The loneliness of the long distance runner?

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "The loneliness of the long distance runner?"

Transkript

1 The loneliness of the long distance runner? En granskning av utvecklingen inom svensk löpning Johan Faskunger Fil dr Fysisk aktivitet & folkhälsa F d medel- och långdistanslöpare i Råby Rekarne friidrott, Mölndals AIK, Bristol AC och Hammarby friidrott. Inledning Upprinnelsen till denna granskning är att jag städade kontoret och råkade hitta resultatlistan från Lilla Lidingöloppet Eftersom jag inte hade tittat i listan sedan 1988 var det en intressant och spännande läsning, och onekligen många gamla bekanta namn i listorna! Detta år sprang jag på i P 14, 6 km, vilket räckte till plats 38 av totalt 298 deltagare. Det som slog mig var hur pass många vi var som sprang och att det var många som faktiskt gjorde bra tider. Jag blev nyfiken och började granska hur min tid och 1987 års lopp stod sig i jämförelse med andra års lopp på samma distans. När jag såg vilka häpnadsväckande skillnader det faktiskt har varit deltagarmässigt och tidsmässigt genom åren i P 14 började jag fundera på orsakerna till denna trend. Detta ledde i sin tur till att jag utökade min granskning till att titta på seniorresultat bland annat Lidingöloppets 30 km och Stockholm maraton genom åren, 10-bästalistan för medel- och långdistans på bana, samt 50- och 100- bästa genom tiderna på maraton och halvmaraton. Jag har även granskat resultaten för pojkar och flickor 10 år, flickor 14 år, samt juniorloppen på Lidingöloppet genom tiderna. Syftet med granskningen är att stimulera till debatt om hur vi kan få fler att ägna sig åt löpning i unga år och hur vi kan få fler att fortsätta karriären ut. Genom att granska trender kan man få en ganska bra bild av vad problemen är. Många av dessa är välkända sedan tidigare. Men vad kan göras åt dem? Som alltid när man försöker granska samhällstrender och orsakerna till olika trender har man sällan tillgång till perfekta data utan får hålla tillgodo med den statistik som faktiskt finns som följer trenderna över tid. Det vill säga, man har inte tillgång till alla pusselbitar utan får välja ut bitar som visar delar av pusslet. I detta fall har jag valt att granska ovanstående lopp eftersom det finns resultat som sträcker sig över 30 år tillbaka i tiden och att loppen lockar löpare från hela landet. De kan därmed anses vara nationella indikatorer för tillståndet på svensk långdistanslöpning. Utgångspunkter Denna granskning fokuserar inte på skillnader mellan enskilda och enstaka år eftersom bl a väder och vind kan påverka resultaten markant. Exempelvis skulle en jämförelse bli

2 missvisande mellan det extremt varma Stockholm maraton 1982 och Stockholm maraton 1983 som gick av stapeln under idealiska förhållanden. Däremot är det intressant att studera övergripande skillnader över tid, t ex att jämföra lopp på 80-talet jämfört med lopp på 90-talet och 00-talet (väder och vindförhållanden borde jämna ut sig över en längre tidsperiod). Först granskas trenderna för pojkar och män, följt av trenderna för flickor och kvinnor. Jag har förlitat mig på officiell statistik från de olika loppen. Det är således möjligt att det finns småfel här och där i listorna. Men eventuella småfel rubbar inte huvudtrenderna. Trenderna för män och pojkar Nedan följer en presentation av resultat för män och pojkar i olika framträdande lopp med deltagare från hela landet. All statistik rörande Lidingöloppet och Lilla Lidingöloppet är hämtat från Figuren ovan visar antalet fullföljande löpare i klass pojkar 14 år på Lilla Lidingöloppet genom åren Från en ganska blygsam start på slutet av 70-talet, tog deltagandet ordentlig fart på 80-talet. Det fanns sannolikt en startsträcka innan ungdomarna på allvar hittade till tävlingen. Deltagandet var som allra störst på 80-talet med 245 löpare/år i genomsnitt, med toppåren 1980 och 1987 (298 st fullföljande båda åren; deltagare födda 1966 respektive 1973). De senaste 15 åren är dock deltagandet markant lägre än på 80- talet. På 00-talet var det 99 löpare/år i genomsnitt som sprang loppet. På senare år ( ; födda ) är deltagandet endast 1/3 av vad det var på 80-talet, och endast ¼ av de två toppåren 1980 och 1987.

3 Det är även intressant att studera hur resultaten i loppen fördelar sig genom åren. Figuren ovan visar antalet P14 löpare per år som springer 22 minuter eller snabbare på det 6 km långa loppet (22.00 var min tid 1987). Det är en mycket stor skillnad vid jämförelser mellan framförallt 80-talet och 2000-talet, men alla år efter 1992 har prestationerna tunnats ut markant. Det gällande banrekordet är från 2010 på 19.12, vilket visar att det visserligen fortfarande kommer fram talanger, men bredden på toppen är nästan helt borta! Det är dock viktigt att poängtera att andelen löpare/år (%) som springer 22 minuter eller snabbare är ganska konstant. Intressant är att de två år som har haft flest fullföljande löpare (1980 och 1987) även har haft flest antal löpare som springer 22 minuter eller snabbare: 36 respektive 38 löpare och 1987 har även haft bland de snabbaste mediantiderna (24.25 min respektive min; se nedan).

4 Ovan visas mediantiden för P 14, 6 km mellan åren 1978 och ,5 på y-axeln står för i tid. Jag har valt att granska mediantiderna i loppen istället för genomsnittstider eftersom medianen den mittersta observationen i resultatlistan tar bort påverkan från extrema resultat, t ex om en löpare har 20 min långsammare tid än näst långsammaste löpare i en viss klass. Även om det är naturligt att mediantiderna varierar en del från år till år, sannolikt beroende på bland annat väder och vind, är det ofrånkomligt att det finns en klar trend mot att P 14 på 2000-talet går sekunder långsammare i snitt jämfört med på mitten av 80-talet och 90-talet även om startfälten var betydligt större på 80-talet jämfört med idag (1987 sprang 82 löpare 23 minuter eller snabbare i P14, år 2010 var det 89 fullföljande löpare överhuvudtaget). Man skulle eventuellt kunna tänka sig att krympande startfält de senaste åren beror på att de sämre löparna har försvunnit och att endast de bästa löparna är kvar, vilket borde sänka mediantiden (dvs, genomsnittstiderna borde bli snabbare och snabbare ju mer elitinriktat loppet blir). Men så är alltså inte fallet enligt figuren ovan. Detta tyder på att bortfallet av löpare har skett över hela startfältet och att P14 löparna på 2000-talet inte förefaller vara lika konditionstränade som förr. Att dagens deltagare verkar ha sämre kondition jämfört med tidigare generationers deltagare stämmer väl överrens med resultaten från fysiologiska tester på urval av barn och ungdomar i landet, genomförda på Idrottshögskolan GIH i Stockholm (Örjan Ekblom et al). Den studien visar att konditionen har försämrats så pass mycket att dagens ungdomar i snitt är ungefär 1 minut långsammare på ca 2 km löpning jämfört med ungdomar i samma ålder på 80-talet och 90- talet.

5 Figuren ovan visar andelen (%) av de fullföljande/år som springer under 23 minuter på det 6 km långa loppet i P14. Intressant är att det är stora variationer år från år på 80- och 90-talet (från 14 27,5%), medan 00-talet ligger mera konstant kring 20-21%. Det återstår att se om det historiskt dåliga resultatet från 2010 endast 11 % av deltagarna sprang under 23 minuter - står sig i framtiden eller om det var en tillfällighet (det var i alla fall inte dåligt väder denna dag enligt vad jag kan komma ihåg). Det är även intressant att granska trenden för de yngre klasserna. Figuren ovan visar antalet fullföljande i klass pojkar 10 år (1,7 km) på Lidingöloppet genom åren. Ett liknande mönster som för P14 kan ses i P10 med flest antal fullföljande löpare på 80-talet (429 löpare/år i genomsnitt) och början av 90-talet. Det är lite över hälften så stora startfält på 2000-talet (291 löpare/år i genomsnitt) i jämförelse med 80-talets mitt och tidigt 90-tal (491 löpare/år i genomsnitt). Det finns således ett tapp av deltagare över tid, men inte lika stort tapp som kan ses i P14.

6 Figuren ovan visar mediantider i klass pojkar 10 år (1,7 km) på Lidingöloppet genom åren. 7,3 på y-axeln står för 7 minuter och 30 sekunder. Även om väder och vind kan påverka mediantiderna vissa år finns även här en trend mot att loppet i genomsnitt gick något långsammare på slutet av 90-talet och början av 2000-talet jämfört med 80-talet. Däremot finns en klar tendens de senaste 3-4 åren att mediantiderna börjar närma sig de snabbaste loppen på 80-talet, dock alltså med betydligt färre löpare på startlinjen. Detta kan tyda på att loppet har blivit mer elitinriktat och att färre deltagare från andra idrotter än friidrott eller spontanidrottare ställer upp. Man kan även tänka sig att trenden beror på att barn idag börjar med friidrott tidigare än förut. Detta är dock rena spekulationer och inget som går att utvisa i det här materialet.

7 Figuren ovan presenterar antalet fullföljande löpare i juniorklasserna för pojkar på Lidingöloppet genom åren. Eftersom det sedan mitten av 80-talet finns fler än en juniorklass, har deltagarna räknats samman för P17, P19 och M22 de aktuella åren. Toppåren för antalet deltagare i juniorloppen var ungefär , med 738 löpare/år i genomsnitt under 80- talet (60-talister och 70-talister). Toppåren var 1984 och 1990 med 808 fullföljande löpare. Detta ska jämföras med loppen på 2000-talet som totalt samlar 204 löpare/år i snitt. Tappet av löpare över tid är således som allra störst på den manliga juniorsidan jämfört med situationen för de yngre tävlingsklasserna, P10 och P14. Eftersom deltagarna i P17 och P19 springer 10 km nuförtiden jämfört med 15 km tidigare går det inte att jämföra mediantider mellan 80-talet och senare år (om inte någon vill ta sig an den uppgiften). Vi kan således se bland pojkarna att drop-out ökar med stigande ålder och att det är markant färre 80-talister och 90-talister som springer Lilla Lidingöloppet jämfört med tidigare generationer. Om vi accepterar att trenden från Lilla Lidingöloppet gäller generellt för löpning på barn- och ungdomssidan i landet, kan man fundera på vad den får för konsekvenser på seniornivå. Om vi stannar kvar ute på Lidingö är det bl a intressant att granska utvecklingen på Lidingöloppet M 30 km. Under två timmar på Lidingöloppet kan anses vara en indikator för hyfsad tävlingslöpare. Figuren ovan visar att antalet män/år som springer under två timmar på Lidingöloppet 30 km var som högst mellan ca med toppåret 1986 då över 400 löpare klarade bedriften, för att sedan markant sjunka efter Toppen på mitten av 80-talet kan sannolikt förklaras med att stora kullar av 40-, 50- och 60-talister tävlade mot varandra. Den stora uppgången på tidigt 90-tal beror sannolikt på att det var stora kullar av sena 60-talister och tidiga 70-talister som debuterade på långa banan (och att 50-talisterna fortsatte att satsa). De senaste 6-7 åren har antalet löpare som springer under två timmar stadigt legat under 100, och trenden verkar vara fortsatt negativ. Att färre och färre klarar av att underskrida 2 timmar beror sannolikt dels på att färre 80-talister sysslar med tävlingslöpning, dels på att färre 70-talister jämfört med tidigare generationer har fortsatt att satsa.

8 Figuren ovan visar antalet svenska löpare (män) per år som springer under 2.30 på Stockholm maraton, Även om väder och vind sannolikt har som allra störst inverkan på resultatet på just maraton kan en liknande trend som på Lidingöloppets 30 km skönjas, med störst antal löpare under 2.30 på 80-talet (toppåret var 1983 med 43 svenska löpare under 2.30). Det var få löpare som sprang under 2.30 de första åren av Stockholm maraton. Detta är naturligt då alla lopp sannolikt har en startsträcka innan eliten och bredden hittar dit. Från 1995 och framåt har det varit markant färre svenska löpare som klarat av bedriften sub 2.30 på Stockholm maraton. Trenden beror sannolikt på samma faktorer som på Lidingöloppet M 30. En uppgång kan skönjas de tre senaste åren. Är detta vändningen, eller ännu ett hack i kurvan på väg nedåt? Man kan även granska de bästa tiderna någonsin av svenskar på maraton för att få se samma trend. Figuren ovan visar de 50 bästa tiderna i Sverige på maraton genom tiderna

9 baserat på vilket årtionde de aktiva är födda. Statistiken är hämtad från Granskar man listan över de 50 bästa (tider: ) finner man en mycket stor dominans för 40- och 50-talister, och även 60-talister hävdar sig väl. 40-talisterna står för 36 % av tiderna, medan 50-talister och 60-talister står för 30 % respektive 28 % av tiderna. Däremot är det endast tre 70-talister och endast en 80-talist (Lars Johansson) med på 50-bästalistan. Då maraton är en gren man kan hålla på med högt upp i åldrarna finns det självfallet fortfarande en chans för främst 80-talisterna att ta sig in på 50-bästalistan. Med tanke på hur utvecklingen varit på Lilla Lidingöloppet de senaste 15 åren, är det lite som tyder på att situationen kommer att förändras framöver emellertid. Man kan även granska 100-bästalistan i Sverige på maraton (tider ) för att se huruvida det är ett annorlunda mönster jämfört med 50-bästalistan. Figuren ovan visar dock att 40-, 50- och 60-talisterna dominerar lika stort, och att endast en 80-talist tar sig in på topp 100 genom tiderna på maraton enligt Friidrott på bana Granskar man alla löpgrenar på bana framkommer ett intressant mönster. Tabellen nedan visar 10-bästalistan i Sverige för män enligt vilket årtionde de aktiva är födda. Statistiken är hämtad från Män: 40-tal 50-tal 60-tal 70-tal 80-tal 100 m m m m m 3 (1 född 1933) 4 3

10 5000 m m mh häck häck Som framgår av tabellen ovan hävdar sig 60- och 70-talisterna väl på medel- och långdistans gentemot 40- och 50-talisterna. 60-talisterna och 70-talisterna tar hand om 16 respektive 15 av totalt 50 platser (800m, 1500m, 5000m, m och 3000m hinder), medan 40-talisterna har 10 platser och 50-talisterna endast sju platser. På m är det dock 40-talisterna som dominerar med fyra platser, vilket kan sägas vara i linje med resultaten från halvmaraton och maraton. Mest uppseendeväckande med ovanstående tabell är dock den nästan totala frånvaron av 80-talister på medel- och långdistans: Endast en 80-talist (Mattias Claesson) har överhuvudtaget tagit sig in på topp 10 genom tiderna i Sverige på 800m, 1500m, 5000m, m eller 3000m H! En plats av 50 möjliga! I kontrast kan man titta på trenden inom sprint där exempelvis 4 av 10 platser på 200m innehas av 80-talister. 80- talisterna har självklart några år till på sig att förbättra situationen, men trenden är tydlig. Detta mönster stämmer väl med resultatutvecklingen på maraton och halvmaraton. Beaktar man den starkt nedåtgående trenden på bl a Lilla Lidingöloppet P14 och juniorloppen efter mitten av 90-talet är det inte mycket som talar för att 80-talisterna kommer att slå sig in på 10-bästalistan eller på 50-bästalistan på halvmaraton eller maraton mer än möjligen någon enstaka person (jag hoppas jag har fel).

11 Trender för kvinnor och flickor När det gäller trenderna för kvinnor och flickor ser det delvis lite annorlunda ut. Figuren ovan presenterar antal deltagare i klass flickor 10 i Lilla Lidingöloppet genom åren. Trenden liknar pojkarnas trend med flest antalet deltagare/år på slutet av 80-talet, följt av en minskning på senare år. Men tappet är inte i paritet med pojkarnas mycket större tapp. 90- talisterna (som sprang F10-loppet mellan åren ) har inte tappat särskilt många deltagare jämfört med 80-talisterna. Dock finns en ganska stor skillnad deltagarmässigt mellan 90-talisterna och toppåren på mitten av 1980-talet och början av 90-talet ( ). År 2010 sågs en uppgång i antalet deltagare jämfört med

12 Figuren ovan anger mediantiderna för klass flickor 10 på Lidingöloppet genom åren. 8 står för 8 minuter, 8,2 står för 8.12 minuter. Ponera att de första åren av Lilla Lidingöloppet sprang två årskullar i samma klass (10-åringar och 11-åringar), vilket inte ger en rättvis tidsjämförelse med senare års lopp. Däremot verkar mediantiden för loppen på mitten av 80- talet (födda ) vara ungefär 40 sekunder snabbare än loppen på 90-talet och senare, trots stora årsvariationer. Figuren ovan presenterar antalet fullföljande deltagare i klass flickor 14 på Lilla Lidingöloppet genom åren. En liknande trend som för P 14 kan skönjas med flest deltagare på mitten av

13 80-talet och början 90-talet, följt av en stor minskning i antalet deltagare. Det var ungefär dubbelt så många tjejer/år som sprang loppet på 80-talet jämfört med snittet de senaste fem åren. Från och med 2010 springer F 14 den dubbla sträckan 6 km, vilket tyvärr gör det svårt att fortsätta att granska trenden över tid. Hur påverkas deltagandet i loppet när sträckan fördubblas? Figuren ovan visar mediantider för flickor 14 på Lilla Lidingöloppet genom åren. Ingen tydlig skillnad i mediantid kan ses, möjligtvis att loppen på 80-talet verkar ha gått något långsammare än loppen de senaste 10 åren och loppen på slutet av 70-talet. Det är således en skillnad mellan F10 och F14 i hur mediantiderna har utvecklats sig över tid (F10 långsammare på senare år, F14 snabbare på senare år). Orsakerna till den trenden vore intressant att studera vidare. Att loppen verkar gå snabbare de senaste 10 åren skulle kunna tyda på mer elitinriktade lopp och att färre motionärer ställer upp. Eller att dagens flickor 14 är bättre konditionstränade än sina föregångare? Dessa hypoteser går inte att svara på i det här materialet.

14 Figuren ovan anger antal fullföljande tjejer i juniorloppen på Lidingöloppet genom åren. Eftersom det sedan mitten av 80-talet finns mer än en juniorklass, har deltagarna räknats samman för F17, F19 och K22 de aktuella åren. Det går inte att räkna ut några mediantider. Trenden liknar de manliga juniorernas trend med dramatiskt färre löpare de senaste 15 åren jämfört med mitten av 80-talet och tidigt 90-tal (runt 300 deltagare/år i genomsnitt på 80-talet och tidigt 90-tal jämfört med cirka 125 deltagare/år i genomsnitt de senaste 15 åren). Deltagandet de senaste åren är således endast ca 1/3 av i jämförelse med toppåren på mitten av 80-talet. Vi ser således att det bland pojkar och flickor finns liknande trender vad gäller deltagande i Lilla Lidingöloppet. Det blir färre och färre deltagare. Men när det gäller mediantider skiljer sig trenderna åt något eftersom F14-loppen verkar gå fortare och fortare på senare år jämfört med loppen på 80-talet.

15 Statistiken är hämtad från Figuren ovan visar antalet kvinnor/år som springer under tre timmar på Lidingöloppet, 30 km. Jag har valt < 3 timmar på Lidingöloppet som en indikator för god motionär. K 30 blev officiell tävlingsklass först på slutet av 80-talet. Det går således inte att jämföra standarden mot tidigare generationer av kvinnliga löpare. Antalet kvinnor som springer under tre timmar har ökat stadigt sedan starten, vilket är naturligt med tanke på att antalet deltagande har ökat från runt 200 tjejer/år i början av 90- talet, till dagens situation med cirka 2500 anmälda tjejer/år. Mest intressant är den dramatiska ökningen av antalet kvinnor/år som springer under tre timmar som kan ses från mitten av 00-talet (från 400 till över 800 löpare/år på fem år). Kan denna uppåtgående trend förklaras med löparvågen på kvinnosidan de senaste åren och att det sedan länge finns många populära introduktionslopp som vänder sig till kvinnor (t ex Tjejmilen)?

16 Även när det gäller antalet kvinnor/år som springer under 2.30 på Lidingöloppet syns en klar trend mot att fler och fler klarar av den bedriften, även om ökningen sker med betydande årsvariationer. Sub 2.30 på Lidingöloppet kan anses vara en indikator för hyfsad tävlingslöpare. Figuren ovan visar antal svenskor/år som springer under 3.10 på Stockholm maraton. Statistiken är hämtad från Toppåren kan skönjas på senare delen av 80-talet med löpare/år som klarade bedriften. De senaste åren och

17 framåt syns en klar uppåtgående trend. Kan även denna trend förklaras med löparvågen på den kvinnliga sidan? Figuren ovan anger vilket årtionde de 50 snabbaste maratonkvinnorna genom tiderna i Sverige är födda. Statistiken är hämtad från Det är en klar dominans för 60-talisterna med 36 % av tiderna (18 löpare), mot 24 % för 50-talisterna (12 löpare) och 22 % av 70-talisterna (11 löpare). Endast tre 80-talister har hittills tagit sig in på topp 50 genom tiderna enligt Eftersom maraton är en gren man som löpare kan hålla på med högt upp i åldrarna, har självfallet 80-talisterna fortfarande en god chans att förbättra positionerna. Friidrott på bana: Tabellen nedan presenterar 10-bästalistan för kvinnor, gren för gren, beroende på vilket årtionde de aktiva är födda. Statistiken är hämtad från Kvinnor: 40-tal 50-tal 60-tal 70-tal 80-tal 100 m m m m m m m häck häck 5 4 1

18 Jämfört med resultatet på den manliga sidan finns det på kvinnlig medel- och långdistans en större spridning av resultat om man baserar det på vilket årtionde de aktiva är födda. Att senare generationers kvinnliga löpare hävdar sig mycket väl på sprint överensstämmer med trenden på herrsidan. Men på damsidan är 80-talisterna exempelvis representerade genom åtta placeringar av 40 möjliga på medel- och långdistans, medan 70-talisterna innehar nio platser (3000 m hinder är inte medräknat här eftersom grenen är ganska ny på programmet). Flest platser har 60-talisterna med 16 st. Även på den kvinnliga sidan finns en tendens till att de längre distanserna speciellt m domineras av de äldre generationerna, vilket kan sägas styrka trenderna på maraton och halvmaraton. Man ska komma ihåg att de kvinnliga 40- och 50-talisterna inte har haft samma chans att hävda sig på långdistans på bana eftersom det var först på slutet av 80-talet som kvinnor tilläts att springa längre sträckor än 3000m, vilket sannolikt påverkar fördelningen av platser.

19 Orsaker till trenderna Vi kan alltså konstatera att det på herrsidan finns en tydlig negativ trend där främst 80-talister inte hävdar sig gentemot tidigare generationer. Ju mer konditionskrävande distanser, desto färre 70- och 80-talister finns representerade. Drop-out från barn- och juniorloppen på Lilla Lidingöloppet ökar med stigande ålder både för pojkar och flickor. På damsidan är mönstret delvis annorlunda, vilket sannolikt inte är helt lätt att förklara. Men det finns helt klart en löparvåg på damsidan, sannolikt tack vare att löpning återigen har blivit en moderiktig livsstil, samt att det finns många populära introduktionslopp a la Tjejmilen. En hypotes jag har är att de starka löpargenerationerna av 40- och 50-talister på herrsidan fortsatte att tävla och träna seriöst långt upp i åldrarna på långdistans ( Kjell-Erik Ståhleffekten ). Detta gjorde att när 60-talisterna blev seniorer fanns det en mycket god konkurrens på långdistans (exempelvis Lidingöloppet på mitten av 80-talet). Inte nog med det: Dessa generationer lockade sannolikt med sina egna barn av 60- och 70-talister till löpningen (barn- och ungdomsklasserna på Lilla Lidingöloppet på mitten av 80-talet). Utbudet av olika idrotter var inte lika stort, och många barn valde att syssla med det som föräldrarna hade sysslat med. 70-talisterna verkar dock inte ha fortsatt att tävla lika länge som 40- och 50-talisterna har gjort. Det är även väletablerat att det ideella engagemanget har minskat i samhället på senare år, vilket bidragit till att senare generationer av vuxna (framförallt 70-talister och senare) inte ställer upp/inte har samma möjligheter att ställa upp som tränare och ledare som tidigare generationer gjorde/hade möjligheter till, vilket kan ha fått negativa effekter på rekryteringen av 80- och 90-talister till långdistanslöpning. Detta beror sannolikt på förändrade livsvillkor med bl a intensivare arbetsliv, dubbelarbetande föräldrar och att de med arbete lägger mer och mer tid på att transportera sig till arbetsplatsen. Tidsbrist, helt enkelt. Samtidigt har tillströmningen av barn och ungdomar till friidrotten vuxit. Hur kommer det sig då att inte fler väljer att syssla med medel- och långdistans? Är det så att friidrottens stora fokus på teknik- och hoppgrenar (och framgångar i dessa grenar) har gjort att färre utvecklar ett intresse för långdistanslöpning? Eller kan det vara så att allt färre barn utvecklar sin fysiska förmåga (kondition) fullt ut för att uppskatta löpning på längre distanser än 200m? Det finns självklart en lång rad faktorer som spelar in: Bakomliggande samhällsfaktorer: Ett ökat stillasittande i samhället har gjort att färre barn och ungdomar utvecklar sin fysiska förmåga fullt ut. Mer bilskjutsande ökar barnens tid i stillasittande, ökar risken för övervikt, ger försämrad motorik och sämre kondition. Minskad rörelsefrihet i samhället gör att färre barn (och ungdomar i viss grad) på egen hand kan promenera, cykla och ta sig runt i samhälle, t ex ta sig till lämpliga platser för spontanidrott och idrott. Exempelvis har gång och cykel till skolan minskat från en andel på 94 % på 70-talet, till 58 % på 2000-talet. Mediakonsumtionen och utbudet av stillasittande aktiviteter på fritiden har ökat lavinartat jämfört med för 30 år sedan.

20 Det är mer accepterat idag jämfört med förr att barn leker inomhus. Förr lekte barn mera utomhus. En orsak till att barn (och vuxna) spenderar mer och mer tid inomhus är att familjens bostadsyta har fördubblats på cirka 40 år. Ju mer tid vi spenderar inomhus, desto mer stillasittande blir vi. Det är viktigt att påpeka att stillasittande under långa perioder i sig kan vara farligt för hälsan (och försämra motorik och kondition) oberoende av att man kanske två gånger i veckan tränar inom idrottsrörelsen. Idrottsfaktorer: Något färre barn och ungdomar tränar och idrottar idag jämfört med tidigare (RF) Även om många barn och ungdomar fortfarande idrottar, så gör man det inte i samma utsträckning i de s.k. svettsporterna, dvs löpning, skidåkning och orientering. Speciellt längdskidåkningen har haft ett stort tapp av ungdomar på grund av dåliga vintrar. Exakt hur det ser ut inom orienteringen vet jag inte mycket om. Friidrottsfaktorer: Många klubbar runt om i landet upplever att de har svårt att få sina barn och ungdomar att tävla - många barn och ungdomar nöjer sig med att träna och ha kul idag (vilket inte är fel i sig ur ett folkhälsoperspektiv) Många barn börjar väldigt tidigt med friidrott i dag. Eftersom många barn börjar i föreningar mycket tidigare idag än vad man gjorde förr, slutar många också i de kritiska åldrarna vid år (det kallas mättnad i vetenskapliga termer). Idag är det inte ovanligt att barn börjar med friidrott redan i 5-7 års ålder, vilket inte var lika vanligt förr. Statistiken från Lilla Lidingöloppet visar att tappet av löpare ökar med stigande ålder och är som allra störst i juniorloppen när man jämför loppen med senare års lopp Färre ledare och tränare gör att många barn och ungdomar står på väntelistor

21 Möjliga lösningar Syftet med den här granskningen har framförallt varit att uppmuntra till vidare diskussion och fördjupad granskning vad man kan göra åt problemen att färre barn- och ungdomar sysslar med löpning på tävlingsnivå. Smalare bredd från början och hög drop-out i ungdoms- och junioråren påverkar i sin tur hur många som går vidare och elitsatsar. Detta är följaktligen både en breddfråga och en elitfråga. Det räcker inte att vi enbart fokuserar på hur de mest lovande som vill satsa i övre tonåren ska få så goda möjligheter som möjligt genom friidrottsgymnasier. Det handlar om att påverka de faktorer som går att påverka (inom friidrotten framförallt), medan andra faktorer (på samhällsnivå, t ex utbudet av stillasittande aktiviteter) är väsentligt svårare att påverka och tar längre tid. Jag har varit ifrån friidrottens innersta krets för länge för att själv kunna ge en korrekt och nyanserad bild över möjliga lösningar och vad som faktiskt görs idag i klubbarna, i distrikten, inom friidrottsförbundet och på Riksidrottsförbundet. Huvudfrågeställningarna, emellertid, är: - Hur ska man gå tillväga för att få fler barn/ungdomar utanför friidrotten att testa på löpning? - Hur ska man få fler barn/ungdomar inom friidrotten att testa medel- och långdistans? - Hur ska man få fler barn/ungdomar att våga tävla? - Hur ska man få fler ungdomar att fortsätta förbi de kritiska tidiga tonåren? - Hur kan man locka över fler ungdomar från andra idrotter? - Hur kan man få fler ungdomar att satsa vidare upp till seniornivå? - Hur ska man få fler senioraktiva att elitsatsa? - Hur ska man få fler "gatlopps- och terränglöpare" att testa på bana? - Hur lockar man fler senioraktiva att fortsätta förbi 30 års ålder (i dagens samhälle?) - Hur ska man få fler 70-, 80- och 90-talister att engagera sig som tränare/ledare (i dagens samhälle)? Dessa frågor är kanske ganska uppenbara i teorin, men som sagt svårare att genomföra i verkligheten! Några förslag: Ungdomsåren är som bekant kritiska:

22 Generellt tror jag det är viktigt att marknadsföra löpning till ungdomar och föräldrar som en smidig och relativt billig sport som är enkel att kombinera med studier och vars träning kan utföras i stort sett överallt. Den som väljer löpning som idrott har goda möjligheter att besöka/se Sverige och få erfarenheter från många olika länder (träningsläger, tävlingar, utbyten osv). Löpning är en idrott som passar att hålla på med långt upp i åldrarna, och där alla kan vara med. Man kan jämföra detta med bl a ishockey (speciellt i storstäderna) där det är oerhört höga materialkostnader och medlemsavgifter, samtidigt som det ofta förekommer toppning av lag och utslagning av de lite sämre spelarna i ungdomsåren. I storstäderna är det inte ovanligt att årskostnaden för ett barn som spelar ishockey ligger på kr. Löpning borde helt enkelt vara en idrott som ligger rätt i tiden och borde attrahera barnfamiljer. Riksidrottsförbundet, Svenska friidrottsförbundet, sponsorer och de stora motionsloppen i Sverige (bl a Lidingöloppet, Stockholm maraton, Tjejmilen, Göteborgsvarvet) borde gemensamt satsa pengar på att erbjuda årligt återkommande träningsläger för exempelvis de 50 bästa i P/F i Lilla Lidingöloppet, och de 30 bästa i varje juniorlopp. Det är oerhört viktigt att dessa ungdomar uppmärksammas och uppmuntras att fortsätta. Många friidrottsklubbar har långa väntelistor för barn och ungdomar. Här finns potential att införa rena löpargrupper som inte behöver vara lika resurskrävande (nästan ingen träning behöver ske på friidrottsbana, osv) som rena friidrottsgrupper. Uppenbart är att många lägger av med friidrott eller trappar ned träningen under gymnasietiden och efterföljande arbete/högskolestudier. Sannolikt finns mycket att göra för att förbättra möjligheterna för friidrottare i den situationen och den tiden av livet. Även utmaningen att behålla löpare efter M/K 22 är oerhört viktigt: Klubbarna måste bli bättre på att behålla sina löpare även de aktiva som är på väg att trappa ned eller redan i praktiken har slutat. Det handlar om att odla en livslång och ömsesidig kärlek till varandra, även om många personer under några år prioriterar studier, familj och dylikt. Dels för att det finns ett skriande behov av ledare, dels för att dessa löpare sannolikt fortfarande kan bidra till bättre bredd. Inom orienteringen, skulle jag vilja påstå, är man generellt duktigare på att behålla kontakten med de som kanske inte satsar 100 % längre. Anledningen är ofta att olika stafetter/kavlar kräver att många aktiva kan ställa upp bredden i truppen blir lika viktig som eliten. I Storbritannien har man sedan länge haft nationella mästerskap i landsvägslöpning, s k six-stage relays (våren) och twelve-stage relays (hösten). Tävlingarna går av stapeln på samma plats utanför Birmingham varje år (sträckor på 5- och 7-km). Genom att sträckorna är identiska från år till år, går det att jämföra sträcktider mot tidigare års resultat. En liknande stafett i Sverige borde kunna bidra till att öka motivationen hos toppbredden i klubbarna. This is my truth tell me yours!

Riktlinjer för klubbrekordsstatistik

Riktlinjer för klubbrekordsstatistik Riktlinjer för klubbrekordsstatistik Klubbrekordsstatistiken är skapad i efterhand vilket naturligt har lett till att en del resultat saknas. De resultat som finns med i statistiken är tagna dels från

Läs mer

Elitidrottskonferensen 11 maj 2015 Anvisningar för barn och ungdomsidrott. Berör de elitidrotten?

Elitidrottskonferensen 11 maj 2015 Anvisningar för barn och ungdomsidrott. Berör de elitidrotten? Elitidrottskonferensen 11 maj 2015 Anvisningar för barn och ungdomsidrott. Berör de elitidrotten? Dåtid Först kom idrotten av män för män sen kom kvinnorna och sedan kom barn- och ungdomsidrotten 1977

Läs mer

Din skattade profil inför 2012

Din skattade profil inför 2012 Jag som orienterare Din skattade profil inför 2012 Motivationsmål Målsättning inför 2012 Tekniska mål Mentala mål Din skattade profil efter 2012 Motivationsmål Uppnådda mål 2012 Tekniska mål Mentala mål

Läs mer

ÅRETS LOPP 2012. Budapest halvmarathon 9 september 2012

ÅRETS LOPP 2012. Budapest halvmarathon 9 september 2012 ÅRETS LOPP 2012 Här hoppas jag att vi får in många berättelser. Jag hoppas också att jag 2012 kommer att kunna delta i flera lopp än 2011. Och vi blir glada om ni delar med er av era bilder och berättelser.

Läs mer

2010-09-13 Resultatnivåns beroende av ålder och kön analys av svensk veteranfriidrott med fokus på löpgrenar

2010-09-13 Resultatnivåns beroende av ålder och kön analys av svensk veteranfriidrott med fokus på löpgrenar 1 2010-09-13 Resultatnivåns beroende av ålder och kön analys av svensk veteranfriidrott med fokus på löpgrenar av Sven Gärderud, Carl-Erik Särndal och Ivar Söderlind Sammanfattning I denna rapport använder

Läs mer

Golfnyttan i samhället

Golfnyttan i samhället Utdrag om golfens dokumenterade hälsoeffekter från HUI:s rapport Golfnyttan i samhället. Golfnyttan i samhället Golf och hälsa Golf är en av Sveriges största idrotter, med drygt 450 000 medlemmar i alla

Läs mer

Vi bedriver idrott i föreningar för att ha roligt, må bra och utvecklas under hela livet.

Vi bedriver idrott i föreningar för att ha roligt, må bra och utvecklas under hela livet. Vi bedriver idrott i föreningar för att ha roligt, må bra och utvecklas under hela livet. Arbetsbok Innehåll Studieplan...Sid 3 Sätt framtiden på dagordningen...sid 4 Samhällstrender som påverkar idrottsrörelsen...sid

Läs mer

UNGA I OCH OM FRAMTIDENS IDROTTSORGANISERING. Susanna Hedenborg

UNGA I OCH OM FRAMTIDENS IDROTTSORGANISERING. Susanna Hedenborg Susanna Hedenborg Susanna.Hedenborg@mah.se 2010 05 04 Tänk om det fanns en idrottshall där jag har mitt gym. Där du har ett årskort och får gå in hur mycket du vill och träna din idrott. Det har jag aldrig

Läs mer

Anders Wahlström. Ansvarig för barn- och ungdomsidrott på Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna. Twitter: @anderswahlstrom

Anders Wahlström. Ansvarig för barn- och ungdomsidrott på Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna. Twitter: @anderswahlstrom Anders Wahlström Ansvarig för barn- och ungdomsidrott på Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna Twitter: @anderswahlstrom Dåtid Först kom idrotten av män för män sen kom kvinnorna och sedan kom

Läs mer

Policy för tävlingar samt för planering och genomförande av föreningens läger

Policy för tävlingar samt för planering och genomförande av föreningens läger Policy för tävlingar samt för planering och genomförande av föreningens läger Reviderad av styrelsen april 2017 Tävlingar En del av friidrotten är att tävla; att mäta sig mot andra och framförallt mot

Läs mer

Segrar föreningslivet?

Segrar föreningslivet? Segrar föreningslivet? En studie av svenskt föreningsliv under 30 år bland barn och unga Magnus Åkesson RF 150325 The Capital of Scandinavia Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (tidigare

Läs mer

Policyn för elitstöd gäller tills vidare och kan endast förändras genom styrelsebeslut.

Policyn för elitstöd gäller tills vidare och kan endast förändras genom styrelsebeslut. Sida 1 av 5 POLICY ELITSTÖD Thoren Track and Field värnar om att alla medlemmar ska kunna utöva friidrott på sin nivå och utifrån sina förutsättningar. För att hjälpa till att möjliggöra för de aktiva

Läs mer

TYNGDLYFTNING FÖR TJEJER

TYNGDLYFTNING FÖR TJEJER TYNGDLYFTNING FÖR TJEJER En rapport om hur kvinnor kan uppmuntras och introduceras till tyngdlyftningssporten Till Svenska Tyngdlyftningsförbundet och Västerbottens Idrottsförbund Av Lucy Rist och Frida

Läs mer

Studier av ungdomsidrott

Studier av ungdomsidrott Stuider av ungdomsidrott version 5 Sidan 1 (5) Studier av ungdomsidrott En sammanfattning av fyra studier av ungdomsidrott Bakgrund När idrottande barn närmar sig tonåren börjar det dyka upp en hel del

Läs mer

Ett stort tack till dig och ditt företag som har stöttat och gett mig möjlighet att utvecklas och prestera under säsongen 2012.

Ett stort tack till dig och ditt företag som har stöttat och gett mig möjlighet att utvecklas och prestera under säsongen 2012. Ett stort tack till dig och ditt företag som har stöttat och gett mig möjlighet att utvecklas och prestera under säsongen 2012. Min säsong 2012 Jag skulle vilja säga att min säsong har varit helt fantastisk.

Läs mer

Siffran inom parentes förra året placering på listan

Siffran inom parentes förra året placering på listan DEN TRADITIONELLA GOTLÄNDSKA FRIIDROTTENS TOPPLISTA 2017 Listan baseras på Landslagsmeriter, mästerskapsplaceringar och placering i Sverige bästa statistiken och övriga tävlingsprestationer. Island Games

Läs mer

Metoder att träna kondition på!

Metoder att träna kondition på! Metoder att träna kondition på! På vilket sätt kan du träna kondition och vilket sätt är effektivast? Träna kondition! Det finns flera olika sätt att träna kondition på som jag nämnt under de lektioner

Läs mer

Träningssupport inför hinderlopp

Träningssupport inför hinderlopp Träningssupport inför hinderlopp Utveckla kondition och uthållighet inför hinderlopp som THOUGEST eller liknade. Ett terränglopp med olika hinder såsom TOUGHEST har blivit allt mer vanligt förekommande

Läs mer

Policy för tävlingar samt för planering och genomförande av föreningens läger

Policy för tävlingar samt för planering och genomförande av föreningens läger Policy för tävlingar samt för planering och genomförande av föreningens läger Antagen av Styrelsen 21 januari 2016 Tävlingar En del av friidrotten är att tävla; att mäta sig mot andra och framförallt mot

Läs mer

Barn och skärmtid inledning!

Barn och skärmtid inledning! BARN OCH SKÄRMTID Barn och skärmtid inledning Undersökningen är gjord på uppdrag av Digitala Livet. Digitala Livet är en satsning inom Aftonbladets partnerstudio, där Aftonbladet tillsammans med sin partner

Läs mer

Vilka faktorer kan påverka barnafödandet?

Vilka faktorer kan påverka barnafödandet? 29 Vilka faktorer kan påverka barnafödandet? Ålder Kvinnor och män skjuter allt längre på barnafödandet. Kvinnor och män födda 1945 var 23,9 respektive 26,6 år när de fick sitt första barn. Sedan dess

Läs mer

Riksidrottsförbundets anvisningar för barnoch ungdomsidrott

Riksidrottsförbundets anvisningar för barnoch ungdomsidrott Riksidrottsförbundets anvisningar för barnoch ungdomsidrott Ambitionen är att anvisningarna ska hjälpa förbund och föreningar till ökad medvetenhet om vad man håller på med och varför. Alla barn och ungdomar

Läs mer

Riksidrottsförbundets anvisningar för barnoch ungdomsidrott

Riksidrottsförbundets anvisningar för barnoch ungdomsidrott Riksidrottsförbundets anvisningar för barnoch ungdomsidrott Ambitionen är att anvisningarna ska hjälpa förbund och föreningar till ökad medvetenhet om vad man håller på med och varför. Alla barn och ungdomar

Läs mer

FEBRUARI 2013. Kvar i Östersund. den 23 februari 2013. VM stafett. den 15 februari 2013

FEBRUARI 2013. Kvar i Östersund. den 23 februari 2013. VM stafett. den 15 februari 2013 FEBRUARI 2013 Kvar i Östersund den 23 februari 2013 Har nu hunnit vara hemma några dagar efter VM som var en stor upplevelse för min del, tiden hemma har bestått till största delen av vila och återhämtning

Läs mer

DEN RUNDA TUNNELN EN UNDERSKATTAD FIENDE

DEN RUNDA TUNNELN EN UNDERSKATTAD FIENDE DEN RUNDA TUNNELN EN UNDERSKATTAD FIENDE Av Marie Hansson När man är nybörjare i agility, eller ser sporten utifrån, är det lätt att tro att just den runda tunneln är det allra lättaste hindret! Och det

Läs mer

Världens bästa skidklubb - på längden och bredden

Världens bästa skidklubb - på längden och bredden Världens bästa skidklubb - på längden och bredden Inledning Åsarna IK är en välkänd idrottsklubb inom längdskidåkningen och bedriver verksamhet för både barn, ungdomar, motionärer och elitåkare. Förutom

Läs mer

GUNNAR WISMAR BARN OCH UNGDOMSTRÄNING

GUNNAR WISMAR BARN OCH UNGDOMSTRÄNING GUNNAR WISMAR BARN OCH UNGDOMSTRÄNING Det är dags att ta fysisk aktivitet på allvar och Fundera över hur/var/på vilket sätt vi vill att barn och vuxna ska utöva den Fysisk inaktivitet är numera en av vårt

Läs mer

Hälles Jul Quiz. Två duktiga smålänningar i Hälle. Rizak Dirshe

Hälles Jul Quiz. Två duktiga smålänningar i Hälle. Rizak Dirshe Hälles Jul Quiz 20 15 Rizak Dirshe 1. Rizak Risse Dirshe vann 2 SM guld och gick sedan till MAI. Det finns också en dubbel svensk mästare på 800m som gick motsatt väg från MAI och till Hälle. Vem då? 2.

Läs mer

Anders Szalkai. 32 år som löpare Vann Sthlm Mara 2001 OS/VM/EM 2.12.43 (3.08 min/km) Tränare Elit Motionärer. Format min träningsfilosofi

Anders Szalkai. 32 år som löpare Vann Sthlm Mara 2001 OS/VM/EM 2.12.43 (3.08 min/km) Tränare Elit Motionärer. Format min träningsfilosofi Anders Szalkai 32 år som löpare Vann Sthlm Mara 2001 OS/VM/EM 2.12.43 (3.08 min/km) Tränare Elit Motionärer Format min träningsfilosofi Träningsfilosofin Olika bakgrund Olika målbild Liknande upplägg Mix

Läs mer

Svenskarnas löpträningsvanor

Svenskarnas löpträningsvanor Löparrapporten 2016 Svenskarnas löpträningsvanor 40 % av svenskarna springer. Fler män än kvinnor springer 42,5 % respektive 38,3% Bland de som är under 35 är det varannan eller fler som springer 15-22

Läs mer

Verksamhetsidé, vision, värdegrund

Verksamhetsidé, vision, värdegrund Verksamhetsidé, vision, värdegrund Verksamhetsidé Svenska Danssportförbundet har till uppgift att främja och administrera danssporten i Sverige på sådant sätt att den står i överensstämmelse med idrottens

Läs mer

Mitt USA I augusti 2013 flyttade jag till North Carolina, USA. Mitt enda mål var att bli en bättre simmerska, men det jag inte visste då var att mycket mer än min simning skulle utvecklas. Jag är född

Läs mer

FM-resultatgränser 2017

FM-resultatgränser 2017 FM-resultatgränser 2017 Finlands Friidrottsförbund Tävlingsutskottet Resultatgränser till utomhus FM tävlingar 2017 Fastslagna i tävlingsutskottet 28.2.2017 Ändringar sen 2016 med bold text Startdatum

Läs mer

FÖRKORTA DIN VÄG PÅ BANAN

FÖRKORTA DIN VÄG PÅ BANAN FÖRKORTA DIN VÄG PÅ BANAN Av Marie Hansson - Känns hunden för snabb? - Har du svårt att hinna dit du vill på banan? Själva kärnan i lösningen på problemet borde väl vara att förkorta din väg? Ju svårare

Läs mer

Nyckeltal i juniorverksamhet

Nyckeltal i juniorverksamhet 2017 1(5) Nyckeltal i juniorverksamhet Det är inte helt enkelt att på ett tydligt sätt se hur bra en golfklubbs juniorverksamhet egentligen är. Detta dokument beskriver hur ni som är ledare/tränare (juniorkommittén)

Läs mer

Gösta Leandersson Friidrott långdistanslöpare

Gösta Leandersson Friidrott långdistanslöpare Gösta Leandersson 1918-1995 Friidrott långdistanslöpare Gösta är ende svensk som vunnit Boston Maraton Gösta Leandersson en legend på maraton Gösta föddes 1918 och växte upp i Tiarp utanför Falköping Tiarps

Läs mer

DEN TRADITIONELLA GOTLÄNDSKA FRIIDROTTENS TOPPLISTA 2010

DEN TRADITIONELLA GOTLÄNDSKA FRIIDROTTENS TOPPLISTA 2010 DEN TRADITIONELLA GOTLÄNDSKA FRIIDROTTENS TOPPLISTA 2010 Listan baseras på Landslagsmeriter, seriematch prestationer, mästerskapsplaceringar och placering i Sverige bästa statistiken och övriga tävlingsprestationer.

Läs mer

Sammanfattning. Kapitel 4: Fritidsaktiviteter i översikt. Sammanfattning 7

Sammanfattning. Kapitel 4: Fritidsaktiviteter i översikt. Sammanfattning 7 Sammanfattning 7 Sammanfattning Genom Statistiska centralbyråns Undersökningar av levnadsförhållanden (ULF) kartläggs och analyseras välfärdens utveckling fortlöpande. Undersökningarna har genomförts årligen

Läs mer

SNO:s ungdomsavslutning med pepparkaksrunda, lunch, föreläsning och prisutdelning 7 december 2014 i Tveta

SNO:s ungdomsavslutning med pepparkaksrunda, lunch, föreläsning och prisutdelning 7 december 2014 i Tveta SNO:s ungdomsavslutning med pepparkaksrunda, lunch, föreläsning och prisutdelning 7 december 2014 i Tveta Efter en härlig träningsrunda, Pepparkaksrunda, av Olle Smitt bjöds det på god lunch och sedan

Läs mer

Fight. Föraning av sommaren

Fight. Föraning av sommaren Fight @e rn Nummer 1 l 2018 årgång 48 Föraning av sommaren Solen skiner och Hässelby IP vibrerar allt kraftigare med liv och rörelse. Efter vintern och en kylig vår är det många som gläds åt att äntligen

Läs mer

05 Kommunikation. och sociala nätverk. kapitel 5: kommunikation och sociala nätverk

05 Kommunikation. och sociala nätverk. kapitel 5: kommunikation och sociala nätverk kapitel : kommunikation och sociala nätverk Kommunikation och sociala nätverk Möjligheten att skicka brev elektroniskt var en av drivkrafterna till att internet utvecklades och har sedan dess utgjort inkörsporten

Läs mer

Välkommen till föreningen!

Välkommen till föreningen! Välkommen till föreningen! Välkommen till Tullinge friidrott! Hoppas du/ni ska trivas i verksamheten. Vår verksamhet bygger på lek, personlig utveckling och samvaro genom träning och tävling inom friidrott

Läs mer

Siffran inom parentes förra året placering på listan

Siffran inom parentes förra året placering på listan DEN TRADITIONELLA GOTLÄNDSKA FRIIDROTTENS TOPPLISTA 2014 Listan baseras på Landslagsmeriter, mästerskapsplaceringar och placering i Sverige bästa statistiken och övriga tävlingsprestationer. Island Games

Läs mer

Fakta om friidrott VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRAL INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRAL INNEHÅLL SOM TRÄNAS

Fakta om friidrott VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRAL INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRAL INNEHÅLL SOM TRÄNAS ANN-CHARLOTTE EKENSTEN Sidan 1 Fakta om friidrott Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken presenterar de olika grenarna inom friidrott, hur de går till och dess regler. I boken presenteras även några

Läs mer

ETT GOTT LIV. Aktiviteter och motionslopp 10. VGR-erbjudanden i södra regionen 20. VGR-erbjudanden i göteborgsområdet 30

ETT GOTT LIV. Aktiviteter och motionslopp 10. VGR-erbjudanden i södra regionen 20. VGR-erbjudanden i göteborgsområdet 30 3 ETT GOTT LIV Till alla anställda i Västra Götalandsregionen. Västra Götalandsregionen ska skapa förutsättningar för en god hälsa och ett gott liv. Grunden för en god hälsa är en sund miljö. Den miljö

Läs mer

Planets och målets storlek

Planets och målets storlek För vem? Flickor och pojkar under 10 år Vad? Handboll med lite annorlunda regler: mindre plan och minder mål än normalt, en mjuk gummiboll. Bara 5 (4+1) spelare på plan. Man kan spela med blandade lag,

Läs mer

Dina allra ba sta fem kilometer!

Dina allra ba sta fem kilometer! Dina allra ba sta fem kilometer! 5 kilometer är en perfekt löpsträcka. Det är ett mål som kan utmana såväl nybörjaren som aldrig sprungit förut som den erfarna löparen som vill ta sin löpning till en ny

Läs mer

Friluftsliv åt alla. Att göra kanotsporten lättillgänglig för barn och ungdomar FALU KANOTKLUBB. TVÅ ÅRS PROJEKT Delrapport Januari 2012

Friluftsliv åt alla. Att göra kanotsporten lättillgänglig för barn och ungdomar FALU KANOTKLUBB. TVÅ ÅRS PROJEKT Delrapport Januari 2012 TVÅ ÅRS PROJEKT Delrapport Januari 2012 Friluftsliv åt alla Att göra kanotsporten lättillgänglig för barn och ungdomar FALU KANOTKLUBB Projektledare Soizick Lidström info@falukanotklubb.se 073-22 22 654

Läs mer

Enkätsvar. Tack till alla som tog sig tid att svara och fortsätt gärna komma med förbättringsförslag eller nya idéer!

Enkätsvar. Tack till alla som tog sig tid att svara och fortsätt gärna komma med förbättringsförslag eller nya idéer! Enkätsvar Under hösten 2013 skickades en enkät ut till de som valt att inte förnya sin B-licens vid Solängets travsällskap mellan åren 2000-2010. Detta för att försöka förstå anledningen till varför man

Läs mer

Dina allra ba sta tio kilometer!

Dina allra ba sta tio kilometer! Dina allra ba sta tio kilometer! 10 kilometer är en perfekt utmaning. Det är ingen kort sträcka men tillhör inte heller den längsta. 10 kilometer kan de allra flesta klara av med lite träning och utmaningen

Läs mer

Innebandy. Amerikansk fotboll. Tyngdlyftning Tennis Bordtennis. Curling

Innebandy. Amerikansk fotboll. Tyngdlyftning Tennis Bordtennis. Curling Fäktning Fotboll Mångkamp Rugby Skidor Brottning Rodd Innebandy Amerikansk fotboll Tyngdlyftning Tennis Bordtennis Basket Gymnastik Karate Ridsport Vattenpolo Konståkning Ishockey Curling Kanot Dåtid

Läs mer

2016/2017 AFLODAL. Var med på vår resa mot världstoppen! SKI TEAM PRESENTATION PARTNERS

2016/2017 AFLODAL. Var med på vår resa mot världstoppen! SKI TEAM PRESENTATION PARTNERS 2016/2017 AFLODAL SKI TEAM Var med på vår resa mot världstoppen! PRESENTATION PARTNERS Bröderna Aflodal går på Mora skidgymnasium. Gustav 19 år ska börja fjärde året. Axel 17 år har just gått ut sitt första.

Läs mer

Tankar kring den pedagogiska grundsynen

Tankar kring den pedagogiska grundsynen Tankar kring den pedagogiska grundsynen Scoutprogrammet När det gäller de utvecklingsområdena så känner jag att de kommer in mer eller mindre i de ledarkurser vi kör. Vad som kommer att vara viktigt är

Läs mer

Verksamhetsplan UEK 2014-2016

Verksamhetsplan UEK 2014-2016 Verksamhetsplan UEK 2014-2016 Detta dokument innefattar Växjö Golfklubbs Ungdoms och Elitkommités verksamhetsplan. Den täcker tre år framöver. Det ska användas som ett arbetsdokument med en tydling inriktning

Läs mer

En kort löpträningsguide

En kort löpträningsguide En kort löpträningsguide Håkans träningstrappa Träningstrappan är en skiss på vilka träningsformer och hur mycket av varje träningsform en ska innehålla. Trappan täcker träningsmängder på 3-12 mil per.

Läs mer

Barn och ungdomar om doping 090529

Barn och ungdomar om doping 090529 Barn och ungdomar om doping 090529 Om undersökningen Undersökningen genomfördes under maj 2009 i form av en digital enkät. Enkäten distribuerades via datainsamlingsföretaget Cint. I undersökningen deltog

Läs mer

Datarankning, utvärdering och förslag

Datarankning, utvärdering och förslag Datarankning, utvärdering och förslag Från Magnus Kindblom och Bosse Steiner till Bengt Andersson, SBTF. Vi har enats om följande förslag till förändringar i datarankningen, med resonemang i förekommande

Läs mer

Djurgårdens Idrottsförening får människor att växa genom idrottens gemenskap, för samhällets bästa

Djurgårdens Idrottsförening får människor att växa genom idrottens gemenskap, för samhällets bästa Bakgrund År 1891 bildades Djurgårdens Idrottsförening. 1990 formades Djurgårdsalliansen för att säkra föreningens existens. Nu 2016, efter att tusentals engagerade djurgårdare - ledare, idrottare, styrelser,

Läs mer

Medlemsmöte 14 oktober 2018

Medlemsmöte 14 oktober 2018 Träning och Tävling 1. Ska vi ha all slags träningsverksamhet (som den Krister beskrivit idag)? Starta med ännu yngre? Fokus på äldre ungdomar? Ska vi profilera oss mot visst håll? Löparförening/Arenafriidrott/både

Läs mer

Siffran inom parentes förra året placering på listan

Siffran inom parentes förra året placering på listan DEN TRADITIONELLA GOTLÄNDSKA FRIIDROTTENS TOPPLISTA 2015 Listan baseras på Landslagsmeriter, mästerskapsplaceringar och placering i Sverige bästa statistiken och övriga tävlingsprestationer. Island Games

Läs mer

05 Kommunikation. och sociala nätverk. kapitel 5: kommunikation och sociala nätverk

05 Kommunikation. och sociala nätverk. kapitel 5: kommunikation och sociala nätverk kapitel : kommunikation och sociala nätverk 0 Kommunikation och sociala nätverk Möjligheten att skicka brev elektroniskt var en av drivkrafterna till att internet utvecklades och har sedan dess utgjort

Läs mer

Månadsbrev december, 2016

Månadsbrev december, 2016 Månadsbrev december, 2016 Trollbäckens IP den 16 december, 2016 Nu närmar vi oss jul och lugnet sänker sig förhoppningsvis hos oss alla och vi får lite tid att umgås med nära och kära. Vi kan se tillbaka

Läs mer

Varje vecka 36,6% 15. Nästan varje vecka 46,3% 19. Var tredje vecka 4,9% 2. Någon gång per månad 9,8% 4. Ytterst sällan 0,0% 0

Varje vecka 36,6% 15. Nästan varje vecka 46,3% 19. Var tredje vecka 4,9% 2. Någon gång per månad 9,8% 4. Ytterst sällan 0,0% 0 Malmö Löparförening 1. Hur ofta är du med på onsdagsträningarna? Varje vecka 36,6% 15 Nästan varje vecka 46,3% 19 Var tredje vecka 4,9% 2 Någon gång per månad 9,8% 4 Ytterst sällan 0,0% 0 Aldrig 2,4% 1

Läs mer

FRIIDROTTENS Traditionella topp lista Erik Larsson VIF Gute Olof Thunegard Roma IF

FRIIDROTTENS Traditionella topp lista Erik Larsson VIF Gute Olof Thunegard Roma IF FRIIDROTTENS Traditionella topp lista 2006. Förra årets placering inom parentes. Dom viktigaste tävlingarna vid rankingen är Landslagsuppdrag, SM placeringar, Statistik Sverige Bästa, Insatser i serielaget.

Läs mer

16 januari: Runners World artikel

16 januari: Runners World artikel Det har varit ett framgångsrikt år för Stockholm Frontrunners IF. Vid årets slut hade vi hela 102 betalande medlemmar. Träningsverksamhet pågick hela året och vi deltog i många tävlingar i Sverige såväl

Läs mer

Löparakademin är en religiöst och politiskt obunden organisation.

Löparakademin är en religiöst och politiskt obunden organisation. Verksamhetsrapport för Löparakademins verksamhet i Stockholm Stad 2017 Om LÖPARAKADEMIN Löparakademin är en ideell organisation som arbetar med jämlik hälsa och social inkludering. Med löpning som främsta

Läs mer

Familj och arbetsliv på 2000-talet - Deskriptiv rapport

Familj och arbetsliv på 2000-talet - Deskriptiv rapport Familj och arbetsliv på 2-talet - Deskriptiv rapport Denna rapport redovisar utvalda resultat från undersökningen Familj och arbetsliv på 2- talet som genomfördes under 29. Undersökningen har tidigare

Läs mer

Verksamhetsmål och riktlinjer

Verksamhetsmål och riktlinjer Verksamhetsmål och riktlinjer Introduktion Detta dokument beskriver Trollhättans IF Friidrott målsättning och värderingar. Det ger anvisningar och riktlinjer hur förening skall agera. Dessutom pekar det

Läs mer

Den vinröda tråden Näsets SK Nä

Den vinröda tråden Näsets SK Nä Den vinröda tråden Vision och målsättning Vision Näset är en förening för alla som vill träna och spela fotboll. Vi välkomnar både killar och tjejer, så väl barn, ungdom och seniorer, både bredd och topp.

Läs mer

VÄRDEGRUND DJURGÅRDENS IDROTTSFÖRENING KORTVERSION

VÄRDEGRUND DJURGÅRDENS IDROTTSFÖRENING KORTVERSION BAKGRUND VÄRDEGRUND DJURGÅRDENS IDROTTSFÖRENING År 1891 bildades Djurgårdens Idrottsförening. 1990 formades Djurgårdsalliansen för att säkra föreningens existens. Nu 2016, efter att tusentals engagerade

Läs mer

Mer tillåtande attityd till alkohol

Mer tillåtande attityd till alkohol IQ RAPPORT 2018:1 2017 Mer tillåtande attityd till alkohol trendbrott bland unga? Innehåll 1. Förord 2. Sammanfattning 4. Alkoholindex 2017 mer tillåtande syn på berusningsdrickande 6. Ungas attityd 8.

Läs mer

Svensk rodd idrotten hela livet

Svensk rodd idrotten hela livet Svensk rodd idrotten hela livet Verksamhetsinriktning med strategiska mål för svensk rodd mot 2025 Svensk rodds vision dit vill vi Idrotten hela livet Innehåll Svensk rodds verksamhetsidé därför finns

Läs mer

Springa 10 på 10. Träningsprogram och stöd

Springa 10 på 10. Träningsprogram och stöd Springa 10 på 10 Träningsprogram och stöd Innehåll Innehåll... 2 Vecka 1... 3 Vecka 2... 4 Vecka 3... 5 Vecka 4... 6 Vecka 5... 7 Vecka 6... 8 Vecka 7... 9 Vecka 8... 10 Vecka 9... 11 Vecka 10... 12 Spring

Läs mer

Strategisk inriktning för Svenska Klätterförbundet

Strategisk inriktning för Svenska Klätterförbundet Strategisk inriktning för Svenska Klätterförbundet Genom fysiska och mentala utmaningar, möjlighet till sociala sammanhang samt att lära sig acceptera risker och ta ansvar är klättring en unik möjlighet

Läs mer

Går det att prognosticera skillnaden mellan kvinnlig och manlig livslängd?

Går det att prognosticera skillnaden mellan kvinnlig och manlig livslängd? Går det att prognosticera skillnaden mellan kvinnlig och manlig livslängd? Debatten om könsneutrala premier har pågått under en tid. För att kunna sätta av reserver inom försäkringsbranschen - vilket man

Läs mer

Strategiska områden med övergripande mål 2025

Strategiska områden med övergripande mål 2025 Strategiska områden med övergripande mål 2025 Idrott i förening Svensk idrott ska vidareutvecklas, samverka med andra aktörer och ge goda möjligheter att idrotta i förening. Livslångt idrottande Svensk

Läs mer

Svenska Roddförbundet

Svenska Roddförbundet ätt roddsverige i rörelse Svenska Roddförbundet 2 Sätt roddsverige i rörelse Alarmerande forskarrapporter visar att allt färre svenskar idrottar och motionerar på sin fritid. Samtidigt lever många ett

Läs mer

Sammanfattning. Tillgång till IT i hemmet och skolan. Användning av IT. Datoranvändning i skolan. Internetanvändning i skolan

Sammanfattning. Tillgång till IT i hemmet och skolan. Användning av IT. Datoranvändning i skolan. Internetanvändning i skolan 117 4 Sammanfattning Tillgång till IT i hemmet och skolan Lärare och elever har god tillgång till IT i hemmet. Tillgången till IT-verktyg i hemmet hos lärare, skolledare och elever är hög. Nästan samtliga

Läs mer

Framtidsträff medel-/långdistanslöpning i Närke

Framtidsträff medel-/långdistanslöpning i Närke Framtidsträff medel-/långdistanslöpning i Närke Tid och plats: Tisdag den 28 september 2004, kl. 18.00 20.00 i Idrottens Hus, Örebro Deltagare: Tobias Forsmark, Ann Hyvärinen, Jari Hyvärinen från KFUM

Läs mer

OM PROJEKTET. Har du idéer eller tankar är jag tacksam om du delar med dig!

OM PROJEKTET. Har du idéer eller tankar är jag tacksam om du delar med dig! OM PROJEKTET. Syfte att bli flera orienterare i Sverige och få befintliga att orientera mera. Målsättning att bli 80 000 medlemmar 2016 (Idag 74 000) och lägga grunden för att bibehålla denna ökning även

Läs mer

Nina Unkuri ställer sitt brev till Avelsstiftelsen ( SIFavel ) och det är SIFavels anställda avelsledare Heimir Gunnarsson som svarar:

Nina Unkuri ställer sitt brev till Avelsstiftelsen ( SIFavel ) och det är SIFavels anställda avelsledare Heimir Gunnarsson som svarar: Nina Unkuri ställer sitt brev till Avelsstiftelsen ( SIFavel ) och det är SIFavels anställda avelsledare Heimir Gunnarsson som svarar: Heimir tillträde sin befattning som anställd på halvtid 1. januari

Läs mer

Träna rätt och bli en stjärna

Träna rätt och bli en stjärna Träna rätt och bli en stjärna Höja verksamhetens kvalitet på alla nivåer inom vår idrott Elitplanen beskriver viktiga steg i en triathlets utveckling från unga år ända upp i senioråldern Målsättningen

Läs mer

Riksidrottsförbundets anvisningar för barnoch ungdomsidrott

Riksidrottsförbundets anvisningar för barnoch ungdomsidrott Riksidrottsförbundets anvisningar för barnoch ungdomsidrott Ambitionen är att anvisningarna ska hjälpa förbund och föreningar till ökad medvetenhet om vad man håller på med och varför. Anvisningarna utgår

Läs mer

Flyget och miljön

Flyget och miljön Flyget och miljön 1990-2006 Analys av 11 frågor som funnits med under samtliga mätningar under perioden Underlag Sifos mätningar på uppdrag av LFV åren 1990, 1991, 1996, 1998, 2000, 2003 och 2006 27 juni

Läs mer

Inte många sekunder utanför dörren idag. Så naturen får komma ifrån Eric! http://www.elgebrant.se/fotodagbok.html

Inte många sekunder utanför dörren idag. Så naturen får komma ifrån Eric! http://www.elgebrant.se/fotodagbok.html www.fysioteamet.se Idag har det varit en hel del FysioTeamet på schemat. Först klinikmöte med oss Alla fem sjukgymnaster. Sedan var Anna, Majsan och jag i Båstad på Båstad Bjäre Läkarpraktik och presenterade

Läs mer

Svensk barn- och ungdomsidrott, igår, idag och imorgon

Svensk barn- och ungdomsidrott, igår, idag och imorgon Idrottsforum Umeå Svensk barn- och ungdomsidrott, igår, idag och imorgon 27 september 2015 Inger Eliasson Umeå Universitet Dåtid Först kom idrotten av män för män sen kom kvinnorna och sedan kom barn-

Läs mer

Alvesta Gk Spelutveckling Barn och Ungdom

Alvesta Gk Spelutveckling Barn och Ungdom Alvesta 2016-02-10 Alvesta Gk Spelutveckling Barn och Ungdom 2016-2020 1. Inledning, bakgrund och riktlinjer RiksidrottsFörbundet.1-3 2. Alvesta GK syn på Barn och ungdomsverksamheten 4-6 3. Vision.. 7

Läs mer

Visions och målprogram för Junior och Idrottskommittén Haverdals GK

Visions och målprogram för Junior och Idrottskommittén Haverdals GK Visions och målprogram för Junior och Idrottskommittén Haverdals GK Upprättad datum: 2010 04 12 Reviderad datum: Innehåll Bakgrund... 3 Riktlinjer och utgångspunkter... 3 RF:s riktlinjer för barnidrott...

Läs mer

Svensk orientering Världens bästa. Offensiv orientering vägval till glädje och framgång! Strategisk plan för Svensk orientering

Svensk orientering Världens bästa. Offensiv orientering vägval till glädje och framgång! Strategisk plan för Svensk orientering Svensk orientering Världens bästa Offensiv orientering vägval till glädje och framgång! Strategisk plan för Svensk orientering Svensk orienterings vision Dit vill vi! Svensk orientering, världens bästa!

Läs mer

Enligt förslaget finns det inga barnklasser öppna i N-systemet. Varför inte?

Enligt förslaget finns det inga barnklasser öppna i N-systemet. Varför inte? FAQ Enligt förslaget finns det inga barnklasser öppna i N-systemet. Varför inte? Grundtanken är att barn ska idrotta i sin närmiljö och i möjligaste mån slippa långa resor. Detta är i linje med Danssportförbundets

Läs mer

Hammarby IF DFF. En förening som satsar både på Topp & Bredd

Hammarby IF DFF. En förening som satsar både på Topp & Bredd Hammarby IF DFF En förening som satsar både på Topp & Bredd Innehållsförteckning - Historik och Fakta - Organisation - Bredd & Elit - Spelar, ledar - och föräldraroller - Fotbollsstegen - Ekonomi - Marknad

Läs mer

Utvärdering Vasa Gymnastik HT 16. Författare: Carl Planthaber

Utvärdering Vasa Gymnastik HT 16. Författare: Carl Planthaber Utvärdering Vasa Gymnastik HT 16 Författare: Carl Planthaber 1 Inledning Föreningen Vasa Gymnastik har under terminen haft fem aktiva grupper med barn mellan åldrarna 6 och 12 år. Under terminen har föreningen

Läs mer

Årsberättelse 2013-2014

Årsberättelse 2013-2014 Årsberättelse 2013-2014 Optima Paul Hallvar gata madebyloveuf@hotmail.com Affärsidé/ Verksamhetsidé Vårt företag virkar mattor och korgar. Vi har gjort en produktionsplan där vi har delat upp uppgifterna

Läs mer

Bosön Idrottsfolkhögskola - idrottens egen skola. Utbildningar 2014/2015 IDROTTSFOLKHÖGSKOLA EN DEL AV SISU IDROTTSUTBILDARNA

Bosön Idrottsfolkhögskola - idrottens egen skola. Utbildningar 2014/2015 IDROTTSFOLKHÖGSKOLA EN DEL AV SISU IDROTTSUTBILDARNA Bosön Idrottsfolkhögskola - idrottens egen skola Utbildningar 2014/2015 IDROTTSFOLKHÖGSKOLA EN DEL AV SISU IDROTTSUTBILDARNA Din karriär inom idrotten börjar nu! Plugga och bo på Bosön - idrottens viktigaste

Läs mer

Rapport Melodifestivalen 2014

Rapport Melodifestivalen 2014 Rapport Melodifestivalen 214 Melodifestivalen 214 I denna rapport presenteras tittarsiffrorna för TV och Webb-TV för Melodifestivalen, en programserie som sedan 22 bestått av 4 deltävlingar, Andra chansen,

Läs mer

Elittränarutbildning 2014

Elittränarutbildning 2014 Elittränarutbildning 2014 Vikten av varierad träning i ung ålder - avgörande för vem som lyckas eller inte? Roger Forsberg 1 Sammanfattning Denna studie syftar till att undersöka om det läggs för stor

Läs mer

UOF Ting Hur går det för Svensk orientering. På gång i Svensk orientering. Flera och mera från triangel till rektangel

UOF Ting Hur går det för Svensk orientering. På gång i Svensk orientering. Flera och mera från triangel till rektangel UOF Ting 2017 Hur går det för Svensk orientering På gång i Svensk orientering Flera och mera från triangel till rektangel Vi blir fler, nu över 83 000 medlemmar 2014 2015 2016 2017 (1/11) Medlemmar 73829

Läs mer

Skillnader mellan hängande markdrag frivändningar ryck

Skillnader mellan hängande markdrag frivändningar ryck Skillnader mellan hängande markdrag frivändningar ryck Efter 40 års tränande med dels på mig själv och alla jag tränat de senaste 30 åren är det dags att göra en analys av dessa tre övningar. Alla övningarna

Läs mer

Bakgrund och process ett strategiarbete framtida förutsättningar till stämman 2015

Bakgrund och process ett strategiarbete framtida förutsättningar till stämman 2015 Svensk idrotts 2025 Bakgrund och process 2011 - Motion om förenklad administration från Boxningsklubben Narva Utredning om förutsättningarna för Framtidens Idrott 2013 - Rapport till RIM 2013 Att uppdra

Läs mer