HAMRA KOMMUN II. Sekelskiftet 1900

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "HAMRA KOMMUN II. Sekelskiftet 1900"

Transkript

1 HAMRA KOMMUN II De fyra årtiondenas kommunala verksamhet från 1860-talet och fram till skelskiftet som beskrivits i det föregående visar hur kommunernas verksamhet förändrats och efter hand utökats. Genom lagstiftning på olika områden åläggs kommunerna genom länsstyrelserna ute i landet att fullgöra olika uppgifter, främst inom den sociala sektorn. I det föregående har även redogjorts för vilka stora och viktiga beslut de lilla kommunen hade att fatta, bland de viktigare kan nämnas byggande av ett nytt skolhus, byggande av socken magasin, anskaffande av en stort brandspruta, något som medförde byggande av ett spruthus m.m. Sekelskiftet 1900 Vid sekelskiftet 1899/1900 var Hamra ett fungerande lokalsamhälle på den gotländska landsbygden, den dominerande näringen var jordbruk, med fiske som binäring. För att tillgodose invånarnas behov av service fanns olika hantverkare som skomakare, snickare, smed m.m. Socknen hade sin egen skola, man bildade pastorat med Öja och hade en pastoratsbarnmorska tillsammans med moderförsamlingen. År 1900 hade Hamra socken 341 invånare, vid 2000-talets ingång hade antalet sjunkit till 126 innebyggare, en minskning med 215 personer, närmare 66%. När detta skrivs 2015 har socknen 107 mantalsskrivna innevånare, av dessa är 40 ålderpensionärer, medan gruppen barn och ungdomar under 16 år endast uppgår till 12 stycken. De kommunala angelägenheterna sköttes enligt gällande lagar med kommunalstämman som högsta beslutade organ och kommunalnämnden som verkställande. Så småningom tillkom olika specialnämnder för att bereda olika ärenden, men av de bevarade protokollen att döma fattades alltjämt de viktigaste besluten av kommunalstämma och kommunalnämnd, som t.ex vissa fattigvårdsärenden Verksamheter och beslut Varför just året 1909.Detta år innebär ett viktigt steg på demokratins väg i Sverige, nämligen att alla män från 21 års ålder ges rösträtt. Parollen EN MAN EN RÖST förverkligades. Varje röst avgiven i en kommunalstämma var lika mycket värd. Fortsättningsvis skall ges exempel på olika beslut av betydelse som fattas under det nya seklets första årtionde något i smått men mest i stort. En beslutskatalog Sedan 1895 var Oscar Westberg, Norrgårde kommunalnämndens ordförande. Westberg betroddes med många uppdrag förutom ordförandeskapet i kommunalnämnden, vilket han innehade fram till år 1906.

2 Han var även invald som suppleant i landstinget och var en av dem som tog initiativ till utbyggnad av järnvägen från Hemse/ Havdhem och söderut. Ordförande i kommunalstämman var vid den här tiden folkskollärare Anton Ekström, vilken tillträtt tjänsten som folkskollärare i Hamra Under trettio år kom Ekström att leda kommunalstämman Av de 92 män som röstberättigade år 1900, hade närmare femtio något uppdrag eller uppgift i kommunen. När detta skrivs 2015 finns ingen hamrabo bland dem som har något uppdrag inom region Gotland. För över hundra år sedan kände man ett verkligt engagemang för sin bygd, besluten fattades nära människorna. I dag känner många en viss maktlöshet. Beslutskatalog Inledningsvis finns en förklaring till just den här tidsavgränsningen Hundskatten införes Vid stämman i december (30/12) beslutades att hundskatt skulle införas. Genom regeringsbeslut 1861 infördes hundskatt i Sverige, men som ett frivilligt kommunalt åtagande, förordningen förnyades 1877, men fortfarande stod det kommunerna fritt att ta denna ut skatt. När de gamla kommungubbarna insåg att en sådan skatt kunde öka intäkterna för socknen beslutade man införa hundskatt. Beslutet innebar att för jakthund skulle erläggas 3:- och för övriga hundar skull skatt utgå med 2;- per hund. Skolläraren Ekström skulle föra hundskatteregister. Hundskattemedlen skulle oavkortat tillfalla fattigkassan. Vidare beslutades att uppbörd skulle äga rum under februari månad 1902 Inget intresse för landstingsval Vid stämman den 25 mars beslutades att Hamra kommun inte skulle delta i landstingsvalet detta år. Då gällde nämligen att val till landsting var indirekt val. Valet skulle förrättas på tingshuset vid Skogs i Levide. Kanske var det för omständigt att bege sig dit. Detta gällde även representation vid bolagsstämman med Gotlands södra härads brandstodsförening från vilket man avstod. Handlaren N.Ch Haskel med anhållan om svenskt medborgarskap. Extra stämma hade kallats till den 30 juni 1902, eftersom handlaren och judiske trosbekännaren N.Ch Haskel måste erhålla ett utlåtande över sin ansökan från Hamra kommun för erhållande av svenskt medborgarskap. Haskel hade sedan 1887 bedrivit sin handelsrörelse i Hamra och hade därvid sig redligen försörjt varför stämman beslutade tillstyrka hans ansökan.

3 Val till riksdagens andra kammare Den 15 september förrättades val till riksdagens andra kammare (indirekt).av de två kandidaterna erhöll godsägaren Nils Broander Bölske i Eke 15 röster, och f. landstingsmannen Johan Johanssonm Gardarve i Fardhem 4 röster. Ålderdomshem i varje kommun 1902 hade utfärdats en kunglig förordning att varje kommun i riket skulle inrätta ålderdomshem. Ärendet hade diskuterats i de olika socknarna, men på grund av bristande resurser kunde det inte låta sig göras, därför hade man konstaterat att de vore lämpligt att socklnare slöt sig samman för planering av ett gemensamt ålderdomshem. Man hade då funnit Hemse vara den bästa platsen, b l. a för att provinsialläkaren fanns stationerad här Vid stämman den 22oktober beslutades biträda ett sådant förslag inför en fortsatt planering Fallet Widerström - ett asylärende. Laga skiftet inom Hamra socken var i det närmaste avslutat 1893, men in på 1900-talet återstod fortfarande några fatighetsregleringar, vilket är grunden till denna historia. Den 12 januari 1903 sammanträdde Hamra kommunalstämma för att besluta hur man skulle förfara med anledning av följande händelse. Med anledning af familjen Widerströms inflyttning från Sundre i Slutet af förra året skedda inflyttning till Hamra kommun, hade fattigvårdsstyrelsen hos undertecknad ordförande begärt kommunalstämmans utlysande till i dag för att socknens medlemmar skulle blifva i tillfälle att yttra sig öfver befarade olägenheter torde medföra för kommunen och hvilka ågärder rtill följd däraf borde vidtagas. Familjen bodde eller hade slagit ner sina bopålar på mark tillhörande Sippmanne gård (ursprungligen Vamlingbo), dock ägde Sippmanne åker och äng i södra delen av Hamra (nuv. Jan och Cecilia Wirsen, mfl.) Den här delen av denna fastighet var dock belägen i Sundre intill norra delen av Muskmyr, men tillhörde fortfarande Hamra socken Familjen var uppenbarligen mycket fattig och bestod vid den här tidpunkten av Herman Widerström, hans hustru Hanna och sex minderåriga barn. Familjen hade fört en kringflackande tillvaro, 1895 bodde man i Martebo, 1896/97 på Takstens i Lärbro, under 1900-talets första år i Roma och i Klinte. Wideström var då statare på några av Gotlands större gårdar, men hade uppenbarligen svårt att anpassa sig till samhällets krav.

4 Vid den här tidpunkten saknade man utkomstmöjligheter och för lilla Hamra kommun hade det varit näst intill omöjligt att ta på sig försörjningsansvaret för en famil bestående av åtta personer. Kommungubbarna insåg att något måste göras. Det gällde att få boplatsen inlemmad i Vamlingbo eller Sundre. Efter tre år av förhandlingar med olika myndigheter överfördes Wideströms familj och deras boplats till Sundre socken, vilket skedde i februari 1906, sedan kommunen 1904 erhållit kungl.brev att lägenheten skulle överföras från Hamra till Sundre (Vamlingbo) 1904 Likvagn och likvagnabod. Vid stämman den 16 januari 1904 beslutades att mottaga som gåva en likvagn till Hamra församling, skänkt av hemmansägaren Jakob Petersson Sallmunds. Enligt förordnade bekostade donatorn även uppförande av likvagnsboden Såväl likvagn som bod finns kvar på sin ursprungliga plats. Läkarmottagning i Burgsvik Provinsialläkaren i Hemse, doktor C.H Carlsson, anhöll om bidrag från Hamra kommun för bestridande av resekostnader. Doktor Karlsson skulle då hålla mottagning i Burgsvik två dagar per månad för konsultationer och vissa behandlingar. Stämman beslöt den 28 mars att bifalla framställningen.den förnyades 1908 och ersättningen bestämdes då till 3:- per månad. Vid samma stämma beviljades även Gotlands Barnmorskeförening 10.- i bidrag till sin verksamhet. Detta var Hamra kommuns första bidrag till föreningsverksamhet Järnvägsaktier än en gång. Vid kommunalstämman den 25 juli 1905 beslutade Hamra Kommunalstämma att teckna aktier i AB. Gotlands Järnväg till ett belopp av :- mot följande villkor. 1.Järnvägen skulle utsträckas till Burgsvik. 2. Kommunen skulle under verksamhetens tolv första år avstå från utdelning på järnvägsaktierna. Den 17 september samma år beslutade Hamra kommun att hos Kungl.Maj:t anhålla om tillstånd att låna upp :- för att möjliggöra den beslutade aktieteckningen. Lånet skulle löpa på en tid av 40 år och vara slutbetalat senast Av det bevarade räkenskapsmaterialet framgår att kommun under många år erhöll utdelning på sina järnvägsaktier.

5 1906. Detta år lämnar Oscar Westberg sina kommunala uppdrag och efterträds som ordförande i kommunalnämnden av Per Jacobsson, Linhatte. Ett uppdrag som han kom att inneha under mer än tio år. Per Linhatte var en mycket aktiv och nästan legendarisk kommunalman. Vid kommunalstämman i oktober beslutas att icke föreslå någon utdebitering till den borgerliga kommunen för år 1907, dock skedde utdebitering till skolans och kyrkans utgifter, och därtill kom landstingsskatten Ett ofta återkommande ärende var barnmorskeväsendet. I äldre tider fanns i varje socken en jordemoder, vilket var en kvinnan som hjälpte till vid förlossningar och som hjälpte barnen till världen till ett liv på denna jord. Med tiden blev detta en offentlig angelägenhet. Från det tidiga 1800-talet anställde varje pastorat sin barnmorska. Barnmorskan i Öja pastorat, med Öja och Hamra socknar som verksamhetsområde, fru Ananda Dahling hade gått i pension med en årlig pension på 100:- Enligt överenskommelse med Öja beslutade stämman att Hamra skulle bidra med 25% av denna kostnad Perioden Vid den här tiden hade man tagit stort steg ut från 1800-talet. Demokratin hade breddats, även om mycket återstod, men som tidigare berättats hade nu all män rösträtt på kommunal- Stämman. Att man år 1910 skulle komma in i en tidsperiod som i stor utsträckning skulle ändra den ordning som rått i Europa och världen under flera hundra år kunde folk i allmänhet inte ana. Fyra år senare, 1914, var första världskriget ett faktum och efter ytterligare fyra år var Europas gamla stormakter ett minneblot Allt detta satte spår överallt till och med i lilla Hamra. Petter Hansson byts mot Herman Jacobsson Detta har knappast med världshändelserna att skaffa, men ett nog så obekvämt personal ärende att befatta sig med. Denne fjärdingsman hade gjort sig skyldig till förskingring och blev av Gotlands södra häradsrätt dömd till fängelse, samt mistande av sin befattning nödgades stämman besluta att dåvarande fjärdingsmannen Per Hansson, på grund av personliga omständigheter skulle skiljas från sitt uppdrag. Som ny fjärdingsman tillsattes Herman Jacobsson, Rofinds, vilken innehade detta uppdrag åren anställer man fru Amanda Bergfors som barnmorska med tjänstgöring i de bägge socknarna. Fru Bergfors var bosatt vid Skoge i Öja.

6 1911 Stämman beslutar ansöka om att få bygga en telefonledning från Burgsvik till Hamra, men det skull dröja ända framtill 1934 till dess Hamra fick sin egen tiestation eller central 1912 Vid stämman i mars detta år beslutade man att Handlanden Waernquist skulle erhålla 15:-/per år för utdelande och mottagande av post. Inför de stundande allmänna valen beslutades att vallokalen skulle hållas stängd under gudstjänsttid Genom beslut i riksdagen detta år infördes allmän folkpension allmän men, för att administrera detta förordnades att varje kommun skulle inrätta särskilda pensionsnämnder. Vid kommunalstämman den 29 oktober utsågs den första pensionsnämnden. Ledamöter blev Jakob Wahlby och Oskar Ödman, Sallmunds Konrad Hansson, Norrgårde, samt Svante Hansson Rums. Vidare skulle kommunalnämndens ordförande Petter Jakobsson, Linhatte företräda Hamra kommun vid överläggning i Hemse angående uppförandet av en sjukstuga i Hemse Vid stämman den 23 augusti valdes Karl Lekström, Sallmunds till fjärdingsman.arvodet 30:- /år. Lekström var tidvis även ledamot av kommunalnämnden. Från fattigvårdsstyrelsen hade anmälts att f. jordbruksarbetaren Jakob Mårtensson Skogs på grund av iråkad sjukdom och hög ålder tarvar mera eftersyn uppassning än hans även sjukliga mäktar åstadkomma hade på fattigvårdsstyrelsens begäran till idag stämman blivit utlyst. Efter överläggning beslutade stämman uppdra åt fattigvårdsstyrelsen att fortast möjligt anskaffa någon person som mot viss ersättning från kommunen kunde hjälpa och bistå de nödställda makarna. Jakob Mårtensson var född 1830 vid Storms i Hamra, hustrun Catharina Jakobsdotter var född 1841, makarna ende son Jakob Petter avled 1882 endast nitton år gammal. Jakob avled bara tre veckor efter detta stämmobeslut i september 1915, medan hustrun levde ytterligare några år Ingen livsmedelsnämnd. Vid den här tiden rasade det första världskriget runt omkring oss och Sverige, men även Gotland och Hamra kom i någon mån att beröras av detta. Länsstyrelsen önskade att livsmedelsnämnder skulle inrättas i varje kommun, för att ha god beredskap. Kommunalstämman beslutade att kommunalnämnden skulle fullgöra de uppgifter som kunde bli aktuella för en livsmedelsnämnd.

7 Nytt kommunalrum Vid stämman den 28 oktober föreslogs att kommunalrum skulle inrättas i fattigstugans södra del, samt att det skulle vara färdigställt till 1 maj Från 1883 och fram till 1917 hade kommunalrummet varit inrymt i ett vindsrum på skolhusets övervåning, vilket enligt protokollet erfordrades för andra ändamål. Inget extra anslag till Hemse folkhögskolas byggplaner Hemse folkhögskola begärde från alla socknar på Gotland baserat på socknarnas invånareantal med 10 öre per innevånare under en tidsperiod av högst tio år. Anslaget skulle användas för att bygga elevhem och gymnastiksal i anslutning till folkhögskolan, Stämman beslutade dock avslå begäran med motivering att socknen under flera år besvärades av betungande kommunala utskylder. Ferdinand Larsson Storms, ny ordförande i kommunalnämnden Efter tio år som kommunalnämndens ordförande lämnade Per Jacobsson.Linhatte sitt uppdrag för att efterträdas av Ferdinand Larsson, Storms.Han skulle dock återkomma i denna kapacitet Dyrare postservice Vid stämman den 29 december förelåg en skrivelse från handlanden Waernquist att denne önskade ersättning med 25 öre för varje postdag eller sammanlagt 39 kr.per år. Efter överläggning beslutade stämman tillmötesgå Waernquists begäran Livsmedelsnämnd/kommunalnämnd På grund av det pågående världskriget och införande av vissa ransoneringar krävdes att detfanns en fungerande livsmedelsnämnd. Livsmedelsnämndens främsta uppgift torde ha varit att kontrollera hamrabornas förråd av livsmedel, samt även viss svarthandel. Detta krävde större insatser från de förtroendevalda, varför stämman beslutade att dagarvode skulle utgå med 3:50 för varje sammanträde. Vidare bestämdes att kommunalnämndens ordförande skulle arvoderas med 75:-/år. Vid stämman den 16 augusti beslutades dock utse en särskild livsmedelsnämnd, vilken katt fungera som ett slags utskott under kommunalstämma och kommunalnämnd. Ransoneringarna var nu ett faktum såväl 1917 som 1918, varför stämman beslutade utse Johan Johansson, Storms, Rudolf Gottberg, Långmyre, Jakob Larsson, Norrgårde, samt handlanden Th. Waernquist, Skogs, att ingå i kommittén.

8 Skatteuppbörd för år 1918 Kommunerna skulle även ombesörja skatteuppbörden, en ordning som gällde till 1940-talet. Stämman den 1 november 1917 att skatteuppbörden 1918 skulle hållas vid två tillfällen, nämligen lördagen den 6 juli, då hälften av de påförda utskylderna skulle erläggas, samt den återstående delen vid uppbörd den 21 september, varvid även eventuella restavgifter skulle erläggas. Problem med tågtider I protokoll från den 27 december 1918 kan följande citeras; Som i dessa ljusbristens tider inom socknen att eftersom eftermiddagståget från Visby ankommer till Burgsvik så sent som kl.9.30 på kvällen, beslöt stämman att för att finna rättelse härutinnan hänvända sig till styrelsen för Gortlands Järnvägsaktiebolag med vördsam anhållan, att avgångstiden från Visby måtte ändras så att nämnda tåg hinner framkomma kl.8.30 em. mer än en timme tidigare än nu gällande ankomsttid Vid en stämma den 9 mars 1918 utsågs en särskild odlingsnämnd.(dess uppgifter skall senare meddelas), bestående av Gustav Vestberg, Skogs, Hans Jakobsson, Ojmunds och Johan Norberg, Långmyre, med August Karlsson, Sutarve och Rudolf Gottberg, Långmyre. De första kvinnorna med uppdrag. Vid stämman den 29 december 1918 valdes Olivia Matsson, Skogsrum som ledamot av fattigvårdsstyrelsen, dock var detta ingen självklarhet. Fru Mattsson valdes efter votering, vidare blev ytterligare en kvinna vald, nämligen Hilma Hansson, Rums som suppleant i samma styrelse. Ett första stapplande steg mot jämlikheten Det första fredsåret inleddes för kommunens vidkommande med en stämma den 31 mars, då samtliga räkenskaper genomgicks och godkändes. Man utsåg även valnämnd, samt suppleant i pensionsnämnd, då Alfred Hansson Sutarve valdes att efterträda sin svärfar August Karlsson, som avlidit i september En besvärlig kommunal ekonomi. I annat samhang skall redogöras för det kommunala utdebiteringssystemet, vilket ändrades radikalt 1909, genom att fyrktalen avskaffades. Utdebiteringen enligt det proportionella skattesystemet som innebar en uttaxering baserad på antalet skattekronor ( 1 SKATTEKRONA = 100:- i beskattningsbar inkomst).

9 Skatteunderlaget utgör det sammanlagda antalet skattekronor inom en kommun eller motsvarande. Inför 1920 var det sammanlagda skatteunderlaget för Hamra kommun 353 skattekronor, vilket innebar att hamrabornas sammanlagda beskattningsbara inkomst uppgick till Kommunen nödgades utdebitera 10:- per skattekrona, enligt stämmobeslut den 29 oktober, därtill gjordes särskilda utdebiteringar till kyrka och skolan, samt till landstinget, sammanlagt 23;- per skattekrona: Sett till befolkningsunder 278 inv. var medelinkomsten 126:- per innevånare. Det var fortfarande en hög grad av självhushåll och långt till dagens penninghushållning. Livsmedelsnämnd och hästuttagningsnämnd valdes. Vid stämman den 29 december valdes dels en särskild hästuttgningsnämnd,vars uppdrag innebar att ta ut hästar till krigstjänst, främst för den händelse riket skulle ställas på krigsfot Vidare skull livsmedelsnämnden fungera t.o.m halvårsskiftet 1920, för att därefter upphöra. Perioden Ändring av barnmorskedistrikt Barnmorskestyrelsen i Gotlands län hade föreslagit att Hamra, Vamlingbo och Sundre skulle utgöra ett barnmorskedistrikt. Stämman ansåg att förslaget var godtagbart, eftersom den nuvarande barnmorskan var bosatt i Vamlingbo, med boställe i socknen. Vidare beslöts att arvode till barnmorskan skulle utgå med sex kronor för varje förlossning, något som stämman bedömde som skäligt. Vid stämman den 29 mars företogs en rad olika val, såsom valnämnd, skogsvårdskommitté m.m., samt godkändes räkenskaper och förvaltning för år Sänkt skatt. Vid stämman den 30 oktober beslutades att utdebiteringen för år 1921 skulle utgöra 8;- per skattekrona, en sänkning med två kronor jämfört med föregående år. Förbund för gemensam socialvård/fattigvård. Ett förslag om bildande av en förening för anordnande av gemensamma fattigvårdsanstalter. Stämman fann förslaget godtagbart och beslutade anslå 54 kronor till detta projekt, en särskild länskommitté hade tillsatts för att utreda frågan om gemensamma fattigvårdsanstalter på Gotland. Detta är ett av de första exemplen, bland många, på hur man måste bilda kommunalförbund för att kunna fullgöra de åligganden som de små kommunerna hade att ansvara för.

10 1921 Organisering av en gemensam distriktssköterskevård/landsting kommuner. Redan vid en stämma i januari 1921 hade man att ta ställning till ett förslag hur distriktssköterskevården i Gotlands län skulle organiseras och hur kostnaden skulle fördelas mellan landstinget och de olika kommunerna. Efter överläggning konstaterade stämman att man ej hade något att anmärka mot det framlagda förslaget. Sockenmagasinet upphör Vid stämman den 24 mars beslutades att sockenmagasinets verksamhet skulle upphöra, inneliggande lager (61/2 hl.) skulle säljas på auktion under april månad. De utestående restantierna skulle drivas in och säljas under hösten. Magasinskassans medel skulle fonderas och magasinsbyggnaden överlåtas till Hamra församling för inredande av småskola. Barnmorskeväsendet än en gång En skrivelse från Öja kommun med anhållan att barnmorskan i Öja även fortsättningsvis skulle tjänstgöra inom Hamra kommun, eventuellt i samarbete med ytterligare kommuner för att därigenom kunna avlöna en kommunalt anställd barnmorska. Stämma beslutade enhälligt att avvakta till dess man kunde framlägga en vederhäftig kostnadsberäkning. Vid stämman den 22 augusti beslutades enhälligt att antaga och förordna fru Teresia (Thea) Pettersson i Vamlingbo till denna tjänst. Enligt kontraktet avtalades sex månaders ömsesidig uppsägningstid. Till barnmorskans avlöning skulle kommunen årligen bidra med 125 kr. samt 35/år som ersättning för bränsle, vidare skulle hon åtnjuta semester utan löneavdrag. Men under paragraf 5 i protokollet för samma dag beslutar stämman att man även i fortsättningen skall gemensamt antaga och avlöna en kommunalt anställd barnmorska Sanering av bostad hade Jakob Pettersson inflytta från Näs och inköpt en jordbruksfastighet vid Bonsarve här i Hamra. Pettersson anhöll att Hamra kommun måtte sanera fastigheten eftersom han erfarit att en person som tidigare varit bosatt i manbyggnaden avlidit i tuberkulos, varför Jakob Pettersson ansåg det vore kommunens skyldighet att desinficera fastigheten. Stämman konstaterade att kommunen enlig lag ej hade skyldighet att utföra en sådan åtgärd, då något dödsfall ej inträffat inom fastigheten, utan på sjukhus. Det var således köparens skyldighet att bekosta smittoreningen.

11 Men Pettersson gav sig inte, utan framställde ersättningsanspråk för saneringskostnaden på sammanlagt 79.60:- Stämman beslutade efter en stunds överläggning att bevilja Pettersson bidrag med 40;- medan resterande belopp skulle bestridas av den sökande, d.v.s Jakob Pettersson. Barnmorskan än en gång Den 13 februari hade stämman att ta ställning till en skrivelse från Barnmorskenämnden i vilken påpekades att Hamra kommun skulle ingå en privat överenskommelse med Vamlingbo och Sundre kommuner att pastoratsbarnmorskan i Vamlingbo (Thea Pettersson),genom ett privat avtal skulle tjänstgöra även i Hamra. Stämman konstaterade att villkoren blev alltför ekonomiskt betungande varför man besutade att med biträde av Barnmorskestyrelsen skulle finna en mera tillfredställande lösning av den uppkomna situationen vad Hamra kommun beträffade. Indrivning av skatterestantier Schacktmästaren Herman Mattsson resterade med för kommunalskatten Stämman beslutade att Mattssons restantier skull å laga väg indrivas. Ebba Åberg hade en skatterest av 14:22. Av dessa beslutade stämman att skulle avskrivas medan resterande belopp 4:73 skulle indrivas. Barnmorskeföljetongens slut. Den 27 mars hade Gotlands barnmorskestyrelse i skrivelse föreslagit att Burgsvik skulle vara stationeringsort för barnmorskan i Öja kommun, samt föreslagit att Hamra skulle ingå i samma barnmorskedistrikt. Stämman beslöt med en rösts övervikt att bifalla framställningen från Öja och från Gotlands Barnmorskeförening. Ingen biltrafik genom Hamra. Genom Kungl. Majt :s och länsstyrelsens beslut och utfärdade stadga skulle sockenvägen genom Hamra bli tillåten för automobiltrafik Stämman hade att yttra sig över detta, eftersom kommunen var väghållare med ekonomiskt ansvar. Stämman hade sammankallats med anledning av att man kunde överklaga beslutet. Efter e n stunds överläggning uttalade stämman sina bestämdaste protester mot att denna smala och höga bygdeväg blivit upptagen såsom tillåten bilväg och med anledning härav beslutades att hos Kungl. Maj:t göra en underdånig hemställan att vägen Storms Hamra kyrka avvägen till Faludden (Nuv. Stockvikevägen) framdeles såsom hittills måtte förklaras såsom icke tillåten att användas för allmän automobiltrafik. Vidare beslutades uppdraga åt kommunalnämndens ordförande Rudolf Gottberg,Långmyre, samt hemmansägarna Petter Jakobsson Linhatte och JohanNorberg Långmyre att å H amra kommuns vägnar göra den här ovan beslutade framställan.

12 En strid om arvoden Vid extra stämma den 8 maj angående reseersättning till de tre ledamöterna i den nyligen avslutade beredningen för fastighetstaxeringen framställdes ett förslag att denna skulle utgå med 120:- samt ett annat ersättningen skulle bestämmas till 15:-. Ärendet avgjordes genom votering med slutna sedlar och med fyra rösters övervikt beslutades att ersättning med 15:- skulle utbetalas tillsammans för alla tre. Utdebitering för år 1923 Stämman den 28 oktober beslutade att 1 kr.93 öre skulle utdebiteras för fattigvårdens behov, samt 4 kr.50 för den borgerliga kommunens övriga utgifter, beräknat per skattekrona (1 skattekrona = 100:- i beskattningsbar inkomst En telefonfråga. Enligt protokollet från marsstämman 1923 hade en särskild telefonkommitté blivit tillsatt, med uppdrag att arbeta för utbyggnad av ett telefonnät till Hamra, det skulle dock dröja mer än 10 år innan dessa planer kunde förverkligas, vilket skedde först Dock valdes hemmansägare Viktor Vestberg Norrgårde och folkskollärare Anton Ekström att granska kommitténs räkenskaper och övriga åtgärder. Beslut om utdebitering för år För år 1924 beslutades utdebitering till den borgerliga kommunen med sammanlagt 5.75:- per skattekrona, varav en krona till fattigvårdens behov Året då få beslut fattades. Vid stämman i oktober beslutades att ingen kommunalskatt skulle utdebiteras. Det stora beslutet vid decemberstämman samma år var att stämman beslutade uppdra åt kommunalnämnden att snarast möjligt låta anskaffa och uppsätta ett fack i Waernquists bod där socknens post utdelas. Vidare beslöts att den gamla ordningen med sockenskjutsar utgörande skulle upphöra. Nödiga skjutsar skulle i stället vid behov anskaffas av kommunalnämnden på för kommunen billigaste villkor. Ersättning skulle i sådant fall utgå ur kommunalkassan.

13 1925 Ytterligare en specialnämnd Barnavårdsnämnden. Allteftersom de kommunala uppgifterna ökade i omfattning krävdes på grund av lagar och förordningar speciella nämnder. Vid sidan av kommunalnämnd och kommunalstämma, samt valnämnder, var nu fattigvårdsstyrelse, taxeringsnämnder och slutligen barnavårdsnämnder lagstadgade specialnämnder. Vid kommunalstämman den 25 juli 1925 valdes nu en barnavårdsnämnd för perioden Nämnden bestod av tre valda ledamöter, nämligen Theodor Larsson Suders, Jakob Pettersson Bonsarve, samt Anna Nilsson Kastalbacken för en tid av fyra år. Vidare var kyrkoherden i pastoratet och socknens folkskollärare självskrivna ledamöter av nämnden. Till ersättare valdes följande Axel Ödman (Botrajvar) 3 år, Karl Karlsson Suders 2år, samt fröken Susanna (Sanna) Östergren Sutarve 1 år. Kyrkoherde K.P.A Österberg, Öja valdes till ordförande, samt folkskolläraren Anton Ekström till vice ordförande. Låg kommunalskatt även inför Vid stämman den 31 oktober 1925 beslutades fastställa skatten för betäckande av den borgerliga kommunens behov till 1 kr.20 öre pers skattekrona. Kassabehållningen för fattigvården ansågs tillräcklig och eventuella utgifter för barnavårdens behov kunde upplånas. Nykterhetsupplysning och barnavård. Vid samma stämma beslutades anslå 10 kr. till centralförbundet för nykterhetsupplysning för hållande av en kurs i Klintehamn. Anslaget skulle anvisas ur tillgängliga medel. Vid samma tillfälle avsade kyrkoherde Österberg sig uppdraget som barnavårdsnämndens ordförande för att ersättas med folkskollärare Anton Ekström, till vice ordförande valdes Theodor Larsson Suders Erbjudande om veterinärmottagning i Burgsvik Från veterinärstyrelsen hade ställts förfrågan huruvida Hamra kommun vore villig att deltaga med kostnad för anordnande av veterinärmottagning i Burgsvik två gånger per månad. Kommunens kostnad härför skulle uppgå till 50:- per månad.

14 Efter överläggning beslutades avstå från detta erbjudande eftersom Hamra står i telefonförbindelse med veterinär i Hemse och kan denne vid hastigt inträffade sjukdomsfall lätt och hastig nog komma till Hamra med tillhjälp av nu förefintlig automobiltrafik. Arvodet för ordföranden i kommunalnämnden och kommunalkassören höjs med 25%. Vid stämman den 30 oktober 1926 fastställdes utdebiteringen för den borgerliga kommunen till 3 kr.15 öre per skattekrona. Vid samma tillfälle höjdes arvodet för kommunalordförande och kommunalkassör till 100:- per år från hittillsvarande 75:- Höjningen skulle gälla f. o.m Vidare erhöll handlanden Waernquist höjning av sin ersättning för posthantering med 8:- /år Från 67:- till 75: 1927 Stämman den 28 mars beslutar delta i kostnaderna för en sköterskemottagning stationerad i Hemse i anslutning till provinsialläkarens mottagning. Distriktssköterskan skulle åtnjuta fri bostad av minst ett rum och kök samt fri vedbrand, lyse och tvätt. Av protokollet framgår att beslutet fattades först efter en stunds överläggning. Budgetsammanträde 1927 Av protokollet den 29 oktober 1927 framgick att man för betäckande av den borgerliga kommunens utgifter under nästkommande år (1928) beslöt en utdebitering av 5 kronor per inkomsthundra. För fattigvården ansågs ingen utdebitering behövlig. Till barnavårdsnämndens eventuella utgifter skulle nödiga medel vid behov upplånas. Ett återkallat testamente. Vid extra kommunalstämma återkallade Per Jakobsson Linhatte ett av honom upprättat testamente med innebörden att all hans kvarlåtenskap efter hans död skulle tillfalla Hamra kommun. Per Jakobsson i bygdens historia benämnd Per Linhatte var under många år socknens ledande kommunalman. Hans ende son Jakob avled 1914,efter svår sjukdom, sju åer senare gick hans hustru Anna ur tiden. Per var nu en gammal och ensam man på sin gård, för att kunna bruka sin gård höll han tjänare men 1927,tog in en ung familj från Grötlingbo och själv avled Per Jakobsson vintern 1928, då åttio år gammal. Den unga familjen fick hans kvarlåtenskap mot att Per åtnjöt skötsel till sin död och skulle ges en hederlig begravning efter ortens sed Dock avled Per Jakobsson redan i februari 1928.

15 Ny kommunalnämnd. Vid decemberstämman 1927 valdes kommunalnämnd för perioden Till nämndens ordförande valdes Ferdinand Larsson, Storms och till vice ordförande Herman Mattsson, Skogsrum, Emil Lindgren och Axel Jakobsson, Lilla Sindarve, samt Oscar Ödman,Sallmunds. Till suppleanter för samma tid utsågs Nils Hansson Stora Sindarve, Karl Östergren Sutarve, samt Karl Karlsson, Suders. Vid stämman förrättades även val till pensionsnämnd, barnavårdsnämnd, hästuttagningsnämnd, förvaltare och räkenskapsförare i Hemmansägarnas gemensamma kassa m.m. Sammanlagt valdes vid denna stämma 22 personer till olika uppdrag, varav 100% män. Barnmorska, samt ytterligare val. Beslöts att barnmorskans kontanta lön skulle utgå med 450:- årligen.vidare beslutades anställa extra barnmorska i Öja. Förutom de förut nämnda valen, valde stämman även taxeringsnämnder, dels för inkomstmen även för fastighetstaxering,samt revisorer för kommunens räkenskaper och förvaltning 1928 En andra telefonledning. Vid den här tiden fanns endast en telefon i Hamra, nämligen i Waernquists affär, vid extra kommunalstämma den 2 mars förelåg en ansökan från Karl Östergren Sutarve att fritt få begagna sig av de av de flesta i kommunen ägda telefonledningen. Ytterligare en telefonledning skulle dras till socknens södra del. Allt skulle finansieras av sockenborna själva. Dock biföll stämman Karl Östergrens begäran. En tidig utomlänsvård Hanna Larsson, Rofinds som led av kräfta i ansiktet hade blivit remitterad av läkare att söka Behandling på radiumhemmet i Stockholm. Eftersom Hanna Larsson saknade medel för att betala en sådan behandling. Ansökan var ställd till fattigvårdsstyrelsen, eftersom styrelsen ansåg att det var fråga om specialistvård ville man hänskjuta ärendet till kommunalstämman. Efter överläggning beslutade stämman bevilja Hanna Larsson tillfälligt understöd ur fattigkassan, dock under förutsättning att hennes försörjningspliktige son Gottfrid Larsson fortast möjligt återbetalar vad kommunen kan få utbetala för henne (Hanna Larsson) Ännu en telefonledning Kungl. Lotsverket skulle anlägga en telefonledning till Faluddens fyrplats och önskade därför få använda en del av stolparna på telelinjen mellan Burgsvik och Hamra eftersom den ägdes av Hamra.

16 Efter överläggning beslutade stämman bifalla Lotsstyrelsens begäran mot en engångsersättning av 100 kronor samt att lotsstyrelsen åtog sig att bidra till framtida reparationer och underhåll av sin del av denna ledning. Vidare godkände stämman att barnmorskan Ebba Larsson beviljades bidrag för uppsättande av telefon i sin bostad. Budgetsammanträde den 27 oktober. För betäckande av den borgerliga kommunens utgifter nästkommande år beslutades en utdebitering av 4 kr. per inkomsthundra (skattekrona). För fattigvård ansågs ingen utdebitering nödvändig och för barnavårdsnämndens eventuella behov skulle om så erfordrades nödiga medel kunna upplånas. Ett litet kommunarkiv. Kyrkoherden K.P.A Österberg framställde en begäran att de kommunala handlingar som ej användes av stämman eller andra nämnder måtte överlämnas till bevaring i Hamra församlings kyrkoarkiv. Detta förslag bifölls av stämman Inget postgirokonto Stämman hade att behandla en begäran från Kungl. Postverket med åläggande att varje kommun skulle öppna ett eget postgirokonto. Stämman avslog begäran med motivering att då det fanns varken bank eller postkontor inom kommunen skulle det innebära att det blev mer omständigt för kommunens kassör att få ut pengar. Fråga om gemensamma ålderdomshem Vid en extra stämma den 18 augusti behandlades ett förslag från länsstyrelsen ang. anordnande av gemensamma ålderdomshem, vilket godkändes. Budgetsammanträde Stämman beslutade att utdebiteringen för år 1930 skulle fastställas till 3 kronor och 50 öre per skattekrona. Någon utdebitering till fattigvårdsstyrelse och barnavårdsnämnd ansågs ej behövlig. Fråga om inrättande av gemensamt fattigvårdsområde Vid samma kommunalstämma (18/10) behandlades en skrivelse frän länsstyrelsen att inrätta ett gemensamt fattigvårdsområde för Vamlingbo och Öja pastorat, samt för Fide socken

17 Stämman beslutade uttala följande: Hamra kommun ville i fortsättningen som hittills vara ett fattigvårdssamhälle för sig. Skulle så ske att vederbörande komme att bestämma bestämma att varje kommun för sig icke får utgöra ett fattigvårdssamhälle anslöt sig stämman till länsstyrelsens förslag. F. folkskolläraren Anton Ekström med anhållan om avskrivning av kommunalskatt. I skrivelse till kommunalstämman anhöll f. folkskolläraren Anton Ekström om avskrivning För nästkommande års kommunalskatt med 200 kronor. Stämman beslöt avskrivning med det belopp som översteg 400 kronor. Ekström hade pensionerats med utgången av vårterminen 1929 och ny innehavare av lärartjänsten skulle tillsättas. Byte av befattningshavare. Ny ordf. i barnavårdsnämnden Folkskolläraren Axel Pettersson (Gislestam) Ny ledamot i kommunalnämnden: Rudolf Gottberg, Långmyre. Ny ordf.i kommunalnämnden: Rudolf Gottberg.Långmyre Vice ordf.i kommunalstämman: Folkskolläraren Axel Pettersson (Gislestam) Ny fjärdingsman Till fjärdingsman efter Karl Lekström, Sallmunds som avlidit samma år valde stämman Jakob Pettersson, Bonsarve. Arvode skulle utgå med 85 kronor per år och vidare sattes en uppsägningstid på tre månader, troligen i avvaktan på en omorganisation. Kontrakt ang. ålderdomshem i Hemse Länsstyrelsen hade utarbetat förslag till kontrakt för Hamra kommuns anslutning till Hemse ålderdomshem. Stämman beslutade godkänna förslaget. Avskrivning av lån. Stämman beslutade avskriva det lån som Gottfrid Larsson Rofinds moder Johanna erhållit på grund av sin iråkade sjukdom. Johann Larsson måste söka vård på radiumhemmet i Stockholm, sedan hon drabbats av cancer i ansiktet. Det kan tilläggas att Johanna Larsson avlidit den 29 augusti 1929.

18 PERIODEN Övergången från 20 tal till 30-tal var inledningsvis ganska odramatisk för den lilla socknen Hamras vidkommande, men när årtiondet väl var passerat befann mig sig i en radikalt förändrad situation. Redan 1929 hade den stora börskraschen i New York inträffat och vad som hände den svarta måndagen den 20 oktober skulle innebära vittgående konsekvenser för världens ekonomi. För Sveriges vidkommande följdes det av Kreuger-kraschen 1932 med följd verkningar för svensk ekonomi, depressionen var ett faktum. Vid 1930-talets ingång hade socknen 259 inv. och vid årtiondets slut 256,ett slags stillastående. Fortfarande var jordbruket med binäringar dominerande, här fanns även några lokala hantverkare för att kunna ge en viss närserve. Socknen hade egen affär och egen skola. Beslutskatalog Extrastämma med anledning av handlande Waernquists konkurs Stämman hade utlysts som extrastämma, eftersom Hamra kommun hade skattefordringar i Waernquistas konkurs. Man beslutad inlämna bevakning till Gotlands södra domsaga, samt uppdrog åt kommunalnämnden att bevaka fordran. Denna fordran uppgick till 182 kronor. Själaringning för Drottning Victoria. I protokoll från den 24 mars har senare antecknats att själaringning för Drottning Victoria, Gustaf V:s gemål, som avlidit i Rom, skulle ske en halvtimme dagligen 13,15,15 och 16 april. Ett steg mot Hamra Telefonstation. Vid en extra kommunalstämma den 17 augusti beslutades om vissa reparationer på telefon- Linjen mellan Burgsvik och Hamra. Viktigare var dock att man beslutade göra en framställning till telegrafstyrelsen om att styrelsen skulle överta ledningen eller att inrätta en telefoncentral i Hamra. Man utsåg en särskild kommitté bestående av handlanden Martin Lind, samt hemmansägarna Konrad Hansson, Norrgårde, Oscar Ödman, Sallmunds och Viktor Wahlby Sallmunds att göra denna framställan. Fastställande av Budget för år 1931 För 1931 beslutades en utdebitering av 3:50 per skattekrona till den borgerliga kommunen För fattigvård och Barnavård krävdes ingen särskild utdebitering detta år.arvoden Kommunalnämndens ordförande skulle erhålla 75 kr. i årsarvode, kommunalkassören 25 kronor och kommunalstämmans ordförande, samma belopp.

19 Fridlysning av raukfältet på Hammarshagen. Aktualiserades ärendet om fridlysning av raukarna på Hammrashagen. Det upplystes nu att detta ärende ej kunde avgöras i kommunalstämman, utan avskrevs. Avtal angående polisverksamheten. Förelåg förslag till avtal mellan Vamlingbo, Sundre och Hamra kommuner i fråga om polisverksamhetens upprätt hållande. Enligt det föreliggande förslaget skulle de tre kommunerna bilda ett polisdistrikt med gemensam fjärdingsman, som arvoderas. Avtalet innehöll sedan en rad punkter som reglerade fjärdingsmannens verksamhet, samt övriga villkor som lön och andra eventuella ersättningar. Socknens egen fjärdingsman Jakob Pettersson Bonsarve sades upp från och med 1 juli Stämman godkände det föreliggande avtalet, som därefter skulle underställas länsstyrelsen för slutligt godkännande Radio och telefonledning Vid stämman den 4 april beslutades att Hamra kommun skulle bidra med 10:- för anskaffande av radioapparat till ålderdomshemmet i Hemse. Vid samma tillfälle beslutades att Hamra kommun skulle bekosta vissa reparationer av telefonledningen mellan Hamra och Burgsvik. Marmorbrytning i Hammarshagen Ingenjör S. Wennberg Stockholm hade inkommit med förfrågan om rätt att bryta marmor i Hammarshagehällar. Sammanträdet var kallat av Hamra Skifteslag, eftersom marken tillhör Skifteslaget. Då sammanträdet var fåtaligt besökt beslöts att nytt sammanträde skulle hållas torsdagen den 16 juli kl.8.00 em. Vid den följande stämman beviljades ingenjör Wennerbergs ansökan. Att teckna kontrakt med Wennberg och dennes bolag utsågs inte mindre än nio personer, nämligen hemmansägarna Oscar Ödman, Sallmunds, Konrad Hansson, Norrgårde, Niklas Larsson, Norrgårde,Jacob Pettersson, Bonsarve, Viktor Wahlby, Sallmunds, Axel Jacobsson, Lilla Sindarve och Johan Johansson, Storms. Budgetsammanträde 1931 Inför år 1932 beslöts om en utdebitering av 3 kr.60 öre per skattekrona för betäckande av den borgerliga kommunens utgifter. För fattigvård och barnavård krävdes ingen särskild utdebitering, då eventuella utgifter kunde täckas med medel ur kommunkassan.

20 Införande av telefonavgift Stämman beslutade att de som använder sig av de två telefonskåpen som finns i socknen, skulle erlägga 10:- per samtal i avgift. Om någon betalar avgift direkt till televerket skall vederbörande undantagas från avgifter. Tillsättande av fjärdingsman. Till tjänsten som fjärdingsman i Vamlingbo Sundre Hamra polisdistrikt utsågs sedan ansökningshandlingarna genomgåtts, hemmansägaren Oskar Olsson, Vamlingbo. För att avgöra detta ärende i laga ordning hade särskild stämma blivit utlyst, eftersom tjänsten skulle tillträdas den 1 januari Många val vid decemberstämman inför perioden Kommunalnämnd: Rudolf Gottberg, Långmyre, Oskar Ödman, Sallmunds,Axel Gislestam, Skolan, Hjalmar Jakobsson, St.Sindarve, samt Emil Jakobsson, Ojmunds.(ordinarie) Jakob Pettersson, Bonsarve, Johan Johan Storms, samt Artur Wahlby, Skogs. Ordf. i kommunalnämnden Rudolf Gottberg och vice ordf. Axel Gislestam. Kommunalkassör: Jakob Pettersson Bonsarve, vilken kom att inneha detta uppdrag till 1951, då kommunens verksamhet upphörde. Pettersson löste frågan med förvaring av kommunens kontantkassa och räkenskapshandlingar på så sätt att han lät reparera gårdens föga använda bakugn, samt förse luckan med ett rejält lås. Det valdes ledamöter i pensionsnämnden, Karl Östergren, Sutarve, Alfred Hansson, Sutarve (nyval), samt Herman Nilsson, Norrgårde och Gustav Vestberg Bertilsmessa. Man utsåg en särskild hästuttagningsnämnd, bestående av hemmansägaren Robert Sandström, Sallmund, skräddarmästare Hellner Jakobsson, Norrgårde, samt slaktaren Albert Bäckström Långmyre. Det valdes en ny ledamot i barnavårdsnämnden, Theodor Larsson Suders, med Hugo Isberg Linhatte som suppleant. Till föreståndare och räkenskapsförare i Hemmansägarnas gemensamma kassa valdes Johan Johansson Storms Till ledamot i barnmorske nämnden utsågs kommunalnämndens ordförande Rudolf Gottberg Företogs val av ledamöter i taxeringsnämnden för år 1932, nämligen hemmansägarna Viktor Wahlby Sallmunds och, Viktor Vestberg Norrgårde, samt snickaren Jacob (Lill-Jaken) Hansson, Bertilsmässe.

21 Suppleanter för dessa: Niklas Larsson, Norrgårde, Hjalmar Jakobsson, St. Sindarve och Gottfrid Larsson (Gotte) Rofinds. Till detta kom virkestaxeringen och här utsågs ledamöterna i taxeringsnämnden Viktor Vestberg och Niklas Larsson. Val av revisorer Till revisorer att granska kommunens räkenskaper och förvaltning utsågs handlanden Martin Lind, Skogs och hemmansägaren Emil Lindgren Lilla Sindarve Hundskatter och telefonledning. Vid detta års första stämma den 21 mars beslutade man att använda hubdskattemedlen för reparation av telefonledningen. För att ersätta ytterligare stolpar som redan är påtingade och för uppsättande av dessa skulle man ta upp ett lån om 150 kronor ur hemmansägarnas gemensamma kassa. Budgetsammanträde 1932 Vid sammanträde den 12 oktober beslutades utdebitering för år 1933 med 4 kronor per skattekrona, för den borgerliga kommunen. Möjlighet till skatteutjämning Enligt beslut av riksdagen kunde skattetyngda kommuner ansöka om särskilt skatteutjämningsbidrag, vilket skulle se på sådant sätt att kommunen hos Kungl. Maj:t genom inlämnande av underdånig ansökan ställd till länsstyrelsen i Gotlands län. Stämman beslöt att en sådan ansökan skulle upprättas och lämnas till vederbörande myndigheter Arvode till ledamöterna av fastighetstaxeringsnämnden. Stämman beslutade den 27 mars att dagarvode till ledamöterna i fastighetstaxeringsnämnden skulle utgå med 4 kr.50 öre per sammanträdesdag, samt i förekommande fall reseersättning. Ett enda ärende den 21 maj. Den 21 maj hölls extra kommunalstämma varvid ett enda ärende avhandlades, nämligen en ansökan från Centralförbundet för Nykterhetsupplysning om bidrag för en planerad sommarkurs i Visby. Begäran avslogs.

22 Extra stämma den 21 augusti. Vid denna extrastämma behandlades även ett enda ärende, men säkerligen mer betydelsefullt än det som krävde en extra stämma i maj samma år. Den 1 januari 1934 trädde en lag om ägofred i kraft. Den nya och ändrade lagen innebar uppenbarligen vissa lättnader för de flesta bönder. Enligt de föreliggande bestämmelserna var man absolut skyldig att hålla stängsel mot större husdjur. (hästar och nötkreatur). Tidigare var djurägare även skyldiga att hålla stängsel för mindre husdjur, som får, svin och getter. Stämman uttalade dock som sin mening att stängsel borde hållas även för får, eftersom de flesta av socknens bönder som binäring idkade fårskötsel. Budget för år 1934 m.m. Vid stämman i oktober beslutades att för betäckande av den borgerliga kommunens utgifter skulle utdebiteras 4 kronor och 30 öre per skattekrona. För fattigvården ansågs ingen utdebitering behövas. För barnavårdsnämndens eventuella utgifter kunde nödvändiga medel upplånas vid behov. Tillsättande av arbetslöshetskommitté Det tidiga 1930-talet var många avseenden en besvärlig tid. Det rådde lågkonjunktur i Sverige och arbetslösheten bredde ut sig. Det krävdes nu olika slags åtgärder från samhällets sida för att lindra arbetslöshetens verkningar. En sådan var att varje kommun skulle inrätta särskilda arbetslöshetsnämnder eller kommittéer, så även den lilla kommunen Hamra. Stämman den 31 oktober utsåg följande ordinarie ledamöter och ersättare att utgöra arbetslöshetskommitté, nämligen byggnadsarbetare Herman Mattsson, Skogs, handlanden Martin Lind, Skogs, hemmansägarna Hjalmar Jakobsson, Stora Sindarve, jordbruksarbetaren Harald Westberg, Norrgårde och hemmansägaren Herman Nilsson, Norrgårde. Till suppleanter utsågs hemmansägare Artur Wahlby, Skogs, byggnadsarbetaren Vilhelm Kviberg och snickaren Svante Hanssom, Rums. Till ordförande valdes Hjalmar Jakobsson och till ersättare för honom Svante Hansson. Valen avsåg perioden 1934 t.o.m utgången av år 1937 Val av ägodelningsnämndemän Enligt lag av år 1926 var varje kommun skyldig att utse minst tvenne godemän att biträda vid lantmäteriförättningar. Till dessa uppdrag omvaldes Viktor Vestberg, Norrgårde och nyvaldes Axel Jakobsson Lilla Sindarve. Valen gällde perioden

23 Ansökan om skatteutjämning. Beslöts inlämna en underdånig ansökan om skatteutjämning för skattetyngda kommuner.. Vidare skulle hundskattemedlen gå direkt till kommunalkassan Ett steg mot ytterligare arvoden Vid stämman den 31 mars beslutades följande ersättning för uppdrag i kommunala angelägenheter utanför socknen, nämligen dagtraktamente med 5 kronor per dag, samt fri resa från Burgsvik till bestämmelseorten, samt att billigaste färdsätt skulle nyttjas. Fyra beslut om vägar och väghållning. Arbetslöshetskommittén skulle hos vägstyrelsen anhålla att på dess bekostnad lämna sysselsättning fört kommunens arbetare vid en del smärre arbeten som borde utföras på landsvägen genom Hamra. Arbetsmarknadspolitik? Beslöts att ur tillgängliga medel bevilja 25 kronor ur kommunalkassan för arbetslöshetskommitténs verksamhet. Vägförbättring Stämman beslutade anhålla hos länsstyrelsen att vägen från Skoga skola i Öja till Storms i Hamra måtte brädas och sänkas, samt att kurvor skulle rätas. Tilläggas kan att kurvorna rätades först i mitten av 1950-talet. Ombud till vägstämma. Till ombud vid en kommande vägstämma valdes hemmansägaren Oscar Ödman Sallmunds. Ersättning för uppdrag skulle erläggas ur kommunalkassan, mot uppvisande av kvitto. Ny ordförande i kommunalnämnden Vid extra stämma den 7 april valdes till ny ordförande i kommunalnämnden Herman Nilsson, Norrgårde, efter Rudolf Gottberg, Långmyre, som avflyttade från kommunen under detta år. Valet av Herman Nilsson var fyllnadsval och skulle gälla t.o.m utgången av år Herman Nilsson valdes även till ledamot i nämnden för Bottarve barnmorskedistrikt. Anordnade av arrestlokal i Hemse. Vid extra stämma den 20 augusti behandlades frågan om representation vid sammanträde med polisdistrikten på södra Gotland för att diskutera frågan om anordnande av arrestlokal i Hemse.

24 Att företräda Hamra kommun utsågs kommunalnämndens ordförande Herman Nilsson, Norrgårde, med Niklas Larsson, Norrgårde som ersättare. Man skulle sammanträda på landsfiskalskontoret i Hemse den 30 innevarande augusti. Budgetsammanträde 1934 Vid stämman den 31 oktober beslutades att till betäckande av den borgerliga kommunens behov en utdebitering med 6 kronor 50 öre per skattekrona, 2 kronor av dessa skulle reserveras för kommande utgifter, då Bottarve barnmorskedistrikt måste bygga bostad till den barnmorska som skulle efterträda fru Thea Pettersson. För Hamra kommuns fattigkassa krävdes ingen särskild utdebitering. Planering för barnmorskebostad. Vid stämman behandlades även en för sent inkommen skrivelse från Bottarve barnmorske distrikt. Bostadsort för barnmorskan skulle vara Vamlingbo och man bedömde kostnaden för planering av tomt och byggande av bostad till sammanlagt kronor. Av denna kostnad skulle Hamra kommun ikläda sig kronor eller 2.5 andelar. Då skrivelse kommit stämman för sent till handa kunde något beslut ej fattas denna dag. Likväl föredrog ordföranden ärendet, som därefter bordlades till en senare stämma. Ritningar till barnmorskebostad. Bottarve barnmorskedistrikt hade till denna stämma (28 december) presenterat ritningar till barnmorskans bostad. Stämman beslutade godkänna de föreliggande ritningarna. Arvode till taxeringsnämndens ledamöter. Beslutades att från och med 1935 skulle ledamöterna i taxeringsnämnden uppbära 3 kronor per dag för bevistade sammanträden Hamnordning för Vändburgs hamn och Vändburgs fiskeläge Vid extra stämma den 26 februari fastställdes förslag till hamnordning för Vändburgs,sedan kommunalnämnden avgivit sitt yttrande. Fastställande av barnmorsketaxa Vid en extra stämma den 20 april föredrogs en skrivelse från Gotlands Barnmorskestyrelse med anmodan att stämman skulle uttala sig ang. förslag till taxa för distrikts och kommunalt anställda barnmorskor. Stämman beslutade i enlighet med det föreliggande förslaget.

S T A D G A R för V A T T E N F Ö R E N I N G E N H A G E N Ekerö

S T A D G A R för V A T T E N F Ö R E N I N G E N H A G E N Ekerö S T A D G A R för V A T T E N F Ö R E N I N G E N H A G E N Ekerö 1. Ändamål: Vattenföreningen Hagen har till ändamål att handha till föreningen anslutna fastighetsägares vattenanläggning föruppfordring

Läs mer

STADGAR FÖR DEN IDEELLA FÖRENINGEN KÄRRA VÄNNER

STADGAR FÖR DEN IDEELLA FÖRENINGEN KÄRRA VÄNNER STADGAR FÖR DEN IDEELLA FÖRENINGEN KÄRRA VÄNNER 1 Ändamål KÄRRA VÄNNER är en ideell förening, vars syfte är att verka för att bevara byn Kärradals karaktär och verka för en god, trivsam och innehållsrik

Läs mer

Stadgar för Sveriges Bygg- och Järnhandlareförbund

Stadgar för Sveriges Bygg- och Järnhandlareförbund Stadgar för Sveriges Bygg- och Järnhandlareförbund 1 Ändamål Förbundets namn är Sveriges Bygg- och Järnhandlareförbund, i det följande kallat Förbundet. Förbundet har till ändamål att tillvarata medlemmarnas

Läs mer

EKERÖ-VÄSBY Samfällighetsförening

EKERÖ-VÄSBY Samfällighetsförening EKERÖ-VÄSBY Samfällighetsförening Stadgar för Ekerö-Väsby Samfällighetsförening Antagna vid ordinarie stämma den 21 oktober 1974, utom 3 vilken har ändrats och antagits vid ordinarie stämma den 25 februari

Läs mer

Stadgar för Finans- och Försäkringsbranschens arbetslöshetskassa. fr o m 8 juni 2011

Stadgar för Finans- och Försäkringsbranschens arbetslöshetskassa. fr o m 8 juni 2011 Stadgar för Finans- och Försäkringsbranschens arbetslöshetskassa fr o m 8 juni 2011 1 Kassan skall i enlighet med bestämmelserna i lagen om arbetslöshetsförsäkring utge ersättning till medlemmarna vid

Läs mer

Föreningens firma är Källö-Knippla Fiskehamnsförening, ekonomisk förening.

Föreningens firma är Källö-Knippla Fiskehamnsförening, ekonomisk förening. l. Föreningens firma. Föreningens firma är Källö-Knippla Fiskehamnsförening, ekonomisk förening. 2. Föreningens ändamål. Föreningen, vars verksamhetsområde utgöres av Källö-Knippla i Öckerö kommun, har

Läs mer

STADGAR i lydelse efter årsmötet 2015

STADGAR i lydelse efter årsmötet 2015 STADGAR i lydelse efter årsmötet 2015 1. ÄNDAMÅL Svenska Motorvagnsklubben (SMoK) är en riksomfattande ideell förening. Dess huvudsyfte är att bevara kulturarvet i form av äldre svenska motorvagnar, och

Läs mer

Reglemente för socialnämnden i Norrtälje kommun

Reglemente för socialnämnden i Norrtälje kommun FÖRFATTNINGSSAMLING Reglemente för socialnämnden i Norrtälje kommun Antaget i kommunfullmäktige 2010-12-13, 224 1 2011-01-01 Socialnämnden version 0 1/8 Reglemente för socialnämnden i Norrtälje kommun

Läs mer

Distriktsstadgar Malmöhusdistriktet

Distriktsstadgar Malmöhusdistriktet Distriktsstadgar Malmöhusdistriktet Kapitel 1 Inledande bestämmelser 1 Distriktet är ett regionalt organ för Riksförbundet Unga Musikanter. Distriktets medlemmar är de medlemsföreningar i RUM, vilkas säte

Läs mer

Skapa en möjlighet för medlemmarnas kompetens utvecklings via utbildning, teknik, och andra aktiviteter.

Skapa en möjlighet för medlemmarnas kompetens utvecklings via utbildning, teknik, och andra aktiviteter. STADGAR FÖR ERITREANSKFÖRENINGEN LUDVIKA FIRMA, ÄNDAMÅL OCH SÄTE 1 Föreningens firma är Eritreanskföreningen Ludvika. Föreningen har till ändamål att främja medlemmarnas intresse genom att i föreningens

Läs mer

STADGAR. Stiftelsen Karin och Ernst August Bångs Minne. för. den 24 mars 1927 med däri gjorda ändringar t.o.m. 2009-10-02

STADGAR. Stiftelsen Karin och Ernst August Bångs Minne. för. den 24 mars 1927 med däri gjorda ändringar t.o.m. 2009-10-02 STADGAR för Stiftelsen Karin och Ernst August Bångs Minne den 24 mars 1927 med däri gjorda ändringar t.o.m. 2009-10-02 3 l Stiftelsen Karin och Ernst August Bångs Minne grundar sig på den gåva, som i enlighet

Läs mer

STADGAR FÖR. Sveriges Apoteksförening. Antagna vid medlemsmötet 2011-03- 23

STADGAR FÖR. Sveriges Apoteksförening. Antagna vid medlemsmötet 2011-03- 23 STADGAR FÖR Sveriges Apoteksförening Antagna vid medlemsmötet 2011-03- 23 Innehållsförteckning 1. UPPGIFTER 2. MEDLEMSKAP 3. INTRÄDE 4. UPPHÖRANDE AV MEDLEMSKAP 5. AVGIFTER 6. ÅRSMÖTE 7. RÖSTRÄTT 8. KALLELSE

Läs mer

Stadgar för Forum Östersjön allmännyttig ideell förening antagna 2010-06-28.

Stadgar för Forum Östersjön allmännyttig ideell förening antagna 2010-06-28. Sid 1 Stadgar för Forum Östersjön allmännyttig ideell förening antagna 2010-06-28. 1 Föreningens namn Föreningens namn är Forum Östersjön - allmännyttig ideell förening. 2 Föreningens ändamål Föreningens

Läs mer

STADGAR FÖR FÖRENINGEN HAVÄNGS SOMMARBY sid. 1(5)

STADGAR FÖR FÖRENINGEN HAVÄNGS SOMMARBY sid. 1(5) sid. 1(5) ÄNDAMÅL 1 Föreningens namn och firma är Föreningen Havängs Sommarby. Föreningen är en ideell förening med org nr 802449-8878. Föreningens räkenskapsår är kalenderår. 2 Föreningens ändamål är

Läs mer

Stadgar för stiftelsen Hellerströmska pensionärshemmen i Karlshamn

Stadgar för stiftelsen Hellerströmska pensionärshemmen i Karlshamn Utgivare: Kommunledningsförvaltningen Kansli Gäller från: 1951-01-27 Antagen: KF 86, 1944-09-22, Sammaläggningsdelegerade 74, 1966-12-29 Reviderad: KF, 37 1980-03-31, 169, 1992- Godkända av länsbostadsnämnden

Läs mer

REGLEMENTE FÖR SERVICENÄMNDEN I HAMMARÖ KOMMUN

REGLEMENTE FÖR SERVICENÄMNDEN I HAMMARÖ KOMMUN Antaget av kommunfullmäktige 2002-12-03, 17 Reviderat av kommunfullmäktige 103/2003, 168/2003, 169/2003 REGLEMENTE FÖR SERVICENÄMNDEN I HAMMARÖ KOMMUN Utöver det som föreskrivs kommunallagen gäller bestämmelserna

Läs mer

Föreningen kan i fullgörandet av sin uppgift verka genom ett helägt servicebolag.

Föreningen kan i fullgörandet av sin uppgift verka genom ett helägt servicebolag. STADGAR för den ideella föreningen ByggDialog Dalarna 1 Ändamål ByggDialog Dalarna är en ideell förening med ändamål att inom Dalarnas län utifrån alla aktörers perspektiv arbeta proaktivt för att bidra

Läs mer

Reglemente för Valnämnden - Ragunda kommun

Reglemente för Valnämnden - Ragunda kommun Utfärdad Kf, 20150429, 37 2015/225 003 20150429 1 Reglemente för Valnämnden - Ragunda kommun ALLMÄNNA UPPGIFTER 1 Valnämnden ansvarar på kommunal nivå för - genomförande av val till riksdag, kommunfullmäktige

Läs mer

Stadgar för Föreningen Energikontor Sydost Antagna vid Energikontor Sydost konstituerande styrelsemöte den 00 månad 2006.

Stadgar för Föreningen Energikontor Sydost Antagna vid Energikontor Sydost konstituerande styrelsemöte den 00 månad 2006. Stadgar för Föreningen Energikontor Sydost Antagna vid Energikontor Sydost konstituerande styrelsemöte den 00 månad 2006. 1 Firma Föreningens firma är Energikontor Sydost. Föreningen är ideell. 2 Säte

Läs mer

Stadgar Godkända av årsmötet 5.5.2007 Registrerade 5.11.2007

Stadgar Godkända av årsmötet 5.5.2007 Registrerade 5.11.2007 Stadgar Godkända av årsmötet 5.5.2007 Registrerade 5.11.2007 STADGAR FÖR NATUR OCH MILJÖ R.F. 1 Namn och hemort Föreningens namn är Natur och Miljö r.f. Föreningens hemort är Helsingfors stad och dess

Läs mer

Reglemente för arbetsmarknads- och socialnämnden

Reglemente för arbetsmarknads- och socialnämnden KARLSTADS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (5) Beslutad av: Kommunfullmäktige Beslutsdatum: 2017-02-16 Ersätter: 2014-12-18 Gäller fr o m: 2017-03-01 Reglemente för arbetsmarknads- och socialnämnden Utöver

Läs mer

Stadgar. för Lärarnas A-kassa

Stadgar. för Lärarnas A-kassa Lärarnas A-kassa är med över 170 000 medlemmar den arbetslöshetskassa i Sverige som organiserar flest lärare. Vi har spetskompetens när det gäller frågor som rör lärare av skilda slag, skolledare och andra

Läs mer

Försvarets Personaltjänstförbund. Stadgar. Antagna vid stämman 2018

Försvarets Personaltjänstförbund. Stadgar. Antagna vid stämman 2018 1 Försvarets Personaltjänstförbund Stadgar Antagna vid stämman 2018 Stadgar för Försvarets Personaltjänstförbund antagna vid Försvarets Personaltjänstförbunds stämma 2018 2 Ändamål 1 Försvarets personaltjänstförbund

Läs mer

Stadgar för xxgårdens Gårdsförening

Stadgar för xxgårdens Gårdsförening Förslag till stadgar i förening med andelar. Stadgar för xxgårdens Gårdsförening Senast reviderade på föreningsstämma xxxx-xx-xx och extra föreningsstämma zzzz-zz-zz. 1. FÖRENINGENS NAMN xxgårdens Gårdsförening

Läs mer

Stadgar för Sveriges advokatsamfunds utlandsavdelning

Stadgar för Sveriges advokatsamfunds utlandsavdelning LEGAL#11620599v1 Stadgar för Sveriges advokatsamfunds utlandsavdelning Antagna vid avdelningsmöte den 22 mars 2014 och godkända av advokatsamfundets styrelse den 3 oktober 2014 att gälla fr. o. m. den

Läs mer

STADGAR FÖR. SOS-Animals Sverige

STADGAR FÖR. SOS-Animals Sverige STADGAR FÖR SOS-Animals Sverige Stadgarna fastställda/ändrade av årsmöte den 31a maj 2008 1 Ändamål SOS-Animals Sverige är en ideell förening som skall verka för djurs välbefinnande i och utanför Sverige.

Läs mer

STADGAR. för Pappersindustriarbetarnas arbetslöshetskassa

STADGAR. för Pappersindustriarbetarnas arbetslöshetskassa STADGAR för Pappersindustriarbetarnas arbetslöshetskassa Gällande från 27 juni 2016 1 Ändamål och firma Kassan ska i enlighet med bestämmelserna i lagen om arbetslöshetsförsäkring utge ersättning till

Läs mer

Stadgar. för. Svensk Handels Arbetslöshetskassa

Stadgar. för. Svensk Handels Arbetslöshetskassa Stadgar för Svensk Handels Arbetslöshetskassa gällande från den 23 juli 2013 Innehållsförteckning Kassans ändamål och firma 1 3 Kassans verksamhetsområde 2 3 Kassans säte 3 3 Anmälan om arbetslöshet, ansökan

Läs mer

Stadgar för Leader Kustbygd

Stadgar för Leader Kustbygd Stadgar för Leader Kustbygd 1 Föreningens namn Leader Kustbygd ideell förening 2 Föreningens säte Styrelsen har sitt säte i Hyltebruk i Hylte kommun. 3 Verksamhetsområde Föreningens geografiska verksamhetsområde

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1979:411) om ändringar i Sveriges indelning i kommuner och landsting; SFS 2016:740 Utkom från trycket den 27 juni 2016 utfärdad den 16 juni 2016. Enligt

Läs mer

STADGAR. för. Sjogerstads Elektriska Distributionsförening ek. för.

STADGAR. för. Sjogerstads Elektriska Distributionsförening ek. för. STADGAR för Sjogerstads Elektriska Distributionsförening ek. för. Förslag till stämma den 21 maj 2015 1. Föreningens ändamål Föreningen, vars firma är Sjogerstads Elektriska Distributionsförening ek. för.

Läs mer

Stadgar för distrikt inom Autism- och Aspergerförbundet reviderade vid riksmöte 2014-09-27

Stadgar för distrikt inom Autism- och Aspergerförbundet reviderade vid riksmöte 2014-09-27 Stadgar för distrikt inom Autism- och Aspergerförbundet reviderade vid riksmöte 2014-09-27 1 Namn och Distriktets namn och geografiska verksamhetsområde geografiskt fastställs av Autism- och Aspergerförbundets

Läs mer

Rödmyrans Förskola. STADGAR FÖR RÖDMYRANS FÖRSKOLA Nya stadgar beslutade 2007-05-12

Rödmyrans Förskola. STADGAR FÖR RÖDMYRANS FÖRSKOLA Nya stadgar beslutade 2007-05-12 STADGAR FÖR RÖDMYRANS FÖRSKOLA Nya stadgar beslutade 2007-05-12 1 (5) 1 Firma Föreningen firma är Rödmyrans förskola ekonomisk förening 2 Ändamål m m Föreningen har till ändamål att främja medlemmarnas

Läs mer

STADGAR Sammanträdesdatum 1978-11-19

STADGAR Sammanträdesdatum 1978-11-19 1 1979-01-22 beviljade Länsstyrelsen i Stockholms län Organisationsnummer registrering av Fjällhöjdens samfällighetsförening 716417-0560 /Anders Brodd STADGAR Sammanträdesdatum 1978-11-19 Stadgar för samfällighetsförening,

Läs mer

REGLEMENTE FÖR BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN 1(7)

REGLEMENTE FÖR BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN 1(7) REGLEMENTE FÖR BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN 1(7) I anslutning till vad i skollagen och socialtjänstlagen är föreskrivet om den kommunala organisationen för skolan respektive barnomsorgen skall följande gälla

Läs mer

Stadgar för Stiftelsen Länsmuseet Västernorrland

Stadgar för Stiftelsen Länsmuseet Västernorrland HÄRNÖSANDS KOMMUN 1 (5) Stadgar för Stiftelsen Länsmuseet Västernorrland Antagen av kommunfullmäktige 1994-05-09. 1 Stiftelsen Länsmuseet Västernorrland. 2 Stiftelsens styrelse skall ha sitt säte i Härnösand.

Läs mer

Stadgar för Föreningen Staffanstorps Företagshälsovård

Stadgar för Föreningen Staffanstorps Företagshälsovård FÖRFATTNING 2.12 Fastställda vid ordinarie föreningsstämma 1999-06-22 Stadgar för Föreningen Staffanstorps Företagshälsovård 1 Föreningens firma är Staffanstorps Företagshälsovård Ekonomisk förening. Föreningens

Läs mer

REGLEMENTE FÖR TEKNISKA NÄMNDEN

REGLEMENTE FÖR TEKNISKA NÄMNDEN 1 REGLEMENTE FÖR TEKNISKA NÄMNDEN Antaget av kommunfullmäktige 1991-12-16, 315 Reviderat 1996-03-25, 39, 1997-03-24 37, 1998-10-26 131, 2001-02-26 24, 2005-04-25 68, 2011-09-26 154. Utöver vad som föreskrivs

Läs mer

Utöver det som föreskrivs om nämnden i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente.

Utöver det som föreskrivs om nämnden i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente. 1 REGLEMENTE FÖR SOCIALNÄMNDEN Antaget av kommunfullmäktige 2008-05-26 Utöver det som föreskrivs om nämnden i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente. SOCIALNÄMNDENS UPPGIFTER Uppgifter

Läs mer

Stadgar för Föreningen Svenska Pensionsstiftelsers Förening, SPFA. Ideell Förening

Stadgar för Föreningen Svenska Pensionsstiftelsers Förening, SPFA. Ideell Förening Stadgar för Föreningen Svenska Pensionsstiftelsers Förening, SPFA Ideell Förening 1 Stadgar för Föreningen Svenska Pensionsstiftelsers Förening, SPFA Namn, ändamål och organisation 1 Föreningens namn är

Läs mer

Reglemente för tekniska nämnden Detta reglemente träder i kraft 1 april 2015.

Reglemente för tekniska nämnden Detta reglemente träder i kraft 1 april 2015. Reglemente för tekniska nämnden Detta reglemente träder i kraft 1 april 2015. Nämndens uppgifter 1 Tekniska nämnden fullgör kommunens uppgifter avseende gator och väghållning, parkverksamhet, nyttjande

Läs mer

HÖRBY KOMMUN Flik: 6 Författningssamling Sida: 1 (-7)

HÖRBY KOMMUN Flik: 6 Författningssamling Sida: 1 (-7) Författningssamling Sida: 1 (-7) REGLEMENTE FÖR SOCIALNÄMNDEN Utöver det som föreskrivs om nämnder i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente. SOCIALNÄMNDENS ANSVARSOMRÅDE 1 Nämnden fullgör

Läs mer

Kultur- och fritidsnämnden fullgör kommunens uppgifter inom fritids- och kulturområdet.

Kultur- och fritidsnämnden fullgör kommunens uppgifter inom fritids- och kulturområdet. Reglemente för kultur- och Kultur- och verksamhetsområde 1 Kultur- och fullgör kommunens uppgifter inom fritids- och kulturområdet. I nämndens uppgifter ingår att - stimulera till ett brett fritids-, och

Läs mer

Ideella föreningen Blåshuset

Ideella föreningen Blåshuset Ideella föreningen Blåshuset Stadgar Föreningens ändamål 1 Föreningen har till ändamål att verka för att ett hus, och tillhörande mark, byggs eller köps där föreningen Linköpings Tekniska Högskolas Blåscorps

Läs mer

Stadgar för Påfvelunds samfällighetsförening org.nr:

Stadgar för Påfvelunds samfällighetsförening org.nr: Bilaga 3 till protokoll 2002-10-30 Stadgar för Påfvelunds samfällighetsförening org.nr: 857202-6170 1 Firma Föreningens firma är Påfvelunds samfällighetsförening 2 Förvaltningsobjekt, grunderna för förvaltningen

Läs mer

Stadgar för Skånes Miljö- och hälsoskyddsförbund (SMHF)

Stadgar för Skånes Miljö- och hälsoskyddsförbund (SMHF) Stadgar för Skånes Miljö- och hälsoskyddsförbund (SMHF) Förslag till stadgar beslutade en första gång vid extra föreningsmöte med Skånes Miljö- och hälsoskyddsförbund (SMHF) den 8 november 2012 i Hässleholm.

Läs mer

Reglemente för vård- och omsorgsnämnden

Reglemente för vård- och omsorgsnämnden KARLSTADS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (4) Beslutad av: Kommunfullmäktige Beslutsdatum: 2018-06-19 Ersätter: 2017-03-01 Gäller fr o m: 2018-07-01 Reglemente för vård- och omsorgsnämnden Utöver det som

Läs mer

Stadgar för yygården Gårdsförening

Stadgar för yygården Gårdsförening Förslag till stadgar i förening utan andelar Stadgar för yygården Gårdsförening Senast reviderade på föreningsstämma xxxx-xx-xx och extra föreningsstämma xxxx-xx-xx 1. FÖRENINGENS NAMN yygårdens Gårdsförening

Läs mer

STADGAR för LULEÅ KONSTFÖRENING Org.nr Bildad den 3 februari 1941 Stadgar reviderade 29 september 2016

STADGAR för LULEÅ KONSTFÖRENING Org.nr Bildad den 3 februari 1941 Stadgar reviderade 29 september 2016 STADGAR för LULEÅ KONSTFÖRENING Org.nr 897000-0710 Bildad den 3 februari 1941 Stadgar reviderade 29 september 2016 1 Innehållsförteckning Kap 1 Allmänna bestämmelser 1 Ändamål 2 Föreningens namn 3 Sammansättning

Läs mer

STADGAR Sveriges Miljökommuner

STADGAR Sveriges Miljökommuner STADGAR Sveriges Miljökommuner www.fah.se STADGAR för Sveriges Miljökommuner Senast ändrade vid förbundets årsmöte den 4 maj 2018. Förbundet bildades den 24 mars 1919 av stadsläkarna. 1. Firma 1.1. Förbundets

Läs mer

STADGAR för Tor 46 Ekonomisk Förening organisationsnummer

STADGAR för Tor 46 Ekonomisk Förening organisationsnummer STADGAR för Tor 46 Ekonomisk Förening organisationsnummer 769618-5185 1 Namn, säte och ändamål 2 Medlemskap 3 Medlems skyldigheter 4 Insats 5 Medlemsavgift 6 Uteslutning 7 Avgång 8 Styrelse 9 Firmateckning

Läs mer

Servicenämnden får tillhandhålla bostäder i enlighet med av kommunfullmäktige, kommunstyrelsen och/eller kommunala nämnder fastställda behov.

Servicenämnden får tillhandhålla bostäder i enlighet med av kommunfullmäktige, kommunstyrelsen och/eller kommunala nämnder fastställda behov. REGLEMENTE FÖR SERVICENÄMNDEN I LUNDS KOMMUN Antaget av kommunfullmäktige den 26 augusti 2004, 82. Ändrat av kommunfullmäktige den 31 januari 2008 9, den 28 augusti 2008 149, den 23 april 2015 77 samt

Läs mer

Stadgar för Munksjön-Rocksjöns fiskevårdsområdesförening Bilaga 1. NAMN 1 Föreningens namn är Munksjön-Rocksjöns fiskevårdsområdesförening.

Stadgar för Munksjön-Rocksjöns fiskevårdsområdesförening Bilaga 1. NAMN 1 Föreningens namn är Munksjön-Rocksjöns fiskevårdsområdesförening. Stadgar för Munksjön-Rocksjöns fiskevårdsområdesförening Bilaga 1 NAMN 1 Föreningens namn är Munksjön-Rocksjöns fiskevårdsområdesförening. OMFATTNING 2 Föreningen förvaltar fisket i Munksjön-Rocksjöns

Läs mer

9 Om en medlem vill överlåta sin stuga och nyttjanderätt till koloniträdgårdslott till en annan person, måste styrelsen samtycka till överlåtandet.

9 Om en medlem vill överlåta sin stuga och nyttjanderätt till koloniträdgårdslott till en annan person, måste styrelsen samtycka till överlåtandet. Säter Koloniträdgårdsförening Alnö 2013-09-03 Stadgar för Säter Koloniträdgårdförening Antagna vid årsmöte, kl. 10.00, 2014-05-03, 31 Antagna vid extra årsmöte, kl. 13.30, 2014-05-03, 9 1 Föreningens namn

Läs mer

Reglemente med gemensamma bestämmelser för kommunstyrelsen och nämnderna i Vellinge kommun

Reglemente med gemensamma bestämmelser för kommunstyrelsen och nämnderna i Vellinge kommun Reglemente med gemensamma bestämmelser för kommunstyrelsen och nämnderna i Vellinge kommun Kommunfullmäktige föreskriver följande. 1 kap Allmänt 1 Kommunallagen ger de grundläggande reglerna för ansvar

Läs mer

1 Namn Mom. 1: Förbundets namn skall vara Öppna Moderater Moderaternas hbt-förbund

1 Namn Mom. 1: Förbundets namn skall vara Öppna Moderater Moderaternas hbt-förbund Stadga för Öppna Moderater - Moderaternas hbt-förbund Antagna vid förbundsstämman 2014-04-26 1 Namn Förbundets namn skall vara Öppna Moderater Moderaternas hbt-förbund 2 Ändamål Mom.1: Öppna Moderater

Läs mer

2 Sedan röstlängden sammanställts i enlighet med bilaga 1, godkändes röstlängden såsom gällande vid stämman.

2 Sedan röstlängden sammanställts i enlighet med bilaga 1, godkändes röstlängden såsom gällande vid stämman. 1 (4) PROTOKOLL fört vid Årsstämma med aktieägarna i Svedbergs i Dalstorp AB den 21 april 2008, kl 17.00 Närvarande: Enligt bilaga 1. 1 Ordförande Oscar Junzell öppnade stämman och utsågs att leda dagens

Läs mer

FÖRSLAG TILL REVIDERADE STADGAR FÖR KOLLEKTIVTRAFIKANT STOCKHOLM (KTS).

FÖRSLAG TILL REVIDERADE STADGAR FÖR KOLLEKTIVTRAFIKANT STOCKHOLM (KTS). 1(6) FÖRSLAG TILL REVIDERADE STADGAR FÖR KOLLEKTIVTRAFIKANT STOCKHOLM (KTS). INTRESSEFÖRENINGENS NAMN OCH SÄTE 1. Den ideella intresseföreningens namn är KOLLEKTIVTRAFIKANT STOCKHOLM (KTS) och har sitt

Läs mer

Föreningen Ekets Framtid

Föreningen Ekets Framtid Stadgar för Föreningen Ekets Framtid med säte i Eket, Örkelljunga kommun organisationsnummer 802451-9277 Föreningen bildades 2010-02-10 Dessa stadgar ersätter tidigare fastställda stadgar vid årsmötet

Läs mer

Ordföranden meddelade att styrelsen anmodat advokat Magnus Pauli, Advokatfirman Vinge, att tjänstgöra som sekreterare vid stämman.

Ordföranden meddelade att styrelsen anmodat advokat Magnus Pauli, Advokatfirman Vinge, att tjänstgöra som sekreterare vid stämman. PROTOKOLL fört vid årsstämma med aktieägarna i CATENA AB (publ), 556294-1715, i Göteborg den 21 april 2008, kl 16:30 17:30 1 Stämmans öppnande Stämman öppnades av styrelsens ordförande, Henry Klotz. 2

Läs mer

Reglemente för vård- och omsorgsnämnden

Reglemente för vård- och omsorgsnämnden 1(5) Gäller från och med den 1 januari 2011 Reglemente för vård- och omsorgsnämnden VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDENS VERKSAMHET Övergripande verksamhet 1 Vård- och omsorgsnämnden fullgör kommunens uppgifter vad

Läs mer

FÖRSLAG TILL STADGAR FÖR CLASSIC CAR WEEK ATT FÖRSTA GÅNGEN BEHANDLAS AV FÖRENINGSSTÄMMAN DEN 15 MARS 2015

FÖRSLAG TILL STADGAR FÖR CLASSIC CAR WEEK ATT FÖRSTA GÅNGEN BEHANDLAS AV FÖRENINGSSTÄMMAN DEN 15 MARS 2015 FÖRSLAG TILL STADGAR FÖR CLASSIC CAR WEEK ATT FÖRSTA GÅNGEN BEHANDLAS AV FÖRENINGSSTÄMMAN DEN 15 MARS 2015 Förslaget har upprättats av Anders Klasson, Göran Wendelin och Jan Säbb 1 KAP ALLMÄNNA BESTÄMMELSER

Läs mer

PAJALA KOMMUN Kommunfullmäktige Reglemente Rev Rev , 3 Rev , 11

PAJALA KOMMUN Kommunfullmäktige Reglemente Rev Rev , 3 Rev , 11 1 (6) PAJALA KOMMUN Kommunfullmäktige Reglemente. 2004-02-23 7 Rev 2007-04-23 18 Rev 2011-02-14, 3 Rev 2015-03-16, 11 Reglemente för Kultur- och utbildningsnämnden. 1 Nämnden fullgör kommunens uppgifter

Läs mer

STADGAR. Sverges Folkskollärarförbund.

STADGAR. Sverges Folkskollärarförbund. STADGAR för Sverges Folkskollärarförbund. Antagna å kongressen i Stockholm den 4 5 januari 1920 med ändringar å kongressen i Örebro den 2 4 aug. 1920. Ändamål. 1. Sverges Folkskollärarförbund strävar att

Läs mer

Reglemente för revisorerna i Gävle kommun

Reglemente för revisorerna i Gävle kommun 1 Reglemente för revisorerna i Gävle kommun Utöver det som föreskrivs i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente. Revisorernas uppgifter Verksamheter 1 Revisorerna skall 2 1. självständigt,

Läs mer

Reglemente för kultur- och fritidsnämnden

Reglemente för kultur- och fritidsnämnden KARLSTADS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (5) Beslutad av: Kommunfullmäktige Beslutsdatum: 2018-06-19 Ersätter: 2015-05-21 Gäller fr o m: 2018-07-01 Reglemente för kultur- och fritidsnämnden Utöver det som

Läs mer

SVERIGES FRANCHISETAGARE

SVERIGES FRANCHISETAGARE stadgar för SVERIGES FRANCHISETAGARE (802433-3828) Reviderade 2006, 2011 och 2014 1 Stadgar för Sveriges Franchisetagare 1 Firma och säte Föreningens firma är Sveriges Franchisetagare och har sitt säte

Läs mer

S T A D G A R för föreningen Fridhems folkhögskola

S T A D G A R för föreningen Fridhems folkhögskola S T A D G A R för föreningen Fridhems folkhögskola 1 Egenskap och ändamål Föreningen Fridhems folkhögskola är en partipolitiskt och religiöst obunden ideell förening med säte i Svalöv. Föreningen är huvudman

Läs mer

utarbetande av förslag till program och planer inom nämndens verksamhetsområde, samt att utarbeta tillhörande handlingsplaner,

utarbetande av förslag till program och planer inom nämndens verksamhetsområde, samt att utarbeta tillhörande handlingsplaner, REGLEMENTE FÖR VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDEN I LUND Antaget av kommunfullmäktige den 9 december 1999, 173. Ändrat av kommunfullmäktige den 24 februari 2011, 30, den 27 oktober 2011, 185 samt den 24 september

Läs mer

Antaget av kommunfullmäktige , 164 Gäller från och med

Antaget av kommunfullmäktige , 164 Gäller från och med Antaget av kommunfullmäktige 2012-09-24, 164 Gäller från och med 2012-10-01 REGLEMENTE FÖR SOCIALNÄMNDEN Utöver vad som stadgas i kommunallagen och i annan författning, gäller bestämmelserna i detta reglemente

Läs mer

Reglemente för socialnämnden

Reglemente för socialnämnden Styrdokument 1(6) Antaget av kommunfullmäktige (KF) 1997-03-25, 29. Ändringar antagna av KF 1997-12-16, 168, KF 2000-02-29, 5, KF 2000-04-25, 45, KF 2002-02-26, 15, KF 2003-11-25, 80, KF 2004-04-25, 41,

Läs mer

Stadgar för Gefle Ölsellskaps

Stadgar för Gefle Ölsellskaps för s En ideell förening med hemort i Gävle kommun. Organisationsnummer: 885002-2024 Styrelsen 2019 Bildad den na fastställs av årsmöte den 6e februari 2019,

Läs mer

Stadgar för distrikt inom Autism- och Aspergerförbundet reviderade vid extra riksmöte

Stadgar för distrikt inom Autism- och Aspergerförbundet reviderade vid extra riksmöte Stadgar för distrikt inom Autism- och Aspergerförbundet reviderade vid extra riksmöte 2009-09-05 1 Namn och Distriktets namn och geografiska verksamhetsområde geografiskt fastställs av Autism- och Aspergerförbundets

Läs mer

Stadgar för Stiftelsen Göteborgs Studentbostäder

Stadgar för Stiftelsen Göteborgs Studentbostäder Stadgar för Stiftelsen Göteborgs Studentbostäder 1 Stiftelsens benämning är Stiftelsen Göteborgs Studentbostäder och (SGS Studentbostäder ). Stiftelsen är ett allmännyttigt bostadsföretag. Benämning verksamhetsområde

Läs mer

FÖRSLAG NYA STADGAR FÖR STOCKHOLMS LÄNS HEMSLÖJDSFÖRENING, IDEELL FÖRENING

FÖRSLAG NYA STADGAR FÖR STOCKHOLMS LÄNS HEMSLÖJDSFÖRENING, IDEELL FÖRENING FÖRSLAG NYA STADGAR FÖR STOCKHOLMS LÄNS HEMSLÖJDSFÖRENING, IDEELL FÖRENING Organisationsnummer 802014-9830 Förändring av stadgar från 2013 beslutades vid extra respektive ordinarie årsstämma 2015-xx-xx

Läs mer

Protokoll den 26 april 2010 vid årsstämma med aktieägarna i AKTIEBOLAGET GEVEKO.

Protokoll den 26 april 2010 vid årsstämma med aktieägarna i AKTIEBOLAGET GEVEKO. Protokoll den 26 april 2010 vid årsstämma med aktieägarna i AKTIEBOLAGET GEVEKO. Styrelsen för AB Geveko hade kallat aktieägarna att sammanträda till årsstämma denna dag kl. 16.30 i Hotel Riverton i Göteborg.

Läs mer

STADGAR FAH Kommunerna och Miljön

STADGAR FAH Kommunerna och Miljön STADGAR FAH Kommunerna och Miljön STADGAR för Förbundet för Allmänt Hälsoskydd Kommunerna och Miljön Senast ändrade vid förbundets årsmöte den 3 april 2014. 1. Firma 1.1. Förbundets firma är Förbundet

Läs mer

VÄSTERVIKS KOMMUN FÖRFATTNINGSSAMLING 471.2

VÄSTERVIKS KOMMUN FÖRFATTNINGSSAMLING 471.2 1 (7) VÄSTERVIKS KOMMUN FÖRFATTNINGSSAMLING 471.2 STADGAR FÖR STIFTELSEN VÄSTERVIKS MUSEUM Fastställda av kommunfullmäktige 1994-02-24, 25 med ändringar 1997-05-29, 41, 1998-06-25, 75 och 2012-12-17 242

Läs mer

Stadgar för MejDej-kooperativet. (Ideell förening)

Stadgar för MejDej-kooperativet. (Ideell förening) Stadgar för MejDej-kooperativet (Ideell förening) 1 FÖRENINGENS NAMN MM Föreningens namn är MejDej-kooperativet, med säte i Kristianstads kommun och verksamhet på 15 mils radie från Kristianstad. MejDej-kooperativet

Läs mer

Stadgar för Gunnarn Petrol ekonomisk förening

Stadgar för Gunnarn Petrol ekonomisk förening Stadgar för Gunnarn Petrol ekonomisk förening 1 Föreningens firma Föreningens firma är Gunnarn Petrol ekonomisk förening. 2 Ändamål och verksamhet Föreningen har till ändamål att främja medlemmarnas ekonomiska

Läs mer

Reglemente för Valnämnden i Strängnäs kommun

Reglemente för Valnämnden i Strängnäs kommun 1/8 Beslutad när: 2016-11-28 236 Beslutad av Diarienummer: Ersätter: Gäller för: Kommunfullmäktige KS/2016:380-003 Gäller fr o m: 2017-01-01 Gäller t o m: Dokumentansvarig: Uppföljning: för Valnämnden

Läs mer

STIFTELSEN SCAs SOCIALA FOND STADGAR

STIFTELSEN SCAs SOCIALA FOND STADGAR STIFTELSEN SCAs SOCIALA FOND För förvaltningen av de medel, som på grund av 1950 och 1951 års avtal angående konjunkturutjämningsavgifter mellan Statens Handels- och Industrikommission, å ena samt Svenska

Läs mer

1 Stämmans öppnande Årsstämman öppnades av styrelsens ordförande Lars Lundquist.

1 Stämmans öppnande Årsstämman öppnades av styrelsens ordförande Lars Lundquist. Protokoll fört vid årsstämma i Intrum Justitia AB (publ), org. nr 556607-7581, den 25 april 2012 kl. 15.00 i Stockholm 1 Stämmans öppnande Årsstämman öppnades av styrelsens ordförande Lars Lundquist. 2

Läs mer

ASPO Sverige. Ändamål och syfte

ASPO Sverige. Ändamål och syfte ASPO Sverige Ändamål och syfte Peak Oil, d.v.s. oljeutvinningsstoppen, och konsekvenserna utav de fossila resursernas ändlighet är betydelsefulla för samhället på grund av det stora beroendet av fossil

Läs mer

Stadgar för Kommunförbundet Norrbotten

Stadgar för Kommunförbundet Norrbotten Stadgar för Kommunförbundet Norrbotten Ändamål, medlemskap 1 Kommunförbundet Norrbotten är en intresseorganisation för kommunerna i Norrbottens län. Juridiskt är förbundet en ideell förening. Förbundet

Läs mer

1 Föreningens firma Föreningen är en ideell förening med firma Ingmarsö Byalag.

1 Föreningens firma Föreningen är en ideell förening med firma Ingmarsö Byalag. STADGAR för föreningen INGMARSÖ BYALAG antagna vid allmänna möten den 2 november 1996 och 31 maj 1997 Ändrade vid föreningsstämma 26 maj 2007 och 24 maj 2008 1 Föreningens firma Föreningen är en ideell

Läs mer

STADGAR FÖR. Sveriges Apoteksförening. Antagna vid extra årsmöte 2015-08- 19

STADGAR FÖR. Sveriges Apoteksförening. Antagna vid extra årsmöte 2015-08- 19 STADGAR FÖR Sveriges Apoteksförening Antagna vid extra årsmöte 2015-08- 19 Innehållsförteckning 1. UPPGIFTER 2. MEDLEMSKAP 3. INTRÄDE 4. UPPHÖRANDE AV MEDLEMSKAP 5. AVGIFTER 6. ÅRSMÖTE 7. RÖSTRÄTT 8. KALLELSE

Läs mer

REGLEMENTE för utbildningsnämnden (rev)

REGLEMENTE för utbildningsnämnden (rev) REGLEMENTE för utbildningsnämnden (rev) Dnr UN2009/26 2009-01-29 1. Verksamhet och ansvar 1.1 Verksamhetsområde/sakområde och speciella arbetsuppgifter Utbildningsnämnden (UN) fullgör kommunens uppgifter

Läs mer

Reglemente för Val- och demokratinämnden i Norrtälje kommun

Reglemente för Val- och demokratinämnden i Norrtälje kommun Reglemente för Val- och demokratinämnden i Norrtälje kommun Antagen av kommunfullmäktige 2019-02-18, 54. Avsnitt A A1. Ansvar och rapporteringsskyldighet 1 Samtliga nämnder ska se till att deras verksamhet

Läs mer

1. Firma Föreningens firma är Bråbygdens föräldrakooperativ ekonomisk förening

1. Firma Föreningens firma är Bråbygdens föräldrakooperativ ekonomisk förening Stadgar 1. Firma Föreningens firma är Bråbygdens föräldrakooperativ ekonomisk förening 2. Ändamål: (hur ska medlemmarna ekonomiska intressen tillgodoses) Föreningen har som ändamål att främja medlemmarnas

Läs mer

Reglemente för nämnden för Laholmsbuktens VA

Reglemente för nämnden för Laholmsbuktens VA Reglemente för nämnden för Laholmsbuktens VA antaget av kommunfullmäktige i Halmstads kommun den 22 juni 2010, 68 och i Laholms kommun den 23 juni 2010, 98 samt med senaste ändring i Halmstads kommun den

Läs mer

3 GRUNDERNA FÖR Samfälligheten skall förvaltas i enlighet med vad som vid FÖRVALTNINGEN bildandet bestäms om dess ändamål.

3 GRUNDERNA FÖR Samfälligheten skall förvaltas i enlighet med vad som vid FÖRVALTNINGEN bildandet bestäms om dess ändamål. 1 STADGAR Sammanträdesdatum 1978-04-06 (1990-11-20; 11a) (1991-11-19; 11, 12) (1992-05-19; 14) (2004-05-27; 2,3,6) (2012-03-07; 12) Stadgar för samfällighetsförening, bildad enligt lagen (1973:1150) om

Läs mer

Ludvigsborgs Byförening Org nr

Ludvigsborgs Byförening Org nr STADGAR för den ideella föreningen Ludvigsborgs Byförening (LBF) med hemort i Ludvigsborg, Hörby kommun. LBF bildades 1975. Stadgarna ändrade av årsmöte den 20 mars 2011. Organisationsnummer: 842000-6325

Läs mer

STADGAR för Militärsällskapet i Stockholm

STADGAR för Militärsällskapet i Stockholm 1 (5) STADGAR för Militärsällskapet i Stockholm Stadgarna antogs vid ordinarie allmänt sammanträde den 26 april 2016 1 Militärsällskapets ändamål Militärsällskapet i Stockholm skall främja stärkt försvarsvilja,

Läs mer

WESTUM BILAGA I. Firma 1 Föreningens firma är WESTUM, vilken delas in i fem delregioner. Sjuhärad, Halland, Fyrbodal, Göteborg och Skaraborg.

WESTUM BILAGA I. Firma 1 Föreningens firma är WESTUM, vilken delas in i fem delregioner. Sjuhärad, Halland, Fyrbodal, Göteborg och Skaraborg. 1 Stadgar för föreningen Nätverk WESTUM antagna 2011-03-15 Firma 1 Föreningens firma är WESTUM, vilken delas in i fem delregioner. Sjuhärad, Halland, Fyrbodal, Göteborg och Skaraborg. Ändamål 2 Föreningen

Läs mer

Stadgar för Svenska Vård

Stadgar för Svenska Vård Stadgar för Svenska Vård 1 Uppgift och ändamål Svenska Vård är den bransch- och näringspolitiska organisationen för verksamheter inom vård, behandling, omsorg och rehabilitering. Svenska Vård ska bl.a:

Läs mer

arbetsmarknadsnämnden

arbetsmarknadsnämnden Reglemente för arbetsmarknadsnämnden Fastställt av: Kommunfullmäktige Fastställt: 2014-12-11 238 Ansvar för revidering: kommunledningsförvaltningen Giltighetstid: tills vidare A: Arbetsmarknadsnämndens

Läs mer

REGLEMENTE FÖR SOCIALNÄMNDEN

REGLEMENTE FÖR SOCIALNÄMNDEN REGLEMENTE FÖR SOCIALNÄMNDEN Reglementet har antagits av kommunfullmäktige 2006-11-30, 28. Utöver vad som är föreskrivet i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente. Kommunfullmäktige i Falu

Läs mer

STADGAR för ÖREBRO OCH VÄSTMANLANDS LÄNS HANDELSKAMMARFÖRENING och HANDELSKAMMAREN MÄLARDALEN FÖR ÖREBRO OCH VÄSTMANLANDS LÄN

STADGAR för ÖREBRO OCH VÄSTMANLANDS LÄNS HANDELSKAMMARFÖRENING och HANDELSKAMMAREN MÄLARDALEN FÖR ÖREBRO OCH VÄSTMANLANDS LÄN STADGAR för ÖREBRO OCH VÄSTMANLANDS LÄNS HANDELSKAMMARFÖRENING och HANDELSKAMMAREN MÄLARDALEN FÖR ÖREBRO OCH VÄSTMANLANDS LÄN Antagna av Handelskammarföreningen - den 18 mars 1992 och den 5 maj 1992 (årsmöte)

Läs mer

Namn 1 Föreningens firma är SkottaNet ekonomisk förening. Säte 2 Föreningens styrelse har sitt säte i Kungälvs kommun.

Namn 1 Föreningens firma är SkottaNet ekonomisk förening. Säte 2 Föreningens styrelse har sitt säte i Kungälvs kommun. Stadgar för SkottaNet Ekonomisk förening Namn 1 Föreningens firma är SkottaNet ekonomisk förening. Säte 2 Föreningens styrelse har sitt säte i Kungälvs kommun. Ändamål 3 Föreningen har till ändamål att

Läs mer