Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum"

Transkript

1 Socialnämnden (36) Plats och tid Beslutande Sammanträdesrummet Ovalen, Stadshuset Fredagen den 15 augusti 2012, kl. 08:30 17:00 Agnetha Eriksson, ordförande Linda Eriksson, ersätter Tommy Caesar Sven-Gösta Pettersson Elisabet Thurfjell Mathias Thelin Nina Dahlberg Birger Viklund Åsa Marklund Sabah Larsson Linda Sandström Daniel Bergman Majvor Sjölund Mayvor Ekberg Övriga deltagande Leif Wikman, tf. förvaltningschef Birgitta Samuelsson, controller, Agneta Nilsson, Kommunal Anna Nilsson, sekreterare Utses att justera Justeringens plats och tid Linda Sandström Socialtjänsten Fredagen den 17 augusti 2012 Underskrifter Sekreterare Paragrafer Ordförande Justerande Anna Nilsson Agnetha Eriksson Organ Linda Sandström Anslag/Bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Socialnämnden Anslags uppsättande Förvaringsplats för protokollet Anslags nedtagande Socialtjänsten Underskrift Anna Nilsson

2 Socialnämnden Sn 104 Anmälan av protokoll Arbetsutskottets protokoll för februari-juni 2012 anmäls och läggs till handlingarna.

3 Socialnämnden Sn 105 Månadsbokslut och årsprognos till och med juni 2012 Beslut Godkänna månadsbokslut och årsprognos till och med juni Ärendebeskrivning Analys månadsbokslut juni 2012 Socialförvaltningen uppvisar ett samtalat underskott för perioden januari till juni på tkr. Förvaltningsledning, politik och administrativa avdelningen genererar ett överskott på +566 tkr till och med juni månad. Orsaken till överskottet är att medel avsett för övergripande ändamål inte förbrukas jämt under året. En ytterligare orsak är att avdelningen, för att möta de ökade kostnaderna som väntar i takt med att införandet av nytt ITverksamhetssystem fortskrider, för närvarande är mycket ekonomiskt återhållsam. Detta i linje med beslut i socialnämnden. Stöd och omsorg (exkl. personlig assistans och försörjningsstöd) genererar ett underskott för perioden med tkr. Inklusive personlig assistans och försörjningsstöd är underskottet tkr. Området vuxna med funktionsnedsättning genererar ett överskott till och med maj på +260 tkr varav hemtjänsten står för +275 tkr. En stor minuspost inom området är färdtjänsten -690 tkr där underskottet är större 2012 jämfört med 2011 trots att resandet har minskat inom gruppen vuxna med funktionshinder. Det beror på att priserna räknas upp i avtalet varje år men inga ytterligare medel har tillskjutits. Området barn och familj uppvisar ett underskott på tkr. Institutionsvård för barn och unga står för tkr och förstärkta familjehem för tkr av underskottet fram till juni. Ytterligare områden med stora underskott är gråzonsärenden -370 tkr, familjehemsersättningar -400 tkr samt familjerätt -205 tkr. Man arbetar enligt verksamhetsområdets handlingsplan för att möjliggöra en så tidig utslussning som möjligt samt att omplacera från HVB hem till familjehem eller förstärkta familjehem. Trots detta så ökar underskottet beroende på att nya mycket svåra ärenden tillkommit. Området psykosocialt stöd uppvisar ett underskott för perioden på tkr. Hemtjänsten inom området står för tkr och institutionsvård för vuxna står för -955 tkr av underskottet. Forts.

4 Socialnämnden Sn 105 Månadsbokslut och årsprognos till och med juni 2012, forts. Alla hemtjänstbeslut inom området har tillsammans med andra biståndshandläggare analyserats och omprövats, något som endast gett marginell effekt på antalet beslutade timmar men som visat på behov av kontinuerlig dialog avseende skälig levnadsnivå. Antalet ansökningar om institutionsvård har stadigt ökat sedan årsskiftet. Trots det är antalet personer placerade inom institutionsvård färre idag jämfört med samma period både 2010 och Underskottet inom området är på grund av det betydligt mindre 2012 jämfört med tidigare år. Området boenden och daglig verksamhet uppvisar ett underskott för perioden på -735 tkr till stor del beroende på kostnader i samband med uppstart av sjuksköterskeverksamheten. Området har fortfarande en ökad bemanning nattetid, inom gruppboenden, på grund av oroliga brukare vilket bidrar något till verksamhetsområdets underskott. Äldreomsorgen uppvisar ett positivt resultat t o m juni på tkr. Merparten av det positiva resultatet kommer från avdelningsgemensamt som har ett resultat på tkr. Inom det området finns medel för fortbildning och den anslagsöverföring äldreomsorgen fick från Förbrukningen har, på samma sätt som tidigare år, varit lägre än budgeterat fram till och med juni. Vård och omsorgsboenden förbättrar resultatet under juni månad med 73 tkr men har ett resultat till och med juni månad på -950 tkr. De flesta boendena redovisar ett underskott och det är inom personalkostnaderna som underskottet ligger. Området har också haft mycket fortbildning under perioden och de kostnaderna ska avräknas mot överskottet inom fortbildningsområdet under avdelningsgemensamt. Detta görs i juli månad. Ordinärt boende uppvisar ett positivt resultat till och med juni på tkr vilket är +491 tkr bättre resultat jämfört med maj. Från och med april månad är hemtjänsten uppdelad i en beställar- och en utförarorganisation där utförarorganisationen redovisas under ordinärt boende. Det kan finnas flera orsaker till det stora överskottet inom hemtjänsten men det har ännu gått för kort tid efter organisationsförändringen för att kunna analysera orsaken till det stora överskottet inom området. En fördjupad analys kommer att göras i samband med tertialrapporten. Forts.

5 Socialnämnden Sn 105 Månadsbokslut och årsprognos till och med juni 2012, forts. På området Utredning/Bedömning/Avlastning bokförs beställarorganisationen när det gäller hemtjänst. Området försämrar resultatet med tkr från maj beroende på att beställarorganisationen beställt hemtjänst utöver periodens budget. Bostadsanpassningen har också försämrat resultatet mot föregående månad men där förekommer det stora variationer mellan månaderna. Personlig assistans redovisar till och med juni månad ett underskott om -770 tkr. Sjuklönekostnaderna har varit något lägre sista tiden och två egna LSS-ärenden har avslutats under våren. Försörjningsstödet redovisar ett 0-resutlat för perioden. I juni har intäkterna varit större än normalt. Sammanfattande årsprognos Socialförvaltningen prognostiserar med ett samlat underskott på tkr exklusive personlig assistans, försörjningsstöd och årets förändring av semesterlöneskulden. Inklusive dessa poster är prognosen ett underskott på tkr. Socialnämnden tog i april månad beslut om ett antal åtgärder för att minska det prognostiserade underskottet. Dessa åtgärder har redovisats för socialnämndens arbetsutskott och senare även i socialnämnden. Inom administrativa avdelningen kan de beslutade åtgärderna resultera i besparingar på kort sikt, däremot konstateras att det inom SO finns ett stort behov av en total översyn av uppdraget kopplat till budgeterade medel för att på allvar kunna komma tillrätta med de budgetunderskott som området haft under ett stort antal år. Administrativa avdelningen förväntas vända sitt, till och med juni månad, positiva resultat till ett underskott på tkr på årsbasis. Införandet av det nya ITverksamhetssystemet förväntas generera ett underskott på tkr. Förhoppningen är att de övriga förvaltningsövergripande verksamheterna delvis ska kunna kompensera för ovanstående genom en mycket återhållsam ekonomi resten av året och generera ett överskott på ca tkr. Forts.

6 Socialnämnden Sn 105 Månadsbokslut och årsprognos till och med juni 2012, forts. Stöd och omsorg (exkl. personlig assistans och försörjningsstöd) prognostiserar ett samlat underskott för 2012 på tkr. Inklusive personlig assistans, försörjningsstöd och semesterlöneskuld prognostiseras underskottet till ca tkr. Gällande området vuxna med funktionsnedsättning kommer periodens stora överskott inte att bestå utan beräknas till ett knappt underskott på -160 tkr för hela året. Detta beroende främst på volymökning inom hemtjänsten. Området barn och familj prognostiserar med ett underskott på helår på tkr. Det beror på att planerade avslut fördröjts samt att nya ärenden tillkommit. Arbetet med revidering och konkretisering av strategin påbörjas hösten 2012 för att utveckla den ytterligare. Området psykosocialt stöd prognostiserar ett underskott för helåret på tkr. Det prognostiserade underskottet består som tidigare främst av tkr för institutionsvård för vuxna missbrukare och tkr för hemtjänsten inom området. Förbättringen är inom alkoholrådgivningen där man gör färre tester än tidigare. Prognosen för området boenden och daglig verksamhet för helåret 2012 visar ett underskott om -725 tkr som till största delen härrör till anställning av två sjuksköterskor för att svara upp mot det sjukvårdsansvar som verksamheten har. De fortbildningsmedel som finns inom avdelningsgemensamt äldreomsorgen kommer att förbrukas samtidigt som personalpoolen förväntas gå med ett överskott på tkr Årsprognos för vård och omsorgsboenden inom äldreomsorgen är ett marginellt underskott på -400 tkr vilket motsvarar 0,1 % av verksamhetsområdets budget. Prognosen är att omvårdnadsintäkterna landar på tkr och övriga intäkter på 0. Personlig assistans förväntas generera ett samlat underskott på ca tkr. Förbättringen härrör till avslut av två LSS-ärenden. Prognosen för utbetalningar av försörjningsstöd visar på ett 0-resultat, vilket i princip är en linjär framskrivning av resultatet fram till juni. Forts.

7 Socialnämnden Sn 105 Månadsbokslut och årsprognos till och med juni 2012, forts. Förändring semesterlöneskuld: Baserar sig på ett underlag framtaget av ekonomikontoret som gör bedömningen att den förväntade förändringen av semesterlöneskulden samt skuld för ej kompenserad övertid på helår kommer att generera ett underskott för socialförvaltningen med ca tkr. Beslutsunderlag Periodbokslut och årsprognos till och med juni 2012

8 Socialnämnden Sn 106 Månadsrapport avseende ekonomi till och med juli månad Beslut Anta den föredragna månadsuppföljningen. Ärendebeskrivning Analys månadsbokslut juli 2012 Socialförvaltningen uppvisar ett underskott för perioden januari till juli på tkr. Det innebär att resultatet har förbättrats med totalt ca tkr sedan juni månads uppföljning. Det är främst Äldreomsorgen som står för månadens överskott. Förvaltningsledning, politik och administrativa avdelningen ger ett överskott på tkr under perioden januari till juli. Verksamheten har dock backat resultatmässigt i stort sett varje månad sedan april på grund av att införandet av det nya IT-verksamhetssystemet kommit igång på allvar. Stöd och omsorg (exkl. personlig assistans och försörjningsstöd) ger ett underskott för perioden med Inklusive personlig assistans och försörjningsstöd är underskottet tkr. Området vuxna funktionshindrade uppvisar ett plus på tkr trots att färdtjänsten som ligger inom den här verksamheten genererar ett minus för perioden på -716tkr. De verksamhetsområden inom avdelningen som framförallt ger underskott jämfört med budget är, precis som tidigare månader under 2012 och även under tidigare år, området barn och familj och området psykosocialt stöd. Det är som tidigare år främst institutionsvård barn ( tkr), institutionsvård vuxna ( tkr), förstärkta familjehem ( tkr), familjehemsersättningar (-365 tkr), gråzonsärenden (-520 tkr) och hemtjänst inom psykosocialt stöd ( tkr) som har kostnader som är högre än det som budgeterats. Inom området Gråzonsärenden har en speciallösning för en person medfört att en mycket kostsam institutionsvårdslösning på kr/dygn kunnat undvikas. Det är orsaken till underskottet inom den verksamheten. Inom barn och familj arbetar man enligt verksamhetsområdets handlingsplan för att göra det möjligt för ungdomarna att så snart som möjligt åka hem eller omplaceras från HVB hem till familjehem eller förstärkta familjehem. Trots det så ökar underskottet. Forts.

9 Socialnämnden Sn 106 Månadsrapport avseende ekonomi till och med juli månad, forts. Det beror på att nya mycket svåra ärenden tillkommit under året varav något ärende som bedöms bli långvarigt. Antalet personer placerad inom barn och familj gick ner under juni med 6 personer. En utförligare analys av vilken typ av ärenden som försvunnit kommer i augusti. Inom psykosocialt stöd har beslut om tvångsvård verkställts i ett par ärenden. Det kommer att göra att kostnaderna ökar för institutionsvården under hösten. Antalet ansökningar om institutionsvård inom psykosocialt stöd har stadigt ökat sedan årsskiftet. Trots det är antalet personer som är placerade inom institutionsvård färre idag jämfört med samma period både 2010 och Området boende och dagverksamhet har fortfarande kostnader som är högre än det som är budgeterat beroende på att det förmånliga avtalet med Landstinget avseende sjuksköterskor upphört under året. Vi har även höga kostnader inom ett särskilt boende eftersom en av de boende är i stort behov av extra stöd. Äldreomsorgen uppvisar ett positivt resultat t o m juni på tkr. En mycket stor del av det positiva resultatet kommer från avdelningsgemensamt som har ett resultat på tkr beroende på att medel för utbildning inte förbrukas jämt över året. Vård- och omsorgsboendena som backat tidigare under året, förbättrar resultatet under juli månad med +943 tkr och uppvisar nu ett litet plus. Ungefär +400 tkr av det positiva resultatet beror på resultatomföringar från avdelningsgemensamt som görs i juli månad varje år utifrån verksamheternas redovisning av genomförda insatser. Övriga +540 tkr beror på en ekonomisk återhållsamhet utifrån underskottet tidigare i år. Det är fortfarande några boenden som uppvisar underskott. Inom området Utredning, bedömning och avlastning har underskottet ökat med -100 tkr och uppgår nu till tkr. Underskottet beror främst på att man beviljat bistånd och därmed beställt hemtjänst utöver den budget man tilldelats. Under juli har antalet beslutade hemtjänsttimmar ökat med 350 timmar. Forts.

10 Socialnämnden Sn 106 Månadsrapport avseende ekonomi till och med juli månad, forts. Området ordinärt boende ökar på sitt positiva resultat och genererar till och med juli tkr vilket är +460 tkr bättre resultat jämfört med juni. Från och med april månad är hemtjänsten uppdelad i en beställar- och en utförarorganisation där utförarorganisationen redovisas under ordinärt boende. Det kan finnas flera orsaker till det stora överskottet inom hemtjänsten. En fördjupad analys kommer att göras i samband med tertialrapporten. Personlig assistans redovisar till och med juli månad ett underskott om -730 tkr tkr. Sjuklönekostnaderna har varit något lägre sista tiden och två egna LSS-ärenden har avslutats under våren vilket fått till följd att läget förbättrats något under sommaren. Försörjningsstödet redovisar ett plusresultat för perioden på +215 tkr vilket är första månaden Sammanfattande årsprognos Socialförvaltningen prognostiserar med ett samlat underskott på tkr exklusive personlig assistans, försörjningsstöd och årets förändring av semesterlöneskulden. Inklusive dessa poster är prognosen ett underskott på tkr. Socialnämnden tog i april månad beslut om ett antal åtgärder för att minska det prognostiserade underskottet. Dessa åtgärder har redovisats för socialnämndens arbetsutskott och senare även i socialnämnden. Inom administrativa avdelningen kan de beslutade åtgärderna resultera i besparingar på kort sikt, däremot konstateras att det inom Stöd och omsorg finns ett stort behov av en total översyn av uppdraget, kopplat till budgeterade medel för att på allvar kunna komma tillrätta med de budgetunderskott som området haft under ett stort antal år. Prognosen för administrativa avdelningen är betydligt bättre i juli jämfört med juni. Det beror på att effekterna av de förändringar som kommer att ske för personalkostnaderna utretts. Till exempel har tillförordnad administrativ chef tillsatts internt och en 50 % tjänst som administratör inte tillsatts alls. Området Stöd och omsorg (exkl. personlig assistans och försörjningsstöd) prognostiserar ett samlat underskott för 2012 på tkr. Inklusive personlig assistans, försörjningsstöd och semesterlöneskuld prognostiseras underskottet till ca tkr. Forts.

11 Socialnämnden Sn 106 Månadsrapport avseende ekonomi till och med juli månad, forts. Området vuxna med funktionsnedsättning väntas inte behålla sitt överskott utan förväntas generera ett minus på ca-70 tkr beroende på att färdtjänst, riksfärdtjänst och bostadsanpassning förväntas öka sina volymer under hösten enligt samma trend som tidigare år. Barn och familj prognostiserar med ett underskott på helår på tkr. En speciallösning för en person har medfört att en mycket kostsam institutionsvårdslösning på kr/dygn kunnat undvikas. Trots det ökar kostnaderna inom området beroende på att flera mycket svåra och kostsamma ärenden tillkommit under sommaren. Området psykosocialt stöd prognostiserar ett underskott för helåret på tkr. Det prognostiserade underskottet består som tidigare främst av tkr för institutionsvård för vuxna missbrukare och tkr för hemtjänsten inom området. Boende och daglig verksamhet prognostiserar med ett underskott om -725 tkr för 2012 beroende på anställning av två sjuksköterskor för att svara upp mot det sjukvårdsansvar som verksamheten har, plus att man tvingats gå in med nattbemanning på ett boende för att stödja oroliga brukare. Inom Äldreomsorgens avdelningsgemensamma verksamhet förväntas resultatet landa på ca tkr och det är personalpoolen som förväntas uppvisa ett plus. Fortbildningsmedlen som finns i verksamheten planerar man att förbruka. Området utredning, bedömning och avlösning förväntas generera -800 tkr och ordinärt boende förväntas ge +800 tkr vilket innebär ett nollresultat tillsammans. Det är hemtjänsten som förväntas generera både över- och underskottet och totalt gå +-0. Ordinärt boende förväntas ge ett nollresultat. Prognosen är att omvårdnadsintäkterna landar på +800 tkr och övriga intäkter på noll. Personlig assistans förväntas generera ett samlat underskott på ca tkr. Prognosen har försämrats gentemot en linjär prognos främst på grund av väntade höga sjuklönekostnader från privata anordnare under hösten. Under förutsättning att den positiva utvecklingen för försörjningsstödet består under hösten, är prognosen tkr. Forts.

12 Socialnämnden Sn 106 Månadsrapport avseende ekonomi till och med juli månad, forts. Förändring semesterlöneskuld, baserar sig på ett underlag framtaget av ekonomikontoret som gör bedömningen att den förväntade förändringen av semesterlöneskulden samt skuld för ej kompenserad övertid på helår kommer att generera ett underskott för socialförvaltningen med ca tkr. Beslutsunderlag Periodbokslut och årsprognos till och med juli 2012

13 Socialnämnden Sn 107 Handlingsplan utifrån revisionsrapport om första linjens chefer Beslut Anta upprättad handlingsplan. Återkoppling till socialnämnden under Ärendebeskrivning Kommunens revisorer presenterade under januari 2012 sin revisionsrapport Första linjens chef inom socialnämndens ansvarsområden Dnr: 12KS Revisionsrapporten beskriver revisorernas granskning av den interna kontrollen med beaktande av kontrollmiljön som första linjens chefer inom socialnämndens verksamhetsområde verkar inom. Granskningen har framkommit ur revisorernas risk- och väsentlighetsbedömning. Sammanfattningsvis är bedömningen att kontrollmiljön inom socialnämndens ansvarsområden är relativt god, men att det finns utrymme att utveckla den vidare. Socialnämndens arbetsutskott fattade den 9 mars 2012 i protokoll 125 beslut om att förvaltningen får i uppdrag att svara revisorerna med en handlingsplan utifrån framförda rekommendationer. Beslutsunderlag Tjänsteskrivelse, daterad Handlingsplan Arbetsutskottets sammanträdesprotokoll, Revisionsrapport Första linjens chef inom socialnämndens ansvarsområde

14 Socialnämnden Sn 108 Budgetuppföljning och årsprognos till och med mars 2012, uppdrag till förvaltningen punkt 2 Beslut Godkänna Stöd och omsorgs svar på uppdragets punkt 2. Ge förvaltningen i uppdrag att analysera om möjligheten finns att förändra beviljade insatser från hemtjänst till boendestöd. Ärendebeskrivning Utifrån budgetuppföljning och årsprognos till och med mars 2012 beslutade Socialnämnden , Sn 44, att ge uppdrag till förvaltningen att genomföra åtgärder i syfte att nå en budget i balans för Uppdrag 1. Analysera alla ärenden/placeringar inom Stöd till barn och familjer med tyngdpunkt på förstärkta familjehem och de med inkomstbortfall. 2. Ompröva alla hemtjänstärenden inom Psykosocialt stöd. 3. Föreslå och därefter genomföra åtgärder inom boenden och daglig verksamhet för att nå budget i balans 4. Redovisa åtgärder på kort och lång sikt i handlingsplanen för missbruksvården. Stöd och omsorg har genomfört uppdraget på sätt som godkänts av socialnämndens arbetsutskott Punkten 4 (lång sikt) godkändes av socialnämnden Punkterna 1,3 och 4 (kort sikt) godkändes av socialnämnden Punkten 2 redovisas i två delar: A. Genomgång och analys med biståndshandläggare från VO Vuxna Funktionsnedsatta och Äldreomsorg B. Arbetsprocesser för myndighetsutövning Forts.

15 Socialnämnden Sn 108 Budgetuppföljning och årsprognos till och med mars 2012, uppdrag till förvaltningen punkt 2, forts. Vid dagens sammanträde ger även tillförordnad socialchef information om budgetuppföljning till och med juni månad Socialnämnden uppvisar ett samtalat underskott för perioden januari till juni på minus kronor. Socialnämndens sammanfattade årsprognos prognistiserar ett samlat underskott på minus kronor exklusive kostnaderna för personlig assistans, försörjningsstöd och årets förändring av semesterlöneskulden. Inklusive dessa poster är prognosen ett underskott på minus kronor. Beslutsunderlag Tjänsteskrivelse, daterad Uppföljning av hemtjänstinsatser inom psykosocialt stöd Bilaga1 Uppföljning av enskilt ärende varje kvartal Bilaga 2 Manual av hemtjänstens insatser Genomlysning av processen myndighetsutövning delrapport Tjänsteskrivelse till budgetuppfölning och årsprognos, daterad Periodbokslut och årsbokslut för perioden januari till och med juni 2012

16 Socialnämnden Sn 109 Svar på remiss avseende motion angående införande av Lagen om valfrihet (LOV) inom äldreomsorgen. Dnr 12KS211 Beslut Godkänna upprättat förslag till svar på remiss till kommunstyrelsen avseende motion angående införande av Lagen om valfrihet (LOV) inom äldreomsorg. Reservationer Majvor Sjölund (C), Mayvor Ekberg (KD) och Daniel Bergman (M) lämnar en skriftlig reservation till förmån för eget förslag. Ärendebeskrivning Socialnämnden har den tagit del av en motion ställd till kommunfullmäktige. Motionen föreslår kommunfullmäktige besluta om att införa lagen om valfrihet inom äldreomsorgen samt att uppdra åt kommunledningen at utarbeta modellen för hur LOV ska införas i Piteå kommun. Kommunstyrelsen önskar svar från socialnämnden senast Socialnämnden avger härmed följande svar: Det finns två lagstiftningar som förekommer i debatten om valfrihet och konkurrentutsättning av kommunal verksamhet, lagen om valfrihet (LOV) respektive lagen om offentlig upphandling (LOU). LOV är ett frivilligt verktyg för de kommuner och landsting som vill konkurrenspröva verksamhet som drivs i egen regi inom områdena vård, omsorg och service inklusive särskilt boende till äldre och personer med funktionshinder enligt socialtjänstlagen. Det innebär att kommunen således överlåter valet av utförare till brukaren. De utförare (kommunens egen verksamhet, företag, ideella organisationer eller kooperativ) som är valbara för brukaren är de som blivit godkända av kommunen utifrån att de uppfyllt ett antal krav som kommunen fastställt inklusive ett fast pris. Kommunen håller med information så att brukaren vet vilka utförare som finns att tillgå för de behov denne har. Kommunen bedömer fortfarande den enskildes behov och tar beslut om rätten till bistånd. Forts.

17 Socialnämnden Sn 109 Svar på remiss avseende motion angående införande av Lagen om valfrihet (LOV) inom äldreomsorgen. Dnr 12KS211, forts. LOU är ett verktyg för att lägga ut en kommunal verksamhet på en enskild utförare utifrån i grunden det mest ekonomiskt fördelaktiga anbudet. Även här kan utföraren vara en privat aktör, ideell organisation eller kooperativ. Ansvaret för verksamheten ligger fortfarande kvar på kommunen som huvudman och kommunen är skyldig att bedriva uppföljning av uppdraget och att brukaren får sitt behov tillfredsställt enligt biståndet. Vanligt förekommande är att lägga ut driften av till exempel äldreboende på detta sättet. Det innebär således för en kommun att de alternativ som finns för att producera verksamhet är att: 1. driva verksamhet i egen regi 2. sluta avtal med externa leverantörer efter upphandling enligt LOU 3. sluta avtal med externa leverantörer efter upphandling enligt LOV I det yttrande som Piteå kommuns socialnämnd lade fram i samband med regeringens utredning om LOV framgick följande: Kommunen har det yttersta ansvaret för insatser inom socialtjänsten för bland annat äldre och funktionshindrade, När en kommun sluter avtal med annan om att utföra kommunens uppgifter innebär det inte någon förändring vad gäller huvudmannaskapet. Kommunen har det juridiska ansvaret mot dem som använder sig av utförarens tjänster. Detta innebär en utbyggnad av administration och verksamhet för genomförande av LOV, vilket medför ökade kommunala kostnader. Initialt kan stimulansmedel underlätta utbyggnaden men i ett långsiktigt perspektiv ser socialnämnden en ökad kostnad. Socialnämnden ser lagförslaget som mer lämpligt för begränsade geografiska områden med stor population. I en glesbygdskommun som Piteå befaras samhällets kostnader bli för stora i förhållande till den nytta de har i frågan om brukarnas valfrihet. Piteå kommuns socialnämnd har under 2011, som en av 248 kommuner, ansökt om och erhållit stimulansbidrag av Socialstyrelsen i syfte att kunna genomföra en utredning av förutsättningarna för LOV inom hemtjänst för äldre och yngre funktionsnedsatta i Piteå kommun. Det politiska ställningstagandet för att införa LOV är en fråga för kommunfullmäktige att avgöra. Forts.

18 Socialnämnden Sn 109 Svar på remiss avseende motion angående införande av Lagen om valfrihet (LOV) inom äldreomsorgen. Dnr 12KS211, forts. Socialnämnden har också för avsikt att under hösten 2012 låta utreda möjligheterna till en valfrihet av konsumtion inom äldreomsorgen. Det betyder kortfattat att brukaren får själv välja vad och hur ett visst antal beviljade timmar ska nyttjas under en period baserat på ett förenklat biståndsförfarande. Valfriheten ligger alltså i vad som utförs (konsumtion), inte vem som utför (produktion). Beslutsunderlag Tjänsteskrivelse, daterad Remiss, daterat Motion, inkommen till kommunledningskontoret

19 Socialnämnden Sn 110 Svar på remiss avseende medborgarförslag om lokal och driftsform av Familjens hus. Dnr 12KS176 Beslut Godkänna upprättat förslag till svar på remiss avseende medborgarförslag angående om lokal samt drift av Familjens hus. Ärendebeskrivning Socialnämnden har tagit del av ett medborgarförslag från kommunstyrelsen, med dnr 12KS176, där förslagsställaren föreslår att verksamheten som bedrivs i Familjens hus flyttas till andra tomma skollokaler som ägs av Piteå kommun för att på så sätt frigöra lokaler som kan användas till andra ändamål. Vidare föreslår förslagsställaren att delar av verksamheten skulle kunna bedrivas på ideell basis på samma sätt som många verksamheter drivs ute i byarna. Socialnämnden ska ha inlämnat svar till kommunstyrelsen senast Socialnämnden avger därmed följande svar: I Familjens hus bedrivs en Öppen förskola tre dagar i veckan som riktar sig till alla föräldrar och barn i kommunen. Det bedrivs också en Familjeförskola de andra två dagarna i veckan. Denna familjeförskola är en så kallad sluten grupp dit rekryteringen sker via den Öppna förskolan, BVC, socialtjänsten eller andra myndigheter. Syftet med Familjeförskolan är att kunna ge stöd i föräldrarollen för föräldrar som har ett sådant behov. För båda förskoletyperna används samma personal utifrån den kunskap som är nödvändig att ha för uppdraget. I familjeförskolan används dessutom en familjebehandlare från socialtjänsten. I denna verksamhet bedriver också socialtjänsten det som kallas faderskapserkännanden vilket sammantaget blir en naturlig del i en större helhet för sådana grupper av föräldrar som har ett särskilt behov av stöd och hjälp i sin föräldraroll. Flera av de familjer som tillhör familjeförskolan bor dessutom i centrala Piteå och i många fall inte har resurser att enkelt förflytta sig utanför centrala stan. Att skilja på dessa två verksamheter skulle vara till nackdel för främst familjerna men även för verksamheten som helhet. Däremot anser socialnämnden att det inte skulle utgöra något hinder att bedriva denna samlade verksamhet i andra lokaler så länge dessa är lämpade för ändamålet och belägna i eller kring centrala stan. Forts.

20 Socialnämnden Sn 110 Svar på remiss avseende medborgarförslag om lokal och driftsform av Familjens hus. Dnr 12KS176, forts. Arbetet och samarbetet mellan Öppna förskolan och Familjeförskolan är också av största vikt, bla ur rekryteringsperspektivet, varvid nuvarande kompetenser är en förutsättning för att bedriva en professionell verksamhet. Socialnämnden anser det därför inte rimligt att ålägga ett sådant komplext och viktigt uppdrag på ideella krafter. Beslutsunderlag Tjänsteskrivelse, daterad Remiss, daterad Medborgarförslag, inkommen till kommunledningskontoret

21 Socialnämnden Sn 111 Yttrande avseende förhållanden på Mogården Beslut Godkänna upprättat förslag till yttrande avseende förhållanden på Mogården för vidarebefordran till Socialstyrelsen. Paragrafen förklaras omedelbart justerad. Ärendebeskrivning Socialstyrelsen har mottagit en skrivelse med klagomål från en anställd på äldreboendet Mogården. Socialnämnden noterar att skrivelsen specifikt handlar om hög arbetsbelastning för anställda på Mogården och Socialnämnden har fått möjlighet att yttra sig över innehållet i skrivelsen. Beslutsunderlag Yttrande till Socialstyrelsen, daterad

22 Socialnämnden Sn 112 Dnr 12SN177 Ansökan om stadigvarande tillstånd till allmänheten att servera alkoholdrycker för Station, Piteå Sundström och Berg AB Västergatan Piteå Beslut Bevilja ansökan för Sundström och Berg AB, org nr , om serveringstillstånd till allmänheten enligt 8 kap 2 Alkohollagen (SFS 2010:1622) att få servera starköl, vin, sprit och andra jästa alkoholdrycker i restaurang Station med tillhörande uteservering, enligt ritning. Serveringstider gäller året runt, dagligen kl. 11:00-01:00. I avvaktan på socialnämndens beslut beviljade arbetsutskottet den 6 juli 2012 samma företag och restaurang ett tillfälligt tillstånd i samma omfattning. Ärendebeskrivning Sundström och Berg AB, org nr , har hos socialnämnden ansökt om tillstånd enligt 8 kap 2 Alkohollagen (SFS 2010:1622) att få servera starköl, vin, spritdrycker och andra jästa alkoholdrycker vid restaurang Station, Västergatan 1, med tillhörande uteservering, enligt ritning. Serveringstillståndet är avsett att gälla året runt, dagligen kl. 11:00 01:00. Positivt remissvar har inhämtats från Polismyndigheten, Miljökontoret, Skattemyndigheten och Kronofogdemyndigheten. Räddningstjänsten tillstyrker ansökan under förutsättning att påpekade åtgärder ur brandsäkerhetssynpunkt uppfylls. Beslutsunderlag Utredning, daterad

23 Socialnämnden Sn 113 Delegationsordning äldreomsorg Beslut Anta reviderad delegationsordning för äldreomsorgen. Ärendebeskrivning Delegationsordningen i äldreomsorgen är reviderad i samband med nya organisationen för verksamheter i ordinärt boende. Delegationsordningen gäller från och med den 1 april Beslutsunderlag Tjänsteskrivelse, daterad Delegationsordning, reviderad

24 Socialnämnden Sn 114 Ej verkställda beslut SoL Beslut Överlämna statistikrapport över ej verkställda gynnande beslut per den 30 juni 2012 till kommunfullmäktige och revisorerna. Ärendebeskrivning Socialtjänstlagen 16 kap 6 föreskriver att socialnämnden ska redovisa till kommunfullmäktige en gång per kvartal gynnande beslut som inte verkställts inom tre månader från beslutsdagen, samt gynnande beslut som avbrutits och inte verkställts på nytt inom nämnda period. Rapporteringen ska även visa könsfördelningen i berörda ärenden det vill säga hur stor del av de ej verkställda besluten som gäller män respektive kvinnor. Beslutsunderlag Sammanställning av ej verkställda gynnande beslut inom föreskriven tid per den 30 juni 2012.

25 Socialnämnden Sn 115 Ej verkställda beslut LSS Beslut Överlämna statistikrapport över ej verkställda gynnande beslut per den 30 juni 2012 till kommunfullmäktige och revisorerna. Socialnämnden konstaterar att det finns beslut som ännu inte har legat för länge. Socialnämnden ser behov av ytterligare boendeplatser och har därför initierat frågan om planering av ny gruppbostad. I årets budgetberedning har socialnämnden initierat frågan om ökade anslag till boendestödjare för att minska behovet av ytterligare gruppbostäder. Ärendebeskrivning Socialtjänstlagen 16 kap 6 föreskriver att socialnämnden ska redovisa till kommunfullmäktige en gång per kvartal gynnande beslut som inte verkställts inom tre månader från beslutsdagen, samt gynnande beslut som avbrutits och inte verkställts på nytt inom nämnda period. Rapporteringen ska även visa könsfördelningen i berörda ärenden det vill säga hur stor del av de ej verkställda besluten som gäller män respektive kvinnor. Beslutsunderlag Sammanställning av ej verkställda gynnande beslut inom föreskriven tid per den 30 juni 2012.

26 Socialnämnden Sn 116 Ansökan om prestationsersättning till kommunen för utformande av minst tre värdighetsgarantier Beslut Ansöka om prestationsersättning för utformande av minst tre värdighetsgarantier Ärendebeskrivning Med anledning av lagändringen i socialtjänstlagen om en nationell värdegrund för äldre personer har socialnämnden fattat beslut om att utforma lokala värdighetsgarantier i äldreomsorgen. Värdighetsgarantierna ska baseras på den nationella värdegrunden och beröra något eller några av följande områden: - respekt för den enskildes privata liv och integritet, - att den enskilde ges stöd och visas respekt för självbestämmande, delaktighet och individanpassning. - att den enskilde ges ett gott bemötande. - att den enskilde ska känna trygghet. - att den enskilde ska uppfatta sin tillvaro som meningsfull. En lokal värdighetsgaranti ska ge en ökad tydlighet om vilken service medborgaren kan förvänta sig. Tydlighet och förutsägbarhet ökar tryggheten för medborgaren som behöver äldreomsorg. Värdighetsgarantierna ska innehålla konkreta utfästelser och syfta till att höja kvalitén i äldreomsorgen. Genom att införa värdighetsgarantin talar vi om vilka mål, värderingar och vilken kvalité som ska gälla för äldreomsorgen i Piteå. Arbetet med lokala värdighetsgarantier för äldreomsorgen i Piteå startade hösten För att stimulera kommunerna att införa lokala värdighetsgarantier inom äldreomsorgen kommer Socialstyrelsen under 2012 att utbetala 98,5 miljoner kronor till de kommuner som utformar minst tre värdighetsgarantier. Kommuner som vill ansöka om medel genom att upprätta minst tre värdighetsgarantier lämnar in ansökan om prestationsersättning senast 3 september. Beslutsunderlag Bilaga 1

27 Socialnämnden Sn 117 Rapport från PDOL - information De politiker som tjänstgjorde vid årets PDOL lämnar muntlig rapport gällande omhändertagande av ungdomar under 18 samt serveringtillstånd. Fredag 9 ungdomar (varav 2 inte var från Piteå) togs omhand av Polisen. Det var inga problem att få föräldrar att komma och hämta dem. Kontroll av serveringstillstånd visade att krögarna skötte sig exemplariskt och det fanns bra med vakter på samtliga ställen. Lördag 11 ungdomar (varav 1 från Piteå) togs omhand av Polisen. Polisen lägger fokus på underåriga ungdomar i början av kvällen och därför kommer många in samtidigt. Nytt för i år är att socialtjänsten gjort funktionspass till de politiker och tjänstemän som tjänstgjorde på PDOL. Dessa underlättade vid passering genom entréer samt vid kontakter med krögare, ungdomar och föräldrar.

28 Socialnämnden Sn 118 Förändring av färdtjänsttaxan från 2013 Beslut Till kommunstyrelsen föreslå följande förändringar av färdtjänsttaxan: - Kostnad För kvällar mellan kl.19:00 23:00 betalar du lägst 50 kronor och efter kl. 23:00 lägst 55 kr. - Kostnad när du åker tillsammans med någon annan Vid samåkning betalar du samma kostnad som om du åker ensam eftersom färdtjänst är att jämställa med annan kollektivtrafik. - Ledsagare och barn Förtydligande att ledsagare och barn (upp till 7 års ålder) till färdtjänstberättigad åker gratis. - Medresenär Begreppet Medresenär upphör. - Arbetsresor Förtydligande att de som deltar i dövblindverksamhet, psykiatriträffpunkter och demensträffpunkter betalar lägsta avgift per enkelresa. I övrigt ingen förändring. - Ändringarna ska gälla från 1 januari Ärendebeskrivning Den 16 nov 2011 beslutade socialnämnden om direktiv inför ny upphandling av färdtjänst. Direktiven var formulerade på följande sätt: 1. Höja egenavgiften för kvällar 19:00 23:00 till 50 kr och efter kl. 23:00 till 55 kr. 2. Samåkningstaxan tas bort, eftersom färdtjänst är att jämställa med annan kollektivtrafik 3. Avskaffa färdtjänst i annan kommun 4. Ingen subvention för medresenär (undantaget ledsagare och barn upp till 7 år) 5. Inga förändringar gällande arbetsresor Förslag till nya riktlinjer utifrån ovanstående behandlas av socialnämnden som förslag att ta ställning till i kommunfullmäktige. Forts.

29 Socialnämnden Sn 118 Förändring av färdtjänsttaxan från 2013, forts. Förslag till förändringar av nuvarande taxa: Kostnad Du betalar 32 % av resans totala taxameterbelopp men lägst 45 kronor. För de allra längsta enkelresorna begränsas egenavgiften till maximalt 170 kronor. Förslag till ändring/tillägg: För kvällar mellan kl. 19:00 23:00 betalar du lägst 50 kronor och efter kl. 23:00 lägst 55 kronor. (relaterad till punkt 1 ovan). Kostnad när du åker tillsammans med någon annan Vid samåkning betalar du 15 % av resans totala taxameterbelopp men lägst 45 kronor. Förslag till ändring/tillägg: Vid samåkning betalar du samma kostnad som om du åker ensam eftersom färdtjänst är att jämställa med annan kollektivtrafik (relaterad till punkt 2 ovan). Ledsagare och barn Ledsagare och barn (upp till 7 års ålder) till färdtjänstberättigad åker gratis. Om Du har rätt till ledsagare står det på plastkortet. Förslag till ändring/tillägg: Som tidigare (relaterad till punkt 4 ovan). Medresenär När medresenär startar och avslutar resan tillsammans med färdtjänstberättigad betalar medresenär samma egenavgift som den som har färdtjänst. Förslag till ändring/tillägg: Begreppet Medresenär upphör (relaterad till punkt 4 ovan). Arbetsresor Du som reser till daglig verksamhet, studier etc. och är beviljad arbetsresor kan köpa 40-kort för 770 kronor. Du som arbetar och får lön för ditt arbete och är beviljad arbetsresor kan köpa 40-kort för 935 kronor. Korten köps hos PiteTaxi och du betalar genom bankgiro Glömmer du 40-kortet måste du betala hela egenavgiften (40 kronor). Du kan också betala 45 kronor per arbetsresa oavsett längd. De som deltar i dövblindverksamhet, psykiatriträffpunkter och demensträffpunkter betalar alltid lägsta avgift, 45 kronor per enkelresa. Forts.

30 Socialnämnden Sn 118 Förändring av färdtjänsttaxan från 2013, forts. Resor mellan skola-korttids-skola och skola-fritids-hemmet betraktas som skolresor och är avgiftsfria. Under loven kan färdtjänst nyttjas för de som fått tillstånd och egenavgift erläggas motsvarande avgifter för arbetsresor. Förslag till ändring/tillägg: Förtydligande enligt följande: De som deltar i dövblindverksamhet, psykiatriträffpunkter och demensträffpunkter betalar alltid lägsta avgift, 45 kronor per enkelresa. Denna text ska ändras till: De som deltar i dövblindverksamhet, psykiatriträffpunkter och demensträffpunkter betala lägsta avgift per enkelresa. I övrigt ingen förändring (se punkt 5 ovan). Beslutsunderlag Sn 189 från , Direktiv inför ny upphandling av färdtjänst KF 260 från , Avgifter för färdtjänst

31 Socialnämnden Sn 119 Kommande teman på socialnämnden Beslut Uppdra till arbetsutskottet att planera teman vid socialnämndens kommande sammanträden. Ärendebeskrivning Vid socialnämndens sammaträden ägnas eftermiddagen åt ett särskilt ämnesområde. Teman är inte fastställda för alla månader, varför ärendet lyfts till diskussion vid dagens sammanträde.

32 Socialnämnden Sn 120 Höjning av måltidsavgifter inom Måltidsservice Beslut Uppdra till arbetsutskottet att utforma ett yttrande gällande höjning av måltidsavgifter som Teknik- och servicenämnden planerar från och med 1 februari 2013 utifrån de remisser som kommer in från KPR och KHR. Ärendebeskrivning Teknik- och servicenämnden beslutade , 95 att måltidstaxorna ska ses över årligen. Nu gällande taxa trädde i kraft och har 91 % kostnadstäckning av måltidsabonnemangen inom äldreomsorgen. Teknik- och servicenämnden vill ha en ökad kostnadstäckningsgrad från 91 % till 95 %. De nya avgifterna ska gälla från och med 1 februari Remiss har gått ut till den kommunala råden KPR och KHR samt till socialtjänsten. Önskat svarsdatum till Teknik- och servicenämnden är 15 augusti 2012.

33 Socialnämnden Sn 121 Socialstyrelsens begäran om yttrande och journaler Beslut Socialnämnden beslutar att godkänna lämnat förlag till yttrande Ärendebeskrivning Berörd vårdtagare och dennes maka har beviljats bistånd enligt 4 kap 1 SoL i form av vård och omsorgsboende. Den 4/ anvisades plats på Källbogården. I samband att berörd vårdtagare var ilagd på Piteå Älvdals sjukhus och att Källbogården är ett vård -och omsorgsboende aktualiserades om det var möjlighet för berörd person att flytta till ett demensboende. I samverkan med berörda och anhöriga erbjöds berörd vårdtagare plats på demensenheten loftet på Norrgården. Inflyttning till Norrgården genomfördes Anhöriga till berörd vårdtagare har skickat en anmälan till patientnämnden i Norrbottens läns Landsting. Enligt anmälaren hade patientnämnden inte mandat att gå vidare med ärendet. En ny anmälan skickades därför till socialstyrelsen. Den 17 februari 2012 inkom till socialstyrelsen klagomål från anhörig gällande vården av denna person boende på Norrgården Dnr / Anmälan handlar om att man är missnöjd med den medicinska behandlingen. Den 27 juli 2012 inkom en underrättelse till Piteå kommun från socialstyrelsen om en begäran att komma in med yttrande över anmälan från vårdgivaren berörd verksamhetschef berörd hälso- och sjukvårdspersonal kopior av patientjournalen inklusive samtliga läkemedelslistor under perioden februari 2010 till februari Yttrandet ska vara Socialstyrelsen tillhanda senast den 31 augusti Utifrån socialstyrelsen begäran har berörd verksamhetschef och biträdande medicinskt ansvarig sjuksköterska tagit fram ett förslag till yttrande med bilagor. Beslutsunderlag - Socialstyrelsens underrättelse och begäran av yttrande och journaler - Anhörigas anmälan om fel i vården - Skrivelse till patientnämnden i Norrbottens läns landsting - Förslag till yttrande

34 Socialnämnden Sn 122 Kontaktpolitikerna har ordet Inget att rapportera denna gång.

35 Socialnämnden Sn 123 Utbildningar och konferenser Inbjudan har gått ut till socialnämndens ledamöter till nedanstående utbildningar: Anhörigstöd ett helhetsperspektiv, den 5 september, Storsand i Öjebyn De ledamöter och ersättare som vill delta, anmäler sig själva till utbildningen. Värdegrund, brukarinflytande och värdighetsgarantier vad handlar det om?, den13 september, Nolia City konferens, Christinasalen. Nämndsekreterare anmäler samtliga ledamöter och ersättare. De som inte kan delta meddelar detta snarast.

36 Socialnämnden Sn 124 Delgivningar Följande delgivningsärenden föredras och läggs därefter till handlingarna: - Utökad serveringsyta samt förändring av styrelseledamöter - Piteå Folkets Husförening - Förändring av stadigvarande serveringstillstånd 2 Kök Nolia City Konferens - Förändring av stadigvarande serveringstillstånd 2 Kök Acusticum - Förändring av stadigvarande serveringstillstånd Borgaruddens Havsbad - Utökning av stadigvarande serveringstillstånd Piteå Stadshotell - Anbud drift av kollektiv Nygården Ärendeflödet Stöd och omsorg t o m juni Tillfälligt serveringstillstånd - Badhusparken - Tillfälligt serveringstillstånd - Restaurang Hayet AB - Tillfälligt serveringstillstånd - Mat och kultur i Jönköping AB - Tillfälligt serveringstillstånd - Stenuddens Gårdsbutik, Luleå - Tillfälligt serveringstillstånd PDOL - Adana Kebab bar - Tillfälligt serveringstillstånd PDOL - Afterski Team Norrland AB - Tillfälligt serveringstillstånd PDOL - Kafelino, Luleå - Tillfälligt serveringstillstånd PDOL - Piteå Stadshotell - Tillfälligt serveringstillstånd PDOL - RFSL Nord - Tillfälligt serveringstillstånd PDOL.- Skoogs Fastigheter AB - Tillfälligt serveringstillstånd NOLIA - Bölebyns fisk och Lanthandel HB - Tillfälligt serveringstillstånd NOLIA - Sydön AB, Umeå - Beslut från KS och KF - Ansökan om tillstånd att servera alkoholdrycker på en utökad uteservering för Station, Piteå under PDOL Ansökan om tillfällig förändring av öppettider för att servera alkoholdrycker vid Challenge Bar, vid efterfest vid PDOL Ärendeflödet Stöd och omsorg t o m juli 2012

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Socialnämnden 2012-01-18 1 (15) Plats och tid ande Övriga deltagande Sammanträdesrummet Stenskär, Tillväxtavdelningen Onsdagen den 18 januari 2012, kl. 08:30 16:00 Agnetha Eriksson, ordförande Tommy Caesar

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Socialnämnden 2013-08-14 1 (19) Plats och tid Beslutande Sammanträdesrummet Ovalen, Stadshuset Onsdagen den 14 augusti 2013, kl. 08:30 12:00 Agnetha Eriksson (S), ordförande Tommy Caesar (S) Ulla Persson

Läs mer

Karl-Arne Larsson (C), ordförande Åke Malmqvist (MP) ersättare för Susanne Stambolidou Tellebo (FP) Jan Plantin (M) Kristina Pettersson (S)

Karl-Arne Larsson (C), ordförande Åke Malmqvist (MP) ersättare för Susanne Stambolidou Tellebo (FP) Jan Plantin (M) Kristina Pettersson (S) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (14) Plats och tid Vård och omsorgsförvaltningen, Heby, kl 12.30 16.00 Beslutande Karl-Arne Larsson (C), ordförande Åke Malmqvist (MP) ersättare för Susanne Stambolidou Tellebo

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll 1 (7) Plats och tid Sammanträdesrummet Ovalen, Stadshuset Onsdagen den 19 november 2014 ande Se sida 2 Övriga deltagare Se sida 2 Utses att justera Majvor Sjölund (C) Justeringens tid och plats Vid sammanträdet

Läs mer

ÖCKERÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Socialnämnden 2014-10-22 1(11)

ÖCKERÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Socialnämnden 2014-10-22 1(11) SAMMANTRÄDES Socialnämnden 2014-10-22 1(11) Plats och tid Kommunhuset, klockan 16.00-18.00 ande Tjänstgörande ersättare Övriga deltagande Ersättare Tjänstemän Kent Lagrell (M) ordförande Jim Adolfsson

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll 1 (20) Plats och tid Sammanträdesrummet Ovalen, Stadshuset Onsdag 18 november 2015, kl. 08:30 15:00 Beslutande Se sida 2 Övriga deltagare Se sida 2 Utses att justera Mayvor Ekberg (KD) Justeringens tid

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (13)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (13) Sammanträdesdatum s. 1 (13) Plats Kommunhuset i Lomma, sammanträdesrum Önnerup Tid kl. 08:30 10:20 Beslutande Övriga deltagare Sofia Forsgren-Böhmer (M) Britt Hjertqvist (L) Lena Forsberg (M) Anders Widesjö

Läs mer

Kjell-Åke Nilsson (S) Marta Pettersson (C) Sandra Brändström (S) Hans Lindgren (S) Mari Viberg (C)

Kjell-Åke Nilsson (S) Marta Pettersson (C) Sandra Brändström (S) Hans Lindgren (S) Mari Viberg (C) Kommunstyrelsens socialutskott 2017-02-20 Sida 1 Plats och tid Nysätragården, Ånäset 2017-02-20 Beslutande Kjell-Åke Nilsson (S) Marta Pettersson (C) Sandra Brändström (S) Hans Lindgren (S) Mari Viberg

Läs mer

Kommunkontoret, klockan 16:00-17:30. Eric Henriksson, S Vanja Persson, FP Åsa Törnkvist, FP Birgit Nilsson, C. Birgitta Johansson, C

Kommunkontoret, klockan 16:00-17:30. Eric Henriksson, S Vanja Persson, FP Åsa Törnkvist, FP Birgit Nilsson, C. Birgitta Johansson, C Socialnämnden 2014-10-14 1(12) Plats och tid Kommunkontoret, klockan 16:00-17:30 Beslutande Ledamöter Eric Henriksson, S Vanja Persson, FP Åsa Törnkvist, FP Birgit Nilsson, C Tjänstgörande ersättare Birgitta

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Kommunala Pensionärsrådet 2012-11-29 1 (11) Plats och tid Berggården, torsdag 29 november 2012, kl 13:00 15:30 Beslutande Agnetha Eriksson, ordf Rune Öberg, PRO Gösta Öhman, PRO Inger Berglund, PRO JaanEric

Läs mer

Socialnämnden Sammanträdesdatum Sida 2012-02-21 1 (17)

Socialnämnden Sammanträdesdatum Sida 2012-02-21 1 (17) 2012-02-21 1 (17) Plats och tid Älmhults kommunhus 21 februari kl. 8:30 11:20 Beslutande Vidar Lundbäck (C), ordförande Berith Krook (M), förste vice ordförande Lars Ingvert (S) Ingrid Bergström (S) Viktor

Läs mer

TORSÅS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid 1 av 7 Sammanträdesdatum Socialnämnden

TORSÅS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid 1 av 7 Sammanträdesdatum Socialnämnden TORSÅS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid 1 av 7 Plats och tid Kommunhuset, Torsås, kl 18.00-19.00 Beslutande Henrik Nilsson-Bokor, S, ordförande Ewy Svensson, M Bernt Nyqvist, S Anita Eriksson, C Lennart

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Socialnämnden. Innehåll

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Socialnämnden. Innehåll Innehåll 76 Godkännande av ärendelista... 96 77 Köp av socialjour - information... 97 78 Skrivelse från Akademikerförbundet angående personalsituation och arbetsmiljö... 98 79 Månadsuppföljning 2016...

Läs mer

Karl-Arne Larsson (C), ordförande. Kommunkontoret, Heby, 26 november 2013, kl 10.00. Sekreterare Paragrafer 229-246 ANSLAG/BEVIS

Karl-Arne Larsson (C), ordförande. Kommunkontoret, Heby, 26 november 2013, kl 10.00. Sekreterare Paragrafer 229-246 ANSLAG/BEVIS SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (20) Plats och tid Vård och omsorgsförvaltningen, Heby, kl 08.30-12.45 Beslutande Karl-Arne Larsson (C), ordförande Inga-Lill Hellgren (S) Susanne Stambolidou-Tellebo (FP) Jan Plantin

Läs mer

Socialnämndens arbetsutskott 2011-12-02 1. kl 8:00-11:20. Maria Gustafsson (S) Kommunkontoret, Ödeshög ... Ordförande/Birgitta Widén Blomberg

Socialnämndens arbetsutskott 2011-12-02 1. kl 8:00-11:20. Maria Gustafsson (S) Kommunkontoret, Ödeshög ... Ordförande/Birgitta Widén Blomberg 2011-12-02 1 Plats och tid Kommunkontoret, Ödeshög, fredagen den 2 december 2011 kl 8:00-11:20 Beslutande Birgitta Widén Blomberg (KD), ordförande Ove Bäck (C) Maria Gustafsson (S) Övriga deltagande Ywonne

Läs mer

Utses att justera Justeringens plats och tid Kommunkontoret, fredagen den 23 november kl. 08:00

Utses att justera Justeringens plats och tid Kommunkontoret, fredagen den 23 november kl. 08:00 1(18) Plats och tid IFO-sammanträdesrum tisdagen den 20 november 2018 kl. 08:00-14:00, ajournering för lunch kl. 11:30-13:00 Beslutande Se särskild förteckning sid 2 Övriga Se särskild förteckning sid

Läs mer

Tallgården, Östervåla, 19 juni 2014, kl 09.30. Sekreterare Paragrafer 63-75 ANSLAG/BEVIS

Tallgården, Östervåla, 19 juni 2014, kl 09.30. Sekreterare Paragrafer 63-75 ANSLAG/BEVIS SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (14) Sammanträdesdatum Plats och tid Kommunkontoret, Heby, kl 10.00 14.00 Beslutande Margaretha Gadde-Jennische (M), ordförande Gudrun Wängelin-Lernskog (C) Olof Nilsson (S), ersättare

Läs mer

MÖNSTERÅS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum 1 Socialnämnden 2014-02-05

MÖNSTERÅS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum 1 Socialnämnden 2014-02-05 1 Plats och tid Kommunhuset kl 13.30 16.50 ande Emma Magnusson (C) Agnetha Landberg (C) Daniel Backenius (C) Inga Jonsson (C) Britt-Marie Domeij (M) Rune Carlsson (KD) Britt-Marie Berg (S) Kate Nilsson

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Socialnämnden 2012-03-21 1 (18) Plats och tid ande Sammanträdesrummet Ovalen, Stadshuset Onsdagen den 21 mars 2012, kl. 08:30-16:00 Agnetha Eriksson, ordförande Tommy Caesar Sven-Gösta Pettersson Elisabet

Läs mer

Sida PAJALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(11) Sammanträdesdatum. ... Inga-Lill Ängsund

Sida PAJALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(11) Sammanträdesdatum. ... Inga-Lill Ängsund PAJALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(11) Plats och tid Kommunförvaltningen 2016-05-16, kl 1300-1540 ande Anna Kumpula Kostet, V Johny Lantto, S Inger Karlsson, S Karin Magnström, S Anita Sköld, M Irene

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Socialnämndens arbetsutskott. Innehåll

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Socialnämndens arbetsutskott. Innehåll Innehåll 50 Godkännande av ärendelista... 61 51 Delgivningar... 62 52 Ansökan om serveringstillstånd jml 8 kap 2 Alkohollagen... 63 53 Ansökan om serveringstillstånd jml 8 kap 2 Alkohollagen... 64 54 Ansökan

Läs mer

Protokoll. Åsa Johansson (S) Gunilla Östlund (V) Ulla Lundh (S) Ingemar Tönnberg (S) Dennis Byberg (M)

Protokoll. Åsa Johansson (S) Gunilla Östlund (V) Ulla Lundh (S) Ingemar Tönnberg (S) Dennis Byberg (M) Sammanträdesdatum Sida 1/13 Plats och tid Sammanträdesrummet, socialkontoret kl 13:00 15:15 Beslutande Övriga Åsa Johansson (S) Gunilla Östlund (V) Ulla Lundh (S) Ingemar Tönnberg (S) Dennis Byberg (M)

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Socialnämnden 2012-04-18 1 (22) Plats och tid Beslutande Sammanträdesrummet Ovalen, Stadshuset Onsdagen den 18 april 2012, kl. 08:30 15:30 Agnetha Eriksson, ordförande Tommy Caesar Sven-Gösta Pettersson

Läs mer

Plats och tid Hälsön/Bårholmen :30-12:00

Plats och tid Hälsön/Bårholmen :30-12:00 1 Plats och tid Hälsön/Bårholmen 2018-06-12 08:30-12:00 Beslutande Eva Skoglund (S) tjänstgörande Ulla Kedbäck (MP) tjänstgörande Anders Tenghede (V) Ulf Sjölinder (L) Anders Arnell (M) tjä nstgörande

Läs mer

MÖTESPROTOKOLL Mötesdatum

MÖTESPROTOKOLL Mötesdatum Plats och tid Lilla sammanträdesrummet kl. 13:15-14:25 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Utses att justera Gunnel Johansson (S) (ordförande), Leif Smith (S) (1:e vice ordförande), Tommy Edenholm (KV)

Läs mer

Socialnämnden 2007-08-21 1 (11)

Socialnämnden 2007-08-21 1 (11) Sammanträdesdatum Blad Socialnämnden 2007-08-21 1 (11) Plats och tid Socialförvaltningen, Stora Torget, 2007-06-12, kl. 13.00-14.45 Beslutande Sune Frisk, ordförande Britt-Marie Wall Rolf Wennerlöf Anita

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (10)

Sammanträdesprotokoll 1 (10) Sammanträdesprotokoll 1 (10) Plats och tid Garvaren Röd, kl. 13.15 16.30 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Sten Fransson, Ordförande (S) Maria Rönnehäll, Vice ordförande (S) Per-Olov Ålander, Vice

Läs mer

MÖTESPROTOKOLL Mötesdatum

MÖTESPROTOKOLL Mötesdatum Plats och tid Lilla sammanträdesrummet kl. 13:15-15:30 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Utses att justera Gunnel Johansson (S) (ordförande), Tommy Edenholm (KV) (2:e vice ordförande), Wiveca Noren

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Socialnämnden 2013-02-13 1 (17) Plats och tid Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Justeringens plats och tid Sammanträdesrummet Ovalen, Stadshuset Onsdagen den 13 februari 2013, kl. 08:30 16:00

Läs mer

LESSEBO KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida

LESSEBO KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Socialnämnden 2011-05-25 2 SN 66 Dnr 35.11 700 Fastställande av patientsäkerhetsplan 2011 Patientsäkerhetslag (SFS 2010:659) syftar till att främja hög patientsäkerhet inom hälso- och sjukvården. Vårdgivaren

Läs mer

Sida PAJALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(18) Sammanträdesdatum. Mervi Kostet, kvalitetsledare, 44 Andreas Uusitalo, MAS,

Sida PAJALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(18) Sammanträdesdatum. Mervi Kostet, kvalitetsledare, 44 Andreas Uusitalo, MAS, PAJALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(18) Plats och tid Kommunförvaltningen, 2016-11-30, kl 0900-1150 ande Anna Kumpula Kostet, V Johny Lantto, S Inger Karlsson, S Karin Magnström, S Maria Alldén, V Anita

Läs mer

Socialnämnden 2013-06-26 1 (14) Plats och tid: Miljökontoret, onsdagen den 26 juni 2013, kl 13.00 15.00

Socialnämnden 2013-06-26 1 (14) Plats och tid: Miljökontoret, onsdagen den 26 juni 2013, kl 13.00 15.00 Socialnämnden 2013-06-26 1 (14) Plats och tid: Miljökontoret, onsdagen den 26 juni 2013, kl 13.00 15.00 ande: Övriga: Hans Sternbro (S), ordförande Bernt Westerhagen (C), ersättare för Anne-Marie Fröjdh

Läs mer

Socialnämnden. Lars G Andersson (S), Gunnar Hagström (S), Eleonor Westlund (C) 78-80, Maivor Norgren (M) och Mona Stavholt (KD)

Socialnämnden. Lars G Andersson (S), Gunnar Hagström (S), Eleonor Westlund (C) 78-80, Maivor Norgren (M) och Mona Stavholt (KD) Socialnämnden 1 (10) Plats och tid Kommunhuset, Hellqvistsalen, Kungsör, tisdagen den 24 november 2009, klockan 13.15 16.15. Ajournering 14.30-14.50 ande Görel Nilsson ordförande (S), Carina Granberg (S),

Läs mer

Kjell-Åke Nilsson (S) Bo Lundqvist (C) Lars-Gunnar Andersson (S) Robert Lindgren (S) Mari Viberg (C)

Kjell-Åke Nilsson (S) Bo Lundqvist (C) Lars-Gunnar Andersson (S) Robert Lindgren (S) Mari Viberg (C) Kommunstyrelsens socialutskott 2018-02-19 Sida 1 Plats och tid Kommunkontoret 2018-02-19 Beslutande Kjell-Åke Nilsson (S) Bo Lundqvist (C) Lars-Gunnar Andersson (S) Robert Lindgren (S) Mari Viberg (C)

Läs mer

Medborgarkontoret, Östervåla, 26 maj 2014, kl Sekreterare Paragrafer ANSLAG/BEVIS

Medborgarkontoret, Östervåla, 26 maj 2014, kl Sekreterare Paragrafer ANSLAG/BEVIS SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (16) Plats och tid Vård och omsorgsförvaltningen, Heby, kl 08.30-12.00 Beslutande Karl-Arne Larsson (C), ordförande Elisabet Wollein (S) ersättare för Inga-Lill Hellgren (S) Åke

Läs mer

Medborgarkontoret, Östervåla 9 oktober 2015, kl Sekreterare Paragrafer ANSLAG/BEVIS

Medborgarkontoret, Östervåla 9 oktober 2015, kl Sekreterare Paragrafer ANSLAG/BEVIS SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (12) Sammanträdesdatum Plats och tid Vård- och omsorgsförvaltningen, Heby, kl 09.00-11.30 Beslutande Karl-Arne Larsson (C) ordförande Karin Rydell (M) ersättare för Margaretha Gadde-Jennische

Läs mer

Socialnämndens arbetsutskott

Socialnämndens arbetsutskott Sammanträdesdatum Sida 1 Beslutande organ Plats och tid Hemön, Stadshuset kl. 08:30-11:50 Beslutande Jan Hallström (FP) ordförande Janne Jansson (S) vice ordförande Leif Johansson (S) ledamot May-Brith

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (7) Plats och tid Kommunhuset i Gislaved, kl 13.00-14.30 Beslutande Bengt Petersson ordf (C) Lis Melin (M) PG Risberg (M) Jolanta Andersson (M) Linda Strömblad (C) Börje Malmborg (KD) Jacquline Lynd-Johansson

Läs mer

Ej verkställda beslut enligt SoL och LSS

Ej verkställda beslut enligt SoL och LSS PITEÅ KOMMUN Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Socialnämnden 2011-08-17 18 Sn 123 Ej verkställda beslut enligt SoL och LSS Beslut Godkänna statistikrapport över ej verkställda gynnande beslut enligt

Läs mer

Ej tjänstgörande ersättare Tjänstemän Övriga deltagande. Kommunkontoret, måndag 20 juni 2016, kl 13:00. Sekreterare Paragrafer ANSLAG/BEVIS

Ej tjänstgörande ersättare Tjänstemän Övriga deltagande. Kommunkontoret, måndag 20 juni 2016, kl 13:00. Sekreterare Paragrafer ANSLAG/BEVIS VÅRD OCH OMSORGSNÄMNDEN- Plats och tid Kroksbo, Enåker kl 09:00 Beslutande Margaretha Gadde-Jennische (M) Karl-Arne T Larsson (C) Ljiljana Micic (LP) Gudrun Wängelin Lernskog (C) Susanne Stambolidou Tellebo

Läs mer

Lars Nilsson (S) ordförande Linnéa Kihlström (KD) viceordförande Lars Johansson (S) Ginger Johansson (V) Larsgöran Larsson (M)

Lars Nilsson (S) ordförande Linnéa Kihlström (KD) viceordförande Lars Johansson (S) Ginger Johansson (V) Larsgöran Larsson (M) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(7) SN dnr Plats och tid Socialförvaltningen, Nya Kyrkogatan 21, klockan 15.00 16.55 Ordinarie ledamöter Ersättare Lars Nilsson (S) ordförande Linnéa Kihlström (KD) viceordförande

Läs mer

Kommunhuset i Lomma, sammanträdesrum Önnerup Tid kl Anders Widesjö (M) ledamot Lena Forsberg (M) ledamot Conny Bäck (S) ledamot

Kommunhuset i Lomma, sammanträdesrum Önnerup Tid kl Anders Widesjö (M) ledamot Lena Forsberg (M) ledamot Conny Bäck (S) ledamot Sammanträdesdatum s. 1 (25) Plats Kommunhuset i Lomma, sammanträdesrum Önnerup Tid kl. 8.30-11.55 Beslutande Sofia Forsgren-Böhmer (M) ordförande 143- del av 158, 159-164 Britt Hjertqvist (FP) vice ordförande

Läs mer

Gunnel Orselius-Dahl (FP), ordförande Marie-Louise Löwenbeck (M) vice ordförande Ing-Marie Elfström (S)

Gunnel Orselius-Dahl (FP), ordförande Marie-Louise Löwenbeck (M) vice ordförande Ing-Marie Elfström (S) Socialnämndens arbetsutskott 2010-08-10 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna, tisdagen den 10 augusti kl. 15.00-16.15

Läs mer

Kommunkontoret, Heby 24 november Sekreterare Paragrafer ANSLAG/BEVIS

Kommunkontoret, Heby 24 november Sekreterare Paragrafer ANSLAG/BEVIS SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (10) Sammanträdesdatum Plats och tid Vård och omsorgsförvaltningen, Heby, kl 09.00-11.45 Beslutande Margaretha Gadde-Jennische (M), ordförande Karl-Arne Larsson (C) Ulf Mattsson

Läs mer

Socialkontoret IFO, Malung, kl Carina Albertsson (S), ordförande Britt-Marie Strömbäck (V) Brita Sohlin (M)

Socialkontoret IFO, Malung, kl Carina Albertsson (S), ordförande Britt-Marie Strömbäck (V) Brita Sohlin (M) o 1 Plats och tid Beslutande Socialkontoret IFO, Malung, kl. 08.00-12.00 Carina Albertsson (S), ordförande Britt-Marie Strömbäck (V) Brita Sohlin (M) Övriga deltagande Kerstin Perjos, sekreterare Anna-Karin

Läs mer

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 (14)

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 (14) VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 (14) Plats och tid Bällstarummet, 18.30-20.00 Beslutande närvarande Ej tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Paragrafer Björn Furugren Beselin (C), ordförande,

Läs mer

Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum, kl 08.30 14.00

Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum, kl 08.30 14.00 1(18) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum, kl 08.30 14.00 Beslutande: Tage Björk (s), ordförande Gerd Lindgren (s) Lena Norgren, (fp), tj g ersättare för Ingalill Jonsson, (m) Övriga deltagande:

Läs mer

Socialnämnden

Socialnämnden Socialnämnden 2011-12-13 96 Plats och tid Hjernet, 2011-12-13 kl. 13.00 13.20 Beslutande Helena Vilhelmsson (C), ordförande Johan Lundkvist (NP) Therese Hoikkala (V), tj ersättare för vakant (M) Nils Holmberg

Läs mer

Sida PAJALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(7) Sammanträdesdatum. Göte Eriksson, S Mervi Kostet, kvalitetsutvecklare, 23

Sida PAJALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(7) Sammanträdesdatum. Göte Eriksson, S Mervi Kostet, kvalitetsutvecklare, 23 PAJALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(7) Plats och tid Kommunförvaltningen, 2016-08-15, kl 0900-1110 ande Anna Kumpula Kostet, V Johny Lantto, S Anita Sköld, M Övriga deltagande Maj-Lis Ejderlöf, socialchef

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 (10) Plats och tid Konferensrummet Uret kl 13.00 16:00 Beslutande Mats Åstrand (S) ordförande Peter Agelii (S) Elisabeth Henningsson (S) Yvonne Wendelius (S) Torbjörn Nyholm (S) ersättare för Janet

Läs mer

ÖCKERÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Socialnämnden 2015-06-17 1(5)

ÖCKERÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Socialnämnden 2015-06-17 1(5) SAMMANTRÄDES Socialnämnden 2015-06-17 1(5) Plats och tid Lejonet, Kommunhuset Öckerö, klockan 8.30 11.30 Beslutande Ledamöter Kent Lagrell, ordförande Jim Adolfsson (M), Claes Magnusson (M) Lena Hermansson

Läs mer

Jessica Bergman, Socialchef Birgitta Schmidt, Nämndsekreterare Karin Vik, SAS

Jessica Bergman, Socialchef Birgitta Schmidt, Nämndsekreterare Karin Vik, SAS 1 (12) Plats och tid Kommunkontoret, Silen, 6 april kl. 14.00 15.00 Beslutande Övriga närvarande Birger Pettersson Wiik, Ordförande (S) Kerstin Andersson (KD) Maj-Britt Hedefur (KD) Margareta Nilsson (M)

Läs mer

Kommunhuset, tingssalen, Orsa onsdagen den 18 maj 2011, kl

Kommunhuset, tingssalen, Orsa onsdagen den 18 maj 2011, kl 1 Plats och tid Beslutande Övriga Deltagande Kommunhuset, tingssalen, Orsa onsdagen den 18 maj 2011, kl 13.00 15.15 Hans Sternbro (s), ordförande Bernt Westerhagen (c), ersättare för Anne-Marie Fröjdh

Läs mer

Orvar Andersson (KD) Bodil Olsson (M) Maria Sundqvist (S) Peter Söderlund (L)

Orvar Andersson (KD) Bodil Olsson (M) Maria Sundqvist (S) Peter Söderlund (L) Sida 1 (16) Plats och tid Socialtjänsten, måndagen den 17 december 2018 kl 15:00-16:00 ande Bengt Andersson (C), Ordförande Siw Malmsten (L), 1:e vice ordförande Susanne Johansson (S) Jan Hanna (S) Bengt

Läs mer

Socialnämnden (11) Socialnämndens arbetsutskott. Tekniska kontoret, gamla brandstationen, Orsa, onsdagen den 27 juni 2012, kl

Socialnämnden (11) Socialnämndens arbetsutskott. Tekniska kontoret, gamla brandstationen, Orsa, onsdagen den 27 juni 2012, kl Socialnämnden 2012-06-27 1(11) Socialnämndens arbetsutskott Plats och tid: Tekniska kontoret, gamla brandstationen, Orsa, onsdagen den 27 juni 2012, kl 13 00 16.45 Beslutande: Övriga: Hans Sternbro (s),

Läs mer

Socialnämnden (15)

Socialnämnden (15) Socialnämnden 2016-03-17 1(15) Plats och tid Nämndrummet kl 13.00-17.00 Sammanträdet startar med studiebesök i nya solrummet på Björkhagsgården Ajournering 16.15-16.30 Beslutande Solweig Gard (S) ordförande

Läs mer

Socialnämnden 2015-08-17 1(14)

Socialnämnden 2015-08-17 1(14) Socialnämnden 2015-08-17 1(14) Plats och tid Nämndrummet kl 13.00-16.30 Beslutande Solweig Gard (S) ordförande Margareta Ivarsson (C) Anders Englund (S) ersätter Daniel Hjelm (S) Jan Jansson (S) ersätter

Läs mer

Underskrifter Sekreterare Paragrafer 111-122 Birgitta Schmidt. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Underskrifter Sekreterare Paragrafer 111-122 Birgitta Schmidt. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. 1(16) Plats och tid Kommunkontoret, Foxen, den 29 september kl 14.00-16.00 Beslutande Ledamöter Birger Pettersson-Wiik, S, ordförande Kerstin Andersson, KD Maj-Britt Hedefur, KD Margareta Nilsson, M Agneta

Läs mer

Kjell-Åke Nilsson (s) ordförande Gabrielle Boström (kd) Sandra Brännström (s) Bo Lundkvist (c) Lars-Gunnar Andersson (s)

Kjell-Åke Nilsson (s) ordförande Gabrielle Boström (kd) Sandra Brännström (s) Bo Lundkvist (c) Lars-Gunnar Andersson (s) Plats och tid Kommunkontoret 2016-02-23 kl 8.00-10:30 Beslutande Kjell-Åke Nilsson (s) ordförande Gabrielle Boström (kd) Sandra Brännström (s) Bo Lundkvist (c) Lars-Gunnar Andersson (s) Övriga deltagare

Läs mer

Tjänsteskrivelse Socialnämndens månadsrapport per den

Tjänsteskrivelse Socialnämndens månadsrapport per den VALLENTUNA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE FÖRVALTING -11-12 DNR SN.065 TORBJÖRN NYQVIST SID 1/1 TORBJORN.NYQVIST@VALLENTUNA.SE SOCIALNÄMNDEN Tjänsteskrivelse Socialnämndens månadsrapport per den -10-31 Förslag

Läs mer

Socialnämnden (12) Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, kl. 8:30-11:00

Socialnämnden (12) Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, kl. 8:30-11:00 Socialnämnden 2014-09-09 1 (12) Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, 2014-09-09 kl. 8:30-11:00 Beslutande Britt-Marie Wall, ordförande Sune Frisk Christina Persson Christer Olsson

Läs mer

Socialkontoret, Norrtälje, kl. 09.00-10.50, 11.35-12.00

Socialkontoret, Norrtälje, kl. 09.00-10.50, 11.35-12.00 NORRTÄLJE KOMMUN Socialnämnden SAMMANTRADESPROTOKOLL 2013-03-22 Plats och tid ande Socialkontoret, Norrtälje, kl. 09.00-10.50, 11.35-12.00 Enligt förteckning Övriga deltagande Sören Fredriksson, förvaltningschef

Läs mer

Ekhamras äldreboende, Överum 4 juni 2014 kl

Ekhamras äldreboende, Överum 4 juni 2014 kl 1 (11) Plats och tid Beslutande Ekhamras äldreboende, Överum 4 juni 2014 kl. 08.30 12-00 Peter Johansson (M) Leif Aringstam (M) tjg.ers. Ronny Pettersson (S) tjg.ers. Marianne Båtman (M) Angelica Katsanidou

Läs mer

Protokoll. = pçåá~äå ãåçéå= = OMNNJMSJNQ= = =UPJVP=

Protokoll. = pçåá~äå ãåçéå= = OMNNJMSJNQ= = =UPJVP= = pçåá~äå ãåçéå= = OMNNJMSJNQ= = =UPJVP= Socialnämndens sammanträde Ansökan om tillfälligt serveringstillstånd Amvrosia 3 Ansökan om tillfälligt serveringstillstånd Parkliden 4 Ansökan om tillfälligt serveringstillstånd

Läs mer

Sida PAJALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(7) Sammanträdesdatum

Sida PAJALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(7) Sammanträdesdatum PAJALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(7) Plats och tid Kommunförvaltningen, 2016-10-19, kl 0900-1435 ande Anna Kumpula Kostet, V Johny Lantto, S Inger Karlsson, S Karin Magnström, S Maria Alldén, V Anita

Läs mer

Anne Saaristo, socialchef Inger Kjellerby-Åberg, anhörigfrågor David Matscheck, utredare Siw Lillhannus, förvaltningssekreterare

Anne Saaristo, socialchef Inger Kjellerby-Åberg, anhörigfrågor David Matscheck, utredare Siw Lillhannus, förvaltningssekreterare Socialnämnden 2009-11-17 Plats och tid för sammanträdet Kallade tjänstemän Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna tisdagen den 17 november 2009, kl 18.30. Genomgång av handlingar

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Socialnämnden 17.15

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Socialnämnden 17.15 Socialnämnden 1 Plats och tid Kommunhuset, Hellqvistsalen, Kungsör, tisdagen den 17 februari 2015, klockan 15:00-17.15 ande Marie Norin Junttila (S) ordförande, Marita Pettersson (S), Ulla Eriksson Berg

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdestid

Sammanträdesprotokoll Sammanträdestid 2004-09-29 98 Organ Socialnämnden Plats och tid Vårdcentralens konferensrum, kl 17.00 18.00 Beslutande Arne Ottosson (m), ordförande Inger Isaksson (kd) tj ers Gunnie Davidsson (c) Annelie Nyberg (fp)

Läs mer

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 (16)

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 (16) VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 (16) Plats och tid Bällstarummet, 18.30-20-30 ande Ersättare Övriga närvarande Gunnel Orselius-Dahl (FP), ordförande, Marie-Louise Löwenbeck (M), Gillis Weingarth

Läs mer

MÖTESPROTOKOLL Mötesdatum

MÖTESPROTOKOLL Mötesdatum Plats och tid Lilla sammanträdesrummet kl. 09:00-11:20 ande ledamöter Ej tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Utses att justera Gunnel Johansson (S) (ordförande), Tommy Edenholm (KV) (2:e vice ordförande),

Läs mer

2012-11-20. Socialkontoret, kl.15.00-16.30

2012-11-20. Socialkontoret, kl.15.00-16.30 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (11) Plats och tid ande Övriga närvarande Ersättare Socialkontoret, kl.15.00-16.30 Robin Gustavsson (kd) ordförande Sven-Erik Andersson (c) 1:e vice ordförande Leif Jannerstig (s)

Läs mer

MÖTESPROTOKOLL Mötesdatum

MÖTESPROTOKOLL Mötesdatum Plats och tid Lilla sammanträdesrummet kl. 13:15-14:45 ande ledamöter Ej tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Utses att justera Gunnel Johansson (S) (ordförande), Tommy Edenholm (KV) (2:e vice ordförande),

Läs mer

Marita Nilsson, M (ej 130) Lars Eriksson, S Liv Pettersson, S

Marita Nilsson, M (ej 130) Lars Eriksson, S Liv Pettersson, S 1(16) Plats och tid Kommunkontoret, Foxen, den 4 december kl 14.00-15.45 Beslutande Ledamöter Agneta Nilsson, KD, ordf Marita Arvidsson, C Margareta Nilsson, M Mikael Olsson, M Jessica Danielsson, Fp Susanne

Läs mer

Socialnämndens arbetsutskott 2013-06-18 1. Weine Bäck (KD), ordförande Ove Bäck (C) Maria Gustafsson (S) Ove Bäck (C) Kommunkontoret, Ödeshög

Socialnämndens arbetsutskott 2013-06-18 1. Weine Bäck (KD), ordförande Ove Bäck (C) Maria Gustafsson (S) Ove Bäck (C) Kommunkontoret, Ödeshög 2013-06-18 1 Plats och tid Socialkontoret, Ödeshög, tisdagen 18 juni 2013, kl 08:00-10:50 Beslutande Weine Bäck (KD), ordförande Ove Bäck (C) Maria Gustafsson (S) Övriga deltagande Ywonne Holm, vård och

Läs mer

PROTOKOLL. Sammanträdesdatum 2014-09-02 KOMMUNSTYRELSENS SOCIALA UTSKOTT

PROTOKOLL. Sammanträdesdatum 2014-09-02 KOMMUNSTYRELSENS SOCIALA UTSKOTT Tid 08:30-10:30 KOMMUNSTYRELSENS SOCIALA UTSKOTT Plats Skeppet Ledamöter Lillemor Arvidsson (M) ordförande Janette Olsson (S) vice ordförande Thomas Danielsson (C) Jan Rohlén (S) Christian Andersson (FP)

Läs mer

Kjell-Åke Nilsson (s) ordförande Bo Lundqvist (c) Robert Lindgren (s) Sandra Brändström (s) Marie Viberg (c)

Kjell-Åke Nilsson (s) ordförande Bo Lundqvist (c) Robert Lindgren (s) Sandra Brändström (s) Marie Viberg (c) Plats och tid Kommunkontoret 2015-02-09 kl 8.00 12:00 Beslutande Kjell-Åke Nilsson (s) ordförande Bo Lundqvist (c) Robert Lindgren (s) Sandra Brändström (s) Marie Viberg (c) Övriga deltagare David Grahn

Läs mer

Socialnämnden. Sammanträdesprotokoll 2013-02-19. Plats och tid Lokal Roten, kl. 13.50 16.15 Beslutande. Ej tjänstgörande ersättare

Socialnämnden. Sammanträdesprotokoll 2013-02-19. Plats och tid Lokal Roten, kl. 13.50 16.15 Beslutande. Ej tjänstgörande ersättare Sida 1/11 Plats och tid Lokal Roten, kl. 13.50 16.15 Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Krister Olsson (S) Agnetha Persson (C) Pernilla Ekelund (FP), tjänstgörande ersättare för Thomas Löfgren (M) Anneli

Läs mer

Anslag/Bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Anslag/Bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (16) Datum Tid kl 08.15-15.00 Plats Sammanträdesrummet Hesselgrenska Närvarande Se sidan 2 Helena Wikström (C) Justeringens plats och tid LSS-kontoret fredagen den 31 augusti Justerade

Läs mer

PROTOKOLL 1 (14) Sammanträdesdatum

PROTOKOLL 1 (14) Sammanträdesdatum PROTOKOLL 1 (14) Plats och tid Konferensrummet, Storegården Vissefjärda,, kl. 08:00 Beslutande Maria Ixcot Nilsson, (S), ordförande Dragan Pavlovic, (S) Ingrid Adolfsson, (S) Jarkko Pekkala, (S) Gullvi

Läs mer

Socialnämnden (15) Ajournering

Socialnämnden (15) Ajournering Socialnämnden 2016-08-25 1(15) Plats och tid Nämndrummet kl 13.00 16.30 Ajournering 15.35 15.40 Beslutande Solweig Gard (S) ordförande Margareta Ivarsson (C) Daniel Hjelm (S) AnnCharlotte Eskel (S) Jan

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (15)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (15) Sammanträdesdatum s. 1 (15) Plats Kommunhuset i Lomma, sammanträdeslokal Önnerup Tid kl. 08.30-11.10 Beslutande Sofia Forsgren Böhmer (M) ordförande Barbro Söderberg (S) ledamot Lena Forsberg (M) ledamot

Läs mer

Socialnämnden. Ronny Moström (S), Birgit Ohlsson (FP), Elisabeth Järvinen (MP), Uno Gripenberth (KD) och Yvonne Ericsson (M)

Socialnämnden. Ronny Moström (S), Birgit Ohlsson (FP), Elisabeth Järvinen (MP), Uno Gripenberth (KD) och Yvonne Ericsson (M) Socialnämnden 1 Plats och tid Kommunhuset, Hellqvistsalen, Kungsör, tisdagen den 19 maj 2015, klockan 17:00-18.30 ande Tjänstgörande ersättare Marie Norin Junttila (S) ordförande, Kristin Fernerud (S),

Läs mer

Gun-Maid Håkansson (S) Susanna Hansson (M), 16-19, Kommunkontoret, Heby, 27 mars 2013, kl Sekreterare Paragrafer ANSLAG/BEVIS

Gun-Maid Håkansson (S) Susanna Hansson (M), 16-19, Kommunkontoret, Heby, 27 mars 2013, kl Sekreterare Paragrafer ANSLAG/BEVIS SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (13) Sammanträdesdatum Plats och tid Kommunkontoret, Heby, kl 10.00-11.30 Beslutande Margaretha Gadde-Jennische (M), ordförande Gudrun Wängelin-Lernskog (C) Emilie Jansson (S) Maipato

Läs mer

Plats och tid: Häradsgårdens samlingssal, Roland Leek (M) Bengt Larsson (M) Kenneth Tinglöf (KD)

Plats och tid: Häradsgårdens samlingssal, Roland Leek (M) Bengt Larsson (M) Kenneth Tinglöf (KD) Vård- och omsorgsnämnden Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2017-05-02 Plats och tid: Häradsgårdens samlingssal, 13.00 15.17 Beslutande ledamöter: Inte tjänstgörande ersättare: Övriga närvarande:

Läs mer

Sannerudshemmets samlingssal, Kil, 2011-09-26, kl 15.00-16.50

Sannerudshemmets samlingssal, Kil, 2011-09-26, kl 15.00-16.50 Plats och tid Sannerudshemmets samlingssal, Kil, 2011-09-26, kl 15.00-16.50 Beslutande Mikke H Wivungi, ordförande, kommunstyrelsen Anita Karmteg, socialnämnden Jessica Hildén, barn- och utbildningsnämnden

Läs mer

Gunnel Orselius-Dahl (FP), ordförande Marie-Louise Löwenbeck (M), vice ordförande Ing-Marie Elfström (S)

Gunnel Orselius-Dahl (FP), ordförande Marie-Louise Löwenbeck (M), vice ordförande Ing-Marie Elfström (S) Socialnämndens arbetsutskott 2010-11-08 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna, tisdagen den 8 november kl. 16.00-17.25

Läs mer

Sida PAJALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(14) Sammanträdesdatum

Sida PAJALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(14) Sammanträdesdatum PAJALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(14) Plats och tid Kommunförvaltningen, 2016-11-09, kl 1000-1445 Beslutande Anna Kumpula Kostet, V Johny Lantto, S Anita Sköld, M Övriga deltagande Maj-Lis Ejderlöf,

Läs mer

Eva Nilsson, verksamhetschef VOO Evelina Lilja, sekreterare Kerstin Hallgren, controller Anne-Louise Jansson, avdelningschef.

Eva Nilsson, verksamhetschef VOO Evelina Lilja, sekreterare Kerstin Hallgren, controller Anne-Louise Jansson, avdelningschef. Sammanträdesprotokoll 1 (11) Plats och tid Garvaren Röd, kl. 13.15 16.30 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Sten Fransson, ordförande (S) Lena Kandergård, 1:e vice ordförande (S) Jonas Ås (S) Maria

Läs mer

Sammanträdesdatum Sida 1-14

Sammanträdesdatum Sida 1-14 Sammanträdesdatum Sida 1-14 Socialnämnden 2010-08-18 Plats och tid Kommunledningskontoret, Plenisalen, Mora, kl 08.15-09.15 ande Bernt Persson (S),ordförande Terje Andersson (C) Christiane Djäken (M) Åke

Läs mer

ARJEPLOGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Socialnämnden (16)

ARJEPLOGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Socialnämnden (16) Socialnämnden 2012-10-16 1 (16) Plats och tid Sammanträdesrummet Nasa, Tingsbacka, tisdagen den 16 oktober 2012, kl 8.00 14.30. Beslutande Mauricio Puga (S), ledamot Ewa Rosenqvist (S), ordförande Elisabeth

Läs mer

Vård- och omsorgsnämnden Sammanträdesdatum Sida Vård- och omsorgsnämnden

Vård- och omsorgsnämnden Sammanträdesdatum Sida Vård- och omsorgsnämnden Vård- och omsorgsnämnden 2008-11-13 1 Plats och Tid sammanträdesrum Norrtull 2008-11-13 kl 08.00-12.30 Beslutande Anne Sörqvist (c) ordförande Anelia Dotcheva (c) Gunnar Dahlstrand (c) Terttu Martinsson

Läs mer

Vård- och Omsorgsnämnden 2005-01-27 1 (12) Ann Svensson Hans Nilsson

Vård- och Omsorgsnämnden 2005-01-27 1 (12) Ann Svensson Hans Nilsson Vård- och Omsorgsnämnden 2005-01-27 1 (12) Plats och tid Kommunhuset rum 293, kl 13.15 16.30 Beslutande Sören Carlsson (s) Ann Svensson (s) Hans Nilsson (fp) Klas-Gunnar Appel (s) Lennart Samuelsson (s)

Läs mer

HÖGSBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (15 ) Socialutskottet 2015-04-09

HÖGSBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (15 ) Socialutskottet 2015-04-09 HÖGSBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (15 ) Plats och tid Mogårdens äldreboende 11-12, Kommunhuset kl.13-16, torsdagen den 9 april 2015 Beslutande Marcus Schön (M), ordförande Diana Bergeskans (S), v ordförande

Läs mer

Plats och tid: Häradsgårdens samlingssal,

Plats och tid: Häradsgårdens samlingssal, Vård- och omsorgsnämnden Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2017-09-26 Plats och tid: Häradsgårdens samlingssal, 13.30 15.10 Beslutande ledamöter: Övriga närvarande: Martina Johansson (C), ordf. Kenneth

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (22)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (22) Plats Lomma kommunhus, sammanträdesrum Önnerup Tid 2017-09-21, kl. 08:30-09:44 Sammanträdesdatum s. 1 (22) Beslutande Övriga deltagare Sofia Forsgren-Böhmer (M) Britt Hjertqvist (L) Lena Forsberg (M) Pia

Läs mer

Vård- och omsorgsutskottet

Vård- och omsorgsutskottet Sida 1/16 Plats och tid Kommunhuset, lokal Strået, kl. 13.30-16.30 Ajournering 14.45-15.00 Beslutande Ersättare Övriga deltagare Karl-Erik Kruse (S), ordförande Eva Olofsson (C), vice ordförande Ingrid

Läs mer

Socialnämnden (18) Nämndrummet, kommunhuset, kl

Socialnämnden (18) Nämndrummet, kommunhuset, kl Socialnämnden 2014-11-20 1(18) Plats och tid Nämndrummet, kommunhuset, kl.13.00-17.30 Beslutande Margareta Ivarsson (C) ordförande Björn Hörgren (M) Anders Westerlind (M) Barbro Thelaus(KD) Birgitta Kahn

Läs mer

ÖCKERÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Socialnämnden 2013-11-19 ()

ÖCKERÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Socialnämnden 2013-11-19 () SAMMANTRÄDES Socialnämnden 2013-11-19 () Plats och tid Kommunhuset, klockan 16.00-18.45 Beslutande Tjänstgörande ersättare Övriga deltagande Tjänstemän Justering Kent Lagrell (M) ordförande Anders Kjellgren

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 av 17 Socialnämnden Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 av 17 Socialnämnden Sammanträdesdatum Plats och sammanträdestid Närvarande ledamöter Kommunfullmäktigesalen 09:00 11:45 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 av 17 Anna Lena Carlsson (C), ordförande Britt-Marie Winberg (MP), 1:e vice ordförande Leif

Läs mer

Kommunkontoret, Heby, 20 november 2013, kl 13.45. Sekreterare Paragrafer 97-106 ANSLAG/BEVIS

Kommunkontoret, Heby, 20 november 2013, kl 13.45. Sekreterare Paragrafer 97-106 ANSLAG/BEVIS SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (11) Sammanträdesdatum Plats och tid Kommunkontoret, Heby, kl 10.00 11.20 Beslutande Margaretha Gadde-Jennische (M), ordförande Gudrun Wängelin-Lernskog (C) Emilie Jansson (S) Åsa

Läs mer