Monteringsanvisning & Produktinformation FOMA luftvärmepump Modell 4300, 4500, 5500, 5600, 6300 och 6800

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Monteringsanvisning & Produktinformation FOMA luftvärmepump Modell 4300, 4500, 5500, 5600, 6300 och 6800"

Transkript

1 Utg Monteringsanvisning & Produktinformation FOMA luftvärmepump Modell 4300, 4500, 5500, 5600, 6300 och 6800 Här kan du i lugn och ro studera hur monteringen av en FOMA värmepump går till. Modulsystemet från FOMA gör att du som kund, vid privat installation kan utföra monteringen själv.

2 INTRODUKTION MONTERING FOMA VÄRMEPUMP Bästa kund Vi gratulerar dig till valet av en FOMA värmepump. Värmepumpen kommer att sänka dina uppvärmningskostnader och skapa en sund och behaglig inomhusmiljö året runt. Värmepumpen är byggd enligt senast tillgängliga teknologi för optimal livslängd och komfort. Anläggningen kan användas för uppvärmning, kylning (luftkonditionering) eller luftavfuktning. Vårt specifika modulsystem gör att du som kund, vid privat installation, kan utföra hela monteringen själv. Medföljande CD-romskiva visar med hjälp av bilder generellt hur installationen ska utföras. Du kan också gå in på Klicka på värmepumpar, välj monteringsanvisning och se bilderna eller filmen här. Det är mycket noga att monteringsanvisningen läses i sin helhet innan monteringen påbörjas. Följ monteringsanvisningen noga, punkt för punkt. Det är likaså mycket viktigt att du läser medföljande bruksansvisning innan anläggningen tas i drift. Detta är vår garanti för att du skall känna förtroende för produkten. Vi vill att du ska bli en nöjd användare av din FOMA värmepump. Garantivillkor/reklamationsrätt På denna produkt har du vid köp som privatperson enligt konsumentköplagen 3 års reklamationsrätt mot fabrikationsfel. Vi lämnar 5 års kompressorgaranti. Vid garanti- eller reklamationsanspråk krävs inköpskvitto, ifyllt garantiformulär och att anläggningen är monterad och använd i enlighet med informationen som givits i bruks- och monteringsanvisningen. Garantianspråk samt beställning av garantiformulär ställs till FOMA per telefon (+46) Utför inga reparationer på eget initiativ. Garantin förverkas vid sådan åtgärd. Av miljöhänsyn omlevereras inte denna produkt i första hand vid eventuellt fel, utan repareras av FOMA eller lokal FOMA serviceverkstad. Vid eventuellt garantifel på anläggningen beslutar FOMA om reparation, utbyte eller annan åtgärd. FOMA luftvärmepumpar är ett modulsystem bestående av tre delar; utedel, innedel och monteringskit, för gör-det-själv installation. Vid reklamation/garantireparation är du själv ansvarig för att transportera produkten alt. (modul-) del av produkten till en FOMA serviceverkstad eller till den FOMA återförsäljare där produkten inhandlats. För tecknande av utökade servicevillkor se FOMA»Service Plus«i medföljande bruksanvisning. Vid drift i näringsverksamhet gäller 1 års garanti mot fabrikationsfel och näringsidkaren sörjer själv för att kraven i lagar och föreskrifter efterföljs. Innan du påbörjar installationen För att systemet skall fungera felfritt och effektivt: Läs igenom denna monteringsanvisning noggrant innan installationen påbörjas. Utför varje moment i installationen steg för steg så som anges i monteringsanvisningen. Om fastigheten saknar jordfelsbrytare rekommenderar vi att sådan monteras. Läs igenom FOMA:s fullständiga garantivillkor i medföljande bruksanvisning. Samtliga värmepumpar från FOMA uppfyller driftstandard och föreskrivna produktkrav samt är kvalitetskontrollerad två gånger.

3 STEG 1 CHECKLISTA A. Checklista vid placering av inomhus- /utomhusdel 1. Placera inomhusdelen i, eller i anslutning till, det rum där det är mest centralt med rätt temperatur. Inomhusdelen bör placeras i det plan man anser viktigast att ha komfortvärme. 2. Inomhusdelen skall placeras så att luften sprids på bästa sätt. Beakta riktningen på luftflödet i förhållande till kringliggande utrymmen. Du vill ha god luftcirkulation och spridning/fördelning av värme i bostaden. Undvik trapp- och hallutrymmen med liten luftvolym. 3. Inomhusdelen kan placeras allt ifrån 25 cm från golvet, till 15 cm från taket. Om anläggningens huvudsyfte är att generera värme kan den med fördel placeras på nedre delen av väggen, förutsatt att ingenting blockerar luftflödet. 4. För att minimera synlig rördragning inomhus är det en fördel om inomhusdelen placeras på insidan av en yttervägg. Tänk på att dräneringsröret skall monteras/föras genom väggen med fall så att vattnet rinner ut på utomhussidan. 5. Beakta att alla roterande saker ger ifrån sig visst ljud och resonans. Tänk på detta när du placerar inomhusdelen (t.ex. sovrumsvägg). 6. Försäkra dig om att inne- och uteväggen klarar av att bära enheternas vikt. I vissa fall är det lämpligt att säkra väggens bärkraft genom att bygga en metall- eller träram. 7. Låt inte rören från inomhusdelen sitta oskyddade mot väggen, eftersom kondensvatten som bildas på rören kan skada väggar och golv. Undvik problemet genom att använda det isoleringsmaterial som ingår i monteringskitet. 8. Undvik om det är möjligt att placera utomhusdelen på en trävägg och använd bifogade vibrationsdämpare mellan väggfästena och enhetens fötter. 9. I det fall det inte är möjligt att montera utomhusdelen på husväggen, rekommenderas att betongblock eller FOMA markstativ* används. 10. Vid placering i vindutsatt område bör enheten förankras med metallram och kraftiga bultar. B. Undvik installation av inomhus- /utomhusdelen; i direkt solljus, i trapphus och hallutrymmen med liten luftvolym (risk för värmepelare och dålig värmespridning), i närhet till värmekälla som kan påverka anläggningens prestanda, där det finns rör eller elektriska ledningar som kan skadas vid borrning, i kök eller i närheten av annan fabriksutrustning där oljebärande ånga förekommer. Olja kan skada plasten och orsaka driftsstörningar, där det kan förekomma läckage av lättantänd gas, tex. i kök utrustat med gasolspis, Placera inte utomhusdelen i närheten av sovrumsfönster om det går att undvika. Placera utomhusdelen så att den inte stör omgivningen och montera gärna ett skyddstak över enheten. Placera inte utomhusdelen i tillslutet utrymme. Uomhusdelen skall ha fri tillgång på uteluft. Tips på extra tillbehör vid montering: Stativ för värmepump Undvik vibrationer i trävägg Undvik att borra i husväggen. Enklare montering. Flexibel placering. Vitlackerat galvaniserat stål. B x D x H, 800 x 350 x 400 Max belastning 80 kg Art.nr

4 C. Viktigt före installation: Tillför aldrig ström innan dragningen av rör är avslutad och systemets moduler är sammankopplade. Enheterna är tunga och aluminiumflisor/vassa kanter kan orsaka skärsår i händerna. Böj därför knäna vid lyft och använd handskar och skyddsglasögon under monteringen. Medföljande monteringsfilm är vägledande och ej fullgod monteringsanvisning för din modell. Läs igenom hela monteringsanvisningen innan monteringen påbörjas. Rörens ändar är försedda med plastpluggar som inte får avlägsnas förrän sammankopplingen av rören skall utföras. Kontrollera att har fått innedel och utedel med samma modellbeteckning, t.ex. FOMA 5500 innedel och FOMA 5500 utedel. FOMA levererar värmepumpar med olika typer av köldmedium, kontrollera därför att märketiketterna på innedel, utedel och monteringskit är märkta med samma typ av köldmedium t.ex. R407C. Monteringskitet levereras i 3 olika längder, 3,4 och 7m beroende på hur långt det är mellan innedel och utedel. Kontrollera att länden på ditt monteringskit överensstämmer med ditt behov. Kontrollera att du fått med alla delar i förpackningarna (se steg 2) och att du har de nödvändiga verktygen. D. Verktyg du behöver: De allra flesta har verktygen som behövs för monteringen, men är det något av verktygen du saknar finns det att låna hos återförsäljaren. Verktygen som behövs är vattenpass, blyertspenna, stjärnmejsel, borrmaskin, 8 mm. betongborr, sökborr, vinkelhake, måttband eller tumstock, tejp bredd ca. 65 mm., hålsåg ca 80 mm (avvikelser i dimension kan förekomma), kniv och två skiftnycklar eller tänger (samt ev. momentnyckel).

5 STEG 2 MODULER OCH MEDFÖLJANDE TILLBEHÖR A. Inomhusdel Inomhusdelen består av ett löst väggfäste 1, påmonterade rördelar med skruvkoppling 2, dräneringsslang 3, kolfilter & mikrofilter 4 samt fjärrkontroll med väggfäste 5. I kartongen finner du också skruvar för att kunna montera inomhusdelen på trä- eller betongvägg B. Utomhusdel: Utomhusdelen består av 2 väggfästen (konsoler), 4 vibrationsdämpare, monteringsbultar för mur- och betongvägg, locktite för gänglåsning samt sexkantsnyckel för öppnande av extra säkerhetsventiler på vissa modeller. Utomhusdelen har påmonterade rördelar försedda med skruvkopplingar (backventiler) och extra säkerhetsventiler (vissa modeller). C. Monteringskit: OBS! Ta inte bort plastpluggarna på rördelarna förrän monteringen av rören startar. Monteringskitet består av två gasfyllda rör, dräneringsslang, tätningsmassa, diffusionstejp, 2 st. rörisolering, buntband och elektrisk kabel med kontaktarrangemang (samt extra svagströmskabel till modell 4300). Monteringskitet kan fås i längderna 3, 4 och 7 meter beroende på avståndet mellan inom- och utomhusdel. Kontrollera att länden på monteringskitet överensstämmer med ditt behov. OBS! Ta inte bort plastpluggarna på rördelarna förrän monteringen av rören startar.

6 STEG 3 MODULPRINCIPEN A. Principen Kortfattat fungerar en värmepump så här: Med en luftvärmepump omvandlar du naturens egen energi (termisk energi) till användbar värme. Luft/luft beskriver att värmepumpen hämtar energin från uteluften och oavsett om luften är kall, omvandlar den till värme i din inomhusmiljö. Ur 1kW tillförd energi vill man kunna få 3 kw tillbaka i form av värme. Utomhusdelen suger med hjälp av en fläkt in luft som passerar en mängd små rör fyllda med köldmedia. En kompressor pressar samman köldmediet, som genom den tillförda energin i uteluften, kokar under tryck. Det varma köldmediet pumpas därefter in till inomhusenheten genom ett rör. Inomhusdelen blåser runt den uppvärmda luften i huset och skapar en behaglig luftmiljö. Enkelt uttryckt har värmepumpen motsatt funktion av ett kylskåp. På sommaren kan värmepumpen reverseras och användas som aircondition-anläggning. Funktionen blir då helt identisk med ett kylskåp. B. Enkel och snabb montering Modulsystemet från FOMA består av färdigfyllda rör och enheter. Systemet är färdigfyllt och vakuumerat. För att minimera risken för läckage av köldmedia är det därför mycket viktigt att de fjäderbelastade avstängningsventilerna i kopplingarna inte utsätts för mekanisk belastning. Systemet är patenterat av FOMA och gör att du som kund riskfritt kan utföra hela monteringen själv, vid privat installation. Monteringen av vårt förfyllda modulsystem går betydligt snabbare än monteringen av traditionella system. Installationskostnaden för en FOMA luftvärmepump blir därmed låg även om en hantverkare anlitas för installationen. Utför monteringen i enlighet med anvisningarna, steg för steg.

7 STEG 4 MONTERING AV INOMHUSDEL A. Placering av inomhusdel Placeringen av värmepumpen är, som redan framgått av checklistan i steg 1, viktig. Ta hänsyn till var i huset det önskas komforttemperatur och hur värmen kommer att fördelas beroende på inomhusdelens placering. Anläggningen fungerar bäst i öppna planlösningar där luften fritt kan cirkulera. Värmefördelningen begränsas av mängden tillstängda utrymmen i huset. Undvik fysiska hinder framför inomhusdelen, såsom soffa, skåp och liknande så att varmluften från anläggningen kan spridas obehindrat i huset. Undvik störande drag och ljud genom att placera inomhusdelen vid sidan av exempelvis sittgrupper. Bilderna till höger illustrerar generella utrymmesbehov (mm) vid placering av inomhusdelen. Kontakta FOMA för specifika uppgifter VIKTIGT! Montera alltid inomhusdelen horisontellt! Alternativ för rördragning: Bakåt Vänster Höger Nedåt B. Montering av inomhusdelens väggfäste När värmepumpens placering är bestämd kan monteringen börja. Märk upp var på väggen väggfästet (olika utseende beroende på modell) skall monteras. Observera att denna skall monteras horisontellt. Fästets placering avgör var hålet för kylrören skall borras. Om rördragningen skall gå rakt bakåt genom vägg, skall hålets underkant vara i linje med väggfästets nedre hakar. 4 cm Kontrollera mot innedel Har du frågor vänligen kontakta FOMA på (+46)

8 STEG 5 HÅLTAGNING A. Borrning med sökborr Borra först med ett sökborr och kontrollera att det inte finns några hinder i vägen samt att träffen på utsidan blir riktig. Känn efter med sökborret i sidled inne i väggen och kontrollera att ingenting runt sökborrets hål är i vägen. Luta borret svagt mot ytterväggen så att dräneringsvattnet fritt kan rinna ut. Luta borret svagt mot ytterväggen så att dräneringsvattnet fritt kan rinna ut. B. Borrning med hålsåg Finns det ingenting som hindrar sökborret, kan väggfästet monteras och hålet (ca 80 mm) borras. Kontrollera dimensionen mot medföljande väggen- Omföring. OBS! Ta inte bort plastpluggarna på rördelarna förrän monteringen av rören startar. TIPS! För att undvika värmeutveckling och att tänderna på hålsågen kladdar sig bör borrmaskinen ställas in på låg hastighet. Det är också en fördel att förborra med ett mm borr så att sågspån i väggen kan rinna ut.

9 STEG 6 UPPFÄSTNING AV INOMHUSDEL A. Montering av inomhusdel Innan du monterar innedelen skall den 4-ledade elkabeln med snabbkontakt som förbinder inne och utedel, monteras. På modell 5600 och 6300 tillkopplas elkabeln på innedelens baksida. Skruva bort skyddet baktill på högra sidan av innedelen, sett framifrån. Tryck ihop kontakterna och montera fast kabeln med hjälp av sträckavlastaren. På övriga modeller ansluts elkabeln till innedelen enligt följande: 1. Skruva loss skyddsluckan över kopplingsplinten. 2. Trä fram elkabeln bakifrån till kopplingsplinten och tryck ihop kontakterna. Montera fast kablarna med hjälp av sträckavlastaren. Tillför aldrig ström innan dragningen av rör är avslutad och systemets moduler är sammankopplade. 3. Till modell 4300 och 4500 skall medföljande svagströmskabel anslutas. Anslutning via kabel på inomhusdelens baksida. Inomhusdelen kan nu monteras på väggfästet. Börja med att böja ut rördelarna så att de står rakt ut från baksidan av inomhusdelen. Trä ut den elektriska kabeln genom hålet. Lyft upp inomhusdelen och för ut rör och dräneringsslangen genom väggen, såsom visas på bilden. Häng till sist fast inomhusdelen på väggfästet. Undvik vibrationer. Montera inomhusdelen slätt mot väggen. B. Väggenomföring och täckbricka Trä in väggenomföringen utifrån och trä dit och sätt fast täckringen.

10 STEG 7 MONTERING AV UTOMHUSDEL A. Utomhusdelens placering Nu är det dags att montera utomhusdelen. Aggregatet skall placeras där det finns riklig tillgång på uteluft och skall inte placeras i en bod, garage eller liknande. Det skall vara fritt minst 4 m framför utomhusdelen. Det måste också tas hänsyn till att det rinner vatten från utomhusdelen under avfrostningsprocessen. Maskinen är utrustad med värmekablar i bottentråget som säkrar att vattnet inte fryser i aggregatet. Däremot kan det bildas is på marken där dräneringen mynnar ut. 5m 5m B. Utomhusdelens väggfästen Fästena skall, om det är möjligt, monteras på en murvägg. Om aggregatet skall monteras på en trävägg, se till att använda annat lämpligt och stabilt uppfästningsmaterial. Vid trävägg rekommenderas FOMA markstativ. Montera fästena med ett centeravstånd på 505 mm och med ett minimum av en halv meter ovan marken. I snörika områden bör avståndet till marken ökas för att säkra god lufttillförsel och dränering. Generella utrymmesbehov: C. Montering av utomhusdel Utomhusdelen placeras på väggfästena med vibrationsdämparna under aggregatets fötter. Dra inte åt muttrarna så hårt att gummit komprimeras. Det försämrar gummits vibrationsdämpande egenskaper. För att tillräcklig luftgenomströmning, skall avståndet mellan vägg och utomhusdelen inte vara mindre än 10 cm. Observera att det skall vara minst 50 cm mellan mark och utomhusdel. I snörika områden bör detta avstånd vara större.

11 STEG 8 MONTERING AV RÖR A. Montering av rör: Inomhusdel monteringskit Börja monteringen av rörkitet vid innedelen och räta därefter ut rören successivt. I rörlängdernas (monteringskitets) ändar sitter två lösa skruvkopplingar. På enheternas påmonterade rördelar sitter det två fasta nipplar. Rörlängdernas lösa skruvkopplingar skall skruvas fast på enheternas fasta nipplar. Dessa kan inte monteras fel, men det är vid sammankopplingen mycket viktigt att nippeln hålls i en fast position, samtidigt som man med den andra skiftnyckeln skruvar fast kopplingen. Tips! Spara plastpluggarna. Dessa kan komma till användning vid ett framtida servicebehov. RÄTT! 1. Lägg på några droppar av medföljande gänglåsning på den utvändiga gängan. Du slipper då att efterdra kopplingen 24h efter monteringen. Obs! Ingen gänglåsning får komma in i ventilerna! Applicera absolut inte gänglåsning i monteringskitets invändiga gängor! 2.Koppla nu ihop rören från monteringskitet, med de fast monterade nipplarna på inomhusdelens rör. Gänga först ihop skruvkopplingarna för hand. Använd därefter skiftnycklarna för att dra ihop kopplingen. Genomför sammankopplingen utan uppehåll (ett pysande ljud kan komma att höras), använd mothåll och dra ihop kopplingen ordentligt. (Åtdragning min moment18 Nm, använd momentnyckel vid tveksamhet) Dra under inga omständigheter i de fasta nipplarna med skiftnyckeln, utan använd den ena skiftnyckeln endast som mothåll vid sammankopplingen. Observera också att du utan mothåll riskerar att vrida sönder inomhusdelens nipplar. Om gänglåsning ej används måste kopplingarna efterdras ca 24h efter utförd montering. FEL! VIKTIGT! Notera att rören i monteringskitet är gasfyllda och inte får kapas under några omständigheter. Rörens ändar är försedda med plastpluggar som inte får avlägsnas förrän sammankopplingen skall göras. Om rören viks med läckage som följd. Lossa kopplingarna så backventilerna stänger. Kontakta FOMA service för vidare åtgärd. B. Rördragning För vidare rören från inomhusdelen till utomhusdelen och koppla på samma sätt ihop rördelarna. Radien på rörböjarna får inte vara mindre än 15 cm. Använd gärna en pappmall för att kontrollera detta. Lägg elkabeln tillsammans med rören. Arbeta fram böjen successivt och försiktigt. Böj absolut inte rören tvärt mot t.ex. kanten av hålet i väggen. Radie 15 cm

12 C. Dräneringsslang Dräneringsslangen från inomhusdelen dras tillsammans med rör och elledning ned till utomhusdelen. Se till att det är fall på slangen hela vägen till utloppet, så att det inte bildas vattenlås som vatten kan samlas i och frysa under vintern. Dräneringsslangen kan kapas efter behov, så att dräneringsvattnet kan släppas ut på en lämplig plats. D. Montering av rör: Monteringskit utomhusdel I rörlängdernas (monteringskitets) ändar sitter två lösa skruvkopplingar. På utomhusdelens påmonterade rördelar sitter det två fasta nipplar. Rörlängdernas lösa skruvkopplingar skall skruvas fast på enheternas fasta nipplar. Dessa kan inte monteras fel, men det är vid sammankopplingen mycket viktigt att nippeln hålls i en fast position (mothåll), samtidigt som man med den andra skiftnyckeln skruvar fast kopplingen. Önskar du montera kanalset (täckkanaler för rör) skall den böjliga delen i setet träs på monteringskitet före anslutning av rör till utedel. 1. Lägg på några droppar av medföljande gänglåsning på den utvändiga gängan. Du slipper då att efterdra kopplingen 24h efter monteringen. Obs! Ingen gänglåsning får komma in i ventilerna! Applicera absolut inte gänglåsning i monteringskitets invändiga gängor! FEL! VIKTIGT! Notera att rören i monteringskitet är gasfyllda och inte får kapas under några omständigheter. Rörens ändar är försedda med plastpluggar som inte får avlägsnas förrän sammankopplingen skall göras. Sammankopplingen får inte ske i regnväder! Om rören viks med läckage som följd: Lossa kopplingarna så backventilerna stänger. Kontakta FOMA service för vidare åtgärd.

13 2. Koppla nu ihop rören från monteringskitet, med de fast monterade rören på utomhusdelen. Skruva först ihop skruvkopplingarna för hand. 4.Testa tätheten i kopplingarna genom att fukta med såpa och vatten. Kontrollera att det inte bubblar. (Åtdragning min moment 18 Nm, använd momentnyckel vid tveksamhet) 3. Använd därefter skiftnycklarna för att dra ihop kopplingen. Genomför sammankoppling en utan uppehåll (ett pysande ljud kan komma att höras), använd mothåll och dra ihop kopplingen ordentligt. Dra under inga omständigheter i de fasta nipplarna med skiftnyckeln, utan använd skiftnyckeln endast som mothåll vid sammankopplingen. Observera också att du utan mothåll riskerar att vrida sönder utomhusdelens nipplar. Efterdrag kopplingarna ca 24h efter utförd montering om du inte haft på någon gänglåsning. 5. Efter att täthetskontroll är utförd: Demontera skyddslocken och öppna de extra säkerhetsventilerna för köldmediet. Sätt i medföljande sexkantsnyckeln och vrid moturs tills det stoppar dvs. ca 5 varv för den övre och 8 varv på den nedersta kopplingen. Geller endast de modeller som har dessa ventiler. 6. Avsluta med att åter kontrollera tätheten genom fuktning med såpvatten. Kontrollera även kopplingarna vid innedelen. Bubblar det inte är kopplingarna korrekt sammankopplade och åtdragna! VARNING! Gänglåsningen innehåller kumenväteperoxid. Farligt att förtära. Irriterar ögon och andningsorgan. Skadligt för vattenorganismer. Undvik inandning av ångor och ögonkontakt. Vid kontakt med ögon, spola genast med vatten och kontakta läkare. Undvik utsläpp i miljön

14 E. El-anslutning med kontaktarrangemang Tillför aldrig ström innan kontaktarrangemanget nedan är sammankopplat och skyddskåporna är återmonterade. Anläggningen ansluts till elnätet med stickkontakt, dvs. det krävs inga ingrepp i husets elsystem. Anslutning av el-kabel vid utomhusdel Observera att kabeln från inomhusdelen skall monteras under sträckavlastaren. A. Skruva bort luckan framför kopplingsplinten på utomhusdelen. B. Tryck ihop kontakterna och montera fast kabeln med hjälp av sträckavlastaren. C. Observera att svagströmsanslutninigen på utomhusdelen för modell 4300 och 4500 kan ligga upplagd ovanför kopplingsplinten, dvs. något gömd.

15 STEG 9 SLUTFÖR MONTERINGEN A. Dags att testköra anläggningen När el-anslutningen är utförd är det dags att sätta i stickkontakten i väggen och kontrollera att anläggningen fungerar. Läs först den medföljande bruksanvisningen för information om hur du startar och använder din värmepump. B. Isolering av anläggningen När du kontrollerat kopplingarnas täthet enligt instruktionerna och kontrollerat att anläggningen fungerar, skall rördelarna isoleras med den isolering och diffusionstejp som medföljer. Använd också tätningsmassan för att täta väggenomföringen. Elkabeln och kondensröret fästs slutningen ihop med monteringskitet. Du är nu klar! Har du gjort som beskrivits i denna monteringsanvisning kommer du att få glädje av din värmepump under många år framöver. Du kommer att spara tusentals kronor vid uppvärmning vintertid och få ett betydligt svalare inomhusklimat under varma sommardagar. Skulle du ha frågor angående din värmepumpanläggning eller andra produkter från FOMA är du hjärtligt välkommen att kontakta oss. FOMA Svenska AB Mejerigatan Alingsås Tfn support Fax Internet.

MONTERINGSANVISNINGAR DC Inverter KFR 26,34 & 50 GW/ZBP

MONTERINGSANVISNINGAR DC Inverter KFR 26,34 & 50 GW/ZBP MONTERINGSANVISNINGAR DC Inverter KFR 26,34 & 50 GW/ZBP Tidigare utförande samt panel K Reviderad 071001 071015 Notera att drifttemperaturen inomhus (rum) måste vara mellan +18 C och 27 C. INNEHÅLL. 1.

Läs mer

Bruksanvisning för ES värmepump luft/vatten AW 24.4-IQC

Bruksanvisning för ES värmepump luft/vatten AW 24.4-IQC Bruksanvisning för ES värmepump luft/vatten AW 24.4-IQC Artikelnummer 130045 2010-10-19 Läs bruksanvisningen noggrant innan användning V1.2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Garantivillkor 4 Generell information 5

Läs mer

INSTALLATIONS MANUAL. FJM & Multi-Split Luftkonditionering (Kyla och Värme) FJM NEO FORTE. MH FNEA Series MH VF1- Series 11-11-01 D99324R0 1/9

INSTALLATIONS MANUAL. FJM & Multi-Split Luftkonditionering (Kyla och Värme) FJM NEO FORTE. MH FNEA Series MH VF1- Series 11-11-01 D99324R0 1/9 INSTALLATIONS MANUAL FJM NEO FORTE MH FNEA Series MH VF1- Series FJM & Multi-Split Luftkonditionering (Kyla och Värme) 11-11-01 D99324R0 1/9 Innehåll Kontroll och utförande...3 Placering och serviceutrymme...3

Läs mer

Bruksanvisning för värmepump luft/luft. AA 12.4 WS-IQC Art nr: 130048

Bruksanvisning för värmepump luft/luft. AA 12.4 WS-IQC Art nr: 130048 Bruksanvisning för värmepump luft/luft AA 12.4 WS-IQC Art nr: 130048 3 GARANTIVILLKOR... 3 Generella villkor... 3 Övriga villkor... 3 GENERELL INFORMATION... 4 Viktigt före installation... 4 Viktig information...

Läs mer

INSTALLASJON INSTALLATION ASENNUSOHJE CINDERELLA CLASSIC

INSTALLASJON INSTALLATION ASENNUSOHJE CINDERELLA CLASSIC INSTALLASJON INSTALLATION ASENNUSOHJE CINDERELLA CLASSIC När du öppnar emballaget Kontrollera att kartongen och innehållet inte är skadat efter transport. Vid skador, kontakta transportör eller återförsäljare.

Läs mer

Luftkonditionering kassettmodell split QW

Luftkonditionering kassettmodell split QW MONTERINGSANVISNINGAR Luftkonditionering kassettmodell split QW TPi Klimatimport AB www.tpiab.com info@tpiab.com INNEHÅLL 1 Val av installationsplats inomhus-/utomhusdel 2 Fritt utrymme för installation/service

Läs mer

Följ anvisningarna noga så får du glädje av din förbränningstoalett under många år.

Följ anvisningarna noga så får du glädje av din förbränningstoalett under många år. När du öppnar emballaget Kontrollera att kartongen och innehållet inte är skadat efter transport. Vid skador, kontakta transportör eller återförsäljare. Ett garantibevis/registreringskort medföljer toaletten.

Läs mer

Erbjudande! Se priset! efter ROT-avdrag* TJÄNSTER OCH PRISER GÖR SÅ HÄR: Installationskostnad

Erbjudande! Se priset! efter ROT-avdrag* TJÄNSTER OCH PRISER GÖR SÅ HÄR: Installationskostnad Erbjudande! Installationserbjudande för QLIMA värmepumpar Installation av värmepump måste genomföras av certifierad installatör. Gör det enkelt boka vårt QLIMA-erbjudande direkt i ditt Julavaruhus! GÖR

Läs mer

Bruksanvisning. trailerline elvinsch. Bruksanvisning Elvinsch version 3 01.2007. trailerline

Bruksanvisning. trailerline elvinsch. Bruksanvisning Elvinsch version 3 01.2007. trailerline Bruksanvisning trailerline elvinsch Bruksanvisning Elvinsch version 3 01.2007 trailerline INLEDNING Tack för att du har valt en elvinsch från vårt företag. Vi ber dig att noga läsa igenom och sätta dig

Läs mer

Montering av fönstermarkis

Montering av fönstermarkis Monteringsanvisning fönstermarkis Montering av fönstermarkis Detta behöver du för monteringen: a. Borrmaskin samt borr Ø 4 mm b. Tumstock c. Stjärnskruvmejsel d. Blocknyckel Ø 10 mm e. Blyertspenna d a

Läs mer

Widetech WA Portabel split

Widetech WA Portabel split Widetech WA-12000 Portabel split DRIFT OCH SKÖTSELINSTRUKTION Innehållsförteckning Sid Beskrivning av komponenter 3 Driftsfunktioner 4 Manöverpanelen 5 Installation och underhåll 6 Energibesparingstips

Läs mer

,167$//$7,2160$18$/ $,5:(// 7<3 ++)

,167$//$7,2160$18$/ $,5:(// 7<3 ++) 2015-01-28 1/5 SÄKERHETSFÖRESKRIFTER Läs följande Säkerhetsföreskrifter före installation. Anm: Läs den här manualen noga innan du använder enheten. Manualen används som referens och tekniska data kan

Läs mer

Installationsanvisning. Diskmaskiner

Installationsanvisning. Diskmaskiner Installationsanvisning Diskmaskiner MONTERING AV TRÄLUCKA - FULLINTEGRERAD OBS! Träluckan får ej täcka fläktutblåset 2 FÖLJANDE MEDFÖLJER MASKINEN 4 st distansbrickor plast (C) 4 st skruv 4,2 x 38 mm (F)

Läs mer

LUFTKONDITIONERING PORTABLA AGGREGAT DRIFT OCH SKÖTSEL INSTRUKTION

LUFTKONDITIONERING PORTABLA AGGREGAT DRIFT OCH SKÖTSEL INSTRUKTION DRIFT OCH SKÖTSEL INSTRUKTION Flipperice 0307 EG 1. FÖRSTA STARTEN Vi gratulerar till Ert val av FRAL luftkonditionering. UPPACKNING. FRAL s portabla luftkonditionering levereras i fabrikspackad kartong,

Läs mer

NX Combi givare. Installation och användarmanual Svensk

NX Combi givare. Installation och användarmanual Svensk NX Combi givare Installation och användarmanual Sea Data Set 1 1 Sea Data Set 1 Edition: April 2007 2 Sea Data Set 1 1 Registrera produkten... 3 2 Installation... 3 2.1 Installation av Akterspegelsgivaren...

Läs mer

INSTALLASJON INSTALLATION ASENNUSOHJE CINDERELLA COMFORT

INSTALLASJON INSTALLATION ASENNUSOHJE CINDERELLA COMFORT INSTALLASJON INSTALLATION ASENNUSOHJE CINDERELLA COMFORT När du öppnar emballaget Kontrollera att kartongen och innehållet inte är skadat efter transport. Vid skador, kontakta transportör eller återförsäljare.

Läs mer

Varmvattenberedare Carat Opal 2000SL

Varmvattenberedare Carat Opal 2000SL INSTALLATIONSGUIDE för montering av Varmvattenberedare Carat Opal 2000SL Carat Opal 2000SL Emaljerad varmvattenberedare Carat Opal 2000SL passar för Fritidshuset Villan Det mindre boendet Carat Opal 2000SL

Läs mer

Mistral iv14: Artnr E-nr ; RSK nr Varje förpackning innehåller 2 st kompletta fläktenheter enligt nedan:

Mistral iv14: Artnr E-nr ; RSK nr Varje förpackning innehåller 2 st kompletta fläktenheter enligt nedan: Snabbinstallationsguide: Mistral iv4. Denna anvisning är en kortfattad installationshjälp för den som vill komma igång snabbt med sin installation av Mistral iv4. För ytterligare och mer utförlig information

Läs mer

INSTALLATION - MONTERING - RENGÖRING. Fönstermarkis. Nordic Light DA22 - DA32 - DA42 - DA46 - VS24 - VS34 - VS44 - BC26

INSTALLATION - MONTERING - RENGÖRING. Fönstermarkis. Nordic Light DA22 - DA32 - DA42 - DA46 - VS24 - VS34 - VS44 - BC26 INSTALLATION - MONTERING - RENGÖRING Fönstermarkis Se till att markisen fästes i ett tillräckligt säkert underlag. Varning för murket trä, söndervittrad puts eller tegel och tunna panelmaterial. Kontrollera

Läs mer

Montering av CityBoxen Läs igenom instruktionen innan du startar uppmontering av boxarna

Montering av CityBoxen Läs igenom instruktionen innan du startar uppmontering av boxarna - 1 - Montering av CityBoxen Läs igenom instruktionen innan du startar uppmontering av boxarna CityBoxens Monteringsanvisning Innan du börjar montera boxarna Innan du startar uppmonterar av City-Boxen

Läs mer

Monteringsanvisning Mix Skjutdörrar

Monteringsanvisning Mix Skjutdörrar Monteringsanvisning Mix Skjutdörrar Art.nr 05-06 Rev.nr 068 Detta behövs för monteringen: Bågfil & Såg Borrmaskin/Skruvdragare Tumstock Skruvmejsel Insexnyckel 4 mm Torx T5 & T0 Skiftnyckel Sax Innehållsförteckning

Läs mer

BRUKSANVISNING. Mobil luftkonditionering

BRUKSANVISNING. Mobil luftkonditionering BRUKSANVISNING Mobil luftkonditionering Modell No: 360008/ 360010 Vi rekommenderar att du läser instruktionerna noga innan du använder produkten. Bevara instruktionerna på en trygg plats, eftersom du kan

Läs mer

MONTERING, DRIFT OCH SKÖTSEL TALLAS ACI 125, ACI 200 1

MONTERING, DRIFT OCH SKÖTSEL TALLAS ACI 125, ACI 200 1 MONTERING, DRIFT OCH SKÖTSEL TALLAS ACI 125, ACI 200 1 Dränkbara pumpar TALLAS ACI 125 TALLAS ACI 200 Fig. A Fig. B MONTERING, DRIFT OCH SKÖTSEL TALLAS ACI 125, ACI 200 2 1. SÄKERHETSÅTGÄRDER Läs först

Läs mer

KDIX 8810. Monteringsanvisningar

KDIX 8810. Monteringsanvisningar KDIX 8810 Monteringsanvisningar Säkerhet 4 Installationskrav 5 Installationsanvisningar 7 Säkerhet Det är mycket viktigt att du värnar om din egen och andras säkerhet. Detta häfte innehåller en mängd

Läs mer

Installationsanvisning

Installationsanvisning Installationsanvisning EL KONTROLLERA Kontrollera att kartongen och innehållet inte är skadat efter transport. Vid skador, kontakta transportör eller återförsäljare. KARTONGENS INNEHÅLL I leveransen av

Läs mer

Montage, drift och underhåll TX 35A

Montage, drift och underhåll TX 35A Montage, drift och underhåll TX 35A Rev.04 april 2013 Side 1 af 18 1.0.0 Innehåll 1.0.0 INNEHÅLL... 2 2.0.0 ILLUSTRATIONER... 2 3.0.0 ALLMÄN INFORMATION... 3 3.1.0 FÖRORD... 3 3.2.0 ANVÄNDNINGSOMRÅDEN...

Läs mer

Benefit Sports 300 996101

Benefit Sports 300 996101 Benefit Sports 300 996101 1 Säkerhetsinstruktioner Konsultera med läkare innan användning Om du känner smärta i bröst, yrsel eller andfåddhet avbryt träningen och kontakta läkare. Använd inte kläder som

Läs mer

Flyttbar Luftkonditionerare

Flyttbar Luftkonditionerare Flyttbar Luftkonditionerare Bruksanvisning * Läs igen den här bruksanvisningen och spara den inför framtida bruk. Teknisk data: Attack 47 Kyleffekt 2637 W Strömkälla 230 V, 1-fas Effektförbrukning 830

Läs mer

Användarmanual till GS-luftsolfångare

Användarmanual till GS-luftsolfångare GS solvärmeventilation 1 Användarmanual till GS-luftsolfångare Innehåll: Solcellspanel med solceller och ventilator Värmeregulator Plaströr diameter 100 mm, längd 63 cm, inkl. dragring) Flänsmontering

Läs mer

INSTALLATIONSANVISNING

INSTALLATIONSANVISNING INSTALLATIONSANVISNING för montering av fiberkabel inomhus och skarvbox Arbetsgång vid egen installation: Bestäm placering av mediaomvandlare. Borra hål i yttervägg (observera lutning på borrhål). Sätt

Läs mer

Easy wash Portabel tvätt

Easy wash Portabel tvätt Easy wash Portabel tvätt Art.nr. T95-05 Låg vattenförbrukning och högt vattentryck Låg energiförbrukning miljövänlig Portabel, långlivad, säker och stänkskyddad I hushållet: Badrum, diskbänk, husdjur,

Läs mer

REC Klimatanläggning. Checklistor. Bygg. VVS/kyla. Vent. REC Indovent AB, Box 37, Mölndal tel

REC Klimatanläggning. Checklistor. Bygg. VVS/kyla. Vent. REC Indovent AB, Box 37, Mölndal tel REC Klimatanläggning Checklistor Bygg EL VVS/kyla Vent REC Indovent AB, Box 37, 431 21 Mölndal tel.031-675500 1 Byggmästare Placering utedel Fundament utedel Dränering Väggenomföring köldmedierör. Avlopp

Läs mer

QUIKPOINT FOGSPRUTA BRUKSANSVISNING

QUIKPOINT FOGSPRUTA BRUKSANSVISNING QUIKPOINT FOGSPRUTA BRUKSANSVISNING Fogsprutan med påmonterad borrmaskin 1 INNEHÅLLFÖRTECKNING * Säkerhetsföreskrifter Sida 3 * Tillbehör 4 * Montering av munstycke 4 * Montering av matarskruv 5 * Montering

Läs mer

INSTALLATIONSANVISNING SENSE SPORT

INSTALLATIONSANVISNING SENSE SPORT 3 SVENSKA INSTALLATIONSANVISNING SENSE SPORT 900575-SVE INNEHÅLL Före installation... Delar... Krav för installation... Verktyg för installation... Planering av installation... Installation... 3 Installation

Läs mer

Installation och drift av Ankarspel South Pacific VA600, VA1000, VA1000C

Installation och drift av Ankarspel South Pacific VA600, VA1000, VA1000C MANUAL Installation och drift av Ankarspel South Pacific VA600, VA1000, VA1000C Du har valt ett ankarspel från South Pacific. Dessa ankarspel och kapstan utmärks av: Rostfritt kabelarhjul för både lina

Läs mer

Monteringsanvisning för Terrasspoolen Poltec AB

Monteringsanvisning för Terrasspoolen Poltec AB Ver.15-03 Monteringsanvisning för Terrasspoolen Poltec AB Poltec AB Lidvägen 15 922 31 VINDELN Tel. 0933-15 00 15 info@poltec.se www.poltec.se 2 Innehåll Inledning... 4 Mått... 4 Medföljande komponenter...

Läs mer

EBK. Efterbrännkammare

EBK. Efterbrännkammare EBK Efterbrännkammare EBK håller ihop lågan längre och bidrar till en närmast fullständig förbränning och mycket låga utsläpp. Samtidigt skapar den undertryck som suger avgaser från brännkoppen vilket

Läs mer

Information och Instruktion bastutunna

Information och Instruktion bastutunna Information och Instruktion bastutunna Underlag för bastu Bastun står stadigt på limträkonsoler som är 150 breda och med en tjocklek på ca10cm. Undertill på dessa konsoler sitter det tryckimpregnerade

Läs mer

Installationsmaterial Kyla. Installationsmaterial för kylmontörer

Installationsmaterial Kyla. Installationsmaterial för kylmontörer Installationsmaterial Kyla Installationsmaterial för kylmontörer Kanalsystem Kanal Split En helt täckt kanal med snabbfäste på undersidan för att säkerställa att ingen smuts kommer in under installationen.

Läs mer

Bruksanvisning. Hydroforpump 230V 1,200 W Art.:

Bruksanvisning. Hydroforpump 230V 1,200 W Art.: Bruksanvisning Hydroforpump 230V 1,200 W Art.: 90 27 885 Annelundsgatan 7A I 749 40 Enköping I Tel 010-209 70 50 I Fax 0171-44 14 10 I www.p-lindberg.se Lycka till med din produkt från P. Lindberg! Innan

Läs mer

Montering och Bruksanvisning PVC fönster

Montering och Bruksanvisning PVC fönster Montering och Bruksanvisning PVC fönster Detta behövs för att montera ett fönster: Rev.nr 130206 Borrmaskin/Skruvdragare Skruv för infästning Vattenpass Tumstock Kilar (boardbitar) Drevisolering Leverans

Läs mer

MONTERINGSANVISNING. System Rada Outlook

MONTERINGSANVISNING. System Rada Outlook INNEHÅLL 1. Viktig information... 2 2. Rörinstallation... 2 3. Blandarlådan... 3 4. Sensorboxen... 4 5. Transformator... 4 6. Sensorer... 5 7. Skruvinfästningar... 5 8. Montering av handstyrd IR-sensor...

Läs mer

2010-04-05 SE. för nöd och lust E L E K T R I S K F Ö R B R Ä N N I N G S T O A L E T T

2010-04-05 SE. för nöd och lust E L E K T R I S K F Ö R B R Ä N N I N G S T O A L E T T 2010-04-05 SE för nöd och lust E L E K T R I S K F Ö R B R Ä N N I N G S T O A L E T T Ditt bästa val av toalett! Toamoa är en elektrisk förbränningstoalett som är framtagen specifikt för Dig som har fritidshus

Läs mer

Rev.nr 1300726. Monteringsanvisning Spa tillbehör

Rev.nr 1300726. Monteringsanvisning Spa tillbehör Rev.nr 1300726 Monteringsanvisning Spa tillbehör Locklyft för fyrkantiga spa Innehållsförteckning A Stödarm 2 B Skumgummigrepp 2 C Mittdel 1 D Svängarm 2 E Lock till svängarm 2 F Bussning 4 H Monteringsbeslag

Läs mer

Montage av ACSS duschpaneler

Montage av ACSS duschpaneler Montage av ACSS duschpaneler Avser ny infästning som börjat levereras 2015 Modeller: ACSS Duschpanel 120, 121, 200, 201, 220, 221, 300, 320, 321 1 Förberedelser Anslutning av vatten ovanifrån: Dra 15 mm

Läs mer

Operationsmanual för HYTORC EDGE

Operationsmanual för HYTORC EDGE Operationsmanual för HYTORC EDGE VIKTIGA SÄKERHETSFAKTORER HYTORC momentverktyg får inte användas av personal som inte genomgått en grundlig utbildning i användande och underhåll av verktyget. Endast personal

Läs mer

Automatic Systems. Mekanisk enhet vändkors Standardarm TR4XX FÄLTMANUAL. Intergate AB Kilegatan 1 452 97 Strömstad Tel: 0526-605 26 Fax: 0526-605 33

Automatic Systems. Mekanisk enhet vändkors Standardarm TR4XX FÄLTMANUAL. Intergate AB Kilegatan 1 452 97 Strömstad Tel: 0526-605 26 Fax: 0526-605 33 A5-B5 Automatic Systems Mekanisk enhet vändkors Standardarm TR4XX FÄLTMANUAL Intergate AB Kilegatan 1 452 97 Strömstad Tel: 0526-605 26 Fax: 0526-605 33 Intergate AB reserverar sig för produktförändringar

Läs mer

Information och Instruktion bastutunna

Information och Instruktion bastutunna Information och Instruktion bastutunna Markförberedelser Bastun står stadigt på limträkonsoler som är 150 breda och med en tjocklek på ca10cm. Undertill på dessa konsoler sitter det ytterligare en bräda

Läs mer

Monteringsanvisningar. Fönster och dörrar. 046-122 440 www.fonsterdirekt.se

Monteringsanvisningar. Fönster och dörrar. 046-122 440 www.fonsterdirekt.se Monteringsanvisningar Fönster och dörrar 046-122 440 www.fonsterdirekt.se FönsterDirekt 2012 Installationsanvisningar Anvisningarna gäller fönster och dörr som monteras i vägg. Placering av distansbrickorna/kilarna

Läs mer

Bruksanvisning för multifunktionstank MWT MWT 500.3

Bruksanvisning för multifunktionstank MWT MWT 500.3 Bruksanvisning för multifunktionstank MWT 300.3 MWT 500.3 2011-07-13 Läs bruksanvisningen noga innan produkten tas i bruk INNEHÅLLSFÖRTECKNING Garantivillkor 3 Generell information 4 Komponenter 5 Tekniskdata

Läs mer

MONTAGE GLAS Installationsinstruktioner ö f r skärm tak glas DESIGN LINEAR S STEM Steg ö f r steg till helt monterade skärmtak

MONTAGE GLAS Installationsinstruktioner ö f r skärm tak glas DESIGN LINEAR S STEM Steg ö f r steg till helt monterade skärmtak MONTAGE GLAS Installationsinstruktioner för skärmtak glas DESIGN LINEAR SYSTEM Steg för steg till helt monterade skärmtak F ÖRBEREDELSER FÖR MONTERING Material och verktyg Penna för att markera Tumstock

Läs mer

PRODUKTBLAD VÄRMEPUMP LUFT/VATTEN

PRODUKTBLAD VÄRMEPUMP LUFT/VATTEN Kostnadseffektiva produkter för maximal besparing! Anslut energisparprodukter för vattenburen värme maximalt för pengarna! Om din bostad har vattenburen värme kan du reducera dina uppvärmningskostnader

Läs mer

Installation i hemmet

Installation i hemmet Installation i hemmet Här är en uppdaterad installationsanvisning. Du skall använda dig av denna och inte av den som går att ladda ner från NAOs hemsida. Den visar nämligen hur man gör då man använder

Läs mer

B R U K S A N V I S N I N G. Asksug/grovsug 800W Artikelnummer 3195-1128

B R U K S A N V I S N I N G. Asksug/grovsug 800W Artikelnummer 3195-1128 B R U K S A N V I S N I N G Asksug/grovsug 800W Artikelnummer 3195-1128 1 Asksug/grovsug 800W Artikelnummer 3195-1128 SÄKERHETSFÖRESKRIFTER Asksugen/grovsugen ska inte användas nära lättantändliga eller

Läs mer

Monteringsanvisning, basturum 190x200 Karungi

Monteringsanvisning, basturum 190x200 Karungi Monteringsanvisning, basturum 190x200 Karungi Gratulerar till ditt köp. Innan du påbörjar montaget av basturummet så ber vi dig läsa instruktionen noggrant. Montera din bastu på rätt sätt och med omsorg

Läs mer

FALLSKYDDSSYSTEM STANDARD

FALLSKYDDSSYSTEM STANDARD ANVÄNDARMANUAL FALLSKYDDSSYSTEM STANDARD INSTRUKTION ENLIGT EN 13374 www.safetyrespect.se info@safetyrespect.se Tel 063-130400 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 3. Säkerhetsföreskrifter 4. Infästningar 5. Bultfot 6.

Läs mer

KCC Fönsteraggregat MWD-07 MWD-09 MWD-12 MWD-16. Drift och skötselmanual

KCC Fönsteraggregat MWD-07 MWD-09 MWD-12 MWD-16. Drift och skötselmanual KCC Fönsteraggregat MWD-07 MWD-09 MWD-12 MWD-16 Drift och skötselmanual Installation OBS! aggregatet skall endast installeras av kunniga personer. Placering Placera inte vid/i: - salthaltig omgivning tex

Läs mer

EC Declaration of Conformity. Decon Wheel AB Tel 0345-40880 Södra Ekeryd 115 Fax 0345-40895 314 93 Hyltebruk www.decon.se

EC Declaration of Conformity. Decon Wheel AB Tel 0345-40880 Södra Ekeryd 115 Fax 0345-40895 314 93 Hyltebruk www.decon.se Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 EC Declaration of Conformity... 2 Easywheel... 3 Leveranskontroll... 3 Ingående komponenter... 3 Identifiering och märknig av Easywheel... 4 CE-märkning...

Läs mer

Bruksanvisning FOMA Värmepump. Gäller modellerna 4300, 5500 och 6800

Bruksanvisning FOMA Värmepump. Gäller modellerna 4300, 5500 och 6800 Bruksanvisning FOMA Värmepump Gäller modellerna 4300, 5500 och 6800 1 Bästa kund Modell 4000/4300/5500/6800 Köldmedia: R407C Fyllning 4000/4300: 1280g Fyllning 5500/6800: 1190g Vi gratulerar dig till valet

Läs mer

MONTERINGSANVISNING. System Rada Sense

MONTERINGSANVISNING. System Rada Sense Rada duschhuvud Rada Sense Dusch sensor Rada Sense Dusch-dusch sensor INNEHÅLL Monteringsanvisning... 2 1. Viktig information... 2 2. Rörinstallation... 2 3. Blandarlådan... 3 4. Transformator... 4 5.

Läs mer

Användarmanual för kyl och frys aggregat

Användarmanual för kyl och frys aggregat 2013-02-27 Användarmanual för kyl och frys aggregat Instruktions manual för kommersiella aggregat För ett korrekt användande av aggregat fyllda med köldmedium måste denna manual läsas igenom ordentligt

Läs mer

PGK. Rektangulärt kylbatteri för kallvatten

PGK. Rektangulärt kylbatteri för kallvatten Rektangulärt kylbatteri för kallvatten Document translated from English 1723911-SE 25-11-2012 A001 Innehåll 1 Produktinformation... 1 2 Mått... 1 3 Montering... 2 3.1 Montering av aggregatet... 2 3.2 Vattenanslutningar...

Läs mer

Installation och drift av Ankarspel South Pacific 710Fs - Frifallsmodell

Installation och drift av Ankarspel South Pacific 710Fs - Frifallsmodell MANUAL Installation och drift av Ankarspel South Pacific 710Fs - Frifallsmodell Du har valt ankarspel 710Fs från South Pacific. Det utmärks av kompakt uppbyggnad, enkelt att sköta och lätt att installera.

Läs mer

Komplement till användarhandledning. IVT Nordic Inverter. Tips för bästa besparing med din nya värmepump. Art.nr

Komplement till användarhandledning. IVT Nordic Inverter. Tips för bästa besparing med din nya värmepump. Art.nr Komplement till användarhandledning IVT Nordic Inverter Tips för bästa besparing med din nya värmepump Art.nr. 10546 Grattis, till valet av IVT Nordic Inverter Tack för att du valde IVT Nordic Inverter.

Läs mer

Spisfläkt Trinda ECe

Spisfläkt Trinda ECe Spisfläkt Trinda ECe SÄKERHETSFÖRESKRIFTER Läs noga igenom denna bruksoch monteringsanvisning, i synnerhet säkerhetsföreskrifterna, innan du installerar och börjar använda produkten. Spara bruksanvisningen

Läs mer

Installatörshandbok AG-WT10. Luft/luft-värmepump IHB SE 1444-4 331287

Installatörshandbok AG-WT10. Luft/luft-värmepump IHB SE 1444-4 331287 Installatörshandbok Luft/luft-värmepump IHB SE 1444-4 331287 Innehållsförteckning 1 Viktig information 2 5 Installation 7 Säkerhetsinformation 2 Installationsanvisningar 7 Läs innan installationen påbörjas

Läs mer

B R U K S A N V I S N I N G. Våt-/torrdammsugare Artikelnummer 3140-1006

B R U K S A N V I S N I N G. Våt-/torrdammsugare Artikelnummer 3140-1006 B R U K S A N V I S N I N G Våt-/torrdammsugare Artikelnummer 3140-1006 1 Våt-/torrdammsugare Artikelnummer 3140-1006 SÄKERHETSFÖRESKRIFTER Läs bruksanvisningen noggrant före första användning och spara

Läs mer

Installatörshandbok Kondensvattenrör KVR 10

Installatörshandbok Kondensvattenrör KVR 10 Installatörshandbok Kondensvattenrör KVR 10 Tillbehör IHB SE 1646-3 331784 Innehållsförteckning 1 Allmänt Innehåll (F2016/F2026/F2030/F2120/F2300) Innehåll (F2040/HBS 05 + AMS 10) KVR 10 finns i tre längder

Läs mer

Mistral iv14: Artnr E-nr ; RSK nr Varje förpackning innehåller 2 st kompletta fläktenheter enligt nedan:

Mistral iv14: Artnr E-nr ; RSK nr Varje förpackning innehåller 2 st kompletta fläktenheter enligt nedan: Snabbinstallationsguide: Mistral iv4. Denna anvisning är en kortfattad installationshjälp för den som vill komma igång snabbt med sin installation av Mistral iv4. För ytterligare och mer utförlig information

Läs mer

INSTALLATIONSANVISNING Cylinda torktumlare

INSTALLATIONSANVISNING Cylinda torktumlare INSTALLATIONSANVISNING Cylinda torktumlare 1 INSTALLATION TORKTUMLARENS PLACERING Torktumlaren kan placeras fristående, inbyggd eller som tvättpelare. Tänk på att torktumlaren producerar värme och den

Läs mer

Installationsmaterial Kyla. Installationsmaterial för kylmontörer

Installationsmaterial Kyla. Installationsmaterial för kylmontörer Installationsmaterial Kyla Installationsmaterial för kylmontörer Kanalsystem Altech Kanal Split En helt täckt kanal med snabbfäste på undersidan för att säkerställa att ingen smuts kommer in under installationen.

Läs mer

Monteringsanvisning för Terrasspoolen Poltec AB

Monteringsanvisning för Terrasspoolen Poltec AB Ver.15-04 Monteringsanvisning för Terrasspoolen Poltec AB Poltec AB Lidvägen 15 922 31 VINDELN Tel. 0933-15 00 15 info@poltec.se www.poltec.se Innehåll Inledning... 3 Mått... 3 Medföljande komponenter...

Läs mer

Hydraulstyrning för Utombordsmotorer GF300AT Installationsmanual

Hydraulstyrning för Utombordsmotorer GF300AT Installationsmanual Hydraulstyrning för Utombordsmotorer GF300AT Installationsmanual 1 Innehållsförteckning 1. Inledning...3 2. Montering av Hydraulcylinder...3 3. Montering av rattpump...5 4. Montering av slangar...6 5.

Läs mer

Instruktioner för montering av varmluftsolfångare

Instruktioner för montering av varmluftsolfångare Instruktioner för montering av varmluftsolfångare Modell: OS10, OS20, OS30, OS14, OS24, OS34 Copyright c : Solar Lab Sweden 2015 Solar Lab Sweden Garvaregatan 33 60222 Norrköping www.solarlab.se 1 Läs

Läs mer

Installatörshandbok Kondensvattenrör KVR 10

Installatörshandbok Kondensvattenrör KVR 10 Installatörshandbok Kondensvattenrör KVR 10 Tillbehör IHB SE 1626-2 331784 Innehållsförteckning 1 Allmänt Innehåll (F2016/F2026/F2030/F2120/F2300) Innehåll (F2040/HBS 05 + AMS 10) KVR 10 finns i tre längder

Läs mer

Drift- och skötselinstruktion

Drift- och skötselinstruktion Portabel luftkonditionering Drift- och skötselinstruktion För KCC Gratulerar till ett bra val av utrustning för att skapa ett gott klimat i din bostad, fritidsstuga eller på din arbetsplats. Utrustningen

Läs mer

Instruktion för användare av COMFORTABEL. Sängryggstöd

Instruktion för användare av COMFORTABEL. Sängryggstöd Instruktion för användare av COMFORTABEL Sängryggstöd COMFORTABEL Sängryggstöd är ett enkelt och lättmonterat hjälpmedel för privatsängar i hemsjukvård eller liknande. Sängryggstödet skall placeras på

Läs mer

PORTABEL LUFTKONDITIONERING BRUKSANVISNING

PORTABEL LUFTKONDITIONERING BRUKSANVISNING PORTABEL LUFTKONDITIONERING BRUKSANVISNING Modell: AC-210 / AC-310 Vänligen läs noggrant igenom bruksanvisningen för att säkerställa korrekt användning, underhåll och installation. Spara manualen för framtida

Läs mer

MONTERINGSANVISNING. System Rada Sense

MONTERINGSANVISNING. System Rada Sense Rada duschhuvud Rada Sense Dusch sensor Rada Sense Dusch-dusch sensor INNEHÅLL Monteringsanvisning... 2 1. Viktig information... 2 2. Rörinstallation... 2 3. Blandarlådan... 3 4. Transformator... 4 5.

Läs mer

NIBE ARIA. Utvecklad för nordiskt klimat. Luft/luft-värmepump singelsplit

NIBE ARIA. Utvecklad för nordiskt klimat. Luft/luft-värmepump singelsplit 5 NIBE ARIA Luft/luft-värmepump singelsplit Utvecklad för nordiskt klimat NIBE ARIA är en luft/luft-värmepump utvecklad för den nordiska marknadens kalla och fuktiga klimat med hög kapacitet när det verkligen

Läs mer

Operationsmanual för Avanti

Operationsmanual för Avanti Operationsmanual för Avanti VIKTIGA SÄKERHETSFAKTORER HYTORC momentverktyg får inte användas av personal som inte genomgått en grundlig utbildning i användande och underhåll av verktyget. Endast personal

Läs mer

Typskylten, som är placerad på sidan inne i skåpet, innehåller olika tekniska upplysningar samt typ-, serie- och produktnummer. fig.

Typskylten, som är placerad på sidan inne i skåpet, innehåller olika tekniska upplysningar samt typ-, serie- och produktnummer. fig. FK 200 KST 3584 Före användning Innan du använder din nya enhet bör bruksanvisningen noggrant läsas igenom. Bruksanvisningen innehåller viktig information beträffande säkerhet, installation, drift och

Läs mer

LUSSO L2. Monteringsanvisning 1(8)

LUSSO L2. Monteringsanvisning 1(8) LUSSO L Monteringsanvisning (8) KONTROLLERA FÖRPACKNINGEN FÖRE MONTERING. När du öppnar förpackningen, kontrollera att innehållet överensstämmer enligt förteckningen nedan.. Om något saknas, kontakta din

Läs mer

DUOFIX Inbyggnadscisterner SIGMA och OMEGA

DUOFIX Inbyggnadscisterner SIGMA och OMEGA DUOFIX Inbyggnadscisterner SIGMA och OMEGA SVERIGE För rörinstallatör och snickare Innehåll Generella förutsättningar Mått Standardhöjd på WC Förberedelse för montering Montering av fixtur Vattenanslutning

Läs mer

Manual Fotogenkaminer Corona RX2485, RX3085 Art nr &

Manual Fotogenkaminer Corona RX2485, RX3085 Art nr & Manual Fotogenkaminer Corona RX2485, RX3085 Art nr 860050 & 860051 RX2485 2400W, RX3085 3000W Made in Japan Uppackning och förberedelse: Förbered värmaren för användning genom att utföra följande. Packa

Läs mer

Installationsmaterial Kyla. Installationsmaterial för kylmontörer

Installationsmaterial Kyla. Installationsmaterial för kylmontörer Installationsmaterial Kyla Installationsmaterial för kylmontörer Kanalsystem Altech Kanal Split En helt täckt kanal med snabbfäste på undersidan för att säkerställa att ingen smuts kommer in under installationen.

Läs mer

Bruksanvisning till markis (manuell)

Bruksanvisning till markis (manuell) Bruksanvisning till markis (manuell) Grattis till din nya markis, vi hoppas att du kommer att få stor glädje av markisen i många år. Följ instruktionerna för en säker och korrekt montering. Vi råder Er

Läs mer

Installation av omvänd osmos aggregat RO80M1C

Installation av omvänd osmos aggregat RO80M1C Installation av omvänd osmos aggregat RO80M1C RO 80 medföljande komponenter. Tappkran (Faucet). Tappkran (genomföringshål i diskbänk 12mm). Övre täckbricka (på diskbänken). Gummitätning under övre täckbrickan.

Läs mer

Installatörshandbok Kondensvattenrör KVR 10

Installatörshandbok Kondensvattenrör KVR 10 Installatörshandbok Kondensvattenrör KVR 10 Tillbehör IHB SV 1751-1 431739 Innehållsförteckning 1 Allmänt Innehåll F2120 Innehåll (F2016, F2026, F2030 F2300, F2040, HBS 05 + AMS 10) KVR 10 finns i tre

Läs mer

www.mitsubishivillavarme.se MFZ LUFTVÄRMEPUMP Golvstående luftvärmepump som smälter in i de flesta miljöer.

www.mitsubishivillavarme.se MFZ LUFTVÄRMEPUMP Golvstående luftvärmepump som smälter in i de flesta miljöer. www.mitsubishivillavarme.se MFZ LUFTVÄRMEPUMP Golvstående luftvärmepump som smälter in i de flesta miljöer. www.mitsubishivillavarme.se MFZ LUFTVÄRMEPUMP Golvstående luftvärmepump som smälter in i de flesta

Läs mer

OPTIHEAT. Vattenburen golvvärme. Så här monterar du OPTIHEAT. Inte som alla andra -enklare, snålare, genialisk!

OPTIHEAT. Vattenburen golvvärme. Så här monterar du OPTIHEAT. Inte som alla andra -enklare, snålare, genialisk! OPTIHEAT Vattenburen golvvärme Inte som alla andra -enklare, snålare, genialisk! Så här monterar du OPTIHEAT Olika metoder att montera OPTIHEAT OPTIHEAT är det enklaste sättet att lägga in vattenburen

Läs mer

Montering av SolarVenti SV30: TAK Typ 1 och 2

Montering av SolarVenti SV30: TAK Typ 1 och 2 Montering av SolarVenti SV30: TAK Typ 1 och 2 Bra tips: Bestäm den bästa placeringen så nära inblåsningsplatsen som möjligt. Inblåset placeras bäst i ett större centralt rum evt i flera rum. Rikta in solfångaren

Läs mer

Mistral iv12: Artnr E-nr ; RSK nr Varje förpackning innehåller 2 st kompletta fläktenheter enligt nedan:

Mistral iv12: Artnr E-nr ; RSK nr Varje förpackning innehåller 2 st kompletta fläktenheter enligt nedan: Snabbinstallationsguide: Mistral iv. Denna anvisning är en kortfattad installationshjälp för den som vill komma igång snabbt med sin installation av Mistral iv. För ytterligare och mer utförlig information

Läs mer

Kolfilterfläkt Trinda 2 ECe

Kolfilterfläkt Trinda 2 ECe Kolfilterfläkt Trinda 2 ECe 991.0561.189/126368/2018-08-24 (26632) SÄKERHETSFÖRESKRIFTER Läs noga igenom denna bruksoch monteringsanvisning, i synnerhet säkerhetsföreskrifterna, innan du installerar och

Läs mer

FOSTER F130, F200 och F300

FOSTER F130, F200 och F300 ISMASKINER FOSTER F130, F200 och F300 INSTALLATION ANVÄNDNING Vi reserverar oss rättigheten att ändra specifikationerna. man_f130_300.indd / april 06 Hobart Foster Scandinavia ApS Box 2101-196 02 Kungsängen

Läs mer

Denna produkt bör endast installeras av personer med god teknisk förmåga.

Denna produkt bör endast installeras av personer med god teknisk förmåga. VARNING Påbörja inte installationen förrän du har läst och förstått alla instruktioner och varningar. Om du har några frågor angående dessa instruktioner eller varningar var god kontakta din återförsäljare.

Läs mer

Operationsmanual för HYTORC STEALTH

Operationsmanual för HYTORC STEALTH Operationsmanual för HYTORC STEALTH VIKTIGA SÄKERHETSFAKTORER HYTORC momentverktyg får inte användas av personal som inte genomgått en grundlig utbildning i användande och underhåll av verktyget. Endast

Läs mer

HANDBOK viktiga handlingar för installation och underhåll

HANDBOK viktiga handlingar för installation och underhåll 10-110 Driven vändskiva 180º HANDBOK viktiga handlingar för installation och underhåll Doc. nr. 521 14 35 Edition1 2010/02 Om handboken I den här handboken hittar du all information som behövs för att

Läs mer

ENTREPRENAD ANLÄGGNING. Drift & underhåll underhåll Helautomatisk pumpanläggning AQUALIFT HUS/DEL

ENTREPRENAD ANLÄGGNING. Drift & underhåll underhåll Helautomatisk pumpanläggning AQUALIFT HUS/DEL TTM 2003-07-04 OBJEKT ENTREPRENAD Installation ANLÄGGNING Drift & HUS/DEL Drift & underhåll underhåll Helautomatisk pumpanläggning AQUALIFT PRODUKTBESKRIVNING TTM AQUALIFT är en helautomatisk pumpanläggning

Läs mer

Monterings- anvisning

Monterings- anvisning GB Monteringsanvisning 2 Installation instructions 8 Monterings- anvisning Fläkt 2000 - C 500 Fan 2000 - C 500 www.contura.eu 2 Fläkten passar inte till Contura 580. Allmänt Läs noggrant igenom hela monteringsanvisningen

Läs mer