Heta Arbeten. Denna broschyr är anpassad till 2005 års säkerhetsregler och ersätter tidigare upplagor.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Heta Arbeten. Denna broschyr är anpassad till 2005 års säkerhetsregler och ersätter tidigare upplagor."

Transkript

1 Heta Arbeten svetsning, takläggning och andra heta arbeten medför stor brandfara. här kan du läsa om vilka säkerhetsregler och lagar som gäller för dessa arbeten. här finns även information om hur försäkringen gäller. Denna broschyr är anpassad till 2005 års säkerhetsregler och ersätter tidigare upplagor.

2 Brandrisker vid heta arbeten Vad är heta arbeten? Med heta arbeten avses svetsning, skärning, lödning, takläggning, bearbetning med snabbgående verktyg och annat arbete som medför uppvärmning eller gnistbildning. Dessa arbeten förekommer ofta i samband med montage- och ombyggnadsarbeten inom industri anläggningar och andra fastigheter. Brandbelastningen är då vanligen högre och risken för tillbud ökar. Historiskt sett har brandskadestatistiken visat på att heta arbeten var en av de stora orsakerna till brand, såväl antalsmässigt som kostnadsmässigt. I och med att skärpta regler infördes i försäkringsvillkoren i början av 90-talet har dock denna typ av bränder minskat, såväl antalsmässigt som kostnadsmässigt. Till skillnad mot andra vanliga skadeorsaker har de skärpta reglerna visat att det är möjligt att kraftigt minska denna typ av skador. Det enda som behövs är ett korrekt utfört arbete. Det är en fråga om kunskap om skaderisker och förebyggande åtgärder. Varför är heta arbeten brandfarliga? Vid svetsning och skärning används en låga med mycket hög temperatur, som kan antända de flesta material. Kring lågan uppstår heta oförbrända gaser som lätt kan spridas in i väggar eller andra dolda utrymmen. Inte bara glödande svetsloppor är brandfarliga, utan även svarta svetsloppor kan ha en tempe ratur på upp till 500 C, och kan då antända de flesta brännbara ämnen. Vid svetsning eller uppvärmning av rör eller andra värmeledande material sprids värmen, och brand kan uppstå långt från arbetsstället, t.ex. inne i en vägg eller andra byggnadsdelar. Gnistor från slipning och skärning med rondell kan vara lika farliga som svetsloppor. Hetluft som alstras genom förbränning av gas, t.ex. vid takläggning, har så hög temperatur att de flesta brännbara ämnen kan antändas. Även hetluft som alstras elektriskt, t.ex. med varmluft pistol, kan ha så hög temperatur vid verktygets mynning att brännbara material kan antändas. Hur begränsar man risker? Innan några heta arbeten får utföras, måste arbetet planeras och förebyggande åtgärder vidtas enligt gällande säkerhetsregler. All personal som hanterar risker måste ha adekvat utbildning. Det gäller särskilt den tillståndsan svarige och anlitad entreprenör eller anställd som utför och/eller bevakar arbetet.

3 Vad säger försäkringen? Redan 1991 infördes nya skärpta försäkringsvillkor för skador som inträffar i samband med heta arbeten. Avdrag från ersättningen Ifs villkor för brandförsäkring innehåller ett antal säkerhetsföreskrifter som syftar till att förhindra eller begränsa skada. För heta arbeten gäller särskilda föreskrifter som innehåller ett antal säkerhetsregler (se mittuppsla get). Visar det sig vid en skada att en anställd eller en anlitad entreprenör har brutit mot säkerhets reglerna, kommer den försäkrade att drabbas av en påföljd i form av ett avdrag från ersättningen från försäkringen. Detta avdrag är 30 % av annars utgående ersättning (dock högst kronor 2007). räddningsplikt Den försäkrade ska alltid efter förmåga avvärja en skada som kan befaras vara omedelbart förestående. Denne ska också begränsa en skada som inträffat och bl.a. snarast omhänderta och skydda skadad egendom. Denna räddningsplikt föreligger alltid. If ersätter skäliga kostnader för räddnings åtgärderna. återkrav från försäkring Ett försäkringsbolag som betalat en brandskada kan återkräva pengarna (s.k. regress) av den som är ansvarig för skadan. Då beaktas inte endast ansvaret för hur det heta arbetet utförts utan även ansvaret för hur brand skyddet har varit organiserat på arbetsplatsen. ansvarsförsäkring Det företag som utför heta arbeten åt en beställare bör ha ansvarsförsäkring med normal självrisk och betryggande försäkringsbelopp, oftast minst 10 miljoner kronor. Ansvarsförsäkringen täcker skadeståndsskyldighet som kan uppkomma på grund av heta arbeten. Ansvarsförsäkringens självrisk vid skada som är orsakad av heta arbeten är 30 % av skadebeloppet (dock högst 10 basbelopp, dvs kronor för 2007).

4 Säkerhetsregler för heta arbeten Den försäkrade svarar gentemot försäkringsbolaget för att nedanstående säkerhetsföreskrifter följs av: 1. Den försäkrades företagsledning. 2. Övriga anställda hos den försäkrade. 3. Entreprenörer och andra uppdragstagare som har anlitats av den försäkrade. tillstånd säkerhetsregel nr 2 brandvakt Den som avser att bedriva eller låta bedriva heta arbeten på tillfällig arbetsplats, t.ex. ägare eller brukare av fastighet eller total-/general entreprenör, skall skriftligen utse en tillstånds ansvarig som skall bedöma om arbetena medför fara för brand. Brandvakt skall utses och finnas på arbetsplatsen även under arbetsrast under den tid som de heta arbetena utförs. Detsamma gäller under den efterbevakningstid minst en timme eller annan tid som den tillståndsansvarige angett i tillståndet. Om fara för brand bedöms föreligga, får heta arbeten utföras endast under förutsättning att den tillståndsansvarige utfärdar tillstånd för arbetena på Svenska Brandskyddsföreningens (SBF) blankett Tillstånd/Kontrollista för heta arbeten eller motsvarande, som skall vara fullständigt ifylld, under arbetenas utförande förvissar sig om att nedanstående säkerhetsregler följs. Brandvakten får inte lämna arbetsplatsen förrän faran för brand upphört. Den tillståndsansvarige får delegera sitt ansvar endast om den som utsett honom skriftligen medgivit detta. Den tillståndsansvarige får inte utföra de heta arbetena. säkerhetsregel nr 1 behörighet Den som ska utföra brandfarliga heta arbeten skall ha behörighet och erfarenhet av brandskydd. Detsamma gäller den som skall vara brandvakt. Behörighetsutbildning skall vara genomförd enligt den plan som beslutats av försäkringsbolagens och SBFs utbildningskommitté för heta arbeten. Den som är utsedd att regelbundet vara tillståndsansvarig skall ha motsvarande utbildning och erfarenhet. Brandvakt krävs inte när den tillståndsansvarige bedömer att det är uppenbart att arbetet kan utföras med samma säkerhet utan brandvakt. säkerhetsregel nr 3 brandfarlig vara För arbete i utrymme som innehåller eller har innehållit brandfarlig vara, skall tillstånd inhämtas av kommunens brand-/räddningschef. säkerhetsregel nr 4 städning och vattning Arbetsplatsen skall vara städad vid behov vattnad. säkerhetsregel nr 5 brännbart material Brännbart material på och i närheten av arbetsplatsen skall flyttas bort skyddas genom övertäckning avskärmas.

5 säkerhetsregel nr 6 dolda brännbara byggnadsdelar säkerhetsregel nr 11 torkning och uppvärmning Värmeledande konstruktioner och dolda brännbara byggnadsdelar skall undersökas med hänsyn till brandfaran, samt vid konstaterad brandfara skyddas göras åtkomliga för omedelbar släckinsats. Vid torkning eller uppvärmning genom förbränning av gas, skall lågan vara innesluten så att den inte kan orsaka antändning. säkerhetsregel nr 7 otätheter Vid torkning av underlag och applicering av tätskikt får material uppvärmas till högst 300 oc. Springor, hål, genomföringar och andra öppningar på och i närheten av arbetsplatsen skall vara tätade kontrollerade med hänsyn till brandfaran. säkerhetsregel nr 8 släckutrustning Godkänd, fungerande och tillräcklig släckutrustning skall finnas tillgänglig för omedelbar släckinsats. Här avses slang med vatten eller två certifierade handbrandsläckare med minsta effektivitetsklass 34A 233B C (minst 6 kg). Vid takläggning krävs: Slang med vatten och två certifierade handbrandsläckare med minsta effektivitetsklass 34A 233B C (minst 6 kg) samt brytverktyg, t.ex. pikyxa, och handstrålkastare. När förutsättning för släckning med vatten saknas, t.ex. vid risk för frysning eller lågt vattentryck, skall utrustningen kompletteras med ytterligare en certifierad handbrandsläckare med lägst effektivitetsklass 34A 233B C (minst 6 kg). säkerhetsregel nr 9 svetsutrustning Svetsutrustning skall vara felfri. Acetylenflaska skall vara försedd med bakslagsskydd. Svetsbrännare skall vara försedd med backventil för bränngas och syrgas. Skyddshandske och avstängningsnyckel skall finnas. säkerhetsregel nr 10 larmning Räddningstjänsten/brandkåren skall kunna larmas omedelbart. Fungerande mobiltelefon skall finnas tillgänglig om inte stationär telefon finns inom räckhåll. Den som uppdras att larma skall känna till arbets platsens adress. säkerhetsregel nr 12 torkning av underlag och applicering av tätskikt säkerhetsregel nr 13 smältning av asfalt Vid smältning av asfalt skall utrustningen uppställas, hanteras och tillses enligt SBFs Säkerhetsregler för smältning av asfalt vid arbeten på tak och balkonger.

6 Ansvaret för skada och för skyddsåtgärder Det finns ett antal lagar och förordningar som reglerar ansvaret för en brandskada som uppstår i samband med heta arbeten. A. Skadeståndslagen (2 kap 1 ) Den som slarvar med brandskyddet eller väljer en arbetsmetod som är brandfarlig kan bli skyldig att ersätta den brandskada som han orsakar annan genom oaktsamhet. Krav på ersättning kan komma från försäkringsbolag som betalat skadan genom brandförsäkringen (regress). B. Brottsbalken (13 kap 6 ) Den som slarvar med brandskyddet eller väljer en arbetsmetod som är brandfarlig och på så sätt vållar omfattande egendomsskada eller personskada (eller framkallar fara för detta) kan dömas för allmänfarlig vårdslöshet till böter eller fängelse. Polisen utreder brandorsaken. C. Förordningen om brandfarliga och explosiva varor (1988:1145, 13 ) Där brandfarliga varor hanteras är det förbjudet att vidta åtgärder som kan antända varorna. Anslag om förbudet ska finnas uppsatt på platsen där varorna hanteras. Undantag från förbudet kan endast meddelas av kommunens räddningstjänst. D. Lagen om skydd mot olyckor (SFS 2003:789 2 kap 1 och 2 ) 1 Den som upptäcker eller på annat sätt får känne dom om en brand eller om en olycka som innebär fara för någons liv eller allvarlig risk för någons hälsa eller för miljön, ska om det är möjligt, varna dem som är i fara och vid behov tillkalla hjälp. Detsamma gäller den som får kännedom om att det föreligger en överhängande fara för en brand eller en sådan olycka. 2 Ägare och nyttjanderättshavare till byggnader eller andra anläggningar ska i skälig omfattning hålla utrustning för släckning av brand och för liv räddning vid brand eller annan olycka och i övrigt vidta de åtgärder som behövs för att förebygga brand och för att hindra eller begränsa skador till följd av brand. E. Arbetsmiljölagen (1997:1160, 2 kap 4 ) Arbetsgivaren är skyldig att vidta betryggande skyddsåtgärder mot skada genom brand. F. Arbetsmiljöverkets författningssamling (AFS 1992:9, 6 ) Brand och explosion till följd av svetsning och skär ning skall förebyggas. Vid arbete där det finns särskild fara för brand eller explosion får svetsning och skärning utföras endast av den som har arbetstillstånd. Till arbetstillstånd skall bifogas de skyddsföreskrifter som behövs för arbetet.

7 Upphandling av entreprenad Försäkringsvillkorens säkerhetsföreskrifter riktar sig till den försäkrade. Om det Heta Arbetet skall utföras av en entreprenör bör denne åläggas att följa reglerna i säkerhetsföreskrifterna så att den försäkrade kan efterleva försäkringsvillkorens krav. Vid upphandling av en entreprenad bör särskilda administrativa föreskrifter ingå i upphandlingsunderlaget. If rekommenderar att föreskrifterna i AMA AF 07 används. AF ADMINISTRATIVA FÖRESKRIFTER AFC ENTREPENADFÖRESKRIFTER VID UTFÖRANDE ENTREPENAD afc.55 Ansvar för brandskydd afc.551 Ansvar för heta arbeten Vid heta arbeten gäller Svenska Brandskyddsförening ens (SBF) säkerhetsregler för heta arbeten. Den personal hos entreprenören, underentreprenör och leverantör som skall vara tillståndsansvarig, utföra eller bevaka brandfarliga heta arbeten skall ha behörighetsutbildning och er farenhet av brandskydd. Berörd personal skall efter anfordran uppvisa giltigt certifikat för heta arbeten. Råd och anvisningar Ange om särskild omständighet föreligger som kan påverka brandbevakningen, t.ex. brand farlig verksamhet i angränsande byggnad eller i lokaler som inte är föremål för ombyggnad. AFC.5512 Entreprenörens tillstånds ansvarige Entreprenören skall tillhandahålla en namngiven fysisk person som skall vara tillståndsansvarig i samband med entreprenaden. Entreprenören får inte överlåta sitt tillstånds ansvar för heta arbeten till underentreprenör. Som tillståndsansvarig får inte utses den som skall utföra brandfarliga heta arbeten. AFC.5513 Samordning av tillståndsansvariga Entreprenören skall tillhandahålla en namngiven fysisk person som skall ansvara för samordningen av samtliga tillståndsansvarigas ansvarsområden. Som tillståndsansvarig får inte utses den som skall utföra brandfarliga heta arbeten. AFD ENTREPRENADFÖRESKRIFTER VID TOTALENTREPRENAD AFD.55 Ansvar för brandskydd AFD.551 Ansvar för heta arbeten AFC.5511 Byggherrens tillstånds ansvarige Föreskrifter samt råd och anvisningar är identiska med vad som anges under AFC.551 inklusive AFC.5511, AFC.5512 och AFC Råd och anvisningar Observera att föreskrifterna i AFC.5512, AFC.5513, AFD.5512 och AFD.5513 inte bör til lämpas vid upphandling av underentreprenad. Ange byggherrens tillståndsansvariges namn, adress, telefon- och telefaxnummer eller epostadress i de fall byggherren överlåter tillståndsansvaret till en entreprenör, vem denne entreprenör är. Se även AFC.5513.

8 Trycksaker om heta arbeten Säkerhetsföreskrifterna i försäkringsvillkoren bygger på att dessa trycksaker används. Om fara för brand anses föreligga krävs ett tillstånd, underskrivet av tillståndsansvarig. Blanketten Tillstånd/Kontrollista för Till fälliga Heta Arbeten ska då användas. HETA ARBETEN Brand kunskap & Säkerhetsregler är en lärobok, som används i behörighet sutbildningen. (Beställningsnummer 0372) (Beställningsnummer 1238) Vid smältning av asfalt skall utrustningen uppställas, hanteras och tillses i enlighet med SBFs Säkerhetsregler för smält ning av asfalt vid arbeten på tak och balkonger. HETA ARBETEN, Ansvar För säkring Regress är utarbetad för att läsas av tillståndsansvariga. (Beställningsnummer 098) SBF har även tagit fram blanketten Uppdrag som Tillståndsansvarig att användas då man skriftligen utser tillståndsansvarig (informationen finns som pdf-fil på SBFs hemsida). Alla trycksaker med beställningsnummer beställs hos Svenska Brandskyddsföreningen Telefon: Fax: Mail: sbf@svbf.se If är Nordens ledande skadeförsäkringsbolag med 3,6 miljoner kunder och medarbetare. Vi erbjuder våra kunder både privatpersoner och företag försäkringar och service av hög kvalitet. Som specialister på skadeförsäkringar hjälper vi även till att förebygga skador och olyckor. If-6245:6 Inhouse SE (Informationen finns som pdf-fil på SBFs hemsida)

Hornbränning Heta Arbeten

Hornbränning Heta Arbeten SBF HA-015:1 BRANDSKYDDSFÖRENINGENS RIKTLINJER Hornbränning Heta Arbeten BRANDSKYDDSFÖRENINGENS RIKTLINJER Hornbränning Heta Arbeten SBF HA-015:1 Brandskyddsföreningen är en allmännyttig ideell förening

Läs mer

REGELSAMMANFATTNING HETA ARBETEN TÄTSKIKT. För fastighetsägare och takentreprenörer

REGELSAMMANFATTNING HETA ARBETEN TÄTSKIKT. För fastighetsägare och takentreprenörer REGELSAMMANFATTNING HETA ARBETEN TÄTSKIKT För fastighetsägare och takentreprenörer Förord En fastighetsägare har ett omfattande ekonomiskt och juridiskt ansvar när han utför arbete på sin fastighet. Åtagandet

Läs mer

HETA ARBETEN - SÄKERHETSFÖRESKRIFT 2014

HETA ARBETEN - SÄKERHETSFÖRESKRIFT 2014 HETA ARBETEN - SÄKERHETSFÖRESKRIFT 2014 31.3.2014 1 Heta arbeten - säkerhetsföreskrift 2014 Innehåll 1 Säkerhetsföreskriftens syfte... 2 2 Förpliktelse... 2 3 Definitioner... 2 4 Hetarbetsplan... 3 5 Heta

Läs mer

AIRPORT REGULATION Göteborg City Airport

AIRPORT REGULATION Göteborg City Airport AR 3-04 Brandskyddsföreskrifter 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING BRANDSKYDDSFÖRESKRIFTER... 2 Allmänt... 2 Förbud och restriktioner... 2 Heta arbeten... 2 Heta arbeten... 3 Släckutrustning... 3 Förbud och restriktioner...

Läs mer

Hästskoning Heta Arbeten

Hästskoning Heta Arbeten BRANDSKYDDSFÖRENINGENS RIKTLINJER Hästskoning Heta Arbeten SBF HA-012:1 bildinfo.se Brandskyddsföreningen är en allmännyttig ideell förening som arbetar för ett brandsäkrare Sverige och bärs av en idé

Läs mer

ENTREPRENÖRS- VERKSAMHET

ENTREPRENÖRS- VERKSAMHET GJA 189:2 ENTREPRENÖRS- VERKSAMHET UTAN SPRÄNGING, PÅLNING, SPONTNING ELLER RIVNING särskilt försäkringsvillkor Gäller från och med 2009-10-01 Siffror och rubriker följer Allmänna försäkringsvillkoren

Läs mer

1 av 5 BRF Klockarbacken 8. Skapat

1 av 5 BRF Klockarbacken 8. Skapat 1 av 5 015-01-01 14-1-31 5. BRANDSKYDDSREGLER 5.1. Generella brandskyddsregler Regler för att förebygga brands uppkomst Intyg för "heta arbeten" avkrävs alla hantverkare som använder svets, värmepistoler

Läs mer

Björn Wennerholm Heta Arbeten från skada till dom

Björn Wennerholm Heta Arbeten från skada till dom Björn Wennerholm Heta Arbeten från skada till dom HETA ARBETEN-BRÄNDER Statistikuppföljning 2009-2014 från räddningstjänstens insatsrapporter Totalt 867 bränder Svagt nedåtgående trend Antal 200 180 160

Läs mer

Försäkringsvillkor HSB Bostadsrättsförsäkring I samarbete med Tennant Försäkrings AB

Försäkringsvillkor HSB Bostadsrättsförsäkring I samarbete med Tennant Försäkrings AB Försäkringsvillkor HSB Bostadsrättsförsäkring I samarbete med Tennant Försäkrings AB Försäkringsvillkor HSB Bostadsrättsförsäkring 1 Försäkringsvillkor HSB Bostadsrättsförsäkring Försäkringens omfattning

Läs mer

Brandskyddsföreskrifter för Brandholmens Båtklubb

Brandskyddsföreskrifter för Brandholmens Båtklubb BR-01 1(5) Brandskyddsföreskrifter för Brandholmens Båtklubb Bakgrund Enligt 2 kap 2 lagen (2003:778) om skydd mot olyckor som trädde i kraft den 1 januari 2004 är alla anläggningsägare skyldiga att vidta

Läs mer

RÄDDNINGSTJÄNSTENS UTBILDNINGAR

RÄDDNINGSTJÄNSTENS UTBILDNINGAR RÄDDNINGSTJÄNSTENS UTBILDNINGAR Brandskyddsutbildning (BKA) Kursen vänder sig till företag, organisationer och föreningar som vill öka sitt brandskydd. Kursdeltagaren får en grundläggande utbildning i

Läs mer

Policy. Heta Arbete Tak samt riskanalyser för arbetsmiljöplaner

Policy. Heta Arbete Tak samt riskanalyser för arbetsmiljöplaner Policy Heta Arbete Tak samt riskanalyser för arbetsmiljöplaner Icopal Entreprenad AB Policy Heta Arbete Tak samt arbetsmiljöarbete En fastighetsägare har ett omfattande ekonomiskt och juridiskt ansvar

Läs mer

Risker och förebyggande åtgärder Avsnitt 6 d Brand, el, damm, gaser m m

Risker och förebyggande åtgärder Avsnitt 6 d Brand, el, damm, gaser m m Risker och förebyggande åtgärder Avsnitt 6 d Brand, el, damm, gaser m m 1!! Brand Brandrisk finns vid heta arbeten t ex svetsning, skärning med rondell, slipning med vinkelslip, arbete med tigersåg 2 1

Läs mer

Entreprenadförsäkring BL Ent:3

Entreprenadförsäkring BL Ent:3 Entreprenadförsäkring BL Ent:3 Särskilt villkor - Gäller från 2004-03-01 1. Vem försäkringen gäller för Denna entreprenadförsäkring uppfyller kraven på minimiomfattning av allriskförsäkring som föreskrives

Läs mer

Utrymningsregler. Utförare: Gäller alla anställda samt besökare, entreprenörer och konsulter. Ansvarig: Brandskyddsansvarig. 2004-10-19 Utgåva Nr 1

Utrymningsregler. Utförare: Gäller alla anställda samt besökare, entreprenörer och konsulter. Ansvarig: Brandskyddsansvarig. 2004-10-19 Utgåva Nr 1 1(7) Utrymningsregler Att möjliggöra och underlätta en snabb och säker utrymning. Tillse att utrymningsvägarna är fri från hinder och övrigt fungerar väl, så att alla kan ta sig ut innan kritiska förhållande

Läs mer

Säkerhetsföreskrifter

Säkerhetsföreskrifter Halmstadverket Säkerhetsföreskrifter Halmstadverket 2 Hälso- och säkerhetsföreskrifter för entreprenörer anlitade av E.ON Värmekraft Sverige AB samt E.ON-anställda. Syftet med föreskrifterna är att verka

Läs mer

Risker och förebyggande åtgärder Avsnitt 6 d Brand, el, damm, gaser m m

Risker och förebyggande åtgärder Avsnitt 6 d Brand, el, damm, gaser m m Risker och förebyggande åtgärder Avsnitt 6 d Brand, el, damm, gaser m m Foto: Peter Retsmar 1!! Brand Brandrisk finns vid heta arbeten t ex svetsning, skärning med rondell, slipning med vinkelslip, arbete

Läs mer

SOLLEFTEÅ KOMMUN VÄLKOMMEN TILL UTBILDNING I HETA ARBETEN EN VÄXA-KURS, HÖSTEN Grupp 1 26 september, kl. 08:00-15:00.

SOLLEFTEÅ KOMMUN VÄLKOMMEN TILL UTBILDNING I HETA ARBETEN EN VÄXA-KURS, HÖSTEN Grupp 1 26 september, kl. 08:00-15:00. Grupp 1 26 september, kl. 08:00-15:00 Certifikat tilldelas deltagare som godkänns i kursen. Välkommen till Utbildningsdag i Heta arbeten Heta Arbeten är arbeten som medför uppvärmning eller gnistbildning,

Läs mer

Försäkringsvillkor: GJA 202:1 Gäller från

Försäkringsvillkor: GJA 202:1 Gäller från Miljöansvar Entreprenör Försäkringsvillkor: GJA 202:1 Gäller från 2018-04-01 Innehåll 1. Vem försäkringen gäller för 3 2. När försäkringen gäller 3 3. Var försäkringen gäller 3 4. Vad som är försäkrat

Läs mer

Utbildningsplan för behörighetsutbildning Heta Arbeten - Skola

Utbildningsplan för behörighetsutbildning Heta Arbeten - Skola Utbildningsplan för behörighetsutbildning Heta Arbeten - Skola Avsikten är att denna utbildningsplan är ett alternativ till behörighetsutbildning Heta Arbeten SBF HA-005 och att den ska användas när utbildningen

Läs mer

Genom detta försäkringsvillkor ges skydd för skadeståndskrav till följd av

Genom detta försäkringsvillkor ges skydd för skadeståndskrav till följd av GJAF 50:2 FÖRSÄKRING FÖR REN FÖRMÖGENHETS- SKADA allmänt försäkringsvillkor Gäller från och med 2009-10-01 Dessa bestämmelser för ansvarsförsäkring ingår i en serie av villkor för Företagsförsäkring. Inledning

Läs mer

Risker och åtgärder Brand, el, damm, gaser m m

Risker och åtgärder Brand, el, damm, gaser m m Risker och åtgärder Brand, el, damm, gaser m m Foto: Peter Retsmar 1!! Brand Brandrisk finns vid heta arbeten t ex - svetsning - skärning med rondell - slipning med vinkelslip - arbete med tigersåg 2 1

Läs mer

LSR Site Ste - Heta arbeten

LSR Site Ste - Heta arbeten Referenser till andra rutiner... 1 1 SYFTE OCH MÅL... 1 2 OMFATTNING... 1 3 ROLLER OCH ANSVAR... 2 4 MINIMIKRAV... 2 Gasfrihetsmätning... 2 Brandvakt... 2 Heta arbeten med öppen låga... 3 Hetarbeten...

Läs mer

Brandsäkerhet under byggtiden- är det ett problem? Brandskyddsföreningen 1. 2010-11-20

Brandsäkerhet under byggtiden- är det ett problem? Brandskyddsföreningen 1. 2010-11-20 Brandsäkerhet under byggtiden- är det ett problem? 1. 2010-11-20 2. 2010-11-20 Trend Byggnadsplats 25 20 15 10 5 0 1996 1997 1998 1999 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 3. 2010-11-20 Brandorsaker

Läs mer

Brandskydd i kommunens verksamheter

Brandskydd i kommunens verksamheter REGLER FÖR Brandskydd i kommunens verksamheter Antaget av Kommunfullmäktige Antaget 2019-02-25, 14 Giltighetstid Mandatperioden 2019-2022 Dokumentansvarig Säkerhetssamordnaren Håbo kommuns styrdokumentshierarki

Läs mer

Allmänkunskap Brand för brandskyddskontrollanter

Allmänkunskap Brand för brandskyddskontrollanter Allmänkunskap Brand för brandskyddskontrollanter Schema Teori Teori Teori Paus Paus Regelverk/Författningar FÖRFATTNINGAR Författning är ett samlingsbegrepp för: Kraven måste uppfyllas Preciserar lagens

Läs mer

Arbetstillstånd. Säkerhetsregler för högriskarbeten

Arbetstillstånd. Säkerhetsregler för högriskarbeten Arbete på pumpar, rör eller cisternpåfyllningen (både gas- och vätskefas) samt hetarbeten utgör så kallade högriskarbeten. På grund av de risker som är förknippade med dessa arbeten ska du iaktta följande

Läs mer

Rutin avseende Heta Arbeten inom Landstinget i Uppsala Läns lokaler

Rutin avseende Heta Arbeten inom Landstinget i Uppsala Läns lokaler 005-00 (5) Utfärdare: Nina Höm 202-02-7 Diarienummer LSU20-0203 Granskare: T. Collin, S. Hill, O.Henriksson Processägare/avd.chef/ enhetschef: Ingemar Lindström 202-02-3 202-02-7 Ärende/Titel: Godkännare:

Läs mer

Vägledning i systematiskt brandskyddsarbete

Vägledning i systematiskt brandskyddsarbete Vägledning i systematiskt brandskyddsarbete Regeringsgatan 38 NK 100. 111 77 Stockholm. Tel: 08/762 90 00 www.hufvudstaden.se Förebyggande brandskydd En brand är bland det värsta som kan inträffa i en

Läs mer

PM BRANDSKYDD UNDER BYGGTID, KV KLIPPAN 21, OM- OCH TILLBYGGNAD TILL LILLA ALBY SKOLA, SUNDBYBERG

PM BRANDSKYDD UNDER BYGGTID, KV KLIPPAN 21, OM- OCH TILLBYGGNAD TILL LILLA ALBY SKOLA, SUNDBYBERG Dokumentnamn PM Brandskydd under byggtid, Kv. Klippan 21, Lilla Alby skola, Sundbyberg Vår referens Datum Uppdragsnr Ulf Nygren Erik Olsson Stockholm 2013-01-31 321 039 PM BRANDSKYDD UNDER BYGGTID, KV

Läs mer

Organisation och tillstånd vid Heta Arbeten Vet du vad du skriver på?

Organisation och tillstånd vid Heta Arbeten Vet du vad du skriver på? Seminarium 6 april 2016 Välkomna Organisation och tillstånd vid Heta Arbeten Vet du vad du skriver på? Dagens program Inledning och presentation Anders Thor och Björn Wennerholm Försäkringsvillkor Heta

Läs mer

KURS KATALOG 2017 RÄDDNINGSTJÄNSTEN DALA MITT.

KURS KATALOG 2017 RÄDDNINGSTJÄNSTEN DALA MITT. KURS KATALOG 2017 RÄDDNINGSTJÄNSTEN DALA MITT www.dalamitt.se Räddningstjänstförbundet Dala Mitt tillhandahåller utbildningar för medlemskommunerna Kurser Grundläggandebrandskyddsutbildning SBA utbildning

Läs mer

NORM SBF 2012:1. Utbildningsarrangör och instruktör Heta Arbeten

NORM SBF 2012:1. Utbildningsarrangör och instruktör Heta Arbeten NORM SBF 2012:1 Brandskyddsföreningen På gång Produktionsenheten Utbildningsarrangör och instruktör Heta Arbeten Förord Enligt definitionen av Heta Arbeten så är det arbeten som medför uppvärmning eller

Läs mer

För ett brandsäkrare Västsverige

För ett brandsäkrare Västsverige För ett brandsäkrare Västsverige VÄST För ett brandsäkrare Västsverige Brandskyddföreningen Väst är en allmännyttig ideell förening som samverkar med räddningstjänsten. Vi arbetar för att minimera brand-

Läs mer

Entreprenadförsäkring T108:2. Innehållsförteckning

Entreprenadförsäkring T108:2. Innehållsförteckning Entreprenadförsäkring T108:2 Gäller från 2015-01-01 Denna entreprenadförsäkring uppfyller kraven på minimiomfattning av allriskförsäkring som föreskrivs i AB04 respektive ABT06 eller motsvarande branschavtal.

Läs mer

Nordeuropa Försäkring AB

Nordeuropa Försäkring AB Nordeuropa Försäkring AB SÄRSKILDA VILLKOR ANSVARSFÖRSÄKRING FÖR REN FÖRMÖGENHETSSKADA N23:3 FÖRSÄKRINGSGIVAREN ANGES I FÖRSÄKRINGSBREVET Innehåll sid 6.4 Ansvarsförsäkring för förmögenhetsskada 3 6.4.1

Läs mer

Försäkring för ren förmögenhetsskada PS50

Försäkring för ren förmögenhetsskada PS50 Gäller från och med 2016-07-01 Genom detta försäkringsvillkor ges skydd för skadeståndskrav till följd av rådgivande verksamhet. Försäkringen gäller dock med vissa begränsningar. T.ex. gäller den inte

Läs mer

Det är också viktigt att tydliggöra ansvar mellan ägare och nyttjanderättshavare.

Det är också viktigt att tydliggöra ansvar mellan ägare och nyttjanderättshavare. Avser Ingående delar i systematiskt brandskyddsarbete Framtaget av Mats Balder Fastställt av Anders Finn Nr F/02 B Avdelning Förebyggande Datum 13.07.01 Ersätter nr Datum 13.01.10 Gäller fr.o.m. 15.01.01

Läs mer

Hetarbeten mm. Erik Egardt, MSB

Hetarbeten mm. Erik Egardt, MSB Hetarbeten mm Erik Egardt, MSB Utredningskrav i LBE 7 Den som bedriver tillståndspliktig verksamhet enligt denna lag ska se till att det finns tillfredsställande utredning om riskerna för olyckor och skador

Läs mer

Riktlinje för Regionservice brandskyddsarbete

Riktlinje för Regionservice brandskyddsarbete för Regionservice brandskyddsarbete för Regionservice brandskyddsarbete 1 för Regionservice brandskyddsarbete Inledning Lag (2003:778) om skydd mot olyckor anger att den som bedriver verksamhet (i samarbete

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning Utbildningskatalog sförteckning Brandkunskap för alla 3 Praktiska släckövningar. 4 Heta Arbeten.. 5 HLR & L-ABC 6 Brandskyddskontrollant. 7 Brandskyddsansvarig 8 Föreståndare brandfarlig vara mindre omfattning

Läs mer

Personbil och lätt lastbil för uthyrning

Personbil och lätt lastbil för uthyrning Personbil och lätt lastbil för uthyrning En försäkring för personbilar och lätta lastbilar som används i yrkesmässig uthyrning. Den är flexibelt utformad för att täcka både stora och mindre uthyrningsföretags

Läs mer

Entreprenadförsäkring

Entreprenadförsäkring Entreprenadförsäkring 1 Vem försäkringen gäller för Denna entreprenadförsäkring uppfyller kraven på minimiomfattning av allriskförsäkring som föreskrives i AB 92 och ABT 94 eller motsvarande branschavtal.

Läs mer

Svensk författningssamling 1988:868

Svensk författningssamling 1988:868 Svensk författningssamling 1988:868 Det kan förekomma fel i författningstexterna, och bilagor kan saknas. Kontrollera därför alltid mot den tryckta versionen. Lag (1988:868) om brandfarliga och explosiva

Läs mer

Ansvarsförsäkring Entreprenör gällande entreprenad inklusive markarbete och miljöskada

Ansvarsförsäkring Entreprenör gällande entreprenad inklusive markarbete och miljöskada Ansvarsförsäkring Entreprenör gällande entreprenad inklusive markarbete och miljöskada GL 804:3 Dessa villkor ingår i en serie villkor för Företagsförsäkring. Villkoren gäller from 2015-01-01 Försäkrings

Läs mer

Riktlinjer för hantering av brandfarlig vara

Riktlinjer för hantering av brandfarlig vara Riktlinjer för hantering av brandfarlig vara Skapad: 2008-10-15 Senast ändrad: 2010-09-15 R.7.4 Riktlinjer för Lars Eliasson/Thomas Thid Karin Sjöndin Lars Eliasson 2010-09-15 2(7) Innehållsförteckning

Läs mer

Soft law och heta arbeten - Betydelsen av soft law vid bedömning av vårdslöshetsfrågorna vid brandfarliga heta arbeten

Soft law och heta arbeten - Betydelsen av soft law vid bedömning av vårdslöshetsfrågorna vid brandfarliga heta arbeten JURIDISKA INSTITUTIONEN Stockholms universitet Soft law och heta arbeten - Betydelsen av soft law vid bedömning av vårdslöshetsfrågorna vid brandfarliga heta arbeten Adrian Helly-Hansen Examensarbete med

Läs mer

EXTRAKOSTNADS- FÖRSÄKRING

EXTRAKOSTNADS- FÖRSÄKRING GJAV 936:2 EXTRAKOSTNADS- FÖRSÄKRING särskilt försäkringsvillkor Gäller från och med 2009-10-01 Detta försäkringsvillkor ingår i en serie av villkor. De olika avsnittens indelning och numrering har samordnats,

Läs mer

förmögenhetsskada För God Man och Förvaltare Allmänt försäkringsvillkor

förmögenhetsskada För God Man och Förvaltare Allmänt försäkringsvillkor Ren förmögenhetsskada För God Man och Förvaltare Allmänt försäkringsvillkor Gäller från och med 2015-04-01 Detta försäkringsvillkor ingår i en serie av villkor. 1 (6) 1. Vem försäkringen gäller för Försäkringen

Läs mer

Mars 2005. Information om brandskydd vid tillfällig uthyrning av samlingslokaler

Mars 2005. Information om brandskydd vid tillfällig uthyrning av samlingslokaler Mars 2005 Information om brandskydd vid tillfällig uthyrning av samlingslokaler Denna information riktar sig till dig som hyr ut eller upplåter lokaler tillfälligt för till exempel dans eller fester. Här

Läs mer

LAGSTIFTNING DESSA GÄLLER ALLTID

LAGSTIFTNING DESSA GÄLLER ALLTID LAGSTIFTNING UTGÖRS AV: Lagar Förordningar Föreskrifter TAS FRAM AV: Riksdagen Regeringen Myndigheter DESSA GÄLLER ALLTID Anna Berggren Mobil: 073-50 200 95 Kneippgatan 2 anna.berggren@nitoveskonsulterna.com

Läs mer

9-3 KOMMUN BRANDSKYDD SPOLICY

9-3 KOMMUN BRANDSKYDD SPOLICY 9-3 BRANDSKYDD SPOLICY Inledning Enligt lagen om skydd mot olyckor (SFS 2003:778) ska alla ägare och nyttjanderättshavare av byggnader och anläggningar, vidta de åtgärder som behövs för att förebygga brand

Läs mer

KUNSKAP KÄNNEDOM UTBILDNING

KUNSKAP KÄNNEDOM UTBILDNING KUNSKAP & KÄNNEDOM UTBILDNING RÄTT UTBILDNING ÄR EN SÄKERHETSGARANTI! VÅRA UTBILDNINGAR Säkerhet skapas genom en kombination av fräscha maskiner, bra utrustning och rätt kunskap. Just därför är utbildning

Läs mer

Fredriksberg. Information till boende. Systematiskt Brandskyddsarbete Bilaga 2

Fredriksberg. Information till boende. Systematiskt Brandskyddsarbete Bilaga 2 Information till boende Tre av fyra brandskador inträffar i bostäder. Närmare 100 personer dör i bostadsbränder varje år, många på grund av att säkerhetsutrustning saknas. I regel är det slarv som förorsakar

Läs mer

POLICY & RIKTLINJER. Antaget av kommunfullmäktige 2009-05-26, 40

POLICY & RIKTLINJER. Antaget av kommunfullmäktige 2009-05-26, 40 POLICY & RIKTLINJER Antaget av kommunfullmäktige 2009-05-26, 40 Inledning Denna policy, ska tillämpas inom alla kommunala verksamheter i tillämpliga delar. Vissa verksamheter kan medföra åtgärder utöver

Läs mer

Ordnings & Skyddsregler 1

Ordnings & Skyddsregler 1 Ordnings & Skyddsregler 1 För under- och sidoentreprenörer på arbetsställen där Leif Andersson har samordningsansvar 1. Syfte Dessa regler avser att belysa skydds- och ordningsregler som gäller för relationen

Läs mer

KUNSKAP KÄNNEDOM UTBILDNING

KUNSKAP KÄNNEDOM UTBILDNING KUNSKAP & KÄNNEDOM UTBILDNING RÄTT UTBILDNING ÄR EN SÄKERHETSGARANTI! Säkerhet skapas genom en kombination av fräscha maskiner, bra utrustning och rätt kunskap. Just därför är utbildning en viktig del

Läs mer

Arbetsmiljö. Med fokus på BAS-P BAS-U. Jonas Wahlbom, Gärde Wesslau advokatbyrå

Arbetsmiljö. Med fokus på BAS-P BAS-U. Jonas Wahlbom, Gärde Wesslau advokatbyrå Arbetsmiljö Med fokus på BAS-P BAS-U Jonas Wahlbom, Gärde Wesslau advokatbyrå Dagens upplägg - Arbetsmiljörättsligt regelverk - Övergripande genomgång - Bygg- och anläggningsentreprenader - Arbetsmiljö

Läs mer

KVALITETSPLAN AUTOMATISKT BRANDLARM. anslutet till KALMAR BRANDKÅR i samband med Räddningstjänstavtal

KVALITETSPLAN AUTOMATISKT BRANDLARM. anslutet till KALMAR BRANDKÅR i samband med Räddningstjänstavtal KVALITETSPLAN AUTOMATISKT BRANDLARM anslutet till KALMAR BRANDKÅR i samband med Räddningstjänstavtal INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING...1 2 ANSVAR...1 3 ANSLUTNING...2 4 ORGANISATION VID LARM...2 5 UTBILDNING...2

Läs mer

BRAND- OCH EXPLOSIONSSÄKERHET I TRÄINDUSTRIN

BRAND- OCH EXPLOSIONSSÄKERHET I TRÄINDUSTRIN BRAND- OCH EXPLOSIONSSÄKERHET I TRÄINDUSTRIN EN GUIDE FÖR TRÄ- OCH MÖBELINDUSTRIFÖRBUNDETS MEDLEMMAR Några kloka råd om brand- och explosionsskydd. Det är säkert. Denna folder är framtagen för att ge dig

Läs mer

Plan för tillsynsverksamhet

Plan för tillsynsverksamhet Plan för tillsynsverksamhet 2011-2014 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 1.1 Tillsyn LSO... 3 1.2 Tillsyn på verksamheter enligt LSO 2 kap. 4... 3 1.3 Tillsyn LBE... 4 1.4 Seveso II-direktivet... 5

Läs mer

Konsultansvarsförsäkring

Konsultansvarsförsäkring Konsultansvarsförsäkring Försäkringsvillkor 2004-04-01 1 Innehåll A ALLMÄNNA BESTÄMMELSER Sid A.1 Försäkringens giltighet 3 A.2 Förlängning av försäkring 3 A.3 Riskbelopp och självrisk 3 A.4 Årlig premiejustering

Läs mer

Bilaga 5 till Teknisk anvisning BRAND

Bilaga 5 till Teknisk anvisning BRAND Sidantal 5 Bilaga 5 till Teknisk anvisning BRAND Version 2 iderat datum 2013-01-25 Landstingsservice i Uppsala Län 751 35 UPPSALA Tfn 018-611 00 00 Fax 018-69 58 18 2(5).dat er Enligt BBR (Boverkets byggregler)

Läs mer

BRANDSKYDDSPLAN. Systematiskt brandskyddsarbete inom Brf Flädern i Tullinge

BRANDSKYDDSPLAN. Systematiskt brandskyddsarbete inom Brf Flädern i Tullinge BRANDSKYDDSPLAN Systematiskt brandskyddsarbete inom Brf Flädern i Tullinge 2013-01-14 Sid 1 (5) Systematiskt brandskyddsarbete inom Brf Flädern i Tullinge Enligt lag (2003:778) om skydd mot olyckor har

Läs mer

Behörighetsansvar. Information till elinstallatörer. om ansvar för kontroll av. elinstallationsarbeten.

Behörighetsansvar. Information till elinstallatörer. om ansvar för kontroll av. elinstallationsarbeten. Behörighetsansvar Information till elinstallatörer om ansvar för kontroll av elinstallationsarbeten. Om informationen i denna broschyr skulle ge upphov till tveksamheter om gällande bestämmelser har lagtexten

Läs mer

Utökat skydd Entreprenadansvar

Utökat skydd Entreprenadansvar GJA 170:5 Utökat skydd Entreprenadansvar Särskilt försäkringsvillkor Gäller från och med 2016-01-01 För Allmänna försäkringsvillkoren Ansvar gäller följande ändringar och tillägg vid skada som den försäkrade

Läs mer

Vem är ansvarig för arbetsmiljön? Med arbetsmiljö menas

Vem är ansvarig för arbetsmiljön? Med arbetsmiljö menas Vem är ansvarig för arbetsmiljön? 1 Med arbetsmiljö menas fysiska psykologiska sociala förhållanden på arbetsplatsen Vi kommer att fokusera på de fysiska arbetsmiljöriskerna och hur de åtgärdas. 2 1 Lagstiftning

Läs mer

Nya regler för bättre arbets miljö i byggbranschen

Nya regler för bättre arbets miljö i byggbranschen Nya regler för bättre arbets miljö i byggbranschen Den 1 januari 2009 började ändringar i föreskrifterna om byggnads- och anläggningsarbete (1999:3) att gälla. Tillsammans med ändringar i tredje kapitlet

Läs mer

Rädda liv, rädda hem!

Rädda liv, rädda hem! Rädda liv, rädda hem! Skaffa brandvarnare och brandredskap Skaffa brandvarnare och brandredskap Genom att upptäcka brand och larma så tidigt som möjligt kan du rädda liv. Med en brandsläckare hemma släcker

Läs mer

BRANDSKYDDSPOLICY. Antaget av kommunfullmäktige 050331 Reviderad Ks 2008-10-28 129

BRANDSKYDDSPOLICY. Antaget av kommunfullmäktige 050331 Reviderad Ks 2008-10-28 129 BRANDSKYDDSPOLICY Antaget av kommunfullmäktige 050331 Reviderad Ks 2008-10-28 129 Inledning Denna policy, ska tillämpas inom alla kommunala verksamheter i tillämpliga delar. Vissa verksamheter kan medföra

Läs mer

Brandskyddsregler Älvkarleby kommun. 1(5)

Brandskyddsregler Älvkarleby kommun. 1(5) Brandskyddsregler Älvkarleby kommun. 1(5) Antagen av kommunfullmäktige KF 89, 2016-10-26 2(5) 3(5) Tillämpning Dessa regler skall tillämpas inom all verksamhet inom Älvkarleby kommun. Definitioner Fastighetsägaren

Läs mer

Statens räddningsverks författningssamling

Statens räddningsverks författningssamling Statens räddningsverks författningssamling Utgivare: Key Hedström, Statens räddningsverk ISSN 0283-6165 Statens räddningsverks allmänna råd och kommentarer om brandskydd i gästhamnar Räddningstjänst och

Läs mer

REN FÖRMÖGENHETS- SKADA VID OFFENTLIG UPPHANDLING

REN FÖRMÖGENHETS- SKADA VID OFFENTLIG UPPHANDLING GJAF 51:4 REN FÖRMÖGENHETS- SKADA VID OFFENTLIG UPPHANDLING allmänt försäkringsvillkor Gäller från och med 2011-05-01 Dessa bestämmelser för ansvarsförsäkring ingår i en serie av villkor för Företagsförsäkring.

Läs mer

Umeå kommun Brandförsvar och säkerhet. Utbildningskatalog

Umeå kommun Brandförsvar och säkerhet. Utbildningskatalog Utbildningskatalog Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Grundläggande brandskydd... 3 Hem och Fritid... 4 Praktisk övning... 5 Utrymningsteori... 6 Utrymningsövning... 7 SBA Systematiskt brandskyddsarbete...

Läs mer

Riktlinjer för rengöring och brandskyddskontroll

Riktlinjer för rengöring och brandskyddskontroll Upprättad: Fastställd: Reviderad: 2012-04-04/MN 2012-04-04/TT 2015-03-09/MA /MA Sida 1(5) Riktlinjer för rengöring och brandskyddskontroll Ansvar I Lag (2003:778) om skydd mot olyckor, LSO, 3 kap 4 ges

Läs mer

MASERfraktSKOLAN KURSKATALOG FÖR 2009. De kurser som presenteras i katalogen tillhandahålls eller förmedlas genom MaserFrakt.

MASERfraktSKOLAN KURSKATALOG FÖR 2009. De kurser som presenteras i katalogen tillhandahålls eller förmedlas genom MaserFrakt. MASERfraktSKOLAN KURSKATALOG FÖR 2009 De kurser som presenteras i katalogen tillhandahålls eller förmedlas genom MaserFrakt. I katalogen framgår om kursen är en kravkurs och till vilka den vänder sig.

Läs mer

Vill du rädda ditt och andras liv? Ta del av vad Västra Sörmlands Räddningstjänst kan erbjuda för utbildningar!

Vill du rädda ditt och andras liv? Ta del av vad Västra Sörmlands Räddningstjänst kan erbjuda för utbildningar! Vill du rädda ditt och andras liv? Ta del av vad Västra Sörmlands Räddningstjänst kan erbjuda för utbildningar! 1 Innehåll Brandinstruktörsutbildning... 3 Brandombud... 4 Brandutbildning... 5 Information

Läs mer

Kontaktperson. Elevens namn. Telefonnummer elev

Kontaktperson. Elevens namn. Telefonnummer elev Praktikkort för Arbetsplatsens adress Arbetstider Kontaktperson Arbetsuppgifter Elevens namn Telefonnummer elev Datum och närvaro vecka mån tis ons tor fre [ ] [ ] [ ] [ ] [ ] Handledarutlåtande Underskrift

Läs mer

Upprättad av 2012-08-20. Om du planerar en övernattning i en lokal som inte är avsedd för det ska du informera räddningstjänsten.

Upprättad av 2012-08-20. Om du planerar en övernattning i en lokal som inte är avsedd för det ska du informera räddningstjänsten. 1 (5) Brandskydd vid tillfälliga övernattningar Om du planerar en övernattning i en lokal som inte är avsedd för det ska du informera räddningstjänsten. Inledning Det är vanligt att personer övernattar

Läs mer

Brandskydd vid tillfällig uthyrning av samlingslokaler

Brandskydd vid tillfällig uthyrning av samlingslokaler Brandskydd vid tillfällig uthyrning av samlingslokaler 1 Inledning Denna information riktar sig till dig som hyr ut eller upplåter lokaler tillfälligt för till exempel dans eller fester. Här är några enkla

Läs mer

Trygg och säker. Mellansveriges ledande saneringsföretag! Jour dygnet runt 0709-81 49 70

Trygg och säker. Mellansveriges ledande saneringsföretag! Jour dygnet runt 0709-81 49 70 Mer än en brandkår Trygg och säker Räddningstjänsten i Strängnäs arbetar med säkerhet och trygg het för alla som bor eller vistas i Strängnäs kommun. Genom samarbete med andra organisationer verkar vi

Läs mer

Inför asbestsanering och ROT-arbeten

Inför asbestsanering och ROT-arbeten Inför asbestsanering och ROT-arbeten Detta underlag för upphandling har utvecklats för asbestsanering. Det är inte ovanligt att asbestsanering krävs för att asbest upptäcks under pågående ROT-entreprenad.

Läs mer

ANSVAR OCH ORGANISATION

ANSVAR OCH ORGANISATION ANSVAR OCH ORGANISATION Ansvar Ansvaret för brandskydd i byggnader och anläggningar vilar på ägare av byggnad samt nyttjanderättshavare. Om ägare och nyttjanderättshavare inte är densamme är det viktigt

Läs mer

BILAGA 7 BILAGA PRISBILAGA. Tvättmedelsdosering

BILAGA 7 BILAGA PRISBILAGA. Tvättmedelsdosering BILAGA 7 BILAGA PRISBILAGA Tvättmedelsdosering 16-154 Rev 2016-10-17 Tvättmedel Vittvätt (pos1.3 a alt 1.3 b) behöver ej vara anpassat för tvättprogram 30 och 40 grader. Innehållsförteckning 1 MATERIAL...

Läs mer

Nordeuropa Försäkring AB

Nordeuropa Försäkring AB Nordeuropa Försäkring AB VILLKOR Allriskförsäkring för uthyrda maskiner S39:1 FÖRSÄKRINGSGIVAREN ANGES I FÖRSÄKRINGSBREVET Innehåll sid 4 Speciella försäkringar - Egendom 3 4.3 Specialförsäkring 3 4.3.1

Läs mer

Godkänd hovslagare och andra hovslagare

Godkänd hovslagare och andra hovslagare Syftet med detta kortfattade PM är att bringa litet klarhet i vissa frågor som följde på artikeln i Ridsport 2014-03-20. Tanken är att ni ska ha en utgångspunkt när ni får frågor. Trots antalet sidor är

Läs mer

Arbetsmiljö och ansvar. Anna Varg

Arbetsmiljö och ansvar. Anna Varg Arbetsmiljö och ansvar Anna Varg Arbetsmiljöverket 11-11-16 1 Arbetsmiljöverkets uppdrag Tillsyn över bl a arbetsmiljölagen (AML), arbetstidslagen (ATL) och våra föreskrifter Utfärda föreskrifter med stöd

Läs mer

RIKTLINJER. Riktlinjer för systematiskt brandskyddsarbete

RIKTLINJER. Riktlinjer för systematiskt brandskyddsarbete RIKTLINJER Riktlinjer för systematiskt brandskyddsarbete RIKTLINJER 2 Riktlinjer för systematiskt brandskyddsarbete Håbo kommun ska bedriva ett systematiskt brandskyddsarbete enligt SRVFS (2003:10) och

Läs mer

Vem är ansvarig för arbetsmiljön? Med arbetsmiljö menas

Vem är ansvarig för arbetsmiljön? Med arbetsmiljö menas Vem är ansvarig för arbetsmiljön? 1 Med arbetsmiljö menas fysiska psykologiska sociala förhållanden på arbetsplatsen Vi kommer att fokusera på de fysiska arbetsmiljöriskerna och hur de åtgärdas. 2 1 Lagstiftning

Läs mer

Policy för systematiskt brandskyddsarbete Brf Fullersta Väst

Policy för systematiskt brandskyddsarbete Brf Fullersta Väst Policy för systematiskt brandskyddsarbete Brf Fullersta Väst Inledning Ägare eller nyttjanderättshavare till byggnader eller andra anläggningar skall i skälig omfattning hålla utrustning för släckning

Läs mer

DRI-103 Entreprenörsarbete i Käppalaförbundets anläggningar

DRI-103 Entreprenörsarbete i Käppalaförbundets anläggningar Syfte med dokumentet Detta dokument fastställer de arbets- och miljökrav som en entreprenör/leverantör och underleverantör (kallad E) som arbetar på uppdrag av Käppalaförbundet skall känna till. Det gäller

Läs mer

Fördelning av arbetsmiljöuppgifter och brandskyddsuppgifter

Fördelning av arbetsmiljöuppgifter och brandskyddsuppgifter Personalavdelningen Fördelning av arbetsmiljöuppgifter och brandskyddsuppgifter Enhet Kommunledningskontoret Giltigt från 2009-05-12 Utarbetat av Margita Westring och Anders Sporrong Fastställt av Kommunstyrelsen

Läs mer

Tillfällig uthyrning av lokaler

Tillfällig uthyrning av lokaler Räddningstjänsten Tillfällig uthyrning av lokaler Allmänt Detta dokument gäller för lokaler som tillfälligt hyrs ut till andra ändamål än de normalt används till, t ex för övernattning, disco, fest etc.

Läs mer

SG Equipment Finance

SG Equipment Finance SG Equipment Finance entreprenad skogs- och grävmaskin samt övriga motorredskap Försäkringen för motorredskap är flexibelt utformad för att täcka varje företags försäkringsbehov. Den kan omfatta allt från

Läs mer

Statens räddningsverks författningssamling

Statens räddningsverks författningssamling Statens räddningsverks författningssamling Utgivare: Key Hedström, Statens räddningsverk ISSN 0283-6165 Statens räddningsverks allmänna råd och kommentarer om brandskyddskontroll Räddningstjänst och förebyggande

Läs mer

Produktinformation. Ansvarsförsäkring för tekniska konsulter Gäller från

Produktinformation. Ansvarsförsäkring för tekniska konsulter Gäller från Produktinformation Ansvarsförsäkring för tekniska konsulter Gäller från 2017-05-01 Produktinformation Ansvarsförsäkring för tekniska konsulter Gäller från 2017-05-01 Denna information är en kortfattad

Läs mer

Hantering och förvaring av brandfarlig vara på klinik Odontologiska Fakulteten Tandvårdshögskolan, Malmö

Hantering och förvaring av brandfarlig vara på klinik Odontologiska Fakulteten Tandvårdshögskolan, Malmö Hantering och förvaring av brandfarlig vara på klinik Odontologiska Fakulteten Tandvårdshögskolan, Malmö 2014-08-28 Innehåll: Innehåll:...2 Till all personal och studerande på Tandvårdshögskolan...3 1

Läs mer

FÖRBUDSANSLAG OCH VARNINGSANSLAG SAMT MÄRKNING AV RÖRLEDNINGAR VID HANTERING AV BRANDFARLIGA OCH EXPLOSIVA VAROR

FÖRBUDSANSLAG OCH VARNINGSANSLAG SAMT MÄRKNING AV RÖRLEDNINGAR VID HANTERING AV BRANDFARLIGA OCH EXPLOSIVA VAROR FÖRBUDSANSLAG OCH VARNINGSANSLAG SAMT MÄRKNING AV RÖRLEDNINGAR VID HANTERING AV BRANDFARLIGA OCH EXPLOSIVA VAROR Sprängämnesinspektionens föreskrifter (SÄIFS 1996:3) om förbudsanslag och varningsanslag

Läs mer

BORGHOLMS. KOMMLrN 1(5) Antagen KF 2007-12-17 109. Brandskyddspolicy

BORGHOLMS. KOMMLrN 1(5) Antagen KF 2007-12-17 109. Brandskyddspolicy BORGHOLMS KOMMLrN Brandskyddspolicy 1(5) KF 2007-12-17 109 Antagen betsmiljöarbetet. föreskrifter mm Lagstiftning, 2 (5) för ny- ombyggnader av byggnader lokaler Brandskyddet Boverkets ByggRegler författningssamling

Läs mer

Arbetsmiljöplan. Uppgifter i denna AMP gäller för projekttiden. Denna arbetsmiljöplan upprättades

Arbetsmiljöplan. Uppgifter i denna AMP gäller för projekttiden. Denna arbetsmiljöplan upprättades Projektnamn Arbetsmiljöplan Uppgifter i denna AMP gäller för projekttiden Besöksadress till byggplatsen Byggherrens namn Byggherrens telefonnummer ev. uppdragstagares namn Uppdragstagarens telefonnummer

Läs mer