ZINK - en metall i kretsloppet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "ZINK - en metall i kretsloppet"

Transkript

1 ZINK - en metall i kretsloppet

2 ZINK i hälsoprodukter Zink fungerar som kroppens korrosionsskydd, bl a genom att hålla ytan på vår hud intakt. Därför ingår zink i t ex läkemedel, sårsalvor, krämer, puder och sololjor. Framförallt vid sårläkning har man länge känt till zinkens positiva effekt. Symptom på zinkbrist - Reducerat smak- och luktsinne Kroppen koncentrerar zink direkt kring det färska såret och i den nybildade vävnaden. Där deltar zinken aktivt i läkningsprocessen så att en sårskorpa bildas och såret läks. - Förlängd tid för hud- och sårläkning - Ökad känslighet för infektioner - Minskad fruktsamhet - Sämre tillväxt hos barn - Mental slöhet, dålig aptit - Sämre mörkerseende, håravfall

3

4 Människan behöver ZINK I våra fortplantningsorgan finns de högsta koncentrationerna av zink. I kroppens livsprocesser ingår zink i över 300 hormoner och enzymer. Dessa styr sedan sårläkning, matsmältning, fortplantning, syn, andning, njurfunktioner, sockerbalans, arvsanlag, smak mm. Ingen annan metall är så viktig för livsfunktionerna som zink. Zinkhalter i en människa Sperma 150 mg/l Blod 7 mg/l Modersmjölk 2 mg/l Svett 1,1 mg/l Galla 0,35 mg/l Prostata 400 mg/kg Muskler 220 mg/kg Lever 210 mg/k g Hjärna 70 mg/kg Både hos människor, djur och växter kan zinkbrist förekomma. Detta yttrar sig i bl a dålig tillväxt, försämrat immunförsvar, kraftlöshet, försämrad sårläkning och hårtillväxt samt hudförändringar. En vuxen person behöver ca 12 mg zink per dag. Denna mängd får man normalt i sig via maten. Viktiga zinkkällor i kosten är kött, inälvsmat och fullkornsprodukter. För att fylla sitt zinkbehov konsumerar Sveriges befolkning ca 34 ton zink under ett år. Detta är dock för lite, 40 ton hade varit optimalt.

5 Människan behöver ZINK

6 ZINK i naturen Zinkhalter i vår omgivning Nötkött 170 mg/kg Jordskorpan 70 mg/kg Skogsmark 55 mg/kg Torsk 22 mg/kg Potatis 20 mg/kg Vetemjöl 8 mg/kg Regnvatten 0,010 mg/l Grundvatten 0,010 mg/l Mjölk 4 mg/l Älvvatten 0,004 mg/l Östersjön 0,001 mg/l Ju högre en organism står i näringskedjan, desto större är dess förmåga att reglera zinkupptaget. Hos människor, däggdjur och fåglar är regleringen så effektiv att onormalt hög zinklagring aldrig sker i vävnaderna. Hos växter lagras ett eventuellt överskott i vävnaderna för att användas vid ett senare tillfälle. Bland växterna finns flera arter som är kända för att lätt utveckla symptom på zinkbrist, t ex bönor, lök, potatis, vete, majs och vissa fruktträd. Zinkbrist råder i åkermark som gödslas med konstgödsel. Genom odling med naturgödsel skapas en naturlig recirkulation av zinken. Zink fungerar som ett skydd för växterna. Vid odling på jordar med förhöjda kadmiumhalter har zink en blockerande effekt på kadmiumupptaget. Därför kan brist på zink ge förhöjda kadmiumhalter i grödan.

7 Djur och växter behöver zink för att leva. Zinken fyller här samma funktion som hos människan, dvs stimulerar de hormoner och enzymer som styr olika livsfunktioner. Zinkbrist kan bromsa djurens tillväxt och ge hudförändringar. Därför tillsätts zink i födan till våra husdjur.

8 Varje år rostar 4% av Sveriges BNP bort Bättre skydd ger längre garanti De nya långa rostskyddsgarantierna på bilar hänger samman med att plåten numera är zinkbelagd. Ett av de bästa sätten att skydda produkter och maskiner mot rost (korrosion) är att belägga dem med ett tunt skikt av zink. Beroende på zinkskiktets tjocklek (0,010-0,250 mm) kan rostskyddets livslängd variera från några få år till över 100 år. Det mest kraftfulla korrosionsskyddet fås med varmförzinkning. Ingen annan ytbeläggning ger samma rostskydd, vidhäftning, slitstyrka, katodiskt skydd och motstånd mot mekanisk åverkan som varmförzinkning av en stålkonstruktion. Genom varmförzinkning kan stora dyra konstruktioner av järn och stål skyddas under långa tider. Därmed minskar behovet av dessa råvaror och man sparar energi genom lägre nyproduktion av stål. Ett bra rostskydd minskar också risken för att en säkerhetsdetalj skall rosta sönder och orsaka skador och olyckor. Därför används varmförzinkning bl a för stålstommar i byggnader, för el-, tele- och lyktstolpar, för vägräcken, för växthus och inredning för djurstallar. På byggnader är tak- och fasadplåt oftast varmförzinkade under färgen för att stoppa rost. I bil-, båt-, tåg- och flygindustrin används varmförzinkning för ökad säkerhet.

9 Till vad används ZINK i Sverige? Batterier 2% Kemikalier 7% Gjutlegeringar 7% Mässing 15% 68% rostskydd Offeranoder 1% Det vanligaste sättet att rostskydda tunnplåt är att ytbelägga med zink eller zinklegeringar.

10 ZINK - ett självläkande skydd Varmförzinkat stål målas ibland för att ge ytterligare förstärkt korrosionsskydd och/eller en annan kulör. Den dubbla beläggningen zink plus färg kallas för duplex. Vid varmförzinkning bildar zinken inte bara ett yttre skal på stålet. När stål doppas i smält zink bildar zink och järn en förening som säkerställer en mycket god vidhäftning. Ingen annan ytbeläggningsmetod har den egenskapen. Zinkskikt är tåliga, men om de ändå skulle skadas är det verkligt unika med beläggningen dess självläkande effekt. Vid det skadade stället uppstår, under inverkan av fukt, ett galvaniskt element där zinken offrar sig och skyddar stålet mot rost.

11 Skada hos zinkskikt: Runt skadan bildas en galvanisk cell där korrosionsprodukter från omgivande zink utfälls på skadeytan och skyddar denna. Korrosionen avstannar. Skada hos färgskikt: Stålet rostar i skadan och rosten kryper in under färgskiktet och lyfter bort detta. Korrosionen fortsätter tills plåten har rostat sönder.

12 Vår tids byggnader och monument vore inte möjliga utan ett gott korrosionsskydd

13 Operahuset i Sydney är bland annat känt för sitt spektakulära tak i betong. Armeringsjärnen i taket är varmförzinkade, och vid en kontroll, som gjordes 40 år efter det att taket byggts, fanns inga rostangrepp på armeringen! Ett utmärkt exempel på att varmförzinkat stål klarar sig bra korrosionsmässigt vid ingjutning i betong. Porsche, Audi, Volvo, Volkswagen, BMW - minst 80 % av bilarna korrosionsskyddas med zink. Globen i Stockholm är byggd på en varmförzinkad stomme. Genom att varmförzinka konstverk får de en silverfärgad finish och ett bra korrosionsskydd.

14 ZINK sparar resurser Vid varmförzinkning doppas konstruktionen i ett bad av smält zink med temperaturen 460 grader. Detta ger ett prisvärt skydd med lång underhållsfri livslängd. Viktiga faktorer för livslängden på ytbehandlingen är zinkskiktets tjocklek och omgivningens luftföroreningar. Livstidskostnaden för beläggningen är i hög grad beroende av om underhåll behövs eller ej. Att eliminera underhållet är en stor fördel för alla konstruktioner men speciellt för dem som är svåråtkomliga, t ex master, el- och telefonstolpar, broar, skidliftar osv. Varmförzinkning av stål är ett hantverksyrke, men kan även utföras i automatiserade anläggningar.

15 Stål som varmförzinkas får en livslängd på minst år i industri - och marin miljö. I staden och på landet kan siffran två- till tredubblas. En ytbehandling med zink gör materialet silverfärgat och ibland målas det därefter för att få en annan färg. T ex har bilar varmförzinkad plåt under färgen.

16 Flöde av ZINK i naturen Zink från nederbörd I vår miljö sker ett flöde av zink både Tekno opåverkat och påverkat av människan. Den del av flödet som påverkas av människan sjunker stadigt, bland annat genom miljöfrämjande åtgärder. Angränsande havsyta Årsmedelhalterna av zink och andra metaller i nederbörd har sjunkit kraftigt under den senaste tioårsperioden. De minskade svavelutsläppen har medfört att zinkens korrosion minskat och därmed har avrinningen av zink från zinkbelagda produkter sjunkit markant. HAV Sjöar & vattendrag Sediment Zinkhalterna i vår miljö balanserar idag kring den naturliga nivån.

17 sfären Gruvavfall Skog Sveriges yta 0-20 cm Teknomark Jordbruksmark Skogsmark Jord Övrig mark Malmreserv

18 Kan ZINK vara farligt? Nej... det finns inget som tyder på att människor, djur eller växter utsätts för alltför höga zinkhalter. Även i områden där överskott råder, t ex vid äldre gruvupplag, har flera undersökningar gjorts utan att några negativa effekter hittats. Generellt är risken för zinköverskott liten. Upptagandet av zink styrs av olika funktioner i kroppen och kroppen behåller endast den mängd som den behöver. I vissa skogs- och åkerområden är istället zinkhalten för låg. Detta leder till att kvantitet och kvalitet på träd och gröda inte kan bli optimal. Nej... zinkriskerna idag - för människa, djur och växter - handlar istället främst om zinkbrist.

19

20 Hur länge räcker ZINKEN? Zink är en silverglänsande metall vars smältpunkt är 420 grader. Ingen vet hur stora tillgångarna i form av malm är. Man hittar ständigt nya fyndigheter och samtidigt ökar återvinningsgraden av använd zink. Enligt kända källor uppskattas de idag ekonomiskt utvinningsbara reserverna av zinkmalm till miljoner ton. Tillverkning av zink Zink utvinns elektrolytiskt ur zinklösningar, som beretts av zinkmalm genom krossning och lakning. Renheten är hög och energiförbrukningen låg. Biprodukter från framställning av zink tas om hand och återvinns. Samtidigt ökar stadigt mängden recirkulerad zink tack vare bättre källsortering, hushållning samt investeringar i beprövad och ny återvinningsteknik. Med stigande anpassning till kretsloppssamhället minskas successivt behovet av att producera zink från malm. Zink kan därför knappast sägas vara en begränsad resurs.

21 ZINKENS kvalitet vid varmförzinkning Zinken som används i de nordiska varmförzinkningsanläggningarna är av kvaliteten SHG (Special High Grade) med en renhet av 99,995 % zink. Halten av bly och kadmium är under 0,002 respektive 0,0004 %. Zinken levereras i form av tackor.

22 Återvinning Globala källor för återvinning av zink Mässingsskrot Restprodukter från förzinkning ton ton Det finns idag beprövad teknik för återvinning av zink från förzinkat stål. Dels kan man ta vara på och återvinna restprodukter från tillverkning och ytbehandling och dels samla in zinkbelagt stål för omsmältning till nya produkter. Skrot av gjuten zink Tunnplåtsskrot Filterstoft från stålverk Restprodukter från kemisk industri Slagg från smältverk Andra filterstoft Restprodukter från gruvor Totalt ton ton ton ton ton ton ton ton Man beräknar att återvinningsgraden för zink ligger på ca 80 %. Sett ur perspektivet hushållning med naturresurser intar därmed zink en positiv ställning jämfört med andra basmetaller. Energibehovet för framställning av zink ur malm är näst lägst av alla metaller. Energiåtgången för framställning ur återvunnet material är 4-5 % av malmframställt.

23 80% Skrot

24 Varför har vi gjort denna broschyr? Det ekologiskt hållbara samhället kräver en fortsatt hushållning med energi och naturtillgångar. Våra tillgångar skall i största möjliga mån återanvändas och farliga utsläpp reduceras eller elimineras. Användning av metaller har uppmärksammats i debatten om det framtida ekologiska samhället. En av dessa metaller är zink. Zink, liksom järn, skiljer sig dock från andra metaller eftersom dessa två har mycket stor betydelse för vår existens. Beläggning med zink är det bästa sättet att skydda järn och stål mot rost, både av ekonomiska och ekologiska skäl. I det framtida samhället behövs zink för en god miljö. För att hållbara insatser skall kunna göras behövs också mer kunskap. Av denna anledning har vi låtit genomföra en vetenskaplig studie om zinks användning och påverkan i vår miljö. Den här presentationen bygger på en vetenskaplig studie gjord av Nordic Galvanizers i samarbete med nordisk zink- och stålindustri. Vill du veta mer, kontakta: Nordic Galvanizers Tel: +46 (0) info@nordicgalvanizers.com

1.6 Zinkens korrosion

1.6 Zinkens korrosion 1.6 Zinkens korrosion Stål är vår tids mest använda material. Men stål har en stor nackdel och det är dess höga korrosionshastighet. Att skydda stålkonstruktioner och detaljer mot rost har därför stort

Läs mer

Övergripande ändringsförtäckning för kapitel L. Texten i AMA och RA har blivit tydligare genom okodad underrubrik

Övergripande ändringsförtäckning för kapitel L. Texten i AMA och RA har blivit tydligare genom okodad underrubrik Övergripande ändringsförtäckning för kapitel L LC MÅLNING M M Texten i AMA och RA har blivit tydligare genom okodad underrubrik LD - SKYDDSBELÄGGNING Text rensad från metoder som inte används och ovidkommande

Läs mer

Varför Ytbehandla? Korrosion kostar

Varför Ytbehandla? Korrosion kostar Varför Ytbehandla? Korrosion kostar Korrosion Vad är korrosion? Ordet är latin och betyder gnaga sönder, fräta. Materialförstörelsen kallas korrosion. Årligen korroderar / rostar det för miljarder kronor

Läs mer

Ett lysande räcke för gång- och cykelvägar GÅNG- OCH CYKELRÄCKET

Ett lysande räcke för gång- och cykelvägar GÅNG- OCH CYKELRÄCKET Ett lysande räcke för gång- och cykelvägar GÅNG- OCH CYKELRÄCKET Fakta Birstaverken Birstaverken AB grundades 1961 och är ett verkstadsföretag med egen anläggning för varmförzinkning. Vår tillverkning

Läs mer

Varmförzinkat stål ett spännande uttrycksmedel

Varmförzinkat stål ett spännande uttrycksmedel Annikki Hirn, Nordic Galvanizers Varmförzinkat stål ett spännande uttrycksmedel Stockholmsmässan Rosenbergs Arkitekter Varmförzinkning ett tåligt korrosionsskydd Varmförzinkning har tidigare främst valts

Läs mer

7.2 Zinkbadet - legeringsämnens inverkan

7.2 Zinkbadet - legeringsämnens inverkan 7.2 Zinkbadet - legeringsämnens inverkan I det följande skall vi försöka sätta oss in i vad som händer och sker när ståldetaljer eller stålkonstruktioner sänks ned i zinkbad, som har tillsatser eller föroreningar

Läs mer

Korrosion hos förzinkat stål i karbonatiserad och kloridhaltig betong

Korrosion hos förzinkat stål i karbonatiserad och kloridhaltig betong Korrosion hos förzinkat stål i karbonatiserad och kloridhaltig betong -en studie utförd av Korrosionsinstitutet Annikki Hirn, MSc Informationskontor för frågor rörande varmförzinkning av stål Jobbar med

Läs mer

Time will tell the difference

Time will tell the difference Time will tell the difference Korrosionsskydd handlar om förtroende för det är bara tiden som kan utvisa om arbetet har gjorts ordentligt. Vi på DOT står för vårt arbete varje gång. ONE IS ALL YOU NEED

Läs mer

Zink och koppar som byggmaterial

Zink och koppar som byggmaterial Zink och koppar som byggmaterial Annikki Hirn Nordic Galvanizers Pia Voutilainen SCDA Vilka är vi? Nordic Galvanizers är en branschorganisation för företag som arbetar med varmförzinkning av stål SCDAs

Läs mer

RÖNNSKÄR KOKKOL A HARJAVALTA ODDA

RÖNNSKÄR KOKKOL A HARJAVALTA ODDA RÖNNSKÄR KOKKOL A HARJAVALTA ODDA BERGSÖE Här på Boliden har vi skapat nya metaller från restmaterial under många år. Vi utvinner nya metaller från våra gruvor, och återvinner gamla metaller som zink,

Läs mer

Nordic Galvanizers Vasa Stål och stålrör med kontrollerad Si-halt en förutsättning för effektiv och högklassig varmförzinkning

Nordic Galvanizers Vasa Stål och stålrör med kontrollerad Si-halt en förutsättning för effektiv och högklassig varmförzinkning Nordic Galvanizers Vasa 7.5.2009 Stål och stålrör med kontrollerad Si-halt en förutsättning för effektiv och högklassig varmförzinkning Stål och Varmförzinkning Inledning Praktiska observationer Stålsortens

Läs mer

30.04.2010 Behandling av fabriksmålad 1 plat sid 1 av 5

30.04.2010 Behandling av fabriksmålad 1 plat sid 1 av 5 Behandling av fabriksmålad plåt Flügger har utvecklat Metal Pro serien för behandling av olika typer av metall. Vid ommålning av fabriksmålad plåt, är det många saker man skall vara uppmärksam på för att

Läs mer

Räcket för tuffa tag i vinterklimat vägräcket

Räcket för tuffa tag i vinterklimat vägräcket Räcket för tuffa tag i vinterklimat vägräcket Fakta Birstaverken Birstaverken AB grundades 1961 och är ett verkstadsföretag med egen anläggning för varmförzinkning. Vår tillverkning och vårt huvudkontor

Läs mer

KOPPARFLÖDET MÅSTE MINSKA

KOPPARFLÖDET MÅSTE MINSKA KOPPARFLÖDET MÅSTE MINSKA Gatu- och fastighetskontoret Miljöförvaltningen Stockholm Vatten Användningen av koppar måste minska Koppar är nödvändigt för växter och djur. Alla levande celler behöver koppar

Läs mer

Plannja Aluzinc. BSAB N5 April 2006

Plannja Aluzinc. BSAB N5 April 2006 Plannja Aluzinc BSAB N5 April 2006 Aluzinc stålplåt med många fördelar Vacker yta. Glänser som silver Hård och tålig yta Möjlighet till avancerad formning Värmetålig En legering av zink och aluminium

Läs mer

FÖRORENINGAR I VATTENDRAG

FÖRORENINGAR I VATTENDRAG FÖRORENINGAR I VATTENDRAG 1 Föroreningar i vattendrag Mål och krav FN, EU och Sverige Miljökvalitet Viskan Föroreningar Källor Spridning Åtgärder 2 Ramdirektivet för vatten Vi ska uppnå en långsiktigt

Läs mer

VARMFÖRZINKNING HÄFLA BRUKS AB

VARMFÖRZINKNING HÄFLA BRUKS AB VARMFÖRZINKNING HÄFLA BRUKS AB HÄFLA BRUK Tradition, kunskap och utveckling Häfla Bruk grundades för 300 år sedan och även om det inte är samma personal på företaget idag som då, så har kunskapen och

Läs mer

Vitaminer Vitamin A Retinol (Betakaroten) * Vitamin B1 Tiamin

Vitaminer Vitamin A Retinol (Betakaroten) * Vitamin B1 Tiamin Vitaminer Har du koll på vad alla vitaminer egentligen innehåller?. Vet du vad du matar till ditt djur?. Är du säker på att den får i sig allt? Varför är den hängig, tjurig eller seg på att läka? OBS!

Läs mer

Linnea Björck 9c Handledare Senait Bohlin 100521

Linnea Björck 9c Handledare Senait Bohlin 100521 Linnea Björck 9c Handledare Senait Bohlin 100521 1 Innehållsförteckning Inledning...S.2 Bakgrund...S.2 Syfte/frågeställning...S.3 Metod...S.3 Resultat...S3,4 Slutsats...S.4 Felkällor...S. 4 Avslutning...S.4

Läs mer

Material och ytbehandling

Material och ytbehandling 1 / 7 METALLER STÅL Basmaterialet som används vid tillverkning. Stål är en benämning för olika legeringar med järn. VARMFÖRZINKNING Alla våra produkter är förzinkade. Standardbehandlingen är varmförzinkning

Läs mer

7.4 Avvikelser vid varmförzinkning

7.4 Avvikelser vid varmförzinkning 7.4 Avvikelser vid varmförzinkning Nedan beskrivs några av de vanligaste avvikelserna vid varmförzinkning. Vill du veta mer kan du studera Nordisk Förzinkningsförenings häfte Avvikelser vid varmförzinkning

Läs mer

Lektion nr 1 Häng med på upptäcksfärd! Copyright ICA AB 2011.

Lektion nr 1 Häng med på upptäcksfärd! Copyright ICA AB 2011. Lektion nr 1 Häng med på upptäcksfärd! Copyright ICA AB 2011. Hej! Häng med på upptäcktsfärd bland coola frukter och bli klimatschysst! Hej! Kul att du vill jobba med frukt och grönt och bli kompis med

Läs mer

Hur står det till med matfisken i Norrbotten?

Hur står det till med matfisken i Norrbotten? Hur står det till med matfisken i Norrbotten? Giftigt eller nyttigt? Vad är ett miljögift? Vilka ämnen? Hur påverkas fisken? Hur påverkas vi människor? Kostråd Vad är ett miljögift? - Tas upp av organismer

Läs mer

Klimatsmart kretsloppsnäring för odlare & lantbruk

Klimatsmart kretsloppsnäring för odlare & lantbruk Klimatsmart kretsloppsnäring för odlare & lantbruk Tänk om man kunde ta hand om det organiska avfall vi människor skapar i produktionen av vår mat och omvandla det till en flytande och effektiv växtnäring.

Läs mer

Flat Carbon Europe. Magnelis En nyskapade metallbeläggning som ger skydd i de tuffaste av miljöer

Flat Carbon Europe. Magnelis En nyskapade metallbeläggning som ger skydd i de tuffaste av miljöer Flat Carbon Europe Magnelis En nyskapade metallbeläggning som ger skydd i de tuffaste av miljöer Magnelis I de tuffaste miljöerna behövs det starkaste skyddet är en ny och stark metallbeläggning som skyddar

Läs mer

Planteringskant. Modulsystem som skruvas samman Tydliga avgränsningar Brett sortiment i olika material

Planteringskant. Modulsystem som skruvas samman Tydliga avgränsningar Brett sortiment i olika material Planteringskant Planteringskant i cortenplåt som som får en jämn grov roststruktur med tiden. Håller gräs från trädet och ger ett välordnat intryck. Skyddar stam och plantering från trimmerns snöre. Passar

Läs mer

Vattenlösliga vitaminer (tillföras genom kosten dagligen) B och C

Vattenlösliga vitaminer (tillföras genom kosten dagligen) B och C Vattenlösliga vitaminer (tillföras genom kosten dagligen) B och C B-vitamin (i B gruppen ingår flera vitaminer): B1, tiamin Muskelbyggaren FINNS I: Bröd, mjöl, gryn, spagetti, fläskkött, fisk, bönor, sparris

Läs mer

Vårt ansvar för jordens framtid

Vårt ansvar för jordens framtid Vårt ansvar för jordens framtid ArturGranstedt Mandag23.februarbrukteAftenpostenforsidentilåerklæreatøkologisklandbrukverken er sunnere, mer miljøvennlig eller dyrevennligere enn det konvensjonelle landbruket.

Läs mer

Föreläsning om metallers korrosion Prof. Christofer Leygraf, Materialvetenskap, KTH

Föreläsning om metallers korrosion Prof. Christofer Leygraf, Materialvetenskap, KTH Materiallära för Maskinteknik, 4H1063, 4p Föreläsning om metallers korrosion Prof. Christofer Leygraf, Materialvetenskap, Korrosion Corrodere (latin) = gnaga sönder Fritt efter Callisters bok: avsnitt

Läs mer

Korrosion Under Isolering (CUI)

Korrosion Under Isolering (CUI) Korrosion Under Isolering (CUI) Typiskt isolerat rör Plåt beklädnad Rör Isolering Varför Används Isolering: Personligt Skydd Energi Effektivt Process Kontroll Buller Reducering Frysskydd Brandskydd CUI

Läs mer

ETT HÅLLBART MATERIAL. Tillverkat för generationer HÅLLBAR BYGGNATION MED RHEINZINK

ETT HÅLLBART MATERIAL. Tillverkat för generationer HÅLLBAR BYGGNATION MED RHEINZINK ETT HÅLLBART MATERIAL Tillverkat för generationer HÅLLBAR BYGGNATION MED RHEINZINK ANSVARSFULL BYGGNATION Det finns inga alternativ till ansvarstagande 2011 RHEINZINK RHEINZINK GmbH & Co. KG Alla rättigheter

Läs mer

Midroc Alucrom AB Part of Midroc Europe

Midroc Alucrom AB Part of Midroc Europe Midroc Alucrom AB Part of Midroc Europe Midroc Europe Störst i Sverige på rostskyddsmålning www.alucrom.se Bengt Stewall bengt.stewall@midroc.se 010-470 73 07 Snabbfakta Midroc Alucrom AB Kärnverksamhet

Läs mer

FAKTABLAD. Så här producerar vi mat för att samtidigt hålla jorden, vattnet och luften frisk!

FAKTABLAD. Så här producerar vi mat för att samtidigt hålla jorden, vattnet och luften frisk! FAKTABLAD Så här producerar vi mat för att samtidigt hålla jorden, vattnet och luften frisk! Så här producerar vi mat för att samtidigt hålla jorden, vattnet och luften frisk! sida 2 Så här producerar

Läs mer

Let s connect. www.pretec.se. Let s connect

Let s connect. www.pretec.se. Let s connect Let s connect www.pretec.se Varmförzinkat och pulverlackat Varför välja Pc-Coat korrosionsskydd: Erfarenheter av varmförzinkade och pulverlackerade produkter har visat potential för mycket långt produktliv.

Läs mer

ÖVERGRIPANDE MÅL. Nationella miljömål. Miljökvalitetsnormer

ÖVERGRIPANDE MÅL. Nationella miljömål. Miljökvalitetsnormer ÖVERGRIPANDE MÅL Nationella miljömål Miljökvalitetsnormer Övergripande mål Nationella miljömål Till nästa generation skall vi kunna lämna över ett samhälle där de stora miljöproblemen är lösta. De nationella

Läs mer

AvantGuard Omdefinierar korrosionsskydd

AvantGuard Omdefinierar korrosionsskydd AvantGuard Omdefinierar korrosionsskydd AvantGuard Omdefinierar korrosionsskydd använder en ny kombination av zink, ihåliga glaspärlor och en upphovsrättsskyddad aktivator som aktiverar zinken och förbättrar

Läs mer

Av: Erik. Våga vägra kött

Av: Erik. Våga vägra kött Av: Erik Våga vägra kött Våga vägra kött Varje år äter vi mer och mer kött men vilka konsekvenser får det på miljön och vår hälsa? i Förord Människan har länge ansett sig stå över naturen. Enda sedan vi

Läs mer

Måla direkt på rostiga ytor och spar tid och pengar!

Måla direkt på rostiga ytor och spar tid och pengar! Isotrol gör rostskyddsmålningen enkel. Måla direkt på rostiga ytor och spar tid och pengar! Oavsett om det är järnvägsbroar, kraftledningsstolpar, hamnkranar eller mindre ståldetaljer garanterar Isotrolsystemet

Läs mer

Så jobbar du med varmförzinkat stål

Så jobbar du med varmförzinkat stål Från projektering till montering Så jobbar du med varmförzinkat stål Annikki Hirn Nordic Galvanizers Nordic Galvanizers - branschföreningen för varmförzinkningsföretag i Norden Driver ett informationskontor

Läs mer

ISO 12944:2018. Sammanfattning av de viktigaste ändringarna för applicerare och beställare

ISO 12944:2018. Sammanfattning av de viktigaste ändringarna för applicerare och beställare ISO 12944:2018 Sammanfattning av de viktigaste ändringarna för applicerare och beställare Om broschyren Broschyren sammanfattar de viktigaste ändringarna i ISO 12944 (ändringar gjorda under 2017 och 2018)

Läs mer

Hotet från kadmium allt högre halter i den svenska åkermarken

Hotet från kadmium allt högre halter i den svenska åkermarken Hotet från kadmium allt högre halter i den svenska åkermarken Kadmium hotar att på bred front skada vår njurfunktion. Människokroppen har en förmåga att göra sig av med överskott på en rad ämnen. De kan

Läs mer

Framställning av järn

Framställning av järn Ämnen i jordskorpan Få rena grundämnen i naturen Ingår i kemiska föreningar I berggrunden (fasta massan i jordskorpan) finns många olika kemiska föreningar. De flesta berggrund innehåller syre Berggrunden

Läs mer

Kemiska ämnen som vi behöver

Kemiska ämnen som vi behöver Kemiska ämnen som vi behöver Vatten Mineraler (t ex koksalt) Vitaminer Proteiner- kött, fisk, ägg, mjölk, baljväxter Kolhydrater- ris, pasta, potatis, bröd, socker Fetter- smör, olivolja osv Tallriksmodellen

Läs mer

Föroreningsspridning vid översvämningar (del 1) Ett uppdrag för klimat- och sårbarhetsutredningen Yvonne Andersson-Sköld Henrik Nyberg Gunnel Nilsson

Föroreningsspridning vid översvämningar (del 1) Ett uppdrag för klimat- och sårbarhetsutredningen Yvonne Andersson-Sköld Henrik Nyberg Gunnel Nilsson Föroreningsspridning vid översvämningar (del 1) Ett uppdrag för klimat- och sårbarhetsutredningen Yvonne Andersson-Sköld Henrik Nyberg Gunnel Nilsson Preliminär rapport 2006-12-21 Dnr M2005:03/2006/39

Läs mer

LASERSKÄRNING. och plåtbearbetning

LASERSKÄRNING. och plåtbearbetning LASERSKÄRNING och plåtbearbetning Häfla Bruks AB grundades 1682 och har sedan dess kontinuerligt varit verksamma inom tillverkning av järn, stål och metallprodukter på samma plats i norra Östergötland.

Läs mer

CorEr. Boden Energi AB utför prov med CoreEr i sopförbrännigspanna

CorEr. Boden Energi AB utför prov med CoreEr i sopförbrännigspanna CorEr Boden Energi AB utför prov med CoreEr i sopförbrännigspanna År 2007 startade Boden Energi AB sin senaste sopförbränningspanna av typen Roster, levererad av B&W Volund. Pannan förbränner cirka 50

Läs mer

Koppar i byggnader vad är problemet?

Koppar i byggnader vad är problemet? Koppar i byggnader vad är problemet? Förord Att använda rätt material när vi bygger är viktigt, inte minst när vi ska bygga mer hållbart. För att söka kunskap om vad som är bra material ur ett hållbarhetsperspektiv

Läs mer

Addion. Matt mässing. Krom. Brunoxid. Kort om ytbehandling. ASSA ABLOY, the global leader in door opening solutions.

Addion. Matt mässing. Krom. Brunoxid. Kort om ytbehandling. ASSA ABLOY, the global leader in door opening solutions. Polygiene Technology Addion Matt mässing Brunoxid Krom Kort om ytbehandling ASSA ABLOY, the global leader in door opening solutions. Innehållsförteckning Ytbehandling förhindrar eller fördröjer korrosion

Läs mer

Elektronik i var mans hand

Elektronik i var mans hand Elektronik i var mans hand I vår vardag använder vi allt fler elektriska och elektroniska apparater. Många länder inför också lagstiftning om att kasserad elektronik ska samlas in. Det ger en ökad marknad

Läs mer

JORDENS RESURSER Geografiska hösten 2015

JORDENS RESURSER Geografiska hösten 2015 JORDENS RESURSER Geografiska hösten 2015 JORDENS SKOGAR Nästan en tredjedel av hela jordens landyta är täckt av skog. Jordens skogsområden kan delas in i tre olika grupper: Regnskogar Skogar som är gröna

Läs mer

Bilaga 1 Konsekvensanalys av avfallsplanen

Bilaga 1 Konsekvensanalys av avfallsplanen Bilaga 1 Konsekvensanalys av avfallsplanen Innehåll Inledning... 3 1 Målområde 1 Förebygga avfall... 3 1.1 Syfte... 3 1.2 Konsekvenser... 3 2 Målområde 2 Säkra hanteringen av farligt avfall... 4 2.1 Syfte...

Läs mer

Aktuella aktiviteter våren och sommaren 2005!

Aktuella aktiviteter våren och sommaren 2005! Aktuella aktiviteter våren och sommaren 2005! Ny handbok i varmförzinkning - svensk version tryckt, övriga kommer! Projekt: Korrosion och avrinning Vägmiljöers korrosivitet Varmförzinkat i kombination

Läs mer

Grupp : Arvid och gänget. Av: Hedda, Dante, Julia G, William L och Arvid

Grupp : Arvid och gänget. Av: Hedda, Dante, Julia G, William L och Arvid Grupp : Arvid och gänget Av: Hedda, Dante, Julia G, William L och Arvid Växthuseffekten Atmosfären Växthuseffekten kallas den uppvärmning som sker vid jordens yta och som beror på atmosfären. Atmosfären

Läs mer

Klimatsmart kretsloppsnäring för din odling

Klimatsmart kretsloppsnäring för din odling Klimatsmart kretsloppsnäring för din odling Tänk om man kunde ta hand om det organiska avfall vi människor skapar i produktionen av vår mat och omvandla det till näring åt matjorden. Tänk om man dessutom

Läs mer

2. Klimatförändringar hänger ihop med rättvisa och fred i världen. År 2009 samlades FN för ett möte om klimatförhandlingar. Var hölls det mötet?

2. Klimatförändringar hänger ihop med rättvisa och fred i världen. År 2009 samlades FN för ett möte om klimatförhandlingar. Var hölls det mötet? Vuxenfrågor 1. Fairtrade är en produktmärkning som skapar förutsättningar för anställda i utvecklingsländer att förbättra sina arbets- och levnadsvillkor. Var odlas de flesta Fairtrade-certifierade bananer

Läs mer

Korrosion och korrosionsskydd av stål i betong

Korrosion och korrosionsskydd av stål i betong Korrosion och korrosionsskydd av stål i betong Bror Sederholm Swerea KIMAB bror.sederholm@swerea.se Detta är Swerea KIMAB Korrosions- och metallforskningsinstitut 239 medlemsföretag 600 kunder per år 172

Läs mer

Prelaq Energy Färgbelagd stålplåt med goda termiska egenskaper

Prelaq Energy Färgbelagd stålplåt med goda termiska egenskaper Prelaq Energy Färgbelagd stålplåt med goda termiska egenskaper Sänkta energikostnader och förlängd livslängd När du ska välja färgbelagd stålplåt till väggar och tak vill du ha ett hållbart material som

Läs mer

Material föreläsning 7. HT2 7,5 p halvfart Janne Färm

Material föreläsning 7. HT2 7,5 p halvfart Janne Färm Material föreläsning 7 HT2 7,5 p halvfart Janne Färm Fredag 11:e December 10:15 12:00 PPU105 Material Förmiddagens agenda Hållbarhet: oxidation och korrosion ch 17 Paus Processers egenskaper ch 18 2 Hållbarhet:

Läs mer

BYGGVARUDEKLARATION 0.1 BYGGVARANS NAMN/VARUGRUPP. 0.2 Användningsområde: 0.3 FÖRETAGSINFORMATION

BYGGVARUDEKLARATION 0.1 BYGGVARANS NAMN/VARUGRUPP. 0.2 Användningsområde: 0.3 FÖRETAGSINFORMATION BYGGVARUDEKLARATION Denna mall är utformad enligt Byggsektorns Kretsloppsråds (BYKR) rekommendationer. Dekl. upprättad av: Namn: Faruk Nuhic Telefon: 070-109 28 55 Företag: Birstatrappan AB Dekl. upprättad

Läs mer

Rapportering från Infokontoret, årsmöte Åbo 2006

Rapportering från Infokontoret, årsmöte Åbo 2006 Rapportering från Infokontoret, årsmöte Åbo 2006 Handbok i varmförzinkning Den uppdaterade versionen av Handbok i varmförzinkning har tryckts på danska i april 2006. Upplaga: 5000 ex Förbeställt: 2300

Läs mer

Att laga mat med DEMEYERE FEMSTJÄRNIG MATLAGNING

Att laga mat med DEMEYERE FEMSTJÄRNIG MATLAGNING Att laga mat med DEMEYERE FEMSTJÄRNIG MATLAGNING Tryckkokare Skaldjursgryta Varför skall man köpa Demeyere produkter? Demeyere har som affärsidé att tillverka världens bästa stek- och kokkärl i rostfritt

Läs mer

Låt hushållssopor bli en resurs.

Låt hushållssopor bli en resurs. Låt hushållssopor bli en resurs. Biogas Jord Metaller Plast Glas Papper Matavfall till bruna påsen anläggning BIOGAS- ANLÄGGNING Biogas- JORD Jord 70 kilo matavfall per person och år ger biogas motsvarande

Läs mer

PPU408 HT15. Aluminium. Lars Bark MdH/IDT 2015-12-03

PPU408 HT15. Aluminium. Lars Bark MdH/IDT 2015-12-03 Aluminium 1 1807 1824 1886 - Engelsmannen Humphrey Davy (1778-1829) insåg att metallen måste finnas men lyckades inte framställa den. - Han gav den dock namnet Aluminum. - Den danske vetenskapsmannen H.

Läs mer

Weland skötselinstruktion. Handhavandebeskrivning, balkonger och räcken

Weland skötselinstruktion. Handhavandebeskrivning, balkonger och räcken Weland skötselinstruktion Handhavandebeskrivning, balkonger och räcken Weland Aluminium handhavandebeskrivning Sid Smide varmförzinkat 3 Smide (lackat, duplex) 4 Balkong (betong) 5 Balkong (aluminium)

Läs mer

Ekologiskt fotavtryck

Ekologiskt fotavtryck Resursanvändning Ekologiskt fotavtryck Ditt ekologiska fotavtryck = din påverkan på miljön Det finns 2 perspektiv då man mäter hur mycket enskilda personer eller länder påverkar miljön Produktionsperspektiv

Läs mer

Keramiska plattor. Keramiska egenskaper

Keramiska plattor. Keramiska egenskaper 1 Keramiska plattor Keramiska egenskaper Hög mekanisk hållfasthet även vid höga temperaturer. Utmärkt kemisk beständighet (hög resistens mot påverkan av syror, saltlösningar, baser osv.). Mycket hög hårdhet

Läs mer

Atmosfär. Cirkulär ekonomi. Delningsekonomi. Albedo. Corporate Social Responsibility (CSR)

Atmosfär. Cirkulär ekonomi. Delningsekonomi. Albedo. Corporate Social Responsibility (CSR) Albedo Ett mått på en ytas förmåga att reflektera solens strålar och kasta tillbaka ljuset till rymden. När måttet är 1.00 betyder det att 100% reflekteras. Havsytans X är 0.08 medan nysnö har 0.9 (reflekterar

Läs mer

Uppgiften Materiel Brunn nummer Metall eller metallkombination

Uppgiften Materiel Brunn nummer Metall eller metallkombination Hemlaboration 5 B (Härnösand) Korrosions och korrosionsskydd Teori En galvanisk cell består av två elektroder (anod och katod), en förbindelse mellan dessa och en elektrolyt.. Galvanisk korrosion kan liknas

Läs mer

PM Ytbehandling. Anodisering. Christoffer Löfstrand 2011 01 16

PM Ytbehandling. Anodisering. Christoffer Löfstrand 2011 01 16 PM Ytbehandling Anodisering Christoffer Löfstrand 2011 01 16 Fördjupningsarbetet beskrivet med ett PM behandlar området Ytbehandling, med speciell inriktning på anodisering av olika metaller, framförallt

Läs mer

1.5 Beläggningsmetoder med zink

1.5 Beläggningsmetoder med zink 1.5 Beläggningsmetoder med zink Zink är en mycket använd ytbehandlingsmetall, som ger stål en kraftigt förbättrad livslängd. Zink används i skikttjocklekar från 3 µm upp till 250 µm, vilket innebär från

Läs mer

Gissa vilket ämne! Geologins Dags tipsrunda 2012 för ungdomar och vuxna. Mer geologi finns på:

Gissa vilket ämne! Geologins Dags tipsrunda 2012 för ungdomar och vuxna. Mer geologi finns på: 1. Gissa vilket ämne! Det näst vanligaste grundämnet i jordskorpan är en förutsättning för det informationssamhälle vi har idag. Detta ämne ingår i transistorradion, i dioder och i integrerade kretsar

Läs mer

WHO = World Health Organization

WHO = World Health Organization Mat och hälsa åk 8 WHO = World Health Organization Enligt WHO innebär hälsa att ha det bra både fysiskt, psykiskt och socialt. Dåliga matvanor och mycket stillasittande bidrar till att vi blir sjuka på

Läs mer

ExkluSiV DESigN, hög k VAlitEt

ExkluSiV DESigN, hög k VAlitEt Takpannor ExkluSiV DESigN, hög k VAlitEt När du väljer takpannor från armat väljer du att ge ditt hus ett tak med ett vackert, tegelliknande utseende. Samtidigt väljer du en produkt som är väl anpassad

Läs mer

Blästring Metallisering Lackering

Blästring Metallisering Lackering Blästring Metallisering Lackering PRESENTATION Företaget grundades 1945 och har sedan starten varit familjeägt. Ägare idag är Lars Svensson, som också har varit aktiv i företaget sedan 2001. Verksamheten

Läs mer

Färgbelagd plåt i Plannja Hard Coat 50 BYGGVARUDEKLARATION 2011 AUGUSTI

Färgbelagd plåt i Plannja Hard Coat 50 BYGGVARUDEKLARATION 2011 AUGUSTI Färgbelagd plåt i Plannja Hard Coat 50 BYGGVARUDEKLARATION 2011 AUGUSTI Byggvarudeklaration för färgbelagd plåt i Plannja Hard Coat 50 Plannja AB utvecklar, tillverkar och marknadsför byggprodukter av

Läs mer

Nov -02. WIBE och Miljön

Nov -02. WIBE och Miljön Nov -02 WIBE och Miljön Wibe tillverkar och marknadsför kabelstegar, kabelrännor och undertak samt master för kommunikation och belysning. Wibe tar ett långsiktigt miljöansvar och arbetar aktivt för en

Läs mer

När godset, som skall varmförzinkas, anländer till varmförzinkaren skall godset kontrolleras med avseende på:

När godset, som skall varmförzinkas, anländer till varmförzinkaren skall godset kontrolleras med avseende på: 2. Godsmottagning När godset, som skall varmförzinkas, anländer till varmförzinkaren skall godset kontrolleras med avseende på: a. Överensstämmelse (krav, antal, kg) mot följesedel (order) b. Transportskador

Läs mer

Kronobergs Miljö. - Din framtid!

Kronobergs Miljö. - Din framtid! Kronobergs Miljö - Din framtid! Vi ska lösa de stora miljöproblemen! Vi skall lämna över en frisk miljö till nästa generation. Om vi hjälps åt kan vi minska klimathotet, läka ozonlagret och få renare luft

Läs mer

Abetong AB En del av HeidelbergCement koncernen

Abetong AB En del av HeidelbergCement koncernen Abetong AB En del av HeidelbergCement koncernen Abetong AB Abetong AB Hus Lantbruk Anläggning Djurstallar för framtiden KMA Kunder / Entreprenörsanda Byggsystem Trender Kostnader-Underhåll-Helhetsgrepp

Läs mer

Koppling mellan de nationella miljökvalitetsmålen och Skellefteå Krafts miljömål

Koppling mellan de nationella miljökvalitetsmålen och Skellefteå Krafts miljömål Koppling mellan de nationella en och miljömål Nationella Begränsadklimatpåverkan Halten av växthusgaser i atmosfären ska stabiliseras på en nivå som innebär att människans påverkan på klimat-systemet inte

Läs mer

BSK 07. Boverkets handbok om Stålkonstruktioner. Råd och rekommendationer anpassade till Internationals rostskyddsprodukter

BSK 07. Boverkets handbok om Stålkonstruktioner. Råd och rekommendationer anpassade till Internationals rostskyddsprodukter BSK 07 Boverkets handbok om Stålkonstruktioner Råd och rekommendationer anpassade till Internationals rostskyddsprodukter 1 Allmänn Information BSK 07 är en Svensk variant av ISO 12944, vilket är namnet

Läs mer

Utvecklingstrender i världen (1972=100)

Utvecklingstrender i världen (1972=100) Utvecklingstrender i världen (1972=1) Reell BNP Materialförbrukning Folkmängd Koldioxidutsläpp Utvecklingen av befolkningen på jorden, i EU15-länderna och EU:s nya medlemsländer (195=1) Världen EU-15 Nya

Läs mer

Fisksoppa med räkor, färsk vitkålssallad och Maggans grova baguetter AV: AMANDA

Fisksoppa med räkor, färsk vitkålssallad och Maggans grova baguetter AV: AMANDA M G N I R E N A L P S ÅLTID Fisksoppa med räkor, färsk vitkålssallad och Maggans grova baguetter AV: AMANDA 1 Måltiden Måltiden är anpassad för en Demi-vegetarian, vilket innebär att man bara äter mat

Läs mer

Utsortering av leksaker. Rutiner och fakta kring farliga kemikalier

Utsortering av leksaker. Rutiner och fakta kring farliga kemikalier Utsortering av leksaker Rutiner och fakta kring farliga kemikalier Om Retoy Retoy erbjuder aktiviteter där barn får leka sig till en bättre värld genom att byta, låna, skapa och ge. Med leksaken som verktyg

Läs mer

Glasbruksprojektet. Förstudie avfall. Renare Marks Vårmöte. Hanna Almqvist, Golder Associates AB Pär Elander, Elander Miljöteknik AB 2015-03-25

Glasbruksprojektet. Förstudie avfall. Renare Marks Vårmöte. Hanna Almqvist, Golder Associates AB Pär Elander, Elander Miljöteknik AB 2015-03-25 Renare Marks Vårmöte Hanna Almqvist, Golder Associates AB Pär Elander, Elander Miljöteknik AB 1 Glas Blått: kobolt Svart: nickel, krom Orange: kadmium, svavel Rött: guld (små mängder) Turkos: koppar Arsenik:

Läs mer

PM i Punktsvetsning. Produktutveckling 3 KPP039 HT09. Lärare: Rolf Lövgren

PM i Punktsvetsning. Produktutveckling 3 KPP039 HT09. Lärare: Rolf Lövgren PM i Punktsvetsning Produktutveckling 3 KPP039 HT09 Lärare: Rolf Lövgren Innehållsförteckning Innehållsförteckning...2 Svetsning...3 Historia...3 Medeltiden...3 1800-talet...3 1900-talet...3 Resistanssvetsning...3

Läs mer

Fildelning på vårt sätt stålbalkräcket

Fildelning på vårt sätt stålbalkräcket Fildelning på vårt sätt stålbalkräcket Fakta Birstaverken Birstaverken AB grundades 1961 och är ett verkstadsföretag med egen anläggning för varmförzinkning. Vi tillverkar och säljer väg- och broräcken,

Läs mer

Vart tar avfallet vägen?

Vart tar avfallet vägen? Vart tar avfallet vägen?? Här anges de vanligaste avfallsslagen, hur de ska sorteras och vad som händer efter att du har sorterat ut de olika avfallsslagen. Avfall markerat med en röd ruta är farligt avfall.

Läs mer

Kompis med kroppen. 3. Matens resa

Kompis med kroppen. 3. Matens resa Kompis med kroppen 3. Matens resa Matens resa nu och då 1. Ta reda på! Hur kom mjölken hem till köksbordet för 100 år sedan? Var producerades den, hur transporterades och förpackades den? 3. Vad åt du

Läs mer

Fisksoppa med räkor, färsk vitkålssallad och Maggans grova baguetter AV: AMANDA

Fisksoppa med räkor, färsk vitkålssallad och Maggans grova baguetter AV: AMANDA M G N I R E N A L P S ÅLTID Fisksoppa med räkor, färsk vitkålssallad och Maggans grova baguetter AV: AMANDA 1 Måltiden Måltiden är anpassad för en Demi-vegetarian, vilket innebär att man bara äter mat

Läs mer

Skånerapporten 2017 En kartläggning av KRAV-märkt matproduktion i Skåne

Skånerapporten 2017 En kartläggning av KRAV-märkt matproduktion i Skåne Skånerapporten 2017 En kartläggning av KRAV-märkt matproduktion i Skåne Skåne är Sveriges kornbod. Här finns landets bästa jordbruksmark. Här odlas också 70 procent av Sveriges grönsaker, frukt och bär.

Läs mer

Det var en gång. Året var 1967... Fiskerikonsulenten Ulf Lundin i Uddevalla upptäckte att fisken dog i många västsvenska sjöar och vattendrag.

Det var en gång. Året var 1967... Fiskerikonsulenten Ulf Lundin i Uddevalla upptäckte att fisken dog i många västsvenska sjöar och vattendrag. Det var en gång Året var 1967... Fiskerikonsulenten Ulf Lundin i Uddevalla upptäckte att fisken dog i många västsvenska sjöar och vattendrag. När han undersökte vattnet fann han att ph-värdet i vissa fall

Läs mer

Användning av LB-ugnsslagg från stålverket i Smedjebacken Bakgrund och förutsättningar

Användning av LB-ugnsslagg från stålverket i Smedjebacken Bakgrund och förutsättningar 1 (7) Miljö- och byggkontoret April 2005 Bo Jernberg PM Användning av LB-ugnsslagg från stålverket i Smedjebacken Bakgrund och förutsättningar I Stålverket i Smedjebacken, Fundia Special Bar AB, tillverkas

Läs mer

Stål en del av vår vardag

Stål en del av vår vardag Stål en del av vår vardag Stål finns i det mesta vi har runtomkring oss, bilar, strykjärn, mobiler, bestick och gatlampor. Produkter som inte innehåller stål är ofta plastprodukter som tillverkats i stålformar.

Läs mer

Ämnen runt omkring oss åk 6

Ämnen runt omkring oss åk 6 Ämnen runt omkring oss åk 6 Begrepp att kunna Atom Avdunstning Basisk Blandning Brännbarhet Egenskaper Fast form Flytande form Fotosyntes Gasform Grundämne Kemisk förening Kemisk reaktion Kondensering

Läs mer

WHO 2017: Tobacco and its environmental impact

WHO 2017: Tobacco and its environmental impact WHO 2017: Tobacco and its environmental impact * Tobaksindustrin har negativ påverkan på snart sagt alla FN:s hållbarhetsmål. * För att klara FN:s hållbarhetsmål måste rökningen elimineras. Förstör jordbruksmark

Läs mer

Tungmetallbestämning i gräskulturer. Landskrona 2012

Tungmetallbestämning i gräskulturer. Landskrona 2012 Miljöförvaltningen Tungmetallbestämning i gräskulturer Landskrona 2012 Emilie Feuk Rapport 2013:2 Miljöförvaltningen 261 80 Landskrona oc 2(12) Sammanfattning Miljöförvaltningen har odlat gräs i krukor

Läs mer