Tobaksparlör 2011 från A till Ö

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Tobaksparlör 2011 från A till Ö"

Transkript

1 Tobaksparlör 2011 från A till Ö Framtagen till 2011 års LUFT-konferens av Lena Sjöberg, kanslichef Yrkesföreningarna mot Tobak och arbetsutskottet för TPLR. I det tobaksförebyggande arbetet kan en del ord, förkortningar begrepp och uttryck vara kryptiska Här är ett första försök att förklara en del. Bidra gärna med förslag till utvidgning hör av dig till Yrkesföreningar mot Tobaks kansli (professionals@globalink.org)! Mer information om det tobaksförebyggande arbetet får du på och Mer information om tobaksavvänjning får du på och A Non Smoking Generation, NSG: Stiftelse som vill begränsa tobakens plats i samhället i syfte att skydda barn och ungdomar från tobaksbruk. ( ANDT-sekretariatet: Samordningsfunktion för regeringens arbete med alkohol-, narkotika-, dopnings- och tobaksfrågor. ( ASH: Action on Smoking and Health. Organisation som finns i ett antal länder, t ex i Storbritannien ( och i Finland ( Astma- och allergiförbundet: Vill öka kunskapen om hur det är att ha ett osynligt handikapp som astma och allergi, i syfte att påverka attityderna hos omgivningen. Tar aktiv del i det tobakspreventiva arbetet. Vill att planerare, beslutsfattare och producenter ska ta ett större ansvar. ( Cancerfonden: Ledande finansiär av svensk cancerforskning. Ideell insamlingsorganisation utan statliga bidrag. Ger ut en årlig cancerfondsrapport med ett kapitel om tobak. 4 feb varje år arrangeras Världscancerdagen, som är en global satsning instiftad av WHO. Generalsekreteraren Ingår i NSG s styrelse.( Tar viss del i det nationella tobakspreventiva arbetet. Cancerstrategin: Utredningen Ännu bättre cancervård, som resulterat i en stor satsning på sex regionala cancercentra (RCC), presenterades I projektet ingår insatser för att minska tobaksrökningen, som ska bidra till: - att man i alla delar av hälso- och sjukvården har och följer upp rutiner för att fråga alla patienter om tobaksanvändning - att tobaksavvänjning erbjuds i tillräcklig omfattning - att det finns system för att följa upp och återrapportera resultat av insatserna (både regionalt och nationellt). Sveriges kommuner och landsting ansvarar för viktiga delar av Cancerstrategin, se SKL nedan.

2 ENSP: European Network for Smoking and Tobacco Prevention: Europeiskt nätverk för frivilligorganisationer som arbetar tobakspreventivt. Tankesmedjan Tobaksfakta betalar medlemsavgift och deltar för Sveriges räkning på Europeiska nätverksmöten. ( EU: Inom Europeiska Unionen finns ett antal direktiv gällande tobak som medlemsländerna ska följa. De tre mest centrala är reklamdirektivet, som reglerar tobaksindustrins möjligheter att marknadsföra sina varor, tobaksproduktdirektivet som förskriver hur tobaksförpackningarna ska märkas med bildoch textvarningar, samt skattedirektivet som beskriver hur tobak ska beskattas. Det finns även rådsrekommendationer som medlemsländerna bör sträva efter att uppfylla, exempelvis den nyligen antagna rådsrekommendationen om rökfria miljöer. Just nu hösten 2011, diskuteras en revidering av tobaksproduktdirektivet från 2001 som främst behandlar nya tobaksprodukter, rökfria produkter inklusive försäljning av svenskt snus, tobaksförpackningars utseende, produkters innehållsförteckning och reglering av smaktillsatser. Sveriges regering har i en remissomgång hösten 2010 förklarat sig vilja riva upp snusförsäljningsförbudet och är emot beslut på EU-nivå om varningsbilder, neutrala paket och smaktillsatser, det sista med hänsyn till att snus säljs med många olika smaker. Hälsokommissionär John Dalli är negativ till snus men trycket från snusindustrin och svenska regeringen är stort. EU förväntas under 2012 besluta om ökade åtgärder mot tobaksrök som en arbetsmiljöfråga, men formerna är ännu oklara. Ekonomiskt stöd till tobaksodlande bönder är under avveckling. ( Familjekontrakt: Ett mångårigt sätt att förhindra tobaks- och alkoholdebuter. Organisationen SMART (se nedan) lanserar nu detta verktyg som ett komplement till andra kontrakt och förebyggande insatser. Med hjälp av en kontraktsgenerator skapar familjen sitt eget personliga kontrakt med sina egna morötter. ( Se även Tobaksfri Duo nedan. FCA: Framework Convention Alliance: Nätverksorganisation som samordnar civilsamhällets synpunkter på det pågående arbetet med att implementera WHOs Tobakskonvention. Från Sverige ingår bl a Yrkesföreningarna mot Tobak, YmT. ( FHI: läs mer under Statens folkhälsoinstitut ( Globalink: Internationellt nätverk för information och diskussion via nätet. Krävs personliga referenser för medlemskap. Hjärt-Lungfonden: Samlar in och fördelar pengar till forskning samt informerar om hjärt- och lungsjukdomar. Generalsekreteraren ingår i NSG s styrelse. ( Deltar i viss mån i det nationella tobakspreventiva arbetet.

3 Hjärt-Lungsjukas Riksförbund: Hjärt-och lungsjukas Riksförbund arbetar för att hjärtsjuka och lungsjuka personer ska kunna leva ett så bra liv som möjligt. Informerar, utbildar och arbetar med opinionsbildning i frågor som berör medlemmarna. En av många viktiga frågor som drivs är att alla personer med hjärt-eller lungsjukdom ska ha rätt till kvalificerad vård och rehabilitering oberoende av bostadsort, kön och ålder. ( INWAT: International Network of Women Against Tobacco, är ett internationellt nätverk för världens kvinnor som på olika sätt är aktiva och engagerar sig i tobaksfrågan. ( Kommuner: Kommunen ett folkhälsoansvar och oftast finns en folkhälsostrateg med ansvar för folkhälsofrågorna. Kommunen har ansvar för många arenor där tobaksprevention är aktuell som skola, fritidsverksamhet, omsorg, socialtjänst och kommunal psykiatri. Därutöver har kommunen ansvar för lokal tillsyn och för sina egna anställda. Läget i september 2011 är att ca hälften av Sveriges 290 kommuner har fattat beslut om Rökfri arbetstid och elva har beslutat om Tobaksfri arbetstid. Läs mer i Statens Folkhälsoinstituts skrift Tobaksfri kommun. KOL: Kronisk obstruktiv lungsjukdom, en rökningsorsakad lungsjukdom som beror på att lungorna skadats så att luftrören blir trängre än normalt och att det blir svårt att ta upp syre. Man har de senaste åren sett en stor ökning bland kvinnor i medelåldern. Landsting: Har ansvar för hälso- och sjukvård; slutenvård, primärvård och tandvård och därutöver ett allmänt folkhälsoansvar. Tobaksavvänjning bedrivs idag på många vårdcentraler och sjukhus. Målet är att tobaksavvänjare ska finnas på alla. Primärvården har huvudansvar för tobaksavvänjning men tandvården är en potentiellt viktig aktör. Läs mer i Statens Folkhälsoinstituts skrift Tobak och avvänjning. LUFT: LUFT (Landstingens Utvecklingsarbete För Tobaksprevention) är namnet på den nationella konferens som genomförs på olika orter i landet med några års mellanrum. Konferensen riktar sig till alla som är intresserade av att arbeta med tobaksfrågan. ( Länsstyrelsen: Statens representation på länsnivå. Samordnar ANDT-frågorna på länsnivå med bidrag från staten. Stödjer kommunerna i att utveckla ANDT-arbetet. Länsstyrelsen har även tillsynsansvar över kommunerna inom ANDT-området. ( NCD: Non-Communicable Diseases, icke smittsamma sjukdomar, har under det senaste året blivit extra aktuellt som begrepp inom det tobakspreventiva arbetet med anledning av FN:s generalförsamlings möte i september FN konstaterar att utvecklingen av de stora sjukdomsgrupperna cancer, hjärt-kärlsjukdomar, diabetes och KOL är ohållbar inte minst för utvecklingsländerna. Tobaksbruk utpekas som den enda och allvarliga gemensamma riskfaktorn för dessa sjukdomsgrupper därför måste implementering av Tobakskonventionens åtgärder accelereras.

4 NGO, Non-governmental Organization: Internationell benämning på det vi i Sverige benämner frivilligorganisationer eller ideella organisationer. Finns med som aktörer och samarbetspartners i det internationella och nationella tobakspreventiva arbetet. Sluta-röka-linjen: En kostnadsfri nationell telefonlinje som stöd för dem som vill sluta röka eller snusa, ger också handledning och stöd till professionella. Tel: ( Socialdepartementet handlägger huvuddelen av tobaksfrågorna för regeringens räkning. Barn - och äldreminister Maria Larsson (KD) är ansvarig folkhälsominister. Senaste propositionen gällde en samlad strategi för alkohol, narkotika, dopning och tobak, ANDT-strategin, vilken antagits av riksdagen. Nu har socialdepartementet presenterat ett åtgärdsprogram för 2011 som ligger till grund för olika uppdrag som berörda myndigheter får. Förra året tog socialdepartementet initiativ till propositionen Olovlig tobaksförsäljning som t ex ledde till en förstärkning av tobakslagen gällande bland annat vilka som ska bedriva tillsyn över tobaksförsäljare/försäljningsställen. För närvarande fokuseras det från regeringshåll framförallt på att ge Statens folkhälsoinstitut uppdrag kring rökfria miljöer och att genomföra skattehöjning på tobaksprodukter. Dessutom tillkännagavs ett regeringsuppdrag att utveckla rådgivning om tobak inom tandvården i juni ( Socialförvaltningen i kommunerna har ansvar för tillsyn. Det handlar bl a om att åldersgränsen för inköp av tobak följs och att lagen om rökfria miljöer efterlevs som på skolgårdar. Socialförvaltningen ansvar även för ekonomiskt bistånd, där tobaksbruk kan vara en bidragande orsak till fattigdom och ohälsa. Socialstyrelsen: Tar fram strategier för social välfärd och värnar om den enskilda människans rätt till god hälsa, vård och omsorg. Målet för hälso- och sjukvården är en god hälsa och en vård på lika villkor för hela befolkningen. SoS arbetar just nu med Nationella riktlinjer för sjukdomsförebyggande metoder, där tobaksbruk ingår tillsammans med kost, fysisk aktivitet och riskbruk av alkohol. SoS har även utarbetat riktlinjer för tandvården, där tobaksprevention ingår. ( Socialutskottet: Ett av riksdagens många utskott, som handlägger ärenden i området hälsovård, sjukvård och social omsorg. Alla riksdagspartier är representerade, Kenneth Johansson (C) är ordförande. Här behandlas motioner om tobakspolitiska åtgärder som lagts fram av riksdagens ledamöter. Utskottet bereder även regeringens propositioner till riksdagen, för att senare beslutas i kammaren. ( SMART: Ett nätverk för verksamheter som arbetar drogförebyggande med hjälp av positiv förstärkning och individuella kontrakt med ungdomar. Ger handledning och stöd för de som vill arbeta med kontraktsmetoden, arrangerar Nordisk förebyggarkonferens vartannat år. Målet är att förhindra och/eller uppskjuta olika slags drogdebuter. ( SMART Ungdom: Ungdomarnas egen organisation med målet att ungdomarna själva ska vara med och påverka. Aktiva kontraktsverksamheter kan bilda en Smart Ungdom-klubb. Smart Ungdom har

5 idag anställda som besöker och ger stöd till dem som vill starta. Satsning pågår just nu i SYD och Västra Götaland, men hela landet är målgrupp. Genomför Ungdomskonferenser. ( Statens folkhälsoinstitut, FHI: En statlig myndighet med uppgift är att utveckla och förmedla kunskap för att främja hälsa och förebygga sjukdom och skador. Verksamheten ska bygga på vetenskaplig grund och lägga särskild vikt på de mest utsatta grupperna. Institutet ska ansvara för sektorsövergripande uppföljning och utvärdering av insatser inom folkhälsoområdet och vara ett nationellt kunskapscentrum. Vad gäller tobak arbetar myndigheten både med tillsyn och utveckling av metoder och strategier i det förebyggande arbetet. Statens folkhälsoinstitut har en löpande verksamhet men får därutöver många särskilda så kallde regeringsuppdrag. Senaste uppdraget inom tobaksområdet var Nationella Tobaksuppdraget På Folkhälsoinstitutets webbsida finns en mångfald material som kunskapssammanställningar, information och material ( Sveriges Kommuner och Landsting, SKL är en arbetsgivar- och intresseorganisation för kommuner, landsting och regioner i Sverige som verkar på medlemmarnas uppdrag med utgångspunkt i den lokala och regionala demokratin. Det finns 290 kommuner och 20 landsting inklusive regionerna Gotland, Halland, Skåne och Västra Götaland. Kommuner, landsting och regioner i Sverige ansvarar för merparten av den samhällsservice som finns. SKL ansvarar för viktiga delar av Cancerstrategin, bland annat på det tobakspreventiva området. Våren 2011 kom SKL med rapporten Ledningens roll och koll där man undersökt ledningssystem, styrningssystem och uppföljningssystem inom landstingen inklusive tandvården och företagshälsovården. Kartläggning har gjorts av hur tobaksbruk prioriteras, beställs, registreras, vilka insatser som görs, vilka resultat som uppnås, hur återrapportering till politiker och beslutsfattare sker och på vilket sätt utbetalning av ersättning görs mm. Under 2011 ska man arbeta med beslutsfattaroch beställarnivån i landstingen och en informationsstruktur utvecklas för den information som behövs för att följa upp insatserna. Denna ska följa de nationella riktlinjerna för sjukdomsförebyggande metoder. ( Tobak eller Hälsa: Nyhetsbrev från Yrkesföreningar mot Tobak, utkommer 4 ggr per år. Kan beställas till en kostnad av 50 kr/nummer. Som medlem i någon av yrkesföreningarna (kostar 100 kr per år), får du nyhetsbrevet utan extra kostnad. ( Tobaksfria veckan: v 47, har funnits sedan 1970-talet med syfte att stimulera till tobaksfrihet och att lyfta upp tobaksproblematiken i samhället. Under årens lopp har satsningen fokuserat på olika teman, ofta med samma inriktning som WHO:s tobaksfria dag 31 maj. Ansvar för veckan ligger idag hos Yrkesföreningar mot Tobak och andra frivilligorganisationer. Vid några tillfällen har även Statens folkhälsoinstitut bidragit med material och kampanj.

6 Tobaksfakta oberoende tankesmedja: Ideell organisation som bildades 2011 för att intensifiera och samordna opinionsbildningen för ett stärka det tobaksförebyggande arbetet. Administrerar som är landets mest innehållsrika och aktuella informationskanal för tobaksfrågor. Har ideella medlemsorganisationer. Tobaksfri Duo: Utvärderad skolbaserad metod för att förebygga tobaksbruk bland unga. Bygger på kunskap, positivt grupptryck och ett avtal mellan den unge och en tobaksfri vuxen. Sprids via skolor och tandvård i vissa län. Metoden har utarbetats av Västerbottens läns landsting. ( Tobakskonventionen: se WHOs ramkonvention. Tobakslagen: År 1993 beslutade riksdagen om att införa tobakslagen. Lagen har reviderats och kompletterats under åren. I sin nuvarande utformning omfattar tobakslagen: - Begränsning av rökning i offentliga lokaler och utrymmen samt på vissa områden utomhus - Rökfri arbetsmiljö (vissa undantag finns dock) - Varningstexter och innehållsdeklaration på förpackningar till tobaksvaror - Begränsningar av handeln med och rätten till införsel av tobaksvaror - Marknadsföring av tobaksvaror och användning av vissa varukännetecken i marknadsföring av varor eller tjänster - Produktkontroll av tobaksvaror ( TPLR: Tobakspreventivt arbete i landsting och regioner. Är ett nationellt nätverk bestående av samordnare av tobakspreventivt arbete i landstingen. Har en viktig roll som kunskapsförmedlare och stöd för landstingens samordnare inom tobaksområdet. Genomför en årlig nätverksträff och arrangerar vart tredje år den största nationella konferensen inom tobaksområdet, LUFT. Den senaste i Visby 2011 och 2014 års LUFT konferens genomförs i Umeå. TPLR:s arbetsutskott som sammanträder 4 ggr per år fungerar som referensgrupp till bland annat Statens folkhälsoinstitut. Tobacco Control: Tidskrift som utkommer varannan månad. Ingår i BMJ Group, där British Medical Journal är flaggskeppet ( Tobacco Free Kids: engelskspråkig webbsida huvudsakligen för ungdomar, men även för professionella. ( Unga allergiker: Är en intresse- och ungdomsorganisation för alla mellan 7 och 29 år med astma eller allergier eller som stödjer verksamheten. Har eget Nyhetsblad och webbsida och anordnar aktiviteter på nationell och lokal nivå. En viktig del i verksamheten är de läger som anordnas för målgruppen. ( VISIR: VI Som Inte Röker, ett riksförbund, religiöst och politiskt obundet, som arbetar för ett tobaksfritt samhälle (

7 WHO: World Health Organization, Världshälsoorganisationen, bildades 1948 och är ett av Förenta nationernas fackorgan med huvudkontor i Geneve. Huvudsyftet är att alla människor ska uppnå en så god hälsa som möjligt. God hälsa definieras som ett välbefinnande både fysiskt, psykiskt och socialt. Man arbetar inom alla områden för detta syfte, och står bakom en del kampanjer och aktionsdagar som Tobaksfria dagen den 31 maj. ( Tobaksprevention prioriteras högt inom WHO och man har bland annat tagit initiativ till WHO:s Ramkonvention om tobakskontroll, se nedan. WHO:s ramkonvention om tobakskontroll, dvs tobaksprevention, är världens första konvention inom hälsoområdet. Tobakskonventionen tillkom 2003 och har hittills ratificerats av drygt 170 länder, av Sverige år Konventionens 38 artiklar visar vad som bör göras inom varje land för att hindra tobaksepidemin. Konventionen är en bindande överenskommelse för länder som anslutit sig. Vid den årliga Conference of Parties (COP), diskuteras och antas nya riktlinjer som preciserar kraven på åtgärder. Några exempel är: - exponeringsförbud av tobak i butiker, för att förhindra tobaksdebut och minska återfall, - förbud mot smaktillsatser i tobaksprodukter, vilka kan förleda och förenkla tillvänjning, speciellt hos ungdomar och nybörjare, - varningsbilder för att tydliggöra budskapet om tobakens hälsorisker och informera om skador även till dem som inte läser text, - neutrala paket för att göra paketen mindre attraktiva osv. ( en svensk version av konventionen finns på World No Tobacco Day: Tobaksfria dagen utlyst av WHO och genomförs i hela världen årligen den 31 maj. WHO ansvarar för internationellt årligt tema och material, som finns att beställa eller ladda ner från deras hemsida. YmT gör ofta en svensk variant av material och tema som även tas upp under Tobaksfria veckan vecka 47. År 2011 handlar temat om att sprida kunskap om Tobakskonventionen. YmT, Yrkesföreningar mot Tobak: Är en paraplyorganisation för fem ideella föreningar: Läkare, Tandvård, Sjuksköterskor, Psykologer (innefattar även socionomer och hälsovetare) och Lärare mot Tobak. (Farmaci mot Tobak fanns tidigare men är nedlagd 2011). Yrkesföreningarna samverkar i planering och genomförande av en del opinionsbildande insatser och aktiviteter, där styrelserna har ett gemensamt årligt planeringsmöte och ordföranden i respektive yrkesgrupp regelbundet sammanträder. YmT arbetar huvudsakligen med opinionsbildning och utbildningsfrågor i de egna yrkeskårerna. Medlemsskap som stöder det tobaksförebyggande arbetet via webbsidan kostar 100 kr per år. Medlemmarna får bla Nyhetbladet Tobak eller hälsa 4 ggr/år. ( Kontakt med vårt kansli: professionals@globalink.org Kort presentation av de olika yrkesföreningarna:

8 LmT: Läkare mot tobak: Vänder sig i första hand till läkare med mål att enagera dessa i det tobaksförebyggande arbetet LärmT: Lärare mot Tobak PmT: Psykologer mot tobak, innefattar socionomer, hälsovetare och övriga beteendevetare. Arbetar för att öka kunskapen och påverka attityder hos yrkesgrupper för att stimulera till ett aktivt tobaksförebyggande arbete. Dessa erbjuder även en utvecklad webbsida för den som vill sluta röka eller snusa och för den som vill stödja andra till tobaksstopp. ( SmT: Sjuksköterskor mot tobak, TmT: Tandvård mot tobak, innefattar alla yrkeskategorier inom tandvården och arbetar med opinion och utbildningsfrågor. Vi följer arbetet med regeringsuppdraget (Uppdrag att utveckla en metod för hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande återkoppling inom tandvården samt utbetalning av medel S2011/5895/FST) med stort intresse. Har i samarbete med Sveriges Tandläkarförbund genomfört den fjärde enkäten om tobaksvanor och attityder inom tandvården. Resultatet presenteras under Odontologisk Riksstämma. Nytt material till väntrum, behandlingsrum och klassrum har framtagits under året. Vi finns på facebook - välkomna! ( Senast ändrad: 9 september 2011

Verdandi ger ut en skrift om tobakens skadeverkningar

Verdandi ger ut en skrift om tobakens skadeverkningar 1901 Verdandi ger ut en skrift om tobakens skadeverkningar 1922 Stor internationell konferens mot tobak 1954 Riksförbundet mot tobak börjar ge ut skriften Tobaken och Vi 1950-talets första hälft Vetenskapliga

Läs mer

Tobaksparlör från A till Ö

Tobaksparlör från A till Ö Reviderad upplaga 20161121 Tobaksparlör från A till Ö Framtagen av Lena Sjöberg, kanslichef Yrkesföreningar mot Tobak (YmT) och arbetsutskottet för Tobakspreventiva nätverket i Landsting och Regioner (TPLR).

Läs mer

#VAL2014. Vilken tobakspolitik står våra riksdagspartier

#VAL2014. Vilken tobakspolitik står våra riksdagspartier #VAL2014 Vilken tobakspolitik står våra riksdagspartier för? #Val2014 Vilken tobakspolitik står våra riksdagspartier för? ISBN 978-91-637-5452-4 Tobaksfakta oberoende tankesmedja Skriften kan laddas ned

Läs mer

Nationellt tobaksarbete

Nationellt tobaksarbete Nationellt tobaksarbete Cecilia Birgersson Utredare tobaksprevention 2011-04-05 Sid 1 Konsekvenser Nikotin är en drog med snabb tillvänjning som ger ett starkt beroende i klass med heroin Tobaksrökningen

Läs mer

Tobaksprevention inom tandvården

Tobaksprevention inom tandvården Tobaksprevention inom tandvården Lena Sjöberg leg tandläkare -81 ordförande Tandvård mot Tobak -05 Lena Sjöberg www.tandvardmottobak.org Skador i munhålan av tobaksbruk Gingivittandköttsinflammation Parodontit-tandlossning

Läs mer

Anna Nicolaisen Samordnare i tobaksprevention Region Jämtland Härjedalen 2015-05-12 VAD VI GÖR OCH HUR

Anna Nicolaisen Samordnare i tobaksprevention Region Jämtland Härjedalen 2015-05-12 VAD VI GÖR OCH HUR Anna Nicolaisen Samordnare i tobaksprevention Region Jämtland Härjedalen 2015-05-12 Tobacco Endgame Rökfritt Sverige 2025 -begreppet En uttalad politisk avsikt och plan att minska rökning till noll eller

Läs mer

Tobaksfri kommun. en del i ett hälsofrämjande arbete

Tobaksfri kommun. en del i ett hälsofrämjande arbete Tobaksfri kommun en del i ett hälsofrämjande arbete 1 Denna broschyr är en kort sammanfattning av de viktigaste delarna i rapporten Tobaksfri kommun en guide för att utveckla det tobaksförebyggande arbetet.

Läs mer

Tobaksavvänjning. en del i ett tobaksförebyggande arbete

Tobaksavvänjning. en del i ett tobaksförebyggande arbete Tobaksavvänjning en del i ett tobaksförebyggande arbete STATENS FOLKHÄLSOINSTITUT, ÖSTERSUND 2009 ISBN: 978-91-7257-660-5 OMSLAGSFOTO: sandra pettersson/fotograftina.se FOTO INLAGA: sandra pettersson/fotograftina.se

Läs mer

7 april Margareta Pantzar. Landstinget i Uppsala län

7 april Margareta Pantzar. Landstinget i Uppsala län 7 april 2014 Margareta Pantzar Landstinget i Uppsala län Tobacco Endgame Rökfritt Sverige 2025 Innebär en bred opinionsbildning med syfte att inom de närmaste åren (2015) få till stånd ett politiskt beslut

Läs mer

En samlad strategi för alkohol-, narkotika-, dopnings- och tobakspolitiken, ANDT Erfarenheter och insatser

En samlad strategi för alkohol-, narkotika-, dopnings- och tobakspolitiken, ANDT Erfarenheter och insatser En samlad strategi för alkohol-, narkotika-, dopnings- och tobakspolitiken, ANDT 2011-2014 Erfarenheter och insatser Trysil 7 september 2011 Ulrik Lindgren Politisk sakkunnig för Maria Larsson, Barnoch

Läs mer

Enkla råd/tobak. Margareta Pantzar, psykolog Samordnare och sakkunnig i tobaksprevention FFoU-enheten, Primärvården, Landstinget I Uppsala län

Enkla råd/tobak. Margareta Pantzar, psykolog Samordnare och sakkunnig i tobaksprevention FFoU-enheten, Primärvården, Landstinget I Uppsala län Enkla råd/tobak Margareta Pantzar, psykolog Samordnare och sakkunnig i tobaksprevention FFoU-enheten, Primärvården, Landstinget I Uppsala län Socialstyrelsens riktlinjer för sjukdomsförebyggande metoder

Läs mer

REGIONAL HANDLINGSPLAN TOBACCO ENDGAME RÖKFRITT SVERIGE 2025

REGIONAL HANDLINGSPLAN TOBACCO ENDGAME RÖKFRITT SVERIGE 2025 REGIONAL HANDLINGSPLAN 2018 2025 TOBACCO ENDGAME RÖKFRITT SVERIGE 2025 www.livsstilkronoberg.se FOTO: INGRID EDVARDSSON AURIN. 1 FOTO: LINNEA ANDERSSON. 2 Bakgrund Tobacco Endgame Rökfritt Sverige 2025

Läs mer

TOBACCO ENDGAME - RÖKFRITT SVERIGE ÅR 2025

TOBACCO ENDGAME - RÖKFRITT SVERIGE ÅR 2025 Marie K Wighed, sjuksköterska och diplomerad tobaksavvänjare. Primärvården samt föreläser på skolor och företag om tobak. En av 12 deltagare i regionala gruppen -. Mål: Att få människor på olika nivåer

Läs mer

RCC:s handlingsplan för ett rökfritt Sverige

RCC:s handlingsplan för ett rökfritt Sverige RCC:s handlingsplan för ett rökfritt Sverige RCC anser att Sveriges riksdag bör fatta ett beslut om ett årtal då Sverige ska vara rökfritt! Ett av de övergripande målen i den nationella cancerstrategin

Läs mer

Rökfritt sjukhus. Skaraborgs Sjukhus rökfritt sedan 2001

Rökfritt sjukhus. Skaraborgs Sjukhus rökfritt sedan 2001 Handläggare RIKTLINJE Datum Diarienummer Pia Haikka, Lars Sundström 2011-06-01 SkaS 179-2011 SD 4/2011 Rökfritt sukhus Skaraborgs Sukhus rökfritt sedan 2001 Reviderade riktliner för ett rökfritt sukhus

Läs mer

Barn i familjer med missbruk. Insatser till stöd för barn i en otrygg familjemiljö

Barn i familjer med missbruk. Insatser till stöd för barn i en otrygg familjemiljö Barn i familjer med missbruk Insatser till stöd för barn i en otrygg familjemiljö Stöd till utsatta barn och ungdomar Förord av äldre- och folkhälsominister Maria Larsson De flesta barnen i vårt land

Läs mer

Rökningens effekter är helt oacceptabla! Ca 6 miljoner människor i världen dör årligen av tobak Det handlar om en känd produkt som dödar 32 personer

Rökningens effekter är helt oacceptabla! Ca 6 miljoner människor i världen dör årligen av tobak Det handlar om en känd produkt som dödar 32 personer Rökningens effekter är helt oacceptabla! Ca 6 miljoner människor i världen dör årligen av tobak Det handlar om en känd produkt som dödar 32 personer dagligen i Sverige, 12 000 varje år. Tobak är en global

Läs mer

Box 738, 101 35 Stockholm. Besöksadress: Klara Östra Kyrkogata 10 www.tobaksfakta.se

Box 738, 101 35 Stockholm. Besöksadress: Klara Östra Kyrkogata 10 www.tobaksfakta.se Box 738, 101 35 Stockholm. Besöksadress: Klara Östra Kyrkogata 10 www.tobaksfakta.se Det var en gång ett SNTP.. Omvärldsbevaka; det gjordes redan kraftsamla, professionalisera komplettera kommunicera Box

Läs mer

Det är dags nu! Vill du veta mer och/eller engagera dig i opinionsbildningen, kontakta:

Det är dags nu! Vill du veta mer och/eller engagera dig i opinionsbildningen, kontakta: Vill du veta mer och/eller engagera dig i opinionsbildningen, kontakta: Göran Boëthius, boethius@tobaksfakta.se Ordförande, Tobaksfakta oberoende tankesmedja Projektledare för det nationella opinionsbildningsarbetet

Läs mer

En samlad strategi för alkohol-, narkotika-, dopning- och tobakspolitiken

En samlad strategi för alkohol-, narkotika-, dopning- och tobakspolitiken En samlad strategi för alkohol-, narkotika-, dopning- och tobakspolitiken Ett samhälle fritt från narkotika och dopning, med minskade medicinska och sociala skador orsakade av alkohol och med ett minskat

Läs mer

Från ord till handling - utifrån ett hållbarhetsperspektiv. TPLR:s nätverksträff i Göteborg 2 3 april 2019

Från ord till handling - utifrån ett hållbarhetsperspektiv. TPLR:s nätverksträff i Göteborg 2 3 april 2019 Från ord till handling - utifrån ett hållbarhetsperspektiv TPLR:s nätverksträff i Göteborg 2 3 april 2019 Josefin P Jonsson Enheten för tobaksprevention Josefin P Jonsson Vår vision En folkhälsa som stärker

Läs mer

minska de negativa hälsoeffekterna av tobaksrökning genom att halvera andelen tobaksrökare till 5 % fram till 2015,

minska de negativa hälsoeffekterna av tobaksrökning genom att halvera andelen tobaksrökare till 5 % fram till 2015, Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Cecilia Lindvall TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-04-22 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2016-05-24, P 27 1 (3) HSN 1509-1090 Svar på skrivelse från (L), (M), (C), (KD),

Läs mer

Den svenska tankesmedjan Tobaksfakta vad säger en internationell utvärderingspanel om verksamheten?

Den svenska tankesmedjan Tobaksfakta vad säger en internationell utvärderingspanel om verksamheten? Den svenska tankesmedjan Tobaksfakta vad säger en internationell utvärderingspanel om verksamheten? LUFT Umeå 2014 10 03 Charli Eriksson, Professor i folkhälsovetenskap Panelen Charli Eriksson Professor

Läs mer

Insatser för att minska tobaksrökningen

Insatser för att minska tobaksrökningen Insatser för att minska tobaksrökningen Utvecklingsarbete för att stärka ledning och styrning av hälso- och sjukvårdens arbete med rökavvänjning. Sveriges Kommuner och Landsting Arbetsgivarorganisation

Läs mer

Ewy Thörnqvist, generalsekreterare, Tobaksfakta. Bakgrund

Ewy Thörnqvist, generalsekreterare, Tobaksfakta. Bakgrund Ewy Thörnqvist, generalsekreterare, Tobaksfakta Bakgrund Sverige ratificerade WHO:s ramkonvention om tobakskontroll 2005 Regeringens proposition 2003/04:65 Regeringen överlämnar denna proposition till

Läs mer

Prevention. Få framsteg i kampen mot tobaksrökning

Prevention. Få framsteg i kampen mot tobaksrökning Prevention Få framsteg i kampen mot tobaksrökning 6 500 personer i Sverige dör årligen av tobak. 36 procent fler kvinnor avled av lungcancer 2010 jämfört med 2000. 16 000 ungdomar börjar årligen röka.

Läs mer

Lagstiftning Konventioner & Tobaksfria arenor

Lagstiftning Konventioner & Tobaksfria arenor Lagstiftning Konventioner & Tobaksfria arenor Under hösten genomförs fyra regionala konferenser, i samverkan med Tobaksfakta med ekonomiskt stöd av Folkhälsomyndigheten och lokala arrangörer. Internationell

Läs mer

Fri från tobak i samband med operation

Fri från tobak i samband med operation Fri från tobak i samband med operation Information för patienter Tobak Hälsa Tobaksfri inför din operation Visste du att... när du blir opererad är det många faktorer som påverkar hur resultatet av operationen

Läs mer

S2011/6353/FST (delvis) Socialstyrelsen Stockholm. Regeringens beslut

S2011/6353/FST (delvis) Socialstyrelsen Stockholm. Regeringens beslut Regeringsbeslut II:1 2011-06-30 S2011/6353/FST (delvis) Socialdepartementet Socialstyrelsen 106 30 Stockholm Uppdrag att leda, samordna och stimulera till ett nationellt utvecklingsarbete av stöd till

Läs mer

Överenskommelse om Skånesamverkan mot droger

Överenskommelse om Skånesamverkan mot droger LÄNSSTYRELSEN 2011-04-01 1(5) Överenskommelse om Skånesamverkan mot droger 1. Skånesamverkan mot droger Under namnet Skånesamverkan mot droger, SMD samverkar Länsstyrelsen, Region Skåne, Kommunförbundet

Läs mer

Arbetet i Uppsala län

Arbetet i Uppsala län Arbetet i Uppsala län Margareta Pantzar Sammankallande i regionala gruppen i Uppsala län Stödet för Tobacco Endgame Rökfritt Sverige 2025 växer. Fler och fler myndigheter, organisationer och företag ställer

Läs mer

Utredningsuppdrag 15/03 Strategi för ett tobaksfritt län 2025

Utredningsuppdrag 15/03 Strategi för ett tobaksfritt län 2025 Landstingsdirektörens stab Utvecklings- och folkhälsoenheten TJÄNSTESKRIVELSE 2015-10-07 Landstingsstyrelsen 1(2) Referens Diarienummer 150054 Utredningsuppdrag 15/03 Strategi för ett tobaksfritt län 2025

Läs mer

Rökfri arbetsplats och arbetstid

Rökfri arbetsplats och arbetstid Rökfri arbetsplats och arbetstid Bakgrund Under åren 2008 2010 arbetade Statens folkhälsoinstitut med regeringens nationella tobaksuppdrag. Det övergripande syftet är att minska tobaksbruket ytterligare

Läs mer

Plan för tobakskampanj samt införande av rökfri arbetstid

Plan för tobakskampanj samt införande av rökfri arbetstid Kommunstyrelsen 2009-09-14 176 455 Arbets- och personalutskottet 2009-08-31 173 377 Dnr 09.524-02 septks15 Plan för tobakskampanj samt införande av rökfri arbetstid Ärendebeskrivning Forskning visar att

Läs mer

Tobaksavvänjning sparar liv och pengar

Tobaksavvänjning sparar liv och pengar Tobaksavvänjning sparar liv och pengar Tobaksbruket är i dag den största enskilda orsaken till sjukdom, lidande och förtida död i vårt land. Sjutton procent av den vuxna befolkningen röker dagligen och

Läs mer

En samlad nationell strategi för alkohol-, narkotika-, dopnings- och tobakspolitiken Nya möjligheter att utveckla ANDT-arbetet i Stockholms län

En samlad nationell strategi för alkohol-, narkotika-, dopnings- och tobakspolitiken Nya möjligheter att utveckla ANDT-arbetet i Stockholms län En samlad nationell strategi för alkohol-, narkotika-, dopnings- och tobakspolitiken Nya möjligheter att utveckla ANDT-arbetet i Stockholms län Foto: Richard Ryan Danderyds kommun den 17 april 2013 Nationell

Läs mer

SAMTAL OM LEVNADSVANOR INOM HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN

SAMTAL OM LEVNADSVANOR INOM HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN SAMTAL OM LEVNADSVANOR INOM HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN 1 Bakgrund Nationell strategi prevention och behandling av kroniska sjukdomar Socialstyrelsen Nationella riktlinjer för sjukdomsförebyggande metoder Bättre

Läs mer

Ännu bättre cancervård enkätrapport om. Tobaksavvänjning i hälso- och sjukvården

Ännu bättre cancervård enkätrapport om. Tobaksavvänjning i hälso- och sjukvården Ännu bättre cancervård enkätrapport om Tobaksavvänjning i hälso- och sjukvården Ledningens roll och koll Tobaksavvänjning i hälsooch sjukvården ledningens roll och koll Resultat från enkätkartläggning

Läs mer

Tankesmedjan Tobaksfakta Riksdagskandidater om tobaksprevention. Augusti 2010

Tankesmedjan Tobaksfakta Riksdagskandidater om tobaksprevention. Augusti 2010 Tankesmedjan Tobaksfakta Riksdagskandidater om tobaksprevention Augusti 2010 Datum 2010-08-31 Konsult Lars Aldemark 1 Innehåll Om undersökningen Slumpmässigt urval av riksdagskandidater Frågeställningar

Läs mer

Tobacco Endgame. Vägen till beslut i Region Jämtland Härjedalen. Elin Khokhar, Distriktsläkare 2015-04-20 VAD VI GÖR OCH HUR

Tobacco Endgame. Vägen till beslut i Region Jämtland Härjedalen. Elin Khokhar, Distriktsläkare 2015-04-20 VAD VI GÖR OCH HUR Tobacco Endgame Vägen till beslut i Region Jämtland Härjedalen Elin Khokhar, Distriktsläkare 2015-04-20 Ett beslut fattas i ett landsting när alla planeter står i en linje" Börje Carlsson, Gävleborg Folkhälsopolitisk

Läs mer

Tobaken hindrar hållbar utveckling och bidrar till ojämlik hälsa. Katarina Östergren Enheten för Hållbar Utveckling Landstinget Sörmland

Tobaken hindrar hållbar utveckling och bidrar till ojämlik hälsa. Katarina Östergren Enheten för Hållbar Utveckling Landstinget Sörmland Tobaken hindrar hållbar utveckling och bidrar till ojämlik hälsa Katarina Östergren Enheten för Hållbar Utveckling Landstinget Sörmland Exempel från några av målen Det finns effektiva metoder för att

Läs mer

Struktur, rutiner och utbildning

Struktur, rutiner och utbildning Struktur, rutiner och utbildning Margareta Pantzar, psykolog, FFoU-enheten LANDSTINGET I UPPSALA Psykologer mot Tobak Struktur Socialstyrelsens uppföljning av Riktlinjer för sjukdomsförebyggande metoder

Läs mer

Fri från tobak i samband med operation. Information för personal

Fri från tobak i samband med operation. Information för personal Fri från tobak i samband med operation Information för personal Tobak eller hälsa De som fimpar i tid förlänger livet med ca 10 år. En miljon människor röker dagligen i Sverige. Rökningen dödar cirka 6

Läs mer

Rökfri arbetstid. Antagen av kommunfullmäktige 2010-03-18

Rökfri arbetstid. Antagen av kommunfullmäktige 2010-03-18 Rökfri arbetstid Antagen av kommunfullmäktige 2010-03-18 Policy om rökfri arbetstid Riksdagen har antagit fyra etappmål för den nationella folkhälsopolitiken som innefattar: en tobaksfri livsstart från

Läs mer

Fri från tobak i samband med operation. Information för patienter

Fri från tobak i samband med operation. Information för patienter Fri från tobak i samband med operation Information för patienter Innehåll 3 Tobaksfri inför din operation 5 Nu har du chansen! 7 Tobaksfri efter din operation 8 Mer information 10 Regional och lokal information

Läs mer

Barn och unga önskar en rökfri skolgård. kort information till föräldrar

Barn och unga önskar en rökfri skolgård. kort information till föräldrar Barn och unga önskar en rökfri skolgård kort information till föräldrar A Ett övergripande syfte med broschyren är att den ska bidra till att uppnå de nationella delmålen (se broschyrens inre baksida)

Läs mer

Hur kan man införa rökfri arbetstid och har det någon effekt?

Hur kan man införa rökfri arbetstid och har det någon effekt? Hur kan man införa rökfri arbetstid och har det någon effekt? Cecilia Birgersson Utredare Statens folkhälsoinstitut 2012-11-08 Sid 1 Som arbetsgivare kan man göra skillnad! Cirka 18/dag dör av rökning

Läs mer

I Härliga Härjedalen finns livskraft, äkthet och närhet!

I Härliga Härjedalen finns livskraft, äkthet och närhet! Härjedalens kommun I Härliga Härjedalen finns livskraft, äkthet och närhet! Våra tre kärnvärden präglar våra verksamheter och vårt förhållningssätt. Vi tror på framtiden och skapar tillväxt i Härjedalen.

Läs mer

Hur väl uppfyller Sverige sitt åtagande att genomföra Tobakskonventionen?

Hur väl uppfyller Sverige sitt åtagande att genomföra Tobakskonventionen? Tobakskonventionen och Sverige Maj 2011 Hur väl uppfyller Sverige sitt åtagande att genomföra Tobakskonventionen? Tankesmedjan Tobaksfakta kommenterar regeringens officiella rapport Sverige ratificerade

Läs mer

Region Östergötlands ställningstagande till Tobacco endgame Rökfritt Sverige 2025

Region Östergötlands ställningstagande till Tobacco endgame Rökfritt Sverige 2025 PROTOKOLLSUTDRAG Regionstyrelsen Peder Björn Ärende 6 Region Östergötlands ställningstagande till Tobacco endgame Rökfritt Sverige 2025 Regionstyrelsen föreslår regionfullmäktige BESLUTA a t t Region Östergötland

Läs mer

Barn och unga önskar en rökfri skolgård. kort information till skolan

Barn och unga önskar en rökfri skolgård. kort information till skolan Barn och unga önskar en rökfri skolgård kort information till skolan Ett övergripande syfte med broschyren är att den ska bidra till att uppnå de nationella delmålen (se broschyrens inre baksida) om ett

Läs mer

Region Östergötlands ställningstagande till Tobacco endgame Rökfritt Sverige 2025

Region Östergötlands ställningstagande till Tobacco endgame Rökfritt Sverige 2025 BESLUTSUNDERLAG 1/2 Ledningsstaben 2016-05-19 Dnr: RUN 2015-572 Regionutvecklingsnämnden Region Östergötlands ställningstagande till Tobacco endgame Rökfritt Sverige 2025 Bakgrund Regionutvecklingsnämnden

Läs mer

Metoder för att stödja beteendeförändringar Vad säger Nationella riktlinjer för sjukdomsförebyggande metoder?

Metoder för att stödja beteendeförändringar Vad säger Nationella riktlinjer för sjukdomsförebyggande metoder? Metoder för att stödja beteendeförändringar Vad säger Nationella riktlinjer för sjukdomsförebyggande metoder? Rubrik Iréne Nilsson Carlsson 2014-03-13 De nationella riktlinjerna 2014-03-13 2 Inriktning

Läs mer

Satsning på kommunal mobilisering

Satsning på kommunal mobilisering Satsning på kommunal mobilisering Inom Nationella tobaksuppdraget fick länsstyrelserna möjlighet att under 2010 anställa en resursperson för kommunalt tobaksförebyggande arbete. Totalt var det 17 av 21

Läs mer

Kommunen som arbetsgivare

Kommunen som arbetsgivare Kommunen som arbetsgivare - Tobaksfri arbetstid Cecilia Birgersson Utredare Statens folkhälsoinstitut 2010-03-08 Sid 1 Landstingens policys 2010-03-08 Sid 2 Landstingets arbete 2010-03-08 Sid 3 Hur långt

Läs mer

Tobaksförebyggande arbete för barn och unga

Tobaksförebyggande arbete för barn och unga Välkommen till fokusspår 2: Tobaksförebyggande arbete för barn och unga Scandinav Bildbyrå/Leif Johansson Vilken typ av organisation tillhör du som valt att delta på detta fokusspår? Kommun Region/landsting

Läs mer

Meddelande från styrelsen - Rökfritt Sverige 2025

Meddelande från styrelsen - Rökfritt Sverige 2025 MEDDELANDE FRÅN STYRELSEN NR 7/2017 Vårt ärendenr: 17/00003 2017-02-15 Kommunstyrelserna Landstingsstyrelserna/regionstyrelserna Meddelande från styrelsen - Rökfritt Sverige 2025 Ärendenr: 16/02117 Förbundsstyrelsens

Läs mer

Ställningstagande för Rökfritt Sverige 2025

Ställningstagande för Rökfritt Sverige 2025 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Hagström Ingela Wahlström Lina Datum 2017-03-08 Diarienummer KSN-2017-1213 Kommunstyrelsen Ställningstagande för Rökfritt Sverige 2025 Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Redovisning av projektet Hjärt- och Lungsjuka minskar tobaksbruket (2008/323)

Redovisning av projektet Hjärt- och Lungsjuka minskar tobaksbruket (2008/323) 2011-01-26 Statens Folkhälsoinstitut 831 40 Östersund Redovisning av projektet Hjärt- och Lungsjuka minskar tobaksbruket (2008/323) Hjärt- och Lungsjukas Riksförbund redovisar här projektet Hjärt- och

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Utredningen om genomförande av EU:s tobaksproduktdirektiv (S 2014:16) Dir. 2015:16

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Utredningen om genomförande av EU:s tobaksproduktdirektiv (S 2014:16) Dir. 2015:16 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till Utredningen om genomförande av EU:s tobaksproduktdirektiv (S 2014:16) Dir. 2015:16 Beslut vid regeringssammanträde den 19 februari 2015 Utvidgning av och förlängd

Läs mer

Nyhetsbrev från Yrkesföreningar mot Tobak

Nyhetsbrev från Yrkesföreningar mot Tobak tobak ELLER hälsa Nyhetsbrev från Yrkesföreningar mot Tobak #2 2014 Ni är många runt om i landet som framgångsrikt arbetar med tobaksfrågan. Ingen kan allt om tobak, men alla, som har tobaksfrågan på sitt

Läs mer

Våra roller i det tobakspreventiva arbetet Levnadsvanedagen. 6 maj 2015 Margareta Pantzar Samordnare och sakkunnig i tobaksprevention

Våra roller i det tobakspreventiva arbetet Levnadsvanedagen. 6 maj 2015 Margareta Pantzar Samordnare och sakkunnig i tobaksprevention Våra roller i det tobakspreventiva arbetet Levnadsvanedagen 6 maj 2015 Margareta Pantzar Samordnare och sakkunnig i tobaksprevention Våra olika roller i det tobaksförebyggande arbetet främja hälsa, förebygga,

Läs mer

Tobaksbruk. 1,5 miljoner i riket länsbor. regiongavleborg.se. Avdelning folkhälsa och hållbarhet

Tobaksbruk. 1,5 miljoner i riket länsbor. regiongavleborg.se. Avdelning folkhälsa och hållbarhet Tobaksbruk 1,5 miljoner i riket 49 500 länsbor Avdelning folkhälsa och hållbarhet www./halsoframjande 9 % röker dagligen (10 %) 13 % snusar dagligen (10 %) 21 % använder tobak dagligen (19 %) Källa: Folkhälsomyndigheten,

Läs mer

tobak Viktigt att snabbt reglera e-cigaretten ELLER hälsa Nyhetsbrev från Yrkesföreningar mot Tobak Tobaksfakta Tobaksfakta #3 2013

tobak Viktigt att snabbt reglera e-cigaretten ELLER hälsa Nyhetsbrev från Yrkesföreningar mot Tobak Tobaksfakta Tobaksfakta #3 2013 tobak ELLER hälsa Nyhetsbrev från Yrkesföreningar mot Tobak #3 2013 E -cigaretterna väller in över landet. Produkten är oreglerad och förvirringen stor. Läkemedelsverket anser att e- cigaretter som innehåller

Läs mer

Insatser för att förebygga spelberoende(ram)

Insatser för att förebygga spelberoende(ram) Regeringsbeslut II:7 2011-12-20 S2011/11229/VS(delvis) Socialdepartementet Kammarkollegiet Box 2218 10315 STOCKHOLM Regleringsbrev för budgetåret 2012 avseende anslag 2:6 Riksdagen har beslutat om och

Läs mer

En tobaksfri generation

En tobaksfri generation En tobaksfri generation Anvisning mot tobak Grundskolan 2019 http://www.folkhalsomyndigheten.se/amnesomraden/andts/tobak/ http://www.kungalv.se/kommun-och-politik/planer-och-styrdokument/alla-styrdokument/

Läs mer

Effektiva metoder för att sluta röka -även socialt utsatta måste fåstöd C:\Users\Ingemar\Pictures\ToA bilderna\7000-avlider högupplöst.

Effektiva metoder för att sluta röka -även socialt utsatta måste fåstöd C:\Users\Ingemar\Pictures\ToA bilderna\7000-avlider högupplöst. Barbro.holm-ivarsson@telia.com Effektiva metoder för att sluta röka -även socialt utsatta måste fåstöd C:\Users\Ingemar\Pictures\ToA bilderna\7000-avlider högupplöst.jpg Barbro Holm Ivarsson Leg psykolog

Läs mer

Plan mot alkohol, narkotika, dopning och tobak i Lunds kommun

Plan mot alkohol, narkotika, dopning och tobak i Lunds kommun Plan mot alkohol, narkotika, dopning och tobak i Lunds kommun 2019-2020 1 Innehållsförteckning Inledning...2 En nationell strategi för alkohol, narkotika, dopning och tobak 2016-2020...2 En plan för ANDT-arbetet

Läs mer

tobak ELLER hälsa YMT 25 år men resan måste fortsätta! Nyhetsbrev från Yrkesföreningar mot Tobak Tobaksfakta Tobaksfakta # Hans Gilljam,

tobak ELLER hälsa YMT 25 år men resan måste fortsätta! Nyhetsbrev från Yrkesföreningar mot Tobak Tobaksfakta Tobaksfakta # Hans Gilljam, tobak ELLER hälsa Nyhetsbrev från Yrkesföreningar mot Tobak #1 2017 Det känns angeläget att berätta att vi fått vara med på en intressant och viktig resa där vi har kunnat bidra till en ökande medvetenhet

Läs mer

Förutsättningarna för Stockholms stad att formellt ställa sig bakom initiativet Tobacco Endgame

Förutsättningarna för Stockholms stad att formellt ställa sig bakom initiativet Tobacco Endgame Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Socialförvaltningen Tjänsteutlåtande Dnr 3.1.1-576/2017 Sida 1 (6) 2017-10-11 Handläggare Therese Holmkvist Telefon: 08-508 43 028 Till Socialnämnden 2017-11-14

Läs mer

En samlad strategi för alkohol-, narkotika-, dopnings- och tobakspolitiken Socialdepartementet

En samlad strategi för alkohol-, narkotika-, dopnings- och tobakspolitiken Socialdepartementet En samlad strategi för alkohol-, narkotika-, dopnings- och tobakspolitiken 2016 2020 Det övergripande målet för ANDTpolitiken ligger fast Ett samhälle fritt från narkotika och dopning, minskade medicinska

Läs mer

Tillsyn enligt tobakslagen rökförbud på skolgården

Tillsyn enligt tobakslagen rökförbud på skolgården Tillsyn enligt tobakslagen rökförbud på skolgården Stefan Persson Statens folkhälsoinstitut 2012-06-13 Sid 1 Disposition Inledning Tobakslagen (1993:581) Rökförbud på skolgården Vad är en skolgård? Tillsyn

Läs mer

Regionuppdrag för implementering av Socialstyrelsens nationella riktlinjer för sjukdomsförebyggande metoder

Regionuppdrag för implementering av Socialstyrelsens nationella riktlinjer för sjukdomsförebyggande metoder Regionuppdrag för implementering av Socialstyrelsens nationella riktlinjer för sjukdomsförebyggande metoder Regional Levnadsvanedag för fysioterapeuter och dietister, Skövde 14 11 06 WHO konferens i Ottawa

Läs mer

Övergripande mål Ett samhälle fritt från narkotika och dopning, med minskade medicinska och sociala skador orsakade av alkohol och med ett minskat tobaksbruk Målet innebär - en nolltolerans mot narkotika

Läs mer

Resultat från länsrapportens undersökning ingår i Folkhälsomyndighetens underlag till regeringen inför prioriteringar och beslut på ANDT-området.

Resultat från länsrapportens undersökning ingår i Folkhälsomyndighetens underlag till regeringen inför prioriteringar och beslut på ANDT-området. Frågorna i denna enkät avser länsstyrelsens ANDT-samordning under 2015. Syftet med undersökningen är att följa länsstyrelsernas och kommunernas arbete på ovan nämnda områden. De uppgifter som länsstyrelser

Läs mer

Det här underlaget beskriver hur vi anser att lagstiftning och andra insatser bör utformas när det gäller e-cigaretter. 1. Bakgrund och utgångspunkter

Det här underlaget beskriver hur vi anser att lagstiftning och andra insatser bör utformas när det gäller e-cigaretter. 1. Bakgrund och utgångspunkter April 2016 Sida 1 E-cigaretter och andra elektroniska produkter för inhalering vilka regler och åtgärder behövs? Elektroniska cigaretter har länge sålts i vårt land utan någon särskild lagreglering. Det

Läs mer

Nationella ANDT-strategin

Nationella ANDT-strategin Nationella ANDT-strategin En samlad strategi för alkohol-, narkotika-, dopnings- och tobakspolitiken 2016 2020 Lena Bolin; Länssamordnare ANDT lena.bolin@lansstyrelsen.se ANDT-strategin 2016-2020 Syftet

Läs mer

Folkhälsopolitiken och tobaken uppnår vi målen?

Folkhälsopolitiken och tobaken uppnår vi målen? RAPPORT JUNI 2014 Folkhälsopolitiken och tobaken uppnår vi målen? Den svenska folkhälsopolitiken har ambitiösa mål. Det övergripande målet för folkhälsan är att skapa samhälleliga förutsättningar för en

Läs mer

Länsrapport Tobak och Folköl

Länsrapport Tobak och Folköl Länsrapport Tobak och Folköl Tillsynsarbetet enligt Tobaks- och Alkohollagen i Kronobergs läns kommuner under 2009 LÄNSSTYRELSEN I KRONOBERGS LÄN 2010-08-27 Länsrapport tobak och folköl Sid. 1 Länsrapport

Läs mer

Tobakspolitiken ska skydda barnen

Tobakspolitiken ska skydda barnen Tobakspolitiken ska skydda barnen med Barnkonventionen och Tobakskonventionen som grund Margareta Pantzar, 15/9 2017 Barnets Rätt i Tobaksfrågan Barnkonventionen - Erkänner barnets rätt att åtnjuta bästa

Läs mer

Fri från tobak i samband med operation

Fri från tobak i samband med operation du väljer din väg. Broschyren är framtagen genom ett samarbete mellan nätverket Hälsofrämjande sjukhus och vårdorganisationer (HFS) och Statens folkhälsoinstitut. Statens folkhälsoinstitut distributionstjänst

Läs mer

1. lägga föreliggande rapporter till handlingarna.

1. lägga föreliggande rapporter till handlingarna. TJÄNSTEUTLÅTANDE Stabsavdelningen Dnr KS/2017:36-101 2017-02-17 1/1 Handläggare Anna-Karin Ahlgren 0152-291 57 2017-03-01 Rapporter Förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar att 1. lägga föreliggande

Läs mer

2011 Layout & design Aztek Design www.aztek.se Foto: Photos.com, istockphoto.com

2011 Layout & design Aztek Design www.aztek.se Foto: Photos.com, istockphoto.com 2011 Layout & design Aztek Design www.aztek.se Foto: Photos.com, istockphoto.com 2 Långsiktigt folkhälsoarbete för god och jämlik hälsa i Årjängs kommun Innehållsförteckning Inledning 4 Bakgrund 5 Folkhälsorådet

Läs mer

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Maria Bjerstam Handläggare 040-675 30 94 Maria.A.Bjerstam@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-04-11 Dnr 1600618 1 (6) Beredningen för primärvård, psykiatri

Läs mer

Rådgivning vid ohälsosamma levnadsvanor kan vara en del i prevention och behandling av olika diagnoser/tillstånd

Rådgivning vid ohälsosamma levnadsvanor kan vara en del i prevention och behandling av olika diagnoser/tillstånd Rådgivning vid ohälsosamma levnadsvanor kan vara en del i prevention och behandling av olika diagnoser/tillstånd Presentation på HFS vårmöte 2018-03-22 Kerstin Damström Thakker och Lena Lundh Projektets

Läs mer

Tobaksfri framtid mot ett Tobacco Endgame

Tobaksfri framtid mot ett Tobacco Endgame Tobaksfri framtid mot ett Tobacco Endgame Göran Boëthius, ordf Tobaksfakta Ewy Thörnqvist, GS Tobaksfakta Lena Sjöberg, kanslichef Yrkesföreningar mot Tobak Riksdagens beslut 2003 om mål för det tobaksförebyggande

Läs mer

Regeringssatsning på alkoholprevention i primärvård, sjukhusvård, universitet/högskola och företagshälsovård 2006-2010

Regeringssatsning på alkoholprevention i primärvård, sjukhusvård, universitet/högskola och företagshälsovård 2006-2010 Regeringssatsning på alkoholprevention i primärvård, sjukhusvård, universitet/högskola och företagshälsovård 2006-2010 Omfattar flera delprojekt i primärvården som - Barnhälsovård - Mödrahälsovård - Distriktssköterskor/mottagningssköterskor

Läs mer

Länsstyrelsernas del - ANDT-samordningen på länsstyrelsen

Länsstyrelsernas del - ANDT-samordningen på länsstyrelsen Länsstyrelsernas del - ANDT-samordningen på länsstyrelsen Frågorna i denna enkät avser länsstyrelsens ANDT-samordning under 2014. Syftet med enkäten är att fånga upp länsstyrelsernas arbete på det här

Läs mer

Tobaksbruk en angelägenhet för alla

Tobaksbruk en angelägenhet för alla 2012/13 mnr: Ub385 pnr: MP2645 Motion till riksdagen 2012/13:Ub385 av Jan Lindholm (MP) Tobaksbruk en angelägenhet för alla Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin

Läs mer

Nationella riktlinjer för prevention och behandling av ohälsosamma levnadsvanor - Stöd för styrning och ledning

Nationella riktlinjer för prevention och behandling av ohälsosamma levnadsvanor - Stöd för styrning och ledning Remissversion Nationella riktlinjer för prevention och behandling av ohälsosamma levnadsvanor - Stöd för styrning och ledning Socialstyrelsens Nationella riktlinjer för prevention och behandling av ohälsosamma

Läs mer

Varför arbetar vi med levnadsvanor och hur? Raija Lenné Projektledare, docent

Varför arbetar vi med levnadsvanor och hur? Raija Lenné Projektledare, docent Varför arbetar vi med levnadsvanor och hur? Raija Lenné Projektledare, docent Non-Communicable Diseases (NCD) Noncommunicable diseases (NCDs) are the leading causes of death globally, killing more people

Läs mer

Nationella riktlinjer för sjukdomsförebyggande metoder och

Nationella riktlinjer för sjukdomsförebyggande metoder och Nationella riktlinjer för sjukdomsförebyggande metoder och Levnadsvaneprojektet Stockholm 2014-11-18 Raija Lenné Nationella riktlinjer för sjukdomsförebyggande metoder Evidensbaserade metoder som stöd

Läs mer

Tobaksbruk. 2,3 miljoner. Ca 19 tusen

Tobaksbruk. 2,3 miljoner. Ca 19 tusen Tobaksbruk 2,3 miljoner Ca 19 tusen Källa: Nationella folkhälsoenkäten, Hälsa på lika villkor, Statens folkhälsoinstitut 2011 Dagligrökning 16-84 år nationellt 2 Vilka är det då som röker? Utbildningsnivå,

Läs mer

Handlingsplan mot tobak

Handlingsplan mot tobak Handlingsplan mot tobak Karlbergsgymnasiet Datum 2017-05-04 1 Vision Vår vision är att få ungdomar/vuxna att inte nyttja tobak vare sig i skolan eller på fritiden Syfte Syftet med handlingsplanen är att

Läs mer

tobak ELLER hälsa Om att göra välgrundade val byggda på fakta! Nyhetsbrev från Yrkesföreningar mot Tobak

tobak ELLER hälsa Om att göra välgrundade val byggda på fakta! Nyhetsbrev från Yrkesföreningar mot Tobak tobak ELLER hälsa Nyhetsbrev från Yrkesföreningar mot Tobak #3 2014 Varje dag gör vi val i vår vardag, ibland stora ibland små. Ibland medvetet, ibland omedvetet men även ett ickebeslut är också ett val

Läs mer

Uppdrag om kunskapsbaserad metodutveckling för tobakspreventivt arbete - Tobaksuppdraget

Uppdrag om kunskapsbaserad metodutveckling för tobakspreventivt arbete - Tobaksuppdraget SLUTREDOVISNING Uppdrag om kunskapsbaserad metodutveckling för tobakspreventivt arbete - Tobaksuppdraget September 2005 www.fhi.se Rapport nr A 2005:7 2005:7 ISSN: 1653-0802 ISBN: 91-7257-376-7 REDAKTÖR:

Läs mer

Förslag till riksdagsbeslut. Motivering. Kommittémotion

Förslag till riksdagsbeslut. Motivering. Kommittémotion Kommittémotion Motion till riksdagen 2015/16:3324 av Cecilia Widegren m.fl. (M) med anledning av prop. 2015/16:82 Åtgärder för ökad folkhälsa på tobaksområdet genomförandet av EU:s tobaksproduktdirektiv

Läs mer

KOL och rökavvänjning

KOL och rökavvänjning KOL och rökavvänjning Ann Ekberg-Jansson FoU chef Region Halland Ordförande Luftvägsregistret Region Halland Ordförande Luftvägsregistret Region Halland Somatisk sjukdom och psykisk ohälsa - helhetssyn

Läs mer

Nationella Riktlinjer Sjukdomsförebyggande metoder Regionuppdraget

Nationella Riktlinjer Sjukdomsförebyggande metoder Regionuppdraget Nationella Riktlinjer Sjukdomsförebyggande metoder Regionuppdraget Projektledare: Pia Haikka, pia.haikka@vgregion.se Erica Sandberg, erica.sandberg@vgregion.se Hälso- och sjukvårdslagen 2 c Hälso- och

Läs mer

PASSIV RÖKNING ASTMA OCH ALLERGI

PASSIV RÖKNING ASTMA OCH ALLERGI PASSIV RÖKNING ASTMA OCH ALLERGI ASTMA- OCH ALLERGIFÖRBUNDET Tobaksrökning Idag vet de flesta att tobaksrökning är farligt för hälsan. Ändå var det 15% av befolkningen som rökte dagligen, detta enligt

Läs mer