Nummer 2 år Medlemstidning för Trikeflygarna, de fria flygarna.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Nummer 2 år 2011. Medlemstidning för Trikeflygarna, de fria flygarna."

Transkript

1 Nummer 2 år 2011 Medlemstidning för Trikeflygarna, de fria flygarna. Robin Fjällström Orsa på fotouppdrag i Afrika 2009

2 2 STAR Medlemsforum för TRIKEPILOTER STAR = Svenska Trikeflygares Allmänna Riksförening. En ideell intresseförening för trikeflygare. Föreningen bildades i maj 1996 och håller på grund av de långa avstånden inga föreningsmöten utan endast årsmöte varje år. Detta informationshäfte utkommer ca. 4 gånger per år, och avsett att informera om det som rör trikeflyget, samt bidraga till kontakten emellan medlemmarna. Ansvarig för sammanställning och innehåll är Jerker Berg. adr. Hindsbogatan Skara tel mob E-post: jerker@zeta.telenordia.se jerker10098@gmail.com Medlemsavgiften är 200:- Vill du vara med så sätt in pengar på Pg Notera STAR och glöm inte ditt namn, även adress om du är ny. Styrelsen 2010 ordf. Mikael Markow Sekr. Tomas Jonsson Övriga styrelsemedlemmar. Mikael Bellander Luleå Ronny Larsson Umeå Lars Pettersson Jönköping Per-Åke Wikström Eslöv Anders Pahlberg Skellefteå Magnus Johansson Orust Magnus Hansson Uddevalla Peter Söderberg Katrineholm Jerker Berg Skara Hejsan STAR-medlemmar. Min ambition att hålla tider för STARbladet är hög, men tiden går fort och min fantasi att få till texter är periodvis helt noll. Men så rinner det till och det blir förmycket, så blev det denna gången. Jag fastnade för Robin Fjällströms PDF fil om småflyget i några länder och blev nyfiken på han. Vi träffades nyligen i Stockholm på KSAK som du kan läsa mer om på sida?. Jag hade skrivit ut sidan hur sportflyget är organiserat i Sverige och visade den för en verkligt insatt person, du kan se den på nästa sida längst upp. När han kikat en stund log han och förklarade att pilarna skulle vara åt båda hållen på flera ställen, det är alltså värre än framgår av bilden. Ett annat inslag i bladet är om Olivier Aubert som tillsammans med Mike Blyth flygit längre sträckor än de flesta. Förhoppningsvis sporrar inslagen om både Robins resor och dessa båda herrarna till att fler trikeflygare drar iväg längre sträckor. Jag mins med glädje de långresor jag fått göra i lite sällskap, någon på några dagar en del på upp till 3 veckor. Dessa resor ger mer än du någonsin anar och ger bestående minnen livet ut. Så planera nu under vintern för några veckors resor med en eller två kompisar, många i gänget ger ofta bekymmer. Ps: Som du ser i infofilen till höger har jag en extra e-postadress. Den är för om du sänder stora filer, bilder och annat, den gamla stoppar stora filer ibland. Jerker Berg

3 Hej STAR-medlemmar. Detta inslaget borde kommit med i bladet tidigare. Det gick ut som e-post under våren till de som jag har mailadressen till men övriga blev utan. 3 Under mars i år presenterade Robin Fjällström sitt ambitiösa jobb om Ul-flyget i ett antal länder i Europa. Gör såhär om du inte fått länken igen från mej. Skriv in och ange lösenordet trikeflyg så kommer du att få en uppfattning om Robins arbete. Har du inget att tillföra så sänd gärna Robin ett TACK för att vi fått se hur småflyget är organiserat i 7 länder inkl. Sverige. Han har adress robin.fjellstrom@comhem.se Han skrev även motion till KSAK, men den måste komma från en flygklubb, och det fick bli Borlänge eftersom Robin bor där, och efter en del ändringar står för motionen, du kan läsa den och svaret på sida 9.

4 4 Jag totalhavererade triken med passagerare. Efter 12 års skärmflygning runtom i världen och tre incidenter bestämde jag mig för att ta trike-certifikat. I 8 år har jag flugit egen Trike ca 10 timmar/år i lugnt väder. Min sista tur flög jag med en 30-års kille en lördag eftermiddag 15.00, han hade fått flygningen i present. Jag var tveksam pga många lågtryck men på plats kl rådde nästan perfekta förhållande (på marken, i gränsen mellan kust och inland) så vi startade. Så fort vi kom upp kände jag att luften var ovanligt turbulent, jag fick gå upp till 400 m och närmare havet för att få stabil luft och en angenäm flygning. Efter 30 minuters flygning konstaterade jag, att turbulensen tilltagit och att jag inte kunde landa på gårdsremsan där gratulanterna väntade på min passagerare, så fort jag jag gick under 300 m så var luften riktigt turbulent. Jag flög till hemma banan och gjorde två misslyckade inflygningar i sidovind, jag fick inte ner triken! Förmodligen pga bristande erfarenhet (undvikande flyg i vind över 3 sekundmeter) då jag gasade för att skära den turbulenta vinden och försöka dyka ner på landningsbanan.

5 5 Jag letade av säkerhetsskäl upp en stor jämn nyskördad vall där jag kunde landa mot vind med goda marginaler. Tyvärr så blockerades hjärnan återigen och försökte gasa/dyka ner istället för att släppa gasen så diket i banslutet närmade sig snabbt. Då gör jag mitt största misstag, av prestigeskäl avbryter jag inte inflygningen en tredje gång utan chansar på att landa innan banslut. Vi kommer ner med mycket bra fart men när jag ska plana ut befinner vi oss förmodligen i en rotor från skogsdungen efter banslutet och vingen får inget motstånd när jag skjuter fram bygeln som jag gjort hundratals gånger tidigare. Vi kraschlandar med sån kraft att noshjulet viks upp under poden, podnos och vingnos krossas mot marken och vi voltar framåt. Som tur är klarar min passagerare sig utan skador, och vi kan gå bort till min ordinarie bana. Gör inte om mina misstag; Tveka aldrig att göra om inflygningen om den inte är perfekt. Flyg i förhållande till din kapacitet och erfarenhet men utsätt inte andra för dina brister. Min riskbenägenhet och bristande självinsikt gör att jag tar konsekvensen genom att sluta flyga efter 20 års flygning.

6 6 Dehär båda herrarna Olivier Aubert och Mike Blyth har jag haft ett gott öga till sedan jag träffade dom på deras första långresa Cap till Cap. På deras hemsida hittade jag denna spännande bakgrund till Olivier Aubert Jerker Berg Farfar börjar fundera och bygga o testa, sonsonen tar det verkliga steget. Den här mannen är Pierre Aubert. Han hade ett barn, och den ungen hade ett barn, och den killen hette Olivier, Olivier Aubert. Det gör honom till, tja, umm, något som liknar en stor farbror ja farfar är vad de kallar det. Hur som helst, blir historien mycket mer intressant, så läs vidare... Nog är farfar och sonsonen ganska lika?

7 För att starta i slutet, dog Pierre närmare 90 år i sin bil medan den var parkerad i sitt garage. Han somnade och dog av hjärtsvikt. Det var väl ett antiklimax, ett slut på ett liv som var både färgstarkt och spännande. Ty han hade varit uppfinnare av en massa saker som vanligt folk skulle kalla "galna". 7 Här är han någon gång under andra världskriget, framför en buss, som kanske eller kanske inte har varit en inspiration för några av hans uppfinningar... Här är början på en av hans "galna" uppfinningar Den har ett trehjuligt underrede och propeller... Och här är det med en "drake" installerad. En snygg Rogallo vinge... (kom ihåg, detta är 1964)

8 8 Här rusar han fram över ett fält med seglet fyllt av luft. (Det finns ingen bild av uppfinningen där den syns lyfta, men det betyder inte att det inte hände...!) Hans maskin byggdes robust, precis som DTA triken hans sonson Olivier flyger idag. Men ack, deltavingen var fast och tillät inte viktshift kontroll. Emellertid hade Pierre planterat fröet som skulle bli en del av hans sonsons öde. Det är verkligen en speciell ispiriation för en trike-flygare som Olivier att ha sådana rötter. Vem kan mer göra anspråk på en sådan stamtavla? Dessutom var farfar Pierre känd för att ha varit en jägare av "filles de joies." (kanske det betyder galna ideer) Farfar skulle säkert vara glad att veta att hans gener fortfarande lever starkt vidare i hans sonson Oliver. Och det är hemligheten bakom där Olivier kom ifrån. Nu vet du det. Översatt med hjälp av Google. Jerker B.

9 Motion till KSAK/KSAK-M årsstämma 2011 Det ultralätta flyget har fått en allt större roll inom allmänflyget och har idag en positiv utveckling. De medlemmar som tillförs klubbarna på detta sätt kan ha andra värderingar och prioriteringar än de som funnits inom det traditionella motorflyget. Idag finns det: - roderstyrda UL-B - tyngdpunktsstyrda UL-A och - UL-gyrokoptrar inom ultralättverksamheten. I framtiden kommer en eller flera av dessa att tillkomma: - UL-segelflygplan - UL-motorsegelflygplan - UL-helikoptrar - UL-luftskepp - UL-paramotor Därför är det viktigt att kompetens tillvaratas och sprids till alla berörda klubbar i synnerhet när problem och avvikelser uppstår. Både underhåll och utbildning kräver dessutom en samlad dialog med luftfartsmyndigheten för alla disciplinerna så att både medlemmarnas intressen kan tillvaratas och flygsäkerheten kan förbättras. Vidare växer olika verksamhetsformer inom flyget så sakteliga ihop och då krävs externt samarbete, både nationellt och internationellt. Vårt förslag är att ett arbetsutskott/kommitté bildas för det ultralätta flyget som har klara riktlinjer vad avser presentation (IT), medlemskap, representation, valbarhet, delegation och redovisning. Den ska ha till syfte att: öka flygsäkerheten tillvarata och säkra kompetensen handha specifika UL-frågor föra dialog med och vara remissinstans mot luftfartsmyndigheten tillsammans med förbundet. Borlänge Flygklubb förseslår årsmötet besluta - att den tillträdande styrelsen ges i uppdarag att snarast utse ett arbetsutskott/kommitté för att handha UL-frågor. Inrättande av arbetsutskott och kommitté för UL-verksamheten För Borlänge Flygklubb Svaret från KSAK-M 9 Anders Lidén Ordförande M-KSAK styrelse har därför beslutat föreslå stämman att bifalla motionen med nedanstående justeringar av texten i motionens tredje och fjärde punktsats: behandla specifika UL-frågor föra dialog med kansliet och vara behjälplig vid remissarbete gällande UL. Motivet till ändringen är att frågor inte skall läggas ut ansvarsmässigt. Ansvaret ska fortfarande ligga på förbundet centralt. Det bör inte komma flera remissvar från samma organisation. Styrelsen föreslår att ordet handha i förslaget byts mot arbeta med. Enligt styrelsens uppfattning är det inte frågan om att lägga över det ansvaret som styrelsen och kansliet har på någon annan funktion. Vidare föreslår styrelsen att det under arbetets gång beslutas om det skall vara ett arbetsutskott eller kommitté

10 10 Robin Fjällström. Bildtexter finns sist i inslaget sida? Efter att sett Robins fina PowerPoint program om Ul-flyget i ett antal länder i Europa så blev jag nyfiken på honom trots att vi känt varann i flera år. Jag ringde upp honom och fick ut följande text. Att flyga var väl hos Robin som hos många småkillar en barndomsdröm, men det skulle ta nästan 30 år innan han kom till skott. Robin är född i Ulricehamn men strax innan lumpen emigrerade han till en morbror i Canada och jobbade på en farm. Dumt nog hade han löst ut inkallelsen till militärtjänsten strax innan resan. Detta fick till följd att när han ett år senare kom hem för att fira jul så kom makterna och satte klorna i honom. Någon värnplikt blev det inte, men böter åkte han på. Därefter blev han kvar i Sverige och flyttade till Stockholm, mest för lite spänning i livet. Där blev han kvar i 8 år och kom mesta tiden att jobba med den tidens troligen häftigaste inom kontor och industri, datorer. Robin blev servicetekniker och installerade och servade datorer, mest för bokföring som blev inkörsporten för datorer i arbetslivet. Företaget han jobbade på var ett litet familjeföretag och köptes snart upp, och Robin trivdes inte utan drog till en folkhögskola i Mora, och kom på så vis till Dalarna. Efter 2 år i Mora blev det ett år på universitetet i Uppsala och sedan tillbaka som lärare i 3 år i Mora. Här i Mora träffade han på en krog Kent Jensen och Mats Fernström som på fritiden sysslade med hängflyg, en sport han sett på TV men visste inte vart han skulle vända sej för att få pröva på. Nu började hans bana som flygare, och platsen var Orsafältet, en stor hed där man kunde välja riktning helt efter hur det blåste. Här träffade han även Peter Wicander Anders Andersson (oftast kallad dubbelanders, samt Håkan Sundin och andra inom sporten mer eller mindre kända herrar.

11 Året var 1989 och Robin började med hängflyg efter bilbogsering, därefter lite backglidning, allt med en Atlasvinge från LaMouette som då var den mest vanliga vingen. Under 1991 eller -92 hämtade Peter Wicander hem en bogsertrike från Cosmos med en Rotax 582, troligen en bland de första 582 motorerna som kom till Sverige, för nu skulle satsas på flygbogsering. Kopplingen på den triken var en helt vanlig svetstång, men funkade utmärkt. Det var ju inte bara de som hade trikecert som flög trike, det testade de flesta hängflygare på, reglerna var i sin linda, men 1993 fick Robin sitt cert på trike. Robin hörde inte till dom som reste ner i Europa för att hängflyga, men en annan kompis som var ner och hängflög kom hem med en Apollotrike från Ungern. Ungrarna var ju tidigt framme med trikar, vi minns väl stuntmannen Johan Thorén som i TV-programmet Skattjakten 1983 åkte med i en trike där dom satt sida vid sida. Apollomaskinen tyckte Mats Fernström och Robin var mer gedigen, så dom drog ner till fabriken och köpte med en demotrike hem. Typningen gick ganska lätt på grund av att de fick papper från Ungern på att den uppfyllde de Engelska kraven. 11 Nu är vi in på 2000 talet och Robin blev gen.agent för Apollotrikarna och efter något år även för DTA trikarna. Det har under åren blivit 16 Apollotrikar och 8 stycken DTA enligt registret jag har, men det är inte uppdaterat på ett par år, så det kan va fler Skolade Robin till trikeinstruktör för Arne Cederblad (Askersund), den kursen hölls på Ålleberg. Robin skolar sedan 2005 även på klass B och har skolat ett 60 tal elever, men bara ett 40 tal har gått hela vägen till cert, den helt dominerande skolningen är på trikar klass A, mer om detta längre ned i texten. Lärarjobbet i Mora var kanske inte vad Robin hade mest anlag för, att jobba i trä hade han däremot lätt för redan i träslöjden i skolan och gillade hantverket med finsnickerier. Här kom flygningen in med behov av propellrar som då i mitten av 1990 talet mestadels bestod av trä. Därför gick han en kurs för att lära sej tillverka propellrar, det hände ju att propellrar gick sönder och att beställa från trikefabriken hade sina svårigheter.

12 12 Det blev väl inte så många tillverkade, en propeller är ett tidsödande jobb och kräver stor noggrannhet. Först ska ämnet, oftast björk limmas ihop, en tvåbladig i ca. 4 lager och en 4 bladig i upp till 8 lager. De olika lagren kan variera från några millimeter till någon centimeter och limmas växelvis rotända mot toppända, allt för att få rätt balans. Träets täthet varierar ju under stockens hela längd. Sedan delas bladet in i olika sektioner och det ska tillverkas mallar för de olika delarna som bildar propellerbladets stigning. Det blir ett 30 tal mallar eftersom det ska vara för bladets båda sidor. Det är ett petigt arbete med mått nästan på tiondelen av millimetern, och balansen i ämnet kontrolleras under tillverkningens olika moment, blir det fel balans så måste ämnet kasseras. Det kunde ta upp till en vecka att tillverka en propeller med alla momenten, och inte minst lackningen var tidsödande. Det blev ett antal proppar till både klass Aoch B maskiner, och de gamla Belentrikarna i synnerhet. Den stora klumpen minns vi gamla trikeflygare mycket väl. Men lönsamheten var dålig och plast och komposit konkurrerade ut hantverket, det skulle helst vara billigt men ge rätt effekt på maskinen när jobbet va klart. En propeller är ju som en en-stegs växellåda. Motorn ska ge det varv i planflykt som den är tillåten göra, något hundratal mindre när maskinen hålls bromsad på backen. En plast/komposit propp kan oftast ställas om, men en fast i trä är oftast helt låst till den form den fått under tillverkningen.

13 13 huvudstaden Bangui. Och anledningen till deras trikeflyg var att inventera djurlivet, så flygandet skedde ute i bushen över stäpper och skogar. Robin har skolat trikepiloter i Frankrike, Italien, Ungern och Afrika och utfört fotouppdrag i Afrika och Italien. Till de udda besöken hör väl Afrika och Italien, i Frankrike ligger DTAfabriken och i Ungern ligger Apollofabriken. Afrikabesöket började med en svensk familj som bor därnere, och vid besök i Sverige började skola på trike, men blev inte klar utan köpte med en DTAtrike med 912a på. Därför bjöds Robin ner för att skola klart både far och son i landet Central Afrikanska Republiken med I Italien var det fotouppdrag med/åt arkeologer. Roger och en arkeolog var sedan tidigare bekanta och började en utbildning, men grävmannen ansåg sej inte ha lusten att klara sej fram till cert, så han blev sponsrad av en amatörkolega och köpte en trike, en Combo med 503a på. Maskinen är svenskregad och Robin hyr den av honom för skolning, men tar den på en kärra ner till Italien när det ska spanas och fotas från luften. Den arkeologiska platsen i Italien heter Vignale i närheten av Blera norr om Rom, och redan våran kung Gustav VI Adolf var nere och grävde på det stället där nu Robin flyger omkring arkeologerna du ser på den vackra bilden.

14 14 På sina resor har Robin stora Jag skrev in Vignale/arkeolog i Google och fick fram både text och bilder över Robins uppdrag. Robin berättar att han brukar vara borta ca. 3 veckor på sina uppdrag. Visserligen har han familj, men barnen är vuxna och frun är numera en särbo, så det är lite ungkarlsliv över herr Fjällström. I skrivande stund ska han ner till DTAfabriken i Montelimar i Frankrike och sedan ner till Afrika för att serva den triken, b.l.a. seglet tar mycket stryk i klimatet där nere säjer Robin. möjligheter att provflyga både klass A och B maskiner, och vyerna är oftast helt olika dom svenska, så visst känner man en viss beundran över en kompis som skapat sej dessa upplevelser.

15 15 Robin har även tillsammans med Magnus Johansson från Orust besökt luftis i Norrköping. Besöket där blev förvånansvärt positivt, och dom önskade vid STARS årsmöte få vårt stöd för att gå vidare. Dock ansåg inte mötet att vi kunde eller borde vara aktiva, utan att Robin och Magnus fortsatte sitt jobb genom Ul-rådet och KSAK samt ytterligare kontakter med Transportstyrelsen/Luftis. Utöver granskningen av Ul-flyget som nämns på sida?? har Robin även satt samman en motion i samarbete med Borlänge flygklubb riktad till styrelsen för KSAK som du kan läsa på sida?? samt KSAKs svar på sidan bredvid. Denna motion behandlades onsdagen den 2 nov. nu 2011 i Ul-rådet och fick den följden att mötet beslöt lägga ned Ul-rådet. Ul-rådet bildades 2006 och har bestått av ett antal personer mest klass B flygare samt en från STAR. Ul-rådets uppgift var att hålla kontakten mellan Ulflygarna och KSAK. Nu beslöts på mötet den 2 nov. att det i KSAKs styrelse skulle ingå en kommitté som ska ta vara på Ulflygarnas intressen. Det blev mycket om Robin Fjällström i detta numret av bladet, men han har onekligen lagt ned ett stort arbete det senaste året på Ul-flyget och trikeflyget i synnerhet. Jerker Berg Bildtexter 1+2 Robin Robin och Mats Fernström 3 Utan kopritionsstång fritt frammåt 4 Robins första Apollotrike nu i Norge 5 10 Tillverkning av propeller 11 På väg ned till Italien 12 Arkeologerna samt Robin 13 Flygfotografering i Italien 14 Robin i sin ensitsiga motorseglare 15 Från arkeologernas hemsida 16 Flygning av G1 vid Franska Alperna 17 Voyageur med stolt ägare o importör 18 Italien 2009

16 Till salu TL-2:a årsmodell 1997, 145 timmar. Rotax 503. Obligatoriska instrument plus EGT. Finns i Gävle. Pris: kr. Hälsningar Erik Holmestig Hagaströmsvägen Gävle Sweden erik.holmestig@privat.utfors.se B-post Föreningsbrev. Avsändare: STAR c/o Jerker Berg Hindsbogatan Skara

Nummer 3 år 2010. Medlemstidning för Trikeflygarna, de fria flygarna.

Nummer 3 år 2010. Medlemstidning för Trikeflygarna, de fria flygarna. Nummer 3 år 2010 Medlemstidning för Trikeflygarna, de fria flygarna. STAR Medlemsforum för TRIKEPILOTER STAR = Svenska Trikeflygares Allmänna Riksförening. En ideell intresseförening för trikeflygare.

Läs mer

Nummer 1 år 2010 Medlemstidning för Trikeflygarna, de fria flygarna.

Nummer 1 år 2010 Medlemstidning för Trikeflygarna, de fria flygarna. Nummer 1 år 2010 Medlemstidning för Trikeflygarna, de fria flygarna. Flygarkompisar drog till Eslöv på flyin. STAR Medlemsforum för TRIKEPILOTER STAR = Svenska Trikeflygares Allmänna Riksförening. En ideell

Läs mer

Killen i baren - okodad

Killen i baren - okodad Killen i baren - okodad 1. R: (Säger sitt namn och hälsar välkommen.) K: Tack. Ja, e hmm jag tänkte väl bara säga så här att det känns djävligt konstigt å vara här. Jag brukar gå till doktorn när jag...

Läs mer

Kapitel 1 - Hej Hej! Jag heter Lola. Och jag är 10 år och går på vinbärsskolan som ligger på Gotland. Jag går i skytte och fotboll. Jag älskar min bästa vän som heter Moa. Jag är rädd för våran mattant

Läs mer

Den fabulösa Kurts dagbok ( _ ) 一 一 一 一 一 O-_- 一 一

Den fabulösa Kurts dagbok ( _ ) 一 一 一 一 一 O-_- 一 一 Den fabulösa Kurts dagbok ( _ ) 金 T O-_- 田 界 Gurgel Y(^_^)Y / Mårten von Torsten och borsten )( UU.. / 山 =( U Kurt ( _ ) Grabbarna grus (ˊ_>ˋ) / Lols återkomst.o :-D O Voldemort ( ) 11 september Hej skit

Läs mer

När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19

När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19 Predikan, Korskyrkan Borås den 15 oktober 2006, av Micael Nilsson När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19 SARA Den är veckan har jag stämt möte med Sara. Det har inte varit så enkelt

Läs mer

med mig lite grejer som jag kunde använda till att bygga en hydda med. Jag hittade löv några stockar och träd.

med mig lite grejer som jag kunde använda till att bygga en hydda med. Jag hittade löv några stockar och träd. Kapitel 1 Resan Jag har väntat länge på att göra denna resan. Jag heter Hanna och är 23 år. Jag ska åka båt till en Ön Madagaskar. Jag kommer ha med mig en hel besättning. Vi tog med oss väldigt mycket

Läs mer

André 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

André 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej, Jag heter Aragon. Jag och min far bor i en liten stuga i en liten stad kallas sed Wood. Här bor det inte många men vi odlar mat så det räcker till alla. Men vi har inte mycket

Läs mer

AYYN. Några dagar tidigare

AYYN. Några dagar tidigare AYYN Ayyn satt vid frukostbordet med sin familj. Hon tittade ut genom fönstret på vädret utanför, som var disigt. För några dagar sedan hade det hänt en underlig sak. Hon hade tänkt på det ett tag men

Läs mer

40-årskris helt klart!

40-årskris helt klart! 40-årskris helt klart! Oj, det kom som ett brev på posten! En stor och enorm hemsk känsla! Det var krisdags igen! Jag ville helst inte vara med, jag kände mig så totalt misslyckad mitt i mitt liv! Så här

Läs mer

Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5

Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5 Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5 Kapitel 2 - Brevet 6-7 Kapitel 3 - Nycklarna 8-9 Kapitel 4 - En annan värld 10-11 Albin Kapitel 5 - En annorlunda vän 12-13 Kapitel 6 - Mitt uppdrag 14-15 Kapitel 7 -

Läs mer

Hur ser din nuvarande vardag ut, nu när du lagt ner din crosskarriär?

Hur ser din nuvarande vardag ut, nu när du lagt ner din crosskarriär? Premiären i Motocross SM går i Vissefjärda! SM i motocross kommer i år gå på 6 olika banor i olika delar av Sverige. Premiären i år kommer att gå på crossbanan Rövaredalen som ligger i Vissefjärda, en

Läs mer

BESTÄLLARSKOLAN #4: VEM SKA GÖRA MIN FILM?

BESTÄLLARSKOLAN #4: VEM SKA GÖRA MIN FILM? Sida 1/5 BESTÄLLARSKOLAN #4: VEM SKA GÖRA MIN FILM? I detta avsnitt kommer du upptäcka bland annat: Hur du bäst väljer produktionsbolag Hur du bedömer ett bolags kompetens Hur du undviker att bli lurad

Läs mer

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Felicia och är tio år. Jag bor på en gård i södra Sverige och jag har ett syskon som heter Anna. Hon är ett år äldre än mig. Jag har även en bror som är ett år, han

Läs mer

Avigajl. 1 Sam 25:6b-11

Avigajl. 1 Sam 25:6b-11 Avigajl Förra söndagen sa jag att denna söndag skulle det handla om Avigail och de flesta av er såg ut som frågetecken. Och vem vet, det kanske ni kommer att göra idag också efter den här predikan. Jag

Läs mer

Nummer 3 år 2008. Medlemstidning för Trikeflygarna, de fria flygarna.

Nummer 3 år 2008. Medlemstidning för Trikeflygarna, de fria flygarna. Nummer 3 år 2008 Medlemstidning för Trikeflygarna, de fria flygarna. 2 STAR Medlemsforum för TRIKEPILOTER STAR = Svenska Trikeflygares Allmänna Riksförening. En ideell intresseförening för trikeflygare.

Läs mer

Hur det är att vara arbetslös i fina Sverige.

Hur det är att vara arbetslös i fina Sverige. Hur det är att vara arbetslös i fina Sverige. Är det inte meningen att samhället ska hjälpa de som har det mindre bra? Är det inte meningen att man ska få stöd till ett bättre mående och leverne? Är det

Läs mer

En kort historia om en Norgeresa som blev Bingo!

En kort historia om en Norgeresa som blev Bingo! En kort historia om en Norgeresa som blev Bingo! Det började för många år sedan när jag och min fd fru, mina föräldrar och min farmor åkte till Oppdal i Norge. Vi skulle besöka farmors syster mm. Farmor

Läs mer

Han som älskade vinden

Han som älskade vinden Draken är färdig hos smeden Torbjörn Nilsson i Råby. Jörgens lilla blå MG Midget får också vara med på bild. Han som älskade vinden Det var en gång en man som tyckte om det som rörde sig. Han älskade vinden

Läs mer

10 september. 4 september

10 september. 4 september I AM GREGER PUTTESSON 4 september Hej dumma dagbok jag skriver för att min mormor gav mig den i julklapp! Jag heter Greger förresten, Greger Puttesson. Min mamma och pappa är konstiga, de tror att jag

Läs mer

Blixten och hans Vänner kapitel 5

Blixten och hans Vänner kapitel 5 Kapitel 5 I vilket Blixten möter Jaja och Nänä. Det blixtrade till i Idériks gröna huvud. "Jag fick en ny idé", ropade han. "Vi gör om hela museet till en djungel! "Ja", skrek Idérika, "med träd och blommor

Läs mer

NYHETSBREV YOUTH WITHOUT BORDERS. !Vi bjuder på fika och informerar om vårt möte och vem som kommer att bo hos vem.

NYHETSBREV YOUTH WITHOUT BORDERS. !Vi bjuder på fika och informerar om vårt möte och vem som kommer att bo hos vem. av 5 1 NYHETSBREV YOUTH WITHOUT BORDERS Vårt första nyhetsbrev Jag hoppas att ni alla vet vid detta laget vad era ungdomar håller på med här i skolan efter lektionstid. Annars är det kanske tid att ni

Läs mer

1. Låt mej bli riktigt bra

1. Låt mej bli riktigt bra 1. Låt mej bli riktigt bra Rosa, hur ser en vanlig dag i ditt liv ut? Det är många som är nyfikna på hur en världsstjärna har det i vardagen. Det börjar med att min betjänt kommer in med frukost på sängen.

Läs mer

Nummer 4 år 2010 Medlemstidning för Trikeflygarna, de fria flygarna.

Nummer 4 år 2010 Medlemstidning för Trikeflygarna, de fria flygarna. Nummer 4 år 2010 Medlemstidning för Trikeflygarna, de fria flygarna. Bjursele/Kåge klubbens landningsbana vid Kåge STAR Medlemsforum för TRIKEPILOTER STAR = Svenska Trikeflygares Allmänna Riksförening.

Läs mer

Hjälp min planet Coco håller på att dö ut. Korvgubbarna har startat krig Kom så fort du kan från Tekla

Hjälp min planet Coco håller på att dö ut. Korvgubbarna har startat krig Kom så fort du kan från Tekla Kapitel 1 Hej jag heter Albert och är 8 år. Jag går på Albertskolan i Göteborg. Min fröken heter Inga hon är sträng. Men jag gillar henne ändå. Mina nya klasskompisar sa att det finns en magisk dörr på

Läs mer

Kom med! Vi har en uppgift som passar dig.

Kom med! Vi har en uppgift som passar dig. Kom med! Vi har en uppgift som passar dig. Som vuxen och ung vuxen verkar tiden inte riktigt räcka till. Men med en tydlig och anpassad fråga kan ett engagemang i Scoutkåren prioriteras högt. Med studier

Läs mer

Insekternas värld Jorden i fara, del 1. KG Johansson

Insekternas värld Jorden i fara, del 1. KG Johansson Insekternas värld Jorden i fara, del 1 KG Johansson SMAKPROV Publicerad av Molnfritt Förlag Copyright 2014 Molnfritt Förlag Den fulla boken har ISBN 978-91-87317-31-6 Boken kan laddas ned från nätbutiker

Läs mer

Gillar du att vara ute i skogen, häng med när vi vandrar nästa gång!

Gillar du att vara ute i skogen, häng med när vi vandrar nästa gång! Gillar du att vara ute i skogen, häng med när vi vandrar nästa gång! Som ung vuxen verkar tiden inte riktigt räcka till. Men med en tydlig och anpassad fråga kan ett engagemang i scoutkåren prioriteras

Läs mer

bladet Årsberättelse Inbjudan Årsmöte Vintertäckning Utan bottenfärg erade aktiviteter 2013 Medlemstidning för Svenska S-30-förbundet förbundet

bladet Årsberättelse Inbjudan Årsmöte Vintertäckning Utan bottenfärg erade aktiviteter 2013 Medlemstidning för Svenska S-30-förbundet förbundet S - -bladet bladet Årsberättelse Inbjudan Årsmöte Vintertäckning Utan bottenfärg Planerade erade aktiviteter 2013 Nr 1 Feb 2013 Medlemstidning för Svenska S-30-förbundet S förbundet Insidan Svenska S30

Läs mer

Lissabon Porto Santo Madeira 2009 09 16 2009 09 27

Lissabon Porto Santo Madeira 2009 09 16 2009 09 27 Lissabon Porto Santo Madeira 2009 09 16 2009 09 27 Nu var det dags att lämna fastlandet för att segla mellan öar i ca 7 månader framåt. Efter att ha fyllt diesel och sett till att passa in tidvattnet åkte

Läs mer

Medlemstidning för Trikeflygarna, de fria flygarna.

Medlemstidning för Trikeflygarna, de fria flygarna. Nummer 3 år 2011 Medlemstidning för Trikeflygarna, de fria flygarna. Per-Åke Wikström Eslövs UL-klubbs skapare och starke man 2 STAR Medlemsforum för TRIKEPILOTER STAR = Svenska Trikeflygares Allmänna

Läs mer

Rödluvan. Med bilder av Mati Lepp

Rödluvan. Med bilder av Mati Lepp Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Det var en gång en liten flicka som var så söt och rar att alla människor tyckte om henne. Den som älskade henne allra mest var hennes gamla mormor. Alltid när hon kom

Läs mer

Snabbguide myweblog. Vilket OCR-nummer ska jag ange vid inbetalningar?

Snabbguide myweblog. Vilket OCR-nummer ska jag ange vid inbetalningar? Här hittar du förhoppningsvis svaret på de flesta av dina frågor runt hur vi använder myweblog hos VSFK. Vi använder systemet för bokning av flygplanen, klubbinformation och medlemsregistret; från 1 januari

Läs mer

LITE ATT KOMMA IHÅG!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! LICENSKURS Licenskurs i Rally kontakta Danne 016-140957 073-5844814 Licenskurs i Folkrace kommer att. meddelas via hemsidan. Kontakta Anita 070-6504532 eller

Läs mer

På resande fot på Cuba och i Mexico

På resande fot på Cuba och i Mexico Sida 1 av 5 Välkommen till Willy o Ingers gästbok På resande fot på Cuba och i Mexico [Skriv nytt] - [Skapa ny gästbok] 72 personer har besökt gästboken som innehåller 17 meddelanden. Senaste meddelandet

Läs mer

Tillsammans med Birger, Maria, Helena och Annika fick jag en god kopp kaffe.

Tillsammans med Birger, Maria, Helena och Annika fick jag en god kopp kaffe. Måndag den 9 november 2009 Hej kära dagbok. Jag började min resa tidigt den här dagen. Redan klockan 5.30 blev jag hämtad av Birger och damerna. Birger körde oss så lugnt och säkert till Arlanda. På Arlanda

Läs mer

Rödluvan Med bilder av Mati Lepp

Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Det var en gång en liten flicka som var så söt och rar att alla människor tyckte om henne. Den som älskade henne allra mest var hennes gamla mormor. Alltid när hon kom

Läs mer

Nell 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Nell 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Jag vaknade på morgonen. Fåglarna kvittrade och solen lyste. Jag gick ut ur den trasiga fula dörren. Idag var det en vacker dag på gården. Jag satte mig på gräset vid min syster.

Läs mer

BENF_SV.qxd 8/07/04 18:47 Page cov4 KH-57-03-297-SV-C

BENF_SV.qxd 8/07/04 18:47 Page cov4 KH-57-03-297-SV-C BENF_SV.qxd 8/07/04 18:47 Page cov4 14 16 KH-57-03-297-SV-C BENF_SV.qxd 8/07/04 18:47 Page cov1 Flyg vackra svalor, flyg! Europeiska kommissionen BENF_SV.qxd 8/07/04 18:47 Page cov2 Denna publikation har

Läs mer

Min tid i Bryssel. Onsdag 12 nov 2008:

Min tid i Bryssel. Onsdag 12 nov 2008: Min tid i Bryssel Onsdag 12 nov 2008: Klockan ringde 03:15 och jag har aldrig varit så trött i hela mitt liv. Det var väldigt nära att jag direkt somnade om för just då kändes en hel natts sömn viktigare

Läs mer

JAG MÅLAR MIN HIMMEL ORANGE

JAG MÅLAR MIN HIMMEL ORANGE JAG MÅLAR MIN HIMMEL ORANGE Sofia Fredén Slutversion December 2012januari 2013 8 år MAMMA KOMPIS 8 år LÄRARE TVÅ ORANGUTANGER I en skola, hemma, i en djungel. Pjäsen är tänkt för 3 skådespelare. 2 1. Leo

Läs mer

Helges resa till Holland i mars 2010 Onsdag den 24 mars.

Helges resa till Holland i mars 2010 Onsdag den 24 mars. Helges resa till Holland i mars 2010 Onsdag den 24 mars. Nu är jag på väg till Holland. Här står flygplanet som jag ska åka med till Schiphol i Amsterdam. Jag tycker att planet ser väldigt säkert ut. Sådär

Läs mer

Frågor. Svar. Elevuppgifter Kim och Lina badar en bil. Elevuppgifter Kim och Lina räddar Sture

Frågor. Svar. Elevuppgifter Kim och Lina badar en bil. Elevuppgifter Kim och Lina räddar Sture Elevuppgifter Kim och Lina räddar Sture Frågor 1. Vem är Sture? 2a.Vad gör Sture? 2b. Varför gör han det? 3. Kim vill rädda Sture. Hur gör han då? 4. Varför kommer brand-bilen? 5. Vad gör Sture till sist?

Läs mer

Här kommer en liten reseberättelse om när jag hämtade hem min notchback 2010!

Här kommer en liten reseberättelse om när jag hämtade hem min notchback 2010! Här kommer en liten reseberättelse om när jag hämtade hem min notchback 2010! Allt började med att jag sålde min 51:a T 1 lilljulafton 2009. Att jag sålde den efter nästan 15 år i min ägo berodde mycket

Läs mer

Förra säsongen köpte klubben en 2-Krona som vi hoppas kommer användas flitigt på sommarens kurser. Nu har vi en riktigt fin flotta med jollar!

Förra säsongen köpte klubben en 2-Krona som vi hoppas kommer användas flitigt på sommarens kurser. Nu har vi en riktigt fin flotta med jollar! Hej alla medlemmar och blivande, Vi i styrelsen vill önska alla välkomna till en ny segelsäsong i Hovenäset med extra mycket aktiviteter i sommar. Vi har en ny seglarskoleansvarig, Samuel Bohlin, som tillsammans

Läs mer

Från bokvagn såg jag att det var ganska mörkt ute sen sprang jag till

Från bokvagn såg jag att det var ganska mörkt ute sen sprang jag till 1 De mystiska drakägget Kapitel 1 Jag vaknade upp tidigt jag vaknade för att det var så kallt inne i vår lila stuga. Jag var ganska lång och brunt hår och heter Ron. Jag gick ut och gick genom byn Mjölke

Läs mer

Skrivglädje i vardagen!

Skrivglädje i vardagen! glädje i vardagen! - distanskursen för dig som vill hitta skrivglädje i vardagen! Inspirationsbrev om framtiden Hej! Förra veckan ägnade vi åt dina tillgångar och nu är vi framme vid sista kursdelen som

Läs mer

TIPS OCH IDÉER FÖR DIG SOM VILL INTERVJUA

TIPS OCH IDÉER FÖR DIG SOM VILL INTERVJUA TIPS OCH IDÉER FÖR DIG SOM VILL INTERVJUA Här kommer några intervjutips till dig som gör skoltidning eller vill pröva på att arbeta som reporter. Bra ord att känna till: Journalisten kan ha olika uppgifter:

Läs mer

En dag i seglarskolan av Thomas Belius

En dag i seglarskolan av Thomas Belius Artikel i GMSS-tidningen 2012 En dag i seglarskolan av Thomas Belius En av GMSS huvudsakliga aktiviteter är den Seglarskola som klubben driver framgångsrikt sedan ett 20-tal år i Grisslehamn. Den utgör

Läs mer

En dag så gick vi runt på skolan och pratade. Då så såg vi en konstig dörr. Den var vit och hade en svart ruta och den luktade inte gott.

En dag så gick vi runt på skolan och pratade. Då så såg vi en konstig dörr. Den var vit och hade en svart ruta och den luktade inte gott. Hej! Hej! Jag heter Peter och jag är tio år. Jag går på Tallbergskolan. Det finns många snälla på våran skola, men våran vaktmästare är jag väldigt rädd för. Han ser sur ut. Jag har en bästis som heter

Läs mer

HÄNDER I HK - HANTVERKSKAMMAREN OKTOBER 2007

HÄNDER I HK - HANTVERKSKAMMAREN OKTOBER 2007 HANTVERKSKAMMAREN Magiska figurer Trollkulorna har många ansikten. HÄNDER I HK - HANTVERKSKAMMAREN OKTOBER 2007 SNART ÄR DET JUL Hösten rullar på och nu är det bara en månad kvar till Skyltlördag julens

Läs mer

TÖI ROLLSPEL E 006 1 (6) Arbetsmarknadstolkning

TÖI ROLLSPEL E 006 1 (6) Arbetsmarknadstolkning ÖI ROLLSPEL E 006 1 (6) Arbetsmarknadstolkning Ordlista arbetslöshetskassa kassakort montera reparera preliminärt gatubelysning övertid projekt gatukontoret fackman installation armatur arbetsmoment högspänning

Läs mer

Den magiska dörren. Kapitel 1

Den magiska dörren. Kapitel 1 Den magiska dörren Kapitel 1 Hej jag heter Jakob och jag är 9 år och går på sunds val skolan. Jag hade också en dästa vän oliver.och vi ska gå till skolan för första gången med varandra.men jag var lite

Läs mer

Kapitel 3. Här är en karta över ön

Kapitel 3. Här är en karta över ön Kap 1 Skeppet Jag var på en färja och jag skulle över till Danmark och spela Champions League finalen som är det bästa man kan vinna i fotbollsvärlden. Jag spelar i FC Liverpool och vi ska möta Bayern

Läs mer

Innehållsförteckning. Kapitel 1

Innehållsförteckning. Kapitel 1 Innehållsförteckning Kapitel 1, Zara: sid 1 Kapitel 2, Jagad: sid 2 Kapitel 3, Slagna: sid 3 Kapitel 4, Killen i kassan: sid 5 Kapitel 5, Frågorna: sid 7 Kapitel 6, Fångade: sid 8 Kapitel 1 Zara Hej, mitt

Läs mer

ROLLSPEL E 012 Sidan 1 av 5 Arbetsmarknadstolkning

ROLLSPEL E 012 Sidan 1 av 5 Arbetsmarknadstolkning ROLLSPEL E 012 Sidan 1 av 5 Arbetsmarknadstolkning Ordlista syo-konsulent studie- och yrkesval studieinriktning gymnasium/gymnasieskola nationella program lokala inriktningar praktisk och teoretisk utbildning

Läs mer

Det var kväll, och bara de allra sista av solens alla strålar dröjde sej kvar i de översta ruskorna av grantopparna.

Det var kväll, och bara de allra sista av solens alla strålar dröjde sej kvar i de översta ruskorna av grantopparna. Det var kväll, och bara de allra sista av solens alla strålar dröjde sej kvar i de översta ruskorna av grantopparna. I slaskhinken intill dörren mellan köket och verandan hade man glömt att lägga locket

Läs mer

Kapitel 1. Jag gillar inte honom sa jag, inte jag heller svarade Emil. När vi hade rast gick vi till dörren

Kapitel 1. Jag gillar inte honom sa jag, inte jag heller svarade Emil. När vi hade rast gick vi till dörren Kapitel 1 Hej jag heter Matteo Lindgren. Jag går på elevskolan. Jag är 10 år. Min bästa kompis heter Emil Hanson. Vaktmästaren är läskig. Han är alltid arg skriker så högt så att man blir rädd. Första

Läs mer

Först till häcken... en berättelse om vad som hände innan prinsen kysste prinsessan ROLLER HÄCK-IRÈN MAMMA OLE DOLE DOFF

Först till häcken... en berättelse om vad som hände innan prinsen kysste prinsessan ROLLER HÄCK-IRÈN MAMMA OLE DOLE DOFF Först till häcken... en berättelse om vad som hände innan prinsen kysste prinsessan ROLLER HÄCK-IRÈN D sovande flicka mamma lat son lat son lat son flitig gårdskarl gift med Ingvild flitig gårdsfru gift

Läs mer

TallgårdenNytt. I huvudet på Linda. Alla vi på Tallgården

TallgårdenNytt. I huvudet på Linda. Alla vi på Tallgården TallgårdenNytt Månadsbrev mars-april månad 2012. Finns även att hämta på förskolans hemsida, www.mjolby.se Redaktör Pia Adlertz, pia.adlertz@mjolby.se I huvudet på Linda Hej alla föräldrar Äntligen börjar

Läs mer

Årsmöte 2012 Stockholms hängflygklubb 27:e November, 2012

Årsmöte 2012 Stockholms hängflygklubb 27:e November, 2012 1. Öppnande av mötet 2. Mötets behöriga utlysande 3. Godkännande av dagordningen 4. Val av mötesordförande 5. Val av protokollförare 6. Val av justerare 7. Fastställande av röstlängd 8. Fastställande av

Läs mer

Nr 2 Maj 2008 -bladet

Nr 2 Maj 2008 -bladet Nr 2 Maj 2008 S -bladet Medlemstidning för Svenska S 30 förbundet Ur innehållet: - Följ ljuset i sommar - Eskader! - Sommaraktiviteter - Nya klassregler Insidan Svenska S30 förbundet c/o Margareta Johansson

Läs mer

Resebrev från Prima Donna

Resebrev från Prima Donna Resebrev 1 2016 från Prima Donna Marmaris den 30 maj Hej på Er Alla Välkomna till en ny segelsäsong med Prima Donna. Vår segelsäsong 2016 ser dock inte ut att bli som planerat. Tanken har varit att segla

Läs mer

1 En olycka kommer sa " llan ensam

1 En olycka kommer sa  llan ensam 1 En olycka kommer sa " llan ensam Ewa Christina Johansson Illustrationer Johan Egerkrans Axel! Där är du ju! Axels hjärta hoppade till i bröstet. Fast på ett bra sätt. Det var ju söta Rut som ropade på

Läs mer

Wildlifephotographer.se - Leif Bength - PDF-upplaga - Januari 2014 Januari 2014

Wildlifephotographer.se - Leif Bength - PDF-upplaga - Januari 2014 Januari 2014 Januari 2014 page 1 / 39 Table Of Contents Stugor i månsken...... 3 Några fler snöklädda typer...... 8 Snöklädda gubbs och gumms på höjderna...... 12 Månadens bilder för 2009... 16 På väg till Dyverdalen......

Läs mer

6b presenterar. Tänk om...

6b presenterar. Tänk om... 6b presenterar Tänk om... Tänk om jag var en fågel och du min lilla unge Vi skulle flyga ovanför varenda liten dunge Vi skulle flyga högt, högt upp i det blå Och sen skulle vi sno frön när bonden skulle

Läs mer

istället, och reser än hit och än dit i tankarna. På en halv sekund kan han flyga iväg som en korp, bort från

istället, och reser än hit och än dit i tankarna. På en halv sekund kan han flyga iväg som en korp, bort från Reslust Tulugaq tycker att det är tråkigt att öva bokstäverna på tavlan. De gör det så ofta. Varje dag faktiskt! Så han ser ut genom fönstret istället, och reser än hit och än dit i tankarna. På en halv

Läs mer

Nyhetsbrev 7. Team-Handigolf. Glädje-Gemenskap-Engagemang Nyhetsbrev nr7. Årets sista nyhetsbrev är också vårt julnummer 2012

Nyhetsbrev 7. Team-Handigolf. Glädje-Gemenskap-Engagemang Nyhetsbrev nr7. Årets sista nyhetsbrev är också vårt julnummer 2012 Team-Handigolf Glädje-Gemenskap-Engagemang Nyhetsbrev nr7 Ansvarig utgivare Gunnar Lindberg. Redaktör Conny Dahlberg. Årets sista nyhetsbrev är också vårt julnummer 2012 INNEHÅLL 1. Inledning. 2. Smålands

Läs mer

Förstasidan av teori boken Du flyger från segelflyget

Förstasidan av teori boken Du flyger från segelflyget Teori utbildning för segel- och motorsegel flyg i Uppsala Flygklubb Förstasidan av teori boken Du flyger från segelflyget Teoretisk utbildning för segelflygcertifikat: För att ta ett certifikat måste man

Läs mer

Det var så mycket som var nytt och väckte. Skridskor

Det var så mycket som var nytt och väckte. Skridskor Skridskor Det var så mycket som var nytt och väckte vår uppmärksamhet. Och min sambo och jag var nyfikna, vi ville sluka i oss allt. Vi ville se, höra, lukta, smaka och röra vid hela härligheten som livet

Läs mer

KALLELSE ÅRSMÖTE 2015

KALLELSE ÅRSMÖTE 2015 KALLELSE ÅRSMÖTE 2015 Medlemmar i Blåsippans samfällighetsförening kallas härmed till årsmöte. Onsdagen den 18 mars kl 19:00 i Furubergsskolans matsal. Dagordning 1. Årsmötets öppnande 2. Godkännande av

Läs mer

Vattnet finns överallt även inuti varje människa.

Vattnet finns överallt även inuti varje människa. Bygg en karusell tillsammans. Ställ er i en ring och kroka fast i varandras armar. När karusellen inte får energi står den still. En av er låtsas sätta i kontakten. Karusellen börjar snurra. Dra ut kontakten.

Läs mer

Citronlemonaden VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS

Citronlemonaden VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS SIDAN 1 Lärarmaterial Klicka HÄR för att skriva ut arbetsmaterialet. VAD HANDLAR BOKEN OM? Nasir älskar sin mammas citronlemonad. Nasir dricker citronlemonaden i klassrummet och fröken säger till honom

Läs mer

Dagboken av Melker p

Dagboken av Melker p Dagboken av Melker p 19 september Hej dagboken jag heter Alexander. Jag kallas för Alex. Jag glömde förresten säga vad jag heter i efternamn: Krulle. Jag ska till skolan. Jag fick dig i present för jag

Läs mer

Nedan följer en reseberättelse om resan vi gjorde till Mocambique i januari månad.

Nedan följer en reseberättelse om resan vi gjorde till Mocambique i januari månad. Inledning Resedagbok från Mocambique Inledning Nedan följer en reseberättelse om resan vi gjorde till Mocambique i januari månad. Jag beskriver vad vi gjorde på resan och jag kommer även att skriva om

Läs mer

Skrivglädje i vardagen!

Skrivglädje i vardagen! glädje i vardagen! - distanskursen för dig som vill hitta skrivglädje i vardagen! Inspirationsbrev om drömmar Hej! Nu har du nått halvvägs in i kursen och viktigast är att du har startat upp ditt skrivande

Läs mer

Hur visar du andra att du tycker om dom? Vad märker du att andra människor blir glada av?

Hur visar du andra att du tycker om dom? Vad märker du att andra människor blir glada av? MBT 2013 Undervisning av Ulrika Ernvik Guds dröm om mej! Gud har en dröm! Ps 139:13-18 Gud har en dröm för varenda liten människa även mej. Drömmen handlar mest om vem han vill att jag ska VARA mer än

Läs mer

Dialog Gott bemötande

Dialog Gott bemötande Socialtjänstlagen säger inget uttalat om gott bemötande. Däremot kan man se det som en grundläggande etisk, filosofisk och religiös princip. Detta avsnitt av studiecirkeln handlar om bemötande. Innan vi

Läs mer

En sann Taekwon-Do mästare

En sann Taekwon-Do mästare En sann Taekwon-Do mästare Master Per Andresen, 7 Dan Pionjär av TKD ITF i Europa. Ledare för en av världens största ITF organisationer, National Taekwon-Do Norway med drygt 6000 medlemmar. Huvudinstruktör

Läs mer

I kaos ser man sig naturligt om efter ledning.

I kaos ser man sig naturligt om efter ledning. Finn din kärna Allt fler styr med självledarskap. Självkännedom och förmågan att kunna leda dig själv gör det lättare att kunna se klart och att leda andra som chef. Självledarskap handlar om att behärska

Läs mer

FLYGBLADET. Planera och notera

FLYGBLADET. Planera och notera FLYGBLADET NR 3 2013 INFORMATION FRÅN FALBYGDENS FLYGKLUBB Planera och notera 27/7 Nasco Yankee Meeting även den 26/7 pyssel på kvällen. Föranmäl på uppsatt lista i entrén för att vi får en bättre organisation.

Läs mer

Nummer 4 år Medlemstidning för Trikeflygarna, de fria flygarna.

Nummer 4 år Medlemstidning för Trikeflygarna, de fria flygarna. Nummer 4 år 2011 Medlemstidning för Trikeflygarna, de fria flygarna. 2 STAR Medlemsforum för TRIKEPILOTER STAR = Svenska Trikeflygares Allmänna Riksförening. En ideell intresseförening för trikeflygare.

Läs mer

Shakedown inför rallycross EM och SM.

Shakedown inför rallycross EM och SM. Shakedown inför rallycross EM och SM. Jag fick en inbjudan till Strängnäs där dom svenska EM- förarna i rallycross skulle hålla en presskonferens och shakedown inför 2007 säsong. Tanken att åka ner lockade

Läs mer

Kapitel 1 Hej. Jag heter Max. Jag är 10 år gammal. Jag går på Rävskolan. Jag gillar tv och dataspel.

Kapitel 1 Hej. Jag heter Max. Jag är 10 år gammal. Jag går på Rävskolan. Jag gillar tv och dataspel. Kapitel 1 Hej Jag heter Max. Jag är 10 år gammal. Jag går på Rävskolan. Jag gillar tv och dataspel. Kalle är min bästis. Vi går i samma klass. Kalle har massor av coola tv och dataspel. Jag är rädd för

Läs mer

Ungdomsjakt Gålö 2016

Ungdomsjakt Gålö 2016 Ungdomsjakt Gålö 2016 Brr pling plong kl. 04.40 redan, OK bara att kliva upp, då var det daggs igen i dag är det Ungdomsjakt på Gålö, en av Svenska Jägare förbundets jaktgårdar belägen söder om Stockholm

Läs mer

Medlemsantalet är c a 25 st. Klubben är medlem i Kungliga Svenska Aeroklubben, vanligen kallat KSAK och bedriver utbildning för UL-B certifikat.

Medlemsantalet är c a 25 st. Klubben är medlem i Kungliga Svenska Aeroklubben, vanligen kallat KSAK och bedriver utbildning för UL-B certifikat. Smålanda Flygklubb (SFK) Smålanda FK bildades 1985 och är en flygklubb främst för ultralätt flyg. Klubben är belägen vid fältet Kronobergshed som är ett grässtråk intill väg 126 mellan Alvesta och Moheda.

Läs mer

Lärarhandledning med kopieringsunderlag för elevmaterial BANGOS RESA. En film om säkerhet kring tåg och järnväg.

Lärarhandledning med kopieringsunderlag för elevmaterial BANGOS RESA. En film om säkerhet kring tåg och järnväg. Lärarhandledning med kopieringsunderlag för elevmaterial BANGOS RESA En film om säkerhet kring tåg och järnväg. Banverkets säkerhetsarbete Banverket har som mål att skapa ett transportsystem som både ur

Läs mer

Min APU i Slovenien. Carl Bjärkse V09S 9/6 2010

Min APU i Slovenien. Carl Bjärkse V09S 9/6 2010 Min APU i Slovenien Carl Bjärkse V09S 9/6 2010 Jag heter Carl Bjärkse och går i V09S. Jag går skoglig inriktning på Vretagymnasiet, den 1 Maj 2010 åkte jag och Magnus Pettersson till Slovenien på utlands

Läs mer

Linnéa M 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Linnéa M 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Jag heter Sara. Jag är 10 år gammal. Jag har en lillasyster. Hon är 3 år. Hon heter Linda. Jag har en mamma och pappa också. Vi är en fattig familj. Vi bor i ett litet hus på landet.

Läs mer

Din karriär och utveckling

Din karriär och utveckling Din karriär och utveckling Din karriär Framåt uppåt i cirkel? Det är mycket som händer i ditt liv och i ditt arbetsliv. Din karriär, utveckling, trygghet och lön är vårt intresse. Det kan vara svårt att

Läs mer

VÄLKOMMEN till ett helt nytt liv! Innehåll. Dina första steg på vägen till ett liv tillsammans med Gud.

VÄLKOMMEN till ett helt nytt liv! Innehåll. Dina första steg på vägen till ett liv tillsammans med Gud. Gud i din stad! Innehåll VÄLKOMMEN till ett helt nytt liv!... 3 Dina första steg på vägen till ett liv... tillsammans med Gud... 3 Lösningen är Jesus, Guds Son... 4 Frälst?... 5 Du kan bli född på nytt:...

Läs mer

Mental träning termin 2 HT-10 Sida 1 av 1

Mental träning termin 2 HT-10 Sida 1 av 1 1 av 11 2010-12-13 16:22 Mental träning termin 2 HT-10 Sida 1 av 1 Antal besvarade enkäter: 15 1 Hur tycker du att målen för momentet har uppfyllts? Vi har väl uppfyllt de delarna bra. Jag tycker det känns

Läs mer

Halvmånsformade ärr. Något osynligt trycker mot mitt bröst. Jag vänder mitt ansikte mot fläkten, blundar åt den

Halvmånsformade ärr. Något osynligt trycker mot mitt bröst. Jag vänder mitt ansikte mot fläkten, blundar åt den Halvmånsformade ärr Något osynligt trycker mot mitt bröst. Jag vänder mitt ansikte mot fläkten, blundar åt den kalla luften. Det är inte så varmt längre. Dagen har börjat sjunka in i natten. Mamma talar

Läs mer

STRESS ÄR ETT VAL! { ledarskap }

STRESS ÄR ETT VAL! { ledarskap } { ledarskap } STRESS ÄR ETT VAL! SLUTA SÄTTA PLÅSTER PÅ DINA SYMPTOM NÄR DU ÄR STRESSAD. LÖS PROBLEMEN VID KÄLLAN ISTÄLLET OCH FUNDERA ÖVER VILKA VAL DU GÖR SOM CHEF. E n undersökning visar att 70 procent

Läs mer

Ja jag la bort den sa mamma. Den ligger i mitt rum sa mamma. Kan du vara kvar i luren? En liten stund sa mamma. Men pappa är ju borta i en månad och

Ja jag la bort den sa mamma. Den ligger i mitt rum sa mamma. Kan du vara kvar i luren? En liten stund sa mamma. Men pappa är ju borta i en månad och Jag och min morbror. Jag var hemma själv och satt i soffan. Jag har inget och göra. Vart är tv kontrollen någonstans? Har mamma tagit bort kontrollen? Jag får väl leta sa jag med en suck. Ring ring, är

Läs mer

Den magiska dörren. By Liam Holmström Svanold

Den magiska dörren. By Liam Holmström Svanold Den magiska dörren By Liam Holmström Svanold Kapitel 1 Hej Hej! Jag heter Noel. Jag är nio år. Jag går på Kyrkmon. Min bästa kompis heter Gustav. Jag är rädd för vaktmästaren Lars Andersson. En dag när

Läs mer

Demokrati & delaktighet

Demokrati & delaktighet Demokrati & delaktighet Inledning OBS! Hela föreläsningen ska hålla på i 45 minuter. Samla gruppen och sitt gärna i en ring så att alla hör och ser dig som föreläsare. Första gången du träffar gruppen:

Läs mer

STOR STOR AMATÖRUTSTÄLLNING 9 16 maj 2009

STOR STOR AMATÖRUTSTÄLLNING 9 16 maj 2009 STOR STOR AMATÖRUTSTÄLLNING 9 16 maj 2009 Viveka Gardahl, Ann Helen Bengtsson, Martina Eriksson, Eva Fresk, Helga Gudding Östman, Hans Karlsson, Sara Karlsson, Gunilla Karlström, Lennart Melin, Anette

Läs mer