsåtgärder. (10 kap 2-4 MB) 4. Besluta i tillsynsärende om ansvar för verksamhetsutövare eller den som annars är ansvarig för efterbehandling, att utreda föroreningar. (10 kap 8 MB) 5. Beslut i anmälningsärende om avhjälpandeåtgärd med anledning av en föroreningsskada, när åtgärden kan medföra ökad risk för spridning eller exponering av föroreningarna. (28 FMH) 30 (44)

31 6. Beslut i tillsynsärende angående vidtagande av åtgärder inom miljöriskområde. (10 kap 12 MB) 7. Avge yttrande till Länsstyrelsen om samråd avseende förklaring av område som miljöriskområde. (3 FOM) 8. Beslut i tillsynsärende angående avhjälpande av allvarlig miljöskada. (3 kap MTF, 10 kap 14 MB, FAM) M7. Vattenverksamhet, 11 kap MB 1. Avge yttrande till länsstyrelsen i ärende om anmälan av vattenverksamhet eller till länsstyrelse eller mark- och miljödomstol i ärende om tillstånd för markavvattning. (11 kap 9a-b och 13 MB, 21 FVV) Nvh M8. Jordbruk och annan verksamhet, 12 kap MB 1. Besluta i tillsynsärende angående skötsel av jordbruksmark enligt 12 kap MB., Nvh 2. Besluta i tillsynsärende angående täkt. (12 kap MB), Nvh 3. Besluta i tillsynsärende angående verksamhet eller åtgärd som kan väsentligt ändra eller skada naturmiljön, dock inte om beslutet innebär att pågående markanvändning avsevärt försvåras. (12 kap 6 MB), Nvh 4. Avge yttrande i ärende om anmälan för samråd enligt 12 kap 6 MB. Nvh, 5. Besluta i tillsynsärende angående vilthägn eller stängsel-/dikesgenombrott, dock inte om beslutet innebär att pågående markanvändning avsevärt försvåras. (12 kap 11 och 26 kap 11 MB) Nvh M9. Kemiska produkter och biotekniska organismer, 14 kap MB 1. Avge yttrande i ärende om dispens eller tillstånd enligt 14 kap. Nvh, 2. Besluta i ärende om anmälan om spridning av bekämpningsmedel på banvall, idrottsanläggning och områden större än m 2 där allmänheten får färdas fritt med undantag för åkermark. (11 SNFS 1997:2) 31 (44)

32 3. Besluta i tillsynsärende om spridning av kemiska bekämpningsmedel. (SNFS 1997:2) 4. Besluta i ärende om tillstånd för yrkesmässig spridning av bekämpningsmedel inom ett vattenskyddsområde eller i tomtmark för flerfamiljshus, på gårdar till förskolor och skolor eller allmänna lekplatser samt vid planerings- eller anläggningsarbeten. (14 SNFS 1997:2) 5. Besluta i ärende om undantag från informationsplikten för den som avser att sprida bekämpningsmedel på områden där allmänheten får färdas fritt. (13 och 16 SNFS 1997:2) 6. Besluta i tillsynsärende angående skydd mot mark- och vattenförorening vid hantering av brandfarliga vätskor. (NFS 2003:24) 7. Besluta i anmälnings- och tillsynsärende om anläggningar som innehåller fluorerade växthusgaser och ozonnedbrytande ämnen. (FFVÄBO) 8. Besluta ärende om tillstånd för lagring av brandfarliga vätskor inom vattenskyddsområde. (NFS 2003:24) 9. Besluta om föreläggande om åtgärdande av cisterner som har kontrollerats enligt NFS 2003:24. (26 kap 9 MB) 10. Besluta i ärenden om anmälan om åtgärd för att avlägsna PCB-produkter i byggnader och anläggningar. (18 FPCB) 11. Besluta i ärende om tillsyn över kemiska produkter och biotekniska organismer i övrigt där nämnden ansvarar för tillsynen. (2 kap , 2 kap samt 2 kap MTF) M10. Avfall och producentansvar, 15 kap MB 1. Besluta i ärende om dispens/tillstånd att själv kompostera eller på annat sätt återvinna och bortskaffa avfall. (15 kap 18 tredje och fjärde styckena MB) 2. Besluta i ärende om anmälan om kompostering eller annan återvinning/annat bortskaffande av annat avfall än trädgårdsavfall. (45 AF) 32 (44)

33 3. Besluta om tillstånd till eget omhändertagande av hushållsavfall. (11.4 RO) 4. Besluta om undantag från hämtning av slam, latrin och komposterbart hushållsavfall hos aktiva jordbrukare. (11.5 RO) 5. Besluta om utökat slamsugningsintervall. (11.61 RO) 6. Besluta i ärende om dispens/tillstånd för kompostering i grupp- och flerbostadsbebyggelse, förskolor, skolor etc. (11.7 RO) 7. Besluta om undantag vad avser samkompostering av latrin och komposterbart hushållsavfall. (11.8 RO) 8. Besluta i tillsynsärenden gällande avfall och producentansvar. 9. Besluta om undantag från renhållningsordningens föreskrifter om synnerliga skäl föreligger. M11. Tillsyn, 26 kap MB 1. Besluta att meddela föreläggande eller förbud som behövs i ett enskilt fall för att miljöbalken samt föreskrifter, domar och andra beslut som meddelats med stöd av balken ska efterlevas. (26 kap 9 MB), Nvh 2. Förena förelägganden eller förbud med vite om föreläggandet inte åtlytts etc.(26 kap 14 MB, Lag (1985:206) om viten) högst kronor i varje enskilt ärende eller löpande vite om högst kronor/överträdelse eller kronor/månad högst kronor i varje enskilt ärende eller löpande vite om högst kronor/överträdelse eller kronor/månad, Nvh 3. Besluta att ålägga tidigare ägare eller nyttjanderättshavare att lämna uppgift om ny ägares eller nyttjanderättshavares namn och adress. (26 kap 13 MB), Nvh 4. Besluta att förelägga den som bedriver verksamhet som kan befaras medföra olägenhet för människors hälsa eller påverka miljön att lämna förslag till kontrollprogram eller förbättrande åtgärder. (26 kap 19 MB) 33 (44)

34 5. Besluta att förelägga den som bedriver verksamhet eller vidtar åtgärd att lämna de uppgifter och handlingar som behövs för tillsynen. (26 kap 21 MB) 6. Besluta att förelägga den som bedriver verksamhet eller vidtar åtgärd eller som upplåter byggnader för bostäder eller allmänt ändamål att utföra sådana undersökningar av verksamheten som behövs för tillsynen. (26 kap 22 MB) 7. Besluta att förena beslut om undersökning med förbud att överlåta berörd fastighet eller egendom till dess undersökningen är slutförd. (26 kap 22 tredje stycket MB) 8. Ansöka hos kronofogdemyndigheten att verkställa ett föreläggande eller förbud som inte har blivit åtlytt. (26 kap 17 MB) eller Nvh i samråd med Mob-chef 9. Besluta om att rättelse ska vidtas på den felandes bekostnad. (26 kap 18 MB), Nvh M12. Tillträde mm, 28 kap MB 1. Besluta att meddela förbud att rubba eller skada mätapparat eller liknande utrustning som behöver sättas ut vid undersökningar. (28 kap 7 MB) 2. Begära hjälp/handräckning av polis- eller kronofogdemyndigheten för att få tillträde till fastigheter, byggnader, andra anläggningar samt transportmedel och att där utföra undersökningar och andra åtgärder. (28 kap 1 och 8 MB) i samråd med Mob-chef M13. Miljösanktionsavgifter, 30 kap MB 1. Besluta om miljösanktionsavgift enligt FMSA. (30 kap 3 MB) upp till 1 PBB över 1 PBB 2. Förelägga bidragsskyldig till miljöskadeförsäkring eller saneringsförsäkring att fullgöra sin skyldighet att bidra till försäkringarna. (30 kap 4 MB) 34 (44)

35 Livsmedels-, alkohol- och tobaksärenden samt ärenden gällande handel med receptfria läkemedel Allmänna regler för livsmedels-, alkohol- och tobaksärenden samt ärenden gällande handel med receptfria läkemedel Rätt att besluta i ett livsmedels-, alkohol- eller tobaksärende omfattar även rätt att: Besluta att lämna anmälan som är gjord enligt lagstiftningens krav utan vidare åtgärd. (verkställighet) Förena förelägganden eller förbud med vite om högst kronor i varje enskilt ärende eller löpande vite om högst kronor/överträdelse eller kronor/månad om föreläggandet inte åtlytts etc. (Lag (1985:206) om viten) Meddela avgifter i enskilda ärenden enligt kommunens taxor för nämndens verksamhet. (Efterskänkning eller nedsättande av avgift sker i samråd med miljö- och byggchef) I uppenbart brådskande, akuta, livsmedelsärende där livsmedelsinspektören har delegation övergår delegationen till miljöhandläggare vid livsmedelsinspektörens frånvaro. L1. Livsmedelslagen och livsmedelsförordningen 1. Meddela förelägganden och förbud som behövs för att lagen, de föreskrifter och beslut som har meddelats med stöd av lagen, de EG-bestämmelser som kompletteras av lagen och de beslut som har meddelats med stöd av EGbestämmelserna ska följas. (22 LL) 2. Beslut att ta hand om en vara samt, om förutsättningar för det föreligger, låta förstöra varan på ägarens bekostnad. (24 första och andra stycket LL, 34 LF) 3. Besluta att, om det inte finns särskilda skäl för något annat, på ägarens bekostnad låta förstöra vara eller varor som omfattas av ett förbud enligt föreskrifter meddelade med stöd av 6 6 LL. (24 tredje stycket LL, 34 LF) 4. Beslut om åtgärder som behövs för att spåra smitta och undanröja risk för smittspridning efter underrättelse från 35 (44)

36 smittskyddsläkaren om att smitta sprids eller misstänks spridas genom livsmedel. (25 LL) 5. Beslut om rättelse på den felandes bekostnad. (26 LL) i samråd med Mob-chef 6. Besluta att begära hjälp av polismyndigheten för utövande av livsmedelskontrollen eller verkställighet av beslut, om förutsättning för sådan begäran föreligger. (27 LL) i samråd med Mob-chef 7. Besluta att förordna att ett beslut gäller omedelbart även om det överklagas. (33 LL) 8. Beslut om skyldighet för den som är sysselsatt med livsmedelsverksamhet att genomgå läkarundersökning om det behövs av livsmedelshygieniska skäl. (8 LF) 9. Besluta om återkallande eller tillfälligt upphävande av godkännande av livsmedelsanläggning. (24 LF) L2. Förordning (2006:1165 & 2006:1166) om avgifter för offentlig kontroll 1. Beslut om risk- och erfarenhetsklassificering av livsmedelsföretag, foderföretagare eller företagare som befattar sig med animaliska biprodukter samt om årlig kontrollavgift. (Efterskänkning eller nedsättande av avgift sker i samråd med miljö- och byggchef) (3-6 FAOKL, 3-6 FAOKF, art 27 EG 882/2004) L3. Lagen (2006:805) om foder och animaliska biprodukter 1. Meddela förelägganden och förbud som behövs för att lagen, de föreskrifter och beslut som meddelats med stöd av lagen, de EG-bestämmelser som kompletteras av lagen och de beslut som har meddelats med stöd av EGbestämmelserna ska följas. (23 LFAB, 12 FFAB) 2. Beslut att ta hand om en vara samt, om förutsättningar för det föreligger, låta förstöra varan på ägarens bekostnad. (25 LFAB) 3. Beslut om rättelse på den felandes bekostnad. (26 LFAB) 4. Besluta att begära hjälp av polismyndigheten för utövande av livsmedelskontrollen eller verkställighet av beslut, om i samråd med Mob-chef 36 (44)

regel modell plan policy program regel riktlinje rutin strategi taxa Delegationsordning samverkansnämnden arbetsmarknad ...

regel modell plan policy program regel riktlinje rutin strategi taxa Delegationsordning samverkansnämnden arbetsmarknad ... modell plan policy regel Delegationsordning samverkansnämnden arbetsmarknad program regel riktlinje rutin strategi taxa............................ Beslutat av: Samverkansnämnden arbetsmarknad Beslutandedatum:

Läs mer

Delegeringsordning enligt PBL, Miljö- och byggnadsnämnden, Markaryds kommun

Delegeringsordning enligt PBL, Miljö- och byggnadsnämnden, Markaryds kommun 1 (10) Delegeringsordning enligt PBL, Miljö- och byggnadsnämnden, Markaryds kommun Antagen av Miljö- och byggnadsnämnden 2017-03-13, 32. Med stöd av 6 kap. 33 och 34 kommunallagen samt 12 kap. 5-6 plan-

Läs mer

Bygg- och miljönämndens delegationsordning fastställd den 14 juni

Bygg- och miljönämndens delegationsordning fastställd den 14 juni Bygg- och miljönämndens delegationsordning fastställd den 14 juni 2011 45 Bilaga B Plan och byggfrågor Författning PBL 9 kap. Delegat PBL 9 kap. 2 första stycket 1 och 2 Nybyggnad av en- eller tvåbostadshus

Läs mer

Tillhör myndighetsnämndens beslut

Tillhör myndighetsnämndens beslut Datum 1 (9) Tillhör myndighetsnämndens beslut 2011-06-09 187. Myndighetsnämndens beslut om delegering Med stöd av 6 kap 33 och 34 kommunallagen samt 12 kap 6 plan- och bygglagen (PBL) beslutar myndighetsnämnden

Läs mer

tvåbostadshus. c) Tillbyggnad inom detaljplan av eneller d) Ny- eller tillbyggnad inom detaljplan av komplementbyggnad.

tvåbostadshus. c) Tillbyggnad inom detaljplan av eneller d) Ny- eller tillbyggnad inom detaljplan av komplementbyggnad. 2017-02-28 1 (8) Tillhör miljö- och byggnämndens beslut 2017-02-28 47 Delegationsordning Miljö- och Byggnämndens Underlaget avser gällande regler per den 1 januari 2016. Med stöd av 6 kap. 33 och 34 kommunallagen

Läs mer

Delegeringsordning enligt PBL, Miljö- och byggnadsnämnden, Markaryds kommun

Delegeringsordning enligt PBL, Miljö- och byggnadsnämnden, Markaryds kommun 1 (11) Antaget av miljö- och byggnadsnämnden2019-02-11, 14. Gäller från: 2019-04-01 Ansvarig: miljö- och byggchef Revideras: 2019-09-09 Beslutsinstans: Delegeringsordning enligt PBL, Miljö- och byggnadsnämnden,

Läs mer

Tillägg till delegationsordning (2010-10-15 155) att gälla för ärenden enligt plan- och bygglagen (2010:900)

Tillägg till delegationsordning (2010-10-15 155) att gälla för ärenden enligt plan- och bygglagen (2010:900) Dnr: BN 2011/42 1 (9) Antagen av byggnadsnämnden 2011-05-10 62 Reviderad 2014-09-24 160 Tillägg till delegationsordning (2010-10-15 155) att gälla för ärenden enligt plan- och bygglagen (2010:900) Författning

Läs mer

Byggnadsnämndens beslut om delegering med senaste ändring 1 januari 2018

Byggnadsnämndens beslut om delegering med senaste ändring 1 januari 2018 Byggnadsnämndens beslut om delegering med senaste ändring 1 januari 2018 Med stöd av 6 kap 33 och 34 kommunallagen, KL samt 12 kap 6 plan- och bygglagen, PBL beslutar byggnadsnämnden att i nedan redovisade

Läs mer

Punkt Beslut Delegat Ändring

Punkt Beslut Delegat Ändring 6.1.6 Beslut om avgift enligt taxa för tillsyn inom strålskyddslagens (1988:220) område 6.1.7 Beslut om att sätta ned eller efterskänka avgift enligt taxa för tillsyn inom strålskyddslagens (1988:220)

Läs mer

Byggnadsnämndens beslut om delegering med senaste ändring 1 mars 2018

Byggnadsnämndens beslut om delegering med senaste ändring 1 mars 2018 Byggnadsnämndens beslut om delegering med senaste ändring 1 mars 2018 Med stöd av 6 kap 37 och 38 kommunallagen, KL samt 12 kap 6 plan- och bygglagen, PBL beslutar byggnadsnämnden att i nedan redovisade

Läs mer

Delegationsordning för miljö- och samhällsbyggnadsnämnden. Miljö- och samhällsbyggnadsnämndens beslut om delegering av plan- och byggverksamheten

Delegationsordning för miljö- och samhällsbyggnadsnämnden. Miljö- och samhällsbyggnadsnämndens beslut om delegering av plan- och byggverksamheten FÖRFATTNING 1.3.4.1 Antagen av miljö- och samhällsbyggnadsnämnden 59/14 Delegationsordning för miljö- och samhällsbyggnadsnämnden Miljö- och samhällsbyggnadsnämndens beslut om delegering av plan- och byggverksamheten

Läs mer

DELEGATIONSORDNING FÖR MILJÖ- OCH BYGG- NÄMNDENS VERKSAMHETER - PLAN-BYGG

DELEGATIONSORDNING FÖR MILJÖ- OCH BYGG- NÄMNDENS VERKSAMHETER - PLAN-BYGG 2011-05-11 Förtydligad 2015-06-04 DELEGATIONSORDNING FÖR MILJÖ- OCH BYGG- NÄMNDENS VERKSAMHETER - PLAN-BYGG Med stöd av 6 kap 33 och 34 kommunallagen samt 12 kap 6 plan- och bygglagen (PBL) beslutar miljö-

Läs mer

FALKENBERGS KOMMUN BILAGA 4 BYGGLOVSNÄMNDENS BESLUT OM DELEGATION

FALKENBERGS KOMMUN BILAGA 4 BYGGLOVSNÄMNDENS BESLUT OM DELEGATION FALKENBERGS KOMMUN 2019-01-24 BILAGA 4 BYGGLOVSNÄMNDENS BESLUT OM DELEGATION ALLMÄNNA BESTÄMMELSER Beslutanderätten i nedanstående ärendegrupper uppdrages till där angivna delegater (markerade med respektive

Läs mer

2011-05-11. Dnr Mbn 2011-455 KON Tillägg till miljö- och bygglovsnämndens delegeringsordning

2011-05-11. Dnr Mbn 2011-455 KON Tillägg till miljö- och bygglovsnämndens delegeringsordning Bygg- och miljöförvaltningens förslag 1 (6) 2011-05-11 Dnr Mbn 2011-455 KON Tillägg till miljö- och bygglovsnämndens delegeringsordning Med stöd av 6 kap. 33 kommunallagen uppdrar miljö- och bygglovsnämnden

Läs mer

Byggnadsnämndens beslut om delegering underlag för lokala bedömningar

Byggnadsnämndens beslut om delegering underlag för lokala bedömningar 2016-09-01 1 (12) Avdelningen för tillväxt och samhällsbyggnad Avdelningen för Juridik Germund Persson Byggnadsnämndens beslut om delegering underlag för lokala bedömningar Underlaget avser gällande regler

Läs mer

regel modell plan policy program regel riktlinje rutin strategi taxa Kommunstyrelsens delegationsordning ... Beslutat av: Kommunstyrelsen

regel modell plan policy program regel riktlinje rutin strategi taxa Kommunstyrelsens delegationsordning ... Beslutat av: Kommunstyrelsen modell plan policy regel program regel riktlinje rutin strategi taxa............................ Beslutat av: Kommunstyrelsen Beslutandedatum: 2016-02-01 16 Ansvarig: Kommunchef Revideras: Vartannat år

Läs mer

Delegationsordning Byggnadsnämnden

Delegationsordning Byggnadsnämnden Delegationsordning Byggnadsnämnden Antagen av Byggnadsnämnden 2015-03-24 40 Reviderad 2015-08-25 108 Gäller fr.o.m. 2015-09-01 1 Innehållsförteckning Syfte... 3 Delegation... 3 Delegationsförbud... 4 Anmälan

Läs mer

Dnr Mbn KON Tillägg till miljö- och bygglovsnämndens delegeringsordning

Dnr Mbn KON Tillägg till miljö- och bygglovsnämndens delegeringsordning Bygg- och miljöförvaltningens förslag 1 (6) 2011-05-31 Dnr Mbn 2011-455 KON Tillägg till miljö- och bygglovsnämndens delegeringsordning Med stöd av 6 kap. 33 kommunallagen uppdrar miljö- och bygglovsnämnden

Läs mer

Ärende 8 En presentationsversion av delegationsordningen, som redovisar förändringarna med röd text. Delegationsordning för bygglovenhetens verksamhetsområde Från och med 2018-01-01 Förkortningar;

Läs mer

Delegationsordning för Miljö- och byggnämndens verksamheter Plan-Bygg

Delegationsordning för Miljö- och byggnämndens verksamheter Plan-Bygg Grästorps kommun Miljö- och byggnämnden Styrdokument Dnr 321/2018 Delegationsordning för Miljö- och byggnämndens verksamheter Plan-Bygg Fastställd av miljö- och byggnämnden 2018-10-25 Uppdateras före 2012-10-25

Läs mer

Miljö- och hälsoskyddsärenden

Miljö- och hälsoskyddsärenden Miljöbalken (SFS 1998:808) 6 kap Miljökonsekvensbeskrivningar och annat beslutsunderlag 6 kap 4 Avge yttrande till länsstyrelsen i fråga om en verksamhet eller åtgärd kan antas medföra betydande miljöpåverkan

Läs mer

Delegationsbestämmelser. Byggnadsnämnden

Delegationsbestämmelser. Byggnadsnämnden Delegationsbestämmelser Byggnadsnämnden Antagna den 26 juni 2019 Gäller från och med den 1 juli 2019 1 Inledning... 3 Generell begränsning av delegeringens omfattning... 3 Ersättare för ordföranden...

Läs mer

Byggnadsnämndens delegeringsordning (PBL 2010:900)

Byggnadsnämndens delegeringsordning (PBL 2010:900) yggnadsnämndens delegeringsordning (PL 2010:900) Dokumenttyp Delegeringsordning Fastställd/upprättad 2011-04-19 av ygglovsnämnden 32 Senast reviderad 2016-03-01 av yggnadsnämnden 21 Detta dokument gäller

Läs mer

Byggnadsnämndens beslut om delegering underlag för lokala bedömningar

Byggnadsnämndens beslut om delegering underlag för lokala bedömningar 2014-12-18 1 (13) Avdelningen för tillväxt och samhällsbyggnad Avdelningen för Juridik Germund Persson Byggnadsnämndens beslut om delegering underlag för lokala bedömningar Underlaget avser gällande regler

Läs mer

Byggnadsnämndens beslut om delegering

Byggnadsnämndens beslut om delegering Förbundsjurist Annika Gustafsson 1995-06-01 Bilaga 3 Byggnadsnämndens beslut om delegering Med stöd av 6 kap. 33 och 34 kommunallagen samt 11 kap. 3 plan- och bygglagen (PBL) beslutar nämnden att uppdra

Läs mer

DELEGATIONSORDNING BYGG

DELEGATIONSORDNING BYGG DELEGATIONSORDNING BYGG MILJÖ- OCH BYGGNÄMND ANTAGEN 2012-12-05 145 REVIDERAD 2013-02-06 10 2015-02-11 7 2015-12-16 234 2016-12-08 261 Sidan 2 av 12 Med stöd av 6 kap 33 och 34 kommunallagen samt 12 kap

Läs mer

regel modell plan policy program regel riktlinje rutin strategi taxa Kommunstyrelsens delegationsordning ... Beslutat av: Kommunstyrelsen

regel modell plan policy program regel riktlinje rutin strategi taxa Kommunstyrelsens delegationsordning ... Beslutat av: Kommunstyrelsen modell plan policy regel program regel riktlinje rutin strategi taxa............................ Beslutat av: Kommunstyrelsen Beslutandedatum: 2018-01-29 7 Ansvarig: Kommunchef Revideras: Vartannat år

Läs mer

Delegeringsordning för Miljö- och byggnämnden

Delegeringsordning för Miljö- och byggnämnden 2013-12-02 1 (13) Delegeringsordning för iljö- och byggnämnden Gäller från och med 2014-01-01. Antagen av miljö- och byggnämnden 2013-12-09, 125. 2013-12-02 2 Allmänna bestämmelser kring delegering öjligheten

Läs mer

DALS-EDS KOMMUN Delegationsordning Sidan 1 (13) Författning Ärende Delegat Anteckningar

DALS-EDS KOMMUN Delegationsordning Sidan 1 (13) Författning Ärende Delegat Anteckningar DALS-EDS KOMMUN Delegationsordning Sidan 1 (13) Plan- och byggnadsnämnden Fastställd av PBN 2011-10-04 113 Författning Ärende Delegat Anteckningar PBL 5 kap. PBL 5 kap. 2 och 5 Beslut om planbesked (om

Läs mer

regel modell plan policy program regel riktlinje rutin strategi taxa delegationsordning för interna myndighetsnämnden ...

regel modell plan policy program regel riktlinje rutin strategi taxa delegationsordning för interna myndighetsnämnden ... modell plan policy regel delegationsordning för interna myndighetsnämnden program regel riktlinje rutin strategi taxa............................ Beslutat av: Interna myndighetsnämnden Beslutandedatum:

Läs mer

Samhällsbyggnadsnämndens delegationsordning

Samhällsbyggnadsnämndens delegationsordning 1 Samhällsbyggnadsnämndens delegationsordning Delegationsordning enligt plan- och bygglagen (PBL), fastighetsbildningslagen m.m. Med MHLansvar avses servicehandläggare vid medborgarkontoret med ansvar

Läs mer

delegeringsordning Delegeringsordning för lovärenden som handläggs enligt ÄPBL

delegeringsordning Delegeringsordning för lovärenden som handläggs enligt ÄPBL SID 1(10) Stadsbyggnadsnämndens delegeringsordning Bilaga 1 Delegeringsordning för lovärenden som handläggs enligt ÄPBL (påbörjade före den 2 maj 2011) Kontaktcenter Postadress 251 89 Helsingborg Växel

Läs mer

DELEGATIONSREGLER FÖR BYGGNADSNÄMNDEN

DELEGATIONSREGLER FÖR BYGGNADSNÄMNDEN DELEGATIONSREGLER FÖR BYGGNADSNÄMNDEN Antagna av Byggnadsnämnden 2009-12-15 139. Gällande från och med 2009-12-16. Delegationsbeslut har samma status som ett nämndsbeslut och därför är det viktigt att

Läs mer

1 DELEGATIONSORDNING FÖR BYGGNADSNÄMNDEN I HÖGANÄS KOMMUN

1 DELEGATIONSORDNING FÖR BYGGNADSNÄMNDEN I HÖGANÄS KOMMUN 230/2015 BN-bilaga 21/15, KFS 2015:28. 2015-10-07 1 (11) 1 DELEGATIONSORDNING FÖR BYGGNADSNÄMNDEN I Med stöd av 6 kap. 33-34 och 36 kommunallagen (1991:900), KL, och 12 kap. 6 plan- och bygglagen (2010:900),

Läs mer

De juridiska förutsättningarna för delegering av beslutanderätten finns i 6 kap. 33-37 kommunallagen.

De juridiska förutsättningarna för delegering av beslutanderätten finns i 6 kap. 33-37 kommunallagen. Författningssamling Antaget av samhällsplaneringsnämnden: 2015-01-28 10 Samhällsplaneringsnämndens delegationsordning Juridiska förutsättningar för delegering De juridiska förutsättningarna för delegering

Läs mer

BYGGNADSNÄMNDENS DELEGATIONSORDNING

BYGGNADSNÄMNDENS DELEGATIONSORDNING Byggnadsnämnden BYGGNADSNÄMNDENS DELEGATIONSORDNING Diarienummer: 15/0304 Beslutad av byggnadsnämnden 2015-08-20 84 Lysekils kommun, 453 80 Lysekil Tel: 0523-61 30 00 Fax: 0523-61 37 12 registrator@lysekil.se

Läs mer

Byggnadsnämndens beslut om delegering

Byggnadsnämndens beslut om delegering DANDERYDS KOMMUN Miljö- och stadsbyggnadskontoret Douglas Lindström Miljö- och stadsbyggnadschef 2012-01-11 Dnr 2012-0009 1 Byggnadsnämndens beslut om delegering Med stöd av 6 kap 33 och 34 kommunallagen

Läs mer

Miljö- och bygglovsnämndens delegationsordning

Miljö- och bygglovsnämndens delegationsordning UPPDATERAD TOM NÄMNDEN MARS 2015 Miljö- och bygglovsnämndens delegationsordning Miljö- och bygglovsnämndens delegationsordning Antagen av miljö- och bygglovsnämnden den 3 februari 2015, 3 1 Ändringar i

Läs mer

delegeringsordning Delegeringsordning för lovärenden som handläggs enligt ÄPBL

delegeringsordning Delegeringsordning för lovärenden som handläggs enligt ÄPBL SID 1(10) Stadsbyggnadsnämndens delegeringsordning Bilaga 1 Delegeringsordning för lovärenden som handläggs enligt ÄPBL (påbörjade före den 2 maj 2011) Kontaktcenter Postadress 251 89 Helsingborg Växel

Läs mer

Delegationsordning för bygglovenhetens verksamhetsområde

Delegationsordning för bygglovenhetens verksamhetsområde Ärende 12 Föreslagna förändringar, med markeringar, där grönt markerar de senaste tilläggen Delegationsordning för bygglovenhetens verksamhetsområde Från och med 2018-01-01 Författning Ärende Delegat

Läs mer

Delegering av ärenden inom byggnadsnämnden stöd för lokala bedömningar (bilaga)

Delegering av ärenden inom byggnadsnämnden stöd för lokala bedömningar (bilaga) BILAGA, VERSION 0.92 2018-12-20 1 (16) Juridiska avdelningen Johan Larsson Delegering av ärenden inom byggnadsnämnden stöd för lokala bedömningar (bilaga) Denna bilaga kompletterar en promemoria som handlar

Läs mer

Delegationsordning. Miljö- och hälsoskyddsnämnden Vänersborgs kommun. Översikt 1 (17)

Delegationsordning. Miljö- och hälsoskyddsnämnden Vänersborgs kommun. Översikt 1 (17) 1 (17) Översikt Delegationsordning Miljö- och hälsoskyddsnämnden Vänersborgs kommun Antagen av MHN 2008-11-10, 125/08 A MILJÖBALKEN sid 4 A.1 ALLMÄNT Ändring beslut Avskrivning ärende Föreläggande och

Läs mer

Delegationsordning för samhällsbyggnadsnämnden, bygg- och planavdelningarna

Delegationsordning för samhällsbyggnadsnämnden, bygg- och planavdelningarna Sida 1 av 19 Delegationsordning för samhällsbyggnadsnämnden, bygg- och planavdelningarna Sida 2 av 19 1. ALLMÄNNA BESTÄMMELSER... 3 1.1. GEMENSAMMA BESTÄMMELSER FÖR DELEGERINGEN... 4 1.2. DELEGATER I GRUPP:...

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Byggnadsnämnden 2015-02-05 11

Sammanträdesprotokoll Byggnadsnämnden 2015-02-05 11 Varbergs kommun Sammanträdesprotokoll 2015-02-05 11 Bn 9 Dnr 2013/845 Delegationsrätt Beslut beslutar att med stöd av 6 kap 33 kommunallagen och 12 kap 6 plan- och bygglagen uppdra beslutanderätten enligt

Läs mer

Delegationsordning. Antagen i Tekniska nämnden , 65

Delegationsordning. Antagen i Tekniska nämnden , 65 Delegationsordning Antagen i Tekniska nämnden 2018-09-18, 65 Allmänna bestämmelser Förslaget till sregler gäller med de förbehåll som anges i 6 kap 34 kommunallagen, och annan lagstiftning. Delegationen

Läs mer

MILJÖ- OCH BYGGMYNDIGHETEN. Delegeringsordning. Byggfunktionen. Antagen av miljö- och byggnadsnämnden den 3 april 2019

MILJÖ- OCH BYGGMYNDIGHETEN. Delegeringsordning. Byggfunktionen. Antagen av miljö- och byggnadsnämnden den 3 april 2019 MILJÖ- OCH BYGGMYNDIGHETEN Delegeringsordning Byggfunktionen Antagen av miljö- och byggnadsnämnden den 3 april 2019 Innehållsförteckning Delegeringsordning för byggfunktionen...5 PBL 6 kap...5 PBL 6 kap.

Läs mer

TOMELILLAKOMMUN KOMMUNALFÖRFATTNINGSSAMLING NrXXX:X

TOMELILLAKOMMUN KOMMUNALFÖRFATTNINGSSAMLING NrXXX:X Bn 62 TOMELILLAKOMMUN KOMMUNALFÖRFATTNINGSSAMLING NrXXX:X DnrBN2018/9 Delegeringsregler för Byggnadsnämnden Antagen av Byggnadsnämnden Bn 2018-08-22 62. Gäller från datum för beslutet. Dokumentansvarig

Läs mer

Byggnadsnämndens beslut om delegering för ärendet som behandlas med plan- och bygglagen (1987:10)

Byggnadsnämndens beslut om delegering för ärendet som behandlas med plan- och bygglagen (1987:10) 2013-08-29 274 BILAGA A 1 (8) s beslut om delegering för ärendet som behandlas med plan- och bygglagen (1987:10) Med stöd av 6 kap 34 kommunallagen samt 12 kap 6 plan- och bygglagen (PBL) beslutar byggnadsnämnden

Läs mer

Delegationsordning för miljö- och klimatnämnden i Göteborg

Delegationsordning för miljö- och klimatnämnden i Göteborg Datum: 2013-11-13 Diarienummer: 03967/13 Delegationsordning för miljö- och klimatnämnden i Göteborg Gäller från och med den 1 januari 2014. Allmänna bestämmelser Av kommunallagens 6 kap. 33-38 framgår

Läs mer

Delegationsordning Nämnden för service och teknik. Beslutad av nämnden för service och teknik den 22 januari 2015 Dnr NST15-5

Delegationsordning Nämnden för service och teknik. Beslutad av nämnden för service och teknik den 22 januari 2015 Dnr NST15-5 Delegationsordning Nämnden för service och teknik Beslutad av nämnden för service och teknik den 22 januari 2015 Dnr NST15-5 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Allmänna förutsättningar sidan Vad innebär delegering?

Läs mer

Delegationsordning för miljö- och hälsoskyddsnämnden,

Delegationsordning för miljö- och hälsoskyddsnämnden, Miljö- och hälsoskyddsnämnden Dnr 2018-14391 Sida 1 (8) 2018-10-16 Delegationsordning för miljö- och hälsoskyddsnämnden, 2018-10-16 Nedan följer miljö- och hälsoskyddsnämndens delegering av beslutsbefogenheter

Läs mer

Delegering av Bygg- och miljönämndens beslutanderätt

Delegering av Bygg- och miljönämndens beslutanderätt Beslut i Bygg- och miljönämnden 2007-01-20, 11 Delegering av Bygg- och miljönämndens beslutanderätt Allmänna bestämmelser för delegering I följande slag av ärenden får enligt kommunallagen (6 kap 34 ),

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING 1 Delegationsordning för miljö- och byggnadsnämnden Antagen av miljö- och byggnadsnämnden 2011-05-xx, xx Generella regler Ärendegrupper delegeras till antingen arbetsutskott, till viss nämndledamot eller

Läs mer

Delegationsordning Byggnadsnämnden

Delegationsordning Byggnadsnämnden Delegationsordning Byggnadsnämnden Antagen av Byggnadsnämnden 2017-06-20 Reviderad 2017-06-20 Gäller fr.o.m. 2017-07-01 1 Inledning... 3 Syfte... 3 Ärenden som inte kan delegeras... 3 Delegation... 4 Delegationsbeslut

Läs mer

2.2 Besluta att avge yttrande till högre instans med anledning av överklagande av delegeringsbeslut.

2.2 Besluta att avge yttrande till högre instans med anledning av överklagande av delegeringsbeslut. 1 Miljöbalken A. 1 Allmänt 1. Delegationsrätten omfattar inte ärenden som är av principiell beskaffenhet eller annars av större vikt. Sådana beslut skall av delegaten hänskjutas till nämnden för avgörande.

Läs mer

Byggnadsnämndens beslut om delegering

Byggnadsnämndens beslut om delegering 1 (15) Byggnadsnämndens beslut om delegering Antagen 2018-08-23 av Byggnadsnämnden Mönster kommun. Gäller från 2018-09-01 Med stöd av 6 kap. 33 och 34 kommunallagen samt 12 kap. 5-6 plan- och bygglagen

Läs mer

Delegeringsordning enligt miljöbalken och livsmedelslagen, Miljöoch byggnadsnämnden

Delegeringsordning enligt miljöbalken och livsmedelslagen, Miljöoch byggnadsnämnden Antagen av byggnadsnämnden 2018-02-12, 14. Gäller från: 2018-02-12 Ansvarig: enhetschef Revideras: vid behov Delegeringsordning enligt miljöbalken och livsmedelslagen, Miljöoch byggnadsnämnden Allmänna

Läs mer

Delegationsordning för byggnadsnämnden i Mora och byggnadsnämnden i Orsa.

Delegationsordning för byggnadsnämnden i Mora och byggnadsnämnden i Orsa. 2011-05- 17 Delegationsordning för byggnadsnämnden i Mora och byggnadsnämnden i Orsa. Gäller för ärenden inkomna från och med den 2 maj- 2011 Antagen av byggnadsnämnden i Mora 2011-06- 09, 152 Antagen

Läs mer

Delegationsordning för miljökontoret

Delegationsordning för miljökontoret 1 (17) Miljönämnden 2005-11-10 Dnr 2005-464 Delegationsordning för miljökontoret fastställd av miljönämnden den 7 december 2005 Besöksadress: Drottninggatan 45 Linköping, Postadress: Linköpings kommun,

Läs mer

Skydd av områden enligt 7,8 och 12 kap miljöbalken Prövning Prövning av ansökan om dispens från strandskyddsbestämmelserna

Skydd av områden enligt 7,8 och 12 kap miljöbalken Prövning Prövning av ansökan om dispens från strandskyddsbestämmelserna 1 TAXEBILAGA 1 för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt övrig tillsyn ALLMÄNNA HÄNSYNSREGLER M.M. 2 KAP Allmänna hänsynsregler mm Kap 2 miljöbalken över att miljöbalkens hänsynsregler (2 kap.

Läs mer

TAXA enligt miljöbalken Taxebilaga 1

TAXA enligt miljöbalken Taxebilaga 1 TAXA enligt miljöbalken Taxebilaga 1 Som framgår i 6 är en 900 kr. För att få fram rätt avgift ska det antal timmar som anges vid respektive punkt multipliceras med 900 kr (denna avgift kan indexregleras

Läs mer

Delegationsordning för miljö- och hälsoskyddsnämnden,

Delegationsordning för miljö- och hälsoskyddsnämnden, Miljö- och hälsoskyddsnämnden Dnr 2017-6945 Sida 1 (6) 2017-05-16 ionsordning för miljö- och hälsoskyddsnämnden, 2017-05-16 Nedan följer miljö- och hälsoskyddsnämndens delegering av beslutsbefogenheter

Läs mer

Delegeringsordning för Myndighetsnämnden

Delegeringsordning för Myndighetsnämnden Delegeringsordning för Myndighetsnämnden Innehållsförteckning Sidan Delegeringsordning för Myndighetsnämnden 3 Ärenden, bygglovsavdelningen 4 - Plan- och bygglagen och speciallagstiftning 5 Ärenden, miljöstaben

Läs mer

Fasta avgifter och timavgifter för prövning, anmälan och tillsyn för olika ärendetyper inom miljöbalkens och strålskyddslagens område

Fasta avgifter och timavgifter för prövning, anmälan och tillsyn för olika ärendetyper inom miljöbalkens och strålskyddslagens område Bilaga 1A till förslag till ändrad taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens och strålskyddslagens område 1 (7) Fasta avgifter och er för prövning, anmälan och tillsyn för olika ärendetyper inom

Läs mer

Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt övrig tillsyn

Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt övrig tillsyn Taxebilaga 1 Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt övrig tillsyn!"""#$%&'()(*++(, $+!""#,) $-.+-/,, / $%&(* ($ $-,-. (.0 ALLMÄNNA HÄNSYNSREGLER M.M. ENL. 2 KAP. MILJÖBALKEN i övrigt

Läs mer

Taxebilaga 1 Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt övrig tillsyn

Taxebilaga 1 Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt övrig tillsyn Åre kommun, Samhällsbyggnadsnämnden 1(7) Taxebilaga 1 Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt övrig tillsyn ALLMÄNNA HÄNSYNSREGLER M.M. ENL. 2 KAP. MILJÖBALKEN i övrigt över att

Läs mer

Taxebilaga 1 Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt övrig tillsyn ALLMÄNNA HÄNSYNSREGLER M.M. ENL. 2 KAP. MILJÖBALKEN AVGIFT

Taxebilaga 1 Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt övrig tillsyn ALLMÄNNA HÄNSYNSREGLER M.M. ENL. 2 KAP. MILJÖBALKEN AVGIFT Taxebilaga 1 Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt övrig tillsyn ALLMÄNNA HÄNSYNSREGLER M.M. ENL. 2 KAP. MILJÖBALKEN AVGIFT i övrigt över att miljöbalkens hänsynsregler (2 kap.

Läs mer

MELLERUDS KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Flik. Fastställd av BN 28 Den 26 februari 2014 Sida Ersätter BN 28/2013 Utbytt den Sign 1 av 19

MELLERUDS KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Flik. Fastställd av BN 28 Den 26 februari 2014 Sida Ersätter BN 28/2013 Utbytt den Sign 1 av 19 Ersätter BN 28/2013 Utbytt den Sign 1 av 19 Bilaga A Byggnadsnämnden 2014-02-26 28 Delegeringsordning för BYGGNADSNÄMNDEN Ersätter BN 28/2013 Utbytt den Sign 2 av 19 Delegeringsordningen som instruktion

Läs mer

SKYDD AV NATUREN ENL. 7 KAP MILJÖBALKEN MILJÖFARLIG VERKSAMHET ENL. 9 KAP MILJÖBALKEN. Datum Taxebilaga 1 2010-12-20 Sida 1 av 5 AVGIFT

SKYDD AV NATUREN ENL. 7 KAP MILJÖBALKEN MILJÖFARLIG VERKSAMHET ENL. 9 KAP MILJÖBALKEN. Datum Taxebilaga 1 2010-12-20 Sida 1 av 5 AVGIFT Sida 1 av 5 SKYDD AV NATUREN ENL. 7 KAP MILJÖBALKEN av ansökan om dispens från strandskyddsbestämmelserna av ansökan om tillstånd till verksamhet eller åtgärd som inte får utföras utan tillstånd enligt

Läs mer

Bilaga 4 B till miljöavdelningens taxa Klassningsbilaga gällande tillsyn inom miljö- och hälsoskydd

Bilaga 4 B till miljöavdelningens taxa Klassningsbilaga gällande tillsyn inom miljö- och hälsoskydd AVGIFT ALLMÄNNA HÄNSYNSREGLER M.M. ENL. 2 KAP. MILJÖBALKEN i övrigt över att miljöbalkens hänsynsregler (2 kap. 2-5 ) efterlevs SKYDD AV NATUREN av ansökan om dispens från strandskyddsbestämmelserna av

Läs mer

Delegationsordning

Delegationsordning SOLNA STAD Stadsbyggnadsförvaltningen 2013-01-10 SID 1 (10) SBN/2013:28 TJÄNSTESKRIVELSE ionsordning 2013-01-21 Sammanfattning Stadsbyggnadsförvaltningen föreslår ändringar i nämndens delegationsordning

Läs mer

Taxebilaga 1 SKYDD AV NATUREN ENL. 7 KAP MILJÖBALKEN MILJÖFARLIG VERKSAMHET ENL. 9 KAP MILJÖBALKEN AVGIFT

Taxebilaga 1 SKYDD AV NATUREN ENL. 7 KAP MILJÖBALKEN MILJÖFARLIG VERKSAMHET ENL. 9 KAP MILJÖBALKEN AVGIFT Taxebilaga 1 SKYDD AV NATUREN ENL. 7 KAP MILJÖBALKEN AVGIFT av ansökan om dispens från strandskyddsbestämmelserna av ansökan om tillstånd till verksamhet eller åtgärd som inte får utföras utan tillstånd

Läs mer

Ny delegationsordning för bygglovenhetens verksamhetsområde

Ny delegationsordning för bygglovenhetens verksamhetsområde 1 (3) Ärende 8 TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2017-09-19 Stadsbyggnadsnämnden Samhällsbyggnadskontoret Ny delegationsordning för bygglovenhetens verksamhetsområde Diarienummer: SBN-2017-01824 Sammanfattning av

Läs mer

Delegationsordning för samhällsbyggnadsnämndens

Delegationsordning för samhällsbyggnadsnämndens 2015-03-10 ionsordning för samhällsbyggnadsnämndens verksamheter Fastställd av samhällsbyggnadsnämnden 2013-05-14, 71. Reviderad av samhällsbyggnadsnämnden 2015-03-10, 66 Se även kommunstyrelsens delegationsordning

Läs mer

Utgivare: Byggnadsnämnden Gäller från: Antagen av BN 233, , reviderad BN 124, Dnr 2015/4457

Utgivare: Byggnadsnämnden Gäller från: Antagen av BN 233, , reviderad BN 124, Dnr 2015/4457 Delegationsordning för byggnadsnämnden Utgivare: Byggnadsnämnden Gäller från: 2016-07-01 Antagen av BN 233, 2015-12-02, reviderad BN 124, 2016-06-15 Dnr 2015/4457 Med stöd av kommunallagen 6 kap. 33 37

Läs mer

Byggnadsnämndens delegeringsregler

Byggnadsnämndens delegeringsregler www.hassleholm.se S Byggnadsnämndens delegeringsregler Reglemente Antagen av Byggnadsnämnden 1995-06-13. Gällande från och med 1995-07-01 och svidare Reviderad 1996-02-13, 2000-11-14, 2001-02-13 samt 2003-11-11

Läs mer

Delegationsordning. - Byggnadsnämnden -

Delegationsordning. - Byggnadsnämnden - 1 (12) Dnr BYN 2016/30 Delegationsordning - Byggnadsnämnden - Kommunfullmäktige har i beslut 2015-08-31 138, antagit reglemente för byggnadsnämnden. I reglementets inledning framgår att reglementet gäller

Läs mer

ALLMÄNNA HÄNSYNSREGLER M.M. ENL. 2 KAP. MILJÖBALKEN Tillsyn i övrigt Tillsyn över att miljöbalkens hänsynsregler (2 kap.

ALLMÄNNA HÄNSYNSREGLER M.M. ENL. 2 KAP. MILJÖBALKEN Tillsyn i övrigt Tillsyn över att miljöbalkens hänsynsregler (2 kap. BILAGA Taxebilaga ALLMÄNNA HÄNSYNSREGLER M.M. ENL. KAP. MILJÖBALKEN i övrigt över att miljöbalkens hänsynsregler ( kap. -5 ) efterlevs Timfaktor i de fall tillsynen inte ingår i den årliga tillsynsavgiften

Läs mer

Avgifter för prövning av ansökan och dispens, handläggning av anmälan, information och underrättelse samt övrig tillsyn

Avgifter för prövning av ansökan och dispens, handläggning av anmälan, information och underrättelse samt övrig tillsyn Sida 1 av 7 Taxebilaga 1 Avgifter för prövning av ansökan och dispens, handläggning av anmälan, information och underrättelse samt övrig tillsyn Antagen av komunfullmäktige 31 oktober 2016, 213 Reviderad

Läs mer

Taxa miljö- och byggnadsnämnden

Taxa miljö- och byggnadsnämnden 1(8) Taxa miljö- och byggnadsnämnden Taxa för prövning, tillsyn och kontroll enligt följande lagstiftning; miljöbalken (SFS 1998:808), strålskyddslagen (SFS 1988:220), livsmedelslagen (SFS 2006:805), lagen

Läs mer

Bilaga 1 Fasta avgifter

Bilaga 1 Fasta avgifter Bilaga 1 Fasta avgifter ALLMÄNNA HÄNSYNSREGLER M.M. ENL. 2 KAP. i övrigt AVGIFT över att miljöbalkens hänsynsregler (2 kap. 2-5 ) efterlevs i de fall tillsynen inte ingår i den årliga tillsynsavgiften

Läs mer

Delegationsordning. - Byggnadsnämnden -

Delegationsordning. - Byggnadsnämnden - 1 (11) Dnr BYN 2017/14 Delegationsordning - Byggnadsnämnden - Kommunfullmäktige har i beslut 2015-08-31 138, antagit reglemente för byggnadsnämnden. I reglementets inledning framgår att reglementet gäller

Läs mer

DELEGATIONSORDNING FÖR VÄSTMANLAND-DALARNA MILJÖ- OCH BYGGFÖRVALTNING

DELEGATIONSORDNING FÖR VÄSTMANLAND-DALARNA MILJÖ- OCH BYGGFÖRVALTNING Dnr A 2011/0011 DELEGATIONSORDNING FÖR VÄSTMANLAND-DALARNA MILJÖ- OCH BYGGFÖRVALTNING Gäller fr.o.m. 2012-07-01 INNEHÅLL sidnr Beslut 1 1 Övergripande 1 2 Personalärenden 2 3 Avtal- och upphandlingsärenden

Läs mer

Avgifter för prövning och tillsyn

Avgifter för prövning och tillsyn Samhällsbyggnadsförvaltningen Avgifter för prövning och tillsyn Skydd av naturen av ansökan om dispens från strandskyddsbestämmelserna av ansökan om tillstånd till verksamhet eller åtgärd som inte får

Läs mer

Styrelsens för konsult och service beslutmatris innehållande delegeringsordning samt verkställighetsförteckning

Styrelsens för konsult och service beslutmatris innehållande delegeringsordning samt verkställighetsförteckning Sida 1 (7) BILAGA 3 Styrelsens för konsult och service beslutmatris innehållande delegeringsordning samt verkställighetsförteckning Delegeringsordning Anvisningar för delegater Allmänna förutsättningar

Läs mer

Delegationsordning Kommunstyrelsen. Antagen av kommunstyrelsen

Delegationsordning Kommunstyrelsen. Antagen av kommunstyrelsen Delegationsordning Kommunstyrelsen Antagen av kommunstyrelsen 2018-11-27 138 1 (10) Innehållsförteckning 1. Information om delegering av beslutsrätt... 2 1.1. Inledning... 2 1.2. Delegationens syfte och

Läs mer

Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt övrig tillsyn

Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt övrig tillsyn Taxebilaga 1 Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt övrig tillsyn ALLMÄNNA HÄNSYNSREGLER M.M. ENL. 2 KAP. MILJÖBALKEN AVGIFT i övrigt över att miljöbalkens hänsynsregler (2 kap.

Läs mer

Taxebilaga 1 Avgift eller grund för avgiftsuttag för olika verksamheter

Taxebilaga 1 Avgift eller grund för avgiftsuttag för olika verksamheter Taxebilaga 1 Avgift eller grund för avgiftsuttag för olika verksamheter SKYDD AV NATUREN ENLIGT 7 KAPITLET av ansökan om dispens från strandskyddsbestämmelserna av ansökan om tillstånd till verksamhet

Läs mer

Taxebilaga A. Taxa för Tjörns kommun för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Dnr KF: / Tjörn Möjligheternas ö

Taxebilaga A. Taxa för Tjörns kommun för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Dnr KF: / Tjörn Möjligheternas ö Taxa för Tjörns kommun för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Dnr 2016-1734 KF: 227 2016/542-206 Tjörn Möjligheternas ö Innehållsförteckning SKYDD AV OMRÅDEN ENLIGT 7 KAP. MILJÖBALKEN... 3 MILJÖFARLIG

Läs mer

Delegationsbestämmelser för kultur- och fritidsnämnden

Delegationsbestämmelser för kultur- och fritidsnämnden Delegationsbestämmelser för kultur- och fritidsnämnden Antagna av kultur- och fritidsnämnden den 29 augusti 2017 Gäller från och med den 1 september 2017 Inledning Med delegation enligt 6 kap. kommunallagen

Läs mer

Taxebilaga A till taxa för tillsyn inom miljöbalkens område, 2018

Taxebilaga A till taxa för tillsyn inom miljöbalkens område, 2018 MILJÖFARLIG VERKSAMHET Prövning FAKTOR AVGIFT Prövning av ansökan om inrättande av avloppsanordning eller anslutning av vattentoalett enligt 13 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

Läs mer

Delegationsordning för kultur- och fritidsnämnden

Delegationsordning för kultur- och fritidsnämnden Delegationsordning för kultur- och fritidsnämnden Beslutad av kultur- och fritidsnämnden 27 april 2017. Aktualiseras av nämnden i samband med varje ny mandatperiod. Allmänt om delegering av beslutanderätt

Läs mer

DELEGATION INOM TEKNISKA NÄMNDENS VERKSAMHETSOMRÅDE från och med den 1 april 2017 (TN xx/2017)

DELEGATION INOM TEKNISKA NÄMNDENS VERKSAMHETSOMRÅDE från och med den 1 april 2017 (TN xx/2017) DELEGATION INOM TEKNISKA NÄMNDENS VERKSAMHETSOMRÅDE från och med den 1 april 2017 (TN xx/2017) Bestämmelser om delegation 1. Ärenden av principiell eller allmän betydelse beslutas av nämnden även om ärendet

Läs mer

Delegeringsförteckning kultur- och fritidsnämnden. Antagen av kultur- och fritidsnämnden den 30 januari 2013, Kfn 4. Inledning

Delegeringsförteckning kultur- och fritidsnämnden. Antagen av kultur- och fritidsnämnden den 30 januari 2013, Kfn 4. Inledning Delegeringsförteckning kultur- och fritidsnämnden Antagen av kultur- och fritidsnämnden den 30 januari 2013, Kfn 4. Inledning 1 Delegation eller delegering innebär att överföra beslutanderätt. Förutsättningarna

Läs mer

KOMMUNSTYRELSENS DELEGATIONSORDNING

KOMMUNSTYRELSENS DELEGATIONSORDNING 1 (5) KOMMUNSTYRELSENS DELEGATIONSORDNING Antagen av kommunfullmäktige 2006-03-07, 55. Redaktionella ändringar, kanslichef 2008-09-19. Ändringar antagna av kommunstyrelsen (KS) 2012-08-07, 145. Allmänna

Läs mer

Delegationsordning för jävsnämnden Antagen av jävsnämnden , 3

Delegationsordning för jävsnämnden Antagen av jävsnämnden , 3 Delegationsordning för jävsnämnden Antagen av jävsnämnden 2011-02-03, 3 Reviderad av jävsnämnden 2018-04-05 7 VANSBRO KOMMUN VANSBRO KOMMUN Delegationsordning för jävsnämnden Rev. 2018-04-05 BESLUTS- OCH

Läs mer

SKYDD AV NATUREN. Tillsyn i övrigt som gäller skydd av områden, djur- och växtarter, naturmiljön i övrigt, vilthägn eller allemansrätten

SKYDD AV NATUREN. Tillsyn i övrigt som gäller skydd av områden, djur- och växtarter, naturmiljön i övrigt, vilthägn eller allemansrätten 2013-09-19 1 [6] Taxebilaga 1 SKYDD AV NATUREN av ansökan om tillstånd till verksamhet eller åtgärd som inte får utföras utan tillstånd enligt föreskrifter för natur- och kulturreservat eller vattenskyddsområde

Läs mer

Tekniska nämndens delegationsordning

Tekniska nämndens delegationsordning FÖRFATTNING 1.3.6 Antagen av tekniska nämnden 20/15 Tekniska nämndens delegationsordning Delegation och delegering Beslut i ärenden ska fattas av nämnden. Nämnd har enligt 6 kap 33-38 i Kommunallagen möjlighet

Läs mer

Taxebilaga 1 Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt övrig tillsyn

Taxebilaga 1 Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt övrig tillsyn Taxebilaga 1 Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt övrig tillsyn Timavgift (kronor): 758 ALLMÄNNA HÄNSYNSREGLER M.M. ENL. 2 KAP. Avgift Typ av avgift i övrigt över att miljöbalkens

Läs mer

TAXEBILAGA 1. Timavgift kronor 723. timmar Prövning Prövning av ansökan om dispens från

TAXEBILAGA 1. Timavgift kronor 723. timmar Prövning Prövning av ansökan om dispens från TAXEBILAGA 1 Sid 1 kronor 723 SKYDD AV NATUREN Tidsfaktor Avgift timmar av ansökan om dispens från 723 strandskyddsbestämmelserna 1 av ansökan om tillstånd till verksamhet eller åtgärd 3 2169 som inte

Läs mer