En Sverıgeberättelse på dıalekt. Rapport om attraktıonskraft och platsmarknadsförıng på lokal och regıonal nıvå.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "En Sverıgeberättelse på dıalekt. Rapport om attraktıonskraft och platsmarknadsförıng på lokal och regıonal nıvå."

Transkript

1 En Sverıgeberättelse på dıalekt. Rapport om attraktıonskraft och platsmarknadsförıng på lokal och regıonal nıvå.

2 1 (14) Sammanfattning: behoven och möjligheterna är gemensamma Ett av Svenska institutets (SI) uppdrag är att lägga grunden för långsiktiga relationer mellan Sverige och andra länder i syfte att öka omvärldens förtroende för Sverige. På så sätt underlättar vi för företag, universitet, kulturinstitutioner, kommuner och andra som är beroende av Sveriges attraktionskraft. En Sverigeberättelse på dialekt har tagits fram för att öka kunskapen avseende vilka behov och förutsättningar svenska kommuner och regioner har inom attraktionskraft och platsmarknadsföring. Detta är av vikt för SI:s fortsatta arbete med frågorna och kan samtidigt ytterligare utveckla samarbeten i gemensamma frågor, vilket vi tror kan ge ökat genomslag för Sverige internationellt. Genom djupintervjuer med ca 80 respondenter har vi belyst tre frågeställningar: - Vilka är de viktigaste behoven av internationalisering som du ser på lokal eller regional nivå? - Hur arbetar ni med profilområdena innovation, kreativitet, hållbarhet och samhälle, som lyfts fram i den nationella strategin för Sverigebilden? - Vilka särskilda styrkor ser du i ditt lokalsamhälle eller region som du vill lyfta fram för utländska målgrupper? Rapporten tydliggör att begreppen innovation, kreativitet och talang är centrala för samtliga respondenter, men att de tolkas olika beroende på respondenternas förkunskaper och uppdrag. Trots dessa skillnader i begreppsapparat, finns en gemensam problemformulering, där det största behovet är att attrahera någon form av talanger i form av studenter och arbetskraft, samt investeringar. Våra resultat styrker också något som många aktörer lyft tidigare, det vill säga att det finns brister i Sveriges förutsättningar för internationell attraktionskraft. Initiativ har tagits för att åtgärda flera av de tydligaste utmaningarna, men fortfarande kvarstår centrala hinder för attraktionskraft. Våra resultat visar också på gemensamma styrkor, framförallt med koppling till innovation, kreativitet och livskvalitet i dess bredaste definitioner. Vi drar slutsatsen att behoven och styrkorna trots varierande terminologi - är gemensamma i så hög grad att det skulle kunna gå att få ökat genomslag för Sveriges internationella attraktionskraft genom att samverka mer mellan lokal, regional och nationell nivå.

3 2 (14) Innehållsförteckning: Sammanfattning: behoven och möjligheterna är gemensamma... 1 Innehållsförteckning:... 2 Bakgrund: varför har SI tagit fram En Sverigeberättelse på dialekt?... 3 Förklaring av Sverigebildsstrategin... 4 Metod och begränsningar... 4 Tre centrala begrepp: talang, innovation och kreativitet... 6 Talang... 6 Innovation... 7 Kreativitet... 7 Gemensamma behov: attraktion av talang och investeringar... 8 Det finns konkreta hinder för attraktionskraft... 8 Tydligare prioriteringar efterfrågas... 8 Det finns behov av mer samordning... 9 Gemensamma styrkor: innovation, kreativitet och livskvalitet Innovation och kreativitet ses som starka områden Hållbarhet och samhällsfrågor är grundförutsättningar Att lyfta fram livskvalitet ses som både en styrka och en fallgrop Öppet och välkomnande men konkreta hinder för integration kvarstår Slutsatser och medskick... 12

4 3 (14) Bakgrund: varför har SI tagit fram En Sverigeberättelse på dialekt? Ett av SI:s uppdrag är att lägga grunden för långsiktiga relationer mellan Sverige och andra länder genom att på olika sätt visa på svenska erfarenheter och styrkor. På så sätt skapas ett förtroende som bland annat underlättar för företag, universitet, kulturinstitutioner, kommuner och andra som är beroende av Sveriges attraktionskraft. SI samverkar sedan flera år med departement och statliga organisationer inom Nämnden för Sverigefrämjande i Utlandet (NSU). Nämnden ska genom samverkan säkerställa en enhetlig kommunikation inom besöksnäringarna, handelsfrämjandet och den grundläggande Sverigekommunikationen utifrån en gemensam strategi för Sverigebilden. Gemensamma metoder för uppföljning och utvärdering håller på att utvecklas. Ett nära samarbete kring analys av hur målgrupper utomlands ser på Sverige pågår inom gruppen 1. Genom NSU finns ett nära samarbete på nationell nivå. Men trots detta finnas det risk att viktiga perspektiv går förlorade. Ett sådant exempel är kopplingen till lokala och regionala initiativ. Privata och offentliga aktörer på lokal och regional nivå genomför idag en mängd strategier och kommunikationsinsatser inom den egna platsmarknadsföringen. De bygger ofta på god detaljkunskap om lokala behov och specifik lokal potentialen. Ofta sker initiativen i god samverkan med nationella aktörer inom främjandet. Vår mening är inte att de initiativen inte behövs, eller ska minska. Däremot tror vi att det skulle kunna gå att få ökat genomslag genom att samverka ännu mer både horisontellt och vertikalt mellan lokala, regionala och nationella parter. För att uppnå detta behövs en gemensam syn på potential och utmaningar. En Sverigeberättelse på dialekt har tagits fram som arbetsmaterial för SI:s egna vidare arbete i frågorna, och som diskussionsunderlag för ett samtal mellan nationella, regionala och lokala parter i syfte att identifiera sådana gemensamma frågor och möjligheter. Slutligen: denna rapport lyfter fram upplevelser och bedömningar hos respondenterna. De faktiska behoven och styrkorna, som de analyserats av andra aktörer, bör självklart tas med i ett vidare arbete. 1 För mer information om arbetet inom NSU, Sverigebildsanalys och Sverigebildsstrategi besök

5 4 (14) Förklaring av Sverigebildsstrategin I Sverigebildsstrategin som tagits fram inom ramen för NSU formuleras en vision för nationsvarumärket Sverige: I en värld med stora utmaningar fungerar Sveriges fria och öppna samhälle som ett drivhus för innovation och samskapande. Sverigebildsstrategin innehåller även fyra profilområden vad som är unikt med Sverige och Sverigebilden och det värde och den nytta som Sverige kan erbjuda. De fyra profilområdena är innovation, kreativitet, samhälle och hållbarhet. Det är områden där Sverige är starkt, vilket bekräftas av många internationella undersökningar. Det är dessa områden vi frågat respondenterna hur de förhåller sig till. Metod och begränsningar Intervjuerna i En Sverigeberättelse på dialekt har genomförts mellan april-juni Undersökningen består av djupintervjuer med ca 80 respondenter Skåne, Västra Götaland, Kronoberg, Kalmar, Gotland, Östergötland, Stockholm-Mälardalsregionen och Västerbotten. Kompletterande samtal har även förts i Dalarna. Intervjupersonerna har valts utifrån sin professionella kapacitet och erfarenhet. De representerar i många fall organisationer med särskild relevans för SI, men det finns även respondenter som valts utifrån personliga meriter i form av god lokalkännedom eller specifik kunskap inom något av profilområdena i Sverigebildsstrategin. För att få ett resultat som i så stor utsträckning som möjligt tar med både styrkor och svagheter i respektive geografisk region, har respondenterna uppmuntrats att svara både utifrån personliga uppfattningar och utifrån prioriteringarna hos respektive organisation. För att säkerställa svarens kvalitet har intervjupersonerna garanterats anonymitet i sammanställning och analys. Detta gör att urvalet av citat i denna rapport har redigerats för att behålla kärnbudskapet men inte göra respektive respondent lätt identifierbar. Att intervjupersonerna uppmuntrats till personliga reflektioner ökar självklart graden av subjektivitet i svaren, vilket gör att svaren i lägre grad blir officiella uttalanden från respektive region och kommun. Vi bedömer dock att vinsterna överväger denna nackdel, eftersom vi på så sätt skapat utrymme för respondenterna att föra även kritiska resonemang. Intervjuerna har tagit formen av informella samtal, med frågor inom tre tematiska områden:

6 5 (14) Lokala behov: vilka är de viktigaste internationaliseringsfrågorna och hur förhåller man sig till dem, samt var ser man att den nationella nivån kan tillföra ett mervärde Lokal identitet och Sverigebilden: vad är reaktionerna på profilområdena innovation, kreativitet, hållbarhet och samhälle i Sverigebildsstrategin och hur manifesteras de lokalt Lokala förutsättningar: vad är unikt att lyfta fram kring den plats man representerar För att få en god helhetssyn, har vi inte begränsat oss till att fråga om de sakområden där SI har ett uppdrag, utan ställt frågor med bäring på alla typer av internationella relationer på kommunal och regional nivå: handels- och investeringsfrämjande, besöksnäring, och talangattraktion. Detta gör att vissa svar berör andra myndigheter och organisationer i högre grad än SI. Samtidigt är en god kännedom om de sammantagna förutsättningarna för attraktionskraft en förutsättning för SI:s breda uppdrag. SI har sedan tidigare ett väletablerat samarbete med högskolor och universitet runt om i Sverige. Vi har därför valt att inte fokusera på representanter för högskolevärden i denna undersökning. Intervjuerna har sammanställts till en rapport per geografisk region och sedan aggregerats. Följande rapport presenterar en analys av totalresultaten, inte nedbrutet per geografisk region. Intervjusvaren har behandlats och analyserats av SI:s medarbetare. Vi vill därför framhålla att de slutsatser som presenteras i denna rapport är SI:s tolkningar och därför inte ska tas som uttryck för en officiell linje från de intervjuade personerna eller de organisatiläggningoner de representerar. Arbetet med rapporten En Sverigeberättelse på dialekt har utförts av Agnes Gudmundson Lidbeck (red), Ninni Luthin-Kärling och Victoria Jacobsson på SI.

7 6 (14) Tre centrala begrepp: talang, innovation och kreativitet Behoven och förutsättningarna i regioner och lokalsamhällen varierar kraftigt, framförallt beroende på demografi och näringslivets struktur. Trots detta lyfter respondenterna fram snarlika mål och vägar framåt. Förenklat kan det uttryckas som en önskan att behålla eller utöka sin befolkning och för att nå detta strävar man efter ett dynamiskt näringsliv som kan skapa sysselsättning för människor med skilda kompetenser. I stort sett samtliga respondenter verkar anse att talangattraktion, innovation och kreativitet är nycklar för framtida utveckling. Detta gäller både urbana regioner och landsbygd, både regioner med kulturella och kreativa näringar och de med traditionell basindustri. Vid första anblick kan det verka märkligt att samsynen är så stor givet variationerna mellan regionerna. När vi sett närmare på svaren har det också blivit tydligt att det som först kan verka som en hög grad av enighet, i själva verket rymmer många olika tolkningar av allmänt förekommande begrepp. Bakom orden talang, innovation och kreativitet ser vi flera skilda verkligheter. I följande stycken försöker vi därför klargöra en definition som tar till vara på den minsta gemensamma nämnaren i svaren och redogöra för hur vi på SI använder begreppen framåt i denna rapport. Talang Talang har olika betydelse för respondenterna utifrån deras uppdrag. Vissa menar studenter och forskare, andra arbetskraft, andra grupper med vissa typer av intressen eller färdigheter exempelvis kreativa personer. Det användes både för personer som redan finns i Sverige och utländska målgrupper. Vissa respondenter önskar attrahera personer med specifik kompetens för att säkra att ett särskilt företag stannar på orten eller för att kunna upprätthålla offentlig service. Andra ser begreppet ur ett mer visionärt perspektiv, med målet att skapa exempelvis dynamiska miljöer för entreprenörer. Dessa respondenter uttrycker behov av att attrahera personer med en viss typ av värderingar och intressen, snarare än specifika kompetenser. Nedan använder vi talang i sin absolut vidaste betydelse, det vill säga: individer eller grupper av individer som har eller kan utveckla de kompetenser och/eller värderingar som behövs för att säkra en positiv utveckling i enlighet med den lokala eller regionala visionen.

8 7 (14) Vi begränsar oss alltså inte till den vanliga definitionen av talang som personer med en viss grad av högre utbildning, då detta kan förbise relevanta grupper inom till exempel det kreativa området. Innovation Innovation är ett område som är relevant för majoriteten av respondenterna. Det är samtidigt den term som flest har svårt att förhålla sig till. Respondenternas invändningar faller ut i två huvudsakliga grupper. För det första finns de som anser att det gått inflation i begreppet innovation, som anser att ordet är för slitet eller för diffust. För det andra finns det en stor grupp respondenter som tycker att innovation är en för snäv term, som inte täcker in helheten i det system eller den utveckling man vill beskriva. De vill poängtera att innovation utanför den strikt tekniska sfären, eller utanför de etablerade innovationssystemen. I båda fallen leder det till att respondenterna istället talar om företagsamhet, nytänkande, social innovation, entreprenörskap eller uppfinnaranda, eller ger mer sammansatta beskrivningar. Trots detta gör vi tolkningen att olikheterna i första hand är en semantisk fråga. Nytänkande och problemlösning är trots begreppsförvirringen något som huvuddelen av respondenterna identifierar som både positivt och nödvändigt. Det anses vara en förutsättning för att behålla konkurrenskraften i näringslivet och för utveckling av samhället i övrigt. Därför använder vi fortsatt begreppet innovation i betydelsen Förlopp genom vilket nya idéer, beteenden och tillvägagångssätt vinner insteg i ett samhälle och sedan sprids där. 2 Helt enkelt: ett lösningsfokuserat angreppssätt på tekniska-, sociala-, hållbarhetsmässiga- och andra utmaningar. Kreativitet Begreppet kreativitet har även det många innebörder för respondenterna. Det används för att beskriva ett spektrum som löper från entreprenörskap och företagsamhet, via specifika kulturella och kreativa näringar, till konst och kulturarv. Samtliga respondenter lyfter fram kreativitet som något attraktivt och hittar sätt att vinkla sina lokala och regionala berättelser för att kunna placera den egna miljön någonstans på detta kreativa spektrum. 2 Nationalencyklopedins definition

9 8 (14) Vi väljer även här att använda termen i sin bredaste betydelse och innefatta alla typer av skapande och uttryck, både i koppling till näringslivs- och kulturfrågor. Slutligen kan vi konstatera att begreppen innovation och kreativitet genom sina många tolkningar ligger nära varandra för många respondenter och att det är svårt att tala om dem oberoende av varandra. Gemensamma behov: attraktion av talang och investeringar Som vi konstaterat är de lokala förutsättningarna väldigt olika. Ändå talar respondenterna återkommande om samma två problemområden. Demografi är det ena. Arbetsmarknad det andra. Kortfattat står man inför olika grader av något eller bägge av nedanstående problem: - Ett starkt lokalt näringsliv men svårighet att attrahera rätt talanger, vilket skapar oro för möjligheterna att behålla företagen på sikt eller utveckla näringslivet vidare - Ett svagt lokalt näringsliv och därför svårt att attrahera och hålla kvar rätt talanger Konsekvenserna av båda situationerna sträcker sig självfallet långt utanför näringslivets ramar och kan leda till en negativ spiral där både livskvalitet på orten, och möjligheterna till offentlig service, försämras. Lösningen på dessa problem anses ligger dels i att attrahera talanger till de arbetstillfällen som redan finns i närområdet, dels skapa nya arbetstillfällen genom exempelvis investeringar och besöksnäring. Övrig internationell kommunikation ses som medel att nå dessa resultat. Det finns konkreta hinder för attraktionskraft I frågan om attraktionskraft för talanger och investeringar finns en mängd konkreta problem som spelar in men som inte rör platsmarknadsföring gentemot utländska målgrupper, utan de faktiska förutsättningarna på plats. Några exempel är sysselsättning för medföljande, fysisk tillgänglighet i form av infrastruktur, i viss mån skattesituation och lönebildning, samt bostadsfrågan. Många lyfter även fram integrationsfrågor som ett hinder för platsens attraktionskraft. Tydligare prioriteringar efterfrågas Det finns också utmaningar inom själva kommunikationen av Sverige som investerings- och talangdestination internationellt. Framförallt efterfrågas tydligare prioriteringar och samordning samt ökad synlighet för lokala och regionala aktörer inom ramen för nationellt främjande. Medan man är i huvudsak nöjd med samverkan med nationella aktörer ser man samtidigt utrymme för ännu mer samarbete och samordning.

10 9 (14) Då talangperspektivet upplevs som så centralt för en majoritet av respondenterna, önskar man tydligare spetssatsningar på denna målgrupp i syfte att förändra deras bild av Sverige som karriär- och studieland. Utan att ha helt färdiga idéer om alternativa arenor, menar många att riktade satsningar på student- och arbetskraftsinvandring skulle välkomnas. Här spelar självklart de ovan diskuterade skillnaderna i förståelsen av begreppet talang en stor roll. Vissa respondenter har en mycket tydlig bild av en eller några yrkeskompetenser som behöver attraheras för att upprätthålla förutsättningar för service eller specifika företag. De vet därför exakt vilka arenor de behöver synas på för att locka dessa och har ofta en tydlig bild av vilken typ av specifik information som behövs för att attrahera dem. Andra respondenter hoppas attrahera en typ av entreprenör/kreatör/innovatör. De lägger generellt större vikt vid en grundberättelse om Sverige som en attraktiv plats för personer med dessa karaktärsdrag eller värderingar. Inom besöksnäringen upplever man att den nationella nivån fungerar väl och att det nödvändiga utvecklingsarbetet framförallt ligger lokalt och då handlar om att öka kvaliteten. Däremot önskar man ytterligare nationella satsningar på att attrahera t.ex. konvent och internationella konferenser. De ses som intressanta inte bara för deras kortsiktiga effekter på ekonomin utan främst för att de kan ge ökad synlighet för potentiella talanger. Här vill vi dock poängtera att forskning kring mötesindustrin pekar på att det kan finnas en överskattning av de positiva konsekvenserna för attraktionskraften på lång sikt. Det finns behov av mer samordning Respondenterna upplever sig överlag ha relativt goda möjligheter att hantera investeringsförfrågningar när de väl kommit till region eller kommun, men ser en utmaning i att man inte har tillräckligt med muskler för att identifiera och bearbeta potentiella investerare och etableringar. Som en respondent uttryckte det: Vi är en liten stad och har inte råd med dålig service är någon på kommunen otrevlig så träffar man den på Hemköp på kvällen. Det där smittar av sig, och det går fort att få svar hos oss. Kom de väl hit skulle jag bara fråga när de vill ha bygglov, går imorgon bra? Många relaterar till exempel på lyckat investeringsfrämjande främst till etaberingen av Facebook i Luleå och uttrycker önskan om liknande storskaliga satsningar i sin egen region eller kommun, gärna i brett samarbete.

11 10 (14) Ett intressant resultat är att regionerna och kommunera genomgående har en helhetssyn på investeringsfrämjandet och den internationella bearbetningen. Inga svar lyfter fram en konkurrens mellan orter. Istället är den dominerande inställningen att något som är bra för en del av Sverige också är bra för en annan även om man självklart skulle bli allra gladast över en investering i den egna kommunen/regionen. Detta helhetsperspektiv sträcker sig även utanför Sveriges gränser, särskilt i regioner som ligger nära gränsen mot Norge, Finland eller Danmark. Många upplever en viss nordisk eller skandinavisk tillhörighet som gör att samarbeten med parter över gränserna till och med kan framstå som mer relevanta än samarbeten med nationella aktörer med säte i huvudstaden. Samtidigt lyfter många förbättrad infrastruktur som en mycket viktig aspekt för att kunna säkerställa ett flöde av arbetskraft och arbetstillfällen mellan olika orter lokalt, regionalt och nationellt. Vad gäller tillgängligheten för utländska målgrupper lyfter flera respondenter fram vikten av internationellt flyg. Gemensamma styrkor: innovation, kreativitet och livskvalitet Kortfattat pekar våra resultat på att man vill förmedla att Sverige är en plats där man kan kombinera livskvalitet med en stimulerande karriär i framkant av respektive bransch. Innovation och kreativitet ses som starka områden Sverigebildsstrategin lyfter fram profilområdena innovation, kreativitet, samhälle och hållbarhet. Sammantaget landar alla dessa profilområden väl i jämförelse med de berättelser som man vill lyfta fram på regional och lokal nivå. De starkaste av dessa men också de mest komplexa ligger i gränslandet mellan innovation och kreativitet. Merparten av de tillfrågade intervjupersonerna har fört resonemang kring ett starkt lokalt erbjudande i dessa frågor men vi påminner om att få väljer just ordet innovation. För att bättre spegla den unika lokala profilen väljer man ord som företagsamhet, eller uppfinningsanda. Digitalisering, bredbandspenetration och liknande begrepp upplevs som starkt bidragande orsaker till attraktionskraft både för människor och för investeringar. Detta är också en fråga som många respondenter uppger att man arbetar intensivt med. I fråga om digitalisering ser man att det kan fungera på två sätt i den lokala berättelsen. Dels är det en fördel att lyfta fram i direkt marknadsföring av regionen/lokalsamhället. Men det har också skapat en stor rad intressanta initiativ

12 11 (14) och projekt som man vill berätta om, exempelvis hur det kan skapa möjligheter till samhällsservice även i glesbefolkade bygder. Hållbarhet och samhällsfrågor är grundförutsättningar Få respondenter har visat en särskild entusiasm för begreppen Hållbarhet och Samhälle inom profilområdena. Det har lett till att vi i vissa fall ställt direkta följdfrågor kring hur man ser på de frågorna. Svaren har då genomgående fallit inom två kategorier: - I det första fallet anser man att dessa är grundförutsättningar för all annan utveckling och alltså inget man särskilt väljer att lyfta fram - I det andra fallet anser man att de frågorna ligger på en så övergripande/abstrakt nivå att de är svåra att relatera till satsningar på specifikt regional/lokal nivå I fråga om hållbarhet har det även funnits fall av skepsis då man upplever att berättelsen om det hållbara Sverige och framförallt hållbar innovation/clean Tech inte klarar att leverera i enlighet med de förväntningar som skapas av att aktivt lyfta fram området i internationell marknadsföring. Helt enkelt att svenska små och medelstora företag på området har svårt att ta emot eventuellt ökande efterfrågan på området. Till skillnad från hållbarhet är miljö ett område som många återkommer till i frågorna om platsens lokala förutsättningar i form av livskvalitet, se vidare nedan. Att lyfta fram livskvalitet ses som både en styrka och en fallgrop Sammantaget visar samtliga respondenter stor stolthet över den livskvalitet som regionen eller lokalsamhället erbjuder. Många berättar att livskvalitet är en avgörande anledning till att de själva valt att leva på respektive ort. Samtidigt uttrycker man oro över att ett alltför för stort fokus på just de mjuka värdena i livskvalitet skapar fel bild i relation till de talanger man behöver attrahera. SI:s intervjupersoner är till stor del varit högkvalificerade, konkurrensmässiga personer som av olika skäl valt att leva och verka på mindre orter. Flera av dem uttryckte dock ett bekymmer för att det faktum att man väljer att arbeta på en mindre ort kan göra att man uppfattas som mindre kompetent. Som en intervjuperson uttryckte det: Jag flyttade hem från Kina för att jag kunde få ett mer spännande jobb här, där jag dessutom hinner hämta på dagis. Inte bara för att få hämta på dagis. Hen gav uttryck för ett behov av att lyfta möjligheterna att utvecklas professionellt i lika hög grad som de mjuka värdena som förknippas med livskvaltiet.

13 12 (14) En annan respondent förtydligade den motsättning man upplever ännu tydligare. Hen representerar en ort med mycket hög livskvalitet, som tidigare konsekvent lyfts fram i profileringen av orten. Nackdelen med detta är att man framförallt attraherat en äldre befolkning, som visserligen har god ekonomi, men som inte upplevs bidra till den kreativa, innovativa miljö man behöver skapa för att fortsätta den lokala utvecklingen. Hen exemplifierar Vi kan inte bara visa bilder på silverblonda par i badrock. Kanske ska vi inte visa en enda sådan bild, trots att vi har en underbar strand. Något som genomgående lyfts fram är enkelheten i vardagen, det vill säga sådant som korta avstånd, tillgång till natur på nära håll, och hanterbarheten i det lilla samhället. Många respondenter sätter detta i relation till digitalisering och tillgänglighet, t.ex. att man kan få både landsbygdens/den lilla ortens fördelar och genom digital kommunikation även ta del av ett rikt kulturutbud. Ekonomi är en annan aspekt som många väljer att lyfta fram: exemplifierat med sådant som boende, konsumtion och framförallt tid. Att ha tid att leva ett gott liv utan att dra ned på levnadsstandard, är något som många av respondenterna tror skulle kunna attrahera även utländska målgrupper. Vissa respondenter har specifikt lyft svensk jämställdhet, då framförallt kvinnors möjligheter att arbeta och samtidigt ha familj, som något som de tror kan attrahera talanger. Öppet och välkomnande men konkreta hinder för integration kvarstår Ett stort antal respondenter lyfter fram en lokal öppenhet för nya människor som en tillgång. Skälen till öppenheten varierar: vi har 365 ideella föreningar, så det är lätt att träffa folk säger en respondent, medan andra säger vi har en tradition av att vara öppna mot det nya eftersom vi är få behöver vi alla hjälpas åt. I samtal om öppenhet och välkomnande är det återigen många respondenter som konstaterar att attityderna är välkomnande men att det finns konkreta hinder - som exempelvis arbetstillfällen för medföljande och boende som överväger fördelarna med ett samhälle som är öppet. Slutsatser och medskick Sammantaget är bilden att attraktionskraft för investeringar och talanger är de mest centrala frågorna för regioner och kommuner gentemot utländska målgrupper och det område där man framförallt ser ett stort behov av ökad kraftsamling på nationell nivå. Det finns uppenbara kopplingar mellan att attrahera de fyra subgrupperna inom talang: studenter, forskare, traditionell arbetskraft och fria kreatörer, och ett antal

14 13 (14) hinder som inte faller tydligt inom det ena eller andra åtgärdsområdet. Därför lyfter flera respondenter behovet av en samverkan i en kvadrupel helix av offentlig sektor, högskolevärld, den privata sektorn och sociala entreprenörer. Berättelsen om Sverige som innovativt och kreativit skapar störst engagemang. Samtidigt är det där vi gör analysen att risken för otydlighet och/eller ineffektivt resursanvändande blir störst på grund av att många aktörer agerar parallellt med till viss del olika berättelser och budskap mot samma målgrupp. Balansgången mellan att lyfta fram en hög livskvalitet och ett intressant näringsliv med karriärmöjligheter är något som många respondenter reflekterat kring och där det kan finnas potentiella målkonflikter och kommunikationsutmaningar. Inom området livskvalitet ryms dock en stor potential om vi ser det i konkreta termer. Ren luft, möjligheten att kombinera förvärvsarbete och familj, sjukförsäkring och dylikt kan vara mycket attraktivt för många utländska målgrupper. Önskemålen kring en förstärkt attraktionskraft är många, och flera av dem ligger utanför ramen för Sverigeberättelsen utomlands. Det rör istället de faktiska förutsättningarna på plats: möjligheten för medföljande att få jobb och komma in i ett socialt sammanhang, ekonomiska och praktiska villkor, boende och infrastruktur. Att åtgärda dessa hinder är en förutsättning för att verkligen lyckas med satsningar på attraktionskraft., vilket även tidigare lyfts av många aktörer och kvarstår som relevant. Vi instämmer i tidigare bedömningar att detta är frågor där aktörerna skulle vinna på ökad samordning. Utifrån SI:s uppdrag och verksamhet är kommunikation kring talangattraktion, innovation och kreativitet potentiella områden för att undersöka möjligheterna till mer gemensamma aktiviteter mellan det nationella, regionala och lokala planet. Vi vill skapa former för samverkan och prioritering inom talangattraktion SI och övriga nationella aktörer med uppdrag relaterade till attraktionskraft bör tillsammans med regioner och kommuner vidareutveckla den kommunikationen om Sverige som bra land att bo och verka i. I detta bör ingå: - Fördjupat analysarbete av Sveriges konkurrensfördelar gentemot målgruppen talang - Former för samfinansiering av nya verktyg för marknadsföring av Sverige som studie- och arbetsdestination, exempelvis stipendier, gemensamma nätverk för alumner, samt eventuellt satsningar inom mötesindustrin Vi vill skapa en gemensam berättelse om det innovativa och kreativa Sverige

15 14 (14) SI och övriga nationella aktörer med uppdrag relaterade till attraktionskraft bör tillsammans med regioner och kommuner fortsätta och ytterligare systematisera det pågående arbetet med en sammanhållande berättelse om det innovativa och kreativa Sverige, som både visar på gemensamma styrkor och lyfter mångfalden av dynamiska miljöer. Arbetet bör resultera i: - Gemensam kunskap om Sveriges konkurrensfördelar inom innovation och kreativitet hos företrädare på lokal, regional och nationell nivå - Förfinade verktyg för att stödja regioner och lokala aktörer i att berätta om det innovativa och kreativa Sverige - Tydligare synlighet för regioner och lokalsamhällen i den övergripande kommunikationen av det innovativa och kreativa Sverige Vi vill peka på brister i grundförutsättningarna för att attrahera talanger En intensifierad kommunikation om Sverige som en bra plats att bo, studera och arbeta på ställer konkreta krav på att kunna ta emot en ökad efterfrågan. I slutändan är det de faktiska möjligheterna och villkoren som kommer att avgöra om man kommer hit eller inte, när tanken väl har väckts. Därför måste man på lokal, regional och nationell nivå adressera de konkreta hinder som kan finnas för Sveriges attraktionskraft. Frågor om hinder för attraktionskraft har tidigare lyfts, och en mängd initiativ har tagits för förbättringar. Dock kvarstår utmaningar. Genom att aktörer med uppdrag i relation till Sveriges attraktionskraft gemensamt och strukturerat lyfter dessa frågeställningar på nytt, kan vi skapa utrymme för förändringar. SI vill därför: - Utöka arbetet med att studera Sveriges fördelar och nackdelar gentemot målgruppen talanger - Skapa en bred koalition av nationella aktörer för att lyfta de konkreta hindren för attraktionskraft till nationell nivå SI kommer under hösten 2014 arbeta vidare med frågorna ovan i syfte att ytterligare vidareutveckla kommunikationen om Sverige gentemot internationella målgrupper.

StrAtegi FÖr Arbetet med Sverigebilden i utlandet

StrAtegi FÖr Arbetet med Sverigebilden i utlandet StrAtegi FÖr Arbetet med Sverigebilden i utlandet Strategi för arbetet med Sverigebilden i utlandet Arbetet med Sverigebilden i utlandet Sverige är ett land med gott rykte, men världen förändras i snabb

Läs mer

version Vision 2030 och strategi

version Vision 2030 och strategi version 2012-01-25 Vision 2030 och strategi Två städer - en vision För att stärka utvecklingen i MalmöLund som gemensam storstadsregion fördjupas samarbetet mellan Malmö stad och Lunds kommun. Under år

Läs mer

ÖSTGÖTAREGIONEN 2020. Regionalt Utvecklingsprogram för Östergötland. Kort information om

ÖSTGÖTAREGIONEN 2020. Regionalt Utvecklingsprogram för Östergötland. Kort information om ÖSTGÖTAREGIONEN 2020 Regionalt Utvecklingsprogram för Östergötland Kort information om 1 Regionförbundet Östsams uppgift är att arbeta för Östgötaregionens utveckling. Regionförbundet har bildats av Östergötlands

Läs mer

Information kring VG2020 och strategisk styrning

Information kring VG2020 och strategisk styrning Information kring VG2020 och strategisk styrning Lars Jerrestrand lars.jerrestrand@borasregionen.se 0723-666561 1 Varför gör vi det vi gör? Invånarna i Västra Götaland ska ha bästa möjliga förutsättningar

Läs mer

Plan för kommunikation vägval utifrån Mittuniversitetets strategi

Plan för kommunikation vägval utifrån Mittuniversitetets strategi för kommunikation vägval utifrån Mittuniversitetets strategi Publicerad: Beslutsfattare: Anders Fällström, rektor Handläggare: Kicki Strandh, kommunikationschef Beslutsdatum: Giltighetstid: 2019-2023 Sammanfattning:

Läs mer

Antagen av KF , 145. Vision 2030

Antagen av KF , 145. Vision 2030 Vision 2030 Västerviks kommun Livskvalitet varje dag Vår vision om framtiden är ett samhälle där livskvalitet står i fokus varje dag. Ett samhälle där medborgarna, gamla som unga, känner glädje, tillhörighet

Läs mer

Näringslivsprogram

Näringslivsprogram Sid 1 (6) Näringslivsprogram 2018 2020 Med Gävle menas Gävle Kommun Näringslivsprogrammet baseras på att Gävle Kommun i grunden tror på den enskilde entreprenörens förmåga och näringslivets kraft att främja

Läs mer

Näringslivsstrategi i Nyköping 2014-2017. Framtagen av näringslivet i samverkan med Nyköpings kommun

Näringslivsstrategi i Nyköping 2014-2017. Framtagen av näringslivet i samverkan med Nyköpings kommun Näringslivsstrategi i Nyköping 2014-2017 Framtagen av näringslivet i samverkan med Nyköpings kommun Antagen av kommunstyrelsen 24 mars 2014 2/5 Innehållsförteckning Målbild 2017... 3 Kvantitativa övergripande

Läs mer

Version Gruppens uppdrag var att för området Tillväxt och Innovation

Version Gruppens uppdrag var att för området Tillväxt och Innovation ÖSTERGÖTLAND EN VÄRDESKAPANDE REGION 1. Uppdraget Gruppens uppdrag var att för området Tillväxt och Innovation 2. Arbetet 1. Inventera nuläget (vad är gjort hittills och varför, gällande strategier och

Läs mer

KULTUR STRATEGI FÖR YSTADS KOMMUN

KULTUR STRATEGI FÖR YSTADS KOMMUN KULTUR STRATEGI FÖR YSTADS KOMMUN YSTADS KOMMUNS VISION Ystad är porten till framtiden och omvärlden. Här finns en god miljö för kreativa idéer. Företagen verkar såväl lokalt som globalt. Mångfald av fritid

Läs mer

3. Gävle kommun skapar de bästa förutsättningarna för företagande i jämförelse med andra kommuner i Stockholmsregionen

3. Gävle kommun skapar de bästa förutsättningarna för företagande i jämförelse med andra kommuner i Stockholmsregionen Sid 1 (5) Tjänsteskrivelse 2016-09-07 Näringslivsprogram Näringslivsprogrammet utgår från det kommunövergripande målet Gävle kommun bidrar till att skapa goda förutsättningar för företagande och arbetstillfällen.

Läs mer

Näringslivsprogram Tillsammans mot nya jobb

Näringslivsprogram Tillsammans mot nya jobb Näringslivsprogram 2017 Tillsammans mot 70 000 nya jobb Näringslivsprogram 2017 Inledning Näringslivsprogrammet beskriver Uppsala kommuns långsiktiga näringslivsarbete och är ett kommunövergripande styrdokument.

Läs mer

Må alla samlas. Vi hoppas att den ger dig en stunds inspirerande läsning.

Må alla samlas. Vi hoppas att den ger dig en stunds inspirerande läsning. Utveckling för Skellefteå 2012 2014 Må alla samlas. Det här är det första steget i en lokal utvecklingsstrategi för allas vårt Skellefteå. Därför vill vi att så många som möjligt i Skellefteå ska läsa

Läs mer

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH 1 Från Arjeplog till Malmö Bildades 2009 Finns på 9 orter Drygt 370 medarbetare Vi arbetar för att stärka företagens konkurrenskraft Bättre förutsättningar för företagande Attraktiva regionala miljöer

Läs mer

Uppföljning och utvärdering av det regionala tillväxtarbetet

Uppföljning och utvärdering av det regionala tillväxtarbetet Uppföljning och utvärdering av det regionala tillväxtarbetet RegLab Foresta, 29 sept 2010 Christina Johannesson, Kontigo AB Begrepp Vad och hur Konstatera och agera Summativ och formativ Input och output

Läs mer

Plattform för Strategi 2020

Plattform för Strategi 2020 HIG-STYR 2016/146 Högskolan i Gävle Plattform för Strategi 2020 VERKSAMHETSIDÉ Högskolan i Gävle sätter människan i centrum och utvecklar kunskapen om en hållbar livsmiljö VISION Högskolan i Gävle har

Läs mer

Politisk inriktning för Region Gävleborg

Politisk inriktning för Region Gävleborg Diarienr: RS 2016/293 Datum: 2016-04-27 Politisk inriktning för Region Gävleborg 2016-2019 Beslutad i regionfullmäktige Region Gävleborg 2016-04-27 diarienummer RS 2016/293 Politisk inriktning 2016-2019

Läs mer

Internationalisering. Globaliseringen. 26 Program E: Ledande nordlig region

Internationalisering. Globaliseringen. 26 Program E: Ledande nordlig region Internationalisering Globaliseringen Ökat informationsutbyte och minskade hinder för migration, investeringar och handel har påverkat den ekonomiska utvecklingen i världen. Globaliseringen har dessutom

Läs mer

28 DestinationHalland beslut om medfinansiering av EU-projekt RS150304

28 DestinationHalland beslut om medfinansiering av EU-projekt RS150304 Ärende 28 RS 2015-09-23 28 DestinationHalland2020 - beslut om medfinansiering av EU-projekt RS150304 Ärende Projektet syfte är att skapa en attraktiv och innovativ samverkansarena för utveckling av den

Läs mer

Projektet Varumärket Grästorp. Grästorps kommun

Projektet Varumärket Grästorp. Grästorps kommun Projektet Varumärket Grästorp Målet är att öka profileringen av Grästorp. Det första steget är att ta fram Grästorps varumärke. Den första etappen efter projektstart är en nulägesanalys Den andra etappen

Läs mer

Företagens villkor och verklighet 2014

Företagens villkor och verklighet 2014 Företagens villkor och verklighet 2014 Transport & magasinering 1 Kort om undersökningen En av Europas största enkätundersökningar till företag Ger svar på hur företag upplever sin verklighet inom en rad

Läs mer

LIVSKVALITET KARLSTAD 100 000

LIVSKVALITET KARLSTAD 100 000 Antagen av kommunfullmäktige i januari 2008. Bygger vidare på kommunfullmäktiges utvecklingsprogram från 1998. VISION FÖR KARLSTADS KOMMUN Karlstads kommun, 651 84 Karlstad LIVSKVALITET KARLSTAD 100 000

Läs mer

Hagforsstrategin den korta versionen

Hagforsstrategin den korta versionen Tillsammans skapar vi en attraktiv kommun Hagforsstrategin 2017-2027 den korta versionen Vill du ta del av fullversionen av Hagforsstrategin? Den hittar du på hagforsstrategin.se och hagfors.se Mitt liv

Läs mer

Grästorps kommun Kommunförvaltningen Allmän verksamhet

Grästorps kommun Kommunförvaltningen Allmän verksamhet Projektet Varumärket Grästorp Bakgrund s verksamhetsmål för 2013 är att förbättra profileringen av Grästorp. För att skapa förutsättningar för en framgångsrik marknadsföring krävs att alla som finns och

Läs mer

Tillväxtstrategi för Halland Mars och April 2014

Tillväxtstrategi för Halland Mars och April 2014 Tillväxtstrategi för Halland 2014-2020 Mars och April 2014 Det regional uppdraget Region Halland uppdraget att leda det regionala utvecklingsarbetet Skapa en hållbar tillväxt och utveckling i Halland Ta

Läs mer

Postadress Besöksadress Webb Telefon Bankgiro Organisationsnummer

Postadress Besöksadress Webb Telefon Bankgiro Organisationsnummer Humanistiska nämnden Kulturplan för Ånge kommun 2018-2020 Dokumentansvarig: Kulturchef Fastställd av: Kommunfullmäktige Omfattar: Ånge kommunkoncern Fastställd när: 2018-02-26 11 Postadress Besöksadress

Läs mer

Innehåll. Kommunikationspolicy 4 Grundläggande värderingar för anställda i Lunds kommun 8

Innehåll. Kommunikationspolicy 4 Grundläggande värderingar för anställda i Lunds kommun 8 Innehåll Kommunikationspolicy 4 Grundläggande värderingar för anställda i Lunds kommun 8 Varumärkesstrategi 10 Lunds kommun som ett gemensamt varumärke 13 Lund idéernas stad 13 Kommunen som en del av staden

Läs mer

INLEDNING. Stefan Bengtsson Rektor Malmö högskola

INLEDNING. Stefan Bengtsson Rektor Malmö högskola VARUMÄRKESPLATTFORM INLEDNING För att upplevas som en tydlig och relevant aktör behöver Malmö högskola bedriva ett kontinuerligt och målmedvetet varumärkesarbete. Vår verksamhet finansieras till stor del

Läs mer

VISION VÄSTRA GÖTALAND - DET GODA LIVET

VISION VÄSTRA GÖTALAND - DET GODA LIVET - DET GODA LIVET Gemensam inriktning för att stärka Västra Götaland som en attraktiv region. Har tagits fram tillsammans med kommunförbunden och i samarbete med organisationer, högskolor/universitet, statliga

Läs mer

Den goda kommunen med invånare Antagen av kommunfullmäktige

Den goda kommunen med invånare Antagen av kommunfullmäktige Den goda kommunen med 13000 invånare 2027 Antagen av kommunfullmäktige 2015-10-14 137 Den goda kommunen Den goda kommunen är du och jag. Och alla andra förstås. Den goda kommunen är ett uttryck för vår

Läs mer

VARUMÄRKET HÖGSKOLAN I BORÅS. Vilka vi är och vart vi är på väg

VARUMÄRKET HÖGSKOLAN I BORÅS. Vilka vi är och vart vi är på väg VARUMÄRKET HÖGSKOLAN I BORÅS Vilka vi är och vart vi är på väg Inledning INLEDNING Denna skrift beskriver Högskolan i Borås vision, mission och kärnvärden. Syftet är att skapa en ökad samsyn om vad Högskolan

Läs mer

#4av5jobb. Skapas i små företag. FYRBODAL

#4av5jobb. Skapas i små företag. FYRBODAL #4av5jobb Skapas i små företag. FYRBODAL Rapport Juli 2014 Innehållsförteckning Småföretagarna håller krisorterna under armarna........ 3 Jobben kan bli fler om politikerna vill..3 Sverige totalt.....

Läs mer

Länsstyrelsens länsuppdrag

Länsstyrelsens länsuppdrag Uppgradering av RUP Länsstyrelsens länsuppdrag I startblocken mot nästa programperiod Ny strategi med vissa kvantitativa mål blir styrande Dialogmöten Innovation och förnyelse Tillgänglighet Kompetensförsörjning

Läs mer

2013-09-09. Regionalt handlingsprogram för besöksnäring och turism för Örebroregionen 2014-2020.

2013-09-09. Regionalt handlingsprogram för besöksnäring och turism för Örebroregionen 2014-2020. Regionalt handlingsprogram för besöksnäring och turism för Örebroregionen 2014-2020. 1 Inledning Regionförbundets uppdrag är att på olika sätt medverka till att regionen utvecklas så att fler människor

Läs mer

Företagens villkor och verklighet 2014

Företagens villkor och verklighet 2014 Företagens villkor och verklighet 2014 Uthyrning, fastighetsservice 1 Kort om undersökningen En av Europas största enkätundersökningar till företag Ger svar på hur företag upplever sin verklighet inom

Läs mer

#4av5jobb. Skapas i små företag. VÄSTERBOTTEN

#4av5jobb. Skapas i små företag. VÄSTERBOTTEN #4av5jobb Skapas i små företag. VÄSTERBOTTEN Rapport Juli 2014 Innehållsförteckning arna håller krisorterna under armarna........ 3 Jobben kan bli fler om politikerna vill..3 Sverige totalt..... 4 Om undersökningen

Läs mer

Besöksnäringsstrategi

Besöksnäringsstrategi Besöksnäringsstrategi 2019-2030 Tillväxt, Bergs kommun Ketty Engrund 2019-05-31 Strategi för en hållbar besöksnäring i Bergs kommun till år 2030 Inledning Besöksnäringen har fått en allt större ekonomisk

Läs mer

Nyttan och glädjen att dra åt samma håll. Ett inspirationsexempel Leader Folkungaland 9 10 sept 2008

Nyttan och glädjen att dra åt samma håll. Ett inspirationsexempel Leader Folkungaland 9 10 sept 2008 Nyttan och glädjen att dra åt samma håll Ett inspirationsexempel Leader Folkungaland 9 10 sept 2008 Uppdrag: Inspiration från program eller strategi till tydliga nåbara mål som är utvecklande för bygden

Läs mer

Antingen finns projektets partners/deltagare i Leaderområdet eller så finns ett tydligt samarbete mellan projektet och aktörer i Leaderområdet

Antingen finns projektets partners/deltagare i Leaderområdet eller så finns ett tydligt samarbete mellan projektet och aktörer i Leaderområdet BEDÖMNINGSGRUNDER Följande dokument beskriver hur LAG bedömer era projekt utifrån urvalskriterier och poängsättning. Grundvillkor Dessa villkor bedöms lika för alla projekt och alla fonder. Villkor Projektet

Läs mer

Dnr 03/18 HANDLINGSPLAN. Antagen av kommunfullmäktige 2004-06-14, 50

Dnr 03/18 HANDLINGSPLAN. Antagen av kommunfullmäktige 2004-06-14, 50 Dnr 03/18 HANDLINGSPLAN 2004 2007 Antagen av kommunfullmäktige 2004-06-14, 50 INNEHÅLLSFÖRTECKNING INLEDNING... 2 1. Insatsområde: Leva, bo och flytta till... 3 1.1 Boende... 3 1.2 Kommunikationer... 3

Läs mer

Tillsammans har vi mod att skapa livskraft i hela vår kommun.

Tillsammans har vi mod att skapa livskraft i hela vår kommun. Vision 2031 Vad är en vision? Visionen är vår gemensamma önskan om hur det ska vara att leva, arbeta och besöka Kramfors kommun i framtiden. Ett läge som utmanar, inspirerar och ger energi. Med visionen

Läs mer

Tillväxtverkets arbete med regional tillväxt

Tillväxtverkets arbete med regional tillväxt Tillväxtverkets arbete med regional tillväxt Lars Wikström 2016-01-22 Nationell myndighet med regional närvaro - 390 medarbetare - nio orter 1 Värt att fundera på Kommer företag att våga investera på platser

Läs mer

I Mellerud finns cirka 9 000 invånare och 800 företag. Näringslivsplanen är framtagen för att bidra till ett bra företagsklimat i kommunen.

I Mellerud finns cirka 9 000 invånare och 800 företag. Näringslivsplanen är framtagen för att bidra till ett bra företagsklimat i kommunen. 1 Näringslivsplan för Melleruds Kommun 2015-2018 I Mellerud finns cirka 9 000 invånare och 800 företag. Näringslivsplanen är framtagen för att bidra till ett bra företagsklimat i kommunen. Syfte och mål

Läs mer

Stockholms läns landsting Tillväxt- och regionplanenämnden PROTOKOLL 7/2017 2017-12-07 21 TRN 2017-0012 138 Remiss av förslag till kulturstrategi för Stockholmsregionen TRN 2017-0120 Ärendebeskrivning

Läs mer

Tillsammans. Vår väg mot visionen

Tillsammans. Vår väg mot visionen Vision 2031 Vad är en vision? Visionen är vår gemensamma önskan om hur det ska vara att leva, arbeta och besöka Kramfors kommun i framtiden. Ett läge som utmanar, inspirerar och ger energi. Med visionen

Läs mer

Bedömningsgrunder för urvalskriterier och poängbedömning

Bedömningsgrunder för urvalskriterier och poängbedömning Bedömningsgrunder för urvalskriterier och poängbedömning Detta dokument beskriver hur LAG (styrelsen) bedömer projekten vid poängbedömning utifrån urvalskriterierna. Villkor (gäller samtliga projekt) Ja

Läs mer

En stad. 9000 medarbetare. En vision.

En stad. 9000 medarbetare. En vision. guide till År 2035 ska Helsingborg vara den skapande, pulserande, gemensamma, globala och balanserade staden för människor och företag. Helsingborg är staden för dig som vill något. En stad. 9000 medarbetare.

Läs mer

Tillsammans skapar vi det goda livet för invånarna i Skara kommun!

Tillsammans skapar vi det goda livet för invånarna i Skara kommun! Vision 2025 Tillsammans skapar vi det goda livet för invånarna i Skara kommun! Vår uppgift som kommun är att skapa förutsättningar för våra invånare att vara nöjda med att leva och bo i Skara. I Skara

Läs mer

Tillsammans skapar vi det goda livet för invånarna i Skara kommun!

Tillsammans skapar vi det goda livet för invånarna i Skara kommun! Vision 2025 Tillsammans skapar vi det goda livet för invånarna i Skara kommun! Vår uppgift som kommun är att skapa förutsättningar för våra invånare att vara nöjda med att leva och bo i Skara. I Skara

Läs mer

Den internationella bilden av Sverige som land

Den internationella bilden av Sverige som land Den internationella bilden av Sverige som land SÅ STÅR SIG SVERIGE I VÄRLDEN ENLIGT NATION BRANDS INDEX SM Foto: Melker Dahlstrand/imagebank.sweden.se Foto:Johan Willner/imagebank.sweden.se VERSION 1.0

Läs mer

#4av5jobb. Skapas i små företag. ÖREBRO

#4av5jobb. Skapas i små företag. ÖREBRO #4av5jobb Skapas i små företag. ÖREBRO Rapport Juli 2014 Innehållsförteckning arna håller krisorterna under armarna........ 3 Jobben kan bli fler om politikerna vill..3 Sverige totalt..... 4 Om undersökningen

Läs mer

Företagens villkor och verklighet 2014

Företagens villkor och verklighet 2014 Företagens villkor och verklighet 2014 Verksamhet inom Juridik, ekonomi, vetenskap & teknik 1 Kort om undersökningen En av Europas största enkätundersökningar till företag Ger svar på hur företag upplever

Läs mer

Tillväxt och hållbar utveckling i Örebro län

Tillväxt och hållbar utveckling i Örebro län Tillväxt och hållbar utveckling i Örebro län Regional utvecklingsstrategi 2018 2030 Kortversion Örebroregionen Sveriges hjärta En attraktiv och pulserande region för alla Området som idag kallas Örebroregionen

Läs mer

INTERNATIONELLT PROGRAM FÖR UMEÅ KOMMUN

INTERNATIONELLT PROGRAM FÖR UMEÅ KOMMUN INTERNATIONELLT PROGRAM FÖR UMEÅ KOMMUN Dokumentnamn: Internationellt program Dokumentansvarig: Tillväxt/Näringslivsservice Godkänd av: Kommunfullmäktige Version: [1.0] Dokumentdatum: 2018-03-26 KS-2017/00536-15

Läs mer

Hur skapar vi attraktivitet över hela vår geografi? Patrik Wallgren Samhällsplaneringschef

Hur skapar vi attraktivitet över hela vår geografi? Patrik Wallgren Samhällsplaneringschef Hur skapar vi attraktivitet över hela vår geografi? Patrik Wallgren Samhällsplaneringschef Agenda 1. Politisk Arktis plattform 2. Regionernas kamp 3. Vad skapar attraktivitet enligt forskning 4. Infrastrukturens

Läs mer

Örebro universitets vision och strategiska mål

Örebro universitets vision och strategiska mål Örebro universitets vision och strategiska mål 2018 2022 Beslutad av Universitetsstyrelsen 21/12 2017 Det går bra för Örebro universitet. Allt fler söker sig till våra utbildningar. Forskningsverksamheten

Läs mer

Företagens villkor och verklighet 2014

Företagens villkor och verklighet 2014 Företagens villkor och verklighet 2014 Hotell & restaurang 1 Kort om undersökningen En av Europas största enkätundersökningar till företag Ger svar på hur företag upplever sin verklighet inom en rad områden

Läs mer

Tillväxtplanering Regionala utvecklingsprogram. Pernilla Nordström Länsstyrelsen i Stockholms län

Tillväxtplanering Regionala utvecklingsprogram. Pernilla Nordström Länsstyrelsen i Stockholms län Tillväxtplanering Regionala utvecklingsprogram Pernilla Nordström Länsstyrelsen i Stockholms län Länsstyrelsen Länsstyrelsens tillväxtuppdrag Kulturen i tillväxtuppdraget Kultur och fysisk planering Länsstyrelsens

Läs mer

Trollhättan-Vänersborg TillväxtAllians

Trollhättan-Vänersborg TillväxtAllians Tvåstadskommitténs plattform I plattformen från maj 2003 konstateras bland annat följande: Kommunledningarna i / Trollhättan-Vänersborg / är överens om att utveckla samarbetet sinsemellan för att ytterligare

Läs mer

Tillväxtstrategi för Halland

Tillväxtstrategi för Halland Tillväxtstrategi för Halland 2014-2020 Det regional uppdraget Region Halland har uppdraget att leda det regionala utvecklingsarbetet Skapa en hållbar tillväxt och utveckling i Halland Leda och samordna

Läs mer

Medlemsdirektiv till UVP:s styrelse, utgåva 2012-03-23. Medlemsdirektiv. Upplands Väsby Promotion. Utgåva 2012-03-23

Medlemsdirektiv till UVP:s styrelse, utgåva 2012-03-23. Medlemsdirektiv. Upplands Väsby Promotion. Utgåva 2012-03-23 Medlemsdirektiv Upplands Väsby Promotion Utgåva 2012-03-23 Detta är ett Medlemsdirektiv till UVP:s styrelse. Det ska ses som ett komplement till stadgarna Den finns i en sammanfattande del och en mera

Läs mer

Näringslivspolicy för Lidingö stad

Näringslivspolicy för Lidingö stad 1 (8) DATUM DNR 2017-03-29 KS/2017:122 Näringslivspolicy för Lidingö stad 2 (8) Innehållsförteckning Inledning... 3 Syfte med näringslivspolicyn... 4 Näringslivspolicyn bygger på övergripande vision och

Läs mer

Vår evenemangsstrategi

Vår evenemangsstrategi Vår evenemangsstrategi Målbild Åre kommun, med Åre i spetsen, ska bibehålla positionen som ett av norra Europas mest attraktiva områden för evenemang. Tillsammans utvecklar vi hållbara evenemang och verkar

Läs mer

Företagens villkor och verklighet 2014

Företagens villkor och verklighet 2014 Företagens villkor och verklighet 2014 Information & kommunikation 1 Kort om undersökningen En av Europas största enkätundersökningar till företag Ger svar på hur företag upplever sin verklighet inom en

Läs mer

Återkoppling angående informations- och dialogmöten om regionbildning och RUS

Återkoppling angående informations- och dialogmöten om regionbildning och RUS Regionförbundet södra Småland Återkoppling angående informations- och dialogmöten om regionbildning och RUS Rfss har ställt frågan till Växjö kommun hur trender och strukturella förändringar påverkar Växjö

Läs mer

Science Park Gotland Innovationsmiljö Gotland

Science Park Gotland Innovationsmiljö Gotland Science Park Gotland Innovationsmiljö Gotland Om Science Park Gotland Uppdrag Science Park Gotlands uppdrag är att bidra till hållbar* tillväxt på Gotland genom att vara en katalysator för tillväxtorienterat

Läs mer

Guide till HELSINGBORG

Guide till HELSINGBORG Guide till HELSINGBORG 2035 År 2035 ska Helsingborg vara den skapande, pulserande, gemensamma, globala och balanserade staden för människor och företag. Helsingborg är staden för dig som vill något. En

Läs mer

Att leva visionen prioriterade inriktningar för Högskolan Dalarna

Att leva visionen prioriterade inriktningar för Högskolan Dalarna Att leva visionen prioriterade inriktningar för Högskolan Dalarna 2016-2019 Beslut: Högskolestyrelsen 2015-12-17 Revidering: - Dnr: DUC 2015/385/10 Gäller fr o m: 2016-01-01 Ersätter: - Relaterade dokument:

Läs mer

Internationell strategi Sävsjö Kommun

Internationell strategi Sävsjö Kommun Internationell strategi Sävsjö Kommun riktlinjer för det internationella perspektivet kopplat till Utvecklingsstrategin(Usen) Antagen av kf 2013-12-16 Bakgrund En ökad internationalisering, Sveriges medlemskap

Läs mer

Bakgrund. Definitioner

Bakgrund. Definitioner Bakgrund Det sker ett paradigmskifte i världen där den tekniska utvecklingen förändrar samhället i stort. Ökad digitalisering skapar nya beteenden hos människor, vilket i sin tur bidrar till att människors

Läs mer

Företagens villkor och verklighet 2014

Företagens villkor och verklighet 2014 Företagens villkor och verklighet 2014 1 Kort om undersökningen En av Europas största enkätundersökningar till företag Ger svar på hur företag upplever sin verklighet inom en rad områden som tillväxt,

Läs mer

Sammanfattning av Workshop om validering 15 november

Sammanfattning av Workshop om validering 15 november 2011-11-22 2011 Sammanfattning av Workshop om validering 15 november Susanna Carling Palmér Fastighetsbranschens Utbildningsnämnd 2011-11-21 1 Sammanfattning av konferens om validering den 15 november

Läs mer

Vision Stolthet inför det som är och varit. Öppenhet inför det som kan bli.

Vision Stolthet inför det som är och varit. Öppenhet inför det som kan bli. Vision 2020 Stolthet inför det som är och varit. Öppenhet inför det som kan bli. Utgångspunkter Förutsättningar för livskvalitet och attraktion på individnivå Ekonomisk specialisering/diversifiering Tillgång

Läs mer

Företagens villkor och verklighet 2014

Företagens villkor och verklighet 2014 Företagens villkor och verklighet 2014 1 Kort om undersökningen En av Europas största enkätundersökningar till företag Ger svar på hur företag upplever sin verklighet inom en rad områden som tillväxt,

Läs mer

till sammans utvecklar vi SLUS Vimmerby kommun SOCIAL LOKAL UTVECKLINGSSTRATEGI

till sammans utvecklar vi SLUS Vimmerby kommun SOCIAL LOKAL UTVECKLINGSSTRATEGI till Vimmerby SLUS kommun SOCIAL LOKAL UTVECKLINGSSTRATEGI med sikte på hållbar framtid och stärkt lokal attraktionskraft För oss som bor och/eller verkar i Vimmerby kommun sammans utvecklar vi Vimmerby

Läs mer

Näringslivspolitiskt program

Näringslivspolitiskt program Sida 1/5 Näringslivspolitiskt program 2016 2018 Sammanfattning Näringslivsprogrammet för Kungsbacka kommun ska fastställa en långsiktig strategi för kommunens insatser för att främja utveckling och tillväxt

Läs mer

#4av5jobb. Skapas i små företag. VÄRMLAND

#4av5jobb. Skapas i små företag. VÄRMLAND #4av5jobb Skapas i små företag. VÄRMLAND Rapport Juli 2014 Innehållsförteckning Småföretagen ryggraden i ekonomin.......... 3 Jobben kan bli fler om politikerna vill..3 Sverige totalt..... 4 Om undersökningen

Läs mer

Vision Vision. Diarienummer: KS 2012/817 Dokumentansvarig: Håkan Hambeson Beredande politiskt organ: Demokratiberedningen

Vision Vision. Diarienummer: KS 2012/817 Dokumentansvarig: Håkan Hambeson Beredande politiskt organ: Demokratiberedningen Vision 2040 Vision Diarienummer: KS 2012/817 Dokumentansvarig: Håkan Hambeson Beredande politiskt organ: Demokratiberedningen Beslutad av: Kommunfullmäktige Datum för beslut: 2017-02-02 Giltighetstid:

Läs mer

Regional Utvecklingsstrategi för Norrbotten 2030

Regional Utvecklingsstrategi för Norrbotten 2030 Regional Utvecklingsstrategi för Norrbotten 2030 Kenneth Sjaunja Processledare 2018-10-17 Processen Regional utvecklingsstrategi för Norrbotten 2030 Etablering Samråd dialog Revidering/ prioritering Fastställande

Läs mer

VÄSTERBOTTENS LÄN UPPFÖLJNING AV REGIONALA DIGITALA AGENDOR. September 2015 RAMBÖLL MANAGEMENT CONSULTING

VÄSTERBOTTENS LÄN UPPFÖLJNING AV REGIONALA DIGITALA AGENDOR. September 2015 RAMBÖLL MANAGEMENT CONSULTING VÄSTERBOTTENS LÄN UPPFÖLJNING AV REGIONALA DIGITALA AGENDOR September 015 RAMBÖLL MANAGEMENT CONSULTING BAKGRUND Spindeldiagrammen är baserade på ett genomsnitt av hur respondenterna instämmer i påståendena

Läs mer

Forsknings- och innovationsrådets vision och vägkarta

Forsknings- och innovationsrådets vision och vägkarta Forsknings- och innovationsrådets vision och vägkarta Finland 2030: Världens mest attraktiva och kunniga försöks- och innovationsmiljö Finland är ett tryggt land som förnyar sig och bryr sig om, där livskvaliteten

Läs mer

Internationell strategi - Åmåls kommun

Internationell strategi - Åmåls kommun Internationell strategi - Åmåls kommun Det internationella arbetet ska vara ett verktyg för att tillföra kompetens, erfarenhet, ekonomiska resurser och skapa framtidstro i utvecklingen av Åmåls kommuns

Läs mer

Näringslivsstrategi för Strängnäs kommun

Näringslivsstrategi för Strängnäs kommun 1/6 Beslutad: Kommunfullmäktige 2015-11-30 182 Gäller fr o m: 2015-11-30 Myndighet: Kommunstyrelsen Diarienummer: KS/2015:234-003 Ersätter: - Ansvarig: Näringslivskontoret Näringslivsstrategi för Strängnäs

Läs mer

VARUMÄRKESPLATTFORM FÖR MÖLNDALS STAD

VARUMÄRKESPLATTFORM FÖR MÖLNDALS STAD VARUMÄRKESPLATTFORM FÖR MÖLNDALS STAD Vi har skapat varumärkesplattformen tillsammans Vi började med att fråga 1000 Mölndalsbor hur de uppfattar Mölndal som plats och Mölndals stad idag. Svaren visar att

Läs mer

Delar av Nacka vatten och avfalls varumärkesplattform och logotyp

Delar av Nacka vatten och avfalls varumärkesplattform och logotyp Delar av Nacka vatten och avfalls varumärkesplattform och logotyp Följande delar ingår Underlaget: - Varumärke - Identitet - Drivkraft - Personlighet - Vision - Varumärkeslöfte - Logotyp Nacka vatten och

Läs mer

KALMAR LÄN UPPFÖLJNING AV REGIONALA DIGITALA AGENDOR. September 2015 RAMBÖLL MANAGEMENT CONSULTING

KALMAR LÄN UPPFÖLJNING AV REGIONALA DIGITALA AGENDOR. September 2015 RAMBÖLL MANAGEMENT CONSULTING KALMAR LÄN UPPFÖLJNING AV REGIONALA DIGITALA AGENDOR September 015 RAMBÖLL MANAGEMENT CONSULTING BAKGRUND Spindeldiagrammen är baserade på ett genomsnitt av hur respondenterna instämmer i påståendena som

Läs mer

Näringslivsstrategi 2009-03-23. Renée Mohlkert Näringslivs- och marknadsdirektör

Näringslivsstrategi 2009-03-23. Renée Mohlkert Näringslivs- och marknadsdirektör Näringslivsstrategi 2009-03-23 Renée Mohlkert Näringslivs- och marknadsdirektör NÄRINGSLIVSSTRATEGI FÖR HELSINGBORGS STAD Utifrån denna strategi ska Helsingborgs stads näringslivsarbete bedrivas. Uppdraget

Läs mer

#4av5jobb. Skapas i små företag. VÄSTRA GÖTALAND

#4av5jobb. Skapas i små företag. VÄSTRA GÖTALAND #4av5jobb Skapas i små företag. VÄSTRA GÖTALAND Rapport Juli 2014 Innehållsförteckning Småföretagarna håller krisorterna under armarna........ 3 Jobben kan bli fler om politikerna vill..3 Sverige totalt.....

Läs mer

Gör såhär! Steg 1. LOKAL BILAGA

Gör såhär! Steg 1. LOKAL BILAGA Gör såhär! Steg 1. LOKAL BILAGA Innan du börjar med Steg 1. Lokal bilaga ska du läsa igenom detta dokument. Här finner du strategins prioriteringar samlat. Du ska matcha ditt projekt med strategin och

Läs mer

Kraftsamling Vetlanda. Om vårt platsvarumärke.

Kraftsamling Vetlanda. Om vårt platsvarumärke. Kraftsamling Vetlanda Om vårt platsvarumärke. Bandy och speedway i elitklass. Lena Ph. För många är detta bilden av Vetlanda. Det är bra, men ger inte en rättvis bild. Det finns mycket mer att lyfta fram

Läs mer

Inriktningsmål 2015 RÅDSMÖTE 1 (5)

Inriktningsmål 2015 RÅDSMÖTE 1 (5) 1 (5) RÅDSMÖTE Datum Mötesdatum 2014-05-08 2014-05-23 Inriktningsmål 2015 I enlighet med Mälardalsrådets stadgar ska rådsmötet besluta om inriktningsmål för Mälardalsrådet det kommande verksamhetsåret.

Läs mer

6 timmars arbetsdag. Fördela jobben/arbetsbördan. Galet att en del jobbar halvt ihjäl sig medan andra inte har sysselsättning.

6 timmars arbetsdag. Fördela jobben/arbetsbördan. Galet att en del jobbar halvt ihjäl sig medan andra inte har sysselsättning. Bättre frisktal och flera i arbete > mindre sjukskrivningar och mindre arbetslöshet. Minskad arbetstid och arbetslöshet. Utbildningsnivå. 6 timmars arbetsdag. Fördela jobben/arbetsbördan. Galet att en

Läs mer

Sundbybergs stads näringslivspolicy 1

Sundbybergs stads näringslivspolicy 1 KOMMUNKONTORET 2013-04-05 1 (5) Sundbybergs stads näringslivspolicy 1 Övergripande mål Grunden för välfärd för Sundbybergs stads invånare är en hållbar och långsiktig ekonomisk tillväxt. Företagandet är

Läs mer

Kommunikationsstrategi

Kommunikationsstrategi Kommunikationsstrategi 2015 Innehållsförteckning 1. Inledning 2. Sammanfattning 3. Bakgrund och syfte 4. Kommunikation som verktyg 5. Målgrupper 6. Kännetecken 7. Strategier 8. Kanaler 9. Tidplan 1 1.

Läs mer

SÖRMLANDS STRATEGI FÖR EN HÅLLBAR BESÖKSNÄRING 2013-2023

SÖRMLANDS STRATEGI FÖR EN HÅLLBAR BESÖKSNÄRING 2013-2023 SÖRMLANDS STRATEGI FÖR EN HÅLLBAR BESÖKSNÄRING 2013-2023 Det välkomnande Sörmland - en attraktiv och tillgänglig destination i närheten av Stockholms storstadsområde Foto: Parken Zoo Vision och mål för

Läs mer

Sammanfattning av undersökningarna genomförda 9-10 januari 2006 Bilden av Dalarna

Sammanfattning av undersökningarna genomförda 9-10 januari 2006 Bilden av Dalarna Sammanfattning av undersökningarna genomförda 9-10 januari 2006 Bilden av Dalarna Sammanfattning resultat testgruppen Medverkande 63 personer Fråga 1: Känner du till att politikerna satt och ringde? Ja:

Läs mer

Ett trettiotal rekommendationer

Ett trettiotal rekommendationer Ett trettiotal rekommendationer Territorial Review Den 2012 kunskapsbaserade 12 rekommendationer med 32 underrekommendationer ekonomin måste utvecklas Alltför stort inslag av lågteknologisk industri Industrins

Läs mer

KONCEPTET VI ÄR VARBERG

KONCEPTET VI ÄR VARBERG KONCEPTET VI ÄR VARBERG DET BÖRJADE MED EN SIFFRA När mätningar av företagsklimatet gav Varberg en låg siffra 2016, började representanter från kommunen och näringslivet ses regelbundet i så kallade näringslivsdialoger.

Läs mer

VARUMÄRKET UDDEVALLA

VARUMÄRKET UDDEVALLA VARUMÄRKET UDDEVALLA 2 VARUMÄRKET UDDEVALLA LÖFTET TILL OSS SJÄLVA OCH ANDRA Uddevallas varumärke är allt det som förknippas med namnet Uddevalla - bilder, känslor och associationer. Varumärket är ett

Läs mer