UPPDATERING AV UTREDNINGEN FÖR VÄRLDSARVSVÄGEN

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "UPPDATERING AV UTREDNINGEN FÖR VÄRLDSARVSVÄGEN"

Transkript

1 Avsedd för Korsholms kommun Dokumenttyp Utredning Datum Januari 2015 UPPDATERING AV UTREDNINGEN FÖR VÄRLDSARVSVÄGEN

2 Innehållsförteckning 1. Bakgrund och syfte 1 2. Förutsättningar Samhälls- och servicestruktur Vägnät och trafik Kvarkens världsarvsområde Natura 2000 nätverket Byggnader och planläggning 4 3. Naturmiljö Topografi och geologi Vatten Växtlighet och skogar Djurliv Vägalternativ Mål Alternativa vägsträckningar Tekniska lösningar Konsekvenser Samhälle och näringar Byggd miljö och planläggning Landskapsbild Topografi och geologi Grundvatten och vattendrag Flora och fauna Kostnadsberäkning Sammanfattning 17 Ramboll Hovrättsesplanaden 19 E VASA T F

3 1. BAKGRUND OCH SYFTE En översiktlig utredning av en vägförbindelse mellan Vistan och Björkö gjordes 1995 innan Kvarkens skärgård inlemmades bland UNESCOs världsarv. Utredningen uppdaterades år 2008, då området erhållit världsarvsstatus och ett Natura 2000 område innefattande Uddströmmen stadfästs. I utredningen från 1995 korsade väglinjerna Uddström men vid det smalaste stället. I utredningen från 2008 drogs väglinjerna längre söderut varigenom Natura 2000 området undveks. Kostnaden för förbindelsen steg. År 2014 aktualiserades behovet av förbindelsen och Korsholms kommun förde under hösten samtal med Miljöministeriets och Närings-, trafik- och miljöcentralen i Södra Österbottens representanter om förutsättningarna för anläggandet av en vägbank-bro förbindelse över Uddströmmen. Korsholms kommun gav under senhösten 2014 i uppdrag åt Ramboll att uppdatera de tidigare utredningarna. Syftet med denna utredning är att fungera som underlag för diskussioner med olika myndigheter om alternativ för utvecklande av förbindelsen. Målet för utredningen är att hitta en väglösning, som är tekniskt och ekonomiskt genomförbar och som beaktar områdets status som Världsarv och Natura 2000 område. Utvecklingschef Mikael Alaviitala har fungerat som beställare. Klas Hytönen har varit ansvarig för utredningen. Även Sanna Moliis har medverkat i utredningsarbetet Bild 1. Befintligt vägnät och den studerade Världsarvsvägen Vistan-Björköby. Världsarvsvägen förkortar avsevärt avståndet mellan Vallgrund och Björköby.

4 2. FÖRUTSÄTTNINGAR 2.1 Samhälls- och servicestruktur Replot och Björköby vilka utgör den mest befolkade delen av Korsholm skärgård, fick fast förbindelse med fastlandet genom öppnande av Replot bro år Invånarantalet i Replot-Björköby var i slutet av år personer. Invånarantalet har varit lika stort under de senaste 10 åren. Befolkningen är fördelad på de olika byarna som följer: By Inv antal, pers Björköby 354 Söderudden 221 Södra Vallgrund 358 Norra Vallgrund 335 Replot 839 Totalt Efter att skolorna i Björköby och Söderudden lagts ned, transporteras eleverna till Norra Vallgrund och Replot, samt till högstadiet i Smedsby. 2.2 Vägnät och trafik Landsvägsnätet i Replot-Björköby består av landsväg 7240 Replot-Svedjehamn, 7242 Replot- Södra Vallgrund, 7245 Norra Vallgrund-Söderudden och Brändövik-Vistan. Enligt Trafikverkets vägregister har vägarnas trafikmängder utvecklats enligt följande: Vägdel Årsmedeldygn 2007 Sommar medeld 2007 Årsmedeldygn 2014 Sommar medeld 2014 Replot-Björköby Replot-Vallgrund Vallgrund-Brändövik Brändövik- Söderudden Brändövik-Vistan Trafiken mellan Replot och Björköby har särskilt under sommarmånaderna ökat väsentligt sedan år Däremot är trafikmängderna i Brändövik i stort sett oförändrade. Förutom nämnda landsvägar finns en skogsbilväg på Björkösidan, Björkö västra skogsväg, som bland annat anknyter till båtbryggan vid stranden. Avståndet mellan Björkövägen och båtbryggan är ca 3,5 km. Vistanvägen har en kort fortsättning, ca 300 m, på landsvägen, innan den enskilda vägen viker av mot den södra stranden.

5 Bild 2. Slutet på Vistanvägen. Bild 3. Björkö västra skogsväg.

6 2.3 Kvarkens världsarvsområde Kvarkens skärgård har getts UNESCOs världsarvsstatus år Världsarvsfrågorna sköts av en arbetsgrupp bestående av Korsholms kommun, Österbottens landskapsförbund, Västra Finlands miljöcentral och Forststyrelsen. Björköby och norra Replot är centralaste ställena i Världsarvsområdet där den geologiska utvecklingen är lättast att studera. Tillgängligheten till områdena är dock begränsad, vilket motverkar ett av världsarvsområdenas huvudsyften att göra dessa intressanta naturområden kända och att befrämja informationsspridningen. En arbetsgrupp bestående av bl.a. Österbottens TE-central, Västra Finlands Miljöcentral, Geologiska forskningscentralen, Miljöministeriet och Korsholms kommun har i rapporten Världsnaturarvet Kvarkens skärgård framställan över nödvändiga utvecklingsåtgärder inom den närmaste tiden sett vägförbindelsen som ett av de främsta anläggningsprojekten vid utvecklandet av området. Kvarkens världsarvsområde besöks årligen av ca personer. Vägnätet i Replot och Björköby är sådant, att besökare inte uppmuntras att besöka till exempel både Svedjehamn och Panike. Detta medför dels att besökarens upplevelse av världsarvet blir begränsad och dels att utvecklandet av turism- och servicenäringarna i skärgården försvåras. 2.4 Natura 2000 nätverket Uddströmmen jämte stränderna på båda sidor om sundet ingår i det europeiska Naturanätverket. Västra Finlands miljöcentral har tagit beslut om fredning av bl.a Uddströmmen jämte stränder. I fredningsbeslutet tas fasta på Natura-tillhörigheten och som särdrag nämns bland annat landhöjningsstränder, de Geer moräner och strandlundar, samt fågelbestånd som bildar en unik helhet. Det fredade området omfattar Uddströmmen ungefär norr om linjen Långrevet-Uddskatan. På det fredade området, som består av samfällda områden och skiften som ägs av staten, är det bl. a förbjudet att anlägga vägar. 2.5 Byggnader och planläggning I Vistan vid slutet av Vistanvägen finns fast bebyggelse och några fritidshus. Några grund i Uddströmmen har fritidshus. Sammanlagt finns 5 fritidshus på de Geer-moräner utan vägförbindelse. På Björkösidan vid Uddströmmen finns ett fritidshus en bit söder om båthamnen. Inga av dessa byggnader är byggnads- eller kulturhistoriskt intressanta. Udden på Björkösidan, Uddströmmen och Grundskat på Vistan ingår i stranddelgeneralplanen för Replot-Björköby. I planen har Natura-2000 området försetts med skyddsbeteckning SL. På området finns även 6 glosjöar, som är skyddade enligt vattenlagen, beteckning SL-1, samt ett område med strandnära skog, som skyddas enligt vattenlagen, beteckning SL-2. Utöver dessa finns två fridlysta områden på Hannos Valsörarna.

7 Bild 4. Utdrag ur stranddelgeneralplanen för Replot och Björköby. Markeringen STRPL anger området för Grundskat strandplan. RA, RA-1 och röd ruta anger byggplatser.

8 3. NATURMILJÖ Med anledning av tidpunkten, vinter, för denna utredning har naturbesiktning i egentlig mening inte kunnat utföras. Det följande baseras på olika naturutredningar, planbestämmelser och besök i området i december Topografi och geologi Landhöjningen och ett landskap format av istiden utgör centrala egenskaper för området. I Uddströmmen finns ett flertal för området typiska de Geer moräner, som även utgör en grund för att området getts Natura 2000 status. Geologiska forskningscentralen GTK har klassificerat de geologiska formationerna i området, och av de Geer moränerna i Uddströmmen har en formation söder om båthamnen placerats i klass 2, värdefull, bör bevaras. Invid denna morän finns även en flada med stora naturvärden. Bild 5. Geomorfologisk klassificering av formationer, GTK. Klass 1 moräner saknas, klass 2 markerade med violett och klass 3 med blått. F = flada.

9 Bild 6. Jordgrunden i området utgörs i allmänhet av morän, brun markering. I den yttersta delen av Udden finns en svallavlagring, grön markering. (GTK)

10 3.2 Vatten Uddströmmen utgör Revöfjärdens norra förbindelse med Kvarken. Revöfjärden är belägen mellan Replot och Björkö. Revöfjärdens yta är ca 25 km 2. Södra Fjärdsgrund, som är den östra vattenförbindelsen har en vägbank med två broar, som påverkar vattenströmningen. Skalörfjärdsbron har en sammanlagd öppning på ca 40 m fördelat på tre spann, och den nordliga Vargbron en öppning på ca 4 m. I Grundskatområdet finns 6 glosjöar som är skyddade enligt stranddelgeneralplanen för Replot och Björköby. Närmaste grundvattenområde finns i Björköby på ett avstånd av ca 2 km, och påverkas därmed inte. 3.3 Växtlighet och skogar Växtligheten på strandområdena närmast vattenbrynet är vassbevuxna. Särskilt vida strandvassområden finns vid Kalskärsfjärden och mellan Hannos Valsörarna och Grundskat. Ovanför strandvassen finns en zon med övervägande lövträd, björk och al men med inslag av gran. Denna zon är relativt utbredd på Replotsidan i den låglänta terrängen. Hela Natura 2000 området i Vistan består av strandvassar och lövträdsvegetation. På Björkösidan är lövträdszonen inte lika markant, och vegetationen uppgår snabbt i blandskog. Bild 7. Flygbild över Uddströmmen. De tre huvudzonerna kan urskiljas ljus = strandvass, ljusare grått = lövskog, mörkare grått = bland- och granskog.

11 Bild 8. Uddströmmen sett från Båthamnen på Björkö. Bild 9. De Geer morän med lövträd i Grundskat/Vistan i närheten av Uddströmmen. Till vänster strandvassområdet mellan Grundskat och Hannos Valsörarna.

12 Bild 10. Strandzon i norra delen av Grundskat. I bakgrunden Hannos Valsörarna. Terrängen stiger långsamt mot sydväst i Grundskat, och lövträdszonen övergår i blandskog och granskog. I de högre belägna delarna av Grundskat finns äldre, relativt orörd granskog. Bild 11. Äldre granskog på det högst belägna området i Grundskat/Vistan. En skogsbilväg går från slutet av Vistanvägen till kraftledningen som går genom Grundskat.

13 Bild 12. Blandskog längs kraftledningen i Grundskat. På projektområdet kan det finnas hotade lavarter (Collema, Nephroma, Ramalina). Förekomsten av dessa har dock inte kartlagts på området. 3.4 Djurliv I detta utredningsarbete har studier rörande fauna inte gjorts. På basen av uppgifter från NTMcentralen, finns dock havsörns- och fiskgjusebon på projektområdet.

14 4. VÄGALTERNATIV 4.1 Mål I utredningen studeras sammanlagt fyra olika vägsträckningar. I samtliga alternativ har byggbarheten och den befintliga bosättningen beaktats. I alternativen har även det befintliga vägnätet på båda sidor om Uddströmmen utnyttjats. Målet för vägalternativen har varit följande vägen ska inte medföra intrång eller oskäliga störningar för fast och fritidsboende vägen ska inte medföra intrång på naturmiljö som är väsentlig för Natura 2000 områdets värde vägen ska möjliggöra småbåtstrafik genom Uddströmmen vägens anläggningskostnad ska vara skälig 4.2 Alternativa vägsträckningar Världsarvsvägen mellan Björköby och Vistan har studerats med förutsättningarna att Björkö västra skogsvägs och Vistanvägens ändpunkter sammankopplas genom att anlägga en väg över Uddströmmen. Följande vägalternativ har studerats: Alternativ 1 avviker från Vistanvägen något före vägens ände. Vägalternativet går längs kraftledningen genom Grundskat. Vägalternativet separerar från kraftledningen före Uddströmmen och går genom Hannos Valsörarna, över Uddströmmen till Björköbysidan där den sammankopplas med Björkö västra skogsbilväg, som går ner till båthamnen vid Uddströmmen. Alternativ 2 börjar vid Vistanvägens ände, går genom Grundskat där terrängen är något högre och går sedan ihop med alternativ 1 till Hannos Valsörarna. Vägalternativet korsar Uddströmmen vid kortaste möjliga ställe. På Björköbysidan går vägalternativet ihop med Björkö västra skogsbilväg, såsom alternativ 1. Alternativ 3 börjar vid Vistanvägens ände och går genom Grundskat längre söderut än de övriga alternativen för att kringgå den orörda skogen. Före Uddströmmen förenas alternativet med alternativ 1 och 2 och har samma linje genom Hannos Valsörarna. Vid korsandet av Uddströmmen utnyttjas en moränrygg, därmed behöver så lite vägbank som möjligt anläggas. På Björköbysidan utnyttjas Björkö västra skogsväg. Alterntiv 4. Har samma linje som alternativ 3 genom Grundskat, men alternativet korsar Uddströmmen längre söderut än de övriga alternativen, där är Uddströmmen bredare och alternativet kräver en längre vägbank än de övriga alternativen. På Björkösidan går vägsträckningen ihop med änden av Björkö västra skogsväg. Alternativ 4 gör minst intrång på det skyddade Natura 2000 området.

15 Bild 13. Vägalternativen markerade på grundkarta. I tabellen nedan är de olika vägalternativens längder på Replot- och Björkösidan samt vägbankers/broars längder redovisade. Det norra vägalternativet och kraftledningsalternativet är de längsta vägsträckningarna, men alternativen kräver mindre vägbank än det södra alternativet. Vägalternativ Vistan- Uddströmmen (m) Vägbank/bro i Uddströmmen (m) Uddströmmen- Udden (m) Totalt (m) Alternativ Alternativ Alternativ Alternativ Tekniska lösningar Vägbredden till lands är 5,5 m, vilket möjliggör möte mellan buss/lastbil och personbil med låg hastighet. Dimensionerande hastighet är låg, och definieras inte. Tvära kurvor är möjliga. Hastighetsbegränsningen är 40 km/h. Över Uddströmmen anläggs vägbank så att vägens höjdnivå är 1,5 m över medelvattenstånd. Denna vägdel är 6,5 m bred för att möjliggöra nödvändiga räcken.

16 I Uddströmmen byggs en bro så, att en 30 m bred öppning erhålls. Bron ska ha en fri underfartshöjd om 2,5 m vid medelvattenstånd. Vägen är en grusväg. Vägens bärighet ska vara tillräcklig för busstrafik året om. Den befintliga Vistanvägen uppfyller ovan ställda krav, och kan nyttjas som sådan. Björkö västra skogsväg däremot uppfyller inte ovan ställda krav, och behöver en upprustning. Väglinjen kan nyttjas. 5. KONSEKVENSER 5.1 Samhälle och näringar Världsarvsvägen minskar avståndet mellan Brändövik och Björköby från nuvarande 34 km till 15 km. detta medför betydligt större möjligheter till samverkan mellan verksamheter och mänskor i Björköby och Brändövik-Söderudden-Panike. Särskilt de befintliga sevicenäringarna i Björköby kan gagnas av en större kundpotential. En förstärkning av servicen kan även bidra till att avfolkningstrenden vänds till tillväxt. Särskilt turismnäringen skulle vinna på en vägförbindelse. Antalet besökare i Världsarvsområdet torde öka genom att tillgängligheten till ett större område än tidigare förenklas och dagsturer till både Björköby och Panike kan göras inom loppet av en dag. Särskilt för besökare på cykel skulle vägförbindelsen vara attraktiv. En väg genom Uddströmmen skulle även synliggöra de Geermoränerna, som är en väsentlig del av det unika i området. 5.2 Byggd miljö och planläggning Inget vägsträckningsalternativ medför direkt inverkan på befintliga byggnader i Uddströmmen. Av ståndet till närmaste fritidsbostad från de olika vägalternativen är följande: Vägalternativ Avstånd till närmaste fritidsbostad, m Alternativen 1-3 ligger norr om befintliga byggnader, medan 4 ligger söder om de flesta. Den förväntade trafiken längs vägen är liten och ger låga bullernivåer. Däremot kommer ljudet av enskilda fordon att höras på fritidsfastigheterna i Uddströmmen. Alla vägalternativ innebär, att den befintliga stranddelgeneralplanen för Replot och Björköby och detaljplanen för Grundskat måste revideras. Bestämmelserna i stranddelgeneralplanen måste ändras så att anläggning av vägen möjliggörs på olika skyddsområden och själva vägsträckningen ska tas in i planen. Även i detaljplanen för Grundskat måste reservat för vägen tas med. Samtidigt bör förbindelserna till de reserverade tomterna korrigeras. 5.3 Landskapsbild Vägförbindelsen medför en inverkan på landskapsbilden särskilt genom att vägsträckningarna korsar Uddströmmen, där vägsträckningar inte finns idag. Vägsträckningarna ligger i de befintliga de Geer-moränernas riktning, och alternativen 1-3 mellan tätt liggande moräner så, att vägen inte kan ses på avstånd. Även en vägbank, vars höjd motsvarar moränernas, gör att den smälter in i landskapet. Den största förändringen i landskapsbilden medför alternativ 4, som ligger ytter om de flesta moränerna.

17 På Björköbysidan påverkas varken värdefull landskapsbild eller öppet landskap av vägsträckningarna. På Vistan sidan påverkas landskapsbilden i någon mån av alternativen 1-3 då de korsar strandvassområdena mellan Hannos Valsörarna och Grundskat. 5.4 Topografi och geologi Alla alternativa vägsträckningar är lagda så, att de Geer-moränerna i Uddströmmen påverkas i större eller mindre grad. De flesta av moränerna är av klass 3. En morän är av klass 2. Alternativ 1 går längs en klass 3 morän i Uddströmmen och korsar ett tiotal klass 3 moräner på Hannos Valsörarna och norra delen av Grundskat. Delen längs kraftledningen på Vistan påverkar ett mindre antal klass 3 moräner. Alternativ 2 går längs en klass 2 morän i Uddströmmen. På Hannos Valsörarna och Grundskat/Vistan påverkas ett större antal klass 3 moräner. Alternativ 3 går längs en klass 3 morän i Uddströmmen längs vilken även den befintliga kraftledningen är dragen. På Hannos Valsörarna och Grundskat påverkas ett större antal klass 3 moräner. Alternativ 4 går längs en klass 3 morän i Uddströmmens södra del. I Grundskat/Vistan följer vägsträckningen en relativt lång räcka av klass 3 moräner. 5.5 Grundvatten och vattendrag Den största påverkan har vägsträckningen i strömningen i Uddströmmen. Det smalaste stället av Uddströmmen är i naturligt tillstånd idag m beroende av vattenståndet. Om en bro med en öppning av 30 m anläggs, innebär detta att den kvarvarande öppningen i Uddströmmen i alla alternativ är ca 20 % av den befintliga. Effekterna av ett smalare vatten och en noggrannare dimensionering av nödvändig broöppning bör vid fortsatt planering ägnas tillräcklig uppmärksamhet. Alternativen 1 och 2 tangerar två glosjöar i Grundskat, som är skyddsmärkta i stranddelgeneralplanen, och alternativ 1 därutöver ett skyddat område med strandnära skog. I alternativen 3 och 4 är avståndet till dylika objekt aningen större. 5.6 Flora och fauna Enligt uppgifter från NTM-centralen finns ett antal hotade växt- och djurarter på projektområdet som bör beaktas vid fortsatt planering. På Vistan-Björköbyområdet finns både fiskgjuse- och havsörnsbon. På Grundskat finns två havsörnsbon söder om vägalternativ 3 och 4. Det närmaste havsörnsboet är på cirka 200 meters avstånd från vägalternativen. Av fiskgjuseboen finns det närmaste på cirka 500 meters avstånd från Björkö västra skogsväg.

18 6. KOSTNADSBERÄKNING Kostnadsberäkningen har gjorts på basen av terränginspektion och erfarenhet av lokala anläggningsförhållanden. Grundundersökningar har inte ingått i uppdraget. Sträckningarna har uppdelats i tre kategorier: skogsmark och moräner: grundförstärkning inte nödvändig, total konstruktionstjocklek överbyggnad 1 m. Anläggningskostnad 220 euro/m. sankmark vid stränderna: grundförstärkning i form av blockbank 1 m + överbyggnad 1 m. Anläggningskostnad 300 euro/m vägbank i Uddströmmen, vattendjup 1,5 m: blockbank 1,5+1,0 m + 0,5 m överbyggnad. Anläggningskostnad 700 euro/m. Brons bredd är 6,5 m, längd 20 m. Anläggningskostnad euro/m2, totalt e. Kostnadssammanställning: Alt 1 Alt 1 Alt 2 Alt 2 Alt 3 Alt 3 Alt 4 Alt 4 Längd m Kostnad euro Längd m Kostnad euro Längd m Kostnad euro Längd m Kostnad euro Goda förh e/m Vistan Goda förh e/m Björkö Medelgoda förhållanden 300 e/m Vistan Medelgoda förhållanden 300 e/m Björkö Bank i Uddströmmen Bro Totalt Till alla alternativ tillkommer en kostnad för upprustning av Björkö västra skogsväg. Beräknad kostnad m á 100 euro/m = euro. Jämfört med den vägsträckning, som studerades år 2008 och som låg på södra sidan an Naturaområdet utan att inkräkta på detta, är de nu studerade alternativen betydligt förmånligare. Med användande av samma enhetskostnader skulle det tidigare alternativet Udden-Biskonsten- Långgrynnan-Anna-Lisas grund-vistan kosta euro.

19 7. SAMMANFATTNING 1. En vägförbindelse som förbinder Björköby och Söderudden/Panike möjliggör bättre möjlighet för besökare av Världsarvet och Natura-2000 området att erhålla en mångsidig upplevelse av det unika området. 2. Vägförbindelsen skulle särskilt gagna turismnäringen i hela området genom att möjligheten att bekanta sig med ett större område ökar och därigenom ökar även antalet besökare. 3. Vägförbindelsen skulle även ge större möjligheter för servicenäringen i området att utvecklas då den skulle innebära möjlighet till ett större kundunderlag i form av både fast bosättning och fler besökare. 4. Världsarvsvägen förlagd inom Natura-2000 området är möjlig att förverkliga utan att oersättliga värden för Natura-området förloras. 5. En väg inom Natura-2000 området är ca euro förmånligare att anlägga än en väg som ligger utanför Natura-området. 6. Av de studerade alternativen rekommenderas alternativ 3 för vidare utredningar. Detta alternativ är det billigaste och samtidigt det alternativ som sammantaget ger den minsta negativa påverkan på miljön. 7. Innan beslut om förläggning av Världsarvsvägen på Natura-området görs, ska en Naturautredning göras. Denna förutsätter noggrannare naturinventering och konsekvensbedömning och särskilt en bedömning av följderna för Revöfjärden med beaktande av att en förbindelse med Kvarken avsevärt minskar. 8. Anläggning av Världsarvsvägen förutsätter ändring av stranddelgeneralplanen för Replot och Björkö samt av strandplanen för Grundskat.

Vindkraftprojektet Skyttmon

Vindkraftprojektet Skyttmon Vindkraftprojektet Skyttmon Projektpresentation, april 2010 1 Projektägare JP Vind AB är projektägare till Vindkraftprojektet Skyttmon. JP Vind AB bygger och driver förnybar elproduktion i form av vindkraftanläggningar.

Läs mer

KONTAKTMYNDIGHETENS UTLÅTANDE OM PROGRAMMET FÖR MILJÖKONSEKVENSBEDÖMNING AV KORSHOLMS VÄRLDSARVSVÄG, KORSHOLM

KONTAKTMYNDIGHETENS UTLÅTANDE OM PROGRAMMET FÖR MILJÖKONSEKVENSBEDÖMNING AV KORSHOLMS VÄRLDSARVSVÄG, KORSHOLM Översättning: Utlåtande Dnr EPOELY/1481/2015 Karleby 15.9.2017 Offentlig Korsholms kommun Centrumvägen 4 65610 KORSHOLM Referens Korsholms världsarvsväg, Korsholm, Program för miljökonsekvensbedömning

Läs mer

Revidering av Holm detaljplan, Larsmo TRAFIKUTREDNING

Revidering av Holm detaljplan, Larsmo TRAFIKUTREDNING Revidering av Holm detaljplan, Larsmo TRAFIKUTREDNING 2014 1. Syfte och avgränsning Larsmo kommun har under hösten 2013 startat ett revideringsarbete av detaljplanen för kommuncentrum i Holm. Planeområdet

Läs mer

Korsholms världsarvsväg

Korsholms världsarvsväg S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A KORSHOLMS KOMMUN Korsholms världsarvsväg PROGRAM FÖR MILJÖKONSEKVENSBEDÖMNING MAJ 2017 Korsholms världsarvsväg Program för miljökonsekvensbedömning FCG Design och

Läs mer

Stranddetaljplan för del av Hästhagen RNr 10:5 i Petsmo by samt del av Östanpå RNr 4:258 och del av Lillölandia RNr 4:265 i Iskmo by

Stranddetaljplan för del av Hästhagen RNr 10:5 i Petsmo by samt del av Östanpå RNr 4:258 och del av Lillölandia RNr 4:265 i Iskmo by Bilaga 1 S i d a 1 PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING (MBL 63 ) Planläggningsavdelningen 6.2.2013 Stranddetaljplan för del av Hästhagen RNr 10:5 i Petsmo by samt del av Östanpå RNr 4:258 och del av Lillölandia

Läs mer

Kustjärnväg förbi Oskarshamn PM 2011-10-31

Kustjärnväg förbi Oskarshamn PM 2011-10-31 Kustjärnväg förbi Oskarshamn PM 2011-10-31 Bjerkemo Konsult 1 Kustjärnväg förbi Oskarshamn Framsidesbild från Rydebäcks station PM 2011-10-31 Bakgrund Regionförbundet i Kalmar har tagit initiativ till

Läs mer

ALLMÄNT OM PLANERINGEN AV SKÄRGÅRDSOMRÅDET

ALLMÄNT OM PLANERINGEN AV SKÄRGÅRDSOMRÅDET Sibbo kommun Avdelning för teknik och miljö/ markanvändningsenheten PB 7 04131 SIBBO Ärende: Utlåtande gällande utkastet till delgeneralplanen för skärgården och kusten i Sibbo kommun. Hänvisning: Begäran

Läs mer

PM FÖRPROJEKTERING GÅNG- OCH CYKELVÄG

PM FÖRPROJEKTERING GÅNG- OCH CYKELVÄG FÖRPROJEKTERING GÅNG-OCH CYKELVÄG, STRÄCKAN VERKEBÄCK - VÄSTERVIK Innehållsförteckning 1 Inledning 3 1.1 Bakgrund 3 1.2 Syfte 3 2 Förutsättningar 4 2.1 Gång- och cykelvägens standard 4 2.2 Grundläggningsförhållanden

Läs mer

Översiktlig naturinventering Vansta 3:1

Översiktlig naturinventering Vansta 3:1 Översiktlig naturinventering Vansta 3:1 Inför detaljplaneläggning av området utfördes den 21 december 2017 ett platsbesök i området för att titta på de naturvärden som kan finnas. Vid besöket deltog Hanna

Läs mer

ÅTGÄRDSPROGRAM ANSVARIG INSTANS ANSVARIG GRUPP PRIORITERING FINANSIERING TIDTABELL. III = Låg. II = Hög. I = Akut

ÅTGÄRDSPROGRAM ANSVARIG INSTANS ANSVARIG GRUPP PRIORITERING FINANSIERING TIDTABELL. III = Låg. II = Hög. I = Akut ÅTGÄRDSPROGRAM Förklaringar till förkortningar i tabellen FS = Forststyrelsen, M= Miljöministeriet, KOM = Kommunerna, ÖF = Österbottens förbund, VL= Västernorrlands länsstyrelse, VFC = Västra Finlands

Läs mer

Bedömning av behovet att upprätta en miljökonsekvensbeskrivning enligt Plan- och bygglagen och enligt kriterierna i MKB-förordningens bilagor 2 o 4.

Bedömning av behovet att upprätta en miljökonsekvensbeskrivning enligt Plan- och bygglagen och enligt kriterierna i MKB-förordningens bilagor 2 o 4. Handläggare Er beteckning Morgan Mattsson Datum Telefon Vår beteckning 2010-11-02 0455-30 33 75 PLAN.2010.1925 BEHOVSBEDÖMNING Bedömning av behovet att upprätta en miljökonsekvensbeskrivning enligt Plan-

Läs mer

FÖRSTUDIE OM SAMORDNINGSVINSTER MED ATT KOMBINERA VINDKRAFT OCH EN FAST FÖRBINDELSE Vasa, 28 October 2009

FÖRSTUDIE OM SAMORDNINGSVINSTER MED ATT KOMBINERA VINDKRAFT OCH EN FAST FÖRBINDELSE Vasa, 28 October 2009 FÖRSTUDIE OM SAMORDNINGSVINSTER MED ATT KOMBINERA VINDKRAFT OCH EN FAST FÖRBINDELSE Vasa, 28 October 2009 Projektets målsättning och utgångspunkter Målsättning Att kartera möjligheter för syngergieffekter

Läs mer

NATURRESERVAT OCH NATURA 2000

NATURRESERVAT OCH NATURA 2000 NATURRESERVAT OCH NATURA 2000 Murstensdalen (även Natura 2000), syftet med reservatet är att bevara ett vilt och väglöst taiganaturskogsområde med omfattande förekomst av myrar, sjöar och tjärnar och med

Läs mer

Spånstad 4:19 och 2:14

Spånstad 4:19 och 2:14 BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING tillhörande detaljplan för del av Spånstad 4:19 och 2:14 ÅLED, HALMSTADS KOMMUN plan 1056 K Kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskott 2013-04-16 LAGAR OM MILJÖBEDÖMNINGAR

Läs mer

VÄRLDSARVSDAGARNA 12.-15.8.2010

VÄRLDSARVSDAGARNA 12.-15.8.2010 VÄRLDSARVSDAGARNA 12.-15.8.2010 Kom med och fira Kvarkens skärgård, vårt gemensamma världsarv! Alla evenemang under Världsarvsdagarna är öppna för allmänheten! VÄLKOMMEN! PROGRAM Torsdag 12.8. De finländska

Läs mer

Översiktlig naturinventering av vissa delar av Gårvik inför detaljplaneläggning

Översiktlig naturinventering av vissa delar av Gårvik inför detaljplaneläggning Version 1.00 Projekt 7320 Upprättad 2012-07-03 Översiktlig naturinventering av vissa delar av Gårvik inför detaljplaneläggning Översiktlig naturinventering av vissa delar av Gårvik inför detaljplaneläggning

Läs mer

PARGAS ÄNDRING AV DELGENERALPLANEN FÖR KORPO SÖDRA SKÄRGÅRD BJÖRKÖ-ÅNSÖREN PLANBESKRIVNING. Lantmätare Ab Öhman

PARGAS ÄNDRING AV DELGENERALPLANEN FÖR KORPO SÖDRA SKÄRGÅRD BJÖRKÖ-ÅNSÖREN PLANBESKRIVNING. Lantmätare Ab Öhman PARGAS ÄNDRING AV DELGENERALPLANEN FÖR KORPO SÖDRA SKÄRGÅRD BJÖRKÖ-ÅNSÖREN PLANBESKRIVNING Lantmätare Ab Öhman BEHANDLINGSSKEDEN Meddelande om inledande av planläggning kungjorts i Pargas Kungörelser 29.1.2015

Läs mer

Steninge slottspark Trafikstudie

Steninge slottspark Trafikstudie Trafikstudie Analys och jämförelse anslutning till Steningehöjden 2013-04-16 Uppsala Trafikstudie, 2013-04-16 TRAFIK Datum 2013-04-16 Uppdragsnummer 61381039840000 Utgåva/Status Granskningshandling ERIKSSON

Läs mer

Trafikutredning Hallerna, Stenungsund Utredning rörande övergripande trafikförsörjning på Hallerna

Trafikutredning Hallerna, Stenungsund Utredning rörande övergripande trafikförsörjning på Hallerna Trafikutredning Hallerna, Stenungsund Utredning rörande övergripande trafikförsörjning på Hallerna Beställare: Stenungsunds kommun 444 82 STENUNGSUND Beställarens representant: Kristina Hellström Konsult:

Läs mer

Barriäreffekter för friluftsliv, flora och fauna vid Söderleden Mölndals stad, Västra Götalands Län

Barriäreffekter för friluftsliv, flora och fauna vid Söderleden Mölndals stad, Västra Götalands Län Åtgärdsvalsstudie Barriäreffekter för friluftsliv, flora och fauna vid Söderleden Mölndals stad, Västra Götalands Län SAMMANFATTNING 2013-11-08 Projektnummer: TRV 2013/17980 1 Dokumenttitel: Skapat av:

Läs mer

Kolari kommun DELGENERALPLAN FÖR TORNE ÄLV- MUONIO ÄLV. Sammandrag av planbeskrivningen. Planområde

Kolari kommun DELGENERALPLAN FÖR TORNE ÄLV- MUONIO ÄLV. Sammandrag av planbeskrivningen. Planområde Pöyry Finland Oy Väinönkatu 1 B FI-40100 Jyväskylä Finland Hemort Vanda, Finland FO-nummer 0625905-6 DELGENERALPLAN FÖR TORNE ÄLV- MUONIO ÄLV Planförslag 15.2.2013 Sida 1 (7) Sammandrag av planbeskrivningen

Läs mer

VÄGUTREDNING TILLFART MALMAKVARN

VÄGUTREDNING TILLFART MALMAKVARN Innehåll Bakgrund... 2 Översiktskarta... 3 Nulägesbeskrivning... 4 Alternativ 1... 6 Alternativ 2... 9 Alternativ 3... 12 Alternativ 4... 15 SWECO VBB G:a Rådstugug. 1, 602 24 Norrköping Telefon 011-495

Läs mer

Version 1.20 Projekt 7460 Upprättad Reviderad Naturvärdesinventering tillhörande detaljplan för Ny skola Hammar, Hammarö 1:90

Version 1.20 Projekt 7460 Upprättad Reviderad Naturvärdesinventering tillhörande detaljplan för Ny skola Hammar, Hammarö 1:90 Version 1.20 Projekt 7460 Upprättad 2018-05-22 Reviderad 2018-08-13 Naturvärdesinventering tillhörande detaljplan för Ny skola Hammar, Hammarö 1:90 1 Sammanfattning En inventering har skett i samband med

Läs mer

ÄNDRING AV STRANDDELGENERALPLANEN FÖR TERJÄRVSJÖAR, södra Hemsjön.

ÄNDRING AV STRANDDELGENERALPLANEN FÖR TERJÄRVSJÖAR, södra Hemsjön. 1 ÄNDRING AV STRANDDELGENERALPLANEN FÖR TERJÄRVSJÖAR, södra Hemsjön. FÖRORD Plan som ändras Delgeneralplanearbetet över stränderna vid Terjärv kom igång den 14.11.2007. Planen blev godkänd i kommunfullmäktige

Läs mer

Ändring av del av strandgeneralplan för Överlappfors sjöar (Dal 5:50) Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod: Y6

Ändring av del av strandgeneralplan för Överlappfors sjöar (Dal 5:50) Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod: Y6 Ändring av del av strandgeneralplan för Överlappfors sjöar (Dal 5:50) Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod: 5994162016Y6 2 Innehållsförteckning: 1. PLANOMRÅDET... 3 2. UTGÅNGSPUNKTER OCH

Läs mer

Märlax användning i historisk tid

Märlax användning i historisk tid Ulrika Rosendahl, Lovisa stads museum 27.5.2019 Märlax användning i historisk tid Enligt tidiga kartor har området öster om Lovisaviken, numera Märlax stadsdel, främst varit ett obebyggt skogsområde under

Läs mer

Datum 30.01.2014. Bemötande: - Planteringsområdets utsträckning granskas och fel åtgärdas.

Datum 30.01.2014. Bemötande: - Planteringsområdets utsträckning granskas och fel åtgärdas. Sida 1 av 5 Datum 30.01.2014 GENOMGÅNG AV ANMÄRKNINGAR PÅ HOLM DETALJPLAN Genomgång av anmärkningar och myndighetsutlåtanden mot utkastet på Holm detaljplan den 30.01.2014 efter att utkastet varit till

Läs mer

PM - Trafik. Bilaga till detaljplan Björkfors 1:449 m.fl. Nya bostäder utmed Trollhålsbäcken Uppdragsnummer:

PM - Trafik. Bilaga till detaljplan Björkfors 1:449 m.fl. Nya bostäder utmed Trollhålsbäcken Uppdragsnummer: 1(6) PM - Trafik Bilaga till detaljplan Björkfors 1:449 m.fl. Nya bostäder utmed Trollhålsbäcken 2015-09-15 Uppdragsnummer: 256723 Uppdragsansvarig: Rune Karlberg Handläggare Kvalitetsgranskning Rune Karlberg

Läs mer

Höga Kusten WORLD HERITAGE

Höga Kusten WORLD HERITAGE VÄRLDSARV Höga Kusten WORLD HERITAGE Högakustenbron. januari Sund, Nordingrå. februari Skagsudde. mars Fågelskäret, Nordingrå. april Häggvik, Nordingrå. maj Trysunda. juni Rotsidan, Nordingrå. juli Högakustenbron.

Läs mer

Detaljplan för del av MORGÅRDSHAMMARS INDUSTRIOMRÅDE

Detaljplan för del av MORGÅRDSHAMMARS INDUSTRIOMRÅDE Detaljplan för del av MORGÅRDSHAMMARS INDUSTRIOMRÅDE PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Plankarta med bestämmelser skala 1:1000 Illustrationskarta för Morgårdshammar-Söppenmyren-Västansjö skala 1:2000 Planbeskrivning

Läs mer

Naturvärdesinventering

Naturvärdesinventering Naturvärdesinventering Porsödalen Luleå kommun 2016-10-20 Uppdragsnr: 16139 Status: Granskningshandling Naturvärdesinventering Porsödalen Luleå kommun Beställare Luleå kommun Daniel Rova Konsult Vatten

Läs mer

Beskrivningen avser detaljplanekartan som är daterad den 25 februari 2019.

Beskrivningen avser detaljplanekartan som är daterad den 25 februari 2019. 1 JOMALA KOMMUN BESKRIVNING ÖVER DETALJPLANEÄNDRING Beskrivningen avser detaljplanekartan som är daterad den 25 februari 2019. Områdesbestämning: Detaljplaneneändring för del av kvarteret 4363 och lantbruksområde.

Läs mer

3. Kattvik med närmaste omgivning anpassad utbyggnad

3. Kattvik med närmaste omgivning anpassad utbyggnad 3. Kattvik med närmaste omgivning anpassad utbyggnad Kattvik är ett av de samhällen som kommunen anser bör växa i kraft av läge och bostadsefterfrågan. Det har drygt 100 bostadshus och c:a 90 fastboende.

Läs mer

Gränsöverskridande vattensamarbete. Vincent Westberg Närings-, trafik- och miljöcentralen i Södra Österbotten

Gränsöverskridande vattensamarbete. Vincent Westberg Närings-, trafik- och miljöcentralen i Södra Österbotten Gränsöverskridande vattensamarbete Vincent Westberg Närings-, trafik- och miljöcentralen i Södra Österbotten 15.2.2017 INNEHÅLL Kort tillbakablick på gränsöverskridande vattensamarbete över Kvarken Vad

Läs mer

E20 Vårgårda Vara, delen Vårgårda Ribbingsberg

E20 Vårgårda Vara, delen Vårgårda Ribbingsberg TEKNISKT PM TRAFIKANALYS E20 Vårgårda Vara, delen Vårgårda Ribbingsberg Vårgårda och Essunga kommuner, Västra Götalands län Vägplan, val av lokalisering 2017-09-11 Trafikverket Postadress: Box 110, 54

Läs mer

Gång- och cykelstråk längs Kramforsån

Gång- och cykelstråk längs Kramforsån Gång- och cykelstråk längs Kramforsån Förslag till förbättringar November 2007 För granskning 2007-11-20 Vägverket Konsult Box 1008 901 20 UMEÅ Medverkande: Kjell Edholm Lennart Lundström Göran Väst Leif

Läs mer

Landsbygdsutveckling i strandnära läge (LIS) 2011

Landsbygdsutveckling i strandnära läge (LIS) 2011 Strandskyddsdispens Landsbygdsutveckling i strandnära läge (LIS) 2011 Lagändring MB & PBL Syftet med Vårgårdas LIS-plan Sedan 1 juli 2009 får kommunerna i sin översiktsplan peka ut lämpliga LIS-områden.

Läs mer

Översiktligt PM Geoteknik

Översiktligt PM Geoteknik Översiktligt PM Geoteknik Örnäs Upplands Bro Kommun Geoteknisk utredning för planarbete Örnäs, Upplands Bro kommun www.bjerking.se Sida 2 (6) Översiktligt PM Geoteknik Uppdragsnamn Örnäs 1:2 m.fl. Upplands

Läs mer

PM TRAFIK VINDKRAFTVERK KÅNNA

PM TRAFIK VINDKRAFTVERK KÅNNA SCANERGY SOUTH AB PM TRAFIK VINDKRAFTVERK KÅNNA ADRESS COWI AB Skärgårdsgatan 1 Box 12076 402 41 Göteborg Sverige TEL 010 850 10 00 FAX 010 850 10 10 WWW cowi.se Bild hämtad från Trafikverkets Transporter

Läs mer

KORSHOLMS KOMMUN ÄNDRING AV STRANDDETALJPLAN PÅ HEMLANDSSKATAN KVARTER 6 OCH REKREATIONSOMRÅDEN. Planebeskrivning

KORSHOLMS KOMMUN ÄNDRING AV STRANDDETALJPLAN PÅ HEMLANDSSKATAN KVARTER 6 OCH REKREATIONSOMRÅDEN. Planebeskrivning KORSHOLMS KOMMUN ÄNDRING AV STRANDDETALJPLAN PÅ HEMLANDSSKATAN KVARTER 6 OCH REKREATIONSOMRÅDEN Planebeskrivning 9.1.2018 Hemlandsskatan INNEHÅLLSFÖTECKNING 1 Grund- och identifikationsuppgifter... 1 1.1

Läs mer

TRAFIKUTREDNING. 1. Allmänt SAMMANFATTNING AV TRAFIKUTREDNINGEN FÖR SÖDERFJÄRDSBACKENS DETALJPLANEOMRÅDE

TRAFIKUTREDNING. 1. Allmänt SAMMANFATTNING AV TRAFIKUTREDNINGEN FÖR SÖDERFJÄRDSBACKENS DETALJPLANEOMRÅDE TRAFIKUTREDNING Projektnamn Söderfjärdsbacken, Malax Kund Malax kommun Förberett av Mikko Uljas Kontrollerad av Jonas Lindholm SAMMANFATTNING AV TRAFIKUTREDNINGEN FÖR SÖDERFJÄRDSBACKENS DETALJPLANEOMRÅDE

Läs mer

Förord. Syfte med skötseln av området. Generella råd och riktlinjer

Förord. Syfte med skötseln av området. Generella råd och riktlinjer Detaljplan för Kristineberg 1:39 och del av Kristineberg 1:1, Gunnarsö semesterby Centralorten, Oskarshamns kommun Upprättad av Samhällsbyggnadskontoret maj 2013, reviderad januari 2014 Bilaga: SKÖTSELPLAN

Läs mer

PM Trafik. Södra Årby. Tyréns - Arvid Gentele 1(13) Uppdragsnr: Rapportnr: Rev (): l tl t t\ut d i \T é T fik PM k t LGS d

PM Trafik. Södra Årby. Tyréns - Arvid Gentele 1(13) Uppdragsnr: Rapportnr: Rev (): l tl t t\ut d i \T é T fik PM k t LGS d 1(13) PM Trafik Södra Årby 20111031 Tyréns - Arvid Gentele 2(13) Inledning En ny stadsdel, Södra Årby, planeras i anslutning till Läggesta station. Området omfattar bostäder, verksamheter och samhällsservice.

Läs mer

Kommun. Vörå kommun. Dokument. Planbeskrivning. Datum VÖRÅ KOMMUN BRAXREVET STRANDDETALJPLAN OCH ÄNDRING AV DEL AV KALKSKÄR STRANDDETALJPLAN

Kommun. Vörå kommun. Dokument. Planbeskrivning. Datum VÖRÅ KOMMUN BRAXREVET STRANDDETALJPLAN OCH ÄNDRING AV DEL AV KALKSKÄR STRANDDETALJPLAN Kommun Vörå kommun Dokument Planbeskrivning Datum 8.3.2017 VÖRÅ KOMMUN BRAXREVET STRANDDETALJPLAN OCH ÄNDRING AV DEL AV KALKSKÄR STRANDDETALJPLAN 2 PLANBESKRIVNING Braxrevet stranddetaljplan och ändring

Läs mer

Den nyttjade byggrätten minskas från stamfastighetens byggrätt.

Den nyttjade byggrätten minskas från stamfastighetens byggrätt. BORGÅ STAD 1 (9) 1 DIMENSIONERINGSGRUNDER 28.2.2008 1.1 Allmänt I samband med strandplanering avses med dimensionering definition av strandbyggandets omfattning och placering. Syftet med dimensioneringsgrunderna

Läs mer

Kommun. Vörå kommun. Dokument. Planbeskrivning. Datum VÖRÅ KOMMUN BRAXREVET STRANDDETALJPLAN OCH ÄNDRING AV DEL AV KALKSKÄR STRANDDETALJPLAN

Kommun. Vörå kommun. Dokument. Planbeskrivning. Datum VÖRÅ KOMMUN BRAXREVET STRANDDETALJPLAN OCH ÄNDRING AV DEL AV KALKSKÄR STRANDDETALJPLAN Kommun Vörå kommun Dokument Planbeskrivning Datum 5.10.2016 VÖRÅ KOMMUN BRAXREVET STRANDDETALJPLAN OCH ÄNDRING AV DEL AV KALKSKÄR STRANDDETALJPLAN 2 PLANBESKRIVNING Braxrevet stranddetaljplan och ändring

Läs mer

Floda kyrkby 4:4 m.fl (Norr om Paviljongvägen) Dala Floda Kyrkby (Strandbacken) Dala-Floda. Samrådshandling 1 (7) Miljö- och byggförvaltningen

Floda kyrkby 4:4 m.fl (Norr om Paviljongvägen) Dala Floda Kyrkby (Strandbacken) Dala-Floda. Samrådshandling 1 (7) Miljö- och byggförvaltningen 1 (7) Miljö- och byggförvaltningen Detaljplan för Floda kyrkby 4:4 m.fl (Norr om Paviljongvägen) Samt upphävande av del av Dala Floda Kyrkby (Strandbacken) Dala-Floda Samrådshandling 2 (7) Plan- och genomförandebeskrivning

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING. detaljplan för. Unnaryds Prästgård 15:9 m.fl. om planen kommer att innebära betydande miljöpåverkan

BEHOVSBEDÖMNING. detaljplan för. Unnaryds Prästgård 15:9 m.fl. om planen kommer att innebära betydande miljöpåverkan BEHOVSBEDÖMNING detaljplan för Unnaryds Prästgård 15:9 m.fl. om planen kommer att innebära betydande miljöpåverkan 2010-10-13 Inledning Enligt Förordning (1998:905) om miljökonsekvensbeskrivningar skall

Läs mer

BORGÅ STAD DELGENERALPLANEN FÖR PELLINGE SKÄRGÅRD PLANFÖRSLAG 15.1.2015 1:10 000 PLANBETECKNINGAR OCH -BESTÄMMELSER

BORGÅ STAD DELGENERALPLANEN FÖR PELLINGE SKÄRGÅRD PLANFÖRSLAG 15.1.2015 1:10 000 PLANBETECKNINGAR OCH -BESTÄMMELSER BORGÅ STAD DELGENERALPLANEN FÖR PELLINGE SKÄRGÅRD PLANFÖRSLAG 15.1.2015 1:10 000 PLANBETECKNINGAR OCH -BESTÄMMELSER Byområde I området får uppföras byggnader för fast bosättning, lantbruks- och fiskefastigheters

Läs mer

LIS-bilaga. Översiktsplan 2010 Karlskoga kommun. Antagande KS-KF LIS. Landsbygdsutveckling inom strandskyddsområden

LIS-bilaga. Översiktsplan 2010 Karlskoga kommun. Antagande KS-KF LIS. Landsbygdsutveckling inom strandskyddsområden LIS-bilaga Översiktsplan 2010 Karlskoga kommun Antagande KS-KF LIS Landsbygdsutveckling inom strandskyddsområden Bakgrund LIS-områden LIS - Landsbygdsutveckling inom strandskyddsområden är ett nytt särskilt

Läs mer

Samråd Cykelled Brösarp/Haväng - Vitemölla

Samråd Cykelled Brösarp/Haväng - Vitemölla Samråd 2014-06-18 Cykelled Brösarp/Haväng - Vitemölla Bakgrund Cykelväg mellan Brösarp och Vitemölla saknas idag. Idag används främst väg 9 som är smal, krokig och med ett tidvis högt trafikflöde även

Läs mer

Förstudie för investeringsåtgärder

Förstudie för investeringsåtgärder SAMHÄLLSBYGGNAD GÄVLE Slutversion 170605 Förstudie för investeringsåtgärder Gång- och cykelbana längs Norra Åbyggebyvägen Innehållsförteckning Inledning 2 Nuläge 2 Problem och behov 3 Mål och syfte 3 Åtgärder

Läs mer

Planbesked för del av Skrea 8:39. KS

Planbesked för del av Skrea 8:39. KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2017-12-19 381 Planbesked för del av Skrea 8:39. KS 2017-398 KS Beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen

Läs mer

Ramböll Sverige AB. PM för ny väglänk mellan Annero och Östra leden--- Skövde kommun. Trafikanalys Skövde. Koncept. Göteborg

Ramböll Sverige AB. PM för ny väglänk mellan Annero och Östra leden--- Skövde kommun. Trafikanalys Skövde. Koncept. Göteborg Ramböll Sverige AB PM för ny väglänk mellan Annero och Östra leden--- Skövde kommun Koncept Göteborg 2009-04-07 Skövde kommun PM för ny väglänk mellan Annero och Östra leden. Datum 2009-04-07 Uppdragsnummer

Läs mer

Kap. 5 FRILUFTSLIV - REKREATION

Kap. 5 FRILUFTSLIV - REKREATION Kap. 5 FRILUFTSLIV - REKREATION I kapitlet behandlas följande aspekter: -Riksintresse för friluftsliv -Riksintresse med geografiska bestämmelser / Det rörliga friluftslivet - Kullaberg och Hallandsåsen

Läs mer

Märkenkall vindkraftspark

Märkenkall vindkraftspark OX2 AB Märkenkall vindkraftspark Komplettering av utredning av vegetation och naturtyper 2016 FCG DESIGN OCH PLANERING AB P29646P004 Innehållsförteckning 1 Inledning... 1 2 Utgångsdata och metoder... 2

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Upphävande av del av detaljplan för Järnsjö Strand SAMRÅDSHANDLING. Dnr KS 2019/ del av Leverhögen 1:117

PLANBESKRIVNING. Upphävande av del av detaljplan för Järnsjö Strand SAMRÅDSHANDLING. Dnr KS 2019/ del av Leverhögen 1:117 Dnr KS 2019/53.20 INFOGA BILD/KARTA PLANBESKRIVNING Upphävande av del av detaljplan för Järnsjö Strand del av Leverhögen 1:117 Årjängs Kommun Värmlands Län SAMRÅDSHANDLING 20190410 Standardförfarande enligt

Läs mer

PM VIBRATIONER FRÅN VÄGTRAFIK KVARNBÄCK 2B, 3 SAMT MAGLEHILL, HÖÖR

PM VIBRATIONER FRÅN VÄGTRAFIK KVARNBÄCK 2B, 3 SAMT MAGLEHILL, HÖÖR PM VIBRATIONER FRÅN VÄGTRAFIK KVARNBÄCK 2B, 3 SAMT MAGLEHILL, HÖÖR RAPPORT 2018-12-12 UPPDRAG 286645, Höör Maglehill mfl Trafk- och bullerutredning Titel på rapport: Status: Översiktlig bedömning av vibrationer

Läs mer

1.1 Arbogaån. Karta över LIS-området. övergår till björk.

1.1 Arbogaån. Karta över LIS-området. övergår till björk. Kompletterande inventeringar för Lindesbergs kommun, LIS-plan, områden som tidigare inte varit inventerade och med i LIS-arbetet. Inventeringarna är gjorda 2019-05. Inventeringarna är gjorda med samma

Läs mer

DETALJPLANÄNDRING OCH -UTVIDGNING FÖR KVARTER 12 I KVEVLAX.

DETALJPLANÄNDRING OCH -UTVIDGNING FÖR KVARTER 12 I KVEVLAX. 1/9 PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING (MBL 63 ). KVEVLAX LÄRCENTER DETALJPLANÄNDRING OCH -UTVIDGNING FÖR KVARTER 12 I KVEVLAX. Avsikten med ett deltagande och bedömningsprogram. Enligt markanvändnings-

Läs mer

Läge Påverkan Konsekvenser Fortsatt arbete och möjliga åtgärder

Läge Påverkan Konsekvenser Fortsatt arbete och möjliga åtgärder Tabell 6.4.3 Specifik påverkan och konsekvens för naturmiljön längs med UA1v - profil 10 promille Djurhagen I Skogsparti öster om Djurhagen Börringesjön och Klosterviken Smockan - Fadderstorp - Fiskarehuset

Läs mer

KORSHOLMS KOMMUN STRANDDETALJPLAN ÖVER SKALLOTÖREN, KVARTER 1 OCH 2. Program för deltagande och bedömning

KORSHOLMS KOMMUN STRANDDETALJPLAN ÖVER SKALLOTÖREN, KVARTER 1 OCH 2. Program för deltagande och bedömning KORSHOLMS KOMMUN STRANDDETALJPLAN ÖVER SKALLOTÖREN, KVARTER 1 OCH 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 AVSIKTEN MED ETT DELTAGANDE OCH BEDÖMNINGSPROGRAM... 1 2 PLANEOMRÅDET... 1 3 INITIATIV OCH PLANERINGSBESLUT...

Läs mer

Trafikutredning bostäder vid Färgens östra strand I samband med detaljplan, Alingsås kommun

Trafikutredning bostäder vid Färgens östra strand I samband med detaljplan, Alingsås kommun Trafikutredning bostäder vid Färgens östra strand Beställare: ALINGSÅS KOMMUN Beställarens representant: Job van Eldijk Konsult: Uppdragsledare Handläggare Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Maria

Läs mer

Om cykelkartan. Liten smal väg med minimal trafik.

Om cykelkartan. Liten smal väg med minimal trafik. 1 Om cykelkartan Att cykla är hälsosamt, miljövänligt, ekonomiskt och ofta avkopplande. Runt tätorterna finns det gott om cykelvägar för alla typer av cyklande. Välkommen till vår karta för cyklister!

Läs mer

Utdrag ur Översiktsplan för. Nyköpings kommun

Utdrag ur Översiktsplan för. Nyköpings kommun Samhällsbyggnad, Plan- och naturenheten Utredning Datum 2012-06-03 Dnr KK 08/118 Utdrag ur Översiktsplan för Nyköpings kommun Kapitel 13. Strandskydd Postadress Nyköpings kommun Samhällsbyggnad, Plan-

Läs mer

REVIDERING OCH UTVIDGNING AV FINNÄS DELGENERALPLAN

REVIDERING OCH UTVIDGNING AV FINNÄS DELGENERALPLAN LARSMO KOMMUN REVIDERING OCH UTVIDGNING AV FINNÄS DELGENERALPLAN FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P31716_002 INKOMMEN RESPONS ÖVER PLANUTKAST I (I) Salomaa Kristina INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Social- och hälsovårdsverket

Läs mer

Riktlinjer för byggande utanför detaljplanelagt område. Antagen SBN

Riktlinjer för byggande utanför detaljplanelagt område. Antagen SBN Riktlinjer för byggande utanför detaljplanelagt område Antagen SBN 2015-11-24 146 Innehållsförteckning 1 PLACERING OCH UTFORMNING 3 2 STORLEK FRITIDSHUS 3 3 BRYGGOR OCH SJÖBODAR 3 4 TOMTSTORLEK 4 5 MASTER

Läs mer

O2 Finland Oy. Vindkraftspark i Rajamäenkylä, program för miljökonsekvensbedömning

O2 Finland Oy. Vindkraftspark i Rajamäenkylä, program för miljökonsekvensbedömning O2 Finland Oy Vindkraftspark i Rajamäenkylä, program för miljökonsekvensbedömning O2 Finland Oy 1 / 4 SAMMANDRAG Bakgrund och beskrivning Elförbrukningen i Finland har ökat från år till år och den antas

Läs mer

RAPPORT Tollare - bullerutredning

RAPPORT Tollare - bullerutredning RAPPORT - bullerutredning 2009-10-05 Upprättad av: Lisa Granå RAPPORT - bullerutredning 2009-10-05 Kund Oskar Kurasz NCC Boende Konsult WSP Akustik Box 92093 120 07 Stockholm Besök: Lumaparksvägen 7 Tel:

Läs mer

Handläggare Direkttelefon Vår beteckning Er beteckning Datum Malin Sjöstrand 0455-32 10 24 PLAN.1846.2013 2013-10-16

Handläggare Direkttelefon Vår beteckning Er beteckning Datum Malin Sjöstrand 0455-32 10 24 PLAN.1846.2013 2013-10-16 Handläggare Direkttelefon Vår beteckning Er beteckning Datum Malin Sjöstrand 0455-32 10 24 PLAN.1846.2013 2013-10-16 BEHOVSBEDÖMNING Bedömning av behovet att upprätta en miljökonsekvensbeskrivning enligt

Läs mer

Utredning om indragning av väg , Upplands- Bro

Utredning om indragning av väg , Upplands- Bro 1(6) om indragning av väg 912.01, Upplands- Bro s förslag Väghållningsmyndigheten,, föreslår till beslutande myndighet på central nivå, att väg 912.01. (i Upplands-Bro kommun, Stockholms län) dras in från

Läs mer

S i d a 1. PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING (MBL 63 ) Planläggningsavdelningen Karperö Holmhagen-Svedjeback

S i d a 1. PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING (MBL 63 ) Planläggningsavdelningen Karperö Holmhagen-Svedjeback S i d a 1 PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING (MBL 63 ) Planläggningsavdelningen 26.5.2017 Karperö Holmhagen-Svedjeback S i d a 1 Avsikten med ett program för deltagande och bedömning Enligt 63 i markanvändnings-

Läs mer

Detaljplan för BERGHEM 16:2. Berghem, Marks kommun, Västra Götalands län PLANBESKRIVNING. ANTAGANDEHANDLING Diarienummer PBN 2010/0291 214

Detaljplan för BERGHEM 16:2. Berghem, Marks kommun, Västra Götalands län PLANBESKRIVNING. ANTAGANDEHANDLING Diarienummer PBN 2010/0291 214 ANTAGANDEHANDLING Diarienummer PBN 2010/0291 214 Detaljplan för BERGHEM 16:2 Berghem, Marks kommun, Västra Götalands län Upprättat 2010-11-01, reviderad 2011-04-04 Planarkitekt Åsa Svensson 1 (8) HANDLINGAR

Läs mer

ANSÖKAN OM STRANDSKYDDSDISPENS FÖR UPPFÖRANDE AV AVLOPPSPUMPSTATION PÅ DEL AV FASTIGHETEN ÅGESTA 1:4 ANSÖKAN FRÅN STOCKHOLM VATTEN AB

ANSÖKAN OM STRANDSKYDDSDISPENS FÖR UPPFÖRANDE AV AVLOPPSPUMPSTATION PÅ DEL AV FASTIGHETEN ÅGESTA 1:4 ANSÖKAN FRÅN STOCKHOLM VATTEN AB 1 (2) HANDLÄGGARE Nicklas Johansson 08-535 364 68 nicklas.johansson@huddinge.se Tillsynsnämnden ANSÖKAN OM STRANDSKYDDSDISPENS FÖR UPPFÖRANDE AV AVLOPPSPUMPSTATION PÅ DEL AV FASTIGHETEN ÅGESTA 1:4 ANSÖKAN

Läs mer

Fördjupning, presentation.

Fördjupning, presentation. Fördjupning, presentation. Ett gemensamt världsarv Fotografier: Dragos Alexandrescu, Patricia Rodas, där inte annat anges. Nr Bild Text i bilden Speakermanus, innehåll 1 Världsarv i samverkan 63 N Höga

Läs mer

KORSHOLMS KOMMUN ÄNDRING AV STRANDDETALJPLAN PÅ GRISSELSKÄRKVARTER 1

KORSHOLMS KOMMUN ÄNDRING AV STRANDDETALJPLAN PÅ GRISSELSKÄRKVARTER 1 KORSHOLMS KOMMUN KORSHOLMS KOMMUN ÄNDRING AV STRANDDETALJPLAN PÅ GRISSELSKÄRKVARTER 1 Program för deltagande och bedömning 19.10.2017 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 AVSIKTEN MED ETT DELTAGANDE OCH BEDÖMNINGSPROGRAM...

Läs mer

UPPFÖLJNING av 16 åtgärder för världsarvets bästa

UPPFÖLJNING av 16 åtgärder för världsarvets bästa 1.2. S.Lindeman av 16 åtgärder för världsarvets bästa Inledning Förvaltnings- och utvecklingsplanen för Kvarkens skärgård godkändes av världsarvsdelegationen år 2009. I planen ingår ett åtgärdsprogram

Läs mer

Påverkan på landskapsbilden och de samlade natur- och kulturvärdena

Påverkan på landskapsbilden och de samlade natur- och kulturvärdena 14-09-11 Samhällsbyggnadsförvaltningen Lysekils kommun Påverkan på landskapsbilden och de samlade natur- och kulturvärdena Detaljplan för Norra Skalhamn Lysekils kommun Detaljplanområdet för Norra Skalhamn

Läs mer

DETALJPLAN FÖR GRÅBERGET TRAFIKGRANSKNING

DETALJPLAN FÖR GRÅBERGET TRAFIKGRANSKNING BILAGA 7b 1 (5) DETALJPLAN FÖR GRÅBERGET TRAFIKGRANSKNING Nuläge Endast motionsslingorna och några bostadssmåhus vid Solviksvägen alstrar i dag trafik i planeringsområdet. Enligt vägregistret är trafikvolymen

Läs mer

Kv. Björkängen Utredning inför exploatering av kv. Björkängen

Kv. Björkängen Utredning inför exploatering av kv. Björkängen Diarienummer: Miljöreda: 13/0911 Upprättad: Kv. Björkängen Utredning inför exploatering av kv. Björkängen 1(8) Utredningens huvuddrag Bakgrund och syfte Riktlinjer för bostadsförsörjningen Vårgårda kommun

Läs mer

BILAGA LANDSKAPSBILDSANALYS

BILAGA LANDSKAPSBILDSANALYS Detaljplan för Befintliga och nya bostäder inom fastigheterna Ödsby 4:1 m fl Bergsvik, Munkedals kommun SAMRÅDSHANDLING December 2011 PLANBESKRIVNING BILAGA LANDSKAPSBILDSANALYS VISUALISERING AV FÖRÄNDRINGAR

Läs mer

SAMRÅDSUNDERLAG

SAMRÅDSUNDERLAG 2015-12-16 SAMRÅDSUNDERLAG Underlag för samråd enligt 6 kap. 4 miljöbalken inför upprättande av ansökan och miljökonsekvensbeskrivning för planerad vattenverksamhet enligt 11 kap. miljöbalken samt omprövning

Läs mer

Korsholms kommun. Ändring och utvidgning av strandgeneralplanen för Björkö-Replot Plan för deltagande och bedömning

Korsholms kommun. Ändring och utvidgning av strandgeneralplanen för Björkö-Replot Plan för deltagande och bedömning Korsholms kommun Ändring och utvidgning av strandgeneralplanen för Björkö-Replot Plan för deltagande och bedömning 7.10.2009 82123696 Planen för deltagande och bedömning är ett lagstadgat (MBL 63 ) dokument

Läs mer

FÖRSTUDIE OM SAMORDNINGSVINSTER MED ATT KOMBINERA VINDKRAFT OCH EN FAST FÖRBINDELSE. Kvarkenrådet 2009

FÖRSTUDIE OM SAMORDNINGSVINSTER MED ATT KOMBINERA VINDKRAFT OCH EN FAST FÖRBINDELSE. Kvarkenrådet 2009 FÖRSTUDIE OM SAMORDNINGSVINSTER MED ATT KOMBINERA VINDKRAFT OCH EN FAST FÖRBINDELSE Kvarkenrådet 2009 En vision om vindkraft i Kvarken 2 Förstudiens målsättning och utgångspunkter Målsättning Att kartlägga

Läs mer

Ny väg 268 mellan Upplands Väsby och Vallentuna

Ny väg 268 mellan Upplands Väsby och Vallentuna Ny väg 268 mellan Upplands Väsby och Vallentuna Vägplan Samrådshandling oktober 2013 1 Ny väg 268 mellan Upplands Väsby och Vallentuna Väg 268 är en viktig tvärförbindelse mellan Upplands Väsby och Vallentuna/Åkersberga.

Läs mer

Ansökan om nätkoncession för linje avseende befintlig 40 kv luftledning 3450Ao Leringsforsen-Torpshammar. Samrådsunderlag

Ansökan om nätkoncession för linje avseende befintlig 40 kv luftledning 3450Ao Leringsforsen-Torpshammar. Samrådsunderlag BILAGA A3 Samrådsunderlag Ansökan om nätkoncession för linje avseende befintlig 40 kv luftledning 3450Ao Leringsforsen-Torpshammar Ånge kommun, Västernorrlands län 2016-09-15 Samråd för 40 kv luftledning

Läs mer

PLANPROGRAM. för del av Saxhyttan 157:1, ( Bysjöstrand ) Grangärde Ludvika kommun

PLANPROGRAM. för del av Saxhyttan 157:1, ( Bysjöstrand ) Grangärde Ludvika kommun PLANPROGRAM för del av Saxhyttan 157:1, ( Bysjöstrand ) Grangärde Ludvika kommun KOMMUNLEDNINGSKONTORET Oktober 2007 Reviderat i juni 2008 2 PLANPROGRAM för del av Saxhyttan 157:1 (Bysjöstrand), Grangärde,

Läs mer

Ekonomisk bedömning av ny broförbindelse Orust med tillhörande trafikmot och anslutningsvägar

Ekonomisk bedömning av ny broförbindelse Orust med tillhörande trafikmot och anslutningsvägar Ekonomisk bedömning av ny broförbindelse Orust med tillhörande trafikmot och anslutningsvägar Allmänt På uppdrag av Västra Götalandsregionen har WSP Samhällsbyggnad i uppdrag att göra en översiktlig kostnadsbedömning

Läs mer

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING (MBL 63 ) Planläggningsavdelningen , justerat

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING (MBL 63 ) Planläggningsavdelningen , justerat PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING (MBL ) Planläggningsavdelningen..0, justerat.8.0 SMEDSBY, GÄDDA II Ändring av detaljplan Sida Avsikten med ett program för deltagande och bedömning Enligt i markanvändnings-

Läs mer

DEL AV TORSRED 3:1, Trollhättans kommun Bostadsbebyggelse vid von Döbelns väg Behovsbedömning med checklista Upprättad i maj 2016

DEL AV TORSRED 3:1, Trollhättans kommun Bostadsbebyggelse vid von Döbelns väg Behovsbedömning med checklista Upprättad i maj 2016 Detaljplan för DEL AV TORSRED 3:1, Trollhättans kommun Bostadsbebyggelse vid von Döbelns väg Behovsbedömning med checklista Upprättad i maj 2016 2 CHECKLISTA FÖR BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING OCH MKB

Läs mer

Utredning för Planbesked gällande del av Skå-Edeby 4:11 på Färingsö i Ekerö kommun, Stockholms län

Utredning för Planbesked gällande del av Skå-Edeby 4:11 på Färingsö i Ekerö kommun, Stockholms län PM 2019-01-18 Adam Nyman Planarkitekt 08-124 571 00 adam.nyman@ekero.se Utredning för Planbesked gällande del av Skå-Edeby 4:11 på Färingsö i Ekerö kommun, Stockholms län Dnr PLAN.2018.1, KS18/177 Sammanfattning

Läs mer

1. Trafikförhållanden

1. Trafikförhållanden PM Uppdrag Nedervetil, detaljplan, trafikutredning i korsningen rv13/lv748/lv17946 Kund Dan Stenlund PM nr 1 Datum 30052016 Från Kopia till Mikko Uljas Christoffer Rönnlund 1. Trafikförhållanden Byområdet

Läs mer

PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING 2005-04-14 Sid 1 (4) KARLSBÄCK Detaljplan för del av fastigheterna Axmar 3:57 och 5:15, Gävle kommun, Gävleborgs län. Dnr 2004.3361 1=20.000 HANDLINGAR Plankarta med bestämmelser Plan- och genomförandebeskrivning

Läs mer

Skuleberget. Endagsbesökaren är troligtvis mer förberedd och har planerat en rutt att vandra eller tänker spendera en dag på. plats för.

Skuleberget. Endagsbesökaren är troligtvis mer förberedd och har planerat en rutt att vandra eller tänker spendera en dag på. plats för. informationsplatser vid E4:an Köpmanholmen Gärden Näske Skulesjön Skule NORRA ENTRÉN VÄSTRA ENTRÉN SKULESKOGENS NATIONALPARK gen sko kule till S inje båtl E4 Östersjön Slåttdalsskrevan Ingången till Skuleskogen

Läs mer

Skötselplan. Rökland 1:144. Samråd

Skötselplan. Rökland 1:144. Samråd Stadsbyggnadskontoret Markavdelningen Skötselplan Rökland 1:144 Samråd 2014-03-03 Skötselplanen har tagits fram av tjänstmän på Markavdelningens parksektion, Sundsvalls kommun: Cecilia Andersson, Hans

Läs mer

Väg 919, Vadstena-Motala Gång- och cykelväg

Väg 919, Vadstena-Motala Gång- och cykelväg PM TRAFIK OCH VÄGUTFORMNING Väg 919, Vadstena-Motala Gång- och cykelväg Vadstena och Motala kommun, Östergötlands län Vägplan, 2018-01-29 GRANSKNINGSHANDLING Innehåll Beslutsunderlag för val av övergripande

Läs mer

Översiktlig naturinventering

Översiktlig naturinventering Översiktlig naturinventering Mastodonten 1, Västervik 2013-12-05 Upprättad av Rebecca Martinsson och Louise Olofsson, Sweco Infrastructure Växjö 1 INLEDNING Avgränsning Naturinventeringen är gjord för

Läs mer

Samrådsyttrande för Marby 6:4 (Marbystrand), Dagsberg

Samrådsyttrande för Marby 6:4 (Marbystrand), Dagsberg Norrköpings kommun Stadsbyggnadskontoret Fysisk planering 601 81 Norrköping fysiskplanering@norrkoping.se Norrköping 2015-06-01 Samrådsyttrande för Marby 6:4 (Marbystrand), Dagsberg En frimärksplan Detaljplaneförslaget

Läs mer

Ett nytt strandskydd hur hanterar vi det?

Ett nytt strandskydd hur hanterar vi det? Ett nytt strandskydd hur hanterar vi det? Genomgång och diskussion på FAH dagen 22 april 2010 Sveriges Kommuner och Landsting Avd tillväxt och samhällsbyggnad Reigun Thune Hedström reigun@skl.se Dispens

Läs mer

Mottagare Kristinestad stad. Dokumenttyp Program för deltagande och bedömning. Datum KRISTINESTAD STAD ÄNDRING AV DEL AV ÅSÄNDAN DETALJPLAN

Mottagare Kristinestad stad. Dokumenttyp Program för deltagande och bedömning. Datum KRISTINESTAD STAD ÄNDRING AV DEL AV ÅSÄNDAN DETALJPLAN Mottagare Kristinestad stad Dokumenttyp Program för deltagande och bedömning Datum 12.4.2017 KRISTINESTAD STAD ÄNDRING AV DEL AV ÅSÄNDAN DETALJPLAN PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING Författare Christoffer

Läs mer