HANDBOK I TELEFONFÖRSÄLJNING

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "HANDBOK I TELEFONFÖRSÄLJNING"

Transkript

1 HANDBOK I TELEFONFÖRSÄLJNING Av och med: Tommy Kreutner Kreutner.se Skriven någon gång för ganska länge sedan

2 Det var en gång en gammal bortglömd domän, domänen var fortfarande knuten till ett webbhotell och varje år trillade det in räkning på några hundralappar som blev betalad utan att någon tänkte så mycket på det. Hemsidan som en gång legat på domänen hade raderats och försvunnit ut i cyberrymden för länge sedan. Kvar fanns det på den bortglömda domänen en ännu mer bortglömd underkatalog. Underkatalogen innehöll något som när det hittades påminde om den tid som en gång var, en tid när författaren till och med hette något helt annat. En tid då skolböcker faktiskt inte fanns till alla ämnen skolverket tyckte var lämpligt att ha med i listan över kursen att erbjuda eleverna. Vad jag hittade var ett inte helt komplett och nu ganska gammalt försök att skriva eget kursmaterial till en gymnasiekurs i telefonförsäljning. Kursen hetta faktiskt telefonförsäljning och erbjöds på vissa skolor till elever på handelsprogrammet. Som ung och nykläckt men även på den tiden outbildad handelslärare fick jag på mitt bord att undervisa i just denna kursen. Som sagt fanns inget kursmaterial att tillgå och med ännu ej grusade förhoppningar åtog jag mig uppgiften att på ledig tid skriva eget material. Tanken var att den ganska grundläggande teorin skulle blandas med praktiska övningar, dessa övningar har tyvärr inte överlevt tidens tand. När jag nu hittade min lilla glömda underkatalog på min glömda domän funderade jag först på att helt enkelt radera den men bestämde mig sedan för att klippa och klistra och slutligen spara som PDF. Så här är den nu, en alldeles gratis och ganska föråldrad handbok i telefonförsäljning. Baserad helt på mina egna erfarenheter inom just det här yrket. Håll till godo! Det är trots allt inte så många sidor Längst bak hittar ni dessutom repetitionsfrågor Så nästa vecka blir det prov! /Tommy Kreutner

3 Telefonförsäljning är helt enkelt försäljning via telefon. Några andra begrepp som man stöter på är Telemarketing, CallCenter och Innesäljare. I ett försök att reda ut begreppen kan man säga följande: Telemarketing innefattar all typ av kundkontakt via telefon, försäljning, marknadsföring, undersökningar, besöksbokning m.m. CallCenter är en arbetsplats där man uteslutande arbetar med telemarketing. Vi kommer att titta närmare på CallCenters längre fram. Innesäljare jobbar oftast mer som ordermottagare än de som arbetar med renodlad telefonförsäljning. Om man använder telefonen som huvudsakligt verktyg i sin uppsökande försäljning kan man alltså med gott samvete kalla sig telefonförsäljare. ALLA är säljare! Alla som arbetare på ett företag är någon gång säljare. Med detta menas att de som någon gång kommer i kontakt med kunden är företagets ansikte utåt. Ger Pelle på lagret ett dåligt intryck kan det vara svårt för säljaren att vända kundens uppfattning till positiv. Genom att alla på företaget får en grundläggande och kontinuerlig utbildning i kundbemötande och telefonteknik kan man förenkla arbetet för säljarna och skapa merförsäljning och positiva kunder.

4 Varför skall man förbereda sig? Det finns många anledningar till att man skall vara noga förberedd men de tydligaste och viktigaste är nog: Du blir effektivare Du sparar tid Du sparar tid åt kunden Kunden förväntar sig det Genom att du inte förbereder dig kommer samtalet att ta längre tid och du kommer att få fler frågor som du kanske inte kan svara på. Detta kan göra kunden negativt inställd till dig och ditt företag. Tänk dig att du ringer till ett företag för att sälja telefonilösningar, du börjar med att presentera ett erbjudande på en telefonväxel med 100 linjer, en bit in i samtalet avbryter kunden dig och säger att dom bara är två anställda så det är nog inte intressant för dom. Genom att förbereda dig hade du kunnat presentera en lösning som bättre hade passat kunden direkt. Praktiska förberedelser Innan du ringer kunden är det viktigt att du tar reda på det du behöver veta för att göra ett bra samtal. Det minsta man kan göra är att gå in på kundens hemsida och läsa på lite. Då vet man mer om vilken bransch kunden tillhör, hur många anställda de har och annan information som kan vara nyttig. Genom att göra en sökning på internet kan du hitta ännu mer information, kanske har dom precis gjort någon stor affär som en tidning har skrivit om. Det kan även vara en idé att titta i sitt eget kundregister för att se om kunden har köpt något tidigare, om så är fallet vad och när?

5 Se till att du har papper, penna, miniräknare, prislistor och annat du kan komma att behöva lätt tillgängligt. Mentala förberedelser Genom att förbereda dig mentalt på vad du skall säga till kunden stärker du dig själv i rollen som säljare. Innan du ringer kunden så fråga dig själv: Vad behöver jag veta om kunden? Vad vill jag uppnå med samtalet? Vad har jag för förslag och idéer? Vilka invändningar kan jag komma att möta? Ett samtal utan målsättning är som en resa utan destination. Om du inte vet vart du vill komma kommer du troligen inte heller att komma dit. Bestäm innan samtalet om du vill att kunden skall lägga en order eller du bara vill att han skall titta på ditt material. Vem ska du ringa till? Innan du ringer är det bra om du vet vem du skall tala med. Är det lagerchefen eller marknadschefen? Genom dina förberedelser kan du ha hittat namnet på den du söker, annars gäller det att du ser till att bli kopplad till någon med ansvar. Vi kommer att titta närmare på de lite mer tidskrävande förberedelserna i några av kommande kapitel.

6 Varför skall man förbereda sig? Det finns många anledningar till att man skall vara noga förberedd men de tydligaste och viktigaste är nog: Du blir effektivare Du sparar tid Du sparar tid åt kunden Kunden förväntar sig det Samtalsmall kallas ibland för säljmanus och är en stor hjälp för säljsamtalet. Genom att arbeta med en välformulerad och genomtänkt mall kan man lägga mer energi på att genomföra försäljningen istället för att fundera på vad man ska säga härnäst. I din samtalsmall skriver du ner de fraser du vet fungerar och flyter fint. Du antecknar också dina argument och svar på de vanliga frågorna. Förbered samtalsmallen för de invändningar som är tänkbara. På detta sätt skapar du en trygghet för dig själv och kan koncentrera dig på att känna av kundens reaktioner, behov och problem. Vad som är viktigt att tänka på är att samtalsmallen inte är ristad i sten, den är en produkt under ständig utveckling och när du känner att en fras eller argument inte fungerar så kan du ändra till något som passar dig bättre. Alla säljare kan inte heller jobba utifrån samma mall. Säkert har du varit med om att en säljare har ringt hem till dig för att sälja t ex telefoni eller prenumerationer, oftast hör man direkt att dessa säljare läser innantill och man tappar förtroendet för dom redan innan de har presenterat erbjudandet. Samtalsmallen är en hjälp. Ett stöd för att du inte skall komma av dig och för att du skall ta dig igenom alla viktiga delar av behovsanalys och argumentation. Lär dig samtalsmallen utantill så att dina repliker

7 flyter, ha den tillhands när du ringer kunden men läs inte direkt från pappret. Om du skulle tappa tråden tar du mallen till hjälp men när du kommit in i samtalet igen så fortsätter du utan mallen. Argumentationslista Ett bra komplement till samtalsmallen är en invändnings- och argumentationslista. Första gången en kund kommer med en invändning skriver du upp den i listan. Alla invändningar har ett argument det gäller bara att hitta det. När du kommit fram till hur du skall bemöta invändningen skriver du till ditt argument på listan. Nästa gång en kund kommer med samma eller en liknande invändning är du förberedd.

8 Vilka kunder skall du ringa, när och varför? Att ha ett bra uppdaterat kundregister är A och O vid telefonförsäljning. Antingen om du gör det för hand på kundkort eller i ett säljstödsprogram på datorn. Lägg in all information som kan vara av vikt i kundregistret. Den grundläggande informationen bör innehålla: Företagsinformation adress, telefonnr, organisationsnr, bransch, antal anställda, omsättning och liknande. Djupare information om vilka typer av kunder företaget vänder sig till, vilken typ av varor eller tjänster företaget erbjuder. Kontaktpersoner vem är ansvarig för inköp av dina produkter/tjänster, vem är den egentlige köparen? Du fyller sedan på med information allteftersom kontakten med kunden fortlöper. Efter varje aktivitet du gjort för du in det i ditt system. Nästa gång du kontaktar kunden tittar du igenom vad som sades senast och kollar av att du gjort allt du har sagt att skulle göra, skickat information eller tagit reda på ett svar till en fråga. Det kan vara bra att skriva in rent personlig information t ex: - Kalle var nervös och hade inte tid att prata med mig eftersom hans fru var på väg till BB. - Pelle klagade på att han var förkyld och kände sig hängig. Nästa gång du ringer upp kan du börja med att fråga om det blev en flicka eller pojke eller säga att du hoppas att förkylning släppt nu. På detta sätt visar du att du bryr dig om den kunden speciellt mycket. Tänk bara på att du inte får lägga upp ett register med personlig information på en dator. Om du vill göra det måste du ha tillstånd från datainspektionen.

9 Om du har ett datorbaserat säljstöd så tänk på att anteckna stödord på papper under samtalets gång och sedan fylla i det i programmet när du lagt på luren. Kunden hör om du sitter och knappar på datorn och får intrycket av att du inte ägnar honom tillräckligt mycket uppmärksamhet. Det är oftast en god idé att göra en notering om vilka tidpunkter det passar bäst att du ringer till kunden. En egenföretagare med en butik uppskattar troligen inte att du ringer när han har som mest kunder i butiken. För första kontakten kan du ta hjälp av vad du lärt dig från liknande kunder. Ofta kan säljstödsprogram även hjälpa dig med att föra statistik som hjälper dig att nå dina mål. Har du bestämt dig för att göra ett visst antal positiva avslut per dag kan du genom statistiken löpande räkna ut hur många gånger du måste lyfta telefonluren på en dag för att nå dina mål.

10 När du har förberett både dig och din arbetsplats är det dags att ta tjuren vid hornen och ringa kunden. Vi ska i detta och kommande kapitel titta närmare på samtalets olika delar. Vi börjar lämpligen med inledningen. Samtalets inledning kan delas in i fyra faser: Presentation Personaccept Intresseväckare Tidsaccept Kunden vill veta vem det är som ringer, därför är det viktigt att presentera sig med fullständigt namn och berätta vilket företag man ringer ifrån. Är det inte ett välkänt företag bör du tidigt under samtalet kortfattat beskriva vad företaget jobbar med. Kontrollera att det är rätt person du talar med. Du slösar både på din egen och kundens tid om du kör ett helt säljsamtal och personen i andra luren inte är den du trodde. Med en kort fras som får kunden intresserad av att lyssna på dig i början av samtalet undviker att prata för döva öron. Se till att kunden har tid att prata med dig. En kund som bara sitter och väntar på att du ska lägga på så att han kan fortsätta med något annat kommer inte att köpa något av dig. En lämplig inledning kan se ut ungefär så här: Säljare: Hej! Mitt namn är Kalle Karlsson och jag ringer från Säljbolaget AB. Är det Pelle Persson jag talar med? Kund: Ja Säljare: Stämmer det att du är inköpsansvarig för kontorsmaterial? Kund: Ja, det stämmer. Vad gäller saken? Säljare: Jag tänkte erbjuda er en möjlighet att sänka era papperskostnader med upp till 80%. Har

11 du några minuter över? Kund: Ja, det är lite körigt men tar det inte så lång tid, så går det nog bra. Säljare: Som jag sa ringer jag från Säljbolaget AB, vi arbetar med att leverera papper direkt ifrån tillverkaren till användaren, på så sätt minimerar vi antalet mellanhänder och kan därmed hjälpa Er att spara en hel del pengar. Tänk på att du bara har 20 sekunder på dig att skapa ett bra första intryck hos kunden. Under dessa 20 sekunder bör du hinna med hela inledningen. Genom att fråga kunden om dom har tid visar du att det är kundens behov du fokuserar på. Säljer du en produkt som kräver längre samtal? Boka en tid med kunden istället. Tänk också på att inledningen inte får vara för lång. Kunden skall inte ha hunnit tröttna på dig innan du berättar varför du ringer. Inledning skall: Visa kunden att du är en professionell säljare. Se till att du pratar med rätt beslutsfattare. Hjälpa dig att känna av kundens mottaglighet Väcka kundens intresse Se till att du kommer vidare till intervjufasen

12 Under behovsanalysen lägger du grunden för avslutet. Genom att hitta punkter där kundens behov kan täckas av din produkts fördelar bygger du upp dina argument. Det är viktigt att du inte redan nu börjar prata fördelar utan se till att du samlar så mycket information om kunden som möjligt. Behovsanalysen visar ofta om du är en bra eller dålig säljare, en bra säljare frågar och lyssnar för att få reda på allt som är värt att veta. Om du verkligen kan skapa ett erbjudande som stämmer med kundens behov uppfattar kunden dig som trovärdigare. Se till att variera mellan enkla Ja/Nej frågor och öppna, berättande frågor. Ja/nej frågorna använder du för att få snabba svar och de öppna frågorna för att kunden ska kunna berätta mer. Kunden känner sig viktig när du intresserar dig för dom och dom får prata om sig själva. I din samtals mall har du de frågor som du från början vet att du måste ha med, men under behovsanalysen dyker ofta andra frågor upp, en följdfråga på något kunden sagt är aldrig fel. Glöm inte bort att anteckna det kunden säger så att du kommer ihåg det när det är dags att presentera din lösning.

13 När du har samlat information om kunden under behovsanalysen är det nu dags att presentera en lösning för kunden. Har du flera olika produkter väljer du ut den som passar bäst, annars vinklar du presentation på rätt sätt. Omvandla produkten egenskaper till fördelar som passar kunden. Tryck på de saker som kunden visat är viktiga under behovsanalysen. Försök att få kunden att se det du beskriver framför sig. Säljer du billig telefoni försök få kunden att börja tänka på vad han ska göra med alla hundralappar han tjänar varje månad. Om kunden i behovsanalysen visat att reagerar känslomässigt på något, t ex att han blir irriterad på att något saknas hos konkurrentens produkt försök få honom att tänka på hur det skulle kännas om du kunde erbjuda honom den funktionen. (givetvis bara om du KAN erbjuda den funktionen.) När du har presenterat en lösning som passar kunden är det dags att ge sig på avslutet. Det är nu du genomför själva försäljningen. Tänk på att väldigt få kunder kommer själva säga att vi tar en sån, därför måste du be om ordern. Detta är en av de svåraste trösklarna att ta sig över. Att faktiskt fråga kunden om dom ska handla av dig kan kännas väldigt svårt. Men när du väl vågar finns det några knep att använda sig utav. Ställ inte en Ja/Nej fråga. Det är alldeles för lätt för kunden att bara säga nej då. Fråga istället saker som: Vilken färg vill du ha? Hur många vill du ha? Vill du betala mot postförskott eller faktura? Vart vill du att skickar jag varan?

14 Köpsignaler Genom att lyssna efter köpsignaler kan man hitta rätt tillfälle att göra avslut. Vad är då en köpsignal? En köpsignal är en indikation på att kunden är så pass intresserad att om du gör rätt är affären klar. När kunden börjar ställa frågor i still med: - Kan jag få den i grönt? - Om jag tar två, kan du ge mig 15% rabatt då? Så har du fått en klar köpsignal. Men även invändningar kan tolkas som köpsignaler. Om kunden intresserar sig tillräckligt mycket för att komma med invändningar så kan han oftast tänka sig att köpa produkten, du behöver bara bemöta hans invändningar på rätt sätt. Om kunden säger NEJ! Fråga varför. Genom att få kunden att motivera sitt nej vinner du fördelar. Antingen visar det sig att kunden väljer att säga nej för att inte behöver ett 10-pack och du faktiskt har glömt att berätta om 3- packet. I ett sånt här läge kan du återgå till att presentera ett nytt erbjudande. Om kunden däremot motiverar sitt nej med en invändning du inte tidigare hört kan du hitta ett bra motargument och lägga till den på din argumentlista till framtida kunder.

15 Den 1 maj 2000 infördes en ny bestämmelse i marknadsföringslagen. Därigenom har det blivit förbjudet med riktad marknadsföring per telefon till en konsument som klart har tillkännagett att han eller hon motsätter sig det. Företag som sysslar med telefonförsäljning måste enligt marknadsföringslagen försäkra sig om att inte den de ringer upp har anmält sig till registret NIX- Telefon. Spärren gäller endast det anmälda telefonnumret och gäller tills den återkallas av abonnenten eller abonnemanget upphör. Byts telefonnummer bryts också spärren. NIX-telefon administreras av en särskild förening som under SWEDMAs ledning bildats av nio branschorganisationer. Swedma är en organisation för den som arbetar med direktmarknadsföring (i detta inkluderar vi även begrepp som interaktiv marknadsföring, relationsmarknadsföring och CRM). Företagens skyldighet att kontrollera mot NIX- Telefon Innan ett företag ringer en konsument i marknadsföringssyfte är företaget som huvudregel skyldigt att kontrollera om konsumentens telefonnummer finns i NIX-Telefon. Om numret gör det får företaget inte ringa konsumenten. Kontroll behöver dock inte göras för att ringa egna kunder för att lämna erbjudanden om samma typ av varor eller tjänster. Kontroll behöver heller inte göras om konsumenten samtyckt eller lämnat egna personuppgifter och samtidigt fått information både om att företaget kan komma att ringa och att konsumenten kan begära att inte bli uppringd. Om kunden ändå får telemarketingsamtal kan kunden göra en anmälan till Etiska nämnden för direktmarknadsföring. Anmälan kan också komma

16 att göras till Konsumentverket eller kommunal konsumentvägledare. Det är endast telefonnummer i det fasta telefonnätet som kan spärras i NIX-Telefon. Det kan dröja upp till tre månader efter det att kunden begärt en spärr innan telefonnumret finns i de listor som telemarketingföretagen använder sig av. När man gör en kontroll om ett visst telefonnummer i spärregistret NIX-Telefon kallas det för tvätt. Tvättar avser vanligen elektroniska listor med telefonnummer men kan även ske manuellt eller nummer för nummer. Telefonnummer som kontrolleras i en tvätt kallas tittar. En träff får man när ett telefonnummer återfinns i spärregistret. En listtvätt är när ett antal telefonnummer i en viss målgrupp tvättas. Sådana telefonlistor är vanligtvis elektroniska och kan kontrolleras automatiskt. När man gör en kontroll av enskilda telefonnummer, ett för ett, kallas det nummertvätt. Nummertvätt utförs via listor över abonnenter inom utvalda områden. Här fås listan från NIX-telefon i pappersform eller som en datafil. Nummertvätt kan även utföras via Internet. Datorprogrammet NIX-Telefon PC-tvätt är ett verktyg för att företag ur egna elektroniska telefonlistor skall kunna ta bort sådana telefonnummer som också finns i spärregistret NIX- Telefon. Detta sker utan att företaget lämnar ut den egna listan över Internet eller på annat sätt. Tvätten sker genom en i programmet inbyggd tvättmaskin. PC-tvätt lämnar också rapporter om tittar och träffar, vad en tvätt kostade samt om saldon. Det finns fördelar för telefonförsäljningsföretagen att kontrollera mot NIX-Telefon t ex - företagsnamnet och varumärket får en positiv prägel - kunderna blir inte irriterade - personalen som ringer samtalen skyddas mot obehagliga samtal

17 - det kostar mer att ringa en kund som ändå inte vill ha samtalet

18 Repetition 1. Beskriv skillnaden mellan Telefonförsäljning och Telemarketing. 2. Hur kan man undvika att kunderna får en dålig uppfattning av företaget vid telefonkontakt? 1. På vilka sätt kan du förbereda dig praktiskt? 2. Vad menas med mentala förberedelser? 1. Hur ska du använda en samtalsmall? 1. Varför bör du använda dig av ett kundregister? 2. Vilken information är nödvändig för ett fungerande säljstöd? 3. Varför kan det vara bra att lägga in rent personlig information om kunden? 1. Vilka delar kan man säga att inledningen består av? 2. Varför är det viktigt att begära accept ifrån kunden? 3. Vad är en intresseväckare? 1. Varför ska du göra en behovsanalys? 2. Vilken hjälp har du av din samtalsmall när du gör en behovsanalys? 1. Varför är det vikigt att be om ordern? 2. Vad är en köpsignal? 1. Vad är NIX-registret? 2. Vilka kan ansluta sig till NIX-registret?

Rättsutredning angående distansavtal och telefonförsäljning

Rättsutredning angående distansavtal och telefonförsäljning Riksförbundet för frivilliga samhällsarbetare 1 Rättsutredning angående distansavtal och telefonförsäljning Många gode män upplever ett ganska stort problem med telefonförsäljning och försäljning på stan

Läs mer

Etiska regler för försäljning och marknadsföring via telefon till konsument

Etiska regler för försäljning och marknadsföring via telefon till konsument Etiska regler för försäljning och marknadsföring via telefon till konsument INNEHÅLL Inledning 3 1. Definitioner 3 2. Inför påringningen 3 3. Vid Påringning 3 3.1 Identifiering 3 3.2 Begränsningar i tid

Läs mer

Uppföranderegler Gäller från 1 februari 2015

Uppföranderegler Gäller från 1 februari 2015 Uppföranderegler Gäller från 1 februari 2015 Uppföranderegler för avtal om abonnemang för tv, telefoni och bredband Om uppförandereglerna: Uppförandereglerna tillämpas när operatör som har avtal med Telekområdgivarna

Läs mer

Invändningar och köpmotstånd

Invändningar och köpmotstånd Hur besvarar man köpsignaler? Köpsignaler är när kunden ställer frågor som bara är relevanta om han vill köpa: Vad har ni för betalningsvillkor? Finns den i en annan färg? Har ni den i lager? När kan ni

Läs mer

Vältalaren PROVLEKTION: BLI EN BÄTTRE LYSSNARE

Vältalaren PROVLEKTION: BLI EN BÄTTRE LYSSNARE Vältalaren Vältalaren är en handbok i den retoriska arbetsprocessen: hur man finner övertygande stoff och argument, hur man ger struktur och språklig dräkt åt sitt budskap och hur man memorerar och framför

Läs mer

Låt kunderna göra jobbet!

Låt kunderna göra jobbet! Låt kunderna göra jobbet! Innehållsförteckning Inledning...4 Vad är referensprogrammet?...6 250 gånger 250-regeln...8 ABC-listan...10 Ha mig i åtanke...12 Bevara kontakten!...14 - Årsplan för utskick...16

Läs mer

PERSONUPPGIFTSBITRÄDESAVTAL - TELEMARKETING

PERSONUPPGIFTSBITRÄDESAVTAL - TELEMARKETING 1 Microsoft AB ( Microsoft ), Box 27, 164 93 KISTA och ( Personuppgiftsbiträdet ) har denna dag träffat följande PERSONUPPGIFTSBITRÄDESAVTAL - TELEMARKETING Bakgrund Personuppgiftslagen ställer krav på

Läs mer

De 10 mest basala avslutsteknikerna. Direkt avslutet: - Ska vi köra på det här då? Ja. - Om du gillar den, varför inte slå till? Ja, varför inte?

De 10 mest basala avslutsteknikerna. Direkt avslutet: - Ska vi köra på det här då? Ja. - Om du gillar den, varför inte slå till? Ja, varför inte? 20 vanliga avslutstekniker att använda för att öka din försäljning Du kanske blir förvirrad när du läser det här, men det är alldeles för många säljare som tror och hoppas, att bara för att de kan allt

Läs mer

MONTER AGERANDE NÄSTAN ALLT DU BEHÖVER VETA FÖR ETT BÄTTRE - EN LITEN HANDBOK FRÅN FAIRLINK.SE -

MONTER AGERANDE NÄSTAN ALLT DU BEHÖVER VETA FÖR ETT BÄTTRE - EN LITEN HANDBOK FRÅN FAIRLINK.SE - MONTER NÄSTAN ALLT DU BEHÖVER VETA FÖR ETT BÄTTRE AGERANDE - EN LITEN HANDBOK FRÅN FAIRLINK.SE - Monter, monterpersonal och besökare är tre pusselbitar som tillsammans ska skapa det perfekta mötet på mässan.

Läs mer

Gäller vid försäljning av abonnemang för TV, telefoni och bredband.

Gäller vid försäljning av abonnemang för TV, telefoni och bredband. 2013-10-21 Uppföranderegler Gäller vid försäljning av abonnemang för TV, telefoni och bredband. Om uppförandereglerna Uppförandereglerna tillämpas när operatör som är med och finansierar Telekområdgivarna

Läs mer

Presentationsteknik. Ökad försäljning Inspirerande ledarskap Starkare samarbeten

Presentationsteknik. Ökad försäljning Inspirerande ledarskap Starkare samarbeten Presentationsteknik Ökad försäljning Inspirerande ledarskap Starkare samarbeten Disposition för olika syften Målformulering Att planera en presentation utan att först sätta upp mål är som att kasta pil

Läs mer

BESTÄLLARSKOLAN #4: VEM SKA GÖRA MIN FILM?

BESTÄLLARSKOLAN #4: VEM SKA GÖRA MIN FILM? Sida 1/5 BESTÄLLARSKOLAN #4: VEM SKA GÖRA MIN FILM? I detta avsnitt kommer du upptäcka bland annat: Hur du bäst väljer produktionsbolag Hur du bedömer ett bolags kompetens Hur du undviker att bli lurad

Läs mer

april 2013 Hej alla Klippan-sektioner! Våren är här! Hoppas ni är vår-glada.

april 2013 Hej alla Klippan-sektioner! Våren är här! Hoppas ni är vår-glada. april 2013 Hej alla Klippan-sektioner! Våren är här! Hoppas ni är vår-glada. brev Alla Klippan-sektioner får här ett nyhetsbrev. Hoppas jag! Kanske får du detta brev, fast det egentligen någon annan borde

Läs mer

BESTÄLLARSKOLAN #4: VAD KOSTAR DET ATT GÖRA FILM?

BESTÄLLARSKOLAN #4: VAD KOSTAR DET ATT GÖRA FILM? Sida 1/7 BESTÄLLARSKOLAN #4: VAD KOSTAR DET ATT GÖRA FILM? I detta avsnitt kommer du upptäcka bland annat: Hur du sparar halva reklamfilmskostnaden Vad det är som kostar i en film Vad du måste berätta

Läs mer

KAPITEL 3 HANDLINGSPLAN 3.1. DITT MÅL

KAPITEL 3 HANDLINGSPLAN 3.1. DITT MÅL KAPITEL 3 HANDLINGSPLAN Nu är det dags att göra en plan för ditt arbetssökande. Tanken med planen är att underlätta för dig att arbeta effektivt. Det är också bra att skapa en plan B. Den tar du till om

Läs mer

Omsorgen Användarhandledning

Omsorgen Användarhandledning Omsorgen Användarhandledning 2012-12-13 Steg 1: Logga in Om ditt boende/kommun är ansluten till Omsorgen har du troligtvis fått inloggningsuppgifter. Om inte, skicka ett mail till info@omsorgen.se så kontaktar

Läs mer

Heta tips för dig som går i grundskolan och snart ska ut på din första PRAO

Heta tips för dig som går i grundskolan och snart ska ut på din första PRAO Heta tips för dig som går i grundskolan och snart ska ut på din första PRAO Av: Studie- och yrkesvägledarna i Enköpings kommun 2008 Idékälla: I praktiken elev, Svenskt Näringsliv Varför PRAO? För att skaffa

Läs mer

Övning: Föräldrapanelen

Övning: Föräldrapanelen Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Material: Bilder med frågor (se nedan) Tejp/häftmassa Tomma A4-papper (1-2 st/grupp) Pennor (1-2 st/grupp) 1) Förbered övningen genom att klippa

Läs mer

Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen.

Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Material: Bilder med frågor (se nedan) Tejp/häftmassa Tomma A4-papper (1-2 st/grupp) Pennor (1-2 st/grupp) 1) Förbered övningen genom att klippa

Läs mer

Kapitel 7 Betala räkningar

Kapitel 7 Betala räkningar ÖVNINGAR Privatekonomi på enkel svenska Kapitel 7 Betala räkningar Film 1: Inledning En man pratar med sin fru De sitter hemma i vardagsrummet Mannen ska betala räkningar Han tycker att det tar tid Frun

Läs mer

Pengar är för de flesta av oss en begränsad resurs d v s vi har bara en begränsad summa pengar per vecka eller månad att hushålla med.

Pengar är för de flesta av oss en begränsad resurs d v s vi har bara en begränsad summa pengar per vecka eller månad att hushålla med. Hkk åk 9 PRIVATEKONOMI-INTERNETHANDEL-KRONOFOGDEN Tid 160 min PRIVATEKONOMI Pengar är för de flesta av oss en begränsad resurs d v s vi har bara en begränsad summa pengar per vecka eller månad att hushålla

Läs mer

B. Vad skulle man göra för att vara bättre förberedd inför en lektion i det här ämnet?

B. Vad skulle man göra för att vara bättre förberedd inför en lektion i det här ämnet? Studieteknik STUDIEHANDLEDNING Syftet med dessa övningar är att eleverna själva ska fördjupa sig i olika aspekter som kan förbättra deras egen inlärning. arna görs med fördel i grupp eller parvis, och

Läs mer

Användarmanual TextAppen Online

Användarmanual TextAppen Online Användarmanual TextAppen Online Innehåll Innehåll... 2 Registera dig... 3 Logga in på Textappen online... 5 Samtal... 6 Ringa samtal... 6 Avsluta samtal... 7 Spara samtal... 7 Besvara samtal... 8 Ringa

Läs mer

Säljarbetets förutsättningar Avsnitt 2

Säljarbetets förutsättningar Avsnitt 2 Säljarbetets förutsättningar Avsnitt 2 Säljsamtalet Ett säljsamtal har tre faser: Kontaktfasen Analysfasen Utbytesfasen Köpprocessen 1 2 3 4 5 6 Bestämma krav på produkten Skaffa information om produkten

Läs mer

www.dalecarnegie.se Dale Carnegie Tips för att skapa förstklassig kundservice

www.dalecarnegie.se Dale Carnegie Tips för att skapa förstklassig kundservice www.dalecarnegie.se Dale Carnegie Tips för att skapa förstklassig kundservice Del 1 Service börjar med relationer Förstklassig kundservice börjar med goda relationer. Här är nio sätt att stärka kundrelationer

Läs mer

Med kunden i fokus Kurshäfte 2011

Med kunden i fokus Kurshäfte 2011 Med kunden i fokus Kurshäfte 2011 Skylttextning Sälj mer med service! Praktisk butiksekonomi Skapa en egen hemsida Mera - sälj mer med service! Utveckla din befintliga hemsida Marknadsföring & marknadsplanering

Läs mer

Tidningsannonser En personlig ton

Tidningsannonser En personlig ton Tidningsannonser En personlig ton Uppmärksamhetsord: Gratis, nyhet! Annonsen skall ge upphov till en åtgärd hos mottagaren kupong,tävling,utlottning mm I vilka tidningar annonserar de konkurrenter som

Läs mer

Inledning. Några ord som kan vara bra att veta vad det är.

Inledning. Några ord som kan vara bra att veta vad det är. Sociala medier Inledning OBS! Hela föreläsningen ska hålla på i 45 minuter. Samla gruppen och sitt gärna i en ring så att alla hör och ser dig som föreläsare. Första gången du träffar gruppen: Föreläsaren

Läs mer

1 I Om telefoni. om telefoni

1 I Om telefoni. om telefoni 1 I Om telefoni om telefoni GRAFISK FORM: Gandini Forma - Karin Gandini FOTO: Pernille Tofte TRYCK: Lenanders Grafiska AB OM TELEFONI Den här broschyren handlar om den telefoni som du får via en fast anslutning

Läs mer

PRODUKTBLAD - DIALING V2 FÅR VI PRESENTERA DIALING V2

PRODUKTBLAD - DIALING V2 FÅR VI PRESENTERA DIALING V2 FÅR VI PRESENTERA DIALING V2 Nu skrotar vi gammal teknik såsom progressive och predictive dialer. Dialing V2 är byggd på en unik teknik som automatiskt styr och reglerar ringandet för att på ett så optimalt

Läs mer

MANUAL. Weblink WebCall

MANUAL. Weblink WebCall MANUAL Weblink WebCall WebCall är en datorbaserad applikation, där du kan se status på dina kollegor i växeln. Om de pratar i telefon eller är lediga. Du kan vidarekoppla din telefon, logga in och ut ur

Läs mer

Mottagarmakt Kundinsikt 2014 SÅ VILL DINA KUNDER KOMMUNICERA

Mottagarmakt Kundinsikt 2014 SÅ VILL DINA KUNDER KOMMUNICERA Mottagarmakt Kundinsikt 2014 SÅ VILL DINA KUNDER KOMMUNICERA Om rapporten Denna rapport bygger på resultaten från två separata undersökningar om attityder till fysisk och elektronisk kommunikation. I PostNords

Läs mer

10 tips för ökad försäljning

10 tips för ökad försäljning 10 tips för ökad försäljning Innehållsförteckning Tips 1 Kundvård...3 Tips 2 Vad har du egentligen på gång?...4 Tips 3 Ställ jobbiga frågor...5 Tips 4 När tiden inte räcker till...6 Tips 5 Låt kunden skriva

Läs mer

ÖKA FÖRETAGETS MERFÖRSÄLJNING OCH FÖRETAGSKUNDERNAS LOJALITET MED EN KUNDKLUBB FÖR B2B

ÖKA FÖRETAGETS MERFÖRSÄLJNING OCH FÖRETAGSKUNDERNAS LOJALITET MED EN KUNDKLUBB FÖR B2B ÖKA FÖRETAGETS MERFÖRSÄLJNING OCH FÖRETAGSKUNDERNAS LOJALITET MED EN KUNDKLUBB FÖR B2B Detta whitepaper hjälper dig att identifiera vilka faktorer som påverkar kundlojalitet och hur du kan stärka lojaliteten

Läs mer

Självhjälpsprogram för ADHD. Del 1 Att hitta din väg

Självhjälpsprogram för ADHD. Del 1 Att hitta din väg Självhjälpsprogram för ADHD Del 1 Att hitta din väg Välkommen till vårt självhjälpsprogram för ADHD. Detta program ger dig verktygen att använda din ADHD som en superkraft för att hitta till ett bra liv..

Läs mer

utbildning Översikt av funktioner i #fakta

utbildning Översikt av funktioner i #fakta utbildning Översikt av funktioner i #fakta innehåll 1. Säljstödet #fakta 2. Logga in 3. Projekt 4. Vyer 5. Rapportvyn 6. Frågeställningar 7. Diagram 8. Svarsalternativ 9. Interaktiv HTML 10. Aktionsknappar

Läs mer

Etiska regler för försäljning och marknadsföring över telefon till konsument

Etiska regler för försäljning och marknadsföring över telefon till konsument Etiska regler för försäljning och marknadsföring över telefon till konsument 2017-01-01 Detta dokument ersätter tidigare etiska regler och gäller från 1 januari 2017 Innehåll Inledning 1. Termer och definitioner

Läs mer

Lyckas med din fö rsa ljning

Lyckas med din fö rsa ljning Lyckas med din fö rsa ljning Försäljning kan se ut på många vis, men det finns en grundstomme i all försäljning som alla kan lära sig något av. Din inställning är viktig, så först av allt, en duktig säljare

Läs mer

Du och ditt personliga varumärke LJK loredana jelmini kommunikation Malmö 7 oktober 2013. www.ljk.se

Du och ditt personliga varumärke LJK loredana jelmini kommunikation Malmö 7 oktober 2013. www.ljk.se Du och ditt personliga varumärke LJK loredana jelmini kommunikation Malmö 7 oktober 2013 Loredana Jelmini loredana@ljk.se Utbildning Strategi Coachning Vad är ett varumärke? http://www.youtube.com/watch?v=ki6blg567i4

Läs mer

Upptäck 7 trick som förvandlar ditt nyhetsbrev till en kassako

Upptäck 7 trick som förvandlar ditt nyhetsbrev till en kassako LYSTRING FÖRETAGARE som vill ha fler referenser, högre intäkter och fler kunder, klienter eller patienter som jagar dig istället för tvärtom Upptäck 7 trick som förvandlar ditt nyhetsbrev till en kassako

Läs mer

Kom igång med utbildningen säkervardag.nu!

Kom igång med utbildningen säkervardag.nu! GUIDE Kom igång med utbildningen säkervardag.nu! Det här dokumentet riktar sig till dig som ansvarar för att personalen får utbildning på ett företag eller till dig som utbildar i arbetsmiljöfrågan hot

Läs mer

Foto: Pernille Tofte, Helén Karlsson, Folio bildbyrå Illustrationer: Gandini Forma Tryck: Danagårds Grafiska, 2009

Foto: Pernille Tofte, Helén Karlsson, Folio bildbyrå Illustrationer: Gandini Forma Tryck: Danagårds Grafiska, 2009 Om fast telefoni 2 Foto: Pernille Tofte, Helén Karlsson, Folio bildbyrå Illustrationer: Gandini Forma Tryck: Danagårds Grafiska, 2009 Traditionell telefoni och bredbandstelefoni Den här broschyren handlar

Läs mer

Användarguide Medlemssystemet

Användarguide Medlemssystemet Användarguide Medlemssystemet Innehållsförteckning Sida Logga in 3 Användare 3 Navigering 4 Sök 4 Medlemsfliken 5 Prenumerationer 7 Skicka e-post 8 Statistik 10 Exportera till Excel 10 Skriva ut 12 Registrera

Läs mer

Handledning för moderatorer

Handledning för moderatorer Handledning för moderatorer Välkommen som moderator i Skolval 2010! Under ett skolval arrangeras ofta debatter av olika slag för att politiska partier ska kunna göra sina åsikter kända och så att elever

Läs mer

Gör fler och bättre affärer

Gör fler och bättre affärer Gör fler och bättre affärer - sälj- och marknadsföringstips Margret Olsson 070-750 66 56 margret@affarsverkstan.se Att göra bra affärer - bygger på att man gör fler affärer! VERKTYG JADAJADAJADA JADAJADAJADAJADAJADA

Läs mer

5. Skill # 2 Inviting Prospects to Understand Your Product or Opportunity. Många posers och amatörer gör dessa fel i början när dom ska bjuda in

5. Skill # 2 Inviting Prospects to Understand Your Product or Opportunity. Många posers och amatörer gör dessa fel i början när dom ska bjuda in 5. Skill # 2 Inviting Prospects to Understand Your Product or Opportunity Många posers och amatörer gör dessa fel i början när dom ska bjuda in Jagar folk - bryr sig bara om att få en ny värvning - ifall

Läs mer

Demolektion moraliskt resonerande Lukas problemsituation

Demolektion moraliskt resonerande Lukas problemsituation Demolektion moraliskt resonerande Lukas problemsituation Huvudtränare: David: huvudtränare Medtränare: Emese Deltagare: David, Nathanael, Robert, Julia, Mujje, Hassan 1 Planering innan lektionen: David

Läs mer

2. Dels går det att klicka sig fram via appsamlingen (2a) (som liknar en rutig kvadrat). Klicka på E-post (2b). 2b.

2. Dels går det att klicka sig fram via appsamlingen (2a) (som liknar en rutig kvadrat). Klicka på E-post (2b). 2b. Google E-post I Google Apps for Education (GAFE) ingår motsvarande Googles G-mail som e-postprogram. Eftersom det är skolan som administrerar våra GAFE-konton samt att vi behåller vår gamla domän zonline.se

Läs mer

Kundens förväntningar på dig

Kundens förväntningar på dig Kundens förväntningar på dig I slutändan handlar skillnaden på att vinna eller förlora om kunderna. Kunderna har en rad förväntningar på dig som effektiv partner. De företag som kan motsvara kundens förväntningar

Läs mer

I n f o r m a t i o n s b r o s c h y r o m p r a o

I n f o r m a t i o n s b r o s c h y r o m p r a o I n f o r m a t i o n s b r o s c h y r o m p r a o I broschyren finner du: Information om prao Regler för prao Tips på hur du ordnar egen praoplats Blanketten, Var ska du göra din prao? T i l l h ö r

Läs mer

Praktiska råd till konsumenter vid köp av telefoni- och IT-tjänster finns på www.pts.se/konsument.

Praktiska råd till konsumenter vid köp av telefoni- och IT-tjänster finns på www.pts.se/konsument. Operatörernas ansvar enligt lagen om elektronisk kommunikation och annan konsumenträttslig reglering Uppdaterat 2006-02-15 För mer information info@pts.se Tel 08-678 55 00 PTS-F-2006:2 Mer information

Läs mer

- att uttrycka sina åsikter i tal och skrift, till exempel i en debattartikel.

- att uttrycka sina åsikter i tal och skrift, till exempel i en debattartikel. Denna lektion är hämtad från Svenska Direkt 8 av Cecilia Peña och Lisa Eriksson. Svenska Direkt är ett basläromedel i svenska och svenska som andraspråk för åk 7-9, som tar fasta på att språk uppstår i

Läs mer

Dina kunders brevvanor 2013. En rapport till företagaren som vill veta hur deras kunder vill kommunicera.

Dina kunders brevvanor 2013. En rapport till företagaren som vill veta hur deras kunder vill kommunicera. Dina kunders brevvanor 13 En rapport till företagaren som vill veta hur deras kunder vill kommunicera. Om rapporten Brevvanerapporten som Posten genomför årligen ger en bra bild av privatpersoners attityder

Läs mer

EU Barn Online II (31/03/2010) 9-10 ÅRINGAR

EU Barn Online II (31/03/2010) 9-10 ÅRINGAR KOPIERA ID- NUMMER FRÅN KONTAKTBLADET LANDSKOD STICKPROVSN UMMER ADRESSNUMMER INTERVJUARENS NAMN OCH NUMMER ADRESS: POSTNUMMER TELEFONNUMMER EU Barn Online II (31/03/2010) 9-10 ÅRINGAR HUR MAN FYLLER I

Läs mer

Fundera på, samtala Fundera på, samtala

Fundera på, samtala Fundera på, samtala 2 Min egen berättelse Att skriva min berättelse var som en upptäcktsresa i mig själv. Det var inte alltid lätt. Ibland var det jättetungt, om jag ska vara ärlig, men det kändes alltid meningsfullt. Jag

Läs mer

Jag är inte dum Arbetsmaterial för läsaren Författare: Josefin Schygge

Jag är inte dum Arbetsmaterial för läsaren Författare: Josefin Schygge Jag är inte dum Arbetsmaterial för läsaren Författare: Josefin Schygge Ord Arbeta med ord A) 1. Gör fyra listor med orden från ordlistan som du hittar i slutet. En för verb, en för substantiv, en för adjektiv,

Läs mer

Att be med barn Maria Furusand & Ann Lundgren

Att be med barn Maria Furusand & Ann Lundgren Att be med barn Maria Furusand & Ann Lundgren Barn kan be! Men de måste ibland få veta att deras böner är lika viktiga som vuxna krusidullböner. När vi ber med barn, brukar vi sätta upp enkla böneregler.

Läs mer

Kommittédirektiv. Konsumentskydd vid telefonförsäljning. Dir. 2013:95. Beslut vid regeringssammanträde den 31 oktober 2013

Kommittédirektiv. Konsumentskydd vid telefonförsäljning. Dir. 2013:95. Beslut vid regeringssammanträde den 31 oktober 2013 Kommittédirektiv Konsumentskydd vid telefonförsäljning Dir. 2013:95 Beslut vid regeringssammanträde den 31 oktober 2013 Sammanfattning Problem i samband med telefonförsäljning av varor och tjänster har

Läs mer

Handbok - CMG Office Web

Handbok - CMG Office Web Handbok - CMG Office Web CMG Office Web CMG Office Web är portalen för ditt företags interna kommunikation. Med Office Web kan du hitta dina medarbetares telefonnummer, organisationstillhörighet och aktiviteter.

Läs mer

LEKTIONSTIPS. Lektionstips 2:4. Skribenten vill antingen uttrycka en åsikt för att få andra att reagera, eller

LEKTIONSTIPS. Lektionstips 2:4. Skribenten vill antingen uttrycka en åsikt för att få andra att reagera, eller Lektionen är skriven av Theres Farcher lärare i svenska och svenska som andraspråk. Hon har kopplat lektionen till Svenska Direkt 7 grundbok och studiebok. Svenska Direkt är skriven av Cecilia Peña, Lisa

Läs mer

döden i datorn SPN-uppdrag

döden i datorn SPN-uppdrag HUVUDUPPGIFT: Datorn på jobbet 1. Dator på jobbet intervju Väldigt många vuxna har inte bara en dator hemma som de använder ofta, de har en på jobbet också. Men, vad använder de egentligen sin dator till

Läs mer

Uppföranderegler för avtal om abonnemang för tv, telefoni och bredband

Uppföranderegler för avtal om abonnemang för tv, telefoni och bredband Uppföranderegler Gäller från 1 juli 2017 Uppföranderegler för avtal om abonnemang för tv, telefoni och bredband Om uppförandereglerna: Uppförandereglerna tillämpas när en operatör som är med i Telekområdgivarna

Läs mer

Att våga tala. - går det att lära sig? Mina egna små erfarenheter... Fredrik Bengtsson

Att våga tala. - går det att lära sig? Mina egna små erfarenheter... Fredrik Bengtsson Att våga tala - går det att lära sig? Mina egna små erfarenheter... Fredrik Bengtsson Vad jag tänkte prata om... Vem är jag? Vad gör jag här? min bakgrund som talare Går det att lära sig att våga nåt?

Läs mer

Övriga utbildningar Användarhandbok

Övriga utbildningar Användarhandbok Övriga utbildningar Användarhandbok för rapportering i tjänsten Studietider och utbildningar Maj 2011 1 VAD ÄR STUDIETIDER OCH UTBILDNINGAR I MINA TJÄNSTER?... 2 2 LOGGA IN OCH BÖRJA RAPPORTERA I TJÄNSTEN

Läs mer

Handledning. Exder efaktura för Svefaktura 1.0. Expert Systems 2010 Expert Systems kundtjänst: E-post: support@expertsystems.se Tel: 08-446 34 00

Handledning. Exder efaktura för Svefaktura 1.0. Expert Systems 2010 Expert Systems kundtjänst: E-post: support@expertsystems.se Tel: 08-446 34 00 Handledning Exder efaktura för Svefaktura 1.0 Expert Systems kundtjänst: E-post: support@expertsystems.se Tel: 08-446 34 00 Senast Uppdaterad: 10-12-14 Exder efaktura Sida 2 av 24 Innehållsförteckning

Läs mer

Fem steg för bästa utvecklingssamtalet

Fem steg för bästa utvecklingssamtalet Fem steg för bästa utvecklingssamtalet Hitta drivkraften, styrkan och nå målet! Gita Bolt 2013 Copyright: airyox AB Mångfaldigande av denna skrift, helt eller delvis, är enligt lagen om upphovsrättsskydd

Läs mer

Vad du ska tänka på innan jag köper hemsida?

Vad du ska tänka på innan jag köper hemsida? Vad du ska tänka på innan jag köper hemsida? Vi går igenom allt du bör tänka på innan köp. Råd som du tjänar på längre fram. sförteckning et i denna bok ser du till höger. Vill du gå direkt till något

Läs mer

Föreningsträdet Individen i centrum. Handledning Aktiva 11 år. Idrottsintresse Självkänsla/självförtroende Tankens kraft

Föreningsträdet Individen i centrum. Handledning Aktiva 11 år. Idrottsintresse Självkänsla/självförtroende Tankens kraft Föreningsträdet Individen i centrum Handledning Aktiva 11 år Idrottsintresse Självkänsla/självförtroende Tankens kraft Att arbeta med Föreningsträdet Syfte: Tanken med föreningsträdet är att med hjälp

Läs mer

Uppdatering av föreningsuppgifter på Internet Gäller från 2015-08-27

Uppdatering av föreningsuppgifter på Internet Gäller från 2015-08-27 Uppdatering av föreningsuppgifter på Internet Gäller från 2015-08-27 KULTURFÖRVALTNINGEN Innehåll Kontakta Kulturstöd... 2 Inledning... 3 Föreningsregistret på webben... 3 Logga in... 4 Uppdatera föreningens

Läs mer

Presentationsteknik Tips och råd

Presentationsteknik Tips och råd Presentationsteknik Tips och råd Would you like to take a bite? Fruit For Management FFM 2015 1 Är du nervös? Alla är nervösa inför ett framträdande Det som skiljer bu eller bä är hur man hanterar anspänningen

Läs mer

Schackledarens blad Lektion 1

Schackledarens blad Lektion 1 Schackledarens blad Lektion 1 Inledning Det är viktigt med en tydlig rutin för när schacklektionen börjar och slutar. Genom att samlas kring runda bordet när lektionen ska börja respektive avslutas uppnås

Läs mer

SNABBKURS Se hur man använder programmen

SNABBKURS Se hur man använder programmen SNABBKURS Se hur man använder programmen Min Kassa Min Räknare Min Plånbok MIN KASSA I Min Kassa kan du undersöka om pengarna du har räcker till det du planerar att köpa. Du kan också skriva ut en minneslapp.

Läs mer

VÄLKOMNA FRITID JÖNKJ

VÄLKOMNA FRITID JÖNKJ VÄLKOMNA FRITID JÖNKJ NKÖPING PRESENTATION En presentation av applikationen Aktivitetsstöd för NÄRVAROREGISTRERING Ett begrepp vi vill försöka använda oss av MEN FÖRSTF RST Finns det några idrottsföreningar

Läs mer

Fråga: Hur beställer jag? Svar: För att läsa mer om hur du handlar på linghageshop.com ska du läsa sidan: Så handlar du.

Fråga: Hur beställer jag? Svar: För att läsa mer om hur du handlar på linghageshop.com ska du läsa sidan: Så handlar du. Vanliga frågor Hur beställer jag? För att läsa mer om hur du handlar på linghageshop.com ska du läsa sidan: Så handlar du. Vilka avgifter tillkommer när jag beställer av er? Frakten inom Sverige kostar

Läs mer

Hörmanus. 1 Ett meddelande. A Varför kommer hon för sent? B Vem ska hon träffa?

Hörmanus. 1 Ett meddelande. A Varför kommer hon för sent? B Vem ska hon träffa? 1 Ett meddelande Lyssna på meddelandet. Sätt kryss för rätt svar. Du får lyssna två gånger. Hej Peter! Jag är lite försenad. Jag hinner inte komma till klockan sex. Jag måste köra mamma till ögonläkaren.

Läs mer

Guide för räddningstjänsternas kontaktpersoner

Guide för räddningstjänsternas kontaktpersoner Guide för räddningstjänsternas kontaktpersoner Guiden beskriver hur Räddningstjänsternas kontaktpersoner ska godkänna och prioritera sina anställdas anmälningar till kurser och program som anordnas av

Läs mer

Hur det är att vara arbetslös i fina Sverige.

Hur det är att vara arbetslös i fina Sverige. Hur det är att vara arbetslös i fina Sverige. Är det inte meningen att samhället ska hjälpa de som har det mindre bra? Är det inte meningen att man ska få stöd till ett bättre mående och leverne? Är det

Läs mer

manual för telefoni via telenätet

manual för telefoni via telenätet manual för telefoni via telenätet det är enkelt att ringa billigt med alltele Välkommen som kund till AllTeles telefoni. För oss är det viktigt att våra kunder har valfrihet man ska kunna välja den telefoni

Läs mer

Den fabulösa Kurts dagbok ( _ ) 一 一 一 一 一 O-_- 一 一

Den fabulösa Kurts dagbok ( _ ) 一 一 一 一 一 O-_- 一 一 Den fabulösa Kurts dagbok ( _ ) 金 T O-_- 田 界 Gurgel Y(^_^)Y / Mårten von Torsten och borsten )( UU.. / 山 =( U Kurt ( _ ) Grabbarna grus (ˊ_>ˋ) / Lols återkomst.o :-D O Voldemort ( ) 11 september Hej skit

Läs mer

Större kassa med effektivare fakturering

Större kassa med effektivare fakturering Större kassa med effektivare fakturering Cash is king. Detta bekanta uttryck är så sant som det är sagt. Kanske inte cash i sin faktiskt fysiska form, men definitivt dess funktion i ett företag. Att företag

Läs mer

Intervjuguide - förberedelser

Intervjuguide - förberedelser Intervjuguide - förberedelser Din grundläggande förberedelse Dags för intervju? Stort grattis. Glädje och nyfikenhet är positiva egenskaper att fokusera på nu. För att lyckas på intervjun är förberedelse

Läs mer

Innehåll. Kan alla sälja? 5

Innehåll. Kan alla sälja? 5 Innehåll Kan alla sälja? 5 Del 1. Dina egenskaper som säljare Vill du sälja? 9 Gillande 12 Lyhördhet 15 Kundförståelse 17 Målfokus 21 Din drivkraft 24 Uthållighet 29 Del 2. Anpassa ditt säljarbete Vad

Läs mer

Konsumentklagomål på telefoni och bredband. Kvartalsrapport januari - mars 2014

Konsumentklagomål på telefoni och bredband. Kvartalsrapport januari - mars 2014 Konsumentklagomål på telefoni och bredband Kvartalsrapport januari - mars 2014 Författare: Anna Wikström, Chef för enheten för konsumenträttigheter Post- och telestyrelsen Box 5398 102 49 Stockholm 08-678

Läs mer

Kampanjpresentation 100%

Kampanjpresentation 100% Kampanjpresentation 100% UNDER SKALET 100% förhandsinformation Ett samarbete mellan PIR, PellSam och Svensk solenergi. Kontaktpersoner: Svensk solenergi Lars Andrén 0705-35 85 80 PiR Tomas Isaksson 010-46

Läs mer

Klicka på en sökrad för att få fram hänvisningar, fullständig information och möjlighet att skicka meddelande via e-post eller sms.

Klicka på en sökrad för att få fram hänvisningar, fullständig information och möjlighet att skicka meddelande via e-post eller sms. Innehållsförteckning Via Informera kan du själv lägga in egna hänvisningar, skicka meddelanden och ringa till kollegor, hantera samtal och söka på anknytningar inom företaget utan att behöva vända dig

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL TEXTTELEFONI! Handbok för användare av Texttelefoni.

VÄLKOMMEN TILL TEXTTELEFONI! Handbok för användare av Texttelefoni. VÄLKOMMEN TILL TEXTTELEFONI! Handbok för användare av Texttelefoni. INNEHÅLL Det här är Texttelefoni 3 Vad kostar det att ringa? 4 Tips inför ditt samtal 4 Ring med texttelefon 6 Ring från taltelefon till

Läs mer

Användarguide. Sök och administrera dina volontärer på Volontärbyrån

Användarguide. Sök och administrera dina volontärer på Volontärbyrån 1 Användarguide Sök och administrera dina volontärer på Volontärbyrån 2 Välkommen till Volontärbyrån! Den här guiden beskriver alla funktioner i volontärsamordnaradmin på www.volontarbyran.org. Har du

Läs mer

Texter från filmen Prata Pengar

Texter från filmen Prata Pengar Texter från filmen Prata Pengar 1.1 Boendeformer - Inledning - Vad gör du för något? - Jag letar efter en lägenhet. - Jaha, har du hittat någon? - Ja, den här, titta. Den lägenheten vill jag ha. Den ligger

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL TEXTTELEFONI! Handbok för användare av Texttelefoni.

VÄLKOMMEN TILL TEXTTELEFONI! Handbok för användare av Texttelefoni. VÄLKOMMEN TILL TEXTTELEFONI! Handbok för användare av Texttelefoni. INNEHÅLL Det här är Texttelefoni 3 Vad kostar det att ringa? 4 Tips inför ditt samtal 4 Ring med texttelefon 6 Ring från taltelefon till

Läs mer

Skrivglädje i vardagen!

Skrivglädje i vardagen! glädje i vardagen! - distanskursen för dig som vill hitta skrivglädje i vardagen! Inspirationsbrev om framtiden Hej! Förra veckan ägnade vi åt dina tillgångar och nu är vi framme vid sista kursdelen som

Läs mer

Hemsideskolan - Cheklistor

Hemsideskolan - Cheklistor Hemsideskolan - Cheklistor Den här PDF filen innehåller de checklistor som ingår i Hemsideskolan på www.hemsida24.se. Ladda ned hemsideskolan Hemsideskolan är en guide för dig som vill lära dig mer om

Läs mer

Innehåller: Aug-13. OBS! Gäller för Nya Unikum med nya omdömes/bedömningssättet dvs utan omdömessida i samtalsmallen.

Innehåller: Aug-13. OBS! Gäller för Nya Unikum med nya omdömes/bedömningssättet dvs utan omdömessida i samtalsmallen. Lathund Mentor-grundskola Innehåller: Mentorns roll Starta och låsa utvecklingsplan/samtalsmallar Hantera Överenskommelser Processen runt utvecklingssamtal Steg för steg beskrivning av hur du gör OBS!

Läs mer

Thomas i Elvsted Kap 3.

Thomas i Elvsted Kap 3. Kap 3 Nu börjar träningen Imre, inte Ymre När kommer din pappa, frågar jag Lappen, vi kanske ska dela upp innan. Han är redan hemma, han jobbar på Metallen med datorer, säger Lappen, så vi ska nog strax

Läs mer

om bredbandstelefoni 1 I Om bredbandstelefoni

om bredbandstelefoni 1 I Om bredbandstelefoni om bredbandstelefoni 1 I Om bredbandstelefoni GRAFISK FORM: Gandini Forma - Karin Gandini FOTO: Pernille Tofte TRYCK: Lenanders Grafiska AB OM BREDBANDSTELEFONI och andra nya sätt att ringa I dag finns

Läs mer

Verktygslåda för mental träning

Verktygslåda för mental träning Lek med tanken! Instruktioner för Verktygslåda för mental träning Här hittar du några verktyg som hjälper dig som är aktiv idrottare att bli att bli ännu bättre i din idrott. Är du tränare eller förälder

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål ur Lgr 11. Samla eleverna och diskutera följande kring boken: Författare: Hans Peterson

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål ur Lgr 11. Samla eleverna och diskutera följande kring boken: Författare: Hans Peterson sidan 1 Författare: Hans Peterson Vad handlar boken om? Boken handlar om. Hon är en ganska ensam tjej som gärna vill hänga med de coola tjejerna Anna och Sara. På lunchrasten frågar Anna och Sara om vill

Läs mer

LIAkalendern. Att söka en LIAplats är KRÄVANDE. Om du vill lyckas med att få LIA, måste du marknadsföra dig

LIAkalendern. Att söka en LIAplats är KRÄVANDE. Om du vill lyckas med att få LIA, måste du marknadsföra dig LIAkalendern Att söka en LIAplats är KRÄVANDE. Om du vill lyckas med att få LIA, måste du marknadsföra dig Det gäller att känna produkten du skall marknadsföra, dvs. DU! Det är absolut största vikt att

Läs mer

Utskrift av inspelat samtal hos Arbetsförmedlingen

Utskrift av inspelat samtal hos Arbetsförmedlingen BJÖRN L BERGLUND UTSKRIFT AV SAMTAL HOS AF 1 (9) Utskrift av inspelat samtal hos Arbetsförmedlingen Samtalet ägde rum hos Arbetsförmedlingen i Sollentuna tisdag 13 juni 2006 kl. 11.00 Inspelningen är cirka

Läs mer

Handledning för Fristående Svefaktura

Handledning för Fristående Svefaktura Handledning för Fristående Svefaktura Expert Systems kundtjänst: E-post: support@expertsystems.se Tel: 08-446 34 00 Senast Uppdaterad: 10-07-12 Exder Fristående Svefaktura Sida 2 av 20 Innehållsförteckning

Läs mer