Minnesanteckningar Ulrika Lundberg Nenet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Minnesanteckningar Ulrika Lundberg Nenet"

Transkript

1 1 (7) Minnesanteckningar nätverksträff energieffektiviseringsstöd Länsstyrelsen Närvarande Wolfgang Mehl, miljöstrateg, Jokkmokks kommun Rune Blomster, teknisk chef, Pajala kommun* Torbjörn Körlof, energisamordnare, Luleå kommun Gunder Hägg, energi- och klimatrådgivare, Arvidjaurs kommun Ingemar Larsson, energi- och klimatrådgivare, Älvsbyns kommun Halldo Lundgren, energiingenjör, Piteå kommun Dan Eriksson, ingenjör, Överkalix kommun Michael Andersson, energiingenjör, Kalix kommun Per Björkman, projektledare energieffektiviseringsstöd, NLL Peter Gillnäs, transportansvarig på länsservice, NLL Sofia Larsson, klimatstrateg, Haparanda stad Richard Sundén, energisamordnare, Länsstyrelsen Ulrika Lundberg, projektledare, Nenet Ylva Sardén, energisamordnare, Länsstyrelsen Minnesanteckningar Ulrika Lundberg Nenet Richard inleder med att hälsa välkommen och gå igenom programmet för dagen. Uppföljning av hösten nätverksträff Kontaktlista och strateginätverk syfte med nätverk, innehåll på träffar. Ett första möte har hållits med strateginätverket. Det nätverket ska jobba mer med är hur man kan arbeta ihop med projekt av mer övergripande karaktär. En hemsida ska tas fram av Ylva, som kommer att finnas under fliken Grönt Pilotlän. På träffen pratades om att det skulle vara ett skyltfönster för att lägga upp goda exempel. Ulrika föreslog att man där även skulle lägga upp vilka olika projekt som länsstyrelsen har varit med och finansierat, och det ska också göras. Rapporteringsverktyget som togs fram av Marlene Munter. Piteå är den enda kommun som har börjat arbeta med det, de ska lägga in det som en databas. Önskemål om att skicka ut det igen för att alla ska få det, Richard ombesörjer. På länsstyrelsens hemsida, finns det en flik för energieffektiviseringsstödet, länk bifogas: Wolfgang har skickat ut utbildningsmaterial och Halldo har skickat ut funktionsupphandlingsdokument (under sittande möte). POSTADRESS BESÖKSADRESS TELEFON TELEFAX E-POST INTERNET LULEÅ Stationsgatan norrbotten@lansstyrelsen.se

2 2 (7) Övrigt Information om kommunbesök och att de kommer att ske. Alla uppmanades att fundera på; Vem/vilka som bör delta när besök genomförs? Huvudsyftet med besöken i respektive kommun är bl.a. erfarenhetsutbyte, ökad kunskap om vad som är gjort och vad som behövs för att snabba på processen? Samverkansmöjligheter mellan kommuner? Hur förankringen av strategier och åtgärdsprogram ser ut i respektive kommun? Hur går det faktiska arbetet i relation till åtgärdsprogram? Inför rapportering Är energianvändningen en frivillig redovisning i år? Samma underlag som för 2009 ska rapporteras in Fylla i själva förbrukningen och sedan graddagskompenserar Energimyndigheten. Ange bara en av ytorna för fastigheter, Atemp-yta eller BRA-yta (helst A-tempyta), men om man inte har det kan man ange BRA-yta så gör EM en skattning. Sker det någon regional eller lokal uppdelning av graddagskompensation? Enligt Per Björkman, NLL så släpar CO2 värden så man jobbar med 2010 års siffror, förbrukningen har minskat men utsläppen har ökat. Några av kommunerna berättade om hur de jobbar med transportfrågan och samlar in statistik. NLL transportsektorer samlas in sektorsvis, det ingår i de ansvariga arbetsuppgifter att samla in uppgifterna. Resebyrån redovisar statistik ner på personnivå. Flygtaxi redovisas också. För leasingbilar har man en ansvarig som redovisar hur långt de har gått, varje bil har ett tankkort. I upphandling som är gjord med resebyrån och leasingfirmor har NLL uppgett hur de vill ha redovisningen. Avtal med oljebolagen om kortvis redovisning, men inte kortvis fakturering. Korten är bundna per bil, kombination intern redovisning, miljöredovisning. 90% miljöfordon, leasar i stort sett alla personbilar. Ansvar för alla bilar ligger på ett och samma ställe. Administration sköts på ett ställe. Arvidsjaur får uppgifter från det oljebolag som de har avtal med. Transportsidan släpar. Generellt känslan att det är transportsidan som är lite eftersatt.

3 3 (7) CERO Marcus Robért Se Marcus presentation på Länsstyrelsens hemsida, se länk ovan. Viktiga framgångsfaktorer är att organisera arbetet i en projektgrupp konsensus runt målbeskrivning, glöm inte bort nyckelspelare i startskedet, de kan bli motståndare framöver. Går det att använda energieffektiviseringsstödet för Cero? Svar: Ja, så länge som det handlar om strategiskt arbete med utredningar och dylikt inom transportområdet (och arbete i den egna organisationen) till vilket CERO kan räknas (enligt Energimyndigheten). Kostnad för en kommun är ca kkr och besparingspotential 500 kkr- 5 milj kr/år och 1000 anställda. Hur lång tid tar processen? Resvaneundersökningen tar ungefär 2-3 veckor, analys 4 veckor, parallellt med detta kan man även samla in data, så den totala tiden är ungefär 1½-2 månader. Möjlighet att samverka mellan olika kommuner? Den geografiska spridningen är inte så avgörande. Går det att samverka mellan alla länets kommuner och landsting i samma paket? Seminariedelen skulle kunna fungera. Det gäller att hitta åtgärdspaket som sammanfaller och hitta synergier. Skulle det inte vara intressant även utifrån det faktum att Norrbotten är utsett som pilotlän att genomföra ett projekt som involverar länets alla kommuner? Intresset bland de närvarande att samarbeta och göra en gemensam Cerosatsning i länet (kommuner och landsting) var stort. Marcus Robèrt räknar på vad det skulle kosta för respektive kommun att vara med i satsningen, efter att kontakt har tagits från länsstyrelsen. Under utredning, Richard Efter det måste frågan förankras i respektive kommun innan beslut kan fattas. En del kommuner har ju redan använt och låst upp e-effstödspengar i tjänster. Skulle det vara möjligt att söka pengar från länsstyrelsen? Under utredning, Richard Hur stor är svarsprocenten på resvaneundersökningen? 60-70%, många skriver mycket om sitt resande och skriver långt i fritextfältet. Antingen slumpvis urval eller väljs så många som möjligt. Tänk regionalt inte bara lokalt!

4 4 (7) Hur långsiktiga mål bör man sätta? Kontinuerlig process, avstämning en gång per år. En del sätter för höga mål också, t ex 20 % CO2-reduktion till nästa år, när man då gör en Cero analys och bryter ner målen så ser man att det är väldigt svårt att nå de uppsatta målen. Alltid bra att samarbeta mellan kommuner och mellan företag. Örebro kommun utmanade Posten, HK i Stockholm spred utmaningen vidare till Posten i Danmark. Resultat goda exempel kombinerat p-policy, miljöbilar, subventionerade bussbiljetter. Vilka har kommit längst? Örebro, Falun, Nacka var bland de första som gick med. Modellen har funnits i tre år ungefär. Sala kommun har kommit längst. Tagit fram handlingsplan som de har börjat arbeta efter, och där finns också resultat i form av besparade pengar och CO2. Någon gång under våren kommer en heltäckande uppföljning att ske. Tjänstebilskostnader går att utläsa. Det ska även mätas bestående effekter, minst en gång per år. Lena Bengtén Fordon i Luleå kommun Se Lena Bengténs presentation på Länsstyrelsens hemsida, se länk första sidan. 4,5 miljoner km körs med leasade bilar. 2 miljoner km med egna fordon. Hyrbilar används för tillfälliga behov, upphandlas med krav, hyrbilsfirman ska kunna ge miljöfordon till samma kostnad som konventionella bilar. Trots att det finns tydliga riktlinjer om vilka fordon som är upphandlade visar det sig att verksamheten hyr något helt annat. Hyrfirman tycker det är lite jobbigt med statistik, motvilliga att lämna data. Lena har hela tiden velat ha uppgifter på förvaltningsnivå för att det ska vara intressant och fungera som ett incitament, men det har stött på vissa problem från hyrbilsföretaget. Privata bilar i tjänst förekommer fortfarande. Enligt Arbetsmiljölagen ska det göras en riskbedömning vid varje riskfyllt arbetsmoment. Ingen arbetsledare bedömer om det är riskfyllt att använda egen bil i tjänsten. Användningen av privatbil i tjänst minskar, men det är en het fråga. Ersättning sker via personalsystem. 1,4 miljoner km med privatbil i tjänsten. När man ska beräkna kostnad för ersättning för privatbil i tjänst ska även POtillägg räknas in (+40%) för att få en bild av vad det verkligen kostar för kommunen. En ny resepolicy antogs 2006, jämförelse har gjorts med år 2009, då det skulle införas en reviderad resepolicy. Resandet ökar men CO2 utsläppen minskar. Resor till och från arbetet är den största källan till utsläpp. Under ett antal år genomfördes en enkät till 10% av de anställda, ca 700 personer. Ca 50% tar bilen till jobbet regelbundet. Genomsnittsbilåkaren förbrukar 5200 kwh och bussåkaren 900 kwh per år på arbetspendling. Andra egna fordon bogserbåtar t ex gör att Luleå kommun får enormt höga utsläpp i jämförelse med andra kommuner. Viktigt att bestämma vad det är som ska ingå i en jämförelse, om man har tänkt jämföra mellan kommuner. Vilka avgränsningar ska man göra?

5 5 (7) Mått och system Hur mycket buss åker vi i tjänsten? En av de svåraste frågorna att reda ut, eftersom det inte redovisas och konteras på rätt sätt. Motorvärmarstyrning vilket system används? Termotakt (intervallstyrning), timer med 2-3 timmar. Energianvändningen för landstinget minskade med 50 % då användarna fick börja betala för att använda motorvärmaren. Leasingbilar har veckour som är plomberade. På Sunderby sjukhus finns 1000 platser som styrs via dator, men det finns också timerinställning på plats. Bokning går att göra direkt via telefon. Peter Gillnäs, tranportansvarig Länsservice, Norrbottens läns landsting. Har inte gått in på de externa transporterna (patientresor som inte ersätts, besökare till sjukhus etc) utan tittat på varor och persontransporter. För att få in korrekta svar och underlätta för verksamheten går man ut i förväg och ställer krav på redovisning. Det ställs också krav vid upphandling, vad är det egentligen som ska levereras. Gå ut minst ett år i förväg med information om vilka uppgifter och vilken redovisning som verksamheterna och de ansvariga förväntas lämna in. Svenska resebyråer använder Amadeus som redovisningssystem, flygbolagen levererar miljöstatistik till databasen. Den upphandlade resebyråns ekonomi- och bokningssystem är synkat med Amadeus. Flygtaxi kan också leverera uppgifter på CO2-utsläpp. Sverigetaxi borde också kunna leverera dessa uppgifter, tips att inlandskommunerna ska gå ihop och kräva detta av Sverigetaxi. Samma trend som Luleå kommun gällande privatbilar i tjänst, 400 leasingfordon. I NLL finns regeln att om det är en resa upp till åtta mil, är det OK att använda privatbil, annars ska man ta en hyrbil. Peter Gillnäs skickar in upphandlingsunderlagen för resebyråtjänsten för vidare spridning till övriga kommuner (inte lägga upp på hemsidan). Energimyndighetens utbildningar Richard berättade om planerade utbildningar under 2012, och undrade om det fanns något intresse i församlingen. Transportutbildning Det finns information om kursinnehållet på Energimyndighetens hemsida. Under våren kan det anordnas tranportutbildningar via WSP för kommunerna. Finns det intresse från kommunerna att ha någon form av transportutbildning?

6 6 (7) Två andra utbildningar upphandlade belysning och energiledning projektutbildning. (redskap för att få igång ett systematiskt energiarbete) Länken till utbildningarna bifogas nedan och sedan får var och en ange vilken typ av utbildningar som man är intresserade av så får Richard fortsätta diskussionen med Energimyndigheten. Intresseanmälan skickas med e-post enligt nedan. OBS! Pågår april-december Ange tydligt namn, organisation, vilken/vilka utbildningar ni är intresserad av i ett mejl och skicka till Richard. Inget datum bestämdes för nästa träff, utan det kommer att bestämmas via doodle, lite beroende på när och om det blir utbildningstillfällen. Fordonsgranskning och energideklaration fordon Miljöfordon Syd Med stöd av Trafikverket har Miljöfordon Syd under två år gjort en granskning av kommuners bilflotta utifrån ett miljö- och säkerhetsperspektiv. Syftet är att hjälpa kommunerna att miljöanpassa sina bilflottor genom att redovisa en aktuell fordonslista samt redovisa mätbara indikatorer i form av andel miljöbilar, koldioxidutsläpp, andel bilar med förnybara drivmedel, krocksäkerhet (EURO-Ncap) etc. Granskningen avser personbilsregistrerade fordon som är registrerade på respektive kommun eller tillhörande enheter, som t ex kommunala bolag. Rapporten för 2011 presenteras under mars månad och finns tillgänglig på: Följande parametrar redovisades i undersökningen 2010: Högst andel miljöbilar Störst förändring andel miljöbilar Högst andel miljöbilar max fyra passagerare Bäst energieffektivitet Störst förändring energieffektivitet Bäst klimateffektivitet Störst förändring klimateffektivitet Högst andel 5 stjärnor Euro-NCAP

7 7 (7) Störst förändring andel 5 stjärnor Euro-NCAP Högst andel biobilar Störst förändring andel biobilar Högst andel fossilbilar Störst förändring andel fossilbilar Det är inte så många kommuner från länet som har varit med i granskningen 2011, första året som granskningen genomfördes utan stöd från Trafikverket, och därför var förenat med en viss kostnad för kommunerna. Granskningen är dock till stor hjälp och om det finns några kommuner som är intresserade av att genomföra en granskning för 2011 så finns fortfarande möjligheten att göra det genom att kontakta jonas.loof@energikontorsydost.se eller pernilla@miljofordonsyd.se. Det kommer också att göras en granskning för 2012, och intresserade kommuner kan även anmäla sig för det till ovanstående personer. Energideklaration fordon Se presentation på hemsida Richard Sundén Länsstyrelsen

Minnesanteckningar nätverksträff energieffektiviseringsstöd Länsstyrelsen 2011-11-03

Minnesanteckningar nätverksträff energieffektiviseringsstöd Länsstyrelsen 2011-11-03 Mötesanteckningar 1 (5) Minnesanteckningar nätverksträff energieffektiviseringsstöd Länsstyrelsen 2011-11-03 Närvarande: Halldo Lundgren, Piteå kommun Åsa Wikman, Piteå kommun Wolfgang Mehl, Jokkmokks

Läs mer

Program. Reflektioner och tankar kring Energimyndighetens presentation 15:45-16:00 Avslutning (Länsstyrelsen)

Program. Reflektioner och tankar kring Energimyndighetens presentation 15:45-16:00 Avslutning (Länsstyrelsen) Program 10:00-10:30 Kaffe och registrering 10:30-10:45 Inledning 10:45-11:00 Norrbottens läns Klimat- och energistrategi (Länsstyrelsen) 11:00-11:15 Kort presentation av hur långt kommunerna och landstinget

Läs mer

Minnesanteckningar nätverksträff energieffektiviseringsstöd Länsstyrelsen, Stora Björn, 2012-11-09

Minnesanteckningar nätverksträff energieffektiviseringsstöd Länsstyrelsen, Stora Björn, 2012-11-09 1 (6) Minnesanteckningar nätverksträff energieffektiviseringsstöd Länsstyrelsen, Stora Björn, Närvarande Björn Johansson, Boden Max Styf, Boden Halldo Lundgren, Piteå Ingemar Larsson, Älvsbyn Patrik Wilhelmsson,

Läs mer

Presentation. Jonas Lööf Arbetat med bilar & miljö sedan 1997 Projektansvarig Miljöfordon Syd. jonas@miljofordonsyd.se Mobil: 0706-550771

Presentation. Jonas Lööf Arbetat med bilar & miljö sedan 1997 Projektansvarig Miljöfordon Syd. jonas@miljofordonsyd.se Mobil: 0706-550771 Fordonsanalys - ett verktyg för en energieffektivare fordonspark? Kristianstad 2011-01-24 Presentation Jonas Lööf Arbetat med bilar & miljö sedan 1997 Projektansvarig Miljöfordon Syd jonas@miljofordonsyd.se

Läs mer

Vilken miljöbil ska man välja? www.miljofordonsyd.se Örebro 2009-05-12

Vilken miljöbil ska man välja? www.miljofordonsyd.se Örebro 2009-05-12 Vilken miljöbil ska man välja? Örebro 2009-05-12 Mina kontaktuppgifter Jonas Lööf Kemiingenjör och miljövetare Arbetat med miljöbilar sedan 1997 Projektledare Miljöfordon Syd jonas@miljofordonsyd.se Mobil:

Läs mer

Öppna jämförelser energi och klimat. andreas.hagnell@skl.se Tekniska nämndpresidier 10 mars 2015

Öppna jämförelser energi och klimat. andreas.hagnell@skl.se Tekniska nämndpresidier 10 mars 2015 Öppna jämförelser energi och klimat andreas.hagnell@skl.se Tekniska nämndpresidier 10 mars 2015 Aktuellt i politiken energi & klimat - EU: 2030-paket och Energiunion: försörjningstrygghet & solidaritet,

Läs mer

Kommunranking Välkommen! Kommunens bilar

Kommunranking Välkommen! Kommunens bilar Kommunranking 2012 Välkommen! Till vissa frågor finns anvisningar. Klicka på den blå länken vid dessa frågor. Här kan du läsa poängbedömningsmallen och ladda ner en PDF med alla frågor för utskrift. Kommunen

Läs mer

Källa bilder: Energivärlden. Energieffektiviseringsstödet. Framgångsrik energieffektivisering

Källa bilder: Energivärlden. Energieffektiviseringsstödet. Framgångsrik energieffektivisering Källa bilder: Energivärlden Energieffektiviseringsstödet Framgångsrik energieffektivisering Presentationens innehåll Kort om Energieffektiviseringsstödet Utvärderingar av stödet Hur går energiarbetet?

Läs mer

Miljöfordon Syd. Vi behöver våra bilar, men även en bra miljö!

Miljöfordon Syd. Vi behöver våra bilar, men även en bra miljö! Energideklaration fordon Analys av fordon som ger lägre kostnader och miljöpåverkan Jonas Lööf Miljöfordon Syd Tylösand 2013-05-14 Miljöfordon Syd Förening för alla bil- och miljöintresserade fler miljöbilar

Läs mer

Effektivare fordonsanvändning i en kommun Tjänstebilpool! Eller var ska vi börja Pernilla Hyllenius Mattisson Trivector Traffic

Effektivare fordonsanvändning i en kommun Tjänstebilpool! Eller var ska vi börja Pernilla Hyllenius Mattisson Trivector Traffic Effektivare fordonsanvändning i en kommun Tjänstebilpool! Eller var ska vi börja Pernilla Hyllenius Mattisson Trivector Traffic Hur ser bilanvändningen ut i er kommun? Vad kännetecknar en kommunal tjänstebilpool?

Läs mer

Så kan Norrbotten arbeta för att skapa en god och jämlik hälsa

Så kan Norrbotten arbeta för att skapa en god och jämlik hälsa Så kan Norrbotten arbeta för att skapa en god och jämlik hälsa En förslag från Norrbottens folkhälsopolitiska råd (NFR) Agneta Granström (MP) Ordförande, NLL Anders Öberg (S), NLL Helena Öhlund (S), Älvsbyn

Läs mer

Växjö Miljöfordonsdiagnos 2011

Växjö Miljöfordonsdiagnos 2011 Miljöfordonsdiagnos 2011 1 Syfte och mål Miljöfordonsdiagnos 2011 är en fortsättning på projektet Miljö- och säkerhetsgranskning av 290 kommuners personbilsflottor som genomfördes 2009/2010. Det nuläge

Läs mer

Snabbaste vägen till verkstad! Nytt program för energi och klimat i Örebro län. Loka 21 augusti 2012

Snabbaste vägen till verkstad! Nytt program för energi och klimat i Örebro län. Loka 21 augusti 2012 Snabbaste vägen till verkstad! Nytt program för energi och klimat i Örebro län Loka 21 augusti 2012 Snabbaste vägen till verkstad! Välkomna, kort presentation av sessionens bakgrund och syfte Presentationsrunda

Läs mer

Strategi Program Plan Policy» Riktlinjer Regler

Strategi Program Plan Policy» Riktlinjer Regler Strategi Program Plan Policy» Riktlinjer Regler Borås Stads Riktlinjer för resor Riktlinjer för resor 1 Borås Stads styrdokument» Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för Borås program

Läs mer

MiljöfordonsDiagnos2012 Kommuner och Landsting. Växjö

MiljöfordonsDiagnos2012 Kommuner och Landsting.   Växjö MiljöfordonsDiagnos2012 Kommuner och Landsting Miljöfordons Diagnos Beskrivning Årets resultat och trender Framtid Översikt 2009 nuläge, excelfil, PB, Kommuner 2010 uppföljning, excelfil, PB, Landsting

Läs mer

Workshop: Nya metoder och grepp för lokal, hållbar energiplanering

Workshop: Nya metoder och grepp för lokal, hållbar energiplanering Workshop: Nya metoder och grepp för lokal, hållbar energiplanering 2015-03-11 Program 12:00-13:00 Registrering och lunch 13:00 13:30 Kort information om eftermiddagen, Data4Action och Borgmästaravtalet.

Läs mer

Bilpool erfarenheter. Länsstyrelsen i Stockholm 2008-10-13. Pirjo Partanen

Bilpool erfarenheter. Länsstyrelsen i Stockholm 2008-10-13. Pirjo Partanen Bilpool erfarenheter Länsstyrelsen i Stockholm 2008-10-13 Pirjo Partanen 1 Fakta om Stockholms län 2 procent av Sveriges yta 2 miljoner invånare 20 procent av Sveriges befolkning 20 000-30 000 nya invånare/år

Läs mer

Placeringar Miljöfordonsdiagnos 2012

Placeringar Miljöfordonsdiagnos 2012 Stockholm, 21 mars 2013 Placeringar Miljöfordonsdiagnos 2012 Svenska kommuner och landsting är medvetna organisationer vad gäller miljöfordon. Tillsammans står de för en betydande ökning av miljöfordon.

Läs mer

Revidering av styrdokument Riktlinjer för resor

Revidering av styrdokument Riktlinjer för resor Datum 2019-05-31 Dnr 2019-002210 Sida 1(2) Peter Krahl Rydberg, 033-35 30 11 peter.krahl.rydberg@boras.se Miljö- och konsumentnämnden Revidering av styrdokument Riktlinjer för resor Förslag till beslut:

Läs mer

Redovisning av miljöledningsarbetet 2010 Arbetsmiljöverket

Redovisning av miljöledningsarbetet 2010 Arbetsmiljöverket 2011-02-04 AKS 2011/1001 188 1 (8) Enheten för statistik Helene Swartz, 08-730 93 06 arbetsmiljoverket@av.se Redovisning av miljöledningsarbetet 2010 Arbetsmiljöverket Del 1 Miljöledningssystemet 1. Är

Läs mer

Inventering av åtgärder inom energi- och klimatområdet i Södermanlands län

Inventering av åtgärder inom energi- och klimatområdet i Södermanlands län Inventering av åtgärder inom energi- och klimatområdet i Södermanlands län 4. Hållbart transportsystem 2011-11-01 Petra Bjurhall, Grontmij AB Petra.Bjurhall@grontmij.com, 070-317 17 67 Inventering av åtgärder

Läs mer

Energieffektivisering Energimyndighetens strategier

Energieffektivisering Energimyndighetens strategier Energieffektivisering Energimyndighetens strategier 2009-11-24 Carin Karlsson Avdelningen för hållbar energianvändning carin.karlsson@energimyndigheten.se Nya satsningar i Sverige I energipropositionen

Läs mer

Robèrt, M. International Journal of Sustainable Transportation Vol. 3, No. 1. (2009) www.cero.nu

Robèrt, M. International Journal of Sustainable Transportation Vol. 3, No. 1. (2009) www.cero.nu Robèrt, M. International Journal of Sustainable Transportation Vol. 3, No. 1. (2009) www.cero.nu Processmodellen CERO CERO är utvecklat för att hantera en energisektor med stor komplexitet: a) resbeteende

Läs mer

Heini-Marja Suvilehto

Heini-Marja Suvilehto MILJÖANPASSAD UPPHANDLING AV TRANSPORTER Heini-Marja Suvilehto BEHOVS- ANALYS UPPHANDLING VILKA KRAV KAN MAN STÄLLA HÅLLBAR UPPHANDLING AV FORDON OCH TRANSPORTER UPPFÖLJNING BEHOVSANALYS FORDON Kan ni

Läs mer

Resepolicy för Gävle kommunkoncern

Resepolicy för Gävle kommunkoncern Dnr 12KS470 Resepolicy för Gävle kommunkoncern Beslutat i Kommunfullmäktige 30 september 2013 Resepolicy för Gävle kommunkoncern Beslutat i Kommunfullmäktige 30 september 2013 Citera gärna ur skriften

Läs mer

Resepolicy. för Falköpings kommun. Resepolicy

Resepolicy. för Falköpings kommun. Resepolicy för Falköpings kommun Resepolicy Innehållsförteckning Syfte 3 Omfattning och avgränsning 3 Övergripande mål 3 Miljö Säkerhet Effektivitet Föredöme Ansvar 4 Spridning och uppföljning 4 Bilaga 1 Reseinstruktion

Läs mer

Söderhamns kommun. Margareta Örn-Liljedahl 826 80 SÖDERHAMN. Strategi 1(9) 2010-002727 33650-1. Åsa Söderlund. Kommun/Landsting.

Söderhamns kommun. Margareta Örn-Liljedahl 826 80 SÖDERHAMN. Strategi 1(9) 2010-002727 33650-1. Åsa Söderlund. Kommun/Landsting. 1(9) Handläggare Åsa Söderlund Söderhamns kommun 21-2727 3365-1 Margareta Örn-Liljedahl 826 8 SÖDERHAMN Strategi Kommun/Landsting Antal årsarbetskrafter: Antal invånare: Söderhamns kommun 2369 25456 Målsättning

Läs mer

Miljögranskning av kommunernas bilflottor i Skåne. www.miljofordonsyd.se Hässleholm 2009-03-11

Miljögranskning av kommunernas bilflottor i Skåne. www.miljofordonsyd.se Hässleholm 2009-03-11 Miljögranskning av kommunernas bilflottor i Skåne Hässleholm 2009-03-11 Mina kontaktuppgifter Jonas Lööf Kemiingenjör och miljövetare Arbetat med miljöbilar sedan 1997 Projektledare Miljöfordon Syd jonas@miljofordonsyd.se

Läs mer

/fe. Ink. 2010-08- 3 1 M2010/3479/H 2010-08-26 REGERINGEN. Naturvårdsverket 106 48 STOCKHOLM NATURVÅRDSVERKET

/fe. Ink. 2010-08- 3 1 M2010/3479/H 2010-08-26 REGERINGEN. Naturvårdsverket 106 48 STOCKHOLM NATURVÅRDSVERKET REGERINGEN Regeringsbeslut 2010-08-26 11 M2010/3479/H Miljödepartementet Naturvårdsverket 106 48 STOCKHOLM NATURVÅRDSVERKET Ink. 2010-08- 3 1 Sak.nr, Uppdrag till Skogsstyrelsen, Statens jordbruksverk,

Läs mer

Svarsöversikt Länsrapporten Norrbottens län

Svarsöversikt Länsrapporten Norrbottens län Svarsöversikt Länsrapporten 2013 Norrbottens län Kommunens del Det övriga ANDT-förebyggande arbetet 2 (194) Tolkningshjälp av tabeller Exempel 1: Fråga 8.2. Vilka områden omfattade denna samverkan? Tillsyn

Läs mer

Landstingsdirektörens stab

Landstingsdirektörens stab 2012-12-13 Stöd till riktade insatser inom området psykisk ohälsa 2012-2014 1 Nytt för 2013 För att kommuner och landsting ska få del av de prestationsbaserade medlen som är avsatta för 2013 måste två

Läs mer

Stö d fö r lökalt inflytande i PRIO-pröcesserna

Stö d fö r lökalt inflytande i PRIO-pröcesserna Stö d fö r lökalt inflytande i PRIO-pröcesserna I 2014 års PRIO-överenskommelse vill Regeringen och SKL att patienters, brukares och anhörigas delaktighet ökar individuellt och på organisationsnivå. Det

Läs mer

Dags för uppföljning av Smart Energi

Dags för uppföljning av Smart Energi Sida 1(5) Miljönämnden Datum 2013-04-02 Diarienummer MN 38-2013 Smart energi 2013 Kommunstyrelsen Dags för uppföljning av Smart Energi Ni är en av de 67 aktörer som skrivit under Klimatstrategin för Västra

Läs mer

Handhavande av fordon

Handhavande av fordon Välkommen till första workshopen i projektet Handhavande av fordon. Projektet drivs av HMSkåne på uppdrag av Vägverket. Fokus för projektet; Skötsel drift uppföljning.för ökad miljöhänsyn och trafiksäkerhet

Läs mer

Välkomna till Rädda Barnens framtids- och kunskapsdagar 2014!

Välkomna till Rädda Barnens framtids- och kunskapsdagar 2014! Gdj Välkomna till Rädda Barnens framtids- och kunskapsdagar 2014! Datum: 17-18 maj 2014 Plats: IOGT-NTO, Vattentorget i Växjö Snart är det åter dags för lokalföreningar, distrikt och regionkontor att mötas

Läs mer

Lokala 2030-indikatorer: förklaringar och källor

Lokala 2030-indikatorer: förklaringar och källor Lokala 2030-indikatorer: förklaringar och källor Vi delar upp lokala index och nyckeltal i indikatorer för kommunen som helhet, och i indikatorer för den kommunala verksamheten. De förra kodas med suffixet

Läs mer

Miljöanpassad upphandling av fordon och transporter - regler och styrmedel kring upphandling av miljöfordon

Miljöanpassad upphandling av fordon och transporter - regler och styrmedel kring upphandling av miljöfordon Miljöanpassad upphandling av fordon och transporter - regler och styrmedel kring upphandling av miljöfordon Heini-Marja Suvilehto (Hippu) Enheten för policystyrning 08-586 21 741 E-post: heini-marja.suvilehto@kkv.se

Läs mer

Växjö Tabell 1

Växjö Tabell 1 I fordonsunderlaget ingår både kommuners och landstings filialer och bolag. Information om vilka bolag som finns har hämtats från SCB. På www.miljofordonsdiagnos.se visas endast resultat för de organisationer

Läs mer

2006-09-23 Vägverket 1. Köpa bil? tips och råd till den smarta bilköparen Malmö 14 september 2006.

2006-09-23 Vägverket 1. Köpa bil? tips och råd till den smarta bilköparen Malmö 14 september 2006. Vägverket 1 Köpa bil? tips och råd till den smarta bilköparen Malmö 14 september 2006. Vägverket 2 Proportioner CO2 - påverkan Höjning från 90 till 110 på 10km väg med 10 000 ådt motsvarar 500-1000 FFV-bilar.

Läs mer

Riktlinjer för resor

Riktlinjer för resor RIKTLINJER Diarienummer KS13-205-021 1(7) Riktlinjer för resor Dokumentnamn Riktlinjer för resor Fastställd/upprättad av Kommunstyrelsen Dokumenttyp Riktlinje 2015-01-07 Diarienummer KS13-205-021 Dokumentansvarig/processägare

Läs mer

Politisk samverkansberedning tisdag 14 maj, 2013, Kulturens hus. Patientnämnden kan förbättra för patienten! - med patientsynpunkter och stödpersoner

Politisk samverkansberedning tisdag 14 maj, 2013, Kulturens hus. Patientnämnden kan förbättra för patienten! - med patientsynpunkter och stödpersoner Politisk samverkansberedning tisdag 14 maj, 2013, Kulturens hus kan förbättra för patienten! - med patientsynpunkter och stödpersoner Historik patientnämnden 1980 Lag om förtroendenämnd 1992 Lag om tillförordnande

Läs mer

Rutiner för möten och resor

Rutiner för möten och resor Förslag till rutiner 2015-04-01 Dnr KS.2015.134 Sektor kommunstyrelsen Handläggare: Björn Järbur Kommunchef Tel: 0303-330264 E-post: bjorn.jarbur@ale.se Rutiner för möten och resor Syfte Dessa rutiner

Läs mer

Transportstöd fossilfria/mer miljöanpassade & kostnadseffektiva fordon i Blekinge län. www.miljofordonsyd.se 2015-02-25

Transportstöd fossilfria/mer miljöanpassade & kostnadseffektiva fordon i Blekinge län. www.miljofordonsyd.se 2015-02-25 Transportstöd fossilfria/mer miljöanpassade & kostnadseffektiva fordon i Blekinge län 2015-02-25 Miljöfordon Syd Förening för alla bil- och miljöintresserade fler miljöbilar fler tankställen med förnybara

Läs mer

Policy. för resor. Diarienummer: KS2010/0187.100. Gäller från: 2011-01-01

Policy. för resor. Diarienummer: KS2010/0187.100. Gäller från: 2011-01-01 Diarienummer: KS2010/0187.100 Policy för resor Gäller från: 2011-01-01 Gäller för: Ljungby kommun Fastställd av: Fullmäktige 2010-09-28 Utarbetad av: Kommunledningsförvaltningen, kansliavdelningen Revideras

Läs mer

Prioriterade områden

Prioriterade områden 2017-10-25 Överenskommelse om organisering av länsstyrgruppens samverkan inom hälso- och sjukvård, socialtjänst och skola, mellan länets kommuner och Region Norrbotten. Bakgrund Länets kommuner och Region

Läs mer

2. Har myndigheten gjort en miljöutredning och identifierat vilka aktiviteter som kan påverka miljön (dvs miljöaspekter)? Ja Nej

2. Har myndigheten gjort en miljöutredning och identifierat vilka aktiviteter som kan påverka miljön (dvs miljöaspekter)? Ja Nej Riktlinjer för statliga myndigheters redovisning av miljöledningsarbete 2009 Del 1 Miljöledningssystemet 1. Är myndigheten miljöcertifierad? Ja ISO14001 Ja EMAS Nej 2. Har myndigheten gjort en miljöutredning

Läs mer

Temadag om alternativa drivmedel och fordonstekniker

Temadag om alternativa drivmedel och fordonstekniker Inbjudan Inbjudan Temadag om alternativa drivmedel och fordonstekniker Tid: 2 november 2006, kl. 09.00 14.45 Plats: Kommunförbundet Västernorrland, Härnösand eller via webb-tv Välkomna till en temadag

Läs mer

Klimatsmart Affärssmart

Klimatsmart Affärssmart Klimatsmart = Affärssmart FAS 2 Viktiga steg till stärkta affärer! - med hållbarhet i fokus! Frågeformulär för djupintervjuer I samverkan med: IUC Norrbotten, LTU Affärsutveckling (f d Centek) och Almi

Läs mer

LÄNSSTYRELSENS INSTRUKTION

LÄNSSTYRELSENS INSTRUKTION Miljömålens syfte: - Strukturerat miljöarbete - Systematisk uppföljning - Mål för miljödimensionen av hållbar utveckling - Ett gemensamt arbete miljömål.se LÄNSSTYRELSENS INSTRUKTION 5 a Länsstyrelsen

Läs mer

Minimikrav på bilar som används i tjänsten

Minimikrav på bilar som används i tjänsten Bilaga 2016-02-26 Trafikverket 781 89 Borlänge Besöksadress: Röda Vägen 1 Telefon: 0771-921 921 www.trafikverket.se registrator@trafikverket.se Minimikrav på bilar som används i tjänsten "Minimikrav på

Läs mer

8/18 Socialberedningen gemensamt

8/18 Socialberedningen gemensamt 8/18 Plats Nordkalotten Hotell och konferens, Luleå Beslutande, Barn- och utbildningsberedningen Beslutande, Socialberedningen Övriga deltagare Birgitta Persson,(s), Överkalix Kåre Strömbäck, (s), Haparanda,

Läs mer

Per Hansson projektledare

Per Hansson projektledare Cyklister - en grupp att räkna med 9:00 Inledning Ulf Agermark, Växjö kommun 9:15 Bra cykelparkering bidra till ökat cyklande Pelle Envall, TUB Trafikutredningsbyrån 10:15 Fika 10:30 Cyklisternas betydelse

Läs mer

Verksamhetsplan för Psoriasisförbundet i Norrbottens län 2011 Länsavdelningen

Verksamhetsplan för Psoriasisförbundet i Norrbottens län 2011 Länsavdelningen Verksamhetsplan för Psoriasisförbundet i Norrbottens län 2011 Länsavdelningen Senast reviderad: 2010-11-07 Psoriasisförbundet Norrbottens länsavdelning c/o Tina Norgren, Varvsgatan 69A, 972 34 LULEÅ Tel:

Läs mer

KARTLÄGGNING AV DET ENERGISTRATEGISKA ARBETET I VÄSTRA GÖTALANDS KOMMUNER 2013

KARTLÄGGNING AV DET ENERGISTRATEGISKA ARBETET I VÄSTRA GÖTALANDS KOMMUNER 2013 KARTLÄGGNING AV DET ENERGISTRATEGISKA ARBETET I VÄSTRA GÖTALANDS KOMMUNER 2013 Rapport 2013-06-28 1 Sammanfattning Hållbar utveckling Väst har på uppdrag av Länsstyrelsen i Västra Götaland gjort en inventering

Läs mer

2. Har myndigheten gjort en miljöutredning och identifierat vilka aktiviteter som kan påverka miljön (dvs miljöaspekter)? X Ja Nej

2. Har myndigheten gjort en miljöutredning och identifierat vilka aktiviteter som kan påverka miljön (dvs miljöaspekter)? X Ja Nej Riktlinjer för statliga myndigheters redovisning av miljöledningsarbete 2009 Del 1 Miljöledningssystemet 1. Är myndigheten miljöcertifierad? Ja ISO14001 Ja EMAS X Nej 2. Har myndigheten gjort en miljöutredning

Läs mer

Cirkulär 10-07 Expedierad 2008-01-23. Angående medfinansiering av Swedish Lapland Film Commission, SLFC

Cirkulär 10-07 Expedierad 2008-01-23. Angående medfinansiering av Swedish Lapland Film Commission, SLFC Cirkulär 10-07 Expedierad 2008-01-23 Kommunstyrelsen Angående medfinansiering av Swedish Lapland Film Commission, SLFC Syftet med filmkommissionen är att marknadsföra Norrbottens Län som ett attraktivt

Läs mer

Nybro Kommun. Mattias Andersson NYBRO. Strategi 1(9) Astrid Fell. Kommun/Landsting. Nybro Kommun

Nybro Kommun. Mattias Andersson NYBRO. Strategi 1(9) Astrid Fell. Kommun/Landsting. Nybro Kommun 1(9) Handläggare Astrid Fell Nybro Kommun 21-535 Mattias Andersson 382 8 NYBRO Strategi Kommun/Landsting Nybro Kommun Antal årsarbetskrafter: 174 Antal invånare: 19579 Målsättning till 214 (förbättring

Läs mer

17/28 Socialberedningen gemensamt

17/28 Socialberedningen gemensamt 17/28 Plats Sunderbyns kurs och konferens, Södra Sunderbyn Beslutande, Barn- och utbildningsberedningen Birgitta Persson,(s), Överkalix Ingrid Norberg, (s), Luleå Roger Suup, (s), Kiruna Rigmor Åström,

Läs mer

BILAGA 1 Ekonomiavdelningen Datum Diarienr (åberopas vid korresp) Mathias Tellberg 2010-02-04 AA-039-83333-2009 Miljöcontroller

BILAGA 1 Ekonomiavdelningen Datum Diarienr (åberopas vid korresp) Mathias Tellberg 2010-02-04 AA-039-83333-2009 Miljöcontroller Ver.rev 01.01 1 (9) BILAGA 1 Ekonomiavdelningen Datum Diarienr (åberopas vid korresp) Mathias Tellberg 2010-02-04 AA-039-83333-2009 Miljöcontroller Godkänd av Janina Gröhn, miljöansvarig Återrapportering

Läs mer

Företagsamheten 2017 Norrbottens län

Företagsamheten 2017 Norrbottens län Företagsamheten 2017 Norrbottens län Om undersökningen Svenskt Näringsliv presenterar varje år ny statistik över företagsamheten i Sverige. Syftet är att visa om antalet personer som har ett juridiskt

Läs mer

Projektpresentation: Fossilfria transporter i norr

Projektpresentation: Fossilfria transporter i norr Projektpresentation: Fossilfria transporter i norr Kontaktperson: Elin Söderberg Klimat- och energisamordnare Länsstyrelsen Västerbotten elin.soderberg@lansstyrelsen.se 010-2254532 I Västerbotten är det

Läs mer

Högsby Kommun. Anders Ivarsson HÖGSBY. Strategi 1(9) Astrid Fell. Kommun/Landsting. Högsby Kommun

Högsby Kommun. Anders Ivarsson HÖGSBY. Strategi 1(9) Astrid Fell. Kommun/Landsting. Högsby Kommun 1(9) Handläggare Astrid Fell Högsby Kommun 21-773 Anders Ivarsson 579 8 HÖGSBY Strategi Kommun/Landsting Högsby Kommun Antal årsarbetskrafter: 461 Antal invånare: 5777 Målsättning till 214 (förbättring

Läs mer

Miljöfordon = mer energi- och klimateffektiva fordon. www.clean-drive.eu

Miljöfordon = mer energi- och klimateffektiva fordon. www.clean-drive.eu Miljöfordon = mer energi- och klimateffektiva fordon Agenda Miljöengagerade bilhandlare visar vägen i Europa Kommunerna viktiga föregångare Granskning av kommunernas personbilar Bilval - att tänka på,

Läs mer

Minnesanteckningar från GRUS-möte 11/3 2010

Minnesanteckningar från GRUS-möte 11/3 2010 MINNESANTECKNINGAR 1 (5) Datum 2010-03-11 Minnesanteckningar från GRUS-möte 11/3 2010 Närvarande Per Johan Wik, Energikontoret Skåne, Åke Axenbom, Energimyndigheten, Hans Elfsberg, Statistiska centralbyrån,

Läs mer

Deltagande i Partnerskapet för barnets rättigheter i praktiken 2016-2019

Deltagande i Partnerskapet för barnets rättigheter i praktiken 2016-2019 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Hagström Ingela Datum 2015-08-19 Diarienummer KSN-2015-1584 Kommunstyrelsen Deltagande i 2016-2019 Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslås besluta att Uppsala kommun

Läs mer

Stockholmsregionen. Denna färdplan visar vägen för 4 policyrekommendationer med siktet mot en Stockholmsregion med låga koldioxidutsläpp.

Stockholmsregionen. Denna färdplan visar vägen för 4 policyrekommendationer med siktet mot en Stockholmsregion med låga koldioxidutsläpp. Stockholmsregionen Stockholmsregionen Denna färdplan visar vägen för 4 policyrekommendationer med siktet mot en Stockholmsregion med låga koldioxidutsläpp. Energieffektivitet Beteendeförändring Förnybar

Läs mer

Vä lfä rdstäppet Norrbottens lä n

Vä lfä rdstäppet Norrbottens lä n Norrbottens län Vä lfä rdstäppet Norrbottens lä n Inledning Välfärdsutredningen som presenterades i slutet av förra året lanserade ett förslag till vinstbegränsning för välfärdsföretag. I praktiken innebär

Läs mer

Smart bilist på väg En broschyr om bilpooler Bilpool för den smarta bilisten! Ien bilpool är Du fri från bekymmer och det är nästan lika smidigt som med egen bil, men oftast mycket billigare Bilpool ligger

Läs mer

Riktlinjer för fordon och resor

Riktlinjer för fordon och resor Riktlinjer för fordon och resor Detta styrdokument är antaget av kommunstyrelsen och ska följas av alla anställda och förtroendevalda i Skövde kommuns nämnder och förvaltningar. Dokumentet syftar till

Läs mer

1 (6) Redovisningslista Skall - krav Bilaga 1. Miljö- och planeringsavdelningen

1 (6) Redovisningslista Skall - krav Bilaga 1. Miljö- och planeringsavdelningen Redovisningslista Skall - krav 1 (6) Miljö- och planeringsavdelningen Nr. Redovisningslista skall-krav Redovisning nr 1-35 hänvisar till resp krav enligt kravspecifikation avsnitt 2 i förfrågningsunderlaget.

Läs mer

Växjö 2014-03-28. Definition 2013: Enligt budgetproposition 2012/13:1. Miljöbilsgränsen bestäms av fordonets vikt och drivmedel.

Växjö 2014-03-28. Definition 2013: Enligt budgetproposition 2012/13:1. Miljöbilsgränsen bestäms av fordonets vikt och drivmedel. I fordonsunderlaget som baseras på personbilar och lätta lastbilar, ingår både kommuners och landstings filialer (förvaltningar) och bolag. Information om vilka bolag som finns har hämtats från SCB. På

Läs mer

REMM resfria/digitala möten i myndigheter. Detta är REMM. PM augusti Vision: Sverige bäst i världen på digitala möten i offentlig sektor

REMM resfria/digitala möten i myndigheter. Detta är REMM. PM augusti Vision: Sverige bäst i världen på digitala möten i offentlig sektor REMM resfria/digitala möten i myndigheter Detta är REMM PM augusti 2018 Vision: Sverige bäst i världen på digitala möten i offentlig sektor Inledning Digitala möten är en viktig del i det genomgripande

Läs mer

Årsrapport för privata vårdgivare på nationella taxan 2018

Årsrapport för privata vårdgivare på nationella taxan 2018 Redovisande dokument Rapport Sida 1 (7 Årsrapport för privata vårdgivare på nationella taxan 2018 Sida 2 (7) Innehållsförteckning Bakgrund... 3 Allmänt... 3 Samverkansorganet... 4 Ersättningsetableringar...

Läs mer

Regional utvecklingsledare

Regional utvecklingsledare 1 (5) Avdelningen för energieffektivisering Regional utvecklingsledare Energimyndigheten utlyser nu 17 miljoner kronor för de regionala energikontoren i rollen som regional utvecklingsledare (RUL). Sista

Läs mer

AGENDA. Ny älgförvaltning from 2012. Historisk avskjutning Norrbotten. Planer/Avskjutning ÄFO 6/Överkalix. Planer/avskjutning Överkalix ÄSO

AGENDA. Ny älgförvaltning from 2012. Historisk avskjutning Norrbotten. Planer/Avskjutning ÄFO 6/Överkalix. Planer/avskjutning Överkalix ÄSO Överkalix 20150331 AGENDA Ny älgförvaltning from 2012 Historisk avskjutning Norrbotten Planer/Avskjutning ÄFO 6/Överkalix Planer/avskjutning Överkalix ÄSO Älgbetesinventering Skogsbrukets mål skogsskador

Läs mer

Nordkalotten Hotell och konferens, Luleå

Nordkalotten Hotell och konferens, Luleå 20/38 Plats Nordkalotten Hotell och konferens, Luleå Beslutande Övriga deltagare Bill Nilsson, (s), Älvsbyn, Margareta Bladfors, (s), Luleå Henning Åhman, (s) Arvidsjaur Marlene Haara, (s), Haparanda Rita

Läs mer

Att byta resebyrå är ingen stor affär. Men bra.

Att byta resebyrå är ingen stor affär. Men bra. Att byta resebyrå är ingen stor affär. Men bra. Ta kontrollen över affärsresan! Travellink det moderna alternativet Vår främsta ambition är att våra kunder total kontroll över hela resehanteringen. Enkelhet

Läs mer

Inledning. Vilken väg skall jag gå? Beror på vart Du skall. Det vet jag inte! Då spelar det ingen roll vilken väg Du tar!

Inledning. Vilken väg skall jag gå? Beror på vart Du skall. Det vet jag inte! Då spelar det ingen roll vilken väg Du tar! Inledning Vilken väg skall jag gå? Beror på vart Du skall. Det vet jag inte! Då spelar det ingen roll vilken väg Du tar! Bilpoolslösning något för din organisation Bakgrund -Nyttor Bilpool vad är det Organisationens

Läs mer

Utlysning: Digitala möten i offentlig verksamhet

Utlysning: Digitala möten i offentlig verksamhet UTLYSNING 1 (6) Dnr 2018-000907 Avdelningen för energieffektivisering Enheten för resurseffektivt samhälle Utlysning: Digitala möten i offentlig verksamhet Energimyndigheten utlyser medel för att upprätta

Läs mer

Datum Kommunstyrelsen. Remissyttrande Regionalt Trafikförsörjningsprogram i Norrbottens län Dnr 8/2018

Datum Kommunstyrelsen. Remissyttrande Regionalt Trafikförsörjningsprogram i Norrbottens län Dnr 8/2018 Arvidsjaurs kommun Árviesjávrien kommuvdna Delegeringsbeslut Datum 2018-01-30 3 Nämnd/Styrelse Ärendegrupp Delegat Föredragande Kommunstyrelsen 2. Besluta på nämndens vägnar i ärende som är så brådskande,

Läs mer

Process för Regional Utvecklingsstrategi Norrbotten 2030

Process för Regional Utvecklingsstrategi Norrbotten 2030 Process för Regional Utvecklingsstrategi Norrbotten 2030 Kenneth Sjaunja Processledare Dialogmöten 2018-02 26 till 2018-03-01 Innehåll Vad är en regional utvecklingsstrategi Processen för framtagning När

Läs mer

Innehållsförteckning. 1. Inledning och syfte Sid 3 2. Deltagande i Elevhälsosamtal Sid 4 3. Resultat Sid 5

Innehållsförteckning. 1. Inledning och syfte Sid 3 2. Deltagande i Elevhälsosamtal Sid 4 3. Resultat Sid 5 1 Innehållsförteckning 1. Inledning och syfte Sid 3 2. Deltagande i Elevhälsosamtal Sid 4 3. Resultat Sid 5 2 1. Inledning och syfte I Sverige får alla elever i grundskolans förskoleklass, år 4 och 7 samt

Läs mer

Ledningssystem för kvalitet och patientsäkerhet i hälso- och sjukvården

Ledningssystem för kvalitet och patientsäkerhet i hälso- och sjukvården Ledningssystem för kvalitet och patientsäkerhet i hälso- och sjukvården Birgitta Boqvist Patientsäkerhetssamordnare Norrbottens läns landsting Norrbotten Kiruna Gällivare Pajala Landstinget är länets största

Läs mer

Oskarshamns Kommun. Roger Gunnarsson Box 706 572 28 OSKARSHAMN. Strategi 1(9) 2010-002757 33657-1. Olov Åslund. Kommun/Landsting. Oskarshamns Kommun

Oskarshamns Kommun. Roger Gunnarsson Box 706 572 28 OSKARSHAMN. Strategi 1(9) 2010-002757 33657-1. Olov Åslund. Kommun/Landsting. Oskarshamns Kommun 1(9) Handläggare Olov Åslund Oskarshamns Kommun 21-2757 Roger Gunnarsson Box 76 572 28 OSKARSHAMN Strategi Kommun/Landsting Oskarshamns Kommun Antal årsarbetskrafter: 2496 Antal invånare: 26131 Målsättning

Läs mer

PowerPoint-presentation med manus för Tema 4 transporter TEMA 4 TRANSPORTER

PowerPoint-presentation med manus för Tema 4 transporter TEMA 4 TRANSPORTER PowerPoint-presentation med manus för Tema 4 transporter TEMA 4 TRANSPORTER Utsläpp av växthusgaser i Sverige per sektor Källa: Naturvårdsverkens rapport Konsumtionens klimatpåverkan, nov 2008 Transporter

Läs mer

Verksamhetsplan. för resor och möten. Diarienummer: Ks2017/ Gäller från: Fastställd av: Kommunstyrelsen

Verksamhetsplan. för resor och möten. Diarienummer: Ks2017/ Gäller från: Fastställd av: Kommunstyrelsen Diarienummer: Ks2017/0223.003 Verksamhetsplan för resor och möten Gäller från: 2018-02-01 Gäller för: Ljungby kommun Fastställd av: Kommunstyrelsen 2018-01-16 23 Utarbetad av: Miljöstrategen med flera

Läs mer

Skyddat boende för våldsutsatta kvinnor och medföljande barn

Skyddat boende för våldsutsatta kvinnor och medföljande barn Skyddat boende för våldsutsatta kvinnor och medföljande barn Samverkan mellan länets kommuner, Norrbottens läns landsting, Polismyndigheten och Åklagarmyndigheten. Uppdrag skyddat boende Politiska samverkansberedningen

Läs mer

Fossilfria transporter handlingsplan Kristianstads kommun Klicka eller tryck här för att ange text.

Fossilfria transporter handlingsplan Kristianstads kommun Klicka eller tryck här för att ange text. www.kristianstad.se Fossilfria transporter handlingsplan 2018-04-25 1 Innehållsförteckning Bakgrund och uppdrag... 3 Drivmedel... 3... 4 Övriga resor: Privatbil i tjänsten, tåg och flyg... 4 Privat bil

Läs mer

Strategisk analys av pendlings- och tjänsteresor avseende klimat, ekonomi och hälsa vid Ånge kommun

Strategisk analys av pendlings- och tjänsteresor avseende klimat, ekonomi och hälsa vid Ånge kommun Strategisk analys av pendlings- och tjänsteresor avseende klimat, ekonomi och hälsa vid Ånge kommun www.cero.nu Uppdrag: Strategisk klimatanalys av resvanor och tjänsteresor Beställare: Malin Leifsson,

Läs mer

Miljöanpassad offentlig upphandling

Miljöanpassad offentlig upphandling Miljöanpassad offentlig upphandling The training material was produced using the materials developed by ICLEI within the context of the PRIMES project (www.primes-eu.net). Co-funded by the Intelligent

Läs mer

Klimatrapport Alteco AB

Klimatrapport Alteco AB Klimatrapport Alteco AB FÖRETAGSUPPGIFTER Webadress www.alteco.se Verksamhetsområde Teknikkonsult Beräkningsperiod 2009-01-01 till 2009-12-31 Kontaktperson Ulf Fransson tel 070-576 49 10 NYCKELTAL Antal

Läs mer

Målet med Svenska Lottakårens resepolicy är att vi ska underlätta för säkra, kostnadseffektiva och i möjligaste mån klimatsmarta resor.

Målet med Svenska Lottakårens resepolicy är att vi ska underlätta för säkra, kostnadseffektiva och i möjligaste mån klimatsmarta resor. Resepolicy Målet med Svenska Lottakårens resepolicy är att vi ska underlätta för säkra, kostnadseffektiva och i möjligaste mån klimatsmarta resor. Denna resepolicy omfattar anställda, såväl kanslipersonal

Läs mer

Aktivitetplan år Fastighetsnätverket för energi- och miljöfrågor i Örebro län

Aktivitetplan år Fastighetsnätverket för energi- och miljöfrågor i Örebro län Bilaga 1. Aktivitetplan år 2016. Fastighetsnätverket för energi- och miljöfrågor i Örebro län Aktivitet Budget/ år Period A. Administration av nätverk Administration, planering av aktiviteter, samordning

Läs mer

Coacher för energi och klimat

Coacher för energi och klimat Coacher för energi och klimat Handläggare i coachprojektet Gustaf Länn projektledare Liv Balkmar bitr. projektledare Pia Norrman bitr. projektledare Lisa Widlund adm. handläggare Marie Lindell administration

Läs mer

Klimatrapport Alteco AB

Klimatrapport Alteco AB Klimatrapport Alteco AB FÖRETAGSUPPGIFTER Webadress www.alteco.se Verksamhetsområde Teknikkonsult Beräkningsperiod 2013-01-01 till 2013-12-31 Kontaktperson Ingemar Jakobsson tel 070-576 05 60 NYCKELTAL

Läs mer

Utvecklingsprojekt inom energi- och klimatområdet

Utvecklingsprojekt inom energi- och klimatområdet Utvecklingsprojekt inom energi- och klimatområdet Samverkan med nationella myndigheter LEKS, Länsstyrelsernas energi- och klimatsamordning Utbildningar i energieffektivisering Att med gemensamma utbildningar

Läs mer

Sveriges bästa självskattade hälsa år 2020?

Sveriges bästa självskattade hälsa år 2020? Sveriges bästa självskattade hälsa år 2020? Andel med bra självskattad hälsotillstånd bland befolkningen i Norrbotten, 18 80 år män och kvinnor, 2006-2008. Jämförelse länets kommuner med alla andra kommuner;

Läs mer

Minnesanteckningar SUF Dalarna arbetsgrupp Föräldrar med utvecklingsstörning 2011-02-11

Minnesanteckningar SUF Dalarna arbetsgrupp Föräldrar med utvecklingsstörning 2011-02-11 Minnesanteckningar SUF Dalarna arbetsgrupp Föräldrar med utvecklingsstörning 2011-02-11 Tid och plats: 11/2 2011 kl 9.00 11.00 Falu Habilitering, Falun Närvarande: Erica Karlsson, Carina Jarl och Carl

Läs mer

PITEÅ KOMMUNS ANVISNINGAR FÖR RESOR OCH TRANSPORTER

PITEÅ KOMMUNS ANVISNINGAR FÖR RESOR OCH TRANSPORTER PITEÅ KOMMUNS ANVISNINGAR FÖR RESOR OCH TRANSPORTER Dokumentnamn Dokumenttyp Faälld/upprättad Beslutsinans Piteå kommuns anvisningar för Anvisningar 2011-01-01 Kommunchef resor och transporter Dokumentansvarig/processägare

Läs mer

Effektivisering av tjänsteresor inom Landstinget Västernorrland 100218

Effektivisering av tjänsteresor inom Landstinget Västernorrland 100218 Effektivisering av tjänsteresor inom Landstinget Västernorrland 100218 Undersköterska i 11 år Magister examen inom miljömanagement Eget företag, 2002 (miljö-, arbetsmiljö- och kvalitetsledningssystem)

Läs mer