1. Energiutredning Ingared

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "1. Energiutredning Ingared"

Transkript

1 Uppdrag Beställare Alingsås Kommun Från Gunnar Nordberg Till Job van Eldijk nummer 1 Datum Ramböll Sverige AB Division.Energi Box 17009, Krukmakargatan Stockholm T: D: +46 (0) F: Ramböll Sverige AB Org nr Ramböll har fått i uppdrag av Alingsås kommun att genomföra en övergripande energiutredning för östra Ingared. Utredningen ska ge svar på om en närvärmeanläggning kan vara motiverad inom området, samt belysa om det finns behov av andra krav i detaljplanen för att önskade energi/klimatmål ska kunna uppnås i praktiken. För det planerade bostadsområdet i östra Ingared behöver hänsyn tas till såväl kommunens övergripande mål och ambitioner samt till de specifika önskemål och krav som kan ställas på det nya området i Ingared. I nedanstående sammanställning finns därför en redovisning av såväl kommunens övergripande mål som områdets riktlinjer och möjligheter. 2. Övergripande mål för Alingsås kommun I Alingsås kommuns Energiplan finns ett antal mål och riktlinjer som behöver beaktas vid planering och projektering av det nya området och dess byggnader. De övergripande mål och inriktningar som kan vara av intresse för Ingared finns redovisade i nedanstående sammanställningar. Övergripande mål Totala utsläppen av växthusgaser per invånare i Alingsås kommun ska minska med 40 % jämfört med (Mellan 1990 och 2008 minskade utsläppen per invånare med 36 %.) 1(9)

2 Totala energianvändningen per invånare i Alingsås kommun ska minska med 20 % jämfört med Andelen förnyelsebar energi för uppvärmning, transporter och industriella processer ska öka till 50 %. Nya byggnader och omfattande ombyggnader ska kännetecknas av mycket hög energieffektivitet (25 % lägre än byggnormen). Åtgärder De övergripande målen kommer att följs upp med hjälp av följande indikatorer: Utsläpp av växthusgaser per invånare skall minska Total energianvändning per invånare skall minska. Andelen förnyelsebar energi för uppvärmning, transporter och industriella processer skall öka. Antalet energieffektiva byggnader skall bli fler. I tillägg till detta har kommunen upprättat en överenskommelse om energieffektiva byggnader för alla kommunala fastigheter och vid all nybyggnation verka för: En halvering av energianvändningen i relation till nuvarande krav i BBR, Boverkets byggregler Att vara oberoende av fossila bränslen Vid Samhällsplanering gäller att: Samverka över kommungränser, medverka till att ambitionsnivåer/riktlinjer skärps och återspeglas i planbestämmelser, markanvisningsavtal, exploateringsavtal och bygglov mot marknaden. I tillägg till detta har kommunen gjort följande Manifestation för klimatet Viljeyttring Den 29 oktober 2009 deltog Alingsås kommun i Västra Götalandsregionens manifestation för klimatet. Där undertecknades följande gemensamma viljeyttring: klimatet är vår tids stora ödesfråga! Användningen av fossila bränslen måste minska kraftigt. I ett gemensamt åtagande och med ett manifesterande handslag vill vi vara med och agera NU! 2(9)

3 3. Konsekvenser för Ingared För att svara upp mot kommunens ambitioner bör det nya området åtminstone uppnå följande mål och åtgärder: Alla nya fastigheter ska högst ha en energianvändning motsvarande 50 % av kraven i BBR. All energiförsörjning ska vara oberoende av fossila bränslen Underlätta för effektiva transporter bl.a. genom att underlätta för gång och cykel, kollektiva transporter samt användningen av förnybara bränslen Att kommunens framtagna ambitionsnivåer/riktlinjer återspeglas i planbestämmelser, markanvisningsavtal, exploateringsavtal och bygglov 4. Förslag miljömål Ingared Det nya bostadsområdet i östra Ingared ska skapas med ett framtidsperspektiv och ska vara ett område att trivas i både nu och i framtiden. Området kommer därför att utformas med hjälp av en helhetssyn som prioriterar såväl funktionalitet, trivsel som hållbarhetsaspekter genom att: Bygga ett område: Baserat på en helt klimatneutral energiförsörjning (med lågt energibehov och förnybar energiförsörjning) Eget vindkraftverk som svarar för hela det egna elbehovet. Gemensamhetsanläggningar som säkerställer att kostnadseffektiva energilösningar kan uppnås för samtliga fastigheter. Laddställen för elbilar Ljusa trevliga områden där gång och cykelvägar är väl upplysta med energieffektiv belysning Komplettering med övriga aspekter som ger ett område med hög funktionalitet och bra hållbarhetsprofil Vid planeringen av det nya området i Ingared har kommunens klimatmanifestation tagits på allvar och med ambitionen att hela området på ett tydligt sätt ska främja klimatmålen och hjälpa kommunen att kanske till och med överträffa de egna tuffa energi och klimatmålen. 3(9)

4 För att nå de övergripande målen behövs en fortlöpande styrning (processledning sker) genom projektets alla faser från planeringen till bygglov, projektering, byggskede och drift. Denna processledning är ett fortlöpande arbete men kan kompletteras med att en beskrivning av hur måluppfyllelsen ska uppnås dokumenteras i övergången mellan varje skede från detaljplan, miljöprogram till system- och bygghandlingar. 5. Energianvändning På byggnadsnivå Det nya området kommer att få en tydlig lågenergi profil som innebär att kommunens generella riktvärde på ett energibehov som är 50 % jämfört med BBR eller ännu lägre gäller som riktlinje. Det ger ett riktvärde för de nya bostäderna på ca kwh/m 2, som totalt energibehov för värme, tappvarmvatten och fastighetens behov av el för fläktar och pumpar etc. Enligt generella nyckeltal bedöms fastighetselen uppgå till ca 10 kwh/m 2, samt värmebehovet till ca kwh/m 2, varav minst 20 kwh/m 2 avser tappvarmvatten. Det låga totala värmebehovet innebär att inget vattenburet värmesystem behövs utan att värmesystemet endast utgörs av ett system för tappvarmvatten kompletterat med tillsatsvärme under de kallaste vinterdagena. Se vidare under individuella värmesystem. På områdesnivå I nuläget avser exploateringen nybyggnation av ca 50 villor, 24 hyreslägenheter och 50 kedjehus samt eventuellt även en förskola. Med den mycket låga energianvändningen i de nybyggda bostäderna beräknas det samlade värmebehovet vara ca 500 MWh samt att elbehovet för fastighetsel och de boendes egen elanvändning förmodligen är något större i synnerhet om även utomhusbelysningen ska ingå i sammanställningen. Det totala energibehovet för det nya området blir således drygt 1000 MWh som beroende på systemval eventuellt helt och hållet kan utgöras av el. 6. Energiförsörjning Det finns flera olika alternativ att åstadkomma en förnybar energiförsörjning. För Ingareds del är huvudfrågeställningen om detta ska ge genom en utbyggnad av ett lokalt närvärmesystem eller om uppvärmningsbehovet ska klaras genom olika enskilda fastighetsanknutna system. 4(9)

5 Närvärme Det finns möjligheter att etablera en ny mindre närvärmecentral helt i anslutning till det nya området. Ett annat alternativ kan vara att utnyttja den portabla panna som nu finns i den närliggande skolan. Om närvärmecentralen endast ska försörja det nya området med värme inklusive skolan och en ny förskola kommer den nya anläggningen bli ganska liten. Det enda realistiska alternativet i detta fall blir då att bygga en närvärmecentral som använder pellets som bränsle, och med en möjlighet att fortsätta använda befintlig anläggning vid skolan för att minska investeringskostnaderna. En pelletseldad anläggning uppfyller kravet på förnybarhet, men ger ändå upphov till en viss miljöbelastning dels genom avgaserna från förbränningen i pannan och dels genom den miljöbelastning som bränsletransporterna ger upphov till. Ingen fullständig energianalys har genomförts av områdets totala energibehov för värme och tappvarmvatten men bedöms i nuläget uppgå till ca 500 MWh, vilket medför att panncentralens kapacitet bedöms behöva vara av storleksordningen kw. Det nya området kommer att få ett relativt lågt exploateringstal varför energibehovet kommer att vara utspritt över en större yta. Detta innebär att kulvertdragningarna kommer att bli ganska omfattande även om närvärmecentralen placeras i områdets absoluta närhet. Vid en översiktlig bedömning efter nuvarande förutsättningar bedöms kulvert och servisledningar var i storlekordningen 1,5 2 km, (tänkbar ledningsdragning finns inritad i bilaga 1). Investeringskostnaden för det samlade systemet (närvärmecentral och rörledningar) bedöms vara i storleksordningen av 10 miljoner kronor. Om man fördelar den totala kostnaden på områdets samtliga fastigheter så motsvarar detta en anslutningskostnad på ca kr per fastighet. Denna kostnad är mycket hög även om den i ett senare skede kan reduceras avsevärt vid en slutlig detaljgranskning av det färdiga exploateringsförslaget. Denna kostnad ska jämföras mot en tänkbar alternativkostnad som förmodligen utgörs av en enkel varmvattenberedare som kan placeras i varje fastighet. Om man tar hänsyn till ovanstående kostnader kan närvärme endast bli intressant för anslutning om ledningar finns tillgängliga alldeles i närheten av husliv i form av en överföringsledning mellan andra angränsande områden. Närvärmelaternativet ger dock en lägre årlig energikostnad jämfört med t.ex. ett elalternativ men eftersom energibehovet är så lågt beräknas besparingen endast bli i storleksordningen av1000 kr/år och lägenhet vilket inte räcker för att motivera för en hög anslutningskostnad. Vindkraft För att energiförsörjningen ska bli förnybar krävs att såväl värme som elproduktionen är förnybar. I dagens läge saknas kostnadseffektiva småskaliga 5(9)

6 elproduktionslösningar även om kostnaderna för mindre solcellsanläggningar fortlöpande sjunker. Ett bra alternativ för att skapa egen förnybar elproduktion kan därför vara att investera i ett eget storskaligt vindkraftverk som byggs i bästa möjliga läge som inte nödvändigtvis behöver vara i den närmaste omgivningen. Eftersom alla fastigheter i vilket fall som helst är anslutna till det överliggande elnätet är vindkraftverkets placering av mindre betydelse ur miljösynpunkt. Eller snarare ger det miljöfördelar om vindkraftverket placeras i ett bra vindläge eftersom den därmed förhöjda verkningsgraden med råge kompenserar för de överföringsförluster som uppstår vid leverans till det aktuella området i Ingared. Att koppla ett vindkraftverk till området på detta sätt ger en betydligt bättre miljöprofil än att bara köpa in grön el till området, genom att man själv säkerställer at ny förnybar elproduktion byggs. Den totala kostnaden för ett eget vindkraftverk, eller snarare andel av ett vindkraftverk, blir dessutom betydligt lägre. Geoenergi Vid genomförda geotekniska undersökningar har avståndet ned till fast berg inte kontrollerats. Genomförda undersökningar ger ändå en god uppfattning om förutsättningarna för bergvärme. Se även karta i bilaga1. Inom områdena för fast mark borde förutsättningarna vara mycket goda för att hitta lämpliga ställen att borra på. I detta sammanhang bör därför de norra delarna av planområdet vara tänkbara för bergvärme förutom de bostäder som ligger närmast bäcken. Hela området söder om bäcken är dock mindre lämpligt eftersom lämpliga bergförhållanden inte korresponderar mot områdena för planerad bebyggelse. På grund av det låga energibehovet för planerad nybyggnation är bergvärmelösningen endast ett bra alternativ för en mer samlad bebyggelse dvs för hyreslägenheterna och kedjehusen. Ett borrhål med värmepump kan klara värmebehovet för 5 10 bostäder, men kan naturligtvis utökas och anpassas till behovet. Vid en utökning är det viktigt att beakta kostnaderna för ledningsdragningen eftersom dessa snabbt kan urholka kostnadsfördelarna med en större anläggning. Om bergvärme ska utnyttjas behöver den samutnyttjas mellan ett flertal bostäder varför det vore lämpligt att placera den i en gemensamhetsanläggning i anslutning till fastigheten, och är bara ett alternativ för hyresbostäderna och kedjehusen. För att vara ett alternativ behöver bergvärmeanläggningarna vara små och placeras lokalt varför de egentligen inte alls påverkar bostadskvartersstrukturen förutom att plats måste finnas för själva anläggningen. Solvärme Idag börjar det finnas kostnadseffektiva småskaliga solvärmeanläggningar som 6(9)

7 kan vara ett alternativ för att profilera området ur hållbarhetssynpunkt. Ett solenergisystem kan på ett intressant sätt dimensioneras för att klara hela behovet av tappvarmvatten under sommarhalvåret och borde därigenom kunna svara för åtminstone hälften av det totala årbehovet av värme. En sådan lösning kräver dock att såväl taklutning som orientering av takytorna anpassas så att det underlättar för en solenergi installation. Denna orientering och lutning kan även vara en fördel för att möjliggöraen framtida installation av solceller när och om investeringskostnaden har sjunkit tillräckligt mycket för att vara ett intressant altenativ. Ägandeform för energianläggningar Kommunen kommer att ta fram underlag som visar om det är möjligt att bilda gemensamhetsanläggningar som i så fall skulle kunna innebära att de boende åtminstone gruppvis skulle kunna äga sin egen energiproduktion, dvs. såväl en vindkraftsandel samt eventuellt även värmeproduktionsanläggningen. 7. Individuella värmesystem För att klara ventilationskrav tillsammans med kravet på en låg energianvändningen behöver de nya bostäderna förses med ett samordnat tilluft och frånluftssystem (FTX-system). Dessa ventilationssystem kan idag fås med en mycket hög systemverkningsgrad och till en rimlig kostnad. Byggnadernas goda klimatskal ihop med ett sådant ventilationssystem ger byggnaderna en mycket behaglig innemiljö samtidigt som värmebehovet blir mycket lågt. Det är endast under de kallaste vinterdagarna som ett värmetillskott behövs. Genom det låga värmebehovet är det miljömässigt möjligt att motivera att enbart el används för detta värmetillskott tillsammans med varmvattenproduktionen. Detta i synnerhet om ett vindkraftverk kopplas till området. Detta elalternativ ger förmodligen den lägsta totalkostnaden. Vid en systemlösning som inte enbart använder el som energikälla kombinaras med fördel varmvattensystemet med ett litet värmebatteri i ventilationssystemet för att säkerställa att behovet för tillsatsvärme kan tillgodoses på ett effektivt sätt. Om miljöprofilen för området ska förbättras ytterligare kan denna systemutformning då utnyttjas och det är i detta fall intressant att utvärdera något av följande alternativ: möjligheten för en luftvärmepump för produktion av varmvatten och tillsatsvärme, solfångare för produktion av varmvatten 7(9)

8 sommartid eller en bergvärmeanläggning för produktion av varmvatten och tillsatsvärme. I samtliga fall skulle energibehovet för värme och varmvatten mer än halveras till en rimlig kostnad. I synnerhet bergvärmeanläggningen men även luftvärmepumparna ger även möjligheter att leverera kyla sommartid vilket kan vara en intressant tilläggsmöjlighet. Fastigheternas låga totala energibehov gör att en bergvärmeanläggning behöverer delas mellan flera bostäder för att vara ett ekonomiskt intressant alternativ. 8. Rekommendationer För det fortsatta arbetet behöver övergripande mål fastställas som en ledstjärna för det fortsatta arbetet. Målen kan formuleras i enlighet med lämnade förslag. För att förtydliga energikravet kanske även ska anges att energibehovet får högst uppgå till 50 % av nybyggnadskraven i BBR. Målen kan då i så fall anges till följande: Området ska byggas med: En helt klimatneutral energiförsörjning (med lågt energibehov och förnybar energiförsörjning) Bostädernas energibehov uppgår högst till 50 % av nybyggnadskraven i BBR. Eget vindkraftverk som svarar för hela det egna elbehovet. Gemensamhetsanläggningar som säkerställer att kostnadseffektiva energilösningar kan uppnås för samtliga fastigheter. Laddställen för elbilar Ljusa trevliga områden där gång och cykelvägar är väl upplysta med energieffektiv belysning Området behöver inte planeras för närvärme. I tillägg till detta behöver ställning tas till ett antal punkter som: Blir miljöprofilen blir tillräckligt bra om endast el används för all uppvärmning och tappvarmvatten. Ska takytor anpassas med lutning och orientering som passar för solvärme och eventuellt kommande solceller för elproduktion. Samt beslut om solvärme ska vara en del av energilösningen från start. (Övrig utredning detaljutformning av värmesystemet behövs men kan avvaktas med till programskedet). 8(9)

9 Om kyla behöver planeras för någon av fastigheterna vilket i så fall även påverkar valet av energiförsörjning, dvs behövs då borrhål med eller utan värmepump eller är en luftvärmepump ett tillräckligt bra alternativ. 9(9)

10

11

krav för energi 2010 och mål Övergripande miljömål för energieffektiva lösningar och val av förnybara energislag i nybyggnadsprojekt

krav för energi 2010 och mål Övergripande miljömål för energieffektiva lösningar och val av förnybara energislag i nybyggnadsprojekt krav för energi 2010 och mål Övergripande miljömål för energieffektiva lösningar och val av förnybara energislag i nybyggnadsprojekt Bakgrund Målsättningen med att tillämpa miljömål för energieffektiva

Läs mer

Kongahälla Att gå från lågenergihus till aktivhus!

Kongahälla Att gå från lågenergihus till aktivhus! Kongahälla Att gå från lågenergihus till aktivhus! En förstudie Eva Sikander, SP Monica Axell, SP Kongahälla Att gå från lågenergihus till aktivhus! Aktivhus eller plusenergihus genererar mer energi över

Läs mer

7 konkreta effektmål i Västerås stads energiplan 2007-2015

7 konkreta effektmål i Västerås stads energiplan 2007-2015 7 konkreta effektmål i Västerås stads energiplan 2007-2015 Energiplanen beskriver vad vi ska göra och den ska verka för ett hållbart samhälle. Viktiga områden är tillförsel och användning av energi i bostäder

Läs mer

Solenergi som framtiden älskar.

Solenergi som framtiden älskar. Solenergi som framtiden älskar. Grundat 1997 Djurmo mellan Borlänge och Leksand, Dalarna Leverantör av flexibla värmesystem med solvärme. Leverantör och installatör av solcellsanläggningar för elproduktion

Läs mer

Optimering av el- och uppvärmningssystem i en villa

Optimering av el- och uppvärmningssystem i en villa UMEÅ UNIVERSITET 2007-05-29 Institutionen för tillämpad fysik och elektronik Optimering av el- och uppvärmningssystem i en villa Oskar Lundström Victoria Karlsson Sammanfattning Denna uppgift gick ut på

Läs mer

Energiförsörjning Storsjö Strand

Energiförsörjning Storsjö Strand Farzad Mohseni, Sweco Energuide Stockholm 2012-05-23 Energiförsörjning Storsjö Strand 1 Sustainergy Energieffektivisering Energiplaner, klimatstrategier m.m. åt kommuner/län/regioner Energitillförsel ur

Läs mer

myter om energi och flyttbara lokaler

myter om energi och flyttbara lokaler 5 myter om energi och flyttbara lokaler myt nr: 1 Fakta: Värmebehovet är detsamma oavsett vilket uppvärmningssätt man väljer. Det går åt lika mycket energi att värma upp en lokal vare sig det sker med

Läs mer

2011-03-25 Bilaga 1 Kommunfullmäktige 2011-04-27 64. Handlingsplan till Alvesta kommuns energi- och klimatstrategi

2011-03-25 Bilaga 1 Kommunfullmäktige 2011-04-27 64. Handlingsplan till Alvesta kommuns energi- och klimatstrategi 2011-03-25 Bilaga 1 Kommunfullmäktige 2011-04-27 64 Handlingsplan till Alvesta kommuns energi- och klimatstrategi 1 Effektmål för kommunorganisationen Mål att uppnå till och med år 2014 År 2014 skall energiförbrukningen

Läs mer

hur bygger man energieffektiva hus? en studie av bygg- och energibranschen i samverkan

hur bygger man energieffektiva hus? en studie av bygg- och energibranschen i samverkan hur bygger man energieffektiva hus? en studie av bygg- och energibranschen i samverkan Miljöpåverkan berör oss alla Att minska energianvändning och utsläpp av växthusgaser är ett övergripande samhällsmål

Läs mer

Remissvar avseende Boverkets Byggregler (BFS 1993:57), avsnitt 9

Remissvar avseende Boverkets Byggregler (BFS 1993:57), avsnitt 9 Stockholm 1 sep 2006 Boverket Box 534 371 23 Karlskrona Remissvar avseende Boverkets Byggregler (BFS 1993:57), avsnitt 9 Generella synpunkter Vi anser att en skärpning av byggreglerna avseende energihushållning

Läs mer

ENERGI- OCH KLIMATPLAN GAGNEFS KOMMUN 2013 2020 mål och åtgärder

ENERGI- OCH KLIMATPLAN GAGNEFS KOMMUN 2013 2020 mål och åtgärder ENERGI- OCH KLIMATPLAN GAGNEFS KOMMUN 2013 2020 mål och åtgärder Innehåll 1. SAMMANFATTNING AV PLANENS MÅL OCH ÅTGÄRDER...3 2. LÅNGSIKTIGA OCH ÖVERGRIPANDE MÅL...3 3. DELMÅL OCH ÅTGÄRDER FÖR ENERGI TILL

Läs mer

40 %av jordens energianvändning

40 %av jordens energianvändning 40 %av jordens energianvändning går inte till att försörja den växande befolkningen. Den går till att värma och kyla fastigheter. Du läste rätt. Jordens befolkning ökar i en allt snabbare takt, medan vi

Läs mer

Solel och solvärme i villan. Lisa Ossman, SP Energiteknik

Solel och solvärme i villan. Lisa Ossman, SP Energiteknik Solel och solvärme i villan Lisa Ossman, SP Energiteknik Hur mycket solenergi finns det egentligen? Instrålningen mot jorden täcker 10 000 ggr vårt årliga energibehov i världen 12 kvm solceller per person

Läs mer

Asfaltsytor som solfångare

Asfaltsytor som solfångare Asfaltsytor som solfångare I detta projekt har ett system med asfaltsytor som solfångare kopplat till borrhålslager i berg designats och utvärderats med avseende på ekonomi och miljövinst. Den värme som

Läs mer

Nu E De Nock! Beslutsdel/Åtgärder. Energiplan/Klimatstrategi Östra Göinge kommun

Nu E De Nock! Beslutsdel/Åtgärder. Energiplan/Klimatstrategi Östra Göinge kommun Nu E De Nock! Beslutsdel/Åtgärder Energiplan/Klimatstrategi Östra Göinge kommun BESLUTSDEL /ÅTGÄRDER ÄTGÅRDSOMRÅDE ÅTGÄRD KLART KOSTNAD ANSVARIG Övergripande Kommunen skall ha ett eget statistiksystem

Läs mer

Svärtesgränd 2E, Mariehamn Mariehamn kommun

Svärtesgränd 2E, Mariehamn Mariehamn kommun sammanfattning av ENERGIDEKLARATION Svärtesgränd 2E, 221 00 Mariehamn Mariehamn kommun Nybyggnadsår: 2015 Energideklarations-ID: 84 Energiprestanda: 121 /m² och år Krav vid uppförande av ny byggnad [mars

Läs mer

Energi- och klimatarbete i Stockholms stad 2013-09-10

Energi- och klimatarbete i Stockholms stad 2013-09-10 Energi- och klimatarbete i Stockholms stad The Capital of Scandinavia Styrdokument Sida 2 Vision 2030 Ett övergripande dokument som stakar ut huvudriktningen inom stadens alla verksamhetsområden. Målinriktningen

Läs mer

Färdplan för ettfossilbränslefritt Stockholm 2050

Färdplan för ettfossilbränslefritt Stockholm 2050 DATUMKONTAKTPERSON 2013-08-15Helena DNR Ulfsparre VD Stab 2013/1257-1,5--08-737 22 42 Stockholms Stadshus AB Jennie Landegren 105 35 Stockholm Remiss 2013/1257 Färdplan för ettfossilbränslefritt Stockholm

Läs mer

Vår främsta energikälla.

Vår främsta energikälla. Vår främsta energikälla. Solen är en enorm tillgång! Med våra långa sommardagar har Sverige under sommaren lika stor solinstrålning som länderna kring Medelhavet! Ett vanligt villatak tar emot ca 5 gånger

Läs mer

Beskrivning av ärendet

Beskrivning av ärendet Planen innehåller mål och åtgärder för områdena: 1. Energihushållning och energieffektivisering 2. Energitillförsel 3. Resor och transporter 4. Fysisk planering Planen innehåller totalt 25 åtgärder. Uppföljningen

Läs mer

Akademiska Hus satsar på solceller

Akademiska Hus satsar på solceller Akademiska Hus satsar på solceller Seminarium Svensk Solenergi/Chalmers Uppsala 2015-10-16 Johan Tjernström, Energistrateg johan.tjernstrom@akademiskahus.se 1 Innehåll Kort om Akademiska Hus Våra energimål

Läs mer

Tekniska krav och anvisningar. Energi Riktlinjer och krav vid ny- och ombyggnad samt inhyrning 1 (8)

Tekniska krav och anvisningar. Energi Riktlinjer och krav vid ny- och ombyggnad samt inhyrning 1 (8) Tekniska krav och anvisningar Energi Riktlinjer och krav vid ny- och ombyggnad samt inhyrning Dokumentet gäller för följande verksamheter: Bostad med särskild service, Förskola, Grundskola, Gymnasieskola,

Läs mer

Bräcke kommun 2008-2012

Bräcke kommun 2008-2012 Målsättningar for Energi- och klimatstrategi Bräcke kommun 2008-2012 Antagen av Bräcke kommunfullmäktige 118/2007 Energi- och klimatstrategi for Bräcke kommun 2008 2012 2 1. I n l e d n i n g Föreliggande

Läs mer

Miljö- och energidepartementet. Boverkets rapport Förslag till svensk tillämpning av näranollenergibyggnader

Miljö- och energidepartementet. Boverkets rapport Förslag till svensk tillämpning av näranollenergibyggnader Handläggare HDa Datum Diarienummer 2015-08-28 M2015/2507/Ee 1 (5) Miljö- och energidepartementet Boverkets rapport Förslag till svensk tillämpning av näranollenergibyggnader Hyresgästföreningen har beretts

Läs mer

Koldioxidneutrala eller energineutrala?

Koldioxidneutrala eller energineutrala? Framtida lösning för byggnader Koldioxidneutrala eller energineutrala? Andreas Molin Linköpings Universitet, Energisystem 1 Översikt presentation Energianvändning i byggnader Avvägning: centraliserad energikonvertering

Läs mer

Energideklaration. gfedcb Egna hem (privatägda småhus) Egen beteckning. Orsak till avvikelse Adressuppgifter är fel/saknas nmlkj Postnummer 71995

Energideklaration. gfedcb Egna hem (privatägda småhus) Egen beteckning. Orsak till avvikelse Adressuppgifter är fel/saknas nmlkj Postnummer 71995 Energideklaration Version: Dekl.id: 2.1 554431 Byggnaden - Identifikation Län Örebro Kommun Örebro Fastighetsbeteckning (anges utan kommunnamn) Latorp 1:2 Husnummer 1 Adress Lannafors 453 Prefix byggnadsid

Läs mer

Energianalys/energideklaration per byggnad

Energianalys/energideklaration per byggnad Energianalys/energideklaration per byggnad Ägarens namn: Brf Berget Fastighetsbeteckning: Gustavsberg 1:12 Adress: Trallbanevägen 2-16 Postort: Gustavsberg Företag som utfört energiutredningen: Acc Byggkonsult

Läs mer

Vattenfall InHouse. Det hållbara sättet att stärka ert varumärke

Vattenfall InHouse. Det hållbara sättet att stärka ert varumärke Vattenfall InHouse Det hållbara sättet att stärka ert varumärke Hållbarhet är det viktigaste för framtiden Idag ställer era kunder krav. De förväntar sig att hotellrummets värme och livsmedelsaffärens

Läs mer

Klimatrapport 2013. IFL Kämpasten AB. Kontaktinformation: Jens Johansson jens.johansson@uandwe.se

Klimatrapport 2013. IFL Kämpasten AB. Kontaktinformation: Jens Johansson jens.johansson@uandwe.se Klimatrapport 2013 IFL Kämpasten AB Kontaktinformation: Jens Johansson jens.johansson@uandwe.se Företagsuppgifter IFL Kämpasten AB (www. kampasten.se) Kontaktperson är Margareta Axelsson Denna rapport

Läs mer

Tanums energi- och klimatmål 2020 förslag från Tekniska nämnden

Tanums energi- och klimatmål 2020 förslag från Tekniska nämnden Tanums energi- och klimatmål 2020 förslag från Tekniska nämnden Älgafallet, januari 2009 Energifrågan i fokus Tanums kommun har beslutat att bidra till ett långsiktigt uthålligt samhälle. I sin miljöpolicy

Läs mer

Alternativa affärsmodeller. ägandeformer för solenergi

Alternativa affärsmodeller. ägandeformer för solenergi Alternativa affärsmodeller och ägandeformer för solenergi Johan Nyqvist, Solar Region Skåne Energikontoret Skåne, September 2014, Malmö Innehåll Syfte och bakgrund... 3 Varför är solenergi intressant?...

Läs mer

Energieffektivisering och Solceller. Katarina Westerbjörk och Mikaela Tarnawski

Energieffektivisering och Solceller. Katarina Westerbjörk och Mikaela Tarnawski Energieffektivisering och Solceller Katarina Westerbjörk och Mikaela Tarnawski Om oss WSP Teknikkonsultföretag inom hållbar samhällutveckling - Byggnader, Transporter, Industri, Stadsutveckling - Tidiga

Läs mer

Energideklaration. gfedcb Egna hem (privatägda småhus) Egen beteckning. Orsak till avvikelse Adressuppgifter är fel/saknas nmlkj Postnummer 18363

Energideklaration. gfedcb Egna hem (privatägda småhus) Egen beteckning. Orsak till avvikelse Adressuppgifter är fel/saknas nmlkj Postnummer 18363 Energideklaration Version: Dekl.id: 2.1 568774 Byggnaden - Identifikation Län Stockholm Kommun Täby Fastighetsbeteckning (anges utan kommunnamn) Viggbyholm 92:11 Husnummer 1 Adress Kanonbacken 4 Prefix

Läs mer

Energioptimering av kommersiell byggnad

Energioptimering av kommersiell byggnad Tillhör examensarbete TVIT-5057 Ida Åkesson Installationsteknik Energioptimering av kommersiell byggnad Genom lagstiftning blir kraven på byggnaders energiprestanda allt hårdare och intresset för passivhus

Läs mer

Samrådsyttrande över detaljplaneprogram för del av Kronan 1:1, Kronanvägen, SBF 2015/46 Ärendenr M 2016/2060 4

Samrådsyttrande över detaljplaneprogram för del av Kronan 1:1, Kronanvägen, SBF 2015/46 Ärendenr M 2016/2060 4 143 Samrådsyttrande över detaljplaneprogram för del av Kronan 1:1, Kronanvägen, SBF 2015/46 Ärendenr M 2016/2060 4 Miljö och byggnadsnämndens beslut Miljö och byggnadsförvaltningens synpunkter och bedömning

Läs mer

Energieffektiva företag i samverkan. Bengt Linné, Bengt Dahlgren Syd AB

Energieffektiva företag i samverkan. Bengt Linné, Bengt Dahlgren Syd AB Energieffektiva företag i samverkan Bengt Linné, Bengt Dahlgren Syd AB Fosieby Företagsgrupp 180 medlemsföretag med olika verksamheter, från tillverkande industri till kontor Uppfört 1970-1980-talet Använder

Läs mer

Yttrande över förslag till svensk tillämpning av nära-nollenergibyggnader M2015/2507/Ee

Yttrande över förslag till svensk tillämpning av nära-nollenergibyggnader M2015/2507/Ee 1(5) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY VERKETS YTTRANDE 2015-08-22 Ärendem: NV-04294-15 Miljö-och energidepartementet 103 33 Stockhohn m.registrator@regeringskansliet.se Yttrande över förslag till

Läs mer

Tekniska krav och anvisningar. Energi Riktlinjer och krav vid ny- och ombyggnad samt inhyrning

Tekniska krav och anvisningar. Energi Riktlinjer och krav vid ny- och ombyggnad samt inhyrning Tekniska krav och anvisningar Energi Riktlinjer och krav vid ny- och ombyggnad samt inhyrning Dokumentet gäller för följande verksamheter: Bostad med särskild service, Förskola, Grundskola, Gymnasieskola,

Läs mer

ENERGIDEKLARATION. Anbudsvägen 141, Täby Täby kommun. sammanfattning av. Nybyggnadsår: 1973 Energideklarations-ID:

ENERGIDEKLARATION. Anbudsvägen 141, Täby Täby kommun. sammanfattning av. Nybyggnadsår: 1973 Energideklarations-ID: sammanfattning av ENERGIDEKLARATION Anbudsvägen 141, 187 50 Täby Täby kommun Nybyggnadsår: 1973 Energideklarations-ID: 997156 Energideklarationen i sin helhet finns hos byggnadens ägare. För mer information:

Läs mer

Skånska Energi. Jon Svärd 2013-05-23 GEOENERGIDAGEN. Så här bra kan det bli!

Skånska Energi. Jon Svärd 2013-05-23 GEOENERGIDAGEN. Så här bra kan det bli! Skånska Energi Jon Svärd 2013-05-23 GEOENERGIDAGEN Så här bra kan det bli! Skånska Energi Kort presentation av Skånska Energi Så här bra kan det bli! Referensprojekt enbart kostnadseffektiv kyla Referensprojekt

Läs mer

Styrdokument för energieffektivisering

Styrdokument för energieffektivisering 1(6) Styrdokument för energieffektivisering 2012-2014 1. Syfte och mål Dokumentet fastställer mål och strategier för energieffektivisering av verksamheter i Danderyds kommun med avseende på byggnader och

Läs mer

Vattenfall InHouse. Energisystem i mikroformat för bostadsrättsföreningar

Vattenfall InHouse. Energisystem i mikroformat för bostadsrättsföreningar Vattenfall InHouse Energisystem i mikroformat för bostadsrättsföreningar En helhetslösning för hållbar el, värme och laddning Det unika med InHouse är enkelheten Solceller, värmepumpar och laddboxar till

Läs mer

ENERGIDEKLARATION. Lyngby 131, Genarp Lunds kommun. sammanfattning av. Nybyggnadsår: 1909 Energideklarations-ID:

ENERGIDEKLARATION. Lyngby 131, Genarp Lunds kommun. sammanfattning av. Nybyggnadsår: 1909 Energideklarations-ID: sammanfattning av ENERGIDEKLARATION, 247 99 Lunds kommun Nybyggnadsår: 1909 Energideklarations-ID: 936894 Energideklarationen i sin helhet finns hos byggnadens ägare. För mer information: www.boverket.se

Läs mer

ENERGIDEKLARATION. Purpurgatan 48, Västra Frölunda Göteborgs stad. sammanfattning av. Nybyggnadsår: 1968 Energideklarations-ID:

ENERGIDEKLARATION. Purpurgatan 48, Västra Frölunda Göteborgs stad. sammanfattning av. Nybyggnadsår: 1968 Energideklarations-ID: sammanfattning av ENERGIDEKLARATION Purpurgatan 48, 421 65 Västra Frölunda Göteborgs stad Nybyggnadsår: 1968 Energideklarations-ID: 933936 Energideklarationen i sin helhet finns hos byggnadens ägare. För

Läs mer

Tekniska anvisningar Energi 2015-02-05

Tekniska anvisningar Energi 2015-02-05 Tekniska anvisningar Energi 2015-02-05 ENERGI INNEHÅLLSFÖRTECKNING ENERGI... 2 SYFTE... 3 Allmänna anvisningar... 4 Kravbeskrivning... 4 Effekt... 4 Energi... 4 Kompensation för skuggning... 5 Ventilationstillägg...

Läs mer

Remiss av Boverkets rapport Individuell mätning och debitering vid ny- och ombyggnad. KS dnr /2014.

Remiss av Boverkets rapport Individuell mätning och debitering vid ny- och ombyggnad. KS dnr /2014. Dnr Sida 1 (5) 2014-12-19 Handläggare Anders Hallberg 08-508 264 01 Till KF/KS kansli Remiss av Boverkets rapport Individuell mätning och debitering vid ny- och ombyggnad. KS dnr 001634/2014. Exploateringskontoret

Läs mer

ENERGIDEKLARATION. Läkarvägen 2, Backe Strömsunds kommun. sammanfattning av. Nybyggnadsår: 1965 Energideklarations-ID:

ENERGIDEKLARATION. Läkarvägen 2, Backe Strömsunds kommun. sammanfattning av. Nybyggnadsår: 1965 Energideklarations-ID: sammanfattning av ENERGIDEKLARATION Läkarvägen 2, 880 50 Backe Strömsunds kommun Nybyggnadsår: 1965 Energideklarations-ID: 963808 Energideklarationen i sin helhet finns hos byggnadens ägare. För mer information:

Läs mer

Årsrapport Kommunkoncernens energi- och klimatredovisning Linköpings kommun linkoping.se

Årsrapport Kommunkoncernens energi- och klimatredovisning Linköpings kommun linkoping.se Årsrapport 216 Kommunkoncernens energi- och klimatredovisning 217-12-1 Linköpings kommun linkoping.se Trend i korthet: Foto: Stångåstaden Energianvändningen i byggnader minskar Koldioxidutsläppen från

Läs mer

Välkomna. Vision 2025 Lerums vision är att bli Sveriges ledande miljökommun senast år 2025.

Välkomna. Vision 2025 Lerums vision är att bli Sveriges ledande miljökommun senast år 2025. Välkomna Vision 2025 Lerums vision är att bli Sveriges ledande miljökommun senast år 2025. Lerums kommun är en föregångare i energieffektivt byggande sedan 2005. Idag har vi flera mycket energieffektiva

Läs mer

Solceller för bostadsrättsföreningar teknik, ekonomi, regler

Solceller för bostadsrättsföreningar teknik, ekonomi, regler Solceller för bostadsrättsföreningar teknik, ekonomi, regler Varför solceller? Egen el ersätter köpt el kan medföra minskade elkostnader Kan vara en försäkring mot framtida elprisökningar God miljöprofil

Läs mer

ENERGIDEKLARATION. Nybrovägen 36, Kalmar Kalmar kommun. sammanfattning av. Nybyggnadsår: 1936 Energideklarations-ID:

ENERGIDEKLARATION. Nybrovägen 36, Kalmar Kalmar kommun. sammanfattning av. Nybyggnadsår: 1936 Energideklarations-ID: sammanfattning av ENERGIDEKLARATION Nybrovägen 36, 394 70 kommun Nybyggnadsår: 1936 Energideklarations-ID: 938260 Energideklarationen i sin helhet finns hos byggnadens ägare. För mer information: www.boverket.se

Läs mer

ENERGIDEKLARATION. Aspgatan 35, Kumla Kumla kommun. sammanfattning av. Nybyggnadsår: 1968 Energideklarations-ID:

ENERGIDEKLARATION. Aspgatan 35, Kumla Kumla kommun. sammanfattning av. Nybyggnadsår: 1968 Energideklarations-ID: sammanfattning av ENERGIDEKLARATION Aspgatan 35, 692 35 Kumla Kumla kommun Nybyggnadsår: 1968 Energideklarations-ID: 968677 Energideklarationen i sin helhet finns hos byggnadens ägare. För mer information:

Läs mer

FÖRSTUDIE OCH UTREDNING AV MÖJLIGHETERNA ATT ANVÄNDA SEDIMENT- ELLER BERGVÄRME FÖR LÅGENERGINÄT I LEPPLAX, PEDERSÖRE.

FÖRSTUDIE OCH UTREDNING AV MÖJLIGHETERNA ATT ANVÄNDA SEDIMENT- ELLER BERGVÄRME FÖR LÅGENERGINÄT I LEPPLAX, PEDERSÖRE. 1 FÖRSTUDIE OCH UTREDNING AV MÖJLIGHETERNA ATT ANVÄNDA SEDIMENT- ELLER BERGVÄRME FÖR LÅGENERGINÄT I LEPPLAX, PEDERSÖRE. UTREDNING 10.4.2013 BESTÄLLARE: Teknologicenter Merinova. Energiexpert Markus Nyman,

Läs mer

ENERGIRÅDGIVARNA FRAMTIDEN REDAN I DAG

ENERGIRÅDGIVARNA FRAMTIDEN REDAN I DAG ENERGIRÅDGIVARNA FRAMTIDEN REDAN I DAG Roland Jonsson Energichef HSB Riksförbund roland.jonsson@hsb.se 010-4420332 DE FYRA STEGEN Stoppa slöseriet Effektivisera Energieffektivisera Tillförsel 1 STOPPA

Läs mer

ENERGIDEKLARATION. Mälbo 201, Örbyhus Tierps kommun. sammanfattning av. Nybyggnadsår: 1928 Energideklarations-ID:

ENERGIDEKLARATION. Mälbo 201, Örbyhus Tierps kommun. sammanfattning av. Nybyggnadsår: 1928 Energideklarations-ID: sammanfattning av ENERGIDEKLARATION Mälbo 201, 748 95 Örbyhus Tierps kommun Nybyggnadsår: 1928 Energideklarations-ID: 965004 Energideklarationen i sin helhet finns hos byggnadens ägare. För mer information:

Läs mer

ENERGIDEKLARATION. Fagottvägen 3, Skövde Skövde kommun. sammanfattning av. Nybyggnadsår: 1973 Energideklarations-ID:

ENERGIDEKLARATION. Fagottvägen 3, Skövde Skövde kommun. sammanfattning av. Nybyggnadsår: 1973 Energideklarations-ID: sammanfattning av ENERGIDEKLARATION Fagottvägen 3, 541 57 Skövde Skövde kommun Nybyggnadsår: 1973 Energideklarations-ID: 913475 Energideklarationen i sin helhet finns hos byggnadens ägare. För mer information:

Läs mer

ENERGIDEKLARATION. Dalkarlsvägen 50, 141 40 Huddinge Huddinge kommun. sammanfattning av. Nybyggnadsår: 1930 Energideklarations-ID: 666516

ENERGIDEKLARATION. Dalkarlsvägen 50, 141 40 Huddinge Huddinge kommun. sammanfattning av. Nybyggnadsår: 1930 Energideklarations-ID: 666516 sammanfattning av ENERGIDEKLARATION Dalkarlsvägen 50, 141 40 kommun Nybyggnadsår: 1930 Energideklarations-ID: 666516 Energiprestanda: 121 /m² och år Krav vid uppförande av ny byggnad [mars 2015]: Energiklass

Läs mer

Solceller för bostadsrättsföreningar teknik, ekonomi, regler

Solceller för bostadsrättsföreningar teknik, ekonomi, regler Solceller för bostadsrättsföreningar teknik, ekonomi, regler Varför solceller? Egen el ersätter köpt el kan medföra minskade elkostnader Kan vara en försäkring mot framtida elprisökningar God miljöprofil

Läs mer

ENERGIDEKLARATION. Hålskogsgatan 5A, 424 37 Angered Göteborgs stad. sammanfattning av. Nybyggnadsår: 1915 Energideklarations-ID: 625002

ENERGIDEKLARATION. Hålskogsgatan 5A, 424 37 Angered Göteborgs stad. sammanfattning av. Nybyggnadsår: 1915 Energideklarations-ID: 625002 sammanfattning av ENERGIDEKLARATION Hålskogsgatan 5A, 424 37 Angered Göteborgs stad Nybyggnadsår: 1915 Energideklarations-ID: 625002 Energiprestanda: 145 /m² och år Energideklarationen i sin helhet finns

Läs mer

Bygg och bo energismart i Linköping

Bygg och bo energismart i Linköping Bygg och bo energismart i Linköping Snart kommer du att flytta in i ett nybyggt hus i Linköping. Gratulerar! Att få planera och bygga sitt drömhus hör till höjdpunkterna i livet. Det är samtidigt ett stort

Läs mer

Ansökan om utvecklingsprojekt inom Lågan Energieffektiv idrottshall genom dygnslagring av spillvärme

Ansökan om utvecklingsprojekt inom Lågan Energieffektiv idrottshall genom dygnslagring av spillvärme Ansökan om utvecklingsprojekt inom Lågan Energieffektiv idrottshall genom dygnslagring av spillvärme Allmänna uppgifter Projekttitel Energieffektiv idrottshall genom dygnslagring av spillvärme Datum 2018-04-25

Läs mer

Ett hus, fem möjligheter - Slutseminarium

Ett hus, fem möjligheter - Slutseminarium - Slutseminarium Slutrapport av projektet Genomgång av alternativen Genomgång av resultat Energibesparing, kostnader, koldioxidbelastning Fjärrvärmetaxans betydelse för lönsamheten Avbrott för lunch Värmepumpsalternativet

Läs mer

Energistrategier. Vision 2040

Energistrategier. Vision 2040 Vision 2040 Liv, lust och läge blir livskvalitet i Hjärtat av Bohuslän Energistrategier Strategier Strategisk plan 2010-2014 Strategi för energieffektivisering Uppdrag och planer Uppdrag i strategisk plan

Läs mer

ENERGIDEKLARATION. Sikvägen 14, Mora Mora kommun. sammanfattning av. Nybyggnadsår: 1988 Energideklarations-ID:

ENERGIDEKLARATION. Sikvägen 14, Mora Mora kommun. sammanfattning av. Nybyggnadsår: 1988 Energideklarations-ID: sammanfattning av ENERGIDEKLARATION Sikvägen 14, 792 50 Mora Mora kommun Nybyggnadsår: 1988 Energideklarations-ID: 975219 Energideklarationen i sin helhet finns hos byggnadens ägare. För mer information:

Läs mer

ENERGIDEKLARATION. Kingsgatan 13, Färnäs Mora kommun. sammanfattning av. Nybyggnadsår: 1929 Energideklarations-ID:

ENERGIDEKLARATION. Kingsgatan 13, Färnäs Mora kommun. sammanfattning av. Nybyggnadsår: 1929 Energideklarations-ID: sammanfattning av ENERGIDEKLARATION Kingsgatan 13, 792 75 Färnäs Mora kommun Nybyggnadsår: 1929 Energideklarations-ID: 987211 Energideklarationen i sin helhet finns hos byggnadens ägare. För mer information:

Läs mer

ENERGIDEKLARATION. Norr Husta 105, Sala Sala kommun. sammanfattning av. Nybyggnadsår: 1909 Energideklarations-ID:

ENERGIDEKLARATION. Norr Husta 105, Sala Sala kommun. sammanfattning av. Nybyggnadsår: 1909 Energideklarations-ID: sammanfattning av ENERGIDEKLARATION Norr Husta 105, 733 93 Sala Sala kommun Nybyggnadsår: 1909 Energideklarations-ID: 832645 Energiprestanda: 139 /m² och år Krav vid uppförande av ny byggnad [mars 2015]:

Läs mer

Bjärka 1, 532 94 Skara Skara kommun

Bjärka 1, 532 94 Skara Skara kommun sammanfattning av ENERGIDEKLARATION Bjärka 1, 532 94 Skara Skara kommun Nybyggnadsår: 1909 Energideklarations-ID: 672472 Energiprestanda: 142 /m² och år Krav vid uppförande av ny byggnad [mars 2015]: Energiklass

Läs mer

ENERGIDEKLARATION. Byvägen 14, Åkarp Burlövs kommun. sammanfattning av. Nybyggnadsår: 1909 Energideklarations-ID:

ENERGIDEKLARATION. Byvägen 14, Åkarp Burlövs kommun. sammanfattning av. Nybyggnadsår: 1909 Energideklarations-ID: sammanfattning av ENERGIDEKLARATION Byvägen 14, 232 51 Åkarp Burlövs kommun Nybyggnadsår: 1909 Energideklarations-ID: 916910 Energideklarationen i sin helhet finns hos byggnadens ägare. För mer information:

Läs mer

Made in Sweden. Solvärme i kombination med fjärrvärme

Made in Sweden. Solvärme i kombination med fjärrvärme Made in Sweden Solvärme i kombination med fjärrvärme Inkoppling av solvärme mot fjärrvärme Hur värmen tas till vara på i undercentralen finns det en rad olika lösningar på beroende på omständigheterna

Läs mer

Solenergi. framtidens energikälla är här - och har varit här ett tag

Solenergi. framtidens energikälla är här - och har varit här ett tag Solenergi framtidens energikälla är här - och har varit här ett tag Solenergi El: solceller Solvärme: solfångare Solenergi El: solceller - Kortfattat Solvärme: solfångare - Marknaden - Planering - Dimensionering

Läs mer

Exploateringsnämndens handlingsplan. Stadens energikrav vid markanvisningar

Exploateringsnämndens handlingsplan. Stadens energikrav vid markanvisningar Exploateringsnämndens handlingsplan Stadens energikrav vid markanvisningar Bakgrund Staden ska vara pådrivande i utvecklingen av en hållbar stadsutveckling genom sitt eget agerande och genom att samarbeta

Läs mer

ENERGIDEKLARATION. Älvgatan 60, Mora Mora kommun. sammanfattning av. Nybyggnadsår: 1936 Energideklarations-ID:

ENERGIDEKLARATION. Älvgatan 60, Mora Mora kommun. sammanfattning av. Nybyggnadsår: 1936 Energideklarations-ID: sammanfattning av ENERGIDEKLARATION Älvgatan 60, 792 32 Mora Mora kommun Nybyggnadsår: 1936 Energideklarations-ID: 990930 Energideklarationen i sin helhet finns hos byggnadens ägare. För mer information:

Läs mer

ÅTGÄRDSRAPPORT Energideklaration

ÅTGÄRDSRAPPORT Energideklaration ÅTGÄRDSRAPPORT Energideklaration Byggnadsuppgifter Fastighetsbeteckning: ÄLVSBORG 101:9 Besiktningsuppgifter Datum: 2015-06-02 Byggnadens adress: BLODBOKSGATAN 21 42674 VÄSTRA FRÖLUNDA Utetemperatur: 11

Läs mer

Motion (2012:17) om krav på ändrade byggregler så att energieffektivitet både mäts i tillförd energi och hur energin till fastigheten produceras

Motion (2012:17) om krav på ändrade byggregler så att energieffektivitet både mäts i tillförd energi och hur energin till fastigheten produceras MILJÖFÖRVALTNINGEN PLAN OCH MILJÖ TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2012-08-06 Handläggare: Nicolas Heyum Telefon: 076 12 27 457 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2012-08-28 p 17 Motion (2012:17) om krav på

Läs mer

ENERGIDEKLARATION. Paksuniemivägen 700, Jukkasjärvi Kiruna kommun. sammanfattning av. Nybyggnadsår: 1961 Energideklarations-ID:

ENERGIDEKLARATION. Paksuniemivägen 700, Jukkasjärvi Kiruna kommun. sammanfattning av. Nybyggnadsår: 1961 Energideklarations-ID: sammanfattning av ENERGIDEKLARATION Paksuniemivägen 700, 981 91 Jukkasjärvi Kiruna kommun Nybyggnadsår: 1961 Energideklarations-ID: 940675 Energideklarationen i sin helhet finns hos byggnadens ägare. För

Läs mer

ENERGIDEKLARATION. Kinsta 6, Västerås Västerås stad. sammanfattning av. Nybyggnadsår: 1929 Energideklarations-ID:

ENERGIDEKLARATION. Kinsta 6, Västerås Västerås stad. sammanfattning av. Nybyggnadsår: 1929 Energideklarations-ID: sammanfattning av ENERGIDEKLARATION Kinsta 6, 725 95 Västerås Västerås stad Nybyggnadsår: 1929 Energideklarations-ID: 791589 Energiprestanda: 114 /m² och år Krav vid uppförande av ny byggnad [mars 2015]:

Läs mer

/WA i i/wy. B 33. Björksätraskolan. Olja mot fjärrvärme. Slutrapport för projekt inom Miljömiljarden, Stockholm stad.

/WA i i/wy. B 33. Björksätraskolan. Olja mot fjärrvärme. Slutrapport för projekt inom Miljömiljarden, Stockholm stad. FASTIGHETSKONTORET 2007-08-29 B 33. Björksätraskolan. Olja mot fjärrvärme. Slutrapport för projekt inom Miljömiljarden, Stockholm stad. Fastighetskontoret Mats Mattsson 2007-08-29 /WA i i/wy 11., ni) Avtalsbilaga

Läs mer

ENERGIDEKLARATION. Bäckvägen 10, Skövde Skövde kommun. sammanfattning av. Nybyggnadsår: 1941 Energideklarations-ID:

ENERGIDEKLARATION. Bäckvägen 10, Skövde Skövde kommun. sammanfattning av. Nybyggnadsår: 1941 Energideklarations-ID: sammanfattning av ENERGIDEKLARATION Bäckvägen 10, 541 35 Skövde Skövde kommun Nybyggnadsår: 1941 Energideklarations-ID: 881704 Energiprestanda: 98 /m² och år Krav vid uppförande av ny byggnad [mars 2015]:

Läs mer

Svar på motion om att verka för att gynna solen som energikälla till kommunens bostads- och fastighetsbestånd

Svar på motion om att verka för att gynna solen som energikälla till kommunens bostads- och fastighetsbestånd 1(5) Micael Holm tel. 040-626 8412 Micael.holm@svedala.se Tjänsteskrivelse 2017-09-29 Dnr: 2016-000113 Svar på motion om att verka för att gynna solen som energikälla till kommunens bostads- och fastighetsbestånd

Läs mer

ENERGIDEKLARATION. Lädergatan 18, Kumla Kumla kommun. sammanfattning av. Nybyggnadsår: 1968 Energideklarations-ID:

ENERGIDEKLARATION. Lädergatan 18, Kumla Kumla kommun. sammanfattning av. Nybyggnadsår: 1968 Energideklarations-ID: sammanfattning av ENERGIDEKLARATION Lädergatan 18, 692 32 Kumla Kumla kommun Nybyggnadsår: 1968 Energideklarations-ID: 963006 Energideklarationen i sin helhet finns hos byggnadens ägare. För mer information:

Läs mer

Energideklaration. gfedcb Egna hem (privatägda småhus) Egen beteckning. Orsak till avvikelse Adressuppgifter är fel/saknas nmlkj Postnummer 76040

Energideklaration. gfedcb Egna hem (privatägda småhus) Egen beteckning. Orsak till avvikelse Adressuppgifter är fel/saknas nmlkj Postnummer 76040 Energideklaration Version: Dekl.id: 2.1 568608 Byggnaden - Identifikation Län Stockholm Kommun Norrtälje Fastighetsbeteckning (anges utan kommunnamn) Ortala 3:74 Husnummer 1 Adress Rudebacksvägen 54 Prefix

Läs mer

Rock Energy Solutions

Rock Energy Solutions Rock Energy Solutions TM Ett samspel med Naturen Ledarna inom nyckelfärdiga Geoenergisystem Mot en hållbar, lönsam och trygg energiframtid för fastighetsägare Rock Rock Energy - ett samspel med Naturen

Läs mer

Uppvärmningspolicy. Antagen av kommunfullmäktige 2006-11-30, 177

Uppvärmningspolicy. Antagen av kommunfullmäktige 2006-11-30, 177 Uppvärmningspolicy Antagen av kommunfullmäktige 2006-11-30, 177 Miljö- och stadsbyggnadskontoret Värnamo kommun Oktober 2006 Policyn ska vara vägledande vid all planering, handläggning och rådgivning som

Läs mer

ENERGIDEKLARATION. Vallgatan 7, Berga Högsby kommun. sammanfattning av. Nybyggnadsår: 1962 Energideklarations-ID:

ENERGIDEKLARATION. Vallgatan 7, Berga Högsby kommun. sammanfattning av. Nybyggnadsår: 1962 Energideklarations-ID: sammanfattning av ENERGIDEKLARATION Vallgatan 7, 579 40 Berga Högsby kommun Nybyggnadsår: 1962 Energideklarations-ID: 916443 Energideklarationen i sin helhet finns hos byggnadens ägare. För mer information:

Läs mer

ÅTGÄRDSRAPPORT Energideklaration

ÅTGÄRDSRAPPORT Energideklaration ÅTGÄRDSRAPPORT Energideklaration Byggnadsuppgifter Fastighetsbeteckning: Björsäter 12:8 Besiktningsuppgifter Datum: 2015-06-04 Byggnadens adress: Björsäter Fallgärdet 1 54295 Mariestad Utetemperatur: 15

Läs mer

ENERGIDEKLARATION. Hemmingsmåla 5, Tingsryd Tingsryds kommun. sammanfattning av. Nybyggnadsår: 1708 Energideklarations-ID:

ENERGIDEKLARATION. Hemmingsmåla 5, Tingsryd Tingsryds kommun. sammanfattning av. Nybyggnadsår: 1708 Energideklarations-ID: sammanfattning av ENERGIDEKLARATION Hemmingsmåla 5, 362 93 Tingsryd Tingsryds kommun Nybyggnadsår: 1708 Energideklarations-ID: 846186 Energiprestanda: 109 /m² och år Krav vid uppförande av ny byggnad [mars

Läs mer

Samlingsrapport energianalys/energideklaration

Samlingsrapport energianalys/energideklaration Samlingsrapport energianalys/energideklaration Ägarens namn: Brf Edsbacka Port Fastighetsbeteckning: Slupen 6 Adress: Hagvägen 2B Postort: Sollentuna Företag som utfört energiutredningen: Saltsjö-Boo Verket

Läs mer

ENERGIDEKLARATION. Västra Ansgarigatan 4, 216 12 Limhamn Malmö stad. sammanfattning av. Nybyggnadsår: 1890 Energideklarations-ID: 665580

ENERGIDEKLARATION. Västra Ansgarigatan 4, 216 12 Limhamn Malmö stad. sammanfattning av. Nybyggnadsår: 1890 Energideklarations-ID: 665580 sammanfattning av ENERGIDEKLARATION Västra Ansgarigatan 4, 216 12 Limhamn Malmö stad Nybyggnadsår: 1890 Energideklarations-ID: 665580 Energiprestanda: 137 /m² och år Krav vid uppförande av ny byggnad [mars

Läs mer

ENERGIDEKLARATION. Simtuna Prästgård 3, Fjärdhundra Enköpings kommun. sammanfattning av. Nybyggnadsår: 1909 Energideklarations-ID:

ENERGIDEKLARATION. Simtuna Prästgård 3, Fjärdhundra Enköpings kommun. sammanfattning av. Nybyggnadsår: 1909 Energideklarations-ID: sammanfattning av ENERGIDEKLARATION Simtuna Prästgård 3, 749 71 Fjärdhundra Enköpings kommun Nybyggnadsår: 1909 Energideklarations-ID: 934689 Energideklarationen i sin helhet finns hos byggnadens ägare.

Läs mer

ALVESTA NÄSTA!

ALVESTA NÄSTA! ALVESTA NÄSTA! Strategiskt arbete med energi- och klimatplanen som grund Ingalill Ljungdahl, planeringsingenjör Alvesta kommun Förvaltningen för samhällsplanering Ingalill.ljungdahl@alvesta.se ENERGI-

Läs mer

ENERGIDEKLARATION. Årsvik 114, Degerhamn Mörbylånga kommun. sammanfattning av. Nybyggnadsår: 1901 Energideklarations-ID:

ENERGIDEKLARATION. Årsvik 114, Degerhamn Mörbylånga kommun. sammanfattning av. Nybyggnadsår: 1901 Energideklarations-ID: sammanfattning av ENERGIDEKLARATION Årsvik 114, 386 63 Degerhamn Mörbylånga kommun Nybyggnadsår: 1901 Energideklarations-ID: 693330 Energiprestanda: 166 /m² och år Krav vid uppförande av ny byggnad [mars

Läs mer

Energieffektiviseringar vid renovering och nybyggnad

Energieffektiviseringar vid renovering och nybyggnad Energieffektiviseringar vid renovering och nybyggnad Åsa Wahlström CIT Energy Management LTH 2015-06-23 Varför Lågan? Bidra till att Sverige ska nå sina energimål genom att bostadsoch lokalsektorn starkt

Läs mer

Ackumulatortankar. Får värmen att räcka längre

Ackumulatortankar. Får värmen att räcka längre Ackumulatortankar Får värmen att räcka längre Publikationer utgivna av Energimyndigheten kan beställas eller laddas ned via www.energimyndigheten.se eller beställas genom att skicka e-post till energimyndigheten@cm.se

Läs mer

ENERGIDEKLARATION. Larvgatan 2, Vara Vara kommun. sammanfattning av. Nybyggnadsår: 1971 Energideklarations-ID:

ENERGIDEKLARATION. Larvgatan 2, Vara Vara kommun. sammanfattning av. Nybyggnadsår: 1971 Energideklarations-ID: sammanfattning av ENERGIDEKLARATION Larvgatan 2, 534 32 kommun Nybyggnadsår: 1971 Energideklarations-ID: 964289 Energideklarationen i sin helhet finns hos byggnadens ägare. För mer information: www.boverket.se

Läs mer

RAPPORT. Förstudie: Kylbehov Sundbrolund äldreboende 2012-10-08. Upprättad av: Maria Sjögren

RAPPORT. Förstudie: Kylbehov Sundbrolund äldreboende 2012-10-08. Upprättad av: Maria Sjögren RAPPORT Förstudie: Kylbehov Sundbrolund äldreboende 2012-10-08 Upprättad av: Maria Sjögren RAPPORT Kylbehov Sundbrolund äldreboende Kund Landstinget Västernorrland - Olle Bertilsson Baltic Energy Lena

Läs mer

ENERGIDEKLARATION. Hoddebjärsvägen 14, 269 91 Båstad Båstads kommun. sammanfattning av. Nybyggnadsår: 1974 Energideklarations-ID: 695625

ENERGIDEKLARATION. Hoddebjärsvägen 14, 269 91 Båstad Båstads kommun. sammanfattning av. Nybyggnadsår: 1974 Energideklarations-ID: 695625 sammanfattning av ENERGIDEKLARATION Hoddebjärsvägen 14, 269 91 Båstad Båstads kommun Nybyggnadsår: 1974 Energideklarations-ID: 695625 Energiprestanda: 170 /m² och år Krav vid uppförande av ny byggnad [mars

Läs mer

Gerox affärsidé Vi är en totalentreprenör för installation av bergvärme och kyla till kommersiella fastigheter.

Gerox affärsidé Vi är en totalentreprenör för installation av bergvärme och kyla till kommersiella fastigheter. Gerox affärsidé Vi är en totalentreprenör för installation av bergvärme och kyla till kommersiella fastigheter. Gerox vision Vi vill skapa ett mervärde för kund genom en högkvalitativ tjänst och en produkt

Läs mer

ENERGIDEKLARATION. Forellvägen 11, 983 34 Malmberget Gällivare kommun. sammanfattning av. Nybyggnadsår: 1975 Energideklarations-ID: 649771

ENERGIDEKLARATION. Forellvägen 11, 983 34 Malmberget Gällivare kommun. sammanfattning av. Nybyggnadsår: 1975 Energideklarations-ID: 649771 sammanfattning av ENERGIDEKLARATION Forellvägen 11, 983 34 Malmberget Gällivare kommun Nybyggnadsår: 1975 Energideklarations-ID: 649771 Energiprestanda: 113 /m² och år Krav vid uppförande av ny byggnad

Läs mer

Tosterupsgatan 28, 216 22 Limhamn Malmö stad

Tosterupsgatan 28, 216 22 Limhamn Malmö stad sammanfattning av ENERGIDEKLARATION Tosterupsgatan 28, 216 22 Limhamn Malmö stad Nybyggnadsår: 1954 Energideklarations-ID: 674947 Energiprestanda: 65 /m² och år Krav vid uppförande av ny byggnad [mars

Läs mer

ÅTGÄRDSRAPPORT Energideklaration

ÅTGÄRDSRAPPORT Energideklaration ÅTGÄRDSRAPPORT Energideklaration Byggnadsuppgifter Fastighetsbeteckning: KÅHÖG 11:22 Besiktningsuppgifter Datum: 2016-12-16 Byggnadens adress: ÄNGSVÄGEN 2 43376 JONSERED Utetemperatur: 2 C Expert: Liselotte

Läs mer