Utöver Naturvårdsverket har Miljödepartementet gett uppdrag till Havs- och Vattenmyndigheten, Kemikalieinspektionen samt SMHI inom strategin.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Utöver Naturvårdsverket har Miljödepartementet gett uppdrag till Havs- och Vattenmyndigheten, Kemikalieinspektionen samt SMHI inom strategin."

Transkript

1 1(14) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Lotten Sjölander Tel: SKRIVELSE Ärendenr: NV Miljödepartementet Slutrapport EU:s Strategi för Östersjöregionen EUSBSR och dess handlingsplan Redovisning av Naturvårdsverkets uppdrag för år 2014 (M2011/3268/Nm) Redovisning av Naturvårdsverkets uppdrag att medverka i genomförandet av EU:s Strategi för Östersjöregionen (RU EUSBSR). Tidigare redovisningar har skett i skrivelser för år 2011, för år 2012 samt för år Detta är den sista rapporteringen av nuvarande regeringsuppdrag. Bakgrund Naturvårdsverket har tillsammans med drygt trettital andra svenska centrala myndigheter och samtliga länsstyrelser inkl. Vattenmyndigheterna, fått i uppdrag att aktivt genomföra strategin inom eget verksamhetsområde. Tillväxtverket har ett uppdrag att leda ett nätverk för myndigheterna som ska bidra till att uppdraget genomförs samordnat genom att bygga upp och sprida nätverk. Under 2014 har två större nätverksträffar hållits av Tillväxtverket för alla berörda i vilka även Naturvårdsverket deltog. Utöver Naturvårdsverket har Miljödepartementet gett uppdrag till Havs- och Vattenmyndigheten, Kemikalieinspektionen samt SMHI inom strategin. Strategin antogs av Europeiska rådet hösten 2009 och är den första makroregionala strategin inom EU. Strategin omfattar, förutom Sverige, Danmark, Estland, Finland, Tyskland, Lettland, Litauen samt Polen. Strategin välkomnar också samarbete med EU:s närliggande länder; Ryssland, Norge och Vitryssland. Under 2013 har utöver Donau regionens strategi ytterligare två makroregional strategi antagits av kommissionen, en inom Alpregionen samt en för Joniska/Adriatiska havsregionen. BESÖK: STOCKHOLM VALHALLAVÄGEN 195 ÖSTERSUND FORSKARENS VÄG 5, HUS UB POST: STOCKHOLM TEL: FAX: E-POST: REGISTRATOR@NATURVARDSVERKET. SE INTERNET: WWW. NATURVARDSVERKET. SE

2 NATURVÅRDSVERKET 2(14) Strategin framhåller vikten att Östersjöländerna ska arbeta integrerat och samordnat på alla nivåer för att nå målet för strategin. I uppdraget (RU EUSBSR) ingår att senast den 31 januari 2015 skriftligt redovisa arbetet från föregående kalenderår till regeringskansliet, Miljödepartementet, med kopia till Tillväxtverket. EU kommissionen Strategin har reviderats och en ny handlingsplan antogs i februari Det resulterade i att de tidigare fyra utmaningarna ersatts av tre övergripande mål Rädda havsmiljön, Sammanlänka regionen och Öka välståndet. Under varje mål finns ett antal prioriterade områden (17 stycken) och inom varje prioriterat område ett antal flaggskeppsprojekt eller nätverk. Det finns också fem horisontella åtgärdsområden med gränsöverskridande ämnesområden. En av dessa horisontella åtgärder är en förbättrad havsplanering. Den nya handlingsplanen beskriver också en tydligare ansvarsfördelning för aktörer inom strategin. Strategin framhåller vikten av att Östersjöländerna ska arbeta integrerat och samordnat på alla nivåer för att nå målet för strategin. När det gäller målet Rädda havsmiljön menar kommissionen att Österjöns sårbarhet för övergödning, föroreningar och överfiske ställer särskilt höga krav på tillämpningen av EU:s regelverk och på samarbete inom regionen. Målet att rädda havsmiljön handlar om att med stöd av olika insatser uppnå en god miljöstatus och biologisk mångfald i havet. Det kan t ex ske genom en minskning av tillförsel av näringsämnen och genom att minska sjöfartens miljöpåverkan genom att göra Östersjöregionen till en föregångsregion för ren sjöfart. I juni 2013 slog kommissionen fast att de bägge nuvarande makroregionala strategierna (Östersjön och Donau) uppvisar ett tydligt mervärde men att det samtidigt finns utrymme för förbättringar i genomförandet. EU kommissionen föreslog en översynsprocess som planerades att avslutas under I den översynen ingår bland annat att ansvariga prioritetsområdesansvariga (PAC) kallas till intervju på DG Regio, Bryssel.

3 NATURVÅRDSVERKET 3(14) I november 2013 ansåg Allmänna Rådet i EU att de makroregionala strategierna har visat på ett resursutnyttjande av EU:s medel och en förbättrad integration och samordning mellan länderna. Under september 2014 har Stadsrådsberedningen skickat svenska kommentarer till DG REGIO om revisionen av handlingsplanen (Memorandum SB2014/5886/EU-kansliet). Redovisning av Naturvårdsverkets uppdrag Inom Naturvårdsverket hanteras regeringsuppdrag i projektform med regelbundna arbetsgruppsmöten med ansvariga projektledare samt samordningsansvarig (PAC). I styrgruppen deltar ansvariga enhetschefer och möten hålls några gånger per år. Projektledare för RU EUSBSR har varit Lotten Sjölander. Naturvårdsverkets uppdrag inom strategin gäller följande tre områden: 1. Prioritetsområde PA Hazards Området berör minskad användning av och effekterna från farliga ämnen där Sverige har rollen som Prioritetsområdessamordnare, s.k. PAC. Ansvarig för prioritetsområdet: Jenny Hedman. 2. Prioritetsområde PA Nutri, Renare avloppsvatten Området berör det f.d Flaggskeppet 1.2, numer avslutat. Ansvarig projektledare: Linda Gårdstam. 3. Prioritetsområde PA SME, Östersjönätverket för grön offentlig upphandling (GPP) Ansvariga projektledare: Märta Philp och Anna Samuelsson. Sammanfattningsvis kan nämnas med anledning av PA Hazards att samarbetet med HELCOM som skett under åren har upplevts som goda och positiva. För det fortsatta arbetet är det också viktigt att finansiering går att säkra med exempelvis s.k. TA-medel. Vad gäller PA SME har det varit låg aktivitet i nätverket för grön offentlig upphandling. Det har varit mycket svårt att få tillräckligt många deltagare att ansluta till mötena som projektledarna kallat till. Angående PA Nutri har flaggskeppet Renare avloppsvatten avslutats under Vi använder oss av mallen från Tillväxtverket i vår rapportering nedan: A. Myndighetens interna arbete frågor som gäller myndighetens arbete med uppdraget och integrationen av Östersjöstrategin i myndighetens reguljära verksamhet. 1. Har din myndighet dragit nytta av Östersjöstrategin inom ett eller flera av era verksamhetsområden?

4 NATURVÅRDSVERKET 4(14) a. Om ja, på vilket/vilka sätt (samarbete som bidrar till egna mål, projektresultat som omhändertagits, utveckling av fler delar av verksamheten etc.) Naturvårdsverkets svar: Det är framförallt inom den del av HELCOM-arbetet som legat på Naturvårdsverket (f.d. HELCOM LAND, nuvarande HELCOM PRESSURE) som vi kunnat notera synergier samarbeten inom ämnesområdet. Ansvaret för HELCOM PRESSURE ligger nu på Havs- och vattenmyndigheten. b. Om ja, vilket är det främsta mervärde eller effekt som skapats? Utveckla gärna. Naturvårdsverkets svar: Det faktum att vi hanterar liknande frågor inom t ex PA Hazards och HELCOM LAND/HELCOM PRESSURE i syfte att minska utsläpp från landbaserade föroreningskällor till Östersjön som har skapat mervärde. c. Om nej, vad är det främsta skälet till att myndigheten inte dragit nytta av arbetet? 2. Vilka externa nätverk eller samarbeten har varit viktigast för att myndigheten kunnat dra nytta av Östersjöstrategin? (myndighetsnätverk, projektnätverk, nordiskt samarbete, nordiskbaltiskt, svenska aktörer, organisationer, EU, etc.). Utveckla gärna. Naturvårdsverkets svar: Vi ser Helsingforskonventionen som det viktigaste forumet enligt ovan. 3. Vilken är den viktigaste faktorn att förbättra för att myndigheten ska kunna dra bättre nytta av Östersjöstrategin? Utveckla gärna. Naturvårdsverkets svar: Vi har märkt att finansieringsfrågan är viktig. Dessvärre är det väldigt resurskrävande att ansöka om och förvalta Kommissionens TA-anslag. Möjligen att denna hantering kan förbättras. Vi noterar även att kommunikationsinsatser angående strategin troligen kan förbättras. Strategin är fortfarande förvånansvärt okänd trots att den funnits sedan Till viss del tror vi även att en ökad samordning och ett ökat informationsutbyte kan ske vad gäller myndigheters deltagande i andra internationella nätverk av relevans, t.ex. Nordiska Ministerrådet. B. Deltagande i samarbetsprojekt - frågor om myndighetens deltagande i externt finansierade internationella projekt, inkl. förstudieprojekt (oavsett finansieringskälla: ex. EU-program, nordiskt, nationellt) som bidrar till strategins mål. 1. Vilka pågående projekt deltar ni i som bidrar till Östersjöstrategins mål?

5 NATURVÅRDSVERKET 5(14) Ange projektnamn, finansieringskälla och länk till mer information Naturvårdsverkets svar: Naturvårdsverket leder nätverket GPP. Projektet Policynätverk för dioxiner i Östersjöregionen bidrog till utvecklingen av PA Hazards aktiviteter och mål. Svenska Institutet var med och finansierade. 2. Vilka projekt har avslutats sedan förra rapporteringen? Naturvårdsverkets svar: Flaggskeppet Renare avloppsvatten under PA Nutri har avslutats under året. 3. Analys: a. Hur bedömer ni sannolikheten är att resultaten från de projekt ni redovisat kommer att tillämpas? Utveckla gärna. Naturvårdsverkets svar: Dioxinnätverket har bidragit till att ta fram kriterier för ett policyorienterat projekt. Projektet har utvecklats och kommer att söka finansiering i början av Fokus är att undersöka och minska utsläppen från småskalig förbränning. Om projektet får finansiering är sannolikheten ganska god att det tillämpas. b. Vilken är den enskilt viktigaste faktorn för att säkra att projektresultaten tas omhand och tillämpas? Naturvårdsverkets svar: Involvera beslutsfattare och policy i ett tidigt skede, kontinuerligt informera, producera relevanta och tillämpliga resultat, kontakter och nätverk. c. Vilka effekter bedömer ni projektresultaten kan leda till om de tillämpas; och inom vilken tidshorisont (1, 3, 5, 10 år)? Naturvårdsverkets svar: Vi tror att dioxinprojektet kan bidra till att utveckla ny teknik och ny policy inom området. C. Övergripande bedömning av insatsområden i handlingsplanen (PA) - frågor om er syn på de insatsområden i handlingsplanen som ni är aktiva inom, mot bakgrund av att handlingsplanen är rullande och uppdateras regelbundet. a. Bedömer ni åtgärderna ( actions ) som relevanta och tillräckliga för att nå strategins mål? Utveckla gärna och ge gärna förslag på tänkbara kompletterande åtgärder. Naturvårdsverkets svar: Åtgärderna inom Farliga ämnen är relevanta och täcker många områden av relevans också för Naturvårdsverket. b. Bedömer ni flaggskeppsprojekten som relevanta för att nå strategins

6 NATURVÅRDSVERKET 6(14) mål? Utveckla gärna och indikera gärna tänkbara kompletterande flaggskeppsprojekt. Naturvårdsverkets svar: Projekten inom Farliga ämnen har varit relevanta men implementeringen och uppföljningen har delvis varit svag. c. Enligt er bedömning, vilka är de tre viktigaste faktorerna för att insatsområdets åtgärder och flaggskeppsprojekt ska kunna genomföras och få effekt? Naturvårdsverkets svar: Området Farliga ämnen täcker många specifika och viktiga frågor. För ett mer effektivt arbete och möjlighet att påverka utvecklingen så kan en fokusering vara bra. PA Hazards planerar t.ex. att arbeta mer med fokusområden där projekt inom samma tema klustras och samordningen bidrar till synergi och bättre policydiskussioner. Handlingsplanen finns via nedanstående länk: Kl7tL/Action+Plan+2013.doc Summering av genomförandet perioden och framåtblick - frågor beträffande era erfarenheter kring arbetet med Östersjöstrategin under hela perioden då den funnits, det vill säga från starten 2009 till slutrapporteringen för 2014 samt idéer kring det framtida genomförandet. 1. Sett till hela perioden: a. vad i genomförandet av Östersjöstrategin har ni upplevt som mest positivt? På vilket sätt har strategin stärkt myndighetens arbete, ge gärna exempel? Naturvårdsverkets svar: Svensk miljöpolitik har under en ganska lång tid styrts av ett övergripande Generationsmål samt 16 specifika miljökvalitetsmål. Ett sådant system skapar tydlighet vilket är en förutsättning för lyckat resultat ffa då arbetet involverar många aktörer. Östersjöstrategin har liknande komponenter med övergripande prioriteringar för att få fler aktörer att enas kring en gemensam agenda. Det är positivt och bra för samarbetet att tydligheten kring uppdraget inom strategin har ökat den senaste tiden men här finns fortfarande utrymme för ytterligare förbättringar. När det gäller grön offentlig upphandling så har varit ganska tungrott med de upplägg som funnits från början. Det har dock varit positivt då ett visst informationsutbyte och spridning av kunskap har kunnat ske inom nätverket. b. vad i genomförandet av Östersjöstrategin har inneburit den största utmaningen? Naturvårdsverkets svar: Att se nytta och möjligheter i att delta och/eller följa projekt, att ha ökat fokus på Östersjöregionen istället för EU och/eller Norden och att förstå och sprida konceptet med

7 NATURVÅRDSVERKET 7(14) Östersjöstrategin. En utmaning är såklart att på ett logiskt sätt knyta an till övrigt arbete på myndigheten. Finansieringsfrågan är också alltid en utmaning då våra resurser oftast är starkt begränsade. Det ligger också en utmaning i att se nytta och möjligheter med att delta och följa projekt och även i att förstå själva konceptet med Östersjöstrategin. 2. Tankar och idéer kring det framtida genomförandet av Östersjöstrategin: a. Resultat från föregående genomförandeperiod som ni vill lyfta fram och förslag på hur dessa bäst tas om hand och förvaltas framöver? Naturvårdsverkets svar: De viktigaste resultaten som vi kan visa från Naturvårdsverket är arbetet med PA Hazads. Det är ett viktigt område som står inför många utmaningar framgent. Vår förhoppning är att alla involverade parter ska bidra till det fortsatta arbetet och helst med något högre ambitionsnivåer än hitintills. Här kan Havs- och Vattenmyndigheten samt KemI få en tydligare roll i arbetet med PA Hazards. b. Har ni förslag på möjliga projekt som kan vara viktiga att genomföra inom ramen för Östersjöstrategin? Om möjligt utveckla gärna inriktning och vilka aktörer som kan tänkas ingå. Naturvårdsverkets svar: Det numer avslutade arbetet kring avloppsreningsverk är såklart fortfarande relevant att jobba med för att förbättra och säkerställa Östersjöns vattenkvalitet. Tyvärr vet vi av erfarenhet att väldigt få länder tog frågan på så stort allvar och att det kan vara problematiskt att återuppta arbetet eftersom frågan inte längre finns med i arbetsprogrammet Inom ramen för Östersjöprojektet finns det ett nätverk som arbetar med grön offentlig upphandling. Nätverket är organiserat inom gruppen Increase prosperity och ämnet små och medelstora företag (SME) i Östersjöstrategin. Nätverket har haft i uppdrag att träffa aktörer från olika länder för att utbyta erfarenheter kring grön offentlig upphandling. Miljöstyrningsrådet har haft ett projekt om GPP inom Östersjösamarbetet. Projektet tog fram ett internationellt utbildningsmaterial och avslutades i slutet av För att stärka arbetet med grön offentlig upphandling och utveckla det fortsatta arbetet inom nätverket så föreslås att nätverket i större utsträckning fokuserar kring offentlig upphandling med miljöeffekter på Östersjön. Nätverket skulle därmed tillsammans med andra relevanta aktörer arbeta med att se hur offentlig upphandling kan vara ett verktyg för att förebygga att förorenade ämnen kommer ut i Östersjön. Det skulle ske genom att ett specifikt förorenande ämne inom t.ex. ett läkemedel följs i hela dess värdekedja. För att välja ut ett relevant förorenade ämne behöver nätverket bland annat arbeta med att identifiera hur stora volymer som upphandlas, hur ämnet förekommer i värdekedjan och vilken miljöeffekt ämnet har på Östersjön Med utgångspunkt i

8 NATURVÅRDSVERKET 8(14) ovanstående kan det diskuteras om nätverket fortsättningsvis ska ligga kvar under gruppen Increase prosperity eller om nätverket bättre hör hemma under Save the Sea och fokuserar kring offentlig upphandling med miljöeffekter på Östersjön. c. Ur ett längre perspektiv med sikte på 2030, vad kommer att behövas beträffande genomförandet för att kunna uppnå strategins mål? Naturvårdsverkets svar: Tydligare struktur, så att den kan kommuniceras och förstås av alla regionens intressenter, och politiskt ägarskap så att man kan se nyttan av den. Det vore bra att inte jobba för brett utan mer fokuserat på vissa områden så att konkreta resultat levereras.

9 NATURVÅRDSVERKET 9(14) Bilaga 1 PAC svar till Tillväxtverket 1. Hur har arbetet som PAC/HAL fortlöpt under året? Året började med att åka till Bryssel för en intervju med DG Regio om hur prioområdet har presterat och förväntas utvecklas. Intervjun följdes sedan upp med ett formulär från DG Regio. Diskussioner och förfrågningar om att bidra till revideringen av strategins handlingsplan, både från Kommissionen och från Statsrådsberedningen, har varit frekvent under året. TA-medel från Kommissionen tog slut i juni. En delrapport skickades till DG Regio i juli. Revision genomfördes i september och en slutrapport, inklusive ekonomisk rapport och underlag, skickades till DG Regio i oktober. Efter kommentarer skickades en reviderad ekonomisk rapport in i december. Östersjöprogrammet har utarbetats under året och PAC har återkommande efterfrågats om kommentarer och inspel till prioriteringar och utformning, både för stöd till PAC samordning och till projekt. PAC har deltagit i konsultations- och lanseringskonferenser med programmet. Information och stöd har också givits från PAC till potentiella projekt och intressenter om möjligheter till finansiering från Östersjöprogrammet och andra fonder. Som förberedelse till ansökan om nya TA medel från Östersjöprogrammet, har en handlingsplan för tagits fram och diskuterats i styrgruppen. Den ska ligga som bas för ansökan. En viktig del handlingsplanen är att vi framöver planerar att arbeta mer utifrån fokusområden. Detta mycket pga den begränsade kapaciteten som PAC har att brett följa, delta och utveckla projekt och policy inom området, men också för att vi tror att det kan bidra till en bättre utdelning i resultat om vi fokuserar på en/enstaka frågor. Under året har utvecklingen av fokusområde läkemedel påbörjats. Kontakt med intressenter i regionen, inklusive forskare och forskningsinstitut, HELCOM, EU, Östersjöländers miljömyndigheter, mfl har tagits. Som grund ligger ett tidigare FP om hållbar läkemedelsproduktion i Östersjöregionen, ett projekt som letts av Läkemedelsverket men har avslutats under året. PA Hazards har också bidragit ekonomiskt till en del av slutrapporten av projektet genom en kartläggning av produktionsanläggningar. Ett kommande fokusområde blir troligtvis inriktat på klassiska miljögifter och historiska föroreningar, t.ex. dioxiner, kadmium och kvicksilver som trots stora insatser fortsätter att vara ett problem för Östersjöns miljö. En del i det fokusområdet kommer projektet CONDOR vara (Control of dioxin pollution in the BSR). CONDOR fick såddfinansiering från EUSBSR 2013 och PAC har arbetat mycket för att stödja utvecklingen av projektet under Projektet uppstod ur ett policynätverk för dioxiner som PAC startade 2013 och som, med låg

10 NATURVÅRDSVERKET 10(14) intensitet, har diskuterat frågan under året. Ett sista möte hölls i oktober Nätverket finansierades av Svenska Institutet och en slutrapport har skickats in. Två andra projekt fick också såddfinansiering, BLASTIC (Plastic in the BS) och AQUACLEAN (diffuse urban sources of hazardous substances), och PAC har stöttat även dessa projekt genom dialog, diskussion och möten. FP Chemsea avslutades med en slutkonferens i Polen i juni. Projektet lever dock vidare som ett klusterprojekt, Umbrella, med flaggskepsstatus under PA Hazards där alla frågor som rör kemiska och konventionella stridsmedel dumpade i Östersjön ska ingå. Vi har också antagit ett nytt FP, Change (båtbottenfärger). Ett projekt har struktits, InnoMaHaz. Ansträngningar har gjorts för att utöka och förbättra samarbetet med HELCOM. PAC har deltagit i HELCOMs arbetsgrupps- och HOD-möten, haft skriftväxling med sekretariatet och informella diskussioner. Ansträngningar för att tydliggöra ansvarsfördelning och samarbete mellan NV, HaV och KemI inom ramen för PA Hazards har också gjorts. Ett möte på chefsnivå hölls i början av året och då beslutades bl.a. att en arbetsgrupp skulle inrättas. Gruppen har träffats ett flertal gånger under året, haft kontinuerliga diskussioner och gott samarbete. PAC har deltagit som inbjuden föreläsare/gäst i ett antal evenemang och möten för att föreläsa och informera om strategin och om miljötillståndet i Östersjön, bl.a. Almedalsveckan, Finska journalister, Stockholms universitet och projektmöten. Ett faktablad om PA Hazards har tagits fram. Hemsidan har uppdaterats. Ett kommunikationssamarbete med Briggen Tre Kronor har inletts. Två styrgruppsmöten, ett web-möte och ett fysiskt möte, har genomförts. PAC har deltagit i EUSBSR s Annual Forum i Finland (1 v) och arbetsmöte i Estland (3 d). Statsrådsberedningen har inrättat en grupp för svenska PAC/HAL och genomfört ett antal möten under året där saker som finansiering, EUSBSR handlingsplan, ansvarsfördelning, etc har diskuterats. 2a. Finns det en styrkommitté för ert PA/HA och vad är dess huvudsakliga syfte? Ja. Diskutera och besluta om aktiviteter, fokusområden och prioriteringar. 2b. Om ja, har det varit möten under året? Ja. Ett web-möte i januari och ett fysiskt möte i juni. 2c. Hur bedömer ni att styrkommitten fungerar? Inte så väl som önskvärt. Ländernas engagemang är varierat, samtidigt är det också ofta personberoende. Ett tydligare ägarskap av länderna samt ett tydligare politiskt engagemang är nödvändigt.

11 NATURVÅRDSVERKET 11(14) 3a. Hur bedömer i arbetet med flaggskeppsprojekt och andra projekt inom ert PA/HA? PA Hazards har hittills haft många enskilda större projekt. Projekten har varit självgående. Från sker det en förändring. Flera projekt har avslutats och vi har varit i behov av att hitta nya projekt. Det har vi gjort genom att efterlysa och också själva söka upp relevanta projekt. EUSBSR erbjöd möjlig såddfinansiering till projekt med utlysning under Två projektidéer fick finansiering 2013 och ett PAC har varit aktiv i att försöka stödja projekten att utvecklas inom ramen för våra prioriteringar och möjlig finansiering. Kraven (från oss och från fonderna) på aktivt engagemang från myndigheter och relevanta intressenter och slutanvändare har visat sig mycket svårt, särskilt att få offentliga myndigheter att delta som projektpartners. Två av projekten kommer att söka pengar från Östersjöprogrammet i februari Ett nytt grepp är nu att försöka bygga upp kluster av projekt på samma tema, där PA Hazards står för syntes och policyramverk och ger projekten möjlighet att utbyta resultat och erfarenhet. Första klusterprojektet blir på läkemedel. 3b. Letar ni själva efter potentiella nya flaggskepp? Se ovan. 3c. Upplever ni ett stort tryck från projektaktörer som vill med i arbetet (intyg för projektansökningar, vill ha flaggskeppsstatus, etc)? Nej, inte särskilt stort. Det verkar fortfarande vara oklart för många vad fördelarna med att vara FP är, om det har någon betydelse för utfallet i finansieringsansökan, etc. På området farliga ämnen är det fortfarande större intresse från forskarsamhället än genomförare och myndigheter. 4a. Har ni samverkat med något annat PA/HA under året? Vi har deltagit i diskussioner och möten men inga egentliga praktiska samarbeten. PA Hazards stödjer några FP under andra PA/HA i ansökning för medel från BSRP. 4b. Hur ser ni på möjligheten för samverkan med andra PA/HA för att få bättre resultat inom ert PA/HA? Ja, det är möjligt och kunde vara önskvärt i särskilda fall. Men det tar också tid. 5. Hur upplever ni stödet för att arbeta som PAC/HAL inom er organisation? Rollen är mycket mer krävande än vad som generellt uppfattas, både internt och externt. För att kunna utföra ett gott arbete krävs större personella resurser än vad som anses vara ekonomiskt/praktiskt möjligt för organisationen att prioritera. Det medför att stor del av PACs arbete läggs på administrativa och ekonomiska uppgifter istället för den egentliga uppgiften att arbeta för en bättre samordning och samarbete mellan länderna i sakfrågan. 6. Upplever ni att ni får stöd för arbetet från ansvarigt departement? Ja, med det kunde vara bättre. En dialog inför kommande uppdrag har påbörjats för att öka samarbetet.

12 NATURVÅRDSVERKET 12(14) Bilaga 2 Slutrapport Flaggskepp Renare avlopp Bakgrund Naturvårdsverket har fått regeringens uppdrag att medverka i genomförande av EU:s strategi för Östersjöregionen och dess handlingsplan (KOM(2009) 248/3). Strategin ska tillhandahålla en samordnad ram som gör det möjligt för EU och medlemsstaterna att kartlägga behov och jämka samman dem med tillgängliga resurser, genom samordning av relevant politik. I strategin finns fyra prioriterade områden; En miljömässigt hållbar region, En blomstrande region, En tillgänglig och attraktiv region samt En trygg och säker region. Under varje prioriterat område finns dels ett antal strategiska aktiviteter men även flaggskeppsprojekt. Ett flaggskeppsprojekt syftar till att vara ett föregångsprojekt som visar på konkreta och synliga åtgärder för att lösa olika problem som finns i regionen. Sverige har tagit på sig att vara ansvarig samordnare för flaggskeppet Renare avloppsvatten under det prioriterade området En miljömässigt hållbar region varför regeringen har gett detta uppdrag till Naturvårdsverket. Östersjön är ett innanhav med hög näringsbelastning och låga syrehalter. Detta medför problem som övergödning och syrebrist. Bidrag till näringsbelastningen kommer bland annat ifrån jordbrukssektorn, industri och avloppsreningsverk. Att åtgärda utsläpp av näringsämnen i punktkällor så som avloppsreningsverk är ofta kostnadseffektiva åtgärder. Dock varierar denna kostnadseffektivitet beroende på befintligt avloppsreningsverks uppbyggnad, reningsmetoder och reningsgrader. HELCOM har i sin handlingsplan (BSAP) för Östersjön satt upp strängare krav för utsläpp från avloppsreningsverk av fosfor än vad EU har eftersom fosfor är en viktig källa till algblomning. I Ryssland pågår med stöd från bl.a. Sverige en snabb utbyggnad av reningsverk. Flera medlemsländer genomför för närvarande omfattande program för att klara EU:s krav på avloppsrening. I länderna runt Östersjön genomförs mycket arbete av många olika aktörer. Arbetet med Flaggskeppet har pågått under flera år men engagemanget från övriga länder har varit skiftande. Detta har medfört att projektet varit väldigt svårarbetat. Naturvårdsverkets arbete med Flaggskeppet har haft som långsiktigt syfte att identifiera och ta fram planer för uppgradering av prioriterade avloppsreningsverk i Östersjöns avrinningsområde för att minska punktutsläpp av fosfor och kväve. Då en reviderad version av Östersjöstrategin presenterades i januari 2014 hade Flaggskeppet strukits utan att kommunicera med ledaren för Flaggskeppet på Naturvårdsverket. Flaggskeppet ströks av ansvarig PAC för PA Nutri inför revideringen.

13 NATURVÅRDSVERKET 13(14) Verksamhet under Flaggskeppet Som en första insats togs en rapport fram som beskrev statur i de olika länderna runt Östersjön. Därefter gjordes en sammanställning över pågående projekt i regionen som syftade till att minska belastningen av näringsämnen från avloppsreningsverk. Två möten med en arbetsgrupp med representanter från de olika länderna har hållits. Utvärdering Det har varit svårt att nå framgång i detta projekt då intresset för projektet har varit vagt från så gott som samtliga deltagande länder. Det har även varit svårt att får stöd från de ansvariga för det prioriterade området (Finland och Polen) vilket ytterligare har försvårat arbetet. Som Flaggskeppsledare försökte Sverige med olika angreppssätt utan att frambringa intresse för projektet. Det är troligt att detta flaggskepp inte har varit tillräckligt förankrat innan det beslutades och att det i efterhand har känts mer som en pålaga än något som bidrar till att underlätta arbetet med renare avlopp i de olika länderna. Analys i relation till målen för insatsen Övergripande och långsiktigt mål med Renare avlopp Ett renare avloppsvatten genom att identifiera, bygga/uppgradera prioriterade avloppsreningsverk i Östersjöns avrinningsområde. Då detta görs har HELCOMs rekommendationer för reduktion av kväve och fosfor från avloppsreningsverk tagits i beaktande. Delmål 1. Pågående projekt i länderna runt Östersjön som rör förbättrad rening av avloppsvatten är sammanställda och presenterade i ett lättillgängligt format. 2. Befintlig statistik är sammanställd och utifrån detta är prioriterade anläggningar att etablera eller åtgärda i länderna med avrinningsområde till Östersjön identifierade och ansvariga i berörda länder är informerade om detta. 3. De olika ländernas svårigheter och problem med att nå HELCOMs rekommendationer är identifierade och sammanställda. 4. Förslag till en tänkbar fortsättning av arbetet inom Flaggskeppsprojektet är framtaget. Analys De delmål som Sverige har kunnat genomföra på egen hand har genomförts. Men de mål som kräver engagemang från de andra länderna har inte uppnåtts. Detta belyser vikten av att den här typen av projekt är väl förankrade i de olika länderna för att de ska bli framgångsrika.

14 NATURVÅRDSVERKET 14(14) Förslag tilländringar inför kommande Regeringsuppdrag Eftersom Flaggskeppet inte längre finns med under det Prioriterade Området (PA Nutri) är förutsättningarna ännu lägre att nå resultat inom området på detta sätt. Förslaget är därför att inte ta med denna typ av projekt i kommande regeringsuppdrag. Bilagor Briefing paper for the Flagship 1.2 Cleaner Wastewater, Current status for EUSBSR countries in implementation of EU WWTD and adoption of the HELCOM Recommendation for Wastewater treatment. Compilation of projects and organisations in the Baltic Sea Region

Uppdrag att medverka i genomförandet av EU:s Strategi för Östersjöregionen och dess handlingsplan

Uppdrag att medverka i genomförandet av EU:s Strategi för Östersjöregionen och dess handlingsplan Uppdrag att medverka i genomförandet av EU:s Strategi för Östersjöregionen och dess handlingsplan Rapport från Läkemedelsverket 2014-01-28 Dnr 4.3.2-2013-109579 Postadress/Postal address: P.O. Box 26,

Läs mer

Bakgrund. Östersjön med region = en angelägenhet för hela EU (8 av 9 Östersjöländer i EU) Ursprungligt initiativ från Europaparlamentet 2006

Bakgrund. Östersjön med region = en angelägenhet för hela EU (8 av 9 Östersjöländer i EU) Ursprungligt initiativ från Europaparlamentet 2006 1 EU:s strategi för Östersjöregionen Informationsmöte med Baltic Sea NGO Network 2 oktober 2013 Sofia Wennerstrand, s EU-kansli E-post: sofia.wennerstrand@regeringskansliet.se Bakgrund Östersjön med region

Läs mer

11346/16 ehe/np 1 DG E 1A

11346/16 ehe/np 1 DG E 1A Europeiska unionens råd Bryssel den 18 juli 2016 (OR. en) 11346/16 LÄGESRAPPORT från: av den: 18 juli 2016 till: Rådets generalsekretariat Delegationerna ENV 506 FIN 484 MAR 201 AGRI 422 FSTR 47 FC 38

Läs mer

Uppdrag att medverka i genomförandet av EU:s Strategi för Östersjöregionen och dess handlingsplan

Uppdrag att medverka i genomförandet av EU:s Strategi för Östersjöregionen och dess handlingsplan Uppdrag att medverka i genomförandet av EU:s Strategi för Östersjöregionen och dess handlingsplan Rapport från Läkemedelsverket 2013-01-31 Dnr 1.2-2013-4123 Postadress/Postal address: P.O. Box 26, SE-751

Läs mer

Rapport om Sjöfartsverkets arbete under 2013 inom ramen för EU:s Ostersjöstrategi

Rapport om Sjöfartsverkets arbete under 2013 inom ramen för EU:s Ostersjöstrategi (tsjöfartsverket 2013-01-23 13-03945-2 Reidar Grundström, 010 478 4906 2011 57691RT Näringsdepartementet n.registrator~regeringskansiiet.se Rapport om Sjöfartsverkets arbete under 2013 inom ramen för EU:s

Läs mer

Vad som är på gång i stora drag på Naturvårdsverket inom VA-området. EU Kommissionen mot Konungariket Sverige. Mål C-43807 i EG domstolen

Vad som är på gång i stora drag på Naturvårdsverket inom VA-området. EU Kommissionen mot Konungariket Sverige. Mål C-43807 i EG domstolen Vad som är på gång i stora drag på Naturvårdsverket inom VA-området Stämningen Slam, revision av aktionsplan för återföring av fosfor BSAP och internationell rapportering Revidering av föreskrift? Återrapportering,

Läs mer

Sammanfattning. Delredovisning av uppdrag att medverka i genomförandet av EU:s strategi for Östersjöregionen och dess handlingsplan

Sammanfattning. Delredovisning av uppdrag att medverka i genomförandet av EU:s strategi for Östersjöregionen och dess handlingsplan 1(12) SW E D I SH E N V IR O N M EN T A L P R OT E C T IO N AG E NC Y Maxi Nachtigall Tel: 010-6981383 maxi.nachtigall @naturvardsverket.se SKRIVELSE 2017-01-26 Ärendenr: NV-00436-16 Delredovisning av

Läs mer

Internationella programkontoret för utbildningsområdet Ungdomsstyrelsen Vetenskapsrådet (flaggskeppsledare 7.5)

Internationella programkontoret för utbildningsområdet Ungdomsstyrelsen Vetenskapsrådet (flaggskeppsledare 7.5) Regeringsbeslut I:6 2011-10-13 U2011/5668/IS Utbildningsdepartementet Enligt sändlista Uppdrag att medverka i genomförandet av EU:s strategi för Östersjöregionen och dess handlingsplan Regeringens beslut

Läs mer

EU-finansiering hur går det till och vad finns?

EU-finansiering hur går det till och vad finns? EU-finansiering hur går det till och vad finns? Göteborgsregionens kommunalförbund Linda Bell Projektkoordinator, GR Planering Rykten om EU-finansiering. Mycket Administration Svår ekonomi.. Krångligt!

Läs mer

Transnationellt samarbete i Östersjöregionen Svenska institutet

Transnationellt samarbete i Östersjöregionen Svenska institutet 2015-03-24 Transnationellt samarbete i Östersjöregionen Svenska institutet 1 EUSBSR Svenska institutet Östliga Partnerskapet HELCOM BSAP SI ska bidra med att främja och utveckla samarbetet i Östersjöregionen

Läs mer

Delredovisning av regeringsuppdrag att medverka i genomförande av EU:s strategi för Östersjöregionen och dess handlingsplan

Delredovisning av regeringsuppdrag att medverka i genomförande av EU:s strategi för Östersjöregionen och dess handlingsplan 1(10) SW E D I SH E N V IR O N M EN T AL P R OT E C T IO N AG E NC Y SKRIVELSE 2018-02-01 Ärendenr: NV-00436-16 Delredovisning av regeringsuppdrag att medverka i genomförande av EU:s strategi för Östersjöregionen

Läs mer

Naturvårdsverkets yttrande över rapporten Underlag till kontrollstation 2015 för anpassning till ett förändrat klimat

Naturvårdsverkets yttrande över rapporten Underlag till kontrollstation 2015 för anpassning till ett förändrat klimat 1(7) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY YTTRANDE 2015-06-17 Ärendenr: NV-02737-15 Regeringskansliet 103 33 Stockholm Naturvårdsverkets yttrande över rapporten Underlag till kontrollstation 2015 för

Läs mer

Anna Maria Sundin Vattenstämman, Helsingborg 23 maj 2018

Anna Maria Sundin Vattenstämman, Helsingborg 23 maj 2018 INVESTERINGSBIDRAG TILL RENING AV AVLOPPSVATTEN FRÅN LÄKEMEDELSRESTER BIDRAG FÖR ATT MINSKA UTSLÄPP AV MIKROPLASTER OCH ANDRA FÖRORENINGAR VIA DAGVATTEN Anna Maria Sundin Vattenstämman, Helsingborg 23

Läs mer

EU-projekten ScorePP och COHIBA

EU-projekten ScorePP och COHIBA MHN 2012-10-23 SIDAN 1 EU-projekten ScorePP och COHIBA Tonie Wickman och Maria Pettersson Miljöanalys Översiktlig jämförelse av projekten ScorePP COHIBA Tid 2006-10 (3,5år) 2009-12 (3 år) Deltagare Bakomliggande

Läs mer

Förorenade sediment samverkan för kunskap och prioritering av åtgärder

Förorenade sediment samverkan för kunskap och prioritering av åtgärder Förorenade sediment samverkan för kunskap och prioritering av åtgärder Renare Marks vårmöte 2019, Minna Severin 2019-03-21 Figur: Magdalena Thorsbrink när miljögifter väl hamnat i sedimenten utgör de inte

Läs mer

Yttrande över betänkandet EU på hemmaplan (SOU 2016:10)

Yttrande över betänkandet EU på hemmaplan (SOU 2016:10) YTTRANDE 1/5 Kulturdepartementet Registrator 103 33 Stockholm Yttrande över betänkandet EU på hemmaplan (SOU 2016:10) Region Östergötland har beretts möjlighet att inkomma med synpunkter på EU på hemmaplan

Läs mer

MIKROPLAST REGERINGSUPPDRAG KÄLLOR OCH FÖRSLAG PÅ ÅTGÄRDER. Yvonne Augustsson. Göteborg 15 mars 2018

MIKROPLAST REGERINGSUPPDRAG KÄLLOR OCH FÖRSLAG PÅ ÅTGÄRDER. Yvonne Augustsson. Göteborg 15 mars 2018 REGERINGSUPPDRAG MIKROPLAST KÄLLOR OCH FÖRSLAG PÅ ÅTGÄRDER Yvonne Augustsson Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 1 Göteborg 15 mars 2018 Uppdraget från regeringen Identifiera viktigare

Läs mer

Redovisning av regeringsuppdrag miljöskadliga subventioner

Redovisning av regeringsuppdrag miljöskadliga subventioner 1(5) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY SKRIVELSE 2014-04-02 Ärendenr: NV-00641-14 Miljödepartementet 103 33 Stockholm Redovisning av regeringsuppdrag miljöskadliga subventioner 1. Uppdraget Naturvårdsverket

Läs mer

MSB:s medverkan i genomförandet av EU:s strategi för Östersjöregionen och dess handlingsplan

MSB:s medverkan i genomförandet av EU:s strategi för Östersjöregionen och dess handlingsplan samhällsskydd och beredskap Uppdragsredovisning 1 (6) 2011-5684 Avd för utbildning, övning och beredskap Ert datum 2011-10-13 Er referens Fö2011/1519/SSK Julia Fredriksson 010-240 50 47 julia.fredriksson@msb.se

Läs mer

Beställargruppens uppgifter kan delas in i fyra olika kategorier;

Beställargruppens uppgifter kan delas in i fyra olika kategorier; 1(5) SW E D I SH E N V IR O N M EN T A L P R OT E C T IO N AG E NC Y Sebastian Dahlgren Axelsson Tel: 010-698 17 35 sebastian.dahlgren-axelsson @naturvardsverket.se PM 2017-09-04 Ärendenr: NV-04603-17

Läs mer

Beslut Justitiedepartementet

Beslut Justitiedepartementet Beslut 2017-03-28 Justitiedepartementet Beslut av Övervakningskommittén för fonden för inre säkerhet om allmän inriktning rörande tilldelning av medel ur fonden Bakgrund och förutsättningar Fonden för

Läs mer

MIKROPLAST KÄLLOR OCH FÖRSLAG PÅ ÅTGÄRDER. NAM18, Linköping 31 januari Anna Maria Sundin

MIKROPLAST KÄLLOR OCH FÖRSLAG PÅ ÅTGÄRDER. NAM18, Linköping 31 januari Anna Maria Sundin MIKROPLAST KÄLLOR OCH FÖRSLAG PÅ ÅTGÄRDER NAM18, Linköping 31 januari 2018 Anna Maria Sundin Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 1 Uppdraget från regeringen Identifiera viktigare källor

Läs mer

sektorprogram Miljö Sveriges ordförandeskap i Nordiska ministerrådet 2008

sektorprogram Miljö Sveriges ordförandeskap i Nordiska ministerrådet 2008 sektorprogram Miljö Sveriges ordförandeskap i Nordiska ministerrådet 2008 Sektorprogram: Miljö Sveriges ordförandeskap i Nordiska ministerrådet 2008 ANP 2007: 760 Nordiska ministerrådet, Köpenhamn 2007

Läs mer

Yttrande över betänkandet Systematiska jämförelser - för lärande i staten (SOU 2015:36) Fi2015/2312

Yttrande över betänkandet Systematiska jämförelser - för lärande i staten (SOU 2015:36) Fi2015/2312 1(5) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY YTTRANDE 2015-08-27 Ärendenr: NV-04097-15 Finansdepartementet 103 33 Stockholm fi.registrator@regeringskansliet.se Yttrande över betänkandet Systematiska jämförelser

Läs mer

Internationell strategi för Ronneby kommun 2013-2015

Internationell strategi för Ronneby kommun 2013-2015 Internationell strategi för Ronneby kommun 2013-2015 2 Inledning Ronneby kommun är en del av en globaliserad värld där internationella förhållanden i allt större utsträckning spelar en avgörande roll i

Läs mer

5 Stora. försök att minska övergödningen

5 Stora. försök att minska övergödningen 5 Stora försök att minska övergödningen Svärtaån Svärtaån är ett vattendrag i Norra Östersjöns vattendistrikt som har stor belastning av fosfor och kväve på havet. En betydande andel kommer från odlingslandskapet.

Läs mer

Aktuellt från SKL. Ann-Sofie Eriksson Kerstin Blom Bokliden Fredrik Bäck

Aktuellt från SKL. Ann-Sofie Eriksson Kerstin Blom Bokliden Fredrik Bäck Aktuellt från SKL Ann-Sofie Eriksson Kerstin Blom Bokliden Fredrik Bäck Sveriges Kommuner och Landsting Intresseorganisation som driver medlemmarnas intressen. Erbjuder medlemmar stöd och service. Sveriges

Läs mer

Forum Östersjön HELCOM 130629

Forum Östersjön HELCOM 130629 Forum Östersjön HELCOM 130629 Stefan Berggren - enhetschef M-deps Naturmiljöenhet stefan.berggren@regeringskansliet.se Ministermöte i Köpenhamn Ministermöte 3 oktober 2013 (var 3:e år) Baltic sea action

Läs mer

Internationell strategi för Ronneby kommun

Internationell strategi för Ronneby kommun Internationell strategi för Ronneby kommun 2016-2017 Antagen av KF 2015-12-10 2 Inledning Ronneby kommun är en del av en globaliserad värld där internationella förhållanden i allt större utsträckning spelar

Läs mer

Förslag till åtgärdsprogram och förvaltningsplan för Norra Östersjöns vattendistrikt - yttrande till Vattenmyndigheten

Förslag till åtgärdsprogram och förvaltningsplan för Norra Östersjöns vattendistrikt - yttrande till Vattenmyndigheten 1 (7) DATUM DNR 2015-02-24 KS/2015:37 Yttrande Vattenmyndigheten.vastmanland@ lansstyrelsen.se Förslag till åtgärdsprogram och förvaltningsplan för Norra Östersjöns vattendistrikt - yttrande till Vattenmyndigheten

Läs mer

VillageWaters. Ett projekt för optimal teknik för enskilda avlopp i länderna runt Östersjön. Linda Parkefelt. Skånelandsmöte 2016, 2 mars

VillageWaters. Ett projekt för optimal teknik för enskilda avlopp i länderna runt Östersjön. Linda Parkefelt. Skånelandsmöte 2016, 2 mars Ett projekt för optimal teknik för enskilda avlopp i länderna runt Östersjön Linda Parkefelt Skånelandsmöte 2016, 2 mars Sweden Water Research Representerar 18 kommuner i Skåne: Ägs till lika delar av:

Läs mer

Kommittédirektiv. Översyn av miljömålssystemet. Dir. 2008:95. Beslut vid regeringssammanträde den 17 juli 2008

Kommittédirektiv. Översyn av miljömålssystemet. Dir. 2008:95. Beslut vid regeringssammanträde den 17 juli 2008 Kommittédirektiv Översyn av miljömålssystemet Dir. 2008:95 Beslut vid regeringssammanträde den 17 juli 2008 Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare ska utreda och föreslå förändringar i miljömålssystemets

Läs mer

Remiss: Naturvårdsverkets redovisning av regeringsuppdrag om styrmedel för rening i kommunala reningsverk (Naturvårdsverkets rapport 6521)

Remiss: Naturvårdsverkets redovisning av regeringsuppdrag om styrmedel för rening i kommunala reningsverk (Naturvårdsverkets rapport 6521) 1 (5) 2013-02-21 Dnr SU 524-3263-12 Regeringskansliet (Miljödepartementet) 103 33 Stockholm Remiss: Naturvårdsverkets redovisning av regeringsuppdrag om styrmedel för rening i kommunala reningsverk (Naturvårdsverkets

Läs mer

Sveriges åtagande för övergödning inom vattendirektivet, Helcom och Ospar

Sveriges åtagande för övergödning inom vattendirektivet, Helcom och Ospar Sveriges åtagande för övergödning inom vattendirektivet, Helcom och Ospar Martin H Larsson Miljödepartementet 1 Disposition Havsmiljödirektivet Helcom (åtaganden, utvecklingen i miljön och i relation till

Läs mer

Plattform för samarbete - en beskrivning av processarbetet kopplat till strukturfonderna

Plattform för samarbete - en beskrivning av processarbetet kopplat till strukturfonderna Plattform för samarbete - en beskrivning av processarbetet kopplat till strukturfonderna Inledning Det regionala utvecklings- och tillväxtarbetet bygger på att resurser satsas på insatser som ska ge bestående

Läs mer

Översyn av föreskrifter om registrering av beslut enligt 7 kap. miljöbalken Konsekvensutredning

Översyn av föreskrifter om registrering av beslut enligt 7 kap. miljöbalken Konsekvensutredning 1(6) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Emma Thulin Johansson Tel: 010-698 11 57 emma.thulin-johansson @naturvardsverket.se 2015-05-05 Ärendenr: NV-07199-14 Översyn av föreskrifter om registrering

Läs mer

Interreg BSR och Östersjöstrategin

Interreg BSR och Östersjöstrategin Interreg BSR och Östersjöstrategin Paul Nemes Enheten för internationell regionsamverkan paul.nemes@tillvaxtverket.se 1 Regeringsuppdrag Tillväxtverket ska ansvara för nationell samordning och utveckling

Läs mer

Betänkande av utredningen för ett stärkt civilsamhälle - Palett för ett stärkt civilsamhälle (SOU 2016:3) Ku2016/00504/D

Betänkande av utredningen för ett stärkt civilsamhälle - Palett för ett stärkt civilsamhälle (SOU 2016:3) Ku2016/00504/D Box 47073, 100 74 Stockholm Tel 08-68 42 3000 stadsmissionen.se Kulturdepartementet, 103 33 Stockholm ku.remissvar@regeringskansliet.se Betänkande av utredningen för ett stärkt civilsamhälle - Palett för

Läs mer

HaV:s underlag för Sveriges genomförande av Agenda 2030

HaV:s underlag för Sveriges genomförande av Agenda 2030 1/5 HaV:s underlag för Sveriges genomförande av Agenda 2030 Uppdraget Regeringen gav i april 2016 Havs- och vattenmyndigheten och 84 andra myndigheter i uppdrag 1 att bidra med underlag för Sveriges genomförande

Läs mer

Guide till slutrapport

Guide till slutrapport Guide till slutrapport Tips inför projektets avslut www.lansstyrelsen.se/skane Projektstödet inom landsbygdsprogrammet syftar till att stärka utvecklingen och konkurrenskraften på den skånska landsbygden

Läs mer

Framgångsrika åtgärder för havet vad kan vi lära av historien

Framgångsrika åtgärder för havet vad kan vi lära av historien Framgångsrika åtgärder för havet vad kan vi lära av historien Kjell Larsson Sjöfartshögskolan Linnéuniversitetet kjell.larsson@lnu.se 1960-talet 1970-talet 1980-talet 1990-talet 2000-talet 2010-talet 1960-talet

Läs mer

Mål och programområden

Mål och programområden Mål och programområden Övergripande mål för Socialfonden: Ökad tillväxt genom god kompetensförsörjning samt ett ökat arbetskraftsutbud. Två programområden: Programområde 1: Kompetensförsörjning Programområde

Läs mer

Strategi för internationellt arbete - remissvar

Strategi för internationellt arbete - remissvar SOCIAL- OCH ÄLDREOMSORGSFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DATUM DIARIENR SIDA 2015-07-21 SN-2015/1199.109 1 (4) HANDLÄGGARE Johan Andersson 08-535 378 05 johan.andersson@huddinge.se Socialnämnden Strategi

Läs mer

Östersjöstrategin, strukturfonder, miljö och tillväxt

Östersjöstrategin, strukturfonder, miljö och tillväxt Östersjöstrategin, strukturfonder, miljö och tillväxt Björne Hegefeldt Tillväxtverket 1 Östersjöstrategin i Sverige Vad är det? Vad gör vi? 2 Varför Östersjöregionen? Gemensamma utmaningar kring miljö,

Läs mer

Krav på utvärdering för projekt med större omslutning är 1,5 miljoner EUR

Krav på utvärdering för projekt med större omslutning är 1,5 miljoner EUR Krav på utvärdering för projekt med större omslutning är 1,5 miljoner EUR Sida 1 av 5 Från och med utlysning tre (ansökningsperiod 12 januari-19 februari 2016) ställer Sverige-Norge programmet krav på

Läs mer

Rapport: Organisationsutveckling för en starkare besöksnäring på Värmdö

Rapport: Organisationsutveckling för en starkare besöksnäring på Värmdö Rapport: Organisationsutveckling för en starkare besöksnäring på Värmdö Uppdrag Se över hur det lokala besöksnäringssamarbetet för Värmdö bör organiseras För att skapa lokalt engagemang och mervärde åt

Läs mer

Uppdrag att koordinera genomförandet av grön infrastruktur i Sverige (M2015/684/Nm)

Uppdrag att koordinera genomförandet av grön infrastruktur i Sverige (M2015/684/Nm) 1(5) SW E D I SH E N V IR O N M EN T A L P R OT E C T IO N AG E NC Y SKRIVELSE 2015-09-20 Ärendenr: NV-01521-15 Uppdrag att koordinera genomförandet av grön infrastruktur i Sverige (M2015/684/Nm) Delredovisning

Läs mer

EU-program

EU-program Januari 2010 EU-program 2007-2013 Utgivningsår: 2010 För mer information kontakta Länsstyrelsen i Stockholms län, avdelningen för tillväxt Tfn 08-785 40 00 Rapporten finns endast som pdf. Du hittar den

Läs mer

Policy för internationellt arbete

Policy för internationellt arbete 1/7 Beslutad: Kommunfullmäktige 2014-11-03 121 Gäller fr o m: 2014-11-03 Myndighet: Diarienummer: Kommunstyrelsen KS/2014:368-003 Ersätter: EU-strategi för Strängnäs kommun, 2011-04-26, 126 Ansvarig: Stabsavdelningen

Läs mer

Hej! Petra Holgersson. Stiftelsen Håll Sverige Rent

Hej! Petra Holgersson. Stiftelsen Håll Sverige Rent Hej! Petra Holgersson Stiftelsen Håll Sverige Rent 1962 2016 1964 en annan tid. För att se filmen, gå in på www.renkustlinje.se HAVSMILJÖDIREKTIVET faktablad Marine Strategy Framework Directive 2008/56/EG

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning med instruktion för Naturvårdsverket; Utkom från trycket den 4 januari 2013 utfärdad den 20 december 2012. Regeringen föreskriver följande. Uppgifter 1 Naturvårdsverket

Läs mer

Härnösands internationella arbete - ny internationell policy

Härnösands internationella arbete - ny internationell policy Härnösands internationella arbete - ny internationell policy Innehållsförteckning sidan Inledning... 3 Syfte... 3 Övergripande mål... 3 Prioriterade områden... 4 Utbildning Arbete och tillväxt Näringsliv

Läs mer

Regionalfondsprogram i Sverige 2014-2020

Regionalfondsprogram i Sverige 2014-2020 Regionalfondsprogram i Sverige 2014-2020 Stockholmsregionen Björne Hegefeldt Internationella avdelningen 1 Europa 2020 Smart och hållbar tillväxt för alla 2 11 tematiska mål 1. Stärka forskning och innovation

Läs mer

Övergödning. och effekterna. Philip Axe

Övergödning. och effekterna. Philip Axe Övergödning och effekterna Philip Axe Philip.axe@havochvatten.se Min fråga: Var det bättre förr? 2018-10-01 Övergödning och effekter Philip Axe 2 Vem är detta? Utredare på Havsmiljö enheten Samordnare

Läs mer

LIFE IP Rich Waters. Västerås

LIFE IP Rich Waters. Västerås LIFE IP Rich Waters Västerås 2016-01-14 Agenda Välkommen Övergripande om projektet (kl 9.05-9.45) EU-feedback på förra ansökan Projektet LIFE IP Rich Waters Ansökan och ansökningsprocessen (kl 9.45-11.30

Läs mer

Regeringens vattenarbete nationellt och internationellt

Regeringens vattenarbete nationellt och internationellt Regeringens vattenarbete nationellt och internationellt Lisa Emelia Svensson Havs- och vattenambassadör @EmeliaLisa Diskussionspunkter Vatten - en internationell utblick Nationellt och EU perspektiv Dricksvattenutredningen

Läs mer

Centrala myndigheters roll i klimatanpassningsarbetet

Centrala myndigheters roll i klimatanpassningsarbetet Centrala myndigheters roll i klimatanpassningsarbetet 2 oktober 2008, Radisson SAS Royal Viking Hotel, Stockholm Sammanfattning av gruppdiskussionerna Deltagarna delades in i fyra olika grupper. Varje

Läs mer

internationell strategi 1

internationell strategi 1 Internationell strategi internationell strategi 1 Internationell strategi Bakgrund Vi lever idag i ett globaliserat samhälle där ländernas gränser suddas ut. Fler reser, studerar eller bor i andra länder,

Läs mer

Internationellt program för Karlshamns kommun

Internationellt program för Karlshamns kommun Programmet antaget av kommunfullmäktige 2012-04-02, Internationellt program för Karlshamns kommun 1 (13) Karlshamns kommun Kommunledningsförvaltningen Rådhuset 374 81 Karlshamn Tel +46 454-810 00 E-post:

Läs mer

Riktlinjer för internationellt samarbete i Tyresö kommun. Antagna XXX-XX-XX

Riktlinjer för internationellt samarbete i Tyresö kommun. Antagna XXX-XX-XX Riktlinjer för internationellt samarbete i Tyresö kommun Antagna XXX-XX-XX Tyresö kommun / 2015-04-15 2 (6) Innehållsförteckning 1 Inriktning... 3 2 Prioriterade områden... 3 2.1 Utveckling av kommunens

Läs mer

Stockholm International Water Institute. En samverkansplattform för Vatten och Läkemedel

Stockholm International Water Institute. En samverkansplattform för Vatten och Läkemedel Stockholm International Water Institute En samverkansplattform för Vatten och Läkemedel SIWI The Stockholm International Water Institute (SIWI) är ett policy institut som bidrar till det internationella

Läs mer

Policy för socialt företagande

Policy för socialt företagande Policy för socialt företagande Antagen av kommunfullmäktige 2015-02-25 3 Policy Socialt företagande Innehållsförteckning Inledning... 1 Definition sociala företag... 1 Policy... 1 Syfte... 2 Möjligheter

Läs mer

Kommunikations- och informationsarbetet ska omfatta såväl det bilaterala som det multilaterala svenska utvecklingssamarbetet.

Kommunikations- och informationsarbetet ska omfatta såväl det bilaterala som det multilaterala svenska utvecklingssamarbetet. Bilaga till regeringsbeslut 2009-09-10 UD2008/35922/USTYR 2009-09-10 Strategi för informations- och kommunikationsverksamhet, inklusive genom organisationer i det civila samhället, 2010-2014 Sammanfattning

Läs mer

1 Långsiktig strategi för Skogsstyrelsens medverkan i det regionala tillväxtarbetet

1 Långsiktig strategi för Skogsstyrelsens medverkan i det regionala tillväxtarbetet PROTOKOLL Nr H- 11/2015 Datum 2015-03-24 1(1) Närvarande: Monika Stridsman Göran Rune Peter Blombäck Göran Lindberg Generaldirektör, beslutande Avdelningschef Enhetschef Handläggare, föredragande Justeras

Läs mer

Konsekvenser för reningsverken i Stockholmsregionen vid olika nivåer på skärpta reningskrav. Lars-Gunnar Reinius

Konsekvenser för reningsverken i Stockholmsregionen vid olika nivåer på skärpta reningskrav. Lars-Gunnar Reinius Konsekvenser för reningsverken i Stockholmsregionen vid olika nivåer på skärpta reningskrav Lars-Gunnar Reinius Arbetsgruppen På initiativ av Vasrådet bildades i början på året en arbetsgrupp bestående

Läs mer

Förslag till yttrande över motion om att inrätta en barnombudsman i Katrineholms kommun

Förslag till yttrande över motion om att inrätta en barnombudsman i Katrineholms kommun Vård- och omsorgsnämndens handling nr 17/2013 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) Vår handläggare Lars Olsson, utredare Ert datum Er beteckning Vård- och omsorgsnämnden Förslag till yttrande över motion om att inrätta

Läs mer

LOVA-bidraget. Lokala vattenvårdsprojekt

LOVA-bidraget. Lokala vattenvårdsprojekt LOVA-bidraget Lokala vattenvårdsprojekt Det är inte längre så lätt att fånga en stor torsk eller en fin ål. Bottnarna dör, vikar växer igen och giftiga algblomningar är något vi fått vänja oss vid. Våra

Läs mer

Ny internationell policy och ett utvecklat internationellt arbete

Ny internationell policy och ett utvecklat internationellt arbete 2013-09-24 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2013/545-105 Kommunstyrelsen Ny internationell policy och ett utvecklat internationellt arbete Förslag till beslut 1. Kommunstyrelsen noterar rapporten kartläggning

Läs mer

Metoder och kriterier för att välja ut projekt

Metoder och kriterier för att välja ut projekt 1 (8) Metoder och kriterier för att välja ut projekt Interreg Nord 2014-2020 2 (8) 1. Inledning Enligt förordning (EU) nr 1303/2013, art 110(2)(a) är det är Övervakningskommitténs uppgift att anta urvalskriterier

Läs mer

Ny programperiod 2014-2020

Ny programperiod 2014-2020 Ny programperiod 2014-2020 Nord blickar framåt, Levi 17-18.9.2013 Dorota Witoldson, Europeiska kommissionen 1 Gränsöverskridande Samarbete / Interreg 2007-2013 2 Interreg vem gör vad? PARTNERSKAP KOM:

Läs mer

Med miljömålen i fokus

Med miljömålen i fokus Bilaga 2 Med miljömålen i fokus - hållbar användning av mark och vatten Delbetänkande av Miljömålsberedningen Stockholm 2014 SOU 2014:50 Begrepp som rör miljömålssystemet Miljömålssystemet Generationsmålet

Läs mer

Remissvar om rapportering av regeringsuppdrag N2018/00721/DL, Att inleda arbetet med att inrätta ett nationellt dricksvattenråd

Remissvar om rapportering av regeringsuppdrag N2018/00721/DL, Att inleda arbetet med att inrätta ett nationellt dricksvattenråd Er referens N2018/00721/DL Livsmedelsverket heidi.pekar@slv.se Remissvar om rapportering av regeringsuppdrag N2018/00721/DL, Att inleda arbetet med att inrätta ett nationellt dricksvattenråd Sammanfattning

Läs mer

Anne Graf. Kommunikation

Anne Graf. Kommunikation Anne Graf Kommunikation Norrbottens och Västerbottens direktlänk till EU www.northsweden.eu Rådgivning Påverkan Information INTRESSEBEVAKNING PROGRAMBEVAKNING Håll koll på Bryssel Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Läs mer

Vattenmyndighetens förslag på åtgärdsprogram för Södra Östersjön 2015-2021 -ett kommunalt perspektiv. 2015-02-25 www.torsas.se

Vattenmyndighetens förslag på åtgärdsprogram för Södra Östersjön 2015-2021 -ett kommunalt perspektiv. 2015-02-25 www.torsas.se Vattenmyndighetens förslag på åtgärdsprogram för Södra Östersjön 2015-2021 -ett kommunalt perspektiv Förslag åtgärdsprogram för södra östersjön Just nu pågår samråd inom EU Ramdirektivet för vatten -2021-2027

Läs mer

Internationella frågor; Revidering av Internationell policy och antagande av handlingsplan för Västerås stad

Internationella frågor; Revidering av Internationell policy och antagande av handlingsplan för Västerås stad Kommunstyrelsen Internationella frågor; Revidering av Internationell policy och antagande av handlingsplan för Västerås stad Kommunstyrelsen beslöt på sammanträde den 22 augusti 2002, 183, att anta ett

Läs mer

Vägledning om statligt stöd till lokala vattenvårdsprojekt

Vägledning om statligt stöd till lokala vattenvårdsprojekt Vägledning om statligt stöd till lokala vattenvårdsprojekt Enligt förordning (2009:381) Havs- och vattenmyndighetens vägledning Vägledning om statligt stöd till lokala vattenvårdsprojekt Enligt förordning

Läs mer

m.fl. Uppdrag att medverka i genomförandet av EU:s strategi för Östersjöregionen och dess handlingsplan

m.fl. Uppdrag att medverka i genomförandet av EU:s strategi för Östersjöregionen och dess handlingsplan REGERINGEN Fr ' nr, VBiKETFÖH (NNOVATIONSSYSTEM Ank. 2011-10-2 0 Regeringsbeslut 13 2011-10-13 2011/5769/RT Näringsdepartemen #Dnr.^))-ö3ffl- Verket för innovationssystem 101 58 STOCKHOLM m.fl. Uppdrag

Läs mer

BILAGA 5. SAMMANSTÄLLNING AV NATIONELLA OCH

BILAGA 5. SAMMANSTÄLLNING AV NATIONELLA OCH BILAGA 5. SAMMANSTÄLLNING AV NATIONELLA OCH REGIONALA MILJÖMÅL SOM BERÖR AVFALL NATIONELLA MILJÖMÅL Det övergripande målet för miljöarbetet är att vi till nästa generation, det vill säga med sikte på år

Läs mer

Yttrande över Miljömålsberedningens delbetänkande Med miljömålen i fokus hållbar användning av mark och vatten, SOU 2014:50

Yttrande över Miljömålsberedningens delbetänkande Med miljömålen i fokus hållbar användning av mark och vatten, SOU 2014:50 Miljödepartementet Naturmiljöenheten 103 33 STOCKHOLM Datum: 2014-11-27 Vår referens: 2014/1626/10.1 Er referens: M2014/1595/Nm m.registrator@regeringskansliet.se charlotta.sorqvist@regeringskansliet.se

Läs mer

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet PROJEKTSTÖD - Slutrapport Du ska använda blanketten för att skriva en slutrapport som beskriver genomförandet och resultatet av projektet. Jordbruksverket kommer att publicera rapporten i databasen för

Läs mer

En lärandeplan för det regionala tillväxtarbetet i Halland

En lärandeplan för det regionala tillväxtarbetet i Halland En lärandeplan för det regionala tillväxtarbetet i Halland 2013 Innehåll 1. Bakgrund och uppdrag... 2 2. Varför en lärandeplan för tillväxtarbetet i Halland?... 2 3. Utgångsläget... 3 4. Förutsättningar

Läs mer

Medfinansiering från Återvändandefonden till utvecklingsprojekt

Medfinansiering från Återvändandefonden till utvecklingsprojekt Läs mer på: www.migrationsverket.se/fonder Medfinansiering från Återvändandefonden till utvecklingsprojekt Utlysning av medel från Europeiska återvändandefonden äger rum från 15 juli till 20 september

Läs mer

Återrapportering från Länsstyrelsen i Skåne län av 2014 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Länsstyrelsen i Skåne län av 2014 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram återrapportering 2014 1 (6) Återrapportering från Länsstyrelsen i Skåne län av 2014 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Åtgärd 28 Länsstyrelserna behöver göra en översyn och vid behov

Läs mer

Under 2014 har styrelsen valt att göra en avstämning inför framtiden och kommer att föra strategiska diskussioner under temat Vägval.

Under 2014 har styrelsen valt att göra en avstämning inför framtiden och kommer att föra strategiska diskussioner under temat Vägval. SKRÄBEÅNS VATTENRÅD ARBETSPLAN 2014 Foto: Brodde Almer INLEDNING Skräbeåns vattenråd ökar successivt sin kunskap om avrinningsområdet och om vattenförvaltning i allmänhet. Ett utbyte med andra vattenråd

Läs mer

Miljöforskningsanslaget vår modell för samverkan mellan forskning och miljöförvaltning

Miljöforskningsanslaget vår modell för samverkan mellan forskning och miljöförvaltning Miljöforskningsanslaget vår modell för samverkan mellan forskning och miljöförvaltning Ny kunskap driver miljöarbetet framåt För att hantera samhällets utmaningar är det viktigt att statsförvaltningen

Läs mer

Samordning och uppföljning av genomförandet av den nationella läkemedelsstrategin Läkemedelsverket

Samordning och uppföljning av genomförandet av den nationella läkemedelsstrategin Läkemedelsverket Samordning och uppföljning av genomförandet av den nationella läkemedelsstrategin Läkemedelsverket 2011-12-13 Postadress/Postal address: P.O. Box 26, SE-751 03 Uppsala, SWEDEN Besöksadress/Visiting address:

Läs mer

Analys av Plattformens funktion

Analys av Plattformens funktion Analys av Plattformens funktion Bilaga 3: Plattform för hållbar stadsutveckling årsrapport för 2015 Författarna ansvarar för innehållet i rapporten. Plattformen har inte tagit ställning till de rekommendationer

Läs mer

Ramdirektivet för f r Vatten

Ramdirektivet för f r Vatten Ramdirektivet för f r Vatten Näringsbelastning till vattenmiljöerna, erna, reningsverkens bidrag och möjliga m styrmedel Föreningen Vatten 20100317 Anders Finnson Svenskt Vatten Vattenpoesi Ramdirektivet

Läs mer

Skriv ditt namn här

Skriv ditt namn här Skriv ditt namn här 2012-03-29 1 Björn Risinger Generaldirektör Havs- och vattenmyndigheten 2012-03-29 2 En ny myndighet för havs- och vattenmiljö En tillbakablick 2012-03-29 3 HaV ansvarar för att genomföra

Läs mer

Strategier för lärande. Torbjörn Danell (analytiker på Tillväxtanalys) Datum: 20130910

Strategier för lärande. Torbjörn Danell (analytiker på Tillväxtanalys) Datum: 20130910 Strategier för lärande Torbjörn Danell (analytiker på Tillväxtanalys) Datum: 20130910 Innehållsöversikt Bakgrund Tillväxtanalys uppdrag Varför lärande är viktigt Synliggöra förutsättningarna för lärande

Läs mer

Läkemedel och ansvar uppströms, nedströms och hos producenter

Läkemedel och ansvar uppströms, nedströms och hos producenter Läkemedel och ansvar uppströms, nedströms och hos producenter Vattenstämman 23 maj 2018 Anders Finnson FN:s Agenda 2030 (17 mål med 169 delmål) Svenskt Vattens vision: Sverige ska ha Friskt dricksvatten,

Läs mer

POLICY. Internationell policy

POLICY. Internationell policy POLICY Internationell policy POLICY antas av kommunfullmäktige En policy uttrycker politikens värdegrund och förhållningssätt. Denna typ av dokument fastställs av kommunfullmäktige då de är av principiell

Läs mer

Mänskliga rättigheter i styrning och ledning

Mänskliga rättigheter i styrning och ledning 2015-06-09 1 (5) Avdelningen för ekonomi och styrning Björn Kullander Mänskliga rättigheter i styrning och ledning - Projektplan Inledning Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) kommer under 2015 och 2016

Läs mer

Kommittédirektiv. Utredning om ekonomiska styrmedel för kemikalier. Dir. 2013:127. Beslut vid regeringssammanträde den 19 december 2013.

Kommittédirektiv. Utredning om ekonomiska styrmedel för kemikalier. Dir. 2013:127. Beslut vid regeringssammanträde den 19 december 2013. Kommittédirektiv Utredning om ekonomiska styrmedel för kemikalier Dir. 2013:127 Beslut vid regeringssammanträde den 19 december 2013. Sammanfattning En särskild utredare ska analysera behovet av nya ekonomiska

Läs mer

Nyhetsbrev EU/Internationella relationer

Nyhetsbrev EU/Internationella relationer Nyhetsbrev 4 2017 EU/Internationella relationer "Syftet med internationalisering handlar om att öka utbyte, förståelse och samverkan mellan människor, kulturer och nationer samt utveckla kommunens verksamheter

Läs mer

Resultatfi-ån2014 kommer att rapporteras till Naturvårdsverkets datavärd i mars 2015. Haltema förväntas vara lägre än under 2013.

Resultatfi-ån2014 kommer att rapporteras till Naturvårdsverkets datavärd i mars 2015. Haltema förväntas vara lägre än under 2013. 1(5) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY YTTRANDE 2014-09-17 Ärendenr: NV-05127-14 Regeringskansliet Miljödepartementet m.registrator@regeringskansliet.se magnus.moreau@regeringskansliet.se Underlag

Läs mer

Kommunikationsstrategi för Lokalt ledd utveckling 2014-2020

Kommunikationsstrategi för Lokalt ledd utveckling 2014-2020 Kommunikationsstrategi för Lokalt ledd utveckling 2014-2020 1 Bakgrund Inom EU:s budgetperiod 2014-2020 finns det flera fonder som ska skapa och driva på nationell, regional och lokal utveckling både i

Läs mer

Götenemallen Datoriserat projektstöd för dokumentation av samverkansprojekt

Götenemallen Datoriserat projektstöd för dokumentation av samverkansprojekt Götenemallen Datoriserat projektstöd för dokumentation av samverkansprojekt Projekt inom ramen för Stimulansmedel Rådet för Trygghet och Folkhälsa Projektnamn och datum Kontaktperson: Telefon: Projektstöd

Läs mer

RIKTLINJER FÖR MARKS KOMMUNS INTERNATIONELLA ARBETE OCH SAMARBETE INOM EU

RIKTLINJER FÖR MARKS KOMMUNS INTERNATIONELLA ARBETE OCH SAMARBETE INOM EU Sida 1(5) RIKTLINJER FÖR MARKS KOMMUNS INTERNATIONELLA ARBETE OCH SAMARBETE INOM EU Bakgrund Marks kommuns riktlinjer för internationellt arbete och samarbete inom EU är grunden för kommunens internationella

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2014-2015

VERKSAMHETSPLAN 2014-2015 VERKSAMHETSPLAN 2014-2015 KOMMUNFÖRBUNDET SKÅNE BRYSSEL Denna verksamhetsplan presenterar verksamhetsinriktning, arbetsmetod och prioriteringar under 2014-.2015 för Kommunförbundet Skånes Brysselrepresentation.

Läs mer