Redovisning av regeringsuppdrag öppnadata.se

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Redovisning av regeringsuppdrag öppnadata.se"

Transkript

1 1 (1) Datum: Dnr: Ert dnr: N2012/3599/ITP Näringsdepartementet Redovisning av regeringsuppdrag öppnadata.se VINNOVA har fått i uppdrag (N2012/3599/ITP) att utveckla en teknisk plattform för förmedling av data som tillgängliggjorts för vidareutnyttjande öppnadata.se. Resultatet från uppdraget redovisas härmed. Genomförandet har i huvudsak utvecklat en tekniska plattform för förmedling av data samt förberett insatser för automatisk inläsning av metadata från offentliga aktörer. I detta ärende har generaldirektör Charlotte Brogren beslutat. Erik Borälv varit föredragande. I den slutliga handläggningen har även Ann-Mari Fineman deltagit. Charlotte Brogren Bilaga: Rapport över genomförande, budget och associerade aktiviteter. VERKET FÖR INNOVATIONSSYSTEM - SWEDISH GOVERNMENTAL AGENCY FOR INNOVATION SYSTEMS POST: VINNOVA, SE Stockholm BESÖK/OFFICE: Mäster Samuelsgatan 56 FAKTUROR/INVOICES: VINNOVA, FE 34, SE Strömsund LEVERANSER/DELIVERIES: Klara Norra Kyrkogata 14, SE Stockholm TEL: +46 (0) FAX: +46 (0) VINNOVA@VINNOVA.SE VINNOVA.SE ORG/VAT: /SE

2 Öppnadata.se Slutrapport av regeringsuppdrag om den tekniska plattformen öppnadata.se - en portal för innovation (18)

3 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Lärdomar Automatiserad publicering är A och O Insatser behövs för att stärka utbudet av datakällor... 5 Portalens utveckling Styrgrupp för uppdraget Historik Egenskaper hos portalen oppnadata.se DCAT-AP PSI-datakollen Budget Dialog och kommunikation Samråd och dialog Internetdagarna är en årlig samling kring öppna data Kommunikationsinsatser Insatser för vidareutnyttjande Internationellt arbete och kontakter (18)

4 Sammanfattning Regeringen har gett i uppdrag åt VINNOVA att utveckla en teknisk plattform för förmedling av data som tillgängliggjorts för vidareutnyttjande, samt att under 2013 och 2014 vidareutveckla denna. Plattformen heter öppnadata.se. Dialog med aktörer har skett genom Forum för öppna data som VINNOVA driver tillsammans med E-delegationen och SKL. Samtliga forumträffar är öppna och webbsänds med bra deltagande online. För uppdragets genomförande har ett antal aktiviteter och mötesplatser använts för att sprida kunskap och för att skapa samråd kring olika initiativ. Konferensen Internetdagarna är en sådan aktivitet. VINNOVA har i övrigt medverkat i ett stort antal möten, konferenser och samråd för att kommunicera arbetet med den tekniska plattformen. De ansvariga för de nationella portalerna inom EU samlas genom kommissionens arbetsgrupper. Dialog och samordning kring gemensamma behov som klassificering och utbyte av öppna data sker genom detta initiativ. Under 2014 och 2015 har särskilt det nordiska samarbetet varit intensivt med Nordic Open Data Week som främsta aktivitet. Veckan samlade stort antal aktiviteter och är en början till mer nära samarbete kring gemensamma frågor. En första betaportal lanserades 2012, avsedd för utvärdering inför fortsatt utveckling. Efter utvärdering utvecklades 2013 en uppdaterad lösning som i sin tekniska implementation låg närmare internationell praxis. En tredje uppdaterad portal lanserades juni Portalen hanterar automatisk insamling av metadata genom de centrala rekommendationerna (DCAT-AP) från EU. Målet är att lösningen på sikt ska förenkla för aktörerna att publicera öppna data. Det är fortfarande få organisationer som publicerar öppna data. En modell för finansiering av gemensamma lösningar kan ge aktörerna incitament att prioritera området. Krav på kostnadseffektiva lösningar och ökad kvalité i öppna datakällor förutsätter systematiska arbetsmetoder, med målet att nå en automatisk publicering av information. För att det ska ske behövs gemensamma metoder för hur data beskrivs och tillgängliggörs För uppdragets genomförande har regeringen årligen avsatt 3 miljoner kronor För uppdraget har kronor förbrukats av anslaget. Drift och utveckling motsvarar kronor, främjande av vidareutnyttjande kronor. VINNOVA har i egna verksamheten gett projektstöd inom öppna data motsvarande kronor. 3 (18)

5 Lärdomar Regeringen gav i juli 2012 VINNOVA i uppdrag att utveckla en teknisk plattform för förmedling av data som tillgängliggjorts för vidareutnyttjande 1. I genomförandet av regeringsuppdraget har VINNNOVA gjort följande observationer. 1.1 Automatiserad publicering är A och O För att övergripande mål och syften med öppna data ska uppnås transparens, insyn och innovationer finns praktiska frågor som behöver få en kvalificerad lösning. De utmaningar som VINNOVA identifierat som mest centrala är: Incitament, stöd och resurser för att tillgängliggöra data. Publicering och sammanställning av datakällor. Systematik ger kostnadseffektivitet Ett ökat antal organisationer påbörjar projekt med mål att tillgängliggöra den information man samlar in och förvaltar. Dessa projekt kräver resurser (personal, kunskap, teknik, stöd) och är en avvägning mellan andra insatser som organisationen också önskar genomföra. Här uppstår ett vägskäl, där aktörer i brist på incitament och av kostnadsskäl gör andra prioriteringar. Det är 20 procent av de offentliga aktörerna som följer E-delegationens rekommendationer om att tillgängliggöra offentliga data. Det finns exempel på hur organisationer kan åstadkomma goda resultat utan att kostnaderna avsevärt ökar, men de förebilderna är idag för få. Ett exempel är riksdagen.se som har skapat lösningar som används för att skapa webbtjänster och som samtidigt fungerar som en ingång till Riksdagens öppna data. Förenklat kan man säga att de återanvänder sina egna öppna data i de informationstjänster man driver i sin kärnverksamhet. Lösningen ger en ekonomiskt hållbar modell. Genom att upphandla och utveckla tjänster rätt behöver inte ytterligare kostnader uppstå för offentligt tillgängliggörande. Där man i efterhand behöver modifiera system och göra anpassningar riskerar projekten bli mer komplexa och kostsamma. Många offentliga aktörer använder samma standardsystem för att utföra sina uppgifter. Här finns en potential till gemensamma lösningar. Skulle ett standardsystem få en lösning för publicering av öppna data kan lösningarna återanvändas av många organisationer utan extra kostnad. För att sådan utveckling ska ske behövs ett centralt initiativ, samt en modell för finansiering. Det saknas initiativ och incitament för sådant systematiskt arbete. 1 %20regeringsuppdrag pdf 4 (18)

6 Systematik är nödvändig för automatisk publicering av information Publiceringen av datakällor sker ofta med hjälp av manuella handgrepp. Organisationer tillsätter arbetsgrupper som går igenom data, med särskild tillsatt kompetens som ansvarar för säkerhet och juridik kring innehåll. Sammanställning och strukturering av materialet görs av kommunikatörer, medan de tekniskt driftansvariga hanterar konvertering och filtrering av information. Data publiceras sedan genom en kommunikationskanal vilket i praktiken innebär en webbplats avsedd för helt annan kommunikation. Momenten kan vara nödvändiga men skapar betydande kostnader och koordinering. Samma arbetsmetod gäller de nationella portaler som sammanställer tillgängliga datakällor, med betydande redaktionella insatser som följd. Ett belysande exempel presenterades av danska Digitaliseringsstyrelsen på Internetdagarna 2013, där man konstaterar att den manuella hanteringen av den danska portalen inte är en väg framåt. För detaljer, se inspelning av presentationen 2. Den långsiktiga planeringen för publicering och sammanställning av datakällor kräver systematiska arbetsmetoder. Den ledande internationella aktören, Open Data Institute, använder liknelsen med att området befinner sig i en situation som liknar den vid webb 1.0. Det är en utpräglad manuell process, där ekonomisk effektivitet och kvalitéer hos innehåll motverkas av en brist på utvecklade metoder. En slutsats är att en föreskriven lösning för publicering av data är ett sätt som kan nå bättre resultat till lägre kostnader. Det innebär i praktiken en utveckling av E- delegationens rekommendationer 3. En utökad standardisering genom gemensamma format och verktyg kan automatiskt lokalisera all svensk öppna data samtidigt som den validerar licensvillkor, kontakter, innehåll och ansvarig organisation. Det ger fördelar genom ökad kvalité (korrekt och validerad beskrivning av datakällor) kring innehåll och möjliggör samtidigt helt automatisk publicering och sammanställning av öppna data. En liknelse som ibland används är att under webben tidiga utveckling hade vi manuell hantering av vilka webbplatser som fanns på internet. Med dagens mer utvecklade webblösningar hittar sökmaskiner automatiskt den information som görs tillgänglig. Att publicera och lokalisera öppna data kan fungera som internet i detta avseende. För att det ska ske behövs gemensamma metoder för hur data beskrivs och tillgängliggörs. 1.2 Insatser behövs för att stärka utbudet av datakällor Vid uppdragets start 2012 fanns få offentliga aktörer som publicerade öppna data och aktiviteten på området var låg. Insatser för att utveckla en portal och stimulera till tjänster baserade på öppna data förutsätter ett brett utbud av öppna datakällor. Genom dialog och samråd konstaterades att det närmast fanns behov av insatser som hjälper aktörer att publicera data (18)

7 Sedan 2012 arbetar VINNOVA med programmet Öppen innovation, dit insatser för publicering och användning av öppna data räknas. Utifrån VINNOVAs myndighetsuppgift finns en betydande möjlighet att skapa innovationer och därigenom nyttor och ekonomiska värden baserade på öppna data. Detta är något EU driver genom Digitala agendan och nu senast genom Digital single market 4. Fem offentliga utlysningar runt öppna data har genomförts sedan Sammanlagt 122 projekt har delat på kronor. Ofta har projekten motfinansiering från egna resurser eller andra finansiärer. Stödet omfattar bland annat projekt som tar fram metoder och handledningar för att tillgängliggöra offentliga data, tekniska lösningar för öppna data, kommunikation och utbildningsinsatser, vidareutnyttjande av öppna data, samt analyser av nuläget. Se fullständig projektlista som bilaga. PwC genomförde med VINNOVAs stöd en analys av projekt som finansierats genom utlysningarna 5. Man gick igenom ansökningar och slutrapporter för de vid tillfället 39 projekt som beviljats bidrag. Man kompletterade med en enkät till projektledarna. Vår genomgång visar att det är tydligt att Vinnovas bidrag genom utlysningarna varit nödvändigt för att få till stånd ett arbete med öppna data. 60 procent av de som svarat på enkäten uppger att de inte skulle startat något öppna dataprojekt om det inte var för stödet från Vinnova. Av de öppna datamängder som vi har identifierat kan 109 stycken eller 17 procent spåras tillbaks till arbete som gjort på grund av medel som tilldelats från Vinnova. Det är i huvudsak privata aktörer samt samverkansprojekt där offentligaoch privata aktörer samverkar som sökt och fått bidrag från Vinnova för arbete med öppna data. De olika tyngdpunkter som Vinnova satt upp för de två utlysningarna har fått tydligt genomslag i resultatet. Några exempel på projekt med inriktning på praktiska stöd för aktörer att publicera öppna data är: Samordning och nationellt ramverk för Öppna Data inom kommun- och landstingsverksamhet 6 VINNOVA har skapat möjlighet för ett antal aktörer att samordna verksamheten runt öppna data. Dessa är SKL och ett nätverk av kommuner, varav tre ingår i en styrgrupp, Linköping, Örebro och Umeå. Samverkan är även etablerad med Rådet för främjande av kommunala analyser, Kommunförbundet Stockholms län, Helsingborgs stad m.fl html 6 (18)

8 Metod för att öppna diarium och öppna fakturor 7 API:er till olika diariesystem (Platina och Public 360) samt ett faktureringssystem (Agresso). Metoder och detaljer finns dokumenterade och publicerade på Github. Öppen länkad data för skolan 8 Ett gemensamt hjälppaket från Swedish Standards Institute (SIS) för aktörer som vill publicera och/eller utnyttja öppna data inom skolområdet. Standardiserad API-licens för företag 9 En fritt tillgänglig API-licens med tillhörande vägledning för de privatägda företag som står inför vid ett publicerande av API:er. Licensen levereras med en tillhörande beskrivning som redogör för typiska affärsmässiga och juridiska vägval som ett privat företag behöver tänka på i sina licensvillkor när företaget tillhandahåller ett API. Kompetensförstärkning kring kommunala öppna data 10 Identifiering av det informationsbehov som finns hos kommuner angående öppna data, samt ett antal verktyg, artiklar, checklistor m.m. Stöd för att öppna integritetskänslig data inom utbildningssektorn 11 Göteborgsregionens Kommunalförbund (GR) har sett över förutsättningar för att tillgängliggöra data beträffande elevinformation, så som statistik kring avbrott, studievägar, val av inriktning och dylikt. Rättsliga lösningar för tillgängliggörande av öppna datakällor 12 Praktiskt användbara rättsliga lösningar för tillgängliggörande av öppna datakällor: 1. Riktlinjer för vidareutnyttjande av handlingar som finns hos myndigheten (datapolicy); och 2. En öppen licens för vidareutnyttjande av information från den offentliga förvaltningen. Framtaget av Lunds universitet. Mjukvaruplattform och molntjänst för enkel publicering av länkade öppna data 13 En öppen källkodsplattform som ger organisationer möjlighet att undvika de stora investeringar som det skulle innebära att utveckla en egen in-house-lösning e8b2af6.html (18)

9 Portalens utveckling 1.3 Styrgrupp för uppdraget För uppdragets långsiktiga strategi har VINNOVA tillsatt en styrgrupp som leds av förvaltningschef Leif Callenholm. Representanterna har utsetts av respektive departement och består av Juha Alskog (Näringsdepartementet) och Karina Aldén (Finansdepartementet, ersatte Gustaf Johnssén). Styrgruppen har träffats fem gånger under uppdraget. 1.4 Historik Uppdraget tog 2012 sin start i den förstudie som också låg till grund för regeringsbeslutet att lansera en teknisk plattform för öppna data 14. Förstudien genomfördes inom ramen för arbetet med regeringens e-förvaltningsstrategi. En första betaportal direktupphandlades, utvecklades och lanserades den 14 december Syften med betaportalen var främst utvärdering och att fungera som en utgångspunkt för vidare dialog. ÖD 1. ÖD 2. ÖD 3. ÖD 4. ÖD 5. ÖD 6. ÖD 7. En betaportal lanserades 14 december 2012, med utgångspunkt i den förstudie som låg till grund för beslutet att inrätta en nationell portal. En utvärdering av betaportalen genomförs och bildar underlag för kommande vidareutveckling. En andra portal lanseras 25 november Det är en portal som endast innehåller beskrivningar av datakällor hos offentliga organisationer. EU tar i början av 2014 fram rekommendationer för format och beskrivning (metadata) av datakällor i nationella portaler. Formatet kallas DCAT-AP. PSIdatakollen.se lanserades 2014 för att påvisa vikten av att data publiceras på ett standardiserat sätt (E-delegationens rekommendationer) genomförs en upphandling av en portal enligt EU:s rekommendationer. Portalen avser (informellt) standardisera hur aktörer publicerar information om öppna datakällor. En tredje portal som automatiskt skördar beskrivningar av öppna data från svenska aktörer enligt rekommendationen DCAT-AP lanserades i juni Länk: 20Inkl%20bilagor.pdf 8 (18)

10 I dialog med olika aktörer om betaportalen, tillsammans med egen användning av portalen, har insikt kring drift och utveckling inhämtats. En särskild workshop hölls 31 januari 2013 för utvärdering av betaportalen, som stöd till vägval för det fortsatta arbetet. De samlade erfarenheterna bildade underlag för en vidareutveckling under En uppdaterad plattform baserad på öppenkällkodlösningen CKAN 15 upphandlades. Erfarenheter visade att en portal främst bör innehålla beskrivningar (metadata) av datakällor det vill säga, vad datakällan kallas, var den innehåller för slags information, vem som står bakom datakällan, vilka villkor som gäller för vidareutnyttjande, etc. Publiceringen av data är en uppgift för den organisation som äger eller ansvarar för informationen. Portalen kan liknas vid en katalog, i meningen att den pekar ut de datakällor som offentliga aktörer publicerar i sina egna webbkanaler. En andra portal lanserades 25 november Den portalen är en s.k. tunn webbplats med fokus på endast datakällor. Den har samma inriktning som majoriteten av portalerna i andra EU-länder, i meningen att det är en portal som innehåller beskrivningar av de datakällor som offentliga aktörer tillgängliggör. Det finns en inofficiell standardisering på plattformen CKAN och med begränsat antal funktioner inbyggda i själva portalen. Detta är ett avsteg från den lösningen som förstudien beskrev. Erfarenheter från andra länders nationella portaler ger att redaktionell hantering av datakällor, att driva en förteckning och uppdatera den, är en resurskrävande uppgift. I praktiken är tio procent (eller högre) av datakällor och länkar i en portal fel eller saknas helt 16. Det tekniska samarbetet kring portaler inom EU är idag inriktat på interoperabilitet. Målet är att medlemsländer ska ha en eller flera nationella portaler som bidrar med data till en samlad portal på EU-nivå 17. Syftet är att informationen ska vara enklare åtkomlig över gränserna. Ett ytterligare argument för samordning är att betydande värden kan uppstå om man kan få tillgång till jämförbara datakällor från mer än en organisation eller ett land. För att en pan-europeisk portal ska bli möjlig behöver man standardisera metoder för att dela information mellan portaler, och att data beskrivs enligt en gemensam terminologi (vokabulär). Metoden att dela och förstå data som EU driver på central nivå kallas Data Catalog Application Profile (DCAT-AP 18 ). VINNOVA deltar i den Public Sector Information (18)

11 sub-group 19 som kommissionen ansvarar för, och som har gemensamma specifikationer som ett av sina huvudområden. Den gemensamma vokabulär som valts ut för beskrivning av data är EuroVoc 20. EuroVoc är en flerspråkig och ämnesövergripande tesaurus för terminologin inom EU:s olika verksamhetsområden, med tonvikt på Europaparlamentets verksamhet. EuroVoc finns på 23 av EU:s officiella språk. Den drivs som en central resurs av Publikationsbyrån 21. En upphandling av portalens utveckling enligt rekommendationen DCAT-AP genomfördes i början av För att stärka genomförandekapaciteten anställdes sakkunnig kompetens med bakgrund från Riksantikvarieämbetets öppna data. Upphandlingen handlade om automatisk inläsning/skördning (harvesting) av metadata till portalen genom specifikationen DCAT-AP. Upphandlingsunderlaget skrevs på engelska för att internationellt synliggöra de lösningar som Sverige utvecklar samt möjliggöra internationella anbud. Upphandlingen vanns av organisationen som står bakom CKAN, vilket ger en kanal att omsätta lösningar till andra aktörer med samma plattform Egenskaper hos portalen oppnadata.se Oppnadata.se är en sammanställning av datakällor som tillgängliggörs av i första hand svenska myndigheter, men även andra aktörer välkomnas. Det är alltså information om själva datakällorna (metadata) som sammanställs. Datakällorna i sig hämtas inte in till plattformen. Portalen hämtar automatiskt de metadata som finns tillgängliga på en fördefinierad adress. Den förväntade adressen är men kan vid behov ändras för varje myndighet. Plattformen följer de-factostandard och EU-rekommendationer för denna typ av portaler (CKAN respektive DCAT-AP). Det möjliggör användning av tjänster över landsgränser och säkerställer förutsättningar för vidareutveckling. Den svenska tolkningen och implementeringen av DCAT-AP finns beskriven i särskilt dokument 22. Några vägval som gjorts är: Enbart samla metadata om datakällor Tidigt beslutades att enbart hämta information om datakällorna, inte innehållet i datakällorna. Det finns flera orsaker till det: 19 The purpose of the working group is to assist the Commission in preparing the technical specifications for a pan-european digital service infrastructure for data. Funding will come from the Connecting Europe Facility programme (18)

12 Utvecklingen går mot att använda API:er vilket innebär att man bättre når data vid källan i stället för att nå en (inte uppdaterad) kopia. Området är på väg bort från statiska datakällor och istället används direktåtkomst av data vid källan. Standarderna som EU tar till sig är CKAN och DCAT-AP, vilka stödjer den här principen. Skördning Skördning är ett begrepp från engelskans harvesting som används för att beskriva att data maskinellt hämtas från olika källor. Portalen förväntar sig att kunna hämta metadata om datamängder via ett ordinärt (http) anrop. Det finns mer avancerade mekanismer för skördning (ex OAI-PMH) som ganska enkelt kan implementeras i plattformen vid behov. Val av leverantör Valet av leverantör för den senaste utvecklingen föll på Open Knowledge 23. Det är en organisation som står bakom plattformen CKAN vilket varit en fördel för projektet. Organisationen har ledande kompetens kring plattformen men kan också omsätta resultat från utvecklingen i kommande versioner. Programkoden från projektet är öppen källkod. Den bygger också vidare på öppen källkod i de delar där det varit möjligt, t ex olika moduler som tagits fram för CKAN. 1.5 DCAT-AP Nästan samtliga av EU:s nationella portaler för öppna data samlar endast beskrivningar av datakällor, s.k. metadata. För att man ska kunna utbyta och förstå de beskrivningarna har man skapat ett gemensamt format kallat DCAT-AP 24. The DCAT Application profile for data portals in Europe (DCAT-AP) is a specification based on the Data Catalogue vocabulary (DCAT) for describing public sector datasets in Europe. Its basic use case is to enable cross-data portal search for data sets and make public sector data better searchable across borders and sectors. This can be achieved by the exchange of descriptions of datasets among data portals. För att öka den svenska kompetensen om denna specifikation har VINNOVA erbjudit en utbildning inriktad mot utvecklare. Ett kurstillfälle (kostnadsfritt för deltagare) hölls den 26 september Kursmaterialet finns fritt tillgängligt (18)

13 VINNOVAs utlysning Öppna datakällor under 2014 gav möjlighet för organisationer att söka stöd för projekt kring DCAT-AP 26. Figur 1 Utlysningen Öppna datakällor 4 omfattade de inringade områdena, med huvudfokus på DCAT-AP. 1.6 PSI-datakollen Tillsammans med E-delegationen har VINNOVA lanserat PSIdatakollen.se, en webbtjänst som visar vilka offentliga organisationer som följer rekommendationen att publicera data på adressen /psidata. Denna rekommendation återfinns på Webbtjänsten undersöker automatiskt om en offentlig myndighet uppfyller detta krav. Syftet är att belysningen ska sporra fler myndigheter att anpassa sina öppna data till E- delegationens rekommendationer. Sajten avser även påvisa vikten av att data publiceras på ett gemensamt sätt. Att en myndighet inte får grönt ljus betyder inte nödvändigtvis att den inte publicerar sina data, bara att den inte gör det enligt E-delegationen rekommendation. Att en aktör får grönt ljus innebär heller inte att man lever upp helt till PSI-direktivet, PSI-lagen eller E-delegationens vägledning (18)

14 Budget Medel för genomförande av uppdraget fram till är kronor, enligt tabell nedan. Förbrukat av anslaget 1:5 Näringslivsutveckling, anslagspost 1 Näringslivsutveckling är kronor. Konferens och möten Tävlingar Analys Drift och utveckling Projektstöd Resor Personal kr kr kr kr kr kr kr 13 (18)

15 Dialog och kommunikation Dialog med aktörer har skett inom Forum för öppna data som VINNOVA driver tillsammans med E-delegationen och SKL. ÖD 8. ÖD 9. ÖD 10. ÖD 11. Samråd och extern dialog med olika aktörer sker genom Forum för öppna data, som drivs i samarbete med ett antal nyckelorganisationer. Webbsändning och arkiv i efterhand. En omfattande aktivitet har arrangerats i samband med Internetdagarna. Internationella och nationella talare bjuds in. Webbsändning och arkiv i efterhand. Närmare 100 möten med olika aktörer har genomförts för att sprida kunskap om öppna data, om portalen och för dialog. Se bilaga. På Facebook har gruppen Opengov 27 samlat över 2400 medlemmar och är en kanal för öppen offentlig förvaltning där nyheter och information om öppna data sprids och debatteras. Gruppen startades av Peter Krantz. ÖD 12. På Twitter används hashtaggen #oppnadata Samråd och dialog Samråd och dialog sker i huvudsak i öppna forum. För utvalda frågor, kring PSIutredningen eller E-delegationens projekt om en förvaltningsgemensam tjänstekatalog, genomförs enskilda samråd. Inom ramen för regeringsuppdraget driver VINNOVA tillsammans med E-delegationen och SKL Forum för öppna data som även webbsänds och arkiveras. Syftet är att dela erfarenheter och höja kunskapsnivån, men även att inhämta underlag för utvecklingen av portalen och andra stödinsatser. Sammanlagt sju Forum öppna data har genomförts. De forum som hållits i VINNOVAs lokaler finns att se på VINNOVA:s webbtv-kanal 29. Information har delats och kontakt har tagits med samtliga i uppdraget utpekade samrådsparter, främst genom deltagande i forumet. Forumen har även använts till kommunikation om viktiga nyheter, som en mötesplats där man kan hitta aktörer med rätt kunskap, för att sprida kunskap och insatser på området, och för att skapa samråd kring olika initiativ (18)

16 1.7.1 Internetdagarna är en årlig samling kring öppna data På Internetdagarna i november 2013 var VINNOVA arrangör av en heldag om öppna data, från ett internationellt och svenskt perspektiv. Det internationella passet hade den mest namnkunniga panelen någonsin på området i Sverige 30. Aktiviteten var utsåld och samlade över 130 deltagare - journalister, utvecklare, myndigheter, företag och forskare. Denna konferens används som en mötesplats för att sprida kunskap och nyheter på området. Huvudpunkten på agendan var internationella utblickar och vad aktörerna menar borde hända inom öppna data. Olika perspektiv gavs: data är en infrastruktur för innovation, vi behöver bättre lyfta fram den återanvändning som finns, impact assessment är omtvistat som utgångspunkt då det saknas etablerade mått 31. På Internetdagarna 2014 gavs åter en heldag med förebilder inom öppna datakällor, tillämpningar, myndigheter och utvecklare. Dagen gav en blandning av internationella och svenska exempel som visar ett urval av det bästa som finns inom öppna data Kommunikationsinsatser Genom VINNOVA:s utlysningar har ett antal projekt av kommunikativ karaktär getts stöd. Exempel: Kompetensförstärkning kring länkade öppna data - dialog, webbinarier och vitbok 33 Öka kompetensen inom länkade öppna data och runt systematiken kring processen att tillgängliggöra länkade öppna data. En framtagen vitbok beskriver hur man kommer igång med länkade öppna data, fördelar, möjliga svårigheter, teknikplattformar, vanliga frågor och ett flertal scenarier. Kommunikationsinsatser för ökad förståelse av potentialen med öppna miljödata 34 Flera filmer om öppna data och miljödata i syfte att öka förståelsen av potentialen med öppna miljödata och inspirera till nya innovativa användningsområden (18)

17 Insatser för vidareutnyttjande Stöd har getts till organisationer och grupper av aktörer att åtaranvända öppna data. Många sådana aktiviteter är tävlingar (hackathons). Det är aktiviteter där utvecklare, designers och behovsägare kan samla idéer och bygga lösningar baserade på öppna data. Aktiviteterna främjar återanvändningen av data och skapar synlighet kring vad öppna data kan användas till. Resultat av aktiviteterna är en blandning av att aktörer tillgängliggör fler datakällor, att offentliga organisationer möts och samarbetar kring gemensamma utmaningar, att dataansvariga och myndighetsrepresentanter får återkoppling kring hur deras datakällor fungerar för tredjepartsutvecklare, att utvecklare samlas och skapar lösningar kring egna eller fördefinierade behov, att innovationer skapas. Ett exempel på en tjänst som kom från ett hackathon (Travelhack) är Resledaren, en mobil tjänst som fungerar som en utökad reseplanerare i Sveriges kollektivtrafik. Appen är till för alla, men är speciellt utvecklad för personer med kognitiv funktionsnedsättning West Coast Big Apps hackathon 2013 West Coast Big Apps Ek.för kr TravelHack 2013 Samtrafiken i Sverige Aktiebolag Hack for Sweden Statistiska centralbyrån, SCB Stockholm kr kr Gothenburg Startup Hack Göra det förståeligt - Visualisering av Wikidata och öppna data Hackaton med programmeringsspråket R och Kolada Gothenburg Startup Hack WIKIMEDIA SVERIGE, WIKIMEDIA SVERIGE Sveriges Kommuner och Landsting, Center för esamhället kr kr kr (18)

18 Nordisk open data/knowledge samarbete+koordinering Nordic Open Data Week-evenemang i Göteborg Västsvenska paketet och relaterade trafikstörningar Open Knowledge Finland SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut AB, SP Mätteknik VIKTORIA SWEDISH ICT AB kr kr kr Hack for Sweden 2015 LANTMÄTERIET kr Open Stockholm Award 2014 STOCKHOLMS KOMMUN kr 17 (18)

19 Internationellt arbete och kontakter Speciellt den internationella utvecklingen på området öppna data går fort. Andra länder har helt eller delvis gjort det som beskrivs i regeringsuppdraget. Att dra lärdomar från andras erfarenheter av att skapa tekniska plattformar är ett viktigt inslag. I ett längre perspektiv är det också viktigt att Sveriges plattform tekniskt bygger en struktur som fungerar mot internationella satsningar. Tekniska vägval, internationella standarder och specifikationer, licensalternativ, integritet och säkerhet är exempel på internationella frågor som bevakats för att validera och vidareutveckla den svenska tekniska plattformen på lämpligt sätt. ÖD 13. ÖD 14. Utvecklat samarbete och dialog med de nordiska aktörerna inom öppna data. Dialog med andra internationella aktörer och nätverk som Open Data Intitute (ODI), Open Knowledge och kommissionens Public Sector Information sub-group. Bland de projekt som fått stöd av VINNOVA finns de som vill koppla upp sig internationellt. Vi har sett en svensk aktör formellt bli antagen som svensk nod 36 till Open Data Institute, samt bildandet av Open Knowledge Sverige 37. Under 2014 och 2015 har särskilt det nordiska samarbetet varit intensivt. De ansvariga aktörerna för norska och danska portalerna samt användargrupperingar i Finland har varit de mest aktiva i samarbetet. Det resulterade i en gemensam aktivitet, Nordic Open Data Week, som främsta aktivitet 38. Veckan samlade stort antal aktiviteter och är en början till mer samarbete kring gemensamma frågor. Intresse finns att ha fortsatt och mer utvecklat samarbete under (18)

Redovisning av regeringsuppdrag öppnadata.se

Redovisning av regeringsuppdrag öppnadata.se Erik Borälv, +4684733222 Erik.Boralv@VINNOVA.se Datum 2013-03-15 Diarienr 2012-02358 Ert diarienummer N2012/3599/ITP 1 (1) Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Redovisning av regeringsuppdrag öppnadata.se

Läs mer

Öppna data. erik. Bild 1

Öppna data. erik. Bild 1 Öppna data erik Bild 1 Transparens, insyn Råmaterial för innovation Demokrati Plattform för aktörer Vad är öppna data bra för? Bild 2 Värdet av data uppstår först vid användning ÖPPNA data, inte öppna

Läs mer

Den svenska statens arbete med att främja öppna data

Den svenska statens arbete med att främja öppna data Den svenska statens arbete med att främja öppna data - Vad ingår i Riksarkivets uppdrag? 2018-05-23 Vem är jag? Monika Jansson, utredare och arkivarie Har arbetat hos Riksarkivet i snart 2 år Har arbetat

Läs mer

Överenskommelse STÄRKT INNOVATIONSFÖRMÅGA I OFFENTLIG VERKSAMHET

Överenskommelse STÄRKT INNOVATIONSFÖRMÅGA I OFFENTLIG VERKSAMHET 1 (4) Överenskommelse mellan Verket för innovationssystem (VINNOVA) och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) om STÄRKT INNOVATIONSFÖRMÅGA I OFFENTLIG VERKSAMHET 2015-2017 VERKET FÖR INNOVATIONSSYSTEM

Läs mer

Bidragsprojekt inom öppna data

Bidragsprojekt inom öppna data Bidragsprojekt inom öppna data 122 projekt, sammanlagt 33 299 621 kr. DNR Projekt Organisation Beviljat 04354 West Coast Big Apps hackathon 2013 769623-5154 West Coast Big Apps Ek. För., West Coast Big

Läs mer

Uppdrag att utveckla innovationskraften i offentlig sektor N2013/2668/FIN

Uppdrag att utveckla innovationskraften i offentlig sektor N2013/2668/FIN Datum Diarienr 2015-06-24 2013-02758 Ert diarienr N2013/2668/FIN 1 (1) Näringsdepartementet Socialdepartementet Uppdrag att utveckla innovationskraften i offentlig sektor N2013/2668/FIN I enlighet med

Läs mer

Bilaga 2 Sammanställning av rekommendationer (ur Svenskt ramverk för digital samverkan)

Bilaga 2 Sammanställning av rekommendationer (ur Svenskt ramverk för digital samverkan) 2 Sammanställning av rekommendationer (ur Svenskt ramverk för digital samverkan) Område Nr Rekommendation Styrning och ledning: 1 Integrera digitaliseringsarbetet i den ordinarie verksamheten a) integrera

Läs mer

Anders Norrlid från RKA presenterade Koladas (www.kolada.se) nya api som gör det möjligt att hämta statistik direkt från Koladas databaser.

Anders Norrlid från RKA presenterade Koladas (www.kolada.se) nya api som gör det möjligt att hämta statistik direkt från Koladas databaser. 1 2 Målet med dagen är att diskutera hur vi kan arbeta tillsammans för att stödja kommuner och landsting i deras arbete med öppna data. Vilket behov av nationell samordning finns? Vad kan göras regionalt

Läs mer

Vinnova. Hej, Insänder härmed Vinnovas redovisning av uppdrag angående dnr N2015/06980/EF. Skickat: den 30 juni :03 Till:

Vinnova. Hej, Insänder härmed Vinnovas redovisning av uppdrag angående dnr N2015/06980/EF. Skickat: den 30 juni :03 Till: Vinnova Från: Vinnova Skickat: den 30 juni 2016 16:03 Till: 'n.registrator@regeringskansliet.se' Kopia: Maria.Ahs@regeringskansliet.se Ämne: Vinnovas slutrapport angående N2015/06980/EF Bifogade filer:

Läs mer

Katarina Duca. Hej, Insänder härmed VINNOVAs redovisning av uppdrag angående dnr N2011/3000/FIN. Pappersoriginal insändes med post.

Katarina Duca. Hej, Insänder härmed VINNOVAs redovisning av uppdrag angående dnr N2011/3000/FIN. Pappersoriginal insändes med post. Katarina Duca Från: VINNOVA Skickat: den 27 juni 2014 09:35 Till: 'n.registrator@regeringskansliet.se' Ämne: N2011/3000/FIN, Slutrapport av regeringsuppdrag att genomföra en satsning med syfte att utveckla

Läs mer

Införande och förvaltning av Svenskt ramverk för digital samverkan

Införande och förvaltning av Svenskt ramverk för digital samverkan Michiko Muto Mikael Österlund Införande och förvaltning av Svenskt ramverk för digital samverkan För att offentlig sektor ska kunna ta tillvara på digitaliseringens möjligheter behöver vi stärka vår förmåga

Läs mer

Följeforskning i programmet Innovatörer

Följeforskning i programmet Innovatörer UTLYSNING 1 (9) Datum Diarienummer 2017-09-28 2017-04712 Reviderad Följeforskning i programmet Innovatörer En satsning knuten till programmet Innovatörer VERKET FÖR INNOVATIONSSYSTEM - SWEDISH GOVERNMENTAL

Läs mer

Råd gällande vokabulärer för kommuners och landstings arbete med länkade öppna data

Råd gällande vokabulärer för kommuners och landstings arbete med länkade öppna data UTKAST Råd gällande vokabulärer för kommuners och landstings arbete med länkade öppna data Nationellt ramverk för öppna data Peter Krantz AB Innehållsförteckning 1. Nationellt ramverk för öppna data...

Läs mer

Öppna data och PSI. Sanja Halling Riksarkivet Arkivkonferensen

Öppna data och PSI. Sanja Halling Riksarkivet Arkivkonferensen Öppna data och PSI Sanja Halling Riksarkivet Arkivkonferensen 2017-10-10 Vad är öppna data? Öppna data är digital information som kan användas fritt utan avgifter eller att acceptera annat villkor än att

Läs mer

Delrapportering av Uppdrag avseende Innovation och design inom regeringens handlingsplan för kulturella och kreativa näringar

Delrapportering av Uppdrag avseende Innovation och design inom regeringens handlingsplan för kulturella och kreativa näringar Mattias Esbjörnsson, +4684733293 Mattias. Esbj ornsson@ VINNOVA. se Projektnr Ert diarienr 1(2) N2009/8901/ENT (delvis) Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Delrapportering av Uppdrag avseende Innovation

Läs mer

Utveckling av lärosätenas samverkanskapacitet

Utveckling av lärosätenas samverkanskapacitet UTLYSNING 1 (8) Datum Diarienummer 2017-06-09 2017-03018 Utveckling av lärosätenas samverkanskapacitet Fullständiga ansökningar En utlysning inom Vinnovas program Kunskapstriangeln VERKET FÖR INNOVATIONSSYSTEM

Läs mer

Beskrivning av hur man lägger in den totala budgeten för ett centrum i Intressentportalen

Beskrivning av hur man lägger in den totala budgeten för ett centrum i Intressentportalen 1 (12) Beskrivning av hur man lägger in den totala budgeten för ett centrum i Intressentportalen Två olika beskrivningar hur budgeten läggs in: 1. Med en akademipart sid 2-6 2. Med två akademiparter sid

Läs mer

Statens servicecenter och Riksarkivet ska samverka med de övriga myndigheter som omfattas av uppdraget. Samverkan ska avse vilka de

Statens servicecenter och Riksarkivet ska samverka med de övriga myndigheter som omfattas av uppdraget. Samverkan ska avse vilka de Regeringsbeslut II 1 Näringsdepartementet 2014-08-14 N2014/3415/ITP N2013/3701/ITP Statens servicecenter FE15 801 71 Gävle Uppdrag att utveckla och använda en förvaltningsgemensam tjänst för e-arkiv Regeringens

Läs mer

FGS, ÖPPNA DATA OCH E-ARKIV

FGS, ÖPPNA DATA OCH E-ARKIV FGS, ÖPPNA DATA OCH E-ARKIV Från Riksarkivet deltar: Karin Bredenberg och Sanja Halling Från SKL deltar: Anders Nordh, Anna Gillquist och Caspar Almalander Från Sydarkivera deltar: Mårten Lindstrand och

Läs mer

UTLYSNING 1 (8) Reviderad -- Öppna datakällor 4. En utlysning inom programmet Öppen innovation.

UTLYSNING 1 (8) Reviderad -- Öppna datakällor 4. En utlysning inom programmet Öppen innovation. UTLYSNING 1 (8) Datum Diarienummer 2014-06-25 2014-03980 Reviderad -- Öppna datakällor 4 En utlysning inom programmet Öppen innovation. 1 Sammanfattning VINNOVA är Sveriges innovationsmyndighet. Vi stärker

Läs mer

Uppdrag att driva en kompetenssatsning om digitaliseringens möjligheter i plan- och byggprocessen

Uppdrag att driva en kompetenssatsning om digitaliseringens möjligheter i plan- och byggprocessen e Regeringen Regeringsbeslut 2017-12-13 N2017/07544/PBB 1114 Näringsdepartementet Lantmäteriet 801 82 Gävle Uppdrag att driva en kompetenssatsning om digitaliseringens möjligheter i plan- och byggprocessen

Läs mer

Sverige ska vara bäst i världen på att tillvarata digitaliseringens möjligheter. En digital agenda för Sverige. En agenda, 22 sakområden

Sverige ska vara bäst i världen på att tillvarata digitaliseringens möjligheter. En digital agenda för Sverige. En agenda, 22 sakområden Sverige ska vara bäst i världen på att tillvarata digitaliseringens möjligheter En digital agenda för Sverige En agenda, 22 sakområden Lätt och säkert att använda Det behövs infrastruktur Tjänster som

Läs mer

Kompetenscentrum nytt program för långsiktig forskningssamverkan

Kompetenscentrum nytt program för långsiktig forskningssamverkan 1 (5) 150525] Kompetenscentrum nytt program för långsiktig forskningssamverkan VINNOVA startar under hösten ett nytt program för Kompetenscentrum. Syftet med programmet är att skapa nya, internationellt

Läs mer

Individrörlighet för innovation och samhällsnytta

Individrörlighet för innovation och samhällsnytta UTLYSNING 1 (9) Datum Diarienummer 2016-12-15 2015-05904 Reviderad Individrörlighet för innovation och samhällsnytta En utlysning inom programmet Kunskapstriangeln VERKET FÖR INNOVATIONSSYSTEM - SWEDISH

Läs mer

Handlingsplan fö r samverkan mellan Upphandlingsmyndigheten öch VINNOVA öm innovationsupphandling

Handlingsplan fö r samverkan mellan Upphandlingsmyndigheten öch VINNOVA öm innovationsupphandling Handlingsplan fö r samverkan mellan Upphandlingsmyndigheten öch VINNOVA öm innovationsupphandling -01-11 1 (7) Inledning Avsikt Avsikten med handlingsplanen är att identifiera gemensamma aktiviteter som

Läs mer

Utlysning 2012-04-20. Rev. 2012-10-12. En utlysning inom programmet Öppen innovation

Utlysning 2012-04-20. Rev. 2012-10-12. En utlysning inom programmet Öppen innovation 1 Utlysning 2012-04-20 Rev. 2012-10-12 Öppna datakällor 2012 En utlysning inom programmet Öppen innovation 2 Allmänt om utlysningen VINNOVA är Sveriges innovationsmyndighet och utvecklar Sveriges innovationskraft

Läs mer

Samordningsplan. Vision e-hälsa 2025

Samordningsplan. Vision e-hälsa 2025 Samordningsplan 2018 Vision e-hälsa 2025 Innehåll Sammanfattning av förslag... 3 Regelverk... 3 Enhetligare begreppsanvändning och standarder... 3 Övriga insatser... 3 Inledning... 4 Styr- och samverkansorganisationen...

Läs mer

NATURVÅRDSVERKETS ARBETE MED ÖPPNA DATA

NATURVÅRDSVERKETS ARBETE MED ÖPPNA DATA NATURVÅRDSVERKETS ARBETE MED ÖPPNA DATA VI MÅSTE VI BÖR Riksarkivet 1 oktober 2015 VI VILL Ulrika Domellöf Mattsson Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2015-10-02 1 E-delegationen

Läs mer

Industriell plattform för leverantörer

Industriell plattform för leverantörer Industriell plattform för leverantörer Handlingsplan 2013-2015 Beslutad 2013-06-04 Bilagor: 1. Aktivitetsplan inkl. tidsplan och ansvarsfördelning 2. Budget 3. Riskanalys Bakgrund Handlingsplanen tar sin

Läs mer

KS 10 9 APRIL 2014. Öppna data i Uppsala kommun. Kommunstyrelsen. Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslås besluta

KS 10 9 APRIL 2014. Öppna data i Uppsala kommun. Kommunstyrelsen. Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslås besluta KS 10 9 APRIL 2014 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Duvner Sara Landström Huss Maria Datum 2014-04-01 Diarienummer KSN-2014-0323 Kommunstyrelsen Öppna data i Uppsala kommun Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Dialogmöte. 24 april Tillsammans förenklar vi företagarens vardag

Dialogmöte. 24 april Tillsammans förenklar vi företagarens vardag Dialogmöte 24 april 2012 Tillsammans förenklar vi företagarens vardag Bolagsverket i samarbete med Länsstyrelsen Kronoberg samt Sveriges Kommuner och Landsting Syfte med dagens dialogmöte Avslut utifrån

Läs mer

Sammanfattning av arbetsprogram STÄRKT INNOVATIONSFÖRMÅGA I OFFENTLIG VERKSAMHET 2015-2017

Sammanfattning av arbetsprogram STÄRKT INNOVATIONSFÖRMÅGA I OFFENTLIG VERKSAMHET 2015-2017 1 (6) Sammanfattning av arbetsprogram för samarbete mellan VINNOVA och SKL om: STÄRKT INNOVATIONSFÖRMÅGA I OFFENTLIG VERKSAMHET 2015-2017 Antagen av styrgruppen VERKET FÖR INNOVATIONSSYSTEM - SWEDISH GOVERNMENTAL

Läs mer

Kom igång med öppna data i SiteVision! Björn Westerberg Agni Rizk Soleil IT

Kom igång med öppna data i SiteVision! Björn Westerberg Agni Rizk Soleil IT Kom igång med öppna data i SiteVision! Agni Rizk Soleil IT Data hos offentlig förvaltning är en samhällsgemensam resurs Grunderna för öppna data EU-direktiv från 2003 Vidareutnyttjande av data i offentlig

Läs mer

Projektbeskrivning OpenDataUmea

Projektbeskrivning OpenDataUmea Projektbeskrivning OpenDataUmea Projektets syfte Projekt OpenDataUmea kommer att realisera PSI-direktivet lokalt i Umeå kommun. Projektet kommer att publicera minst 10 dataset men kommer också att ta fram

Läs mer

DCAT-AP. Vad är det och vad kommer härnäst

DCAT-AP. Vad är det och vad kommer härnäst DCAT-AP Vad är det och vad kommer härnäst MetaSolutions Eric Hannes Matthias Översikt Vad är en datamängd? Vad är DCAT-AP Vad är Skördning Mer om DCAT-AP Verktyg för DCAT-AP Vad är ett dataset? "Collection

Läs mer

Open access.se underlag för styrgrupp den 16 september

Open access.se underlag för styrgrupp den 16 september Open access.se underlag för styrgrupp den 16 september Jan Hagerlid, Kungliga biblioteket, samordnare för OpenAccess.se Sidnummer 1 Mål och prioriteringar På kort sikt: Vad ska stå på webbplatsen nu? Ta

Läs mer

Digital strategi för Uppsala kommun 2014-2017

Digital strategi för Uppsala kommun 2014-2017 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Datum Diarienummer Sara Duvner 2014-04-23 KSN-2014-0324 Digital strategi för Uppsala kommun 2014-2017 - Beslutad av kommunstyrelsen 9 april 2014 Postadress: Uppsala kommun,

Läs mer

Ingrid Oikari Beslut: 2005-04-12 Miljömålsrådets kansli Ingrid.Oikari@naturvardsverket.se. Miljömålsrådets informations- och kommunikationsstrategi

Ingrid Oikari Beslut: 2005-04-12 Miljömålsrådets kansli Ingrid.Oikari@naturvardsverket.se. Miljömålsrådets informations- och kommunikationsstrategi Ingrid Oikari Beslut: 2005-04-12 Miljömålsrådets kansli Ingrid.Oikari@naturvardsverket.se Miljömålsrådets informations- och kommunikationsstrategi Innehåll: 1 BAKGRUND, SYFTE OCH UPPDRAG... 3 1.1 MILJÖMÅLSRÅDETS

Läs mer

Slutrapport. APFy.me

Slutrapport. APFy.me Slutrapport APFy.me Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Mål och syfte... 3 3 Projektbeskrivning... 3 4 Leverabler... 4 5 Resultat... 4 6 Utvärdering och analys... 4 6.1 Utvärdering av resultat... 4

Läs mer

Slutrapport. Arbetsgruppen för Högskolans e-publicering. Till Forum för bibliotekschefer, Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF)

Slutrapport. Arbetsgruppen för Högskolans e-publicering. Till Forum för bibliotekschefer, Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF) Slutrapport Till Forum för bibliotekschefer, Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF) Arbetsgruppen för Högskolans e-publicering Deltagare: Hans Danelid, Högskolan Dalarna Jörgen Eriksson, Lunds

Läs mer

Digital strategi 2016-2018

Digital strategi 2016-2018 1 Digital strategi 2016-2018 Antagen av: Kommunfullmäktige Antagningsdatum: 2016-02-17 Diarienummer: 2015/55 Handläggare/författare: Sara Skyttner, webbstrateg 2 Innehåll Inledning och bakgrund... 3 Syfte...

Läs mer

Så enkelt som möjligt för så många som möjligt.

Så enkelt som möjligt för så många som möjligt. Så enkelt som möjligt för så många som möjligt. Mål En enklare vardag för medborgare Öppnare förvaltning som stödjer innovation och delaktighet Högre kvalitet och effektivitet i verksamheten Vad gör E-delegationen?

Läs mer

Uppdrag att bygga upp och förvalta en webbplats med information för utländska byggherrar och byggföretag om de svenska bostads- och byggmarknaderna

Uppdrag att bygga upp och förvalta en webbplats med information för utländska byggherrar och byggföretag om de svenska bostads- och byggmarknaderna Regeringsbeslut III 1 2017-07-06 N2017/04673/PBB Näringsdepartementet Boverket Box 534 371 23 Karlskrona Uppdrag att bygga upp och förvalta en webbplats med information för utländska byggherrar och byggföretag

Läs mer

Om E-hälsomyndighetens regeringsuppdrag N2016/04455 och bifogat utkast på återrapportering av uppdraget

Om E-hälsomyndighetens regeringsuppdrag N2016/04455 och bifogat utkast på återrapportering av uppdraget ehälsomyndigheten Box 913 391 29 Kalmar www.ehalsomyndigheten.se org.nr: 202100-6552 Den 19 december 2017 Om E-hälsomyndighetens regeringsuppdrag N2016/04455 och bifogat utkast på återrapportering av uppdraget

Läs mer

KB:s samordningsuppdrag för öppen tillgång till vetenskapliga publikationer Sidnummer 1

KB:s samordningsuppdrag för öppen tillgång till vetenskapliga publikationer Sidnummer 1 KB:s samordningsuppdrag för öppen tillgång till vetenskapliga publikationer Sidnummer 1 KB:s regleringsbrev 2017 Samordning av arbete kring öppen tillgång Kungl. biblioteket ska samordna arbetet med införande

Läs mer

- utveckla beskrivningen av den gemensamma informationsstrukturen för den sociala barn- och ungdomsvården, som ett underlag för

- utveckla beskrivningen av den gemensamma informationsstrukturen för den sociala barn- och ungdomsvården, som ett underlag för Regeringsbeslut I:7 2014-04-03 S2007/4754/FS (delvis) Socialdepartementet Socialstyrelsen 106 30 Stockholm Uppdrag om nationell informationsstruktur och nationellt fackspråk Regeringens beslut Regeringen

Läs mer

Utvecklingsprojekt i inkubatorer

Utvecklingsprojekt i inkubatorer UTLYSNING 1 (7) Datum Diarienummer 2019-04-19 2017-02398 Reviderad 2017-09-12 Utvecklingsprojekt i inkubatorer En utlysning inom Inkubatorprogrammet VERKET FÖR INNOVATIONSSYSTEM - SWEDISH GOVERNMENTAL

Läs mer

Nationell geodatastrategi

Nationell geodatastrategi Nationell geodatastrategi Vetenskapsrådet den 17 januari Ewa Rannestig Lantmäteriet Geodataråd Regeringen har tillsatt Geodatarådet för att bereda frågor som rör Lantmäteriverkets samordnande roll. Rådet

Läs mer

Stöd till innovatörer

Stöd till innovatörer UTLYSNING 1 (8) Datum Diarienummer 2017-05-05 2017-02645 Reviderad Stöd till innovatörer En utlysning för organisationer som kan stödja innovatörer VERKET FÖR INNOVATIONSSYSTEM - SWEDISH GOVERNMENTAL AGENCY

Läs mer

Diarienummer: /6854. Version 1.0. Licens CC-0. En senare version kan finnas på vidareutnyttjande.se.

Diarienummer: /6854. Version 1.0. Licens CC-0. En senare version kan finnas på vidareutnyttjande.se. 2 I denna rapport presenteras utvecklingsplanen över de webbplatser som Riksarkivet förvaltar och vidareutvecklar inom ramen för regeringsuppdraget om att främja myndigheternas arbete med data för vidareutnyttjande,

Läs mer

STRATEGI FÖR MILJÖDATAHANTERING

STRATEGI FÖR MILJÖDATAHANTERING STRATEGI FÖR MILJÖDATAHANTERING Webbinarium 2018-09-20 Naturvårdsverket Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2018-10-08 1 Välkommen till webbinarium där förvaltningsgruppen presenterar

Läs mer

Verksamhetsinriktning hösten 2018

Verksamhetsinriktning hösten 2018 2018-06-27 Verksamhetsinriktning hösten 2018 Innehåll 1. Verksamhetsinriktning hösten 2018... 3 1.1 Händelser som påverkar esam... 3 1.2 Förslag till övergripande inriktning hösten 2018... 3 2. Mål och

Läs mer

Utlysning: Digitala möten i offentlig verksamhet

Utlysning: Digitala möten i offentlig verksamhet UTLYSNING 1 (6) Dnr 2018-000907 Avdelningen för energieffektivisering Enheten för resurseffektivt samhälle Utlysning: Digitala möten i offentlig verksamhet Energimyndigheten utlyser medel för att upprätta

Läs mer

Agenda 2030 och Sverige: Världens utmaning världens möjlighet SOU 2019:13

Agenda 2030 och Sverige: Världens utmaning världens möjlighet SOU 2019:13 1(5) Miljödepartementet m.remissvar@regeringskansliet.se Gunilla.Blomquist@regeringskansliet.se Agenda 2030 och Sverige: Världens utmaning världens möjlighet SOU 2019:13 (Er beteckning: M2019/00661/S)

Läs mer

Överenskommelse. innovationsupphandling

Överenskommelse. innovationsupphandling Överenskommelse mellan Konkurrensverket och VINNOVA om innovationsupphandling 2014-05-27 1 (6) Inledning Konkurrensverket och VINNOVA har uppdrag och verksamhetsområden som är viktiga för innovationsupphandling.

Läs mer

Uppdrag att genomföra kompetensinsatser kring plan- och bygglagen (2010:900)

Uppdrag att genomföra kompetensinsatser kring plan- och bygglagen (2010:900) iiregeringen Regeringsbeslut 1114 2016-12-14 N2016/07801/PBB Näringsdepartemen~t Boverket Box 534 371 23 Karlskrona Uppdrag att genomföra kompetensinsatser kring plan- och bygglagen (2010:900) Regeringens

Läs mer

Delrapport 28 februari 2019 N2018/02033/FF

Delrapport 28 februari 2019 N2018/02033/FF AD 1492/2016 Uppdraget att utveckla tjänsten för digital inlämning av årsredovisningar m.m. för alla företagsformer Delrapport 28 februari 2019 N2018/02033/FF 1 (5) Sammanfattning Tillsammans med berörda

Läs mer

Råd för kravställande vid upphandlingar

Råd för kravställande vid upphandlingar UTKAST Råd för kravställande vid upphandlingar Nationellt ramverk för öppna data Peter Krantz AB Innehållsförteckning 1. Nationellt ramverk för öppna data... 3 1.1. Råd för kravställande vid upphandlingar...

Läs mer

Betänkande av Utveckling av lokal service i samverkan: Se medborgarna för bättre service för medborgarna (SOU 2009:92)

Betänkande av Utveckling av lokal service i samverkan: Se medborgarna för bättre service för medborgarna (SOU 2009:92) 851 81 Sundsvall 2010-04-13 1 (6) Tfn: 060-18 40 00 Fax: 060-12 98 40 bolagsverket@bolagsverket.se www.bolagsverket.se Diarienr AD 46/2010 Finansdepartementet Avdelningen för offentlig förvaltning Lars

Läs mer

E-delegationens arbete. Claes Thagemark

E-delegationens arbete. Claes Thagemark E-delegationens arbete Claes Thagemark claes.thagemark@enterprise.ministry.se Vad är e-fövaltning? Verksamhetsutveckling i offentlig förvaltning som drar nytta av IT kombinerad med organisatoriska* förändringar

Läs mer

Resebidrag för internationellt konsortiebyggande

Resebidrag för internationellt konsortiebyggande UTLYSNING 1 (5) Datum Diarienummer 2017-01-31 2017-05261 Reviderad [Datum för revidering] Resebidrag för internationellt konsortiebyggande En utlysning inom programmet för ökad EU-samverkan VERKET FÖR

Läs mer

till Regeringskansliet senast den 31 mars samt slutredovisas till

till Regeringskansliet senast den 31 mars samt slutredovisas till e Regeringen Regerings beslut 2019-03-21 N2019/01343/TIF N2018/04033/TIF 1114 Näringsdepartementet Trafikverket 781 89 Borlänge Uppdrag att genomföra informations- och kunskapshöjande insatser inom områdena

Läs mer

Sociala medier ur ett rättsligt perspektiv. Johan Bålman, E-delegationen

Sociala medier ur ett rättsligt perspektiv. Johan Bålman, E-delegationen Sociala medier ur ett rättsligt perspektiv Johan Bålman, E-delegationen I stora drag. 1. Klargöra ändamålet 2. Myndigheten Anställda 3. Identifiera rättsliga krav Åstadkomma en god offentlighetsstruktur

Läs mer

Testbäddar inom hälsooch sjukvård och äldreomsorg 2013

Testbäddar inom hälsooch sjukvård och äldreomsorg 2013 UTLYSNING 1 (10) Datum Diarienummer 2013-02-22 2012-00657 Testbäddar inom hälsooch sjukvård och äldreomsorg 2013 Stärkt konkurrenskraft hos företag samt ökad innovationskraft inom hälso- och sjukvård och

Läs mer

Digitala detaljplaner

Digitala detaljplaner Digitala detaljplaner -en pusselbit i den digitala samhällsbyggnadsprocessen Lägesavstämning 2018 Christina Thulin, Sveriges Kommuner och Landsting Sveriges Kommuner och Landsting Medlemsorganisation för

Läs mer

2. Sammanfattning (Max 300 ord)* Gör en kort sammanfattning där det mest väsentliga framgår.

2. Sammanfattning (Max 300 ord)* Gör en kort sammanfattning där det mest väsentliga framgår. 1 (5) Ann-Louise Persson, 08-473 30 38 Ann-Louise.Persson@VINNOVA.se Frågor i ansökan Sökande företag Företag* Postutdelningsadress* Postnummer* Postort* Organisationsnummer* Telefon Fax Webbplats Firmatecknare*

Läs mer

Digital handledning för konsekvensutredningar vid regelgivning

Digital handledning för konsekvensutredningar vid regelgivning Digital handledning för konsekvensutredningar vid regelgivning Slutrapport 2017-09-29 Dnr Ä 2016-001972 Godkänd av: Gunilla Nordlöf Uppdrag att ta fram en digital handledning för konsekvensutredningar

Läs mer

Vinnovas öppna data får användas fritt utan avgifter eller andra begränsningar (Public Domain Mark).

Vinnovas öppna data får användas fritt utan avgifter eller andra begränsningar (Public Domain Mark). 1 (8) Vinnovas öppna API Vinnovas struktur Vinnova finansierar projekt inom ramen för olika program. Programmen riktar sig till aktörer i samhället som är viktiga för Sveriges innovationskraft. Exempel

Läs mer

Ökad tillgång till och användning av öppna data och offentlig information

Ökad tillgång till och användning av öppna data och offentlig information 1 (16) Ökad tillgång till och användning av öppna data och offentlig information Riksarkivets delrapport om regeringsuppdrag att främja statliga myndigheters arbete med att tillgängliggöra data för vidareutnyttjande,

Läs mer

RAPPORT GEODATARÅDETS HANDLINGSPLAN Del av fokusområde 3 gällande standardisering av grunddata i geodatarådets

RAPPORT GEODATARÅDETS HANDLINGSPLAN Del av fokusområde 3 gällande standardisering av grunddata i geodatarådets 2019-04-16 Dnr: LM 2019/001170 RAPPORT GEODATARÅDETS HANDLINGSPLAN 2018 Aktivitet 3A Riktlinjer och stöd för specifikationsarbete Aktivitetsledare - Magnus Konnskog, Lantmäteriet Del av fokusområde 3 gällande

Läs mer

Råd för att inventering av informationsresurser

Råd för att inventering av informationsresurser UTKAST Råd för att inventering av informationsresurser Nationellt ramverk för öppna data Peter Krantz AB Innehållsförteckning 1. Nationellt ramverk för öppna data... 3 1.1. Råd för att inventering av informationsresurser...

Läs mer

Policy och riktlinjer för användning av informationsteknik inom Göteborgs Stad

Policy och riktlinjer för användning av informationsteknik inom Göteborgs Stad Policy och riktlinjer för användning av informationsteknik inom Göteborgs Stad Policy för användning av informationsteknik inom Göteborgs Stad Policyn visar stadens förhållningssätt till informationsteknik

Läs mer

Öppen data och vad vi kan vinna på att offentliggöra uppgifter! Formatdag i västerås 2015-11-17 Björn Hagström bjorn.

Öppen data och vad vi kan vinna på att offentliggöra uppgifter! Formatdag i västerås 2015-11-17 Björn Hagström bjorn. Öppen data och vad vi kan vinna på att offentliggöra uppgifter! Formatdag i västerås 2015-11-17 Björn Hagström bjorn.hagstrom@orebrolse Den information vi har är ofta kopplad till personer. Grundregeln

Läs mer

Uppdrag om nationell informationsstruktur och nationellt fackspråk

Uppdrag om nationell informationsstruktur och nationellt fackspråk Regeringsbeslut I:4 2013-05-08 S2007/4754/FS (delvis) Socialdepartementet Socialstyrelsen 106 30 Stockholm Uppdrag om nationell informationsstruktur och nationellt fackspråk Regeringens beslut Regeringen

Läs mer

Vetenskapsrådets strategi för kommunikation om forskning

Vetenskapsrådets strategi för kommunikation om forskning Datum Diarienummer 2017-03-13 1.2.4-2017-612 Handläggare Mikael Jonsson Vetenskapsrådets strategi för kommunikation om forskning Vetenskapsrådet ansvarar enligt instruktionen för att nationellt samordna

Läs mer

Yttrande över Delbetänkande Ett minskat och förenklat uppglftslämnande för företagen Dnr, 2013/4

Yttrande över Delbetänkande Ett minskat och förenklat uppglftslämnande för företagen Dnr, 2013/4 1(5) SWEDISH E N V I R O N M E N T A L PROTECTION AGENCY YTTRANDE 2013-06-27 Ärendenr: NV-04558-13 Näringsdepartementet 103 33 Stockholm n.registtator@regeringskansliet.se Yttrande över Delbetänkande Ett

Läs mer

Projekt Nyckeltal inom individ och familjeomsorg (IFO) Möjligheter och svårigheter

Projekt Nyckeltal inom individ och familjeomsorg (IFO) Möjligheter och svårigheter 2010-08-24 Handläggare Anders Langemark Projekt Nyckeltal inom individ och familjeomsorg (IFO) Möjligheter och svårigheter Deltagande kommuner I detta projekt medverkar individ och familjeomsorgen (IFO)

Läs mer

Betänkandet SOU 2017:23 digital forvaltning.nu

Betänkandet SOU 2017:23 digital forvaltning.nu Yttrande 851 81 Sundsvall 2017-06-20 0771-670 670 www.bolagsverket.se Ärendenummer AD 524/2017 1 (5) Finansdepartementet 103 33 Stockholm Betänkandet SOU 2017:23 digital forvaltning.nu (Fi2017/01289/DF)

Läs mer

Plattform för hållbar stadsutveckling. Samarbete för ett bättre liv i staden!

Plattform för hållbar stadsutveckling. Samarbete för ett bättre liv i staden! Plattform för hållbar stadsutveckling Samarbete för ett bättre liv i staden! Hur bygger man en hållbar stad? Ett recept på hur en hållbar stad kan byggas finns inte! Hållbar stadsutveckling är inget tillstånd

Läs mer

EPALE. en digital mötesplats för vuxenutbildare i Europa

EPALE. en digital mötesplats för vuxenutbildare i Europa EPALE (The Electronic Platform for Adult Learning in Europe) är en digital mötesplats för alla som arbetar med vuxnas lärande. EPALE en digital mötesplats för vuxenutbildare i Europa EPALE är en del av

Läs mer

Innovationsarbete inom Landstinget i Östergötland

Innovationsarbete inom Landstinget i Östergötland 1 (5) Landstingsstyrelsen Innovationsarbete inom Landstinget i Östergötland Bakgrund Innovationer har fått ett allt större politiskt utrymme under de senaste åren. Utgångspunkten är EUs vision om Innovationsunionen

Läs mer

10667/16 SON/gw 1 DGG 2B

10667/16 SON/gw 1 DGG 2B Europeiska unionens råd Bryssel den 27 juni 2016 (OR. en) 10667/16 LÄGESRAPPORT från: till: Rådets generalsekretariat Delegationerna FSTR 35 FC 29 REGIO 42 SOC 434 AGRISTR 36 PECHE 243 CADREFIN 38 Föreg.

Läs mer

Plattform för samarbete - en beskrivning av processarbetet kopplat till strukturfonderna

Plattform för samarbete - en beskrivning av processarbetet kopplat till strukturfonderna Plattform för samarbete - en beskrivning av processarbetet kopplat till strukturfonderna Inledning Det regionala utvecklings- och tillväxtarbetet bygger på att resurser satsas på insatser som ska ge bestående

Läs mer

ITS Ökad tillgänglighet till data och information

ITS Ökad tillgänglighet till data och information ITS Ökad tillgänglighet till data och information ü Har vi råd att inte vara smarta! ü Hur långt har vi kommit? Har vi en öppen attityd vad gäller data. Hur ser det egentligen ut ifrån ett kundperspektiv

Läs mer

Strategi för Agenda 2030 i Väst,

Strategi för Agenda 2030 i Väst, Partnerskap för genomförande av de Globala målen i Västsverige Detta dokument tar sin utgångspunkt i visionen om ett Västsverige som är i framkant i partnerskap för genomförande av de Globala målen, och

Läs mer

Analys av Plattformens funktion

Analys av Plattformens funktion Analys av Plattformens funktion Bilaga 3: Plattform för hållbar stadsutveckling årsrapport för 2015 Författarna ansvarar för innehållet i rapporten. Plattformen har inte tagit ställning till de rekommendationer

Läs mer

E-tjänst över näringsidkare

E-tjänst över näringsidkare E-tjänst över näringsidkare Slutrapport Datum: 2011-01-27 Version: 1.0 Upprättad av: Monica Grahn Innehållsförteckning 1. E-tjänst över näringsidkare noden...1 1.1 Sammanfattning 1 1.2 Bakgrund 1 2. Användningsfall...1

Läs mer

Lantmäteriets uppdrag Digitalt först. -Att verka för en smartare samhällsbyggnadsprocess

Lantmäteriets uppdrag Digitalt först. -Att verka för en smartare samhällsbyggnadsprocess Lantmäteriets uppdrag Digitalt först -Att verka för en smartare samhällsbyggnadsprocess Digitaliseringens principer Digitala möten utgår från medborgaren Tänk Digitalt först Hämta informationen vid källan

Läs mer

Kronofogden - Automatisering skuldsanering. Datum: Dnr: Komm2018/

Kronofogden - Automatisering skuldsanering. Datum: Dnr: Komm2018/ Kronofogden - Automatisering skuldsanering Datum: 2018-06-28 Dnr: Komm2018/00711-1 Automatisering av skuldsaneringsprocessen Det har pågått en förstudie hos Kronofogdemyndigheten (KFM) för att ta reda

Läs mer

Förslag till Nationell strategi för skolans digitalisering

Förslag till Nationell strategi för skolans digitalisering Förslag till Nationell strategi för skolans digitalisering FRAMTAGET I SAMRÅD MED NATIONELLT FORUM FÖR SKOLANS DIGITALISERING, 2014 Innehåll Nuläge... 2 Vision 2020... 4 Elevernas lärande... 4 Professionens

Läs mer

Digitalisering är en lagsport. Anna Eriksson

Digitalisering är en lagsport. Anna Eriksson Digitalisering är en lagsport Anna Eriksson anna.eriksson@digg.se Avgörande läge för välfärden Arbetsför ålder +[VÄRDE ]% +[VÄRDE ]% +11% +6% +3% 0 ÅR 1-19 ÅR 20-64 ÅR 65-79 ÅR 80+ ÅR Källa: SCB april

Läs mer

Yttrande över SOU 2014:10 - Ett steg vidare

Yttrande över SOU 2014:10 - Ett steg vidare LANTMÄT E RIET 1 (5) YTTRANDE 2014-08-14 Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 STOCKHOLM Dnr 102-2014/1597 Yttrande över SOU 2014:10 - Ett steg vidare Regeringskansliets dnr 52014/ / 1992/ SFÖ 1.

Läs mer

Redovisning av Kalmar kommuns arbete med Öppna data

Redovisning av Kalmar kommuns arbete med Öppna data TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Anders Saur 2017-11-13 KS 2016/1235 50010 Kommunstyrelsens arbetsutskott Redovisning av Kalmar kommuns arbete med Öppna data Förslag till beslut Kommunstyrelsens

Läs mer

Kommittédirektiv. Delegation för hållbara städer. Dir. 2011:29. Beslut vid regeringssammanträde den 24 mars 2011

Kommittédirektiv. Delegation för hållbara städer. Dir. 2011:29. Beslut vid regeringssammanträde den 24 mars 2011 Kommittédirektiv Delegation för hållbara städer Dir. 2011:29 Beslut vid regeringssammanträde den 24 mars 2011 Sammanfattning En delegation ska verka för hållbar utveckling av städer, tätorter och bostadsområden.

Läs mer

(delvis) för- Socialstyrelsen. ar av kostnader- edning hos Av dessa I:3. Social- Telefonväxel

(delvis) för- Socialstyrelsen. ar av kostnader- edning hos Av dessa I:3. Social- Telefonväxel Regeringsbeslut I:3 Socialdepartementet 2012-05-16 S2007/4754/FS (delvis) Socialstyrelsen 106 30 STOCKHOLM Uppdrag att underhålla ochh förvalta arbetet med nationell informations-- struktur och nationellt

Läs mer

Kommittédirektiv. Åtgärder för att öka småföretagens itanvändning. Dir. 2011:54. Beslut vid regeringssammanträde den 22 juni 2011

Kommittédirektiv. Åtgärder för att öka småföretagens itanvändning. Dir. 2011:54. Beslut vid regeringssammanträde den 22 juni 2011 Kommittédirektiv Åtgärder för att öka småföretagens itanvändning Dir. 2011:54 Beslut vid regeringssammanträde den 22 juni 2011 Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare ska bl.a. analysera it-användningen

Läs mer

SLL Juridik och upphandling Upphandlingsavdelningen. Kravspecifikation för. Digitala kommunikationsplattformar,sll1925

SLL Juridik och upphandling Upphandlingsavdelningen. Kravspecifikation för. Digitala kommunikationsplattformar,sll1925 SLL Juridik och upphandling Upphandlingsavdelningen Kravspecifikation för Digitala kommunikationsplattformar,sll1925 Inledning Stockholms läns landstings (SLL) främsta uppgift är att se till att invånarna

Läs mer

Datum VINNOVA översänder remissvar avseende "FBA rapport - Statligt finansierad företagsrådgivning"

Datum VINNOVA översänder remissvar avseende FBA rapport - Statligt finansierad företagsrådgivning 2009-03-17 2009-00336 Ert diarienr Kl) Näringsdepartementet 103 33 Stockholm FBA rapport - Statligt finansierad företagsrådgivning VINNOVA översänder remissvar avseende "FBA rapport - Statligt finansierad

Läs mer

Undervisningen i ämnet webbutveckling ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:

Undervisningen i ämnet webbutveckling ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: WEBBUTVECKLING Ämnet webbutveckling behandlar de tekniker som används för att presentera och bearbeta information i webbläsaren samt utifrån dessa tekniker skapa och vidareutveckla statiska och dynamiska

Läs mer

Sammanfattning. 1. Inledning

Sammanfattning. 1. Inledning Nationell strategi för arbetet med att digitalisera, digitalt bevara och digitalt tillgängliggöra kulturarvsmaterial och kulturarvsinformation 2012 2015 Sammanfattning Den nationella strategin för arbetet

Läs mer