IT- strategi 2020 Luleå tekniska universitet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "IT- strategi 2020 Luleå tekniska universitet"

Transkript

1 IT-strategi 2020 LTU ver. A IT- strategi 2020 Luleå tekniska universitet Sammanfattning Baserat på Luleå tekniska universitets nya vision, målbild och övergripande mål, Färdriktning 2020, har en ny IT-strategi tagits fram. Strategin är på övergripande nivå och är uppdelad i avsnitten behov, styrning och leverans. Till strategin skall en IT-strategisk handlingsplan kopplas som beskriver vilka aktiviteter som skall genomföras för att nå de mål som beskrivs i strategin. Handlingsplanen revideras och kvalitetssäkras årligen och IT-strategin revideras vartannat år samtidigt som LTU reviderar sin övergripande strategi. Behov En nulägesanalys har genomförts som baseras på workshops och en IT-enkät där verksamheten och studenterna deltagit. Den lyfter i huvudsak fram förbättringsområden inom IT-styrning, information, användarstöd, projektgenomförande och support. Även tillgång till kvalitetssäkrad verksamhetsinformation i samband med beslutsfattande måste bli bättre. Baserat på nulägesanalysen och LTUs målbild Färdriktning 2020 har en IT-vision formulerats som sammanfattas i meningen: Lyhörd och ledande IT på LTU - som förnyar och skapar en attraktiv framtidsmiljö. För att stödja den har 12 st. inriktningsmål formulerats som är indelade i områdena generellt, utbildning och forskning. Inriktningsmålen syftar sammanfattningsvis till att: - IT-styrningen skall vara verksamhetsnära och fungera bättre - Kvalitetssäkrad information skall tillgängliggöras för medarbetare - Användarstöd och drift av den vardagliga IT-miljön skall fungera mycket bra - IT-miljön löpande utvecklas - Forskningen får ett bättre stöd - Utbildningen skall stödjas med moderna hjälpmedel Styrning För att styra mot målen finns 13 ST IT-riktlinjer formulerade som skall stödja medarbetare då beslut inom IT-området fattas. IT-styrningen skall vara tydlig och ske nära verksamheten enligt LTUs IT-styrningsmodell. Alla resultatenheter inom LTU deltar så att rätt prioriteringar görs som säkrar maximal verksamhetsnytta.

2 Den ekonomiska modellen skall baseras på öppenhet och tydliga kostnader för de tjänster som levereras. Indirekta kostnader skall minimeras så att uppföljning och prioritering underlättas samt att kostnadseffektiviteten blir så stor som möjlig. För att kunna följa att IT-verksamheten arbetar mot den målbild som beskrivs i strategin definieras ett antal övergripande mätetal som löpande skall följas upp i ett balanserat styrkort. Dessa grupperas inom områden IT-styrning, drift och leverans, utveckling, användarstöd och kostnadseffektivitet. Leverans IT-verksamhetens leveranser delas in i tre delar; projektportfölj för utveckling, tjänsteportfölj för löpande leveranser och tjänstekomponenter som beskriver hur tjänsterna byggs upp. Utvecklingsprojekt skall bedrivas enligt LTUs projektmodell och införda tjänster (baserade på olika IT-system) förvaltas och utvecklas vidare via LTUs systemförvaltningsmodell. Följande fokusområden har identifierats för de kommande åren: - LTU-arbetsplats - Stöd för distansundervisning - Social lärplattform - Informationsförsörjning - Stöd till forskning - Beslutsstöd - Samverkan - Information och användarstöd LTU skall i största möjliga mån köpa in färdiga, beprövade tjänster eller system i samband med utveckling förutsatt att inte stora avkall på behovsuppfyllnaden måste göras. IT-verksamheten på LTU skall vara organiserad i en beställarsida under ledning av IT-kontoret och en utförarsida som organiseras via IT-service (ITS). Chief Information Officer (CIO) skall ha ett funktionsansvar för IT-frågor med tillhörande budget, strategier och IT-styrningsmodell. 2 (17)

3 1. Inledning LTUs IT-strategi beskriver behov inklusive övergripande vision och mål, styrning och leverans av IT inom LTU. En IT-strategisk handlingsplan, som ska säkra att strategin följs, kommer att beskrivas utanför detta dokument. Handlingsplanen kommer att innehålla aktivitetsplaneringar för de fokusområden som pekas ut i avsnitt 4.2 samt aktivitetsplaneringar inom LTUs systemförvaltningsobjekt. Delarna i den IT-strategiska handlingsplanen uppdateras minst årsvis medan IT-strategin revideras vartannat år i samband med att LTU reviderar överordnad strategi. Dokumentet består av tre huvuddelar; behov, styrning och leverans. 2. Behov 2.1 LTUs affärsmodell, vision och verksamhetsmål Ett universitet ska bedriva utbildning som vilar på vetenskaplig eller konstnärlig grund och på beprövad erfarenhet. Därutöver ska universitetet bedriva forskning, konstnärligt utvecklingsarbete och annat utvecklingsarbete. Universitetet ska också samverka med det omgivande samhället och informera om sin verksamhet. LTUs intäkter kommer från ersättning för utbildning och forskning. Utbildningen får intäkter baserat på antal helårsprestationer som presterats (i efterhand) och de helårsstudenter som varit registrerade under respektive år. Intäkterna för forskningen kommer huvudsakligen från offentliga finansieringskällor, EU och näringslivet. Intäkterna fördelas med ca 60 % från forskning och 40 % från utbildning. LTU verkar på en marknad med både nationella och internationella konkurrenter. I Sverige finns drygt 50 högskolor, universitet och enskilda utbildningsanordnare med rätt att utfärda examen. 14 av dem klassas som universitet. LTU har formulerat en vision samt övergripande strategiska mål och strategier som är väsentliga för att universitetet ska kunna uppfylla de krav och förväntningar som finns men också för att utveckla och utnyttja universitetets egna förutsättningar. Dessa fastställdes av universitetsstyrelsen LTUs vision Färdriktning 2020 är: Luleå tekniska universitet ett ledande tekniskt universitet för attraktiv och hållbar förnyelse LTU utvecklar det attraktiva hållbara samhället genom forskningsresultat som förändrar, utbildningar som utmanar och individer som samverkar. Vi är ett ledande tekniskt universitet som tillsammans med omvärlden bygger ett attraktivt hållbart samhälle. Genom vår forskning och utbildning som präglas av kreativitet, nytänkande, 3 (17)

4 initiativförmåga och ansvar formar vi den värld vi lever i med kommande generationer i åtanke. LTU har även övergripande inriktningsmål som indelas i följande områden: Forskning som förändrar Utbildning som utmanar Kultur och miljö som inspirerar Ovanstående finns beskrivet i mer detalj i LTUs vision Färdriktning 2020 (Se Bilaga 1). 2.2 Omvärldsfaktorer IT blir en allt mer integrerat del i all verksamhet och en möjliggörare för att nå verksamhetens mål. Gränsen mellan vad som kallas IT och verksamhet suddas hela tiden ut. IT både effektiviserar verksamhet och skapar nya utvecklingsmöjligheter. IT-verksamheten måste vara en naturlig del av kärnverksamheten och inte en separat intern leverantör. Det är viktigt att verksamhetens behov styr IT-utvecklingen, inte tekniken. Trots ovanstående refereras det för tydlighetens skull i detta dokument ibland till IT-verksamheten inom LTU då detta är en ITstrategi. En stark trend är att IT-tjänster blir enklare och mer tillgängliga tack vare allt billigare och kraftfullare mobila redskap som ständigt är uppkopplade mot internet, eller som det ofta populärt kallas, molnet. Detta skapar en större valfrihet runt vilka tjänster som används ända ned på medarbetarnivå. Det ökar nyttan med IT men också komplexiteten för en organisation att behålla kontrollen över hur information används och säkras. Nedan följer några viktiga trender som starkt påverkar utvecklingen av vår kärnverksamhet. Speciellt stor påverkan förväntas ske på modeller och metoder för utbildning Kraftfullare redskap och påverkan från konsument- IT Gränsen mellan vilka redskap som medarbetare använder privat och i jobbet suddas ut allt mer. Medarbetarna kräver i allt större utsträckning att själv få välja sina redskap och om inte arbetsgivaren förser dem med vad de vill ha använder de egna redskap som de införskaffat privat. Redskapen blir också allt mer användarvänliga och anpassade efter oss som användare, inte som tekniker, samtidigt som de blir mer kraftfulla Molnet Molnet är en teknik baserad på användning av datorer över internet. Det är en teknik där stora skalbara resurser, exempelvis processorkraft, lagring och funktioner, tillhandahålls som tjänster på Internet till användare som inte behöver ha den tekniska kunskapen eller kontrollen över infrastrukturen. Detta gör det möjligt att enklare använda avancerade IT-tjänster utan stor kunskap och stora investeringar. Påverkan är redan stor på hur IT används i verksamheten och det kommer att öka, speciellt i kombination med föregående trend som ger alla användare tillgång till avancerade redskap att använda molntjänster med Mobilitet Denna trend har pågått under en längre tid och får allt större betydelse. Vi blir allt mer mobila och kapaciteten i trådlösa nät ökar hela tiden som möjliggör allt med avancerad användning av mobila tjänster. 4 (17)

5 2.2.4 Socialt nätverkande Redskapen för social interaktion utvecklas snabbt. Sociala medier, nya kommunikationsverktyg och mobila tillämpningar är några exempel som gör att socialt nätverkande till en stark kraft i sättet vi kommunicerar och utbyter information Tillgång till information Tack vare internets utbredning upplever vi en explosion av lättillgänglig information. Detta leder till snabbare informationsspridning, beslutsfattande, kompetensutveckling m.m. 2.3 Nulägesbeskrivning Inom LTU finns idag en stark centraliserad samlad leveransorganisation för IT i form av ITservice (ITS) och en liten beställarfunktion i form av IT-kontoret. IT-kontoret har genomfört en nulägeskartläggning av hur IT-verksamheten upplevs på LTU genom nulägesworkshops med samtliga resultatenheter (Se bilaga 2) och en IT-enkät för personal och studenter (Se bilaga 3). Det är i dagsläget för få som vet hur IT-styrningen fungerar, var och hur beslut fattas samt hur de kan påverka. Detta är en grundpelare för en fungerande IT-styrning som maximerar verksamhetsnytta och att rätt beslut fattas gällande IT-investeringar. Informationen om i huvudsak IT-styrning, pågående projekt och användarstöd (hur ITlösningarna används) måste också förbättras. Det måste bli enklare att använda LTUs IT-system för de som inte jobbar varje dag med dem. Även verksamhetsinformation t.ex. på LTUs web samt kvalitetssäkrad information i samband med beslutsfattande upplevs svår att hitta. IT-supporten upplevs ha bra kompetens och öppettider men åtgärdstider och kommunikationen kan bli bättre. Många upplever det komplicerat att lägga ärenden och känner att dialogen och återkopplingen runt hur ärendet hanteras inte är bra nog. Leveranser av hårdvara till användare bör också gå snabbare och med bättre kvalitet gällande vad som installeras på hårdvaran. En högre servicenivå önskas när det gäller ersättningshårdvara när någon har fått problem med sin befintliga lösning. Tjänsterna upplevs fungera bra då de är lanserade men införandeprojekten måste bli bättre. Specifika förbättringsområden som lyfts fram är trådlösa nätet, utrustning i lärosalar, stödet för distansundervisning samt samverkan mellan studenter och lärare. 5 (17)

6 2.4 IT vision och inriktningsmål IT- vision LTU Lyhörd och ledande IT på LTU - som förnyar och skapar en attraktiv framtidsmiljö IT skapar nytta genom IT-verksamhetens engagemang, lyhördhet och förtroende hos medarbetare och studenter. Studenter, medarbetare och samarbetspartners har möjlighet att utforska nya vägar inom sina specifika områden via en lättanvänd, flexibel och modern ITmiljö. Information, kommunikation och nära samarbete är tillgängligt för alla oberoende av tid och rum. IT främjar kreativitet och samarbete genom ett innovativt, framtidsanpassat IT-stöd som inspirerar och frigör tid till mer forskning och ökar förutsättningarna för framgångsrika resultat. IT möjliggör självständigt och aktivt lärande genom att öka möjligheterna till nära samverkan mellan studenter, lärare och forskare tillsammans med vår omvärld i Sveriges bästa studentmiljö. Utbildningen kännetecknas av modern teknik och hög mognad inom IT hos medarbetare och studenter Inriktningsmål för IT- verksamheten IT stödjer LTUs IT-vision genom att: Generellt 1. Medarbetare och studenter kan påverka utvecklingen av IT på LTU och det är lätt att kommunicera med IT-verksamheten. 2. Styrningen av IT är tydlig och säkrar att kostnadseffektivitet och verksamhetsnytta maximeras. 3. Verksamheten har via IT enkel tillgång till kvalitetssäkrad information oberoende av tid och rum för att möjliggöra ett effektivt beslutsfattande. 4. Alla medarbetare och studenter erbjuds ett behovsanpassat användarstöd inom ramen för LTUs IT-tjänster. 5. Den vardagliga IT-miljön för medarbetare och studenter är lättanvänd och fungerar mycket bra. Alla IT-relaterade leveranser skall ske enligt förväntan. 6. Utveckling av LTUs IT-miljö sker löpande enligt uppsatta planer baserat på tydliga behovskartläggningar och mål. 7. IT-verksamheten verkar för ett hållbart samhälle genom att minimera miljöpåverkan i samband med inköp och drift så långt det är möjligt. 6 (17)

7 Forskning 8. Forskare erbjuds forskningsnära IT-tjänster som underlättar samverkan med samarbetspartners och att kommunicera forskningsresultat. 9. Medarbetare erbjuds ett nära stöd vid utveckling av högteknologisk infrastruktur för forskning. Utbildning 10. Samtliga campusorter har en inspirerande och ledande IT-miljö för studenter. 11. Undervisning och möten bedrivs flexibelt med lärare och studenter på valfri plats med hjälp av moderna verktyg. 12. Virtuella studiemiljöer stödjer samverkan och skapar flexibilitet som ger studenter ökade möjligheter att tillgodogöra sig sin utbildning. 3. Styrning 3.1 IT riktlinjer IT-riktlinjerna är ett stöd i vardagligt beslutsfattande inom IT och skall spegla inriktningsmålen och visionen. Alla universitetsgemensamma IT-system skall förvaltas enligt LTUs systemförvaltningsmodell. Varje utvecklingsprojekt skall lämnas över till ett förvaltningsobjekt enligt LTUs projektmodell. Syftet med systemförvaltning är att följa verksamhetens behov och krav och tillgodose dessa genom att underhålla befintliga funktioner och tjänster men även implementera nya funktioner. För att skapa så stora förutsättningar som möjligt för IT-miljön att uppfylla verksamhetens behov skall alla universitetsgemensamma IT-system och lokala IT-system vid behov förvaltas. Detta kräver ett engagemang från verksamheten som måste planeras för inom ramen för respektive ansvarsområde. Stödjer inriktningsmål 1 och 2. Nya IT-system skall utvecklas, upphandlas och införas enligt LTUs IT-styrningsmodell, ha en uppdragsgivare som godkänt funktionalitet, kunna nås oberoende av tid och rum och kunna integreras i IT-arkitekturen. Detta för att säkra att verksamhetens behov uppfylls, kostnadseffektivitet och att syftet med ITstyrning som beskrivs i avsnitt 3.2 nedan uppfylls. IT-system skall kunna integreras i ITarkitekturen för att bl.a. möjliggöra gemensam användarhantering, effektivare support, elektroniskt bevarande av informationen och ökad funktionalitet. Stödjer inriktningsmål 1, 2, 3, 5 och 6. Verksamhetens behov och synpunkter skall alltid vara vägledande för styrningen av IT genom IT-beredningen, behovskartläggningar och löpande dialog via t.ex. förslagslåda och IT-enkät. För att i största möjligaste mån säkra syftet med IT-styrningsmodellen enligt avsnitt 3.2 nedan. 7 (17)

8 Stödjer inriktningsmål 1 och 2. Representanter från intern uppdragsgivare och användare skall finnas i varje projektstyrgrupp. Utvecklingsprojekt och införandet av nya tjänster måste ske närmare verksamheten för att fungera bättre än idag. Detta uppnås genom aktivare styrgrupper med rätt sammansättning från de som äger resurser i projektet och de största intressenterna som skall ta emot resultatet. Stödjer inriktningsmål 1, 2, 5 och 6. LTU skall i största möjliga mån köpa in färdiga, beprövade tjänster eller system i samband med utveckling och drift. Undantag från detta skall godkännas på rekommendation från ITberedningen. När nya system och tjänster utvecklas skall alltid färdiga system och externa tjänster övervägas som första alternativ för ökad kostnadseffektivitet och minimerad miljöpåverkan. Dessa skall vara beprövade och anpassas för att möta våra behov som kartlagts i förstudiefasen av projektet. Se mer i stycke 4.3 nedan. Stödjer inriktningsmål 2 och 7. All information i LTUs IT-system skall hanteras enligt LTUs informationssäkerhetspolicy. Den skall vara kvalitetssäkrad och åtkomst skall styras av en behovs- och rollanpassad behörighetshantering Grunden för att ge medarbetare effektiv tillgång till kvalitetssäkrad information är att ha ordning på den och hur åtkomst sker. Behörighetshanteringen styr vem som kommer åt informationen. Med kvalitetssäkrad menas att det skall gå att lita på att informationen är rätt genom att det t.ex. enbart finns en huvudkälla för respektive informationstyp. Stödjer inriktningsmål 3. Alla IT-system skall ha en enhetlig dokumentation på svenska. Om målgruppen är alla studenter eller alla anställda ska dokumentationen översättas till engelska. Behovsanpassad utbildning skall erbjudas löpande. För att få ut mer verksamhetsnytta så skall fokus på stöd till användarna ökas än mer. Det skall vara enkelt att få tillgång till information och utbildning oberoende av kunskapsnivå. Stödjer inriktningsmål 4 och 5. Utvecklingsprojekt får inte under en längre period påverka drift av vardagliga IT-miljön negativt. Det är mycket viktigt att LTUs medarbetare känner att den grundläggande IT-miljön fungerar bra och det skall prioriteras framför nya utvecklingsprojekt. Stödjer inriktningsmål 5. LTU skall standardisera hård- och programvaror i den utsträckning verksamheten tillåter och samtidigt ha en tydlig supportmodell för lösningar utanför standard. 8 (17)

9 Det är viktigt att det finns tydliga rekommendationer gällande vilka hård- och programvaror som täcker behoven för den normala LTU-medarbetaren med bra tillhörande support. För de medarbetare som av olika anledningar inte väljer den rekommenderade utrustningen skall det vara tydligt vilken support som kan ges. Grundläggande stöd skall alltid ges. Stödjer inriktningsmål 2, 4 och 5. Alla inköp inom IT-området skall ske via en central funktion. Nyanställda och gäster skall prioriteras. För att uppfylla de externa krav LTU har på inköpshantering och inventarieföring samt öka kostnadseffektiviteten skall inköp ske på ett standardiserat sätt från godkända leverantörer. Stödjer inriktningsmål 2, 4 och 5. I samband med inköp skall utrustning med miljömärkning (T.ex. Svanen, TCO och energy star) och låg klimatpåverkan väljas i första hand så långt som möjligt. Så långt som det är möjligt ur kostnads- och funktionsperspektiv. Stödjer inriktningsmål 7. Lösningar som skapas inom utbildningsområdet skall säkra att undervisningsmaterial och föreläsningar alltid finns tillgängliga oberoende av tid och rum. Lösningarna skall utvecklas aktivt och snabbt i den takt som LTUs pedagogiska verksamhet kräver det. Stödjer inriktningsmål 10, 11 och 12. Lösningar som i samråd med verksamheten föreslås förbättra studenternas campusmiljö och studieredskap skall prioriteras. Utveckling av studenternas redskap och miljö måste alltid prioriteras då det är en av de viktigaste inslagen i Färdriktning Stödjer inriktningsmål 10, 11 och IT Styrning LTU har via rektorsbeslut fastställt en IT-styrningsmodell (Bilaga 5). Nedan beskrivs den kort. LTU skall ha en styrmodell för IT som syftar till att: Säkra att rätt prioriteringar görs för LTUs IT-miljö utifrån ett LTU perspektiv Säkra maximal verksamhetsnytta Skapa tydlighet, förståelse i hela organisationen för hur IT styrs och vilka prioriteringar som görs Säkra att uppföljning sker på rätt sätt av IT-leveranser Skapa rätt förutsättningar för leveransorganisationen (ITS) att göra en bra leverans 9 (17)

10 3.2.1 IT- beredningen IT-beredningen är det centrala forumet i IT-styrningsmodellen. IT-beredningen ansvarar under ledning av CIO för att bereda beslut som sedan fastställs av rektor, universitetsdirektör eller CIO beroende på typ av beslut. Den skall ha en helhetssyn på IT-frågor och vilka projekt och aktiviteter som pågår inom LTU. Dessa måste vara förankrade i den överordnade ITstrategin. Ordförande i IT-beredningen är CIO och övriga medlemmar är 1 representant per institution och studentkår samt 2 representanter från verksamhetsstödet. IT-service deltar som adjungerad. Styrningen sker på två nivåer: Förvaltningsnivå där förvaltningsarbete och uppföljning av tjänster och IT-system sker Strategisk nivå där övergripande styrning av helheten baserat på IT-strategin sker Förvaltningsnivå Samtliga IT-system är grupperade i förvaltningsobjekt och skall förvaltas enligt LTUs systemförvaltningsmodell. Systemförvaltning är alla aktiviteter som görs för att administrera, styra, förbereda och verkställa förändringsarbete inom den IT-miljö som är driftsatt. Systemförvaltningen ska även stödja användandet av IT-stöd. Arbete med systemförvaltning handlar om att följa verksamhetens behov och krav och tillgodose dessa genom att underhålla befintliga funktioner och tjänster men även implementera nya funktioner. Förvaltningsobjekten har en styrgrupp och en förvaltningsgrupp och det är i styrgruppen som uppföljning av aktiviteter och tjänster sker. Styrgrupperna ansvarar för att: Fastställa aktiviteter i förvaltningsplaner som går till den totala prioriteringen i ITberedningen. Följa upp leverans och kvalitet på befintliga IT-tjänster och aktiviteter inom objektet. Ge förslag på/utreda utvecklingsområden till IT-kontoret via förvaltningsplaner eller projektförslag och övergripande styrning av helheten baserat på IT-strategin (sker av CIO med hjälp av IT-beredningen) Strategisk nivå Typiska beslut som bereds/förankras av CIO på denna nivå med hjälp av IT-beredningen är: Övergripande IT-strategi Vilka utvecklingsprojekt som skall startas och hur de finansieras Prioritering av samtliga aktiviteter inom IT-verksamheten på LTU Policys och riktlinjer Förändringar av kartan över förvaltningsobjekt Samtliga större aktiviteter och projekt skall finnas samlade i en prioriterad aktivitetslista som kallas för LTUs projektportfölj eller i förvaltningsobjektens handlingsplaner. Projekten skall följa LTUs projektmodell som grovt består av faserna förstudie, planering och genomförande. 10 (17)

11 IT-beredningens roll när det gäller projektportföljen är att stödja CIO med att: Prioritera samtliga projektförslag och pågående projekt Rekommendera hur finansiering av projekt sker från IT-budgeten Enligt LTUs projektmodell rekommendera vilka projektförslag som går till förstudie Enligt LTUs projektmodell rekommendera vilket alternativ i förstudierapporter som skall väljas och rekommendera att projekt startas Beslut i ovanstående frågor fattas av CIO eller rektor beroende på beslutets storlek enligt LTUs delegationsordning. Rektors chefsgrupp används också som förankringsforum vid behov. 3.3 Ekonomisk modell IT-budgeten inom LTU kommer i huvudsak från tre källor: 1. Centrala medel från verksamhetsstödets budget. Består främst av en systemförvaltningsdel och en projektdel. 2. Medel som används för VSS och institutioner att köpa tjänster och produkter från ITS. Storleken på dessa medel styrs genom prissättning av ITS tjänster som fastställs av rektor. 3. Medel som används av institutionerna för att köpa tjänster och produkter direkt från extern leverantör. Inom dessa medel görs omprioriteringar under pågående budgetår. Medlen som används för köp direkt från institutionerna till externa leverantörer (punkt 3) hanterar institutionerna själva men om de används till aktiviteter som påverkar LTUs gemensamma IT-miljö eller kräver resurser från ITS skall aktiviteten skickas in till IT-kontoret för beredning följt av prioritering i IT-beredningen. Grunden för den ekonomiska modellen utgörs av de tjänster som finns i LTUs tjänsteportfölj för IT (se avsnitt 4.1). Modellen skall präglas av öppenhet gentemot resultatenheterna inom LTU. Tjänsterna skall vara enkla, tydligt prissatta och självfinansierade. Debitering av tjänsterna skall ske på rätt nivå och inte vara för detaljerad så att onödig intern administration skapas. Samtidigt skall det finnas ett tydligt samband mellan tjänstens produktionskostnader och prissättningen. ITS leveranser till systemförvaltningsobjekten skall delas upp i en bastjänst för löpande drift och en utvecklingstjänst för planerad utveckling Indirekta kostnader som inte direkt kan kopplas till en tjänst eller ett projekt skall undvikas så långt som möjligt så att uppföljning förenklas. De får bara finnas i VSS övergripande budget eller hos ITS inom förvaltningsobjektet Plattform eller ITS avdelningsgemensamma kostnader. ITS indirekta kostnader fördelas ut på övriga förvaltningsobjekt och projekt enligt en modell som fastställs i samband med varje års budgetarbete. CIO har i uppdrag att följa upp LTUs totala IT-kostnader. 11 (17)

12 3.4 Mätetal För att kunna följa att IT-verksamheten arbetar mot den målbild som beskrivs i strategin definieras ett antal övergripande mätetal som löpande skall följas upp i ett balanserat styrkort. Mätetalen kommer att byggas upp av ett antal underliggande detaljerade mätetal som definieras i den IT-strategiska planen. Mätetalen och eventuella förändringar av dem skall alltid godkännas av IT-beredningen. De perspektiv som skall mätas och finnas med i det balanserade styrkortet på övergripande nivå är: Perspektiv Vad Varför IT-styrning Mäter hur IT-styrningen fungerar utifrån verksamhetens möjligheter att påverka IT och vilken verksamhetsnytta som skapas. Drift och leverans Utveckling Användarstöd Kostnadseffektivitet Mäter hur den vardagliga IT-miljön fungerar utifrån kvalitet och leveransprecision. Mäter hur utvecklingen av ITmiljön går utifrån hur stor utvecklingsandel samt kvaliteten och precisionen (tid och kostnad) i utvecklingsprojekten. Mäter hur effektivt användarstöd som medarbetare och studenter får inom IT-området. Mäter hur kostnadseffektiviteten utvecklas inom förvaltning och utveckling. En fungerande IT-styrning säkrar att IT stöttar LTUs övergripande mål och vision. En effektiv vardagsmiljö för IT skapar effektivitet inom LTU och ger medarbetare möjlighet att fokusera på sina huvuduppdrag och få stöd att nå sina mål. Varför? För att LTU skall kunna nå målen i den övergripande visionen krävs en väl fungerande löpande utveckling av IT-miljön så att verksamheten kan utvecklas som beskrivet i Färdriktning För att få ut maximal verksamhetsnytta ur vår IT-miljö krävs att användarna får ett löpande behovsanpassat användarstöd så att de kan använda lösningarna rätt. Kostnadseffektivitet innebär att vi kan få ut mer verksamhetsnytta för de medel som finns i IT-budgeten vilket ger LTU bättre förutsättningar att nå sina mål. 12 (17)

13 4. Leverans 4.1 Tjänsteportfölj IT-verksamhetens leveranser delas in i tre delar; projektportfölj, tjänsteportfölj och tjänstekomponenter Projektportfölj Samtliga större aktiviteter och projekt skall finnas samlade i LTUs projektportfölj för ITområdet. Portföljen består av en aktivitetslista som prioriteras och underhålls av ITberedningen. Se avsnitt Tjänsteportfölj Leveranserna till verksamheten av verksamhetsnytta sker genom tjänster i en så kallad tjänsteportfölj. Tjänsterna byggs upp av de IT-system som förvaltas inom ramen för LTUs förvaltningsobjekt. Tjänsterna utvecklas i utvecklingsprojekt som ingår i LTUs projektportfölj. Tjänsterna förvaltas och utvecklas sedan vidare via LTUs systemförvaltningsmodell (se avsnitt och 4.3.6). Tjänsterna och tillhörande system beskrivs inte i detalj i detta strategidokument utan bara de övergripande områden som de grupperas inom (Se bilaga 6 för mer information). Dessa är: Administrativt stöd för utbildning Tjänster som i huvudsak syftar till att stödja arbetet med antagning och studieadministration, utbildningsplanering samt studentrekrytering. De huvudsakliga IT-stöden är utbildningsdatabasen, utbildningswebben, Ladok, NyA, schemaläggning och studentutbyte. Lärande- och forskningsstöd Tjänster som i huvudsak syftar till att stödja flexibelt lärande samt ge verksamheten god informationsförsörjning och att effektivt kunna publicera resultat. De huvudsakliga IT-stöden är imeet och Fronter, publiceringsverktyget Pure samt bibliotekssystemen Aleph och Libris. Stödverksamhet Tjänster som i huvudsak syftar till att stödja verksamheten inom HR-området, arkiv- och informationsredovisning, diarieföring och ekonomistyrning, De huvudsakliga IT-stöden är ärendehanteringsstödet Diabas, ekonomisystemet Agresso, Löneoch PA-systemet Primula, reseräkningssystemet Tur & Retur samt rekryteringsstödet ReachMee. Serviceverksamhet Tjänster som i huvudsak syftar till att stödja serviceinriktad verksamhet som bl.a. ärendehantering, hantering av IT-resurser, LTU-kortet, informationsspridning via Webben, administrera studier, vägleda studenter, alumnverksamhet, fastighetsförvaltning och information om kemikalier. 13 (17)

14 De huvudsakliga IT-stöden är publiceringsverktyget Polopoly, ärendehanteringsstödet Service desk+, studentportalen Mitt LTU, fastighetssystemet Pythagoras, kemikalieregistret samt tekniklösningar i lärosalar. Infrastruktur Tjänster som i huvudsak syftar till att stödja medarbetare och studenter med en grundläggande infrastruktur, personligt IT-stöd samt hantering och administration av de programvaror som de har behov av. Här ingår även datorsalar för studenter Tjänstekomponenter Tjänsteportföljen byggs upp i sin tur upp av underliggande tjänstekomponenter som levereras av IT-Service, externa leverantörer eller en kombination av dem. Dessa tjänstekomponenter används och hanteras främst inom IT-verksamheten. De är grundkomponenter som verksamheten inte skall behöva förstå eftersom verksamhetsnyttan tydliggörs på en högre nivå via tjänsteportföljen. Dock skall de vara tydliga och öppna för de som vill ha djupare insyn. Tjänstekomponenterna beskrivs inte i detalj i detta strategidokument utan bara de övergripande områden som de grupperas inom. Dessa är: Systemutveckling Utveckling eller anpassning av nya applikationer för LTUs verksamhet. Utvecklade applikationer lämnas över till systemförvalting. Löpande drift till förvaltningsobjekt Innehåller drift och användarstöd av de IT-system som används inom ett förvaltningsobjekt. Planerad utveckling till förvaltningsobjekt Kontinuerlig och planerad vidareutveckling av funktionaliteten inom ett förvaltningsobjekt inklusive planering. Övrigt Diverse leveranser som genomförs för specifika enstaka behov och som inte tillhör något förvaltingsobjekt. 4.2 Fokusområden Utifrån LTUs målbild Färdriktning 2020 samt workshops med rektors chefsgrupp och förvaltningsorganisationen (Se bilaga 4) har följande områden identifierats som extra viktiga att utveckla tjänster inom de närmaste åren: LTU-arbetsplats (Inom ramen för Infrastruktur ) Grunden för ett effektivt IT-stöd är att bastjänster som alla användare använder varje dag fungerar mycket bra och är rätt anpassade för verksamheten. Därför måste stödet inom ramen för LTU-arbetsplats alltid prioriteras högt. Stöd för distansundervisning (Inom ramen för Lärande och forskningsstöd ) Fortsatt utveckling av stödet för distansutbildning är ett av de viktigaste områdena för att uppfylla målbilden i LTUs vision. Social lärplattform (Inom ramen för Lärande och forskningsstöd och Serviceverksamhet ) 14 (17)

15 Verktygen för samverkan mellan medarbetare och studenter utvecklas snabbt och LTU behöver ta nästa steg mot en Social lärplattform som byggs upp av egna LTU funktioner och tjänster på internet i kombination. Informationsförsörjning (Inom ramen för Lärande och forskningsstöd ) Sättet vi söker efter och använder information förändras snabbt och det är centralt att LTU följer den utvecklingen då detta är en del av vår kärnverksamhet. Det är även viktigt att vi utvecklar LTUs stöd för elektronisk arkivering och långtidsbevarande av information. Stöd till forskning (Inom ramen för Lärande och forskningsstöd ) LTUs vision säger att forskningen skall använda sig av Högteknologisk infrastruktur. En del av denna infrastruktur utgörs av IT-stöd av olika slag och det finns potential i att stödja forskningen mer inom IT-området än vad som görs idag. Det är dock viktigt att detta sker i nära samverkan med forskarna och på deras villkor så att rätt värde skapas. Beslutsstöd Det är idag svårt för medarbetare på LTU att enkelt sammanställa kvalitetssäkrad information från olika IT-system i LTUs IT-miljö i samband med analyser och beslutsfattande. Det gäller information som finns i samtliga förvaltningsobjekt. För att underlätta detta skall LTU se över behovsbilden för ett så kallat beslutsstödsystem. Samverkan Ett av de viktigaste områdena i Färdriktning 2020 är samverkan internt inom LTU, mellan studenter och lärare, mellan forskare och omvärld samt mellan studenter och näringsliv. Därför skall LTU utveckla bättre IT-stöd för denna samverkan. Information och användarstöd Gemensamt för alla tjänster är att användarna av dem klarar av att använda dem. För att nå visionen om hög mognad inom IT bland medarbetare och studenter skall information och användarstöd prioriteras högt. 4.3 Resurser och organisation IT-verksamheten på LTU är organiserad i en beställarsida under ledning av IT-kontoret och en utförarsida som organiseras via IT-service (ITS) CIO Chief Information Officer (CIO) har ett funktionsansvar för IT-frågor med tillhörande budget, strategier och IT-styrningsmodell. CIO rapporterar till universitetsledningen vid LTU i strategiska frågor och informationssäkerhet. CIO är chef över IT-kontoret IT- Kontoret CIO har till sin hjälp en stab som benämns IT-kontoret. IT-kontoret har ett övergripande ansvar för LTUs IT-verksamhet. I uppgifterna ingår bland annat ansvar för IT-strategi, ledning av LTUs beställarorganisation inom IT, utveckling och uppföljning av LTUs systemförvaltnings- och projektmodell samt uppföljning av IT-verksamheten Chef IT- Service Chefen för IT-Service (ITS) har ansvaret för verksamheten inom ITS och har det operativa ansvaret för leveransorganisationen, dess ekonomiska resultat samt att rätt leveranskvalitet på tjänster och uppdrag uppnås. 15 (17)

16 4.3.4 IT- Service ITS är LTUs leverantör av IT med ansvar för samtliga IT-system och tjänster samt inköp av gemensam mjuk- och hårdvara. ITS producerar och levererar IT-tjänster samt utför IT-nära förvaltning av IT-system och utvecklingsarbete i utvecklingsprojekt. ITS skall utifrån det uppdrag som definieras i förvaltningsplaner och utvecklingsprojekt ha en rätt dimensionerad resurspool av tillsvidareanställd personal, visstidsanställda skall undvikas. Tillfälliga toppar och tillfälliga behov av specialistkompetens skall i första hand hanteras med externa konsulter. Det är viktigt att ha ett starkt samarbete och tydliga ramavtal med ITkonsultleverantörer för att kunna hantera detta. Samtliga tekniska resurser, inklusive externa konsulter, som jobbar inom LTU med ovanstående uppdrag skall samordnas av IT-service. ITS skall använda processramverket ITIL (IT Infrastructure Library) som en grund för verksamheten. ITIL är ett ramverk för att identifiera, planera, leverera och följa upp ITtjänster IT-samordnare Grunden för att ha en väl fungerande IT-verksamhet inom LTU är att det finns god förankring i verksamhetens behov. För att uppnå detta krävs en samverkan mellan institutionens verksamhet och IT-verksamheten. IT-samordnaren är en viktig länk för denna samverkan. De skall vara väl insatta i institutionsledningens beslut och prioriteringar och både kunna representera behov inom forskning och utbildning samt delta i möten, förstudier och projekt inom LTUs IT-verksamhet. De skall även vara institutionens dialogpartner för CIO och ITS i IT-frågor Förvaltningsorganisation LTU skall använda systemförvaltningsmodellen PM3 som grund för förvaltningsarbetet så att verksamhetens inflytande på IT-verksamheten möjliggöras. I modellen finns en förvaltningsgrupp och en styrgrupp med representanter från ITS och berörd verksamhet. 4.4 Sourcing Med sourcing menas en den mest lämpliga leverantörsstrategin för en särskild varugrupp eller produktkategori som bl.a. svara på om vi skall utföra ett uppdrag med egna resurser eller köpa in en extern tjänst eller externt system. LTU skall i största möjliga mån köpa in färdiga, beprövade tjänster eller system i samband med utveckling förutsatt att inte stora avkall på behovsuppfyllnaden måste göras. När nya system och tjänster utvecklas skall alltid färdiga system och externa tjänster övervägas som första alternativ för ökad kostnadseffektivitet och minimerad miljöpåverkan. Dessa skall vara beprövade och anpassas för att möta våra behov som kartlagts i förstudiefasen av projektet. Befintliga system och tjänster i drift som utvecklats själv eller drivs i egen regi behöver inte ses över för att möta detta innan ett nytt verksamhetsbehov så kräver. 16 (17)

17 Mogna infrastrukturnära tjänster (t.ex. utskrifter, nätverk och telefoni) skall i större utsträckning följa detta än verksamhetsnära tjänster inom kärnverksamheten där det ibland saknas färdiga system som möter våra behov. LTU skall ha ett nära samarbete med sina större leverantörer och regelbundet genomföra uppföljningsmöten för att följa upp leveranser och utveckla samarbetet. Under 2012 skall en mer utförlig sourcingstrategi tas fram. 5. Riskanalys För att skaffa en bild av var de största riskerna i IT-strategin finns har en riskanalys genomförts på de inriktningsmål som tagits fram genom att målen formulerades som risker. Riskanalysen genomfördes enligt LTUs modell med värdering av sannolikhet och påverkan av respektive risk. 18 personer deltog i riskvärderingen från IT-beredningen, IT-kontoret, ITS och systemförvaltningsorganisationen. Följande sex risker rankades högst: 1. Risk för att forskare inte erbjuds forskningsnära IT-tjänster som underlättar samverkan med samarbetspartners och att kommunicera forskningsresultat (inriktningsmål nr 8). 2. Risk för att samtliga campusorter inte har en inspirerande och ledande IT-miljö för studenter (inriktningsmål nr 10). 3. Risk för att IT-relaterade leveranser inte sker enligt förväntan (inriktningsmål nr 5). 4. Risk för att virtuella studiemiljöer inte stödjer samverkan och inte skapar flexibilitet som ger studenter ökade möjligheter att tillgodogöra sig sin utbildning (inriktningsmål nr 12). 5. Risk för att undervisning och möten inte bedrivs flexibelt med lärare och studenter på valfri plats (inriktningsmål nr 11). 6. Risk för att den vardagliga IT-miljön för medarbetare och studenter inte är lättanvänd och fungerar mycket bra (inriktningsmål nr 5). De utvalda fokusområden som beskrivs i avsnitt 4.2 syftar till att angripa ovanstående områden och minimera riskerna som rankats högst i riskanalysen. Fullständig beskrivning av resultatet av riskanalysen finns i bilaga Bilagor Följande bilagor finns till strategidokumentet: 1. Färdriktning Sammanfattning nulägesworkshops Resultat IT-enkät Resultat från workshop med rektors chefsgrupp 5. Re-beslut LTU IT-styrningsmodell 6. Beskrivning av LTUs förvaltningsobjekt 7. Riskanalys LTU IT-strategi (17)

IT-strategi 2020 Luleå tekniska universitet

IT-strategi 2020 Luleå tekniska universitet IT-strategi 2020 LTU ver. B 2016-05-22 IT-strategi 2020 Luleå tekniska universitet Sammanfattning Baserat på Luleå tekniska universitets vision, målbild och övergripande mål, Färdriktning 2020, beslutades

Läs mer

Måldokument för IT-verksamheten vid Mittuniversitetet

Måldokument för IT-verksamheten vid Mittuniversitetet DNR: IT-nummer: 2016/002 2017-2019 Publicerad: 2017-09-01 Beslutsfattare: Håkan Stenström Ansvarig för genomförande: IT-chef Mats Edin Beslutsdatum: Giltighetstid: 2019-12-31 1/8 Innehållsförteckning 1

Läs mer

Göteborgs universitets IT-strategiska plan 2010 2012

Göteborgs universitets IT-strategiska plan 2010 2012 Göteborgs universitets IT-strategiska plan 2010 2012 Förord Våren 2009 påbörjades arbetet med att ta fram en it-strategisk plan för Göteborgs universitet. Syftet med en sådan plan är att den ska vägleda

Läs mer

IT-strategi-Danderyds kommun 2010-2014

IT-strategi-Danderyds kommun 2010-2014 IT-strategi-Danderyds kommun 2010-2014 Beslutsinstans: Kommunfullmäktige Beslutsdatum: 2010-09-27 Giltighetstid: 2010-09-27 t o m 2014-12-31 Ansvarig nämnd: Kommunstyrelsen Diarienummer: KS 2010/0095 IT-strategi

Läs mer

Göteborgs Stads program för IT

Göteborgs Stads program för IT Göteborgs Stads program för IT Detta dokument gäller för Anställda och förtroendevalda i Göteborgs Stads förvaltningar, bolag och anknutna stiftelser Fastställd 2012-xx-xx Beslutande Kommunfullmäktige

Läs mer

Riktlinjer för IT i Halmstads kommun

Riktlinjer för IT i Halmstads kommun Riktlinjer för IT i Halmstads kommun VER 1.0 Innehåll Bakgrund...3 Syfte...3 Drivkrafter för IT i Halmstads kommun...3 Övergripande inriktning...4 Inriktning för kommunens IT-engagemang...5 Service...5

Läs mer

IT-Policy för Tanums kommun. ver 1.0. Antagen av Kommunfullmäktige 2013-03-18

IT-Policy för Tanums kommun. ver 1.0. Antagen av Kommunfullmäktige 2013-03-18 IT-Policy för Tanums kommun ver 1.0 Antagen av Kommunfullmäktige 2013-03-18 1 Inledning Tanums kommuns övergripande styrdokument inom IT-området är IT-Policy för Tanums kommun. Policyn anger kommunens

Läs mer

IT-STRATEGI 2014 2020 VID GÖTEBORGS UNIVERSITET

IT-STRATEGI 2014 2020 VID GÖTEBORGS UNIVERSITET STYRDOKUMENT Dnr V 2013/903 IT-STRATEGI 2014 2020 VID GÖTEBORGS UNIVERSITET Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion medarbetarportalen.gu.se/styrdokument Rektor IT-enheten Beslutsdatum 2014-01-20 Giltighetstid

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING 1

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING 1 FÖRFATTNINGSSAMLING 1 IT-STRATEGI FÖR SOLLENTUNA KOMMUN Antagen av fullmäktige 2003-09-15, 109 Inledning Informationstekniken har utvecklats till en världsomspännande teknik som omfattar datorer, telefoni,

Läs mer

RIKTLINJER. Riktlinjer för styrning av IT-verksamhet

RIKTLINJER. Riktlinjer för styrning av IT-verksamhet RIKTLINJER Riktlinjer för styrning av IT-verksamhet RIKTLINJER 2 Riktlinjer för styrning av IT-verksamhet. 1 Inledning Håbo kommuns övergripande styrdokument inom IT är IT-policy för Håbo kommun. Riktlinjer

Läs mer

E-strategi för Strömstads kommun

E-strategi för Strömstads kommun E-strategi för Strömstads kommun Antagen 2016-11-24 KF 134 1. Sammanfattning 3 2. Förutsättningar 3 3. Syfte 3 4. Vision och övergripande mål 3 5. Områden med avgörande betydelse för kommunens mål 4 6.

Läs mer

Strategi Program Plan Policy» Riktlinjer Regler

Strategi Program Plan Policy» Riktlinjer Regler Strategi Program Plan Policy» Riktlinjer Regler Borås Stads Riktlinjer för IT Riktlinjer för IT 1 Fastställt av: Kommunstyrelsen Datum: 20 juni 2011 För revidering ansvarar: Kommunstyrelsen För ev uppföljning

Läs mer

Nytt it-program för Stockholms stad

Nytt it-program för Stockholms stad ÄLDREFÖRVALTNINGEN KOMMUNIKATION TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 0401-308/2012 SID 1 (7) 2012-11-19 Handläggare: Carl Smitterberg Telefon: 08-508 36 221 Till Äldrenämnden Svar på remiss från kommunstyrelsen Dnr:

Läs mer

Digital strategi för Strängnäs kommun

Digital strategi för Strängnäs kommun 1/8 Beslutad: Kommunfullmäktige 2016-01-25 8 Gäller fr o m: 2016-01-26 Myndighet: Diarienummer: Kommunstyrelsen KS/2015:646-005 Ersätter: Ansvarig: IT-strateg Digital strategi för Strängnäs kommun 2/8

Läs mer

Svar på remiss angående Nytt IT-program för Stockholms stad

Svar på remiss angående Nytt IT-program för Stockholms stad NORRMALMS STADSDELSFÖRVALTNING ADMINISTRATIVA AVDEL NINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2012-10-25 Handläggare: Eva Eriksson, Barbro Broo Till Norrmalms stadsdelsnämnd Svar på remiss angående Nytt IT-program

Läs mer

Riktlinje för organisation och finansiering av projekt

Riktlinje för organisation och finansiering av projekt Riktlinje för organisation och finansiering av projekt tillhör Ett program för digital förnyelse The Capital of Scandinavia Innehåll 1 Inledning... 3 2 Styrning och ledning av projekt och portföljer...

Läs mer

1(7) Digitaliseringsstrategi. Styrdokument

1(7) Digitaliseringsstrategi. Styrdokument 1(7) Styrdokument 2(7) Styrdokument Dokumenttyp Strategi Beslutad av Kommunfullmäktige 2018-02-21 20 Dokumentansvarig IT-chef Reviderad av 3(7) Innehållsförteckning 1 Inledning...4 2 Övergripande mål och

Läs mer

MJÖLBY KOMMUN UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN. Roller och ansvar inom utbildningsförvaltningens IT-verksamhet 2013-2016. IT-strategigruppen 2013-02-18

MJÖLBY KOMMUN UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN. Roller och ansvar inom utbildningsförvaltningens IT-verksamhet 2013-2016. IT-strategigruppen 2013-02-18 MJÖLBY KOMMUN UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Roller och ansvar inom utbildningsförvaltningens IT-verksamhet 2013-2016 IT-strategigruppen 2013-02-18 INNEHÅLL FÖRVALTNINGSCHEF... 3 REKTOR/F... 3 IT-STRATEG...

Läs mer

Dokument: Objektägare-ITs placering. Författare Malin Zingmark, Förnyad förvaltning

Dokument: Objektägare-ITs placering. Författare Malin Zingmark, Förnyad förvaltning Dokument: Objektägare-ITs placering Författare Malin Zingmark, Förnyad förvaltning Version A Sida 1 av 9 Datum 2015-03-25 Bil p 820 : 1 Objektägare-ITs placering Innehåll Objektägare-ITs placering... 1

Läs mer

Systemförvaltningsmodell för LiU

Systemförvaltningsmodell för LiU 2006-01-11 Bilaga Dnr LiU 447/05-10 1(6) Systemförvaltningsmodell för LiU För att säkerställa att LiUs systemförvaltning bedrivs med fokus på verksamhetens nytta och på ett tydligt och enhetligt sätt använder

Läs mer

IKT-strategi för Sjöbo kommun 2011-2014

IKT-strategi för Sjöbo kommun 2011-2014 1(5) IKT-strategi för Sjöbo kommun 2011-2014 Antagen av kommunstyrelsen den 17 augusti 2011 118 2(5) 1. Inledning 1.1 Bakgrund 2000 antogs en IT-strategi för åren 2000-2003. I strategin redovisades kommunens

Läs mer

System- och objektförvaltning - roller

System- och objektförvaltning - roller System- och objektförvaltning - roller Landstingsdirektörens stab Version A 2010-01-25 Innehållsförteckning A. Objektförvaltning - roller enligt pm3... 3 Budgetnivå... 4 Beslutsnivå... 5 Roller på operativ

Läs mer

Systemförvaltnings Modell Ystads Kommun(v.0.8)

Systemförvaltnings Modell Ystads Kommun(v.0.8) IT avdelningen Piparegränd 3 271 42 Ystad Systemförvaltnings Modell Ystads Kommun(v.0.8) S.M.Y.K Beskrivningar och hänvisningar till rutiner och riktlinjer som ligger till grund för ett tryggt förvaltande

Läs mer

Projekthandbok. administrativa utvecklingsprojekt

Projekthandbok. administrativa utvecklingsprojekt administrativa utvecklingsprojekt Dokumentet uppdaterat oktober 2018 Innehållsförteckning 1. Syfte och bakgrund 3 2. Projekt som arbetsform 3 3. Projektportföljen kriterier och funktion 3 Projekt som inte

Läs mer

VETENSKAPSRÅDETS IT-STRATEGI 2013-2015

VETENSKAPSRÅDETS IT-STRATEGI 2013-2015 Datum Diarienummer 2013-03-13 159-2013-542 VETENSKAPSRÅDETS IT-STRATEGI 2013-2015 1 (7) 1 INLEDNING Vetenskapsrådets behov och beroende av it växer för varje år och ställer allt högre krav på myndighetens

Läs mer

E-strategi för Skellefteå kommun

E-strategi för Skellefteå kommun 1 E-strategi för Skellefteå kommun 1. Sammanfattning Informationstekniken kommer att spela en mycket viktig roll för Skellefteå kommun i strävan att på ett effektivt och framgångsrikt sätt ge service till

Läs mer

Mittuniversitetets riktlinjer för systemförvaltning

Mittuniversitetets riktlinjer för systemförvaltning 2018-08-14 DNR: MIUN 2016/2116 s riktlinjer för systemförvaltning Beslutad av: Lotten Glans Beslutsdatum: 2018-08-14 Publicering: 2018-08-14 Handläggare: Emelie Holmlund ULS Revidering av DNR: MIUN 2016/2116

Läs mer

It inom Polisen. Nationell it-strategi 2010/2015

It inom Polisen. Nationell it-strategi 2010/2015 It inom Polisen Nationell it-strategi 2010/2015 1010101 1010101 1010101 1010101 2010 2015 En it-strategi för att lösa och förebygga fler brott Med ett förnyat och effektivare it-stöd kan Polisen lösa och

Läs mer

Projekthandbok. för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet

Projekthandbok. för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet Innehållsförteckning 1. Syfte och bakgrund 3 2. Projekt som arbetsform 3 3. Projektportföljen kriterier och funktion 3 Projekt som inte är

Läs mer

IT vid Göteborgs universitet. Lars Hansen (CIO) Hans Larsson (IT-chef) P-O Rehnquist (Förvaltningschef)

IT vid Göteborgs universitet. Lars Hansen (CIO) Hans Larsson (IT-chef) P-O Rehnquist (Förvaltningschef) IT vid Göteborgs universitet Lars Hansen (CIO) Hans Larsson (IT-chef) P-O Rehnquist (Förvaltningschef) Göteborgs universitets organisation GU:s IT-stöd 2005 6 olika distansutbildningssystem 20 olika e-posttjänstsystem

Läs mer

Svar på revisionsrapport om kommunens IT-strategi

Svar på revisionsrapport om kommunens IT-strategi TJÄNSTEUTLÅTANDE 2010-02-09 Dnr KS 157/2009-01 Leif Eriksson Kommunstyrelsen 2010-03-08 Svar på revisionsrapport om kommunens IT-strategi Sammanfattning KPMG har av Täby kommuns revisorer fått i uppdrag

Läs mer

Program Strategi Policy Riktlinje. Digitaliseringsstrategi

Program Strategi Policy Riktlinje. Digitaliseringsstrategi Program Strategi Policy Riktlinje Digitaliseringsstrategi 2018 2022 S i d a 2 Dokumentnamn: Digitaliseringsstrategi 2018 2022 Berörd verksamhet: Östersunds kommun Fastställd av: Kommunfullmäktige 2019-03-28,

Läs mer

Förslag till reviderad mål- och styrmodell för Danderyds kommun

Förslag till reviderad mål- och styrmodell för Danderyds kommun DANDERYDS KOMMUN 1(11) Kommunstyrelsen Förslag till reviderad mål- och styrmodell för Danderyds kommun Intentionen med föreliggande förslag är att utveckla och tydliggöra kommunens mål- och styrmodell.

Läs mer

Övergripande granskning av ITverksamheten

Övergripande granskning av ITverksamheten Övergripande granskning av ITverksamheten Februari 2006 (1) 1. Inledning PricewaterhouseCoopers (PwC) har på uppdrag av kommunrevisionen i Borås Stad genomfört en övergripande granskning av Borås Stads

Läs mer

Chef för utveckling och förvaltning, IT-avdelningen

Chef för utveckling och förvaltning, IT-avdelningen Genomförandekommittén för nya Polismyndigheten söker Chef för utveckling och förvaltning, IT-avdelningen Den nya Polismyndigheten bildas den 1 januari 2015. Polismyndigheten som ersätter dagens 21 fristående

Läs mer

Återredovisning digital strategi följduppdrag utifrån utredningsuppdrag 15/06

Återredovisning digital strategi följduppdrag utifrån utredningsuppdrag 15/06 Landstinget i Kalmar Län Utvecklings- och Folkhälsoenheten TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2017-01-11 Landstingsstyrelsen Diarienummer 150054 Sida 1 (1) Återredovisning digital strategi följduppdrag utifrån utredningsuppdrag

Läs mer

Systemägande och systemförvaltning vid Lunds universitet

Systemägande och systemförvaltning vid Lunds universitet BESLUT 1 2017-06-22 Dnr STYR 2017/946 Rektor Systemägande och systemförvaltning vid Lunds universitet Bakgrund Universitetet genererar och hanterar stora mängder information. Denna information måste hanteras

Läs mer

Projekthandbok. för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet

Projekthandbok. för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet Innehållsförteckning 1. Syfte och bakgrund 3 2. Projekt som arbetsform 3 3. Projektportföljen kriterier och funktion 3 Projekt som inte är

Läs mer

Avec 2013. e-förvaltningen och informationens användare, användande och användbarhet. Louise Högberg, Stockholms stadsarkiv

Avec 2013. e-förvaltningen och informationens användare, användande och användbarhet. Louise Högberg, Stockholms stadsarkiv Avec 2013 e-förvaltningen och informationens användare, användande och användbarhet Louise Högberg, Stockholms stadsarkiv Capital of Scandinavia Agenda Stockholms stads vision, e-strategi och it-program

Läs mer

Digitaliseringsstrategi för Vallentuna kommun

Digitaliseringsstrategi för Vallentuna kommun 2019-01-14 KS 2018.327 1.4.5.3 KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Digitaliseringsstrategi för Vallentuna kommun Fastställd av kommunfullmäktige 2019-01-14 11 Avdelning/enhet med ansvar för revidering: Kommunledningskontoret/Ekonomiavdelningen

Läs mer

HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2017

HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2017 HANDLINGSPLAN 2017 2019 OCH VERKSAMHETSPLAN 2017 Gemensamma förvaltningen DATUM: 28 oktober 2016 BESLUTAD AV: Jörgen Tholin KONTAKTPERSON: Johan Johansson GEMENSAMMA FÖRVALTNINGEN Mål 1 för 2017-2019 Gemensamma

Läs mer

IT-strategi. Mjölby kommun. för. Antaget av Kommunfullmäktige: Dokumentansvarig: John JM Prpic

IT-strategi. Mjölby kommun. för. Antaget av Kommunfullmäktige: Dokumentansvarig: John JM Prpic IT-strategi för Mjölby kommun 2017 2020 Antaget av Kommunfullmäktige: 2017-11-14 133 Dokumentansvarig: John JM Prpic Innehållsförteckning Inledning 3 Sammanfattning av strategierna 4 Målbilder 5 Samordnat

Läs mer

Riktlinjer för stadens arbetssätt,

Riktlinjer för stadens arbetssätt, Riktlinjer för stadens arbetssätt, metoder och verksamhetsarkitektur inom it-området tillhör Ett program för digital förnyelse The Capital of Scandinavia Innehåll 1 Inledning... 3 2 Stadens arkitekturramverk...

Läs mer

Riktlinjer för IT-utveckling

Riktlinjer för IT-utveckling Riktlinjer för IT-utveckling Fastställd 2017-02-07 av Bo Renman Tyresö kommun / 2017-02-07 2 (7) Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 1.1 Syfte... 3 1.2 IT-system... 3 1.3 Strategi... 3 1.4 Styrande dokument...

Läs mer

Projekt: Utgåva: Status: Sida: ASF Aktiv Systemförvaltning 002 Beslut 1(7) ANALYS SYSTEMFÖRVALTNINGSMODELLER

Projekt: Utgåva: Status: Sida: ASF Aktiv Systemförvaltning 002 Beslut 1(7) ANALYS SYSTEMFÖRVALTNINGSMODELLER ASF Aktiv Systemförvaltning 002 Beslut 1(7) ASF AKTIV SYSTEMFÖRVALTNING ANALYS SYSTEMFÖRVALTNINGSMODELLER ASF Aktiv Systemförvaltning 002 Beslut 2(7) Namn (person/organisation/grupp) Styrgrupp Refererade

Läs mer

Riktlinje för Systemförvaltning

Riktlinje för Systemförvaltning Tjänsteskrivelse 2018-05-17 Riktlinje för Systemförvaltning Bakgrund Från och med den 25 maj 2018 gäller EUs dataskyddsförordning (2016/679) för hantering av personuppgifter. Förordningen ersätter personuppgiftslagen,

Läs mer

Projekthandbok. Riktlinjer och förhållningssätt

Projekthandbok. Riktlinjer och förhållningssätt Riktlinjer och förhållningssätt 1 Innehållsförteckning 1. Syfte och bakgrund 3 2. Ramar - administrativa projekt 3 Vad är ett projekt och vad kan projektformen bidra med 3 3. Projektportföljen kriterier

Läs mer

Byta system bli klar i tid och undvik onödiga kostnader

Byta system bli klar i tid och undvik onödiga kostnader Byta system bli klar i tid och undvik onödiga kostnader Registratorskonferens 19 maj 2015 Elisabeth Jarborn Arkivchef och verksamhetsutvecklare, Danderyds kommun På två månader kan ni ha ny teknisk lösning

Läs mer

En infrastruktur för administrativ informationsförsörjning IT-strategiska avdelningen

En infrastruktur för administrativ informationsförsörjning IT-strategiska avdelningen UFV 2009/256 IT-strategiska avdelningen PM 2009-02-05 Beställare Per Lindgren Författare Gerolf Nauwerck En infrastruktur för administrativ informationsförsörjning Universitetets administration på alla

Läs mer

Strategiska förutsättningar

Strategiska förutsättningar ska förutsättningar De statliga myndigheterna är regeringens redskap för att realisera riksdagens och regeringens beslutade politik. Verksamhetsstyrningen av myndigheterna utgår från den av riksdagen beslutade

Läs mer

HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2016

HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2016 HANDLINGSPLAN 2016 2018 OCH VERKSAMHETSPLAN 2016 Gemensamma förvaltningen DATUM: 2015-10-30 BESLUTAD AV: Universitetsdirektören KONTAKTPERSON: Johan Johansson GEMENSAMMA FÖRVALTNINGEN Mål 1 för 2016 2018

Läs mer

Universitetsgemensam förvaltningsmodell IT-avdelningen, Stockholms universitet

Universitetsgemensam förvaltningsmodell IT-avdelningen, Stockholms universitet Universitetsgemensam förvaltningsmodell 2016-02-21 IT-avdelningen, Stockholms universitet Syfte Förvaltningsmodellens syfte är att: säkerställa att IT-stöd ger avsedd nytta i verksamheten erhålla styrbarhet

Läs mer

Handlingsplan för genomförande av stadens IKT-program inom Arbetsmarknad & Vuxenutbildning. Gäller för åren

Handlingsplan för genomförande av stadens IKT-program inom Arbetsmarknad & Vuxenutbildning. Gäller för åren Handlingsplan för genomförande av stadens IKT-program inom Arbetsmarknad & Vuxenutbildning Gäller för åren 2015-2017 1 Innehåll 1. Bakgrund 1 2. Uppdraget en handlingsplan för att genomföra stadens IKT-program

Läs mer

SUNET:s strategi 2012-2014. SUNET:s strategigrupp 2011-12-07

SUNET:s strategi 2012-2014. SUNET:s strategigrupp 2011-12-07 SUNET:s strategigrupp 2011-12-07 Förord Alla organisationer och verksamheter bör regelbundet se över sin verksamhetsidé och strategi. Särskilt viktigt är det för SUNET som verkar i en snabbt föränderlig

Läs mer

IT-strategi. Krokoms kommun

IT-strategi. Krokoms kommun IT-strategi Krokoms kommun Krokoms kommuns styrdokument STRATEGI avgörande vägval för att nå målen PROGRAM verksamheter och metoder i riktning mot målen PLAN aktiviteter, tidsram och ansvar POLICY Krokoms

Läs mer

Plattform för Strategi 2020

Plattform för Strategi 2020 HIG-STYR 2016/146 Högskolan i Gävle Plattform för Strategi 2020 VERKSAMHETSIDÉ Högskolan i Gävle sätter människan i centrum och utvecklar kunskapen om en hållbar livsmiljö VISION Högskolan i Gävle har

Läs mer

Grundläggande IT-strategi för Falkenbergs kommun 2009-04-23 Kommunledningskontoret IT-avdelningen

Grundläggande IT-strategi för Falkenbergs kommun 2009-04-23 Kommunledningskontoret IT-avdelningen Grundläggande IT-strategi för Falkenbergs kommun 2009-04-23 Kommunledningskontoret IT-avdelningen Antagen av Kommunfullmäktige 2000-11-30 138, reviderad 2009-04-23 57 IT-strategi för Falkenbergs kommun...

Läs mer

Åstorps kommuns Övergripande IT-policy för Åstorps kommun

Åstorps kommuns Övergripande IT-policy för Åstorps kommun Åstorps kommuns Övergripande IT-policy för Åstorps kommun Beslutat av Kommunfullmäktige 2014-03-24 36 Dnr 2014/23 Innehåll 1 ÖVERGRIPANDE IT-POLICY FÖR ÅSTORPS KOMMUN...3 1.1 MÅL...3 1.2 SYFTE...3 2 ANSVAR

Läs mer

Sunet /7 SUNET

Sunet /7 SUNET Sunets unika datanät garanterar säker och stabil infrastruktur för datakommunikation till universitet, forskningsinstitut och många andra statliga institutioner. I världen av forskning och utbildning blir

Läs mer

Från arkitektur till IT-styrning

Från arkitektur till IT-styrning Från arkitektur till IT-styrning 29-30 mars 2012 Nebojsa Bjelobrk,IT-strateg Göteborg Energi AB Agenda Problembilden Vem? Hur? Vad? Inköp? Plocka ut? Lägga tillbaka? Bäst före datum? IT-styrning på Göteborg

Läs mer

Chef för arkitektur, IT-avdelningen

Chef för arkitektur, IT-avdelningen Genomförandekommittén för nya Polismyndigheten söker Chef för arkitektur, IT-avdelningen Den nya Polismyndigheten bildas den 1 januari 2015. Polismyndigheten som ersätter dagens 21 fristående polismyndigheter,

Läs mer

Strategi. Digitaliseringsstrategi för Herrljunga kommun. Ett Hållbart Digitaliserat Herrljunga Kommun

Strategi. Digitaliseringsstrategi för Herrljunga kommun. Ett Hållbart Digitaliserat Herrljunga Kommun DIARIENUMMER: KS 158/2018 FASTSTÄLLD: KF 13/2019-02-12 VERSION: 1 SENAS T REVIDERAD: -- GILTIG TILL: DOKUMENTANSVAR: Tillsvidare Kommundirektör Strategi Digitaliseringsstrategi för Herrljunga kommun Ett

Läs mer

Förvaltningsstrategi NyA 2015-2017

Förvaltningsstrategi NyA 2015-2017 Avdelningen för systemförvaltning och systemdrift Föredragande Per Zettervall Avdelningschef 010-470 03 00 per.zettervall@uhr.se DNR 4.2.2-1048-2014 Datum 2014-06-02 Postadress Box 45093 104 30 Stockholm

Läs mer

Strategi Program Plan Policy >> Riktlinjer Regler. Lysekils kommuns. Chefsplattform

Strategi Program Plan Policy >> Riktlinjer Regler. Lysekils kommuns. Chefsplattform Strategi Program Plan Policy >> Riktlinjer Regler Lysekils kommuns Chefsplattform Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 2017-11-16, 153 För revidering ansvarar: För ev. uppföljning och tidplan för denna

Läs mer

Riktlinje för organisation och finansiering av projekt

Riktlinje för organisation och finansiering av projekt Riktlinje för organisation och finansiering av projekt tillhör Ett program för digital förnyelse The Capital of Scandinavia Innehåll 1 Inledning... 3 2 Styrning och ledning av projekt och portföljer...

Läs mer

Styrning och ledning för öppenhet och mångfald Slutrapport och utblick

Styrning och ledning för öppenhet och mångfald Slutrapport och utblick 2016-12-12 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2012/577 Kommunstyrelsen Styrning och ledning för öppenhet och mångfald Slutrapport 2012-2016 och utblick 2017-2018 Förslag till beslut Kommunstyrelsen noterar informationen

Läs mer

PRAKTISK IT-STYRNING. Sammanfattning. Inledning och definitioner

PRAKTISK IT-STYRNING. Sammanfattning. Inledning och definitioner PRAKTISK IT-STYRNING Sammanfattning Hos många företag och myndigheter ses IT som en ständig källa till problem 1 och svag kundnöjdhet 2. Orsakerna bakom grundar sig ofta på bristande rutiner, ansvar, kompetens

Läs mer

PROJEKTPLAN/ HUVUDPLAN

PROJEKTPLAN/ HUVUDPLAN Sid 1 PROJEKTPLAN/ HUVUDPLAN IT-strategiska insatser 2010-2011 (kopplad till handlingsplan) webbadress http://www.it.umu.se/projekt/ namn IT-strategiska insatser 2010-2011 Fastställt av Rektor Dokumentansvarig,

Läs mer

Gemensamma grunder för samverkan och ledning vid samhällsstörningar. - Strategisk plan för implementering

Gemensamma grunder för samverkan och ledning vid samhällsstörningar. - Strategisk plan för implementering Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Strategisk plan 1 (6) Datum 20141125 Diarienr 2012-1845 version 1.1 Projekt Ledning och samverkan Enheten för samverkan och ledning Bengt Källberg Patrik Hjulström

Läs mer

Systemförvaltning. där delarna bli till en helhet. Styrning. Organisation. Processer. Jessika Svedberg, Kommunkansliet

Systemförvaltning. där delarna bli till en helhet. Styrning. Organisation. Processer. Jessika Svedberg, Kommunkansliet Systemförvaltning där delarna bli till en helhet Organisation Styrning Processer Jessika Svedberg, Kommunkansliet Verksamhet, IS &IT behov k u n d v e r k s a m h e t Vem bör ha ansvaret? Kundupplevd nytta

Läs mer

Policy och riktlinjer för användning av informationsteknik inom Göteborgs Stad

Policy och riktlinjer för användning av informationsteknik inom Göteborgs Stad Policy och riktlinjer för användning av informationsteknik inom Göteborgs Stad Policy för användning av informationsteknik inom Göteborgs Stad Policyn visar stadens förhållningssätt till informationsteknik

Läs mer

IKT plan för utbildningsnämnden 2015

IKT plan för utbildningsnämnden 2015 IKT plan för utbildningsnämnden 2015 Information- och kommunikationsteknik (IKT) ses allt mer som ett strategiskt utvecklingsområde. Enligt Värmdö kommuns IKT-policy som antogs 2013-06-12 av kommunfullmäktige

Läs mer

Strategi för fakulteten för hälsooch livsvetenskap

Strategi för fakulteten för hälsooch livsvetenskap Dnr: ST 2013/281-1.1 Strategi för fakulteten för hälsooch livsvetenskap 2013-2015 Beslutat av Fakultetsstyrelsen för hälso- och livsvetenskap Gäller från 2013-10-24 Beslutat av: Beslutsdatum: 2013-1024

Läs mer

Regeringens mål för IT-politiken är att Sverige ska vara bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter.

Regeringens mål för IT-politiken är att Sverige ska vara bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter. Sida 1/5 Digital strategi Bakgrund Digitalisering är en ständigt pågående utveckling som hela tiden ställer nya krav på infrastruktur, tekniska lösningar i form av verktyg och system och arbetssätt. Digitala

Läs mer

Strategi för Stockholm som smart och uppkopplad stad. Sammanfattning

Strategi för Stockholm som smart och uppkopplad stad. Sammanfattning Strategi för Stockholm som smart och uppkopplad stad Sammanfattning! 2 FOTO SIMON GATE Innehållsförteckning 1 Introduktion 4 2 Möjliggörande faktorer 6 3 Genomförande av strategin 7 3.1 Prioriterade projekt

Läs mer

Handlingsplan för Uppsala universitet - Campus Gotland,

Handlingsplan för Uppsala universitet - Campus Gotland, UFV 2016/965 Handlingsplan för Uppsala universitet - Campus Gotland, 2017-2021 Fastställt av rektor 2017-03-27 Inledning I Program för Uppsala universitet- Campus Gotland 2017-2021, fastställt av konsistoriet

Läs mer

Chef för it-drift och infrastrukturförvaltning, ITavdelningen

Chef för it-drift och infrastrukturförvaltning, ITavdelningen Genomförandekommittén för nya Polismyndigheten söker Chef för it-drift och infrastrukturförvaltning, ITavdelningen Den nya Polismyndigheten bildas den 1 januari 2015. Polismyndigheten som ersätter dagens

Läs mer

Förnyad förvaltning. Presentation

Förnyad förvaltning. Presentation Förnyad förvaltning Presentation 2012-05-03 Förnyad förvaltning» Presentation av förslaget till förändringar i förvaltningsorganisationen (Extern konsult har avrapporterat utredning på styrelsemöte i februari)»

Läs mer

IT-styrning i privat och kommunal verksamhet - Undersökning av 400 organisationer Jon Arwidson, 7 maj 2008

IT-styrning i privat och kommunal verksamhet - Undersökning av 400 organisationer Jon Arwidson, 7 maj 2008 IT-styrning i privat och kommunal verksamhet - Undersökning av 400 organisationer Jon Arwidson, 7 maj 2008 2 It s all about transparency! 3 4 E-förvaltning för kommunal utveckling Med hjälp av IT kan en

Läs mer

Styrdokument. IKT-STRATEGI FÖR SVENLJUNGA KOMMUN (IKT står för Informations- och kommunikationsteknik) 1 (8)

Styrdokument. IKT-STRATEGI FÖR SVENLJUNGA KOMMUN (IKT står för Informations- och kommunikationsteknik) 1 (8) Styrdokument Dokumenttyp: Strategi Beslutat av: Kommunfullmäktige Fastställelsedatum: 2010-05-24 47 Ansvarig: IT-chef Revideras: 2014 Följas upp: årligen IKT-STRATEGI FÖR SVENLJUNGA KOMMUN 2009-2014 (IKT

Läs mer

Chef för leverans och support, IT-avdelningen

Chef för leverans och support, IT-avdelningen Genomförandekommittén för nya Polismyndigheten söker Chef för leverans och support, IT-avdelningen Den nya Polismyndigheten bildas den 1 januari 2015. Polismyndigheten som ersätter dagens 21 fristående

Läs mer

IT-Strategi 2004-10-12 1(7) IT-strategi 2005-01-14 KF 10/05

IT-Strategi 2004-10-12 1(7) IT-strategi 2005-01-14 KF 10/05 IT-Strategi 2004-10-12 1(7) IT-strategi 2005-01-14 KF 10/05 IT-Strategi 2004-10-12 2(7) Innehåll 1 Inledning...3 1.1 Bakgrund...3 2 Intention...3 3 Ledning och ansvar...4 4 Nuläge...5 5 Strategier och

Läs mer

Balanserat styrkort 2016 Landstingsstyrelsen

Balanserat styrkort 2016 Landstingsstyrelsen Balanserat styrkort 2016 Landstingsstyrelsen Fastställt i Landstingsstyrelsen 2015-05-13 Dnr 15LS1947 BALANSERAT STYRKORT 2016 LANDSTINGSSTYRELSEN Landstinget använder balanserad styrning/balanserat styrkort

Läs mer

LiU-IT ISY. Kristina Arkad ISY

LiU-IT ISY. Kristina Arkad ISY LiU-IT ISY Kristina Arkad ISY Service IT- tjänster IT- infrastruktur Serviceområdet IT- avdelningen Projekt och utveckling Applika5on Kvarters-IT området Kvarter Norrköping Kvarter Valla Norr Kvarter US

Läs mer

Överenskommelsen Botkyrka. Idéburna organisationer och Botkyrka kommun i samverkan. för ett socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbart Botkyrka

Överenskommelsen Botkyrka. Idéburna organisationer och Botkyrka kommun i samverkan. för ett socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbart Botkyrka 1(6) Överenskommelsen Botkyrka Idéburna organisationer och Botkyrka kommun i samverkan för ett socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbart Botkyrka Gemensam deklaration Vår gemensamma deklaration om samverkan

Läs mer

Verksamhetsplan 2016 Snabbt, innovativt och relevant

Verksamhetsplan 2016 Snabbt, innovativt och relevant Snabbt, innovativt och relevant Godkänd av biblioteksstyrelsen 3 december 2015 www.sub.su.se 1 Inledning I universitetsledningens strategidokument står det att Universitetsbiblioteket spelar en nyckelroll

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET IT-policy version sid 2 av Syfte Övergripande Styrning av IT... 3

GÖTEBORGS UNIVERSITET IT-policy version sid 2 av Syfte Övergripande Styrning av IT... 3 IT-policy sid 2 av 9 Innehåll 1. Syfte... 3 2. Omfattning... 3 3. Ansvar... 3 4. ITpolicy... 3 4.1 Övergripande... 3 4.2 Styrning av IT... 3 4.3 Organisation av IT... 4 4.4 Användande av IT... 4 4.4.1

Läs mer

Policy för SLU:s hantering av verksamhetsinformation

Policy för SLU:s hantering av verksamhetsinformation Ledningskansliet, enheten för juridik och dokumentation Chefsarkivarien STYRANDE DOKUMENT SLU ID: SLU.ua 2017.1.1.1-643 Sakområde: Arkiv och diarium samt Säkerhet och informationssäkerhet Dokumenttyp:

Läs mer

Riktlinjer för IT. DANDERYDS KOMMUN Kommunledningskontoret Elisabeth Hammerman. 2013-02-26 Dnr KS 2013/0082 Riktlinjer

Riktlinjer för IT. DANDERYDS KOMMUN Kommunledningskontoret Elisabeth Hammerman. 2013-02-26 Dnr KS 2013/0082 Riktlinjer 1(14) för IT Beslutsinstans: Kommundirektör Beslutsdatum: Giltighetstid: Tillsvidare na har behandlats i förvaltningschefsgruppen den 21 februari 2013. Dokumentet IT-strategi för Danderyds kommun 2010-2014

Läs mer

IT-Policy. Tritech Technology AB

IT-Policy. Tritech Technology AB IT-Policy Tritech Technology AB 1 av 6 Innehåll 1 Dokumentinformation...3 1.1 Syfte och målgrupp 3 1.2 Ansvar 3 1.3 Nyttjande 3 1.4 Distribution 3 1.5 Versionshistorik 3 1.6 Godkännande 3 2 IT-Policy...4

Läs mer

Åtgärder med anledning av internrevisionens granskning av IT-verksamheten vid Umeå universitet

Åtgärder med anledning av internrevisionens granskning av IT-verksamheten vid Umeå universitet Sid 1 (6) Åtgärder med anledning av internrevisionens granskning av IT-verksamheten vid Umeå universitet Bakgrund Internrevisionen har på universitetsstyrelsens uppdrag granskat universitetets ITverksamhet.

Läs mer

Handlingsplan baserad på Gatukontorets IT-strategi 2011

Handlingsplan baserad på Gatukontorets IT-strategi 2011 Handlingsplan baserad på Gatukontorets IT-strategi 2011 Status: Bruttolista Version: 2012-03-20 Innehåll INTRODUKTION... 3 REDOVISNING AV ETT PROJEKT/UTREDNING... 4 HUVUDPROJEKT: ÖKAD MOBILITET... 5 1.

Läs mer

FÖRVALTNINGSGUIDE FGUIDE FÖR STOCKHOLMS STAD

FÖRVALTNINGSGUIDE FGUIDE FÖR STOCKHOLMS STAD FÖRVALTNINGSGUIDE FGUIDE FÖR STOCKHOLMS STAD LÄSANVISNING OCH BEGREPPSDEFINITION Läsanvisning begreppsdefinition Modellsammanfattning Fguide på 5 minuter Känna till Modellfördjupning Modellbeskrivning

Läs mer

Nytt it-program för Stockholms stad It-program för digital förnyelse Svar på remiss

Nytt it-program för Stockholms stad It-program för digital förnyelse Svar på remiss Sara Nordström Verksamhetsstöd 08-508 267 47 sara.nordstrom@stockholm.se Till Fastighetsnämnden 2012-12-11 Nytt it-program för Stockholms stad It-program för digital förnyelse 2013-2018. Svar på remiss

Läs mer

Program för digitalisering

Program för digitalisering Program för digitalisering 2019-2022 Dokumentnamn Program för digitalisering 2019-2022 Fastställd/upprättad av Dokumentansvarig/processägare Dokumentinformation Kommunfullmäktige Version Dokumenttyp Program

Läs mer

Policy och riktlinjer för E-förvaltning och IT-användning inom Falköpings kommun 2012 2014

Policy och riktlinjer för E-förvaltning och IT-användning inom Falköpings kommun 2012 2014 Policy och riktlinjer för E-förvaltning och IT-användning inom Falköpings kommun 2012 2014 Ledning och styrning av IT i kommunen Kommunen har sedan många år en central IT-avdelning med ansvar för drift

Läs mer

Intressent- och behovskarta

Intressent- och behovskarta Dokument nr: Version: Status: Sida: 1 Utgåva (0)6 Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Leveransrapport ehälsa/mobilitet 1403 Dokumentbeskrivning: Intressent- och behovskarta Utfärdat av: Utf datum: Godkänt

Läs mer

DIGITAL UTVECKLINGSPLAN

DIGITAL UTVECKLINGSPLAN DIGITAL UTVECKLINGSPLAN 2018-2022 1. INLEDNING Digital utvecklingsplan ersätter IT-policy för förskola och grundskola i Ystads kommun 2010. Ystads kommun prioriterar digitaliseringen av utbildningsverksamheten.

Läs mer

Målbilden för framtidens studieadministration

Målbilden för framtidens studieadministration Nya Ladok Målbilden för framtidens studieadministration Sammanfattning av målbildsarbetet 2014: studenter, lärare kursadministratörer, studierektorer och programansvariga Några av de önskemål som studenter,

Läs mer

Förvaltningens förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar föreslå kommunfullmäktige besluta att anta IT-strategi för Nykvarns kommun.

Förvaltningens förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar föreslå kommunfullmäktige besluta att anta IT-strategi för Nykvarns kommun. TJÄNSTESKRIVELSE 2016-01-22 Kommunstyrelsen Anders Eklund Verksamhetsutvecklare IT Telefon 08 555 014 83 anders.eklund@nykvarn.se kommun KS/2016:69 IT-strategi för Nykvarns Förvaltningens förslag till

Läs mer