Alla kan spela BADMINTON. Information till dig som är idrottslärare

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Alla kan spela BADMINTON. Information till dig som är idrottslärare"

Transkript

1 Alla kan spela BADMINTON Information till dig som är idrottslärare

2 Foldern du håller i handen är exklusivt framtagen för dig som är idrottslärare på någon av Sveriges alla grund- och gymnasieskolor. Den ska ses som ett sätt att hjälpa dig i undervisningen genom att ge en inblick i badmintonspelets grunder. Alla kan spela världens snabbaste racketsport Visste du att man har uppmätt bollhastigheter upp till hela 332 km/h i badminton? Det innebär att badminton är världens snabbaste racketsport. Men badminton är inte enbart en snabb och hård tävlingsidrott utan även en hälsosam och rolig motionsidrott för alla. Fördelen med badminton är att alla skolans elever kan spela utifrån sina villkor, från förskoleklass till nian. En annan fördel är att pojkar och flickor kan spela tillsammans. Visste du att badminton.. - spelas av ca en halv miljon människor minst en gång i veckan i Sverige? - är en Olympisk gren sedan 1992? - är en av få idrotter där pojkar och flickor tränar, tävlar och spelar serie tillsammans? - spelas både individuellt och i lag? - är världens snabbaste racketsport? Sko lv e r k s a m h e t Skol-SM för lag anordnas i årskurserna 7, 8, och 9 samt för gymnasiet, men många skolor anordnar egna mästerskap. Du kan läsa mer om Badminton Swedens skolverksamhet, såsom t ex Skol-SM på (under badminton) eller Li t t e rat u r Beställ våra nyproducerade DVD:er med grundläggande taktik i badminton. Beställningsinformation och övrig information om spelregler, litteratur, utbildningsmaterial etc kan du hitta på vår hemsida.

3 Id rot t s ly f t e t Många badmintonföreningar i landet är beredda att inom ramen för Idrottslyftet och under skoltid bistå skolor med instruktion och träning. Mer information om detta finns under vår avdelning på hemsidan Idrott i skolan, Ut r u s t n i n g Racket För att kunna spela badminton krävs en badmintonracket. De finns i en mängd olika utföranden och prisklasser, men vi brukar rekommendera att man i början hyr eller lånar en racket för inomhusspel. Det viktigaste är att du hittar en racket att spela med som känns bra just för dig och därför kan det vara bra att prova några olika sorter innan man investerar i en racket. Det finns även speciella barnracketar med kortare skaft, som är avsedda för yngre barn som vill spela. Badmintonbollen Det finns två typer av bollar, fjäderbollar och plastbollar. Båda bollsorterna finns att få i olika hastigheter. Nybörjare och motionärer brukar spela med plastboll, medan man använder fjäderboll på tävlingsnivå. Kortfattade regler För att vinna en match ska man vinna två set. Det kan alltså hända att man måste spela ett tredje set för att få fram vem som vinner en match. Den spelare/det par som först får 21 poäng har vunnit ett set. Dock gäller att om det skulle bli 20 lika, så måste en sida vinna med två bollar. Man kan dock allra högst spela till 30 poäng. Ett set kan alltså vinnas med Poäng delas ut efter varje spelad duell.

4 Serve Det finns ett flertal regler om hur en korrekt serve ska utföras. De viktigaste reglerna är följande: 1. Bollen måste i serveögonblicket träffas klart under servarens midja. 2. Rackethuvudet måste peka helt eller snett nedåt golvet när man slår serven. 3. Serven skall genomföras med en rörelse utan stopp. 4. För att vara godkänd måste bollen nå eller gå förbi främre servelinjen (se skiss på badmintonbana) och hamna inom respektive serveruta. Singelspel Den som ska börja serva i en match ställer sig i höger serveruta och servar diagonalt. Varken servaren eller den som tar emot serven får stå på någon linje. Om servaren har 0, 2, 4, dvs jämn poäng, servar spelaren från höger ruta och vid ojämn poäng (1, 3, 5 osv) servar spelaren från vänster ruta. Vid singel används de inre sidolinjerna och de bakre kortlinjerna både vid serve och under spel (se skiss nedan). Badmintonbanan Spelcentrum Spelcentrum _ Bana singel Bana dubbel Bakre servelinje dubbel Främre servelinje singel och dubbel Dubbelspel I badminton spelar man herrdubbel, damdubbel och mixeddubbel. Reglerna är exakt lika för alla tre kategorierna. Före varje set bestämmer man inbördes vem som ska börja att serva och vem av motståndarna som ska ta emot serven. Det är bara servaren och mottagaren som måste stå inne i sina respektive serverutor. Deras partners får stå var som helst bara man inte skymmer eller hindrar motståndarna. I dubbelspel används de yttre sidlinjerna och de bakre kortlinjerna, förutom vid serve då den inre kortlinjen gäller (se skiss ovan). På Badminton Swedens hemsida finns det skisser för hur man servar och byter rutor vid olika poängställningar under en match.

5 Grundläggande teknik Utgångsställning och förflyttningar Du ska alltid sträva efter att ta dig tillbaka till spelcentrum (se skiss på badmintonbana) efter varje slag. Där står du placerad med en någorlunda bred fotställning; dina fötter bör vara placerade en aning bredare än din axelbredd. Din viktpunkt ska sänkas något, med knäna en aning böjda. Förflytta viktpunkten framåt en aning, så att du står på tårna. Det här är viktigt för att du snabbare ska kunna ta dig till nästa boll. Utgångsgrepp (forehand) Håll badmintonracketen som om du löst skakar hand med handtaget, eller som om du mjukt håller i ett svärd eller en yxa. Ditt badmintongrepp ska vara löst! Bild 1: Utgångsgrepp Tumgrepp (backhand) Sätt din tumme bakom badmintonracketens handtag, så att den pekar längs med den breda sidan och håll racketen i en lätt diagonal vinkel. Bara toppen av tummen ska röra vid handtaget (det ska vara ett mellanrum). Se rv e t e k n i k Singel Bild 2: Tumgrepp Den höga serven har en mycket större sving än de andra servarna. I början av svingen, förflyttar sig ditt racket långt ut bakom dig. Därefter svingas den igenom, i en lång båge, som går under nivån för dina knän, och som kommer uppåt för att träffa badmintonbollen underifrån med låg träffpunkt. Den höga serven slås kraftigt uppåt, så att badmintonbollen flyger mycket högt och nästan faller lodrätt nedåt på mottagarens bakre planhalva. Hög serve används ofta i singel, men aldrig i dubbel. Singelspelare står längre bak än dubbelspelare, eftersom de måste täcka hela spelplanen. Om du står precis längst fram, så kan din motståndare vinna slagduellen med ett enkelt lyft. Dubbel Använd tumgreppet och håll ut racketen framför dig, pekande i en nedåtriktad vinkel. Se till att du lämnar gott om utrymme mellan din badmintonracket och din kropp. Den korta serven slås försiktigt över nätet och ska landa på främre delen av din motståndares planhalva, nära den främre servelinjen. Det är viktigt att dessa servar passerar lågt över nätet. Stå nära den främre servelinjen. Exakt hur nära? Det beror på din längd och dina personliga preferenser. Du kan antingen stå precis längst fram, eller lite längre tillbaka.

6 Ta k t i k Singel Vid singelspel är den grundläggande strategin att din motståndare att röra sig så mycket som möjligt över hela spelplanen. Det gäller att tvinga denne att förflytta sig och att byta riktning snabbt. Genom att tvinga din motståndare att förflytta sig snabbt runt på banan, kommer du att skapa situationer där denne kommer att nå fjäderbollen sent och ha svårt att slå ett bra slag. När motståndaren slår en dålig retur, har du valet att fortsätta få denne ytterligare ur position, eller att försöka avgöra bollduellen direkt genom ett nedåtgående slag - en smash. Dubbel I dubbelspel dominerar en grundläggande strategi: aggressivt attackerande spel! Attackerande spel vinner vanligtvis över defensivt spel, till slut. Att attackera i dubbel innebär att slå badmintonbollen nedåt eller flackt, genom nätattacker och smashar. Attackerande spel är uttröttande. Du behöver ha mycket god kondition för att kunna bibehålla en utdragen kraftfull attack. Du behöver också beslutsamhet: du måste vara motiverad att anstränga dig. Lektionsuppläggoch tipspå övningar Lektionsupplägg - Uppvärmning med någon kull- & bollek eller med hopprep - Teknikövningar med racket och boll - Avsluta med spel

7 Tips på övningar Bolljonglering i olika former Stående, gående, springande, sittande, höga, låga, långa och korta. Använd båda sidor på racketen, bakom ryggen, mellan benen etc. Följa John Dela in barnen i små grupper om tre till fyra barn. En person utses till John, alla barn har en racket och boll och de skall sedan följa Johns instruktioner. Slagstafett Alla spelare har varsin boll och racket och de skall springa runt i hallen med bollen på racketbladet utan att bollen nuddar marken. Om bollen nuddar marken kan man t ex se till att spelarna gör 5 armhävningar, upphopp eller liknande övningar innan de får fortsätta igen. Spela med ballonger Eleverna kan börja med att bara använda händerna och sedan försvåra genom att använda racket. Rundbadminton Eleverna står på rad på båda sidor om nätet i bakplanen, efter slagen boll springer spelarna runt nätet och ställer sig sist i kön. Jägarboll Jägaren utrustas med badmintonbollar som han/hon kullar villebråden med. När villebrådet blir taget blir denne medhjälpare till kullaren. Han/hon får inte kulla någon, men kan var medhjälpare genom att passa bollen. Inga bollar på egen planhalva Spelarna har fem bollar på varje spelplan. Dessa skall kastas/spelas över till den andra planhalvan. Den som först får sin spelplan tömd på bollar har vunnit. Endast en boll i taget får kastas/spelas över till den andra sidan. Par-dubbel Två spelare håller varandra i handen och spelar. Dubbel med en racket Två spelare på varje planhalva, med bara en racket. Eleverna slår varannat slag. Här gäller det att snabbt lämna över racketen till partnern. Serve Försök pricka ett utmärkt område t ex en rockring eller en linje.

8 Börja spela badminton Det finns många olika sätt att spela badminton på, just för att du skall kunna hitta det spel som passar dig bäst. Barn- och ungdomsgrupper De flesta föreningar i Sverige erbjuder badmintonträning för barn och ungdomar mellan 8-19 år. Träningsinnehållet är anpassat efter ålder och det innebär att de yngre barnens träning är mer inriktad på lek och under kortare pass, medan de äldre ungdomarna kan träna flera dagar i veckan med kombinerade teknik-, taktik-, fys- och spelpass. Är du intresserad av att börja spela, kontakta då din närmaste badmintonhall/-förening. Motionsspel För ungdomar eller vuxna som vill spela lite mer utifrån sina egna villkor erbjuder många rackethallar olika alternativ. Det finns möjlighet att hyra strötider, men även att hyra en bana en dag i veckan för mer regelbundet spel. Badminton för personer med funktionsnedsättning Alla kan spela badminton! Hör av dig till oss, så ger vi dig tips och råd för hur du kan anpassa badmintonlektionerna utifrån allas förutsättningar. Va r k a n j a g s p e l a? Det finns 243 föreningar runt om i Sverige. För att se vilken förening som finns närmast dig eller som kan erbjuda spel utifrån dina villkor, gå in på vår hemsida och klicka på Hitta din förening. Öv r i g t Vill din skola eller du som idrottslärare har mer information eller hjälp? Kontakta din närmaste badmintonförening eller Badminton Sweden på Foto: Tobias Edbom, Robert Lindholm och Girls of Badminton. Svenska Badmintonförbundet 2010 All kopiering förbjuden utan medgivande från Svenska Badmintonförbundet

KALLE ANKA CUP Matchskola

KALLE ANKA CUP Matchskola KALLE ANKA CUP Matchskola Kalle Anka Cup matchskola är uppdelad i fem avsnitt Sida Så ser tennisbanan ut 2 Så räknar du 4 Så spelar du singel 5 Så spelar du dubbel 7 Första matchen 8 Sida 1 av 10 Så ser

Läs mer

Tränare Spelare Förflyttad spelare Bollriktning Lobb Frekvensstege Kon. Teckenförklaring

Tränare Spelare Förflyttad spelare Bollriktning Lobb Frekvensstege Kon. Teckenförklaring Tränare Spelare Förflyttad spelare Bollriktning Lobb Frekvensstege Kon Teckenförklaring VOLLEY & SMASH a Stationsövning volley-smash a b Alla i gruppen är i rörelse med detta upplägg. A kastar till b med

Läs mer

Badminton. sammanställt av. Lena Eriksson 04.07.2006. www.aif.aland.

Badminton. sammanställt av. Lena Eriksson 04.07.2006. www.aif.aland. Badminton sammanställt av Lena Eriksson 04.07.2006 www.aif.aland. Kort historik U r s p r u n g e t Riktigt hur det gamla spelet fjäderboll uppkommit, är i sig något av ett mysterium. Det var ett enkelt

Läs mer

Inbollning. Bagger 2 & 2: Parabola bagger som skickas rakt fram i axelhöjd utan båge (med böjda knän).

Inbollning. Bagger 2 & 2: Parabola bagger som skickas rakt fram i axelhöjd utan båge (med böjda knän). Inbollning (! = även lämplig för nybörjare) 1. Inbollning 2 & 2 - bagger. Bagger 2 & 2: Parabola bagger som skickas rakt fram i axelhöjd utan båge (med böjda knän). 2.! Inbollning 2 & 2 - grundslag och

Läs mer

Försvar. 1. Förberedande försvarsträinng (5 eller 6 spelare). 2. Försvar mot 1:a-tempo följt av 3:e-tempo (minst 6 spelare).

Försvar. 1. Förberedande försvarsträinng (5 eller 6 spelare). 2. Försvar mot 1:a-tempo följt av 3:e-tempo (minst 6 spelare). Försvar (! = även lämplig för nybörjare) 1. Förberedande försvarsträinng (5 eller 6 spelare). En passare i mitten (framme vid nät) och fyra försvarare/anfallare på position 1, 2, 4 & 5 (alternativt hel

Läs mer

16. VOLLEY Volley är tillåtet dock inte på serven.

16. VOLLEY Volley är tillåtet dock inte på serven. Spelregler 1. PLACERING AV SPELARNA Spelet spelas i par Spelarna står i områden som är belägna på varsin sida av nätet. Servaren sätter bollen i spel och mottagaren returnerar bollen. Mottagaren kan stå

Läs mer

"Ett förutbestämt användande av en specifik teknik inom ramen för gällande spelregler."

Ett förutbestämt användande av en specifik teknik inom ramen för gällande spelregler. VAD ÄR TAKTIK? "Läran om att leda en kamp." "Ett planlagt, målmedvetet val av lösningar i en tävlingssituation." "Ett förutbestämt användande av en specifik teknik inom ramen för gällande spelregler."

Läs mer

Spel. 1 mot 1 på en spelplan som omfattar ca 2 m². Endast fingerslag (eller bagger) är tillåtet. Alternativt kan man tillåta tre beröringar "per lag".

Spel. 1 mot 1 på en spelplan som omfattar ca 2 m². Endast fingerslag (eller bagger) är tillåtet. Alternativt kan man tillåta tre beröringar per lag. Spel (! = även lämplig för nybörjare) 1. Spel som tvingar till val av snabba utvägar (minst 8 spelare). Med extra antenner två meter in från sidantennerna d v s man använder 4 antenner. 5 mot 5 (eller

Läs mer

Innan nicken. Nickteknik

Innan nicken. Nickteknik Innan nicken Titta upp före du får bollen så du ser alternativen för pass eller avslut Du ser hur och vart du ska nicka och vilken typ av nick du ska använda Vid nick mot mål ser du målvaktens position

Läs mer

Helgträning

Helgträning Helgträning 2013-11- 26 P01 2013-14 Teknikträning Stopp och rotering 1. Stopp utan boll på linje Alla spelare på en sidlinje i basketposition. På signal tar alla spelare ett steg och sedan stannar. Spelare

Läs mer

Träningsguide för barn och ungdom inom IK Huge Fotboll

Träningsguide för barn och ungdom inom IK Huge Fotboll Träningsguide för barn och ungdom inom IK Huge Fotboll Detta dokument är en bilaga till Riktlinjer för träning och beskriver hur ett träningsprogram kan läggas upp, vad man ska tänka på under övningarna

Läs mer

Innehållsförteckning. Handboll i skolan

Innehållsförteckning. Handboll i skolan Lekar med boll Innehållsförteckning 1. BLIXTBOLL... 3 2. BOLLJAKTEN... 3 3. BOLLKULL (MJUKBOLL)... 3 4. BOLLKULL MED PASS... 3 5. BORT MED BOLLARNA... 3 6. BRÄNNBOLL (UTELEK)... 4 7. BRÄNNBOLLSRUGBY...

Läs mer

Fotbollsskolan. bollekar.indd

Fotbollsskolan. bollekar.indd Fotbollsskolan bollekar.indd 1 07-06-05 16.14.36 Välkommen till fotbollsskolan! Fotboll är en meningsfull sysselsättning året runt. För att få ett friskare och roligare liv och inte minst - för att lära

Läs mer

Träningsplanering U13 Läger 1

Träningsplanering U13 Läger 1 Sida 1 Till spelare, föräldrar och klubbtränare, Träningsplaneringen för läger 2 finner ni på de kommande sidorna. Basketräningarna under helgen är 105 minuter långa, där inledningen av den första träningen

Läs mer

Träningsplanering U13 Läger 1

Träningsplanering U13 Läger 1 Sida 1 Till spelare, föräldrar och klubbtränare, Träningsplaneringen för läger 1 finner ni på de kommande sidorna. Basketräningarna under helgen är 105 minuter långa, där inledningen av den första träningen

Läs mer

Träningsplanering U13 Läger 1

Träningsplanering U13 Läger 1 Sida 1 Till spelare, föräldrar och klubbtränare, Träningsplaneringen för läger 1 finner ni på de kommande sidorna. Basketräningarna under helgen är 105 minuter långa, där inledningen av den första träningen

Läs mer

Driva bollen. Delad syn

Driva bollen. Delad syn bollen Öva att driva med båda fötternas in- och utsidor, även i högsta fart Då kan du snabbare driva bollen åt olika håll, ändra riktning och tempo Du kan även driva bollen med den bortre foten i olika

Läs mer

SPELREGLER FÖR BADMINTON Fastställda av Badminton World Federation

SPELREGLER FÖR BADMINTON Fastställda av Badminton World Federation SPELREGLER FÖR BADMINTON Fastställda av Badminton World Federation INNEHÅLLSFÖRTECKNING Definitioner 1 Bana och utrustning 2 Boll 3 Test av bollhastighet 4 Racket 5 Godkänd utrustning 6 Lottning 7 Poängsystem

Läs mer

Sektion A Spelregler för badminton Fastställda av Badminton World Federation juni 2016

Sektion A Spelregler för badminton Fastställda av Badminton World Federation juni 2016 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Definitioner 1 Bana och utrustning 2 Boll 3 Test av bollhastighet 4 Racket 5 Godkänd utrustning 6 Lottning 7 Poängsystem 8 Byte av sida 9 Serve 10 Singelspel 11 Dubbelspel 12 Serverute-fel

Läs mer

Play Football. Uppvärmningslekar/tävlingar, avslutande övningar i kombination. av färdighetsträning

Play Football. Uppvärmningslekar/tävlingar, avslutande övningar i kombination. av färdighetsträning Play Football Uppvärmningslekar/tävlingar, avslutande övningar i kombination av färdighetsträning Rekomenderad ålder: Från 6 år - 11år Parkull med boll Vad: Driva, samarbete/kommunikation Hur: Utsatt yta

Läs mer

MÅLVAKTSTRÄNING BK HÖLLVIKEN P02

MÅLVAKTSTRÄNING BK HÖLLVIKEN P02 MÅLVKTSTRÄNING K HÖLLVIKEN P02 Syfte: tt lära ut grundläggande målvakts teknik för barn och ungdomar. Träningens fokus områden Försvarsinriktning Ställning/Positionering Greppteknik Fallteknik Rörlighet/Sidledsförflyttning

Läs mer

2, Vad händer om en boll går sönder, tappar trycket, mitt under en poäng? (1 poäng för rätt svar)

2, Vad händer om en boll går sönder, tappar trycket, mitt under en poäng? (1 poäng för rätt svar) Tennisprov Namn: 1, Här kommer några frågor om banans mått. Det står om du ska svara i cm, dm eller m A, Hur lång är banan från baslinje till baslinje (m)? B, Hur lång är banan från dubbellinje till dubbellinje

Läs mer

Övningskompendium. www.svenskbordtennis.com

Övningskompendium. www.svenskbordtennis.com Övningskompendium SBTF UTBILDNING NIVÅ 1 Utbildningsmaterial från Svenska Bordtennisförbundets ungdom- och utbildningskommitté Framställt av Emanuel Christiansson & Sandra Rusk www.svenskbordtennis.com

Läs mer

Manual för genomförande av Svenska Basketbollförbundets Teknikmärken. Steg 1 - Basketbollen

Manual för genomförande av Svenska Basketbollförbundets Teknikmärken. Steg 1 - Basketbollen Manual för genomförande av Svenska Basketbollförbundets Teknikmärken Steg 1 - Basketbollen Stopp/Rotering/Pass Syftet med denna drill är att lära ut grunderna i hur man tekniskt slår en bra pass. Arbeta

Läs mer

Indiansmyg med boll Bollkamp/prickboll Attack fotboll!

Indiansmyg med boll Bollkamp/prickboll Attack fotboll! Bollekar Indiansmyg med boll Lämpar sig bäst i en utrustad gymnastikhall eller ute i skogen. Ledaren/barnen sprider ut redskap som är tillräckligt stora att gömma sig bakom över hela golvet på gymnastikhallen.

Läs mer

Målvaktsträning Bas 1 för zon och föreningspaket -Stegring

Målvaktsträning Bas 1 för zon och föreningspaket -Stegring Målvaktsträning Bas 1 för zon och föreningspaket -Stegring Syfte: Att kunna lära ut grundläggande målvaktsteknik för barn och ungdomar Träningens fokusområden: Försvarsinriktning Greppteknik -Fallteknik

Läs mer

Sommarprogram för Årsta F03

Sommarprogram för Årsta F03 Sommarprogram för Årsta F03 Här kommer lite inspiration för vad man kan träna på under sommaren. Ingenting är obligatoriskt men vill ni träna finns dessa program som inspiration. Sommaren är en perfekt

Läs mer

Målvaktsträning Bas 1 för zon och föreningspaket

Målvaktsträning Bas 1 för zon och föreningspaket Målvaktsträning Bas 1 för zon och föreningspaket Syfte: Att kunna lära ut grundläggande målvaktsteknik för barn och ungdomar Träningens fokusområden: Försvarsinriktning Greppteknik Fallteknik Anfallsinriktning

Läs mer

Tips på några lekar att leka på rasterna. Av Rastaktivitetsgruppen

Tips på några lekar att leka på rasterna. Av Rastaktivitetsgruppen Tips på några lekar att leka på rasterna. Av Rastaktivitetsgruppen TUNNELKULL ISKULL ELEFANTKULL PEPPARKAKSKULL SMÅ STJÄRNE KULL RUTNA ÄGGET KATT OCH RÅTTA AKTA DIN SVANS STAMPA ORM HELA HAVET STORMAR

Läs mer

Teknikmärken Täby Basket

Teknikmärken Täby Basket Teknikmärken Täby Basket Steg 1 Viking (rekommenderad nivå - åk. 2) Steg 2 Järn (rekommenderad nivå - åk. 3) Steg 3 Brons (rekommenderad nivå - åk. 4) Steg 4- Silver (rekommenderad nivå - åk. 5) Steg 5

Läs mer

Fotbollsskola Charlo. Nivå 1. Skott och avslut på mål

Fotbollsskola Charlo. Nivå 1. Skott och avslut på mål Fotbollsskola Charlo Nivå 1 Skott och avslut på mål Uppvärmning övning 1 5-10 min VAD? Lek - Driva boll, bollkontroll VARFÖR? Uppvärmning och för att få en känsla för var vristen sitter HUR? Se markerad

Läs mer

Foto Keith Allison, flickr. Träna med bara kroppen som motstånd och bara 5 övningar. av Christina Lundstorp

Foto Keith Allison, flickr. Träna med bara kroppen som motstånd och bara 5 övningar. av Christina Lundstorp Foto Keith Allison, flickr Body Weight Exercise Träna med bara kroppen som motstånd och bara 5 övningar av Christina Lundstorp Body Weight Exercise med bara 5 övningar (Träna med bara kroppen som motstånd)

Läs mer

Detta häfte ska hjälpa till när idéerna tar slut. 1 (28)

Detta häfte ska hjälpa till när idéerna tar slut. 1 (28) Detta häfte ska hjälpa till när idéerna tar slut. 1 (28) Inledning. 2 (28) Sidöversikt. 3 (28) De fyra olika momenten: Moment: Moment 1 Moment 2 Moment 3 Moment 4 4 (28) Greppet: Fotnedsättning: Greppknep:

Läs mer

Träningsupplägg (tisdag med P07)

Träningsupplägg (tisdag med P07) Träningsupplägg 2016-10-11 (tisdag med P07) Uppvärmning (10 min) se UPPVÄRMNING Teknikövning (10 min) se PASSNING Spelövning (7 min) se PASS-JAGE (helplan) Spelövning (7 min) se PASS-DRIBBLA-SKJUT (helplan)

Läs mer

Pingisskola V2. Pingis spelar man hoppande. Våra liknelser är med andra typer av sporter som spelarna har provat på:

Pingisskola V2. Pingis spelar man hoppande. Våra liknelser är med andra typer av sporter som spelarna har provat på: Pingisskola V2 Här kommer version 2 av pingisskolalektionerna på 13 st pingislektioner, med tydliga utvecklingsmål och hemläxor. Våra lektioner är 60 minuter men följs av ett 30 minuters pass, där föräldrarna

Läs mer

Instruktion Finta/dribbla

Instruktion Finta/dribbla Instruktion Finta/dribbla Du kan skilja på att finta och att dribbla Finta gör du före dribblingen Du kan finta utan att dribbla efteråt T.ex. en inläggsfint då du vänder och slår inlägget med andra foten

Läs mer

2, Vad händer om en boll går sönder, tappar trycket, mitt under en poäng? (1 poäng för rätt svar)

2, Vad händer om en boll går sönder, tappar trycket, mitt under en poäng? (1 poäng för rätt svar) Tennisprov 1, Här kommer några frågor om banans mått. Det står om du ska svar i cm, dm eller m. A, Hur lång är banan från baslinje till baslinje (m)? 23,97 B, Hur lång är banan från dubbellinje till dubbellinje

Läs mer

[ÖVNINGSBANK] Sollentuna FK. Expressbollen

[ÖVNINGSBANK] Sollentuna FK. Expressbollen Expressbollen Övning nr. 1 2 lag på varje långlinje i en rektangel på 15x25 meter. o Viktigt att va tydlig med mitten, d.v.s. markera mitten med koner. Varje spelare har en boll. Leken går ut på att sparka

Läs mer

Åkersberga P05: Röd & Blå

Åkersberga P05: Röd & Blå Åkersberga P05: Röd & Blå Träningsövningar 2015 ÅBK P05: Röd & Blå TRÄNINGSÖVNINGAR 2015 (1) Vändning Vändning och passning. 6-8 spelare. Avstånd mellan A och D ca 30 meter. A passar B, som vänder och

Läs mer

ditt Träningsprogram: Uppvärmning

ditt Träningsprogram: Uppvärmning ditt Träningsprogram: Uppvärmning SÅ SKA DU TRÄNA: Träna 3 gånger i veckan, t ex måndag, onsdag och fredag, och låt kroppen återhämta sig en dag innan nästa pass. Varje träningspass består av uppvärmning

Läs mer

Handbollstips. häfte nr 1. Handboll ska... a vara kul a främja lek med boll a ge teamkänsla a skapa gemenskap

Handbollstips. häfte nr 1. Handboll ska... a vara kul a främja lek med boll a ge teamkänsla a skapa gemenskap Handbollstips häfte nr 1 Handboll ska... a vara kul a främja lek med boll a ge teamkänsla a skapa gemenskap 1. Domaren kan bli lite grinig om du tar mer än tre steg med bollen. 2. Studsa bollen är bra,

Läs mer

Pass 1: Styrka och kondition

Pass 1: Styrka och kondition Pass 1: Styrka och kondition Ett komplett träningspass för hela kroppen som utvecklar både styrka och kondition. Förbered kroppen genom valfri uppvärming i cirka 10 minuter innan du börjar. Utfall Stå

Läs mer

Träningssplan: vecka 7-12

Träningssplan: vecka 7-12 Träningssplan: vecka 7-12 Här följer ett mer avancerat träningspass för när du har byggt din styrka med introduktionspasset. Som tidigare kan du träna när och var du vill, och denna gång fokuserar vi på

Läs mer

Se till att jobba kvicka fötter fram och tillbaka över sidlinjen så fort du bara kan. (6sek jobba, 20sek vila)*4

Se till att jobba kvicka fötter fram och tillbaka över sidlinjen så fort du bara kan. (6sek jobba, 20sek vila)*4 Snabbhetsövningar Snabbhetspass 1 1) Kvicka fötter Se till att jobba kvicka fötter fram och tillbaka över sidlinjen så fort du bara kan. (6sek jobba, 20sek vila)*4 2) Sidohopp Stå bredvid linjen och hoppa

Läs mer

Använd 2 markeringar med minst 10 meters mellanrum. Mellan dessa 2 kan du göra följande övingar, byt övning vid varje markering.

Använd 2 markeringar med minst 10 meters mellanrum. Mellan dessa 2 kan du göra följande övingar, byt övning vid varje markering. Använd 2 markeringar med minst 10 meters mellanrum. Mellan dessa 2 kan du göra följande övingar, byt övning vid varje markering. Kullerbyta Var mjuk i kroppen och rund som en boll. Rulla rakt fram och

Läs mer

Träningsprogram (T) - :: Secrets to Soccer ::

Träningsprogram (T) - :: Secrets to Soccer :: Sida 1 av 5 Träningsprogram Gjord av Total tid GFF Spelarlyftet Spelare: 0 minuter Målvakter 90 minuter Datum 2009-04-05 Tid 00:00 Plats Frejaplan Lag/träningsgruper F15-16, F17-19, P15, P16, P17-19 Öppna

Läs mer

Planets och målets storlek

Planets och målets storlek För vem? Flickor och pojkar under 10 år Vad? Handboll med lite annorlunda regler: mindre plan och minder mål än normalt, en mjuk gummiboll. Bara 5 (4+1) spelare på plan. Man kan spela med blandade lag,

Läs mer

Regler för Volley 2000

Regler för Volley 2000 Regler för Volley 2000 - SPELETS IDÉ - Volley 2000 är den unga och spännande spelformen med studs där man har roligt från första slaget. Volley 2000 kan spelas av alla - killar och tjejer, stora och små,

Läs mer

Lekar. Kenth Hedevåg, Kungälv

Lekar. Kenth Hedevåg, Kungälv Tvillingkull Två elever håller varandra i hand och försöker kulla sina kamrater. Den som blir kullad byter plats med den som kullat. Variant: Två elever håller varandra i hand och försöker kulla sina kamrater.

Läs mer

TEAM FRAMTID läger Växjö 13-16 sep 2012. Fredrik Berner / Mårten Stenberg TORSDAG 17.45-20.00. TEMA: Grunduppställningen. 1.

TEAM FRAMTID läger Växjö 13-16 sep 2012. Fredrik Berner / Mårten Stenberg TORSDAG 17.45-20.00. TEMA: Grunduppställningen. 1. TEAM FRAMTID läger Växjö 13-16 sep 2012 Fredrik Berner / Mårten Stenberg TORSDAG 17.45-20.00 TEMA: Grunduppställningen 1. Genomgång: Vikten på tårna Böjda ben men inte sittande Balansen fördelad på båda

Läs mer

Vi tar även upp vad som kännetecknar en bra teknik, att tänka på vid utlärning, olika metoder och korrektion av teknik.

Vi tar även upp vad som kännetecknar en bra teknik, att tänka på vid utlärning, olika metoder och korrektion av teknik. HT-2015 RW+AA Vad har vi för syfte? Denna teknik ska man som tränare i ÅBTK lära ut i alla våra olika träningsnivåer, generellt arbeta för vid korrektion och vid all teknikinlärning (grupp, individuellt

Läs mer

GRUNDPROGRAM Varje träning med teknikkula startar med grundprogrammet och de fyra nedanstående övningarna. Efter att man kört igenom de övningarna

GRUNDPROGRAM Varje träning med teknikkula startar med grundprogrammet och de fyra nedanstående övningarna. Efter att man kört igenom de övningarna EGEN TRÄNING MED TEKNIKKULA CHC J18 ELIT SÄSONGEN 2011/2012 GRUNDPROGRAM Varje träning med teknikkula startar med grundprogrammet och de fyra nedanstående övningarna. Efter att man kört igenom de övningarna

Läs mer

Breddläger Skåne P Tid 15 min. Fredagspass: Grepp- och Fallteknik. Övning 1):

Breddläger Skåne P Tid 15 min. Fredagspass: Grepp- och Fallteknik. Övning 1): Fredagspass: Grepp- och Fallteknik Övning 1): V Uppvärmning Greppteknik på bollar längs marken, i midjehöjd och ansiktshöjd. VRFÖR För att förbereda kroppen för träning. För att träna på olika grepp tekniker

Läs mer

Träningsbank. Uppvärmning Tåget 10 min (max 20 st) Tänka på. Uppvärmning Följa John 10 min (max 20 st) Fotbollsträning. Ålder: 8-10 Ange tid här

Träningsbank. Uppvärmning Tåget 10 min (max 20 st) Tänka på. Uppvärmning Följa John 10 min (max 20 st) Fotbollsträning. Ålder: 8-10 Ange tid här Fotbollsträning Träningsbank Ålder: 8-10 Ange tid här Uppvärmning Tåget 10 min (max 20 st) 1. Led om två och två 2. Starta tåget som ett ånglok långsamma steg som ökar till joggning, gör ångloksljud 3.

Läs mer

LEK MED BOLLEN. Svenska Fotbollförbundet

LEK MED BOLLEN. Svenska Fotbollförbundet LEK MED BOLLEN Svenska Fotbollförbundet Syfte Genom bollek vill vi i tidig ålder ge barn en möjlighet att uppleva glädje och kamratskap inom idrotten. Bollek uppmuntrar barn att använda sin kreativitet

Läs mer

Gummibandsträning med ett dörrhandtag.

Gummibandsträning med ett dörrhandtag. Perfekt om du skall på semester då gummibandet är lätt att ta med sig. Använde själv programmet när jag var på semester i Sardinien i somras. Kan ju även göras hemma, på jobbet eller ute i skogen (då får

Läs mer

Instruktion Finta/dribbla

Instruktion Finta/dribbla Instruktion Du kan skilja på att finta och att dribbla Finta gör du före dribblingen Du kan finta utan att dribbla efteråt T.ex. en inläggsfint då du vänder och slår inlägget med andra foten istället Du

Läs mer

Träningsprogram (T) - :: Secrets to Soccer ::

Träningsprogram (T) - :: Secrets to Soccer :: Sida 1 av 5 Träningsprogram Gjord av Total tid GFF Spelarlyftet Spelare: 0 minuter Målvakter 90 minuter Datum 2009-04-05 Tid 00:00 Plats Lag/träningsgruper Frejaplan F14, P14 Öppna kommentarer Talangträning

Läs mer

Styrketräning för hemmabruk inklusive stretch

Styrketräning för hemmabruk inklusive stretch Styrketräning för hemmabruk inklusive stretch Introduktion Detta pass innehåller ett antal styrkeövningar som du kan göra hemma utan någon särskild utrustning. De flesta övningarna är för ben och bålstabilitet,

Läs mer

Ett hopp för knäartros enkla övningar för dig med artros i knäna

Ett hopp för knäartros enkla övningar för dig med artros i knäna Ett hopp för knäartros enkla övningar för dig med artros i knäna Här hittar du exempel på lämpliga övningar vid knäartros. Välj den övning eller de övningar som du tycker bäst om och gör dem till en daglig

Läs mer

CHEER GYMNASTIK Kurs i cheerleading inriktning gymnastik. Kursmaterial

CHEER GYMNASTIK Kurs i cheerleading inriktning gymnastik. Kursmaterial CHEER GYMNASTIK Kurs i cheerleading inriktning gymnastik Kursmaterial Gymnastik Säkerhet inför gymnastik När det gäller gymnastiken är det också ytterst viktigt med säkerhet. Huvudansvaret för säkerheten

Läs mer

Namn: Fyra led Nr: 14 Typ av övning: Passningar Svårighetsgrad: Grön Syfte med övningen: Att träna passningar i olika former

Namn: Fyra led Nr: 14 Typ av övning: Passningar Svårighetsgrad: Grön Syfte med övningen: Att träna passningar i olika former Namn: Fyra led Nr: 14 Typ av övning: Passningar Svårighetsgrad: Grön Syfte med övningen: Att träna passningar i olika former Instruktion: Fyra led med spelare. Följande olika varianter finns: 1, Passa

Läs mer

Bollträning. Vill du få bättre kroppskontroll och hållning? Rulla in en balansboll i din träning och bli mer stabil.

Bollträning. Vill du få bättre kroppskontroll och hållning? Rulla in en balansboll i din träning och bli mer stabil. Bollträning Vill du få bättre kroppskontroll och hållning? Rulla in en balansboll i din träning och bli mer stabil. Bollträning Så kör du övningarna:» Sträva efter att dra in naveln mot ryggraden för att

Läs mer

Bollkull. Organisation Yta: 20-25x20-25 meter spelare, varav 2 eller 3 är jägare. Bollar och västar.

Bollkull. Organisation Yta: 20-25x20-25 meter spelare, varav 2 eller 3 är jägare. Bollar och västar. Bollkull Yta: 20-25x20-25 meter. 12-15 spelare, varav 2 eller 3 är jägare. Bollar och västar. 2 eller 3 spelare har västar synliga i handen för att visa att de jagar. Bland övriga spelare finns 2 eller

Läs mer

INKLÄMNINGSSYNDROM REHABILITERINGSPROGRAM VID INKLÄMNINGSSYNDROM (IMPINGEMENT) INLEDANDE FAS DAG 1 14 MÅLSÄTTNING METOD

INKLÄMNINGSSYNDROM REHABILITERINGSPROGRAM VID INKLÄMNINGSSYNDROM (IMPINGEMENT) INLEDANDE FAS DAG 1 14 MÅLSÄTTNING METOD REHABILITERINGSPROGRAM VID INKLÄMNINGSSYNDROM (IMPINGEMENT) INLEDANDE FAS DAG 1 14 MÅLSÄTTNING Reducera eller ta bort all provocerande belastning av skadad vävnad. Öka blodcirkulationen. Återfå full rörlighet.

Läs mer

Pingisskola. Våra liknelser är med andra typer av sporter som spelarna har provat på:

Pingisskola. Våra liknelser är med andra typer av sporter som spelarna har provat på: Pingisskola På kommande sidor finns 10 st pingislektioner som är vår gamla grund för vår Pingisskola. Se på vår hemsida för version 2 som är på 14 lektioner med tydliga utvecklingsmål och hemläxor. Våra

Läs mer

Komplex rörlighet. Hamstring. Situps med käpp. Armhävningar. Lateralflektion. Stående rotationer

Komplex rörlighet. Hamstring. Situps med käpp. Armhävningar. Lateralflektion. Stående rotationer Komplex rörlighet Tänk på at hålla en stabil ryggposition under knäböjen och spänn magmusklerna för at skydda ländryggen. Denna övning är bra för att bygga upp rörligheten i ländrygg, bröstrygg, höftböjar,

Läs mer

Träningsschema LÖPNING. CRfitness AB #PROJECTBESTOFME. CRfitness AB 2017 Sida 1 av 13

Träningsschema LÖPNING. CRfitness AB   #PROJECTBESTOFME. CRfitness AB 2017 Sida 1 av 13 Träningsschema LÖPNING CRfitness AB www.crfitness.se info@crfitness.se #PROJECTBESTOFME CRfitness AB 2017 Sida 1 av 13 Information Intervallträning är viktig om man vill bli en bättre löpare både korta

Läs mer

Sommarträning utomhus Tips på träningspass

Sommarträning utomhus Tips på träningspass Sommarträning utomhus Tips på träningspass Träna tufft utomhus utan redskap Att träna utomhus sommartid är ett härligt sätt att njuta av naturen medan man får dagens träning gjord. Man behöver inte träna

Läs mer

INNEBANDYSPELAREN ÖVNINGAR

INNEBANDYSPELAREN ÖVNINGAR INNEBANDYSPELAREN ÖVNINGAR innebandyspelaren övningar Huvudmoment 1 Växlingar i viss fart (Bollbehandling) 3 2 Ytterligare moment 1 1 2 3 Förklaring Ställ upp 10 konor och spelare i led med var sin boll

Läs mer

Sommarträning Enkla, roliga och effektiva övningar med eller utan gummiband.

Sommarträning Enkla, roliga och effektiva övningar med eller utan gummiband. Sommarträning Enkla, roliga och effektiva övningar med eller utan gummiband. Enkelt att ta med på semestern! Övningarna framtagna av: Karin Jönsson, leg. Kiropraktor och Emilie Svedberg, lic Personlig

Läs mer

Långhopprep Hoppa i: Ström Upp med tempot och PULSEN!

Långhopprep Hoppa i: Ström Upp med tempot och PULSEN! 1 2 Arbeta i par, slå en tärning. Siffran visar vad de ska göra. Jobba i 20 min. 1. Handbanan 2. 50 hopp med hopprep 3. Snabba fötter 5 varv (lite kortare och enklare bana) 4. 15 burbies, 15 armhävningar,

Läs mer

Drivning. Kapitel 1: Bollkul. Instruktion. Driva boll 1

Drivning. Kapitel 1: Bollkul. Instruktion. Driva boll 1 Drivning Instruktion Generell vid drivning (för att erhålla god drivningskvalitet): titta upp så ofta du kan mellan tillslagen på bollen, för att se vad du ska göra träna på att driva med båda fötterna

Läs mer

Här följer fyra övningar som värmer upp axlarna, skuldrorna och ryggen.

Här följer fyra övningar som värmer upp axlarna, skuldrorna och ryggen. Uppvärmning Innan träning påbörjas bör någon form av uppvärmning ske. Det finns många sätt att värma upp. Att gå en snabb promenad eller att småjogga är två vanliga sätt. Det bästa är att göra ett genomtänkt

Läs mer

Maxa. din simträning. NY BOK beställ idag

Maxa. din simträning. NY BOK beställ idag Maxa din simträning NY BOK beställ idag Älska att simma Oavsett om du simmar i motionssyfte eller har tävlingsambitioner vill du känna att du utvecklas - orka lite längre, simma lite fortare. Tanken med

Läs mer

Utförliga regler för TRAX

Utförliga regler för TRAX Utförliga regler för TRAX Innehållsförteckning Vad är TRAX? Sid 2 Grundregler för TRAX Sid 3 Vad är en tvingad yta? Sid 4 Vad är en vinnande ögla? Sid 6 Vad är en vinnande linje? Sid 7 Grundläggande strategiska

Läs mer

Träningsprogram (T) - Secrets to Soccer

Träningsprogram (T) - Secrets to Soccer Sida 1 av 5 Vem, vad, var och när Gjord av Total tid Mr Spelarlyftet Spelare: 90 minuter Målvakter 90 minuter Datum 2012-06-01 Tid 00:00 Plats Lag/träningsgrupper Titel Teknik - Skott: Bredsida/vrist PF10

Läs mer

Play&Stay Tränarsymposium MAXI - Teori

Play&Stay Tränarsymposium MAXI - Teori Play&Stay Tränarsymposium MAXI - Teori Söndag 09.30 10.00 MAXI Snabbfakta Tredje steget i Play&Stay Ålder: 9-10 (kan även finnas lite äldre barn i maxi som kanske har börjat senare). Bana: vanlig dimension

Läs mer

Utfallssteg. K. Ekelöf, H. Östlund

Utfallssteg. K. Ekelöf, H. Östlund Cirkelträning Utfallssteg Tag ett steg framåt med främre knät i 90 graders vinkel, stanna strax ovanför marken med det bakre knät. Tag därefter ett nytt steg med andra benet. Det främre benets knä ska

Läs mer

SBTF UTBILDNING NIVÅ BAS Utbildningsmaterial från Svenska Bordtennisförbundets ungdom- och utbildningskommitté Författare: Ulf Bjöns och Fredrik Qvistberg www.svenskbordtennis.com INNEHÅLL SID SID 3 LEKTION

Läs mer

Innebandyövningar - Medelsvåra

Innebandyövningar - Medelsvåra Källa: http://www.gubbe.se/innebandy/ovningar.htm Innebandyövningar - Medelsvåra Namn: Dubbeln Nr: 5 Uppvärmning, Skott och Passningar Svårighetsgrad: Blå Syfte med övningen: Att träna på att ta avslut,

Läs mer

Tempo och Rörelse v. 35 och 36

Tempo och Rörelse v. 35 och 36 Tempo och Rörelse v. 35 och 36 Dags för höstterminens första tema där vi fokuserar på att komma igång. Vi vill komma igång med fotarbetet, spela mycket och hålla i bollen länge med 100% energi genom hela

Läs mer

LEK & TÄVLING LEKAR BASKETSPELAREN

LEK & TÄVLING LEKAR BASKETSPELAREN LEK & TÄVLING LEKAR BASKETSPELAREN En står i mitten av salen (förslagsvis tränaren första gångerna). Övriga ställer upp bakom ena baseline. Alla har varsin boll, som ska dribblas hela tiden. Basketspelaren

Läs mer

TENNISUTBILDNING FÖR IDROTTSLÄRARE, FRITIDSLEDARE OCH FRITIDSPEDAGOGER

TENNISUTBILDNING FÖR IDROTTSLÄRARE, FRITIDSLEDARE OCH FRITIDSPEDAGOGER TENNISUTBILDNING FÖR IDROTTSLÄRARE, FRITIDSLEDARE OCH FRITIDSPEDAGOGER Praktisk utbildning ÖDÅKRA TENNISKLUBB www.odakratennis.se HAPPY-metoden, Skolsamverkan 2015, Henrik Nilsson Version: 1:1 Illustrationer

Läs mer

Volleybollspelet tom 14 år med fyrmannalag och en tillåten studs. Regler

Volleybollspelet tom 14 år med fyrmannalag och en tillåten studs. Regler Volleybollspelet tom 14 år med fyrmannalag och en tillåten studs Regler - SPELETS IDÉ - Volleyboll är den unga och spännande spelformen med studs där man har roligt från första slaget. Volleyboll kan spelas

Läs mer

Teknikmanual. Av: Jens Eriksson och Björn Lindelöf Tränare i Uppsala KFUM Badmintonklubb, Fyrisfjädern

Teknikmanual. Av: Jens Eriksson och Björn Lindelöf Tränare i Uppsala KFUM Badmintonklubb, Fyrisfjädern 2008 Teknikmanual Som badmintontränare finns det många saker att tänka på vid utlärning. Den här manualen finns till som ett stöd för dig i ditt arbete. Om du är osäker på hur du ska beskriva ett slag

Läs mer

Övningsbank för ungdomar

Övningsbank för ungdomar De här övningarna är tänkt att fungera som en guide och inte ett måste. En generell regel bör vara att inte använda för många övningar på samma pass och att vi gör samma övning flera träningar i rad så

Läs mer

Seniorsportutrustning

Seniorsportutrustning Seniorsportutrustning från Lappset Övningar Träning är viktigt för att vi ska fungera i vardagen, både för unga och gamla. Med stigande ålder försämras framför allt balansen men vi blir även stelare i

Läs mer

Haninge Hockey Team 01 Off-ice program Säsongen 2012/2013

Haninge Hockey Team 01 Off-ice program Säsongen 2012/2013 Haninge Hockey Team 01 Off-ice program Säsongen 2012/2013 Här följer några sidor off-ice övningar och några enkla träningspass för dig som vill träna lite mer hemma men har svårt att hitta på bra övningar

Läs mer

75289 Fallskärm Att leka med FALLSKÄRMEN

75289 Fallskärm Att leka med FALLSKÄRMEN 75289 Fallskärm Att leka med FALLSKÄRMEN Att leka med FALLSKÄRMEN Att leka med fallskärmen - en rolig, spännande, annorlunda och motiverande aktivitet. Motorisk stimulans är en viktig del i förberedelserna

Läs mer

Pekkas pärm Träningsmodellpärm 2009

Pekkas pärm Träningsmodellpärm 2009 Pekkas pärm räningsmodellpärm 2009 räningsmodellpärm Förord 2 ack till våra klubbar 4 Symbolförklaringar 5-6 räningssekvenser 7 Att få juniorerna att stanna 8-9 Utgå från juniorens nivå 10 Förord Knattetennis

Läs mer

Träningsprogram (T) - Secrets to Soccer

Träningsprogram (T) - Secrets to Soccer Sida 1 av 5 Vem, vad, var och när Gjord av Total tid Mr Spelarlyftet Spelare: 0 minuter Målvakter 105 minuter Datum 2012-06-01 Tid 00:00 Plats Lag/träningsgrupper Titel Mv - Skott, Utkast F12, P12 Mv -

Läs mer

Godfoten. Spelets delar. Till match och träning förväntas vissa saker av dig som spelare i Boo FF:

Godfoten. Spelets delar. Till match och träning förväntas vissa saker av dig som spelare i Boo FF: Spelmodell Boo FF Pojkar och flickor 10 år Spelfilosofi - Värdegrund, taktik och individuell insats i rätt ordning - Vi vill ha bollen så mycket som möjligt och när vi tappar den vill vi ta tillbaka den

Läs mer

teknikmärket Röda SVENSKA TEKNIKMÄRKE T SQ E UASHFÖRBUND

teknikmärket Röda SVENSKA TEKNIKMÄRKE T SQ E UASHFÖRBUND Röda teknikmärket SVENSKA TEKNIKMÄRKE ET SQUASHFÖRBUND Introduktion Följande övningar har tagits fram och utvecklats för att uppmuntra träning och testa skickligheten hos unga spelare. Det fi nns tre olika

Läs mer

Du kan göra alla asanas i den ordning jag har här, eller välj ut några du vill göra, beroende på hur mycket tid du har och hur din kropp känns.

Du kan göra alla asanas i den ordning jag har här, eller välj ut några du vill göra, beroende på hur mycket tid du har och hur din kropp känns. Yoga hemma Att göra asanas regelbundet hemma är ett bra sätt att få ut mer av yogan. För att du lättare ska komma igång har jag skrivit ner en sekvens med asanas jag brukar göra på mina klasser och som

Läs mer

INFORMATIONSDOKUMENT GRADERING SKBK.

INFORMATIONSDOKUMENT GRADERING SKBK. INFORMATIONSDOKUMENT GRADERING SKBK. Skurups Kick och Boxningsklubb genomför graderingar för sina elever vid 2st tillfällen varje år, 1 gång på våren och 1 gång på hösten i slutet av varje termin. Det

Läs mer

Guldmärket Allmänt 12 obligatoriska rörelserna samt 3 av de valfria rörelserna

Guldmärket Allmänt 12 obligatoriska rörelserna samt 3 av de valfria rörelserna Guldmärket Allmänt Det finns inte en yngre eller äldre åldersgräns för att genomföra prestationsmärken. Före man börjar med guldmärket måste silvermärket vara godkänt. Prestationsmärkenas rörelser kan

Läs mer

Målvaktsträning i Sunderby SK, år. En kort sammanställning av utbildningsmaterialet till Svenska fotbollsförbundet målvaktstränarutbildning C

Målvaktsträning i Sunderby SK, år. En kort sammanställning av utbildningsmaterialet till Svenska fotbollsförbundet målvaktstränarutbildning C Målvaktsträning i Sunderby SK, 10-12 år En kort sammanställning av utbildningsmaterialet till Svenska fotbollsförbundet målvaktstränarutbildning C Syfte och mål Syftet är att vägleda lagens ledare så att

Läs mer

Träna. Stärk ditt skelett och öka din muskelstyrka. Bristguiden.se

Träna. Stärk ditt skelett och öka din muskelstyrka. Bristguiden.se Träna Stärk ditt skelett och öka din muskelstyrka Bristguiden.se Träning stärker skelettet OBSERVERA att träningsprogrammet i den här broschyren INTE är avsedd för dig som har eller har haft en eller flera

Läs mer

Övningar P03, v37 och v Tema: - Utmana - övningar/match i högt tempo - målvaktsövningar måndag 12/9

Övningar P03, v37 och v Tema: - Utmana - övningar/match i högt tempo - målvaktsövningar måndag 12/9 Övningar P03, v37 och v38 2011 Tema: - Utmana - övningar/match i högt tempo - målvaktsövningar måndag 12/9 AIK P03, V37-11, måndag och torsdag, uppvärmning, ca 10 min A Övningar: driva boll, passa, ta

Läs mer