Godmanskap. Information till dig som är utsedd till god man i Eslövs kommun

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Godmanskap. Information till dig som är utsedd till god man i Eslövs kommun"

Transkript

1 Godmanskap Information till dig som är utsedd till god man i Eslövs kommun

2 Godmanskap I vissa fall kan det föreligga hinder för en person att själv tillvarataga sina intressen och då kan Domstolen utse god man. Sådant godmanskap kan förordnas för såväl omyndig som myndig person. Många orsaker finns till att god man utses. I gode mannens uppdrag kan ingå att förvalta egendom, deltaga i rättshandling, bevaka någons rätt i dödsbo eller utöva personlig omvårdnad. Tillsynsmyndigheter Godmanskap står under tillsyn av överförmyndarnämnd eller Domstol. Överförmyndarnämndens verksamhet står under länsstyrelsens tillsyn. Överförmyndarnämnden kallas i denna skrift fortsättningsvis för överförmyndaren. Den person som har god man kallas i det följande för huvudmannen. Överförmyndare väljs av kommunfullmäktige för en tid av fyra år. Överförmyndarens uppgift är att kontrollera hur gode mannen sköter sitt uppdrag. Vem förordnar och entledigar? Förmyndare för underåriga förordnas eller entledigas av tingsrätten i den ort där den hjälpbehövande har sitt hemvist (är folkbokförd). Gode män och förvaltare kan förordnas av antingen tingsrätten eller överförmyndaren.

3 Inskrivning av godmanskap Innan ett godmanskap kommer under tillsyn av överförmyndaren måste ett inskrivningsförfarande ske hos Domstolen. Godmanskap skall inskrivas då: förvaltare på grund av sjukdom eller annan orsak inte kan utöva förvaltarskapet, den underårige och förmyndaren eller förmyndarens make eller förvaltare och huvudmannen har del i oskiftat dödbo, rättshandling skall företagas där den underårige och förmyndaren eller förmyndarens make eller då förvaltare och huvudmannen har motstridande intressen, någon på grund av sjukdom, psykisk störning, försvagat hälsotillstånd eller liknande inte kan bevaka sin rätt, förval ta sin egendom eller sörja för sin person, vid dödsfall någon dödsbodelägare eller testamentstagare vistas på okänd ort eller om det inte kan utrönas om den döde efterlämnat arvinge som före eller jämte annan arvinge är berättigad till arv, vid dödsfall kännedom finns om arvinge efter den döde men kunskap saknas om arvingens namn och vistelseort, i övrigt behov av god man finns.

4 God man för sjuk person God man kan förordnas för en person som på grund av sjukdom och liknande förhållanden inte kan bevaka sin rätt, förvalta sin egendom eller som i fråga om den personliga omvårdnaden har behov av god man. Ytterligare en förutsättning gäller för förordnande av god man. Förordnande får nämligen ges endast om det behövs. Med detta avses att god man inte skall utses i sådana situationer då huvudmannens hjälpbehov kan bli tillfredsställande uppfyllt på annat sätt. I regel krävs samtycke från den som avses få god man förordnad. Är huvudmannen sjuk, bortavarande eller okänd ingår som regel ekonomisk förvaltning i gode mannens uppdrag. För huvudmannen som är sjuk eller har försvagad hälsa skall också gode mannen utöva personlig omvårdnad. Den som erhållit god man behåller sin rättsliga handlingsförmåga. Gode mannen blir som regel skyldig att inhämta huvudmannens samtycke till rättshandlingar som gode mannen ämnar ingå för huvudmannens räkning. Två undantag då samtycke ej är erforderligt finns, nämligen: Om huvudmannens hälsotillstånd utgör hinder för inhämtande av dennes samtycke. Huvudmannens samtycke skall anses föreligga för det som avser den dagliga hushållningen och ligger i gode mannens vid förordnandet erhållna uppdrag, såsom betalning av hyra, vårdräkning, andra räkningar avseende den dagliga hushållningen, skatt och dylikt samt inköp av nödvändiga kläder och dagligvaror.

5 För rättshandlingar, som inte ligger inom ovan angivna två undantag, kan gode mannen bli skadeståndsskyldig mot tredje man, om huvudmannens samtycke till rättshandlingen ej erhållits och den trejde mannen lidit ekonomisk skada på grund av att rättshandlingen ej blivit gällande. Att sörja för person Helt naturligt kommer ni att ställas inför olika krav beträffande den personliga omvårdnaden. Det går därför inte att ställa upp regler för varje situation. Det är dock väsentligt att gode mannen håller sig informerad om huvudmannens boendeförhållanden och behov av vård och social service. Gode mannen bör också underrätta sig om huvudmannens behov av sociala kontakter och rekreation. Genom kontakter med sociala organ, anhöriga eller vårdinrättning kan gode mannen medverka till att huvudmannen får en bättre bostad, hemhjälp eller en bättre vårdform. Gode mannen kan också skapa möjlighet för huvudmannen att besöka anhöriga, göra en rekreationsresa, besöka en teater och dylikt. Gode mannen bör utöva den personliga omvårdnaden i nära samarbete med huvudmannens anhöriga. Det är också nödvändigt att gode mannen samarbetar med den kontaktperson som kan ha utsetts enligt socialtjänstlagen eller LSS-lagen (lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade). I den personliga omvårdnaden ingår också skyldigheten att se till att huvudmannens medel verkligen används till hans nytta.

6 Förvaltning Som god man har du stor självständighet vid förvaltning av huvudmannens egendom. Du är dock redovisningsskyldig inför överförmyndaren. Kom ihåg att du inte får blanda ihop huvudmannens tillgångar med dina egna eller andras. Förteckning Den första åtgärden som du skall vidtaga efter inskrivning av godmanskapet är att upprätta en förteckning. Förteckningen skall innehålla fullständiga uppgifter om huvudmannens tillgångar och skulder. Ta hand om bankböcker och värdehandlingar. För löpande utgifter får högst kronor finnas på ospärrat konto. Man kan ordna så att pensionen går in på detta fria konto. Om uttag behöver göras på de spärrade bankkontona skall skriftlig ansökan göras hos överförmyndaren. Ta med bankböckerna till banken så att i dessa antecknas att uttag får ske endast med tillstånd av överförmyndaren och beställ saldobesked per den dag du förordnades till god man. Detta saldobesked bifogas förteckningen. Kontrollera att huvudmannen har gällande försäkring. Endast huvudmannen själv och hans närmaste anhöriga har rätt att ta del av årsräkningar med tillhörande uppgifter. I övrigt gäller sekretess.

7 Meddela alla berörda din adress (försäkringskassan, skattemyndigheten, vårdinrättning med flera). Anmäl adressändring. Ditt registerutdrag är beviset om ställföreträdarskap. Förvara detta noga. Vid behov måste du visa upp detta hos myndigheter av olika slag, post- och banker med mera. Inom två månader efter det att godmanskapet blivit inskrivet skall förteckningen vara inlämnad till överförmyndaren. Förteckningen skall avgivas på heder och samvete. Förteckningens innehåll Äger huvudmannen bankmedel skall uppgift lämnas om kontonummer och den bank där pengarna innestår. Fastighet upptages till taxeringsvärde. Värdepapper bör upptagas till nominella värden. Lösören behöver inte angivas med värden om det inte är fråga om antikviteter, konst eller liknande. Skulder skall angivas med dels belopp dels namn på långivaren. Äger huvudmannen tillgångar som inte förvaltas av gode mannen skall detta angivas i förteckningen. Åtgärder i samband med avlämnande av förteckning Har huvudmannen erhållit tillgångar på grund av giftorätt, arv, testamente eller gåva skall du vid avlämnandet av förteckningen bifoga kopia av bodelnings- eller skifteshandling, testamente eller gåvobrev. Banktillgodohavanden skall styrkas med saldobesked från bank.

8 Huvudmannens aktier, obligationer, pantbrev, skuldebrev och liknande värdehandlingar får inte sammanblandas med gode mannens egendom. Om det behövs för att trygga förvaltningen får överförmyndaren bestämma att värdehandlingarna skall förvaras och förvaltas av ett värdepappersinstitut, det vill säga bank eller värdepappersbolag. Har huvudmannen VP-konto skall gode mannen registreras som ombud hos VPC och överförmyndaren kan också bestämma att VP-kontot skall förses med överförmyndarspärr.

9 Omplaceringar Du skall se till att huvudmannens tillgångar är placerade på ett sätt som ger erforderlig trygghet och en skälig avkastning. Om inte detta är fallet skall tillgångarna placeras om. Omplaceringar kan dock inte vidtagas utan att ni i de flesta fall inhämtat överförmyndarens tillstånd. Sådant tillstånd krävs om ni ämnar: köpa aktier köpa,sälja eller inteckna fast egendom eller tomträtt köpa eller sälja bostadsrätt ta upp lån eller ingå annan förbindelse för huvudmannen låna ut huvudmannens medel låta huvudmannen driva rörelse sälja värdehandling som är deponerad eller registrerad på VP-konto ta ut pengar från bankkonto som är överförmyndarspärrat. Utan överförmyndarens tillstånd får du inte återköpa livförsäkring, ingå växelförbindelse eller gå i borgen på huvudmannens vägnar, pantsätta hans egendom som säkerhet för en förbindelse, upplåta servituts- eller avkomsträtt till huvudmannens fasta egendom. Det är förbjudet att skänka bort huvudmannens egendom. Sedvanliga gåvor som födelsedagspresenter och julklappar är tillåtna. Med överförmyndarens tillstånd kan också i vissa fall understöd till anhöriga komma ifråga. Om du uppsåtligen eller på grund av vårdslöshet vållar huvudmannen skada kan du åläggas att ställa säkerhet för hans egendom och bli ersättningsskyldig.

10 Ansökningar till överförmyndare Uttag av pengar från spärrad räkning I ansökan skall du ange de skäl som finns för att pengarna skall tagas ut. Köp av aktier Av ansökningen skall framgå vilka aktier som gode mannen vill köpa. Generellt tillstånd till köp av aktier brukar vanligtvis inte meddelas av överförmyndaren, men det är dock möjligt att överförmyndaren vid större aktieinnehav kan lämna en mera generell utformning av sitt samtycke. Köp av fastighet/tomträtt I ansökan skall du ange de skäl som finns för att huvudmannen skall förvärva fastigheten eller bostadsrätten. Till ansökan skall bifogas följande handlingar: Köpekontrakt i två exemplar (original och kopia). Kontraktet skall vara undertecknat av såväl köpare som säljare. Taxeringsbevis utvisande senaste taxeringsvärde. Värderingsutlåtande utfärdat av sakkunnig och opartisk person. Värdeintyget skall ge en fullständig beskrivning av fastigheten beträffand eareal, byggnader, belägenhet och så vidare. Samtycke av huvudmannen om detta är möjligt. I annat fall yttrande av närmaste anhörig.

11 Försäljning av fastighet/tomträtt I ansökan skall anges de skäl som finns för försäljningen. Om huvudmannen endast är delägare skall du ange hur stor andel han äger. Till ansökningen skall bifogas: Köpekontrakt Taxeringsbevis Värderingsutlåtande Samtycke av huvudmannen om detta är möjligt. I annat fall yttrande av närmaste anhörig. Beträffande bilagorna till ansökningen gäller samma som vid köp av fastighet. Inteckning av fastighet/tomträtt I ansökan skall anges de skäl som finns för inteckning och det belopp inteckningen skall avse. Till ansökningen skall bifogas: Gravationsbevis (som skall vara nyuttaget) Taxeringsbevis Värderingsutlåtande (om inteckning sökes över taxeringsvärdet) Samtycke av huvudmannen om detta är möjligt. I annat fall yttrande av närmaste anhörig. Köp av bostadsrätt I ansökan skall anges de skäl som finnes för att huvudmannen skall köpa bostadsrättslägenhet eller del därav.

12 Till ansökningen skall bifogas: Köpekontrakt Värderingsutlåtande Kopia av bostadsrättsbevis samt intyg från föreningen om eventuell pantsättning av lägenheten Samtycke av huvudmannen om detta är möjligt. I annat fall skall yttrande inhämtas från huvudmannens make eller sambo och närmaste släktingar. Försäljning av bostadsrätt I ansökan skall angivas de skäl som finns för försäljningen samt uppgift om hur den erhållna likviden skall disponeras. Till ansökningen skall bifogas: Köpekontrakt Värderingsutlåtande Samtycke av huvudmannen om detta är möjligt. I annat fall skall yttrande inhämtas från huvudmannens make eller sambo och närmaste släktingar. Upptagande av lån för huvudmannen I ansökan skall du ange de skäl som finns för lånet, lånebelopp och lånevillkor, uppgift om hur lånebeloppet skall disponeras samt hur återbetalning skall ske. Överförmyndaren får lämna sitt samtycke endast om upplåningen behövs för att trygga huvudmannens övriga egendom eller om det kan anses nödvändigt för hans eller hennes utbildning eller uppehälle eller om det annars finns särskilda skäl.

13 Utlåning av huvudmannens pengar I ansökan skall anges skälen för utlåning, lånebelopp, säkerhet och ränta som låntagaren erbjuder samt uppgift om hur lånet skall återbetalas. Avser låntagaren att lämna säkerhet i form av pantbrev i fastighet, skall till ansökningen fogas: Gravationsbevis Taxeringsbevis Värderingsutlåtande (om säkerheten ligger i närheten eller över taxeringsvärdet) Samtycke av huvudmannen om detta är möjligt Försäljning av värdehandlingar För att gode mannen skall kunna sälja värdehandlingar som antingen deponerats eller vars VP-konto är överförmyndarspärrat krävs överförmyndarens tillstånd. I sin skriftliga ansökan skall gode mannen upplysa om anledningen till försäljningen och samtidigt meddela hur likviden skall disponeras. Sedan du erhållit överförmyndarens tillstånd till viss åtgärd är det nödvändigt att du, så snart åtgärden ifråga är genomförd, redovisar till överförmyndaren. Som exempel kan nämnas att om du fått tillstånd att köpa fastighet skall du, sedan köpet genomförts, insända lagfartsbevis och ett nytt gravationsbevis. Har ni fått tillstånd att sälja huvudmannens fastighet eller bostadsrätt skall du sända in bevis om att försäljningslikviden har satts in på spärrat bankkonto och så vidare.

14 Redovisning Du är skyldig att föra räkenskaper över huvudmannens inkomster och utgifter. Skaffa därför en kassabok och anteckna där varje inkomst respektive utgift. Du kommer då att ha ett bra underlag för den redovisning som du måste avge till överförmyndaren före den 1 mars varje år. I årsräkningen skall medtagas: tillgångar och skulder vid årets början inkomster och utgifter under året tillgångar och skulder vid årets slut Ingår bankmedel bland tillgångarna skall innestående belopp styrkas med bevis från banken. Äger huvudmannen tillgångar som inte står under din förvaltning skall detta särskilt anges i årsräkningen. Du bör spara verifikationer. I samband med granskning kan överförmyndaren begära att du skall styrka de uppgifter du lämnat i årsräkningen. Då ert uppdrag som god man upphör skall du omgående skicka in redovisning till överförmyndaren för tiden från årets början till dess befattningen upphörde. Sådan redovisning kallas sluträkning. Har avtal slutits om sammanlevnad i oskiftat bo, är ni skyldig att avge redovisning för dödsboet senast den 1 mars varje år. Denna redovisning kallas årsuppgift.

15 Årsuppgiften skall innehålla: den behållna inkomsten under föregående år och en översikt av boets tillgångar och skulder vid årets slut. Vitesföreläggande Om gode mannen underlåter att i rätt tid avge redovisning till överförmyndaren kan detta medföra vitesföreläggande, det vill säga gode mannen anmodas vid vite att fullgöra sitt åliggande. Har förordnandet avsett en viss rättshandling skall gode mannen så snart uppdraget är slutfört anmäla detta till överförmyndaren. Har godmanskap anordnats för bortovarande eller okänd huvudman skall godmanskapet upphöra när huvudmannen ger sig till känna. Har den bortovarande eller okända huvudmannen inte givit sig till känna, kan godmanskapet ändå upphöra på grund av att till exempel arvsrätten preskriberas eller att huvudmannen dödförklaras.

16 Arvoden Gode mannen Du har rätt att få arvode för såväl ekonomisk förvaltning som personlig omvårdnad. Du har också rätt att få ersättning för de utgifter som godmanskapet har medfört. Vem bestämmer om arvode? Det är överförmyndaren som bestämmer om arvodet. I de fall där godmanskapet avsett såväl ekonomisk förvaltning som personlig omvårdnad, beräknas arvodet enligt grunder som fastställes av vederbörande kommun. Det är också överförmyndaren som bestämmer om den ersättning som du kan få för dina utgifter i samband med godmanskapet. Hur stort arvode? Överförmyndarnämnden har beslutat att ekonomisk förvaltning och personlig omvårdnad skall arvoderas efter tre olika normalbelopp. Har den ekonomiska förvaltningen varit okomplicerad och föga tidskrävande skall arvodet fastställas till 7 8 procent av basbeloppet. Har förvaltningen varit besvärlig och tidskrävande skall arvodet bestämmas till procent av basbeloppet.

17 Har förvaltningen varit särskilt komplicerad på grund av att huvudmannen äger fastighet, affärsrörelse eller dylikt skall arvodet motsvara procent av basbeloppet. Vistas huvudmannen på sjukhus eller vårdanstalt och endast i mindre omfattning varit mottaglig för personlig omvårdnad från gode mannen skall arvodet fastställas till 7 8 procent av basbeloppet. Har gode mannens vårdinsatser varit av större omfattning skall arvodet bestämmas till procent av basbeloppet. Har den personliga omvårdnaden varit speciellt krävande skall arvodet utgå med procent av basbeloppet. I de fall där mycket speciella förhållanden har förelegat kan högre arvode än föreslagna normalarvoden kunna komma ifråga. För att överförmyndaren skall godkänna ett högre arvode bör gode mannen redovisa den tid som lagts ner på uppdraget. Ersättning för utgifter För löpande utgifter såsom telefon, porto och dylikt kan gode mannen i normalfallen erhålla ersättning upp till ett belopp motsvarande 2 procent av basbeloppet för havda kostnader utan särskilt förhandsmedgivande av överförmyndaren och utan verifikationsskyldighet. Även här kan speciella förhållanden medföra en högre ersättning.

18 Vem betalar? Överförmyndaren bestämmer om huvudmannen skall betala gode mannens arvode och ersättning för utgifter. Om inte särskilda skäl föranleder något annat, skall arvodet och ersättningen betalas med huvudmannens pengar i de fall där dennes beräknade inkomst under det år när uppdraget utförts överstiger 2,65 basbelopp eller tillgångarna under samma år överstiger två basbelopp. Understiger huvudmannens inkomster 2,65 basbelopp eller tillgångna två basbelopp skall gode mannen erhålla betalning av kommunen. Basbeloppet för 2007 är kronor. Har godmanskapet enbart avsett förmögenhetsförvaltning eller utförande av viss rättshandling utgår arvode av huvudmannens medel. Arvode och ersättning för utgifter som avser vård av någons rätt i oskiftat dödsbo skall betalas med dödsboets medel, om inte särskilda skäl talar för att betalning skall utgå av kommunala medel. Överförmyndaren Överförmyndarverksamheten bekostas i sin helhet av kommunen. Överklagande Är du missnöjd med överförmyndarens beslut i något ärende kan du överklaga beslutet hos tingsrätten inom tre veckor från den dag du fick del av beslutet. Överklagandet skall sändas till överförmyndaren som fattat beslutet.

19

20 Överförmyndarens expedition Måndag Fredag Telefon: Adress: Eslövs kommun Gröna Torg Eslöv Juli 2007 Eslövs kommun Vård och Omsorg Postadress: Eslöv Besöksadress: Gröna Torg 2 Telefon: Telefax: epost: vard.och.omsorg@eslov.se

ATT VARA ENLIGT FB 11:7. Överförmyndarnämnden 1 (10) 2009-03-19

ATT VARA ENLIGT FB 11:7. Överförmyndarnämnden 1 (10) 2009-03-19 Överförmyndarnämnden 1 (10) 2009-03-19 ATT VARA Förvaltare ENLIGT FB 11:7 Postadress Besöksadress Telefon vx Telefax Internetadress e-post Box 41 Stortorget 1 +46 46 35 50 00 +46 46 35 59 28 www.lund.se

Läs mer

God man ENLIGT FB 11: 4

God man ENLIGT FB 11: 4 Överförmyndarnämnden 1 (10) 2009-03-19 ATT VARA God man ENLIGT FB 11: 4 Postadress Besöksadress Telefon vx Telefax Internetadress e-post Box 41 Stortorget 1 +46 46 35 50 00 +46 46 35 59 28 www.lund.se

Läs mer

Att vara god man eller förvaltare. Till dig som är nyfiken på vad uppdraget innebär

Att vara god man eller förvaltare. Till dig som är nyfiken på vad uppdraget innebär Att vara god man eller förvaltare Till dig som är nyfiken på vad uppdraget innebär 1 Att vara god man eller förvaltare Till dig som är nyfiken på vad uppdraget innebär Innehåll 3 Att göra till att börja

Läs mer

GOD MAN/ FÖRVALTARE. Detta är en informationsskrift om godmanskap/förvaltarskap m m. Överförmyndarkontoret

GOD MAN/ FÖRVALTARE. Detta är en informationsskrift om godmanskap/förvaltarskap m m. Överförmyndarkontoret GOD MAN/ FÖRVALTARE Detta är en informationsskrift om godmanskap/förvaltarskap m m Överförmyndarkontoret Innehållsförteckning Vem kan få god man?...3 God man för omyndiga (FB 11 kap 1 och 2 )...4 God man

Läs mer

Gode mannens/förvaltarens 1 uppdrag

Gode mannens/förvaltarens 1 uppdrag Gode mannens/förvaltarens 1 uppdrag Godmanskap och förvaltarskap anordnas med stöd av bestämmelser i Föräldrabalken. Sådana ställföreträdare behövs för personer som inte själva kan bevaka sin rätt, förvalta

Läs mer

Information från Överförmyndarnämnden i Falkenberg GOD MAN OCH FÖRVALTARE

Information från Överförmyndarnämnden i Falkenberg GOD MAN OCH FÖRVALTARE Information från Överförmyndarnämnden i Falkenberg GOD MAN OCH FÖRVALTARE 1 Om god man Föräldrabalken (FB) 11:4 Om någon på grund av sjukdom, psykisk störning, försvagat hälsotillstånd eller liknande förhållande

Läs mer

ALLMÄNT INFORMATION OM GOD MAN OCH FÖRALTARE

ALLMÄNT INFORMATION OM GOD MAN OCH FÖRALTARE ALLMÄNT INFORMATION OM GOD MAN OCH FÖRALTARE Lagar och bestämmelser godmanskap och förvaltarskap i lagar och bestämmelser som i stort sätt samlade i föräldrabalken och förmyndarskapsförodningen God man

Läs mer

Författningssamling 191.3

Författningssamling 191.3 Oskarshamns kommun Författningssamling 191.3 ERSÄTTNINGSREGLER OCH DELEGATIONSORDNING FÖR ÖVERFÖRMYNDARVERKSAMHETEN Fastställda av kommunfullmäktige 2001-04-09, 38 Gäller fr.o.m. 2001-05-15 A. ERSÄTTNINGSREGLER

Läs mer

Gode mannens/förvaltarens 1 uppdrag

Gode mannens/förvaltarens 1 uppdrag Överförmyndarnämnden Tingsryds kommun Box 88 362 22 TINGSRYD 0477-44 330/44 113 overformyndarnamnden@tingsryd.se Gode mannens/förvaltarens 1 uppdrag Godmanskap och förvaltarskap anordnas med stöd av bestämmelser

Läs mer

LAHOLMS KOMMUN Delegationsordning för överförmyndarnämnden

LAHOLMS KOMMUN Delegationsordning för överförmyndarnämnden LAHOLMS KOMMUN Delegationsordning för överförmyndarnämnden Beslutad av överförmyndarnämnden den 4 september 2000, 16. Att besluta på överförmyndarnämndens vägnar i följande ärenden eller grupper av ärenden

Läs mer

Vad gör en god man? Information från

Vad gör en god man? Information från Information från Vad gör en god man? Överförmyndarnämnden en kommunal myndighet I varje kommun ska det enligt lag finnas en överförmyndare eller överförmyndarnämnd. I Värmdö kommun har vi tillsammans med

Läs mer

Delegationsordning inom Överförmyndarverksamheten i Linköpings kommun

Delegationsordning inom Överförmyndarverksamheten i Linköpings kommun Delegationsordning inom Överförmyndarverksamheten i Linköpings kommun Överförmyndarnämnden i Linköpings kommun uppdrar åt angivna tjänstemän att fatta beslut i angivna ärenden som åvilar överförmyndaren

Läs mer

Antagen av överförmyndarnämnden den 27 oktober 2005. Senast ändrad av överförmyndarnämnden den 9 december 2009

Antagen av överförmyndarnämnden den 27 oktober 2005. Senast ändrad av överförmyndarnämnden den 9 december 2009 Delegeringsordning Antagen av överförmyndarnämnden den 27 oktober 2005 Senast ändrad av överförmyndarnämnden den 9 december 2009 Med handläggare i denna delegeringsordning avses tjänsteman hos kommunen

Läs mer

Svedala Kommuns 4:10 Författningssamling 1(7)

Svedala Kommuns 4:10 Författningssamling 1(7) Författningssamling 1(7) Delegationsordning för Svedala kommuns överförmyndarnämnd antagen av kommunfullmäktige 1995-09-13, 54 Gäller från 1995-09-01 1) 10:14 Förslag till tingsrätten på person lämplig

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR FLIK SID Öf 1 1. Delegationsordning för Överförmyndaren. Lagrum Innehåll Delegat Ersättare

FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR FLIK SID Öf 1 1. Delegationsordning för Överförmyndaren. Lagrum Innehåll Delegat Ersättare HÄRJEDALENS KOMMUN FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR FLIK SID Öf 1 1 Delegationsordning för Överförmyndaren Lagrum Innehåll Delegat Ersättare Föräldrabalken 10 kapitlet Om förmyndare 10:14 Förslag till

Läs mer

Eda kommuns styrdokument

Eda kommuns styrdokument Dokument: Delegeringsordning Beslut Diarienummer Gäller fr.o.m. Antagen: ÖFN 2005-11-15, 15 2005-12-14 Reviderad: ÖFN 2010-02-17, 2 2010-03-19 Överförmyndarnämndens delegeringsordning Med handläggare i

Läs mer

Att få hjälp av en god man

Att få hjälp av en god man Information Att få hjälp av en god man INFORMATION OM GODMANSKAP OCH FÖRVALTARSKAP Vem kan få god man En myndig person som är i behov av hjälp i rättsliga eller ekonomiska angelägenheter, eller någon som

Läs mer

Regler för särskilt förordnad förmyndare

Regler för särskilt förordnad förmyndare Överförmyndarnämnden 1 (5) Regler för särskilt förordnad förmyndare Alla som är under 18 år måste ha en förmyndare. Föräldrar är vanligen barnets vårdnadshavare. Vårdnadshavare är i regel också barnets

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR FLIK SID Öf 1. Delegationsordning för Överförmyndaren

FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR FLIK SID Öf 1. Delegationsordning för Överförmyndaren Överförmyndaren FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR 160520 FLIK SID Öf 1 Delegationsordning för Överförmyndaren Enligt 19 kap 14 Föräldrabalken får Överförmyndare uppdra åt en kommunal tjänsteman med

Läs mer

ÖVERFÖRMYNDARE/NÄMND. Finns en i varje kommun Obligatorisk verksamhet Väljs av fullmäktige Väljs för 4 år Kontrolleras av länsstyrelsen och JO

ÖVERFÖRMYNDARE/NÄMND. Finns en i varje kommun Obligatorisk verksamhet Väljs av fullmäktige Väljs för 4 år Kontrolleras av länsstyrelsen och JO ÖVERFÖRMYNDARE/NÄMND Finns en i varje kommun Obligatorisk verksamhet Väljs av fullmäktige Väljs för 4 år Kontrolleras av länsstyrelsen och JO ÖVERFÖRMYNDARENS UPPGIFTER Tillsyn Rådgivning Beslut GOD MAN

Läs mer

Svedala Kommuns 4:10 Författningssamling 1(7)

Svedala Kommuns 4:10 Författningssamling 1(7) Författningssamling 1(7) Delegationsordning för Svedala kommuns överförmyndarnämnd Antagen av överförmyndarnämnden 8 oktober 2013 2 Med de förbehåll, som sägs i kommunallagen 6 kap 34, uppdrar överförmyndarnämnden

Läs mer

Delegeringsförteckning för Överförmyndarnämnden Lilla Edets kommun

Delegeringsförteckning för Överförmyndarnämnden Lilla Edets kommun LILLA EDETS KOMMUN Datum Diarienummer Delegeringsförteckning för Överförmyndaren Lilla Edets kommun Överförmyndaren i Lilla Edets kommun delegerar till överförmyndarhandläggarna, enligt samverkansavtal

Läs mer

Välkommen som god man!

Välkommen som god man! Överförmyndarverksamheten i Västra Gästrikland Sidan 1(4) Välkommen som god man! Välkommen till Ditt uppdrag som god man! Du skall nu ta hand om förvaltningen av Din huvudmans egendom. Det är viktigt att

Läs mer

Delegationsordning för överförmyndarnämnden

Delegationsordning för överförmyndarnämnden Författningssamling ÖFN Antaget av överförmyndarnämnden: 2007-08-27 75 Senaste ändring: 2008-12-01 131, 2009-04-02 170, 2011-03-24 28, 2012-11-08 48, 2013-03-26 11 Delegationsordning för överförmyndarnämnden

Läs mer

Delegeringsordning för överförmyndarnämnden fastställd av överförmyndarnämnden 2011-01-11, 2.

Delegeringsordning för överförmyndarnämnden fastställd av överförmyndarnämnden 2011-01-11, 2. ÄLMHULTS KOMMUN DELEGERINGSORDNING 1 (6) Delegeringsordning för överförmyndarnämnden fastställd av överförmyndarnämnden 2011-01-11, 2. Kommunfullmäktige har 2010-12-20, 184 fastställt reglemente för överförmyndarnämnden.

Läs mer

Anvisningar för förmyndare. Reviderad 2014-04-09

Anvisningar för förmyndare. Reviderad 2014-04-09 Anvisningar för förmyndare Reviderad 2014-04-09 Dnr 2/15 Nyköpings- Oxelösunds överförmyndarnämnd Postadress: Besöksadress: 611 83 Nyköping Överförmyndarkontoret, Stadshuset, Nyköping Telefon: 0155 24

Läs mer

Information om uppdraget som. God man och förvaltare

Information om uppdraget som. God man och förvaltare Information om uppdraget som God man och förvaltare Att vara god man/förvaltare Enligt lagen: Föräldrabalken 11 kap. 4 Om någon på grund av sjukdom. psykisk störning, försvagat hälsotillstånd eller liknande

Läs mer

ÖVERFÖRMYNDARE/NÄMND. Finns en i varje kommun Obligatorisk verksamhet Väljs av fullmäktige Väljs för 4 år Kontrolleras av länsstyrelsen och JO

ÖVERFÖRMYNDARE/NÄMND. Finns en i varje kommun Obligatorisk verksamhet Väljs av fullmäktige Väljs för 4 år Kontrolleras av länsstyrelsen och JO ÖVERFÖRMYNDARE/NÄMND Finns en i varje kommun Obligatorisk verksamhet Väljs av fullmäktige Väljs för 4 år Kontrolleras av länsstyrelsen och JO ÖVERFÖRMYNDARENS UPPGIFTER Tillsyn Rådgivning Beslut (Förslag

Läs mer

ÖVERFÖRMYNDARNÄMNDENS DELEGATIONSORDNING

ÖVERFÖRMYNDARNÄMNDENS DELEGATIONSORDNING Datum 2016-03-08 Överförmyndarnämnden ÖVERFÖRMYNDARNÄMNDENS DELEGATIONSORDNING Om inte annat anges eller följer av lag eller annan författning är beslutanderätten delegerad till ledamot och ersättare i

Läs mer

Kurs för gode män och förvaltare

Kurs för gode män och förvaltare Kurs för gode män och förvaltare Förutsättningar för god man o Sjukdom o Psykisk störning o Försvagat hälsotillstånd o Liknande förhållande Lagstiftning o Föräldrabalken o Förmynderskapsförordningen o

Läs mer

Förutsättningar för god man

Förutsättningar för god man Kurs för gode män och förvaltare Förutsättningar för god man o Sjukdom o Psykisk störning o Försvagat hälsotillstånd o Liknande förhållande Lagstiftning o Föräldrabalken o Förmynderskapsförordningen o

Läs mer

Om att bevaka den enskildes rätt i dödsbo

Om att bevaka den enskildes rätt i dödsbo Om att bevaka den enskildes rätt i dödsbo 2 ATT BEVAKA RÄTT I DÖDSBO Uppgiften att bevaka rätt i dödsbo kan uppkomma om en person som har en god man eller förvaltare har del i ett dödsbo och det i den

Läs mer

ATT VARA GOD MAN, FÖRVALTARE, FÖRORDNAD FÖRMYNDARE

ATT VARA GOD MAN, FÖRVALTARE, FÖRORDNAD FÖRMYNDARE PM ATT VARA GOD MAN, FÖRVALTARE, FÖRORDNAD FÖRMYNDARE ALLMÄNT I vissa fall kan det föreligga hinder för en person att själv tillvarata sina intressen och då kan Tingsrätten förordna god man eller förvaltare.

Läs mer

Checklista till årsräkning, sluträkning och årsuppgift för dödsbo för år 2015

Checklista till årsräkning, sluträkning och årsuppgift för dödsbo för år 2015 1 (5) Checklista till årsräkning, sluträkning och årsuppgift för dödsbo för år 2015 Enligt 14 kap. 15, Föräldrabalken, ska förmyndare/gode män/förvaltare före den 1 mars varje år lämna årsräkning till

Läs mer

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr 190.1

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr 190.1 Bromölla kommun KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr 190.1 Antagen/Senast ändrad Gäller från Dnr Öfn 2016-01-21 2 2016-01-22 DELEGATION AV ÖVERFÖRMYNDARNÄMNDENS BESLUTANDERÄTT Delegation ges till handläggare

Läs mer

Att vara God man. eller Förvaltare. Information från Överförmyndaren i Alvesta kommun

Att vara God man. eller Förvaltare. Information från Överförmyndaren i Alvesta kommun Att vara God man eller Förvaltare Information från Överförmyndaren i Alvesta kommun Innehåll 1. Vem får god man eller förvaltare?...3 2. Skillnaden mellan god man och förvaltare...4 3. Dina första uppgifter...5

Läs mer

DELEGATIONSORDNING FÖR ÖVERFÖRMYNDARNÄMNDEN

DELEGATIONSORDNING FÖR ÖVERFÖRMYNDARNÄMNDEN DELEGATIONSORDNING FÖR ÖVERFÖRMYNDARNÄMNDEN Beslutanderätten delegeras inte i följande slag av ärenden (6 kap 34 kommunallagen, 19 kap 14 föräldrabalken) 1. ärenden som avser verksamhetens mål, inriktning,

Läs mer

Att vara god man eller förvaltare

Att vara god man eller förvaltare Att vara god man eller förvaltare Information till dig som vill veta vad det innebär att ha ett uppdrag som god man eller förvaltare Vem kan bli god man eller förvaltare? För att vara god man eller förvaltare

Läs mer

Cirkulärnr: 1995:77 Diarienr: 1995:0934. Datum:

Cirkulärnr: 1995:77 Diarienr: 1995:0934. Datum: Cirkulärnr: 1995:77 Diarienr: 1995:0934 Handläggare: Sektion/Enhet: Eric Sehlin Datum: 1995-03-27 Mottagare: Kommunalrättssektionen Kommunstyrelsen Överförmyndare Överförmyndarnämnder Rubrik: Underlag

Läs mer

Delegationsordning för Överförmyndarnämnden, Kristianstads kommun

Delegationsordning för Överförmyndarnämnden, Kristianstads kommun Delegationsordning 2019 1 (17) Delegationsordning för Överförmyndarnämnden, Kristianstads kommun Beslutad 2019-01-09 ÖFN 1 att gälla från 2019-01-10 Inledning Delegationsordning gällande Överförmyndarnämndens

Läs mer

Välkommen som god man

Välkommen som god man Välkommen som god man Du skall nu ta hand om förvaltningen av din huvudmans egendom och i övrigt agera inom ditt uppdrag. Du bör utan dröjsmål gå igenom följande checklista och fundera på vilka åtgärder

Läs mer

Information om godmanskap och förvaltarskap. Kortfattad redogörelse

Information om godmanskap och förvaltarskap. Kortfattad redogörelse Information om godmanskap och förvaltarskap Kortfattad redogörelse 1 Godmanskap och förvaltarskap Här lämnas en kortfattad redogörelse om godmanskap och förvaltarskap. Du är alltid välkommen att kontakta

Läs mer

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING HÖGANÄS KOMMUN ÖN-bilaga 8/2013 Ersätter KFS 2012:21 KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING 2013:25 DELEGATIONSORDNING FÖR ÖVERFÖRMYNDARNÄMNDEN ÄRENDETYP BESLUTANDE I ANGIVEN ORDNING Föräldrabalken 10 kap 14 Förslag

Läs mer

Gode mannens/förvaltarens uppdrag

Gode mannens/förvaltarens uppdrag LERUM2000, v2.1, 2013-02-21 INFORMATION TILL Överförmyndarnämnden Gode mannens/förvaltarens uppdrag Godmanskap och förvaltarskap anordnas med stöd av bestämmelser i Föräldrabalken. Med ställföreträdare

Läs mer

Åtagande av uppdrag som god man/förvaltare

Åtagande av uppdrag som god man/förvaltare Introduktion Överförmyndaren Varje kommun är ålagd att tillsätta en överförmyndare eller en överförmyndarnämnd. I Lidingö stad finns en överförmyndare vilken är vald av kommunfullmäktige. Med stöd av föräldrabalkens

Läs mer

Vad gör en förmyndare, god man och förvaltare egentligen?

Vad gör en förmyndare, god man och förvaltare egentligen? Vad gör en förmyndare, god man och förvaltare egentligen? Om någon på grund av sjukdom, psykisk störning, försvagat hälsotillstånd eller liknande förhållande behöver hjälp med att bevaka sin rätt, förvalta

Läs mer

Att vara god man eller förvaltare

Att vara god man eller förvaltare Att vara god man eller förvaltare En god man fungerar som ett ombud för den som på grund av sjukdom, funktionshinder eller liknande inte själv klarar att bevaka sin rätt och/eller sköta sin ekonomi. Reglerna

Läs mer

Om att bevaka underåriga barns rätt i dödsbo

Om att bevaka underåriga barns rätt i dödsbo Om att bevaka underåriga barns rätt i dödsbo 2 ÖVERFÖRMYNDARNÄMNDENS TILLSYN Överförmyndarnämnden har enligt lag till uppgift att utöva tillsyn över bland annat förmyndares och gode mäns verksamhet. När

Läs mer

Delegationsordning för Överförmyndarnämnden i Kiruna kommun

Delegationsordning för Överförmyndarnämnden i Kiruna kommun 1 Delegationsordning för i Kiruna kommun 2 Beslutanderätten får inte delegeras i följande slag av ärenden (6 kap 34 kommunallagen, 19 kap 14 föräldrabalken) 1. Ärenden som avser verksamhetens mål, inriktning,

Läs mer

Information om ansökan om god man eller förvaltare

Information om ansökan om god man eller förvaltare Information från Information om ansökan om god man eller förvaltare Denna information gäller dig som avser att ansöka om god man eller förvaltare eller anmäla behov av sådan för annan person. Om att ansöka

Läs mer

Bli någon som gör skillnad

Bli någon som gör skillnad Bli någon som gör skillnad Den tillfredsställelse du känner när du märker att du kan hjälpa en människa som är väldigt utsatt i vårt samhälle, när du märker skillnaden och att du ser att de får det bättre.

Läs mer

DELEGATIONSORDNING FÖR ÖVERFÖRMYNDARNÄMNDEN

DELEGATIONSORDNING FÖR ÖVERFÖRMYNDARNÄMNDEN Överförmyndarnämnden DELEGATIONSORDNING FÖR ÖVERFÖRMYNDARNÄMNDEN Antagen av Överförmyndarnämnden den 18 oktober 2016, 86 Delegering av ärenden inom nämnd Enligt Kommunallagen 6 kap 33 får en nämnd ge uppdrag

Läs mer

Välkommen som god man!

Välkommen som god man! Välkommen som god man! Välkommen till ditt uppdrag som God man! Du skall nu ta hand om förvaltningen av Din huvudmans egendom och i övrigt agera inom ditt uppdrag. Du bör utan dröjsmål gå igenom följande

Läs mer

Överförmyndarens information till dig som är särskilt förordnad vårdnadshavare och förmyndare

Överförmyndarens information till dig som är särskilt förordnad vårdnadshavare och förmyndare Överförmyndarens information till dig som är särskilt förordnad vårdnadshavare och förmyndare Överförmyndarkansliet Motala, Mjölby, Vadstena och Ödeshögs kommuner Särskilt förordnad vårdnadshavare och

Läs mer

Information från Överförmyndarnämnden

Information från Överförmyndarnämnden 1 Information från Överförmyndarnämnden God man och förvaltare om någon på grund av sjukdom, psykisk störning, försvagat hälsotillstånd eller liknande förhållanden behöver hjälp av bevaka sin rätt, förvalta

Läs mer

Sälja fastighet & bostadsrätt Bevaka rätt i dödsbo och vid bodelning Handikappersättning Om pengarna inte räcker

Sälja fastighet & bostadsrätt Bevaka rätt i dödsbo och vid bodelning Handikappersättning Om pengarna inte räcker Sälja fastighet & bostadsrätt Bevaka rätt i dödsbo och vid bodelning Handikappersättning Om pengarna inte räcker Del 9 Uppläst och skapad av Rolf Larsson 1 Sälja fastighet, tomträtt eller bostadsrätt!

Läs mer

Antagen av överförmyndarnämnden den 27 oktober 2005

Antagen av överförmyndarnämnden den 27 oktober 2005 Delegeringsordning Antagen av överförmyndarnämnden den 27 oktober 2005 Senast ändrad av överförmyndarnämnden den 24 oktober 2016, 77 Med handläggare i denna delegeringsordning avses tjänsteman hos kommunen

Läs mer

DELEGATIONSORDNING FÖR ÖVERFÖRMYNDARNÄMNDEN

DELEGATIONSORDNING FÖR ÖVERFÖRMYNDARNÄMNDEN Överförmyndarnämnden DELEGATIONSORDNING FÖR ÖVERFÖRMYNDARNÄMNDEN Ändrad av överförmyndarnämnden den 19 februari 2019, 28 Delegering av ärenden inom nämnd Enligt 6 kap. 37 Kommunallagen, en nämnd får uppdra

Läs mer

Köp eller försäljning av fastighet, tomträtt eller bostadsrätt

Köp eller försäljning av fastighet, tomträtt eller bostadsrätt Köp eller försäljning av fastighet, tomträtt eller bostadsrätt 1. Ansökan Ansökan skall vara ställd till överförmyndaren och undertecknad av ställföreträdaren (god man/förvaltare/ förmyndare). I ansökan

Läs mer

Årsräkning / Sluträkning

Årsräkning / Sluträkning Sida 1(5) Årsräkning / Sluträkning Årsräkning: Inlämnas före den 1 mars Sluträkning: Inlämnas senast 1 månad efter att uppdraget upphört Kalenderår Från datum Till datum Årsräkning inlämnad av Angående

Läs mer

UPPDRAGET SOM GOD MAN OCH FÖRVALTARE. UPPDRAGET SOM God man och förvaltare

UPPDRAGET SOM GOD MAN OCH FÖRVALTARE. UPPDRAGET SOM God man och förvaltare UPPDRAGET SOM GOD MAN OCH FÖRVALTARE 1 UPPDRAGET SOM God man och förvaltare 2 UPPDRAGET SOM GOD MAN OCH FÖRVALTARE Det är en god man och förvaltare Godmanskap är ett uppdrag som innebär att den gode mannen

Läs mer

Delegationsordning för överförmyndarnämnden

Delegationsordning för överförmyndarnämnden Föreliggande dokument är antaget av överförmyndarnämnden 2013-05-02 34 Dokumentet ska fastställas på nytt, eller vid behov revideras, dock senast i juni månad året efter det att ny mandatperiod inletts.

Läs mer

God man och förvaltare

God man och förvaltare God man och förvaltare Föräldrabalken kapitel 11 om god man 4 Om någon på grund av sjukdom, psykisk störning, försvagat hälsotillstånd eller liknande förhållande behöver hjälp med att bevaka sin rätt,

Läs mer

Information. Om godmanskap och förvaltarskap. Överförmyndarenheten

Information. Om godmanskap och förvaltarskap. Överförmyndarenheten Information Om godmanskap och förvaltarskap Överförmyndarenheten Innehåll Att vara god man/förvaltare... 3 Dina första uppgifter... 4 Dina övriga uppgifter/skyldigheter... 5 Huvudmannens samtycke... 8

Läs mer

ARVODE TILL GOD MAN / FÖRVALTARE

ARVODE TILL GOD MAN / FÖRVALTARE ÖVERFÖRMYNDARNÄMNDEN SID 1 (5) 2009-04-29 info 1. Rätten till arvode Den som har förordnats till förmyndare, god man eller förvaltare har rätt till ett skäligt arvode för uppdraget och ersättning för nödvändiga

Läs mer

ÖVERFÖRMYNDARVERKSAMHETEN I FAGERSTA INFORMERAR OM UPPDRAGET SOM GOD MAN ELLER FÖRVALTARE

ÖVERFÖRMYNDARVERKSAMHETEN I FAGERSTA INFORMERAR OM UPPDRAGET SOM GOD MAN ELLER FÖRVALTARE ÖVERFÖRMYNDARVERKSAMHETEN I FAGERSTA INFORMERAR OM UPPDRAGET SOM GOD MAN ELLER FÖRVALTARE ATT VARA GOD MAN ELLER FÖRVALTARE Godmanskap och förvaltarskap anordnas med stöd av föräldrabalkens bestämmelser.

Läs mer

Om att ansöka om god man/förvaltare för gamla och/eller sjuka/funktionshindrade personer

Om att ansöka om god man/förvaltare för gamla och/eller sjuka/funktionshindrade personer Om att ansöka om god för gamla och/eller sjuka/funktionshindrade personer Enligt föräldrabalkens 11 kap 4 och 7 kan godmanskap eller förvaltarskap anordnas för personer som p.g.a. sjukdom, psykisk störning,

Läs mer

Att vara god man. Den löpande förvaltningen

Att vara god man. Den löpande förvaltningen Att vara god man Den löpande förvaltningen Innehåll God man ett uppdrag som kräver ansvar... 3 God man... 3 Huvudman, personen som har god man... 3 Viktigt med samarbete mellan god man och huvudman...

Läs mer

God man/förvaltare behövs för personer som inte själva kan bevaka sin rätt, förvalta sin egendom eller sörja för sin person.

God man/förvaltare behövs för personer som inte själva kan bevaka sin rätt, förvalta sin egendom eller sörja för sin person. Läs mer om uppdraget som god man/förvaltare God man/förvaltare behövs för personer som inte själva kan bevaka sin rätt, förvalta sin egendom eller sörja för sin person. Det gäller personer som på grund

Läs mer

Välkommen till ditt uppdrag som god man/förvaltare

Välkommen till ditt uppdrag som god man/förvaltare Välkommen till ditt uppdrag som god man/förvaltare Välkommen till ditt uppdrag som god man/förvaltare Du ska nu ta hand om förvaltningen av din huvudmans egendom och i övrigt agera inom ditt uppdrag. Du

Läs mer

Avdelningen för överförmyndarären. Information till dig som är ställföreträdare

Avdelningen för överförmyndarären. Information till dig som är ställföreträdare Avdelningen för överförmyndarären Information till dig som är ställföreträdare Innehållsförteckning Arvode Dödsbo Testamente Köp/försäljning av fast egendom/bostadsrätt Förteckning av egendom Huvudmannen

Läs mer

Ga vor KOMMUNFULLMÄKTIGE. Överförmyndaren EN INFORMATION FRÅN ÖVERFÖRMYNDAREN I SALA KOMMUN

Ga vor KOMMUNFULLMÄKTIGE. Överförmyndaren EN INFORMATION FRÅN ÖVERFÖRMYNDAREN I SALA KOMMUN Ga vor KOMMUNFULLMÄKTIGE EN INFORMATION FRÅN ÖVERFÖRMYNDAREN I SALA KOMMUN Gåvor FÖRORD Detta är en vägledning där du får information om vad som är möjligt enligt lag när det gäller gåvor till och från

Läs mer

ÖVERFÖRMYNDARNÄMNDEN. Att vara god man/förvaltare

ÖVERFÖRMYNDARNÄMNDEN. Att vara god man/förvaltare Ö ÖVERFÖRMYNDARNÄMNDEN Att vara god man/förvaltare 2 Innehållsförteckning Sid Allmänt om god man och förvaltare..2 Dina uppgifter som god man/förvaltare...2 Uppdraget att bevaka rätt, sörja för person

Läs mer

ANSÖKAN om god man enligt Föräldrabalken 11 kap 4

ANSÖKAN om god man enligt Föräldrabalken 11 kap 4 Skicka ansökan till: Örebro Tingsrätt Box 383, 701 41 Örebro ANSÖKAN om god man enligt Föräldrabalken 11 kap 4 1. Person ansökan gäller Personnummer Adress (folkbokföringsadress) Telefonnummer Vistelseadress

Läs mer

ÖVERFÖRMYNDARNÄMNDEN. Anmälan om god man & förvaltare på grund av hälsoskäl

ÖVERFÖRMYNDARNÄMNDEN. Anmälan om god man & förvaltare på grund av hälsoskäl Ö ÖVERFÖRMYNDARNÄMNDEN Anmälan om god man & förvaltare på grund av hälsoskäl 2 (6) Innehållsförteckning Allmänt... 2 Förordnande av god man.......2 Förordnande av förvaltare... 2 Anmälningsskyldighet...

Läs mer

Överförmyndarnämnden. Överförmyndarnämnden Nordmalings kommun. 914 81 Nordmaling Kungsvägen 41. Postadress:

Överförmyndarnämnden. Överförmyndarnämnden Nordmalings kommun. 914 81 Nordmaling Kungsvägen 41. Postadress: Information från Överförmyndarnämnden Nordmalings kommun Postadress: Besöksadress: Överförmyndarnämnden Kommunhuset 914 81 Nordmaling Kungsvägen 41 e-post adress: overformyndarnamnden@nordmaling.se Telefon:

Läs mer

Delegationsordning för överförmyndarnämnden i Kalmar kommun

Delegationsordning för överförmyndarnämnden i Kalmar kommun STYRANDE DOKUMENT Fastställt av Dokumentansvarig Beslutsdatum Överförmyndarnämnden Chef överförmyndaret Ann Wribe 2016-06-22 Gäller tills vidare 1 (6) Delegationsordning för överförmyndarnämnden i Kalmar

Läs mer

Information från Överförmyndarnämnden

Information från Överförmyndarnämnden 1 Information från Överförmyndarnämnden Arvode till god man/förvaltare Rätten till arvode Den som har förordnats till förmyndare, god man eller förvaltare har rätt till ett skäligt arvode för uppdraget

Läs mer

Åtagande av uppdrag om god man/förvaltare

Åtagande av uppdrag om god man/förvaltare Åtagande av uppdrag om god man/förvaltare * Obligatoriska fält 0 Introduktion 0.1 Genom att jag klickar Slutför i sista steget av denna e-tjänst, eller skriver ut och skickar in underskriven pappersblankett,

Läs mer

Välkommen till uppdrag som god man eller förvaltare

Välkommen till uppdrag som god man eller förvaltare ÖVERFÖRMYNDARNÄMNDEN MARS 2014 Välkommen till uppdrag som god man eller förvaltare Du ska nu sköta om din huvudmans egendom och i övrigt handha din huvudmans angelägenheter. När du informerar myndigheter

Läs mer

Årsräkning/årsuppgift

Årsräkning/årsuppgift 115076 v10 1503 Sid 1 (6) Årsräkning/årsuppgift. * = Obligatorisk uppgift eblanketter@inera.se, 0771-25 10 10 Sweden Lämnas in före den 1 mars. Avser kalenderår* Period, fr.o.m. - t.o.m.* Årsräkning inlämnad

Läs mer

Södertörns ÖVERFÖRMYNDARNÄMND i kommunerna Botkyrka, Haninge, Huddinge, Nynäshamn och Tyresö. Antagen Ändrad

Södertörns ÖVERFÖRMYNDARNÄMND i kommunerna Botkyrka, Haninge, Huddinge, Nynäshamn och Tyresö. Antagen Ändrad ÖVERFÖRMYNDRNÄMND Delegationsordning Bakgrund ntagen 2011-01-04 Ändrad 2011-12-14 Överförmyndaren får enligt 19 kap 14 FB uppdra åt en kommunal tjänsteman (gäller även tjänsteman i annan kommun) med den

Läs mer

Redogörelse för uppdraget som ställföreträdare för år

Redogörelse för uppdraget som ställföreträdare för år Bilaga till årsräkning Överförmyndarnämnden Redogörelse för uppdraget som ställföreträdare för år Huvudman/omyndig Fyll i för vilket år redogörelsen gäller 1 Namn Personnummer Ställföreträdare: god man/förvaltare/förmyndare

Läs mer

Överförmyndarnämnden informerar om Uppdrag som god man eller förvaltare på grund av hälsoskäl

Överförmyndarnämnden informerar om Uppdrag som god man eller förvaltare på grund av hälsoskäl 1 Överförmyndarnämnden informerar om Uppdrag som god man eller förvaltare på grund av hälsoskäl Överförmyndarnämnden är en tillsynsmyndighet som ansvarar för tillsyn över ställföreträdares förvaltning.

Läs mer

FÖRTECKNING Huvudmans/Myndlings tillgångar och skulder

FÖRTECKNING Huvudmans/Myndlings tillgångar och skulder FÖRTECKNING Huvudmans/Myndlings tillgångar och skulder Jönköpings Överförmyndarnämnd Rådhuset 551 89 JÖNKÖPING Huvudman/Myndling Namn Personnummer Utdelningsadress (gata, box etc) Postnummer och postort

Läs mer

Överförmyndarnämnden. God man Förvaltare

Överförmyndarnämnden. God man Förvaltare Överförmyndarnämnden God man Förvaltare Överförmyndare Måste finnas i kommunen Obligatorisk verksamhet Väljs av fullmäktige för 4 år Förvaltningsmyndighet Kontrolleras av Länsstyrelsen och JO Välkommen

Läs mer

DELEGATIONSORDNING. för överförmyndarnämnden

DELEGATIONSORDNING. för överförmyndarnämnden DELEGATIONSORDNING för Dokumentets syfte Delegationsordning anger vilka frågor en nämnd delegerat och vem som får rätten att besluta på delegation av nämnden i en viss fråga. Nämnd är beslutsfattare. Dokumentet

Läs mer

Överförmyndarnämnden informerar om. Gåvor

Överförmyndarnämnden informerar om. Gåvor Information från Överförmyndarnämnden informerar om Gåvor BARN FÖRÄLDRAR/FÖRMYNDARE Gåvor till barn I de allra flesta fall kan ett omyndigt barn ta emot en gåva utan större formkrav. Till exempel kan en

Läs mer

Delegationsordning för överförmyndarnämnden

Delegationsordning för överförmyndarnämnden Delegationsordning för överförmyndarnämnden Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Delegationsordning för överförmyndarnämnden Riktlinjer 2013-08-14 Överförmyndarnämnden Dokumentansvarig/processägare

Läs mer

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (12) DELEGATIONSORDNING FÖR ÖVERFÖRMYNDARNÄMNDEN ÄRENDETYP BESLUTANDE I ANGIVEN ORDNING Föräldrabalken 10 kap 14 Förslag till tingsrätten på person lämplig som förmyndare 10 kap 18 Beslut om att ansöka

Läs mer

Välkommen till ditt uppdrag!

Välkommen till ditt uppdrag! VÄNERSBORGS ÖVERFÖRMYNDARNÄMND INFORMERAR VÄLKOMMEN SOM GOD MAN / FÖRVALTARE Välkommen till ditt uppdrag! Du har nu fått ett beslut om att du är förordnad som ställföreträdare för din huvudman. Det innebär

Läs mer

Överförmyndarnämnden

Överförmyndarnämnden INFORMATION FÖR SOCIALTJÄNSTEN - BEHOV AV GOD MAN Här nedan finner du som arbetar inom socialtjänsten information om hur du bör gå tillväga om du ser: att en vuxen person är i behov av god man eller förvaltare.

Läs mer

TILL DIG SOM HAR BARN UNDER 18 ÅR

TILL DIG SOM HAR BARN UNDER 18 ÅR INFORMATIONSBLAD 1 (3) TILL DIG SOM HAR BARN UNDER 18 ÅR Föräldrabalken är den lag som bland annat reglerar förhållandet mellan barn och föräldrar. Den här informationen ger dig en översiktlig redogörelse

Läs mer

Ansökan eller anmälan om behov av god man enligt 11 kap. 4 föräldrabalken

Ansökan eller anmälan om behov av god man enligt 11 kap. 4 föräldrabalken 1 Ansökan eller anmälan om behov av god man enligt 11 kap. 4 föräldrabalken Ansökan eller anmälan skickas till. Om det är en ansökan skickar nämnden den vidare till Västmanlands tingsrätt. Om det är en

Läs mer

RÄKNING Obs! Bifoga alltid Redogörelse ifylld, oavsett om man önskar arvode eller inte.

RÄKNING Obs! Bifoga alltid Redogörelse ifylld, oavsett om man önskar arvode eller inte. RÄKNING Obs! Bifoga alltid Redogörelse ifylld, oavsett om man önskar arvode eller inte. Avser kalenderår Period fr o m. T o m. Inlämnas före 1 mars Typ av räkning Årsräkning Delräkning Sluträkning Årsräkning

Läs mer

DELEGATIONSORDNING FÖR NYKÖPINGS- OXELÖSUNDS ÖVERFÖRMYNDARNÄMND

DELEGATIONSORDNING FÖR NYKÖPINGS- OXELÖSUNDS ÖVERFÖRMYNDARNÄMND DELEGATIONSORDNING FÖR NYKÖPINGS- OXELÖSUNDS ÖVERFÖRMYNDARNÄMND Beslutad av Gäller från: Protokollsparagraf: Diarienummer: Nyköping- Oxelösunds överförmyndarnämnd: 2013-09-02 2013-10-01 60 NOÖN 13/17 2/10

Läs mer

Överförmyndarnämnden Arvode till god man och förvaltare

Överförmyndarnämnden Arvode till god man och förvaltare Överförmyndarnämnden Arvode till god man och förvaltare Fastställd 2006-09-26, reviderad 2010-12-14, reviderad 2014-12-10 2 (6) Innehållsförteckning Rätten till arvode... 3 Vem betalar arvodet...... 3

Läs mer

Sida1. www.hassleholm.se. Välkommen. som god man/förvaltare!

Sida1. www.hassleholm.se. Välkommen. som god man/förvaltare! 1 Sida1 www.hassleholm.se Välkommen som god man/förvaltare! 2 Välkommen Till ditt uppdrag som god man/förvaltare! Syftet med denna information är att ge dig, som nybliven god man/förvaltare, en vägledning

Läs mer

Ansökan om god man enligt Föräldrabalken 11:4 Den enskilde och dennes närmsta anhöriga är behöriga sökanden (se mer information sist i dokumentet)

Ansökan om god man enligt Föräldrabalken 11:4 Den enskilde och dennes närmsta anhöriga är behöriga sökanden (se mer information sist i dokumentet) Ansökan om god man enligt Föräldrabalken 11:4 Den enskilde och dennes närmsta anhöriga är behöriga sökanden (se mer information sist i dokumentet) 1. Person ansökan gäller (den enskilde) namn Vistelseadress

Läs mer

Föräldrars förvaltning av omyndiga barns tillgångar

Föräldrars förvaltning av omyndiga barns tillgångar Föräldrars förvaltning av omyndiga barns tillgångar Allmänt om förmyndare för barn Föräldrar är normalt vårdnadshavare för sina barn. Som vårdnadshavare ansvarar de för sitt barns personliga förhållanden

Läs mer