Människor har så lång tid man. kan minnas berättat sagor för. varandra stora som små.man. kan säga att det är en tradition. hela världen har.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Människor har så lång tid man. kan minnas berättat sagor för. varandra stora som små.man. kan säga att det är en tradition. hela världen har."

Transkript

1 Människor har så lång tid man kan minnas berättat sagor för varandra stora som små.man kan säga att det är en tradition hela världen har. Av: Hugo Svensson

2 tänk om Du var en paprika! Viva la Paprika Paprika bladet Sammanfattning om vad en Fabel är för något. En fabel är ganska olik konstsaga och folksaga. Djuren pratar och har egenskaper som dum,snäll,smart och omtänksam. En fabel har också alltid ett budskap med sin historia. T.ex Räven och rönnbären budskapet med den berättelsen är det är lätt att avfärda det du inte kan få. Jag anser att alla sagor har egentligen något budskap det är bara olika tydligt. En fabel är alltså kortfattat. En historia där djur pratar och har egenskaper,i slutet av historien finns det ett budskap som vill berätta något. Flera fabler är Mästerkatten i stövlar och Grodornas kung. Koumbas sked 20% rabatt vid köp av minst

3 Undersökning! Enligt våra senaste undersökningar så vet man vilka paprikor befolkningen gillar mest de är rankade följande. 1.Röd paprika 2.Gul paprika 3.Grön Paprika 4.Orange paprika 5. Chili Dessa barn spelar den berömda paprika låten med sina instrument. Sammanfattning om Konstsaga: Skillnaden mellan en konstsaga och en folksaga är inte så stor. Den största skillnaden är nog att man har skrivit ner konstsagor och man vet vem författaren är. En av de största författarna av konstsagor är HC Anderson. Han levde på talet och var en mycket hyllad/ omtyckt författare. Några sagor som han skrivit är Den fula ankungen och Flickan med svavelstickorna. Köp ärtor av drottningen i prinsessan på ärten 20% rabatt fredagar!

4 Ordspråk/Citat En paprika om dagen håller doktorn borta. Paprika är godare om du har någon att dela den med. Kärlek utan svartsjuka är som gulasch soppa utan paprika. Lycka är att ha en egen paprika. En kompromiss är att dela en paprika så alla tror att de får den största biten - Winston Churchill Paprika är en bra frukost men inte kvällsmat. Sammanfattning om vad en folksaga är för något: En sätt att känna igen en folksaga är att det finns kungar,prinsessor,prinsar,drottningar och övernaturliga väsen. I folksagor så använder man ofta talen sju och tre t.ex tre önskningar och sju dvärgar. Man har länge skickat vidare folksagor muntligt. Ända tills de kom ett par bröder,bröderna Grimm de åkte runt och skrev ner sagor,under deras livstid hann de skriva ner 210 sagor,kanske inte låter så jätte mycket för oss med tanke på att sagor nu ligger på internet i böcker och man till och med gör spel av sagor. Några sagor är Snövit,Askungen,Herkules,Medusa och Odysseus. Folksagor har oftast ett budskap alltså den försöker förklara något eller bara skrämma små barn. Ett budskap är Räven och druvorna En hungrig räv gick omkring och var hungrig så såg han bär som en kråka satt och åt på i ett träd,så frågade han om de var goda. Joorå sa kråkan allt är de goda då försökte räven klättra upp men såklart gick det inte för rävar är inte så bra på att klättra. Tillslut gav han upp och gick iväg men innan han gick fnyste han De är säkert sura. Budskapet är att det är lätt att avfärda det man inte kan få. Kampa,Bada och upplev naturen!

5 Min Fabel De 4 vännerna Det var en gång 4 vänner marsvinet,guldfisken,duvan och åsnan. De skulle tävla om vem som först kunde komma i säkerhet. Duvan skröt om att han kunde flyga över skogen på ett nafs,guldfisken sa bara att hon kunde simma i bäcken och vara där innan de andra hunnit blinka,åsnan sa att hon kunde rida genom skogen innan de hann gnägga, sist sa marsvinet (Glen) att han hoppades att han vann och önskade lycka till de andra. Pff så sattes tävlingen igång. Åsnan började galoppera,duvan flög för livet,guldfisken hoppade ner för bäcken som gassel springer och sist satte marsvinet igång traskandes. Duvan tänkte att han kunde flyga över skogen,men som alla vet har duvor en dålig kordinationsförmåga så snart var han vilsen och flög runt i cirklar. Åsnan galopperade tills han kom till ett nerfallet träd som han stannade vid,som vi vet är åsnor väldigt envisa med andra ord hon vägrader ta en annan väg runt eller flytta på stocken så där stod hon. Guldfisken hoppade snabbt nerför bäcken tills efter 4-5 sekunder tänkte hon Vad i helskott gör jag här?var och varför tänkte hon,guldfiskar har ett mycket dåligt minne bara på några sekunder. Marsvinet gick traskandes timme för timme tills han nådde målet. När han kom fram blev han så glad att han levde att han glömde sina vänner helt. Inte förräns en vecka senare kom han ihåg dem då en korp kom till reservatet med nyheter,de nyheter sa följande. Man hade hittat en duva som var död och dödsorsaken verkade vara panik och överansträngning. Man hade också en död åsna, åsnan hade gått runt i cirklar tills han dött,när korpen såg det märkte han att åsnan måste gått nästan en meter ner i marken. Man hade också sett en liten glad pojke som sprungit hem med en guldfisk i en påse full med vatten. Glen sörjde då sina vänner,men sen tänkte han att eftersom de hade skrytit så mycket innan var de värda det,sen tänkte han om och ångrade sina tankar. Tillsist glömde han de helt,hittade en fru fick barn och levde sitt liv lyckligt i naturreservatet. Sensmoral: Det är inte målet som är det viktiga utan resan till målet. Bättre långsamt och noggrant,än snabbt och slarvigt. Röd Paprika innehåller mikrogram vitamin A milligram vitamin C 3. 3 milligram vitamin E Gul paprika innehåller mikrogram vitamin A milligram vitamin C 3. 2 milligram vitamin E Grön paprika innehåller mikrogram vitamin A milligram vitamin C 3. 3 milligram vitamin E Här är Måns som har målat med grön färg.

6 Födelse annonser! Tunga straff för de som inte tvättar sin sked: En flicka blev i veckan orättvist behandlad av sin styvmamma och hennes pappa vågade inte säga emot. Styvdottern glömde diska en sked och fick därför gå hela vägen till havet för att tvätta skeden. Hon mötte en trevlig gumma som hjälpte henne med sitt problem. Koumba-utan mamma (mamman dog tidigare i sjukdom) blev orättvist behandlad av sin styvmamma vid gårdagens lunch. Koumbautan mamma sköter hela hemmet. Hon städar, samlar ved, gör upp eld, lagar frukost och tar hand om djuren. Ja hon gör allt slitgöra. En dag glömde hon diska en sked, det fick konsekvenser. Hennes styvmamma tvingade henne att gå hela vägen till havet och tvätta skeden där. Koumbautan mamma gick i två dygn och två nätter, genom skogen och slätten tills hon mötte en gammal kvinna. Koumba-utan mamma hälsade respektfullt till den gamla gumman. Hon berättade allt för den gamla kvinnan. Koumba träffade på en gammal kvinna med bara ett ben och en arm även. Även om så hälsade Koumba lika respektfullt som vanligt. Den gamla kvinnan bjöd på mat och fick höra Koumbas berättelse, gumman bestämde sig för att hjälpa Koumba och gav henne 3 ägg. Hon sa - kläck det första ägget när du kommer till skogen så kan du gå säkert genom skogen - Kläck det andra ägget när du kommit ut ur skogen och kan se din by. - Kläck det tredje ägget när du kommer till det första huset i byn. Med dessa ord gick Koumba hem igen,skeden tvättade gumman åt henne efter maten. När Koumba nådde skogen kläckte hon det första ägget. Massor av djur kom upp runt henne och gav henne skydd. När hon kom ut ur skogen och skymtade byn kläckte hon det andra ägget. Då kom soldater fram och dödade djuren som annars skulle skrämt byborna. När hon kommer fram till det första by huset kläcker hon det sista ägget,då kommer massor av vackra kvinnor och män med massor av guld och silke. Sameer Ali 22 år Gun Persson 90år Jamal Sidhu 5åt Tea Cedervall 5år

7 Frihet är spänning! Det är en helt vanlig arbetsvecka och lördag kväll. Lady och Lufsen sitter på en restaurang som ägs av Lufsens kompis Tony,Tony bryter väldigt mycket på italienska och frågar charmigt vad jag vill ha för mat. [Text Hugo Svensson] [Bild Hugo Svensson] Gatlampan lyser upp vägen för oss när vi går mot Tonys restaurang en vän till Lufsen. Det är är en vacker halvmåne på himlen och gatlamporna lyser upp vägen för oss i den vackra stjärn natten. En ung kvinna med en röd klänning passerar oss,antagligen ska hon på fest. Tonys Restaurang När vi närmar oss Tonys restaurang känner jag en underbar doft av Spagetti bolognese. När vi först kommer in kan man inte missa vem som är Tony,en medelålders man med mustasch,lite rund mage och ett charmigt leende. Vilka smaker! Nu sitter jag här och myser på restaurangen med en varm tallrik spagetti bolognese och underbart smakar det!. På bakgården av restaurangen sitter Lady och Lufsen och delar på en tallrik spagetti med kötfärsås och köttbullar. Lady och Lufsen Jag har äntligen ätit upp och ska nu intervjua paret. Hoppas jag inte stör deras romantiska middag. - Lady vad tycker du om restaurangen? - Jag gillar den,den är mysig och romantisk. - Lufsen har du något att tilläga? - Nej,jag är en nära vän till Tony och brukar äta här. Tonys spagetti med kötfärsås är den bästa i stan! - Ja du godare spagetti får man leta efter. och med de orden lämnar jag dem ifred. Efter en liten stund smyger jag hem och lämnar kärleksparet ifred med sin mat. Lady och Lufsen Paprika är nyckeln till bra hälsa, pröva paprika dieten gå ner 4kg på bara 1 månad!.

8 Min recension Recension av : Aladdin och den underbara lampan Alla som trott att det finns andar i lampor har rätt! Om du har tur så kanske det hoppar fram en ande ur din lampa. Det bevisas i sagan Aladdin och den underbara lampan Aladdin är en fattig pojke som lever med sin mamma.aladdins mamma är mycket vis,hon är en ensamstående mamma.aladdin har inte så fina kläder men allt han vill göra är att vara ute. Problemet som sen visar sig vara det bästa som någonsin hänt är att en trollkarl visar ett plötsligt intresse för Aladdin. Det visar sig senare att trollkarlen ville utnyttja Aladdin men det gick inget vidare. Med hjälp av trollkarlen hittar Aladdin en magisk lampa med en ande i och många rubiner. Efter ett litet tag förstår Aladdin vad anden är och önskar till sig stor rikedom. Det slutar med ett lyckligt slut då Aladdin gifter sig med Sultanens dotter. Jag tycker inte att sagan nerskriven är samma som Disney filmen,i filmen är anden charmig och rolig, i sagan är han trist och allvarlig. Aladdin och den underbara lampan är en arabisk folksaga som förts genom tiderna muntligt innan den skrivdes ner. Alltså kan man dra en slutsats över att det är en bra saga. Jag ger den 3/5

9 Snip Snap Slut Nu var Hugos tidning slut!

SAGOTIDNING. Flicka förgiftad på grund av avundsjuka

SAGOTIDNING. Flicka förgiftad på grund av avundsjuka ALLTID GRATIS NR 17 SAGOTIDNING Flicka förgiftad på grund av avundsjuka SKOGEN: En flicka blev förgiftad vid lunch dags för några dagar sen av en häxa. Häxan förgiftade henne för att hon var avundsjuk

Läs mer

Sagans värld. För vuxna, men även för barn!

Sagans värld. För vuxna, men även för barn! Sagans värld För vuxna, men även för barn! 1 F OLKSAGOR Det finns massor av olika folksagor och många av dom är väldigt gamla så vissa sagor vet man inte när dom kom eller var. I början skrev man inte

Läs mer

kunglig sago nytt fabler kon! sagor folksagor

kunglig sago nytt fabler kon! sagor folksagor kunglig sago nytt kon! sagor fabler folksagor Folksagor En folksaga är en saga som man har berättat i århundraden. Den har gått i muntligt tradition fram tills för ca 100 år sedan, då man började skriva

Läs mer

Selma Lagerlöf. Astrid Lindgren. HC:Andersen

Selma Lagerlöf. Astrid Lindgren. HC:Andersen S A G O Tales for everybody! R K O N S T S A G O R HC:Andersen HC Andersen föddes år 1805,när han var 17 år gick han i en skola för barn,han blev mobbad för att han var så lång och klumpig. Därför skrev

Läs mer

NORDSVENSKAN! Nulla facilisi: Tisdagen den 24 maj! ARTIKEL! Nordsvenskan! Recention! Idag recenserar vi bocken o jaguaren. Bocken och Jaguaren

NORDSVENSKAN! Nulla facilisi: Tisdagen den 24 maj! ARTIKEL! Nordsvenskan! Recention! Idag recenserar vi bocken o jaguaren. Bocken och Jaguaren NORDSVENSKAN! Nulla facilisi: Pellentesque eu aliquet. Vitae vehicula lobo ARTIKEL! rtis. Ultricies mole stie libero dignissim id mauris, mus nec Tisdagen den 24 maj! Nordsvenskan! Recention! Idag recenserar

Läs mer

Sammanfattning fabler

Sammanfattning fabler SAGOR Sammanfattning fabler Fabler är oftast korta texter som ofta handlar om djur. Djuren blir som människor och dom kan vara t.ex. elaka eller envisa. Det finns fabler där man känner till vilken författare

Läs mer

SAGOTIDNING. Felicia s

SAGOTIDNING. Felicia s S O M M A R N U M M E R 2 0 1 1 Felicia s SAGOTIDNING SENASTE NYTT I SAGOVÄRLDEN Sammanfattning om folksagor En typisk folksaga börjar med ''Det var en gång.'' Dom flesta sagorna vet ingen vem som har

Läs mer

Konstsagor. H.C Andersen

Konstsagor. H.C Andersen Konstsagor en Konstsaga är en saga som till skillnad från folksagor har en känd författare som H.C Andersen. Konstäventyr berättas inte från mun till mun, men är en historia som uppstått i författarens

Läs mer

Konstsagor. H.C Andersen

Konstsagor. H.C Andersen Konstsagor en Konstsaga är en saga som till skillnad från folksagor har en känd författare som H.C Andersen. Konstäventyr berättas inte från mun till mun, men är en historia som uppstått i författarens

Läs mer

SAGOBLADET. Röda luvor allt populärare i Lund. Varg åtalad för misshandel

SAGOBLADET. Röda luvor allt populärare i Lund. Varg åtalad för misshandel SAGOBLADET NR 41 GUNNESBOSKOLAN 2011 Röda luvor allt populärare i Lund. Det är Lördag eftermiddag och sportlov. Regnet i Lund blir mer och hårdare då blir dem röda luvorna vanligare. Nästan alla i Lund

Läs mer

Sammanfattning av konstsagor

Sammanfattning av konstsagor Sammanfattning av konstsagor H.C Andersen har skrivit t.ex prinsessan på ärten, den fula ankungen, den ståndaktige tennsoldaten, flickan med svavelstickorna och sagan om Tummelisa. Selma Lagerlöf skrev

Läs mer

SAGAN. du kan även läsa en recension om den berömda konstsagan; den fule ankungen. SAKER DU KANSKE INTE VISSTE? Uppäten med lyckligt slut!

SAGAN. du kan även läsa en recension om den berömda konstsagan; den fule ankungen. SAKER DU KANSKE INTE VISSTE? Uppäten med lyckligt slut! Våren 2011 SAGAN I detta sago magasinet kan du läsa om olika sago stilar. SAKER DU KANSKE INTE VISSTE? Mycket kommer avslöjas i detta magasin, saker du inte hade någon aning om fabler kanske, en och annan

Läs mer

Konstsagor. En konstsaga är inte något som har berättats i flera år utan att en person har skrivit

Konstsagor. En konstsaga är inte något som har berättats i flera år utan att en person har skrivit Konstsagor En konstsaga är inte något som har berättats i flera år utan att en person har skrivit ner den själv. Som t.ex. H.C. Andersen har inte fått höra sina sagor från andra utan det är han som har

Läs mer

SAGOMAGASINET NR1. Sagornas fantastiska minnen

SAGOMAGASINET NR1. Sagornas fantastiska minnen NR1 H A M P U S SAGOMAGASINET INNEHÅLL Sid: 1. Folksagor 2. Konstsagor 3. Fabler 4. Nyhets artikel 5. Recension om Tre bockarna Bruse 6. Tigers hemtrakter Tidningsredaktör: Hampus Jönsson Gunnesboskolan

Läs mer

Några kända sagor som han har skrivit: Den lilla flickan med svavelstickorna, Den stoltaktiga tändsoldaten, de vilda svanarna och svinaherden.

Några kända sagor som han har skrivit: Den lilla flickan med svavelstickorna, Den stoltaktiga tändsoldaten, de vilda svanarna och svinaherden. [1] KONSTSAGOR Den ståndaktige tennsoldaten Konstsagor! Konstsagor är inte lika gamla som folksagor. HC Andersen är en typisk konstsago författare. Konstsagor har inte berättats från mun till mun utan

Läs mer

DEN FULA ANKUNGEN. Recension

DEN FULA ANKUNGEN. Recension [1] DEN FULA ANKUNGEN Recension HC Andersen med den fula ankungen Bok: Den fula ankungen. Författare: HC Andersen Alla som inte har läst den fantastiska boken om Den fula ankungen lär göra det nu, i allafall

Läs mer

Jojo 5B Ht-15. Draken

Jojo 5B Ht-15. Draken 1 Draken Kapitel 1 drakägget - Jojo kan du gå ut och plocka lite ved till brasan frågade mamma - Okej jag kommer sa jag Å föresten jag heter Jojo och jag är 11 år jag bor i ett rike som kallas älvänka

Läs mer

SAGOTIDNING. Allting om sagor i ett fantastiskt exemplar. Ta en titt inuti denna finfina tidning för att lära dig om de tre olika sagorna

SAGOTIDNING. Allting om sagor i ett fantastiskt exemplar. Ta en titt inuti denna finfina tidning för att lära dig om de tre olika sagorna 2011 NYA NUMMER VARJE MINUT FULLT MAX MONSTER MYSIGA SAGOTIDNING Allting om sagor i ett fantastiskt exemplar Ta en titt inuti denna finfina tidning för att lära dig om de tre olika sagorna En otroligt

Läs mer

3 Juli 7777. Kostnad: GRATIS! SAGONYTT FÖR STORA OCH SMÅ SAGOÄLSKARE. Ansvarig utgivare: Höna Pöna

3 Juli 7777. Kostnad: GRATIS! SAGONYTT FÖR STORA OCH SMÅ SAGOÄLSKARE. Ansvarig utgivare: Höna Pöna 3 Juli 7777 Kostnad: GRATIS! SAGONYTT FÖR STORA OCH SMÅ SAGOÄLSKARE Ansvarig utgivare: Höna Pöna PRINSEN Törnrosa är den rätta Namn: Prinsen Kungsson Ålder: 18 Aktuell: Som hjälte i hela kungariket Familj:

Läs mer

SAGOR. Från tidernas begynnelse till idag

SAGOR. Från tidernas begynnelse till idag SAGOR Från tidernas begynnelse till idag SAKPELSEMYTER Sagor om ursprunget Handlar om hur människorna kom till jorden Kampen mellan ont och gott Muntliga berättelser Skrevs mer i Messopotamien för ca 6000

Läs mer

Kyss aldrig en groda ROLLER MAMMA JULIA FAMILJEN PÅ SLOTTET PAPPA MAMMA FINA FAMILJEN I STUGAN PAPPA MAMMA MARIA GILLION GRODJÄGARNA

Kyss aldrig en groda ROLLER MAMMA JULIA FAMILJEN PÅ SLOTTET PAPPA MAMMA FINA FAMILJEN I STUGAN PAPPA MAMMA MARIA GILLION GRODJÄGARNA Kyss aldrig en groda En liten bredvidberättelse om jakten på en groda att kyssa till prins ROLLER FAMILJEN PÅ SLOTTET FAMILJEN I STUGAN GRODJÄGARNA DOM ONDA MAKTERNA TROLLKARLEN BORROR (GRODAN / HÄSTEN)

Läs mer

Kejsare skämmer ut sig

Kejsare skämmer ut sig Kejsare skämmer ut sig Ankeborg: Kejsare skämmer ut sig genom att gå ut på stan utan några kläder. Han bajsa på sig Han gick där som om han hade på sig vilka vanliga kläder som helst. Liten pojke skriker:

Läs mer

Aladdin och den magiska lampan

Aladdin och den magiska lampan ARBETSMATERIAL FÖR ELEVEN ORDLISTA skräddare (sida 5, rad 2) en person som jobbar med att sy t.ex. kläder flitig (sida 5, rad 10) att jobba hårt förtvivlad (sida 10, rad 6) väldigt ledsen stenblock (sida

Läs mer

Fabler Sammanfattning

Fabler Sammanfattning Fabler Sammanfattning En Fabel är när djur talar, tänker och har mänskliga egenskaper. Syftet med en fabel är att få fram ett budskap/sensmoral, dvs att du ska lära dig något av den. Den avslutas altid

Läs mer

Bokstavskedjor Ordkedjor Meningskedjor

Bokstavskedjor Ordkedjor Meningskedjor -2 Bokstavskedjor Ordkedjor Meningskedjor Detta exemplar är framställt för Vittra Utbildning AB under licens från Hogrefe Psykologiförlaget AB. Licensen avser användning inom Vittra Utbildning AB:s pedagogiska

Läs mer

Flicka uppäten av MAJ The Twilight Saga : Eclipse Filmen som gjorde tjejerna galna. Läs mer på s 3. den senaste tiden. Läs mer på s 2 [1]

Flicka uppäten av MAJ The Twilight Saga : Eclipse Filmen som gjorde tjejerna galna. Läs mer på s 3. den senaste tiden. Läs mer på s 2 [1] MAJ 1240 SAGONYTTT Pris: 2 silvermynt Flicka uppäten av vargen! Storskogen: Rödluvan skulle igår morgon gå till sin sjuka mormor men kom aldrig tillbaka hem. Byborna tror att det var vargen som hade ätit

Läs mer

Magiska dörren Elin Gustafsson

Magiska dörren Elin Gustafsson Magiska dörren Elin Gustafsson Kapitel 1 Hej Jag red snabbt till stallet och sadlade av Bingo. Det skulle snart bli mörkt och jag skulle behöva cykla hem själv. Jag ställde in Bingo i boxen och gav honom

Läs mer

Kamratbedömning. Fokusera på följande:

Kamratbedömning. Fokusera på följande: Kamratbedömning Läs följande texter som dina klasskamrater har skrivit. Nu ska du ge konstruktiv kritik till dessa texter. Det vill säga, du ska kunna säga vad som är positivt och vad som är bra i texten,

Läs mer

Linnéa M 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Linnéa M 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Jag heter Sara. Jag är 10 år gammal. Jag har en lillasyster. Hon är 3 år. Hon heter Linda. Jag har en mamma och pappa också. Vi är en fattig familj. Vi bor i ett litet hus på landet.

Läs mer

Simbegwire. Rukia Nantale Benjamin Mitchley Lena Normén-Younger svensk nivå 5

Simbegwire. Rukia Nantale Benjamin Mitchley Lena Normén-Younger svensk nivå 5 Simbegwire Rukia Nantale Benjamin Mitchley Lena Normén-Younger svensk nivå 5 När Simbegwires mamma dog blev hon jätteledsen. Simbegwires pappa gjorde sitt bästa för att ta hand om sin dotter. Långsamt

Läs mer

Av Lukas.Ullström klass 5 svettpärlan.

Av Lukas.Ullström klass 5 svettpärlan. Jorden Bildas Av Lukas.Ullström klass 5 svettpärlan. Det var en gång en måne som kallades gubben i månen för han var typ en levande måne som åkte omkring i rymden och skapade saker. Han var gud över allting

Läs mer

Nell 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Nell 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Jag vaknade på morgonen. Fåglarna kvittrade och solen lyste. Jag gick ut ur den trasiga fula dörren. Idag var det en vacker dag på gården. Jag satte mig på gräset vid min syster.

Läs mer

Någon som redan hade växt, det var Björnkram. Men han hade växt under vintern. Han hade alltid varit större än Springer Med Vinden men nu var han

Någon som redan hade växt, det var Björnkram. Men han hade växt under vintern. Han hade alltid varit större än Springer Med Vinden men nu var han Någon som redan hade växt, det var Björnkram. Men han hade växt under vintern. Han hade alltid varit större än Springer Med Vinden men nu var han huvudet längre och nästan dubbelt så bred. Springer Med

Läs mer

Kapitel 1 Personen Hej jag heter Lars jag är 9 år och jag går på Söderskolan. Jag tycker om min morfar. Jag har 4 syskon 2 bröder och 2 systrar. Mina

Kapitel 1 Personen Hej jag heter Lars jag är 9 år och jag går på Söderskolan. Jag tycker om min morfar. Jag har 4 syskon 2 bröder och 2 systrar. Mina Kapitel 1 Personen Hej jag heter Lars jag är 9 år och jag går på Söderskolan. Jag tycker om min morfar. Jag har 4 syskon 2 bröder och 2 systrar. Mina bröder är 8 år gamla och mina systrar är 3 och 5år.

Läs mer

Ljuset är på G! Klockan är 7.30 och vi rullar in mot Jönköping.

Ljuset är på G! Klockan är 7.30 och vi rullar in mot Jönköping. Ljuset är på G! Klockan är 7.30 och vi rullar in mot Jönköping. Solen! Men sedan har det mest småsnöat. På jobbet har det gått i full fart idag. Kameran har inte hängt med i farten. Årsmöte med Snapphanarna

Läs mer

Leila Behlic 6A Fredsdalsskolan Min saknade bror

Leila Behlic 6A Fredsdalsskolan Min saknade bror Leila Behlic 6A Fredsdalsskolan Min saknade bror Det var snart allhelgonahelgen, och vi skulle besöka min farmors och storebrors grav som låg i Kivik. Han hade gått bort för exakt ett år sedan då han bara

Läs mer

SAGAN Om RÄVEN. Av Freja Fortier

SAGAN Om RÄVEN. Av Freja Fortier SAGAN Om RÄVEN Av Freja Fortier Kap 1 Ungarna Det var en gång en rävmamma som var ganska ensam men som tur att hon skulle få ungar. Hon bodde ute i skogen i sitt lilla gryt. Det var en mycket vacker skog

Läs mer

Simon K 5B Ht-15 DRAKEN. Av Simon Kraffke

Simon K 5B Ht-15 DRAKEN. Av Simon Kraffke DRAKEN Av Simon Kraffke 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Erik och jag är 7 år och jag bor på en gård och den gården heter Hemlighetensgård bara för att vad som helst kan hända här. Och den gården ligger

Läs mer

Skitfiske på dig önskar. Fiskeresurs i Eda

Skitfiske på dig önskar. Fiskeresurs i Eda Hej Här får du ett litet häfte med information om våra fyra vanligaste fiskar som finns i våra vatten. Här kan du få lite tips om var fiskarna tycker om att simma, hur de lever och varför det är bra att

Läs mer

Rödluvan Med bilder av Mati Lepp

Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Det var en gång en liten flicka som var så söt och rar att alla människor tyckte om henne. Den som älskade henne allra mest var hennes gamla mormor. Alltid när hon kom

Läs mer

Kapitel 1 Jag sitter på min plats och tänker att nu ska jag åka till Los Angeles, vad spännande. Kvinnan som sitter bredvid mig börja pratar med mig.

Kapitel 1 Jag sitter på min plats och tänker att nu ska jag åka till Los Angeles, vad spännande. Kvinnan som sitter bredvid mig börja pratar med mig. Av: Minhua Wu Ön Kapitel 1 Jag sitter på min plats och tänker att nu ska jag åka till Los Angeles, vad spännande. Kvinnan som sitter bredvid mig börja pratar med mig. Vi pratar med varandra, efter en lång

Läs mer

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Maria bodde i en liten stad som hette Nasaret. Den låg i Israel. En ängel kom till Maria och sa: Maria, du ska få ett barn. Barnet

Läs mer

5B Cecilia Sjöberg.- Draken (HT-15 ) DRAKEN. Av Cecilia Sjöberg

5B Cecilia Sjöberg.- Draken (HT-15 ) DRAKEN. Av Cecilia Sjöberg DRAKEN Av Cecilia Sjöberg 1 Drakägget Kapitel 1 Hej! Jag heter Stina jag är 9 år. Jag har en Mamma, Pappa och en storebror. Min mamma heter Alice, min Pappa heter Björn, och min storebror heter Erik. Jag

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

h ä x folk et magisk a kr after Jo Salmson Illustrationer av Natalia Batista

h ä x folk et magisk a kr after Jo Salmson Illustrationer av Natalia Batista h ä x folk et magisk a kr after Jo Salmson Illustrationer av Natalia Batista Kapitel 1 I full galopp Sol Hästarna galopperade så snabbt att Sol fick tårar i ögonen. Hon hann knappt ducka för ett par lågt

Läs mer

Rödluvan. Med bilder av Mati Lepp

Rödluvan. Med bilder av Mati Lepp Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Det var en gång en liten flicka som var så söt och rar att alla människor tyckte om henne. Den som älskade henne allra mest var hennes gamla mormor. Alltid när hon kom

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina!

Du är klok som en bok, Lina! Du är klok som en bok, Lina! Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen, men på

Läs mer

Jonatan 5C Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Jonatan 5C Ht-15. Kapitel 1 Drakägget Drakens mysterier Av Jonatan Wiman Hej detta är en bok som kommer att handla om medeltiden. Där jag kommer att hitta nya vänner och hitta på mysterier. Men det kommer också hända hemska saker. 1 Kapitel

Läs mer

www.visitestonia.com

www.visitestonia.com www.visitestonia.com RESAN BÖRJAR Gadgetville är en liten by vid en stillsam plats nära havet. Nästan alla invånarna i byn älskar uppfinningar och att uppfinna saker. Lektionerna i naturvetenskap på skolan

Läs mer

Ska vi till Paris? ORDLISTA LÄSFÖRSTÅELSE KIRSTEN AHLBURG ARBETSMATERIAL FÖR ELEVEN

Ska vi till Paris? ORDLISTA LÄSFÖRSTÅELSE KIRSTEN AHLBURG ARBETSMATERIAL FÖR ELEVEN ARBETSMATERIAL FÖR ELEVEN KIRSTEN AHLBURG ORDLISTA pall (sida 10, rad 3) en liten stol utan ryggstöd och armstöd baguette (sida 14, rad 12) franskt, vitt bröd LÄSFÖRSTÅELSE Vid dagens slut sida 5 Vilken

Läs mer

Skruttan - flickan. med en mage som luras

Skruttan - flickan. med en mage som luras Skruttan - flickan med en mage som luras Skruttan - flickan med en mage som luras Skruttan, flickan med en mage som luras. En saga om och för barn med Prader-Willi syndrom. Skruttan är inte som alla andra

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina!

Du är klok som en bok, Lina! Du är klok som en bok, Lina! Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen, men på

Läs mer

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Felicia och är tio år. Jag bor på en gård i södra Sverige och jag har ett syskon som heter Anna. Hon är ett år äldre än mig. Jag har även en bror som är ett år, han

Läs mer

Kapitel 1. Drakägget

Kapitel 1. Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej! jag heter Freja. Jag är 10 år och bor i ett skruttigt gammalt hus med min mamma, pappa, min lillebror och vår katt Murre i riket: Drakstaden. Den heter så för att för längesen

Läs mer

ADJEKTIV. En cykel kan t ex vara: stor, svart, snabb, gammal, bra, fin flerväxlad och rostig. Alla dessa ord är adjektiv.

ADJEKTIV. En cykel kan t ex vara: stor, svart, snabb, gammal, bra, fin flerväxlad och rostig. Alla dessa ord är adjektiv. ADJEKTIV Adjektiv beskriver hur något är eller ser ut. En cykel kan t ex vara: stor, svart, snabb, gammal, bra, fin flerväxlad och rostig. Alla dessa ord är adjektiv. När du jämför din cykel med en kompis

Läs mer

Våra äventyr i Höga Landet

Våra äventyr i Höga Landet 2018-11-21 Våra äventyr i Höga Landet Första resan till Näslingarnas by Barnen på Ugglan väntar nu på nästa resekort från Miranda. Vart ska vi resa nästa gång tro? Snart får vi veta, det blir till Näslingarnas

Läs mer

Hej! Att tänka på innan du börjar:

Hej! Att tänka på innan du börjar: Årskurs 5 2014 Hej! Det här är ett häfte med frågor om hur du mår och hur du har det i skolan, hemma och på fritiden. Undersökningen genomförs av Landstinget Sörmland och resultaten används för att förbättra

Läs mer

Sagostig till Hustomtarnas Land. Spännande uppdrag hos Leif Mannagryn

Sagostig till Hustomtarnas Land. Spännande uppdrag hos Leif Mannagryn Sagostig till Hustomtarnas Land Spännande uppdrag hos Leif Mannagryn Vi bestämmer en resdag, och så ger vi oss iväg! Resekortet tar mattan till rätt ställe, och vi är skyddade av Mirandas magi med de vackra

Läs mer

Skruttans badträning

Skruttans badträning Skruttans badträning Skruttans badträning Skruttan, flickan med en mage som luras. En saga om och för barn med Prader-Willi syndrom. Skruttan måste varje vecka gå till sjukhuset för att träna i den stora

Läs mer

Den magiska dörren. Tilde Buhler

Den magiska dörren. Tilde Buhler Den magiska dörren Tilde Buhler Kapitel 1 Hej, jag heter Sofia och är 10 år. Min bästis heter Thilde och vi går på Färjestad skola. En dag när vi var ute på lunchrast såg vi den nya läraren, han var jätteläskig

Läs mer

Kapitel 1 - Hej Hej! Jag heter Lola. Och jag är 10 år och går på vinbärsskolan som ligger på Gotland. Jag går i skytte och fotboll. Jag älskar min bästa vän som heter Moa. Jag är rädd för våran mattant

Läs mer

Rymdresan. Äventyret börjar.

Rymdresan. Äventyret börjar. 1 Rymdresan Äventyret börjar. Isac är en helt vanlig kille på 15 år och är trött på morgonen och han älskar äpplen. Han har en katt som heter Snawboll 2. Han har ett kompisgäng också. I kompisgänget så

Läs mer

MANUS: HUSAN ANNAS HISTORIA

MANUS: HUSAN ANNAS HISTORIA MANUS: HUSAN ANNAS HISTORIA Bild 1: Annas bakgrund Anna växte upp i en fattig familj. Många syskon, trångt och lite mat. Föräldrarna arbetade båda två, och även Annas äldre syskon. Anna fick börja arbeta

Läs mer

Helges resa till Holland i mars 2010 Onsdag den 24 mars.

Helges resa till Holland i mars 2010 Onsdag den 24 mars. Helges resa till Holland i mars 2010 Onsdag den 24 mars. Nu är jag på väg till Holland. Här står flygplanet som jag ska åka med till Schiphol i Amsterdam. Jag tycker att planet ser väldigt säkert ut. Sådär

Läs mer

LEVA LIVET 2. Arbetsblad. Vem är jag? (sidan 2) 1 Presentera dig själv. Vem är du? Måla en bild av dig.

LEVA LIVET 2. Arbetsblad. Vem är jag? (sidan 2) 1 Presentera dig själv. Vem är du? Måla en bild av dig. Vem är jag? (sidan 2) 1 Presentera dig själv. Vem är du? Måla en bild av dig. 2 Skriv och berätta om vad du kan, vad du vill och om annat som finns i ditt inre rum. Jag är rädd (sidan 4) 1 Läs sidan 4.

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11. Eleverna tränar på att: Författare: Beth Bracken & Kay Fraser

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11. Eleverna tränar på att: Författare: Beth Bracken & Kay Fraser sidan 1 Författare: Beth Bracken & Kay Fraser Vad handlar boken om? Boken handlar om Lucy och Soli som är bästa vänner. De har känt varandra sedan de var små, och de gör allt tillsammans. Där de bor finns

Läs mer

Den magiska dörren. Kapitel 1 Johan

Den magiska dörren. Kapitel 1 Johan Den magiska dörren. Kapitel 1 Johan Hej jag heter Johan och är 10 år gammal. Jag gillar parkour. Jag har parkourhandskar och egna skor som jag bara får använda när jag skall ut och köra sporten. Jag går

Läs mer

Nästa vecka: Fredag: Gymnastik! Kom ihåg ombyteskläder, skor, handduk, tvål och egen hårborste om man vill ha det.

Nästa vecka: Fredag: Gymnastik! Kom ihåg ombyteskläder, skor, handduk, tvål och egen hårborste om man vill ha det. Veckobrev v. 3 Hej! Äntligen är vi tillbaka i vardagen och rutinerna igen. Nog för att det kan vara väldigt skönt med lite ledigt och göra det som faller en in, så är det ändå skönt när det väl är dags

Läs mer

VÅR RESA TILL BOSNIEN 2008

VÅR RESA TILL BOSNIEN 2008 VÅR RESA TILL BOSNIEN 2008 MÅNDAG 15/9 Vi träffades tidigt på morgonen, för att ta tåget till Kastrup. Därifrån flög vi till Budapest, sen vidare till Sarajevo. Kärt återseende med regn. Vi tog taxi till

Läs mer

AYYN. Några dagar tidigare

AYYN. Några dagar tidigare AYYN Ayyn satt vid frukostbordet med sin familj. Hon tittade ut genom fönstret på vädret utanför, som var disigt. För några dagar sedan hade det hänt en underlig sak. Hon hade tänkt på det ett tag men

Läs mer

Den som vaktar gården

Den som vaktar gården SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Linns farmor är död och Linn tänker på henne och på alla somrar hon har varit hos farmor på landet. Farmor brukade ofta prata om tomten, han som var den förste

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11: Samla eleverna och diskutera följande kring boken: Författare: Daniel Zimakoff

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11: Samla eleverna och diskutera följande kring boken: Författare: Daniel Zimakoff sidan 1 Författare: Daniel Zimakoff Vad handlar boken om? Boken handlar om Oskar. Han är på semester med sin familj och sin bästa kompis Emil. När de går till affären så berättar Ella som jobbar där att

Läs mer

Provlektion Klassiska sagor

Provlektion Klassiska sagor Provlektion Klassiska sagor Denna lektion är hämtad ur Klassiska sagor av Lena Johansson, lärare i svenska som andraspråk i Alby i Botkyrka. Klassiska sagor som världens barn har hört är ett kopieringsunderlag

Läs mer

LEVA LIVET 3. Gunvor Petersson Lilian Nilsson. Arbetsblad

LEVA LIVET 3. Gunvor Petersson Lilian Nilsson. Arbetsblad Jag är fantastisk (sidan 2) 1 Läs sidan 2. Rita av dig själv. Både huvud och hela kroppen ska vara med. Skriv ditt namn. 2 Tänk efter vad du kan göra med dina händer. Skriv en lista. 3 Vad kan du göra

Läs mer

Våra gemensamt skrivna sagor

Våra gemensamt skrivna sagor Våra gemensamt skrivna sagor inspirerade av naturfoton fröken tagit i augusti på uppstartsdagarnas it-utvecklingspass och vårt arbete kring boken Se upp för krokodilen, mossor och lavar, troll, drakar

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen,

Läs mer

Innehållsförteckning Kap 1 sida 2 Kap 2 sida 3 Kap 3 sida 4 Kap 4 sida 5 Kap 5 sida 6

Innehållsförteckning Kap 1 sida 2 Kap 2 sida 3 Kap 3 sida 4 Kap 4 sida 5 Kap 5 sida 6 Innehållsförteckning Kap 1 sida 2 Kap 2 sida 3 Kap 3 sida 4 Kap 4 sida 5 Kap 5 sida 6 Kapitel 1 David Drake är 28 år och bor i Frankrike.Han bor i en liten lägenhet långt bort från solljus.under sommaren

Läs mer

mysteriet Torsten Bengtsson

mysteriet Torsten Bengtsson mysteriet med smitarna Torsten Bengtsson Mysteriet med smitarna av Torsten Bengtsson Illustrerad av Katarina Strömgård Nära döden Jag smyger fram genom den mörka salen. Det hörs inte ett ljud. På golvet

Läs mer

Lägerskola i Piispala, Yttermark skola

Lägerskola i Piispala, Yttermark skola Lägerskola i Piispala, Yttermark skola Piispalaresan var rolig förutom bussen. I bussen blev det långtråkigt eftersom mina kompisar spelade en lång kortlek men de hann avsluta leken innan vi var framme

Läs mer

Kapitel 1 - skeppet. Jag är en 10 - årig tjej som heter Melissa.

Kapitel 1 - skeppet. Jag är en 10 - årig tjej som heter Melissa. Kapitel 1 - skeppet Jag är en 10 - årig tjej som heter Melissa. Jag och min bästa kompis skulle åka flygplan till Madagaskar, men de flygplanet hade kraschat. Så vi var tvungna att åka med ett skepp, så

Läs mer

Författare: Helena Karlsson

Författare: Helena Karlsson Läsnyckel Lea, vilse! Författare: Helena Karlsson Lea, vilse! är en ungdomsbok som är skriven på Hegas nivå två. Den riktar sig till dig som vill ha en spännande berättelse, skriven med ett tydligt språk,

Läs mer

Katten Bus. B Mus C Bus A B C A B C. A i en vas B på ett bord C på ett fat. Vad heter katten? Lus. Vad vill Bus? sova leka äta. Vad ser du på bordet?

Katten Bus. B Mus C Bus A B C A B C. A i en vas B på ett bord C på ett fat. Vad heter katten? Lus. Vad vill Bus? sova leka äta. Vad ser du på bordet? 1 Katten us 1 Vad heter katten? Lus Mus us 2 Vad vill us? sova leka äta 3 Vad ser du på bordet? en duk en vas en bok 4 Var är us? i en vas på ett bord på ett fat Kopiering tillåten Författarna och Gleerups

Läs mer

PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO EN JULIASAGA

PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO EN JULIASAGA PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO EN JULIASAGA Daniel Lehto 2011 daniellehto@yahoo.se Till Julia PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO Pappa jobbar på ett boende för gamla människor. Det är ett roligt

Läs mer

Lärarmaterial. Tror du på ufon? Vad handlar boken om? Mål ur Lgr11. Samla eleverna och diskutera följande kring boken: Författare: Daniel Zimakoff

Lärarmaterial. Tror du på ufon? Vad handlar boken om? Mål ur Lgr11. Samla eleverna och diskutera följande kring boken: Författare: Daniel Zimakoff sidan 1 Författare: Daniel Zimakoff Vad handlar boken om? Boken handlar om Oskar. Han och hans kompis Emil ska sova över i husvagnen som står i trädgården. Både Oskar och Emil tycker att det är spännande

Läs mer

Ätstörningar. Att vilja bli nöjd

Ätstörningar. Att vilja bli nöjd Ätstörningar Ätstörningar innebär att ens förhållande till mat och ätande har blivit ett problem. Man tänker mycket på vad och när man ska äta, eller på vad man inte ska äta. Om man får ätstörningar brukar

Läs mer

Den magiska dörren. By Liam Holmström Svanold

Den magiska dörren. By Liam Holmström Svanold Den magiska dörren By Liam Holmström Svanold Kapitel 1 Hej Hej! Jag heter Noel. Jag är nio år. Jag går på Kyrkmon. Min bästa kompis heter Gustav. Jag är rädd för vaktmästaren Lars Andersson. En dag när

Läs mer

Dagspöket på kalas (bilderbok) Författare: Jujja Wieslander Illustratör: Jens Ahlbom

Dagspöket på kalas (bilderbok) Författare: Jujja Wieslander Illustratör: Jens Ahlbom Då var det dags igen för lite nya boktips! Vi hoppas ni ska bli inspirerade och komma till biblioteket och låna lite böcker! Ha det gott i solen! /Martina och Petra Dagspöket på kalas (bilderbok) Författare:

Läs mer

Snövit. Klassiska sagor. efter bröderna Grimm

Snövit. Klassiska sagor. efter bröderna Grimm Klassiska sagor Snövit efter bröderna Grimm Illustrerad av Anna Friberger Det var mitt i vintern och snön föll som dun från himmelen. Vid fönstret, som hade karmar av svartaste ebenholts, satt drottningen

Läs mer

Det finns flera böcker om Lea. Du kan läsa dem i vilken ordning som helst! De böcker som kommit ut hittills heter Lea, Lea på läger och Lea, vilse!

Det finns flera böcker om Lea. Du kan läsa dem i vilken ordning som helst! De böcker som kommit ut hittills heter Lea, Lea på läger och Lea, vilse! Läsnyckel Lea och Maja Författare: Helena Karlsson Lea och Maja är en lättläst ungdomsbok som är skriven på Hegas nivå två. Boken passar för läsare som vill ha en gripande berättelse, med ett språk som

Läs mer

förstod man vart man skulle och man bara kände hur fort man åkta uppåt mot rymden. Kapitel 3-SMS från rymden Vi var så nervösa och lite rädda men vi

förstod man vart man skulle och man bara kände hur fort man åkta uppåt mot rymden. Kapitel 3-SMS från rymden Vi var så nervösa och lite rädda men vi (Rymdresan) Swessy är en helt vanlig kille på 13 år som bor i Gotland. Mina kompisar Ebba, Kevin, Wilma och Pontus. Jag tänkte fråga dem om de var ensamma någon kväll. Och det blev då den 12/3 2015 sen

Läs mer

Hemliga Clowndocka Yara Alsayed

Hemliga Clowndocka Yara Alsayed Hemliga Clowndocka Yara Alsayed - Olivia vakna! Du kommer för sent till skolan, ropade mamma. - Ja jag kommer. Olivia tog på sig sina kläder och åt frukosten snabbt. När hon var klar med allt och står

Läs mer

Kapitel 1 Kapitel 2 Hej Brevet

Kapitel 1 Kapitel 2 Hej Brevet Den magiska dörren Kapitel 1 Hej Hej! Jag heter Jonatann. Jag är åtta år. Jag går på Kyrkmons skola. Jag gillar dinosaurier, att läsa och att spela på plattan.jag tycker om min mamma. Jag är rädd för rektorn

Läs mer

Tillsammans med Birger, Maria, Helena och Annika fick jag en god kopp kaffe.

Tillsammans med Birger, Maria, Helena och Annika fick jag en god kopp kaffe. Måndag den 9 november 2009 Hej kära dagbok. Jag började min resa tidigt den här dagen. Redan klockan 5.30 blev jag hämtad av Birger och damerna. Birger körde oss så lugnt och säkert till Arlanda. På Arlanda

Läs mer

Värdegrunds-sfi Elevhäfte 8: Kropp, kläder och jämställdhet

Värdegrunds-sfi Elevhäfte 8: Kropp, kläder och jämställdhet Värdegrunds-sfi Elevhäfte 8: Kropp, kläder och jämställdhet Av Karin Håkanson, Linnea Martinsson, Ulrika Haglund och Hanna Damber Sfi-lärare på Folkuniversitetet Folkuniversitetet är ett studieförbund

Läs mer

KIDNAPPAD. Linus har kommit hem från pizzaresturangen. Han undrar om det är han som har gjort slut på alla pengar.

KIDNAPPAD. Linus har kommit hem från pizzaresturangen. Han undrar om det är han som har gjort slut på alla pengar. innehållsförteckning Kap 1 Byxor s.1 Kap 2 Kidnappad s.2 Kap 3 den stora resan s.3 Kap 4 Hittat honom s.4 kap 5 Ingen tror oss s.5 Kap 6 Äntligen fångade s.6 BYXOR $$ Kap 1 Linus satt en tidig lördagmorgon

Läs mer

Av: Nils Åkerblom AV NILS ÅKERBLOM

Av: Nils Åkerblom AV NILS ÅKERBLOM AV NILS ÅKERBLOM KAPITEL 1 Skolan börjar Hej jag heter Joel Nilsson. Jag är 10 år och gillar att spela fotboll. Jag går på Talbacka skolan. Jag har ganska mörkt hår och är 140 cm lång. Jag har en kompis

Läs mer

Ja jag la bort den sa mamma. Den ligger i mitt rum sa mamma. Kan du vara kvar i luren? En liten stund sa mamma. Men pappa är ju borta i en månad och

Ja jag la bort den sa mamma. Den ligger i mitt rum sa mamma. Kan du vara kvar i luren? En liten stund sa mamma. Men pappa är ju borta i en månad och Jag och min morbror. Jag var hemma själv och satt i soffan. Jag har inget och göra. Vart är tv kontrollen någonstans? Har mamma tagit bort kontrollen? Jag får väl leta sa jag med en suck. Ring ring, är

Läs mer

Kapitel 2 Jag vaknar och ser ut som en stor skog fast mycket coolare. Det är mycket träd och lianer överallt sen ser jag apor som klättrar och

Kapitel 2 Jag vaknar och ser ut som en stor skog fast mycket coolare. Det är mycket träd och lianer överallt sen ser jag apor som klättrar och Ön Teodor Kapitel 1 Jag sitter på planet och är väldigt trött. Sen 10 minuter senare så hör jag att planet skakar lite. Det luktar bränt och alla på planet är oroliga. Därefter tittar jag ut och jag tror

Läs mer

Spöket i Sala Silvergruva

Spöket i Sala Silvergruva Spöket i Sala Silvergruva Hej! Jag har hört att du jobbar som smådeckare och jag skulle behöva hjälp av dig. Det är bäst att du får höra vad jag behöver hjälp med. I Sala finns Sala Silvergruva, den har

Läs mer