GRANSKNING AV SÄKERHETSENHETEN - UPPDRAG, MÅL OCH FÖRUTSÄTTNINGAR

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "GRANSKNING AV SÄKERHETSENHETEN - UPPDRAG, MÅL OCH FÖRUTSÄTTNINGAR"

Transkript

1 För kännedom Landstingsstyrelsen Helena Söderquist, förvaltningschef Lars-Gunnar Svensson, säkerhetschef Landstingsdirektör Jan Grönlund GRANSKNING AV SÄKERHETSENHETEN - UPPDRAG, MÅL OCH FÖRUTSÄTTNINGAR Enligt revisionsplanen för 2013 har en granskning genomförts, på uppdrag av de förtroendevalda revisorerna, av Säkerhetsenheten inom Landstingets ledningsstab i syfte att i huvudsak bedöma om enheten bedriver verksamhet enligt fattade beslut och med god intern kontroll. Säkerhetspolicyn med tillhörande riktlinjer är nya vilket gör det svårt att bedöma tillämpning och efterlevnad. I samband med att vi tagit del av dokumenten har vi gjort några iakttagelser kring landstingets övergripande säkerhetsarbete vilka vi också vill lyfta i samband med rubricerad granskning. SAMMANFATTNING Vår bedömning efter genomförd granskning är att verksamheten inom landstingets säkerhetsenhet i allt väsentligt bedrivs enligt fattade beslut och med tillräcklig intern kontroll. Vi vill efter genomförd granskning peka på nedanstående punkter för att ytterligare stärka den interna kontrollen. Säkerhetsenhetens roll och ansvar behöver förtydligas och kopplas till säkerhetspolicyn med tillhörande riktlinjer. Säkerhetsenheten bör upprätta en verksamhetsplan i dialog med landstingets ledning som möjliggör prioritering av enhetens uppgifter. Vem som, på landstingsdirektörens uppdrag, ska genomföra tillsyn och kontroll av efterlevnaden av policy och riktlinjer måste tydliggöras. En översyn bör göras av på vilket sätt säkerhetskostnaderna debiteras till primärvården samt de av landstinget helägda bolagen. Rapportering av statistik för genomförda e-kurser, resultat av säkerhetsdialoger och liknande kan utvecklas. Säkerhetspolicyn med tillhörande riktlinjer är nya vilket gör det svårt att bedöma tillämpning och efterlevnad. I samband med att vi tagit del av dokumenten har vi gjort några iakttagelser kring landstingets övergripande Landstinget Sörmland Repslagaregatan Nyköping Fax Tfn E-post landstinget.sormland@dll.se SID 1(15)

2 säkerhetsarbete. Dessa frågeställningar är, vad vi erfar, inte Säkerhetsenhetens ansvarsområde. Revisionen vill ändå i samband med denna rapport lyfta nedanstående; Delegationerna bör ses över snarast i enlighet med landstingsfullmäktiges beslut i samband med att säkerhetpolicy med tillhörande riktlinjer antogs. Säkerhet-, robusthet- och kontinuitetsfrågor, bör, ur ett risk- och väsentlighetsperspektiv, få större utrymme i de interna kontrollplanerna inom hela landstinget. Riktlinjerna bör så snart som möjligt kompletteras med planerade regelverk. Av de styrande dokument som finns idag kring säkerhet finns inga mätbara indikatorer eller fastställda målvärden som anger landstingets ambition med säkerhetsarbetet, skälig säkerhet. Det som framgår är att lagstiftning på området ska vara lägstanivå. Vi har inte heller kunnat finna någon samlad rapportering över incidenter, säkerhetskostnader och liknande. Detta är ett område som vi bedömer behöver utvecklas. Vi ser positivt på det nyinrättade forumet Kroken, Kommittén för robusthets- och kontinuitetsfrågor, för att lyfta strategiska frågor landstingsövergripande. Inte minst mot bakgrund av de stora investeringar som planeras under de kommande åren inom utvecklingsarbetet Framtidens hälso- och sjukvård. SYFTE OCH METOD Enligt revisionsplanen för 2013 har en granskning av Säkerhetsenheten utifrån rubriken uppdrag, mål och förutsättningar genomförts. Syftet är att klargöra vilket uppdrag enheten har, vilka mål och riktlinjer som finns för verksamheten och bedöma om verksamheten bedrivs enligt fattade beslut och med god intern kontroll. Granskningen har genomförts genom dokumentstudier och intervjuer med säkerhetschef och informationssäkerhetsansvarig. Granskningsanteckningar har överlämnats till de intervjuade för avstämning och kontroll. Synpunkter på anteckningarna har beaktats i denna rapport. Granskningen har skett under perioden augusti september SID 2(15)

3 SÄKERHETSPOLICY Ansvarsfördelning Av landstingets säkerhetspolicy 1 framgår att landstingsstyrelsen har det övergripande ansvaret för säkerhets- och trygghetsarbetet i Landstinget Sörmland. Övriga nämnders roll och ansvar framgår inte av policyn. Landstingsdirektören har enligt samma policy det övergripande ansvaret för verkställigheten av säkerhets- och trygghetsarbetet och vidare ett kontrollansvar att tillse att utförandet av säkerhets- och trygghetsarbetet följer det delegerade verksamhetsansvaret. Förvaltnings-, divisions- och verksamhetschef ansvarar för utförande och tillsyn av verksamhets säkerhets- och trygghetsarbete enligt gällande delegation. Varje anställd ansvarar för att regelverk följs, samt att fel och brister rapporteras till chef. När fullmäktige beslutade om policyn fick landstingsstyrelsen samtidigt i uppdrag att se över gällande delegationsordningar i enlighet med den nya policyn. Något sådant ärende har ännu inte varit uppe för beslut vad vi har kunnat finna. Däremot tog landstingsstyrelsen vid sitt sammanträde i maj i år, 72, ett berednings- och verkställighetsbeslut att ge landstingsdirektören uppdraget. I landstingsstyrelsens reglemente 2 finns inte det övergripande ansvaret för säkerhets- och trygghetsarbetet nämnt specifikt bland styrelsens ansvarsomården. Vi har i samband med denna granskning noterat att landstingsstyrelsens reglemente som ligger ute på landstingets externa webb 3 inte är det senast antagna. Säkerhetsenhetens roll och ansvar framgår inte av policyn. Beslutet har expedierats till landstingsstyrelsen, nämnder, landstingsdirektör, förvaltningschefer, vd:ar i landstingsägda bolag samt säkerhetschefen. Policyns mål Landstinget tog den nya säkerhetspolicyn så sent som i mars Den ersatte då tidigare säkerhetspolicy från 2005 samt policies för informationssäkerhet respektive IT-säkerhet. 1 Landstingsfullmäktige 13/2013, Säkerhetspolicy Landstinget Sörmland 2 Landstingsfullmäktige 19/2013, Reviderade reglementen för styrelse och nämnder kl 11:15 df SID 3(15)

4 Säkerhet och trygghet definieras i policyn som tillstånd vid vilken risk för skada på person, eller sak, är begränsad till en medvetet accepterad nivå. Av tjänsteutlåtandet som finns med i beslutet så framgår att säkerhet genomsyrar alla processer i Landstinget Sörmland. Policyn ska ange organisationens viljeinriktning. Identifierade risker och säkerhetsbrister som kan påverka organisationens förmåga att utföra sina uppdrag bör hanteras proaktivt. Ett övergripande förhållningssätt till riskhantering och säkerhet innebär, enligt tjänsteutlåtandet, att individuella anpassningar i efterhand, eller efter incidenter, inte behöver ske i den omfattning som då säkerhetsbehov inte respekteras i processarbetet. Det framgår inte var ansvaret för att kartlägga och identifiera risker och säkerhetsbrister ligger. För mer detaljer och riktad information hänvisar policyn till beslutade riktlinjer inom brandskydd, personsäkerhet, informationssäkerhet, kontinuitet och övrigt regelverk kring säkerhet. Målsättningen anges med följande tre punkter; En medveten och välutbildad personal i en miljö som är anpassad efter människan och verksamhetens risker efter behov, utgör norm för hur säkerhets- och trygghetsarbetet bedrivs. Lagar, förordningar och föreskrifter utgör lägsta nivå i Landstinget Sörmlands säkerhets- och trygghetsarbete. En ständig dialog om människans och verksamhetens behov ger förutsättningar för upprätthållande av en skälig säkerhets- och trygghetsnivå. Några mätbara målvärden och/eller indikatorer anges inte policyn. Riktlinjer kopplade till policyn 4 stycken riktlinjer antogs av landstingsstyrelsen 4 i samband med att säkerhetspolicyn behandlades; informationssäkerhet, brandsäkerhet, personsäkerhet samt robusthet-kontinuitet. Riktlinjerna ska vara en vägledning för hur säkerhetsarbetet ska utvecklas i enlighet med föreslagen säkerhetspolicy. Riktlinjerna är sedan, enligt landstingsstyrelsens beslut, tänkta att kompletteras med regelverk som ska påverka utförandet av landstingets 4 LS 12/2013, Riktlinjer säkerhetsarbete Landstinget Sörmland SID 4(15)

5 säkerhetsarbete i form av ett mer systematiskt och proaktivt säkerhetsarbete. Dessa regelverk finns ännu inte framtagna. Nedan följer i korthet några iakttagelser för respektive riktlinje framförallt vad gäller Säkerhetsenhetens roll och ansvar. Informationssäkerhet Informationssäkerhet syftar till att värna kontinuiteten i verksamheten genom att skydda informationshanteringen mot en mängd yttre och inre hot. I Landstinget Sörmland, är enligt riktlinjen, informationen allt från den enskildes kunskaper till information på papper och i IT-system. Riktlinjen är styrande för hela landstinget och dess bolag och ska även tillämpas av de som arbetar på uppdrag av Landstinget Sörmland. Ansvaret för detta är respektive chefs i enlighet med säkerhetspolicyn enligt informationssäkerhetsansvarig. Landstinget har e-kurser för att öka kunskaperna om informationshantering i landstinget och vilka krav som ställs på den enskilde medarbetaren, chefer och landstinget som organisation. Uppföljningen av dessa har enligt informationssäkerhetsansvarig legat på förvaltningarna. Vi har inte kunnat finna att någon statistik rapporterats kring i vilken utsträckning e-kurserna för informationshantering har genomgåtts. 10 listade punkter med regler för informationssäkerhet som ska finnas på övergripande nivå inom landstinget ska tas fram och vara beslutade av landstingsdirektör eller förvaltningschef. Enligt informationssäkerhetsansvarig har arbetet påbörjats och några ska bli klara under hösten. Ansvaret för genomförande och tillsyn av informationssäkerheten följer det delegerade verksamhetsansvaret. Uppföljning av informationssäkerhetsarbetet ska genomföras årligen, dels genom egenkontroller i respektive verksamhet dels med hjälp av säkerhetsdialogen, riktade undersökningar och mätningar. Denna uppföljning ska sammanställas av informationssäkerhetsansvarig och rapporteras till landstingets ledning. Informationssäkerhetsansvarig i landstinget har till uppgift att samordna arbetet med informationssäkerhet i landstinget med IT-säkerhetsansvarig. I rollen ingår också att ansvara för samordning och utveckling av informationssäkerhetsarbetet, förvalta generella styrande dokument, representera landstinget externt i dessa frågor. SID 5(15)

6 Landstingsdirektören har det övergripande ansvaret för verkställigheten av informationssäkerhetsarbetet och vidare ett kontrollansvar för att tillse att utförandet av informationssäkerhetsarbetet följer det delegerade verksamhetsansvaret. Enligt riktlinjen ska det finnas regler, rutiner och instruktioner som tydligt visar på ansvar och tillvägagångssätt och återkoppling, mätning, revision och granskning av informationssäkerheten i landstinget för efterlevnad och kontroll. Kontinuerlig återkoppling ska ske, dock minst en gång om året och rapporteras till landstingsdirektör alternativt landstingsstyrelsen eller ansvarig nämnd. Hur detta ska ske är inte fastställt ännu och informationssäkerhetsansvarig bedömer att detta kommer att vara en del i delegationsarbetet för informationssäkerhet och säkerhet i stort. Brandsäkerhet En annan formulering avseende giltigheten än för Riktlinje informationssäkerhet; är styrande för hela landstinget och dess bolag (överstruken text finns i Riktlinje för brandsäkerhet) och ska även tillämpas av de som arbetar på uppdrag av Landstinget Sörmland vilket ska regleras genom avtal (understruken mening finns inte i Riktlinje för informationssäkerhet). De vi intervjuat känner inte till anledningen till att skrivningen för giltigheten är olika riktlinjerna. Säkerhetschef ansvarar för samordning och utveckling av brandskyddsarbetet i landstinget samt förvaltar generella styrdokument för personsäkerheten (felskrivet i beslutad riktlinje bör vara brandsäkerheten) genomföra säkerhetsdialoger, rapportera till landstingets ledning med förslag på övergripande åtgärder. E-kurser har skapats inom brandsäkerhet. Vi har inte kunnat finna att någon statistik rapporterats kring i vilken utsträckning e-kurserna har genomgåtts. Landstingsövergripande regler för brandskydd 5, beslutade av landstingsdirektör, som förtydligar hur brandskyddsarbetet ska bedrivas finns att tillgå under Säkerhetsenheten på Insidan. Av brandskyddsreglerna framgår att en organisation finns för brandskyddsarbetet i form av utbildade brandskyddskontrollanter, eldsjälar, ute i verksamheterna. Som resurs och samordnare finns sedan en brandskyddsledare som ingår i Säkerhetsenheten. Brandskyddsledaren ska fungera samordnande, avhjälpande och konsulterande i landstingets brandskyddsarbete. 5 Landstingsdirektörens delegationsbeslut nr 10/2006, Brandskyddsregler och riktlinjer för Landstinget Sörmland SID 6(15)

7 Säkerhetsenheten ansvarar för utformning och förvaltning av Landstingets Sörmlands brandskyddsregler och riktlinjer samt utövar samordning, tillsyn, uppföljning och kontroll av landstingets övergripande brandskydds- och säkerhetsarbete enligt dokumenterade befogenheter. Enligt säkerhetschefen är dokumenterade befogenheter en äldre skrivning som bör ses över i samband med framtagande av nya regler. Säkerhetschef ansvarar för att regelbundet informera politiker och tjänstemannaledning om landstingets brandskyddsarbete. I händelse av verksamhetspåverkande incidenter eller annat, skall dessa skyndsamt rapporteras enligt brandskyddsreglerna. Personsäkerhet Samma formulering för giltigheten som för Riktlinjen brandsäkerhet vilken alltså skiljer sig från Riktlinje informationssäkerhet Personsäkerhetsarbetet utgår, förutom från säkerhetspolicyn, bland annat från arbetsmiljölagstiftning. Även inom detta område har e-kurser skapats för att öka kunskaperna. Vi har inte heller här kunna finna statistik på hur många som genomgått dessa kurser. Landstingsövergripande regler för personsäkerhet, beslutade av landstingsdirektör, som förtydligar hur personsäkerhetsarbetet ska bedrivas ska finnas att tillgå på Insidan. Den instruktion om arbetsplatsens arbete med att minimera våld, och hot om våld i Landstinget Sörmland som finns på Insidan idag har inte beslutats av landstingsdirektör vad vi har kunnat finna. Den har inte heller något diarienummer. Detta bör åtgärdas. Landstingsdirektören har kontrollansvar att tillse att utförandet av arbetet följer det delegerade verksamhetsansvaret. Säkerhetschefen ansvarar för samordning och utveckling av personsäkerhetsarbetet i landstinget. Det åligger denne att förvalta generella styrdokument för personalsäkerheten. Säkerhetschefen ska via säkerhetsdialoger inhämta uppgifter om personalsäkerhetsläget i Landstinget Sörmland, samt dess omvärld, och rapportera till landstingets ledning med förslag till övergripande åtgärder. SID 7(15)

8 Robusthet-kontinuitet Riktlinjen är mer kortfattad än de övriga och innehåller inte någon formulering om giltighet. Detta beror enligt säkerhetschefen på att kontinuitet är mer likt det övergripande begreppet säkerhet än något av de andra specifika områdena. Kontinuitet är att analysera behov och resurser för att försöka hitta sin lägsta tolerabla nivå, och sin tålighet vid ev. störning. Ett arbete som alltså inbegriper traditionellt säkerhetsarbete, aktuellt verksamhetsuppdrag, fysiska förutsättningar, medvetenhet etcetera. Inom ramen för dessa riktlinjer bör det finnas landstingsövergripande regler, beslutade av landstingsdirektör, som förtydligar hur kontinuitetsarbetet ska bedrivas. Detta finns inte ännu och enligt säkerhetschefen måste ledningen först tillse att kontinuitetsarbetet är utlagt på rätt funktioner, och formuleras som uppdrag. Av riktlinjen framgår inga nivåer av ansvar, ansvarsområden och kontrollansvar utan enbart hänvisning till det delegerade verksamhetsansvaret. Detta förklaras på samma sätt som ovan. Det vill säga ledningen bör klargöra vilka funktioner som handhar kontinuitetsarbetets stöttande delar. Kontinuitetsplanerare anställs för närvarande av Säkerhetsenheten och en befattningsbeskrivning håller på att skapas. Här kan också uppdraget för Enheten för kris- och katastrofberedskap (EKKB) komma att beröras. SÄKERHETSENHETENS UPPDRAG, MÅL OCH FÖRUTSÄTTNINGAR Uppdrag Säkerhetsenheten finns inom landstingets ledningsstab. Nuvarande organisation för ledningsstaben har sitt ursprung i den förändring som genomfördes år Då bildades en gemensam hälso- och sjukvårdsorganisation i Sörmland och en för hela landstinget strategisk och övergripande tjänstmannaledning, Lednings- och verksamhetsstöd 6. Inom Lednings- och verksamhetsstöd skulle stabsfunktioner finnas som tillhandahöll särskild expertis inom olika område. Bland dessa områden fanns säkerhet. Staberna har, enligt landstingsstyrelsens beslut, särskilt ansvar för de processer, rutiner och hjälpmedel som krävs för ledning och styrning såsom att säkerställa fungerande system för uppföljning. 6 Landstingsstyrelsen 59/2004, En gemensam hälso- och sjukvårdsorganisation i Landstinget Sörmland SID 8(15)

9 I och med ett administrativt beslut 7 från landstingsdirektören några år senare återgick vissa av stabsfunktionerna till att finnas i hälso- och sjukvårdens egen ledning, inom det som kallas Lednings- och verksamhetsstöd. Säkerhetsenheten ingår inte bland dessa stabsfunktioner utan ligger kvar under landstingsstyrelsen. För närvarande pågår ett förändringsarbete inom Landstingets ledningsstab och en uppdelning med en förvaltning innehållande stödfunktioner och en stab med strategiska funktioner. Vad vi erfar kommer Säkerhetsenheten att återfinnas som stödfunktion i förvaltningsdelen. Vi har inte kunnat finna något egentligt aktuellt formulerat uppdrag för Säkerhetsenheten. Någon verksamhetsplan finns inte heller upprättad för Forum för detta saknas enligt säkerhetschefen och enheten formar idag sitt eget arbete. Vi har ur ett äldre budgetdokument 8 funnit följande formulering: Säkerhetsenheten är ledningens resurs i säkerhets- och riskhanteringsfrågor. Enheten ska se till att gällande lagstiftning kring säkerhet och säkerhetsskydd efterlevs samt ansvara för myndighetskontakt samt framtagande av styrdokument för säkerhetsfrågor. Enheten ansvarar för landstingets försäkringsfrågor både externt och internt samt ska biträda verksamheterna i säkerhets- och försäkringsfrågor. Säkerhetschefen och informationssäkerhetsansvarig uppfattar att de har tre delar i sitt uppdrag strategisk förbättring, rådgivning inklusive utbildning samt kontroll. Huvuddelen av tiden läggs på rådgivning och utbildning men de önskar att mer tid fanns till strategisk förbättring. Kontrollmomentet skulle de helst se att någon annan hade i uppdrag då det är en inbyggd konflikt att kontrollera de rutiner de själva varit med att gett råd kring och utbildat landstingets anställda i. Enligt säkerhetschefen har enheten inte heller mandat att tvinga någon till att göra på ett visst sätt. Säkerhetsenheten upphandlar och följer upp avtal avseende hela landstinget för sakförsäkringar, väktartjänster, värdehantering och larmtjänst. Upphandlingen sker med hjälp av Upphandlingsenheten. Utbildningstjänster som köps in har hitintills inte upphandlats men enheten är medveten om att detta förmodligen bör göras framöver enligt lagen om offentlig upphandling. Enheten har kontinuerlig kontakt med Upphandlingsenheten. Säkerhetsenheten genomför så kallade säkerhetsdialoger inom hälso- och sjukvården, ute på basenhetsnivå, vartannat år. En modell med kontrollfrågor, framtagen tillsammans med landstingets försäkringsförmedlares riskingenjörer, gås igenom av säkerhetscontroller med respektive verksamhetschef (93 stycken). Enligt säkerhetschefen så är 7 LS-LED09-017, Administrativt beslut nr 1/09, Landstinget Sörmlands tjänstemannaorganisation från och med den 1 januari LS 213/2009, Landstingsstyrelsens budget 2010 SID 9(15)

10 inte resultatet alarmerande, men förbättringspotential finns. Det är främst inom områdena personsäkerhet och brandskydd förbättringsområden finns enligt deras egen sammanställning. Säkerhetsdialogerna genomförs inte inom övriga förvaltningar inom landstinget vad vi erfar. Vi har heller inte kunnat finna att resultatet av dialogerna presenterats samlat för landstingsstyrelse eller tjänstemannaledningen. Resultatet har inte heller rapporterats i delårs- eller årsrapport. Enligt säkerhetschefen har detta inte efterfrågats. Säkerhetsansvaret följer det normala linjeansvaret. Någon naturlig grupp säkerhetsansvariga för olika delar av landstinget finns inte som mottagare av information och kunskapsspridning förutom inom området brandsäkerhet. Där finns så kallade eldsjälar som utbildas inom hela landstinget. I övrigt är det upp till varje enskild verksamhet att organisera sitt arbete och sin beredskap för dessa områden. Inom exempelvis Regionsjukhuset Karsudden finns egna säkerhetsansvariga och där fungerar enheten enbart som rådgivare. Däremot är det inte helt tydligt om enheten har något kontrollansvar över hur säkerheten fungerar i dessa fall. Säkerhetsenheten önskar att de skulle kunna arbeta mer med strategiskt systematiskt säkerhetsarbete i förebyggande syfte och mindre med brandkårsutryckning när incidenter redan skett. Den rådgivande och utbildande rollen som enheten har gäller även mot landstingets helägda bolag. Däremot är säkerhetschefen inte säker på hur säkerhetsfrågor för den nya Kollektivtrafikmyndigheten ska hanteras och vem som ansvara för detta. Enhetens uppdrag omfattar många områden inom olika lagrum. De upplever ibland en svårighet i ett följa med i förändrad lagstiftning. Där skulle de önska en utökad service från landstingets juridiska enhet med att sålla och uppmärksamma lagändringar. Ett uppdrag för Säkerhetsenheten bör formuleras med tydlig koppling till Säkerhetspolicyn med tillhörande riktlinjer. Det måste då tydliggöras i vilken utsträckning det är enhetens uppdrag att säkerställa att policy och riktlinjer följs. Utifrån uppdraget bör sedan en verksamhetsplan upprättas som ger möjlighet till tydlig prioritering av enhetens uppgifter. SID 10(15)

11 Mål I landstingets ledningsstabs budget för 2013 finns en indikator där säkerhetschefen är indikatoransvarig. Det som rapporteras är, under personalperspektivet, antal säkerhets- eller trygghetsutbildade medarbetare. Målvärdet är satt till 1800 stycken för år För år 2012 var motsvarande värde Som kommentar i 2012 års återrapportering står att de uppnått målet med marginal. Efterfrågan på brand- samt hot- och våldsutbildning är stort. Uppgift saknas kring hur stor del av landstingets personal som genomgått olika kategorier av säkerhets- och trygghetsutbildningar och hur spridningen inom organisationen ser ut. Några andra målformuleringar har vi inte kunnat finna. I en verksamhetsplan finns möjlighet att sätta upp mätbara mål. Enheten arbetar utifrån den så kallade säkerhetstrappan 9 och det övergripande målet enligt säkerhetschefen är att verksamheterna ska bli kloka kunder som kan göra bra beställningar ur säkerhets- och trygghetssynpunkt när det gäller till exempel om- till- och nybyggnationer av lokaler och utveckling av it-stöd. Säkerhetsenheten har inga egna kontrollområden i den interna kontrollplan som beslutats av landstingsstyrelsen för Landstingets ledningsstab. Detta bör övervägas. Kontrollmomenten är ett sätt att kontrollera och utveckla sina processer. Förutsättningar Bemanning Inom enheten arbetar för närvarande 5 personer som var för sig verkar inom olika områden. Följande tjänster finns på enheten; Säkerhetschef och försäkringsansvarig Säkerhetscontroller Informationssäkerhetsansvarig Brandskyddsledare Brandskyddscontroller Dessutom har, från mitten av september, en kontinuitetsplanerare anställts. 9 Bilaga 1 till denna rapport, Säkerhetstrappan ett enkelt verktyg för förtydligande och förenklande av verksamhetens behov och kunskapsnivå SID 11(15)

12 Enheten har gått igenom sina processer och arbetat upp en bra struktur på landstingets intranät, Insidan, vilket alla i landstinget når via Vårt arbetssätt, det vill säga i landstingets ledningssystem. Där finns rutiner och styrande dokument för områdena brandskydd, informationssäkerhet, hot och våld, stöld, inbrott och rån, robusthet samt försäkring. Som enhetens starka sidor lyfter säkerhetschefen och informationssäkerhetsansvarige att de är mycket ute i verksamheten och har bra kontakter som möjliggör bra dialog. Bra är också att de har möjligheten att inte vara så styrda. Som enhetens svaga sida lyfts den svaga styrning de upplever mellan policyn och den strategiska verksamhetsplaneringen. Svårt att styra utvecklingen av arbetet mot att arbeta proaktivt. De saknar också ledningens styrning och dialog kring vad som är acceptabla risknivåer inom organisationen. Finansiering Säkerhetsenhetens intäkter kommer dels från landstingsbidrag som är tänkt att täcka löne- och lokalkostnader. Sedan år 2006 har enheten upphandlat tjänsterna för sakförsäkring, väktare, värdehantering och larmtjänst. Kostnaderna hade dessförinnan hanterats ute i respektive förvaltning och inte upphandlats samordnat. Säkerhetsenheten debiterar sedan dess 2006 års kostnad till förvaltningarna. Skillnaden mellan de nya lägre upphandlade avtalsnivåerna och tidigare kostnadsnivå skapar ett utrymme för Säkerhetsenheten att använda till skadebegränsande åtgärder. Bland dessa ingår bland annat utbildning samt vakttjänster. Vi har i samband med denna granskning noterat att det enbart är RE10, hälso- och sjukvårdsförvaltningens verksamhet inom länssjukvårdsnämnden och inte RE14, hälso- och sjukvårdsförvaltningens verksamhet inom primärvårdsnämnden som debiteras denna avgift. En del av avgiften till RE10 borde av konkurrensneutralitetsskäl debiteras primärvården då denna ska bära sina egna kostnader. Modellen bör ses över avseende primärvården. Sedan modellen infördes har landstinget också bolagiserat sin serviceverksamhet, Sörmland Landstingsservice AB, och sin tandvårdsverksamhet, Folktandvården Sörmland AB. Dessa enheter faktureras och vad vi har kunnat finna debiteras utgående moms på denna försäljning av tjänst. Däremot kan det finnas skäl att se över modellen för bolagen. Dels ur skatterättslig synvinkel då bolagen inte betalar utifrån det SID 12(15)

13 de faktiskt får utan utifrån en schablon som förmodligen är högre än faktiska kostnader. Dessutom är bolagen egna juridiska personer och försäkringsavtal och motsvarande bör tecknas separat för varje juridisk person. Av delårs- och årsrapporter har vi inte kunna finna att statistik för säkerhetskostnader rapporteras. Inte heller någon rapportering av kostnader för individuella händelser och genomförda åtgärder och liknande. KOMMITTÉN FÖR ROBUSTHETS- OCH KONTINUITETSFRÅGOR I november 2012 gav landstingsdirektören ett uppdrag 10 till Säkerhetsenheten och Enheten för kris- och katastrofberedskap. Uppdraget omfattade en kartläggning av nuläget av enheternas huvudprocesser samt en analys och ett framtaget förbättringsförslag. Detta mot bakgrund av att, det enligt uppdragsgivare, saknas ett robust övergripande risk- och sårbarhetsarbete i landstinget. Slutrapporten godkändes den 27 februari I samband med detta beslutades att inrätta ett forum för robust säkerhets- och kontinuitetsplaneringsarbete. Forumet har fått namnet Kommittén för robusthets- och kontinuitetsfrågor och går under förkortningen Kroken. Förbättringsförslaget enligt slutrapporten ska öka möjligheterna att framgångsrikt och på ett strukturerat sätt utveckla hela verksamheten till det Robusta sjukhuset. Uppdraget för Kroken ser alltså primärt ut att ha ett sjukvårdsperspektiv. Men syftet med forumet anges till att bereda, besluta och följa upp landstingsövergripande robust- och kontinuitetsärenden. Det är oklart om samordningsarbetet även omfattar övriga verksamheter i landstinget. Vi har i sammanhanget noterat att samtliga landstingets förvaltningar utom Kultur och utbildning finns bland intressenterna i det ursprungliga uppdragsdirektivet. I slutrapporten finns en specifikation över kunder intressenter och vad vi erfar avser den enbart processen ur hälso- och sjukvårdsförvaltningens perspektiv. Frågor som är vårdrelaterade och patientsäkerhetsfrågor (metoder, processer, läkemedel med mera) hanteras inte i forumet. Däremot är säkerhet i stort en integrerad del i patientsäkerhetsarbetet som förutsätter god trygghet och robusthet inom brand, informationshantering och personlig säkerhet. 10 LS-LED12-608, Uppdragsdirektiv Genom framtagen processkartläggning av nuläget inom EKKB och Säkerhetsenheten hitta formerna för ett väl strategiskt fungerade säkerhetsarbete inom Landstinget Sörmland SID 13(15)

14 Kroken har haft ett konstituerande möte i slutet av maj. Landstingsdirektören är ordförande. I kommittén finns sedan representanter för Landstinget Serviceaktiebolag, FM-enheten, IT-enheten, Patientsäkerhetsenheten, Chefsläkarna, Enheten för kris- och katastrofberedskap samt säkerhetschefen och informationssäkerhetsansvarig från Säkerhetsenheten. Forumet ska sammanträde 4 gånger per år och det bör, enligt slutrapporten, finnas en digital plattform på landstingets intranät, Insidan. Vi har inte kunnat finna någon samlad information om kommittén på Insidan vid vår granskning. Vi ser positivt på inrättandet av Kroken som ett forum för att lyfta strategiska frågor i ett landstingsövergripande forum. Inte minst mot bakgrund av de stora investeringar som planeras under de kommande åren inom utvecklingsarbetet Framtidens hälso- och sjukvård. INTERN KONTROLL - ÖVERGRIPANDE Landstingsstyrelsen har utfärdat anvisningar 11 för nämndernas arbete med intern kontroll. Av beslutet framgår att de interna kontrollplanerna ska utarbetas utifrån identifierade risker som ur olika perspektiv kan äventyra måluppfyllelsen eller efterlevnaden av lagstiftning och policys. Av samma beslut framgår att genom att identifiera och analysera risker som ur olika perspektiv kan äventyra måluppfyllelsen, kan riktade kontroller och uppföljningar göras där risken bedöms som hög att fel med stora konsekvenser kan uppstå. Med ett sådant systematiskt arbetssätt kan innehållet i de interna kontrollplanerna breddas och riktas mot områden som bedöms som riskfyllda. Områden som tidigare visat sig fungera väl kan då stå tillbaka för nya obeprövade delar. Vi har översiktligt granskat de interna kontrollplanerna för 2013 för landstingsstyrelse och nämnder. Säkerhetsfrågor finns med i begränsad omfattning. Nämnden för kultur- och utbildning har ett kontrollområde kring övergripande uppföljning av arbetet rörande skyddsfrågor. Landstingsstyrelsens interna kontrollplan innehåller inga kontrollområden kring säkerhet vilket är anmärkningsvärt mot bakgrund av att styrelsen har det övergripande ansvaret för säkerhets- och trygghetsfrågor. Ur ett riskoch väsentlighetsperspektiv borde kontrollområden inom säkerhet, robusthet och kontinuitet, också övervägas inom FM-enhetens ansvarsområden för fastighetsförvaltning. Vår uppfattning är att kontrollområden inom dessa områden bör få ett större utrymme i de interna kontrollplanerna inom hela landstinget. 11 LS 172/2009, Nämndernas fortsatta budgetarbete för 2010, styrtal och intern kontroll SID 14(15)

15

16

Riktlinje Brandsäkerhet Landstinget Sörmland beslutad LS 12/13

Riktlinje Brandsäkerhet Landstinget Sörmland beslutad LS 12/13 Riktlinje Brandsäkerhet Landstinget Sörmland beslutad LS 12/13 Människors liv och hälsa samt landstingets samhällsviktiga verksamhet skall värnas. Ingen, eller inget, skall skadas av sådant som rimligen,

Läs mer

Riktlinje Informationssäkerhet Landstinget Sörmland beslutad LS 12/13

Riktlinje Informationssäkerhet Landstinget Sörmland beslutad LS 12/13 Riktlinje Informationssäkerhet Landstinget Sörmland beslutad LS 12/13 Människors liv och hälsa samt landstingets samhällsviktiga verksamhet skall värnas. Ingen, eller inget, skall skadas av sådant som

Läs mer

Riktlinje Personsäkerhet Landstinget Sörmland beslutad LS 12/13

Riktlinje Personsäkerhet Landstinget Sörmland beslutad LS 12/13 Riktlinje Personsäkerhet Landstinget Sörmland beslutad LS 12/13 Människors liv och hälsa samt landstingets samhällsviktiga verksamhet skall värnas. Ingen, eller inget, skall skadas av sådant som rimligen,

Läs mer

Riktlinje Robusthet- kontinuitet Landstinget Sörmland beslutad LS 12/13

Riktlinje Robusthet- kontinuitet Landstinget Sörmland beslutad LS 12/13 Riktlinje Robusthet- kontinuitet Landstinget Sörmland beslutad LS 12/13 Människors liv och hälsa samt landstingets samhällsviktiga verksamhet skall värnas. Ingen, eller inget, skall skadas av sådant som

Läs mer

Informationssäkerhetspolicy inom Stockholms läns landsting

Informationssäkerhetspolicy inom Stockholms läns landsting LS 1112-1733 Informationssäkerhetspolicy inom Stockholms läns landsting 2013-02-01 Beslutad av landstingsfullmäktige 2013-03-19 2 (7) Innehållsförteckning 1 Inledning...3 2 Mål... 4 3 Omfattning... 4 4

Läs mer

Säkerhetspolicy i Linköpings kommun

Säkerhetspolicy i Linköpings kommun Säkerhetspolicy i Linköpings kommun Dokumenttyp: Policy Antaget av: Kommunfullmäktige Status: Antaget 2016-08-30 290 Giltighetstid: Gäller tills vidare Linköpings kommun linkoping.se Diarienummer: KS 2016-480

Läs mer

Risk- och säkerhetspolicy. Tyresö kommun

Risk- och säkerhetspolicy. Tyresö kommun Risk- och säkerhetspolicy Tyresö kommun 2012-09-13. Tyresö kommun / 2 (6) Innehållsförteckning 1 Mål för risk- och säkerhetsarbetet... 3 2 Policyns syfte... 3 3 Ansvar och omfattning... 4 4 Säkerhetsorganisation...

Läs mer

GRANSKNING AV LANDSTINGET SÖRMLANDS DELÅRSRAPPORT

GRANSKNING AV LANDSTINGET SÖRMLANDS DELÅRSRAPPORT GRANSKNING AV LANDSTINGET SÖRMLANDS DELÅRSRAPPORT 2013-08-31 BAKGRUND Revisorerna ska enligt kommunallagen bedöma om resultatet i den lagstadgade delårsrapporten är förenligt med de av fullmäktige fastställda

Läs mer

I Central förvaltning Administrativ enhet

I Central förvaltning Administrativ enhet ., Landstinget II DALARNA I Central förvaltning Administrativ enhet ~llaga LS 117,4 BESLUTSUNDERLAG Landstingsstyrelsen Datum 2013-11-04 Sida 1 (3) Dnr LD13/02242 Uppdnr 652 2013-10-21 Landstingsstyrelsens

Läs mer

Säkerhetspolicy för Sandvikens kommun

Säkerhetspolicy för Sandvikens kommun Säkerhetspolicy för Sandvikens kommun En trygg och säker kommun Förslag från kommunstyrelsen Antaget av kommunfullmäktige den 3 september 2001, 94 Dnr KS2006/458 Innehållsförteckning Bakgrund... 2 Definition...

Läs mer

Säkerhetspolicy för Ulricehamns kommun Antagen av Kommunstyrelsen 2012-06-04, 164

Säkerhetspolicy för Ulricehamns kommun Antagen av Kommunstyrelsen 2012-06-04, 164 120417 Säkerhetspolicy för Ulricehamns kommun Antagen av Kommunstyrelsen 2012-06-04, 164 1. Bakgrund Kommunstyrelsen har det övergripande ansvaret för det kommunala säkerhetsarbetet. En säkerhets- och

Läs mer

Avvikelsehantering och kunskapsåterföring - uppföljning

Avvikelsehantering och kunskapsåterföring - uppföljning LANDSTINGET I VÄRMLAND Revisionskontoret 2017-06-15 Johan Magnusson Rev/17017 Avvikelsehantering och kunskapsåterföring - uppföljning Rapport 3-17 Avvikelsehantering och kunskapsåterföring - uppföljning

Läs mer

Kommunens författningssamling

Kommunens författningssamling Kommunens författningssamling Säkerhetspolicy samt tillämpningar och riktlinjer ÖFS 2007:11 Säkerhetspolicy fastställd av Kommunfullmäktige den 20 juni 2007, 101 Tillämpning och riktlinjer för säkerhetsarbetet

Läs mer

Program Strategi Policy Riktlinje. Riktlinjer för politiska styrdokument

Program Strategi Policy Riktlinje. Riktlinjer för politiska styrdokument Program Strategi Policy Riktlinje Riktlinjer för politiska styrdokument Dokumentnamn: Riktlinjer för politiska styrdokument Berörd verksamhet: Alla nämnder och förvaltningar Fastställd av: 2017-12-19 242

Läs mer

Förändring av LLS 2013-08-26

Förändring av LLS 2013-08-26 Förändring av LLS 2013-08-26 Agenda Bakgrund till förändringen Förslaget Den fortsatta planeringen av genomförandet Bakgrund Beslut i landstingsstyrelsen om att göra en genomlysning av Landstingets ledningsstab

Läs mer

Lokala regler och anvisningar för intern kontroll

Lokala regler och anvisningar för intern kontroll Kulturförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE Diarienummer: Avdelningen för verksamhets- och ledningsstöd 2019-03-27 KN 2019/364 Handläggare: Harald Lindkvist Lokala regler och anvisningar för intern kontroll Ärendebeskrivning

Läs mer

Riktlinjer för intern kontroll

Riktlinjer för intern kontroll Riktlinjer för intern kontroll Antagna av landstingsstyrelsen 2017-09-12, 161 Bakgrund Landstingsstyrelsen har inom ramen för sitt samordningsansvar och sin uppsiktsplikt det övergripande ansvaret att

Läs mer

Internkontrollplan 2019

Internkontrollplan 2019 MILJÖFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Anna Nilsson 2019-02-08 MHN-2019-649 Till miljö- och hälsoskyddsnämndens sammanträde den 13 februari 2019 Internkontrollplan 2019 Förslag till beslut:

Läs mer

Policy för informationssäkerhet

Policy för informationssäkerhet 30 Policy för informationssäkerhet Publicerad: Beslutsfattare: Lotten Glans Handläggare: Malin Styrman Beslutsdatum: Giltighetstid: Tillsvidare Sammanfattning: Informationssäkerhetspolicyn sammanfattar

Läs mer

Informationssäkerhetspolicy för Stockholms läns landsting. Informationssäkerhetspolicy för Stockholms läns landsting

Informationssäkerhetspolicy för Stockholms läns landsting. Informationssäkerhetspolicy för Stockholms läns landsting Informationssäkerhetspolicy för Stockholms läns landsting 1 Innehållsförteckning Inledning... 3 Mål... 4 Omfattning... 4 Innebörd... 4 Ansvar... 6 Uppföljning och revidering... 7 LS 1112-1733 Beslutad

Läs mer

IT-säkerhetspolicy för Landstinget Sörmland

IT-säkerhetspolicy för Landstinget Sörmland Bilaga 1, LS 115 /02 1.0 1(5) IT-säkerhetspolicy för Landstinget Sörmland Inledning Bakgrund och motiv Mål Medel Omfattning Organisation och ansvar Regelverk 1.0 2(5) Inledning Policyn är landstingsstyrelsens

Läs mer

Intern kontroll och riskbedömningar. Strömsunds kommun

Intern kontroll och riskbedömningar. Strömsunds kommun www.pwc.se Revisionsrapport Intern kontroll och riskbedömningar Anneth Nyqvist Mars 2017 Innehåll Sammanfattning... 2 1. Inledning... 3 1.1. Bakgrund... 3 1.2. Syfte och Revisionsfråga... 3 1.3. Kontrollmål

Läs mer

Riktlinjer för internkontroll i Kalix kommun

Riktlinjer för internkontroll i Kalix kommun Riktlinjer för internkontroll i Kalix kommun Antaget av kommunfullmäktige 2012-11-26--27, 182 Innehållsförteckning Riktlinjer för internkontroll i Kalix kommun...1 Inledning...1 Internkontroll...1 Organisation

Läs mer

Emil Forsling Auktoriserad revisor. Revisionsrapport Övergripande granskning av intern kontroll inom Landstinget Dalarna 2014

Emil Forsling Auktoriserad revisor. Revisionsrapport Övergripande granskning av intern kontroll inom Landstinget Dalarna 2014 Emil Forsling Auktoriserad revisor Revisionsrapport Övergripande granskning av intern kontroll inom Landstinget Dalarna 2014 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 1.1 Uppdrag och revisionsfråga... 3 1.2

Läs mer

Regionstyrelsen efterlevnad av reglemente. Region Gävleborg

Regionstyrelsen efterlevnad av reglemente. Region Gävleborg www.pwc.se Regionstyrelsen efterlevnad av reglemente Region Gävleborg Lars-Åke Ullström Mars 2018 Sammanfattning Regionstyrelsen utarbetar årligen en årsplan för sin verksamhet kommande år. Planen utgår

Läs mer

Policy för informationssäkerhet

Policy för informationssäkerhet .. - T C Q o,.. e Policy för informationssäkerhet Landstingsdirektörens stab augusti 2015 CJiflt LANDSTINGET BLEKINGE Innehållsförteckning Inledning och bakgrund... 3 Syfte... 3 Mål... 3 Genomförande...

Läs mer

Reglemente för internkontroll

Reglemente för internkontroll Kommunstyrelseförvaltningen REGLEMENTE Reglemente för internkontroll "Dubbelklicka - Infoga bild 6x6 cm" Dokumentnamn Fastställd/upprättad av Dokumentansvarig/processägare Reglemente för internkontroll

Läs mer

SÄKERHETSPOLICY FÖR VÄSTERVIKS KOMMUNKONCERN ANTAGEN AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2013-01-28, 8

SÄKERHETSPOLICY FÖR VÄSTERVIKS KOMMUNKONCERN ANTAGEN AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2013-01-28, 8 VÄSTERVIKS KOMMUN FÖRFATTNINGSSAMLING SÄKERHETSPOLICY FÖR VÄSTERVIKS KOMMUNKONCERN ANTAGEN AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2013-01-28, 8 RIKTLINJER FÖR SÄKERHETSARBETET ANTAGNA AV KOMMUN- STYRELSEN 2013-01-14, 10

Läs mer

Policy för säkerhetsarbetet i. Södertälje kommun

Policy för säkerhetsarbetet i. Södertälje kommun Policy för säkerhetsarbetet i Södertälje kommun Antagen av kommunfullmäktige den 28 september 1998 2 Södertälje kommun reglerar genom detta policydokument sin inställning till säkerhet och trygghet. Säkerhetspolicyn

Läs mer

Organisation för samordning av informationssäkerhet IT (0:1:0)

Organisation för samordning av informationssäkerhet IT (0:1:0) Organisation för samordning av informationssäkerhet IT (0:1:0) Kommunalförbundet ITSAM och dess medlemskommuner Revision: 2013031201 Fastställd: Direktionen 20130926 Dnr: 0036/13 Kommunalförbundet ITSAM,

Läs mer

Informationssäkerhetspolicy. Linköpings kommun

Informationssäkerhetspolicy. Linköpings kommun Informationssäkerhetspolicy Linköpings kommun Antaget av: Kommunfullmäktige Status: Antaget 2016-08-30 291 Giltighetstid: Tillsvidare Linköpings kommun linkoping.se Sekretess: Öppen Diarienummer: Ks 2016-481

Läs mer

KVALITETSPOLICY FÖR HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN I LANDSTINGET SÖRMLAND

KVALITETSPOLICY FÖR HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN I LANDSTINGET SÖRMLAND DATUM DIARIENR 1999-03-26 VOS 99223 KVALITETSPOLICY FÖR HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN I LANDSTINGET SÖRMLAND Inledning Denna policy utgör en gemensam grund för att beskriva, följa upp och utveckla kvaliteten,

Läs mer

Löpande granskning av intern kontroll Utveckling av styrkort

Löpande granskning av intern kontroll Utveckling av styrkort Revisionsrapport Löpande granskning av intern kontroll Utveckling av styrkort Landstinget Gävleborg Lars-Åke Ullström Hanna Franck Oktober 2011 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 1. Inledning...

Läs mer

Ledningssystem för Informationssäkerhet

Ledningssystem för Informationssäkerhet Dnr 2017/651 Ledningssystem för Informationssäkerhet Riktlinjer för säkerhetsarbetet vid Uppsala universitet Fastställd av Säkerhetschefen 2016-04-26 Innehåll 1 Inledning... 3 2 Organisationens förutsättningar...

Läs mer

SÄKERHETSPOLICY FÖR KÖPINGS KOMMUN

SÄKERHETSPOLICY FÖR KÖPINGS KOMMUN Köping2000, v3.2, 2011-07-04 1 (8) Drätselkontoret Jan Häggkvist 0221-251 11 jan.haggkvist@koping.se SÄKERHETSPOLICY FÖR KÖPINGS KOMMUN 1. Målsättning Målsättning för säkerhetsarbetet är att ett säkerhetsarbete

Läs mer

Intern styrning och kontroll

Intern styrning och kontroll Intern styrning och kontroll Reglemente och tillämpningsanvisningar Fastställs av regionfullmäktige 2015-06-17 Reglemente intern styrning och kontroll med Sida 1 av 6 Innehåll 1 Inledning...3 1.1 Region

Läs mer

Granskning intern kontroll

Granskning intern kontroll Revisionsrapport Granskning intern kontroll Kinda kommun Karin Jäderbrink Cert. kommunal revisor Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Bakgrund 2 2.1 Uppdrag och revisionsfråga 2 2.2 Avgränsning

Läs mer

Säkerhetspolicy för Västerviks kommunkoncern

Säkerhetspolicy för Västerviks kommunkoncern Säkerhetspolicy för Västerviks kommunkoncern Antagen av kommunfullmäktige 2016-10-31, 190 Mål Målen för säkerhetsarbete är att: Västerviks kommun ska vara en säker och trygg kommun för alla som bor, verkar

Läs mer

TJÄNSTESKRIVELSE. Revidering av. informationssäkerhetspolicy TJÄNSTESKRIVELSE. Kommunstyrelsen KS/2019:63

TJÄNSTESKRIVELSE. Revidering av. informationssäkerhetspolicy TJÄNSTESKRIVELSE. Kommunstyrelsen KS/2019:63 TJÄNSTESKRIVELSE 2019-01-14 Kommunstyrelsen Richard Buske Tf säkerhetschef Telefon 08 555 010 22 richard.buske@nykvarn.se informationssäkerhetspolicy KS/2019:63 Förvaltningens förslag till beslut Revidering

Läs mer

Informationssäkerhetspolicy för Ystads kommun F 17:01

Informationssäkerhetspolicy för Ystads kommun F 17:01 KS 2017/147 2017.2189 2017-06-29 Informationssäkerhetspolicy för Ystads kommun F 17:01 Dokumentet gäller för: Ystads kommuns nämnder, kommunala bolag och kommunala förbund Gäller fr.o.m. - t.o.m. 2017-08-01-tillsvidare

Läs mer

Datum IT-policy, riktlinjer för styrning av IT i Uppsala kommun samt revidering av anvisningar för säkerhetsarbetet i Uppsala kommun

Datum IT-policy, riktlinjer för styrning av IT i Uppsala kommun samt revidering av anvisningar för säkerhetsarbetet i Uppsala kommun KS 5 23 MAJ 2012 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Dahlström Anders Datum 2012-05-09 Diarienummer KSN-2012-0673 Kommunstyrelsen IT-policy, riktlinjer för styrning av IT i Uppsala kommun samt revidering

Läs mer

Informationssäkerhetspolicy för Ånge kommun

Informationssäkerhetspolicy för Ånge kommun INFORMATIONSSÄKERHETSPOLICY 1 (10) Informationssäkerhetspolicy för Ånge kommun Denna informationssäkerhetspolicy anger hur Ånge kommun arbetar med informationssäkerhet och uttrycker kommunens stöd för

Läs mer

Hofors kommun. Intern kontroll. Revisionsrapport. KPMG AB Mars 2011 Antal sidor: 10

Hofors kommun. Intern kontroll. Revisionsrapport. KPMG AB Mars 2011 Antal sidor: 10 Revisionsrapport KPMG AB Antal sidor: 10 Innehåll 1. Sammanfattning 1 2. Bakgrund 3 3. Syfte 3 4. Avgränsning 3 5. Revisionskriterier 4 6. Ansvarig styrelse/nämnd 4 7. Metod 4 8. Projektorganisation 4

Läs mer

RUTINER FÖR LEDNING OCH STYRNING INOM DU- NÄMNDEN OCH DESS UTSKOTT

RUTINER FÖR LEDNING OCH STYRNING INOM DU- NÄMNDEN OCH DESS UTSKOTT Tiina Olofsson 2012-03-06 RE-REV12-009 RUTINER FÖR LEDNING OCH STYRNING INOM DU- NÄMNDEN OCH DESS UTSKOTT SAMMANFATTNING Enligt revisionsplanen för 2011 har vi genomfört en granskning av vilka rutiner

Läs mer

Vä gl ed n i n g för n ä m n d er s och styr e l se r s a r b e te

Vä gl ed n i n g för n ä m n d er s och styr e l se r s a r b e te Beslutad av: Regionstyrelsen, 2017-12 - 12 Diarienummer: RS 2017-04735 Giltighet: från 2018-01 - 02 till 2022-12 - 31 Vä gl ed n i n g för n ä m n d er s och styr e l se r s a r b e te G äller för: Vä

Läs mer

Policy för internkontroll för Stockholms läns landsting och bolag

Policy för internkontroll för Stockholms läns landsting och bolag Policy för internkontroll för Stockholms läns landsting och bolag Policy för internkontroll för Stockholms läns landsting och bolag 2 (6) Innehållsförteckning Policy för internkontroll... 1 för Stockholms

Läs mer

Rutiner och uppdragsbeskrivning säkerhetsorganisation. i Tyresö kommuns verksamheter

Rutiner och uppdragsbeskrivning säkerhetsorganisation. i Tyresö kommuns verksamheter Rutiner och uppdragsbeskrivning säkerhetsorganisation i Tyresö kommuns verksamheter 2014 Tyresö kommun 2 (7) Innehållsförteckning 1 Säkerhetsorganisation... 3 2 Säkerhetssamordnare... 3 2.1 Uppdrag...

Läs mer

RIKTLINJER FÖR ANSTÄLLNING OCH AVVECKLING AV CHEFSPERSONER

RIKTLINJER FÖR ANSTÄLLNING OCH AVVECKLING AV CHEFSPERSONER RIKTLINJER FÖR ANSTÄLLNING OCH AVVECKLING AV CHEFSPERSONER SAMMANFATTNING Landstinget Sörmlands revisionskontor har på uppdrag av landstingets revisorer genomfört en granskning av vilka riktlinjer och

Läs mer

Riktlinje för riskanalys och intern kontroll

Riktlinje för riskanalys och intern kontroll KOMMUNLEDNINGSKONTORET Riktlinje för riskanalys och intern kontroll Ett normerande dokument som kommunstyrelsen fattade beslut om 17 juni 2015. Dokument-ID Dokumentnamn Fastställd av Gäller från Sida [XX-00-00]

Läs mer

Riktlinjer för säkerhetsarbetet

Riktlinjer för säkerhetsarbetet UFV 2009/1929 Riktlinjer för säkerhetsarbetet Uppsala universitet Fastställt av rektor 2010-02-09 Innehållsförteckning 1. Inledning 3 2. Ansvar 3 3. Omfattning och mål 4 3.1 Personsäkerhet 4 3.2 Egendomsskydd

Läs mer

SÄKERHETSPOLICY I FÖR FALKÖPINGS KOMMUN

SÄKERHETSPOLICY I FÖR FALKÖPINGS KOMMUN 1 Kommunstyrelsen SÄKERHETSPOLICY I FÖR FALKÖPINGS KOMMUN Syfte med säkerhetsarbetet Syftet med säkerhetsarbetet är att: Verka för en säker och trygg kommun genom att förebygga och hantera förluster, störningar

Läs mer

Riktlinje för nämndernas och bolagsstyrelsernas verksamhetsplanering och uppföljning samt interna kontroll

Riktlinje för nämndernas och bolagsstyrelsernas verksamhetsplanering och uppföljning samt interna kontroll Riktlinje för nämndernas och bolagsstyrelsernas verksamhetsplanering och uppföljning samt interna kontroll Ett normerande dokument som kommunstyrelsen fattade beslut om 14 september 2016. Dokumentnamn

Läs mer

Policy för informations- säkerhet och personuppgiftshantering

Policy för informations- säkerhet och personuppgiftshantering Policy för informations- säkerhet och personuppgiftshantering i Vårgårda kommun Beslutat av: Kommunfullmäktige för beslut: 208-04- För revidering ansvarar: Kommunfullmäktige Ansvarig verksamhet: Strategisk

Läs mer

Ovanåkers kommun. Ansvarsgranskning av kommunstyrelsen och nämnderna med inriktning mot intern kontroll. Revisionsrapport

Ovanåkers kommun. Ansvarsgranskning av kommunstyrelsen och nämnderna med inriktning mot intern kontroll. Revisionsrapport Ansvarsgranskning av kommunstyrelsen och nämnderna med inriktning mot intern kontroll Revisionsrapport KPMG AB Antal sidor: 9 Innehåll 1. Sammanfattning och kommentarer/rekommendationer 1 2. Uppdrag 2

Läs mer

Piteå kommuns styrande dokument

Piteå kommuns styrande dokument Piteå kommuns styrande dokument Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Piteå kommuns styrande dokument Policy 2008-02-11, 4 Kommunfullmäktige Dokumentansvarig/processägare Version

Läs mer

ORGANISATION OCH ANSVAR ENLIGT PERSONUPPGIFTSLAGEN (PUL)

ORGANISATION OCH ANSVAR ENLIGT PERSONUPPGIFTSLAGEN (PUL) För kännedom Landstingsstyrelsen Landstingsjurist Per Blomberg Landstingsdirektör tf, Helena Söderquist ORGANISATION OCH ANSVAR ENLIGT PERSONUPPGIFTSLAGEN (PUL) Enligt revisionsplanen genomförs, på uppdrag

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum 2018-06-07 141 KS 412/17 Policy för säkerhet och krisberedskap Beslut Kommunstyrelsen ger stadsdirektören i uppdrag att bereda förslag till ny krisledningsplan

Läs mer

Informationssäkerhetspolicy

Informationssäkerhetspolicy Informationssäkerhetspolicy KS/2018:260 Ansvarig: Kanslichef Gäller från och med: 2018-07-19 Uppföljning / revidering ska senast ske: 2019-07-19 Beslutad av kommunfullmäktige 2018-06-20, 60 Innehållsförteckning

Läs mer

Beslutet expedieras till Juridiska enheten Förvaltningschef Eva Andrén Akten

Beslutet expedieras till Juridiska enheten Förvaltningschef Eva Andrén Akten Eva Andrén TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1(2) H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Mikael Palo 2014-12-17 KN-KUS14-093-1 Ä R E N D E G Å N G Nämnden för kultur, utbildning och friluftsverksamhet M Ö

Läs mer

Riktlinjer informationssäkerhet

Riktlinjer informationssäkerhet informationssäkerhet Norrbottens läns landstings riktlinjer för informationssäkerhet beskriver hur hanteringen av information ska ske. All information omfattas oberoende av mediatyp. Styrande dokument

Läs mer

Anpassade riktlinjer för intern kontroll inom Hälso- och sjukvårdsnämndens ansvarsområde

Anpassade riktlinjer för intern kontroll inom Hälso- och sjukvårdsnämndens ansvarsområde Anpassade riktlinjer för intern kontroll inom Hälso- och sjukvårdsnämndens ansvarsområde Antas av Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-09-29 Bakgrund I landstingsfullmäktiges reglemente för intern kontroll

Läs mer

Uppföljande granskning av landstingsstyrelsens kontroll över konstföremål

Uppföljande granskning av landstingsstyrelsens kontroll över konstföremål Uppföljande granskning av landstingsstyrelsens kontroll över konstföremål Rapport nr 07/2016 December 2016 Clara Wiklund, revisionskontoret Diarienummer: REV 25:2-2016 Innehåll 1. SAMMANFATTANDE ANALYS...

Läs mer

Ledningssystem för Informationssäkerhet

Ledningssystem för Informationssäkerhet Dnr 2017/651 Ledningssystem för Informationssäkerhet Riktlinjer för säkerhetsarbetet vid Uppsala universitet Innehåll 1 Inledning... 3 2 Organisationens förutsättningar... 4 3 Ledarskap... 5 4 Planering...

Läs mer

Intern kontroll i kommunen och dess företag. Sollefteå kommun

Intern kontroll i kommunen och dess företag. Sollefteå kommun Revisionsrapport Intern kontroll i kommunen och dess företag Anita Agefjäll December/2015 Innehåll 1. Sammanfattning... 2 2. Inledning... 3 2.1. Bakgrund... 3 2.2. Syfte och Revisionsfrågor... 3 2.3. Revisionskriterier...

Läs mer

Säkerhetspolicy för Tibro kommun

Säkerhetspolicy för Tibro kommun Datum Beteckning 2010-07-29 2010-000262.16 Säkerhetspolicy för Tibro kommun Antagen av kommunfullmäktige 2010-09-27 46 Tibro kommun Kommunledningskontoret Postadress 543 80 TIBRO Besöksadress Centrumgatan

Läs mer

Policy. Policy för informationssäkerhet och personuppgiftshantering i Herrljunga kommun DIARIENUMMER: KS 47/2018 FASTSTÄLLD: VERSION: 1

Policy. Policy för informationssäkerhet och personuppgiftshantering i Herrljunga kommun DIARIENUMMER: KS 47/2018 FASTSTÄLLD: VERSION: 1 DIARIENUMMER: KS 47/2018 FASTSTÄLLD: 2018-04-10 VERSION: 1 SENAS T REVIDERAD: GILTIG TILL: DOKUMENTANSVAR: Tills vidare Fullmäktige Policy Policy för informationssäkerhet och personuppgiftshantering i

Läs mer

Säkerhetspolicy för Falkenbergs kommun. KS

Säkerhetspolicy för Falkenbergs kommun. KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2015-02-24 46 Säkerhetspolicy för. KS 2015-64 KS, KF Beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen tillstyrka

Läs mer

GRANSKNINGSRAPPORT FÖR HÅLLBARHETSNÄMNDEN ÅR 2013

GRANSKNINGSRAPPORT FÖR HÅLLBARHETSNÄMNDEN ÅR 2013 GRANSKNINGSRAPPORT FÖR HÅLLBARHETSNÄMNDEN ÅR 2013 Sammanfattning Vår bedömning är att Hållbarhetsnämnden i stort bedrivit verksamhet utifrån fullmäktiges mål och beslut. Bedömningen är att årets bokslut

Läs mer

PRIMÄRVÅRDSNÄMNDEN LANDSTINGET SÖRMLAND

PRIMÄRVÅRDSNÄMNDEN LANDSTINGET SÖRMLAND Bilaga 2/11 PVN DATUM DIARIENR 2011-01-04 PVN-HSF11-004 PRIMÄRVÅRDSNÄMNDEN LANDSTINGET SÖRMLAND NÄMNDENS DELEGATION FR.O.M. 2011-02-17 Landstinget Sörmland Repslagaregatan 19 611 88 Nyköping Fax 0155-28

Läs mer

Revisionsrapport Intern kontroll inom Landstinget Dalarna

Revisionsrapport Intern kontroll inom Landstinget Dalarna Revisionsrapport Intern kontroll inom Landstinget Dalarna Emil Forsling Auktoriserad revisor Malin Liljeblad Godkänd revisor Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 1.1 Uppdrag och revisionsfråga... 3 1.2

Läs mer

Granskning år 2015 av patientnämnden

Granskning år 2015 av patientnämnden Granskning år 2015 av patientnämnden Rapport nr 20/2015 Mars 2016 Jonas Hansson, revisionskontoret Diarienummer: REV 21:2 2015 Innehåll 1. SAMMANFATTANDE ANALYS... 3 1.1. REKOMMENDATIONER... 3 2. BAKGRUND...

Läs mer

Riktlinjer för intern kontroll

Riktlinjer för intern kontroll Riktlinjer för intern kontroll KS 2018-12-05 161 Dokumenttyp Riktlinjer Gäller för Samtliga förvaltningar i Bjuvs kommun Version 2 Giltighetsperiod Tillsvidare Dokumentägare Kommunchef Beslutat/antaget

Läs mer

Hällefors kommun. Uppföljning av intern kontroll Revisionsrapport. Offentlig sektor KPMG AB 2014-05-16 Antal sidor: 13

Hällefors kommun. Uppföljning av intern kontroll Revisionsrapport. Offentlig sektor KPMG AB 2014-05-16 Antal sidor: 13 Revisionsrapport Offentlig sektor KPMG AB Antal sidor: 13 Innehåll 1. Sammanfattning 2. Bakgrund 2.1 Definition av intern kontroll 2.2 Exempel på uppföljning av den interna kontrollen 3. Syfte 4. Avgränsning

Läs mer

UPPFÖLJNING AV BIFALLNA MOTIONER

UPPFÖLJNING AV BIFALLNA MOTIONER För kännedom Landstingsstyrelsen Landstingsdirektörens staber Landstingsdirektör Jan Grönlund Verksamhets- och ledningsservice Förvaltningschef Helena Söderquist UPPFÖLJNING AV BIFALLNA MOTIONER SAMMANFATTNING

Läs mer

Säkerhetspolicy. Antagen av Kommunfullmäktige 20008-12-15, 108

Säkerhetspolicy. Antagen av Kommunfullmäktige 20008-12-15, 108 Säkerhetspolicy Antagen av Kommunfullmäktige 20008-12-15, 108 Säkerhetspolicy antagen av Kommunfullmäktige 2008-12-15, 108 Bakgrund 3 Syfte 3 Omfattning..3 Tillämpning.3 Ansvar och organisation Kommunfullmäktige

Läs mer

Reglemente för intern kontroll

Reglemente för intern kontroll Reglemente för intern kontroll Strategi Plan/program Riktlinje Regler och instruktioner Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 2014-06-17 För revidering av reglementet ansvarar: Kommunfullmäktige För

Läs mer

Informationssäkerhetspolicy KS/2018:260

Informationssäkerhetspolicy KS/2018:260 Informationssäkerhetspolicy KS/2018:260 Innehållsförteckning Antagen av kommunfullmäktige den [månad_år] Informationssäkerhetspolicy...22 Ändringar införda till och med KF, [nr/år] Inledning och bakgrund...22

Läs mer

Internkontrollplan 2019 för äldrenämnden

Internkontrollplan 2019 för äldrenämnden Internkontrollplan 2019 för äldrenämnden Ett aktiverande dokument som äldrenämnden fattade beslut om den 7e februari 2019 Dokument-ID Dokumentnamn Fastställd av Gäller från Sida Internkontrollplan 2019

Läs mer

www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av intern kontroll Joanna Hägg Tilda Lindell Tierps kommun September 2014 pwc

www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av intern kontroll Joanna Hägg Tilda Lindell Tierps kommun September 2014 pwc www.pwc.se Revisionsrapport Joanna Hägg Tilda Lindell Granskning av intern kontroll Tierps kommun pwc Innehållsförteckning 1. Sammanfattning och revisionell bedömning... 1 2. Inledning... 2 2.1. Granskningsbakgrund...

Läs mer

REGLEMENTE FÖR INTERN KONTROLL I YSTADS KOMMUN

REGLEMENTE FÖR INTERN KONTROLL I YSTADS KOMMUN REGLEMENTE FÖR INTERN KONTROLL I YSTADS KOMMUN Syfte med reglementet 1 Syfte Detta reglemente syftar till att säkerställa att kommunstyrelsen, nämnder och bolagsstyrelser upprätthåller en tillfredsställande

Läs mer

Säkerhet. Färgelanda kommun. Plan för. Policy-Organisation-Ansvar. Dnr 2011/168 Hid

Säkerhet. Färgelanda kommun. Plan för. Policy-Organisation-Ansvar. Dnr 2011/168 Hid 2011-03-30 Dnr 2011/168 Hid 2011.915 Sektor Service Säkerhetssamordnare Tommy Olsson 0528-56 72 12 / 076-635 25 94 tommy.olsson@fargelanda.se Plan för Säkerhet Policy-Organisation-Ansvar Färgelanda kommun

Läs mer

REGLEMENTE INTERN KONTROLL

REGLEMENTE INTERN KONTROLL REGLEMENTE INTERN KONTROLL Dokumentbeskrivningar Policy En policy ska ange viljeinriktningen för ett specifikt område. Den ska vara vägledande för beslut och styrning. En policy som är av principiell beskaffenhet

Läs mer

9 37/13 Kvalitetspolicy för Landstinget Sörmland och dess bolag, yttrande över remiss

9 37/13 Kvalitetspolicy för Landstinget Sörmland och dess bolag, yttrande över remiss LANDSTINGET SORMLAND Nämnden for kultur, utbildning och fiiluhverksamhet PROTOKOLL DATUM 2013-09-19 DIARIENR KN-KUS 13-00 1 9 37/13 Kvalitetspolicy för Landstinget Sörmland och dess bolag, yttrande över

Läs mer

Landstingets brandskyddsarbete

Landstingets brandskyddsarbete Landstingets brandskyddsarbete Rapport nr 10/2017 December 2017 Richard Norberg, revisionskontoret Diarienummer: REV 39:2-2017 Innehåll 1. SAMMANFATTANDE ANALYS... 3 1.1. REKOMMENDATIONER... 4 2. INLEDNING...

Läs mer

Riktlinje för säkerhetsarbetet i Norrköpings kommun

Riktlinje för säkerhetsarbetet i Norrköpings kommun Riktlinje 2008-01-07 Riktlinje för säkerhetsarbetet i Norrköpings kommun Diarienummer KS-1006/2007 Beslutad av kommunstyrelsen den 7 januari 2008 Riktlinjen ersätter Styrdokument för säkerhetsarbetet i

Läs mer

ÅNGE KOMMUN Informationssäkerhetspolicy 1 (5) Kommunkansliet Antagen av Kommunfullmäktige 2009-02-04, 14 Dnr ks 09/20. Innehållsförteckning

ÅNGE KOMMUN Informationssäkerhetspolicy 1 (5) Kommunkansliet Antagen av Kommunfullmäktige 2009-02-04, 14 Dnr ks 09/20. Innehållsförteckning ÅNGE KOMMUN Informationssäkerhetspolicy 1 (5) INFORMATIONSSÄKERHETSPOLICY Innehållsförteckning Sida 1.1 Informationssäkerhet 1 1.2 Skyddsområden 1 1.3 Övergripande mål 2 1.4 Årliga mål 2 1.5 Organisation

Läs mer

Revidering av riktlinjer för styrdokument i Uppsala kommun

Revidering av riktlinjer för styrdokument i Uppsala kommun KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Ahrgren Maria Datum 2015-09-25 Diarienummer KSN-2014-1268 Kommunstyrelsen Revidering av riktlinjer för styrdokument i Uppsala kommun Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Informationssäkerhetspolicy. Informationssäkerhetspolicy för Vingåkers kommun 2013-2016

Informationssäkerhetspolicy. Informationssäkerhetspolicy för Vingåkers kommun 2013-2016 Informationssäkerhetspolicy Informationssäkerhetspolicy för Vingåkers kommun 013-016 Innehållsförteckning 1 Mål... Syfte... 3 Ansvarsfördelning... 4 Definition... 5 Genomförande och processägare... 3 Dokumentnamn

Läs mer

Projekthantering uppföljning

Projekthantering uppföljning LANDSTINGET I VÄRMLAND Revisionskontoret 2018-05-14 Johan Magnusson Rev/18006 Projekthantering uppföljning Rapport 3-18 Projekthantering uppföljning Bakgrund Landstingets revisorer ansvarar för att genomföra

Läs mer

Riktlinje för Riskanalys och Intern kontroll

Riktlinje för Riskanalys och Intern kontroll Diarienummer: 2015/560-KS-004 Riktlinje för Riskanalys och Intern kontroll Beslutad av kommunstyrelsen 2015 XX - XX program policy handlingsplan riktlinje 1 Riktlinje för Riskanalys och Intern kontroll

Läs mer

Reglemente Fastställd i Kommunfullmäktige 13-06-17

Reglemente Fastställd i Kommunfullmäktige 13-06-17 1 Reglemente Fastställd i Kommunfullmäktige 13-06-17 Innehållsförteckning - Syfte med reglemente. 1 Syfte... Sid 3 - Organisation av intern kontroll 2 Kommunstyrelsen... Sid 3 3 Nämnderna... Sid 3 4 Förvaltningschef...

Läs mer

Granskning av landstingets hantering av personuppgifter

Granskning av landstingets hantering av personuppgifter Granskning av landstingets hantering av personuppgifter Rapport nr 25/2012 Februari 2013 Susanne Hellqvist, revisor, revisionskontoret Innehåll 1. SAMMANFATTNING... 3 1.1 REKOMMENDATIONER... 4 2. BAKGRUND...

Läs mer

Författningssamling. Arbetsordning för fullmäktige samt reglementen och arbetsformer för styrelser, nämnder, kommittéer med flera

Författningssamling. Arbetsordning för fullmäktige samt reglementen och arbetsformer för styrelser, nämnder, kommittéer med flera Ändrad 2005-08-18 Sida 1 (6) Senast reviderad: 2007-10-02 Senast reviderad av: Fredrik Bordahl Arbetsordning för fullmäktige samt reglementen och arbetsformer för styrelser, nämnder, kommittéer med flera

Läs mer

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun Fastställd av Kf 108 Den 2015-09-21 Kommunfullmäktige 2015-09-21 16 Kommunstyrelsen 2015-09-08 25 Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-08-25 19 Kf 108

Läs mer

Informationssäkerhet, Linköpings kommun

Informationssäkerhet, Linköpings kommun 1 (6) E-Lin projektet 2013-10-28 Informationssäkerhet, Linköpings kommun Delrapport 2 Innehåll Dokumenthistorik... 3 1. Syfte... 3 2. Bakgrund... 3 2.1 Målgrupp... 3 3. Frågeställningar... 3 4. Undersökning...

Läs mer

Säkerhetspolicy för Falkenbergs kommun. (AU 46) KS

Säkerhetspolicy för Falkenbergs kommun. (AU 46) KS kommunstyrelsen i Falkenberg 2015-03-10 73 Säkerhetspolicy för. (AU 46) KS 2015-64 KF Beslut Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets förslag. Arbetsutskottets förslag Arbetsutskottet föreslår

Läs mer

Landstingets ärende- och beslutsprocess

Landstingets ärende- och beslutsprocess LANDSTINGET I VÄRMLAND REVISIONSRAPPORT Revisorerna AM/JM 2012-12-18 Rev/12017 Landstingets ärende- och beslutsprocess Sammanfattning Denna granskning har omfattat hantering enligt riktlinjen för landstingets

Läs mer

Revisionsrapport Översiktlig granskning ledningssystem för systematisk kvalitetsarbete

Revisionsrapport Översiktlig granskning ledningssystem för systematisk kvalitetsarbete s revisorer Kommunstyrelsen För kännedom: Kommunfullmäktiges presidium Revisionsrapport Översiktlig granskning ledningssystem för systematisk kvalitetsarbete Revisionen har via KPMG genomfört en granskning

Läs mer

Riktlinje för Intern kontroll

Riktlinje för Intern kontroll Riktlinje för Intern kontroll Antaget av: Kommunstyrelsen den 2018-01-29 Datum för revidering: 2019-03-29 Ansvarig för revidering: Ekonomiavdelningen Diarienr.: Publicering - extern: www.nybro.se/politik-kommun/

Läs mer

IT-Policy för Tanums kommun. ver 1.0. Antagen av Kommunfullmäktige 2013-03-18

IT-Policy för Tanums kommun. ver 1.0. Antagen av Kommunfullmäktige 2013-03-18 IT-Policy för Tanums kommun ver 1.0 Antagen av Kommunfullmäktige 2013-03-18 1 Inledning Tanums kommuns övergripande styrdokument inom IT-området är IT-Policy för Tanums kommun. Policyn anger kommunens

Läs mer