Idrottens föreningslära GRUND

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Idrottens föreningslära GRUND"

Transkript

1 Idrottens föreningslära GRUND riktlinjer avseende utbildningsmål, medel och kommunikation Idrottens föreningslära är för alla organisationsledare vad körkortet är för alla bilister och är samlingsnamnet på allt som har att göra med föreningskunskap, föreningsjuridik och föreningsrätt. Här ingår också utveckling av föreningens organisation och verksamhet. Allt handlar i grunden om den ideella föreningen, om dess utveckling i nutid och framtid och om de utmaningar som står för dörren. Den förening och det förbund som är bäst på att möta dagens och morgondagens behov, hos unga såväl som äldre, kommer troligen att gå en mycket ljus framtid till mötes. Den som vill förändra, förbättra och utveckla sin förening och sin verksamhet behöver ha grundläggande föreningskunskap. Hur ska man annars veta vad det är man behöver göra för att leva i takt med sin omvärld? Därför finns Idrottens föreningslära. I syfte att vara tydliga gentemot deltagare och uppdragsgivare följer här de mål och det innehåll vi senast från och med hösten 2011 kommunicerar och utgår ifrån när vi erbjuder IFL GRUND. Vi har valt att erbjuda två nivåer en mindre och en mer omfattande. Som vanligt är det behovet, intresset, viljan och ambitionen som avgör vilken nivå som passar bäst vid respektive givet tillfälle. Det viktiga är att vi är tydliga med vad vi erbjuder, vad man som deltagare kan förvänta sig samt vad som krävs för att lyckas nå målen. Mål Den som deltar på en IFL GRUND ska efter träffen ha fått kännedom och/eller kunskap om samt getts möjlighet att reflektera över: Att det finns olika samverksansformer, var och en med sina förutsättningar. Varför man väljer att bilda en idrottsförening, vad det är som gör att man engagerar sig ideellt. Hur det går till att bilda en idrottsförening (i syfte att på det sättet bland annat förstå kärnan i den ideella föreningen) att det krävs stadgar (medlemsavtal), en utsedd styrelse och att föreningen har ett namn. Vad idrotten själva genom årens lopp kommit överens om när det gäller vad medlemsavtalet eller stadgarna ska innehålla. Vad begreppet juridisk person innebär och har för konsekvenser. Att det är medlemmarna som bestämmer via den formellt hierarkiska strukturen den representativa demokratin. Att valberedningen har en nyckelroll.

2 Att vi inom idrotten lever efter några grundläggande principer: Majoritetsprincipen Likhetsprincipen och den idrottsliga likhetsprincipen Idrottens organisation och uppbyggnad. Att en idrottsförening inte per automatik är skattebefriad. Vad som i korthet gäller avseende skatter och avgifter. Vad som krävs för att en förening ständigt ska vara i rörelse och utveckling för att bland annat vara attraktiv för befintliga och nya medlemmar och samarbetspartners. Vilka steg man i de flesta fall mer eller mindre ständigt behöver jobba med för att skapa och underhålla en levande verksamhetsplan. Sammantaget ryms punkterna ovan i de fem första punkterna i nedanstående målmatriser. Kunskapsformer Vi väljer för vårt syfte att skilja mellan två typer eller former av kunskap: Kännedom att känna till, ha en uppfattning om, veta vart jag ska vända för att få veta mer. Kunskap förutom att ha kännedom, också att kunna förklara fakta och samband för andra och att känna sig väl förtrogen med innehållet i det material som IFL GRUND bygger på. För att kunna det krävs en djupare förståelse av innehåll och samband. I vilken mån innehållet i IFL GRUND bidrar till utveckling av förening och förbund handlar till sist om hur deltagaren väljer att omsätta kännedom och kunskap i praktisk handling. Vi vill genom IFL GRUND tillhandahålla verktygen och möjliggöra för individ såväl som för förening/förbund att lära sig vad som krävs för att lyckas med den ideella föreningen och hur det skulle kunna gå till. Vet man hur något ska göras och kan genomföra det brukar man tala om att man, förutom att ha kännedom, fakta- och förståelsekunskap, också har färdighetskunskap. Det är dit vi strävar. Medel För att nå målen och för att leva upp till vårt uppdrag ska vi erbjuda ett basutbud av kurser i saker som föreningskunskap, valberedningsarbete, administration, IT och marknadskommunikation. Kurserna ska vara likvärdiga till innehåll och upplägg. IFL GRUND riktar i första hand in sig på det som handlar om föreningskunskap och föreningsutveckling samt i viss mån valberedningsarbete. IFL FORTSÄTTNING fortsätter med dessa områden och lägger till det som handlar om ekonomi och marknadskommunikation. IFL FÖRDJUPNING tar dessa områden och andra ännu längre. IdrottOnline omfattar bland mycket annat det som handlar om administration och IT. Till IFL GRUND finns ett innehåll och ett upplägg som alla ska erbjuda. Det handlar dels om att erbjuda IFL GRUND som en kurs omfattande 3-4 timmar, dels om en kurs omfattande timmar. Detta för att kunna svara upp mot de båda kunskapsformerna ovan. Även andra genomförandeformer kan vara aktuella. Förslag på hur tiden för respektive nivå kan disponeras framgår av bild i de PowerPoint-bilder anpassade för IFL GRUND som finns att ladda hem via hemsidan. Att ha tillgång till utbildningsmaterial är en av flera viktiga förutsättningar när man ska lära sig något. Följande riktlinjer gäller för IFL GRUND:

3 Deltagaren ska ha tillgång till en egen IFL-pärm, som i sitt grundutförande innehåller: Föreningsguiden. Målstegen. PM om skatter och avgifter. RF: s normalstadgar för idrottsföreningar med kommentarer. Utdrag ur Idrotten Vill. SISU Idrottsböckers förlagskatalog. Beroende på i vilket sammanhang utbildningen genomförs ska pärmen kunna kompletteras med idrotts- och/eller kommunspecifikt material allt efter behov och förutsättningar. För deltagare från fotbollsförening gäller att de ska ha tillgång till den för fotbollen anpassade version av IFL-pärmen. Det finns också en fotbollsanpassad lärgruppsplan. Vid själva genomförandet (kursen, lärgruppen) behöver i övrigt inga särskilda hänsyn tas. Inte mer än att påminna respektive deltagare/förening om att de har en för sin idrott anpassad version av IFL-pärmen enligt överenskommelse med sitt specialidrottsförbund. För deltagare från handbollsförening gäller att de ska ha tillgång till den för handbollen anpassade versionen av IFL-pärmen. Vidare presenteras i ett särskilt PM (bilaga 1) vad Svenska Handbollförbundet önskar av sina föreningar när det gäller IFL Handboll i första hand under perioden De anpassade materialen beställs på samma sätt som för den allmänna IFL GRUND, det vill säga via Utbildare, handledare, lärgruppsledare ska förutom IFL-pärmen ha tillgång till de anpassade PowerPoint-bilder som finns att ladda hem via hemsidan. Bilder avsedda att dels fungera som utgångspunkt i upplägget, dels som mallar att utgå ifrån när utbildaren gör sina egna kompletterande bilder i den mån bilder behöver användas. Inte minst i kommunikationssyfte är det viktigt att vi uppfattas så homogena som möjligt. Det är med ovanstående som utgångspunkt efter det upp till varje utbildare att lägga upp träffen med tanke på bland annat målgrupp, storlek på gruppen, den egna erfarenheten och eventuella önskemål om ändringar i upplägget. Dock, varje IFL GRUND ska innehålla vad som sägs ovan om målet med träffen, träffarna. För att lyckas med det, här några saker att tänka på vid genomförandet (synpunkter som bland framkommit vid utbildarutbildningar): Genomför förenings- eller kommunvis. Använd befintliga föreningsmöten till att genomföra IFL GRUND. Viktigt att betona att IFL GRUND, liksom andra insatser i grund och botten syftar till att skapa ännu bättre förutsättningar för själva aktiviteten idrott. Se upp med ambitionsfällan pressa inte in för mycket i denna första träff. Lyft fram vikten av att kontinuerligt jobba med föreningens verksamhetsplan och budget Viktigt med aktiv pedagogik vid genomförandet: Se till exempel till att deltagarna har sina egna föreningars stadgar med sig.

4 Var påläst och insatt i den förening/de föreningar som kommer till träffen och använd dem som exempel på olika saker som har med innehållet i IFL GRUND att göra. Inled med att göra det föreningskunskapstest som finns på SISU Idrottsutbildarnas hemsida. Använd frågorna i testet som samtalsunderlag vid genomgången av de olika ämnesområdena. Samverka med respektive SF/SDF för att göra eventuella idrottsspecifika anpassningar. Det är upp till varje distrikt att säkerställa att man själv och/eller i samverkan med annat distrikt erbjuder vad vi som organisation har i uppdrag att erbjuda. Skulle idrotten lokalt, regionalt och centralt ha behov av anpassade lösningar ska vi sträva efter att möta dessa. Kommunikation Allt kommunicerar. Om vi erbjuder föreningskunskap, föreningsutveckling och styrelseutbildningar med mera under ett stort antal namn och rubriker kommer vi, SISU Idrottsutbildarna, att uppfattas som otydliga. Tydlighet är a och o när det handlar om kommunikation. Vi vill nå så många som möjligt med dels det utbud idrotten vill att vi ska erbjuda, dels det utbud vi på goda grunder tror att idrotten behöver. Därför behöver vi när det, som i detta fall, gäller Idrottens föreningslära kommunicera så tydligt och så lika som möjligt. Det innebär att det i vårt utbud tydligt ska framgå att det är IFL GRUND, IFL FORTSÄTTNING och/eller IFL FÖRDJUPNING vi erbjuder. I princip allt som riktar sig till organisationsledare och som i någon mening handlar om föreningen kan sägas ingå i föreningsläran. Det är SISU Idrottsutbildarna som är avsändare och det finns för varje IFL-nivå en illustration/figur framtagen: grön för GRUND, röd för FORTSÄTTNING, svart för FÖRDJUPNING. Figurerna finns att ladda hem via hemsidan och ska användas för att öka tydligheten i vårt utbud. Om man i distriktet använder andra begrepp eller koncept som till exempel Träningsläger för styrelsen, Vinnande styrelse ska det tydligt framgå att det sker inom ramen för Idrottens föreningslära. Allt kommunicerar. Intyg Den som deltar i en av SISU Idrottsutbildarna arrangerad utbildning i IFL GRUND har möjlighet att få ett intyg. Mallar för intygen finns att hämta via hemsidan. Frågor, funderingar, synpunkter Kontakta Peter Olsen, peter.olsen@sisuidrottsutbildarna.se eller

5 Idrottens föreningslära GRUND (3 4 timmar) Mål Form och innehåll Framgångsnycklar Att deltagaren har fått kännedom om: Grundförutsättningarna för den ideella föreningen, inklusive medlemsavtalets (stadgarnas) betydelse. Idrottens organisation. Det mest elementära vad gäller regler om skatter och avgifter för ideella föreningar. Att alla organisationer då och då behöver se över sin verksamhet och dess förutsättningar så att de även i fortsättningen ska befinna sig i rörelse och utveckling samt vilka steg som är bra att bearbeta i en sådan process. Kurs i form av en dialogföreläsning där deltagarnas förening och verklighet speglas mot grunderna i Idrottens föreningslära är troligen den form som passar bäst för denna nivå. Deltagarna uppmuntras att gå vidare i sin förening på hemmaplan med innehållet, gärna med hjälp av den lärgruppsplan som finns till IFL GRUND. Intresserade, engagerade och pålästa utbildare, som möter deltagaren där hon/han befinner sig. Bra utbildningsmaterial och bra stödmaterial till utbildaren. Intresserade, engagerade och nyfikna deltagare som vet varför de deltar på utbildningen. Vad det material som är kopplat till IFL GRUND i stora drag handlar om samt var man kan vända sig för att få veta mer. Att deltagaren går ifrån utbildningen, kursen, träffen med känslan av att ha blivit informerad, introducerad och inspirerad (att vilja veta och kunna mer)

6 Idrottens föreningslära GRUND (15 20 timmar) Mål Form och innehåll Framgångsnycklar Att deltagaren har fått kunskap om: Grundförutsättningarna för den ideella föreningen, inklusive medlemsavtalets (stadgarnas) betydelse. Idrottens organisation. Det mest elementära vad gäller regler om skatter och avgifter för ideella föreningar. Här finns det flera former att använda behovet får avgöra vilken som lämpar sig bäst: Kursen förslagsvis uppdelad på 5 träffar där man utgår från lärgruppsplanens disposition och där deltagarna/deltagande förening har uppgifter att göra mellan träffarna. Intresserade, engagerade och pålästa utbildare, som möter deltagaren där hon/han befinner sig. Bra utbildningsmaterial och bra stödmaterial till utbildaren. Intresserade, engagerade och nyfikna deltagare. Att alla organisationer då och då behöver se över sin verksamhet och dess förutsättningar så att de även i fortsättningen ska befinna sig i rörelse och utveckling. Om flera från samma förening deltar (t.ex. styrelsen) har man också fått kunskap om hur man genomför en process i syfte att utveckla föreningen, dess verksamhet och arbetsformer. Förståelse för vad det material som är kopplat till IFL GRUND innehåller och man vet vart man kan vända sig att få veta mer. Att deltagaren går ifrån träffen, kursen, utbildningen med känslan av att ha blivit informerad, introducerad och inspirerad (att vilja veta och kunna ännu mer). Lärgruppen motsvarande kursen, men ännu mer anpassad efter respektive förening.

7 Enkel avstämning Efter varje genomförd utbildning är det bra att stämma av hur det gick nådde vi målen? Nedanstående underlag finns också att ladda hem via hemsidan. Idrottens föreningslära GRUND (3 4 timmar) Med kännedom menas att känna till, ha en uppfattning om, veta vart jag ska vända för att få veta mer. Jag har fått kännedom om: Absolut! Jodå Sådär Nix! Grundförutsättningarna för den ideella föreningen, inklusive medlemsavtalets (stadgarnas) betydelse. Idrottens organisation. Det mest elementära vad gäller regler om skatter och avgifter för ideella föreningar. Att alla organisationer då och då behöver se över sin verksamhet och dess förutsättningar för att även i fortsättningen befinna sig i rörelse och utveckling samt vilka steg som är bra att bearbeta i en sådan process. Vad det material som är kopplat till IFL GRUND i stora drag handlar samt var man kan vända sig för att få veta mer. Jag känner mig informerad, introducerad och inspirerad att vilja veta och kunna mer! Jag har varit intresserad, engagerad, nyfiken och jag har vetat varför jag deltagit på utbildningen. Utbildaren har varit intresserad, engagerad och kunnig om innehållet i Idrottens föreningslära. Det utbildningsmaterial som används känns genuint, modernt och väl anpassat för syftet.

8 Idrottens föreningslära GRUND (15 20 timmar) Med kunskap menas förutom att ha kännedom (att känna till, ha en uppfattning om, veta vart jag ska vända för att få veta mer) också att kunna förklara fakta och samband för andra och att känna sig väl förtrogen med innehållet i det material som IFL GRUND bygger på. För att kunna det krävs en djupare förståelse av innehåll och samband. Jag har fått kunskap om: Absolut! Jodå Sådär Nix! Grundförutsättningarna för den ideella föreningen, inklusive medlemsavtalets (stadgarnas) betydelse. Idrottens organisation. Det mest elementära vad gäller regler om skatter och avgifter för ideella föreningar. Att alla organisationer då och då behöver se över sin verksamhet och dess förutsättningar för att även i fortsättningen befinna sig i rörelse och utveckling. Hur man genomför en process i syfte att utveckla föreningen, dess verksamhet och arbetsformer. Vad det material som är kopplat till IFL GRUND innehåller samt var man kan vända sig för att få veta mer. Jag känner mig informerad, introducerad och inspirerad att vilja veta och kunna ännu mer! Jag har varit intresserad, engagerad, nyfiken och jag har vetat varför jag deltagit på utbildningen. Utbildaren har varit intresserad, engagerad och kunnig om innehållet i Idrottens föreningslära. Det utbildningsmaterial som används känns genuint, modernt och väl anpassat för syftet.

9 Bilaga 1 Idrottens Föreningslära Handboll (IFLH) Svenska Handbollförbundets och SISU Idrottsutbildarnas satsning på Idrottens föreningslära Svensk Handboll är dess föreningar. Föreningarna är dess medlemmar. Engagerade och motiverade medlemmar är den största tillgången vi har inom Svensk Handboll. Det är genom medlemmarnas engagemang i föreningarna vi bygger vår verksamhet och skapar förutsättningar att nå de mål vi bestämt oss för. För att lyckas nå beslutade mål satsar SHF på att, tillsammans med SISU Idrottsutbildarna, nå så många handbollsföreningar som möjligt med erbjudandet om att delta i den stora satsning som nu görs inom ramen för konceptet Idrottens Föreningslära Handboll (IFLH). Idrottens Föreningslära erbjuder möjligheten till individuell och gemensam kompetensutveckling i föreningskunskap, förenings- och verksamhetsutveckling och andra ämnen inom dessa områden. Målgruppen är i första hand de förtroendevalda organisationsledarna i våra föreningars styrelser. Projektets syfte Föreningar, förbund och SHF har ett gemensamt ansvar för att utveckla Svensk Handboll och uppnå beslutade inriktningsmål enligt handlingsprogrammet Svensk Handbolls väg mot framgång". Projektet syftar till att ge Bättre kunskap om vad det innebär att driva och utveckla verksamhet i en ideell handbollförening. Bättre förutsättningar att göra medvetna strategiska val för verksamheten i föreningen. Ökade möjligheter att skapa delaktighet i föreningens utvecklingsarbete. Engagerat och offensivt styrelsearbete. Kunskap om intern och extern kommunikation. Deltagarna grundläggande kunskaper om Svensk Handbolls organisation och verksamhet för att därmed skapa förutsättningar för att nå dit ni vill med föreningarnas verksamhet. Idrottens Föreningslära Handboll (IFLH) Svenska Handbollförbundet har som ett av sina inriktningsmål till 2012 att "60 % av handbollens föreningar som söker kommunala bidrag skall ha genomfört Idrottens Föreningslära Handboll". Efter genomförd utbildning ska föreningarna kunna redovisa: En genomtänkt flerårig verksamhetsplan En plan för rekrytering och utbildning av aktivitets- och organisationsledare En uttalad och levande föreningspolicy, baserad på SHF:s policydokument En föreningsorganisation som är anpassad till verksamhetens utvecklig

10 Hur går det till? Föreningarna kan ta sig an Idrottens Föreningslära Handboll på lite olika sätt. Några föreningar har inte gjort något liknande tidigare eller gjort det för en tid sedan. Andra är eller har nyligen varit i kontakt med de ämnen som tas upp inom ramen för satsningen. Det ska alltid vara föreningens behov som styr vilket upplägg som slutligen passar bäst. Dock, för att tillgodogöra sig innehållet i IFLH behöver varje deltagande förening på något sätt jobba igenom de föreslagna och rekommenderade områdena med tillhörande material. Här presenteras 2 alternativ till upplägg för den del av IFLH som rör det som är specifikt för just handboll. Till detta ska kopplas det som är av allmän karaktär och som framför allt tas upp i materialet Föreningsguiden och i den lärgruppsplan som finns till IFL-grund. I varje distrikt behöver SHF:s utbildningsansvariga och SISU Idrottsutbildarnas kontaktpersoner göra upp om hur detta på bästa sätt kan presenteras för handbollföreningarna i respektive distrikt/region. Alternativ 1 vänder sig i första hand till alla befintliga och/eller nya föreningar samt till föreningar som ännu inte startat någon utbildning för organisationsledare. Träff 1 Ska ge grunderna i IFLH samt tankarna bakom Svensk Handbolls handlingsprogram med syftet att informera, introducera och inte minst inspirera till kommande träffar och aktiviteter. Träff 2 Vår verksamhetsplan utifrån en föreningspolicy o Inspiration och verktyg kring begreppen verksamhetsidé, värdegrund, vision, mål och strategi Träff 3 Vår rekryterings- och utbildningsplan för aktivitets- och organisationsledare Träff 4 Vår föreningsorganisation o Bygger på diskussionerna och konsekvenserna av träff 2 och 3. Träff 5 Kommunikation och Ekonomi o Om konsten att nå rätt målgrupp med rätt budskap, aktivt arbete med föreningens klubbmärke och ge rätt signaler internt och externt. o Ekonomiska strömmar och flödesschema samt bidragsfördelning Alternativ 2 vänder sig i första hand till föreningar som i SISU Idrottsutbildarnas regi redan startat IFL alternativ deltar i andra liknande satsningar, exempelvis Vinnande styrelse, Träningsläger för styrelsen.

11 Träff 1 Samverkan mellan SDF förening - SISU Idrottsutbildarna o Ska ge grunderna i IFLH samt tankarna bakom Svensk Handbolls handlingsprogram med syftet att informera, introducera och inte minst inspirera till kommande träffar och aktiviteter. Presentation av upplägget och utvecklingsarbete samt en checklista som är en utgångspunkt för fortsatt arbete i den egna klubben. Träff 2 Målstegen o Arbetsmaterialet Målstegen jobbas igenom för att lägga grunden till måldokumenten det vill säga verksamhetsidé, rekryterings- och utbildningsplan, policydokument samt en anpassad föreningsorganisation. Träff 3 Idéforum o Kalla klubbarna som medverkat till en träff med erfarenhetsutbyte, och diplomutdelning. Diskutera hur innehållet i IFL Handboll ska kunna kommuniceras och nå ut till alla medlemmar i de deltagande föreningarna. Varje träff ovan (gäller båda alternativen) förväntas pågå 3-4 timmar. I samtliga handbollsdistrikt finns utbildade utbildare på det som är specifikt för just handbollen. Mellan träffarna förväntas deltagarna bearbeta och omsätta innehållet i det material som behandlas och bearbetas. Exakt vilket upplägg som passar respektive förening bäst görs upp i samverkan med SISU Idrottsutbildarna i distriktet (se kontaktuppgifter nedan). För att lyckas ser vi att följande förutsättningar behöver uppfyllas: De föreningar som deltar behöver säkerställa att man är med under hela programmet, hela resan. Detta dels för att det kommer att löpa en röd tråd genom alla träffarna, dels eftersom lärandet sker över tid. De samtal och nätverk som uppstår är mycket viktiga för resultatet. Minst 3 ledamöter (varav en är ordförande) per förening och styrelse behöver vara med vid respektive träff dock måste det inte vara samma personer vid varje träff. Det kan till och med vara en fördel att fördela ut träffarna mellan personerna i styrelsen och på sätt öka möjligheten för det gemensamma lärandet. Efter avslutat processarbete ska föreningen kunna redovisa: en genomtänkt flerårig verksamhetsplan baserad på en beslutad föreningspolicy en rekrytrings- och utbildningsplan för föreningens ledare en föreningsorganisation som är anpassad till verksamhetens utveckling vilket innebär att föreningen är kvalitetssäkrad enligt SHF:s normer och erhåller diplom

12 Material Idrottens föreningslära Handboll (den gröna pärmen). IFL-boxen (den röda boxen), som kompletteringsmaterial Handbollmaterial (som finns den för handbollen anpassade IFL-pärmen) SHF:s organisation, SHF:s stadgar, SHF:s handlingsprogram, SHF:s policydokument, Tävlingsbestämmelser, SHF:s ekonomiska normer, Arbetsbok förening/sdf, Styrdokument utbildning, Studie - bildnings- och utbildningsmöjligheter inom SHF:s utb.organisation (under produktion) Utbildarmaterial Det finns ett antal PP presentationer att koppla till handbollen och de olika ämnesområdena. Dessa finns på en databas på nätet med namnet StoreGate. De ligger i mappen PP-presentationer o handledningar. Hur går utbildningsledaren vidare? SDF utbildningsledare kontaktar sitt SISU distrikt och planerar upplägget av projektet tillsammans. Kontaktuppgifter se nedan Vad kostar det? Det går i dagsläget inte att säga att det kostar lika lite eller lika mycket oavsett var i landet man befinner sig. Det beror oftast på olika lokala (kommunala och landstingskommunala) förutsättningar. I de allra flesta fall har antingen kommunen och/eller SISU Idrottsutbildarna möjlighet att subventionera deltagandet. Men, generellt kan man säga att ett deltagande långt ifrån kostar lika mycket som vad investeringen har möjlighet att ge tillbaka.

13 Kontaktpersoner SISU Idrottsutbildarna Distrikt Namn E-post Mobilnummer Blekinge Per-Henrik Linderson Gotland Tomas Jansson Halland Olle Kristenson Norrbotten Karin Wennström Stockholm Kristoffer Berg Värmland Leif Hagelin Västernorrland Lena Berglund Örebro Sven-Göran Gustavsson Gästrikland Ann-Gerd Bergdahl Hälsingland Härje Lindgren Västergötland Ing-Marie Andersson Västerbotten Alf Marklund Västmanland Thomas Sällström Dalarna Stefan Olsson Väst Peter Beckne Jämtland-Härjedalen John-Rune Wikén Småland Rickard Strandberg Uppland Anki Käll Skåne Patrik Karlsson Östergötland Clas Pantzar Sörmland Thomas Stridh SDF:s Utbildningsansvariga Distrikt Namn E-post Mobilnummer Bohuslän/Dals HF Malin Ericsson Dala/Gävleborgs HF Ronny Axelsson Gotlands HF Ingemar Törnqvist Göteborgs HF Niklas Virolainen Hallands HF Monica Melleroth Mellansvenska HF Stig Nordin Norrbottens HF Johnny Olofsson Skånes HF Stefan Mohlin Småland-Blekinges HF Arne Pettersson Stockholms HF Patrice Nilsson Upplands HF Tony Gjuraj Värmland Ronnie Walfridsson Västerbottens HF Sara Nyman Västergötlands HF Robert Sandberg Västernorrland/Jämtlands HF Rolf Gatugård

14

Offensivt styrelsearbete

Offensivt styrelsearbete Lärgruppsplan Offensivt styrelsearbete Att lära är att ge sig ut på en upptäcktsresa. Med denna lärgruppsplan som guide vill vi underlätta för dig och dina kollegor att upptäcka innehållet Offensivt styrelsearbete.

Läs mer

Mer om Idrottens föreningslära hittar du på www.sisuidrottsutbildarna.se. Mötet, samtalet och sökandet är nycklarna

Mer om Idrottens föreningslära hittar du på www.sisuidrottsutbildarna.se. Mötet, samtalet och sökandet är nycklarna Lärgruppsplan Allt kommunicerar Att lära är att ge sig ut på en upptäcktsresa. Med denna lärgruppsplan som guide vill vi underlätta för dig och dina kollegor att upptäcka innehållet Allt kommunicerar.

Läs mer

Praktisk föreningsekonomi

Praktisk föreningsekonomi Lärgruppsplan Praktisk föreningsekonomi Att lära är att ge sig ut på en upptäcktsresa. Med denna lärgruppsplan som guide vill vi underlätta för dig och dina kollegor att upptäcka innehållet Praktisk föreningsekonomi.

Läs mer

Förening i rörelse guide för utveckling

Förening i rörelse guide för utveckling Lärgruppsplan Förening i rörelse guide för utveckling Att lära är att ge sig ut på en upptäcktsresa. Med denna lärgruppsplan som guide vill vi underlätta för dig och dina kollegor att upptäcka innehållet

Läs mer

Idrottens föreningslära GRUND

Idrottens föreningslära GRUND 1 Lärgruppsplan Idrottens föreningslära GRUND Att lära är att ge sig ut på en upptäcktsresa. Med denna lärgruppsplan som guide vill vi underlätta för dig och dina kollegor att upptäcka innehållet Idrottens

Läs mer

Vi utbildar, bildar och utvecklar idrotten.

Vi utbildar, bildar och utvecklar idrotten. Verksamhetsberättelse med årsredovisning 2014 Vi utbildar, bildar och utvecklar idrotten. Innehåll 3 FÖRBUNDSORDFÖRANDE Det är roligt att vara idrottsledare! 4 GENERALSEKRETERARE Vi fortsätter vårt utvecklingsarbete

Läs mer

Friidrott. talet. Verksamhetsinriktning 2010-2013. Förslag och arbetsunderlag till. och Genomförandeplan 2010 för Svensk Friidrott

Friidrott. talet. Verksamhetsinriktning 2010-2013. Förslag och arbetsunderlag till. och Genomförandeplan 2010 för Svensk Friidrott Friidrott för 2010 talet Förslag och arbetsunderlag till Verksamhetsinriktning 2010-2013 och Genomförandeplan 2010 för Svensk Friidrott Förslag och arbetsunderlag till Verksamhetsinriktning 2010-2013 och

Läs mer

Verksamhetsinriktning

Verksamhetsinriktning Verksamhetsinriktning SISU Idrottsutbildarna Blekinge 2014 2015 Verksamhetsinriktning 2014-2015 SISU Idrottsutbildarna består av samma specialidrottsförbund som Riksidrottsförbundet (RF), samt tre ytterligare

Läs mer

Mellansvenska Handbollförbundet - Utvecklingskoncept mot Vision 2017 år 2

Mellansvenska Handbollförbundet - Utvecklingskoncept mot Vision 2017 år 2 Mellansvenska Handbollförbundet - Utvecklingskoncept mot Vision 2017 år 2 Av: Johan Johansson Bakgrund Som välbekant så strävar Svensk handboll att uppnå Vision 2017 som vilar på 5 olika fokusområden:

Läs mer

Att kommunicera Idrottens föreningslära

Att kommunicera Idrottens föreningslära Att kommunicera Idrottens föreningslära IFL GRUND IFL FORTSÄTTNING IFL FÖRDJUPNING I princip är allt som inte är IFL GRUND och/eller IFL FORTSÄTTNING, som ju båda ska erbjudas på ett likvärdigt sätt över

Läs mer

Statligt stöd till våra 70 idrotter

Statligt stöd till våra 70 idrotter Att samarbeta med Statligt stöd till våra 70 idrotter Basbidrag Storleksbidrag (antalet medlemmar) Verksamhetsbidrag - LOK stöd - Utbildning, SF + SISU Idrottsutbildarna - Elitstödet Stödorganisationer

Läs mer

Verksamhetsinriktning. Studieförbundet SISU Idrottsutbildarna

Verksamhetsinriktning. Studieförbundet SISU Idrottsutbildarna Verksamhetsinriktning 2014 Studieförbundet SISU Idrottsutbildarna la d n a h e b t at n a m m ä t ss r å l l ti g a l Förs Verksamhetsinriktning 2014 för Studieförbundet SISU Idrottsutbildarna Västerbotten

Läs mer

Styrdokument för SHF:s utbildningsverksamhet. Svenska Handbollförbundets styrelse. Utbildningskommitté

Styrdokument för SHF:s utbildningsverksamhet. Svenska Handbollförbundets styrelse. Utbildningskommitté Organisationsbild utbildning Styrdokument för SHF:s utbildningsverksamhet Svenska Handbollförbundets styrelse Utbildningskommitté Arbetsgrupper - Elithandboll - utbildning - Tränarskolan - Domarutbildning

Läs mer

Verksamhetsinriktning SISU Idrottsutbildarna Norrbotten 2014-2015

Verksamhetsinriktning SISU Idrottsutbildarna Norrbotten 2014-2015 VERKSAMHETSINRIKTNING 2014-2015 Verksamhetsinriktning SISU Idrottsutbildarna Norrbotten 2014-2015 OM SISU IDROTTSUTBILDARNA SISU Idrottsutbildarna är idrottens eget studieförbund skapat av medlemmarna,

Läs mer

Mellansvenska Handbollförbundet

Mellansvenska Handbollförbundet Mellansvenska Handbollförbundet - Utvecklingskoncept mot Vision 2017 Av: Johan Johansson Uffe Nyström Bakgrund Som välbekant så strävar Svensk handboll att uppnå Vision 2017 som vilar på 5 olika fokusområden:

Läs mer

SISU Idrottsutbildarna en resurs för Korpen

SISU Idrottsutbildarna en resurs för Korpen en resurs för Korpen en resurs och samarbetspartner för hela Korpen Att samarbeta med är enkelt Vad gör? är en stödorganisation för svensk idrott som finns i 21 distrikt över hela landet. SISU:s konsulenter

Läs mer

FRÅGEFORMULÄR - NOLLMÄTNING

FRÅGEFORMULÄR - NOLLMÄTNING 2012-05-14 FRÅGEFORMULÄR - NOLLMÄTNING Korpen Hej! Korpen Svenska Motionsidrottsförbundet (Korpen riks) genomför just nu en undersökning bland alla korpföreningar och nationella organisationer för att

Läs mer

Verksamhetsinriktning

Verksamhetsinriktning Verksamhetsinriktning SISU Idrottsutbildarna 2014 2015 SISU Idrottsutbildarna Foto: Bildbyrån Grafisk form: Mu ab September 2013 Verksamhetsinriktning 2014-2015 För förbundsstyrelsens (FS) ledning av verksamheten

Läs mer

om demokrati och föreningskunskap

om demokrati och föreningskunskap Lärgruppsplan Vår förening om demokrati och föreningskunskap Att lära är att ge sig ut på en upptäcktsresa. Med denna lärgruppsplan som guide vill vi underlätta för dig och dina kollegor att upptäcka innehållet

Läs mer

Tisdag 18 sept 2012 Kl Guldsmeden, sal A Trädgårdsgatan 4. Onsdag 26 sept 2012 Kl Kulturens Hus Oxtorget 4

Tisdag 18 sept 2012 Kl Guldsmeden, sal A Trädgårdsgatan 4. Onsdag 26 sept 2012 Kl Kulturens Hus Oxtorget 4 Grunden för en bra verksamhet i en förening är en fungerande organisation och en kontrollerad ekonomi. SISU Idrottsutbildarna anordnar därför en grundläggande utbildning som passar alla föreningar. Utbildningen

Läs mer

VERKSAMHETSINRIKTNING 2013

VERKSAMHETSINRIKTNING 2013 VERKSAMHETSINRIKTNING 2013 Studieförbundet SISU Idrottsutbildarna är idrottens studie, bildnings- och utbildningsorganisation. SISU Idrottsutbildarna består av specialidrottsförbund (SF) samt övriga medlemsorganisationer

Läs mer

VERKSAMHETSINRIKTNING

VERKSAMHETSINRIKTNING VERKSAMHETSINRIKTNING 2014-2015 - Fokusområden och ekonomisk plan 2014-15 - Mål 2014 1 RESURSERNA 2 RF- resp. SISU-stämman fattade 2013 beslut om Verksamhetsinriktning med ekonomisk plan för perioden 2014-15.

Läs mer

Innehåll. Mål- och verksamhetsplan 2014 Studieförbundet SISU Idrottsutbildarna Västergötland

Innehåll. Mål- och verksamhetsplan 2014 Studieförbundet SISU Idrottsutbildarna Västergötland Innehåll Studieförbundet SISU Idrottsutbildarna... 3 Vår berättelse... 3 Verksamhetsidé... 3 Vision... 3 Värdegrund... 3 Samverkan mellan SISU Idrottsutbildarna och Riksidrottsförbundet/Västergötlands

Läs mer

Glädje och gemenskap Demokrati och delaktighet Allas rätt att vara med Rent spel

Glädje och gemenskap Demokrati och delaktighet Allas rätt att vara med Rent spel VI UTBILDAR OCH UTVECKLAR IDROTTEN! Hälsinglands Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Hälsingland har som uppgift att utveckla, inspirera och stödja all idrott i distriktet. En stödjande organisation

Läs mer

Verksamhetsinriktning Verksamhetsinriktning 2014 SISU Idrottsutbildarna Värmland. SISU Idrottsutbildarna Värmland

Verksamhetsinriktning Verksamhetsinriktning 2014 SISU Idrottsutbildarna Värmland. SISU Idrottsutbildarna Värmland Verksamhetsinriktning 2014 Verksamhetsinriktning 2014 SISU Idrottsutbildarna Värmland SISU Idrottsutbildarna Värmland Idrottens föreningsliv i fokus Idrottsföreningen med dess aktiva, tränare, ledare och

Läs mer

Studieförbundet SISU Idrottsutbildarnas MÅL- OCH VERKSAMHETSPLAN

Studieförbundet SISU Idrottsutbildarnas MÅL- OCH VERKSAMHETSPLAN Studieförbundet SISU Idrottsutbildarnas MÅL- OCH VERKSAMHETSPLAN TROLLHÄTTAN 2013 Innehåll Inledning... 3 Det här är Studieförbundet SISU Idrottsutbildarna... 4 Konsulentens roll... 5 Verksamhetsidé...

Läs mer

Lärgruppsplan Framtidens idrottsförening vansinnigt viktiga vägval

Lärgruppsplan Framtidens idrottsförening vansinnigt viktiga vägval Lärgruppsplan Framtidens idrottsförening vansinnigt viktiga vägval Att lära är att ge sig ut på en upptäcktsresa. Syftet med denna lärgruppsplan är att den ska fungera som en reseguide när du och din förening

Läs mer

Klubbledarpärm. 21. Bidragsinformation. 1. LOKstöd 2. SISU. 3. RF anläggningsbidrag. 4. Idrottslyftet. 5. SISU Kulturarrangemang. 6.

Klubbledarpärm. 21. Bidragsinformation. 1. LOKstöd 2. SISU. 3. RF anläggningsbidrag. 4. Idrottslyftet. 5. SISU Kulturarrangemang. 6. 21. Bidragsinformation 1. LOKstöd 2. SISU 3. RF anläggningsbidrag 4. Idrottslyftet 5. SISU Kulturarrangemang 6. Kommunala bidrag 7. Arvsfonden 8. Svenska Spel 9. RF avtal 1 1. LOKstöd Förkortningen LOK

Läs mer

Idrottens föreningslära TEMA

Idrottens föreningslära TEMA Idrottens föreningslära TEMA Testa om ni har koll på läget! Idrottens föreningslära innehåller vad föreningar och förbund och dess ledare behöver känna till och kunna för att skapa de bästa av förutsättningar

Läs mer

Strategisk inriktning

Strategisk inriktning Idrottspolitik 2.0 Program för kvällen Inledning Mona Kanaan - Strategisk inriktning 2016-2019 Eskilstuna kommun Tema Utveckling och nya möjligheter: Idrotten utvecklar Eskilstuna (SI) Svensk idrotts strategi

Läs mer

Domarträff SDF-SIBF Domarverksamheten 2015/2016 Domarträff SDF-SIBF

Domarträff SDF-SIBF Domarverksamheten 2015/2016 Domarträff SDF-SIBF Domarträff SDF-SIBF Linköping 5 januari, 2016 Domarträff SDF SIBF Linköping 5 januari, 2016 Anmälda deltagare! SDF Dalarna Gästrikland Göteborg Halland Hälsingland Skåne Småland Stockholm Södermanland

Läs mer

Verksamhetsplan SISU Idrottsutbildarna Norrbotten 2012

Verksamhetsplan SISU Idrottsutbildarna Norrbotten 2012 Verksamhetsplan SISU Idrottsutbildarna Norrbotten 2012 1 2 Verksamhetsplan SISU Idrottsutbildarna Norrbotten 2012 Verksamhetsplan SISU Idrottsutbildarna Norrbotten 2012 3 Verksamhetsidé SISU Idrottsutbildarna

Läs mer

Kvalitetssäkra Föreningen

Kvalitetssäkra Föreningen Kvalitetssäkra Föreningen KVALITETSSÄKRING av Föreningen Jämtland Härjedalens Fotbollförbund (JHFF) vill med detta, tillsammans med SISU Idrottsutbildarna Jämtland-Härjedalen påbörja ett arbete och samarbete

Läs mer

kan och vill påverka i min förening!

kan och vill påverka i min förening! kan och vill påverka i min förening! SISU Idrottsutbildarna Denna lärgruppsplan är gjord som ett stöd för lärgrupper i genomförandet för Engagerad 2.0. Se studieförbundet SISU Idrottsutbildarna som en

Läs mer

Välkommen till Utvecklingsträff

Välkommen till Utvecklingsträff Välkommen till Utvecklingsträff Syfte och mål Syfte Få höra vad som är på gång inom Svensk Cricket, var med och påverka och få chans att utveckla er förening för framtiden Mål Att skapa en gemensam utgångspunkt

Läs mer

Gotland Uppdaterad efter TV-pucken 2018

Gotland Uppdaterad efter TV-pucken 2018 Gotland Uppdaterad efter TV-pucken 2018 1964 Uppland 0-7 1965 Västergötland 1-5 1966 Blekinge 0-4 1967 Halland 4-2 1967 Östergötland 3-2 1967 Värmland 0-6 1968 Blekinge 0-9 1969 Skåne 1-8 1970 Östergötland

Läs mer

Verksamhetsplan Östergötlands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna

Verksamhetsplan Östergötlands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna Verksamhetsplan 2017 Östergötlands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna Östergötlands Idrottsförbund/SISU Idrottsutbildarna Januari 2017 3 Den svenska idrottsrörelsen samlas i en gemensam verksamhetsidé,

Läs mer

Idrottens föreningslära

Idrottens föreningslära Idrottens föreningslära - grunden Nya Föreningsguiden Målstegen Idrotten vill Normalstadgar Skatter och avgifter PM SISU Idrottsutbildarna och SISU Idrottsböcker Plats för eget material från SF och IF

Läs mer

IDROTTSLYFTET ÅR 1. En förening i varje by fotboll för alla. Svenska Fotbollförbundet

IDROTTSLYFTET ÅR 1. En förening i varje by fotboll för alla. Svenska Fotbollförbundet IDROTTSLYFTET ÅR 1 En förening i varje by fotboll för alla Svenska Fotbollförbundet Välkommen till Idrottslyftet år 1! 1/7 2007-30/6 2008 Huvudinriktningen är att öppna dörrarna till fotbollen för fler

Läs mer

Proposition. Verksamhetsöversyn i dialog med Golfsverige

Proposition. Verksamhetsöversyn i dialog med Golfsverige Sverigeresan Proposition Verksamhetsöversyn i dialog med Golfsverige Komplettera Sverigeresan om Demokrati med frågeställningar kring Genomförande, Verksamhetsinnehåll och Kostnad/Finansiering - Att genomföra

Läs mer

UTBILDNINGAR VÄSTERNORRLAND VÅREN 2014

UTBILDNINGAR VÄSTERNORRLAND VÅREN 2014 UTBILDNINGAR VÄSTERNORRLAND VÅREN 2014 I denna utbildningsplan finner du datum och info om innehållet i Västernorrlands Innebandyförbunds och SISU Idrottsutbildarnas utbildningar. Fullständig inbjudan

Läs mer

Framtidsdag. Arbetsbok Skultorps Ryttarsällskap. Onsdagen den 8 jan Idrottens Hus

Framtidsdag. Arbetsbok Skultorps Ryttarsällskap. Onsdagen den 8 jan Idrottens Hus Framtidsdag Arbetsbok Skultorps Ryttarsällskap Onsdagen den 8 jan. 2014 Idrottens Hus Skultorps Ryttarsällskap utbildar och utvecklar ledare och aktiva i samarbete med SISU IDROTTSUTBILDARNA - VI ÄR DÄR

Läs mer

TV-pucken 1999 13-17 oktober TV-Pucken, Grupp A

TV-pucken 1999 13-17 oktober TV-Pucken, Grupp A TV-pucken 1999 13-17 oktober TV-Pucken, Grupp A GRUPP A Grupp A i Gnesta Datum Tid Anläggning Hemmalag Bortalag Resultat 1999-10-13 11.00 Gnesta Ishall Stockholm Göteborg 7-0 1999-10-13 12.45 Gnesta Ishall

Läs mer

Ju mer du vet, desto mer vet du att du inte vet

Ju mer du vet, desto mer vet du att du inte vet Ju mer du vet, desto mer vet du att du inte vet Starkt stöd från SISU Idrottsutbildarna Om SISU Idrottsutbildarna Era erfarenheter av SISU Idrottsutbildarna Gränsöverskridande utbildningar Utbildningssatsning

Läs mer

Lärgruppsplan Utvecklingsplan för tränare och aktiva

Lärgruppsplan Utvecklingsplan för tränare och aktiva Lärgruppsplan Utvecklingsplan för tränare och aktiva SISU Idrottsutbildarna är lokal anordnare av all studieverksamhet som rapporteras som statsanslagsberättigad. Föreningen är arrangör och samverkanspart.

Läs mer

kan och vill påverka i min förening!

kan och vill påverka i min förening! kan och vill påverka i min förening! Varför? På Riksidrottsmötet (RIM) 2009 togs beslut, efter motion från Skåneidrotten, att SISU Idrottsutbildarna skulle ta fram ett studie- och utbildningsmaterial för

Läs mer

Välkommen att känna sig inkluderad!

Välkommen att känna sig inkluderad! Välkommen att känna sig inkluderad! Lärgruppsplan Välkommen att känna sig inkluderad! Denna lärgruppsplan hör ihop med kortfilmen Välkommen att känna sig inkluderad! En film framtagen av SISU Idrottsutbildarna

Läs mer

Skapa ett livslångt fotbollsintresse ett bra ledarskap lägger grunden!

Skapa ett livslångt fotbollsintresse ett bra ledarskap lägger grunden! 1/7 2005 30/6 2006 Skapa ett livslångt fotbollsintresse ett bra ledarskap lägger grunden! NU STARTAR VI HANDSLAGETS ÅR 3 (1/7 2005 30/6 2006) Regeringen har beslutat att under en fyra års period via Riksidrottsförbundet

Läs mer

ANTAL PERSONER I ÅLDERN ÅR SOM ÄR MEDLEMMAR I OLIKA ORGANISATIONER

ANTAL PERSONER I ÅLDERN ÅR SOM ÄR MEDLEMMAR I OLIKA ORGANISATIONER Idrotten i siffror ANTAL PERSONER I ÅLDERN 16 84 ÅR SOM ÄR MEDLEMMAR I OLIKA ORGANISATIONER Facklig organisation Idrottsförening Kulturförening Pensionärsförening Politiskt parti 0 500 000 1 000 000 1

Läs mer

handslaget ÅR 4 SKAPA ETT LIVSLÅNGT FOTBOLLSINTRESSE - ETT BRA LEDARSKAP LÄGGER GRUNDEN Svenska Fotbollförbundet

handslaget ÅR 4 SKAPA ETT LIVSLÅNGT FOTBOLLSINTRESSE - ETT BRA LEDARSKAP LÄGGER GRUNDEN Svenska Fotbollförbundet handslaget ÅR 4 SKAPA ETT LIVSLÅNGT FOTBOLLSINTRESSE - ETT BRA LEDARSKAP LÄGGER GRUNDEN Svenska Fotbollförbundet Välkommen till Handslaget år 4! 1/7 2006 30/6 2007 Det viktigaste målet för svensk fotbolls

Läs mer

Verksamhetsinriktning 2011-2012

Verksamhetsinriktning 2011-2012 Verksamhetsinriktning 2011-2012 Örebro Läns Skolidrottsförbund Innehåll Förord Skolidrottsförbundets profil Inriktnings- och resultatmål Föreningen Organisationsutvecklingen Utbildningsverksamhet Breddverksamhet

Läs mer

VERKSAMHETSINRIKTNING & VERKSAMHETSPLAN VERKSAMHETSINRIKTNING & VERKSAMHETSPLAN SKÅNEIDROTTEN

VERKSAMHETSINRIKTNING & VERKSAMHETSPLAN VERKSAMHETSINRIKTNING & VERKSAMHETSPLAN SKÅNEIDROTTEN VERKSAMHETSINRIKTNING & VERKSAMHETSPLAN 2014-2015 1 SKÅNEIDROTTEN VERKSAMHETSIDÈ Skåneidrotten är samlingsbegreppet för Skånes Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Skåne. Skåneidrottens huvuduppdrag

Läs mer

DIPLOMERAD FÖRENING - Kriterier och fördjupning

DIPLOMERAD FÖRENING - Kriterier och fördjupning DIPLOMERAD FÖRENING - Kriterier och fördjupning 1. Inriktning och ledning En framgångsrik förening har en tydlig gemensam syn på vad syftet med föreningen är och vilka värderingar verksamheten ska bygga

Läs mer

07/10 Ångermanland - Västerbotten 2-1 (1-1,1-0) 07/10 Värmland - Blekinge 6-2 (2-0,4-2) 07/10 Norrbotten - Gotland 11-2 (4-1,7-1)

07/10 Ångermanland - Västerbotten 2-1 (1-1,1-0) 07/10 Värmland - Blekinge 6-2 (2-0,4-2) 07/10 Norrbotten - Gotland 11-2 (4-1,7-1) TV-pucken 1998 Grupp A Åkers Ishall, Åkers Styckebruk 07/10 Ångermanland - Västerbotten 2-1 (1-1,1-0) 07/10 Värmland - Blekinge 6-2 (2-0,4-2) 07/10 Norrbotten - Gotland 11-2 (4-1,7-1) 07/10 Ångermanland

Läs mer

Verksamhetsinriktning för. SISU Idrottsutbildarna 2010-2011

Verksamhetsinriktning för. SISU Idrottsutbildarna 2010-2011 Verksamhetsinriktning för SISU Idrottsutbildarna 2010-2011 Vi är där när idrotten lär! Det här är SISU Idrottsutbildarna Studieförbundet SISU Idrottsutbildarna är idrottens studie- och utbildningsorganisation.

Läs mer

Örebro län sedan 1985 Närke Uppdaterad efter TV-pucken 2018

Örebro län sedan 1985 Närke Uppdaterad efter TV-pucken 2018 Örebro län sedan 1985 Närke 1962-1984 Uppdaterad efter TV-pucken 2018 1962 Västergötland 1-4 1963 Göteborg 0-1 1964 Skåne 4-2 1964 Småland 1-4 1965 Östergötland 4-0 1965 Västmanland 1-4 1966 Göteborg 3-0

Läs mer

Idrottens föreningslära. Ledare + Föräldrar + Aktiva = FÖRENINGEN

Idrottens föreningslära. Ledare + Föräldrar + Aktiva = FÖRENINGEN Ledare + Föräldrar + Aktiva = FÖRENINGEN Vi är där när idrotten lär SISU Idrottsutbildarna har 21 distrikt runt om i landet som arbetar med att utveckla de idrottsföreningar som finns runt om i Sverige.

Läs mer

Solna 2012-08-14. Fadderutbildningar hösten 2012. Hejsan.

Solna 2012-08-14. Fadderutbildningar hösten 2012. Hejsan. Solna 2012-08-14 Fadderutbildningar hösten 2012 Hejsan. Nu har SIBF:s Styrgrupp för Nationellt Rekryteringsprogram (NRP) kommit så långt i planeringen att vi mer definitivt kan gå ut med information om

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖRENING

HANDLINGSPLAN FÖRENING HANDLINGSPLAN FÖRENING vad är diplomerad förening? Diplomerad förening kan beskrivas som en paketering av fotbollens föreningsutveckling där det har skapats en struktur för föreningar att arbeta med sin

Läs mer

Barnens spelregler. Lärgruppsplan

Barnens spelregler. Lärgruppsplan Barnens spelregler Lärgruppsplan Idrott ska vara roligt! Alla barn och ungdomar har rätt att må bra utvecklas och känna sig välkomna i en trygg gemenskap. Barnens spelregler sammanfattar sju enkla och

Läs mer

Inriktnings-pm. Svensk fotbolls föreningsutveckling Svenska Fotbollförbundet

Inriktnings-pm. Svensk fotbolls föreningsutveckling Svenska Fotbollförbundet Inriktnings-pm Svensk fotbolls föreningsutveckling 2011 2013 Svenska Fotbollförbundet Inriktnings-pm Svensk fotbolls föreningsutveckling 2011 2013 Den här skrivningen belyser vilka arbetsområden och mål

Läs mer

Rörelsesatsning i skolan. För att alla barn ska vilja, våga och kunna vara aktiva genom hela livet

Rörelsesatsning i skolan. För att alla barn ska vilja, våga och kunna vara aktiva genom hela livet Rörelsesatsning i skolan För att alla barn ska vilja, våga och kunna vara aktiva genom hela livet Mer rörelse i skolan! Alltför många barn och unga sitter stilla. Riksidrottsförbundet (RF) har därför fått

Läs mer

Utvecklingsplan för Sörmländsk fotboll version

Utvecklingsplan för Sörmländsk fotboll version Utvecklingsplan för Sörmländsk fotboll 2013-2017 version 2014-02-13 Innehållsförteckning 1. Vad vill vi?... 2 2. Vilka områden ska vi arbeta inom?... 3 3. Hur ska vi arbeta?... 3 4. Stöd för utveckling...

Läs mer

Måns Lööf UTBILDNINGAR OCH FÖRELÄSNINGAR

Måns Lööf UTBILDNINGAR OCH FÖRELÄSNINGAR Måns Lööf UTBILDNINGAR OCH FÖRELÄSNINGAR Världens bästa coach Hur kan du som ledare göra för att stötta unga idrottare att bli vinnare både i livet och i idrotten? En föreläsning som utvecklar dig i ditt

Läs mer

Arbetsplan. Förslag planering:

Arbetsplan. Förslag planering: Arbetsplan Vi använder följande referenslitteratur: Civilförsvarsförbundets egna skrifter samt, om cirkeldeltagarna vill, även boken Styrelsearbete i ideella föreningar författad av David Gustafsson. Sammankomst

Läs mer

Idrottslyftet. år 6. Svenska Fotbollförbundet

Idrottslyftet. år 6. Svenska Fotbollförbundet Idrottslyftet år 6 Svenska Fotbollförbundet Välkommen till Idrottslyftet år 6! 1/1 2013 31/12 2013 Så många som möjligt, så länge som möjligt, så bra som möjligt! Idrottslyftet handlar om att svensk fotboll

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖRENING

HANDLINGSPLAN FÖRENING HANDLINGSPLAN FÖRENING vad är diplomerad förening? Diplomerad förening kan beskrivas som en paketering av fotbollens föreningsutveckling där det har skapats en struktur för föreningar att arbeta med sin

Läs mer

Verksamhetsinriktning. SISU Idrottsutbildarna 2012 2013

Verksamhetsinriktning. SISU Idrottsutbildarna 2012 2013 Verksamhetsinriktning SISU Idrottsutbildarna 2012 2013 Vi är där när idrotten lär! Det här är SISU Idrottsutbildarna Studieförbundet SISU Idrottsutbildarna är idrottens studie- och utbildningsorganisation.

Läs mer

Den moderna föreningen engagerar!

Den moderna föreningen engagerar! Den moderna föreningen engagerar! Ekonomi, antal medlemmar, var i landet finns de, storstad/landsbygd, åldersstrukturer osv. Hur ser er medelförening ut? Vilka variationer finns? Föreningsmiljön dit vi

Läs mer

Idrottsrörelsen i siffror

Idrottsrörelsen i siffror 2018 Idrottsrörelsen i siffror IDROTTSRÖRELSEN I SIFFROR ANTAL PERSONER AV BEFOLKNINGEN SOM ÄR MEDLEMMAR I OLIKA ORGANISATIONER * Facklig organisation (16 64 år) Idrotts- eller friluftsförening ( 16 år)

Läs mer

Blekinge Uppdaterad efter TV-pucken 2018

Blekinge Uppdaterad efter TV-pucken 2018 Blekinge Uppdaterad efter TV-pucken 2018 1963 Småland 0-7 1964 Småland 0-9 1965 Skåne 0-1 1966 Gotland 4-0 1966 skåne 0-1 1967 Småland 0-3 1968 Närke 2-1 1968 Gotland 3-0 1968 Södermanland 1-3 1969 Skåne

Läs mer

Barns lärande med barns bästa för ögonen

Barns lärande med barns bästa för ögonen Barns lärande med barns bästa för ögonen Lärgruppsplan Har du barnets bästa för ögonen? Det här är en lärgruppsplan till filmerna om Barns lärande med barns bästa för ögonen. Den är indelad i tre avsnitt,

Läs mer

STRATEGISKA ARBETE MOT 2025

STRATEGISKA ARBETE MOT 2025 SVENSK SIMIDROTTS STRATEGISKA ARBETE MOT 2025 1 SVENSK SIMIDROTTS STRATEGISKA ARBETE MOT 2025 2 SVENSK SIMIDROTTS STRATEGISKA ARBETE MOT 2025 INNEHÅLL 3 INLEDNING 4 BÖRJA MED EN NULÄGESANALYS 6 SÄTT DET

Läs mer

Verksamhetsinriktning

Verksamhetsinriktning Verksamhetsinriktning med ekonomiska planer Upplands Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna 2016-2017 Bilder Omslagsbild: Arne Forsell, Bildbyrån Sidan 4: Joel Marklund, Bildbyrån Sidan 7: Peter Holgersson,

Läs mer

NORRBOTTENSSKOLIDROTTSFÖRBUND. VERKSAMHETSPLAN 2013. Årsmöte 9 mars 2013 Arbetslivsresurs

NORRBOTTENSSKOLIDROTTSFÖRBUND. VERKSAMHETSPLAN 2013. Årsmöte 9 mars 2013 Arbetslivsresurs NORRBOTTENSSKOLIDROTTSFÖRBUND. VERKSAMHETSPLAN 2013. Årsmöte 9 mars 2013 Arbetslivsresurs NORRBOTTENS SKOLIDROTTSFÖRBUND VERKSAMHETSINRIKTINING 2013 SKOLIDROTTSFÖRBUNDET ETT KATEGORIFÖRBUND SOM TILLHÖR

Läs mer

Verksamhetsplanering 2018 Föreningsstöd och utbildning

Verksamhetsplanering 2018 Föreningsstöd och utbildning Verksamhetsplanering 2018 Föreningsstöd och utbildning Upplands Idrottsförbunds roll stödja företräda utveckla - leda Företräda idrottsrörelsen Fördela och följa upp medel Regional intressepolitik Sammanhållande

Läs mer

IDROTTEN I SIFFROR ANTAL PERSONER AV BEFOLKNINGEN SOM ÄR MEDLEMMAR I OLIKA ORGANISATIONER ÅR 2014/2015. n Män n Kvinnor

IDROTTEN I SIFFROR ANTAL PERSONER AV BEFOLKNINGEN SOM ÄR MEDLEMMAR I OLIKA ORGANISATIONER ÅR 2014/2015. n Män n Kvinnor IDROTTEN I SIFFROR IDROTTEN I SIFFROR ANTAL PERSONER AV BEFOLKNINGEN SOM ÄR MEDLEMMAR I OLIKA ORGANISATIONER ÅR 2014/2015 Facklig organisation (16 64 år) Idrotts- eller friluftsförening ( 16 år) Kultur-,

Läs mer

Idrottslyftsinformation Tisdagen den 5 december 2017 i Ronneby

Idrottslyftsinformation Tisdagen den 5 december 2017 i Ronneby Idrottslyftsinformation 2018 Tisdagen den 5 december 2017 i Ronneby Bakgrund Idrottslyftet Den största satsning som någonsin gjorts på barn- och ungdomsidrott i Sverige 500 miljoner kronor årligen 2004

Läs mer

Proposition 1 - Framtida stödorganisation Innehåll

Proposition 1 - Framtida stödorganisation Innehåll Proposition 1 - Framtida stödorganisation Innehåll 1. Bakgrund 2. Ny serviceorganisation 3. Verksamhetsområde 4. Klubbkonsulenter 5. Varför Klubbkonsulent istället för Sailcoach? 6. Tydligare och effektivare

Läs mer

akut omhändertagande inom idrotten Lärgruppsplan

akut omhändertagande inom idrotten Lärgruppsplan SKADOR OCH SJUKDOMAR akut omhändertagande inom idrotten Lärgruppsplan Lärgruppsplan Fysisk aktivitet och idrott förbättrar hälsa, det kan vi konstatera i åtskilliga vetenskapliga studier. Men det finns

Läs mer

ATT VARA UTBILDNINGSANSVARIG I KLUBBEN

ATT VARA UTBILDNINGSANSVARIG I KLUBBEN ATT VARA UTBILDNINGSANSVARIG I KLUBBEN Utveckling av klubbens verksamhet SVEMO utbildningsmaterial Kontaktpersoner Håll dig uppdaterad genom att se på SVEMO utbildningssida www.svemo.se/utbildning SVENSKA

Läs mer

SISU Idrottsutbildarna idrottens studieförbund. En resurs och samarbetspartner! SVENSKA VATTENSKID- & WAKEBOARDFÖRBUNDET

SISU Idrottsutbildarna idrottens studieförbund. En resurs och samarbetspartner! SVENSKA VATTENSKID- & WAKEBOARDFÖRBUNDET SISU Idrottsutbildarna idrottens studieförbund En resurs och samarbetspartner! SVENSKA VATTENSKID- & WAKEBOARDFÖRBUNDET Föreningslokaler och klubbstugor är SISU Idrottsutbildarnas hemmaplan. SISU Idrottsutbildarna

Läs mer

STRATEGI FÖR UPPLÄNDSK FOTBOLL

STRATEGI FÖR UPPLÄNDSK FOTBOLL STRATEGI FÖR UPPLÄNDSK FOTBOLL 2019 2023 Strategi för uppländsk fotboll 2019 2023 Vision : Fotboll Nationalsporten För alla överallt Verksamhetsområden: Fotbollsutveckling Föreningsutveckling Förbundsutveckling

Läs mer

UTBILDNINGAR VÄSTERNORRLAND HÖSTEN 2013

UTBILDNINGAR VÄSTERNORRLAND HÖSTEN 2013 UTBILDNINGAR VÄSTERNORRLAND HÖSTEN 2013 I denna utbildningsplan finner du datum och info om innehållet i Västernorrlands Innebandyförbunds och SISU Idrottsutbildarnas utbildningar. Fullständig inbjudan

Läs mer

ANTAL PERSONER AV BEFOLKNINGEN SOM ÄR MEDLEMMAR I OLIKA ORGANISATIONER ÅR 2014/2015

ANTAL PERSONER AV BEFOLKNINGEN SOM ÄR MEDLEMMAR I OLIKA ORGANISATIONER ÅR 2014/2015 Idrotten i siffror ANTAL PERSONER AV BEFOLKNINGEN SOM ÄR MEDLEMMAR I OLIKA ORGANISATIONER ÅR 2014/2015 Facklig organisation (16 64 år) Idrotts- eller friluftsförening ( 16 år) Kultur-, musik-, danseller

Läs mer

IDROTTONLINEPROJEKTET

IDROTTONLINEPROJEKTET IDROTTONLINEPROJEKTET Projektet startade förra året på Skytteforum och pågår under 2012. Syfte: Att alla föreningar skall ha kommit igång i IdrottOnline och lagt in samtliga medlemmar i systemet innan

Läs mer

Svenska Fotbollförbundet Certifieringsansökan Lokal Idrottsutbildning Fotboll

Svenska Fotbollförbundet Certifieringsansökan Lokal Idrottsutbildning Fotboll Svenska Fotbollförbundet Certifieringsansökan Lokal Idrottsutbildning Fotboll Datum: Skolans namn: Svenska Fotbollförbundet (SvFF) utfärdar i samverkan med specialdistriktsförbunden (SDF) certifiering

Läs mer

SVENSKA BASEBOLL OCH SOFTBOLL FÖRBUNDET Översyn SBSFs Regionala organisation Förslag på framtida SDF-indelning

SVENSKA BASEBOLL OCH SOFTBOLL FÖRBUNDET Översyn SBSFs Regionala organisation Förslag på framtida SDF-indelning SVENSKA BASEBOLL OCH SOFTBOLL FÖRBUNDET Översyn SBSFs Regionala organisation Förslag på framtida SDF-indelning Bakgrund I samband med Förbundsmötet på Quality Hotel Nacka den 26 mars 2011 lyftes frågan

Läs mer

7. HUR FUNGERAR DEMOKRATIN?

7. HUR FUNGERAR DEMOKRATIN? 7. HUR FUNGERAR DEMOKRATIN? MEDLEM Allt startar med medlemmen i föreningen. FÖRENING Medlemmen påverkar föreningen på årsmötet i februari. DISTRIKT Medlemmen tillsammans med föreningen påverkar distriktet

Läs mer

Studieplan till Föreningsguide 1

Studieplan till Föreningsguide 1 Studieplan till Föreningsguide 1 Föreningsguide 1 är ett material från SISU Idrottsböcker som ger grundläggande och nödvändiga kunskaper om hur en idrottsförening fungerar. I häftet tas några av de saker

Läs mer

Verksamheten i siffror 2015

Verksamheten i siffror 2015 SVENSKA BASKETBOLLFÖRBUNDET Verksamheten i siffror 215 Den lagidrott som växer mest till 22 SVENSKA BASKETBOLLFÖRBUNDET Version 216 5 18 Sida 2 av 19 Innehållsförteckning 1 SF Rapport... 3 1.1 Deltagartillfällen

Läs mer

Samtalsunderlag Korpens gröna och sköna ledarskap

Samtalsunderlag Korpens gröna och sköna ledarskap Samtalsunderlag Korpens gröna och sköna ledarskap G RÖNA SKÖNA LE DARSKAPET LEV SOM DU LÄR BRY DIG MÖJLIGGÖR Samtalsunderlag upptäck och lär tillsammans Detta samtalsunderlag är utformad som en s.k. lärgrupp

Läs mer

Kontaktpersoner distriktidrottsförbund

Kontaktpersoner distriktidrottsförbund Instruktion om hur klubbarna ansöker om pengar från RF, Idrottslyftet, skol samverkan mm. 1. Länk till respektive distriktsförbund hittar du nedan (ex Skaneidrotten.se). 2. Klicka på ditt distriktsförbund

Läs mer

Reflektionsblad Introduktionsutbildning för föreningsledare

Reflektionsblad Introduktionsutbildning för föreningsledare REFLEKTIONSBLAD Ett underlag från SISU Idrottsutbildarna, som komplement till din utbildning. Reflektionsblad Introduktionsutbildning för föreningsledare Att lära på webben En utbildning på webben möjliggör

Läs mer

VERKSAMHETS INRIKTNING 2015

VERKSAMHETS INRIKTNING 2015 VERKSAMHETS INRIKTNING 2015 IDROTTEN I SAMHÄLLET Idrotten är i särklass Sveriges största folkrörelse. Idrotten erbjuder aktiviteter för alla åldrar och bidrar till att både glesbygd och tätorter blir

Läs mer

Beskrivning av vår verksamhet i Piteå

Beskrivning av vår verksamhet i Piteå Beskrivning av vår verksamhet i Piteå SISU Idrottsutbildarna är idrottens eget studieförbund och utbildningsorganisation. Vi bildar, utbildar och utvecklar idrotten SISU Idrottsutbildarna utbildar och

Läs mer

Verksamhetsinriktning Västerbottens Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Västerbotten

Verksamhetsinriktning Västerbottens Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Västerbotten Verksamhetsinriktning 2016-2017 Västerbottens Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Västerbotten Verksamhetsinriktning 2016-2017 Västerbottens Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Västerbotten

Läs mer

UFO - Utbildning För Organisationsledare

UFO - Utbildning För Organisationsledare Köpings Idrottsliv - Sveriges bästa? Aktiviteter 2013 UFO - Utbildning För Organisationsledare För a kunna leda och utveckla föreningslivet krävs god kompetens och sunda värderingar. Den här utbildningen

Läs mer

Vision Ungas delaktighet genom Idrotten vill och Barnkonventionen

Vision Ungas delaktighet genom Idrotten vill och Barnkonventionen Vision 2020 Ungas delaktighet genom Idrotten vill och Barnkonventionen Skånes skolidrottsförbunds del i att skapa förutsättningar för kommuner att arbeta efter barnkonventionen samt till att bedriva idrott

Läs mer

24-25 oktober 2015 Hotell Selma SPA, Sunne. www.sisuidrottsutbildarna.se/varmland

24-25 oktober 2015 Hotell Selma SPA, Sunne. www.sisuidrottsutbildarna.se/varmland 24-25 oktober 2015 Hotell Selma SPA, Sunne www.sisuidrottsutbildarna.se/varmland Välkommen till SISU-helgen! SISU-helgen är vår enskilt största satsning för att stärka våra ledare. Förutom kicken av att

Läs mer