Näringslivspolitisk strategi för Härjedalens kommun

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Näringslivspolitisk strategi för Härjedalens kommun"

Transkript

1 Näringslivspolitisk strategi för Härjedalens kommun Strategin ska underlätta och utveckla samspelet mellan Härjedalens kommuns politiker, tjänstemän och företagen/näringslivet i kommunen. Strategin ska vara åtgärdsinriktad och utgå ifrån företagens behov och arbeta i samklang med Härjedalens övergripande ambitioner för kommunens näringslivspolitiska områden. Inledning-nuläge Härjedalens kommun har en medveten och uttalad ambition att öka invånarantalet. Företagstillväxt tillsammans med ett ökat invånarantal är ett krav för att kunna erbjuda våra innevånare kommersiell och kommunal service. För att attrahera nyföretagare och inflyttare måste därför Härjedalens kommun uppfattas som en attraktiv kommun att leva och bo i. För att attrahera nyföretagare och inflyttare är ett väl fungerande näringsliv en absolut grundförutsättning för en blomstrande kommun, med såväl kvalificerade som mindre kvalificerade arbetstillfällen tillsammans med omständigheter i övrigt som stimulerar till inflyttning av permanentboende. Dessutom skapas grund för en välfungerande samhällsservice i övrigt. Basen i kommunens uppdrag gentemot företagen bör därför vara att med vår organisation fungera som bollplank/samtalspartner/problemlösare och i förtroende samt med hög trovärdighet leverera tillgänglig och välfungerande service och tjänster inom samtliga av kommunens ansvarsområden; tillståndsfrågor inom servering/alkohol, miljö/hälsa, bygglov, markupplåtelse, exploatering, fysisk planering, brandskydd osv. Kommunstyrelsen har i förhållande till ovanstående ett beslutande, samordnande och kontrollerande ansvar/funktion för att ge näringslivsfunktionen de verktyg som krävs för att ge företagare/innevånare i kommunen ovanstående service. Strategin tar sin utgångspunkt i mätbara och tydliga målsättningar för Härjedalens kommuns näringslivspolitiska arbete med fokus på dialog, tillgänglighet och partnerskap. Arbetet ska fokusera på långsiktighet med avsikt att främja näringslivets konkurrenskraft och Härjedalens attraktionskraft med utblick mot positiv befolkningsutveckling, utökat nyföretagande samt utveckling/expansion av befintligt näringsliv.

2 Mål och visioner: Utveckla förståelse och arbetsmetoder mellan kommunen och näringslivet, samt stimulera till dialog och möten på näringsidkarens villkor. Målet är att minska avståndet mellan beslutsfattande politiker och det enskilda företaget. Bidra till att ökad konkurrenskraft och attraktionskraft inom olika profilområden, via ett aktivt partnerskap mellan kommunen och näringslivet. Samt att via synergier mellan olika näringar skapa förbättrade möjligheter till året runt arbeten och därmed även möjlighet till permanentboende. Utveckla kommunens engagemang och bidrag när det gäller företagens framtidsfrågor kring kompetensutveckling, innovationer och entreprenörskap. Utveckla ett gemensamt varumärke för Härjedalens kommun som etableringsort, för att stärka kunskapen hos både företagaren och samhällsmedborgaren om var/vad Härjedalens kommun är och står för. En tydlig identitet är avgörande för tillväxt! Förstärka kommunens roll som katalysator för näringslivets utveckling. Arbeta för ökad inflyttning och integration. Utveckla varumärket Härliga Härjedalen. Arbeta för en levande landsbygd. Arbeta med lokala livsmedel och kultur Kommunen ska profileras som näringslivsvänlig med fokus på livskraftiga och expanderande företag. Vara en koordinator mellan näringslivet och skolan i syfte att främja entreprenörskap Kommunens handläggning av näringslivsrelaterade ärenden ska kännetecknas av smidighet, snabbhet och effektivitet. Fokus ska ligga på start och drift av nya företag. Näringslivsarbetet ska bedrivas i dialog med det lokala näringslivet. Kommunen ska föra en aktiv etableringspolitik. Näringslivsutveckling ska ske utifrån kommunens översiktsplanering och med beaktande av kommunens natur- och miljövärden.

3 Infrastruktur Härjedalens kommun skall aktivt arbeta för utveckling av infrastruktur som skapar goda förutsättningar för lokalt företagande. Kommunen arbetar inom ramen för översiktsplaneringen samt olika former av samverkan/samråd med berörda, huvudsakligen statliga och landstingskommunala, myndigheter för att skapa bra förutsättningar för företagande vad gäller kommunikationer, boende och kompetensförsörjning. Etablering, mark och lokaler Kommunen ska erbjuda lämplig planlagd mark till företag. Utveckla samarbetet med privata markägare i kommunen i syfte att erbjuda mark för industrietablering. Samt inom ramen för översiktsplan ta fram detaljplanerad tillgänglig mark. Successivt utveckla e-tjänster för att öka tillgänglighet till serveringstillstånd, bygglov etc. och samtidigt öka snabbhet och kvalitet handläggning pågående ärenden. Skapa avdelningsöverskridande lotsorganisation bestående av handläggare från resp. avdelning med syfte att ge ansökande företag EN kontaktperson som tydligt har mandat att leda projektet. Arbetsmetoden ska präglas av tydlighet, smidighet och förståelse för den privata företagarens villkor och situation. Nyföretagande och företagsutveckling Erbjuda kvalitativt stöd för nyföretagande i samverkan med ALMI, AF och Arenan. Stödja affärsutveckling genom kvalificerad rådgivning med fokus på marknadsutveckling och expansion för befintliga företag. Underlätta för nyföretagare att få kontakt med kommunen i form av välkomstbrev med relevant information om olika relevanta tjänster. Samverkan med näringslivet Basen för arbetet är att skapa ett bra näringslivsklimat i kommunen, utifrån detta skapas en grund för att stimulera till nyföretagande. Kontinuerliga frukostmöten med företagarna i fokus för att informerar om beslut, planer, lagstiftning etc. Företagsbesök för politiker och tjänstemän för att skapa en levande dialog mellan kommun och företag. Branschträffar för att få information om olika branschers behov och stimulera nätverk mellan branscher.

4 Möten med nyföretagare för att ge möjlighet till dialog kring utvecklingsplaner, service, önskemål gentemot kommunen etc. Utveckla information och tjänster via kommunens hemsidas näringslivsdel. Kommunen arbetar kontinuerligt med omvärldsbevakning och informationsspridning om näringslivsarbetet i andra kommuner, statliga myndigheter, nationella organisationer samt EU. Skola Ung företagsamhet, entreprenörskap grundskolan samt på gymnasiet. Tillsammans med Företagarna dela ut pris till årets Företagare. Samverkan med myndigheter, organisationer Härjedalens kommun ska vara en aktiv part i de samarbeten som positivt skapa etablering och näringslivsutveckling i kommunen. Härjedalens kommun samarbetar för kommunal och regional utveckling med KSO, Midscand, SKL, Länsstyrelsen Jämtland, m.fl. Kring samhällsutveckling i stort finns kontinuerliga samverkansformer med Trafikverket, och andra liknande organisationer. Hur mäter vi vårt arbete? Utvärdering av kommunens näringslivsarbete sker med utgångspunkt från denna aktivitetsplan. Handlingsplanen utvärderas inom ramen för näringslivsrådet samt inom kommunens egen verksamhet i samband med bokslut/verksamhetsberättelse. Svenskt Näringslivs undersökningar bl.a. lokalt näringslivsklimat ligger till grund för att utvärdera kommunens näringslivsarbete Viktiga nyckeltal som bör vägas in i en samlad bedömning av näringslivsarbetets framgång är SCB:s statistik över nyföretagande, konkurser, etableringar, avvecklingar mm. Kommunens service och myndighetsutövning mäts med olika verktyg, SKL s Insikt, SKL s Förenkla helt enkelt. En tjänstegaranti inom förvaltningar som har näringslivskontakter utvecklas under 2011.

5 Arbetsmetoder inom definierade verksamhetsområden: Nyföretagande: Utgångspunkt; Att etablera ett nytt företag är både svårt och ekonomiskt kostsamt för en person utan företagserfarenhet och/eller ekonomiska resurser. Samtidigt innebär ett nytt företag minst ett nytt arbetstillfälle och kan i bästa fall leda till ytterligare arbeten. Därför är det av yttersta vikt att Näringslivskontoret har arbetsmetod och resurser för att konkret stödja den som väljer att omsätta en affärsidé till företagande. Förutom Näringslivskontoret finns AF, ALMI, Arena dock arbetar dessa aktörer utifrån ett regelverk vilket avgör om man kan/får stötta den nye företagaren. För att inte en motiverad nyföretagare ska fastna mellan stolarna är mitt förslag att NLK:s arbete skall utgå från den enskilda individens förutsättningar och bör omfatta följande delar: Rådgivning; Att utifrån den konkreta affärsidén ge rådgivning i ett övergripande marknadsfokuserat perspektiv; är affärsplan, budgeten och marknadsplan tillräckligt stark för att starta ett bolag. Rådgivningen ska grunda sig på en affärsmässig bedömning, mao om det går att ekonomiskt leva på sitt företagande. Att starta ett bolag är relativt enkelt men att driva det med ekonomisk vinst är väsentligt svårare. Om startkapital skall lånas kommer banken vilja se en affärsplan, budget och marknadsplan. Vår roll att hjälpa till att kvalitetssäkra dessa delar. Guidning; Om NLK bedömer affärsidén som stark behövs vägledning i frågor gällande; bolagsregistrering, F-skatteregistrering, namnskydd, ekonomiska stödmöjligheter osv. Dessutom krävs hjälp för att hitta rätt inom den kommunala byråkratin gällande tillstånd, bygglov mm. Stimulans och bollplank; att vara nyföretagare är ofta ensamt; inga kollegor, ingen som kan ge beröm och/eller kritik osv. Därför ska NLK finnas till hands för att utgöra bollplank under den första tiden som egenföretagare. Konkret marknadsföringspartner; alla nystartade företag i kommunen ska få tillgänglighet till ett års marknadsföringshjälp bestående av: del av helsidesannons i Magasinet Härjedalen under en samlande rubrik Nyföretagare i Härjedalen där samlas samtliga logotyper för de under året startade bolagen i kommunen. NLK bekostar dessa två helsidor; en i sommar-numret samt dito i vinterutgåvan. Kostnad för denna annonsering ska begränsas till sek/budgetår Dessutom erbjuder kommunen nystartade företag att annonsera under Kommuninfo på nätet. I övrigt ska NLK vid övriga specifika frågor kunna agera som marknadspartner (eftersom det i regionen ofta råder brist på välutbildad personal inom bl a marknadsföring och ekonomistyrning borde NLK med våra resurser kunna utgöra en brygga för det enskilda företaget, Mao coacha med kvalificerad rådgivning eftersom vi ju har denna internt samt via rekryteringsnätverket söka mer kvalificerad personal till det specifika bolaget. Min åsikt är att inflytt-marknadsrådgivning-företagsexpansion-fler arbetstillfälle hänger nära ihop och ska integreras och arbetas med mer koordinerat för att kunna utgöra ett verkligt konkurrensmedel för vår kommun.

6 Målbild; Om NLK kan bidra till att ett företag i månaden startar, och överlever det första verksamhetsåret, har vi bidragit till att skapa bättre förutsättningar för att vända den negativa befolkningsutvecklingen. Inga jobb, ingen framtid = konsekvens flytta från kommunen. Kan det dessutom skapas ett nytt arbetstillfälle på de ca 1500 befintliga företag som finns, skulle arbetslösheten i princip försvinna helt i kommunen. Inflyttning på individnivå: Trendbrott för ökad befolkning i Härjedalens kommun Fakta För att verka strategiskt måste fastställas vilka faktorer som faktiskt påverkar Härjedalens inrespektive utflyttning. Anpassade strategier Vi kan inte använda samma strategi oberoende av målgrupp. Behoven och förväntningarna ser annorlunda ut om vi riktar insatserna mot t ex kvotflyktningar, arbetskraftsinvandring, kärleksinvandring, fastighetsägare, företagare, osv. Uppslutning Samtliga verksamma (kommunalt och privat) samt bofasta i Härjedalen måste tillsammans verka för ökad inflyttning. Vi behöver förändra vår mentalitet. Inom kommunal verksamhet måste personalens inställning och yrkesutövning präglas via övergripande policys och målformuleringar som syftar till ökad inflyttning. (även minskad utflyttning) För övriga måste kommunen tillhandahålla plattformar för att underlätta för att alla skall kunna vara med och bidra. Informera om följderna om vi inte lyckas vända befolkningsutvecklingen. - Säkra kommersiell och kommunal service. - Fastighetspriser - Ökat socialt utbyte Framgångsfaktorer och konkurrensnackdelar Vi måste fokusera på att förbättra de områden som leder till en minskad befolkning, samtidigt som vi måste säkerställa kvalitén och tillgängligheten på våra framgångsfaktorer. Exempel på troliga skäl till minskad befolkning - Arbetsutbud - Lönenivå - Utbildningsutbud - Kultur och fritidsutbud - Mångfaldsperspektiv (Man vill bredda sitt sociala nätverk) - Ekonomiska faktorer (skattenivå osv) Framgångsfaktorer vi tror kan leda till ökad inflyttning

7 - Företagsetableringar, enskilda branscher, stora turistströmmar som skapar affärsmöjligheter, billig arbetskraft, (Bra bemötande från kommun osv.) - Billiga fastighetspriser (billigt att bo) - Goda förutsättningar till ett rikt friluftsliv. - Trevlig och inbjudande befolkning - Tryggt och säkert samhälle - Bra barnomsorg och skola - Bra vård - Bra bemötande från kommun, föreningsliv, företag, befolkning osv. (inflyttarservice) Vi behöver skapa en plattform, likt sveg.info. Utveckla vårt rekryteringsnätverk till en allmän site som administreras av annan än kommunen. Tillgänglig för alla, både enskilda och företagare, för en enkel kommunikation. Vad händer i Härjedalen, hockeymatcher, afterski1000, bilder Lediga jobb Lediga fastigheter Turism Handlingsplan för turism Härjedalens kommun 2011 Samla en turistgrupp inom kommunen, som uppdaterar kommunens turismstrategi. Syfte: Att ha ett gemensamt grepp om aktuella frågor, och ge ett bra bemötande och bra service till näringen/kunder. Att tydliggöra kommunens strategi och vilja inom hela den kommunala organisationen. Se över ny/reviderad marknadsföringsstrategi och marknadsplan, och utveckla varumärket Härliga Härjedalen. Sammanställa och titta på tidigare planer (Marknadsplan Härliga Härjedalen, kommunal turismstrategi) och rapporter (gjorda bl a av Sweco, Trampolin PR). Relaterat till detta också göra en översikt över vad kommunen satsar på idag i marknadsföring (vilka kanaler, hur mycket pengar), och vilka medel krävs för att genomföra den nya strategin. Sammankalla marknadsgruppen för att diskutera hur vi gemensamt jobbar framåt, för att öka antalet besökare till hela kommunen. Marknadsgruppen består idag av representanter från de olika destinationerna/turistbyråerna (Funäsdalen, Lofsdalen, Vemdalen, Hede, Sveg, Lillhärdal, Ytterhogdal), samt Härjedalingen. Vi borde inkludera fler; Härjedalen Sveg Airport / NextJet,?. Se över användningen av hemsidor. Idag har kommunen en turistwebb, destinationerna har egna hemsidor, någon turistbyrå har egen hemsida och kommunen tillhandahåller hemsida för de turistbyråer som har upphandlats.

8 Ett problem som har kommit fram i turistnäringen är att inte alla turistföretag har möjlighet att synas på destinationernas hemsida (om man inte är medlem) fastän destinationerna även driver turistbyrå, på kommunens uppdrag. Inom projektet Framtidens turistinformation i Vemdalen utreda hur turistbyråverksamheterna ska upphandlas, samt hur turistbyråverksamheterna ska se ut. Fisket i Härjedalen genererar betydande intäkter till näringen varje år, då många fiskande gäster väljer att besöka vår kommun för sitt fiskeäventyr. Aktiviteten utgör ett viktigt komplement till turismen inom kommunen, särskilt i de områden som inte har den tradition av besökande gäster som de etablerade destinationerna har. Det finns stora möjligheter för övriga delar av kommunen att utvecklas inom turistfisket, och då krävs fortsättningsvis rådgivning och samordning från olika organisationer, dit kommunen givetvis tillhör. Den miljöpåverkan som kommunens sjöar och vattendrag utsätts för måste också bevakas och åtgärdas, så att vi fortsatt kan erbjuda ett bra fiske till våra gäster och inte minst, kommunens innevånare.

Näringslivsstrategi Näringslivsstrategi Kommunfullmäktige /Paragraf Dnr KA 2016/281 Sid 1/7

Näringslivsstrategi Näringslivsstrategi Kommunfullmäktige /Paragraf Dnr KA 2016/281 Sid 1/7 Näringslivsstrategi Kommunfullmäktige 2016-08-25/Paragraf Dnr KA 2016/281 Sid 1/7 Näringslivsstrategi 2016-2022 Näringslivsstrategi Kommunfullmäktige 2016-08-25/Paragraf Dnr KA 2016/281 Sid 2/7 Innehållsförteckning

Läs mer

Näringslivsprogram Tillsammans mot nya jobb

Näringslivsprogram Tillsammans mot nya jobb Näringslivsprogram 2017 Tillsammans mot 70 000 nya jobb Näringslivsprogram 2017 Inledning Näringslivsprogrammet beskriver Uppsala kommuns långsiktiga näringslivsarbete och är ett kommunövergripande styrdokument.

Läs mer

Nä ringslivssträtegi fö r Sötenä s kömmun

Nä ringslivssträtegi fö r Sötenä s kömmun Förslag 1.3 Sida 1 av 6 Datum: 2016-03-18 Nä ringslivssträtegi fö r Sötenä s kömmun 2016 2022 Antagen av fullmäktige 2016- EXEMPELBILD Sida 2 av 6 Datum: 2016-03-18 Innehållsförteckning sida 1. Inledning

Läs mer

Kommunens ambition är att inom mandatperioden: Ligga topp 5 i Svenskt Näringslivs ranking av kommunernas företagsklimat.

Kommunens ambition är att inom mandatperioden: Ligga topp 5 i Svenskt Näringslivs ranking av kommunernas företagsklimat. Bakgrund och syfte Näringslivsstrategin avser perioden 2019-2022 men tar sikte på de långsiktiga målen för Täby. Aktiviteter som ansluter till strategin sammanställs i handlingsplan för näringslivsutveckling.

Läs mer

En strategi för hur VästerbottensTurism och kommunerna gemensamt driver turistfrågorna i Västerbottens län.

En strategi för hur VästerbottensTurism och kommunerna gemensamt driver turistfrågorna i Västerbottens län. Färdledaren En strategi för hur VästerbottensTurism och kommunerna gemensamt driver turistfrågorna i Västerbottens län. Vad är färdledaren? Färdledaren är framtagen av Strategigruppen som består av representater

Läs mer

Näringslivspolitiskt program

Näringslivspolitiskt program Sida 1/5 Näringslivspolitiskt program 2016 2018 Sammanfattning Näringslivsprogrammet för Kungsbacka kommun ska fastställa en långsiktig strategi för kommunens insatser för att främja utveckling och tillväxt

Läs mer

Krokoms kommuns styrdokument

Krokoms kommuns styrdokument Näringslivsstrategi Krokoms kommuns styrdokument STRATEGI avgörande vägval för att nå målen PROGRAM verksamheter och metoder i riktning mot målen PLAN aktiviteter, tidsram och ansvar POLICY Krokoms kommuns

Läs mer

Näringslivsstrategi för Strängnäs kommun

Näringslivsstrategi för Strängnäs kommun 1/6 Beslutad: Kommunfullmäktige 2015-11-30 182 Gäller fr o m: 2015-11-30 Myndighet: Kommunstyrelsen Diarienummer: KS/2015:234-003 Ersätter: - Ansvarig: Näringslivskontoret Näringslivsstrategi för Strängnäs

Läs mer

Sundbybergs stads näringslivspolicy 1

Sundbybergs stads näringslivspolicy 1 KOMMUNKONTORET 2013-04-05 1 (5) Sundbybergs stads näringslivspolicy 1 Övergripande mål Grunden för välfärd för Sundbybergs stads invånare är en hållbar och långsiktig ekonomisk tillväxt. Företagandet är

Läs mer

Näringslivsstrategi Strömstads kommun

Näringslivsstrategi Strömstads kommun Strömstads kommun Näringslivsstrategi Strömstads kommun 2017-2020 Dokumenttyp Beslutande organ Förvaltningsdel Strategi Kommunfullmäktige Kommunledningsförvaltningen Antagen 2017-03-23 Ansvar Kommunstyrelsen

Läs mer

Dnr 03/18 HANDLINGSPLAN. Antagen av kommunfullmäktige 2004-06-14, 50

Dnr 03/18 HANDLINGSPLAN. Antagen av kommunfullmäktige 2004-06-14, 50 Dnr 03/18 HANDLINGSPLAN 2004 2007 Antagen av kommunfullmäktige 2004-06-14, 50 INNEHÅLLSFÖRTECKNING INLEDNING... 2 1. Insatsområde: Leva, bo och flytta till... 3 1.1 Boende... 3 1.2 Kommunikationer... 3

Läs mer

Näringslivsstrategi i Nyköping 2014-2017. Framtagen av näringslivet i samverkan med Nyköpings kommun

Näringslivsstrategi i Nyköping 2014-2017. Framtagen av näringslivet i samverkan med Nyköpings kommun Näringslivsstrategi i Nyköping 2014-2017 Framtagen av näringslivet i samverkan med Nyköpings kommun Antagen av kommunstyrelsen 24 mars 2014 2/5 Innehållsförteckning Målbild 2017... 3 Kvantitativa övergripande

Läs mer

Näringslivsutveckling I Västerviks kommun. Hearing på kommunfullmäktige 24 februari 2014

Näringslivsutveckling I Västerviks kommun. Hearing på kommunfullmäktige 24 februari 2014 Näringslivsutveckling I Västerviks kommun Hearing på kommunfullmäktige 24 februari 2014 Vision 2025 - nyckelord Vi växer med stolthet och äkthet Vi har jobb Vi bor bra Vi har korta restider Det ska vara

Läs mer

TVG Handlingsplan 2015

TVG Handlingsplan 2015 TVG Handlingsplan 2015 Handlingsplan 2015 Innehållsförteckning 1. Inledning s. 3 2. Ändamål s. 3 3. Schema över Tillväxtgruppens verksamhet 2015 s. 4 4. Verksamhetsområden s. 5 4.1. Nyföretagande s. 6

Läs mer

Förklaringsdokument till näringslivsstrategi för Lerums kommun

Förklaringsdokument till näringslivsstrategi för Lerums kommun Förklaringsdokument till näringslivsstrategi för Lerums kommun Förklaringsdokument till reviderad näringslivsstrategi för Lerums kommun. Beredningen för näringsliv och turism genomförde under 2011 en rad

Läs mer

Näringslivsplan för Trosa kommun 2015 2018

Näringslivsplan för Trosa kommun 2015 2018 Näringslivsplan för Trosa kommun 2015 2018 Fastställd av Kommunstyrelsen 2015-05-13, 56, dnr KS 2015/65 Dokumentkategori: Styrdokument Dokumenttyp: Plan/ Handlingsplan Näringslivsarbetet i Trosa kommun

Läs mer

Version Gruppens uppdrag var att för området Tillväxt och Innovation

Version Gruppens uppdrag var att för området Tillväxt och Innovation ÖSTERGÖTLAND EN VÄRDESKAPANDE REGION 1. Uppdraget Gruppens uppdrag var att för området Tillväxt och Innovation 2. Arbetet 1. Inventera nuläget (vad är gjort hittills och varför, gällande strategier och

Läs mer

Plan för näringsliv och arbete

Plan för näringsliv och arbete Plan för näringsliv och arbete 2017-2018 Så skapar vi förutsättningar för fler jobb Eskilstuna växer, har en ung befolkning och tillhör landets starkaste tillväxtregioner. En av utmaningarna Fler jobb,

Läs mer

TVG Handlingsplan 2015

TVG Handlingsplan 2015 TVG Handlingsplan 2015 Handlingsplan 2015 Innehållsförteckning 1. Inledning s. 3 2. Ändamål s. 3 3. Schema över Tillväxtgruppens verksamhet 2015 s. 4 4. Verksamhetsområden s. 5 4.1. Nyföretagande s. 6

Läs mer

Näringslivsutveckling för Nordmalings kommun - Handlingsplan med rollfördelning, 2014-2015

Näringslivsutveckling för Nordmalings kommun - Handlingsplan med rollfördelning, 2014-2015 Näringslivsutveckling för Nordmalings kommun - Handlingsplan med rollfördelning, 2014-2015 Inledning Att få företag att etablera sig och växa i Nordmalings kommun är angeläget. Företagande driver tillväxt,

Läs mer

Habo kommun - Den hållbara kommunen med ett välmående näringsliv

Habo kommun - Den hållbara kommunen med ett välmående näringsliv Den hållbara kommunen för hela livet! Habo kommun - Den hållbara kommunen med ett välmående näringsliv Näringslivstrategi 2019-2022 2 3 Innehåll 1. Inledning och syfte 2. Vision 3. Utvecklingsområden och

Läs mer

Rapport: Organisationsutveckling för en starkare besöksnäring på Värmdö

Rapport: Organisationsutveckling för en starkare besöksnäring på Värmdö Rapport: Organisationsutveckling för en starkare besöksnäring på Värmdö Uppdrag Se över hur det lokala besöksnäringssamarbetet för Värmdö bör organiseras För att skapa lokalt engagemang och mervärde åt

Läs mer

Några nycklar till stöd för det lokala och regionala näringslivsarbetet. 17 november Per Sandgren, Processledare, Arena för Tillväxt

Några nycklar till stöd för det lokala och regionala näringslivsarbetet. 17 november Per Sandgren, Processledare, Arena för Tillväxt Några nycklar till stöd för det lokala och regionala näringslivsarbetet 17 november 2016 - Per Sandgren, Processledare, Arena för Tillväxt Arena för Tillväxt En oberoende plattform för lokal och regional

Läs mer

Näringslivsstrategi. för Staffanstorps kommun. Antagen av Kommunstyrelsen , Dnr 2016-KS-249

Näringslivsstrategi. för Staffanstorps kommun. Antagen av Kommunstyrelsen , Dnr 2016-KS-249 Näringslivsstrategi för Staffanstorps kommun Antagen av Kommunstyrelsen 2016-10-31 136, Dnr 2016-KS-249 Innehåll 1 Inledning... 3 Ett strategiskt läge i en attraktiv region... 3 Samarbete för ett bättre

Läs mer

Näringslivsprogram för Eda kommun Antaget av kommunstyrelsen 2010-

Näringslivsprogram för Eda kommun Antaget av kommunstyrelsen 2010- Näringslivsprogram för Eda kommun Antaget av kommunstyrelsen 2010- Näringslivsprogram för Eda kommun Inledning Ett levande näringsliv ger arbete, trygghet och underlag till service. Därför vill kommunen

Läs mer

Näringslivsprogram Karlshamns kommun

Näringslivsprogram Karlshamns kommun Programmet antaget av kommunfullmäktige 2014-04-07 Näringslivsprogram Karlshamns kommun 1 (7) Karlshamns kommun Kommunledningsförvaltningen Näringslivsenheten Rådhuset 374 81 Karlshamn Tel +46 454-810

Läs mer

Österåkers kommuns styrdokument

Österåkers kommuns styrdokument Österåkers kommuns styrdokument Näringslivsstrategi för Österåkers kommun 2017-2018 Antagen av Kommunfullmäktige 2017-08-28, 8:25 Dnr: KS 2016/0150 Kommentar: Till näringslivsstrategin finns en tillhörande

Läs mer

Handlingsplan. - Bra näringslivsklimat

Handlingsplan. - Bra näringslivsklimat Handlingsplan - Bra näringslivsklimat Handlingsplan - Bra näringslivsklimat Inom ramen för mål och aktiviteter i Styrkortsmodellen 2012-2014 PRIORITERAT MÅL: INDIKATORER: Långsiktig hållbar utveckling

Läs mer

Åmåls kommuns Näringslivsprogram 2014-2020

Åmåls kommuns Näringslivsprogram 2014-2020 1 Åmåls kommuns Näringslivsprogram 2014-2020 Näringslivsprogrammet har sin utgångspunkt i 2020 för Åmåls kommun Sveriges mest gästvänliga stad Syfte Åmåls kommuns Näringslivsprogram har till syfte att

Läs mer

Besöksnäringsstrategi

Besöksnäringsstrategi Besöksnäringsstrategi 2019-2030 Tillväxt, Bergs kommun Ketty Engrund 2019-05-31 Strategi för en hållbar besöksnäring i Bergs kommun till år 2030 Inledning Besöksnäringen har fått en allt större ekonomisk

Läs mer

Näringslivspolicy för Hällefors kommun

Näringslivspolicy för Hällefors kommun Näringslivspolicy för Hällefors kommun 2(7) Innehåll 1. Syfte...2 2. Målsättning...2 2.1 Differentierat näringsliv.2 2.2 Stödja, utveckla och stimulera entreprenörsanda..3 2.3 Marknadsföring.3 2.4 Erbjuda

Läs mer

Revisionsrapport Granskning av näringslivsfrågor. Härjedalens Kommun

Revisionsrapport Granskning av näringslivsfrågor. Härjedalens Kommun Revisionsrapport Granskning av näringslivsfrågor. Härjedalens Kommun 1 Juli 2013 Innehåll Sammanfattning... 1 1. Inledning... 2 2. Resultat... 3 3. Revisionell bedömning... 6 Sammanfattning På uppdrag

Läs mer

Näringslivspolicy för Lidingö stad

Näringslivspolicy för Lidingö stad 1 (8) DATUM DNR 2017-03-29 KS/2017:122 Näringslivspolicy för Lidingö stad 2 (8) Innehållsförteckning Inledning... 3 Syfte med näringslivspolicyn... 4 Näringslivspolicyn bygger på övergripande vision och

Läs mer

Internationell strategi Sävsjö Kommun

Internationell strategi Sävsjö Kommun Internationell strategi Sävsjö Kommun riktlinjer för det internationella perspektivet kopplat till Utvecklingsstrategin(Usen) Antagen av kf 2013-12-16 Bakgrund En ökad internationalisering, Sveriges medlemskap

Läs mer

1(8) Tillväxtstrategi 2015-01-09

1(8) Tillväxtstrategi 2015-01-09 1(8) Tillväxtstrategi 2015-01-09 2(8) Inledning Älvkarleby kommun ska hitta sin plats i en värld som präglas av snabb förändring. Vi behöver förstå hur förändringarna påverkar vår tillvaro och göra strategiska

Läs mer

Borlänges evenemang ska vara nyskapande, lättillgängliga, trygga, mångkulturella och internationella av hög kvalitet.

Borlänges evenemang ska vara nyskapande, lättillgängliga, trygga, mångkulturella och internationella av hög kvalitet. Bakgrund Evenemangsstrategin är Borlänge Kommuns verktyg för att enhetligt koordinera och hantera evenemangsfrågor i syfte att tillföra kommunens invånare positiva kultur- och idrottsupplevelser samt förstärka

Läs mer

Behovsanalys för verksamhetsområde 16 Näringsliv

Behovsanalys för verksamhetsområde 16 Näringsliv Behovsanalys för verksamhetsområde 16 Näringsliv Styrprocessen 2017 2016-03-29 Tyresö kommun / 2016-03-21 2 (7) Innehållsförteckning 1 Behovsanalys för verksamhetsområde 16...3 1.1 Slutsatser - Samlad

Läs mer

Näring till företagande. Näringslivs- och tillväxtstrategi 2011-2015 Kävlinge kommun

Näring till företagande. Näringslivs- och tillväxtstrategi 2011-2015 Kävlinge kommun Näring till företagande Näringslivs- och tillväxtstrategi 2011-2015 Kävlinge kommun Strategiarbetet Strategiarbetet startade med en näringslivsutvecklingsdag som gav ledning för arbetet på näringslivsenheten.

Läs mer

Era svar på 4 frågor:

Era svar på 4 frågor: Era svar på 4 frågor: Vilka reflektioner har du gjort när du läst strategin? Vilka är de största utmaningarna för en fördubblad besöksnäring? Vilka frågor har du haft tillfälle diskutera med andra? Kommer

Läs mer

NÄRINGSLIVSPOLICY FASTSTÄLLD AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2012-06-11. Näringslivspolicy. för Vallentuna kommun

NÄRINGSLIVSPOLICY FASTSTÄLLD AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2012-06-11. Näringslivspolicy. för Vallentuna kommun NÄRINGSLIVSPOLICY FASTSTÄLLD AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2012-06-11 Näringslivspolicy för Vallentuna kommun Näringslivspolicy Innehåll Näringslivspolicy... 1 1. Inledning... 1 2. Syfte... 1 3. Övergripande planer

Läs mer

VÄXTKRAFT EMMABODA. Näringslivsprogram för ett företagsammare Emmaboda. KF 15 december. Fotograf Anette Odelberg

VÄXTKRAFT EMMABODA. Näringslivsprogram för ett företagsammare Emmaboda. KF 15 december. Fotograf Anette Odelberg VÄXTKRAFT EMMABODA Fotograf Anette Odelberg Näringslivsprogram för ett företagsammare Emmaboda 2009 KF 15 december VÄXTKRAFT EMMABODA! ETT NÄRINGSLIVSPROGRAM FÖR ETT FÖRETAGSAMMARE EMMABODA. Ett väl fungerande

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2019 2023 2 MALMÖLUNDREGIONEN VERKSAMHETSPLAN 2019 2023 Inledning MalmöLundregionen är tillväxtmotorn i Skåne och en dynamisk del av Öresundsregionen och Europa. Vi har många styrkor att

Läs mer

Internationell strategi. för Gävle kommun

Internationell strategi. för Gävle kommun Internationell strategi för Gävle kommun Innehåll Inledning Sammanfattning... 4 Syfte med det internationella arbetet... 5 Internationell strategi För invånare, företag och Gävle kommunkoncern Foto: Mostprotos.com

Läs mer

Antagen i kommunstyrelsen 2016 02 01, 13 NÄRINGSLIVSSTRATEGI 2016-2018

Antagen i kommunstyrelsen 2016 02 01, 13 NÄRINGSLIVSSTRATEGI 2016-2018 Antagen i kommunstyrelsen 2016 02 01, 13 NÄRINGSLIVSSTRATEGI 2016-2018 Innehållsförteckning 1 Vision för näringsliv och arbetsmarknad... 3 1.1 Övergripande mål från kommunens vision... 3 1.2 Syfte... 3

Läs mer

Näringslivsplan för Trosa kommun

Näringslivsplan för Trosa kommun Näringslivsplan för Trosa kommun 2019-2022 Näringslivsenheten är till för företagen och för att fånga upp näringslivets behov. Näringslivsenheten är en förmedlande länk till kommunens organisation och

Läs mer

UTKAST. Innehållsförteckning. Handling för tillväxt... 2

UTKAST. Innehållsförteckning. Handling för tillväxt... 2 Innehållsförteckning Handling för tillväxt... 2 1. Boendet - Leva, bo och flytta till... 3 1.1 Boende...3 1.2 Kommunikationer...3 1.3 Attityder...4 1.4 Fritid/Kultur...4 1.5 Öppnare landskap/naturvård...4

Läs mer

2 VERKSAMHETSPLANEN UTGÅR IFRÅN 4 medlemmarnas behov 4 analyser av Oskarshamns företagsklimat 4 SWOT-analyser av Oskarshamns näringsliv 4

2 VERKSAMHETSPLANEN UTGÅR IFRÅN 4 medlemmarnas behov 4 analyser av Oskarshamns företagsklimat 4 SWOT-analyser av Oskarshamns näringsliv 4 Verksamhetsplan FöretagsCentrums verksamhetsplan antogs av styrelsen 20 oktober 2011 och gäller tills vidare. Planen följs upp fortlöpande och revideras vid behov (senast 2013-12-12). INNEHÅLL 1 FÖRETAGSCENTRUMS

Läs mer

Härnösands internationella arbete - ny internationell policy

Härnösands internationella arbete - ny internationell policy Härnösands internationella arbete - ny internationell policy Innehållsförteckning sidan Inledning... 3 Syfte... 3 Övergripande mål... 3 Prioriterade områden... 4 Utbildning Arbete och tillväxt Näringsliv

Läs mer

RIKTLINJER FÖR NÄRINGSLIVSRÅD

RIKTLINJER FÖR NÄRINGSLIVSRÅD RIKTLINJER FÖR NÄRINGSLIVSRÅD GULLSPÅNG KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige 2017-06-21, 95 Dnr: KS 2017/364 Kommunledningskontoret Torggatan 19, Box 80 548 22 HOVA Tel: 0506-360 00 www.gullspang.se Innehåll

Läs mer

Strategiska planen

Strategiska planen Strategiska planen 2015 2020 Strategisk plan Datum för beslut: 2015-04-08 Kommunledningskontoret Reviderad: Beslutsinstans: Giltig till: 2020 Innehållsförteckning 1. Så styrs Vännäs kommun... 4 2. Vad

Läs mer

Näringslivsprogram

Näringslivsprogram Sid 1 (6) Näringslivsprogram 2018 2020 Med Gävle menas Gävle Kommun Näringslivsprogrammet baseras på att Gävle Kommun i grunden tror på den enskilde entreprenörens förmåga och näringslivets kraft att främja

Läs mer

Näringslivsstrategi 2009-03-23. Renée Mohlkert Näringslivs- och marknadsdirektör

Näringslivsstrategi 2009-03-23. Renée Mohlkert Näringslivs- och marknadsdirektör Näringslivsstrategi 2009-03-23 Renée Mohlkert Näringslivs- och marknadsdirektör NÄRINGSLIVSSTRATEGI FÖR HELSINGBORGS STAD Utifrån denna strategi ska Helsingborgs stads näringslivsarbete bedrivas. Uppdraget

Läs mer

Handlingsplan för. Skara kommuns landsbygdsstrategi

Handlingsplan för. Skara kommuns landsbygdsstrategi 2019-2020 Handlingsplan för Skara kommuns landsbygdsstrategi Det goda livet, idag och imorgon. På landet, i staden och mitt emellan. Handlingsplan för Skara kommuns landsbygdsstrategi 2019-2020 Skara

Läs mer

Serviceplan

Serviceplan Serviceplan 2016-2018 Serviceplanens syfte är att öka engagemang, förståelse & kunskap kring service som en del av kommunens arbete med näringslivs- & landsbygdsutveckling samt att tillgång till service

Läs mer

olo/ i or SOLLENTUNA ^SSSST^J i FÖRFATTNINGSSAMLING f Vtoom Näringslivsstrategi för Sollentuna kommun Innehållsförteckning

olo/ i or SOLLENTUNA ^SSSST^J i FÖRFATTNINGSSAMLING f Vtoom Näringslivsstrategi för Sollentuna kommun Innehållsförteckning SOLLENTUNA ^SSSST^J i FÖRFATTNINGSSAMLING f Vtoom olo/ i or 3Ö för Sollentuna kommun Antagen av fullmäktige 2013-xx-xx Innehållsförteckning 1 Inledning 2 1.1 EU strategiskt läge i en stark region 2 1.2

Läs mer

NÄRINGSLIVSPROGRAM LYCKSELE KOMMUN LIKSJUON KOMMUVDNA

NÄRINGSLIVSPROGRAM LYCKSELE KOMMUN LIKSJUON KOMMUVDNA NÄRINGSLIVSPROGRAM LYCKSELE KOMMUN LIKSJUON KOMMUVDNA 1 Fotografer: Agne Hörnestig: sid 1 och 8 Ingrid Sjöberg: sid 3, 5, 6, 10 och 11 123RF: sid 9 Lycksele kommun: sid 12 2 Lycksele Näringslivsråd har

Läs mer

I Mellerud finns cirka 9 000 invånare och 800 företag. Näringslivsplanen är framtagen för att bidra till ett bra företagsklimat i kommunen.

I Mellerud finns cirka 9 000 invånare och 800 företag. Näringslivsplanen är framtagen för att bidra till ett bra företagsklimat i kommunen. 1 Näringslivsplan för Melleruds Kommun 2015-2018 I Mellerud finns cirka 9 000 invånare och 800 företag. Näringslivsplanen är framtagen för att bidra till ett bra företagsklimat i kommunen. Syfte och mål

Läs mer

STRATEGISK PLAN. Styrdokument antaget av kommunfullmäktige den XXX

STRATEGISK PLAN. Styrdokument antaget av kommunfullmäktige den XXX STRATEGISK PLAN Styrdokument antaget av kommunfullmäktige den XXX 2016-2019 sidan 1 av 5 Vara vågar! Vision 2030... 2 Övergripande mål... 2 I Vara kommun trivs alla att leva och bo... 2 Framgångsfaktorer...

Läs mer

Policy för integration och social sammanhållning. Antagen av kommunfullmäktige KS-2013/1073

Policy för integration och social sammanhållning. Antagen av kommunfullmäktige KS-2013/1073 Policy för integration och social sammanhållning Antagen av kommunfullmäktige 2014-06-18 KS-2013/1073 1 Inledning Denna policy är resultatet av ett brett samarbete mellan de politiska partier som är företrädda

Läs mer

Näringslivsstrategi för Nyköpings kommun

Näringslivsstrategi för Nyköpings kommun Dnr KK18/125 STRATEGI Näringslivsstrategi för Nyköpings kommun 2018-2023 Antagen av Kommunfullmäktige 2018-04-10 Dnr KK18/125 2/7 Innehållsförteckning Inledning... 3 1 Mål... 3 1.1 Tillväxt i Näringslivet...

Läs mer

för att utforma Marks kommuns utvecklingsarbete med näringslivsfrågor,

för att utforma Marks kommuns utvecklingsarbete med näringslivsfrågor, Sida 1(5) Tjänsteställe: Kommunledningskontoret Handläggare: Kerstin Guth Datum: 2015-10-14 Beteckning: KS 2015-42 140-2 Er beteckning: Underlag för att utforma Marks kommuns utvecklingsarbete med näringslivsfrågor

Läs mer

Beslut om Ägardirektiv för ALMI Företagspartner Östergötland AB

Beslut om Ägardirektiv för ALMI Företagspartner Östergötland AB BESLUTSUNDERLAG 1/2 Kompetensförsörjning och företagande Malin Thunborg 2015-07-06 Dnr: RUN 2015-257 Beslut om Ägardirektiv för ALMI Företagspartner Östergötland AB Region Östergötland och den nationella

Läs mer

NÄRINGSLIVSSTRATEGI STRÖMSUNDS KOMMUN

NÄRINGSLIVSSTRATEGI STRÖMSUNDS KOMMUN SAMMANFATTNING Strömsunds Kommun skall präglas av framtidstro och goda förutsättningar för ett rikt och mångfacetterat näringsliv. NÄRINGSLIVSSTRATEGI Strömsunds kommun 2016 STRÖMSUNDS KOMMUN Innehåll

Läs mer

LÄRCENTRAS INTRESSENTER OCH DERAS BEHOV

LÄRCENTRAS INTRESSENTER OCH DERAS BEHOV LÄRCENTRAS INTRESSENTER OCH DERAS BEHOV Vägledning Bra lärmiljö Möten med andra Kontakt med UBA Tänka nytt Vara uppdaterad om teknikutv. Ha koll på vad som händer inom utb.omr. Servicenivå och bemötande

Läs mer

Insikt för en bättre samverkan med näringslivet. Fredrik Berglund Avdelningen för Tillväxt och Samhällsbyggande

Insikt för en bättre samverkan med näringslivet. Fredrik Berglund Avdelningen för Tillväxt och Samhällsbyggande Insikt för en bättre samverkan med näringslivet Fredrik Berglund Avdelningen för Tillväxt och Samhällsbyggande Sex myndighetshetsområden mäts - Brandtillsyn - Bygglov - Markupplåtelse - Miljö- och Hälsoskydd

Läs mer

Fler jobb och fler i jobb. Eskilstunas handlingsplan för näringsliv och arbete

Fler jobb och fler i jobb. Eskilstunas handlingsplan för näringsliv och arbete Fler jobb och fler i jobb Eskilstunas handlingsplan för näringsliv och arbete Så skapar vi fler jobb i Eskilstuna Eskilstuna växer, har en ung befolkning och tillhör landets starkaste tillväxtregioner.

Läs mer

Framtid Ånge Strategi för utveckling i Ånge kommun 2014 2020

Framtid Ånge Strategi för utveckling i Ånge kommun 2014 2020 Framtid Ånge Strategi för utveckling i Ånge kommun 2014 2020 Antagen av Kommunfullmäktige den 17 juni 2013 Framtid Ånge Strategi för utveckling i Ånge kommun 2014 2020 Strategin är framtagen i bred samverkan

Läs mer

Kommun och näringsliv tillsammans

Kommun och näringsliv tillsammans Kommun och näringsliv tillsammans Hur härligt vore Härjedalen utan idéer, jobb och företag? Det är lätt att inse att utan driftiga företagare, inga jobb och ingen tillväxt. Arbetet med Härjedalskontraktet

Läs mer

Utbildningen Förenkla - helt enkelt FÖR KOMMUNER SOM VILL FÖRBÄTTRA SINA FÖRETAGSKONTAKTER

Utbildningen Förenkla - helt enkelt FÖR KOMMUNER SOM VILL FÖRBÄTTRA SINA FÖRETAGSKONTAKTER Utbildningen Förenkla - helt enkelt FÖR KOMMUNER SOM VILL FÖRBÄTTRA SINA FÖRETAGSKONTAKTER Sveriges Kommuner och Landsting erbjuder på nytt den uppskattade utbildningen Förenkla helt enkelt som syftar

Läs mer

Haninge kommuns internationella program

Haninge kommuns internationella program Haninge kommuns internationella program POSTADRESS 136 81 Haninge BESÖKSADRESS Rudsjöterrassen 2 TELEFON 08-606 70 00 E-POST haningekommun@haninge.se Dokumenttyp Dokumentnamn Beslutat datum Gäller från

Läs mer

ÄGARDIREKTIV 2018 FÖR ESKILSTUNA KOMMUN

ÄGARDIREKTIV 2018 FÖR ESKILSTUNA KOMMUN ÄGARDIREKTIV 2018 FÖR ESKILSTUNA KOMMUN Innehåll 1 Inledning... 4 2 Vision... 5 3 Eskilstuna Kommunföretag AB... 6 4 Eskilstuna Energi och Miljö AB... 7 5 Eskilstuna Kommunfastigheter AB... 8 6 Destination

Läs mer

3. Gävle kommun skapar de bästa förutsättningarna för företagande i jämförelse med andra kommuner i Stockholmsregionen

3. Gävle kommun skapar de bästa förutsättningarna för företagande i jämförelse med andra kommuner i Stockholmsregionen Sid 1 (5) Tjänsteskrivelse 2016-09-07 Näringslivsprogram Näringslivsprogrammet utgår från det kommunövergripande målet Gävle kommun bidrar till att skapa goda förutsättningar för företagande och arbetstillfällen.

Läs mer

Internationell policy för Tranemo kommun

Internationell policy för Tranemo kommun Internationell policy för Tranemo kommun 2012-2013 Fastställd av kommunfullmäktige (datum) Innehållsförteckning 1. INLEDNING 2. SYFTE 3. FRAMTIDSBILD 4. ÖVERGRIPANDE MÅL 5. FRAMGÅNGSFAKTORER 6. PRIORITERADE

Läs mer

Näringslivsplan

Näringslivsplan 1/6 DIARIENUMMER KS/2016:216-140 Näringslivsplan 2017 2020 Antagen av kommunfullmäktige 2017-05-22, 52 Vision och mål Visionen för Burlövs kommun är att vara Den kreativa mötesplatsen för boende, näringsliv,

Läs mer

Förslag Framtid Ånge 2.0. Strategi för utveckling av Ånge kommun

Förslag Framtid Ånge 2.0. Strategi för utveckling av Ånge kommun Förslag 2013-03-28 Framtid Ånge 2.0 Strategi för utveckling av Ånge kommun 2014-2020 1 Du håller framtiden i din hand Framtid Ånge 2.0 är Ånge kommuns utvecklingsstrategi för den bygd som vi lever och

Läs mer

Uppdrag Affärsidé Vision Mål Strategier Budskap

Uppdrag Affärsidé Vision Mål Strategier Budskap Uppdrag Affärsidé Vision Mål Strategier Budskap Visit Östergötland - för en Visit Östergötland är det nya namnet på det som tidigare hette Östsvenska turistrådet. Förutom att byta namn har vi även påbörjat

Läs mer

Verksamhetsplan. Kommunstyrelse 2018

Verksamhetsplan. Kommunstyrelse 2018 Verksamhetsplan Kommunstyrelse 2018 Innehållsförteckning Nybro kommuns vision & mål...3 Verksamhetsidé... 4 Budget... 6 Organisation... 7 Mål... 8 Prioriterade områden & strategiska åtgärder... 9 2 Nybro

Läs mer

Samverkan och mervärde av EU:s sammanhållningspolitik för regional tillväxt

Samverkan och mervärde av EU:s sammanhållningspolitik för regional tillväxt Samverkan och mervärde av EU:s sammanhållningspolitik för regional tillväxt Kjell Unevik, Europaforum XII Norra Sverige, Örnsköldsvik 7-8 maj 2008 Lissabonstrategin Nationella strategin för regional konkurrenskraft,

Läs mer

Ärende 12. Näringslivsstrategi för Karlskoga kommun

Ärende 12. Näringslivsstrategi för Karlskoga kommun Ärende 12 Näringslivsstrategi för Karlskoga kommun Tjänsteskrivelse 1 (2) 2019-06-25 2019-00299 Kommunstyrelsens ledningskontor Handläggare Åsa Holmberg Näringslivsstrategi Karlskoga kommun Sammanfattning

Läs mer

Framtagen av Svensk Turism AB i samarbete med aktörer och samarbetsorganisationer i svensk besöksnäring

Framtagen av Svensk Turism AB i samarbete med aktörer och samarbetsorganisationer i svensk besöksnäring Framtagen av Svensk Turism AB i samarbete med aktörer och samarbetsorganisationer i svensk besöksnäring Vad är en nationell strategi för besöksnäringen, vad ska den vara bra för och hur berör den Kalmar

Läs mer

Uppdragsplan Kommunstyrelsens uppdragsplan KS 2017/0406. Fastställd av kommunstyrelsen den 3 april 2017

Uppdragsplan Kommunstyrelsens uppdragsplan KS 2017/0406. Fastställd av kommunstyrelsen den 3 april 2017 Uppdragsplan 2017 2017-04-03 Kommunstyrelsens uppdragsplan 2017 KS 2017/0406 Fastställd av kommunstyrelsen den 3 april 2017 Uppdragsplanen innehåller planeringsförutsättningar, uppdrag, mål och fokusområden

Läs mer

Företagsetablering i Ronneby Kommun

Företagsetablering i Ronneby Kommun Företagsetablering i Ronneby Kommun Vision (tagen av KF 2011) År 2020: - tycker företagen i Ronneby kommun att kommunen är bland de 50 bästa i landet som plats när det gäller att driva och utveckla företag.

Läs mer

Service- och landsbygdsutvecklingsplan för Borgholms kommun 2014-2018

Service- och landsbygdsutvecklingsplan för Borgholms kommun 2014-2018 Antagen KF 2014-05-26 105 1(5) Service- och landsbygdsutvecklingsplan för Borgholms kommun 2014-2018 Innehållsförteckning 1 Inledning 2 1.1 Syfte 2 1.2 Avgränsning 2 2 Begrepp 2 3 Mål 3 4 Boende och fritid

Läs mer

Näringslivsprogram Hylte kommun

Näringslivsprogram Hylte kommun Näringslivsprogram Hylte kommun Antaget av kommunfullmäktige 2016-03-17 2 Vårt näringslivsprogram Näringslivsprogrammet omfattar fem områden som är viktiga för näringslivets utveckling i Hylte kommun:

Läs mer

Sveriges bästa företagsklimat 2025

Sveriges bästa företagsklimat 2025 Sveriges bästa företagsklimat 2025 Evrim Erdal, näringslivstrateg stadsledningskontoret Birgitta Holmström, projektledare Stockholm Business Region Korta fakta 83 000 arbetsställen Ca hälften med 1-4

Läs mer

Svedala Kommuns 1:38 Författningssamling 1(1)

Svedala Kommuns 1:38 Författningssamling 1(1) Svedala Kommuns 1:38 Författningssamling 1(1) Kommunikationspolicy antagen av kommunfullmäktige 2016-06-08, 84 En kommunikationspolicy har framtagits eftersom det i samhället skett en betydande utveckling

Läs mer

Från ord till handling

Från ord till handling Delaktighet Samarbete Tillväxt Omvärld M A R K N A D S P L A N 2 0 0 6 Från ord till handling VÅREN 2004 ANTOG KOMMUNFULLMÄKTIGE i Tomelilla ett kommunalt utvecklingsprogram. En medveten vision, verksamhetsidé,

Läs mer

Internationell strategi. Ett gemensamt styrdokument för Linköpings och Norrköpings kommuner

Internationell strategi. Ett gemensamt styrdokument för Linköpings och Norrköpings kommuner Internationell strategi Ett gemensamt styrdokument för Linköpings och Norrköpings kommuner Vi lever i en allt mer globaliserad värld som ger ökade möjligheter men som också ställer nya krav. Linköpings

Läs mer

Aktivitetsplan för näringslivsarbetet i Österåker 2018

Aktivitetsplan för näringslivsarbetet i Österåker 2018 0 Österåker Tjänsteutlåtande Näringslivs- och utvecklingsenheten Datum 2018-04-20 Dnr KS 2018/0146 Till Kommunstyrelsen Aktivitetsplan för näringslivsarbetet i Österåker 2018 Sammanfattning Med näringslivsstrategin

Läs mer

Företagsservice. Det ska vara lätt att göra rätt.

Företagsservice. Det ska vara lätt att göra rätt. Företagsservice Det ska vara lätt att göra rätt. Dukat bord samlad myndighetskompetens för dig År 2013 låg Strängnäs på plats 61 av 189 på Sveriges kommuner och landstings ranking av kommunernas myndighetsservice.

Läs mer

Riktlinjer för Hylte kommuns internationella arbete

Riktlinjer för Hylte kommuns internationella arbete Åsa Johansson, utredare/ nämndsekreterare Tfn: 0345-18236 E-post: asa.johansson@hylte.se Riktlinjer för Hylte kommuns internationella arbete Kommunfullmäktige 2014-06-18 Innehåll 1. Inledning... 3 2. Syfte...

Läs mer

Kommunstyrelsens handling nr 31/2014. INTERNATIONELL STRATEGI Katrineholms kommuns internationella arbete. Tillväxt och integration

Kommunstyrelsens handling nr 31/2014. INTERNATIONELL STRATEGI Katrineholms kommuns internationella arbete. Tillväxt och integration INTERNATIONELL STRATEGI Katrineholms kommuns internationella arbete Tillväxt och integration Katrineholm Läge för liv & lust Vision 2025: I Katrineholm är lust den drivande kraften för skapande och utveckling

Läs mer

FÖRETAGSCENTRUM I OSKARSHAMN VERKSAMHETSPLAN 2008. Fastställd av styrelsen 2007-12-13

FÖRETAGSCENTRUM I OSKARSHAMN VERKSAMHETSPLAN 2008. Fastställd av styrelsen 2007-12-13 FÖRETAGSCENTRUM I OSKARSHAMN VERKSAMHETSPLAN 2008 2008 Fastställd av styrelsen 2007-12-13 INNEHÅLL 1 Mötesplatser 3 1.1 Bron till kommunen 3 1.2 Företagsbesök 3 1.3 Frukostträffar och seminarier 3 1.4

Läs mer

Remiss av förslag till Näringslivsprogram för Marks kommun

Remiss av förslag till Näringslivsprogram för Marks kommun Remiss av förslag till Näringslivsprogram för Marks kommun Marks kommuns Näringslivsråd har efter beslut i rådet i december 2017 arbetat fram ett förslag till Näringslivsprogram. Programmet syftar till

Läs mer

Riktlinjer. Internationellt arbete. Mariestad. Antaget av Kommunfullmäktige Mariestad 2002-05-27

Riktlinjer. Internationellt arbete. Mariestad. Antaget av Kommunfullmäktige Mariestad 2002-05-27 Riktlinjer Internationellt arbete Mariestad Antaget av Kommunfullmäktige Mariestad 2002-05-27 Datum: 2012-02-01 Dnr: Sida: 2 (7) Riktlinjer för internationellt arbete Kommunfullmäktiges beslut 62/02 Bakgrund

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(6) Näringslivsrådet

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(6) Näringslivsrådet SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(6) slivsrådet 2017-03-03 Plats och tid Svansjörummet, kommunhuset, Kinna, klockan 12.00-14.00 Ordinarie Övriga närvarande Tomas Johansson, kommunstyrelsen Maria Stockefors,

Läs mer

REMISS GÖTEBORG STADS NÄRINGSLIVSSTRATEGISKA PROGRAM

REMISS GÖTEBORG STADS NÄRINGSLIVSSTRATEGISKA PROGRAM REMISS GÖTEBORG STADS NÄRINGSLIVSSTRATEGISKA PROGRAM 2017-11-24 www.västsvenskahandelskammaren.se Övergripande synpunkter Västsvenska Handelskammaren vill börja med att tacka för möjligheten att svara

Läs mer

Uppdragsplan för näringslivskontoret

Uppdragsplan för näringslivskontoret Uppdragsplan den 6 maj 2013 Uppdragsplan för näringslivskontoret 2013 KS 2013/0127 Beslutad av kommunstyrelsen 2013-05-06 Uppdragsplanen för näringslivskontoret baseras på kommunfullmäktiges övergripande

Läs mer

Näringslivspolitiskt program

Näringslivspolitiskt program www.skelleftea.se ~ Skellefteå kommun Näringslivspolitiskt program 2019 2022 Foto: Jonas Westling 2 Inledning Skellefteå kommun ska verka för ett framsynt, jämställt, växande och attraktivt Skellefteå

Läs mer