Innehållsförteckning. 1. Hyreskontrakt och hemförsäkring. 2. Besiktningsprotokoll. 3. Områdeskarta. 4. Före din inflyttning. 5. Dags för inflyttning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Innehållsförteckning. 1. Hyreskontrakt och hemförsäkring. 2. Besiktningsprotokoll. 3. Områdeskarta. 4. Före din inflyttning. 5. Dags för inflyttning"

Transkript

1 Välkommen...till din nya lägenhet och som hyresgäst hos Vänersborgsbostäder. Vi är glada för att du har valt oss som hyresvärd och vi hoppas att du kommer trivas i din lägenhet! Vi har en vision att vara marknadsledande bland annat avseende upplevd trivsel, trygghet och variation i standardutbud. Vi vill också skapa en ekonomisk grund som innebär att hyrorna kan vara rimliga. Det är vår förhoppning att du skall trivas i din lägenhet och i ditt område. Vi försöker göra huset och de närmaste omgivningarna så trivsamma som möjligt och hoppas att du kan hjälpa oss i detta arbete. Du får vara med och bestämma i ditt boende. Vi lyssnar på dina önskemål, behov och försöker därigenom att göra ditt boende ännu bättre. Med denna bopärm vill vi ge några tips och förslag som vi tror underlättar och hjälper dig som hyresgäst hos oss. Välkommen till oss på Vänersborgsbostäder - En bra del i ett bra liv!

2 Innehållsförteckning 1. Hyreskontrakt och hemförsäkring 2. Besiktningsprotokoll 3. Områdeskarta 4. Före din inflyttning 5. Dags för inflyttning 6. Kvartersvärd och felanmälan 7. Botips 8. TV och bredband 9. Elektronisk tvättstuga 10. Övrigt

3 Före din inflyttning Tack för att du har tecknat kontrakt på en lägenhet hos oss! Det är mycket att tänka på när du ska flytta. Här får du lite praktisk information som du kan ha nytta av. Din kvartersvärd Från den dag du tillträder din lägenhet är det till din kvartersvärd du vänder dig med frågor som rör ditt boende. Du hittar information om vem som är din kvartersvärd på eller i ditt trapphus. Nycklar till lägenheten Det är hos din kvartersvärd som du kvitterar ut dina nycklar. Nycklarna till lägenheten är tillgängliga första vardagen i månaden tidigast kl Boka en tid med din kvartersvärd när du beräknas ankomma till lägenheten. Telefon: vardagar mellan klockan eller måndagar mellan klockan När du fått lägenhet hos oss När du tackade ja till din nya lägenhet utnyttjade du dina köpoäng. Du måste därför anmäla dig på nytt för att börja om i kön. Det är viktigt att du kommer ihåg att uppdatera din köanmälan en gång var tolfte månad för att behålla din plats i kön. Gör du inte det avregistreras din köanmälan och du får börja om på nytt igen. Observera att du måste bo minst ett år i bostaden innan ny bostad erbjuds. Uppdatera dina kontaktuppgifter Det är viktigt att du uppdaterar dina kontaktuppgifter om det sker någon förändring. Det gör du antingen via Mina sidor på vanersborgsbostader.se eller genom att ringa till Bobutiken på telefon Garage och parkeringsplatser I de flesta områden finns det garage och parkeringsplatser för uthyrning. Kontakta oss på telefon för att se om något finns ledigt. I vissa områden är parkeringen fri och du betalar bara om du vill ha motorvärmarplats. Du ansvarar själv för renhållning och snöröjning. Betala din hyra Hyran ska alltid betalas i förskott, senast sista vardagen i varje månad. Betala gärna via autogiro, anmälningsblankett finns att hämta i Bobutiken. Om hyran inte betalas eller om du vid upprepade tillfällen betalar för sent riskerar du att bli uppsagd från din bostad. Kostnader för till exempel påminnelse, inkassokrav och kronofogdeavgifter tillkommer dessutom. Bostaden är viktig för dig och din familjs trygghet. Betrakta därför hyran som din viktigaste räkning och lägg den alltid överst i högen. Det system vi använder oss av för hyressättning är det kollektiva förhandlingssystemet. Förhandlingsystemet är uppbyggt av lagar som kompletteras med avtal mellan oss som hyresvärd och Hyresgästföreningen som representerar samtliga hyresgäster. Den förhandlingsöverenskommelse som träffas blir bindande via den förhandlingsklausul som finns i ditt hyreskontrakt. Om du har några frågor kring hyran så vänd dig till oss eller Hyresgästföreningen.

4 Checklista innan du flyttar in Adressändring - Kontakta Svensk Adressändring på telefon eller Telefon - Ring ditt telefonbolag för att flytta med dig telefonen. Teckna hemförsäkring - Du måste ha hemförsäkring när du bor hos oss. Vänersborgsbostäders försäkringar täcker inte dina förluster av bohag eller andra personliga tillhörigheter i händelse av olycka. Är du eller någon i familjen vållande till brand eller annan skada i lägenheten eller fastigheten kan du bli ersättningsskyldig. Kontakta ditt försäkringsbolag redan idag och teckna en hemförsäkring om du inte redan har en. El - Du anmäler själv din inflytt till Vattenfall så att strömmen är påkopplad i lägenheten. Anmälan måste vara gjord senast 5 arbetsdagar före inflytt. Undantag från detta är boende på Lärovägen och Valhallavägen i Vargön. Betala din hyra - Hyran ska alltid betalas i förskott, senast sista vardagen i varje månad.

5 Dags för inflyttning Vi hälsar dig välkommen till din nya lägenhet. Här har vi sammanställt lite information som kan vara bra att känna till när det är dags för inflyttning. Ring gärna din kvartersvärd om du har några frågor. Hemförsäkring Du måste ha en hemförsäkring när du bor hos oss! Har du hemförsäkring så kan du få ersättning för reparationer och inköp av det som förstörts eller stulits vid exempelvis inbrott, brand eller översvämning. Dessutom slipper du bli ersättningsskyldig om det uppstår skador på fastigheten. Lägenhetsbesiktning I samband med att den tidigare hyresgästen flyttade ut gjordes en slutbesiktning av lägenheten. Du bör vid inflyttning gå igenom lägenheten och kontrollera mot det besiktningsprotokoll du får vid nyckelhämtning. Om du skulle upptäcka något som inte står med i protokollet måste du senast åtta dagar från inflyttningsdagen anmäla detta till din kvartersvärd. Gör du inte det kan du själv bli ersättningsskyldig när du flyttar. Tvättstuga Tänk på att ni är många som använder tvättstugan se därför till att lämna den i rent och fint skick! Tvättpass bokar du med en bokningscylider eller elektroniskt på en uppsatt tavla utanför tvättstugan eller i trappuppgången. I vissa kvarter finns också möjlighet att boka tvättpasset via vår hemsida. Antalet tvättpass är begränsat till sex stycken per månad. Tänk på var du ställer bilen! Vi har parkeringsövervakning i samtliga bostadsområden. Parkering inom området får enbart ske tillfälligt vid in- och utflyttning om du behöver lasta tunga saker. På många gårdar finns det bommar uppsatta. Om inte lägenhetsnyckeln passar tar du kontakt med din kvartersvärd som hjälper dig att låsa upp. På besöksplatserna i området får endast besökande till de boende parkera. Disk-, tvättmaskin och torktumlare Om du önskar installera disk-, tvättmaskin eller torktumlare så tag kontakt med din kvartersvärd! Arbetet skall utföras av behörig installatör. Alla maskiner som används i kök och badrum måste ha jordade kontakter. Persienner Persienner ingår inte i lägenheten. Du ansvarar för dessa själv.

6 Paraboler Parabol skall monteras på stativ på den egna balkongen. Du får inte montera parabolen på fastigheten eller balkongräcken. Den skall vara monterad så den inte riskerar att falla ned. Fråga din kvartersvärd om du är osäker. Tillval - standardhöjande åtgärder Som hyresgäst hos oss erbjuds du ett antal produkter som tillvalsmöjlighet. Detta gör att du kan påverka din standard och för en rimlig kostnad förnya ditt hem. Priser och villkor finner du på vårt kontor på Vallgatan 13 eller på hemsidan Du kan även ringa till oss på telefon så skickar vi information om de produkter du är intresserad av. OBS! Det kan finnas reservationer i den aktuella lägenheten eller i fastigheten som gör det omöjligt att sätta in det tillval som önskas. Kontakta oss för mer information. Trapphus För allas säkerhet och för att utrymning ska kunna genomföras i händelse av brand eller annan fara får inga föremål förvaras eller lämnas i trapphuset. Trivsel i lägenheten Det handlar om att visa hänsyn till varandra och andras vanor. Tänk på att ditt golv är grannens tak. Tänk på grannarna om du spelar instrument, lyssnar på radio/stereo eller ser på TV. Samma gäller om man borrar eller spikar i väggar. Prata gärna med grannarna om du skall ha fest. Om du själv skulle bli störd prata gärna med grannen eller kontakta vår störningsjour, telefon , som snabbt är på plats och rapporterar vidare till Vänersborgsbostäder. Husdjur Det är tillåtet att under ordnade former ha husdjur i lägenheten. Men bara om det sköts så att inte grannarna störs. Löst springande husdjur kan innebära stora problem i ett bostadsområde. Tänk på att du ansvarar för husdjuret! Ta med en plastpåse när du rastar din hund så att du kan plocka upp efter den. Mina sidor på vanersborgsbostader.se På Mina sidor hittar du som hyresgäst många bra funktioner. Du kan bland annat se din hyresavi, göra din felanmälan, anmäla dig i bostadskön samt hitta all den informationen som står i detta material - med eventuella uppdateringar. Du måste själv uppdatera dina kontaktuppgifter på Mina sidor. Det är de uppgifterna som används om du gjort en felanmälan eller om vi ska skicka ut erbjudanden på lägenheter eller garage. Ännu än gång - välkommen! Vi hoppas att du kommer trivas i din nya lägenhet.

7 Botips Vi tycker att det är viktigt att du som hyresgäst trivs hos oss. Vår förhoppning är att du skall ta hänsyn till dina grannar och att de skall ta hänsyn till dig. För att lyckas behöver vi din hjälp. Här följer lite allmänna tips och regler som kan bidra till en bättre boendemiljö. En del saker kan skilja mellan olika hus. Har du frågor, funderingar eller egna tips är du välkommen att höra av dig till din kvartersvärd. Sophantering Det är viktigt att ta hand om sopor på rätt sätt för att undvika otrevlig lukt och skadedjur. Dessutom förbättras arbetsmiljön för fastighetspersonalen om du paketerar dina sopor väl innan de kastas i sopkärlen. Matavfall och brännbart avfall ska sorteras i olika påsar. Sedan kastas påsarna i olika kärl. På kärlen eller sopluckorna finns det en skylt som berättar vart man ska lägga vad. Matavfall i brun tunna och brännbart i grön tunna. Allt avfall ska du inte slänga som brännbart eller som matavfall. Allt som går att återvinna ska sorteras, exempelvis kartong, plast eller metall, i våra återvinningsstationer runt om i kommunen. Tala med oss eller Vänersborgs kommun om du vill ha mer information om hur du sorterar. Information finns även på kommunens hemsida Balkongen Din balkong kan användas till mycket trevligt, men tänk samtidigt på att ta hänsyn till dina grannar. Använd inte balkongen till att piska eller skaka mattor och dylikt - smutsen hamnar hos grannarna. Om du vill grilla så använd elgrill så slipper grannarna oset. Blomlådor eller annat som sätts upp skall hängas på insidan av balkongen. El och vatten Kyl och frys drar mindre ström och håller längre om man frostar av 1-2 gånger/år. Dessutom håller varorna längre. Detta kan du göra för att spara energi och minska dina kostnader: Duscha istället för att bada Diska och skölj inte under rinnande vatten Låt packa om droppande kranar - kontakta vår kundtjänst Släck ljuset och stäng av TV och radio när de inte används Ställ inte möbler i direkt närhet till elementet Vädra snabbt så att inte rummet kyls ut. Vid korsdrag byts luften på fem minuter Utnyttja tvättmaskinens hela kapacitet Använd plana kokkärl och lagom stor kokplatta. Håll plattorna rena!

8 Gården/grönområden Gården är till för allas trivsel. Låt oss hjälpas åt att behålla mark och växter i gott skick. Var rädd om lekredskap, blommor, buskar och gräsmattor samt tänk på att nyplanterade växter är särskilt känsliga. Gårdar och gångvägar är inte anpassade för motorfordon - tänk på barnen! Plugghål Ett tips när du sätter upp tavlor eller hyllor är att göra en L-skärning i tapeten. På det viset kan du vika upp en bit tapet innan du borrar i väggen för att sedan vika tillbaks den när det är dags att ta ner tavlan. Gemensamt kan vi då bevara tapeterna i ett fint skick även till nästa hyresgäst. Rengöring Ytor och inredning som rengörs på rätt sätt håller sig fräscha och snygga längre. Välj rengöringsmedel som även är skonsamma mot vår miljö. Fråga oss gärna om du är tveksam om vad som är bäst. Golv håller sig fina om du rengör så här; Parkett Lätt fuktig trasa och ett milt rengöringsmedel. Torka torrt genast. Linoleum Ljumt vatten och milt rengöringsmedel. Använd polish en gång om året för att få en lättstädad och hållbar yta. Plast Fuktig trasa och milt rengöringsmedel. Rökning Det råder rökförbud i alla gemensamma utrymmen exempelvis trapphus, tvättstugor, hissar, källare, vindar osv. Om du i lägenheten röker på ett sådant sätt att lägenheten blir ofräsch kan du bli ersättningsskyldig. Skadeinsekter Det finns många olika arter av skadedjur. För din egen och vår gemensamma trevnad skall du omedelbart anmäla om du fått skadedjur i din lägenhet. Larma vår kundtjänst, telefon Vi anlitar saneringsföretag som effektivt kan bekämpa ohyran och förhindra spridning.

9 Störningsjour Du har rätt att känna trygghet i ditt boende. Ett boende utan störningar är en del av den tryggheten. Naturligtvis skall du och din familj kunna röra er fritt i lägenheten utan att betraktas som störande. Men mellan klockan och bör du ta extra hänsyn och försöka vara lite tystare. Är störningen kraftig och inträffar efter kontorstid kan du ringa störningsjouren Tala om namn, adress, vad som händer och vem som stör dig. Efter ditt telefonsamtal åker vaktbolagets personal omgående till det aktuella bostadsområdet för att bilda sig en uppfattning om störningarna. Vi kommer sedan att vidta nödvändiga åtgärder mot de störande hyresgästerna. Detta kan ske via samtal, varningsbrev och om inget annat hjälper, avhysning från lägenheten. Du har skyldighet att svara för sådana kostnader som kan uppkomma i form av utryckningskostnader av störningsjour och liknande. Förvarna gärna dina grannar om du skall ha fest eller om du behöver borra sent någon kväll. Tänk på att du har ansvaret även om det är dina gäster som stör - både i lägenheten, i trapphuset, ute på gården och så vidare. Uteplatsen Din uteplats kan användas till mycket trevligt, men tänk samtidigt på att ta hänsyn till dina grannar. Har du uteplats är du ansvarig för att den sköts och ser bra ut. Gräset skall klippas, ogräs rensas och så vidare. Om du vill grilla, använd elgrill så slipper grannarna oset. Uthyrning i andra hand För att hyra ut din lägenhet i andra hand krävs det alltid tillstånd och speciella skäl. Tillståndet skall sökas hos AB Vänersborgsbostäder. Ventilation Ventilerna i din lägenhet är oerhört viktiga för att du skall få frisk luft. De behöver rengöras cirka två gånger per år för att kunna hålla från och tilluft i cirkulation. Man skall aldrig stänga till eller montera ned ventiler. Om man stänger till i en ventil råkar systemet i obalans och tilluften måste tas från någon annan ventil. Antingen leder det till att du upplever drag i din lägenhet eller också drabbar det din granne.

10 TV och bredband Kabel-TV Det finns möjlighet till kabel-tv i samtliga våra lägenheter. I hyran ingår ett grundutbud av kanaler. I Vänersborg och Vargön är det Telia som är kabel-tv leverantör. Du kan själv välja att komplettera med ytterligare tv-kanaler och tjänster. Detta är då en överenskommelse som du gör direkt med leverantören Telia på telefon Bor du i Frändefors eller Brålanda tar du kontakt med Yngves Dialect på telefon Grundutbud Vänersborg och Vargön SVT1, SVT2, TV3, TV4, Kanal5, TV6, Kunskapskanalen, TV12, MTV, TV10, Barnkanalen/SVT24, Eurosport, Discovery, TV8, Kanal9, Sjuan. Grundutbud Frändefors och Brålanda SVT1, SVT2, TV3, TV4, Kanal5, TV6, Sjuan, Kanal9, TV10, TV11, Barnkanalen/SVT24, Kunskapskanalen, Disney Channel, TV4 Fakta, Eurosport, TV12. Kanalerna hittar du genom att göra en kanalsökning på din TV. Internet Som boende hos oss kan du förutom via det vanliga telefonnätets ADSL-internet även välja att surfa via bredband. Via Telia kan du beställa bredband, men även tv och telefoni genom ditt nätverksuttag i lägenheten. Vill du veta mer om respektive produkt kan du besöka Telias hemsida För beställning eller prisuppgift - Ring Behöver du hjälp från supporten? Ring Vänersborgsbostäder reserverar sig för att ovanstående uppgifter om kabel-tv och bredband kan komma att ändras.

11 Elektronisk tvättstuga Vi inför elektronisk tvättstuga i fler och fler områden. Det innebär att du bokar tvättstugan med en speciell tvättstugebricka. En av fördelarna är att ingen annan kommer in i tvättstugan under den tid som är bokad. Du kan boka sex stycken tvättpass per månad. Du kan även köpa till ytterligare tvättpass. Kontakta vår kundtjänst om du är intresserad. Vid varje tvättstuga finns instruktioner om hur du gör för att boka dig. Om du skulle få problem så prata med din kvartersvärd som då kan visa dig på plats hur man gör. Tänk på att du måste avsluta din tvätt innan din tid är ute, annars kommer du inte åt tvätten. Boka tvättpass på internet Är du boende på Norra Järnvägsgatan 8, Roddaregatan 8-12 samt Lindgrensområdet i Vargön kan du även boka ditt tvättpass på webben. Besök vår hemsida för mer information.

Välkommen som hyresgäst

Välkommen som hyresgäst Välkommen som hyresgäst Råd & tips från Fastighetsägarna Reviderad maj 2012 2 Innehåll Välkommen! 4 När du ska flytta in 4 Vilka regler har en hyresvärd och en hyresgäst att rätta sig efter? 6 Om något

Läs mer

Att bo hos Bygg Göta. Tips och regler för dig som bor hos oss.

Att bo hos Bygg Göta. Tips och regler för dig som bor hos oss. Att bo hos Bygg Göta Tips och regler för dig som bor hos oss. 1 Innehållsförteckning 1. Hyreskontraktet... 3 2. Att flytta in och ut... 4 3. Trivselregler för alla... 6 4. Sophanteringen... 7 5. Tips om

Läs mer

Välkommen som hyresgäst!

Välkommen som hyresgäst! Välkommen som hyresgäst! Här informerar vi om vad som gäller när du är hyresgäst hos Ikano Bostad. Kontakta oss gärna om du undrar över något. Våra telefonnummer och adresser finns anslagna i din trappuppgång.

Läs mer

Information från A Ö. För oss som bor i. Brf. Gumshornet

Information från A Ö. För oss som bor i. Brf. Gumshornet Information från A Ö För oss som bor i Brf. Gumshornet Andrahandsuthyrning Anticimex Avgift Avlopp Balkonger Du måste ha styrelsens tillstånd för att hyra ut din lägenhet. Tillstånd till andrahandsuthyrning

Läs mer

Bo bra. student. ABC för dig som bor i våra studentrum/lägenheter

Bo bra. student. ABC för dig som bor i våra studentrum/lägenheter Bo bra student ABC för dig som bor i våra studentrum/lägenheter Från A till Ö Den dagliga kontakten mellan hyresvärd och hyresgäster bygger på bestämmelser i hyreskontrakt och hyreslag, men också på många

Läs mer

Till dig som bor på Vasagatan 9

Till dig som bor på Vasagatan 9 Juni 2012 Till dig som bor på Vasagatan 9 Snart är det dags att bygga om huset på Vasagatan 9. Sedan årsskiftet har vi genom nyhetsbrev informerat dig och dina grannar om planerna och hur de kommer att

Läs mer

Alla har rätt att bo tryggt. Vi vill att du ska trivas som hyresgäst hos ÖBO. Det innebär bland annat att du ska kunna få lugn och ro i din bostad.

Alla har rätt att bo tryggt. Vi vill att du ska trivas som hyresgäst hos ÖBO. Det innebär bland annat att du ska kunna få lugn och ro i din bostad. Alla har rätt att bo tryggt Vi vill att du ska trivas som hyresgäst hos ÖBO. Det innebär bland annat att du ska kunna få lugn och ro i din bostad. Allt blir trivsammare om vi pratar med varandra! Så här

Läs mer

Några enkla regler för oss som bor i Brf Nötskrikan 16

Några enkla regler för oss som bor i Brf Nötskrikan 16 Några enkla regler för oss som bor i Brf Nötskrikan 16 Att bo i bostadsrätt innebär att vi ingår i en gemenskap. Vår målsättning är att alla skall ha det så trivsamt som möjligt och att boendet ska kosta

Läs mer

Servicebostad. -VAD ÄR DET? -Lättläst. Östra Göinge kommun www.ostragoinge

Servicebostad. -VAD ÄR DET? -Lättläst. Östra Göinge kommun www.ostragoinge Servicebostad -VAD ÄR DET? -Lättläst Vad är en servicebostad? Här får du information om vad en servicebostad är och hur det kan fungera att bo i en servicebostad. Här får du veta vilka rättigheter och

Läs mer

Tips och råd i samband med din inflyttning! Välkommen som hyresgäst!

Tips och råd i samband med din inflyttning! Välkommen som hyresgäst! Tips och råd i samband med din inflyttning! Välkommen som hyresgäst! Praktisk inflyttningsinformation till dig som hyresgäst hos oss på Lorentzon. Varmt välkommen till din nya bostad hos oss på Lorentzon.

Läs mer

Vi är alla en del av någon annans värld

Vi är alla en del av någon annans värld Vinter 2013 Vi är alla en del av någon annans värld Sök pengar till ökad trivsel Vad händer just nu? Störande grannar De stora 3 PuL Inledning På Gotlandsfärjan så ser man överallt små skyltar med texten

Läs mer

Kallelse till årsstämma i Brf. Barkassen 15

Kallelse till årsstämma i Brf. Barkassen 15 Kallelse till årsstämma i Brf. Barkassen 15 Tid: 2015 05 21 kl 18:30 Plats: Helmia. Gå in via stora entren 1. Stämmans öppnande 2. Val av stämmoordförande 3. Val av protokollförare 4. Upprättande av förteckning

Läs mer

SUNNANÅTJEJER SPARA PENGAR PÅ EL MÅLANDE UTBILDNING TRÄDGRÄND SIKTAR FRAMÅT LÄSNING UTAN KOSTNAD FÖR DIG SOM ÄR HYRESGÄST HOS SKEBO

SUNNANÅTJEJER SPARA PENGAR PÅ EL MÅLANDE UTBILDNING TRÄDGRÄND SIKTAR FRAMÅT LÄSNING UTAN KOSTNAD FÖR DIG SOM ÄR HYRESGÄST HOS SKEBO E N R E P O R T A G E T I D N I N G F Ö R S K E B O S H Y R E S G Ä S T E R N R 2 2 0 0 6 11 : E Å R G Å N G E N SUNNANÅTJEJER som bor hos skebo SPARA PENGAR PÅ EL MÅLANDE UTBILDNING TRÄDGRÄND SIKTAR FRAMÅT

Läs mer

Servicebostad. Lättläst VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET

Servicebostad. Lättläst VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Servicebostad VAD ÄR DET? Lättläst VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Servicebostad Här får du information om vad en servicebostad är och hur det kan fungera att bo i en servicebostad. Här får du veta vilka rättigheter

Läs mer

Gruppbostad VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET

Gruppbostad VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Gruppbostad VAD ÄR DET? VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Vad är en gruppbostad? Här får du information om vad en gruppbostad är och hur det kan fungera att bo i en gruppbostad. Här får du veta vilka rättighet

Läs mer

2. Att bo i Sverige. Innehåll

2. Att bo i Sverige. Innehåll Flerfamiljshus Foto: Colourbox 2. Att bo i Sverige Innehåll Geografi, näringsliv och infrastruktur Befolkning Bostäder och boende Miljö, natur och ekologisk hållbarhet Så fungerar din kommun Att hantera

Läs mer

NR 1 2011. blomrabatt. sidan 7. Hit går. sidan 5. hyresrabatt. sidan 8. skolan på Mölle. sidan 10. informationstidning från Falkenbergs Bostads AB

NR 1 2011. blomrabatt. sidan 7. Hit går. sidan 5. hyresrabatt. sidan 8. skolan på Mölle. sidan 10. informationstidning från Falkenbergs Bostads AB NR 1 2011 blomrabatt sidan 7 Hit går hyran sidan 5 hyresrabatt sidan 8 Nya skolan på Mölle sidan 10 1 informationstidning från Falkenbergs Bostads AB OM FABONYTT INNEHÅLL 2 Thomas har ordet 3 Kall byggstart

Läs mer

Trapphuset - ett utrymme på liv och död. Inledning

Trapphuset - ett utrymme på liv och död. Inledning December 2011 Inledning Egen härd är guld värd stod det på broderade bonader i gamla svenska kök. Nu för tiden är det nog få som betalar för sin lägenhet i guld faktum är att de flesta betalar sina hyresavier

Läs mer

Reviderad 2013-02-21. Information om Brf. Muraren 1 Nybodagatan 7 171 42 Solna

Reviderad 2013-02-21. Information om Brf. Muraren 1 Nybodagatan 7 171 42 Solna Information om Brf. Muraren 1 Nybodagatan 7 171 42 Solna 1 Innehållsförteckning 1. Allmänt om BRF Muraren 1 3 1.1. Organisation 3 1.2. Förvaltning 3 1.3. Vad är en bostadsrätt 3 1.4. Vad är en bostadsrättsförening

Läs mer

2. Att bo i Sverige. Innehåll

2. Att bo i Sverige. Innehåll Typiskt svenskt landskap Foto: Maria Nobel 2. Att bo i Sverige Innehåll Geografi, näringsliv och infrastruktur Befolkning Bostäder och boende Miljö, natur och ekologisk hållbarhet Så fungerar din kommun

Läs mer

Köpguide - Bostadsrätt

Köpguide - Bostadsrätt Köpguide - Bostadsrätt Innehåll Hur fungerar sidan BotillBo.se... 2 Hur fungerar lånelöfte... 2 Pant... 3 Lagfart... 3 Planritning... 3 Visning... 3 Begär föreningens årsredovisning:... 4 Undersökningsplikt...

Läs mer

Kan bostadsrätt bli bostadsfel? frågor och svar när hyresrätten ombildas

Kan bostadsrätt bli bostadsfel? frågor och svar när hyresrätten ombildas Kan bostadsrätt bli bostadsfel? frågor och svar när hyresrätten ombildas Bra att tänka på vid ombildning Antalet ombildningar av hyresrätt till bostadsrätt har ökat markant de senaste åren. Det väcker

Läs mer

Ett hem där du känner dig trygg och säker

Ett hem där du känner dig trygg och säker Ett hem där du känner dig trygg och säker En bra kontakt med grannarna innebär ofta både större trivsel och större känsla av trygghet. Att kunna be sina grannar hålla ett öga på lägenheten när man reser

Läs mer

Välkommen som hyresgäst till Studentvägen i Uppsala (Rum & Dubblett)

Välkommen som hyresgäst till Studentvägen i Uppsala (Rum & Dubblett) Välkommen som hyresgäst till Studentvägen i Uppsala (Rum & Dubblett) Stiftelsen Norrlandsgårdarna Stiftelsen Gästrike-Hälsinge Stiftelsen Stockholms nations studentbostäder nations studentbostäder Kontor/expedition

Läs mer

Kan bostadsrätt bli bostadsfel? frågor och svar när hyresrätten ombildas

Kan bostadsrätt bli bostadsfel? frågor och svar när hyresrätten ombildas Kan bostadsrätt bli bostadsfel? frågor och svar när hyresrätten ombildas En bättre värd? Antalet ombildningar av hyresrätt till bostadsrätt har ökat markant de senaste åren. Det väcker en hel del frågor

Läs mer

Ett hem där du känner dig trygg och säker

Ett hem där du känner dig trygg och säker Ett hem där du känner dig trygg och säker En bra kontakt med grannarna innebär ofta både större trivsel och större känsla av trygghet. Att kunna be sina grannar hålla ett öga på lägenheten när man reser

Läs mer

Så fungerar en bostadsrätt. Kort beskrivning med råd och tips

Så fungerar en bostadsrätt. Kort beskrivning med råd och tips Så fungerar en bostadsrätt Kort beskrivning med råd och tips I n n e h å l l Till dig som är medlem i vår bostadrättsförening....3 Vad är en bostadsrättsförening och en bostadsrätt?..5 Hur kommer en bostadsrättsförening

Läs mer

Bladet. Det gångna året har präglats av. vd har ordet. Maj 2010. l e. i n n e h å l. L i t e u t a v

Bladet. Det gångna året har präglats av. vd har ordet. Maj 2010. l e. i n n e h å l. L i t e u t a v B I n f o f r å n K ö p i n g s B o s t a d s A B Bladet Maj 2010 vd har ordet Bo bra och lite till Anno 1917 Det gångna året har präglats av mycket arbete, vi har genom en effektiv finansförvaltning äntligen

Läs mer

FÖRBEREDELSE INFÖR DIN BOSTADSFÖRSÄLJNING

FÖRBEREDELSE INFÖR DIN BOSTADSFÖRSÄLJNING FÖRBEREDELSE INFÖR DIN BOSTADSFÖRSÄLJNING Är det rätt tidpunkt att sälja nu? Hur mycket är bostaden värd? Ska jag sälja först och köpa sen eller tvärtom? Det är många aspekter att ta hänsyn till när man

Läs mer

Har du koll? Förebygga och agera vid brand

Har du koll? Förebygga och agera vid brand Lärarhandledning Har du koll? Förebygga och agera vid brand Förebygga brand Här ges förslag på uppgifter och övningar kring hur man förebygger brand och hur man gör om det väl börjar brinna. Utgångspunkten

Läs mer