E-post; X400, S~Reglstralor; O~Forelgn; P~Minlstry; A~SIL, C~S[ Telefonväxel Telex MINFOR S

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "E-post; registrator@foreign.minlstry.se X400, S~Reglstralor; O~Forelgn; P~Minlstry; A~SIL, C~S[ Telefonväxel 08-4051000. Telex 10590 MINFOR S"

Transkript

1 REGERI NG SKANSLI ET Utri kesdepartementet Europeiska kommissionen Generalsekretariatet Rättssekretariatet Rue de la Loi 200 B-1049 BRYSSEL Belgien Svar på motiverat yttrande angående tillämpningen av direktiv 2004/18/EG om samordning av förfarandena vid offentlig upphandling av byggentreprenader, varor och tjänster (KOM:s ref SG-Greffe(2010) DI 17230, ärendenummer 2009/4080) (19 bilagor) 1. Europeiska kommissionen har ett motlverat yttrande, som överlämnades till Sveriges ständiga representation vid den Europeiska unionen den 29 oktober 2010, gjort gällande att Sverige överträtt artiklarna i direktiv 2004/18/EG om samordning av förfarandena vid offentlig upphandling av byggentreprenader, varor och tjänster (direktivet). Överträdelsen består enligt kommissionen i att svenska kommunala myndigheter i tre fall tilldelat närstående bolag kontrakt om avfallshanteringstjänster, utan föregående upphandling. Kommissionen anser att det rör sig om offentlig upphandling i den mening som avses i artikel 1.2 i direktivet, eftersom betalning sker från en kommunal myndighet till det bolag som utför tjänsten. Eftersom kontrakt om hantering av hushållsavfall omfattas av bilaga IlA till direktivet, och därmed bör tilldelas i enlighet med bestämmelserna i direktivet, är det enligt kommissionen möjligt att de svenska myndigheterna inte har uppfyllt sina skyldigheter enligt direktivet. De ifrågasatta kontrakten 2. Det motiverade yttrandet avser 1) ett kontrakt som kommunerna Ängelholm och Heisingborg har tilldelat Nordvästra Skånes Renhållning AB (NSR), ett regionalt avfallshanteringsföretag som dessa kommuner äger tillsammans med andra kommuner, 2) ett kontrakt om insamling av hushållsavfall som Helsingborgs kommun har tilldelat Renhab AB, som varit ett helägt dotterbolag till NSR men numera uppgått i NSR genom fusion, samt 3) ett kontrakt om hantering av hushållsavfall som kommunerna Tomelilla och Simrishamn har tilldelat Sydvästra Skånes Renhållning AB (SYSAV), ett regionalt avfallshanteringsföretag som dessa kommuner äger tillsammans med andra kommuner. Postadress STOCKHOLM Besi!ksadress Malmlorgsgalan 3 Telefonväxel Tglefax Il 76 E-post; registrator@foreign.minlstry.se X400, S~Reglstralor; O~Forelgn; P~Minlstry; A~SIL, C~S[ Telex MINFOR S

2 2 Kommissionens synpunkter Regeringen redogjorde i svaret på formell underrättelse i ärendet för ett antal åtgärder som skulle vidtas i syfte att anpassa de berörda kommunernas styrmedel och de kommunägda bolagens verksamhet. Detta för att möjliggöra tillämpning av det så kallade interna undantag, som utvecklats i EU-domstolens praxis, enligt vilket ett offentligt organs direktanskaffning av varor och tjänster från närstående juridiska personer under vissa förutsättningar är tillåten.! Av denna praxis framgår att två kriterier måste vara uppfyllda för att undantaget ska vara tillämpligt; En lokal myndighet som är en upphandlande myndighet ska utöva en kontroll över den fristående enheten i fråga som motsvarar den kontroll som den utövar över sin egen verksamhet, och den fristående enheten ska utföra huvuddelen av sin verksamhet för den eller de upphandlande myndigheter som innehar den. Kommissionen konstaterar emellertid i det motiverade yttrandet att för närvarande är verksamhetskriteriet inte uppfyllt avseende vare sig NSR, Renhab AB eller SYSAV. 4. Kommissionen anför avseende kontrakten som tilldelats NSR och dess filial Renhab AB, att verksamhetskravet inte är uppfyllt om NSR:s omsättning på den privata marknaden står kvar på uppgivna 27 procent eller på en betydande nivå. Kommissionen påpekar att enligt praxis kan denna andel av verksamheten bara vara av marginell betydelse om enheten ska betraktas som en intern enhet, med hänvisning till EUdomstolens avgörande i C-340j04 Carbotermo. 5. I fråga om kontraktet som tilldelats SYSAV konstaterar kommissionen att det framgick av svaret på formell underrättelse att 52 procent av omsättningen härrör från tjänster till ägarna och att 48 procent härrör från tjänster som utförs på den privata marknaden, men att den andel av omsättningen som härrör från den privata marknaden ska minskas till 20 procent från och med den l januari Kommissionen anser att även om en minskning till 20 procent av omsättningen härrörande från den privata marknaden nås, skulle verksamhetskravet ändå inte vara uppfyllt, eftersom denna andel inte kan anses vara obetydlig. 6. Kommissionen anför vidare att så länge bolagen inte uppfyller verksamhetskravet, det vill säga att huvuddelen av deras verksamhet 1 Under vilka förutsättningar det är fråga om en intern tilldelning av kontrakt som inte omfattas av unionsrättens bestämmelser om offentlig upphandling har utvecklats i avgörandet i C-l 07/98 Teckal, REG 1999, , punkt 50, samt i bl.a. avgörandena i C-458/03 Parking Brixen, REG 2005, , punkt 62, och C-480/06, kommissionen mot Tyskland, REG 2009, , punkt 34. Att undantaget kan tillämpas i fråga om kontrakt som en upphandlande myndighet tilldelat bolag som den äger tillsammans med andra offentliga organ framgår av bl.a. avgörandena i C 340/04 Carbotermo, REG 2006,1-4137, punkt 37, C-324/07, Coditel Brabant, REG 2008, , punkt 31 och C-573/07 Sea, REG 2009, , punkt 45.

3 3 riktas mot deras respektive ägare, är det inte meningsfullt att bedöma kontrollens ändamålsenlighet. Regeringens inställning 7. Den svenska regeringen är givetvis mycket angelägen om att svenska kommuner följer unionsrätten vid tilldelning av kontrakt. För att undanröja alla tvivel om att så är fallet har de berörda kommunerna och bolagen gjort betydande ansträngningar för att uppfylla kriterierna för att aktuella avtal ska omfattas av det interna undantaget från upphandlingsskyldighet enligt direktivet. Regeringen kommer nedan att utveckla vilka konkreta åtgärder som vidtagits sedan regeringen svarade på den formella underrättelsen. Som bakgrund vill dock regeringen först kort redogöra för hur avfallshanteringen i Sverige är organiserad. Regeringen vill också inledningsvis upplysa om att ett temporärt undantag från tillämpningen av upphandlingsreglerna motsvarande det interna undantaget har införts i svensk lagstiftning, från och med den 1 juli 2010 till och med den 31 december Undantaget är tillämpligt även i fall då avtal har slutits före ikraftträdandet. Sveriges avfallsmarknad i dag 8. Avfallshanteringen i Sverige styrs i huvudsak av unionsrättsliga regler på avfallsområdet, bland annat ramdirektivet om avfall (2008/98/EG). I Sverige är ansvaret för avfallshanteringen fördelat på flera olika aktörer. Alla som ger upphov till avfall är skyldiga att se till att det hanteras enligt gällande regler. Kommunerna har ett särskilt utpekat ansvar för att hushållsavfall inom kommunen insamlas och återvinns eller bortskaffas. Obligatoriskt producentansvar finns för förpackningar, bilar, däck, returpapper, batterier och elektriska och elektroniska produkter. Ansvaret innebär att den som tillverkar eller importerar produkter ska se till att avfallet samlas in och behandlas. 9. Avfallsmarknaden i Sverige består aven mängd delmarknader. Insamlingen av avfall sköts till största delen av privata aktörer. Insamlingen av hushållsavfall sköts till tre fjärdedelar av privata entreprenörer på uppdrag av kommunerna. Insamling av avfall under producentansvar och annat avfall sköts i allt väsentligt av privata aktörer. När det gäller behandlingen av avfallet (det vill säga kompostering, rötning, förbränning och deponering) tas en betydande del om hand av kommunerna eller deras bolag. Detta beror bland annat på att behandlingskapacitet har byggts upp av kommunerna, inte bara för att omhänderta hushållsavfallet, utan även för att kunna omhänderta sådant avfall som kommunerna inte har ett utpekat ansvar för. En stor del av industrins avfall behandlas dock av industrin själva.

4 4 10. Kommunerna har sett det som en del av sitt offentliga åtagande att kunna behandla såväl hushållsavfall som övrigt avfall i sina anläggningar och att göra de stora investeringar som krävs vid uppförandet av olika behandlingsanläggningar för alla sorters avfall. Detta har fått till resultat att behandlingen av alla former av avfall i Sverige i dag i stor utsträckning görs av kommuner eller kommunala bolag, eftersom dessa äger de flesta förbrännings- och behandlingsanläggningarna. Av de 49 befintliga anläggningarna för biologisk återvinning är 46 stycken kommunalägda. Av de 31 befintliga anläggningarna för energiåtervinning är 27 kommunalägda. 11. Avfallet omvandlas till energi som förs vidare till konsumenterna via eloch fjärrvärmenät samt i form av biogas, som vanligen används som drivmedel för lokaltrafikens bussar. Sverige är bland de främsta länderna i världen när det gäller effektiva sammanbyggda systemlösningar inom biogas, fjärrvärme, vattenrening och avfallshantering. Sverige har i dag ett sammanhängande och ändamålsenligt nätverk av anläggningar för bortskaffande och återvinning av blandat kommunalt avfall, som innebär att avfallet kan omhändertas vid en nära belägen anläggning, i enlighet med ramdirektivet om avfall. Vad som nu sagts ger en bakgrundsbild till varför svenska kommuner ofta samverkar, bland annat i gemensamt ägda bolag, för att säkra avfallshanteringen. Samverkan är för kommunerna en naturlig verksamhetsform för att nå mesta möjliga miljö- och samhällsnytta, för att hantera avfallet på ett kostnadseffektivt sätt och för att säkra den kompetens som krävs. 12. När det sedan gäller de ifrågasatta formlösa kontrakten vill regeringen hänvisa till den utförliga redogörelse för kommunernas styrmedel, samverkan och ägande av berörda bolag, samt de senares verksamhet, som gjordes i svaret på formell underrättelse, och inrikta detta svar främst på de förändringar som nu skett. I fråga om NSR måste emellertid följande formella invändning fortfarande göras. NSR ägs av sex kommuner vars inbördes förhållanden regleras i ett konsortialavtal. Det aktuella konsortialavtalet utgör ramen inom vilket uppdrag om avfallshantering slutits formlöst och ingicks år Någon ändring av avtalet har inte gjorts sedan Eftersom avtalet således ingicks före Sveriges anslutning till EES/EU och inte ändrats sedan dess bedömer regeringen att det är möjligt att detta avtal inte omfattas av Sveriges skyldigheter enligt direktivet. 2 Det är svårt att se att det faktum att Renhab AB, som tidigare var ett helägt dotterbolag till NSR, i september år 2010 fusionerats med NSR skulle utgöra en betydande ändring av kontraktet, som slutits på obestämd tid. Med detta sagt har nu följande förändringar skett. 2 jfr. EV-domstolens avgörande i C-454/06, pressetext Nachrichtenagentur, REG 2008, , särskilt punkterna 34 och 51.

5 5 Verksamhetskriteriet NSR 13. Kommissionen anför alltså i det motiverade yttrandet beträffande NSR, i vilket alltså Renhab AB uppgått genom fusion, att verksamhetskriteriet inte är uppfyllt om omsättningen på den privata marknaden står kvar på 27 procent. 14. Det pågår hos delägarkommunerna och bolaget en process i syfte att anpassa verksamheten till de krav som ställs för att det interna undantaget ska vara tillämpligt. Vad gäller verksamhetskravet har den andel av verksamheten som härrör från den privata marknaden minskat något och ligger nu på 25 procent. Genom ett omfattande förändringsarbete som pågår hos bolaget ska denna andel av omsättningen minska till 19 procent år 2011 och till 8 procent år Detta kommer att ske till följd av att delägarkommunerna har beslutat att utöka sin samverkan inom avfallsområdet genom att lämna över sina respektive beställar- och utförarorganisationer inom avfallsområdet till bolaget. Detta kommer att öka bolagets omsättning som härrör från tjänster till ägarna. Den del av bolagets verksamhet som riktar sig till den privata marknaden kommer dessutom att minska till följd av att bolaget i framtiden endast kommer att hyra ut vissa delar av behandlingsanläggningen till privata leverantörer, i stället för att självständigt ta ansvar för behandlingen av avfallet. Av bilaga 1 och 2 framgår hur NSR stegvis avser att genomföra denna omställning. 15. Regeringen anser mot denna bakgrund att det är visat att NSR, genom det förändringsarbete som pågår, år 2011 respektive år 2012 kommer att komma ned till sådana låga nivåer av extern försäljning att verksamhetskravet får anses uppnått. Att bolaget i dag har en relativt högt extern försäljning kan förklaras genom den struktur som råder på den svenska avfallsmarknaden och som innebär att de avfallsanläggningar som finns i huvudsak ägs av kommunala bolag. Det kan också därför anses rimligt att godta en viss nödvändig omställningstid för bolaget. SYSAV 16. Även när det gäller SYSAV anser kommissionen att verksamhetskriteriet för tillfället inte är uppfyllt och att de åtgärder som SYSAV tidigare uppgett ska genomföras - som innebär en minskning till 20 procent av omsättningen som härrör från den privata marknaden - inte är tillräckliga. 17. Även SYSAV har nu inlett en process i syfte att anpassa sin verksamhet. När det gäller verksamhetskravet har SYSAV, vid en strikt uppdelning av verksamheten i tjänster till ägarna respektive till den privata marknaden, nu beräknat att omkring 16 procent av omsättningen för år 2009 var hänförlig till omhändertagande av avfall från den privata marknaden.

6 6 Enligt inlämnat intyg från auktoriserad revisor har det inte kommit fram några omständigheter som tyder på att denna beräkning inte ger en rättvisande bild av omsättningens fördelning.) Vidare beräknar SYSAV att denna andel av omsättningen dessutom kommer att minska till 15 procent år 2010 och till 11 procent år Detta kommer att ske till följd av att delägarkommunerna har beslutat att utöka sitt samverkan inom avfallsområdet genom att lämna över ytterligare kommunala uppgifter inom avfallsområdet till bolaget. Detta kommer att öka bolagets omsättning som härrör från tjänster till ägarna. Bolaget har även under senare år erfarit en generell minskning av den verksamhet som riktar sig till den privata marknaden. Anledningen till minskningen är ökade möjligheter till egen materialåtervinning inom industrin, vilket inneburit ett minskat behov av hantering av avfallet vid särskilda behandlingsanläggningar. Av bilaga 3, 4, 5 och 6 framgår hur SYSAV stegvis avser att minska den externa försäljningen av tjänster. 18. Regeringen anser -liksom avseende NSR - att SYSAVår 2010 respektive år 2011 kommer att komma ned till sådana låga nivåer av extern försäljning att verksamhetskravet får anses uppnått. Kontrollkriteriet 19. När det sedan gäller kontrollkriteriet kan konstateras att EU domstolen i sin praxis uttalat att den omständigheten att den upphandlande myndigheten tillsammans med andra offentliga myndigheter äger hela aktiekapitalet i det bolag som tilldelats kontraktet som regel tyder att den upphandlande myndigheten utövar en kontroll över detta bolag motsvarande den som den utövar över sin egen förvaitning. 4 Det framgår också av praxis att för att bedöma huruvida den upphandlande myndigheten utövar en sådan kontroll över det bolag som tilldelats kontraktet ska samtliga relevanta lagbestämmelser och omständigheter beaktas, samt att av denna prövning måste framgå att bolaget är underställt en kontroll som gör det möjligt för den upphandlande myndigheten att påverka de beslut som fattas av nämnda bolag. Det ska vara fråga om en möjlighet att utöva ett bestämmande inflytande i fråga om såväl bolagets strategiska mål som dess viktiga beslut Det kan som utgångspunkt när det gäller kontrollkriteriets uppfyllnad konstateras att det inte finns något inslag av privat ägande av de nu \ Tidigare inlämnade uppgifter avseende den externa delen av omsättningen för 2009 baserades, felaktigt, på en uppdelning av verksamheten i "konkurrensskyddad företagsverksamhet" respektive "konkurrensutsatt företagsverksamhet" enligt cn modell som utarbetats av Ekonomihögskolan vid Lunds universitet och som syftar till att ge vägledning angående de redovisningskrav som ställs i lagen (2005:590) om insyn i vissa finansiella förbindelser m.m. Denna lag genomför direktiv 2000/52/EG, det så kallade transparensdirektivet, i svensk rätt. 4 Se t.ex. avgörandet i C-5 73/07 Sea, punkt 45 med hänvisning till tidigare praxis. 5 Se t.ex. avgörandet j C-573/07 Sea, punkt 65 med hänvisning till tidigare praxis.

7 7 berörda bolagen. När det gäller svensk rätt rörande aktiebolag som svenska kommuner äger ensamt eller tillsammans med andra kommuner, ställer kommunallagen (1991 :900) krav på ägarkommunerna att vidta vissa åtgärder för att kontrollen över bolaget ska säkras. Kommunerna ska bland annat fastställa det kommunala ändamålet med verksamheten, utse samtliga styrelseledamöter och se till att fullmäktige får ta ställning innan beslut som är av principiell beskaffenhet eller annars av större vikt fattas i verksamheten. 6 I den svenska aktiebolagslagen (2005:551) finns en sanktionerad direktivrätt för överordnade bolagsorgan, som framgår (motsatsvis) av 8 kap. 41 andra stycket aktiebolagslagen. Ägardirektiv är ett skriftligt styrdokument som ägaren lägger fram på bolagsstämman. I många offentligt ägda aktiebolag beslutar stämman om stående aktieägardirektiv till styrelsen och verkställande direktören. Sådana stående aktieägardirektiv omfattar regelmässigt frågor om styrning och kontrolf NSR 21. I fråga om NSR uppgav regeringen i svaret på formell underrättelse att det skulle vidtas åtgärder avseende styrningen av bolaget bland annat genom förändringar i ägardirektiven. Följande har skett. NSR har genomfört förändringar som framgår av bolagsordning, aktieägardirektiv och konsortialavtal, se bilaga 7, 8 och 9. Enligt dessa handlingar är ändamålet med bolaget att ägarkommunerna ska samverka inom avfallsområdet. Vidare framgår att varje delägarkommuns fullmäktige utser ett visst antal av bolagets styrelseledamöter. Dessutom ska vissa uppräknade frågor av principiell beskaffenhet eller av större vikt underställas kommunernas fullmäktige innan bolagets styrelse fattar beslut. Det åligger också bolaget att fortlöpande rapportera till delägarkommunerna om bolagets ekonomiska och verksamhetsmässiga utveckling. 22. Sammantaget är detta omständigheter som enligt regeringens bedömning talar för att kontrollkriteriet är uppfyllt. SYSAV 23. Regeringen uppgav i svaret på formell underrättelse att delägarkommunerna och bolaget var aktiva och vidtog åtgärder för att kontrollkriteriet ska kunna uppfyllas. 24. SYSAV ägs av fjorton delägarkommuner. Bolaget har gett in bolagsordning, aktieägardirektiv och konsortialavtal, se bilaga 10, 11 och 6 Se 3 kap. 17 kommunallagen. Av 2 kap. 17 kommunallagen framgår de helt grundläggande förutsättningarna; kommuner och landsting får driva näringsverksamhet, om den drivs utan vinstsyfte och går ut på att tillhandahålla allmännyttiga anläggningar eller tjänster åt medlemmarna i kommunen eller landstinget.) 7 Se svaret på formell underrältelse för en mer utförlig redogörelse för relevanta bestämmelser i kommunallagen och aktiebolagslagen.

8 8 R Av dessa handlingar framgår att ändamålet med bolagets verksamhet är att svara för den regionala avfallshanteringen inom verksamhetsområdet för delägarkommunerna, samt att verksamheten i huvudsak ska bedrivas för eller tillsammans med delägarkommunerna. Vidare framgår att samtliga delägarkommuner ska vara representerade i bolagets styrelse. Bolaget ska även kontinuerligt hålla ägarkommunerna informerade om sin verksamhet och ska tillförsäkra delägarna, såvitt avser strategiska mål och viktiga beslut, en kontroll över bolaget som motsvarar den de utövar över sin egen verksamhet. För att undersöka om det finns behov av att ytterligare stärka ägarnas kontroll över bolaget har bolaget beslutat om en samlad översyn av bolagsordning och ägardirektiv, se bilaga Sammantaget är detta omständigheter som enligt regeringens bedömning talar för att kontrollkriteriet uppfylls. 26. Den formella underrättelsen behandlade även ytterligare ett kontrakt angående hantering av hushållsavfall, som Kristianstads Renhållning AB (KRAB), ett kommunalt företag som ägs av Kristianstad kommun, har tilldelat Kretsloppsparken i Kristianstad AB (Kretsloppsparken). Kretsloppsparken ägdes delvis av KRAB och var delvis privatägt vid tidpunkten för tilldc1ningen av kontraktet. Regeringen uppgav i svaret på formell underrättelse att kontraktet skulle avslutas och att förberedelserna pågick för ett offentligt anbudsförfarande för ett nytt kontrakt, avsett att vara i kraft från den l september 2011, samt att KRAB beslutat att sälja sina resterande andelar i Kretsloppsparken. 27. Kommissionen anför i det motiverade yttrandet att dessa åtgärder i princip är tillräckliga för att lösa överträdelsen avseende det kontrakt som tilldelats Kretsloppsparken, om tillräcklig dokumentation skickas om de pågående anbudsförfaranden och om avslutandet av det aktuella kontraktet. Regeringen konstaterar att det motiverade yttrandet inte riktar sig mot tilldelningen av detta kontrakt, men att kommissionen efterfrågar kompletterande information. 28. Regeringen bifogar de av kommissionen efterfrågade handlingarna, som styrker att följande åtgärder vidtagits. KRAB har enligt överlåtelseavtal den 1 juli 2010 sålt resterande ägarandel i Kretsloppsparken, se bilaga 14. Vidare har det ursprungliga kontraktet mellan KRAB och Kretsloppsparken upphört, se bilaga 15 och Slutligen har ett upphandlingsförfarande inletts och förfrågningsunderlag utarbetats för att ingå nya kontrakt, se bilaga 17, 18 och 19. g Det ursprungliga kontraktet har ersatts av två tidsbestämda avtal. Det första avtalet upphör den 31 maj 2011 och det andra den 31 augusti Båda avtalen upphör att gälla utan föregående uppsägning.

9 9 A vslutande kommentar 29. Regeringen beklagar att det uppstått klagomål på tillämpningen av direktivet i Sverige. Den svenska lagen om offentlig upphandling (2007: 1091) genomför de principer och bestämmelser som gäller enligt unionsrätten på det aktuella området. När det gäller de aktuella kontrakten har betydande ansträngningar som framgått ovan redan gjorts och fortsätter, för att säkerställa en anpassning av berörda kommunala bolags verksamhet och styrning så att det interna undantaget kan tillämpas. När den i detta svar beskrivna omställningsprocessen är slutförd bör det inte råda några tvivel om att undantaget är tillämpligt. Regeringen vill emellertid inte utesluta möjligheten att vid en eventuell domstolsprocess åberopa EV-domstolens dom i mål C-480/06 kommissionen mot Tyskland 9 till stöd för att någon överträdelse av unionsrätten inte är för handen. Regeringen hoppas emellertid att kommissionen kan ha förståelse för att den omställningsprocess berörda företag nu genomgår med nödvändighet tar viss tid, och därför kan avstå från ytterligare åtgärder i detta ärende. 30. Den svenska regeringen står givetvis till förfogande med ytterligare upplysningar i ärendet om kommissionen så önskar. I,," ~.,,1.." ~f r IJ 0"'" v \/. Anna Falk 1'1, I' /1 ""- \.,f-o..l i{ 9 REG 2009, I I avgörandet bedömde domstolen att ett mellankommunalt samverkansavtal rörande avfallshantering inte omfattades av upphandlingsskyldighet. Genom samverkansavtalet hade det enligt domstolen inrättats ett samarbete mellan lokala myndigheter som syftade till att säkerställa att ett gemensamt allmännyttigt uppdrag - återvinning av avfall- fullgörs, och domstolen erinrade om att detta uppdrag har ett samband med avfallsdirektivet(punkt 37). Domstolen beaktade vidare att det stod klart att avtalet utgjorde det avslutande ledet i ett mellankommunalt samarbete mellan avtalsparterna och att det i avtalet uppställts krav som var ägnade att säkerställa att det allmännyttiga uppdraget att bortskaffa avfall fullgörs (punkt 38). Det finns således parallel1er med ifrågavarande ärende.

10 10 Förteckning över bilagor: Bilaga 1 och 2 Bilaga 3, 4, 5 och 6 Bilaga 7, 8 och 9 Bilaga 10, 11, 12 och 13 Bilaga 14 Bilaga 15 och 16 Bilaga 17, 18 och 19 Plan för stegvis verksamhetsomställning avseende NSR Plan för stegvis verksamhetsomställning, förtydligande samt revisorsrapport avseende SYSAV Förändringar i bolagsordning, aktieägardirektiv och konsortialavtal avseende NSR Bolagsordning, aktieägardirektiv, konsortialavtal samt beslut om översyn avseende SYSAV Överlåtelseavtal den 1 juli 2010 avseende KRAB:s ägarandel i Kretsloppsparken Tidsbestämda avtal mellan KRAB och Kretsloppsparken Förfrågningsunderlag utarbetade av KRAB

EUROPEISKA KOMMISSIONEN

EUROPEISKA KOMMISSIONEN EUROPEISKA KOMMISSIONEN GENERALSEKRETARIATET Bryssel den SG-Greffe(2010)D/ SVERIGES STÄNDIGA REPRESENTATION VID EUROPEISKA UNIONEN Square de Meeûs/De Meeûssquare 30 1000 BRUXELLES/BRUSSEL Ärende: Motiverat

Läs mer

EG-domstolen har i visst fall funnit att kommuner gemensamt kan utöva ett bestämmande inflytande över ett interkommunalt aktiebolag.

EG-domstolen har i visst fall funnit att kommuner gemensamt kan utöva ett bestämmande inflytande över ett interkommunalt aktiebolag. KKV1000, v1.1, 2009-04-05 REFERAT 2009-09-21 1 (5) EG-domstolens dom den 10 september 2009 i mål C-573/07 (Ponte Nossa) EG-domstolen har i visst fall funnit att kommuner gemensamt kan utöva ett bestämmande

Läs mer

Kommittédirektiv. Kommunala företag. Dir. 2009:81. Beslut vid regeringssammanträde den 3 september 2009

Kommittédirektiv. Kommunala företag. Dir. 2009:81. Beslut vid regeringssammanträde den 3 september 2009 Kommittédirektiv Kommunala företag Dir. 2009:81 Beslut vid regeringssammanträde den 3 september 2009 Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare ska analysera om det finns ett behov av ett generellt

Läs mer

Avdelningen för juridik

Avdelningen för juridik Cirkulärnr: 08:34 Diarienr: 08/1933 Handläggare: Avdelning: Ulf Palm Datum: 2008-05-09 Mottagare: Rubrik: Avdelningen för juridik Kommuner Landsting/regioner Kommunala företag Kommundirektörer Landstingsdirektörer

Läs mer

Sysav-domen. Vad hände sen? Håkan Rylander, VD Sysav

Sysav-domen. Vad hände sen? Håkan Rylander, VD Sysav Sysav-domen. Vad hände sen? Håkan Rylander, VD Sysav Sysav-domen Historik 2005: Simrishamn och Tomelilla anmäls av fyra privata företag, verksamma i avfallsbranschen, för påstått brott mot LOU, genom direktleverans

Läs mer

---f----- Rättssekretariatet Rue de la Loi 200 B-l049 BRYSSEL Belgien

---f----- Rättssekretariatet Rue de la Loi 200 B-l049 BRYSSEL Belgien ---f----- REG ERI NGSKANSLIET 2010-01-20 Utri kesdepartementet Europeiska kommissionen Generalsekretariatet Rättssekretariatet Rue de la Loi 200 B-l049 BRYSSEL Belgien Svar på motiverat yttrande angående

Läs mer

Karlstads kommuns avtal med Karlstads Energi

Karlstads kommuns avtal med Karlstads Energi KOMMUNLEDNINGSKONTORET Stadssekretariatet Konkurrensverket 103 85 Stockholm Karlstad 2013-01-14 Per Danielsson, 054-540 80 18 per.danielsson@karlstad.se Er ref 603/2012 Karlstads kommuns avtal med Karlstads

Läs mer

Alvesta kommun köp från eget bolag

Alvesta kommun köp från eget bolag KKV1046, v1.1, 2016-04-04 2016-12-07 Dnr 322/2015 1 (5) Alvesta kommun 342 80 Alvesta Alvesta kommun köp från eget bolag Konkurrensverkets beslut Alvesta kommun har inte rätt att direkttilldela avtal till

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2012-02-29

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2012-02-29 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2012-02-29 Närvarande: F.d. justitierådet Bo Svensson och f.d. regeringsrådet Leif Lindstam samt justitierådet Per Virdesten. Offentlig upphandling från eget

Läs mer

Offentlig upphandling från eget företag?! och vissa andra frågor (SOU 2011:43)

Offentlig upphandling från eget företag?! och vissa andra frågor (SOU 2011:43) Fel! Okänt namn på dokumentegenskap. YTTRANDE 2011-08-25 Dnr 365/2011 1 (10) Finansdepartementet 103 33 Stockholm Offentlig upphandling från eget företag?! och vissa andra frågor (SOU 2011:43) Fi2011/2235

Läs mer

Ägarpolicy för kommunägda bolag

Ägarpolicy för kommunägda bolag Datum 2014-09-18 Ägarpolicy för kommunägda bolag Kommunfullmäktige 2014 Antagen av: Kommunfullmäktige 2014-11-24, 196 Dokumentnamn: Ägarpolicy för kommunägda bolag Ärendebeteckning: Kst/2014:452, Ägarpolicy

Läs mer

Intern upphandling och upphandling mellan upphandlande myndigheter. Upphandlingsdialog Dalarna Falun

Intern upphandling och upphandling mellan upphandlande myndigheter. Upphandlingsdialog Dalarna Falun Intern upphandling och upphandling mellan upphandlande myndigheter Upphandlingsdialog Dalarna Falun 2017-03-16 EU-domstolens dom den 18 november 1999 i C-107/98 Teckal I detta avseende a r det enligt artikel

Läs mer

KONSORTIALAVTAL, SYDVÄSTRA SKÅNES AVFALLS AB

KONSORTIALAVTAL, SYDVÄSTRA SKÅNES AVFALLS AB 1 KONSORTIALAVTAL, SYDVÄSTRA SKÅNES AVFALLS AB Godkänt av kommunfullmäktige den 17 februari 2000, 40. 1 Avtalsslutande parter Sydvästra Skånes avfallsaktiebolag, SYSAV, ägs av kommunerna Burlöv, Kävlinge,

Läs mer

Handläggare Datum Diarienummer Jan Malmberg 2011-08-30 KSN-2011-0330

Handläggare Datum Diarienummer Jan Malmberg 2011-08-30 KSN-2011-0330 KS 7 2011-09-07 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Datum Diarienummer Jan Malmberg 2011-08-30 KSN-2011-0330 Kommunstyrelsen Yttrande över SOU 2011:43 Offentlig upphandling från eget företag - och vissa

Läs mer

I artikel 11 i mervärdesskattedirektivet föreskrivs angående mervärdesskattegrupper följande.

I artikel 11 i mervärdesskattedirektivet föreskrivs angående mervärdesskattegrupper följande. 2008-11-19 Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Enheten för mervärdesskatt och punktskatter, S2 Christoffer Andersson Calafatis Telefon +46 8 405 12 30 Telefax +46 8 10 98 41 E-post christoffer.andersson-calafatis@finance.ministry.se

Läs mer

TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr C 10:1

TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr C 10:1 TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr C 10:1 Kf 109/2003 Dnr Ks 2012/155 Med stöd av kommunfullmäktiges i Simrishamns kommun beslut den 22 september 2003, kommunfullmäktiges i Sjöbo kommun beslut

Läs mer

Höganäs kommun köp av avfallshanteringstjänster från Nordvästra Skånes Renhållnings Aktiebolag

Höganäs kommun köp av avfallshanteringstjänster från Nordvästra Skånes Renhållnings Aktiebolag KKV1015, v1.4, 2013-01-18 BESLUT 2015-06-24 Dnr 728/2014 1 (17) Höganäs kommun 263 82 Höganäs Höganäs kommun köp av avfallshanteringstjänster från Nordvästra Skånes Renhållnings Aktiebolag Beslut Höganäs

Läs mer

Kommunal Författningssamling

Kommunal Författningssamling Kommunal Författningssamling Koncernpolicy för Kävlinge kommun Dokumenttyp Beslutande organ Förvaltningsdel Policy Kommunstyrelsen Kommunkansliet Antagen 2002-03-14, Kf 12/02:1 Ansvar Kanslichef Koncernpolicy

Läs mer

Återvinningsindustrierna avger följande remissyttrande över departementspromemorian Upphandling från statliga och kommunala bolag (Ds 2009:36).

Återvinningsindustrierna avger följande remissyttrande över departementspromemorian Upphandling från statliga och kommunala bolag (Ds 2009:36). Finansdepartementet 103 33 STOCKHOLM Stockholm den 5 oktober 2009 Dnr Fi2009/5036 REMISSVAR ÖVER DEPARTEMENTSPROMEMORIAN UPPHANDLING FRÅN STATLIGA OCH KOMMUNALA BOLAG (DS 2009:36) Återvinningsindustrierna

Läs mer

X kommun köp av avfallshanteringstjänster från Sydskånes avfallsaktiebolag

X kommun köp av avfallshanteringstjänster från Sydskånes avfallsaktiebolag KKV1015, v1.4, 2013-01-18 BESLUT 2015-06-24 Dnr 733/2014 1 (16) Enligt sändlista X kommun köp av avfallshanteringstjänster från Sydskånes avfallsaktiebolag Beslut X kommun får inte köpa avfallshanteringstjänster

Läs mer

meddelad i Stockholm den 17 mars 2008 KLAGANDE Simrishamns kommun Ombud Advokaten Anders Boquist Hamilton Advokatbyrå Malmö KB Box 226 201 22 Malmö

meddelad i Stockholm den 17 mars 2008 KLAGANDE Simrishamns kommun Ombud Advokaten Anders Boquist Hamilton Advokatbyrå Malmö KB Box 226 201 22 Malmö 1 (7) REGERINGSRÄTTENS DOM meddelad i Stockholm den 17 mars 2008 KLAGANDE Simrishamns kommun Ombud Advokaten Anders Boquist Hamilton Advokatbyrå Malmö KB Box 226 201 22 Malmö MOTPARTER 1. SITA Sverige

Läs mer

REGION GOTLANDS AKTIEÄGARPOLICY

REGION GOTLANDS AKTIEÄGARPOLICY Antagen av regionfullmäktige 2014-06-16, 99. Bakgrund 1. Kommunallagen ställer krav på Region Gotlands inflytande och kontroll över all regionens verksamhet, även den som ägs och bedrivs i privaträttslig

Läs mer

Storumans kommun. Ägarpolicy för. Antagen av kommunfullmäktige 2013-09-24 94

Storumans kommun. Ägarpolicy för. Antagen av kommunfullmäktige 2013-09-24 94 Storumans kommun Ägarpolicy för Storumans kommun Antagen av kommunfullmäktige 2013-09-24 94 Ägarpolicy för Storumans kommun Allmänt 1. Inledning Delar av Storuman kommuns verksamhet bedrivs i aktiebolagsform.

Läs mer

Fastställande av ägardirektiv 2012 för HjälpmedelsCentrum AB

Fastställande av ägardirektiv 2012 för HjälpmedelsCentrum AB BESLUTSUNDERLAG 1 (1) Marie Nordström 2012-01-03 LiÖ 2012-69 Landstingsstyrelsen Fastställande av ägardirektiv 2012 för HjälpmedelsCentrum AB Landstinget äger samtliga aktier i bolaget HjälpmedelsCentrum

Läs mer

Kommunallagen ställer tre krav för att kommunen ska få överlämna ansvaret för en kommunal verksamhet till ett bolag.

Kommunallagen ställer tre krav för att kommunen ska få överlämna ansvaret för en kommunal verksamhet till ett bolag. FÖRETAGSPOLICY B:2 1 Bakgrund Kommunallagen ger kommunerna möjlighet att överlämna vården av en kommunal angelägenhet till aktiebolag, ekonomisk förening, ideell förening eller stiftelse. (Kl 3 kap 16)

Läs mer

Ägardirektiv för Bohusläns Kommunala exploateringsaktiebolag Organisationsnummer:

Ägardirektiv för Bohusläns Kommunala exploateringsaktiebolag Organisationsnummer: Ägardirektiv för Bohusläns Kommunala exploateringsaktiebolag Organisationsnummer: 556069-9539 Ingår i Kungälvs kommuns författningssamling enligt beslut 2015-12-10 KF 315/2015 KS2015/1382 Diarienummer:

Läs mer

Ägarpolicy för de kommunala bolagen

Ägarpolicy för de kommunala bolagen Ägarpolicy för de kommunala bolagen 1 Bakgrund Kommunallagen ställer krav på kommunalt inflytande och kontroll över all kommunal verksamhet, även den som ägs och bedrivs i bolagsform. De kommunalt ägda

Läs mer

KONKURRENSKOMMISSIONEN KKO

KONKURRENSKOMMISSIONEN KKO KONKURRENSKOMMISSIONEN KKO 01-055 062 PM-2 2001-09-12 SLUTLIG BEDÖMNING Fråga om snedvridning av konkurrensen genom bristande affärsmässighet vid offentlig upphandling (direktupphandling). Ett antal kommuner

Läs mer

Ägardirektiv - AB Storfors Mark och industrifastigheter

Ägardirektiv - AB Storfors Mark och industrifastigheter Antagen i kommunstyrelsen 2019-04-29 Ägardirektiv - AB Storfors Mark och industrifastigheter 1. Bolaget som kommunalt organ Bolaget ingår som organ i den kommunala organisationen. Bolaget ska därför utföra

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2010-02-09. Upphandling från statliga och kommunala företag

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2010-02-09. Upphandling från statliga och kommunala företag 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2010-02-09 Närvarande: F.d. justitierådet Staffan Magnusson, f.d. regeringsrådet Lars Wennerström och regeringsrådet Eskil Nord. Upphandling från statliga

Läs mer

Förändring av bolagets strategiska inriktning. Skellefteå Kraft AB

Förändring av bolagets strategiska inriktning. Skellefteå Kraft AB www.pwc.se Granskningsredogörelse Förändring av bolagets strategiska inriktning Bo Rehnberg Cert. kommunal revisor AB Mars 2017 Innehåll Sammanfattning...2 1. Inledning...3 1.1. Bakgrund...3 1.2. Syfte

Läs mer

Ägardirektiv för Katrineholm Vatten och Avfall AB

Ägardirektiv för Katrineholm Vatten och Avfall AB Styrdokument Ägardirektiv för Katrineholm Vatten och Avfall AB Katrineholms kommuns författningssamling (KFS nr 5.12) Godkänd av kommunfullmäktige, 229 Beslutshistorik Godkänd av kommunfullmäktige 2008-12-15,

Läs mer

Ägardirektiv för Sörmland Vatten och Avfall AB

Ägardirektiv för Sörmland Vatten och Avfall AB Styrdokument Ägardirektiv för Sörmland Vatten och Avfall AB Katrineholms kommuns författningssamling (KFS nr 5.20) Senast reviderad av kommunfullmäktige, 142 Beslutshistorik 2 (7) Utfärdade och fastställda

Läs mer

Uppsikt Kommunalförbundet Norrbottens läns kollektivtrafikmyndighet

Uppsikt Kommunalförbundet Norrbottens läns kollektivtrafikmyndighet www.pwc.se Revisionsrapport Martin Gandal Revisionskonsult Per Ståhlberg Certifierad kommunal revisor Uppsikt Kommunalförbundet Norrbottens läns kollektivtrafikmyndighet Innehållsförteckning 1. Sammanfattning...

Läs mer

Företagspolicy för Ulricehamns kommun och dess bolag

Företagspolicy för Ulricehamns kommun och dess bolag 1 Företagspolicy för Ulricehamns kommun och dess bolag 1 Bakgrund Kommunallagen ställer krav på kommunalt inflytande och kontroll över all kommunal verksamhet, även den som ägs och bedrivs i bolagsform.

Läs mer

BYGGENTREPRENADUPPHANDLINGAR UR ETT JURIDISKT PERSPEKTIV

BYGGENTREPRENADUPPHANDLINGAR UR ETT JURIDISKT PERSPEKTIV BYGGENTREPRENAD UPPHANDLINGAR UR ETT OSUND JURIDISKT STRATEGISK PERSPEKTIV ANBUDSGIVNING Anna Ulfsdotter Forssell / Partner / Advokat Kristian Pedersen / Delägare Partner / / Advokat 21 27 september oktober

Läs mer

ÄGARDIREKTIV FÖR MORAPARKEN AB

ÄGARDIREKTIV FÖR MORAPARKEN AB ÄGARDIREKTIV FÖR MORAPARKEN AB Innehållsförteckning 1. Bolaget som organ för kommunal verksamhet... 3 2. Kommunens direktivrätt... 3 5. Grundläggande principer för bolagets verksamhet... 3 6. Likställighetsprinciperna...

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i avfallsförordningen (2011:927); SFS 2014:1076 Utkom från trycket den 16 september 2014 utfärdad den 28 augusti 2014. Regeringen föreskriver 1 i fråga

Läs mer

Bolagspolicy för Tjörns kommun Antagen av kommunfullmäktige 2009-04-16 (KF 45)

Bolagspolicy för Tjörns kommun Antagen av kommunfullmäktige 2009-04-16 (KF 45) Bolagspolicy för Tjörns kommun Antagen av kommunfullmäktige 2009-04-16 (KF 45) 1 Bakgrund Genom beslut i kommunfullmäktige den 22 december 2008 (KF 175) beslutades att bilda en bolagskoncern med Tjörns

Läs mer

KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEBESLUT. av den

KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEBESLUT. av den EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 18.4.2012 C(2012) 2384 final KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEBESLUT av den 18.4.2012 om fastställande av ett frågeformulär för medlemsstaternas rapporter om genomförandet

Läs mer

Vad ska Nybros bolagskoncern ha ett moderbolag till?

Vad ska Nybros bolagskoncern ha ett moderbolag till? Vad ska Nybros bolagskoncern ha ett moderbolag till? Kommunen äger bolag och bedriver företagsverksamhet för att förverkliga kommunala ändamål. Verksamheten syftar ytterst till att skapa långsiktig nytta

Läs mer

GEMENSAMT ÄGARDIREKTIV FÖR SAMTLIGA KOMMUNÄGDA BOLAG I KONCERNEN VELLINGE KONCERN AB PRINCIPER FÖR STYRNING AV BOLAGEN

GEMENSAMT ÄGARDIREKTIV FÖR SAMTLIGA KOMMUNÄGDA BOLAG I KONCERNEN VELLINGE KONCERN AB PRINCIPER FÖR STYRNING AV BOLAGEN 2016-12-01 1 (6) GEMENSAMT ÄGARDIREKTIV FÖR SAMTLIGA KOMMUNÄGDA BOLAG I KONCERNEN VELLINGE KONCERN AB Detta ägardirektiv fastställdes av kommunfullmäktige i Vellinge kommun den 28 september 2016 131. Bolagen

Läs mer

Riktlinje för bolagsstyrning i Region Kronoberg

Riktlinje för bolagsstyrning i Region Kronoberg Beslutsunderlag Diarienr: 14LTK1256 Handläggare: Åsa Lupton, Datum: 2015-01-26.. Riktlinje för bolagsstyrning i Region Kronoberg Fastställd av Landstingsfullmäktige 2014-04-29 Reviderad av Regionfullmäktige

Läs mer

Ägardirektiv AB Vänersborgsbostäder

Ägardirektiv AB Vänersborgsbostäder Ägardirektiv AB Vänersborgsbostäder kommun nantagen av kommunfullmäktige 2013-12-11, 165 Innehållsförteckning 1. BOLAGET SOM ORGAN FÖR KOMMUNAL VERKSAMHET...1 2. SYFTE MED BOLAGETS VERKSAMHET...1 3. KOMMUNENS

Läs mer

Ägardirektiv för Katrineholms Fastighets AB

Ägardirektiv för Katrineholms Fastighets AB Giltighetstid 2008-04-03 2011-12-31 Styrdokument Ägardirektiv för Katrineholms Fastighets AB Katrineholms kommuns författningssamling (KFS nr 5.07) Senast reviderad av kommunfullmäktige, 91 Antagen av

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING 1 Ägardirektiv för Sollentuna Energi AB Antagna av Sollentuna kommunfullmäktige 2010-06-09, 44 Fastställda av bolagsstämman 2010-06-22 att gälla från och med 2011-01-01 Antagna av Sollentuna kommunfullmäktige

Läs mer

Vellinge kommuns köp av administrativa tjänster m.m.

Vellinge kommuns köp av administrativa tjänster m.m. KKV1015, v1.4, 2013-01-18 BESLUT 2015-04-16 Dnr 379/2014 1 (6) Vellinge kommun 235 81 Vellinge Vellinge kommuns köp av administrativa tjänster m.m. Konkurrensverkets beslut Vellinge kommun har brutit mot

Läs mer

Ägardirektiv för Teater Halland AB

Ägardirektiv för Teater Halland AB 1(5) Datum Diarienummer 2013-02-06 RS130030 Ägardirektiv för Teater Halland AB Detta ägardirektiv ska antas av bolagsstämman i Teater Halland. Det ankommer på bolagets styrelse och verkställande direktör

Läs mer

Ändring av bolagsordningar för samtliga bolag inom Armada Fastighets AB

Ändring av bolagsordningar för samtliga bolag inom Armada Fastighets AB ÖSTERÅKERS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS ARBETSUTSKOTT 2013-03-20 AU 6:22 Dnr. KS 2013/94-107 Utdrag: akten, KS Ändring av bolagsordningar för samtliga bolag inom Armada Fastighets AB Ärende

Läs mer

41 förvaltningslagen (2017:900), 18 kap lagen (2007:1091) om offentlig upphandling, jfr 22 kap. lagen (2016:1145) om offentlig upphandling

41 förvaltningslagen (2017:900), 18 kap lagen (2007:1091) om offentlig upphandling, jfr 22 kap. lagen (2016:1145) om offentlig upphandling HFD 2018 ref. 71 Ett beslut av Konkurrensverket i dess egenskap av tillsynsmyndighet för den offentliga upphandlingen har ansetts överklagbart. Beslutet har undanröjts eftersom verket agerat utanför sin

Läs mer

TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr A 14:7

TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr A 14:7 TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr A 14:7 Kf 103/2014 Dnr Ks/K 2001.10441 REGLEMENTE FÖR TOMELILLA KOMMUN OCH DESS HELÄGDA FÖRETAG Antagen av kommunfullmäktige den 18 juni 2014, Kf 103. 1.

Läs mer

Revisionsrapport Marks kommun Charlie Lindström December 2018

Revisionsrapport Marks kommun Charlie Lindström December 2018 www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av kommunstyrelsens uppsiktsplikt Charlie Lindström December 2018 Innehåll 1. Inledning... 2 1.1. Bakgrund... 2 1.2. Revisionsfråga... 2 1.3. Revisionskriterier...

Läs mer

BOLAGSSTYRNING I HELSINGBORGS STAD

BOLAGSSTYRNING I HELSINGBORGS STAD SID 1(6) BOLAGSSTYRNING I HELSINGBORGS STAD 1. Bakgrund En stor del av stadens verksamhet drivs i aktiebolagsform. En grundförutsättning för stadens bolagsverksamhet är att den liksom stadens övriga verksamhet

Läs mer

Kommunallagen Offentlighets- och sekretesslagen Arkivlagen Speciallagar (Socialtjänstlagen, LSS, patientdatalagen m.fl.)

Kommunallagen Offentlighets- och sekretesslagen Arkivlagen Speciallagar (Socialtjänstlagen, LSS, patientdatalagen m.fl.) Per Matsson, Per Matsson Konsult AB per@permatssonkonsult.se www.permatssonkonsult.se Kommunallagen Offentlighets- och sekretesslagen Arkivlagen Speciallagar (Socialtjänstlagen, LSS, patientdatalagen m.fl.)

Läs mer

Relationen mellan kommunala bolag och deras ägare

Relationen mellan kommunala bolag och deras ägare RAPPORT NR199 Institutet för ekonomisk forskning Relationen mellan kommunala bolag och deras ägare En diskussion kring de strategiska konsekvenserna av LOU och Teckalkriterierna Anna Thomasson E-mail:

Läs mer

Dokumenttyp Fastställd Giltig till och med Styrande - Krav

Dokumenttyp Fastställd Giltig till och med Styrande - Krav Ägardirektiv AB SL Finans Gäller för AB SL Finans, org nr 556402 7166 Antagen av landstingsfullmäktige 2017-06-13 Dokumenttyp Fastställd Giltig till och med Styrande - Krav 2018-08-22 Dokumentnummer Fastställd

Läs mer

Bolagsordning för Katrineholm Vatten och Avfall AB

Bolagsordning för Katrineholm Vatten och Avfall AB Styrdokument Bolagsordning för Katrineholm Vatten och Avfall AB Katrineholms kommuns författningssamling (KFS nr 5.11) Godkänd av kommunfullmäktige, 229 Beslutshistorik Godkänd av kommunfullmäktige 2008-11-17,

Läs mer

Upphandling av parkeringsövervakning

Upphandling av parkeringsövervakning KKV1015, v1.1, 2010-03-23 BESLUT 2010-04-15 Dnr 711/2009 1 (5) Mölndals Parkerings AB Box 320 431 24 Mölndal Upphandling av parkeringsövervakning Beslut Mölndals Parkerings AB har brutit mot lagen (1992:1528)

Läs mer

Dokumentnamn Ägardirektiv Gällivare Energi AB

Dokumentnamn Ägardirektiv Gällivare Energi AB Dokumentnamn Ägardirektiv Gällivare Energi AB Dokumenttyp Diarienummer Ägardirektiv KS/2012:525 107 Beslutad av Framtagen av Gällivare Kommunfullmäktige Nämnd- och utredningsenheten Beslutad Giltighetstid

Läs mer

I BENGTSFORS KOMMUN. Agardirektiv Majberget Utvecklings AB ÄGARDIREKTIV. Kommunledningskontoret Petra Nordwall

I BENGTSFORS KOMMUN. Agardirektiv Majberget Utvecklings AB ÄGARDIREKTIV. Kommunledningskontoret Petra Nordwall I BENGTSFORS KOMMUN Kommunledningskontoret Petra Nordwall petra.nordwall@bengtsfors.se ÄGARDIREKTIV Antagen av Kommunfullmäktige 2014.017 003 12/14 1(5) Agardirektiv '''rh,.'...,.

Läs mer

Kommunstyrelsens granskningsrätt och bolagets informationsskyldighet omfattar ej handling eller förhållande, för vilket gäller sekretess enligt lag.

Kommunstyrelsens granskningsrätt och bolagets informationsskyldighet omfattar ej handling eller förhållande, för vilket gäller sekretess enligt lag. Sida 1 av 5 Ägardirektiv För verksamheten i Invest in Landskrona AB nedan kallad bolaget, antaget av kommunfullmäktige i Landskrona stad 2014-03-31 50 fastställda av bolagsstämma den 2014-04-24. Bolaget

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING 284.1

FÖRFATTNINGSSAMLING 284.1 VÄSTERVIKS KOMMUN FÖRFATTNINGSSAMLING 284.1 VÄSTERVIKS KOMMUNS ÄGARPOLICY FÖR HEL- OCH DELÄGDA KOMMUNALA BOLAG FASTSTÄLLDA AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2010-12-20, 78 Västerviks Kommuns Förvaltnings AB är moderbolag

Läs mer

Policy för kommunala bolag

Policy för kommunala bolag Policy för kommunala bolag Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Diarienummer: KS 2018:157 Dokumentet är beslutat av: Kommunfullmäktige Dokumentet beslutades den: 27 september 2018 Dokumentet

Läs mer

Riktlinjer för ägarstyrning av kommunens bolag

Riktlinjer för ägarstyrning av kommunens bolag Riktlinjer för ägarstyrning av kommunens bolag Strategi Plan/program Riktlinje Regler och instruktioner 1 Fastställt av: KF Datum: 2017-03-01 För revidering ansvarar: Kommunledningskontoret För eventuell

Läs mer

Bolagets styrelse och verkställande direktör har att följa utfärdat direktiv. Detta ägardirektiv är ett komplement till bolagsordningen.

Bolagets styrelse och verkställande direktör har att följa utfärdat direktiv. Detta ägardirektiv är ett komplement till bolagsordningen. Författning 2.1 Antagen av kommunfullmäktige 121/15 och bolagsstämman Ägardirektiv för Staffanstorps Centrum AB Detta ägardirektiv avser Staffanstorps kommuns bolag Staffanstorps Centrum AB (556189-1622),

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (7) meddelad i Stockholm den 10 december 2018 KLAGANDE 1. Burlövs kommun 2. Kävlinge kommun 3. Lomma kommun 4. Malmö kommun 5. Simrishamns kommun 6. Sjöbo kommun 7.

Läs mer

rörande kommunala aktiebolags självständighet i förhållande till sina ägare

rörande kommunala aktiebolags självständighet i förhållande till sina ägare P R O M E M O R I A rörande kommunala aktiebolags självständighet i förhållande till sina ägare I departementspromemorian Upphandling från statliga och kommunala företag, DS 2009:36, föreslås en ändring

Läs mer

Ägardirektiv för Älvkarleby Kommunhus AB, org.nr 556611-1794

Ägardirektiv för Älvkarleby Kommunhus AB, org.nr 556611-1794 1 Beslutad av kommunfullmäktige 2006-05-17 417. Dnr 27/05.107 och 2003-05-14 93. Dnr 30/03.002. (punkt 23) Ägardirektiv för Älvkarleby Kommunhus AB, org.nr 556611-1794 1. Bolaget som organ för kommunal

Läs mer

Bolagspolicy. Ä garroll och a garstyrning fo r kommunens fo retag. Vision. Program. Policy. Regler. Handlingsplan

Bolagspolicy. Ä garroll och a garstyrning fo r kommunens fo retag. Vision. Program. Policy. Regler. Handlingsplan Bolagspolicy Ä garroll och a garstyrning fo r kommunens fo retag Vision Program Policy Regler Handlingsplan Riktlinjer Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen Nämnd Innehåll 1. Inledning... 3 2. Ägarroll...

Läs mer

Fullmäktiges program för verksamhet som utförs av privata utförare MÅL OCH RIKTLINJER, UPPFÖLJNING OCH INSYN 1

Fullmäktiges program för verksamhet som utförs av privata utförare MÅL OCH RIKTLINJER, UPPFÖLJNING OCH INSYN 1 Fullmäktiges program för verksamhet som utförs av privata utförare MÅL OCH RIKTLINJER, UPPFÖLJNING OCH INSYN 1 2 Innehåll Varför program bakgrund och syfte... 4 Vad är privata utförare... 5 Vad ska fullmäktiges

Läs mer

Region Skåne Holding AB

Region Skåne Holding AB ÄGARDIREKTIV för Region Skåne Holding AB org. nr 556936-0877 2 1. Bakgrund 1.1 Region Skåne Holding AB är ett av Region Skåne helägt aktiebolag. 1.2 Som formellt instrument för att tydliggöra rollfördelningen

Läs mer

ÄGARDIREKTIV FÖR NORDVÄSTRA SKÅNES RENHÅLLNINGS AB (NSR)

ÄGARDIREKTIV FÖR NORDVÄSTRA SKÅNES RENHÅLLNINGS AB (NSR) 1 (5) Fastställd av kommunfullmäktige den 23 november 2005, 152, Dnr: KS 954/05 560 Reviderad av kommunfullmäktige den 29 februari 2012, 27, Dnr: KS 193/12 900 ÄGARDIREKTIV FÖR NORDVÄSTRA SKÅNES RENHÅLLNINGS

Läs mer

Förutom genom lag och författning regleras bolagets verksamhet genom

Förutom genom lag och författning regleras bolagets verksamhet genom ÄGARDIREKTIV för verksamheten i AB Landskronahem, nedan kallat bolaget, antagna av kommunfullmäktige i Landskrona kommun den och fastställda av bolagsstämman den Bolaget som organ för kommunal verksamhet

Läs mer

Ägarstyrning och uppsikt. Skellefteå Stadshus AB

Ägarstyrning och uppsikt. Skellefteå Stadshus AB www.pwc.se Granskningsredogörelse Ägarstyrning och uppsikt Martin Gandal Skellefteå Stadshus AB Mars 2016 Innehåll 1. Sammanfattning...2 2. Inledning...3 2.1. Bakgrund...3 2.2. Syfte och revisionsfrågor...3

Läs mer

Ägardirektiv för Elmen AB

Ägardirektiv för Elmen AB Kommunfullmäktige 2013-08-27 1 (5) Beslutsreferens KF 2013-09-30, 86, Dnr 2013/157 003 Elmens bolagsstämma 2013-11-05, 7 Ägardirektiv för Elmen AB 1 Styrande dokument Bolagets verksamhet regleras av kommunallagen

Läs mer

Ägardirektiv för Staffanstorps Centrum AB

Ägardirektiv för Staffanstorps Centrum AB FÖRFATTNING 2.5.1 Antagen av kf 90/11 och av bolagsstämman 2011-05-04 Ägardirektiv för Staffanstorps Centrum AB Ägardirektiv för Staffanstorps Centrum AB Ägardirektiv för verksamheten i Staffanstorps Centrum

Läs mer

Vägledning: Köp från eget bolag 2013:3

Vägledning: Köp från eget bolag 2013:3 Vägledning: Köp från eget bolag 2013:3 Innehållsförteckning Om vägledningen 2 Inledning 4 1. Om in house-undantaget 6 1.1 Vad är in house-undantaget? 6 1.2 Det temporära undantaget 7 1.3 Restriktiv tillämpning

Läs mer

Bolagsordning för Växjö Kommunföretag AB

Bolagsordning för Växjö Kommunföretag AB Styrande dokument Senast ändrad 2015-04-29 Bolagsordning för Växjö Kommunföretag AB Dokumenttyp Styrande dokument Dokumentansvarig Växjö Kommunföretag AB Dokumentinformation Dokumentnamn Bolagsordning

Läs mer

Bolagsordning för Flen Vatten och Avfall AB

Bolagsordning för Flen Vatten och Avfall AB KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING 2008:6-341 Bolagsordning för Flen Vatten och Avfall AB Antagen av kommunfullmäktige 2008-06-12 82 Antagen av extra bolagsstämma 2008-08-25 8 Reviderad av kommunfullmäktige

Läs mer

Bolagsordning för AB Strömstads Badanstalt

Bolagsordning för AB Strömstads Badanstalt STRÖMSTADS KOMMUN KALLELSE/ÄRENDELISTA Sida 14 (40) Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum 2015-06-09 Kf 62 Ks 92 Au 101 KS/2014 0465 Bolagsordning för AB Strömstads Badanstalt Kommunstyrelsens förslag till

Läs mer

Ägardirektiv för Tidaholms Energi AB

Ägardirektiv för Tidaholms Energi AB Kommunfullmäktige Ärendenr: KS 2016/165 Fastställd: 2016-05-30 Reviderad: FÖRFATTNINGSSAMLING Ägardirektiv för Tidaholms Energi AB 2/7 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Ägardirektiv för Tidaholms

Läs mer

Bilaga 4 Lagstiftning

Bilaga 4 Lagstiftning Beslutad av: Dokumentansvarig: Renhållningsenheten Dokumenttyp: Välj i listan... Giltighetstid: Välj i listan... Gäller från: Diarienr: KS.2017.203 Ändringsförteckning Datum Ändring Bilaga 4 Lagstiftning

Läs mer

Avfallshanteringen ur ett LOU-perspektiv

Avfallshanteringen ur ett LOU-perspektiv 2007-11-13 1 (6) Peter Lindblom Chef för avdelningen för offentlig upphandling Anförande, Halmstad 13 november 2007 Avfall Sverige AB:s höstmöte 13-14 november 2007 Det talade ordet gäller Avfallshanteringen

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (5) meddelad i Stockholm den 10 maj 2012 KLAGANDE Välfärden kök & kaffe AB Ombud: Pär Cronhult Box 5625 114 86 Stockholm MOTPART Malmö högskola 205 06 Malmö ÖVERKLAGAT

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING Ägardirektiv för AB Sollentunahem Antagna av Sollentuna kommunfullmäktige 2003-02-17, 15 Reviderade av kommunfullmäktige 2004-03-29, 42 Fastställda av bolagsstämman 2004-05-06 Reviderade av kommunfullmäktige

Läs mer

BOLAGSORDNING. Bolagets firma är Regional avfallsanläggning i mellersta Bohuslän Aktiebolag (RAMBO).

BOLAGSORDNING. Bolagets firma är Regional avfallsanläggning i mellersta Bohuslän Aktiebolag (RAMBO). Regional avfallsanläggning i mellersta Bohuslän Aktiebolag (RAMBO) Org.nr 556211-9007 1 Firma BOLAGSORDNING Bolagets firma är Regional avfallsanläggning i mellersta Bohuslän Aktiebolag (RAMBO). 2 Säte

Läs mer

Lag (2008:962) om valfrihetssystem

Lag (2008:962) om valfrihetssystem Lag (2008:962) om valfrihetssystem 1 kap. Lagens tillämpningsområde Lagens omfattning 1 Denna lag gäller när en upphandlande myndighet beslutat att tillämpa valfrihetssystem vad gäller tjänster inom hälsovård

Läs mer

Överträdelse av upphandlingsreglerna avtal rörande äldreomsorg i Söderköpings kommun

Överträdelse av upphandlingsreglerna avtal rörande äldreomsorg i Söderköpings kommun KKV1000, v1.1, 2010-03-01 BESLUT 2010-03-03 Dnr 456/2009 1 (7) Söderköpings kommun 614 80 Söderköping Överträdelse av upphandlingsreglerna avtal rörande äldreomsorg i Söderköpings kommun Beslut Söderköpings

Läs mer

Region Värmland - kommunalförbund 2011-11-28

Region Värmland - kommunalförbund 2011-11-28 Region Värmland - kommunalförbund 2011-11-28 Ägardirektiv för Värmlandstrafik AB Ägardirektiv för verksamheten i Värmlandstrafik AB (nedan bolaget) antagna av Region Värmlands (nedan regionen) fullmäktige

Läs mer

Analys av samverkansformer för kommunal verksamhet.

Analys av samverkansformer för kommunal verksamhet. 1(5) 2015-11-11 Helge Jonsson Tfn: 063-14 76 36 E-post: helge.jonsson@regionjh.se Analys av samverkansformer för kommunal verksamhet. Inledning En förstudie har tagits fram kring regional samverkan i offentlig

Läs mer

Styrelseutbildning för koncernen Stockholms Stadshus AB 2015. Catharina Gyllencreutz, stadsjurist Stockholms stads juridiska avdelning

Styrelseutbildning för koncernen Stockholms Stadshus AB 2015. Catharina Gyllencreutz, stadsjurist Stockholms stads juridiska avdelning Styrelseutbildning för koncernen Stockholms Stadshus AB 2015 Catharina Gyllencreutz, stadsjurist Stockholms stads juridiska avdelning The Capital of Scandinavia Väsentliga regelverk EU-rätten Regeringsformen

Läs mer

Bilaga 7. Begreppsförklaringar

Bilaga 7. Begreppsförklaringar Bilaga 7 sförklaringar Avfallsplan 2012-2015 för Lomma kommun 2010-12-01 sförklaring och definitioner Avfall Avfall Web Avfallshantering Avfallshierarki Avfallsminimering Avfallsplan Avslutade deponier

Läs mer

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för framställningar MEDDELANDE TILL LEDAMÖTERNA

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för framställningar MEDDELANDE TILL LEDAMÖTERNA EUROPAPARLAMENTET 2004 Utskottet för framställningar 2009 21.10.2008 MEDDELANDE TILL LEDAMÖTERNA Angående: Framställning nr 1285/2007, ingiven av Giovanni Maria Turra, (italiensk medborgare), för Società

Läs mer

Beställningstrafiken

Beställningstrafiken www.pwc.se Granskningsredogörelse Beställningstrafiken Skelleftebuss Bo Rehnberg Cert. kommunal revisor Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 1 2. Inledning...2 2.1. Bakgrund...2 2.2. Syfte och revisionsfråga...2

Läs mer

Antaget av kommunfullmäktige i Ovanåker , 5, antaget av kommunfullmäktige i Bollnäs , 60 och Bollnäs Stadshus AB , 8.

Antaget av kommunfullmäktige i Ovanåker , 5, antaget av kommunfullmäktige i Bollnäs , 60 och Bollnäs Stadshus AB , 8. Antaget av kommunfullmäktige i Ovanåker 2015-03-02, 5, antaget av kommunfullmäktige i Bollnäs 2015-03-30, 60 och Bollnäs Stadshus AB 2015-01-29, 8. Mellan Bollnäs och Ovanåkers kommuner, här nedan kallade

Läs mer

1. pröva frågor om godkännande, auktorisation och registrering enligt denna lag,

1. pröva frågor om godkännande, auktorisation och registrering enligt denna lag, SFS nr: 2001:883 Revisorslag (2001:883) 3 Revisorsnämnden skall 1. pröva frågor om godkännande, auktorisation och registrering enligt denna lag, 2. utöva tillsyn över revisionsverksamhet samt över revisorer

Läs mer

Bolagsordning för Katrineholms Fastighets AB

Bolagsordning för Katrineholms Fastighets AB Styrdokument Bolagsordning för Katrineholms Fastighets AB Katrineholms kommuns författningssamling (KFS nr 5.01) Senast reviderad av kommunfullmäktige, 206 2 (6) Beslutshistorik Antagen av ordinarie bolagsstämman

Läs mer

Ägarpolicy för kommunägda bolag

Ägarpolicy för kommunägda bolag Datum Ägarpolicy för kommunägda bolag Kommunfullmäktige 2016-12-19 Antagen av: Kommunfullmäktige 258 Dokumentägare: Kommundirektör Ersätter dokument: 24 november 2014 196 Relaterade dokument Ägardirektiv

Läs mer

Kommunstyrelsens förvaltning redovisar i skrivelse 3 februari 2014 förslag till bolagsordningar för de rubricerade bolagen.

Kommunstyrelsens förvaltning redovisar i skrivelse 3 februari 2014 förslag till bolagsordningar för de rubricerade bolagen. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen 12 (30) 2014-02-10 Ks 8. Bolagsordningar för Västerviks Kommuns Förvaltnings AB och de helägda dotterbolagen Västervik Miljö & Energi AB, Västerviks Kraft Elnät AB,

Läs mer

Företagspolicy för Hällefors kommun

Företagspolicy för Hällefors kommun Företagspolicy för Hällefors kommun 2(4) I enlighet med bestämmelserna i 3 kapitlet 16-18 Kommunallagen (1991:900), (KL) har Hällefors kommun valt att bedriva viss kommunal verksamhet i aktiebolagsform.

Läs mer